Aurinko antaa virtaa navettaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aurinko antaa virtaa navettaan"

Transkriptio

1 Aurinko antaa virtaa navettaan Aurinkosähkö istuu hyvin maisemaan. Sinisenkiiltävät paneelit eivät ainakaan rumenna, pikemminkin jopa kaunistavat kylänäkymää. Kiteeläisten Antti ja Kati Timosen tilalla osa sähköstä syntyy silkasta auringonpaisteesta. Neljännes Alavan lypsykarjatilan sähkönkulutuksesta katetaan teholtaan 33 kilowatin aurinkosähköyksiköllä. Kiteenlahden kylätietä ajellessa Alavan tila löytyy helposti. Tielle asti pistää silmään aurinkopaneelien peittämä rakennuksen katto, joka välkähtelee yhtä sinisenä kuin Kiteenjärven selkä peltojen takana. Tilan isäntäväki, Antti ja vaimonsa Kati Timonen sekä lapset Helmiina, 5, ja Kerttu 2, ovat kaikki kotosalla. Kati Timonen on käynyt juuri ostamassa laatikollisen mansikoita, ja lapset ovat innokkaina apureina niitä peratessa.

2 Tila on vanha sukutila, jonka ensimmäinen isäntäpari olivat vuonna 1675 tilanpidon aloittaneet Yrjö Timonen ja Maria Oslanus. Antti Timonen kertoo suurimman osan tilan pelloista olevan vanhoja järvenpohjia. Kiteenjärveä on laskettu kahteenkin otteeseen 1700 ja 1800 luvuilla. Talouskeskusta ympäröivien laakeiden peltojen taustalla kumpuilee kypärämäisiä mäkiä. Laatokan läheisyys näkyy sekä maastonmuodoissa että harvinaisten kasvien, kuten lehtoukonhatun esiintymisessä Kiteellä. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 1992, kun Antin vanhemmat Mikko ja Aune Timonen luopuivat tilanpidosta, ja tila siirtyi Antille ja hänen veljelleen Heikki Timoselle. Aluksi veljekset viljelivät tilaa maatilayhtymänä, mutta purkivat yhtymän vuonna Nyt Antti Timosen maatilayrityksen ala on lypsykarjatalous ja Heikki urakoi tilalle peltotyöt. Jako selkeytti, sillä olin jo sukupolvenvaihdoksesta lähtien itse hoitanut lehmät ja veli keskittynyt peltotöihin, Antti kertoo. Peltoa on vuokramaineen yhteensä 80 hehtaaria. Lypsykarjan määrä on noussut vanhempien aikaisesta 20 lehmästä 60:een, suunnilleen saman verran on nuorkarjaa. Tilalla on valittu se ratkaisu, ettei ole rakennettu uutta miljoonanavettaa. Entistä parsinavettaa on laajennettu 1990 luvulla. Sen jälkeen on rakennettu uusi lämmin pihatto vasikoille konehallin yhteyteen sekä erillinen kylmäpihatto nuorkarjalle ja ummessa oleville lehmille luvun lopussa tehtiin myös se ratkaisu, että lopetettiin viljanviljely. Kaikki paukut pistettiin hyvälaatuiseen säiliörehuun. Tilan lehmien keskituotos on ollut jo pitkään kiloa vuodessa, ja tavoitteena on, että se myös siinä pysyy. Ayrshiret ovat jo melkein kokonaan vaihtuneet hollsteineihin, joita isäntäväki pitää tuottoisampina ja rauhallisempina. Kati ja Antti Timosen lapsi 5-vuotias Helmiina on tottunut kulkemaan vanhempiensa mukana navetallakin. Auringon voimaa Vuosi sitten tilalla astuttiin uuteen aurinkoaikaan. Hiehojen ja umpilehmien asuttaman pihaton katto sai eteläiselle lappeelleen 132 sinisenkiiltelevää paneelia.

3 Timosten 33 kilowatin suuruinen aurinkosähköyksikkö oli rakennusaikanaan Pohjois Karjalan suurin aurinkovoimala. Nyt se on pudonnut hopeasijalle, sillä Nurmekseen valmistui pari kuukautta sitten 50 kilowattinen aurinkovoimala. Antti Timonen kertoo jo pitkään miettineensä miten pudottaa energiakuluja. Vuonna 2006 taloon asennettiin öljylämmityksen tilalle maalämpö, ja siitä on ollut yksinomaan myönteisiä kokemuksia. Sähkökuluja oli pienennetty myös vaihtamalla navettaan led lamppuja. Aurinkopaneeleita Timonen oli nähnyt navettojen katoilla Saksassa matkaillessaan, ja laskeskellut alustavasti kustannuksia. Lopullinen kimmoke yksikön hankkimiseen syntyi hänen jutellessaan tilalle sähköasennukset toimittavan Mirotex Oy:n Kimmo Karppasen kanssa, joka kertoi tavanneensa messuilla aurinkosähkön laite edustajan. Tilalle tulevan voimalan suunnittelussa oli mukana paneelien lappeenrantalainen maahantuoja Green Energy Finland Oy, ja Kimmo Karppanen Mirotex Oy:stä asensi yksikön. Kaupat tehtiin avaimet käteen periaatteella, hyvin hoitivat hommansa, Antti Timonen kiittää. Kylmäpihaton katolle asennetut 132 aurinkopaneelia ovat ongelmitta tuottaneet sähköä jo toista vuotta. Sähköä alkaa syntyä heti kun aurinko pikkuisenkin pilkahtaa. Neljännes kulutuksesta Antti Timonen tuumailee olleen aivan sattumaa, että kylmäpihatto tuli takavuosina rakennettua täsmälleen etelän suuntaan. Katon kaltevuuskin oli sopiva ja paikka valmiiksi puuton ja avoin. Aurinkovoimala on laitteistoltaan varsin yksinkertainen. Paneelit on kytketty muuntajan, invertterin kautta tilan sähköjärjestelmään. Akustoa järjestelmässä ei ole. Päivisin valoisana aikana järjestelmä tuottaa sähköä ja vastaavasti ostettavan sähkön tarve pienenee. Jos järjestelmä hetkellisesti tuottaa enemmän sähköä kuin on tarvetta, niin ylijäämäsähkö syöttyy valtakunnalliseen sähköverkkoon. Ylijäämäsähkö menee myyntiin sähköyhtiölle, mutta siitä maksettava korvaus on Timosen mukaan onnettoman pieni. Myydessä sähköstä saa alle neljä senttiä kilowattitunnilta, ostaessa hinta on yli 11 senttiä.

4 Suurin osa aurinkosähköstä on kuitenkin pystytty käyttämään omalla tilalla. Aurinkosähkö kattaa neljänneksen noin kilowattituntia tilan kulutuksesta. Investoinnin säästö kertyy vuosien mittaan sähköyhtiön laskun pienennyksen kautta. Asennuksineen noin euroa maksavan yksikön hankintaan Timoset saivat 30 prosenttia uusiutuvan energian investointitukea. Tuen kanssa investointi maksaa itse itsensä 8 9 vuodessa. Ilman tukea siihen kuluu vuotta. Laskelmaan vaikuttaa tietysti sähkön hinnan kehitys, mutta ainakaan laskussa se ei ole. Hyvät kokemukset Vuoden käyttäjäkokemuksella Timoset ovat todella tyytyväisiä aurinkosähköön. Päällimmäisenä mielessä on helppous. Kun laitteet asennettiin, ne alkoivat heti tuottaa sähköä, edes huoltotoimia ei ole tarvittu. Aurinkosähköön ennakkoluuloisesti suhtautuvat muistuttavat aina, että talvella ei Suomessa aurinko paista. Silloin ollaan ostosähkön varassa. Talvella tuotanto on liki nollassa sydäntalvella kolmen kuukauden ajan. Ehkä mokkamasterilla saisi kahvit keitettyä, arvioi Timonen. Mutta kun helmikuussa lumi lähtee katolta, heräilee tuotantokin. Viime maaliskuu oli aurinkoinen, ja sähköntuotannon kannalta loistava. Valoisana vuodenpuoliskona tuotto on vaihdellut :n ja kilowatin välillä. Kulunut kesä oli pilvinen, mutta ihan kohtalainen tuotannoltaan, sillä pitkä päivä kompensoi pilvisyyttä. Heti kun aurinko vähän pilkahtaa, myös sähköä syntyy. Oman kokemuksensa perusteella Timonen uskaltaa suositella aurinkosähköä maatiloille. Maatiloillahan yleensä kattopinta alaa riittää ja on runsaasti sähköä vieviä toimintoja, kuten maidon jäähdytys, ilmastointi ja veden lämmitys. Aurinkosähkön hyviä puolia on muun muassa se, ettei se aiheuta päästöjä eikä melua ja huoltotarve on erittäin pieni. Ensimmäisenä pitää etsiä mahdollisimman eteläsuuntainen katon lape. Paneelit voi asentaa muuhunkin ilmansuuntaan, mutta se vähentää tuottoa, Timonen neuvoo. Hän kehottaa luottamaan ammattilaisiin asennuksessa. Paneelien asennus on vaativa työ, ja maatiloilla työtä muutenkin riittää.

5 Pari viime vuosikymmentä ovat olleet Alavan tilalla lähes jatkuvan rakennuksen aikaa. Taustalla yksi uudisrakennuksista, jossa toimii pikkuvasikoiden lämminpihatto konehallin yhteydessä. Haasteellista aikaa Antti Timonen sanoo taloudellisen ajattelunsa lähtökohtana olevan sen, että koska lehmät ovat ainoa tulonlähde, kannattavuuden lisäystä on etsittävä kulujen pienentämisestä. Aurinkosähkössä häntä miellyttää myös se, että se on hajautettua ja uusiutuvaa energiantuotantoa. Timonen ei sinänsä vastusta ydinvoimaa, mutta Rosatom arveluttaa. Parempi olisi pitää Suomen energiantuotanto omissa käsissä ja omassa valvonnassa. Maitotilojen tulevaisuuden Timonen näkee haasteellisena. Venäjän vientikiellon vaikutus näkyy noin 20 prosentilla alentuneina maidonhintana. Samaan aikaan on peltotuissa ollut alenemaa prosenttia. Tarkkaa vaikutusta ei näin ohjelmakauden alussa tiedä. Iso ongelma on myös Mavin maksatuksen myöhästyminen, mitä on saatu jännittää tiloilla. Myös liialliset ja tarpeettomat tilatarkastukset suivaannuttavat. Tarkastuksista ja tukihommista ovat keksineet ikiliikkujan. Käytäntöjä on luvattu yksinkertaistaa, mutta yhä hölmömmäksi vain systeemit käy. Ei monessa tapauksessa ole mitään tekoa reaalimaailman ja maalaisjärjen kanssa, Timonen suomii. Hän kritisoi myös luvitusbyrokratiaa. Kun rakentajilla alkaa mennä vuosi ympäristöluvan saannissa, on se kohtuutonta. Aurinkosähkön asennuksessa ei näitä ongelmia ollut. Siihen ei tarvinnut edes rakennuslupaa, hän kiittää. Emäntä kaupungista Kati ilmestyi Antin elämään vuonna Turkulainen kaupunkilaistyttö oli aiemmalta ammatiltaan Prisman maito osaston vastaava. Maitokaupan täti, Kati virnistää. Maatalouden kanssa minulla ei ollut juuri tekemistä. Mummolani oli maatila, mutta lehmät sieltä oli hävitetty jo silloin kun olin lapsi. Kiteellä Kati aloitti maatalouden perusopinnot, mutta ne katkesivat lapsien tuloon. Suuri suru oli vuonna 2008 syntyneen Annukan menehtyminen. Vuonna 2010 ja 2013 syntyneet Helmiina ja Kerttu kirmaavat nyt pihamaalla. Antilla on edellisestä avoliitosta myös 12 vuotias Lotta. Navettatöihin osallistumista on Kati Timosella haitannut eläinpölyallergia. Lypsän lehmiä tarvittaessa, mutta silloin täytyy olla suojakypärä päässä. Tietokoneella kirjaan esimerkiksi eläinrekisteritietoja. Ulkona pystyn tekemään eläinten kanssa töitä ilman hengityssuojainta. Mönkijä on tärkeä työkone, sillä 35 hehtaarin perinnebiotoopilta ei löydä muuten hiehoja. Näin lasten pieninä ollessa on heissäkin paljon hoitamista, kiireemmiksi ajoiksi lapset viedään perhepäivähoitoon kylälle.

6 Antti Timonen sanoo navettahuolten haihtuvan moottoripyörällä päristelessä. Taustalla yksi viime aikojen rakennusprojekteista: kunnostettu vanha sauna. Pitkin tuntureita Sitovan lypsykarjan vastapainoksi tilan isäntäväki rentoutuu omissa harrastuksissaan. Kati puuhaa paikallisissa martoissa sekä maa ja kotitalousnaisissa, jotka järjestävät monenlaista toimintaa. Antti rentoutuu moottoripyöräilemällä Lapissa. Vuonna 2005 kaverini sai houkuteltua minut moottoripyörän ostoon, ja siitä se imaisi mukaansa. Kaksi kertaa vuodessa Antti suuntaa 2 5 miehen porukassa Lappiin, jossa päristellään moottoripyörillä pitkin tuntureita, pärskytellään yli jokien ja porhalletaan soita pitkin. Teen ensimmäisen viiden päivän reissun keväällä kun on toukotyöt tehty, ja toisen samanpituisen syksyllä. Keskikesällä mennään sitten perheen kanssa autolla lomalle Lappiin. Tavallinen asvalttiajo ei Anttia innosta, ideana on juuri luonnossa ajaminen. Silloin ei lehmät kyllä juolahda yhtään mieleen. Muuten onkin aina naimisissa niitten kanssa, hän hymähtää. HELENA ROMPPANEN, teksti PENTTI POTKONEN, kuvat

Nivalasta löytyy maauskoa ja kehittämisen halua

Nivalasta löytyy maauskoa ja kehittämisen halua MAATALOUS Marraskuu 2007 Riitta ja Mauri Isoniemi rakentavat uutta robottinavettaa Jokikylälle, ja pojat aikovat jatkaa tilanpitoa...s.3 Markku Tölli suunnittelee 120-paikkaista pihattoa Karvoskylälle...s.4

Lisätiedot

ItäMaito. Edullista. Korhoset tuottavat 1/2013

ItäMaito. Edullista. Korhoset tuottavat 1/2013 ItäMaito 1/2013 Umpikauden rehustus rakentaa tuottavuuden s. 14 ItäMaidon hallituksen uudet jäsenet s. 20 Meijerin myymälä tärkeä maitotiloille s. 24 Korhoset tuottavat Edullista energiaa 1/2013 Kuva:

Lisätiedot

Sähkö- ja Saunalaitos

Sähkö- ja Saunalaitos Sähkö- ja Saunalaitos KOKKOLAN ENERGIAN ASIAKASLEHTI 2/2014 Kuluttajasta sähkön tuottajaksi 4 Dokumentoijat ahkeroivat taustalla 8 Rakentamista hyvällä yhteistyöllä 12 Tässä numerossa: Sähkö- ja Saunalaitos

Lisätiedot

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 9.-11.11.2011

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 9.-11.11.2011 Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 9.-11.11.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke 9.11.2011 Jukka Hytönen, Vesanto 20 hengen voimin lähdimme liikenteeseen kohti Itä-Suomea marraskuun

Lisätiedot

Kuluttajien energiakulutuskyselyn raportti

Kuluttajien energiakulutuskyselyn raportti Kuluttajien energiakulutuskyselyn raportti Toukokuu 2011 Lapuan kaupunki ja Thermopolis Oy 1 Sisällysluettelo 1. Kyselyn tausta ja toteutus...3 2. Tulosten analysointia...3 2.1 Yleistä...3 2.2 Energiankulutus

Lisätiedot

ItäMaito 1/2012. Laiduntava karja tekee imagotyötä Ennakoivaa huoltoa tilasäiliöille. Sorkkahoito tuo terveitä tuotosvuosia

ItäMaito 1/2012. Laiduntava karja tekee imagotyötä Ennakoivaa huoltoa tilasäiliöille. Sorkkahoito tuo terveitä tuotosvuosia ItäMaito 1/2012 Laiduntava karja tekee imagotyötä Ennakoivaa huoltoa tilasäiliöille Sorkkahoito tuo terveitä tuotosvuosia Tuoteuutuudet siivittävät Valion tulosta 1/2012 Kuva: Soile Tiainen Setälässä tuotetaan

Lisätiedot

SEISOKKI SÄHKÖAUTOSSA ON VIRTAA. Reetta Piipari? Mitä kuuluu UUSI TOIMITALO PALVELEE. hektinen työrumba. Kaikki on tehty käyttöä varten

SEISOKKI SÄHKÖAUTOSSA ON VIRTAA. Reetta Piipari? Mitä kuuluu UUSI TOIMITALO PALVELEE. hektinen työrumba. Kaikki on tehty käyttöä varten KOTKAN 2/2014 Kotkan Energian asiakaslehti UUSI TOIMITALO PALVELEE Kaikki on tehty käyttöä varten SÄHKÖAUTOSSA ON VIRTAA SEISOKKI hektinen työrumba Mitä kuuluu Reetta Piipari KAUKOLÄMMÖN MUISTILISTA 1

Lisätiedot

Aurinkoenergia- hankkeet Suomessa

Aurinkoenergia- hankkeet Suomessa Aurinkoenergia- hankkeet Suomessa Mia-Britt Kaunisaho Toukokuu 2015 Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma 1 Aurinkoenergiahankkeet Suomessa Tämä raportti on yhteenveto agrologi AMK- koulutuksen loppuvaiheen

Lisätiedot

viesti arjen askelista! Juha Marttila Luomumaitoon Huvi ja hyöty irti haluaa pitää tuntuman maatilan töihin laskien ja suunnitellen

viesti arjen askelista! Juha Marttila Luomumaitoon Huvi ja hyöty irti haluaa pitää tuntuman maatilan töihin laskien ja suunnitellen viesti ProAgria Lapin, Kainuun ja Oulun asiakaslehti 1/2011 Juha Marttila haluaa pitää tuntuman maatilan töihin Luomumaitoon laskien ja suunnitellen Huvi ja hyöty irti arjen askelista! Laskelma on silloin

Lisätiedot

Puheenjohtajan terveiset. Ryhtiä ja yhteistyötä ruoka-alalle

Puheenjohtajan terveiset. Ryhtiä ja yhteistyötä ruoka-alalle nro 17 PUDASJÄRVI -lehti 24.4.2013 MTK teemaliite 7 Puheenjohtajan terveiset MTK:lla on meneillään Yhdistysten vuosi ja toimintaa on ympäri Suomen kiitettävästi. Lisäksi yhdistykset jakavat joka Suomen

Lisätiedot

OPINTOMATKA HOLLANTIIN 20. 24.2.2012

OPINTOMATKA HOLLANTIIN 20. 24.2.2012 VENE Verkostot nautakarjatalouden edistäjinä Matkaraportti: OPINTOMATKA HOLLANTIIN 20. 24.2.2012 VENE-hankkeen toinen ulkomaan opintomatka suuntautui Hollantiin. Matkalle osallistui 37 osanottajaa Keski-

Lisätiedot

Sarka -extra Painavaa asiaa maatilarakentamisesta s. 8-18. Sarka -extra

Sarka -extra Painavaa asiaa maatilarakentamisesta s. 8-18. Sarka -extra ProAgria Etelä-Pohjanmaa jäsenasiakaslehti 1 2009 Sarka -extra Painavaa asiaa maatilarakentamisesta s. 8-18 Luopumisen TUSKA? s. 6 Sikatalous ja hollantilainen näkökulma s. 19 Kökkäruokaa s. 26 Sarka -extra

Lisätiedot

Aava Kertun Kotitila. Asiakasvisiitti: Energiaseuranta osa 2: Rintamamiestalo Testissä sähkösavustimet. Sisältää tietoa siirtohinnan muutoksesta s.

Aava Kertun Kotitila. Asiakasvisiitti: Energiaseuranta osa 2: Rintamamiestalo Testissä sähkösavustimet. Sisältää tietoa siirtohinnan muutoksesta s. VAASAN SÄHKÖN ASIAKASLEHTI 2/2014 Energiaseuranta osa 2: Rintamamiestalo Testissä sähkösavustimet Asiakasvisiitti: Aava Kertun Kotitila Sisältää tietoa siirtohinnan muutoksesta s. 18 nette VAASAN SÄHKÖ

Lisätiedot

ItäMaito. E-luokan maitoa. kannattaa tuottaa 2/2011. ItäMaidon toiminnot palvelevat maitoa s. 12. Pekka Silanen on maitoritari s.

ItäMaito. E-luokan maitoa. kannattaa tuottaa 2/2011. ItäMaidon toiminnot palvelevat maitoa s. 12. Pekka Silanen on maitoritari s. ItäMaito 2/2011 ItäMaidon toiminnot palvelevat maitoa s. 12 Pekka Silanen on maitoritari s. 16 E-luokan maitoa Perhe antaa voimia arkeen s. 22 kannattaa tuottaa 2/2011 Laatuasiat huomioon jokaisella tilalla...

Lisätiedot

Rakentamisen ja investointien vuosi. Vuosikatsaus

Rakentamisen ja investointien vuosi. Vuosikatsaus Vuosikatsaus 211 Rakentamisen ja investointien vuosi Lue vuosikertomus mobiiliversiona Oulun Energia -konserni www.oulunenergia.fi Oulun Energia Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy Oulun Energia Urakointi

Lisätiedot

ItäMaito. kehittävät ruokintaa tavoitteiden kautta 2/2013. Monta tapaa optimoida ruokinta s. 6. ItäMaidon neuvonta uudistuu s. 14

ItäMaito. kehittävät ruokintaa tavoitteiden kautta 2/2013. Monta tapaa optimoida ruokinta s. 6. ItäMaidon neuvonta uudistuu s. 14 ItäMaito 2/2013 Monta tapaa optimoida ruokinta s. 6 Toivaset kehittävät ruokintaa tavoitteiden kautta ItäMaidon neuvonta uudistuu s. 14 Edustajistossa pääsee vaikuttamaan s. 19 2/2013 Kuva: Niko Nyrhinen

Lisätiedot

Fanny ja William Ruthin Säätiö. Pohjois-Savo

Fanny ja William Ruthin Säätiö. Pohjois-Savo Tehhää porukalla Pohjois-Savo Fanny ja William Ruthin Säätiö 1 Tehhää porukalla Sisällysluettelo Esipuhe...4 Pohjois-Pielaveden Maatalouspalvelu Oy...5 Emola Ay, Kaavi Emolehmätuotantoa ja koneyhteistyötä...8

Lisätiedot

UUTISET 1 2011 NIBE LÄMPÖPUMPUT LUONNOLLISESTI. Lämpöä auringosta lämpöpumpun ja aurinkokeräinten avulla! NIBE F470 poistoilmalämpöpumppu

UUTISET 1 2011 NIBE LÄMPÖPUMPUT LUONNOLLISESTI. Lämpöä auringosta lämpöpumpun ja aurinkokeräinten avulla! NIBE F470 poistoilmalämpöpumppu UUTISET 1 2011 Lämpöä auringosta lämpöpumpun ja aurinkokeräinten avulla! NIBE F470 poistoilmalämpöpumppu Tekninen tiimi esittäytyy Maalämmöllä rivitaloyhtiö tyytyväiseksi Tehdashalliin maalämpöä 18 porakaivon

Lisätiedot

Danfoss Lämpö. 1/2012 Asiakas ja sidosryhmälehti

Danfoss Lämpö. 1/2012 Asiakas ja sidosryhmälehti MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Lämpö Yritykset luovat ohjauskeinoja vähäpäästöisempään tulevaisuuteen Automaattiset linjansäätöventtiilit tekevät tuloaan Suomeen Sähkölämmitys on myös tulevaisuuden

Lisätiedot

Turve ja puu Suomen öljy. Liitteenä sähkön uudet sopimusehdot! KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT ASIAKASLEHTI SYKSY 2014

Turve ja puu Suomen öljy. Liitteenä sähkön uudet sopimusehdot! KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT ASIAKASLEHTI SYKSY 2014 KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT ASIAKASLEHTI SYKSY 2014 TIESITKÖ: EMME JAA OSINKOA ETU SIIRTYY SINULLE HALVEMPANA SÄHKÖN HINTANA Liitteenä sähkön uudet sopimusehdot! Turve ja puu Suomen öljy 1 Julkaisija ja paikallistoimitus

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA SAUNALAITOS

SÄHKÖ- JA SAUNALAITOS SÄHKÖ- JA SAUNALAITOS KOKKOLAN ENERGIAN ASIAKASLEHTI 2 2011 Kaukolämpö - hyvän olon energiaa Sivu 12 Messualueella loistavat led-valot Sivu 7 ENERGISTÄ PALVELUA www.kokkolanenergia.fi SÄHKÖ- JA SAUNALAITOS

Lisätiedot

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin MaitoManagement 2020 Matkakertomus tilavierailut Hollanti sekä EuroTier2012 messut http://www.globaldairyfarmers.com http://en.wikipedia.org/wiki/agrifirm http://www.agrifirm.com Tavoitteena tienata enemmän

Lisätiedot

Kauppias on ajassa kiinni

Kauppias on ajassa kiinni 6 414880 140352 14042 TORSTAI 16. LOKAKUUTA 2014 NRO 82 HEIDI LAIKARI HELI NURKKALA Kauppias on ajassa kiinni Marja Kärkkäinen-Santanen muistuttaa, että kohta on jälleen kellojen talviaikaan käännön hetki.

Lisätiedot

MAALÄMPÖ SANOMAT. Heikki Silvennoinen valitsi maalämmön: Laiskan miehen ratkaisu. Tampereen komediateatteri vihreällä linjalla

MAALÄMPÖ SANOMAT. Heikki Silvennoinen valitsi maalämmön: Laiskan miehen ratkaisu. Tampereen komediateatteri vihreällä linjalla www.vaillant.fi MAALÄMPÖ SANOMAT Tampereen komediateatteri vihreällä linjalla Heikki Silvennoinen valitsi maalämmön: Laiskan miehen ratkaisu Osallistu lukijakilpailuun sivulla 8 ja voita palkinto! 2 Maalämpö

Lisätiedot

Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 1/2013

Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 1/2013 Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 1/2013 YriTTäminen PerinTeeT kansainvälisyys asuminen luonto Perinteiden innoittamana tähän päivään. Tempaudu mukaan maaseudun elämään! PÄÄKIRJOITUS Kirjoittaja Juha

Lisätiedot

Meijän luvalla. Savonia AMK-agrologiopiskelijoiden kurssijulkaisu 2013

Meijän luvalla. Savonia AMK-agrologiopiskelijoiden kurssijulkaisu 2013 Meijän luvalla Savonia AMK-agrologiopiskelijoiden kurssijulkaisu 2013 MEIJÄN LUVALLA 2013 27. kurssijulkaisu PÄÄTOIMITTAJIEN TERVEHDYS Päätoimittajat Lari Poutiainen Marja Viitala Miia Kanninen Markkinointi

Lisätiedot

Omaa tuulivoimaa nurmijärveläisille. Aurinkovoimala toimitalon katolle. Online-palvelumme helpottavat elämääsi ASIAKASLEHTI SYKSY 2013

Omaa tuulivoimaa nurmijärveläisille. Aurinkovoimala toimitalon katolle. Online-palvelumme helpottavat elämääsi ASIAKASLEHTI SYKSY 2013 ASIAKASLEHTI SYKSY 2013 Omaa tuulivoimaa nurmijärveläisille Aurinkovoimala toimitalon katolle Online-palvelumme helpottavat elämääsi PALVELEVA PAIKALLINEN YMPÄRISTÖVASTUULLINEN 1 SYKSY2013 ASIAKASLEHTI

Lisätiedot

Kotitilalta1/2012. Ohjauksella kysyntä ja tarjonta tasapainoon. Maitotila arvostaa ternien nopeaa noutoa. Moottorikelkalla tunturiin. s. 18 19. s.

Kotitilalta1/2012. Ohjauksella kysyntä ja tarjonta tasapainoon. Maitotila arvostaa ternien nopeaa noutoa. Moottorikelkalla tunturiin. s. 18 19. s. Kotitilalta1/2012 Maitotila arvostaa ternien nopeaa noutoa s. 18 19 Moottorikelkalla tunturiin s. 30 Ohjauksella kysyntä ja tarjonta tasapainoon s. 4 5 pääkirjoitus Kilpaileminen ajalla on kilpailua logistiikalla

Lisätiedot

-EXTRA. Maatilarakentamisen erikoissivut s.6-15 Emakoiden eväät syyniin s.20 Edullista säilörehua luomussa s. 25

-EXTRA. Maatilarakentamisen erikoissivut s.6-15 Emakoiden eväät syyniin s.20 Edullista säilörehua luomussa s. 25 ProAgria Etelä-Pohjanmaan jäsenasiakaslehti 1 2011 -EXTRA Maatilarakentamisen erikoissivut s.6-15 Emakoiden eväät syyniin s.20 Edullista säilörehua luomussa s. 25 PÄÄKIRJOITUS Pääkirjoitus, Merja Keisala

Lisätiedot

RINTEELÄN TILAN UUSI ALKU

RINTEELÄN TILAN UUSI ALKU LUJA-YHTIÖIDEN SIDOSRYHMÄLEHTI 2/2014 RINTEELÄN TILAN UUSI ALKU 4 Suomen suurin betonielementtien tuotantohalli Kärsämäelle Lujatalossa työtyytyväisyys Suomen huippua 12 14 Sisällys 4 8 RINTEELÄN TILAN

Lisätiedot