Mustapippuri, maustepippuri, viherpippuri, cayannepippuri, rosépippuri, sitruunapippuri, heinäsorsa, Punapippuri, valkopippuri, chilipippuri.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mustapippuri, maustepippuri, viherpippuri, cayannepippuri, rosépippuri, sitruunapippuri, heinäsorsa, Punapippuri, valkopippuri, chilipippuri."

Transkriptio

1

2 Mustapippuri, maustepippuri, viherpippuri, cayannepippuri, rosépippuri, sitruunapippuri, heinäsorsa, Punapippuri, valkopippuri, chilipippuri. Kuka näistä p*rkele ottaa selvää? Sama tunne nyt. Ei ota selvää, ei. Se on elämä, mikä maistuu. Supersuosittu, Kauan kaivattu, Kokkinakin tunnettu, Eteerinen Ellen Sunnari

3 Ihan ensiksi, ONNEA UUDET FUKSIT! Siistiä saada teidät tänne! Täällä huutelee Neiti Päätoimittaja ilman apuriaan Toimitussihteeri Hulttiota, joka tällä hetkellä matkailee kauniissa Euroopassa. Niinhän se kesällä kai pittää nimittäin nauttia elämästä. Oma kesäni on vierähtäny töitä tehdessä ja rahaa säästäessä täällä kolealla Rovaniemellä. Joten mikäs sen mukavampaa ku alottaa taas opinnot! Uudet fuksit ja vanhat kunnon koulukamut, täältä tullaan taas niiiin voimissaan! Lerpakkeen sisältö antaa nyt paljon tietoa fuksille, eli jos oot nyt uus niin MOROOO luehan jokainen sivu oikein tarkkaan niin oot messissä inessä, vai miten se nyt sanotaan? Ja jos et oo ihan niin fuksi, niin no worries, eiköhän sinullekki löydy jotakin kivvaa ja mielenkiintosta, Köpien etsintähän on jatkunut jo muutamassa Lerpakkeessa, eikä vanha kunnon rakas ihana mahtava Dear Eki petä meitä koskaan. Oon tässä miettinyt kesän loppupuolella että mistä tähän kaikkeen sais nyt virtaa? Alottaa taas kouluhommat ja dedlainien pitkittäminen? Noh, löysin vastauksen tulevista tapahtumista! Taas on varjoavajaista ja avajaista, on Tivolin ja Yliopiston avajaista ja saa taas säännöllisesti hyvää ruokaa. Myös YTHS avaa ovensa, joten päätin käydä hammaslääkärissä pitkästä aikaa ja mua saa tulla pitämään käestä. Noh, ideahan on siis nyt se, että tee tavoitteita, jotka ei liity kouluun mitenkään! Mulla se on hammaslääkäri, että saan taas leegot kuntoon. Lähe sie vaikka kattelemaan tähtiä kerran pari syksyssä, pelaa frisbeegolffie tai vaikkapa tilaa joku kiva lehti. Itehän ostin vielä uudet lenkkitossutki. Niillä sniikkereillä aion kävästä pari kertaa lenkillä, niin pystyy käväseen pariin otteeseen Tivolissa. Tai sitten juoksen niillä Tivoliin. Tivoli on uudistunut, eli jos se on sinulle uusi paikka niin älä huoli, niin se on meille kaikille. Varmasti uudet fuksit tuutte viihtymään siellä myös kaikkien kouluhommien ulkopuolella, tai niin ainakin toivon. Minun ihana äiti antoi sillon kaksi vuotta sitten vinkin että se verkostoituminen on

4 ekan vuoden juttu. Eli tee niinkuin mie ja minun äiti neuvotaan: verkostoidu ja make friends näin niinkö kansainvälisesti!! Täällä on niin paljon huipputyyppejä, jotka on käyny samat pääsykokeet ja lukenu saman kirjan että ollaan niin Samalla Viivalla. Tullaan viihtymään yhessä. Kaikkien näitten kannustuspuheiden ja muiden ytimessä pakko kertoa vielä että nauttikaas sykysyn hyvistä puolista. Alkaa olla pikkusen koleaa, mutta hei, saahaan taas pukea villapaidat, vanttuut ja lakit päälle, katsella kaunista ruska-aikaa, tavata uusia ihmisiä ja nukkua pimeällä ajalla. Kesän yöttömät yöt oli loppujen lopuksi aika rasittavia, eikö? ;) Vielä semmonen homma Neiti Toimitussihteerille (sekä Lapikkaan hallituksen Sihteerille) että jos ette oo lähettäny mulle korttia reissusta, niin voitte mielestäni lähteä takaisin ja lähettää sellaisen. Oon nimittäin tänä kesänä saanut jo kaksi postikorttia, ja vakavissani harkitsen alkavani keräämään sellaisia. Noniin nöpönenät oikein hupia, ihanaa, mahtavaa, legendaarista, makosaa, magiaa, mukavaa, kivvaa ja PONTEKASTA syksyä kaikille! Tulkaa moikkaamaan kun tavataan! Rakkaudella ja lämmöllä, koleassa huoneessaan kirjoitellen Riikka Väyrynen Lerpakkeen päätoimittaja P.S. Jos haluat kirjottaa Lerpakkeeseen, niin jutut ovat enemmän kuin tervetulleita! Aihe ja asu on vapaa, kunhan sellainen löytyy. Laita vaikka Lerpakkeen sähköpostiin tai Lapikkaan palautelootaan, Lerpake julkaisee melkeinpä mitä vain! :).

5 Fuksivuosi, kakkos- ja kolmosvuodet, nelosvuosi ja lukematon määrä N-vuosia. Mikä niistä on jäänyt parhaiten mieleen? Onneksi olkoon uusi luokanopettajaopiskelija, edessäsi on ehkä kiireisin ja paras opiskeluvuotesi. Se sisältää paljon uutta, joitain perinteitä, mukavia lapikaslaisia sekä paljon tapahtumia ja tutustumista. Paljon kaikkea. Ota siis kaikki irti, äläkä jää yksin kämpille törröttämään. Tähän meidän ainejärjestömme pieneen veneeseen mahtuvat kyllä kaikki halukkaat. Airotkin saat halutessasi. Kuluva lukuvuosi on myös Lapikkaan juhlavuosi: saapas täyttää peräti 35 vuotta, ja asiaa juhlitaan asiaankuuluvasti. Mikäli teitä fuksejakin asia alkoi kiinnostamaan, niin ei muuta kuin yhteyttä hallituksen jäseniin (esittely myös tässä Lerpakkeessa Toivottavasti Eihän sitä koskaan voi tietää.) ja alusta asti mukaan mukavaan toimintaan. Suunnitteluryhmään pääsee vielä mukaan, vaikka suurimmat päätökset olisikin jo tehty. Vuosijuhlat siis ja jos ainejärjestöaktiivisuus kiinnostaa, niin uusi Lapikkaan hallitus valitaan lokakuun lopulla, myöhemmin tiedotettavana päivänä. Mutta laita jo nyt mietintämyssy päähän, voin luvata, että juuri Sinua tarvitaan ja saat paljon kokemuksia niidenkin hommien kautta. Näin, end of commercial. Tervetuloa uudet fuksit, 2-, 3-, 4- ja N-opiskelijat! Tehdään tästä lukuvuodesta jälleen hieno opiskeluvuosi. Jarkko Sippola Puheenjohtaja Lapikas ry P.s. Lähdethän Hirvikariin, jookoskookos? Jos otettais vähän rauhallisemmin tänä vuonna ;-)

6 Tervehdys Lerpakkeen lukijoille Helsingistä, maamme merellisestä pääkaupungista. Kahden Rovaniemi-lukuvuoden jälkeen tein harkitun päätöksen ja muutin takaisin STADIIN*. Tämä ei ehkä tule yllätyksenä, mutta tätä päätöstä en ole katunut! Päiväni täyttyvät työnteosta ja sosialisoitumisesta. Olen DUUNISSA* koripalloseuran junioripäällikkönä. Työ on lähes kokopäiväistä, ja siihen kuuluu 6-12-vuotiaiden valmentamista ja hallinnollisia hommia. Syyskuussa lähden työmatkalle Italiaan, eli harjoitusleirille parinkymmenen KUNDIN* kanssa. On ollut sairaan NASTAA*. Tässä yhdistyy rakas harrastus ja alan hommat. Voin vilpittömästi suositella vastaavanlaisia ratkaisuja, väsyneiden MAIKAN* sijaisuuksien rinnalle. Toki niitäkin ehtii tekemään. Mutta mites ne opiskelut? Vedän tällä hetkellä teologian sivuainetta, jonka tekemällä loppuun saavutan ussan aineopettajan pätevyyden yläkoulun puolelle. Ei luentoja tai muutakaan läsnäoloa. Tehtävien palauttamista nettiin ja tenttejä silloin kun huvittaa ja missä huvittaa. Arvostan! Tulevaisuudesta en tiedä, mutta sitä ehtii miettimään. Paluu Rolloon ei sekään ole poissuljettu, vaikka ajatus tuntuu yhtä kaukaiselta kuin hiihtoladulle lähteminen Helsingissä. Ainakin tulen sinne käymään ja LINJAAMAAN* asioita KONDIKSEEN*.

7 Tervetuloa käymään tänne. Voin järjestää oman, Folke West-henkisen travel agencyni kautta Sulle erilaisia kierroksia (listattuna alapuolella). Kierroksissa ei ole shoppailuoptiota. STOCKALLE* tosin päästään, jos käyttäydyt nätisti. - STADIN SAARET (vain kesällä): Näistä kierroksista ehkä SIISTEIN*. Mennään BOTSKILLA* SUOKKIIN*, SEURIKSEEN*, PIHLIKSEEN* tai HÖGGALLE* etc. Otetaan MESSIIN* skumppaa ja muuta picnic-höystöä*. - BÖNTTÖÄ STADISSA eli baarikierros: Matka alkaa kantiksestani Wanhasta Ketusta, josta voidaan jatkaa omien preferenssien mukaan joko vinetto-, pelleily-, drinksu- tai dokaamislinjalla. Myös kombinaatiot sallittava! - KIRKKO JA ARKKITEHTUURIKIERROS: Vakavasti otettava kokonaisuus, jossa on yhdistetty kaksi merkittävää elementtiä. Olet ehkä nämä rakennukset jo nähnyt, mutta oppaan vahvalla paikallistuntemuksella opit uutta. - PASKAT MESTAT: Itselleni SNADISTI* tuntematonta SETTIÄ*. Käydään läpi paikat, joissa natiivit puhuu Stadista Hesana ja joista sosiaalinen turvaverkosto puuttuu käytännössä kokonaan. Luvassa mm. JAKIS*, Kontula (+ muu Itä-Helsinki) ja jos uskallat niin myös Vantaan puolella käydään. Lopetan provokatiivisen proosani tähän kappaleeseen. Seuraavassa numerossa vertailen Rovaniemeä ja Helsinkiä kaupunkeina. Jos uskallan - huh! Hyvää opiskeluvuotta kaikille KUNDEILLE* ja GIMMOILLE*! Snadi börje eli Tomppa från Helsingfors * = tähdellä merkityt sanat ovat maalaisaivojasi vihlovaa Stadin slangia ;)

8 Heipodei Lapikkaat! Syksy lähenee ja opiskelut häämöttää eessäpäin! Tässä vähän kaikkia koskevia tärkeitä päivämääriä: Opiskeluista ei sitte sen enempää, mutta tässäpä alkusyksyn riennoista koostettu pakko-ollapaikalla-lista. Syyskuulle startataan 1.9 Varjoavajaisilla Tivolissa! Tule siis sieki paikalle =D Maanantaina 6.9 maistellaan vähän tai vähän enemmän viiniä Yliopiston pihalla, josta jatketaan Das Kodalle, non siis PÖNTTÄRIT! Menossa mukana vanhat ja uudet lapikaslaiset. Illalla siirrytään Tivoliin "henkilökunnan ja opiskelijoiden tapaamiseen" kuten uusien opiskelijoiden ohjelmaan oli kauniisti muotoiltu. BILEET!! Fuksiaisia rellestetään 8.9 keskustan tuntumassa ja illaksi siirrytään Onnelaan! (Aikataulu tarkentuu kyllä ja lisää infoa tulossa myös.) Kaikkien odottama Hirvikari-viikonloppu vietetään Uskokaa tai älkää, olemme hyvillä puhelahjoilla saaneet paikan taas käyttöömme, mutta panokset on kieltämättä kovat. Ei anneta sen häiritä menoa ja meininkiä, varaudutaan vaan jynssäämään kunnolla :) Ukaasit vuokraajan taholta olivat aika suureelliset, joten kaunis käytös kunniaan! Tänä syksynä vallassamme on myös se, jatkuuko Hirvikarin perinne vai ei, sillä nyt meillä on näytön paikka. Tulethan kuitenkin mukaan niin näytetään niille, että kyllä me osataan! Lapikkaan 35-vuotisjuhlat 6.11 Sky Ounasvaaralla. Siis naiset mekkoja sovittamaan ja miehet kiillottamaan juhlakenkiä! Tästäkin tarkempaa infoa lähiviikkoina, varauduthan ilmoittautumaan, joten seuraa sähköpostiasi. Vuosijuhlatoimikuntaan kaivataan lisää idearikkaita, ahkeria juhlan toteuttajia. Tähän joukkoon voi ilmoittautua osoitteeseen / Tiia S. Suunnittelut sun muut käynnistetään heti porukoiden saavuttua Rollon kulmille! OLE PAIKALLA!

9 FUKSI Ensimmäisen vuoden opiskelija MIE - Minä tai Mää LS Luentosali HARKKARI Lapin Yliopiston harjoittelukoulu, jossa käydään tekemässä opetusharjoitteluja URKKA Urheiluopisto Ounasvaaralla, jossa usein liikuntatunteja SUSIVOUTI Yliopiston ja Rantsun koulun läheisyydessä oleva urheilukenttä KTK Kasvatustieteiden tiedekunta LAPIKAS Luokanopeopiskelijoiden ainejärjestö LYY Lapin Yliopiston ylioppilaskunta SPORTTIPASSI 25 euroa maksava tarra opiskelijakorttiin, jota näyttämällä pääsee liikkumaan lukuisissa paikoissa SOOL - Suomen opettajaksi opiskelevien liitto, joka ajaa asioitamme ja tarjoaa hyödyllisiä etuuksia opeopiskelijalle EDARI Lapin Yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto, päättävä elin HODARI - Nakkisämpylä YTHS Yliopiston terveydenhuoltosäätiö KOTA DASin omistama saunatila, jossa järjestetty joitain tapahtumia, mm. pönttärien jatkot/etkot DAS Domus Arctica Säätiö, joka tarjoaa edullisia asuntoja, vuokratiloja ym. opiskelijoille SAD Englannin kieltä, suomeksi tarkoittaa surullinen, hajoaminen TUUTORI Ohjaaja, ystävä, jolta voit aina kysyä lähes mitä vain! TUTORI ks. TUUTORI HIRVIKARI Paikka, jossa vietetään fuksien tutustumisviikonloppu KOOTUT TEOKSET Lapikkaan oma bändi, joka soittaa Lapikkaan lauluilloissa

10 LAULUILTA Comicossa, kerran kuussa, bändinä Kootut Teokset KAHVIHETKI Lapikkaan ainejärjestötiloissa järjestetty ilmainen kahvihetki lapikaslaisille, ilmoitetaan aina ilmarilla ILMARI Lapikkaan ilmoitustaulu, KTK:n toinen kerros HAALARIT Meillä on siniset! TP Talvipäivät FUKSIAISET Uusien opiskelijoiden opiskelijoiksi kastamistilaisuus PÖTTÖBILEET - pönttärit, avajais-päivänä pidettävät viininmaistajaisbileet KOSTAJAISET Fuksiaisten jälkeen fuksit kostavat kakkosille.. COMICO Ravintola, jossa on hyvää ruokaa ja lauluiltoja TIVOLI Mie rakastan sitä! AD Ainedidaktinen harjoittelu HALLITUS Lapikkaan toimintaelin SAMPPARI Sampokeskus, ostoskeskus Rovaniemen ytimessä (usein myös puhuttaessa Lordiaukio) YLPPÄ, LIPASTO Yliopiston lempinimiä LOVISA, FELLI, PETRONELLA Yliopiston ruokalat, joista saat opiskelijakortilla edullista ja ennen kaikkea herkullista ruokaa SÄHLYVUOROT Harkkarilla Lapikkaan oma sählyvuoro kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin

11 Jo kahdeksantoista vuotta on Lapikkaan ihanista fukseista valittu Vuoden fuksi, ja niin tehdään myös vuonna Tämä siis koskee sinua (fuksi), joten luehan tarkasti! Oletko sinä parkettien partasuti, pileiden gepardi, joka viihtyy niin koulussa kuin sen ulkopuolellakin? Sinut on huomattu! Aktiivista fuksia muistetaan Lapikkaan pikkujouluissa upealla neljäntuulenhatulla (tai neljän tuulen hattu, neljäntuulen hattu, neljän tuulenhattu, tai nel jäntuul enha ttu, tai vaikka lätsä), jonka saa omakseen ja jota tulee käyttää paljon. Sen lisäksi vuoden fuksi rustaa nimensä ihka oikeaan lapikas-tossuun. Ei tule myöskään unohtaa sitä kaikkea mainetta, mammonaa ja kunniaa (ja hullun leimaa), jotka seuraavat sinua koko loppuelämän (mikä ettei sen jälkeenkin, mistäs sitä koskaan tietää?!?!?!). Vuoden fuksin valintakomiteaan kuuluvat huikeat, arvovaltaiset ja mahtipontiset tuutorit, jotka tarkkailevat teitä koko syksyn (ja kenties loppuelämän ja sen jälkeenkin, mistäs sitä koskaan tietää?!?!). Ideana ei kuitenkaan ole minkäänlainen kilpailu vaan se, että tulet ja menet juuri sellaisena kuin olet, siten sen lakin on ennenkin saanut Vuoden fuksi 2009 Tiia Saatio tykkää tästä julkaisusta

12 Oletko SINÄ siis seuraava Vuoden Fuksi ja saatko SINÄ nimesi tähän tähtiä hivelevään listaan: Vuoden Fuksi-tilastot 1992 Harri Kaunismaa 1993 Petri Kangaskokko 1994 Juha Kantola 1995 Taija Kokkonen 1996 Ilkka Riikkonen 1997 Maria Starck 1998 Annika Poikela 1999 Pekka Leppälä 2000 Pasi Lintulahti 2001 Anna Suopanki 2002 Jussi Korpi 2003 Lasse Mattila 2004 Jarno Jokiharju 2005 Tiina Mäkelä 2006 Olli Hirmasto 2007 Taneli Kemppainen 2008 Jarkko Sippola 2009 Tiia Saatio 2010???????

13 KASVATUSTIETEIDEN KUNINGAS, UPEA PUHEENJOHTAJA JARKKO SIPPOLA TIETOTEKNIIKAN JUMALATAR, IHANA SIHTEERI LINDA LASSILA KOULUTUSPOLITIIKAN KUNINGATAR, KIRKASKATSEINEN KOPO-VASTAAVA, VALOVOIMAINEN VARAPUHEENJOHTAJA HEIDI HULT HELSINGIN VAIHTARI, UHKEA KOPOVASTAAVA, MAHTAVA LIIKUNTAVASTAAVA TOMAS LUOMANMÄKI

14 FUKSIEN MONARKKI, KULTAINEN KULTTUURIVASTAAVA, FANTASTINEN FUKSIVASTAAVA TIIA SAATIO LIIKUNNAN VALTIATAR, LOISTAVA LIIKUNTAVASTAAVA SUVI MANTOVAARA KULTTUURIN KEISARINNA KALLISARVOINEN KULTTUURIVASTAAVA PAULA KERÄNEN HILLOPÄÄLLIKKÖ JA RAHAKIRSTUN VARTIJA, LEGENDAARINEN RAHASTONHOITAJA MIIA KUMPURINNE

15 KOODAAJIEN PRINSSI, VEIKEÄ VERKKOSIVUVASTAAVA, KARISMAATTINEN KULTTUURIVASTAAVA JUSSI RÄISÄNEN PÄÄTOIMITTAJIEN MAJESTEETTI, LUOVA LERPAKKEEN PÄÄTOIMITTAJA, SUPERSÖPÖ SOOL-VASTAAVA RIIKKA VÄYRYNEN GLOBAALISUUDEN RINSESSA, NAMINAMI KV-VASTAAVA, SUPERI KOPO-VASTAAVA, TÄYDELLINEN FUKSIVASTAAVA ELINA LUKKARINEN

16 Ihanaa syksyn alkua kaikille uusille fukseille ja vielä kerran onnea opiskelupaikan johdosta! Opiskelujen aloittaminen, uuteen kaupunkiin muuttaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen saattavat joskus aiheuttaa päänvaivaa ja ehkä hieman jännitystäkin. Onneksi näihin pulmiin on olemassa ratkaisu: TUUTORIT! Me autamme, jos tie oppitunneille ja luennoille on hukassa, lähin ruokakauppa poronkuseman päässä tai pitäisi päästä Tivolin pyörteisiin pään ollessa täynnä weboodeja ja ehopseja. Tänä syksynä teitä ohjastavat yliopistoelämän tiellä kahdeksan tuutoria, jotka kaikki jo innolla odottavat päästäkseen tutustumaan teihin. Ykkösryhmää ohjaavat Kemistä kotoisin oleva Elina, joka piireissä tunnetaan myös Elluna ja musisointia harrastava jyväskyläläistyttö Veera. Pohjois-Pohjanmaata edustavat kakkosryhmän tuutorit, Kekekoiran äiti Pauliina ja tanssin ystävä Suvi. Kolmatta ryhmää ohjaavat paljasjalkanen savolainen Elina ja Enontekiöllä varttunut Tiia. Nelosryhmän tuutoreina toimivat Rovaniemen oma tyttö Mari ja Porin kasvatti Sonja. Me kaikki olemme valmiita auttamaan teitä niin opintoihin kuin opiskelijaelämäänkin liittyvissä asioissa. Kannattaa rohkeasti kysyä, sillä voihan olla, että saatamme jopa tietää vastauksen pulmiisi Kohta nähdään!

17 Virka. No niinhän sitten käytiin, että monien sattumusten summana sain viran maakunnan urheilukeskittymästä Kuortaneelta. Suurimmat ilonhuudot ovat jo vaihtuneet kesän jälkeen tasaisen arjen pyörittämiseen ja oman paikan hakemiseen kouluyhteisössä. Silti ei voi välttyä siltä hyvän olon tunteelta, joka asiasta tulee. Tulevaisuuden suunnittelun kannalta ollaan erittäin mielenkiintoisissa asemissa. Siis mikä ihmeen laitosmies? Sen lisäksi, että talonmies nimike on vaihtunut kunnan ja koulun vaihtumisen lisäksi. On liuta muita asioita, jotka ovat vaihtuneet. Vanhassa kunnassa suurinpiirtein tutuiksi tulleet opettajat ovat yhtäkkiä kadonneet ja ympärillä pyörii toinen toistansa erilaisia kasvoja. Nimiä minulta on ainakin toistaiseksi turha yrittää kysyä. Ajatus oman koulunsa väen tuntemisesta olen jättänyt odottamaan joulua. Jos nuo opilaat nyt ensin muistan nimeltä... totesin itselleni yhden iltapäivän jälkeen. Ope on kesäterässä. Tältä päivältä unohdettu on seuraavana päivänä korjattavissa. Opettajan työn parhaita puolia on se, että oppilaat tulevat myös seuraavana päivänä kouluun. Kerran erehdys ei maksa kuin iltapäivän harmistuksen, koska tieto seuraavan päivän korjausmahdollisuudesta siintää edessäpäin. Suurin osa asioista on korjattavissa. Mahdollisuudet ja päämäärätietoisuus lienevätkin opettajan ammatin kannalta parhaimpia asioita. On nähtävä mahdollisuuksia siinä pienen oppilaan sisimmässä, vaikka viime öinen leffa viekin sillä hetkellä kaiken oppilaan huomiosta. Itsensä pitää armahtaa. Jos elokuussa on kesäterässä on loma ollut onnistunut. Miten tätä kehittäis? Koulu muuttuu alati. Aina pitäisi olla jollain lailla kehittämässä ja suuntaamassa kohti uusia ja tuntemattomia oppimisen mahdollisuuksia. Silti kun ensimmäisen kerran kävelin koulun perinteiseen aamunavaukseen en voinut välttyä ajatukselta, että koulussa on jotain asioita mistä en luopuisi mistään hinnasta. Viimeistään siinä kohtaa kun perinteinen urkuharmooni kajahti soimaan, niin ajattelin olevani enemmässä määrin perinteiden vaalija. Aina ei pyörää tarvitse keksiä uudestaan, jos olemassaolevat ratkaisut ovat yksinkertaisesti parempia. On tärkeää nähdä myös menneeseen voidakseen haluta uudistaa. Mitähän se on ajatellut? Harvoissa tapauksissa pääsee asuttamaan tyhjää luokkaa. Usein eläkkeelle jäänyt, muualle töihin lähtenyt tai muuten vapailla oleva viranhaltija on jättänyt luokkansa niinkuin on siellä työnsä tehnytkin. Skaala on laaja ja useimmissa tapauksissa ennakointi kesällä ei tunnu auttavan yhtään. Vaikka kuinka ajattelisi, että käyn kesällä ennalta siivoamassa niin ei silti saa itsestään selkeää ajatusta irti siitä, miten tavarat tulisi laittaa. Vasta kun oppilaat ovat hetken tilassa olleet, alkaa ajatuksia irtoamaan ja silloin kuinka ollakaan ollaan jo korviansa myöten

18 työtä täynnä. Totuus painaa silti vääjäämättä, jossain kohtaa on kalenterinsa raivattava ja luokkansa siivottava. Siinä kohtaa tehty työ palkitaan päivittäin työskentelyn helppoudella. Asiat löytyvät sieltä missä sinä ajattelet niiden olevan. Ei siellä minne edellinen on ne laittanut. Kosketuspinta katoaa. Ajasta kun itse istutti vielä kahvila Loviisan penkkejä alkaa olla jo niin kauan, että ei enää tahdo muistaa millaisia ajatukset koulun arjesta silloin olivat. Jälkeenpäin on jäänyt harmittamaan ainoastaan taito- ja taideaineiden vähäiset muistiinpanot. Mun sportfolioni oli ainakin hivenen vajaasti täytetty. Muistutuksena olkoonkin, että työ minkä kunnolla tekee opiskeluaikana näkyy usein myös suunnittelun helppoudessa. Kaikkien koulujen kirjastoja ei ole varustettu kustantajien loppumattomilla materiaalimäärillä, onneksi. Jää toisaalta tilaa myös luovuudelle. Sivukylän koulu vai keskustan mäki? Vai kenties molempien parhaat puolet. Siltä ainakin ensimmäisten viikkojen jälkeen on tuntunut. Pienen kunnan hyviä puolia on se, että keskustan koulu ei ole opettajan suuryksikkö. Pihalla vietetään valvonnassa kerran viikossa yksi päivä, mutta sekään ei niin paljoa haittaa kun ensimmäisen viikon jälkeen tuntee jokaisen opettajan nimeltä. Virkavuosien lisääntyessä huomaa itsestänsä puolia, jotka kannattavat pienten koulujen puolesta. Pieni vai iso koulu? Kysymykseen ei toisaalta löydy selkeää vastausta. Terve koulu ei ole koosta kiinni. Henkinen puoli kertoo asiasta enemmän. Tervetuloa. Viime viikkoina olen useammasta kuin yhdestä suusta kuullut iloisen tervetuloa-sanan. Niitä on löytynyt myös reissuvihkojen sivuilta ja muista kotoa tulleista lapuista. Opettajan viran aloittaminen tuntuu hienolta yksikössä, jossa tuntematon tulija saa hyvän vastaanoton. Se kaikuu parhaimmassa tapauksessa omaan jaksamiseen läpi vuoden. Opettajana viihtyminen on pienestä kiinni. Miehistä viis. Meidän koulussa ei paljoa miehiä vilise. Toisena miehenä opetuspuolella on rehtori, jonka hallinnollisiin tehtäviin kuuluu meidän alakoulun lisäksi myös yläkoulun asiat. Opetustunteja ei hänellä alakoulun puolella ole. Toistaiseksi asia ei ole paljoakaan häirinnyt. Asiassa kun on omat vapauttavat puolensa. Silloin kun toimii koulunsa lähes ainoana teknisen työn opettajana, voi toteuttaa itseään niillä ajatuksilla mitä teknisen erikoistumisopinnoissa vasta haaveili. Opettaja on lomiensa orja. Kaverit lähtivät sorsametsälle. Itse lähdin opettamaan. Vaikka lomia olisi kalenterit läpeensä niin tosiasiat eivät katoa mihinkään. Opetusta ei voida tehdä etukäteen tai jälkikäteen. Opetus tapahtuu sille annetulla ajalla, oli sinulla sitten suunnitelmia muille ajoille tai ei. Palkaton virkavapaa tuskin houkuttelee ihan heti ketään. Muutamankin päivän poissaolo tekee palkkaan jo sen verran tarpeeksi lovea, että asiaa harkitsee useamman kerran. Toinen nurja puoli opiskelujen jälkeisessä elämässä piilee lomien ajoituksessa. Tuttujen ja hyvien opiskelukavereiden suunnatessa pitkin maata opetustehtäviin osuvat heidänkään lomat harvoin yksiin sinun omiesi kanssa. Joo-o. Se näistä oikeista. Nauttikaahan opiskeluista, alkavista tai jatkuvista! Lasse Mattila

