MYSQL:N HALLINTATYÖKALUJEN VERTAILU

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MYSQL:N HALLINTATYÖKALUJEN VERTAILU"

Transkriptio

1 MYSQL:N HALLINTATYÖKALUJEN VERTAILU Antti Janhonen Teemu Lindgren Mika Manninen Huhtikuu 2008 Tämä työ on tehty Creative Commons -lisenssin alla

2 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO YLEISTÄ ASENNUKSESTA Asennus Windows Asennus Linux NAVICAT MYSQL ADMINISTRATOR SQL MAESTRO EMS SQL MANAGER FOR MYSQL PHPMYADMIN SQL-FRONT MYCON (MY CONSOLE FOR MYSQL) WEBMIN VERTAILU SUOSITUKSET

3 3 1 JOHDANTO Tämän selvitystyön tarkoituksena on tehdä IO30200 Tietokannan hallintanta kurssille MySQL:n hallintatyökalujen vertailu. Vertailuun valitut työkalut ovat valittu googlen ensimmäisten hakutulosten perusteella. Vertailu on tehty kotikäyttöön soveltuvia työkaluja silmällä pitäen. Eli hinta on perusteena työkalun valinnalle. Sovellukset on jaettu kolmeen luokkaan eli järeisiin, web-käyttöliittymiin pohjautuviin sekä vertailukohtaa joihin muita ohjelmia vertaillaan. Vertailu kohdaksi valittiin MySQL tekijöiden omaa sovellus MySQL GUI TOOLS (Jatkossa MySQL Administrator).

4 4 2 YLEISTÄ ASENNUKSESTA Seuraavissa kappaleissa käydään läpi yleiset asennusohjeet mille tahansa sovellukselle niin Windows kuin Linux ympäristöissä. Ohjeet ovat yleispätevät eli ei käy läpi kaikkia kohtia mitä asennusohjelmissa voi olla. Ohjelmistojen lisäksi saatat tarvita kolmannen osapuolen sovelluksia, jotta ne saat ne toimimaan kuten Apache web-palvelin ohjelmisto. 2.1 Asennus Windows Windowsille asentaminen on yleensä tehty käyttäjä ystävällisesti ja niin helpoksi että tämän ohjeen perusteella pitäisi pystyä asentamaan Windows ympäristöön mikä tahansa sovellus. Aluksi haetaan asennettavan ohjelman paketti (.msi/.exe/.zip). MSI ja EE paketit asentuvat Windows installerin avulla kaksois-klikkaamalla kyseistä tiedostoa. ZIP paketeissa tarvitaan erillinen purkuohjelma kuten WinZip tai WinRAR. ZIP paketeissa yleensä ei tarvitse erillistä asennusta vaan ohjelman on heti käyttövalmis purkamisen jälkeen. EE ja MSI tiedostojen kaksois-klikkaamisen jälkeen aukeaa asennusohjelma, joissa neuvotaan käyttäjää miten ohjelma asennetaan. Perusasetuksilla ohjelmat saa asennetua painamalla vain seuraava/valmis(next/finish) painikkeita. Yleisimmät asiat mitä asennusohjelmissa kysytään on: asennuspolku, asennuksentyyppi ja käyttäjät eli keille ohjelma asennetaan (Windows NT:hen perustuvat käyttöjärjestelmät). Useimmat ohjelmat avaavat asetuksia varten uuden asetusten muokkaus ohjelman asennuksen jälkeen.

5 5 2.2 Asennus Linux Linuxissa ohjelmat asennetaan ensisijaisesti käyttäen jakelun paketinhallintaa, jolloin ohjelma asennetaan joko komentoriviltä yhdellä komennolla tai jollain graafisella paketinhallinnan käyttöliittymällä. Paketinhallintajärjestelmiä on muutamia perusteiltaan erilaisia (Redhatsukuisilla, Debian-sukuisilla, Gentoolla, Slackwarella ja Arch Linuxilla omansa) ja näille on useampia edustaohjelmia, joista joitakin voi käyttää useammalla paketinhallintajärjestelmällä. Asennettaessa paketinhallinta mm. tarkistaa mitä muita ohjelmia ohjelma tarvitsee (paketin riippuvuudet) ja usein asentaa kaikki tarvittavat paketit. Paketinhallinta pitää kirjaa asennetuista paketeista ja mm. hoitaa niiden (puoliautomaattisen) päivittämisen, jos uusia versioita ilmestyy. Mikäli haluttua pakettia ei löydy paketinhallinnasta, on asennus tehtävä käsin kääntämällä lähdekoodista tai etsittävä ohjelmasta tehty epävirallinen paketti ja asennettava se. Nykyään monien jakeluiden pakettivarastot ovat niin laajoja, että ohjelmia joutuu kääntämään käsin vain harvoin. Ohjelmien asentamista paketinhallinnan ohi ei suositella, sillä tällöin menetetään paketinhallinnan hyödyt (mm. puoliautomaattiset päivitykset). Lähdekoodista käännetystä ohjelmasta voi myös tehdä paketin, jolloin osa paketinhallinnan hyödyistä koskee tätäkin ohjelmaa. Paketin asentaminen toisen jakelun paketista tai epävirallisesta lähteestä saattaa olla vaarallista. Troijan hevosen riskin ohella on riski, että jakeluun huonosti sopeutettu paketti esimerkiksi ylikirjoittaa toisen paketin tiedostoja, ja ennen kaikkea se, että se saattaa riippuvuuksina vaatia paketteja, joita ei jakelussa ole sillä nimellä tai oikealla versionumerolla. Asentaminen paketinhallinnan ohi eri hakemistoon (yleensä /usr/local/paketti) on usein parempi vaihtoehto kuin huonosti sopeutetun paketin asentaminen paketinhallinnan kautta.

6 6 Jos haluaa muokata oman jakelun pakettia, tämä kannattaa tehdä jakelun omilla työkaluilla ja mieluiten jakelun omasta lähdekoodista (ellei nimenomaan halua toista versiota ohjelmasta - silloinkin jakelun tekemät muutokset on hyvä huomioida). Jatkossa käsitellään muualta haetun lähdekoodin kääntämistä ja asentamista ilman jakelun omia työkaluja. Ohjelmat kannattaa yleisesti ottaen asentaa jotenkin muuten kuin muualta haettua koodia kääntämällä. Jos itse kääntäminen on välttämätöntä, se käy yleensä näin: 1. Tarkista että ainakin gcc ja make ovat asennettuina. 2. Hanki jostakin ohjelman lähdekoodit, joko kopioi ohjelman lähdekoodipaketti ja pura se (tar xvzf hyvasofta.tar.gz / tar xvjf hyvasofta.tar.bz2), tai käytä jotakin versionhallintajärjestelmää. 3. Siirry paketin hakemistoon (cd hyvasofta) 4. Hakemistossa on yleensä tekstitiedostoja, joiden nimet ovat README, INSTALL taikka jotain muuta vastaavaa. Lue nämä ja varmista, että kääntäminen todella tapahtuu niin kuin seuraavassa kerrotaan. 5. Aja configure-skripti komennolla./configure. Jos configure-skriptiä ei ole, kokeile komentoja make config ja/tai make menuconfig. Jos mistään ei tapahdu mitään, katso olisiko hakemistossa install.sh tyylistä skriptiä. Jos on, aja se (./install.sh) 6. Jos configure-skripti ei mene kunnialla läpi, syy on usein puuttuvissa kehityskirjastoissa. Asenna siis mainitut kirjastot. 7. Käännä ohjelma komennolla make 8. Siirry pääkäyttäjäksi komennolla su - ja asenna ohjelma komennolla make install (ks. CheckInstall)

7 7 Joskus configure-skriptissä tulee virheitä puuttuvien pakettien kanssa. Tällöin täytyy vain etsiä jostain tarvittava kirjasto ja asentaa se ensin. On myös mahdollista, että kirjasto itsessään on jo asennettuna, mutta sen header tiedostoja ym. sisältävä kehityspaketti puuttuu. Esimerkiksi, mikäli configure jää kaipaamaan libaudiofile - pakettia ja se on asennettuna, saattaa kehityspaketti olla nimeltään (Debianin tapauksessa) libaudiofile-dev. Debianissa ohjelman kääntämiseen tarvittavat kirjastot on useimmiten helppo asentaa komentamalla: apt-get build-dep ohjelma On myös suositeltavaa käyttää configure:n kanssa parametria -prefix=/opt/hyvasofta jolloin ohjelma asentuu annettuun polkuun (yleensä /optalkuinen) ja sieltä se on helppo tarvittaessa poistaa. CheckInstall toteuttaa saman toimenpiteen ja luo vielä pakettienhallintaan paketitkin. Joskus Makefilessä on myös uninstall-toiminto, jolla ohjelma poisto onnistuu kätevästi komennolla make uninstall. Huomaa kuitenkin, että mikäli esimerkiksi poistat näin jonkin kirjaston, sitä käyttävät ohjelmat lakkaavat toimimasta. Vielä parempaa on tehdä käännetystä ohjelmasta oman jakelun mukainen paketti ja asentaa se paketinhallinnan kautta. Tällöin komentoa make install ei anneta, vaan tilalle tulee jakelun omat paketinluomis- ja asennuskomennot.

8 8 3 NAVICAT Navicat antaa nopean ja helpon tavan tietokantojen taulujen tuontiin ja niiden päivittämiseen. Viikkoja kestävien tavallisten prosessointien jälkeen voimme päivittää taulut Navicatilla vastaamaan yksilöllistä dataa joka tulee asiakkailtamme. Ilman tätä toimintoa olisimme viikkoja aikataulusta jäljessä. Hewlett-Packard - Case Study Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows 95/98/ME/NT/2000/P/Vista/2003, Mac OS, LINU Uusin versio: Windows , MAC 7.1.2, Linux Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: maksullinen ( /1 lisenssi) / kokeilu versio(30 päivää) Vaikka kuinka rakastamme komentoriviä sen helppouden ja nopeuden takia, joskus graafinen työkalu voi olla nopeampi ja helpompi käyttää. Kuvien muokkaaminen esimerkiksi, voidaan tehdä huomattavasti nopeammin käyttäen graafista työkalua kuin kirjoittamalla komentoja. Myös joskus komentoriviltä työskenteleminen voi olla turhauttavaa kun komennot pitenevät ja syntaksit vaikeutuvat. Ohjelmoijalle nopeus ja tuottavuus ovat tärkein ominaisuus ja siksi komentorivi on usein enemmänkin taakka kuin työkalu. Käytettyämme monia MySQL hallinta työkaluja, Navicat vaikuttaa nopealta, helpolta ja monipuoliselta.

9 9 Käyttöliittymä näyttää helpolta ja silmille ystävälliseltä, toisin kuin Navicatin kotisivut. Navicat sisältää paljon ominaisuuksia, joita emme ehtineet tutkimaan. Tietokantaan voidaan liittyä monella eri tavalla. Voidaan yhdistää suoraan tietokantaa oli se sitten paikallinen tai verkon yli. apuna voidaan käyttää SSL, SSH tai http protokollia. Yhteyden saatuasi voit tehdä mitä tahansa taulujen create/drop/edit komennoista käyttäjien hallintaan ja taulujen tuomiseen/viemiseen. Navicatilla voidaan myös luoda raportteja MYSQL kannan toimivuudesta, suunnitella kyselyjä käyttäen kyselyjen suunnittelu työkalua, ajastaa varmuus kopiointi ja jos käytössäsi on MYSQL versio 5 tai uudempi työstää proseduureja. Tiedon hakeminen tauluista on myös helppoa. Tupla klikkaa tietokantaa ja sitten taulua. Voit myös tuoda tauluja muista sovelluksista kuten MS Access, MS SQL ja Excelistä MySQL:ään. Myös tuonnit ODBC rajapinnan yli onnistuu.

10 10 Navicat on myös hyvin dokumentoitu. Verkosta löytyy satojen sivujen mittaisia pdf käyttöohjeita, useiden kysyttyjen kysymysten lista josta voi hakea haluamansa kohdan, visuaaliset opastukset ja virheenraportointi työkalut. Navicat on eniten ladattu MySQL:n hallinta työkalu download.comin mukaan yli 350 tuhannella latauksella. Yritykset jotka myöntävät käyttävänsä kyseistä tuotetta ovat Sony Music, Intel, Kodak, FedE, Ericsson, Siemens, Yahoo!, Hitachi, Lexmark, Cisco, Disney, US Department of Energy ja useita eri yliopistoja mukaan MIT, Univerisity of Michigan, Harvard University ja Oxford.

11 11 4 MYSQL ADMINISTRATOR "MySQL Administrator on erittäin intuitiivinen graafinen työkalu, joka tekee MySQL hallitsemisesta helpompaa ja nopeampaa. Nyt kehittäjät voivat nopeasti vahvistaa uudet käyttäjät ja luoda varmuuskopiota, jotka ovat kriittisiä pitkäaikaisen tietokanta infrastruktuurin kunnossapidolle. Myös palvelimen optimointi ja hienosäätö parempaan toimivuuteen, on helpottunut huomattavasti." Yazz Atlas Senior Systems Engineer Open Source Development Network Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows 2000/P/Server 2003/Vista, Linux and Mac OS 10.3, 10.4 Uusin versio: 1.2 Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Freeware/Open source/maksullinen suljetun koodin sovelluksissa MySQL Administrator on ohjelma, jolla voidaan tehdä ylläpitopitoon kuuluvia tehtäviä kuten palvelimen konfikurointi, palvelimen tarkkailu, käynnistys, sammutus, käyttäjien hallinta, varmuuskopioiden hallinta sekä useita järjestelmänvalvojan tehtäviä.

12 12 Useimmat tehtävät voidaan suorittaa komentoriviltä, mutta MySQL Administratorilla on seuraavat edut: Sen graafinen käyttöliittymä tekee siitä innovatiivisemman Se tarjoaa paremman kattauksen asetuksista, joilla säädetään toimivuutta, luotettavuutta ja tietoturvaa MySQL palvelimessasi. Näyttää toiminnallisuus kuvaavat tiedot graafisina kuvaajina ja täten tekee palvelimen optimoimisesta ja optimoinnin tarpeista selvempiä sekä helpompaa.

13 13 MySQL Administrator on suunniteltu toimimaan MySQL version 4.0 ja sitä suurempien kanssa. MySQL Administrator on tehty käyttäjiltä useiden vuosien ajalta saatujen palautteiden perusteella. Kuitenkin jos huomaat käyttäessäsi siinä puutteita voit ottaa yhteyttä MySQL Bug System (http://bugs.mysql.com/ ) ja ilmoittaa siitä.

14 14 5 SQL MAESTRO Linkki: käyttöjärjestelmät: Windows Uusin versio: 8.3 Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Maksullinen (79 ) / kokeilu versio (30 päivää) SQL Maestro for MySQL on High-End työkalu MySQL tietokantojen hallitsemiseen, kontrollointiin ja kehitykseen. SQL Maestro for MySQL antaa sinulle mahdollisuuden tehdä tarvittavat MySQL ylläpitäjän rutiinit kuten luoda, muokata, poistaa, kopioida tauluja. Se tukee kaikkia viimeisimpiä ominaisuuksia kuten näkymät, tallennetut proseduurit/funktiot, triggerit, tapahtumat ja taulujen paloittelut. Lisäksi voit suunnitella tietokantasi ER-kaavion avulla, luoda kyselyt visuaalisesti, suorittaa kyselyitä ja SQL scriptejä, tehdä ylläpito komentoja vain muutamalla hiiren

15 15 napin painalluksella, katsoa ja muokata taulujen tietoja, näyttää tietoja kuvaajina ja kaavioina, viedä/tuoda tietoa useimpiin suosittuihin muotoihin, hallita käyttäjiä ja heidän oikeuksiaan sekä käyttää useita järjestelmänvalvovan työkaluja, jotka on suunniteltu tekemään MySQL käyttämisestä helppoa ja nopeaa. MySQL:n lisäksi Maestrolla on useita eri työkaluja muidenkin tietokanta tuotteiden hallitsemiseen kuten: MS SQL Server, Oracle, PostreSQL, MaxDB, Firebird sekä SQLLite. Lisäksi heiltä löytyy useita työkaluja kaikkien MySQL ominaisuuksien käyttöön ottamiseen kuten PHP generaattori, tiedon hallintaan, koodieditorit sekä Servicen käyttöön.

16 16 6 EMS SQL MANAGER FOR MYSQL Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows Uusin versio: Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Maksullinen (95 ) / kokeilu versio (? päivää) / Freeware EMS SQL Manager for MySQL on erittäin tehokas työkalu MySQL tietokanta palvelimen hallintaan sekä kehitykseen. SQL Manager for MySQL toimii kaikkien MySQL versioiden kanssa 3.23 aina version 6 asti ja tukee kaikkia viimeisimpiä ominaisuuksia kuten näkymät, tallennetut proseduurit/funktion, InnoDB:n viiteavaimet ja niin edelleen. Se tarjoaa useita eri työkaluja jotka varmasti täyttävät myös kokeneiden käyttäjien tarpeet. SQL Manager for MySQL on uusi viimeisen päälle hiottu käyttöliittymä ja hyvin ohjeistetut Wizardit, jotta myös aloittelijat pystyvät käyttämään sovellusta.

17 17 7 PHPMYADMIN Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows, Linux, Mac OS Uusin versio: Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Freeware/Open source PHPMyAdmin on www-selaimen kautta käytettävä ilmainen avoimeen lähdekoodiin perustuva PHP-ohjelmointikielellä toteutettu MySQLtietokannan hallintatyökalu. PHPMyAdmin-ohjelmiston kehitys aloitettiin Tobias Ratschillerin toimesta vuonna Alkuun PHPMyAdmin otti vaikutteita Peter Kuppelwieserin kehittämästä MySQLWebadminohjelmistosta.

18 18 Vuonna 2000 Ratschiller päätti luopua PHPMyAdmin-ohjelman kehityksestä ajan puutteen vuoksi, vaikka se oli noussutkin yhdeksi suosituimmista PHP-sovelluksista. Vuonna 2001 kolme ohjelmoijaa, Olivier Müller, Marc Delisle ja Loïc Chapeaux alkoivat kehittää uudelleen PHPMyAdmin ohjelmistoa. Nykyään edellä mainittujen ohjelmoijien ylläpitämä PHPMyAdmin-projekti vastaa ohjelmiston kehittämisestä. Tätä selvitysraporttia kirjoitettaessa, keväällä 2008 PHPMyAdminohjelmistolla on saatavilla 54 eri kielellä ja sillä on mahdollista luoda ja poistaa tietokantoja; luoda, poistaa ja muokata tietokantojen tauluja; lisätä, poistaa ja muokata taulujen sarakkeita sekä hallita kenttien avaimia. PHPMyAdmin mahdollistaa myös minkä tahansa SQL-lauseen suorittamisen.

19 19 8 SQL-FRONT Linkki: käyttöjärjestelmät: Windows Uusin versio: 4.1 Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Maksullinen (35 )/ Kokeilu versio (30 päivää ilman rajoituksia) SQL-Front on graafinen käyttöliittymä MySQL tietokannoille. Koska se on oikea sovellus sen avulla saavutetaan parempi käyttäjä ystävällisyys kuin PHP ja HTML vastineilla. Sovelluksella saavutetaan myös nopeat vasteajat

20 20 ilman että pitää odottaa että sivu latautuu web-selaimessa. Kuten lähes kaikissa Windowsille tehdyissä hallintatyökaluissa, SQL-frontilla pystytään hallitsemaan näkymää käyttäjän haluamalla tavalla. Sarakkeiden kokoa pystytään muokkaamaan lennossa ja järjestelemään tietyn sarakkeen mukaan yhdellä napin painalluksella. Jos palveluntarjoajasi ei ole estänyt pääsyä portteihin, pystyt ottamaan suoran yhteyden tietokantaan myös verkon yli. Kirjautumistiedot tallennetaan kiintolevyllesi (myös salasanat jos niin tahdotaan), joten ei ole tarvetta kirjautua eri web-sivuille.

21 21 Tietokannan rakenteen suunnittelu ja ylläpito, taulujen siirto ja tiedon muokkaus on helppoa SQL-frontin avulla. Suunnittelijoille, joilla ei ole vankkaa tietämystä tietokannoista tämän työkalun avulla he voivat tehdä työnsä ilman vaivaamatta guruja.

22 22 SQL-Front tekee tietokantojen kanssa työskentelemisestä helppoa eikä piilota SQL syntaksia, joten kielen oppii tehdessä. Sisään rakennettu SQL editori korostaa SQL komennot ja auttaa valitsemaan oikean vaihtoehdon, joten komentojen ja scriptien tekeminen on helppoa ja nopeaa myös aloittelijoille.

23 23 9 MYCON (MY CONSOLE FOR MYSQL) Linkki: käyttöjärjestelmät: Windows Uusin versio: Projektin tila: kuollut? viimeisin päivitys lataussivustoilla 2005 Lisenssi: Maksullinen ( )/ Kokeilu versio (15 päivää)/supistettu versio ilmainen? MyCon (My Console for MySQL) on erittäin tehokas Windows pohjainen käyttöliittymä MySQL tietokantojen hallintaan. Tämä helppo käyttöinen käyttöliittymä tarjoaa kaikki tarvittavat ominaisuudet jotta voit työskennellä MySQL parissa DBA:na, ohjelmoijana, ylläpitäjänä tai loppu käyttäjänä. Jos sinun tarvitsee tehdä MySQL ylläpitoa, suunnittelua, kehittelyä tai tarvitset vain MySQL editorin datan muokkausta varten on MyCON tehty sinulle. Riippuen tarpeistasi MyCON on täysin ilmainen. Ilmainen supistettu versio, vapaat lataukset, ilmainen sähköposti tuki ja ilmaiset sekä julkiset foorumit palvelevat sinun tarpeitasi.

24 24 10 WEBMIN Linkki: käyttöjärjestelmät: Linux Uusin versio: Projektin tila: Päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Open source Webmin on web-pohjainen käyttöliittymä Linux järjestelmän hallintaan, jolla voi myös hallita MySQL tietokantaa. Webmin on hyvin paljon phpmyaadminin kaltainen, mutta pystyy tekemään paljon muutakin mitä phpmyadmin ei pysty. Webmin valittiin vertailuun ainoaksi vain Linuxissa toimivaksi tietokanta työkaluksi.

25 25 11 VERTAILU Jos alkuun sanoo että sovellusten kirjo oli iso ja sovellusten laatu vaihteli paljon. Enimmäkseen Windows sovelluksissa ulkoasu muistutti MS SQL Serverin ulkoasua, mutta myös poikkeuksia oli. MySQL Administrator vakuutti tappavalla tasaisuudellaan ja ominaisuuksien kirjoilla kun taas MyCON vakuutti sekavalla käyttöliittymällään ja dokumentoinnin puutteella. Alle olevasta ominaisuus taulukosta ei voi sanoa oikeastaan mitään, sillä osa työkaluista on vain tietyn osan hallitsemiseen kun osa taas hallitsee kaikkia alueita. Navicat Windows Linux Mac OS Kokeiluversio Luo / Muokkaa Näkymä Hinta Väritetty Syntaksi Automaattinen täydennys Tietokanta Taulu Proseduuri Triggeri Tietokanta Taulu Proseduuri Triggeri Webkäyttöliittymä Fron Administrator Maestro EMS PHPMyAdmin t Freeware Freeware Freeware 75 MyCON Webmin ???? Freeware Ominaisuuksien perusteella erottuu maksulliset ja suurten yritysten tekemät sovellukset edukseen, mutta vaikka phpmyadmin ja Webmin näyttävätkin enemmän punaista ne on tarkoitettu hieman eri käyttöön kuin muut vertailussa olleet tuotteet. PhpMyAdmin ja Webmin on tarkoitettu enemmänkin etäkäyttöön kuin itse hallinta sovellukseksi, mutta vaikka muillakin

26 26 sovelluksilla etäkäyttö onnistuu on se näiden kahden kautta huomattavasti tietoturvallisempaa. Järeimpien työkalujen (Navicat, Maestro, EMS, MyCon, Front) välillä ei suuria eroja ollut MyConia lukuun ottamatta, jonka käyttöliittymä muistutti Windows 95/98 aikaan tehdyltä. Muissa järeissä tuotteissa käyttöliittymä muistutti MS SQL Serverin käyttöliittymää yhdistettynä MS Exceliin mikä tuntui toimivalta ratkaisulta. Järeissä työkaluissa oli hyvät Wizardit tai muuten ohjeistettu käyttäjää todella pitkälle. Ainoana suurempana miinuksena oli käyttöjärjestelmien tuki. Lähes kaikissa tuetettiin vain Windowsia, mutta toisaalta lähes jokainen tuki useampaa tietokanta alustaa mikä tekee alustojen välillä siirtymistä helppoa kun saa saman ohjelma eri alustoille. Vain Navicat tukee kaikkia käyttöjärjestelmiä. Vain EMSästä löytyi Freeware versio, joka tosin on riisuttu malli. Muista tuotteista löytyy kokeiluversio 30 päiväksi ja MyConista 15 päiväksi. Lisäksi Navicat ja Front erottuvat joukosta koodieditorin automaattisen täydennyksen johdosta mikä auttaa aloittelevaa käyttäjää sql-lausekkeiden kirjoittamisessa. MySQL administrator paini muihin tuotteisiin verrattuna ihan omassa sarjassaan. Yksinkertainen käyttöliittymä toi kaikki järjestelmä työkalut yhteen ikkunaan eri välilehtiin ja tietokannan muokkaus ominaisuudet omaan sovellukseensa. Lisäksi miragration eli konvertointi työkalut tulivat vielä omana sovelluksenaan. MySQL Administrator oli vertailun toinen työpöytä sovellus joka asentuu kaikille alustoille, mikä on todella suuri plusmerkintä. Myös hinnan suhteen MySQL Administrator painii omassa luokassaan ilmaisena sovelluksena. Web-käyttöliittymiin pohjautuvat phpmyadmin ja Webmin eivät ominaisuuksien valossa riehuneet, mutta ottaen huomioon niiden käyttö tarkoituksen niiden toiminta on erinomaista. Käyttöliittymät eivät ehkä ole selkeimpiä mahdollisia, mutta tarvittavat toiminnot löytyvät. Erityisesti phpmyadminin tuki kaikille käyttöjärjestelmille on todella hyvä plussa. Minuuksina molemmilla taas se että ohjelmat tarvitsevat web-palvelimen ja php

27 27 paketin asentamisen itse ohjelman lisäksi. Lisäksi molempien ollessa open source sovelluksia ovat ne luonnollisesti ilmaisia. Tähän lainataksemme erästä JAMKin opettajaa: Ilmaiset työkalut ovat siinä mielessä aina hyviä kun niiltä ei voi odottaa mitään, saa aina rahalleen vastinetta. Arvosanoja sovelluksille miettiessämme painotimme eri osa-alueita seuraavasti: Käyttöliittymä 30 % Käyttöjärjestelmä tuki 10 % Ominaisuudet 40 % Hinta 15 % Muut omaisuudet 5 % Peruste Käyttöliittymä Käyttöjärjestelmätuki Ominaisuudet Hinta Muut * Yht. Painoarvo % Navicat Administrator Maestro EMS Fron PHPMyAdmin t ,30 8,95 8,30 8,20 * Muut kohta sisältää muiden tietokanta tuotteiden tuen MyCON Webmin , , , ,10 Selvästi odotusten mukaisesti MySQL administrator vei parhaat pisteet ja MyCon tulee häntä päässä. Web-pohjaisilla käyttöliittymillä varustetut Webmin ja phpmyadmin ovat myös omassa sarjassaan. Järeiden työkalujen sarjassa Ei myöskään odotusten mukaisesti ollut suuria eroja. Kaikissa oli jotain hyvää ja jotain huonoa, minkä vuoksi arvosanat ovat kaikilla lähes samat.

28 28 Arvosanat alueittain Käyttöliittymä Käyttöjärjes-telmätuki Ominaisuudet Hinta Tuote in W eb m O N yc M Fr on t ae st ro M EM S PH PM ya dm in Ad m in ist ra to r at Muut * Na vic Arvosana

29 29 12 SUOSITUKSET Tässä osoissa suosittelemme jokaiseen luokkaan omaa sovellustaan ja perustelut sen valintaan. Luokkiahan on 3, mutta koska vertailukohteessa ei ole kuin 1 ohjelma siihen valinta on jo tehty. Hinta-Laatu-Suhde Arvosana Hinta Navicat Administrator Maestro EMS PHPMyAdmin Front MyCON Webmin 100 Hinta-laatu-suhde kuvaajassa parhaat tuotteet sijoittuvat oikeaan yläkulmaan. Web-pohjaisiin käyttöliittymiin perustuvien ohjelmien luokassa valinnaksi on pakko todeta phpmyadmin. PhpMyAdmin häviää pikkuisen arvosanassa Webminille, mutta sen käyttöjärjestelmä riippumattomuus kääntää voiton sen eduksi. Etäkäytössä phpmyadmin on tietoturvallinen ja sisältää riittävät ominaisuudet käyttötarkoitukseensa. Erityisesti sovellus toimii Shellpalveluissa, joissa asiakkaalle voidaan luoda tietokantaa käyttäjä ja muokata oikeudet niin että käyttäjä pystys muokkaamaan vain omia luomiaan tietokantoja. Myöskään ei olisi tietoturvallista antaa työpöytä sovellusten ottaa yhteyttä palvelimeen, jollain web-pohjainen käyttöliittymä toimii paremmin. Kuten odottaa saattoi, MySQL Administrator sijoittui aivan erilleen muista ohjelmista. Sen tasaisen varma suorituskyky, selkeä käyttöliittymä, tuki kaikille käyttöjärjestelmille, hinta sekä se fakta, että se on MySQL:n tekijöiden luoma käyttäjien palautteiden perusteella, tekee siitä erittäin tehokkaan työpöytä sovelluksen MySQL tietokantojen hallintaan missä tahansa luokassa. Järeitten työkalujen luokassa täytyy päätyä tasapeliin Navicatin ja Maestron välillä. Molemmat ovat erittäin hyviä työkaluja, joskin suunnattu enemmän yrityksille kuin kotikäyttöön, mistä kertoo korkeat lisenssi hinnatkin. Vertailussa olleet hinnat olivat kotikäyttöön tarkoitetun non-commercial

30 30 lisenssin hintoja. Yrityskäyttöön tarkoitetut lisenssit alkoivat 500 eurosta ylöspäin joten ihan joka kotiin ei sellaista lisenssiä hankita. Erityisesti kotikäyttöön täytyy järeästä luokasta suositella fronttia. Halpa lisenssin hinta (35 ) ei ole suuri menetys tehokkaan työkalun hankkimiseen. Front sisältää myös sql-editorin joka näyttää koodit värjättyinä ja ehdottaa automaatti täydennyksellä seuraavaa komentoa, minkä helpottaa kielen oppimista myös graafisessa käyttöliittymässä. Eli sovellus sopii mainiosti niin tehokkaaseen työkäyttöön kuin vasta-aloittelevalle tulevalle tietokanta gurulle.

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön Selvitysraportti MySQL serverin asennus Windows ympäristöön IIO30200 / Jouni Huotari Arto Sorsa / F3900 CREATIVE COMMONS LISENSOITU http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/fi/ 26.4.2010 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

UCOT-Sovellusprojekti. Asennusohje

UCOT-Sovellusprojekti. Asennusohje UCOT-Sovellusprojekti Asennusohje Ilari Liukko Tuomo Pieniluoma Vesa Pikki Panu Suominen Versio: 1.00 Julkinen 15. joulukuuta 2006 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä

Lisätiedot

Maiju Mykkänen (D6297@jamk.fi) Susanna Sällinen (E0941@jamk.fi)

Maiju Mykkänen (D6297@jamk.fi) Susanna Sällinen (E0941@jamk.fi) Maiju Mykkänen (D6297@jamk.fi) Susanna Sällinen (E0941@jamk.fi) Tietokannan hallinta-opintojakson selvitysraportti Huhtikuu 2010 Mediatekniikka ICT/Teknologia Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative

Lisätiedot

PHPMyAdmin. MySQL-tietokannan hallintatyökalu. Antti Järvinen Ville Pietarinen

PHPMyAdmin. MySQL-tietokannan hallintatyökalu. Antti Järvinen Ville Pietarinen PHPMyAdmin MySQL-tietokannan hallintatyökalu Antti Järvinen Ville Pietarinen IIO30100 Tietokantojen hallinta Selvitysraportti Kevät 2007 1 Johdanto...Error! Bookmark not defined. 2 Perustietoa... 3 3 PHPMyAdmin

Lisätiedot

Visual Case 2. Miika Kasnio (C9767) 23.4.2008

Visual Case 2. Miika Kasnio (C9767) 23.4.2008 Visual Case 2 Miika Kasnio (C9767) 23.4.2008 Työn tarkasti: Jouni Huotari 24.4.2008 1 SISÄLTÖ 1. TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 2 2. PERUSTIEDOT... 2 3. ASENTAMINEN... 2 4. OMINAISUUDET... 3 4.1. UML-kaaviot... 4

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Webpalvelin muistitikulle - Ohje

Webpalvelin muistitikulle - Ohje - Ohje Jari Sarja jari.sarja @ 2017 Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 3 1.1 Miksi asennus muistitikulle?... 3 2 Webpalvelimen asennus... 4 3 Käyttöliittymä...

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Visma Liikkuvan työn ratkaisut Päivitysohje. Pääkäyttäjän opas

Visma Liikkuvan työn ratkaisut Päivitysohje. Pääkäyttäjän opas Visma Liikkuvan työn ratkaisut Pääkäyttäjän opas Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri ilmoitusta. Oppaan

Lisätiedot

Valppaan asennus- ja käyttöohje

Valppaan asennus- ja käyttöohje Versio Päiväys Muokkaaja Kuvaus 0.9 16.2.2006 Tuukka Laakso Korjattu versio 0.1 Antti Kettunen Alustava versio Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Valppaan asennus...3 2.1 Valppaan kääntäminen...3 2.2 Valmiiksi

Lisätiedot

SQLite selvitysraportti. Juha Veijonen, Ari Laukkanen, Matti Eronen. Maaliskuu 2010

SQLite selvitysraportti. Juha Veijonen, Ari Laukkanen, Matti Eronen. Maaliskuu 2010 SQLite selvitysraportti Juha Veijonen, Ari Laukkanen, Matti Eronen Maaliskuu 2010 Opinnäytetyö Kuukausi Vuosi 1 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ SQLITE:STA... 2 2. HISTORIA... 2 3. SQLITEN KÄYTTÖ... 3 3.1 SQLiten asennus

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 2: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM keskitetyn tietoturva hallintaohjelmiston asennus, sekä vaadittavien palveluiden/roolien käyttöönottaminen

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 Lokakuu 2012 1 (9) Aditro versio 6.2.0 Päivitysohje Lokakuu 2012 2 (9) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen CVS Versionhallintajärjestelmä Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen Käytetään komentoriviltä, myös graafisia käyttöliittymiä saatavilla CVS Kaikki tiedostot

Lisätiedot

Octave-opas. Mikä on Octave ja miksi? Asennus

Octave-opas. Mikä on Octave ja miksi? Asennus Octave-opas Mikä on Octave ja miksi? Asennus Käynnistys ja käyttöliittymä Komennot tiedostojen hallintaan SciTE-editor.m-tiedostot Ohjeita muualla Mikä on Octave ja miksi? Octave on numeeriseen laskentaan

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä:

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: Linux-harjoitus 6 Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Testidatan generointi

Testidatan generointi Testidatan generointi Anu Ahonen Kevät 2008 Tämä työ on tehty Creative Commons -lisenssin alla Työn tarkasti 9.4.2008 Jouni Huotari (JAMK/IT) 1 SISÄLTÖ 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TOTEUTUS...2 2 TESTIDATAN GENEROINTI

Lisätiedot

LINUX-HARJOITUS, MYSQL

LINUX-HARJOITUS, MYSQL LINUX-HARJOITUS, MYSQL Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688

Käyttöoppaasi. F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859688 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot,

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Ubuntu Yukun Zhou 2014 Yukun Zhou Harjoitustyö 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 2 2. JULKAISUT... 3 3. SUOSIO... 4 4. ASENNUS... 4 5. TURVALLISUUS... 4 6. PAKETTIENHALLINTA...

Lisätiedot

Pedacode Pikaopas. Web-sovelluksen luominen

Pedacode Pikaopas. Web-sovelluksen luominen Pedacode Pikaopas Web-sovelluksen luominen Pikaoppaan sisältö Pikaoppaassa kuvataan, miten Netbeans-työkalulla luodaan uusi yksinkertainen web-sovellus ja testataan sen toiminta. Opas kattaa kaiken aiheeseen

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kytkentäopas. Tuetut käyttöjärjestelmät. Tulostimen asentaminen. Kytkentäopas

Kytkentäopas. Tuetut käyttöjärjestelmät. Tulostimen asentaminen. Kytkentäopas Sivu 1/5 Kytkentäopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 8 Windows 7 SP1 Windows 7 Windows Server 2008

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

Joonas Ruotsalainen GIT PIKAOPAS. Tutkielma 2011

Joonas Ruotsalainen GIT PIKAOPAS. Tutkielma 2011 1 Joonas Ruotsalainen GIT PIKAOPAS Tutkielma 2011 2 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 2. ASENTAMINEN... 4 3. KÄYTTÖ... 4 3.1 Perusasetukset... 4 3.2 Git:n ottaminen käyttöön projektissa... 5 3.3 Tiedostojen lisääminen

Lisätiedot

Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon. Ohje

Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon. Ohje Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon Ohje 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ OHJELMASTA... 3 2 PÄÄ-IKKUNA...4 3 YLÄVALIKKO... 4 3.1 TIEDOSTO... 4 3.2 TOIMINTO... 4 3.3 ASETUKSET... 5 3.4 OHJE... 5 4 VÄLILEHDET...5

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

POMPIDOU 10 ASENNUSOHJEET

POMPIDOU 10 ASENNUSOHJEET POMPIDOU 10 ASENNUSOHJEET Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lintulahdenkuja 4, Helsinki Postiosoite: PL 30, 00271 Helsinki Lisätietoja: Kristiina Kuussaari puh. 020 610 7476, Paula Ruuth puh. 020 610 7371

Lisätiedot

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan Tätä ohjetta tai sen osaa ei saa kopioida tai välittää missään muodossa ilman DNA Oy:n kirjallista suostumusta. Tavaramerkit ja

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN Oma tietokone -valintaa klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä, saadaan näkyviin laitteistokokoonpano Ominaisuudet laitteisto -valinnalla:

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Kerro kuvin: InPrint 2.8 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Tiedonhallinnan perusteet. Viikko 1 Jukka Lähetkangas

Tiedonhallinnan perusteet. Viikko 1 Jukka Lähetkangas Tiedonhallinnan perusteet Viikko 1 Jukka Lähetkangas Kurssilla käytävät asiat Tietokantojen toimintafilosofian ja -tekniikan perusteet Tiedonsäilönnän vaihtoehdot Tietokantojen suunnitteleminen internetiä

Lisätiedot

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011 WEIKKA Asennus opas Hannu-Matti Lemettinen WEIKKA OHJELMAN ASENNUS Weikka ohjelman asennuksessa tarvitaan kaksi tiedostoa. Setup.exe sekä Weikka.msi tiedostot. Asennus käynnistetään suorittamalla (kaksoisnapsautus)

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Yksittäisasennus eli perusasennus

Yksittäisasennus eli perusasennus 1 of 18 Yksittäisasennus eli perusasennus Prinetin asentaminen itsenäiseksi ohjelmaksi pitää sisällään seuraavat toimenpiteet: 1. 2. 3. Käyttöliittymän asennus Prinetin demoversion asennusohjelmalla Lisenssi-

Lisätiedot

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta.

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta. Tehtävänanto - Asenna ja testaa LAMP - Aiheuta vähintään 3 virhettä ja analysoi lokista - Tee nimipohjainen virtuaalipalvelin, joissa toimii myös www. (Karvinen, T. 23.09.2013) Työympäristö Tein tehtävän

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Toukokuu 2012 1 (14) Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Asennusohje Toukokuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo 1. Vaatimukset palvelimelle... 3 1.1..NET Framework 4.0... 3 1.2. Palvelimen Internet

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 WWW-PALVELIMEN TOIMINTA 4 3 OMINAISUUDET

Lisätiedot

Automaster tai MBS. 2. ODBC - ajurin asennus (jos ei ole jo asennettu)

Automaster tai MBS. 2. ODBC - ajurin asennus (jos ei ole jo asennettu) 1 GHTransaction-ohjelman asennusohje Copyright Grey-Hen Oy. All rights reserved. Sisältö: 1. Johdanto 2. ODBC - ajurin asennus 3. GH Transaction ohjelman asennus Automaster tai MBS 1. Johdanto GHTransaction

Lisätiedot

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011

Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 Finnish Value Pack Asennusohje Vianova Systems Finland Oy Versio 18.10 12.4.2011 2(6) 1. Käyttöoikeudet ja asennusvaatimukset 2. Asennus Novapoint Finnish Value Pack 18.10 sovellusten asennus vaatii järjestelmänvalvojan

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Visma GATEWAY INSTALLER. asennusopas

Visma GATEWAY INSTALLER. asennusopas Visma GATEWAY INSTALLER asennusopas 1 Sisällys Tietoa dokumentista...3 Tuetut käyttöjärjestelmät...3 GATEWAY INSTALLER sovelluksen itselatausohjelma...3 GATEWAY INSTALLER sovelluksen suorittaminen...4

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice 1.4 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Korjattu 13.01.01 Tärkeää: Ennen lisenssin hakemista tulee luoda PTC tili. Tästä on erillinen ohje, jonka on joko tullut tämän dokumentin yhteydessä tai sen saa

Lisätiedot

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux Jouko Nielsen Ubuntu Linux 19.4.2017 SISÄLLYS 1 UBUNTU... 3 2 LUETTELO VERSIOISTA... 4 3 OMINAISUUDET... 4 4 ASENNUS... 5 5 UBUNTU SERVER... 9 LÄHTEET... 10 3 1 UBUNTU Ubuntu on debian pohjainen Linux

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

Bomgar etähuoltoohjelmisto

Bomgar etähuoltoohjelmisto Bomgar etähuoltoohjelmisto Asiakasohje Tämän dokumentin tarkoituksena on kertoa Microksen asiakkaille, mitä asiakkaan tulee tehdä liittyäkseen Microksen asiakastuen lähettämään etähuoltoistuntokutsuun

Lisätiedot

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 Sisältö SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015... 1 1. Mikä Linux?... 1 2. Linuxin käyttö graafisesti... 1 3. Pari sanaa komentorivistä... 2 4. Kalapankki...

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

MySQL Maestro. Aleksi Korpela IST4SO Markus Lamminaho IST4SO

MySQL Maestro. Aleksi Korpela IST4SO Markus Lamminaho IST4SO MySQL Maestro Aleksi Korpela IST4SO Markus Lamminaho IST4SO 1. MAESTRON ASENTAMINEN... 2 2. MYSQL MAESTRON KÄYNNISTÄMINEN JA TESTIKANNAN LUOMINEN... 6 2.1 Taulujen luominen kantaan... 10 2.2 Käyttäjän

Lisätiedot

JOHDANTO... 5 PÄÄKONFIGURAATIOTIEDOSTO... 5 3.3 KIELET... 5 4 KÄYNNISTÄMINEN...6 4.1 JOHDANTO... 6

JOHDANTO... 5 PÄÄKONFIGURAATIOTIEDOSTO... 5 3.3 KIELET... 5 4 KÄYNNISTÄMINEN...6 4.1 JOHDANTO... 6 Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 1 IMAGEBLEND...3 1.1 JOHDANTO... 3 2 OHJELMISTO...4 2.1 JOHDANTO... 4 2.2 OHJELMAPAKETIN PURKAMINEN... 4 2.3 HAKEMISTORAKENNE... 4 3 KONFIGUROINTI...5 3.1 3.2 JOHDANTO...

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

1. Puhelimen käynnistys. Käynnistä puhelin sen käynnistyspainikkeesta. Ensin kysytään SIMkortin PIN-koodia. Uudessa JYU SIM-kortissa se on 0000.

1. Puhelimen käynnistys. Käynnistä puhelin sen käynnistyspainikkeesta. Ensin kysytään SIMkortin PIN-koodia. Uudessa JYU SIM-kortissa se on 0000. Android Puhelimen käyttöönotto. Lyhyesti: Ennen puhelimen käynnistämistä ensimmäistä kertaa, avaa sim-kortin kelkka puhelimen mukana toimitetulla työkalulla ja asenna SIM-kortti puhelimeen. Puhelimen mukanana

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

1 www-sivujen teko opetuksessa

1 www-sivujen teko opetuksessa RäsSe, Tekniikka/Kuopio Sivu 1 1 www-sivujen teko opetuksessa 1.1 Yleistä Mitä materiaalia verkkoon? Tyypillisesti verkossa oleva materiaali on html-tiedostoja. Näitä tiedostoja tehdään jollakin editorilla

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta Windows Deployment Services, WDS Käyttöjärjestelmän asennus työasemalle Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP * Domain Name System,

Lisätiedot

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut Järjestelmän asetukset Järjestelmänhallinnan työkalut Ubuntussa järjestelmän hallintaan ja asetusten muokkaamiseen tarkoitetut ohjelmat on koottu Järjestelmä-valikon alle Asetukset- ja Ylläpito -alavalikoista

Lisätiedot

Fiscal Media Server STD ohje

Fiscal Media Server STD ohje Fiscal Media Server STD ohje 1. Johdanto 2. Ohjelmien käyttöoikeudet 3. Fiscal Media Server STD 4. Ongelmia käyttöönotossa 5. Esimerkkejä 1. Johdanto Nämä ohjeet ovat tarkoitettu Fiscal Media Server STD

Lisätiedot

Harjoitus 3 Antti Hartikainen

Harjoitus 3 Antti Hartikainen Harjoitus 3 Antti Hartikainen s1300760 DP13S3A 2. Suunnitellaan ja asennetaan työasema yrityskäyttöön: a. Virtual Box guest additions (selvitä netistä mikä tämä on) b. Office työkalut (valitse itse sopivin

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

OpenOffice toimisto-ohjelma

OpenOffice toimisto-ohjelma OpenOffice toimisto-ohjelma Tässä dokumentissa selitetään OpenOffice-ohjelman asentaminen ja käyttöönotto. 1.Mikä on OpenOffice? OpenOffice on ilmainen toimisto-ohjelmapaketti useaan eri ympäristöön. Sen

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO HARJOITUS: asennus ja konfigurointi TVAT-141 Windows Server 2008 Trial (120 days) Active Directory, AD Domain Name System, DNS Dynamic Host Configuration Protocol,

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä.

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä. Pikaopas Microsoft Access 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Näyttökoon muuttaminen tai tietokannan sulkeminen

Lisätiedot

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012

Purot.net Wiki. Tutkielma. Paavo Räisänen. Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Purot.net Wiki Tutkielma Paavo Räisänen Centria Ammattikorkeakoulu 24.10.2012 Sisällysluettelo 1: Esittely 2: Perustaminen 3: Uuden sivun luonti 4: Kuvien lisääminen 5: Linkin lisääminen 6: Lopuksi 1:

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla 29.11.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Luennon materiaali PDF-tiedostona: opi.opisto.hel.fi/mikko PortableApps.com Mahdollistaa ilmaisohjelmien

Lisätiedot

ASTERI VEROLOMAKE 60 61A 61B WINDOWS-OHJELMA KÄYTTÖOHJE

ASTERI VEROLOMAKE 60 61A 61B WINDOWS-OHJELMA KÄYTTÖOHJE ASTERI VEROLOMAKE 60 61A 61B WINDOWS-OHJELMA KÄYTTÖOHJE 2.5.2005 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh. (09) 350 7530 Päivystykset: 0400 316 088, 0400 505 596 00700 HELSINKI Fax (09) 351 5532 0500 703730

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

EMVHost Online SUBJECT: EMVHOST ONLINE CLIENT - AUTOMAATTISIIRROT COMPANY: EMVHost Online Client sovelluksen käyttöohje AUTHOR: DATE: 15.03.

EMVHost Online SUBJECT: EMVHOST ONLINE CLIENT - AUTOMAATTISIIRROT COMPANY: EMVHost Online Client sovelluksen käyttöohje AUTHOR: DATE: 15.03. EMVHost Online SUBJECT: COMPANY: COMMENTS: AUTHOR: EMVHOST ONLINE CLIENT - AUTOMAATTISIIRROT NETS OY EMVHost Online Client sovelluksen käyttöohje NETS OY DATE: 15.03.2011 VERSION: 1.0 1 SISÄLLYS SISÄLLYS...

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE 1) Navita Budjettijärjestelmä asennetaan palvelimelle asennetusta Navita\NavitaSetup kansiosta Setup komennolla tämä mahdollistaa Navita-työasemien automaattisen

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

Nopean asennuksen ohje

Nopean asennuksen ohje Tulostuspalvelin Nopean asennuksen ohje Nopean asennuksen ohje 1.1 Hardwaren asennusmenettely 1. Liitä tulostuspalvelin tulostimeen, jota haluat käyttää verkossa. 2. Liitä tulostuspalvelin verkkoon liittämällä

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Sovellussivusto

Käyttöohjeet. Sovellussivusto Käyttöohjeet Sovellussivusto SISÄLLYSLUETTELO Tietoja oppaasta...2 Oppaassa käytetyt symbolit...2 Vastuuvapauslauseke...3 Huomautuksia...3 Mitä sovellussivustolla voi tehdä... 4 Ennen sovellussivuston

Lisätiedot