Me Suomessa olemme eturintamassa mahdollistamassa muutosta, sillä liikennekaaren ensimmäinen vaihe on parasta aikaa eduskunnan käsittelyssä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Me Suomessa olemme eturintamassa mahdollistamassa muutosta, sillä liikennekaaren ensimmäinen vaihe on parasta aikaa eduskunnan käsittelyssä."

Transkriptio

1 1 Pääjohtaja Kari Wihlmanin avauspuheenvuoro Trafi2016-seminaarissa Hyvät naiset ja herrat, lämpimästi tervetuloa Trafi2016-seminaariin. Aiheenamme on kehittyvä liikenne ja uskon, että olemme onnistuneet kokoamaan aiheen ympärille mielenkiintoisen kattauksen kiinnostavia ja ajankohtaisia puheenvuoroja ja näkökulmia. Liikenne puhuttaa, kiinnostaa ja koskettaa jokaista suomalaista. Olemme kaikki liikenteen ja liikkumisen asiantuntijoita. Tällä hetkellä liikenneala on suuressa murroksessa. Digitalisaatio, automatisaatio, jakamistalous ja uudenlaiset palvelut muuttavat liikennemarkkinoita kaikkialla maailmassa. Liikenne on muuttumassa kokonaisvaltaiseksi palveluksi, Mobility as a service eli MaaS. Toimivat liikennemarkkinat ja liikenteen uudet palvelut lisäävät koko liikennejärjestelmän tehokkuutta ja siten myös vähentävät liikenteen päästöjä. Me Suomessa olemme eturintamassa mahdollistamassa muutosta, sillä liikennekaaren ensimmäinen vaihe on parasta aikaa eduskunnan käsittelyssä. Liikennekaari muuttaa, jopa mullistaa liikennettä koskevaa ajattelu- ja toimintatapaa. Se avaa liikennetietoa ja poistaa rajoituksia liikennepalvelujen tuottamiselta sekä luo mahdollisuuksia uusille asiakaslähtöisille palvelumuodoille. Liikennekaari toteuttaa osaltaan hallitusohjelman tavoitteita, kuten liikenteen markkinoiden avaamista ja markkinoille pääsyn esteiden purkamista sekä tiedon ja sen liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämistä. Se edistää ja mahdollistaa myös liikenteen digitalisaatiota ja avaa ovet digitaalisuuteen perustuville liiketoimintamalleille. Myös me Trafissa panostamme digitalisaation edistämiseen ja prosessiemme digitalisoimiseen. Vuosi sitten valmistunut ajoneuvojen rekisteröintipalvelun

2 2 integrointi liikennevakuutuspalveluun on kansainvälisestikin ainutlaatuinen innovaatio. Olemme luonnollisesti mukana myös normitalkoissa ja kevennämme hallinnollista taakkaa purkamalla normeja ja edistämme aktiivisesti erilaisia kokeiluja. Lisäksi otamme käyttöön uusia käyttäjälähtöisiä ja osallistavia toimintatapoja. Sääntelyä puretaan ja sujuvoitetaan sekä kokeiluja mahdollistetaan yhteistyössä alan toimijoiden kanssa, ottaen huomioon turval-lisuus-, kestävyys-, toimintavarmuus- ja markkinanäkökohdat. Aina kevyesti säänteleminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista. Trafin viime vuonna antama miehittämätöntä ilmailua koskeva määräys oli tuolloin ja on edelleenkin maailman liberaalein droneja sääntelevä määräys. Määräys painottaa voimakkaasti toimijoiden omaa turvallisuuden-hallintaa ja suorituskykyperusteisuutta tarjoten varsin paljon vapauksia. Tämä on poikkeuksellista perinteisesti raskaasti säännellyssä ilmailussa. Trafin määräys onkin herättänyt mielenkiintoa, mutta myös hämmennystä muiden maiden ilmailuviranomaisten keskuudessa ja asiantuntijamme ovat sitä joutuneet puolustelemaan. Euroopassa komission REFIT -ohjelmalla pyritään parantamaan EU:n sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta. Aivan kuten meillä Suomessakin tarkoituksena on varmistaa selkeä, vakaa ja ennakoitava sääntelykehys, joka tukee kasvua ja työllisyyttä. Myös liikenteen EU-virastot ponnistelevat samassa hengessä alan kansainvälisen sääntelyn keventämiseksi.

3 3 Hyvät kuulijat, liikennesektorin kehittäminen edellyttää jatkuvasti uusien näkökulmien avaamista ja uudenlaista kokonaistarkastelua. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner asetti syyskuussa selvitysryhmän tuottamaan vision siitä, miten liikenne- ja viestintäjärjestelmää kehittämällä tuetaan Suomen hyvinvointia, kilpailukykyä ja kansantaloutta. Käynnissä on myös liikenneverkon liiketaloudellista kehittämistä koskeva esiselvitys. Tavoitteena on luoda taloudellisesti kestävä toimintamalli, joka tarjoaa keinot liikenneverkon pitkäjänteiseen ylläpitoon ja kehittämiseen. Liikenteen sujuvuuden, ympäristötavoitteiden saavuttamisen ja MaaSpalveluiden kehittämisen kannalta on keskeistä, että infra on kunnossa. Liikenneverkkomme ovat hyvinvointimme turvaamisen välttämätön työkalu, arvokasta kansallisomaisuutta, josta on pidettävä huolta. Uutta korjausvelkaa pitää välttää ja vanhaa velkaa on voitava lyhentää. Rautateillä kilpailu on jo alkanut tavaraliikenteessä ja todennäköisesti henkilöliikenteessäkin lähivuosina. Muista maista saatu kokemus osoittaa, että useamman toimijan on mahdollista toimia rinnakkain samalla rataverkolla aivan turvallisesti ja tehokkaasti. Trafilla on täysi valmius hoitaa rautatiejärjestelmän viranomaistehtävät niin yhden kuin monenkin toimijan ympäristössä. Big Data. Opendata. MyData. Paikkatieto. Kaikki perustuu tietoon. Tieto viidentenä liikennemuotona näkyy ja kuuluu kaikkialla. Ja sitä tarvitaan kaikkialla. Tieto on liikennejärjestelmän ja erityisesti tulevaisuudessa lähes kaiken liikkumisen ja liikkumisen palvelujen polttoaine. Trafin tietoa hyödynnetään enemmän kuin koskaan, esimerkiksi viime vuonna luovutettiin noin 800 miljoonaa tietoyksikköä. Tämän lisäksi avointa dataamme on ladattu jo lähes 300 miljardia tietoriviä.

4 4 Tavoitteenamme on tiedon hyödyntämisen laajentaminen ja uusien digitaalisten palveluiden ja palvelumarkkinoiden synnyttäminen. Tämä tarkoittaa tietojen tuotteistamista sekä mm. uusien, nykyaikaisten tiedonlatauspalvelujen ja muiden avointen rajapintaratkaisujen toteuttamista. Tietojamme käytetään laajasti yhteiskunnan perustoiminnoissa ja lukuisissa erilaissa kaupallisissa sovelluksissa ja palveluissa. Trafin tietoja on jo yli 150:ssä palvelussa ja meillä on sopimus tietojen hyödyntämisestä kaupallisessa toiminnassa noin 70 kumppanin kanssa. Tietoihimme perustuvan liiketoiminnan laskennallinen liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa. Luottamus tietoon on keskeistä. Tiedon avulla tehdyt johtopäätökset eivät saa johtaa väärään toimintaan. Vaillinainen tai virheellinen tieto aiheuttaa vakavimmillaan merkittäviä ongelmia. Ei ole myöskään yhdentekevää, kuinka tietoja käsitellään tai mihin niitä käytetään. Tietosuoja, tietoturva ja kyberturvallisuus pitää nostaa organisaatioissa toiminnan keskiöön. Liikennejärjestelmän automatisoituessa viestintäverkkojen ja kyberturvallisuuden merkitys yhteiskunnassa kasvaa entisestään. Uhkakuvat ovat uudentyyppisiä ja vakavia. Tulevaisuudessa liikenneturvallisuutta ja kyberturvallisuutta ei voi erottaa toisistaan. Tämä kannattaa nähdä Suomessa mahdollisuutena. Vahvaa osaamista löytyy mm. omalta hallinnonaltamme, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta. Suomella on hyvät edellytykset päästää älyliikenteen kehityksen eturiviin. Trafin luotsaama Liikennelabra toimii julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöfoorumina liikkumisen ja logistiikan kokeiluille sekä Suomen testialueille. Yhteistyöfoorumissa tavoitellaan uusia liikennemuotoriippumattomia innovaatioita ja tuetaan uudentyyppisen liiketoiminnan syntymistä. Keskeistä on myös edistää kokeilukulttuuria. Liikennelabra on sateenvarjo, jonka alla toimijat voivat markkinoida omia kokeilujaan ja hankkeitaan. Yrityksille tarjotaan apua esimerkiksi liikennelainsäädännön tulkintaan ja juridisiin ongelmiin. Liikennelabran ydinryhmässä mukana olevat julkiset ja yksityiset toimijat pääsevät

5 5 vaikuttamaan mihin suuntaan liikenteeseen liittyvää kokeilu- ja testaustoimintaa Suomessa kehitetään. Sitran selvityksen mukaan itseohjautuvien ajoneuvojen ja älyliikenteen kansainvälinen markkinapotentiaali on jopa miljardia euroa vuodessa. Maailman talousfoorumi arvioi, että automaattiautot ovat valtavirtaa vuonna Tähän on enää kymmenen vuotta. Automaattiautot on lähtökohtaisesti suunniteltu selviämään liikenteessä omin avuin eli havainnoimaan ympäristöään antureillaan. Jotta automaation turvallisuus- ja sujuvuushyödyt saadaan täysimittaisesti hyödynnettyä, tarvitsee ajoneuvo tietoa muualtakin kuin vain välittömästä lähiympäristöstään. Automaattiauton tuleekin myös kyetä viestimään havaitsemistaan poikkeavuuksista muiden ajoneuvojen kanssa. Tässä nykyiset 4G- ja tulevat 5G-verkot tulevat nousemaan keskeiseen rooliin. Tarpeeksi kehittyessään automaattiautot poistavat monia tavallisen liikenteen ongelmia. Noin 90 prosenttia liikenneonnettomuuksista johtuu inhimillisistä virheistä. Automaattiauto ei aja väsyneenä tai päihteiden alaisena. Se ei myöskään riko liikennesääntöjä. Tieliikenteen automatisaatiossa päästään Suomessa kuten muuallakin eteenpäin vain kokeilujen kautta. Tänä vuonna Trafi on myöntänyt luvan kahdelle ensimmäiselle kokeilulle, joissa automaattiautoja testataan normaalin liikenteen seassa. Meillä Suomessa on maailman edistyksellisin viranomaislupamenettely automaattiajamisen kokeiluihin yleisen liikenteen joukossa. Lupa perustuu jo pitkään käytössä olleeseen koenumerotodistukseen, johon vakuutusyhtiöillä on olemassa liikennevakuutustuotteita. Automatisaatio tarjoaa suuret mahdollisuudet myös julkisen liikenteen sekä tavaraliikenteen tehostamiseen. Eri automaation tasoilla varustetuttujen henkilöautojen lisäksi tulossa on automaattibusseja ja raskaan liikenteen letkaajoa sekä pieniä tavarakuljetukseen tarkoitettuja laitteita.

6 6 Tavoitteena on, että Suomessa kokeilut laajenisivat monipuolisesti erilaisiin automaattiliikenteen sovelluksiin. Kokeiluista saamme arvokasta ensi käden tietoa automaation vaikutuksista ja tarpeista säädösympäristön kehittämiseen. Hyvät naiset ja herrat, syyskuun puolivälissä saatiin innostavia uutisia siitä, että suomalaisen meriteollisuuden piiriin perustetaan autonomisen meriliikenteen kehittämisen ekosysteemi. Tavoitteena on luoda Itämerelle maailman ensimmäinen järjestelmä, jossa laivat kulkevat itseohjautuvasti. Ensimmäiset kokeilut ja sovellukset koskevat rahtilaivoja ja tavaraliikennettä jo lähiaikoina. Liikenteen automatisoinnissa on maailmalla käynnissä kilpajuoksu ja tämä hanke on erittäin hyvä esimerkki uusien liiketoimintamahdollisuuksien havaitsemisesta ja hyödyntämisestä. Hankkeessa on mukana Meriteollisuus ry:n kautta lähes 80 yritystä sekä useita suuria investoijia. Puolet rahoituksesta tulee Tekesiltä. Teimme hanketta varten oikeudellisen tarkastelun ja Suomen lainsäädäntö antaa erinomaiset mahdollisuudet kokeiluille kansallisilla merialueillamme. Tavoitteemme on mahdollistaa laajasti erilaiset kokeilut ja teknologiakehitys. Seuraamme ja edistämme näiden asioiden käsittelyä myös Kansainvälisessä merenkulkujärjestö IMOssa. Toinen ajankohtainen askel kohti autonomista meriliikennettä on Liikenneviraston ensi vuonna alkava älyväyläkokeilu, jonka testialueina tullaan käyttämään useita meriväyliä eri puolilla Suomen rannikkoa. Automatisaation etenemisestä huolimatta liikenteessä on kuitenkin vielä pääasiassa ihmisten kuljettamia ajoneuvoja, aluksia, lentokoneita ja junia.

7 7 Liikenteen turvallisuuden näkökulmasta eri liikennemuodoissa on kussakin omat erityispiirteensä ja turvallisuushaasteensa: rautateillä tasoristeysonnettomuudet ja tahalliset allejäännit, tieliikenteessä ylinopeudet ja tarkkaamattomuus, veneilyssä pelastusliivien käyttämättömyys ja puutteelliset veneilytaidot sekä harrasteilmailussa turvallisuuskulttuurin monimuotoisuus. Mutta on myös paljon yhteistä: alkoholi ja muut päihteet, väsymys, liikenneterveysasiat. Kaikkien näiden kanssa me painimme. Trafi vastaa liikenteen lupien, pätevyyksien ja kelpoisuuksien myöntämisestä kaikissa liikennemuodoissa. Ajokorttitoimivalta siirtyi poliisilta Trafille kuluvan vuoden alussa. Ajooikeuspalveluja on nyt helpompi kehittää, kun kokonaisuus on keskitetty yksiin käsiin. Palveluja kehitetään asiakaslähtöisesti yksinkertaistamalla prosesseja, automatisoimalla viranomaisten välistä tiedonkulkua ja lisäämällä digitaalisia palveluja. Ensi vuonna aloitetaan kokeilu, jossa virtuaalinen ajokortti on käytettävissä älypuhelimella. Ajoneuvokatsastuksesta ja kuljettajaopetuksesta on käyty viime vuosina runsaasti julkista keskustelua ja molemmissa toiminnoissa onkin paljon kehittämispotentiaalia. Digitalisaatio, ajoneuvotekniikan kehittyminen ja automatisaatio muuttavat katsastuksen ja kuljettajaopetuksen toimintaympäristöä radikaalisti tulevina vuosina. Uudistukset tarkoittavat alan nykyisille yrityksille haasteita, mutta myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Uusien toimijoiden ja toimintamallien tulo markkinoille kehittää toimialoja. Hyvät kuulijat, viime joulukuussa solmitun ja tämän vuoden marraskuun 4. päivänä voimaantulevan Pariisin ilmastosopimuksen päästövähennystavoitteiden seurauksena maaliikenne tuli osaksi EU:n ns. taakanjakopäätöstä. Komission

8 8 heinäkuisessa taakanjakoehdotuksessa Suomelle osoitettu 39 prosentin kasvihuonekaasujen päästövähennystavoite on yksi EU:n tiukimmista. Tiukka vähennystavoite edellyttää päättäväisiä toimia etenkin tieliikenteessä, joka tuottaa 90 % kaikista liikenteen päästöistä. Millään yksittäisellä toimenpiteellä ei ole mahdollista päästä näin suuriin vähennyksiin vaan liikennejärjestelmän tehokkuutta on parannettava muun muassa uudistamalla liikenteen hinnoittelua saastuttaja maksaa -periaatteen suuntaan, kehittämällä matka- ja kuljetusketjuja sekä ottamalla kaikki irti digitalisaation mahdollisuuksista. Hallitusohjelman tavoitteena on luoda edellytyksiä puhtaan ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen. Ajoneuvokanta on saatava uusiutumaan ja vähäpäästöiseen tai päästöttömään vaihtoehtoiseen energiaan on siirryttävä nopeutetussa tahdissa. Varsinkin biopolttoaineet tarjoavat mahdollisuuksia myös suomalaiselle innovoinnille ja teollisuudelle. Suurten globaalien liikennemuotojen, merenkulun ja ilmailun päästöt jäivät Pariisin sopimuksen ulkopuolelle. Molemmissa liikennemuodoissa tehdään kuitenkin paljon työtä ympäristöasioiden edistämiseksi. Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAOn yleiskokous teki historiaa hyväksyessään viime viikolla lentoliikenteen maailmanlaajuisen markkinaehtoisen päästöhyvitysjärjestelmän. Näin ilmailusta tulee ensimmäinen liikennemuoto, joka rajoittaa hiilidioksidipäästöjä globaalisti. Merenkulun kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen tähtääviä keinoja on jo pitkään pohdittu Kansainvälisessä merenkulkujärjestö IMOssa. Merenkulussakin tavoitteena on päästä maailmanlaajuiseen ratkaisuun, mutta malli on vielä auki. Globaalien sopimusten ja tavoitteiden lisäksi ainutlaatuinen Itämeremme ansaitsee myös erityishuomiota. Puhdas Itämeri edellyttää paitsi päätöksiä ja sitoutumista, myös toimenpiteitä ja rahallista panostusta niin Itämeren rantavaltioilta kuin elinkeinoelämältäkin. Toisaalta ympäristön suojelemiseksi

9 9 tehdyt päätökset avaavat myös liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Itämeren rantavaltiot ovat heinäkuussa jättäneet IMOon hakemuksen Itämeren nimeämisestä NECA- eli typen oksidipäästöjen erityisalueeksi vuoden 2021 alusta. Tuolloin kaikilla Itämerellä liikennöivillä uusilla aluksilla tulee käytännössä olla joko katalysaattori tai niiden on käytettävä nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä. Paitsi Itämerta NECA-sääntely hyödyttäisi siis myös LNG-teknologiaan perustuvaa suomalaista cleantech osaamista ja teollisuutta. Laivojen painolastivesien mukana siirtyy haitallisia vieraslajeja mereltä toiselle. Painolastivesiyleissopimuksesta sovittiin IMOssa jo vuonna 2004 useiden vuosien neuvottelujen tuloksena ja sopimus tulee vihdoin voimaan ensi vuoden syyskuussa. Tämän jälkeen useimmissa ulkomaanliikenteessä olevissa aluksissa on oltava painolastivesien puhdistuslaitteisto. Tämäkin tulisi nähdä mahdollisuutena suomalaiselle teollisuudelle ja osaamiselle, sillä laitevalmistajat hyötyvät uusista, maailmanlaajuisista markkinoista. Hyvät naiset ja herrat, digitalisaatio läpäisee lähivuosina koko liikennejärjestelmän. Tällä hetkellä liikennemuodot ovat digitalisaatiokehityksen eri vaiheissa. Viides liikennemuoto - tieto - muuttuu koko ajan tärkeämmäksi. Esineiden internet täyttää tulevaisuuden datakanavat ja analytiikan hyödyntäminen nousee merkittäväksi bisnespotentiaaliksi. Alusta- ja jakamistalous siirtää tieliikenteen painopistettä ajoneuvojen omistamisesta käyttöön. Automaatio parantaa tieliikenteen turvallisuutta sekä laajentaa liiketoimintamahdollisuuksia ja luo uusia palveluita. Rautatiet pitää pintansa pidempien etäisyyksien, suurten volyymien ja raskaiden kuljetusten pääasiallisena kuljetusmuotona. Toisaalta raideliikenteen

10 10 merkitys kasvukeskusten liikenteessä lisääntyy: uusi asutus keskittyy entistä selvemmin raideyhteyksien varteen. Lentoliikenteen rooli liikenteen ekosysteemissä kasvaa, etenkin miehittämätön ilmailu uutena ilmailun segmenttinä on merkittävä ja se tarjoaa lukemattomia liiketoimintamahdollisuuksia. Ilmailu on ollut erinomainen esimerkki markkinoiden korkeasta vapausasteesta, toivottavasti ilmailumarkkinat toimivat jatkossakin markkinalähtöisesti ja saavat tukea mahdollistavilta viranomaisilta meillä ja muualla. Merenkulku seuraa vahvasti maailmankaupan kehitystä. Globaalin toiminnan merkitys merenkulussa ja meriteollisuudessa, samoin kuin digiteollisuudessa korostuu entisestään. Parhaiten menestyvät ne, jotka kykenevät hyödyntämään globaalien markkinoiden mahdollisuudet. Hyvä kuulijat, Liikenne ja liikkuminen muuttuvat, liikenteen markkinat kehittyvät ja uudet palvelut ja tekninen kehitys muokkaavat paitsi liikkumistarpeita myös liikkumisen tapoja. Uudet ajattelutavat kannustavat uusiin toimintamalleihin ja synnyttävät uusia palveluita. Suomalaisen liikennejärjestelmän säilyminen kilpailukykyisenä on pitkälti kiinni alan toimijoista. Trafi tukee ja kannustaa liikennejärjestelmän toimijoita tekemään liikenteestä turvallista, sujuvaa ja kestävää myös tulevaisuudessa.

Liikenteen palvelut, digitalisaatio ja automaatio. Johanna Särkijärvi, , ELY-keskus, Jyväskylä

Liikenteen palvelut, digitalisaatio ja automaatio. Johanna Särkijärvi, , ELY-keskus, Jyväskylä Liikenteen palvelut, digitalisaatio ja automaatio Johanna Särkijärvi, 10.3.2016, ELY-keskus, Jyväskylä Liikenne- ja viestintäpolitiikka kohtaavat kärkihankkeissa Normien purkaminen Digitaalisen liiketoiminnan

Lisätiedot

Sääntelyn keventäminen - hallitusohjelman kärkihankkeita

Sääntelyn keventäminen - hallitusohjelman kärkihankkeita Sääntelyn keventäminen - hallitusohjelman kärkihankkeita Susanna Metsälampi 29.10.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kärkihankkeet esityksessä Norminpurku http://www.lvm.fi/web/hanke/nor minpurku

Lisätiedot

Merilogistiikka Päivi Antikainen Ilmasto- ja ympäristöyksikön johtaja

Merilogistiikka Päivi Antikainen Ilmasto- ja ympäristöyksikön johtaja Merilogistiikka 27.2.2019 Päivi Antikainen Ilmasto- ja ympäristöyksikön johtaja Merilogistiikan prioriteetit Suomen meripolitiikan linjauksissa Tehokas, älykäs, turvallinen ja puhdas logistinen järjestelmä

Lisätiedot

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Osastopäällikkö Tomi Harju

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Osastopäällikkö Tomi Harju Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019-2022 Liikenne- ja viestintävaliokunta 8.5.2018 Osastopäällikkö Tomi Harju Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Selonteko julkisen talouden

Lisätiedot

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä.

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Hallituksen kärkihankkeet: DIGITALISAATIO, KOKEILUT JA NORMIEN

Lisätiedot

Toimintatapojen uudistamisen kärkihankkeet: digitalisaatio,

Toimintatapojen uudistamisen kärkihankkeet: digitalisaatio, Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Toimintatapojen uudistamisen kärkihankkeet: digitalisaatio, normit ja kokeilut 1.9.2015 STRATEGINEN PAINOPISTEALUE:

Lisätiedot

Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla

Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Data-analytiikan osaamiskeskittymä Satakunnan kilpailukyvyn, innovaatiotoiminnan ja vetovoimaisuuden edistäjänä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla TkT Timo Ranta Projektipäällikkö

Lisätiedot

Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä

Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä Miten Suomi säilyttää kilpailukykynsä muuttuvassa maailmassa? Digitalisaatio Kaupungistuminen ja älykäs maaseutu Teknologinen kehitys Ilmastonmuutos Suomesta

Lisätiedot

Kilpailukykyä vientikuljetuksiin - hyvillä yhteyksillä

Kilpailukykyä vientikuljetuksiin - hyvillä yhteyksillä Kilpailukykyä vientikuljetuksiin - hyvillä yhteyksillä Veli-Matti Syrjänen Erityisasiantuntija Vientikuljetus- ja laivauspäivät 25.4.2019 Hyvinvointia ja kestävää kasvua toimivilla palveluilla, tiedolla

Lisätiedot

Vähäpäästöistä liikkuvuutta koskeva eurooppalainen strategia. (COM(2016) 501 lopullinen)

Vähäpäästöistä liikkuvuutta koskeva eurooppalainen strategia. (COM(2016) 501 lopullinen) Vähäpäästöistä liikkuvuutta koskeva eurooppalainen strategia (COM(2016) 501 lopullinen) 1 Strategian tavoitteet Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen tulee vuonna 2050 olla vähintään 60 prosenttia pienemmät

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti 12.12.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitettiin ja arvioitiin keinoja, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä

Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä Liikenneviraston uusiomateriaali-iltapäivä Päivi Nuutinen, Liikennevirasto 8.5.2018 UUDISTUNUT LIIKKUMISEN JA LIIKENTEEN EKOSYSTEEMI Liikenneviraston strategia 2016-2020 LUOTETTAVAT DIGITAALISET PALVELUT

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti 12.12.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitettiin ja arvioitiin keinoja, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Ajankohtaista tieliikenteestä

Ajankohtaista tieliikenteestä Ajankohtaista tieliikenteestä Tieliikenteen säädösinfo 8.11.2016 Marko Sillanpää Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö/näkökulmat 1.Tieliikenteen tavoitteet 2.Säädössalkku 3.Tavoitteista konkretiaan

Lisätiedot

Tieliikenteen automaatio. Päivi Antikainen Yksikön johtaja

Tieliikenteen automaatio. Päivi Antikainen Yksikön johtaja Tieliikenteen automaatio Päivi Antikainen Yksikön johtaja Tieliikenne 2017 Haasteita Mahdollisuuksia Suuri murros....on jo käynnissä Tulevaisuuden Suomi on digitaalinen Robotiikka ja älykäs automaatio

Lisätiedot

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Jarmo Heinonen Kehitysjohtaja Biotalous ja Cleantech Keskeiset toimenpiteet tavoitteiden

Lisätiedot

Digitalisaatio liikenteessä

Digitalisaatio liikenteessä Digitalisaatio liikenteessä Johtaja Risto Murto 3.11.2015 Tampere LVM 1.1.2016 www.lvm.fi 4.11.2015 2 EU:n komission liikenteen valkoinen kirja 3/2011 Komissio toteaa, että nykyisen kaltainen liikennepolitiikka

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2016

Asiakirjayhdistelmä 2016 Asiakirjayhdistelmä 01. Liikenteen turvallisuusviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Talousarvio HE 30/ vp (28.9.) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 47 866 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö. Kärkihankkeet kohtaavat Kristiina Pietikäinen

Digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö. Kärkihankkeet kohtaavat Kristiina Pietikäinen Digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö Kärkihankkeet kohtaavat 17.6.2016 Kristiina Pietikäinen Rakennetaan digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö Robotisaatio ja automatisaatio Tiedon hyödyntäminen

Lisätiedot

Mahdollistava hallinto

Mahdollistava hallinto Mahdollistava hallinto Trafin meriturvallisuusseminaari 28.5.2014 Pääjohtaja Kari Wihlman Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Liikenteen viranomainen Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti 12.12.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitettiin ja arvioitiin keinoja, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5.

HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5. HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5.2018 Miten Suomi säilyttää kilpailukykynsä muuttuvassa maailmassa? Digitalisaatio

Lisätiedot

Älyä ja tietoa liikenteeseen Asta Tuominen Liikennevirasto

Älyä ja tietoa liikenteeseen Asta Tuominen Liikennevirasto Älyä ja tietoa liikenteeseen Asta Tuominen Liikennevirasto 13.3.2014 Sisältö Liikennevirasto lyhyesti Lähivuosina meillä ja maailmalla Liikenneviraston strategia Mitä älyliikenne tarkoittaa? Esimerkkejä

Lisätiedot

Rataverkon kokonaiskuva

Rataverkon kokonaiskuva Rataverkon kokonaiskuva Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018/ Erika Helin & Kristiina Hallikas 1.2.2018 Työn lähtökohtia ja tavoitteita (1/2) Ajantasainen kokoava käsitys rataverkkoa koskevista tavoitteista,

Lisätiedot

Automaattisten ajoneuvojen ja lainsäädännön kehitys - Suomi edistää älykästä liikennettä. Jenni Rantio Teknologia Forum 7.10.2015

Automaattisten ajoneuvojen ja lainsäädännön kehitys - Suomi edistää älykästä liikennettä. Jenni Rantio Teknologia Forum 7.10.2015 Automaattisten ajoneuvojen ja lainsäädännön kehitys - Suomi edistää älykästä liikennettä Jenni Rantio Teknologia Forum 7.10.2015 Suomi edistää - Miksi? Rakennetaan digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 EU:n päästövähennystavoitteet EU:n komissio antoi heinäkuussa 2016 ehdotuksensa eri EU-maiden

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Eurooppa-neuvosto lokakuu 2014 : EU:n 2030 ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet Pariisin

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Kotimaan liikenteen ennakoitu päästökehitys ja tavoite vuoteen 2030 2 Liikenteen tavoitteet/keinot

Lisätiedot

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson

Ajankohtaista älyliikenteestä. Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson Ajankohtaista älyliikenteestä Neuvotteleva virkamies Leif Beilinson 31.5.2011 Liikenteen valkoinen kirja EU:n liikennepolitiikan haasteet v. 2050 mennessä: kilpailukyky ja kestävyys Öljypohjaisten polttoaineiden

Lisätiedot

Ilmastovastuu ja kestävä liikennejärjestelmä

Ilmastovastuu ja kestävä liikennejärjestelmä Ilmastovastuu ja kestävä liikennejärjestelmä Pohjois-Pohjanmaan liikennejärjestelmätyön sidosryhmätyöpaja 13.2.2018 Anna Saarlo GLOBAALI VELVOITE VÄHENNYKSIIN PARIISIN ILMASTOSOPIMUKSELLA 2015 PYRITÄÄN

Lisätiedot

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri 24.11.2016 Kotimaan liikenteen khk-päästöt - nykytilanne Kotimaan liikenne tuotti v. 2015

Lisätiedot

Liikkumisen kansalliset ja kansainväliset tavoitteet sekä sääntely

Liikkumisen kansalliset ja kansainväliset tavoitteet sekä sääntely Liikkumisen kansalliset ja kansainväliset tavoitteet sekä sääntely MaaS-palvelut ja kaupunkikehittäminen 10.4.2019 Olli-Pekka Rantala Hyvinvointia, kasvua ja kilpailukykyä innovatiivisilla viestintä- ja

Lisätiedot

Liikennekaari ja liikenteen digitalisoituminen. Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari Iida Huhtanen

Liikennekaari ja liikenteen digitalisoituminen. Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari Iida Huhtanen Liikennekaari ja liikenteen digitalisoituminen Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari 10.3.2016 Iida Huhtanen DIGITALISAATIO, KOKEILUT JA NORMIEN PURKAMINEN hallitusohjelman tavoite Määrätietoisella

Lisätiedot

INNOVOINTIA JA ÄLYÄ KIINTEISTÖLIIKETOIMINTAAN. Ari Korhola 16.9.2015

INNOVOINTIA JA ÄLYÄ KIINTEISTÖLIIKETOIMINTAAN. Ari Korhola 16.9.2015 INNOVOINTIA JA ÄLYÄ KIINTEISTÖLIIKETOIMINTAAN Ari Korhola 16.9.2015 MITÄ ON INNOVOINTI? Innovaa'o on uusi tai olennaises' paranne1u hyödyllinen ratkaisu idea, käytäntö tai esine. Etsitään yhdessä uusia

Lisätiedot

Liikenteen khk-päästöt tavoitteet ja toimet vuoteen 2030

Liikenteen khk-päästöt tavoitteet ja toimet vuoteen 2030 Liikenteen khk-päästöt tavoitteet ja toimet vuoteen 2030 Mitä päästöjä tarkastellaan? Kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä keskipitkän aikavälin ilmastopoliittinen suunnitelma koskevat ainoastaan

Lisätiedot

Pääjohtaja Kari Wihlmanin avauspuheenvuoro Trafi Ilma 2015 -seminaarissa 6.5.2015

Pääjohtaja Kari Wihlmanin avauspuheenvuoro Trafi Ilma 2015 -seminaarissa 6.5.2015 1 Pääjohtaja Kari Wihlmanin avauspuheenvuoro Trafi Ilma 2015 -seminaarissa 6.5.2015 Hyvät naiset ja herrat! Tervetuloa Trafin Ilma 2015 -seminaariin. Meillä on tänään arvovaltaisia ja mielenkiintoisia

Lisätiedot

Sääntelyn keventäminen - ilmailun sidosryhmätilaisuus

Sääntelyn keventäminen - ilmailun sidosryhmätilaisuus Sääntelyn keventäminen - ilmailun sidosryhmätilaisuus Susanna Metsälampi 19.11.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Näkökulmat Sääntelyn keventäminen hallitusohjelman valossa Norminpurku Digitalisaatio

Lisätiedot

Itämeren nimeäminen typenoksidipäästöjen erityisalueeksi (NECA); tiekartan hyväksyminen. Eeva-Liisa Poutanen Ympäristöneuvos YmV ja LiV 8.3.

Itämeren nimeäminen typenoksidipäästöjen erityisalueeksi (NECA); tiekartan hyväksyminen. Eeva-Liisa Poutanen Ympäristöneuvos YmV ja LiV 8.3. Itämeren nimeäminen typenoksidipäästöjen erityisalueeksi (NECA); tiekartan hyväksyminen Eeva-Liisa Poutanen Ympäristöneuvos YmV ja LiV 8.3.2016 Rehevöityminen Itämeren suurin ongelma Typpeä ja fosforia

Lisätiedot

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service Mobility as a Service Suomesta älyliikenteen innovaatioalusta Suomeen kehitetään maailman ensimmäinen avoin innovaatioalusta liikkumisen palveluille. Tekes kokoaa -yhteisön, johon mukaan tulevien yritysten

Lisätiedot

Uusiomateriaalien käyttö rakentamisessa miten huomioitava suunnitteluprosessissa

Uusiomateriaalien käyttö rakentamisessa miten huomioitava suunnitteluprosessissa Uusiomateriaalien käyttö rakentamisessa miten huomioitava suunnitteluprosessissa Kristiina Laakso, Liikennevirasto Hankesuunnittelupäivä 25.10.2016 UUDISTUNUT LIIKKUMISEN JA LIIKENTEEN EKOSYSTEEMI Liikenneviraston

Lisätiedot

Autoilun verotuksen muutosnäkymät AKL Summit & Expo erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskus Oy

Autoilun verotuksen muutosnäkymät AKL Summit & Expo erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskus Oy Autoilun verotuksen muutosnäkymät AKL Summit & Expo 2016 erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskus Oy Autoilun verotuksen näköpiirissä olevia muutoksia autoveron tason pieni aleneminen

Lisätiedot

Kestävän liikenteen sitoumukset ja valtakunnalliset tavoitteet, Tero Jokilehto Liikenne- ja viestintäministeriö

Kestävän liikenteen sitoumukset ja valtakunnalliset tavoitteet, Tero Jokilehto Liikenne- ja viestintäministeriö Kestävän liikenteen sitoumukset ja valtakunnalliset tavoitteet, Tero Jokilehto Liikenne- ja viestintäministeriö 1 EU:n päästövähennystavoitteet EU:n komissio antoi heinäkuussa 2016 ehdotuksensa eri EU-maiden

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Kotimaan liikenteen ennakoitu päästökehitys ja tavoite vuoteen 2030 2 Liikenteen tavoitteet/keinot

Lisätiedot

Liikennekaarihallituksen. Perustuslakivaliokunta

Liikennekaarihallituksen. Perustuslakivaliokunta Liikennekaarihallituksen esitys Perustuslakivaliokunta 18.10.2016 1 Mistä liikennekaaressa on kyse? Liikennemarkkinoita koskeva tieto digitaaliseksi, avoimeksi ja yhteen toimivaksi Asiakkaalle uusia ja

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi - yleisesittely CTIF seminaari Lentoasemien pelastustoiminta Jari Nurmi Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Visio Vastuullinen liikenne 27.11.2012 Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM LHO Kojo Veera(LVM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM LHO Kojo Veera(LVM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Liikenne ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM201500122 LHO Kojo Veera(LVM) 06.05.2015 Asia EU; liikenne; Liikenteen valkoisen kirjan välitarkastelu; Suomen vastaukset Euroopan komission julkiseen konsultaatioon

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Pohjois-Savon liikennepäivät Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Pohjois-Savon liikennepäivät Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Pohjois-Savon liikennepäivät 4.4.2019 Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo Traficom lukuina Rovaniemi Oulu Menot 190 milj. Tulot 132 milj. Verot ja tuet 1,84 mrd.

Lisätiedot

Kohtaan johdanto lisäyksiä

Kohtaan johdanto lisäyksiä Lausunto LVM/2103/02/2018 1(5) Valtioneuvoston kanslia kirjaamo@vnk.fi 15.11.2018 Meripolitiikan linjaukset (luonnos 1.11.2018) Liikenne- ja viestintäministeriön lausunto meripolitiikan linjauksiin Liikenne-

Lisätiedot

Kansallinen älyliikenteen strategia

Kansallinen älyliikenteen strategia Kansallinen älyliikenteen strategia Ehdotus 18.11.2009 Harri Pursiainen Työn kulku Professori Kulmalan raportti 2008 LVM:n toimeksianto 19.3.2009 I asiantuntijaseminaari huhtikuussa Liikenteen ja viestinnän

Lisätiedot

Digitaalinen tieto innovatiiviset palvelut hyvät yhteydet

Digitaalinen tieto innovatiiviset palvelut hyvät yhteydet Digitaalinen tieto innovatiiviset palvelut hyvät yhteydet Liikenne- ja Hyvinvointia ja viestintäministeriö kilpailukykyä edistää väestön hyvillä yhteyksillä hyvinvointia ja elinkeinoelämän Toimivat liikenne-

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen Hallitusohjelman toimeenpano Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide 1: Luodaan kaikkia julkisia palveluita koskevat digitalisoinnin periaatteet 23.10.2015 Aleksi Kopponen Julkisen hallinnon

Lisätiedot

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET

DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET DIGITAALINEN TIETO INNOVATIIVISET PALVELUT HYVÄT YHTEYDET Liikenne- ja HYVINVOINTIA JA viestintäministeriö KILPAILUKYKYÄ edistää väestön HYVILLÄ YHTEYKSILLÄ hyvinvointia ja elinkeinoelämän Toimivat liikenne-

Lisätiedot

Uudistuva liikenne. Lehtori Markus Pöllänen. Tieteen päivät Tampere-talo

Uudistuva liikenne. Lehtori Markus Pöllänen. Tieteen päivät Tampere-talo Uudistuva liikenne Lehtori Markus Pöllänen Tieteen päivät Tampere-talo 21.1.2017 Esityksen sisältö Liikenne. Nyt Millaista liikkuminen ja liikenne on nykyisin Suomessa? Liikennejärjestelmän muutostarpeet

Lisätiedot

Ajankohtaista LVM:n hallinnonalalta

Ajankohtaista LVM:n hallinnonalalta Ajankohtaista LVM:n hallinnonalalta Keski-Suomen liikennefoorumi 9.11.2017 Eeva Linkama, LVM Ajankohtaista LVM:n hallinnonalalta Liikenteen ja viestinnän suuri murros Liikenne palveluna (Mobility as a

Lisätiedot

Liikennevirasto ja vastuullinen hankintatoimi

Liikennevirasto ja vastuullinen hankintatoimi Liikennevirasto ja vastuullinen hankintatoimi 12.4.2018 Vastaamme osaltamme Suomen liikennejärjestelmästä Mahdollistamme toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset. Vastaamme Suomen teistä,

Lisätiedot

Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu

Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu Julkisen hallinnon asiakas digitalisoituvassa yhteiskunnassa Digitalisaatiolinjausten valmistelu VM/JulkICT JUHTA 10.05.2016 JulkICT-osasto Tausta: Vanhat strategiat ja hallitusohjelma Linjaukset julkisen

Lisätiedot

Komission tiedonanto: Tekoälyn koordinoitu toimintasuunnitelma. Maikki Sipinen Työ- ja elinkeinoministeriö

Komission tiedonanto: Tekoälyn koordinoitu toimintasuunnitelma. Maikki Sipinen Työ- ja elinkeinoministeriö Komission tiedonanto: Tekoälyn koordinoitu toimintasuunnitelma Maikki Sipinen Työ- ja elinkeinoministeriö Tiedonanto kuvaa toimintasuunnitelman eurooppalaisen tekoälyn kehittämiseen ja käyttämiseen Komissio

Lisätiedot

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallintojohtaja Juhani Nikula

Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Liikenne- ja viestintävaliokunta Hallintojohtaja Juhani Nikula Selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018-2021 Liikenne- ja viestintävaliokunta 23.5.2017 Hallintojohtaja Juhani Nikula Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Selonteko julkisen talouden

Lisätiedot

Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö

Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö ITS Factory lyhyesti Älyliikenteen yhteistyöverkosto aloittanut Tampereella jo 2006 (Tampere region ITS - TRITS) ITS Factory perustettu 2012 Mukana

Lisätiedot

Hankesuunnittelupäivä 2016

Hankesuunnittelupäivä 2016 Hankesuunnittelupäivä 2016 Ylijohtaja Rami Metsäpelto 25.10.2016 Maakuntauudistus ja Elyt Liikennevirasto ja Liikenneverkkoyhtiö Liikennekaari Rautatieliikenteen kilpailu Suomen ja Venäjän välinen rautatieliikenne

Lisätiedot

Käyttäjäkokeiluista liiketoimintaa. TransSmart seminaari Karri Rantasila, Asiakaspäällikkö VTT

Käyttäjäkokeiluista liiketoimintaa. TransSmart seminaari Karri Rantasila, Asiakaspäällikkö VTT Käyttäjäkokeiluista liiketoimintaa TransSmart seminaari Karri Rantasila, Asiakaspäällikkö VTT ÄLYKKÄÄT LIIKENNEPALVELUT Visio:» Älykäs, turvallinen ja kestävä liikkuminen vähähiilistä energiaa hyödyntäen»

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen

Julkisen hallinnon ICT-toiminto Aleksi Kopponen Hallitusohjelman toimeenpano Kärkihanke: Digitalisoidaan julkiset palvelut Toimenpide 1: Luodaan kaikkia julkisia palveluita koskevat digitalisoinnin periaatteet 2.11.2015 Aleksi Kopponen Julkisen hallinnon

Lisätiedot

Energia- ja ilmastostrategia ja liikenteen vaihtoehtoiset käyttövoimat. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Energia- ja ilmastostrategia ja liikenteen vaihtoehtoiset käyttövoimat. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Energia- ja ilmastostrategia ja liikenteen vaihtoehtoiset käyttövoimat Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 EU:n päästövähennystavoitteet EU:n komissio antoi heinäkuussa 2016 ehdotuksensa

Lisätiedot

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Liikenneneuvos Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Liikenneneuvos Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa Liikenneneuvos Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Kotimaan liikenteen khk-päästöt - nykytilanne Kotimaan liikenne tuotti

Lisätiedot

Saariston liikennepalvelujen kehittäminen Havaintoja, johtopäätöksiä ja jatkotoimet. Eeva Linkama Saaristoliikenteen neuvottelukunta 3.11.

Saariston liikennepalvelujen kehittäminen Havaintoja, johtopäätöksiä ja jatkotoimet. Eeva Linkama Saaristoliikenteen neuvottelukunta 3.11. Saariston liikennepalvelujen kehittäminen Havaintoja, johtopäätöksiä ja jatkotoimet Eeva Linkama Saaristoliikenteen neuvottelukunta 3.11.2015 Saariston liikennepalvelujen kehittäminen missä mennään? Selvitetty

Lisätiedot

Digitalisaation mahdollisuudet liikenteessä

Digitalisaation mahdollisuudet liikenteessä Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM2017-00280 TIO Lehtilä Olli(LVM) 18.09.2017 JULKINEN Asia Luonnos neuvoston päätelmistä liikenteen digitalisaatiosta Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe

Lisätiedot

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä.

Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. 28.11.2017 Liikenteen turvallisuusvirasto 1 Trafin toiminnan perusta 28.11.2017 Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

Liikkuminen ja jakamistalous. Sonja Heikkilä Hankejohtaja, Liikkumisen palvelut OP Ryhmä, Uudet liiketoiminnat

Liikkuminen ja jakamistalous. Sonja Heikkilä Hankejohtaja, Liikkumisen palvelut OP Ryhmä, Uudet liiketoiminnat Liikkuminen ja jakamistalous Sonja Heikkilä Hankejohtaja, Liikkumisen palvelut OP Ryhmä, Uudet liiketoiminnat Liikenteessä on paljon parannettavaa Omistusauto on suuri investointi ja sen arvo laskee Yksityisautot

Lisätiedot

Hallituksen kärkihanke: Digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö

Hallituksen kärkihanke: Digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö AI ja automaatio Hallituksen kärkihanke: Digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö Smart countryside Dataeconomy in transport Media Digital logistics Satellite navigation Digital infrastructure Robotics

Lisätiedot

Vastuullisuusmallin tausta ja tavoitteet

Vastuullisuusmallin tausta ja tavoitteet Vastuullisuusmallin tausta ja tavoitteet Sanna Ström 3.4.2014 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Turvallisuusjohtaminen liikennejärjestelmässä Turvallisuusjohtamisjärjestelmä Järjestelmällinen tapa

Lisätiedot

Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan liikenteen alalla?

Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan liikenteen alalla? Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan liikenteen alalla? Liikennepoliittiset teemat Ari-Pekka Manninen Liikennepolitiikan päämäärä ja uuden ajan liikennepolitiikka Liikennepolitiikan päämäärä on

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Autoilun ohjaaminen 22.2.2012, Björn Ziessler Visio Vastuullinen liikenne 20.2.2012 2 Toiminta-ajatus Kehitämme liikennejärjestelmän turvallisuutta. Edistämme liikenteen

Lisätiedot

Millaisella väyläverkolla kuljetat vuonna 2019? Väylänpidon rahoitusnäkymät

Millaisella väyläverkolla kuljetat vuonna 2019? Väylänpidon rahoitusnäkymät Millaisella väyläverkolla kuljetat vuonna 2019? Väylänpidon rahoitusnäkymät Liikenneviraston pääjohtaja Kari Wihlman 3.10.2018 3.10.2018 Kari Wihlman Suuret ratahankkeet 14.5.2018 3 Globaalit megatrendit

Lisätiedot

Puhdas ja turvallinen vesiliikenne Toiminnan aaltoja Itämeren hyväksi

Puhdas ja turvallinen vesiliikenne Toiminnan aaltoja Itämeren hyväksi Puhdas ja turvallinen vesiliikenne Toiminnan aaltoja Itämeren hyväksi 22.1.2014 Piia Karjalainen, Liikenne- ja viestintäministeriö Merenkulku Itämerellä ja globaalisti uusien haasteiden edessä Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus automatisoituvan liikenteen luottamusverkostoon. ja vähän muuhunkin!

Ajankohtaiskatsaus automatisoituvan liikenteen luottamusverkostoon. ja vähän muuhunkin! Ajankohtaiskatsaus automatisoituvan liikenteen luottamusverkostoon ja vähän muuhunkin! 26.10.2017 Eetu Pilli-Sihvola Johtava asiantuntija, liikenteen automaatio Liikenteen uudet palvelut Vastuullinen liikenne.

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki ja kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma = Kohti kestävää liikkumista.

Liikennepalvelulaki ja kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma = Kohti kestävää liikkumista. Liikennepalvelulaki ja kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma = Kohti kestävää liikkumista. Neuvotteleva virkamies Elina Immonen Suunnittelija Veikko Vauhkonen 1 Liikennepalvelulaki: asiakas keskiössä,

Lisätiedot

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9. Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.2013 Tampere on kansallinen koordinaattori INKA-ohjelmaan kuuluvassa

Lisätiedot

Innovatiivisen liikennejärjestelmän. tiekartta. Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT

Innovatiivisen liikennejärjestelmän. tiekartta. Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT 2 Tausta INTRANS-ohjelmalla tuetaan alan yhteisiä ponnisteluja

Lisätiedot

Kestävä liikenne ja matkailu

Kestävä liikenne ja matkailu Kestävä liikenne ja matkailu Avainsanat: kestävä liikenne, kestävä matkailu, vastuullinen kuluttaminen Liikenne mitä se on? Liikenne on... ihmisten, asioiden, raaka-aineiden ja tavaroiden kuljetusta tietoliikennettä

Lisätiedot

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu (Maakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelma) Maakuntainsinööri Patrick Hublin, Pohjois-Savon liitto Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 31.10.2018 Joensuu Laki

Lisätiedot

Hallitusohjelman toimeenpano liikennesektorilla - kärkihankkeet ja korjausvelka

Hallitusohjelman toimeenpano liikennesektorilla - kärkihankkeet ja korjausvelka Hallitusohjelman toimeenpano liikennesektorilla - kärkihankkeet ja korjausvelka Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2015 Lieksa, Koli, 28-29.10.2015 Raimo Tapio Liikenne- ja viestintäpolitiikka kohtaavat

Lisätiedot

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Energiatehokas ja kestävä Uusien ratkaisujen testaus Käyttäjät mukaan Rakentuu paikallisille vahvuuksille Elinvoimainen elinkeinoelämä

Lisätiedot

Liikenteen tila 2030

Liikenteen tila 2030 Liikenteen tila 2030 2 Liikenteen tila 2030 Liikenteen tila ja visio liikennejärjestelmän lähitulevaisuudesta Liikenteen tilaa voi katsoa sekä tapahtuneen että oletettavissa olevan näkökulmasta. Tarkoituksenamme

Lisätiedot

Satakunnan maakuntaohjelma

Satakunnan maakuntaohjelma Satakunnan maakuntaohjelma 2014-2017 Satakuntaliitto 13.9.2016 Kuvitus Taru Anttila Maakuntaohjelma 2014-2017 Maakuntaohjelma kokoaa toimenpiteet Satakunnan kehittämiseksi tulevaisuudessa. Ohjelmassa yhteen

Lisätiedot

Liikenteen älykäs automatisaatio

Liikenteen älykäs automatisaatio Liikenteen älykäs automatisaatio Kirsi Miettinen, liikenteen turvallisuus ja automatisaatio Twitter @KMiettinen Mitä on älykäs automatisaatio? Modernia robotiikkaa, jossa laite tai järjestelmä kykenee

Lisätiedot

Hallituksen esitys 34/2018 vp. Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi

Hallituksen esitys 34/2018 vp. Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi Hallituksen esitys 34/2018 vp. Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi Liikenne- ja viestintävaliokunta Toimialajohtaja Rami Metsäpelto 12.4.2018 Liikenneviraston

Lisätiedot

Liikenteen digitalisaatio ja liikennepalvelut

Liikenteen digitalisaatio ja liikennepalvelut Liikenteen digitalisaatio ja liikennepalvelut Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner 6.11.2015 Problems for the best and brightest Tavoitetila: Suomesta liikennesektorin edelläkävijä Autoistumisen

Lisätiedot

Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018

Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018 Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018 Hyvä asemanseutu on kestävän liikennejärjestelmän ja kaupunkien verkoston vähähiilisten matka- ja kuljetusketjujen

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin talousarvioesitys 2018

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin talousarvioesitys 2018 Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin talousarvioesitys 2018 Tomi Harju, 26.10.2017 Trafin rahoituksen rakenne (teur) ja henkilötyövuosimäärä 2018 Henkilötyövuodet: 535 Budjettirahoitus; 46 853 Maksullisen

Lisätiedot

Hallitusohjelman liikennetavoitteet

Hallitusohjelman liikennetavoitteet Hallitusohjelman liikennetavoitteet Logistiikkayritysten liitto ry, 60-v juhlaseminaari 20.5.2011 Liikenneneuvos, yksikön päällikkö Risto Murto Tilanne, pe 20.5. klo 14:15 Hallitusneuvottelut käynnistyneet

Lisätiedot

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja uusia päämääriä Johtaja, EK Säteilevät Naiset seminaari Rion ympäristö- ja kehityskonferenssi 1992 Suurten lukujen tapahtuma 180 valtiota, 120

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Tietotilinpäätös. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Tietotilinpäätös. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tietotilinpäätös Avoimen hallinnon virkamiesverkon tapaaminen Kirsi Pulkamo, yksikönpäällikkö Tieto- ja tilastopalvelut @ Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Trafin tietotilinpäätöksen viitekehys

Lisätiedot

Liikenne kohti tulevaa. Liikenneviraston asiantuntijanäkemys

Liikenne kohti tulevaa. Liikenneviraston asiantuntijanäkemys Liikenne kohti tulevaa Liikenneviraston asiantuntijanäkemys Tarvetta vastaavat liikenneolosuhteet ovat kasvun ja hyvinvoinnin perusta digitalisoituvassa Suomessa Liikennevirasto on käynyt vuoropuhelua

Lisätiedot

Tulevaisuuden liikenne kysyntä ja tarjonta muutoksessa. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Tulevaisuuden liikenne kysyntä ja tarjonta muutoksessa. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Tulevaisuuden liikenne kysyntä ja tarjonta muutoksessa Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Liikenne on johdettua kysyntää Kauppa Teollisuus A Liikenne tie, rautatie, meri, lento palvelu,

Lisätiedot

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Mitä on kiertotalous? Kiertotaloudessa tuotteet ovat pitkäikäisiä ja materiaalit kiertävät arvoa säilyttäen.

Lisätiedot

Tulossopimus

Tulossopimus Tulossopimus 1(7) 16.1.2018 LVM/1648/01/2017 Hallitusohjelmaa toteuttava liikenne- ja viestintäministeriön tulossopimus 1. VALTIOKONSERNIN YHTEISET TAVOITTEET HALLITUSOHJEL- MAN TOIMEENPANO Pääministeri

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS KANSALLISESTA ÄLYLII- KENTEEN STRATEGIASTA. Valtioneuvosto on tänään tehnyt seuraavan periaatepäätöksen:

VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS KANSALLISESTA ÄLYLII- KENTEEN STRATEGIASTA. Valtioneuvosto on tänään tehnyt seuraavan periaatepäätöksen: VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS KANSALLISESTA ÄLYLII- KENTEEN STRATEGIASTA Valtioneuvosto on tänään tehnyt seuraavan periaatepäätöksen: 1. Uuden liikennepolitiikan tarve ja mahdollisuudet Liikennepolitiikka

Lisätiedot

Liikennekaari. Liikenne- ja viestintävaliokunta Kaisa Mäkelä

Liikennekaari. Liikenne- ja viestintävaliokunta Kaisa Mäkelä Liikennekaari Liikenne- ja viestintävaliokunta 27.10.2016 Kaisa Mäkelä Liikennekaari Liikennekaarella toteutetaan hallitusohjelman kärkihankkeita digitaalisen kasvuympäristön rakentamiseksi sekä säädösten

Lisätiedot