PÄIVÄTYÖKERÄYS POWER POINT -ESITYS JA KOULUTUKSEN KATASTROFI-VIDEO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄIVÄTYÖKERÄYS POWER POINT -ESITYS JA KOULUTUKSEN KATASTROFI-VIDEO"

Transkriptio

1 MATERIAALEJA OPPITUNNEILLE TUNNIN ALUSTUS Heijasta seinälle kreikan kielen aakkoset minuskelein (pienin kirjaimin). Jaa nuorten ryhmä kahteen osioon ja pyydä kumpaakin ryhmää valitsemaan joukostaan yksi vapaaehtoinen ryhmän opettajaksi. Opettajalla on viisi minuuttia aikaa opettaa ryhmälle kreikan kielen aakkoset, jonka jälkeen hän antaa oppilaille itse valitsemansa lauseen kirjoitettavaksi kreikan kielellä. Oppilailla on kaksi minuuttia aikaa kirjoittaa lause. He voivat käyttää taululle heijastettuja kirjaimia hyväkseen. Harjoitus puretaan lukemalla lauseet ääneen. Kysy opettajalta, miltä hänestä tuntuu opettaa asiaa, joka on itselle vieras. Kysy oppilailta, miltä heistä tuntui opetella asiaa, jota opettaja ei osaa opettaa. PÄIVÄTYÖKERÄYS POWER POINT -ESITYS JA KOULUTUKSEN KATASTROFI-VIDEO Käykää läpi päivätyökeräyksen power point esitys. Esityksessä on linkki Koulutuksen katastrofi-videoon. Katsokaa yhdessä video ja keskustelkaa sen pohjalta ensin seuraavista asioista: - Mitkä tekijät ovat syynä koulutuksen katastrofiin? - Miksi on tärkeää, että opettajilla on riittävä koulutus? - Mitä ajatuksia sinulle videosta herää? Mitä mieleesi nousee ongelmista ja ratkaisuista? Tässä on myös suora linkki videoon: https://www.youtube.com/watch?v=3p73klsaypy HUOM! Videolla miesääni kertoo näin: Maailman 650 miljoonasta lapsesta vain 250 miljoonaa oppii kunnolla lukemaan, laskemaan tai kirjoittamaan. Videoon on tullut virhe. Oikea tieto on näin: Maailman 650 miljoonasta lapsesta 250 miljoonaa ei opi kunnolla lukemaan, laskemaan tai kirjoittamaan. Tämän jälkeen keskustelkaa Power Point esityksen pohjalta mm. seuraavista asioista: - Millainen on hyvä opettaja? - Minkälainen on hyvä koululuokka ja koulu? - Mistä johtuu, että Suomessa on hyvät koulut ja opettajat? - Minkälainen olisi oma elämä 10 vuoden päästä, jos koulussa ei olisi oppinut mitään (ei lukemaan, ei laskemaan)? - Mitä sinä teet 5/10/15 vuoden kuluttua? Mitä luulet, että ikätoverisi kehitysmaassa tekee 5/10/15 vuoden kuluttua? Miten erilainen elämä hänellä on? Mikä koulun vaikutus on tässä? - Mitä me voimme tehdä, jotta kehitysmaiden nuorille saadaan hyvä opettaja mielikuvitusopettajan tilalle? TOSITARINOITA MAAILMALTA Tutustukaa internetsivuilla Nisreen Al-Monsourin ja Sirkustyttö Fatiman tarinoihin (löytyvät myös liitteenä) sekä katsokaa sieltä Koulu keskellä konfliktia -kuvakertomus. Tämän jälkeen keskustelkaa luokassa kertomuksista, alla olevien kysymysten johdattelemana. Kysymyksiä keskusteluun Nisreen Al-Monsouri 1. Miksi on tärkeää, että erityisesti tytöt pääsevät kouluun? 2. Miksi on tärkeää kouluttaa myös äitejä? Koulu keskellä konfliktia kuvakertomus 1. Mikä tekee opettamisesta haasteellista? 2. Minkälaisia toiveammatteja lapsilla on? Sirkustyttö Fatima 1. Miksi pakolaisleirillä on aloitettu sirkustoimintaa?

2 2. Minkälainen on Fatiman normaali päivä pakolaisleirillä? 3. Mitä ajatuksia sinulle herää Fatiman kertomuksesta? Mitä mieleesi nousee ongelmista ja ratkaisuista? Nisreen Al-Monsour Pakolaisleirin opettaja pitää tytöt oppimassa Tyttöjen lukutaitotunti on lopuillaan Za atrin pakolaisleirillä Pohjois-Jordaniassa. Opettaja Nisreen Al- Monsour, 33, ja teini-ikäiset tytöt istuvat muovituoleilla ison muovipöydän ääressä noin 30 neliömetrin suuruisessa parakissa, joka toimii luokkahuoneena Kirkon Ulkomaanavun aidatulla alueella. Lukutaitokurssin tytöt, iältään viidestätoista ylöspäin, eivät ole käyneet koulua Syyriassa eivätkä osaa lukea ja kirjoittaa. Neljän kuukauden kurssi valmistaa heitä koulunkäyntiin osa tytöistä jatkaa kurssin käytyään oppimista jossakin pakolaisleirin kolmesta koulusta. Osa menee naimisiin. Minä varmaankin menen! huutaa yksi tytöistä. Häntä nuhdellaan nauraen, että eikös tuollaisten asioiden kertomista pitäisi ujostella. Todellisuutta kuitenkin on, että Za atrin pakolaisleirillä moni tyttö naitetaan hyvin nuorena. Vanhemmat pelkäävät tyttöjen turvallisuuden puolesta leiriolosuhteissa ja avioliiton katsotaan tuovan turvaa. Avustustyöntekijät ovat myös kuulleet tapauksista, joissa leiriltä on tultu ostamaan nuoria tyttöjä vaimoiksi muihin arabimaihin. Mutta opettaja haluaisi tyttöjen käyvän koulua. Mahdollisimman monen ja mahdollisimman pitkään. Jos tyttö ei ole koulussa, hän tekee kotitöitä, laittaa ruokaa ja hakee vettä. Jopa 9-10-vuotiaat tytöt ovat vastuussa kotitöistä ja pikkusisaruksista, ja se on liian iso vastuu sen ikäiselle lapselle, Nisreen Al-Monsour sanoo. Kaikkein tärkeintä on kouluttaa äitejä, Al-Monsour sanoo. Koulutettu äiti haluaa kouluttaa lapsensakin. Kirkon Ulkomaanavun opettajat pakolaisleirillä etsivät itse oppilaat kursseille. Al-Monsour on käynyt puhumassa jokaisen tytön vanhempien kanssa, vakuuttanut olevansa itse vastuussa tytöistä kurssin ajan ja saavuttanut vanhempien luottamuksen.

3 Kerron lukutaidon hyödyistä. Kun osaa lukea, tietää, mitä resepteissä tai vaikka meikkituotteissa lukee. Ja voi lukea itse Koraania moni vanhempikin nainen on tullut lukutaitokurssille oppiakseen lukemaan Koraania, Nisreen Al-Monsour kertoo. Al-Monsour on pidetty ja arvostettu opettaja, jota vanhemmat tulevat kiittämään kurssin jälkeen, hänet tuntevat Ulkomaanavun paikalliset työntekijät kertovat. Oppilailleen hän on roolimalli ja uskottu. Jos tytöillä on ongelmia, he kertovat niistä opettajalle. Nisreen Al-Monsour myös saa tytöt pidettyä oppimassa. Yhtä tämänkin kurssin tytöistä on käyty kosimassa neljä kertaa kurssin aikana ja Al-Monsour on joka kerta saanut työn vanhemmat kieltämään naimisiinmenon. Sotatilanne muuttaa usein ihmisten käytöstä. Sallittujen ja kiellettyjen asioiden rajat alkavat liikkua. Sekä Al- Monsourin että leirin muiden opettajien mukaan sota ja pakolaiselämän rankkuus näkyvät Za atrin lapsissa. Ennen sotaa syyrialaislapset kunnioittivat opettajia, mutta nyt raja hyvän ja huonon käytöksen välillä ei ole enää selvä. Oppilaat ovat töykeitä. Nisreen Al-Monsour pakeni Syyriasta reilu vuosi sitten. Kotimaassa Al-Monsour työskenteli kuvaamataidon ja englannin opettajana. Käynnissä oleva kurssi on neljäs hänen pitämänsä lukutaitokurssi. Hänen aloitteestaan ennen kolmen kuukauden pituinen kurssi on nyt nelikuinen. Hyvä opettaja on kärsivällinen. Hän välittää aidosti oppilaistaan ja on valmis tekemään paljon työtä heidän edistymisensä eteen, Al-Monsour vastaa kysyttäessä hyvän opettajan ominaisuuksia. Yksi tytöistä käy kuiskaamassa jotakin Al-Monsourin korvaan. Tytöt haluaisivat, että kurssiaikaa pidennettäisiin kahdesta tunnista neljään tuntiin päivässä, hän sanoo hymyillen. Teksti: Ulla Kärki Kuva: Ville Asikainen

4 Sirkustyttö Fatima Al-Harirille sirkus on paitsi rakas harrastus myös työ, josta saatu pieni palkka on tärkeä osa perheen tuloja. Sirkusharjoitukset paitsi parantavat nuorten fyysistä kuntoa, myös kohottavat itsetuntoa ja luottamusta toisiin ihmisiin. Fatima Al-Hariri,19, sovittaa pellen peruukkia ja punaista nenää, katsoo itseään peilistä ja purskahtaa hervottomaan nauruun. Klovnin tarvikkeet ovat tuliainen Fatiman sirkusopettajalta,suomalaisessa sosiaalisen sirkuksen yhdistyksessä Magentassa työskentelevältä Sarah Hudsonilta, joka on tullut käymään Za atrin pakolaisleirillä. Sirkustoiminta on ollut Fatimalle pelastus leirin ikävässä arjessa. Hän tuli mukaan sirkustoimintaan kun Kirkon Ulkomaanapu aloitti ryhmät Pohjois-Jordaniassa sijaitsevalla leirillä keväällä Nyt hän on yksi kolmesta tyttöryhmän vetäjästä, sillä viime marraskuun puolivälistä lähtien tunnit ovat pyörineet syyrialaisohjaajien johdolla. Sirkustoiminta pakolaisleirillä kuulostaa ehkä oudolta. Se on kuitenkin hyvä tapa purkaa sekä sodan traumoja että energiaa, jota nuoriin patoutuu kun leirillä on pakko elää pienissä tiloissa. Sirkustemput ovat hyvää liikuntaa ja temput saavat nauramaan ja unohtamaan sodan ja pakolaisuuden. Erityisen suuri merkitys sirkusharjoituksilla on leirin tytöille, joiden arki on vielä rajatumpaa kuin pojilla. Useimmat vanhemmat haluavat olla varmoja tyttäriensä turvallisuudesta eivätkä päästä heitä kulkemaan leirillä mihinkään. Jos ei olisi sirkusta, olisin koulun jälkeen aina vain kotona, Fatima Hariri sanoo. Hänen perheensä kotina on kaksi noin kymmenen neliön parakkia Za atrin leirin alueella numero kaksi. Perhe saapui leirille vuosi ja yhdeksän kuukautta sitten. Meidän piti tulla tänne vain viikoksi, mutta emme päässeet enää takaisin, koska armeija oli piirittänyt kylämme. Kävely rajalle kesti neljä tuntia ja sitten pääsimme autolla leirille. Saimme teltan ja patjoja. Oli elokuu, aurinko paahtoi, ja meidän piti äkkiä pystyttää teltta suojaksi auringolta. Itkin silloin todella usein, koska hiekkapöly likasi kaiken heti, kun olimme siivonneet. Pakolaisleiri on rakennettu keskelle autiomaata. Hiekkapöly on aiheuttanut niin paljon terveysongelmia, että Jordanian valtio on levittänyt maahan karkeaa soraa. Leirin päätiet on asvaltoitu. Kuuman kesän jälkeen autiomaahan tulee kylmä talvi. Fatiman perhe ehti onneksi saada teltan tilalle parakin ennen talven tuloa. Suurin osa teltoista on nyt pystytty vaihtamaan pieniin parakkeihin, jotka suojaavat kylmyydeltä, sadevedeltä, hiekkapölyltä ja lumelta.

5 Oikeastaan meidän olisi pitänyt saada kaksi parakkia, sillä perheessämme on kahdeksan jäsentä, Fatiman äiti Latifah Uthman Al-Hariri toteaa. Toinen parakki ostettiin omalla rahalla ja nyt siinä nukkuvat perheen tytöt. Ensimmäinen parakki toimii olohuoneena ja vanhempien makuuhuoneena, pojat nukkuvat vieressä olevassa sedän perheen parakissa ja parakkien välissä on katettu ulkoeteinen, jossa on kolmen perheen yhteinen pesukone. Vaikka sementin tuominen leirille on periaatteessa kiellettyä puoli miljoonaa syyrialaispakolaista vastaanottanut Jordania ei haluaisi, että tälle leirille tulee pysyviä rakennuksia sääntöä rikotaan. Perheen miehet ovat valaneet eteistilaan, keittiöön ja kylpyhuonetilaan lattian sementistä. Perheen vaatimaton asumus on yksinkertaisine vessoineen ja suihkuineen leiriolosuhteiden parhaasta päästä. Emme ymmärtäneet, miten onnellisia olimme kotona Syyriassa, ennen kuin tulimme tänne. Olimme täysin omavaraisia. Meillä oli pieni talo ja pihassa kasvimaa ja hedelmäpuita, Fatima ja äiti kertovat ja molempien kasvoille nousee haikea hymy. Monikaan pakolaisista ei pidä siitä, että joutuvat elämään avustusten varassa. Myös Fatima Haririn mielestä ainoa asia, jonka maailma voisi heille antaa, olisi päästä takaisin Syyriaan. Fatiman päivät pakolaisleirillä noudattavat jo tutuksi käynyttä kaavaa. Hän herää aamun sarastaessa, opiskelee vähän käynnissä on hänen viimeinen kouluvuotensa syö yhdessä perheen kanssa aamiaista, pesee hampaat, laittaa huivin päähän ja lähtee kouluun. Tyttöjen kouluvuoro on aamukahdeksasta puoli yhteen, sen jälkeen Unicefin kouluteltat valloittavat pojat. Fatima arvostaa mahdollisuutta käydä leirillä koulua, mutta suree sitä, että koulupäivät ovat lyhyitä, kuri ei ole yhtä hyvä kuin kotona, ryhmät ovat isoja ja osa kirjoista puuttuu. Reputin englannissa, koska en saanut kirjoja. Koulun jälkeen Fatima käy kotona vaihtamassa vaatteet ja lähtee sitten pitämään sirkustuntia. Hän leiskauttaa varman käsilläseisonnan ja on äkkiä vapautuneen ja onnellisen näköinen. Kun koulu loppuu, minulla on kai enää vain sirkus. Kotona Fatima pakottaa kaikki meidätkin harjoittelemaan sirkustemppuja, Latifah Hariri sanoo hymyillen. Ainakaan toistaiseksi Pohjois-Jordaniassa sijaitsevalta Za atrin pakolaisleiriltä ei ole päästetty nuoria Jordaniaan opiskelemaan. Koulunsa päättävät nuoret ovat jääneet tyhjän päälle, odottamaan sodan loppumista. Iltaisin perhe syö ilta-aterian ja istuskelee yhdessä olohuoneen patjoilla televisiota katsellen. Piirrettyjä lapsille, Al-Jazeeran ja CNN:n uutisia aikuisille. Kun Fatima ja häntä vuotta nuorempi siskonsa Iman käyvät nukkumaan, he ottavat huoneensa patjapinosta kaksi patjaa päällekkäin, sijaavat ympärille villahuovan kuin lakanaksi ja ottavat kaksi huopaa peitoksi. Kaikki elämässäni on muuttunut. Za atrin leiri on tällä hetkellä noin ihmisen koti. Kaiken kaikkiaan yhdeksän miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan joko naapurimaihin tai turvallisempaan paikkaan kotimaansa sisällä. Yli puolet pakolaisista on lapsia ja nuoria. Jordanian puolesta miljoonasta syyrialaispakolaisesta kouluikäisiä on Heistä vain käy koulua. On vaara, että koulun väliin jättäneistä syntyy menetetty sukupolvi, vaikka juuri näiden nuorten pitäisi joskus korjata sisällissodan tuhot. Muiden avustusjärjestöjen huolehtiessa pakolaisten perustarpeista Kirkon Ulkomaanavun tehtävänä on nuorten henkinen jaksaminen ja toimeentulomahdollisuudet. Sirkuskoulun lisäksi Ulkomaanapu järjestää nuorille lukutaitokursseja, englannin kielen kursseja, ATK-opetusta, kännykänkorjauskursseja, kampaajan ja parturinkoulutusta, näytelmäkerhoja ja jalkapalloa. Teksti : Ulla Kärki Kuva: Ville Asikainen

6 LAPSEN OIKEUKSIEN SOPIMUS Tutustukaa Lapsen oikeuksien sopimukseen ja sieltä nousevaan oikeusperustaiseen ajatteluun erityisesti 28. artiklan Oikeus käydä koulua merkitykseen. Mikä voisi estää tämän? Mitä kaikkea se tarkoittaa? Miksi on päädytty tällaiseen oikeuteen? Lapsen oikeuksien sopimus löytyy mm. Finlexin sivuilta: Artikla 28 löytyy alta: 28 artikla 1. Sopimusvaltiot tunnustavat jokaisen lapsen oikeuden saada opetusta, ja toteuttaakseen tämän oikeuden asteittain ja yhtäläisesti kaikille ne erityisesti: a) tekevät pakolliseksi perusasteen koulutuksen, jonka tulee olla maksutta kaikkien saatavilla; b) tukevat erilaisten keskiasteen koulutusmuotojen kehittämistä, mukaan luettuina opinto- ja ammatinvalinnanohjaus, saattavat ne jokaisen lapsen ulottuville ja ryhtyvät tarkoituksenmukaisiin toimenpiteisiin, kuten maksuttoman opetuksen käyttöönottamiseen ja taloudellisen tuen antamiseen sitä tarvitseville; c) saattavat kaikin tarkoituksenmukaisin keinoin korkea-asteen koulutuksen kaikkien ulottuville heidän kykyjensä perusteella; d) tuovat opetukseen ja ammattikoulutukseen liittyvän tiedon ja ohjauksen kaikkien lasten saataville ja ulottuville; e) ryhtyvät toimenpiteisiin koulunkäynnin säännöllisyyden edistämiseksi ja koulunkäynnin keskeyttämisen vähentämiseksi. 2. Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin tarkoituksenmukaisiin toimenpiteisiin taatakseen, että kurinpito kouluissa tapahtuu tavalla, joka on lapsen ihmisarvon mukaista ja sopusoinnussa tämän yleissopimuksen kanssa. 3. Sopimusvaltiot edistävät ja kannustavat kansainvälistä yhteistyötä koulutukseen liittyvissä asioissa pyrkien erityisesti poistamaan tietämättömyyden ja lukutaidottomuuden koko maailmasta ja helpottamaan tieteellisen ja teknisen tiedon sekä nykyaikaisten opetusmenetelmien hyödyntämistä. Tässä kiinnitetään erityistä huomiota kehitysmaiden tarpeisiin.

Tulevaisuus. uusiksi 2 2012. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Lapsen kasvatus ei vaadi ihmetekoja

Tulevaisuus. uusiksi 2 2012. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Lapsen kasvatus ei vaadi ihmetekoja Tulevaisuus uusiksi 2 2012 Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Lapsen kasvatus ei vaadi ihmetekoja Apua Syyriasta paenneille lapsille Lapsityöläisestä kasvoi auttaja PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Palasin juuri

Lisätiedot

Opettajanopas syrjinnän estämiseen

Opettajanopas syrjinnän estämiseen Opettajanopas syrjinnän estämiseen Lähdemateriaalista toimittanut: Mari Hakojärvi Käännökset: Milla Mäkinen, Saija Ohtonen Taitto: Point Panic Kuvat: UNICEF Kannen kuva: UNICEF/ Alpine Fund/ Garth Willis

Lisätiedot

KATASTROFIN AINEKSET PELKÄSTÄÄN AFRIKASTA PUUTTUU MILJOONA OPETTAJAA. IDEOITA SEURAKUNTATYÖHÖN

KATASTROFIN AINEKSET PELKÄSTÄÄN AFRIKASTA PUUTTUU MILJOONA OPETTAJAA. IDEOITA SEURAKUNTATYÖHÖN KATASTROFIN AINEKSET PELKÄSTÄÄN AFRIKASTA PUUTTUU MILJOONA OPETTAJAA. IDEOITA SEURAKUNTATYÖHÖN SISÄLLYS Koulutuksen katastrofi...3 Mitkä Katastrofin ainekset?...4 Ota kampanjamateriaali käyttöösi...7 Hyvödynnä

Lisätiedot

Tulevaisuus uusiksi 2 2014

Tulevaisuus uusiksi 2 2014 Tulevaisuus uusiksi 2 2014 Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Lapselle ei mikään ole liian lapsellista Lionel selvisi Ebolasta Kalgacal pääsi pois lapsityöstä Hyvä lukija JUHLIMME YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen

Lisätiedot

Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan

Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan Tulevaisuus uusiksi 2 2011 Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Kun lapsi tuntee olevansa

Lisätiedot

TULEVAISUUS UUSIKSI. Perhe- ja psykoterapeutti Pirjo Kiiskinen: Okei-vanhempi kuuntelee lasta oikeasti

TULEVAISUUS UUSIKSI. Perhe- ja psykoterapeutti Pirjo Kiiskinen: Okei-vanhempi kuuntelee lasta oikeasti TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2014 Perhe- ja psykoterapeutti Pirjo Kiiskinen: Okei-vanhempi kuuntelee lasta oikeasti Köyhyys ajoi Shantonan lapsityöläiseksi Apumme tavoittaa Syyrian lapset ja äidit PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa

Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa Opettajalle: Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa Kaikilla ihmisillä riippumatta siitä, missä he elävät, mitä ikäryhmää tai kansallisuutta he edustavat on sama ihmisarvo ja samat perustarpeet.

Lisätiedot

Opettajan opas - JOHDANTO

Opettajan opas - JOHDANTO Opettajan opas - JOHDANTO Opettajan oppaan johdanto Jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa. YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, 14.

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUDET TOIMINNALLISESTI

LAPSEN OIKEUDET TOIMINNALLISESTI LAPSEN OIKEUDET TOIMINNALLISESTI Opas kasvattajalle Opas on tuotettu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Suomen UNICEFin yhteishankkeessa Lapsen oikeudet toiminnallisesti! (2012-2014), jossa

Lisätiedot

TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2012. Apua Sahelin lapsille. Samsam pääsi kouluun Shafali saa olla lapsi jälleen

TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2012. Apua Sahelin lapsille. Samsam pääsi kouluun Shafali saa olla lapsi jälleen TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2012 Apua Sahelin lapsille Samsam pääsi kouluun Shafali saa olla lapsi jälleen PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Apusi muuttaa maailmaa. Pelastakaa Lasten selvityksen* mukaan yhä useampi maailman

Lisätiedot

Opas lapsen oikeuksiin

Opas lapsen oikeuksiin Opas lapsen oikeuksiin LUOKILLE 7-9, LUKIOIHIN JA AMMATTIKOULUIHIN Lähteet: A Peace Child International Project: Stand Up Speak Out -A Book About Children s Rights. 2002. Lähdemateriaalista toimittanut:

Lisätiedot

Minun Vuoroni Voittaa Erinomaisuuden Salaisuudet

Minun Vuoroni Voittaa Erinomaisuuden Salaisuudet Minun Vuoroni Voittaa Erinomaisuuden Salaisuudet HENKILÖKOHTAISEN SAAVUTUKSEN TYÖKIRJA Auttaa sinua oppimaan miten voit päästä huippusuorituksiin noudattamalla periaatteita, joka ovat naurettavan yksinkertaisia!

Lisätiedot

Sanansaattajien radiotyö Intiassa

Sanansaattajien radiotyö Intiassa 1 / 7 Sanansaattajien radiotyö Intiassa (Tv-työstä on erillinen esitys.) PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kolme kuuntelijakertomusta Intiasta (4:50) Ohjeeksi: Kopioi powerpoint-esitys ja video tikulta

Lisätiedot

LAPSUUTENI KEHITYSMAASSA. Kouluttajan opas

LAPSUUTENI KEHITYSMAASSA. Kouluttajan opas LAPSUUTENI KEHITYSMAASSA Kouluttajan opas JOHDANTO SISÄLLYS JOHDANTO 2-3 LASTEN TARINOITA, FAKTAA JA KESKUSTELUA - KÄYTÄNNÖN VIHJEITÄ ESITELMÄN PITÄMISEEN VINKKAA TOIMITTAJAA! - KEHITYSKYSYMYSTEN ESILLETUOMINEN

Lisätiedot

Älkää säästäkö tyhmästi lastenne kustannuksella

Älkää säästäkö tyhmästi lastenne kustannuksella Älkää säästäkö tyhmästi lastenne kustannuksella Lasten ja nuorten mielipiteitä hallituksen rahankäytöstä. Älkää säästäkö tyhmästi lastenne kustannuksella Lasten ja nuorten mielipiteitä hallituksen rahankäytöstä.

Lisätiedot

TEKOJA-KAMPANJA 2015: NUORET JA VÄKIVALTAINEN RADIKALISOITUMINEN

TEKOJA-KAMPANJA 2015: NUORET JA VÄKIVALTAINEN RADIKALISOITUMINEN TEKOJA-KAMPANJA 2015: NUORET JA VÄKIVALTAINEN RADIKALISOITUMINEN Materiaalipaketti 1 SISÄLLYS: 1. Nuoret ja väkivaltainen radikalisoituminen...4 2. Miten väkivaltaista radikalisoitumista ennaltaehkäistään?...6

Lisätiedot

TOIMINNALLISIA TEHTÄVIÄ OPETUKSEEN

TOIMINNALLISIA TEHTÄVIÄ OPETUKSEEN TOIMINNALLISIA TEHTÄVIÄ OPETUKSEEN Suomen UNICEF 2013 Kopiointi sallittu opetuskäyttöön Lähdemateriaalista toimittanut Jonna Niiniaho Toimitus Sari Ahola, Hanna Hämäläinen ja Ari Paloniemi Kuvitus Pauliina

Lisätiedot

Erilaiset päivät. Lasten arkea Nepalissa. Oppimateriaalia alakouluihin

Erilaiset päivät. Lasten arkea Nepalissa. Oppimateriaalia alakouluihin Erilaiset päivät Lasten arkea Nepalissa Oppimateriaalia alakouluihin 1. Johdanto 1. Johdanto 2. Lämmitellään orientoidutaan aiheeseen 3. Mistä tässä on kyse? syvemmälle aiheeseen Arkipäivien vertailua

Lisätiedot

Lastenkasvatuksesta ja vanhemmuudesta

Lastenkasvatuksesta ja vanhemmuudesta Somalinkielinen kasvatusvihkonen vanhemmille Lastenkasvatuksesta ja vanhemmuudesta Sinun tehtäväsi on hakea neuvoa, sillä neuvo ei hae sinua Somalialainen sananlasku SISÄLLYS ALKUSANAT 1. LAPSI KASVAA

Lisätiedot

OIKEESTI! Menetelmäopas lapsen oikeuksien käsittelyyn kouluissa

OIKEESTI! Menetelmäopas lapsen oikeuksien käsittelyyn kouluissa OIKEESTI! Menetelmäopas lapsen oikeuksien käsittelyyn kouluissa 1 Sisällys Johdanto 3 Käyttöohje 4 Mikä ihmeen LOS? 4 Orientoidutaan 5 Mikä kantaa tulevaisuuteen? 5 Lapsidomino 5 Bingo 6 Lapsen oikeudet

Lisätiedot

Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015

Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015 Wilma- keskustelu lasten kännykän ja netin käytöstä - Yhteenveto 2/2015 Hyvät Hakalan koulun oppilaiden vanhemmat! Aiemmin syksyllä Wilmassa käytiin keskustelua lasten tietokoneiden, kännyköiden ja muiden

Lisätiedot

Opas lapsen oikeuksiin

Opas lapsen oikeuksiin Opas lapsen oikeuksiin LUOKILLE 3-6 Lähdemateriaalista toimittanut: Veera Videnius Toimituskunta: Inka Hetemäki, Hanna Hämäläinen, Aino Sarkia ja Tanja Suvilaakso. Painopaikka T-Print Ky, Hyvinkää Taittaja:

Lisätiedot

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas!

Juuso. Kirje isoäidille. Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä. Hei mummi rakas! Kirje isoäidille Elsa Kivinen Mäntymäentie 13 30600 Jyväskylä Hei mummi rakas! Mitä teille kuuluu? Meille kuuluu hyvää, vaikka ensi viikko on kyllä aika jännittävä. Minulla alkaa uusi koulu. Olen samassa

Lisätiedot

Taina Mäenpää ja Sari Rautiainen. Itte 1

Taina Mäenpää ja Sari Rautiainen. Itte 1 Taina Mäenpää ja Sari Rautiainen Itte 1 Sisällysluettelo 1. Mikä Itte-kansio on? 2. Välimerkkitehtävät 3. Kirjoitustehtävät a. Kuvasta kirjoittaminen b. Otsikosta kirjoittaminen 4. Luetun ymmärtämisen

Lisätiedot

ROKPAn lastenkodin historiaa Nepalissa Lastenkoti nyt >

ROKPAn lastenkodin historiaa Nepalissa Lastenkoti nyt > ROKPAn lastenkodin historiaa Nepalissa Lastenkoti nyt > Matkailuesitteet eivät kerro, että Nepalin kuningaskunta on maailman kuuden köyhimmän maan joukossa. Yli puolet 23 miljoonasta asukkaasta elää köyhyysrajan

Lisätiedot

lapsen oikeuksien kymppi

lapsen oikeuksien kymppi lapsen oikeuksien kymppi Globaalikasvatuksen opetuskokonaisuus 5. 6. luokan opetukseen Eeva Ervamaa Anna-Kaisa Hiedanniemi Virve Turunen Eeva Ervamaa Anna-Kaisa Hiedanniemi Virve Turunen Toimitus Eeva

Lisätiedot

Diakoniarastirata innostava tapa kertoa diakoniasta ja etiikasta

Diakoniarastirata innostava tapa kertoa diakoniasta ja etiikasta Diakoniarastirata innostava tapa kertoa diakoniasta ja etiikasta Sisällys: Käyttäjälle 1. Rasti Virkistä vanhusta 2. 3. 4. 5. 6. 1. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Rasti Halloo! Rasti Mummoilla on asiaa Rasti

Lisätiedot

Lapsisotilaat. kuva: library.thinkquest.org. Ranuan kr. Kansanopisto 2013-2014 KL Hanna Lohi ja Aino-Maria Holmström

Lapsisotilaat. kuva: library.thinkquest.org. Ranuan kr. Kansanopisto 2013-2014 KL Hanna Lohi ja Aino-Maria Holmström Lapsisotilaat kuva: library.thinkquest.org Ranuan kr. Kansanopisto 2013-2014 KL Hanna Lohi ja Aino-Maria Holmström Sisällysluettelo Johdanto...2 Mitä ovat lapsisotilaat?...3 Mistä näitä lapsisotilaita

Lisätiedot

KUMMINA OLET KORVAAMATON Kummiryhmien toiminta Suomen evankelis-luterilaisissa seurakunnissa

KUMMINA OLET KORVAAMATON Kummiryhmien toiminta Suomen evankelis-luterilaisissa seurakunnissa KUMMINA OLET KORVAAMATON Kummiryhmien toiminta Suomen evankelis-luterilaisissa seurakunnissa Kirsi Salmela Opinnäytetyö, syksy 2012 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Itä, Pieksämäki Sosiaalialan koulutusohjelma

Lisätiedot

Tulevaisuus. uusiksi. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Lapsi tarvitsee rakastavia katseita

Tulevaisuus. uusiksi. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Lapsi tarvitsee rakastavia katseita Tulevaisuus uusiksi 2 2013 Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Lapsi tarvitsee rakastavia katseita Apumme tavoitti Wardan perheen Carolyne selviytyi vaikeuksista voittajana PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Kiitos,

Lisätiedot