2. Uravaihtoehtona yrittäjyys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2. Uravaihtoehtona yrittäjyys"

Transkriptio

1 2. Uravaihtoehtona yrittäjyys Opintojen ohjaus Integraatio: yhteiskuntaoppi, psykologia Tässä jaksossa n Yrittäjyys n Yrittäjänä toimiminen n Yritysvierailu

2 Osio 2/1 Opintojen ohjaus 2. Uravaihtoehtona yrittäjyys Integraatio: yhteiskuntaoppi, psykologia Yrittäjyys Yrittäjyys on asenne, ajattelu- ja toimintatapa, joka ohjaa ihmisen toimintaa ja suhtautumista työhön ja työntekoon. Yrittäjyys Suomessa Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä, mutta myös työntekijänä toisen palveluksessa. Yrittäjämäinen asenne tarkoittaa muun muassa sitä, että ihminen tekee sen mitä lupaa, on oma-aloitteinen ja vastuuntuntoinen. Myös luovuus, joustavuus, sinnikkyys, innostus työhön ja halu menestyä työssä ovat ominaisuuksia, jotka kuuluvat yrittäjyyteen. Oman yrityksen perustajalta vaaditaan myös riskinottokykyä, kykyä sietää epävarmuutta ja taitoa tehdä päätöksiä. Yrittäjähän ei koskaan voi olla varma siitä, menestyykö yritys ja onnistuuko kaikki suunnitelmien mukaan. On uskallettava ottaa taloudellisia riskejä mutta on myös pystyttävä arvioimaan, minkälaisia riskejä itse pystyy kantamaan. Yrittäjällä on oltava malttia odottaa tuloksia. Kovasta työstä ei ehkä tule heti lainkaan palkkaa, mutta sitten kun yritys menestyy, voi yrittäjä saada työstään huomattavasti palkkatyötä paremmat tulot. Oman yrityksen toiminnan pyörittäminen vaatii monipuolisia taitoja. Se, että osaa tehdä tuotetta tai tuottaa palvelua, ei riitä. Yrittäjän on osattava markkinoida ja myydä sekä hoitaa kaikki yrityksen pakolliset velvoitteet. Jos yrittäjä palkkaa työntekijän, on perehdyttävä myös työsuhteen tuomiin velvoitteisiin. Kaikkea käytännön työtä yrittäjän ei kuitenkaan tarvitse tehdä itse. Hän voi ostaa toisilta yrittäjiltä palveluja, kuten kirjanpitopalveluja. Yrittäjä on kuitenkin itse vastuussa siitä, että kaikki sujuu laillisesti. Pk-yritys on alle 250 henkilön yritys henkilön yritykset ovat keskisuuria. Alle 50 työntekijän yritykset ovat pieniä ja alle 10 työntekijän yritykset mikroyrityksiä. 250 tai yli henkilöä työllistävät yritykset ovat suuryrityksiä. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on lähes yritystä, joista maa-, metsä- ja kalatalous yrityksiä noin Yrityksistä alle 10 työntekijän mikroyrityksiä on suurin osa, 93 prosenttia. Suomen kansantalouden kannalta pk-yritykset eli pienet ja keskisuuret yritykset ovat tärkeitä. Kaikissa yrityksissä työskentelee yhteensä noin 1,4 miljoonaa kokoaikaista työntekijää, joista 62 % eli yli työntekijää pk-yrityksissä. Yritysten 373 miljardin euron liikevaihdosta noin puolet syntyy pk-yrityksissä ja pk-sektorin osuus BKT:sta on reilu 40 prosenttia. Suomessa yrittäjiksi ryhdytään yleensä vuoden iässä. Suuntauksena on, että yrittäjäksi aletaan aikaisempaa nuorempana. Yrittäjien koulutustaso on noussut. Nykyisin jo yli puolet yrittäjiksi ryhtyvistä on ammatillisen tai akateemisen koulutuksen saaneita. (Lähde: Suomen Yrittäjät) Yrittäjällä on oltava tuntosarvet tulevaisuuteen, hänen on kyettävä ennakoimaan asioita ja muuttamaan suunnitelmia sen mukaan, miten ympäristö muuttuu.

3 Osio 2/2 Mitä sana yrittäjyys tuo mieleesi? Yrittäjä on mielestäni... Minustako yrittäjä? Omat ominaisuuteni: Yrittäjyys koulussa ja mitä se mielestäni sisältää? YRITTÄJYYS Yrittäjyydessä minua kiinnostaa/arveluttaa...

4 Osio 2/3 Keskustelkaa ryhmässä ja valitkaa viisi mielestänne tärkeintä ominaisuutta, jotka kuuluvat yrittäjyyteen. Mieti mitä ominaisuuksia näiltä yrittäjiltä vaaditaan? Annika Lind opiskeli yliopistossa kieliä ja perusti käännöspalveluja tarjoavan yrityksen. Annikan lisäksi yrityksessä työskentelee kolme kääntäjää. Lisäksi Annikalla on käytettävissään useita freelance-kääntäjiä, jotka tekevät Annikan firmalle töitä tarvittaessa. Mitä ominaisuuksia Annikalta vaaditaan käännöstoimiston yrittäjänä? Kirjoita kolme tärkeintä ominaisuutta ja perustelut. Esimerkiksi: Hyvää ammattitaitoa, koska asiakkaiden on voitava luottaa, että käännökset ovat laadukkaita. Rami Remes omistaa tilitoimiston, joka tarjoaa kirjanpitopalveluja yrityksille mutta myös erilaisille yhdistyksille. Mitä ominaisuuksia tilitoimistoyrittäjällä on hyvä olla? Kirjoita jälleen kolme ominaisuutta ja niille perustelut.

5 Osio 2/4 Mika ja Kaisa Laitinen ovat kahvilayrittäjiä. Heidän kahvilansa toimii aivan heidän kotikuntansa keskustassa. Aamupäivällä kahvilassa poikkeaa vanhempaa väkeä, lounasaikaan työssä käyviä aikuisia. Illansuussa kahvila täyttyy nuorista. Minkälaisia persoonia arvelet Mikan ja Kaisan olevan? Mitä ominaisuuksia vaaditaan kahvilayrittäjältä? Kirjoita myös tähän kolme ominaisuutta ja niille perustelut Lauri Hankosella on maatilayritys. Hän jalostaa oman tilan marjoista hilloja ja mehuja. Lisäksi marjoja myydään kesäisin suoraan asiakkaille. Ostajat voivat tulla myös itse poimimaan marjoja tilalta. Laurin tila menestyy hyvin: asiakkaita tulee kesäisin kauempaakin ja talvella tuotteet menevät aina kaupaksi viimeistä purkkia myöten. Minkälaisia taitoja ja ominaisuuksia arvelet Laurilla olevan. Minustako yrittäjä? Mitä sellaisia ominaisuuksia sinulla itselläsi on, joiden arvelisit olevan hyödyllisiä yrittäjän ammatissa?

6 Osio 2/5 Opintojen ohjaus Integraatio: yhteiskuntaoppi, psykologia 2. Uravaihtoehtona yrittäjyys Minustako yrittäjä? Yrittäjän ura kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Monelle nuorelle idea oman yrityksen perustamisesta syntyy jo kouluaikana, peruskoulussa, ammatillisessa koulussa tai lukiossa. Yrittäjyys on yksi varteenotettava tapa hyödyntää omaa osaamista ja kehittää sen pohjalta yritystoimintaa. Joillakin aloilla kouluttautuminen ammattiin ei välttämättä tarjoa perinteistä palkkatyötä, vaan alalle valmistautuvan on suuntauduttava alusta pitäen yrittäjäksi. Esimerkiksi kampaamoalalla ja useilla ns. luovilla aloilla varsin monet ammattilaiset työskentelevät itsenäisinä yrittäjinä. Jollekin yrittäjyys tulee tavallaan veren perintönä omasta perheestä. Yrittäjien lapset valitsevat usein yrittäjyyden myös omaksi urakseen. Joku saa kipinän yrittäjyyteen harrastuksista. Esimerkiksi hevosharrastus saattaa johtaa oman ratsastustallin perustamiseen, tietokonepelit pelien suunnitteluun tai käsityöharrastus käsityöyrityksen alkuun. Hyvä ammattitaito, innostus ja halu yrittää sekä kokemus työstä ja työelämästä luovat hyvää pohjaa oman yrityksen perustamiseen. Kuitenkin monia menestystarinoita on syntynyt, vaikka yrittäjällä ei olekaan ollut vielä kovin pitkä kokemus työelämästä. Yrittäjän uran valitseminen ja oman yrityksen perustaminen ovat kauaskantoisia päätöksiä, joiden kypsyttelyyn kannattaa pyytää neuvoja ja käyttää aikaa. Tutkimusten mukaan houkuttelevinta yrittäjäksi ryhtymisessä on se, että: voi olla oman itsensä pomo voi määritellä työtehtävät voi periaatteessa valita työajat on mahdollisuus rikastua. Yrittäjäksi ryhtymistä vastaan sen sijaan puhuvat muun muassa nämä seikat: toimeentulon epävarmuus yritys sitoo liikaa nykyinen elämäntilanne vapaa-ajan menetys Hyödyllinen linkki (Lähde: Uusyrityskeskukset)

7 Osio 2/6 Yrittäjyyden polkuja Oman yrityksen perustaminen luova työ (käsityön tekijä) keksintö (nörtti Pelle Peloton) oma osaaminen / ammatti (lääkäri) Yrittäminen on itsenäistä kaupallista toimintaa, jossa tuotteita tai palveluita myydään korvausta vastaan omalla riskillä. Yrittäjä vastaa itse omista kustannuksistaan, sosiaaliturvastaan ja liiketoiminnan kannattavuudesta. Yrittäjä ottaa vastuut itselleen ja saa vapauden toteuttaa liiketoimintaansa parhaaksi katsomallaan tavalla. Tärkein vastuu on tulojen hankkiminen. Kuka on oman kuntasi yritysasiamies? Oman yrityksen perustamista suunnittelevalle on tarjolla monta tietolähdettä. Maksutonta yrittäjyysneuvontaa tarjoavat kuntien yritysasiamiehet, Uusyritys keskukset ja Työ- ja elinkeinokeskukset. ( Pohdi parisi kanssa, miten yrittäjän työ eroaa palkkatyötä tekevän työstä? Valitkaa kummankin vastauksista viisi mielestänne tärkeintä asiaa. Mainitse kolme akateemista ja ammatillista tutkintoa, joista valmistuvat usein valitsevat yrittäjän uran. Haastattele yrittäjää Hahmottele yrittäjän muotokuva haastattelun perusteella kolmesta näkökulmasta: 1. Minkälainen persoona yrittäjä on? 2. Miten hän päätyi yrittäjäksi? 3. Mitä yrittäjän työ hänelle antaa? Keksi kuhunkin näkökulmaan ainakin viisi tarkentavaa kysymystä. Kirjoita haastattelun perusteella yrittäjän muotokuvan.

8 Osio 2/7 Opintojen ohjaus Integraatio: yhteiskuntaoppi, psykologia 2. Uravaihtoehtona yrittäjyys Yritysvierailusta kaikki irti Mitä yritys tekee? Kuka sen tuotteita ostaa? Paljonko yrittäjä saa palkkaa? Kuinka teille pääsee töihin? Muun muassa näihin kysymyksiin saa vastauksen, kun pääsee haastattelemaan yrittäjää tai yrityksessä työskenteleviä. Yrityksen seinien sisäpuolelle on mielenkiintoista kurkistaa ja yrittäjä on hyödyllistä tavata kasvokkain. Yritysvierailusta saa täyden hyödyn, kun valmistelut tehdään huolella. Seuraavassa on suunnitteluvinkkejä kolmeen eri tyyppiseen yritysvierailuun. Yhteistä tutustumiskäynneille on, että oppilaat itse valitsevat vierailulle teemat. Tärkeää on saada myös yrityksen edustajat innostumaan vierailusta. Aineistoa voidaan työstää myöhemmin luokassa omin voimin. Yritysvierailun antia voidaan hyödyntää useassa oppiaineessa ja vierailu voidaan toteuttaa usean oppiaineen yhteistyönä. Kohdeyrityksinä on kolme eri tyyppistä yritystä: 1. Yrittäjävetoinen pk-yritys. Yritys voi olla hyvinkin pieni, jos se edustaa oppilaita kiinnostavaa toimialaa. 2. Keskisuuri yritys, jossa isäntänä voi toimia joku yrityksen johtoon kuuluva henkilö. 3. Keskisuuri tai suuri yritys, jolla on paljon kansainvälistä toimintaa. Isäntänä henkilöstöhallinnosta vastaava tai henkilöstökysymyksistä tietävä johdon edustaja. Näin valmistelu etenee: 1. Yritysten valinta, ennakkotutustuminen ehdokkaisiin 2. Luokan oman esittelyn valmistelu 3. Yhteydenotto yritykseen ja vierailusta sopiminen 4. Vierailuun valmistautuminen 5. Vierailupäivän ohjelman laatiminen 6. Jälkipuinti ja jatkotyöskentely 7. Yhteistyön jatkaminen

9 Osio 2/8 Opettajan tehtävä 1. Yrityksen valinta Opettajan tehtävä: Listaa kymmenen paikkakunnalla toimivaa, eri toimialoja edustavaa yritystä, joista valintaa voidaan ruveta tekemään. Listalle mukaan yritysten nimet, lyhyt maininta mikä on yrityksen toimiala tai mitä se tekee. Lisäksi www-osoitteet. Oppilaat valitsevat pareittain 1 3 eri tyyppistä yritystä, joihin he haluaisivat tutustua. Jos mahdollista, yrityksistä haetaan perustietoja jo tässä vaiheessa netin kautta. Valitaan oppilaiden tekemistä ehdotuksista kolme suosituinta, eri tyyppistä tai eri toimialoja edustavaa yritystä. Jokainen pari kertoo myös, mitä haluaisi yrityksestä tietää. Päätetään yhdessä, mihin yrityksiin otetaan yhteyttä. Valitaan vierailulle teemat. Teemat valitaan sen mukaan, mitä oppilaat haluavat yrityksistä tietää. Teeman lisäksi voidaan käsitellä muitakin aihepiirejä. Esimerkkejä teemoista: Työpaikka yrityksessä? Miten yritykseen pääsee töihin/työharjoitteluun/tet-jaksolle? Miten TET-paikkaa tai kesätyötä haetaan? Yrittäjän työ? Minkälaista on yrittäjän työ? Yrityksen asiakkaat kuka tuotteet ostaa? 2. Oman luokan esittely Jos halutaan päästä yritykseen vierailulle, on kohteliasta kertoa yrityksen edustajille, keitä vierailulle on tulossa ja miksi yritykseen halutaan tulla käymään. Ideoidaan ryhmässä tai pareittain, miten luokka esittäytyy. Jos luokalla on esimerkiksi oma nettisivu, sen tietoja ja tekstiä voi hyödyntää myös tässä. Vastaanottajasta pitäisi kuitenkin tuntua siltä, että esittely on tehty juuri häntä varten ja juuri tähän tarkoitukseen, joten kannattaa miettiä, mitä asioita nostetaan esille. Valmiin esittelyn pituus on enintään yksi A4-liuska. Oppilaat laativat ryhmissä oman luokan esittelyn. Kaikki esittelyt käydään läpi ja niistä valitaan parhaat palat lopulliseen esittelyyn.

10 Osio 2/9 3. Yhteydenotto yritykseen ja vierailusta sopiminen Valmistelevien toimien jälkeen luokka päättää, miten yritykseen otetaan yhteyttä. Opettaja voi hoitaa yhteydenoton halutessaan kokonaan itse. Vinkkejä: Lähetetään sähköposti tai soitetaan yrityksen toimitusjohtajalle tai toimitusjohtajan sihteerille tai assistentille. Mitä pienempi yritys, sitä varmemmin toimitusjohtaja on käytettävissä. Mutta yhteyttä voi ottaa myös esimerkiksi henkilöstöpäällikköön, markkinointipäällikköön tai tiedottajaan, he ohjaavat tarvittaessa oikean yhteyshenkilön puheille. Sähköpostissa kerrotaan kohteliaasti ja reippaasti, että luokka haluaisi tutustua yritykseen ja kysytään, milloin yritysvierailu sopisi yrityksen aikatauluun. Toisena vaihtoehtona voidaan esittää, että yrityksen edustaja saapuu koululle kertomaan yrityksen toiminnasta. Sähköpostiin liitetään luokan esittely PDF-muodossa. Myös linkki luokan omille nettisivuille on kiinnostava lisä. Luokka laatii yhteydenottokirjeen, mutta sähköposti on hyvä lähettää opettajan sähköpostiosoitteesta, vaikka allekirjoittajana olisikin koko luokka. Sähköpostin lähettämisen jälkeen kannattaa vielä soittaa yritykseen. Henkilökohtainen yhteydenotto varmistaa, että vierailukutsu saadaan. Opettaja sopii vierailun ajankohdan ja käytettävissä olevan ajan. Samalla kysytään kuka tai ketkä yrityksestä ovat paikalla, onko mahdollista haastatella yrityksen työntekijää ja kuka on vierailun yhdyshenkilö. Samalla voi vielä kertoa, mistä oppilaat ovat kiinnostuneita. Kannattaa kysyä myös, pääseekö yrityksessä kokeilemaan jotakin tekemistä tai haastattelemaan käytännön tekijöitä. 4. Vierailuun valmistautuminen luokassa Valitaan henkilö, joka toimii luokan puhemiehenä vierailun aikana. Hän esittelee vierailun aluksi lyhyesti vierailijat, oppilaat ryhmänä ja opettajan nimeltä. Hän myös kiittää vierailun isäntiä vierailun päätteeksi. Ehdokkaat esittelijäksi. Esittelijän valinta.

11 Osio 2/10 BONUS-tehtävä Yhden ryhmän tehtävänä voi olla lehtijutun kirjoittaminen vierailusta. Juttua voidaan tarjota julkaistavaksi paikallislehdessä. Rohkeasti vain yhteys paikallislehden päätoimittajaan, jonka kanssa sovitaan jo etukäteen toimitettavasta aineistosta. Vinkkejä jutun toimittamiseen: Uutisjuttu Mekkalan koulun yritysvierailusta Puuhakas Oy:öön Valitse jutun näkökulma: Voit nostaa kärkeen esimerkiksi sen, minkälaista uutta tietoa oppilaat saivat yrityksen toiminnasta ja/tai yrittäjän ammatista. Voit nostaa kärkeen myös sen, miksi Puuhakas Oy haluaa esitellä toimintaansa oppilaille. Mikä muu voisi olla jutun kärkenä? Kun olet valinnut jutun näkökulman, mieti, ketä haluat haastatella? Haastatteletko vain yrittäjää vai myös joitakin muita henkilöitä? Valitse haastateltavasi jutun näkökulman mukaan. Mieti kysymyksiä ennakolta. Kuuntele haastattelutilanteessa tarkasti ja kysy tarvittaessa lisää. Juttusi näkökulma voi muuttua uusien tietojen valossa. Haastattele myös vierailijoita, 1 2 hyvää kommenttia vierailusta myös oppilailta. Kokoa taustatietoa yrityksestä esimerkiksi yrityksen nettisivuilta. Mieti myös, minkälaista kuvitusta aiot käyttää. Ota valokuvat tai pyydä jotakuta toista kuvaajaksi.

12 Osio 2/11 5. Vierailupäivän ohjelma Hyvin valmisteltu vierailu sujuu mallikkaasti. Joko luokan edustaja tai opettaja ottaa yhteyttä yrityksen yhteyshenkilöön. Tiedustellaan, ketkä ovat isäntinä ja mitä vierailun ohjelmaan sisältyy. Laaditaan vierailun ohjelma ja aikataulu Mekkalan lukion ykköset Puuhakas Oy:ssä Klo 13 Klo Kokoontuminen koululla, suuntana Puuhakas Oy Tervetuloa, Puuhakas Oy:n toimitusjohtaja Tahvo Tervo Mekkalan tiimin esittely, Tiina Tattinen Yrityksen esittely, Tahvo Tervo Kysymyksiä yrittäjälle Tuntumaa työhön Tehdaskierroksella päästään kokeilemaan, miten vaatteet syntyvät, Oppaana työnjohtaja Tuuli Tervo Aikaa kysymyksille ja haastatteluille Klo Kiitokset päivästä, Mekkalan puolesta, Tiina Tattinen Muista ottaa mukaan muistiinpanovälineet! 6. Jälkipuinti ja jatkotyöskentely Hyödynnetään yrityksessä tehdyt muistiinpanot aineistona. Ryhmät laativat yritysvierailun perusteella raportit, jotka voivat olla joko pelkkiä tekstejä tai sisältää myös kuvamateriaalia. Raportit lähetetään sähköpostitse myös yrityksen yhteyshenkilöille. Mukaan liitetään mahdolliset kuvat. Aineisto toimitetaan myös koulun nettisivuille, jos sivusto on käytettävissä. 7. Yhteistyön jatkaminen Hyvin sujunut yritysvierailu voi olla lähtölaukaus myös luokan ja yrityksen jatkoyhteistyölle. Esimerkiksi: TET-paikkoja yrityksestä (Työelämään tutustumisjakso) TET-paikkojen kartoitus vierailun aikana yrityksen toiveet TET:iin tulijoista oppilaiden toiveet yritykselle jatkosta sopiminen: milloin paikoista voi tarkemmin kysellä Sponsorointia esim. leirikoulua tai muita tapahtumia varten Sponsoroinnissa on kaksi osapuolta ja molempien pitää siitä hyötyä. Yritysvierailun aikana voidaan tiedustella, onko yrityksellä halukkuutta tukea luokan retkiä tai muuta toimintaa ja mitä luokalla on tarjottavanaan vastapalvelukseksi.

13 Osio 2/12 Yritysvierailulle totta kai! Oppilaan tehtävä Mikä yritys kiinnostaa? Valitse parisi kanssa kolme mielestänne kiinnostavinta, eri tyyppistä yritystä, joihin haluatte tutustua. Voitte hakea lisätietoa yrityksistä yritysten nettisivuilta. Voit ehdottaa vierailukohteiksi myös muita kuin opettajan listalla olevia yrityksiä. Yritys 1: nimi Mikä yrityksessä kiinnostaa? Mitä haluat tietää? Muita toiveita yritysvierailulle? Yritys 1: nimi Mikä yrityksessä kiinnostaa? Mitä haluat tietää? Muita toiveita yritysvierailulle? Yritys 1: nimi Mikä yrityksessä kiinnostaa? Mitä haluat tietää? Muita toiveita yritysvierailulle?

14 Osio 2/13 Oman luokan esittely Jos halutaan päästä yritykseen vierailulle, on kohteliasta kertoa yrityksen edustajille, keitä vierailulle on tulossa ja miksi yritykseen halutaan tulla käymään. Ideoikaa ryhmässä tai pareittain, miten luokka esittäytyy. Jos luokalla on esimerkiksi oma nettisivu, sen tietoja ja tekstiä voi hyödyntää myös tässä. Vastaanottajasta pitäisi kuitenkin tuntua siltä, että esittely on tehty juuri häntä varten ja juuri tähän tarkoitukseen, joten kannattaa miettiä, mitä asioita nostetaan esille. Valmiin esittelyn pituus on enintään yksi A4-liuska. Vinkkejä: Vastaanottaja ei tunne koulua, joten siitä kannattaa kertoa muutamalla sanalla. Luokan esittelyssä voi käyttää mielikuvitusta ja luovuutta. Yrityksen edustajan eli kirjeen vastaanottajan pitää tulla vakuuttuneeksi, että vieraat kannattaa ottaa vastaan ja että oppilaat ovat kiinnostuneita kuulemaan yrityksen toiminnasta. Kannattaa esittää myös toiveita, mitä yritysvierailulta odotetaan, mitä halutaan päivän aikana tehdä ja ketä kaikkia halutaan tavata. Hyvät ideat tuottavat varmasti tulosta. Miettikää myös, miten luokan esittelyä voisi kuvittaa. Ainakin nämä asiat esille: Keitä olemme, mistä tulemme? Mitä osaamme? Mitä haluamme tietää yrityksestä? Mitä haluaisimme tehdä yrityksessä?

15 Osio 2/14 Ensitietoa yrityksestä netin kautta Lähes kaikilla yrityksillä on nykyisin omat kotisivut. Monille yrityksille nettisivut ovat myös tärkeä markkinointi- ja tiedotuskanava. Yrityksen nettisivuilta saa yleensä hyvän kuvan yrityksen toiminnasta. Yritysvierailulla voi näitä tietoja syventää. Tutustu siis ennakolta yritykseen netissä. Etsi vastaukset yrityksen nettisivuilta yksin tai parisi kanssa: Yrityksen nimi ja yritysmuoto? Mitä yritys tekee? Ketkä ovat sen asiakkaita? Missä yritys toimii? Kuka on yrittäjä ja/tai ketkä yrityksen omistavat? Paljonko yrityksellä on työntekijöitä? Mikä mielestäsi yrityksessä on kiinnostavinta ja mikä yllättävintä? Minkälaisen kuvan yrityksestä sait www-sivujen perusteella? Muuta kiinnostavaa? Esim. havaintoja sivujen teksteistä ja ulkoasusta.

16 Osio 2/15 Miettikää pareittain kysymyksiä yritysvierailua varten. Vastaajana voivat olla yrittäjä tai muu yrityksen johtoon kuuluva henkilö sekä yrityksen työntekijä: 1. Kysymyksiä yrittäjälle/toimitusjohtajalle hänen työstään? 2. Kysymyksiä yrityksen toiminnasta ja asiakkaista? 3. Kysymyksiä mahdollisuudesta päästä yritykseen töihin tai harjoittelijaksi? 4. Kysymyksiä yrityksen työntekijälle hänen työstään? Kysymykset käydään yhdessä läpi ja kaikki kysymykset kootaan yhteen. Sovitaan, miten kysymykset vierailun aikana esitetään. Jos mahdollista, varaudutaan ottamaan myös valokuvia yritysvierailusta. Yrityksestä on kuitenkin varmistettava vierailun aluksi, saako esimerkiksi tuotantotiloissa kuvata. Kysymykset voidaan myös lähettää yritykseen ennakolta. Tehtävä yrityksessä: Jaetaan teemat, mistä ryhmät raportoivat. Esimerkiksi: 1. Yrittäjän työ, yrittäjän haastattelu 2. Yrityksen esittely, yrittäjähaastattelu 3. Millaista on olla työssä yrityksessä, työntekijän haastattelu 4. Vapaa aihe 5. Valokuvaus vierailun aikana, toteutetaan mahdollisuuksien mukaan kuvaussuunnitelma: minkälaisia kuvia ryhmät haluavat oman raporttinsa kuvitukseksi Yritysvierailusta juttu paikallislehteen Kirjoita juttu yritysvierailuaineiston perusteella ja tarjoa juttua julkaistavaksi. Rohkeasti vain yhteys paikallislehden päätoimittajaan, jonka kanssa sovitaan jo etukäteen toimitettavasta aineistosta. Vinkkejä jutun toimittamiseen: Uutisjuttu meidän luokkamme yritysvierailusta Puuhakas Oy:öön Valitse jutun näkökulma: Voit nostaa kärkeen esimerkiksi sen, minkälaista uutta tietoa saitte yrityksen toiminnasta ja/tai yrittäjän ammatista. Voit nostaa kärkeen myös sen, miksi yritys haluaa esitellä toimintaansa yritykselle. Mikä muu voisi olla jutun kärkenä? Kun olet valinnut jutun näkökulman, mieti, ketä haluat haastatella? Haastatteletko vain yrittäjää vai myös joitakin muita henkilöitä? Valitse haastateltavasi jutun näkökulman mukaan. Mieti kysymyksiä ennakolta. Kuuntele haastattelutilanteessa tarkasti ja kysy tarvittaessa lisää. Juttusi näkökulma voi muuttua uusien tietojen valossa. Haastattele myös vierailijoita, 1 2 hyvää kommenttia vierailusta myös oppilailta. Kokoa taustatietoa yrityksestä esimerkiksi yrityksen nettisivuilta. Mieti myös, minkälaista kuvitusta aiot käyttää. Ota valokuvat tai pyydä jotakuta toista kuvaajaksi.

17 Osio 2/16 Opintojen ohjaus Integraatio: yhteiskuntaoppi, psykologia 2. Uravaihtoehtona yrittäjyys Minustako yrittäjä? Testaa ja ylläty! Uusyrityskeskukset kautta maan ovat aloittavan yrittäjän apuna. Seuraava testi on muokattu Uusyrityskeskuksen materiaalista. Yrittäjän persoonaan liitetään tiettyjä luonteenpiirteitä, joiden testaaminen on työlästä. Ohessa on yksinkertainen testi, jossa on esitetty erilaisia väittämiä. Mieti, miten itse suhtaudut niihin ja vastaa kyllä, ehkä tai ei. Muista olla rehellinen. 1. Innostun hyvistä ideoista, vaikka ne olisivat epävarmoja. Kyllä Ehkä Ei 2. Kun haluan jotain, asetan itselleni selkeät tavoitteet sen saavuttamiseksi. 3. Kun kohtaan ongelmia, löydän kyllä keinot niiden ratkaisemiseksi. 4. Kun olen kiinnostunut jostakin asiasta, mietin sitä vaikka öisin. 5. Mietin usein miten asiat voisi tehdä toisin. 6. Minulla on taipumus taistella auktoriteetteja vastaan. 7. Nautin usein yksinäisistä hetkistä. 8. Minulla on uusia erilaisia ideoita. 9. Minulla on vahva halu menestyä. 10. Minun ei ole vaikea pitää uudenvuoden päätöksiäni. 11. Tutkin tuntemattomia aiheita oppiakseni uutta. 12. Nautin järjestyksestä. 13. Osaan toimia vaistonvaraisesti. 14. Olen itsevarma. 15. Olen luonteeltani positiivinen. 16. Olen luonteeltani sisukas. 17. Olen sopeutumiskykyinen. 18. Olen utelias. 19. Ystävät pitävät minua jääräpäisenä. 20. Ongelmat ovat minulle haasteita. 21. Minun on helppo selviytyä tunnepuolen takaiskuista. 22. Tutkin tarkkaan tekemäni virheet ja otan opikseni. 23. Uskallan ottaa riskejä. 24. Yleensä teen asiat omalla tavallani. 25. Olen valmis uhrauksiin, jos tulevaisuudessa on mahdollista saada tuloksia. Seuraavalla sivulla ohje pisteiden laskemiseksi.

18 Osio 2/17 Minustako yrittäjä? Laske kyllä-, ehkä- ja ei-vastausten määrä seuraavasti: Kyllä, 3 pistettä Ehkä, 2 pistettä Ei, 0 pistettä Laske pisteet yhteen pistettä: Sinussa on yrittäjäainesta! pistettä: Sinussa on yrittäjäaineista, mutta tarvitset kannustusta. Ehkä myös lisää koulutusta ja työkokemusta ennen kuin aloitat yrittäjänä pistettä: Mieti tarkkaan, haluatko yrittäjäksi yksin. Alle 37 pistettä: Todennäköisesti viihdyt paremmin palkkatyössä kuin yrittäjänä. Lähde: Kuosmanen Risto. Oma yritys. Opas yrityksen perustajalle.

19 Yrittäjä on luova, rohkea ja tykkää työstään

20 Oman yrityksen perustamisessa tarvitaan

21 Minustako yrittäjä-testi Kyllä Ehkä Ei 1. Innostun hyvistä ideoista, vaikka ne olisivat epävarmoja. 2. Kun haluan jotain, asetan itselleni selkeät tavoitteet sen saavuttamiseksi. 3. Kun kohtaan ongelmia, löydän kyllä keinot niiden ratkaisemiseksi. 4. Kun olen kiinnostunut jostakin asiasta, mietin sitä vaikka öisin. 5. Mietin usein miten asiat voisi tehdä toisin. 6. Minulla on taipumus taistella auktoriteetteja vastaan. 7. Nautin usein yksinäisistä hetkistä. 8. Minulla on uusia erilaisia ideoita. 9. Minulla on vahva halu menestyä. 10. Minun ei ole vaikea pitää uudenvuoden päätöksiäni. 11. Tutkin tuntemattomia aiheita oppiakseni uutta. 12. Nautin järjestyksestä. 13. Osaan toimia vaistonvaraisesti. 14. Olen itsevarma. 15. Olen luonteeltani positiivinen. 16. Olen luonteeltani sisukas. 17. Olen sopeutumiskykyinen. 18. Olen utelias. 19. Ystävät pitävät minua jääräpäisenä. 20. Ongelmat ovat minulle haasteita. 21. Minun on helppo selviytyä tunnepuolen takaiskuista. 22. Tutkin tarkkaan tekemäni virheet ja otan opikseni. 23. Uskallan ottaa riskejä. 24. Yleensä teen asiat omalla tavallani. 25. Olen valmis uhrauksiin, jos tulevaisuudessa on mahdollista saada tuloksia.

22 Monta tapaa aloittaa yritystoiminta

23 Franchising-yritys toimii ketjussa

24 Oman yrityksen perustamisen vaiheet

25 Franchising-yrittäjäksi Asiakas saa samanlaisen tuotteen ja palvelun kaikista saman ketjun yrityksistä. Franchising-antaja valvoo, että suunnitelmia ja toimintaohjeita noudatetaan. Franchising-yrittäjä pyörittää yritystä ketjun toimintamallin mukaisesti yrittäjäriskillä. Franchising-antaja luovuttaa oikeuden käyttää liikeideaa. Oikeus maksaa. Franchising-yrittäjä saa liikeidean ja valmiin toimintamallin käyttöönsä. Franchising-antaja kehittää liikeidean. - esim. pitsan valmistus ja myynti Franchising-yrittäjä haluaa yrittäjäksi, mutta hänellä ei ole omaa liikeideaa.

26 Franchising tarjoaa valmiin liikeidean

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Mitä yrittäminen on? Mitä muuta yrittämiseen liittyy?

Mitä yrittäminen on? Mitä muuta yrittämiseen liittyy? Mitä yrittäminen on? Yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä, mutta myös työntekijänä toisen palveluksessa. Yrittäjä

Lisätiedot

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50

SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 SUKUPUOLI % Nainen 50 Mies 50 IKÄ % 18 24 9 25-34 35-44 26 45-54 30 55-60 13 Yli 60 7 ASEMA % Työntekijä 23 Alempi toimihenkilö 13 Ylempi toimihenkilö 31 Johtava asema 6 Opiskelija 9 Perhe-/opinto-/vuorotteluvapaalla

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Yrittäjyys. Yrityssalo Oy. Armi Metsänoja 2017

Yrittäjyys. Yrityssalo Oy. Armi Metsänoja 2017 Yrittäjyys Yrityssalo Oy 2017 Yrittäjyys on asenne, ajattelu- ja toimintatapa, joka ohjaa ihmisen toimintaa ja suhtautumista työhön ja työntekoon. Yli 93% yrityksistä on mikroyrityksiä (alle 10 työntekijää)

Lisätiedot

Aina kannattaa yrittää! Suomen Yrittäjät 2009

Aina kannattaa yrittää! Suomen Yrittäjät 2009 Aina kannattaa yrittää! Suomen Yrittäjät 2009 24.2.2009 1 Mitä yrittäminen on? Yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä,

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 8.11.2012 Lahti 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! Lahden alueen kyselyn kohderyhmänä olivat Lahdessa opiskelevat nuoret. Vastaajat opiskelevat ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille

Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Yritysvierailut: verkostoitumista ja tietoa nuorille Nuorten työelämätaidot ja syrjimätön työelämä koulutus 9.11.2012 Yritysvierailut eri tarkoituksiin Kysy pois! Tutustutaan yrityksen kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Seinäjoen raportissa käsitellään sekä Tamperelaisten että Seinäjokelaisten nuorten vastauksia.

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA:

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA: OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA: Pälkäneen kunta Perusopetuksen luokat 6-9, Pälkäneen lukio Koordinaattori: Jussi Vilanen-Arkimies Opetuksen järjestäjän (koulu/ kunta/seutu)

Lisätiedot

Jamk Innovointipäivät

Jamk Innovointipäivät Keskiviikko3 Asiakastutkimuksien suunnittelu Jamk Innovointipäivät Miksi asiakastutkimukset? Olemme nyt saaneet toimeksiannon kehitystehtäväämme ja tarkentaneet sen jälkeen tiimissämme mitä meidän halutaan

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin

TET työelämä tutuksi. Juniori kohtaa seniorin TET työelämä tutuksi Juniori kohtaa seniorin Työelämä tutuksi TET eli työelämään tutustuminen on yläasteen ja lukion oppilaille järjestettävä opetussuunnitelman mukainen työelämään tutustumisjakso. Sen

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 12.9.2012 Tampere

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 12.9.2012 Tampere Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 12.9.2012 Tampere 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Tampereen seudun kyselyn kohderyhmänä olivat paikalliset yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja ammattiopistossa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Minun tulevaisuuteni. 3. Arvaa, mikä työ! A. mistä asioista koulutuksen käynyt tietää.

Minun tulevaisuuteni. 3. Arvaa, mikä työ! A. mistä asioista koulutuksen käynyt tietää. Minun tulevaisuuteni 3. Arvaa, mikä työ! Ohessa on ammattilaisten kuvauksia omasta koulutuksestaan. Päättele tai ota selvää, A. mistä asioista koulutuksen käynyt tietää. B. mihin töihin kuvattu koulutus

Lisätiedot

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti.

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti. Taivas+Helvettikirjan käyttäminen opetuksessa Opettajan ohje Taivas+Helvetti Taivas+Helvetti Vol. 1 julkaistiin vuonna 2013 ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Lukijat inspiroituivat kirjan rehellisistä

Lisätiedot

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA 2014 Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA Kun koulu loppuu -tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia,

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli

KASILUOKKA. Koulutusvalinnat ja sukupuoli KASILUOKKA Koulutusvalinnat ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on rohkaista nuoria tekemään koulutusvalinnat omien kykyjen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella sukupuolen ja siihen liitettyjen

Lisätiedot

Ole kärsivällinen Hae työtä laajalta alueelta Tunne vahvuutesi ja hae työtä usealta alalta monella tavalla

Ole kärsivällinen Hae työtä laajalta alueelta Tunne vahvuutesi ja hae työtä usealta alalta monella tavalla Pieni Työnhakuopas Tervetuloa Pienen Työnhakuoppaan pariin! Opas on tuotettu osana Työllistyvä Keski- Karjala hanketta. Voit hyötyä oppaan vinkeistä oletpa sitten kokenut työnhakija tai vasta-alkaja urapolkusi

Lisätiedot

TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN - RAPORTTI (OPPILAS TÄYTTÄÄ)

TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN - RAPORTTI (OPPILAS TÄYTTÄÄ) Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN - RAPORTTI (OPPILAS TÄYTTÄÄ) OPPILAS JA PUHELIN KOULU JA LUOKKA TYÖPAIKKA JA PUHELIN OPO JA PUHELIN 1 RAPORTTI TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMISESTA Työpaikka

Lisätiedot

Tässä nipussa ohjeita sekä kaksi paperia, jotka palautat opolle: Tet-muistiinpanolomake: oma työskentely ja ammatin esittely (kaksipuolinen paperi)

Tässä nipussa ohjeita sekä kaksi paperia, jotka palautat opolle: Tet-muistiinpanolomake: oma työskentely ja ammatin esittely (kaksipuolinen paperi) Oppilaan nimi Luokka: Ohjeet tet-jaksolle Tässä nipussa ohjeita sekä kaksi paperia, jotka palautat opolle: Tiedote sinulle ja huoltajalle: ei tarvitse palauttaa kenellekään. Tet-muistiinpanolomake: oma

Lisätiedot

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten?

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten? TULOHAASTATTELULOMAKE Tämän lomakkeen tarkoituksena on helpottaa opiskelusi aloitusta ja suunnittelua. Luokanvalvojasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymyksistä ja perehdyttää Sinut ammatillisiin opintoihin.

Lisätiedot

Nuorisotutkimus 2007

Nuorisotutkimus 2007 Nuorisotutkimus 2007 Tutkimuksen taustatiedot Nuorisotutkimus tehtiin maaliskuussa 2007 nettikyselynä Tutkimus toteutettiin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alueilla Vastaajina on peruskoulun 7. 9.-luokkalaisia

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja. MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja MASSIVE Helsinki / TrueStory 11.9.2014 Ja kaikki alkoi suunnittelusta... Ennen kilpailutusta mieti tarkkaan, että mihin tarkoitukseen videotuotanto tulee ja mitä

Lisätiedot

18. TET työelämään tutustuminen

18. TET työelämään tutustuminen 18. TET työelämään tutustuminen Keskeiset sisällöt työelämään tutustumisen käytännöt omassa koulussa TET-jaksoon valmistautuminen TET-paikan valinta ja hankkiminen TET-jakson merkityksen ymmärtäminen Tuntitehtäviä

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Toimialakohtaiset työnantajakäynnit. työmarkkinavalmiuksiaan parantavien työnhakijoiden tueksi

Toimialakohtaiset työnantajakäynnit. työmarkkinavalmiuksiaan parantavien työnhakijoiden tueksi Toimialakohtaiset työnantajakäynnit työmarkkinavalmiuksiaan parantavien työnhakijoiden tueksi Toimialakohtaisten työnantajakäyntien opas julkaistu 6/2011 1 Sisältö Toimialakohtaisten työnantajakäyntien

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta M/S Mariella 4.5.2017 Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry Maiju Korhonen #AMIS2016 Mikä on AMIS-tutkimus? Miten aineistonkeruu toteutettiin? Mitkä

Lisätiedot

TYÖHAKEMUS. Työhakemus ja CV ovat ensimmäisiä asioita joihin työnantaja kiinnittää huomionsa.

TYÖHAKEMUS. Työhakemus ja CV ovat ensimmäisiä asioita joihin työnantaja kiinnittää huomionsa. TYÖHAKEMUS Työhakemus ja CV ovat ensimmäisiä asioita joihin työnantaja kiinnittää huomionsa. Työhakemuksen tarkoituksena on vakuuttaa työnantaja osaamisestasi ja sopivuudestasi avoimeen työpaikkaan. Hakemuksesi

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö

Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt 400 20 54 Jäsenyrityksiä 116 000 Luottamushenkilöt yli 4 000 Jäseniä kuntien

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Miten teet vaikutuksen työnantajaan? Sanna Kurvinen Osuuskauppa Arina

Miten teet vaikutuksen työnantajaan? Sanna Kurvinen Osuuskauppa Arina työnantajaan? Sanna Kurvinen Osuuskauppa Arina 23.1.2018 Osuuskauppa Arinalla on 174 toimipaikkaa ja työllistää yli 2600 työntekijää Marketkauppaa Hakemusvaihe Ota selvää työantajasta Panosta työhakemukseen

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN / TOIMINTASUUNNITELMA:

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN / TOIMINTASUUNNITELMA: OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN 2009 2010 / TOIMINTASUUNNITELMA: Pälkäneen kunta Perusopetuksen luokat 6-9, Pälkäneen lukio Koordinaattori: Jussi Vilanen-Arkimies Opetuksen järjestäjän (koulu/ kunta/seutu)

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ kalvosarja www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com 1 Mitä yrittäminen on? Laajasti määriteltynä yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi Tehtäväpaketti Koululaisen Reilu luokka 2009 -kilpailu jakautuu neljään aihealueeseen: minä, kaverit, meidän luokka ja meidän koulu. Jokaiseen aihealueeseen liittyy tehtäviä, joista koostuu kisan aikana

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Kummiyritystoiminta on konseptoitu ja pilotoitu Tulevaisuuden ammattiosaajat pk-yrityksissä Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa vuosina 2012-2014 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Tuo ideasi Tuoteväylän asiantuntijoiden arvioitavaksi Onko sinulla uusi innovatiivinen idea, josta voisi

Lisätiedot

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille

Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille Yrityspalat poimittaviksi Aineopintojen yrityspalat yläkoululaisille ja lukiolaisille -oppimateriaaliin on poimittu tietoa yrittäjyydestä, yrittäjänä

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa. www.franchising.fi

Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa. www.franchising.fi Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa Suomen Franchising-Yhdistys ry. (SFY) Yhdistys on perustettu 1988 Vuonna 2013 yhdistys vietti 25-juhlavuotta teemalla 1000 uutta yritystä

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Mauno Rahikainen 2009-09-29

Mauno Rahikainen 2009-09-29 SISÄLTÖ - Alustus - Tutustutaan toisiimme - Omat odotukset (mitä minä haluan tietää) - Vaalivaliokunnan tehtävät (sääntöjen vaatimat) - Miksi vaalivaliokunta on tärkein vaikuttaja järjestöissä? - Järjestön

Lisätiedot

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu Elina Lappalainen & Pia Perälä Suunnittelemamme käsityön kokonaisuuden teemana on joulu. Projekti on suunniteltu kuudesluokkalaisille. Projektin esittelyvaiheessa

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUJEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT OHJEET KÄYTÄNNÖN KUVAAMISEKSI. Kehitysvammaliitto / Hyvät käytännöt -projekti

KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUJEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT OHJEET KÄYTÄNNÖN KUVAAMISEKSI. Kehitysvammaliitto / Hyvät käytännöt -projekti 1 KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUJEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT OHJEET KÄYTÄNNÖN KUVAAMISEKSI Kehitysvammaliitto / Hyvät käytännöt -projekti 2 Tuotetaan käytännöstä tietoa yhdessä Käytännön kuvaamisen tarkoituksena on

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä 8.2.2010 Paasitorni Verkostot sihteerin ja assistentin työssä ammatilliset yhdistykset kollegat muissa yrityksissä henkilökohtaiset kontaktit

Lisätiedot

Työelämätaitoja lukiolaisille

Työelämätaitoja lukiolaisille Opintopolku lukiolaisesta akateemiseksi asiantuntijaksi Työelämätaitoja lukiolaisille Leena Viitanen Mirja Väänänen ZestMarkin laatima lista työelämässä tarvittavista taidoista yritysten työnhakuilmoitusten

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 3.10.2012 Rovaniemi

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 3.10.2012 Rovaniemi Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 3.10.2012 Rovaniemi 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! Lapin alueen kyselyn kohderyhmänä olivat Rovaniemellä ja Kemi-Torniossa opiskelevat nuoret. Vastaajat

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Selkoesite TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Tämä esite kertoo, mitä palveluja TE-palvelut tarjoaa yrityksille ja työnantajille. TE-palveluista

Lisätiedot

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus

Kävijäkysely 6.-7.9.2007. Helsingin Messukeskus Kävijäkysely 6.-7.9.007 S&A päivät ät Helsingin Messukeskus Business to Business Mediat Oy Kävijäkysely S & A päivät 6.-7.9.007, Helsingin Messukeskus Vastaajia 5 Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä,

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis TAVOITE 1 Yli tutkintorajojen ja koulutusmuotojen välisen joustavuuden lisääminen

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

Henkilöstön kehittämisen haasteet

Henkilöstön kehittämisen haasteet Henkilöstön kehittämisen haasteet Ratkaisuja pk-yrityksien osaamisen lisäämiseen Elinikäisen oppimisen neuvoston teemaseminaari 5.10.2010 Toimitusjohtaja Anssi Kujala 5.10.2010 1 Helsingin Yrittäjät Tarkoituksena

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Oulun seudun kyselyn kohderyhmänä olivat paikalliset yliopistossa ja ammattiopistossa opiskelevat nuoret.

Lisätiedot

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta Kysely Vaalan vapaa-ajanasukkaille Hyvä Vaalan vapaa-ajanasukas! Tervetuloa vastaamaan Vaalan kunnan vapaa-ajanasukkaille suunnattuun kyselyyn. Vaala haluaa saada vapaa-ajanasukkaansa viihtymään paikkakunnalla

Lisätiedot

Nuorten yrittäjyysaikomukset ja -asenteet

Nuorten yrittäjyysaikomukset ja -asenteet Nuorten yrittäjyysaikomukset ja -asenteet Global Entrepreneurship Monitor (2003-2016) Osuus suomalaisista, joka arvioi perustavansa yrityksen kolmen vuoden kuluessa 20% 8% 5% 7% 6% 6% 7% 7% 9% 8% 8% 7%

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Selkoesite TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Tämä esite kertoo, mitä palveluja TE-toimistot tarjoaa yrityksille ja työnantajille. TE-palveluista

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA - Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelujen koulutusmateriaalia - mitä haluat mitä osaat millä ehdoilla TYÖNHAUN SUUNNITELMA Tavoite saavutettu? Haastattelu Aloita tästä: Mitä

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa. www.franchising.fi

Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa. www.franchising.fi Suomen Franchising-Yhdistys ry:n tietopaketti: Franchising Suomessa Suomen Franchising-Yhdistys ry. (SFY) Yhdistys on perustettu 1988 Vuonna 2013 yhdistys viettää 25-juhlavuotta teemalla 1000 uutta yritystä

Lisätiedot

KORKEASTI KOULUTETTUJEN YRITTÄJYYS. VTT, Kehittämispäällikkö Timo Aro 18.4.2012

KORKEASTI KOULUTETTUJEN YRITTÄJYYS. VTT, Kehittämispäällikkö Timo Aro 18.4.2012 KORKEASTI KOULUTETTUJEN YRITTÄJYYS VTT, Kehittämispäällikkö Timo Aro 18.4.2012 Yrittäjyys tilastojen takana Lähde: Suomen Yrittäjät ry Suomessa on noin 270 000 yritystä Tilastokeskuksen toimipaikkarekisterin

Lisätiedot

Onnistu työhaastattelussa. Leena Erola

Onnistu työhaastattelussa. Leena Erola Onnistu työhaastattelussa Leena Erola Haastattelun tarkoitus Työnantaja selvittää haastateltavan Osaamisen Motivaatio, sitoutuminen Työyhteisöön sopivuuden, oikea tyyppi Haastateltava saa tietoa Tehtävänkuvasta

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

Miten löytää itselle sopiva ala? (dia 3) Tuntiin voi virittäytyä pohtimalla dian kysymyksiä yhdessä ryhmän kanssa.

Miten löytää itselle sopiva ala? (dia 3) Tuntiin voi virittäytyä pohtimalla dian kysymyksiä yhdessä ryhmän kanssa. 17. Löydä oma alasi Keskeiset sisällöt eri ammattialoihin tutustuminen omien kiinnostuksen kohteiden tunnistaminen Tuntitehtäviä Miten löytää itselle sopiva ala? (dia 3) Tuntiin voi virittäytyä pohtimalla

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Täytetty: PERUSTIEDOT Henkilötiedot Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin: E-mail: Huoltajan yhteystiedot: Opiskelu Ryhmänohjaajan/luokanvalvojan nimi: Mitkä asiat ovat hyvin elämässäsi

Lisätiedot

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Kerro kokemuksia ja mielipiteitä Lahjan Päivästä. Tänä vuonna kampanjaa vietetään uudella konseptilla ja senkin vuoksi on tärkeää kuulla sinun mielipiteesi

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Tiedotejakelun trendit 2014!

Tiedotejakelun trendit 2014! Tiedotejakelun trendit 2014 Riina Vasala Toimitusjohtaja epressi.com epressi.com epressi.com on kotimainen yksityisesti omistettu yritys. Tarjoaa yritysviestinnän ammattilaisille työkalun mediajulkisuuden

Lisätiedot

NUORTEN TALOUSOSAAMINEN. Tutkimus suomalaisnuorten talousosaamiseen liittyvistä asenteista ja toiveista.

NUORTEN TALOUSOSAAMINEN. Tutkimus suomalaisnuorten talousosaamiseen liittyvistä asenteista ja toiveista. NUORTEN TALOUSOSAAMINEN Tutkimus suomalaisnuorten talousosaamiseen liittyvistä asenteista ja toiveista. 1 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT tarjoaa tietoa sekä kokemuksia taloudesta, työelämästä ja yrittäjyydestä.

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Onko sinulla hyvinvointialan yritys tai oletko suunnittelemas sa yrityksen perustamista? Kiinnostaako liiketoiminnan vastuul li suus?

Onko sinulla hyvinvointialan yritys tai oletko suunnittelemas sa yrityksen perustamista? Kiinnostaako liiketoiminnan vastuul li suus? Lykky Onko sinulla hyvinvointialan yritys tai oletko suunnittelemas sa yrityksen perustamista? Kiinnostaako liiketoiminnan vastuul li suus? Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATTIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO MARIAN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

Ammattiportfolio. Projektiin liittyvät seuraavat kurssit:

Ammattiportfolio. Projektiin liittyvät seuraavat kurssit: Ammattiportfolio Ammattiprojektissa tutustutaan 3 5 ammattiin. Lisäksi projektin on tarkoitus auttaa löytämään omia vahvuuksia ja helpottaa tulevaa ammatinvalintaa. Projekti antaa myös valmiuksia työnhakuun.

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot