Kysymyspatteristo Kansankäräjät 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysymyspatteristo Kansankäräjät 2012"

Transkriptio

1 Kysymyspatteristo Kansankäräjät 2012 Kysymykset mustalla, vastaukset punaisella. Tässä joitakin kysymyksiä ja kuvia aiheista: 1 En ole lainkaan kiinnostunut selityksistä, miksi jotain ei ole tehty. Haluan vastauksen, milloin korjaukset ja parannukset tehdään ja kuka vastaa niistä. *Suojateiden eteen on kasvatettu epämääräisiä puskia näköesteeksi (1. kuva). Pienet lapset pystyvät juoksemaan puskan takaa auton eteen niin, ettei autoilija huomaa heitä. Kyseessä on kunnan törkeä laiminlyönti ja vaaran aiheuttaminen. Kymmenen metriä ennen suojatietä puskat pois. Raivaussaha ja Round Up auttavat. Kunta pitää yllä vain kaavateitään eikä osallistu valtion teiden kunnossapitoon. Valtion ylläpitämät tiet erottaa maastossa tienkylteistä, jotka ovat sinipohjaisia. Tiehallinnon nettisivuilta löytyy lisätietoa, kuinka valtio huolehtii vastuualueensa teistä ja teiden ympäristöistä. (Marko Pynnönen) *Info-piste keskellä kylää kuvastaa kunnan asennetta palveluun. Kohta kyltti putoaa, vaikka se on teipillä korjattu. On turha selittää, että paikka on vuokrattu tai annettu jollekin. Kyllä vuokranantaja voi määrittää paikan käyttöehdot. Kyseisessä paikassa ei edes ole mitään ajantasaista informaatiota. Kunnanviraston aulassa on ns. infopiste. Kuka sinne osaa tai edes haluaa mennä? Jos malli on kopioitu Helsingistä, niin siellä kaupungintalo on torin vieressä ja kaupungintalossa on kaupungin hienoimmat ilmaiset yleisö-wc:t (2. kuva). Tässä menee sekaisin infokioski ja infotaulu. Infokioskissa ei ole i-kylttiä laisinkaan. Kyseisen i-kyltin myöntää Suoma Ry ja ne on tähditetty sen mukaan, mitä palveluja sieltä saa. Torin info-kioski ei ole virallinen tiedonsaanti paikka ja sen takia sillä ei kylttiä ole. Torilla oleva taulu taas kuuluu Infomedia Suomi Oy:lle, mutta kunnalla on kunnossapitovastuu taulusta. Tämän taulun yläpuolella on vihreä i-kyltti ilman tähtiä. Infomedia Suomi Ims Oy:n vastuulla on asiakaspaikkojen myynti.

2 Info Media Suomi Oy auttaa opastaulun huollossa kuntaa tarvittaessa mm. huoltamalla taulua päivityksien yhteyksissä, laskutus kunnalle Oval Design on huoltanut Sysmän opastaulun. Opastauluun on vaihdettu i- kuution pinnat, kartan suojalevy, asiakaspaikkojen suojalevyt. Korjauksesta on laskutettu Sysmän kuntaa ( lasku 11688). 2 Nyt näyttää siltä, että i-kuutio on uudelleen rikottu kesän aikana. Sysmäläiseltä Oval Design Oy:tä on uudelleen pyydetty korjausta, Janne-Ville Hänninen on saanut toimeksiannon tarkistaa opastaulun ja ottamaan kuvan taulusta. Taulu lienee jo kunnossa su Uudet asiakaspaikat on asennettu opastauluun Petri Eskelisen toimesta , jolloin Petri on ottanut kuvan taulusta. Silloin opastaulu on ollut kunnossa. Jos kyseinen I-merkki ei pysy kunnossa, kenties parasta on se poistaa, kuin maksaa toistuvista korjauksista. Opastaulu huolletaan kahden vuoden väliajoin. (Raija Hänninen) *Info-pisteen vieressä oleva kartta on vuosien takaista historiaa. Sekin antaa oikean kuvan Sysmän asioiden hoitamisesta (3. kuva). Kartan uusiminen käynnissä, nähtävillä viikon 35 aikana, todennäköisimmin karttaa ei aleta kesken kaiken vaihtamaan vaan se vaihdetaan 2014 keväällä, kun on taas huoltovuosi kyseisellä taululla. *Jätekeräys on annettu jonkin ulkopuolisen hoidettavaksi. Jäteasemia ei ole merkitty. Tiedän, että jätteitä on viety Lahteen, koska jäteasemaa ei ole löydetty. Joku pelkästään omilla aivoillaan ajatteleva kertoi, että sittenhän joku ulkopuolinenkin voi viedä jätteensä sinne. Lisääntyyköhän valtakunnan jätteiden kokonaismäärä tämän yksityisajattelijan mielestä tällä tavoin? Kun lajittelumerkit ovat vain roskasäiliöiden kannessa, ei pidä kuvitella, että pimeässä lumihangessa ryömittyään hakisi lapion ja taskulampun, jotta voisi lapioida kaikkien luukkujen kannet lumesta vapaaksi, jotta tietäisi mihin luukkuun jätteet voi jättää. Tämäkin ovat sopimusasioita, jotka on täydellisesti laiminlyöty. *Viimeinen kuva esittää jäte- tai kierrätysasemaa, joka vaikuttaa hyvin hoidetulta. Se on keskellä kylää. Kuva ei valitettavasti ole Sysmästä

3 Pientjäteaseman ja aluekeräyspisteiden sijainnista on jaettu esite Sysmän kotitalouksiin. Tiedot ovat myös saatavilla kunnan internet-sivuilla. Tiedotusta pyritään jatkamaan. Aluekeräyspisteillä jäteastioiden merkinnät ovat monesti kuluneita ja tämä on hyvä huomio. Välitän tietoa merkintöjen parantamisesta jäteyhtiöille. Aluekeräyspisteiden ajoittainen siivottomuus etenkin kesäaikaan johtuu käyttäjien huolimattomuudesta, ei jätehuoltoyrittäjästä. 3 *Rakennuslupien (ja muidenkin asioiden) perustiedot on nykyaikana syytä julkaista kunnan internet-sivuilla. Suurin osa kiinteistöjen omistajista asuu muualla kuin Sysmässä (vain pieni osa kirkonkylässä). Ei ole kovin helppo perustella, että voihan ne asiat käydä lukemassa ilmoitustaululta. Tämäkin malli jatkaa sysmäläistä sisäänlämpiävää toimintaa. Rakennuslupien julkaiseminen internetissä tulee olemaan osana myöhemmin käyttöönotettavaa koko valtakuntaa koskevaa sähköistä rakennusvalvonnan asiointijärjestelmää. Siirtymävaiheessa ei ole järkevää tehdä erillisä muutoksia rakennuslupien julkaisemiseksi. Rakennusluvista tiedotetaan Maankäyttö- ja rakennuslainsäädännön mukaisesti (Marko Pynnönen) *positiivista on se, että kunnanvirastoa ei ole suljettu kesällä tärkeimpään asiakaspalveluaikaan ja että henkilökunta on yhteistyöhaluista ja -kykyistä. *Sysmän ns. osoitekartta ei ole mikään osoitekartta, jos tarkka osoite on jossakin 20 km matkalla (esim. Vääksyntie). Myös osoitteita ja tieviittoja puuttuu mm. Päijänteen rannan loma-asunnoilta. Miten voidaan esimerkiksi tehdä ilmoitus hätäkeskukselle, jos sama osoite on kymmenellä loma-asunnolla ja etäisyys olemassa olevasta osoitteesta asuntoon on kilometrejä? Tietääkseni loma-asuntojen omistajat maksavat merkittävän kiinteistöveron. Kenen hyväksi nämä verotulot törsätään? Osoitekarttaa on päivitetty kesän 2012 ajan. Päivitetty materiaali asetetaan nähtäville viikon 35 aikana. Halukkaat voivat jättää huomautuksensa korjattuun aineistoon. Uudet tien nimet ja tien reittien muutokset ovat nähtävillä sekä kunnanvirastolla, että internetissä. (Marko Pynnönen) *Näiden kansankäräjien aika on valittu sopivasti, etteivät ulkopaikkakuntalaiset tule tekemään kysymyksiä. Joku paikallinen organisointiammattilainen selitti, että oli sattunut jokin sähläys ja Teatteritalalo oli varattu lauantaina. Luulen, että Sysmässä on muitakin tiloja Teatteritalon lisäksi.

4 Kenenkään kiusaksi ei Kansankäräjien ajankohtaa ole laitettu sunnuntaille Tarkoituksena oli pitää lauantaina, mutta inhimillisen erehdyksen vuoksi tapahtuma oli siirrettävä sunnuntaille. Aika taas piti siirtää kun järjestäjät huomasivat, että juuri samaan aikaan olisi toinen mukava tapahtuma. Tämän siirron jälkeen tuli vielä kolmaskin tapahtuma samaan aikaan. Kun lähtee sutta karkuun, tulee karhu vastaan. Aktiivisessa kunnassa on paljon tapahtumia, ja joskus rapatessa roiskuu Tarkoituksena ei ole ketään ärsyttää. Tämän vuoden Kansankäräjillä toivottiin, että seuraavatkin järjestettäisiin sunnuntaina, että lauantai jäisi asioiden hoitopäiväksi. 4 Olen lähestynyt sekä luottamushenkilöitä että virkamiehiä ao. kysymyksillä. Kunnollista vastausta en kuitenkaan ole saanut, joten nyt mennään käräjille. *. Miksi Sysmän imagoa heikennetään surullisella Maritim-sopimuksella? Sopimus pitää purkaa ensi tilassa! Suopellon bensa-asema saatava toimintaan. Marinetek Finland Oy ylläpitää Sysmän laituripaikkoja ja rakentaa kuntaa uusia satamapaikkoja. Kunnan teknisen toimen kunnossapitoresursseilla ei ole mahdollista ylläpitää ja kunnostaa laitureita eikä vastata laituripaikkojen vuokrauksesta ja niihin liittyvästä neuvonnasta. Lisäksi on huomioitava, että Marinetekillä on kuntaa parempi asiantuntemus venepaikkojen edelleen vuokrauksessa. Suopellon sataman vesirakennustyöt ovat valmistuneet maaliskuun 2012 lopussa, joten yhtiö on voinut markkinoida satamaa täysipainoisesti vasta sen jälkeen. Marintek toteuttaa tarkemmin sovittavassa aikataulussa Suopellon uuden sataman venepaikat. Hämeen ELY-keskuksen myöntämällä investointituella uusia laitureita ei ole mahdollista rakentaa, joten sopimuksen purkaminen johtaisi mahdollisesti siihen, että laitureiden rakentaminen jäisi veronmaksajien kustannettavaksi. Suopellon laivalaituria palvelevat polttoainesäiliöt ovat yksityisessä omistuksessa ja toimija ei ole avannut polttoaineen jakelua kuluneena kesänä. Jakeluaseman perustamisesta uuteen Suopellon satamaan on alustavasti päätetty kunnanhallituksen toimesta *. Miksi Ilolan ja Päijätsalon hienoja puistoalueita ei pidetä kunnossa. Vesakot kasvavat, heinikot ja kaislikot rehoittavat, rakennusten ovet ja ikkunat retkottavat.

5 Kunta voisi urakoida homman rotareille, leijonille tai 4h-kerhoille tai yksityisille, jos oma porukka ei saa aikaiseksi... Ilolan puistoalue ei ole ollut tällä hetkellä aktiivisesa hoidossa. Varsinkin tänä kesänä on puisto-osaston resurssit olleet vähäiset. Kunta ei ole saanut rekrytoitua kaikkia tarvitsemiaan kesätyöntekijöitä, koska hakijoita tehtäviin ei ole ollut. Pääpaino alueiden hoidossa on ollut rakennetun taajaman alueella. (Marko Pynnönen) 5 *. Miksi jätevedenpuhdistamoa ei kunnosteta niin, että heinäkuunkin lietteet mahtuvat altaaseen. Mitä kuuluu suunnitelmalle johtaa jätevedet Heinolaan? Jätevedenpuhdistamon lietteen vastaanottokyky ruuhkautuu kun loma-asunnoille palataan talven jälkeen. Ennen kuin rakennetaan suurempaa vastaanottoallasta tulee tutkia mahdollisuus tiedottamiseen, jotta loma-asuntojen lietealtaiden tyhjennys ei tapahdu samanaikaisesti useilla kiinteistöillä vaan tyhjennyksiä tehtäisiin esim. jo syksyllä tai aiemmin keväällä. Tänä vuonna lietteen vastaanotossa ei ole ollut mahtumisongelmaa. Tämän syksyn aikana tarkastellaan vielä eri vaihtoehtoja Heinolaan jätevesien johtamiseksi. Asiassa tehdään vielä lisäselvittelyä, joka tuodaan esiteltäväksi kunnan päättäjille. (Marko Pynnönen) * Miksi viemäriosuuskuntien rakentamia verkostoja ei tarkasteta. Kaivoihin virtaa pintavesiä ja järvivesiä, jotka sitten pumpataan puhdistamolle. Osuuskuntien tulee itse huolehtia omien järjestelmiensä kunnosta ja ylläpidosta. Osuuskunnilla on velvollisuus tarkkailla verkostonsa kuntoa ja esim veden laatua. (Marko Pynnönen) * Saisiko Majutvedelle organisoitua hoitokalastusta? Hoitokalastuksia voivat järjestää esim. paikallinen osakaskunta tai Etelä- ja Keski- Päijänteen Kalastusalue. Vesialueen osakkaat voivat olla yhteydessä em. tahoihin. Kunta päättää tapauskohtaisesti osallistumisestaan hoitokalastusten kustannuksiin

6 *. Miksi Majutveteen tuodaan lisäkuormitusta Vehkajärvistä Huitilanojaa ruopaten, kun pitäisi hidastaa virtausta, että vesi ehtii suodattua ja puhdistua? Hämeen ELY-keskus on ollut mukana Huitilanjoen kunnostussuunnitelman laatimisessa, ja suunnittelun lähtökohtana on ollut, että joen ranta-alueelle jää edelleen runsaasti ravinteita pidättävää kasvillisuutta, joka myös hidastaa virtauksia. Hankkeen tavoitteena on parantaa ja ylläpitää Huitilanjoen ja Koskueenjoen virkistyskäyttöedellytyksiä huomioiden mm. läheiset Pihlajamäen ja Jokintien asuinalueet sekä Ala-Vehkajärveltä tapahtuva veneily Päijänteen Majutvedelle. Huitilanjoen Majutveden puoleisesta päästä poistetaan kiviä, jotta vesiliikenne ei kulkisi niin läheltä loma-asuntojen rantoja kuin nykyisin tapahtuu. Täten kunnostuksesta koituu hyötyä virkistyskäytölle, yleiselle edulle ja ympäristölle. Veden virtauksen parantuminen ehkäisee vesialueen umpeenkasvua (Suvi Nirkko) 6 Nimetön kysyjä: *Sysmän kunta voisi nykyisen käytännön sijaan jakaa kutsut esim Sysmän Suvisoittoon arpomalla ne asukkaiden kesken. Nykyisestä kutsuvierasjoukolla on kyllä varaa kustantaa omat konserttilippunsa ja mieluummin jopa vastuullinen velvollisuus tukea tapahtumaa ostamalla itse lippunsa. Jokainen kunta harrastaa jossain määrin vieraanvaraisuutta ja suhdetoimintaa ja käytäntö on nyt useampana vuonna ollut se, että Suvisoiton aikaan kutsutaan yhteistyökumppaneita ja samaan tilaisuuteen Suvisoiton omat kutsuvieraat, jolloin samalla kertaa hoidamme ns. kohteliaan vastavuoroisuuden. Sysmän kunta ei panosta joulukortteihin eikä muuhunkaan tämän tyyppiseen toimintaan ja tämä on koettu hyväksi tavaksi hoitaa suhdetoimintaa. Tämä vuosi oli ensimmäinen kerta, kun valtuutetut kutsuttiin tähän tilaisuuteen mukaan. Kysyjä Matti Färling:

7 *Luottamus mennyt sekä luottamushenkilöihin ja virkamiehiin. Kaikista lupauksista huolimatta Suvisaaren pelikentän pinnoite tekemättä. Muistakaa päättäjät, jos petät pienissä asioissa, kuinka voin luottaa suurissa päätöksissä? Suvisaaren kentän käyttötarkoitus on ollut hieman epäselvä. Tänä kesänä on tehty liikuntapaikkojen kunnostuksia, joten kentistä on ollut pulaa. Nyt kuitenkin lähiliikunta-alueelle on valmistunut uudet suorituspaikat ja varmasti on mahdollista järjestää eri liikkujille tilaa omiin peleihinsä. Käyttöajat tulee sopia suoraan muiden alueiden käyttäjien kanssa. (Marko Pynnönen) 7 Kysyjä Sysmän eläkkeensaajat, pj Kaija Pulkkinen: Noin vuosi sitten, kun S-marketin rakennustyömaa valloitti hyvän pelikenttämme, toimme esiin toiveemme kenttätarpeesta. Esitimme, josko Suvisaareen voisi kunta kunnostaa pelikentän. Useamman kerran kevään ja kesän aikana asiaa tiedusteltuamme on kunnasta yhden ja toisen suulla luvattu asia hoitaa. Niinpä kesä on kohta mennyt eikä mitään ole tapahtunut. Kesällä osoitettiin ensihätään Väihkylän koulun kenttä pelipaikaksi, eipä ehditty montaa kertaa pelata, kun urakoitsija hääti meidät pois työmaa-alueelta. Siirryimme pienelle epätasaiselle kentälle koulun taakse, parin pelikerran jälkeen sitäkin kunnostettiin, kentälle ilmestyi ainakin kovasti kiviä, joista pallot ottavat kimmokkeita ja menevät mihin suuntaan milloinkin. Koulun kentän käyttöaikakin on vain pari kuukautta kesälomien aikana, kun pelaisimme ulkona mielellämme toukokuusta syyskuuhun. Talvet pelaamme Päijänne-Areenalla ja maksamme siitä tuntiveloituksen mukaan, siitä kertyy talven mittaan iso summa yhdistyksellemme maksettavaksi, Joissakin kunnissa, mm, Asikkalassa saavat eläkeläiset käyttää liikuntatiloja ilmaiseksi päiväaikaan, ei kuitenkaan täällä Sysmässä. Meillä Sysmän eläkkeensaajilla on tällä hetkellä aktiivista boccian pelaajaa viikoittain ympäri vuoden, joukko tuntuu olevan kasvussa, kunhan vain saataisiin kenttäasiat kuntoon. Oletan, että muistakin eläkeläisyhdistyksistä löytyy peli-intoa, jos kenttäasiat olisivat kunnossa. Ikäihmisiä kehotetaan harrastamaan liikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä, joten toivoisin Sysmän kunnan omalta osaltaan mahdollistavan näitä harrastuksia.

8 VASTAUS Kuluneena kesänä Väihkylän kenttä oli poikkeuksellisesti pois käytöstä heinäkuun alusta elokuun puoliväliin saakka kentän korjaus- ja rakennustöiden takia. Nyt Väihkylän koulun kenttä on kunnostettu kuntalaisia palvelevaksi lähiliikuntapaikaksi. Väihkylässä on sekä iso pesäpallokenttä että ns. pikkupihan kenttä, jotka on tasattu ja kivituhkapäällyste uusittu. Tulevina kesinä molemmat kentät ovat boccian pelaajien käytössä koulujen kesäloman ajan eli n. 2,5 kuukautta päivittäin. Toukokuussa ja elokuun puolivälin jälkeen koulun kenttää voi käyttää koulupäivien jälkeen (klo 15 jälkeen) sekä viikonloppuisin. Näin ollen boccian pelaaminen onnistuu ulkona myös touko- ja syyskuussa, jos pelaajat ovat valmiita hieman joustamaan totutuista peliajoista. 8 Sysmän kunta on päättänyt, että kaikki liikuntasalien käyttövuorot ovat maksullisia. Päijänne Areenan salimaksut on sivistyslautakunta vahvistanut Maksut ovat kuitenkin varsin kohtuullisia. Esim. kahden tunnin boccia-vuoro, kun käytössä on 2/3 salia maksaa yhteensä 30 euroa. Jos pelaajia on parikymmentä, on maksu 1,5 euroa/pelaaja. Suvisaaren kentästä sen verran, että boccian pelaajat toivoivat, että sinne ajettaisiin hiekka ja aluetta tasattaisiin. Näin tehtiin, mutta sitten huomattiin, että tilattu hiekka oli vääränlaista ja eikä pelaaminen onnistunut. Suvisaarta ei ole suunniteltu urheilukentäksi ja osoittautui, että alue olisi vaatinut suurempaakin remonttia, jotta sitä voisi käyttää boccian pelaamiseen. Tietääkseni kunnassa ei ole tehty sellaista päätöstä, että Suvisaareen rakennettaisiin bocciakenttä. Tuija Pessa vapaa-aikaohjaaja, Sysmän kunta Nimetön kysyjä: *Kun puhutaan, että Sysmässä ja Hartolassa on niin vaikea lääkäritilanne, niin mitkä seikat vaikuttavat siihen, etteivät lääkärit halua tulla tänne?

9 Terveyskeskuslääkäripula on valtakunnallinen ilmiö. Myös suurissa kaupungeissa ( Tampere esim) on pulaa vakituisista terveyskeskuslääkäreitä. Aavan alueella ainoastaan Iitissä on pysyvä ja riittävä lääkärimiehitys.siellä on ollut pitkän aikaa toimiva omalääkärijärjestelmä ja paikkakunnalla asuvia pitkäaikaisia lääkäreitä.kun Iitin lääkärit jäävät eläkkeelle, on siellä sama ongelma kuin muualla. Seuraavassa alueemme erityisiä ongelmia: 1) pienet ja syrjäiset kunnat. Ei mitään sellaisia houkuttimia, jotka nimenomaan lääkäreitä tänne toisivat. Nuorille ei riitä rantatontti tai luonnonkauneus. pitää olla palveluja, kavereita ja mikä tärkeintä, työyhteisössä riittävästi kollegoita. 2)TKL:n kokonaisvaltainen työ. Vastuu ihmisistä jatkuva, työn tulokset kävelevät raitilla vastaan. Ei voi valita ainoastaan mieluisia potilaita tai tapauksia. on hoidettava kaikkea laidasta laitaan. Monisairaita, raskashoitoisia potilaita. Tarvitaan seuraavia ominaisuuksia: hyvät hermot, kestävyyttä ja kärsivällisyyttä, paineen sietokykyä, valmiuksia moniammatilliseen työskentelyyn, valmius tehdä pitkää päivää,tehtävä paljon paperitöitä. Kestettävä epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Lääketieteen hallinta oltava laidasta laitaan. Tämä työ ei vaan sovi kaikille. Monille on helpompaa keskittyä ja syventyä kapeammalle sektorille. 3) ammattikunnan naisvaltaisuus. >60 % naisia, jotka haluavat muutakin elämään kuin sitoutua määrällisesti ja laadullisesti raskaaseen työhön. Ä 4) Valtakunnan terveyspolitiikan hajanaisuus. Ei kukaan ohjaa määrätietoisesti perusterveydenhuoltoa, miten se pitäisi järjestää ja minkälaisilla resursseilla. Aina uuden hallituksen sosiaali-ja terveysministeri käynnistää uuden projektin, joka romuttaa vanhoja käytäntöjä. Tämä on turhauttavaa. 5) ongelmat byrokratiassa ja potilastietojärjestelmissä. Taistelu tietojärjestelmien kanssa ja sihteerintyö. (M. Lahtinen /MR-S) 9 *Onko kuntalaisilla mitään mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään kun on kysymyksessä sosiaali-ja terveyspalvelut? osallistumalla keskusteluihin vaikkapa tällä foorumilla. Ottamalla suoraan yhteyttä avainhenkilöihin. Kyllä perustellut ja järkevät mielipiteet huomioidaan. Toinen asia on sitten voiko suuria rakenteita tai käytäntöjä muuttaa yksittäisten mielipiteiden vuoksi. Myös lainsäädäntö ja talous määräävät hyvin paljon, mitä tehdään ja miten tehdään. Palvelut järjestetään kuntayhtymässä olemassa olevan

10 valtakunnallisen lainsäädännön ja kunnan myöntämien määrärahojen perusteella (M. Lahtinen /MR-S) * Olisiko mahdollista saada pyörätie Särkilahdesta Luhangantietä kylälle? Tie erittäin vaarallinen suurten puutavararekkojen ja vilkkaan liikenteen vuoksi. 10 Luhangantie on valtion omistama ja hallinnoima tieväylä. Tämän hetkinen suunnittelun painopiste on Suopelto-Ilolan alue, jonne suunnitellaan kevyen liikenteen väylää alueen kehittämisen tukemiseksi. Särkilahden suuntaan ei ole tehty suunnitelmia kevyen liikjenteen väylän rakentamiseksi. Tarvetta suunnittelulle ei ole aiemmin esitetty. (Marko Pynnönen) * Sysmässä on loistavat liikuntamahdollisuudet! Mutta ainahan on myös jotain parantamisen varaa. Ohrasaaren latujen hoito, varsinkin viikonloppuisin. Miksi ladut ovat usein viikonlopun aamuina/aamupäivisin hoitamatta? Miksi ei käytetä yksityisen palveluita, kun ymmärtääkseni yksityiseltä löytyy kunnon latukone, jonka jälki on aivan toista kuin kunnan moottorikelkan. Miksi latujen hoitaminen lopetetaan kokonaan jo maaliskuun lopussa? Usein upeimmat hiihtokelit ovat maalis-huhtikuun vaihteessa? (nimetön kysyjä) VASTAUS Ohrasaaren ladut on kahtena edellisenä talvena hoitanut viikonloppuisin nimenomaan yksityinen yrittäjä latukoneellaan, kunnan liikuntapaikkojen hoitaja hoitaa ladut arkipäivisin. Yrittäjän kanssa on sovittu, että ladut pyritään ajamaan aamupäivän aikana, jos edellisenä yönä on satanut lunta. Latuja ei ajeta viikonloppuna, jos uutta lunta ei sada. Latuja hoidetaan niin kauan kun hiihtokelejä riittää. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää ja sulattaa lunta, latupohjat pehmenevät niin, että niiden kunnossapito on varsin hankalaa. Samoin tekojääradan hoitaa arkisin liikuntapaikkojen hoitaja, viikonloppuisin hoidosta vastaa Sysmän Sisu.

11 Liikuntapaikkojen hoitotaso on suoraan riippuvainen siitä, millaiset resurssit hoitoon osoitetaan. Tähän eivät voi kunnan virkamiehet vaikuttaa, vaan sen päätöksen tekevät poliittiset päättäjät eli kunnanvaltuutetut. (Tuija Pessa) 11 * Mitä nykyinen vapaa-ajanohjaaja tekee? Häntä ei näy missään eikä hänen toimintansa tällaiselle tavalliselle kuntalaiselle tule esille? Tarvitaanko tätä virkaa? (nimetön kysyjä) Vapaa-aikaohjaaja on ensisijaisesti kunnan nuorisotyöntekijä eli valtaosa työajasta on nuorisotyötä, liikuntatoimesta vapaa-aikaohjaajalle kuuluvat vain hallinnolliset tehtävät. Urheiluseurat, palvelutalo ja kansalaisopisto järjestävät ohjattua liikuntaa. Samoin lukuisat yhdistykset, järjestöt sekä kansalaisopisto tarjoavat muutakin ohjattua vapaa-ajantoimintaa ja tapahtumia kuntalaisille ja vapaa-ajanasukkaille. Vapaa-aikaohjaaja nimeke onkin ehkä harhaanjohtava, koska varsinaista ohjaustyötä vapaa-aikaohjaaja ehtii tekemään vain nuorten ja lasten kanssa. Nuorisotyötä tekevät Sysmän kunnassa vapaa-aikaohjaaja sekä nuorisoohjaaja, jonka työaika on 13 tuntia viikossa. Nuorisotilat ovat auki 4 iltana viikossa. Vapaa-aikaohjaaja voi tulla tapaamaan nuorisotilalle, yleensä paikalla torstai- ja perjantai-iltaisin. (Tuija Pessa) Nuorisotyöhön kuuluu nuorisolain mukaan mm. etsivä nuorisotyö, jota on Sysmässä yritetty tehdä vähillä resursseilla yhteistyössä eri tahojen kanssa omien töiden ohella. Kysymykseen, että tarvitaanko vapaa-aikaohjaajan virkaa, voisin vastata, että ainakin nuorisotyöntekijää kunnassa tarvitaan. Tähän sopiikin jatkoksi seuraavat etsivään nuorisotyöhön liittyvät kysymykset: * Lääkäri myöhässä 20 min, vaikka oli aika varattu? (nimetön kysyjä)

12 Lääkärin työ on monesta seikasta johtuen usein ennalta arvaamatonta. Edellisen potilaan tai asian parissa saattaa mennä enemmän aikaa kuin on laskenut. Hoitoja ei voi jättää kesken sen vuoksi, että olisi jo jonkun seuraavan vuoro. (M. Lahtinen /MR-S) 12 * Kun Sysmän Kotiseutumuseo tänä vuonna uudistui olisi itseni lisäksi varmasti moni pyörätuolilla liikkuva kiinnostunut käymään museossa, Museoon on kuitenkin tällä hetkellä mahdoton päästä pyörätuolilla pitkien portaiden vuoksi. Siksi ehdottaisin, että moinen epäkohta poistettaisiin ja kotiseutumuseoon rakennettaisiin ensi kesäksi kunnollinen pyörätuoliramppi kaiteella varustettuna. Ramppi helpottaisi myös muiden huonosti liikkuvien museoon pääsyä. Ei luulisi olevan kallis rakentaa. ( Sauli Kekkonen) Kotiseutumuseolle voidaan rakentaa tulevalle kaudelle liikuntaesteisille soveltuva kulkutie. Tätä tarvetta ei ole aiemmin tunnistettu teknisessä palvelukeskuksessa. Toinen vastaus: Vastaaja on Sysmä Seuran puheenjohtaja Bror Ahlgren Kotiseutumuseo on vuonna 1855 rakennettu kaksikerroksinen viljamakasiini ja sinne on todella vaikea toteuttaa liikuntaesteisten kulkutietä. Sillan rakentamista alakertaan voidaan tutkia, mutta yläkerta jää kyllä näkemättä. Sinne ei terveilläkään jaloilla ole helppo päästä. Esimerkiksi seuraavilla Uotinpäivillä voisimme yrittää saada leijonista tai Rotareista kantoapua alakerran näyttelyyn. Näyttelyn videointi voisi tässä vaiheessa olla paras tapa tutustuttaa virtuaalisesti vaikeavammainen museon esineistöihin. Rannan kartanon navettaan on sijoitettu osa näyttelyesineistösä. Siellä on esillä hevostyökaluja ja rekiä sekä rattaita. Kulku sinne on ehdottomasti helpompaa. Toiveena on, että uuteen kirjastoon Sysmä Seura saisi jonkin perinnetilan tainurkkauksen, johon voisimme tuoda vaihtuvasti esineitä näytteille.

13 *Mielestäni kunnan velvollisuutena on hakea rahoitusta etsivää nuorisotyötä varten Syrjäytymistä ehkäisevä riskinuoriin kohdistuva työ tulee säästämään rahaa ja poistamaan syrjäytymiskehityksestä johtuvaa puutetta ja inhimillistä kärsimystä sekä nuorten että heidän verkostonsa osalta? (nimetön kysyjä) 13 Sysmän kunta on hakemassa rahoitusta etsivään nuorisotyöhän OKM:n seuraavassa haussa, hakuaika on lokakuun loppuun ja päätös saadaan kesäkuussa Tämän aikataulun mukaan voisi etsivää nuorisotyötä tekevä nuoriso-ohjaaja aloittaa työt elokuussa jos rahoituspäätös on myönteinen. Heinäkuussa 2011 Sysmässä käynnistyi nuorten työpajatoiminta. Toiminta on tarkoitettu juuri vuotiaille nuorille, joilla ei ole koulutuspaikkaa tai töitä. Ensimmäisen vuoden aikana toimintaan on osallistunut yli 20 nuorta ja toiminta on saanut jatkorahoituksen ensi kesään saakka. Mahdolliset lisäresurssit esim. erityisnuorisotyöntekijän palkkaaminen ovat taas sellaisia asioita, joista päättävät kuntapoliitikot. (Tuija Pessa) *Tlitys lapsiin, nuoriin ja perheisiin satsaamisen tärkeydestä On ikävää jatkuvasti törmätä siihen, kuinka talous on priorisoitunut tärkeimmäksi seikaksi - oli kyse sitten mistä hyvänsä. Uskommeko talouteen todella niin tiukasti, että mittaamme kaiken rahassa? Onko euro oikea mittari arvottaa asioita? Ja kuinka luotettavaa ja kauaskantoista tietoa todella saadaan rahalla mitattuna? Käsittämättömintä tilanteessa on, että vaikka talous määrittääkin tällä hetkellä yhteiskunnan toimintaa, ei siitä huolimatta tehdä päätöksiä, joista olisi sekä inhimillisesti että taloudellisesti hyötyä. Ennaltaehkäisevää työtä ei arvosteta, syrjäytymiskierteitä ei pyritä katkaisemaan, vaan jo ennestään heikommassa asemassa olevia kohtaavat säästöt ja palveluiden sekä tuen puute kaikista rajuiten. Paras ja laaja-alaisin tuki sysmäläisille lapsille ja perheille syntyy panostamalla kaikkia lapsia koskeviin palveluihin - neuvolaan, sosiaali-ja terveyspalveluihin,

14 päivähoitoon ja kouluun sekä vapaa-aikaan liittyvään toimintaan. Lapsiin kohdennettu panostus kantaa kauaksi. Suurin vaara pahoinvointiin ja syrjäytymiseen on perheillä, joissa on erityisen tuen tarvetta, On suorastaan kaikin tavoin typerää olla tukematta heitä. Kouluissa ja päivähoidossa heihin on satsattava, lasten tulee saada erityisopetusta, pienryhmäopetusta, tukiopetusta, avustajapalvelua ja heidän tarpeitaan on kuultava ja niihin on pyrittävä vastaamaan ajoissa. En voi kerta kaikkiaan käsittää tilannetta, jossa lapsi ei saa tarvitsemiaan tukipalveluita, vaikka tuen tarve nähdään ja se on tutkimuksilla osoitettu. Kyse ei ole siitä, etteikö erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja perheitä tunnistettaisi - erityisen tuen tarve tunnistetaan usein jo neuvolassa ja päivähoidossa. Eri asia on, mitä perheille on tarjota, jotta ongelmat eivät pääse kasvamaan yhä suuremmiksi. 14 Aihe on polttavan mediaseksikäs, mutta sen hoitaminen laahaa. Pahoinvoinnista johtuvat perhesurmat ovat saaneet runsaasti huomiota reilun vuoden ajan. Tässä kuussa uutisoitiin eri medioissa, kuinka joka päivä seitsemän alle 30-vuotiasta saa eläkepäätöksen, pääasiassa mielenterveydellisistä syistä. Kaikkia ei voi pelastaa, mutta kuinka monen näiden nuorten aikuisten kohdalla ajoissa saatu tuki olisi muuttanut suuntaa? Montako nollaa olikaan yhden syrjäytyneen nuoren hintalapussa? Tästäkin aiheesta kohistiin, mutta tuntuu siltä, että asia on kuitenkin päässyt unohtumaan muiden talousuutisten jalkoihin. Ja varsinkin tuntuu unohtuneen, ettei kyse ole pelkistä numeroista, vaan hyvinvoinnista. Tai oikeastaan vakavasta laajasti vaikuttavasta pahoinvoinnista. Päätökset on teidän. Pyydän vielä lopuksi, että lapset ja nuoret säästetään säästö-ja talouspuheilta. En usko tasapainoiseen ja onnelliseen kasvuun, jos lapset alkavat kantaa huolta taloudesta ja kannattavuudesta. Nimimerkki Huuto tuuleen Sivistystoimessa (sis. koulutoimen ja päivähoidon) toimitaan valtuuston hyväksymien määrärahojen puitteissa. (Raija Hörkkö)

