Taso 1: Kirjoitamme vaelluksesta jutun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Kirjoitamme vaelluksesta jutun"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Vaellusblogi Taso 1: Kirjoitamme vaelluksesta jutun Tavoite: Vartio kirjoittaa vaelluksestaan jutun lippukuntalehteen, Repolaiseen, blogiin tai paikallislehteen. Vartionjohtajan ohje: Kirjoittakaa yhdessä vaelluksestanne ns. matkakertomus julkiseen lehteen tai Internetiin. Voitte miettiä erilaisia kirjoituksentyylilajeja. Kirjoitatteko artikkelin päiväkirjamuotoon (tosin aika perinteinen ja kulunut tapa), haastatteluna tai jollakin mielikuvituksellisemmalla tavalla. Kellokkaaseen tulevat jutut lähetetään silloiselle päätoimittajalle sähköpostitse. Jos haluatte artikkelinne Repolaiseen, ota yhteyttä lehden päätoimittajaan sähköpostilla tai puhelimitse! Tarvikkeet: Kirjoitusvälineet ja/tai tietokone.

2 Aktiviteetti: Vaellusblogi Taso 2: Vartion loki Tavoite: Tarpoja tekee vaellukselta huomioita mm. luonnosta ja omasta jaksamisestaan ja kirjaa ne ylös vartion yhteiseen lokikirjaan. Vartionjohtajan ohje: Vaelluksen aikana kirjoitetaan huomiot ylös lokikirjaan. Kustakin huomiosta kirjataan ylös kellonaika, (pvm), tapahtuma ja kuka huomasi. Tällaisia huomiota voivat olla esim. luontohavainnot väsymyksen iskeminen kaatuminen lepotauko karkkipussin avaaminen ahaa-elämyksen kokeminen muu vaellusvartiossanne tapahtunut asia/kommellus Tarvikkeet: Vihko (tai kaupasta ostettu lokikirja/-vihko) ja muistiinpanovälineet.

3 Aktiviteetti: Vaellusblogi Taso 3: Valokuvaamme vaelluksen Tavoite: Vartio dokumentoi vaelluksen valokuvaamalla ja hyödyntää vaelluksen jälkeen valokuvia esim. Kellokkaassa tai Sinikellojen nettisivuilla. Vartionjohtajan ohje: Uusin digikamera ei ole välttämättä paras kamera vaellukselle. Vanha mekaaninen filmikamera kestää kolhuja ja kosteutta eikä tarvitse pattereita. Parempikin kamera voi toki lähteä reissulle, kunhan muistaa vain suojella sitä kosteudelta ja kolhuilta muovipussein ja kääröin. Vartionjohtaja antaa tarpojille listan, joista pitää vaelluksen loputtua olla kuva. Tällaisia voivat olla esimerkiksi: Ryhmäkuva Kaunein maisema reitillä Mitä söimme vaelluksella- kuva tai kollaasi Viimeinen kilometri enää!- kuva Voittajafiilis-kuva Reitin varrelta löytynyt oudoin luontokappale-kuva (esim. oudonnäköinen kasvi tai kiemura puunrunko) Kuva parhaasta taukopaikasta Kuva eksyneestä kartanlukijasta Kuva mahdollisesta reitin varrella sijaitsevasta nähtävyydestä (esim. hiidenkirnu yms) Kuva rinkkakasasta yms. Miettikää myös kuvakulmia, zoomauksia ja muita kameran erikoistoimintoja. Tarvikkeet: Kamera

4 Aktiviteetti: Ylitys Taso 1: A-pukki Tavoite: Vartio tekee A-pukin ja ylittää sillä joen. Tarpoja oppii hyödyntämään köytöksiä. Vartionjohtajan ohje: A-pukin teon oppiminen on helppoa ja hyödyllistä. Sen avulla voi ylittää joen/puron, tehdä rinkkalautan rungon tai pystyttää ruokailukatoksen.. tms! A-pukin edellytyksenä ovat hyvät surraukset ja niiden asettaminen oikeille kohdille. Surrauksien merkittävyyden takia kannattaakin taitoja hieman hioa ennen varsinaisen A-pukin teon aloittamista surraamalla parit harjoitusköytökset. Tarpojan Reppu-opaskirjassa on s. 226 kuvalliset ohjeet mm. pukkiköytöksen ja ristiköytöksen tekoon, joita tarvitaan A-pukin teossa. A-pukin teko aloitetaan aina harjoitussurrauksilla. Sen jälkeen surrataan ensin pitemmät puut yhteen toisista päistään ristiköytöksellä. Poikkipuu surrataan pukkiköytöksillä samaan kohtaan kumpaakin pidempää puuta. Puron ylitys A-pukilla tehdään seuraavasti: A-pukki lasketaan jokeen virran myötäisesti ja ylittäjä istuu tai seisoo poikkipuulla. Sitten hän työntyy toiselle puolelle. Tarvikkeet: 2 x n.2m pyöröpuuta ja yksi hieman lyhyempi köyttä harjoitusalusta (puro, oja.. tms!)

5 Aktiviteetti: Ylitys Taso 2: Donitsi tai rinkkalautta Tavoite: Tarpoja osaa rakentaa donitsin tai rinkkalautan ja tietää, kuinka sillä ylitetään vesistö. Vartionjohtajan ohje: Donitsin tai rinkkalautan teko on oivallista puuhaa kesäleireille tai vartion omalle retkelle alkusyksystä. Muistakaa käyttää pelastusliivejä ja harjoitella tarpeeksi turvallisella ja matalassa vedessä! Liitteenä olevaa materiaalia voi jakaa myös vartiolaisille. Liitteet: Donitsi ja rinkkalautta

6 Donitsi ja rinkkalautta (Lähde: 4H-yhdistys. Joskus retkellä tulee vastaan järvi tai lampi, jonka yli on päästävä. Jos venettä ei ole näkyvissä, neuvokas retkeilijä väsää rinkkalautan tai donitsin. Rinkkalautta ja donitsi ovat tilapäisiä aluksia, joilla ei kannata lähteä seilaamaan kovin suurelle järvenselälle. Niillä pääsee kuitenkin näppärästi pienen vesistön yli silloin, kun kiertäminen toisi liian suuren lisälenkin kulkijan reittiin. Rinkkalautta tai donitsi on mukava rakentaa ihan huvikseenkin kavereiden kanssa kesäisellä retkellä, jolloin pieni kastuminen ei haittaa. Tämän tehtävä tekijän on osattava uida hyvin! Tarvikkeet: Rinkkalautta kaksi retkeä varten pakattua rinkkaa, joissa tavarat on suojattu kosteudelta neljä jätesäkkiä ilmastointiteippiä tms. kestävää narua ranteenvahvuista puurankaa noin 6 m vedenpitävä, kevyt pressu, esimerkiksi laavukangas tai kevytpeite melaksi soveltuva puukeppi (kuva) Donitsi vedenpitävä, kevyt pressu, esim. laavukangas tai kevytpeite iso kasa havuja 20 kpl noin puolen metrin mittaisia puukeppejä kestävää narua noin 20 m muutama metri puurankaa sopiva mela Tee näin: Valmista näiden ohjeiden mukaan joko rinkkalautta tai donitsi. Voit valmistaa myös jonkin muun tilapäisen välineen vesistön ylitykseen. Älä ikinä tee tätä tehtävää yksin. Muista turvallisuusseikat ja käytä pelastusliivejä lähtiessäsi ylittämään vesistöä.

7 Rinkkalautta Pakkaa kumpikin rinkka kahteen jätesäkkiin ja sulje säkkien suut ilmastointiteipillä. Säkkeihin saa jäädä ilmaa, ne parantavat lautan kelluvuutta. Tee rangoista luja kehikko, jonka päälle sijoitat rinkat. Sido rinkat naruilla kiinni rankoihin. Nosta rakennelma pressun keskelle ja kiedo pressu rakennelman ympärille mahdollisimman tiukasti. Lautta on valmis. Kiinnitä lauttaan naru, jolla toinen vesistön ylittäjä saa vedettyä lautan itselleen toista ylitystä varten. Kiinnitä naru kunnolla lauttaan! Melana voit käyttää rullalle käärittyä makuualustaa. Melan voit valmistaa myös kaksihaaraisesta oksasta, muovipussista ja narusta. Ja ei muuta kuin vesille! Donitsi Donitsin tekeminen vie hieman kauemmin aikaa kuin rinkkalautan teko, mutta hyvin tehtynä se kannattelee muutamaa retkeilijää tavaroineen. Laita puukeppejä pystyyn maahan kahteen sisäkkäiseen ympyrään. Kasaa keppien väliin oksia ja havuja ikään kuin tiiviiksi seppeleeksi. Sido seppele narulla kestäväksi. Kiinnitä seppeleen päälle rankoja, jotta saat donitsiisi pohjan. Nosta rakennelma keppien välistä pressun päälle, pohjalle tulee tietysti se puoli, johon rangat on kiinnitetty. Kiedo pressu rakennelman ympärille mahdollisimman tiiviisti ja sido lujasti naruilla. Hilaa donitsi vesille ja hyppää kyytiin. Melana voit käyttää rullalle käärittyä makuualustaa. Melan voit valmistaa myös kaksihaaraisesta oksasta, muovipussista ja narusta. Copy: 4-H TOP

8 Aktiviteetti: Ylitys Taso 4: Jään ylitys Tavoite: Vartio lähtee jäälle kävelemään ja oppii konkreettisesti, kuinka liikutaan jäällä ja tietää merkit, jolloin jään kantokyvystä ei ole varmuutta. Hän oppii myös kuinka pelastetaan jäistä. Vartionjohtajan ohje: Turvallisuussyistä jäällä liikkumista harjoitellaan kestävän jään aikana. Ei liikuta yksin, pidetään välimatkaa muihin, koputellaan tukevalla kepillä jäätä ja todetaan kestävyys ennen etenemistä. Takana tulevilla on valmiina pelastusköysi. Vartionjohtaja kertoo vartiolaisille turvaköyden välttämmättömyyden mm. lumisateen aikana, jottei kukaan eksy. Sen avulla pystytään myös pelastamaan jäihin pudonnut nopeasti. Jäistä pelastamista kannattaa harjoitella jäällä. Leikkikää, että yksi vartiolaisista (tai vartionjohtaja) on pudonnut jäihin muutaman metrin päästä muista. Muiden on pystyttävä rauhallisina ja säilytettävä malttinsa. Yksi lähestyy vahvan jään suunnasta konttaamalla ja heikon jään lähestyessä ryömimällä. Hän auttaa pudonneen takaisin jäälle vetämällä hänet puukepin, narun tai vaikka takin avulla pois avannosta. Voitte järjestää pelastusketjun, tai ainakin turvata lähintä pelastajaa turvaköysin. Pelastuksen jälkeen pudonnutta on lämmiteltävä varovasti. Mitä voin itse tehdä, jos olen tippunut jäiden läpi? Kaikkein tärkeintä on säilyttää malttinsa ja hengitysrytminsä. Huuda heti apua ja puhalla pilliisi. Riko heikkoa jäätä edeltäsi niin kauan kuin se särkyy. Kohota itsesi uimapotkuilla vaaka-asentoon ja ponnista itsesi jääpäälle naskaleiden avulla. Kieri, ryömi ja konttaa, kunnes olet varmasti kestävällä jäällä. Muista pysyä liikkeessä! Hakeudu nopeasti lämpimään. Jos et pääse ylös, pidä kiinni jään reunasta, pysy liikkumattomana lämpöhukan pienentämiseksi ja huuda apua! Liitteenä rannalla tai jään ylityksen jälkeen tehtävä Heikkoa jäätä?- testi sekä Heikoilla jäilläopetusmoniste, jonka voi jakaa vartiolaisille. Luotsin ohje: Luotsi ohjaa ja valvoo jäällä kulkemista. Hän auttaa toteuttamisessa. Tarvikkeet: jokaiselle naskalit tukeva tunnustelukeppi (jääpiikkisauva) jokaisella pilli, jolla voi tarvittaessa hälyttää apua jokaisella heittoköysi ja reppu, joka toimii kellunta-apuna, kun siihen on pakattu vesitiiviiseen pussiin varavaatekerta ja pyyhe Liitteet: Heikkoa jäätä? (Löytyy Selvitymistarppo > Kaupunkiselviytyminen -> Taso 1 kohdalta) Heikoilla jäillä (Löytyy Selvitymistarppo > Kaupunkiselviytyminen -> Taso 1 kohdalta)

9 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 1: Sytytän nuotion suurennuslasilla ja auringolla Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän huomaa, että suurennuslasin avulla saa tehtyä tulen. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään tuli suurennuslasin ja auringon avulla. Kun aurinko paistaa suurennuslasin läpi, muodostuu kuuma polttopiste. Kun polttopisteeseen laittaa jotain helposti syttyvää, kuten kuivaa heinää, alkaa sytyke nopeasti käryämään ja kytemään ja lopulta syttyy palamaan.

10 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 2: Sytytän nuotion pienjännitesähkön avulla Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän huomaa, että patterin, teräsvillan ja sähköjohdon avulla saa sytytettyä tulen. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään tulta pienjännitesähkön avulla. Tarvikkeiksi tarvitsee patterin, jossa on irralliset navat, palan ohutta sähköjohtoa sekä teräsvillaa. Sähköjohdon pätkät kiinnitetään pariston napoihin kiinni. Kun molemmat sähköjohdon pätkät koskettavat yhtä aikaa teräsvillaa, alkaa teräsvilla hehkumaan kuumana ja sytyttää helposti sytykkeen palamaan. (Kuvassa on käytetty rautalankaa, mutta se ei ole turvallista, koska siitä voi saada sähköiskun. Todellisuudessa sytytykseen tarvitaan muovipäällysteistä sähköjohtoa. Kuvassa oleva paristo käy, mutta vielä helpompi on käyttää akkumaista paristoa, jonka navat ovat litteät ja pitkät.)

11 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 3: Tulukset Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän osaa käyttää tuluksia tulen sytyttämiseen ja osaa valmistaa tuluksissa käytettävää lunttua tai taulaa. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään nuotio tuluksien avulla. Tulukset ovat hyvin perinteinen tulentekoväline. Tuluksiin kuuluu piikivi ja iskurauta eli karkku. Iskuraudalla lyödään piikiven terävään reunaan ja näin saadaan aikaiseksi kipinä. Kipinä pitäisi saada tarttumaan taulaan tai lunttuun. Liitteet: Tulukset

12 Tulukset Tulukset Tulukset ovat hyvin perinteinen tulentekoväline. Tuluksiin kuuluu piikivi ja iskurauta eli karkku. Iskuraudalla lyödään piikiven terävään reunaan ja näin saadaan aikaiseksi kipinä. Kipinä pitäisi saada tarttumaan taulaan tai lunttuun. Taula valmistetaan taulakäävästä ja lunttua taas paksuhkosta 100% puuvillakankaasta (esim. vanhoista farkuista). Taula ja lunttu eivät itsessään toimi sytykkeinä vaan ne "varastoivat" kipinän, eli ne jäävät hehkumaan kipinästä. Hehkuva taula asetetaan sytykepesään, joka voi olla esimerkiksi kuivattua heinää, sanomalehteä tai muuta herkästi syttyvää materiaalia. Hehkuvaan taulaan puhalletaan varovasti ja yritetään saada kuuma hehku tarttumaan sytykkeeseen. Vasta sytyke syttyy varsinaisesti palamaan. Palava sytyke asetetaan nuotiopuiden sekaan. Karkkuja ei myydä kaupoissa, koska niitä ei voida valmistaa teollisesti. Karkkuja on mahdollista ostaa tai tilata sepiltä, jotka valmistavat karkut käsin. Nykyään tulus-sanaa käytetään myös magnesiumpuikosta. Nopealla veitsenvedolla saa puikosta aikaiseksi kipinöitä, joilla saadaan helposti syttyvä sytyke palamaan. Magnesiumpuikkoja myydään useissa erä- ja metsästystarvikeliikkeissä. Karkku ja piikivi Magnesium-puikot Tulusten käyttö Magnesium-puikon käyttö

13 Lunttu Lunttu on nuotion sytyksessä käytettävä sytyke, joka varastoi tuluksilla siihen iskettävän kipinän. Valmis lunttu on mustaa, taulan tavoin käytettävää sytykettä, joka saadaan kipinöistä helposti kytemään. Luntun valmistus: Tarvikkeet: 100 % puuvillakangasta vähintään 10 x 10 cm kokoinen pala esim. vanhasta lakanasta, farkuista, jalkaräteistä tai T-paidasta, sakset, pieni kannellinen metallipurkki (esim. makeis-, kynä- tai teerasia), naula, vasara, esim. trangia ja polttonestettä, tulitikut, pihdit, palamaton alusta, rulla alumiinifoliota, tulikuuman purkin käsittelyyn sopivat hanskat, sammutuspeite hätätilanteita varten Leikkaa kankaasta 2 x 2 cm kokoisia paloja vähintään 20 kappaletta. Luntusta tulee parmepaa, jos kangas ei ole aivan ohutta. Lyö purkin kanteen naulalla pieni reikä, jotta kuumennuksessa laajenevat ja syntyvät kaasut pääsevät purkista pois. Purkin pieni tilavuus helpottaa hiiltämistä. Siirry viimeistään tässä vaiheessa ulos. Laita kangaspalat purkkiin ja sulje sen kansi tiiviisti ja ryhdy kuumentamaan purkkia esim. spriikeittimen polttimolla. Pian purkissa olevasta reiästä alkaa tulla savua. Kun savun tulo lakkaa, siirrä tulikuuma purkki turvallisesti jäähtymään palamattomalle alustalle ja sammuta spriikeitin. Peitä rasia alumiinifoliolla jäähtymisen ajaksi, jotta hiili ei saisi happea. Avaa kansi vasta jäähdytyksen jälkeen, koska muuten kangas saattaa leimahtaa liekkiin ja joudut aloittamaan luntun valmistuksen alusta.

14 Taula Taula on nuotion sytytyksessä käytettävä sytyke, joka varastoi tuluksilla siihen iskettävän kipinän. Parasta taulaa saa isosta taulakäävästä. Yhteen sytytykseen tarvitaan noin kynnen kokoinen pala taulaa, joten yhdestä käävästä saatavalla taulalla pystyy sytyttämään tulen useita kertoja. Taulan valmistus: Taulaa saadaan koivunrungoissa kasvavasta taulakäävästä. Käävän tunnistaa kovasta harmaasta kuoresta ja alapuolella olevista ruskeista pillistöistä. Kääpiä saa ympäristöministeriön tulkinnan mukaan ottaa jokamiehenoikeuden perusteella, eikä taulakääpä kuulu rauhoitettujen tai uhanalaisten kasvilajien joukkoon. Tarvikkeet: elävä taulakääpä, kattila, vettä 10 l, koivuntuhkaa 1dl tai ruokasoodaa 2-3 rl, kuminuija tai sileäksi vuoltu halko. Irrota kääpä puusta ja käävästä sen kova harmaa kuori sekä pillikerros. Elävän käävän tunnistaa alapuolella olevasta kosteasta pillistöstä, johon jää kynnellä raapaistessa viiru. Pillikerroksen irrottamista voi helpottaa, jos leikkaat käävän pystysuunnassa halki ja, mikäli kääpä on päässyt kuivahtamaan, liotat sitä jonkin aikaa vedessä. Taulan valmistukseen käytetään jäljelle jäävää nahkamaista sisusta. Keitä taulaa 15 minuuttia paksuhkossa seoksessa, jossa on koivun tuhkaa ja vettä tai vaihtoehtoisesti liota taulaa vähintään pari vuorokautta litrassa vettä, johon on liuotettu koivuntuhkaa tai ruokasoodaa. Huuhdo tämän jälkeen taula hyvin, purista vedet pois ja anna kuivahtaa. Pehmitä ja levitä vielä kosteahkoa (ei kuivaa) taulaa nuijimalla alussa varovasti. Piirakkapulikka tai kaulin on hyvä myös hyvä apu muotoilussa. Varsinkin paksua taulaa kannattaa välillä liottaa vedessä ja jatkaa sitten uudestaan kosteahkon taulan pehmittämistä nuijimalla ja käsin. Tavoitteena on tasainen n. 3 mm:n paksuinen taulalevy. Laita taula kuivumaan ja vanuta sitä varovasti sormin pehmeäksi kuivumisen loppuvaiheessa. Lopputuloksena on ruskehtavaa, säämiskän pehmeää valmista taulaa, joka saadaan kipinöistä helposti kytemään ja puhaltamalla hehkumaan.

15 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 4: Tulipora Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän osaa käyttää tuliporaa tulen sytyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään nuotio tuliporan avulla. Tulen tekemiseen tuliporalla tarvitset tulijousen, ukkoslinnun, tuliporan ja tulilaudan. Tulijousi on noin cm pituinen ja mistä puusta tahansa tehty hiukan kaareva kaari Ukkoslintu on kovasta puusta tai kivestä tehty kädensija, jolla tuetaan tuliporan yläpäätä. Tätä varten on ukkoslinnussa syvennys, joka voidaan tehdä liukkaaksi saippualla. Tulipora valmistetaan samasta puusta kuin tulilautakin. Sopivin pituus cm ja paksuus noin 2-3 senttiä. Varsi veistetään kahdeksankanttiseksi, jotta jousen jänne tarttuisi paremmin kiinni. Poran molemmat päät teroitetaan siten, että alapään paksuus on noin 2,5 cm ja yläpään 5 cm. Alapää ei saa olla terävä vaan tasainen. Tulilautaan käyttökelpoisia puita ovat kovat ja pihkattomat puut, kuten lehmus, jalava, poppeli, vaahtera, paju ja selja. Voit olla varma epäonnistumisestasi, jos puu ei ole aivan kuivaa. Etsi tarvepuusi kuolleesta puusta tai oksasta. Puu saa olla jo niin vanhaa, että siinä näkyy lahoamisen merkkejä. Sytykkeenä voi käyttää esimerkiksi taulaa, rikkinäisiä linnunpesiä, hamppua, kuivia männynneulasia, rutikuivaa ruohoa, nöyhtäistä haituvaa tai napanöyhtää. Tulen tekeminen tapahtuu siten että tulijousen jänne kierretään tuliporan ympärille ja poran alapää asetetaan tulilautaan tehtyyn pieneen kuoppaan ja yläpäätä tuetaan ukkoslinnulla. Jousesta vetämällä ja työntämällä saadaan pora pyörimään ja kovakitka aikaiseksi tulilaudan kuoppaan. Pikkuhiljaa alkaa kuopan reunoilta tulla ulos mustaa savuavaa purua, jota annetaan syntyä reilunkokoinen kasa. Kun purua on syntynyt riittävästi, puruun puhalletaan varovasti jotta siinä oleva kuumuus saadaan hehkumaan, kun alkaa näkyä punaista hehkua siirretään kasa sytykkeiden päälle/sisään ja jatketaan puhaltamista kunnes sytykkeet syttyvät. (http://fi.scoutwiki.org/tulipora)

16 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 1: JOTT Tavoite: Vartio osallistuu JOTT- päivään (Jamboree On The Trail). Hän ymmärtää, että partiolaisia on paljon ja partiolaisilla on perinteitä, jotka ovat joskus vähän hullujakin. Vartionjohtajan ohje: Jamboree On The Trail eli JOTT on maailmanlaajuinen vuosittainen partiotapahtuma. JOTT järjestetään joka vuosi toukokuun toisena lauantaina. Tällöin siis partiolaisia ympäri maailmaa on vaelluksella samaan aikaan omassa lähipiirissään! Lounais-Suomen partiopiirissä lippukunta Vehmaan Lustaset järjestää joka vuosi Nahkalilja-vaelluksen JOTT- päivänä. Tapahtumasta tiedotetaan ennen vaellusta Repolaisissa ja L- SP:n nettisivuilla. Nahkalilja on 24h:n aikana suoritettava vaellus, jonka pituus on 40km, 50km, 60km, 80km tai 100km. Vaelluksen pituus on aloitettava lyhimmästä, 40km:stä ja seuraavana vuonna voi vaeltaa 50km jne. Jos Nahkalilja tuntuu liian haastavalta vartiollenne, voitte jättää suorituksen myöhemmäksi tai järjestää oman, lyhyemmän vaelluksen. Lue lisää JOTT:sta Luotsin ohje: Auttaa järjestelyissä.

17 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 2: Osallistumme pääsiäisvaellukselle Tavoite: Vartio osallistuu pääsiäisvaellukselle sen kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi. Vartionjohtajan ohje: Pääsiäisvaellus on kristittyjen tapa muistella Kristuksen kärsimyskertomusta. Raamatun tapahtuminen kiistatonta merkitystä maailman kulttuurihistoriaan ei voi kieltää. Eiuskovaisetkin voivat siis osallistua vaellukselle vaikka ihan yleissivistyksen takia. Vartionjohtaja järjestää yhdessä luotsin kanssa vaelluksen, jonka rasteina toimivat kärsimyskertomuksen eli passion (kuvaavat Jeesuksen kärsimyksiä hänen kiinniottamisestaan ristiinnaulitsemiseen) eri tapahtumat. Nämä kahdeksan tapahtumaa ovat: Jeesuksen voiteleminen. Nainen voitelee Jeesuksen pään kalliilla öljyllä. Viimeinen ehtoollinen. Jeesus rukoilee Getsemanen puutarhassa. Jeesuksen kiinniottaminen. Juudas Iskariot pettää Jeesuksen ja Jeesus vangitaan. Jeesus ylipapin kuulusteltavana. Pietari kieltää Jeesuksen kolmasti. Jeesus Pontius Pilatuksen luona. Jeesus tuomitaan ristiinnaulittavaksi ja Barabbas-roisto päästetään vapaaksi. Jeesuksen ristiinnaulitseminen. Vaellus voi kuitenkin alkaa pääsiäisten juhlapyhien merkitysten opettelulla. Harva meistä enää muistaa miksi mitäkin päivää vietetään. Pääsiäinen on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Pääsiäissunnuntaina ja toisena pääsiäispäivänä (seuraavana päivänä, maanantai) juhlitaan tätä. Ylösnousemusta edeltää hiljainen viikko, joka huipentuu pitkäperjantaihin. Hiljiainen viikko (ts. piinaviikko): Palmusunnuntai. Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Malkamaanantai. Muistelun aiheena Jeesuksen kärsimys. Syytöntä syytetään kuten Raamatussa: nähdä rikka toisen silmässä, mutta ei malkaa omassa. (malka=tukki) Tikkutiistai. Nimitys tulee kansan suusta. Tänä keskiviikkona vuoltiin sytykkeitä, ja niistä tuli erityistä onnea. Kellokeskiviikko. Kansan keskuudessa tuolloin laitettiin kellot karjan kaulaan. Kiirastorstai. Viimeinen ehtoollinen, jonka jälkeen Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan ja josta hänet Juudas Iskariotin kavalluksesta vangittiin. Pitkäperjantai. Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä. Lankalauantai eli hiljainen lauantai. (Nimi tulee kansan keskuudesta, jolloin värjättiin seuraavan vuoden langat) Pääsiäissunnuntai. Toinen pääsiäispäivä. Kolmantena päivänä eli toisena pääsiäispäivänä Jeesus nousi kuolleista.

18 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 3: Osallistumme melonta- tai soutuvaellukselle Tavoite: Vartio osallistuu melonta- tai soutuvaellukselle. Vartionjohtajan ohje: Melojan Sininen reitti vie teidät mielenkiintoiselle retkelle Turun saaristoon. Tässä aktiviteetissa esittelemme yhden mahdollisuuden vartion kesäretkelle. Retki alkaa Turun Soutu- ja melontakeskuksesta Uittamolta (Rykmentintie 55) ja sieltä vartio meloo Vepsän virkistyssaareen (yöpyy jos haluaa) ja takaisin melontakeskukselle Ruissalon takaa Kukkarokiven kautta pistäytyen. Vartionjohtajan ja luotsin on ensin otettava yhteyttä Turun Soutu- ja melontakeskukseen. (puh , Päätä, haluatteko meloa pareittain retkikaksikolla vai kukin yksin omalla kajakillaan. Tässä aktiviteetissa ehdotettu reitti on sen verran pitkä, että kajakit pitäisi vuokrata vähintään vuorokaudeksi, jolloin yksikön hinta on 20e ja kaksikon 40e. Tunti yksikön/kaksikon vuokraus= 5e/10e. 2h= 7e/15e. Lisätunnit= + 2e/5e ja Vrk= 20e/40e. Hintapyynnöistä kannattaa kysellä puhelimessa tai sähköpostilla ja ryhmäalennukset ovat mahdollisia. Vartionjohtajan on myös otettava yhteyttä Vepsän saareen (puh , Telttamaksu saaressa on 3e. Saaressa on mahdollisuus tilata sauna ja kesäravintola on avoinna 9-20.

19 Miettikää retken muonitus. Onko järkevää ottaa trangioita vai tyytyä esimerkiksi kuivamuonaan. Voitte aikaisemmissa kokouksissa valmistaa esim. aktiviteetissa Ruoan kuivaus (Aihepiiri: Kaupunkiselviytyminen) mainittua kuivaruokaa! Paluumatkalla Vepsästä vartio voi halutessaan kiertää Ruissalon takaa ja käydä vaikka jätskitauolla Ruissalon Saaronniemessä. Kajakilla liikkeellä ollessa kannattaa myös käydä siirtolohkare Kukkarokivellä (vihreä piste), joka on ollut paikallaan jääkauden jälkeisistä ajoista saakka. Se on Suomen suurin näkyvällä paikalla oleva siirtolohkare. Tarun mukaan Raision keskiaikaisen kirkon rakensivat jättiläiset nimeltä Killi ja Nalli. Jättiläiset riitaantuivat kirkon papin kanssa ja Killi uhkasi hajottaa koko kirkon kallionlohkareella. Löydettyään meren rannasta sopivan lohkareen Killi ei kuitenkaan enää löytänyt takaisin kirkolle, joten se paiskasi kalliolohkareen Ruissalon edustalle. Kiveä kutsutaan Kukkarokiveksi, koska jättiläinen oli kantanut sitä suuressa kukkarossa selässään. Puoli peninkulmaa Turusta lähellä Ruissalon rantaa on Raision kirkon rakentamisesta kertovassa sadussa mainittu Kukkarokivi, jonka Killi, jättiläinen sinne vihapäissään heitti. Sen huipulla lepää väsynyt villisorsa, joka täyttää avaruuden narinallaan; kaikille seudulla purjehtiville aluksille kivi on kaukaakin varma maamerkki. Lainaus Z. Topeliuksen kirjasta Vanha kaunis Suomi (Finland framstäldt i teckningar, 1845) Tarvikkeet: kajakit, pelastusliivit ja muut tarvikkeet (kuuluvat melontakeskuksen hintaan) EA-tarvikkeet vaihtovaatekerta eväitä laulukirjat kamera yöpymisvarusteet (laavu, makuupussit ja alustat yms.) trangiat ja marinolit kartta pelastusköyttä Luotsin ohje: Auttaa järjestämisessä ja yhteydenotoissa eri tahoihin.

20 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 4: Osallistumme lumiretkelle Tavoite: Vartio osallistuu talvivaellukselle esimerkiksi hiihtämällä, lumikengillä tai retkiluistimilla. Vartionjohtajan ohje: Vartionjohtaja suunnittelee yhdessä luotsin kanssa lumiretken/-vaelluksen vartiolleen. Se toteutetaan esim. hiihtäen, lumikengillä tai retkiluistimilla. Reittinä voisi toimia esim. Nautelankosken luontopolku Liedossa tai Teijon retkeilyalue Salossa (Matildanjärven ympäri kulkeva polku on 5,5km, varrella 2 kiintolaavua, joissa tulentekopaikka) Piiri vuokraa/lainaa lumikenkiä partiokäyttöön. Myös Turun kaupunki vuokraa lumikenkiä hintaan 11e/pari (1-3 vuorokautta) Luotsi: Auttaa järjestelyissä ja yhteydenotoissa.

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen AX950 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen Kenwood-lisälaitteen käyttämistä Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta varten. Poista pakkauksen

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi:

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi: Nenustannokka Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006 LEIRILÄISEN KÄSIKIRJA Vartiolaisen nimi: Tervetuloa Nenustannokalle! Hyvä vartiolainen. Olet ilmoittautunut Salon alueen lippukuntien yhteiselle

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

Helsinki 10.6.2000. Sarja Oranssi Vihreä Rasti Lähtö Lähtö Tehtävä 1 1 Maksimipisteet 10 10. Solmutaulu. Aika- ja taitotehtävä Köysityöt

Helsinki 10.6.2000. Sarja Oranssi Vihreä Rasti Lähtö Lähtö Tehtävä 1 1 Maksimipisteet 10 10. Solmutaulu. Aika- ja taitotehtävä Köysityöt Rasti Lähtö Lähtö Tehtävä 1 1 Maksimipisteet 10 10 Aika- ja taitotehtävä Köysityöt Solmutaulu Aika alkoi tehtäväkäskyn saadessanne. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 30 minuuttia. Rakentakaa annetuista

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Eija Alakangas, VTT Biohousing & Quality Wood Älykäs Energiahuolto EU-ohjelma 1. Puu kuivuu. Vesihöyry vapautuu. 2. Kaasumaiset palavat ainekset vapautuvat

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI Ympyränompeluohjain Circular attachment SOUMI 4 35 5-1 4 35-1 Ympyränompeluohjain Ympyränompeluohjain on hyvä apuväline ompeluprojektien, vaatteiden ja tilkkutöiden koristeluun Sen avulla voi ommella ympyröitä,

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 T Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 MAJAKKA Ikäkausi: tarpojat Määrä: 1 kpl / vartio MAJAKKA Tarpojavartio valloittaa Majakkaa koko Ilves13 -leirin ajan. Majakan ennakkotehtävä koostuu

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Sisällysluettelo Alkusanat... 1 Puuretki pienimmille oppilaille... 2 Halataan puita!... 2 Erilaiset puut... 2 Elämää vanhoissa puissa... 3 Lempipuu... 3 Vesistöretki

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Aika alkaa ja päättyy rastihenkilön merkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 minuuttia.

Aika alkaa ja päättyy rastihenkilön merkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 minuuttia. Sarja: Sudenpennut Rasti X Tehtävä X Maksimipisteet 3 Taitotehtävä ENSIAPU Tehtäväkäsky Aika alkaa ja päättyy rastihenkilön merkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 minuuttia. Lauman tehtävänä on

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja.

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Saara Norman 2013 Alkuvalmistelut: vyyhteäminen Puretus 1. Elintarvikkeilla värjääminen Kahvi ja tee Sipuli Kurkuma 2. Elintarvikevärit

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Keskiviikkokilpailun järjestäjän ohjeet

Keskiviikkokilpailun järjestäjän ohjeet Keskiviikkokilpailun järjestäjän ohjeet Näiden ohjeiden tarkoituksena on opastaa keskiviikkokisojen järjestäjiä tekemään hyvä kilpailu kaikille purjehtijoille ja helpottaa kisan järjestämistä. Kisan järjestäminen

Lisätiedot

www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita

www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita 1 Vähemmän päästöjä ja miellyttävää lämpöä tulisijasta 1. Käytä kuivaa polttopuuta 2. Hanki tutkittu, tehokas ja

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

KARHUKOLON KÄYTTÖOHJEET KÄMPPÄSÄNTÄ ANGELICA PAX 0503738963 KANTOHAKA 4H31 02410 K.NUMMI

KARHUKOLON KÄYTTÖOHJEET KÄMPPÄSÄNTÄ ANGELICA PAX 0503738963 KANTOHAKA 4H31 02410 K.NUMMI KARHUKOLON KÄYTTÖOHJEET KÄMPPÄSÄNTÄ ANGELICA PAX 0503738963 KANTOHAKA 4H31 02410 K.NUMMI KUN SAAVUT KÄMPÄLLE (KARHUKOLO) -Kytke palovaroittimien patterit ja tarkista että ne toimivat -tarkista että sammuttimet

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

Nimimerkki: Emajõgi. Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä?

Nimimerkki: Emajõgi. Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä? Nimimerkki: Emajõgi I Mahtoiko kohtu hukkua kun se täyttyi vedestä? Jos olisin jäänyt veteen, olisin muuttunut kaihiksi, suomut olisivat nousseet silmiin, äitini olisi pimennossa evät pomppineet lonkista

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakenna penkki, jonka kannen alle voit kätkeä muovisen pehmustelaatikon. Laatikon ison lokeron mitat ovat 46 x 116 x 55 cm. Useimmat muoviset

Lisätiedot

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos)

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) Näin tehdään (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) 1. 7. 6. 2. 3. 5. 4. Liima-tappi -liitos on vahva liitostyyppi. Sen avulla liitetään puumateriaaleja toisiinsa (esim. lauta, liima- tai mdf-levy).

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS 91275 RAGGI Versio 4 91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (% villaa Superwash, % polyamidia. Kerässä noin g = 1 m) NEULETIHEYS Noin 17 s x 23 krs sileääneuletta puikoilla

Lisätiedot

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Altaan asennus... 3 3. Altaan puhallus... 3 4. Altaan täyttäminen... 5 5. Pumppuyksikön käyttäminen... 6 6. Altaan käyttäminen ja vinkkejä...

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

Finn-Savotta Oy Pena-laavun pystytysohje 13.2.2013

Finn-Savotta Oy Pena-laavun pystytysohje 13.2.2013 Finn-Savotta Oy Pena-laavun pystytysohje 1322013 Pena-laavun myyntipakkaukseen sisältyy: - Pena-laavu - hyttysverkko - narut 11 kpl Tässä ohjeessa pystytyksen apuna on käytetty seuraavia lisävarusteita

Lisätiedot

Seuraa huolellisesti annettuja ohjeita. Tee taitokset tarkkaan,

Seuraa huolellisesti annettuja ohjeita. Tee taitokset tarkkaan, Origami on perinteinen japanilainen paperitaittelumuoto, joka kuuluu olennaisena osana japanilaiseen kulttuuriin. Länsimaissa origami on kuitenkin suhteellisen uusi asia. Se tuli yleiseen tietoisuuteen

Lisätiedot

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Kirkkovuoden juhlat Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Adventin jälkeen seuraava juhla on Suomen itsenäisyyspäivä 6.12$ Kirkossa rukoillaan

Lisätiedot

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja.

Tutkimusmateriaalit -ja välineet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. JIPPO-POLKU Jippo-polku sisältää kokeellisia tutkimustehtäviä toteutettavaksi perusopetuksessa, kerhossa tai kotona. Polun tehtävät on tarkoitettu suoritettavaksi luonnossa joko koulun tai kerhon lähimaastossa,

Lisätiedot

KINGSTON. Kingston grillivaunu MONTERING - OG BRUKSANVISNING VAIN ULKOKÄYTTÖÖN! NS120504

KINGSTON. Kingston grillivaunu MONTERING - OG BRUKSANVISNING VAIN ULKOKÄYTTÖÖN! NS120504 FI NS120504 KINGSTON Kingston grillivaunu MONTERING - OG BRUKSANVISNING!! VAIN ULKOKÄYTTÖÖN! LUE TURVALLISUUSOHJEET JA VAROITUKSET HUOLELLISESTI ENNEN KUIN ALAT KOOTA GRILLIÄ. TURVALLISUUS!! VAROITUS Hiilimonoksidi

Lisätiedot

Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit...5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!...

Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit...5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!... Tammikuu 2015 Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit......5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!...11 2 Onneksi olkoon, olet päättänyt aloittaa

Lisätiedot

Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus

Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus TARVIKEET JA TYÖVÄLINEET lukkokehys (kukkarolukkokehys) kangasta (+ mahdollinen vuorikangas) ohutta nyöriä, kapeaa nauhaa tms. liimaa (kontaktiliima) pihdit, esim.

Lisätiedot

Lehden nro 83 mukana sait

Lehden nro 83 mukana sait RAKENNUSOHJE Bensiinisäiliö, silikoniputki, kaksi O-rengasta ja kaksi ruuvia 357 Lehden nro 83 mukana sait kuusi uutta osaa radio-ohjattavaan pienoismalliisi. Osat kuuluvat pienoismallisi polttoainejärjestelmään.

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

PÄREIDEN JA PÄREKATON VALMISTUS

PÄREIDEN JA PÄREKATON VALMISTUS PÄREIDEN JA PÄREKATON VALMISTUS Pärepuiden valitseminen Pärepuiksi valitaan pitkiä, suoria, hitaasti kasvaneita tiheäsyisiä puita, joiden oksisto on karsiutunut mahdollisimman ylös. Varmuus rungon syiden

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

-HAMPPURÖTVÄKE- Tiina Huhtaniemi

-HAMPPURÖTVÄKE- Tiina Huhtaniemi -HAMPPURÖTVÄKE- Tiina Huhtaniemi Lanka Allhemp6 500 (500, 600, 650, 700) g Puikot Pyöröpuikot 6 mm / 80cm Muut tarvikkeet 2 kpl sukkapuikkoja 6 tai 7mm Neuletiheys 15 s / 18 krs = 10 cm Koot rinnanympärys

Lisätiedot

[MATEMATIIKKA, KURSSI 8]

[MATEMATIIKKA, KURSSI 8] 2015 Puustinen, Sinn PYK [MATEMATIIKKA, KURSSI 8] Trigometrian ja avaruusgeometrian teoriaa, tehtäviä ja linkkejä peruskoululaisille Sisällysluettelo 8.1 PYTHAGORAAN LAUSE... 3 8.1.1 JOHDANTOTEHTÄVÄT 1-6...

Lisätiedot

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita?

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Metsäkeskus 2014 { 2 } Mene metsään - tarkastele etenkin vanhoja kuusikoitasi! Löydätkö pystyyn kuolleita yksittäisiä

Lisätiedot

MELONTATAITOTESTI 2 (Melontaoppaan taitokoe) Yhteinen osa 1, testiväline kajakki tai kanootti

MELONTATAITOTESTI 2 (Melontaoppaan taitokoe) Yhteinen osa 1, testiväline kajakki tai kanootti MELONTATAITOTESTI 2 (Melontaoppaan taitokoe) Yhteinen osa 1, testiväline kajakki tai kanootti 1 Eteenpäin melonta 0p Tehoton melonta tai heikko tekniikka. 2p Tehokas melonta ja puutteellinen tekniikka

Lisätiedot

Tervetuloa Sampokurssille!

Tervetuloa Sampokurssille! Tervetuloa Sampokurssille! Punk on 1970-luvulla syntynyt rockin tyyli, nuoriso- tai vastakulttuuri, johon on usein yhdistetty anarkistisesti sävyttynyt arvomaailma ja elämäntapa. Punk-kulttuuriin kuuluu

Lisätiedot

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla)

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla) VIHTA-LASISEINÄN ASENNUSOHJE: Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja lasiseinän

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

PULLEAT VAAHTOKARKIT

PULLEAT VAAHTOKARKIT PULLEAT VAAHTOKARKIT KOHDERYHMÄ: Työ soveltuu alakouluun kurssille aineet ympärillämme ja yläkouluun kurssille ilma ja vesi. KESTO: Työ kestää n.30-60min MOTIVAATIO: Työssä on tarkoitus saada positiivista

Lisätiedot

Navigointi/suunnistus

Navigointi/suunnistus Navigointi/suunnistus Aiheita Kartan ja kompassin käyttö Mittakaavat Koordinaatistot Karttapohjoinen/neulapohjoinen Auringon avulla suunnistaminen GPS:n käyttö Reitin/jäljen luonti tietokoneella Reittipisteet

Lisätiedot

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä.

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. Jättiputki Tunnistaminen Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. 2-3 vuotiaan kasvin lehtien lehdyköiden reunat ovat karkea- ja terävähampaisia, lehtiruodissa usein punaisia pilkkuja tai se

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

PULLEAT JA VALTAVAT VAAHTOKARKIT

PULLEAT JA VALTAVAT VAAHTOKARKIT sivu 1/6 PULLEAT JA VALTAVAT VAAHTOKARKIT LUOKKA-ASTE/KURSSI Soveltuu ala-asteelle, mutta myös yläkouluun syvemmällä teoriataustalla. ARVIOTU AIKA n. 1 tunti TAUSTA Ilma on kaasua. Se on yksi kolmesta

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskarsin ShapeCutter Plus-muotoleikkurilla leikkaat helposti erilaisia muotoja joko muotosabluunoiden avulla tai vapaalla kädellä. Muotoleikkuri sopii erilaisille

Lisätiedot

Vähän teoriaa Tervaksien hankkiminen Polttotynnyrin valmistaminen

Vähän teoriaa Tervaksien hankkiminen Polttotynnyrin valmistaminen Tervanpoltto Terva on monipuolinen aine omavaraistaloudessa, ja sen tuottaminen kotona ilman monimutkaisempia laitteistoja on mahdollista. Tervanpoltto kannattaa aloittaa tynnyripoltosta, jolloin panokset

Lisätiedot

MITTAAMINEN I. Käännä! matematiikkalehtisolmu.fi

MITTAAMINEN I. Käännä! matematiikkalehtisolmu.fi 1 MITTAAMINEN I Tehtävät sopivat peruskoulun alaluokille. Ne on koostettu Matematiikkalehti Solmun Matematiikkadiplomeista I IV. Sivunumerot viittaavat näiden diplomitehtävien sivuihin. Aihepiirejä: oma

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

MARRASKUU. Isänpäivä (marraskuun 2. sunnuntai)

MARRASKUU. Isänpäivä (marraskuun 2. sunnuntai) Kekri - Vanhan satovuoden loppumisen juhla. Pyhäin päivä (31.10-6.11 päivän välinen lauantai) MARRASKUU Isänpäivä (marraskuun 2. sunnuntai) Kaisan päivä (25.11) - Vanhan kansan säähavaintopäivä. - Lampaiden

Lisätiedot

Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas. Printed in

Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas. Printed in Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas Printed in Kiintolevyaseman irrottaminen ja asentaminen Ominaisuudet voivat vaihdella malleittain. Kiintolevyaseman irrottaminen ja asentaminen 20 40 minuuttia Ennen

Lisätiedot

TURVALLISEEN HUOMISEEN

TURVALLISEEN HUOMISEEN TURVALLISEEN HUOMISEEN perheen pelastautumissuunnitelma 1 Poistu palavasta rakennuksesta, mutta älä mene savuun! Tulipalo yllättää aina, ja huonetilaan alkaa heti muodostua tultakin vaarallisempaa savua.

Lisätiedot

Kasvikokoelman laatiminen 752362A 2-6 op

Kasvikokoelman laatiminen 752362A 2-6 op Kasvikokoelman laatiminen 752362A 2-6 op Kerätään herbaario eli kasvikokoelma, minimi 2 op = 100 näytettä. Kasvien lajintuntemus 752303A pitää olla suoritettuna. Kokoelma voi koostua pelkästään putkilokasveista,

Lisätiedot

A* Reitinhaku Aloittelijoille

A* Reitinhaku Aloittelijoille A* Reitinhaku Aloittelijoille Alkuperäisen artikkelin kirjoittanut Patrick Lester, suomentanut Antti Veräjänkorva. Suom. huom. Tätä kääntäessäni olen pyrkinyt pitämään saman alkuperäisen tyylin ja kerronnan.

Lisätiedot

10. Kerto- ja jakolaskuja

10. Kerto- ja jakolaskuja 10. Kerto- ja jakolaskuja * Kerto- ja jakolaskun käsitteistä * Multiplikare * Kertolaatikot * Lyhyet kertotaulut * Laskujärjestys Aiheesta muualla: Luku 14: Algoritmien konkretisointia s. 87 Luku 15: Ajan

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: Erilaisia tsekkiläisiä lasihelmiä 30-60g tai 80-120 kpl siemenhelmiä (jos teet pitkiä, varrellisia kukkalinkkejä) isolenkkistä ketjua tasapäisiä korupiikkejä (pituus helmien

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 800W/1200W PTC-lämpöelementti Alhainen melutaso Kaksinkertainen ylikuumenemissuoja Kaatumissuoja Irroitettava ilmansuodatin

Lisätiedot

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein.

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomi Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomia kutsutaan myös kortsuksi tai kumiksi. Kondomeja myydään monessa

Lisätiedot

Kuuransukka JOULUKUUN UNISUKAT

Kuuransukka JOULUKUUN UNISUKAT Kuuransukka JOULUKUUN UNISUKAT Kuuransukat saivat alkunsa Lumi- ja Joulun lehti -lapasten kuvioinnista. Kantalapun ja jalkapöydän kohdin tuli mukaan palmikkokuvio, toistuen joka 4. krs. LANKA: 100 g Vuorelman

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: 50 70 kpl n. 4-10 mm erilaisia tsekkiläisiä lasihelmiä, metallihelmiä ja lamppuhelmiä. 5g 10/0 tsekkiläisiä siemenhelmiä n. 100 kpl 4 mm tsekkiläisiä kristallibiconeja kuparinväristä

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Huovutettu kännykkäkotelo

Huovutettu kännykkäkotelo Huovutettu kännykkäkotelo Ohjeen tarkoituksena on innostaa käyttämään vanhaa käsityöperinnettä uudenlaisen käsityön valmistuksessa. Ohje on suunnattu kaikille huovutuksesta kiinnostuneille ja työ soveltuu

Lisätiedot

Radio-ohjattavan F2007:n runko

Radio-ohjattavan F2007:n runko ASENNUS Radio-ohjattavan F2007:n runko Lehden nro 7 liitteenä on ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan tärkeä osa. Se on pienoismallisi pohjalevy eli runko. Runko on suorakaiteen muotoinen, kärjestään kapeneva

Lisätiedot

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Sopivan puun valitseminen Valitse muodoltaan ja rakenteeltaan sopiva puu ja varmista, että se on terve. Tämä on erittäin tärkeää, jotta majalla on tukeva

Lisätiedot

Työn toteutus Lisää pullosta kolmeen koeputkeen 1 2 cm:n kerros suolahappoa. Pudota ensimmäiseen koeputkeen kuparinaula, toiseen sinkkirae ja kolmanteen magnesiumnauhan pala. Tulosten käsittely Mikä aine

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Taso 1: Kädentaitotehtävä 1

Taso 1: Kädentaitotehtävä 1 Aktiviteetti: Johtamistehtävä- Kädentaidot Taso 1: Kädentaitotehtävä 1 Tavoite: Tarpoja toteuttaa yhdessä parinsa kanssa ohjatun vastuutehtävän nuoremmalle ryhmälle opettaen heille perinteisiä kädentaitoja.

Lisätiedot

PEM1078FIN 2008-03 SUOMI LÄMPÖKUTISTEPÄÄTTEET KOLMIJOHDINKAAPELEILLE JOHTIMEN KOSKETUSSUOJAUSPAKKAUKSET STE5 JA STE6 ASENNUSOHJE

PEM1078FIN 2008-03 SUOMI LÄMPÖKUTISTEPÄÄTTEET KOLMIJOHDINKAAPELEILLE JOHTIMEN KOSKETUSSUOJAUSPAKKAUKSET STE5 JA STE6 ASENNUSOHJE ASENNUSOHJE PEM1078FIN 2008-03 LÄMPÖKUTISTEPÄÄTTEET KOLMIJOHDINKAAPELEILLE JOHTIMEN KOSKETUSSUOJAUSPAKKAUKSET STE5 JA STE6 SUOMI 2/8 STE5 and STE6 PEM1078FIN 2008-03 YLEISTÄ - Tarkista, että olet valinnut

Lisätiedot

Vinkit & jekut! Vinkkejä fiksun kissan omistajalle

Vinkit & jekut! Vinkkejä fiksun kissan omistajalle Vinkit & jekut! Vinkkejä fiksun kissan omistajalle Hei kaveri! Fiksut kissat tarvitsevat hyvää ruokaa, rakkautta ja hauskaa tekemistä, kuten salaisten herkkukätköjen etsimistä ja kaiken liikkuvan jahtaamista.

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

OHJEITA METSANVIUELUALLE

OHJEITA METSANVIUELUALLE ~.. OHJEITA METSANVIUELUALLE Paljasjuuriset taimet PIDÄ TAIMET TUOREINA Paakkutaimet......... Pura säkit ja laita taiminiput löysättyinä valeistutukseen varjoisaan ja kosteaan maastokohtaan ei kuitenkaan

Lisätiedot

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen 1) Maan muodon selvittäminen Nykyään on helppo sanoa, että maa on pallon muotoinen olet todennäköisesti itsekin nähnyt kuvia maasta avaruudesta kuvattuna. Mutta onko maapallomme täydellinen pallo? Tutki

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

MUISTOJA KESÄLEIRILTÄ!!!

MUISTOJA KESÄLEIRILTÄ!!! MUISTOJA KESÄLEIRILTÄ!!! YKSI MAAILMA YKSI LUPAUS Sivu 2 JOULULEHTI 2007 Tuleva joululehti on jo kolmastoista, jonka me partiolaiset julkaisemme. Lehtiön Johanna hoitaa tänä vuonna lehden päätoimittajan

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1 MAKSIMIPISTEET 5

TEHTÄVÄ 1 MAKSIMIPISTEET 5 PARTIOTAITOJEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT 8.-9.3.2003 SARJA Sininen L Koulu TEHTÄVÄ 1 MAKSIMIPISTEET 5 AIKA- JA TAITOTEHTÄVÄ KÄTEVYYS Aika alkoi lähtömerkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 50 minuuttia.

Lisätiedot