Taso 1: Kirjoitamme vaelluksesta jutun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Kirjoitamme vaelluksesta jutun"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Vaellusblogi Taso 1: Kirjoitamme vaelluksesta jutun Tavoite: Vartio kirjoittaa vaelluksestaan jutun lippukuntalehteen, Repolaiseen, blogiin tai paikallislehteen. Vartionjohtajan ohje: Kirjoittakaa yhdessä vaelluksestanne ns. matkakertomus julkiseen lehteen tai Internetiin. Voitte miettiä erilaisia kirjoituksentyylilajeja. Kirjoitatteko artikkelin päiväkirjamuotoon (tosin aika perinteinen ja kulunut tapa), haastatteluna tai jollakin mielikuvituksellisemmalla tavalla. Kellokkaaseen tulevat jutut lähetetään silloiselle päätoimittajalle sähköpostitse. Jos haluatte artikkelinne Repolaiseen, ota yhteyttä lehden päätoimittajaan sähköpostilla tai puhelimitse! Tarvikkeet: Kirjoitusvälineet ja/tai tietokone.

2 Aktiviteetti: Vaellusblogi Taso 2: Vartion loki Tavoite: Tarpoja tekee vaellukselta huomioita mm. luonnosta ja omasta jaksamisestaan ja kirjaa ne ylös vartion yhteiseen lokikirjaan. Vartionjohtajan ohje: Vaelluksen aikana kirjoitetaan huomiot ylös lokikirjaan. Kustakin huomiosta kirjataan ylös kellonaika, (pvm), tapahtuma ja kuka huomasi. Tällaisia huomiota voivat olla esim. luontohavainnot väsymyksen iskeminen kaatuminen lepotauko karkkipussin avaaminen ahaa-elämyksen kokeminen muu vaellusvartiossanne tapahtunut asia/kommellus Tarvikkeet: Vihko (tai kaupasta ostettu lokikirja/-vihko) ja muistiinpanovälineet.

3 Aktiviteetti: Vaellusblogi Taso 3: Valokuvaamme vaelluksen Tavoite: Vartio dokumentoi vaelluksen valokuvaamalla ja hyödyntää vaelluksen jälkeen valokuvia esim. Kellokkaassa tai Sinikellojen nettisivuilla. Vartionjohtajan ohje: Uusin digikamera ei ole välttämättä paras kamera vaellukselle. Vanha mekaaninen filmikamera kestää kolhuja ja kosteutta eikä tarvitse pattereita. Parempikin kamera voi toki lähteä reissulle, kunhan muistaa vain suojella sitä kosteudelta ja kolhuilta muovipussein ja kääröin. Vartionjohtaja antaa tarpojille listan, joista pitää vaelluksen loputtua olla kuva. Tällaisia voivat olla esimerkiksi: Ryhmäkuva Kaunein maisema reitillä Mitä söimme vaelluksella- kuva tai kollaasi Viimeinen kilometri enää!- kuva Voittajafiilis-kuva Reitin varrelta löytynyt oudoin luontokappale-kuva (esim. oudonnäköinen kasvi tai kiemura puunrunko) Kuva parhaasta taukopaikasta Kuva eksyneestä kartanlukijasta Kuva mahdollisesta reitin varrella sijaitsevasta nähtävyydestä (esim. hiidenkirnu yms) Kuva rinkkakasasta yms. Miettikää myös kuvakulmia, zoomauksia ja muita kameran erikoistoimintoja. Tarvikkeet: Kamera

4 Aktiviteetti: Ylitys Taso 1: A-pukki Tavoite: Vartio tekee A-pukin ja ylittää sillä joen. Tarpoja oppii hyödyntämään köytöksiä. Vartionjohtajan ohje: A-pukin teon oppiminen on helppoa ja hyödyllistä. Sen avulla voi ylittää joen/puron, tehdä rinkkalautan rungon tai pystyttää ruokailukatoksen.. tms! A-pukin edellytyksenä ovat hyvät surraukset ja niiden asettaminen oikeille kohdille. Surrauksien merkittävyyden takia kannattaakin taitoja hieman hioa ennen varsinaisen A-pukin teon aloittamista surraamalla parit harjoitusköytökset. Tarpojan Reppu-opaskirjassa on s. 226 kuvalliset ohjeet mm. pukkiköytöksen ja ristiköytöksen tekoon, joita tarvitaan A-pukin teossa. A-pukin teko aloitetaan aina harjoitussurrauksilla. Sen jälkeen surrataan ensin pitemmät puut yhteen toisista päistään ristiköytöksellä. Poikkipuu surrataan pukkiköytöksillä samaan kohtaan kumpaakin pidempää puuta. Puron ylitys A-pukilla tehdään seuraavasti: A-pukki lasketaan jokeen virran myötäisesti ja ylittäjä istuu tai seisoo poikkipuulla. Sitten hän työntyy toiselle puolelle. Tarvikkeet: 2 x n.2m pyöröpuuta ja yksi hieman lyhyempi köyttä harjoitusalusta (puro, oja.. tms!)

5 Aktiviteetti: Ylitys Taso 2: Donitsi tai rinkkalautta Tavoite: Tarpoja osaa rakentaa donitsin tai rinkkalautan ja tietää, kuinka sillä ylitetään vesistö. Vartionjohtajan ohje: Donitsin tai rinkkalautan teko on oivallista puuhaa kesäleireille tai vartion omalle retkelle alkusyksystä. Muistakaa käyttää pelastusliivejä ja harjoitella tarpeeksi turvallisella ja matalassa vedessä! Liitteenä olevaa materiaalia voi jakaa myös vartiolaisille. Liitteet: Donitsi ja rinkkalautta

6 Donitsi ja rinkkalautta (Lähde: 4H-yhdistys. Joskus retkellä tulee vastaan järvi tai lampi, jonka yli on päästävä. Jos venettä ei ole näkyvissä, neuvokas retkeilijä väsää rinkkalautan tai donitsin. Rinkkalautta ja donitsi ovat tilapäisiä aluksia, joilla ei kannata lähteä seilaamaan kovin suurelle järvenselälle. Niillä pääsee kuitenkin näppärästi pienen vesistön yli silloin, kun kiertäminen toisi liian suuren lisälenkin kulkijan reittiin. Rinkkalautta tai donitsi on mukava rakentaa ihan huvikseenkin kavereiden kanssa kesäisellä retkellä, jolloin pieni kastuminen ei haittaa. Tämän tehtävä tekijän on osattava uida hyvin! Tarvikkeet: Rinkkalautta kaksi retkeä varten pakattua rinkkaa, joissa tavarat on suojattu kosteudelta neljä jätesäkkiä ilmastointiteippiä tms. kestävää narua ranteenvahvuista puurankaa noin 6 m vedenpitävä, kevyt pressu, esimerkiksi laavukangas tai kevytpeite melaksi soveltuva puukeppi (kuva) Donitsi vedenpitävä, kevyt pressu, esim. laavukangas tai kevytpeite iso kasa havuja 20 kpl noin puolen metrin mittaisia puukeppejä kestävää narua noin 20 m muutama metri puurankaa sopiva mela Tee näin: Valmista näiden ohjeiden mukaan joko rinkkalautta tai donitsi. Voit valmistaa myös jonkin muun tilapäisen välineen vesistön ylitykseen. Älä ikinä tee tätä tehtävää yksin. Muista turvallisuusseikat ja käytä pelastusliivejä lähtiessäsi ylittämään vesistöä.

7 Rinkkalautta Pakkaa kumpikin rinkka kahteen jätesäkkiin ja sulje säkkien suut ilmastointiteipillä. Säkkeihin saa jäädä ilmaa, ne parantavat lautan kelluvuutta. Tee rangoista luja kehikko, jonka päälle sijoitat rinkat. Sido rinkat naruilla kiinni rankoihin. Nosta rakennelma pressun keskelle ja kiedo pressu rakennelman ympärille mahdollisimman tiukasti. Lautta on valmis. Kiinnitä lauttaan naru, jolla toinen vesistön ylittäjä saa vedettyä lautan itselleen toista ylitystä varten. Kiinnitä naru kunnolla lauttaan! Melana voit käyttää rullalle käärittyä makuualustaa. Melan voit valmistaa myös kaksihaaraisesta oksasta, muovipussista ja narusta. Ja ei muuta kuin vesille! Donitsi Donitsin tekeminen vie hieman kauemmin aikaa kuin rinkkalautan teko, mutta hyvin tehtynä se kannattelee muutamaa retkeilijää tavaroineen. Laita puukeppejä pystyyn maahan kahteen sisäkkäiseen ympyrään. Kasaa keppien väliin oksia ja havuja ikään kuin tiiviiksi seppeleeksi. Sido seppele narulla kestäväksi. Kiinnitä seppeleen päälle rankoja, jotta saat donitsiisi pohjan. Nosta rakennelma keppien välistä pressun päälle, pohjalle tulee tietysti se puoli, johon rangat on kiinnitetty. Kiedo pressu rakennelman ympärille mahdollisimman tiiviisti ja sido lujasti naruilla. Hilaa donitsi vesille ja hyppää kyytiin. Melana voit käyttää rullalle käärittyä makuualustaa. Melan voit valmistaa myös kaksihaaraisesta oksasta, muovipussista ja narusta. Copy: 4-H TOP

8 Aktiviteetti: Ylitys Taso 4: Jään ylitys Tavoite: Vartio lähtee jäälle kävelemään ja oppii konkreettisesti, kuinka liikutaan jäällä ja tietää merkit, jolloin jään kantokyvystä ei ole varmuutta. Hän oppii myös kuinka pelastetaan jäistä. Vartionjohtajan ohje: Turvallisuussyistä jäällä liikkumista harjoitellaan kestävän jään aikana. Ei liikuta yksin, pidetään välimatkaa muihin, koputellaan tukevalla kepillä jäätä ja todetaan kestävyys ennen etenemistä. Takana tulevilla on valmiina pelastusköysi. Vartionjohtaja kertoo vartiolaisille turvaköyden välttämmättömyyden mm. lumisateen aikana, jottei kukaan eksy. Sen avulla pystytään myös pelastamaan jäihin pudonnut nopeasti. Jäistä pelastamista kannattaa harjoitella jäällä. Leikkikää, että yksi vartiolaisista (tai vartionjohtaja) on pudonnut jäihin muutaman metrin päästä muista. Muiden on pystyttävä rauhallisina ja säilytettävä malttinsa. Yksi lähestyy vahvan jään suunnasta konttaamalla ja heikon jään lähestyessä ryömimällä. Hän auttaa pudonneen takaisin jäälle vetämällä hänet puukepin, narun tai vaikka takin avulla pois avannosta. Voitte järjestää pelastusketjun, tai ainakin turvata lähintä pelastajaa turvaköysin. Pelastuksen jälkeen pudonnutta on lämmiteltävä varovasti. Mitä voin itse tehdä, jos olen tippunut jäiden läpi? Kaikkein tärkeintä on säilyttää malttinsa ja hengitysrytminsä. Huuda heti apua ja puhalla pilliisi. Riko heikkoa jäätä edeltäsi niin kauan kuin se särkyy. Kohota itsesi uimapotkuilla vaaka-asentoon ja ponnista itsesi jääpäälle naskaleiden avulla. Kieri, ryömi ja konttaa, kunnes olet varmasti kestävällä jäällä. Muista pysyä liikkeessä! Hakeudu nopeasti lämpimään. Jos et pääse ylös, pidä kiinni jään reunasta, pysy liikkumattomana lämpöhukan pienentämiseksi ja huuda apua! Liitteenä rannalla tai jään ylityksen jälkeen tehtävä Heikkoa jäätä?- testi sekä Heikoilla jäilläopetusmoniste, jonka voi jakaa vartiolaisille. Luotsin ohje: Luotsi ohjaa ja valvoo jäällä kulkemista. Hän auttaa toteuttamisessa. Tarvikkeet: jokaiselle naskalit tukeva tunnustelukeppi (jääpiikkisauva) jokaisella pilli, jolla voi tarvittaessa hälyttää apua jokaisella heittoköysi ja reppu, joka toimii kellunta-apuna, kun siihen on pakattu vesitiiviiseen pussiin varavaatekerta ja pyyhe Liitteet: Heikkoa jäätä? (Löytyy Selvitymistarppo > Kaupunkiselviytyminen -> Taso 1 kohdalta) Heikoilla jäillä (Löytyy Selvitymistarppo > Kaupunkiselviytyminen -> Taso 1 kohdalta)

9 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 1: Sytytän nuotion suurennuslasilla ja auringolla Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän huomaa, että suurennuslasin avulla saa tehtyä tulen. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään tuli suurennuslasin ja auringon avulla. Kun aurinko paistaa suurennuslasin läpi, muodostuu kuuma polttopiste. Kun polttopisteeseen laittaa jotain helposti syttyvää, kuten kuivaa heinää, alkaa sytyke nopeasti käryämään ja kytemään ja lopulta syttyy palamaan.

10 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 2: Sytytän nuotion pienjännitesähkön avulla Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän huomaa, että patterin, teräsvillan ja sähköjohdon avulla saa sytytettyä tulen. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään tulta pienjännitesähkön avulla. Tarvikkeiksi tarvitsee patterin, jossa on irralliset navat, palan ohutta sähköjohtoa sekä teräsvillaa. Sähköjohdon pätkät kiinnitetään pariston napoihin kiinni. Kun molemmat sähköjohdon pätkät koskettavat yhtä aikaa teräsvillaa, alkaa teräsvilla hehkumaan kuumana ja sytyttää helposti sytykkeen palamaan. (Kuvassa on käytetty rautalankaa, mutta se ei ole turvallista, koska siitä voi saada sähköiskun. Todellisuudessa sytytykseen tarvitaan muovipäällysteistä sähköjohtoa. Kuvassa oleva paristo käy, mutta vielä helpompi on käyttää akkumaista paristoa, jonka navat ovat litteät ja pitkät.)

11 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 3: Tulukset Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän osaa käyttää tuluksia tulen sytyttämiseen ja osaa valmistaa tuluksissa käytettävää lunttua tai taulaa. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään nuotio tuluksien avulla. Tulukset ovat hyvin perinteinen tulentekoväline. Tuluksiin kuuluu piikivi ja iskurauta eli karkku. Iskuraudalla lyödään piikiven terävään reunaan ja näin saadaan aikaiseksi kipinä. Kipinä pitäisi saada tarttumaan taulaan tai lunttuun. Liitteet: Tulukset

12 Tulukset Tulukset Tulukset ovat hyvin perinteinen tulentekoväline. Tuluksiin kuuluu piikivi ja iskurauta eli karkku. Iskuraudalla lyödään piikiven terävään reunaan ja näin saadaan aikaiseksi kipinä. Kipinä pitäisi saada tarttumaan taulaan tai lunttuun. Taula valmistetaan taulakäävästä ja lunttua taas paksuhkosta 100% puuvillakankaasta (esim. vanhoista farkuista). Taula ja lunttu eivät itsessään toimi sytykkeinä vaan ne "varastoivat" kipinän, eli ne jäävät hehkumaan kipinästä. Hehkuva taula asetetaan sytykepesään, joka voi olla esimerkiksi kuivattua heinää, sanomalehteä tai muuta herkästi syttyvää materiaalia. Hehkuvaan taulaan puhalletaan varovasti ja yritetään saada kuuma hehku tarttumaan sytykkeeseen. Vasta sytyke syttyy varsinaisesti palamaan. Palava sytyke asetetaan nuotiopuiden sekaan. Karkkuja ei myydä kaupoissa, koska niitä ei voida valmistaa teollisesti. Karkkuja on mahdollista ostaa tai tilata sepiltä, jotka valmistavat karkut käsin. Nykyään tulus-sanaa käytetään myös magnesiumpuikosta. Nopealla veitsenvedolla saa puikosta aikaiseksi kipinöitä, joilla saadaan helposti syttyvä sytyke palamaan. Magnesiumpuikkoja myydään useissa erä- ja metsästystarvikeliikkeissä. Karkku ja piikivi Magnesium-puikot Tulusten käyttö Magnesium-puikon käyttö

13 Lunttu Lunttu on nuotion sytyksessä käytettävä sytyke, joka varastoi tuluksilla siihen iskettävän kipinän. Valmis lunttu on mustaa, taulan tavoin käytettävää sytykettä, joka saadaan kipinöistä helposti kytemään. Luntun valmistus: Tarvikkeet: 100 % puuvillakangasta vähintään 10 x 10 cm kokoinen pala esim. vanhasta lakanasta, farkuista, jalkaräteistä tai T-paidasta, sakset, pieni kannellinen metallipurkki (esim. makeis-, kynä- tai teerasia), naula, vasara, esim. trangia ja polttonestettä, tulitikut, pihdit, palamaton alusta, rulla alumiinifoliota, tulikuuman purkin käsittelyyn sopivat hanskat, sammutuspeite hätätilanteita varten Leikkaa kankaasta 2 x 2 cm kokoisia paloja vähintään 20 kappaletta. Luntusta tulee parmepaa, jos kangas ei ole aivan ohutta. Lyö purkin kanteen naulalla pieni reikä, jotta kuumennuksessa laajenevat ja syntyvät kaasut pääsevät purkista pois. Purkin pieni tilavuus helpottaa hiiltämistä. Siirry viimeistään tässä vaiheessa ulos. Laita kangaspalat purkkiin ja sulje sen kansi tiiviisti ja ryhdy kuumentamaan purkkia esim. spriikeittimen polttimolla. Pian purkissa olevasta reiästä alkaa tulla savua. Kun savun tulo lakkaa, siirrä tulikuuma purkki turvallisesti jäähtymään palamattomalle alustalle ja sammuta spriikeitin. Peitä rasia alumiinifoliolla jäähtymisen ajaksi, jotta hiili ei saisi happea. Avaa kansi vasta jäähdytyksen jälkeen, koska muuten kangas saattaa leimahtaa liekkiin ja joudut aloittamaan luntun valmistuksen alusta.

14 Taula Taula on nuotion sytytyksessä käytettävä sytyke, joka varastoi tuluksilla siihen iskettävän kipinän. Parasta taulaa saa isosta taulakäävästä. Yhteen sytytykseen tarvitaan noin kynnen kokoinen pala taulaa, joten yhdestä käävästä saatavalla taulalla pystyy sytyttämään tulen useita kertoja. Taulan valmistus: Taulaa saadaan koivunrungoissa kasvavasta taulakäävästä. Käävän tunnistaa kovasta harmaasta kuoresta ja alapuolella olevista ruskeista pillistöistä. Kääpiä saa ympäristöministeriön tulkinnan mukaan ottaa jokamiehenoikeuden perusteella, eikä taulakääpä kuulu rauhoitettujen tai uhanalaisten kasvilajien joukkoon. Tarvikkeet: elävä taulakääpä, kattila, vettä 10 l, koivuntuhkaa 1dl tai ruokasoodaa 2-3 rl, kuminuija tai sileäksi vuoltu halko. Irrota kääpä puusta ja käävästä sen kova harmaa kuori sekä pillikerros. Elävän käävän tunnistaa alapuolella olevasta kosteasta pillistöstä, johon jää kynnellä raapaistessa viiru. Pillikerroksen irrottamista voi helpottaa, jos leikkaat käävän pystysuunnassa halki ja, mikäli kääpä on päässyt kuivahtamaan, liotat sitä jonkin aikaa vedessä. Taulan valmistukseen käytetään jäljelle jäävää nahkamaista sisusta. Keitä taulaa 15 minuuttia paksuhkossa seoksessa, jossa on koivun tuhkaa ja vettä tai vaihtoehtoisesti liota taulaa vähintään pari vuorokautta litrassa vettä, johon on liuotettu koivuntuhkaa tai ruokasoodaa. Huuhdo tämän jälkeen taula hyvin, purista vedet pois ja anna kuivahtaa. Pehmitä ja levitä vielä kosteahkoa (ei kuivaa) taulaa nuijimalla alussa varovasti. Piirakkapulikka tai kaulin on hyvä myös hyvä apu muotoilussa. Varsinkin paksua taulaa kannattaa välillä liottaa vedessä ja jatkaa sitten uudestaan kosteahkon taulan pehmittämistä nuijimalla ja käsin. Tavoitteena on tasainen n. 3 mm:n paksuinen taulalevy. Laita taula kuivumaan ja vanuta sitä varovasti sormin pehmeäksi kuivumisen loppuvaiheessa. Lopputuloksena on ruskehtavaa, säämiskän pehmeää valmista taulaa, joka saadaan kipinöistä helposti kytemään ja puhaltamalla hehkumaan.

15 Aktiviteetti: Nuotio ilman tikkuja Taso 4: Tulipora Tavoite: Tarpoja oppii sytyttämään tulen ilman tulitikkuja. Hän osaa käyttää tuliporaa tulen sytyttämiseen. Vartionjohtajan ohje: Opetelkaa sytyttämään nuotio tuliporan avulla. Tulen tekemiseen tuliporalla tarvitset tulijousen, ukkoslinnun, tuliporan ja tulilaudan. Tulijousi on noin cm pituinen ja mistä puusta tahansa tehty hiukan kaareva kaari Ukkoslintu on kovasta puusta tai kivestä tehty kädensija, jolla tuetaan tuliporan yläpäätä. Tätä varten on ukkoslinnussa syvennys, joka voidaan tehdä liukkaaksi saippualla. Tulipora valmistetaan samasta puusta kuin tulilautakin. Sopivin pituus cm ja paksuus noin 2-3 senttiä. Varsi veistetään kahdeksankanttiseksi, jotta jousen jänne tarttuisi paremmin kiinni. Poran molemmat päät teroitetaan siten, että alapään paksuus on noin 2,5 cm ja yläpään 5 cm. Alapää ei saa olla terävä vaan tasainen. Tulilautaan käyttökelpoisia puita ovat kovat ja pihkattomat puut, kuten lehmus, jalava, poppeli, vaahtera, paju ja selja. Voit olla varma epäonnistumisestasi, jos puu ei ole aivan kuivaa. Etsi tarvepuusi kuolleesta puusta tai oksasta. Puu saa olla jo niin vanhaa, että siinä näkyy lahoamisen merkkejä. Sytykkeenä voi käyttää esimerkiksi taulaa, rikkinäisiä linnunpesiä, hamppua, kuivia männynneulasia, rutikuivaa ruohoa, nöyhtäistä haituvaa tai napanöyhtää. Tulen tekeminen tapahtuu siten että tulijousen jänne kierretään tuliporan ympärille ja poran alapää asetetaan tulilautaan tehtyyn pieneen kuoppaan ja yläpäätä tuetaan ukkoslinnulla. Jousesta vetämällä ja työntämällä saadaan pora pyörimään ja kovakitka aikaiseksi tulilaudan kuoppaan. Pikkuhiljaa alkaa kuopan reunoilta tulla ulos mustaa savuavaa purua, jota annetaan syntyä reilunkokoinen kasa. Kun purua on syntynyt riittävästi, puruun puhalletaan varovasti jotta siinä oleva kuumuus saadaan hehkumaan, kun alkaa näkyä punaista hehkua siirretään kasa sytykkeiden päälle/sisään ja jatketaan puhaltamista kunnes sytykkeet syttyvät. (

16 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 1: JOTT Tavoite: Vartio osallistuu JOTT- päivään (Jamboree On The Trail). Hän ymmärtää, että partiolaisia on paljon ja partiolaisilla on perinteitä, jotka ovat joskus vähän hullujakin. Vartionjohtajan ohje: Jamboree On The Trail eli JOTT on maailmanlaajuinen vuosittainen partiotapahtuma. JOTT järjestetään joka vuosi toukokuun toisena lauantaina. Tällöin siis partiolaisia ympäri maailmaa on vaelluksella samaan aikaan omassa lähipiirissään! Lounais-Suomen partiopiirissä lippukunta Vehmaan Lustaset järjestää joka vuosi Nahkalilja-vaelluksen JOTT- päivänä. Tapahtumasta tiedotetaan ennen vaellusta Repolaisissa ja L- SP:n nettisivuilla. Nahkalilja on 24h:n aikana suoritettava vaellus, jonka pituus on 40km, 50km, 60km, 80km tai 100km. Vaelluksen pituus on aloitettava lyhimmästä, 40km:stä ja seuraavana vuonna voi vaeltaa 50km jne. Jos Nahkalilja tuntuu liian haastavalta vartiollenne, voitte jättää suorituksen myöhemmäksi tai järjestää oman, lyhyemmän vaelluksen. Lue lisää JOTT:sta Luotsin ohje: Auttaa järjestelyissä.

17 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 2: Osallistumme pääsiäisvaellukselle Tavoite: Vartio osallistuu pääsiäisvaellukselle sen kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi. Vartionjohtajan ohje: Pääsiäisvaellus on kristittyjen tapa muistella Kristuksen kärsimyskertomusta. Raamatun tapahtuminen kiistatonta merkitystä maailman kulttuurihistoriaan ei voi kieltää. Eiuskovaisetkin voivat siis osallistua vaellukselle vaikka ihan yleissivistyksen takia. Vartionjohtaja järjestää yhdessä luotsin kanssa vaelluksen, jonka rasteina toimivat kärsimyskertomuksen eli passion (kuvaavat Jeesuksen kärsimyksiä hänen kiinniottamisestaan ristiinnaulitsemiseen) eri tapahtumat. Nämä kahdeksan tapahtumaa ovat: Jeesuksen voiteleminen. Nainen voitelee Jeesuksen pään kalliilla öljyllä. Viimeinen ehtoollinen. Jeesus rukoilee Getsemanen puutarhassa. Jeesuksen kiinniottaminen. Juudas Iskariot pettää Jeesuksen ja Jeesus vangitaan. Jeesus ylipapin kuulusteltavana. Pietari kieltää Jeesuksen kolmasti. Jeesus Pontius Pilatuksen luona. Jeesus tuomitaan ristiinnaulittavaksi ja Barabbas-roisto päästetään vapaaksi. Jeesuksen ristiinnaulitseminen. Vaellus voi kuitenkin alkaa pääsiäisten juhlapyhien merkitysten opettelulla. Harva meistä enää muistaa miksi mitäkin päivää vietetään. Pääsiäinen on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Pääsiäissunnuntaina ja toisena pääsiäispäivänä (seuraavana päivänä, maanantai) juhlitaan tätä. Ylösnousemusta edeltää hiljainen viikko, joka huipentuu pitkäperjantaihin. Hiljiainen viikko (ts. piinaviikko): Palmusunnuntai. Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Malkamaanantai. Muistelun aiheena Jeesuksen kärsimys. Syytöntä syytetään kuten Raamatussa: nähdä rikka toisen silmässä, mutta ei malkaa omassa. (malka=tukki) Tikkutiistai. Nimitys tulee kansan suusta. Tänä keskiviikkona vuoltiin sytykkeitä, ja niistä tuli erityistä onnea. Kellokeskiviikko. Kansan keskuudessa tuolloin laitettiin kellot karjan kaulaan. Kiirastorstai. Viimeinen ehtoollinen, jonka jälkeen Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan ja josta hänet Juudas Iskariotin kavalluksesta vangittiin. Pitkäperjantai. Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä. Lankalauantai eli hiljainen lauantai. (Nimi tulee kansan keskuudesta, jolloin värjättiin seuraavan vuoden langat) Pääsiäissunnuntai. Toinen pääsiäispäivä. Kolmantena päivänä eli toisena pääsiäispäivänä Jeesus nousi kuolleista.

18 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 3: Osallistumme melonta- tai soutuvaellukselle Tavoite: Vartio osallistuu melonta- tai soutuvaellukselle. Vartionjohtajan ohje: Melojan Sininen reitti vie teidät mielenkiintoiselle retkelle Turun saaristoon. Tässä aktiviteetissa esittelemme yhden mahdollisuuden vartion kesäretkelle. Retki alkaa Turun Soutu- ja melontakeskuksesta Uittamolta (Rykmentintie 55) ja sieltä vartio meloo Vepsän virkistyssaareen (yöpyy jos haluaa) ja takaisin melontakeskukselle Ruissalon takaa Kukkarokiven kautta pistäytyen. Vartionjohtajan ja luotsin on ensin otettava yhteyttä Turun Soutu- ja melontakeskukseen. (puh , Päätä, haluatteko meloa pareittain retkikaksikolla vai kukin yksin omalla kajakillaan. Tässä aktiviteetissa ehdotettu reitti on sen verran pitkä, että kajakit pitäisi vuokrata vähintään vuorokaudeksi, jolloin yksikön hinta on 20e ja kaksikon 40e. Tunti yksikön/kaksikon vuokraus= 5e/10e. 2h= 7e/15e. Lisätunnit= + 2e/5e ja Vrk= 20e/40e. Hintapyynnöistä kannattaa kysellä puhelimessa tai sähköpostilla ja ryhmäalennukset ovat mahdollisia. Vartionjohtajan on myös otettava yhteyttä Vepsän saareen (puh , Telttamaksu saaressa on 3e. Saaressa on mahdollisuus tilata sauna ja kesäravintola on avoinna 9-20.

19 Miettikää retken muonitus. Onko järkevää ottaa trangioita vai tyytyä esimerkiksi kuivamuonaan. Voitte aikaisemmissa kokouksissa valmistaa esim. aktiviteetissa Ruoan kuivaus (Aihepiiri: Kaupunkiselviytyminen) mainittua kuivaruokaa! Paluumatkalla Vepsästä vartio voi halutessaan kiertää Ruissalon takaa ja käydä vaikka jätskitauolla Ruissalon Saaronniemessä. Kajakilla liikkeellä ollessa kannattaa myös käydä siirtolohkare Kukkarokivellä (vihreä piste), joka on ollut paikallaan jääkauden jälkeisistä ajoista saakka. Se on Suomen suurin näkyvällä paikalla oleva siirtolohkare. Tarun mukaan Raision keskiaikaisen kirkon rakensivat jättiläiset nimeltä Killi ja Nalli. Jättiläiset riitaantuivat kirkon papin kanssa ja Killi uhkasi hajottaa koko kirkon kallionlohkareella. Löydettyään meren rannasta sopivan lohkareen Killi ei kuitenkaan enää löytänyt takaisin kirkolle, joten se paiskasi kalliolohkareen Ruissalon edustalle. Kiveä kutsutaan Kukkarokiveksi, koska jättiläinen oli kantanut sitä suuressa kukkarossa selässään. Puoli peninkulmaa Turusta lähellä Ruissalon rantaa on Raision kirkon rakentamisesta kertovassa sadussa mainittu Kukkarokivi, jonka Killi, jättiläinen sinne vihapäissään heitti. Sen huipulla lepää väsynyt villisorsa, joka täyttää avaruuden narinallaan; kaikille seudulla purjehtiville aluksille kivi on kaukaakin varma maamerkki. Lainaus Z. Topeliuksen kirjasta Vanha kaunis Suomi (Finland framstäldt i teckningar, 1845) Tarvikkeet: kajakit, pelastusliivit ja muut tarvikkeet (kuuluvat melontakeskuksen hintaan) EA-tarvikkeet vaihtovaatekerta eväitä laulukirjat kamera yöpymisvarusteet (laavu, makuupussit ja alustat yms.) trangiat ja marinolit kartta pelastusköyttä Luotsin ohje: Auttaa järjestämisessä ja yhteydenotoissa eri tahoihin.

20 Aktiviteetti: Teemavaellus Taso 4: Osallistumme lumiretkelle Tavoite: Vartio osallistuu talvivaellukselle esimerkiksi hiihtämällä, lumikengillä tai retkiluistimilla. Vartionjohtajan ohje: Vartionjohtaja suunnittelee yhdessä luotsin kanssa lumiretken/-vaelluksen vartiolleen. Se toteutetaan esim. hiihtäen, lumikengillä tai retkiluistimilla. Reittinä voisi toimia esim. Nautelankosken luontopolku Liedossa tai Teijon retkeilyalue Salossa (Matildanjärven ympäri kulkeva polku on 5,5km, varrella 2 kiintolaavua, joissa tulentekopaikka) Piiri vuokraa/lainaa lumikenkiä partiokäyttöön. Myös Turun kaupunki vuokraa lumikenkiä hintaan 11e/pari (1-3 vuorokautta) Luotsi: Auttaa järjestelyissä ja yhteydenotoissa.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

PYSTYTYSOHJEET Turvaohjeet

PYSTYTYSOHJEET Turvaohjeet POMPPULINNA Tässä ovat ohjeet pomppulinnan pystytykseen ja pakkaamiseen sekä säännöt pomppulinnan käyttöön. Lue ohjeet huolella läpi ennen kuin alat pystyttämään pomppulinnaa. Muista noudattaa sääntöjä,

Lisätiedot

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen Luonnon aakkoset YM, AI, kielet pareittain tai pienissä ryhmissä aakkoskortit, pyykkipojat

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Työohjeet Jippo- polkuun

Työohjeet Jippo- polkuun Työohjeet Jippo- polkuun TUTKIMUSPISTE 1: Kelluuko? Tarvikkeet: kaarnan palaset, hiekan murut, pihlajanmarjat, juuripalat, pakasterasioita, vettä, suolaa ja porkkananpaloja. Tutkimus 1a: Tee hypoteesi

Lisätiedot

Puutarhan betonityöt. Toukokuu

Puutarhan betonityöt. Toukokuu Puutarhan betonityöt Betoni on edullinen ja hauska materiaali kaikenlaisten puutarhakoristeiden tekemiseen. Betonista voi valaa ruukkuja, penkkejä, laattoja, lintualtaita - lähes mitä vaan! - vaatii fyysistä

Lisätiedot

1.-2.11.2013 JÄLJILLÄ 2013 ENNAKKO -JA KILPAILUOHJE

1.-2.11.2013 JÄLJILLÄ 2013 ENNAKKO -JA KILPAILUOHJE 1.-2.11.2013 JÄLJILLÄ 2013 ENNAKKO -JA KILPAILUOHJE Tervetuloa Jäljille 2013 Olette ilmoittautuneet Mikaelin Sinikellojen mestaruuskisoihin, onnittelut loistavasta valinnasta! Tervetuloa mukaan! Tutustukaa

Lisätiedot

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi:

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi: Nenustannokka Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006 LEIRILÄISEN KÄSIKIRJA Vartiolaisen nimi: Tervetuloa Nenustannokalle! Hyvä vartiolainen. Olet ilmoittautunut Salon alueen lippukuntien yhteiselle

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Kuvaus. Materiaali. Lähde. Veneenrakentaja. 3 6 vuotiaat. Projekti

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Kuvaus. Materiaali. Lähde. Veneenrakentaja. 3 6 vuotiaat. Projekti Materiaalin nimi Veneenrakentaja Kohderyhmä 3 6 vuotiaat Materiaalin laatu Projekti Kuvaus Tässä projektissa tutustutaan veneteknologiaan ja harjoitellaan ongelmanratkaisutaitoja. Miten rakennan aluksen,

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Jos asennat LED nauhan valmiilla liitosjohdolla, hyppää kohtaan "asennus, kun nauhassa on valmis liitosjohto".

Jos asennat LED nauhan valmiilla liitosjohdolla, hyppää kohtaan asennus, kun nauhassa on valmis liitosjohto. LED nauhan asennus alumiiniseen profiiliin. Tämä ohje kertoo, kuinka helppoa on LED nauhan asennus asennusprofiiliin, jota myös asennuslistaksi kutsutaan. Alumiinista profiilia (asennuslistaa) ei tarvita

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92 Siipiratasalus Petri Sinivuori 92 Tehtävänä on tehdä annettujen ohjeiden mukaan siipiratasalus, joka sopivalla moottorilla toimii myös sähkövoimalana. Silloin voima voidaan ottaa esim. vesihanasta ja patteri

Lisätiedot

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu kirjan sivuja hiekkapaperia kehykset perunaliisteriä lankaa naulat/ruuvit TARVIKKEET (edellisellä sivulla oleellisimmat) - Taulun kehykset

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

Pikkuisten Mindfulness-kortit

Pikkuisten Mindfulness-kortit Pikkuisten Mindfulness-kortit Leikkaa kortit irti. Taita poikkiviivan kohdalta sanallinen ohje kuvan taakse. Laminoi kortiksi. Kortteja voi käyttää kahdella eri tapaa. Silmät voi sulkea ja kuvitella tilanteen

Lisätiedot

Linnunpöntön kokoamisohje

Linnunpöntön kokoamisohje Linnunpöntön kokoamisohje Kiitämme Sinua leijonien rakennussarjan hankkimisesta. Kun seuraat kokoamisen työvaiheittaisia ohjeita huolellisesti, olet saanut rakennettua toimivan kodin linnulle. Rakennussarjojen

Lisätiedot

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net

Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? www.nuukuusviikko.net Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta? Mikä ihmeen kulutus? Minä ja tavarat Mikä on turhin tavarasi? Mitä tavaraa toivoisit ja miksi? Mikä sinun tekemisistäsi on kuluttamista? Mikä ihmeen kaari? Tavaran

Lisätiedot

Suomi. lihamylly. makkaran valmistuslaite. lihamyllyn kokoaminen. makkkaran valmistuslaitteen käyttö. lihamyllyn käyttö

Suomi. lihamylly. makkaran valmistuslaite. lihamyllyn kokoaminen. makkkaran valmistuslaitteen käyttö. lihamyllyn käyttö A950 i h g j f d e a b c k l m 11 10 n o 13 12 16 14 15 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen ensimmäistä käyttökertaa Pese osat: katso kohdasta 'perushuolto'.

Lisätiedot

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Eija Alakangas, VTT Biohousing & Quality Wood Älykäs Energiahuolto EU-ohjelma 1. Puu kuivuu. Vesihöyry vapautuu. 2. Kaasumaiset palavat ainekset vapautuvat

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

Avaimenperä kivestä. Helmikuu

Avaimenperä kivestä. Helmikuu Avaimenperä kivestä Kaikilla meillä on paikkoja, joihin tarvitsee avaimen. Tässä nopea vinkki miten kauniista kivistä voi tehdä avaimenperän, joko jokapäiväiseen käyttöön tai vaikka mökin avaimeen. - voimaa

Lisätiedot

Helsinki 10.6.2000. Sarja Oranssi Vihreä Rasti Lähtö Lähtö Tehtävä 1 1 Maksimipisteet 10 10. Solmutaulu. Aika- ja taitotehtävä Köysityöt

Helsinki 10.6.2000. Sarja Oranssi Vihreä Rasti Lähtö Lähtö Tehtävä 1 1 Maksimipisteet 10 10. Solmutaulu. Aika- ja taitotehtävä Köysityöt Rasti Lähtö Lähtö Tehtävä 1 1 Maksimipisteet 10 10 Aika- ja taitotehtävä Köysityöt Solmutaulu Aika alkoi tehtäväkäskyn saadessanne. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 30 minuuttia. Rakentakaa annetuista

Lisätiedot

RAKENNA AURINKOKATTILA

RAKENNA AURINKOKATTILA RAKENNA AURINKOKATTILA Tavoite: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet Tehtävän kuvaus: Tehtävässä rakennetaan kattila, joka käyttää aurinkoa veden lämmittämiseen. Toinen

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 T Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 MAJAKKA Ikäkausi: tarpojat Määrä: 1 kpl / vartio MAJAKKA Tarpojavartio valloittaa Majakkaa koko Ilves13 -leirin ajan. Majakan ennakkotehtävä koostuu

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen AX950 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen Kenwood-lisälaitteen käyttämistä Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta varten. Poista pakkauksen

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

KYLMETTYNEN & HYPOTERMIA

KYLMETTYNEN & HYPOTERMIA KYLMETTYNEN & HYPOTERMIA Benjamin Donner benjamin@aavameri.fi Paniikkireaktio Sisäänhengitys ja hyperventilaatio Kylmän veden sokki Verenpaine / sydän Erittäin iso energiakulutus Veden sisäänhengitys Hiilihappotason

Lisätiedot

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 N S ta tai m ä BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 ONNISTUNUT SALKKU Salkkuja on eri kokoisia, muotoisia ja värisiä. Huomiota kiinnitetään seuraaviin kohtiin. SALKUN AUKAISEMINEN PYÖRÖSAHALLA JA SEN

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen kaulakoruun tarvitset: 40 cm makeanvedenhelminauha TAI vastaava/haluttu määrä irtohelmiä 2 m valmiiksi neuloitettu helmisilkki 0,6 0,65 mm TAI paksuutta, joka mahtuu kerran helmien läpi helmilukko,

Lisätiedot

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Julia Petäjäjärvi, Niko Romppainen, Elias Ilvesluoto ja Taneli Luokkanen TÄMÄ TOIMII 14.3.2005 Meidän Tämä toimii - ryhmässämme on Taneli, Julia, Elias ja Niko. Aluksi

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA 5 6 Siirrä astia valoisaan paikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Pidä astia sisällä, kunnes ilmat lämpiävät ja siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät

Lisätiedot

TEHTÄVÄKÄSKY Perheretki ERÄTAIDOT. Rasti 1. Tehtävä Erätulilla. Aika ja taitotehtävä

TEHTÄVÄKÄSKY Perheretki ERÄTAIDOT. Rasti 1. Tehtävä Erätulilla. Aika ja taitotehtävä ERÄTAIDOT Rasti 1 Erätulilla Aika ja taitotehtävä Aika alkoi tehtäväkäskyn saatuanne ja katkeaa narun katketessa. Rastimies keskeyttää suorituksen viimeistään 30 minuutin kuluttua. Vartion tehtävänä on

Lisätiedot

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä lähteestä ne on lainattu. Viitaniemen koulu / Hintsa 2017

Lisätiedot

Aika alkaa ja päättyy rastihenkilön merkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 minuuttia.

Aika alkaa ja päättyy rastihenkilön merkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 minuuttia. Sarja: Sudenpennut Rasti X Tehtävä X Maksimipisteet 3 Taitotehtävä ENSIAPU Tehtäväkäsky Aika alkaa ja päättyy rastihenkilön merkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 10 minuuttia. Lauman tehtävänä on

Lisätiedot

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI Ympyränompeluohjain Circular attachment SOUMI 4 35 5-1 4 35-1 Ympyränompeluohjain Ympyränompeluohjain on hyvä apuväline ompeluprojektien, vaatteiden ja tilkkutöiden koristeluun Sen avulla voi ommella ympyröitä,

Lisätiedot

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Koulun tutustumispäivä Vinkkejä opettajalle Varaa oppilaille lyijykynät, kumit ja puuvärit (keltainen, sininen, punainen, ruskea). Kouluun ja omaan uuteen

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

1A Ötököiden kerääminen

1A Ötököiden kerääminen 1A Ötököiden kerääminen Paikka: Koulun piha. Kerro oppilaille rajat, missä alueella saa liikkua. Aika: 15 minuuttia Tarvikkeet: Ota keskusrastilta: pilttipurkki jokaiselle litoposterpaperi A1 ryhmittäin

Lisätiedot

Viivan ulko- vai sisäpuolella?

Viivan ulko- vai sisäpuolella? Viivan ulko- vai sisäpuolella? Avainsanat: parillisuus, parittomuus, topologia Luokkataso: 1.-2. luokka, 3.-5. luokka Välineet: asfalttiliitua tai narua, puukeppi tai kivi tms. Kuvaus: Tehtävässä tutkitaan

Lisätiedot

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi!

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Käyttöohje Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Palvelun käyttämiseen tarvitset internetyhteyden esimerkiksi matkapuhelimesta ja keinon tunnis tautua sähköisesti pankkitunnuksilla tai

Lisätiedot

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit

Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Retkiä Mynälahdelle retkiesimerkit Sisällysluettelo Alkusanat... 1 Puuretki pienimmille oppilaille... 2 Halataan puita!... 2 Erilaiset puut... 2 Elämää vanhoissa puissa... 3 Lempipuu... 3 Vesistöretki

Lisätiedot

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin 75289 Laskuvarjo Ideoita LASKUVARJO leikkeihin LASKUVARJO leikit, tuotenumero 75289 Leikkivarjon käyttö: - hauskaa, jännittävää, erilaista ja motivoivaa toimintaa Leikin valmisteluissa ja opettelemisessa

Lisätiedot

www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita

www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita www.biohousing.eu.com Tehokas ja ympäristöystävällinen tulisijalämmitys käytännön ohjeita 1 Vähemmän päästöjä ja miellyttävää lämpöä tulisijasta 1. Käytä kuivaa polttopuuta 2. Hanki tutkittu, tehokas ja

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi!

Käyttöohje. Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Käyttöohje Tervetuloa klamydiaja tippuritestipalvelun käyttäjäksi! Palvelun käyttämiseen tarvitset internetyhteyden esimerkiksi matkapuhelimesta ja keinon tunnis tautua sähköisesti pankkitunnuksilla tai

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

METSÄVISA 2001. 12 p. 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. b c. g h. 5-8 cm. Nimi. Koulu. Kunta. metsätyyppi: metsätyyppi:

METSÄVISA 2001. 12 p. 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. b c. g h. 5-8 cm. Nimi. Koulu. Kunta. metsätyyppi: metsätyyppi: METSÄVISA 2001 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. 1 Nimi Koulu Kunta a b c d metsätyyppi: e f g h 5-8 cm i metsätyyppi: j 2. Tunnista suurpetojen jäljet. a b c d Esimerkki 3. Rastita oikeat vastaukset,

Lisätiedot

Kurssi järjestetään Oriniemen Partiomajalla, Hirvensalossa (Ukko

Kurssi järjestetään Oriniemen Partiomajalla, Hirvensalossa (Ukko Tervetuloa Akela- ja Sampokurssille! Tietojemme mukaan olet ilmoittautunut partiopiirimme Akela- tai sampokurssille. Loistava juttu! Seuraavana on lisätietoa kurssista, varusteluettelo, ajo-ohje Partiomajalle,

Lisätiedot

Hetta-Pallas 2-9.8.2014

Hetta-Pallas 2-9.8.2014 Hetta-Pallas 2-9.8.2014 eli ensikertalaisen kokemuksia viikon vaellukselta Joensuun Ladun Loistavien Leidien matkassa. Opin aika monta asiaa vaeltamisesta ja varustautumisesta, kanssavaeltajistani ja itsestäni;

Lisätiedot

PUIKKO JA VIRKKUUKOUKKUSALKKU

PUIKKO JA VIRKKUUKOUKKUSALKKU PUIKKO JA VIRKKUUKOUKKUSALKKU Malli ja ohje Eija Sinkkonen; @puikkojenviemää Ohjeen käyttö kaupalliseen tarkoitukseen eli tuotteen valmistamiseen myyntiä varten, on kielletty ilman mallin ja ohjeen tekijän

Lisätiedot

Kenguru 2018 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2018 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 0 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja.

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Saara Norman 2013 Alkuvalmistelut: vyyhteäminen Puretus 1. Elintarvikkeilla värjääminen Kahvi ja tee Sipuli Kurkuma 2. Elintarvikevärit

Lisätiedot

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje Ambulo 2015 Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin Toinen leirikirje Kuljetusten aikataulu Lähtö : Bussi lähtee maanantaina 27.7.2015 kello 12.00 Konalan kirkolta (kyntäjäntie 4, 00390 Helsinki). Olethan

Lisätiedot

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita 150 g SPC-Flakes- hiutaleita 7 dl vettä 2 tl suolaa 1,5 rkl valkoista sokeria 1,5 rkl öljyä 2 dl luonnonjogurttia 800 g leipäjauhoja

Lisätiedot

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN KUNTOPIIRI- OHJELMA KUNTOPIIRITYYPPINEN LIHASKUNTOHARJOITUS Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä edistävää liikuntaa

Lisätiedot

Verkko ja kala (ts+tn)

Verkko ja kala (ts+tn) Verkko ja kala (ts+tn) Verkon kutominen on ikivanha taito. Aluksi verkkoja kudottiin kalaverkoiksi, kasseiksi ja riippumatoiksi. Myöhemmin keskiajalla Euroopassa ruvettiin kutomaan ohuemmalla langalla

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin Kirjanen TAKE-hanke Tarvikkeet: kierrätyspahvia, paperia, ohutta aaltopahvia, kierrätyskangasta tai tapettia yms. suttupaperia suojaukseen liimaa ja liimapensseli Sakset, mattoveitsi sekä leikkausalusta

Lisätiedot

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakenna penkki, jonka kannen alle voit kätkeä muovisen pehmustelaatikon. Laatikon ison lokeron mitat ovat 46 x 116 x 55 cm. Useimmat muoviset

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT Pamaus-päivän materiaali SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT LAPIN PARTIOLAISET ry Kaartokatu 4 as. 1, 96100 ROVANIEMI puh. 040 833 8556 faksi (016) 345 894 s-posti: lapin.partiolaiset@co.inet.fi http://www.lappi.partio.fi

Lisätiedot

Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugsanvisning INJEKTIONSVÄTSKA, LÖSNING I FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA INJEKTIONESTE, LIUOS, ESITÄYTETYSSÄ KYNÄSSÄ INJEKTIONS

Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugsanvisning INJEKTIONSVÄTSKA, LÖSNING I FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA INJEKTIONESTE, LIUOS, ESITÄYTETYSSÄ KYNÄSSÄ INJEKTIONS Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugsanvisning INJEKTIONSVÄTSKA, LÖSNING I FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA INJEKTIONESTE, LIUOS, ESITÄYTETYSSÄ KYNÄSSÄ INJEKTIONSVÆSKE, OPLØSNING I FYLDT PEN 250 mikrogram/mikrogrammaa

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Finn-Savotta Oy Pena-laavun pystytysohje 13.2.2013

Finn-Savotta Oy Pena-laavun pystytysohje 13.2.2013 Finn-Savotta Oy Pena-laavun pystytysohje 1322013 Pena-laavun myyntipakkaukseen sisältyy: - Pena-laavu - hyttysverkko - narut 11 kpl Tässä ohjeessa pystytyksen apuna on käytetty seuraavia lisävarusteita

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: 1-2 m 0,6 tai 0,8 mm metallilankaa (valitse paksuus helmien reikäkoon mukaan) erilaisia ja kokoisia helmiä, riipuksia, korunosia, renkaita kalotteja, mikäli käytät

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio

5.3 Ensimmäisen asteen polynomifunktio Yllä olevat polynomit P ( x) = 2 x + 1 ja Q ( x) = 2x 1 ovat esimerkkejä 1. asteen polynomifunktioista: muuttujan korkein potenssi on yksi. Yleisessä 1. asteen polynomifunktioissa on lisäksi vakiotermi;

Lisätiedot

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kaapeli on arvokas tuote. Kaapelin kuljetuspakkaus on yleensä kela. Paksut laipat voivat vaikuttaa särkymättömiltä, mutta yli neljä tonnia painava kela on suhteellisen

Lisätiedot

Varaavien uunien lämmitysohjeita

Varaavien uunien lämmitysohjeita Varaavien uunien lämmitysohjeita HRRRRR!!! TÄNNEHÄN JÄÄTYY Uunin valmistaja tai muuraaja antaa käyttöohjeet valmistamalleen uunille. Uuden tulisijan lämmitys aloitetaan varovasti. Seuraavat ohjeet on laadittu

Lisätiedot

kokoamiseen tarvittavat osat

kokoamiseen tarvittavat osat RAKENNUSOHJE Kaikki toisen takaiskunvaimentimen kokoamiseen tarvittavat osat 273 Lehden nro 64 mukana sait kaikki toisen takaiskunvaimentimen osat. Näillä osilla voit koota takaiskunvaimentimen ja saat

Lisätiedot

Tervetuloa Sampokurssille!

Tervetuloa Sampokurssille! Tervetuloa Sampokurssille! Punk on 1970-luvulla syntynyt rockin tyyli, nuoriso- tai vastakulttuuri, johon on usein yhdistetty anarkistisesti sävyttynyt arvomaailma ja elämäntapa. Punk-kulttuuriin kuuluu

Lisätiedot

Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa

Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa Aloitetaan matkamme yllä olevan kuvan osoittaman muistomerkin luota. Pohditaan ensin hetki Lappeenrannan ja linnoituksen historiaa: Lappeenrannan kaupungin historia

Lisätiedot

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE 1. PAINUMA 2. ULOSVAIMENNUS 3. HIDAS SISÄÄNVAIMENNUS 4. NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 5. MITÄ ISKUNVAIMENNIN ON 6. HIDAS vs NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 1. PAINUMAN ASETTAMINEN

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 21 - Audio - osa 1. paperikassi paperikassi, ostoskassi

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 21 - Audio - osa 1. paperikassi paperikassi, ostoskassi Oppitunti 21 - Audio - osa 1 1 paperikassi paperikassi, ostoskassi kaksi ostoskassia ostoskärry monta ostoskärryä ostoskori Ostoskori on tyhjä. Ostoskorissa ei ole mitään. laatikko Laatikko on tyhjä. Laatikossa

Lisätiedot

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME?

Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Kuolemmeko JÄTTEISIIMME? Mieti ensin kaksi kertaa heitätkö roskat luontoon. Tiesitkö, että yksi veteen heitetty tupakka saastuttaa 7 litraa vettä? Kuolemmeko jätteisiimme? Kännykkä vaihtoon uutta ostattaessa,

Lisätiedot

WSC7 analysointia. 24.2.2013 Vanha-Ulvila

WSC7 analysointia. 24.2.2013 Vanha-Ulvila WSC7 analysointia 24.2.2013 Vanha-Ulvila Rastiväli 1 Lyhin valinta on sininen Sininen vai Punainen: sininen voi olla pari sekuntia nopeampi. Kesällä keltainen oikaistaisiin katkoviivalla merkittyä reittiä

Lisätiedot

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA LILJOJEN VALMISTAMINEN SOKERIMASSASTA TAI MARSIPAANISTA Ota muotilla kuvio kaulitusta sokerimassasta. Pyöritä myös kukalle keskusta ja laita siihen koristeeksi heteitä ja emejä.

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot