LÄHDÖN JA SAAPUMISEN PAIKAT

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LÄHDÖN JA SAAPUMISEN PAIKAT"

Transkriptio

1 Huutijärven risteys on muuttanut muotoaan useasti. Liikkumisen ja kuljettamisen solmukohtia ovat risteykset ja terminaalit, joissa kulkijat tai kuljetettavat vaihtavat suuntaa tai siirtyvät kulkumuodosta toiseen, herkeävät juoksemasta ja hyppäävät junaan. Kangasalan harjujonoa pitkin kulkee eräs maan vanhimmista teistä. Harju oli kulkukelpoinen koko vuoden ajan ja sen laella kulkeva reitti selkeä ja laatuunkäypä. Huutijärvellä oli keskiajalla vedenylityspaikka, jossa matkustajat huutelivat lautturia avukseen. Samaan paikkaan muodostui myös vilkas tienristeys, jossa Hämeenlinnan ja Ulvilan väliseltä tieltä haarautui reitti Raudanmaan kautta Laukaalle ja Pohjanmaalle. Huutijärvi on säilyttänyt risteyspaikan luonteensa vuosisatoja. Ensimmäisiä joukkoliikennevälineitä olivat kirkkoveneet. Kymmenen pikkuvenettä korvattiin yhdellä isolla, jolla selvittiin helpommin aallokoista ja vastatuulista, kuljettiin lujaa ja vakaasti ja saatiin matkustajia mukaan. Kirkkomatka sujui joutuisasti ja lupsakkaasti, ja valkamaan saavuttiin kirkkopunaa poskilla. Monin paikoin tästä ajasta muistuttaa enää nimistö. Pirkkalan Naistenmatka on nimenä erikoinen: sillä kohdalla naiset laskettiin veneestä pois, kun miehet vielä jatkoivat soutua. Kangasalan kirkkoveneistä viimeisin on Siitaman vene, sekin nykyään Oriveden puolella Vesijärveä. Terminaaleista näkyvimpiä olivat vielä muutama vuosikymmen sitten maitolaiturit, joita oli kaupungin rajan ulkopuolella joka tienmutkan takana. Maitolaiturit olivat paitsi maitotonkkien terminaaleja, myös nuorison kokoontumispaikkoja, nuorisotilojen edeltäjiä. Maitotaloustekniikan kehitys ja hygieniavaatimukset merkitsivät maitolaiturien purkamista. Teiskon Velaatassa on säilytetty yksi vuosisadan puolivälin modernia maitolaituriestetiikkaa edustava yksilö museona.

2 N.T.Lahtisen onnikka tilausajossa. YKSIN JA KIMPASSA Ihminen on hyvin liikkuvainen. Ennen kuin opittiin viljelemään maata, kuljettiin ruuan perässä lähes vuoden ympäriinsä. Niin Kangasalan harjujen reunoille majoittuneet metsästäjätkin kävivät vesireittejä ja polkuja pitkin kaukana Pohjanmaalla saalistamassa. Viljelykulttuurikaan ei saanut meitä asettumaan. Väestön lisääntyessä alettiin harjoittaa kauppaa ja käsityöläisyyttä. Markkinat olivat kaukana, ja väenkokouksia tavoiteltiin eri maakunnista. Vielä myöhemmin, teollistumisen myötä, liikkuminen muuttui jokapäiväiseksi. Potkukelkkakin oli liikenneväline ennen vanhaan. Nopean liikkumisen teki mahdolliseksi joukkoliikenteen kehitys niin raiteilla, vesillä kuin maanteilläkin. Joukkoliikenteen kulta-aikaa oli viime vuosisadan alkupuoli. Linja-autossa oli tunnelmaa ja rata kolkkasi. Kun onnikasta tuli bussi, sen viehätys alkoi kadota. Erityisesti miehet istuivat mieluummin yksin omassa autossaan ja täyttivät tiet, eikä lättähattukaan enää kiinnostanut entiseen tapaan. Liikenteen asema- ja terminaalirakennukset ovat muuttumassa muistoiksi. Niin linja-auto- kuin rautatieasemiakin suljetaan yksi toisensa perään, niitä puretaan tai muutetaan muuhun käyttöön. Uusia ei rakenneta juuri lainkaan. Matkustavaisia palvelleet kestikievarit kokivat saman kohtalon jo aikapäiviä sitten. Euroopan rakennusperintöpäivän 2006 tarkoituksena on tuoda esiin liikenteeseen liittyvän rakennuskulttuurin uhanalaisuus. Kangasalla linja-autoliikenne on kokenut saman kehityksen kuin muuallakin: monet pienet yritykset ovat kadonneet ja muutama elinvoimainen jäänyt henkiin. Lähijunaliikenteen lopettaminen 1970-luvulla autioitti pysäkit ja asemat. Vähiin on käynyt myös laivaliikenne, jonka vauhti ei riitä nykypäivänä edes kiireettömälle turistille. Kangasalan asema muutettiin asunnoksi 1980-luvulla.

3 SATULASTA TOISEEN Maalla kuljettiin paljolti jalan vielä 1900-luvun alussa. Pitkiäkin työmatkoja tai kauppareissuja saatettiin jaloitella. Tammelan torille vietiin tavaraa myyntiin käsikärryillä Sammalistosta asti ennen kuin onnikat alkoivat kulkea. Viranomaiset saattoivat turvautua hevoskyytiin kestikievarien välillä, mutta ratsastaminen ei ollut tavanomainen kulkumuoto. Satulaan totuteltiinkin vasta sitten, kun polkupyörä yleistyi. Korkeakosken kenkätehtaan työnjohtajat uusine pyörineen luvun alussa. Pyöränvalmistajia tai -kokoajia alkoi olla joka kylässä. Kangasalla veljekset Harakkamäki pitivät pyöräliikettä 1940-luvulta 1960-luvulle ja valmistivat siinä sivussa laadukkaita Harju-pyöriä. Ajalle olikin ominaista, että joka pajalla oli oma merkkinsä. Kotimaisten tai ulkomaisten runkojen ja osien avulla kasattiin erilaisia miesten ja naisten pyöriä, maalattiin, varustettiin ja kiinnitettiin oma nimikilpi ohjausputkeen. Ensimmäiset polkupyörät Suomessa rakennettiin luvun lopulla luvulla alettiin maahan tuoda isopyöräisiä pyöriä, mutta vasta ketjuvedon läpilyönti 1890-luvulla teki pyörästä helppokäyttöisen. Polkupyörä oli kuitenkin pitkään liian kallis useimmille. Juupajoella kenkätehtaan johtaja hankki työnjohtajilleen polkupyörät 1900-luvun alussa. Kalle Kajander, I.K.Inha ja Juhani Aho tekivät 1800-luvun lopulla pitkiä ulkomaan matkoja polkupyörillä, ja kirjoittivat niistä säännöllisesti juttuja lehdistöön. Pyöräilyn mahdollisuudet tulivat esiin luvulla pyörän hankkiminen myös työläisen kuukausipalkalla tuli mahdolliseksi. Polkupyörä mahdollistikin maaseudun asukkaille ovien aukaisemisen jos ei nyt Eurooppaan asti niin edes naapurikylään. Tanssimatkat pitenivät ja riiureissut venyivät. Heimot ja murteet alkoivat sekoittua. Polkupyörä oli paljon käytetty kulkuväline työmatkaliikenteessä vielä 1960-luvulle asti. Pyöräpysäköinti oli järjestetty yleensä katoksellisiin telineisiin sisäänkäyntien eteen. Kangasalla mm. urkutehtaalla oli monta telinettä rivissä pääoven vieressä. Nykyään pyöräpysäköinti kuuluu koulujen, kauppojen ja asuntojen järjestettäväksi. Kangasala on hoitanut pyöräpysäköinnin rakentamisen sisällyttämällä määräykset siitä rakennusjärjestykseensä - ensimmäisenä Suomessa.

4 DILISANSSILLA LEPOKOTIIN Lähinnä hallintoviranomaisten matkantekoa varten maahan luotiin keskikievarilaitos 1600-luvulla. Kievarit järjestivät maksua vastaan kyytihevosen lähimpään majataloon sekä ruokaa ja majaa. Kievarin pitäjät vaihtuivat aika ajoin. Kangasalan ensimmäinen kievari oli Sorolassa. Kievarista toiseen liikuttiin pääosin hevosten kyydillä. Elias Lönnrot vaelsi Suomen halki jalan Vienan Karjalaan runoja keräillessään luvuilla ja yöpyi usein kestikievareissa. Huutijärven kestikievari nykyään luvulla rakennettu Huutijärven kestikievarin rakennus on edelleen pystyssä. Sen suojissa on matkalaisten ohella majoittunut mm. arkeologi ja kirjailija Sakari Pälsi, joka 1920-luvulla suoritti kaivauksia Sarsan alueella. Kangasala oli matkustajien suosiossa jo 1700-luvun lopulla, kun Kuohun terveyslähde houkutteli turisteja aina Keski-Eurooppaa myöten. Lähteen veden menetettyä parantavat voimansa matkaajat tulivat ihastelemaan harjuja ja maisemia tai asettuivat kesäksi huviloilleen, jotka oli helppo tavoittaa rautateitse Kangasalla perustettiin Lepo- ja Matkailijakoti Osakeyhtiö. Yhtiön käyttöön saatiin vanha kansanopistorakennus, joka siirrettiin Ukkijärven rantaan Lepokodin isännäksi tuli virolaissyntyinen Hans Adler, joka kolmen tyttärensä kanssa palveli matkustajia ja myöhemmin vieraiksi asettuneita kirjailijoita, muusikoita ja taiteilijoita 1900-luvun lopulle asti. Lepokoti tarvitsi joukkoliikenteen apua asiakkaittensa kuskaamiseen. Hevosvetoiset dilisanssit kulkivat aseman ja kirkonkylän väliä useita kertoja päivässä. Rattaille mahtui toistakymmentä matkustajaa kerralla. Yrittäjiäkin oli useita. He kilpailivat matkustajista joskus kovakouraisestikin. Dilisanssiliikenne loppui 1923, kun viimeisetkin yrittäjät hankkivat kuorma-auton rungolle tehdyn linja-auton.

5 Vehoniemi oli onnikoille tuttu kohde. N.T.Lahtinen autonsa nokalla. KOTIKULMALTA ONNIKKAAN Ensiluokkainen Omnibusauto aloittaa säännölliset kulkuvuorot Aamulla kirkolta asemalle, lähtö Tampereelle joka arkipäivä klo 8.00 ap, paluu Tampereelta Kangasalle. Ilmoitus Kangasalan Sanomissa kertoi linja-autoliikenteen aloittamisesta. Ensimmäinen onnikka oli kulkenut Suomessa jo parikymmentä vuotta aiemmin, kun 1905 yritettiin järjestää liikennettä Turun ja Uudenkaupungin välille. Alku oli hieman takkuista, mutta 1920-luvulla liikennettä oli jo monen kaupungin ympäristössä Kangasalla liikennöinnin aloittaneen Leino&Kumpp. -yhtiö onnistui aloituksessaan, ja samana kesänä vuorotiheys Tampereelle kaksinkertaistettiin. Vuoden lopulla oli käytössä jo kolme linja-autoa, kaksi Chevroletia ja yksi Brockway. Vielä 1920-luvun puolella Leino&Kumpp. sai monta kilpailijaa, ja ajoreittejä laajennettiin kunnan eri osiin, jopa Helsinkiin. Myös Sahalahdelta ja Pälkäneeltä pääsi onnikalla Tampereelle asti. Talviaikana tosin liikenne oli vähäisempää, sillä useita teitä ei pystytty pitämään kunnossa. Myös keväällä routakelien aikaan liikennöinti oli vaativaa ja ainakin kuraista. Pitkäaikaisia liikennöitsijöitä olivat Arvo ja Tauno Ylinen Sahalahdelta sekä Alhonen&Lastunen ja N.T.Lahtinen Ponsantien varresta. Liikennöitsijät palvelivat matkustajiaan hyvin. Menestyminen kilpailussa edellytti yksilöllistä palvelua. Matkustajat otettiin kyytiin jos ei ihan kotipihalta niin ainakin tienhaarasta ja kuljetettiin perille asti, jos se suinkin oli mahdollista. Reitit räätälöitiin kulloistenkin tarpeiden mukaan. Kun vielä ja 1930-luvuila onnikoilla hoidettiin asiointia ja matkailua, sotien jälkeen Tampereen teollisuuslaitokset kaipasivat työvoimaa kauempaa. Työläisvuorot olivat niin suosittuja, että samaa vuoroa ajettiin jopa 4-5 onnikalla, joista toiset menivät suoraan Tampellan porttien eteen, toiset Takon. Onnikat kuljettivat myös torikauppiaita. Aamuvuoron peräkonttiin saatettiin nostaa useita perunasäkkejä ja muuta maalaisten myytävää. Luonnollisesti vuorot ajoivat Tammelan torin kautta. Palvelu pelasi.

6 Huutijärven TB avataan. BENSAA SUONISSA Autoliikenteen kehittymisen edellytyksiä oli mm. bensiininjakeluverkoston luominen. Tampereella bensiiniasemiin liitettiin 1920-luvun alussa myös linja-autoasemat, toinen Pyynikintorille, toinen Sorin aukiolle. Kangasalla ensimmäinen bensiininjakelija oli Urho Salon kauppa keskustassa, vielä 1920-luvulla bensiiniä sai Pakkalassakin, ja 1930-luvulla polttoainetta oli myös Tohkalassa Elvi Lastusen kaupalla. Sitä käyttivät eritoten Alhonen & Lastusen onnikat. Linja-autossa kuljetettiin paljon kauppatavaraa. Kirkonkylän kauppoihin makkarat ja muut tuotteet saapuivat tietyillä vuoroilla. Lähettäjä toi makkarat onnikalle, josta ne sitten purettiin kylän raitille, mistä kauppias ne nouti kun ennätti. Urho Salon kauppa toimi jonkin aikaa matkahuoltona, mutta Rauhalan kahvila otti tehtävän hoitaakseen 1938, ja yleisö tottui siihen pikku hiljaa. Linja-autoasema 1960-luvun alussa. Pikavuoro Kotkasta lähtee laiturista 1.

7 Volgata ja Pobedat linja-autoaseman taksissa. LINJURIASEMA - KYLÄN KESKUS Sotien jälkeen toimintansa aloitti Oy Matkahuolto Ab, joka otti toimipisteekseen Osuusravintolan. Oma linja-autoasema Kangasalle valmistui kunnan rahoituksella 1957 seurakunnan maalle, missä oli vanhastaan taksien pysäköintipaikka. Rakennukseen tuli matkahuollon toimitilat, jotka helpottivat tavarankuljetusta. Suuri ja valoisa odotustila palveli onnikkaansa odottavia, ja viereinen kahvila tarjosi virkistystä niin hengelle kuin ruumiillekin. Kahvilan tiloissa moni matkustaja sai nähdä ensimmäisen kerran television. Toimipa paikka keskiolutkulttuurin levittäjänäkin loppuaikoinaan. Toisessa päässä rakennusta oli taksiasema ja taksikuskien tilat, ja niiden edessä kioski, josta sai makeaa matkaevästä. Linja-autoasema oli parhaimmillaan kylän ehdoton keskus. Erityisesti yhteiskoulun työpäivän päättyessä vuoroaan odotteli satoja oppilaita, ja asemalla oli jonossa samaan aikaan kymmenkuntakin onnikkaa. Kangasalan kautta kulkivat vielä kaukomatkavuorot Jyväskylään ja Helsinkiinkin. Linja-autoaseman rakennus oli oman aikansa tyylinen, pienimittakaavainen kuin omakotitalo, yksityiskohdiltaan huoliteltu ja hyvin rakennettu. Sen rapatut pinnat ja suuret ikkunat antoivat valoisan ja avaran vaikutelman. Laattakiviportailla oli mukava istuskella ja hyväillä pyöreitä pylväitä. Viereinen pyörivä mainostorni elokuvajulisteineen toi paikalle glamouria. Takseilla oli paikkansa myös kylissä. Varustelu oli niukkaa. Yleensä siihen kuului tolppaan kiinnitetty puhelin. Arvo Silvan odottaa asiakkaita Hudsoniinsa Huutijärven tolpalla. Kun uusi keskusta rakennettiin vanhan kaatopaikan päälle 1970-luvun alussa, myös linja-autoliikenne siirtyi uuteen paikkaan ja vei mennessään matkahuollon ja taksiaseman. Samat palvelut jatkuvat nyt erilaisessa ympäristössä, josta kuitenkin puuttuu vanhojen tilojen lämpö ja viehättävyys.

8 m/s Roine Kaivannon kanavassa 1950-luvun lopulla. KEINUVILLA LAINEILLA 1869 avattu Valkeakosken kanava mahdollisti laivaliikenteen Längelmävedeltä Hämeenlinnaan. Paikallisia laivanvarustajia olivat Vääksyn luutnantti Favorin ja Kiehelän isäntä, jotka omaaloitteisesti rakensivat Kaivantoon laivasillan. Länkipohja-Orivesi-Hämeenlinna -reittiä liikennöi sen jälkeen useita aluksia ennen kuin rautatiet veivät matkustajat 1880-luvulla. Laivaliikenne palvelikin tämän jälkeen enimmäkseen jatkoyhteytenä junille. Laivaliikennettä Längelmävedellä vuosisatojen vaihteesta luvulle asti Längelmävedellä oli vilkasta matkustajalaivaliikennettä, jota hoitivat useat yhtiöt. Myös Vesijärvelle hankittiin höyrylaiva, kun Lihasulan isäntä Vihtori Peltonen hankki 1891 rautaisen höyrylaivan kuljettaakseen väkeään sunnuntaisin kirkkoon. Laiva oli kuitenkin liian suuri, ja Peltonen myi sen. Myöhemmin opettaja O.F.Helin kuljetti kesäasukkaita pienemmillä laivoilla ja lotjalla. Kaivannon vanha laivalaituri. Huvilaelämään kuului huviretkien tekeminen, eväskorien kuljettaminen ja ankara mässäily. Ruoka- ja juoma-aarteiden terminaali oli huvilan laituri. Laituri oli yleensä sovitettu huvilan tyylin ja varustettu penkein, somin kaitein ja usein vielä uimakopein. Laiturikulttuuri on sittemmin muuttunut, mutta vielä saattaa jossakin niemessä siintää valkoisia kaiteita ja pieni koppi.

9 Laivakahvion laivalaituri nykypäivänä. HOPEALINJA JA LAIVAKAHVIO Vuonna 1943 Vehoniemen matkailumaja siirtyi Suomen Matkailijayhdistyksen omistukseen. Yhdistys ryhtyi kuljettamaan sinne matkailijoita pienellä vesibussilla Valkeakoskelta. Se jäi pieneksi, ja varta vasten perustettu Laiva Oy Matkailu tilasi 1950 suuremman vesibussin. Yhtiöön kuuluivat alueen kunnat, VR, matkailuyhdistys ym. Pian hankittiin toinenkin vesibussi ja linja ulotettiin Hämeenlinnaan. Reitille kehitettiin houkutteleva nimi, Suomen Hopealinja. Sisävesimatkan kohokohtia ovat saapumiset kanavaan. Hopealinjan matkan varrelle niitä kertyi useampikin. Kaivannon kanava jäi torsoksi. Sitä luvun lopulla rakennettaessa Längelmävesi ryöstäytyi ja vei mennessään tekeillään olleet sulkurakennelmat. Jäljelle jäi vain vuolas kapeikko, jossa laivan partaat viistävät kanavan ylle kaartuvia koivuja. Matkailijoita oli parhaimmillaan niin paljon, että Vehoniemeen suunniteltiin hotellia. Paikalla ei ollut kuitenkaan riittävästi vetovoimaa, ja vanhakin toiminta hiipui niin, että Vehoniemi suljettiin kokonaan 1970-luvulla. Kaivannon rantaan tehty Laivakahvio palveli matkustajia 1960-luvun lopulta. Vesibussia varten rakennettu laivalaituri on edelleen Laivakahvion edessä. Vehoniemen matkailumaja. Mobilian rantaa Laitureista satamakauteen päästiin 1990-luvulla, kun Mobilian alueelle rakennettiin vierasvenesatama ja laivalaituri. Välillä vilkastunut laivaliikenne on taas kuihtunut, mutta laiturissa piipahtavat yksityisveneet ovat nykyään tuntuvasti suurempia kuin 1800-luvun lopun höyrylaivat.

10 Suinulan asemarakennus. RADAN VARRESSA Suomen rataverkko alkoi kehittyä 1860-luvulla luvulla kinasteltiin Pohjanmaan radan linjauksesta. Serlachiuksen ja Agathon Meurmanin lobbauksesta valittiin Näsijärven itäpuolta kulkeva reitti, joka sivusi Kangasalaa Halimajärven luona. Rata valmistui 1882, ja sitä pitkin aloitettiin liikenne Vaasaan seuraavana vuonna. Kangasalan ensimmäiset junasuorituspaikat olivat Suinulan asema ja Siitaman seisake. Suinulan sasema rakennettiin pysäkin tyyppipiirustusten mukaan, ja se laajennettiin 1907 lähes kaksinkertaiseksi. Suinulan asemakapäällikkönä toimi jonkin aikaa näytelmäkirjailija Gustav von Numers. Nykyään rakennuksessa toimii Taideasema, taiteilijoiden ateljee. Siitaman pysäkki rakennettiin Se on hyvin säilynyt kansallisromanttinen rakennus, jossa on vielä jäljellä alkuperäinen lippuluukku. Halimaalle saatiin myöhemmin 1880-luvulla pysäkki, josta oli suhteellisen lyhyt yhteys kirkonkylään, ja pysäkistä tulikin pian Kangasalan vilkkain liikennepaikka. Se muutetiin asemakasi 1895, jolloin alettiin rakentaa uutta asemarakennusta. Vanha pysäkkirakennuskin jäi pystyyn. Asema rakennettin arkkitehti Bruno Granholmin piirustusten mukaan. Asemat ja pysäkit rakennettiin aluksi usein tyyppipiirustuksin. Vuonna 1892 rautatiet palkkasivat päätoimisen arkkitehdin. Tehtävään valittu Bruno f. Granholm suunnittelikin Kangasalan aseman yksilöllisillä suunnitelmilla. Granholmilla oli merkittävä vaikutus rautateiden miljööseen rataverkon laajennuskaudella vuosisadan vaihteen tienoilla. Kangasalan asemarakennusta laajennettiin Asemalla on säilynyt myös useita ulkorakennuksia. Yhdessä läheisten asuintalojen kanssa ne muodostavat edelleen viehättävän kokonaisuuden, josta tosin puuttuu hienoimpien liikennepaikkojen uljas puisto. Haapsalun laiturikatos. Suomen rautatieverkosto rakennettiin pääosin Venäjän vallan aikana. Yhteydet itään olivat tärkeät. Venäjän hallitsijaperheen tarpeet otettiin huomioon monilla asemapaikoilla, mm. Helsingin päärautatieasemalla, johon Gesellius, Lindgren ja Saarinen suunnittelivat keisarille oman odotushuoneen. Tsaarin seurueen tarpeisiin rakennettin Viron Haapsaluun 200 metriä pitkä laiturikatos, joka on Euroopan pisin. Se on Itämeren alueen yhteisen rakennusperintöpäivän teeman maskotti.

HALIMAAN ASEMAKYLÄ KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY.

HALIMAAN ASEMAKYLÄ KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY. SEPPO ILMARI KALLIO KANGASALAN ASEMAN HISTORlAA HALIMAAN ASEMAKYLÄ KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY. Alkuperäisteos: HALIMAAN ASEMAKYLÄ Kangasalan Aseman historiaa Seppo Ilmari Kallio 1995 Kustantaja:

Lisätiedot

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Kuva: Juha-Pekka Vartiainen JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Lisätietoja: Hanna Herkkola, hanna.herkkola@ramboll.fi, 5 51 55 VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 1. Sukupuolenne?. Ikäryhmänne

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka

Postinumero ja -toimipaikka SOMERON KAUPUNKI VAMMAISPALVELU Turuntie 46 B 31400 SOMERO VAIKEAVAMMAISEN KULJETUSPALVELU HAKEMUS/TARKISTUS Saapumispäivä.. Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun hakeminen Täyttäkää hakemuslomake

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (5) 38 Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2016 HEL 2017-000445 T 08 00 00 Hankenumero 0861_8 Päätös päätti merkitä tiedoksi tutkimuksen, jossa on selvitetty helsinkiläisten

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset KIVISTÖN VISIOPAJA Aurinkokiven koulu 30.5.2017 tulokset Kivistön visio ja kaavarunko 021600 I Kivistön asemakaavayksikkö I Vantaan kaupunkisuunnittelu ESITTELYKIERROS KERRO NIMESI JA MIKÄ ON KIVOINTA

Lisätiedot

Savonlinna Pieksämäkihenkilöjunaliikenteen

Savonlinna Pieksämäkihenkilöjunaliikenteen 1 Savonlinna Pieksämäkihenkilöjunaliikenteen käynnistäminen Kuvat: VR ja Savonlinnan kaupunki 2 Lähtökohdat Savonlinnan liikenteellinen asema on ongelmallinen Henkilöjunayhteydet etelään ja itään toimivat

Lisätiedot

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Riitta Viialainen, Nestorinranta 15.11.2017 Puumalan saaristoreitti 300 km Helsingistä 260 km Pietarista Aikataulu, hinnat, kapasiteetti, matka-aika Klo 14

Lisätiedot

Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön

Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön 1950 Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön kanssa. Suosituimmaksi puimurimalliksi Suomessa tuli

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Henkilöliikenteen asemapaikkojen ja rata-alueiden kehittämistarpeet ylijohtaja Kari Ruohonen 14.5.2014

Henkilöliikenteen asemapaikkojen ja rata-alueiden kehittämistarpeet ylijohtaja Kari Ruohonen 14.5.2014 Henkilöliikenteen asemapaikkojen ja rata-alueiden kehittämistarpeet ylijohtaja Kari Ruohonen 14.5.2014 Kaupungit kasvaneet ja kehittyneet ratapihojen ympärille Asuminen ja muun maankäyttö sijaitsee ratapihojen

Lisätiedot

Kangasala Huutijärvi Asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2011

Kangasala Huutijärvi Asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2011 1 Kangasala Huutijärvi Asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Kangasalan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki

Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki Miten ruuhkaliikenteen laatuongelmaan joukkoliikenteessä tulisi suhtautua? ihmiset roikkuisivat

Lisätiedot

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness Lähiympäristö ja siinä liikkuminen (pitkä kyselylomake) Tässä lomakkeessa kysytään käsityksiänne asuntonne lähiympäristöstä

Lisätiedot

LAVIAN JOUKKOLIIKENNE. Linjojen 68 ja 69 aikataulut ja reitit. Kertalipun ostaminen ja vaihtoaika TIEDOTE 20.8.2015

LAVIAN JOUKKOLIIKENNE. Linjojen 68 ja 69 aikataulut ja reitit. Kertalipun ostaminen ja vaihtoaika TIEDOTE 20.8.2015 TIEDOTE 20.8.2015 LAVIAN JOUKKOLIIKENNE Lavian ja Porin keskustan välistä liikennettä palvelee kaksi linjaa: Lyttylän Liikenne ajaa linjaa 68 perjantaisin ja Porin Linjat ajaa linjaa 69 maanantaista perjantaihin.

Lisätiedot

Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015

Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015 Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015 Aikataulu 13.6.2015 Ohjelma 7:30-8:00 Kokoontuminen Länsiterminaalissa Helsingissä, lippujen jako 8:30 Laiva lähtee satamasta

Lisätiedot

Liikenneväylät kuluttavat

Liikenneväylät kuluttavat Liikenneväylät kuluttavat Suuri osa liikenteen aiheuttamasta luonnonvarojen kulutuksesta johtuu liikenneväylistä ja muusta infrastruktuurista. Tie- ja rautatieliikenteessä teiden ja ratojen rakentamisen

Lisätiedot

VOIMASSA 5.6.2016-4.6.2017

VOIMASSA 5.6.2016-4.6.2017 www.toysanlinja.fi Puh. 014-336 4000, 0400-644 504 keuruu@toysanlinja.fi TAMPERE-ORIVESI-VILPPULA-MÄNTTÄ-KEURUU-JYVÄSKYLÄ M-P L M-P,SS M-L M-P SS 6.05 6.05 15.00yy Tampere laituri 6 10.55 18.30 18.55 X

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv ]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv Elipä kerran kolme aivan tavallista lasta: Eeva, Essi ja Eetu. Oli kesä joten koulua ei ollut. Lapset olivat lähteneet maalle isovanhempiensa luokse. Eräänä sateisena kesäpäivänä,

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Kehäradan vaikutus elämään Vantaalla. Mitä me siitä tiedämme ennalta

Kehäradan vaikutus elämään Vantaalla. Mitä me siitä tiedämme ennalta Kehäradan vaikutus elämään Vantaalla Mitä me siitä tiedämme ennalta Uusi brandy Mikä on Kehärata Suunnittelijan visio radasta http://www.youtube.com/watch?v=zkg4xunimmg 3 Aviapoliksen asema elokuu 2014

Lisätiedot

PELLAVA. toimitilaa kansallismaisemassa

PELLAVA. toimitilaa kansallismaisemassa PELLAVA toimitilaa kansallismaisemassa PELLAVA toimitilaa kansallismaisemassa Kaipaatko yrityksellesi uutta toimisto- tai liiketilaa. NYT sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus saada modernit toimitilat historiallissa

Lisätiedot

PELLAVA. toimitilaa kansallismaisemassa

PELLAVA. toimitilaa kansallismaisemassa PELLAVA toimitilaa kansallismaisemassa PELLAVA toimitilaa kansallismaisemassa Kaipaatko yrityksellesi uutta toimisto- tai liiketilaa. NYT sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus saada modernit toimitilat historiallissa

Lisätiedot

PALVELULIIKENNE KANTA NAANTALIN JA MERIMASKUN ALUEET

PALVELULIIKENNE KANTA NAANTALIN JA MERIMASKUN ALUEET AIKATAULU PALVELULIIKENNE KANTANAANTALINJAMERIMASKUN ALUEET TALVIAIKATAULU Voimassakouluvuodenaikana 10.1.2011 alkaen NAANTALINKAUPUNKI TLO Tervetuloa turvallisen ja mukavan palveluliikenteen kyytiin!

Lisätiedot

Ikäihmisten oma kokemus liikkumisen turvallisuudesta Pohjois-Savossa

Ikäihmisten oma kokemus liikkumisen turvallisuudesta Pohjois-Savossa Ikäihmisten oma kokemus liikkumisen turvallisuudesta Pohjois-Savossa Alueellinen terveys- ja hyvinvointitutkimus (ATH) ja keskustelu Iisalmen ikäihmistenneuvoston kanssa 22.9.2014 Sisäisen turvallisuuden

Lisätiedot

Keskisuomalaista bussiliikennöintiä VOIMASSA 1.6.2015-31.5.2016 JYVÄSKYLÄ-JÄMSÄ-TAMPERE

Keskisuomalaista bussiliikennöintiä VOIMASSA 1.6.2015-31.5.2016 JYVÄSKYLÄ-JÄMSÄ-TAMPERE Keskisuomalaista bussiliikennöintiä VOIMASSA 1.6.2015-31.5.2016 UUSI VUORO! JYVÄSKYLÄ-JÄMSÄ-TAMPERE M-P M-L* M-P 10.00 JYVÄSKYLÄ 9.00 14.20 X Säynätsalo th K X X Muurame vt 9 E X X Korpilahti, Petäjävesi

Lisätiedot

Kasvitieteellinen puutarha on avoinna päivittäin klo 10 17. Talvikaudella klo. 10 16. Ulkopuutarhaan voi tutustua päivittäin klo 8 20.

Kasvitieteellinen puutarha on avoinna päivittäin klo 10 17. Talvikaudella klo. 10 16. Ulkopuutarhaan voi tutustua päivittäin klo 8 20. Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha Sijainti: Turku, Ruissalo Omistaja: Turun yliopisto Aukioloajat: Kasvitieteellinen puutarha on avoinna päivittäin klo 10 17. Talvikaudella klo. 10 16. Ulkopuutarhaan

Lisätiedot

Itsenäiseen elämään LINJA-AUTOLLA MATKUSTAMINEN. Ruotonen Leena & Joona- Vuorenmaa Eeva-M aija

Itsenäiseen elämään LINJA-AUTOLLA MATKUSTAMINEN. Ruotonen Leena & Joona- Vuorenmaa Eeva-M aija Itsenäiseen elämään 4 LINJA-AUTOLLA MATKUSTAMINEN Ruotonen Leena & Joona- Vuorenmaa Eeva-M aija Sisällys 1. LINJA-AUTOMATKALLA....... 3 2. PAIKALLISLIIKENTEESSÄ LIIKKUMINEN..... 4 3. LINJA-AUTOLLA KAUKOLIIKENTEESSÄ.....

Lisätiedot

Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla

Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa tuotu esiin liityntäpysäköinnin kehittämistarpeet erityisesti rautatieasemilla Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 tavoitteena

Lisätiedot

Joukkoliikenteen ja matkaketjujen edistäminen maakuntakaavoituksella

Joukkoliikenteen ja matkaketjujen edistäminen maakuntakaavoituksella Joukkoliikenteen ja matkaketjujen edistäminen maakuntakaavoituksella LIIKENNE JA MAANKÄYTTÖ 2015 8.10.2015 Ruut-Maaria Rissanen Pirkanmaan liitto Käynnissä Pirkanmaan maakuntakaava kokonaismaakuntakaavan

Lisätiedot

Drottningholmin linna

Drottningholmin linna 1 Drottningholmin linna Drottninholmin linnan puiston puolelta Drottningholmin linna (ruots. Drottningholms slott) on Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto. Se sijaitsee Ekerön kunnan Drottningholmissa,

Lisätiedot

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi

Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi TARTON RETKI 12.- 14.9.2017 Se alkoi sateessa Ja sateeseen se myös päättyi Sadehan tietää onnea, mutta tässä sateessa oli sitä jo hiukan liikaakin. Laiva oli satamassa odottamassa innokkaita matkustajia

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

INNOVAATIOPROJEKTI PYÖRIEN KULJETUS JULKISISSA VÄLINEISSÄ MILLA LEHTONEN / CHRISTINA WARELIUS / OTSO LEPPÄNEN / JUHA TUOMOLA

INNOVAATIOPROJEKTI PYÖRIEN KULJETUS JULKISISSA VÄLINEISSÄ MILLA LEHTONEN / CHRISTINA WARELIUS / OTSO LEPPÄNEN / JUHA TUOMOLA MILLA LEHTONEN / CHRISTINA WARELIUS / OTSO LEPPÄNEN / JUHA TUOMOLA YLEISESTI pyörän kuljettamisesta julkisissa välineissä on tiedotettu todella huonosti perustuu pitkälti kuulopuheiden varaan tällä hetkellä

Lisätiedot

Pysäkiltä bussiin tulevaisuuden linja-autopysäkit Suomessa

Pysäkiltä bussiin tulevaisuuden linja-autopysäkit Suomessa Pysäkiltä bussiin tulevaisuuden linja-autopysäkit Suomessa Tekstiversio Atte Mantila Alku aina hankalaa... Suomen ensimmäinen linja-auto lähti reitilleen Turusta kohti Uuttakaupunkia vuonna 1905, mutta

Lisätiedot

Parkanon Yrittäjät, Ikaalisten Yrittäjät, Hämeenkyrön Yrittäjät

Parkanon Yrittäjät, Ikaalisten Yrittäjät, Hämeenkyrön Yrittäjät Tampere Yhteystiedot: Pirkanmaan Yrittäjät puh (03) 251 6500 Bussikuljetukset Linja-autoaseman edestä: klo 18.10-18.30 Nonstoppina, Tokeen Liikenne Parkanon Yrittäjät, Ikaalisten Yrittäjät, Hämeenkyrön

Lisätiedot

Kaikille avoin, jokamiesluokan Maisema-Triathlon Hämeenkyrössä 26.7.2015 klo 12.00.

Kaikille avoin, jokamiesluokan Maisema-Triathlon Hämeenkyrössä 26.7.2015 klo 12.00. Kaikille avoin, jokamiesluokan Maisema-Triathlon Hämeenkyrössä 26.7.2015 klo 12.00. Kilpailukeskus: Laitilan sillan pielessä, ent. Meijerin tontilla, os. Trossitie Sarjat ja matkat: Miehet yleinen, Naiset

Lisätiedot

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6.

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6. Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta Tehtäviä alakoulun 5.-6. -luokkalaisille Voima-asema 1. Mitä koneita tai työvälineitä näet kuvassa? 2.

Lisätiedot

Kotka Sillamäe Kotka Rahtipotentiaalin selvitys. 29.4.2008 Kotka Loppuseminaari Tutkimuspäällikkö Markku Haikonen

Kotka Sillamäe Kotka Rahtipotentiaalin selvitys. 29.4.2008 Kotka Loppuseminaari Tutkimuspäällikkö Markku Haikonen Kotka Sillamäe Kotka Rahtipotentiaalin selvitys 29.4.2008 Kotka Loppuseminaari Tutkimuspäällikkö Markku Haikonen 1 Kotka Sillamäe Kotka Rahtipotentiaalin selvitys Tutkimusotos: suuret huolinta- ja kuljetusyritykset

Lisätiedot

Koti Koskelassa kaikki on lähellä

Koti Koskelassa kaikki on lähellä Koti Koskelassa kaikki on lähellä Rakennamme uusia koteja valmiille asuinalueelle Emäpuuntielle Koskelaan, jossa kadut, puistot ja palvelut ovat jo rakennettu ja asuinympäristö on viihtyisä. Yliopistoon,

Lisätiedot

VR Matkustajaliikenne Suomessa ja Venäjällä

VR Matkustajaliikenne Suomessa ja Venäjällä VR Matkustajaliikenne Suomessa ja Venäjällä Kouvolan rautatieseminaari 13.12.2011 Ari Vanhanen Matkustajaliikenne VR-Yhtymä Oy VR on kehittynyt yhtä matkaa Suomen kanssa 1857: Asetus Suomen ensimmäisen

Lisätiedot

TKL:n linjat vuosittain Vuosi 1957

TKL:n linjat vuosittain Vuosi 1957 TKL:n linjat vuosittain Vuosi 1957 2 Lappi Hyhky 6,8 km 4 Järvensivu Rahola 12,1 km 5 Kalevankangas Pyynikki 4,7 km 6 Hippos Lamminpää 1.1. 19.5.1957 11,2 km Hipposkylä Lamminpää 20.5. 31.12.1957 12,3

Lisätiedot

Seuraavat kuvat ovat kirjasta Ankravee! Kirja uitosta, joka ilmestyi viime syksynä. Kirjassa on 1040 sivua ja yli 1200 kuvaa.

Seuraavat kuvat ovat kirjasta Ankravee! Kirja uitosta, joka ilmestyi viime syksynä. Kirjassa on 1040 sivua ja yli 1200 kuvaa. Seuraavat kuvat ovat kirjasta Ankravee! Kirja uitosta, joka ilmestyi viime syksynä. Kirjassa on 1040 sivua ja yli 1200 kuvaa. Lennart Segerstråhlen (1892-1975) öljyvärityö Puiden lauttakuljetus kuvaa vahvasti

Lisätiedot

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Osallistujat: Raimo Hämäläinen Vantaa Aulis Nikkanen Aarne Talikka Helsinki Salo yksinsoutuvene. Veneet: Sulkavan soutumalliset vuorosoutuvene ja Aloitimme kierroksen Tammenlahden

Lisätiedot

A. 1. TAUSTATIEDOT. Kaikki. 1. Sukupuoli. 1. Sukupuoli. 2. Ikä

A. 1. TAUSTATIEDOT. Kaikki. 1. Sukupuoli. 1. Sukupuoli. 2. Ikä A. 1. TAUSTATIEDOT 1. Sukupuoli 2. Ikä 1. Sukupuoli 3. Asuinpaikkakunta Reristeröity kotikuntasi 4. Katuosoite Osoitetietojen avulla määritetään, missä päin joukkoliikennepalvelut toimivat/eivät toimi

Lisätiedot

RESÄMÄTKOJÄ SUOMESSA. matkasuunnitelmia. 1925. SUOMEN MATKAILIJAYHDISTYKSEN laatimia

RESÄMÄTKOJÄ SUOMESSA. matkasuunnitelmia. 1925. SUOMEN MATKAILIJAYHDISTYKSEN laatimia Imatra Savonlinna Punkaharju SUOMEN MATKAILIJAYHDISTYKSEN laatimia matkasuunnitelmia. RESÄMÄTKOJÄ SUOMESSA 1925. Allaviitotut matkasuunnitelmat ovat aiotut ohjeiksi kesämatkoja suunniteltaessa ja voidaan

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA Etsi karttaan merkityt numeroidut kohteet ja tee niihin liittyvät tehtävät. Jokaisesta kohteesta on vanha kuva ja kysymyksiä. Voit kiertää kohteet haluamassasi järjestyksessä.

Lisätiedot

OPISKELIJAN KAUPUNKI

OPISKELIJAN KAUPUNKI OPISKELIJAN KAUPUNKI Ideoita, uhkia ja mahdollisuuksia kaupunkikehittämiseen Tutkimusraportti Maria Rytkönen & Juhani Saari Esityksen tulokset Juhani Saari Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

Taksioppilaiden aikatauluja ja reittejä voi kysellä suoraan liikennöitsijältä; Koulutaksi Jari Hänninen 0400 572 165

Taksioppilaiden aikatauluja ja reittejä voi kysellä suoraan liikennöitsijältä; Koulutaksi Jari Hänninen 0400 572 165 1 Koululaiskuljetukset Liperissä lv 2015 2016 14.8.2015 Ylämyllyn koulu ja esiopetus: Lentoaseman, Lautasuon ja Ylämylly/Honkalammen alueen oppilaat kulkevat pääsääntöisesti Linja- Karjalan linja-autoilla,

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Suomen Raamattuopiston Säätiö omistaa Kauniaisten kaupungissa tontin osoitteessa Helsingintie 10.

Suomen Raamattuopiston Säätiö omistaa Kauniaisten kaupungissa tontin osoitteessa Helsingintie 10. Kauniaisten kaupunki Kaupunginhallitus PL 52 02701 Kauniainen 20.1.2015 Suomen Raamattuopiston Säätiö Helsingintie 10 02700 Kauniainen K a u n i a i n e n Kv & Kh G r a n k u l l a S t f & S t s ånl p

Lisätiedot

Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa

Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa 1 Tiedotusvälineille Julkaisuvapaa 7.7.2006 klo 11:00 Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa Keskimääräinen karavaanariseurue käyttää leirintäaluepaikkakunnilla

Lisätiedot

LOPPI 23.4.2013. ja muistoja vuosilta 1961-1967 puhelinasentajaharjoittelijana Lopenkin maisemissa.

LOPPI 23.4.2013. ja muistoja vuosilta 1961-1967 puhelinasentajaharjoittelijana Lopenkin maisemissa. LOPPI 23.4.2013 ja muistoja vuosilta 1961-1967 puhelinasentajaharjoittelijana Lopenkin maisemissa. Nyt oltiin liikkeellä mukavasti Bussarin bussilla ja Matti toivotti ratin takaa mukavaa ja rauhallista

Lisätiedot

RAIMO UOLEVI LIUKKO. Latvavesillä VENERETKIÄ KOKEMÄENJOEN VESISTÖN ALAVESILLÄ

RAIMO UOLEVI LIUKKO. Latvavesillä VENERETKIÄ KOKEMÄENJOEN VESISTÖN ALAVESILLÄ RAIMO UOLEVI LIUKKO Latvavesillä VENERETKIÄ KOKEMÄENJOEN VESISTÖN ALAVESILLÄ Latvavesillä Raimo Uolevi Liukko Layout: R. Liukko Tekninen toteutus: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta 2010 ISBN 978-952-235-238-5

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin. Ohjeet on tehty viimeisten tietojen mukaan,

Lisätiedot

IMATRAN PAIKALLISLIIKENNE 1.7. - 15.8.2016

IMATRAN PAIKALLISLIIKENNE 1.7. - 15.8.2016 IMATRAN PAIKALLISLIIKENNE 1.7. - 15.8.2016 1 Reitti: Koskikatu - Joutsenonkatu - Lempeenlietteentie - Karhunkalliontie - Karhunkatu - Joutsenonkatu - Paperharjuntie - Pienmustalammentie - Saimaantie -

Lisätiedot

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY RISTEILYT SINISELLÄ SAIMAALLA KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT Lähtö Kuopiosta (ti, to, la) tai Savonlinnasta (ma, ke, pe) klo 9.00. Risteily Heinäveden reittiä pitkin neljän sulkukanavan ja kahden avokanavan kautta

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

YHTEYDET KANTA-HÄMEENLINNAAN. Sisällys

YHTEYDET KANTA-HÄMEENLINNAAN. Sisällys YHTEYDET KANTA-HÄMEENLINNAAN Sisällys YHTEYDET KANTA-HÄMEENLINNAAN... 0 Hauho... 1 Kalvola... 3 Renko... 4 Lammi ja Tuulos... 5 Palvelut Kanta-Hämeenlinnassa... 6 Joukkoliikenteen mahdollisuudet... 7 Pikavuorot...

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni

Suomi 3A. Torstai 1. kesäkuuta Syreeni Suomi 3A Torstai 1. kesäkuuta 2017 Syreeni Lämmittely: Juttele parin kanssa Mitä kuuluu? Millainen päivä sulla on ollut? Mitä sä teit viime viikolla? Kotitehtävä: harjoitus 7 Nominatiivi yksikkövartalo

Lisätiedot

Esteettömyyden kehittäminen Kotkassa (ESKO)

Esteettömyyden kehittäminen Kotkassa (ESKO) Työn tavoitteet: Kehittää erityisesti Kotkan palveluliikenteen esteettömyyttä määrittämällä kehittämistoimenpiteitä. Syventää Esteetön Kotka hankkeen kartoitustyötä liikennejärjestelyjen osalta. Lisätä

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

ASUNTOMARKKINAT KERAVALLA LISÄÄ KERROSTALO- VAI PIENTALOASUNTOJA?

ASUNTOMARKKINAT KERAVALLA LISÄÄ KERROSTALO- VAI PIENTALOASUNTOJA? ASUNTOMARKKINAT KERAVALLA LISÄÄ KERROSTALO- VAI PIENTALOASUNTOJA? Kari Puustinen 26.11.2014 Keravan Omakotiyhdistys Maailma muuttuu Talouksien koko pienentynyt ja yksin asuvia on entistä enemmän. 1-hengen

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

Viisas koulumatka luokka

Viisas koulumatka luokka Nämä ohjeet ovat Viisas koulumatka oppitunnin pitoa varten. Diaesityksen löydät osoitteesta: https://www.hsl.fi/oppilaitoksille/vinkkeja opetukseen Oppituntikokonaisuus on tarkoitettu 3. 6. luokkalaisille

Lisätiedot

Pori Tampere raideliikenteen jatkokehittäminen

Pori Tampere raideliikenteen jatkokehittäminen Pori Tampere raideliikenteen jatkokehittäminen Esittely Tenho Aarnikko tenho.aarnikko@sito.fi 28.11.2012 SATAKUNTAVALTUUSKUNTA 2 TYÖRYHMÄ Jäsenet: Porin kaupunki: apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus, työryhmän

Lisätiedot

MATKARAPORTTI TARTTO 27.3.2011-22.4.2011. Essi-Maria Lamppu

MATKARAPORTTI TARTTO 27.3.2011-22.4.2011. Essi-Maria Lamppu MATKARAPORTTI TARTTO 27.3.2011-22.4.2011 Essi-Maria Lamppu Hain vuonna 2010 syksyllä vaihtoon. Olin jo pitkään miettinyt vaihtoon lähtöä, sillä uskoin sen olevan ainutkertainen mahdollisuus päästä tutustumaan

Lisätiedot

Kuvia Kauniaisten keskusta-alueen muutoksesta 1900-luvun alusta vuoteen 2010. Muuttuva keskusta

Kuvia Kauniaisten keskusta-alueen muutoksesta 1900-luvun alusta vuoteen 2010. Muuttuva keskusta Kuvia Kauniaisten keskusta-alueen muutoksesta 1900-luvun alusta vuoteen 2010. Muuttuva keskusta GRANKULLA GRANKULLA KAUNIAINEN 1900-1910 (KAUNIAINEN) 1900-luvun alku - noin 1920-luvulle Thurmanin puistotie

Lisätiedot

Menestystarina jatkuu

Menestystarina jatkuu Menestystarina jatkuu Kaikki tietävät Autotalon Kamppia on kehitetty kaupunkilaisia palvelevana alueena yli 100 vuotta. Sotien jälkeen Helsingin keskustaan rakennettiin kiihtyvään tahtiin liikerakennuksia,

Lisätiedot

Oulu. Perustietoa!Oulusta! Suunnittelualue:!Kaukovainion! kaupunginosa! Kaukovainio!

Oulu. Perustietoa!Oulusta! Suunnittelualue:!Kaukovainion! kaupunginosa! Kaukovainio! Oulu Kaukovainio PerustietoaOulusta Oulussaasui1.1.2009yhteensä137061henkilöä asukastiheyson97,2asukastaperkm 2 henkilöautotiheyson457ajoneuvoa/tuhattaasukasta kohden Suunnittelualue:Kaukovainion kaupunginosa

Lisätiedot

Lähdöt lähes päivittäin (ei lauantaisin) klo 21:30 tai 20:00 (sunnuntaisin) Helsingistä.

Lähdöt lähes päivittäin (ei lauantaisin) klo 21:30 tai 20:00 (sunnuntaisin) Helsingistä. Sivu 1 / 7 Esittely 23h Päivä Tallinnassa risteily Lähdöt lähes päivittäin (ei lauantaisin) klo 21:30 tai 20:00 (sunnuntaisin) Helsingistä. Suositulla Ostosristeilyllä vietät yön laivalla ja Tallinnassa

Lisätiedot

LIIKKUMISEN OHJAUS 1

LIIKKUMISEN OHJAUS 1 LIIKKUMISEN OHJAUS 1 Liikkumisen ohjaus Mobility Management Liikkumisen ohjaus (engl. Mobility Management) on kestävän liikkumisen edistämistä erilaisin kannustavin toimenpitein kuten neuvonnalla, markkinoinnilla,

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

The Plaza to be. PILKE ja HEHKU Plaza Business Parkin parhaat toimitilat odottavat sinua. PILKE JA HEHKU kiinteistömme yrityskeskittymässä

The Plaza to be. PILKE ja HEHKU Plaza Business Parkin parhaat toimitilat odottavat sinua. PILKE JA HEHKU kiinteistömme yrityskeskittymässä The Plaza to be. PILKE ja HEHKU Plaza Business Parkin parhaat toimitilat odottavat sinua. PILKE JA HEHKU kiinteistömme yrityskeskittymässä Naapurisi: inspiraatio ja menestys. Toteuta suunnitelmasi Kehittyvä

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

ARVOJEN TIIVISTELMÄ. Hiedanranta - kulttuurihistoriallisten aikakausien kerrostumat HIEDANRANNAN IDEAKILPAILU 2016

ARVOJEN TIIVISTELMÄ. Hiedanranta - kulttuurihistoriallisten aikakausien kerrostumat HIEDANRANNAN IDEAKILPAILU 2016 HIEDANRANNAN IDEAKILPAILU 2016 Hiedanranta - kulttuurihistoriallisten aikakausien kerrostumat ARVOJEN TIIVISTELMÄ Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön kehittäminen, 15.4.2016 Hiedanranta - keskeisimmät

Lisätiedot

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä. Klaukkalan koulu 30.1.

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä. Klaukkalan koulu 30.1. Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020 Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä Klaukkalan koulu 30.1.2014 Vaihe 1A. Osallistujia pyydettiin kertomaan, millaiset olisivat

Lisätiedot

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen

Velkaperää. ennen ja nyt. Opaskurssi 2005 Satu Halonen Velkaperää ennen ja nyt Opaskurssi 2005 Velkaperää ennen ja nyt Arkkitehti Birger Brunilan piirtämän ja vuonna 1930 vahvistetun asemakaavan mukaan kaupungin osiin XII XIV kaavoitettiin uusia omakotitontteja.

Lisätiedot

Liikenneministeri Anu Vehviläinen. Helsingin asemakapasiteetin nopea kehittäminen on välttämätöntä

Liikenneministeri Anu Vehviläinen. Helsingin asemakapasiteetin nopea kehittäminen on välttämätöntä Liikenneministeri Helsingin asemakapasiteetin nopea kehittäminen on välttämätöntä Helsingin ratapihan liikenteellinen toimivuus on nousemassa junaliikenteen kasvun esteeksi. Eri selvityksissä tilanne on

Lisätiedot

Raitiotiehankkeen eteneminen

Raitiotiehankkeen eteneminen 23.2.2016 Raitiotiehankkeen eteneminen Raitiotien suunnittelu alkaa 16.6. Kaupunginvaltuusto hyväksyi raitiotien yleissuunnitelman ja päätti raitiotien suunnittelun jatkamisesta 15.6. Valtuusto päätti

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, toimistotilat

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, toimistotilat energianero Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, toimistotilat TOIMITILOJA JÄRJELLÄ JA TUNTEELLA Tikkurila lyhyesti Tikkurila on Vantaan hallinnollinen keskus, jossa palvelut ovat lähellä. Keskustassa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 6 25.02.2016. 6 Asianro 1347/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 6 25.02.2016. 6 Asianro 1347/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) 6 Asianro 1347/08.01.00/2016 Kuopion ja Siilinjärven kannusteurakkasopimusten kesäliikenteet 2016 Kaupunkiliikenne Kohde 1 Joukkoliikennepäällikkö Jani Reinikainen

Lisätiedot

MOBILITY AS A SERVICE HÄMEENLINNA

MOBILITY AS A SERVICE HÄMEENLINNA MOBILITY AS A SERVICE HÄMEENLINNA Liikkuminen palveluna: Maas - Eri liikkumismuodot on yhdistetty puhelinsovelluksen avulla toisiinsa - Ovelta ovelle-palvelu LIIKKUMINEN KASVUKÄYTÄVLLÄ Mobiilipalvelu mahdollistaa

Lisätiedot

Joukkoliikenteen esteettömyys, Case TKL 25. Esteetön liikkumisympäristö -koulutus, Tampere 1.2.2006

Joukkoliikenteen esteettömyys, Case TKL 25. Esteetön liikkumisympäristö -koulutus, Tampere 1.2.2006 Joukkoliikenteen esteettömyys, Case TKL 25 Esteetön liikkumisympäristö -koulutus, Tampere 1.2.2006 TKL 25 - Selvityksen tavoitteet 2 Tarkastella matkaa ovelta ovelle Matkustajainformaatio ennen matkaa,

Lisätiedot

PALVELUTASON KEHITTÄMINEN IMATRAN PAIKALLISLIIKENTEESSÄ. Pekka Vähätörmä Pekka.vahatorma@ramboll.fi Puh. 0400 543 678

PALVELUTASON KEHITTÄMINEN IMATRAN PAIKALLISLIIKENTEESSÄ. Pekka Vähätörmä Pekka.vahatorma@ramboll.fi Puh. 0400 543 678 PALVELUTASON KEHITTÄMINEN IMATRAN PAIKALLISLIIKENTEESSÄ Pekka Vähätörmä Pekka.vahatorma@ramboll.fi Puh. 0400 543 678 KESKEISIMMÄT PALVELUTASON MITTARIT Liikennöintiaika eli tarjonnan ajallinen laajuus

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Joukkoliikenteen pysäkki

Joukkoliikenteen pysäkki Joukkoliikenteen pysäkki Joukkoliikenteen pysäkin pakolliset ominaisuustiedot on esitetty paksummalla fontilla, muut ominaisuustiedot ovat vapaaehtoisia. Pysäkillä voi olla joko suomen- tai ruotsinkielinen

Lisätiedot

VOIMASSA 28.12.2015-31.5.2016

VOIMASSA 28.12.2015-31.5.2016 www.toysanlinja.fi Puh. 014-336 4000, 0400-644 504 keuruu@toysanlinja.fi TAMPERE-ORIVESI-VILPPULA-MÄNTTÄ-KEURUU-JYVÄSKYLÄ M-P L M-P,SS P M-L P M-P SS 6.05 6.05 15.00yy 15.20 Tampere laituri 6 10.55 14.30

Lisätiedot

1.6. 31.8. ma-su 11 17, klo 17 päivän viimeinen opastus museoalueelle, talviaikaan ma-pe 9-15.

1.6. 31.8. ma-su 11 17, klo 17 päivän viimeinen opastus museoalueelle, talviaikaan ma-pe 9-15. Sagalundin museo, Sagalunds museum * Sijainti: Kemiönsaari Omistaja: Sagalundin museosäätiö Aukioloajat: 1.6. 31.8. ma-su 11 17, klo 17 päivän viimeinen opastus museoalueelle, talviaikaan ma-pe 9-15. Aikuiset

Lisätiedot