Kysymyspatteristo Kansankäräjät 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysymyspatteristo Kansankäräjät 2012"

Transkriptio

1 Kysymyspatteristo Kansankäräjät 2012 Kysymykset mustalla, vastaukset punaisella. Tässä joitakin kysymyksiä ja kuvia aiheista: 1 En ole lainkaan kiinnostunut selityksistä, miksi jotain ei ole tehty. Haluan vastauksen, milloin korjaukset ja parannukset tehdään ja kuka vastaa niistä. *Suojateiden eteen on kasvatettu epämääräisiä puskia näköesteeksi (1. kuva). Pienet lapset pystyvät juoksemaan puskan takaa auton eteen niin, ettei autoilija huomaa heitä. Kyseessä on kunnan törkeä laiminlyönti ja vaaran aiheuttaminen. Kymmenen metriä ennen suojatietä puskat pois. Raivaussaha ja Round Up auttavat. Kunta pitää yllä vain kaavateitään eikä osallistu valtion teiden kunnossapitoon. Valtion ylläpitämät tiet erottaa maastossa tienkylteistä, jotka ovat sinipohjaisia. Tiehallinnon nettisivuilta löytyy lisätietoa, kuinka valtio huolehtii vastuualueensa teistä ja teiden ympäristöistä. (Marko Pynnönen) *Info-piste keskellä kylää kuvastaa kunnan asennetta palveluun. Kohta kyltti putoaa, vaikka se on teipillä korjattu. On turha selittää, että paikka on vuokrattu tai annettu jollekin. Kyllä vuokranantaja voi määrittää paikan käyttöehdot. Kyseisessä paikassa ei edes ole mitään ajantasaista informaatiota. Kunnanviraston aulassa on ns. infopiste. Kuka sinne osaa tai edes haluaa mennä? Jos malli on kopioitu Helsingistä, niin siellä kaupungintalo on torin vieressä ja kaupungintalossa on kaupungin hienoimmat ilmaiset yleisö-wc:t (2. kuva). Tässä menee sekaisin infokioski ja infotaulu. Infokioskissa ei ole i-kylttiä laisinkaan. Kyseisen i-kyltin myöntää Suoma Ry ja ne on tähditetty sen mukaan, mitä palveluja sieltä saa. Torin info-kioski ei ole virallinen tiedonsaanti paikka ja sen takia sillä ei kylttiä ole. Torilla oleva taulu taas kuuluu Infomedia Suomi Oy:lle, mutta kunnalla on kunnossapitovastuu taulusta. Tämän taulun yläpuolella on vihreä i-kyltti ilman tähtiä. Infomedia Suomi Ims Oy:n vastuulla on asiakaspaikkojen myynti.

2 Info Media Suomi Oy auttaa opastaulun huollossa kuntaa tarvittaessa mm. huoltamalla taulua päivityksien yhteyksissä, laskutus kunnalle Oval Design on huoltanut Sysmän opastaulun. Opastauluun on vaihdettu i- kuution pinnat, kartan suojalevy, asiakaspaikkojen suojalevyt. Korjauksesta on laskutettu Sysmän kuntaa ( lasku 11688). 2 Nyt näyttää siltä, että i-kuutio on uudelleen rikottu kesän aikana. Sysmäläiseltä Oval Design Oy:tä on uudelleen pyydetty korjausta, Janne-Ville Hänninen on saanut toimeksiannon tarkistaa opastaulun ja ottamaan kuvan taulusta. Taulu lienee jo kunnossa su Uudet asiakaspaikat on asennettu opastauluun Petri Eskelisen toimesta , jolloin Petri on ottanut kuvan taulusta. Silloin opastaulu on ollut kunnossa. Jos kyseinen I-merkki ei pysy kunnossa, kenties parasta on se poistaa, kuin maksaa toistuvista korjauksista. Opastaulu huolletaan kahden vuoden väliajoin. (Raija Hänninen) *Info-pisteen vieressä oleva kartta on vuosien takaista historiaa. Sekin antaa oikean kuvan Sysmän asioiden hoitamisesta (3. kuva). Kartan uusiminen käynnissä, nähtävillä viikon 35 aikana, todennäköisimmin karttaa ei aleta kesken kaiken vaihtamaan vaan se vaihdetaan 2014 keväällä, kun on taas huoltovuosi kyseisellä taululla. *Jätekeräys on annettu jonkin ulkopuolisen hoidettavaksi. Jäteasemia ei ole merkitty. Tiedän, että jätteitä on viety Lahteen, koska jäteasemaa ei ole löydetty. Joku pelkästään omilla aivoillaan ajatteleva kertoi, että sittenhän joku ulkopuolinenkin voi viedä jätteensä sinne. Lisääntyyköhän valtakunnan jätteiden kokonaismäärä tämän yksityisajattelijan mielestä tällä tavoin? Kun lajittelumerkit ovat vain roskasäiliöiden kannessa, ei pidä kuvitella, että pimeässä lumihangessa ryömittyään hakisi lapion ja taskulampun, jotta voisi lapioida kaikkien luukkujen kannet lumesta vapaaksi, jotta tietäisi mihin luukkuun jätteet voi jättää. Tämäkin ovat sopimusasioita, jotka on täydellisesti laiminlyöty. *Viimeinen kuva esittää jäte- tai kierrätysasemaa, joka vaikuttaa hyvin hoidetulta. Se on keskellä kylää. Kuva ei valitettavasti ole Sysmästä

3 Pientjäteaseman ja aluekeräyspisteiden sijainnista on jaettu esite Sysmän kotitalouksiin. Tiedot ovat myös saatavilla kunnan internet-sivuilla. Tiedotusta pyritään jatkamaan. Aluekeräyspisteillä jäteastioiden merkinnät ovat monesti kuluneita ja tämä on hyvä huomio. Välitän tietoa merkintöjen parantamisesta jäteyhtiöille. Aluekeräyspisteiden ajoittainen siivottomuus etenkin kesäaikaan johtuu käyttäjien huolimattomuudesta, ei jätehuoltoyrittäjästä. 3 *Rakennuslupien (ja muidenkin asioiden) perustiedot on nykyaikana syytä julkaista kunnan internet-sivuilla. Suurin osa kiinteistöjen omistajista asuu muualla kuin Sysmässä (vain pieni osa kirkonkylässä). Ei ole kovin helppo perustella, että voihan ne asiat käydä lukemassa ilmoitustaululta. Tämäkin malli jatkaa sysmäläistä sisäänlämpiävää toimintaa. Rakennuslupien julkaiseminen internetissä tulee olemaan osana myöhemmin käyttöönotettavaa koko valtakuntaa koskevaa sähköistä rakennusvalvonnan asiointijärjestelmää. Siirtymävaiheessa ei ole järkevää tehdä erillisä muutoksia rakennuslupien julkaisemiseksi. Rakennusluvista tiedotetaan Maankäyttö- ja rakennuslainsäädännön mukaisesti (Marko Pynnönen) *positiivista on se, että kunnanvirastoa ei ole suljettu kesällä tärkeimpään asiakaspalveluaikaan ja että henkilökunta on yhteistyöhaluista ja -kykyistä. *Sysmän ns. osoitekartta ei ole mikään osoitekartta, jos tarkka osoite on jossakin 20 km matkalla (esim. Vääksyntie). Myös osoitteita ja tieviittoja puuttuu mm. Päijänteen rannan loma-asunnoilta. Miten voidaan esimerkiksi tehdä ilmoitus hätäkeskukselle, jos sama osoite on kymmenellä loma-asunnolla ja etäisyys olemassa olevasta osoitteesta asuntoon on kilometrejä? Tietääkseni loma-asuntojen omistajat maksavat merkittävän kiinteistöveron. Kenen hyväksi nämä verotulot törsätään? Osoitekarttaa on päivitetty kesän 2012 ajan. Päivitetty materiaali asetetaan nähtäville viikon 35 aikana. Halukkaat voivat jättää huomautuksensa korjattuun aineistoon. Uudet tien nimet ja tien reittien muutokset ovat nähtävillä sekä kunnanvirastolla, että internetissä. (Marko Pynnönen) *Näiden kansankäräjien aika on valittu sopivasti, etteivät ulkopaikkakuntalaiset tule tekemään kysymyksiä. Joku paikallinen organisointiammattilainen selitti, että oli sattunut jokin sähläys ja Teatteritalalo oli varattu lauantaina. Luulen, että Sysmässä on muitakin tiloja Teatteritalon lisäksi.

4 Kenenkään kiusaksi ei Kansankäräjien ajankohtaa ole laitettu sunnuntaille Tarkoituksena oli pitää lauantaina, mutta inhimillisen erehdyksen vuoksi tapahtuma oli siirrettävä sunnuntaille. Aika taas piti siirtää kun järjestäjät huomasivat, että juuri samaan aikaan olisi toinen mukava tapahtuma. Tämän siirron jälkeen tuli vielä kolmaskin tapahtuma samaan aikaan. Kun lähtee sutta karkuun, tulee karhu vastaan. Aktiivisessa kunnassa on paljon tapahtumia, ja joskus rapatessa roiskuu Tarkoituksena ei ole ketään ärsyttää. Tämän vuoden Kansankäräjillä toivottiin, että seuraavatkin järjestettäisiin sunnuntaina, että lauantai jäisi asioiden hoitopäiväksi. 4 Olen lähestynyt sekä luottamushenkilöitä että virkamiehiä ao. kysymyksillä. Kunnollista vastausta en kuitenkaan ole saanut, joten nyt mennään käräjille. *. Miksi Sysmän imagoa heikennetään surullisella Maritim-sopimuksella? Sopimus pitää purkaa ensi tilassa! Suopellon bensa-asema saatava toimintaan. Marinetek Finland Oy ylläpitää Sysmän laituripaikkoja ja rakentaa kuntaa uusia satamapaikkoja. Kunnan teknisen toimen kunnossapitoresursseilla ei ole mahdollista ylläpitää ja kunnostaa laitureita eikä vastata laituripaikkojen vuokrauksesta ja niihin liittyvästä neuvonnasta. Lisäksi on huomioitava, että Marinetekillä on kuntaa parempi asiantuntemus venepaikkojen edelleen vuokrauksessa. Suopellon sataman vesirakennustyöt ovat valmistuneet maaliskuun 2012 lopussa, joten yhtiö on voinut markkinoida satamaa täysipainoisesti vasta sen jälkeen. Marintek toteuttaa tarkemmin sovittavassa aikataulussa Suopellon uuden sataman venepaikat. Hämeen ELY-keskuksen myöntämällä investointituella uusia laitureita ei ole mahdollista rakentaa, joten sopimuksen purkaminen johtaisi mahdollisesti siihen, että laitureiden rakentaminen jäisi veronmaksajien kustannettavaksi. Suopellon laivalaituria palvelevat polttoainesäiliöt ovat yksityisessä omistuksessa ja toimija ei ole avannut polttoaineen jakelua kuluneena kesänä. Jakeluaseman perustamisesta uuteen Suopellon satamaan on alustavasti päätetty kunnanhallituksen toimesta *. Miksi Ilolan ja Päijätsalon hienoja puistoalueita ei pidetä kunnossa. Vesakot kasvavat, heinikot ja kaislikot rehoittavat, rakennusten ovet ja ikkunat retkottavat.

5 Kunta voisi urakoida homman rotareille, leijonille tai 4h-kerhoille tai yksityisille, jos oma porukka ei saa aikaiseksi... Ilolan puistoalue ei ole ollut tällä hetkellä aktiivisesa hoidossa. Varsinkin tänä kesänä on puisto-osaston resurssit olleet vähäiset. Kunta ei ole saanut rekrytoitua kaikkia tarvitsemiaan kesätyöntekijöitä, koska hakijoita tehtäviin ei ole ollut. Pääpaino alueiden hoidossa on ollut rakennetun taajaman alueella. (Marko Pynnönen) 5 *. Miksi jätevedenpuhdistamoa ei kunnosteta niin, että heinäkuunkin lietteet mahtuvat altaaseen. Mitä kuuluu suunnitelmalle johtaa jätevedet Heinolaan? Jätevedenpuhdistamon lietteen vastaanottokyky ruuhkautuu kun loma-asunnoille palataan talven jälkeen. Ennen kuin rakennetaan suurempaa vastaanottoallasta tulee tutkia mahdollisuus tiedottamiseen, jotta loma-asuntojen lietealtaiden tyhjennys ei tapahdu samanaikaisesti useilla kiinteistöillä vaan tyhjennyksiä tehtäisiin esim. jo syksyllä tai aiemmin keväällä. Tänä vuonna lietteen vastaanotossa ei ole ollut mahtumisongelmaa. Tämän syksyn aikana tarkastellaan vielä eri vaihtoehtoja Heinolaan jätevesien johtamiseksi. Asiassa tehdään vielä lisäselvittelyä, joka tuodaan esiteltäväksi kunnan päättäjille. (Marko Pynnönen) * Miksi viemäriosuuskuntien rakentamia verkostoja ei tarkasteta. Kaivoihin virtaa pintavesiä ja järvivesiä, jotka sitten pumpataan puhdistamolle. Osuuskuntien tulee itse huolehtia omien järjestelmiensä kunnosta ja ylläpidosta. Osuuskunnilla on velvollisuus tarkkailla verkostonsa kuntoa ja esim veden laatua. (Marko Pynnönen) * Saisiko Majutvedelle organisoitua hoitokalastusta? Hoitokalastuksia voivat järjestää esim. paikallinen osakaskunta tai Etelä- ja Keski- Päijänteen Kalastusalue. Vesialueen osakkaat voivat olla yhteydessä em. tahoihin. Kunta päättää tapauskohtaisesti osallistumisestaan hoitokalastusten kustannuksiin

6 *. Miksi Majutveteen tuodaan lisäkuormitusta Vehkajärvistä Huitilanojaa ruopaten, kun pitäisi hidastaa virtausta, että vesi ehtii suodattua ja puhdistua? Hämeen ELY-keskus on ollut mukana Huitilanjoen kunnostussuunnitelman laatimisessa, ja suunnittelun lähtökohtana on ollut, että joen ranta-alueelle jää edelleen runsaasti ravinteita pidättävää kasvillisuutta, joka myös hidastaa virtauksia. Hankkeen tavoitteena on parantaa ja ylläpitää Huitilanjoen ja Koskueenjoen virkistyskäyttöedellytyksiä huomioiden mm. läheiset Pihlajamäen ja Jokintien asuinalueet sekä Ala-Vehkajärveltä tapahtuva veneily Päijänteen Majutvedelle. Huitilanjoen Majutveden puoleisesta päästä poistetaan kiviä, jotta vesiliikenne ei kulkisi niin läheltä loma-asuntojen rantoja kuin nykyisin tapahtuu. Täten kunnostuksesta koituu hyötyä virkistyskäytölle, yleiselle edulle ja ympäristölle. Veden virtauksen parantuminen ehkäisee vesialueen umpeenkasvua (Suvi Nirkko) 6 Nimetön kysyjä: *Sysmän kunta voisi nykyisen käytännön sijaan jakaa kutsut esim Sysmän Suvisoittoon arpomalla ne asukkaiden kesken. Nykyisestä kutsuvierasjoukolla on kyllä varaa kustantaa omat konserttilippunsa ja mieluummin jopa vastuullinen velvollisuus tukea tapahtumaa ostamalla itse lippunsa. Jokainen kunta harrastaa jossain määrin vieraanvaraisuutta ja suhdetoimintaa ja käytäntö on nyt useampana vuonna ollut se, että Suvisoiton aikaan kutsutaan yhteistyökumppaneita ja samaan tilaisuuteen Suvisoiton omat kutsuvieraat, jolloin samalla kertaa hoidamme ns. kohteliaan vastavuoroisuuden. Sysmän kunta ei panosta joulukortteihin eikä muuhunkaan tämän tyyppiseen toimintaan ja tämä on koettu hyväksi tavaksi hoitaa suhdetoimintaa. Tämä vuosi oli ensimmäinen kerta, kun valtuutetut kutsuttiin tähän tilaisuuteen mukaan. Kysyjä Matti Färling:

7 *Luottamus mennyt sekä luottamushenkilöihin ja virkamiehiin. Kaikista lupauksista huolimatta Suvisaaren pelikentän pinnoite tekemättä. Muistakaa päättäjät, jos petät pienissä asioissa, kuinka voin luottaa suurissa päätöksissä? Suvisaaren kentän käyttötarkoitus on ollut hieman epäselvä. Tänä kesänä on tehty liikuntapaikkojen kunnostuksia, joten kentistä on ollut pulaa. Nyt kuitenkin lähiliikunta-alueelle on valmistunut uudet suorituspaikat ja varmasti on mahdollista järjestää eri liikkujille tilaa omiin peleihinsä. Käyttöajat tulee sopia suoraan muiden alueiden käyttäjien kanssa. (Marko Pynnönen) 7 Kysyjä Sysmän eläkkeensaajat, pj Kaija Pulkkinen: Noin vuosi sitten, kun S-marketin rakennustyömaa valloitti hyvän pelikenttämme, toimme esiin toiveemme kenttätarpeesta. Esitimme, josko Suvisaareen voisi kunta kunnostaa pelikentän. Useamman kerran kevään ja kesän aikana asiaa tiedusteltuamme on kunnasta yhden ja toisen suulla luvattu asia hoitaa. Niinpä kesä on kohta mennyt eikä mitään ole tapahtunut. Kesällä osoitettiin ensihätään Väihkylän koulun kenttä pelipaikaksi, eipä ehditty montaa kertaa pelata, kun urakoitsija hääti meidät pois työmaa-alueelta. Siirryimme pienelle epätasaiselle kentälle koulun taakse, parin pelikerran jälkeen sitäkin kunnostettiin, kentälle ilmestyi ainakin kovasti kiviä, joista pallot ottavat kimmokkeita ja menevät mihin suuntaan milloinkin. Koulun kentän käyttöaikakin on vain pari kuukautta kesälomien aikana, kun pelaisimme ulkona mielellämme toukokuusta syyskuuhun. Talvet pelaamme Päijänne-Areenalla ja maksamme siitä tuntiveloituksen mukaan, siitä kertyy talven mittaan iso summa yhdistyksellemme maksettavaksi, Joissakin kunnissa, mm, Asikkalassa saavat eläkeläiset käyttää liikuntatiloja ilmaiseksi päiväaikaan, ei kuitenkaan täällä Sysmässä. Meillä Sysmän eläkkeensaajilla on tällä hetkellä aktiivista boccian pelaajaa viikoittain ympäri vuoden, joukko tuntuu olevan kasvussa, kunhan vain saataisiin kenttäasiat kuntoon. Oletan, että muistakin eläkeläisyhdistyksistä löytyy peli-intoa, jos kenttäasiat olisivat kunnossa. Ikäihmisiä kehotetaan harrastamaan liikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä, joten toivoisin Sysmän kunnan omalta osaltaan mahdollistavan näitä harrastuksia.

8 VASTAUS Kuluneena kesänä Väihkylän kenttä oli poikkeuksellisesti pois käytöstä heinäkuun alusta elokuun puoliväliin saakka kentän korjaus- ja rakennustöiden takia. Nyt Väihkylän koulun kenttä on kunnostettu kuntalaisia palvelevaksi lähiliikuntapaikaksi. Väihkylässä on sekä iso pesäpallokenttä että ns. pikkupihan kenttä, jotka on tasattu ja kivituhkapäällyste uusittu. Tulevina kesinä molemmat kentät ovat boccian pelaajien käytössä koulujen kesäloman ajan eli n. 2,5 kuukautta päivittäin. Toukokuussa ja elokuun puolivälin jälkeen koulun kenttää voi käyttää koulupäivien jälkeen (klo 15 jälkeen) sekä viikonloppuisin. Näin ollen boccian pelaaminen onnistuu ulkona myös touko- ja syyskuussa, jos pelaajat ovat valmiita hieman joustamaan totutuista peliajoista. 8 Sysmän kunta on päättänyt, että kaikki liikuntasalien käyttövuorot ovat maksullisia. Päijänne Areenan salimaksut on sivistyslautakunta vahvistanut Maksut ovat kuitenkin varsin kohtuullisia. Esim. kahden tunnin boccia-vuoro, kun käytössä on 2/3 salia maksaa yhteensä 30 euroa. Jos pelaajia on parikymmentä, on maksu 1,5 euroa/pelaaja. Suvisaaren kentästä sen verran, että boccian pelaajat toivoivat, että sinne ajettaisiin hiekka ja aluetta tasattaisiin. Näin tehtiin, mutta sitten huomattiin, että tilattu hiekka oli vääränlaista ja eikä pelaaminen onnistunut. Suvisaarta ei ole suunniteltu urheilukentäksi ja osoittautui, että alue olisi vaatinut suurempaakin remonttia, jotta sitä voisi käyttää boccian pelaamiseen. Tietääkseni kunnassa ei ole tehty sellaista päätöstä, että Suvisaareen rakennettaisiin bocciakenttä. Tuija Pessa vapaa-aikaohjaaja, Sysmän kunta Nimetön kysyjä: *Kun puhutaan, että Sysmässä ja Hartolassa on niin vaikea lääkäritilanne, niin mitkä seikat vaikuttavat siihen, etteivät lääkärit halua tulla tänne?

9 Terveyskeskuslääkäripula on valtakunnallinen ilmiö. Myös suurissa kaupungeissa ( Tampere esim) on pulaa vakituisista terveyskeskuslääkäreitä. Aavan alueella ainoastaan Iitissä on pysyvä ja riittävä lääkärimiehitys.siellä on ollut pitkän aikaa toimiva omalääkärijärjestelmä ja paikkakunnalla asuvia pitkäaikaisia lääkäreitä.kun Iitin lääkärit jäävät eläkkeelle, on siellä sama ongelma kuin muualla. Seuraavassa alueemme erityisiä ongelmia: 1) pienet ja syrjäiset kunnat. Ei mitään sellaisia houkuttimia, jotka nimenomaan lääkäreitä tänne toisivat. Nuorille ei riitä rantatontti tai luonnonkauneus. pitää olla palveluja, kavereita ja mikä tärkeintä, työyhteisössä riittävästi kollegoita. 2)TKL:n kokonaisvaltainen työ. Vastuu ihmisistä jatkuva, työn tulokset kävelevät raitilla vastaan. Ei voi valita ainoastaan mieluisia potilaita tai tapauksia. on hoidettava kaikkea laidasta laitaan. Monisairaita, raskashoitoisia potilaita. Tarvitaan seuraavia ominaisuuksia: hyvät hermot, kestävyyttä ja kärsivällisyyttä, paineen sietokykyä, valmiuksia moniammatilliseen työskentelyyn, valmius tehdä pitkää päivää,tehtävä paljon paperitöitä. Kestettävä epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Lääketieteen hallinta oltava laidasta laitaan. Tämä työ ei vaan sovi kaikille. Monille on helpompaa keskittyä ja syventyä kapeammalle sektorille. 3) ammattikunnan naisvaltaisuus. >60 % naisia, jotka haluavat muutakin elämään kuin sitoutua määrällisesti ja laadullisesti raskaaseen työhön. Ä 4) Valtakunnan terveyspolitiikan hajanaisuus. Ei kukaan ohjaa määrätietoisesti perusterveydenhuoltoa, miten se pitäisi järjestää ja minkälaisilla resursseilla. Aina uuden hallituksen sosiaali-ja terveysministeri käynnistää uuden projektin, joka romuttaa vanhoja käytäntöjä. Tämä on turhauttavaa. 5) ongelmat byrokratiassa ja potilastietojärjestelmissä. Taistelu tietojärjestelmien kanssa ja sihteerintyö. (M. Lahtinen /MR-S) 9 *Onko kuntalaisilla mitään mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään kun on kysymyksessä sosiaali-ja terveyspalvelut? osallistumalla keskusteluihin vaikkapa tällä foorumilla. Ottamalla suoraan yhteyttä avainhenkilöihin. Kyllä perustellut ja järkevät mielipiteet huomioidaan. Toinen asia on sitten voiko suuria rakenteita tai käytäntöjä muuttaa yksittäisten mielipiteiden vuoksi. Myös lainsäädäntö ja talous määräävät hyvin paljon, mitä tehdään ja miten tehdään. Palvelut järjestetään kuntayhtymässä olemassa olevan

10 valtakunnallisen lainsäädännön ja kunnan myöntämien määrärahojen perusteella (M. Lahtinen /MR-S) * Olisiko mahdollista saada pyörätie Särkilahdesta Luhangantietä kylälle? Tie erittäin vaarallinen suurten puutavararekkojen ja vilkkaan liikenteen vuoksi. 10 Luhangantie on valtion omistama ja hallinnoima tieväylä. Tämän hetkinen suunnittelun painopiste on Suopelto-Ilolan alue, jonne suunnitellaan kevyen liikenteen väylää alueen kehittämisen tukemiseksi. Särkilahden suuntaan ei ole tehty suunnitelmia kevyen liikjenteen väylän rakentamiseksi. Tarvetta suunnittelulle ei ole aiemmin esitetty. (Marko Pynnönen) * Sysmässä on loistavat liikuntamahdollisuudet! Mutta ainahan on myös jotain parantamisen varaa. Ohrasaaren latujen hoito, varsinkin viikonloppuisin. Miksi ladut ovat usein viikonlopun aamuina/aamupäivisin hoitamatta? Miksi ei käytetä yksityisen palveluita, kun ymmärtääkseni yksityiseltä löytyy kunnon latukone, jonka jälki on aivan toista kuin kunnan moottorikelkan. Miksi latujen hoitaminen lopetetaan kokonaan jo maaliskuun lopussa? Usein upeimmat hiihtokelit ovat maalis-huhtikuun vaihteessa? (nimetön kysyjä) VASTAUS Ohrasaaren ladut on kahtena edellisenä talvena hoitanut viikonloppuisin nimenomaan yksityinen yrittäjä latukoneellaan, kunnan liikuntapaikkojen hoitaja hoitaa ladut arkipäivisin. Yrittäjän kanssa on sovittu, että ladut pyritään ajamaan aamupäivän aikana, jos edellisenä yönä on satanut lunta. Latuja ei ajeta viikonloppuna, jos uutta lunta ei sada. Latuja hoidetaan niin kauan kun hiihtokelejä riittää. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää ja sulattaa lunta, latupohjat pehmenevät niin, että niiden kunnossapito on varsin hankalaa. Samoin tekojääradan hoitaa arkisin liikuntapaikkojen hoitaja, viikonloppuisin hoidosta vastaa Sysmän Sisu.

11 Liikuntapaikkojen hoitotaso on suoraan riippuvainen siitä, millaiset resurssit hoitoon osoitetaan. Tähän eivät voi kunnan virkamiehet vaikuttaa, vaan sen päätöksen tekevät poliittiset päättäjät eli kunnanvaltuutetut. (Tuija Pessa) 11 * Mitä nykyinen vapaa-ajanohjaaja tekee? Häntä ei näy missään eikä hänen toimintansa tällaiselle tavalliselle kuntalaiselle tule esille? Tarvitaanko tätä virkaa? (nimetön kysyjä) Vapaa-aikaohjaaja on ensisijaisesti kunnan nuorisotyöntekijä eli valtaosa työajasta on nuorisotyötä, liikuntatoimesta vapaa-aikaohjaajalle kuuluvat vain hallinnolliset tehtävät. Urheiluseurat, palvelutalo ja kansalaisopisto järjestävät ohjattua liikuntaa. Samoin lukuisat yhdistykset, järjestöt sekä kansalaisopisto tarjoavat muutakin ohjattua vapaa-ajantoimintaa ja tapahtumia kuntalaisille ja vapaa-ajanasukkaille. Vapaa-aikaohjaaja nimeke onkin ehkä harhaanjohtava, koska varsinaista ohjaustyötä vapaa-aikaohjaaja ehtii tekemään vain nuorten ja lasten kanssa. Nuorisotyötä tekevät Sysmän kunnassa vapaa-aikaohjaaja sekä nuorisoohjaaja, jonka työaika on 13 tuntia viikossa. Nuorisotilat ovat auki 4 iltana viikossa. Vapaa-aikaohjaaja voi tulla tapaamaan nuorisotilalle, yleensä paikalla torstai- ja perjantai-iltaisin. (Tuija Pessa) Nuorisotyöhön kuuluu nuorisolain mukaan mm. etsivä nuorisotyö, jota on Sysmässä yritetty tehdä vähillä resursseilla yhteistyössä eri tahojen kanssa omien töiden ohella. Kysymykseen, että tarvitaanko vapaa-aikaohjaajan virkaa, voisin vastata, että ainakin nuorisotyöntekijää kunnassa tarvitaan. Tähän sopiikin jatkoksi seuraavat etsivään nuorisotyöhön liittyvät kysymykset: * Lääkäri myöhässä 20 min, vaikka oli aika varattu? (nimetön kysyjä)

12 Lääkärin työ on monesta seikasta johtuen usein ennalta arvaamatonta. Edellisen potilaan tai asian parissa saattaa mennä enemmän aikaa kuin on laskenut. Hoitoja ei voi jättää kesken sen vuoksi, että olisi jo jonkun seuraavan vuoro. (M. Lahtinen /MR-S) 12 * Kun Sysmän Kotiseutumuseo tänä vuonna uudistui olisi itseni lisäksi varmasti moni pyörätuolilla liikkuva kiinnostunut käymään museossa, Museoon on kuitenkin tällä hetkellä mahdoton päästä pyörätuolilla pitkien portaiden vuoksi. Siksi ehdottaisin, että moinen epäkohta poistettaisiin ja kotiseutumuseoon rakennettaisiin ensi kesäksi kunnollinen pyörätuoliramppi kaiteella varustettuna. Ramppi helpottaisi myös muiden huonosti liikkuvien museoon pääsyä. Ei luulisi olevan kallis rakentaa. ( Sauli Kekkonen) Kotiseutumuseolle voidaan rakentaa tulevalle kaudelle liikuntaesteisille soveltuva kulkutie. Tätä tarvetta ei ole aiemmin tunnistettu teknisessä palvelukeskuksessa. Toinen vastaus: Vastaaja on Sysmä Seuran puheenjohtaja Bror Ahlgren Kotiseutumuseo on vuonna 1855 rakennettu kaksikerroksinen viljamakasiini ja sinne on todella vaikea toteuttaa liikuntaesteisten kulkutietä. Sillan rakentamista alakertaan voidaan tutkia, mutta yläkerta jää kyllä näkemättä. Sinne ei terveilläkään jaloilla ole helppo päästä. Esimerkiksi seuraavilla Uotinpäivillä voisimme yrittää saada leijonista tai Rotareista kantoapua alakerran näyttelyyn. Näyttelyn videointi voisi tässä vaiheessa olla paras tapa tutustuttaa virtuaalisesti vaikeavammainen museon esineistöihin. Rannan kartanon navettaan on sijoitettu osa näyttelyesineistösä. Siellä on esillä hevostyökaluja ja rekiä sekä rattaita. Kulku sinne on ehdottomasti helpompaa. Toiveena on, että uuteen kirjastoon Sysmä Seura saisi jonkin perinnetilan tainurkkauksen, johon voisimme tuoda vaihtuvasti esineitä näytteille.

13 *Mielestäni kunnan velvollisuutena on hakea rahoitusta etsivää nuorisotyötä varten Syrjäytymistä ehkäisevä riskinuoriin kohdistuva työ tulee säästämään rahaa ja poistamaan syrjäytymiskehityksestä johtuvaa puutetta ja inhimillistä kärsimystä sekä nuorten että heidän verkostonsa osalta? (nimetön kysyjä) 13 Sysmän kunta on hakemassa rahoitusta etsivään nuorisotyöhän OKM:n seuraavassa haussa, hakuaika on lokakuun loppuun ja päätös saadaan kesäkuussa Tämän aikataulun mukaan voisi etsivää nuorisotyötä tekevä nuoriso-ohjaaja aloittaa työt elokuussa jos rahoituspäätös on myönteinen. Heinäkuussa 2011 Sysmässä käynnistyi nuorten työpajatoiminta. Toiminta on tarkoitettu juuri vuotiaille nuorille, joilla ei ole koulutuspaikkaa tai töitä. Ensimmäisen vuoden aikana toimintaan on osallistunut yli 20 nuorta ja toiminta on saanut jatkorahoituksen ensi kesään saakka. Mahdolliset lisäresurssit esim. erityisnuorisotyöntekijän palkkaaminen ovat taas sellaisia asioita, joista päättävät kuntapoliitikot. (Tuija Pessa) *Tlitys lapsiin, nuoriin ja perheisiin satsaamisen tärkeydestä On ikävää jatkuvasti törmätä siihen, kuinka talous on priorisoitunut tärkeimmäksi seikaksi - oli kyse sitten mistä hyvänsä. Uskommeko talouteen todella niin tiukasti, että mittaamme kaiken rahassa? Onko euro oikea mittari arvottaa asioita? Ja kuinka luotettavaa ja kauaskantoista tietoa todella saadaan rahalla mitattuna? Käsittämättömintä tilanteessa on, että vaikka talous määrittääkin tällä hetkellä yhteiskunnan toimintaa, ei siitä huolimatta tehdä päätöksiä, joista olisi sekä inhimillisesti että taloudellisesti hyötyä. Ennaltaehkäisevää työtä ei arvosteta, syrjäytymiskierteitä ei pyritä katkaisemaan, vaan jo ennestään heikommassa asemassa olevia kohtaavat säästöt ja palveluiden sekä tuen puute kaikista rajuiten. Paras ja laaja-alaisin tuki sysmäläisille lapsille ja perheille syntyy panostamalla kaikkia lapsia koskeviin palveluihin - neuvolaan, sosiaali-ja terveyspalveluihin,

14 päivähoitoon ja kouluun sekä vapaa-aikaan liittyvään toimintaan. Lapsiin kohdennettu panostus kantaa kauaksi. Suurin vaara pahoinvointiin ja syrjäytymiseen on perheillä, joissa on erityisen tuen tarvetta, On suorastaan kaikin tavoin typerää olla tukematta heitä. Kouluissa ja päivähoidossa heihin on satsattava, lasten tulee saada erityisopetusta, pienryhmäopetusta, tukiopetusta, avustajapalvelua ja heidän tarpeitaan on kuultava ja niihin on pyrittävä vastaamaan ajoissa. En voi kerta kaikkiaan käsittää tilannetta, jossa lapsi ei saa tarvitsemiaan tukipalveluita, vaikka tuen tarve nähdään ja se on tutkimuksilla osoitettu. Kyse ei ole siitä, etteikö erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja perheitä tunnistettaisi - erityisen tuen tarve tunnistetaan usein jo neuvolassa ja päivähoidossa. Eri asia on, mitä perheille on tarjota, jotta ongelmat eivät pääse kasvamaan yhä suuremmiksi. 14 Aihe on polttavan mediaseksikäs, mutta sen hoitaminen laahaa. Pahoinvoinnista johtuvat perhesurmat ovat saaneet runsaasti huomiota reilun vuoden ajan. Tässä kuussa uutisoitiin eri medioissa, kuinka joka päivä seitsemän alle 30-vuotiasta saa eläkepäätöksen, pääasiassa mielenterveydellisistä syistä. Kaikkia ei voi pelastaa, mutta kuinka monen näiden nuorten aikuisten kohdalla ajoissa saatu tuki olisi muuttanut suuntaa? Montako nollaa olikaan yhden syrjäytyneen nuoren hintalapussa? Tästäkin aiheesta kohistiin, mutta tuntuu siltä, että asia on kuitenkin päässyt unohtumaan muiden talousuutisten jalkoihin. Ja varsinkin tuntuu unohtuneen, ettei kyse ole pelkistä numeroista, vaan hyvinvoinnista. Tai oikeastaan vakavasta laajasti vaikuttavasta pahoinvoinnista. Päätökset on teidän. Pyydän vielä lopuksi, että lapset ja nuoret säästetään säästö-ja talouspuheilta. En usko tasapainoiseen ja onnelliseen kasvuun, jos lapset alkavat kantaa huolta taloudesta ja kannattavuudesta. Nimimerkki Huuto tuuleen Sivistystoimessa (sis. koulutoimen ja päivähoidon) toimitaan valtuuston hyväksymien määrärahojen puitteissa. (Raija Hörkkö)

15 Tottakai kunta haluaa satsata myös nuoriin ja perheisiin, mutta samalla pitää muista myös eläköityvät henkilöt ja vanhuspalvelut yms. (Pekka Asikainen) *. Kunnalla on hieno tekojäärata ja hiihtoladut talvisin Ohrasaaressa ja Urheilutalolla. On sääli, että niiden hoito on talviviikonloppuisin ala-arvoista eli ei hoidettu. kenen vastuulla on niiden hoito viikonloppuisin? Kenelle voi soittaa. Jos niitä ei ole ensi talvenakaan viikonloppuisin hoidettu? 15 nimetön kysyjä Tekojääradan ja ohrasaaren ladut hoitaa arkisin liikuntapaikkojen hoitaja ja viikonloppuisin hoidosta vastaa Sysmän Sisu. (Tuija Pessa) Sopimukset täytyy uusia ja tarkentaa (Mika Järvinen) *Miksi Sysmässä ei tueta lapsiperheitä? Onko Sysmä lapsiperheiden kehitysmaa?, Minna Remes-Sievänen vastannut toisen kysymyksen yht.) Olisi erittäin tärkeätä tukea lapsiperheitä varhaisessa vaiheessa. Yhteiskunta muuttuu koko ajan ja sen myötä tulee erilaisia ongelmia, joihin Sysmässä ei ole varauduttu. Päättäjät vetoavat aina, että lapsiperheet vähenevät. Mutta niitä vähäisiäkin pitäisi tukea? Ehdotuksia: Päivähoidossa tulisi olla pienryhmä erityistä tukea tarvitseville lapsille. On kohtuutonta, e ttä erityistä tukea tarvitsevat lapset ovat isoissa lapsiryhmissä, missä heitä ei voida auttaa. *Yhteiskoululla ja Väihkylän koululla tulisi olla erityisluokka tukea tarvitseville oppilaille, en tarkoita pelkästään oppimisvaikeuksia vaan oppilaita, joilla on sosiaalisia ongelmia esim. käytöshäiriöitä. Luokassa tulisi olla erityisopettaja.

16 VASTAUS: Nykyinen suuntaus on, että erityistä tukea tarvitsevat lapset integroidaan normaali ryhmiin. Erityislapset saavat erityistä tukea ryhmissään. Päivähoidossa on käytettävissä erityislastentarhanopettajan palvelut. Jos olisi pelkästään erityistä tukea tarvitsevien lasten ryhmä niin ryhmässä pitää olla myös tukilapsia. 16 Väihkylän koulun yhteydessä on kaksi erityisluokkaa, joissa on oppilaita alakoulu ja yläkoulu ikäisiä. Molemmissa luokissa on pätevät erityisopettajat. Lisäksi yläkoulussa ja alakoulussa on laaja-alainen erityisopettaja Nykyinen oppilasmäärä ja resurssit eivät mahdollista erilaisten erityisryhmien perustamista. ( Raija Hörkkö) *Nuoritoimella tulisi olla etsivää nuorisotyötä, joka kohdistuu koulupudokkaisiin, sekä työttömiin nuoriin/aikuisiin vuotiaisiin. Lisäksi tulisi olla erityisnuorisotyöntekijä, jonka palvelut kohdistuisivat nuoriin, joilla on sosiaalisia ongelmia. Palvelut voisi tietysti yhdistää, niin että työntekijä tekisi kumpaakin työtä. Hyvä ajatus. Sysmässä pulmana on näköalattomuus, johon jotkut nuoret törmäävät: on vaikea nähdä tulevaisuuttaan mielekkäänä, ellei ole tarpeeksi lukupäätä lukio-opintoihin tai voimia lähteä käymään koulua muualle. (MR-S) Toinen vastaus: Heinäkuussa 2011 Sysmässä käynnistyi nuorten työpajatoiminta. Toiminta on tarkoitettu juuri vuotiaille nuorille, joilla ei ole koulutuspaikkaa tai töitä. Ensimmäisen vuoden aikana toimintaan on osallistunut yli 20 nuorta ja toiminta on saanut jatkorahoituksen ensi kesään saakka. *Lapsiperheiden tukeminen varhaisessa vaiheessa olisi kunnalle erittäin iso säästö. Jos lapsiperheitä ei tueta varhaisessa vaiheessa asianmukaisesti

Hämeenlinna. - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011

Hämeenlinna. - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011 1 Hämeenlinna - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan kasvua tukevia palveluita?... 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan kasvua

Lisätiedot

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea Yleinen palaute - Tuntuu aivan käsittämättömältä että taas leikataan lapsista! Tulevaisuuden toivot heittopusseina! Lapset joutuvat mahdollisesti hoitoon kauemmas joten hoitopäivät pitenee eikä omalta

Lisätiedot

Vähä-Heikkilän koulua ja päiväkotia sekä Rätiälänkadun ja Jagellonicankadun päiväkoteja koskeva palaute

Vähä-Heikkilän koulua ja päiväkotia sekä Rätiälänkadun ja Jagellonicankadun päiväkoteja koskeva palaute Vähä-Heikkilän koulua ja päiväkotia sekä Rätiälänkadun ja Jagellonicankadun päiväkoteja koskeva palaute - Todella lyhytnäköinen selvitys! En todellakaan usko tämän säästävän ja pikemminkin tämä vain siirtää

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

Runosmäen koulua, Kärsämäen koulua ja Turun Lyseon lukiota koskeva palaute

Runosmäen koulua, Kärsämäen koulua ja Turun Lyseon lukiota koskeva palaute Runosmäen koulua, Kärsämäen koulua ja Turun Lyseon lukiota koskeva palaute - Miten Pallivahan kouluun mahdutetaan tuplamäärä oppilaita Runosmäen koulun väistöoperaation ajaksi? - Olen kahden lapsen yh-äiti,

Lisätiedot

Pornaisten Sanomat 2012

Pornaisten Sanomat 2012 Pornaisten Sanomat 2012 Pornainen 2013-2016 Pornaisten Demarit Kuntavaalit Vain äänestämällä vaikutat kotikuntasi kehitykseen Vaalipäivä sunnuntai 28.10.12 Ennakkoäänestys 17-23.10.2012 Kotikuntamme Markku

Lisätiedot

Hämeenlinna. - Varhaiskasvatus 2011

Hämeenlinna. - Varhaiskasvatus 2011 1 Hämeenlinna - Varhaiskasvatus 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palveluita?. 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan varhaiskasvatuspalveluita tulevaisuudessa?...

Lisätiedot

Lautturinkadun päiväkotia koskeva palaute

Lautturinkadun päiväkotia koskeva palaute Lautturinkadun päiväkotia koskeva palaute - Hei! Haluaisin kertoa Lautturin päiväkodista. Lapseni on joutunut käymään muutosten ja muuttamisten takia viittä eri päiväkotia. Lautturi on ollut näistä kirkkaasti

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNKI. Talouden tasapainottamisohjelma 2010 2016 kansalaisten mielipiteet

KAJAANIN KAUPUNKI. Talouden tasapainottamisohjelma 2010 2016 kansalaisten mielipiteet KAJAANIN KAUPUNKI Talouden tasapainottamisohjelma 2010 2016 kansalaisten mielipiteet Kajaani 21.8.2009 Sisältö 1 Yhteenveto mielipiteistä 1 2 Mistä saadaan tuloja lisää 3 Veroprosentin korotus 3 Koiraveron

Lisätiedot

Ideoita toiminnan ja talouden tasapainottamiseen

Ideoita toiminnan ja talouden tasapainottamiseen Ideoita toiminnan ja talouden tasapainottamiseen 1. Kirjoita ehdotuksesi kaupungin toimintojen tehostamiseksi ja talouden kohentamiseksi. Vastaajien määrä: 53 Kuntaliitos - Kuntaliitos maaliin ja hallinnon

Lisätiedot

KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015

KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015 KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015 V U O S I K I R J A 2 0 15 YHTEISVASTUU OPEN 2015 Keimola Golf 25.5.2015 Yhteisvastuu 2015 tukee apua tarvitsevia ihmisiä Suurella sydämellä -vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot

Kuntastrategian tulevaisuuskysely (avoin 22.1.2010 saakka) Avoimet vastaukset, N=175, Julkaistu: 7.12.2009. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Kuntastrategian tulevaisuuskysely (avoin 22.1.2010 saakka) Avoimet vastaukset, N=175, Julkaistu: 7.12.2009. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Kuntastrategian tulevaisuuskysely (avoin 22.1.2010 saakka) Avoimet vastaukset, N=175, Julkaistu: 7.12.2009 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Vastaan kyselyyn Jonain muuna, minä? Opisk/maatalousyrit/asukas

Lisätiedot

Kysely oppilaiden vanhemmille RTF Report - luotu 04.03.2014 13:25 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet

Kysely oppilaiden vanhemmille RTF Report - luotu 04.03.2014 13:25 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Kysely oppilaiden vanhemmille RTF Report - luotu 04.03.2014 13:25 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Haapalan koulu 11 11 9 Kuhaniemen koulu 21 21 15 Kuusan koulu 20 20 14 Savion koulu 22 22 15 Tarvaalan

Lisätiedot

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS JOHDANTO Pitelet käsissäsi arvokasta opasta nuorisovaltuustotoiminnan arviointiopasta. Suomalaisilla nuorilla on monia keinoja vaikuttaa päätöksentekoon ja osallistua,

Lisätiedot

Hämeenlinna. - Opetuspalvelut 2011

Hämeenlinna. - Opetuspalvelut 2011 1 Hämeenlinna - Opetuspalvelut 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan opetuspalveluita?... 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan opetuspalveluita tulevaisuudessa?... 71

Lisätiedot

uudistuva huhtasuo hoitajavetoinen palvelumalli on saanut paljon kiitosta. Pupuhuhta on pessyt kasvojaan, viihtyisä alue asua.

uudistuva huhtasuo hoitajavetoinen palvelumalli on saanut paljon kiitosta. Pupuhuhta on pessyt kasvojaan, viihtyisä alue asua. Lohikosken palokan vesangan tikkakosken HUHTASUON aluelehti 2/2013 uudistuva huhtasuo Taitoajoa Lohikoskipäivillä sivu 4 Lohikoski päivillä sivu 7 Huhtasuon uusi päiväkoti sivu 9 Huhtasuolle, Kangaslammelle

Lisätiedot

Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007

Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007 Tiehallinnon asiakaspalvelun asiakkaat ja tuotteet -määrittely Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007 Tiehallinnon asiakaspalvelun asiakkaat ja tuotteet -määrittely Asiakashaastattelut

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 23.3.2011. Palveluverkon kehittämissuunnitelma, kuntalaispalaute

KANGASALAN KUNTA 23.3.2011. Palveluverkon kehittämissuunnitelma, kuntalaispalaute KANGASALAN KUNTA 23.3.2011 Palveluverkon kehittämissuunnitelma, kuntalaispalaute Kangasalan kunta pyysi kuntalaisilta palautetta liittyen palveluverkon kehittämissuunnitelmaan vuosille 2011 2030. Palautteita

Lisätiedot

Superäitejä ei ole. » Jokainen vanhempi tarvitsee tukea kasvattajana s.12. Taloushallinto sähköistyy vauhdilla 10. Verkostoissa jaetaan kokemuksia 24

Superäitejä ei ole. » Jokainen vanhempi tarvitsee tukea kasvattajana s.12. Taloushallinto sähköistyy vauhdilla 10. Verkostoissa jaetaan kokemuksia 24 ray:n avustustoiminnan asiakaslehti Taloushallinto sähköistyy vauhdilla 10 Verkostoissa jaetaan kokemuksia 24 2 2011 Superäitejä ei ole» Jokainen vanhempi tarvitsee tukea kasvattajana s.12 HYVÄN TEKIJÄ

Lisätiedot

Ennakkoäänestys kirjastossa 17. 23.10. Vaalipäivä sunnuntai 28.10.

Ennakkoäänestys kirjastossa 17. 23.10. Vaalipäivä sunnuntai 28.10. Raision Vasemmistoliitto LOKAKUU #2/2012 Ehdokkaiden nimet ja numerot keskiaukeamalla. Ennakkoäänestys kirjastossa 17. 23.10. Vaalipäivä sunnuntai 28.10. www.raisio.vas.fi 2 vasen raisio #2/2012 3 pääkirjoitus

Lisätiedot

Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012

Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012 Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012 Arviointiteemana Nuorisolain 8 toteutuminen eli nuorten kuuleminen sekä mahdollisuus osallistua paikallista ja alueellista nuorisotyötä- ja politiikkaa

Lisätiedot

Sote si. Sote ottaa ensiaskeleita. Faktaa MIKSI? MITEN? MIKÄ NIMEKSI?

Sote si. Sote ottaa ensiaskeleita. Faktaa MIKSI? MITEN? MIKÄ NIMEKSI? Sote ottaa ensiaskeleita Sote on vielä outo kirjainyhdistelmä. Soteen kannattaa kuitenkin tutustua, sillä se on mukana jokaisen elämässä jossakin vaiheessa. Kyseessä on sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistävä

Lisätiedot

Me muuttujat. Tekijöidensä näköinen muutos. Toiminta uusiksi parastamalla muut ottavat mallia. Suunta pitkäaikaishoidosta kotiinpäin

Me muuttujat. Tekijöidensä näköinen muutos. Toiminta uusiksi parastamalla muut ottavat mallia. Suunta pitkäaikaishoidosta kotiinpäin Me muuttujat Järvenpään kaupungin Asiakkaan asialla -muutoshankkeen lehti, Joulukuu 2012 Toiminta uusiksi parastamalla muut ottavat mallia Suunta pitkäaikaishoidosta kotiinpäin Maahanmuuttaja kaipaa tietoa,

Lisätiedot

Porin kaupungin henkilöstölehti 3 2012

Porin kaupungin henkilöstölehti 3 2012 Porin kaupungin henkilöstölehti 3 2012 http://www.pori.fi/karhunpalvelus Ajankohtaista Teema Kaupunginosat Laki yhteistoiminnasta tärkeä. Pori syrjäytymistä vastaan. Saaristo, helmi Porin kruunussa. s.

Lisätiedot

Bussien reitit ja aikataulut uudistuvat. Perhekioski avasi ovensa Elossa. Varhain tukea vanhuksen arkeen. Y-linjalla ideat muuttuvat todeksi

Bussien reitit ja aikataulut uudistuvat. Perhekioski avasi ovensa Elossa. Varhain tukea vanhuksen arkeen. Y-linjalla ideat muuttuvat todeksi Ylöjärven kaupungin tiedotuslehti Keskiviikkona 11.2.2015 Bussien reitit ja aikataulut uudistuvat Sivu 6 Perhekioski avasi ovensa Elossa Sivu 5 Varhain tukea vanhuksen arkeen Sivu 8 Y-linjalla ideat muuttuvat

Lisätiedot

Tampereen kaupungin henkilöstölehti. Veeti hyppäsi Tertun syliin. Kaupunki internetin yhteisöpalveluissa s.5 Maanrakentajat opintiellä s.

Tampereen kaupungin henkilöstölehti. Veeti hyppäsi Tertun syliin. Kaupunki internetin yhteisöpalveluissa s.5 Maanrakentajat opintiellä s. Tampereen kaupungin henkilöstölehti 7 2009 Veeti hyppäsi Tertun syliin Kaupunki internetin yhteisöpalveluissa s.5 Maanrakentajat opintiellä s.7 PÄÄKIRJOITUS MARRASKUU 2009 Taantumasta huolimatta kehitytään

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki, Kuntalaisfoorumi kirjastoverkosta 28.9.2010 klo 18 20 Pääkirjaston Minnansali, Vapaudenkatu 39-41

Jyväskylän kaupunki, Kuntalaisfoorumi kirjastoverkosta 28.9.2010 klo 18 20 Pääkirjaston Minnansali, Vapaudenkatu 39-41 Jyväskylän kaupungin kirjastoverkosta 28.9. ja 5.10.2010 järjestämien kuntalaisfoorumien keskustelun ylöskirjaus. Kommentteja, kysymyksiä ja vastauksia ei ole kirjattu sanatarkasti. Jyväskylän kaupunki,

Lisätiedot

Reilu Kurikka 1 Nyt on arvokeskustelun aika! Syksyn kunnallisvaalit lähestyvät Vaaleissa päätetään ihmisten arjen asioista - ennen kaikkea palveluista, kuten terveydenhoidosta, kouluista, vanhustenhuollosta

Lisätiedot

Yrittäjätiedote 3 2008

Yrittäjätiedote 3 2008 Yrittäjätiedote 3 2008 YRITTÄJÄVIIKKO 5. 11.10., LUVASSA PALJON TAPAHTUMIA KUNNALLISVAALIT 26.10. YRITTÄJÄEHDOKKAAT VASTAAVAT YRITTÄJYYS TURVAA LÄHIPALVELUT MAHIS TYÖHÖN -PROJEKTI KEUKE KEHITTÄÄ KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

Hämeenlinna. - Kulttuuripalvelut 2011

Hämeenlinna. - Kulttuuripalvelut 2011 1 Hämeenlinna - Kulttuuripalvelut 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa muuta palautetta Hämeenlinnan kulttuuripalveluihin liittyen?... 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan kulttuuripalveluita tulevaisuudessa?...

Lisätiedot