19 Kauris Uljas kauris on palannut Rovaniemelle pysyäkseen niin että kaikki hänet näkevät. Varo vain ettet aiheuta liikaa huomiota upealla olemuksellasi, ettei kolahda kupla otsaan, ja löydät itsesi YTHS:n aulasta makaamassa supermorkkista kerskailuistasi. Vesimies Vesimiehen evät vievät eteenpäin eikä syksyn hyisistä vesistä näy kylmiä väreitä ihollasi. Kävitkö kesällä uimassa, vai olitko kenties kuivan maan miehiä? Kuiva syksy ei ainakaan ole tiedossa, joten hanat auki, vesimies, ota kuppie! Kalat Olet Yliopiston käytävillä kuin kala vedessä! Muru hei, takki auki, sillä täältä tulee nyt se hauki josta kaikki tykkää. Sulaudut tänä syksynä joukkoon odotettua paremmin, joten heitä se takki vaikka nurkkaan ja ota upeat käsivartesi esiin, tää syksy on sun! Oinas Aijjai oinas, nyt laita sarvet maahan ja jätä ne sinne. Ota vähän Lapin poroista mallia, sillä tiukkapipoisuudella ei nyt pitkälle pötkitä. Hyvässä seurassa teet vaikutuksen, mutta muista että se on seura ku seura, ei ole hyvä olla oinaan yksin.

20 Härkä Härkä ei tänä syksynä hätkähdä, ei palele eikä itke. Härkä on voimissaan. Härkä pelaa varman päälle ja kaikki meneekin nappiin! Jos olet sinkku, niin laula vaikka Beyoncee ja Single Ladya, jos et oo, niin laula mitä laulat, hyvin laulat! Kaksoset Kaksosella ei ole vaikea löytää vertaistaan. Tuntuu että sulaudut jokaisen kanssa niin hyvin yhteen että kaikki mihin kosket, vain sulaa. Kuin voi. Mutta mitä voit, kun olet niin valloittava persoona? Ota tästä kultainen vinkki: hillitse itsesi!! Rapu Rapulla on taas rapula. Jopa päivästä toiseen. Oot niin mukana tanssiparketeilla, ettet malta pysyä sieltä poissa, mutta kuules partaveitsi, nyt nappaat itteäsi niskasta kiinni ja lähdet myös luennoille, ne samat tyypit arvostaa (ja arvostelee) sinua sielläkin. Mutta by the way, hyvät muuvit ja hyvä buugi. Ja booty. Leijona Leijonaa sä mesästät ja tahdot saada suuren. Siksipä kannattaakin katsastaa uudet fuksit, sillä huhujen mukaan siellä on suuria lupauksia. Muista metsästyksen kylkiäisenä myös tehdä muuta ku vaania, vaanimalla et pitkälle pötki, ja huonon suunnistusvaistosi takia saatat jopa eksyä pimeään metsään. Neitsyt Nyt hyppäät sänkysi pohjalta, laitat hiuksia tai et laita, ja lähdet ulos! Pelkkä asunnon imuroiminen ja paikkojen järjestely ei tuo sinulle vieraita sinne. Pidä hilpeät tuparit ja pyydä kaikki kylään! Tee vaikka BOOLIA! Tähtitaivas näyttää että voit olla tämän kesän TÄHTI!

21 Vaaka Tasapainottelet nyt aivan liikaa erilaisten vaihtoehtojen kanssa. Tasapainottele enää vain ja ainoastanaan jumppatunneilla, ja meno menee villiks. Juuri sitä mitä kaipaat. Kesä on tylsää aikaa vaa'alle, sillä painoa vain tulee jostain. Mutta hei beibi, nyt on syksy ja sä oot kans täällä! Skorpioni Saat ehkä ilkeitä katseita Yliopiston käytävillä, mutta tulkitset ne kaikki aivan väärin. Ihmiset ovat vain väsyneitä ja heitä harmittaa iloisuutesi. Kateelliset moukat!! Levitä aurinkoisuutta ympärillesi ja pläjäytä syksy käyntiin uusilla haaremipöksyillä! Jousimies Käy välillä myös sisällä, kaverihan on kuin joku ikiliikkuja! Ota kunnon nokoset ja sitten vasta sinne tukikohtaan B. Vähän rennommin hei, ettet löydä itteäs supermorkkista potevan Kauriin kanssa YTHS:n aulasta. Sulle nimittäin voi tulla se paljon puhuttu böörnautti, jos jatkat nuin. Voimia relailuun!

22 Tällä palstalla kaikkien Lerpakkeen lukijoiden tuntema ja lukemista vaille valmis lääkäri Eki vastaa hänelle lähetettyihin kysymyksiin ammattimaisesti ja varmasti. Mikäli sinulla on jokin pitkän askarruttanut terveydellinen tai yleensä elämään liittyvä kysymys, johon haluaisit vastauksen, lähetä rohkeasti oma kysymyksesi Lerpakkeen toimitukseen. Muista, ettet ole ongelminesi yksin! Eki on palannut kesälaitumilta, ja hänen kesäfestaritutkimusmatkansa ovat kartuttaneet hänen viisauttaan Hei Eki! Kiitti ensiksi tosi mahtavasta palstasta! Oon lukenu tätä jo monta vuotta ja musta tuntuu että jos sua ja sun palstaa ei ois olemassa, ois mun elämä ollu paljon vaikeempaa. Mutta nyt itse asiaan. Mulla on ongelma! Edessä on jälleen uusi vuosi opiskeluympyröissä ja viime vuoden opintosuorituksia selaillessa huomasin, että plakkariin ei ole tullut juurikaan opintopisteitä. Opeopiskeluja on mulla takana jo 6 vuotta ja nyt tuntuu ahdistavalta aloittaa opiskelut fuksien kanssa samoilla kursseilla. Ja se oikea ongelma ei ole edes se luennoilla istuminen ekan vuosikurssin opiskelijoitten kanssa vaan se, että en osaa pitää näppejäni erossa näistä ihanaakin ihanimmista nuorukaisista illan hämärässä. Olen pyrkinyt välttämään kaikenlaisia opiskelija-bileitä ja hipsinyt yliopistolta suorinta tietä kotiin, mutta jotenkin löydän itseni aina Tivoli tiskiltä häpelöimästä meidän uusia fukseja.. Mitä siis teen? Maineeni fuksien iskijänä on kiirinyt jo muihinkin tiedekuntiin ja nyt minulla on älyttömät paineet siitä, kuinka saan itseni irti tästä koukuttavasta huumeesta: viattomasta ja nuoresta fuksista! Nimim. Haluaisin olla kunnolla! Hyvä Haluaisin olla kunnolla! Et ole ainoa vanhempi opiskelija joka on kääntynyt puoleeni saman ongelman kanssa. Ymmärrän täysin että nuoresta ja kokemattomasta lihasta, anteeksi tarkoitan fuksista on vaikeaa pitää näppejä erossa, mutta ymmärrät varmaan, että opiskelumotivaatioosi tai oikeastaan sen puutteeseen vaikuttaa varmasti toisen puutteen aktiivinen helpottaminen, varsinkin silloin kun helpotusvälineenä toimii kaunis ja herkkä fuksi. Luennolle kömpiminen Tivolin keskiviikkojen jälkeen voi tuntua tuskaiselta, sillä siellä sinua odottavat niin valitsemasi upeat fuksit, kuin ne pettyneet yksilöt, jotka eivät ole saaneet sinulta henkilökohtaista ohjeistusta opiskelun saloihin. Nyt minulla onkin sinulle mahtava idea: RYHDY TUUTORIKSI! Näin pystyt aktiivisesti harjoittamaan harrastustasi vuosi

23 vuoden perään, eikä sinun motiivejasi aleta epäillä! Turhaan sinä itseäsi vastaan taistelet, anna mennä vaan! Lisäksi sinulle maksetaan hieman vaivanpalkkaa, joten saat kustannettua rymy-iltasi ja saat ikuisen tien onneen! Dear Eki! Nyt on jännät paikat. Pääsin nimittäin opiskelemaan luokanopettajaksi Rovaniemelle ja olen ihan hukassa! Minulla ei ole asuntoa, en ole koskaan käynyt Rovaniemellä, enkä tunne sieltä ketään! Apua apua apua! Mitä teen, kuka voi minua auttaa??? Nimim. Opettaja hukkateillä Hyvä Opettaja hukkateillä! Lue aikaisempi vastaukseni ja ota yhteyttä numeroon ja kysy Simeonia. Hei Eki! Olen innoissani! Opiskelu paikka on taskussa ja orientoivat opinnot alkavat jo ihan kohta! Tiedossa on fuksi-infon mukaan erilaisia juhlia varjoavajaisista pönttäreihin ja fuksiaisiin ja mää oon niiiiin mielissäni!! Olen harjoittanut kisakuntoani koko kesän ja uskon olevani aikamoisessa tikissä! Kesätyöt kaupan kassalla meni erittäin hyvin ja sain säästöönkin vähän rahaa, joten uskon että pystyn hyvin rahoittamaan syksyn hulinat, eikä opintolainaan vielä tarvitse kajota! Olen käynyt stalkaamassa tulevia opiskelukavereitani ja ottanut muutamaan pääsykokeissa tutustumaani mukavaan tyyppiin yhteyttä. Kaikki tuntuu mahtavalta ja upealta, enkä osaa odottaa tulevalta opiskeluvuodeltani mitään muuta kuin paljon uusia ystäviä ja mahtavia hetkiä ainejärjestöni järjestämissä tempauksissa. Mahtavat tutorit auttavat minua varmasti kaikessa mihin heiltä vain apua pyydänkään, mutta ajattelin vielä kysäistä sinulta Dear Eki, onko vielä jotain mihin voisin varautua syksyn koittaessa. Kiitti vastauksestasi jo etukäteen! Nimim. Hommat hanskassa!

24 Hei Hommat hanskassa! Mukava saada hyvin positiivisesti latautunutta postia. Tällaisia kirjeitä satelee minulle joka syksy ja yleensä olenkin saanut sinunlaisista yltiöpositiivisista tulevista opettajan aluista vakituisia kyselijöitä palstalleni. Eli kiitos SINULLE jo etukäteen! Jotta löytäisit sisäisen tuskaisen ja ongelmaisen fuksin, minun on tehtävä sinulle paljastus: opiskelu ei aina ole niin mahtavaa. Tulet kokemaan karvaita pettymyksiä: syksyn biletys syö kaikki rahasi, nostat opintolainan ja huomaat marraskuussa siitä olevan jäljellä 17e, tunnet ahdistuneisuutta ja painetta sillä jos et osallistu kaikkiin kissanristiäisiin ei sinua pidetä juuri minään, vehtaat jonkun vanhemman opiskelijan kanssa ja sinusta tuntuu että kaikki yliopistolla tuijottavat, olet koko ajan väsynyt, tenttikirjat loppuvat kirjastosta, saat ensimmäisen vuoden aikana hylsyn tentistä ja tämä kurssi jää sinulta roikkumaan viimeiselle opiskeluvuodelle asti, et osaa tehdä tuntsareita oikein ja saat haukut koko ryhmän edessä, harjoittelu menee miten sattuu ja sinusta tuntuu että et ehkä haluakaan opettajaksi. Myöhemmistä pettymyksistä voisin mainita ainakin sen, että et tule saamaan sitä sivuainetta jonka halusit, valitat asiasta tiedekuntaan (TAAS) ja valitat turhasta. Ilmoittaudut kandiseminaariryhmään ja kolmen vuoden päästä ilmoittautumisesta huomaat, että se kandi on pakko tehdä. Kirjoittelet kandia ja gradua yhtä aikaa, eikä siitä nyt tule yhtään mitään. Et edelleenkään pääse siitä roikkuvasta kurssista läpi, joten otat yhteyttä kurssin pitäjään ja kyselet mahdollisuutta suorittaa kurssin vaihtoehtoisella tavalla etc. Joten hyvä Hommat hanskassa.. älä huoli, hanskat hukkuu jo viimeistään yhteisellä Hirvikarin reissulla syyskuussa, joten pistähän vain rohkeasti viestiä tulemaan ongelmistasi, niin katsellaan mitä voisin tehdä. IHANAA SYKSYÄ SINULLE JA MUILLE KANSSAIHMISILLESI! <3

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

Haukan Sanomat Saapumislehti

Haukan Sanomat Saapumislehti Haukan Sanomat Saapumislehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tervetuloa kauan odotetulle palokuntanuorten

Lisätiedot

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51)

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet) 25 % Elämäntavat (esim.

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman Meidän koulu»isojoen koulukolmio«milja Forsman 31.5.2016 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli?...4 2.2 Luokka?...4 2.3 Silmien väri?...5 2.4 Koulumatkan pituus?...5

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille keväällä 2012 1. Kerro luokkasi

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille keväällä 2012 1. Kerro luokkasi Sivu 1/50 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille keväällä 2012 1. Kerro luokkasi Sivu 2/50 2. Sukupuolesi Sivu 3/50 3. Syntymäaika Sivu 4/50 4. Rastita kaksi mielestäsi tärkeintä oppiainetta. Sivu

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä

Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä Ei tarvinnut yksin muistaa tehdä kaikkea, kun oli joku sanomassa että sun pitää tehdä tuo ja tuo Pro gradu tutkimus Oulun

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa. OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5.

Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa. OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5. Ohjausta opintielle yhteisöllisesti Rehjan saaressa OpinTorin teemaryhmä Yhteisöllisyys oppimisen tukena Oulun yliopisto 14.5.2008 Anna Launonen Opintojen aloitus Rehjassa Osa opintojaksoa: Opiskelu ja

Lisätiedot

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Ennakkokäsityksiä Mitä sisarussuhteelta ylipäätään odotetaan

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi

TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi Auri Kaihlavirta 1.6.2011 1. Tapaaminen 1.6. klo 16-18 Varajohtajan terveiset Kurssin esittely Tavoite Läsnäolo Suoritustavat Esittäytyminen HOPS 1 Opintojen

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

01_Arviointikysely 2016 Ammattilukio - Arviointiraportti 2016_Ammattilukio_Julkaisuversio

01_Arviointikysely 2016 Ammattilukio - Arviointiraportti 2016_Ammattilukio_Julkaisuversio 01_Arviointikysely 2016 Ammattilukio - Arviointiraportti 2016_Ammattilukio_Julkaisuversio 1. Opetus ja oppiminen Etenen ja menestyn opinnoissani suunnitelmieni mukaisesti 9 39 11 11 Olen motivoitunut lukio-opiskeluun

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 Satuhetki Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

Kun rahat ei riitä, mitä otetaan ja mitä jätetään. Hanna- Riina Aho, Centria- amma3korkeakoulu

Kun rahat ei riitä, mitä otetaan ja mitä jätetään. Hanna- Riina Aho, Centria- amma3korkeakoulu Kun rahat ei riitä, mitä otetaan ja mitä jätetään Hanna- Riina Aho, Centria- amma3korkeakoulu Centria- kirjasto, pienen kirjaston arki 6 henkilöä kirjastossa töissä: 2 informaa=kkoa 2 =etopalvelusihteeriä

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Vuosaaren koulujen yhdistyminen

Vuosaaren koulujen yhdistyminen Vuosaaren koulujen yhdistyminen Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että Vuosaaren alueella kahdeksan peruskoulua yhdistyvät neljäksi peruskouluksi 1.8.2017 alkaen seuraavasti: Heteniityn ala-asteen koulu

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Henkilöpeli Uusia kasvoja viestintätiimissä

Henkilöpeli Uusia kasvoja viestintätiimissä Henkilöpeli Uusia kasvoja viestintätiimissä Posted on 14.8.2015 by helehilt Kirjaston viestintätiimi sai kesän lopulla lisäystä, kun Sofia Blanco Sequeiros aloitti korkeakouluharjoittelunsa viestinnän

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Tuija Metso Oppilaan parhaaksi yhteistä huolenpitoa Helsinki Vanhempien barometri 2007 Suomen Vanhempainliiton kysely vanhemmille kouluhyvinvoinnista

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti TULI-SANOMAT Maanantai Taipalsaari 2.7.-8.7.2016 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Maanantain mietteitä Eilen päästiin viettämään leiriä aamulla lämpimästi (ja kosteasti ja nihkeästi) ja illalla hieman

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

WebOodin opinto-opas ja ilmoittautuminen

WebOodin opinto-opas ja ilmoittautuminen WebOodin opinto-opas ja ilmoittautuminen ALOITUS... 1 WEBOODIN OPINTO-OPPAAN LÖYTÄMINEN... 1 WEBOODIN OPINTO-OPAS... 2 Opetus-välilehti... 3 Tentit-välilehti... 3 Tutkintorakenteet-välilehti... 4 Opintojaksot-välilehti...

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Vinkkejä, välineitä ja aikatauluja tutorointiin

Vinkkejä, välineitä ja aikatauluja tutorointiin Vinkkejä, välineitä ja aikatauluja tutorointiin Tutoreiden koulutuspäivä 1.9.2012 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) Syksyn aikataulu 1/4 3.9. Nimenhuudot Humanistinen tiedekunta, klo 12.00, C

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot