Saisiko olla olipa kerran? MATKATIETO MATKAMESSUT Anne Kalliomäki Tarinakone

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Saisiko olla olipa kerran? MATKATIETO MATKAMESSUT Anne Kalliomäki Tarinakone"

Transkriptio

1 Saisiko olla olipa kerran? MATKATIETO MATKAMESSUT 2015 Anne Kalliomäki Tarinakone

2 Lammas tuottaa villoja, Tarinakone asiakkailleen punaisia lankoja! Lue myös Annen kirjoittama ja Talentumin julkaisema kirja TARINALLISTAMINEN Palvelukokemuksen punainen lanka Tarinakone valmentaa yrityksiä tarinallistamaan palveluista kokemuksia Miksi tarinallistaa? Tarinallistamisen avulla yritys erottuu, luo kilpailuetua. Tarinat myyvät! Tuotteistaminen ja markkinointi helpottuu, kun tekemistä ohjaa vahva tarina. Tarina karsii rönsyilyt! Tarinallistamalla luot tunteita, elämyksiä ja muistijälkiä. Tarina saa ihmiset puhumaan, suosittelemaan! Palvelukokemus on nyt parasta markkinointia. Tarinallistamalla teet palvelusta kokemuksen! Lisää tarinallistamisen vinkkejä Facebookissa ja Twitterissä Facebook: facebook.com/tarinakone ja #tarinallistaminen Anne Kalliomäki

3 OLIPA KERRAN.. TARINA? KUVA: NUKULA OY:N KUUTAMOLLA ILLAT

4 SANOISTA TARINATEKOIHIN. NYT TEHDÄÄN TULOSTA TARINALLA JA PALVELUKOKEMUSTA TARINALLISTAMALLA.

5 "Tarinallistaminen kirjan sisältö on selkeä ja hyvin havainnollistettu. Myös nuotion äärellä haastattelut tuovat esille mielenkiintoisia näkökulmia. Matkailualalla tulisi nykyistä enemmän huomioida tuotteen viestiä, tarinaa. Myös pienten- ja keskisuurten matkailuyrittäjien kannattaisi panostaa rajallista aikaansa tarinallistamiseen. Kokonaisvaltainen, koko palvelun kattava tarina on tärkeä seikka sekä asiakkaalle että myös työntekijöille. Tarinan avulla myös kausityöntekijöiden on helpompi samaistua myymäänsä palveluun ja sitoutua yritykseen" Liisa Renfors MEK, Matkailun edistämiskeskus, tutkimus - ja tuotekehitys

6 MONENLAISTA TARINANKERRONTAA MYÖS BISNEKSESSÄ visiotarina (tulevaisuus) taustatarina (yritys, tuote, palvelu) syntytarina (historia) palvelun tarina (palvelun kulku asiakkaan näkökulmasta) asiakkaan tarina (asiakkaan taustat ja motiivit tuotteen tarina (valmistukseen liittyvä prosessi) referenssitarina (suosittelu) arvotarina (miksi tuote on arvokas)

7 MITÄ ON TARINALLISTAMINEN?

8 Tarinallistamisessa ydintarina: kaikkea toimintaa ohjaava erilaistava & elämyksellistävä tarinakehys Tavoitteena, että yrityksen toiminta koetaan kiehtovana ja vaikuttavana tarinana.

9 PALVELUKOKEMUS ENNEN AIKANA JÄLKEEN. Tarinan juoni kuljettaa asiakasta.

10 MISSÄ JA MITEN ASIAKAS KOHTAA TARINAMME? PALVELUT PALVELUYMPÄRISTÖ MARKKINOINTI

11 TARINALLISTAMISEN PROSESSIN KITEYTYS

12 EI MITÄ TAHANSA TARINAA

13 TARINAIDENTITEETTI YDINVIESTI HAHMOT TEEMAT AJANKUVA SYNTY/YDINTARINA TARINA PALVELUKOKEMUKSESSA LÄHTÖKOHDAT

14 YRITYKSILLÄ OMAT TARINANÄYTTÄMÖT VIRTUAALINEN JA FYYSINEN PYSYVÄ JA MUUTTUVA

15 PALVELUPOLUT TARINAKSI

16 MILLAISTA TARINALLISTAMISTA? PUNAISIA LANKOJA SUOMESTA

17 Tarinallistaminen auttaa yritystä kulkemaan eteenpäin jonkin tietyn idean varassa. Tarina muuttuu, mutta sen idea ja alkuperä pysyvät samoina. Tarinan ympärille on helppo kasvattaa lisää sisältöä. Tarina tuo mielenkiintoa ja arvoa yritykselle. Annukka Paksuniemi ravintolatoimenjohtaja, Hullu Poro

18 YDINTARINA Sinä iltana 1960-luvulla Päivikki oli palaamassa koulusta kotiin. Revontulet loimottivat Könkään kylän yllä. Taivaanvalkeat loistivat kirkkaampina ja voimakkaampina kuin koskaan ennen. Pohjoisen taivaan yllä juoksi kaksi poroa, sininen ja valkea. Näistä sinisen poron henki tuli myöhemmin tunnetuksi Hulluna Porona. Siitä sai alkunsa Levin lumovoima, joka vuosien saatossa kasvoi nykyiseen muotoonsa. Mutta se toinen, valkea poro lensi kauemmas taivaalle ja muuttui kotkaksi. Tuo kotka laskeutui aitan katolle merkiksi tulevasta muutosvoimasta. Näin erityisenä ja suojeltuna tunnetuksi tullut paikka sai nimekseen Taivaanvalkeat. Levillä kohtaat halutessasi molemmat porot: sinisen Hullun Poron, joka rokkaa kanssasi aamuun, tai valkean Taivaanvalkeiden poron, joka pitää huolen koko perheestä, kropasta ja sielusta.

19 Lumiukkoja ei ole Lapin matkailussa näin perusteellisesti aiemmin hyödynnetty. Niistä saadaan uusi tuore hahmo joulupukin rinnalle. Petri Palkinen toimitusjohtaja, Snowman World

20 Lumiukkomaailma tiedottaa! Meille saapuu kolme uutta iloista lumiukkoa pohjoisnavalta. Tervetuloa mukaan talvikauden avajaisjuhlaan tänään klo Virallisena lumiukkojen tervehtijänä Joulupukki. Ilmainen sisäänpääsy klo Ps. Tilaisuuden juontaja on muuten ihan tonttu.

21 Auta Auroran taideteoksen tekemisessä! Aurora rakastaa revontulia ja haluaa tehdä revontuliseinämän kaikkien iloksi. 1. Taivuta revontulen kipinää varovasti, niin että kuuluu pieni napsahdus. 2. Ravistele kipinää muutaman kerran että se syttyy. 3. Kiinnitä revontulen kipinä saamallasi nippusiteellä aidan rimaan.

22 Kuvat: Lumiukkomaailma / Miika Kangasniemi

23 Laske mäkeä ja ole viileä! Kuura innostuu rokista ja vauhdista! Ota tuubi ja anna mennä vauhdilla mäkeä alas. Klassisemmasta menosta pitäville sopii pikkumäki.

24 Lämäröi niin että lumi pöllyää! Kide pistää lumen pöllyämään lumilämärissä. Tule kokeilemaan millä vauhdilla sinun lämärisi lähtevät!

25 Kuvat: Lumiukkomaailma / Miika Kangasniemi

26 LUMIUKKOMAAILMAN YDINTARINA Joitakin vuosia sitten Rovaniemellä tapahtui kummia. Aurinkoisena talvipäivänä joukko lumiukkoja tepasteli sisään Napapiirin portista. Nämä veikeät, iloiset, lunta ja jäätä rakastavat hahmot olivat kuulleet joulupukin tapaavan ihmisiä täällä Napapiirillä. Myös lumiukot halusivat tavata hyviä ystäviään, ihmisiä, ja pitää heidän kanssaan hauskaa lumiukkojen malliin. Lisäksi lumiukoilla oli asiaa ihmisille. Näitä mukavia lumiukkoja uhkaa sulaminen. Asia on vakava, sillä ilmasto on lämpenemässä ja tämän vuoksi vaarassa ovat muutkin kuin lumiukot. Iloiset lumiukot ovat kuitenkin kylmän puolella ja kutsuvat myös sinut Napapiirille nauttimaan lumesta ja jäästä.

27 - Lumiukkojen tarina on osa kävijän kokemusta koko vierailun ajan, se kasvaa ja kehittyy toiminnan mukana. Otamme myös asiakkaat mukaan luomaan tarinaa, Kalliomäki kuvaa Kuvat: Lumiukkomaailma Miika Kangasniemi

28 ANNA HARMOONIN SOITTAA SUN SIELUA! HYÖDYNNÄ LAULUJA TARINAN ELOON HERÄTTÄMISESSÄ.

29 HUOMIO! TARINAOSAAMINEN REKRYSSÄ Jyväskylässä sijaitsevan, historiasta ammentavan Ravintola Harmoonin yrittäjä Riitta Halttunen on hyödyntänyt tarinatehtävää rekrytoinnissa: Työhaastattelussa hakijoiden tuli keksiä tarina heille annetusta esineestä. Kuva: Harmooni

30 Viritä oma Jyväskylä-illallinen ja HarmooniMenu Harmoonimenu on kunnianosoitus talon historiallisille juurille, jotka tehtaan perustajan Aapeli Halosen mukana tulivat Keski-Suomeen Savosta Lapinlahdelta. Keittiömestari Juha Lehtonen on tuonut nostalgiset ruokamuistot tähän päivään. Hän on nuorekkaalla otteella uudistanut ne nautinnolliseksi makumatkaksi. Vanhan ajan vieraanvaraisuuteen ja ruokailuihin tärkeänä osana kuului rikas leipäkulttuuri. Tässä hengessä Harmoonimenun nauttijalle kuuluu aina annos tuoretta talonleipää. Alakuruoka: Kalakukkoa, paahtosuolaa, kylmäsavuhaukea, paistettuja perunoita, mummon kurkkua. Alkuruoka yhdistää savolaisia klassikoita: kalakukkoa ja paahtosuolaa raikkaisiin elementteihin. Paahtosuola on perinteinen savolainen herkku, jota nautittiin etenkin perunoiden ja kalan kanssa. Kalakukko on klassikko, joka on nykyään myös EU:n perinneruokalistalla. Välruoka: Prässättyä ylikypsää possua, puikulapyre, piimä-mustaviinimarja, tuore punaherukka, haudutusliemi, lihaliemivaahto. Marjat olivat arvostettu ruokien piristäjä ja niitä käytettiinkin Keski-Suomessa monipuolisesti. Piäruoka: koe paikallinen historia sekä valaistu kaupunkiympäristö yhdistettynä harmooniseen ruokaelämykseen! Kokonaisena paistettu siika, naurista ja punajuurta, paahdettu voikastike, tyrnivaahto Kalastaminen oli Aapelin ja hänen poikansa Sepon rakkaimpia harrastuksia. Tarinan mukaan kalareissun jälkeen he saattoivat kulkea kalasaalis pärekorissa jakamassa kaloja työntekijöille tehtaan pihapiirissä sijainneeseen taloon. Jäläkiruoka: Puolukka-talkkunakakkua, valkosuklaamousse, talon vaniljajäätelö, marjoja, omenasiirappia. Aapelin veli Antti Halonen lähetti Lapinlahdelta veljellensä tämän herkkua talkkunajauhoja. Kerran lähetyksessä oli myös omenapuu, joka on istutettu Harmoonitehtaan sisäpihalle. Palanpainikkeeksi suosittelemme nauttimaan Harmoonin plörön.

31 LIPPUPALVELUN TARINA

32 OTE EVENTION YDINTARINASTA Kuva: Eventio/ B105

33 TARINASSA ERILAISIA TASOJA JA KERROKSIA ERILAISIIN TARPEISIIN. YDINTARINA ON KUIN TV-SARJAN ESITTELYJAKSO.

34 KATAJATTAREN PARANTAVAT VOIMAT Kuva: Nuuksion Taika

35 Tarinan kautta voi löytää uusia yhteistyökumppaneitakin, joiden kanssa on tarinallisia yhtäläisyyksiä. Nuuksio Taika Oy:lle tehtiin myös trailerin kaltainen video ydintarinasta. Videon ääniraidalla kerrotaan yrityksen ydintarina, josta oli helppoa tehdä eri kieliversioita. Video on myös välillä lähetty potentiaalisille asiakkaille tarjouksen mukana.

36 DRAMATURGIA KOUKUTTAA ASIAKKAAN KOKEMAAN. Kuva: Nuuksion Taika Oy

37 MILLAINEN TARINALLISTAJA SINÄ OLET?

38

39 LIIKETOIMINNAN YDIN AVAINSANAT ARVOT TYYLI TOIMIA ASIAKKAALLE VÄLITETTÄVÄ TUNNE SYY MIKSI? PERSOO- PALA HISTORIAA OSAAMI NA SEEN

40 ASIAKAS JA TUOTTEET PALVELUT KUKA ON ASIAKAS? TUOTTEET

41 TARINAELEMENTTEJÄ MIETI ESIMERKIKSI: LAULUN SANAT? MAISEMA HAHMOT TEEMAT VERTAUSKUVAT ESINEET KUVAT RISTIRII- HISTORIA ELÄIN SANONNAT MATERIAALIT PAIKALLISUUS DAT RUOKA HULLUTTELE!

42 OM VALITSE KOLME TARINAELEMENTTIÄ KITEYTÄ KIRKASTA! KOTITEHTÄVÄ: TESTAA NÄITÄ ASIAKKAILLA,YHTEISTYÖKUMPPANEILLA, TYÖNTEKIJÖILLÄ!

43

44 PUNAINEN LANKA Tarinakone valmentaa yrityksiä tarinallistamaan palveluista kokemuksia: tarinaidentiteettejä, tarinanäyttämösuunnitelmia, palveluiden tarinakäsiksiä ja tarinatyöpajoja.

45 BÄÄ! KIITOS! Lisää tarinallistamisen vinkkejä Facebookissa facebook.com/tarinakone

EROTU TARINALLISTAMALLA! STOORIPUU- TYÖPAJA SIIKAJOKI Anne Kalliomäki

EROTU TARINALLISTAMALLA! STOORIPUU- TYÖPAJA SIIKAJOKI Anne Kalliomäki EROTU TARINALLISTAMALLA! STOORIPUU- TYÖPAJA SIIKAJOKI 10.2.2017 Anne Kalliomäki Lampaat tuottavat villoja, Tarinakone punaisia lankoja. Villat tuottavat lämpöä. Punaiset langat tuottavat inhimillistä lämpöä

Lisätiedot

Anne Kalliomäki. Keski-Suomen vetovoiman lisääminen tarinallistamalla 20.11.2014 Peurunka

Anne Kalliomäki. Keski-Suomen vetovoiman lisääminen tarinallistamalla 20.11.2014 Peurunka Anne Kalliomäki Keski-Suomen vetovoiman lisääminen tarinallistamalla 20.11.2014 Peurunka JOS KESKI-SUOMI OLISI TUNNE! MIKÄ TUNNE SE OLISI?! PUNAINEN LANKA Tarinakone valmentaa yrityksiä tarinallistamaan

Lisätiedot

EROTU TARINALLISTAMALLA! STOORIPUU- TYÖPAJA PORI Anne Kalliomäki

EROTU TARINALLISTAMALLA! STOORIPUU- TYÖPAJA PORI Anne Kalliomäki EROTU TARINALLISTAMALLA! STOORIPUU- TYÖPAJA PORI 27.4.2017 Anne Kalliomäki Lampaat tuottavat villoja, Tarinakone punaisia lankoja. Villat tuottavat lämpöä. Punaiset langat tuottavat inhimillistä lämpöä

Lisätiedot

Anne Kalliomäki. TARINALLISTAMALLA PAREMPIA ELÄMYSPALVELUITA! KESMA II 8.2.2014 Hämeenlinna Inkalan kartano

Anne Kalliomäki. TARINALLISTAMALLA PAREMPIA ELÄMYSPALVELUITA! KESMA II 8.2.2014 Hämeenlinna Inkalan kartano Anne Kalliomäki TARINALLISTAMALLA PAREMPIA ELÄMYSPALVELUITA! KESMA II 8.2.2014 Hämeenlinna Inkalan kartano OLIPA KERRAN.. TARINALLISTAMINEN? KUVA: NUKULA OY:N KUUTAMOLLA ILLAT ENNAKKOTEHTÄVÄ VERTAUSKUVAT

Lisätiedot

MITEN TARINALLISTAT PALVELUISTA KOKEMUKSIA. Opas punaisen langan metsästäjille 2. Opas punaisen langan metsästäjille. Vol. 2.

MITEN TARINALLISTAT PALVELUISTA KOKEMUKSIA. Opas punaisen langan metsästäjille 2. Opas punaisen langan metsästäjille. Vol. 2. MITEN TARINALLISTAT PALVELUISTA ELÄMYKSIÄ MITEN TARINALLISTAT PALVELUISTA KOKEMUKSIA Opas punaisen langan metsästäjille Opas punaisen langan metsästäjille 2 Vol. 2. Hei tarinallistava ystäväni, käsissäsi

Lisätiedot

TARINNALLISTAMALLA ELÄMYKSELLISIÄ SAUNAPALVELUITA 16.2.2012 Anne Kalliomäki

TARINNALLISTAMALLA ELÄMYKSELLISIÄ SAUNAPALVELUITA 16.2.2012 Anne Kalliomäki TARINNALLISTAMALLA ELÄMYKSELLISIÄ SAUNAPALVELUITA 16.2.2012 Anne Kalliomäki SISÄLTÖ 1. TARINAKONEEN TARINA 2. MITÄ ON TARINALLISTAMINEN? 3. TARINALLISTAMISEN LÄMMITTELYÄ 4. TARINALLISTAMISEN PROSESSI CASE:

Lisätiedot

EROTU&TARINALLISTAMALLA!&TARINAPOLKU0TYÖPAJA& VILPPULA& & Anne&Kalliomäki&

EROTU&TARINALLISTAMALLA!&TARINAPOLKU0TYÖPAJA& VILPPULA& & Anne&Kalliomäki& EROTU&TARINALLISTAMALLA!&TARINAPOLKU0TYÖPAJA& VILPPULA&14.2.2018& Anne&Kalliomäki& Mitä jos sinun yrityksesi tarjoama asiakaskokemus olisi ystävänpäivälahja? Tarinallistamisen lämmittelyä! Lampaat tuottavat

Lisätiedot

TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen

TARINALLISTAMINEN Jari Nieminen TARINALLISTAMINEN 11.12.2018 Jari Nieminen Tarinallistaminen Brändi Tarinankerronta Yrityskulttuuri Identiteetti BRÄNDI Brändi on tuote tai tuotemerkki, yritys, henkilö tai muu vastaava, jolle on syntynyt

Lisätiedot

ANNE KALLIOMÄKI TARINALLISTAMINEN. Palvelukokemuksen punainen lanka

ANNE KALLIOMÄKI TARINALLISTAMINEN. Palvelukokemuksen punainen lanka ANNE KALLIOMÄKI TARINALLISTAMINEN Palvelukokemuksen punainen lanka TALENTUM 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Anne Kalliomäki ISBN: 978-952-14-2045-0 ISBN: 978-952-14-2046-7 (sähkökirja) Kansi:

Lisätiedot

Ideasta tuotteeksi, tuotteesta elämykseksi

Ideasta tuotteeksi, tuotteesta elämykseksi Ideasta tuotteeksi, tuotteesta elämykseksi Uudet hyvinvointipalvelut - tarpeista ja mahdollisuuksista tuotteiksi Levi 14.4.2016 Jaana Kotro Vanhempi tutkija, ETM Luonnonvarakeskus (Luke) Uudet Liiketoimintamahdollisuudet

Lisätiedot

4 ensimmäistä sähköpostiasi

4 ensimmäistä sähköpostiasi 4 ensimmäistä sähköpostiasi 1 Ohjeet Nyt rakennetaan neljä viestiä, jotka voit lähettää sähköpostilistallesi. Jos et vielä osaa rakentaa sähköpostilistaa, lue tämä kirjoitus: http://www.valmentaja-akatemia.fi/sahkopostilista/

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

TYÖKIRJANEN. Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta

TYÖKIRJANEN.  Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta TYÖKIRJANEN www.ilonsade.com Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta Tervetuloa luottamaan itseesi! Olen onnellinen, että olet mukana Anna Sielusi Valon ohjata - illassa luomassa luottamusta itseesi.

Lisätiedot

JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa

JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa Joulumaa on muutakin

Lisätiedot

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Teemat Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Hyvinvointi, liikunta ja rauha Elävät ruukkimiljööt Tarinat ja kulttuuri Ruoka Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Monipuolinen Monipuolinen Markkinointi

Lisätiedot

Matka RESTOon ja takaisin

Matka RESTOon ja takaisin Matka RESTOon ja takaisin Kirjoittanut Magic of Mamk Kerran alkuvuonna 2015 Mamkin restonomiopettajat alkoivat puhua opiskelijoilleen RESTO 2015 tietotaitokilpailusta (epävirallisesti Restonomien SM-kisat).

Lisätiedot

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin Työkirja TiiaKonttinen Hei, ihan huippua, että latasit tämän oppaan ja haluat oppia, miten voit suunnitella ja tehdä oman verkkokurssisi. Tämän työkirjan

Lisätiedot

Osaaminen merkitsee, työhyvinvointi ratkaisee Hengissä kevääseen seminaari

Osaaminen merkitsee, työhyvinvointi ratkaisee Hengissä kevääseen seminaari Osaaminen merkitsee, työhyvinvointi ratkaisee Hengissä kevääseen seminaari 1.11.2017 Kai Komulainen, projektipäällikkö Polut pohjoisen kasvuun, Lapin yrityksiä ja työhyvinvointia kehittämässä hanke Lapin

Lisätiedot

Sähköinen matkailumarkkinointi

Sähköinen matkailumarkkinointi Sähköinen matkailumarkkinointi Case: Tornin veljekset Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring 31.8.2011. Tornin veljekset Savonlinnan seudun matkailumarkkinoinnissa on mukana kolme sympaattista

Lisätiedot

Työpajan 1 (laatu) yhteenveto. RUOKA JA MATKAILU -seminaari

Työpajan 1 (laatu) yhteenveto. RUOKA JA MATKAILU -seminaari Työpajan 1 (laatu) yhteenveto 1. Alkuperä esiin ja sille arvostus 2. Ammattitaito ja osaaminen 3. Luokitus ja kriteerit 4. Palvelu 5. Tietologistiikka KOKONAISUUDEN MERKITYS = ELÄMYS Työpaja 2, jakelutiet

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Yritystilaisuuksia, jotka järjestyvät helposti

Yritystilaisuuksia, jotka järjestyvät helposti Yritystilaisuudet Yritystilaisuuksia, jotka järjestyvät helposti ff Event on Konffan uusi, ainutlaatuinen tapahtumakonsepti. Kustannuksia säästävä f Event valmispaketti sopii yrityksen henkilöstö- ja asiakastilaisuuksiin.

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9.

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9. SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke Työpaja 5.9. Miten vastaamme sote-muutoshaasteeseen? Tarkentamalla yhdessä ja itsenäisesti, mitkä ovat juuri meidän osaamistarpeita

Lisätiedot

Suomi À L A C A R T E

Suomi À L A C A R T E À LA CARTE Suomi ALKURUOAT KEITTIÖN TERVEHDYS Arvojemme lähtökohtana Santa Claus Holiday Villagessa on valmistaa hyvää ja maukasta ruokaa parhaista mahdollisista raaka-aineista. Käytämme kotimaista lihaa

Lisätiedot

Tapahtuman suunnittelu ja tarinallistaminen

Tapahtuman suunnittelu ja tarinallistaminen Tapahtuman suunnittelu ja tarinallistaminen Case: Mennään metsään -hanke LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden ja matkailun ala Liiketalouden koulutus Palveluliiketoiminta Opinnäytetyö Syksy 2016 Moona

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen.

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen. Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä 6.6.2017 Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen http://contentunion.net/ Päivän pähkinät 9.00-9.30 Opetellaan palvelumuotoilun yhteisöllisten

Lisätiedot

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla.

Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Elämänmittaisia muistoja ja ripaus taikaa. Arts & Crafts Restaurants Oy luo unelmiesi juhlan suunnittelusta toteutukseen vahvalla ammattitaidolla. Häät, syntymäpäiväjuhlat, teemajuhlat, karonkat kerro

Lisätiedot

Matkailutuotteet tehdään yhdessä. tuloksia MIT-hankkeesta

Matkailutuotteet tehdään yhdessä. tuloksia MIT-hankkeesta Matkailutuotteet tehdään yhdessä tuloksia MIT-hankkeesta MIT "Terve, minä olen Pirkko ja mulla on luksusmökkitoimintaa. Jatkuva tuotekehitys on kyllä tärkiää mutta siihen ei taho löytyä aikaa, ja kun ois

Lisätiedot

Ukonkiven herkutteluhetkiin ruokalista Ravintola Ukonkivi

Ukonkiven herkutteluhetkiin ruokalista Ravintola Ukonkivi Ukonkiven herkutteluhetkiin ruokalista Ravintola Ukonkivi Ravintola Ukonkivi tarjoaa herkutteluhetkiä joissa yhdistyvät perinteinen ruoka ja modernit maut. Talon emäntä Tuula Kilpelänaho valmistaa ateriat

Lisätiedot

Tarinankerronnan hyödyntäminen viestinnässä. Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja markkinointiseminaari

Tarinankerronnan hyödyntäminen viestinnässä. Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja markkinointiseminaari Tarinankerronnan hyödyntäminen viestinnässä Ammatillisen koulutuksen viestintä- ja markkinointiseminaari 2015 2.6.2015 Uudistuva viestintätoimisto Aino Ruikka, viestintätoimisto AC-Sanafor Aino on kuluttajaviestinnän

Lisätiedot

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty.

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty. Nä-mä jo o-saam-me. Kir-joi-ta sa-nat so-pi-van ku-van al-le. Li-sää puut-tu-vat ta-vut. Piir-rä ju-tus-ta ku-va. Kek-si pen-nuil-le ni-met.... 8 9 Kirjoita ku-vaan: Piir-rä ku-vaan: Lu-mi-u-kol-le hat-tu

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Innostunut opas innostaa kävijää! (opettaja) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän

Lisätiedot

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 Espoon tuomiokirkkoseurakunta Kirkkokatu 10 09 80501 Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu

Lisätiedot

Boysilli. Copywriter-opinnot / kampanjasuunnittelu, parityö

Boysilli. Copywriter-opinnot / kampanjasuunnittelu, parityö Boysilli Copywriter-opinnot / kampanjasuunnittelu, parityö K Tavoite Tehtävänantona oli suunnitella Boy-sillille kampanja, joka nostaisi tuotteen menekkiä nuorten sekä nuorten aikuisten keskuudessa. Vain

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulutyö 2018 Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle,

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

VENÄJÄ-TYÖPAJA TUOTTEISTAMINEN ANTTI ISOKANGAS 26.4.2013

VENÄJÄ-TYÖPAJA TUOTTEISTAMINEN ANTTI ISOKANGAS 26.4.2013 VENÄJÄ-TYÖPAJA TUOTTEISTAMINEN ANTTI ISOKANGAS 26.4.2013 PÄIVÄN TAVOITE ON RAKENTAA VENÄLÄISILLE MATKAILIJOILLE SUUNNATTU TUOTTEISTETTU PALVELU. TUOTTEISTAMISEN LÄHTÖKOHTA UUDENMAAN MATKAILUUN Suomi on

Lisätiedot

Toiminnallisen määrittelyn tarina. Esimerkki Reaktorin tavasta tehdä toiminnallista määrittelyä.

Toiminnallisen määrittelyn tarina. Esimerkki Reaktorin tavasta tehdä toiminnallista määrittelyä. Toiminnallisen määrittelyn tarina Esimerkki Reaktorin tavasta tehdä toiminnallista määrittelyä. Toimitusjohtajan pulma Tässä on toimitusjohtaja Roope, jonka tavoitteena on pyörittää Rengasmaster Oy:tä

Lisätiedot

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi

Juhlat KAPPALE 6. Uusivuosi Uusivuosi Jokainen vuosi alkaa uudenvuoden juhlimisella. Suomessa on uutenavuotena usein hyvin kylmä ilma, joten juhlat ovat yleensä sisällä. Ihmiset kutsuvat ystävät kylään, laittavat hyvää ruokaa ja

Lisätiedot

Sosiaalinen media ja kaupunki

Sosiaalinen media ja kaupunki Sosiaalinen media ja kaupunki Miten yhteistyö virkamiesten kanssa toimii? Daniel Helander Viestintäsuunnittelija Helsingin kaupunki Kaupunkiympäristön toimiala Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIAN LANSEERAUSKAMPANJA: PELLETTI, PASURI & PÄIJÄNNE

KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIAN LANSEERAUSKAMPANJA: PELLETTI, PASURI & PÄIJÄNNE KESKI-SUOMEN ILMASTOSTRATEGIAN LANSEERAUSKAMPANJA: PELLETTI, PASURI & PÄIJÄNNE Tämä on tilanne Keski-Suomen ilmastostrategia on vaikea hahmottaa käytännössä. Mitä keskisuomalaiset voivat tehdä? Miten strategia

Lisätiedot

Seilaatko hyvällä tuulella? Löydä kiinnostavimmat kohteet ja oppimisen aarteet

Seilaatko hyvällä tuulella? Löydä kiinnostavimmat kohteet ja oppimisen aarteet Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Seilaatko hyvällä tuulella? Löydä kiinnostavimmat kohteet ja oppimisen aarteet Oppimisesta tulee hyvä olo! "Huominen on aina tulevaisuutta. -Matti Nykänen. Me sanomme:

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen.

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen. tarjoaa unohtumattomia elämyksiä veneretkillä yrityksille, ryhmille ja yhteisöille. Kymijoen historiaretkillä, Verlan kirkkailla vesillä ja Unescon Maailmanperintökohteessa, sekä Repoveden erämaiden siimeksessä.

Lisätiedot

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti.

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti. Taivas+Helvettikirjan käyttäminen opetuksessa Opettajan ohje Taivas+Helvetti Taivas+Helvetti Vol. 1 julkaistiin vuonna 2013 ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Lukijat inspiroituivat kirjan rehellisistä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Muuttuva markkinointi muuttuvat tiedontarpeet. Päivi Voima Senior Researcher Hanken

Muuttuva markkinointi muuttuvat tiedontarpeet. Päivi Voima Senior Researcher Hanken Muuttuva markkinointi muuttuvat tiedontarpeet Päivi Voima Senior Researcher Hanken Missä olemme tänään? Riippuu keneltä kysyy Myynti 4P Customer experience Segmentointi B2C CRM Asiakkuudet Palvelut Sosiaalinen

Lisätiedot

Innovaattorin ideakartta

Innovaattorin ideakartta Innovaattorin ideakartta Innovaattorin ideakartta on innovaattorin ensimmäinen ajattelun työkalu. Sen on tarkoitus aktivoida sinut ajattelemaan innovaatiosi taustaa ja sen toimintaympäristöä. Ideakartta

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Mattokymppi. Mattokymppi 35 vuotta mattokauppaa SISÄLTÖ

Mattokymppi. Mattokymppi 35 vuotta mattokauppaa SISÄLTÖ s. 5 s. 9 s. 10 Mattokymppi 35 Mattokymppi 35 vuotta mattokauppaa Perheyrityksemme historia mattojen parissa alkoi vuonna 1975. Vankan kokemuksemme ja ammattitaitomme olemme keränneet vuosien aikana toimimalla

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Tie Rovaniemen uuteen imagoon

Tie Rovaniemen uuteen imagoon Tie Rovaniemen uuteen imagoon Joulupukki elävä tarina Brändilupaus ja ydinarvot Elävä tarina on se, joka erottaa meidät muista kaupungeista ja tekee meistä siten kiinnostavan muille. Se on yhteenveto siitä,

Lisätiedot

Oppimisen tukena koulussa ja kotona

Oppimisen tukena koulussa ja kotona SUOMALAINEN Oppimisen tukena koulussa ja kotona * OPETUSMATERIAALIT - kielipaketit - matematiikkapaketit - sopivat myös tukija erityisopetukseen * KIELIKERHOT * YKSITYISOPETUS T U O T E SUOMEN PALASET

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

Aina mun pitää. Muutama sananen viestimisestä

Aina mun pitää. Muutama sananen viestimisestä Aina mun pitää Muutama sananen viestimisestä Annmari Salmela Savon Sanomat, Helsingin Sanomat, Kotimaa, Blogi, Some Vapaaehtoistyo.fi, Kotimaanapu.fi KÄÄK! HÄSÄT #vapaaehtoistyo #vapaaehtoistyofi #vetfi

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

HEI TAPAHTUMATUOTTAJA, JOKO TARINALLISTAT?

HEI TAPAHTUMATUOTTAJA, JOKO TARINALLISTAT? HEI TAPAHTUMATUOTTAJA, JOKO TARINALLISTAT? Miten tapahtumatuottajat käyttävät tarinallistamista osana elämyksen luomista? Emma Soikkeli Opinnäytetyö Toukokuu 2014 Yritystoiminnan kehittämisen koulutusohjelma

Lisätiedot

Mediaopas Tarinasoittimella

Mediaopas Tarinasoittimella Mediaopas Tarinasoittimella 2015 Tarinasoitin mediaopas Tarinasoitin on joustava tapa toteuttaa älypuhelimella käytettävä kuva, ääni tai video-opas tai niiden yhdistelmä. Tämä esite tutustuttaa sinut Tarinasoittimen

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa

Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun. Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa Kestävyydestä kilpailuetua maaseutumatkailuun Kestävyyden esille tuominen mökkikansiossa ja asiakaspalvelussa Kirsi Mutka-Paintola 21.11.2013 Kestävän toiminnan tavoitteet: - Yrityksen arvot - Yrityksen

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

VOIMAUTTAVA VALOKUVA

VOIMAUTTAVA VALOKUVA VOIMAUTTAVA VALOKUVA Voimauttava valokuva on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä, jonka avulla valokuvaa voidaan käyttää yksilön ja erilaisten ryhmien

Lisätiedot

MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS

MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS MUISTIYSTÄVÄLLISEN YMPÄRISTÖN PIKAOPAS 1 2 3 Muistiystävällinen ympäristö Muistiystävällinen ympäristö on helposti tavoitettava sekä selkeä, ja se tukee kiireetöntä kohtaamista. Sellainen ympäristö sopii

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus REalitycheck 7 huonoa syytä ja kolme 3 hyvää syytä olla lähtemättä asiakkaakseni. 7 huonoa syytä 1. ei ole varaa Eikä muuten tule välttämättä koskaan olemaankaan.

Lisätiedot

Rikas mies, köyhä mies

Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBA TARINA JATKUU 1 10.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBAN RYTMINVAIHDOS 2016-2 11.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 PKO OMISTAJAKSI 1.2.2016 : UUDISTUMISTARVE KAIKILLA

Lisätiedot

PIENET KALAT UIVAT (Margareta Voipio) Pienet kalat uivat ai, ai. Pienet kalat uivat ai, ai. Pienet kalat uivat ai, ai, Tuleekohan hauki, ei kai!

PIENET KALAT UIVAT (Margareta Voipio) Pienet kalat uivat ai, ai. Pienet kalat uivat ai, ai. Pienet kalat uivat ai, ai, Tuleekohan hauki, ei kai! PIENET KALAT UIVAT (Margareta Voipio) Pienet kalat uivat ai, ai. Pienet kalat uivat ai, ai. Pienet kalat uivat ai, ai, Tuleekohan hauki, ei kai! VALASKALA Äiti antoi mulle rahaa, osta vähän kalaa. Minä

Lisätiedot

Hotel Levi Panorama & Levi Summit

Hotel Levi Panorama & Levi Summit Hotel Levi Panorama & Levi Summit Juhli kanssamme! Hotel Levi Panorama ja Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit sijaitsevat korkealla Levitunturin rinteellä, merenpinnasta korkeus on yli 300 metriä. Hotellin

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi

Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA. Pro Kala ry www.prokala.fi Kalaonnea! EUROOPAN YHTEISÖN OSITTAIN RAHOITTAMA KAMPANJA Pro Kala ry www.prokala.fi 2 KILOHAILI SILAKKA 30-90 g Silakka ja Kilohaili 12-20 cm tärkein saaliskalamme, elää Itämeressä, sillin vähärasvaisempi

Lisätiedot

Kevätkauden viikko-ohjelma Lapland Hotels Äkäshotelli ja Lapland Hotels Ylläskaltio 6.1-16.4.2013

Kevätkauden viikko-ohjelma Lapland Hotels Äkäshotelli ja Lapland Hotels Ylläskaltio 6.1-16.4.2013 Kevätkauden viikko-ohjelma Lapland Hotels Äkäshotelli ja Lapland Hotels Ylläskaltio 6.1-16.4.2013 Ennakkoilmoittautuminen aktiviteetteihin viimeistään edellisenä päivänä klo 12.00 mennessä Lapland Hotel

Lisätiedot

Kulttuurimatka suomalaiseen kotiin

Kulttuurimatka suomalaiseen kotiin Kulttuurimatka suomalaiseen kotiin Case: Cosy Finland Hele Kaunismäki / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring, 8.4.2011 Mistä kaikki alkoi? Kirsti Sergejeff pääsi Gambian matkallaan vuonna 2002 tutustumaan

Lisätiedot

Eat My Turku - ruokakulttuuri matkailuvalttina. asddadadas

Eat My Turku - ruokakulttuuri matkailuvalttina. asddadadas Eat My Turku - ruokakulttuuri matkailuvalttina PÄIVI POHJOLAINEN 15.3.2017 asddadadas Tästä se alkoi se Turun ruokakulttuurin kukoistus Turun linnan kautta suomalaiset oppivat käyttämään haarukkaa, juomaan

Lisätiedot

Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017

Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017 I NNOSTUTA A N UUDESTA SO R MIRUO KAILU T UTUKSI Inkeri Liinaharja/ Uudenmaan Martat 2017 MITÄ ON SORMIRUOKAILU? Sormiruokailussa lapsen annetaan syödä itse Lapsi pääsee tutustumaan ruokaan kaikin aistein

Lisätiedot

FACE TO FACE -SEMINAARI

FACE TO FACE -SEMINAARI FACE TO FACE -SEMINAARI Menesty messuilla Forma Messut 24.5.2010 Tämän hetken ilmiöitä messuilla Huomiotalous Ihan jotakin muuta mania Viihdyttämiskilpailu Ilmaisen himo Moniaistillisuus Paljon viestejä

Lisätiedot

PAASTOHARTAUDET 2017

PAASTOHARTAUDET 2017 1 PAASTOHARTAUDET 2017 Tervetuloa valmistautumaan pääsiäiseen sanan ja rukouksen äärellä, missä ja milloin sinulle sopii. Siunattua paastonaikaa sinulle! Jumala, kohotkoon kunniasi yli taivaitten, kirkkautesi

Lisätiedot

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle, leirillemme

Lisätiedot

Villantuoksuinen elämysloma perinnemaisemien ja monimuotoisuuden hyväksi

Villantuoksuinen elämysloma perinnemaisemien ja monimuotoisuuden hyväksi Kuva: Mirja Nylander / Metsähallitus Villantuoksuinen elämysloma perinnemaisemien ja monimuotoisuuden hyväksi Lammaspaimenviikot suojelualueilla Metsähallitus Anneli Suikki 9.11.2017 Kuva: Vesa Simonen

Lisätiedot

Valmistelut avajaisia varten

Valmistelut avajaisia varten POISTARIPAJA -hanke 10.6.2014 Oona Salo Texvex Forssan avajaiset 3.6.2014 juhlistettiin Forssan Texvexin virallisia avajaisia iloisissa tunnelmissa. Päivään sopi niin lasten askartelua, tekstiilin lajittelua

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Kylämatkailu Ylä-Karjalan matkailukylät

Kylämatkailu Ylä-Karjalan matkailukylät Kylämatkailu Ylä-Karjalan matkailukylät 29.10.2018 MATKAILU- JA YMPÄRISTÖVALMENNUS ENTRA OY Matkailun valmennus-, asiantuntija- ja kehittämispalvelut yli 30 vuoden kokemuksella. Markkinointipalvelut mm.

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

MITEN LUOT IMUA JA TULET HALUTUKSI JÄRJESTÖKSI? Salla Saarinen

MITEN LUOT IMUA JA TULET HALUTUKSI JÄRJESTÖKSI? Salla Saarinen MITEN LUOT IMUA JA TULET HALUTUKSI JÄRJESTÖKSI? Salla Saarinen Twitter @salsaari Email salla@radicalsoul.fi Radical Soul 1 Salla Saarinen Radical Soul Oy Osaava ja kokenut järjestöasiantuntija ja mukaansatempaava

Lisätiedot

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö

Kertomustaulut. Johdanto. Pakkauksen sisältö Kertomustaulut Johdanto Tämä peli luotiin puheen ja kielen häiriöistä kärsiville lapsille, jotka tarvitsivat apua tarinankerronnassa, kun he esimerkiksi halusivat kuvailla luokkaretken tapahtumia. Kertomustaulut-peli

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot