SISÄPIIRIOHJE MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS- MAR

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SISÄPIIRIOHJE MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS- MAR"

Transkriptio

1 SISÄPIIRIOHJE MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS- MAR (EU) N:o 596/2014 Ixonos Oyj

2 SISÄLTÖ 1 TARKOITUS MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS Yleistä MAR:n soveltamisen piiriin kuuluvat yhtiöt MAR:n soveltamisen piiriin kuukuvat rahoitusvälineet SISÄPIIRIOHJEEN SOVELTAMISALA MÄÄRITELMÄT JA SELITYKSET Sisäpiiritieto Sisäpiirikauppa Sisäpiiritiedon laiton ilmaiseminen ja väärinkäyttö ja Finanssivalvonnan määräämä seuraamusmaksu IXONOS OYJ:N SISÄPIIRI Johdon ilmoitusvelvolliset -sisäpiiriin kuuluvat henkilöt Pysyvä sisäpiiri Hankekohtainen sisäpiiri Sisäpiiriluettelon sisältö (MAR 18 artikla) Sisäpiiriluettelon päivitys TOIMINTAOHJE JOHTOHENKILÖIDEN LIIKETOIMET (MAR 19 ARTIKLA) Liiketoimien ilmoitusvelvollisuus Liiketoimien ilmoittaminen Finanssivalvonnalle ja yhtiölle Liiketoimien julkistaminen Suljettu ikkuna SISÄPIIRITIEDON JULKISTAMINEN JA JULKISTAMISEN LYKKÄÄMINEN (MAR 17 ARTIKLA) Yleinen sisäpiiritieto Taloudellisen raportoinnin yhteydessä syntyvä tieto MARKKINOIDEN TUNNUSTELU (MAR 11 ARTIKLA) Yleistä Yhtiössä noudatettavat markkinoiden tunnustelun menettelytavat Ixonosin puolesta toimivan markkinoiden tunnustelijan menettely Ennen markkinatunnustelua annettavat tiedot ja suostumukset Tunnusteluun liittyvien tietojen nauhoittaminen tai kirjaaminen Ilmoitus sisäpiiritiedon lakkaamisesta Tietojen luotettava säilyttäminen SISÄPIIRIOHJE

3 9.2.6 Tietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle pyynnöstä CONFIDENTIAL

4 1 TARKOITUS Tämän sisäpiiriohjeen tarkoitus on varmistaa, että kaikessa Ixonos Oyj:n (jäljempänä myös Yhtiö ) ja sen tytäryhtiöiden (jäljempänä yhdessä Ixonos-konserni ) toiminnassa noudatetaan kulloinkin voimassa olevaa arvopaperimarkkinalainsäädäntöä, Finanssivalvonnan ohjeita ja määräyksiä sekä Nasdaq Helsinki Oy:n sääntöjä. 2 MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS 2.1 Yleistä Markkinoiden väärinkäyttöasetus (EU) N:o 596/2014 (MAR) ja direktiivi markkinoiden väärinkäytöstä määrättävistä rikosoikeudellista seuraamuksista 2014/57/EU (MAD II) tulevat sovellettaviksi , ja ne korvaavat aiemman markkinoiden väärinkäyttödirektiivin 2003/6/EY (MAD). MAR sääntelee markkinoiden väärinkäyttöä eli sisäpiirikauppoja, sisäpiiritiedon laitonta ilmaisemista, markkinoiden manipulointia ja sisäpiiritiedon julkistamista sekä vahvistaa yhtenäisen sääntelykehityksen tämän osalta Euroopan unionin alueella. Asetuksen keskeisenä tavoitteena on turvata rahoitusmarkkinoiden luotettavuus ja parantaa sijoittajansuojaa. 2.2 MAR:n soveltamisen piiriin kuuluvat yhtiöt MAR koskee esimerkiksi seuraavia yhtiöitä: - säännellyllä markkinalla kaupankäynnin kohteena olevia yhtiöitä (pörssilistan yhtiöt) - monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena olevia yhtiöitä (esim. First North -yhtiöt) - organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä (OTF) kaupankäynnin kohteena olevia yhtiöitä ( alkaen) - joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskijoita tietyin edellytyksin Lisäksi MAR asettaa velvoitteita muun muassa liikkeeseenlaskijoiden johtohenkilöille ja heidän lähipiiriin kuuluville sekä markkinoiden ylläpitäjille ja sijoituspalveluyrityksille. MAR sääntelee myös markkinoiden tunnustelua, sijoitussuosituksia sekä sellaisia julkisten laitosten levittämiä tilastoja tai ennusteita, joilla voi olla huomattava vaikutus rahoitusmarkkinoihin. 2.3 MAR:n soveltamisen piiriin kuukuvat rahoitusvälineet - säännellyllä markkinalla kaupankäynnin kohteena olevia rahoitusvälineitä - monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä (MTF) olevia rahoitusvälineitä - organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä (OTF) olevia rahoitusvälineitä ( alkaen) 1 (13)

5 - rahoitusvälineitä, joiden hinta tai arvo määräytyy säännellyllä markkinalla, monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena olevan rahoitusvälineen perusteella - päästöoikeuksien tai muiden niihin perustuvien huutokauppatuotteiden huutokauppaa huutokauppapaikassa, jolle on annettu säännellyn markkinan toimilupa ( alkaen) - OTC-kaupankäyntiä. 3 SISÄPIIRIOHJEEN SOVELTAMISALA Tämä sisäpiiriohjeistus koskee Ixonos Oyj:tä pörssilistan yhtiönä, Yhtiön johtohenkilöitä (hallitus, johtoryhmä ja neuvonantajat) ja heidän lähipiiriään, Ixonos-konsernin työntekijöitä sekä jäljempänä yksilöityihin Pysyvään sisäpiiriin, Johdon ilmoitusvelvolliset- sisäpiiriin ja hankerekistereihin merkittyjä henkilöitä. 4 MÄÄRITELMÄT JA SELITYKSET 4.1 Sisäpiiritieto Sisäpiiritieto on luonteeltaan täsmällistä ja julkistamatonta tietoa, joka liittyy suoraan tai välillisesti yhteen tai useampaan liikkeeseenlaskijaan taikka yhteen tai useampaan rahoitusvälineeseen ja jolla, jos se julkistettaisiin, todennäköisesti olisi huomattava vaikutus kyseisten rahoitusvälineiden hintoihin tai niihin liittyvien rahoitusjohdannaisten hintaan [MAR, 7 (1 a) artikla]. Sisäpiiritiedon katsotaan olevan luonteeltaan täsmällistä jos se viittaa ilmenneisiin olosuhteisiin tai sellaisiin olosuhteisiin, joiden voidaan kohtuudella olettaa ilmenevän, tai toteutuneeseen tapahtumaan tai tapahtumaan, jonka voidaan kohtuudella olettaa toteutuvan, edellyttäen että se on riittävän tarkkaa, jotta sen perusteella voidaan tehdä johtopäätös edellä mainittujen olosuhteiden tai edellä mainitun tapahtuman mahdollisesta vaikutuksesta mm. kyseisen rahoitusvälineen hintaan [MAR, 7 (2 ) artikla]. Nasdaq Helsinki Oy:n pörssin sääntöjen mukaan pörssiyhtiöllä voi olla velvollisuus julkistaa tieto alla mainituisssa esimerkkitapauksissa sen vuoksi, että tiedon voidaan olettaa vaikuttavan olennaisesti pörssiyhtiön osakkeen arvoon osakkeen arvoon: tilaus tai investointipäätös yhteistyösopimus tai muu tärkeä sopimus hintojen tai valuuttakurssin muutos luottotappio tai asiakkaan menetys uusi yhteistyöjärjestely tutkimustulos oikeudellisen prosessin vireilletulo, siinä annettu päätös tai asiaa koskeva sovinto 2 (13)

6 taloudelliset vaikeudet viranomaisen tekemä päätös yhtiön tietoon tullut osakassopimus, jossa on sovittu äänivallan käytöstä yhtiössä tai yhtiön osakkeiden luovutettavuudesta markkinahuhut markkinatakaussopimus tytär- tai osakkuusyhtiötä koskeva tieto olennainen muutos taloudellisessa asemassa Yllä esitetetyssä luettelossa luetellut tiedot ovat ainoastaan esimerkinomaisia eikä luettelon ole tarkoitettu olevan tyhjentävä esimerkki sisäpiiritiedoksi katsottavista tiedoista. Myös muut kuin esimerkkiluettelossa mainitut tiedot voivat olla sisäpiiritiedoksi katsottavia tietoja. 4.2 Sisäpiirikauppa Sisäpiirikaupoilla tarkoitetaan mm. tilannetta, jossa henkilöllä on hallussaan sisäpiiritietoa ja hän käyttää kyseistä tietoa hyväkseen hankkimalla tai luovuttamalla omaan tai kolmannen osapuolen lukuun suoraan tai välillisesti rahoitusvälineitä, joihin kyseinen tieto liittyy. Sisäpiirikaupoiksi on katsottava myös sisäpiiritiedon käyttäminen peruuttamalla tai muuttamalla toimeksianto, joka koskee sellaista rahoitusvälinettä, johon kyseinen tieto liittyy, kun toimeksianto annettiin ennen kuin asianomaisella henkilöllä oli hallussaan kyseinen sisäpiiritieto [MAR, 8 (1) artikla]. Sisäpiirikauppojen tekemisen suosittelemisella toiselle henkilölle tai toisen henkilön houkuttelulla sisäpiirikauppojen tekemiseen tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilöllä on hallussaan sisäpiiritietoa ja hän a) suosittelee kyseisen tiedon perusteella, että toinen henkilö hankkii tai luovuttaa rahoitusvälineitä, joihin kyseinen tieto liittyy, tai houkuttelee kyseistä henkilöä tekemään tällaisen hankinnan tai luovutuksen; tai b) suosittelee kyseisen tiedon perusteella, että toinen henkilö peruuttaa tai muuttaa toimeksiannon, joka koskee rahoitusvälinettä, johon kyseinen tieto liittyy, tai houkuttelee kyseistä henkilöä tekemään tällaisen peruutuksen tai muutoksen [MAR, 8 (2 a-b) artikla]. 4.3 Sisäpiiritiedon laiton ilmaiseminen ja väärinkäyttö ja Finanssivalvonnan määräämä seuraamusmaksu Sisäpiiritiedon laittomalla ilmaisemisella tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilöllä on hallussaan sisäpiiritietoa ja hän ilmaisee kyseisen sisäpiiritiedon toiselle henkilölle, jollei tämä ilmaiseminen tapahdu osana työn, ammatin tai tehtävien tavanomaista suorittamista. [MAR, 10 (1)] Sisäpiiritiedon väärinkäyttö ja ilmaiseminen on kriminalisoitu Suomen rikoslain ( /39 täydennyksineen) 51 luvun 1, 2 ja 2 a pykälissä. 3 (13)

7 Arvopaperimarkkinalain ( /746 muutoksineen) 15 luvun 2 pykälän mukaan Finanssivalvonnasta annetun lain ( /878 muutoksineen) 40 :n 1 momentissa tarkoitettuja säännöksiä, joiden laiminlyönnistä tai rikkomisesta määrätään seuraamusmaksu, ovat muun muassa MAR:n sisäpiirikauppoja ja sisäpiirintiedon laitonta ilmaisemista koskevien 14 ja 15 artiklan säännösten rikkominen tai laiminlyönti. Finanssivalvonnasta annetun lain 41 a :n perusteella muun muassa sisäpiirikauppoja ja sisäpiirintiedon laitonta ilmaisemista koskevien määräysten rikkomistapauksissa, seuraamusmaksu voisi olla oikeushenkilölle sen mukaan, kumpi on suurempi, enintään joko 15 prosenttia oikeushenkilön tekoa tai laiminlyöntiä edeltävän vuoden liikevaihdosta tai enintään 15 miljoonaa euroa. Luonnolliselle henkilölle määrättävä seuraamusmaksu saisi olla enintään viisi miljoonaa euroa. 5 IXONOS OYJ: N SISÄPIIRI Yhtiön sisäpiiriin merkitään kaikki henkilöt, joilla on pääsy Yhtiötä koskevaan sisäpiiritietoon ja jotka työskentelevät niille työsopimuksen perusteella tai muuten suorittavat tehtäviä, joiden kautta niillä on pääsy sisäpiiritietoon, kuten neuvonantajilla. Ixonos Oyj:ssä on perustettu Johdon ilmoitusvelvolliset niminen luettelo yhtiön hallitusta, johtoryhmää ja neuvonantajia sekä heidän lähipiiriään varten. Pysyvään sisäpiiriin kuuluvat henkilöt, joilla on pääsy kaikkeen sisäpiiritietoon yhtiössä. Hankekohtaista sisäpiiriä ylläpidetään hankekohtaisesti erikseen. 5.1 Johdon ilmoitusvelvolliset -sisäpiiriin kuuluvat henkilöt Ixonos Oyj:n johdon ilmoitusvelvollisten sisäpiiriin kuuluvat yhtiön - Hallitus ja heidän lähipiirinsä - Johtoryhmä ja heidän lähipiirinsä Johdon ilmoitusvelvollisen lähipiiriin kuluvat: - Aviopuoliso, rekisteröidyn parisuhteen osapuoli, avopuoliso - Huollettavana oleva lapsi - Sukulainen, joka on asunut samassa taloudessa vähintään 1 vuoden jana - Johtotehtävissä toimivan henkilön/hänen lähipiirinsä o o määräysvaltayhteisöt vaikutusvaltayhteisöt Finanssivalvonta ei valvojana edellytä ennen MAR:n eri kieliversioiden selkiytymistä sellaisten lähipiiriyhteisöjen liiketoimien ilmoittamista, joissa johtohenkilöllä ei ole omistuksellista yhteyttä tai joiden taloudelliset edut eivät ole merkittävissä määrin samat kuin johtohenkilön taloudelliset edut. 4 (13)

8 5.2 Pysyvä sisäpiiri Yhtiössä ylläpidetään erikseen luetteloa nimeltään Pysyvä sisäpiiri. Pysyvien sisäpiiriläisten täydennysosio sisältää tiedot ainoastaan sellaisista henkilöistä, joilla on jatkuvasti pääsy kaikkeen sisäpiiritietoon yhtiössä. Yhtiön pysyvään sisäpiiriin kuuluvat johtoryhmän jäsenet, juridiset neuvonantajat sekä heidän lähipiirinsä. Taloudellisen raportoinnin valmistelu ei Finanssivalvonnan mukaan itsessään edellytä sisäpiirihankkeen perustamista ja näin muiden kuin sisäpiiriluetteloon merkittyjen henkilöiden kaupankäyntirajoituksesta huolehditaan yhtiön sisäisellä ohjeistuksella. 5.3 Hankekohtainen sisäpiiri Yhtiössä ylläpidetään erikseen hankekohtaista sisäpiiriä. Kussakin hankekohtaisen sisäpiiriluettelon osassa on vain sellaisten henkilöiden tiedot, joilla on pääsy kyseiseen tiettyyn hankkeen sisäpiiritietoon. Kaupankäynti on kielletty hankkeen aikana sekä hankekohtaiseen sisäpiiriin kuuluvilta. 5.4 Sisäpiiriluettelon sisältö (MAR 18 artikla) Hankekohtaisen sisäpiiriluettelon sekä pysyvien sisäpiiriläisten tarvittavat tiedot ovat alla luettelomuodossa. Ixonos Oyj käyttää aiemmassa SIRE-järjestelmässä olevia tietoja hyväkseen. Uuden sisäpiiriläisen tiedot sekä Johdon ilmoitusvelvollisten ja heidän lähipiirinsä osalta että pysyvien sisäpiiriläisten tiedot toimitetaan Yhtiölle liitteenä 1 olevaa lomaketta käyttäen. Nämä tiedot tulee toimittaa yhtiölle osoitteeseen johdonkaupat@ixonos.com. Hankekohtaisen sisäpiiriluettelon tulee sisältää seuraavat tiedot: - Rekisterin perustamispäivä sekä viimeisimmän päivityksen ajankohta - Sisäpiiriläisen etunimi (-nimet) ja sukunimi sekä syntymäsukunimi (-nimet), jos eri kuin nykyinen sukunimi - Sisäpiiriläisen työpaikan puhelinnumero (-numerot), ml. ohivalinta- ja matkapuhelinnumerot - Liikkeeseenlaskijan nimi ja osoite - Sisäpiiriläisen tehtävä ja syy, miksi kyseinen henkilö on sisällytetty sisäpiiriluetteloon - Päivämäärä ja kellonaika, jolloin henkilö on saanut pääsyn sisäpiiritietoon - Päivämäärä ja kellonaika, jolloin henkilön pääsy sisäpiiritietoon on päättynyt - Sisäpiiriläisen syntymäaika - Sisäpiiriläisen kansallinen henkilötunnus, jos sellainen on - Sisäpiiriläisen henkilökohtaiset puhelinnumerot (matkapuhelinnumero ja muu mahdollinen kotinumero) - Sisäpiiriläisen täydellinen kotiosoite (katuosoite ja numero, postinumero, paikkakunta ja maa) 5 (13)

9 Lisäksi sisäpiiriluetteloon on merkittävä päivämäärä ja kellonaika, jolloin sisäpiiriluettelon osio on perustettu, viimeisimmän päivityksen päivämäärä ja kellonaika sekä ajankohta, jolloin sisäpiiriluettelo on lähetetty toimivaltaiselle viranomaiselle. 5.5 Sisäpiiriluettelon päivitys Ixonos Oyj:n sisäpiiriluetteloa ylläpidetään sähköisessä EFI:n SIRE- järjestelmässä. Järjestelmä mahdollistaa myös sisäpiiriluettelon aiempiin versioihin pääsyn ja niiden hakemisen. Sisäpiiriluettelon ylläpitämisestä vastaa yhtiön talousjohtaja ja tietojen päivittämisestä käytännössä vastaa nimetty henkilö yhtiön hallinnosta. Hän toimii myös talousjohtajan varahenkilönä sisäpiiriasioissa. Sisäpiiriluetteloiden sisältämien tietojen luottamuksellisuus on varmistettu Yhtiössä siten, että sisäpiiriluetteloon pääsy on rajoitettu selkeästi yksilöityihin henkilöihin, jotka kuuluvat Yhtiön tai sen puolesta tai lukuun toimivan henkilöstöön ja jotka tarvitsevat tämän pääsyn tehtävänsä tai asemansa luonteen vuoksi. Ixonos Oyj:ssä sisäpiiriluettelon tietoihin pääsee yhtiön talousjohtaja (Kristiina Simola) sekä hänen varahenkilönsä (Aila Mettälä). Kaikki sisäpiiriluettelot säilytetään vähintään viiden (5) vuoden ajan niiden laatimisesta tai päivittämisestä. Yhtiössä ennen ollut Julkinen sisäpiirirekisteri jäädytetään ja tiedot säilytetään sellaisenaan 12 kuukautta asti. Yhtiö tulee julkistamaan Pysyvän sisäpiiriluettelon ja päivittämään sitä jatkossa tarvittaessa www-sivuillaan. 6 TOIMINTAOHJE Kukaan 1. Ixonos-konsernin johtohenkilö (hallitus, johtoryhmä ja neuvonantajat) tai heidän lähipiiriinsä kuuluva; 2. Ixonos-konsernin työntekijä tai 3. Yhtiön Pysyvään sisäpiiriin, Johdon ilmoitusvelvolliset- sisäpiiriin ja hankerekisteriin merkitty henkilö, jolla on Yhtiötä koskevaa julkistamatonta sisäpiiritietoa ( Sisäpiiritieto ) hallussaan, ei saa laittomasti sitä ilmaista eikä käyttää Sisäpiiritietoa hyväkseen hankkimalla tai luovuttamalla omaan tai kolmannen osapuolen lukuun suoraan tai välillisesti, Yhtiön osakkeita tai muita Yhtiöön liittyviä rahoitusvälineitä. 7 JOHTOHENKILÖIDEN LIIKETOIMET (MAR 19 artikla) 7.1 Liiketoimien ilmoitusvelvollisuus MAR velvoittaa liikkeeseenlaskijan johtohenkilöitä ja heidän lähipiiriään ilmoittamaan liikkeeseenlaskijalle ja Finanssivalvonnalle seuraavat liiketoimet: - kyseisen liikkeeseenlaskijan osakkeilla, vieraan pääoman ehtoisilla välineillä, johdannaisilla tai muilla rahoitusvälineillä tekemänsä liiketoimet. Tällaisia liiketoimia ovat 6 (13)

10 - Kori ja indeksituotteet, jos liikkeeseenlaskijan rahoitusvälineen painoarvo on yli 20% - Liikkeeseenlaskijan rahoitusvälineiden panttaukset ja lainaukset - Omaisuudenhoitosopimukseen sisältyvät liiketoimet - Liiketoimet, jotka toteutetaan sijoitusvakuutusten yhteydessä Liiketoimet on ilmoitettava viipymättä kaupankäyntipäivän kuluessa liiketoimen toteuttamisesta (T+0). Liiketoimien ilmoitusvelvollisuus kohdistuu kaikkiin liiketoimiin. Yhtiö on ilmoittanut kaikille Johdon ilmoitusvelvolliset sisäpiiriluetteloon ja Pysyvään sisäpiiriluetteloon kuuluville henkilöille kesäkuun 2016 aikana kirjallisesti MAR 19 artiklasta johtuvista velvoitteista liitteenä 2 olevalla lomakkeella. Johtotehtävissä toimivien henkilöiden on ilmoitettava heidän lähipiiriinsä kuuluville kirjallisesti liitteenä 3 olevalla lomakkeella MAR 19 artiklasta johtuvista velvoitteista ja säilytettävä jäljennös tästä ilmoituksesta. Suositeltavaa on lähettää sekä oma ilmoitus tiedon vastaanottamisesta että todiste siitä, että lähipiirille ilmoitus on lähetetty, Yhtiölle osoitteeseen johdonkaupat@ixonos.com. Näin ollen tieto on valmiina yhtiössä mahdollista Finanssivalvonnan tarkastusta varten. 7.2 Liiketoimien ilmoittaminen Finanssivalvonnalle ja yhtiölle Johdon ilmoitusvelvolliset sisäpiiriin kuuluvien henkilöiden ja heidän lähipiirillään on itsenäinen velvollisuus ilmoittaa liiketoimet liikeeseenlaskijalle ja Finanssivalvonnalle. Yhtiön Liiketoimia koskevat tiedot voidaan toimittaa Finanssivalvonnalle kahdella tavalla: 1. Sähköisellä lomakkeella, joka lähetetään suojatulla sähköpostilla Finanssivalvontaan osoitteeseen johdonkaupat@finanssivalvonta.fi. 2. XML-muotoisella tiedostolla, joka lähetetään suojatulla sähköpostilla Finanssivalvontaan Finanssivalvontaan osoitteeseen johdonkaupat@finanssivalvonta.fi. Tiedot voidaan toimittaa suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Johtohenkilö tai lähipiiriin kuuluva voi valtuuttaa liikkeeseenlaskijan tai muun tahon toimittamaan ilmoitukset puolestaan Finanssivalvonnalle. Ixonos Oyj:ssä Johdon ilmoitusvelvolliset ovat valtuuttaneet Yhtiön ilmoittamaaan kaikki edellä mainittujen kaupat myös Finanssivalvonnalle. Liiketoimia koskevat ilmoitukset tehdään myös yhtiölle osoitteeseen johdonkaupat@ixonos.com. Johdon liiketoimien ilmoituslomake löytyy sekä Finanssivalvonnan www-sivuilta ( että suomenkielisenä liitteenä 4. Yhtiö on hakenut LEI-tunnusta Patentti- ja rekisterihallitukselta, ja tämä tiedotetaan Johdon ilmoitusvelvollisille ja Pysyville Sisäpiiriläisille sen jälkeen, kun LEI-tunnus on myönnetty Yhtiölle. 7 (13)

11 7.3 Liiketoimien julkistaminen Liikkeeseenlaskijan on julkistettava tiedot johtohenkilön tai heidän lähipiirinsä liiketoimista viipymättä ja viimeistään kolmen (3) työpäivän kuluessa liiketoimesta (T+3). Johdon/lähipiirin liiketoimien julkistamisen tulee tapahtua sisäpiiritiedon julkistamista vastaavalla tavalla pörssitiedotteella. Yhtiö hyödyntää tiedotteen muodostamisessa Finanssivalvonnalle raportoituja lomaketietoja. Julkistettavat tiedot toimitetaan Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämään tiedotevarastoon. Liiketoimien julkistamisessa käytetään tiedoteluokkaa Johdon liiketoimet. Julkistetut tiedot säilytetään yhtiön www-sivuilla Sijoittajat-osiossa 5 vuoden ajan. 7.4 Suljettu ikkuna MAR asettaa liikkeeseenlaskijan johtotehtävissä (Ixonosissa Johdon ilmoitusvelvolliset ja Pysyvä sisäpiiri) toimiville ennen osavuosikatsauksen tai vuositilinpäätöksen julkistamista edeltävän 30 päivän pituisen suljetun ikkunan. Suljetun ikkunan aikana kaupankäynti liikkeeseenlaskijan rahoitusvälineellä omaan tai kolmannen lukuun suoraan tai välillisesti on kiellettyä. Suljettu ikkuna ei koske lähipiirin liiketoimia. Ixonos Oyj:n suljetut ikkunat ylläpidetään yhtiön englanninkielisillä www-sivuilla Investors Financial Financial calendar -osiosssa ja suomenkielisillä sivuilta Investors- Talous Sijoittajakalenteri kohdasta. 8 Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) 8.1 Yleinen sisäpiiritieto MAR velvoittaa liikkeeseenlaskijaa julkistamaan suoraan liikkeeseenlaskijaa koskevan sisäpiiritiedon mahdollisimman pian. Julkistamisvelvollisuus kohdistuu siten lähtökohtaisesti myös valmisteilla oleviin päätöksiin. Liikkeeseenlaskijan tulee julkistaa sisäpiiritieto pörssitiedotteella niin, että yleisöllä on nopea pääsy kyseiseen tietoon ja että tietoa voidaan arvioida perusteellisesti, asianmukaisesti ja oikea-aikaisesti yleisön keskuudessa. Yhtiö toimittaa julkistamansa sisäpiiritiedot Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämään tiedotevarastoon. Liikkeeseenlaskija voi omalla vastuullaan lykätä julkistamista, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät: a) välitön julkistaminen todennäköisesti vaarantaisi liikkeeseenlaskijan oikeutetut edut, b) lykkääminen ei todennäköisesti johtaisi yleisöä harhaan ja c) kyseisen tiedon säilyminen luottamuksellisena pystytään takaamaan. Ixonos Oyj:ssä sisäpiiritiedon arvioinnin ja julkistamisen sekä julkistamisen lykkäämisedellytysten ja keston arviointi ja seuranta tehdään yhtiön toimitusjohtajan toimesta. Toimitusjohtajan varahenkilönä toimii Yhtiön talousjohtaja. Toimitusjohtaja informoi em. asioista välittömästi hallitusta. Yhtiö ei voi lykätä julkistamista, mikäli: - lykkäyksen kohteena oleva tieto poikkeaa merkittävästi liikkeeseenlaskijan aiemmin julkistamasta tiedosta 8 (13)

12 - lykkäyksen kohteena oleva tieto koskee sitä, että liikkeeseenlaskijan aiemmin julkistamia taloudellisia tavoitteita ei todennäköisesti saavuteta - lykkäyksen kohteena oleva tieto poikkeaa olennaisesti siitä, mitä markkinat odottavat liikkeeseenlaskijan indikoinnin perusteella Lykkäämisedellytysten täyttymisen jatkuva seuranta ja valmius julkistaa tiedot välittömästi mahdollisessa tietovuototilanteessa on yhtiön talousjohtajan vastuulla. Talousjohtaja myös huolehtii lykkäämispäätöksen ja sen edellytysten dokumentoinnista ja säilyttämisestä pysyvällä tavalla. Lykkäämispäätös tehdään Yhtiössä käyttäen liitteenä 5 olevaa dokumenttia. MAR edellyttää, että liikkeeseenlaskija toimittaa Finanssivalvonnalle tiedon julkistamisen lykkäämisestä välittömästi tiedon julkistamisen jälkeen suljettua sähköpostiyhteyttä käyttäen. Selvitys julkistamisen lykkäämisen edellytysten täyttymisestä toimitetaan pyydettäessä Finanssivalvonnalle. Finanssivalvonta voi pyytää yhtiöltä selvitystä esimerkiksi silloin, kun se on tarpeen tiedottamisen asianmukaisuuden arvioimiseksi. Ilmoitusprosessi ja ilmoituksen tietosisältö määritellään tarkemmin Euroopan komission täytäntöönpanoasetuksessa, jota ei ole vielä annettu. Tältä osin tätä sisäpiiriohjetta täydennetään myöhemmin. Asetusluonnos edellyttää, että Finanssivalvonnalle toimitettavassa julkistamisen lykkäämistä koskevassa ilmoituksessa on oltava seuraavat tiedot (tieto päivittyy asetuksen valmistuttua): - Yhtiön koko nimi - Ilmoituksen tekevää henkilöä koskevat tiedot - Etu- ja sukunimi - Asema yhtiössä - Työsähköposti - Puhelinnumero Julkistamisen lykkäämisen kohteena ollutta sisäpiiritietoa koskevat yksilöintitiedot: - Pörssitiedotteen otsikko - Pörssitiedotteen julkistamisen päivämäärä ja kellonaika - Julkistamisen lykkäämispäätöksen päivämäärä ja kellonaika - Julkistamisen lykkäämispäätöksestä vastuussa olevia henkilöitä koskevat tiedot - Etu- ja sukunimi - Asema yhtiössä Finanssivalvonnalle pyydettäessä toimitettavassa selvityksessä julkistamisen lykkäämisen edellytysten täyttymisestä on oltava edellä mainittujen lisäksi seuraavat tiedot: - Sisäpiiritiedon syntyhetken päivämäärä ja kellonaika - Julkistamisen lykkäämispäätöksen yhteydessä tehty arvio julkistamispäivämäärästä ja kellonajasta 9 (13)

13 - Lykkäämisedellytysten seurannasta, sisäpiiritiedon julkistamisesta sekä Finanssivalvonnalle annettavasta selvityksestä vastuussa olevia henkilöitä koskevat tiedot - Etu- ja sukunimi - Asema yhtiössä Selvitys siitä, miten julkistamisen lykkäämisedellytykset ovat täyttyneet (sekä alun perin että myöhemmin julkistamisen lykkäämisen aikana): - miten tiedon välitön julkistaminen olisi vaarantanut liikkeeseenlaskijan oikeutetut edut - miksi liikkeeseenlaskija katsoo, että julkistamisen lykkääminen ei todennäköisesti ole johtanut sijoittajia harhaan ja - miten liikkeeseenlaskija on huolehtinut tiedon säilymisestä luottamuksellisena ja miten mahdollisiin tietovuotoihin on varauduttu 8.2 Taloudellisen raportoinnin yhteydessä syntyvä tieto Yhtiössä arvioidaan jokaisen osavuosikatsauksen ja tilinpäätöksen yhteydessä se sisältyykö raporttiin sisäpiiritietoa. Mikäli arvioidaan, että sisäpiiritietoa on syntynyt, on harkittava myös tulosvaroituksen antamista. Sisäpiiritieto on julkistettava mahdollisimman pian eikä sitä voi lykätä. Mikäli sisäpiiritieto on sen kaltaista, ettei tulosvaroitusta tarvita, perustetaan yhtiössä sisäpiirihanke dokumentoidusti ja perustellusti. Taloudellisen raportin julkistamisen jälkeen ilmoitetaan Finanssivalvonnalle kohdassa 5.1 mainitut tiedot. Taloudellisen raportoinnin valmistelu ei Finanssivalvonnan käsityksen mukaan itsessään edellytä sisäpiirihankkeen perustamista ja muiden kuin sisäpiiriluetteloon merkittyjen henkilöiden kaupankäyntirajoituksesta on huolehdittu yhtiön sisäisellä sähköpostiohjeistuksella. 9 MARKKINOIDEN TUNNUSTELU (MAR 11 ARTIKLA) 9.1 Yleistä MAR:n 11 artiklassa säännellään markkinoiden tunnustelua ( market sounding ) ja siihen liittyviä menettelytapoja. Tarkempia menettelytapasäännöksiä annetaan komission teknisissä sääntely- ja täytäntöönpanostandardeissa, jotka ovat vielä luonnoksia (tilanne ). Liitteenä 6 on englanninkielinen versio ESMA:n raportista / ESMA/2015/1455 ja sen liitteenä olevista komission teknisestä sääntely- ja täytäntöönpanostandardin luonnoksista siltä osin kuin se koskee markkinoiden tunnustelua. Lisäksi ESMA tulee antamaan ohjeita markkinoiden tunnustelua vastaanottaville. Myös ESMAn ohje on vielä luonnos (tilanne ). Markkinoiden tunnustelulla tarkoitetaan ennen liiketoimesta ilmoittamista tapahtuvaa tietojen välittämistä yhdelle tai useammalle mahdolliselle sijoittajalle tarkoituksena kartoittaa mahdollisten sijoittajien kiinnostusta mahdolliseen liiketoimeen ja siihen liittyviä ehtoja kuten kokoa tai hintaa. 10 (13)

14 MAR 11 artiklan soveltamisalan mukaan markkinoiden tunnustelua koskevia asetuksen säännöksiä sovelletaan liikkeeseenlaskijaan, rahoitusvälineen toissijaiseen tarjoajaan, kun liiketoimi eroaa määränsä tai arvonsa vuoksi tavanomaisesta kaupankäynnistä ja siihen sisältyy myyntimenetelmä, joka perustuu mahdollisten sijoittajien kiinnostuksen selvittämiseen etukäteen (käytännössä yleensä sijoituspalvelun tarjoajat) ja edellä mainittujen puolesta tai lukuun toimiviin kolmansiin osapuoliin. Markkinoita tunnustellaan tyypillisesti private placement - järjestelyjen ja blokkikauppojen yhteydessä. Markkinoiden tunnustelua koskeva sääntely soveltuu myös tietyin edellytyksin tilanteeseen, jossa julkisen ostotarjouksen tekemistä tai sulautumista suunnitteleva taho ilmaisee sisäpiiritietoa osapuolille, joilla on oikeus kyseisiin arvopapereihin, kuten esimerkiksi merkittäville osakkeenomistajille. Edellytyksenä on, että osapuolet tarvitsevat tietoa voidakseen muodostaa kantansa arvopaperien tarjoamiseen ja tunnustelun kohteena olevien kantaa järjestelyyn voidaan kohtuudella pitää välttämättömänä julkista ostotarjousta tai sulautumista koskevan päätöksen tekemiseksi. MAR 11 artiklan 3 ja 5 kohtien menettelytapojen noudattaminen antaa tunnustelijalle turvasataman MAR 10 artiklan sisäpiiritiedon ilmaisukiellon rikkomisepäilyihin. Markkinoiden tunnustelun aikana tapahtuneen tietojen ilmaisemisen katsotaan tapahtuneen osana henkilön työn, ammatin tai tehtävien tavanomaista suorittamista, jos tietoa ilmaiseva henkilö noudattaa edellä mainittujen artiklojen määrittelemiä menettelytapoja. 9.2 Yhtiössä noudatettavat markkinoiden tunnustelun menettelytavat Ixonosin puolesta toimivan markkinoiden tunnustelijan menettely Ixonosin johtohenkilön (hallitus, johtoryhmä ja neuvonantajat) osana työnsä tai tehtävien tavanomaista suorittamista tai muun Ixonosin valtuuttaman henkilön (jäljempänä yhdessä Tunnustelija ) on ennen markkinoiden tunnustelun aloittamista tarkasteltava erityisesti, kuuluuko markkinoiden tunnusteluun Sisäpiiritiedon ilmaisemista. Tunnustelijan on kirjattava päätelmänsä ja niiden perustelut kirjallisina liitteenä olevaan lomakkeisiin (liitteet 7-9), joka tulee toimittaa Yhtiön talousjohtajalle. Yhtiö käyttää tällä hetkellä komission teknisen sääntely- ja täytäntöönpanostandardin luonnoksen liitteenä olevia mallilomakkeita, mutta tulee päivittämään lomakkeet Finanssivalvonnan kansallisten ohjeiden antamisen jälkeen. Liitteenä 7 oleva lomake täytetään tilanteessa, jossa Tunnustelijan arvion mukaan ilmaistaan Sisäpiiritietoa. Liitteenä 8 oleva lomake täytetään tilanteessa, jossa Tunnustelijan arvion mukaan ei ilmaista Sisäpiiritietoa. Liitteenä 9 oleva lomake täytetään tilanteessa, jossa Tunnustelijan arvion mukaan tunnustelun yhteydessä ilmaistu Sisäpiiritietoa on menettänyt Sisäpiiritiedon statuksen. Tunnustelijan yllä yksilöityä kirjaamisvelvoitetta sovelletaan joka kerta, kun Tunnustelija ilmaisee Sisäpiiritietoa markkinoiden tunnustelun aikana. Tunnustelijan on saatettava kirjatut tiedot vastaavasti ajan tasalle ja toimitettava muuttuneet kirjalliset tiedot Yhtiön talousjohtajalle. 11 (13)

15 9.2.2 Ennen markkinatunnustelua annettavat tiedot ja suostumukset Ennen varsinaisen markkinoiden tunnustelun aloittamista Tunnustelijan tulee kertoa tunnustelun kohteelle seuraavista seikoista: 1) Kyseessä on markkinoiden tunnustelu 2) Ilmoitus puhelun, audio- tai videopuhelun nauhoittamisesta, joka edellyttää tunnustelun kohteen suostumusta 3) Selvitys siitä, että tunnustelun kohteena oleva henkilö on oikeutettu tiedon vastaanottamiseen 4) Ilmoitus siitä, että tiedon ilmaisijan arvion mukaan annettava tieto sisältää sisäpiiritietoa ja viittaus MAR 11.7 artiklaan, jonka mukaan tunnustelun vastaanottajalla on itsenäinen velvollisuus arvioida, onko tieto sisäpiiritietoa 5) Arvio siitä, milloin tieto lakkaa olemasta sisäpiiritietoa, jos arviointi on mahdollista 6) Ilmoitus sisäpiiritiedon vastaanottamiseen liittyvistä velvoitteista (sisäpiiritiedon käyttö- ja ilmaisukiellot/ tiedon luottamuksellisuuden korostaminen) Lisäksi tunnustelun vastaanottajalta tulee saada tunnustelun kohteelta nimenomainen suostumus Sisäpiiritiedon vastaanottamisesta. Jos Tunnustelijan arvion mukaan markkinatunnustelun yhteydessä annettava tieto ei ole Sisäpiiritietoa, edellä mainitut tiedot annetaan tunnustelun kohteelle soveltuvin osin ja tunnustelija täyttää liitteenä 8 olevan lomakkeen Tunnusteluun liittyvien tietojen nauhoittaminen tai kirjaaminen Tunnustelijan tulee suorittaa puhelimitse ja sähköpostitse tapahtuva markkinoiden tunnustelu käyttämällä ainoastaan käytössään olevaa työpuhelinta ja/tai työsähköpostia. Jos tunnustelua edeltävää yhteydenottoa ja itse tunnustelua ei nauhoiteta, Tunnustelijan on kirjattava ylös kaikki ennen tunnustelua ja sen yhteydessä annetut tiedot ja suostumukset soveltuvin osin liitteeseen 7 tai 8. Kunkin markkinoiden tunnusteluun osallistuneiden osapuolien tulee hyväksyä ja allekirjoittaa Tunnustelijan tunnustelun osalta laatiman muistiinpanot viiden (5) työpäivän kuluessa. Tunnustelijan on kirjattava markkinatunnustelusta kirjattavina tietoina tiedon ilmaisijan ja vastaanottajan nimet ja yhteystiedot, tunnustelun tarkka ajankohta (päivä ja kellonaika) ja tarkka kuvaus tunnustelun yhteydessä annetuista tiedoista. Lisäksi tunnustelijan on pidettävä listaa tahoista, jotka eivät ole antaneet suostumusta tunnusteluun Ilmoitus sisäpiiritiedon lakkaamisesta Tunnustelijan tulee huolehtia siitä, että liitteeseen 9 kirjataan ja tunnustelun kohteelle ilmoitetaan liitteessä 9 olevat tiedot, kun ilmaistu tieto lakkaa olemasta Sisäpiiritietoa. 12 (13)

16 Liitteet: Tietojen luotettava säilyttäminen Tunnustelijan tulee toimittaa kaikki tunnustelun yhteydessä kirjaamansa tiedot Ixonosin talousjohtajalle. Yhtiön tulee säilyttää tunnusteluun liittyviä tietoja luotettavalla tavalla, joka mahdollistaa tietojen saatavuuden ja luettavuuden. Yhtiön tulee säilyttää tunnustelua koskevat tiedot vähintään viisi (5) vuotta. Yhtiö noudattaa Komission tekninen täytäntöönpanoasetuksen sisältämiä tarkempia säännöksiä tietojen säilyttämisestä Tietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle pyynnöstä Yhtiön tulee toimittaa kirjallisena Tunnustelijan liitteinä 7-9 oleviin lomakkeisiin kirjaamat päätelmät, niiden perustelut sekä kirjatut tiedot, mukaan lukien lista tahoista, jotka eivät ole antaneet suostumustaan tunnusteluun, Finanssivalvonnalle pyynnöstä. Tiedot tulee toimittaa Finanssivalvonnalle (etunimi.sukunimi(at)finanssivalvonta.fi) käyttäen suojattua sähköpostiyhteyttä. 1. Ixonos_Johdon ilmoitusvelvollisten ja pysyvien sisäpiiriläisten puuttuvat tiedot rekisterissä 2. Ixonos_Ilmoitus johtotehtävissä toimivalle henkilölle 3. Ixonos_Ilmoitus lähipiiriläiselle 4. Johdon liiketoimien ilmoituslomake 5. Ixonos_Päätöspohja sisäpiirintiedon julkistamisen lykkäämisestä 6. Ote ESMA:n raportista / ESMA/2015/1455 ja sen liitteenä olevista komission teknisestä sääntely- ja täytäntöönpanostandardin luonnoksista siltä osin kuin se koskee markkinoiden tunnustelua 7. Markkinoiden tunnustelun yhteydessä täytettävä lomake tilanteessa, jossa ilmaistaan Sisäpiiritietoa 8. Markkinoiden tunnustelun yhteydessä täytettävä lomake tilanteessa, jossa ei ilmaista Sisäpiiritietoa 9. Markkinoiden tunnustelun yhteydessä täytettävä lomake tilanteessa, jossa tunnustelun yhteydessä ilmaistu Sisäpiiritietoa on menettänyt Sisäpiiritiedon statuksen 13 (13)

MAR:lla tarkoitetaan Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetusta N:o 596/2014 markkinoiden väärinkäytöstä.

MAR:lla tarkoitetaan Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetusta N:o 596/2014 markkinoiden väärinkäytöstä. 1 (5) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 1. Tausta ja sääntelypohja 2. Määritelmät Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen lainsäädäntöä,

Lisätiedot

DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN

DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN Directors Institute of Finland Hallitusammattilaiset ry 7.6.2016 DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN OSIO UUDISTUU Sääntelyuudistusten myötä

Lisätiedot

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla)

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) 1 (5) Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa

Lisätiedot

MAR voimaan 3.7. Mistä on kysymys? Työeläkevakuuttajien hallinnon ajankohtaisseminaari

MAR voimaan 3.7. Mistä on kysymys? Työeläkevakuuttajien hallinnon ajankohtaisseminaari MAR voimaan 3.7. Mistä on kysymys? Työeläkevakuuttajien hallinnon ajankohtaisseminaari 23.8.2016 Sisältö Yleistä markkinoiden väärinkäyttöasetuksesta (MAR) Sisäpiiritiedon väärinkäyttö ja ilmaisukielto

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Anu Lassila-Lonka, markkinavalvoja Esityksen sisältö 1 Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen 2 Tulosvaroitus vai ennakkotiedot 3 Säänneltyjen

Lisätiedot

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ Yhtiön X SISÄPIIRIOHJE, LIITE 3 1 (5) PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ FINANSSIVALVONNALLE TOIMITETTAVAT TIEDOT HUOM.: Finanssivalvonnalle toimitetaan alla olevat tiedot ainoastaan sellaisesta

Lisätiedot

Sisäpiiriluetteloiden ylläpito ja johdon liiketoimien raportointi Sire palvelua käyttäen

Sisäpiiriluetteloiden ylläpito ja johdon liiketoimien raportointi Sire palvelua käyttäen Sisäpiiriluetteloiden ylläpito ja johdon liiketoimien raportointi Sire palvelua käyttäen Asiakastilaisuudet liikkeeseenlaskijoille Maaliskuu 2016 1 Sisältö Velvollisuudet ja luettelot Liiketoimet Palvelun

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan arvopaperimarkkinalain (746/2012) 1 luvun :n 1 momentin 8 kohta, 13 ja 14 luku, 15 luvun :n 2 momentti ja 16 luvun 3,

Lisätiedot

ALMA MEDIA OYJ:N SISÄPIIRIOHJE

ALMA MEDIA OYJ:N SISÄPIIRIOHJE ALMA MEDIA OYJ:N SISÄPIIRIOHJE Alma Media Oyj:n hallitus on hyväksynyt sisäpiiriohjeen 28.10.2008 ja sitä koskevat seuraavat päivitykset: Päivitys 28.10.2009 Päivitys 14.02.2013 Päivitys 15.06.2016 SISÄLLYS

Lisätiedot

Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty:

Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty: 1 Otsikko: Sopranon tiedonantopolitiikka päivämäärä: 22.11.2017 Laatinut: Panu Kauppinen päivitetty: 22.11.2017 Hyväksyntä: hallitus tila: hyväksytty SOPRANON TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Yleistä Tiedonantopolitiikassa

Lisätiedot

Ohjeen jakson määräykset hankintojen määristä ovat väljempiä kuin asetuksen turvasatamalle asettamat enimmäisrajat.

Ohjeen jakson määräykset hankintojen määristä ovat väljempiä kuin asetuksen turvasatamalle asettamat enimmäisrajat. 1(5) OMIEN OSAKKEIDEN HANKINTA JA LUOVUTUS 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia :n (Pörssi) sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12

Lisätiedot

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa 1 (6) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET 1. Taustaa 2. Sisäpiiritietoa koskeva sääntely Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen

Lisätiedot

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa

METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET. 1. Taustaa 1 (6) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJEET 1. Taustaa 2. Sisäpiiritietoa koskeva sääntely Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen

Lisätiedot

Markkinat 5/2016. Joulukuu Markkinoiden tunnustelun vastaanottavia henkilöitä koskevat ohjeet voimaan

Markkinat 5/2016. Joulukuu Markkinoiden tunnustelun vastaanottavia henkilöitä koskevat ohjeet voimaan Markkinat-tiedotteessa käsitellään ajankohtaisia listayhtiön tiedonantovelvollisuuden, tilinpäätösvalvonnan, arvopaperikaupankäynnin sekä sisäpiiriasioiden tulkintoihin ja sääntelyyn liittyviä asioita

Lisätiedot

OKMETIC OYJ SISÄPIIRIOHJE

OKMETIC OYJ SISÄPIIRIOHJE OKMETIC OYJ SISÄPIIRIOHJE SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 1.1 Tarkoitus, tausta ja soveltaminen... 1 1.2 Rahoitusvälineen määritelmä... 1 2 SISÄPIIRITIETO JA SIIHEN LIITTYVÄT KIELLOT... 2 2.1 Sisäpiiritiedon

Lisätiedot

Päästöoikeudesta rahoitusväline Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority

Päästöoikeudesta rahoitusväline Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority Päästöoikeudesta rahoitusväline Markkinoiden väärinkäyttöasetuksen (MAR) soveltuminen päästökaupan toiminnanharjoittajiin 1 Markkinoiden väärinkäyttöasetus Markkinoiden väärinkäyttöasetus (EU 596/2014,

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 17.6.2016 L 160/23 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/959, annettu 17 päivänä toukokuuta 2016, tiedon ilmaisevien markkinaosapuolten käyttöön tarkoitettuja järjestelmiä ja ilmoitusmalleja sekä kirjattavien

Lisätiedot

Oma Säästöpankki. Tiedonantopolitiikka

Oma Säästöpankki. Tiedonantopolitiikka Oma Säästöpankki Tiedonantopolitiikka Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Tiedottamisen periaatteet 3 3 Hiljainen jakso 5 4 Tulevaisuuden näkymät ja tulosvaroitukset 5 5 Yhtiön edustaminen 6 6 Johtohenkilöiden

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 30.6.2016 L 173/47 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/1055, annettu 29 päivänä kesäkuuta 2016, sisäpiiritiedon asianmukaisen julkistamisen ja sisäpiiritiedon julkistamisen lykkäämisen teknisiä keinoja

Lisätiedot

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA. SISÄPIIRINTIEDON HALLINTAA KOSKEVA SUOSITUS (10.3.2006, muut. 16.6.2014)

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA. SISÄPIIRINTIEDON HALLINTAA KOSKEVA SUOSITUS (10.3.2006, muut. 16.6.2014) B 18 SISÄPIIRINTIEDON HALLINTAA KOSKEVA SUOSITUS (10.3.2006, muut. 16.6.2014) Suomen Asianajajaliiton hallitus on 16.6.2014 antanut sisäpiirintiedon hallinnasta asianajotoimistoissa seuraavan suosituksen:

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

ILKKA-YHTYMÄ OYJ. Tiedonantopolitiikka

ILKKA-YHTYMÄ OYJ. Tiedonantopolitiikka ILKKA-YHTYMÄ OYJ Tiedonantopolitiikka 2 Sisältö Tiedonantopolitiikka... 3 Tiedonantoperiaatteet ja niiden noudattaminen... 3 Viestintäperiaatteet ja -käytännöt... 3 Vastuut ja lausunnonantajat... 4 Taloudellista

Lisätiedot

TERVEYSTALO OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

TERVEYSTALO OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA TERVEYSTALO OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA Versio 1.0 Terveystalo Oyj:n hallituksen hyväksymä 16.8.2017 1. Johdanto Terveystalo Oyj:n ( Terveystalo tai Yhtiö ) tiedonantopolitiikassa kuvataan keskeisimmät toimintaperiaatteet

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 17.6.2016 L 160/29 KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2016/960, annettu 17 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 596/2014 täydentämisestä teknisillä sääntelystandardeilla

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

NIXU OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

NIXU OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA NIXU OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA Politiikan hyväksyjä: Nixu Oyj:n hallitus Politiikan vastuuhenkilö: toimitusjohtaja Politiikka on hyväksytty: 29.5.2018 Politiikka astuu voimaan: 2.7.2018 Nixu Oyj PL 39 (Keilaranta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka

Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka Nixu Oyj:n tiedonantopolitiikka Politiikan hyväksyjä: Nixu Oyj:n hallitus Politiikan vastuuhenkilö: toimitusjohtaja Politiikka on hyväksytty: 21.6.2016 1. Yleistä Nixu Oyj:n ( Nixu, yhtiö ) osakkeet noteerataan

Lisätiedot

PÖRSSIN SISÄPIIRIOHJE

PÖRSSIN SISÄPIIRIOHJE NASDAQ HELSINKI OY 1 (44) PÖRSSIN SISÄPIIRIOHJE JOHDANTO JA TIIVISTELMÄ... 3 VOIMAANTULO... 7 OSA 1: SISÄPIIRIOHJE... 8 1.1 TARKOITUS JA SÄÄNTELYKEHYS... 8 1.2 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT... 9 1.2.1 Yleinen

Lisätiedot

Atso Andersen 2018, V1 MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ

Atso Andersen 2018, V1 MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ Atso Andersen 2018, V1 MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖ SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 1.1 ILMOITUKSET JA LUETTELO RAHOITUSVÄLINEISTÄ... 5 1.2 TAKAISINOSTO-OHJELMIA JA VAKAUTTAMISTA KOSKEVA POIKKEUS... 6 2 SISÄPIIRITIETO,

Lisätiedot

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Sisäpiiritiedon julkistamisen lykkääminen

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Sisäpiiritiedon julkistamisen lykkääminen Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Sisäpiiritiedon julkistamisen lykkääminen 20/10/2016 ESMA/2016/1478 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Viittaukset, lyhenteet ja määritelmät...

Lisätiedot

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka

Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Kamux Oyj Y-tunnus 2442327-8 Kamux Oyj:n tiedonantopolitiikka Omistaja: Viestintä- ja markkinointijohtaja Hyväksyjä: Hallitus Hyväksytty: 27.4.2017 Versio: 2.0 Sisältö 1. Yleistä 2. Viestinnän periaatteet

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Liikkeeseenlaskijan johtohenkilön lähipiiriyhteisöt ja ESMAn Q&A-tulkinta

Liikkeeseenlaskijan johtohenkilön lähipiiriyhteisöt ja ESMAn Q&A-tulkinta Liikkeeseenlaskijan johtohenkilön lähipiiriyhteisöt ja ESMAn Q&A-tulkinta Finanssivalvonnan webinaari 3.10.2017 Keskeisiä käsitteitä Liikkeeseenlaskijan johtotehtävissä toimiva henkilö (MAR 3(1)(25) art.)

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Johtohenkilöiden liiketoimet (MAR 19 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot

Sisällysluettelo. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Johtohenkilöiden liiketoimet (MAR 19 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot 1 (15) Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Johtohenkilöiden liiketoimet (MAR 19 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa EU-lainsäädäntöä. Myös MARin

Lisätiedot

PÖRSSIN SISÄPIIRIOHJE 2016

PÖRSSIN SISÄPIIRIOHJE 2016 NASDAQ HELSINKI OY 1 (41) PÖRSSIN SISÄPIIRIOHJE 2016 JOHDANTO JA TIIVISTELMÄ... 3 VOIMAANTULO... 7 OSA 1: SISÄPIIRIOHJE... 8 1 TARKOITUS JA SÄÄNTELYKEHYS... 8 2 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT... 9 2.1 Yleinen

Lisätiedot

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt 10/11/2016 ESMA/2016/1477 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Viittaukset, lyhenteet ja määritelmät...

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka. Delete Group Oyj. Hyväksynyt Delete Group Oyj hallitus

Tiedonantopolitiikka. Delete Group Oyj. Hyväksynyt Delete Group Oyj hallitus Hyväksynyt 28.2.2018 hallitus Julkaisupvm 28.2.2018 Hyväksynyt: hallitus Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Tiedonantovelvollisuus ja viestinnän yleiset periaatteet... 3 3. Roolit ja vastuut... 7 4. :n

Lisätiedot

DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA

DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA DIGITALIST GROUP OYJ TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Johdanto Tässä politiikassa kuvataan Digitalist Group Oyj:n ( Digitalist Group ) toimintaperiaatteet ja menettelytavat, joiden mukaan Digitalist Group viestii

Lisätiedot

PÖRSSIN SISÄPIIRIOHJE

PÖRSSIN SISÄPIIRIOHJE NASDAQ HELSINKI OY MARK-UP 18.12. 1 (46) PÖRSSIN SISÄPIIRIOHJE JOHDANTO JA TIIVISTELMÄ... 3 VOIMAANTULO... 767 OSA 1: SISÄPIIRIOHJE... 8 1.1 TARKOITUS JA SÄÄNTELYKEHYS... 8 1.2 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT...

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. maaliskuuta 2017 (OR. en) 8356/16 COR 1 EF 97 ECOFIN 330 DELACT 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N HALLITUKSEN VAHVISTAMAT SISÄPIIRIOHJEET YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N TYÖNTEKIJÖILLE JA LUOTTAMUSHENKILÖILLE

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N HALLITUKSEN VAHVISTAMAT SISÄPIIRIOHJEET YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N TYÖNTEKIJÖILLE JA LUOTTAMUSHENKILÖILLE 1 (5) YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N HALLITUKSEN 24.8.2006 VAHVISTAMAT SISÄPIIRIOHJEET YLEISELEKTRONIIKKA OYJ:N TYÖNTEKIJÖILLE JA LUOTTAMUSHENKILÖILLE 1 LAINSÄÄDÄNTÖ 1.1 Arvopaperimarkkinalaki Tämä ohje korvaa

Lisätiedot

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka Viestintä- ja tiedonantopolitiikka kuvaa Componentan viestinnän ja sijoittajasuhteiden linjaukset, roolit ja vastuut konsernissa. Componentan viestinnän tavoitteet ja julkisuuslinjaus Componentassa viestinnän

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N SISÄPIIRIOHJE

CAVERION OYJ:N SISÄPIIRIOHJE CAVERION OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 1. JOHDANTO Tämä Caverion Oyj:n sisäpiiriohje koskee kaikkia Caverion Oyj:ssä tai jossakin sen konserniyhtiössä (yhdessä Yhtiö ) työ- tai toimisuhteessa olevia henkilöitä.

Lisätiedot

SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN. [pvm]

SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN. [pvm] SISÄPIIRI JA TIEDOTTAMINEN [pvm] SISÄPIIRINTIEDON VÄÄRINKÄYTTÖ SISÄPIIRILÄISYYS KAUPANKÄYNTI YHTIÖN OSAKKEILLA TIEDOTTAMISVELVOLLISUUS 2 MITÄ ON SISÄPIIRINTIETO? TÄSMÄLLISTÄ Huhut, spekulaatiot, epävarma

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

NIXU OYJ SISÄPIIRIOHJE

NIXU OYJ SISÄPIIRIOHJE NIXU OYJ SISÄPIIRIOHJE Politiikan hyväksyjä: Nixu Oyj:n hallitus Politiikan vastuuhenkilö: talousjohtaja Politiikka on hyväksytty: 21.6.2016 Politiikan voimaantulo: 3.7.2016 Päivitetty viimeksi: 29.5.2018

Lisätiedot

Määräys sisäpiirirekistereistä

Määräys sisäpiirirekistereistä Muutokset alleviivattu 1 (5) Rahastoyhtiöille Määräys sisäpiirirekistereistä Rahoitustarkastus antaa sijoitusrahastolain (SRL) 101 :n 1 momentin nojalla määräyksen SRL 100 :ssä tarkoitetusta sisäpiirin

Lisätiedot

EFORE OYJ:N SISÄPIIRIOHJE

EFORE OYJ:N SISÄPIIRIOHJE EFORE OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 3.7.2016 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 3 2. SISÄPIIRISÄÄNTELY 3 2.1 Miksi sisäpiirisäännöt ovat tärkeitä? 3 2.2 Sisäpiirintieto 4 2.3 Rahoitusväline 4 2.4 Sisäpiirintiedon väärinkäytön

Lisätiedot

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä.

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä. LISTAYHTIÖN OMAT OSAKKEET 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä.

Lisätiedot

TIEDONANTOPOLITIIKKA 1 POLITIIKAN LAAJUUS JA TAVOITTEET

TIEDONANTOPOLITIIKKA 1 POLITIIKAN LAAJUUS JA TAVOITTEET 1 POLITIIKAN LAAJUUS JA TAVOITTEET HKScan Oyj:n ("HKScan" tai "Yhtiö") tiedonantopolitiikassa kuvataan keskeisimmät toimintaperiaatteet ja menettelytavat, joiden mukaisesti Yhtiö kommunikoi pääomamarkkinoiden

Lisätiedot

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely IR-yhdistyksen peruskurssi 5.6.2015 Markkinavalvoja Sääntelyn tavoite Tiedonantovelvollisuuden sääntelyn tavoitteena on varmistaa, että sijoittajalla on käytössään

Lisätiedot

Sisäpiiriohje Caverion Corporation Panuntie 11, P.O. Box 59, FI Helsinki Business ID , domicile Helsinki

Sisäpiiriohje Caverion Corporation Panuntie 11, P.O. Box 59, FI Helsinki Business ID , domicile Helsinki Sisäpiiriohje 2016 Caverion Corporation Panuntie 11, P.O. Box 59, FI-00621 Helsinki Business ID 2534127-4, domicile Helsinki www.caverion.com Sisältö 1 ALKUSANAT... 2 2 SOVELTAMISALA... 2 2.1 YLEINEN SOVELTAMISALA...

Lisätiedot

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä.

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä. OMIEN OSAKKEIDEN HANKINTA JA LUOVUTUS 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä.

Lisätiedot

Määräys sisäpiirirekistereistä

Määräys sisäpiirirekistereistä lukien toistaiseksi 1 (6) Arvopaperipörsseille, julkisen kaupankäynnin järjestäjille, optioyhteisöille, arvopaperinvälittäjille, liikkeeseenlaskijoille, arvopaperikeskuksille sekä selvitysosapuolille Määräys

Lisätiedot

Sisäpiiriohje Caverion Corporation Panuntie 11, P.O. Box 59, FI Helsinki Business ID , domicile Helsinki

Sisäpiiriohje Caverion Corporation Panuntie 11, P.O. Box 59, FI Helsinki Business ID , domicile Helsinki Sisäpiiriohje 2016 Caverion Corporation Panuntie 11, P.O. Box 59, FI-00621 Helsinki Business ID 2534127-4, domicile Helsinki www.caverion.com Sisältö 1 ALKUSANAT... 2 2 SOVELTAMISALA... 2 2.1 Yleinen soveltamisala...

Lisätiedot

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Laki vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain (162/2014) 7 luvun 8 :n 2 momentti ja 19 luvun 6, sellaisena

Lisätiedot

HE 65/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 65/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi arvopaperimarkkinalakia,

Lisätiedot

MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS

MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS YHTIÖN HALLINNON JÄSENEN NÄKÖKULMA Työeläkevakuuttajat TELA 23.8.2016 Lakiasiainjohtaja Leena Siirala Ilmarinen Hallintoelinten roolista TYÖELÄKEYHTIÖN HALLINTOJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista

asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Ohjeet asuntoluottodirektiivin mukaisista luotonvälittäjiä koskevista notifikaatioista 1 1. Noudattamista ja ilmoittamista koskevat velvoitteet Näiden ohjeiden asema 1. Tämä asiakirja

Lisätiedot

Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama

Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Sisältö Yhtiöiden listautumisvaihtoehdot Suomessa Miksi vaihtoehtoinen

Lisätiedot

Incapin sijoittajaviestintää hoitaa konsernin toimitusjohtaja, joka vastaa viime kädessä tiedonantovelvollisuudesta.

Incapin sijoittajaviestintää hoitaa konsernin toimitusjohtaja, joka vastaa viime kädessä tiedonantovelvollisuudesta. TIEDONANTOPOLITIIKKA 1 (5) INCAP OYJ:N TIEDONANTOPOLITIIKKA (DISCLOSURE POLICY) Incap-konsernin emoyhtiön Incap Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Incap noudattaa tiedonantopolitiikassaan

Lisätiedot

Tiedonantopolitiikka eq Oyj

Tiedonantopolitiikka eq Oyj Tiedonantopolitiikka eq Oyj SISÄLTÖ 1. Johdanto... 1 1.1 Tarkoitus... 1 1.2 Soveltamisala... 1 1.3 Viestinnän periaatteet ja tavoitteet... 1 1.4 Viestinnän vastuualueet... 2 1.5 Tulkinnat ja poikkeamat...

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 162/14 23.6.2017 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1111, annettu 22 päivänä kesäkuuta 2017, seuraamuksia ja toimenpiteitä koskevien tietojen toimittamiseen liittyviä menettelyjä ja muotoja koskevista

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista 1 (5) 14.6.2013 Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

Sisällysluettelo. MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Johtohenkilöiden liiketoimet (MAR 19 artikla)

Sisällysluettelo. MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Johtohenkilöiden liiketoimet (MAR 19 artikla) 1 (18) Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Johtohenkilöiden liiketoimet (MAR 19 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa EU-lainsäädäntöä. Myös MARin

Lisätiedot

MAR-VALMISTELUT ETENEVÄT MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS VOIMAAN

MAR-VALMISTELUT ETENEVÄT MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS VOIMAAN MAR-VALMISTELUT ETENEVÄT MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTTÖASETUS VOIMAAN 3.7.2016 Markkinoiden väärinkäyttöasetus (MAR) tulee voimaan 3.7.2016. Uuden sääntelyn tuomat muutokset edellyttävät yhtiöiden ohjeiden

Lisätiedot

U 44/2018 vp. Valtiovarainministeri Petteri Orpo

U 44/2018 vp. Valtiovarainministeri Petteri Orpo Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU) N:o 596/2014 ja asetuksen (EU) 2017/1129 muuttamisesta pk-yritysten kasvumarkkinoiden

Lisätiedot

MiFID II/MiFIR ja kauppapaikat

MiFID II/MiFIR ja kauppapaikat MiFID II/MiFIR ja kauppapaikat Perustietoa kauppapaikkoja koskevasta sääntelystä Huom! Seuraavilla sivuilla esitetty kattaa rahoitusmarkkinadirektiivin eli MiFID II:n ja siihen liittyvän sääntelyn joitakin

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Luonnos Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi arvopaperimarkkinalakia,

Lisätiedot

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

ASETUKSET. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 340/6 20.12.2017 ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/2382, annettu 14 päivänä joulukuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU mukaisessa tietojen toimittamisessa

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET FI 8.8.2013 Euroopan unionin virallinen lehti L 213/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 759/2013, annettu 30 päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

MiFIR-julkistamisvelvoitteiden vapautukset ja lykkäykset

MiFIR-julkistamisvelvoitteiden vapautukset ja lykkäykset MiFIR-julkistamisvelvoitteiden vapautukset ja lykkäykset Webinaari Finanssivalvonnan hakemusmenettelystä 6.10.2017 Transparenssi pähkinänkuoressa Transparenssi = tarjous- ja kauppatietojen julkistaminen

Lisätiedot

Wärtsilän tiedonantopolitiikka

Wärtsilän tiedonantopolitiikka Otsikko: Tiedonantopolitiikka Laatinut: Natalia Valtasaari Päivitetty: 16.1.2017 Hyväksynyt: Johtokunta Tila: Julkinen Päivämäärä: 23.9.2010 Sivut: 5 Wärtsilän tiedonantopolitiikka 1. Johdanto Tässä politiikassa

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 1(64) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi arvopaperimarkkinalakia,

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.4.2015 COM(2015) 149 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi ottamisen yhteydessä julkistettavasta

Lisätiedot

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet SÄÄNTÖTIEDOTE 22.5.2019 PÖRSSIN SÄÄNTÖJEN MUUTOKSET 3.6.2019 (tai sen jälkeen) Tässä sääntötiedotteessa selostetaan Pörssin

Lisätiedot

Wärtsilän tiedonantopolitiikka

Wärtsilän tiedonantopolitiikka Otsikko: Tiedonantopolitiikka Laatinut: Natalia Valtasaari Päivitetty: 1.7.2016 Hyväksynyt: Johtokunta Tila: Julkinen Päivämäärä: 23.9.2010 Sivut: 5 Wärtsilän tiedonantopolitiikka 1. Johdanto Tässä politiikassa

Lisätiedot

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9. HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.2015 Avoimuusdirektiivin muutosten täytäntöönpano - keskeisimmät

Lisätiedot

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pekka Loikkanen KHT Oy 22.2.2006 P C Säädöstausta Arvopaperimarkkinalaki Rikoslaki Valtiovarainministeriön asetukset ja päätökset

Lisätiedot

Valtioneuvoston U-kirjelmä U/44/2018 vp pk-yritysten kasvumarkkinoiden käytön edistämisen osalta (pk-yritysten listautumisasetus)

Valtioneuvoston U-kirjelmä U/44/2018 vp pk-yritysten kasvumarkkinoiden käytön edistämisen osalta (pk-yritysten listautumisasetus) Santeri Suominen Talousvaliokunnalle Lausunto 1 (5) 4.9.2018 Valtioneuvoston U-kirjelmä U/44/2018 vp pk-yritysten kasvumarkkinoiden käytön edistämisen osalta (pk-yritysten listautumisasetus) Pk-yritysten

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, 22.12.2006 KOM(2006) 913 lopullinen 2006/0301 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista (markkinoiden

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 31.3.2017 L 87/411 KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2017/588, annettu 14 päivänä heinäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU täydentämisestä osakkeita, talletustodistuksia

Lisätiedot

Epävirallinen käännös. Sisäpiiriohje

Epävirallinen käännös. Sisäpiiriohje Epävirallinen käännös Sisäpiiriohje SISÄLLYSLUETTELO Määritelmät 3 1 Yleistä 5 2 Sisäpiirintieto, sisäpiirintiedon käyttö ja sisäpiiriläiset 6 2.1 Sisäpiirintieto 6 2.2 Sisäpiirintiedon kielletty käyttö

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7713/16 COR 1 EF 76 ECOFIN 273 DELACT 64 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Euroopan unionin lainsäädäntö

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Euroopan unionin lainsäädäntö Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan arvopaperimarkkinalain (746/2012) 7 luvun, 8 luvun :n 2 ja 3 momentti sekä 5 ja 8, 15 luvun 2 :n 1 ja 5 momentti sekä

Lisätiedot

Metson tiedonantopolitiikka

Metson tiedonantopolitiikka 1/5 Metson tiedonantopolitiikka 1. Viestinnän periaatteet ja tavoitteet Metso Oyj ( Metso tai yhtiö ) noudattaa viestinnässään Suomen ja EU:n lainsäädäntöä, kuten EU:n markkinoiden väärinkäyttöasetusta

Lisätiedot

Ohjeet MiFID II-direktiivin liitteen I kohtien C6 ja C7 soveltamisesta

Ohjeet MiFID II-direktiivin liitteen I kohtien C6 ja C7 soveltamisesta Ohjeet MiFID II-direktiivin liitteen I kohtien C6 ja C7 soveltamisesta 05/06/2019 ESMA-70-156-869 FI Sisällysluettelo I. Soveltamisala... 3 II. Lainsäädäntöviittaukset ja lyhenteet... 3 III. Tarkoitus...

Lisätiedot

Nasdaq Helsingin listayhtiöitä koskevien sääntöjen muutokset

Nasdaq Helsingin listayhtiöitä koskevien sääntöjen muutokset Liikkeeseenlaskijoille ja hyväksytyille neuvonantajille Nasdaq Helsingin markkinapaikoilla SÄÄNTÖTIEDOTE 19.12.2017 Nasdaq Helsingin listayhtiöitä koskevien sääntöjen muutokset 3.1.2018 Voimassa olevia

Lisätiedot

A8-0126/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2016)0056 C8-0026/ /0033(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen

A8-0126/ Ehdotus direktiiviksi (COM(2016)0056 C8-0026/ /0033(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen 3.6.2016 A8-0126/ 001-001 TARKISTUKSET 001-001 esittäjä(t): Talous- ja raha-asioiden valiokunta Mietintö Markus Ferber Rahoitusvälineiden markkinat A8-0126/2016 Ehdotus direktiiviksi (COM(2016)0056 C8-0026/2016

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä. Rekisterin osalta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta /2014 Laki. työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta /2014 Laki. työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2014 1046/2014 Laki työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 12 päivänä joulukuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Tiedottamista koskeva päätöksenteko ja sen valmistelu

Tiedottamista koskeva päätöksenteko ja sen valmistelu Johdanto Tämän tiedonantopolitiikan tarkoituksena on määritellä ne sisäiset ja ulkoiset viestintään ja sijoittajasuhteisiin liittyvät toimintatavat, joita Vincit Group Oyj (Myöhemmin Vincit tai Yhtiö )

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Epäilyttävien liiketoimien ilmoittaminen Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2013

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus Dnro FIVA 11/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Sisäpiiriohje. SRV Yhtiöt Oyj 30.10.2013. SRV Yhtiöt Oyj

Sisäpiiriohje. SRV Yhtiöt Oyj 30.10.2013. SRV Yhtiöt Oyj Sisäpiiriohje 30.10.2013 2 (17) Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 3 2 Johdanto... 4 3 Määritelmät... 4 4 Sisäpiirintieto ja kielletty sisäpiirintiedon käyttö... 5 4.1 Sisäpiirintieto... 5 4.2 Sisäpiirintiedon

Lisätiedot

Sisäpiiriohje. SRV Yhtiöt Oyj 30.10.2013. SRV Yhtiöt Oyj

Sisäpiiriohje. SRV Yhtiöt Oyj 30.10.2013. SRV Yhtiöt Oyj Sisäpiiriohje 30.10.2013 2 (17) Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 3 2 Johdanto... 4 3 Määritelmät... 4 4 Sisäpiirintieto ja kielletty sisäpiirintiedon käyttö... 5 4.1 Sisäpiirintieto... 5 4.2 Sisäpiirintiedon

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Vähittäiskaupan tutkimussäätiössä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Vähittäiskaupan tutkimussäätiössä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä ssä 1. Rekisterinpitäjä Vähittäiskaupan Tutkimussäätiö - Detaljhandelns Forskningsstiftelse on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä.

Lisätiedot

Standardi RA2.1. Nimi ja nro 2

Standardi RA2.1. Nimi ja nro 2 Standardi RA2.1 Epäilyttävien arvopaperikauppojen ja muiden liiketoimien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (13) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 1.1

Lisätiedot

Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta

Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta Laki sijoituspalvelulain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan sijoituspalvelulain (747/2012) 1 luvun 4 :n 1 ja 2 momentti sekä 26 :n 15 kohdan c alakohta, 15 luvun 2 :n 1 momentti, 6

Lisätiedot