Sinssi. Fuksinumero 3/2004

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sinssi. Fuksinumero 3/2004"

Transkriptio

1 Sinssi Fuksinumero 3/2004

2 Syksy sai - entä me? Syksy toi, syksy toi teekkarin Syksy toi, syksy toi kylterin Syksy toi, syksy toi humanistinkin Ja syksy toi fuksin Syksy tuli ja muuttokuormat, huokaisi naapuri, kun isäni kertoi tälle tv:ni kantamisen lomassa tyttären palaavan taas opiskelujen ääreen. Niin vierähti kolmas kesä kokoonpanossa ja putken päässä ei näy edes veturin valot. Mutta turhaan yritän jupista, miten epämieluisaa siellä jälleen oli - kun ei edes ollut! Niin paljon minä ryypännyt olen Joka bileissä pyöriskellyt Niin montaa minä noppaa tavoittelen Joita ryypyiltäin vain kykenen sävel: Kevät toi, kevät toi sanat:h&h Kesällä töitä teki teekkari Joskus myös töitä teki kylteri Oli jostain töistä kuullut humanisti Mut nekin vei fuksi Edessäsi oleva Sinssi on oikea testivoittajan unelma. Uusien ja vanhojen tieteenharjoittajien iloksi ja illan ratoksi Sinssin aktiviinen toimittajakunta kävi testaamassa testaamatonta. Perinteitä kunnioittaen fuksi- Sinssistä löytyy myös pienryhmänohjaajien omakehukokoelma. Varoitus: fuksi-sinssi saattaa sisältää asiapitoiselta vaikuttavia juttuja! Sinssin toimitus ja yhteystiedot: Päätoimittaja Heli Pihlajamaa Alapäätoimittaja Mikko Koivunen Alapäätoimittaja Antti Viitala Tyhjäntoimittaja Kaisa Poikela Tyhjäntoimittaja Riina Räihä Alapäägraafikko Kimmo Ovaska Rehtori Antti Toiviainen Chewbacca Janne Lesonen 34. vuosikerta. Sinssi on Sähköinsinöörikilta ry:n tuottama poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, joskus vahingossa asiallinen, mutta yleisesti ottaen viihdyttämään pyrkivä lehti. Jokaisella Sähköinsinöörikilta ry:n jäsenellä on oikeus tuottaa Sinssiin sisältöä. Sinssi ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Sinssiä numero 3/04 painetaan Oulun Yliopistopainossa 150 kappaletta. 2 Kannattaa lukea Sinssiä!

3 Kolmossivun kiva 3 Sinssi on jees!

4 4 Kannattaa lukea Sinssiä!

5 Päämaja Syyskuussa 2004 Puheenjohtajan päiväkäsky Vapaussodassa vuonna 1918 lausuin Suomen ja etenkin Oulun sähköläisille, etten tulisi panemaan miekkaani tuppeen ennen kuin Rajakylä ja Itä-Tuira olisivat vapaat. Vannoin tämän suomalaisen teekkarihengen nimessä luottaen SIK:n urhoollisiin miehiin ja sen uhrautuvaisiin naisiin. Kolmekymmentäyhdeksän vuotta ovat Rajakylä ja Itä- Tuira odottaneet tämän lupauksen täyttämistä; tämän ajan ovat nämä Oulun suloalueet kunniakkaana talvisodan jälkeen unohdettuina odottaneet aamun sarastusta. Vapaussodan taistelijat, talvisodan maineikkaat miehet, urhoolliset sotilaani! Uusi päivä on koittanut. Pohjois-Suomi nousee, riveissänne marssivat sen omat pataljoonat. Pohjolan vapaus ja suur-oulu väikkyy edessämme maailmanhistoriallisten tapahtumien valtavassa vyöryssä. Suokoon kansojen kohtaloja ohjaava kaitselmus Hiukkavaaran armeijan täyttää Oulun heimolle antamani lupauksen. Sotilaat! Se kamara, jolle astutte, on heimomme veren ja kärsimysten kyllästämää, pyhää maata. Teidän voittonne tulevat vapauttamaan Oulun, Teidän tekonne luovat Pohjois- Suomelle suuren onnellisen tulevaisuuden. Pohjois-Suomen autonomian Ylivaltias Herr ÜberFührer 5 Sinssi on jees!

6 Pienryhmänohjaajat 2004 Elektroniikka Heijssan! Minut on syntymätodistuksen mukaan ristitty Teemu Sakari Aikavuoreksi ja olen kotoisin Kemingradista. Nykyään harrastelen epämääräisiä trendikkäästi Syynimaalla, eli kavereiden kesken Syntimaalla. Pidän karaoken laulamisesta, etenkin kovassa humalassa, ja kaikenlaisesta urheilusta. Harrastan kitaran rämpyttelyä ja kassatätinä olemista. Oma fuksivuosi on hyvässä ja kullanhohtoisessa muistissa mielessäni, sillä silloin kaikki oli vielä uutta ja hauskaa tekemistä riitti. Toivotankin kaikille uusille opiskelijoille antoisaa ja vaihderikasta fuksivuotta ja toivoisin, että otatte siitä kaiken irti, sillä sehän on (valitettavasti) vain kerran elämässä!! Heissan kaikille! Olen Doubro, jos joku ei tunnista, niin tuossa vieressä on kuva. Nykyisenä kotipaikkakuntana toimii minulla Oulu. Asustan Välivainion omakotitaloalueen iki-ihanassa idyllissä. Ennen opiskelujen alkua asuin Pyhäjärvellä. Harrastuksia on vain yksi, opiskelu. Vaikka opiskelu on vaativa harrastus, se on joskus hyvinkin palkitseva ja lisäksi olen harrasukseni parista löytänyt paljon uusia kavereita. Opiskelussa on toki vaara, että sen parissa saattaa vierähtää valtavasti aikaa. Tällöin täytyy muistaa, että se on vain harrastus ja elämää on myös sen ulkopuolella. Fuksina tuli kyllä käytyä lähes kaikissa bileissä, mutta muistot niistä ovat jostain kumman syystä suht. hatarat. Täytyy tosin sanoa, että Wappu oli mahtavin pippalo ja kuvien perusteella itsellänikin oli todella hauskaa. Myös fuksi-excu jäi mieleen hienona kokemuksena. Lopuksi toivotan vielä omasta puolestani kaikki fuksit tervetulleeksi viettämään hienoa aikaa Sinssin parissa ja opiskelun merkeissä. (Lipevyydestä ei fuksipisteitä! toim. huom.) 6 Kannattaa lukea Sinssiä!

7 Olipa kerran kaukainen valtakunta Pieksämäki. Herran vuonna 1983 siellä syntyi poikalapsi. Joku ristittiin Tomi Hämäläiseksi kuolleen isoisän kuolleen lemmikin mukaan. Vartuttuaan Tomi karkasi Ouluun. Elämä elektroniikan opiskelijana osottautui varsin antoisaksi ja Tomi kävi monissa opiskelijatapahtumissa, Kotimaanpitkä-excursio oli Tomista oikein haska reissu. Elämänsä aikana Tomi oli myös uhrannut aikaa muutamille harrastuksille kuten sulkapallo, lentopallo, laskettelu ja uinti. SuurSuomen ruhtinaskunnalle hän lahjoitti ajastaan vuoden verran Vekaranjärvellä. Vuosien varrella Tomi huomasi pitävänsä nukkumisesta ja mallasjuoman mausta. Kaikki sujui Tomin elämässä varsin hyvin, kunnes eräänä päivänä lähetti- toi hänelle kirjeen, jossa etsittiin opiskelijoiden joukosta halukkaita lähtemään opettamaan seuraavana vuonna aloittaville yliopistoelämään liittyviä asioita. Tämä vaikutti mielenkiintoiselta, Tomi lähti hommaan mukaan. Hänelle kerrotut asiat PRO:na olemisesta avasivat uuden käsityksen elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikeen muuhun sellaiseen. Mietteliäänä, rauhallisena, päättäväisenä hän jäi odottamaan uusia opiskelijoita tulevaksi. Odottamaan... (Toimitus pyytää kaikkia Tomi Hämäläisen pienryhmäläisiä ottamaan välittömästi yhteyttä. Saatatte olla vaarassa.) Olen Tommi Juopperi, pesunkestävä insinööriluonne ja nörtin piirteitäkin voi tarkkasilmäinen löytää. Kotoisin olen Keminmaasta. Siellä sain tokaluokalla joululahjaksi ministereot, joissa oli vieläpä cd-soitin. Tästä historiallisesta tapahtumasta lähtien on tekniikka ja varsinkin elektroniikka ollut lähellä sydäntä hifi- ja tietokoneharrastuksen muodossa. Ensimmäiset kaiuttimeni tein neljännellä luokalla ja tulevaisuuden ammatti elektroniikan parissa siinsi jo varsin selväpiirteisenä horisontissa. Akateemisella urallani olen edennyt mainiosti. Ekavuoden kurssit on kaikki suoritettuna, vieläpä kohtalaisilla arvosanoilla. Juhliminen onkin sitten jäänyt vähemmälle. Parhaat muistot ensimmäiseltä vuodelta jäivät ehdottomasti uuden oppimisesta. Ja tulihan tähän asti parhaimmat karkelotkin nähtyä. Avointa mieltä ja opintomenestystä! 7 Sinssi on jees!

8 Nimi on Miikka, kahdella k:lla ja i:llä. Wompatti nimeäkin tottelen. Ensimmäiset parikymmentä vuotta elämästäni elelin pohjoisessa, Pellossa, ja mahdollisesti sen voi huomata muutamasta ekstra-h:sta siellä täällä... Siitä lähethään. Toinen vuosi Oulussa ja sähköllä lähtee, pysyin uskollisena Sikille, vaikka OTiTin PJ:n paikka oli minulle varattuna jo. Olen PRO-hommien lisäksi kiltamme reissumies, eli järjestelen excursioita MacGyverin kanssa ja yritän pitää jotain rotia omassa juomisessani cursioilla (harvemmin kyllä onnistuen. Alkoholi ei ole ongelma kunhan sitä on riitttävästi). Harrastuksista tärkein minulle on lumilaudalla laskeskelu, lumia joutuu jo odottelemaan. Omalta fuksivuodelta ikimuistoisimpina bileinä taikka tapahtumina mieleen jäi wappuviikko ja Kotimaanpitkä-excu, mutta oikeastaan koko vuosi oli ikimuistoinen, mitä nyt hämärästi muistan. Mitäs muuta vielä? Olen rento ja seksikäs ja toistaiseksi vielä single, soitellaan! Olen Tuomas Mikkonen, pian palindromiiässä (69!? toim huom.) oleva huumorintajuinen ja rehellinen nuorimies. Jo Kajaanissa asuessani tiesin, että minusta kasvaisi mies. Nyt 2 vuotta yliopistossa elektroniikkaa opiskelleena voin todeta, että näin ei ole käynyt, mutta sitä päivää odotan innolla. Harrastukseni pyörivät enimmäkseen liikunta-aktiviteettien linjalla riippuen vähän omista ja kavereiden mielentiloista. Lajilista on pitkä. Pidän myös erityisesti Lapin luonnossa vaeltamisesta. Minusta on mukavaa välillä etsiä rajojani ja aika ajoin ne jonkun asian tiimoilta löydänkin. Fuksivuosi on metkaa aikaa. Kötinöitä tulee ovista ja ikkunoista ja ajoittain voi kärsiä jopa runsaudenpulasta. Fuksille must ovat ainakin fuksisuunnistus, laskiainen ja wappu uittoineen. Näistä varsinkin ensimmäinen ja viimeinen ovat jääneet minulle mukavimmiksi muistoiksi oman fuksivuoteni tapahtumista. Jos jotain olen täällä Oulussa opiskellessani oppinut, niin ainakin, että mitä enemmän kiertää erilaisia paikkoja ja tilaisuuksia, sitä enemmän uusia ja ihmeellisiä kokemuksia ja näkemyksiä itselle kertyy. Niinpä niin, ja kesän jälkeen tulee syksy. 8 Kannattaa lukea Sinssiä!

9 Ja tapahtui niinä päivinä, että minua kerrankin kiinnosti - tässä vaiheessa innokkaimmat rupesivat piirtämään jo rastia kiltahuoneen seinään. HEPSKUKKUU! Olen juuri SE Lesonen SIITÄ kirotusta Haapaveden kylästä. Kummalinen, karvainen ja enimmäkseen harmiton. Syön muiden mielestä aivan iian mausteista ruokaa sekä ulkoilutan putkikameliani säännöllisesti, aina kun muulta harrastukselta kerkeän. Mitä kiltatoimintaan alkoholiaktiviteetteihin tulee niin osallistukaa ihmeessä! Hiihdoissa, souduissa, suunnistuksissa ja muissa törmää ja tutustuu kaikista parhaiten uusiin ihmisiin. Yksin on nähkääs ikävä istua, paitsi vessassa. Örimöri. Nimi on Oikarinen Juha ja minut voi havaita yleensä jumittamassa kiltahuoneen kahvinkeittimen ympäristöstä ennemmän tai vähemmän henkisesti läsnäolevana. Täysipäiväisenä sähköteekkarina tietenkin olen aina säätämässä jotakin. Toimin killan Waunu-vastaavana, joten Möykkäwaunujen huoltaminen, työntäminen sekä musiikillisen annin pitäminen "laadukkaana" kuuluu toimenkuvaani. Harrastuksiksi voisin tässä mainita vaikkapa sähkökitaralla naapurien kiduttamisen, järjettömien elektroniikka juttujen virittelemisen ja aina agressioiden päästessä patoutumaan käyn paukuttelemassa ampumaradalla. Oma fuksivuosi kun oli viime vuonna, kaikki jutut ovat vielä tuoreessa muistissa. Kovin monia bileitä ei ohi tainnut mennä. Hauskaa oli! Excursiot olivat mieleenpainuvimpia. Terve! Nimi on Anna Vehkaperä, kotipaikkakunta Tornio. Mie tykkään suklaasta ja syksystä. Harrastan kuntosalilla käyntiä ja aerobicia. Fuksi vuoden hauskin tapahtuma oli varmaan, yllätys yllätys, fuxicursio. 9 Sinssi on jees!

10 Tietoliikenne Olen Antti Gärding, 22-vuotias Raahesta lähtöisin oleva (en ole enkä aio olla oululainen!) elektroniikkanörtti. Harrastuksiin kuuluu purjehdus ja kaikenlainen elektroniikkaan ja ohjelmointiin liittyvä säätäminen, mistä syystä tänne sähkölle päädyinkin. Toimin killassamme Juottajana eli Elektroniikkakerhon toisena vetäjänä. Jo mainittujen harrastusten lisäksi kuuntelen musiikkia paljon (siis paljon), maun keskittyessä lähinnä raskaampaan (mutta melodiseen) materiaaliin. Fuksivuosi jäi minun osaltani vuodenvaihteessa kutsuneen valtion palveluksen takia vähän typistetyksi, mutta se ei menoa haitannut. Kaiken kaikkiaan hieno syksy (-01) tuli vietettyä, ja kun vielä onnistuin saamaan Wapuksi lomaa vihreistä, sain Lakin noudetuksi "täyden kaavan mukaisesi. Fuksipisteitäkin keräsin sen verran ahkerasti pelkän syksyn aikana, että pääsin uimaan kymmenen ensimmäisen SIK:läisen joukossa. Tuomo Partanen on nimi ja kotoisin olen Kajaanista. Pari vuotta on nyt tullut asuttua Oulussa ja viihtynyt olen. Pidän erityisesti laatuajasta kavereiden kesken sekä hyvästä ruoasta. Harrastan sählyä, punttisalia, frisbeegolfia sekä kaikkea muutakin liikuntaan liittyvää. Ikimuistoisimmat "bileet" ovat varmasti fuksivuodelta. Fuksisuunnistus oli erityisesti aivan mahtava. (Toim.huom. Seuraava kohta saattaa loukata alkoholin pienkuluttajia.) Kännissä oltiin ja sammallettiin ympäri Oulun keskustaa. Parasta oli se, kun ei tuntenut puoliakaan Oulun paikoista puhumattakaan ryhmäläisistä. Qsamosta kotoisin oleva parikymppinen intohimoinen alppinisti tuntee nimen Erika Warpenius. Vuosikurssi on II ja noppia aivan liian vähän fuksivuosi kului lähinnä muualla kuin luennoilla. Viikonloppuisin löytyy yleensä Rukan rinteiltä ja muutenkin elämä kuluu alamäessä. Tykkää pojista, jäätelöstä ja Atomicin Supercrosseistaan. 10 Kannattaa lukea Sinssiä!

11 Hei olen Maija ja en ole alkoholisti. Pohjoisesta "keskeltä ei mitään " karannut ihminen nykyään asuu syntimaan suunnassa. 3. vsk käynnistyi juuri ja ikiteekkarin ura on tähtäimessä. (Nykyään mahdotonta, toim.huom.) Vanhuuden tuoma dementia aiheuttaa välillä muistikatkoksia ja en myönnä tehneeni tai sanoneeni mitään ilkeää. Joku voi olla eri mieltä. Killassa hommailen Fuksivastaavan apurina ja kerrankin tottelen yhtä ihmistä kunnolla, mutta tämäkin käskijä on kultamussukka Saila. Oma Fuksivuosi oli pari vuotta sitten, ja vaikka aluksi vaikutti siltä, että alan vihdoinkin opiskella liiankin vakavasti, löysin samanhenkistä porukkaa, jonka avulla olen päässyt hyviin bileisiin, mutta opinnotkin on menneet eteenpäin. (Tylsä esittely, mutta puhumaan saa tulla, niin juttu voi muuttua mielenkiintoiseksi. (toim.huom. Vaikka olisi voinut, tämä ei ollut toim.huom.)) Ai niin olen sitten virallisesti hyvä Aku Ankka tietäjä.(tämän turhan tiedon tarjosin ihan ilmaiseksi!) Olen Suvi Johanna Vakkala ja kotipaikkakuntani on Simo. Nykyisin minut löytää harhailemasta Syynimaalta tai lipastolta (siis kiltikseltä). Pidän iloisista ihmisistä, auringon paisteesta, hyvistä pileistä, äitin tekemästä lasagnesta, maitokahvista ja irtokarkeista. Harrastan musisointia (selvänä soitan pianoa ja kännissä laulan), lenkkeilyä ja hauskanpitoa hyvässä seurassa. Fuksivuoteni oli huippuhauska ja yrityksestä huolimatta en ole onnistunut elämään sitä uudelleen. Hyvän menon koko vuodeksi takasi kiva pienryhmä, hyvä yhteishenki, riittävä tankkaus ja monet pileet - niin ja tietysti kaikki uudet tuttavuudet. Mukavimmat muistot jäivät fuksisuunnistuksesta ja wappuviikolta. 11 Sinssi on jees!

12 SYKSYN OHJELMAA Syyskuu ti VULCANALIA, Kuusisaari Oulun yliopiston ylioppilaskunnan lukuvuoden avajaisjuhla - keskusaulassa kl (järjestömessut) - Caiossa kl (häppäri) - Kuusisaaressa kl (sisätiloissa bändejä, pääesiintyjänä Kemopetrol) Ilmaistapahtuma ja dresscode vapaa - kannattaa pukeutua lämpimästi! ti FUKSISUUNNISTUS, loppubileet Foxiassa (OLut:n kanssa) Fuksipalleroiset pääsevät testaamaan ryhmähenkeään seikkailemalla rastilta toiselle ympäri kaupunkia. Yksi fuksisyksyn kohokohtia! Startti TeekkariTalolta kello 15:00. to 30.9.LAKINLASKIJAISET Amarillossa / Fuksien lakitus Rotuaarin pallolla Teekkarit laskevat lakkinsa lepoon odottaman Wappua puolilta öin Amarillossa. Sitä seuraavan puolen vuoden aikana lakkia saa käyttää ainoastaan silloin, kun lakkilupa on voimassa. Fuksit saavat omat teekkarilakkien esiasteensa, eli fuksilakit klo 21 lakituksessa Rotuaarin pallolla. Lakkilupa pätee myös fuksilakkeihin (hienot siniset maalarinlakit, joissa musta villalankatupsu), joita fuksit voivat käyttää kuin wanhemmat tieteenharjoittajat teekkarilakkejaan, samoja sääntöjä harjoitellen. Lokakuu to 7.10 KILTAHUONEKIERROS, KHK- bileet Pienryhmäohjaajat kierrättävät päivällä fukseja ympäri yliopistoa eri kiltojen tai ainejärjestöjen kiltahuoneissa. Mahdollisuus seikkailla kombeissa ja hankkia haalarimerkkejä. Illalla (viralliset) pileet jossain kaupungin ravitsemusliikkeessä. ti FUKSIURHEILUKISAT, Norssin kentällä Pienryhmät (tai muuten kootut fuksijoukkueet) kisailevat keskenään vaihteeksi urheilun merkeissä. Hauskoja urheiluhenkisiä rasteja, hikoilu ei pääasia! ti FUKSILAULUILTA, TeekkariTalolla Tutustutetaan fuksit laulukalusta löytyviin lauluihin ja teekkareiden laulukulttuuriin. Teekkari laulaa mielummin kuin hyvin! to FUKSICURSIO (päivämäärä ei vielä varmistunut) Tutustumismatka Kuopion suuntaan, kesto noin vuorokausi. Luvassa kaksi bussilastillista fukseja (plus PRO:t ja muut hengailijat), yritysvierailu(ja) ja tutustuminen kohdekaupungin yöelämään. 12 Kannattaa lukea Sinssiä!

13 Marraskuu ti PIKKUWAPPU, paikkana Foxia Wappu tulee! Harjoittelu on siis syytä aloittaa jo nyt, puoli vuotta aiemmin. su NÄÄSPEKSI Tamperelaisten tekniikan ylioppilaiden toteuttama humoristinen ja yleisön kanssa vuorovaikutteinen musiikkinäytelmä. OMSTART! Tässä speksi tarkoittaa interaktiivista musiikkinäytelmää. Joulukuu to 9.12 PicoJoule OTY:n järjestämät bileet pikkujouluhengessä. Lisäksi Joulukuun alussa killan vaalikokous, jossa valitaan killalle uusi hallitus ja toimihenkilöt, sekä killan ja elektroniikkakerhon pikkujoulut. ti klo Opintosuuntainfo Vuonna 2002 aloittaneille Tietoliikenteen ko:n opiskelijoille pe klo Opintosuuntainfo Vuonna 2002 aloittaneille Elektroniikan ko:n opiskelijoille 13 Sinssi on jees!

14 Tutkimusinsinöörinä Nokiassa - Tarjan tavallinen päivä Kevättalvella DI:ksi valmistunut Tarja työskentelee Oulun Nokiassa tutkimusinsinöörinä tehovahvistimien tutkimus- ja suunnittelutiimissä. Tutkimustyö mielletään helposti yksinäiseksi puurtamiseksi, mutta Nokiassa tämäkin työ tehdään tiimeissä. Työporukkani on kansainvälinen, ja siihen kuuluu sekä nuorempia suunnittelijoita että kokeneita asiantuntijoita. Yhteistyö sujuu tiimissämme hyvin, todistusaineistoksi kelpaa vaikkapa alkukesällä voittamamme kirkkovenesoutukilpailu! Opiskelu/harjoittelutaustaa Tarja aloitti opintonsa Oulun yliopiston sähkö- ja tietotekniikan osastolla syksyllä Perusopintojen jälkeen hän suuntautui digitaaliseen signaalinkäsittelyyn. Kolmannen opiskeluvuotensa Tarja oli Teknillisen korkeakoulun Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osastolla, jossa hän suoritti sivuaineopintoja äänenkäsittely- ja akustiikkatekniikassa. Tämä sivuaine hyväksyttiin valinnaismoduliksi, kun hän palasi Ouluun suorittamaan tutkinnon loppuun. Nokia-uransa Tarja aloitti toisen opiskeluvuoden jälkeen, jolloin hän työskenteli tuotannon kesäharjoittelijana, tehtävänään tukiasemien testaus ja kokoaminen. Seuraavan kesän hän vietti tuotekehityksessä algoritmisimuloinnin ja mallinnuksen parissa. Vuodenvaihteessa 2002 aloitin työni tukiaseman lähetinvahvistinten tuotekehityksessä, jossa olin ensin osa-aikaisena työntekijänä ja sittemmin lopputyöntekijänä, aiheenani oli radiotaajuusvahvistimen amplitudi- ja vaihevirheen erotin, Tarja kertaa tarinaansa. 14 Kannattaa lukea Sinssiä!

15 Tutkimusinsinöörin tyypillinen työpäivä Nykyisessä työssäni tutkimusinsinöörinä vastuualueeseeni kuuluvat algoritmien simulointi- ja mallinnustyöt. Suunnittelen ja simuloin matemaattisia malleja tehovahvistimen digitaalisia osia varten. Kun simulointimalli toimii, sitä aletaan testata oikeassa testijärjestelmässä laboratoriossa. Keskustelen myös säännöllisesti eri alueen suunnittelijoiden kanssa varmistuakseni, että kehitteillä olevat mallit menevät oikeaan suuntaan. Projektin etenemistä seurataan projektipalavereissa parin viikon välein tai useamminkin, jos tarvetta ilmenee. Simulointityön ohessa etsin ja luen tutkittavasta aiheesta kirjoitettuja artikkeleita, jotta tietäisin, minkälaista tutkimustyötä kustakin aiheesta on tehty eri puolilla maailmaa. Lisäksi osallistun seminaareihin, joissa esitellään tutkimusalueemme uusimpia teknologioita sekä sisäisiin tilaisuuksiin, joissa on mahdollisuus tutustua laajemmin Nokialla tehtävään tutkimukseen. Kansainvälisyys edellyttää, että dokumentit kirjoitetaan englanniksi kautta Nokian. Monikansallinen tiimi tuo oman lisävivahteensa työyhteisöön, sillä lähes kaikki palaverit ja muut kokoontumiset pidetään englanniksi. Ja onhan se mielenkiintoista vaihtelua, kun kahvipöytäkeskusteluissa pääsee harjoittelemaan small talkia ja kuulee mitä erilaisimpia elämäntarinoita, Tarja toteaa. Mikä tekee tutkimustyöstä mielenkiintoista? Tarjan mielestä mielenkiintoisin työvaihe on algoritmimallinnus. Se tehdään yleensä mitatun datan avulla. Mitatulle datasignaalille keksitään matemaattisten kaavojen joukko eli malli, jota mitattu data noudattaa. Jotta pystyisi ymmärtämään muutoksia, joita signaalille systeemissä tapahtuu, on tarpeen toimia yhteistyössä eri osien tutkijoiden kanssa. Lisäksi teemme yhteistyötä tuotekehityksen kanssa, toisin sanoen raja tutkimuksen ja tuotekehityksen välillä on joskus hyvinkin hatara. Tutkimustyö ei siis suinkaan ole yksinäistä puurtamista pimeässä kopissa, Tarja naurahtaa. Tutkimustyössä opiskellaan ja tehdään työtä samanaikaisesti. Kun oppii jotain uutta, tietoa voi soveltaa käytännön työhön samantien. Se on ehdottomasti yksi työni parhaita puolia, Tarja summaa. Vastapainoa tutkimustyölle Tutkimustehtävissä työ itsessään opettaa paljon, mutta välillä on hauska osallistua myös koulutukseen. Tutkimusaiheeseen liittyvien kurssien lisäksi opiskelen englantia, Tarja kertoo. Jatkuvan itsensä kehittämisen ohella Nokia pyrkii tarjoamaan vastapainoa työlle tukemalla työntekijöidensä harrastustoimintaa. Tarja pelaa sählyä, harrastaa kuntonyrkkeilyä ja käy silloin tällöin punttisalilla. Täytyyhän seuraavan tiimipäivän kisoihin pitää kuntoa yllä, Tarja naurahtaa lopuksi. 15 Sinssi on jees!

16 Mitä se on se projektityöskentely? Arttu Ollinaho Tulevaisuus. Projektityöskentely. Nuo kaksi suurta tuntematonta, mutta kiehtovaa ja mielenkiintoista asiaa tulevat kohtaamaan monen teekkarinalun jossain myöhemmässä elämänvaiheessa. Tulevaisuudesta ja sen päivänselvyydestä en tässä yhteydessä ala profetoimaan, mutta voin sen sijaan valottaa hieman toista, aavistuksen verran suurempaa mysteeriota; projektityöskentelyä. Projekti Ensiksi muutama sananen suuresta ja mahtavasta Projektista. Tämän sanan merkitys on syytä ymmärtää, jotta voi ylipäätänsä sellaisessa työskennellä. Projekti (eng. Project, ruot. Projekt) on erikseen suunniteltu, järjestetty ja rahoitettu hanke - näin siis virallinen määrittely. Suomeksi murtaen projektihan on hanke, joka yhdistää eri alojen asiantuntijoiden tietämyksen ja suuntaa ne samaan tavoitteeseen. Projekti muodostuu täten monimuotoisista ja moniuloitteisista asiantuntijoiden osaamisen ja erilaisten tehtävien verkottumisesta ja kiteytymisestä, joissa asiat ovat usein vahvasti riippuvaisia toisistaan. Projekti on formaatti, jolla saadaan aikaan jonkunmoinen järjestys tähän muutoin niin kaoottiseen ja hajaantuvaan tietotulvaan. Projekti punoo epämääräisen tieton rihmat ja langat yhteen jämäkäksi köydeksi, jolla on selvät kiintopisteet ja solmukohdat. Projektilla on siis aina joku suuri päämäärä, johon pääsemiseksi on määritelty muun muassa projektin asiakas, kesto, aikataulutavoitteet, kustannukset, resurssit, yhteistyökumppanit, yms. projektin muodostamiselle tärkeät rajaukset ja rajapinnat. Ja vielä pakollinen yleistys: jokainen projekti on erilainen, joten projekteja on n potenssiin n erilaista, n:n lähestyessä ääretöntä. Nykyaikainen projektityö käynnistyi 1960 alun aikoihin, kun huomattiin, että eri alojen asiantuntemusten parhaaseen hyväksikäyttöön täytyy tehdä jotain. Projekti pyrkii siis nimenomaan tähän resurssien parhaaseen hyväksikäyttöön. 16 Kannattaa lukea Sinssiä!

17 Projektityöskentely Tärkeä asia projektityöskentelyssä on ennen kaikkea tietää oma paikkansa ja tehtävänsä. Projektissa jokaisella on oma, tärkeä tehtävänsä. Jos ja kun kaikki hoitavat tämän oman hommansa sovitussa aikataulussa sovitulla tavalla, projekti etenee. Jos eivät, projekti viivästyy. Tarkemmin, jos yksikin pieni mutta kriittinen tehtävä jää tekemättä, projekti ei voi edetä. Projektien aikatauluttaminen on haasteellista, koska eri tehtävät vievät eri ajan ja eri määrän resurssseja. Lisäksi useat päällekkäiset projektit ja useat ristikkäiset resurssit sotkevat kuvioita, joten projektin aikataulun luomisesta ja asiakkaan tarpeet huomioimisesta ainakin tämän päivän kiireisessä tietoliikenneyhteiskunnassa on tullut varsinainen taidelaji. Mutta siis kokonaisuus muodostuu aina pienen pienistä asioista, jotka pitää saada hiouttua yhdeksi kokonaisuudeksi. Täten jokainen pienen pieni asiakin on tärkeä hoitaa ajallaan ja oikein. Jottei kaikki tämä tunnu liian viralliselta, niin kyllähän olennaisena osana projektityöskentelyyn liittyy monelle teekkarille (ja myös entiselle) tärkeät vapaa-ajan tahahtumat. Tällaisilla tapahtumilla pyritään luomaan projektihenkeä päälle sekä työstämään yhteenkuuluvuutta projektihenkilöiden kesken. Virkistysiltamia ja -reissuja järjestetään projektin puitteissa mahdollisuuksien mukaan, yleensä projektin etappien ja päämäärien saavuttamisen kunniaksi, ja tarpeen tullen muulloinkin. Kun huvittaa. Ja kun kerkiää. Projektityöskentely kasvattaa omaa tietotaitoa sekä parantaa sosiaalista aktiivisuutta eli kykyä toimia yhteistyössä muiden kanssa isossa ryhmässä. Projektityöskentely tuo jatkuvia haasteita työelämään. Projektissa kaikki melovat samaan suuntaan, vaikkakin omalla tahdillaan. Projektiin ja lukuisiin aliprojekteihin kuuluvat tehtävät ja asiat täyty hoitaa ajoissa - projektityöskentely vaatii täten joskus suurta joustavuutta vapaa-ajan ja työelämän rajapintaan. Kun on kiire, pitää tehdä ylimääräistä, mutta taas joskus on mahdollista ottaa iisimmin. Projektissa työskentelyyn kuuluvat olennaisesti niin karvaat epäonnistumiset kuin upeat onnistumisetkin. Ne kasvattavat luonnetta. Oman työn onnistuminen palkitaan kohonneella itsetunnolla, projektipäällikön kehuilla, projektiryhmän hyvällä fiiliksellä sekä joskus jopa erilaisilla tulospalkkiomenetelmillä. Jatkuva itsensä haastaminen ja kehittäminen kasvattaa vihdoin Teekkarista oikean Diplomi-Insinöörin. Ja yhden tulevien projektien avainhenkilöistä. Yhteenveto Sitä se on se projektityöskentely. Arttu Ollinaho, DI 2000 R&D Project Manager Filtronic Comtek Finland 17 Sinssi on jees!

18 Kiltahuone -K- Tervetuloa SIK ry:n kiltahuoneelle! Kiltahuone Kellarissa pommisuojan kätköissä sijaitsee potentiaalikuoppa, kiltahuoneemme, yhteinen olohuone. Toisille se on kahvihuone 45 minuutin välein tapahtuvaan kofeiinin tankkaukseen, toisille se on vain oleiluun ja sohvilla makoiluun sopiva rentotumispaikka opiskelun välillä. On väitetty kiltahuoneen ilmaston sopivan erityisen hyvin myös kohmelon parantamiseen. Kiltahuone on nimensä mukaisesti kaikkia kiltalaisia varten, kiltalaisten voimin rakennettu ja myös kiltalaisten voimin sitä ylläpidetään jatkuvasti. Kiltahuoneen kunnosta vastaa killan hovimestari, tänä vuonna siis Pehkosen Karri, isännän ja emännän avustuksella, mutta viihtyisyyden jatkuminen on ennen kaikkea jokaisen kiltahuoneen käyttäjän pienistä teoista kiinni. Ellet sinä tee sitä, niin kuka sitten? tai sitten käyt tyhjentämässä roskiksen, jotta muutkin voivat sitä käyttää. Yhteisömme suosittelee jälkimmäistä vaihtoehtoa. Siivous Kiltahuoneen siivous pyörii pienryhmittäin kerran viikossa. Ellet sattumalta tiedä, milloin sinun ryhmäsi siivousvuoro on, niin otapa viipymättä yhteyttä ohjaajaasi. Siivousvuoro ei ole mikään paha rasti, kun koko porukka tulee hommiin. Poisjäännilläsi teet siitä aina vain isomman heille, jotka tulevat paikalle. Ja vaikka joku kiltahuoneemme käyttäjä olisikin jättänyt banaaninkuorensa sohvalle teidän pienryhmänne siivousvuoron ajaksi, niin toivomme, että purat siivouksen herättämät tunteet ja traumat mielummin vaikka armaan puheenjohtajamme olkapäätä vasten kuin jätät kostoksi omat jätteesi seuraavaa siivousvuoroa odottamaan. Juomapolitiikka Viihtyvyys Yleisen siisteyden takaamiseksi toivomme, että malttaisit siirtää tyhjät virvoitusjuomapullot niille tarkoitettuihin koreihin. Myös kertakäyttömukien, Wanhojen autojen kääremuovien sekä suklaapapereiden roskakoriin laitto olisi oikein suotavaa. Mikäli tilanne näyttää siltä, että roskis on liian täynnä, eikä sinne enää mahdu roskiasi, silloin voit valita kahdesta vaihtoehdosta. Joko jätät roskan pöydälle teemalla: "Ei se mahtunut sinne, niin olkoon", 18 Kahvinkeitto ja varsinkin -keittämättömyys herättää aina suuria tunteita. Nämä myös ilmenevät usein kovaäänisinä tunteenpurkauksina. Kahvinkeitto ei ole loppujen lopuksi lainkaan vaikeata. Kun pannun Kannattaa lukea Sinssiä!

19 pohjalla on enää vajaa kupillinen kahvia, niin sitä on aivan turha enää paistaa enempää. Kaada vanha kahvi lavuaariin ja suodatin puruineen roskikseen. Mikäli roskis on täynnä jo valmiiksi, niin lukaisepa edellinen kappale uudelleen läpi. Päiväaikaan saa aina keittää täyden pannullisen, kyllä se siitä katoaa. Mitallinen kahvia per keitettävä kupillinen ja taas jaksaa istua luennolla! Vielä kun käännät kahavikiekkoon oikean keittoajan, niin kylläpä kelpaa. Kehityskeskustelu Joskushan saattaa toki käydä sillälailla, että Hovimestarin herkeämättömästä valvonnasta huolimatta jokin tuote pääsee loppumaan kesken ja aiheuttaa prosessiin kriittisen katkoksen. Tällöin äkkiä viestiä eteenpäin. Kukaanhan ei hyödy tilanteesta, jossa kymmenen ihmistä käy kukin vuorollaan toteamassa, että: "Kappas, kahvi on loppu", kohauttaa olkapäitään ja poistuu alakuppilaan kahville. Samaa metodia saa toki käyttää, mikäli haluat jotain sellaista tuotetta kiltahuoneelle tarjolle, mitä siellä vielä ei ole. Kofeiinitonta kahvia ja alkoholitonta olutta ei tueta, muita ehdotuksia luvataan ainakin harkita. Opiskelu Vain yhteen asiaan kiltahuone ei sovellu. Pitkäkestoiseen opiskelemiseen kiltahuone ei ole välttämättä tehokkain ympäristö siellä vallitsevan yleisen hälinän vuoksi. Tuttujen määrän lisääntyessä, kasvaa kaiken aikaa riski keskustelun karkaamisesta opiskeltavan aiheen ulkopuolelle. Eräs vanha viisas tieteenharjoittaja toikaisikin kerran, että: "Opiskeleminen kiltahuoneella on vähän sama, kuin ostaisi Alkosta limpparia". Silti ei sovi unohtaa kiltahuoneen opiskelua tukevaa puolta. Täältä löytyy niin vanhoja tenttejä arkistoituna kursseittain, kuin myös muuta kirjallista materiaalia kursseihin. Jos haluat ostaa käytettynä (lue: valmiiksi täytettynä) kurssiprujuja / laskuharjoitusmonisteita, kannattaa niitäkin kysellä kiltahuoneella notkuvilta vanhemman sarjan tieteenharjoittajalta. Muistathan kuitenkin killan arkistoja käyttäessäsi, että ne ovat vain kopioitavaksi tarkoitettuja, vanhojen tenttien varastaminen on taas yhteisestä omaisuudestamme pois ja saattaa paljastuessaan johtaa akuuttiin fyysiseen kivuntunteeseen. Mitä se mulle kuuluu? Niinpä niin. Taas tätä samaa tee sitä ja tee tätä, plaa plaa plaa. Niinhän se menee paikasta toiseen, yhtä kauan kuin on vapaaehtoista toimintaa yhteiseksi hyväksi vaatii se kaikilta pienen panostuksen. Vastapainoksi meillä on yliopiston viihtyisin kiltahuone, jossa varmasti tapaat kiltalaisia viikon- ja välillä vuorokaudenajastakin riippumatta. Siellä on vietetty monet etkot ja jatkot, kuulemma jotain parisuhteitakin siellä on alkanut. Sieltä on herätty aamulla pelonsekaisin tuntein, vieläkö se elämä voittaa. Siellä on järjestetty Speksin jatkoja, suunniteltu opiskelijajärjestötoiminnan tulevaisuutta, luotu uutta teekkaritoimintaa ja elvytetty vanhaa. Ja ennen kaikkea, vietetty aikaa. 19 Lopuksi Vihjeenä kaikille uudemmillekin kiltahuoneen käyttäjille: Älkää paritelko kiltahuoneella. Likaiset, vanhat isoveljet valvovat yhä... Sinssi on jees!

20 Osaatko koota tuulettimen? 20 Kannattaa lukea Sinssiä!

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Puisto kuuluu kaikille

Puisto kuuluu kaikille 4 Neljäs oppitunti Rekvisiitta: Leikkiraha, Helsingin kaupungin yhteiset rahat -laatikko (kopiopohja 4) Valokuvia/digikuvia puistosta: penkki, roska-astia, keinu, isoin leikkiväline, puu, lamppu, vesi-aihe

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET

SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET SISÄLLYSLUETTELO SERVEREIDEN ESITTÄYTYMISET... 1 YHTEINEN TERVEHDYS... 2 OMAT TERVEHDYKSET... 3 Eronen Ville... 3 Husso Oki... 4 Karjalainen Maiju... 5 Malkavaara Heikki... 6

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi

TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi TIES406 Tietotekniikan opintojen aktivointi Auri Kaihlavirta 1.6.2011 1. Tapaaminen 1.6. klo 16-18 Varajohtajan terveiset Kurssin esittely Tavoite Läsnäolo Suoritustavat Esittäytyminen HOPS 1 Opintojen

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Orientaatioviikon aikataulu

Orientaatioviikon aikataulu Aalto yliopisto Perustieteiden korkeakoulu Fuksit 2013 Orientaatioviikon aikataulu 2. 6. syyskuuta 2013 Hyvä uusi opiskelija, kädessäsi on orientaatioviikon ohjelmaesite, josta löydät tiedot orientaatioviikon

Lisätiedot

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun

Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun Kalvomateriaalia: SCI-A0000 Johdatus opiskeluun 2016 Luento #3 Tiedeyhteisö ja työelämä Kysymyksiä parin viikon takaa Toinen kotimainen kieli https://into.aalto.fi/display/filc/toinen+kotimainen+kieli

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

PALLO JALASSA VAI HUKASSA?

PALLO JALASSA VAI HUKASSA? Wanuvan toimintapäivä aloitettiin Vauhtikellarissa, erilaisilla leikkimielisillä kilpailuilla. Vetäjänä ja tuomarina kisoissa toimi Eetu Putkinen, joka työskentelee Vauhtikellarissa ja Energy Fitness Clubilla.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia..

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. 2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. Pääkirjoitus. Hei vaan kaikki lukijat, tässä olisi nyt toinen numero lehdestä jolla on nyt nimikin.

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Taloyhtiön varautuminen asukkaiden ikääntymiseen seminaari, Oulu 23.05.2016 Pasi Orava Pohjois-Suomen paikallisasiamies Suomen Vuokranantajat ry www.vuokranantajat.fi

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

TOPSIDE. Opas taustatuelle. Koulutusta kehitysvammaisille vertaistukijoille Euroopassa. www.peer-training.eu. Inclusion Europe

TOPSIDE. Opas taustatuelle. Koulutusta kehitysvammaisille vertaistukijoille Euroopassa. www.peer-training.eu. Inclusion Europe TOPSIDE Koulutusta kehitysvammaisille vertaistukijoille Euroopassa Opas taustatuelle Inclusion Europe www.peer-training.eu Tekijät: TOPSIDE kumppanit Hugh Savage, ENABLE Skotlanti Petra Nováková, Inclusion

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info 1 Tervetuloa kolmannelle jaksolle! Tähän jaksoon sisältyy testi, miten käytät oman aikasi? Saat vinkkejä miten omat unelmat saadaan kirkkaaksi. Jotta voit ne toteuttaa Tarvitset suunnitelman ja työkalut.

Lisätiedot

Ääniohjattu vilkkuvalo ledeillä toteutettuna

Ääniohjattu vilkkuvalo ledeillä toteutettuna Ääniohjattu vilkkuvalo eillä toteutettuna Idea ei valitettavasti ole lähtöisin omasta päästäni - niin mukavaa kuin olisikin ollut riistää kunnia itselleen - vaan on keksijäperhe Ponkalalta. Olen usein

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn PÄÄTTÖTYÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO Mikä on päättötyö... 1 Päättötyö ja päättötodistus... 2 Milloin päättötyön voi suorittaa... 3 Miten päättötyö suoritetaan... 4 Portfolio... 5 Näitä asioita voisit portfoliossasi

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

äijäjooga Äijäjoogin kalenteri 2009 jhl:n oma painos

äijäjooga Äijäjoogin kalenteri 2009 jhl:n oma painos äijäjooga ÄIJÄJOOGAN PÄÄSYVAATIMUKSET: Riittävän kankea Lattia on kurkottaessa pelottavan kaukana Sukupuoli: ÄIJÄ Kyky hengittää sisään ja ulos Halu kilpailuvapaaseen vyöhykkeeseen Posketon uteliaisuus

Lisätiedot

MUSIIKKI ELÄMÄÄN. Kaija Huhtanen

MUSIIKKI ELÄMÄÄN. Kaija Huhtanen MUSIIKKI ELÄMÄÄN Kaija Huhtanen 26.9.2011 Toimintakentän määrittelyä taidot x, y, z ö Neuvottelu, räätälöinti = Muotoilu Toiveet!! Tarpeet!! - vaje?? Mites mä 3. sektori Tilaaja, ehkä Asiakas Mahdollinen

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille)

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Assari 2.0 Kevät 2011 Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Kevään valmennuksen tavoitteet Assarijoukkue Yksittäisten

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ Parasta Lapsille ry @marjukkak @taru69myth 1. TAVOITE JA SISÄLLÖT KUNTOON MITÄ JA MIKSI? KENELLE MISSÄ, MILLOIN? tavoite vastaanottaja välineet MITEN? viestin sisältö ja formaatti,

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot