Susi palaa Suomeen. kirjoittanut Mika Oja

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "01.07.2007. Susi palaa Suomeen. kirjoittanut Mika Oja"

Transkriptio

1 Susi palaa Suomeen kirjoittanut Mika Oja

2 KOHTAUS 1: Murhapaikkatutkimus aamunkoitteessa. (Tapahtumapaikkana on pieni katu Helsingissä, on aamu ja hiljaista. Maassa makaa naisen ruumis, ammuttuna, ja paikalla on poliiseja. Katu on tyhjennetty muusta liikenteestä. Tutkinnanjohtaja on komisario Jubei, apulaisenaan TheBoss. Molemmat siviiliasussa.) Jubei: (nousee autostaan) Tilanneraportti. Onko uhria tunnistettu? TheBoss: (kävelee ruumiin luota tapaamaan komisariota) Paperit mukana. Nimi Tezzy. Jubei: Onko silminnäkijöitä? TheBoss: Paikalla ei ole niin ketään. (kävelevät ruumiin luokse) TheBoss: (osoittaa ruumiin luota kadun toiseen päähän) Se on ammuttu tuolta. Yksi laukaus päähän, ammattilainen. Jubei: Onko luotia löytynyt? TheBoss: Löytyi vastapäisestä seinästä. 9mm kaliiberi, pistoolilla ammuttu. Luoti löyty. Näitä ei ihan joka jannu saa ostaa marketeista. Jubei: Tarkka mies. Ampuja meinaan. Onko lähialuetta kuulusteltu, onko kukaan kuullut mitään? TheBoss: Vesiperä. Ampuja lie käyttänyt äänenvaimenninta. Jubei: Niin, tyhmähän se ampuja ammattilaiseks olis, jos ei käyttäisi. Jubei: (katselee ympärilleen hetken) Ei täällä mitään nähtävää ole, asemalle tekemään jatkotutkimuksia. Onko omaisille ilmoitettu? TheBoss: Omaisia selvitetään juuri. (tässä vaiheessa yhdeltä poliisiautolta viittoillaan Jubeille, joka menee paikalle) Jubei: No, onko jotain uutta? poliisi: Omainen on löydetty. Uhri on Wompatin vaimo. Jubei: Jaahas, vanha tuttu. TheBoss: Se eläkkeelle jääny hakkeri? Jubei: Sama mies. Se ei mahda ilahtua tästä. ALKUTEKSTIT: (Cult of Luna Dark City, Dead Man [3:20 asti, sitten fade out])

3 Koruttomat tekstit mustalla taustalla, loppupäässä kuvataan pimeää Helsingin kaupunkia ja sen tyhjiä katuja. KOHTAUS 2: Susi saapuu Suomeen (Kohtaus alkaa kun kuvataan lentokoneen laskeutumista. Hetken päästä kuva siirtyy tarkastukseen, jossa Enkulin matkatavarat läpivalaistaan. Mies odottelee tarkastuksen päättymistä ja muistelee mennyttä. Päällään tällä on pitkä musta, raskaan ja uutuudenkiiltävän näköinen nahkatakki ja alla mustat siisti vaatteet, musta kauluspaita, suorat housut. ) (huoneen nurkassa pelokas mies, Enkuli astuu huoneeseen) mies: Nan da kore!? [Mitä tämä on] Enkuli: (paljastaa kasvonsa sopivaan valokeilaan) mies: O ookami?! [Susi?!] Enkuli: Un. [Kyllä] mies: (vetää pistoolin esiin hieman vapisten) Shine! [Kuole!] Enkuli: (liu'uttaa tyynesti katanan takin alta vasemmassa kädessään) Pisotoru ka. Sonna mono wa yowai hitotachi dake ga tsukaimasu. [Pistooliko? Sellaisia käyttävät vain heikot] (Enkuli ottaa nopean askeleen eteenpäin ja samalla oikealla kädellä heittää hihaan piilotetun heittoveitsen miehen käteen hetkeä ennen ensimmäistä laukausta. Kättään pitelevä mies kaatuu kolmen lisäaskeleen jälkeen Enkulin katana upotettuna syvälle kylkeensä) Enkuli: Omae wa, hontou ni yowai da ne. (työntää miehen pois miekkansa terästä) [Olet todellakin heikko] (takaisin nykyhetkeen, kun lentokentän vartija herättää Enkulin muistelostaan) vartija: (nostaa laukusta katanan ja perään nahkakoteloon laitetut kuusi heittoveistä) Melkoiset tuliaiset miehellä. Enkuli: Itse asiassa jäähyväislahjoja... ystäviltä. Niiden tuomisen ei pitäisi olla kiellettyä.

4 vartija: Melkoisia ystäviä. Kuules kaveri, mitähän aiot tehdä näillä? Enkuli: (kohauttaa olkiaan vähän tympääntyneenä) Laittaa vaikka seinälle. Nämä muistoesineet on tuotu täysin laillisesti. Voit toki soitella ympäriinsä ja tuhlata aikaa sekä jonossa takana olevien kärsivällisyyttä, mutta lopulta kävelen ulos nuo laukussani. Laki sanoo niin. vartija: (näyttää hetken aikaa ärtyneeltä mutta laittaa sitten aseet takaisin laukkuun). Hyvä on. (Enkuli kävelee laukkunsa kanssa pois paikalta pienesti myhäillen.) KOHTAUS 3: Hirvi saapuu Suomeen (Jälleen laskeutuva lentokone ensin. Ari jää niin ikään tarkastukseen. Mies on pukeutunut siististi tummaan pukuun, jonka alla valkoinen kauluspaita ja musta kravatti. Odottaa salkkuaan läpivalaisusta ja muistelee) (Kuvataan tuolilla istuvaa miestä läheltä. Hetken päästä kuuluu kliksahdus pistoolista, joka painetaan miehen takaraivoon. Pistooli pitelee Ari, joka hymyilee kapeasti) Ari: So, this is where you're hiding. [Täällä siis piileskelet.] mies: Who? [Kuka?] Ari: IBM. mies: What the... don't you guys like, make computers and stuff? [Mitä... ettekös te tee niinku tietokoneita ja muuta sellaista?] Ari: Yes. This is the stuff part. [Kyllä. Tämä on sitä muuta] (Ari vetää liipasimesta ja mies lyhistyy tietokoneensa näppäimistön päälle. Agentti suoristaa kravattinsa ja kävelee pois paikalta. Paluu nykyaikaan) vartija: (avaa salkun ja ottaa Arin aseen esille) Mahtaakos kaverilla olla luvat kunnossa? Ari: (kaivelee papereita hetken lompakostaan ja esittää luvan) Työkeikka. vartija: (katselee papereita hetken aikaa epäluuloisena) Selvä homma.

5 (Vartija antaa Arin aseen takaisin ja tämä laittaa sen laukkuunsa, kävellen sitten pois lentokentältä). KOHTAUS 4: Poliisin vanhat tutut (Väkivaltayksikön toimisto, Jubei istuu huoneessaan jonne TheBoss ryntää) Jubei: Mikäs kiire miehellä on, keskellä päivää? TheBoss: Ne on saapunu Suomeen! Jubei: Niin ketkä? TheBoss: Hirvi ja Susi. Jubei: Mitäs ne täällä tekee, miksei niitä ole pidätetty. Miehet on etsintäkuulutettuja murhan yrityksestä. TheBoss: Eivät muuten ole enää. Arkistoissa lukee tapon yritys, ja se on vanhentunu rikos jo. Jubei: Jaahas, alkaakohan tässä muisti pettää. Eläkkeellekin on perhanan pitkä aika vielä. TheBoss: Ne oli nähty lentokentällä, tulivat melkein peräkkäin. Aseiden kera kumpikin. Jubei: Ne on Wompatin kavereita. Onkohan niillä yhteyksiä tähän juttuun? TheBoss: Ehkä. Pitäiskö niille tehdä jotain? Jubei: Ei ole näyttöä. Tosin ne pojat tuntien syytä kuulusteluun tulee ihan varmasti, jos yhtään ovat vanhoilla kujeilla liikenteessä. Mistä ne ilmesty? TheBoss: Enkuli Japanista, Ari Irlannista. Jubei: Jaaha, taas on kansainvälinen poliisiyhteistyö osoittanu toimivuutensa jos ei noissakaan maissa ole miehiä saatu kymmenessä vuodessa kiinni. Tiedätkös mitä pojat teki? TheBoss: Eikös ne yrittäneet tappaa sen entisen ministerin? Gabrielkos se oli? Jubei: Ne saatiin kiinni vain koska joku ampui Enkulia. Ei tiedetä kuka. Gabrielin ministerinura loppu kyllä siihen, kun sen taustoja alettiin penkomaan. Jubei: Mutta onkos tästä jutusta mitään uutta? TheBoss: Wompatilta terveisiä, ollaan kuulemma saamattomia paskoja koko laitos. Tuon palautteen kyllä arvaskin. Jubei: No sellasia ne vanhat tutut on, osoittavat kiitollisuuttaan.

6 KOHTAUS 5: Jälleennäkeminen (Enkuli on Wompatin talon sisäpihalla odottelemassa Aria. Ovi aukeaa, Ari astuu sisään. Molemmat miehet vetävät aseet esiin. Kamera keskittyy kuvaamaan kuinka Enkuli vasemmalla kädellä koteloidun miekan kera työntää Arin pistoolin poispäin itsestään ja samalla Arin pistooli estää Enkulia vetämästä miekkaa.) Enkuli: Et voi ampua. Ari: Et voi vetää. Enkuli: Niinpä. (Sama kohtaus uudestaan mustavalkoisena, mutta kamera keskittyy nyt miesten toisiin käsiin. Ari tarttuu Enkulin oikeaan käteen vasemmalla, mutta samalla Enkuli liu'uttaa heittoveitsen hihasta käteen ja kyynärpäätä käyttäen onnistuu viemään sen vasten Arin haaroväliä. Värit palaavat ja Enkuli taputtaa Arin sisäreittä heittoveitsen terän lappeella. Sitten miehet perääntyvät ja vetävät aseet takaisin.) Enkuli: Tulit sitte Suomeen. Ari: Tuli kutsu. Enkuli: Taisin saada saman kirjeen. Mites meni Irlannissa? Ari: Olin IBM:llä agenttina. Kutsuivat mua The Mooseksi. Enkuli: IBM? Eikös ne tee tietokoneita? Ari: Joo, tekeehän ne niitäki. Lopetit sitte pistoolien käytön Japanissa? Enkuli: Tuliaseet on vaan välivaihe aitoon tappamiseen. Näinhän mä ajattelin jo Suomessa, mutta silloin ei taidot riittäny. Nyt riittää. Ari: Onks Wompatti jo kertonu miks me ollaan Suomes? Enkuli: Ei, se sano kertovansa kun ollaan molemmat täällä. Ari: No nyt ollaan. Enkuli: Niinpä.

7 KOHTAUS 6: Susi, hirvi ja vompatti. (Miehet astuvat sisäpihalta toisesta ovesta taloon sisälle, missä Wompatti istuu olohuoneessa sohvalla. Pöydällä on täysi viskipullo ja kolme lasia.) Wompatti: Maistuuko? Ari: Kaada vaan. Enkuli: Kaada sille kaks, se juo vieläki mun puolesta. (Molemmat miehet istuvat alas nojatuoleille) Ari: Sulla taitaa olla aika kova ongelma, otit riskin ja muokkaisit meidän etsintäkuulutuksetkin. Wompatti: (on hetken hiljaa) Tezzy on murhattu. Se ammuttiin kolme päivää sitten kun se tuli myöhään illalla töistä. Enkuli: Tekijää ei varmaan ole saatu kiinni? Wompatti: Ei, siks te oottekin täällä. Selvittäkää se ja tehkää se mitä parhaiten teette sille paskalle. Mä maksan mitä vaan. Ari: Ei meillä rahasta oo pulaa, näillä hommilla tienaa ulkomailla. Tämä sen sijaan on miesten välinen asia, kunniakysymys suorastaan. Ei toisten naisia tapeta rankaisematta. Enkuli: Kostaisin Tezzyn puolesta ilman pyyntöäkin, tiedät sen. (hetken hiljaisuus, Ari juo viskiään) Ari: Mitä me tiedetään? Wompatti: Ei paljoa. Se on ammuttu alkuyöstä, pistoolilla pienen matkan päästä. Tarkkuudesta päätellen ammattilainen. Enkuli: No niitä ei montaa Suomessa ole. Montako me tunnetaan? Ari: Kyllä ne kaikki taitaa tässä pöydässä istua. Wompatti: Parina edellisenä päivänä Tezzy puhui jostain oudoista jutuista mihin se oli töissä törmänny. Se ei kertonu niistä paljoa, mutta ne vaikutti hämäriltä. Ari: Mikä firma? Ja kuka sen omistaa? Wompatti: Sith Solutions. Omistajan arvaa nimestä. Enkuli: JF. Siitäki miehestä tullu kunnon bisneshai, toi firmahan on kansainvälinen megakorporaatio. Liittyykö se jotenki tähän juttuun?

8 Wompatti: Mahdollista. Te sen varmaan saatte selville. Ari: Heh. Kaksi tappajaa vastaan megakorporaatio. Näen suuren tarinan aineksia. Enkuli: No jos se firma on mukana, niin helppoa tästä ei tule. Mutta jos meillä ei enempää tietoja oo niin voitais ehkä kotiutua hieman. Mites Suomessa nykyään? Teetkö sä edelleen sitä täydellistä foorumia? Wompatti: Foorumi ei oo koskaan valmis. Täydellisyys on aina vasta nurkan takana. Ari: Oot kuitenkin eläkkeellä hakkeripuuhista? Wompatti: Joo, ei sitä enää jaksa. Välillä tulee jotain säädettyä, mutta ei sitä nykyään viitti riskejä lähteä ottamaan. Teillä taitaa tappohommat jatkua Enkuli: Mihinkäs sitä susi hampaistaan pääsee. Ari: Tai hirvi sarvistaan. Mä oon nykyään IBM:n palkkalistoilla, agenttina. Wompatti: Häh, eikö ne tee vaan tietokoneita? Mitä ne tappajalla tekee? Ari: (selkeästi vähän tympääntynyt tuohon kysymykseen) Joo, no, tekee ne tietokoneitakin. Enkuli: Missäs Memo ja Puhvi? Wompatti: Memo lähti Kuopioon, sillä on siellä pornokauppa. Puhvi on kai edelleen Oulussa. Enkuli: Voitaisiin tarvita apua, tai ainakin seuraa jos tästä tulee pitkä keikka. Mitenkäs vanhat piirit muuten pärjää? Wompatti: Eipä oo paljoa kuulunu niistä. Crazzie ja Korento asuu Hesassa, mutta emmä paljoa niiden kanssa oo ollu yhteyksissä. Kaali on alkoholisoitunu sen jälkeen kun FFfin ajettiin alas ja nykyään se vaan ryyppää ja luuhaa baareissa. Enkuli: Alkaa aikaero väsyttää. Vois painua nukkumaan. Mä lähen huomenna Ouluun tapaamaan Puhvia, jos siitä olis jotain apua. Muutenki kiva tietää mitä oppilaalle kuuluu. Ari: Mä voisin lähteä Kuopioon jos se Memo sattuis olemaan kiinnostunu tästä jutusta. Soittele jos ilmenee jotain. KOHTAUS 7: Kuopion karhu (Kamera kuvaa Aria kun tämä kävelee erään hentaipainotteisen pornokaupan eteen. Mies astelee sisään, ottaa hatun pois ja tervehtii myyjätärtä.)

9 Ari: Päivää Sagu: Mitäs teille saisi olla? Ari: Onks Memo missä? Sagu: Tuolla takahuoneessa (osoittaa). (Ari kävelee osoitettuun huoneeseen) Memo: Kah, sehän on Hirvi itse! Ari: Terve. Sullahan on täällä melkoiset bisnekset. Mistäs tämmönen ura? Memo: Jätkähän on ihan pimennossa, missä oot oikein ollu. Ari: Irlannissa. IBM:llä. Memo: Aijoo, menit sinne. Jiriki on muuten menossa sinne kans. Ari: Ai, joku sun tuttus? Onkohan se mun seuraaja sitten, sellasesta puhuivat lähtiessä. Memo: Voi olla. Mutta eiks IBM tee tietokoneita? Ari: Niin... Mitä jos kertoisit sun tarinas? Memo: No silloin ku te kaks häivyitte ulkomaille sen keikan jälkeen niin mä aloin tekemään ryöstökeikkaa bonklereitten kanssa. Ne oli silloin ihan näpsäkkiä varkaita, varsinkin Qualin, sillä leikkas pää hyvin. Memo: Eipä siinä mitään, pari vuotta heitettiin hyvää keikkaa eikä jääty kiinni tai mitään. Sitte kävi kohtalokkaasti, kun Jesh suunnitteli keikan. Meidän piti ryöstää yks lähetys, joka oli kuulemma arvokas. No, sitähän lähettiin ryöstämään, joka pakettiauto sitä kuskas. Paikalle saavuttiin, auto tyhjä, pysäköity kujalle. Mä lähin kattomaan ohjaamoa, bonklerit avas tavaratilaa ja sitte tuli kytät paikalle. Bonklerit lähti juoksemaan, kytät perässä ja mä jäin sinne ohjaamaan hölmistyneenä istumaan, avaimetki löyty perhana. No päätin sitte että mähän en tänne jää, nostin kytkimen ja ajoin syrjään. Fiksu veto, bonklerit jäi kiinni tosta keikasta ja ne istu aika monta vuotta. Mulle taas jäi pakettiautollinen pornoa, pääasiassa hentsua ja sitte, ootas, mä näytän. (Memo nousee ylös ja vetää verhon sivuun. Verhon takaa paljastuu suurikokoinen teddymäinen karhuasu). Memo: Tommonen siellä oli kaiken pornon ja muun epäilyttävän kaman keskellä. Ari: Aattelit, että maskottieläimes täytyy merkitä tärkeää tapahtumaa tai jotain? Memo: No emmä oikeastaan, kuhan piti joku bisnes saada pyörimään. Pornot oli siinä valmiina ja

10 Kuopiossa on Suomen aktiivisin animeskene, tokihan niille hentsua saa myytyä. Ja näin kävi, tässä sitä sitte ollaan. Sain palkattua ton Sagun myyjäksiki kun oli vähän aikaa bisnekset pyöriny ja nyt oon seudun pornokuningas melkeinpä. Ari: Vai hyvin menee. Mikäs siinä. Memo: Mutta sä et varmaan tullu tänne puhumaan pornosta? Ari: En. Työkeikalta näyttäis, Wompatin vaimo on murhattu ja joku saa maksaa. Memo: Ai perhana. (menee hiljaiseksi) Ari: Enkuliki on Suomessa saman jutun takia. Me ei vielä tiedetä paljoakaan, mutta Tezzy oli töissä JF:n firmassa ja se ehkä saatto saada tietoonsa jotain. Sen oli ampunu joku ammattilainen, ne ei tee töitä huvikseen. Memo: Sith Solutions vai? Ari: Se. Memo: Ehkä meidän pitäs käydä kattomassa Rhailia, se on samassa firmassa töissä. Pitäshän sille muutenkin kertoa jos kerran Enk on Suomessa. KOHTAUS 8: Kupoemon luona (Memo ja Ari saapuvat Rhaililaan. Talossa on PALJON kissoja. Emäntä itse on miehiä vastassa tavalliseen tapaan mustiin pukeutuneena). Rhail: Oho, Memoakaan ei oo hetkeen näkyny. Memo: Joo, ei oo tullu käytyä. Muistatkos Arin? Rhail: Eiks se ollu Enkun kaveri? Ari: Sama mies. Rhail: Mitä, onks Enkkuki päässy takas Suomeen? Ari: On se. Se vaan lähti ensin Ouluun, mut ehkä se ehtii tännekin. Rhail: No huhhuh, taitaa olla melkoset puinnit edessä jos nähhään. Memo: Voinhan mä aina raahata sen tänne! Rhail: Nomut tulkaa nyt sisään. (huutelee sisälle) Heikki, ota KyK jääkapista, saatiin vieraita!

11 Memo: (katselee jaloissa pyöriviä kissoja) Ei kai näillä kissoilla oo Ellin tapoja? Rhail: Eip. Paljo rauhallisempia ovat, tottuneet vilinään. (porukka astelee sisälle pöydän ääreen, vieressä talon isäntä katselee telkusta snookeria) Ari: Meillä oli tosiaan vähän vakavampaakin asiaa. Sähän oot Sith Solutionsilla töissä? Rhail: Joo, ohjelmistopäällikkönä. Suunnittelen kaikkea jännää. Ari: Ei siellä oo liikkunu mitään epäilyttävää tietoa viime aikoina? Rhail: Eipä ole, kuinkas niin? Ari: No, meillä on syytä epäillä että Tezzy oltais ehkä tapettu joidenki tietojen takia. Ei vaan viittis niin isoa firmaa suututtaa ilman varmaa tietoa. Rhail: Eipä oo tullu vastaan tosiaan. En viittis alkaa kaivelemaankaan. Ari: Ei tosiaan pyydettäisikään. Jos on pakko, niin kyllä se on Enkuli joka saa asian hoitaa. Toivotaan ettei tarvi, se on vaarallista touhua. Rhail: No mut kertokaa Enkulle terveisiä. Memo: Kerrotaan. Ehkä meidän tosiaan pitäs lähteä. Ari: Jep, täytyy lähteä takas Helsinkiin jos Wompatilla olis tietoja. KOHTAUS 9: Kotiseutu (Enkuli saapuu Ouluun ja kiertelee hieman kaupunkia kävellen rautatieasemalta Ainolan puistoon, kierrellen siellä ja päätyen lopulta patosillan kautta Tuiraan. Sieltä ottaa taksin) KOHTAUS 10: Oulun viimeinen tiikeri (Puhvin talo. Puhvi on kotonaan kun ovikello soi. Menee avaamaan, Enkuli seisoo oven takana.) Puhvi: Tulit sitte Suomeen. Enkuli: Niinpä.

12 Puhvi: No oliks Japanissa kivaa? Enkuli: Oli. Puhvi: Näitkö ees Ringoa? Enkuli: Monesti. Keikoilla. Pari kertaa muutenkin. Puhvi: Kai pyysit edes treffeille. Enkuli: Itse asiassa joo. Tosin se kieltäyty, ei halunnu lähteä näin vaarallisen kaverin kanssa mihinkään. Fiksu nainen. Oot vieläki sinkku? Puhvi: Hmph. Enkuli: Hah. Oot siis edelleen liian nirso. Mitä ees teet nykyään? Puhvi: Koruja. Enkuli: Kyllästyit sitte talojen piirtelyyn. Ootko harjotellu? Puhvi: Mitä? Enkuli: (huokaa) Puhvi: Ah, joo. En oikein. Enkuli: Osaatko vielä jotain? Puhvi: Haluaks kokeilla? Enkuli: (arvioi hetken) Hmm, en. En leiki pikkukissojen kanssa. Puhvi: Mur. Enkuli: Keitä teetä, emmä jaksa tässä koko päivää seistä. (Puhvi menee keittämään teetä, Enkuli tulee sisälle pöydän ääreen istumaan) Enkuli: Siskos on nykyään Helsingissä? Puhvi: On. Enkuli: Pitääkö se mun ja Arin touhuista edelleen yhtä vähän? Puhvi: No kyllä sä sen tunnet. Enkuli: Arvelinkin. Entäs muut? Puhvi: Prome ja Liha on täällä edelleen. Liha pelaa kaikki päivät pokeria, Prome on proffana historian laitoksella. Haluaks tavata ne? Enkuli: En ehdi. Puhvi: Mit, et muka ehdi?

13 Enkuli: En. Oon Suomessa työkeikalla melkeinpä. Tezzy on murhattu. Mutta muita? Purri, bonklerit, Kuppi? Puhvi: Purri ja Jesh eros vähän sen jälkeen kun bonklerit pääsi vankilasta. Purri on kai lastentarhanhoitajana jossain lähiössä Vantaalla. Craz tietää siitä enemmän. Muista ei oo pahemmin kuulunu aikoihin. Enkuli: Miten muuten Memo pääty pornokauppiaaksi? Puhvi: Kysy siltä, emt. Enkuli: Vois melkein luulla että oot istunu sisällä nörttäämässä koko kymmenen vuotta. Puhvi: Eh, no, tota, en ihan! Enkuli: Käyt töissä? Puhvi: Niin, ja, ja... jotain! Enkuli: Niinpä. Puhvi: Mut. Tezzy tapettu, milloin? Enkuli: Muutama päivä sitten. Wompo hoiti mun ja Arin etsintäkuulutukset pois tieltä että me päästiin Suomeen selvittämään juttua. Puhvi: Jaa. Enkuli: Jaa a. Pitää varmaan teen jälkeen lähteä takas Hellsinkkiin. Puhvi: Siinäs kun. Enkuli: (kaivaa taskusta levyn) Laitapa toi soimaan siksi aikaa, uutta Jiheniä. KOHTAUS 11: Vihollinen on liikkeellä (MKUPin hämärä asunto. Mies saapuu sisälle ja tarttuu puhelimeen.) MKUP: Mä näin Enkulin. salaperäinen miesääni: Missä? MKUP: Oulussa. Käveli kaupungilla. salaperäinen miesääni: Se voi olla Tezzyn murhan jäljillä. MKUP: Mitä tehdään? salaperäinen miesääni: Sen heikko kohta on siellä, Puhvi. Kaappaa se, jos Enkuli sotkeutuu tähän

14 juttuun. MKUP: Ok. KOHTAUS 12: Poliisi ansaitsee leipäänsä (Korson kadulla D_R hölkkäilee huolettomasti. Takaa lähestyy Jubein valkoinen Lada. Auto hidastaa D_R:n vierelle ja Jubei rullaa ikkunan auki.) D_R: Mitäs poliisisetä haluaa korsolaiselta? Jubei: Tietoja. D_R: Säälittävää. Jubei: Joskus poliisin on oltava sitäkin jos tieto on tiukassa. Kerros nyt mitä tiedät Tezzyn murhasta. Sulla oli jotain bisneksiä Wompatin kanssa, oot varmasti kuullut tästä. D_R: Saattaa olla. Murhasta mä en tiä mitään. Jubei: Se oli joku ammattilainen, sä varmaan osaat sanoa nimiä? D_R: Enkuli ja Ari. Niistä kovempia ei löydy. Jubei: Vaan ne ei tehny tätä. Eivät olleet edes Suomessa silloin. Onko muita? D_R: Vaikea sanoa. Jubei: (näyttää hetken aikaa räjähdyspisteessä olevalta ja ajaa sitten pois) KOHTAUS 13: Poliisi saa vihjeen (Jubei palaa toimistolleen. TheBoss odottaa pöydän ääressä) TheBoss: Me saatiin vihje. Joku oli ollu siellä kun murha tapahtui. Jätti nimettömänä, mutta suoraan tohon ovelle. Me yritetään jäljittää sitä nyt. Jubei: No mikset soittanu. TheBoss: Noku sitä miestä ei oo vielä löytyny. Jubei: Lähdetään etsimään sitten.

15 KOHTAUS 14: Ari saa vihjeen. (Ari palaa Wompatin talolle, miehet tapaavat jälleen olohuoneessa viskin kera) Wompatti: Oliks Kuopiossa mitään? Ari: Eipä juuri. Rhail on töissä siinä samassa firmassa, mutta se ei oo kuullu mitään. Missä Enkuli? Wompatti: Sen pitäs tulla tänään kans, varmaan vähän myöhemmin. Ari: Onko meillä uutta tietoa? Wompatti: Joo, Kaali kävi äsken jutustelemassa pitkästä aikaa. Se oli tavannu krapulassa baarissa Atmis nimisen kaverin, joka oli nukkunu roskiksessa murhapaikalla tapahtumayönä. Se oli kuulemma nähny jotain. Ari: Onkohan se vielä siellä samassa baarissa? Wompatti: Voi olla, oli kuulemma melkoisessa kunnossa. Ari: No lähden kattomaan. Puhutaan myöhemmin lisää. KOHTAUS 15: Hämyinen kohtaus baarissa (Paikkana baari. Ari istuu tiskin äärellä. Jubei ja TheBoss siviiliasuisena yhdessä pöydässä. Atmis nurkkapöydässä huonovointisena. Hetken päästä Jubei huomaa Arin ja poliisit tulevat jututtamaan miestä) Jubei: Te olette mies jota kutsutaan Hirveksi. Ari: Niinpä. Jubei: Mitä mies, jota kutsutaan Hirveksi, tekee juuri tässä räkälässä? Ari: Juo viskiä, se maistuu parhaalta räkälässä. Ei taida olla ihan poliisien vakiokuppila? Jubei: Mitäs teet Suomessa. Viimeisimpien tietojen mukaan olit etsintäkuulutettuna murhasta, mutta etpä ole enää. Onkohan ystävälläs Wompatilla sormet pelissä? Ari: Vaikea sanoa.

16 Jubei: Olit sitte Irlannissa piilossa. Ari: Joo, tein rehellistä työtä IBM:n palkkalistoilla. Voitte tilata paperit sieltä. Jubei: Eikös IBM tee tietokoneita? Mihinkä ne tarvitsee tuollaisen miehen taitoja? Ari: (näyttäen hetken aikaa tuskastuneelta) Tekeehän se. Osaan puhua ja näyttää hyvältä. Jubei: No ainaki jauhaa paskaa. Ari: Paskasta puheen ollen, mä lähen vessaan, jos ei konstaapelit halua pidättää jostain. (nousee ylös) (Ari lähtee vessaan) TheBoss: Se jätkä on hävinny. Jubei: No mikset sanonu aiemmin. TheBoss: No en huomannu. Jubei: Perään, ei se kauas oo voinu ehtiä. (Poliisit lähtevät ulos baarista kiireellä. Tällä välin Ari saapuu vessaan ja löytää Atmiksen sammuneena kusilaarin vierestä. Mies virnistää hyvälle onnelleen.) KOHTAUS 16: Toinen siskoksista (Crazzien ja Korennon talo Helsingissä. Molemmat kotona, ovikello soi. Crazzie menee avaamaan. Enkuli seisoo oven takana, eikä Crazzie näytä ihan niin ilahtuneelta kuin siskonsa). Crazzie: Palasit. Mitä pahuuksia aiot tällä kertaa tehdä? Enkuli: Aika julma tervehdys ihmiselle jota näkee ekaa kertaa kymmeneen vuoteen. Crazzie: Miks sä oot täällä? Korento: (hyppii ovelle vaimonsa ohi Enkulin kaulaan roikkumaan) Enkulii! Enkuli: No, ei ole aikaa alkaa jauhaa tätä samaa taas. Haluan tietoja. Korento: Olit Japanissa? Millasta siellä oli, kerro kerro! Enkuli: Ehkä myöhemmin. Crazzie: (vähän epäluuloisena) Mitä tietoja?

17 Enkuli: Missä Purity on? Crazzie: Miks sä sen haluat löytää? Enkuli: Eikö vanhoja tuttuja saa nykyään tavata rauhassa? Crazzie: Sulla on aina jotain muutakin kuin pelkkä tapaaminen mielessä. Korento: Ootko pelannu paljonkin? Mitä? Enkuli: En oikein oo ehtiny. Vähän seuraillu meininkiä. Crazzie: Niin, ku oot vaan tappanu ihmisiä. Korento: Millanen on uus FF? Enkuli: No mulla loppu kiinnostus siihen peliin kun Square keksi kirjoittaa maailman jossa vaatteet on ihme naruja ja yhden rodun tunnuspiirre on giganttiset ilmapallotissit... äh, voidaanko me puhua peleistä myöhemmin? Korento: No okei. Kulta, meenkö keittämään teetä? Crazzie: Ei tarvi, Enkulilla on selkeästi kiire. Enkuli: Niin, Purity. Haluan oikeasti tavata sen, viime kerrasta on aikaa Crazzie: Hyvä on. Se asuu edelleen Länsimäessä, on nykyään lastentarhan johtajana siellä. Kirjotan sen osotteen sulle. Enkuli: Kiitän. Crazzie: (kirjoittaa lapun ja ojentaa sen) Olitkin varmaan jo menossa? Enkuli: Olin. Näkemiin. (Enkuli poistuu ja huokaa raskaasti saatuaan oven kiinni perässään) KOHTAUS 17: Atmiksen huono krapulapäivä jatkuu (Hotellihuone. Atmis makaa lattialla, Ari odottelee miehen heräämistä sängyllä istuen.) Atmis: (availee silmiään) Mitää helvettiä... Ari: Huomenta vaan, maistuukos viski? Atmis: (nousee huojuen istumaan, puhuu sammaltaen) Viski, maistuu toki. Ari: (kaataa lasiin viskiä ja antaa Atmikselle) Olit kuulemma nukkunu roskiksessa vajaa viikko

18 takaperin. Atmis: Mähän nukun joka yö roskiksessa. Lehtiroskikset, ne on mukavia Ari: No nyt voit nukkua tässä hotellihuoneessa jos kerrot mitä näit. Atmis: Saanko mä tän viskin kans? Ari: Saat. Mitä näit? Atmis: No mä kuulin laukauksen. Raotin varovasti kantta. Siellä oli kaks miestä, ainaski ne näytti miehiltä. Ne runkkas ilmaa hetken aikaa käsillään ja sitte ne lähti hypähdelleen pois. Ari: Öm, runkkasivat ilmaa? Selvä. Atmis: No siltä se näytti. Ari: Ok. Muuta et nähny? Atmis: En nähny. Ari: Poliisit muuten ettii sua. En ehkä kertois niille mitään sun asemassa. Voit vielä joutua kohteeksi. Atmis: Jaa. Kukas sä sitten olet, jos et kyttä? Ari: Mä olen mies, jota kutsutaan Hirveksi. Atmis: (menee kalpeaksi) Okei, mä oon ihan hiljaa. Saanks mä nyt sen viskin? KOHTAUS 18: Enkuli tapaa Purityn (Puilla reunustettu rauhallinen kävelytie Länsimäessä, Enkuli odottaa Puritya tämän työpaikan ulkopuolella puuhun nojaten. Purity lähtee työpaikalta ja alkaa kävellä pitkin kävelytietä.) Enkuli: (ottaa pari askelta puun vierestä Purityä kohti ja heilauttaa kättään) Purity: M mäy? Enkuli: (hymyillen pienesti) Tuota en ole kuullutkaan hetkeen. Purity: Mäy! (ryntää halaamaan) Enkuli: (halaa rauhallisesti takaisin) Sopiiko jos saatan kotiin? Purity: Kai se sopii. (lähtevät kävelemään tietä pitkin) Enkuli: Miten nykyään menee? Purity: Ihan hyvin. Rauhallista. Sulla niitä kuulumisia enemmän pitäis olla.

19 Enkuli: Ehkä, mutta ei kauheasti halua tai aikaa kertoa. Enkuli: (katselee ympärilleen) Täällä tuli vietettyä hyviä vuosia aikoinaan kun porukka oli vielä kasassa. Purity: Nyt on vain minä. Enkuli: Menikö kaikki omille teilleen bonklereitten vankilareissun jälkeen? Purity: (pudistaa päätään) JF alotteli silloin bisneksiä. Mut en halunnu niihin mukaan, vaikka Jeshin kanssa olinkin vielä hetken silloin. Bonklerit lähti siihen kuitenkin innokkaasti mukaan ja lopulta en halunnut olla enää osa sitä. Muut meni suureen maailmaan, minä jäin tänne. Enkuli: Vai bonklerit on nykyään JF:n palkkalistoilla. Tiedätkö siitä firmasta paljoakaan? Purity: En oikein. Jotain hämärää ne teki sen firman ulkokuoren alla. Enkuli: Laitonta? Purity: Laitonta. Enkuli: Uskallat kuitenkin puhua näin avoimesti, etkö pelkää yhtään? Purity: En vaan jaksa enää. Tappavat jos tappavat. Enkuli: Tappoivat jo Tezzyn, se ilmeisesti sai tietää jotain. Purity: Ei yllätä edes. Ajan kysymys tuo oli milloin joku kuolee. Enkuli: Et vaikuta kovin pirteältä. Purity: En oo ollu pirteä vuosiin. En jaksa enää. Se firma pilas mun miehen ja menestyy vaan edelleen. Tee jotain niille, oot mun salamurhaajakin. Enkuli: Saatan tehdäkin. Vaikka pidin ehkä varamuistin tehtävästä enemmän. Purity: Oot huono varamuisti kun karkasit johonki Japaniin. Enkuli: No ehkä vähän. Purity: Oliko siellä kivaa? Enkuli: Oli ja ei. Samaa kuin täällä, mutta enemmän. Alan itsekin väsyä. Purity: Ollaanko me muka jo näin vanhoja? Enkuli: Jotenkin toivoin että sinä et vanhenisi koskaan. Mutta no, ne huolettomat vuodet ovat takana eikä kukaan ole entisensä. Paitsi Puhvi. Purity: En tainnut onnistua parittamaan teitä sitten lopulta. Enkuli: Et, onneksi. (saapuvat Purityn kotiovelle) Enkuli: No, täällä ollaan. Pitää lähteä. Tavataan ehkä myöhemmin?

20 Purity: Tavataan. Et pääse muuten pois maasta. Enkuli: Pidetään mielessä. KOHTAUS 19: Eläinkopla melkein koolla vompattiluolassa (Wompatti, Enkuli ja Ari istuvat kaikki Wompatin olohuoneessa jälleen. Ari nauttii viskiä. On iltamyöhä. Enkuli on juuri saapunut Puritya tapaamasta) Enkuli: Täällähän miehet onkin jo. Mitä uutta? Ari: Memolla oli aika eeppinen pornokauppa Kuopiossa. Rhail lähetti terveisiä. Se on Sith Solutionsilla töissä nykyään. Enkuli: Ai, kävitte sitäkin tapaamassa. Harmi etten ite ehtiny mukaan. Oulusta ei juuri irronnu tietoa, Puhvi on jämähtäny viime vuosikymmenelle. Wompatti: Kaali oli löytäny jonku juopon. Se oli nähny murhaajat lehtiroskiksen kannen raosta. Ari kävi vähän jututtamassa kaveria. Enkuli: Mitä selvis? Ari: Tekijöitä oli kaks. Miehiä. Niillä oli joku outo käsiliike, jos tämä meidän viskisieppo näki oikein. Enkuli: Millanen? Ari: Vähän niinku olisivat ilmaa runkanneet. Enkuli: (naurahtaen) wtf? Ari: Niinpä. Wompatti: Sith Solutions on ollut muuten otsikoissa, jos ette oo lehtiä ehtineet katella. Ne suunnittelee jotain fuusiota. Enkuli: Jaa a. Firma siis laajenee entisestään. Jotain epäilyttävää kenties? Wompatti: No ei uutisista ainakaan voi päätellä sellaista. Enkuli: Ehkä Tezzy tiesi jotain. Wompatti: Tutkinta sentään etenee. Ari: Joo, tiedetään että murhaajat tykkää runkata... ainaki ilmaa. Hyödyllistä. Enkuli: Todellakin. Ilman runkkaamisesta ei jää edes DNA näytteitä. Tosin voidaan olla nyt aika varmoja, että se firma on tässä takana. Niillä on ollu hämäriä puolia liiketoiminnassa jo alusta asti.

21 Ari: Mistäs tämä tieto on peräisin? Enkuli: Puritylta. Wompatti: Ai sä kävit sitäkin tapaamassa. Tiesikö se paljonkin? Enkuli: Ei, se jäi aika alussa pois kuvioista. Ari: Me tarvitaan tässä sisäpiirin tietoa jos halutaan päästä yhtään mihinkään. Enkuli: Niin tarvitaan. Soitan huomenna Rhailille, ehkä se pystyy auttamaan jos me suojellaan sitä. Ootko Wompo yrittäny yhtään tunkeutua Sith Solutionsin järjestelmiin? Wompatti: Yritin jotain, mutta siellä oli aika pahat turvajärjestelmät. Niillä taitaa olla joku oma verkko siellä, joka ei oo edes ulkomaailmaan yhteydessä. Pitäis päästä sinne sisälle kirjautumaan paikalliselle koneelle. Enkuli: No sitä ei taideta yrittää. Joo o. Vai runkkaavia murhaajia. Mitä seuraavaksi? Ari: En tiä. Taidan mennä nukkumaan ennenku maailma keksii mitään paljon jännempää. Enkuli: Samoin. KOHTAUS 20: Seuraava aamu (Sama paikka, aamu. Miehet nauttivat aamupalaa keittiössä. Enkuli puhuu puhelimessa Rhailin kanssa) Enkuli: (puhelimeen) Moi. Rhail: Moi. Enkuli: Arvaat varmaan miksi soittelen. Sori, mutta on pakko pyytää selvittämään juttuja Sith Solutionsista. Rhail: Nojoo, arvashan tuon. Mitäpä haluat tietää? Enkuli: Sith Solutionsilla on laajenenmishaluja. Niihin voi liittyä jotain hämärää. Ja jos pystyt, niin voisit selvittää onko firmalla tappolistalla muutakin väkeä, ennen kuin homma menee rumaksi. Rhail: Taidan joutua ite sinne listalle. Enkuli: Varmaankin. Just siks ei haluaisi pyytää tätä, mutta pakko. Mä tuun sinne kuitenkin, lähden heti matkaan. Tavataan rautiksella. Rhail: Ok. Moi.

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 1 AJATTELE ITSE! Mikä päihteissä kiehtoo? Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 20.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena.

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena. Hämärä huone, jonka keskellä on sänky ja sivussa ovi. Sängyssä on pastellin väriset petivaatteet ja sänky on petaamatta, vuodevaatteet myllättyinä. Huoneen päävalonlähde on karusellilamppu, joka piirtää

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Hyvä heitto, sotamies! sanoo pelin kapteeni. Sotamies, ladatkaa aseenne!

Hyvä heitto, sotamies! sanoo pelin kapteeni. Sotamies, ladatkaa aseenne! PROGRAMMANUS PRODUCENT: JUDIT FRENKEL BESTÄLLNINGSNUMMER: 103307/TV1 MODERNA SPÖKHISTORIER - FINSKA NYKYPÄIVÄN KUMMITUSTARINOITA Se joka leikkiin ryhtyy Antti istuu tietokoneella ja hurraa. Hänen kranaattinsa

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA Diakonian tutkimuksen päivä 9.11.2007 Riikka Haahtela Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos Tampereen yliopisto NAISTYÖN

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen

MINNESOTA. versio 1.1 3.1.2002. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen MINNESOTA - eli tarina kahden Internetissä tutustuneen tapaamisesta versio 1.1 3.1.2002 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen ja Anni Mustonen INTRO Maisemia linja-auton ikkunasta. Pilviä ja taivasta. Kuvaa myös

Lisätiedot

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Lapset Luotu :25

Lapset Luotu :25 Lapset 2017 Luotu 22.02.2017 14:25 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä lapset 54 54 53 Yhteensä 54 54 53 Vastausprosentti 100% Lopettaneet 98.1% Kesken jättäneet 1.9% Eivät

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Suora sitaatti niinkö tosiaan?

Suora sitaatti niinkö tosiaan? @MagSymp16 Suora sitaatti niinkö tosiaan? Lauri Haapanen viittä vaille tohtori toimittaja lauri.haapanen@helsinki.fi www.laurihaapanen.fi Twitter: @LauriHaapanen Esimerkki 1: Kulutusvalinnat Kulttuurilehti,

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot