SAINI - RATKAISUEHDOTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAINI - RATKAISUEHDOTUS"

Transkriptio

1 - Kansalaisen terveydenhuoltoa tukeva sähköinen asiointi ja interaktiiviset verkkopalvelut

2 Sisällysluettelo 1 Johdanto Tavoitteet Taustaa Sähköinen asiointi ja interaktiiviset verkkopalvelut - käsitteinä SAINI-palvelut Personal Health Record - konsepti Palvelun toteuttamisen eettiset ja juridiset näkökohdat Sähköisen asioinnin ja interaktiivisten palveluiden kohderyhmä - asiakkaat SAINI-palvelut Sähköinen asiointi ja interaktiiviset verkkopalvelut Ajan varaus Esitietolomakkeiden täyttäminen Suostumuslomakkeen täyttäminen Reseptin uusiminen Sähköinen asioiden vireillepano Palautteen antaminen (liittyen asiakaspalveluun ja vaikuttavuuteen) Maksu- ja korvauspalvelu Terveystilipalvelut Henkilökohtaisen hoitotiedon hallinta Kysymys-vastaus palvelu potilaan ja ammattilaisen välillä Omahoitoon liittyvät palvelut Tietopalvelut Alueelliset tietopalvelut Terveyden edistämistä tukevat tietopalvelut Sairauden hoitoa tukevat tietopalvelut Tukipalvelut Valtakunnallisesti toteutettavat palvelut Tekninen help desk Potilasasiamiespalvelu sähköiseen asiointiin Laadunvarmistuslautakunta ohjelmistoille Tietopalveluiden laatuun liittyvä valvonta Reseptikeskus Kansallinen arkisto Tunnistuspalvelu Ammattihenkilöstön rekisteri (TEO) Väestötietojärjestelmä Palvelun ominaisuuksista SAINI palvelut toiminnan tukena Prosessikartta Asiointi- ja Palveluprosessi Omahoitoprosessi Terveyden edistämisen prosessi...46 Copyright SITRA (74)

3 15.4 Tietopalveluprosessi SAINI- kokonaisuuden hallintaprosessi Prosessien toimijat Asiointi- ja palveluprosessi Terveydenhuollon sähköisten palveluiden ja toteutus- ja hallintomallit Kansalaisvetoinen malli Terveydenhuollon ammattilaisten johtama malli Ministeriövetoinen kansallinen malli Arkkitehtuurin ohjauksen ja palvelutuotannon tehtävät ja organisointi Arkkitehtuurin ohjauksen sidosryhmät Onnistumisen edellytyksiä Listautumismalli Potilaiden opastus sähköiseen asiointiin...74 Copyright SITRA (74)

4 1 Johdanto Terveydenhuollon tulevaisuus - kannanotossa 1 vuonna 2006 eduskunta kuvasi kansalaisen henkilökohtaisen sähköisen terveyskortin osaksi sähköistä terveyskertomusta: Terveyden edistyminen vaatii tulevaisuudessa entistä enemmän jokaisen kansalaisen vastuuta omasta ja läheistensä terveydestä. Terveydenhuolto on järjestettävä Suomessa niin, että se teknologisia mahdollisuuksia tehokkaasti hyödyntäen tukee kansalaisten omavastuuta terveydestään. Terveyden ylläpito ei ole vain alan ammattilaisten asia. Se on kaikkien asia. Jokaisella suomalaisella tulee olla henkilökohtainen sähköinen terveyskertomus, jonka hän tai hänen edushenkilönsä voi avata ainakin mistä tahansa Suomessa. Henkilön itsensä käyttämä osa terveyskertomuksesta tulee olla helposti käytettävissä esimerkiksi terveyskortilla, numerotunnuksella tai mahdollisesti biotunnisteella. Hoitoja ja niiden vaikuttavuutta koskevien tietojen ohella terveyskertomuksen tulee sisältää henkilön terveyden ja siihen vaikuttavien tekijöiden seurantatietoa.. Luottamuksellisen terveystiedon väärinkäytöstä tulee rangaista. An action plan for a European e-health Area 2 johdannossa todetaan terveydenhuollon alaan liittyen: e-health matters. It can improve access to healthcare and boost the quality and effectiveness of the services offered. STM:n ohjaa ja kehittää kansallisia terveydenhuoltopalveluita ja niihin liittyviä tietohallinnon ratkaisuja. 1 Terveydenhuollon tulevaisuus. Tulevaisuusvaliokunnan kannanotto vuoden 2015 terveydenhuoltoon. EDUSKUNTA. Tulevaisuusvaliokunta COM (2004) 356 final: Communication from the commission to the council, the european parliament, the european economic and social committee and the committee of the regions. e-health - making healthcare better for European citizens: An action plan for a European e-health Area Copyright SITRA (74)

5 Sitran Terveydenhuollon ohjelma etsii ratkaisuja terveydenhuollon palveluiden parantamiseksi, jotta kansalaiset saisivat laadukasta palvelua ja alan toiminta tehostuu. Jotta terveydenhuollon palvelut kehittyvät siten, että kansalaiset saavat parempaa palvelua ja alan toiminta tehostuu, on mm. kansalaisen asema oman terveytensä huollossa ja hoidossa vahvistuttava. Tärkeää on luoda yhtenäinen toimintalogiikka kansalaisen suuntaan. Yksittäiset paikalliset ratkaisut voidaan toteuttaa eri teknologioin ja paikallisin vivahtein, mutta palvelukonsepti on yhteneväinen kautta linjan koko maassa. 2 Tavoitteet Ensimmäisenä tavoitteena on mahdollistaa kansalaisen näkökulmasta terveyteen liittyvä sähköinen asiointi ja verkkopalveluiden hyödyntäminen käyttäjäystävällisesti ja mahdollisimman paljon yhden luukun periaatetta noudattaen. Kansalainen haluaa käyttää palveluita siten, että hänen ei tarvitse ensin selvittää ja tietää mikä organisaatio palvelun tarjoaa. Toisena tavoitteena on se, että SAINI palveluiden tulee tukea terveydenhuollon tuottajien prosesseja ja mahdollistaa toimialan käytäntöjen tehostaminen ja laadun varmistaminen. Esimerkiksi potilaskertomuksen selkeyden ja logiikan parantaminen tukee kiireisen lääkärin kokonaiskuvan hahmottamista. Kolmantena tavoitteena on tukea toimintalogiikaltaan yhtenäiset terveydenhuollon sähköiset palvelut. Näin potilaan siirtyessä kunnasta toiseen, palvelun peruspiirteet säilyvät samana. Copyright SITRA (74)

6 Kunkin tavoitteen osana on, että kansalaisen ja potilaan terveydenhuollon prosessiin liittyvät palvelut ja tieto riippumatta palvelun- ja tiedontuottajasta - on käyttäjäystävällisesti ja laadukkaasti saatavilla niille, jotka sitä tarvitseva ja siellä missä sitä tarvitaan. Kuva 1 kansalaisen ja potilaan terveydenhuollon pääprosessi. 3 SAINI mahdollistaa sen, että terveydenhuoltoon liittyvissä prosesseissa syntyvä ja kertyvä tieto kootaan kansalaiselle itselleen eheäksi kokonaisuudeksi. (Kansallinen arkisto tuottaa ammattilaisen tarvitseman virallisen tietokokonaisuuden.) Kuva 2 Kansalainen oman terveystietonsa hallitsijana. 4 3 Mukaellen suomennettu esityksestä: The National Danish ehealth Portal. Sundhed.dk. Acure, an IBM company. 4 Mukaellen suomennettu esityksestä: Review of the Personal Health Record (PHR) Service Provider Market. Interoperability and Data Mobility. Stanley Chin. Altarum Institute. May 2, 2007 Copyright SITRA (74)

7 SAINI- konseptissa sovitaan pelisäännöt ja yhteinen tapa toimia. Konseptin toteutus voidaan ja tulee kilpailuttaa palvelun tarjoajilla. SAINIn tavoitteena on tarjota yhtenäinen konsepti ja yhteiset pelisäännöt sähköisten palveluiden kehittämiselle. Konseptissa otetaan kantaa mielekkääseen toteutus- ja toimintamalliin. SAINI-konsepti noudattaa Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin kehittämisstrategian 5 toimintalinjauksia: 1. Asiakaskeskeisyyden lisääminen 2. Kustannustehokkuuden lisääminen 3. Uusien laadukkaiden palveluiden syntymisen tukeminen 4. Kansallisen sähköisen asioinnin arkkitehtuurin rakentaminen 5. Yhteistyön lisääminen, strategian seuranta ja tiedotus Tavoitteen mukaisen ratkaisun määrittelyssä on pohjalla kansainvälisessä kontekstissa käytetty ephr, joka voidaan vapaasti suomentaa seuraavasti 6 : Sähköinen henkilökohtainen terveystili, joka kattaa interaktiiviset työkalut ja tietosisällöt, jotka mahdollistavat kokonaisvaltaisen terveydenhuollon. Henkilökohtaisen terveystilin ominaisuuksia ovat: o Saatavilla ajasta ja paikasta riippumattomasti - aina ja kaikkialla o Kansalainen on tilin omistaja. Hän antaa luku- ja kirjoitusoikeuksia omaan tiliinsä o Tili kattaa tiedot kaikilta henkilön terveydenhuoltoon osallistuneilta osapuolilta o Tilin sisältö on kirjattu maallikolle ymmärrettävässä muodossa o Tili mahdollistaa henkilön omat - terveytensä huoltoon liittyvät - kirjaukset o Tilin työkalut mahdollistavat yksilön koko elinkaaren kattavan terveystiedon hallinnan o Tilin työkalut tukevat terveyden ylläpitoa ja kroonisten sairauksien hallintaa o Terveystili on luottamuksellinen ja yksityisyyden suojan toteuttava HIMSS Board of Directors, June 27, HIMSS PHR Definition and Position Statement. Copyright SITRA (74)

8 3 Taustaa Tilaaja-tuottaja mallin käyttöönotosta terveydenhuollossa on puhuttu pitkään. Palvelujen turvaaminen edellyttää vahvaa taloudellista perustaa sekä uusia palvelujen järjestämis- ja tuottamistapoja. Hallitus edistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kumppanuutta palvelutuotannossa. Kannustetaan tilaajatuottajamallien käyttöönottoa. Laajennetaan palvelusetelijärjestelmän ja kotitalousvähennyksen käyttöalaa, minkä avulla edesautetaan toimivien palvelumarkkinoiden syntyä. Kehitetään palvelujen laadun valvonnan välineitä. 7 Käyttöönotto on tähän asti rajoittunut siihen, että kunta toimii ostajana ja se voi ostaa tiettyjä palveluita aiempaa vapaammin. Kansalaisen kannalta muutos on ollut toistaiseksi vähäinen. Kansalaisen valinnan vapautta hoitopaikan tai palveluntarjoajan suhteen ei juuri ole vielä lisätty. Kansalaisen lisääntynyt kiinnostus omasta terveydestään johtaa hänen roolinsa muuttumiseen aktiivisemmaksi toimijaksi oman terveytensä huollossa. Erilaiset kotiseurannat, omahoito ja ajan varaaminen ovat siirtymässä osittain kansalaisen hoidettaviksi. Valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä: Kun kansalaisen toivetta ottaa enemmän vastuuta omasta terveydenhuollostaan halutaan tukea, tulee hänelle antaa enemmän valtaa ja oikeuksia. Terveydenhuollon sähköiset palvelut tukevat potilaan vastuun ja vallan lisäämistä asteittain. Tällä hetkellä kansalainen on terveytensä edistämiseen ja sairautensa hoitoon liittyen yhteydessä useaan organisaatioon - sekä julkishallinnollisiin että yksityisiin ja kolmannen sektorin toimijoihin. Tämä on työlästä ja hankalaa, mikä aiheuttaa tiedon pirstaloitumisen kautta riskitilanteita ja kustannustehottomuutta. 7 Hallitusohjelma Copyright SITRA (74)

9 Kuva 3 Kansalaisen ja potilaan hoitoon liittyvän tiedon pirstaloituminen eri organisaatioihin. 8 4 Sähköinen asiointi ja interaktiiviset verkkopalvelut - käsitteinä Tähän kappaleeseen on koottu useammasta lähteestä 9 yhteen palvelun määrittelyä. Informaation ja toimintojen välittäminen tietoverkkojen välityksellä on arkipäivää. Puhutaan verkkopalveluista, digitaalisesta ja sähköisestä kaupankäynnistä, sähköisestä asioinnista, verkkoasioinnista (ecommerce, homeshopping, e-business, e-service, e-government service, online service, real-world service, web-based services, IT-services) jne. Alalla käytettävät termit ja käsitteet ole vielä ehtineet vakiintua. Palvelu on toimintaa, jonka palveluntarjoaja tuottaa asiakkailleen ja jonka tuotokset ovat aineettomia. Tästä määritelmästä ollaan suhteellisen yksimielisiä. Kun määritellään verkkopalveluita, ei perinteisen palvelun määritelmä välttämättä toimi. Verkkopalvelut eroavat perinteisistä palveluista siinä, että asiakas eli verkkopalveluiden käyttäjä ja palvelun tuottaja eivät ole samassa paikassa ainakaan samanaikaisesti. Sosiaalinen vuorovaikutus heidän välillään tapahtuu käyttöliittymän välityksellä ja tietojärjestelmien avulla. On myös sellaisia verkkopalveluita, joissa asiakas ei ole vuorovaikutuksessa palvelun tuottajan kanssa. Esimerkiksi tiedonhakupalvelut ovat tämän tyyppisiä palveluita. Nämä palvelut eivät kuulu SAINI-palveluiden ydinpalveluihin. 8 Mukaillen suomennettu esityksestä: The Role of Data Intermediary Services in Connecting Consumers to the NHIN. May 2, David Lansky, Ph.D. Senior Director, Health Program Markle Foundation 9 Useammasta lähteestä koottu: Copyright SITRA (74)

10 Verkkopalveluilla tarkoitetaan sähköisten verkkojen välityksellä jaettavia, tuotettavia tai käytettäviä palveluita, jotka täydentävät, korvaavat, uudistavat perinteisiä palveluita ja jotka tarjoavat asiakkaille (käyttäjille) mahdollisuuden viestintään erilaisten palvelun (julkisen ja yksityisen sektorin) tarjoajien kanssa, verkkoasiointiin yksityisen sektorin organisaatioiden kanssa, vaikuttamiseen, tiedon hakuun, ostosten tekoon jne. Verkkopalvelu voi olla myös täysin uudentyyppinen palvelu, jolle ei ole vastinetta perinteisissä palveluissa. Olennaista on, että asiakas (käyttäjä) osallistuu palvelun tuottamiseen ollessaan vuorovaikutuksessa palvelun tuottajan tai toisten asiakkaiden/käyttäjien kanssa yleiskäyttöisen selaimen ja sähköisen tietoverkon välityksellä. Tästä syystä käytämme sanaa vuorovaikutteiset verkkopalvelut. Sähköinen asiointi perustuu perinteiseen asioinnin määritelmään. Julkishallinnon sähköisen asioinnin rakenneosat - loppuraportissa 10 asiointiprosessi määritellään seuraavasti: Julkishallinnon asiointiprosessi on perinteisesti nähty nelivaiheisena prosessina, jonka osat ovat 1.) asian vireillepano, 2.) käsittely, 3.) ratkaisu ja 4.) tiedoksianto. Vireillepanon voi tehdä joko asiakas tai viranomainen. Samat osat erottuvat myös sähköisen asiointiprosessin palveluketjussa. Yhdessä nämä toimenpiteet muodostavat jonkin asian käsittelyn. Asiakkaan näkökulmasta asiointiprosessi on asian hoitamiseen liittyvistä yksittäisistä palveluista syntyvä toimintaketju. Samassa asiointiprosessissa voi olla sekä sähköisiä että ei-sähköisiä palveluja. Asiankäsittelyprosessi kuvaa toiminnan, jossa viranomainen yhteistyössä toisten viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa hoitaa asiakkaan vireille saatetun asian. Viranomainen hoitaa asiankäsittelyä joko manuaalisesti tai operatiivisilla järjestelmillä. Tietoyhteiskunta-asiain neuvottelukunnan mukaan 11 Sähköisellä asioinnilla tarkoitetaan perinteistä asiointia täydentävää, korvaavaa tai uudistavaa julkisten palveluiden tuottamista, jakelua, käyttöä ja niihin liittyvää vuorovaikutusta, joka perustuu tietoverkkojen hyödyntämiseen.. 10 Julkishallinnon sähköisen asioinnin rakenneosat. Kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut. Loppuraportti. Luonnos. 11 Verkkopalvelustrategian vaikuttavuus 3/2004. VALTIOVARAINMINISTERIÖ. HALLINNON KEHITTÄMISOSASTO. Copyright SITRA (74)

11 Julkishallinnon käyttämä sähköisen asioinnin määritelmä vastaa anglosaksisissa maissa käytössä olevaa sähköisen asioinnin termiä egovernment. Anglosaksisissa maissa käytetään termiä ehealth kuvaamaan laajasti sähköistä terveydenhuoltoa. Laajimmillaan termi käsitetään kattamaan omahoidon lisäksi myös sairaaloiden ja avohoidon tietojärjestelmät. Günther Eysenbachin määritelmä ehealthille on: an emerging field in the intersection of medical informatics, public health and business, referring to health services and information dispensed or enhanced through the Internet and related technologies. In a broader sense, the term characterizes not only a technical development, but also a state-of-mind, a way of thinking, an attitude, and a commitment for networked, global thinking, to improve health care locally, regionally, and worldwide by using information and communication technology 12 Suomessa terveydenhuollon sähköisen asioinnin halutaan kattavan monia yksityisen sektorin ja kolmannen sektorin palveluita sekä tietopalveluita. Tämän takia tässä ratkaisuehdotuksessa sähköinen asiointi ja verkkopalvelut käsitetään kattavan egovernmentin ja ehealthin. Kuva 4 Käsitteiden suhteet Perinteisiin palveluihin verrattuna verkkopalveluiden - kuten myös sähköisen asioinnin - erityispiirteenä on se, että useimmissa tapauksissa palvelun tuottajan on saatava asiakkaat itse toimimaan saadakseen palvelun. Jotta palvelun tuottaja saa asiakkaat aktiivisesti toimimaan saadakseen palvelu, tulee sähköisen asioinnin ja vuorovaikutteisten verkkopalveluiden suunnittelu olla asiakaslähtöistä. Asiakaskeskeisyyttä korostaaksemme on konseptin nimi KANSALAISEN terveydenhuollon sähköinen asiointi ja 12 Dr. Eysenbach, editor of the Journal of Medical Internet Research. Eysenbach Copyright SITRA (74)

12 5 SAINI-palvelut interaktiiviset verkkopalvelut. Sähköiset palvelut suunnitellaan asiakaskeskeisesti - ei tuottajaorganisaatiokeskeisesti. SAINI on malli, jossa eri toimijoiden tarpeet ja toiveet on yhteen sovitettavissa kustannustehokkaalla tavalla ja niin, että malli on tietosuojamääräysten ja muun vallitsevan lainsäädännön mukainen. SAINI- palvelut tukevat sekä terveyden edistämistä että sairauden ehkäisyä, diagnosointia, hoitoa ja seurantaa. Palvelut on suunnattu kansalaisille unohtamatta toista tärkeää käyttäjäryhmää: terveydenhuollon ammattilaiset. Terveydenhuollon sähköiset palvelut kokonaisuus ei ole erillinen sovellus tai palvelualusta vaan sen tehtävänä on tukea terveydenhuollon yksikköjen toimintaa. SAINI-palvelut pohjautuvat pitkälti PHR:n konseptiin (kts. kohta 5.1. alla). Kansalainen on oman terveystilinsä hallinnoija ja ylläpitäjä. Teknologia mahdollistaa sen, että usean organisaation palvelut voidaan koota käyttäjäystävälliseksi ja terveydenhuoltoa tukevaksi kokonaisuudeksi. Kuva 5 Terveystili kansalaisen ja potilaan terveys- ja hoitotiedon kokoajana Mukaellen suomennettu esityksestä: The Role of Data Intermediary Services in Connecting Consumers to the NHIN. May 2, David Lansky, Ph.D. Senior Director, Health Program Markle Foundation Copyright SITRA (74)

13 SAINI- palvelut on tässä dokumentissa jaettu neljään kategoriaan.: 1.) sähköinen asiointi ja vuorovaikutteiset verkkopalvelut, 2.) terveystilipalvelut 3.) tietopalvelut ja 4.) tukipalvelut. 5.1 Personal Health Record - konsepti Sairauskertomuksen traditio on pitkä. Sairauskertomuksen sähköistyminen toteutettiin kopioimalla vanha paperipohjainen malli sähköiseen muotoon. Henkilörekisterilain määräykset, suostumusten käsittely ja tiedon luovutus rekisteristä toiseen toimii edelleen periaatteiltaan samaan tapaan kuin paperimaailmassa. Merkittävä muutos sähköistämisessä oli se, että tekniikka olisi mahdollistanut yhden potilaskohtaisen kertomuksen tallentamisen verkkoon kaikkien potilasta hoitavien käyttöön. Tietosuojalainsäädäntö eivätkä kansalaisten mielipiteet kuitenkaan mahdollistaneet tällaista ratkaisua. Potilastiedon luovutus rekisteristä toiseen vaatii pääsääntöisesti potilaan suostumuksen. Malli johtaa siihen, että potilaan hoitokerroista on luettavissa potilaan luvalla hoitoyhteenvetoja, tutkimustuloksia ja lääkitystietoja eri rekistereistä. Synteesi tiedoista vaatii ammattilaisen päättelyä, eikä kaikkia asioita ei voi em. tiedosta aukottomasi päätellä. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita lääkitystiedot, jotka voivat eri organisaatioiden hoitoyhteenvedoissa poiketa toisistaan eikä edes ammattilainen ei voi varmuudella päätellä dokumenteista potilaan voimassa olevaa lääkitystä. Personal Health Record, tai terveystili on palvelu, jossa potilaan tiedot on kopioitu potilaan omaan rekisteriin siten, että niistä muodostuu eheä ja sujuvasti tulkittava kokonaisuus. Koska terveystili on kansalaisen oma rekisteri, se poikkeaa virallisesta sairauskertomuksesta mm. seuraavilla tavoilla: terveystilin tietoja ei tarvitse arkistoida kansalainen saa poistaa tietoja terveystililtään kansalainen voi lisätä omia tietojaan terveystilille kansalainen voi antaa lukuoikeuden esim. hänen hoidostaan vastaavalle lääkärille tai hoitajalle Copyright SITRA (74)

14 Kansalaisen ja potilaan tietoja on sekä terveydenhuollon palveluja tarjoavan organisaation potilastietojärjestelmässä että terveystilillä. Alla olevassa taulukossa on lueteltu näiden keskeiset erot: Potilastietojärjestelmä Juuret paperipohjaisessa sairauskertomuksessa Organisaatio rekisterinpitäjänä Arkaluontoisen tiedon henkilörekisteri Arkistoitava laissa määrättyjen ohjeiden mukaan Tiedon luovutus rekisteristä toiseen vaatii pääsääntöisesti potilaan suostumuksen Tiedon kirjaajana terveydenhuollon ammattilainen Terveystili Juuret potilaalle lähetetyissä kopioissa ( tärkeiden papereiden mappi ) = Potilaan omaa tietoa Kyseessä yhden potilaan tietokokoelma, ei henkilörekisteri Kopioita sairaanhoito-organisaatioiden tuottamasta tiedosta Oman kotiseurannan tietoja Ei arkistovelvollisuutta Kansalainen voi lisätä tai poistaa tietojaan Kansalainen voi näyttää tietoja kenelle haluaa Tiedon kirjaajana usein kansalainen itse Terveydenhuollon ammattilaisen tuottaman tiedon oikeellisuus tarkistettavissa arkistosta 5.2 Palvelun toteuttamisen eettiset ja juridiset näkökohdat Henkilörekisterilaki lähtee siitä, että usean henkilön tietojen yhdistelmänä syntyy henkilörekisteri. Henkilörekisteri voi olla kortisto tai nykyään tavallisimmin tietokanta, johon on kerätty henkilötietoja. Henkilörekisterin tietojen käytöstä, ylläpidosta, hävittämisestä ja muista lain määräämistä velvoitteista vastaa rekisterinpitäjä. Terveydenhuollossa on yleistynyt malli, jossa yhdellä tietokoneella ja yhdessä tietokannassa on tallennettuna useita loogisia osarekistereitä. Esim. alueellisissa palveluissa kunkin kunnan terveydenhuollon rekisterit ovat loogisia osarekistereitä ja kunkin kunnan edustaja toimii rekisterinpitäjänä, vaikka tiedot ovat keskitettynä yhdelle palvelimelle. Samaa tulkintaa käytetään myös Kelan Kansallisessa arkistossa, jossa keskitetylle palvelimelle kerätään kaikkien terveydenhuollon rekisterinpitäjien potilastiedot sähköiseen arkistoon. Copyright SITRA (74)

15 SAINI-hankkeessa sovelletaan samaa loogisen osarekisterin käsitettä. Kunkin yksittäisen potilaan tiedot muodostavat loogisen osarekisterin ja tiedon käytöstä päättää kansalainen itse. Koska tällaisessa loogisessa osarekisterissä on vain yhden yksilön tietoja, se ei täytä henkilörekisterin määritelmää, jonka mukaan henkilörekisterissä on usean henkilön tietoja. Henkilörekisterilain määräyksiä voidaan hyvin soveltaa SAINIpalveluihin, kun sovitaan, että henkilö itse on henkilötietojensa rekisteripitäjä. Tämä johtaa seuraaviin potilaan oikeuksiin: potilaalla on oikeus antaa tietoja haluamilleen tahoille (terveydenhuollon ammattilaisille) potilaalla on oikeus poistaa SAINI-palvelusta omia potilastietojaan Koska SAINI-palvelussa näkyvät potilaskertomustiedot ovat joko linkkejä kunnan, sairaanhoitopiirin tai Kelan rekistereihin tai kopioita niistä tiedoista, koskee potilaan oikeus poistaa tietonsa SAINI-palvelusta vain hänen omaa näkymäänsä tietoihin. Kuntien ja Kelan järjestelmissä tiedot luonnollisesti säilyvät. Jos potilaalla on oikeus päättää tietojensa käytöstä, on hänellä periaatteessa oikeus myös välittää, antaa, myydä tietoa muille kuin terveydenhuollon ammattilaisille. Tämä ei liene palvelun hengen mukaista ja se voidaan potilaan allekirjoittamalla sopimuksella rajata oikeuksien ulkopuolelle. Yhteenvetona voidaan todeta, että SAINI-palvelut ovat edellä olevan mallin mukaisesti toteutettavissa nykylainsäädännön puitteissa. Lähtökohtana on, että SAINI-palvelut ovat kunnan tai sairaanhoitopiirin tarjoama ja rahoittama (ainakin osittain) palvelu sitä haluavalle kansalaiselle. Tämä tekee mahdolliseksi myös sen, että palvelusopimuksessa kunta tai sairaanhoitopiiri rajoittaa potilaan oikeuksia esim. hänelle välitetyn tiedon kauppaamiseen. Copyright SITRA (74)

16 6 Sähköisen asioinnin ja interaktiivisten palveluiden kohderyhmä - asiakkaat Stakes on 2002 määritellyt 14 : Asiakas on palvelujen tai tuotteiden vastaanottaja. Asiakas voi olla luonnollinen henkilö, henkilöryhmä tai organisaatio. Tietojärjestelmien kannalta asiakas voi olla jopa kone tai laite. Palvelujen tuottajan näkökulmasta asiakkaita ovat sekä todelliset (faktiset asiakkaat) että mahdolliset palvelujen vastaanottajat (potentiaaliset asiakkaat), jotka yhdessä muodostavat palvelujen tuottajan asiakaskunnan. Samoin palvelujen tuottajan näkökulmasta asiakkaita ovat palvelun maksajat, kuten kunta, kuntayhtymä, valtio, vakuutusyhtiöt ja yksityiset säätiöt. Luonnollisia henkilöasiakkaita ovat kaikki Suomessa asuvat terveydenhuoltopalveluiden käyttäjät. Ensimmäisessä vaiheessa palvelua tarjotaan niille vakituisesti kunnassa asuville, joilla on suomalainen henkilötunnus. Kunnan terveyskeskusten asiakaskunta ei ole edustava otos suomalaisista terveydenhuollon asiakkaista. Kuntien asiakaskunnassa painottuvat lapset, eläkeläiset ja työttömät. Nämä eivät ole otollisin kohderyhmä sähköisen asioinnin palveluille. Suuri osa työelämässä olevista saa ns. laajennetun työterveyshuollon kautta myös perusterveydenhuollon palvelut. Toisaalta maksukykyisimmät käyttävät varsinkin suurissa kaupungeissa runsaasti yksityisen terveydenhuollon palveluita. Tässä raportissa asiakkaalla tarkoitetaan ensisijaisesti kansalaista ja terveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta potilasta, jollei asiaa muutoin tarkenneta. Organisaatioasiakkaita ovat yritysasiakkaat kuten innovatiivisia lisäarvopalveluita tarjoavat yritykset sekä esimerkiksi lääketeollisuus ja vakuutusyhtiöt. Lääketeollisuus voi tarjota esimerkiksi tietopalveluita potilaalle terveystilialustan kautta. Vakuutusyhtiöt voivat tarjota sähköisiä palveluitaan terveystilin kautta. Kussakin tilanteessa voidaan erikseen sopia palvelumaksuista tai korvauksista, joita yritys maksaa hyödyntäessään kunnan tarjoamaa palvelua Yksi keskeisen tärkeä organisaatioasiakas - ryhmä muodostuu terveydenhuollon - sekä yksityinen että julkinen sektori organisaatioista. 14 STAKES Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasasiakirjasanasto. Copyright SITRA (74)

17 SAINI koostuu palvelumoduuleista, joita asiakas ottaa käyttöönsä tarpeensa mukaan (profilointi). Täten kullakin SAINIn palvelumoduulilla on oma asiakaskuntansa ja omanlainen asiakassegmentointi. Palvelumoduulikohtaiset asiakasryhmät määritetään elämäntilanteen ja /tai diagnosoidun sairauden mukaan. Terveydenhuollon palveluja tuottavat organisaatiot pitävät sähköisten palveluiden mahdollistamaa tarkempaa ja osin tilannekohtaista asiakassegmentointia suuria hyötyjä tuovana ominaisuutena. Sähköinen asiointi ja e-terveyspalvelut antavat terveydenhuollon palveluntuottajille aivan uusia mahdollisuuksia palvella asiakkaita ja vastata kasvavaan kysyntään.... Internetin avulla voidaan kasvattaa palvelu- ja liiketoimintaa, joka on etenkin yksityisellä sektorilla tavoitteena. Internet antaa merkittävän mahdollisuuden uusien palvelukanavien toteuttamiseksi ja sitä kautta parantaa asiakkuuksien hallintaa. Kyse ei ole pelkästään välineestä, vaan merkittävästä strategisesta ja operatiivisesta muutoksesta palvelutuotannossa. 15 Ensivaiheessa palveluita suunnataan erityisesti kroonisia sairauksia (kansansairauksia) poteville kansalaisille, koska he hyötyvät palveluista nopeasti ja varmasti. Näissä asiakassegmenteissä, jotka edustavat noin 20% asiakkaista ja joiden hoidon kustannukset ovat noin 80 % terveydenhuollon toimialan kokonaiskustannuksista, saadaan nopeasti suurta hyötyä. 15 Sairaalaviesti 2/2007. Asiakkuuden hallinta sähköisessä asioinnissa. Markku Suokas, terveystoimen johtaja, Turun kaupungin terveystoimi Copyright SITRA (74)

18 Kroonikoiden kohdalla ennustetaan omahoito-sovellusten tuovan laadukasta tukea hoitoon, mutta oma hoito sovellukset tukevat myös sitä 80 % terveydenhoidosta, joka tapahtuu joka tapauksessa ammattilaistoiminnan ulkopuolella % kattaa ensisijaiseen terveydenhuoltoon liittyvät toimenpiteet kotona oman itsen, lasten tai omaisten hoitoon liittyen. Oma hoito on ehkäisevää mutta myös toimenpiteen jälkeistä hoitoa. Kaiser Permanente kehittää tätä hoitoa tukevia palveluita, jotta se olisi laadukasta ja sen vaikuttavuus parempi. Tämän osa-alueen palvelut ovat ensisijaisesti tietopalveluita. Kuva 6 Ammattilaisten työn osuus kansalaisen terveydenhuollossa. 16 Esityksestä: An Overview of Kaiser Permanente. March Molly Porter, Director of Training, Kaiser Permanente International Copyright SITRA (74)

19 7 SAINI-palvelut SAINI- palvelut tukevat terveydenhuollon palveluprosesseja. Ammattilaisen tuottamien palveluprosessien rinnalla tuetaan kansalaisen omaehtoisia kroonisen sairauden hoitoon ja terveyden edistämiseen liittyviä prosesseja. Stakes määrittelee palveluprosessin 17 terveydenhuollossa seuraavasti: Asiakkaan tiettyyn ongelmakokonaisuuteen kohdistuvien palvelutapahtumien muodostama toimintosarja. Palveluprosessiin kuuluvat vähintään seuraavat kolme vaihetta: palvelun vireillepano, toteutus ja lopettaminen. Jokainen näistä vaiheista voi olla yksi palvelu(tapahtuma), tai ne voivat koostua useasta eri palvelu(tapahtuma)sta. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluprosessi voi sisältää laajimmillaan seuraavat vaiheet : Kuva 7 Terveydenhuollon palveluprosessi Palveluprosessin alkuvaiheessa pyritään asiakkaan palveluntarve selvittämään mahdollisimman hyvin haastattelun, havainnoinnin, teknisten apuvälineiden ja erilaisten selvitysten ja tutkimusten avulla. Palvelun lopettaminen edellyttää aina siitä tehtyä päätöstä. Palveluprosessiin kuuluu myös laadunhallinta, joka voidaan kohdistaa koko palveluprosessiin tai sen eri vaiheisiin (29 / 85) :55:01 Copyright SITRA (74)

20 SAINI-palveluiden määrityksessä on tunnistettu edellisellä sivulla kuvatussa geneerisessä palveluprosessissa tarvittavia palvelumoduuleita, joiden toteuttaminen sähköisenä tuo lisäarvoa. Sähköinen kanava tuo lisäarvoa erityisesti palveluketjuissa 18, jotka ovat saman asiakkaan tiettyyn ongelmakokonaisuuteen kohdistuva ja organisaatiorajat ylittävä palveluprosessien kokonaisuus, jossa väestövastuullisella yksiköllä on seurantavastuu. Ensimmäisessä vaiheessa keskitytään tiukasti rajattuun joukko palveluita, joita kutsumme tässä SAINIn ydinpalveluiksi. Ydinpalveluiden tunnistamisessa kriteereinä on käytetty: 1. Palvelut, jotka vaaditaan, että kansalainen kokee saavansa niin paljon hyötyä sähköisistä asiointipalveluista, että käyttää niitä säännöllisesti. 2. Palvelut, jotka vaaditaan, että terveydenhuollon palveluita tuottava ammattilainen ja hänen edustamansa organisaatio kokevat saavansa niin paljon hyötyä, että käyttävät niitä säännöllisesti. SAINI-palveluita on tarkoitettu käytettävän alla kuvatuissa vaiheissa joustavasti kunkin yksilön hoitoprosessia tukevasti: Kuva 8 Palvelukokonaisuus 19 Palvelukokonaisuuden ja palveluprosessien tukemiseksi määritetyt SAINI - palvelumoduulit palvelevat hyvin myös kansalaisen omaehtoista terveyden edistämistä. Näin palvelut ovat SOA-ajattelun mukaisesti uudelleen käytettäviä ja useampaan prosessiin liitettäviä (31 / 85) :55:01) 19 Mukaellen Ihannesairaalan palvelukokonaisuuskuvausta. versio , kommenttikierrokselle. jari.simonen@hus.fi Copyright SITRA (74)

21 SAINI-palvelut voidaan jakaa neljään kategoriaan: 1.) Sähköinen asiointi ja interaktiiviset verkkopalvelut kategoria kattaa palvelut, jotka ovat kiinteä osa palvelutarjoajan tuottamaa palveluprosessia / hoitoprosessia ja vievät sitä eteenpäin. Nämä palvelut on tarjottu aiemminkin perinteisin keinoin. SAINI-palvelut tarjoavat uuden rinnakkaisen ja vaihtoehtoisen kanavan palveluille. 2.) Terveystilipalvelut kategoria kattaa henkilökohtaisen terveystiedon hallinnan ja ylläpidon sekä siihen kiinteästi liittyvät kansalaisen ja potilaan aktiivisuutta ja vastuunottoa tukevat interaktiiviset palvelut. Tässä kategoriassa on virallinen ja itsekirjattu henkilökohtainen tieto. Nämä palvelut ovat uusia palveluita. 3.) Tietopalvelut kategoria kattaa terveydenhuollon tiedon hyödyntämiseen liittyvät palvelut. Tässä kategoriassa on yleinen ja kontekstisidonnainen informatiivinen tieto sekä terveydenhuollon palvelujen käyttämiseen liittyen että lääketieteelliseen tietoon liittyen. 4.) Tukipalvelut - kategoria kattaa SAINI - palvelun käytön mahdollistavat ja sitä tukevat palvelut. Kuva 9 SAINI-palvelut Yllä kuvassa luetteloidut palvelut on tarkennettu kappaleissa 6, 7 ja 8. Copyright SITRA (74)

22 8 Sähköinen asiointi ja interaktiiviset verkkopalvelut Sähköinen asiointipalvelu on asiakkaan näkymä viranomaisen palveluun tai palveluun liittyvään informaatioon. Näkymä tarjoaa asiakkaalle liittymän yksittäisiin palveluihin, kuten verokortin muutos, ajan varaaminen lääkärille tai asian vireillepano sähköisellä lomakkeella. Yksittäiset palvelut koostuvat toiminnoista, joita voivat olla esimerkiksi tunnistautuminen, lomakkeen täyttäminen, allekirjoittaminen ja lomakkeen lähettäminen. 20 SAINI - Palveluiden keskeinen tavoite, on tehdä palvelusta käyttäjäystävällinen ja yhden luukun periaatteella toimiva. Jotta nämä toteutuvat, on sähköisen asioinnin lisäksi otettava mukaan myös yksityisen sektorin tarjoamat vuorovaikutteiset verkkopalvelut. 8.1 Ajan varaus Sähköinen asiointi mahdollistaa sen, että esimerkiksi ajanvaraukseen liittyviä tehtäviä voidaan asteittain antaa kansalaisen potilaan tehtäväksi. Esimerkiksi erikoislääkäri-poliklinikan ajanvaraus vaatii yleensä lähetteen perusterveydenhuollosta. Lähete toimii tavallaan valtakirjana erikoislääkärin vastaanotolle. Tällä hetkellä lähete toimitetaan lähettävästä yksiköstä suoraan esimerkiksi keskussairaalan poliklinikalle, eikä potilaalla ole tämän takia mahdollisuutta vaikuttaa hoitopaikan valintaan. Tulevaisuudessa asiakkaan valinnan mahdollisuutta voidaan tukea ns. voucher käytännön avulla. 20 Julkishallinnon sähköisen asioinnin rakenneosat. Kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut. Loppuraportti. Luonnos. Copyright SITRA (74)

23 SAINI-palveluiden ajanvaraus mahdollistaa seuraavat toiminnot 1. Ajanvarauksen tekeminen (rajatusti) 2. Ajanvarauksen muuttaminen 3. Ajanvarauksen peruminen 4. Ajanvarauspyyntö 5. Ajanvaraus- / vastaanottohistoria Ajanvarauspalvelun tarkempaa määrittelyä tehdään ekat-hankkeen osaprojektissa 2 sekä SERAPI-hankkeessa. Sähköinen asiointi ja interaktiiviset verkkopalvelut mahdollistavat aidon tilaaja-tuottaja -mallin käyttöönoton ja potilaan valinnanvapauden lisäämisen. Kansalainen saa kunnaltaan lähetteen tai tulevaisuudessa maksusetelin, jolla kunta sitoutuu maksamaan tietyn summan tai tietyn hoidon erikoissairaanhoidossa. Potilaan valitessa ja varatessa palvelua tai hoitopaikkaa, kunnalta saatu sähköinen maksuseteli tai lähete toimii varauksen yhteydessä toimitettavana liitedokumenttina. Näillä kansalainen osoittaa, että hänelle on annettu oikeus varauksen tekemiseen. Tämä toimintamalli on yleistettävissä hyvin suureen osaan terveydenhuollon palveluita. 8.2 Esitietolomakkeiden täyttäminen Sähköinen asiointi mahdollistaa erilaisten hoitoprosessin osana olevien kyselyjen tekemisen potilaalle ennen ja jälkeen hoitotapahtuman. Jos kansalainen täyttää kyselyn tiedot rauhassa kotonaan, vastaukset ovat usein laadukkaampia ja täydellisempiä. Lomake mahdollistaa sen, että tiedot saadaan rakenteisessa muodossa ja osia niistä voidaan tarvittaessa siirtää automaattisesti sairauskertomukseen. Ennen vastaanottokäyntiä on tilanteita, joissa tietojen kysyminen etukäteen, nopeuttaa palvelua. Esimerkiksi eri lääkärintodistusten (ajokorttitodistus, T-todistus ja vastaavat) yhteydessä tietty osuus tiedoista on potilaan täytettäviä tietoja. Nämä esitiedot tulisi voida syöttää jo kotona, jolloin ne ovat vastaanotolla valmiina. Toisena esimerkkinä mainittakoon anamnestiset tiedot (esitiedot), joiden saaminen etukäteen rakenteisessa muodossa helpottaa terveydenhuollon ammattilaisen valmistautumista vastaanottoon, resurssien varaamista ja nopeuttaa vastaanottotilannetta. Copyright SITRA (74)

24 8.3 Suostumuslomakkeen täyttäminen Mikäli kansalaisella on mahdollisuus tehdä sähköinen allekirjoitus, voi hän antaa suostumuksen omien potilastietojensa käyttöön sähköisellä lomakkeella jo kotona samassa yhteydessä, kun varaa ajan ja täyttää esitietolomakkeen. Potilaan on annettava suostumuksensa palvelutapahtumaa tai palvelukokonaisuutta varten 21 : o pääsääntönä kirjallinen suostumus (omakätinen / sähköinen) o suullisella suostumuksella: hakutietojen luovutus (jollei potilas kieltänyt) potilaslain 13 :n 3 mom. 2 kohdan tarkoittamat tiedot o suostumusasiakirjasta kopio potilaalle o oikeus peruuttaa tai tehdä muutoksia o laillinen edustaja jollei potilaalla edellytyksiä arvioida suostumuksen merkitystä Ensimmäisessä vaiheessa sähköisillä palveluilla tuetaan suostumuksen antamiseen liittyviä tehtäviä. 8.4 Reseptin uusiminen Reseptin uusimispyyntö voidaan välittää potilaan hoidosta vastaavalle lääkärille, alkuperäisen reseptin kirjoittaneelle lääkärille tai mahdollisesti jollekin muulle potilaan valitsemalle lääkärille. Kelan reseptikeskuksesta kansalainen näkee loppuun toimitetut reseptit. Uusimispyyntöön voidaan Terveystililtä liittää tiedoksi potilaan muu käytössä oleva lääkitys. Lääkärillä on nykyisen e-reseptilainsäädännön mukaan lukuoikeus potilaan reseptihistoriaan, joten lääkäri voi halutessaan tarkistaa reseptitoimitukset reseptikeskuksesta. 8.5 Sähköinen asioiden vireillepano Todetessaan kiireettömän hoidon tai palvelun tarpeen kansalainen itse tai potilaan omainen voi sähköisen asioinnin kautta panna asian vireille sähköisen asioinnin avulla. Vireillepano voi tapahtua vapaamuotoisella viestillä palvelun tarjoajalle tai kunnan tarjoaman vakioidun lomakkeen täyttämällä tiettyä palvelu varten. Järjestelmässä voi olla hakutoiminto kunnan palveluihin sekä mahdollisiin kolmannen osapuolen palveluihin. 21 Esityksestä: Laki sosiaali- ja terveydenuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä. Hallitussihteeri Päivi salo. Copyright SITRA (74)

25 Esim. Kelan palveluihin siirryttäessä tulisi huolehtia siitä, että uutta tunnistusta ei tarvita, vaikka asiakas siirtyykin käyttämään Kelan sähköisen asioinnin palveluita. Esimerkkejä SAINI:in tuoduista palveluista voisivat olla erityisesti sairaudenhoitoon liittyvät kunnan palvelut: Hoitopaikan hakeminen Kotihoidon hakeminen Tietyn palvelun (esim. ateriapalvelu) hakeminen/peruuttaminen 8.6 Palautteen antaminen (liittyen asiakaspalveluun ja vaikuttavuuteen) Hoidon jälkeen hoidon vaikuttavuutta (D15), komplikaatioiden esiintymistä, potilastyytyväisyyttä tms. voidaan kartoittaa kyselylomakkeilla. Esimerkiksi kontrollikäyntien määrää voidaan vähentää merkittävästi kartoittamalla kontrollikäynnin tarve kyselylomakkeen avulla. 8.7 Maksu- ja korvauspalvelu Maksu- ja korvauspalvelut tuodaan SAINI kokonaisuuteen siinä määrin kuin ne on tietoturvallisesti toteutettu ja sellaisena kuin ne on maksun vastaanottajan ja korvaajan sähköisissä palveluissa toteutettuina. Korvauspalvelu kattaa KELAn ja yksityisten vakuutusyhtiöiden korvauksen hakemisen. Copyright SITRA (74)

26 9 Terveystilipalvelut Terveystilipalveluiden tavoitteena on tukea kansalaisen roolin vahvistumista aktiivisena ja vastuunottavana osapuolena oman terveytensä huollossa. Terveystilipalveluiden tieto kattaa virallisen ja itsekirjatun henkilökohtaisen tiedon, jonka omistaja on kansalainen itse. Terveystilipalveluiden ytimessä on katseluyhteys kansallisen arkiston tietoihin. Terveystili sisältää potilaan kopion hänen omasta terveystiedostaan sekä ominaisuudet, jolla hän ylläpitää ja hallinnoi tätä omaa kopiota tiedoista. Terveystili mahdollistaa tiedon käsittelyn käytettävyydeltään korkeatasoisessa ympäristössä. Terveystili ei ole arkistolainsäädännön alainen vaan keskittyy käytettävyyden varmistamiseen. Terveystilipalvelun tiedot kuuluvat alla olevan Tiedon jaottelu -kuvan oikeanpuoleiseen sarakkeeseen: Viralliset henkilökohtaiset tiedot tulevat kansallisesta arkistosta ja/tai jonkin sektorin tietovarastosta. Itsekirjattu tieto päivitetään esimerkiksi oirepäiväkirja tai omahoito-sovellusten avulla. Kuva 10 Tiedon jaottelu Palvelussa kansalainen voi lisäksi esimerkiksi viestiä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa omaan terveystietoonsa liittyvistä asioista. Viestintä voi olla esimerkiksi hoitoon liittyvä kysymys. Viestinnällinen verkkopalvelu usein edeltää ja täydentää asiointipalveluita. Copyright SITRA (74)

27 Mikäli kansalainen on antanut luvan, häntä hoitava ammattilainen voi verkkopalvelujen avulle seurata potilaan tietoja ja varmistua, että potilaan hoito sujuu suunnitelman mukaan. Parhaimmillaan ammattilainen voi kutsua potilaan vastaanotolle todetessaan potilaan hoidossa hoitoongelman esim. potilaan tekemien kotimittaustulosten perusteella. 9.1 Henkilökohtaisen hoitotiedon hallinta Terveystililtä on katseluyhteys kansallisen arkiston tietoihin. Kansallisen arkiston tiedoista voidaan ottaa myös kopiot potilaalle hänen omista tiedoistaan. Kopioitu tieto voidaan terveystilillä järjestellä mielekkäiksi ja käytettävyydeltään laadukkaiksi kokonaisuuksiksi, jotta eheän kokonaiskuvan muodostaminen terveyteen liittyvästä tiedosta on nopeaa ja sujuvaa. Kuva 11 Terveystilipalveluiden virallisen tiedon tuotanto Potilastietojärjestelmien ja kansallisen arkiston välillä on kaksisuuntaista tiedon siirtoa. Potilastietojärjestelmistä lähtee tieto arkistoon ja niiden välityksellä voidaan katsella arkiston tietoja. Täysi-ikäiselle potilaalle 22 kooste keskeisistä tiedoista: 1) suostumukset sekä ne luovutuslokitiedot, jotka potilaalla oikeus saada (ei henkilötietoja) 2) hakutiedot, palvelutapahtumatiedot, lääkemääräystiedot, hoitoohjeet 3) th-ammattihenkilön hyväksymisen jälkeen: lähetteet, hoitoyhteenvedot ja loppulausunnot, laboratoriotulokset, todistukset ja lausunnot 4) voidaan antaa: ajanvaraustiedot sekä th-ammattihenkilön hyväksymisen jälkeen kuvantamis- ja muut vastaavat tulokset 22 Esityksestä: Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä. Hallitussihteeri Päivi Salo. Copyright SITRA (74)

28 Potilastietojärjestelmät ja terveystili on integroitava, jotta terveystili tuo siltä haetut hyödyt. Moni asiointitoiminnallisuus jää toteutumatta, mikäli integraatiota ei toteuteta. Integraatio vaaditaan esimerkiksi ajanvaraustoiminnon mielekkääksi toteutukseksi. Tärkeimmät potilastietojärjestelmien ja terveystilin välillä liikkuvat tietosisällöt ovat: hoitoyhteenvedot lääkärintodistukset ja lausunnot reseptit laboratoriovastaukset ja lausunnot tutkimuksista hoitosuunnitelmat lähetteet ajanvaraustiedot Palvelun toiminnallisuuksia ovat: Tiedon järjestely mielekkäiksi osakokonaisuuksiksi Tiedon (oirepäiväkirja, omahoitosovellus, etc.) kirjaaminen terveystilille www-liittymän kautta Tiedon välittäminen terveystilille toisesta järjestelmästä (esim. kansallisesta arkistosta tai potilashallinnon järjestelmästä tai sairauskertomusjärjestelmästä tai laboratoriojärjestelmästä.) Tiedon poistaminen Tiedon toimittaminen liitteenä ja/tai katseluyhteytenä kolmannelle osapuolelle. Potilaille voidaan välittää laboratoriovastaus verkossa erityisesti niissä tilanteissa, joissa laboratoriotutkimuksen tulos on normaali, tai kansalainen on tottunut esim. tietyn laboratorioarvon seurantaan ja ymmärtää sen tulkinnan. Laboratorioarvon tulkintaa helpottamaan tarjotaan tiedonhakupalvelu, joka hakee lisätietoja esim. laboratoriokäsikirjoista tai Duodecimin tarjoamasta kansalaisen terveystietopalvelusta. Jos laboratorioarvo vaatii potilaalta reagointia (esim. ajan varaamista tai lääkemuutosta) on pystyttävä varmistumaan siitä, että kansalainen on saanut viestin. Tämän takia viestiin tulee liittää kuittausviestin vaatimus. Copyright SITRA (74)

29 9.2 Kysymys-vastaus palvelu potilaan ja ammattilaisen välillä Hoidosta vastaavan lääkärin tai hoitajan sekä potilaan välisen luottamuksellisen sähköisen viestinnän mahdollistama palvelua. Tarvittaessa voidaan kysymyksen asettelua ja täsmennystä ohjeistaa lomakkeen avulla. 9.3 Omahoitoon liittyvät palvelut Terveystilipalvelujen osana ovat omaseurantaan liittyviä palveluita, kuten verenpaineen, painon yms. seuranta, oman säännöllisen lääkityksen ylläpito ja seuranta. Omahoito-osio mahdollistaa seurantatiedon syöttämisen järjestelmään. SAINI-palvelut tarjoavat yksinkertaisen oirepäiväkirjan, johon kansalainen voi kirjata omaan terveyteensä ja sen ylläpitoon liittyvä havaintojaan. Jos potilaalla on jokin tietty kotiseurantaa vaativa sairaus, joka edellyttää pidemmälle menevää ohjausta, voidaan potilaalle tarjota erillinen kolmannen osapuolen tarjoama sovellus tietyn sairauden hoitoon. Tällaisia erillissovelluksia voivat olla esim. 1. diabeteksen omahoitosovellus 2. astman omahoitosovellus 3. verenohennuslääkityksen seurantasovellus 4. munuaispotilaan proteiinirajoitusdieetin seurantasovellus Omahoito-osioon voidaan laskea kuuluvaksi myös mahdolliset kolmannen sektorin tarjoamat lisä-arvopalvelut kuten esimerkiksi potilasyhdistyksen reumahoitopalvelu tai keliakiayhdistyksen ravinto-ohjeita julkaiseva palvelu. Ammattilaisten tuottaman tiedon näyttäminen omahoitosovelluksessa Kansalaiselle erityisen hyödyllinen palvelu on ammattilaisen tuottaman tiedon näkyminen kansalaisen omahoitosovelluksessa. Esim. laboratorioissa tehdyt verikokeiden arvot ja potilaalle määrätyt reseptit on mahdollista hakea ammattilaisten tallentamista rakenteisista dokumenteista ja välittää rajapinnan kautta omahoitosovelluksen puolelle, jossa ne liitetään kansalaisen omiin mittauksiin. Käyttöliittymä rakennetaan siten, että kansalaiselle on selvää mikä tieto on ammattilaisen tuottamaa ja mikä hänen omaansa. Copyright SITRA (74)

30 Omahoitosovelluksen tietojen välittäminen ammattilaiselle 10 Tietopalvelut Omahoitosovellusta käyttävä kansalainen kirjaa omat mittauksensa omahoitosovellukseen. Kun kansalainen käy vastaanotolla tai asioi sähköisesti hoidosta vastaavan lääkärinsä kanssa, tulisi kansalaisen oma kirjanpito olla lääkärille näkyvissä. Kansalaisen tekemiä mittausarvoja ei tarvitse kopioida sairauskertomuksen osaksi automaattisesti, mutta halutessaan lääkäri voisi kopioida osan tai kaikki mittaukset osaksi omaa hoitodokumenttiaan. Useimmiten kuitenkin riittänee sanallinen yhteenveto potilaan mittauksista tyyliin: Verenpaine aamuisin hoitotasolla, iltaisin systolinen paine vaihdellut välillä mmhg ja diastolinen mmhg. Potilaille voidaan tarjota yleisiä terveydenhoitoon, terveyden edistämiseen ja eri sairauksiin liittyviä tietopalveluita. Täysin maksuton, vapaasti internetissä oleva palvelu ei vaadi sähköisen asioinnin alustaa. Usein kuitenkin tietoon liittyy tekijänoikeuskysymyksiä ja tiedon ylläpitoon kustannuksia, minkä takia tiedon tuottaja ei halua julkaista tietoa avoimessa verkossa. SAINI-palveluihin valitaan tietopalveluita, jotka ovat laadukkaita ja joiden tarjoaminen potilaiden käyttöön kunnan/valtion kustannuksella on perusteltua. Esimerkkeinä näistä palveluista ovat: Duodecim-kustannuksen tarjoamat tietopalvelut ja julkaisut potilaille. KTL:n tarjoamat tietopalvelut ja kattavasti tervesuomi.fi portaalin tiedontuotanto kattaen kolmannen sektorin tuottaman tiedon ja vertaistukipalvelut. Lääketietokeskuksen tarjoama lääkeopas potilaille. Lääkehoidon tietopalvelut (lääkkeiden yhteisvaikutusten tarkistus, lääkkeiden käyttö raskauden aikana, lääkkeiden vaikutus laboratoriotutkimusten tuloksiin). Muut vastaavat eri asiantuntijatahojen tai kustantajien tuottamat palvelut. Copyright SITRA (74)

31 SAINI-palveluiden kautta tarjotaan maksuttomia, laadukkaita tietopalveluita, joita riippumattomat ammattilaiset valvovat. Tiedon tuottaja sitoutuu tiettyihin periaatteisiin tiedon tuottamisessa ja sen objektiivisuudessa. Ennakkotarkastusta ei vaadita. Jos kuitenkin osoittautuu, että tieto riippumattomien asiantuntijoiden mukaan antaa vääristelevän kuvan tilanteesta, virheellinen tieto tulee oikaista ja vaaditaan oikaistavaksi sähköisen palveluiden alustalla. Sähköisen palveluiden alustan ja avoimen internetin välillä on merkittävä ero: käyttäjä palaa samalle sivustolle uudelleen ja tällöin virheellisen tiedon oikaisu suurella todennäköisyydellä tavoittaa käyttäjän. Avoimen internetin tietopalveluita ei kannata liittää sähköisen asioinnin alustaan, jos tiedon tuottaja ei noudata sovittuja tiedon laatustandardeja tai jos tiedon tuottaja ei tarvitse maksua tiedon käyttäjiltä. SAINI-palvelun tieto voidaan luokitella neljään pääluokkaan seuraavasti: Kuva 12 Tiedon jaottelu SAINIn tietopalvelut-osiossa on palveluita, jotka liittyvä kuvan vasemman sarakkeen tietotyyppeihin. Tässä jaottelussa 1. Potilastieto on sekä virallista (HL7, CDA R2, Continua?) että itse kirjattua tietoa 2. Paikkatieto on kontekstisidonnaista informatiivista tietoa. 3. Yleinen lääketieteellinen tieto on yleistä informatiivista tietoa, kuten esimerkiksi: - viranomaistasoinen tieto kuten lääkkeiden pakkausselosteet, - hoitosuosituksiin perustuva tieto, - best practise -tyyppinen tieto sairauksista, oireista ja hoidoista, - hoitoon hakeutumisen kriteerit tyyppinen ohjaava tieto, - omahoitotieto, - sairauksien ehkäisy, - terveyden edistäminen, Kontekstisidonainen informatiivinen tieto liittyy tietyn kansalaisen terveyden edistämiseen ja sairautta koskevaan tietoon ja ohjeisiin. Copyright SITRA (74)

32 Terveydenhuollon sähköiseen asiointiin ja vuorovaikutteisiin verkkopalveluihin liittyvät tietopalvelut voidaan jakaa kolmeen luokkaan: 1. Alueellinen, terveydenhuoltoon liittyvä uutisointi ja ohjeet Tiedot, joita sektori (eli esimerkiksi kunta, kuntayhtymä ja SHP) haluaa kansalaiselle välittää liittyen alueellisiin palveluihin ja kansalaisen terveydenhuoltoon. Näitä kutsumme Alueellisiksi tietopalveluiksi (kohta 10.1) 2. Kansalaiselle suunnatut terveyden edistämistä tukevat palvelut (10.2.) KTL on tervesuomi.fi portaalin toteutuksessa määritellyt terveyden edistämiseen liittyvät informaatiopalvelut. Näitä palveluita julkaistaan SAINI-palveluissa kirjautumisen mahdollistamana demografiatietojen perusteella kohdennetusti palvelun sivuille (push). Lisäksi käyttäjä voi hakea (pull) häntä kiinnostavaa tietoa SAINI-palvelun sivuilla ja tietosisällöt haetaan KTL:n ylläpitämästä sisältökannasta. 3. Potilaalle suunnatut sairauden hoitoa tukevat tietopalvelut (10.3.) Kun kansalaisella ja potilaalla on diagnoosi, voi hän hakea siihen liittyviä lisätietoja SAINI-palvelussa. Tällöin haku tehdään SAINI-palvelun sivuilla, mutta tiedot haetaan esimerkiksi Duodecimin tuotannosta, ja esitetään SAINI-palvelun sivuilla, jotta käyttäjän ei tarvitse siirtyä uusiin selainikkunoihin. Samoin on lääkkeisiin liittyvän lisätiedon hakeminen mahdollista suoraan palvelun lääkitys osiosta Alueelliset tietopalvelut Kunta, kuntayhtymä tai sairaanhoitopiiri voi tarjota tietopalveluita oman alueensa asiakkaille. Tarkoituksena on tiedottaa tietyistä alueen asiakkaille tarjottavista palveluista, kertoa tiettyihin sairauksiin liittyvistä hoitoketjuista ja käytännöistä hoitoon hakeutumiseksi. Hyvin toteutettuna nämä alueelliset tietopalvelut ohjaavat potilasvirtoja haluttuun suuntaan ja vähentävät kuormitushuippuja eri palvelupisteissä. Kunnan tarjoamissa tietopalveluissa voi olla erilaisia tiedotteita ja uutisia esim. erilaisille potilasryhmille suunnatuista kampanjoista. Näin voidaan kerätä samaa palvelua tai opastusta tarvitsevia asiakkaita erilaisiin ryhmätilaisuuksiin ja tehostaa näin asiakkaiden ohjausta. Copyright SITRA (74)

Taltioni kansallinen ehealth palvelujen ekosysteemi

Taltioni kansallinen ehealth palvelujen ekosysteemi Taltioni kansallinen ehealth palvelujen ekosysteemi Yksilön terveyden selittäjät McGinnis et al., Health Affairs 21(2), 2002 Sairaudenhoidosta terveydenedistämiseen Painopiste Taltioni Potilastiedot Taltioni

Lisätiedot

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä 1 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä Hallitussihteeri Päivi Salo 2 Taustaa hallituksen esitys (HE 253/2006 vp) hyväksytty eduskunnassa 12.12.06 laki (159/2007)

Lisätiedot

Terveyttä mobiilisti -seminaari 8.12.2011 VTT. Ville Salaspuro ville.salaspuro@mediconsult.fi Mediconsult OY

Terveyttä mobiilisti -seminaari 8.12.2011 VTT. Ville Salaspuro ville.salaspuro@mediconsult.fi Mediconsult OY Terveyttä mobiilisti -seminaari 8.12.2011 VTT Ville Salaspuro ville.salaspuro@mediconsult.fi Mediconsult OY Medinet mahdollistaa sähköisen hoidon ammattilaisen ja potilaan välillä. Medinet toimii myös

Lisätiedot

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa 30.5.2007 Maritta Korhonen 24.03.2013 1 Taustaa Sosiaali- ja terveydenhuollossa hyödynnettävälle tietoteknologialle asettaa erityisvaatimuksia

Lisätiedot

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa?

Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Informointeja, kieltoja ja suostumuksia Onko käyttö ja luovutus hallinnassa? Terveydenhuollon ATK-päivät 15.-16.5.2012 KanTa-palveluihin liittyvää keskeistä lainsäädäntöä Laki sähköisestä lääkemääräyksestä

Lisätiedot

SAINI Ratkaisuehdotus. LogicaCMG 2006. All rights reserved

SAINI Ratkaisuehdotus. LogicaCMG 2006. All rights reserved SAINI Ratkaisuehdotus LogicaCMG 2006. All rights reserved Tavoite Terveydenhuollon sähköisen asioinnin kansallisen konseptin laatiminen. Kansalaisille / asiakkaille helppokäyttöinen ja ymmärrettävä. Ottaa

Lisätiedot

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014

Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus. Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Potilastiedon arkisto 2. vaiheen tietosisällöt ja toiminnallisuus Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen 10.10.2014 Kanta-palveluiden tulevat toiminnallisuudet ja sisällöt Potilastiedon arkiston hyödyntäminen

Lisätiedot

Kanta-palvelut Yleisesittely

Kanta-palvelut Yleisesittely Kanta-palvelut Yleisesittely Kansallisten tietojärjestelmäpalvelujen kokonaisuus VRK:n varmennepalvelut Lääketietokanta Terveyskeskus A Apteekki Reseptikeskus THL koodistopalvelu Valviran attribuuttipalvelu

Lisätiedot

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne SOTE KA asiakas- ja potilastiedon ensisijaisen käytön ryhmän kokous 23.1.2019 Jaakko Penttinen THL/OPER Asiakassuunnitelman kokonaisuus ja määrittelytilanne

Lisätiedot

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa

Kansallinen Terveysarkisto - KanTa Kansallinen Terveysarkisto - KanTa KanTa-palvelut pähkinänkuoressa 14.5.2012 Heikki Virkkunen THL / OPER 1 KanTa-palvelut: Tiivistetysti KanTa-palvelut ovat kansallisia terveydenhuollon tietojen sähköisiä

Lisätiedot

Sähköinen asiointi. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri vt Tietohallintojohtaja Tuomo Liejumäki 14.4.2016

Sähköinen asiointi. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri vt Tietohallintojohtaja Tuomo Liejumäki 14.4.2016 Sähköinen asiointi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri vt Tietohallintojohtaja Tuomo Liejumäki 14.4.2016 SOTE- ja aluehallintouudistus Hallituksen SOTE-linjaukset 7.11.2015 / ICT-linjauksia Itsehallintoalueiden

Lisätiedot

Taltioni Ekosysteemit yritysten näkökannalta

Taltioni Ekosysteemit yritysten näkökannalta Taltioni Ekosysteemit yritysten näkökannalta Esityksen rakenne Mikä on terveystaltio, mikä on Taltioni? Millainen on Taltioni ekosysteemi? Ekosysteemistä, eri näkökulmia Vielä Taltionista, mitä palveluita

Lisätiedot

Elävä kaupunki, turvallinen koti

Elävä kaupunki, turvallinen koti Kuva: Anne Saarenoja 2002 Kuva: A nne Saarenoja 2002 1 Elävä kaupunki, turvallinen koti WELLCOM - Sähköisen terveysasioinnin toimintamallien ja strategian kehittäminen I - Vaihe Esiselvitys 2001 II - Vaihe

Lisätiedot

Apotin vaikutus tklääkärin

Apotin vaikutus tklääkärin Apotin vaikutus tklääkärin työhön Laatija: Marko Raina, Vantaan kaupunki ja Oy Apotti Ab Turvallisuusluokittelu: rajoitettu Dokumentin tila: valmis Päivämäärä: 4.9.2019 Tausta ja sidonnaisuudet Ylilääkäri,

Lisätiedot

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma

Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Kanta-palvelut, Kelan näkökulma Pia Järvinen-Hiekkanen Lääkäriliitto 6.3.2014 Kela Kanta-palvelujen toteuttajana Kela on myös iso IT-talo Tietohallinnon toimialalla toimii IT-osasto, Tietohallinto-osasto

Lisätiedot

Omakannan uudet toiminnallisuudet

Omakannan uudet toiminnallisuudet Omakannan uudet toiminnallisuudet Sähköisen lääkemääräyksen lakimuutokset 1.9.2015 Outi Lehtokari / OPER 1 Sisältö Lakimuutoksen edellyttämät Omakannan uudet toiminnallisuudet Reseptien luovutuskiellot

Lisätiedot

Taltioni osuuskunta. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö ehealth-palvelujen kehittämisessä

Taltioni osuuskunta. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö ehealth-palvelujen kehittämisessä Taltioni osuuskunta Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö ehealth-palvelujen kehittämisessä Painopiste Sairaudenhoidosta terveydenedistämiseen Taltioni Potilastiedot Taltioni Ennaltaehkäisy Akuutti

Lisätiedot

Mitä Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia tarkoittaa rationaalisen lääkehoidon tutkimuksen näkökulmasta?

Mitä Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia tarkoittaa rationaalisen lääkehoidon tutkimuksen näkökulmasta? Mitä Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia tarkoittaa rationaalisen lääkehoidon tutkimuksen näkökulmasta? Maritta Korhonen Tietohallintoneuvos STM, Ohjausosasto Digitalisaatio ja tiedonhallinta -yksikkö

Lisätiedot

Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon. Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11.

Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon. Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11. Valmistautuminen potilastiedon arkiston käyttöönottoon Käyttöönoton käsikirja ja toiminnallisen muutoksen tukeminen Anna Kärkkäinen 29.11.2012 Kansallinen käyttöönoton tuki liittyjille Käyttöönoton käsikirja

Lisätiedot

Terveystiedon kirjaamisen ja hyödyntämisen tulevaisuus

Terveystiedon kirjaamisen ja hyödyntämisen tulevaisuus Terveystiedon kirjaamisen ja hyödyntämisen tulevaisuus Terveyskeskuslääkärin näkökulma Tom Saari Asiantuntijalääkäri Tieto, Healthcare & Welfare tom.saari@tieto.com Ajatuksia tulevasta Potilastietojärjestelmän

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Click to edit Master subtitle style. Click to edit Master subtitle style. Viro egovernment. Jukka Lehtonen

Click to edit Master subtitle style. Click to edit Master subtitle style. Viro egovernment. Jukka Lehtonen Viro egovernment Jukka Lehtonen Viro verkossa Click Click to to edit edit Master Master subtitle subtitle style style Internet-yhteys perusoikeuksia, käyttäjiä 76 % asukkaista 98% alle 35-vuotiaista käyttää

Lisätiedot

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilastiedon arkisto on osa uutta terveydenhuollon tietojärjestelmää,

Lisätiedot

Kansalaisen mahdollisuudet hallinnoida omien tietojensa käyttöä

Kansalaisen mahdollisuudet hallinnoida omien tietojensa käyttöä Annakaisa Iivari Kansalaisen mahdollisuudet hallinnoida omien tietojensa käyttöä Kansalaisen omat terveystiedot muodostuvat laajasti tarkasteltuna hyvin monimuotoisista ja eri tavalla säädellyistä tietolähteistä.

Lisätiedot

Suomeksi Näin käytät ereseptiä

Suomeksi Näin käytät ereseptiä Suomeksi Näin käytät ereseptiä Kaikkialla Suomessa siirrytään vaiheittain käyttämään sähköistä reseptiä eli ereseptiä. Tarkista, mitkä apteekit ja terveydenhuollon toimipaikat käyttävät jo ereseptiä. Saat

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia Potilastiedon arkistosta Itä-Savossa Jyväskylä Sirpa Taskinen

Käytännön kokemuksia Potilastiedon arkistosta Itä-Savossa Jyväskylä Sirpa Taskinen Käytännön kokemuksia Potilastiedon arkistosta Itä-Savossa Jyväskylä 20.5.2014 Itä-Savon sairaanhoitopiiri Terveydenhuoltopiiri, joka hoitaa alueensa kuntien erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Kansalaisen omahoidon ja sähköisen asioinnin kehittämistyön kansallinen koordinointi (ekat) Anne Niska (TtM)

Kansalaisen omahoidon ja sähköisen asioinnin kehittämistyön kansallinen koordinointi (ekat) Anne Niska (TtM) Kansalaisen omahoidon ja sähköisen asioinnin kehittämistyön kansallinen koordinointi (ekat) Anne Niska (TtM) anne.niska@ouka.fi 1 TERVEYDENHUOLLON SÄHKÖISTEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISEN KAKSI ERI NÄKÖKULMAA

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelutietovaranto

Suomi.fi-palvelutietovaranto Suomi.fi-palvelutietovaranto Kaikki oleellinen julkishallinnon palveluista yhdessä paikassa PTV:n perusteet ja hyödyt -tiivistetty tietopaketti 29.11.2017 Esimerkkejä Suomi.fi-palvelutietovaranto on yksi

Lisätiedot

Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet

Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet Pentti Itkonen Sosiaali- ja terveysministeriö 24.03.2013 1 Toimintaympäristö Palvelurakenteen muutokset Palvelurakenne uudistuu kansallisesti ja alueellisesti

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an

Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an Terveydenhuollon yksiköiden valmiudet liittyä KanTa an ATK-päivät 27.5.09 Sessio: Sähköinen asiointi Ilkka Winblad*, Päivi Hämäläinen**, Jarmo Reponen* *FinnTelemedicum Oulun yliopisto **Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut

Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut ValtIT - Asiakaslähtöiset sähköiset palvelut kehittämisohjelma Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut VM kehittämisosasto, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö

Lisätiedot

Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut

Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut 30.08.2018 Satakunnan sairaanhoitopiiri Leena Ollonqvist tietohallintopäällikkö Satakunnan järjestelmätilanne Kahdeksan eri organisaatiota,

Lisätiedot

Hoitotietojen systemaattinen kirjaaminen

Hoitotietojen systemaattinen kirjaaminen Hoitotietojen systemaattinen kirjaaminen Kaija Saranto, professori Kuopion yliopisto Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon koulutusohjelma ainoa laatuaan Suomessa, vuodesta 2000 monitieteinen, sosiaali-

Lisätiedot

Valinnanvapaus. Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! perusturvajohtaja Eeva Halme

Valinnanvapaus. Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! perusturvajohtaja Eeva Halme Valinnanvapaus Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! 12.1.2017 perusturvajohtaja Eeva Halme Asiakas voi valita nykyistä yksilöllisemmin Suoran valinnan palveluissa

Lisätiedot

Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena. Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät

Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena. Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät 24.5.2016 Sisältö Soten toimintaympäristö muuttuu miten muuttuu tiedonhallinta Kanta-palveluiden

Lisätiedot

/ Perusturva / Mari Levonen

/ Perusturva / Mari Levonen 02.02.2017 / Perusturva / Mari Levonen Porin perusturvan sähköiset palvelut, omahoito Tekstiviestimuistutus, ajanvarauskirjalla olevasta ajasta voidaan lähettää asiakkaalle muistutus ajasta. Kansalaisen

Lisätiedot

Kanta-palvelut ja palautteiden jakelukäytäntö. Silja Iltanen Palvelupäällikkö, tietosuojavastaava Tietohallinto, Satasairaala

Kanta-palvelut ja palautteiden jakelukäytäntö. Silja Iltanen Palvelupäällikkö, tietosuojavastaava Tietohallinto, Satasairaala Kanta-palvelut ja palautteiden jakelukäytäntö Silja Iltanen Palvelupäällikkö, tietosuojavastaava Tietohallinto, Satasairaala 11.12.2018 Kanta-palveluiden tavoite Kanta-palvelut edistävät hoidon jatkuvuutta

Lisätiedot

Kehittäjän kokemukset

Kehittäjän kokemukset ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012-31.12.2014 Kehittäjän kokemukset Hankkeen

Lisätiedot

Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö. Hallituksen esitysten mukaisesti Mikko Huovila / STM OHO DITI

Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö. Hallituksen esitysten mukaisesti Mikko Huovila / STM OHO DITI Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö Hallituksen esitysten mukaisesti / STM OHO DITI Keskeisimmät tiedolla johtamiseen, ohjaukseen ja valvontaan liittyvät tehtävät ja velvoitteet hallitusten

Lisätiedot

Suunhoidon palvelujen valinta Erillinen suun hoidon valinta lausuntoluonnos

Suunhoidon palvelujen valinta Erillinen suun hoidon valinta lausuntoluonnos Suunhoidon palvelujen valinta Erillinen suun hoidon valinta lausuntoluonnos 31.1.2017 SOSAALI JA TERVEYSMINISTERIÖ Suun terveydenhuoltoa terveyskeskuksissa ja SVkorvattuna saaneet ikäryhmittäin vuonna

Lisätiedot

Omasote kenen oma? Sähköinen hyvinvointi- ja asiointipalvelu asiakkaan tukena Pohjois-Suomen hoitotiedepäivät Kajaanissa

Omasote kenen oma? Sähköinen hyvinvointi- ja asiointipalvelu asiakkaan tukena Pohjois-Suomen hoitotiedepäivät Kajaanissa Omasote kenen oma? Sähköinen hyvinvointi- ja asiointipalvelu asiakkaan tukena 11.5.2017 Pohjois-Suomen hoitotiedepäivät Kajaanissa Kristiina Taskinen erikoissuunnittelija, FM Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Kansalliset toimintamallit. Sähköinen lääkemääräys

Kansalliset toimintamallit. Sähköinen lääkemääräys Kansalliset toimintamallit Sähköinen lääkemääräys 16.11.2015 Sähköinen resepti kotihoidossa ja palveluasumisessa Sähköisen lääkemääräyksen käytännöt kotihoidossa ja palveluasumisessa Kotihoidossa ja palveluasumisessa

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano

Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano 2 18.5.2015 Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sotepalvelujen vaikuttavuus Aktiivinen kansalainen ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnista

Lisätiedot

Hyvis sähköisen asioinnin kanava - virtuaalinen asiointikeskus

Hyvis sähköisen asioinnin kanava - virtuaalinen asiointikeskus Hyvis sähköisen asioinnin kanava - virtuaalinen asiointikeskus Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Eksote! Vastaamme alueemme sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta Väestö 133.000 Budjetti

Lisätiedot

Suomeksi Näin käytät sähköistä reseptiä

Suomeksi Näin käytät sähköistä reseptiä Suomeksi Näin käytät sähköistä reseptiä Kaikki apteekit ja julkinen terveydenhuolto ovat jo liittyneet sähköisen reseptin käyttäjiksi. Yksityinen terveydenhuolto siirtyy parhaillaan vaiheittain sähköisen

Lisätiedot

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma (2008) 2012 2015 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Ohjelman tavoitteena on uudistaa sosiaali- ja terveyspalveluita innovaatiotoiminnan

Lisätiedot

Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa. LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies

Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa. LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies Miksi Soteuudistus? Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvu kiihtyy.

Lisätiedot

Taipuuko Kansalaisten asiointitili terveydenhuoltoon

Taipuuko Kansalaisten asiointitili terveydenhuoltoon Taipuuko Kansalaisten asiointitili terveydenhuoltoon Valtiovarainministeriö Neuvotteleva virkamies Riku Jylhänkangas Sisällysluettelo Kansalaisten asiointitilin toteuttaminen Asiointitilin toiminta Asiointitili

Lisätiedot

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Suomeksi Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon Potilastiedot tallennetaan jatkossa valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon. Potilastiedon arkisto on osa uutta terveydenhuollon tietojärjestelmää,

Lisätiedot

Tampereen kaupungin sähköiset palvelut Sosiaali- ja terveydenhuollossa Mukanettiläisten koulutus

Tampereen kaupungin sähköiset palvelut Sosiaali- ja terveydenhuollossa Mukanettiläisten koulutus Tampereen kaupungin sähköiset palvelut Sosiaali- ja terveydenhuollossa Mukanettiläisten koulutus 1 Sähköisten palveluiden käytön aloittaminen 1. Mene www.tampere.fi -sivulle 2. Klikkaa Sosiaali- ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen Asiakkaan valinnanvapaus laajenee 1.1.2019 alkaen Uudet maakunnat alkavat vastata sosiaali ja terveyspalvelujen järjestämisestä alueensa asukkaille 1.1.2019. Asiakas voi valita palvelun julkisen, yksityisen

Lisätiedot

Tietoyhteiskuntapolitiikan painopisteet STM:n hallinnonalalla 2007-2011

Tietoyhteiskuntapolitiikan painopisteet STM:n hallinnonalalla 2007-2011 1 Tietoyhteiskuntapolitiikan painopisteet STM:n hallinnonalalla 2007-2011 Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta 6.9.2007 Peruspalveluministeri Paula Risikko 2 PERUSLÄHTÖKOHDAT SEKTORIMINISTERIÖILLÄ PERUSVASTUU

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Muistio 3.5.2016 1 (5) Liite 1 Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) 1 Tausta ja tavoite Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan on kirjattu

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela Suomi.fi-palvelut ja kirjastot Matti Sarmela 12.4.2019 Suomi.fi-palvelut Lakihallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista 571/2016 5 Tukipalvelujen käyttö julkisessa tehtävässä Seuraavat julkisen

Lisätiedot

Taltioni. Ensikokemukset tuotannosta. Tuomas Teuri Toimitusjohtaja Taltioni osuuskunta

Taltioni. Ensikokemukset tuotannosta. Tuomas Teuri Toimitusjohtaja Taltioni osuuskunta Taltioni Ensikokemukset tuotannosta Tuomas Teuri Toimitusjohtaja Taltioni osuuskunta Lähihistoria Terveydenhuollon ohjelma Terveystaltiohanke Terveyttä tiedosta 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen

Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Potilastiedon arkiston tilannekatsaus ja eteneminen Terveydenhuollon ATK-päivät Turun kongressikeskus Logomo 28. 29.5.2013 Projektipäällikkö Anna Kärkkäinen Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden kokonaisuus

Lisätiedot

Todistusten sähköinen välittämien Kelan Sähköiset lääkärinlausunnot - projektit

Todistusten sähköinen välittämien Kelan Sähköiset lääkärinlausunnot - projektit Todistusten sähköinen välittämien Kelan Sähköiset lääkärinlausunnot - projektit Lähtökohtana tarve rakentaa: Menettely, jossa etuuskäsittelyssä tarvittavat lääkärinlausunnot saadaan suoraan terveydenhuollosta

Lisätiedot

Muutos. Nopea, jatkuva, kiihtyvä ja pysähtymätön

Muutos. Nopea, jatkuva, kiihtyvä ja pysähtymätön Suomen julkishallinnon digitaalinen tulevaisuus Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain muilta mailta lainattua ja paljon itse tehtyä 28.3.2017 Maria Nikkilä @VM_MariaNikkila Muutos Nopea, jatkuva, kiihtyvä

Lisätiedot

Kela, Kanta-palvelut ja tietointegraatio

Kela, Kanta-palvelut ja tietointegraatio Kela, Kanta-palvelut ja tietointegraatio Maritta Korhonen, Kela tietopalvelut Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät Tampere 7.5.2019 Kelan tietopalvelutoiminnan kehittämistä ohjaavat tekijät Sosiaali-

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely: Asiakastietolaki

Lausuntopyyntökysely: Asiakastietolaki Lausuntopyyntökysely: Asiakastietolaki Ohjeet: Sähköisessä kyselylomakkeessa voi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkta. Kysely on mahdollista lähettää vastaamatta kaikkiin

Lisätiedot

JARI PORRASMAA

JARI PORRASMAA Genomitieto terveydenhuollossa - ajatuksia kokonaisarkkitehtuurista 11.11.2014 JARI PORRASMAA Kokonaisarkkitehtuuri? (VM et al) TOIMINTA prosessit palvelut TIETO käsitteet tietomallit TIETO- JÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

PELEILLÄ KETTERYYTTÄ TERVEYDENHUOLTOON

PELEILLÄ KETTERYYTTÄ TERVEYDENHUOLTOON PELEILLÄ KETTERYYTTÄ TERVEYDENHUOLTOON TIINA ARPOLA YRITYSKEHITYS, UUDET AVAUKSET KUOPIO INNOVATION OY 16.9.2016 Digitaaliset ratkaisut terveydenhuollossa Sairaala- ja kuluttajamaailma lähenevät toisiaan

Lisätiedot

Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit alkaen Päivitetty

Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit alkaen Päivitetty Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit 1.1.2017 alkaen Päivitetty 7.8.2017 Asiakkaan reseptit pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kun asiakas saa

Lisätiedot

tiedonhallinnan lainsäädännön muutokset osana maakunta- ja soteuudistusta

tiedonhallinnan lainsäädännön muutokset osana maakunta- ja soteuudistusta Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan lainsäädännön muutokset osana maakunta- ja soteuudistusta Erityisasiantuntija Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 2018 1 2 3 Tiedonhallinnan säädökset

Lisätiedot

Erikoissairaanhoidon tehtävät hoitosuunnitelman tekemisessä Hanna Kuusisto hallintoylilääkäri neurologian el, dos, LT, FT Kanta-Hämeen keskussairaala

Erikoissairaanhoidon tehtävät hoitosuunnitelman tekemisessä Hanna Kuusisto hallintoylilääkäri neurologian el, dos, LT, FT Kanta-Hämeen keskussairaala Erikoissairaanhoidon tehtävät hoitosuunnitelman tekemisessä Hanna Kuusisto hallintoylilääkäri neurologian el, dos, LT, FT Kanta-Hämeen keskussairaala 2017 Pitkäaikaissairaan terveys- ja hoitosuunnitelma

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sote-palvelujen vaikuttavuus Aktiivinen kansalainen ottaa vastuuta omasta

Lisätiedot

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju,

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju, Kiila-viitearkkitehtuuri Jani Harju, 8.4.2015 Käytetty arkkitehtuurimalli Arkkitehtuurimalliksi valittiin Kartturi-malli Jatkokehitetty JHS-179:stä Kartturi-mallia on käytetty mm. VAKAVA:ssa sekä Etelä-Suomen

Lisätiedot

Puolesta asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kansallinen Palveluarkkitehtuuri Info Jari Suhonen, THL OPER

Puolesta asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kansallinen Palveluarkkitehtuuri Info Jari Suhonen, THL OPER Puolesta asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa Kansallinen Palveluarkkitehtuuri Info 29.9.2015 Jari Suhonen, THL OPER Puolesta asioinnin tarve terveydenhuollossa Hyppönen, H., Hyry, J., Valta, K., Ahlgren,

Lisätiedot

Alueelliset tietovarastot ja niiden käyttö. Terveydenhuollon ATK-päivät Janne Saarela

Alueelliset tietovarastot ja niiden käyttö. Terveydenhuollon ATK-päivät Janne Saarela Alueelliset tietovarastot ja niiden käyttö Terveydenhuollon ATK-päivät Janne Saarela 31.5.2005 Sisällysluettelo 1. Alueelliset tietovarastot Kytkös sähköisien potilaskertomuksien arkistointiin Kytkös organisaatiorajat

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä

Suomi.fi-palveluväylä Suomi.fi-palveluväylä 18.11.2016 Versio: 3.0, JPVO122 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi-palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Palveluväylän kokonaisuus 5. Vyöhykkeet ja väyläratkaisut

Lisätiedot

Valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto näkymiä toimeenpanoon

Valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto näkymiä toimeenpanoon Valtakunnallinen sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto näkymiä toimeenpanoon Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 12.-13.5.2015 Tampere 18.5.2015 Maarit Laaksonen / THL 1 Esitykseni tänään Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Riikka Hirvasniemi, TtM, projektipäällikkö Anne Rajala, th, projektityöntekijä Kehittämistyön tausta KASTE- ohjelma Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma 2007-2017

Lisätiedot

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Hannu Hämäläinen, STM

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Hannu Hämäläinen, STM Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Hannu Hämäläinen, STM 24.3.2015 Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sote-palvelujen vaikuttavuus Aktiivinen

Lisätiedot

ACUTE OHJE Informointi, kielto ja suostumus

ACUTE OHJE Informointi, kielto ja suostumus ACUTE OHJE Informointi, kielto ja suostumus Sisällysluettelo 1 Johdanto 2 Informointi, kielto, suostumus 2.1 Informointi 2.2 Suostumus 2.3 Kielto 1 Johdanto Asiakkaan informointi, suostumus ja kieltomerkintöjä

Lisätiedot

Sote ja valinnanvapaus katsaus

Sote ja valinnanvapaus katsaus Sote ja valinnanvapaus katsaus Valinnanvapauslain luonnoksen mukaisesti 31.1.2017 Kirsi Varhila 1 21.3.2017 Julkisten sosiaali ja terveyspalvelujen rakenne Sotekeskustuottajat Maakunta Järjestämisvastuu

Lisätiedot

Sähköposti ja tekstiviesti tietoturvatontako? Yrjö Koivusalo tietohallintapäällikkö V-SSHP

Sähköposti ja tekstiviesti tietoturvatontako? Yrjö Koivusalo tietohallintapäällikkö V-SSHP Sähköposti ja tekstiviesti tietoturvatontako? Yrjö Koivusalo tietohallintapäällikkö V-SSHP Esityksen sisältö Esimerkkejä hyötykäytöstä Miksi tämä on ajankohtaista? Säännöksiä ja suosituksia Pohdintaa Kaiser

Lisätiedot

Yleinen sosiaali- ja terveystieto sekä avuntarpeen itsearviointimenetelmät -projekti

Yleinen sosiaali- ja terveystieto sekä avuntarpeen itsearviointimenetelmät -projekti Yleinen sosiaali- ja terveystieto sekä avuntarpeen itsearviointimenetelmät -projekti SADe-ohjelman sosiaali- ja palvelukokonaisuuden kevätseminaari 23.4.2013 Anu Suurnäkki 19.4.2013 1 Mitä kehitetään ja

Lisätiedot

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Marjukka Turunen ja Maritta Korhonen Kela Kelan rooli maakunta- ja sote-uudistuksessa - lainsäädäntöpohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

Lisätiedot

Kansalaiskyselyn tulokset

Kansalaiskyselyn tulokset ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012 31.12.2014 Kansalaiskyselyn tulokset

Lisätiedot

G4-arkkitehtuuriryhmä. Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet. Juha Rannanheimo

G4-arkkitehtuuriryhmä. Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet. Juha Rannanheimo G4-arkkitehtuuriryhmä Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet Juha Rannanheimo Neljän yliopistosairaanhoitopiirin yhteisen kehitystyön tavoitteet VSSHP, PSHP, PSSHP ja

Lisätiedot

Kysely- ja välityspalvelu

Kysely- ja välityspalvelu Palvelukuvaus 1 (5) Kysely- ja välityspalvelu Kysely- ja välityspalvelu on Kansaneläkelaitoksen (jäljempänä Kela) Kantapalvelujen ylläpitämä ja Kanta-palveluihin kuuluva tietojärjestelmäpalvelu, jonka

Lisätiedot

Potilas aktiivisena toimijana omassa hoidossaan

Potilas aktiivisena toimijana omassa hoidossaan Potilas aktiivisena toimijana omassa hoidossaan Suomen EDI-LEIDIT ry seminaari 27.9.2007 VR-kokouskeskus, Helsinki Synnöve Amberla varatuomari Suomen Kuntaliitto Perustuslaki Yhdenvertaisuus (6 ) Oikeus

Lisätiedot

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat?

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut - Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Suurin osa kaikista uusista it-sovelluksista ja -ohjelmistoista toteutetaan pilvipalveluna.

Lisätiedot

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela

KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä Henna Koli, Kela KanTa-palvelut sähköinen resepti ja potilastiedon arkisto Vakuutusyhtiöpäivä 28.5.2013 Henna Koli, Kela KanTa-palvelut Kansallinen Terveysarkisto (KanTa) on yhteinen nimitys terveydenhuollon, apteekkien

Lisätiedot

Reseptit ja potilastiedot kansalaisten saataville

Reseptit ja potilastiedot kansalaisten saataville Reseptit ja potilastiedot kansalaisten saataville Terveydenhuollon atk-päivät 2007 Turku 29.5.2007 Markku Kiiski Kela KanTo -hanke Lait voimaan 1.4.2007 ja 1.7.2007 Laki sähköisestä lääkemääräyksestä Kela

Lisätiedot

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa

Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa Sosiaalihuollon Digisemiaari Sosiaalihuollon tiedonhallinnan kehittäminen Kanta-palvelujen käyttöönotto sosiaalihuollossa tapahtuu Kansahankkeessa Sosiaalihuollon

Lisätiedot

Sosiaali ja terveydenhuollon sähköinen asiointi. Kroonisesti sairaiden kokemukset ja tarpeet

Sosiaali ja terveydenhuollon sähköinen asiointi. Kroonisesti sairaiden kokemukset ja tarpeet Sosiaali ja terveydenhuollon sähköinen asiointi. Kroonisesti sairaiden kokemukset ja tarpeet http://urn.fi/urn:isbn:978-952-302-410-6 11.5.2015 Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköinen asiointi/ Hannele

Lisätiedot

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen, THL Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari, Lahti 16.11.2016 Esityksen

Lisätiedot

Pärjäin-pilotti. Säröstä Pyrintöön. Jani Koskinen

Pärjäin-pilotti. Säröstä Pyrintöön. Jani Koskinen Pärjäin-pilotti Säröstä Pyrintöön Jani Koskinen Pärjäin-pilotti -hanke vastaa KASTE 2012 2015 ohjelman ja ICT 2015 -raportin esityksiin Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisessa kehittämisohjelmassa,

Lisätiedot

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Jari Uotila Johtava konsultti, Uudet liiketoiminnot Istekki

Lisätiedot

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Malli: Asiakastietojen käsittely 1 (7) KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Ohje: Tämän ohjeen kohderyhmä on terveydenhuollon toimintayksikön johto. Ohje on

Lisätiedot

Tiedonhallintapalvelu ammattilaisen työn tukena

Tiedonhallintapalvelu ammattilaisen työn tukena Tiedonhallintapalvelu ammattilaisen työn tukena Kuntatalo 26.10.2011 26.10.2011 Heikki Virkkunen 1 Tiedot sähköiseksi > Toimintatavat muuttuvat Sähköisen tiedon käyttö muuttaa toimintatapoja Alkuun vaatii

Lisätiedot

Potilastietojärjestelmät yhteistyön mahdollistajana vai esteenä

Potilastietojärjestelmät yhteistyön mahdollistajana vai esteenä Potilastietojärjestelmät yhteistyön mahdollistajana vai esteenä Työikäinen terveydenhuollossa II 29.11.2016 Elina Nikanne Kehittäjäylilääkäri, ptj Potilastietojärjestelmä? Sähköinen potilastietojärjestelmä

Lisätiedot

Ajankohtaista. Pentti Itkonen ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI

Ajankohtaista. Pentti Itkonen ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI Ajankohtaista Pentti Itkonen Sote uudistus Useita keskeisiä toimintaan vaikuttavia asioita on vielä ratkaisematta. Vielä on myös vaikea hahmottaa minkälainen palvelukokonaisuus uudesta järjestelmästä muodostuu.

Lisätiedot

SADe sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuuden kevätseminaari Helsinki

SADe sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuuden kevätseminaari Helsinki SADe sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuuden kevätseminaari Helsinki 23.4.2013 Hankepäällikkö, TtM Minna Angeria 22.4.2013 Esityksen nimi / Tekijä 1 SADe-ohjelman sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuus

Lisätiedot

Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa. VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ Finlandia-talo

Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa. VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ Finlandia-talo Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ 16.11.2017 Finlandia-talo Julkisen sektorin kansalaisille ja yrityksille tarjoama palvelu. Keskitetty maksamisen palvelu verkkokauppaan

Lisätiedot

Omakannan uudet toiminnallisuudet

Omakannan uudet toiminnallisuudet Omakannan uudet toiminnallisuudet Sähköisen lääkemääräyksen lakimuutokset 9.11.2015 Outi Lehtokari / OPER 1 Sisältö Lakimuutoksen edellyttämät Omakannan uudet toiminnallisuudet Reseptien luovutuskiellot,

Lisätiedot

Kanta- Tiedonhallintapalvelun lääkityslistamiten se auttaa meitä

Kanta- Tiedonhallintapalvelun lääkityslistamiten se auttaa meitä Kanta- Tiedonhallintapalvelun lääkityslistamiten se auttaa meitä 20140303 THL / OPER - Heikki Virkkunen; THL/TILU päivi mäkelä-bengs, Riikka Vuokko 1 Kanta koostuu kolmesta osakokonaisuudesta Sosiaali-

Lisätiedot

Apotti avaa ovia. Terveydenhuollon ATK-päivät, Lahti 24.5.2016. Antti Iivanainen Lt, Yel Toiminnan kehitysjohtaja. Oy Apotti Ab.

Apotti avaa ovia. Terveydenhuollon ATK-päivät, Lahti 24.5.2016. Antti Iivanainen Lt, Yel Toiminnan kehitysjohtaja. Oy Apotti Ab. Apotti avaa ovia Terveydenhuollon ATK-päivät, Lahti 24.5.2016 Antti Iivanainen Lt, Yel Toiminnan kehitysjohtaja Oy Apotti Ab Oy Apotti Ab Apotti-hankkeen lähtökohdat Lähtökohtana hankinnassa oli, että

Lisätiedot