Määräaikainen erottaminen mahdolliseksi rehtorin päätöksellä myös perusopetukseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Määräaikainen erottaminen mahdolliseksi rehtorin päätöksellä myös perusopetukseen"

Transkriptio

1 Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 1 (10) Eduskunta Sivistysvaliokunta LIITE 1 HE 206/2016 vp Lausuntoon Perustelut OAJ:n esittämille esityksille Määräaikainen erottaminen mahdolliseksi rehtorin päätöksellä myös perusopetukseen Hallituksen esityksen ehdotus, että määräaikaisesta oppilaitoksesta tai asuntolasta erottamisesta lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa voisi päättää koulutuksen järjestäjän niin päättäessä myös rehtori, on kannatettava. Esitystä on täydennettävä niin, että myös perusopetuksen rehtorilla olisi oikeus määräaikaiseen erottamiseen. Mitään perusteita sille, miksi esitystä ei ole ulotettu koskemaan perusopetusta ei ole esitetty. Perusopetuksessa nykyinen säännös määräaikaisen erottamisen päätöksenteosta on toisen asteen säädöksiä vastaavalla tavalla liian jäykkä ja byrokraattinen sekä usein niin hidas, ettei päätöstä määräaikaisesta erottamisesta saada tehtyä silloin kuin se olisi sekä oppilaan itsensä, että koko kouluyhteisön kannalta parasta. Opiskelijan oikeusturva ei vaarannu, vaikka perusopetuksessakin rehtori tekisi päätöksen. Hallintolaki säätelee päätöksenteon perusperiaatteet (mm. rangaistuksen tarkoituksenmukaisuus ja yhdenvertaisuus). Perusopetuslaki edellyttää, että ennen päätöksen tekemistä rehtorin on yksilöitävä toimenpiteeseen johtava teko tai laiminlyönti, kuultava oppilasta ja hankittava muu tarpeellinen selvitys sekä varattava oppilaan huoltajalle tilaisuus tulla kuulluksi. Oppilaalle on laadittava opetussuunnitelmaan perustuva henkilökohtainen suunnitelma, jonka mukaan hänen opetuksensa toteutetaan ja oppimista seurataan erottamisen aikana, jotta hän ei jää jälkeen. Rehtori kuulee ja käy tapauksen läpi myös sosiaalihuollon edustajan kanssa, jollei sosiaalihuollon edustaja arvioi kuulemisen olevan ilmeisen tarpeetonta. Ennen päätöksentekoa rehtori siis käy asian monen eri tahon kanssa läpi ennen kuin tekee asiassa päätöksensä.

2 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 2 (10) Koska päätöksen voisi lain mukana tehdä rehtori tai monijäseninen toimielin, rehtori voi aina siirtää päätöksentekemisen monijäseniselle toimielimelle, mikäli hänen ei koe, että yksin pystyisi päätöksen tekemään. Määräaikaista erottamista koskevasta päätöksestä on aina oikeus hakea muutosta hallinto-oikeudelta. Oppilaan oikeusturvaa ei lisää se, että päätöksen saisi tehdä perusopetuksessa vain monijäseninen toimielin. Yleisesti on tiedossa, että byrokraattisen ja hitaan erottamismenettelyn johdosta koetetaan nykyisin sopia vanhempien kanssa oppilaan jäämisestä kotiin sovitun pituiseksi ajaksi, vaikka lainsäädäntö ei mahdollista tällaista ratkaisua. Vanhemmat haluavat sopia, koska monijäseninen toimikuntamenettely sivistys- ja sosiaalitoimessa tarkoittaa usein oppilaan salassa pidettäviä tietoja sisältävän asian hidasta käsittelyä useiden ihmisten toimesta, jotka eivät tunne oppilasta ja asiaa. Määräaikainen erottaminen on julkisen vallan käyttöä. Kuntalain mukaan tällöin edellytetään monijäsenistä toimielintä. Kuntalaki on yleislaki. Opetustoimenlainsäädäntö on erityislainsäädäntöä ja siinä on mahdollista säätää poikkeuksia yleislainsäädäntöön, joka ei ota huomioon toimialan erityispiirteitä ja tarpeita. Opiskeluhuoltoa koskevat esitykset Hallituksen esitys ei miltään osin ota huomioon sote- ja aluehallinto uudistuksen yhteydessä esitettyä muutosta, että kunnat eivät jatkossa järjestäisi opiskeluhuoltoa, vaan se siirtyisi maakuntien järjestämisvastuulle. OAJ vastustaa opiskeluhuollon koulupsykologi- ja kuraattoripalveluiden siirtämistä maakunnan vastuulle. Niiden on kuuluttava jatkossakin nykyiseen tapaan kunnan järjestämisvastuulle. Kunnalle on myös kohdennettava rahoitus näiden järjestämiseen. Opetustoimen lainsäädännössä säädettävä oppilaan suojaamisesta väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Oppilaan suojaamisesta väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä on säädettävä perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta

3 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 3 (10) koskevissa laeissa eikä opiskeluhuoltolain 13 :ssä, kuten hallituksen esitys ehdottaa. Lausuntoyhteenvedon mukaan useat lausunnon antajat esittivät suunnitelman laatimisvelvoitteen säilyttämistä opetustoimen lainsäädännössä. Jos suunnitelmasta säädettäisi opiskeluhuoltolain 13 :ssä hallituksen esitysluonnoksen ehdottamalla tavalla, olisi suunnitelma osa oppilaitoskohtaista opiskeluhuoltosuunnitelmaa. Kyseessä ei ole asia, joka liittyisi vain ykittäiseen oppilaitokseen tai opiskeluhuoltoon. Oppilaiden suojaaminen väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä lähtee ensisijaisesti opetuksen ja koulutuksen järjestän perustoiminnan suunnittelusta. Siitä, miten opetusryhmät muodostetaan, työjärjestys rytmitetään, opetus järjestetään tai opettaja oppitunnin rakentaa sekä oppilaat ryhmäyttää. Siitä, miten sosiaalisten taitojen kehittymistä tuetaan osana opetusta. Tästä syystä suunnitelman laadinta on säädetty opetuksen ja koulutuksen järjestäjän vastuulle. Samasta syystä siitä pitäisi myös jatkossa säätää opetustoimen lainsäädännössä ja laatia opetussuunnitelman yhteydessä. Opiskeluhuoltolain 13 ei myöskään säädä yhtä selkeästi opetuksen ja koulutuksen järjestäjän vastuusta toimeenpanna suunnitelma ja valvoa, että sitä noudatetaan ja toteutetaan kuin kumottavaksi ehdotetut opetustoimen omat säännökset. Suunnitelmasta säätäminen opiskeluhuoltolaissa olisi myös epäloogista, kun opetustoimen lainsäädännössä säädetään kaikki muut opetuksen ja koulutuksen järjestään yhteistyöveloitteet opiskeluhuollon kanssa. Esimerkkinä mainittakoon yhteistyövelvoite laatia opetussuunnitelma oppilashuollon osalta sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa, varmistaa oppilaan tarvitsema opiskeluhuolto rangaistusten yhteydessä sekä pedagogisten tuen asiakirjojen käsittely moniammatillisesti yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa. Perusopetuslaissa säädetään koulun opettajalle ja rehtorille velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Vastaavaa velvoitetta ei ole säädetty opiskeluhuollon toimijoille. Siksi suunnitelmastakaan ei pidä säätää opiskeluhuoltolaissa eikä sen pidä olla osa opiskeluhuollon suunnitelmaa.

4 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 4 (10) Opiskeluhuollon tarve ja toteuma näyttävä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmissa Hallituksen esityksen mukaan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan kirjattaisiin jatkossa vain kuvaus siitä, miten opiskeluhuolto kunnan alueella sijaitsevissa kouluissa toteutuu. Tämä on liian väljä muotoilu. Suunnitelmaan on kirjattava vähintään arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja tunnusluvut sen toteutumisesta. Jos opiskeluhuolto siirtyisi maakuntien tehtäväksi, olisi näillä kirjauksilla erityisesti merkitystä. Opiskeluhuoltoryhmän on voitava olla useamman koulun yhteinen Oppilaskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän tehtävistä voisi esityksen mukaan jatkossa huolehtia myös muu tehtävään soveltuva oppilaitoskohtainen ryhmä. Esitystä on muutettava. Suomessa on 418 koulua, joissa on alle 50 oppilasta. Kaikkiin näihin ei ole tarvetta perustaa omia ryhmiä. Mikä tahansa ryhmä ei myöskään voi tulla kyseeseen, vaan siellä on oltava opiskeluhuollollista osaamista. Hallituksen esitystä on muutettava siten, että opetuksen ja koulutuksen järjestäjällä on oikeus päättää, tarvitaanko joka koululle oma ryhmä vai voiko joidenkin koulujen osalta toimia yhteinen ryhmä. Sillä on oltava oikeus myös päättää siitä, voiko ryhmä hoitaa opiskeluhuollon lisäksi myös muita tehtäviä. Ryhmän koostumuksesta on säädettävä sen verran, että siltä edellytetään aina monialaisuutta ja opiskeluhuollon asiantuntemusta. Tämä muutos vapauttaisi opettajien, rehtoreiden ja opiskeluhuollon ammattihenkilöiden työaikaa varsinaiseen käytännön työhön siltä osin, kun joka koululla ei olisi tarvetta omaan ryhmää. Normin purkaminen toisi tarpeellista joustavuutta opetuksen ja koulutuksen järjestäjälle vaarantamatta oppilaiden tai opiskelijoiden oikeusturvaa. Oppilaan suostumusvaade ei saa estää moniammatillisuuden toteutumista Arvioitaessa yksittäisen tai useamman oppilaan tai opiskelijan asian vaativan käsittelyä asiantuntijaryhmässä, on lain mahdollistettava se, että asiantuntijaryhmä muodostuu niistä henkilöistä, joilla on tietoa asiasta ja niistä, joiden asiantuntemusta asian ratkaisemiseen tarvitaan. Nykyinen säännös mahdollistaa vain ne asiantuntijat, jotka oppilas, opiskelija ja heidän huoltajansa on hyväksynyt.

5 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 5 (10) Tämä voi aiheuttaa tilanteen, että kellään asiaa käsittelevistä ei ole siitä tietoa. Oppilas- ja opiskeluhuollossa ei voida siten turvata moniammatillisuutta ja tarvittavaa osaamista asian ratkaisemiseksi. Ryhmän kokoamiseen kuuluvan suostumusbyrokratian sijaan osallistujat on voitava nimetä sen mukaan, kenen osaaminen on opiskelijan auttamiseksi tarpeen. Opiskelijan itsema a ra a misoikeudeksi riitta a mahdollisuus päättää, ottaako hän tarjotun avun vastaan vai ei. Lisäksi hän voisi esittää ryhmää täydennettäväksi muilla henkilöillä. Tilanteen tekee mahdottomaksi myös se, että opiskeluhuollosta annettu ohjeistus (STM yleiskirje 13 a:2016) sisältää laintulkinnan, jonka mukaan asiantuntijaryhmällä ei olisi oikeutta edes kuulla muita kuin sellaisia asiantuntijoita, jotka oppilas, opiskelija ja huoltaja hyväksyvät kuultavaksi. Tämä supistaa asiantuntijaryhmän mahdollisuuksia muodostaa oikea kuva asiasta. Opiskeluhuollon vapaaehtoisuus ei saisi sanella asiantuntijaryhmän muodostamista. Vapaaehtoisuus voisi ulottua vain siihen, että oppilas päättää ottaako tarjotun avun vastaan. Näkemyksemme mukaan lakia ei myöskään voi eikä pidä tulkita niin, että asiantuntijaryhmän oikeutta kuulla asiasta tietäviä tahoja rajataan oppilaan, opiskelijan tai huoltajan valitsemiin tahoihin. Alaikäisen oikeus kieltää tietojensa kertominen huoltajalleen Sosiaali- ja terveystoimen lainsäädäntöön sisältyy jo nyt pykälät alaikäisen oikeudesta kieltää asiansa kertominen huoltajalleen. Vastaava säännös opiskeluhuoltolaissa on siksi turha. Nuo sote-säännökset mahdollistavat lapsen ja nuoren oikeusturvan tältä osin ja ovat riittävät opiskeluhuollon tarpeisiin. Alle 18-vuotiaiden taito- ja taideaineiden opetus aikuislukiossa OAJ pitää erittäin suurena puutteena sitä, että esitykseen ei sisälly henkilöstöä koskevaa vaikutusarviointia ja opiskelijoidenkin osalta vaikutusarviointi on suppea. Aikuislukiot antavat näille oikeasti jo 18 vuotta täyttäneille viimeisen mahdollisuuden saada lukio-opinnot loppuun ja päästä elämässä eteenpäin. Toisin kuin esityksestä voisi ymmärtää alle 18-vuotiaina

6 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 6 (10) opiskelunsa aikuislukiossa aloittaneita on todella vähän. Suurin osa on niitä, jotka tullessaan ovat 18 vuotta täyttäneitä, mutta päivälukiosta eroamisesta on alle vuosi. Heidät on nykyisen lain mukaan laskettava alle 18-vuotiaana opintonsa aloittaneiksi. Niille aikuislukioille, joissa alle 18-vuotiaina opintonsa aloittaneita on paljon, lakimuutoksen vaikutukset ovat suuret. Niille joilla ei nuoria ole, uusi laki tuottaa enemmän rahaa. OAJ:n jäsenistön arvioin mukaan muutos suosii pieniä, mutta kurjistaa yleensä isompien kaupunkien aikuislukioita, joissa siirtymää päivälukioista aikuislukioihin on enemmän. On myös valitettavaa, että kyseinen lakimuutos esimerkiksi supistaa aikuislukiolaisten mahdollisuuksia terveystiedon opiskeluun ja samalla yo-kokeeseen osallistumiseen. Nyt kun velvoite ja rahoitus poistuvat, koulutuksen järjestäjän mahdollisuus tarjota terveystietoa heikkenee. Kun yksikköhinnat muutetaan niin, ettei niihin vaikuta ikä, vaan oppimäärän laajuus ei yksikköhinnan valmistavassa koulutuksessa pitäisi olla erilainen aikuislukion osalta. Koulutuksen laajuus on sama ja opetussuunnitelma on yhteinen. Ei ole erikseen nuorten ja aikuisten lukiokoulutukseen valmistavaa koulutusta. Yksilöllisten palvelusuunnitelmien byrokratian purkaminen Yksilöllisten palvelusuunnitelmien osalta perusopetuksessa edellytetään jokaisen oppilaan tehostetun ja erityisen tuen suunnitelmien käsittelemistä yhteistyössä opiskeluhuollon ammattihenkilöiden kanssa. Tämä on hämmentävää, koska kyseessä ovat pedagogiset asiakirjat ja oppilaan opetuksen järjestäminen. Oppilashuolto ja opetus erotettiin selvästi eri asioiksi opiskeluhuoltolaissa. Tukea tarvitseva oppilas ei aina tarvitse opiskeluhuollon palveluita. Pakottava yhteistyövelvoite aiheuttaa opiskeluhuollon niukoille henkilöstöresursseille turhaa työtä. Ammattihenkilöiden aikaa käytetään oppilaaseen, jota he eivät ole koskaan edes tavanneet. Yhteistyövelvoite on säädettävä tarpeeseen perustavaksi eikä jokaista tehostetun ja erityisen tuen oppilasta koskevaksi.

7 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 7 (10) Erityisen tuen osalta säädetään nyt molemmat, joten päällekkäistä sääntelyä on syytä purkaa vähintään erityisen tuen osalta. Nykyinen perusopetuslaki velvoittaa täydentämään erityisen tuen päätöstä tarvittaessa psykologisella tai lääketieteellisellä asiantuntijalausunnolla tai vastaavalla sosiaalisella selvityksellä. On täysin turhaa velvoittaa käymään tätä ennen erityisen tuen pedagogiset asiakirjat jokaisen oppilaan osalta yhteistyössä läpi opiskeluhuollon ammattihenkilöiden kanssa. Vähintään pitäisi muuttaa niin, että yhteistyö velvoite koskee vain yhtä ammattihenkilöä ellei ole tarvetta molemmille. Monikkomuoto, yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa, johtaa turhaan päällekkäiseen työhön. Säätämällä pedagogisten asiakirjojen läpikäyminen yhteistyössä opiskeluhuollon moniammatillisen asiantuntijan kanssa tarveharkintaiseksi vapautuisi jälleen aikaa kokoustamiselta ja papereiden täyttämiseltä varsinaiseen työhön. Opetuksenjärjestäjä ja oppilaitoskohtaisten suunnitelmien vähentäminen OAJ pitää puutteena sitä, ettei esitys sisällä yksittäisten koulujen ja oppilaitosten suunnitelmien määrän vähentämistä siten, että ei edellytettäisi koulu- ja oppilaitoskohtaisia, vaan opetuksen- ja koulutuksen järjestäjä kohtaisia suunnitelmia. Lainsäädäntöä on kevennettävä siten, että opetuksen- ja koulutuksen järjestäjä saisi päättää, tarvitaanko kustakin lakisääteisestä suunnitelmasta koulu- ja oppilaitoskohtainen versio vai riittääkö opetuksen- tai koulutuksen järjestäjä kohtainen suunnitelma. Lisäksi OAJ toteaa, että koulujen ja oppilaitosten henkilöstön työtä vapautuisi varsinaiseen työhön, mikäli olisi olemassa valtakunnallisia mallisuunnitelmia, joita kukin voisi tarvittaessa täsmennetään opetuksen- ja koulutuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti opetuksen- tai koulutuksen järjestäjätason tai koulu- ja oppilaitostason suunnitelmalla. Nyt kuluu paljon aikaa siihen, kun kukin lähtee liikkeelle nollapisteestä oman suunnitelmansa kanssa. Laissa säädettyjen lukuisten suunnitteluvelvoitteiden osalta ei yksittäisellä opetuksentai koulutuksen järjestäjällä tai koululla ja oppilaitoksella ole suurta harkinnanvaltaa siltä osin kuin lainsäädäntö säätää asiasta. Valtakunnalliset

8 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 8 (10) mallit lisäisivät yhdenvertaisuutta ja oppilaiden oikeusturvaa. Esimerkkinä mainittakoon Opetushallituksen laatimat mallijärjestyssäännöt. Moniammatillisen yhteistyön päällekkäisyyden purkaminen Laajoissa terveystarkastuksissa edellytetään opettajan antamaa arviota lapsesta tai oppilaasta. Tämä paperityö on turhaa. Oppilas- ja opiskelijahuolto pitää huolen siitä, että riittävä tieto lapsesta tai oppilaasta opettajalta kulkee terveydenhuoltoon. Valtioneuvoston asetuksesta neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta on poistettava opettajan velvoite antaa arvio 1,5 ja 8 luokan laajoissa terveystarkastuksissa (7 3 mom.). Tiedon on kuljettava heti, kun tarve yhteistyölle on olemassa ja siksi asiasta on jo säädetty opiskeluhuoltolaissa. Tutkimus- ja tilastotietoja varten terveystoimen mahdollisesti haluamat tiedot on kerättävä suoraan oppilaalta, opiskelijalta ja hänen perheeltään ollakseen luotettavia tietoja, ei opettajalta. Rehtorin oikeus antaa jälki-istuntoa Nykyinen jälki-istuntoa koskeva säännös on liian jäykkä, rajatessaan jälki-istunnon antamisoikeuden oppilaan opettajalle. Koulujen koon kasvaessa säännöstä on väljennettävä ja annettava toimivalta myös rehtorille ja kaikille koulun opettajille.tämä vastaa arkea ja käytäntöä. Rehtorille oikeus evätä oppilaan oikeus opetukseen enintään kolmeksi päiväksi Toisella asteella rehtorilla on oikeus turvaamistoimena evätä opiskelijan oikeus opetukseen enintään kolmeksi päiväksi. Perusopetuksen rehtorille on säädettävä vastaava oikeus. Kyseessä ei ole rangaistus, vaan turvallisuuden takaamiseksi säädettävä oikeus Vanhempien pitäisi tällöin hakea oppilas ja perheelle järjestetäänä kiireellisesti opiskeluhuollon tuki. Lasten ja nuorten oikeusturvan päällekkäisyyksien purkaminen ja resurssien kokoaminen yhteen Samassa yhteydessä, kun sujuvoitetaan valitusprosesseja ja uudistetaan valtion aluehallintoa, pitäisi selvittää myös lasten ja nuorten perusoikeuksien ja oikeusturvan keskittämistä yhdelle taholle. Nykyinen

9 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 9 (10) useiden tahojen toimivalta kanteluasioissa sisältää päällekkäistä työtä sekä riskin, että samaa asiaa tai asiakokonaisuutta käsitellään samaan aikaan kahden eri tahon toimesta. Oikeusasiamiehen vuosikirjassa 2013 todetaan muun muassa, että tarkasteltaessa asiakokonaisuuksia aluehallintoviraston kanteluista noin 20 prosentissa kysymys oli sellaisesta asiakokonaisuudesta, jota oikeusasiamiehen kansliassakin käsiteltiin tai oli käsitelty. Kokoamalla aluehallintovirastojen (AVI), lapsiasianvaltuutetun toimiston ja ylimpien oikeusvalvojien lapsia ja nuoria koskevat tehtävät, toimivalta, resurssit sekä henkilötyövuodet uudeksi lasten- ja nuorten oikeusturvakeskukseksi (LANO) voidaan lisätä lasten ja nuorten oikeusturvan laatua muun muassa nopeammilla käsittelyajoilla ja työn tuloksellisuutta päällekkäistä työtä karsimalla. LANO:sta tulisi kanteluviranomainen kaikissa lapsiin ja nuoriin liittyvissä kanteluasioissa. LANO käsittelisi oikaisuvaatimuksia vastaavasti kuin AVI:t nyt. Sille voitaisiin harkita siirrettäväksi lisäksi myös hallinto-oikeuksien opetustoimea koskevat valitusasiat hallinto-oikeuden muuttuessa selkeämmin näiden asioiden osalta toisen asteen muutoksenhakuviranomaiseksi. LANO:lla olisi myös oma-aloitteinen tarkastusoikeus sekä puutumisoikeus kaikkiin lapsia ja nuoria koskeviin asioihin. Sanktiokeinoina kanteluissa, oma-aloitteisesti ottamissaan asioissa sekä tarkastuksissa se voisi käyttää sakon uhkaa, teettämisuhkaa tai keskeyttämisuhkaa velvoittaessaan asianomaista noudattamaan käskyä tai kieltoa, joka asiassa on annettu. Valitus- ja oikaisuvaatimusasioissa LANO:n toimivalta vastaisi AVI:n ja hallinto-oikeuden nykyisiä toimivaltuuksia.

10 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liite 1 HE 2016/2016 vp lausuntoon 10 (10) Aluehallintoviraston lapsia ja nuoria koskevat asiat ja henkilöstö seuraavilta vastuualueilta: sosiaali- ja terveydenhuolto; koulutus-, lasten päivähoito-, kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimi esimerkiksi: - oikaisut perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta koskien - oppilaaksi/opiskelijaksi ottamisesta - uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksesta; - erityisen tuen järjestämistä (pol ja amm.); - erityisiä opetusjärjestelyjä; - perusopetuksen pidennettyä oppivelvollisuutta - perusopetuksen poikkeavaa aloittamisajankohtaa. sekä muun muasa - oikeus tarkastaa kunnan ja kuntayhtymän varhaiskasvatus sekä toiminnan järjestämisessä käytettävät toimintayksiköt ja toimitilat, jos tarkastuksen tekemiseen on perusteltu syy. Lapsiasianvaltuutetun toimisto tehtävineen ja henkilöstöineen Lasten ja nuorten oikeuskeskus LANO Oikeuskanslerin ja oikeusasiamiehen lapsia ja nuoria koskeva kanteluiden käsittelytoimivalta Hallinto-oikeuksilta voidaan siirtää esimerkiksi perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen valitukset, jotka koskevat oppilaalle/opiskelijalle annettavaa kirjallista varoitusta, oppilaan määräaikaista erottamista ja koulukuljetuksia.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ toteaa lausuntopyynnön johdosta seuraavaa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ toteaa lausuntopyynnön johdosta seuraavaa. Lausunto 1 (18) Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi, normipurku@minedu.fi Asia: Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi perusopetuslain, lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun

Lisätiedot

Eduskunta Sivistysvaliokunta. Liite 2 Lausuntoon HE 206/2016 vp. Luonnos pykälämuutoksiksi. Määräaikainen erottaminen perusopetuksessa

Eduskunta Sivistysvaliokunta. Liite 2 Lausuntoon HE 206/2016 vp. Luonnos pykälämuutoksiksi. Määräaikainen erottaminen perusopetuksessa Liite 2 HE 206/2016 vp lausuntoon 1 (5) Eduskunta Sivistysvaliokunta Liite 2 Lausuntoon HE 206/2016 vp Luonnos pykälämuutoksiksi Määräaikainen erottaminen perusopetuksessa Muutetaan perusopetuslain 36

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Helsingissä 27.2.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Kuopiossa 26.3.2014 Hallitusneuvos Anne-Marie Brisson Summa summarum Opiskeluhuoltoa järjestetään joko yhteisöllisenä tai yksilökohtaisena Yksilökohtaista

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelmat

Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon suunnitelmat (OHL 12 ja 13 sekä POL 14, LL 10 ja AMPL 37 a ) Lastensuojelulain

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu. Koulutuspäivä Oulussa Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu Koulutuspäivä Oulussa 6.2.2014 Järjestämisvastuut Koulutuksen järjestäjä vastaa 1. opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumisesta 2. yhteistyön

Lisätiedot

Hallituksen esitykset annettu Oppilas- ja opiskelijahuolto

Hallituksen esitykset annettu Oppilas- ja opiskelijahuolto Hallituksen esitykset annettu 6.6.2013 Oppilas- ja opiskelijahuolto Janne Öberg HE oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilasja opiskelijahuoltoa

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiluonnos

Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiluonnos Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiluonnos SORA-KOULUTUS 31.1.2013 Anne Heikinkangas Lyhennelty OKM:n ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhosen esityksestä Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki uudistuu Koskee esi- ja perusopetusta

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Lausunto hallituksen esityksestä (HE 67/2013 vp) oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja laeiksi eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnan sivistysvaliokunta pyytää ehdotuksesta lausuntoa

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

Lisäksi keskusliitto kiinnittää lausunnossaan huomiota erityisesti seuraaviin näkökulmiin:

Lisäksi keskusliitto kiinnittää lausunnossaan huomiota erityisesti seuraaviin näkökulmiin: 7.10.2016 [Sivu 1 / 5] Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM/29/010/2016 Lastensuojelun Keskusliiton lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta laeiksi perusopetuslain, lukiolain,

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Oppilas- ja opiskeluhuollon kansalliset kehittämispäivät 28.11.2013 Järvenpää Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot

Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot Selvitysluonnoksesta annetut lausunnot Lasten mielenterveysongelmien ehkäisy ja hyvinvoinnin tukeminen kouluterveydenhuollossa (3/2017) 318/54/2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö, OKM167/050/2017, 6.7.2017.

Lisätiedot

Ville Järvi

Ville Järvi LSSAVI Lastensuojelukoulutus Ville Järvi 21.2.2017 Näkökulma päivän aiheeseen Millaisia oppilaan kasvua ja oppimista ja arjen hallintaa tukevia toimenpiteitä varhaiskasvatuksessa ja koulussa tehdään ennen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi perusopetuslain muuttamisesta (HE

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Lastensuojelulaki yhteistyötahojen näkökulmasta

Lastensuojelulaki yhteistyötahojen näkökulmasta Lastensuojelulaki yhteistyötahojen näkökulmasta Seinäjoki 11.3.2014 Ville Järvi Erityisopetuksen rehtori Seinäjoen kaupunki Tehtävänanto 1. Yhteistyötä edistävät tekijät 2. Yhteistyön kannalta kehitettävää

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä

Lisätiedot

Opiskeluhuolto osana oppilaitosten kokonaistoimintaa

Opiskeluhuolto osana oppilaitosten kokonaistoimintaa Opiskeluhuolto osana oppilaitosten kokonaistoimintaa Opiskeluhuollon XV kansalliset kehittämispäivät 25.11.2015 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Säädökset ja määräykset, hallituksen esitys ja eduskunta-asiakirjat

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

Norminpurun perustaksi tarvitaan koulutuksen pitkän aikavälin kehittämisohjelma

Norminpurun perustaksi tarvitaan koulutuksen pitkän aikavälin kehittämisohjelma Kannanotto 1 (10) 24.8.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Opettajille aikaa opettamiseen, rehtoreille johtamiseen OAJ:n esitys normien purusta opetus- ja kasvatusalalla Norminpurun perustaksi tarvitaan

Lisätiedot

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628 Keskeisiä kohtia perusopetuslaista sekä asetuksista, joilla on vaikutusta opetuksen eri tukitoimien toteuttamiseen. Tekstit ovat suoria lainauksia, joista luettavuuden takia on jätetty lainausmerkit pois.

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Norminpurku. Nina Lahtinen

Norminpurku. Nina Lahtinen Norminpurku Nina Lahtinen 050 3413964 Opetusalan normeja puretaan Lainsäädännön päällekkäisyyttä puretaan. Suunnitelmasta, joka koskee oppilaiden ja opiskelijoiden suojaamista kiusaamiselta ja häirinnältä

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa Kasvatus- ja opetuslautakunta 39 18.06.2014 Kunnanhallitus 134 11.08.2014 Valtuusto 29 29.09.2014 Oppilas- ja opiskelijahuoltolain toimeenpano Euran kasvatus- ja opetuspalveluissa 1305/12.01.03/2014 Kasvope

Lisätiedot

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia.

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. LIITE 1 (5) 18.10.2013 OAJ:N ESITYS SÄÄNNÖSMUUTOKSIKSI PYKÄLÄMUODOSSA Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. 4 a Erikoissairaanhoidossa olevan oppivelvollisen

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta Autio Eva

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta Autio Eva Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta 22.9.2017 Autio Eva Opiskeluhuolto sisältää koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuollon

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) Eduskunta hallintovaliokunta

Lausunto 1 (5) Eduskunta hallintovaliokunta Lausunto 1 (5) Eduskunta hallintovaliokunta HaV@eduskunta.fi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus-

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

Opetustoimen muutoksenhaku

Opetustoimen muutoksenhaku Opetustoimen muutoksenhaku Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös: PL 13 Uskonto ja elämänkatsomustieto 30 pv KHO = korkein hal-lintooikeus Opetuksen järjestäjän

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Esityksen lähtökohta ja tavoitteet

Esityksen lähtökohta ja tavoitteet LAUSUNTO 1 (8) 21.1.2013 Dnro 18/000/2012 Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO Lausuntopyyntö 30.11.2012 Dnro 39/010/2012 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAIKSI

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. opetusneuvos Elise Virnes, OKM verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. opetusneuvos Elise Virnes, OKM verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme opetusneuvos Elise Virnes, OKM verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry HE oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi Hallituksen esitys oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi annettiin

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Helsinki 27.2.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen opiskelijahyvinvoinnin kehittämisessä

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Marjaana Pelkonen, STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden Opiskeluhuollolla tarkoitetaan hyvän oppimisen, hyvän fyysisen ja psyykkisen terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu - missä mennään lainvalmistelussa? Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen

Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu - missä mennään lainvalmistelussa? Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen Oppilas- ja opiskelijahuolto uudistuu - missä mennään lainvalmistelussa? Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen Uudistuksen taustaa Oppilashuoltoon liittyvän lainsäädännön uudistamistyöryhmässä (STM selvityksiä

Lisätiedot

Sähköinen lausunto TAUSTATIEDOT. Vastaajatahon virallinen nimi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ. Heljä Misukka koulutusjohtaja

Sähköinen lausunto TAUSTATIEDOT. Vastaajatahon virallinen nimi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ. Heljä Misukka koulutusjohtaja Sähköinen lausunto TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Heljä Misukka koulutusjohtaja Nina Lahtinen kehittämispäällikkö Kysymykset 1. Hallituksen aluejakolinjauksen

Lisätiedot

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS 7.3.2016 Annamari Murtorinne yläkoulun rehtori ja Niina Rekiö-Viinikainen erityisopettaja TOIMINTAKULTTUURIN KESKEISET PIIRTEET Hyvinvointi ja turvallinen arki Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Opiskelijahuolto lisäopetuksessa

Opiskelijahuolto lisäopetuksessa Opiskelijahuolto lisäopetuksessa Opetushallitus 17.3.2015 Kristiina Laitinen Opetusneuvos 1 Säädökset, eduskunta-asiakirjat sekä opetussuunnitelmien perusteet Lait Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013)

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Aulanko 2.4.2014

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Aulanko 2.4.2014 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Aulanko 2.4.2014 1 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (voimaan 1.8.2014) Yhteisöllinen opiskeluhuolto ja yksilökohtaisen opiskeluhuolto Ennaltaehkäisevyys ja suunnitelmallisuus

Lisätiedot

Monialaiset verkostot lasten ja nuorten hyvinvointia takaamassa

Monialaiset verkostot lasten ja nuorten hyvinvointia takaamassa Monialaiset verkostot lasten ja nuorten hyvinvointia takaamassa 25.9.2015 Tampere Käytännön kokemuksia yhteistyöstä Hanna Gråsten-Salonen Vastaava koulukuraattori Varhaiskasvatus ja perusopetus Tampere

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki yhden lainsäädännön piirissä nyt hajallaan olevat oppilas- ja opiskelijahuoltoa, henkilötietojen käsittelyä, kirjaamista, rekisteröimistä

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö Dnro 2135/03/2016 '15.8.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi aikuistenperusopetus@minedu.fi Lausuntopyyntö ehdotuksesta hallituksen esitykseksi perusopetuslain 46 :n muuttamisesta Pyysitte

Lisätiedot

LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO Opetussuunnitelman kuntakohtainen osa Kotkan lukiokoulutuksessa opiskelijahuollon osalta 1.8.2014 lukien. LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO Opiskeluhuolto sisältää lain mukaan koulutuksen järjestäjän hyväksymän

Lisätiedot

Opetuksen järjestäjä PEDAGOGINEN SELVITYS ERITYISTÄ TUKEA VARTEN. Oppilaan nimi Syntymäaika Vuosiluokka

Opetuksen järjestäjä PEDAGOGINEN SELVITYS ERITYISTÄ TUKEA VARTEN. Oppilaan nimi Syntymäaika Vuosiluokka Opetuksen järjestäjä PEDAGOGINEN SELVITYS ERITYISTÄ TUKEA VARTEN Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan nimi Syntymäaika Vuosiluokka Koulu Huoltaja/huoltajat/laillinen

Lisätiedot

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Tavoitteena - vahvistaa esi- ja perusopetuksessa oppilaan oikeutta saada tukea riittävän varhain ja joustavasti

Lisätiedot

Oppilaan tukeen liittyvät juridiset kysymykset Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Oppilaan tukeen liittyvät juridiset kysymykset Hallintojohtaja Matti Lahtinen Oppilaan tukeen liittyvät juridiset kysymykset 29.4.2011 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Oppilaan tukea koskeva lainsäädäntö Perustuslaki Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan

Lisätiedot

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013 Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Päiväys Moniammatillinen yhteistyö Lasten ja perheiden

Lisätiedot

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS VAMMAISTEN OPISKELIJOIDEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLISEEN

Lisätiedot

PERUSOPETUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ. Pasi Hieta Perusopetuksen apulaisrehtori 7-9 23.3.2015

PERUSOPETUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ. Pasi Hieta Perusopetuksen apulaisrehtori 7-9 23.3.2015 PERUSOPETUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ Pasi Hieta Perusopetuksen apulaisrehtori 7-9 23.3.2015 Perusopetusta sääteleviä lakeja ja muita säännöksiä: - Perusopetuslaki 628/1998, muutettu useita kertoja - Perusopetusasetus

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 67/2013)

Hallituksen esitys eduskunnalle oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 67/2013) ASIANTUNTIJALAUSUNTO Hallintojohtaja Matti Lahtinen 10.9.2013 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Hallituksen esitys eduskunnalle oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja erityisopetus Aapo Halonen, yläkoulun rehtori Niina Rekiö-Viinikainen, erityisopetuksen lehtori Jyväskylän normaalikoulu

Opiskeluhuolto ja erityisopetus Aapo Halonen, yläkoulun rehtori Niina Rekiö-Viinikainen, erityisopetuksen lehtori Jyväskylän normaalikoulu Opiskeluhuolto ja erityisopetus 6.3.2017 Aapo Halonen, yläkoulun rehtori Niina Rekiö-Viinikainen, erityisopetuksen lehtori Jyväskylän normaalikoulu www.pollev.com/aapohalonen066 (Aineen)opettajan työtä

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

Kuraattori- ja psykologityö esi- ja perusopetuksessa Mikä muuttuu?

Kuraattori- ja psykologityö esi- ja perusopetuksessa Mikä muuttuu? Kuraattori- ja psykologityö esi- ja perusopetuksessa Mikä muuttuu? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XIII 27.-28.11.2013 Vastaava koulukuraattori Hanna Gråsten-Salonen, Tampere

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

Arjen arkki/ Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus

Arjen arkki/ Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Arjen arkki/ Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Tavoitealueet, IJKK 1. Malli oppilaitosten ja kuntien yhteistyöstä opiskelijahuollon järjestämisessä 2. Oppilaitos hyvinvoivana oppimisympäristönä,

Lisätiedot

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Muutoksenhaku opetustoimessa Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Oikeus- ja koulutuspalvelu Law point Ay 1.1.2014 Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös:

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia

Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia 1 Esipuhe Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia perustuu Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin(1287/2013), joka astui voimaan 1.8.2014. Strategian tavoitteena

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103 27.08.2014 Sivu 1 / 1 2519/01.01.01/2014 103 Opiskeluhuoltoon liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877 1846 Merja von Schantz, puh.

Lisätiedot

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Muutoksenhaku opetustoimessa Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Oikeus- ja koulutuspalvelu Law point Ay 1.1.2014 Muutosten yleiset perusteet 1.1.2016 Hallinnollinen muutoksenhaku ollut helppo

Lisätiedot

ERÄIDEN PERUSOPETUSLAIN KURINPITOA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN TARKISTAMINEN

ERÄIDEN PERUSOPETUSLAIN KURINPITOA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN TARKISTAMINEN 4/001/2013 Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 00023 Valtioneuvosto Viite: Opetusministeri Jukka Gustafssonin suullinen toimeksianto ERÄIDEN PERUSOPETUSLAIN KURINPITOA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN TARKISTAMINEN

Lisätiedot

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki 29.4.2011 Opetusneuvos Hely Parkkinen 1 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 5 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKIMUODOT

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Hallitusneuvos Outi Luoma-aho Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen yksikkö 29.9. 2010 Perusopetuslain muutossäädös 642/2010 laki

Lisätiedot

Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja moniammatillisessa yhteistyössä

Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja moniammatillisessa yhteistyössä Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja moniammatillisessa yhteistyössä 4.6.2015 Mikkeli Itä-Suomen opiskeluhuollon päivät Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon kokonaisuus ja määritelmät

Lisätiedot

Opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto

Opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto Heidi Peltonen 11.2.2014 1 (5) Eduskunnan tarkastusvaliokunta Eduskunta Miten kouluongelmat vaikuttavat nuorten syrjäytymiseen ja miten kouluterveydenhuollon avulla ehkäistään nuorten syrjäytymistä? Tarkastusvaliokunnan

Lisätiedot

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto

Paltamon kunta. Paltamon lukio. [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto 2014 Paltamon kunta Paltamon lukio [LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS] 4.3 Opiskelijahuolto PALTAMON KUNNAN NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen OPPILASHUOLTO Savonlinnan normaalikoulu 26.5.2014 / 12.4.2017 Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen SNOR - Oppilashuoltokäytännöt uudistuvat ENNEN / OPS 2012 Oppilashuollolla tarkoitetaan Oppilaan

Lisätiedot

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa 29.4.2011 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Julkisuutta ja tietosuojaa koskevia säädöksiä perusopetuksessa Perustuslaki (731/1999) 10 : Jokaisen yksityiselämä,

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja oppimisen tuessa

Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja oppimisen tuessa Salassapito ja tiedonsiirto opiskeluhuollossa ja oppimisen tuessa 17.11.2016 Helsinki Erkkaa verkossa -verkkoluento Hallintojohtaja Matti Lahtinen Oppilaalle annettavan yksilöllisen tuen vaihtoehtoja Monialainen

Lisätiedot

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta.

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta. Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö LIITE 18 KOLA 11.4.2017 Kurinpitomenettely Toimintatapa ja kuuleminen Ilmoittaminen Kirjaaminen Toimivalta ja muuta Kasvatuskeskustelu PoL 35 a (Kurinpitotoimet)

Lisätiedot

Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti pyydettynä lausuntonaan hallituksen esitysluonnoksesta

Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti pyydettynä lausuntonaan hallituksen esitysluonnoksesta 1 (5) 15.3.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriölle LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI PERUSOPETUSLAIN, LUKIOLAIN, AM- MATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN, AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA OPETUSSUUNNITELMISTA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMASTA

AJANKOHTAISTA OPETUSSUUNNITELMISTA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMASTA AJANKOHTAISTA OPETUSSUUNNITELMISTA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMASTA Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki 16.9.2014 Opiskeluhuollosta hyvinvointia 2014 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös.

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös. 1 (5) KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Huoltajalle. Kyllä. Opettaja/ rehtori. Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM)

(Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) (Lähteet: Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013, Uusi soveltamisohje oppilas- ja opiskelijahuoltolainsäädännön toteuttamisen tueksi 13a/2015 STM) Päivitetty 8.8.2018 opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän

Lisätiedot

Oppilashuolto ja opetustoimen prosessit. Osaava, Lempäälä 15.4.2014

Oppilashuolto ja opetustoimen prosessit. Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Oppilashuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Oppilashuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

Opiskeluhuoltoryhmä. Kristiina Laitinen Opetushallitus / Yleissivistävä koulutus

Opiskeluhuoltoryhmä. Kristiina Laitinen Opetushallitus / Yleissivistävä koulutus Opiskeluhuoltoryhmä Kristiina Laitinen Opetushallitus / Yleissivistävä koulutus Opiskeluhuolto on yhteisöllistä työtä ja yksilöllistä tukea Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä, koko

Lisätiedot

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto 1.1.2011 alkaen Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa määrittävät normiasiakirjat Perusopetuslaki 642/2010 (voimaan 1.1.2011, velvoittaen

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen opiskelijahyvinvoinnin kehittämisessä

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 1 NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

HE 216/2006 vp. Laissa ei ole säännöksiä ulkomailla järjestettävän lukiokoulutuksen rahoituksen määräytymisestä. 1. Nykytila

HE 216/2006 vp. Laissa ei ole säännöksiä ulkomailla järjestettävän lukiokoulutuksen rahoituksen määräytymisestä. 1. Nykytila HE 216/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opetus-

Lisätiedot

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET - - - 5 MUUT MÄÄRÄYKSET 5.6 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö 5.7 Opiskelijahuolto Sen lisäksi, mitä laissa ammatillisesta

Lisätiedot

Viite: Sivistysvaliokunta keskiviikko klo 11:30 / HE 206/2016 vp / Asiantuntijapyyntö

Viite: Sivistysvaliokunta keskiviikko klo 11:30 / HE 206/2016 vp / Asiantuntijapyyntö LAPS/45/2016 11.11.2016 1/8 Eduskunnan sivistysvaliokunnalle Viite: Sivistysvaliokunta keskiviikko 16.11.2016 klo 11:30 / HE 206/2016 vp / Asiantuntijapyyntö Asia: Lapsiasiavaltuutetun lausunto hallituksen

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Opiskeluhuollon palvelut. Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Oikeus oppimiseen

Opiskeluhuollon palvelut. Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Oikeus oppimiseen Opiskeluhuollon palvelut Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Oikeus oppimiseen 24.3.2015 Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) tuli voimaan 1.8.2014, mikä muuttui? Opiskeluhuollon suunnittelu

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta TOIMINTAOHJE Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDU SORA toimikunta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, JEDU Toimintaohje on hyväksytty yhtymähallituksessa 11.12.2014 1 Yleistä Ammatillisen

Lisätiedot

SAKUn hyvinvointipäivät Opiskeluhuolto TAI:ssa. Kati Länsiö

SAKUn hyvinvointipäivät Opiskeluhuolto TAI:ssa. Kati Länsiö SAKUn hyvinvointipäivät 3. - 4.12.2014 Opiskeluhuolto TAI:ssa Kati Länsiö 5.12.2014 Kati Länsiö 1 Turun ammatti-instituutti 8 +4 koulutaloa, opiskelijamäärä 4000 +600 Terveydenhoitaja ja opo jokaisessa

Lisätiedot