RU KÄYTTÖOHJE:11 VERKOSTOURAKAN ASIAKIRJOJEN KÄYTTÖOHJE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RU KÄYTTÖOHJE:11 VERKOSTOURAKAN ASIAKIRJOJEN KÄYTTÖOHJE"

Transkriptio

1 RU KÄYTTÖOHJE:11 VERKOSTOURAKAN

2 Julkaisija Kustantaja Energiateollisuus ry p , f PL 100, HELSINKI Fredrikinkatu B, HELSINKI Adato Energia Oy p , f PL 1427, HELSINKI Fredrikinkatu B, HELSINKI Energiateollisuus ry

3 Adato Energia Oy:n ja Verkon rakennuttamistyöryhmän yhteistyönä on laadittu verkostourakan RU-asiakirjojen käyttöohje:11. Edellisten muutosten jälkeen on tullut muutoksia sähköasennuksia koskeviin standardeihin (SFS 6000 ja 6001) sekä valtioneuvoston asetuksiin (VNa 205/2009 Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta ). Myös toimintatavat ovat muuttuneet ja on tullut tarpeelliseksi tehdä suositukset myös KVR-urakointiin ja 2011 julkaistut uudet ja päivitetyt suositukset on esitetty luettelossa lihavoiduin päiväyksin. Vastaavien vanhojen suositusten otsikkotietoja on samalla yhdenmukaistettu selvyyden vuoksi. Sisältömuutoksia niihin ei ole tehty. Palautteet ja kehittämisehdotukset suosituksista: - Adato Energia Oy toivoo, että ilmoittaisitte mahdollisimman pian suositusten puutteista, mahdollisista virheistä ja parantamisen mahdollisuuksista. - Ehdotukset voi toimittaa Jukka Muttilaiselle sähköpostilla. Jos uusi teksti on valmiiksi mietitty, niin se on tervetullut keskustelujen pohjaksi - Verkon rakennuttamistyöryhmä ottaa kiitollisena vastaan ehdotuksia RU-suositusten kehittämiseen. Verkon rakennuttamistyöryhmä. Seppo Yrjönen Kymenlaakson Sähköverkko Oy Martti Kallioniemi Fortum Sähkönsiirto Oy Pia Klementjeff Lexmentor Oy Markku Laakkonen Suomen Energia-Urakointi Oy Timo Pekonen Empower Oy Jaana Ojares Vattenfall Verkko Oy Jari Sihvonen Suur-Savon Sähkötyö Oy Risto Anjala Insinööritoimisto Risto Anjala Jukka Muttilainen Adato Energia Oy Vastuuvapauslauseke Verkostosuosituksen RU asiakirjat sisältävät ohjeita ja malleja erilaisten sopimusasiakirjojen laatimiseksi. Lainsäädäntö ja alan sopimusehdot ja -lomakkeet voivat muuttua ja jokainen verkonrakennushanke on erilainen. Verkostosuosituksen asiakirjat ovat yleisiä malleja, joita ei sellaisenaan voi soveltaa yksittäisessä sopimustilanteessa. Asiakirjoja käyttävän tahon täytyy aina hankekohtaisesti varmistaa suosituksen pohjalta tekemiensä ratkaisujen ja käyttämiensä ja laatimiensa asiakirjojen oikeellisuus ja soveltuvuus tarkoitukseensa. Verkostosuosituksessa on myös linkkejä ja viittauksia muiden osapuolien verkkosivuille tai julkaisemiin aineistoihin, joiden sisällöstä julkaisija Energiateollisuus ry ja kustantaja Adato Energia Oy eivät vastaa. Julkaisija ja kustantaja eivät vastaa verkostosuosituksen RU käytöstä mahdollisesti käyttäjälle tai jollekulle kolmannelle osapuolelle aiheutuvista mistään vahingoista tai suosituksen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä puutteista tai virheistä. Adato Energia Oy Sivu 1(12)

4 VERKOSTOURAKAN. Sisällysluettelo 1. VERKOSTOSUOSITUKSET YLEISTÄ ASIAKIRJOJEN JAKELU JA MUOKKAAMINEN TILAAJAKOHTAISIKSI ASIAKIRJAT Tilaus ja Tilausvahvistus KÄSITTEISTÖÄ LISÄTIETOJEN HAKU KVR-URAKKA-ASIAKIRJOISSA HUOMIOITAVAA URAKKASOPIMUS URAKKAOHJELMA TARJOUSPYYNTÖ MUUTA VERKOSTOSUOSITUKSET Verkostourakan asiakirjat julkaistaan Energiateollisuus ry:n (ET) verkostosuosituksina. Verkostourakan suositusten julkaiseminen aloitettiin vuonna ja 2011 julkaistut uudet ja päivitetyt suositukset on sijoitettu alla olevaan luetteloon lihavoiduin päiväyksin. Luettelosta on poistettu vanhentuneet suositukset RU A6a-01 Määräluettelon ohje, RU A6b-02 Yksikköhintaluettelo (pohja) sekä niihin liittyvä excel-taulukko. Lisäksi on poistettu suositukset RU B3 Kuntaliitto:02 Kaapelikaivantotyöt; yleinen työselostus sekä RU B3 Kuntaliitto:02 Kaapelikaivantotyöt -yleinen työselostus ohje. Näiden tilalla KVR urakka-asiakirjoissa viitataan Kuntaliitosta saatavaan ohjeeseen Kunnallisteknisten töiden yleinen työselostus KT02 ( sekä Rakennustietosäätiön julkaisuun InfraRYL Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset ( Suositukset ovat seuraavat: päiväys RU käyttöohje:11 Suositusten luettelo, yleisohjeita, käsitteistöä A Kaupalliset asiakirjat RU Ava:05 Varallaolosopimus RU Ava liite1:05 Päivystävien asentajien pätevyysvaatimukset RU Avu:06 Sopimus vuokratyövoimasta RU Ay:06 Yhteistoimintasopimus varautumisesta suurhäiriötilanteisiin RU Ay liite1:06 Varautumissuunnitelma Näitä ei enää päivitetä Sivu 2(12)

5 RU A1aP-08 Tarjouspyyntö pohja kokonaisurakka kokonaishinnalla RU KVR A1aP-10 Tarjouspyyntö pohja KVR-urakka kokonaishinnalla RU A1bP-08 Tarjouspyyntö pohja kokonaisurakka yksikköhinnoin RU A1cP-08 Tarjouspyyntö pohja vuosiurakka yksikköhinnoin RU A2aP-08 Urakkaohjelma pohja kokonaisurakka kokonaishinnalla RU KVR A2aP-10 Urakkaohjelma pohja KVR-urakka kokonaishinnalla RU A2bP-08 Urakkaohjelma pohja kokonaisurakka yksikköhinnoin RU A2cP-08 Urakkaohjelma pohja vuosiurakka yksikköhinnoin RU A3a-10 Turvallisuusasiakirja pohja hankekohtainen RU A3bP-11 Turvallisuusasiakirja pohja tilaajakohtainen vakio RU A3bliite-10 Tilaajan turv.as.kirjan urakkakoht. muutokset pohja RU A4a-08 Tarjouslomake pohja kokonaisurakka kokonaishinnalla RU A4b-08 Tarjouslomake pohja kokonaisurakka yksikköhinnoin RU A4c-08 Tarjouslomake pohja vuosiurakka yksikköhinnoin RU A5a-08 Tilauslomake pohja kokonaisur. kok. ja yksikköhinnoin RU A5b-08 Tilauslomake pohja työkohdekohtainen RU A5c-08 Tilausvahvistuslomake pohja RU KVR A7aP-10 Urakkasopimus pohja KVR-urakka kokonaishinnalla RU A10-05 Verkostourakan vastaanottotarkastuspöytäkirja pohja B Tekniset asiakirjat RU B1-01 Työkohtainen selostus pohja RU B1 käyttö-01 Käyttötoimenpiteet pohja RU B1 liitt.j-01 L-johdon työkohtainen selostus pohja RU B Työkartat Työpiirustukset, pdf RU B3-11 Yleinen työselostus, pdf RU B3 liite-11 Tilaajan muutokset yleiseen työselostuksen pohja Sivu 3(12)

6 Verkostourakan asiakirjojen täytetyt mallit Täytettyjä malleja ei ole tarkoitettu muokattavaksi. RU A1aM-08 Tarjouspyyntö täyttömalli kokonaisurakka kokonaishinnalla Konttiterminaalin jakeluverkon rakentaminen RU KVR A1aM-0 Tarjouspyyntö täyttömalli KVR-urakka kokonaishinnalla Virtala 110/10 kv kevytsähköaseman suunnittelu ja rakentaminen RU A2aM-08 Urakkaohjelma täyttömalli kokonaisurakka kokonaishinnalla Konttiterminaalin jakeluverkon rakentaminen RU KVR A2aM-10 Urakkaohjelma täyttömalli KVR-urakka kokonaishinnalla Virtala 110/10 kv kevytsähköaseman suunnittelu ja rakentaminen RU A3bM-10 Turvallisuusasiakirja täyttömalli tilaajakohtainen vakio RU sop.-08 Verkostourakan Urakkasopimus RT täyttömalli Konttiterminaalin jakeluverkon rakentaminen RU sop.-08 Täyttömallin ohje Verkostourakan urakkasopimus RU KVR A7aM-10 Urakkasopimus täyttömalli KVR-urakka kokonaishinnalla Virtala 110/10 kv kevytsähköaseman suunnittelu ja rakentaminen RU KVR A Ha1:10 Hankekuvauksen malli, sähköasema RU KVR A Ha2:10 Hankekuvauksen malli, alueverkko RU KVR A Ha3:10 Hankekuvauksen malli, jakeluverkko YLEISTÄ Verkostourakka-asiakirjat on laadittu noudattaen rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE Jos ehdoista on poikettu, on siitä mainittu asiakirjoissa. Verkostosuositusten ryhmittely A ja B noudattaa Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen YSE 1998 sopimusasiakirjojen ryhmittelyä kaupallisiin (A) ja teknisiin (B) asiakirjoihin sekä niiden keskinäistä pätevyysjärjestystä. Rinnakkaisilla suosituksilla on pyritty helpottamaan suositusten käyttäjää, jonka pitää ensin valita rakennuttamistapa ja sen jälkeen asiakirjamallit. Vakioasiakirjoilla päästään siihen, että hanke- tai työkohtaisesti laadittavat asiakirjat koskevat vain kyseistä urakkaa ja yleisluonteiset sekä toistuvat asiat ovat vakioasiakirjoissa. Sivu 4(12)

7 3. ASIAKIRJOJEN JAKELU JA MUOKKAAMINEN TILAAJAKOHTAISIKSI. Suositukset pyritään saattamaan mahdollisimman laajaan käyttöön ja ne ovat kaikkien tilaajien saatavissa perinteisen verkostosuosituskansion ja irrallisten verkostosuositusten lisäksi sähköisessä muodossa internet-sivuilta Tarkoitus on, että jokainen tilaaja muokkaa asiakirjamalleista omat verkostourakkaasiakirjat, joissa toiminimet, henkilöiden nimet ja yhteystiedot ovat todellisia. Asiakirjamalleissa esiintyy runsaasti tekstiä, joka pitää sovittaa tilaajan tarpeiden mukaiseksi. Nämä kohdat on kirjoitettu kursiivilla. Tarpeettomat kursiivilla kirjoitetut tekstit ja poistettavaksi ilmoitetut muutkin tekstit poistetaan. Normaalissa tekstissäkin saattaa esiintyä tarvetta muokkaamiseen. Tarpeetonta muokkaamista on kuitenkin syytä välttää, ettei asiasisältö muuttuisi. Ohjeita saa tarvittaessa Adato Energia Oy:stä ja Energiateollisuus ry:n sähköverkot yksiköstä. Suosituksen RU A3b-11 mukainen verkostourakan vakioturvallisuusasiakirja on tarkoitettu malliksi tilaajakohtaisesta vakioturvallisuusasiakirjasta. Sen vuoksi siitä julkaistaan kaksi tiedostomuotoa, pdf (RU A3bM-10) sekä word (RU A3bP-11). Ensin mainittu on malli, jota voidaan sellaisenaan käyttää, mikäli ei haluta tehdä tilaajalle omaa versiota siitä. Kun käytetään tätä mallia sellaisenaan, niin urakka-asiakirjoissa viitataan siihen tekstillä RU A3bM-10 Verkostourakan vakioturvallisuusasiakirja. Kun taas tehdään tilaajalle oma versio kyseisestä asiakirjasta käyttäen ja muuttaen sen word -tiedostoa tilaajan tarpeita varten, niin urakka-asiakirjoissa viitataan tähän tekstillä RU A3b-(tähän tekovuosi) (tähän tilaajan oma nimi):n vakioturvallisuusasiakirja. Kummassakin tapauksessa tähän vakioturvallisuusasiakirjaan on laadittava urakka- tai työkohtainen liite suosituksen RU A3bliite-10 mukaisesti. Näin tilaajakohtaista turvallisuusasiakirjaa ei tarvitse muuttaa toistuvasti. Suurissa urakoissa (hankkeissa) on laadittava suosituksen RU A3a-10 pohjalta hankekohtainen turvallisuusasiakirja. Suosituksen RU B3-11 Yleinen työselostus tekstiä ei saa muutettavassa muodossa. Suositus on siis myös vakio, johon kukin tilaaja voi tehdä muutoksia tai lisäyksiä yleisen työselostuksen liitteellä, joka laaditaan suosituksen RU B3 liite-11 mukaisesti. Verkostosuositusten pohjalta laadituista asiakirjoista tulee käydä ilmi, että ne on laadittu Energiateollisuus ry:n verkostosuositusten pohjalta. Verkostosuosituksen tunnus on malleissa mainittu asiakirjan nimen yhteydessä. Tunnuksen nähtyään urakoitsija tietää asiakirjan sisällön ja tieto auttaa kumpaakin osapuolta toimimaan tehokkaasti ja järjestelmällisesti. Sivujen ylä- ja alatunnukset muutetaan tilaajan haluamaan muotoon. Teksti, joka on tarkoitettu myös tilaajakohtaisiin asiakirjoihin. Sivu 5(12)

8 Teksti on kirjoitettu Ms Word tekstinkäsittelyohjelmalla ja tallennettu rtf - muodossa. Fontti on Times New Roman koko 12. Teksti, joka pitää muuttaa tilaajakohtaisissa asiakirjoissa. Muutettava teksti on kirjoitettu Times New Roman kursiivilla ja koolla 12. Opastava teksti, joka tilaajan omasta urakka-asiakirjasta poistetaan tarvittaessa. Opastava teksti on kirjoitettu Times New Roman fontilla koolla 10 ja usein kursiivilla. 4. ASIAKIRJAT Tilaus ja Tilausvahvistus Tilausta ja tilausvahvistusta käytetään tapauksissa, joissa ei tehdä kirjallista urakkasopimusta. Tilaus- ja tilausvahvistusmenettelyä käytetään mm. yksikköhintaisen vuosiurakan eri verkonrakennuskohteiden tilauksiin (työkohtainen tilaus). Vaikka urakkasopimusasiakirjaa ei laadita, voidaan urakassa noudattaa Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998 ja Energiateollisuus ry:n RU -asiakirjoja. Jos näin tehdään, on asiasta mainittava jo tarjouspyynnössä tai sen liitteenä olevassa urakkaohjelmassa. Tarjouspyynnössä on myös tuotava esiin mahdolliset YSE -ehdoista poikkeamiset ja sovittava poikkeamismenettelystä. YSE:n mukaan poikkeaminen on mahdollista vain urakkasopimuksessa. YSE ehtojen käytöstä on malliteksti tarjouspyynnössä (viittaus RU A1aP-08 ja RU A1bP:08). 5. KÄSITTEISTÖÄ Verkostosuosituksissa on käytetty pääosin YSE 1998 käsitteitä. Ne on mainittu RT kortin (YSE 1998) sivulla 3. Verkostourakointiin osallistujan on tarpeen tutustua käsitteistöön. Seuraavassa on mainittu muutamia käsitteitä asioiden oikean hahmottamisen takia. Urakka tai KVR-urakka Urakoitsijan toimenpiteet urakkasopimuksen mukaisten velvollisuuksien täyttämiseksi. Siis urakoitsijan sopimuksen mukainen suoritus, joka sisältää rakennustyön ja sovitussa laajuudessa myös suunnittelun. Urakka-aika Urakkasopimuksessa määritelty aika urakan suoritusta varten. Kokonaisurakka Urakkamuoto, jossa tilaajalla on sopimus koko urakasta yhden urakoitsijan (pääurakoitsijan) kanssa. Pääurakoitsija voi tarvittaessa teettää (ellei sopimusasiakirjoissa ole kielletty) osan urakkasuosituksesta aliurakoitsijalla. Pääurakoitsija vastaa tilaajalle aliurakoitsijan toimenpiteistä kuten omistaan. Sivu 6(12)

9 Kokonaisvastuu-urakka, KVR KVR on urakkamuoto, jossa tilaajalla on sopimus koko urakasta, suunnitteluineen yhden urakoitsijan (pääurakoitsijan) kanssa. Pääurakoitsija voi tarvittaessa teettää (ellei sopimusasiakirjoissa ole kielletty) osan urakkasuosituksesta aliurakoitsijalla. Pääurakoitsija vastaa tilaajalle aliurakoitsijan toimenpiteistä kuten omistaan. KVRurakka voidaan toteuttaa myös alistetuin sivu-urakoin RT mukaan. Vuosiurakka Kokonaisurakka, joka sisältää yhden vuoden aikana rakennettavat verkostourakat. Vuosiurakkaan sisältyy useita eri työkohteita, jotka tilataan työkohtaisesti. Hanke Suurehkosta verkonrakennustoimenpiteestä käytetään nimitystä hanke, jolle laaditaan urakkaohjelma ja tarvittaessa myös hankekohtainen turvallisuusasiakirja. Yksikköhintaurakka Urakkamuoto, jossa rakennuttajan suorittama korvaus määräytyy töiden etukäteen sovittujen yksikköhintojen ja tehtyjen suoriteyksiköiden määrän perusteella. Muutostyö Sopimuksen mukaisten suunnitelmien muuttamisesta aiheutuva urakoitsijan suorituksen muutos, jonka urakoitsija suorittaa tilaajan toimeksiannosta eri korvausta tai hyvitystä vastaan. Lisätyö Alkuperäiseen urakkasopimukseen sisältymätön työ, jonka urakoitsija suorittaa tilaajan toimeksiannosta eri korvausta vastaan. Työkohtainen Pienehköstä verkonrakennuskohteesta käytetään nimitystä työ. Käsite rajataan työkohtaisissa suunnitelma-asiakirjoissa. Työkohtaisesti tilataan esimerkiksi vuosiurakan eri verkonrakennustyöt. Rakennuttaja Luonnollinen tai juridinen henkilö, jonka lukuun rakennustyö tehdään ja joka viimekädessä vastaanottaa työntuloksen. Tilaaja Urakoitsijan sopimuskumppani, joka on tilannut urakkasuorituksen. Tilaajana voi toimia rakennuttaja tai urakoitsija. Turvallisuuskoordinaattori Rakennuttajan rakennushankkeeseen nimeämä tehtävistään vastuullinen luonnollinen henkilö, joka huolehtii rakennuttajalle säädetyistä velvoitteista. Mikäli yhtei- Sivu 7(12)

10 sellä rakennustyömaalla toimii useita rakennuttajia, tulee rakennuttajien nimetä yksi yhteinen työturvallisuuskoordinaattori. Työmaakokous Säännöllisesti pidettävä kokous, jonka puheenjohtajana toimii rakennuttaja tai rakennuttajan edustaja ja muina osallistujina urakoitsijat ja suunnittelijat tai heidän edustajansa. Lisäksi läsnä voivat olla tarpeen mukaan tärkeimmät alihankkijat ja muut asiantuntijat. Kokouksessa käsitellään aikataulukysymyksiä ja urakoiden yhteensovittamista sekä muita eri osapuolten kokoukselle ilmoittamia asioita. Työmaapäiväkirja Pakollinen YSE:n mukaan (työmaan johtovelvollisen urakoitsijan tehtävä) ellei toisin sovita urakkasopimuksessa. Päiväkirja, johon merkitään päivittäin urakkasuorituksen edistymiseen oleellisesti vaikuttavat asiat, kuten säätiedot, pidetyt katselmukset, kokoukset, tuotannon häiriöt ja niiden syyt sekä tärkeimmät aloitetut, keskeneräiset ja valmistuneet työt. Päiväkirjaa pitää käytännössä yleensä vastaavan työnjohtaja tai hänen nimeämänsä henkilö. Urakoitsija Tilaajan sopimuskumppani, joka on sitoutunut aikaansaamaan sopimusasiakirjoissa määritellyn työn tuloksen. Urakoitsija on kohteen pääurakoitsija, jos hänet on sopimusasiakirjoissa nimetty pääurakoitsijaksi. Päätoteuttaja Tilaaja nimeää päätoteuttajan (yleensä pääurakoitsija) kaupallisissa asiakirjoissa (yleensä urakkaohjelmassa) ja verkostourakan urakkasopimuksessa. Päätoteuttajan tehtävät ja vastuu on määritelty mm. rakennustyön turvallisuudesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa 205/2009. Jollei päätoteuttajaa ole nimetty, jäävät päätoteuttajan velvollisuudet tilaajalle (rakennuttajalle). Yhteinen rakennustyömaa Yhteisellä rakennustyömaalla tarkoitetaan työpaikkaa, jolla tehdään rakennuskunnossapito- tai niihin liittyviä valmistelu- ja suunnittelutöitä ja joilla samanaikaisesti tai peräkkäin toimii useampi kuin yksi työnantaja tai korvausta vastaan työskentelevä itsenäinen työnsuorittaja. 6. LISÄTIETOJEN HAKU Jos yhteisellä rakennustyömaalla on myös useampia rakennuttajia, on erityisen tärkeää, että he sopivat keskenään siitä, kuka toimii päätoteuttajana ja kuka toimii rakennuttajien edustajana päätoteuttajaan päin. Sivu 8(12)

11 Kun suosituksissa on varsin paljon viittauksia lainsäädäntöön, on tarpeen tarkastella hakumahdollisuuksia: - tekstien yhteydessä on varsin runsaasti www-sivujen osoitteita, joita klikkaamalla pääsee suoraan ao. lain tekstiin. - = Valtion säädöstietopankki ja sieltä sivun ajantasainen lainsäädäntö, josta pääsee lakitekstiin suosituksen tekstissä mainitulla numerolla ja vuosiluvulla oikeaan lakiin ja kaikkiin sen muutoksiin. - myös hakukoneet (esim. google) hakee suoraan ja nopeasti lain, kun kirjoittaa esim. Tilaajavastuulaki, niin pääsee suoraan Finlex sivuille ao. kohtaan. Siellä on syytä valita ajankohtainen lainsäädäntö niin saa heti kaikki muutokset mukaan. Usein hakukone on suorin ja nopein tapa löytää oikea laki ja sen mahdolliset muutokset. 7. KVR-URAKKA-ASIAKIRJOISSA HUOMIOITAVAA 7.1 URAKKASOPIMUS Seuraavassa kommentoidaan eräitä KVR-urakkasopimuksen asioita ja numeroviittaukset ovat kyseisen urakkasopimuksen kohtia 2. KVR-URAKAN MUUT OSAPUOLET Pääurakkaan alistetut sivu-urakoitsijat - Sivu-urakan alistamissopimus laaditaan RT-kortille RT On erittäin tärkeää huolehtia sopimuksen allekirjoittamisesta ja päiväyksistä. Sopimus astuu voimaan sen allekirjoittamisella. Alistamisen keskeisin sisältö on siinä, että rakennuttajalta pääurakoitsijalle siirtyy eri urakoiden yhteensovittamiseen ja aikataulun laadintaan liittyviä velvollisuuksia. Lisäksi kaikki alistamissopimuksessa mukana olevat urakoitsijat ovat suoraan toinen toisilleen korvausvastuussa tuottamuksellisesti tai tahallisesti aiheuttamastaan vahingosta, myös viivästysvahingoista. 4. URAKOITSIJAN SUORITUSVELVOLLISUUS Työmaapalvelut Pääurakoitsija vastaa kaikista YSE 3 :ssä mainituista työmaapalveluista urakkaohjelman kohdan 3.3 mukaisesti. - Tähän kohtaan täsmennetään sitä tilannetta, jossa urakoitsijalta ei edellytetä kaikkia YSE 3 :n mukaisia palveluita. Työmaan johtovelvollisuudet Urakoitsija toimii tässä urakassa pääurakoitsijana ja lainsäädännön tarkoittamana päätoteuttajana. Sivu 9(12)

12 - Tässä kohdassa on muistettava mainita kaikki päätoteuttajan vastuulle kuuluvat toimijat. Kuten se, että urakoitsija nimetään toimimaan myös alistettujen sivu-urakoitsijoiden ja tilaajan hankintaan kuuluvien asennustöiden osalta päätoteuttajana. 8. URAKKA-AIKA Välitavoitteet - Sakolliset välitavoitteet on määriteltävä aina jo tarjouspyyntöasiakirjoissa (yleensä urakkaohjelmassa) 10. SOPIJAPUOLTEN VASTUU - Mikäli YSE:n vastuusäännöksiä muutetaan, on muutokset kirjattava aina sopimukseen. Sen voi tehdä myös viittaamalla sopimuksessa urakkaohjelman ao. kohtaan, jos asia on siellä yksilöity. 11. TAKUUAIKA - YSE 29 :n 1.mom. mukaan takuuaika on 2 vuotta, ellei urakkasopimuksessa ole muuta määrätty. Tästä johtuen YSE:stä poikkeavat takuuehdot täytyy kirjata urakkasopimukseen. Sen voi tehdä myös viittaamalla sopimuksessa urakkaohjelman ao. kohtaan, jos asia on siellä yksilöity. - Valmistajalta tulee mm. pyytää takuusitoumus, määriteltävä mitä takuu koskee (aika, sisältö jne.) 7.2 URAKKAOHJELMA Seuraavassa kommentoidaan eräitä asioita, joita KVR-urakkaohjelmaa laatiessa on hyvä huomioida. Numerot viittaavat urakkaohjelman kyseiseen kohtaan ja sitaateissa oleva teksti on suora lainaus urakkaohjelmapohjasta. 4. TILAAJAN MYÖTÄVAIKUTUS- JA SUORITUSVELVOLLISUUS Tilaaja vastaa kuitenkin omiin hankintoihinsa liittyvästä suunnittelusta. Urakoitsija vastaa tilaajan teettämien suunnitelmien ja muiden suunnitelmien yhteensovittamisesta kaikilta osin. - KVR-hankkeessa urakoitsija tekee pääosin hankkeeseen liittyvän suunnittelun. Tilaajan omiin hankintoihin saattaa myös liittyä suunnittelua, ja tällä lauseella urakoitsija nimetään vastuuseen tilaajan hankintoihin liittyvän suunnittelun ja varsinaiseen rakennushankkeeseen liittyvän suunnittelun yhteensovittamisesta. 5. URAKASSA NOUDATETTAVAT ASIAKIRJAT - Tässä kohdassa kirjataan kaikki urakassa noudatettavat asiakirjat. Jos kaupallisiin asiakirjoihin kuuluvan hankekuvauksen liitteenä on esim. urakkarajaliite, tyyppikuvia tms., on myös ne syytä erikseen mainita tässä sopimuskohdassa. Sivu 10(12)

13 7.2. Tilaajan vastuu Vastuu siitä, että kyseessä olevat ratkaisut täyttävät niille sopimusasiakirjoissa määritellyt turvallisuus-, toiminnallisuus- ja laatuvaatimukset, on kuitenkin urakoitsijalla. - Lähtökohtaisesti urakoitsija on vastuussa urakassa käytettävistä ratkaisuista. Jos tilaaja kuitenkin ehdottomasti vaatii käytettäväksi jotakin haluamaansa tuotetta tai menetelmää, ja urakoitsija on eri mieltä sen soveltuvuudesta, on urakoitsijan syytä kirjauttaa eriävä mielipiteensä esim. työmaakokouksessa seuraavasti: tältä osin vastuu siirtyy tilaajalle Takuu - Kun tilaaja haluaa urakkasuoritukselle tai osalle siitä (esimerkiksi katot, tietyt laitteet) YSE 29 :stä poikkeavan takuun, on vaadittava takuu selkeästi yksilöitävä urakkaohjelmassa niin takuun pituuden kuin takuun sisällönkin suhteen. Mikäli tilaaja vaatii joiltain osin erillistä takuusitoumusta (esimerkiksi urakoitsijan alihankkijana käyttämältä laitevalmistajalta), on tämäkin vaatimus selkeästi yksilöitävä ja ilmoitettava urakkaohjelmassa Vastaanotto Urakka katsotaan kokonaisuudessaan vastaanotetuksi vasta, kun työn loppudokumentit on hyväksytty tilaajan toimesta oikeellisiksi ja kaikki KVR-urakkaan liittyvät työt on YSE 71 :n mukaisessa tarkastuksessa todettu valmiiksi tehdyksi - Koska urakka valmistuu lopullisesti vasta, kun työn loppudokumentit on hyväksytysti toimitettu, on jollakin tavalla varmistettava / kuitattava, että loppudokumentit on saatu. Toimintatapa on sovittava etukäteen. Lopullinen YSE:n mukainen vastaanotto on pidettävä ja/tai vastaanotto kuitattava pidetyksi, esim. ilmoittamalla siitä sähköpostilla tms Sopimuksen purkaminen Mikäli sopijapuoli purkaa tämän sopimuksen sopijapuolen on ilmoitettava purkamisesta kirjallisesti. Tilaajan maksettua edellä sovitun korvauksen, käyttö- ja omistusoikeus purkuhetkeen mennessä tuotettuihin suunnitelmiin sekä urakkaa varten hankittuihin ja Urakoitsijan omaisuudeksi siirtyneisiin materiaaleihin siirtyy Tilaajalle. Mikäli sopimus purkautuu, tekijänoikeuksien suhteen toimitaan seuraavasti: - Sopijapuolten on huomattava, että tekijänoikeuksia koskee urakkaohjelman kohta 14.1 ja YSE 54, joka rajaa suunnitelmien käyttöoikeuden vain ko. työkohteeseen. Jos käyttöoikeutta halutaan laajentaa, on siitä ja sen mahdollisista korvauksista muistettava sopia erikseen. Sivu 11(12)

14 14.9. Ilmoittautumisvelvollisuus tilaajalle - Työmaan aloituskokouksessa sovitaan, miten urakoitsija ilmoittautuu työskennellessään työkohteella ja kenelle ilmoitus tehdään. 7.3 TARJOUSPYYNTÖ Tarjouspyynnön kohde KVR-urakasta kokonaishinnalla ja osittain yksikköhinnoilla tarjouspyyntöasiakirjojen mukaisesti 7.4 MUUTA - KVR-urakka voi sisältää suoritteita, joiden määrää on vaikea arvioida etukäteen. Nämä suoritteet (esim. paalutus) voidaan haluttaessa sopia toteutettavaksi yksikköhinnoilla. Tällöin KVR-urakassa on mukana yksikköhintainen osuus. - KVR-urakassa tehdään usein ensin esisopimus ja vasta sen jälkeen lopullinen KVR-urakkasopimus. Esisopimuksen mallina voi käyttää talonrakennuspuolen RT , KVR-Esisopimuksen laatiminen korttia, josta saa apua sopimustekstin muotoiluun. Sivu 12(12)

Adato Energia Oy:n ja Verkon rakennuttamistyöryhmän yhteistyönä on laadittu verkostourakan RU-asiakirjojen käyttöohje:12.

Adato Energia Oy:n ja Verkon rakennuttamistyöryhmän yhteistyönä on laadittu verkostourakan RU-asiakirjojen käyttöohje:12. Adato Energia Oy:n ja Verkon rakennuttamistyöryhmän yhteistyönä on laadittu verkostourakan RU-asiakirjojen käyttöohje:12. Kokonaisvastuurakentamisen (KVR) urakka-asiakirjat julkaistiin Energiateollisuus

Lisätiedot

Adato Energia Oy:n ja Verkon rakennuttamistyöryhmän yhteistyönä on laadittu verkostourakan RU-asiakirjojen käyttöohje:15.

Adato Energia Oy:n ja Verkon rakennuttamistyöryhmän yhteistyönä on laadittu verkostourakan RU-asiakirjojen käyttöohje:15. Adato Energia Oy:n ja Verkon rakennuttamistyöryhmän yhteistyönä on laadittu verkostourakan RU-asiakirjojen käyttöohje:15. RU-asiakirjat on tässä käyttöohjeessa kohdassa 1 olevan yhteenvetoluettelon jälkeen

Lisätiedot

SOPIMUS(luonnos) KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET.

SOPIMUS(luonnos) KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET. SOPIMUS(luonnos) KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET Hanke Nurmijärven kunnan Klaukkalan ja Lepsämän alueurakka 1.10.2017-30.9.2020. Urakkakohde Urakkakohteina Nurmijärven

Lisätiedot

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998 toukokuu 1998 1 (10) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

SOPIMUS(luonnos) KLAUKKALAN JA LEPSÄMÄN ALUEURAKKA.

SOPIMUS(luonnos) KLAUKKALAN JA LEPSÄMÄN ALUEURAKKA. SOPIMUS(luonnos) KLAUKKALAN JA LEPSÄMÄN ALUEURAKKA KLAUKKALAN JA LEPSÄMÄN ALUEURAKAN SOPIMUS 1.10.2017 1.10.2020 Hanke Nurmijärven kunnan Klaukkalan ja Lepsämän alueurakka 1.10.2017-1.10.2020. Kunnossapitokohde

Lisätiedot

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS VESIHUOLTO 2016 8.6.2016 HÄMEENLINNA 1 YHTEINEN TYÖMAA > Yhteisellä rakennustyömaalla tarkoitetaan työpaikkaa, jolla samanaikaisesti tai peräkkäin

Lisätiedot

Sähköverkkosuositukset Käännä energiasta

Sähköverkkosuositukset Käännä energiasta Verkostosuositukset ja verkostourakointiasiakirjat Y Y L E I S O H J E E T (Kansio 1) Hinta euroa muut / jäsen YA1 3100 Verkostosuositusten luettelo ja tilaaminen ilmainen YA3:93 3101 Verkkokarttojen laatimisohjeita

Lisätiedot

8 MATTILA-MAHLAMÄKI AURAUS- JA HIEKOITUSURAKKA 2013 2017

8 MATTILA-MAHLAMÄKI AURAUS- JA HIEKOITUSURAKKA 2013 2017 Sivu 1 Tuusulan kunta 8 MATTILA-MAHLAMÄKI AURAUS- JA HIEKOITUSURAKKA 2013 2017 URAKKASOPIMUS LUONNOS Sivu 2 Rakennuttaja Tilaaja Tuusulan kunta Tekninen toimi Urakoitsija Kohde 8 MATTILA-MAHLAMÄKI AURAUS-

Lisätiedot

LUONNOS. Pyhäjoen kunta,aatosvainion alueen kunnallistekniikan maanrakennusurakka

LUONNOS. Pyhäjoen kunta,aatosvainion alueen kunnallistekniikan maanrakennusurakka toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998 1 (11)

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998 1 (11) RT 80260 toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde Urakkasopimus

Lisätiedot

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA SOPIMUSMALLIN PÄIVITYS

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA SOPIMUSMALLIN PÄIVITYS YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA SOPIMUSMALLIN PÄIVITYS KUNTIEN TEKNISEN JOHDON PÄIVÄT 20.11.2015 TAMPERE 1 YHTEINEN TYÖMAA > Yhteisellä rakennustyömaalla tarkoitetaan työpaikkaa, jolla samanaikaisesti

Lisätiedot

URAKKASOPIMUKSET Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998

URAKKASOPIMUKSET Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998 URAKKASOPIMUKSET Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998 Antero Oksanen Ville Laine Kim Kaskiaro CC LAKIMIESLIITON KUSTANNUS 2010 Helsingin Kamari Oy ja tekijät ISBN 978-952-246-015-8 Kannen suunnittelu:

Lisätiedot

Hanke Katuylläpidon kunnostustyöurakka

Hanke Katuylläpidon kunnostustyöurakka PUITESOPIMUS, LUONNOS 1(9) PUITESOPIMUS - puitejärjestely Hanke Katuylläpidon kunnostustyöurakka 2013-2015 Viite Asianumero Puitesopimus Työkohdekohtainen tilaus Urakkakohde Tähän puitesopimukseen sopijaosapuolet

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNINEN TOIMI VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS

PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNINEN TOIMI VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS 12.9.2017 Sisällys 2(5) RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 SUUNNITTELIJAT... 3 KATSELMUKSET... 3 URAKKAMUOTO JA URAKOITSIJAN VELVOLLISUUDET... 3 TILAAJAN VELVOLLISUUDET... 3 SOPIMUSASIAKIRJAT...

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA LEPPÄVEDEN PÄIVÄKOTI 1(7)

LAUKAAN KUNTA LEPPÄVEDEN PÄIVÄKOTI 1(7) LAUKAAN KUNTA LEPPÄVEDEN PÄIVÄKOTI 1(7) Tekninen osasto RAKENNUSAUTOMAATIOURAKKA Tilapalvelu 30.1.2015 TARJOUSPYYNTÖ Laukaan kunnan teknisen osaston tilapalvelu pyytää tarjoustanne Tiituspohjan koulun

Lisätiedot

Rakennuttajan edustajana ja tilaajana toimii Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus/rakentamispalvelut

Rakennuttajan edustajana ja tilaajana toimii Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus/rakentamispalvelut KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 2015 1. SOPIMUKSEN OSAPUOLET JA SOPIMUKSEN KOHDE 1.1 Rakennuttaja 1.2 Tilaaja 1.3 Toimittaja Rakennuttaja on Järvenpään kaupunki Rakennuttajan edustajana ja tilaajana

Lisätiedot

Keskustien perusparannus. Puumala, Kirkonkylä PUUMALA. Tilaajan edustajat Sopimusasioissa Työsuoritukseen liittyvissä asioissa

Keskustien perusparannus. Puumala, Kirkonkylä PUUMALA. Tilaajan edustajat Sopimusasioissa Työsuoritukseen liittyvissä asioissa Kunnanhallitus 14.8.2017 142 liite nro 1 URAKKASOPIMUS 8.8.2017 1(6) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH

Lisätiedot

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA ENVIRONMENT PETRA PIHLAINEN RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA Sisältö Yleistä rakennuttamisesta Suunnittelu Urakan kilpailutus Eri osapuolien vastuista ja velvoitteista Vastaanotto Viestintä Yleistä rakennuttamisesta

Lisätiedot

SIVU-URAKAN ALISTAMINEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy

SIVU-URAKAN ALISTAMINEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy SIVU-URAKAN ALISTAMINEN Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy RAKENNUSURAKAN OSAURAKKASOPIMUKSET vakiosopimukset Urakkasopimus, jossa YSE 98 sopimusehtoina Alistettuna Alistamattomana Pienurakkasopimus

Lisätiedot

2. Hankinnan kohde Hanke käsittää Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän Kiuruveden Hingunniemen keittiöremontin.

2. Hankinnan kohde Hanke käsittää Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän Kiuruveden Hingunniemen keittiöremontin. TARJOUSPYYNTÖ 1 (6) SISÄLLYS 1. Yleistä 1 2. Hankinnan kohde 1 3. Hankintamenettely 2 4. Tehtävät 2 5. Aikataulu 2 6. Osatarjous 2 7. Vaihtoehtoiset tarjoukset 2 9. Tarjouspyyntöasiakirjat 2 10. Rakennusaikaiset

Lisätiedot

PUITESOPIMUS - puitejärjestely

PUITESOPIMUS - puitejärjestely PUITESOPIMUS, LUONNOS 1(9) PUITESOPIMUS - puitejärjestely Hanke Viite Asianumero 1756/02.08.00/2012 Puitesopimus Työkohdekohtainen tilaus Urakkakohde Tähän puitesopimukseen sopijaosapuolet ovat kirjanneet

Lisätiedot

Tarjoushinta annetaan kokonaishintana arvonlisävero eriteltynä.

Tarjoushinta annetaan kokonaishintana arvonlisävero eriteltynä. URAKKATARJOUSPYYNTÖ Sähköurakka Tarjouspyyntö Pyydämme urakkatarjoustanne tässä tarjouspyynnössä esitetystä hankkeesta. Tarjous pyydetään erittelemään alla mainitulla tavalla. Tarjoukseen on liitettävä

Lisätiedot

Sivu-urakan alistaminen

Sivu-urakan alistaminen Sivu-urakan alistaminen Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Yhteisen työmaan sopimussuhteet KÄYTTÄJÄ RAKENNUTTAJA SUUNNITTELIJAT PÄÄURAKOITSIJA URAKKASOPIMUS ALISTUSSOPIMUS ILMANV. SÄHKÖ PUTKI MUUT Talonrakennusteollisuus

Lisätiedot

YSE:n käyttö PKSSK:ssa

YSE:n käyttö PKSSK:ssa INVESTOINNIT PKSSK:SSA G2, Päiki, apteekki ja silmäyksikkö 12/2011 (12,8 milj. ) L1, psykiatriatalon 1. vaihe10/2013 (12,2 milj. ) P2, pysäköintitalo 2. 12/2013 (9,0 milj. ) K-talo tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

RIVITALON VESIKATON JA PIHA-ALUEIDEN PERUSKORJAUKSEN URAKKATARJOUSPYYNTÖ. Kiinteistö Oy Suonenjoen Vuokratalot. Riikka Oinonen, toimitusjohtaja

RIVITALON VESIKATON JA PIHA-ALUEIDEN PERUSKORJAUKSEN URAKKATARJOUSPYYNTÖ. Kiinteistö Oy Suonenjoen Vuokratalot. Riikka Oinonen, toimitusjohtaja Sivu 1 / 3 RIVITALON VESIKATON JA PIHA-ALUEIDEN PERUSKORJAUKSEN Tilaaja Tilaajan edustaja Rakennuttaja Rakennuttajan edustaja ja valvoja Pääurakan sisältö Kiinteistö Oy PL 13, Keskuskatu 3 77601 Suonenjoki

Lisätiedot

Paranvahe 1 ja 3 26100 Rauma c/o Rauman kaupungin isännöintitoimisto Valtakatu 2 26100 Rauma

Paranvahe 1 ja 3 26100 Rauma c/o Rauman kaupungin isännöintitoimisto Valtakatu 2 26100 Rauma URAKKATARJOUSPYYNTÖ Sähköurakka Tarjouspyyntö Pyydämme urakkatarjoustanne tässä tarjouspyynnössä esitetystä hankkeesta. Tarjous pyydetään erittelemään alla mainitulla tavalla. Tarjoukseen on liitettävä

Lisätiedot

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen Nimitys 1 (5) Eteläisen hankinta-alueen kunnossapidon laadunvalvontaurakka 2017-2020 Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen ELY-keskus on rakennuttajan ominaisuudessa nimennyt

Lisätiedot

Isokuusi 1. alueen rakennusurakka 2014-2015, Vuores Tampere

Isokuusi 1. alueen rakennusurakka 2014-2015, Vuores Tampere 1.9.2014 1 (5) Isokuusi 1. alueen rakennusurakka 2014-2015, Vuores Tampere 1. Tarjouspyynnön kohde Tampereen kaupunki / yhteistyössä Tampereen Vesi liikelaitoksen, Tampereen Sähköverkko Oy:n ja Pirkan

Lisätiedot

Turun Kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Infrapalvelut

Turun Kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Infrapalvelut SOPIMUSLUONNOS 1 (9) Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 Ylläpidon alueurakka Itä-Turku, 1.6.2016 alkaen Urakkasopimus X pääurakka sivu-urakka aliurakka muu urakka

Lisätiedot

RT 80278 KVR-URAKKASOPIMUS. Tilaaja Mäntsälän kunta / Tekniset palvelut. Urakoitsija. maaliskuu 2001 korvaa RT 80220 1 (13)

RT 80278 KVR-URAKKASOPIMUS. Tilaaja Mäntsälän kunta / Tekniset palvelut. Urakoitsija. maaliskuu 2001 korvaa RT 80220 1 (13) RT 80278 KVR-URAKKASOPIMUS maaliskuu 2001 korvaa RT 80220 1 (13) Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusalan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 (RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241) Hanke Mäntsälän

Lisätiedot

KOY Raumanmerenkatu 11 osoitteessa Raumanmerenkatu 11 sijaitsevan kerrostalon

KOY Raumanmerenkatu 11 osoitteessa Raumanmerenkatu 11 sijaitsevan kerrostalon URAKKATARJOUSPYYNTÖ Rakennusurakka Tarjouspyyntö Pyydämme urakkatarjoustanne tässä tarjouspyynnössä esitetystä hankkeesta. Tarjous pyydetään erittelemään alla mainitulla tavalla. Tarjoukseen on liitettävä

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) Liikennevirasto Turvallisuusasiakirja, tie-, rata- ja vesiväylähankkeet, versio 20.8.2014 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: Yleinen

Lisätiedot

Rakennusalan tiedonantovelvollisuus

Rakennusalan tiedonantovelvollisuus Rakennusalan tiedonantovelvollisuus Päätoteuttajan nimeäminen Työntekijätietojen kuukausittaista tiedonantovelvollisuutta ei ole yksityishenkilön omaan käyttöön rakennuttamassa kohteessa, mikäli työmaalle

Lisätiedot

RIL Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. Urakkaohjelman asema ja laadinta

RIL Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. Urakkaohjelman asema ja laadinta RIL 226-2014 Urakkaohjelman asema ja laadinta 2 RIL 226-2014 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi/kirjakauppa ko. kirjan kohdalta. Sinne on koottu tiedot julkaisun painoksista

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Ylläpidon alueurakka Länsi-Turku, alkaen

Ylläpidon alueurakka Länsi-Turku, alkaen SOPIMUSLUONNOS 1 (1) Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 Ylläpidon alueurakka Länsi-Turku, 1.6.2017 alkaen Urakkasopimus pääurakka sivu-urakka aliurakka muu urakka

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNTA TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS URAKKAOHJELMA

MYRSKYLÄN KUNTA TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS URAKKAOHJELMA MYRSKYLÄN KUNTA TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS URAKKAOHJELMA 1 Sisältö MYRSKYLÄN KUNTA... 0 TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS... 0 URAKKAOHJELMA... 0 SISÄLTÖ... 1 0 RAKENNUSHANKKEEN YHTEYSTIEDOT... 3 0.1 RAKENNUTTAJA,

Lisätiedot

Verkostosuositukset ja verkostourakointiasiakirjat

Verkostosuositukset ja verkostourakointiasiakirjat Verkostosuositukset ja verkostourakointiasiakirjat Y Y L E I S O H J E E T (Kansio 1) Hinta euroa muut / jäsen YA1 3100 Verkostosuositusten luettelo ja tilaaminen ilmainen YA3:93 3101 Verkkokarttojen laatimisohjeita

Lisätiedot

Urakoitsijan YSE-opas

Urakoitsijan YSE-opas Urakoitsijan YSE-opas Tuotenumero: 411407 75,00 (+ alv 10%) normaalihinta 56,25 (+ alv 10%) jäsenhinta Urakoitsijan YSE-opas kirjan neljäs, täysin uusittu painos sisältää muun muassa seuraavat uudet aihealueet:

Lisätiedot

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta Korjausrakentamispalveluiden ostaminen taloyhtiössä TkT Jari Virta Korjausrakentamisen osapuolia Valtuudet palveluiden hankintaan Kuntotutkijat tms. Valvojat Materiaalin toimittajat Urakoitsijat Tilaaja

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Osatarjoukset eivät ole sallittuja.

Osatarjoukset eivät ole sallittuja. Tarjouspyyntö 1 (5) 1 Tervanokan ruoppaus, Järvenpään kaupunki 2 Hankinnan yksilöinti 3 Hankintamenettely Järvenpään kaupungin Kaupunkitekniikka pyytää kokonaishintatarjoustanne, Tervanokan ruoppaukseen

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

LVIA-URAKKA URAKKASOPIMUSLUONNOS. (Jakeluosoite) OULUN KAUPUNKI. XX.X.2015 Sivu 1/8 Projektinumero: ja

LVIA-URAKKA URAKKASOPIMUSLUONNOS. (Jakeluosoite) OULUN KAUPUNKI. XX.X.2015 Sivu 1/8 Projektinumero: ja XX.X.2015 Sivu 1/8 Projektinumero: 601252 ja 601253 Tilaaja: Liikelaitos Oulun Tilakeskus PL 30 90015 OULUN KAUPUNKI Urakoitsija: (Urakoitsijayritys) (Jakeluosoite) Hanke: Monitilatoimistomuutokset 2015-16

Lisätiedot

URAKKASOPIMUSLUONNOS. Kiilakiventie 1, 6. krs Urakoitsijakatu 1 90015 OULUN KAUPUNKI 33333 Urakoitsijan paikkakunta

URAKKASOPIMUSLUONNOS. Kiilakiventie 1, 6. krs Urakoitsijakatu 1 90015 OULUN KAUPUNKI 33333 Urakoitsijan paikkakunta LUONNOS 31.3.2011 Sivu 1/9 Tilaaja Urakoitsija Liikelaitos Oulun Tilakeskus Urakoitsija A Kiilakiventie 1, 6. krs Urakoitsijakatu 1 90015 OULUN KAUPUNKI 33333 Urakoitsijan paikkakunta Rakennuskohde Neitsytkorventie

Lisätiedot

Koneellisen puunkorjuun vastuut ja työturvallisuus

Koneellisen puunkorjuun vastuut ja työturvallisuus Koneellisen puunkorjuun vastuut ja työturvallisuus 1. Johdanto 2 Metsäkoneyrittäjän vastuu puunkorjuussa on jatkuvasti kasvanut. Koneellisen hakkuun osuus pystykorjuusta on noussut noin 95 prosenttiin.

Lisätiedot

Kalaasin alueen kunnallistekniikka

Kalaasin alueen kunnallistekniikka Mäntsälän Kunta Mäntsälän Vesi Kalaasin alueen kunnallistekniikka Urakkaohjelma 2.7.2010 Tarkistanut Kirjoittanut Pekka Savolainen Asko Määttänen Mäntsälän kunta Heikinkuja 4 FI-04600 MÄNTSÄLÄ Finland

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOS HELSINGIN KAUPUNGIN LIIKUNTAVIRASTO VIRANOMAISLAITURIEN RAKENNUSTYÖ

HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOS HELSINGIN KAUPUNGIN LIIKUNTAVIRASTO VIRANOMAISLAITURIEN RAKENNUSTYÖ HELSINGIN KAUPUNKI URAKKAOHJELMA HEL 2015-010163 Tekninen yksikkö VHA 18.9.2015 HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOS HELSINGIN KAUPUNGIN VIRANOMAISLAITURIEN RAKENNUSTYÖ URAKKAOHJELMA 18.9.2015 HELSINGIN

Lisätiedot

Rakennushankkeen oikeudelliset roolit

Rakennushankkeen oikeudelliset roolit Rakennushankkeen oikeudelliset roolit Pohjois- Suomen Kiinteistöyhdistys 15.10.2014 AA, VT, KTL Juha Ryynänen Asianajotoimisto Juha Ryynänen Oy 2 Mitkä ovat rakennushankkeen keskeiset osapuolet? Mitkä

Lisätiedot

Harjavallan kaupunki, Tekninen lautakunta Keskustie 5b,29200 Harjavalta. Urakkamuotona on kokonaishintaurakka.

Harjavallan kaupunki, Tekninen lautakunta Keskustie 5b,29200 Harjavalta. Urakkamuotona on kokonaishintaurakka. HARJAVALLAN KAUPUNKI Tekniset palvelut Keskustie 5b Päiväys Dnro 29200 HARJAVALTA 8.7.2013 URAKKAOHJELMA MULLINMÄENTIE,POROLANOJAN SILLAN RAKENTAMINEN 1 TILAAJA JA RAKENNUTTAJA Nimi: Osoite: Harjavallan

Lisätiedot

Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmä Liite 1 Urakkaohjelma Sivu 1/8

Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmä Liite 1 Urakkaohjelma Sivu 1/8 Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmä Liite 1 Urakkaohjelma Sivu 1/8 KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ URAKKAOHJELMA 1. TIETOJA RAKENNUSHANKKEESTA 1.1 Tilaaja: Jalasjärven kunta Tekniset palvelut Kirkkotie

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN LIUKUVALUTEKNIIKALLA TEHTÄVÄT BETONIREUNATUET 2010, RAKENNUSURAKKA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN LIUKUVALUTEKNIIKALLA TEHTÄVÄT BETONIREUNATUET 2010, RAKENNUSURAKKA JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN LIUKUVALUTEKNIIKALLA TEHTÄVÄT BETONIREUNATUET 2010, RAKENNUSURAKKA Pyydämme yksikköhintaista urakkatarjoustanne liukuvalettavien reunatukien rakentamisesta Jyväskylän kaupungin kadunrakennuskohteissa

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ Dno: TRE: 2668/2016 Keskustahanke 20.6.2016 1 (5)

TAMPEREEN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ Dno: TRE: 2668/2016 Keskustahanke 20.6.2016 1 (5) 20.6.2016 1 (5) TAMPELLAN ESPLANADIN, HELMISENRAITIN JA VERSTAANKADUN RAKENNUSURAKKA, Ranta-Tampella / Tampere 1. Tarjouspyynnön kohde Tampereen kaupungin yhteistyössä Tampereen Kaukolämpö Oy:n, Tampereen

Lisätiedot

Tarjouspyyntö Sivu 1/1 VIITE: KANSALLINEN HANKINTAILMOITUS JULKISTEN HANKINTOJEN ILMOITUSKANA- VALLA 31.3.2010

Tarjouspyyntö Sivu 1/1 VIITE: KANSALLINEN HANKINTAILMOITUS JULKISTEN HANKINTOJEN ILMOITUSKANA- VALLA 31.3.2010 Tarjouspyyntö Sivu 1/1 VIITE: KANSALLINEN HANKINTAILMOITUS JULKISTEN HANKINTOJEN ILMOITUSKANA- VALLA 31.3.2010 PYHÄN FIS-RINNE Pelkosenniemen kunta pyytää tarjoustanne Pyhän FIS-rinne -urakasta kaikkine

Lisätiedot

Tohlopinkadun katusaneerausurakka, Tampere

Tohlopinkadun katusaneerausurakka, Tampere TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) Tohlopinkadun katusaneerausurakka, Tampere 1 Tarjouspyynnön kohde Tampereen kaupunki / Kaupunkiympäristön kehittäminen pyytää tarjoustanne Tohlopinkadun saneeraamisesta tämän tarjouspyyntökirjeen

Lisätiedot

Työselostus ja laatuvaatimukset. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL

Työselostus ja laatuvaatimukset. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL Työselostus ja laatuvaatimukset Staran pienlouhintatyöt ajalla 1.1. 31.12.2017 HEL 2016-011768 TYÖSELOSTUS JA 2(5) 1. TYÖN SUORITUS Urakka käsittää kallion porauksen ja irrotuksen. Porattaessa on käytettävä

Lisätiedot

Osatarjoukset eivät ole sallittuja. Vaihtoehtoiset tarjoukset eivät ole sallittuja.

Osatarjoukset eivät ole sallittuja. Vaihtoehtoiset tarjoukset eivät ole sallittuja. Tarjouspyyntö 1 (5) 1 Poikkitien yritysalueen esirakentaminen Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus pyytää vertailuhintatarjoustanne Poikkitien yritysalueen esirakentamiseen liittyvistä töistä tämän

Lisätiedot

YSE poikkeamat ja niiden vaikutus sähköurakoitsijalle

YSE poikkeamat ja niiden vaikutus sähköurakoitsijalle YSE poikkeamat ja niiden vaikutus sähköurakoitsijalle Jussi Kuusela Amplit Oy 17.5.2016 YLEISTEN SOPIMUSEHTOJEN HISTORIA 1895 Arkkitehtiklubi hyväksyi kaavakkeen käytettäväksi yleisesti rakennusurakoissa

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ: MÄNTYHARJUN PÄIVÄKODIN UUDISRAKENNUKSEN SÄHKÖURAKKA

TARJOUSPYYNTÖ: MÄNTYHARJUN PÄIVÄKODIN UUDISRAKENNUKSEN SÄHKÖURAKKA TARJOUSPYYNTÖ: MÄNTYHARJUN PÄIVÄKODIN UUDISRAKENNUKSEN SÄHKÖURAKKA Pyydämme tarjoustanne Mäntyharjun päiväkodin uudisrakennuksen sähköurakasta tarjouspyynnön ja sen liitteenä olevien asiakirjojen mukaisesti.

Lisätiedot

URAKKATARJOUSPYYNTÖ. Tarjouksen antajan tulee tarjouksessaan ilmoittaa lähetettyjen lisäselvitysten vastaanottamisesta.

URAKKATARJOUSPYYNTÖ. Tarjouksen antajan tulee tarjouksessaan ilmoittaa lähetettyjen lisäselvitysten vastaanottamisesta. INARIN KUNTA Inarin kunta, tekninen osasto Piiskuntie 2 99800 IVALO URAKKATARJOUSPYYNTÖ Sairaalantien kevyenliikenteenväylän parantaminen. Inarin kunta pyytää Teiltä urakkatarjoustanne oheisten urakka-asiakirjojen

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

MAATILAN RAKENNUSTYÖMAAN TURVALLISUUSJOHTAMISEN TEKIJÄT. Hankkeeseen ryhtyvät

MAATILAN RAKENNUSTYÖMAAN TURVALLISUUSJOHTAMISEN TEKIJÄT. Hankkeeseen ryhtyvät MAATILAN RAKENNUSTYÖMAAN TURVALLISUUSJOHTAMISEN TEKIJÄT Hankkeeseen ryhtyvät Maatilan rakennustyömaa on yhteinen työpaikka Yksi kokonaisuutta hallitseva työnantaja Työpaikka, jossa toimii useampi kuin

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ 1 (7) SISÄLLYS

TARJOUSPYYNTÖ 1 (7) SISÄLLYS TARJOUSPYYNTÖ 1 (7) SISÄLLYS 1. Yleistä 2 2. Hankinnan kohde 2 3. Hankintamenettely 2 4. Tehtävät 2 5. Aikataulu 3 6. Osatarjous 3 7. Vaihtoehtoiset tarjoukset 3 8. Tarjouspyyntöasiakirjat 3 9. Rakennusaikaiset

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ Dno: TRE: 1829/2014 Keskustahanke 27.6.2016 1 (5)

TAMPEREEN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ Dno: TRE: 1829/2014 Keskustahanke 27.6.2016 1 (5) 27.6.2016 1 (5) VUOLTEENTORIN RAKENNUSURAKKA, Tampere 1. Tarjouspyynnön kohde Tampereen kaupungin pyytää tarjoustanne Vuolteentorin rakentamisesta tämän tarjouspyynnön ja jäljempänä mainittujen tarjouspyyntöasiakirjojen

Lisätiedot

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998 toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

Myrskylän kunta 24.01.2012 1119. Päiväkoti Helmi-Tarhan saneeraus ja lisärakennus Urakkaohjelma

Myrskylän kunta 24.01.2012 1119. Päiväkoti Helmi-Tarhan saneeraus ja lisärakennus Urakkaohjelma Päiväkoti Helmi-Tarhan saneeraus ja lisärakennus Urakkaohjelma 24.01.2012 1119 Arkkitehtitoimisto Hovi & Nikki, 48100 KOTKA tel. +358 5 210 3400 posti@edifica.fi Sisältö SISÄLTÖ... 2 0 RAKENNUSHANKKEEN

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Dnro 4248/070/2014

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Dnro 4248/070/2014 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Sisällysluettelo 1 TURVALLISUUSSÄÄNNÖT JA MENETTELYOHJEET... 3 1.1 Säädösperusta... 3 1.2 Turvallisuussääntöjen ja menettelyohjeiden laadinta sekä ylläpito... 3 1.3 Turvallisuussääntöjen

Lisätiedot

Sopimusten merkityksestä

Sopimusten merkityksestä Sopimusten merkityksestä Jouni Koskela hallintonotaari, kiinteistönpitoinsinööri Esityksen sisältö: Hankkeen luonne Sopimusten sitovuus Osapuolet Osalliset Pätevyys, toimivalta Hyvä sopimus Tulkinta ja

Lisätiedot

URAKKAOHJELMA VÄLINE SOPIMUSJOHTAMISEEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy

URAKKAOHJELMA VÄLINE SOPIMUSJOHTAMISEEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy URAKKAOHJELMA VÄLINE SOPIMUSJOHTAMISEEN Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy TAUSTA Professori 1980 2009 Tilaajan avustamista urakkasopimusten teossa Urakkamuodon valinta Konsultin valinta Konsulttisopimusten

Lisätiedot

Ratinanrannan pintarakenteiden rakennusurakka, Tampere

Ratinanrannan pintarakenteiden rakennusurakka, Tampere 19.2.2009 1 (6) Ratinanrannan pintarakenteiden rakennusurakka, Tampere 1. Tarjouspyyntö rakennuskohteesta Tampereen kaupunki / pyytää tarjoustanne Ratinanrannan promenadin pintarakenteiden, kalusteiden

Lisätiedot

AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi

AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi URAKKAOHJELMA Salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusiminen Urakkaohjelma 2 RAKENNUSHANKE Rakennushanke käsittää As Oy Rovaniemen Tuohitie 4. Salaoja-

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Riihipellontie 5 talot A - B - C, 7 talot A - B - C ja 8 talot A - B - C SAARIJÄRVI ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA

TARJOUSPYYNTÖ. Riihipellontie 5 talot A - B - C, 7 talot A - B - C ja 8 talot A - B - C SAARIJÄRVI ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA Sivu 1 / 5 TARJOUSPYYNTÖ ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA Urakassa noudatetaan Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998 RT 16-10660 (viittauksissa on käytetty lyhennettä YSE). Riihipellontie

Lisätiedot

Hankintailmoitus HILMA-järjestelmässä, kansallinen hankintailmoitus, avoin menettely

Hankintailmoitus HILMA-järjestelmässä, kansallinen hankintailmoitus, avoin menettely 1 (6) Kuntatekniikka Hankintailmoitus HILMA-järjestelmässä, kansallinen hankintailmoitus, avoin menettely Tarjouspyyntö: Jokilaakson kaava-alueen kunnallistekniset työt osa 1 Sipoon kunnan tekniikka- ja

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

Opas rakentamisen tiedonantovelvollisuudesta

Opas rakentamisen tiedonantovelvollisuudesta Opas rakentamisen tiedonantovelvollisuudesta KUVALLINEN HENKILÖTUNNISTE Kaikilla yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevillä henkilöillä, työtehtävästä riippumatta, on oltava näkyvillä kuvallinen henkilötunniste,

Lisätiedot

Hyhkyn katusaneerausurakka , Tampere

Hyhkyn katusaneerausurakka , Tampere TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) Hyhkyn katusaneerausurakka 2009-2010, Tampere 1 Tarjouspyynnön kohde Tampereen kaupunki / Kaupunkiympäristön kehittäminen ja Tampereen Vesi pyytävät tarjoustanne Hyhkyn alueen katujen

Lisätiedot

PÄÄLLYSTEURAKKA 2017 Tarjouspyyntö

PÄÄLLYSTEURAKKA 2017 Tarjouspyyntö PÖYTYÄN KUNTA PÄÄLLYSTEURAKKA 2017 Tarjouspyyntö Pöytyän kunta Tarjouspyyntö I SISÄLLYSLUETTELO 1 Hankinnan kuvaus... 1 1.1 Tarjouspyynnön sisältö... 1 2 Tarjouksen jättäminen... 1 2.1 Tavoitteellinen

Lisätiedot

RAKENNUSURAKKASOPIMUS

RAKENNUSURAKKASOPIMUS Kiinteistö Oy Mallisoppari 00100 HELSINKI RAKENNUSURAKKASOPIMUS Hanke Rakennuskohde Urakan kohteena on Vuokra Oy:n omistaman Kiinteistö Oy Mallisopparin (, 00100 Helsinki) pihan kunnostustyöt. Kiinteistö

Lisätiedot

MAANRAKENNUSTYÖT, TARJOUSPYYNTÖ

MAANRAKENNUSTYÖT, TARJOUSPYYNTÖ 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta MAANRAKENNUSTYÖT, TARJOUSPYYNTÖ Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymä

Lisätiedot

Rauman Asunnot Oy:n osoitteessa Tarvolantie 1 sijaitsevan kerrostalon peruskorjaus.

Rauman Asunnot Oy:n osoitteessa Tarvolantie 1 sijaitsevan kerrostalon peruskorjaus. URAKKATARJOUSPYYNTÖ Rakennusurakka Tarjouspyyntö Pyydämme urakkatarjoustanne tässä tarjouspyynnössä esitetystä hankkeesta. Tarjous pyydetään erittelemään alla mainitulla tavalla. Tarjoukseen on liitettävä

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI URAKKAOHJELMA Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka PIENET KADUNRAKENNUSKOHTEET 2010/2 URAKKAOHJELMA. Päiväys 20.5.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI URAKKAOHJELMA Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka PIENET KADUNRAKENNUSKOHTEET 2010/2 URAKKAOHJELMA. Päiväys 20.5. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI URAKKAOHJELMA Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka PIENET KADUNRAKENNUSKOHTEET 2010/2 URAKKAOHJELMA Päiväys 20.5.2010 P.M. URAKKAOHJELMAN SISÄLLYSLUETTELO URAKKAOHJELMA... 1

Lisätiedot

Sopimushallinta ja osto-osaaminen. Sopimusasiakirjat sekä urakka- ja sopimusmuodot Varatuomari Kari Koho Rakennusteollisuus RT ry

Sopimushallinta ja osto-osaaminen. Sopimusasiakirjat sekä urakka- ja sopimusmuodot Varatuomari Kari Koho Rakennusteollisuus RT ry Sopimushallinta ja osto-osaaminen Sopimusasiakirjat sekä urakka- ja sopimusmuodot Varatuomari Kari Koho Rakentamisen sopimusmenettelystä Perustana rakennusurakkasopimus Lähtökohtana sopimusvapaus Asunto-osakeyhtiö

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI Kuntatekniikka URAKKAOHJELMA LOUHINTATYÖT

PORVOON KAUPUNKI Kuntatekniikka URAKKAOHJELMA LOUHINTATYÖT Kuntatekniikka URAKKAOHJELMA LOUHINTATYÖT TOUKOVUORI 2012 KATU OSASTO URAKKAOHJELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. TIETOJA RAKENNUSHANKKEESTA 1.1 Rakennuttaja 1.2 Tilaaja 1.3 Rakennuskohde 2. URAKKAMUOTO JA SUORITUSVASTUUN

Lisätiedot

RTØ RT 80272 13-10- 2015 VASTØNOTTOTARKASTUKSEN P. syyskuu 2000 korvaa RT 80209

RTØ RT 80272 13-10- 2015 VASTØNOTTOTARKASTUKSEN P. syyskuu 2000 korvaa RT 80209 RTØ KAl1PUNKl 13-10- 2015 RT 80272 syyskuu 2000 korvaa RT 80209 VASTØNOTTOTARKASTUKSEN P YTÄKIRJA Tämä pöytäkirjalomake ja lomake RT 80275 Virheluettelo liittyvät toisiinsa ja niissä on otettu huomioon

Lisätiedot

Öljyjätteen vastaanottoaseman saneeraus. Urakan informaatiotilaisuus 12.5.2015 klo 11.00

Öljyjätteen vastaanottoaseman saneeraus. Urakan informaatiotilaisuus 12.5.2015 klo 11.00 Öljyjätteen vastaanottoaseman saneeraus Urakan informaatiotilaisuus 12.5.2015 klo 11.00 Ruskon jätekeskus on avoinna arkisin klo 7.00 20.00 ja kesällä (huhti-marraskuu) lauantaisin 8.30 15.00. Ruskon jätekeskus

Lisätiedot

Sivu-urakan alistaminen. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila

Sivu-urakan alistaminen. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Sivu-urakan alistaminen Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Yhteisen työmaan sopimussuhteet KÄYTTÄJÄ RAKENNUTTAJA SUUNNITTELIJAT PÄÄURAKOITSIJA URAKKASOPIMUS ALISTUSSOPIMUS ILMANV. SÄHKÖ PUTKI

Lisätiedot

Näytesivut. Marraskuu

Näytesivut. Marraskuu Marraskuu Marraskuussa päivitetään kiinteistöstrategia ja sen pohjalta käynniste tään seuraavan vuoden talousarvion valmistelu. Huoltoyhtiö valmistelee kiinteistön tulevaan talveen. Hallinto Päivitetään

Lisätiedot

URAKKATARJOUSPYYNTÖ. Tarjouksen antajan tulee tarjouksessaan ilmoittaa lähetettyjen lisäselvitysten vastaanottamisesta.

URAKKATARJOUSPYYNTÖ. Tarjouksen antajan tulee tarjouksessaan ilmoittaa lähetettyjen lisäselvitysten vastaanottamisesta. INARIN KUNTA URAKKATARJOUSPYYNTÖ Inarin kunta, tekninen osasto Piiskuntie 2 99800 IVALO Puh: 016-687111 Fax: 016-662 628 24.1.2018 Ivalon tulvasuojelu, tulvapenkereiden korotus (tulvapenger 2 ja 5) Inarin

Lisätiedot

Mäntsälän elinkaarihankkeet. Mäntsälän kunta / Tekniset palvelut. Tilaajan edustajat Sopimusasioissa Työsuoritukseen liittyvissä asioissa

Mäntsälän elinkaarihankkeet. Mäntsälän kunta / Tekniset palvelut. Tilaajan edustajat Sopimusasioissa Työsuoritukseen liittyvissä asioissa RT 80278 KVR-URAKKASOPIMUS maaliskuu 2001 korvaa RT 80220 1 (13) Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusalan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 (RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241) Hanke Mäntsälän

Lisätiedot

Yhteiset kokoukset ja toimitukset

Yhteiset kokoukset ja toimitukset Yhteiset kokoukset ja toimitukset Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Työmaakokoukset Työmaakokouksen tarkoituksena on luoda kontakti osapuolten kesken todeta työmaan tuotannon tila tutkia onnistuneen lopputuloksen

Lisätiedot

RT 80278 KVR-URAKKASOPIMUS. Tilaaja Mäntsälän kunta / Tekniset palvelut. Urakoitsija. maaliskuu 2001 korvaa RT 80220 1 (13)

RT 80278 KVR-URAKKASOPIMUS. Tilaaja Mäntsälän kunta / Tekniset palvelut. Urakoitsija. maaliskuu 2001 korvaa RT 80220 1 (13) RT 80278 KVR-URAKKASOPIMUS maaliskuu 2001 korvaa RT 80220 1 (13) Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusalan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 (RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241) Hanke Mäntsälän

Lisätiedot

Urakkasopimus (luonnos)

Urakkasopimus (luonnos) Siltojen ja taitorakenteiden ylläpitourakka HKR/KPO 2015-2016 (HEL 2014-013773) Urakkasopimus (luonnos) Yksikköhintaperusteinen kokonaisurakka 29.1.2015 Sisällysluettelo 1 SOPIJAPUOLET... 3 1.1 Tilaaja...

Lisätiedot

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Päätehtävät ja roolit Tilaaja päättää Isännöitsijä johtaa taloyhtiötä Projektijohtaja johtaa hanketta Valvoja valvoo

Lisätiedot

Liite 3. Puitesopimusmalli

Liite 3. Puitesopimusmalli PUITESOPIMUS 1. PUITESOPIMUSTOIMITTAJA Pankkiyhteys: Yhteyshenkilö: Yhteystiedot: 2. TILAAJA Oy Helsingin Asuntohankinta Ab Yhteyshenkilö: Yhteystiedot: Tukholmankatu 2, 3. kerros, 00250 Helsinki 3. SOPIMUKSEN

Lisätiedot

KOIVISSILLAN TYÖPAIKKA-ALUEEN RAKENTAMINEN URAKKAOHJELMA

KOIVISSILLAN TYÖPAIKKA-ALUEEN RAKENTAMINEN URAKKAOHJELMA 1 (13) Vihdin kunta Tekninen ja ympäristötoimi Kunnallistekniikka KOIVISSILLAN TYÖPAIKKA-ALUEEN RAKENTAMINEN URAKKAOHJELMA 2 (13) 1. TIETOJA RAKENNUSHANKKEESTA 4 1.1 RAKENNUTTAJA 4 1.2 TILAAJA 4 1.3 SUUNNITTELIJA

Lisätiedot

Urakkasopimuksen tulkinta

Urakkasopimuksen tulkinta Urakkasopimuksen tulkinta Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Rakentamisen lait ja määräykset Urakoinnin sopimussuhteisiin ei ole olemassa erityistä lakia yleiset sopimusoikeudelliset periaatteet sopimusvapaus

Lisätiedot

Tekninen toimi. Tarjous on toimitettava liitteenä 2 olevalla tarjouslomakkeella.

Tekninen toimi. Tarjous on toimitettava liitteenä 2 olevalla tarjouslomakkeella. TARJOUSPYYNTÖ VÄHÄJÄRVEN KOSTEIKON 2 VAIHEEN RAKENTAMISESTA Urakan kohde Nivalan kaupungin tekninen toimi pyytää tarjoustanne Vähäjärven kosteikon 2 vaiheen rakennustöistä. Vähäjärven kosteikon 2 vaiheen

Lisätiedot

VIHDIN KIRKONKYLÄN CAMPUS, KOULU, JAETUN URAKAN SIVU- URAKKA ALISTAMISEHDOIN

VIHDIN KIRKONKYLÄN CAMPUS, KOULU, JAETUN URAKAN SIVU- URAKKA ALISTAMISEHDOIN 2017 Sivu 1/11 Tilaaja: Vihdin kunta Tilapalvelu PL 67 03101 Nummela Urakoitsija: (Jakeluosoite) Hanke: Kirkonkylän koulut sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan tilat ja alueet VIHDIN KIRKONKYLÄN CAMPUS, KOULU,

Lisätiedot