OY FORCIT AB on 1893 perustettu perinteikäs suomalainen kemianteollisuuden

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OY FORCIT AB on 1893 perustettu perinteikäs suomalainen kemianteollisuuden"

Transkriptio

1 FORCIT Ympäristö

2 FORCIT YMPÄRISTÖ 2 OY FORCIT AB on 1893 perustettu perinteikäs suomalainen kemianteollisuuden yritys.olemme erikoistuneet korkealuokkaisten siviili- ja sotilasräjähteiden valmistamiseen sekä louhinta-alan konsultointiin ja koulutukseen. Forcit kehittää, valmistaa ja myy räjähdysaineita pääasiassa Pohjoismaisille markkinoille. Erikoistuotteita viedään myös Pohjoismaiden ulkopuolisille markkinoille. Forcitin liikevaihto vuonna 2015 oli 84 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 320, joista Suomessa työskentelee n. 230 henkilöä. Pääkonttorimme sijaitsee Hangossa.

3 3 FORCIT YMPÄRISTÖ Ympäristövastuumme Laatuun, kehitykseen ja osaamiseen kuuluu myös vastuu ympäristöasioiden hyvästä hoidosta. Tuntemamme vastuun lisäksi olemme kiinnostuneita ympäröivän luonnon hyvinvoinnista ja pyrimme minimoimaan toiminnastamme ympäristölle aiheutuvat negatiiviset vaikutukset. Ympäristöjärjestelmällemme on myönnetty ISO sertifikaatti. Kansainvälinen standardi auttaa organisaatioita sekä parantamaan ympäristönsuojelunsa tasoa että osoittamaan ympäristöasioidensa hyvää hoitoa. Lisäksi olemme vuodesta 1992 sitoutuneet kemianteollisuuden kansainväliseen Responsible Care ohjelmaan, joka tukee kestävää kehitystä ja toiminnan jatkuvaa parantamista. Uusimme ympäristöohjelmamme viiden vuoden välein ja ympäristötavoitteet asetamme vuosittain. Otamme ympäristöasiat huomioon koko elinkaarisuunnittelussa niin raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien valinnassa, tuote-, prosessi- ja menetelmäkehityksessä, päästöjen ja energiankulutuksen minimoimisessa kuin tuotteen loppukäytössäkin. Koulutamme henkilökuntaamme kehittämään ympäristöasenteitaan ja lisäämään tietojaan niillä alueilla, jotka ovat tärkeitä toiminnan jatkuvassa parantamisessa. Forcitin ja sen henkilökunnan tulee ottaa kaikessa toiminnassaan huomioon ympäröivä luonto. Sitoudumme kestävään kehitykseen, avoimiin ja rehellisiin suhteisiin sidosryhmiemme kanssa sekä lainsäädännön, että sen edellyttämien lupien noudattamiseen.

4 4 FORCIT YMPÄRISTÖ Ympäristön puolesta 1970-luku Isoja investointeja toimintaamme ympäristökuorman pienentämiseksi Forcitille myönnettiin DNV:n akkreditoitu ISO ympäristösertifikaatti. Kansainvälinen standardi auttaa organisaatioita sekä parantamaan ympäristönsuojelunsa tasoa, että osoittamaan ympäristöasioidensa hyvää hoitoa Otimme käyttöön toimintajärjestelmän, joka sisältää laatu-, turvallisuus- ja ympäristöasioiden hoidon kokonaisuudessaan Hangon happojen denitrauslaitos uusittiin. Uuden väkevöintiprosessin myötä jäännöshaposta saadaan talteen typpihappo, joka voidaan käyttää uudestaan omassa tuotantoprosessissa. Investoinnin johdosta denitrauksen energiatehokkuus paranee ja päästöt ilmaan sekä jätehappokuljetukset vähenevät Sitouduimme kemianteollisuuden kansainväliseen Responsible Care ohjelmaan, joka tukee kestävää kehitystä ja toiminnan jatkuvaa parantamista Hangon tuotannon typpivedet aloitettiin kuljettamaan muualle hyötykäyttöön, mikä vähensi merkittävästi mereen päätyvää typpikuormitusta Hangon toimipiste siirtyi kaukolämpöön, jonka valmistuksesta 97 % koostuu bioenergiasta (hakkeesta). Aikaisemmin lämpöenergian valmistukseen käytettiin pelkästään öljyä.

5 5 FORCIT YMPÄRISTÖ Mitä tapahtuu kun räjähdysaineet räjähtävät

6 6 FORCIT YMPÄRISTÖ H O 2 NO + CO NO 2 ;; Räjähdys (detonaatio) on nopea kemiallinen reaktio, jossa vapautuu suuri määrä lämpöja liike-energiaa. Periaatteessa kyseessä on erittäin nopea palamisreaktio. RÄJÄHDYS Räjäytysnallin räjähtäessä porareiässä iskuaalto siirtyy räjähdysaineeseen ja räjähdys alkaa. Räjähdys etenee aaltona räjähdysaineessa. Räjähdys on hyvin nopea reaktio (räjähdysrintaman etenemisnopeus on tyypillisesti m/s), jossa räjähdysaine muuttuu pääosin vesihöyryksi, hiilidioksidiksi ja typeksi. Räjähdyksessä muodostuu litraa kaasua räjähdysainekiloa kohti. Tämän kaasun suuri paine porareiässä antaa räjähdysaineelle suuren osan sen louhintatehosta. (Kentän räjäytys on itse asiassa useiden pienten räjähdysten kokonaisuus. Puhtaan palamisen tuottamat räjähdyskaasut sisältävät pääasiassa vesihöyryä, hiilidioksidia ja typpeä. Pieni osa on myrkyllisiä kaasuja kuten hiilimonoksidia (CO) ja typpioksideja (NO + NO2). Hiilimonoksidia voi säilyä vaarallisia määriä räjäytystyömaan syvänteissä pitkään räjähdyksen jälkeen. Myrkyllisten räjähdyskaasujen määrä riippuu mm. räjähdysaineen kemiallisesta koostumuksesta ja homogeenisuudesta sekä sen vedenkestävyydestä. Viranomaiset asettavat sallitut raja-arvot kaasujen pitoisuuksille hengitysilmassa.

7 7 FORCIT YMPÄRISTÖ Miten räjähdys vaikuttaa ympäristöön

8 8 FORCIT YMPÄRISTÖ ;; Ympäristöasiat oikein huomioivalla louhintasuunnittelulla, räjähdysaineen valinnalla ja panostustyön toteutuksella on suuri merkitys louhinnasta peräisin olevien typpipäästöjen määrään. RÄJÄHDYSAINEIDEN TYPPIPÄÄSTÖT Typpi esiintyy ympäristössämme sellaisenaan sekä monenlaisina kemiallisina yhdisteinä. Juomavedessä ja elintarvikkeissa korkeat nitraatti- tai nitriittipitoisuudet on luokiteltu terveysriskiksi. Vesiliukoisten typpiyhdisteiden päästöt aiheuttavat vesistöissä ravinnekuormituksesta johtuvaa rehevöitymistä, joka johtaa leväkasvuston lisääntymiseen, pohjien happikatoon ja muutoksiin kalastossa. Vesiliukoiset typpiyhdisteet sellaisenaan, erityisesti ammonium ja nitriitti, ovat myrkyllisiä vesieliöille ja kaloille. Erityisen herkkiä ovat pohjoisen karuissa vesistöissä elävät lohikalat. Louhintaräjähdysaineiden pääraaka-aine ammoniumnitraatti on vesiliukoinen typpiyhdiste. Ammoniumnitraatin liukenemisnopeus veteen riippuu tuotteen koostumuksesta ja olomuodosta. Esimerkiksi emulsioräjähdysaineissa ammoniumnitraatti on pieninä pisaroina tiiviin öljykalvon ympäröimänä, jonka ansiosta emulsioräjähdysaineet ovat hyvin hitaasti veteen liukenevia. Patrunoiduissa tuotteissa puolestaan patruunakalvo estää ammoniumnitraatin liukenemisen veteen. Louhinnasta aiheutuvat typpipäästöt ovat monen tekijän summa. Räjähdysaine sisältää useimmiten pääosan louhintakohteeseen tulevan typen määrästä, mutta siitä louhintapaikan ympäristön vesiin päätyvä osa on riippuvainen käyttötavasta ja ympäristötekijöistä. Ympäristöasiat oikein huomioivalla louhintasuunnittelulla, räjähdysaineen valinnalla ja panostustyön toteutuksella voi olla suuri merkitys louhinnasta peräisin olevien typpipäästöjen määrään.

9 9 FORCIT YMPÄRISTÖ MERKITTÄVIMMÄT TEKIJÄT TYPPIPÄÄSTÖJEN MUODOSTUMISESSA 1Panostustyön siisteys ja huolellisuus Kaikki porareiän ulkopuolelle jäävä räjähdysaine jää reagoimattomana irrotettuun kiviainekseen ja liukenee siitä ympäristöön riippuen vallitsevista olosuhteista ja jatkokäsittelystä. 2Ennen räjäytystä tapahtuva räjähdysaineen liukeneminen veteen Typpipäästöihin voidaan vaikuttaa parhaiten kun olosuhteet huomioidaan räjähdysainetta valittaessa. Louhintakohteen vesien määrä ja liikkuvuus, räjähdysainetyyppi sekä panostuksesta räjäytykseen kuluva aika vaikuttavat paljon tässä vaiheessa veteen liukenevan typen määrään. 3Räjäytyksessä reagoimattomana kiveen jäävä räjähdysaine Räjähdysaineen reagoimattomuus on yleensä seuraus häiriöstä räjähdystapahtumassa. Häiriö saattaa johtua geologiasta tai kallion rakenteista esim. vahvasti rakoillussa kalliossa virheellisesti valittu räjähdysaine pääsee panostettaessa porareiästä kalliossa oleviin rakoihin, jolloin on mahdollista että rakoihin päässyt räjähdysaine ei räjähdä. Vastaavasti raot voivat aiheuttaa räjähdyskaasujen karkaamisen, jolloin niiden voima häiritsee muiden reikien räjähdyksiä. Sama ilmiö on havaittavissa kun poraus on suoritettu tai suunniteltu virheellisesti. Reikiä poratessa kallion ominaisuuksista saadaan tärkeää tietoa, jonka hyödyntäminen panostussuunnittelussa sekä räjähdysainevalinnassa vähentää edellä mainittuja häiriöitä. Porareiässä oleva vesi on myös yleinen räjähdyksen häiriötekijä, sillä kaikki räjähdysaineet eivät ole vedenkestäviä ja vesi voi heikentää räjähdyksen välittymistä myös vedenkestävillä räjähdysaineilla. 4Räjähdyskaasuissa esiintyvät vesiliukoiset typpiyhdisteet Louhintaräjähdysaineiden räjähdyskaasuissa voi esiintyä typen oksideja, jotka ovat vesiliukoisia. Tutkimusten 1 mukaan tämän tekijän vaikutus on todettu häviävän vähäiseksi. Veden vaikutus vesiliukoiseen räjähdysaineeseen, liian suuri tiheys tai viereisessä reiässä tapahtuvan räjähdyksen painevaikutus voi häiritä räjähdysaineen normaalia reagointia räjähdystapahtumassa niin, että happitasapainossakin olevasta koostumuksesta huolimatta räjähdyskaasuissa voi olla runsaasti typen oksideja. Tällaisessa tilanteessa räjähdyskaasujen väristä (tyypillisesti oranssi) voidaan päätellä räjähdyksen tapahtuneen epätäydellisesti. Viitteet: 1) Forsberg, H., Åkerlund, H., Kväve och sprängämnesrester i LKAB:s malm-, gråbergs- och produktflöden, Luleå tekniska universitet, 1999:258

10 10 FORCIT YMPÄRISTÖ Jatkuva kehitys osana toimintaa Panostuspalveluun osallistuva henkilöstömme on koulutettu huomioimaan panostustyössä siisteyden ja huolellisuuden vaikutus ympäristöön. Etsimme jatkuvasti markkinoille tulevia uusia tarvikkeita ja apuvälineitä, joilla voidaan turvata räjäytysaineen optimaalinen suorituskyky. Omalla tuotekehityksellä pystymme vaikuttamaan olemassa olevien tuotteidemme ympäristöä huomioivaan kehityssuuntaan sekä kehittämään täysin uusia tuotteita. Läheinen yhteistyö oman testilaboratorion kanssa mahdollistaa tuotteidemme jatkuvan tarkkailun. Konserniin kuuluva tytäryhtiö, Oy Finnrock Ab, tarjoaa Suomessa palvelua typpipäästöjen tarkempiin selvityksiin. Selvitys tehdään konsulttityönä, jossa paneudutaan työkohteen historiaan, geologiaan, vesiolosuhteisiin, näytteiden ottoon, räjäytystyön suunnitteluun ja toteutukseen sekä räjäytyksessä syntyneen kiviaineksen käsittelyyn. Selvityksen tavoitteena on yleensä muodostaa kokonaiskuva typpirasituksen muodostumisesta ja sen perusteella lista suositeltavista toimenpiteistä mahdollisimman tehokkaaseen typpirasituksen eliminoimiseen. Selvitys voidaan tehdä ennakoivasti tai jo käynnissä olevalle työmaalle.

11 11 FORCIT YMPÄRISTÖ Tärinät, paineaallot ilmassa, melu ja pöly Rakennettu ympäristö aiheuttaa räjäytystyölle erilaisia vaatimuksia, joita voivat olla mm. tärinä-, ääni- ja melurajoitukset. Räjähdys on kemiallinen palamisreaktio, jossa räjähdysaineen sisältämä kemiallinen energia vapautuu nopeasti. Osa vapautuneesta energiasta synnyttää kallioon halkeamia, osa siirtää irronneita kallionosia ja osa siirtyy seismisenä energiana eli aaltoliikkeenä ehjään kallioon aiheuttaen tärinää. Räjäytyksessä vapautuvaa energiaa kuluu myös esimerkiksi kivien lämpenemiseen ja ilmanpaineaallon syntymiseen. Avoimessa tilassa tapahtuvat räjähdykset voivat aiheuttaa voimakkaan paineaallon ilmaan. Paineaalto, joka etenee ilmassa huomattavia matkoja, voi aiheuttaa esimerkiksi ikkunoiden rikkoutumisia. Oikein suunnitellusta ja toteutetusta panostuksesta ei pääsääntöisesti synny suuria paineaaltoja. Räjähdyksestä muodostuva pilvi sisältää räjähdyskaasujen lisäksi pölyä. Pöly muodostuu pääasiassa louhittavan materiaalin hienoaineksesta. Yleensä pölypilvi laskeutuu räjäytystyömaalle eikä aiheuta ongelmia muulle ympäristölle. Ympäristöön aiheutuvia vaikutuksia voidaan arvioida jo suunnitteluvaiheessa ja räjäytystöiden aikana vaikutuksia voidaan mitata ja valvoa. Lisätietoja louhinnan ympäristövaikutuksista saa Oy Finnrock Ab:lta.

12 12 FORCIT YMPÄRISTÖ Pakkaukset Tuotannossa syntyvä pakkausjäte ja käytettyjen tuotteiden tyhjät pakkaukset pyritään ensisijaisesti uusiokäyttämään itse tai kierrättämään. Toissijaisesti pakkaukset hyödynnetään energiana. Forcitin palvelupisteet ottavat vastaan uusiokäyttöön ja kierrätykseen kelpaavat räjähdeaineiden pakkausmateriaalit, IBC-kontit, puulavat ja räjähtävän tulilangan kelat. Kierrätettäväksi toimitettavat pakkaukset tulee avata liitoksistaan levyiksi ja räjähdysainemerkinnät mitätöidään piirtämällä vinoristi näkyvästi pakkausten räjähdysainemerkintöjen päälle. Tarkemmat tiedot kierrätettävistä pakkauksista löytyvät tuotekohtaisissa dokumenteissa. Osa pakkauksista voidaan polttaa tapauskohtaisesti työmaalla, ei kuitenkaan asutuilla alueilla. Polttamalla hävitettäväksi soveltuvia pakkauksia ovat mm. pahvilaatikot ja nallien pakkaukset. Räjähdysainepakkauksia poltettaessa on otettava huomioon paikalliset määräykset ja tarkistettava huolellisesti, ettei räjähdysainetta ole poltettavan materiaalin seassa. Räjähdepakkausten polttaminen tapahtuu aina täysin polttajan omalla vastuulla. Räjähdysaineiden pakkaukset voivat sisältää räjähdysaineiden jäännöksiä, siksi pakkauksia ei mielellään oteta vastaan kierrätyslaitoksiin.

13 13 FORCIT YMPÄRISTÖ OY FORCIT AB PL 19, Hanko Puh OY FINNROCK AB Mikkolantie 1 B, 4. kerros Puh

RÄJÄYTYSTÖIDEN TYPPIPÄÄSTÖT. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät Timo Halme Oy Forcit Ab

RÄJÄYTYSTÖIDEN TYPPIPÄÄSTÖT. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät Timo Halme Oy Forcit Ab RÄJÄYTYSTÖIDEN TYPPIPÄÄSTÖT Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 14.10.2016 Timo Halme Oy Forcit Ab Typpi luonnon kiertokulussa ja ihmisen toiminnan seurauksena Typpi yhdisteinään on elintärkeä, mutta liian

Lisätiedot

Katajanokan kalliopysäköintilaitos

Katajanokan kalliopysäköintilaitos Katajanokan kalliopysäköintilaitos Keskustelutilaisuus 30.9 Ympäristösi parhaat tekijät 2 3 4 5 Louhintatyövaiheet 6 29.9.2014 7 Kalliorakentamisen ympäristövaikutukset Tärinä Melu Paine Pohjavesiseikat

Lisätiedot

Emulsiopanostus mullistavaa menetelmäkehitystä räjäytystyössä. Vuorimiespäivät 2007 Kaivosjaoston vuosikokous 30.3.2007 Pentti Vihanto OY FORCIT AB

Emulsiopanostus mullistavaa menetelmäkehitystä räjäytystyössä. Vuorimiespäivät 2007 Kaivosjaoston vuosikokous 30.3.2007 Pentti Vihanto OY FORCIT AB Emulsiopanostus mullistavaa menetelmäkehitystä räjäytystyössä Vuorimiespäivät 2007 Kaivosjaoston vuosikokous 30.3.2007 Pentti Vihanto OY FORCIT AB Forcit mukana menestyksessä Nykyaikaiset tuotantomenetelmät

Lisätiedot

KEMIX A KEMIX. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB

KEMIX A KEMIX. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB KEMIX 30.1.2014 Sivu 2 / 8 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Kemix A on tarkoitettu kaikenlaiseen louhintaan ja raivaustyöhön. Erinomaisen vedenkestonsa ja ominaispainonsa vuoksi se soveltuu hyvin

Lisätiedot

MERIKEMIITTI. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB Päiväys: Edellinen päiväys:

MERIKEMIITTI. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB  Päiväys: Edellinen päiväys: 18.8.2005 Sivu 2 / 6 Käyttötarkoitus soveltuu erityisesti vedenalaiseen kallion louhintaan, jossa tarvitaan nopeaa panostusta, tuotetta joka kestää hyvin vettä ja hydrostaattista painetta ja joka täyttää

Lisätiedot

FORPRIME Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB Päiväys: Edellinen päiväys: -

FORPRIME Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB  Päiväys: Edellinen päiväys: - 30.7.2015 2 / 7 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Forprime 1700 on Forcitin Hangon tehtaan valmistama räjäytin, joka sisältää nitroglykolia ja ammoniumnitraattia. Se soveltuu avolouhoksiin emulsio-räjähteiden

Lisätiedot

Toimintaohje asiakkaille. Räjähde-, matriisi- ja kaasutusliuosjätteiden käsittely

Toimintaohje asiakkaille. Räjähde-, matriisi- ja kaasutusliuosjätteiden käsittely Toimintaohje asiakkaille Räjähde-, matriisi- ja kaasutusliuosjätteiden käsittely 19.2.2019 Forcit Explosives Korvaa version 29.11.2018 Jätteiden käsittely Syntyvän jätteen määrä on aina pyrittävä minimoimaan

Lisätiedot

RUUTISET 1/2006 AB:n asiakastie RUUTISET 1/2006

RUUTISET 1/2006 AB:n asiakastie RUUTISET 1/2006 RUUTISET 1/2006 YMPÄR ÄRIST STÖN ÖNUMERO 1 FORCIT ja ympäristö: Vuodesta 1998 lähtien Forcitin ympäristöjärjestelmä on sertifioitu ISO 14001 standardin mukaisesti. Yhtiö on sitoutunut myös kemianteollisuuden

Lisätiedot

FORDYN REDEX. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB

FORDYN REDEX. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB FORDYN REDEX 28.08.2015 Sivu 2 / 7 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Fordyn ja Redex ovat nitroglykolia ja ammoniumnitraattia sisältäviä, muovailtavia (plastisia) räjähdysaineita. Väriltään Fordynin

Lisätiedot

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge Pakkauksen rooli Yhteenveto» Hyvä pakkaus täyttää perustehtävänsä: suojaa ja informoi» Tuotteen valmistuksen ympäristökuorma on moninkertainen pakkaukseen verrattuna» Käytetty pakkaus voidaan kierrättää»

Lisätiedot

ANFO ANFO 800 AHTI-ANFO PITO-ANFO. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB

ANFO ANFO 800 AHTI-ANFO PITO-ANFO. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB ANFO ANFO 800 AHTI-ANFO PITO-ANFO 19.5.2015 Sivu 2 / 8 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Anfot ovat massalouhintojen räjähdysaineita, joita käytetään asutun alueen ulkopuolella varsipanoksena sekä

Lisätiedot

FORPRIME. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB

FORPRIME. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB 28.12.2015 2 / 7 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Forprime on Forcitin Hangon tehtaan valmistama aloitepanos. Se soveltuu peränajossa Anfojen ja Kemiitti 810:n räjäyttimeksi panostettaessa panostuslaitteella.

Lisätiedot

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassi pk-yrityksille, julkisille toimijoille ja yleisötapahtumille suunnattu kevennetty ympäristöjärjestelmä sen avulla voidaan

Lisätiedot

NG-PUTKIPANOKSET F-PUTKIPANOS K-PUTKIPANOS

NG-PUTKIPANOKSET F-PUTKIPANOS K-PUTKIPANOS F-PUTKIPANOS K-PUTKIPANOS 12.09.2017 Sivu 2 / 7 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus F- ja K-putkipanosmassat ovat nitroglykolia ja piimaata sisältäviä jauhemaisia räjähdysaineita. Räjähdysaine on pakattu

Lisätiedot

KIVEN SINKOILUN HALLINTA ASUTUN ALUEEN LOUHINNASSA

KIVEN SINKOILUN HALLINTA ASUTUN ALUEEN LOUHINNASSA Louhinta- ja kalliotekniikan päivät Helsinki 17.-18.1.2019 KIVEN SINKOILUN HALLINTA ASUTUN ALUEEN LOUHINNASSA Jouko Salonen Louhintatekninen asiantuntija Koulutuspäällikkö MIKÄ ON KANSI? UN-CHARGED HEIGHT

Lisätiedot

Snellman korvasi öljyn biokaasulla Esityksen laatija

Snellman korvasi öljyn biokaasulla Esityksen laatija HALUAMME ANTAA IHMISILLE MAHDOLLISUUDEN PAREMPAAN Snellman korvasi öljyn biokaasulla Esityksen laatija 25.10.2015 Snellmanin Lihanjalostus Oy Snellmans Köttförädling Ab 1 Mistä on kyse? HALUAMME ANTAA

Lisätiedot

Räjäytyssuunnitteluohjelmistojen edut ja ominaisuudet nykypäivänä. Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät

Räjäytyssuunnitteluohjelmistojen edut ja ominaisuudet nykypäivänä. Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät Räjäytyssuunnitteluohjelmistojen edut ja ominaisuudet nykypäivänä Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät 17. - 18.1.2019 Uuden sukupolven suunnitteluohjelmisto O-Pitblast on digitaalinen räjäytyssuunnitteluohjelmisto,

Lisätiedot

Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja

Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja Jätehuolto Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja Jätteiden käyttötapoja: Kierrätettävät materiaalit (pullot, paperi ja metalli kiertävät jo

Lisätiedot

Toiminnanharjoittajan turvallisuustiedote yleisölle Tukesin valvonnan alaiset tuotantolaitokset. Oy Woikoski Ab 15.1.2016

Toiminnanharjoittajan turvallisuustiedote yleisölle Tukesin valvonnan alaiset tuotantolaitokset. Oy Woikoski Ab 15.1.2016 Toiminnanharjoittajan turvallisuustiedote yleisölle Tukesin valvonnan alaiset tuotantolaitokset Oy Woikoski Ab Voikosken ilmakaasu- ja asetyleenitehtaat Sijainti: Mäntyharju, Voikoski, Virransalmentie

Lisätiedot

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassi PK-yrityksille, julkisille toimijoille ja yleisötapahtumille suunnattu kevennetty ympäristöjärjestelmä sen avulla voidaan

Lisätiedot

Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa. Kurkistus kehityshankkeeseen

Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa. Kurkistus kehityshankkeeseen Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa Kurkistus kehityshankkeeseen 12.5.2017 Heidi Huvila, Helsinki heidi.huvila@hel.fi Heidi Huvila 15.12.2016 1 Heidi Huvila

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (5) 200 Aluehallintoviraston päätös Länsisataman edustan väylän muuttamisesta ESAVI/197/04.09/2013 Päätös Asia tulisi käsitellä 10.6.2014 kokouksessa. päätti merkitä

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

KEMIITTI 510. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB

KEMIITTI 510. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB 19.10.2017 Sivu 2 / 10 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Kemiitti 510 on panostuskohteessa valmistettava ammoniumnitraattiprilleillä (0-30 %) lisäaineistettu emulsioräjähdysaine. Olomuodoltaan se on

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto ja liiketoimintamallit

Biokaasun tuotanto ja liiketoimintamallit Biokaasun tuotanto ja liiketoimintamallit BioG Haapavesi 8.12. 2010 Ritva Imppola ja Pekka Kokkonen Maaseudun käyttämätön voimavara Biokaasu on luonnossakin muodostuva kaasu, joka sisältää pääasiassa -

Lisätiedot

TULILANGAT F-CORD 10 DETONEX 5 DETONEX 10 RIOCORD F+ 5 AIKATULILANKA. Tuotetieto 07.11.2014. Puh +358 (0)207 440 400. OY FORCIT AB www.forcit.

TULILANGAT F-CORD 10 DETONEX 5 DETONEX 10 RIOCORD F+ 5 AIKATULILANKA. Tuotetieto 07.11.2014. Puh +358 (0)207 440 400. OY FORCIT AB www.forcit. F-CORD 10 DETONEX 5 DETONEX 10 RIOCORD F+ 5 AIKATULILANKA 07.11.2014 Sivu 2 / 10 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus RÄJÄHTÄVÄN TULILANGAN räjähdysaineena on pentriitti (PETN). Tämän ympärille on punottu

Lisätiedot

Ohjeistus räjähdejätteiden käsittelyyn

Ohjeistus räjähdejätteiden käsittelyyn Ohjeistus räjähdejätteiden käsittelyyn Päiväys: 30.11.2015 Korvaa version: 28.8.2014 Perusajatukset Syntyvän räjähdejätteen määrä on pyrittävä minimoimaan ja jätteet on AINA lajiteltava. Räjähdejätteen

Lisätiedot

Talvivaara hyödyntää sivutuotteena saatavan uraanin

Talvivaara hyödyntää sivutuotteena saatavan uraanin Uraani talteen Talvivaara hyödyntää sivutuotteena saatavan uraanin Talvivaaran alueella esiintyy luonnonuraania pieninä pitoisuuksina Luonnonuraani ei säteile merkittävästi - alueen taustasäteily ei poikkea

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2016 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Päätösten ennakkovaikutusten arviointi EVA: Ratamoverkko-pilotti Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Ve0: Nykytilanne Ve1: Ratamopalveluverkko 2012 Ve2: Ratamopalveluverkko 2015 1.

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

Kemira GrowHow. Kemira. Kemira GrowHow. Siilinjärvi. Kaivos. Esittely VMY/kaivosjaoston seminaarissa 4.9.2003/Lauri Siirama

Kemira GrowHow. Kemira. Kemira GrowHow. Siilinjärvi. Kaivos. Esittely VMY/kaivosjaoston seminaarissa 4.9.2003/Lauri Siirama Kemira Siilinjärvi Kaivos Esittely VMY/kaivosjaoston seminaarissa 4.9.2003/Lauri Siirama Kemira-konserni kuuluu Kemira-konserniin, joka on listattu Helsingin pörssissä. Suomen valtio perusti Kemiran vuonna

Lisätiedot

DAVEYNEL SÄHKÖTÖN SYTYTYSJÄRJESTELMÄ

DAVEYNEL SÄHKÖTÖN SYTYTYSJÄRJESTELMÄ DAVEYNEL SÄHKÖTÖN SYTYTYSJÄRJESTELMÄ 20.3.2012 Sivu 2 / 8 Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Daveynel sähkötön koostuu SP- ja LP-reikänalleista sekä hidaste-elementistä eli pintakytkimistä. SP- ja LP-nallit

Lisätiedot

KEMIX A- JA KEMIX-PUTKI- PANOKSET

KEMIX A- JA KEMIX-PUTKI- PANOKSET KEMIX A- JA KEMIX-PUTKI- PANOKSET Tuotetieto 24.4.2015 Sivu 2 / 8 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Kemix-putkipanokset on tarkoitettu kaikenlaiseen louhintaan, jossa porareikään halutaan tarkka räjähdysainemäärä.

Lisätiedot

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8.

Näiden aihekokonaisuuksien opetussuunnitelmat ovat luvussa 8. 9. 11. b Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: AK 1 = Ihmisenä kasvaminen AK 2 = Kulttuuri-identiteetti

Lisätiedot

Cargotecin ympäristö- ja turvallisuustunnusluvut 2012

Cargotecin ympäristö- ja turvallisuustunnusluvut 2012 1 (8) Cargotecin ympäristö ja turvallisuustunnusluvut 2012 Cargotec raportoi ympäristöön, työterveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista tukeakseen riskienhallintaa ja Cargotecin ympäristö, työterveys

Lisätiedot

Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset

Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset Ohjeita opetukseen ja odotettavissa olevat tulokset Ensimmäinen sivu on työskentelyyn orientoiva johdatteluvaihe, jossa annetaan jotain tietoja ongelmista, joita happamat sateet aiheuttavat. Lisäksi esitetään

Lisätiedot

Liikenteen ympäristövaikutuksia

Liikenteen ympäristövaikutuksia Liikenteen ympäristövaikutuksia pakokaasupäästöt (CO, HC, NO x, N 2 O, hiukkaset, SO x, CO 2 ) terveys ja hyvinvointi, biodiversiteetti, ilmasto pöly terveys ja hyvinvointi, biodiversiteetti melu, tärinä

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5

ENERGIAA! ASTE/KURSSI AIKA 1/5 1/5 ASTE/KURSSI Yläasteelle ja lukioon elintarvikkeiden kemian yhteydessä. Sopii myös alaasteryhmille opettajan avustaessa poltossa, sekä laskuissa. AIKA n. ½ tuntia ENERGIAA! Vertaa vaahtokarkin ja cashewpähkinän

Lisätiedot

Mahdollisissa vika-, häiriö- tai vauriotapauksissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä ensisijaisesti louhintaurakoitsijaan.

Mahdollisissa vika-, häiriö- tai vauriotapauksissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä ensisijaisesti louhintaurakoitsijaan. Työmaatiedote 20.12.2018-15:00 Siltasairaala Työmaatiedote 14 Joulukuu 2018 Siltasairaalan työmaalla ST-osan perustusten ja maanpaineseinien teko ovat valmistuneet ja rakennuksen rungon pystyttäminen on

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

Cargotecin ympäristötunnusluvut 2011

Cargotecin ympäristötunnusluvut 2011 1 (6) Huhtikuu 2012 Cargotecin ympäristötunnusluvut 2011 Cargotec raportoi ympäristöön, työterveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista tukeakseen riskienhallintaa ja Cargotecin ympäristö, työterveys

Lisätiedot

KE-40.1600 Johdatus prosesseihin, 2 op. Aloitusluento, kurssin esittely

KE-40.1600 Johdatus prosesseihin, 2 op. Aloitusluento, kurssin esittely KE-40.1600 Johdatus prosesseihin, 2 op Aloitusluento, kurssin esittely Opintojakson tavoitteena on tutustua teollisiin kemiallisiin ja biokemiallisiin prosesseihin ja niihin liittyvään laskentaan ja vertailuun

Lisätiedot

Rauman kaupunki Yrityspalvelut

Rauman kaupunki Yrityspalvelut Rauman kaupunki Yrityspalvelut Energiatehokkuuden, päästöjen ja kustannusten laskennalla vaikutetaan yritysten imagoon ja kilpailukykyyn Esittelyaineistoa Reijo Laine Senior & Sons Oy Rauman kaupunki lähti

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Ympäristöasioiden hoito yrityksessä 1 (5) Opiskelijan tehtävälomake 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää, miten jätteen synnyn ehkäisy ja muut ympäristöasiat

Lisätiedot

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 2015/0276(COD) 17.5.2016 LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden

Lisätiedot

Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012

Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012 MATERIAALI TEHOKKUUS TUTKIMUS CASE KIDEX Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012 MARTELA LYHYESTI Martela Oyj on työympäristöjen ja julkitilojen muutosten toteuttaja. Martelan sisustusratkaisut tukevat asiakkaan

Lisätiedot

Vuoriteknikot ry 22.5.2014 Räjäytysonne6omuuksista, tapaturmista räjäytys- ja louhintatyössä. Työsuojeluviranomaisen kannalta

Vuoriteknikot ry 22.5.2014 Räjäytysonne6omuuksista, tapaturmista räjäytys- ja louhintatyössä. Työsuojeluviranomaisen kannalta Vuoriteknikot ry 22.5.2014 Räjäytysonne6omuuksista, tapaturmista räjäytys- ja louhintatyössä. Työsuojeluviranomaisen kannalta 1 LSSAVI n vastuualue Pirkanmaa Keski- Suomi Etelä- Pohjanmaa Pohjanmaa Keski-

Lisätiedot

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma Energiaa luonnosta GE2 Yhteinen maailma Energialuonnonvarat Energialuonnonvaroja ovat muun muassa öljy, maakaasu, kivihiili, ydinvoima, aurinkovoima, tuuli- ja vesivoima. Energialuonnonvarat voidaan jakaa

Lisätiedot

Liikenteen ympäristövaikutuksia

Liikenteen ympäristövaikutuksia Liikenteen ympäristövaikutuksia pakokaasupäästöt (CO, HC, NO x, N 2 O, hiukkaset, SO x, CO 2 ) terveys ja hyvinvointi, biodiversiteetti, ilmasto pöly terveys ja hyvinvointi, biodiversiteetti melu, tärinä

Lisätiedot

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Sisältö Ympäristöasioiden hallinta yrityksissä Toimitilojen vaikutus ympäristöön Kiinteistön ympäristösertifioinnit

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Catering-ala TYÖSSÄOPPIMISJAKSO Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa hotelli-ravintolassa. Tehtävänäsi on selvittää,

Lisätiedot

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi Liite 1 Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä Alueelle haetaan ympäristölupaa kallion louhintaan ja louheen murskaukseen, sekä pintamaiden vastaanottoon toistaiseksi alkaen vuodesta

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Rakennusala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa rakennusalan yrityksessä. Tehtävänäsi

Lisätiedot

Matkalle puhtaampaan maailmaan. Jaakko Nousiainen, UPM Biopolttoaineet Puhdas liikenne Etelä-Karjalassa

Matkalle puhtaampaan maailmaan. Jaakko Nousiainen, UPM Biopolttoaineet Puhdas liikenne Etelä-Karjalassa Matkalle puhtaampaan maailmaan Jaakko Nousiainen, UPM Biopolttoaineet Puhdas liikenne Etelä-Karjalassa 30.1.2017 METSÄ ON TÄYNNÄ UUSIA MAHDOLLISUUKSIA Maailma muuttuu Rajalliset resurssit Globaalin talouden

Lisätiedot

Mahdollisissa vika-, häiriö- tai vauriotapauksissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä ensisijaisesti louhintaurakoitsijaan.

Mahdollisissa vika-, häiriö- tai vauriotapauksissa pyydämme teitä olemaan yhteydessä ensisijaisesti louhintaurakoitsijaan. Työmaatiedote 26.11.2018-17:30 Siltasairaala Työmaatiedote 13 Marraskuu 2018 Siltasairaalan työmaalla ST-osan maanrakennustyöt ovat pääosin valmistuneet. Perustusten ja maanpaineseinien teko ovat jatkuneet

Lisätiedot

Kansainvälisen liikenteen ruokajätehuolto. Jätehuoltopäivät 6.10.2011 Mia Haavisto Laatupäällikkö Finnair Catering Oy

Kansainvälisen liikenteen ruokajätehuolto. Jätehuoltopäivät 6.10.2011 Mia Haavisto Laatupäällikkö Finnair Catering Oy 6. Lokakuuta 2011 Kansainvälisen liikenteen ruokajätehuolto Jätehuoltopäivät 6.10.2011 Mia Haavisto Laatupäällikkö Finnair Catering Oy Kansainvälisesti toimivista liikennevälineistä peräisin oleva ruokajäte

Lisätiedot

Vastuullinen elinkaaren hallinta tekstiilipalveluissa

Vastuullinen elinkaaren hallinta tekstiilipalveluissa Vastuullinen elinkaaren hallinta tekstiilipalveluissa Kestävät hankinnat ja tekstiilivuokraus 1 Lindström lyhyesti Vuonna 1848 perustettu perheyritys (Roihan suku) Liikevaihto 228 M (2007); 2200 hlö Tarjoaa

Lisätiedot

RAKENNUSTARVIKELAUSUNTO EPSCement EC350M/EC350P/EC200K

RAKENNUSTARVIKELAUSUNTO EPSCement EC350M/EC350P/EC200K Sivu 1 / 5 Tuoteryhmä: Tuotteet: Lattiat: Käytetään lattioilla EPSCement EC350M EPSCement EC350P EPSCement EC200K Laadittu: 2014-12-16 Päivitetty: 2014-12-16 Yritystiedot: EPSCement AB 132 82 Gustavsberg

Lisätiedot

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa?

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? 1. Jätehuolto, kierrätys ja ongelmajätteet 16.8.2007 16.8.2007 Page 1 of 13 Sisältö 1.1 REF... 3 1.2 Läheisyysperiaate... 4 1.3 Metalli+ympäristö... 5 1.4 kaikki

Lisätiedot

RESCA päätösseminaari 18.3.2014. Suurten kaupunkien uusiutuvat energiaratkaisut ja pilotit

RESCA päätösseminaari 18.3.2014. Suurten kaupunkien uusiutuvat energiaratkaisut ja pilotit ä ä Tuula Salminen 17.3.2014 Tampereen Särkänniemi Oy Suomen suurimpia vapaa-ajanviettokeskuksia - omistaja Tampereen kaupunki Kävijämäärä n. 650.000 asiakasta/a Liikevaihto n. 20-22 milj Henkilöstö vakituisia

Lisätiedot

2. Millä tavoin yritys pyrkii välttämään turhan jätteen syntymistä? Mainitse 2 3 esimerkkiä.

2. Millä tavoin yritys pyrkii välttämään turhan jätteen syntymistä? Mainitse 2 3 esimerkkiä. Kartoitus työssäoppimisjaksolla Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Opiskelijan tehtävälomake 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa sähkö-, elektroniikka- tai tietotekniikka-alan tuotantolaitoksessa,

Lisätiedot

OY FORCIT AB:n lokakuun asiakastiedote 2/07. Kemiitti ja ympäristö s. 4 Täydellinen räjäytys s. 7 Vuoden panostaja 2007 s. 10

OY FORCIT AB:n lokakuun asiakastiedote 2/07. Kemiitti ja ympäristö s. 4 Täydellinen räjäytys s. 7 Vuoden panostaja 2007 s. 10 OY FORCIT AB:n lokakuun asiakastiedote 2/07 Kemiitti ja ympäristö s. 4 Täydellinen räjäytys s. 7 Vuoden panostaja 2007 s. 10 3 Sisällys 2/2007 OY FORCIT AB:n asiakastiedote Panostajan kertauskurssit TOIMITUS

Lisätiedot

MUOVIN ROOLI BIOKIERTOTALOUDESSA INDUSTRY SUMMIT 2019 / CIRCDAY Katri Luoma-aho Pöyry Finland Oy

MUOVIN ROOLI BIOKIERTOTALOUDESSA INDUSTRY SUMMIT 2019 / CIRCDAY Katri Luoma-aho Pöyry Finland Oy MUOVIN ROOLI BIOKIERTOTALOUDESSA INDUSTRY SUMMIT 2019 / CIRCDAY 14.5.2019 Katri Luoma-aho Pöyry Finland Oy KATRI LUOMA-AHO Osastopäällikkö/Ympäristöpalvelut Pöyry Finland Oy DI, Oulun yliopisto, ympäristötekniikka,

Lisätiedot

Rakennusjätteen hyödyntämismahdollisuudet

Rakennusjätteen hyödyntämismahdollisuudet Rakennusjätteen hyödyntämismahdollisuudet Toimitusjohtaja Jarmo Kemppainen MAAMERKKI OY Toimialat Pohjarakentamiseen liittyvät: q Maarakennus q Louhinta q Tukiseinät q Betonointi q Paalutus q Ympäristörakentaminen

Lisätiedot

Biokaasun tuotanto tuo työpaikkoja Suomeen

Biokaasun tuotanto tuo työpaikkoja Suomeen BIOKAASUA METSÄSTÄ Biokaasun tuotanto tuo työpaikkoja Suomeen KOTIMAINEN Puupohjainen biokaasu on kotimaista energiaa. Raaka-aineen hankinta, kaasun tuotanto ja käyttö tapahtuvat kaikki maamme rajojen

Lisätiedot

Porvoon jalostamon ympäristötulos 2017

Porvoon jalostamon ympäristötulos 2017 Porvoon jalostamon ympäristötulos 2017 Soihdutusmäärä laski hieman vuodesta 2016 Normaalivuodeksi suuri soihdutusmäärä johtui huolloista ja käyntihäiriöistä jalostamolla. Soihdutuksiin liittyen saatiin

Lisätiedot

L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO

L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO L 86/6 Euroopan unionin virallinen lehti 5.4.2005 II (Säädökset, joita ei tarvitse julkaista) KOMISSIO KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 22 päivänä maaliskuuta 2005, tietokantajärjestelmään liittyvien taulukoiden

Lisätiedot

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus KEMIALLISIIN REAKTIOIHIN PERUSTUVA POLTTOAINEEN PALAMINEN Voimalaitoksessa käytetään polttoaineena

Lisätiedot

REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Ekso- ja endotermiset reaktiot sekä entalpian muutos

REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Ekso- ja endotermiset reaktiot sekä entalpian muutos ympäristö ympäristö 15.12.2016 REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Ekso- ja endotermiset reaktiot sekä entalpian muutos Kaikilla aineilla (atomeilla, molekyyleillä) on asema- eli potentiaalienergiaa ja liike- eli

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

Tavoitteet ja toimenpiteet

Tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet vuodelle 2013 Spondan kiinteistöjen ympäristökuormitus Suomessa: Sähkön, lämmön, jäähdytyksen ja veden vertailukelpoinen laskee Suomen kiinteistöissä Mittarointistrategian

Lisätiedot

KEMIITTI 510. Tuotetieto 16.01.2013. Puh +358 (0)207 440 400. OY FORCIT AB www.forcit.fi

KEMIITTI 510. Tuotetieto 16.01.2013. Puh +358 (0)207 440 400. OY FORCIT AB www.forcit.fi 16.01.2013 Sivu 2 / 10 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Kemiitti 510 on panostuskohteessa valmistettava ammoniumnitraattiprilleillä (10-30 %) lisäaineistettu emulsioräjähdysaine. Olomuodoltaan se

Lisätiedot

LAATU JA YMPÄRISTÖVASTUU JUUSTOPORTILLA

LAATU JA YMPÄRISTÖVASTUU JUUSTOPORTILLA LAATU JA YMPÄRISTÖVASTUU JUUSTOPORTILLA Juustoportti on kasvanut pienestä maatilajuustolasta lähes sadan hengen meijeri-kahvila-ruoka-alan yritykseksi. Juustoportin yritystoiminta keskittyy viiteen toimipisteeseen.

Lisätiedot

Ympäristö ja terveys. Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä

Ympäristö ja terveys. Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä Ympäristö ja terveys Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä 13.11.2009 Eija Enberg 2 13.11.2009 Eija Enberg 3 Ympäristötyön ohjaus Työ aloitettu 1998, ISO 14001 pohjana Ympäristökäsikirja Ympäristötyöryhmä

Lisätiedot

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti!

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti! Skanskan väripaletti TM Ympäristötehokkaasti! { Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa projektiemme ja toimintamme ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä. Väripaletti (Skanska Color Palette

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Autoala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa sähkö-, elektroniikka- tai tietotekniikka-alan

Lisätiedot

Jätteestä raaka-aineeksi - Jätevesiliete fosforin lähteenä. Endev Oy

Jätteestä raaka-aineeksi - Jätevesiliete fosforin lähteenä. Endev Oy Jätteestä raaka-aineeksi - Jätevesiliete fosforin lähteenä Endev Oy 4.10.2017 MIKSI JÄTEVESILIETE ON (OLLUT) JÄTETTÄ? Yhdyskuntajätevesilietteet sisältävät mm. lääkeainejäämiä, mikromuovia, huumeainejäämiä,

Lisätiedot

ESIMERKKINÄ LÄNNENPUOLEN LOHI OY, LOUKEENKARI KUSTAVI

ESIMERKKINÄ LÄNNENPUOLEN LOHI OY, LOUKEENKARI KUSTAVI ESIMERKKINÄ LÄNNENPUOLEN LOHI OY, LOUKEENKARI KUSTAVI Laitospaikka sijaitsee Kihdin pohjoispuolen vesimuodostumassa, joka ekologisen luokituksen mukaan on Saaristomeren ainoa hyvään tilaan luokiteltu vesimuodostuma.

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

Ympäristöjohtaminen pähkinänkuoressa Miten saadaan vihreä tuuli puhaltamaan yrityksessä? Ympäristöystävällinen IT 3.4.2008

Ympäristöjohtaminen pähkinänkuoressa Miten saadaan vihreä tuuli puhaltamaan yrityksessä? Ympäristöystävällinen IT 3.4.2008 Ympäristöjohtaminen pähkinänkuoressa Miten saadaan vihreä tuuli puhaltamaan yrityksessä? Ympäristöystävällinen IT 3.4.2008 Tuula Pohjola Dosentti, TkT Teknillinen korkeakoulu TKK Ilmastonmuutos Kasvihuonekaasut

Lisätiedot

KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ

KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ KAASU LÄMMÖNLÄHTEENÄ MAA- JA BIOKAASUN MAHDOLLISUUDET 2 1 Luonnonkaasusta on moneksi 3 Gasumin kaasuverkosto kattaa puolet suomalaisista Korkeapaineista kaasun siirtoputkea 1 286 km Matalan paineen jakeluputkea

Lisätiedot

KEMIITTI 810. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB Päiväys: Edellinen päiväys: 22.3.

KEMIITTI 810. Tuotetieto Puh +358 (0) OY FORCIT AB  Päiväys: Edellinen päiväys: 22.3. 13.3.2012 Päiväys: 13.3.12 Edellinen päiväys: 22.3.07 Sivu 2 / 7 1. Tuotteen kuvaus ja käyttötarkoitus Kemiitti 810 soveltuu maanalaiseen kallion louhintaan, jossa tarvitaan nopeaa ja säädettävää panostusta

Lisätiedot

Viestinnän arjessa vastuullisesti

Viestinnän arjessa vastuullisesti Viestinnän arjessa vastuullisesti Järjestelmällistä työtä ympäristökuormituksen vähentämiseksi 24.8.2010 Mika Ruuskanen Pohjoismaisen Green Edita -ympäristöohjelman johtaja Edita Oyj 1 Viestinnän arjessa

Lisätiedot

LCA-työkalun kehittäminen. Puoliväliseminaari

LCA-työkalun kehittäminen. Puoliväliseminaari LCA-työkalun kehittäminen Puoliväliseminaari 4.6.2014 LCA-työkalu Työkalu kierrätysmateriaalin tuottajille ja viherrakentajille Ottaa huomioon sekä kierrätysmateriaalin tuotannon että nurmikon perustamis-

Lisätiedot

LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00

LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00 LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00 OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-31.8.2000 Lännen Tehtaiden tammi-elokuun liikevaihto kasvoi 28 prosenttia ja oli 1 018,1 miljoonaa markkaa (1999: 797,1 Mmk). Tulos

Lisätiedot

Työkalu ympäristövaikutusten laskemiseen kasvualustan valmistajille ja viherrakentajille LCA in landscaping hanke

Työkalu ympäristövaikutusten laskemiseen kasvualustan valmistajille ja viherrakentajille LCA in landscaping hanke Työkalu ympäristövaikutusten laskemiseen kasvualustan valmistajille ja viherrakentajille LCA in landscaping hanke Frans Silvenius, MTT Bioteknologia ja elintarviketutkimus Kierrätysmateriaaleja mm. Kompostoidut

Lisätiedot

Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin

Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin Hiiltä varastoituu ekosysteemeihin BIOS 3 jakso 3 Hiili esiintyy ilmakehässä epäorgaanisena hiilidioksidina ja eliöissä orgaanisena hiiliyhdisteinä. Hiili siirtyy ilmakehästä eliöihin ja eliöistä ilmakehään:

Lisätiedot

Erilaisia entalpian muutoksia

Erilaisia entalpian muutoksia Erilaisia entalpian muutoksia REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Erilaisille kemiallisten reaktioiden entalpiamuutoksille on omat terminsä. Monesti entalpia-sanalle käytetään synonyymiä lämpö. Reaktiolämmöllä eli

Lisätiedot

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään Jätteistä bioenergiaa ja ravinnetuotteita - mädätyksen monet mahdollisuudet Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Putkiremontti luotettavasti, nopeasti ja vaivattomasti. Thomas Granberg 0400 14 22 14 thomas.granberg@newliner.fi

Putkiremontti luotettavasti, nopeasti ja vaivattomasti. Thomas Granberg 0400 14 22 14 thomas.granberg@newliner.fi Putkiremontti luotettavasti, nopeasti ja vaivattomasti Thomas Granberg 0400 14 22 14 thomas.granberg@newliner.fi NewLiner lyhyesti NewLiner on suomalainen voimakkaasti kasvava putkien saneeraukseen erikoistunut

Lisätiedot

Ilmastovaikutuksia vai vesistönsuojelua?

Ilmastovaikutuksia vai vesistönsuojelua? Ilmastovaikutuksia vai vesistönsuojelua? Juha Grönroos ja Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskus JaloJäte päätösseminaari 2.12.2010, Mikkeli Etelä Savon biomassat TARKASTELUN ULKOPUOLELLE JÄTETYT TOIMINNOT:

Lisätiedot

maailmaa Renkaat pyörittävät

maailmaa Renkaat pyörittävät Sinun Juuri nyt maailmassa rullaa miljardeja renkaita Joka päivä valmistetaan satoja tuhansia uusia renkaita renkaanjälkesi Millaisen renkaanjäljen sinä jätät? Renkaat pyörittävät maailmaa Kaikki ympärilläsi

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

Siltasairaalan työmaalla purku-, maanrakennus- ja louhintatyöt ovat jatkuneet suunnitelmien mukaisesti.

Siltasairaalan työmaalla purku-, maanrakennus- ja louhintatyöt ovat jatkuneet suunnitelmien mukaisesti. Työmaatiedote 12.04.2018-16:00 Siltasairaala Työmaatiedote 6 Huhtikuu 2018 Siltasairaalan työmaalla purku-, maanrakennus- ja louhintatyöt ovat jatkuneet suunnitelmien mukaisesti. Käynnissä olevia töitä

Lisätiedot

Maapallon kehitystrendejä (1972=100)

Maapallon kehitystrendejä (1972=100) Maapallon kehitystrendejä (1972=1) Reaalinen BKT Materiaalien kulutus Väestön määrä Hiilidioksidipäästöt Väestön kehitys maapallolla, EU-15-maissa ja EU:n uusissa jäsenmaissa (195=1) Maailman väestön määrä

Lisätiedot

Materiaaliviisautta tuotekehitykseen jo alkumetreillä Resurssien tehokas käyttö ja materiaalien kemia kestävän kehityksen lähtökohtana

Materiaaliviisautta tuotekehitykseen jo alkumetreillä Resurssien tehokas käyttö ja materiaalien kemia kestävän kehityksen lähtökohtana Materiaaliviisautta tuotekehitykseen jo alkumetreillä Resurssien tehokas käyttö ja materiaalien kemia kestävän kehityksen lähtökohtana Kestävän tuotekehityksen teemaklinikka Joensuu 20.4.2017 Mervi Matilainen

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 4.9.2013 Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj KULUTUSYHTEISKUNNASTA KIERRÄTYSYHTEISKUNNAKSI

Lisätiedot