Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön"

Transkriptio

1 Ohjeet päivitetty Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön Sisällysluettelo 1 Selainvaatimus julkaisujärjestelmän ylläpitopuolella 2 Kirjautuminen Episerver -julkaisujärjestelmään 2 Yleistä tietoa Episerver -julkaisuohjelmiston käytöstä (vrt. entinen Combo) 3 Sisältöjen muokkaus uudessa julkaisujärjestelmässä 3 Muokkaustilaan meneminen hae muokattava sivu ylläpitovalikosta 3 Omalle sivustolle oikotie Suosikit -välilehdelle 4 Vinkkejä sisältösivun ulkoasun muokkaamiseen 5 Tallentaminen ja päivitettyjen sivujen julkaiseminen 5 Tallennetun, mutta ei vielä julkaistun version hakeminen muokkaustilaan 5 Linkkien tekeminen 7 Linkin tekeminen menuvalikoihin 8 Sivujen poistaminen 8 Ylläpitovalikko ja uusien sivujen luominen 9 Uuden sisältösivun luominen 9 Sivujen valikkojärjestyksen muokkaaminen (vasen menuvalikko) 9 Sivun piilottaminen näkymättömiin menuvalikosta 10 Uuden sivun luomisessa huomioitavaa sivujen nimeäminen Episerverissä 11 Yleisiä ohjeita sivujen nimeämiseen 12 Tiedotteiden luominen (kun uutisluettelo on jo olemassa) 13 Tiedotteiden linkittäminen toiseen tiedoteluetteloon 13 Taulukot 14 Uuden taulukon luominen Muokkaa -välilehdellä (tekstieditorissa) 14 Olemassa olevan taulukon ominaisuuksien muokkaaminen 14 Solun ominaisuuksien muokkaaminen 15 Sarakkeiden ja rivien leveyden määrääminen 15 Aloitussivun ja Etusivun rakenne Episerverissä tietoa etusivujen päivittäjille 15 Aloitussivu (Startpage) näyttää Muokkaa-tilassa erilaiselta kuin muut sivut 15 Etusivun rakenne ylläpitovalikossa ja etusivun sisällön päivittäminen 16 Tiedostonhallinta - kuvien ja tiedostojen tuominen Episerveriin ja sivuille 17 Kuvien ja tiedostojen (esim. pdf ja word -dokumentit) tuominen Episerveriin 17 Kuvan tuominen Episerverin tiedostonhallinnasta www-sivulle 17 Asiakirjan (dokumenttitiedoston) linkittäminen www-sivulle 17 Omat suosikit -toiminto nopeuttaa kansion hakemista Tiedostonhallinnassa 17

2 2 Käytännön ohjeita Episerver/G3 -julkaisujärjestelmän käyttöön Tässä ohjeessa esitellään sisällön ylläpitäjille uuden julkaisujärjestelmäversion käyttöön liittyviä neuvoja ja vinkkejä. Esille on nostettu kohtia, joiden kanssa sisällön ylläpitäjät käytännön työssä joutuvat tekemisiin. Sisällön muokkaamisen perusohjeet löytyvät erillisestä Logican toimittamasta koulutusmateriaalista. Selainvaatimus julkaisujärjestelmän ylläpitopuolella IE 7 < Episerverin ylläpitopuoli toimii Internet Explorer 7 -versiolla tai uudemmalla. Muiden selaimien toimivuudesta ei ole ylläpitopuolella takeita, esim. IE 6 ja vanhemmat sekä Mozilla/Firefox muuttavat muokkaustilan/tekstieditorin asetuksia. HUOM! Mikäli IE 8 - versiota käytettäessä valikon ja sisällön rakenteet ovat siirtyneet paikoiltaan muokkaustilassa, klikkaa selaimen osoitekentän oikealla puolella olevaa Yhteensopivuusnäkymä-kuvaketta. (Internetissä sivuja voi katsoa eri selaimilla) (KUVA 0: Klikkaa IE8:ssa Yhteensopivuus-kuvaketta, että sivun rakenne pysyy koossa muokkaustilassa) Kirjautuminen uuteen julkaisujärjestelmään (G3/Episerver) Selaimen osoitekenttään: Selaimeen avautuu Episerverin sisäänkirjautumissivu, johon kirjaudutaan omalla henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jos et ole vielä saanut Episerveriin tunnuksia tai olet unohtanut ne, pyydä uudet. Voit vaihtaa salasanan kirjauduttuasi sisään valitsemalla Episerverissä Omat asetukset - välilehti ja sieltä Muuta salasana.

3 Yleistä tietoa Episerver -julkaisuohjelmiston käytöstä (vrt. entinen Combo) 3 Episerver -julkaisujärjestelmän toimintalogiikka on tuttu muusta Windows-ympäristöstä ja ohjelmistoista. Jos on käyttänyt esim. tekstinkäsittelyohjelmistoja kuten Word, tai tietokoneen tiedostonhallintaa, samoilla periaatteilla toimivan Episerverin käyttö on helppo omaksua. Normaalit tietokoneen (Windows-ympäristö) näppäin- ja hiirikomennot toimivat Episerverissä. Esim. tiedostoja ja sivuja voi siirrellä, kopioida tai poistaa raahaamalla tai leikkaa liitä komennoilla (hiiri tai näppäimet ctrl+). Episerverissä näkee heti miltä muokatut sivut näyttävät. Muokkaustilan Näytä -tilassa tai Näyttötilaan -kuvaketta klikkaamalla sivun saa katsottavakseen sivun koko ruudulle. Huom! Eri kuvakkeiden/näppäinten tarkoituksen saa selville viemällä kursorin kuvakkeen päälle. Pieneen laatikkoon avautuva teksti kertoo kuvakkeen toiminnon. Sisältöjen päivittäjän kannalta Episerverin kolme tärkeintä toiminto-osaa: 1. Www-sivujen / sisältöjen muokkaustila. Näytä, Muokkaa ja Versionhallinta - välilehdet keskialueella. Muokkaa-tilan tekstieditorissa tehdään muutokset sivun sisältöosaan. Muokkaukset tallennetaan ja julkaistaan täältä. 2. Ylläpitovalikko. Vasemmassa reunassa olevan ylläpitovalikon hakemistopuusta mm. haetaan esille muokattava sivu, luodaan uusia sivuja, poistetaan sivuja sekä vaihdetaan sivujen järjestystä. 3. Tiedostonhallinta. Episerverin Tiedostonhallintaan tallennetaan omalta tietokoneelta tuotavat kuvat ja asiakirjat. Sieltä ne myös näytetään www-sivuilla. 1. Sisältöjen muokkaus uudessa julkaisujärjestelmässä Sisältösivuja päivitetään Muokkaa -tilan tekstieditorissa. 1.1 Muokkaustilaan meneminen hae muokattava sivu ylläpitovalikosta Hae vasemman reunan sivupuurakenteesta sivusto, jonka rakennetta haluat muokata tai sivu, jonka sisältöä haluat päivittää. Alavalikot (alasivut) avautuvat näkyviin klikkaamalla otsikon edessä olevaa plus-merkkiä. Lukon kuvat otsikon jäljessä tarkoittavat sitä, että sinulla ei ole muokkausoikeutta ko. sivulle. > Avaa sivupuurakennetta plus-merkeistä kunnes näet oman sivustosi. > Klikkaa sivusi otsikkoa, joka muuttuu lihavoiduksi (Valittuna oleva sivu näkyy aina lihavoituna ylläpitovalikossa). > Oikealla olevaan editoritilaan avautuu näkyviin ko. sivu (= Avattuna on Näytä -välilehti, joka näyttää julkaistuna olevan www-sivuversion). > Kun haluat päivittää sivua, klikkaa yläpuolella olevaa Muokkaa -välilehteä. > Sisältösivun (= Tavallinen www-sivu ) sisältöä päivitetään tekstieditorin laatikossa.

4 4 (Huom. Etusivu on ns. Startpage, jonka Muokkaa -välilehdellä on määritelty sivuston rakenteeseen liittyviä määrittelyjä, siksi Etusivun (=Startpage) Muokkaa -sivu on erilainen kuin varsinaisten sisältösivujen (= Tavallinen www-sivu ) Muokkaa -välilehti.) (KUVA 1: Näkymä Muokkaa -välilehden tekstieditorista, jossa päivittäjien työskentely pääasiassa tapahtuu. Tavallisten www-sivujen sisältö tehdään ja muokataan Muokkaa -välilehden tekstieditorissa tuttuja kuvakkeita apuna käyttäen. Vasemmalta ylläpitovalikosta valitaan ensin sivu, jota halutaan muokata ja sen jälkeen Muokkaa -välilehti. Hyperlinkit näkyvät Muokkaa -tilan tekstieditorissa keltaisella pohjalla. Työskentelyn nopeuttamiseksi, omille sivuille voi tehdä oikotien Suosikit -välilehdelle.) Omalle sivustolle oikotie Suosikit -välilehdelle VINKKI Lisäämällä oman sivustosi Suosikkeihin nopeutat työskentelyä Voit lisätä päivitysvastuulla olevan sivustosi suosikkeihin, jolloin pääset oikotietä suoraan omalle sivullesi, ilman sivun hakemista ylläpitovalikon sivupuurakenteesta. Tämä helpottaa sivun löytämistä jatkossa ja nopeuttaa työskentelyä. > Hae oma sivustosi ylläpitovalikon sivupuusta. Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä sivun otsikkoa (joka muuttuu lihavoiduksi). Avautuvasta laatikosta klikkaa alimpana olevaa kohtaa Lisää suosikkeihin. Valittu sivu sekä kaikki sen alla olevat alasivut muodostavat tämän jälkeen Suosikit -välilehdelle oikopolun omille sivuillesi. > Tästä lähtien pääset käsiksi omille sivuillesi helposti ja nopeasti valitsemalla ylläpitovalikon yläpuolelta Suosikit -välilehden.

5 1.2 Vinkkejä sisältösivun ulkoasun muokkaamiseen 5 Sivujen siirron (G2:sta G3:een) seurauksena joidenkin sisältösivujen muotoilu on saattanut muuttua (esim. tekstityyppi on muuttunut normaalia suuremmaksi, lihavoiduksi, otsikkotyyppiseksi tms.) Erityisesti muutoksia esiintyy sivuilla, joilla on taulukkoja. Tekstieditorin muokkauskomennot eivät välttämättä toimi kunnolla tällaisilla sivuilla. Tällöin tekstieditorissa kannattaa toimia seuraavasti: Valitse kaikki teksti (esim. ctrl+a) ja sen jälkeen valitse tekstieditorin pudotusvalikosta kohta Poista muotoilu. Kaikki teksti muuttuu leipätekstin oletusfontiksi. Muotoile tämän jälkeen esim. otsikot uudelleen. Muualta kopioidut tekstit kannattaa liittää tekstieditoriin Liitä muotoilemattomana - komennolla Tyylisuositukset Leipätekstissä käytetään julkaisujärjestelmän oletusfonttia ja fonttikokoa. Perustekstiä ei siten ole syytä tai tarvetta muotoilla erikseen (erityistilanteita lukuun ottamatta). Pääotsikossa käytetään Heading 1 (Oletuksena olevan Heading2:n sijaan) Otsikot muutetaan isoista pieniksi kirjaimiksi (MATKAILU > Matkailu). Muutenkin vältetään kirjoittamista ISOILLA KIRJAIMILLA. 1.3 Tallentaminen ja päivitettyjen sivujen julkaiseminen Tallennusnäppäimet Muokkaa -välilehdellä (ks. KUVA 2C) > Tallenna ja julkaise : Tallentaa ja samalla julkaisee Muokkaa -tilassa sivulle tehdyt päivitykset ( = päivitys tulee välittömästi käyttäjien nähtäville julkiselle www-sivulle). > Tallenna : Voit tehdä muokkaustilassa välitallennuksia, ja julkaista sivun vasta myöhemmin Tallennetun, mutta ei vielä julkaistun version hakeminen muokkaustilaan: Mikäli poistut välillä sivulta, jonka olet tallentanut mutta et julkaissut, viimeksi tallennettu versio pitää hakea erikseen Versioluettelosta (KUVA 2A) muokkaustilaan, sillä muokkaustilassa esille tulee aina se versio, joka on julkaistuna. Hae tallennettu, mutta ei julkaistu versio esille seuraavasti: Vaihe 1: Klikkaa Versioluettelo -välilehti näkyviin. Avautuvalla välilehdellä on luettelo aiemmin tallennetuista sivuversioista. Julkaistuna olevan version kohdalla lukee Julkaistu versio. Viimeksi tallennettu, mutta ei julkaistu versio on luettelossa alimpana Ei valmis -tilassa. -> Klikkaa Julkaistun version perässä olevaa Vertaa keskenään -painiketta. (ks vaihe 2)

6 6 (KUVA 2A: Versioluettelosta saa haettua tallennetut versiot esille. Viimeksi tallennettu julkaisematon versio on alimpana Ei valmis -tilassa. Ei valmis -version saa muokkaustilaan klikkaamalla Julkaistu versio - tilassa olevan sivun perästä Vertaa keskenään -painiketta. > Siirry vaiheeseen 2.) (KUVA 2B: Versioluettelo vaihe 2. Vasemmalla on tallennettu (Ei valmis) versio, oikealla julkaistu versio.) Vaihe 2:

7 Näkyviin tulee kaksi sivua, joista vasemmalla puolella on viimeksi tallennettu versio ( Ei valmis ) ja oikealla puolella julkaistu versio. (KUVA 2B) 7 -> Valitse Muokkaa -välilehti, jolloin muokkaustilaan avautuu Ei valmis -versio sivusta (vasemmalla oleva). Tee haluamasi lisämuutokset normaalisti tekstieditorissa. Kun sivu on valmis julkaistavaksi, klikkaa Tallenna ja julkaise. Vinkki: Aiemmin julkaistuja versioita voi hakea ja ottaa käyttöön Versioluettelo - välilehdeltä, esim. jos sivun muotoilu on vahingossa sotkeutunut peruuttamattomasti. (Silloin kun sivua ei ole vielä tallennettu, tekstieditorissa tehtyjä virheitä voi perua Kumoa -painikkeella tai Peruuta -komennolla.) Vanhoja versioita voi poistaa Versioluettelosta klikkaamalla Poista. Näkyvissä on kymmenen edellistä versiota, sitä aiemmat poistuvat automaattisesti versioluettelosta. 1.4 Linkkien tarkistaminen Vanhojen sivujen siirron jälkeen linkkien pitäisi pääosin toimia, mutta ei sataprosenttisen varmasti, minkä takia linkkien toimivuus tulee tarkistaa ja tarvittaessa linkit korjata. (Toimivuuden lisäksi, tarkista ylläpitovalikosta, että linkki myös johtaa oikealle sivulle, eikä esim. roskakoriin.) Huom. Poikkeuksena saman sivun sisälle johtavat ankkurilinkit, jotka täytyy korjata Linkkien tekeminen Kirjoita linkkiteksti tekstieditoriin ja maalaa kursorilla teksti, johon haluat hyperlinkin. Klikkaa Lisää hyperlinkki -kuvaketta (tekstieditorin yläpuolella, maapallo+ketju). Avautuvassa Linkin ominaisuudet valintaikkunassa: Valitse (pallopainikkeesta) Linkin kohde : > Tässä Web-sivustossa oleva sivu - Käytetään kun tehdään linkki julkaisujärjestelmän sisällä saman sivuston toiselle sivulle. Valinnan jälkeen klikkaa Osoite-kentän oikealla puolella olevaa kuvaketta. Avautuvassa valintaikkunassa hae ylläpitovalikosta se sivu, jolle haluat linkin johtavan ja klikkaa sivua sekä Ok ja Ok. > Toisen sivuston sivu - Linkki ulkoiselle Web-sivustolle. Kirjoita Osoite-kenttään sen www-sivun osoite, jolle haluat linkin johtavan. > Kirjanmerkki ns. ankkurilinkki, joka johtaa haluttuun kohtaan samalla sivulla. Vie kursori tekstieditorissa siihen kohtaan, johon haluat tehdä kirjanmerkin. Sen jälkeen klikkaa Lisää kirjanmerkki -kuvaketta (vihreät pukit). Avautuvaan valintaikkunaan kirjoita kirjanmerkille jokin nimi ja ok (huom. tekstieditoriin ei jää mitään merkkiä näkyviin kirjanmerkistä). Maalaa tämän jälkeen se sana, jonka haluat linkiksi äsken tehtyyn kirjanmerkkiin. Klikkaa Lisää hyperlinkki -kuvaketta. Valitse valintaikkunasta Tällä sivulla oleva kirjanmerkki sekä valitse sen jälkeen pudotusvalikosta äsken antamasi kirjanmerkin nimi. Ok. Tehdyt linkit näkyvät tekstieditorissa keltaisella pohjalla alleviivattuina. Jos teet linkin tiedostoon, valitse Lisää asiakirja ja jatka yllä olevien ohjeiden mukaan.

8 8 (KUVA: Linkkien tekeminen. Linkin ominaisuudet ja kohde määritellään valintaikkunassa. Tässä Websivustossa oleva sivu eli sisäinen linkki haetaan Osoite: -kentän perässä olevasta -painikkeesta, joka avaa ylläpitovalikon omaan ikkunaan.) Linkin tekeminen menuvalikkoon > Ulkoinen linkki menuvalikkoon (uusi linkki): Uusi sivu > Luo ulkoinen linkki > Muokkaa -tilassa anna linkille Nimi ja täytä Ulkoisen linkin polku www-osoitteella. Oikotie/ulkoinen linkki -välilehdellä voi vielä määritellä kohdekehyksen (Jätä kohtaan Linkin tyyppi Normaali linkki, eli ulkoisen linkin määritteleminen ei ole enää tarpeellista täällä.) Tallenna ja julkaise. > Sisäinen linkki menuvalikkoon (uusi linkki): Uusi sivu > Luo uusi sivu > Muokkaa tilassa anna linkille nimi Nimi -kenttään. Valitse seuraavaksi Oikotie/ulkoinen linkki välilehti ja sieltä Linkin tyyppi joko Sisäinen oikotie tai Hae tiedot kohteesta. Klikkaa alapuolelta kolmen pisteen näppäintä ja hae avautuvasta Episerverin sivupuusta se sivu, jolle haluat linkin johtavan. Tallenna ja julkaise. >>> Sisäinen oikotie = Linkki avaa sivun siinä ympäristössä missä se sijaitsee ja vie pois käyttäjän nykyiseltä sivulta (siirtyy esim. kokonaan toisen hallinnonalan sivuille). >>> Hae tiedot kohteesta = Linkki avaa muualla sivustossa olevan sisältösivun sen sivun keskialueelle, jolla käyttäjä on (käyttäjä pysyy esim. sen hallinnonalan sivuympäristössä, josta on linkkiä klikannut.) 1.5 Sivujen poistaminen Huom! Poistaessasi sivuja, varmista, ettei poistettavalla sivulla ole sellaisia alasivuja, joita et halua tuhota: Sivun poistaminen ylläpitovalikosta poistaa samalla kaikki ko. sivun alasivut. Eli jos haluat poistaa sivun, jolla on alasivuja, siirrä ensin ylläpitovalikossa alasivut pois tuhottavan sivun alapuolelta. Episerverissä poistetut sivut jäävät joksikin aikaa roskakoriin, josta voit tarvittaessa vielä palauttaa ne.

9 2. Ylläpitovalikko ja uusien sivujen luominen Uuden sisältösivun luominen 1. Klikkaa ensin ylläpitovalikossa sitä sivua, jonka alle haluat luoda uuden sivun. 2. Klikkaa vasemman yläkulman valkoista arkki-kuvaketta, jonka jälkeen avautuvalta sivulta klikkaa Luo Tavallinen www-sivu (= uusi tavallinen sisältösivu). HUOM. Katso yksityiskohtaiset ohjeet uuden sivun luomisesta Logican oppaasta. Useimmille pääsivuille valikkorakenteet on jo tehty valmiiksi uudessa julkaisujärjestelmässä. Sen sijaan esim. toimialojen alasivujen valikoita päivittäjät voivat Episerverissä järjestellä ja muokata itse sekä luoda uusia sivuja. G3:ssa uusi ominaisuus on, että luodut sivut muodostavat automaattisesti sivun vasemmassa laidassa näkyvän menuvalikon linkkeineen. (KUVA: Ylläpidon valikko muodostaa samalla automaattisesti julkisen sivuston valikon) 2.2 Sivujen valikkojärjestyksen muokkaaminen (vasen valikko) Hallinnonalan, yksikön tms. tiedoston ylin sivu (esim. kuva yllä: Liikunta) on hallinnonalan etusivu. Alasivut näkyvät valikoissa sisennettynä. Valikon voi järjestää useallakin tavalla, esim. aakkosjärjestykseen tai lajitteluindeksin mukaan. Lajitteluindeksiä käyttämällä sivut voi laittaa itse haluamaansa järjestykseen.

10 10 Huom. lajitteluindeksin mukainen järjestys toimii vasta, kun kaikille ko. sivun alasivuille on määritelty lajittelutavaksi lajitteluindeksi. -> Valitse ko. sivu ja Muokkaa -välilehti -> Valitse: Lisätiedot -välilehti -> Lajittelujärjestys: Valitse alasvetolaatikosta Lajitteluindeksin mukaan -> Lajitteluindeksi (oletusarvo 100): Anna sivulle numeroluku. Huom! Sivujen järjestys valikossa määräytyy tämän numeroluvun perusteella. Pienimmän luvun saava sivu näkyy valikossa ylimpänä, suurimman luvun sivu alimpana. Anna ylimmälle sivulle luvuksi esim. 100, seuraaville 200, 300 jne., jolloin voi myöhemmin lisätä väliin sivuja. -> Tallenna ja julkaise (KUVA: Valikkolinkkien järjestyksen määrääminen lajitteluindeksin avulla.) 2.3 Sivun piilottaminen näkymättömiin menuvalikosta Kaikkien alasivujen ei välttämättä ole tarpeellista näkyä vasemman laidan valikossa (varsinkin jos alasivuja on paljon, muodostuu valikosta pitkä). Harkitse tuleeko sivu valikkoon vai riittääkö, että alasivulle pääsee sisältösivulta olevalta linkiltä. (Lisäksi pääylläpitäjät voivat joskus tarvita sivukokonaisuuksille ns. yläsivuja, eikä tällaisia tyhjiä sivuja luonnollisestikaan näytetä valikoissa.) Sivun saa pois näkyvistä valikosta: -> Valitse ko. sivu ja Muokkaa -välilehti -> Valitse: Lisätiedot -välilehti -> Ota rasti pois kohdasta Näytä sivu valikoissa (on oletuksena aina valittuna) -> Tallenna ja julkaise

11 2.4 Uuden sivun luomisessa huomioitavaa sivujen nimeäminen Episerverissä (G3) 11 Luodessasi uusia sivuja, kiinnitä huomiota sivujen nimiin, koska sivun nimi tulee näkymään julkisesti selaimen lisäksi web-osoitteessa, valikossa sekä sisältösivun yläreunassa näkyvässä ns. murupolussa. Ennen uusien sivujen julkaisua on syytä tarkistaa myös vanhasta G2:sta siirrettyjen sivujen nimet ja nimetä ne tarpeen tullen uudelleen. Kiinnitä huomiota seuraaviin kohtiin: -> Valitse ko. sivu ja Muokkaa -välilehti (Avaa automaattisesti Tiedot -välilehden) Nimi : Anna sivulle ytimekäs ja kertova nimi. Tämä nimi näkyy mm. sivupuurakenteessa (murupolussa). Tämän nimen perusteella määräytyy myös sivun nimi Web-osoitteessa. Valikkonimi : Nimi joka näkyy www-sivun valikossa (vasen tai ylävalikko). Käytännössä yleensä annetaan sama nimi kuin yllä oleva sivun Nimi, mutta valikkonimi voi olla myös erilainen. Jos valikkonimi -kohtaa ei täytetä, valikkonimeksi tulee automaattisesti sivun Nimi. -> Seuraavaksi valitse Lisätiedot -välilehti: Katso mikä on Sivun nimi Web-osoitteessa. Tähän kohtaan tulee automaattisesti sivun Nimi sen jälkeen kun uusi sivu on tallennettu ensimmäisen kerran. JOS sivun nimeä on muutettu ensimmäisen tallennuskerran jälkeen, tarkista, että myös Sivun nimi Web-osoitteessa vastaa sivun uutta nimeä. Sivun nimi Web-osoitteessa on syytä tarkistaa, koska tämän mukaan määräytyy sivun Web-osoite. (Huomaa, että Web-osoitteessa useamman sanan välissä käytetään tavuviivaa - ja sanat kirjoitetaan yhteen. Ei ääkkösiä tms. Esim. Yksityisen-paivahoidontuet) Sisältöalueen keskiosan ja oikean palstan yhdistäminen yhdeksi alueeksi > Muokkaa -välilehdellä laita rasti kohtaan Näytä koko data-alueella (sivun alareunassa).

12 12 (KUVA: Tarkista, että Sivun nimi Web-osoitteessa vastaa Tiedot -välilehdellä annettua sivun Nimeä.) Yleisiä ohjeita sivujen nimeämiseen (uudet sivut tai vanhojen sivujen uudelleennimeäminen) - erityisesti sivupuurakenteen huomioon ottaminen nimeämisessä Koska sivujen nimet tulevat automaattisesti näkyviin uudessa julkaisujärjestelmässä Webosoitteeseen ja sivupuurakenteeseen (murupolkuun), tulee sivujen nimeämiseen kiinnittää erityishuomiota. Anna mielellään lyhyehkö, ytimekäs ja asiasta kertova nimi. Vältä pitkiä sanoja tai sanayhdistelmiä, ettei Web-osoite veny tarpeettoman pitkäksi. Huomioi oikeinkirjoitus ja aloita isolla alkukirjaimella. Älä käytä sanojen välissä alaviivoja tms. ( Vesimittarin_käyttöohjeet -> Vesimittarin käyttöohjeet ) Poista mahdolliset ylläpitopuolen käyttäjille tarkoitetut muistutukset tms. nimistä (esim. RMK_vesimittari -> Vesimittari) Eli vanhan Combon käytäntöjä ei enää käytetä, koska annetut nimet näkyvät monessa eri kohdassa. Mieti myös sivupuurakenteen (murupolun) kokonaisuutta nimetessäsi sivuja. Ota huomioon se, että sivupuurakenne kertoo edetessään myös alasivuista, joten alasivuja ei tarvitse selittää jokaisen sivun nimessä. Muodosta loogisesti ja mahdollisimman lyhyenä etenevä polku. (EI esim: / Verkkolomakkeet / Vesimittarin verkkolomake / Verkkolomakkeen käyttöohjeet) (VAAN suositeltavampaa:./ Verkkolomakkeet / Vesimittari / Käyttöohjeet )

13 13 (KUVA: Murupolku sisältösivun yläreunassa muodostuu sivuille annetuista nimistä.) 2.5 Tiedotteiden luominen (kun uutisluettelo on jo olemassa) 1. Klikkaa ylläpitovalikossa sitä uutisluettelosivua, jonka alle haluat luoda uuden tiedotteen. 2.Klikkaa vasemman yläkulman valkoista arkki-kuvaketta, jonka jälkeen avautuu uusi Uutissivu, jolle annetaan Nimi (= on samalla tiedotteen linkkiotsikko) sekä tekstieditoriin otsikko ja tiedotteen teksti. Aloita julkaisu ja Lopeta julkaisu -kohtiin voi määritellä automaattisen julkaisu- ja poistamispäivämäärän. HUOM. Katso yksityiskohtaiset ohjeet tiedotesivujen luomisesta Logican oppaasta. Uutisluettelo on yleensä tehty ylläpitovalikkoon Etusivu-otsikon alle esim. Ajankohtaista - nimisenä. Tämän Uutisluettelosivun alla olevat sivut ovat uutissivuja (tiedotteita) tyypiltään, ja tänne myös luodaan uudet tiedotteet. (Jos et ole varma uutisluettelon sijainnista, voit katsoa onko esim. Ajankohtaista -sivu tyypiltään Uutisluettelo viemällä kursorin Ajankohtaista-nimen päälle. Mikäli avautuvassa keltaisessa laatikossa lukee Sivun tyyppi: Uutisluettelo, uudet tiedotteet tehdään tänne.) Sivuston rakenteesta riippuen Ajankohtaista -uutisluetteloon tehdyt tiedotteet tulevat Ajankohtaista -sivun lisäksi näkyviin automaattisesti myös etusivun Ajankohtaista -laatikkoon.) Tiedotteiden linkittäminen toiseen tiedoteluetteloon Johonkin tiedoteluetteloon tehdyn tiedotteen voi laittaa näkymään toiseen tiedoteluetteloon (esim. etusivun Ajankohtaista -tiedoteluetteloon) seuraavasti: Kopioi ensin valmiin tiedotteen otsikko. Klikkaa ylläpitovalikosta sitä tiedoteluetteloa, johon haluat valmiin tiedotteen linkittää > Luo uusi sivu > Liitä kopioitu otsikko Nimi -kenttään > Avaa Oikotie / ulkoinen linkki välilehti > Linkin tyyppi: Hae tiedot kohteesta > Alapuolelle tulevasta kolmen pisteen näppäimestä avautuvasta ylläpitovalikosta hae se tiedote, jonka haluat linkittää näkymään > Ok > Tallenna ja julkaise. (Tarvittaessa tiedotteelle voidaan antaa uusi otsikko - esim. lyhyempi, selkeämpi - kirjoittamalla Nimi kenttään eri otsikko kuin alkuperäisessä tiedotteessa)

14 14 (KUVA: Tiedotteet tehdään Uutisluettelo -tyyppisen sivun alle, joka yleensä on jo olemassa eri sivustoilla esim. Etusivu-nimen alasivuna. Uutisluettelo on usein nimetty esim. Ajankohtaista -nimiseksi. Uutisluettelon alle tehdään uusia tiedotesivuja Luo uusi sivu -kuvaketta klikkaamalla. Julkaistut tiedotteet (uutissivut) ilmestyvät Ajankohtaista -sivun lisäksi etusivun tiedotelaatikkoon.) 2.6 Taulukot Uuden taulukon luominen Muokkaa -välilehdellä (tekstieditorissa) > Klikkaa tekstieditorissa kohtaan, johon haluat tehdä taulukon. > Klikkaa tekstieditorin yläpuolelta Lisää taulukko -kuvaketta (ruudukkokuva). > Määritä avautuvaan taulukkoikkunaan kuinka monta riviä ja saraketta taulukkoon tulee Olemassa olevan taulukon ominaisuuksien muokkaaminen > Klikkaa taulukkoon hiiren oikealla näppäimellä ja klikkaa avautuvasta ikkunasta Taulukon ominaisuudet -kohtaa. > Avautuvassa Taulukon ominaisuudet -valintaikkunassa voi määritellä taulukon ominaisuudet (mm. taulukon tasaus sivulla oikealle, keskelle tai vasemmalle, taulukon reunan leveys (0 jos ei reunaa näkyviin) sekä taulukon koon prosentteina tai pikseleinä) Solun ominaisuuksien muokkaaminen > Klikkaa taulukossa siihen soluun, jonka ominaisuuksia haluat muuttaa hiiren oikealla näppäimellä. TAI: Jos haluat muuttaa samalla kerralla useampien solujen ominaisuuksia, maalaa ensin hiirellä kursoria vetämällä ne solut sinisiksi, joiden ominaisuuksia haluat

15 15 muuttaa (esim. rivi, sarake tai vaikka kaikki taulukon solut). Klikkaa tämän jälkeen hiiren oikealla näppäimellä. > Avautuvasta ikkunasta klikkaa kohtaa Solun ominaisuudet. > Solun Ominaisuudet -valintaikkunassa voit määritellä solun ominaisuudet (mm. tekstin tasaus solun sisällä vasemmalle, keskelle tai oikealle) Sarakkeiden ja rivien leveyden määrääminen Jos sarakkeiden leveyttä ei erikseen määritellä, sarakkeista tulee tasalevyisiä. Niiden leveys voi kuitenkin käytännössä vaihdella riippuen solujen sisällöstä Sarakkeiden määrääminen eri levyisiksi: > Maalaa vaikutusalueeksi sen sarakkeen solut, jonka leveyden haluat muuttaa. (Jos maalaa useamman sarakkeen samalla kerralla, leveysmääritys tulee koskemaan kaikkia valittuja sarakkeita.) > Klikkaa soluun hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Solun ominaisuudet. > Solun ominaisuudet -valintaikkunassa määrittele solun (=sarakkeen) leveys prosentteina tai pikseleinä (Koko: Anna leveys -kohta). (Laske, että solujen yhteenlaskettu leveys pysyy alle sadassa prosentissa.) Rivien määrääminen eri korkuisiksi > Ks. sarakkeiden leveyden muuttaminen; vastaavalla tavalla voidaan määritellä rivin korkeus Rivien ja sarakkeiden poistaminen tai lisääminen valmiiseen taulukkoon > Klikkaa taulukkoon hiiren oikealla näppäimellä ja valitse avautuvasta ikkunasta Lisää sarake tai Lisää rivi. Tai: Poista sarake, Poista rivi Tyhjiä soluja ei voi olla taulukon ulkonäön takia Jotta taulukon kaikki solut näyttäisivät valmiissa taulukossa samanlaisilta ( ehjiltä ), jokaisessa solussa pitää olla jotain sisältöä. Jos solu halutaan jättää tyhjäksi, siihen pitää lyödä tyhjä välilyönti. 2.7 Aloitussivun ja Etusivun rakenne Episerverissä tietoa etusivujen päivittäjille Aloitussivu (Startpage) näyttää Muokkaa-tilassa erilaiselta kuin muut sivut Jokaisen portaalin aloitussivun (esim. nimeltään Riihimäki, Hausjärvi, Loppi, Suomen lasimuseo, Karan koulu, jne. Muokkaa -välilehdellä on määritelty sivuston rakenteeseen liittyviä määrittelyjä. Sen takia aloitussivun (= Startpage) Muokkaa -välilehti on erilainen kuin varsinaisten sisältösivujen (= Tavallinen www-sivu ) Muokkaa -välilehti. Myös eri hallinnonalojen, koulujen, museoiden, kirjastojen jne. aloitussivut voivat olla vastaavanlaisia tyypiltään. Ylläpitäjien ei ole syytä muuttaa asetuksia näillä aloitussivuilla.

16 2.7.2 Etusivun rakenne ylläpitovalikossa ja sisällön päivittäminen 16 Portaalien aloitussivun alapuolella sijaitsevat varsinaiset sisältösivut, jotka ovat tyypiltään yleensä tavallisia www-sivuja, ja niiden sisältöä pääsee muokkaamaan suoraan tekstieditorista. Poikkeuksen muodostavat Etusivut, joiden alla ovat etusivun data-alueilla ja nostoalueilla näytettävät sisältösivut (jotka puolestaan ovat ns. tavallisia www-sivuja tyypiltään). Etusivun rakenne poikkeaa muista sivuista. Etusivun rakenne on yleensä rakennettu Episerveriin seuraavalla tavalla, mutta käytäntö voi vaihdella eri sivuilla: > Valitse aloitussivu, esim. Loppi tai Ryttylän koulu. (Sivun tyyppi on Startpage.) - Aloitussivulla on data-alueita (näkyvät nettisivulla esim. kehystettyinä laatikoina). Näiden laatikoiden sisällä olevaa sisältöä pääsee muokkaamaan seuraavasti: > Valitse Etusivu (tämän sivun alla päivitetään etusivun nostoalueilla näytettäviä alasivuja) >> Valitse Otsikkosivu (sivun nimi muodostaa ko. data-alueen otsikon eikä sivulla ole muuta tarkoitusta. Esim. Koulumme.) >>> Otsikkosivun alla on esim. Sisältösivu tms. -nimellä sivu, jossa päivitetään dataalueella näkyvää tietoa. Etusivun data-alueen / laatikon sisältöpäivitykset tehdään siis tälle sivulle. Etusivun alla on yleensä myös oikean reunan nostoalueita varten tavalliset sisältösivut (nimetty esim. Oikea ylin nosto, oikea keski nosto, oikea alin nosto tai vastaavalla tavalla.) Lisäksi Etusivun alla voi olla Ajankohtaista -uutisluettelo ja sen alla uutissivut (tiedotteet), jotka näytetään myös etusivun Ajankohtaista -laatikossa. (Uutisluettelolla voi olla muitakin nimiä, esim. Kunta tiedottaa tms. Uutisluettelon nimi (esim. Ajankohtaista) määrittää otsikon etusivun data-alueen tiedotelaatikolle. Joissakin layouteissa on oikean reunan menuvalikko, jonka alle voi tehdä linkkisivuja. (KUVA: Etusivujen rakentuminen.)

17 3. Tiedostonhallinta kuvien ja tiedostojen tuominen Episerveriin ja sivuille 17 Kuvat ja tiedostot sijaitsevat Tiedostonhallinta -osiossa olevissa kansioissa. 3.1 Kuvien ja tiedostojen (esim. pdf ja word -dokumentit) tuominen Episerveriin: > Klikkaa vasemmalla ylärivissä olevaa keltaista laatikkoa ( Tiedostonhallinta ). > Selaimen oikeaan reunaan avautuu Tiedostonhallinta -näkymä, jossa olevissa kansioissa kuvat ja tiedostot sijaitsevat. > Valitse Episerverissä oleva kuva- tai tiedostokansio, jonne haluat tuoda materiaalia omalta tietokoneeltasi (Uuden kansion voit luoda Luo hakemisto -kuvakkeesta). > Klikkaa Lisää uusi tiedosto -kuvaketta (vihreä plus-merkki), joka avaa Lisää tiedostovälilehden. Hae lisättävä tiedosto Selaa -näppäimestä, joka avaa uuteen ikkunaan oman tietokoneesi tiedostoikkunan. Hae omalta koneeltasi lisättävä kuva tai tiedosto ja klikkaa Avaa. Kuva tai tiedosto on nyt siirretty Episerveriin. (Tiedostonhallintavalikon saat piilotettua ruudulta klikkaamalla Salaa -otsikkoa) 3.2 Kuvan tuominen Episerverin tiedostonhallinnasta www-sivulle: > Klikkaa Muokkaa -välilehdellä kursori tekstieditorilaatikossa siihen kohtaan, johon haluat kuvan tuoda (kuvaa voi siirtää myöhemmin vapaasti eri kohtiin). Klikkaa tekstieditorin yläpuolella olevasta rivistä kuvaketta Lisää kuva tiedostosta, jonka jälkeen avautuu Valitse kuva -valintaikkuna. Hae lisättävä kuva Episerverin tiedostoista ja klikkaa Lisää. Kuvan ominaisuudet -valintaikkunaan voit määritellä kuvalle erilaisia ominaisuuksia. (Ikkunan saa milloin vain esille klikkaamalla tekstieditorissa kuvan päällä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla avautuvasta laatikosta Kuvan ominaisuudet.) 3.3 Asiakirjan (dokumenttitiedoston) linkittäminen www-sivulle > Maalaa tekstieditorissa teksti, josta tulee linkki asiakirjaan. Klikkaa sen jälkeen tekstieditorin yläpuolella Lisää asiakirja -kuvaketta. Klikkaa Polku, jonka jälkeen hae ja valitse linkin kohde avautuvassa ikkunassa (valitse asiakirja Tiedostonhallinnan kansiosta ja klikkaa Lisää ) PS. Nykyisessä Combossa olevat sivut kopioitiin uuteen julkaisujärjestelmään huhtikuussa Kevään jälkeen vanhaan Comboon tallennetut kuvat ja tiedostot täytyy tuoda ja tallentaa uudelleen G3:een Tiedostonhallinnan kautta ja tuoda sen jälkeen uusille sivuille. VINKKI: Omat suosikit -toiminto nopeuttaa kansion hakemista Tiedostonhallinnassa Voit lisätä kuva- ja tiedostokansioita omiin suosikkeihin, jolloin pääset suoraan ja nopeasti käsiksi niihin kansioihin, joita yleensä käytät. > Avaa Tiedostonhallinta näkyviin (klikkaa ylläpitovalikon yläpuolella keltaista laatikkoa). Klikkaa hiiren oikealla näppäimella kansiota, jonka haluat lisätä suosikkeihin. Avautuvasta ikkunasta klikkaa Lisää suosikkeihin. Kansio ilmestyy Omat suosikit -välilehdelle, josta pääset jatkossa oikopolkuna käsiksi suoraan ko. kansioon.

18 (KUVA: Tiedostonhallinnan kansiot (oikealla) avataan näkyviin vasemmalta ylhäältä keltaisesta kuvakkeesta.) 18

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön Mobiilimarkkinointi Routa Ohjeet päivitystyökalun käyttöön 1 Kirjautuminen... 3 Sivujen päivitys... 3 Widgetit... 3 Muutosten julkaiseminen tai tallentaminen...4 Uuden sivun lisääminen... 5 Sivun poistaminen...

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Oppimateriaalin lisääminen

Oppimateriaalin lisääminen Helsingin yliopisto 1 Oppimateriaalin lisääminen Tässä ohjeessa käsitellään oppimateriaalilinkin lisäämistä sekä opintokohteelle, että opetustapahtumalle. WebOodiin on mahdollista syöttää oppikirjojen

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 7.4.2015 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi OodiHOPSin ryhmätyökalutoimintoa.

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Intranet sisällöntuottajien koulutukset

Intranet sisällöntuottajien koulutukset Intranet sisällöntuottajien koulutukset 1 Mistä aloitetaan Tärkeät osoitteet: Tuotantoympäristö julkinen puoli: http://intra Tuotantoympäristö edit (muokkaustila): http://intra/edit Sisällöntuotannon tila.

Lisätiedot

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Viestintäpalvelut 9.6.2015 1 Sivupohjan tekeminen Ennen kuin alat tekemään hankkeen sivuja, tilaa Viestintäpalveluilta hankesivupohja ja ilmoita

Lisätiedot

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(13) Sisällysluettelo 1. Uuden valikon lisääminen...

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten.

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten. 1 (5) epalkat versio 2017 MUUTOKSET ULKOASUSSA epalkkojen ulkoasua on uudistettu ja tiivistetty, jotta ohjelma toimii luontevammin myös mobiililaitteilla. Lisäksi ulkoasua on yhdenmukaistettu muita Heeros-tuotteita

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ -

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - OPETTAJAN OPAS Varkauden museot 2011 Avaa ovi kulttuuriympäristöön! www.saranat.fi Yleistä Saranat.fi -verkko-oppimisympäristöstä Varkauden museoiden tuottamalla

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty Museokartta 2015 Muokkaajan käyttöohje 9.6.2015,päivitetty 25.9.2015 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka paikkatietokohteita voi luoda ja muokata. Muut toiminnot on selostettu Katselukäyttöohjeessa. Ennen

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja Väitöskirja -mallipohja Ohje: Word 2003 -versiolle Tietohallintokeskus hannele.rajaniemi@jyu.fi Sisältö Miksi tyylit ovat käteviä? Miten toimii asiakirjamallipohja? Miten lisään tekstiä: a) kirjoitan itse

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet 1/12 helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet Sisällysluettelo 1. Ohjausnäkymä...1 2. Työkalupakki... 2 3. Artikkelit, Näyttelyt ja Sivut...3 4. Artikkelin lisäys tai muokkaus... 4 Artikkelikuvan

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Tarva MT (Maantie) pikaohje. 25.10. 2012 Harri Peltola & Mikko Virkkunen

Tarva MT (Maantie) pikaohje. 25.10. 2012 Harri Peltola & Mikko Virkkunen Tarva MT (Maantie) pikaohje 25.10. 2012 Harri Peltola & Mikko Virkkunen 2 Kirjautuminen Tarva MT -ohjelmaan kirjaudutaan linkistä: http://tarvamt.myapp.info/tarvadb/tarva/tarva.html henkilökohtaisella

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

Kyvyt.fi eportfolion luominen

Kyvyt.fi eportfolion luominen Kyvyt.fi eportfolion luominen Portfolion tekeminen koostuu kolmesta vaiheesta: 1 Yksittäisten portfolio-sivujen luominen 2 Sivujen liittäminen yhteen sivustoksi - eportfolioksi 3 Katseluoikeuksien antaminen

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot