HELSINGIN SATAMAN ERI SATAMANOSIEN VARTIOINTIPALVE- LUT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HELSINGIN SATAMAN ERI SATAMANOSIEN VARTIOINTIPALVE- LUT"

Transkriptio

1 HELSINGIN SATAMAN ERI SATAMANOSIEN VARTIOINTIPALVE- LUT 1 MATKUSTAJASATAMAT (ETELÄ- JA LÄNSISATAMA SEKÄ KATAJANOKAN SATAMA) Yleistä Euroopan parlamentin neuvoston asetus) ja kansallinen turvatoimilaki edellyttivät satamilta uhka-arvioon perustuvien turvasuunnitelmien laatimista. Satamaalueiden vartiointi ja valvonta ovat keskeinen osa näiden suunnitelmien täytäntöönpanoa. Paikallisvartiointikohteina ovat kolmen eri satamanosan portit. Eteläsataman portti B Katajanokan sataman portti B (A-portti ohjataan B-portilta) Länsisataman portti A Kohteiden kuvaukset Porttivartijan pääasiallisina tehtävinä ovat estää luvaton pääsy turvatoimialueelle valvomalla ja opastamalla turvatoimialueelle saapuvaa ja sieltä lähtevää liikennettä sekä valvoa turvatoimialueella olevaa Helsingin Sataman ja sen asiakkaiden ja vuokralaisten omaisuutta. Piirivartioinnilla katetaan erillisen ohjeen mukaan otsikossa mainitut satamanosat. Piirivartijaa voidaan tarvittaessa käyttää myös Vuosaaren satamassa. Kesäkautena suoritettava risteilyalusten kulunvalvonta perustuu myös satamien turvatoimia määrittelevään satamaturvallisuussäännöstöön. Työhön sisältyy vartiointi- ja kulunvalvonta- sekä asiakaspalvelua sekä teknisillä laitteilla suoritettavia aluevalvontatehtäviä. Palvelun tuottajalla on oltava valmius suorittaa muitakin vartiointipalveluun soveltuvia tehtäviä, joista neuvotellaan palvelun tilaajan kanssa. Palvelun tuottajalta edellytetään korkeaa asiakaspalveluasennetta. Satama-alue on kehittyy ja muuttuu. Liikenteen muutoksista tai muista toiminnallisista syistä Helsingin Satamalla on todennäköisesti tarve lisätä tai vähentää vartiointia kesken sopimuskauden. Eteläsataman porttivalvomo B Eteläsataman portti B on tarkoitettu lähinnä tavaraliikennettä varten. Porttia käytetään myös alusten huolto- ja tavarantoimitusliikenteeseen.

2 Katajanokan sataman porttivalvomo B (A-portti) A portin, jota kaukokäytetään porttivalvomosta B, kautta kulkee tällä hetkellä ainoastaan Ruotsista saapuva henkilöautoliikenne sekä Tallinnasta saapuva tavaraliikenne. Poikkeuksena on Viking Linen vetomestariliikenne. Länsisataman porttivalvomo A Länsisataman A portista liikkuvat Helsingin Sataman sekä viranomaisten virkaautot. Portin kautta liikkuu myös laivoille tai turvatoimialueelle menevä huoltoliikenne sekä rahtiliikenne. Piirivartiointi Piirivartija liikkuu autolla ja tekee vartiointikierroksia kaikkina päivinä. Piirivartijalla ei saa olla muita toimeksiantoja tehtävänään. Sovitut määräaikaiskäynnit, porttien avaamiset ja raportoinnit tehdään varsinaisten vartiointikierrosten lisäksi. Palvelun tarjoajan on voitava merkitä tarkastuspisteet niin, että käynnit taltioituvat RFID-pohjaiseen seurantajärjestelmään. Piirivartijan tulee tarkastaa, ettei sataman alueella olevia rakennuksia, ajoneuvoja tai laitteita ole vahingoitettu. Piirivartiointikierrosten aikana on tarkastettava, että rakennusten ovet ja ikkunat ovat lukitut samoin kuin turvatoimialueiden aitausten portit. Turvatoimialueilla ei saa olla henkilöitä, jotka yöpyvät ajoneuvoissa. Piirivartijaa voidaan käyttää tilapäisesti myös Vuosaaren satamassa. Risteilyalusten vartiointi Sataman alueella on useita laitureita, joihin risteilyalukset voivat kiinnittyä. Vartijoiden pääasiallinen tehtävä on valvoa, ettei luvattomia henkilöitä tai ajoneuvoja pääse risteilyalusten laituripaikoille ja aluksiin. Risteilymatkustajien opastus on myös tärkeä tehtävä ja tästä syystä vartijoilla tulee olla vähintään tyydyttävä englanninkielen taito. Risteilyaluskausi alkaa noin toukokuun puolivälissä ja jatkuu syyskuun puoliväliin. Aluskäyntejä on noin 270 vuodessa. Risteilyalukset saapuvat lähes aina aamulla ja lähtevät merelle illansuussa. Yöpymisiä on hyvin harvoin. Valitun palveluntarjoajan on pysyttävä vastaamaan myös yllättäen tuleviin vartiointitarpeisiin.

3 Raportointi Vartijat kirjaavat raportointijärjestelmään kaikki portilla tai piirikierroksilla tehdyt normaalista toiminnasta poikkeavat tilanteet, havaitut poikkeamat sekä onnettomuudet tai muut vastaavat vakavat poikkeustilanteet. Työjakson aikana sattuneista vakavista poikkeavista tapahtumista ilmoitetaan Helsingin Sataman matkustajaliikennepäällikölle tai hänen sijaiselleen, turvallisuusasiantuntijalle sekä muille erikseen määrätyille henkilöille heti sähköpostilla tai tekstiviestillä. Ilmoitus tehdään tarvittaessa myös hätäkeskukseen (112). Kaikki tapahtumat kirjataan sähköiseen raportointijärjestelmään niin pian kuin se on mahdollista. Tilaajan on voitava käyttää järjestelmää omilla käyttäjätunnuksilla selainliittymän kautta. Raportointijärjestelmästä on pystyttävä lähettämään reaaliaikasta tietoa tilaajan edustajille sähköpostitse tai tekstiviestinä. Lisäksi järjestelmästä on tultavat tilaajan haluamin väliajon, esimerkiksi aina seuraavana aamuna edelliseltä päivältä, koottu yhteenveto tehdyistä raporteista. Raportointijärjestelmästä on voitava tulostaa ja tarkastella erilaisia raportteja tilaajan määrittämällä tavalla vapaasti valitulta ajanjaksolta. Työnjohto ja kohteen toiminnan kehittäminen Palvelun tarjoajan on nimettävä henkilö kohde-esimieheksi, joka on kokonaisvaltaisesti vastuussa vartiointipalvelun toimivuudesta ja kehittämisestä matkustajasatamissa. Nimetty henkilö voi osallistua satunnaisesti käytännön työhön satamien porteilla, mutta hän ei saa osallistua piirivartiointiin. Hänellä ei saa olla vastuullaan muita kohteita. Kohde-esimiehen on osattava toimia kaikissa toimeksiantoon liittyvissä kohteissa. Kohde-esimiehen tulee aktiivisesti kehittää toimeksiannon kohteiden toimintaa.

4 2 VUOSAAREN SATAMA Yleistä Euroopan parlamentin neuvoston asetus ja kansallinen turvatoimilaki edellyttivät satamilta uhka-arvioon perustuvien turvallisuussuunnitelmien laatimista. Satama-alueiden vartiointi ja valvonta ovat keskeinen osa näiden suunnitelmien täytäntöönpanoa. Vartioinnin, jota suoritetaan Vuosaaren satamassa portilla A (Port Info) ja B-portilla (huoltoliikenteen portti), sekä etävalvontana jalankulkuporteille yleisenä tarkoituksena on valvoa satamaan ja turvatoimialueelle saapuvaa liikennettä. Porttivartiointi on tärkeä osa ISPS- säännöstössä ja kansallisessa lainsäädännössä tarkoitettua satamaturvallisuutta. Tässä tarkoituksessa vartijan yleiset tehtävät ovat: Estää asiaton ja luvaton pääsy satamaan ja turvatoimialueelle valvomalla ja opastamalla satamaan saapuvaa ja tarvittaessa sieltä lähtevää liikennettä Valvoa Vuosaaren satama-alueella olevaa :n ja sen asiakkaiden sekä vuokralaisten omaisuutta Huolehtia puomien ja porttien asianmukaisestakäytöstä sekä vastata niiden lukitsemisesta ja aukaisemisesta kaikkina vuorokauden aikoina. järjestää satama-alueelle alueiden yleisvalvonnan ja sataman rajapinnassa sekä erityisesti porteilla tapahtuvan kulunvalvonnan. Sekä ajoneuvojen että henkilöliikenteen kulunvalvonta tapahtuu automaattisen kulunvalvontajärjestelmän avulla. Yleisvalvontaa suoritetaan Port Infosta kamerajärjestelmän avulla sekä tarvittaessa piirivartioinnin toimesta autolla kiertäen. Yleisvalvonnassa kiinnitetään huomiota poikkeaviin tapauksiin sekä liikenteen ruuhkautumisiin. Satama-alue ja sen päävalvomo Port Info on toiminnassa joka päivä 24 h, sinne ohjataan lisäksi erilaisia kiinteistö- ym. hälytyksiä ja sieltä suoritetaan aluevalvontaa sekä asiakaspalvelua. Satamassa asioi vuonna 2015 noin ajoneuvoa arkivuorokaudessa (liikenne sisään + ulos). Viikonloppuisin ja öisin liikenne on merkittävästi vähäisempää. Liikenne jakaantuu noin 80 prosenttisesti A-portin kautta kulkevaksi ja noin 20 prosenttisesti B-portin kautta. Vartijointipalvelun tuottajan tehtäviä A-portin Port Infossa operoidaan Visy Access Gate -kulunvalvontajärjestelmää ja selvitetään raskaan liikenteen osalta satunnaisia epäonnistuneita kulunvalvontatunnistuksia, esim. rekisterinumero kirjattu väärin tai

5 rekisterikilpi likainen. Kyseessä on asiakaspalveluhenkisyyttä edellyttävä, kansainvälinen ja erittäin vaativa valvomotyöskentely. Työjakson aikana sattuneista normaalista poikkeavista tapahtumista ja vakavista poikkeavista tapahtumista ilmoitetaan viranomaisten lisäksi välittömästi :n organisaatiolle erikseen sovitulla tavalla. Vartiointipalvelujen tuottajan tulee kyetä osallistumaan toimintaansa kohdistuvaan kehitystyöhön, tavoitteena mahdollisimman tehokas ja tarkoituksenmukainen palvelu vilkkaassa liikenneympäristössä. Vartiointipalvelun tuottajan on nimettävä erillinen vastuuhenkilö, jonka tulee työskennellä pysyvästi kohteessa ja hänen tulee olla kohteessa paikalla tavanomaisina työpäivinä Vartiopalveluntyön ohessa on tehtävä tarvittaessa turvatarkastuksia Hansaterminaalin matkustajille pistokoeluontoisesti. Turvatarkastuksiin käytettävällä henkilöstöllä tulee olla riittävä koulutus, joka sisältää perehdyttämisen teknisten apuvälineiden käyttöön ja jokaisen turvatarkastajan on täytettävä turvatoimilain vaatimukset. Satama-alue on kehityy ja muuttuu. Liikenteen muutoksista tai muista toiminnallisista syistä Helsingin Satamalla on todennäköisesti tarve lisätä tai vähentää vartiointia kesken sopimuskauden. Kaikki tapahtumat tulee kirjata palveluntuottajan sähköiseen raportointijärjestelmään niin pian kuin se on mahdollista, viimeistään tapahtumaa seuraavaan aamuun klo mennessä.raportointijärjestelmästä on voitava tulostaa erilaisia raportteja tilaajan määrittämällä tavalla vapaasti valitulta ajanjaksolta. Tarkemmat raportoinnin tuottamiseen liittyvät ohjeet annetaan erillisessä vartiointiohjeessa, jota voidaan muuttaa sopimuskauden aikana. Työkohteet, yleiskuvaus ja tekniset järjestelmät A-porttialue (Port Info, V8-rakennus) B-portti (huoltoliikenne) C1 ja B12-jalankulkuportit suljettu satama-alue ja :n pysäköinti- sekä muut alueet Hansaterminaali noin 90 kpl aluevalvontakameroita 21 porttia ja 46 puomia Kulunvalvontajärjestelmä (Visy Access Gate) Zoomattavat ja käännettävät kamerat (Pelco Endura) Aluevalvontajärjestelmä (Niscayah) Kiinteistöjen automaattinen paloilmoitinjärjestelmä (Siemens) Porttien ja puomien ohjaukset (PGP) Tietokoneet ja toimistosovellukset tilaajan järjestelmien käyttämiseen Led-näyttötaulut ja liikennevalot (Swarco)

Sataman turva-asiat. Henrik von Bonsdorff, ylitarkastaja Trafi Meri seminaari Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Sataman turva-asiat. Henrik von Bonsdorff, ylitarkastaja Trafi Meri seminaari Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sataman turva-asiat Henrik von Bonsdorff, ylitarkastaja Trafi Meri 5.5.2015 -seminaari 5.5.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksen sisältö Safety vs. Security turvallisuus turva ISPS Taustaa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 7/2013 5 (17) Helsingin Satama -liikelaitoksen jk Msj/1 18.6.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 7/2013 5 (17) Helsingin Satama -liikelaitoksen jk Msj/1 18.6.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 7/2013 5 (17) 1 Vartiointipalvelujen hankinta vuosina 2013-2016 HEL 2013-005714 T 02 08 02 00 Päätösehdotus Tiivistelmä Johtokunta päättänee oikeuttaa Helsingin Sataman tilaamaan

Lisätiedot

HAMINAKOTKA SATAMA OY:N VISY ACCESS GATE- KULUNVALVONTAOHJELMISTON REKISTERISELOSTE

HAMINAKOTKA SATAMA OY:N VISY ACCESS GATE- KULUNVALVONTAOHJELMISTON REKISTERISELOSTE REKISTERISELOSTE 1(5) HAMINAKOTKA SATAMA OY:N VISY ACCESS GATE- KULUNVALVONTAOHJELMISTON REKISTERISELOSTE Kallio Timo Turvallisuuspäällikkö puh. 020 790 8851 timo.kallio@haminakotka.fi Kosunen Kim Turvatekniikka-asiantuntija

Lisätiedot

Tervetuloa Helsingin Satamaan!

Tervetuloa Helsingin Satamaan! 2 Tervetuloa Helsingin Satamaan! Tämä turvallisuusohjeistus on laadittu Helsingin Satamassa työskenteleville urakoitsijoille, jotka toimivat satama-alueilla joko tilapäisesti tai jatkuvasti. Satamajärjestys,

Lisätiedot

MERI JA MAAILMA ULOTTUVILLASI

MERI JA MAAILMA ULOTTUVILLASI MERI JA MAAILMA ULOTTUVILLASI HELSINKI SATAMAKSI SYNTYNYT Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin vuonna 1550 satamaksi, kilpailemaan Itämeren merikuljetuksista. Kaupunki rakennettiin sataman ympärille.

Lisätiedot

TURVALLINEN SATAMA OHJEITA SATAMASSA TOIMIJOILLE

TURVALLINEN SATAMA OHJEITA SATAMASSA TOIMIJOILLE TURVALLINEN SATAMA OHJEITA SATAMASSA TOIMIJOILLE SISÄLLYSLUETTELO Hätätilanneohjeet 5 Tulipalo 6 Öljyvahinko 6 Vaarallisten aineiden vahinko 6 Yhteystiedot 7 Ympäristönsuojelu 8 Kulku- ja pysäköintiluvat

Lisätiedot

Rajapintavelvoitteet NAP-palvelukatalogi Kuopio , Paula Koljonen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Rajapintavelvoitteet NAP-palvelukatalogi Kuopio , Paula Koljonen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Rajapintavelvoitteet NAP-palvelukatalogi Kuopio 6.4.2018, Paula Koljonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Liikennepalvelulaki I vaihe tietoa koskeva velvoite Liikennepalvelulain I vaihe astuu

Lisätiedot

Helsingin keskustan läpiajoliikenteen tutkimus

Helsingin keskustan läpiajoliikenteen tutkimus Muistio 1 (6) Helsingin keskustan läpiajoliikenteen tutkimus 1. Taustaa Helsingin keskustan läpi kulkevan autoliikenteen määrä on tärkeä tieto kun suunnitellaan keskustan liikennejärjestelmän kehittämistä.

Lisätiedot

ONNETTOMUUKSIEN UHKA-ARVIO SUOMENLAHDEN MERIPELASTUSLOHKOLLA LIITE 6 6.12.2013 1 (2) Onnettomuuksien uhka-arvio Suomenlahden meripelastuslohkolla

ONNETTOMUUKSIEN UHKA-ARVIO SUOMENLAHDEN MERIPELASTUSLOHKOLLA LIITE 6 6.12.2013 1 (2) Onnettomuuksien uhka-arvio Suomenlahden meripelastuslohkolla 1 (2) Onnettomuuksien uhka-arvio Suomenlahden meripelastuslohkolla Yleisellä tasolla uhka-arviota on käsitelty Monialaisiin Merionnettomuuksiin Varautumisen yhteistoimintasuunnitelmassa. Suomenlahden meripelastuslohkolla

Lisätiedot

RYHMÄVARAUSVAHVISTUS

RYHMÄVARAUSVAHVISTUS Grankulla Ifk FIN-02700 KAUNIAINEN Matkanjohtaja: Kuka? + puhelinnumero? Viite: Robert Nyström Kiitos tilauksestanne! Pyydämme teitä ystävällisesti tarkistamaan, että varausvahvistus on tilauksenne mukainen

Lisätiedot

Yritysturvallisuuden perusteet

Yritysturvallisuuden perusteet Yritysturvallisuuden perusteet Teemupekka Virtanen Helsinki University of Technology Telecommunication Software and Multimedia Laboratory teemupekka.virtanen@hut.fi 7.Luento Vartiointi ja valvonta Vartioinnin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (7) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/11 06.02.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (7) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/11 06.02.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (7) 11 Helsingin kaupungin metroliikenteen turvapalveluiden hankinta HEL 2013-000830 T 02 08 02 01 Päätös Liikennelaitos liikelaitoksen johtokunta päätti palauttaa

Lisätiedot

Automaattisten paloilmoittimien ilmoituksensiirtoyhteyden valvonta

Automaattisten paloilmoittimien ilmoituksensiirtoyhteyden valvonta Sisältö Sivu 1. Tarkoitus 1 2. Ilmoituksen siirtolaitteet 1 3. Rakennuksen pelastussuunnitelma 1 4. Ilmoituksensiirtoyhteys ja sen valvonta 1 Tämä on Finanssialan Keskusliiton Vahingontorjunta ja turvallisuus

Lisätiedot

HSL:n satamatutkimuksen tulokset syksyltä 2015

HSL:n satamatutkimuksen tulokset syksyltä 2015 HSL:n satamatutkimuksen tulokset syksyltä 2015 2016 Sampo Kantele Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Satamien henkilöliikennetutkimus 2015 Tutkimuksen tavoitteena oli kerätä haastatteluaineistoa mistä

Lisätiedot

NAP palvelukatalogi. Pipsa Eklund. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

NAP palvelukatalogi. Pipsa Eklund. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. NAP palvelukatalogi Pipsa Eklund Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Liikennepalvelulaki I vaihe Liikennepalvelulain I vaihe on hyväksytty ja astuu voimaan 1.7.2018, paitsi tietoa koskevat pykälät

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Kaapelikaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus...

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Kaapelikaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Kaapelikaistaliittymä... 2 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1 Päätelaite... 3 2.2 Nopeus... 3 2.3 IP- osoitteet... 3 3 TOIMITUS

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

Tapahtumajärjestäjän käsikirja. Kiinteistö Oy Helsingin Lepakko

Tapahtumajärjestäjän käsikirja. Kiinteistö Oy Helsingin Lepakko Tapahtumajärjestäjän käsikirja Kiinteistö Oy Helsingin Lepakko Sisällys 1. Taustaa... 1 2. Yhteystietoja tapahtuman järjestämiseen... 2 3. Toimintaohjeita tapahtumien järjestämiseen... 3 3.1 Ravintolapalvelut

Lisätiedot

Puoli vuotta VUOSAAREEN - OPERAATTORIN PALVELUT. LOGISTICS 2008 17.4.2008 Tapio Orne

Puoli vuotta VUOSAAREEN - OPERAATTORIN PALVELUT. LOGISTICS 2008 17.4.2008 Tapio Orne Puoli vuotta VUOSAAREEN - OPERAATTORIN PALVELUT LOGISTICS 2008 17.4.2008 Tapio Orne PELIKENTTÄMME ON PUOLEN VUODEN KULUTTUA VUOSAARI TARJOAMME ASIAKKAILLEMME VUOSAARESSA SAMAT PALVELUT KUIN NYKYISISSÄ

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0193/158. Tarkistus. Birgit Sippel S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0193/158. Tarkistus. Birgit Sippel S&D-ryhmän puolesta 12.4.2019 A8-0193/158 158 Johdanto-osan 13 kappale (13) Olisi yhdenmukaistettava sellaisesta lainsäädäntöön perustuvasta määräyksestä johtuvat menettelyt ja velvoitteet, jonka nojalla säilytyspalvelun

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus yhteiskunnan toiminnan kannalta merkittävistä lentoasemista ja satamista

Valtioneuvoston asetus yhteiskunnan toiminnan kannalta merkittävistä lentoasemista ja satamista Valtioneuvoston asetus yhteiskunnan toiminnan kannalta merkittävistä lentoasemista ja satamista Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ilmailulain (864/2014) 128 a :n sekä eräiden alusten ja niitä

Lisätiedot

LOUNAISEN SUOMEN PÄÄSATAMIEN TAVARALIIKENTEEN JAKAUTUMINEN VÄYLÄKOHTAISESTI

LOUNAISEN SUOMEN PÄÄSATAMIEN TAVARALIIKENTEEN JAKAUTUMINEN VÄYLÄKOHTAISESTI TURUN YLIOPISTON MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUKSEN JULKAISUJA PUBLICATIONS FROM THE CENTRE FOR MARITIME STUDIES UNIVERSITY OF TURKU B 132 / 2006 LOUNAISEN SUOMEN PÄÄSATAMIEN TAVARALIIKENTEEN

Lisätiedot

HELSINKI SOUTH KIRJAVA SOUTH HARBOUR S PASSENGER PORTS ETELÄSATAMAN MATKUSTAJASATAMAT. City Planning Department PROGRAMME ENCLOSURE OHJELMAN LIITE

HELSINKI SOUTH KIRJAVA SOUTH HARBOUR S PASSENGER PORTS ETELÄSATAMAN MATKUSTAJASATAMAT. City Planning Department PROGRAMME ENCLOSURE OHJELMAN LIITE City of Helsinki City Planning Department PROGRAMME ENCLOSURE OHJELMAN LIITE L9 SOUTH HARBOUR S PASSENGER PORTS ETELÄSATAMAN MATKUSTAJASATAMAT HELSINKI SOUTH HARBOUR KIRJAVA SATAMA OPEN INTERNATIONAL IDEAS

Lisätiedot

TOIMITILATURVALLISUUS T-110.5610. - kulunvalvontajärjestelmät ja vartiointi. Harri Koskenranta 12.4.2007

TOIMITILATURVALLISUUS T-110.5610. - kulunvalvontajärjestelmät ja vartiointi. Harri Koskenranta 12.4.2007 TOIMITILATURVALLISUUS T-110.5610 - kulunvalvontajärjestelmät ja vartiointi Harri Koskenranta 12.4.2007 KULUNVALVONTA : RAJALLA TAPAHTUVA LIIKENTEESEEN KOHDISTUVA TURVALLI- SUUSVALVONTA. KULUNVALVONTA VOIDAAN

Lisätiedot

Videovalvontaa suomalaisella osaamisella. Ksenos-videovalvontaohjelma

Videovalvontaa suomalaisella osaamisella. Ksenos-videovalvontaohjelma Videovalvontaa suomalaisella osaamisella Ksenos-videovalvontaohjelma Yksi ohjelma kaikille kameroillesi Ksenos suoraviivaistaa valvonnan Ksenos on valvontakameroiden hallinnointiin kehitetty suomalainen,

Lisätiedot

Te > Tv+ Tr+ Tt. Turvallisuusvyöhykeperiaate T-110.5610/Koskenranta 6

Te > Tv+ Tr+ Tt. Turvallisuusvyöhykeperiaate T-110.5610/Koskenranta 6 TOIMITILATURVALLISUUS T-110.5610 - kulunvalvontajärjestelmät ja vartiointi Harri Koskenranta 12.4.2007 KULUNVALVONTA : RAJALLA TAPAHTUVA LIIKENTEESEEN KOHDISTUVA TURVALLI- SUUSVALVONTA. KULUNVALVONTA VOIDAAN

Lisätiedot

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen.

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen. Turvallisuusohje 1 (5) 1 Turvallisuuden vähimmäisvaatimukset palveluntoimittajille Metsä Groupin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja toimintavarma työympäristö joka päivä. Tavoite koskee niin Metsä

Lisätiedot

Port of Helsinki TURVALLINEN SATAMA. Ohjeita satamassa toimijoille

Port of Helsinki TURVALLINEN SATAMA. Ohjeita satamassa toimijoille Port of Helsinki TURVALLINEN SATAMA Ohjeita satamassa toimijoille y o u r p o r t o f e x c e l l e n c e Helsingin Satama Tervetuloa Helsingin Satamaan! Tämä turvallisuusohjeistus on laadittu Helsingin

Lisätiedot

AUTOMAATTISTEN PALOILMOITTIMIEN ILMOITUKSENSIIRTOYHTEYDEN VALVONTA

AUTOMAATTISTEN PALOILMOITTIMIEN ILMOITUKSENSIIRTOYHTEYDEN VALVONTA AUTOMAATTISTEN PALOILMOITTIMIEN ILMOITUKSENSIIRTOYHTEYDEN VALVONTA TURVALLISUUSOHJE 2017 1 Sisällysluettelo 1 Tarkoitus... 2 2 Ilmoituksensiirtolaitteet... 2 3 Rakennuksen pelastussuunnitelma... 2 4 Ilmoituksensiirtoyhteys

Lisätiedot

HoivaTurva Liite 1 1/6

HoivaTurva Liite 1 1/6 HoivaTurva Liite 1 1/6 APUVÄLINE HOIVATURVAN OMINAISUUDET ASIAKASTURVALLISUUDEN JA HOITOTYÖN HELPOTTAMISEKSI ASIAKKAAN TIEDOT Asiakkaan nimi Omainen Kotihoito Yöpartio Yritys / Palveluntuottaja Yritys

Lisätiedot

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS 2 PALVELUKUVAUS TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 LIIKENNÖINTIKOHTEIDEN YLEISKUVAUS... 2 2 KALUSTOLLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET...

Lisätiedot

Pikaparkki LASTAUSALUE T1

Pikaparkki LASTAUSALUE T1 1 LASTAUSALUE T1 OPERAATTORI 1 OPERAATTORI 2 Bussien ja taksien jättöalue 80 m OPERAATTORI 3 Tilataksit LAITURI 10 LAITURI 11 LAITURI 12 LAITURI 13 MUUT OPERAATTORIT Jättöliikenne Bussiodotus Tilattujen

Lisätiedot

Hankittavalle palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset ja laatukriteerit

Hankittavalle palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset ja laatukriteerit KIRKKONUMMEN KUNTA Perusturva LIITE 3, tarjouspyyntö ENSIHOITO- JA SAIRAANKULJETUSPALVELUT Hankittavalle palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset ja laatukriteerit Tämä dokumentti kuvaa hankittavalle ensihoito-

Lisätiedot

Kylmäjärjestelmien etävalvonta

Kylmäjärjestelmien etävalvonta Kylmäjärjestelmien etävalvonta Palvelumme on reaaliaikainen, jonka avulla asiakkaamme kaupan ja kylmäalalla saavat reaaliaikaista tietoa etäkohteista. Mikäli kohteissa tapahtuu jotain poikkeuksellista,

Lisätiedot

HELSINGIN SATAMA OY:N LAUSUNTO KOSKIEN VALTUUTETTU OTSO KIVEKKÄÄN VALTUUSTOALOITETTA SATAMAN PAREMMASTA YHDISTÄMISESTÄ KAUPUNKIIN HEL T

HELSINGIN SATAMA OY:N LAUSUNTO KOSKIEN VALTUUTETTU OTSO KIVEKKÄÄN VALTUUSTOALOITETTA SATAMAN PAREMMASTA YHDISTÄMISESTÄ KAUPUNKIIN HEL T 30.10.2018 1/5 Helsingin kaupunki Kaupunginhallitus PL 10 00099 Helsingin kaupunki helsinki.kirjaamo@hel.fi HELSINGIN SATAMA OY:N LAUSUNTO KOSKIEN VALTUUTETTU OTSO KIVEKKÄÄN VALTUUSTOALOITETTA SATAMAN

Lisätiedot

SARJA B 2012:10. Helsingin Sataman kehittämisohjelma 2022 HELSINGIN SATAMAN JULKAISU

SARJA B 2012:10. Helsingin Sataman kehittämisohjelma 2022 HELSINGIN SATAMAN JULKAISU SARJA B 2012:10 Helsingin Sataman kehittämisohjelma 2022 HELSINGIN SATAMAN JULKAISU 29.10.2012 1(15) Helsingin Sataman kehittämisohjelma 2022 1. Johdanto Liikenneyhteyksien ja satamaliikenteen kehittyminen

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus...

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Valokaistaliittymä... 2 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1 Päätelaite... 3 2.2 Nopeus... 3 2.3 IP- osoitteet... 3 3 TOIMITUS

Lisätiedot

Verotarkastuksilla havaitut asiat liittyen sähköisiin järjestelmiin ja raportointiin

Verotarkastuksilla havaitut asiat liittyen sähköisiin järjestelmiin ja raportointiin Verotarkastuksilla havaitut asiat liittyen sähköisiin järjestelmiin ja raportointiin Työntekijätiedot Urakkatiedot Verohallinto 2 Rakentamista koskeva tiedonantovelvollisuus Työntekijätietojen ilmoittaminen

Lisätiedot

TARJOUSPYYNNÖN LIITE 3 TARJOUS TARJOUSASIAKIRJA 3 TARJOUS. - Tarjouslomake - Tarjouksen kalustolomake - luettelo

TARJOUSPYYNNÖN LIITE 3 TARJOUS TARJOUSASIAKIRJA 3 TARJOUS. - Tarjouslomake - Tarjouksen kalustolomake - luettelo TARJOUS 1 MUHOKSEN KUNNAN KOULUKULJETUKSET TARJOUSASIAKIRJA 3 TARJOUS - Tarjouslomake - Tarjouksen kalustolomake - luettelo TARJOUS TARJOUS 2 Ostoliikenteen tarjous tehdään tällä asiakirjalla. Asiakirjassa

Lisätiedot

Yritysturvallisuuden perusteet

Yritysturvallisuuden perusteet Yritysturvallisuuden perusteet Teemupekka Virtanen Helsinki University of Technology Telecommunication Software and Multimedia Laboratory teemupekka.virtanen@hut.fi Ajankohtaista 1. erä opetusmonisteita

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (9) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (9) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (9) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 25.02.2013 233 HEL 2013-000385 T 11 01 00 00 Viite: Dnro ESAVI/716/04.08/2010 Päätös Melu Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen

Lisätiedot

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Tunnuksen aktivointi ensimmäinen sisäänkirjautuminen Päikkyyn Huoltajana sinulle on luotu tunnus varhaiskasvatusyksikön toimesta matkapuhelinnumerosi perusteella.

Lisätiedot

Ohje säännöllisen henkilöliikenteen muutostietojen ilmoittamisesta

Ohje säännöllisen henkilöliikenteen muutostietojen ilmoittamisesta 1 (4) Antopäivä: 21.3.2019 Voimaantulopäivä: 21.3.2019 Lainsäädäntö, johon ohje perustuu: Laki liikenteen palveluista (2017/320) Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: säännöllisen henkilöliikenteen muutostietojen

Lisätiedot

Joukkoliikenteen ennustepalvelu

Joukkoliikenteen ennustepalvelu Ennustepalvelun arkkitehtuuri Liikennetelematiikan kansallinen arkkitehtuuri Versio 1.0 Pvm 27.11.2008 Joukkoliikenteen ennustepalvelu Tavoite Dokumentin tarkoitus Dokumentit tarkoitus on dokumentoida

Lisätiedot

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS 1 KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS 2 TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2 PALVELUKUVAUS SISÄLLYSLUETTELO 1 LIIKENNÖINTIKOHTEIDEN YLEISKUVAUS... 2 2 KALUSTOLLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET...

Lisätiedot

Älykkään vesihuollon järjestelmät

Älykkään vesihuollon järjestelmät Älykkään vesihuollon järjestelmät Älykkään vesihuollon järjestelmät fcgsmart.fi Älykäs vesihuolto 6. Organisaatio, johtaminen ja asiakaspalvelu 5. Tiedon yhdistäminen ja analysointi 4. Tiedon hallinta

Lisätiedot

Hintatarjouslomake (HUOM! laitetaan tarjouskuoreen erikseen suljetussa kirjekuoressa!) Tarjouksen kalustoluettelo -lomake

Hintatarjouslomake (HUOM! laitetaan tarjouskuoreen erikseen suljetussa kirjekuoressa!) Tarjouksen kalustoluettelo -lomake TARJOUSPYYNNÖN LIITE 3A 1(5) OULUN KAUPUNGIN KOULUKULJETUKSET TARJOUSASIAKIRJA 3 TARJOUS Liite 3a Liite 3b Liite 3c Tarjouslomake Hintatarjouslomake (HUOM! laitetaan tarjouskuoreen erikseen suljetussa

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/194. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/194. Tarkistus 22.3.2019 A8-0204/194 194 1 artikla 1 kohta 5 alakohta a alakohta 7 artikla 1 kohta Täyttääkseen 3 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetyn vaatimuksen yrityksen on pystyttävä pysyvästi vastaamaan taloudellisista

Lisätiedot

Helsingin kaupungin metroliikenteen turvapalveluiden hankinta. Johtokunta 6.2.2013 Matti Lahdenranta

Helsingin kaupungin metroliikenteen turvapalveluiden hankinta. Johtokunta 6.2.2013 Matti Lahdenranta Helsingin kaupungin metroliikenteen turvapalveluiden hankinta Johtokunta 6.2.2013 Matti Lahdenranta Nykytilanne ja uusi sopimuskausi Nykyinen sopimus Securitas Oy:n kanssa Alkuperäinen sopimuskausi 1.11.2008

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Toukokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 299 000 yöpymistä, joista suomalaisille 135 000 ja ulkomaalaisille 164 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

AHKERA-OHJELMISTOT OY GDPR Info 1

AHKERA-OHJELMISTOT OY GDPR Info 1 AHKERA-OHJELMISTOT OY GDPR Info 1 Yleistä liittyen GDPR:ään Uusi tietosuojasta annettu asetus (EU) astui voimaan 25. toukokuuta 2018. Kaikki yritykset, organisaatiot ja viranomaiset, jotka käsittelevät

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/127. Tarkistus. Karima Delli liikenne- ja matkailuvaliokunnan puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0204/127. Tarkistus. Karima Delli liikenne- ja matkailuvaliokunnan puolesta 21.3.2019 A8-0204/127 127 1 artikla 1 kohta 3 alakohta a alakohta 5 artikla 1 kohta a alakohta a) yrityksellä on tilat, joissa se säilyttää yrityksen keskeisiä asiakirjoja, erityisesti sen kaupallisia

Lisätiedot

Finnsteve Vuosaaren satamassa. Vuosaaren satama. Alussa oli vain ranta, hiekkaa ja huimaava visio!

Finnsteve Vuosaaren satamassa. Vuosaaren satama. Alussa oli vain ranta, hiekkaa ja huimaava visio! Finnsteve Vuosaaren satamassa Vuosaaren satama Alussa oli vain ranta, hiekkaa ja huimaava visio! 1 Suomen ulkomaankaupan keskus Säännöllisen linjaliikenteen suuryksikköjen satamapalveluihin erikoistunut

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1/5 LIIKENNELIIKELAITOS. Ohje paloilmoitinryhmien Infra- ja kalustoyksikkö

HELSINGIN KAUPUNKI 1/5 LIIKENNELIIKELAITOS. Ohje paloilmoitinryhmien Infra- ja kalustoyksikkö HELSINGIN KAUPUNKI 1/5 OHJEISTUS PALOILMOITINRYHMIEN IRTI- JA PÄÄLLEKYTKENNÄSTÄ METRON RATAOSUUDELLA, ASEMILLA JA HKL:N KIINTEISTÖISSÄ TYÖSKENNELTÄESSÄ 1 YLEISTÄ Tehtäessä metron rata-alueella, asemilla

Lisätiedot

Port of Helsinki. VUOSAAREN SATAMA Asiointiopas ammattikuljettajille

Port of Helsinki. VUOSAAREN SATAMA Asiointiopas ammattikuljettajille Port of Helsinki VUOSAAREN SATAMA Asiointiopas ammattikuljettajille Y O U R P O R T O F E X C E L L E N C E Tervetuloa Vuosaaren satamakeskukseen! Vuosaareen valmistui marraskuussa 2008 Suomen monipuo

Lisätiedot

SARJA B 2012:10. Helsingin satamanosien kehittämisohjelma 2022 HELSINGIN SATAMAN JULKAISU

SARJA B 2012:10. Helsingin satamanosien kehittämisohjelma 2022 HELSINGIN SATAMAN JULKAISU SARJA B 2012:10 Helsingin satamanosien kehittämisohjelma 2022 HELSINGIN SATAMAN JULKAISU 13.11.2012 1(17) Helsingin satamanosien kehittämisohjelma 2022 Sivu 1. Johdanto..2 2. Ennuste markkinoiden ja kysynnän

Lisätiedot

TIETOTURVALLISUUDEN UUDET ULOTTOVUUDET TOIMITILOISSA

TIETOTURVALLISUUDEN UUDET ULOTTOVUUDET TOIMITILOISSA TIETOTURVALLISUUDEN UUDET ULOTTOVUUDET TOIMITILOISSA TOIMITILAPÄIVÄ 21.3.2013 Johtava asiantuntija Fyysinen turvallisuus ja varautuminen Marko Kalliokoski Verohallinto 020 612 5192 etunimi.sukunimi@vero.fi

Lisätiedot

Matkustaja-alusinfopäivä Juuso Halin

Matkustaja-alusinfopäivä Juuso Halin Matkustaja-alusinfopäivä 18.1.2019 Juuso Halin Alusturvallisuuslain muutos, taustaa Muutokset alusturvallisuuslakiin ja lakiin matkustaja-aluksen henkilöluetteloista Löytyvät HE:stä 198/2018 Hallituksen

Lisätiedot

Suojelupäällikön tekemä neljännen vaiheen auditointi

Suojelupäällikön tekemä neljännen vaiheen auditointi Sivu 1(6) Suojelupäällikön tekemä neljännen vaiheen auditointi Tässä esitetyt kysymykset on tarkoitettu neljännen vaiheen auditointiin (SUP 4), joka tehdään n. 1 viikko 1 pv ennen seisokkia. Suunnitelmat

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT SYYSKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia Syyskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin lähes 308 000 yöpymistä, joista suomalaisille 133 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

PUUNVASTAANOTTO BIOTUOTETEHTAALLA AJO OHJEET

PUUNVASTAANOTTO BIOTUOTETEHTAALLA AJO OHJEET PUUNVASTAANOTTO BIOTUOTETEHTAALLA AJO OHJEET YLEINEN KULUNVALVONTA TEHTAALLA Tehtaan kulunvalvonta, Visy, tunnistaa autot rekisteritunnuksista. Aja lähelle porttia tunnistusta varten. o Autolla tulee olla

Lisätiedot

HELSINGIN SATAMA OY ETELÄSATAMAN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA

HELSINGIN SATAMA OY ETELÄSATAMAN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA HELSINGIN SATAMA OY ETELÄSATAMAN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA 18.12.2015 (päivitetty 18.3.2016) Helsingin Satama Oy PL 197, 00141 HELSINKI Olympiaranta 3, 00140 HELSINKI Puh. 09 310 1621 S-posti port.helsinki@portofhelsinki.fi

Lisätiedot

Naantalin Satama Oy:n kiinnitys- ja irrotuspalveluntarjoajille määrittelemät

Naantalin Satama Oy:n kiinnitys- ja irrotuspalveluntarjoajille määrittelemät 21.3.2019 1(5) :n kiinnitys- ja irrotuspalveluntarjoajille määrittelemät vähimmäisvaatimukset myöntää oikeuden tarjota tiettyjä satamapalveluita :n hallinnoimilla satama- ja vesialueilla Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Poissaoloviestin asettaminen

Poissaoloviestin asettaminen OHJE 1 (8) KPO LAAJAKAISTA SÄHKÖPOSTIASETUSTEN TEKO Kaikki tässä ohjeesta tehtävät muutokset tehdään Kainuu.com webmailissa osoitteessa: webmail.kainuu.com Sisällysluettelo POISSAOLOVIESTIN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Tavaraliikennettä koskevia paikkatietotarkasteluja Helsingin seudulla

Tavaraliikennettä koskevia paikkatietotarkasteluja Helsingin seudulla Tavaraliikennettä koskevia paikkatietotarkasteluja Helsingin seudulla / Pekka Räty Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tavaraliikenteen tutkimukset osana HLJ 2015:tä HSL ylläpitää Helsingin seudun liikenne-ennustemallia

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE 1(5) Turvallisuusyksikkö

REKISTERISELOSTE 1(5) Turvallisuusyksikkö REKISTERISELOSTE 1(5) SATAMAN ALUEELLISEN KAMERAVALVONNAN REKISTERISELOSTE Kallio Timo Turvallisuuspäällikkö puh. 020 790 8851 timo.kallio@haminakotka.fi Kosunen Kim Turvatekniikka-asiantuntija puh. 020

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ/ Vastuunjakotaulukko. Liite 3

TARJOUSPYYNTÖ/ Vastuunjakotaulukko. Liite 3 TARJOUSPYYNTÖ/ Vastuunjakotaulukko Liite 3 Sopimuskauden alkaessa olemassa oleva irtaimisto ja laitteet annetaan palveluntuottajan käyttöön veloituksetta. Em. määrät ja kunto vaihtelevat, joten liitteessä

Lisätiedot

T Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 21.1.2004: Johdanto FYYSINEN TURVALLISUUS T-110.460 kevään teemat 21.1 4.2 18.2 10.3 24.3 31.3 21.4

Lisätiedot

FINNSTEVEN SATAMATOIMINNOT VUOSAARESSA

FINNSTEVEN SATAMATOIMINNOT VUOSAARESSA FINNSTEVEN SATAMATOIMINNOT VUOSAARESSA GATEHOUSE Osoite Finnsteve Oy Ab Komentosilta 1, 00980 Helsinki PL 225, 00181 Helsinki Puhelin 010 56560, fax 09 685 7253 Finnsteven asiakaspalvelu on Gatehousen

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 10.4.2014 L 107/39 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 361/2014, annettu 9 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/2009 yksityiskohtaisten soveltamissääntöjen säätämisestä

Lisätiedot

Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivä pelastustoimen laitteista 10.-11.11.2010

Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivä pelastustoimen laitteista 10.-11.11.2010 Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivä pelastustoimen laitteista 10.-11.11.2010 Teleoperaattori osana vikavalvonnan palvelukokonaisuudessa Seppo Hietala 1 Hälytyksensiirron historiaa Sonerassa Soneralla

Lisätiedot

Laivatarkastuksen uusi kansallinen soveltamisohje. Päivi Aalto

Laivatarkastuksen uusi kansallinen soveltamisohje. Päivi Aalto Laivatarkastuksen uusi kansallinen soveltamisohje Päivi Aalto 18.1.2016 Terveydensuojelulaki Kunnan terveydensuojeluviranomainen tarkastaa alukset ja antaa terveyssäännöstön liitteen 3 mukaisen todistuksen

Lisätiedot

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Liikenteen turvallisuusvirasto 27.9.2012 Sisällysluettelo Luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien

Lisätiedot

Rantaväylän tulevaisuus puntarissa. Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin

Rantaväylän tulevaisuus puntarissa. Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin Rantaväylän tulevaisuus puntarissa Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin Valtakunnan päätieverkkoon kuuluva valtatie 4 kulkee Vaajakoskelta Tikkakoskelle. Jyväskylässä

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Luolala, Aluepelastuslaitoksen asemakaava. Liikenteen toimivuustarkastelu

Luolala, Aluepelastuslaitoksen asemakaava. Liikenteen toimivuustarkastelu NAANTALIN KAUPUNKI Ympäristövirasto Luolala, Aluepelastuslaitoksen asemakaava Liikenteen toimivuustarkastelu 1.9.2009 Liikennesuunnitelma Työ n:o 9052 NAANTALIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖVIRASTO LUOLALA Aluepelastuslaitoksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2014 1 (7) Kaupunginvaltuusto Kj/21 26.11.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2014 1 (7) Kaupunginvaltuusto Kj/21 26.11.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 19/2014 1 (7) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 17.11.2014 1195 HEL 2014-008244 T 00 00 03 Päätös Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: päättää katsoa

Lisätiedot

Ajoneuvoliikkeiden omaisuusrikostentorjuntaohje

Ajoneuvoliikkeiden omaisuusrikostentorjuntaohje Ajoneuvoliikkeiden omaisuusrikostentorjuntaohje 2008 1 2 SISÄLLYSLUETTELO sivu 1. Liikkeiden omaisuusrikostentorjunta... 3 2. Rakenteellinen murtosuojaus ja ulkoalueet... 3 3. Valvontajärjestelmät... 3

Lisätiedot

LIITE 9 TARJOUSKIRJE KUOPION KAUPUNKI. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut

LIITE 9 TARJOUSKIRJE KUOPION KAUPUNKI. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut KUOPION KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut LIITE 9 TARJOUSKIRJE Posti- ja käyntiosoite Laskutusosoite Puhelin Faksi www.kuopio.fi PL 1097 (Suokatu 42) PL 3016 *017 185 111 017

Lisätiedot

NÄSIJÄRVEN RANTA VÄLI SAHANTERÄNKATU - ENQVISTINKATU

NÄSIJÄRVEN RANTA VÄLI SAHANTERÄNKATU - ENQVISTINKATU 43 NÄSIJÄRVEN RANTA VÄLI SAHANTERÄNKATU - ENQVISTINKATU 44 Kevyen liikenteen reittitarkastelu välillä Sahanteränkatu Enqvistinkatu 1. Työn sisältö ja tarkoitus Reitti alkaa Sahanteränkadun päästä ja päättyy

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

Palvelukuvaus LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS.

Palvelukuvaus LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS. Palvelukuvaus 1 LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS 2 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 3 1.1 Verkkoturvapalvelu... 3 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 3 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 3 1.2.1 Suodatettava

Lisätiedot

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä

Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio. SeAMKin johtoryhmän hyväksymä Seinäjoen ammattikorkeakoulun työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMKin johtoryhmän 21.6.2017 hyväksymä Työsuojelu- ja turvallisuusorganisaatio SeAMK turvallisuuden johtoryhmä Rehtori (vararehtori)

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) TJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (5) 164 Suomenlinnan lauttaliikennettä koskevan liikennöintisopimuksen tekeminen HSL:n kanssa HEL 2016-010853 T 08 00 05 Päätös päätti oikeuttaa HKL:n tekemään Suomenlinnan

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELSINGIN MATKAILUTILASTOT ELOKUU 2016 Yöpymiset vähenivät vajaan prosentin Elokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 404 000 yöpymistä, joista suomalaisille 157 000 ja ulkomaalaisille 247 000 yötä. Suomalaisten

Lisätiedot

Portnet meriliikenteen ilmoitustietojen kansallinen single window -järjestelmä. Laivatarkastuskoulutus

Portnet meriliikenteen ilmoitustietojen kansallinen single window -järjestelmä. Laivatarkastuskoulutus Portnet meriliikenteen ilmoitustietojen kansallinen single window -järjestelmä Laivatarkastuskoulutus 18.1.2017 Portnet-järjestelmän taustaa Portnet-järjestelmä toimii kansallisena Single Window - järjestelmänä

Lisätiedot

RFID RAKENNUSALALLA-SEMINAARI RFID-RATKAISUT ÄLYKKÄÄSEEN PYSÄKÖINTIIN JA AJONEUVOJEN KULUNVALVONTAAN. Mikko Jokela ToP Tunniste Oy

RFID RAKENNUSALALLA-SEMINAARI RFID-RATKAISUT ÄLYKKÄÄSEEN PYSÄKÖINTIIN JA AJONEUVOJEN KULUNVALVONTAAN. Mikko Jokela ToP Tunniste Oy RFID RAKENNUSALALLA-SEMINAARI RFID-RATKAISUT ÄLYKKÄÄSEEN PYSÄKÖINTIIN JA AJONEUVOJEN KULUNVALVONTAAN Mikko Jokela ToP Tunniste Oy ToP Tunniste Oy Järjestelmätoimittaja Automaattinen tunnistaminen RFId

Lisätiedot

Turun Satama Oy. Jätehuoltosuunnitelma (luonnos)

Turun Satama Oy. Jätehuoltosuunnitelma (luonnos) 15.9.2015 Turun Satama Oy Jätehuoltosuunnitelma (luonnos) TURUN SATAMA OY, Juhana Herttuan puistokatu 21, 20100 Turku, puh. 02 2674 111, faksi 02 2674 110 ÅBO HAMN AB, Hertig Johans parkgata 21, 20100

Lisätiedot

Ympäristövaliokunta 24.9.2015 E 44/2015 vp. Risteilyalusten käymäläjätevedet Itämeren alueella

Ympäristövaliokunta 24.9.2015 E 44/2015 vp. Risteilyalusten käymäläjätevedet Itämeren alueella Ympäristövaliokunta 24.9.2015 E 44/2015 vp Risteilyalusten käymäläjätevedet Itämeren alueella Lolan Eriksson Hallitusneuvos Liikenne- ja viestintäministeriö Matala murtovesiallas, jossa vesi vaihtuu hitaasti

Lisätiedot

Tullin määräys Suomen satamiin saapuvia ja Suomen satamista lähteviä aluksia koskevasta ilmoitusmenettelystä

Tullin määräys Suomen satamiin saapuvia ja Suomen satamista lähteviä aluksia koskevasta ilmoitusmenettelystä 1 Tulli Määräys Dnro Antopäivä 49/2015 29.5.2015 Säädösperusta Alusliikennepalvelulaki (623/2005) 20 a (225/2012), 22 a (225/2012), 22 b (225/2012), 22 c (791/2013) ja 22 g (791/2013) Väylämaksulaki (1122/2005)

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupunkiliikenne kehittyy kokeilujen kautta Paikallisliikennepäivät

Lappeenrannan kaupunkiliikenne kehittyy kokeilujen kautta Paikallisliikennepäivät Lappeenrannan kaupunkiliikenne kehittyy kokeilujen kautta Paikallisliikennepäivät 21.9.2017 Lappeenrannan joukkoliikenne Lappeenrannan kaupunki toimivaltainen viranomainen Kaakkois-Suomen ely-keskus Imatran

Lisätiedot

Hyvä naapuri ottaa ympäristönsä huomioon

Hyvä naapuri ottaa ympäristönsä huomioon Hyvä naapuri ottaa ympäristönsä huomioon Helsingin Satama tarkkailee satama-alueiden ilmanlaatua, melutasoa ja energiankäyttöä. Satamatoiminnan vaikutusta vesistöihin, linnustoon ja kalastoon mitataan.

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen 3 Määräaikaiskatsastusvelvollisuus 1. Ajoneuvolain 51 :ssä tarkoitettu määräaikaiskatsastusvelvollisuus koskee autoja (M- ja N-luokan ajoneuvot),

Lisätiedot

AEO-turvallisuustietoa kuljetus- ja logistiikkayrityksille. AEOS-vaatimukset liikenteenharjoittajille ja varastonpitäjille käytännössä 12.3.

AEO-turvallisuustietoa kuljetus- ja logistiikkayrityksille. AEOS-vaatimukset liikenteenharjoittajille ja varastonpitäjille käytännössä 12.3. AEO-turvallisuustietoa kuljetus- ja logistiikkayrityksille AEOS-vaatimukset liikenteenharjoittajille ja varastonpitäjille käytännössä 12.3.2013 Huomioitavaa Esityksessä tärkeimmät vaatimukset, jotka koskevat

Lisätiedot

Älyliikenteen mahdollisuudet

Älyliikenteen mahdollisuudet Älyliikenteen mahdollisuudet 23.10.2014 Eetu Pilli-Sihvola erityisasiantuntija, älyliikenne Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Älyliikenne? Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen liikenteen

Lisätiedot

YHTEINEN ERITTELEMÄTTÖMIEN KONSULTTIPALVELUIDEN SUUNNITTELU- JA RAKENNUTTAMISPALVELUIDEN PUITESOPIMUS

YHTEINEN ERITTELEMÄTTÖMIEN KONSULTTIPALVELUIDEN SUUNNITTELU- JA RAKENNUTTAMISPALVELUIDEN PUITESOPIMUS Toiminta- ja laatusuunnitelmamalli 1(5) YHTEINEN ERITTELEMÄTTÖMIEN KONSULTTIPALVELUIDEN SUUNNITTELU- JA RAKENNUTTAMISPALVELUIDEN PUITESOPIMUS 2017-2018 ASIKKALAN KUNTA HEINOLAN KAUPUNKI HOLLOLAN KUNTA

Lisätiedot

AJONEUVOLIIKKEIDEN OMAISUUSRIKOSTORJUNTA

AJONEUVOLIIKKEIDEN OMAISUUSRIKOSTORJUNTA AJONEUVOLIIKKEIDEN OMAISUUSRIKOSTORJUNTA TURVALLISUUSOHJE 2016 1 Ajoneuvoliikkeiden omaisuusrikostorjunta Sisällysluettelo 1 Liikkeiden omaisuusrikostentorjunta... 2 2 Rakenteellinen murtosuojaus ja ulkoalueet...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 Helsingin Satama -liikelaitoksen jk Haikarainen, Maaria. Sillanpää, Jouko

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 Helsingin Satama -liikelaitoksen jk Haikarainen, Maaria. Sillanpää, Jouko Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 Kokousaika 9:00-10:10 Kokouspaikka Satamatalo Läsnä Jäsenet Luukkainen, Hannele Kanerva, Seppo Haikarainen, Maaria Oker-Blom, Jan D Rauhansalo, Sanna Riihelä, Esko

Lisätiedot