Taso 1: Kirjoitamme vaelluksesta jutun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Kirjoitamme vaelluksesta jutun"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Vaellusblogi Taso 1: Kirjoitamme vaelluksesta jutun Tavoite: Vartio kirjoittaa vaelluksestaan jutun lippukuntalehteen, Repolaiseen, blogiin tai paikallislehteen. Vartionjohtajan ohje: Kirjoittakaa yhdessä vaelluksestanne ns. matkakertomus julkiseen lehteen tai Internetiin. Voitte miettiä erilaisia kirjoituksentyylilajeja. Kirjoitatteko artikkelin päiväkirjamuotoon (tosin aika perinteinen ja kulunut tapa), haastatteluna tai jollakin mielikuvituksellisemmalla tavalla. Kellokkaaseen tulevat jutut lähetetään silloiselle päätoimittajalle sähköpostitse. Jos haluatte artikkelinne Repolaiseen, ota yhteyttä lehden päätoimittajaan sähköpostilla tai puhelimitse! Tarvikkeet: Kirjoitusvälineet ja/tai tietokone.

2 Aktiviteetti: Vaellusblogi Taso 2: Vartion loki Tavoite: Tarpoja tekee vaellukselta huomioita mm. luonnosta ja omasta jaksamisestaan ja kirjaa ne ylös vartion yhteiseen lokikirjaan. Vartionjohtajan ohje: Vaelluksen aikana kirjoitetaan huomiot ylös lokikirjaan. Kustakin huomiosta kirjataan ylös kellonaika, (pvm), tapahtuma ja kuka huomasi. Tällaisia huomiota voivat olla esim. luontohavainnot väsymyksen iskeminen kaatuminen lepotauko karkkipussin avaaminen ahaa-elämyksen kokeminen muu vaellusvartiossanne tapahtunut asia/kommellus Tarvikkeet: Vihko (tai kaupasta ostettu lokikirja/-vihko) ja muistiinpanovälineet.

3 Aktiviteetti: Vaellusblogi Taso 3: Valokuvaamme vaelluksen Tavoite: Vartio dokumentoi vaelluksen valokuvaamalla ja hyödyntää vaelluksen jälkeen valokuvia esim. Kellokkaassa tai Sinikellojen nettisivuilla. Vartionjohtajan ohje: Uusin digikamera ei ole välttämättä paras kamera vaellukselle. Vanha mekaaninen filmikamera kestää kolhuja ja kosteutta eikä tarvitse pattereita. Parempikin kamera voi toki lähteä reissulle, kunhan muistaa vain suojella sitä kosteudelta ja kolhuilta muovipussein ja kääröin. Vartionjohtaja antaa tarpojille listan, joista pitää vaelluksen loputtua olla kuva. Tällaisia voivat olla esimerkiksi: Ryhmäkuva Kaunein maisema reitillä Mitä söimme vaelluksella- kuva tai kollaasi Viimeinen kilometri enää!- kuva Voittajafiilis-kuva Reitin varrelta löytynyt oudoin luontokappale-kuva (esim. oudonnäköinen kasvi tai kiemura puunrunko) Kuva parhaasta taukopaikasta Kuva eksyneestä kartanlukijasta Kuva mahdollisesta reitin varrella sijaitsevasta nähtävyydestä (esim. hiidenkirnu yms) Kuva rinkkakasasta yms. Miettikää myös kuvakulmia, zoomauksia ja muita kameran erikoistoimintoja. Tarvikkeet: Kamera

4 Aktiviteetti: Ylitys Taso 1: A-pukki Tavoite: Vartio tekee A-pukin ja ylittää sillä joen. Tarpoja oppii hyödyntämään köytöksiä. Vartionjohtajan ohje: A-pukin teon oppiminen on helppoa ja hyödyllistä. Sen avulla voi ylittää joen/puron, tehdä rinkkalautan rungon tai pystyttää ruokailukatoksen.. tms! A-pukin edellytyksenä ovat hyvät surraukset ja niiden asettaminen oikeille kohdille. Surrauksien merkittävyyden takia kannattaakin taitoja hieman hioa ennen varsinaisen A-pukin teon aloittamista surraamalla parit harjoitusköytökset. Tarpojan Reppu-opaskirjassa on s. 226 kuvalliset ohjeet mm. pukkiköytöksen ja ristiköytöksen tekoon, joita tarvitaan A-pukin teossa. A-pukin teko aloitetaan aina harjoitussurrauksilla. Sen jälkeen surrataan ensin pitemmät puut yhteen toisista päistään ristiköytöksellä. Poikkipuu surrataan pukkiköytöksillä samaan kohtaan kumpaakin pidempää puuta. Puron ylitys A-pukilla tehdään seuraavasti: A-pukki lasketaan jokeen virran myötäisesti ja ylittäjä istuu tai seisoo poikkipuulla. Sitten hän työntyy toiselle puolelle. Tarvikkeet: 2 x n.2m pyöröpuuta ja yksi hieman lyhyempi köyttä harjoitusalusta (puro, oja.. tms!)

5 Aktiviteetti: Ylitys Taso 2: Donitsi tai rinkkalautta Tavoite: Tarpoja osaa rakentaa donitsin tai rinkkalautan ja tietää, kuinka sillä ylitetään vesistö. Vartionjohtajan ohje: Donitsin tai rinkkalautan teko on oivallista puuhaa kesäleireille tai vartion omalle retkelle alkusyksystä. Muistakaa käyttää pelastusliivejä ja harjoitella tarpeeksi turvallisella ja matalassa vedessä! Liitteenä olevaa materiaalia voi jakaa myös vartiolaisille. Liitteet: Donitsi ja rinkkalautta

6 Donitsi ja rinkkalautta (Lähde: 4H-yhdistys. Joskus retkellä tulee vastaan järvi tai lampi, jonka yli on päästävä. Jos venettä ei ole näkyvissä, neuvokas retkeilijä väsää rinkkalautan tai donitsin. Rinkkalautta ja donitsi ovat tilapäisiä aluksia, joilla ei kannata lähteä seilaamaan kovin suurelle järvenselälle. Niillä pääsee kuitenkin näppärästi pienen vesistön yli silloin, kun kiertäminen toisi liian suuren lisälenkin kulkijan reittiin. Rinkkalautta tai donitsi on mukava rakentaa ihan huvikseenkin kavereiden kanssa kesäisellä retkellä, jolloin pieni kastuminen ei haittaa. Tämän tehtävä tekijän on osattava uida hyvin! Tarvikkeet: Rinkkalautta kaksi retkeä varten pakattua rinkkaa, joissa tavarat on suojattu kosteudelta neljä jätesäkkiä ilmastointiteippiä tms. kestävää narua ranteenvahvuista puurankaa noin 6 m vedenpitävä, kevyt pressu, esimerkiksi laavukangas tai kevytpeite melaksi soveltuva puukeppi (kuva) Donitsi vedenpitävä, kevyt pressu, esim. laavukangas tai kevytpeite iso kasa havuja 20 kpl noin puolen metrin mittaisia puukeppejä kestävää narua noin 20 m muutama metri puurankaa sopiva mela Tee näin: Valmista näiden ohjeiden mukaan joko rinkkalautta tai donitsi. Voit valmistaa myös jonkin muun tilapäisen välineen vesistön ylitykseen. Älä ikinä tee tätä tehtävää yksin. Muista turvallisuusseikat ja käytä pelastusliivejä lähtiessäsi ylittämään vesistöä.

7 Rinkkalautta Pakkaa kumpikin rinkka kahteen jätesäkkiin ja sulje säkkien suut ilmastointiteipillä. Säkkeihin saa jäädä ilmaa, ne parantavat lautan kelluvuutta. Tee rangoista luja kehikko, jonka päälle sijoitat rinkat. Sido rinkat naruilla kiinni rankoihin. Nosta rakennelma pressun keskelle ja kiedo pressu rakennelman ympärille mahdollisimman tiukasti. Lautta on valmis. Kiinnitä lauttaan naru, jolla toinen vesistön ylittäjä saa vedettyä lautan itselleen toista ylitystä varten. Kiinnitä naru kunnolla lauttaan! Melana voit käyttää rullalle käärittyä makuualustaa. Melan voit valmistaa myös kaksihaaraisesta oksasta, muovipussista ja narusta. Ja ei muuta kuin vesille! Donitsi Donitsin tekeminen vie hieman kauemmin aikaa kuin rinkkalautan teko, mutta hyvin tehtynä se kannattelee muutamaa retkeilijää tavaroineen. Laita puukeppejä pystyyn maahan kahteen sisäkkäiseen ympyrään. Kasaa keppien väliin oksia ja havuja ikään kuin tiiviiksi seppeleeksi. Sido seppele narulla kestäväksi. Kiinnitä seppeleen päälle rankoja, jotta saat donitsiisi pohjan. Nosta rakennelma keppien välistä pressun päälle, pohjalle tulee tietysti se puoli, johon rangat on kiinnitetty. Kiedo pressu rakennelman ympärille mahdollisimman tiiviisti ja sido lujasti naruilla. Hilaa donitsi vesille ja hyppää kyytiin. Melana voit käyttää rullalle käärittyä makuualustaa. Melan voit valmistaa myös kaksihaaraisesta oksasta, muovipussista ja narusta. Copy: 4-H TOP

8 Aktiviteetti: Ylitys Taso 4: Jään ylitys Tavoite: Vartio lähtee jäälle kävelemään ja oppii konkreettisesti, kuinka liikutaan jäällä ja tietää merkit, jolloin jään kantokyvystä ei ole varmuutta. Hän oppii myös kuinka pelastetaan jäistä. Vartionjohtajan ohje: Turvallisuussyistä jäällä liikkumista harjoitellaan kestävän jään aikana. Ei liikuta yksin, pidetään välimatkaa muihin, koputellaan tukevalla kepillä jäätä ja todetaan kestävyys ennen etenemistä. Takana tulevilla on valmiina pelastusköysi. Vartionjohtaja kertoo vartiolaisille turvaköyden välttämmättömyyden mm. lumisateen aikana, jottei kukaan eksy. Sen avulla pystytään myös pelastamaan jäihin pudonnut nopeasti. Jäistä pelastamista kannattaa harjoitella jäällä. Leikkikää, että yksi vartiolaisista (tai vartionjohtaja) on pudonnut jäihin muutaman metrin päästä muista. Muiden on pystyttävä rauhallisina ja säilytettävä malttinsa. Yksi lähestyy vahvan jään suunnasta konttaamalla ja heikon jään lähestyessä ryömimällä. Hän auttaa pudonneen takaisin jäälle vetämällä hänet puukepin, narun tai vaikka takin avulla pois avannosta. Voitte järjestää pelastusketjun, tai ainakin turvata lähintä pelastajaa turvaköysin. Pelastuksen jälkeen pudonnutta on lämmiteltävä varovasti. Mitä voin itse tehdä, jos olen tippunut jäiden läpi? Kaikkein tärkeintä on säilyttää malttinsa ja hengitysrytminsä. Huuda heti apua ja puhalla pilliisi. Riko heikkoa jäätä edeltäsi niin kauan kuin se särkyy. Kohota itsesi uimapotkuilla vaaka-asentoon ja ponnista itsesi jääpäälle naskaleiden avulla. Kieri, ryömi ja konttaa, kunnes olet varmasti kestävällä jäällä. Muista pysyä liikkeessä! Hakeudu nopeasti lämpimään. Jos et pääse ylös, pidä kiinni jään reunasta, pysy liikkumattomana lämpöhukan pienentämiseksi ja huuda apua! Liitteenä rannalla tai jään ylityksen jälkeen tehtävä Heikkoa jäätä?- testi sekä Heikoilla jäilläopetusmoniste, jonka voi jakaa vartiolaisille. Luotsin ohje: Luotsi ohjaa ja valvoo jäällä kulkemista. Hän auttaa toteuttamisessa. Tarvikkeet: jokaiselle naskalit tukeva tunnustelukeppi (jääpiikkisauva) jokaisella pilli, jolla voi tarvittaessa hälyttää apua jokaisella heittoköysi ja reppu, joka toimii kellunta-apuna, kun siihen on pakattu vesitiiviiseen pussiin varavaatekerta ja pyyhe Liitteet: Heikkoa jäätä? (Löytyy Selvitymistarppo > Kaupunkiselviytyminen -> Taso 1 kohdalta) Heikoilla jäillä (Löytyy Selvitymistarppo > Kaupunkiselviytyminen -> Taso 1 kohdalta)

9 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 1: Sytytän nuotion suurennuslasilla ja auringolla Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän huomaa, että suurennuslasin avulla saa tehtyä tulen. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään tuli suurennuslasin ja auringon avulla. Kun aurinko paistaa suurennuslasin läpi, muodostuu kuuma polttopiste. Kun polttopisteeseen laittaa jotain helposti syttyvää, kuten kuivaa heinää, alkaa sytyke nopeasti käryämään ja kytemään ja lopulta syttyy palamaan.

10 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 2: Sytytän nuotion pienjännitesähkön avulla Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän huomaa, että patterin, teräsvillan ja sähköjohdon avulla saa sytytettyä tulen. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään tulta pienjännitesähkön avulla. Tarvikkeiksi tarvitsee patterin, jossa on irralliset navat, palan ohutta sähköjohtoa sekä teräsvillaa. Sähköjohdon pätkät kiinnitetään pariston napoihin kiinni. Kun molemmat sähköjohdon pätkät koskettavat yhtä aikaa teräsvillaa, alkaa teräsvilla hehkumaan kuumana ja sytyttää helposti sytykkeen palamaan. (Kuvassa on käytetty rautalankaa, mutta se ei ole turvallista, koska siitä voi saada sähköiskun. Todellisuudessa sytytykseen tarvitaan muovipäällysteistä sähköjohtoa. Kuvassa oleva paristo käy, mutta vielä helpompi on käyttää akkumaista paristoa, jonka navat ovat litteät ja pitkät.)

11 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 3: Tulukset Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän osaa käyttää tuluksia tulen sytyttämiseen ja osaa valmistaa tuluksissa käytettävää lunttua tai taulaa. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään nuotio tuluksien avulla. Tulukset ovat hyvin perinteinen tulentekoväline. Tuluksiin kuuluu piikivi ja iskurauta eli karkku. Iskuraudalla lyödään piikiven terävään reunaan ja näin saadaan aikaiseksi kipinä. Kipinä pitäisi saada tarttumaan taulaan tai lunttuun. Liitteet: Tulukset

12 Tulukset Tulukset Tulukset ovat hyvin perinteinen tulentekoväline. Tuluksiin kuuluu piikivi ja iskurauta eli karkku. Iskuraudalla lyödään piikiven terävään reunaan ja näin saadaan aikaiseksi kipinä. Kipinä pitäisi saada tarttumaan taulaan tai lunttuun. Taula valmistetaan taulakäävästä ja lunttua taas paksuhkosta 100% puuvillakankaasta (esim. vanhoista farkuista). Taula ja lunttu eivät itsessään toimi sytykkeinä vaan ne "varastoivat" kipinän, eli ne jäävät hehkumaan kipinästä. Hehkuva taula asetetaan sytykepesään, joka voi olla esimerkiksi kuivattua heinää, sanomalehteä tai muuta herkästi syttyvää materiaalia. Hehkuvaan taulaan puhalletaan varovasti ja yritetään saada kuuma hehku tarttumaan sytykkeeseen. Vasta sytyke syttyy varsinaisesti palamaan. Palava sytyke asetetaan nuotiopuiden sekaan. Karkkuja ei myydä kaupoissa, koska niitä ei voida valmistaa teollisesti. Karkkuja on mahdollista ostaa tai tilata sepiltä, jotka valmistavat karkut käsin. Nykyään tulus-sanaa käytetään myös magnesiumpuikosta. Nopealla veitsenvedolla saa puikosta aikaiseksi kipinöitä, joilla saadaan helposti syttyvä sytyke palamaan. Magnesiumpuikkoja myydään useissa erä- ja metsästystarvikeliikkeissä. Karkku ja piikivi Magnesium-puikot Tulusten käyttö Magnesium-puikon käyttö

13 Lunttu Lunttu on nuotion sytyksessä käytettävä sytyke, joka varastoi tuluksilla siihen iskettävän kipinän. Valmis lunttu on mustaa, taulan tavoin käytettävää sytykettä, joka saadaan kipinöistä helposti kytemään. Luntun valmistus: Tarvikkeet: 100 % puuvillakangasta vähintään 10 x 10 cm kokoinen pala esim. vanhasta lakanasta, farkuista, jalkaräteistä tai T-paidasta, sakset, pieni kannellinen metallipurkki (esim. makeis-, kynä- tai teerasia), naula, vasara, esim. trangia ja polttonestettä, tulitikut, pihdit, palamaton alusta, rulla alumiinifoliota, tulikuuman purkin käsittelyyn sopivat hanskat, sammutuspeite hätätilanteita varten Leikkaa kankaasta 2 x 2 cm kokoisia paloja vähintään 20 kappaletta. Luntusta tulee parmepaa, jos kangas ei ole aivan ohutta. Lyö purkin kanteen naulalla pieni reikä, jotta kuumennuksessa laajenevat ja syntyvät kaasut pääsevät purkista pois. Purkin pieni tilavuus helpottaa hiiltämistä. Siirry viimeistään tässä vaiheessa ulos. Laita kangaspalat purkkiin ja sulje sen kansi tiiviisti ja ryhdy kuumentamaan purkkia esim. spriikeittimen polttimolla. Pian purkissa olevasta reiästä alkaa tulla savua. Kun savun tulo lakkaa, siirrä tulikuuma purkki turvallisesti jäähtymään palamattomalle alustalle ja sammuta spriikeitin. Peitä rasia alumiinifoliolla jäähtymisen ajaksi, jotta hiili ei saisi happea. Avaa kansi vasta jäähdytyksen jälkeen, koska muuten kangas saattaa leimahtaa liekkiin ja joudut aloittamaan luntun valmistuksen alusta.

14 Taula Taula on nuotion sytytyksessä käytettävä sytyke, joka varastoi tuluksilla siihen iskettävän kipinän. Parasta taulaa saa isosta taulakäävästä. Yhteen sytytykseen tarvitaan noin kynnen kokoinen pala taulaa, joten yhdestä käävästä saatavalla taulalla pystyy sytyttämään tulen useita kertoja. Taulan valmistus: Taulaa saadaan koivunrungoissa kasvavasta taulakäävästä. Käävän tunnistaa kovasta harmaasta kuoresta ja alapuolella olevista ruskeista pillistöistä. Kääpiä saa ympäristöministeriön tulkinnan mukaan ottaa jokamiehenoikeuden perusteella, eikä taulakääpä kuulu rauhoitettujen tai uhanalaisten kasvilajien joukkoon. Tarvikkeet: elävä taulakääpä, kattila, vettä 10 l, koivuntuhkaa 1dl tai ruokasoodaa 2-3 rl, kuminuija tai sileäksi vuoltu halko. Irrota kääpä puusta ja käävästä sen kova harmaa kuori sekä pillikerros. Elävän käävän tunnistaa alapuolella olevasta kosteasta pillistöstä, johon jää kynnellä raapaistessa viiru. Pillikerroksen irrottamista voi helpottaa, jos leikkaat käävän pystysuunnassa halki ja, mikäli kääpä on päässyt kuivahtamaan, liotat sitä jonkin aikaa vedessä. Taulan valmistukseen käytetään jäljelle jäävää nahkamaista sisusta. Keitä taulaa 15 minuuttia paksuhkossa seoksessa, jossa on koivun tuhkaa ja vettä tai vaihtoehtoisesti liota taulaa vähintään pari vuorokautta litrassa vettä, johon on liuotettu koivuntuhkaa tai ruokasoodaa. Huuhdo tämän jälkeen taula hyvin, purista vedet pois ja anna kuivahtaa. Pehmitä ja levitä vielä kosteahkoa (ei kuivaa) taulaa nuijimalla alussa varovasti. Piirakkapulikka tai kaulin on hyvä myös hyvä apu muotoilussa. Varsinkin paksua taulaa kannattaa välillä liottaa vedessä ja jatkaa sitten uudestaan kosteahkon taulan pehmittämistä nuijimalla ja käsin. Tavoitteena on tasainen n. 3 mm:n paksuinen taulalevy. Laita taula kuivumaan ja vanuta sitä varovasti sormin pehmeäksi kuivumisen loppuvaiheessa. Lopputuloksena on ruskehtavaa, säämiskän pehmeää valmista taulaa, joka saadaan kipinöistä helposti kytemään ja puhaltamalla hehkumaan.

15 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 4: Tulipora Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän osaa käyttää tuliporaa tulen sytyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään nuotio tuliporan avulla. Tulen tekemiseen tuliporalla tarvitset tulijousen, ukkoslinnun, tuliporan ja tulilaudan. Tulijousi on noin cm pituinen ja mistä puusta tahansa tehty hiukan kaareva kaari Ukkoslintu on kovasta puusta tai kivestä tehty kädensija, jolla tuetaan tuliporan yläpäätä. Tätä varten on ukkoslinnussa syvennys, joka voidaan tehdä liukkaaksi saippualla. Tulipora valmistetaan samasta puusta kuin tulilautakin. Sopivin pituus cm ja paksuus noin 2-3 senttiä. Varsi veistetään kahdeksankanttiseksi, jotta jousen jänne tarttuisi paremmin kiinni. Poran molemmat päät teroitetaan siten, että alapään paksuus on noin 2,5 cm ja yläpään 5 cm. Alapää ei saa olla terävä vaan tasainen. Tulilautaan käyttökelpoisia puita ovat kovat ja pihkattomat puut, kuten lehmus, jalava, poppeli, vaahtera, paju ja selja. Voit olla varma epäonnistumisestasi, jos puu ei ole aivan kuivaa. Etsi tarvepuusi kuolleesta puusta tai oksasta. Puu saa olla jo niin vanhaa, että siinä näkyy lahoamisen merkkejä. Sytykkeenä voi käyttää esimerkiksi taulaa, rikkinäisiä linnunpesiä, hamppua, kuivia männynneulasia, rutikuivaa ruohoa, nöyhtäistä haituvaa tai napanöyhtää. Tulen tekeminen tapahtuu siten että tulijousen jänne kierretään tuliporan ympärille ja poran alapää asetetaan tulilautaan tehtyyn pieneen kuoppaan ja yläpäätä tuetaan ukkoslinnulla. Jousesta vetämällä ja työntämällä saadaan pora pyörimään ja kovakitka aikaiseksi tulilaudan kuoppaan. Pikkuhiljaa alkaa kuopan reunoilta tulla ulos mustaa savuavaa purua, jota annetaan syntyä reilunkokoinen kasa. Kun purua on syntynyt riittävästi, puruun puhalletaan varovasti jotta siinä oleva kuumuus saadaan hehkumaan, kun alkaa näkyä punaista hehkua siirretään kasa sytykkeiden päälle/sisään ja jatketaan puhaltamista kunnes sytykkeet syttyvät. (http://fi.scoutwiki.org/tulipora)

16 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 1: JOTT Tavoite: Vartio osallistuu JOTT- päivään (Jamboree On The Trail). Hän ymmärtää, että partiolaisia on paljon ja partiolaisilla on perinteitä, jotka ovat joskus vähän hullujakin. Vartionjohtajan ohje: Jamboree On The Trail eli JOTT on maailmanlaajuinen vuosittainen partiotapahtuma. JOTT järjestetään joka vuosi toukokuun toisena lauantaina. Tällöin siis partiolaisia ympäri maailmaa on vaelluksella samaan aikaan omassa lähipiirissään! Lounais-Suomen partiopiirissä lippukunta Vehmaan Lustaset järjestää joka vuosi Nahkalilja-vaelluksen JOTT- päivänä. Tapahtumasta tiedotetaan ennen vaellusta Repolaisissa ja L- SP:n nettisivuilla. Nahkalilja on 24h:n aikana suoritettava vaellus, jonka pituus on 40km, 50km, 60km, 80km tai 100km. Vaelluksen pituus on aloitettava lyhimmästä, 40km:stä ja seuraavana vuonna voi vaeltaa 50km jne. Jos Nahkalilja tuntuu liian haastavalta vartiollenne, voitte jättää suorituksen myöhemmäksi tai järjestää oman, lyhyemmän vaelluksen. Lue lisää JOTT:sta Luotsin ohje: Auttaa järjestelyissä.

17 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 2: Osallistumme pääsiäisvaellukselle Tavoite: Vartio osallistuu pääsiäisvaellukselle sen kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi. Vartionjohtajan ohje: Pääsiäisvaellus on kristittyjen tapa muistella Kristuksen kärsimyskertomusta. Raamatun tapahtuminen kiistatonta merkitystä maailman kulttuurihistoriaan ei voi kieltää. Eiuskovaisetkin voivat siis osallistua vaellukselle vaikka ihan yleissivistyksen takia. Vartionjohtaja järjestää yhdessä luotsin kanssa vaelluksen, jonka rasteina toimivat kärsimyskertomuksen eli passion (kuvaavat Jeesuksen kärsimyksiä hänen kiinniottamisestaan ristiinnaulitsemiseen) eri tapahtumat. Nämä kahdeksan tapahtumaa ovat: Jeesuksen voiteleminen. Nainen voitelee Jeesuksen pään kalliilla öljyllä. Viimeinen ehtoollinen. Jeesus rukoilee Getsemanen puutarhassa. Jeesuksen kiinniottaminen. Juudas Iskariot pettää Jeesuksen ja Jeesus vangitaan. Jeesus ylipapin kuulusteltavana. Pietari kieltää Jeesuksen kolmasti. Jeesus Pontius Pilatuksen luona. Jeesus tuomitaan ristiinnaulittavaksi ja Barabbas-roisto päästetään vapaaksi. Jeesuksen ristiinnaulitseminen. Vaellus voi kuitenkin alkaa pääsiäisten juhlapyhien merkitysten opettelulla. Harva meistä enää muistaa miksi mitäkin päivää vietetään. Pääsiäinen on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Pääsiäissunnuntaina ja toisena pääsiäispäivänä (seuraavana päivänä, maanantai) juhlitaan tätä. Ylösnousemusta edeltää hiljainen viikko, joka huipentuu pitkäperjantaihin. Hiljiainen viikko (ts. piinaviikko): Palmusunnuntai. Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Malkamaanantai. Muistelun aiheena Jeesuksen kärsimys. Syytöntä syytetään kuten Raamatussa: nähdä rikka toisen silmässä, mutta ei malkaa omassa. (malka=tukki) Tikkutiistai. Nimitys tulee kansan suusta. Tänä keskiviikkona vuoltiin sytykkeitä, ja niistä tuli erityistä onnea. Kellokeskiviikko. Kansan keskuudessa tuolloin laitettiin kellot karjan kaulaan. Kiirastorstai. Viimeinen ehtoollinen, jonka jälkeen Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan ja josta hänet Juudas Iskariotin kavalluksesta vangittiin. Pitkäperjantai. Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä. Lankalauantai eli hiljainen lauantai. (Nimi tulee kansan keskuudesta, jolloin värjättiin seuraavan vuoden langat) Pääsiäissunnuntai. Toinen pääsiäispäivä. Kolmantena päivänä eli toisena pääsiäispäivänä Jeesus nousi kuolleista.

18 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 3: Osallistumme melonta- tai soutuvaellukselle Tavoite: Vartio osallistuu melonta- tai soutuvaellukselle. Vartionjohtajan ohje: Melojan Sininen reitti vie teidät mielenkiintoiselle retkelle Turun saaristoon. Tässä aktiviteetissa esittelemme yhden mahdollisuuden vartion kesäretkelle. Retki alkaa Turun Soutu- ja melontakeskuksesta Uittamolta (Rykmentintie 55) ja sieltä vartio meloo Vepsän virkistyssaareen (yöpyy jos haluaa) ja takaisin melontakeskukselle Ruissalon takaa Kukkarokiven kautta pistäytyen. Vartionjohtajan ja luotsin on ensin otettava yhteyttä Turun Soutu- ja melontakeskukseen. (puh , Päätä, haluatteko meloa pareittain retkikaksikolla vai kukin yksin omalla kajakillaan. Tässä aktiviteetissa ehdotettu reitti on sen verran pitkä, että kajakit pitäisi vuokrata vähintään vuorokaudeksi, jolloin yksikön hinta on 20e ja kaksikon 40e. Tunti yksikön/kaksikon vuokraus= 5e/10e. 2h= 7e/15e. Lisätunnit= + 2e/5e ja Vrk= 20e/40e. Hintapyynnöistä kannattaa kysellä puhelimessa tai sähköpostilla ja ryhmäalennukset ovat mahdollisia. Vartionjohtajan on myös otettava yhteyttä Vepsän saareen (puh , Telttamaksu saaressa on 3e. Saaressa on mahdollisuus tilata sauna ja kesäravintola on avoinna 9-20.

19 Miettikää retken muonitus. Onko järkevää ottaa trangioita vai tyytyä esimerkiksi kuivamuonaan. Voitte aikaisemmissa kokouksissa valmistaa esim. aktiviteetissa Ruoan kuivaus (Aihepiiri: Kaupunkiselviytyminen) mainittua kuivaruokaa! Paluumatkalla Vepsästä vartio voi halutessaan kiertää Ruissalon takaa ja käydä vaikka jätskitauolla Ruissalon Saaronniemessä. Kajakilla liikkeellä ollessa kannattaa myös käydä siirtolohkare Kukkarokivellä (vihreä piste), joka on ollut paikallaan jääkauden jälkeisistä ajoista saakka. Se on Suomen suurin näkyvällä paikalla oleva siirtolohkare. Tarun mukaan Raision keskiaikaisen kirkon rakensivat jättiläiset nimeltä Killi ja Nalli. Jättiläiset riitaantuivat kirkon papin kanssa ja Killi uhkasi hajottaa koko kirkon kallionlohkareella. Löydettyään meren rannasta sopivan lohkareen Killi ei kuitenkaan enää löytänyt takaisin kirkolle, joten se paiskasi kalliolohkareen Ruissalon edustalle. Kiveä kutsutaan Kukkarokiveksi, koska jättiläinen oli kantanut sitä suuressa kukkarossa selässään. Puoli peninkulmaa Turusta lähellä Ruissalon rantaa on Raision kirkon rakentamisesta kertovassa sadussa mainittu Kukkarokivi, jonka Killi, jättiläinen sinne vihapäissään heitti. Sen huipulla lepää väsynyt villisorsa, joka täyttää avaruuden narinallaan; kaikille seudulla purjehtiville aluksille kivi on kaukaakin varma maamerkki. Lainaus Z. Topeliuksen kirjasta Vanha kaunis Suomi (Finland framstäldt i teckningar, 1845) Tarvikkeet: kajakit, pelastusliivit ja muut tarvikkeet (kuuluvat melontakeskuksen hintaan) EA-tarvikkeet vaihtovaatekerta eväitä laulukirjat kamera yöpymisvarusteet (laavu, makuupussit ja alustat yms.) trangiat ja marinolit kartta pelastusköyttä Luotsin ohje: Auttaa järjestämisessä ja yhteydenotoissa eri tahoihin.

20 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 4: Osallistumme lumiretkelle Tavoite: Vartio osallistuu talvivaellukselle esimerkiksi hiihtämällä, lumikengillä tai retkiluistimilla. Vartionjohtajan ohje: Vartionjohtaja suunnittelee yhdessä luotsin kanssa lumiretken/-vaelluksen vartiolleen. Se toteutetaan esim. hiihtäen, lumikengillä tai retkiluistimilla. Reittinä voisi toimia esim. Nautelankosken luontopolku Liedossa tai Teijon retkeilyalue Salossa (Matildanjärven ympäri kulkeva polku on 5,5km, varrella 2 kiintolaavua, joissa tulentekopaikka) Piiri vuokraa/lainaa lumikenkiä partiokäyttöön. Myös Turun kaupunki vuokraa lumikenkiä hintaan 11e/pari (1-3 vuorokautta) Luotsi: Auttaa järjestelyissä ja yhteydenotoissa.

Tämä lippukuntakilpailu on laadittu vuonna 1997 julkaistun Sateenkaari-paketin pohjalta.

Tämä lippukuntakilpailu on laadittu vuonna 1997 julkaistun Sateenkaari-paketin pohjalta. Tämä lippukuntakilpailu on laadittu vuonna 1997 julkaistun Sateenkaari-paketin pohjalta. Julkaisija: Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry Alkusanat ja kokoaminen: Maria Nurminen Tehtävät: Mikko Hollmén,

Lisätiedot

KITT. Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen. Hämeen Partiopiiri ry

KITT. Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen. Hämeen Partiopiiri ry KITT Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen Hämeen Partiopiiri ry 2013 Hämeen Partiopiirin Tarpojajaosto on työstänyt vuoden 2013 aikana KITT-pakettia lippukunnille. Toivomme, että tämä kyseinen paketti antaa

Lisätiedot

A B C. Retkelle suoma

A B C. Retkelle suoma Retkeilijän A B C Mitä rinkkaan pitää pakata Miten suunnistat metsässä ja tuntureilla Kuinka joki ylitetään Majoitutko kämppään, laavulle vai asentokuusen juurelle Milloin syödään päivän tärkein ateria

Lisätiedot

Taso 1: Selviämme eksymistilanteessa

Taso 1: Selviämme eksymistilanteessa Aktiviteetti: Eksyminen Taso 1: Selviämme eksymistilanteessa Tavoite: Tarpoja oppii keinoja eksymistilanteen selvittämiseksi. Vartionjohtajan ohje: Vartio opettelee, miten toimitaan eksyessä: Pysähdy ja

Lisätiedot

SEPELI-VINKKIVIHKO. Osa III / Eräaiheinen sepeli

SEPELI-VINKKIVIHKO. Osa III / Eräaiheinen sepeli SEPELI-VINKKIVIHKO Osa III / Eräaiheinen sepeli Tekstit: Seikkailijajaosto / Heidi Hietanen, Päivi Junni, Tiia Kuusimäki, Anna Rantala, Meri Suomi, Mia Toivonen, Sara Virtanen ja Crista Vitikainen Kuvat:

Lisätiedot

SISÄLLYS LIPPUKUNTALEIRIN RAKSA

SISÄLLYS LIPPUKUNTALEIRIN RAKSA SISÄLLYS SISÄLLYS... 1 1. ALKUSANAT... 2 2 LEIRIN RAKENTAMINEN... 3 3 KÖYTÖKSET... 3 4 KEITTIÖRAKENNELMAT... 4 5 YHTEISET RAKENNELMAT... 8 6 VARTIOKOHTAISET RAKENNELMAT... 11 7 TELTAT... 12 8 LEIRIN PURKU...

Lisätiedot

Nuorisotoiminnan ABC

Nuorisotoiminnan ABC Nuorisotoiminnan ABC SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITTO FINLANDS JÄGARFÖRBUND RY Nuorisotoiminnan ABC Teksti: Laura Kumpula, Jussi Partanen, Teemu Simenius Valokuvaajat: Jussi Partanen, Aku Ahlholm, Anna Grenfors,

Lisätiedot

T U RVA L L I S U U S - ohjeet

T U RVA L L I S U U S - ohjeet TURVALLISUUSohjeet Turvallisuusohjeet Turvallisuusohjeet hyväksytty partioneuvostossa 10.2.2007. Sisältö päivitetty vastaamaan uutta partio-ohjelmaa 21.4.2009. Vakuutusosio päivitetty 26.2.2013 3. uudistettu

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

T u o m a s Alijoki (to i m.) RUOKOKIRJA OPAS RUO ON HYÖDYNTÄMISEEN

T u o m a s Alijoki (to i m.) RUOKOKIRJA OPAS RUO ON HYÖDYNTÄMISEEN T u o m a s Alijoki (to i m.) RUOKOKIRJA OPAS RUO ON HYÖDYNTÄMISEEN Päätoimittaja: Tuomas Alijoki Kielenhuolto ja toimitustyö: Jenni Leppänen Taitto ja graafinen suunnittelu: Hanna Saari Kannen kuva: Tuomas

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu

YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN. Karjalan Luontokoulu YMPÄRISTÖKASVATUKSELLINEN LEIRIKOULUOHJELMA, SISÄLTÖ MUOTOILUINEEN Karjalan Luontokoulu 1. JOHDANTO 1.1. Leirikouluohjelman tarkoituksesta ja käytöstä Leirikoulu ohjelman KÄSIKIRJOITUS sisältää yksityiskohtaisen

Lisätiedot

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta

Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen. Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi Avaimia arkeen Selkokielinen oppikirja turvallisuudesta Teksti Lauri Räty & Petteri Kukkaniemi, 2015. Ulkoasu Juho Paavola Kirjoittajat ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö,

Lisätiedot

Päällimmäiset asiat vuonna 2011

Päällimmäiset asiat vuonna 2011 1 2 Ajo-ohjeet Lotjalle Oulu - Kuusamo -tieltä käännytään Iso-Syötteen kylttien mukaan vasemmalle, Rytinkisalmentie (858) 15.8 km. Käännytään oikealle, Syötekyläntie (862) ja ajetaan 1.4 km. Käännytään

Lisätiedot

HAIKKI OHJELMARYHMÄN JULKAISUJA

HAIKKI OHJELMARYHMÄN JULKAISUJA HAIKKI OHJELMARYHMÄN JULKAISUJA HAIKKI Teksti: Janne Peltola & Teemu Penttilä, Linda Manner Kannen kuva: Pekka Huima Taitto: Ville Salo, Linda Manner Julkaisija: Ohjelmaryhmä / Pääkaupunkiseudun Partiolaiset

Lisätiedot

N U O R T E N N A I S T E N LEIRIKÄSIKIRJA

N U O R T E N N A I S T E N LEIRIKÄSIKIRJA N U O R T E N N A I S T E N LEIRIKÄSIKIRJA N U O R T E N N A I S T E N LEIRIKÄSIKIRJA Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko SUOMI 1992, 2002 Intellectual Reserve, Inc. Toinen, korjattu

Lisätiedot

Turvallisuusohjeet 2015

Turvallisuusohjeet 2015 Turvallisuusohjeet 2015 Turvallisuusohjeet Turvallisuusohjeet hyväksytty partioneuvostossa 10.2.2007 Sisältö päivitetty vastaamaan uutta partio-ohjelmaa 21.4.2009 Päivitetty lastensuojeluosio 2.4.2015

Lisätiedot

Taso 1: Valitsen oikeat varusteet keliin kuin keliin

Taso 1: Valitsen oikeat varusteet keliin kuin keliin Aktiviteetti: Huolehdi itsestäsi Taso 1: Valitsen oikeat varusteet keliin kuin keliin Tavoite: Tarpoja oppii huolehtimaan itsestään erilaisissa tilanteissa. Tarpoja oppii pakkaamaan oikeat tavarat oikeaan

Lisätiedot

MIKSI KANTAISIN LASTANI LIINASSA? Lapsi tarvitsee läheisyyttä. Kantamisesta on hyötyä kehitykselle. Hands free. Lapsi liinassa, mukana elämässä

MIKSI KANTAISIN LASTANI LIINASSA? Lapsi tarvitsee läheisyyttä. Kantamisesta on hyötyä kehitykselle. Hands free. Lapsi liinassa, mukana elämässä MIKSI KANTAISIN LASTANI LIINASSA? Lapsi tarvitsee läheisyyttä Läheisyyden tarve on tasavertainen ravinnon, levon ja muiden perustarpeiden kanssa. Kun ajattelee äitiä ja vauvaa päivittäisissä toimissa,

Lisätiedot

Varsinais-Suomen Partiopiirin talvileiri Mellilässä 23.-27.2.2005 LEIRILÄISEN KIRJA

Varsinais-Suomen Partiopiirin talvileiri Mellilässä 23.-27.2.2005 LEIRILÄISEN KIRJA Varsinais-Suomen Partiopiirin talvileiri Mellilässä 23.-27.2.2005 LEIRILÄISEN KIRJA Nimi Lippukunta Kotiosoite Puhelinnumero Kylä (= alaleiri) L E I R I L Ä I S E N S I V U Savu (= leirivartio = yksi telttakunta)

Lisätiedot

Kevät 2010 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto

Kevät 2010 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto Siirtymävaihe 2 Kevät 2010 Lounais-Suomen Partiopiiri ry Sudenpentujaosto S ISÄLTÖ SISÄLTÖ... 3 1. MIKÄ IHMEEN SIIRTYMÄVAIHE?... 4 2. SANASTO... 5 3. SIIRTYMÄVAIHE KOLMESSA LAUMAILLASSA... 6 Ensimmäinen

Lisätiedot

ELIAN JA ELISAN SUURI SEIKKAILU

ELIAN JA ELISAN SUURI SEIKKAILU ELIAN JA ELISAN SUURI SEIKKAILU Opettajan opas Sanna Piirainen 2009 2 SISÄLLYSLUETTELO KARTTA: KANAAN VANHAN TESTAMENTIN AIKAAN 3 MITEN KÄYTTÄÄ TÄTÄ MATERIAALIA 4 OPPITUNTIEN RAKENNE 4 OPPITUNTI 1. JUMALA

Lisätiedot

PERHOVAVAN RAKENTAMINEN

PERHOVAVAN RAKENTAMINEN PERHOVAVAN RAKENTAMINEN Nordic Pro-Fly Fishing / Mikko Halonen Tämän artikkelin on tarkoitus auttaa juuri sinua pääsemään alkuun vavan rakennuksessa. Artikkelissa käydään läpi miten perhovapa rakennetaan

Lisätiedot

LEIRIN HAIKKI KILPAILUTOIMIKUNNAN JULKAISUJA

LEIRIN HAIKKI KILPAILUTOIMIKUNNAN JULKAISUJA LEIRIN HAIKKI KILPAILUTOIMIKUNNAN JULKAISUJA 1 Tämän lehtiön on koonnut Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n kilpailutoimikunnan nimissä ohjelmaryhmän tilauksesta Janne Peltola ja Teemu Penttilä. Kannen

Lisätiedot

Järvi-Suomen Partiolaiset ry Postiosoite, Puhelin, Fax, E-mail ja www-sivu 1 / 16

Järvi-Suomen Partiolaiset ry Postiosoite, Puhelin, Fax, E-mail ja www-sivu 1 / 16 Järvi-Suomen Partiolaiset ry Postiosoite, Puhelin, Fax, E-mail ja www-sivu 1 / 16 1 kk ennen tapahtumaa 2 vko ennen tapahtumaa 1 vko ennen tapahtumaa 2-3 päivää ennen tapahtumaa Tapahtumaa edeltävänä päivänä

Lisätiedot

Retkenjärjestäjän opas

Retkenjärjestäjän opas Retkenjärjestäjän opas Teemu Saloriutta & Antti Salovaara Alkusanat Tämä opas on kirjoitettu Luonto-Liiton retkenvetäjien tueksi, mutta oppaaseen tutus tumista voi suositella lähes kaikille retkeilystä

Lisätiedot

SISÄLTÖ TÄMÄN KIRJAN OMISTAA. Nimi

SISÄLTÖ TÄMÄN KIRJAN OMISTAA. Nimi Nimi Lippukunta Alaleiri Savu TÄMÄN KIRJAN OMISTAA SISÄLTÖ Tämän kirjan omistaa 2 Tää on Tarus! 4 Ystävyyttä yli rajojen 6 Mikä on Tarus? 7 Taruksen paikannimet 8 Näin toimit Taruksella 10 Vartiot, VJ-klubi

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti

Tarinoita muuttuvalta planeetalta. Tehtäväpaketti Tarinoita muuttuvalta planeetalta Tehtäväpaketti Tervetuloa eläytymään muuttuvan planeetan tarinoihin! Tähän tehtäväpakettiin on koottu harjoituksia, joiden avulla tarinakokoelman aiheet heräävät eloon.

Lisätiedot

partiolaisten ansiosta. Tervetuloa Kilkkeelle, leiriläiset ja leirintekijät! Jeo

partiolaisten ansiosta. Tervetuloa Kilkkeelle, leiriläiset ja leirintekijät! Jeo 4 Olet tehnyt hienon päätöksen ilmoittautuessasi Kilkkeelle, Suomen Partiolaiset ry:n kuudennelle suurleirille. Kilkettä on kuulunut jo kolme vuotta, ja viimein itse tapahtuma, leiri, on käsillä. Tästä

Lisätiedot

Sisältö. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille 4. Mikä on Terhokerho? 6. Terho-ohjaajan apuna 8. Ideoita Terhokerhon toteuttamiseen 10

Sisältö. Leikki tekee hyvää kaikenikäisille 4. Mikä on Terhokerho? 6. Terho-ohjaajan apuna 8. Ideoita Terhokerhon toteuttamiseen 10 1 Käsikirja Olipa kerran suuri tammi, jonka alle kylän lapset kokoontuivat leikkimään. Vanhan tammen oksat ulottuivat laajalle ja antoivat lempeää suojaa auringon paahteelta tai yllättäviltä sadekuuroilta.

Lisätiedot