Oberon kylvää pelkoa ja vihaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oberon kylvää pelkoa ja vihaa"

Transkriptio

1 2 Oberon kylvää pelkoa ja vihaa Ilta oli jo hämärtynyt ylittäessämme rajan kuolevaisten maailmasta pimeyden maailmaan. Ainahan pimeyden maailman valtavan lehväkaton alla oli hämärää. Aurinko ei kyennyt läpäisemään satojen metrien korkeuteen kohoavien puiden paksuja oksia. Kesähovin värikkään valoisuuden ja talvihovin hyytävän kylmyyden vastakohtana pimeyden maailmassa oli aina hämärää, sotkuista ja vaarallista. Se muuttui jatkuvasti, niin ettei koskaan voinut tietää, mihin seuraavaksi törmäisi. Minä rakastin sitä. Vaikka olin kesähovista, tunsin oloni siellä kotoisammaksi kuin missään muualla. - Perillä ollaan, minä totesin astuessani parin sypressin alle. Ne kaartuivat yhteen niin, että runkojen väliin muodostui holvikaari. Ympärillämme oleva pimeyden maailma oli äänetön, mutta muutama virvatuli tanssahteli lehvien lomasta eksyneitä matkamiehiä etsien. Puiden välissä kasvoi paksua, mustaa puukanervaa, joka peitti maan tukahduttaen elämän kaikelta muulta kasvustolta. - Arcadiaan ei ole pitkä matka. Olisin tullut kvartsiluolien kautta kulkevaa reittiä, mutta valitettavasti lohikäärmeliskot ovat asettuneet niihin asumaan viime käyntini jälkeen. Ash katseli ympärilleen valppaana, kuten aina, ja kohotti kulmakarvojaan. - Sinä varmasti tiedät tuoneesi meidän suoraan keskelle pensassusien reviiriä. Minä hätkähdin. Olin salaa toivonut, ettei hän huomaisi moista sivuseikkaa. - No, meidän pitää vain liikkua hiljaa ja rauhallisesti. - Pensassusilla ei ole korvia, Ash jatkoi. - Ne metsästävät maassa ja ilmassa tuntemiensa värähtelyjen avulla. Ne luultavasti kuuntelevat meitä paraikaakin. - Haluatko sinä päästä kesähoviin vai et, pikkuprinssi? minä haastoin käsivarteni ristien. - Tämä on nopein tie. Karhunvatukkapensaikosta kuuluva kahina kiinnitti huomiomme. Näimme vilahduksen vaarallisesta, vihreästä silmästä, ennen kuin jokin suuri, harjasniskainen vetäytyi piiloon varjoihin. - Ja siitä lähtee ilmoitus muulle laumalle. Ash mulkaisi minua. - Miksi tapahtuu aina kaikenlaista, kun olen sinun seurassasi?

2 - Kai se on vain hyvää onnea, minä totesin pirteästi kiiruhtaessamme matkaan, ennen kuin muu lauma saapuisi paikalle. Ei se ihan niin hyvin sujunut kuin olin toivonut. Pensassudet olivat vaanivia saalistajia, joskaan eivät pahimpia kohtaamiamme hirviöitä. Ne olivat kuitenkin ovelia pirulaisia, ja niillä oli ikävä tapa pystyä näyttämään viattomilta puukanervikoilta, kunnes oli aivan niiden kohdalla, ja pum, samassa iso, suden muotoinen pensas loikkasi päin naamaa. Me väistelimme, syöksähtelimme ja huidoimme päästäksemme ensimmäisen tusinan ohi, väistelimme piikkisiä kuolemanpensaita, jotka syöksyivät kimppuumme varoituksetta tai ponnahtivat esiin kanervikosta. Valitettavasti röyhkeät pensassudet oppivat tekemistään virheistä ja alkoivat käyttää strategiaa ja ryhmätaktiikkaa meitä vastaan. Me astuimme aukiolle juuri, kun yksi harjasniskainen olento livahti edessämme olevaan karhunvatukkopensaikkoon. Hiivimme juuri jännittyneitä ja varuillamme eteenpäin, kun neljä ympärillämme olevaa pensasta heräsi henkiin ja hyökkäsi. Me käännyimme selät vastakkain piikkisten olentojen hyökätessä joka sivustalta. Ashin miekka välähti ja hän löi yhden pensassuden ilmassa. Minä iskin tikarillani yhtä pensassutta leuan alle ja lennätin sen kaveriaan päin. Viimeinen susi kohtasi yllättävän loppunsa Ashin miekanterässä, mutta sitten täysin yllättäen toinen pensaspari heräsi henkiin ja hyökkäsi. Sillä kertaa emme ennättäneet torjua niitä, vaan tunsin valtavan suden piikkisen vartalon iskeytyvän minua vastaan ja kaatavan minut maahan. Toinen susi tarrasi hampaillaan prinssin miekkakäteen. Tunsin kylmän tuulenpuuskan takanani ja sävähdin. Jääpojan kiukku oli viimeinkin kuohahtanut. Minä näin silmäkulmastani prinssin astuvan eteenpäin ja työntävän käsivartensa syvälle suden kitaan. Tunsin uuden kylmän tuulahduksen, ja sitten pensassusi jähmettyi, kun sen kidasta pursusi jääpuikkoja, jotka työntyivät sen leukojen läpi jättimäisten neulojen tavoin. Ash tarttui toisella kädellään suden kuonosta ja nykäisi sitä alaspäin. Kuului rasahdus, kun kuono katkesi jäätyneen oksan tavoin. Susi ulvahti, käpertyi kasaan ja lakkasi liikkumasta. Minä mulkaisin päälläni olevaa sutta pidellen sen ilkeät hampaat kaukana kasvoistani. - Huh, ystävä hyvä, suuvesi tekisi sinulle hyvää, minä totesin lähettäen loitsujani piikkiseen hirviöön. - Katsotaan, voimmeko tehdä jotain pahanhajuiselle hengityksellesi. Suden piikkipäästä alkoi kasvaa köynnöksiä, jotka valuivat sen kasvoille. Ne kiertyivät sen kuonon ympärille sitoen sen kiinni, ja suden silmät pullistuivat. Se vingahti säälittävästi, loikkasi tiehensä naamaansa raapien ja juoksi sitten karkuun metsän uumeniin.

3 Minä nousin seisomaan pölyjä yltäni pudistellen. - No, sehän oli... mielenkiintoista, minä uskaltauduin huomauttamaan Ashin mulkoilusta piittaamatta. Hänen hihansa oli revennyt ja hänen käsivartensa oli kyynärpäähän asti veressä. - En muista pensassusien koskaan ennen tehneen vastaavaa. - Jos en tarvitsisi sinua päästäkseni kesähoviin... - Mutta kun sinä tarvitset, minä muistutin virnistellen. - Emmehän me kai unohda sitä, jääpoika? Hänen ilmeensä synkkeni entisestään, mutta hän kääntyi poispäin. - Lähdetään, Ash kehotti ääni tavallistakin kylmempänä. - Meillä ei ole aikaa sinun typeryyksiisi juuri nyt. - Juuri tuosta minä sinussa pidän, talvihaltija... Olet niin häikäisevän nokkela, niin taitava sanaseppä, niin viisas ja leikkisä... Minä väistin, kun päätäni kohti singahti männynkäpy hiuksiani hipoen, ja naurahdin. - Hyvä tietää, että välität, jääpoika. Minä pinkaisin nauraen hänen edelleen toivoen pääseväni pakoon kylmempiä - ja terävämpiä - ammuksia, joita minua kohti olisi saatettu singota. Susifiaskon jälkeen me erkanimme hetkeksi. Jäätävä prinssi katosi lähimetsään siistiytymään ja sitomaan käsivartensa, ja minä tein sillä aikaa leirin. Emme voineet odottaa kauempaa. Pimeyden maailmassa ei kannata kulkea verta vuotavana. Se herättää kaiken - siis todella kaiken - seudulla liikkuvan mielenkiinnon. Sitä paitsi yö oli jo tulossa, ja jos olisimme uskaltautuneet pitemmälle, olisimme tulleet suolle. Peikkokoirat ja suohenget kuljeskelevat yöaikaan suolla uhreja etsimässä, ja vaikka olisi ollut haaste yrittää selvitä suon poikki tulematta syödyksi tai hukkumatta, meillä oli tehtävä suoritettavana. Löysin luolan, jonka suuta ympäröivät hohtavat siniset ja oranssit sienet ja jossa oli pehmeä sammalmatto. Raivasin luolan pohjalle paikan, johon tein nuotion. Keihästin pari aiemmin löytämääni sientä kepin päähän ja pitelin niitä liekkien yllä taaksepäin tyytyväisenä nojatessani. Ash ei ollut vielä palannut, mutta jääpojan tuntien arvasin hänen menneen metsästämään kätensä hoidettuaan. En ollut huolissani. Hän löytäisi paikan, kun olisi valmis. Minä hymähdin silmiäni pyöritellen. Olihan se jääräpäinen idiootti saattanut tietenkin jatkaa matkaa omin päin. Toivoin kuitenkin hänen oppineen läksynsä edellisestä kerrasta, jolloin hän oli sitä yrittänyt. Syyllisyys painoi mieltäni. En ollut aikonut muistella sitä yötä, mutta nyt kun se oli tapahtunut, sitä oli turha yrittää unohtaa. Katselin tulta sitä varsinaisesti näkemättä ja annoin muistojeni tulla mieleeni.

4 Silloin oli ollut samanlainen ilta. Olimme olleet hohtavien kukkien ympäröimässä paikassa, joskin talvihovin reviirillä, emmekä pimeyden maailmassa. Ash ja Meghan eivät olleet huomanneet minua, eivätkä olleet tienneet minun olevan hereillä, mutta olin katsellut heitä. Olin kuunnellut Ashia hänen kertoessaan Meghanille, että hän oli lähdössä, yksin, hakemaan takaisin vuodenaikain valtikkaa. Hän oli kehottanut Meghania palaamaan kotiin, takaisin kuolevaisten maailmaan, ja unohtamaan hänet. Olin katsellut heidän kummankin kasvoja. Meghanin kasvot olivat olleet kyynelistä märät. Hän oli yrittänyt olla urhea. Ashin ahdistus oli ollut visusti piilossa ilmeettömyyden naamion takana. En ollut sanonut tai tehnyt mitään, kun Ash oli särkenyt sydämen Meghanilta, kääntynyt ja poistunut tämän elämästä. Ja minä... minä olin ollut iloinen. Hieraisin kasvojani itseäni inhoten. Minä olin ollut iloinen, koska Ash oli murskannut prinsessani sydämen, koska hän oli lähtenyt, ja koska minulle oli ehkä viimeinkin tullut tilaisuus saada prinsessa huomaamaan minut. Olin ollut liian kärsivällinen ja odottanut vuoroni, odottanut päivää, jolloin prinsessa avaisi silmänsä ja näkisi uskollisen Puckinsa muunakin kuin hassuna ystävänään. Olisin muutakin kuin hänen vartijansa, puolustajansa ja hovinarrinsa, joka sai hänet nauramaan. Olisin hänen kaikkensa, jos vain voisin. Otin huokaisten sienet nuotion yltä ja haukkasin niitä äkäisesti. Ashin lähdettyä olin yrittänyt parannella prinsessani särkynyttä sydäntä, jonka hyytävän kylmä jääprinssi oli niin armottomasti murskannut. Yhden autuaan hetken ajan olin kuvitellut saaneeni tilaisuuden. Meghanin suudelman muisto oli syöpynyt mieleeni, enkä unohtaisi ikinä sitä päivää, sitä elämäni yhtä onnellisinta hetkeä. Vastoin kaikkea todennäköisyyttä Meghan ja Ash olivat kuitenkin löytäneet uudelleen toisensa ja uhmanneet kaikkia haltijahoveja voidakseen olla yhdessä. Minä olin jäänyt ulkopuolelle. Olin menettänyt Meghanin. Miksi hemmetissä olen siis yhä täällä? - Goodfellow. Minä hätkähdin. Matala ääni ei ollut Ashin. Se oli liian syvä ja voimakas ollakseen kylmän jääprinssin. Tiesin välittömästi: sellainen ääni komensi kokonaisia metsiä ja metsämaita, ja sitä ääntä olin totellut kauan ennen kuin olin tavannut oikukkaan talviprinssin. Oberon tuijotti minua nuotion yli meripihkanväriset silmät varjoissa hohtaen. Hänen kapeilla kasvoillaan oleva ilme sai maankin tärisemään pelosta. - Tervehdys, Robin, Oberon tervehti hymyilemättä. - Valitettavasti meidän pitää jutella hieman. Voi pahus.

5 Nousin seisomaan varautuneena, mutta huolettoman virnistykseni säilyttäen, ja ristin käteni pääni taakse. Kuka tahansa muu olisi kumartanut, polvistunut tai niiannut, tai vähintään nyökännyt kunnioittavasti, mutta minä olin tuntenut haltijakuninkaan niin pitkään, etteivät moiset muodollisuudet olleet välillämme tarpeen. Jos olisin osoittanut kunnioitusta, Oberon olisi tiennyt, että jotain oli tekeillä. Minä tunsin kesäkuninkaan hyvin, mutta hän tunsi minut yhtä hyvin. - Kas, Oberon. Minä nyökkäsin hymyillen edelleen. - Mitä sinä täällä teet? Vilkaisin hänen haarniskaansa ja selässään olevaa suurta jousipyssyä. - Oletko menossa metsälle? Yksiksesi? Etkä kutsunut minua mukaan? Olen loukkaantunut. - Unohda pötypuheet, Robin. Haltijakuningas heilautti kättään, ja kauempana jyrähti ukkonen. Meidän välissämme oleva nuotio roihahti aivan kuin olisi halunnut hypätä pois kuopasta. Ympärillämme olevat kasvit sekosivat alkaen kiemurrella ja kääntyillä ja tanssia, aivan kuin ne olisivat riemuinneet kuninkaan näkemisestä. Niin mahtava oli kesäkuninkaan valta. - Tiedämme kai kumpikin, miksi me täällä olemme. Missä talviprinssi on? - Prinssi? Minä rypistin otsaani, vaikka sydämeni pamppaili paitani alla. Miten Oberon oli saanut tietää Ashista niin pian? Emmehän me olleet vielä edes Arcadiassa. - Miksi minä tietäisin mitään talviprinssistä? minä ihmettelin mahdollisimman viattomalta näyttäen. - Meidänhän pitäisi olla viholliset. Mikäli et ole sattunut kuulemaan, niin hän on vannonut pikkiriikkisen valan, että hän tappaa minut vielä jonain päivänä. Se ei ollut valhetta. Kun oli elänyt niinkin kauan kuin minä, oppi "venyttämään totuutta", kuten joku voisi sen ilmaista. Valitettavasti Oberonkaan ei ollut eilisen teeren poikia. - Robin. Hän katsoi minua kärsivällisesti. - Minä tiedän. Mitä tiedän, mitä sinä suunnittelet tekeväsi. Kuvitteletko todellakin, etten tietäisi, mitä minun omassa hovissani tapahtuu? Titania rakastaa uutta soitintaan yli kaiken. Tiedän hänen varastaneen sen Leanansidhelta - hän ei yritäkään salata, mistä on sen saanut. Minä olin jo miettinytkin, miten Leanansidhe reagoisi. Sitten kuulin sinun ja talviprinssin saapuneen pimeyden maailmaan ja olevan matkalla kohti Arcadiaa. Älä pidä minua typeryksenä, Goodfellow. Tiedän sinun aikovan viedä Leanansidhen lelun takaisin hänelle. Voit kuitenkin rentoutua, Oberon jatkoi, ennen kuin ennätin keksiä uutta suunnitelmaa, joka olisi auttanut minua pälkähästä ilman, että olisin muuttunut linnuksi tai rotaksi ties miten pitkäksi aikaa. - En tullut tänne estämään sinua. Minä en rentoutunut. Itse asiassa olin entistä varautuneempi. Ristin käsivarteni rinnalleni ja kohotin kulmakarvojani. - Etkö? - Rakas vaimoni on ollut viime aikoina hyvin poissa oleva, haltijakuningas jatkoi. - Hän palvoo uutta leluaan, eikä piittaa hovistaan, alamaisistaan eikä kuninkaastaan. En pidä siitä.

6 Ahaa. Totuus tuli ilmi. Oberonilla oli aina ollut taipumusta mustasukkaisuuteen. Kaikki, mikä vei Titanian mielenkiinnon pois hänestä, aiheutti kiihkeitä riitoja hallitsijaparin välillä. Edellisen kerran niin oli tapahtunut Titanian kieltäydyttyä luopumasta pienestä intialaisesta vaihdokkaastaan. Oberon oli määrännyt minut antamaan hänelle lemmenrohtoa, niin että hän olisi unohtanut sen. Me kaikki tiedämme, miten siinä kävi. Minä huokasin tietäessäni, mitä oli tulossa. - Anna kun arvaan, minä sanoin. - Olet täällä ollaksesi sopivasti pois kesähovista jonkin aikaa. Sillä välin Titanian uusin lelu katoaa salaperäisesti, etkä sinä voi tietenkään tietää, mitä sille on tapahtunut. - Olen menossa metsälle ritareideni ja koirieni kanssa, haltijoiden kuningas vastasi äärettömän arvokkaasti. - En piittaa siitä, mitä Titania poissa ollessani tekee. Kuitenkin... Hän astui lähemmäs täyttäen pienen luolan olemuksellaan. Hänen pitkä varjonsa lankesi ylleni hänen katsoessaan minua silmiin. - Haluan sinunkin ajattelevan erästä asiaa, Robin. Muista nämä sanat, kun menet Arcadiaan toteuttamaan suunnitelmasi, mikä se sitten onkin. Oberon kumartui lähemmäs. Hänen äänensä oli matala ja tumma hänen kuiskatessaan minulle nuotion yli: - Jos matkakumppanisi yllättäen... katoaisi, hän kuiskasi synnyttäen kylmän kouraisun vatsanpohjassani. - Jos talviprinssi ei olisi enää täällä, miten kauan uskoisit menevän, ennen kuin Meghan Chase tulisi luoksesi? Minun henkeni salpautui. Tuijotin Oberonia tyrmistyneenä. Hän vastasi katseeseeni tyynesti ja hievahtamatta kuin vankka tammi. - Mitä... sinä...? En kyennyt edes päättämään lausettani. - Miksi sinä kuvittelet...? - Tiedän sinun rakastavan Meghania, Oberon jatkoi häkeltymättä. - Minun tytärtäni. Tiedän, mitä sinä tunnet Meghan Chasea kohtaan, Robin. Minä tulin tänne kertomaan, että hyväksyn sen. Näen mieluummin teidät kaksi yhdessä kuin hänet vanhan viholliseni pojan kanssa. - Etpä sinä paljon pyydäkään. Minun ääneni oli käheä ja kireä, ja käänsin hänelle selkäni. En enää yrittänytkään teeskennellä, etten tiennyt Ashista mitään. Olin tolaltani. Oberon seurasi minua katseellaan ottaessani muutaman askeleen eteenpäin ja siepatessani maasta pienen männynoksan. Tuijotin pimeyteen. Tuli rätisi ja ritisi takanani, ja Oberonin katse poltti selkääni kuuman liekin tavoin. - Mitä sinä haluat minun tekevän? minä jupisin yöhön tuijottaessani. - Puukottavan häntä selkään, kun hän ei katso? Niinkö sinä käsket minun tehdä? Ajatus sai sisikuntani kouristelemaan. - Etkö usko, että Meghanilla olisi mitään sanomista siihen? En voisi ikimaailmassa salata sitä häneltä.

7 - Sinun ei tarvitse tehdä mitään, Oberon jatkoi hiljaa. - Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin paljastaa prinssi ollessanne kesähovissa. Titania hoitaa loput. Talviprinssin veri ei ole sinun käsissäsi. Sinä vain tekisit, kuten jokaisen kunnon kesähovin alamaisen kuuluukin tehdä. Kun prinssi on poissa, Meghan Chase tulee hakemaan sinulta lohtua. Kaikki on silloin niin kuin pitääkin olla. Minä en kyennyt vastaamaan. Saatoin miltei tuntea Meghanin sylissäni hänen itkiessään ja surressaan talviprinssiä. Saatoin tuntea käsivarteni hänen ympärillään kuiskaillessani hänelle, että kaikki olisi hyvin ja että hänellä olisi yhä minut ja etten minä lähtisi koskaan. Sitten olisin halunnut potkaista itseäni päähän siitä hyvästä, että ajattelin moisia. Oberon katseli minua ääneti. - Robin Goodfellow, hän totesi sitten. - Aiemmista erimielisyyksistämme huolimatta pidän sinua luotettavimpana alamaisenani. Me olemme vanhoja, vanhempia kuin talviprinssi. Me olemme tunteneet toisemme kauan. Toisinaan en kuitenkaan voi olla miettimättä, ymmärrätkö kuuluvasi yhä kesähoviin. Se on sinun kotisi. Sinä et tarvitse mitään muuta. Minä puristin käteni nyrkkiin ja tunsin siinä olevan oksan murtuvan. Jos Oberon huomasi sen, hän ei ainakaan huolestunut. - Minun tyttäreni on nyt ihan oikeasti yksi meistä, hän jatkoi. - Kuolematon, haltijoiden kuningatar. Sinulla on aikaa saada hänet rakastumaan sinuun. Se ei olisi vaikeaa, te kaksihan olette jo valmiiksi läheiset. Tiedän, että keksisit keinon olla hänen kanssaan jopa rautamaailmassa. Mikään ei estä sinua, kun olet päättänyt jotakin. Sinun pitää kuitenkin päästä eroon talviprinssistä, ennen kuin Meghan huomaa sinut. Minä en vastannut. Tunsin haltijakuninkaan perääntyvän ja valmistautuvan lähtemään. - Valinta on tietenkin sinun, hän sanoi liekkien pienentyessä ja ympärillämme olevien kasvien lopettaessa hullaantuneen tanssinsa. - Metsästysretkeni vie minut kauas Arcadiasta sekä kesähovia piinaavista ilkeistä kuiskailuista. Tee, kuten haluat, Robin, mutta muista, että jos rakastat tytärtäni, tämä saattaa olla ainoa tilaisuutesi saada hänet itsellesi. Muuten voit menettää Meghan Chasen samaiselle henkilölle, joka on vannonut tappavansa sinut. Luolan läpi puhalsi lämmin tuulenhenkäys, joka sai liekit ja kasvit jälleen tanssimaan. Sen laannuttua luola oli tyhjä, minua lukuun ottamatta. Haltijakuningas oli poistunut. Seuraava osa Julie Kagawan jatkotarinasta Kesän taittuessa ilmestyy ensi keskiviikkona!

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

Henric Rönnberg. pari riviä ennen pimeyttä

Henric Rönnberg. pari riviä ennen pimeyttä Henric Rönnberg pari riviä ennen pimeyttä 2015 John Hugo Nikulan muistolle (30.5.1988-31.9.2008) Olit liian kaunis tähän maailmaan Hugolle Ystäväni, niin monta asiaa olet minulle opettanut ja toivon sinun

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (1. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (1. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Kuutamossa tavataan, ylpeä Titania

Kuutamossa tavataan, ylpeä Titania 4 Kuutamossa tavataan, ylpeä Titania Me kävelimme portin kautta kukkatunneliin. Minä hengitin syvään ja huokasin nauttien metsän voimakkaista, miellyttävistä tuoksuista. Rinnallani oleva Ash ei näyttänyt

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Suosikkipojasta orjaksi

Nettiraamattu lapsille. Suosikkipojasta orjaksi Nettiraamattu lapsille Suosikkipojasta orjaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Kerr; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Mammakavereiden keinot. joilla. pysyt rauhallisena. kiukkukohtauksen yltyessä. infernaaliseksi... (C) KATJA KOSKI, mammakaveri.fi

Mammakavereiden keinot. joilla. pysyt rauhallisena. kiukkukohtauksen yltyessä. infernaaliseksi... (C) KATJA KOSKI, mammakaveri.fi Mammakavereiden keinot joilla pysyt rauhallisena kiukkukohtauksen yltyessä infernaaliseksi... (C) KATJA KOSKI, mammakaveri.fi Sivut 2 Miksi aikuinen ryhtyy huutamaan, kun lapsi saa kiukkukohtauksen? 3

Lisätiedot

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 JES. 36:4-7 "Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi

Lisätiedot

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää Aikamedia 2 En voinut enää kieltää JUMALAN OLEMASSAOLOA n Vuosia sitten ajattelin, että elämässä ei ole mitään järkeä. Identiteettiongelmien keskellä minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka minä olen, mistä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Kultaisia sanoja. (Uusi Aika 1901, N:o 2, Tammikuun 12 p )

Kultaisia sanoja. (Uusi Aika 1901, N:o 2, Tammikuun 12 p ) Kuta enemmän tiedät ja kuta paremmin ymmärrät, sitä ankarammin sinua tuomitaan, jollei elämäsi ole yhtä pyhä kuin tietosi on laaja. Tuomas Kempiläinen. Vaikka maailma tuhansine ilmiöineen vetää ihmisen

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 22/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21 KIRJA➍ IB4_Insides_FIN.indd 1 2.6.2014 12:56:21 Lizille ja Morganille, lapsenvahdille ja lapsivahdittavalle A. B. Callumille ja Harrisonille S. B. Twinsy Copyright suomenkielinen painos 2014 Twinsy www.twinsy.fi

Lisätiedot

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Valmennuksen sisältö Mitä stressi on? Mielen ja tunteiden johtaminen Itsensä johtaminen stressin hallinnan työkaluna

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa.

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. ENSIVAIKUTELMA miten voit parantaa sitä Olen listannut toimivia tapoja hyvän ensivaikutelman antamiseksi. Poimi omasi ja ota käyttöön.

Lisätiedot

MIKAN SALAISUUS. Teksti Per Dunsö, kuvat Janne Harju

MIKAN SALAISUUS. Teksti Per Dunsö, kuvat Janne Harju Mika on reipas 6-vuotias jalkapalloa rakastava poika. Hänen paras ystävänsä on Lotta joka pelaa Mikan kanssa samassa joukkueessa. Heidän joukkueensa nimi on Nappulat. Nappulalaiset ovat päässeet mukaan

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Bahá u lláh, Ridván muistio. www.bahai.fi/lamppu

Bahá u lláh, Ridván muistio. www.bahai.fi/lamppu Jumalallinen kevätaika on koittanut... Kiiruhda kaiken luomakunnan edessä ylistämään Jumalasi nimeä ja kaiuttamaan hänen kiitostansa, niin että kaikki luodut virvoittuisivat ja uudeksi muuttuisivat. Bahá

Lisätiedot

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin.

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin. Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona TAMMI Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona Kuvittanut Hannamari Ruohonen Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Kannen kuva: Hannamari Ruohonen Kannen ja typografian suunnittelu: Laura Lyytinen

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten.

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. 1 PROMOOTIOTANSSIT 2012, LAPIN YLIOPISTO POLONEESI Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. Poloneesiaskel:

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Oppitunti 3 Teema Kärsivällisyys Ikäryhmä 7-8

Oppitunti 3 Teema Kärsivällisyys Ikäryhmä 7-8 Oppitunti 3 Teema Kärsivällisyys Ikäryhmä 7-8 Aloita oppitunti tavalliseen tapaan lausumalla ensin itse rukous ja anna sitten muutaman lapsen lausua ulkoa oppimansa rukous. Muista, että kullekin lapselle

Lisätiedot

KAIKKIEN AIKOJEN SANKARITARINA

KAIKKIEN AIKOJEN SANKARITARINA KAIKKIEN AIKOJEN SANKARITARINA kuvat: Samuli Råman teksti: Marita Råman 2016 8.12.2016 Animehahmot Samuli Råman; teksti Marita Råman 1 KAIKKIEN AIKOJEN KERTOJA Väinämöinen KAIKKIEN AIKOJEN NAISTENMIES

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

Löytölintu. www.modersmal.net/finska

Löytölintu. www.modersmal.net/finska www.modersmal.net/finska Löytölintu Olipa kerran metsänvartija, joka lähti metsään metsästämään. Siellä hän kuuli lapsen huutoa. Hän seurasi ääntä ja saapui vihdoin korkean puun juurelle, jonka latvassa

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Paimenpoika Daavid

Nettiraamattu lapsille. Paimenpoika Daavid Nettiraamattu lapsille Paimenpoika Daavid Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for Children,

Lisätiedot

Jeesus, suuri Opettaja

Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b Onnellinen murrosikäinen Aapo ja Joonas 5b Heräsin aamulla herätyskellon pirinään. Huoneeni oli pimeä ja sotkuinen. En olisi jaksanut nousta ylös ja lähteä kouluun kiusaajien riepoteltavaksi. Kun poljin

Lisätiedot

3. Kunnianteko. kuljettava osaston sivustan ympäri. Yksityinen mies.

3. Kunnianteko. kuljettava osaston sivustan ympäri. Yksityinen mies. 25 Upseerin tai vääpelin tullessa tupaan huutaa mies, joka hänet ensiksi näkee:,,huomio!" Miehet menevät kaappiensa luo ja seisovat siinä, kunnes esimies heidät siitä vapauttaa. Tuvanvanhin ilmoittaa,

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Varissuon koulun joulujuhla Tervetuloa!

Varissuon koulun joulujuhla Tervetuloa! Varissuon koulun joulujuhla 2015 Tervetuloa! Pieni liekki tänään syttyy talven synkkään pimeyteen. Pieni liekki valon antaa, toivon tuikkeen sydämeen. Pieni liekki pimeydessä nyt voi olla jokainen. Pieni

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv ]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv Elipä kerran kolme aivan tavallista lasta: Eeva, Essi ja Eetu. Oli kesä joten koulua ei ollut. Lapset olivat lähteneet maalle isovanhempiensa luokse. Eräänä sateisena kesäpäivänä,

Lisätiedot

Satu Lepistö 27.2.2009

Satu Lepistö 27.2.2009 PIRKANMAAN KIRJOITUSKILPAILU 2009 Marian oireyhtymä Runoja Satu Lepistö 27.2.2009 Tehdään tämä nyt, sidotaan silmät. Kävellään sokeina rakennustyömaan läpi, löydetään silmänpuhkioksat, kuran haju. Otsalla

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

T A Q. Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire. Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz

T A Q. Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire. Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz T A Q Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Traumatic Antecedents Questionnaire Copyright: Bessel A. van der Kolk. Suomennos: Kimmo Absetz Aiempien traumaattisten kokemusten kartoitus Nimi: Päivämäärä:

Lisätiedot

DAAVID JA SAUL SAMASSA LUOLASSA

DAAVID JA SAUL SAMASSA LUOLASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) DAAVID JA SAUL SAMASSA LUOLASSA Katso itse, isäni, katso tätä viittasi liepeen kappaletta, joka on minun kädessäni. 1. Kertomuksen taustatietoja Saul vainosi

Lisätiedot

Siipirikko laululintu

Siipirikko laululintu Ismo Vuorinen Siipirikko laululintu runoja Siipirikko laululintu Ismo Vuorinen Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-170-8 SIIPIRIKKO LAULULINTU Siipirikko seassa sirpaleiden

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Harjoite 5: TARINAN MUODOSTAMINEN Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Tavoiteltavat osa-alueet: Kognitiivinen taso: P: Aikajärjestys, IR: Sarjan

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ

TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN LUMIKKI JA SEITSEMÄN KÄÄPIÖTÄ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: OSA1: OSA 2: 1. Mikä oli kuninkaan ja kuningattaren suurin toive? 2. Millainen uusi kuningatar oli? 3. Mistä uusi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot