Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön"

Transkriptio

1 Ohjeet päivitetty Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön Sisällysluettelo 1 Selainvaatimus julkaisujärjestelmän ylläpitopuolella 2 Kirjautuminen Episerver -julkaisujärjestelmään 2 Yleistä tietoa Episerver -julkaisuohjelmiston käytöstä (vrt. entinen Combo) 3 Sisältöjen muokkaus uudessa julkaisujärjestelmässä 3 Muokkaustilaan meneminen hae muokattava sivu ylläpitovalikosta 3 Omalle sivustolle oikotie Suosikit -välilehdelle 4 Vinkkejä sisältösivun ulkoasun muokkaamiseen 5 Tallentaminen ja päivitettyjen sivujen julkaiseminen 5 Tallennetun, mutta ei vielä julkaistun version hakeminen muokkaustilaan 5 Linkkien tekeminen 7 Linkin tekeminen menuvalikoihin 8 Sivujen poistaminen 8 Ylläpitovalikko ja uusien sivujen luominen 9 Uuden sisältösivun luominen 9 Sivujen valikkojärjestyksen muokkaaminen (vasen menuvalikko) 9 Sivun piilottaminen näkymättömiin menuvalikosta 10 Uuden sivun luomisessa huomioitavaa sivujen nimeäminen Episerverissä 11 Yleisiä ohjeita sivujen nimeämiseen 12 Tiedotteiden luominen (kun uutisluettelo on jo olemassa) 13 Tiedotteiden linkittäminen toiseen tiedoteluetteloon 13 Taulukot 14 Uuden taulukon luominen Muokkaa -välilehdellä (tekstieditorissa) 14 Olemassa olevan taulukon ominaisuuksien muokkaaminen 14 Solun ominaisuuksien muokkaaminen 15 Sarakkeiden ja rivien leveyden määrääminen 15 Aloitussivun ja Etusivun rakenne Episerverissä tietoa etusivujen päivittäjille 15 Aloitussivu (Startpage) näyttää Muokkaa-tilassa erilaiselta kuin muut sivut 15 Etusivun rakenne ylläpitovalikossa ja etusivun sisällön päivittäminen 16 Tiedostonhallinta - kuvien ja tiedostojen tuominen Episerveriin ja sivuille 17 Kuvien ja tiedostojen (esim. pdf ja word -dokumentit) tuominen Episerveriin 17 Kuvan tuominen Episerverin tiedostonhallinnasta www-sivulle 17 Asiakirjan (dokumenttitiedoston) linkittäminen www-sivulle 17 Omat suosikit -toiminto nopeuttaa kansion hakemista Tiedostonhallinnassa 17

2 2 Käytännön ohjeita Episerver/G3 -julkaisujärjestelmän käyttöön Tässä ohjeessa esitellään sisällön ylläpitäjille uuden julkaisujärjestelmäversion käyttöön liittyviä neuvoja ja vinkkejä. Esille on nostettu kohtia, joiden kanssa sisällön ylläpitäjät käytännön työssä joutuvat tekemisiin. Sisällön muokkaamisen perusohjeet löytyvät erillisestä Logican toimittamasta koulutusmateriaalista. Selainvaatimus julkaisujärjestelmän ylläpitopuolella IE 7 < Episerverin ylläpitopuoli toimii Internet Explorer 7 -versiolla tai uudemmalla. Muiden selaimien toimivuudesta ei ole ylläpitopuolella takeita, esim. IE 6 ja vanhemmat sekä Mozilla/Firefox muuttavat muokkaustilan/tekstieditorin asetuksia. HUOM! Mikäli IE 8 - versiota käytettäessä valikon ja sisällön rakenteet ovat siirtyneet paikoiltaan muokkaustilassa, klikkaa selaimen osoitekentän oikealla puolella olevaa Yhteensopivuusnäkymä-kuvaketta. (Internetissä sivuja voi katsoa eri selaimilla) (KUVA 0: Klikkaa IE8:ssa Yhteensopivuus-kuvaketta, että sivun rakenne pysyy koossa muokkaustilassa) Kirjautuminen uuteen julkaisujärjestelmään (G3/Episerver) Selaimen osoitekenttään: Selaimeen avautuu Episerverin sisäänkirjautumissivu, johon kirjaudutaan omalla henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jos et ole vielä saanut Episerveriin tunnuksia tai olet unohtanut ne, pyydä uudet. Voit vaihtaa salasanan kirjauduttuasi sisään valitsemalla Episerverissä Omat asetukset - välilehti ja sieltä Muuta salasana.

3 Yleistä tietoa Episerver -julkaisuohjelmiston käytöstä (vrt. entinen Combo) 3 Episerver -julkaisujärjestelmän toimintalogiikka on tuttu muusta Windows-ympäristöstä ja ohjelmistoista. Jos on käyttänyt esim. tekstinkäsittelyohjelmistoja kuten Word, tai tietokoneen tiedostonhallintaa, samoilla periaatteilla toimivan Episerverin käyttö on helppo omaksua. Normaalit tietokoneen (Windows-ympäristö) näppäin- ja hiirikomennot toimivat Episerverissä. Esim. tiedostoja ja sivuja voi siirrellä, kopioida tai poistaa raahaamalla tai leikkaa liitä komennoilla (hiiri tai näppäimet ctrl+). Episerverissä näkee heti miltä muokatut sivut näyttävät. Muokkaustilan Näytä -tilassa tai Näyttötilaan -kuvaketta klikkaamalla sivun saa katsottavakseen sivun koko ruudulle. Huom! Eri kuvakkeiden/näppäinten tarkoituksen saa selville viemällä kursorin kuvakkeen päälle. Pieneen laatikkoon avautuva teksti kertoo kuvakkeen toiminnon. Sisältöjen päivittäjän kannalta Episerverin kolme tärkeintä toiminto-osaa: 1. Www-sivujen / sisältöjen muokkaustila. Näytä, Muokkaa ja Versionhallinta - välilehdet keskialueella. Muokkaa-tilan tekstieditorissa tehdään muutokset sivun sisältöosaan. Muokkaukset tallennetaan ja julkaistaan täältä. 2. Ylläpitovalikko. Vasemmassa reunassa olevan ylläpitovalikon hakemistopuusta mm. haetaan esille muokattava sivu, luodaan uusia sivuja, poistetaan sivuja sekä vaihdetaan sivujen järjestystä. 3. Tiedostonhallinta. Episerverin Tiedostonhallintaan tallennetaan omalta tietokoneelta tuotavat kuvat ja asiakirjat. Sieltä ne myös näytetään www-sivuilla. 1. Sisältöjen muokkaus uudessa julkaisujärjestelmässä Sisältösivuja päivitetään Muokkaa -tilan tekstieditorissa. 1.1 Muokkaustilaan meneminen hae muokattava sivu ylläpitovalikosta Hae vasemman reunan sivupuurakenteesta sivusto, jonka rakennetta haluat muokata tai sivu, jonka sisältöä haluat päivittää. Alavalikot (alasivut) avautuvat näkyviin klikkaamalla otsikon edessä olevaa plus-merkkiä. Lukon kuvat otsikon jäljessä tarkoittavat sitä, että sinulla ei ole muokkausoikeutta ko. sivulle. > Avaa sivupuurakennetta plus-merkeistä kunnes näet oman sivustosi. > Klikkaa sivusi otsikkoa, joka muuttuu lihavoiduksi (Valittuna oleva sivu näkyy aina lihavoituna ylläpitovalikossa). > Oikealla olevaan editoritilaan avautuu näkyviin ko. sivu (= Avattuna on Näytä -välilehti, joka näyttää julkaistuna olevan www-sivuversion). > Kun haluat päivittää sivua, klikkaa yläpuolella olevaa Muokkaa -välilehteä. > Sisältösivun (= Tavallinen www-sivu ) sisältöä päivitetään tekstieditorin laatikossa.

4 4 (Huom. Etusivu on ns. Startpage, jonka Muokkaa -välilehdellä on määritelty sivuston rakenteeseen liittyviä määrittelyjä, siksi Etusivun (=Startpage) Muokkaa -sivu on erilainen kuin varsinaisten sisältösivujen (= Tavallinen www-sivu ) Muokkaa -välilehti.) (KUVA 1: Näkymä Muokkaa -välilehden tekstieditorista, jossa päivittäjien työskentely pääasiassa tapahtuu. Tavallisten www-sivujen sisältö tehdään ja muokataan Muokkaa -välilehden tekstieditorissa tuttuja kuvakkeita apuna käyttäen. Vasemmalta ylläpitovalikosta valitaan ensin sivu, jota halutaan muokata ja sen jälkeen Muokkaa -välilehti. Hyperlinkit näkyvät Muokkaa -tilan tekstieditorissa keltaisella pohjalla. Työskentelyn nopeuttamiseksi, omille sivuille voi tehdä oikotien Suosikit -välilehdelle.) Omalle sivustolle oikotie Suosikit -välilehdelle VINKKI Lisäämällä oman sivustosi Suosikkeihin nopeutat työskentelyä Voit lisätä päivitysvastuulla olevan sivustosi suosikkeihin, jolloin pääset oikotietä suoraan omalle sivullesi, ilman sivun hakemista ylläpitovalikon sivupuurakenteesta. Tämä helpottaa sivun löytämistä jatkossa ja nopeuttaa työskentelyä. > Hae oma sivustosi ylläpitovalikon sivupuusta. Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä sivun otsikkoa (joka muuttuu lihavoiduksi). Avautuvasta laatikosta klikkaa alimpana olevaa kohtaa Lisää suosikkeihin. Valittu sivu sekä kaikki sen alla olevat alasivut muodostavat tämän jälkeen Suosikit -välilehdelle oikopolun omille sivuillesi. > Tästä lähtien pääset käsiksi omille sivuillesi helposti ja nopeasti valitsemalla ylläpitovalikon yläpuolelta Suosikit -välilehden.

5 1.2 Vinkkejä sisältösivun ulkoasun muokkaamiseen 5 Sivujen siirron (G2:sta G3:een) seurauksena joidenkin sisältösivujen muotoilu on saattanut muuttua (esim. tekstityyppi on muuttunut normaalia suuremmaksi, lihavoiduksi, otsikkotyyppiseksi tms.) Erityisesti muutoksia esiintyy sivuilla, joilla on taulukkoja. Tekstieditorin muokkauskomennot eivät välttämättä toimi kunnolla tällaisilla sivuilla. Tällöin tekstieditorissa kannattaa toimia seuraavasti: Valitse kaikki teksti (esim. ctrl+a) ja sen jälkeen valitse tekstieditorin pudotusvalikosta kohta Poista muotoilu. Kaikki teksti muuttuu leipätekstin oletusfontiksi. Muotoile tämän jälkeen esim. otsikot uudelleen. Muualta kopioidut tekstit kannattaa liittää tekstieditoriin Liitä muotoilemattomana - komennolla Tyylisuositukset Leipätekstissä käytetään julkaisujärjestelmän oletusfonttia ja fonttikokoa. Perustekstiä ei siten ole syytä tai tarvetta muotoilla erikseen (erityistilanteita lukuun ottamatta). Pääotsikossa käytetään Heading 1 (Oletuksena olevan Heading2:n sijaan) Otsikot muutetaan isoista pieniksi kirjaimiksi (MATKAILU > Matkailu). Muutenkin vältetään kirjoittamista ISOILLA KIRJAIMILLA. 1.3 Tallentaminen ja päivitettyjen sivujen julkaiseminen Tallennusnäppäimet Muokkaa -välilehdellä (ks. KUVA 2C) > Tallenna ja julkaise : Tallentaa ja samalla julkaisee Muokkaa -tilassa sivulle tehdyt päivitykset ( = päivitys tulee välittömästi käyttäjien nähtäville julkiselle www-sivulle). > Tallenna : Voit tehdä muokkaustilassa välitallennuksia, ja julkaista sivun vasta myöhemmin Tallennetun, mutta ei vielä julkaistun version hakeminen muokkaustilaan: Mikäli poistut välillä sivulta, jonka olet tallentanut mutta et julkaissut, viimeksi tallennettu versio pitää hakea erikseen Versioluettelosta (KUVA 2A) muokkaustilaan, sillä muokkaustilassa esille tulee aina se versio, joka on julkaistuna. Hae tallennettu, mutta ei julkaistu versio esille seuraavasti: Vaihe 1: Klikkaa Versioluettelo -välilehti näkyviin. Avautuvalla välilehdellä on luettelo aiemmin tallennetuista sivuversioista. Julkaistuna olevan version kohdalla lukee Julkaistu versio. Viimeksi tallennettu, mutta ei julkaistu versio on luettelossa alimpana Ei valmis -tilassa. -> Klikkaa Julkaistun version perässä olevaa Vertaa keskenään -painiketta. (ks vaihe 2)

6 6 (KUVA 2A: Versioluettelosta saa haettua tallennetut versiot esille. Viimeksi tallennettu julkaisematon versio on alimpana Ei valmis -tilassa. Ei valmis -version saa muokkaustilaan klikkaamalla Julkaistu versio - tilassa olevan sivun perästä Vertaa keskenään -painiketta. > Siirry vaiheeseen 2.) (KUVA 2B: Versioluettelo vaihe 2. Vasemmalla on tallennettu (Ei valmis) versio, oikealla julkaistu versio.) Vaihe 2:

7 Näkyviin tulee kaksi sivua, joista vasemmalla puolella on viimeksi tallennettu versio ( Ei valmis ) ja oikealla puolella julkaistu versio. (KUVA 2B) 7 -> Valitse Muokkaa -välilehti, jolloin muokkaustilaan avautuu Ei valmis -versio sivusta (vasemmalla oleva). Tee haluamasi lisämuutokset normaalisti tekstieditorissa. Kun sivu on valmis julkaistavaksi, klikkaa Tallenna ja julkaise. Vinkki: Aiemmin julkaistuja versioita voi hakea ja ottaa käyttöön Versioluettelo - välilehdeltä, esim. jos sivun muotoilu on vahingossa sotkeutunut peruuttamattomasti. (Silloin kun sivua ei ole vielä tallennettu, tekstieditorissa tehtyjä virheitä voi perua Kumoa -painikkeella tai Peruuta -komennolla.) Vanhoja versioita voi poistaa Versioluettelosta klikkaamalla Poista. Näkyvissä on kymmenen edellistä versiota, sitä aiemmat poistuvat automaattisesti versioluettelosta. 1.4 Linkkien tarkistaminen Vanhojen sivujen siirron jälkeen linkkien pitäisi pääosin toimia, mutta ei sataprosenttisen varmasti, minkä takia linkkien toimivuus tulee tarkistaa ja tarvittaessa linkit korjata. (Toimivuuden lisäksi, tarkista ylläpitovalikosta, että linkki myös johtaa oikealle sivulle, eikä esim. roskakoriin.) Huom. Poikkeuksena saman sivun sisälle johtavat ankkurilinkit, jotka täytyy korjata Linkkien tekeminen Kirjoita linkkiteksti tekstieditoriin ja maalaa kursorilla teksti, johon haluat hyperlinkin. Klikkaa Lisää hyperlinkki -kuvaketta (tekstieditorin yläpuolella, maapallo+ketju). Avautuvassa Linkin ominaisuudet valintaikkunassa: Valitse (pallopainikkeesta) Linkin kohde : > Tässä Web-sivustossa oleva sivu - Käytetään kun tehdään linkki julkaisujärjestelmän sisällä saman sivuston toiselle sivulle. Valinnan jälkeen klikkaa Osoite-kentän oikealla puolella olevaa kuvaketta. Avautuvassa valintaikkunassa hae ylläpitovalikosta se sivu, jolle haluat linkin johtavan ja klikkaa sivua sekä Ok ja Ok. > Toisen sivuston sivu - Linkki ulkoiselle Web-sivustolle. Kirjoita Osoite-kenttään sen www-sivun osoite, jolle haluat linkin johtavan. > Kirjanmerkki ns. ankkurilinkki, joka johtaa haluttuun kohtaan samalla sivulla. Vie kursori tekstieditorissa siihen kohtaan, johon haluat tehdä kirjanmerkin. Sen jälkeen klikkaa Lisää kirjanmerkki -kuvaketta (vihreät pukit). Avautuvaan valintaikkunaan kirjoita kirjanmerkille jokin nimi ja ok (huom. tekstieditoriin ei jää mitään merkkiä näkyviin kirjanmerkistä). Maalaa tämän jälkeen se sana, jonka haluat linkiksi äsken tehtyyn kirjanmerkkiin. Klikkaa Lisää hyperlinkki -kuvaketta. Valitse valintaikkunasta Tällä sivulla oleva kirjanmerkki sekä valitse sen jälkeen pudotusvalikosta äsken antamasi kirjanmerkin nimi. Ok. Tehdyt linkit näkyvät tekstieditorissa keltaisella pohjalla alleviivattuina. Jos teet linkin tiedostoon, valitse Lisää asiakirja ja jatka yllä olevien ohjeiden mukaan.

8 8 (KUVA: Linkkien tekeminen. Linkin ominaisuudet ja kohde määritellään valintaikkunassa. Tässä Websivustossa oleva sivu eli sisäinen linkki haetaan Osoite: -kentän perässä olevasta -painikkeesta, joka avaa ylläpitovalikon omaan ikkunaan.) Linkin tekeminen menuvalikkoon > Ulkoinen linkki menuvalikkoon (uusi linkki): Uusi sivu > Luo ulkoinen linkki > Muokkaa -tilassa anna linkille Nimi ja täytä Ulkoisen linkin polku www-osoitteella. Oikotie/ulkoinen linkki -välilehdellä voi vielä määritellä kohdekehyksen (Jätä kohtaan Linkin tyyppi Normaali linkki, eli ulkoisen linkin määritteleminen ei ole enää tarpeellista täällä.) Tallenna ja julkaise. > Sisäinen linkki menuvalikkoon (uusi linkki): Uusi sivu > Luo uusi sivu > Muokkaa tilassa anna linkille nimi Nimi -kenttään. Valitse seuraavaksi Oikotie/ulkoinen linkki välilehti ja sieltä Linkin tyyppi joko Sisäinen oikotie tai Hae tiedot kohteesta. Klikkaa alapuolelta kolmen pisteen näppäintä ja hae avautuvasta Episerverin sivupuusta se sivu, jolle haluat linkin johtavan. Tallenna ja julkaise. >>> Sisäinen oikotie = Linkki avaa sivun siinä ympäristössä missä se sijaitsee ja vie pois käyttäjän nykyiseltä sivulta (siirtyy esim. kokonaan toisen hallinnonalan sivuille). >>> Hae tiedot kohteesta = Linkki avaa muualla sivustossa olevan sisältösivun sen sivun keskialueelle, jolla käyttäjä on (käyttäjä pysyy esim. sen hallinnonalan sivuympäristössä, josta on linkkiä klikannut.) 1.5 Sivujen poistaminen Huom! Poistaessasi sivuja, varmista, ettei poistettavalla sivulla ole sellaisia alasivuja, joita et halua tuhota: Sivun poistaminen ylläpitovalikosta poistaa samalla kaikki ko. sivun alasivut. Eli jos haluat poistaa sivun, jolla on alasivuja, siirrä ensin ylläpitovalikossa alasivut pois tuhottavan sivun alapuolelta. Episerverissä poistetut sivut jäävät joksikin aikaa roskakoriin, josta voit tarvittaessa vielä palauttaa ne.

9 2. Ylläpitovalikko ja uusien sivujen luominen Uuden sisältösivun luominen 1. Klikkaa ensin ylläpitovalikossa sitä sivua, jonka alle haluat luoda uuden sivun. 2. Klikkaa vasemman yläkulman valkoista arkki-kuvaketta, jonka jälkeen avautuvalta sivulta klikkaa Luo Tavallinen www-sivu (= uusi tavallinen sisältösivu). HUOM. Katso yksityiskohtaiset ohjeet uuden sivun luomisesta Logican oppaasta. Useimmille pääsivuille valikkorakenteet on jo tehty valmiiksi uudessa julkaisujärjestelmässä. Sen sijaan esim. toimialojen alasivujen valikoita päivittäjät voivat Episerverissä järjestellä ja muokata itse sekä luoda uusia sivuja. G3:ssa uusi ominaisuus on, että luodut sivut muodostavat automaattisesti sivun vasemmassa laidassa näkyvän menuvalikon linkkeineen. (KUVA: Ylläpidon valikko muodostaa samalla automaattisesti julkisen sivuston valikon) 2.2 Sivujen valikkojärjestyksen muokkaaminen (vasen valikko) Hallinnonalan, yksikön tms. tiedoston ylin sivu (esim. kuva yllä: Liikunta) on hallinnonalan etusivu. Alasivut näkyvät valikoissa sisennettynä. Valikon voi järjestää useallakin tavalla, esim. aakkosjärjestykseen tai lajitteluindeksin mukaan. Lajitteluindeksiä käyttämällä sivut voi laittaa itse haluamaansa järjestykseen.

10 10 Huom. lajitteluindeksin mukainen järjestys toimii vasta, kun kaikille ko. sivun alasivuille on määritelty lajittelutavaksi lajitteluindeksi. -> Valitse ko. sivu ja Muokkaa -välilehti -> Valitse: Lisätiedot -välilehti -> Lajittelujärjestys: Valitse alasvetolaatikosta Lajitteluindeksin mukaan -> Lajitteluindeksi (oletusarvo 100): Anna sivulle numeroluku. Huom! Sivujen järjestys valikossa määräytyy tämän numeroluvun perusteella. Pienimmän luvun saava sivu näkyy valikossa ylimpänä, suurimman luvun sivu alimpana. Anna ylimmälle sivulle luvuksi esim. 100, seuraaville 200, 300 jne., jolloin voi myöhemmin lisätä väliin sivuja. -> Tallenna ja julkaise (KUVA: Valikkolinkkien järjestyksen määrääminen lajitteluindeksin avulla.) 2.3 Sivun piilottaminen näkymättömiin menuvalikosta Kaikkien alasivujen ei välttämättä ole tarpeellista näkyä vasemman laidan valikossa (varsinkin jos alasivuja on paljon, muodostuu valikosta pitkä). Harkitse tuleeko sivu valikkoon vai riittääkö, että alasivulle pääsee sisältösivulta olevalta linkiltä. (Lisäksi pääylläpitäjät voivat joskus tarvita sivukokonaisuuksille ns. yläsivuja, eikä tällaisia tyhjiä sivuja luonnollisestikaan näytetä valikoissa.) Sivun saa pois näkyvistä valikosta: -> Valitse ko. sivu ja Muokkaa -välilehti -> Valitse: Lisätiedot -välilehti -> Ota rasti pois kohdasta Näytä sivu valikoissa (on oletuksena aina valittuna) -> Tallenna ja julkaise

11 2.4 Uuden sivun luomisessa huomioitavaa sivujen nimeäminen Episerverissä (G3) 11 Luodessasi uusia sivuja, kiinnitä huomiota sivujen nimiin, koska sivun nimi tulee näkymään julkisesti selaimen lisäksi web-osoitteessa, valikossa sekä sisältösivun yläreunassa näkyvässä ns. murupolussa. Ennen uusien sivujen julkaisua on syytä tarkistaa myös vanhasta G2:sta siirrettyjen sivujen nimet ja nimetä ne tarpeen tullen uudelleen. Kiinnitä huomiota seuraaviin kohtiin: -> Valitse ko. sivu ja Muokkaa -välilehti (Avaa automaattisesti Tiedot -välilehden) Nimi : Anna sivulle ytimekäs ja kertova nimi. Tämä nimi näkyy mm. sivupuurakenteessa (murupolussa). Tämän nimen perusteella määräytyy myös sivun nimi Web-osoitteessa. Valikkonimi : Nimi joka näkyy www-sivun valikossa (vasen tai ylävalikko). Käytännössä yleensä annetaan sama nimi kuin yllä oleva sivun Nimi, mutta valikkonimi voi olla myös erilainen. Jos valikkonimi -kohtaa ei täytetä, valikkonimeksi tulee automaattisesti sivun Nimi. -> Seuraavaksi valitse Lisätiedot -välilehti: Katso mikä on Sivun nimi Web-osoitteessa. Tähän kohtaan tulee automaattisesti sivun Nimi sen jälkeen kun uusi sivu on tallennettu ensimmäisen kerran. JOS sivun nimeä on muutettu ensimmäisen tallennuskerran jälkeen, tarkista, että myös Sivun nimi Web-osoitteessa vastaa sivun uutta nimeä. Sivun nimi Web-osoitteessa on syytä tarkistaa, koska tämän mukaan määräytyy sivun Web-osoite. (Huomaa, että Web-osoitteessa useamman sanan välissä käytetään tavuviivaa - ja sanat kirjoitetaan yhteen. Ei ääkkösiä tms. Esim. Yksityisen-paivahoidontuet) Sisältöalueen keskiosan ja oikean palstan yhdistäminen yhdeksi alueeksi > Muokkaa -välilehdellä laita rasti kohtaan Näytä koko data-alueella (sivun alareunassa).

12 12 (KUVA: Tarkista, että Sivun nimi Web-osoitteessa vastaa Tiedot -välilehdellä annettua sivun Nimeä.) Yleisiä ohjeita sivujen nimeämiseen (uudet sivut tai vanhojen sivujen uudelleennimeäminen) - erityisesti sivupuurakenteen huomioon ottaminen nimeämisessä Koska sivujen nimet tulevat automaattisesti näkyviin uudessa julkaisujärjestelmässä Webosoitteeseen ja sivupuurakenteeseen (murupolkuun), tulee sivujen nimeämiseen kiinnittää erityishuomiota. Anna mielellään lyhyehkö, ytimekäs ja asiasta kertova nimi. Vältä pitkiä sanoja tai sanayhdistelmiä, ettei Web-osoite veny tarpeettoman pitkäksi. Huomioi oikeinkirjoitus ja aloita isolla alkukirjaimella. Älä käytä sanojen välissä alaviivoja tms. ( Vesimittarin_käyttöohjeet -> Vesimittarin käyttöohjeet ) Poista mahdolliset ylläpitopuolen käyttäjille tarkoitetut muistutukset tms. nimistä (esim. RMK_vesimittari -> Vesimittari) Eli vanhan Combon käytäntöjä ei enää käytetä, koska annetut nimet näkyvät monessa eri kohdassa. Mieti myös sivupuurakenteen (murupolun) kokonaisuutta nimetessäsi sivuja. Ota huomioon se, että sivupuurakenne kertoo edetessään myös alasivuista, joten alasivuja ei tarvitse selittää jokaisen sivun nimessä. Muodosta loogisesti ja mahdollisimman lyhyenä etenevä polku. (EI esim: / Verkkolomakkeet / Vesimittarin verkkolomake / Verkkolomakkeen käyttöohjeet) (VAAN suositeltavampaa:./ Verkkolomakkeet / Vesimittari / Käyttöohjeet )

13 13 (KUVA: Murupolku sisältösivun yläreunassa muodostuu sivuille annetuista nimistä.) 2.5 Tiedotteiden luominen (kun uutisluettelo on jo olemassa) 1. Klikkaa ylläpitovalikossa sitä uutisluettelosivua, jonka alle haluat luoda uuden tiedotteen. 2.Klikkaa vasemman yläkulman valkoista arkki-kuvaketta, jonka jälkeen avautuu uusi Uutissivu, jolle annetaan Nimi (= on samalla tiedotteen linkkiotsikko) sekä tekstieditoriin otsikko ja tiedotteen teksti. Aloita julkaisu ja Lopeta julkaisu -kohtiin voi määritellä automaattisen julkaisu- ja poistamispäivämäärän. HUOM. Katso yksityiskohtaiset ohjeet tiedotesivujen luomisesta Logican oppaasta. Uutisluettelo on yleensä tehty ylläpitovalikkoon Etusivu-otsikon alle esim. Ajankohtaista - nimisenä. Tämän Uutisluettelosivun alla olevat sivut ovat uutissivuja (tiedotteita) tyypiltään, ja tänne myös luodaan uudet tiedotteet. (Jos et ole varma uutisluettelon sijainnista, voit katsoa onko esim. Ajankohtaista -sivu tyypiltään Uutisluettelo viemällä kursorin Ajankohtaista-nimen päälle. Mikäli avautuvassa keltaisessa laatikossa lukee Sivun tyyppi: Uutisluettelo, uudet tiedotteet tehdään tänne.) Sivuston rakenteesta riippuen Ajankohtaista -uutisluetteloon tehdyt tiedotteet tulevat Ajankohtaista -sivun lisäksi näkyviin automaattisesti myös etusivun Ajankohtaista -laatikkoon.) Tiedotteiden linkittäminen toiseen tiedoteluetteloon Johonkin tiedoteluetteloon tehdyn tiedotteen voi laittaa näkymään toiseen tiedoteluetteloon (esim. etusivun Ajankohtaista -tiedoteluetteloon) seuraavasti: Kopioi ensin valmiin tiedotteen otsikko. Klikkaa ylläpitovalikosta sitä tiedoteluetteloa, johon haluat valmiin tiedotteen linkittää > Luo uusi sivu > Liitä kopioitu otsikko Nimi -kenttään > Avaa Oikotie / ulkoinen linkki välilehti > Linkin tyyppi: Hae tiedot kohteesta > Alapuolelle tulevasta kolmen pisteen näppäimestä avautuvasta ylläpitovalikosta hae se tiedote, jonka haluat linkittää näkymään > Ok > Tallenna ja julkaise. (Tarvittaessa tiedotteelle voidaan antaa uusi otsikko - esim. lyhyempi, selkeämpi - kirjoittamalla Nimi kenttään eri otsikko kuin alkuperäisessä tiedotteessa)

14 14 (KUVA: Tiedotteet tehdään Uutisluettelo -tyyppisen sivun alle, joka yleensä on jo olemassa eri sivustoilla esim. Etusivu-nimen alasivuna. Uutisluettelo on usein nimetty esim. Ajankohtaista -nimiseksi. Uutisluettelon alle tehdään uusia tiedotesivuja Luo uusi sivu -kuvaketta klikkaamalla. Julkaistut tiedotteet (uutissivut) ilmestyvät Ajankohtaista -sivun lisäksi etusivun tiedotelaatikkoon.) 2.6 Taulukot Uuden taulukon luominen Muokkaa -välilehdellä (tekstieditorissa) > Klikkaa tekstieditorissa kohtaan, johon haluat tehdä taulukon. > Klikkaa tekstieditorin yläpuolelta Lisää taulukko -kuvaketta (ruudukkokuva). > Määritä avautuvaan taulukkoikkunaan kuinka monta riviä ja saraketta taulukkoon tulee Olemassa olevan taulukon ominaisuuksien muokkaaminen > Klikkaa taulukkoon hiiren oikealla näppäimellä ja klikkaa avautuvasta ikkunasta Taulukon ominaisuudet -kohtaa. > Avautuvassa Taulukon ominaisuudet -valintaikkunassa voi määritellä taulukon ominaisuudet (mm. taulukon tasaus sivulla oikealle, keskelle tai vasemmalle, taulukon reunan leveys (0 jos ei reunaa näkyviin) sekä taulukon koon prosentteina tai pikseleinä) Solun ominaisuuksien muokkaaminen > Klikkaa taulukossa siihen soluun, jonka ominaisuuksia haluat muuttaa hiiren oikealla näppäimellä. TAI: Jos haluat muuttaa samalla kerralla useampien solujen ominaisuuksia, maalaa ensin hiirellä kursoria vetämällä ne solut sinisiksi, joiden ominaisuuksia haluat

15 15 muuttaa (esim. rivi, sarake tai vaikka kaikki taulukon solut). Klikkaa tämän jälkeen hiiren oikealla näppäimellä. > Avautuvasta ikkunasta klikkaa kohtaa Solun ominaisuudet. > Solun Ominaisuudet -valintaikkunassa voit määritellä solun ominaisuudet (mm. tekstin tasaus solun sisällä vasemmalle, keskelle tai oikealle) Sarakkeiden ja rivien leveyden määrääminen Jos sarakkeiden leveyttä ei erikseen määritellä, sarakkeista tulee tasalevyisiä. Niiden leveys voi kuitenkin käytännössä vaihdella riippuen solujen sisällöstä Sarakkeiden määrääminen eri levyisiksi: > Maalaa vaikutusalueeksi sen sarakkeen solut, jonka leveyden haluat muuttaa. (Jos maalaa useamman sarakkeen samalla kerralla, leveysmääritys tulee koskemaan kaikkia valittuja sarakkeita.) > Klikkaa soluun hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Solun ominaisuudet. > Solun ominaisuudet -valintaikkunassa määrittele solun (=sarakkeen) leveys prosentteina tai pikseleinä (Koko: Anna leveys -kohta). (Laske, että solujen yhteenlaskettu leveys pysyy alle sadassa prosentissa.) Rivien määrääminen eri korkuisiksi > Ks. sarakkeiden leveyden muuttaminen; vastaavalla tavalla voidaan määritellä rivin korkeus Rivien ja sarakkeiden poistaminen tai lisääminen valmiiseen taulukkoon > Klikkaa taulukkoon hiiren oikealla näppäimellä ja valitse avautuvasta ikkunasta Lisää sarake tai Lisää rivi. Tai: Poista sarake, Poista rivi Tyhjiä soluja ei voi olla taulukon ulkonäön takia Jotta taulukon kaikki solut näyttäisivät valmiissa taulukossa samanlaisilta ( ehjiltä ), jokaisessa solussa pitää olla jotain sisältöä. Jos solu halutaan jättää tyhjäksi, siihen pitää lyödä tyhjä välilyönti. 2.7 Aloitussivun ja Etusivun rakenne Episerverissä tietoa etusivujen päivittäjille Aloitussivu (Startpage) näyttää Muokkaa-tilassa erilaiselta kuin muut sivut Jokaisen portaalin aloitussivun (esim. nimeltään Riihimäki, Hausjärvi, Loppi, Suomen lasimuseo, Karan koulu, jne. Muokkaa -välilehdellä on määritelty sivuston rakenteeseen liittyviä määrittelyjä. Sen takia aloitussivun (= Startpage) Muokkaa -välilehti on erilainen kuin varsinaisten sisältösivujen (= Tavallinen www-sivu ) Muokkaa -välilehti. Myös eri hallinnonalojen, koulujen, museoiden, kirjastojen jne. aloitussivut voivat olla vastaavanlaisia tyypiltään. Ylläpitäjien ei ole syytä muuttaa asetuksia näillä aloitussivuilla.

16 2.7.2 Etusivun rakenne ylläpitovalikossa ja sisällön päivittäminen 16 Portaalien aloitussivun alapuolella sijaitsevat varsinaiset sisältösivut, jotka ovat tyypiltään yleensä tavallisia www-sivuja, ja niiden sisältöä pääsee muokkaamaan suoraan tekstieditorista. Poikkeuksen muodostavat Etusivut, joiden alla ovat etusivun data-alueilla ja nostoalueilla näytettävät sisältösivut (jotka puolestaan ovat ns. tavallisia www-sivuja tyypiltään). Etusivun rakenne poikkeaa muista sivuista. Etusivun rakenne on yleensä rakennettu Episerveriin seuraavalla tavalla, mutta käytäntö voi vaihdella eri sivuilla: > Valitse aloitussivu, esim. Loppi tai Ryttylän koulu. (Sivun tyyppi on Startpage.) - Aloitussivulla on data-alueita (näkyvät nettisivulla esim. kehystettyinä laatikoina). Näiden laatikoiden sisällä olevaa sisältöä pääsee muokkaamaan seuraavasti: > Valitse Etusivu (tämän sivun alla päivitetään etusivun nostoalueilla näytettäviä alasivuja) >> Valitse Otsikkosivu (sivun nimi muodostaa ko. data-alueen otsikon eikä sivulla ole muuta tarkoitusta. Esim. Koulumme.) >>> Otsikkosivun alla on esim. Sisältösivu tms. -nimellä sivu, jossa päivitetään dataalueella näkyvää tietoa. Etusivun data-alueen / laatikon sisältöpäivitykset tehdään siis tälle sivulle. Etusivun alla on yleensä myös oikean reunan nostoalueita varten tavalliset sisältösivut (nimetty esim. Oikea ylin nosto, oikea keski nosto, oikea alin nosto tai vastaavalla tavalla.) Lisäksi Etusivun alla voi olla Ajankohtaista -uutisluettelo ja sen alla uutissivut (tiedotteet), jotka näytetään myös etusivun Ajankohtaista -laatikossa. (Uutisluettelolla voi olla muitakin nimiä, esim. Kunta tiedottaa tms. Uutisluettelon nimi (esim. Ajankohtaista) määrittää otsikon etusivun data-alueen tiedotelaatikolle. Joissakin layouteissa on oikean reunan menuvalikko, jonka alle voi tehdä linkkisivuja. (KUVA: Etusivujen rakentuminen.)

17 3. Tiedostonhallinta kuvien ja tiedostojen tuominen Episerveriin ja sivuille 17 Kuvat ja tiedostot sijaitsevat Tiedostonhallinta -osiossa olevissa kansioissa. 3.1 Kuvien ja tiedostojen (esim. pdf ja word -dokumentit) tuominen Episerveriin: > Klikkaa vasemmalla ylärivissä olevaa keltaista laatikkoa ( Tiedostonhallinta ). > Selaimen oikeaan reunaan avautuu Tiedostonhallinta -näkymä, jossa olevissa kansioissa kuvat ja tiedostot sijaitsevat. > Valitse Episerverissä oleva kuva- tai tiedostokansio, jonne haluat tuoda materiaalia omalta tietokoneeltasi (Uuden kansion voit luoda Luo hakemisto -kuvakkeesta). > Klikkaa Lisää uusi tiedosto -kuvaketta (vihreä plus-merkki), joka avaa Lisää tiedostovälilehden. Hae lisättävä tiedosto Selaa -näppäimestä, joka avaa uuteen ikkunaan oman tietokoneesi tiedostoikkunan. Hae omalta koneeltasi lisättävä kuva tai tiedosto ja klikkaa Avaa. Kuva tai tiedosto on nyt siirretty Episerveriin. (Tiedostonhallintavalikon saat piilotettua ruudulta klikkaamalla Salaa -otsikkoa) 3.2 Kuvan tuominen Episerverin tiedostonhallinnasta www-sivulle: > Klikkaa Muokkaa -välilehdellä kursori tekstieditorilaatikossa siihen kohtaan, johon haluat kuvan tuoda (kuvaa voi siirtää myöhemmin vapaasti eri kohtiin). Klikkaa tekstieditorin yläpuolella olevasta rivistä kuvaketta Lisää kuva tiedostosta, jonka jälkeen avautuu Valitse kuva -valintaikkuna. Hae lisättävä kuva Episerverin tiedostoista ja klikkaa Lisää. Kuvan ominaisuudet -valintaikkunaan voit määritellä kuvalle erilaisia ominaisuuksia. (Ikkunan saa milloin vain esille klikkaamalla tekstieditorissa kuvan päällä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla avautuvasta laatikosta Kuvan ominaisuudet.) 3.3 Asiakirjan (dokumenttitiedoston) linkittäminen www-sivulle > Maalaa tekstieditorissa teksti, josta tulee linkki asiakirjaan. Klikkaa sen jälkeen tekstieditorin yläpuolella Lisää asiakirja -kuvaketta. Klikkaa Polku, jonka jälkeen hae ja valitse linkin kohde avautuvassa ikkunassa (valitse asiakirja Tiedostonhallinnan kansiosta ja klikkaa Lisää ) PS. Nykyisessä Combossa olevat sivut kopioitiin uuteen julkaisujärjestelmään huhtikuussa Kevään jälkeen vanhaan Comboon tallennetut kuvat ja tiedostot täytyy tuoda ja tallentaa uudelleen G3:een Tiedostonhallinnan kautta ja tuoda sen jälkeen uusille sivuille. VINKKI: Omat suosikit -toiminto nopeuttaa kansion hakemista Tiedostonhallinnassa Voit lisätä kuva- ja tiedostokansioita omiin suosikkeihin, jolloin pääset suoraan ja nopeasti käsiksi niihin kansioihin, joita yleensä käytät. > Avaa Tiedostonhallinta näkyviin (klikkaa ylläpitovalikon yläpuolella keltaista laatikkoa). Klikkaa hiiren oikealla näppäimella kansiota, jonka haluat lisätä suosikkeihin. Avautuvasta ikkunasta klikkaa Lisää suosikkeihin. Kansio ilmestyy Omat suosikit -välilehdelle, josta pääset jatkossa oikopolkuna käsiksi suoraan ko. kansioon.

18 (KUVA: Tiedostonhallinnan kansiot (oikealla) avataan näkyviin vasemmalta ylhäältä keltaisesta kuvakkeesta.) 18

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017 / / Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: https://www.martat.fi/wp-admin 2.2 Salasana hukassa? 3. Uuden Ajankohtaisen

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

CMS Made Simple Perusteet

CMS Made Simple Perusteet CMS Made Simple Perusteet 1. Hallintaan kirjautuminen Kirjautumisruutuun pääset lisäämällä osakaskuntasi www-osoitteen perään liitteen /admin. Käyttäjätunnuksena toimii onkija ja salasanana postitse saamasi

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET Suomen partiolaiset Finlands scouter ry 04/2013, muokattu 02/2015 Tämä ohje on tarkoitettu Suomen Partiolaisten hallinnoimien projektisivustojen sisällöntuottajille

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Data@Flow Verkkosivuston hallinnan ohjeet atflow Oy tuki@atflow.fi AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sivuston muokkaus... 2 3. Sivujen ja valikoiden

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Talotietojen päivittäminen

Talotietojen päivittäminen Talotietojen päivittäminen www.seurantalot.fi-sivustolle Pikaohje seurantalojen omistajayhdistyksille 17.6.2015 Suomen Kotiseutuliitto 1 Ohjeen sisältö Palveluun kirjautuminen s. 3 Talosivu s. 4 Tietojen

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Valtti Valmis tutkinto työelämävalttina, Jenni Kaisto Sisältö NÄKYMÄ SISÄÄNKIRJAUTUESSA... 1 NINGIN HALLINNOINTI JA MUOKKAUS... 3 KOJELAUTA...

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö

Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö Artikkelien muokkaaminen sekä sisältöeditorin peruskäyttö Sisällysluettelo Kirjautuminen ja ylläpito...3 Kirjautuminen sivustolle...3 Ylläpitovalikko...3 Artikkeleiden muokkaaminen...4 Artikkelin asetukset...4

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

Kameraseura CMS -julkaisujärjestelmän käyttöohje kerhosivujen päivitykseen

Kameraseura CMS -julkaisujärjestelmän käyttöohje kerhosivujen päivitykseen Kameraseura CMS -julkaisujärjestelmän käyttöohje kerhosivujen päivitykseen effective content management made simple. Kameraseura ry 1 Terminologia Tässä ohjeistuksessa käytetyt termit julkaisujärjestelmä,

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

PUTTERI JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

PUTTERI JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE PUTTERI JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN

TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN Sisällysluettelo: 1. TIETOJEN SIIRTO PC-WISUSTA WEBWISUUN... 2 1.1 lisenssinumeron muuttaminen PC-wisuun... 2 1.2 tietojen siirto... 3 2. TIETOJEN SIIRTO ON VALMIS!...

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy

Vehmaan kunta. Wordpress käyttöopas. Betta Digital Oy Vehmaan kunta Wordpress käyttöopas Betta Digital Oy 1 / 22 Sisällys 1. Kirjautuminen... 3 1.1. Sisäänkirjautuminen ei onnistu... 3 2. Hallintapaneeli... 5 2.1. Sisään kirjautuneen hallintanäkymä... 6 3.

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu

ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Mediapaja. Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Artikkeleiden hallinta ja julkaisu ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(16) Sisällysluettelo 1 Joomla! sivuston sisällöntuotanto... 2 2 Artikkeleiden julkaisu sivustolla... 4 3 Artikkelin julkaisemista

Lisätiedot

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön

Mobiilimarkkinointi Routa. Ohjeet päivitystyökalun käyttöön Mobiilimarkkinointi Routa Ohjeet päivitystyökalun käyttöön 1 Kirjautuminen... 3 Sivujen päivitys... 3 Widgetit... 3 Muutosten julkaiseminen tai tallentaminen...4 Uuden sivun lisääminen... 5 Sivun poistaminen...

Lisätiedot

NETTISIVUJEN PÄIVITYS OHJEET versio 1.1

NETTISIVUJEN PÄIVITYS OHJEET versio 1.1 1/7 Sisällysluettelo: YLEISOHJEET 1 HALLINTA 1 Hallinnan etusivu 2 Uutiset 3 Luo uusi uutinen 3 Luo uusi uutiskuva 4 Muokkaa vanhoja uutisia 4 Kuvagalleriat 4 Kalenteri 5 Joukkue 5 Pelaajat 5 Ottelut 6

Lisätiedot

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito Kanakoirakerho - websivujen ylläpito 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kirjautuminen... 1 2.1 Ylläpitovalikko... 2 3 Käyttäjien hallinta... 3 4 Sisällön muokkaaminen... 4 4.1 Editorin käyttäminen...

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata ssa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia voi hakea lomakkeella,

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Aloitusopas verkkosivuston ylläpitoon

Aloitusopas verkkosivuston ylläpitoon Aloitusopas verkkosivuston ylläpitoon JPP-Soft Oy 2(13) Sisällys Tervetuloa emedia CMS verkkopalveluiden käyttäjäksi... 3 Sivuston graafinen ilme ja rakenne... 4 Sivuston ilme ja tyyli... 5 Sivupohjat...

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 11.11.2011 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi Oodin HOPSin Ryhmätyökalu-toimintoa. Ryhmätyökalun avulla voi luoda

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus Uuden TwinSpacen yleiskatsaus (Julkaistu syyskuussa 2014 ) Nämä ohjeet on tarkoitettu opettajaylläpitäjille. Ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot uuden TwinSpacen käyttämiseen. Kirjautuminen Siirry

Lisätiedot

SPORTTISAITTI KÄYTTÖOHJE

SPORTTISAITTI KÄYTTÖOHJE MUOKKAUSTILA Muokkaustilaan siirtyminen Siirry muokkaustilaan klikkaamalla copyright ( )- merkkiä omalla sivustollasi (esim. seurannimi.sporttisaitti.com). Merkki löytyy sivun alareunasta. Kirjoita käyttäjätunnus

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja:

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: Askinet, Asunto-osakeyhtiölaki Kommentaari, Isännöitsijän käsikirja 2015, Kiinteistöalan lakikirja, Kiinteistönhoidon

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa.

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa. Internet-projekti Jäsenalue / Sähköinen toimisto Syksyllä 2009 unioni on rakentanut uudistettua jäsenaluetta tai sähköistä toimistoa. Jäsenalueelle pääsee unionin nettisivujen vasemmasta palstasta, Kirjaudu

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi info@vapaatajat.fi Vapaat Ajat palvelun ohjeet psykoterapeuteille Tästä oppaasta löydät ohjeet Vapaat Ajat palvelun käyttöön. Käymme läpi palveluun rekisteröitymisen,

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET Jos haluat itsellesi tai jollekin ryhmälle uuden kurssipohjan, ota yhteyttä Virpi Järvenreunaan, Leena Kankaanpäähän, Mervi Lehtoseen, Konsta Ojaseen, Jarno

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Intranet sisällöntuottajien koulutukset

Intranet sisällöntuottajien koulutukset Intranet sisällöntuottajien koulutukset 1 Mistä aloitetaan Tärkeät osoitteet: Tuotantoympäristö julkinen puoli: http://intra Tuotantoympäristö edit (muokkaustila): http://intra/edit Sisällöntuotannon tila.

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen Web-linkin lisääminen Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson etusivulta yläoikealta. Kun muokkaustila

Lisätiedot