15 Tottakai kunta haluaa satsata myös nuoriin ja perheisiin, mutta samalla pitää muista myös eläköityvät henkilöt ja vanhuspalvelut yms. (Pekka Asikainen) *. Kunnalla on hieno tekojäärata ja hiihtoladut talvisin Ohrasaaressa ja Urheilutalolla. On sääli, että niiden hoito on talviviikonloppuisin ala-arvoista eli ei hoidettu. kenen vastuulla on niiden hoito viikonloppuisin? Kenelle voi soittaa. Jos niitä ei ole ensi talvenakaan viikonloppuisin hoidettu? 15 nimetön kysyjä Tekojääradan ja ohrasaaren ladut hoitaa arkisin liikuntapaikkojen hoitaja ja viikonloppuisin hoidosta vastaa Sysmän Sisu. (Tuija Pessa) Sopimukset täytyy uusia ja tarkentaa (Mika Järvinen) *Miksi Sysmässä ei tueta lapsiperheitä? Onko Sysmä lapsiperheiden kehitysmaa?, Minna Remes-Sievänen vastannut toisen kysymyksen yht.) Olisi erittäin tärkeätä tukea lapsiperheitä varhaisessa vaiheessa. Yhteiskunta muuttuu koko ajan ja sen myötä tulee erilaisia ongelmia, joihin Sysmässä ei ole varauduttu. Päättäjät vetoavat aina, että lapsiperheet vähenevät. Mutta niitä vähäisiäkin pitäisi tukea? Ehdotuksia: Päivähoidossa tulisi olla pienryhmä erityistä tukea tarvitseville lapsille. On kohtuutonta, e ttä erityistä tukea tarvitsevat lapset ovat isoissa lapsiryhmissä, missä heitä ei voida auttaa. *Yhteiskoululla ja Väihkylän koululla tulisi olla erityisluokka tukea tarvitseville oppilaille, en tarkoita pelkästään oppimisvaikeuksia vaan oppilaita, joilla on sosiaalisia ongelmia esim. käytöshäiriöitä. Luokassa tulisi olla erityisopettaja.

16 VASTAUS: Nykyinen suuntaus on, että erityistä tukea tarvitsevat lapset integroidaan normaali ryhmiin. Erityislapset saavat erityistä tukea ryhmissään. Päivähoidossa on käytettävissä erityislastentarhanopettajan palvelut. Jos olisi pelkästään erityistä tukea tarvitsevien lasten ryhmä niin ryhmässä pitää olla myös tukilapsia. 16 Väihkylän koulun yhteydessä on kaksi erityisluokkaa, joissa on oppilaita alakoulu ja yläkoulu ikäisiä. Molemmissa luokissa on pätevät erityisopettajat. Lisäksi yläkoulussa ja alakoulussa on laaja-alainen erityisopettaja Nykyinen oppilasmäärä ja resurssit eivät mahdollista erilaisten erityisryhmien perustamista. ( Raija Hörkkö) *Nuoritoimella tulisi olla etsivää nuorisotyötä, joka kohdistuu koulupudokkaisiin, sekä työttömiin nuoriin/aikuisiin vuotiaisiin. Lisäksi tulisi olla erityisnuorisotyöntekijä, jonka palvelut kohdistuisivat nuoriin, joilla on sosiaalisia ongelmia. Palvelut voisi tietysti yhdistää, niin että työntekijä tekisi kumpaakin työtä. Hyvä ajatus. Sysmässä pulmana on näköalattomuus, johon jotkut nuoret törmäävät: on vaikea nähdä tulevaisuuttaan mielekkäänä, ellei ole tarpeeksi lukupäätä lukio-opintoihin tai voimia lähteä käymään koulua muualle. (MR-S) Toinen vastaus: Heinäkuussa 2011 Sysmässä käynnistyi nuorten työpajatoiminta. Toiminta on tarkoitettu juuri vuotiaille nuorille, joilla ei ole koulutuspaikkaa tai töitä. Ensimmäisen vuoden aikana toimintaan on osallistunut yli 20 nuorta ja toiminta on saanut jatkorahoituksen ensi kesään saakka. *Lapsiperheiden tukeminen varhaisessa vaiheessa olisi kunnalle erittäin iso säästö. Jos lapsiperheitä ei tueta varhaisessa vaiheessa asianmukaisesti

17 ongelmat kasvavat ja perheistä tulee lastensuojelun asiakkaita. Kalliiksi kunnalle tulee lastensuojelun palvelut, esim. lastensijoitus kodin ulkopuolelle. Yhden lapsen sijoitus lastensuojelulaitokseen maksaa vuorokaudessa euroa, kuukaudessa noin euroa ja vuodessa euroa. Miten käy kunnan talouden jos kunnan säästöjen takia joudutaan tekemään useita sijoituksia? Kommentti: Täysin samaa mieltä tärkeysjärjestyksestä, etenkin kun sijoituksen kustannukset joudutaan maksamaan joka tapauksessa, oli budjettivarausta tai ei. Sysmässä moniammatillinen yhteistyö on hyvää ja luontevaa. Satsaus oppilashuoltoon kuraattorin muodossa tulee tuottamaan hyötyä jatkossa. Päivähoitohenkilöstön, opettajien ja nuorisotoimen täydennyskoulutus ja työnohjaus tukevat työssä jaksamista ja auttavat kohtaamaan perheitä.(mr-s) 17 Henkilökunnalle on vuosittain tarjolla täydennyskoulutusta. Koulutus on aina katsottu tarpeelliseksi. Asia on tärkeä. Sitä voidaan miettiä yhteisissä VESOkoulutuspäivissä. ( Raija Hörkkö) *Päivähoidon, nuorisotoimen ja koulun henkilökuntaa tulisi kouluttaa enemmän kohtaamaan(auttamaan lapsia ja heidän perheitään. Heille tulisi mahdollistaa/velvoittaa heitä erilaisiin täydennyskoulutuksiin. Kommentti: Erilaisuuden sietokykyä on hyvä kasvattaa. Vaikka onkin vain vitsinä heitetty, että Sysmään on synnyttävä tullakseen sysmäläiseksi, ei tämä tulevaisuudessa voi pitää paikkaansa, mikäli kunta aikoo säilyä elävänä. Ihmisiä on pystyttävä ottamaan vastaan, ja pitämään huolta myös paikkakunnalla jo olevista, vaikkeivät kaikki sopisi samaan muottiin. Pienellä paikkakunnalla on helppo muodostaa ammatillisia tukiverkostoja toimimaan yhdessä perheiden kanssa. PERHEIDEN SELÄN TAKANA KOKOONTUVIA VERKOSTOJA EI SEN SIJAAN TARVITA, YHTEISTYÖN ON OLTAVA AVOINTA, JOTTA SILLÄ OLISI MYÖS VAIKUTUSTA.(MR-S)

18 Nimetön kysyjä * Kuka vastaa kunnan omistamien päällystettyjen ajoteiden ja kevyenliikenteen väylien kunnossapidosta? Onko tarkoitus antaa niiden rapautua käyttökelvottomiksi, koska niille ei tehdä tarvittavia huoltotoimenpiteitä ja päällyste vaurioiden korjauksia? Onko halvempi tehdä huoltotoimenpiteitä vai päällystää kokonaan uudelleen? Toivoisin, että asiaan puututtaisiin, jotta yhteinen omaisuutemme säilyisi ja liikenneturvallisuus paranisi. 18 nimetön kysyjä Tekninen palvelukeskus vastaa päällystettyjen ajoteiden ja kevyenliikenteen väylien osalta kunnan hallinnoimilla tiealueilla. Teiden kuntoa tarkkaillaan ja mahdollisiin epäkohtiin pyritään puuttumaan ne havaittuamme. Mikäli kuitenkin tienkäyttäjillä on tiedossa paikkoja, joita voidaan katsoa parannettavan tulisi asiassa olla suoraan yhdetydessä tekniseen palvelukeskukseen. (Marko Pynnönen) *. Kirjasto helpompaan paikkaan. Parkkipaikkoja nyt liian vähän ja lasten kanssa 2. kerros hankala nimetön kysyjä * Toivoisin uutta toimitilaa kirjastollemme Yksi kunnan sivistyksen mittareista on kirjaston asema/kunto! nimetön kysyjä *. Toivoisin kirjastolle uutta toimitilaa. Kirjastossa voisi myös olla esim shakkipöytiä. Vastaukset yllä oleviin kolmeen kysymykseen:

19 kolmeen edelliseen, kirjastoa koskevaan kysymykseen: Nykytilan ongelmat on tiedostettu sekä kirjastossa että kunnan hallinnossa. Asiasta tehtiin syksyllä 2011 valtuustoaloite ja talvella 2012 kunnanhallitus nimesi kirjastotoimikunnan selvittämään tilannetta, jotta kuntaan saataisiin kaikkia ikäryhmiä palveleva, esteetön kirjastotila. Kirjastossa tilaongelma näkyy päivittäin ja kirjastoväen toiveena on saada kaikille käyttäjäryhmille - lapset, nuoret, aikuiset, seniorit, nettikäyttäjät, opiskelijat ym - tilaa ottaa oma rauhansa kirjastossa. Shakkipöytä kirjastossa on hyvä ajatus! (RKu) 19 Toivoisin myös humaanimpaa otetta sosiaalityöhön, olisi ylpeys sanoa, että itsenäinen Sysmä hoitaa omat sosiaalituet, eikä kuntayhtymä. nimetön kysyjä Kommentti: Kuntayhtymä on sosiaalityöntekijän työnantaja. Sosiaalietuudet ja sosiaalityöntekijän palkankin maksaa kunta itse. Ilman kuntayhtymää sosiaalityöntekijä jäisi ammatillisissa asioissa yksin, eikä esim. loma-ajoille voitaisi taata palvelua. Pienessä kunnassa tulee silloin tällöin eteen ns. harvinaisempia tilanteita, joihin työntekijä voi kuntayhtymässä saada esim. työparin isommasta kunnasta. Sosiaalietuudet ja palvelut järjestetään kuntayhtymässä olemassa olevan valtakunnallisen lainsäädännön ja kunnan myöntämien määrärahojen perusteella. Sysmän lastensuojelussa ja aikuissosiaalityössä kaikki työntekijät ovat ammatilliset kelpoisuusehdot täyttäviä, mikä ei ole lainkaan itsestään selvää sosiaalityössä. Laajemman ammatillisen verkoston tuki lienee yksi selittävä tekijä rekrytoinnin onnistumisessa. (MR-S) * Ketkä päättäjistä kannattavat Sysmän kirjaston siirtämistä nykyaikaiset vaatimukset täyttäviin tiloihin? Nimilista esille nettisivuille ja kirjaston Facebookiin!

20 nimetön kysyjä Syksyinen valtuustoaloite nimilistoineen luovutettiin paperiversiona kunnanhallitukselle. (RKu) Varmaankin mahdollista laittaa nettiin. 20 * Kirjaston tulevaisuus: saadaanko isommat tilat ja katutasosta, esim vanha S- Market? nimetön kysyjä Asiaa kirjaston tilaongelmien ratkaisuksi valmistellaan parhaillaan esitykseksi kunnan päätöksentekoon. (RKu) * Turvallisuusasiat mietityttävät: kuka selvittää kiinnostaako paikallisia kiinteistönomistajia murtohälytysjärjestelmät? Vartiointifirma? Ikäihmisiä ei paljo auta ao:n kännykkään tuleva viesti Paljon avoimia kysymyksiä Liisa Horppila Lähipoliisi Harry Fagernäs vastasi, että on olemassa useita murtohälytysjärjestelmiä myyviä firmoja sekä vartiointiliikkeitä, joita voi yksittäinen henkilö ottaa omalle kiinteistölleen. Fagernäs heitti ilmaan ajatuksen, että voisiko kunta kenties keskitetysti selvittää nämä firmat ja kartoittaa halua tällaiseen.

Heinola Resort 2012-2014 t12206 1

Heinola Resort 2012-2014 t12206 1 Heinola Resort 2012-2014 t12206 1 Lomakeluonnos Infoteksti: 1. Hyvää päivää. Olen N.N. Taloustutkimus Oy:stä. Teemme parhaillaan tutkimusta vapaa-ajan asumisesta ja palvelujen käytöstä Heinolan seudulla.

Lisätiedot

Kh 26. HEINÄVEDEN KUNTA Viranomainen. Kunnanhallitus 21.1.2008 VALTUUSTOALOITE HAJA-ASUTUSALUEEN OSOITEJÄRJESTELMÄN MUUTTAMISES- TA

Kh 26. HEINÄVEDEN KUNTA Viranomainen. Kunnanhallitus 21.1.2008 VALTUUSTOALOITE HAJA-ASUTUSALUEEN OSOITEJÄRJESTELMÄN MUUTTAMISES- TA HEINÄVEDEN KUNTA Viranomainen Kunnanhallitus 21.1.2008 39 VALTUUSTOALOITE HAJA-ASUTUSALUEEN OSOITEJÄRJESTELMÄN MUUTTAMISES- TA Kh 26 Valmistelija: kunnansihteeri Sinikka Lappalainen, Kermanrannantie 7,

Lisätiedot

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 TEEMA: KYLÄTALO Idea: Kylätaloselvitys tehdään yhteinen kylätaloselvitys muiden lakkautettujen koulujen kiinteistöistä ja niiden käytöstä

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Kiteen Kotitalot Oy ja KOY Kesälahden Vuokratalot asiakastyytyväisyyskysely Yhteenvetoraportti N=124 Julkaistu: 24.4.2014 Vertailuryhmä: Kesälahden Vuokratalojen

Lisätiedot

KEVÄTKUMMUN KOULU JA PALVELUKESKUS Kortteli 901 ja kortteli 902 sekä puistoaluetta

KEVÄTKUMMUN KOULU JA PALVELUKESKUS Kortteli 901 ja kortteli 902 sekä puistoaluetta KEVÄTKUMMUN KOULU JA PALVELUKESKUS Kortteli 901 ja kortteli 902 sekä puistoaluetta Asemakaava 506 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma PORVOON KAUPUNKISUUNNITTELU Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Palaute hallintokunnittain

Palaute hallintokunnittain Palaute hallintokunnittain Tekninen toimi: Hyvää, toimivaa: Kirkonkylän yleisilme (istutukset), ympäristön viihtyvyys Röytyn rakennuksen maalaaminen Linnavuorentien asfaltointi + valaistus Taipalsaarentien

Lisätiedot

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi?

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALO Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALON HISTORIA 2009: YLILYÖNTI AVASI OVENSA OSANA ETSIVÄÄ TYÖTÄ Etsivä työ avasi tammikuussa matalan kynnyksen kohtaamispaikka Ylilyönnin osana perustyötä.

Lisätiedot

Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut

Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut Lastensuojelun perusta Vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lapsen huolenpidosta ja kasvatuksesta. Tähän tehtävään heillä on oikeus saada apua yhteiskunnalta.

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Kestävät liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 20.10.2014 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä

Lisätiedot

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi Senioribarometri 2006 Senioribarometrin tarkoitus Päätimme heti pilotoida myös Senioribarometrin, sillä vanhemman väestön tarpeet ja toiveet ovat meille tärkeitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Sysmän taajaman kehittäminen ja visioita Suopellon satamaan

Sysmän taajaman kehittäminen ja visioita Suopellon satamaan Sysmän taajaman kehittäminen ja visioita Suopellon satamaan 22.5.2013 Suvi Nirkko Sysmän rannikkoalueen ja miljöön kehittämisohjelma EAKR -hanke Sysmän taajaman kehittäminen ja visioita Suopellon satamaan

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Yli 65-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen

Osallisuuskysely 2015 Yli 65-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen Osallisuuskysely 2015 Yli 65-vuotiaat vastaajat 30.10.2015 Elina Antikainen 1. Ikäsi Yhteensä 34 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue (äänestysalueittain) Muut asuinalueet: Linnankoski

Lisätiedot

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio SKVY Oy LAUSUNTO Pekka Makkonen Versokuja 4 D 70150 Kuopio 24.11.2015 Juuan kunta Ympäristölautakunta Poikolantie 1 83900 JUUKA Yleistä Juuan rengasvesiosuuskunta teki vuonna 2011 päätöksen vesihuoltosuunnitelman

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

Kärkihankkeet Katsaus menneeseen

Kärkihankkeet Katsaus menneeseen Kärkihankkeet 2009-2016 Katsaus menneeseen Toteutuneet - Nuorisotila Vintti Inariin - Bändeille harjoittelutilat - Elokuvateatteri Aslakin kunnostus - Saariselälle parempi luistelukenttä - Parannuksia

Lisätiedot

SAVITAIPALEEN KUNTA Kysely Savitaipaleen kunnan venesatama-alueista YHTEENVETO

SAVITAIPALEEN KUNTA Kysely Savitaipaleen kunnan venesatama-alueista YHTEENVETO 1 (5) LIITE 1 30.12.2009 0620-D3757 SAVITAIPALEEN KUNTA Kyselyjä lähetetty 250 kpl Kyselyyn vastanneita 6 kpl Vastausprosentti 18 % 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista edustaa veneilytilannettanne parhaiten?

Lisätiedot

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti.

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAPERNAUMI KORTTELI 43 (OSA) TEKNIIKKAKESKUS Suunnittelualueen sijainti alue sijaitsee Seinäjoen kaupungin n korttelissa 43. Alue sijaitsee Ruukintien varressa Kaasumestarinkadun

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu 6.9.2014 ASEMAKAAVA E18 -TIEN LELUN ERITASOLIITTYMÄN ALUEELLE MAINOSLAITETTA VARTEN

HAMINAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu 6.9.2014 ASEMAKAAVA E18 -TIEN LELUN ERITASOLIITTYMÄN ALUEELLE MAINOSLAITETTA VARTEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1(6) ASEMAKAAVA E18 -TIEN LELUN ERITASOLIITTYMÄN ALUEELLE MAINOSLAITETTA VARTEN 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee tilalla 3:14 E18 -tien Lelun eritasoliittymän

Lisätiedot

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 Kyselyyn vastasi kaikkiaan 149 ihmistä, joista 31 olivat ruotsinkielisiä ja 118 suomenkielisiä Kaikki ihmiset eivät vastanneet kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 122 24.06.2015. 122 Asianro 8060/08.00.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 122 24.06.2015. 122 Asianro 8060/08.00.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ 1 (1) 122 Asianro 8060/08.00.00/2013 Lehtoniemi ja Peikkometsän alue, vuoropysäköintikysely Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelun tukipalvelut

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

Nuorisotyön valmiussuunnitelma Materiaali; Allianssi ry:n / Arsi Veikkolainen Nuorisotyön kriisikansio Tehostetun nuorisotyön

Nuorisotyön valmiussuunnitelma Materiaali; Allianssi ry:n / Arsi Veikkolainen Nuorisotyön kriisikansio Tehostetun nuorisotyön Nuorisotyön valmiussuunnitelma 10.11.2016 Materiaali; Allianssi ry:n / Arsi Veikkolainen Nuorisotyön kriisikansio Tehostetun nuorisotyön Pohjois-Suomen AVIn työryhmä Mitä on nuorisotyön kriisivalmius?

Lisätiedot

1(7) Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut ISONNIITYNTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OAS

1(7) Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut ISONNIITYNTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OAS 1(7) Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut ISONNIITYNTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OAS PROJ.NRO 174 Asemakaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Kaavamuutosalueen rajaus on merkitty oheiseen karttaan ALOITE TAI

Lisätiedot

JOS ET SINÄ, NIIN KUKA?

JOS ET SINÄ, NIIN KUKA? JOS ET SINÄ, NIIN KUKA? Aina, kun haluat asioiden muuttuvan parempaan suuntaan, sinun on otettava ohjat omiin käsiisi. Kun päätät, että olet omien valintojesi arvoinen, voit ottaa vastuun omasta elämästäsi

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta Palvelutuotannon lautakunta 117 21.10.2015 Kunnanhallitus 345 02.11.2015 Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta 2016-2019 701/08.00.01/2015 Palvelutuotannon

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kehittämisyhdistys Kalakukko ry RAKE-hanke Juankoskentie 7A 73500 Juankoski TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kyselylomake postitettiin 13.2.2009 Kangaslahden kylän maanomistajille,

Lisätiedot

IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU

IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU 21.9.2010 14.2.2011 8.3.2011 21.3.2011 4.4.2011 2.5.2011 23.5.2011 30.5.2011 1(7) IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU Kunnanvaltuuston päättämä Ideamylly

Lisätiedot

Ikäihmisten oma kokemus liikkumisen turvallisuudesta Etelä-Savossa

Ikäihmisten oma kokemus liikkumisen turvallisuudesta Etelä-Savossa Ikäihmisten oma kokemus liikkumisen turvallisuudesta Etelä-Savossa Alueellinen terveys- ja hyvinvointitutkimus (ATH) ja keskustelu Pieksämäen vanhusneuvoston kanssa 9.9.2014 Sisäisen turvallisuuden teematilaisuus

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Meikäläisiä Satakunnasta

Meikäläisiä Satakunnasta Meikäläisiä Satakunnasta syystiedote 2014 päivitys 17.9.2014 Meikäläisiä Satakunnassa on kehitysvammaisten Me Itse ry:n aktivistien sekä MEKA TV toiminnoissa osallistuvien meikäläisten yhteinen työnimi.

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU 15/2016 Kunnanhallitus Laatimispäivämäärä: Kokoustiedot Aika Maanantaina kello 18.

Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU 15/2016 Kunnanhallitus Laatimispäivämäärä: Kokoustiedot Aika Maanantaina kello 18. Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU 15/2016 Kunnanhallitus Laatimispäivämäärä: 7.9.2016 Kokoustiedot Aika Maanantaina 12.9.2016 kello 18.30 Käsiteltävät asiat Paikka Jämijärven keskuskoulu, taideluokka 191 KOKOUKSEN

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä

MUISTIO. Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma. Liikenneturvallisuuskysely KOULULAISET. 1. Lähtökohdat. 2. Vastausten osuus kunnan oppilasmäärästä MUISTIO Projekti Kempeleen liikenneturvallisuussuunnitelma Liikenneturvallisuuskysely KOULULAISET Päivämäärä 06/06/2013 1. Lähtökohdat Kempeleen ja Lumijoen liikenneturvallisuuskysely toteutettiin internetissä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS POHJOISVÄYLÄN (MT 749) JA YKSPIHLAJAN RADAN ERITASORISTEYS

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS POHJOISVÄYLÄN (MT 749) JA YKSPIHLAJAN RADAN ERITASORISTEYS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS POHJOISVÄYLÄN (MT 749) JA YKSPIHLAJAN RADAN ERITASORISTEYS Kokkolan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaupunkiympäristön vastuualue

Lisätiedot

Valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus 2007. Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Tutkimuspäällikkö 050-599 0079 pekka.harjunkoski@promenade.

Valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus 2007. Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Tutkimuspäällikkö 050-599 0079 pekka.harjunkoski@promenade. Valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus 2007 Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Tutkimuspäällikkö 050-599 0079 pekka.harjunkoski@promenade.fi Esityksen sisältö: Toteutus ja menetelmä 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2012 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/2 11.12.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2012 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/2 11.12.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2012 1 (5) 566 Yleisten töiden lautakunnan lausunto Päivi Lipposen ym. valtuustoaloitteesta, joka koskee uuden koirapuiston perustamista Herttoniemeen HEL 2012-013810 T

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Arjen turva kysely. Pyhtään asukkaiden vastaukset. EK-ARTU hanke Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelma

Arjen turva kysely. Pyhtään asukkaiden vastaukset. EK-ARTU hanke Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelma Arjen turva kysely Pyhtään asukkaiden vastaukset EK-ARTU hanke Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelma 8.2.2013 1 Vastaajia yhteensä 39 Vastaajien tausta Vastaajien lkm %-osuus vastaajista Naisia 31

Lisätiedot

RAKENNUSPAIKKA: Kaupunginosa: 5 Kortteli: 57 Tontti: 15 Osoite: Mäntymäentie 16 Kaava: Voimassaoleva asemakaava (v.1964 )

RAKENNUSPAIKKA: Kaupunginosa: 5 Kortteli: 57 Tontti: 15 Osoite: Mäntymäentie 16 Kaava: Voimassaoleva asemakaava (v.1964 ) Rakennuslautakunta 31 17.06.2015 Rakennuslautakunta 37 26.08.2015 Helsingin hallinto-oikeuden lausuntopyyntö rakennuslautakunnan päätöksestä 31, 17.6.2015 (5.kaupunginosan korttelin 57 tontti 15, Mäntymäentie

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto )

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto ) Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto 27.10.2015) 1. Ikäsi Yhteensä 31 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PELTOLA, PIENNARTIEN JA KUOKKATIEN KULMAUS, ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

ORIMATTILAN KAUPUNKI PELTOLA, PIENNARTIEN JA KUOKKATIEN KULMAUS, ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA päivitetty 1.6.2015 hyväksytty 23.4.2015 ORIMATTILAN KAUPUNKI PELTOLA, PIENNARTIEN JA KUOKKATIEN KULMAUS, ASEMAKAAVAMUUTOKSEN Orimattilan kaupunki, tekninen palvelukeskus Kaupungintalo, Erkontie 9 Puhelin

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely kesä 2014

Asiakastyytyväisyyskysely kesä 2014 Kysely toteutettiin netissä sekä lähetettiin paperiversioita asiakkaille. Vastausaikaa oli neljä kuukautta (kesäkuu-syyskuu). Vastauksia tuli netin kautta 29 kpl ja postitse 28 kpl. 1. Vastanneista naisia

Lisätiedot

Tontti luovutetaan Advenille käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5.luvun tarkoittamalla tavalla kaukolämpölaitoksen tonttina.

Tontti luovutetaan Advenille käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5.luvun tarkoittamalla tavalla kaukolämpölaitoksen tonttina. Luonnos 23.4.2015 MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Sastamalan kaupunki, 0144411-3 PL 23 38201 Sastamala jäljempänä kaupunki Vuokralainen: Adven Oy Äyritie 18, 01510 Vantaa jäljempänä

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU

IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU 21.9.2010 1(5) IDEAMYLLYYN TULLEIDEN ESITYSTEN / ALOITTEIDEN / ASIOIDEN / KANNANOTTOJEN JATKOVALMISTELU Kunnanvaltuuston päättämä Ideamylly on pyörinyt vinhaa vauhtia. Esityksiä, aloitteita, asioita ja

Lisätiedot

Kuntapalvelukyselyn tulokset

Kuntapalvelukyselyn tulokset Kuntapalvelukyselyn tulokset 3.10.2012 Kysely oli avoinna MLL:n nettisivuilla www.mll.fi 5.-23.9.2012. Kyselyyn tuli yhteensä 1731 vastausta. Kyselyssä oli yhteensä 48 kysymystä yhdeksältä eri aihealueelta.

Lisätiedot

KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA 2

KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA 2 KONNEVEDEN KUNTA KOKOUSKUTSU Sivistyslautakunta 29.9.2011 Kokousaika Torstai 6.10.2011 klo 17.00 Kokouspaikka Konneveden kunnantalo Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos 1(7) HYÖKÄNNUMMI KORTTELI 801 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PROJ. NRO 256 Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti on osoitettu oheisessa

Lisätiedot

Aloite merkittiin pöytäkirjaan ja lähetettiin kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Aloite merkittiin pöytäkirjaan ja lähetettiin kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 82 27.8.2012 Asianro 337/10.03.01.00/2012 4 Valtuustoaloite: Selvityksen laatiminen koulukeskuksen parkkipaikoista Päätöshistoria Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ

Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ Hyvä tietää JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN ASUINKIINTEISTÖLLÄ Jätekeskus ja jäteasemat Polvijärven jäteasema Avoinna arkisin ti klo 9-13 ja to klo 14-18 Ahertajantie 2 83700 Polvijärvi Kontiosuon jätekeskus

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Supported by the European Union in the framework of the Health Programme 2008-2013. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the

Supported by the European Union in the framework of the Health Programme 2008-2013. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the Supported by the European Union in the framework of the Health Programme 2008-2013. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union. TYÖMATKAPYÖRÄILYN

Lisätiedot

Kirjasto updated yhteiskehittäminen

Kirjasto updated yhteiskehittäminen Helsingin kaupunginkirjasto & Demos Helsinki Kirjasto updated yhteiskehittäminen Kirjasto treenaa nuoria -hanke 1) PARANNUKSIA PALVELUKULTTUURIIN Nuorilla oli kirjastosta huonoja asiakaspalvelukokemuksia

Lisätiedot

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi LUONNOS 1 (8) Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kevasta annettua lakia siten, että itsehallintoalueet olisivat Kevan

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

FlowIT virtaa IT-hankintoihin

FlowIT virtaa IT-hankintoihin FlowIT virtaa IT-hankintoihin Virpi Kalakoski, Matti Gröhn, Kirsi Jääskeläinen, Tiina Kalliomäki-Levanto, Jani Lukander, Kristian Lukander, Jarno Turunen, Teppo Valtonen, Tiina Vihtonen, Tuija Virtanen

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Tekninen toimi TOIMINNALLISET TAVOITTEET TALOUSARVIOVUODELLE JA NIIDEN TOTEUTUMINEN TAVOITE TOIMENPIDE TOTEUTUMINEN

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Tekninen toimi TOIMINNALLISET TAVOITTEET TALOUSARVIOVUODELLE JA NIIDEN TOTEUTUMINEN TAVOITE TOIMENPIDE TOTEUTUMINEN TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekla 16.6.2015 29, liite no 10 Tekninen toimi TOIMINNALLISET TAVOITTEET TALOUSARVIOVUODELLE JA NIIDEN TOTEUTUMINEN Lapinlahden terveyskeskuksen peruskorjauksen jatkaminen Alapitkän

Lisätiedot

TORI-verkkohaastattelun tulokset. Ohjausryhmän kokous Kari Pessi

TORI-verkkohaastattelun tulokset. Ohjausryhmän kokous Kari Pessi TORI-verkkohaastattelun tulokset Ohjausryhmän kokous 19.12.2012 Kari Pessi Tavoitteet TORI-verkkohaastattelu 1. Selvittää tulevan ICT-palvelukeskuksen palvelujen tuottajien ja palveluiden käyttäjien näkemyksiä

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

VEDENKULUTUKSEN SEURANTA. Pinsiön alueen vesiosuuskunta Hannu Pihlajamäki

VEDENKULUTUKSEN SEURANTA. Pinsiön alueen vesiosuuskunta Hannu Pihlajamäki VEDENKULUTUKSEN SEURANTA Pinsiön alueen vesiosuuskunta Hannu Pihlajamäki Pinsiön alueen vesiosuuskunta lyhyt esittely! Perustettu 1997 Alunperin perustaminen lähti liikkeelle, koska talouksien porakaivovesissä

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 49 vastaanottokeskuksessa

Lisätiedot

Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen ja koulun erityishenkilöstön työpaja

Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen ja koulun erityishenkilöstön työpaja 1 Onnistunut työ tekee hyvää: Akaan kaupungin lasten, nuorten ja perheiden palvelujen sekä henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämishanke 2014-2016. Lastensuojelun, perhetyön ja -neuvonnan, terveyskeskuksen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3521/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3521/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (1) 87 Asianro 3521/10.03.07/2013 Taksa Kuopion kaupungin katujen ja muiden yleisten alueiden vuokrauksesta perittävistä maksuista, muutokset tapahtumilta perittäviin

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA Maankäyttöpalvelut

MÄNTSÄLÄN KUNTA Maankäyttöpalvelut 1(5) LUKIONTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 249 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue Suunnittelun

Lisätiedot

Mikä huolettaa eniten, jos Maaninka ja Kuopio liittyvät yhteen?

Mikä huolettaa eniten, jos Maaninka ja Kuopio liittyvät yhteen? Maaningan kuntalaisillat Keskusta 12.3.2012 Terveydenhuolto ja perusturva (lääkäri, hammaslääkäri, kuntoutus, neuvolat, kouluterveydenhuolto, sairaalapalvelut, mielenterveystyö, päihdehoito, lapsiperhepalvelut,

Lisätiedot

Aloite voidaan todeta loppuun käsitellyksi.

Aloite voidaan todeta loppuun käsitellyksi. 1 Siikajoen kunnanhallitus 03.02.2014 Liite 27. Tark. VALTUUSTOALOITTEET (loppuun saatetut) Vuonna 2013 jätetyt Valtuusto 28.8.2013 1. Päivi Eskola Aloite Siikajoen kunnan julistautumisesta savuttomaksi

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 17.02.2010 OPPILASASUNNOT ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ.

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 17.02.2010 OPPILASASUNNOT ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. 1(7) OPPILASASUNNOT ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 212 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA Maankäyttölautakunnan päätös asemakaavan

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Kalajoki

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Kalajoki Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Kalajoki 1) Sukupuoli 2) Ikäluokka 3) Kotikaupunkinne tai kuntanne ja vastaus% suhteessa asukasmäärään Kyselyyn vastasi 80 Kalajoen asukkaista. Tämä on

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Taloyhtiön varautuminen asukkaiden ikääntymiseen seminaari, Oulu 23.05.2016 Pasi Orava Pohjois-Suomen paikallisasiamies Suomen Vuokranantajat ry www.vuokranantajat.fi

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala 19.5.2009 1 Julkisen palvelutuotannon tehostaminen Resurssit Tarpeet, Vaateet, Odotukset Julkista kehittämällä johtaminen,

Lisätiedot

SASTAMALAN TURVALLISUUSKYSELY Yhteenveto

SASTAMALAN TURVALLISUUSKYSELY Yhteenveto SASTAMALAN TURVALLISUUSKYSELY 5. - 23.10.2015 Yhteenveto 2.11.2015 Turvallisuuskyselyn tarkoituksena oli saada kaupungin asukkaiden kokemuksia ja näkemyksiä asuinalueensa turvallisuudesta ja kehittämistarpeista.

Lisätiedot

Pälkäneen Valokuitu Oy

Pälkäneen Valokuitu Oy INFO 15.09.2016 INFO 16.09.2016 Tervetuloa Pälkäneen Valokuitu Oy:n järjestämään infotilaisuuteen valokuituverkon rakentamisesta ja verkossa tarjottavista palveluista Pälkäneen kunnan alueelle Pälkäneen

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

VALTUUSTOALOITE SIIRTOLAPUUTARHATOIMINNAN MAHDOLLISUUKSIEN SELVITTÄMISESTÄ

VALTUUSTOALOITE SIIRTOLAPUUTARHATOIMINNAN MAHDOLLISUUKSIEN SELVITTÄMISESTÄ Kaupunginvaltuusto 92 01.07.2013 Kaupunginhallitus 275 19.08.2013 Kaupunginhallitus 88 16.03.2015 Tekninen lautakunta 94 28.10.2015 Kaupunginhallitus 80 29.03.2016 Kaupunginvaltuusto 18 25.04.2016 VALTUUSTOALOITE

Lisätiedot

Ohjausryhmän six-pack

Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän rooli ja vastuu projektien seurannassa? Mitä ohjausryhmän tulisi tehdä ja mitä sen ei tulisi tehdä? Ohjausryhmän merkitys projektin onnistumiseen? Projektipäivät 2016

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Kaakkois-Suomen ELY-keskus 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Leena Gunnar 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Aloittelevan kunnallispoliitikon tunnustukset

Aloittelevan kunnallispoliitikon tunnustukset Aloittelevan kunnallispoliitikon tunnustukset Jyrki J.J. Kasvi (toisinto vuonna 1997 tehdyistä kalvoista) Ekaa kertaa pappia kyydissä Mikä Espoo, missä Espoo Myyttien ja tosiasioiden erottaminen Miten

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Liikenneväylähankkeet

Liikenneväylähankkeet Liikenneväylähankkeet Nykyinen ohjeistus Käytäntö tiehankkeissa Yksikköarvoihin liittyviä ongelmia Kannattavuuslaskelma Vaikutusten analyysi Toteutettavuuden arviointi 1 Nykyinen ohjeistus ja käytäntö

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Uusi Myllypuron Ostari

Uusi Myllypuron Ostari Citycon on aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Ostari Citycon on kauppakeskusten aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä. Luomme puitteet menestyvälle

Lisätiedot