Mustapippuri, maustepippuri, viherpippuri, cayannepippuri, rosépippuri, sitruunapippuri, heinäsorsa, Punapippuri, valkopippuri, chilipippuri.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mustapippuri, maustepippuri, viherpippuri, cayannepippuri, rosépippuri, sitruunapippuri, heinäsorsa, Punapippuri, valkopippuri, chilipippuri."

Transkriptio

1

2 Mustapippuri, maustepippuri, viherpippuri, cayannepippuri, rosépippuri, sitruunapippuri, heinäsorsa, Punapippuri, valkopippuri, chilipippuri. Kuka näistä p*rkele ottaa selvää? Sama tunne nyt. Ei ota selvää, ei. Se on elämä, mikä maistuu. Supersuosittu, Kauan kaivattu, Kokkinakin tunnettu, Eteerinen Ellen Sunnari

3 Ihan ensiksi, ONNEA UUDET FUKSIT! Siistiä saada teidät tänne! Täällä huutelee Neiti Päätoimittaja ilman apuriaan Toimitussihteeri Hulttiota, joka tällä hetkellä matkailee kauniissa Euroopassa. Niinhän se kesällä kai pittää nimittäin nauttia elämästä. Oma kesäni on vierähtäny töitä tehdessä ja rahaa säästäessä täällä kolealla Rovaniemellä. Joten mikäs sen mukavampaa ku alottaa taas opinnot! Uudet fuksit ja vanhat kunnon koulukamut, täältä tullaan taas niiiin voimissaan! Lerpakkeen sisältö antaa nyt paljon tietoa fuksille, eli jos oot nyt uus niin MOROOO luehan jokainen sivu oikein tarkkaan niin oot messissä inessä, vai miten se nyt sanotaan? Ja jos et oo ihan niin fuksi, niin no worries, eiköhän sinullekki löydy jotakin kivvaa ja mielenkiintosta, Köpien etsintähän on jatkunut jo muutamassa Lerpakkeessa, eikä vanha kunnon rakas ihana mahtava Dear Eki petä meitä koskaan. Oon tässä miettinyt kesän loppupuolella että mistä tähän kaikkeen sais nyt virtaa? Alottaa taas kouluhommat ja dedlainien pitkittäminen? Noh, löysin vastauksen tulevista tapahtumista! Taas on varjoavajaista ja avajaista, on Tivolin ja Yliopiston avajaista ja saa taas säännöllisesti hyvää ruokaa. Myös YTHS avaa ovensa, joten päätin käydä hammaslääkärissä pitkästä aikaa ja mua saa tulla pitämään käestä. Noh, ideahan on siis nyt se, että tee tavoitteita, jotka ei liity kouluun mitenkään! Mulla se on hammaslääkäri, että saan taas leegot kuntoon. Lähe sie vaikka kattelemaan tähtiä kerran pari syksyssä, pelaa frisbeegolffie tai vaikkapa tilaa joku kiva lehti. Itehän ostin vielä uudet lenkkitossutki. Niillä sniikkereillä aion kävästä pari kertaa lenkillä, niin pystyy käväseen pariin otteeseen Tivolissa. Tai sitten juoksen niillä Tivoliin. Tivoli on uudistunut, eli jos se on sinulle uusi paikka niin älä huoli, niin se on meille kaikille. Varmasti uudet fuksit tuutte viihtymään siellä myös kaikkien kouluhommien ulkopuolella, tai niin ainakin toivon. Minun ihana äiti antoi sillon kaksi vuotta sitten vinkin että se verkostoituminen on

4 ekan vuoden juttu. Eli tee niinkuin mie ja minun äiti neuvotaan: verkostoidu ja make friends näin niinkö kansainvälisesti!! Täällä on niin paljon huipputyyppejä, jotka on käyny samat pääsykokeet ja lukenu saman kirjan että ollaan niin Samalla Viivalla. Tullaan viihtymään yhessä. Kaikkien näitten kannustuspuheiden ja muiden ytimessä pakko kertoa vielä että nauttikaas sykysyn hyvistä puolista. Alkaa olla pikkusen koleaa, mutta hei, saahaan taas pukea villapaidat, vanttuut ja lakit päälle, katsella kaunista ruska-aikaa, tavata uusia ihmisiä ja nukkua pimeällä ajalla. Kesän yöttömät yöt oli loppujen lopuksi aika rasittavia, eikö? ;) Vielä semmonen homma Neiti Toimitussihteerille (sekä Lapikkaan hallituksen Sihteerille) että jos ette oo lähettäny mulle korttia reissusta, niin voitte mielestäni lähteä takaisin ja lähettää sellaisen. Oon nimittäin tänä kesänä saanut jo kaksi postikorttia, ja vakavissani harkitsen alkavani keräämään sellaisia. Noniin nöpönenät oikein hupia, ihanaa, mahtavaa, legendaarista, makosaa, magiaa, mukavaa, kivvaa ja PONTEKASTA syksyä kaikille! Tulkaa moikkaamaan kun tavataan! Rakkaudella ja lämmöllä, koleassa huoneessaan kirjoitellen Riikka Väyrynen Lerpakkeen päätoimittaja P.S. Jos haluat kirjottaa Lerpakkeeseen, niin jutut ovat enemmän kuin tervetulleita! Aihe ja asu on vapaa, kunhan sellainen löytyy. Laita vaikka Lerpakkeen sähköpostiin tai Lapikkaan palautelootaan, Lerpake julkaisee melkeinpä mitä vain! :).

5 Fuksivuosi, kakkos- ja kolmosvuodet, nelosvuosi ja lukematon määrä N-vuosia. Mikä niistä on jäänyt parhaiten mieleen? Onneksi olkoon uusi luokanopettajaopiskelija, edessäsi on ehkä kiireisin ja paras opiskeluvuotesi. Se sisältää paljon uutta, joitain perinteitä, mukavia lapikaslaisia sekä paljon tapahtumia ja tutustumista. Paljon kaikkea. Ota siis kaikki irti, äläkä jää yksin kämpille törröttämään. Tähän meidän ainejärjestömme pieneen veneeseen mahtuvat kyllä kaikki halukkaat. Airotkin saat halutessasi. Kuluva lukuvuosi on myös Lapikkaan juhlavuosi: saapas täyttää peräti 35 vuotta, ja asiaa juhlitaan asiaankuuluvasti. Mikäli teitä fuksejakin asia alkoi kiinnostamaan, niin ei muuta kuin yhteyttä hallituksen jäseniin (esittely myös tässä Lerpakkeessa Toivottavasti Eihän sitä koskaan voi tietää.) ja alusta asti mukaan mukavaan toimintaan. Suunnitteluryhmään pääsee vielä mukaan, vaikka suurimmat päätökset olisikin jo tehty. Vuosijuhlat siis ja jos ainejärjestöaktiivisuus kiinnostaa, niin uusi Lapikkaan hallitus valitaan lokakuun lopulla, myöhemmin tiedotettavana päivänä. Mutta laita jo nyt mietintämyssy päähän, voin luvata, että juuri Sinua tarvitaan ja saat paljon kokemuksia niidenkin hommien kautta. Näin, end of commercial. Tervetuloa uudet fuksit, 2-, 3-, 4- ja N-opiskelijat! Tehdään tästä lukuvuodesta jälleen hieno opiskeluvuosi. Jarkko Sippola Puheenjohtaja Lapikas ry P.s. Lähdethän Hirvikariin, jookoskookos? Jos otettais vähän rauhallisemmin tänä vuonna ;-)

6 Tervehdys Lerpakkeen lukijoille Helsingistä, maamme merellisestä pääkaupungista. Kahden Rovaniemi-lukuvuoden jälkeen tein harkitun päätöksen ja muutin takaisin STADIIN*. Tämä ei ehkä tule yllätyksenä, mutta tätä päätöstä en ole katunut! Päiväni täyttyvät työnteosta ja sosialisoitumisesta. Olen DUUNISSA* koripalloseuran junioripäällikkönä. Työ on lähes kokopäiväistä, ja siihen kuuluu 6-12-vuotiaiden valmentamista ja hallinnollisia hommia. Syyskuussa lähden työmatkalle Italiaan, eli harjoitusleirille parinkymmenen KUNDIN* kanssa. On ollut sairaan NASTAA*. Tässä yhdistyy rakas harrastus ja alan hommat. Voin vilpittömästi suositella vastaavanlaisia ratkaisuja, väsyneiden MAIKAN* sijaisuuksien rinnalle. Toki niitäkin ehtii tekemään. Mutta mites ne opiskelut? Vedän tällä hetkellä teologian sivuainetta, jonka tekemällä loppuun saavutan ussan aineopettajan pätevyyden yläkoulun puolelle. Ei luentoja tai muutakaan läsnäoloa. Tehtävien palauttamista nettiin ja tenttejä silloin kun huvittaa ja missä huvittaa. Arvostan! Tulevaisuudesta en tiedä, mutta sitä ehtii miettimään. Paluu Rolloon ei sekään ole poissuljettu, vaikka ajatus tuntuu yhtä kaukaiselta kuin hiihtoladulle lähteminen Helsingissä. Ainakin tulen sinne käymään ja LINJAAMAAN* asioita KONDIKSEEN*.

7 Tervetuloa käymään tänne. Voin järjestää oman, Folke West-henkisen travel agencyni kautta Sulle erilaisia kierroksia (listattuna alapuolella). Kierroksissa ei ole shoppailuoptiota. STOCKALLE* tosin päästään, jos käyttäydyt nätisti. - STADIN SAARET (vain kesällä): Näistä kierroksista ehkä SIISTEIN*. Mennään BOTSKILLA* SUOKKIIN*, SEURIKSEEN*, PIHLIKSEEN* tai HÖGGALLE* etc. Otetaan MESSIIN* skumppaa ja muuta picnic-höystöä*. - BÖNTTÖÄ STADISSA eli baarikierros: Matka alkaa kantiksestani Wanhasta Ketusta, josta voidaan jatkaa omien preferenssien mukaan joko vinetto-, pelleily-, drinksu- tai dokaamislinjalla. Myös kombinaatiot sallittava! - KIRKKO JA ARKKITEHTUURIKIERROS: Vakavasti otettava kokonaisuus, jossa on yhdistetty kaksi merkittävää elementtiä. Olet ehkä nämä rakennukset jo nähnyt, mutta oppaan vahvalla paikallistuntemuksella opit uutta. - PASKAT MESTAT: Itselleni SNADISTI* tuntematonta SETTIÄ*. Käydään läpi paikat, joissa natiivit puhuu Stadista Hesana ja joista sosiaalinen turvaverkosto puuttuu käytännössä kokonaan. Luvassa mm. JAKIS*, Kontula (+ muu Itä-Helsinki) ja jos uskallat niin myös Vantaan puolella käydään. Lopetan provokatiivisen proosani tähän kappaleeseen. Seuraavassa numerossa vertailen Rovaniemeä ja Helsinkiä kaupunkeina. Jos uskallan - huh! Hyvää opiskeluvuotta kaikille KUNDEILLE* ja GIMMOILLE*! Snadi börje eli Tomppa från Helsingfors * = tähdellä merkityt sanat ovat maalaisaivojasi vihlovaa Stadin slangia ;)

8 Heipodei Lapikkaat! Syksy lähenee ja opiskelut häämöttää eessäpäin! Tässä vähän kaikkia koskevia tärkeitä päivämääriä: Opiskeluista ei sitte sen enempää, mutta tässäpä alkusyksyn riennoista koostettu pakko-ollapaikalla-lista. Syyskuulle startataan 1.9 Varjoavajaisilla Tivolissa! Tule siis sieki paikalle =D Maanantaina 6.9 maistellaan vähän tai vähän enemmän viiniä Yliopiston pihalla, josta jatketaan Das Kodalle, non siis PÖNTTÄRIT! Menossa mukana vanhat ja uudet lapikaslaiset. Illalla siirrytään Tivoliin "henkilökunnan ja opiskelijoiden tapaamiseen" kuten uusien opiskelijoiden ohjelmaan oli kauniisti muotoiltu. BILEET!! Fuksiaisia rellestetään 8.9 keskustan tuntumassa ja illaksi siirrytään Onnelaan! (Aikataulu tarkentuu kyllä ja lisää infoa tulossa myös.) Kaikkien odottama Hirvikari-viikonloppu vietetään Uskokaa tai älkää, olemme hyvillä puhelahjoilla saaneet paikan taas käyttöömme, mutta panokset on kieltämättä kovat. Ei anneta sen häiritä menoa ja meininkiä, varaudutaan vaan jynssäämään kunnolla :) Ukaasit vuokraajan taholta olivat aika suureelliset, joten kaunis käytös kunniaan! Tänä syksynä vallassamme on myös se, jatkuuko Hirvikarin perinne vai ei, sillä nyt meillä on näytön paikka. Tulethan kuitenkin mukaan niin näytetään niille, että kyllä me osataan! Lapikkaan 35-vuotisjuhlat 6.11 Sky Ounasvaaralla. Siis naiset mekkoja sovittamaan ja miehet kiillottamaan juhlakenkiä! Tästäkin tarkempaa infoa lähiviikkoina, varauduthan ilmoittautumaan, joten seuraa sähköpostiasi. Vuosijuhlatoimikuntaan kaivataan lisää idearikkaita, ahkeria juhlan toteuttajia. Tähän joukkoon voi ilmoittautua osoitteeseen / Tiia S. Suunnittelut sun muut käynnistetään heti porukoiden saavuttua Rollon kulmille! OLE PAIKALLA!

9 FUKSI Ensimmäisen vuoden opiskelija MIE - Minä tai Mää LS Luentosali HARKKARI Lapin Yliopiston harjoittelukoulu, jossa käydään tekemässä opetusharjoitteluja URKKA Urheiluopisto Ounasvaaralla, jossa usein liikuntatunteja SUSIVOUTI Yliopiston ja Rantsun koulun läheisyydessä oleva urheilukenttä KTK Kasvatustieteiden tiedekunta LAPIKAS Luokanopeopiskelijoiden ainejärjestö LYY Lapin Yliopiston ylioppilaskunta SPORTTIPASSI 25 euroa maksava tarra opiskelijakorttiin, jota näyttämällä pääsee liikkumaan lukuisissa paikoissa SOOL - Suomen opettajaksi opiskelevien liitto, joka ajaa asioitamme ja tarjoaa hyödyllisiä etuuksia opeopiskelijalle EDARI Lapin Yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto, päättävä elin HODARI - Nakkisämpylä YTHS Yliopiston terveydenhuoltosäätiö KOTA DASin omistama saunatila, jossa järjestetty joitain tapahtumia, mm. pönttärien jatkot/etkot DAS Domus Arctica Säätiö, joka tarjoaa edullisia asuntoja, vuokratiloja ym. opiskelijoille SAD Englannin kieltä, suomeksi tarkoittaa surullinen, hajoaminen TUUTORI Ohjaaja, ystävä, jolta voit aina kysyä lähes mitä vain! TUTORI ks. TUUTORI HIRVIKARI Paikka, jossa vietetään fuksien tutustumisviikonloppu KOOTUT TEOKSET Lapikkaan oma bändi, joka soittaa Lapikkaan lauluilloissa

10 LAULUILTA Comicossa, kerran kuussa, bändinä Kootut Teokset KAHVIHETKI Lapikkaan ainejärjestötiloissa järjestetty ilmainen kahvihetki lapikaslaisille, ilmoitetaan aina ilmarilla ILMARI Lapikkaan ilmoitustaulu, KTK:n toinen kerros HAALARIT Meillä on siniset! TP Talvipäivät FUKSIAISET Uusien opiskelijoiden opiskelijoiksi kastamistilaisuus PÖTTÖBILEET - pönttärit, avajais-päivänä pidettävät viininmaistajaisbileet KOSTAJAISET Fuksiaisten jälkeen fuksit kostavat kakkosille.. COMICO Ravintola, jossa on hyvää ruokaa ja lauluiltoja TIVOLI Mie rakastan sitä! AD Ainedidaktinen harjoittelu HALLITUS Lapikkaan toimintaelin SAMPPARI Sampokeskus, ostoskeskus Rovaniemen ytimessä (usein myös puhuttaessa Lordiaukio) YLPPÄ, LIPASTO Yliopiston lempinimiä LOVISA, FELLI, PETRONELLA Yliopiston ruokalat, joista saat opiskelijakortilla edullista ja ennen kaikkea herkullista ruokaa SÄHLYVUOROT Harkkarilla Lapikkaan oma sählyvuoro kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin

11 Jo kahdeksantoista vuotta on Lapikkaan ihanista fukseista valittu Vuoden fuksi, ja niin tehdään myös vuonna Tämä siis koskee sinua (fuksi), joten luehan tarkasti! Oletko sinä parkettien partasuti, pileiden gepardi, joka viihtyy niin koulussa kuin sen ulkopuolellakin? Sinut on huomattu! Aktiivista fuksia muistetaan Lapikkaan pikkujouluissa upealla neljäntuulenhatulla (tai neljän tuulen hattu, neljäntuulen hattu, neljän tuulenhattu, tai nel jäntuul enha ttu, tai vaikka lätsä), jonka saa omakseen ja jota tulee käyttää paljon. Sen lisäksi vuoden fuksi rustaa nimensä ihka oikeaan lapikas-tossuun. Ei tule myöskään unohtaa sitä kaikkea mainetta, mammonaa ja kunniaa (ja hullun leimaa), jotka seuraavat sinua koko loppuelämän (mikä ettei sen jälkeenkin, mistäs sitä koskaan tietää?!?!?!). Vuoden fuksin valintakomiteaan kuuluvat huikeat, arvovaltaiset ja mahtipontiset tuutorit, jotka tarkkailevat teitä koko syksyn (ja kenties loppuelämän ja sen jälkeenkin, mistäs sitä koskaan tietää?!?!). Ideana ei kuitenkaan ole minkäänlainen kilpailu vaan se, että tulet ja menet juuri sellaisena kuin olet, siten sen lakin on ennenkin saanut Vuoden fuksi 2009 Tiia Saatio tykkää tästä julkaisusta

12 Oletko SINÄ siis seuraava Vuoden Fuksi ja saatko SINÄ nimesi tähän tähtiä hivelevään listaan: Vuoden Fuksi-tilastot 1992 Harri Kaunismaa 1993 Petri Kangaskokko 1994 Juha Kantola 1995 Taija Kokkonen 1996 Ilkka Riikkonen 1997 Maria Starck 1998 Annika Poikela 1999 Pekka Leppälä 2000 Pasi Lintulahti 2001 Anna Suopanki 2002 Jussi Korpi 2003 Lasse Mattila 2004 Jarno Jokiharju 2005 Tiina Mäkelä 2006 Olli Hirmasto 2007 Taneli Kemppainen 2008 Jarkko Sippola 2009 Tiia Saatio 2010???????

13 KASVATUSTIETEIDEN KUNINGAS, UPEA PUHEENJOHTAJA JARKKO SIPPOLA TIETOTEKNIIKAN JUMALATAR, IHANA SIHTEERI LINDA LASSILA KOULUTUSPOLITIIKAN KUNINGATAR, KIRKASKATSEINEN KOPO-VASTAAVA, VALOVOIMAINEN VARAPUHEENJOHTAJA HEIDI HULT HELSINGIN VAIHTARI, UHKEA KOPOVASTAAVA, MAHTAVA LIIKUNTAVASTAAVA TOMAS LUOMANMÄKI

14 FUKSIEN MONARKKI, KULTAINEN KULTTUURIVASTAAVA, FANTASTINEN FUKSIVASTAAVA TIIA SAATIO LIIKUNNAN VALTIATAR, LOISTAVA LIIKUNTAVASTAAVA SUVI MANTOVAARA KULTTUURIN KEISARINNA KALLISARVOINEN KULTTUURIVASTAAVA PAULA KERÄNEN HILLOPÄÄLLIKKÖ JA RAHAKIRSTUN VARTIJA, LEGENDAARINEN RAHASTONHOITAJA MIIA KUMPURINNE

15 KOODAAJIEN PRINSSI, VEIKEÄ VERKKOSIVUVASTAAVA, KARISMAATTINEN KULTTUURIVASTAAVA JUSSI RÄISÄNEN PÄÄTOIMITTAJIEN MAJESTEETTI, LUOVA LERPAKKEEN PÄÄTOIMITTAJA, SUPERSÖPÖ SOOL-VASTAAVA RIIKKA VÄYRYNEN GLOBAALISUUDEN RINSESSA, NAMINAMI KV-VASTAAVA, SUPERI KOPO-VASTAAVA, TÄYDELLINEN FUKSIVASTAAVA ELINA LUKKARINEN

16 Ihanaa syksyn alkua kaikille uusille fukseille ja vielä kerran onnea opiskelupaikan johdosta! Opiskelujen aloittaminen, uuteen kaupunkiin muuttaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen saattavat joskus aiheuttaa päänvaivaa ja ehkä hieman jännitystäkin. Onneksi näihin pulmiin on olemassa ratkaisu: TUUTORIT! Me autamme, jos tie oppitunneille ja luennoille on hukassa, lähin ruokakauppa poronkuseman päässä tai pitäisi päästä Tivolin pyörteisiin pään ollessa täynnä weboodeja ja ehopseja. Tänä syksynä teitä ohjastavat yliopistoelämän tiellä kahdeksan tuutoria, jotka kaikki jo innolla odottavat päästäkseen tutustumaan teihin. Ykkösryhmää ohjaavat Kemistä kotoisin oleva Elina, joka piireissä tunnetaan myös Elluna ja musisointia harrastava jyväskyläläistyttö Veera. Pohjois-Pohjanmaata edustavat kakkosryhmän tuutorit, Kekekoiran äiti Pauliina ja tanssin ystävä Suvi. Kolmatta ryhmää ohjaavat paljasjalkanen savolainen Elina ja Enontekiöllä varttunut Tiia. Nelosryhmän tuutoreina toimivat Rovaniemen oma tyttö Mari ja Porin kasvatti Sonja. Me kaikki olemme valmiita auttamaan teitä niin opintoihin kuin opiskelijaelämäänkin liittyvissä asioissa. Kannattaa rohkeasti kysyä, sillä voihan olla, että saatamme jopa tietää vastauksen pulmiisi Kohta nähdään!

17 Virka. No niinhän sitten käytiin, että monien sattumusten summana sain viran maakunnan urheilukeskittymästä Kuortaneelta. Suurimmat ilonhuudot ovat jo vaihtuneet kesän jälkeen tasaisen arjen pyörittämiseen ja oman paikan hakemiseen kouluyhteisössä. Silti ei voi välttyä siltä hyvän olon tunteelta, joka asiasta tulee. Tulevaisuuden suunnittelun kannalta ollaan erittäin mielenkiintoisissa asemissa. Siis mikä ihmeen laitosmies? Sen lisäksi, että talonmies nimike on vaihtunut kunnan ja koulun vaihtumisen lisäksi. On liuta muita asioita, jotka ovat vaihtuneet. Vanhassa kunnassa suurinpiirtein tutuiksi tulleet opettajat ovat yhtäkkiä kadonneet ja ympärillä pyörii toinen toistansa erilaisia kasvoja. Nimiä minulta on ainakin toistaiseksi turha yrittää kysyä. Ajatus oman koulunsa väen tuntemisesta olen jättänyt odottamaan joulua. Jos nuo opilaat nyt ensin muistan nimeltä... totesin itselleni yhden iltapäivän jälkeen. Ope on kesäterässä. Tältä päivältä unohdettu on seuraavana päivänä korjattavissa. Opettajan työn parhaita puolia on se, että oppilaat tulevat myös seuraavana päivänä kouluun. Kerran erehdys ei maksa kuin iltapäivän harmistuksen, koska tieto seuraavan päivän korjausmahdollisuudesta siintää edessäpäin. Suurin osa asioista on korjattavissa. Mahdollisuudet ja päämäärätietoisuus lienevätkin opettajan ammatin kannalta parhaimpia asioita. On nähtävä mahdollisuuksia siinä pienen oppilaan sisimmässä, vaikka viime öinen leffa viekin sillä hetkellä kaiken oppilaan huomiosta. Itsensä pitää armahtaa. Jos elokuussa on kesäterässä on loma ollut onnistunut. Miten tätä kehittäis? Koulu muuttuu alati. Aina pitäisi olla jollain lailla kehittämässä ja suuntaamassa kohti uusia ja tuntemattomia oppimisen mahdollisuuksia. Silti kun ensimmäisen kerran kävelin koulun perinteiseen aamunavaukseen en voinut välttyä ajatukselta, että koulussa on jotain asioita mistä en luopuisi mistään hinnasta. Viimeistään siinä kohtaa kun perinteinen urkuharmooni kajahti soimaan, niin ajattelin olevani enemmässä määrin perinteiden vaalija. Aina ei pyörää tarvitse keksiä uudestaan, jos olemassaolevat ratkaisut ovat yksinkertaisesti parempia. On tärkeää nähdä myös menneeseen voidakseen haluta uudistaa. Mitähän se on ajatellut? Harvoissa tapauksissa pääsee asuttamaan tyhjää luokkaa. Usein eläkkeelle jäänyt, muualle töihin lähtenyt tai muuten vapailla oleva viranhaltija on jättänyt luokkansa niinkuin on siellä työnsä tehnytkin. Skaala on laaja ja useimmissa tapauksissa ennakointi kesällä ei tunnu auttavan yhtään. Vaikka kuinka ajattelisi, että käyn kesällä ennalta siivoamassa niin ei silti saa itsestään selkeää ajatusta irti siitä, miten tavarat tulisi laittaa. Vasta kun oppilaat ovat hetken tilassa olleet, alkaa ajatuksia irtoamaan ja silloin kuinka ollakaan ollaan jo korviansa myöten

18 työtä täynnä. Totuus painaa silti vääjäämättä, jossain kohtaa on kalenterinsa raivattava ja luokkansa siivottava. Siinä kohtaa tehty työ palkitaan päivittäin työskentelyn helppoudella. Asiat löytyvät sieltä missä sinä ajattelet niiden olevan. Ei siellä minne edellinen on ne laittanut. Kosketuspinta katoaa. Ajasta kun itse istutti vielä kahvila Loviisan penkkejä alkaa olla jo niin kauan, että ei enää tahdo muistaa millaisia ajatukset koulun arjesta silloin olivat. Jälkeenpäin on jäänyt harmittamaan ainoastaan taito- ja taideaineiden vähäiset muistiinpanot. Mun sportfolioni oli ainakin hivenen vajaasti täytetty. Muistutuksena olkoonkin, että työ minkä kunnolla tekee opiskeluaikana näkyy usein myös suunnittelun helppoudessa. Kaikkien koulujen kirjastoja ei ole varustettu kustantajien loppumattomilla materiaalimäärillä, onneksi. Jää toisaalta tilaa myös luovuudelle. Sivukylän koulu vai keskustan mäki? Vai kenties molempien parhaat puolet. Siltä ainakin ensimmäisten viikkojen jälkeen on tuntunut. Pienen kunnan hyviä puolia on se, että keskustan koulu ei ole opettajan suuryksikkö. Pihalla vietetään valvonnassa kerran viikossa yksi päivä, mutta sekään ei niin paljoa haittaa kun ensimmäisen viikon jälkeen tuntee jokaisen opettajan nimeltä. Virkavuosien lisääntyessä huomaa itsestänsä puolia, jotka kannattavat pienten koulujen puolesta. Pieni vai iso koulu? Kysymykseen ei toisaalta löydy selkeää vastausta. Terve koulu ei ole koosta kiinni. Henkinen puoli kertoo asiasta enemmän. Tervetuloa. Viime viikkoina olen useammasta kuin yhdestä suusta kuullut iloisen tervetuloa-sanan. Niitä on löytynyt myös reissuvihkojen sivuilta ja muista kotoa tulleista lapuista. Opettajan viran aloittaminen tuntuu hienolta yksikössä, jossa tuntematon tulija saa hyvän vastaanoton. Se kaikuu parhaimmassa tapauksessa omaan jaksamiseen läpi vuoden. Opettajana viihtyminen on pienestä kiinni. Miehistä viis. Meidän koulussa ei paljoa miehiä vilise. Toisena miehenä opetuspuolella on rehtori, jonka hallinnollisiin tehtäviin kuuluu meidän alakoulun lisäksi myös yläkoulun asiat. Opetustunteja ei hänellä alakoulun puolella ole. Toistaiseksi asia ei ole paljoakaan häirinnyt. Asiassa kun on omat vapauttavat puolensa. Silloin kun toimii koulunsa lähes ainoana teknisen työn opettajana, voi toteuttaa itseään niillä ajatuksilla mitä teknisen erikoistumisopinnoissa vasta haaveili. Opettaja on lomiensa orja. Kaverit lähtivät sorsametsälle. Itse lähdin opettamaan. Vaikka lomia olisi kalenterit läpeensä niin tosiasiat eivät katoa mihinkään. Opetusta ei voida tehdä etukäteen tai jälkikäteen. Opetus tapahtuu sille annetulla ajalla, oli sinulla sitten suunnitelmia muille ajoille tai ei. Palkaton virkavapaa tuskin houkuttelee ihan heti ketään. Muutamankin päivän poissaolo tekee palkkaan jo sen verran tarpeeksi lovea, että asiaa harkitsee useamman kerran. Toinen nurja puoli opiskelujen jälkeisessä elämässä piilee lomien ajoituksessa. Tuttujen ja hyvien opiskelukavereiden suunnatessa pitkin maata opetustehtäviin osuvat heidänkään lomat harvoin yksiin sinun omiesi kanssa. Joo-o. Se näistä oikeista. Nauttikaahan opiskeluista, alkavista tai jatkuvista! Lasse Mattila

19 Kauris Uljas kauris on palannut Rovaniemelle pysyäkseen niin että kaikki hänet näkevät. Varo vain ettet aiheuta liikaa huomiota upealla olemuksellasi, ettei kolahda kupla otsaan, ja löydät itsesi YTHS:n aulasta makaamassa supermorkkista kerskailuistasi. Vesimies Vesimiehen evät vievät eteenpäin eikä syksyn hyisistä vesistä näy kylmiä väreitä ihollasi. Kävitkö kesällä uimassa, vai olitko kenties kuivan maan miehiä? Kuiva syksy ei ainakaan ole tiedossa, joten hanat auki, vesimies, ota kuppie! Kalat Olet Yliopiston käytävillä kuin kala vedessä! Muru hei, takki auki, sillä täältä tulee nyt se hauki josta kaikki tykkää. Sulaudut tänä syksynä joukkoon odotettua paremmin, joten heitä se takki vaikka nurkkaan ja ota upeat käsivartesi esiin, tää syksy on sun! Oinas Aijjai oinas, nyt laita sarvet maahan ja jätä ne sinne. Ota vähän Lapin poroista mallia, sillä tiukkapipoisuudella ei nyt pitkälle pötkitä. Hyvässä seurassa teet vaikutuksen, mutta muista että se on seura ku seura, ei ole hyvä olla oinaan yksin.

20 Härkä Härkä ei tänä syksynä hätkähdä, ei palele eikä itke. Härkä on voimissaan. Härkä pelaa varman päälle ja kaikki meneekin nappiin! Jos olet sinkku, niin laula vaikka Beyoncee ja Single Ladya, jos et oo, niin laula mitä laulat, hyvin laulat! Kaksoset Kaksosella ei ole vaikea löytää vertaistaan. Tuntuu että sulaudut jokaisen kanssa niin hyvin yhteen että kaikki mihin kosket, vain sulaa. Kuin voi. Mutta mitä voit, kun olet niin valloittava persoona? Ota tästä kultainen vinkki: hillitse itsesi!! Rapu Rapulla on taas rapula. Jopa päivästä toiseen. Oot niin mukana tanssiparketeilla, ettet malta pysyä sieltä poissa, mutta kuules partaveitsi, nyt nappaat itteäsi niskasta kiinni ja lähdet myös luennoille, ne samat tyypit arvostaa (ja arvostelee) sinua sielläkin. Mutta by the way, hyvät muuvit ja hyvä buugi. Ja booty. Leijona Leijonaa sä mesästät ja tahdot saada suuren. Siksipä kannattaakin katsastaa uudet fuksit, sillä huhujen mukaan siellä on suuria lupauksia. Muista metsästyksen kylkiäisenä myös tehdä muuta ku vaania, vaanimalla et pitkälle pötki, ja huonon suunnistusvaistosi takia saatat jopa eksyä pimeään metsään. Neitsyt Nyt hyppäät sänkysi pohjalta, laitat hiuksia tai et laita, ja lähdet ulos! Pelkkä asunnon imuroiminen ja paikkojen järjestely ei tuo sinulle vieraita sinne. Pidä hilpeät tuparit ja pyydä kaikki kylään! Tee vaikka BOOLIA! Tähtitaivas näyttää että voit olla tämän kesän TÄHTI!

21 Vaaka Tasapainottelet nyt aivan liikaa erilaisten vaihtoehtojen kanssa. Tasapainottele enää vain ja ainoastanaan jumppatunneilla, ja meno menee villiks. Juuri sitä mitä kaipaat. Kesä on tylsää aikaa vaa'alle, sillä painoa vain tulee jostain. Mutta hei beibi, nyt on syksy ja sä oot kans täällä! Skorpioni Saat ehkä ilkeitä katseita Yliopiston käytävillä, mutta tulkitset ne kaikki aivan väärin. Ihmiset ovat vain väsyneitä ja heitä harmittaa iloisuutesi. Kateelliset moukat!! Levitä aurinkoisuutta ympärillesi ja pläjäytä syksy käyntiin uusilla haaremipöksyillä! Jousimies Käy välillä myös sisällä, kaverihan on kuin joku ikiliikkuja! Ota kunnon nokoset ja sitten vasta sinne tukikohtaan B. Vähän rennommin hei, ettet löydä itteäs supermorkkista potevan Kauriin kanssa YTHS:n aulasta. Sulle nimittäin voi tulla se paljon puhuttu böörnautti, jos jatkat nuin. Voimia relailuun!

22 Tällä palstalla kaikkien Lerpakkeen lukijoiden tuntema ja lukemista vaille valmis lääkäri Eki vastaa hänelle lähetettyihin kysymyksiin ammattimaisesti ja varmasti. Mikäli sinulla on jokin pitkän askarruttanut terveydellinen tai yleensä elämään liittyvä kysymys, johon haluaisit vastauksen, lähetä rohkeasti oma kysymyksesi Lerpakkeen toimitukseen. Muista, ettet ole ongelminesi yksin! Eki on palannut kesälaitumilta, ja hänen kesäfestaritutkimusmatkansa ovat kartuttaneet hänen viisauttaan Hei Eki! Kiitti ensiksi tosi mahtavasta palstasta! Oon lukenu tätä jo monta vuotta ja musta tuntuu että jos sua ja sun palstaa ei ois olemassa, ois mun elämä ollu paljon vaikeempaa. Mutta nyt itse asiaan. Mulla on ongelma! Edessä on jälleen uusi vuosi opiskeluympyröissä ja viime vuoden opintosuorituksia selaillessa huomasin, että plakkariin ei ole tullut juurikaan opintopisteitä. Opeopiskeluja on mulla takana jo 6 vuotta ja nyt tuntuu ahdistavalta aloittaa opiskelut fuksien kanssa samoilla kursseilla. Ja se oikea ongelma ei ole edes se luennoilla istuminen ekan vuosikurssin opiskelijoitten kanssa vaan se, että en osaa pitää näppejäni erossa näistä ihanaakin ihanimmista nuorukaisista illan hämärässä. Olen pyrkinyt välttämään kaikenlaisia opiskelija-bileitä ja hipsinyt yliopistolta suorinta tietä kotiin, mutta jotenkin löydän itseni aina Tivoli tiskiltä häpelöimästä meidän uusia fukseja.. Mitä siis teen? Maineeni fuksien iskijänä on kiirinyt jo muihinkin tiedekuntiin ja nyt minulla on älyttömät paineet siitä, kuinka saan itseni irti tästä koukuttavasta huumeesta: viattomasta ja nuoresta fuksista! Nimim. Haluaisin olla kunnolla! Hyvä Haluaisin olla kunnolla! Et ole ainoa vanhempi opiskelija joka on kääntynyt puoleeni saman ongelman kanssa. Ymmärrän täysin että nuoresta ja kokemattomasta lihasta, anteeksi tarkoitan fuksista on vaikeaa pitää näppejä erossa, mutta ymmärrät varmaan, että opiskelumotivaatioosi tai oikeastaan sen puutteeseen vaikuttaa varmasti toisen puutteen aktiivinen helpottaminen, varsinkin silloin kun helpotusvälineenä toimii kaunis ja herkkä fuksi. Luennolle kömpiminen Tivolin keskiviikkojen jälkeen voi tuntua tuskaiselta, sillä siellä sinua odottavat niin valitsemasi upeat fuksit, kuin ne pettyneet yksilöt, jotka eivät ole saaneet sinulta henkilökohtaista ohjeistusta opiskelun saloihin. Nyt minulla onkin sinulle mahtava idea: RYHDY TUUTORIKSI! Näin pystyt aktiivisesti harjoittamaan harrastustasi vuosi

23 vuoden perään, eikä sinun motiivejasi aleta epäillä! Turhaan sinä itseäsi vastaan taistelet, anna mennä vaan! Lisäksi sinulle maksetaan hieman vaivanpalkkaa, joten saat kustannettua rymy-iltasi ja saat ikuisen tien onneen! Dear Eki! Nyt on jännät paikat. Pääsin nimittäin opiskelemaan luokanopettajaksi Rovaniemelle ja olen ihan hukassa! Minulla ei ole asuntoa, en ole koskaan käynyt Rovaniemellä, enkä tunne sieltä ketään! Apua apua apua! Mitä teen, kuka voi minua auttaa??? Nimim. Opettaja hukkateillä Hyvä Opettaja hukkateillä! Lue aikaisempi vastaukseni ja ota yhteyttä numeroon ja kysy Simeonia. Hei Eki! Olen innoissani! Opiskelu paikka on taskussa ja orientoivat opinnot alkavat jo ihan kohta! Tiedossa on fuksi-infon mukaan erilaisia juhlia varjoavajaisista pönttäreihin ja fuksiaisiin ja mää oon niiiiin mielissäni!! Olen harjoittanut kisakuntoani koko kesän ja uskon olevani aikamoisessa tikissä! Kesätyöt kaupan kassalla meni erittäin hyvin ja sain säästöönkin vähän rahaa, joten uskon että pystyn hyvin rahoittamaan syksyn hulinat, eikä opintolainaan vielä tarvitse kajota! Olen käynyt stalkaamassa tulevia opiskelukavereitani ja ottanut muutamaan pääsykokeissa tutustumaani mukavaan tyyppiin yhteyttä. Kaikki tuntuu mahtavalta ja upealta, enkä osaa odottaa tulevalta opiskeluvuodeltani mitään muuta kuin paljon uusia ystäviä ja mahtavia hetkiä ainejärjestöni järjestämissä tempauksissa. Mahtavat tutorit auttavat minua varmasti kaikessa mihin heiltä vain apua pyydänkään, mutta ajattelin vielä kysäistä sinulta Dear Eki, onko vielä jotain mihin voisin varautua syksyn koittaessa. Kiitti vastauksestasi jo etukäteen! Nimim. Hommat hanskassa!

24 Hei Hommat hanskassa! Mukava saada hyvin positiivisesti latautunutta postia. Tällaisia kirjeitä satelee minulle joka syksy ja yleensä olenkin saanut sinunlaisista yltiöpositiivisista tulevista opettajan aluista vakituisia kyselijöitä palstalleni. Eli kiitos SINULLE jo etukäteen! Jotta löytäisit sisäisen tuskaisen ja ongelmaisen fuksin, minun on tehtävä sinulle paljastus: opiskelu ei aina ole niin mahtavaa. Tulet kokemaan karvaita pettymyksiä: syksyn biletys syö kaikki rahasi, nostat opintolainan ja huomaat marraskuussa siitä olevan jäljellä 17e, tunnet ahdistuneisuutta ja painetta sillä jos et osallistu kaikkiin kissanristiäisiin ei sinua pidetä juuri minään, vehtaat jonkun vanhemman opiskelijan kanssa ja sinusta tuntuu että kaikki yliopistolla tuijottavat, olet koko ajan väsynyt, tenttikirjat loppuvat kirjastosta, saat ensimmäisen vuoden aikana hylsyn tentistä ja tämä kurssi jää sinulta roikkumaan viimeiselle opiskeluvuodelle asti, et osaa tehdä tuntsareita oikein ja saat haukut koko ryhmän edessä, harjoittelu menee miten sattuu ja sinusta tuntuu että et ehkä haluakaan opettajaksi. Myöhemmistä pettymyksistä voisin mainita ainakin sen, että et tule saamaan sitä sivuainetta jonka halusit, valitat asiasta tiedekuntaan (TAAS) ja valitat turhasta. Ilmoittaudut kandiseminaariryhmään ja kolmen vuoden päästä ilmoittautumisesta huomaat, että se kandi on pakko tehdä. Kirjoittelet kandia ja gradua yhtä aikaa, eikä siitä nyt tule yhtään mitään. Et edelleenkään pääse siitä roikkuvasta kurssista läpi, joten otat yhteyttä kurssin pitäjään ja kyselet mahdollisuutta suorittaa kurssin vaihtoehtoisella tavalla etc. Joten hyvä Hommat hanskassa.. älä huoli, hanskat hukkuu jo viimeistään yhteisellä Hirvikarin reissulla syyskuussa, joten pistähän vain rohkeasti viestiä tulemaan ongelmistasi, niin katsellaan mitä voisin tehdä. IHANAA SYKSYÄ SINULLE JA MUILLE KANSSAIHMISILLESI! <3

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 4.10.2013 esitys tulee http://teemailtapaivat.wikispaces.com Aika http://www.locksleynet.com/wp-content/uploads/2010/07/24-hour-clock.jpg

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA Diakonian tutkimuksen päivä 9.11.2007 Riikka Haahtela Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos Tampereen yliopisto NAISTYÖN

Lisätiedot

MENOSSA MUKANA INSINÖÖRIN KOMPASSI NÄYTTÄÄ SUUNNAN

MENOSSA MUKANA INSINÖÖRIN KOMPASSI NÄYTTÄÄ SUUNNAN MENOSSA MUKANA INSINÖÖRIN KOMPASSI NÄYTTÄÄ SUUNNAN OPISKELIJAELÄMÄÄ UUDENMAAN INSINÖÖRIOPISKELIJAT UIO RY Onnittelut opiskelupaikasta! Aloittavien opiskelijoiden infossa kannattaa käväistä Opiskelun ei

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu 52 TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu Kvartti-malli MURROSIKÄÄN TULEVAN LAPSEN VANHEMMUUS Tavoitteena: - vanhemmat pohtivat vanhemmuutta

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 1 AJATTELE ITSE! Mikä päihteissä kiehtoo? Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 20.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI SUOMEKSI JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2017 TAITTo JA KUvITUKSeT Hanna Lahti / Huomen GDI Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Mihin

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE. KeTeKin phukseille 2015 2016

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE. KeTeKin phukseille 2015 2016 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KeTeKin phukseille 2015 2016 ONNEA UUDELLE PHUKSILLE! Onnittelut oikeasta valinnasta ja opiskelupaikasta lappeen Rannan kemiantekniikan koulutusohjelmassa. Tässä lärpäkkeessä

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Arjen ankkurit selviytymisen mittarit Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Mitä tarvitaan? Mistä riippuu? Kuka määrittää? Turvallisuus Mistä riippuu? Turvallisuus Katse eteenpäin Katse hetkessä Mistä riippuu?

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

TUUTORIKIRJE. Itä-Suomen yliopisto Tietojenkäsittelytiede Kuopion kampus

TUUTORIKIRJE. Itä-Suomen yliopisto Tietojenkäsittelytiede Kuopion kampus TUUTORIKIRJE Itä-Suomen yliopisto Tietojenkäsittelytiede Kuopion kampus Yhteinen tervehdys Hei! Tervetuloa opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä (TKT) Itä-Suomen yliopistoon Kuopion kampukselle. Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot