Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön"

Transkriptio

1 Ohjeet päivitetty Käytännön ohjeita Episerver -julkaisujärjestelmän käyttöön Sisällysluettelo 1 Selainvaatimus julkaisujärjestelmän ylläpitopuolella 2 Kirjautuminen Episerver -julkaisujärjestelmään 2 Yleistä tietoa Episerver -julkaisuohjelmiston käytöstä (vrt. entinen Combo) 3 Sisältöjen muokkaus uudessa julkaisujärjestelmässä 3 Muokkaustilaan meneminen hae muokattava sivu ylläpitovalikosta 3 Omalle sivustolle oikotie Suosikit -välilehdelle 4 Vinkkejä sisältösivun ulkoasun muokkaamiseen 5 Tallentaminen ja päivitettyjen sivujen julkaiseminen 5 Tallennetun, mutta ei vielä julkaistun version hakeminen muokkaustilaan 5 Linkkien tekeminen 7 Linkin tekeminen menuvalikoihin 8 Sivujen poistaminen 8 Ylläpitovalikko ja uusien sivujen luominen 9 Uuden sisältösivun luominen 9 Sivujen valikkojärjestyksen muokkaaminen (vasen menuvalikko) 9 Sivun piilottaminen näkymättömiin menuvalikosta 10 Uuden sivun luomisessa huomioitavaa sivujen nimeäminen Episerverissä 11 Yleisiä ohjeita sivujen nimeämiseen 12 Tiedotteiden luominen (kun uutisluettelo on jo olemassa) 13 Tiedotteiden linkittäminen toiseen tiedoteluetteloon 13 Taulukot 14 Uuden taulukon luominen Muokkaa -välilehdellä (tekstieditorissa) 14 Olemassa olevan taulukon ominaisuuksien muokkaaminen 14 Solun ominaisuuksien muokkaaminen 15 Sarakkeiden ja rivien leveyden määrääminen 15 Aloitussivun ja Etusivun rakenne Episerverissä tietoa etusivujen päivittäjille 15 Aloitussivu (Startpage) näyttää Muokkaa-tilassa erilaiselta kuin muut sivut 15 Etusivun rakenne ylläpitovalikossa ja etusivun sisällön päivittäminen 16 Tiedostonhallinta - kuvien ja tiedostojen tuominen Episerveriin ja sivuille 17 Kuvien ja tiedostojen (esim. pdf ja word -dokumentit) tuominen Episerveriin 17 Kuvan tuominen Episerverin tiedostonhallinnasta www-sivulle 17 Asiakirjan (dokumenttitiedoston) linkittäminen www-sivulle 17 Omat suosikit -toiminto nopeuttaa kansion hakemista Tiedostonhallinnassa 17

2 2 Käytännön ohjeita Episerver/G3 -julkaisujärjestelmän käyttöön Tässä ohjeessa esitellään sisällön ylläpitäjille uuden julkaisujärjestelmäversion käyttöön liittyviä neuvoja ja vinkkejä. Esille on nostettu kohtia, joiden kanssa sisällön ylläpitäjät käytännön työssä joutuvat tekemisiin. Sisällön muokkaamisen perusohjeet löytyvät erillisestä Logican toimittamasta koulutusmateriaalista. Selainvaatimus julkaisujärjestelmän ylläpitopuolella IE 7 < Episerverin ylläpitopuoli toimii Internet Explorer 7 -versiolla tai uudemmalla. Muiden selaimien toimivuudesta ei ole ylläpitopuolella takeita, esim. IE 6 ja vanhemmat sekä Mozilla/Firefox muuttavat muokkaustilan/tekstieditorin asetuksia. HUOM! Mikäli IE 8 - versiota käytettäessä valikon ja sisällön rakenteet ovat siirtyneet paikoiltaan muokkaustilassa, klikkaa selaimen osoitekentän oikealla puolella olevaa Yhteensopivuusnäkymä-kuvaketta. (Internetissä sivuja voi katsoa eri selaimilla) (KUVA 0: Klikkaa IE8:ssa Yhteensopivuus-kuvaketta, että sivun rakenne pysyy koossa muokkaustilassa) Kirjautuminen uuteen julkaisujärjestelmään (G3/Episerver) Selaimen osoitekenttään: Selaimeen avautuu Episerverin sisäänkirjautumissivu, johon kirjaudutaan omalla henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jos et ole vielä saanut Episerveriin tunnuksia tai olet unohtanut ne, pyydä uudet. Voit vaihtaa salasanan kirjauduttuasi sisään valitsemalla Episerverissä Omat asetukset - välilehti ja sieltä Muuta salasana.

3 Yleistä tietoa Episerver -julkaisuohjelmiston käytöstä (vrt. entinen Combo) 3 Episerver -julkaisujärjestelmän toimintalogiikka on tuttu muusta Windows-ympäristöstä ja ohjelmistoista. Jos on käyttänyt esim. tekstinkäsittelyohjelmistoja kuten Word, tai tietokoneen tiedostonhallintaa, samoilla periaatteilla toimivan Episerverin käyttö on helppo omaksua. Normaalit tietokoneen (Windows-ympäristö) näppäin- ja hiirikomennot toimivat Episerverissä. Esim. tiedostoja ja sivuja voi siirrellä, kopioida tai poistaa raahaamalla tai leikkaa liitä komennoilla (hiiri tai näppäimet ctrl+). Episerverissä näkee heti miltä muokatut sivut näyttävät. Muokkaustilan Näytä -tilassa tai Näyttötilaan -kuvaketta klikkaamalla sivun saa katsottavakseen sivun koko ruudulle. Huom! Eri kuvakkeiden/näppäinten tarkoituksen saa selville viemällä kursorin kuvakkeen päälle. Pieneen laatikkoon avautuva teksti kertoo kuvakkeen toiminnon. Sisältöjen päivittäjän kannalta Episerverin kolme tärkeintä toiminto-osaa: 1. Www-sivujen / sisältöjen muokkaustila. Näytä, Muokkaa ja Versionhallinta - välilehdet keskialueella. Muokkaa-tilan tekstieditorissa tehdään muutokset sivun sisältöosaan. Muokkaukset tallennetaan ja julkaistaan täältä. 2. Ylläpitovalikko. Vasemmassa reunassa olevan ylläpitovalikon hakemistopuusta mm. haetaan esille muokattava sivu, luodaan uusia sivuja, poistetaan sivuja sekä vaihdetaan sivujen järjestystä. 3. Tiedostonhallinta. Episerverin Tiedostonhallintaan tallennetaan omalta tietokoneelta tuotavat kuvat ja asiakirjat. Sieltä ne myös näytetään www-sivuilla. 1. Sisältöjen muokkaus uudessa julkaisujärjestelmässä Sisältösivuja päivitetään Muokkaa -tilan tekstieditorissa. 1.1 Muokkaustilaan meneminen hae muokattava sivu ylläpitovalikosta Hae vasemman reunan sivupuurakenteesta sivusto, jonka rakennetta haluat muokata tai sivu, jonka sisältöä haluat päivittää. Alavalikot (alasivut) avautuvat näkyviin klikkaamalla otsikon edessä olevaa plus-merkkiä. Lukon kuvat otsikon jäljessä tarkoittavat sitä, että sinulla ei ole muokkausoikeutta ko. sivulle. > Avaa sivupuurakennetta plus-merkeistä kunnes näet oman sivustosi. > Klikkaa sivusi otsikkoa, joka muuttuu lihavoiduksi (Valittuna oleva sivu näkyy aina lihavoituna ylläpitovalikossa). > Oikealla olevaan editoritilaan avautuu näkyviin ko. sivu (= Avattuna on Näytä -välilehti, joka näyttää julkaistuna olevan www-sivuversion). > Kun haluat päivittää sivua, klikkaa yläpuolella olevaa Muokkaa -välilehteä. > Sisältösivun (= Tavallinen www-sivu ) sisältöä päivitetään tekstieditorin laatikossa.

4 4 (Huom. Etusivu on ns. Startpage, jonka Muokkaa -välilehdellä on määritelty sivuston rakenteeseen liittyviä määrittelyjä, siksi Etusivun (=Startpage) Muokkaa -sivu on erilainen kuin varsinaisten sisältösivujen (= Tavallinen www-sivu ) Muokkaa -välilehti.) (KUVA 1: Näkymä Muokkaa -välilehden tekstieditorista, jossa päivittäjien työskentely pääasiassa tapahtuu. Tavallisten www-sivujen sisältö tehdään ja muokataan Muokkaa -välilehden tekstieditorissa tuttuja kuvakkeita apuna käyttäen. Vasemmalta ylläpitovalikosta valitaan ensin sivu, jota halutaan muokata ja sen jälkeen Muokkaa -välilehti. Hyperlinkit näkyvät Muokkaa -tilan tekstieditorissa keltaisella pohjalla. Työskentelyn nopeuttamiseksi, omille sivuille voi tehdä oikotien Suosikit -välilehdelle.) Omalle sivustolle oikotie Suosikit -välilehdelle VINKKI Lisäämällä oman sivustosi Suosikkeihin nopeutat työskentelyä Voit lisätä päivitysvastuulla olevan sivustosi suosikkeihin, jolloin pääset oikotietä suoraan omalle sivullesi, ilman sivun hakemista ylläpitovalikon sivupuurakenteesta. Tämä helpottaa sivun löytämistä jatkossa ja nopeuttaa työskentelyä. > Hae oma sivustosi ylläpitovalikon sivupuusta. Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä sivun otsikkoa (joka muuttuu lihavoiduksi). Avautuvasta laatikosta klikkaa alimpana olevaa kohtaa Lisää suosikkeihin. Valittu sivu sekä kaikki sen alla olevat alasivut muodostavat tämän jälkeen Suosikit -välilehdelle oikopolun omille sivuillesi. > Tästä lähtien pääset käsiksi omille sivuillesi helposti ja nopeasti valitsemalla ylläpitovalikon yläpuolelta Suosikit -välilehden.

5 1.2 Vinkkejä sisältösivun ulkoasun muokkaamiseen 5 Sivujen siirron (G2:sta G3:een) seurauksena joidenkin sisältösivujen muotoilu on saattanut muuttua (esim. tekstityyppi on muuttunut normaalia suuremmaksi, lihavoiduksi, otsikkotyyppiseksi tms.) Erityisesti muutoksia esiintyy sivuilla, joilla on taulukkoja. Tekstieditorin muokkauskomennot eivät välttämättä toimi kunnolla tällaisilla sivuilla. Tällöin tekstieditorissa kannattaa toimia seuraavasti: Valitse kaikki teksti (esim. ctrl+a) ja sen jälkeen valitse tekstieditorin pudotusvalikosta kohta Poista muotoilu. Kaikki teksti muuttuu leipätekstin oletusfontiksi. Muotoile tämän jälkeen esim. otsikot uudelleen. Muualta kopioidut tekstit kannattaa liittää tekstieditoriin Liitä muotoilemattomana - komennolla Tyylisuositukset Leipätekstissä käytetään julkaisujärjestelmän oletusfonttia ja fonttikokoa. Perustekstiä ei siten ole syytä tai tarvetta muotoilla erikseen (erityistilanteita lukuun ottamatta). Pääotsikossa käytetään Heading 1 (Oletuksena olevan Heading2:n sijaan) Otsikot muutetaan isoista pieniksi kirjaimiksi (MATKAILU > Matkailu). Muutenkin vältetään kirjoittamista ISOILLA KIRJAIMILLA. 1.3 Tallentaminen ja päivitettyjen sivujen julkaiseminen Tallennusnäppäimet Muokkaa -välilehdellä (ks. KUVA 2C) > Tallenna ja julkaise : Tallentaa ja samalla julkaisee Muokkaa -tilassa sivulle tehdyt päivitykset ( = päivitys tulee välittömästi käyttäjien nähtäville julkiselle www-sivulle). > Tallenna : Voit tehdä muokkaustilassa välitallennuksia, ja julkaista sivun vasta myöhemmin Tallennetun, mutta ei vielä julkaistun version hakeminen muokkaustilaan: Mikäli poistut välillä sivulta, jonka olet tallentanut mutta et julkaissut, viimeksi tallennettu versio pitää hakea erikseen Versioluettelosta (KUVA 2A) muokkaustilaan, sillä muokkaustilassa esille tulee aina se versio, joka on julkaistuna. Hae tallennettu, mutta ei julkaistu versio esille seuraavasti: Vaihe 1: Klikkaa Versioluettelo -välilehti näkyviin. Avautuvalla välilehdellä on luettelo aiemmin tallennetuista sivuversioista. Julkaistuna olevan version kohdalla lukee Julkaistu versio. Viimeksi tallennettu, mutta ei julkaistu versio on luettelossa alimpana Ei valmis -tilassa. -> Klikkaa Julkaistun version perässä olevaa Vertaa keskenään -painiketta. (ks vaihe 2)

6 6 (KUVA 2A: Versioluettelosta saa haettua tallennetut versiot esille. Viimeksi tallennettu julkaisematon versio on alimpana Ei valmis -tilassa. Ei valmis -version saa muokkaustilaan klikkaamalla Julkaistu versio - tilassa olevan sivun perästä Vertaa keskenään -painiketta. > Siirry vaiheeseen 2.) (KUVA 2B: Versioluettelo vaihe 2. Vasemmalla on tallennettu (Ei valmis) versio, oikealla julkaistu versio.) Vaihe 2:

7 Näkyviin tulee kaksi sivua, joista vasemmalla puolella on viimeksi tallennettu versio ( Ei valmis ) ja oikealla puolella julkaistu versio. (KUVA 2B) 7 -> Valitse Muokkaa -välilehti, jolloin muokkaustilaan avautuu Ei valmis -versio sivusta (vasemmalla oleva). Tee haluamasi lisämuutokset normaalisti tekstieditorissa. Kun sivu on valmis julkaistavaksi, klikkaa Tallenna ja julkaise. Vinkki: Aiemmin julkaistuja versioita voi hakea ja ottaa käyttöön Versioluettelo - välilehdeltä, esim. jos sivun muotoilu on vahingossa sotkeutunut peruuttamattomasti. (Silloin kun sivua ei ole vielä tallennettu, tekstieditorissa tehtyjä virheitä voi perua Kumoa -painikkeella tai Peruuta -komennolla.) Vanhoja versioita voi poistaa Versioluettelosta klikkaamalla Poista. Näkyvissä on kymmenen edellistä versiota, sitä aiemmat poistuvat automaattisesti versioluettelosta. 1.4 Linkkien tarkistaminen Vanhojen sivujen siirron jälkeen linkkien pitäisi pääosin toimia, mutta ei sataprosenttisen varmasti, minkä takia linkkien toimivuus tulee tarkistaa ja tarvittaessa linkit korjata. (Toimivuuden lisäksi, tarkista ylläpitovalikosta, että linkki myös johtaa oikealle sivulle, eikä esim. roskakoriin.) Huom. Poikkeuksena saman sivun sisälle johtavat ankkurilinkit, jotka täytyy korjata Linkkien tekeminen Kirjoita linkkiteksti tekstieditoriin ja maalaa kursorilla teksti, johon haluat hyperlinkin. Klikkaa Lisää hyperlinkki -kuvaketta (tekstieditorin yläpuolella, maapallo+ketju). Avautuvassa Linkin ominaisuudet valintaikkunassa: Valitse (pallopainikkeesta) Linkin kohde : > Tässä Web-sivustossa oleva sivu - Käytetään kun tehdään linkki julkaisujärjestelmän sisällä saman sivuston toiselle sivulle. Valinnan jälkeen klikkaa Osoite-kentän oikealla puolella olevaa kuvaketta. Avautuvassa valintaikkunassa hae ylläpitovalikosta se sivu, jolle haluat linkin johtavan ja klikkaa sivua sekä Ok ja Ok. > Toisen sivuston sivu - Linkki ulkoiselle Web-sivustolle. Kirjoita Osoite-kenttään sen www-sivun osoite, jolle haluat linkin johtavan. > Kirjanmerkki ns. ankkurilinkki, joka johtaa haluttuun kohtaan samalla sivulla. Vie kursori tekstieditorissa siihen kohtaan, johon haluat tehdä kirjanmerkin. Sen jälkeen klikkaa Lisää kirjanmerkki -kuvaketta (vihreät pukit). Avautuvaan valintaikkunaan kirjoita kirjanmerkille jokin nimi ja ok (huom. tekstieditoriin ei jää mitään merkkiä näkyviin kirjanmerkistä). Maalaa tämän jälkeen se sana, jonka haluat linkiksi äsken tehtyyn kirjanmerkkiin. Klikkaa Lisää hyperlinkki -kuvaketta. Valitse valintaikkunasta Tällä sivulla oleva kirjanmerkki sekä valitse sen jälkeen pudotusvalikosta äsken antamasi kirjanmerkin nimi. Ok. Tehdyt linkit näkyvät tekstieditorissa keltaisella pohjalla alleviivattuina. Jos teet linkin tiedostoon, valitse Lisää asiakirja ja jatka yllä olevien ohjeiden mukaan.

8 8 (KUVA: Linkkien tekeminen. Linkin ominaisuudet ja kohde määritellään valintaikkunassa. Tässä Websivustossa oleva sivu eli sisäinen linkki haetaan Osoite: -kentän perässä olevasta -painikkeesta, joka avaa ylläpitovalikon omaan ikkunaan.) Linkin tekeminen menuvalikkoon > Ulkoinen linkki menuvalikkoon (uusi linkki): Uusi sivu > Luo ulkoinen linkki > Muokkaa -tilassa anna linkille Nimi ja täytä Ulkoisen linkin polku www-osoitteella. Oikotie/ulkoinen linkki -välilehdellä voi vielä määritellä kohdekehyksen (Jätä kohtaan Linkin tyyppi Normaali linkki, eli ulkoisen linkin määritteleminen ei ole enää tarpeellista täällä.) Tallenna ja julkaise. > Sisäinen linkki menuvalikkoon (uusi linkki): Uusi sivu > Luo uusi sivu > Muokkaa tilassa anna linkille nimi Nimi -kenttään. Valitse seuraavaksi Oikotie/ulkoinen linkki välilehti ja sieltä Linkin tyyppi joko Sisäinen oikotie tai Hae tiedot kohteesta. Klikkaa alapuolelta kolmen pisteen näppäintä ja hae avautuvasta Episerverin sivupuusta se sivu, jolle haluat linkin johtavan. Tallenna ja julkaise. >>> Sisäinen oikotie = Linkki avaa sivun siinä ympäristössä missä se sijaitsee ja vie pois käyttäjän nykyiseltä sivulta (siirtyy esim. kokonaan toisen hallinnonalan sivuille). >>> Hae tiedot kohteesta = Linkki avaa muualla sivustossa olevan sisältösivun sen sivun keskialueelle, jolla käyttäjä on (käyttäjä pysyy esim. sen hallinnonalan sivuympäristössä, josta on linkkiä klikannut.) 1.5 Sivujen poistaminen Huom! Poistaessasi sivuja, varmista, ettei poistettavalla sivulla ole sellaisia alasivuja, joita et halua tuhota: Sivun poistaminen ylläpitovalikosta poistaa samalla kaikki ko. sivun alasivut. Eli jos haluat poistaa sivun, jolla on alasivuja, siirrä ensin ylläpitovalikossa alasivut pois tuhottavan sivun alapuolelta. Episerverissä poistetut sivut jäävät joksikin aikaa roskakoriin, josta voit tarvittaessa vielä palauttaa ne.

9 2. Ylläpitovalikko ja uusien sivujen luominen Uuden sisältösivun luominen 1. Klikkaa ensin ylläpitovalikossa sitä sivua, jonka alle haluat luoda uuden sivun. 2. Klikkaa vasemman yläkulman valkoista arkki-kuvaketta, jonka jälkeen avautuvalta sivulta klikkaa Luo Tavallinen www-sivu (= uusi tavallinen sisältösivu). HUOM. Katso yksityiskohtaiset ohjeet uuden sivun luomisesta Logican oppaasta. Useimmille pääsivuille valikkorakenteet on jo tehty valmiiksi uudessa julkaisujärjestelmässä. Sen sijaan esim. toimialojen alasivujen valikoita päivittäjät voivat Episerverissä järjestellä ja muokata itse sekä luoda uusia sivuja. G3:ssa uusi ominaisuus on, että luodut sivut muodostavat automaattisesti sivun vasemmassa laidassa näkyvän menuvalikon linkkeineen. (KUVA: Ylläpidon valikko muodostaa samalla automaattisesti julkisen sivuston valikon) 2.2 Sivujen valikkojärjestyksen muokkaaminen (vasen valikko) Hallinnonalan, yksikön tms. tiedoston ylin sivu (esim. kuva yllä: Liikunta) on hallinnonalan etusivu. Alasivut näkyvät valikoissa sisennettynä. Valikon voi järjestää useallakin tavalla, esim. aakkosjärjestykseen tai lajitteluindeksin mukaan. Lajitteluindeksiä käyttämällä sivut voi laittaa itse haluamaansa järjestykseen.

10 10 Huom. lajitteluindeksin mukainen järjestys toimii vasta, kun kaikille ko. sivun alasivuille on määritelty lajittelutavaksi lajitteluindeksi. -> Valitse ko. sivu ja Muokkaa -välilehti -> Valitse: Lisätiedot -välilehti -> Lajittelujärjestys: Valitse alasvetolaatikosta Lajitteluindeksin mukaan -> Lajitteluindeksi (oletusarvo 100): Anna sivulle numeroluku. Huom! Sivujen järjestys valikossa määräytyy tämän numeroluvun perusteella. Pienimmän luvun saava sivu näkyy valikossa ylimpänä, suurimman luvun sivu alimpana. Anna ylimmälle sivulle luvuksi esim. 100, seuraaville 200, 300 jne., jolloin voi myöhemmin lisätä väliin sivuja. -> Tallenna ja julkaise (KUVA: Valikkolinkkien järjestyksen määrääminen lajitteluindeksin avulla.) 2.3 Sivun piilottaminen näkymättömiin menuvalikosta Kaikkien alasivujen ei välttämättä ole tarpeellista näkyä vasemman laidan valikossa (varsinkin jos alasivuja on paljon, muodostuu valikosta pitkä). Harkitse tuleeko sivu valikkoon vai riittääkö, että alasivulle pääsee sisältösivulta olevalta linkiltä. (Lisäksi pääylläpitäjät voivat joskus tarvita sivukokonaisuuksille ns. yläsivuja, eikä tällaisia tyhjiä sivuja luonnollisestikaan näytetä valikoissa.) Sivun saa pois näkyvistä valikosta: -> Valitse ko. sivu ja Muokkaa -välilehti -> Valitse: Lisätiedot -välilehti -> Ota rasti pois kohdasta Näytä sivu valikoissa (on oletuksena aina valittuna) -> Tallenna ja julkaise

11 2.4 Uuden sivun luomisessa huomioitavaa sivujen nimeäminen Episerverissä (G3) 11 Luodessasi uusia sivuja, kiinnitä huomiota sivujen nimiin, koska sivun nimi tulee näkymään julkisesti selaimen lisäksi web-osoitteessa, valikossa sekä sisältösivun yläreunassa näkyvässä ns. murupolussa. Ennen uusien sivujen julkaisua on syytä tarkistaa myös vanhasta G2:sta siirrettyjen sivujen nimet ja nimetä ne tarpeen tullen uudelleen. Kiinnitä huomiota seuraaviin kohtiin: -> Valitse ko. sivu ja Muokkaa -välilehti (Avaa automaattisesti Tiedot -välilehden) Nimi : Anna sivulle ytimekäs ja kertova nimi. Tämä nimi näkyy mm. sivupuurakenteessa (murupolussa). Tämän nimen perusteella määräytyy myös sivun nimi Web-osoitteessa. Valikkonimi : Nimi joka näkyy www-sivun valikossa (vasen tai ylävalikko). Käytännössä yleensä annetaan sama nimi kuin yllä oleva sivun Nimi, mutta valikkonimi voi olla myös erilainen. Jos valikkonimi -kohtaa ei täytetä, valikkonimeksi tulee automaattisesti sivun Nimi. -> Seuraavaksi valitse Lisätiedot -välilehti: Katso mikä on Sivun nimi Web-osoitteessa. Tähän kohtaan tulee automaattisesti sivun Nimi sen jälkeen kun uusi sivu on tallennettu ensimmäisen kerran. JOS sivun nimeä on muutettu ensimmäisen tallennuskerran jälkeen, tarkista, että myös Sivun nimi Web-osoitteessa vastaa sivun uutta nimeä. Sivun nimi Web-osoitteessa on syytä tarkistaa, koska tämän mukaan määräytyy sivun Web-osoite. (Huomaa, että Web-osoitteessa useamman sanan välissä käytetään tavuviivaa - ja sanat kirjoitetaan yhteen. Ei ääkkösiä tms. Esim. Yksityisen-paivahoidontuet) Sisältöalueen keskiosan ja oikean palstan yhdistäminen yhdeksi alueeksi > Muokkaa -välilehdellä laita rasti kohtaan Näytä koko data-alueella (sivun alareunassa).

12 12 (KUVA: Tarkista, että Sivun nimi Web-osoitteessa vastaa Tiedot -välilehdellä annettua sivun Nimeä.) Yleisiä ohjeita sivujen nimeämiseen (uudet sivut tai vanhojen sivujen uudelleennimeäminen) - erityisesti sivupuurakenteen huomioon ottaminen nimeämisessä Koska sivujen nimet tulevat automaattisesti näkyviin uudessa julkaisujärjestelmässä Webosoitteeseen ja sivupuurakenteeseen (murupolkuun), tulee sivujen nimeämiseen kiinnittää erityishuomiota. Anna mielellään lyhyehkö, ytimekäs ja asiasta kertova nimi. Vältä pitkiä sanoja tai sanayhdistelmiä, ettei Web-osoite veny tarpeettoman pitkäksi. Huomioi oikeinkirjoitus ja aloita isolla alkukirjaimella. Älä käytä sanojen välissä alaviivoja tms. ( Vesimittarin_käyttöohjeet -> Vesimittarin käyttöohjeet ) Poista mahdolliset ylläpitopuolen käyttäjille tarkoitetut muistutukset tms. nimistä (esim. RMK_vesimittari -> Vesimittari) Eli vanhan Combon käytäntöjä ei enää käytetä, koska annetut nimet näkyvät monessa eri kohdassa. Mieti myös sivupuurakenteen (murupolun) kokonaisuutta nimetessäsi sivuja. Ota huomioon se, että sivupuurakenne kertoo edetessään myös alasivuista, joten alasivuja ei tarvitse selittää jokaisen sivun nimessä. Muodosta loogisesti ja mahdollisimman lyhyenä etenevä polku. (EI esim: / Verkkolomakkeet / Vesimittarin verkkolomake / Verkkolomakkeen käyttöohjeet) (VAAN suositeltavampaa:./ Verkkolomakkeet / Vesimittari / Käyttöohjeet )

13 13 (KUVA: Murupolku sisältösivun yläreunassa muodostuu sivuille annetuista nimistä.) 2.5 Tiedotteiden luominen (kun uutisluettelo on jo olemassa) 1. Klikkaa ylläpitovalikossa sitä uutisluettelosivua, jonka alle haluat luoda uuden tiedotteen. 2.Klikkaa vasemman yläkulman valkoista arkki-kuvaketta, jonka jälkeen avautuu uusi Uutissivu, jolle annetaan Nimi (= on samalla tiedotteen linkkiotsikko) sekä tekstieditoriin otsikko ja tiedotteen teksti. Aloita julkaisu ja Lopeta julkaisu -kohtiin voi määritellä automaattisen julkaisu- ja poistamispäivämäärän. HUOM. Katso yksityiskohtaiset ohjeet tiedotesivujen luomisesta Logican oppaasta. Uutisluettelo on yleensä tehty ylläpitovalikkoon Etusivu-otsikon alle esim. Ajankohtaista - nimisenä. Tämän Uutisluettelosivun alla olevat sivut ovat uutissivuja (tiedotteita) tyypiltään, ja tänne myös luodaan uudet tiedotteet. (Jos et ole varma uutisluettelon sijainnista, voit katsoa onko esim. Ajankohtaista -sivu tyypiltään Uutisluettelo viemällä kursorin Ajankohtaista-nimen päälle. Mikäli avautuvassa keltaisessa laatikossa lukee Sivun tyyppi: Uutisluettelo, uudet tiedotteet tehdään tänne.) Sivuston rakenteesta riippuen Ajankohtaista -uutisluetteloon tehdyt tiedotteet tulevat Ajankohtaista -sivun lisäksi näkyviin automaattisesti myös etusivun Ajankohtaista -laatikkoon.) Tiedotteiden linkittäminen toiseen tiedoteluetteloon Johonkin tiedoteluetteloon tehdyn tiedotteen voi laittaa näkymään toiseen tiedoteluetteloon (esim. etusivun Ajankohtaista -tiedoteluetteloon) seuraavasti: Kopioi ensin valmiin tiedotteen otsikko. Klikkaa ylläpitovalikosta sitä tiedoteluetteloa, johon haluat valmiin tiedotteen linkittää > Luo uusi sivu > Liitä kopioitu otsikko Nimi -kenttään > Avaa Oikotie / ulkoinen linkki välilehti > Linkin tyyppi: Hae tiedot kohteesta > Alapuolelle tulevasta kolmen pisteen näppäimestä avautuvasta ylläpitovalikosta hae se tiedote, jonka haluat linkittää näkymään > Ok > Tallenna ja julkaise. (Tarvittaessa tiedotteelle voidaan antaa uusi otsikko - esim. lyhyempi, selkeämpi - kirjoittamalla Nimi kenttään eri otsikko kuin alkuperäisessä tiedotteessa)

14 14 (KUVA: Tiedotteet tehdään Uutisluettelo -tyyppisen sivun alle, joka yleensä on jo olemassa eri sivustoilla esim. Etusivu-nimen alasivuna. Uutisluettelo on usein nimetty esim. Ajankohtaista -nimiseksi. Uutisluettelon alle tehdään uusia tiedotesivuja Luo uusi sivu -kuvaketta klikkaamalla. Julkaistut tiedotteet (uutissivut) ilmestyvät Ajankohtaista -sivun lisäksi etusivun tiedotelaatikkoon.) 2.6 Taulukot Uuden taulukon luominen Muokkaa -välilehdellä (tekstieditorissa) > Klikkaa tekstieditorissa kohtaan, johon haluat tehdä taulukon. > Klikkaa tekstieditorin yläpuolelta Lisää taulukko -kuvaketta (ruudukkokuva). > Määritä avautuvaan taulukkoikkunaan kuinka monta riviä ja saraketta taulukkoon tulee Olemassa olevan taulukon ominaisuuksien muokkaaminen > Klikkaa taulukkoon hiiren oikealla näppäimellä ja klikkaa avautuvasta ikkunasta Taulukon ominaisuudet -kohtaa. > Avautuvassa Taulukon ominaisuudet -valintaikkunassa voi määritellä taulukon ominaisuudet (mm. taulukon tasaus sivulla oikealle, keskelle tai vasemmalle, taulukon reunan leveys (0 jos ei reunaa näkyviin) sekä taulukon koon prosentteina tai pikseleinä) Solun ominaisuuksien muokkaaminen > Klikkaa taulukossa siihen soluun, jonka ominaisuuksia haluat muuttaa hiiren oikealla näppäimellä. TAI: Jos haluat muuttaa samalla kerralla useampien solujen ominaisuuksia, maalaa ensin hiirellä kursoria vetämällä ne solut sinisiksi, joiden ominaisuuksia haluat

15 15 muuttaa (esim. rivi, sarake tai vaikka kaikki taulukon solut). Klikkaa tämän jälkeen hiiren oikealla näppäimellä. > Avautuvasta ikkunasta klikkaa kohtaa Solun ominaisuudet. > Solun Ominaisuudet -valintaikkunassa voit määritellä solun ominaisuudet (mm. tekstin tasaus solun sisällä vasemmalle, keskelle tai oikealle) Sarakkeiden ja rivien leveyden määrääminen Jos sarakkeiden leveyttä ei erikseen määritellä, sarakkeista tulee tasalevyisiä. Niiden leveys voi kuitenkin käytännössä vaihdella riippuen solujen sisällöstä Sarakkeiden määrääminen eri levyisiksi: > Maalaa vaikutusalueeksi sen sarakkeen solut, jonka leveyden haluat muuttaa. (Jos maalaa useamman sarakkeen samalla kerralla, leveysmääritys tulee koskemaan kaikkia valittuja sarakkeita.) > Klikkaa soluun hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Solun ominaisuudet. > Solun ominaisuudet -valintaikkunassa määrittele solun (=sarakkeen) leveys prosentteina tai pikseleinä (Koko: Anna leveys -kohta). (Laske, että solujen yhteenlaskettu leveys pysyy alle sadassa prosentissa.) Rivien määrääminen eri korkuisiksi > Ks. sarakkeiden leveyden muuttaminen; vastaavalla tavalla voidaan määritellä rivin korkeus Rivien ja sarakkeiden poistaminen tai lisääminen valmiiseen taulukkoon > Klikkaa taulukkoon hiiren oikealla näppäimellä ja valitse avautuvasta ikkunasta Lisää sarake tai Lisää rivi. Tai: Poista sarake, Poista rivi Tyhjiä soluja ei voi olla taulukon ulkonäön takia Jotta taulukon kaikki solut näyttäisivät valmiissa taulukossa samanlaisilta ( ehjiltä ), jokaisessa solussa pitää olla jotain sisältöä. Jos solu halutaan jättää tyhjäksi, siihen pitää lyödä tyhjä välilyönti. 2.7 Aloitussivun ja Etusivun rakenne Episerverissä tietoa etusivujen päivittäjille Aloitussivu (Startpage) näyttää Muokkaa-tilassa erilaiselta kuin muut sivut Jokaisen portaalin aloitussivun (esim. nimeltään Riihimäki, Hausjärvi, Loppi, Suomen lasimuseo, Karan koulu, jne. Muokkaa -välilehdellä on määritelty sivuston rakenteeseen liittyviä määrittelyjä. Sen takia aloitussivun (= Startpage) Muokkaa -välilehti on erilainen kuin varsinaisten sisältösivujen (= Tavallinen www-sivu ) Muokkaa -välilehti. Myös eri hallinnonalojen, koulujen, museoiden, kirjastojen jne. aloitussivut voivat olla vastaavanlaisia tyypiltään. Ylläpitäjien ei ole syytä muuttaa asetuksia näillä aloitussivuilla.

16 2.7.2 Etusivun rakenne ylläpitovalikossa ja sisällön päivittäminen 16 Portaalien aloitussivun alapuolella sijaitsevat varsinaiset sisältösivut, jotka ovat tyypiltään yleensä tavallisia www-sivuja, ja niiden sisältöä pääsee muokkaamaan suoraan tekstieditorista. Poikkeuksen muodostavat Etusivut, joiden alla ovat etusivun data-alueilla ja nostoalueilla näytettävät sisältösivut (jotka puolestaan ovat ns. tavallisia www-sivuja tyypiltään). Etusivun rakenne poikkeaa muista sivuista. Etusivun rakenne on yleensä rakennettu Episerveriin seuraavalla tavalla, mutta käytäntö voi vaihdella eri sivuilla: > Valitse aloitussivu, esim. Loppi tai Ryttylän koulu. (Sivun tyyppi on Startpage.) - Aloitussivulla on data-alueita (näkyvät nettisivulla esim. kehystettyinä laatikoina). Näiden laatikoiden sisällä olevaa sisältöä pääsee muokkaamaan seuraavasti: > Valitse Etusivu (tämän sivun alla päivitetään etusivun nostoalueilla näytettäviä alasivuja) >> Valitse Otsikkosivu (sivun nimi muodostaa ko. data-alueen otsikon eikä sivulla ole muuta tarkoitusta. Esim. Koulumme.) >>> Otsikkosivun alla on esim. Sisältösivu tms. -nimellä sivu, jossa päivitetään dataalueella näkyvää tietoa. Etusivun data-alueen / laatikon sisältöpäivitykset tehdään siis tälle sivulle. Etusivun alla on yleensä myös oikean reunan nostoalueita varten tavalliset sisältösivut (nimetty esim. Oikea ylin nosto, oikea keski nosto, oikea alin nosto tai vastaavalla tavalla.) Lisäksi Etusivun alla voi olla Ajankohtaista -uutisluettelo ja sen alla uutissivut (tiedotteet), jotka näytetään myös etusivun Ajankohtaista -laatikossa. (Uutisluettelolla voi olla muitakin nimiä, esim. Kunta tiedottaa tms. Uutisluettelon nimi (esim. Ajankohtaista) määrittää otsikon etusivun data-alueen tiedotelaatikolle. Joissakin layouteissa on oikean reunan menuvalikko, jonka alle voi tehdä linkkisivuja. (KUVA: Etusivujen rakentuminen.)

17 3. Tiedostonhallinta kuvien ja tiedostojen tuominen Episerveriin ja sivuille 17 Kuvat ja tiedostot sijaitsevat Tiedostonhallinta -osiossa olevissa kansioissa. 3.1 Kuvien ja tiedostojen (esim. pdf ja word -dokumentit) tuominen Episerveriin: > Klikkaa vasemmalla ylärivissä olevaa keltaista laatikkoa ( Tiedostonhallinta ). > Selaimen oikeaan reunaan avautuu Tiedostonhallinta -näkymä, jossa olevissa kansioissa kuvat ja tiedostot sijaitsevat. > Valitse Episerverissä oleva kuva- tai tiedostokansio, jonne haluat tuoda materiaalia omalta tietokoneeltasi (Uuden kansion voit luoda Luo hakemisto -kuvakkeesta). > Klikkaa Lisää uusi tiedosto -kuvaketta (vihreä plus-merkki), joka avaa Lisää tiedostovälilehden. Hae lisättävä tiedosto Selaa -näppäimestä, joka avaa uuteen ikkunaan oman tietokoneesi tiedostoikkunan. Hae omalta koneeltasi lisättävä kuva tai tiedosto ja klikkaa Avaa. Kuva tai tiedosto on nyt siirretty Episerveriin. (Tiedostonhallintavalikon saat piilotettua ruudulta klikkaamalla Salaa -otsikkoa) 3.2 Kuvan tuominen Episerverin tiedostonhallinnasta www-sivulle: > Klikkaa Muokkaa -välilehdellä kursori tekstieditorilaatikossa siihen kohtaan, johon haluat kuvan tuoda (kuvaa voi siirtää myöhemmin vapaasti eri kohtiin). Klikkaa tekstieditorin yläpuolella olevasta rivistä kuvaketta Lisää kuva tiedostosta, jonka jälkeen avautuu Valitse kuva -valintaikkuna. Hae lisättävä kuva Episerverin tiedostoista ja klikkaa Lisää. Kuvan ominaisuudet -valintaikkunaan voit määritellä kuvalle erilaisia ominaisuuksia. (Ikkunan saa milloin vain esille klikkaamalla tekstieditorissa kuvan päällä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla avautuvasta laatikosta Kuvan ominaisuudet.) 3.3 Asiakirjan (dokumenttitiedoston) linkittäminen www-sivulle > Maalaa tekstieditorissa teksti, josta tulee linkki asiakirjaan. Klikkaa sen jälkeen tekstieditorin yläpuolella Lisää asiakirja -kuvaketta. Klikkaa Polku, jonka jälkeen hae ja valitse linkin kohde avautuvassa ikkunassa (valitse asiakirja Tiedostonhallinnan kansiosta ja klikkaa Lisää ) PS. Nykyisessä Combossa olevat sivut kopioitiin uuteen julkaisujärjestelmään huhtikuussa Kevään jälkeen vanhaan Comboon tallennetut kuvat ja tiedostot täytyy tuoda ja tallentaa uudelleen G3:een Tiedostonhallinnan kautta ja tuoda sen jälkeen uusille sivuille. VINKKI: Omat suosikit -toiminto nopeuttaa kansion hakemista Tiedostonhallinnassa Voit lisätä kuva- ja tiedostokansioita omiin suosikkeihin, jolloin pääset suoraan ja nopeasti käsiksi niihin kansioihin, joita yleensä käytät. > Avaa Tiedostonhallinta näkyviin (klikkaa ylläpitovalikon yläpuolella keltaista laatikkoa). Klikkaa hiiren oikealla näppäimella kansiota, jonka haluat lisätä suosikkeihin. Avautuvasta ikkunasta klikkaa Lisää suosikkeihin. Kansio ilmestyy Omat suosikit -välilehdelle, josta pääset jatkossa oikopolkuna käsiksi suoraan ko. kansioon.

18 (KUVA: Tiedostonhallinnan kansiot (oikealla) avataan näkyviin vasemmalta ylhäältä keltaisesta kuvakkeesta.) 18

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 1 SIRA JULKAISUJÄRJESTELMÄ... 2 1.1 Kotisivujen päivittäminen... 2 1.2 Sivujen ylläpidon periaate... 2 2 MUOKKAUSTILA ELI HUOLTOPUOLI... 3 2.1

Lisätiedot

Julkaisujärjestelmän käyttöohje

Julkaisujärjestelmän käyttöohje Julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty 21.10.2010 Sisältö 1. Yleistä... 2 1.1. Käyttöoikeudet... 2 1.2. Kirjautuminen ja tunnukset... 2 1.3. Unohtuneen salasanan palautus... 2 1.4. Kirjautuminen ulos

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

BASE CONTENTMANAGER Käyttöohje

BASE CONTENTMANAGER Käyttöohje BASE CONTENTMANAGER Käyttöohje Johdanto Base ContentManager Base ContentManager on Media Cabinet Oy:n toteuttama julkaisujärjestelmä, jonka avulla organisaation julkinen www-sivusto sekä intranet ja ekstranet

Lisätiedot

SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE

SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE SISÄLLYS 1. Ylläpitosivu ja tunnukset... 3 2. Sivutyypit ja kentät... 3 3. Sivurakenne... 4 4. Piilotetut ja julkaisemattomat sivut... 4 5. Uuden

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Suomen Omakotiliitto ry 1.9.2010. OMAKOTILIITON JÄSENYHDISTYSTEN WWW-SIVUJEN PÄIVITTÄJÄOHJEET alustava versio v. 1.1.

Suomen Omakotiliitto ry 1.9.2010. OMAKOTILIITON JÄSENYHDISTYSTEN WWW-SIVUJEN PÄIVITTÄJÄOHJEET alustava versio v. 1.1. Suomen Omakotiliitto ry 1.9.2010 OMAKOTILIITON JÄSENYHDISTYSTEN WWW-SIVUJEN PÄIVITTÄJÄOHJEET alustava versio v. 1.1. Sisältö 1. Yleistä... 1 1.1. Käyttöoikeudet... 2 1.2. Kirjautuminen ja tunnukset...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE 2 Ohjeet ylläpitäjälle Esittely...3 1. Kirjautuminen...3 2. Aloitus...3 3. Sivut...4 3.1. Sivupaneeli...4 3.1.1. Sivuston kielen vaihto...4 3.1.2.

Lisätiedot

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman Sisällysluettelo 1. Käyttäjän opas...3 1.1 Sivuston katselu...3 1.2 Sivustolle siirtyminen...3 1.3 Navigointi...3 1.4 Keskusteluihin osallistuminen...4 1.5 Gallupeihin vastaaminen...5 1.6 Ajankohtaista

Lisätiedot

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012)

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) Ohjeet on tehty ensisijaisesti Puutarha.nettiin käyttöohjeeksi siellä toimivien valvojien toimesta, ja niissä on myös sääntöjä täydentävää asiaa. Jos Rakentaja.fi

Lisätiedot

Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella

Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella Pääkäyttäjän opas Näin pääset alkuun Yhdistysavaimella Oppaassa esitellään Avaimen tilaajalle ja pääkäyttäjälle käytettävissä olevat ominaisuudet ja opastetaan hyödyntämään Yhdistysavainta yhdistyksen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE Taloyhtiösivut Kiinteistöliiton jäsentaloille

KÄYTTÖOHJE Taloyhtiösivut Kiinteistöliiton jäsentaloille 1 (10) Yleistä Kiinteistöliiton tuottamat Taloyhtiösivut ovat Suomen Kiinteistöliiton 100-vuotislahja, jonka liitto jäsenyhdistyksineen tarjoaa jäsentaloyhtiöille. Taloyhtiösivut -palvelu sisältyy jäsenmaksuun.

Lisätiedot

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille 1 Ohjeet v.1.0 / 28.3.2008 Sisällysluettelo 1. Johdanto lue tämä ensin...3 1.1. Pikaohjeet osaaville...4 2. Sivuston esittelykierros...5 3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre.

SEMPRE M E D I A. Monet. Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0. Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki. +358 45 113 8137 www.sempre. SEMPRE M E D I A Monet Perehdytys ylläpitotyökaluun v3.0 Sempre Media Oy Hämeentie 153 C 00560 Helsinki +358 45 113 8137 Sisällys 1. Aloitus 3 Yleistä Monet-työkalusta 3 Käyttövaatimukset 3 Kirjautuminen

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT

SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT SAK:N PAIKALLISJÄRJESTÖJEN NETTIPALVELUT KÄYTTÄJÄN OPAS, VERSIO 1.8 7.5.2010 JULKISET SIVUT http://www.sak-paikalliset.fi/ Username: Password: YLLÄPITO http://www.sak-paikalliset.fi/adm Username: Password:

Lisätiedot

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa.

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa. Internet-projekti Jäsenalue / Sähköinen toimisto Syksyllä 2009 unioni on rakentanut uudistettua jäsenaluetta tai sähköistä toimistoa. Jäsenalueelle pääsee unionin nettisivujen vasemmasta palstasta, Kirjaudu

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 1 Yleistä... 3 Muistilista Nopan opintojaksosivuston ylläpitäjälle... 4 Kerro opiskelijoille Nopasta opintojakson alkaessa... 4 Opintojaksotietojen siirtyminen

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot