VALINNAISAINEET. 9. luokat. Seinäjoen Yhteiskoulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALINNAISAINEET. 9. luokat. Seinäjoen Yhteiskoulu 2014-2015"

Transkriptio

1 3 VALINNAISAINEET 9. luokat Seinäjoen Yhteiskoulu

2 SEINÄJOEN YHTEISKOULU Opinto-ohjaus HEJ, RSY 4 Hyvät 8. luokkalaiset vanhempineen! Sydämellisesti tervetuloa Valinnaisaineiden ja koulun esittelytilaisuuteen Seinäjoen Yhteiskouluun (os. Tuomikatu 6) torstaina 23.1 klo Jokainen voi käydä itselleen sopivana aikana. Opettajat esittelevät luokissa valinnaisaineita ja valinnaiskursseja. He kertovat aineen opiskelusta ja vastaavat mielellään kaikkiin koulunkäyntiin liittyviin kysymyksiin. Rehtorilta voi illan aikana kysellä mitä tahansa koulun toiminnasta ja tavoista. Oppilaanohjaajat opastavat tarvittaessa ainevalinnoissa ja urasuunnittelussa. Seinäjoen Yhteiskoulun pihapiirissä sijaitsevat päärakennus, Honkavaaraksi kutsuttu kiinteistö ja Kivistön koulun kanssa yhteinen erillinen teknisen työn rakennus. Päärakennuksen keskellä ala-aulassa kioskin luona on INFOPISTE, josta saat koulumme kartan suunnistuksen helpottamiseksi. Karttoja jakavat koulumme tukioppilaat, jotka myös neuvovat teitä mielellään. Pysäköintipaikkoja on koulun pihassa ja koulun Tuomikadun puolella. Sisäänkäynti on sisäpihan puolelta. HUOM! RUOKALASSA on liikuntaluokkien varainhankintapuffee: 2 kahvi / mehu / tee ja pulla / kakunpala Osoite Tuomikatu Seinäjoki Puhelin (06) opo Joensuu ja (06) opo Sysilampi (06) rehtori Noponen (06) kanslia (06) opettajainhuone Telefax (06)

3 Tämän kirjasen tarkoitus on kertoa Seinäjoen Yhteiskoulusta ja sen yhdeksännelle luokalle valittavista oppitunneista. 5 VIISAITA VALINTOJA Koulumme arvot ovat hyvä perusopetus, turvallisuus ja viihtyisyys. Viime vuosina toteutettujen erilaisten kyselyjen perusteella arvot elävät koulumme arjessa erittäin hyvin. Koulun henkilökunta kehittää koulua koko ajan. Oppilaiden ääni kuuluu koulussa lähinnä oppilaskunnan hallituksen, tukioppilaiden ja koulun harrastevastaavien eli hobbareiden kautta. Meillä on koulussa hyvä yhteishenki. Isossa, miltei 600 oppilaan yhteisössä on aina toki parannettavaa. Kutsummekin myös vanhempia yhteistyöhön. Yksi tärkeä tekijä koulun ja kodin yhteistyössä on koulumme vanhempaintoimikunta. Se on keskusteleva foorumi, joka kokoontuu 4-5 kertaa lukuvuoden aikana. Toimikunnassa mukana olevien vanhempien mielestä parasta toiminnassa on se, että sitä kautta saa paljon tietoa koulun toiminnasta ja pystyy tuomaan omia terveisiä teemalla kotona kuultua koulun henkilökunnalle. Tervetuloa mukaan toimintaan! Vielä ehtii. Koteihin jaamme tietoa myös erilaisin tiedottein sekä järjestämme vanhempainiltoja ja vartteja. Koululla on omat kotisivut osoitteessa Omat valinnat kannattaa miettiä tarkasti. Tärkeintä on oma innostus ja mahdolliset tulevaisuuden haaveet. Vanhempien kannattaa tuoda mielipiteensä julki mutta antaa nuoren itse valita. Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan tee valintoja vain kavereiden mukaan. Siis, viisaita valintoja! Valinnat Yhdeksännelle luokalla oppilaat voivat valita kaksi valinnaistuntia viikossa. Kahdeksannelta luokalta jatkuvia valinnaisaineita on neljä tuntia viikossa, eli valinnaisten tuntien yhteismäärä on yhdeksännellä luokalla kuusi tuntia. Kuinka valitsen? Valitse seuraavilla sivuilla olevista kursseista itsellesi yksi tai kaksi kurssia siten, että valintojen kokonaismääräksi tulee kaksi tuntia. Tämän lisäksi tee kaksi varavalintaa, koska joissakin aineissa on rajoitettu oppilasmäärä tai jokin kurssi voi jäädä toteutumatta, jos ryhmään ei tule riittävästi oppilaita. Mieti jokainen valintasi ja varavalintasi tarkkaan, sillä ryhmien muodostamisen jälkeen valinnaisten vaihto ei ole mahdollista. Valinnaisaineiden arviointi Kahden vuosiviikkotunnin mittaiset valinnaisaineet arvioidaan numeroin, tätä lyhyemmät merkinnällä hyväksytty/hylätty.

4 Jos haluat kysyä Meidät tavoitat seuraavista puhelinnumeroista: Jari Noponen, rehtori p Leena Myllyniemi, koulusihteeri p Heidi Joensuu opinto-ohjaaja p Raimo Sysilampi opinto-ohjaaja p Opettajainhuoneet p p Tuntijako KAIKILLE YHTEISET AINEET Oppiaine Tunteja keskimäärin/vko Äidinkieli 3 Uskonto 1 Yhteiskuntaoppi 3 Englanti 3 Ruotsi 2 (3) Matematiikka 4 Fysiikka/kemia 2 Biologia/maantiede 3 Kuvaamataito - Musiikki - Liikunta 2 Kotitalous - Tekninen työ /tekstiilityö - Oppilaanohjaus 0,5 Terveystieto 0,5 Kaikille yhteisiä tunteja 24 Valinnaisia tunteja 6

5 VALINNAISKURSSIEN ESITTELYT: Nyt näyttelemään III Teatterista, esiintymisestä ja näyttelemisestä kiinnostuneille. Totutetaan esiintymään yleisön edessä, rohkaistaan itseilmaisuun, tarjotaan teatterielämyksiä. Romaani- ja elokuvakurssi 9.-luokkalaisille, jotka lukevat mielellään kirjoja ja katsovat hyviä elokuvia. Innostaa lukemaan erilaista kirjallisuutta ja katsomaan kriittisesti monenlaisia elokuvia. Tutustutaan erilaisiin romaaneihin, nuortenromaaneista klassikoihin. Katsotaan erityyppisiä elokuvia ja analysoidaan niitä. Keskustellaan ja arvostellaan kokonaisteoksia. Oppilaiden toivomukset otetaan huomioon. 7 Need some extra help? 9.-luokkalaisille, jotka tuntevat tarvitsevansa rohkaisua puhutussa kielessä ja kertausta englannin rakenteissa ja sanastossa. Kurssilla puhutaan englantia monimuotoisesti pelien ja leikkien merkeissä videoiden ja musiikin innoittamina sekä harjoitellaan keskeisiä rakenteita. Be there or be square. Matkalla Euroopassa ja sisältö Tervetuloa mielenkiintoiselle matkalle Eurooppaan tutustumaan eri maiden kieliin ja kulttuureihin erilaisten tehtävien, pelien, musiikin ja TV-ohjelmien avulla! Kohdemaina mm. Saksa, Ranska, Espanja.

6 8 Kurkistus venäjän kieleen 9.-luokkalaisille kielistä kiinnostuneille. Herättää kiinnostus venäjän kieleen ja kulttuuriin Kurssilla opetellaan venäjän kielen aakkoset (kyrilliset kirjaimet) ja saadaan tietoa venäjän kielen rakenteesta ja ääntämisestä. Opitaan tervehtimään venäjäksi ja käymään pieniä keskusteluja venäjän kielellä. Hola Amigos! Kulttuuri- ja oppilasvaihtoa Gironaan (kurssin suoritus osittain kouluaikana, osittain matkalla sekä espanjalaisten vieraiden Suomen vierailun aikana) 9.-luokkalaisille. Kurssille on mahdollista ottaa n. 20 oppilaan ryhmä. Englannin numero on hyvä olla vähintään 7. Tutustuminen Espanjan kieleen ja kulttuuriin sekä vierailu yhteistyökouluun Gironaan. Harjaannuttaa englannin kielen ymmärtämistä, puhumista ja kirjoittamista. Kurssin aikana tutustumme Espanjaan, erityisesti Katalonian alueeseen, Espanjan kulttuuriin ja kieleen. Syys lokakuussa 2014 vierailemme viikon ajan Gironassa. Sekä ennen matkaa että matkan jälkeen olemme yhteydessä sikäläisen Montessorikoulun oppilaiden kanssa. Helmimaaliskuussa 2015 gironalaiset tekevät vastavierailun Seinäjoelle. Hyvä tietää Oppilaat maksavat edestakaisen matkan Seinäjoki Barcelona Seinäjoki itse. Espanjalaiset isännät tarjoavat ruuan, asumisen ja ohjelman. Oppilaat majoittuvat perheissä Gironassa sekä ottavat vastaavasti sikäläisen oppilaan vieraakseen keväällä. Perheen taloudellisen tilanteen vuoksi huoltajalla on mahdollisuus anoa koululta stipendiä ainakin osittain lennon kustannuksiin. Ciao! Buon giorno! Arrivederci! 9.luokkalaisille, jotka haluavat tutustua italian kielen alkeisiin ja kulttuuriin. Kurssilla opetellaan italian kielen alkeita sekä tutustutaan kieleen ja kulttuuriin musiikin ja videoiden tukemana.

7 9 9.-luokkalaisille Matematiikan syventäväkurssi Syventää oppilaiden taitoja ja rutiineja algebrassa. Sisällön painoalueet tarkentuvat oppilaiden kiinnostuksen mukaan. potenssilausekkeet polynomilausekkeet murtolausekkeet yhtälöt Kuvataide ja valokuvaus 9.-luokkalaisille. ja sisältö Opitaan perusteita sekä filmikameran että digikameran käytöstä, kameran ja valokuvan historiasta, kuvasommittelusta ja valojen käytöstä. Tehdään opastetusti valokuvia pimiössä alkaen negatiivikehityksestä aina lopulliseen valokuvaan. Tavoitteena itsenäinen kuvatyöskentely. Oma kamera auttaa ja nopeuttaa jonkin verran työskentelyä. Oppilaitten valokuvista kootaan oma näyttely koululle keväällä. Työtavat Ohjattua kuvausharjoittelua, pimiötyöskentelyä ja kuvankäsittelyä tietokoneella. Mahdollisesti vierailu valokuvanäyttelyssä. HUOM! Jos olet valinnut kuvataidetta jo korista I, et voi valita tätä II-korin kurssia!. (Max. 15 oppilasta / ryhmä pienen pimiön takia.) HUOM! Jos olet valinnut jo 8.luokalla kori I:sta kuva-taidetta, VARAUDU SIIHEN, ETTÄ VALINTASI EI TÄSTÄ II-KORISTA TOTEUDU (tilojen puutteen takia). Valinnainen musiikki 9.-luokkalaisille. ja sisältö Kurssilla harrastetaan musiikkia monipuolisesti soittaen, laulaen ja kuunnellen. Kokeillaan bändi- ja orkesterisoittimien käyttöä, mm. kitaran, basson ja rumpujen soittoa. Kurssin sisältöä voidaan muuttaa oppilaiden kiinnostusten mukaan ja lähtötaso riippuu heidän valmiuksistaan. Tarkoitus on tukea oppilaan musiikillisia harrastuksia ja luoda myönteinen asenne musiikkia kohtaan positiivisten elämysten avulla.

8 10 Näppäräksi tietokoneella 9.-luokkalaisille Käytännön perustietoa tietotekniikasta: perusohjelmistot ja laitteistot. Tutustutaan toimisto-ohjelmistoihin ja ilmaisohjelmiin. Tutustutaan myös muihin laitteistoihin ja käyttöjärjestelmiin: ios, Android ja Linux. Oman koneen ylläpito. HUOM.! Ei niille, joilla on Tietotekniikka 1. korista! Arvostelu Muodin huipulla 9.-luokkalaisille, hyvät perustaidot osaaville tytöille. Tavoitteet Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan itselle haastava asukokonaisuus, esim. juhlapuku tai ratsastusasu. Kurssilla syvennyt luovaan vaatesuunnitteluun. Vaatteen valmistusprosessissa opit esimerkiksi omatoimisuutta ja kokonaisuuden hallintaa. Voit toteuttaa vaatteen sinulle mieluisimmalla tekniikalla tai eri tekniikoita yhdistämällä. Tekninen työ Pro 1 9.-luokkalaisille. Tavoitteet pystyy turvalliseen itsenäiseen työskentelyyn osaa käyttää koneita tarkoituksenmukaisesti ja työturvallisesti ymmärtää tuotteen valmistusprosessin vaiheet osaa arvostaa käsityön perinnettä Kerrataan opittuja ja opetellaan uusia käsityötekniikoita. Työskentelyn lähtökohtana on pääasiallisesti oppilaan oma tarve tuotteeseen. Valmistetaan esim. kaiutin, puukko, lautanen, cd-teline, tv-taso, kynttilätelineet, takkavälineet, penkkipunnerruspenkki, salibandymaali tai korjataan mopoa. HUOM! Jos olet valinnut jo 8.luokalla teknistä työtä tai kone- ja sähköoppia, niin VARAUDU SIIHEN, ETTÄ VALINTASI EI TÄSTÄ II-KORISTA TOTEUDU (tilojen puutteen takia).

9 Tekninen työ Pro 2 2 viikkotuntia. Jos valitset tämän kurssin, älä tällöin valitse muuta. 9.-luokkalaisille. Tavoitteet pystyy turvalliseen itsenäiseen työskentelyyn osaa käyttää koneita tarkoituksenmukaisesti ja työturvallisesti ymmärtää tuotteen valmistusprosessin vaiheet osaa arvostaa käsityön perinnettä Kerrataan opittuja ja opetellaan uusia käsityötekniikoita. Työskentelyn lähtökohtana on pääasiallisesti oppilaan oma tarve tuotteeseen. Valmistetaan esim. kaiutin, puukko, lautanen, cd-teline, tv-taso, kynttilätelineet, takkavälineet, penkkipunnerruspenkki, salibandymaali tai korjataan mopoa. HUOM! Jos olet valinnut 8.luokalla I- korista teknistä työtä tai kone- ja sähköoppia, niin VARAUDU SIIHEN, ETTÄ VALINTASI EI TÄSTÄ II-KORISTA TOTEUDU (tilojen puutteen takia). Numeerinen Kokkikurssi Kehittää aikaisemmin opittuja tietoja ja taitoja ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa. 11 Valmistetaan ateriakokonaisuuksia pääruoka-aineita vaihdellen. Leivotaan erilaisia leivonnaisia. Tarjoillaan antimet kauniisti katetussa pöydässä. Huolehditaan keittiön siisteydestä. HUOM! Jos olet valinnut jo kori I:stä kotitaloutta, niin VARAUDU SIIHEN, ETTÄ VALINTASI EI TÄSTÄ II-KORISTA TOTEUDU (tilojen puutteen takia). Kuntokurssi Oman kunnon kehittämisestä kiinnostuneille tytöille ja pojille. Oppia kuntosaliharjoittelun perusteet sekä säännöllisen kuntoilun merkitys. Puolet tunneista on kuntosaliharjoittelua ja puolet salibandyn sekä muiden pallopelien pelaamista.

10 Liikuntaa monipuolisesti Valmennuksesta, ohjaamisesta ja organisoinnista sekä monipuolisemmista lajitaidoista kiinnostuneille. Oppia valmennuksen, ohjaamisen ja organisoinnin perusteita. Syventää oman lajin sekä mm. telinevoimistelun, temppuilun ja akrobatian taitoja. Nauttia uusien taitojen ja temppujen oppimisesta ja opittujen taitojen onnistumisen fiiliksestä. Tunnit pääosin koulun salissa. Tavoitteena tehdä myös retki Kuortaneen urheiluopistolle ja jääkiekon SM-liigaotteluun. 12 Kehittää fyysistä kuntoa ja piristää mieltä erilaisilla ryhmäliikuntamuodoilla. Antaa virikkeitä oman kunnon hoitamiseen ja tutustuttaa uusiin ryhmäliikuntalajeihin. Kurssi toteutetaan toiveiden mukaan esimerkiksi seuraavilla lajeilla: aerobic, stepaerobic, zumba, vatsa-pakara, pumppi, compact, crosstraining, kahvakuula, kuntosaliharjoittelu, kuntonyrkkeily, spinning, piloxing, pilates, chiball, jättipallojumppa, vesiliikunta, yoga, syvävenyttely, rentoutus. Kurssin tunnit saattavat olla muualla kuin omalla koululla ja sisäänpääsymaksu on mahdollinen jollain tunnilla. Urheiluakatemia 1 -kurssi a Aktiivisesti kilpaurheilua harrastaville oppilaille, jotka urheiluseura on valinnut Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemian valmennusryhmiin. Saada päämäärätietoisille urheilijoille mahdollisuus yhteen aamuharjoitukseen Akatemian mukana. Sykin Fit 9-luokan jumpasta kiinnostuneille oppilaille. Harjoittelu tapahtuu lajivalmentajien johdolla Akatemian harjoituksissa. Kurssille valittavien tulee toimittaa tämän esitteen mukana: seuran suositus /ilmoitus siitä, että oppilas tulee kuulumaan Akatemian valmennusryhmään sekä huoltajan allekirjoittama suostumus. Hakemus on noudettavissa koulun kansliasta tai opoilta. Kouluajan puitteissa oppilaat osallistuvat yhteen akatemian aamuharjoitukseen..

11 Urheiluakatemia 2 -kurssi 13 Urheiluakatemiaan valituille oppilaille suositellaan valittavaksi molemmat Urheiluakatemia-kurssit. Tällöin aamuharjoitus on mahdollinen koulun molemmissa jaksoissa. ja toiminta sama kuin kurssissa 1. a.

12 14 Valintataulukko KORI II Merkitse rastilla (X) oheisista kursseista valintasi niin, että sarakkeeseen A tulevat varsinaiset valinnat kaksi kurssia (jos valitset teknisen työn PRO 2 -kurssin, silloin vain yksi valinta) ja sarakkeeseen B kolme varavalintaa (1., 2. ja 3.) Mieti valintasi ja varavalintasi tarkkaan, sillä ryhmien muodostamisen jälkeen valinnaisten vaihto ei ole mahdollista. LUKUVUODEN AIKANA OPPILAAN VALINTOJEN TOTEUTUMISEEN VOI VAIKUTTAA TILOJEN PUUTE TAI LUKUJÄRJESTYSTEKNISET ASIAT OPPILAAN TULEE VARAUTUA SIIHEN, ETTÄ YKKÖSVALINTA EI TOTEUDUKAAN OPPILAIDEN, JOTKA OVAT VALINNEET I-KORISTA KOTITALOUTTA, TEKNISTÄ TYÖTÄ TAI KUVAAMATAITOA, TULEE VARAUTUA SIIHEN, ETTÄ SAMAN OPPIAINEEN VALINTA EI II-KORISTA TOTEUDU (kannattaa siis valita jotain muuta mielenkiintoista). Mieti siis jokainen valintasi ja varavalintasi tarkkaan. Ryhmien muodostamisen jälkeen valinnaisten vaihto ei ole mahdollista. Oppiaine Kurssi Äidinkieli Nyt näyttelemään III 1 Äidinkieli Romaani- ja elokuvakurssi 1 Englanti Need some extra help? 1 Venäjä Kurkistus venäjän kieleen 1 Hola Amigos! Kulttuuri- ja oppilasvaihtoa Gironaan 1 Italia Ciao! Buon giorno! Arrivederci! 1 Kielet Matkalla Euroopassa 1 Matematiikka Matematiikan syventävä kurssi 1 Kuvataide Kuvataide ja valokuvaus 1 Musiikki Valinnainen musiikki 1 Tietotekniikka Näppäräksi tietokoneella 1 Tekstiilityö Muodin huipulla 1 Tekninen työ PRO 1 1 Tekninen työ PRO 2 2 Kotitalous Kokkikurssi 1 Liikunta Kuntokurssi 1 Liikunta Liikuntaa monipuolisesti 1 Liikunta Sykin FIT 1 Liikunta Urheiluakatemia-kurssi 1. * 1 Liikunta Urheiluakatemia-kussi 2.* 1 h/ vko A B * = hakeminen Urheiluakatemia-kurssille tapahtuu erillisellä hakemuksella Sukunimi Etunimi Luokka Puh. Seinäjoella / 2014 Oppilaan allekirjoitus Huoltajan allekirjoitus Palauta lomake viimeistään keskiviikkona luokanohjaajallesi

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi VALINNAISAINEET 2015 Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi SISÄLTÖ Muutoksia lukujärjestykseen 8. ja 9. luokalla 2 Munkkiniemen yhteiskoulun tuntijako 2 Mitä valinnaisaineita koulu tarjoaa?

Lisätiedot

SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017

SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017 SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017 SISÄLLYSLUETTELO Huom! Vaihtoehtoiset taideaineet esitellään pitkien valinnaisaineiden ilmaisutaidon, kuvataiteen

Lisätiedot

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014 Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014 SISÄLTÖ KAHDEN VUODEN VALINNAT BIOLOGIA: TUTKI JA RETKEILE 4 EKONOMIA/LAKITIETO 4 ILMAISUTAITO 5 KOTITALOUS 5 KUVATAIDE 6 LIIKUNTA 6 MUSIIKKI 6 RANSKA 7 SAKSA 7

Lisätiedot

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 Hämeenlinnan Yhteiskoulu Viertokatu 1 13210 Hämeenlinna 1 VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 7. - 9. luokkien opetussuunnitelmasta Peruskoulun opetussuunnitelma

Lisätiedot

Seinäjoen lyseossa opitaan tietoja, taitoja, yhdessä toimimista sekä tervettä asennetta elämään ja työntekoon, siis elämisen taitoja!

Seinäjoen lyseossa opitaan tietoja, taitoja, yhdessä toimimista sekä tervettä asennetta elämään ja työntekoon, siis elämisen taitoja! Seinäjoen lyseo 1 SISÄLTÖ Rehtorin mietteitä... 3 Tervetuloa Seinäjoen lyseoon... 4 Uudet luokat... 5 Muutoksia koulunkäyntiin... 5 Tuttuja asioita... 6 Kuka auttaa ja neuvoo?... 7 Koulun kotisivut...

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS. Luostarivuoren koulu 2015-2017

VALINNAISAINEOPAS. Luostarivuoren koulu 2015-2017 VALINNAISAINEOPAS Luostarivuoren koulu 2015-2017 Kannen kuva: 7F 2014 ja kuvataideopettaja Anni Halonen 2 3 SISÄLLYSLUETTELO MITÄ VALITSEN JA MIKSI? 4 VALINNAN TEKEMINEN 5 LUOSTARIVUOREN KOULUN TUNTIJAKO

Lisätiedot

* Näistä kursseista järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös osittain englanninkielinen kurssi.

* Näistä kursseista järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös osittain englanninkielinen kurssi. VALINNAISAINE/ -KURSSILUETTELO Lyhenne Valinnaisaine/ -kurssi Sivu AT Tietotekniikka 34 N EK Ekonomia 5 N ENAS Englannin syventävä lyhytkurssi 6 S ES Espanjan kieli ja kulttuuri 7 N/S IA Italian kieli

Lisätiedot

VALINNAISET AINEET 8 5. YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4. A-kieli 2 3 3. B-kieli 2 2 2. Matematiikka 3 3 4

VALINNAISET AINEET 8 5. YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4. A-kieli 2 3 3. B-kieli 2 2 2. Matematiikka 3 3 4 YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4 A-kieli 2 3 3 B-kieli 2 2 2 Matematiikka 3 3 4 Biologia ja maantieto 2 2 3 Fysiikka ja kemia 2 3 2 Terveystieto 1 1 1 Uskonto/elämänkatsomustieto

Lisätiedot

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Merkitse valinnat numeroilla 1-4 (1=mieluisin, 2=toiseksi mieluisin jne, yhteensä 8 tuntia. Merkitse varavalinnat rastilla

Lisätiedot

MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014

MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014 MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014 SISÄLTÖ 1 VALINNAN EDESSÄ... 1 2 PITKÄT VALINNAISAINEET... 2 ILMAISUTAITO... 2 KOTITALOUS... 2 KUVATAIDE... 3 LIIKUNTA (pojat ja tytöt)... 4 MUSIIKKI... 4 RANSKA

Lisätiedot

VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2014-2015 8. JA 9. LUOKAT

VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2014-2015 8. JA 9. LUOKAT KANKARISVEDEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2014-2015 8. JA 9. LUOKAT Valinnaisuus Kankarisveden koulussa... 3 Valintojen tekeminen -Wilma... 3 Vieraat kielet... 4 RAB8, RAB9, B2-ranska... 4 SA8,

Lisätiedot

VALINNAISAINETARJOTIN

VALINNAISAINETARJOTIN HÄMEENKYRÖN YHTEISKOULU LUKUVUODELLE 2013 2014 VALINNAISAINETARJOTIN 9. LUOKALLE SISÄLLYSLUETTELO HYVÄ 8- LUOKKALAINEN 3 OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN 4 VALINNAISAINE-ESITTELYT 9. LUOKALLA 5 AIN9 NÄYTELMÄKURSSI

Lisätiedot

TUNTIJAKO. 7lk 8lk 9lk

TUNTIJAKO. 7lk 8lk 9lk VALINNAISAINEET 8-9 LK 2015-2017 TUNTIJAKO 7lk 8lk 9lk Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 3 Englanti (A1-kieli) 2 3 3 Ruotsi (B1-kieli) 2 2 2 Matematiikka* 3,5 (4) 3,5 (4) 3(4) Biologia 1 1 2 Maantieto 1 1

Lisätiedot

Sompion koulun opetussuunnitelma 2004 -

Sompion koulun opetussuunnitelma 2004 - Sompion koulun opetussuunnitelma 2004 - Päivitetty 26032008 ARVOT KOULUN ARJESSA 2 Ohjaamme oppilaita rehellisyyteen ahkeruuteen, itsenäisyyteen, mutta myös yhteistyökykyisyyteen, kriittiseen ajatteluun

Lisätiedot

oulussa KOULUSSA perusopetuksen opas 2014 2015

oulussa KOULUSSA perusopetuksen opas 2014 2015 oulussa KOULUSSA perusopetuksen opas 2014 2015 sisällysluettelo oulussa koulussa Oulussa koulussa... 3 Yleistietoa perus koulusta...4 Mihin kouluun?.... 7 Ekaluokalle....8 Seiskalle....10 Kieli-info.................................12

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13 SISÄLLYSLUETTELO Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2 Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6 Matematiikan valinnaiskurssi 12 Fysiikan valinnaiskurssi 13 Kemian valinnaiskurssi 14 Historian ja

Lisätiedot

KOULUN YHTEYSTIEDOT. Matin ja Liisan koulu Koulukuja 14 73100 Lapinlahti. Puhelimet:

KOULUN YHTEYSTIEDOT. Matin ja Liisan koulu Koulukuja 14 73100 Lapinlahti. Puhelimet: KOULUN YHTEYSTIEDOT Osoite: Matin ja Liisan koulu Koulukuja 14 73100 Lapinlahti Puhelimet: 040 4883 172 koulusihteeri Ilona Partanen (email: ilona.partanen@lapinlahti.fi) 040 4883 251 rehtori Juhani Sammallahti

Lisätiedot

Valinnaisaineet 2011-2013

Valinnaisaineet 2011-2013 Valinnaisaineet 2011-2013 Limingan Hannu Krankan koulun tiedote VALINNAISET AINEET 8. - 9. LUOKKA lukuvuosina 2009-2011 Limingan perusopetus SISÄLTÖ LIMINGAN PERUSOPETUKSESSA TARJOTTAVAT VALINNAISET AINEET...

Lisätiedot

Ahveniston koulu 8. ja 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT 2014 2015

Ahveniston koulu 8. ja 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT 2014 2015 1 Ahveniston koulu 8. ja 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT 2014 2015 Ahveniston koulussa Sisällysluettelo KEMIA & FYSIIKKA... 2 HISTORIA JA YHTEISKUNTAOPPI... 3 KIRJOITTAMINEN JA TEKSTINKÄSITTELY... 5 KOTITALOUS...

Lisätiedot

2015-2017 Hirvelän koulun. Valinnaisaineet

2015-2017 Hirvelän koulun. Valinnaisaineet 2015-2017 Hirvelän koulun Valinnaisaineet Sisältö Hyvät vanhemmat... 2 Valinnaisaineiden opetus... 2 Videokurssi... 3 Englanti... 3 Ruotsi... 4 B2-kieli Saksa... 5 B2-kieli Ranska... 5 B2-kieli Venäjä...

Lisätiedot

1. SEINÄJOEN LYSEON PERUSPERIAATTEET... 1 2. SEINÄJOEN LYSEON ARVOPOHJA, TEHTÄVÄ JA TOIMINTA-AJATUS... 1 3. SEINÄJOEN LYSEON OPPIMISYMPÄRISTÖ...

1. SEINÄJOEN LYSEON PERUSPERIAATTEET... 1 2. SEINÄJOEN LYSEON ARVOPOHJA, TEHTÄVÄ JA TOIMINTA-AJATUS... 1 3. SEINÄJOEN LYSEON OPPIMISYMPÄRISTÖ... SEINÄJOEN LYSEON OPETUSSUUNNITELMA 01/2014 1. SEINÄJOEN LYSEON PERUSPERIAATTEET... 1 2. SEINÄJOEN LYSEON ARVOPOHJA, TEHTÄVÄ JA TOIMINTA-AJATUS... 1 2.1. ARVOPOHJA JA TEHTÄVÄ... 1 2.2. TOIMINTA-AJATUS...

Lisätiedot

KYL lukuvuosiopas 2014-2015 Koulun toiminta Kurssitarjonta Työaika ja järjestelyt

KYL lukuvuosiopas 2014-2015 Koulun toiminta Kurssitarjonta Työaika ja järjestelyt Kouvolan yhteiskoulun lukio Kymen Lukko Kauppalankatu 17 (Salpausselänkatu 26) 45100 Kouvola 02061 58506 (rehtori) 02061 58519 (opinto-ohjaaja) 02061 55334 (kanslia) www.edukouvola.fi/lukiokoulutus KYL

Lisätiedot

9-LUOKAN VALINNAISAINEET

9-LUOKAN VALINNAISAINEET Rajamäen yläaste 9-LUOKAN VALINNAISAINEET Oppilaalle tarjotaan sekä pitkiä että lyhyitä valinnaisaineita. Pitkät valinnaisaineet jatkuvat 8- luokalla aloitetuista. Lyhyet valinnaisaineet ovat yhden kurssin

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS MÄNTYSALON KOULU

VALINNAISAINEOPAS MÄNTYSALON KOULU VALINNAISAINEOPAS MÄNTYSALON KOULU LUKUVUOSI 2011-2012 1. VALINNAISAINEIDEN VALINTA Yläkoulun 8. ja 9. luokilla oppilaat opiskelevat Mäntysalon koulussa kaikille yhteisiä aineita 24 tuntia viikossa sekä

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 2015

VALINNAISAINEOPAS 2015 VALINNAISAINEOPAS 2015 Oppilaille ja huoltajille Raunistulan koulun oppilaat voivat valita valinnaisaineensa kaikkiaan noin 40:n eri kurssin joukosta. Valittavien kurssien määrä: 7. lk 1 kurssi (mu, ku,

Lisätiedot

Lukuvuosi 2011 2012. Kuudesluokkalaisen opas. Helsingin kaupungin opetusvirasto

Lukuvuosi 2011 2012. Kuudesluokkalaisen opas. Helsingin kaupungin opetusvirasto Lukuvuosi 2011 2012 Kuudesluokkalaisen opas Helsingin kaupungin opetusvirasto Tervetuloa seitsemännelle luokalle! Helsingissä peruskoululaisille tarjotaan omalla alueella yhtenäinen koulupolku ensimmäiseltä

Lisätiedot

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lauttasaarenyhteiskoulu.fi

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lauttasaarenyhteiskoulu.fi LAUTTASAAREN YHTEISKOULU Isokaari 19, 00200 Helsinki Puhelin (09) 684 1270 Fax. (09) 6841 2727 E-mail: toimisto@lauttasaarenyhteiskoulu.fi www.lauttasaarenyhteiskoulu.fi Toimisto palvelee koulupäivinä

Lisätiedot

HIRVELÄN KOULU OPETUSSUUNNITELMA 2014

HIRVELÄN KOULU OPETUSSUUNNITELMA 2014 HIRVELÄN KOULU OPETUSSUUNNITELMA 2014 Hirvelän koulu - se ainoa oikea Sisällysluettelo c1. Yleistä... 4 2. Arvopohja ja toiminta-ajatus... 4 3. Yleiset kasvatuksen ja opetuksen tavoitteet... 5 4. Kieliohjelma...

Lisätiedot

1. Arvot ja toiminta-ajatus. 2. Kasvatuksen ja opetuksen tavoitteet

1. Arvot ja toiminta-ajatus. 2. Kasvatuksen ja opetuksen tavoitteet 1. Arvot ja toiminta-ajatus Moision koulussa opitaan perusopetuksen 7. - 9. luokkien perustietoja ja taitoja. Oppilasta ohjataan ja kannustetaan kehittämään itseään yhteistyökykyiseksi, vastuulliseksi,

Lisätiedot

HUHTAHARJUN KOULU VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS. 7-luokkalaisille 2015

HUHTAHARJUN KOULU VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS. 7-luokkalaisille 2015 HUHTAHARJUN KOULU VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 7-luokkalaisille 2015 Havainnekuva Huhtasuon uudesta koulukeskuksesta. Lähde: YIT. Huhtaharjun koulu Voionmaankatu 18 40700 JYVÄSKYLÄ Puh. (014) 266 4650

Lisätiedot