Toimintakalenterissa on yli 40 erilaista vertaistukeen perustuvaa ryhmää. Alla esittely ryhmistä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintakalenterissa on yli 40 erilaista vertaistukeen perustuvaa ryhmää. Alla esittely ryhmistä."

Transkriptio

1 Toimintakalenterissa on yli 40 erilaista vertaistukeen perustuvaa ryhmää. Alla esittely ryhmistä. Taimin toimintakalenteri Ryhmien ja kohtaamispaikan/olohuoneen esittelyt Kohtaamispaikka Toivo ja olohuone-toiminta Kohtaamispaikka Toivo ma-pe klo ja Olohuonetoimintaa myös la-su Olohuonetoiminta sisältyy kiinteäksi osaksi kohtaamispaikkatoimintaa ja vertaisohjaajia on edelleen paikalla sekä arkipäivinä että viikonloppuisin. Alakerran Voitto-tilaan pääsee pelaamaan biljardia kohtaamispaikan aukioloaikoina. Viikonloppuisin olohuonetoiminnasta vastaavat vertaisohjaajat, avoinna ovat yläkerran kohtaamispaikka Voitto ja alakerran tilat: Voitto, Into ja Rauha Kuntosali maanantaisin klo Artteli, Salhojankatu 42, Alkaa 11.9 Ryhmässä harjoitellaan laitteilla kuntopiiriä. Alkulämmittely ja loppuvenyttely kuuluvat ohjelmaan. Ryhmään otetaan 10 ensimmäistä mukaan. Ilmoittautumiset Tomi Suomalaiselle puh tai sähköpostilla Taimin ompeluseura Maanantaisin klo 12 Lahja Ryhmässä on neulotaan ja virkataan yhdessä. Sopii myös niille, joilla on taitoja jo enemmän. Teemme omia käsitöitä yhdessä rupatellen. Neuvotaan myös toinen toisiamme ja jaetaan vinkkejä. Terveellinen ja terapeuttinen ravitsemus Maanantaisin klo 13 Into osaisen luentosarjan tarkoituksena on yksi osakokonaisuus kerrallaan käydä lävitse tärkeimmät ravitsemukselliset pääkohdat, jotka yhdessä muodostavat ravintopuolelta pohjan hyvinvoinnille. Päivittäisen ravitsemuksen tulisi tukea kehon ja mielen toimintoja - eikä synnyttää vajaustiloja ja toimintahäiriöitä, jotka sitten ilmenevät erilaisina oireina. Esim. flunssat, väsymys, haluttomuus, paino-ongelmat, suolisto-ongelmat, kankeus, riippuvuussairaudet, masennus, paniikkihäiriöt ja jopa syövät voivat johtua osaltaan vääristä ruokailutottumuksista. Sairastelu yleisesti on merkki epätasapainotilasta, johon voidaan vaikuttaa tasapainottavasti terapeuttisella ravinnolla. Käymme tunti kerrallaan leppoisalla tahdilla ja osallistujien kokemuksia peilaillen läpi näitä pääkohtia ja niistä voi sitten halutessaan ottaa eväitä omaan arkeensa. Jokainen kerta on oma erillinen kokonaisuus eli voit osallistua myös yksittäisiin kertoihin. Kokonaisuus toki aukeaa parhaiten kaikkien osien summana. Väriä ja viivaa maalaten Maanantaisin klo Into Maalataan akvarellivärein. Tehdään mitä osataan omien ideoiden mukaan tai matkien mieleistä kuvaa, musiikin kera tai ilman.

2 Nuorten ryhmä Maanantaisin klo Kohtaamispaikka Toivo Ryhmä vuotiaille. Keskustelua, erilaisia tapahtumia, yhdessä tekemistä. Keilailu Maanantaisin klo 15 Kaupin keilailuhalli, Keilakuja 1.Keilaryhmään arvotaan osallistujat syksyisin ja keväisin.ilmoittautumiset arvontaan Taimin toimistoon. Vuoro kestää tunnin. Jos ei ole omia keilailukenkiä, halli vuokraa niitä 2 euron hintaan. Jumppa+venyttely Tiistaisin klo 12 Tampereen Stadion, Ratinan rantatie 1, sali 4 Sopii kaikille, myös aloittelijoille ja kaiken ikäisille. Helppoja liikkeitä ja joka kerta tehdään loppuvenyttelyt. Oma jumppapatja mukaan! Avoin soittoryhmä Tiistaisin klo 11 Sointu Mukaan kaikki soittamisesta ja laulamisesta kiinnostuneet Korttiryhmä Tiistaisin klo Into Leikkaamme 3d-kuvista kortteja, jokainen oman näkemyksensä ja mieltymyksensä mukaan.korttikerho on avoin kaikille askartelusta kiinnostuneille. Ryhmään mahtuu seitsemän osallistujaa. Kysy vapaita paikkoja Taimin toimistosta Salibandy/sähly Tiistaisin klo Nääshalli, Näsijärvenkatu 8 Kirjoittajapiiri Tiistaisin klo Lahja Mukaan voi tulla, jos on kiinnostunut kirjoista, runoista tai muuhun kirjallisuuteen liittyvästä. Itse ei tarvitse kirjoittaa, vaan voi tuoda mukanaan kirjoja, runoja yms. joihin tutustutaan yhdessä.monet ryhmän jäsenistä kirjoittavat itse esim. runoja, novelleja tai aforismeja. Niitä luetaan ja niistä keskustellaan.ryhmässä ei ole opettamista. Uskomme, että kirjoittamaan oppii kirjoittamalla. Pirstale Tiistaisin klo 15 Arvo Psykoosin kokenut, tule vertaisryhmäämme. Keskustelemme siitä, millaista on hyvä elämä sairastumisen jälkeen. Olet tervetullut, on psykoosistasi lyhyt aika tai vuosia. Keskustelemme luottamuksellisesti, avoimesti ja hyvässä hengessä. Voit myös tulla mukaan vain kuuntelemaan. Tule ja löydä arkeesi voimaa vertaistuesta! Yhteislaulua Tiistaisin klo 16 Kohtaamispaikka Toivo Yhteislaulua pianon säestyksellä. Lauletaan laulukirjoista. Kaikki ovat tervetulleita.

3 Hyvinvointiryhmä Tiistaisin klo 17 Rauha Ilmoittautumiset Taimin toimistoon Olemme kolme terveydenhoitaopiskelijaa Tamkista ja tulemme pitämään syksyllä seitsemän ryhmänohjausta kertaa osana opintoja. Ryhmiemme luonne on vapaamuotoinen. Ne voivat sisältää keskustelua sekä pienimuotoista toiminnallista ohjelmaa. Kokoontumiskerroilla on eri teemoja kuten esim. "uni ja lepo, liikuntatottumukset, positiivinen ajattelu". Tavoitteenamme on, että jokainen osallistuja löytäisi itselleen hyviä keinoja parantaakseen ja ylläpitääkseen omaa hyvinvointiaan. Ryhmissä on myös mahdollista pienimuotoiseen yksilöohjaukseen. Toivomme ryhmäläisiltä aktiivista keskusteluun osallistumista, sillä ajatusten jakaminen auttaa vertaistuen saamisessa. Näin ryhmäläiset voivat motivoida toinen toisiaan. Teemat Motivaatio Painonhallinta/sydänterveys Uni ja lepo. Unihygienia. Päivärytmi. Positiivinen ajattelu Ihmissuhteet Liikunta. Ulkona jos säät sallii. Miten tulisi liikkua. Liikuntapiirakka. Liikunnan vaikutukset mielialaa Mitä ryhmäläiset itse haluavat. Karaoke Keskiviikkoisin klo 12 Kohtaamispaikka Toivo Kuntosalit Keskiviikkoisin ja perjantaisin klo Tampereen Stadion, Ratinan rantatie 1. Torstaisin klo Hervannan vapaa-aikakeskus, Lindforsinkatu 5 Kuntosalilla on mahdollista saada ohjausta laitteisiin sekä yksilöllinen kuntosaliohjelma Kuvataide Keskiviikkoisin klo 14 Into Maalataan ja piirretään eri tekniikoilla. Aihe vaihtelee viikoittain. Kuvataiteesta kiinnostuneille. Kysy vapaita paikkoja toimistosta. Jooga Keskiviikkoisin klo Tampereen Stadion, Ratinan rantatie 1, Sali 4 Kehon ja mielen tasapainoa, notkeutta,keskittymiskyvyn harjoittelua, hengittelya, lisävirtaa elämään. Vesipullo mukaan ja oma jooga-alusta, jos löytyy. Tunnelukko ja Tunnelukko 2 Keskiviikkoisin klo Arvo Perjantaisin klo 14 Arvo Tunnelukko-ryhmässä käsitellään asioita, jotka vaikeuttavat ja rajoittavat jokapäiväistä elämää. Yhdessä pohdimme asioita ja niiden haittavaikutuksia sekä niistä selviytymistä. Sosiaaliset tilanteet, paniikkihäiriöt sekä ahdistus ovat päällimmäisiä asioita,mutta ryhmässä tulee muitakin aiheita, joita sitten pohdimme yhdessä.usein pohdimme myös asioita tunnelukkojen kautta, jotka ovat lapsuudessaomaksuttuja ja opittuja mielen malleja (skeemoja). Tunnelukkojen pehmentäminen on

4 meidän ryhmänvetäjien päämäärä.yhdessä yritämme pohtia omia ajattelutapojamme: Miksi elämme välillä aivan toisenlaisessa maailmassa, mielikuvitusmaailmassa?tekee joskus kipeää palata vanhoihin asioihin, mutta niitä asioita käsiteltävä. Se on kuitenkin ainoa tie eteenpäin muokata omia toimintatapoja.luottamalla ryhmäläisiin ja omiin kykyihin pääsemme aina askeleen eteenpäin.kannattaa lähteä rohkeasti mukaan pohtimaan asioita. Kokemukset viime kaudesta osoitti, että turhaan emme ole kokoontuneet. Osallistua voi vain toiseen ryhmään, niin mahdollisimman moni mahtuu mukaan. Tervetuloa! Sulkapallo Keskiviikkoisin klo 15 Tampereen tenniskeskus, Toimelankatu 8 Pelataan tai pallotellaan. Ohjaajalta saa mailoja lainaksi. Omat sisäkengät mukaan Sateenkaarivertaisryhmä: Ei kaikki muumit laaksossa Parillisina viikkoina Keskiviikkoisin klo Arvo Vertaisryhmä seksuaalisesta suuntautumisesta ja/tai sukupuoli-identiteetistä tai sen ilmaisusta riippumatta niille, joilla on mielenterveysoireita. Ryhmä toteutetaan yhteistyössä Pirkanmaan Setan kanssa. Ryhmä on ikärajaton. Tervetuloa! Luonnollisesti Taimin kaikki muutkin ryhmät ovat avoimia sateenkaari-ihmisille. Miehen mieli Keskiviikkoisin klo 17 Rauha Ryhmässä käydään keskusteluja päivänpolttavista asioista ja kaikista muistakin esille tulevista aiheista mm. yhteiskunnallisista kysymyksistä, terveydestä ja hyvinvoinnista sekä ryhmän jäsenten henkilökohtaisista kokemuksista. Jutustelu ohjautuu täysin vapaasti ryhmän mukaan. Jokainen saa olla mukana vapaasti ja osallistua keskusteluun omalla tavallaan. Vaikkapa vain pelkästään kuunnellen. Mitään ennalta suunniteltua keskustelun aihetta ei ryhmätapaamissa milloinkaan ole. Voimme purkaa ja jakaa tuntemuksiamme puolin ja toisin. Ryhmän tuki ja kaikinpuolinen luottamus on kaiken perustana. Rennolla otteella olemme aina liikkeellä. Ryhmään voi tulla ja käydä silloin kun sopii. Minkäänlaista osallistumispakkoa ei ole eikä ryhmä ei ole mitenkään suljettu porukka. Ovi on aina auki jokaiselle kiinnostuneelle. Ruusantalossa on muuten samana päivänä saunavuoro miehille. Sen jälkeen kerkiää mainiosti ryhmään mukaan. Kokoontumisajankohta on myös suunniteltu työssäkäyviä varten. Ryhmä aloitti kokoontumiset kevätkaudella Jäseniä kävi vaihtelevasti. Osa kohtalaisen säännöllisesti, osa silloin tällöin. Jos miesten oma vertaisryhmätoiminta kiinnostaa, kannattaa tulla ainakin tutustumaan. Pienemmälläkin porukalla saimme ensimmäisenä kautena mielenkiintoisia keskusteluja aikaiseksi. Joskus tuo ohjeellinen puolitoistatuntinen ylittyi, kun eri asioista tai vaikkapa vain yhdestä aiheesta riitti juttua pitempäänkin keskusteluun. Syksyllä jatkamme samaan tapaan. Uudet jäsenet ovat mieluusti tervetulleita. Nähdään Ruusantalolla!

5 Kuntonyrkkeily Torstaisin klo 12 Nääshalli, Näsijärvenkatu 8 Kuntonyrkkeilyyn pääsee uusia aina kuukauden ensimmäisenä kertana Kuntonyrkkeilyyn voi tulla uusia mukaan joka kuun ensimmäinen torstai. Nyrkkeillään ja jumpataan oman kunnon mukaan. Omat sisäkengät mukaan. Taimilla on säkkihanskoja sekä pistareita. Ilmoittautumiset ohjaajalle puh ) Ruotsin keskusteluryhmä Torstaisin klo Lahja Keskustellaan ruotsin kielellä. Jos omaat kouluruotsin taidot niin pysyt hyvin kärryillä. Tässä ja nyt Keskusteluryhmä Torstaisin klo Rauha Avoin keskusteluryhmä mielenterveysongelmia sairastaville ja niistä kuntoutuville. Ryhmään voi osallistua diagnoosista riippumatta. Ryhmään voi myös osallistua, vaikkei diagnoosia olisikaan. Tarkoitus on antaa ja saada tukea arkisten asioiden tiimoilla. Ryhmäläiset voivat tuoda oman toivomuksen käsiteltävistä asioista. Valoa elämään Keskusteluryhmä Torstaisin klo 14 Arvo Keskustellaan mielenterveyshäiriön sairastamisesta. Kuntosali Hervannassa Torstaisin klo Hervannan vapaa-aikakeskus, Lindforsinkatu 5 Futsal Kaukajärvi Spiral halli Torstaisin klo Spiral halli, Juvankatu 16 Soittoryhmä Tiistaisin klo 11 ja Torstaisin klo Sointu. Tervetuloa myös uudet soittajat! Englannin keskusteluryhmä Perjantaisin klo 12 Into Alkeita ja helppoa englanninkieltä. Rohkeasti mukaan! Käydään käytännönasioita lävitse englanninkielellä. Ryhmäläiset voivat ehdottaa aiheita/teemaa. Welcome! Tanssiryhmä Perjantaisin klo 12 Ratinan stadion, Sali 4 Tuolitanssia, rivitanssia, paritanssia, lattareita. Kaikki mukaan, myös miehet!

6 Vesijumppa Perjantaisin klo 15 Tampereen Uintikeskus, Joukahaisenkatu 7 Puolen tunnin ohjattu vesijumppa. Sen jälkeen voi omatoimisesti jatkaa uimalla, vesijuoksulla tms. Sopii kaikille, myös uimataidottomille. Omakustanteinen uimahallin pääsymaksu. Huom! Tampereen kaupungin erityisuimakortti rityisuimakortti.html Tasainen virta kaksisuuntainen mielialaryhmä Perjantaisin klo Rauha Ryhmä on keskusteluryhmä niille, joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Ryhmä on avoin keskusteluryhmä niille miehille ja naisille, joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö eli bipolaarihäiriö. Myös ne henkilöt, jotka epäilevät itsellään tätä sairautta tai kärsivät tämän tyyppisestä mielialan vaihtelusta, ovat tervetulleita ryhmään. Ryhmän tarkoituksena on tukea toisiamme samankaltaisten elämänkokemusten pohjalta ja kannustaa toisiamme tavoittelemaan vakaampaa elämää.

Järjestöjen säännöllistä toimintaa Kumppanuustalo Arttelissa 2015

Järjestöjen säännöllistä toimintaa Kumppanuustalo Arttelissa 2015 Salhojankatu 42, 33500 Tampere p. 050 4521169 Järjestöjen säännöllistä toimintaa Kumppanuustalo Arttelissa 2015 Maanantaisin Kuminauhajumppa Kehon virkistystä! Aika: Maanantaisin 19.1. 11.5.2015 klo 13.30-14.00

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

haloo haloo kylämaja! kylämaja! helmi-maaliskuu maaliskuu

haloo haloo kylämaja! kylämaja! helmi-maaliskuu maaliskuu 1 haloo haloo kylämaja! kylämaja! helmi-maaliskuu maaliskuu A S U K A S TA L O K Y L Ä M A J A N U U T I S K I R J E M A A L I S K U U 2 0 1 5 2 A S U K A S T A L O N Y H T E Y S T I E D O T MISTÄ LÖYDÄT

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 3 / 2010

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 3 / 2010 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 3 / 2010 Puheenjohtajan palsta Tämä kesä on ollut erilainen kuin kesät moniin vuosiin. Enkä nyt tarkoita sääolosuhteita. Lomailin nimittäin kunnolla.

Lisätiedot

Ryhmätoiminnat sisältyvät Balanssi ry:n jäsenmaksuun (15 ). Mahdollisista tarvikemaksuista ilmoitetaan erikseen.

Ryhmätoiminnat sisältyvät Balanssi ry:n jäsenmaksuun (15 ). Mahdollisista tarvikemaksuista ilmoitetaan erikseen. Ryhmäkalenteri Balanssi ry:n ryhmätoiminta sisältää toiminnallisia ryhmiä, keskusteluryhmiä ja erilaisia kursseja. Tavoitteena on yhdessä tekeminen, oppiminen ja kokemusten vaihto hyvinvoinnin ja mielenterveyden

Lisätiedot

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 24. vuosikerta Nro 4/2014

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 24. vuosikerta Nro 4/2014 kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 24. vuosikerta Nro 4/2014 HUOM! Sisäkansille tulee irrotettava kalenteri, tiedosto erikseen! (Taimi_ry_vuosikalenteri_2015.tiff) Taimin yhteystiedot Yhdistyksen

Lisätiedot

Ville PUHEENJOHTAJALTA! L O U N A I S - S U O M E N - S Y L I R Y W W W. S Y L I I N. F I

Ville PUHEENJOHTAJALTA! L O U N A I S - S U O M E N - S Y L I R Y W W W. S Y L I I N. F I L O U N A I S - S U O M E N - S Y L I R Y W W W. S Y L I I N. F I Puheenjohtajan terveiset Ak-avustus alkoi mikä muuttuu? Älä laihduta päivä Terapeuttiharjoittelija Terhi Kanerva ÄÄRIVIIVOILLANI ryhmä

Lisätiedot

ITUJA 1 / 2008. Toimisto: Avoinna arkisin 10.00-15.00 Hämeenkatu 28, 20700 TURKU. p: 02 277 8778. toimisto@itu.fi. www.itu.fi

ITUJA 1 / 2008. Toimisto: Avoinna arkisin 10.00-15.00 Hämeenkatu 28, 20700 TURKU. p: 02 277 8778. toimisto@itu.fi. www.itu.fi 1 / 2008 ITUJA 1 / 2008 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry Päätoimittaja: Riitta Merenheimo p: 040 900 2184 Toimitus: Riitta Merenheimo Reino Oikelmus Jussi Pulkkinen Ilmoitusmyynti: Riitta Merenheimo

Lisätiedot

ITUJA. Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti 1/2013

ITUJA. Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti 1/2013 ITUJA Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti 1/2013 Yhteystiedot Toimisto Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry Hämeenkatu 28 20700 TURKU Toimisto avoinna arkisin 10.00-14.00 p. 02 277 8778 toimisto(at)itu.fi

Lisätiedot

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 24. vuosikerta Nro 3/2014

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 24. vuosikerta Nro 3/2014 kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 24. vuosikerta Nro 3/2014 Taimin yhteystiedot Yhdistyksen nettisivut: www.taimiry.fi Puhelinnumerot Toimisto 045 135 1351 Marika Vartiainen, toiminnanjohtaja 050

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut eläkeläisille

Hyvinvointipalvelut eläkeläisille Hyvinvointipalvelut eläkeläisille SYKSY 2013 HYVINVOINTIA KIVIPUROSSA Kivipuro on Seinäjoen alueella toimiva elinvoimainen eteläpohjalainen hoiva- ja asumispalveluita tarjoava yhdistys. Jo 50 vuoden ajan

Lisätiedot

Mielen hyvinvoinnin silta

Mielen hyvinvoinnin silta Mielen hyvinvoinnin silta Opas keskusteluryhmän ohjaajalle Minna Laine Suvi Fried Sirkkaliisa Heimonen Salla Kälkäinen 1 2 Minna Laine, Suvi Fried, Sirkkaliisa Heimonen, Salla Kälkäinen Mielen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Löydä oma tarinasi -ryhmämalli. Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille. Ryhmänohjaajan opas

Löydä oma tarinasi -ryhmämalli. Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille. Ryhmänohjaajan opas Löydä oma tarinasi -ryhmämalli Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille Ryhmänohjaajan opas Suomen Mielenterveysseura Suomen Mielenterveysseura on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö.

Lisätiedot

L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y

L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y Jäsenkirje 1/2013 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. F I Jo keväthenkinen tervehdys, arvoisat jäsenemme! 20 vuotta Kirjeen sisältö: Puheenjohtajan

Lisätiedot

ITUJA 4/2011. Hallitus vuonna 2012. Puheenjohtaja: Jarmo Pulli. Varapuheenjohtaja: Eeva Siivonen

ITUJA 4/2011. Hallitus vuonna 2012. Puheenjohtaja: Jarmo Pulli. Varapuheenjohtaja: Eeva Siivonen Hallitus vuonna 2012 Puheenjohtaja: Jarmo Pulli Varapuheenjohtaja: Eeva Siivonen Varsinaiset jäsenet: Anu Jaakonsaari Riitta Karjalainen Marja-Liisa Lahtinen Sirpa Leppäniemi Riitta Merenheimo Mirkka Mäkelä

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 1 Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Tätä kirjoittaessani kevät lähestyy kovaa vauhtia. Tuleva kevät on tärkeä omaishoitajien

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Maaliskuu 2014. www.emy.fi. Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. 09-859 2057

Maaliskuu 2014. www.emy.fi. Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. 09-859 2057 Maaliskuu 2014 Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. 09-859 2057 Kohtaamispaikka Meriemy Kivenlahti Merenkäynti 3, 02320 Espoo p. 09-863 2031 Asukastalo Kylämaja Matinkylä,

Lisätiedot

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 23. vuosikerta Nro 2/2013

kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 23. vuosikerta Nro 2/2013 kipunoita Mielenterveysyhdistys Taimi ry 23. vuosikerta Nro 2/2013 KUVA: TOMI SUOMALAINEN Taimi on mielenterveyskuntoutujien yhdistys. Toimipaikkamme on Ruusantalo Koulukatu 11:ssä Tampereella. Ylläpidämme

Lisätiedot

Syksyn menovinkit senioreille 2014

Syksyn menovinkit senioreille 2014 Syksyn menovinkit senioreille 2014 Avoimet Ovet -hankkeen julkaisu 3/2014 Hei! avoimet ovet -hankkeen tarkoituksena on lisätä kotona asuvien ikäihmisten yhteisöllisyyttä ennaltaehkäisevien toimintojen

Lisätiedot

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ

OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ OHJATUSSA OLOHUONEESSA OPITAAN, OIVALLETAAN JA KASVETAAN YHDESSÄ HARJOITUKSIA OHJAAJILLE TUEKSI TOIMINNAN TOTEUTTAMISEEN Yhden Vanhemman Perheiden liitto 1 Hyvä olohuoneen ohjaaja Tähän oppaaseen olen

Lisätiedot

OHJAAJAN OPAS. Nuorten elämänhallintaryhmän ohjaamiseen

OHJAAJAN OPAS. Nuorten elämänhallintaryhmän ohjaamiseen OHJAAJAN OPAS Nuorten elämänhallintaryhmän ohjaamiseen 2 Lukijalle! Suurin osa nuorista suorittaa opintonsa menestyksellisesti ja aikataulussa ja siirtyy tämän jälkeen työelämään tai jatko-opintoihin.

Lisätiedot

... Pois neljan seinan sisalta. Diakonia apua sinulle. Mikaelinkirkko 25 vuotta Vielä nuori ja täynnä elämää! Syksy 2013

... Pois neljan seinan sisalta. Diakonia apua sinulle. Mikaelinkirkko 25 vuotta Vielä nuori ja täynnä elämää! Syksy 2013 toiminta + tapahtumat + yhteystiedot Syksy 2013 helsingin mikaelin seurakunta 2013/2014........ Pois neljan seinan sisalta Diakonia apua sinulle Mikaelinkirkko 25 vuotta Vielä nuori ja täynnä elämää! Kirkkoherran

Lisätiedot

Kevään menovinkit senioreille 2015

Kevään menovinkit senioreille 2015 Kevään menovinkit senioreille 2015 Avoimet Ovet -hankkeen julkaisu 1/2015 Hei! avoimet ovet -hankkeen (RAY) tarkoituksena on lisätä kotona asuvien ikäihmisten yhteisöllisyyttä ennaltaehkäisevien toimintojen

Lisätiedot

Vertaisohjaajan opas sisäilmasta oireileville ja sairastuneille

Vertaisohjaajan opas sisäilmasta oireileville ja sairastuneille Vertaisohjaajan opas sisäilmasta oireileville ja sairastuneille Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000 800 000 ihmistä. Osa kosteus- ja homevaurioille ja muille sisäilman epäpuhtauksille

Lisätiedot

Kansalaisopisto. Opinto-ohjelma 2013-2014 KITEE RÄÄKKYLÄ KESKI-KARJALAN KANSALAISOPISTO ILMOITTAUTUMISLOMAKE LV 2013-2014

Kansalaisopisto. Opinto-ohjelma 2013-2014 KITEE RÄÄKKYLÄ KESKI-KARJALAN KANSALAISOPISTO ILMOITTAUTUMISLOMAKE LV 2013-2014 KESKI-KARJALAN Kansalaisopisto Opinto-ohjelma 2013-2014 Keski-Karjalan kansalaisopisto OPINTOSETELIHAKEMUS 2013-2014 Opintosetelin arvo on 30 euroa, jonka voit käyttää haluamaasi kurssiin. Setelin saajat

Lisätiedot

Parkkis 2/2014 16. vuosikerta

Parkkis 2/2014 16. vuosikerta Parkkis 2/2014 16. vuosikerta Pelkkiksen mitalisteja, Elämänmatkaajat Mikko Kauranen ja Jussi Kivimäki Helsingissä, sisäcurlingin esittely sekä uusien jäsenten tiedotustilaisuus. Kuvat: Marja Pitkänen

Lisätiedot

SYKSY 2015 TAMPERE YLÖJÄRVI TAMPEREEN SEUDUN TYÖVÄENOPISTO

SYKSY 2015 TAMPERE YLÖJÄRVI TAMPEREEN SEUDUN TYÖVÄENOPISTO SYKSY 2015 TAMPERE YLÖJÄRVI TAMPEREEN SEUDUN TYÖVÄENOPISTO 2 Sisällysluettelo Tampere Ylöjärvi Kuinka ilmoittaudun kursseille...4...4 Henkilökunta...6....6 Toimipaikat...8...8 Taiteen perusopetus...9...9

Lisätiedot

1/2007. Kuntoa mielelle. Lehti näkövammaisista lapsista ja nuorista

1/2007. Kuntoa mielelle. Lehti näkövammaisista lapsista ja nuorista 1/2007 Kuntoa mielelle Lehti näkövammaisista lapsista ja nuorista 1/2007 Kuntoa mielelle 3 Mieli vahvana vaikeuksissakin 4 Taitavat kädet kertovat satuja sormille 6 Satu lohduttaa 8 Matka Riikan maailmaan

Lisätiedot