Kysymyspatteristo Kansankäräjät 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysymyspatteristo Kansankäräjät 2012"

Transkriptio

1 Kysymyspatteristo Kansankäräjät 2012 Kysymykset mustalla, vastaukset punaisella. Tässä joitakin kysymyksiä ja kuvia aiheista: 1 En ole lainkaan kiinnostunut selityksistä, miksi jotain ei ole tehty. Haluan vastauksen, milloin korjaukset ja parannukset tehdään ja kuka vastaa niistä. *Suojateiden eteen on kasvatettu epämääräisiä puskia näköesteeksi (1. kuva). Pienet lapset pystyvät juoksemaan puskan takaa auton eteen niin, ettei autoilija huomaa heitä. Kyseessä on kunnan törkeä laiminlyönti ja vaaran aiheuttaminen. Kymmenen metriä ennen suojatietä puskat pois. Raivaussaha ja Round Up auttavat. Kunta pitää yllä vain kaavateitään eikä osallistu valtion teiden kunnossapitoon. Valtion ylläpitämät tiet erottaa maastossa tienkylteistä, jotka ovat sinipohjaisia. Tiehallinnon nettisivuilta löytyy lisätietoa, kuinka valtio huolehtii vastuualueensa teistä ja teiden ympäristöistä. (Marko Pynnönen) *Info-piste keskellä kylää kuvastaa kunnan asennetta palveluun. Kohta kyltti putoaa, vaikka se on teipillä korjattu. On turha selittää, että paikka on vuokrattu tai annettu jollekin. Kyllä vuokranantaja voi määrittää paikan käyttöehdot. Kyseisessä paikassa ei edes ole mitään ajantasaista informaatiota. Kunnanviraston aulassa on ns. infopiste. Kuka sinne osaa tai edes haluaa mennä? Jos malli on kopioitu Helsingistä, niin siellä kaupungintalo on torin vieressä ja kaupungintalossa on kaupungin hienoimmat ilmaiset yleisö-wc:t (2. kuva). Tässä menee sekaisin infokioski ja infotaulu. Infokioskissa ei ole i-kylttiä laisinkaan. Kyseisen i-kyltin myöntää Suoma Ry ja ne on tähditetty sen mukaan, mitä palveluja sieltä saa. Torin info-kioski ei ole virallinen tiedonsaanti paikka ja sen takia sillä ei kylttiä ole. Torilla oleva taulu taas kuuluu Infomedia Suomi Oy:lle, mutta kunnalla on kunnossapitovastuu taulusta. Tämän taulun yläpuolella on vihreä i-kyltti ilman tähtiä. Infomedia Suomi Ims Oy:n vastuulla on asiakaspaikkojen myynti.

2 Info Media Suomi Oy auttaa opastaulun huollossa kuntaa tarvittaessa mm. huoltamalla taulua päivityksien yhteyksissä, laskutus kunnalle Oval Design on huoltanut Sysmän opastaulun. Opastauluun on vaihdettu i- kuution pinnat, kartan suojalevy, asiakaspaikkojen suojalevyt. Korjauksesta on laskutettu Sysmän kuntaa ( lasku 11688). 2 Nyt näyttää siltä, että i-kuutio on uudelleen rikottu kesän aikana. Sysmäläiseltä Oval Design Oy:tä on uudelleen pyydetty korjausta, Janne-Ville Hänninen on saanut toimeksiannon tarkistaa opastaulun ja ottamaan kuvan taulusta. Taulu lienee jo kunnossa su Uudet asiakaspaikat on asennettu opastauluun Petri Eskelisen toimesta , jolloin Petri on ottanut kuvan taulusta. Silloin opastaulu on ollut kunnossa. Jos kyseinen I-merkki ei pysy kunnossa, kenties parasta on se poistaa, kuin maksaa toistuvista korjauksista. Opastaulu huolletaan kahden vuoden väliajoin. (Raija Hänninen) *Info-pisteen vieressä oleva kartta on vuosien takaista historiaa. Sekin antaa oikean kuvan Sysmän asioiden hoitamisesta (3. kuva). Kartan uusiminen käynnissä, nähtävillä viikon 35 aikana, todennäköisimmin karttaa ei aleta kesken kaiken vaihtamaan vaan se vaihdetaan 2014 keväällä, kun on taas huoltovuosi kyseisellä taululla. *Jätekeräys on annettu jonkin ulkopuolisen hoidettavaksi. Jäteasemia ei ole merkitty. Tiedän, että jätteitä on viety Lahteen, koska jäteasemaa ei ole löydetty. Joku pelkästään omilla aivoillaan ajatteleva kertoi, että sittenhän joku ulkopuolinenkin voi viedä jätteensä sinne. Lisääntyyköhän valtakunnan jätteiden kokonaismäärä tämän yksityisajattelijan mielestä tällä tavoin? Kun lajittelumerkit ovat vain roskasäiliöiden kannessa, ei pidä kuvitella, että pimeässä lumihangessa ryömittyään hakisi lapion ja taskulampun, jotta voisi lapioida kaikkien luukkujen kannet lumesta vapaaksi, jotta tietäisi mihin luukkuun jätteet voi jättää. Tämäkin ovat sopimusasioita, jotka on täydellisesti laiminlyöty. *Viimeinen kuva esittää jäte- tai kierrätysasemaa, joka vaikuttaa hyvin hoidetulta. Se on keskellä kylää. Kuva ei valitettavasti ole Sysmästä

3 Pientjäteaseman ja aluekeräyspisteiden sijainnista on jaettu esite Sysmän kotitalouksiin. Tiedot ovat myös saatavilla kunnan internet-sivuilla. Tiedotusta pyritään jatkamaan. Aluekeräyspisteillä jäteastioiden merkinnät ovat monesti kuluneita ja tämä on hyvä huomio. Välitän tietoa merkintöjen parantamisesta jäteyhtiöille. Aluekeräyspisteiden ajoittainen siivottomuus etenkin kesäaikaan johtuu käyttäjien huolimattomuudesta, ei jätehuoltoyrittäjästä. 3 *Rakennuslupien (ja muidenkin asioiden) perustiedot on nykyaikana syytä julkaista kunnan internet-sivuilla. Suurin osa kiinteistöjen omistajista asuu muualla kuin Sysmässä (vain pieni osa kirkonkylässä). Ei ole kovin helppo perustella, että voihan ne asiat käydä lukemassa ilmoitustaululta. Tämäkin malli jatkaa sysmäläistä sisäänlämpiävää toimintaa. Rakennuslupien julkaiseminen internetissä tulee olemaan osana myöhemmin käyttöönotettavaa koko valtakuntaa koskevaa sähköistä rakennusvalvonnan asiointijärjestelmää. Siirtymävaiheessa ei ole järkevää tehdä erillisä muutoksia rakennuslupien julkaisemiseksi. Rakennusluvista tiedotetaan Maankäyttö- ja rakennuslainsäädännön mukaisesti (Marko Pynnönen) *positiivista on se, että kunnanvirastoa ei ole suljettu kesällä tärkeimpään asiakaspalveluaikaan ja että henkilökunta on yhteistyöhaluista ja -kykyistä. *Sysmän ns. osoitekartta ei ole mikään osoitekartta, jos tarkka osoite on jossakin 20 km matkalla (esim. Vääksyntie). Myös osoitteita ja tieviittoja puuttuu mm. Päijänteen rannan loma-asunnoilta. Miten voidaan esimerkiksi tehdä ilmoitus hätäkeskukselle, jos sama osoite on kymmenellä loma-asunnolla ja etäisyys olemassa olevasta osoitteesta asuntoon on kilometrejä? Tietääkseni loma-asuntojen omistajat maksavat merkittävän kiinteistöveron. Kenen hyväksi nämä verotulot törsätään? Osoitekarttaa on päivitetty kesän 2012 ajan. Päivitetty materiaali asetetaan nähtäville viikon 35 aikana. Halukkaat voivat jättää huomautuksensa korjattuun aineistoon. Uudet tien nimet ja tien reittien muutokset ovat nähtävillä sekä kunnanvirastolla, että internetissä. (Marko Pynnönen) *Näiden kansankäräjien aika on valittu sopivasti, etteivät ulkopaikkakuntalaiset tule tekemään kysymyksiä. Joku paikallinen organisointiammattilainen selitti, että oli sattunut jokin sähläys ja Teatteritalalo oli varattu lauantaina. Luulen, että Sysmässä on muitakin tiloja Teatteritalon lisäksi.

4 Kenenkään kiusaksi ei Kansankäräjien ajankohtaa ole laitettu sunnuntaille Tarkoituksena oli pitää lauantaina, mutta inhimillisen erehdyksen vuoksi tapahtuma oli siirrettävä sunnuntaille. Aika taas piti siirtää kun järjestäjät huomasivat, että juuri samaan aikaan olisi toinen mukava tapahtuma. Tämän siirron jälkeen tuli vielä kolmaskin tapahtuma samaan aikaan. Kun lähtee sutta karkuun, tulee karhu vastaan. Aktiivisessa kunnassa on paljon tapahtumia, ja joskus rapatessa roiskuu Tarkoituksena ei ole ketään ärsyttää. Tämän vuoden Kansankäräjillä toivottiin, että seuraavatkin järjestettäisiin sunnuntaina, että lauantai jäisi asioiden hoitopäiväksi. 4 Olen lähestynyt sekä luottamushenkilöitä että virkamiehiä ao. kysymyksillä. Kunnollista vastausta en kuitenkaan ole saanut, joten nyt mennään käräjille. *. Miksi Sysmän imagoa heikennetään surullisella Maritim-sopimuksella? Sopimus pitää purkaa ensi tilassa! Suopellon bensa-asema saatava toimintaan. Marinetek Finland Oy ylläpitää Sysmän laituripaikkoja ja rakentaa kuntaa uusia satamapaikkoja. Kunnan teknisen toimen kunnossapitoresursseilla ei ole mahdollista ylläpitää ja kunnostaa laitureita eikä vastata laituripaikkojen vuokrauksesta ja niihin liittyvästä neuvonnasta. Lisäksi on huomioitava, että Marinetekillä on kuntaa parempi asiantuntemus venepaikkojen edelleen vuokrauksessa. Suopellon sataman vesirakennustyöt ovat valmistuneet maaliskuun 2012 lopussa, joten yhtiö on voinut markkinoida satamaa täysipainoisesti vasta sen jälkeen. Marintek toteuttaa tarkemmin sovittavassa aikataulussa Suopellon uuden sataman venepaikat. Hämeen ELY-keskuksen myöntämällä investointituella uusia laitureita ei ole mahdollista rakentaa, joten sopimuksen purkaminen johtaisi mahdollisesti siihen, että laitureiden rakentaminen jäisi veronmaksajien kustannettavaksi. Suopellon laivalaituria palvelevat polttoainesäiliöt ovat yksityisessä omistuksessa ja toimija ei ole avannut polttoaineen jakelua kuluneena kesänä. Jakeluaseman perustamisesta uuteen Suopellon satamaan on alustavasti päätetty kunnanhallituksen toimesta *. Miksi Ilolan ja Päijätsalon hienoja puistoalueita ei pidetä kunnossa. Vesakot kasvavat, heinikot ja kaislikot rehoittavat, rakennusten ovet ja ikkunat retkottavat.

5 Kunta voisi urakoida homman rotareille, leijonille tai 4h-kerhoille tai yksityisille, jos oma porukka ei saa aikaiseksi... Ilolan puistoalue ei ole ollut tällä hetkellä aktiivisesa hoidossa. Varsinkin tänä kesänä on puisto-osaston resurssit olleet vähäiset. Kunta ei ole saanut rekrytoitua kaikkia tarvitsemiaan kesätyöntekijöitä, koska hakijoita tehtäviin ei ole ollut. Pääpaino alueiden hoidossa on ollut rakennetun taajaman alueella. (Marko Pynnönen) 5 *. Miksi jätevedenpuhdistamoa ei kunnosteta niin, että heinäkuunkin lietteet mahtuvat altaaseen. Mitä kuuluu suunnitelmalle johtaa jätevedet Heinolaan? Jätevedenpuhdistamon lietteen vastaanottokyky ruuhkautuu kun loma-asunnoille palataan talven jälkeen. Ennen kuin rakennetaan suurempaa vastaanottoallasta tulee tutkia mahdollisuus tiedottamiseen, jotta loma-asuntojen lietealtaiden tyhjennys ei tapahdu samanaikaisesti useilla kiinteistöillä vaan tyhjennyksiä tehtäisiin esim. jo syksyllä tai aiemmin keväällä. Tänä vuonna lietteen vastaanotossa ei ole ollut mahtumisongelmaa. Tämän syksyn aikana tarkastellaan vielä eri vaihtoehtoja Heinolaan jätevesien johtamiseksi. Asiassa tehdään vielä lisäselvittelyä, joka tuodaan esiteltäväksi kunnan päättäjille. (Marko Pynnönen) * Miksi viemäriosuuskuntien rakentamia verkostoja ei tarkasteta. Kaivoihin virtaa pintavesiä ja järvivesiä, jotka sitten pumpataan puhdistamolle. Osuuskuntien tulee itse huolehtia omien järjestelmiensä kunnosta ja ylläpidosta. Osuuskunnilla on velvollisuus tarkkailla verkostonsa kuntoa ja esim veden laatua. (Marko Pynnönen) * Saisiko Majutvedelle organisoitua hoitokalastusta? Hoitokalastuksia voivat järjestää esim. paikallinen osakaskunta tai Etelä- ja Keski- Päijänteen Kalastusalue. Vesialueen osakkaat voivat olla yhteydessä em. tahoihin. Kunta päättää tapauskohtaisesti osallistumisestaan hoitokalastusten kustannuksiin

6 *. Miksi Majutveteen tuodaan lisäkuormitusta Vehkajärvistä Huitilanojaa ruopaten, kun pitäisi hidastaa virtausta, että vesi ehtii suodattua ja puhdistua? Hämeen ELY-keskus on ollut mukana Huitilanjoen kunnostussuunnitelman laatimisessa, ja suunnittelun lähtökohtana on ollut, että joen ranta-alueelle jää edelleen runsaasti ravinteita pidättävää kasvillisuutta, joka myös hidastaa virtauksia. Hankkeen tavoitteena on parantaa ja ylläpitää Huitilanjoen ja Koskueenjoen virkistyskäyttöedellytyksiä huomioiden mm. läheiset Pihlajamäen ja Jokintien asuinalueet sekä Ala-Vehkajärveltä tapahtuva veneily Päijänteen Majutvedelle. Huitilanjoen Majutveden puoleisesta päästä poistetaan kiviä, jotta vesiliikenne ei kulkisi niin läheltä loma-asuntojen rantoja kuin nykyisin tapahtuu. Täten kunnostuksesta koituu hyötyä virkistyskäytölle, yleiselle edulle ja ympäristölle. Veden virtauksen parantuminen ehkäisee vesialueen umpeenkasvua (Suvi Nirkko) 6 Nimetön kysyjä: *Sysmän kunta voisi nykyisen käytännön sijaan jakaa kutsut esim Sysmän Suvisoittoon arpomalla ne asukkaiden kesken. Nykyisestä kutsuvierasjoukolla on kyllä varaa kustantaa omat konserttilippunsa ja mieluummin jopa vastuullinen velvollisuus tukea tapahtumaa ostamalla itse lippunsa. Jokainen kunta harrastaa jossain määrin vieraanvaraisuutta ja suhdetoimintaa ja käytäntö on nyt useampana vuonna ollut se, että Suvisoiton aikaan kutsutaan yhteistyökumppaneita ja samaan tilaisuuteen Suvisoiton omat kutsuvieraat, jolloin samalla kertaa hoidamme ns. kohteliaan vastavuoroisuuden. Sysmän kunta ei panosta joulukortteihin eikä muuhunkaan tämän tyyppiseen toimintaan ja tämä on koettu hyväksi tavaksi hoitaa suhdetoimintaa. Tämä vuosi oli ensimmäinen kerta, kun valtuutetut kutsuttiin tähän tilaisuuteen mukaan. Kysyjä Matti Färling:

7 *Luottamus mennyt sekä luottamushenkilöihin ja virkamiehiin. Kaikista lupauksista huolimatta Suvisaaren pelikentän pinnoite tekemättä. Muistakaa päättäjät, jos petät pienissä asioissa, kuinka voin luottaa suurissa päätöksissä? Suvisaaren kentän käyttötarkoitus on ollut hieman epäselvä. Tänä kesänä on tehty liikuntapaikkojen kunnostuksia, joten kentistä on ollut pulaa. Nyt kuitenkin lähiliikunta-alueelle on valmistunut uudet suorituspaikat ja varmasti on mahdollista järjestää eri liikkujille tilaa omiin peleihinsä. Käyttöajat tulee sopia suoraan muiden alueiden käyttäjien kanssa. (Marko Pynnönen) 7 Kysyjä Sysmän eläkkeensaajat, pj Kaija Pulkkinen: Noin vuosi sitten, kun S-marketin rakennustyömaa valloitti hyvän pelikenttämme, toimme esiin toiveemme kenttätarpeesta. Esitimme, josko Suvisaareen voisi kunta kunnostaa pelikentän. Useamman kerran kevään ja kesän aikana asiaa tiedusteltuamme on kunnasta yhden ja toisen suulla luvattu asia hoitaa. Niinpä kesä on kohta mennyt eikä mitään ole tapahtunut. Kesällä osoitettiin ensihätään Väihkylän koulun kenttä pelipaikaksi, eipä ehditty montaa kertaa pelata, kun urakoitsija hääti meidät pois työmaa-alueelta. Siirryimme pienelle epätasaiselle kentälle koulun taakse, parin pelikerran jälkeen sitäkin kunnostettiin, kentälle ilmestyi ainakin kovasti kiviä, joista pallot ottavat kimmokkeita ja menevät mihin suuntaan milloinkin. Koulun kentän käyttöaikakin on vain pari kuukautta kesälomien aikana, kun pelaisimme ulkona mielellämme toukokuusta syyskuuhun. Talvet pelaamme Päijänne-Areenalla ja maksamme siitä tuntiveloituksen mukaan, siitä kertyy talven mittaan iso summa yhdistyksellemme maksettavaksi, Joissakin kunnissa, mm, Asikkalassa saavat eläkeläiset käyttää liikuntatiloja ilmaiseksi päiväaikaan, ei kuitenkaan täällä Sysmässä. Meillä Sysmän eläkkeensaajilla on tällä hetkellä aktiivista boccian pelaajaa viikoittain ympäri vuoden, joukko tuntuu olevan kasvussa, kunhan vain saataisiin kenttäasiat kuntoon. Oletan, että muistakin eläkeläisyhdistyksistä löytyy peli-intoa, jos kenttäasiat olisivat kunnossa. Ikäihmisiä kehotetaan harrastamaan liikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä, joten toivoisin Sysmän kunnan omalta osaltaan mahdollistavan näitä harrastuksia.

8 VASTAUS Kuluneena kesänä Väihkylän kenttä oli poikkeuksellisesti pois käytöstä heinäkuun alusta elokuun puoliväliin saakka kentän korjaus- ja rakennustöiden takia. Nyt Väihkylän koulun kenttä on kunnostettu kuntalaisia palvelevaksi lähiliikuntapaikaksi. Väihkylässä on sekä iso pesäpallokenttä että ns. pikkupihan kenttä, jotka on tasattu ja kivituhkapäällyste uusittu. Tulevina kesinä molemmat kentät ovat boccian pelaajien käytössä koulujen kesäloman ajan eli n. 2,5 kuukautta päivittäin. Toukokuussa ja elokuun puolivälin jälkeen koulun kenttää voi käyttää koulupäivien jälkeen (klo 15 jälkeen) sekä viikonloppuisin. Näin ollen boccian pelaaminen onnistuu ulkona myös touko- ja syyskuussa, jos pelaajat ovat valmiita hieman joustamaan totutuista peliajoista. 8 Sysmän kunta on päättänyt, että kaikki liikuntasalien käyttövuorot ovat maksullisia. Päijänne Areenan salimaksut on sivistyslautakunta vahvistanut Maksut ovat kuitenkin varsin kohtuullisia. Esim. kahden tunnin boccia-vuoro, kun käytössä on 2/3 salia maksaa yhteensä 30 euroa. Jos pelaajia on parikymmentä, on maksu 1,5 euroa/pelaaja. Suvisaaren kentästä sen verran, että boccian pelaajat toivoivat, että sinne ajettaisiin hiekka ja aluetta tasattaisiin. Näin tehtiin, mutta sitten huomattiin, että tilattu hiekka oli vääränlaista ja eikä pelaaminen onnistunut. Suvisaarta ei ole suunniteltu urheilukentäksi ja osoittautui, että alue olisi vaatinut suurempaakin remonttia, jotta sitä voisi käyttää boccian pelaamiseen. Tietääkseni kunnassa ei ole tehty sellaista päätöstä, että Suvisaareen rakennettaisiin bocciakenttä. Tuija Pessa vapaa-aikaohjaaja, Sysmän kunta Nimetön kysyjä: *Kun puhutaan, että Sysmässä ja Hartolassa on niin vaikea lääkäritilanne, niin mitkä seikat vaikuttavat siihen, etteivät lääkärit halua tulla tänne?

9 Terveyskeskuslääkäripula on valtakunnallinen ilmiö. Myös suurissa kaupungeissa ( Tampere esim) on pulaa vakituisista terveyskeskuslääkäreitä. Aavan alueella ainoastaan Iitissä on pysyvä ja riittävä lääkärimiehitys.siellä on ollut pitkän aikaa toimiva omalääkärijärjestelmä ja paikkakunnalla asuvia pitkäaikaisia lääkäreitä.kun Iitin lääkärit jäävät eläkkeelle, on siellä sama ongelma kuin muualla. Seuraavassa alueemme erityisiä ongelmia: 1) pienet ja syrjäiset kunnat. Ei mitään sellaisia houkuttimia, jotka nimenomaan lääkäreitä tänne toisivat. Nuorille ei riitä rantatontti tai luonnonkauneus. pitää olla palveluja, kavereita ja mikä tärkeintä, työyhteisössä riittävästi kollegoita. 2)TKL:n kokonaisvaltainen työ. Vastuu ihmisistä jatkuva, työn tulokset kävelevät raitilla vastaan. Ei voi valita ainoastaan mieluisia potilaita tai tapauksia. on hoidettava kaikkea laidasta laitaan. Monisairaita, raskashoitoisia potilaita. Tarvitaan seuraavia ominaisuuksia: hyvät hermot, kestävyyttä ja kärsivällisyyttä, paineen sietokykyä, valmiuksia moniammatilliseen työskentelyyn, valmius tehdä pitkää päivää,tehtävä paljon paperitöitä. Kestettävä epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Lääketieteen hallinta oltava laidasta laitaan. Tämä työ ei vaan sovi kaikille. Monille on helpompaa keskittyä ja syventyä kapeammalle sektorille. 3) ammattikunnan naisvaltaisuus. >60 % naisia, jotka haluavat muutakin elämään kuin sitoutua määrällisesti ja laadullisesti raskaaseen työhön. Ä 4) Valtakunnan terveyspolitiikan hajanaisuus. Ei kukaan ohjaa määrätietoisesti perusterveydenhuoltoa, miten se pitäisi järjestää ja minkälaisilla resursseilla. Aina uuden hallituksen sosiaali-ja terveysministeri käynnistää uuden projektin, joka romuttaa vanhoja käytäntöjä. Tämä on turhauttavaa. 5) ongelmat byrokratiassa ja potilastietojärjestelmissä. Taistelu tietojärjestelmien kanssa ja sihteerintyö. (M. Lahtinen /MR-S) 9 *Onko kuntalaisilla mitään mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään kun on kysymyksessä sosiaali-ja terveyspalvelut? osallistumalla keskusteluihin vaikkapa tällä foorumilla. Ottamalla suoraan yhteyttä avainhenkilöihin. Kyllä perustellut ja järkevät mielipiteet huomioidaan. Toinen asia on sitten voiko suuria rakenteita tai käytäntöjä muuttaa yksittäisten mielipiteiden vuoksi. Myös lainsäädäntö ja talous määräävät hyvin paljon, mitä tehdään ja miten tehdään. Palvelut järjestetään kuntayhtymässä olemassa olevan

10 valtakunnallisen lainsäädännön ja kunnan myöntämien määrärahojen perusteella (M. Lahtinen /MR-S) * Olisiko mahdollista saada pyörätie Särkilahdesta Luhangantietä kylälle? Tie erittäin vaarallinen suurten puutavararekkojen ja vilkkaan liikenteen vuoksi. 10 Luhangantie on valtion omistama ja hallinnoima tieväylä. Tämän hetkinen suunnittelun painopiste on Suopelto-Ilolan alue, jonne suunnitellaan kevyen liikenteen väylää alueen kehittämisen tukemiseksi. Särkilahden suuntaan ei ole tehty suunnitelmia kevyen liikjenteen väylän rakentamiseksi. Tarvetta suunnittelulle ei ole aiemmin esitetty. (Marko Pynnönen) * Sysmässä on loistavat liikuntamahdollisuudet! Mutta ainahan on myös jotain parantamisen varaa. Ohrasaaren latujen hoito, varsinkin viikonloppuisin. Miksi ladut ovat usein viikonlopun aamuina/aamupäivisin hoitamatta? Miksi ei käytetä yksityisen palveluita, kun ymmärtääkseni yksityiseltä löytyy kunnon latukone, jonka jälki on aivan toista kuin kunnan moottorikelkan. Miksi latujen hoitaminen lopetetaan kokonaan jo maaliskuun lopussa? Usein upeimmat hiihtokelit ovat maalis-huhtikuun vaihteessa? (nimetön kysyjä) VASTAUS Ohrasaaren ladut on kahtena edellisenä talvena hoitanut viikonloppuisin nimenomaan yksityinen yrittäjä latukoneellaan, kunnan liikuntapaikkojen hoitaja hoitaa ladut arkipäivisin. Yrittäjän kanssa on sovittu, että ladut pyritään ajamaan aamupäivän aikana, jos edellisenä yönä on satanut lunta. Latuja ei ajeta viikonloppuna, jos uutta lunta ei sada. Latuja hoidetaan niin kauan kun hiihtokelejä riittää. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää ja sulattaa lunta, latupohjat pehmenevät niin, että niiden kunnossapito on varsin hankalaa. Samoin tekojääradan hoitaa arkisin liikuntapaikkojen hoitaja, viikonloppuisin hoidosta vastaa Sysmän Sisu.

11 Liikuntapaikkojen hoitotaso on suoraan riippuvainen siitä, millaiset resurssit hoitoon osoitetaan. Tähän eivät voi kunnan virkamiehet vaikuttaa, vaan sen päätöksen tekevät poliittiset päättäjät eli kunnanvaltuutetut. (Tuija Pessa) 11 * Mitä nykyinen vapaa-ajanohjaaja tekee? Häntä ei näy missään eikä hänen toimintansa tällaiselle tavalliselle kuntalaiselle tule esille? Tarvitaanko tätä virkaa? (nimetön kysyjä) Vapaa-aikaohjaaja on ensisijaisesti kunnan nuorisotyöntekijä eli valtaosa työajasta on nuorisotyötä, liikuntatoimesta vapaa-aikaohjaajalle kuuluvat vain hallinnolliset tehtävät. Urheiluseurat, palvelutalo ja kansalaisopisto järjestävät ohjattua liikuntaa. Samoin lukuisat yhdistykset, järjestöt sekä kansalaisopisto tarjoavat muutakin ohjattua vapaa-ajantoimintaa ja tapahtumia kuntalaisille ja vapaa-ajanasukkaille. Vapaa-aikaohjaaja nimeke onkin ehkä harhaanjohtava, koska varsinaista ohjaustyötä vapaa-aikaohjaaja ehtii tekemään vain nuorten ja lasten kanssa. Nuorisotyötä tekevät Sysmän kunnassa vapaa-aikaohjaaja sekä nuorisoohjaaja, jonka työaika on 13 tuntia viikossa. Nuorisotilat ovat auki 4 iltana viikossa. Vapaa-aikaohjaaja voi tulla tapaamaan nuorisotilalle, yleensä paikalla torstai- ja perjantai-iltaisin. (Tuija Pessa) Nuorisotyöhön kuuluu nuorisolain mukaan mm. etsivä nuorisotyö, jota on Sysmässä yritetty tehdä vähillä resursseilla yhteistyössä eri tahojen kanssa omien töiden ohella. Kysymykseen, että tarvitaanko vapaa-aikaohjaajan virkaa, voisin vastata, että ainakin nuorisotyöntekijää kunnassa tarvitaan. Tähän sopiikin jatkoksi seuraavat etsivään nuorisotyöhön liittyvät kysymykset: * Lääkäri myöhässä 20 min, vaikka oli aika varattu? (nimetön kysyjä)

12 Lääkärin työ on monesta seikasta johtuen usein ennalta arvaamatonta. Edellisen potilaan tai asian parissa saattaa mennä enemmän aikaa kuin on laskenut. Hoitoja ei voi jättää kesken sen vuoksi, että olisi jo jonkun seuraavan vuoro. (M. Lahtinen /MR-S) 12 * Kun Sysmän Kotiseutumuseo tänä vuonna uudistui olisi itseni lisäksi varmasti moni pyörätuolilla liikkuva kiinnostunut käymään museossa, Museoon on kuitenkin tällä hetkellä mahdoton päästä pyörätuolilla pitkien portaiden vuoksi. Siksi ehdottaisin, että moinen epäkohta poistettaisiin ja kotiseutumuseoon rakennettaisiin ensi kesäksi kunnollinen pyörätuoliramppi kaiteella varustettuna. Ramppi helpottaisi myös muiden huonosti liikkuvien museoon pääsyä. Ei luulisi olevan kallis rakentaa. ( Sauli Kekkonen) Kotiseutumuseolle voidaan rakentaa tulevalle kaudelle liikuntaesteisille soveltuva kulkutie. Tätä tarvetta ei ole aiemmin tunnistettu teknisessä palvelukeskuksessa. Toinen vastaus: Vastaaja on Sysmä Seuran puheenjohtaja Bror Ahlgren Kotiseutumuseo on vuonna 1855 rakennettu kaksikerroksinen viljamakasiini ja sinne on todella vaikea toteuttaa liikuntaesteisten kulkutietä. Sillan rakentamista alakertaan voidaan tutkia, mutta yläkerta jää kyllä näkemättä. Sinne ei terveilläkään jaloilla ole helppo päästä. Esimerkiksi seuraavilla Uotinpäivillä voisimme yrittää saada leijonista tai Rotareista kantoapua alakerran näyttelyyn. Näyttelyn videointi voisi tässä vaiheessa olla paras tapa tutustuttaa virtuaalisesti vaikeavammainen museon esineistöihin. Rannan kartanon navettaan on sijoitettu osa näyttelyesineistösä. Siellä on esillä hevostyökaluja ja rekiä sekä rattaita. Kulku sinne on ehdottomasti helpompaa. Toiveena on, että uuteen kirjastoon Sysmä Seura saisi jonkin perinnetilan tainurkkauksen, johon voisimme tuoda vaihtuvasti esineitä näytteille.

13 *Mielestäni kunnan velvollisuutena on hakea rahoitusta etsivää nuorisotyötä varten Syrjäytymistä ehkäisevä riskinuoriin kohdistuva työ tulee säästämään rahaa ja poistamaan syrjäytymiskehityksestä johtuvaa puutetta ja inhimillistä kärsimystä sekä nuorten että heidän verkostonsa osalta? (nimetön kysyjä) 13 Sysmän kunta on hakemassa rahoitusta etsivään nuorisotyöhän OKM:n seuraavassa haussa, hakuaika on lokakuun loppuun ja päätös saadaan kesäkuussa Tämän aikataulun mukaan voisi etsivää nuorisotyötä tekevä nuoriso-ohjaaja aloittaa työt elokuussa jos rahoituspäätös on myönteinen. Heinäkuussa 2011 Sysmässä käynnistyi nuorten työpajatoiminta. Toiminta on tarkoitettu juuri vuotiaille nuorille, joilla ei ole koulutuspaikkaa tai töitä. Ensimmäisen vuoden aikana toimintaan on osallistunut yli 20 nuorta ja toiminta on saanut jatkorahoituksen ensi kesään saakka. Mahdolliset lisäresurssit esim. erityisnuorisotyöntekijän palkkaaminen ovat taas sellaisia asioita, joista päättävät kuntapoliitikot. (Tuija Pessa) *Tlitys lapsiin, nuoriin ja perheisiin satsaamisen tärkeydestä On ikävää jatkuvasti törmätä siihen, kuinka talous on priorisoitunut tärkeimmäksi seikaksi - oli kyse sitten mistä hyvänsä. Uskommeko talouteen todella niin tiukasti, että mittaamme kaiken rahassa? Onko euro oikea mittari arvottaa asioita? Ja kuinka luotettavaa ja kauaskantoista tietoa todella saadaan rahalla mitattuna? Käsittämättömintä tilanteessa on, että vaikka talous määrittääkin tällä hetkellä yhteiskunnan toimintaa, ei siitä huolimatta tehdä päätöksiä, joista olisi sekä inhimillisesti että taloudellisesti hyötyä. Ennaltaehkäisevää työtä ei arvosteta, syrjäytymiskierteitä ei pyritä katkaisemaan, vaan jo ennestään heikommassa asemassa olevia kohtaavat säästöt ja palveluiden sekä tuen puute kaikista rajuiten. Paras ja laaja-alaisin tuki sysmäläisille lapsille ja perheille syntyy panostamalla kaikkia lapsia koskeviin palveluihin - neuvolaan, sosiaali-ja terveyspalveluihin,

14 päivähoitoon ja kouluun sekä vapaa-aikaan liittyvään toimintaan. Lapsiin kohdennettu panostus kantaa kauaksi. Suurin vaara pahoinvointiin ja syrjäytymiseen on perheillä, joissa on erityisen tuen tarvetta, On suorastaan kaikin tavoin typerää olla tukematta heitä. Kouluissa ja päivähoidossa heihin on satsattava, lasten tulee saada erityisopetusta, pienryhmäopetusta, tukiopetusta, avustajapalvelua ja heidän tarpeitaan on kuultava ja niihin on pyrittävä vastaamaan ajoissa. En voi kerta kaikkiaan käsittää tilannetta, jossa lapsi ei saa tarvitsemiaan tukipalveluita, vaikka tuen tarve nähdään ja se on tutkimuksilla osoitettu. Kyse ei ole siitä, etteikö erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja perheitä tunnistettaisi - erityisen tuen tarve tunnistetaan usein jo neuvolassa ja päivähoidossa. Eri asia on, mitä perheille on tarjota, jotta ongelmat eivät pääse kasvamaan yhä suuremmiksi. 14 Aihe on polttavan mediaseksikäs, mutta sen hoitaminen laahaa. Pahoinvoinnista johtuvat perhesurmat ovat saaneet runsaasti huomiota reilun vuoden ajan. Tässä kuussa uutisoitiin eri medioissa, kuinka joka päivä seitsemän alle 30-vuotiasta saa eläkepäätöksen, pääasiassa mielenterveydellisistä syistä. Kaikkia ei voi pelastaa, mutta kuinka monen näiden nuorten aikuisten kohdalla ajoissa saatu tuki olisi muuttanut suuntaa? Montako nollaa olikaan yhden syrjäytyneen nuoren hintalapussa? Tästäkin aiheesta kohistiin, mutta tuntuu siltä, että asia on kuitenkin päässyt unohtumaan muiden talousuutisten jalkoihin. Ja varsinkin tuntuu unohtuneen, ettei kyse ole pelkistä numeroista, vaan hyvinvoinnista. Tai oikeastaan vakavasta laajasti vaikuttavasta pahoinvoinnista. Päätökset on teidän. Pyydän vielä lopuksi, että lapset ja nuoret säästetään säästö-ja talouspuheilta. En usko tasapainoiseen ja onnelliseen kasvuun, jos lapset alkavat kantaa huolta taloudesta ja kannattavuudesta. Nimimerkki Huuto tuuleen Sivistystoimessa (sis. koulutoimen ja päivähoidon) toimitaan valtuuston hyväksymien määrärahojen puitteissa. (Raija Hörkkö)

15 Tottakai kunta haluaa satsata myös nuoriin ja perheisiin, mutta samalla pitää muista myös eläköityvät henkilöt ja vanhuspalvelut yms. (Pekka Asikainen) *. Kunnalla on hieno tekojäärata ja hiihtoladut talvisin Ohrasaaressa ja Urheilutalolla. On sääli, että niiden hoito on talviviikonloppuisin ala-arvoista eli ei hoidettu. kenen vastuulla on niiden hoito viikonloppuisin? Kenelle voi soittaa. Jos niitä ei ole ensi talvenakaan viikonloppuisin hoidettu? 15 nimetön kysyjä Tekojääradan ja ohrasaaren ladut hoitaa arkisin liikuntapaikkojen hoitaja ja viikonloppuisin hoidosta vastaa Sysmän Sisu. (Tuija Pessa) Sopimukset täytyy uusia ja tarkentaa (Mika Järvinen) *Miksi Sysmässä ei tueta lapsiperheitä? Onko Sysmä lapsiperheiden kehitysmaa?, Minna Remes-Sievänen vastannut toisen kysymyksen yht.) Olisi erittäin tärkeätä tukea lapsiperheitä varhaisessa vaiheessa. Yhteiskunta muuttuu koko ajan ja sen myötä tulee erilaisia ongelmia, joihin Sysmässä ei ole varauduttu. Päättäjät vetoavat aina, että lapsiperheet vähenevät. Mutta niitä vähäisiäkin pitäisi tukea? Ehdotuksia: Päivähoidossa tulisi olla pienryhmä erityistä tukea tarvitseville lapsille. On kohtuutonta, e ttä erityistä tukea tarvitsevat lapset ovat isoissa lapsiryhmissä, missä heitä ei voida auttaa. *Yhteiskoululla ja Väihkylän koululla tulisi olla erityisluokka tukea tarvitseville oppilaille, en tarkoita pelkästään oppimisvaikeuksia vaan oppilaita, joilla on sosiaalisia ongelmia esim. käytöshäiriöitä. Luokassa tulisi olla erityisopettaja.

16 VASTAUS: Nykyinen suuntaus on, että erityistä tukea tarvitsevat lapset integroidaan normaali ryhmiin. Erityislapset saavat erityistä tukea ryhmissään. Päivähoidossa on käytettävissä erityislastentarhanopettajan palvelut. Jos olisi pelkästään erityistä tukea tarvitsevien lasten ryhmä niin ryhmässä pitää olla myös tukilapsia. 16 Väihkylän koulun yhteydessä on kaksi erityisluokkaa, joissa on oppilaita alakoulu ja yläkoulu ikäisiä. Molemmissa luokissa on pätevät erityisopettajat. Lisäksi yläkoulussa ja alakoulussa on laaja-alainen erityisopettaja Nykyinen oppilasmäärä ja resurssit eivät mahdollista erilaisten erityisryhmien perustamista. ( Raija Hörkkö) *Nuoritoimella tulisi olla etsivää nuorisotyötä, joka kohdistuu koulupudokkaisiin, sekä työttömiin nuoriin/aikuisiin vuotiaisiin. Lisäksi tulisi olla erityisnuorisotyöntekijä, jonka palvelut kohdistuisivat nuoriin, joilla on sosiaalisia ongelmia. Palvelut voisi tietysti yhdistää, niin että työntekijä tekisi kumpaakin työtä. Hyvä ajatus. Sysmässä pulmana on näköalattomuus, johon jotkut nuoret törmäävät: on vaikea nähdä tulevaisuuttaan mielekkäänä, ellei ole tarpeeksi lukupäätä lukio-opintoihin tai voimia lähteä käymään koulua muualle. (MR-S) Toinen vastaus: Heinäkuussa 2011 Sysmässä käynnistyi nuorten työpajatoiminta. Toiminta on tarkoitettu juuri vuotiaille nuorille, joilla ei ole koulutuspaikkaa tai töitä. Ensimmäisen vuoden aikana toimintaan on osallistunut yli 20 nuorta ja toiminta on saanut jatkorahoituksen ensi kesään saakka. *Lapsiperheiden tukeminen varhaisessa vaiheessa olisi kunnalle erittäin iso säästö. Jos lapsiperheitä ei tueta varhaisessa vaiheessa asianmukaisesti

17 ongelmat kasvavat ja perheistä tulee lastensuojelun asiakkaita. Kalliiksi kunnalle tulee lastensuojelun palvelut, esim. lastensijoitus kodin ulkopuolelle. Yhden lapsen sijoitus lastensuojelulaitokseen maksaa vuorokaudessa euroa, kuukaudessa noin euroa ja vuodessa euroa. Miten käy kunnan talouden jos kunnan säästöjen takia joudutaan tekemään useita sijoituksia? Kommentti: Täysin samaa mieltä tärkeysjärjestyksestä, etenkin kun sijoituksen kustannukset joudutaan maksamaan joka tapauksessa, oli budjettivarausta tai ei. Sysmässä moniammatillinen yhteistyö on hyvää ja luontevaa. Satsaus oppilashuoltoon kuraattorin muodossa tulee tuottamaan hyötyä jatkossa. Päivähoitohenkilöstön, opettajien ja nuorisotoimen täydennyskoulutus ja työnohjaus tukevat työssä jaksamista ja auttavat kohtaamaan perheitä.(mr-s) 17 Henkilökunnalle on vuosittain tarjolla täydennyskoulutusta. Koulutus on aina katsottu tarpeelliseksi. Asia on tärkeä. Sitä voidaan miettiä yhteisissä VESOkoulutuspäivissä. ( Raija Hörkkö) *Päivähoidon, nuorisotoimen ja koulun henkilökuntaa tulisi kouluttaa enemmän kohtaamaan(auttamaan lapsia ja heidän perheitään. Heille tulisi mahdollistaa/velvoittaa heitä erilaisiin täydennyskoulutuksiin. Kommentti: Erilaisuuden sietokykyä on hyvä kasvattaa. Vaikka onkin vain vitsinä heitetty, että Sysmään on synnyttävä tullakseen sysmäläiseksi, ei tämä tulevaisuudessa voi pitää paikkaansa, mikäli kunta aikoo säilyä elävänä. Ihmisiä on pystyttävä ottamaan vastaan, ja pitämään huolta myös paikkakunnalla jo olevista, vaikkeivät kaikki sopisi samaan muottiin. Pienellä paikkakunnalla on helppo muodostaa ammatillisia tukiverkostoja toimimaan yhdessä perheiden kanssa. PERHEIDEN SELÄN TAKANA KOKOONTUVIA VERKOSTOJA EI SEN SIJAAN TARVITA, YHTEISTYÖN ON OLTAVA AVOINTA, JOTTA SILLÄ OLISI MYÖS VAIKUTUSTA.(MR-S)

18 Nimetön kysyjä * Kuka vastaa kunnan omistamien päällystettyjen ajoteiden ja kevyenliikenteen väylien kunnossapidosta? Onko tarkoitus antaa niiden rapautua käyttökelvottomiksi, koska niille ei tehdä tarvittavia huoltotoimenpiteitä ja päällyste vaurioiden korjauksia? Onko halvempi tehdä huoltotoimenpiteitä vai päällystää kokonaan uudelleen? Toivoisin, että asiaan puututtaisiin, jotta yhteinen omaisuutemme säilyisi ja liikenneturvallisuus paranisi. 18 nimetön kysyjä Tekninen palvelukeskus vastaa päällystettyjen ajoteiden ja kevyenliikenteen väylien osalta kunnan hallinnoimilla tiealueilla. Teiden kuntoa tarkkaillaan ja mahdollisiin epäkohtiin pyritään puuttumaan ne havaittuamme. Mikäli kuitenkin tienkäyttäjillä on tiedossa paikkoja, joita voidaan katsoa parannettavan tulisi asiassa olla suoraan yhdetydessä tekniseen palvelukeskukseen. (Marko Pynnönen) *. Kirjasto helpompaan paikkaan. Parkkipaikkoja nyt liian vähän ja lasten kanssa 2. kerros hankala nimetön kysyjä * Toivoisin uutta toimitilaa kirjastollemme Yksi kunnan sivistyksen mittareista on kirjaston asema/kunto! nimetön kysyjä *. Toivoisin kirjastolle uutta toimitilaa. Kirjastossa voisi myös olla esim shakkipöytiä. Vastaukset yllä oleviin kolmeen kysymykseen:

19 kolmeen edelliseen, kirjastoa koskevaan kysymykseen: Nykytilan ongelmat on tiedostettu sekä kirjastossa että kunnan hallinnossa. Asiasta tehtiin syksyllä 2011 valtuustoaloite ja talvella 2012 kunnanhallitus nimesi kirjastotoimikunnan selvittämään tilannetta, jotta kuntaan saataisiin kaikkia ikäryhmiä palveleva, esteetön kirjastotila. Kirjastossa tilaongelma näkyy päivittäin ja kirjastoväen toiveena on saada kaikille käyttäjäryhmille - lapset, nuoret, aikuiset, seniorit, nettikäyttäjät, opiskelijat ym - tilaa ottaa oma rauhansa kirjastossa. Shakkipöytä kirjastossa on hyvä ajatus! (RKu) 19 Toivoisin myös humaanimpaa otetta sosiaalityöhön, olisi ylpeys sanoa, että itsenäinen Sysmä hoitaa omat sosiaalituet, eikä kuntayhtymä. nimetön kysyjä Kommentti: Kuntayhtymä on sosiaalityöntekijän työnantaja. Sosiaalietuudet ja sosiaalityöntekijän palkankin maksaa kunta itse. Ilman kuntayhtymää sosiaalityöntekijä jäisi ammatillisissa asioissa yksin, eikä esim. loma-ajoille voitaisi taata palvelua. Pienessä kunnassa tulee silloin tällöin eteen ns. harvinaisempia tilanteita, joihin työntekijä voi kuntayhtymässä saada esim. työparin isommasta kunnasta. Sosiaalietuudet ja palvelut järjestetään kuntayhtymässä olemassa olevan valtakunnallisen lainsäädännön ja kunnan myöntämien määrärahojen perusteella. Sysmän lastensuojelussa ja aikuissosiaalityössä kaikki työntekijät ovat ammatilliset kelpoisuusehdot täyttäviä, mikä ei ole lainkaan itsestään selvää sosiaalityössä. Laajemman ammatillisen verkoston tuki lienee yksi selittävä tekijä rekrytoinnin onnistumisessa. (MR-S) * Ketkä päättäjistä kannattavat Sysmän kirjaston siirtämistä nykyaikaiset vaatimukset täyttäviin tiloihin? Nimilista esille nettisivuille ja kirjaston Facebookiin!

20 nimetön kysyjä Syksyinen valtuustoaloite nimilistoineen luovutettiin paperiversiona kunnanhallitukselle. (RKu) Varmaankin mahdollista laittaa nettiin. 20 * Kirjaston tulevaisuus: saadaanko isommat tilat ja katutasosta, esim vanha S- Market? nimetön kysyjä Asiaa kirjaston tilaongelmien ratkaisuksi valmistellaan parhaillaan esitykseksi kunnan päätöksentekoon. (RKu) * Turvallisuusasiat mietityttävät: kuka selvittää kiinnostaako paikallisia kiinteistönomistajia murtohälytysjärjestelmät? Vartiointifirma? Ikäihmisiä ei paljo auta ao:n kännykkään tuleva viesti Paljon avoimia kysymyksiä Liisa Horppila Lähipoliisi Harry Fagernäs vastasi, että on olemassa useita murtohälytysjärjestelmiä myyviä firmoja sekä vartiointiliikkeitä, joita voi yksittäinen henkilö ottaa omalle kiinteistölleen. Fagernäs heitti ilmaan ajatuksen, että voisiko kunta kenties keskitetysti selvittää nämä firmat ja kartoittaa halua tällaiseen.

Oma yksityinen vesialue vai osuus yhteiseen?

Oma yksityinen vesialue vai osuus yhteiseen? Oma yksityinen vesialue vai osuus yhteiseen? Teemu Ulvi Suomen ympäristökeskus 25.3.2015 Kalliolan koulu 26.3.2015 Paimelan koulu Vesialueen omistajan oikeudet Oikeus päättää omaisuutensa käytöstä Voi

Lisätiedot

Kh 26. HEINÄVEDEN KUNTA Viranomainen. Kunnanhallitus 21.1.2008 VALTUUSTOALOITE HAJA-ASUTUSALUEEN OSOITEJÄRJESTELMÄN MUUTTAMISES- TA

Kh 26. HEINÄVEDEN KUNTA Viranomainen. Kunnanhallitus 21.1.2008 VALTUUSTOALOITE HAJA-ASUTUSALUEEN OSOITEJÄRJESTELMÄN MUUTTAMISES- TA HEINÄVEDEN KUNTA Viranomainen Kunnanhallitus 21.1.2008 39 VALTUUSTOALOITE HAJA-ASUTUSALUEEN OSOITEJÄRJESTELMÄN MUUTTAMISES- TA Kh 26 Valmistelija: kunnansihteeri Sinikka Lappalainen, Kermanrannantie 7,

Lisätiedot

Heinola Resort 2012-2014 t12206 1

Heinola Resort 2012-2014 t12206 1 Heinola Resort 2012-2014 t12206 1 Lomakeluonnos Infoteksti: 1. Hyvää päivää. Olen N.N. Taloustutkimus Oy:stä. Teemme parhaillaan tutkimusta vapaa-ajan asumisesta ja palvelujen käytöstä Heinolan seudulla.

Lisätiedot

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012

Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 Liite 3.V. 2009 sovittujen toimenpiteiden toteutuminen 10/2012 TEEMA: KYLÄTALO Idea: Kylätaloselvitys tehdään yhteinen kylätaloselvitys muiden lakkautettujen koulujen kiinteistöistä ja niiden käytöstä

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

ALOITE LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA TIELLÄ NRO 314 VÄLILLÄ KANAVATIEN RISTEYS- KOLAVANTIEN RISTEYS

ALOITE LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA TIELLÄ NRO 314 VÄLILLÄ KANAVATIEN RISTEYS- KOLAVANTIEN RISTEYS ALOITE LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA TIELLÄ NRO 314 VÄLILLÄ KANAVATIEN RISTEYS- KOLAVANTIEN RISTEYS ASIKKALAN KUNTA KUNNAN VALTUUSTO Rusthollistie 2 17200 VÄÄKSY 28.9.2015 ALOITE: LIIKENNETURVALLISUUDEN

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

Tekn.ltk 26.11.2013 ASIA NRO 9 Asiakastyytyväisyyskysely syksy 2013

Tekn.ltk 26.11.2013 ASIA NRO 9 Asiakastyytyväisyyskysely syksy 2013 Tekn.ltk.11.13 ASIA NRO 9 Asiakastyytyväisyyskysely syksy 13 Kysely toteutettiin lähinnä nettikyselynä, paperiversio oli jaettu kunnan viraston toimipisteisiin. Vastauksia tuli netin kautta 9 kpl ja kaksi

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 Lapset palveluiden kehittäjiksi! Maria Kaisa Aula Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 1 YK-sopimuksen yleiset periaatteet Lapsia tulee kohdella yhdenvertaisesti eli lapsen oikeudet kuuluvat

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Ylivieska

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Ylivieska Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Ylivieska Kyselyyn vastasi sähköisesti 120 kunnan asukasta. Lisäksi saatiin 3 vastausta paperilla, joita ei ole huomioitu esitetyissä kuvaajissa. Saadut

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Kiteen Kotitalot Oy ja KOY Kesälahden Vuokratalot asiakastyytyväisyyskysely Yhteenvetoraportti N=124 Julkaistu: 24.4.2014 Vertailuryhmä: Kesälahden Vuokratalojen

Lisätiedot

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita.

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita. 12.3.2015 HOITOTASON MÄÄRITTELY 2015 1/5 Lumen poisto Aloitetaan, kun lunta on Aloitetaan, kun lunta on kertynyt enintään 3 cm. kertynyt enintään 5 cm. Aurataan ennen asuntokatuja. Polanteen poisto Polanteet

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

Talvihoitokysely 2013

Talvihoitokysely 2013 Talvihoitokysely 2013 1. Liikenneväylien ja kunnan rakennusten pihojen hoito talvella Vastaajien määrä: 20 1 = huonoa 2 = välttävää 3 = tyydyttävää 4 = hyvää 5 = kiitettävää Yhteensä Keskiarvo Kadut 2

Lisätiedot

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia

Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Tieverkon ylläpidon perusviestejä tukevaa materiaalia Versio 28.8.2006 2 Ylläpidon toimintaympäristö 2006 Tieverkko 78 168 km (65 % päällystetty) Liikennesuorite 34 Mrd ajokm/v Vuotuinen ylläpito 0,22

Lisätiedot

Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella

Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella Tiestön kunnossapito Sysmän kunnan alueella Sysmän kansankäräjät 2013, Uudenmaan ELY-keskus 25.8.2013 Hoito ylläpito - investoinnit Hoito: Heinolan alueurakka 2012 17 Talvihoito Sorateiden hoito (sis.

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA!

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! Sisällys Mikä nuorisotakuu? Miksi nuorisotakuu? Nuorisotakuun tavoitteet ja viestit Ketkä toteuttavat nuorisotakuuta? Nuorisotakuun tuloksia Nuorisotakuun kehittämistarpeita

Lisätiedot

TALVITIENHOIDON TILASTA KESKI-SUOMESSA

TALVITIENHOIDON TILASTA KESKI-SUOMESSA TALVITIENHOIDON TILASTA KESKI-SUOMESSA Jäsenyrittäjiemme tekemien havaintojen mukaan, talvihoidon keskimääräinen taso Keski-Suomessa on laskenut vuodesta toiseen ja tilanne on joillain alueilla lähellä

Lisätiedot

Mauno Rahikainen 2009-09-29

Mauno Rahikainen 2009-09-29 SISÄLTÖ - Alustus - Tutustutaan toisiimme - Omat odotukset (mitä minä haluan tietää) - Vaalivaliokunnan tehtävät (sääntöjen vaatimat) - Miksi vaalivaliokunta on tärkein vaikuttaja järjestöissä? - Järjestön

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Sysmän taajaman kehittäminen ja visioita Suopellon satamaan

Sysmän taajaman kehittäminen ja visioita Suopellon satamaan Sysmän taajaman kehittäminen ja visioita Suopellon satamaan 22.5.2013 Suvi Nirkko Sysmän rannikkoalueen ja miljöön kehittämisohjelma EAKR -hanke Sysmän taajaman kehittäminen ja visioita Suopellon satamaan

Lisätiedot

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Alavieska

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Alavieska Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Alavieska Kyselyyn vastasi sähköisesti 17 kunnan asukasta. Lisäksi saatiin 4 vastausta paperilla, joita ei ole huomioitu esitetyissä kuvaajissa. Saadut

Lisätiedot

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Oulainen

Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Oulainen Ylivieskan seutukunnan liikenneturvallisuuskysely Oulainen 1) Sukupuoli 2) Ikäluokka 3) Kotikaupunkinne tai kuntanne ja vastaus% suhteessa asukasmäärään Kyselyyn vastasi 167 asukkaista. Tämä on 2,1 % kunnan

Lisätiedot

3/2014. Tietoa lukijoista

3/2014. Tietoa lukijoista 3/2014 Tietoa lukijoista Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden, Suomen 2. luetuimman päivälehden, kuukausiliite. Se on maaseudulla asuvalle ihmiselle tehty aikakauslehti. Lehti on onnistunut tehtävässään ja

Lisätiedot

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Summary1/2 59 vastausta (vastanneista naisia 8 ja miehiä 51) Kysely oli avoinna 2 viikkoa (11.2. 25.2.2015) 78% vastanneista kuului ikäryhmään 18-39 49% vastanneista

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä + Palveluverkkotyöryhmä Viestintä + Sisältö n Ymmärrämmekö sidosryhmiä? n Ymmärretäänkö meitä? n Mistä sidosryhmät saavat tietoa palveluverkkoasioista ja keneltä? n Mikä voi mennä pieleen jos viestintävastuu

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012

LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012 LIIKENNETURVALLISUUS MAANKÄYTTÖ 28.9.2012 Sisältö Tällä kalvosarjalla kuvataan maankäytön ja liikenneturvallisuuden välistä suhdetta 1. Maankäytön suunnittelu ja liikenneturvallisuus 2. Liikenneturvallisuuden

Lisätiedot

KEVÄTKUMMUN KOULU JA PALVELUKESKUS Kortteli 901 ja kortteli 902 sekä puistoaluetta

KEVÄTKUMMUN KOULU JA PALVELUKESKUS Kortteli 901 ja kortteli 902 sekä puistoaluetta KEVÄTKUMMUN KOULU JA PALVELUKESKUS Kortteli 901 ja kortteli 902 sekä puistoaluetta Asemakaava 506 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma PORVOON KAUPUNKISUUNNITTELU Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia Angelniemen kyläkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, VASTAAJAT (118 vast.) Vartsalan suunta 3 % Toppjoen suunta 13 % Saaren puolella 45 % Kokkilan taajama 29 % Pöylän suunta 10 % Vastausaktiivisuus Lähettyjä

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

Peltolan uutiset 2/2011

Peltolan uutiset 2/2011 Peltolan uutiset 2/2011 Peltolan uutisten toisessa numerossa luodaan katsaus kentänhoitoon. Mitä kaikkea goflkentän hoitaminen vaatii? Haastattelussa kenttämestari Mikko Eskelinen. Lopuksi katsotaan taas

Lisätiedot

Petri Keränen. Pohjois-Savon ELY-keskus

Petri Keränen. Pohjois-Savon ELY-keskus Petri Keränen Pohjois-Savon ELY-keskus 30.10.2014 KESTÄVÄ KEHITYS KANNATTAVA JA KEHITTYVÄ YRITYSTOIMINTA TOIMIVA ALUERAKENNE ELYjen palvelut Yrityksille ja yhteisöille Osaava työvoima Maatalouden tuki

Lisätiedot

Kytäjä Golf ry Seniorikysely Helmikuu 2015

Kytäjä Golf ry Seniorikysely Helmikuu 2015 Kytäjä Golf ry Seniorikysely Helmikuu 2015 Kytäjä Golf Ry:n Seniorikysely Ajankohta: Helmikuu 2015 Sähköpostiosoitteet: Kytäjä Golf Ry:n jäsenrekisteri Jäsenrekisterissä 1.2.2015 273 senioria (miehet 55v,

Lisätiedot

Miehikkälä: Alue 1 Vastaajia 23

Miehikkälä: Alue 1 Vastaajia 23 EK-ARTU -hanke Arjen turva kysely Miehikkälä: Alue 1 Vastaajia 23 Miehikkälän kirkonkylä: Miehikkälä 12, Saivikkala 11 7.2.2013 1 Taustatietoja vastaajista (23) Naisia vastaajista 14 Miehiä vastaajista

Lisätiedot

Palaute hallintokunnittain

Palaute hallintokunnittain Palaute hallintokunnittain Tekninen toimi: Hyvää, toimivaa: Kirkonkylän yleisilme (istutukset), ympäristön viihtyvyys Röytyn rakennuksen maalaaminen Linnavuorentien asfaltointi + valaistus Taipalsaarentien

Lisätiedot

Kärkihankkeet Katsaus menneeseen

Kärkihankkeet Katsaus menneeseen Kärkihankkeet 2009-2016 Katsaus menneeseen Toteutuneet - Nuorisotila Vintti Inariin - Bändeille harjoittelutilat - Elokuvateatteri Aslakin kunnostus - Saariselälle parempi luistelukenttä - Parannuksia

Lisätiedot

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi?

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALO Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALON HISTORIA 2009: YLILYÖNTI AVASI OVENSA OSANA ETSIVÄÄ TYÖTÄ Etsivä työ avasi tammikuussa matalan kynnyksen kohtaamispaikka Ylilyönnin osana perustyötä.

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Keski-Karjalan maaseutupalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 1 (5) Yhteenvetoraportti N=107 Julkaistu: 10.12.2012

Keski-Karjalan maaseutupalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 1 (5) Yhteenvetoraportti N=107 Julkaistu: 10.12.2012 Keski-Karjalan maaseutupalveluiden asiakastyytyväisyyskysely 1 (5) Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Millä tavoin haluaisit saada ajankohtaista tietoa maaseutupalveluista? Laita järjestykseen, mikä tavoittaa

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Liitteet: Valokuvat kulkuväylästä vuosilta 2009 ja 2011.

Liitteet: Valokuvat kulkuväylästä vuosilta 2009 ja 2011. 2 Vuonna 1990 vahvistetussa asemakaavassa Pekosenpuiston alue on merkitty puistoksi, Pekosen polku on poistettu ja muilta osin katuverkosto on säilynyt entisellään (asemakaavan muutoksen selostus). Vanhaa

Lisätiedot

Verkkoaivoriihi: Mihin Suomessa tulisi keskittyä työurien pidentämiseksi?

Verkkoaivoriihi: Mihin Suomessa tulisi keskittyä työurien pidentämiseksi? Verkkoaivoriihi: Mihin Suomessa tulisi keskittyä työurien pidentämiseksi? Pauli Forma, Keva Toteuttaneet: Kalle Mäkinen & Tuomo Lähdeniemi, Fountain Park Verkkoaivoriihi, taustatietoa Tavoite: selvittää

Lisätiedot

Hallinnon tavoitteena on mahdollistaa toiminta-ajatuksen toteutuminen ja luoda sekä ylläpitää ajantasainen tietokanta hallinnonalaltaan.

Hallinnon tavoitteena on mahdollistaa toiminta-ajatuksen toteutuminen ja luoda sekä ylläpitää ajantasainen tietokanta hallinnonalaltaan. TEKNISEN TOIMEN TOIMINNALLISET JA TALOUDELLISET TAVOITTEET 2014 TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekninen hallinto Vastuuhenkilö: Rakennusmestari Tehtävän toiminta-ajatus: Teknisen toimeen sijoittuvan teknisen lautakunnan

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Green Care- seminaarisarja 27.11.2012 Peruspalvelujohtaja Tarja Oikarinen-Nybacka

Green Care- seminaarisarja 27.11.2012 Peruspalvelujohtaja Tarja Oikarinen-Nybacka Green Care- seminaarisarja 27.11.2012 Peruspalvelujohtaja Tarja Oikarinen-Nybacka Peruspalveluliikelaitos sosiaali- ja terveydenhuollon toimijana Vastannut Halsua, Kannus, Kaustinen, Lestijärvi, Perho,

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa MUISTIO 1 (3) MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa Valta-, kanta- ja seututeitä sekä niitä yhdistäviä ja niiden jatkeena olevia teitä varten, jotka palvelevat pääasiassa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut

Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut Lastensuojelun perusta Vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lapsen huolenpidosta ja kasvatuksesta. Tähän tehtävään heillä on oikeus saada apua yhteiskunnalta.

Lisätiedot

Koirapalveluiden yleissuunnitelma Tampereen kaupunki kaupunkiympäristön kehittäminen

Koirapalveluiden yleissuunnitelma Tampereen kaupunki kaupunkiympäristön kehittäminen Koirapalveluiden yleissuunnitelma Tampereen kaupunki kaupunkiympäristön kehittäminen Koirapalvelut Koirapalvelut ovat kaupungin tarjoamia palveluita koiran omistaville kuntalaisille Koirapuistojen lisäksi

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Oloksen asemakaava ja asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) MUONIO 22.8.2014. 2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1

Oloksen asemakaava ja asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) MUONIO 22.8.2014. 2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 MUONIO Oloksen asemakaava ja asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 22.8.2014 Seitap Oy 2014 2014 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset

Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Etelä-Siilinjärven kyläkyselyn tulokset Vuorela, Toivala ja Jännevirta Yhteenvetoja vastauksista Siilinjärvi 2012 Kysely suoritettiin alueella Vuorela, Toivala, Jännevirta - Ranta- Toivala Kehvo Kysely

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakysely 2012 Lähivuosien haasteet YHTEINEN VASTUU JA VÄLITTÄMINEN.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakysely 2012 Lähivuosien haasteet YHTEINEN VASTUU JA VÄLITTÄMINEN. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakysely 2012 Lähivuosien haasteet YHTEINEN VASTUU JA VÄLITTÄMINEN Tuomo Lähdeniemi Aamu- ja iltapäivätoiminnan Osallistujia 4 469 seuranta 2012 Ohjaajat

Lisätiedot

Kyselytutkimus työajan käytöstä

Kyselytutkimus työajan käytöstä Kyselytutkimus työajan käytöstä Omien asioiden hoitaminen ja Internetin käyttö työajalla Markkina- ja mielipidetutkimusyritys Q-Tutkimus toteutti kesäkuussa 2013 (3.6. 17.6.2013) kyselytutkimuksen, joka

Lisätiedot

Karjalan kylien sanitaation kehittäminen 2008-2010. Maastotöiden tuloksia Projektikoordinaattori Susanna Pakula 25.2.

Karjalan kylien sanitaation kehittäminen 2008-2010. Maastotöiden tuloksia Projektikoordinaattori Susanna Pakula 25.2. Karjalan kylien sanitaation kehittäminen 2008-2010 Maastotöiden tuloksia Projektikoordinaattori Susanna Pakula 25.2.2010 Petroskoi Vuoden 2008 tulokset Selvitettiin kiinteistöjen vedenhankintaa, käymälöiden

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirin strategiaseminaari 18.3.2010 Joutsenossa Marja-Liisa Vesterinen sote-piirin valtuuston pj.

Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirin strategiaseminaari 18.3.2010 Joutsenossa Marja-Liisa Vesterinen sote-piirin valtuuston pj. Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiirin strategiaseminaari 18.3.2010 Joutsenossa Marja-Liisa Vesterinen sote-piirin valtuuston pj. YKSITYISEN JA JULKISEN SEKTORIN EROJA AJATTELUSSA JA TOIMINNASSA SOTE-ALALLA

Lisätiedot

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Syrjäytymisen kustannukset Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Vantaan kaupunki, perhepalvelut 2 Aikuissosiaalityö: Työttömyysprosentti Vantaalla on 8,9 %, Toimeentulotukea saa vantaalaisista 9,1

Lisätiedot

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH 10.10.2013 Sisältö 1 Lähtökohdat... 7 2 Nykytila... 9 3 Suunnitelman sisältö... 14 3.1 Toimenpiteet... 14 3.2 Liikennejärjestelyt: nykyiset

Lisätiedot

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Tuettu Oppisopimus Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskus SISÄLLYS 1 AMMATILLISEN VERKOSTON KEHITTÄMISEN PROSESSI 1 2 HYVÄT KÄYTÄNNÖT 2 2.1 Yritysten kanssa

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Yli 65-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen

Osallisuuskysely 2015 Yli 65-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen Osallisuuskysely 2015 Yli 65-vuotiaat vastaajat 30.10.2015 Elina Antikainen 1. Ikäsi Yhteensä 34 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue (äänestysalueittain) Muut asuinalueet: Linnankoski

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Kestävät liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 20.10.2014 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä

Lisätiedot

CADDIES asukaskyselyn tulokset

CADDIES asukaskyselyn tulokset CADDIES asukaskyselyn tulokset Kysely toteutettiin 27.4.-17.5.2009 Kyselyyn vastattiin Internet-pohjaisella lomakkeella osoitteessa http://kaupunginosat.net/asukaskysely tai paperilomakkeella Arabianrannan,

Lisätiedot

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi.

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi. Valtuusto 41 07.05.2012 Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio KV 104 Valtuusto 1.11.2010 Eva Autio (kesk.) jätti aloitteen, jossa hän ehdottaa, että Sipoon koko kunta julistautuu

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi Senioribarometri 2006 Senioribarometrin tarkoitus Päätimme heti pilotoida myös Senioribarometrin, sillä vanhemman väestön tarpeet ja toiveet ovat meille tärkeitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Lisätiedot

Kyläverkkokoulutus 1.9.2011. Noora Hakola Maaseutuelinkeino-osasto Maaseutu- ja rakenneyksikkö

Kyläverkkokoulutus 1.9.2011. Noora Hakola Maaseutuelinkeino-osasto Maaseutu- ja rakenneyksikkö Kyläverkkokoulutus 1.9.2011 Maaseutuelinkeino-osasto Maaseutu- ja rakenneyksikkö Sivu 1 16.9.2011 Kyläverkkohankkeet ja lisävaroilla rahoitettavat laajat laajakaista hankkeet HankeVNA 22 : - Yleishyödyllisen

Lisätiedot

JOUTSENSUVAN ASEMAKAAVA

JOUTSENSUVAN ASEMAKAAVA ORIMATTILA JOUTSENSUVAN ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Virenojan kylässä vanhan tiilitehtaan alue ja tien toisella puolella Ritalan tila 1 KAAVA-ALUEEN SIJAINTI JA KUVAUS Tehtävänä on

Lisätiedot

SAVITAIPALEEN KUNTA Kysely Savitaipaleen kunnan venesatama-alueista YHTEENVETO

SAVITAIPALEEN KUNTA Kysely Savitaipaleen kunnan venesatama-alueista YHTEENVETO 1 (5) LIITE 1 30.12.2009 0620-D3757 SAVITAIPALEEN KUNTA Kyselyjä lähetetty 250 kpl Kyselyyn vastanneita 6 kpl Vastausprosentti 18 % 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista edustaa veneilytilannettanne parhaiten?

Lisätiedot

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset 21.10.-11.11.2014 208 vastausta 66% vastaajista 41-65 v. Vastaajista 69 % kuntalaisia (sis. luottamushenkilöt) Muut: Oulunkaaren työntekijä 3. Kuinka usein käytät seuraavia

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Keväällä tapahtuu paljon (touko-kesäkuu) Heinäkuussa hiljenee vaikka kv-kisoja ympäri maailmaa- nyt olisi tiedottamisen paikka Elokuussa jälleen tahti kiihtyy

Lisätiedot

KUNTOUTTAVA LÄHIHOITAJA KOTIHOIDOSSA. Riitta Sipola-Kellokumpu Inarin kunta Kotihoito 28.1.2013

KUNTOUTTAVA LÄHIHOITAJA KOTIHOIDOSSA. Riitta Sipola-Kellokumpu Inarin kunta Kotihoito 28.1.2013 KUNTOUTTAVA LÄHIHOITAJA KOTIHOIDOSSA Riitta Sipola-Kellokumpu Inarin kunta Kotihoito 28.1.2013 Lähihoitajan tutkinto, suuntautuminen kuntoutukseen Kyky itsenäiseen ja aktiiviseen työskentelyyn Omaa hyvät

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

VETY-hanke. Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä. Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen. Jenni Sademies, 12.11.

VETY-hanke. Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä. Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen. Jenni Sademies, 12.11. VETY-hanke Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen Jenni Sademies, 12.11.2013!"#$%&%!'('')*+,-.+/0%/1)-.*/02/11-.)..3%/*+)-.0..3%4%5336'7(786-.)7278%9-)::3+/.6).67.%;/%4%

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

Taivassalo 2020 Paremppa arkki!

Taivassalo 2020 Paremppa arkki! Taivassalo 2020 Paremppa arkki! Taivassalon kunnan arvot, visio ja strategia Taivassalon kunta Kv strategiaseminaarit 6.5.2013, 24.9.2013 Kh 4.11.2013 Kv 11.11.2013 - Mut sellaista piti varsinaisesti sanoa,

Lisätiedot

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI 1. LÄHTÖKOHDAT Sosiaalityöntekijät kokivat osan asiakastilanteista

Lisätiedot

Nilsiän yhtenäiskoulu Heikki Kinnunen 13.12.11

Nilsiän yhtenäiskoulu Heikki Kinnunen 13.12.11 Nilsiän yhtenäiskoulu Heikki Kinnunen 13.12.11 Laatukriteerit tai -toiminta perustuvat tieteelliseen tietoon, kokemusperäiseen tietoon (hyviä käytäntöjä) tai toimielimen määrittelemään tahtotilaan. Perusopetuksessa

Lisätiedot

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio SKVY Oy LAUSUNTO Pekka Makkonen Versokuja 4 D 70150 Kuopio 24.11.2015 Juuan kunta Ympäristölautakunta Poikolantie 1 83900 JUUKA Yleistä Juuan rengasvesiosuuskunta teki vuonna 2011 päätöksen vesihuoltosuunnitelman

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kehittämisyhdistys Kalakukko ry RAKE-hanke Juankoskentie 7A 73500 Juankoski TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kyselylomake postitettiin 13.2.2009 Kangaslahden kylän maanomistajille,

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

Kokemusten Keinu. Huoltajalle. Ohjeita Kokemusten Keinun käyttöön

Kokemusten Keinu. Huoltajalle. Ohjeita Kokemusten Keinun käyttöön Liite 2 Ohjeita n käyttöön Huoltajalle 1. Varaa tarpeeksi kiireetöntä aikaa. 2. Valitse ympäristö, jossa sinä ja lapsesi pystytte keskittymään kysymyksiin. 3. Mukauta kysymysten sanamuodot omalle lapsellesi

Lisätiedot

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 Kyselyyn vastasi kaikkiaan 149 ihmistä, joista 31 olivat ruotsinkielisiä ja 118 suomenkielisiä Kaikki ihmiset eivät vastanneet kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot