Hanke- ja tehtävähallinta helposti haltuun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hanke- ja tehtävähallinta helposti haltuun"

Transkriptio

1 Hanke- ja tehtävähallinta helposti haltuun

2 Johdanto pienestä isoksi Gemilo auttaa työnteon johtamisessa ja uuden opettamisessa sekä oppimisessa. Kotimainen järjestelmä on kehitetty yritysten, yhteisöjen, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja muun koulumaailman käyttöön. Gemilo Oy on luonut Gemilojärjestelmän ulkoasun ja teknologian. Olemme alusta asti kehittäneet tuotetta yhdessä asiakaidemme kanssa. Menetelminä on käytetty osallistuvaa suunnittelua, asiakaskyselyjä ja käyttäjähaastatteluja. Gemilo perustettiin vuonna Yhtiö oli ensimmäisiä sosiaalisen median ratkaisutaloja Suomessa keskittyen turvallisiin, suojattuihin ja suljettuihin järjestelmiin, joissa hyödynnetään sosiaalisen median parhaat ominaisuudet yritys- ja opetuskäyttöön. Vuonna 2011 yhtiön palvelualusta valittiin Suomen parhaiden oppimisympäristöjen finalistiksi. Vuodesta 2012 Gemilo on ollut kutsuttuna yrityksenä mukana Tekesin yhdessä harvoista arvoverkkohankkeista, joissa kehitetään innovatiivisia oppimisympäristöjä. Yhtiö on yksityisesti omistettu. Se rahoittaa toimintaansa Tekesin tuotekehitys-lainalla sekä asiakasrahoituksella, jossa asiakkaat ovat yhdessä Gemilon kanssa kehittäneet tarvitsemiaan työkaluja verkkoon tai ottaneet käyttöön Gemilon palvelualustan sellaisenaan. Gemilo on helppo ottaa käyttöön. Asiakkaamme tilaavat järjestelmän käyttöönsä SaaSpalveluna. Palvelumme on responsiivinen eli se toimii tietokoneella, tableteissa ja älypuhelimissa www-selaimessa ilman erillisasennuksia. Jos olet jo Gemilon asiakasyrityksessä tai -yhteisössä töissä ja käytät Gemiloa, mutta kaipaisit lisäopastusta Gemilo-työkalujen käyttöön, olethan yhteydessä ensin organisaationne omaan Gemilo-yhteyshenkilöön. Järjestämme myös käyttökoulutuksia ja henkilökohtaisia pikaperehdyksiä. Kannattaa tiedustella mahdollisuutta osallistua näihin omalta esimieheltä tai -naiselta. Oletko vielä ilman omaa Gemiloa? Korjaamme tilanteen nopeasti. Ehdota meille yhteydenottoa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen niin palaamme asiaan. Pidämme henkilökohtaisia online-demoja, joissa järjestelmästä saa hyvän kuvan. Aikaa kannattaa varata tunti, niin ehdimme keskustella läpi myös toiveita ja mahdolliset erityistarpeet. Jos sait tämän ohjeen jo Gemilon yhteyshenkilöltä, kannattaa jatkaa hänen kanssaan. Tervetuloa asiakkaaksemme ja käyttämään Gemiloa.

3 Hanke- ja tehtävähallinta helposti haltuun Tämä opas esittelee lyhyesti Gemilon projektihallinta-työkaluja, jotka on luotu helpottamaan arkea ja vuorovaikutusta. Hanke Tavoite 1. Hankkeen osallistujat ovat tiedossa ja se, mitä hankkeessa aiotaan tehdä tai on jo tehty. Tavoite 2. Hankkeen osallistujat näkevät helposti, missä vaiheessa hanke on. Tavoite 3. Hankkeesta ja siihen liittyvistä asioista voidaan keskustella ilman sähköpostia ja keskustelut jäävät talteen niin, että niihin on helppo palata tarvittaessa. Kun hankkeita hallitaan hyvin, niistä on helposti saatavilla tieto, missä mennään, mitä on tehty ja mitä keskusteltu. Niistä näkee, myös kuka on vastuussa mistäkin tehtävästä ja osallistuu hankkeeseen. Hankkeen tekijöiden on helppo asioida keskenään eikä keskusteluihin tarvita enää sähköpostia, jolloin sähköpostin aiheuttama stressi työpaikalla vähenee ja työaikaa jää hyvin organisoidun hankkeen ansiosta oikeisiin asioihin. Gemilossa jokainen hanke saa oman hankeprofiilin, kun hanke lisätään palveluun. Hankeprofiili sisältää kaikki tärkeät asiat, joita hankkeeseen liittyy. Nämä asiat listataan hankkeen nimen alla: hankkeen kuvaus, tehtävät, aineistot liitteet, kalenteri, työajat ja osallistujat. Vihreällä alleviivauksella näytetään, mikä osioista on avoinna käyttäjällä. Alla olevassa kuvassa auki on ollut hankkeen etusivu. KUVA. Hankeprofiilin päänavigaatio Kun käytössä on iso näyttö, Gemilossa oikealla puolella näkyy tyypillisesti virta, josta voi seurata, mitä hankkeessa tapahtuu, kun taas vasemmalta puolelta edetään hankkeen eri osioihin, kuten tehtäviin, aineistoihin, kalenteriin, työaikoihin ja osallistujalistaan. Virta on toistuva osio Gemilossa. Se kokoaa yhteen ajankohtaisimmat asiat kyseisessä osiossa. Lisäksi käyttäjällä säilyy koko ajan palvelun päänavigaatioa helpottamassa liikkumista sivustolla näkymästä toiseen. Asiakkaillamme on käytössä esimerkiksi Gemilon työkaluja ideointiin, sisäisten uutisten ja blogien jakamiseen, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Lisäksi yläpalkissa on käytössä haku.

4 KUVA. Hankeprofiilin koko näkymä auki isolla näytöllä. Hankkeeen kuvaustekstissä kerrotaan, millaisesta hankkeesta on kysymys ja esitetään hankkeen yhteenveto tekijätiimille. Hankkeeseen voi toki antaa myös lukuoikeuksia henkilöille, jotka eivät välttämättä osallistu hankkeeseen, mutta joiden on hyvä halutessaan nähdä, mitä hankkeessa tapahtuu. He eivät silloin pysty muokkaamaan mitään hankkeessa eivätkä näy hankkeen osallistujissa, mutta saavat tiedon, kun sitä tarvitaan. Oikeuksia ei voi hallita kuin sellainen käyttäjä, jolla on hallintaoikeus hankkeessa. Näin varmistetaan, että tieto pysyy suojatusti vain niiden ihmisten saatavilla, joille se kuuluukin olla tarjolla. Jos henkilöllä on hallintaoikeus, hän näkee aina nämä kolme ikonia kynä, lukko, ruksi joista voi edetä muokkaukseen, säätämään oikeuksia tai jopa poistaa koko osion. Olemme Gemilossa halunneet motivoida käyttämään myös valokuvia ja kuvituskuvia. Tätä varten on oletuksena kuvakaruselli heti hankkeen etusivulla. KUVA. Karusellin oletustila ilman kuvia henkilölle, jolla on hallinta- tai muokkausoikeus hankkeeseen. Yllä olevassa esimerkki-kuvassa näkyy kapea laatikko hankkeen nimen alla tekstillä: Lisää kuvia. Karuselli saadaan käyntiin siitä lisäämällä ensimmäinen kuva. Hankkeen ylläpitäjä voi karusellissa jakaa yhden tai useampia kuvia haluamassaan järjestyksessä. Ensimmäinen kuva karusellissa näkyy myös automaattisesti ns. polaroid-kuvassa, joka näytetään hankkeesta palvelunne sisäisissä hankelistauksissa. Kuvien järjestystä vaihdetaan tartu&raahaa-toiminnolla. Kuviin saa kuvatekstit. Karusellin Lisää kuvia ei näy niille käyttäjille ollenkaan, joilla ei ole hankkeen muokkaus- tai hallintaoikeutta, vaan ainoastaan lukuoikeus. Hankkeen osallistujat Tavoite 1: Hankkeesta näkee, kuka hanketta on tekemässä. Tavoite 2: Hankkeestä näkee, mitä tehtäviä kukin hoitaa hankkeessa ja missä vaiheessa työ heillä on. Tavoite 3: Hankkeessa on nopea jakaa tietoa hankkeen osallistujille ja käydä keskustelua muualla kuin sähköpostissa. Tavoite 4: Jos henkilö vaihtaa työpaikkaa tai ei työskentelekään enää valitussa hankkeessa, saadaan rajattua nopeasti pois tarpeettomat tai luottamukselliset asiat henkilöltä, jonka työnkuva on muuttunut. On hyvä näyttää, ketkä hankkeseen osallistuvat. Gemilossa osallistujat kutsutaan palvelussa jo olevista käyttäjistä. Kutsuminen on yksinkertaista. Siitä lähtee toisen henkilön työpöydälle viesti, että kutsu odottaa kyseiseen hankkeeseen. Käyttäjän pitää varmistaa kutsu tai häntä ei liitetä hankkeeseen.

5 Ne käyttäjät, jotka eivät ole liittyneet hankkeeseen, näkyvät erikseen listattuina. Ylläpitäjille näkyy myös Lisää-nappi, jolla käyttäjän voi lisätä kysymättä käyttäjän lupaa. Henkilö ei näy automaattisesti hankkeen osallistujissa eli hänet pitää muistaa kutsua osallistumaan. Kun hankkeessa on osallistujia, oikeuksienhallinnassa voi jakaa erilaisia oikeuksia nähdä, muokata ja hallita yksittäisten hankkeiden osallistujille kaikille kerralla. Näin oikeudet menevät aina oikein, mikäli hankkeen osallistujalista vain on ajan tasalla. Jos henkilö lähtee hankkeesta, hänet poistetaan hankkeen osallistujista ja samalla poistuvat kaikki hankkeessa hankkeen osallistujille annetut oikeudet. Jos taas henkilö on saanut oikeuksienhallinnan kautta henkilönä jotain oikeuksia, ne säilyvät hänellä edelleen, koska oikeudet tarkistetaan henkilön perusteella eikä esimerkiksi hankkeen osallistujalistan mukaan. Jos haluat poistaa henkilön hankkeesta, klikkaa ruksia henkilön kuvan vieressä osallistujalistasta. Häntä ei näy enää tämän jälkeen osallistujissa ja käyttäjä menettää samalla kaikki ne oikeudet, jotka on annettu hankkeen osallistujana hänelle. Jos henkilöllä on kuitenkin vielä tehtäviä, hän näkyy edelleen niiden tehtävien tekijänä. Mikäli henkilöllä ei ole enää mitään kautta oikeutta nähdä hanketta, hän ei näe edes omia tehtäviään. Tämä mahdollistaa esimerkiksi hankevalmistelut niin, että hanke on valmiina tehtävineen ja tehtävät on jaettu ihmisille jo ennen kuin he liittyvät hankkeeseen ja tietävät töistä, joita heille on suunniteltu. Samoin tämä ominaisuus auttaa tekemään hankkeita, joissa on tarve seurata esimerkiksi tehtäväkulkuja, mutta ilman, että se vaatii tekijöiltä varsinaisesti osallistumista tehtävään. Näin toimitaan esimerkiksi päällikkövetoisissa hankkeissa, joissa työntekijät eivät itse koskaan sulje tehtäviään tai välttämättä edes näe tehtävälistaa, joka esimiehellä tai ohjaajalla on tallessa heihin liittyen. KUVA. Osallistujat on helppo tarkistaa hankkeen tiedoista. Heitä on myös yksinkertaista kutsua lisää samassa näkymässä.

6 Hankkeen vaiheet eli etapit Tavoite 1: Pystytään jakamaan hankkeen deadlinet, joihin mennessä tietyt asiat on saatavat valmiiksi. Tavoite 2: Vaiheesta näkee, miksi kyseinen etappi on tärkeä. Tavoite 3: Näytetään vaiheittain, mitä tehtäviä on tehtynä ja mitä vielä kesken. Hankkeissa on yleensä erilaisia etappeja, joilla vaiheistetaan työnteko hankkeessa. Hankkeelle saa lisättyä niin monta vaihetta kuin haluaa. Kunkin vaiheen alle lisätään siihen kuuluvat tehtävät. Vaiheella on oma kuvaus ja yleensä myös deadline eli määräaika, jonka mukaan Gemilo järjestää puolestasi vaiheet oikeaan järjestykseen. Määräaikaa ei ole pakko lisätä. Myös kuvauksen voi jättää kirjoittamatta, mutta yleensä se on hyvä kirjoittaa, koska kuvauksessa voidaan avata vaiheen tavoitteita ja perustella, miksi kyseinen etappi on tärkeä saada kuntoon. Ainoat pakolliset kohdat hankkeen vaiheistuksessa ovat otsikko vaiheelle ja vähintään yksi vaihe hanketta kohti, jotta tehtäviä voidaan alkaa listata hankkeeseen. Eteneminen menee tyypillisesti näin: Avaa haluamasi olemassa oleva hanke tai lisää uusi hanke. Klikkaa auki Tehtävät-näkymä. Klikkaa Lisää etappi. Kirjoita haluamasi otsikko vaiheelle. Lisää tehtävä vaiheen alle tai kirjoita vaiheen kuvaus. Lisää uusi vaihe tai uusia tehtäviä. Koska etappeja voi olla useita, olemme oletuksena sulkeneet tehtävälistat kunkin etapin alta. Jos etapissa on ajankohtaisia tehtäviä avoinna, etappi näkyy avonaisena. Vaiheen eli etapin saa auki klikkaamalla oikealla puolella, etappia kuvaavan otsikkorivin päässä näkyvää nuolta, joka osoittaa alaspäin. Samasta kohdasta saa myöhemmin myös suljettua etapin tehtävälistauksen pois näkyvistä, jos haluaa näkymästä lyhyemmän. KUVA. Hankkeen vaiheet ovat kaikki kiinni ja niissä näkyy otsikon lisäksi kunkin määräaika. Gemilo on listannut etapit automaattisesti päivämäärien mukaan.

7 Tehtävät työlistaksi Tavoite 1: Pystyn järjestämään omat työni ja jakamaan tehtäviä myös muille. Tavoite 2: Näen, mihin isompaan kokonaisuuteen ja vaiheeseen oma työtehtävä liittyy. Hankkeessa työ jaetaan tehtävinä. Tehtävät avautuvat listana etapin alta. Gemilo tilastoi sinulle esimerkiksi, montako tehtävää hankkeessa on yhteensä, montako tehtävää yksittäinen vaihe sisältää ja moniko tehtävistä on jo suljettu eli valmiina ja montako työn alla. Jos olet antanut työmäärä-arviot kaikista tehtävistä, järjestelmä näyttää myös työaikana, paljonko resurssia vielä tarvitaan. Tehtävän saa lisättyä suoraan itselleen, tehtäväksi yhdelle tai useammalle ihmiselle tai ilman tekijää. Jos tekijää ei ole tehtävälle, näytetään listauksessa pelkkä viiva tekijöiden kohdalla. Suosittelemme lisäämään tehtävään tekijän. Silloin tehtävä ilmestyy myös kyseisen ihmisen omiin tehtäviin hänen työpöytä-näkymäänsä Gemilossa. Samalla tavoin, jos on merkinnyt tehtävän itselleen, Gemilo automaattisesti listaa tehtävän odottamaan työjonoon työpöydällesi. Kullakin tehtävällä hankkeessa on prioriteetti eli tärkeysjärjestys numeroituna yhdestä kymmeneen ja sen mukainen värikoodi. Lisäksi tehtävälle on mahdollista kertoa oletettu työaika eli työmäärä-arvio, joka työn toteuttamiseen kuluu ja tehtävätyyppi. Alla olevassa esimerkissä näkyy tehtävälistauksen ensimmäisessä tehtävässä kysymysmerkki. Siitä käyttäjä tietää heti, että tehtävä odottaa lisätietoja edetäkseen. Voit lajitella tehtäviä eri tavoin ja nostaa esiin esimerkiksi kaikkien tehtävien sijasta vain omat tehtäväsi. Tämä helpottaa mukavasti erityisesti hankkeessa, jossa on useita tekijöitä ja paljon tehtäviä.

8 Yksittäinen työtehtävä Tavoite 1: Omaa työtä on helpompi hallita. Tavoite 2: Muiden työtä on helpompi johtaa. Tavoite 3: Tiedossa, milloin työtehtävä on annettu ja milloin tehtävä on valmis. Tavoite 4: Lisätietoja ja ohjeita voi kysyä helposti kommentoimalla tehtävää. Näin sähköpostin määrä vähenee. Tavoite 5: Saadaan varmistettua jatkuvuus tekemällä näkyväksi ns. hiljainen tieto, kun esimerkiksi tehtävään liittyvä keskustelu dokumentoituu tehtävien yhteyteen. Niihin on helppo palata, vaikka ihmiset vaihtuisivat hankkeessa. Jokaisella tehtävällä on oma sivunsa, jonne voi lisätä liitteitä, kuvata työtehtävän tarkemmin ja vaikkapa kommenteissa neuvoa kollegaa. Tehtävään liittyy aina mahdollisuus kommentoida. Sähköpostin sijasta tehtävistä keskustellaan kunkin tehtävän yhteydessä. Tehtävien lisääminen on helppoa. Siihen on kaksi eri tapaa Kun tehtävä lisätään hankkeessa sen etapin alta, johon kyseinen tehtävä liittyy, Gemilo liittää tehtävän samalla kyseiseen vaiheeseen ja hankkeeseen automaattisesti. Kun tehtävä lisätään koko palvelun yläkulmassa näkyvästä vihreästä Lisää-napista, käyttäjän pitää muistaa valita oikea hanke ja etappi pudotusvalikoista, jotka näkyvät samassa näkymässä, jossa tehtävän otsikko ja kuvauskin kirjoitetaan. Näin tehtävä ei jää irralleen ilman hanketta, vaan ilmestyy oikeaan hankkeeseen ja sen alla olevaan etappiin, kuten pitää. Järjestelmämme on todella joustava. Niinpä voit milloin tahansa muokkaustilassa vaihtaa tehtävän etapista toiseen tai hankkeesta toiseen, jos työ niin edellyttää. On helppo tietää, milloin muokkaustila tehtävässä on päällä. Otsikkona lukee Muokkaa tehtävää. KUVA. Tehtävää voi täydentää muokkaustilassa ja tehostaa esimerkiksi hakua antamalla lisää avainsanoja.

9 Tehtävän antaminen toiselle tai itselle Tavoite 1: Tämän jälkeen on selkeämmin tiedossa, kuka tekee ja mitä. Siirtymällä tehtävän muokkausnäkymässä tekijät-välilehdelle tehtävän tekijän voi vaihtaa, poistaa tai lisätä uusia tekijöitä, mikäli tilanne on muuttunut siitä, kun tehtävää viimeksi päivitettiin. Jos tehtävä on jo auki lukutilassa eikä muokattavana, tekijöitä saa lisättyä popup-ikkunassa, joka avautuu klikkaamalla Lisää-nappulaa tehtävänäkymässä. Tekijöitä voi hakea monella eri tapaa, kuten hankkeittain, ryhmittäin tai henkilön nimen perusteella. Jos käytössä on esimerkiksi eri yksiköitä, osastoja tai organisaatioita, myös näiden perusteella voi etsiä tekijöitä, jolloin Gemilo listaa valmiiksi valinnan mukaisen joukon ihmisiä. Logiikka on sama kuin hankkeen osallistujien kutsumisessa. Voit valita tekijät listasta, jossa näytetään henkilön profiilikuva ja nimi. Jos käyttäjällä ei ole omaa profiilikuvaa, näytetään oletuskuva, joka muistuttaa hymiötä. KUVA. Tekijöitä voi hakea tekijän nimellä, hankkeittain ja ryhmittäin. Jos tarvitaan eri organisaatioista ihmisiä, voidaan tekijöitä hakea myös organisaation mukaan. Klikkaamalla henkilön nimeä ja kuvaa, henkilö valitaan työtehtävään. Valitut henkilöt näytetään erikseen Valittu-otsikon alla. Työtuntien merkitseminen Tavoite 1: Järjestelmä laskee automaattisesti yhteen työtunnit ja ne voi tarkistaa henkilön ja hankkeen mukaan. Tavoite 2: Työtunnit on helppo kirjata talteen. Työtunnit lisätään Lisää-napista, joka näkyy oikeassa yläkulmassa joka sivulla. Näin työaikaa on helppo lisätä milloin tahansa. Työtunteja lisättäessä kerrotaan, mihin hankkeeseen työtunnit halutaan kirjata. Lisäksi voidaan antaa lyhyt kuvaus, mitä työtuntien aikana tehtiin, opittiin tai huomattiin. Tämä teksti näkyy hankkeen työaika-kirjanpito-sivulla helpottaen projektipäällikön ja johtajan elämää (seuranta) ja työajan raportoineen henkilön omassa profiilissa, jonne pääsee henkilökohtaisen työpöydän kautta. Henkilökohtaiseen työaikakirjanpito-näkymään järjestelmä laskee keskiarvot ja tallentaa kaikki työtunnit, kun taas hankkeeseen lasketaan vain kyseisen hankkeen työtunnit eri tekijöiltä.

10 KUVA Työaika annetaan popupissa, joka avautuu klikkaamalla oikeassa kulmassa olevaa Lisää-nappia tai omalla työpöydällä Työajat-välilehdellä, jossa on myös oma nappi työaikakirjanpitoa varten. Napit ympyröitynä sinisellä renkaalla tässä ohjeessa. KUVA. Työtunnit näytetään taulukkona, jossa on laskettu tunnit yhteensä. Lisäksi omat kuvaukset työtuntien sisällöstä näkee menemällä omalle työpöydälle. Oikeuksienhallinnasta voidaan päättää, kenellä kaikilla on oikeus nähdä muiden työajat ja raportoinnin yhteydessä annetut kuvaukset.

11 KUVA. Hankkeessa listataan kaikkien työtunnit etenemisjärjestyksessä päivämäärän ja tallennusajankohdan mukaan uusimmasta vanhimpaan. Koska joskus voi olla tarpeen saada vain tietyn aikavälin tuntiraportti, tähän on helppokäyttöinen toiminto, jolla voi rajata mistä alkaen ja mihin asti tunnit halutaan tietää. KUVA. Gemilo näyttää myös visuaalisesti väreillä, mitkä hankkeet ovat vieneet eniten aikaa eri ajanjaksoilla.

12 Oma tehtävälista työpöydällä valmiina järjesteltäväksi Tavoite 1: Omat työtehtävät näkee helposti kerralla sen mukaan, miten tärkeitä tai ajankohtaisia ne ovat. Tavoite 2: Ihminen voi hallita omaa työtään ja siirtyä tehtävästä toiseen kevyesti, vaikka tehtävät olisivat eri hankkeista tai ne olisivat eri vaiheissa. Tavoite 3: On nopea vastata lisätietoa odottaviin tehtäviin. Gemilossa on Oma työpöytä, jonne järjestelmä listaa kaikista hankkeista henkilön avoinna olevat tehtävät, yhteydenpidon ja agendan riippuen siitä, mitä osioita asennukseen on otettu mukaan asiakkaan omasta toiveesta. Hyvä projektihallinta edellyttää useimmiten, että tehtävään on annettu prioriteetti ja ajankohta, johon mennessä tehtävän oletetaan valmistuvan. Lisäksi tehtäviin on mahdollista antaa työaika-arvio: miten kauan työtehtävän oletetaan vievän. Jos tehtävään on merkitty, että se odottaa lisätietoa, ikoni vaihtuu erilaiseksi. Alla olevassa kuvassa yksi tehtävä odottaa lisätietoja eli jonkinlaista kommenttia tai vastausta joko asiakkaalta tai henkilöltä, jolle tehtävä on annettu. Tehtävä erottuu ikonista, jossa on kysymysmerkki punaisella pohjalla. Mitä punaisempi tärkeysjärjestyksen numero, sen tärkeämpi tehtävä on menossa. Hyvä sääntö on pitää ykköstä vain kriisitapauksille, jotka hoidetaan välittömästi. Ykkösprioriteetin tehtäviä ei saisi koskaan jäädä toiselle päivälle odottamaan. Nämä kannattaa käydä omassa työyhteisössä läpi ja ottaa suosituksina käyttöön. Kun toimintatapa on yhteinen, järjestelmä säilyy ymmärrettävänä ja on helpompi reagoida, kun kaikki tietävät, että ykkösprioriteetin tehtävän tullessa kohdalle, pitää kaikki muu työ jättää niikseen ja alkaa purkaa kriisitilannetta pois. Työpöytä vie käyttäjän myös käyttäjän omiin hankkeisiin, tapahtumiin ja työaika-kirjanpitoon sekä käyttäjän omaan agendaan. Kuvassa on englanninkielinen käyttöliittymä. Kieliversioita on valittavissa useita. Palvelu on saatavilla suomen ja englannin lisäksi myös venäjäksi, saksaksi, ruotsiksi ja norjaksi. Tarvittaessa tilaamme uuden käännöksen ja asennamme sen käyttöönne.

13 Oma päivä- ja kuukausiagenda Tavoite 1: Kun töitä on paljon, on hyvä nähdä, mitä tänään pitää tehdä. Tavoite 2: Pitää myös kätevästi nähdä, mitä on jäänyt tekemättä ja päästä käsiksi näihin töihin. Tavoite 3: On mukava saada myös huomisen agenda vaivatta katsottavaksi. Agenda on tapa ryhmitellä päivän työt. Oletuksena näytetään aina kuluvan päivän agendaa, mutta työtä suunniteltaessa tai seurattaessa on hyvä nähdä myös edellisen ja tulevan päivän agendat. Tämä näkymä toimii etenkin henkilön omaan työnjohtamiseen, mutta myös projektipäälliköille, johdolle ja kollegoille, joilla mahdollisesti on tarve antaa lisää työtehtäviä henkilölle tai seurantavastuu, miten työpäivä on käytetty. Agenda on lahjomaton. Se näyttää työaikakirjanpidon lisäksi, mihin työpäivän resurssit menivät ja mitä saatiin aikaan. Agendaa voi suositella etenkin, jos työaikaa ei seurata ollenkaan. Silloin agenda dokumentoi, mitä eri päivinä tehtiin. Agendasta on myös oma kuukausinäkymä, josta voi helposti tarkastaa, onko jollekin päivälle jäänyt tehtäviä tekemättä. ps. Tervetuloa suomalaisen palvelutoimittajan asiakkaaksi. Jos jäi kysyttävää, olethan meihin gemilolaisiin yhteydessä. Paras irti joka päivästä. Soita ja tilaa jo tänään. Gemilon toimitusjohtaja Katri Lietsala puhelin

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Käyttöohje CSI Professional. Versio 2.0 Elokuu 2011

Käyttöohje CSI Professional. Versio 2.0 Elokuu 2011 Käyttöohje CSI Professional Versio 2.0 Elokuu 2011 CSI Professional 2.0 Käyttöohje 2 (/129) SISÄLLYSLUETTELO 1 Ohjelmiston yleiset toiminnot... 4 1.1 Ohjelmiston rakenne... 4 1.2 Perustoiminnot... 7 1.3

Lisätiedot

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 1 Yleistä... 3 Muistilista Nopan opintojaksosivuston ylläpitäjälle... 4 Kerro opiskelijoille Nopasta opintojakson alkaessa... 4 Opintojaksotietojen siirtyminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012 Käyttöohje CSI LakiMies Versio 2.7 Joulukuu 2012 (1/118) Sisällysluettelo 1 Ohjelmiston yleiset toiminnot... 4 1.1 Ohjelmiston rakenne... 4 1.2 Perustoiminnot... 6 1.2.1 Listatoiminnot... 6 1.2.2 Ikkunatoiminnot...

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella

Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella Oppaassa esitellään Avaimen tilaajalle ja pääkäyttäjälle käytettävissä olevat ominaisuudet ja opastetaan hyödyntämään Yhdistysavainta yhdistyksen

Lisätiedot

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki 1 Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki Käyttöohje pitkä oppimäärä Päivitetty 9.10.2014 Sisällys Jäsenyhdistyssivu... 3 Mikä jäsenyhdistyssivu on ja mitä se ei ole?... 3 Sivun tilaaminen getting started!...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

http://moodle.tokem.fi/

http://moodle.tokem.fi/ http://moodle.tokem.fi/ eoppimiskeskus Copyright eoppimiskeskus 2 SISÄLTÖ Johdanto 3 Aloitus 5 Kurssin ylläpito 6 Varmuuskopiointi ja Palauta-toiminto 7 Asteikot 7 Arvioinnit 8 Tapahtumat 8 Tiedostot 8

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Erkki Kaila & Einari Kurvinen

Erkki Kaila & Einari Kurvinen Erkki Kaila & Einari Kurvinen Opettajan kirja Kirjoittajat Erkki Kaila ja Einari Kurvinen ViLLE Team Teemu Rajala Erkki Kaila Riku Haavisto Tommy Johansson Ville Karavirta Einari Kurvinen Ali Leino Rolf

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre.

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre. SEMPRE M E D I A Monet Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0 Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki +358 45 113 8137 Sisällys 1. Aloitus 3 Yleistä Monet-työkalusta 3 Käyttövaatimukset 3 Kirjautuminen

Lisätiedot

Ohjeita Moodlen käytön tueksi

Ohjeita Moodlen käytön tueksi Ohjeita Moodlen käytön tueksi SAMK 1 Sisällys Ohjeita Moodlen käytön tueksi Miten löydän oman verkko-oppimisympäristöni?... 3 Avain... 5 Istunnon lopettaminen... 5 Moodle-pohjan rakenne... 6 Moodle-pohjan

Lisätiedot

3 Toimeksiantojen rakenne ja hinnoittelu... 10 3.1 Asiakastoimeksiannon rakenne... 10 3.1.1 Toimeksianto ja palvelut... 10

3 Toimeksiantojen rakenne ja hinnoittelu... 10 3.1 Asiakastoimeksiannon rakenne... 10 3.1.1 Toimeksianto ja palvelut... 10 Käyttöohje Sivu 2(85) Sisällysluettelo Arvo... 1 Käyttöohje... 1 1 Johdanto... 4 1.1 Procountor Arvon hyödyntämiskohteita... 4 2 Asiakastietojen hallinta... 5 2.1 Asiakastietojen käyttötarpeet... 5 2.2

Lisätiedot

Käyttöohjeet Hurmos-rekrytointijärjestelmään

Käyttöohjeet Hurmos-rekrytointijärjestelmään Käyttöohjeet Hurmos-rekrytointijärjestelmään Sisällysluettelo 1. Tervetuloa Hurmos-rekrytointijärjestelmän käyttäjäksi... 1 2. Hurmokseen kirjautuminen... 2 3. Päävalikot... 2 3.1. Hakemukset... 2 3.1.1.

Lisätiedot

Käyttöopas. Sijaisrekisteri KUNTAREKRY 6.4

Käyttöopas. Sijaisrekisteri KUNTAREKRY 6.4 Käyttöopas Sijaisrekisteri KUNTAREKRY 6.4 Elbit Oy/ KL-Kuntarekry Oy 2014 Page 1 of 84 Päivämäärä: Heinäkuu 2014 Tekijänoikeus 2014 Elbit Oy Ohjelmisto: "Elbit Skills versio 6.4" Huomautus Elbit Oy varaa

Lisätiedot

Facebook-sivun ylläpitäjän opas

Facebook-sivun ylläpitäjän opas 1/214 2/214 Facebook-sivun ylläpitäjän opas Marraskuu 2014 Jari Juslén 3/214 Kirjoittaja Jari Juslén, Akatemia 24/7 Oy Tämän oppaan on kirjoittanut KTM, MBA Jari Juslén. Jari Juslén on kokenut markkinoinnin

Lisätiedot

multiprimus - ylläpitäjän ohje StarSoft Oy

multiprimus - ylläpitäjän ohje StarSoft Oy multiprimus - ylläpitäjän ohje StarSoft Oy 17. toukokuuta 2010 2 Sisältö 1 Pääkäyttäjien ja tukihenkilöiden tehtävät 5 1.1 Yleistä........................................ 5 1.2 Tietojen ylläpito...................................

Lisätiedot

ZEF Arviointikone. Käyttöohje.

ZEF Arviointikone. Käyttöohje. SISÄLLYS SISÄLLYS...2 1. JOHDANTO...4 2. MITEN OPIT KÄYTTÄMÄÄN ZEF EDITORIA...5 3. ALOITUS...7 4. KYSYMYKSET...10 4.1. Kysymysryhmien luominen...10 4.2. Kysymysten luominen...10 4.2.1 Jana...12 4.2.2.

Lisätiedot

FaktaNet live v3 Käyttöohje Versio: 121217-1 Kieli: Suomi

FaktaNet live v3 Käyttöohje Versio: 121217-1 Kieli: Suomi FaktaNet live v3 Käyttöohje Versio: 121217-1 Kieli: Suomi 1 Sisällysluettelo Sisäänkirjautuminen... 4 Valikko... 4 Etusivu... 4 Omat tiedot... 5 Ohje... 5 Sulje palvelu... 5 Tekstihaku... 5 Tekstihaun

Lisätiedot

YRITTÄJÄNAISTEN KESKUSLIITTO 19.2.2008 1 (11)

YRITTÄJÄNAISTEN KESKUSLIITTO 19.2.2008 1 (11) YRITTÄJÄNAISTEN KESKUSLIITTO 19.2.2008 1 (11) JÄSENREKISTERISTÄ REKISTERIVASTAAVALLE Sisään jäsenrekisteriin osoitteella: Kolme välilehteä: www.yrittajanaiset.fi/yhdistykset - kirjoita yhdistyksen tunnus

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

MOODLE 2 - OPETTAJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut

MOODLE 2 - OPETTAJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut MOODLE 2 - OPETTAJAN OPAS Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut Päivitetty 1.8.2013 Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä... 4 1.1 Oma kotisivu... 6 1.2 Profiilin muokkaaminen... 7 1.3 Viestintäasetukset...

Lisätiedot

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut Päivitetty 1.8.2013 Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä... 3 1.1 Oma kotisivu... 5 1.2 Profiilin muokkaaminen... 7 1.3

Lisätiedot

Ankkuri jäsenrekisteriohjelmisto Käyttöohjeet

Ankkuri jäsenrekisteriohjelmisto Käyttöohjeet Ankkuri jäsenrekisteriohjelmisto Käyttöohjeet Päiväys Versio Muokkaaja 18.3.2009 1.0 Minna Hautamäki 8.4.2009 1.1 Minna Hautamäki 14.4.2009 1.2 Minna Hautamäki Sisällys 1 Ankkuri... 4 2 Help desk... 4

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysyttyjä kysymyksiä Usein kysyttyjä kysymyksiä Sisällysluettelo Peruskäyttäjät...3 Pääkäyttäjät...7 Tuntinetin käyttö ja perusasetukset...7 Tuntinetin maksullisten lisäominaisuuksien hallinta...8 Käyttäjien ja yksiköiden

Lisätiedot