Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 1 Kannattaisiko soutuvene korvata moottoriveneellä?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu 9.12.2008 sivu 1 Kannattaisiko soutuvene korvata moottoriveneellä?"

Transkriptio

1 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 1 Kannattaisiko soutuvene korvata moottoriveneellä?

2 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 2 Sysinternals-ohjelmistotalon juuret ulottuvat 90-luvulle ja kahteen lahjakkaaseen ohjelmoijaan, Mark Russinovichiin ja Bryce Cogswelliin. He tuottivat 90-luvulla ja 2000-luvun alussa lukuisia apuohjelmia, joiden avulla he osoittivat useita Windowsin toimintaan liittyviä epoloogisuuksia ja muita kummallisuuksia. Mark Russinovich aloitti 90-luvulla yhteistyön David Solomonin kanssa, jonka juuret ulottuvat 80-luvulla DECille, jossa hän oli kehittämässä yhdessä mm. sittemmin Microsoftille siirtyneen David Cutlerin kanssa VMS-käyttöjärjestelmää. Solomon erikoistui 90-luvulla Windows-maailmaan ja he aloittivat yhteisen kirjatuotannon Windowsin sielunelämää käsittelevillä teoksilla, tärkeimpänä Windows Internals, jonka uusittu 5. painos tulee ulos helmikuussa Microsoft teki Russinovichille ja Cogswellille kesällä 2006 tarjouksen, josta he eivät voineet kieltäytyä, jonka seurauksena Russinovich toimii nyt nimikkeellä Techinal Fellow Windows-käyttöjärjestelmäjaostossa. Käytännössä hänen vastuullaan on osa jo Windows Vistaan liittyvistä asioita, mutta ennen kaikkea hänellä on merkittävä rooli Windows 7 ja erityisesti tulevan Windows 8:n suunnittelussa. Itse arvioin Mark Russinovichin kenties maailman johtavaksi Windows-asiantuntijaksi ja ohjelmoijaksi, joka on myös aivan erinomainen esiintyjä. Hän esiintyy lähinnä Microsoftin merkittävimmissä kansainvälisissä PDC- ja TechNet-tilaisuuksissa. Mistä ohjelmat löytyvät: - ohjaa sinut sivulle - voit ladata yksittäisiä sovelluksia aihepiireittäin - saat näkyville hakemistolistauksen, josta voi ajaa sovelluksia suoraan, ellei koneellesi ole niitä asennettuna Suosittelen kuitenkin lataamaan kerralla laajemman kokonaisuuden, Sysinternals Suite-paketin napsauttamalla ko. linkkiä:

3 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 3 Napsauta kohtaa Download Sysinternals Suite. Huomaa löydät ne nyt tässä harjoituksessa Z:\SysinternalsSuite-kansiosta, kopioi ne sieltä c:\windows\system32-kansioon. Jos lataat uudemman paketin, tallenna se työasemallesi: Valitse sopiva tallennuskansio ja napsauta Save (Tallenna). Valitse sitten Suorita jne.

4 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 4 Valitse Extract all files eli pura kaikki tiedostot. Itse puran tässä esimerkikssä ensiksi suoraan ko. Windows-kansioon, joka sijaitsee ns. polulla eli ohjelmat voi käynnistää mistä tahansa. Toinen, kenties sivistyneempi tapa olisi tehdä oma kansio ja sijoittaa ko. kansio polkulausekkeeseen.

5 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 5 Jos kansiossa on vanhempi versio, valitse Copy and Replace ja laita rasti kohtaan Do this for the next xx conflicts ja suomenkielisessä versiossa vastaavasti (Kopioi ja Korvaa). Tarvitset järjestelmänvalvojaoikeuksia. Huomaat, että Vistassa saa valituksen kopioinnin loppuvaiheessa: Valitse Try again huomataksesi että vain Skip auttaa. Tarkista, että tiedostot löytyvät. Ellei kopiointi jostain syystä onnistu, tee sama Administratorin cmd-tasossa, jossa se onnistuu 100% varmasti. Eräs syy, miksi

6 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 6 kopiointi ei aina onnistu on se, että vanhan version päälle kopioitaessa sinulla saattaa olla jo jokin Sysinternals ohjelma käytössä ja ko. tiedosto on avoimena. Esimerkki vielä Administratorin CMD-tasossa: xcopy lähde c:\windows\system32 /c Esimerkiksi xcopy c:\sys c:\windows\system32 /c XP:ssä homma hoituu paljon yksinkertaisemmin!

7 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 7 Mitkä ovat tärkeimmät apuohjelmat TOP 15 Tässä harjoituksessa käydään yli 70 sovelluksesta vain keskeisimmät 15 sovellusta, harjoituksen lopussa on esitelty kaikki sovellukset ja merkitty ne, jotka ovat näiden 15 ohella muuten merkityksellisiä. Huomaa, Russinovich päivittää sovelluksia säännöllisesti joten kannattanee esimerkiksi 3 kk välein tiputtaa uusin sviitti. Toinen tapa verkkokäyttöön on tehdä verkkojako, esimerkiksi \\palvelin\sys, josta on helppo ajaa näitä apuohjelmia niillä koneilla, joissa sitä ei ole poluilla. En ole kokeillut, mutta teoriassa siihen voisi mklink-komennolla symbolisen linkin, mutta en ole kokeillut, toimivatko ne verkon yli oleviin kansioihin. Process explorer parempi tehtävienhallinta Komento: procexp (siis procexp.exe) Joudut Vistassa valitsemaan valinnan Run nuoli vasemmalle ja välilyönti. Jos ohjelma ei aukea heti näkyville, löytyy se oikeasta alakulmasta tila-alueelta (notification area, huomautusalue): Näet täällä tietoa prosessorin- ja muistinkulutuksesta. Napsauta kuvakkeen alueella aukaistaaksesi sen kokonäyttöön.

8 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 8 Valitse View Show Process Tree jatkossa pikanäppäin Ctrl + T. Lajittele CPU-sarakkeen mukaan.

9 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 9 Kuvasta huomaat, että jokin svchostissa vie koneessa melkein 50% tehosta ja System Idle Process eli joutokäynti on vasta toisena. Huolestuttavaa. Näet, että Outlook käyttää 0,74%. Jos samaa katsottaisiin Windowsin omalla tehtävienhallinnalla (Ctrl+vaihto+esc), näkymä on: Huomaa, task manager pyöristää CPU-sarakkeessa prosessien ajan ensimmäisestä luvusta, kaikki 0-alkuiset pyöristetään 0, vaikka se olisi esimerkiksi 0,74%. Tämän takia Task managerin näkymään ei kannata tehojen osalta täysin luottaa. Mikä vie SVCHOST.EXEssä melkein 50% tehoa. Avaa prosessin ominaisuudet hiiren kakkospainikkeella: ja valitse Properties. Kokeile jonkin toisen prosessin kohdalla Search Online eli Ctrl+M.

10 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 10 Ctrl+M avaa yllätys, yllätys MSN-hakuun prosessin nimisen haun: Toi liutilities.com osaa hyvin kertoa tarkempia tietoja prosesseista. Palataan prosessin ominaisuuksiin, käy läpi kaikki välilehdet. Itse asiassa käynnistä Pasianssi (eng. Solitaire) ja pelaa sitä minuutti! Kaiva se tämän jälkeen esille ja ota solitaire.exe-prosessin tiedot, XP:ssä prosessi on sol.exe. Palaan tähän svchost.exe-suorituskykyongelmaan hetken kuluttua. IMAGE perustietoja, DEP ja ASLR ovat tietoturva-asioita, kerron niistä lisää.

11 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 11 PERFORMANCE suorituskyky, pelini vei jopa melkein 4 sekuntia prosessoriaikaa!muistia tärkeimpänä private bytes pasianssi vie noin 70 Mt, virtuaalimuistia hyödynnetään reilut 200 Mt. IO-tapahtumia pasianssilla on varsin vähän. PERFORMANCE GRAPH tärkeimmät edelliset asiat graafina, vie hiiri jonkin piikin kohdalle niin saat tarkempia tietoja siitä, esimerkiksi käynnistyksessä näkyvä piikki vei tehoa huikeat 17, 79%

12 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 12 THREADS säikeet kertoo, mistä ja miten pasianssi oikein toimii. Suspendilla voit keskeyttää prosessin ja sen jälkeen suspendin tilalle tulevalla resume-komennolla jatkaa. Pelasin taas hetken mitä tietoa eli eroja löydät?

13 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 13 STACK sovelluksen pino kertoo, mitä se parhaillaan tekee, ongelmaselvityksessä kannattaa katsoa juuri tänne: MODULE kertoo valitsemasi sovelluksen / dll:n tarkempia tietoja:

14 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 14 TCP/P pasianssi ei pitäisi käyttää verkkoliikennettä. Ellei sinulla ole IE-selain avoimena, avaa se ja käy katsomassa sen tcp/ip-välilehti. Palaa sitten takaisin. SECURITY kenellä on oikeuksia, permissions-painikkeella voi muuttaa oikeuksia.

15 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 15 ENVIRONMENT prosessille näkyvissä olevat ja käytössä olevat ympäristömuuttujat STRINGS näyttää ohjelman sisältämiä tekstimerkkijonoja, tällä voit kaivaa esimerkiksi Windows Updatetoiminnosta vastavasta wuauclt.exe-prosessita mielenkiintoisia, täysin dokumentoimattomia valitsimia. saat saman toiminnon aikaan cmd-tasossa strings komennolla. Kokeile siis CMD-tasossa: Hankala lukea näytössä? Kokeile notepad %tmp%\w.txt

16 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 16 Mitäköhän tekevät yo. valitsimet: /reportnow /demoui kokeillaan: Osui ja upposi:

17 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 17 Palataan takaisin pasianssin merkkijonoihin täältäkin saattaisi löytyä kaikkea mielenkiintoista, jos olisi aikaa tutkia: Et pääse muuttamaan kuitenkaan eli tekemään omia virheilmoituksia, periaatteessa levyeditorilla, mutta sen jälkeen 64-bittisen pasianssin tiiviste ei täsmää ja se ei toimi lainkaan, ainakaan teoriassa. 32-bittisessä saattaisi toimia, en ole kokeillut. Niin, miksi svchost.exe vie 50% koneen tehoista? Jokin näistä sekoilee:

18 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 18 Valitettavasti Stack ei osaa kertoa enempää toisaalta kone oli tässä vaiheessa jo muutenkin outo, esimerkiksi tehtävienhallinta (task manager) ei suostunut enää aukeamaan lainkaan. Buutti auttoi. Muut hyödyllistä Procexp-ohjelmaan liittyen: Säädä asetusta Options Difference Highkight Duration:

19 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 19 Kasvata maksimiarvoon eli 9: Hyväksy Ok. Jatkossa jokainen uusi prosessi näkyy vihreänä 9 sekunnin ajan oletuksena olevan yhden sekunnin sijaan ja jokainen sulkeutunut prosessi näkyy punaisena yhdeksän sekunnin ajan. Käynnistä uusi pasianssi ja odota, että se näkyy procmonissa vihreänä ja sulje sen jälkeen prosessi: Huomaat, että pasianssi näkyy selvästi erottuvana punaisena lopetuksen jälkeen 9 sekunnin ajan. Mistä tunnistan jonkin sovelluksen tai prosessin käyttöliittymän avulla? Napsauta kuvassa viimeisenä näkyvää tähtäintä (Find Window s process (drag over window)) hiirellä ja pidä se pohjassa, vie tähtäin käyttöliittymässä haluamaasi kohtaan ja vapauta painike. Procexp palaa näkyville sekä näyttää prosessin, jonka alaisuudessa valitsemasi ikkuna toimii. Huomaat pian, että valtaosa toimii explorer.exe eli käyttöliittymän alaisuudessa. Eniten tästä on hyötyä silloin kun saat näyttöön virheilmoituksen, josta ei heti saa selvää, mihin sovellukseen se kuuluu.

20 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 20 Säädä esitettäviä saraketietoja Valitse View Select Columns: Prosesseista voi pyytää esitettäväksi kaiken:

21 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 21 Prosessien suorituskyvystä ei oletuksena kannata kaivaa kaikkea esille: Jos haluat seurata, mitkä kuluttavat eniten muistia, voit valita Private bytes ja huippuarvon Peak Private bytes: Muita välilehtien asetuksia emme tässä säädä.

22 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 22 Korvaa Task Manager eli tehtävienhallinta Tehokas keino alkaa käyttää ohjelmaa on sijoittaa se tehtävienhallinnan tilalle, valitse Options Replace Task Manager. Samasta kohdasta voit palauttaa takaisin oletuksen. Laita asetus päälle ja lopeta procexp. Kokeile sen jälkeen Ctrl+vaihto+esc. Ja aikanaan tarvittaessa palautus: Huomaa, että saa *millään* tavalla ajettua task manageria, jos yrität käynnistää sovellusta taskmgr.exe. Kikkaillaanpas hieman ja opiskellaan lisää pikakuvakkeiden hallintaa. Kopioi c:\windows\system32\taskmgr.exe nimelle tehhal.exe ja suorita se. Aukeaa normaalisti! Tee tämän jälkeen työpöydälle pikakuvake, johon lisäät komennoksi pelkän tehhal.exe ja anna sille vaikkapa nimeksi Tehtävienhallinta original:

23 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 23 Tarkista että se toimii. Avaa pikakuvakkeen ominaisuudet ja muuta kohtaan pikanäppäin eli shortcut key esimerkiksi Ctrl + Vaihto + napauttamalla kyseistä näppäinyhdistelmää: Napsauta ok. Kokeile, se toimii useimmiten, mutta ei ihan aina, riippuu siis siitä, mikä käyttöliittymän osa sinulla on aktiivisena.

24 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 24 Loistava System information-ikkuna Olet jo varmaan ehtinyt miettimään, mitä yläreunan kuvaajat esittävät, napsauta jotain kuvaajaan osaaluetta: Napsautettuasi saat esille uuden ikkunan: Näet nyt niin ylimmäisestä muistijanasta, keskimmäisestä muistin kulutuksesta kuin alimmaisesta i/ojanasta myös mahdollisen piikin tai laskun aiheuttajan viemällä hiiren kuvakkeen piikin kohdalle! Todella loistava ominaisuus.

25 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 25 Seuraavassa kuvassa näkyy hyvin Process Explorerin ja Task Managerin erot siinä missä task managerissa ihmetellään, että olipas piikki, process explorer osaa kertoa ett iexplore.exe ja prosessi 5492 aiheutti 48% piikin kello 23:30.03.

26 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 26 Prosessin suorituskyvyn säätäminen sekä prosessorikuormituksen jakaminen Pari muuta muistettavaa - voit jakaa prosessorikuormaa prosessin kohdalta hiiren kakkospainikkeen komennolla Set affinity: Voit antaa prosessille enemmän tai vähemmän suoritustehoa komennolla Set Priority:

27 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 27 Process Monitor työkaluja järjestelmän reaaliaikaiseen seuraamiseen Sovellus: procmon (siis procmon.exe) Käynnistettyäsi ohjelman, mene välittömästi File Capture Events ja napsauta sen kohdalla, jotta se ei kerää enempää tietoja. Jatkossa saman saat päälle Ctrl + E. Kokeile laittaa tietojen kerääminen pariksi sekunniksi päälle pikanäppäimellä, katso ikkunan vasenta alareunaan ja lopeta samalla pikanäppäimellä. Ai Windowsissa ei tapahdu mitään, vaikka et tekisi koneella hommia?! tapahtumaa saadaan kerättyä hetkessä! Nyt kun olet kerännyt tietoja, voit suodattaa niitä yläreunan viidellä painikkeella: rekisteri tiedostojärjestelmä verkko prosessi ja säikeet profiling events eli tietoja yksityiskohtaisempia käynnissä olevista prosesseista pollaushetkellä

28 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 28

29 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 29 Esimerkiksi pelkkä Profiling events näyttää, mitä prosesseja (lähinnä kuvan tapauksessa järjestelmän) valittuna olevana ajankohtana on tapahtunut: Pelkkä Process ja Thread activity näyttää, että procmon64.exe on lähtenyt liikkeelle (osaa siis automaattisesti käynnistää 64-bittisen version, jos sitä tarvitaan) ja mitä kaikkea sen jälkeen on koneessa tapahtunut.

30 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 30 Pelkkä Network activity osoittaa, että sekunnissa voi tapahtua todella paljon: Pelkkä Show File System Activity osoittaa, mitä kaikkea tiedostojärjestelmätasolla tapahtuu:

31 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 31 Pelkkä Show Registry Activity osoittaa, että procmon on käynnistyessään lukenut aikamoisen leegion asetuksia rekisteristä: Tässä ohjelmassa on erityisen kätevä tähtäyspainike, jolla voit osoittaa, mistä avoimena olevasta prosessita haluat lisätietoa. Valitse ensin käyttöön kaikki seurattavat kohteet ja valitse sitten tähtäyspainikkeella (sama kuin procmon) prosessi, josta haluat tietoja pitämällä painiketta pohjassa ja viemällä tähtäin prosessin / sovelluksen / käyttöliittymän osan alueelle. Esimerkiksi Word on ollut taustalla suhteellisen rauhallinen, se on saanut prosessorilta jonkin verran suoritusaikaa, mutta ei ole käyttänyt verkkoa, käsitellyt tiedostoja tai verkkoa.

32 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 32 Erityisen tärkeä toiminto procmonissa on suodatukset eli filtteröinti: Napauta kuvakkeen kohdalla tai muista Ctrl+L. Näet valittuna olevat suodattimet, poista ne napsauttamalla Reset: Oletuksena Profiling jätetään pois, napsauta OK:

33 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 33 Kun haluat aloittaa alusta, katsoa vaikkapa mitä Pasianssia käynnistettäessä tapahtuu, tyhjennä ensimmäiseksi taulu Clear-painikkeella tai muista Ctrl+X. Lue alla oleva ensin pariin kertaan ennen kuin kokeilet: Napsauta Ctrl + E, joka käynnistää tehtävien eli lokin keräämisen. Napsauta Win-painike, kirjoita pasi ja paina enter Palaa takaisin Alt+sarkaimella Procmon-ohjelmaan Lopeta keruu painamalla Ctrl + E. Nyt voit hengittää. Valitse sitten tähtäin painike eli Include process from window ja valitse sillä pasianssi ja näet: Kaikki pasianssiin liittyvä aktiviteetti, yli asiaa tapahtui pelkästään pasianssia käynnistettäessä! VAU.

34 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 34 Voit vielä kokeilla ja katsoa Tools-valikosta summary-tietoja: Loput 12 apuohjelmaa jos olet päässyt tähän saakka, voit kokeilla näitä vielä pikaisesti. Psexec Psinfo - Aja sovelluksia etänä muissa tietokoneissa, esimerkkinä: o psexec \\palvelin cmd avaa komentokehotteen sinun koneellesi palvelimelle o psexec \\palvelin i cmd avaa komentokehotteen palvelimen konsolille, sinä et näe sitä - Järjestelmätietoa, mm. uptime TCPview Autoruns mitä yhteyksiä / minne auki? automaattisesti käynnistyvät ohjelmat, erityisesti hyötyä epäilyttäviä ohjelmia / haittaohjelmien käynnistymistä selvitettäessä, normaalisti joka koneessa >40 paikkaa, logon mielenkiintoisin välilehti Desktops - virtuaalityöpöytäohjelmisto, tulee tila-alueelle oikeaan alakulmaan, saat eri virtuaalityöpöydät napsuttelemella Ctrl + 2, Ctrl + 3, Ctrl + 4, Ctrl +1. Ohjelman kuvakkeesta saat thumbnail-näkymän.

35 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 35 BGinfo ZoomIT - voit tuottaa tietokoneesi taustakuvaan hyödyllistä tietoa laitteistostasi tulen käyttämään 2 päivää, muista ctrl+1, ctrl+2 ja ctrl+3. Värit muistaa r,g,b jne, viivoja, laatikoita joko vaihto, tab tai niiden yhdistelmä, kirjoittaa voi t-kirjaimen jälkeen ja ctrl+s tallettaa. Saat helpin ohjelman tila-alueella näkyvästä kuvakkeesta. Strings hae merkkijonoja binääritiedostoista, harjoiteltiin jo procexp:n yhteydessä AccessChk minne käyttäjällä / ryhmällä on acl-oikeuksia tiedosto / rekisteri / palvelutasolla AccessEnum edellisen graafinen eli helpompi versio ShareEnum verkkoresurssien käyttöoikeudet verkon kautta resurssia lähestyttäessä. Voit skannata koko oman toimialueesi ja etsiä mahdollisia virhekonffauksia. ADExplorer AD:n sielunelämän olemus, älä käytä, jos et tiedä mitä olet tekemässä! SysInternals BlueScreen Screen Saver legendaarinen näytönsäästäjä, ei tule suiten mukana vaan pitää hakea erikseen, useampi ICTammattilainen on saanut kenkää laitettuaan tämän pyörimään palvelimilla! David Solomon ohjeet debuggausvälineiden käyttöönottamiseksi Eikä tässä vielä kaikki! Jos haluat lisää apuohjelmia, David Solomon ylläpitää luennoillaan käyttämiä apuohjelmia alla olevalla sivulla: Löydät ohjeen miten mm. otat käyttöön Microsoftin kernel debuggerin sekä miten lataat käyttämäsi käyttöjärjestelmän symbolikirjastot, jotka edesauttavat myös procmonin toimintaa.

36 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 36 Laajempi katsaus tutustu ensimmäiseksi lihavoituihin sovelluksiin: accesschk.exe käyttöoikeuksien tutkiminen cmd-tasossa ADInsight.exe - - adrestore.exe voit palauttaa AD:sta poistettuja objekteja Autologon.exe automaattisesti kirjaa käyttäjän koneelle Cacheset.exe järjestelmän välimuistin säätäminen Clockres.exe järjestelmän käyttämän kellon sydämenlyöntien väli Contig.exe voit eheyttää ohjelmalla yksittäisen tiedoston Coreinfo.exe lisätietoa koneen suorittimista ctrl2cap.exe näppäimistälaiteohjain älä ota käyttöön ilman tarkempaa opiskelua Dbgview.exe voit tutustua tällä esmes järjestelmän tuottamiin dumppeihin diskext.exe levytietoja Diskmnt.exe NT4, diskmon muissa DiskView.exe graafinen näkymä levyyn ja tiedostoihin du.exe directory usage efsdump.exe tietoa EFS-suojatuista kansioista ja tiedostoista handle.exe tietoja kahvoista hex2dec.exe konvertteri junction.exe voit tehdä ja tutkia tietokoneen levytason liitoksia (junctions), loogisia linkkejä ldmdump.exe levytietoja Listdlls.exe luettelee dll-tiedostot, vaatii debug-oikeuden eli admin livekd.exe debuggausväline LoadOrd.exe näyttää laiteohjaimien ja palveluiden käynnistysjärjestyksen logonsessions.exe kirjautuneet käyttäjät paikallisesti / verkon kautta / TSistunnot movefile.exe tiedostojen siirtäminen, myös avoimien / järjestelmä

37 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 37 newsid.exe sid-tunnuksen vaihtaminen, käytä ennemmin sysyprep /generalize Vista ntfsinfo.exe levyjärjestelmätietoa pagedfrg.exe virtuaalimuistin defgragmentointi pendmoves.exe kertoo seuraavassa bootissa tehtäviä tiedostotoimenpiteitä PHYSMEM.EXE mahdollistaa koneen ram-muistin penkomisen pipelist.exe luettelee järjestelmän käytössä olevat nimetyt putket portmon.exe kertoo tietoja rs- ja centronics porttien käytöstä ProcFeatures.exe tarkemmat tiedot suorittimen teknisistä ominaisuuksista Procmon.exe prosessien tarkasteluun, yksi parhaista! psfile.exe luettelee verkkoyhteyden kautta tietokoneelta avatut tiedostot psgetsid.exe kertoo tietokoneen sid-tiedot Psinfo.exe kertoo yleisiä tietoja tietokoneesta pskill.exe voit lopettaa prosesseja, tehokkaampi kuin killtask pslist.exe kertoo tietoja prosesseista, myös etäkoneista psloggedon.exe tietoja kirjautuneista käyttäjistä psloglist.exe voit tutkia tapahtumienvalvonnan tapahtumia cmd-tasolla pspasswd.exe voit vaihtaa salasanoja, myös etänä psservice.exe tiedot tietokoneen palveluista ja hallinta, hieman kuten sc psshutdown.exe tietokoneen sammutus ja myös virranhallintatilat pssuspend.exe prosessin siirtäminen suspend eli odotus-tilaan RegDelNull.exe poistaa nul-merkkejä sisältävät rekisteriavaimet Reghide.exe voit luoda rekisteriavaimia, jotka eivät näy regeditissä regjump.exe voit avata regeditin suoraan haluamaasi avaimeen RootkitRevealer.exe näyttää mahdolliset rootkit-sovellukset sdelete.exe tietoturvalline poisto, eraser tekee sen graafisesti ShellRunas.exe lisää runas-komennon hiiren kakkospainikkeeseen

38 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 38 sigcheck.exe kertoo tiedostojen varmenteista streams.exe tietoja stream-tekniikkaa käyttävistä tiedostoista strings.exe voit hakea merkkijonot dll/exe-tiedostoista sync.exe tyhjentää levyjen välimuistit, ns flush tcpvcon.exe kertoo tietoja tcp-yhteyksistä cmd-tasossa Volumeid.exe voit vaihtaa levyn nimeä, explorer f2 tekee saman? whois.exe cmd-tason whois, ei toimi fi-domain-nimillä Winobj.exe syvällistä järjestelmätason tietoa

39 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 39 Mystiset ongelmat miten selvitetään? 1. Aja Vistan muistitesti myös muut kuin Vista-työasemat Vistan asennusmedialta - jos muistipiirivika, onsite-takuuhuolto, ota vaikka digikameralla kuva, toisaalta tulee myös tapahtumienvalvonnan lokeihin 2. Tarkista, ovatko seuraavat laiteajurit oikeat eli ajan tasalla: a. verkkokortit (myös wlan!) b. näytönohjain c. emolevy eli chipset 3. Onko tietokoneelle saatavilla bios-päivityksiä, kokeile yhdellä työasemalla

40 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 40 Miten selvitetään ja selviydytään ohjelmien yhteensopivuusongelmista - Vista 1. Kokeile ohjelman ominaisuuksista (hiiren kakkospainike properties) yhteensopivuus-asetusten säätämistä eli esimerkiksi Windows 98 tai XP-tilaa 2. Anna muokkausoikeus authenticated käyttäjille ongelmallisen ohjelman kyseiseen ohjelmakansioon kansion suojaus-välilehdeltä 3. Anna käyttäjille muutos-oikeus ohjelman rekisteriavaimiin o löytyy yleensä hkey_local_machine_software-haaran alaisuudesta 4. Ota ACT-ohjelmisto käyttöön ja aja inventointi. Hae sen avulla mahdollisia valmiita ratkaisuja tai luo itse uusia! Lataa ja asenna SQL Express ACT:n yhteydessä käytettäväksi ilmaistietokannaksi.

41 Windows Sysinternals-apuohjelmat-harjoitus KRTT Oulu sivu 41

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta Windows Deployment Services, WDS Käyttöjärjestelmän asennus työasemalle Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP * Domain Name System,

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa.

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa. NetMeeting NetMeeting on ilmainen pienimuotoinen videoneuvottelu- ja ryhmätyöohjelmisto, joka mahdollistaa virtuaalikokousten pitämisen Internetissä tai Intranetissä. NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

HARJOITUS 2: Käyttäjien ja käyttäjäryhmien luominen, Active Directory Users and Computers

HARJOITUS 2: Käyttäjien ja käyttäjäryhmien luominen, Active Directory Users and Computers HARJOITUS 2: Käyttäjien ja käyttäjäryhmien luominen, AD Users and Computers Domain Name System, DNS * Active Directory, AD * Windows Server 2008 * * Tehtävä 1 Tomi Stolpe Turun AKK 11.11.2009 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TERMINAL SERVER-YHTEYDEN MUODOSTAMINEN KOTIKONEELTA SAVONIAN TS-PALVELIMELLE

TERMINAL SERVER-YHTEYDEN MUODOSTAMINEN KOTIKONEELTA SAVONIAN TS-PALVELIMELLE TERMINAL SERVER-YHTEYDEN MUODOSTAMINEN KOTIKONEELTA SAVONIAN TS-PALVELIMELLE Joitakin Savonian ohjelmia voi käyttää vain Savonian verkkoon kirjautuneelta koneelta. Tällaisten (ja muidenkin) Savonian ohjelmien

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje

SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje 1 SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje SQL Server 2005 Express Edition on Microsoftin tietokantaohjelmiston ilmaisversio. Asennukset tulee tehdä käyttäjätunnuksella, jolla on administrator-oikeudet.

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10)

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) 1) Wordfast-ohjelman lataaminen Mene osoitteeseen www.wordfast.net, napsauta kohtia products ja download: Huom! Samasta paikasta saat myös mm. käsikirjan (reference

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

KRTT Oulu Windows 2003 - AD-terveystarkistus 2008 Kimmo Rousku sivu 1 (20)

KRTT Oulu Windows 2003 - AD-terveystarkistus 2008 Kimmo Rousku sivu 1 (20) KRTT Oulu Windows 2003 - AD-terveystarkistus 2008 Kimmo Rousku sivu 1 (20) Tämän harjoituksen ja ohjeen tarkoitus on käydä läpi AD-ympäristön toiminnan kannalta keskeiset asiat ja varmistaa siten ympäristön

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät Uuden version asennuksessa on kaksi vaihetta: 1. SQL Server 2005 Express version asennus 2. Viljo 3.05 Praktiikka- ja

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa 12.9.2011 Osa 1: Perustietoa verkosta Asuntoloiden sisäverkko on yhdistetty Internettiin NATtaavalla

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Windows-koneilla

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Windows-koneilla Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 3 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytössä Mozzilla Firefox tai

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 1 (9) Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 2 (9) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 2.1 Microsoft Silverlight... 3 3 Tablet-laitteet... 4 4 Selaimet... 5 4.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)...

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Tiedostojen siirto ja FTP - 1

Tiedostojen siirto ja FTP - 1 Tiedostojen siirto ja FTP Tiedonsiirto Sibelius-Akatemian hakemistosi ja jonkun muun koneen välillä (esim. kotikoneesi) Taustaa FTP on lyhenne sanoista File Transfer Protocol. Se on yhteystapa jolla siirretään

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset Toukokuu 2014 2 (7) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 3 Selaimet... 3 3.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)... 3 3.1.1 Zoom-asetus... 3 3.1.2 Pop-up Blocker... 3 3.2

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä KÄYTTÖOPAS Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä Tämän oppaan avulla näet, kuinka helppoa on ladata materiaalien tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centren nettisivuilta ja siirtää

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Windows 8 -kurssi. Kurssista

Windows 8 -kurssi. Kurssista Windows 8 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Kurssista Maanantaisin ja keskiviikkoisin 9. 16.9.2013 Kolme kertaa 3 x 4 h = 12 h Klo 12:15 15:30 Puolessa välissä pidetään vartin kahvitauko Kännykät

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Haaga-Helia/IltaTiko ict2tcd005: Ohjelmiston suunnittelutaito 1/7 Anne Benson. Tällä opintojaksolla käytämme VS:n kolmen kokonaisuuden luomiseen:

Haaga-Helia/IltaTiko ict2tcd005: Ohjelmiston suunnittelutaito 1/7 Anne Benson. Tällä opintojaksolla käytämme VS:n kolmen kokonaisuuden luomiseen: Haaga-Helia/IltaTiko ict2tcd005: Ohjelmiston suunnittelutaito 1/7 Microsoft SQL käyttö Yleistä VisualStudiosta Tällä opintojaksolla käytämme VS:n kolmen kokonaisuuden luomiseen: - sovellushallintaan -

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO HARJOITUS: asennus ja konfigurointi TVAT-141 Windows Server 2008 Trial (120 days) Active Directory, AD Domain Name System, DNS Dynamic Host Configuration Protocol,

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

CLS VERKKOLISENSSIN ASENNUSOHJE sivu 1

CLS VERKKOLISENSSIN ASENNUSOHJE sivu 1 CLS VERKKOLISENSSIN ASENNUSOHJE sivu 1 Huom! Jos sinulla on ollut SURFCAM verkkolisenssi ennestään CLS verkkolisenssi ei tarvitse enää ohjelmasuojaa, vaan sen lisenssi on sidottu siihen tietokoneeseen

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

WLAN-laitteen asennusopas

WLAN-laitteen asennusopas 1 WLAN-laitteen asennusopas Ohje Inteno DG200 käyttöön WLAN-tukiasemana Tässä ohjeessa WLAN ja WIFI tarkoittavat samaa asiaa. 2 1. Myyntipaketin sisältö: -Inteno-modeemireititin (malli DG200) -Virtajohto

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Webpalvelin muistitikulle - Ohje

Webpalvelin muistitikulle - Ohje - Ohje Jari Sarja jari.sarja @ 2017 Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Miksi asennus muistitikulle?... 3 2 Webpalvelimen asennus... 4 3 Käyttöliittymä...

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Ohjelmistojen eta ka ytto

Ohjelmistojen eta ka ytto 1 Ohjelmistojen eta ka ytto Sisältö Yleistä ohjelmistojen etäkäytöstä... 1... 2 Ongelmia ja ratkaisuja... 6 Citrix-asiakasohjelmiston oletusasetusten palautus... 10 Yleistä ohjelmistojen etäkäytöstä Citrix-asiakasohjelmiston

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 1(6) ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi

Lisätiedot

Student Engeering & Design Community

Student Engeering & Design Community 1 Student Engeering & Design Community Liity jäseneksi maailmanlaajuiseen opiskelijoiden ja opettajakunnan verkostoon jakaaksesi yhteisen kiinnostuksen arkkitehtuuriin, suunnitteluun, yhdyskuntasuunitteluun,

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset

Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset s. 1/5 Windows 8.1:n tietosuoja-asetukset Asennettaessa Windows 8.1 oletusasetuksin, sen tietosuoja-asetukset sallivat vapaasti käyttäjän yksilöivän tiedon lähettämisen Microsoftille. Samoin sovelluksilla

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Käytettäessä eri käyttöjärjestelmää tai järjestelmäarkkitehtuuria palvelimelle ja asiakkaalle yhteys ei ehkä toimi oikein, kun yhteyden muodostus suoritetaan

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Unifaun OnlinePrinter

Unifaun OnlinePrinter Unifaun OnlinePrinter Unifaun Online 2013-10-14 2 Sisältö 1 Unifaun OnlinePrinter tulostusasetukset... 3 2 Automaattinen asennus - Unifaun Online Printer... 4 3 Javan asentaminen... 6 4 Vianmääritys Internet

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki, OSX -PERUSTEET TÄRKEIN EROAVAISUUS OsX:n hakemistorakenne on Unix-tyylinen Periaatteessa kaikki omat tiedostot suoraan oman kotihakemiston alle esimerkiksi työpöytä, dokumentit, kuvat, lataukset, musiikki,

Lisätiedot

ASCII-taidetta. Intro: Python

ASCII-taidetta. Intro: Python Python 1 ASCII-taidetta All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what to do.

Lisätiedot

UBUNTU 8.04 LTS ASENNUS

UBUNTU 8.04 LTS ASENNUS UBUNTU 8.04 LTS ASENNUS 24.4.2008 Marko Kaartinen 2008 Tässä oppaassa käyn läpi kuinka asennetaan Ubuntu 8.04 LTS. Oppaan on tarkoitus olla mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä. Kaikki kysymykset asennuksesta

Lisätiedot