Sinssi. Fuksinumero 3/2004

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sinssi. Fuksinumero 3/2004"

Transkriptio

1 Sinssi Fuksinumero 3/2004

2 Syksy sai - entä me? Syksy toi, syksy toi teekkarin Syksy toi, syksy toi kylterin Syksy toi, syksy toi humanistinkin Ja syksy toi fuksin Syksy tuli ja muuttokuormat, huokaisi naapuri, kun isäni kertoi tälle tv:ni kantamisen lomassa tyttären palaavan taas opiskelujen ääreen. Niin vierähti kolmas kesä kokoonpanossa ja putken päässä ei näy edes veturin valot. Mutta turhaan yritän jupista, miten epämieluisaa siellä jälleen oli - kun ei edes ollut! Niin paljon minä ryypännyt olen Joka bileissä pyöriskellyt Niin montaa minä noppaa tavoittelen Joita ryypyiltäin vain kykenen sävel: Kevät toi, kevät toi sanat:h&h Kesällä töitä teki teekkari Joskus myös töitä teki kylteri Oli jostain töistä kuullut humanisti Mut nekin vei fuksi Edessäsi oleva Sinssi on oikea testivoittajan unelma. Uusien ja vanhojen tieteenharjoittajien iloksi ja illan ratoksi Sinssin aktiviinen toimittajakunta kävi testaamassa testaamatonta. Perinteitä kunnioittaen fuksi- Sinssistä löytyy myös pienryhmänohjaajien omakehukokoelma. Varoitus: fuksi-sinssi saattaa sisältää asiapitoiselta vaikuttavia juttuja! Sinssin toimitus ja yhteystiedot: Päätoimittaja Heli Pihlajamaa Alapäätoimittaja Mikko Koivunen Alapäätoimittaja Antti Viitala Tyhjäntoimittaja Kaisa Poikela Tyhjäntoimittaja Riina Räihä Alapäägraafikko Kimmo Ovaska Rehtori Antti Toiviainen Chewbacca Janne Lesonen 34. vuosikerta. Sinssi on Sähköinsinöörikilta ry:n tuottama poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, joskus vahingossa asiallinen, mutta yleisesti ottaen viihdyttämään pyrkivä lehti. Jokaisella Sähköinsinöörikilta ry:n jäsenellä on oikeus tuottaa Sinssiin sisältöä. Sinssi ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Sinssiä numero 3/04 painetaan Oulun Yliopistopainossa 150 kappaletta. 2 Kannattaa lukea Sinssiä!

3 Kolmossivun kiva 3 Sinssi on jees!

4 4 Kannattaa lukea Sinssiä!

5 Päämaja Syyskuussa 2004 Puheenjohtajan päiväkäsky Vapaussodassa vuonna 1918 lausuin Suomen ja etenkin Oulun sähköläisille, etten tulisi panemaan miekkaani tuppeen ennen kuin Rajakylä ja Itä-Tuira olisivat vapaat. Vannoin tämän suomalaisen teekkarihengen nimessä luottaen SIK:n urhoollisiin miehiin ja sen uhrautuvaisiin naisiin. Kolmekymmentäyhdeksän vuotta ovat Rajakylä ja Itä- Tuira odottaneet tämän lupauksen täyttämistä; tämän ajan ovat nämä Oulun suloalueet kunniakkaana talvisodan jälkeen unohdettuina odottaneet aamun sarastusta. Vapaussodan taistelijat, talvisodan maineikkaat miehet, urhoolliset sotilaani! Uusi päivä on koittanut. Pohjois-Suomi nousee, riveissänne marssivat sen omat pataljoonat. Pohjolan vapaus ja suur-oulu väikkyy edessämme maailmanhistoriallisten tapahtumien valtavassa vyöryssä. Suokoon kansojen kohtaloja ohjaava kaitselmus Hiukkavaaran armeijan täyttää Oulun heimolle antamani lupauksen. Sotilaat! Se kamara, jolle astutte, on heimomme veren ja kärsimysten kyllästämää, pyhää maata. Teidän voittonne tulevat vapauttamaan Oulun, Teidän tekonne luovat Pohjois- Suomelle suuren onnellisen tulevaisuuden. Pohjois-Suomen autonomian Ylivaltias Herr ÜberFührer 5 Sinssi on jees!

6 Pienryhmänohjaajat 2004 Elektroniikka Heijssan! Minut on syntymätodistuksen mukaan ristitty Teemu Sakari Aikavuoreksi ja olen kotoisin Kemingradista. Nykyään harrastelen epämääräisiä trendikkäästi Syynimaalla, eli kavereiden kesken Syntimaalla. Pidän karaoken laulamisesta, etenkin kovassa humalassa, ja kaikenlaisesta urheilusta. Harrastan kitaran rämpyttelyä ja kassatätinä olemista. Oma fuksivuosi on hyvässä ja kullanhohtoisessa muistissa mielessäni, sillä silloin kaikki oli vielä uutta ja hauskaa tekemistä riitti. Toivotankin kaikille uusille opiskelijoille antoisaa ja vaihderikasta fuksivuotta ja toivoisin, että otatte siitä kaiken irti, sillä sehän on (valitettavasti) vain kerran elämässä!! Heissan kaikille! Olen Doubro, jos joku ei tunnista, niin tuossa vieressä on kuva. Nykyisenä kotipaikkakuntana toimii minulla Oulu. Asustan Välivainion omakotitaloalueen iki-ihanassa idyllissä. Ennen opiskelujen alkua asuin Pyhäjärvellä. Harrastuksia on vain yksi, opiskelu. Vaikka opiskelu on vaativa harrastus, se on joskus hyvinkin palkitseva ja lisäksi olen harrasukseni parista löytänyt paljon uusia kavereita. Opiskelussa on toki vaara, että sen parissa saattaa vierähtää valtavasti aikaa. Tällöin täytyy muistaa, että se on vain harrastus ja elämää on myös sen ulkopuolella. Fuksina tuli kyllä käytyä lähes kaikissa bileissä, mutta muistot niistä ovat jostain kumman syystä suht. hatarat. Täytyy tosin sanoa, että Wappu oli mahtavin pippalo ja kuvien perusteella itsellänikin oli todella hauskaa. Myös fuksi-excu jäi mieleen hienona kokemuksena. Lopuksi toivotan vielä omasta puolestani kaikki fuksit tervetulleeksi viettämään hienoa aikaa Sinssin parissa ja opiskelun merkeissä. (Lipevyydestä ei fuksipisteitä! toim. huom.) 6 Kannattaa lukea Sinssiä!

7 Olipa kerran kaukainen valtakunta Pieksämäki. Herran vuonna 1983 siellä syntyi poikalapsi. Joku ristittiin Tomi Hämäläiseksi kuolleen isoisän kuolleen lemmikin mukaan. Vartuttuaan Tomi karkasi Ouluun. Elämä elektroniikan opiskelijana osottautui varsin antoisaksi ja Tomi kävi monissa opiskelijatapahtumissa, Kotimaanpitkä-excursio oli Tomista oikein haska reissu. Elämänsä aikana Tomi oli myös uhrannut aikaa muutamille harrastuksille kuten sulkapallo, lentopallo, laskettelu ja uinti. SuurSuomen ruhtinaskunnalle hän lahjoitti ajastaan vuoden verran Vekaranjärvellä. Vuosien varrella Tomi huomasi pitävänsä nukkumisesta ja mallasjuoman mausta. Kaikki sujui Tomin elämässä varsin hyvin, kunnes eräänä päivänä lähetti- toi hänelle kirjeen, jossa etsittiin opiskelijoiden joukosta halukkaita lähtemään opettamaan seuraavana vuonna aloittaville yliopistoelämään liittyviä asioita. Tämä vaikutti mielenkiintoiselta, Tomi lähti hommaan mukaan. Hänelle kerrotut asiat PRO:na olemisesta avasivat uuden käsityksen elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikeen muuhun sellaiseen. Mietteliäänä, rauhallisena, päättäväisenä hän jäi odottamaan uusia opiskelijoita tulevaksi. Odottamaan... (Toimitus pyytää kaikkia Tomi Hämäläisen pienryhmäläisiä ottamaan välittömästi yhteyttä. Saatatte olla vaarassa.) Olen Tommi Juopperi, pesunkestävä insinööriluonne ja nörtin piirteitäkin voi tarkkasilmäinen löytää. Kotoisin olen Keminmaasta. Siellä sain tokaluokalla joululahjaksi ministereot, joissa oli vieläpä cd-soitin. Tästä historiallisesta tapahtumasta lähtien on tekniikka ja varsinkin elektroniikka ollut lähellä sydäntä hifi- ja tietokoneharrastuksen muodossa. Ensimmäiset kaiuttimeni tein neljännellä luokalla ja tulevaisuuden ammatti elektroniikan parissa siinsi jo varsin selväpiirteisenä horisontissa. Akateemisella urallani olen edennyt mainiosti. Ekavuoden kurssit on kaikki suoritettuna, vieläpä kohtalaisilla arvosanoilla. Juhliminen onkin sitten jäänyt vähemmälle. Parhaat muistot ensimmäiseltä vuodelta jäivät ehdottomasti uuden oppimisesta. Ja tulihan tähän asti parhaimmat karkelotkin nähtyä. Avointa mieltä ja opintomenestystä! 7 Sinssi on jees!

8 Nimi on Miikka, kahdella k:lla ja i:llä. Wompatti nimeäkin tottelen. Ensimmäiset parikymmentä vuotta elämästäni elelin pohjoisessa, Pellossa, ja mahdollisesti sen voi huomata muutamasta ekstra-h:sta siellä täällä... Siitä lähethään. Toinen vuosi Oulussa ja sähköllä lähtee, pysyin uskollisena Sikille, vaikka OTiTin PJ:n paikka oli minulle varattuna jo. Olen PRO-hommien lisäksi kiltamme reissumies, eli järjestelen excursioita MacGyverin kanssa ja yritän pitää jotain rotia omassa juomisessani cursioilla (harvemmin kyllä onnistuen. Alkoholi ei ole ongelma kunhan sitä on riitttävästi). Harrastuksista tärkein minulle on lumilaudalla laskeskelu, lumia joutuu jo odottelemaan. Omalta fuksivuodelta ikimuistoisimpina bileinä taikka tapahtumina mieleen jäi wappuviikko ja Kotimaanpitkä-excu, mutta oikeastaan koko vuosi oli ikimuistoinen, mitä nyt hämärästi muistan. Mitäs muuta vielä? Olen rento ja seksikäs ja toistaiseksi vielä single, soitellaan! Olen Tuomas Mikkonen, pian palindromiiässä (69!? toim huom.) oleva huumorintajuinen ja rehellinen nuorimies. Jo Kajaanissa asuessani tiesin, että minusta kasvaisi mies. Nyt 2 vuotta yliopistossa elektroniikkaa opiskelleena voin todeta, että näin ei ole käynyt, mutta sitä päivää odotan innolla. Harrastukseni pyörivät enimmäkseen liikunta-aktiviteettien linjalla riippuen vähän omista ja kavereiden mielentiloista. Lajilista on pitkä. Pidän myös erityisesti Lapin luonnossa vaeltamisesta. Minusta on mukavaa välillä etsiä rajojani ja aika ajoin ne jonkun asian tiimoilta löydänkin. Fuksivuosi on metkaa aikaa. Kötinöitä tulee ovista ja ikkunoista ja ajoittain voi kärsiä jopa runsaudenpulasta. Fuksille must ovat ainakin fuksisuunnistus, laskiainen ja wappu uittoineen. Näistä varsinkin ensimmäinen ja viimeinen ovat jääneet minulle mukavimmiksi muistoiksi oman fuksivuoteni tapahtumista. Jos jotain olen täällä Oulussa opiskellessani oppinut, niin ainakin, että mitä enemmän kiertää erilaisia paikkoja ja tilaisuuksia, sitä enemmän uusia ja ihmeellisiä kokemuksia ja näkemyksiä itselle kertyy. Niinpä niin, ja kesän jälkeen tulee syksy. 8 Kannattaa lukea Sinssiä!

9 Ja tapahtui niinä päivinä, että minua kerrankin kiinnosti - tässä vaiheessa innokkaimmat rupesivat piirtämään jo rastia kiltahuoneen seinään. HEPSKUKKUU! Olen juuri SE Lesonen SIITÄ kirotusta Haapaveden kylästä. Kummalinen, karvainen ja enimmäkseen harmiton. Syön muiden mielestä aivan iian mausteista ruokaa sekä ulkoilutan putkikameliani säännöllisesti, aina kun muulta harrastukselta kerkeän. Mitä kiltatoimintaan alkoholiaktiviteetteihin tulee niin osallistukaa ihmeessä! Hiihdoissa, souduissa, suunnistuksissa ja muissa törmää ja tutustuu kaikista parhaiten uusiin ihmisiin. Yksin on nähkääs ikävä istua, paitsi vessassa. Örimöri. Nimi on Oikarinen Juha ja minut voi havaita yleensä jumittamassa kiltahuoneen kahvinkeittimen ympäristöstä ennemmän tai vähemmän henkisesti läsnäolevana. Täysipäiväisenä sähköteekkarina tietenkin olen aina säätämässä jotakin. Toimin killan Waunu-vastaavana, joten Möykkäwaunujen huoltaminen, työntäminen sekä musiikillisen annin pitäminen "laadukkaana" kuuluu toimenkuvaani. Harrastuksiksi voisin tässä mainita vaikkapa sähkökitaralla naapurien kiduttamisen, järjettömien elektroniikka juttujen virittelemisen ja aina agressioiden päästessä patoutumaan käyn paukuttelemassa ampumaradalla. Oma fuksivuosi kun oli viime vuonna, kaikki jutut ovat vielä tuoreessa muistissa. Kovin monia bileitä ei ohi tainnut mennä. Hauskaa oli! Excursiot olivat mieleenpainuvimpia. Terve! Nimi on Anna Vehkaperä, kotipaikkakunta Tornio. Mie tykkään suklaasta ja syksystä. Harrastan kuntosalilla käyntiä ja aerobicia. Fuksi vuoden hauskin tapahtuma oli varmaan, yllätys yllätys, fuxicursio. 9 Sinssi on jees!

10 Tietoliikenne Olen Antti Gärding, 22-vuotias Raahesta lähtöisin oleva (en ole enkä aio olla oululainen!) elektroniikkanörtti. Harrastuksiin kuuluu purjehdus ja kaikenlainen elektroniikkaan ja ohjelmointiin liittyvä säätäminen, mistä syystä tänne sähkölle päädyinkin. Toimin killassamme Juottajana eli Elektroniikkakerhon toisena vetäjänä. Jo mainittujen harrastusten lisäksi kuuntelen musiikkia paljon (siis paljon), maun keskittyessä lähinnä raskaampaan (mutta melodiseen) materiaaliin. Fuksivuosi jäi minun osaltani vuodenvaihteessa kutsuneen valtion palveluksen takia vähän typistetyksi, mutta se ei menoa haitannut. Kaiken kaikkiaan hieno syksy (-01) tuli vietettyä, ja kun vielä onnistuin saamaan Wapuksi lomaa vihreistä, sain Lakin noudetuksi "täyden kaavan mukaisesi. Fuksipisteitäkin keräsin sen verran ahkerasti pelkän syksyn aikana, että pääsin uimaan kymmenen ensimmäisen SIK:läisen joukossa. Tuomo Partanen on nimi ja kotoisin olen Kajaanista. Pari vuotta on nyt tullut asuttua Oulussa ja viihtynyt olen. Pidän erityisesti laatuajasta kavereiden kesken sekä hyvästä ruoasta. Harrastan sählyä, punttisalia, frisbeegolfia sekä kaikkea muutakin liikuntaan liittyvää. Ikimuistoisimmat "bileet" ovat varmasti fuksivuodelta. Fuksisuunnistus oli erityisesti aivan mahtava. (Toim.huom. Seuraava kohta saattaa loukata alkoholin pienkuluttajia.) Kännissä oltiin ja sammallettiin ympäri Oulun keskustaa. Parasta oli se, kun ei tuntenut puoliakaan Oulun paikoista puhumattakaan ryhmäläisistä. Qsamosta kotoisin oleva parikymppinen intohimoinen alppinisti tuntee nimen Erika Warpenius. Vuosikurssi on II ja noppia aivan liian vähän fuksivuosi kului lähinnä muualla kuin luennoilla. Viikonloppuisin löytyy yleensä Rukan rinteiltä ja muutenkin elämä kuluu alamäessä. Tykkää pojista, jäätelöstä ja Atomicin Supercrosseistaan. 10 Kannattaa lukea Sinssiä!

11 Hei olen Maija ja en ole alkoholisti. Pohjoisesta "keskeltä ei mitään " karannut ihminen nykyään asuu syntimaan suunnassa. 3. vsk käynnistyi juuri ja ikiteekkarin ura on tähtäimessä. (Nykyään mahdotonta, toim.huom.) Vanhuuden tuoma dementia aiheuttaa välillä muistikatkoksia ja en myönnä tehneeni tai sanoneeni mitään ilkeää. Joku voi olla eri mieltä. Killassa hommailen Fuksivastaavan apurina ja kerrankin tottelen yhtä ihmistä kunnolla, mutta tämäkin käskijä on kultamussukka Saila. Oma Fuksivuosi oli pari vuotta sitten, ja vaikka aluksi vaikutti siltä, että alan vihdoinkin opiskella liiankin vakavasti, löysin samanhenkistä porukkaa, jonka avulla olen päässyt hyviin bileisiin, mutta opinnotkin on menneet eteenpäin. (Tylsä esittely, mutta puhumaan saa tulla, niin juttu voi muuttua mielenkiintoiseksi. (toim.huom. Vaikka olisi voinut, tämä ei ollut toim.huom.)) Ai niin olen sitten virallisesti hyvä Aku Ankka tietäjä.(tämän turhan tiedon tarjosin ihan ilmaiseksi!) Olen Suvi Johanna Vakkala ja kotipaikkakuntani on Simo. Nykyisin minut löytää harhailemasta Syynimaalta tai lipastolta (siis kiltikseltä). Pidän iloisista ihmisistä, auringon paisteesta, hyvistä pileistä, äitin tekemästä lasagnesta, maitokahvista ja irtokarkeista. Harrastan musisointia (selvänä soitan pianoa ja kännissä laulan), lenkkeilyä ja hauskanpitoa hyvässä seurassa. Fuksivuoteni oli huippuhauska ja yrityksestä huolimatta en ole onnistunut elämään sitä uudelleen. Hyvän menon koko vuodeksi takasi kiva pienryhmä, hyvä yhteishenki, riittävä tankkaus ja monet pileet - niin ja tietysti kaikki uudet tuttavuudet. Mukavimmat muistot jäivät fuksisuunnistuksesta ja wappuviikolta. 11 Sinssi on jees!

12 SYKSYN OHJELMAA Syyskuu ti VULCANALIA, Kuusisaari Oulun yliopiston ylioppilaskunnan lukuvuoden avajaisjuhla - keskusaulassa kl (järjestömessut) - Caiossa kl (häppäri) - Kuusisaaressa kl (sisätiloissa bändejä, pääesiintyjänä Kemopetrol) Ilmaistapahtuma ja dresscode vapaa - kannattaa pukeutua lämpimästi! ti FUKSISUUNNISTUS, loppubileet Foxiassa (OLut:n kanssa) Fuksipalleroiset pääsevät testaamaan ryhmähenkeään seikkailemalla rastilta toiselle ympäri kaupunkia. Yksi fuksisyksyn kohokohtia! Startti TeekkariTalolta kello 15:00. to 30.9.LAKINLASKIJAISET Amarillossa / Fuksien lakitus Rotuaarin pallolla Teekkarit laskevat lakkinsa lepoon odottaman Wappua puolilta öin Amarillossa. Sitä seuraavan puolen vuoden aikana lakkia saa käyttää ainoastaan silloin, kun lakkilupa on voimassa. Fuksit saavat omat teekkarilakkien esiasteensa, eli fuksilakit klo 21 lakituksessa Rotuaarin pallolla. Lakkilupa pätee myös fuksilakkeihin (hienot siniset maalarinlakit, joissa musta villalankatupsu), joita fuksit voivat käyttää kuin wanhemmat tieteenharjoittajat teekkarilakkejaan, samoja sääntöjä harjoitellen. Lokakuu to 7.10 KILTAHUONEKIERROS, KHK- bileet Pienryhmäohjaajat kierrättävät päivällä fukseja ympäri yliopistoa eri kiltojen tai ainejärjestöjen kiltahuoneissa. Mahdollisuus seikkailla kombeissa ja hankkia haalarimerkkejä. Illalla (viralliset) pileet jossain kaupungin ravitsemusliikkeessä. ti FUKSIURHEILUKISAT, Norssin kentällä Pienryhmät (tai muuten kootut fuksijoukkueet) kisailevat keskenään vaihteeksi urheilun merkeissä. Hauskoja urheiluhenkisiä rasteja, hikoilu ei pääasia! ti FUKSILAULUILTA, TeekkariTalolla Tutustutetaan fuksit laulukalusta löytyviin lauluihin ja teekkareiden laulukulttuuriin. Teekkari laulaa mielummin kuin hyvin! to FUKSICURSIO (päivämäärä ei vielä varmistunut) Tutustumismatka Kuopion suuntaan, kesto noin vuorokausi. Luvassa kaksi bussilastillista fukseja (plus PRO:t ja muut hengailijat), yritysvierailu(ja) ja tutustuminen kohdekaupungin yöelämään. 12 Kannattaa lukea Sinssiä!

13 Marraskuu ti PIKKUWAPPU, paikkana Foxia Wappu tulee! Harjoittelu on siis syytä aloittaa jo nyt, puoli vuotta aiemmin. su NÄÄSPEKSI Tamperelaisten tekniikan ylioppilaiden toteuttama humoristinen ja yleisön kanssa vuorovaikutteinen musiikkinäytelmä. OMSTART! Tässä speksi tarkoittaa interaktiivista musiikkinäytelmää. Joulukuu to 9.12 PicoJoule OTY:n järjestämät bileet pikkujouluhengessä. Lisäksi Joulukuun alussa killan vaalikokous, jossa valitaan killalle uusi hallitus ja toimihenkilöt, sekä killan ja elektroniikkakerhon pikkujoulut. ti klo Opintosuuntainfo Vuonna 2002 aloittaneille Tietoliikenteen ko:n opiskelijoille pe klo Opintosuuntainfo Vuonna 2002 aloittaneille Elektroniikan ko:n opiskelijoille 13 Sinssi on jees!

14 Tutkimusinsinöörinä Nokiassa - Tarjan tavallinen päivä Kevättalvella DI:ksi valmistunut Tarja työskentelee Oulun Nokiassa tutkimusinsinöörinä tehovahvistimien tutkimus- ja suunnittelutiimissä. Tutkimustyö mielletään helposti yksinäiseksi puurtamiseksi, mutta Nokiassa tämäkin työ tehdään tiimeissä. Työporukkani on kansainvälinen, ja siihen kuuluu sekä nuorempia suunnittelijoita että kokeneita asiantuntijoita. Yhteistyö sujuu tiimissämme hyvin, todistusaineistoksi kelpaa vaikkapa alkukesällä voittamamme kirkkovenesoutukilpailu! Opiskelu/harjoittelutaustaa Tarja aloitti opintonsa Oulun yliopiston sähkö- ja tietotekniikan osastolla syksyllä Perusopintojen jälkeen hän suuntautui digitaaliseen signaalinkäsittelyyn. Kolmannen opiskeluvuotensa Tarja oli Teknillisen korkeakoulun Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osastolla, jossa hän suoritti sivuaineopintoja äänenkäsittely- ja akustiikkatekniikassa. Tämä sivuaine hyväksyttiin valinnaismoduliksi, kun hän palasi Ouluun suorittamaan tutkinnon loppuun. Nokia-uransa Tarja aloitti toisen opiskeluvuoden jälkeen, jolloin hän työskenteli tuotannon kesäharjoittelijana, tehtävänään tukiasemien testaus ja kokoaminen. Seuraavan kesän hän vietti tuotekehityksessä algoritmisimuloinnin ja mallinnuksen parissa. Vuodenvaihteessa 2002 aloitin työni tukiaseman lähetinvahvistinten tuotekehityksessä, jossa olin ensin osa-aikaisena työntekijänä ja sittemmin lopputyöntekijänä, aiheenani oli radiotaajuusvahvistimen amplitudi- ja vaihevirheen erotin, Tarja kertaa tarinaansa. 14 Kannattaa lukea Sinssiä!

15 Tutkimusinsinöörin tyypillinen työpäivä Nykyisessä työssäni tutkimusinsinöörinä vastuualueeseeni kuuluvat algoritmien simulointi- ja mallinnustyöt. Suunnittelen ja simuloin matemaattisia malleja tehovahvistimen digitaalisia osia varten. Kun simulointimalli toimii, sitä aletaan testata oikeassa testijärjestelmässä laboratoriossa. Keskustelen myös säännöllisesti eri alueen suunnittelijoiden kanssa varmistuakseni, että kehitteillä olevat mallit menevät oikeaan suuntaan. Projektin etenemistä seurataan projektipalavereissa parin viikon välein tai useamminkin, jos tarvetta ilmenee. Simulointityön ohessa etsin ja luen tutkittavasta aiheesta kirjoitettuja artikkeleita, jotta tietäisin, minkälaista tutkimustyötä kustakin aiheesta on tehty eri puolilla maailmaa. Lisäksi osallistun seminaareihin, joissa esitellään tutkimusalueemme uusimpia teknologioita sekä sisäisiin tilaisuuksiin, joissa on mahdollisuus tutustua laajemmin Nokialla tehtävään tutkimukseen. Kansainvälisyys edellyttää, että dokumentit kirjoitetaan englanniksi kautta Nokian. Monikansallinen tiimi tuo oman lisävivahteensa työyhteisöön, sillä lähes kaikki palaverit ja muut kokoontumiset pidetään englanniksi. Ja onhan se mielenkiintoista vaihtelua, kun kahvipöytäkeskusteluissa pääsee harjoittelemaan small talkia ja kuulee mitä erilaisimpia elämäntarinoita, Tarja toteaa. Mikä tekee tutkimustyöstä mielenkiintoista? Tarjan mielestä mielenkiintoisin työvaihe on algoritmimallinnus. Se tehdään yleensä mitatun datan avulla. Mitatulle datasignaalille keksitään matemaattisten kaavojen joukko eli malli, jota mitattu data noudattaa. Jotta pystyisi ymmärtämään muutoksia, joita signaalille systeemissä tapahtuu, on tarpeen toimia yhteistyössä eri osien tutkijoiden kanssa. Lisäksi teemme yhteistyötä tuotekehityksen kanssa, toisin sanoen raja tutkimuksen ja tuotekehityksen välillä on joskus hyvinkin hatara. Tutkimustyö ei siis suinkaan ole yksinäistä puurtamista pimeässä kopissa, Tarja naurahtaa. Tutkimustyössä opiskellaan ja tehdään työtä samanaikaisesti. Kun oppii jotain uutta, tietoa voi soveltaa käytännön työhön samantien. Se on ehdottomasti yksi työni parhaita puolia, Tarja summaa. Vastapainoa tutkimustyölle Tutkimustehtävissä työ itsessään opettaa paljon, mutta välillä on hauska osallistua myös koulutukseen. Tutkimusaiheeseen liittyvien kurssien lisäksi opiskelen englantia, Tarja kertoo. Jatkuvan itsensä kehittämisen ohella Nokia pyrkii tarjoamaan vastapainoa työlle tukemalla työntekijöidensä harrastustoimintaa. Tarja pelaa sählyä, harrastaa kuntonyrkkeilyä ja käy silloin tällöin punttisalilla. Täytyyhän seuraavan tiimipäivän kisoihin pitää kuntoa yllä, Tarja naurahtaa lopuksi. 15 Sinssi on jees!

16 Mitä se on se projektityöskentely? Arttu Ollinaho Tulevaisuus. Projektityöskentely. Nuo kaksi suurta tuntematonta, mutta kiehtovaa ja mielenkiintoista asiaa tulevat kohtaamaan monen teekkarinalun jossain myöhemmässä elämänvaiheessa. Tulevaisuudesta ja sen päivänselvyydestä en tässä yhteydessä ala profetoimaan, mutta voin sen sijaan valottaa hieman toista, aavistuksen verran suurempaa mysteeriota; projektityöskentelyä. Projekti Ensiksi muutama sananen suuresta ja mahtavasta Projektista. Tämän sanan merkitys on syytä ymmärtää, jotta voi ylipäätänsä sellaisessa työskennellä. Projekti (eng. Project, ruot. Projekt) on erikseen suunniteltu, järjestetty ja rahoitettu hanke - näin siis virallinen määrittely. Suomeksi murtaen projektihan on hanke, joka yhdistää eri alojen asiantuntijoiden tietämyksen ja suuntaa ne samaan tavoitteeseen. Projekti muodostuu täten monimuotoisista ja moniuloitteisista asiantuntijoiden osaamisen ja erilaisten tehtävien verkottumisesta ja kiteytymisestä, joissa asiat ovat usein vahvasti riippuvaisia toisistaan. Projekti on formaatti, jolla saadaan aikaan jonkunmoinen järjestys tähän muutoin niin kaoottiseen ja hajaantuvaan tietotulvaan. Projekti punoo epämääräisen tieton rihmat ja langat yhteen jämäkäksi köydeksi, jolla on selvät kiintopisteet ja solmukohdat. Projektilla on siis aina joku suuri päämäärä, johon pääsemiseksi on määritelty muun muassa projektin asiakas, kesto, aikataulutavoitteet, kustannukset, resurssit, yhteistyökumppanit, yms. projektin muodostamiselle tärkeät rajaukset ja rajapinnat. Ja vielä pakollinen yleistys: jokainen projekti on erilainen, joten projekteja on n potenssiin n erilaista, n:n lähestyessä ääretöntä. Nykyaikainen projektityö käynnistyi 1960 alun aikoihin, kun huomattiin, että eri alojen asiantuntemusten parhaaseen hyväksikäyttöön täytyy tehdä jotain. Projekti pyrkii siis nimenomaan tähän resurssien parhaaseen hyväksikäyttöön. 16 Kannattaa lukea Sinssiä!

17 Projektityöskentely Tärkeä asia projektityöskentelyssä on ennen kaikkea tietää oma paikkansa ja tehtävänsä. Projektissa jokaisella on oma, tärkeä tehtävänsä. Jos ja kun kaikki hoitavat tämän oman hommansa sovitussa aikataulussa sovitulla tavalla, projekti etenee. Jos eivät, projekti viivästyy. Tarkemmin, jos yksikin pieni mutta kriittinen tehtävä jää tekemättä, projekti ei voi edetä. Projektien aikatauluttaminen on haasteellista, koska eri tehtävät vievät eri ajan ja eri määrän resurssseja. Lisäksi useat päällekkäiset projektit ja useat ristikkäiset resurssit sotkevat kuvioita, joten projektin aikataulun luomisesta ja asiakkaan tarpeet huomioimisesta ainakin tämän päivän kiireisessä tietoliikenneyhteiskunnassa on tullut varsinainen taidelaji. Mutta siis kokonaisuus muodostuu aina pienen pienistä asioista, jotka pitää saada hiouttua yhdeksi kokonaisuudeksi. Täten jokainen pienen pieni asiakin on tärkeä hoitaa ajallaan ja oikein. Jottei kaikki tämä tunnu liian viralliselta, niin kyllähän olennaisena osana projektityöskentelyyn liittyy monelle teekkarille (ja myös entiselle) tärkeät vapaa-ajan tahahtumat. Tällaisilla tapahtumilla pyritään luomaan projektihenkeä päälle sekä työstämään yhteenkuuluvuutta projektihenkilöiden kesken. Virkistysiltamia ja -reissuja järjestetään projektin puitteissa mahdollisuuksien mukaan, yleensä projektin etappien ja päämäärien saavuttamisen kunniaksi, ja tarpeen tullen muulloinkin. Kun huvittaa. Ja kun kerkiää. Projektityöskentely kasvattaa omaa tietotaitoa sekä parantaa sosiaalista aktiivisuutta eli kykyä toimia yhteistyössä muiden kanssa isossa ryhmässä. Projektityöskentely tuo jatkuvia haasteita työelämään. Projektissa kaikki melovat samaan suuntaan, vaikkakin omalla tahdillaan. Projektiin ja lukuisiin aliprojekteihin kuuluvat tehtävät ja asiat täyty hoitaa ajoissa - projektityöskentely vaatii täten joskus suurta joustavuutta vapaa-ajan ja työelämän rajapintaan. Kun on kiire, pitää tehdä ylimääräistä, mutta taas joskus on mahdollista ottaa iisimmin. Projektissa työskentelyyn kuuluvat olennaisesti niin karvaat epäonnistumiset kuin upeat onnistumisetkin. Ne kasvattavat luonnetta. Oman työn onnistuminen palkitaan kohonneella itsetunnolla, projektipäällikön kehuilla, projektiryhmän hyvällä fiiliksellä sekä joskus jopa erilaisilla tulospalkkiomenetelmillä. Jatkuva itsensä haastaminen ja kehittäminen kasvattaa vihdoin Teekkarista oikean Diplomi-Insinöörin. Ja yhden tulevien projektien avainhenkilöistä. Yhteenveto Sitä se on se projektityöskentely. Arttu Ollinaho, DI 2000 R&D Project Manager Filtronic Comtek Finland 17 Sinssi on jees!

18 Kiltahuone -K- Tervetuloa SIK ry:n kiltahuoneelle! Kiltahuone Kellarissa pommisuojan kätköissä sijaitsee potentiaalikuoppa, kiltahuoneemme, yhteinen olohuone. Toisille se on kahvihuone 45 minuutin välein tapahtuvaan kofeiinin tankkaukseen, toisille se on vain oleiluun ja sohvilla makoiluun sopiva rentotumispaikka opiskelun välillä. On väitetty kiltahuoneen ilmaston sopivan erityisen hyvin myös kohmelon parantamiseen. Kiltahuone on nimensä mukaisesti kaikkia kiltalaisia varten, kiltalaisten voimin rakennettu ja myös kiltalaisten voimin sitä ylläpidetään jatkuvasti. Kiltahuoneen kunnosta vastaa killan hovimestari, tänä vuonna siis Pehkosen Karri, isännän ja emännän avustuksella, mutta viihtyisyyden jatkuminen on ennen kaikkea jokaisen kiltahuoneen käyttäjän pienistä teoista kiinni. Ellet sinä tee sitä, niin kuka sitten? tai sitten käyt tyhjentämässä roskiksen, jotta muutkin voivat sitä käyttää. Yhteisömme suosittelee jälkimmäistä vaihtoehtoa. Siivous Kiltahuoneen siivous pyörii pienryhmittäin kerran viikossa. Ellet sattumalta tiedä, milloin sinun ryhmäsi siivousvuoro on, niin otapa viipymättä yhteyttä ohjaajaasi. Siivousvuoro ei ole mikään paha rasti, kun koko porukka tulee hommiin. Poisjäännilläsi teet siitä aina vain isomman heille, jotka tulevat paikalle. Ja vaikka joku kiltahuoneemme käyttäjä olisikin jättänyt banaaninkuorensa sohvalle teidän pienryhmänne siivousvuoron ajaksi, niin toivomme, että purat siivouksen herättämät tunteet ja traumat mielummin vaikka armaan puheenjohtajamme olkapäätä vasten kuin jätät kostoksi omat jätteesi seuraavaa siivousvuoroa odottamaan. Juomapolitiikka Viihtyvyys Yleisen siisteyden takaamiseksi toivomme, että malttaisit siirtää tyhjät virvoitusjuomapullot niille tarkoitettuihin koreihin. Myös kertakäyttömukien, Wanhojen autojen kääremuovien sekä suklaapapereiden roskakoriin laitto olisi oikein suotavaa. Mikäli tilanne näyttää siltä, että roskis on liian täynnä, eikä sinne enää mahdu roskiasi, silloin voit valita kahdesta vaihtoehdosta. Joko jätät roskan pöydälle teemalla: "Ei se mahtunut sinne, niin olkoon", 18 Kahvinkeitto ja varsinkin -keittämättömyys herättää aina suuria tunteita. Nämä myös ilmenevät usein kovaäänisinä tunteenpurkauksina. Kahvinkeitto ei ole loppujen lopuksi lainkaan vaikeata. Kun pannun Kannattaa lukea Sinssiä!

19 pohjalla on enää vajaa kupillinen kahvia, niin sitä on aivan turha enää paistaa enempää. Kaada vanha kahvi lavuaariin ja suodatin puruineen roskikseen. Mikäli roskis on täynnä jo valmiiksi, niin lukaisepa edellinen kappale uudelleen läpi. Päiväaikaan saa aina keittää täyden pannullisen, kyllä se siitä katoaa. Mitallinen kahvia per keitettävä kupillinen ja taas jaksaa istua luennolla! Vielä kun käännät kahavikiekkoon oikean keittoajan, niin kylläpä kelpaa. Kehityskeskustelu Joskushan saattaa toki käydä sillälailla, että Hovimestarin herkeämättömästä valvonnasta huolimatta jokin tuote pääsee loppumaan kesken ja aiheuttaa prosessiin kriittisen katkoksen. Tällöin äkkiä viestiä eteenpäin. Kukaanhan ei hyödy tilanteesta, jossa kymmenen ihmistä käy kukin vuorollaan toteamassa, että: "Kappas, kahvi on loppu", kohauttaa olkapäitään ja poistuu alakuppilaan kahville. Samaa metodia saa toki käyttää, mikäli haluat jotain sellaista tuotetta kiltahuoneelle tarjolle, mitä siellä vielä ei ole. Kofeiinitonta kahvia ja alkoholitonta olutta ei tueta, muita ehdotuksia luvataan ainakin harkita. Opiskelu Vain yhteen asiaan kiltahuone ei sovellu. Pitkäkestoiseen opiskelemiseen kiltahuone ei ole välttämättä tehokkain ympäristö siellä vallitsevan yleisen hälinän vuoksi. Tuttujen määrän lisääntyessä, kasvaa kaiken aikaa riski keskustelun karkaamisesta opiskeltavan aiheen ulkopuolelle. Eräs vanha viisas tieteenharjoittaja toikaisikin kerran, että: "Opiskeleminen kiltahuoneella on vähän sama, kuin ostaisi Alkosta limpparia". Silti ei sovi unohtaa kiltahuoneen opiskelua tukevaa puolta. Täältä löytyy niin vanhoja tenttejä arkistoituna kursseittain, kuin myös muuta kirjallista materiaalia kursseihin. Jos haluat ostaa käytettynä (lue: valmiiksi täytettynä) kurssiprujuja / laskuharjoitusmonisteita, kannattaa niitäkin kysellä kiltahuoneella notkuvilta vanhemman sarjan tieteenharjoittajalta. Muistathan kuitenkin killan arkistoja käyttäessäsi, että ne ovat vain kopioitavaksi tarkoitettuja, vanhojen tenttien varastaminen on taas yhteisestä omaisuudestamme pois ja saattaa paljastuessaan johtaa akuuttiin fyysiseen kivuntunteeseen. Mitä se mulle kuuluu? Niinpä niin. Taas tätä samaa tee sitä ja tee tätä, plaa plaa plaa. Niinhän se menee paikasta toiseen, yhtä kauan kuin on vapaaehtoista toimintaa yhteiseksi hyväksi vaatii se kaikilta pienen panostuksen. Vastapainoksi meillä on yliopiston viihtyisin kiltahuone, jossa varmasti tapaat kiltalaisia viikon- ja välillä vuorokaudenajastakin riippumatta. Siellä on vietetty monet etkot ja jatkot, kuulemma jotain parisuhteitakin siellä on alkanut. Sieltä on herätty aamulla pelonsekaisin tuntein, vieläkö se elämä voittaa. Siellä on järjestetty Speksin jatkoja, suunniteltu opiskelijajärjestötoiminnan tulevaisuutta, luotu uutta teekkaritoimintaa ja elvytetty vanhaa. Ja ennen kaikkea, vietetty aikaa. 19 Lopuksi Vihjeenä kaikille uudemmillekin kiltahuoneen käyttäjille: Älkää paritelko kiltahuoneella. Likaiset, vanhat isoveljet valvovat yhä... Sinssi on jees!

20 Osaatko koota tuulettimen? 20 Kannattaa lukea Sinssiä!

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus REalitycheck 7 huonoa syytä ja kolme 3 hyvää syytä olla lähtemättä asiakkaakseni. 7 huonoa syytä 1. ei ole varaa Eikä muuten tule välttämättä koskaan olemaankaan.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA?

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA? 1. Ihmissuhde-Seppo/Saara Seppo/Saara opiskelee ensimmäisen vuoden kevättä. Hän on alkanut seurustelemaan samassa ryhmässä opiskelevan opiskelijan kanssa. Nyt asiat ovat alkaneet kuitenkin mennä huonoon

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

TUUTORIKIRJE. Itä-Suomen yliopisto Tietojenkäsittelytiede Kuopion kampus

TUUTORIKIRJE. Itä-Suomen yliopisto Tietojenkäsittelytiede Kuopion kampus TUUTORIKIRJE Itä-Suomen yliopisto Tietojenkäsittelytiede Kuopion kampus Yhteinen tervehdys Hei! Tervetuloa opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä (TKT) Itä-Suomen yliopistoon Kuopion kampukselle. Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SAUNASEURA 26.5.2014 1/6 HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SaunaMafialaisten vierailu ja tutustuminen jäsenemme Arin tiluksiin ja saunoihin. AIKA: La 24. - Su 25.5.2014 PAIKKA: Korpilahti Kaksin

Lisätiedot

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK Mitä tarkoittaa positiivinen kannustaminen? - rohkaiseminen Miten sitä voidaan toteuttaa a) kotona - jos lapsi ei vielä ymmärrä tehtävää, niin vanhemmat

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

MENOSSA MUKANA INSINÖÖRIN KOMPASSI NÄYTTÄÄ SUUNNAN

MENOSSA MUKANA INSINÖÖRIN KOMPASSI NÄYTTÄÄ SUUNNAN MENOSSA MUKANA INSINÖÖRIN KOMPASSI NÄYTTÄÄ SUUNNAN OPISKELIJAELÄMÄÄ UUDENMAAN INSINÖÖRIOPISKELIJAT UIO RY Onnittelut opiskelupaikasta! Aloittavien opiskelijoiden infossa kannattaa käväistä Opiskelun ei

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

oppimisella ja opiskelemisella

oppimisella ja opiskelemisella MITÄ ON OPPIMINEN? Miten, milloin ja missä ihminen oppii esim. suomen kieltä? Miten huomaat, että olet oppinut jotain? Mikä ero on oppimisella ja opiskelemisella? Mikä on PASSIIVISTA OPPIMISTA AKTIIVISTA

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan

Tämän kesän harjoitukset alkoivat joka kesäisellä vakiotreenillä pyöräillen Juvalta Savonlinnaan Moikka! Ihan ensiksi tämä blogiteksti on luonnollista tai pakollista aloittaa selittelyillä.. Vuosihan (tai nyt jo vähän reilu..) siinä vierähti ja en saanut tänne mitään aikaiseksi. Ajanpuute on aina

Lisätiedot

VALIOEROTUOMAREIDEN KOULUTUSLEIRI 2015

VALIOEROTUOMAREIDEN KOULUTUSLEIRI 2015 VALIOEROTUOMAREIDEN KOULUTUSLEIRI 2015 MATKAPÄIVÄKIRJA Suomen palloliitto järjestää vuosittain valioerotuomareille ja Veikkausliigan avustaville erotuomareille koulutus- ja harjoitusleirin. Tänä vuonna

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 4.10.2013 esitys tulee http://teemailtapaivat.wikispaces.com Aika http://www.locksleynet.com/wp-content/uploads/2010/07/24-hour-clock.jpg

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin!

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Pilatestunnit jatkuvat 21.12. saakka ja Aitopilates päättää syksyn ns. old style pilates tuntiin. Syksyllä säännöllisesti studiolla

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Minut tekee onnelliseksi terveys! Minut tekee onnelliseksi sen oivaltaminen, että KIIRE on keksitty juttu eikä annettu, muuttumaton elämän muoto. Minut tekee onnelliseksi

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot