MYSQL:N HALLINTATYÖKALUJEN VERTAILU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MYSQL:N HALLINTATYÖKALUJEN VERTAILU"

Transkriptio

1 MYSQL:N HALLINTATYÖKALUJEN VERTAILU Antti Janhonen Teemu Lindgren Mika Manninen Huhtikuu 2008 Tämä työ on tehty Creative Commons -lisenssin alla

2 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO YLEISTÄ ASENNUKSESTA Asennus Windows Asennus Linux NAVICAT MYSQL ADMINISTRATOR SQL MAESTRO EMS SQL MANAGER FOR MYSQL PHPMYADMIN SQL-FRONT MYCON (MY CONSOLE FOR MYSQL) WEBMIN VERTAILU SUOSITUKSET

3 3 1 JOHDANTO Tämän selvitystyön tarkoituksena on tehdä IO30200 Tietokannan hallintanta kurssille MySQL:n hallintatyökalujen vertailu. Vertailuun valitut työkalut ovat valittu googlen ensimmäisten hakutulosten perusteella. Vertailu on tehty kotikäyttöön soveltuvia työkaluja silmällä pitäen. Eli hinta on perusteena työkalun valinnalle. Sovellukset on jaettu kolmeen luokkaan eli järeisiin, web-käyttöliittymiin pohjautuviin sekä vertailukohtaa joihin muita ohjelmia vertaillaan. Vertailu kohdaksi valittiin MySQL tekijöiden omaa sovellus MySQL GUI TOOLS (Jatkossa MySQL Administrator).

4 4 2 YLEISTÄ ASENNUKSESTA Seuraavissa kappaleissa käydään läpi yleiset asennusohjeet mille tahansa sovellukselle niin Windows kuin Linux ympäristöissä. Ohjeet ovat yleispätevät eli ei käy läpi kaikkia kohtia mitä asennusohjelmissa voi olla. Ohjelmistojen lisäksi saatat tarvita kolmannen osapuolen sovelluksia, jotta ne saat ne toimimaan kuten Apache web-palvelin ohjelmisto. 2.1 Asennus Windows Windowsille asentaminen on yleensä tehty käyttäjä ystävällisesti ja niin helpoksi että tämän ohjeen perusteella pitäisi pystyä asentamaan Windows ympäristöön mikä tahansa sovellus. Aluksi haetaan asennettavan ohjelman paketti (.msi/.exe/.zip). MSI ja EE paketit asentuvat Windows installerin avulla kaksois-klikkaamalla kyseistä tiedostoa. ZIP paketeissa tarvitaan erillinen purkuohjelma kuten WinZip tai WinRAR. ZIP paketeissa yleensä ei tarvitse erillistä asennusta vaan ohjelman on heti käyttövalmis purkamisen jälkeen. EE ja MSI tiedostojen kaksois-klikkaamisen jälkeen aukeaa asennusohjelma, joissa neuvotaan käyttäjää miten ohjelma asennetaan. Perusasetuksilla ohjelmat saa asennetua painamalla vain seuraava/valmis(next/finish) painikkeita. Yleisimmät asiat mitä asennusohjelmissa kysytään on: asennuspolku, asennuksentyyppi ja käyttäjät eli keille ohjelma asennetaan (Windows NT:hen perustuvat käyttöjärjestelmät). Useimmat ohjelmat avaavat asetuksia varten uuden asetusten muokkaus ohjelman asennuksen jälkeen.

5 5 2.2 Asennus Linux Linuxissa ohjelmat asennetaan ensisijaisesti käyttäen jakelun paketinhallintaa, jolloin ohjelma asennetaan joko komentoriviltä yhdellä komennolla tai jollain graafisella paketinhallinnan käyttöliittymällä. Paketinhallintajärjestelmiä on muutamia perusteiltaan erilaisia (Redhatsukuisilla, Debian-sukuisilla, Gentoolla, Slackwarella ja Arch Linuxilla omansa) ja näille on useampia edustaohjelmia, joista joitakin voi käyttää useammalla paketinhallintajärjestelmällä. Asennettaessa paketinhallinta mm. tarkistaa mitä muita ohjelmia ohjelma tarvitsee (paketin riippuvuudet) ja usein asentaa kaikki tarvittavat paketit. Paketinhallinta pitää kirjaa asennetuista paketeista ja mm. hoitaa niiden (puoliautomaattisen) päivittämisen, jos uusia versioita ilmestyy. Mikäli haluttua pakettia ei löydy paketinhallinnasta, on asennus tehtävä käsin kääntämällä lähdekoodista tai etsittävä ohjelmasta tehty epävirallinen paketti ja asennettava se. Nykyään monien jakeluiden pakettivarastot ovat niin laajoja, että ohjelmia joutuu kääntämään käsin vain harvoin. Ohjelmien asentamista paketinhallinnan ohi ei suositella, sillä tällöin menetetään paketinhallinnan hyödyt (mm. puoliautomaattiset päivitykset). Lähdekoodista käännetystä ohjelmasta voi myös tehdä paketin, jolloin osa paketinhallinnan hyödyistä koskee tätäkin ohjelmaa. Paketin asentaminen toisen jakelun paketista tai epävirallisesta lähteestä saattaa olla vaarallista. Troijan hevosen riskin ohella on riski, että jakeluun huonosti sopeutettu paketti esimerkiksi ylikirjoittaa toisen paketin tiedostoja, ja ennen kaikkea se, että se saattaa riippuvuuksina vaatia paketteja, joita ei jakelussa ole sillä nimellä tai oikealla versionumerolla. Asentaminen paketinhallinnan ohi eri hakemistoon (yleensä /usr/local/paketti) on usein parempi vaihtoehto kuin huonosti sopeutetun paketin asentaminen paketinhallinnan kautta.

6 6 Jos haluaa muokata oman jakelun pakettia, tämä kannattaa tehdä jakelun omilla työkaluilla ja mieluiten jakelun omasta lähdekoodista (ellei nimenomaan halua toista versiota ohjelmasta - silloinkin jakelun tekemät muutokset on hyvä huomioida). Jatkossa käsitellään muualta haetun lähdekoodin kääntämistä ja asentamista ilman jakelun omia työkaluja. Ohjelmat kannattaa yleisesti ottaen asentaa jotenkin muuten kuin muualta haettua koodia kääntämällä. Jos itse kääntäminen on välttämätöntä, se käy yleensä näin: 1. Tarkista että ainakin gcc ja make ovat asennettuina. 2. Hanki jostakin ohjelman lähdekoodit, joko kopioi ohjelman lähdekoodipaketti ja pura se (tar xvzf hyvasofta.tar.gz / tar xvjf hyvasofta.tar.bz2), tai käytä jotakin versionhallintajärjestelmää. 3. Siirry paketin hakemistoon (cd hyvasofta) 4. Hakemistossa on yleensä tekstitiedostoja, joiden nimet ovat README, INSTALL taikka jotain muuta vastaavaa. Lue nämä ja varmista, että kääntäminen todella tapahtuu niin kuin seuraavassa kerrotaan. 5. Aja configure-skripti komennolla./configure. Jos configure-skriptiä ei ole, kokeile komentoja make config ja/tai make menuconfig. Jos mistään ei tapahdu mitään, katso olisiko hakemistossa install.sh tyylistä skriptiä. Jos on, aja se (./install.sh) 6. Jos configure-skripti ei mene kunnialla läpi, syy on usein puuttuvissa kehityskirjastoissa. Asenna siis mainitut kirjastot. 7. Käännä ohjelma komennolla make 8. Siirry pääkäyttäjäksi komennolla su - ja asenna ohjelma komennolla make install (ks. CheckInstall)

7 7 Joskus configure-skriptissä tulee virheitä puuttuvien pakettien kanssa. Tällöin täytyy vain etsiä jostain tarvittava kirjasto ja asentaa se ensin. On myös mahdollista, että kirjasto itsessään on jo asennettuna, mutta sen header tiedostoja ym. sisältävä kehityspaketti puuttuu. Esimerkiksi, mikäli configure jää kaipaamaan libaudiofile - pakettia ja se on asennettuna, saattaa kehityspaketti olla nimeltään (Debianin tapauksessa) libaudiofile-dev. Debianissa ohjelman kääntämiseen tarvittavat kirjastot on useimmiten helppo asentaa komentamalla: apt-get build-dep ohjelma On myös suositeltavaa käyttää configure:n kanssa parametria -prefix=/opt/hyvasofta jolloin ohjelma asentuu annettuun polkuun (yleensä /optalkuinen) ja sieltä se on helppo tarvittaessa poistaa. CheckInstall toteuttaa saman toimenpiteen ja luo vielä pakettienhallintaan paketitkin. Joskus Makefilessä on myös uninstall-toiminto, jolla ohjelma poisto onnistuu kätevästi komennolla make uninstall. Huomaa kuitenkin, että mikäli esimerkiksi poistat näin jonkin kirjaston, sitä käyttävät ohjelmat lakkaavat toimimasta. Vielä parempaa on tehdä käännetystä ohjelmasta oman jakelun mukainen paketti ja asentaa se paketinhallinnan kautta. Tällöin komentoa make install ei anneta, vaan tilalle tulee jakelun omat paketinluomis- ja asennuskomennot.

8 8 3 NAVICAT Navicat antaa nopean ja helpon tavan tietokantojen taulujen tuontiin ja niiden päivittämiseen. Viikkoja kestävien tavallisten prosessointien jälkeen voimme päivittää taulut Navicatilla vastaamaan yksilöllistä dataa joka tulee asiakkailtamme. Ilman tätä toimintoa olisimme viikkoja aikataulusta jäljessä. Hewlett-Packard - Case Study Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows 95/98/ME/NT/2000/P/Vista/2003, Mac OS, LINU Uusin versio: Windows , MAC 7.1.2, Linux Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: maksullinen ( /1 lisenssi) / kokeilu versio(30 päivää) Vaikka kuinka rakastamme komentoriviä sen helppouden ja nopeuden takia, joskus graafinen työkalu voi olla nopeampi ja helpompi käyttää. Kuvien muokkaaminen esimerkiksi, voidaan tehdä huomattavasti nopeammin käyttäen graafista työkalua kuin kirjoittamalla komentoja. Myös joskus komentoriviltä työskenteleminen voi olla turhauttavaa kun komennot pitenevät ja syntaksit vaikeutuvat. Ohjelmoijalle nopeus ja tuottavuus ovat tärkein ominaisuus ja siksi komentorivi on usein enemmänkin taakka kuin työkalu. Käytettyämme monia MySQL hallinta työkaluja, Navicat vaikuttaa nopealta, helpolta ja monipuoliselta.

9 9 Käyttöliittymä näyttää helpolta ja silmille ystävälliseltä, toisin kuin Navicatin kotisivut. Navicat sisältää paljon ominaisuuksia, joita emme ehtineet tutkimaan. Tietokantaan voidaan liittyä monella eri tavalla. Voidaan yhdistää suoraan tietokantaa oli se sitten paikallinen tai verkon yli. apuna voidaan käyttää SSL, SSH tai http protokollia. Yhteyden saatuasi voit tehdä mitä tahansa taulujen create/drop/edit komennoista käyttäjien hallintaan ja taulujen tuomiseen/viemiseen. Navicatilla voidaan myös luoda raportteja MYSQL kannan toimivuudesta, suunnitella kyselyjä käyttäen kyselyjen suunnittelu työkalua, ajastaa varmuus kopiointi ja jos käytössäsi on MYSQL versio 5 tai uudempi työstää proseduureja. Tiedon hakeminen tauluista on myös helppoa. Tupla klikkaa tietokantaa ja sitten taulua. Voit myös tuoda tauluja muista sovelluksista kuten MS Access, MS SQL ja Excelistä MySQL:ään. Myös tuonnit ODBC rajapinnan yli onnistuu.

10 10 Navicat on myös hyvin dokumentoitu. Verkosta löytyy satojen sivujen mittaisia pdf käyttöohjeita, useiden kysyttyjen kysymysten lista josta voi hakea haluamansa kohdan, visuaaliset opastukset ja virheenraportointi työkalut. Navicat on eniten ladattu MySQL:n hallinta työkalu download.comin mukaan yli 350 tuhannella latauksella. Yritykset jotka myöntävät käyttävänsä kyseistä tuotetta ovat Sony Music, Intel, Kodak, FedE, Ericsson, Siemens, Yahoo!, Hitachi, Lexmark, Cisco, Disney, US Department of Energy ja useita eri yliopistoja mukaan MIT, Univerisity of Michigan, Harvard University ja Oxford.

11 11 4 MYSQL ADMINISTRATOR "MySQL Administrator on erittäin intuitiivinen graafinen työkalu, joka tekee MySQL hallitsemisesta helpompaa ja nopeampaa. Nyt kehittäjät voivat nopeasti vahvistaa uudet käyttäjät ja luoda varmuuskopiota, jotka ovat kriittisiä pitkäaikaisen tietokanta infrastruktuurin kunnossapidolle. Myös palvelimen optimointi ja hienosäätö parempaan toimivuuteen, on helpottunut huomattavasti." Yazz Atlas Senior Systems Engineer Open Source Development Network Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows 2000/P/Server 2003/Vista, Linux and Mac OS 10.3, 10.4 Uusin versio: 1.2 Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Freeware/Open source/maksullinen suljetun koodin sovelluksissa MySQL Administrator on ohjelma, jolla voidaan tehdä ylläpitopitoon kuuluvia tehtäviä kuten palvelimen konfikurointi, palvelimen tarkkailu, käynnistys, sammutus, käyttäjien hallinta, varmuuskopioiden hallinta sekä useita järjestelmänvalvojan tehtäviä.

12 12 Useimmat tehtävät voidaan suorittaa komentoriviltä, mutta MySQL Administratorilla on seuraavat edut: Sen graafinen käyttöliittymä tekee siitä innovatiivisemman Se tarjoaa paremman kattauksen asetuksista, joilla säädetään toimivuutta, luotettavuutta ja tietoturvaa MySQL palvelimessasi. Näyttää toiminnallisuus kuvaavat tiedot graafisina kuvaajina ja täten tekee palvelimen optimoimisesta ja optimoinnin tarpeista selvempiä sekä helpompaa.

13 13 MySQL Administrator on suunniteltu toimimaan MySQL version 4.0 ja sitä suurempien kanssa. MySQL Administrator on tehty käyttäjiltä useiden vuosien ajalta saatujen palautteiden perusteella. Kuitenkin jos huomaat käyttäessäsi siinä puutteita voit ottaa yhteyttä MySQL Bug System (http://bugs.mysql.com/ ) ja ilmoittaa siitä.

14 14 5 SQL MAESTRO Linkki: käyttöjärjestelmät: Windows Uusin versio: 8.3 Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Maksullinen (79 ) / kokeilu versio (30 päivää) SQL Maestro for MySQL on High-End työkalu MySQL tietokantojen hallitsemiseen, kontrollointiin ja kehitykseen. SQL Maestro for MySQL antaa sinulle mahdollisuuden tehdä tarvittavat MySQL ylläpitäjän rutiinit kuten luoda, muokata, poistaa, kopioida tauluja. Se tukee kaikkia viimeisimpiä ominaisuuksia kuten näkymät, tallennetut proseduurit/funktiot, triggerit, tapahtumat ja taulujen paloittelut. Lisäksi voit suunnitella tietokantasi ER-kaavion avulla, luoda kyselyt visuaalisesti, suorittaa kyselyitä ja SQL scriptejä, tehdä ylläpito komentoja vain muutamalla hiiren

15 15 napin painalluksella, katsoa ja muokata taulujen tietoja, näyttää tietoja kuvaajina ja kaavioina, viedä/tuoda tietoa useimpiin suosittuihin muotoihin, hallita käyttäjiä ja heidän oikeuksiaan sekä käyttää useita järjestelmänvalvovan työkaluja, jotka on suunniteltu tekemään MySQL käyttämisestä helppoa ja nopeaa. MySQL:n lisäksi Maestrolla on useita eri työkaluja muidenkin tietokanta tuotteiden hallitsemiseen kuten: MS SQL Server, Oracle, PostreSQL, MaxDB, Firebird sekä SQLLite. Lisäksi heiltä löytyy useita työkaluja kaikkien MySQL ominaisuuksien käyttöön ottamiseen kuten PHP generaattori, tiedon hallintaan, koodieditorit sekä Servicen käyttöön.

16 16 6 EMS SQL MANAGER FOR MYSQL Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows Uusin versio: Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Maksullinen (95 ) / kokeilu versio (? päivää) / Freeware EMS SQL Manager for MySQL on erittäin tehokas työkalu MySQL tietokanta palvelimen hallintaan sekä kehitykseen. SQL Manager for MySQL toimii kaikkien MySQL versioiden kanssa 3.23 aina version 6 asti ja tukee kaikkia viimeisimpiä ominaisuuksia kuten näkymät, tallennetut proseduurit/funktion, InnoDB:n viiteavaimet ja niin edelleen. Se tarjoaa useita eri työkaluja jotka varmasti täyttävät myös kokeneiden käyttäjien tarpeet. SQL Manager for MySQL on uusi viimeisen päälle hiottu käyttöliittymä ja hyvin ohjeistetut Wizardit, jotta myös aloittelijat pystyvät käyttämään sovellusta.

17 17 7 PHPMYADMIN Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows, Linux, Mac OS Uusin versio: Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Freeware/Open source PHPMyAdmin on www-selaimen kautta käytettävä ilmainen avoimeen lähdekoodiin perustuva PHP-ohjelmointikielellä toteutettu MySQLtietokannan hallintatyökalu. PHPMyAdmin-ohjelmiston kehitys aloitettiin Tobias Ratschillerin toimesta vuonna Alkuun PHPMyAdmin otti vaikutteita Peter Kuppelwieserin kehittämästä MySQLWebadminohjelmistosta.

18 18 Vuonna 2000 Ratschiller päätti luopua PHPMyAdmin-ohjelman kehityksestä ajan puutteen vuoksi, vaikka se oli noussutkin yhdeksi suosituimmista PHP-sovelluksista. Vuonna 2001 kolme ohjelmoijaa, Olivier Müller, Marc Delisle ja Loïc Chapeaux alkoivat kehittää uudelleen PHPMyAdmin ohjelmistoa. Nykyään edellä mainittujen ohjelmoijien ylläpitämä PHPMyAdmin-projekti vastaa ohjelmiston kehittämisestä. Tätä selvitysraporttia kirjoitettaessa, keväällä 2008 PHPMyAdminohjelmistolla on saatavilla 54 eri kielellä ja sillä on mahdollista luoda ja poistaa tietokantoja; luoda, poistaa ja muokata tietokantojen tauluja; lisätä, poistaa ja muokata taulujen sarakkeita sekä hallita kenttien avaimia. PHPMyAdmin mahdollistaa myös minkä tahansa SQL-lauseen suorittamisen.

19 19 8 SQL-FRONT Linkki: käyttöjärjestelmät: Windows Uusin versio: 4.1 Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Maksullinen (35 )/ Kokeilu versio (30 päivää ilman rajoituksia) SQL-Front on graafinen käyttöliittymä MySQL tietokannoille. Koska se on oikea sovellus sen avulla saavutetaan parempi käyttäjä ystävällisyys kuin PHP ja HTML vastineilla. Sovelluksella saavutetaan myös nopeat vasteajat

20 20 ilman että pitää odottaa että sivu latautuu web-selaimessa. Kuten lähes kaikissa Windowsille tehdyissä hallintatyökaluissa, SQL-frontilla pystytään hallitsemaan näkymää käyttäjän haluamalla tavalla. Sarakkeiden kokoa pystytään muokkaamaan lennossa ja järjestelemään tietyn sarakkeen mukaan yhdellä napin painalluksella. Jos palveluntarjoajasi ei ole estänyt pääsyä portteihin, pystyt ottamaan suoran yhteyden tietokantaan myös verkon yli. Kirjautumistiedot tallennetaan kiintolevyllesi (myös salasanat jos niin tahdotaan), joten ei ole tarvetta kirjautua eri web-sivuille.

21 21 Tietokannan rakenteen suunnittelu ja ylläpito, taulujen siirto ja tiedon muokkaus on helppoa SQL-frontin avulla. Suunnittelijoille, joilla ei ole vankkaa tietämystä tietokannoista tämän työkalun avulla he voivat tehdä työnsä ilman vaivaamatta guruja.

22 22 SQL-Front tekee tietokantojen kanssa työskentelemisestä helppoa eikä piilota SQL syntaksia, joten kielen oppii tehdessä. Sisään rakennettu SQL editori korostaa SQL komennot ja auttaa valitsemaan oikean vaihtoehdon, joten komentojen ja scriptien tekeminen on helppoa ja nopeaa myös aloittelijoille.

23 23 9 MYCON (MY CONSOLE FOR MYSQL) Linkki: käyttöjärjestelmät: Windows Uusin versio: Projektin tila: kuollut? viimeisin päivitys lataussivustoilla 2005 Lisenssi: Maksullinen ( )/ Kokeilu versio (15 päivää)/supistettu versio ilmainen? MyCon (My Console for MySQL) on erittäin tehokas Windows pohjainen käyttöliittymä MySQL tietokantojen hallintaan. Tämä helppo käyttöinen käyttöliittymä tarjoaa kaikki tarvittavat ominaisuudet jotta voit työskennellä MySQL parissa DBA:na, ohjelmoijana, ylläpitäjänä tai loppu käyttäjänä. Jos sinun tarvitsee tehdä MySQL ylläpitoa, suunnittelua, kehittelyä tai tarvitset vain MySQL editorin datan muokkausta varten on MyCON tehty sinulle. Riippuen tarpeistasi MyCON on täysin ilmainen. Ilmainen supistettu versio, vapaat lataukset, ilmainen sähköposti tuki ja ilmaiset sekä julkiset foorumit palvelevat sinun tarpeitasi.

24 24 10 WEBMIN Linkki: käyttöjärjestelmät: Linux Uusin versio: Projektin tila: Päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Open source Webmin on web-pohjainen käyttöliittymä Linux järjestelmän hallintaan, jolla voi myös hallita MySQL tietokantaa. Webmin on hyvin paljon phpmyaadminin kaltainen, mutta pystyy tekemään paljon muutakin mitä phpmyadmin ei pysty. Webmin valittiin vertailuun ainoaksi vain Linuxissa toimivaksi tietokanta työkaluksi.

25 25 11 VERTAILU Jos alkuun sanoo että sovellusten kirjo oli iso ja sovellusten laatu vaihteli paljon. Enimmäkseen Windows sovelluksissa ulkoasu muistutti MS SQL Serverin ulkoasua, mutta myös poikkeuksia oli. MySQL Administrator vakuutti tappavalla tasaisuudellaan ja ominaisuuksien kirjoilla kun taas MyCON vakuutti sekavalla käyttöliittymällään ja dokumentoinnin puutteella. Alle olevasta ominaisuus taulukosta ei voi sanoa oikeastaan mitään, sillä osa työkaluista on vain tietyn osan hallitsemiseen kun osa taas hallitsee kaikkia alueita. Navicat Windows Linux Mac OS Kokeiluversio Luo / Muokkaa Näkymä Hinta Väritetty Syntaksi Automaattinen täydennys Tietokanta Taulu Proseduuri Triggeri Tietokanta Taulu Proseduuri Triggeri Webkäyttöliittymä Fron Administrator Maestro EMS PHPMyAdmin t Freeware Freeware Freeware 75 MyCON Webmin ???? Freeware Ominaisuuksien perusteella erottuu maksulliset ja suurten yritysten tekemät sovellukset edukseen, mutta vaikka phpmyadmin ja Webmin näyttävätkin enemmän punaista ne on tarkoitettu hieman eri käyttöön kuin muut vertailussa olleet tuotteet. PhpMyAdmin ja Webmin on tarkoitettu enemmänkin etäkäyttöön kuin itse hallinta sovellukseksi, mutta vaikka muillakin

26 26 sovelluksilla etäkäyttö onnistuu on se näiden kahden kautta huomattavasti tietoturvallisempaa. Järeimpien työkalujen (Navicat, Maestro, EMS, MyCon, Front) välillä ei suuria eroja ollut MyConia lukuun ottamatta, jonka käyttöliittymä muistutti Windows 95/98 aikaan tehdyltä. Muissa järeissä tuotteissa käyttöliittymä muistutti MS SQL Serverin käyttöliittymää yhdistettynä MS Exceliin mikä tuntui toimivalta ratkaisulta. Järeissä työkaluissa oli hyvät Wizardit tai muuten ohjeistettu käyttäjää todella pitkälle. Ainoana suurempana miinuksena oli käyttöjärjestelmien tuki. Lähes kaikissa tuetettiin vain Windowsia, mutta toisaalta lähes jokainen tuki useampaa tietokanta alustaa mikä tekee alustojen välillä siirtymistä helppoa kun saa saman ohjelma eri alustoille. Vain Navicat tukee kaikkia käyttöjärjestelmiä. Vain EMSästä löytyi Freeware versio, joka tosin on riisuttu malli. Muista tuotteista löytyy kokeiluversio 30 päiväksi ja MyConista 15 päiväksi. Lisäksi Navicat ja Front erottuvat joukosta koodieditorin automaattisen täydennyksen johdosta mikä auttaa aloittelevaa käyttäjää sql-lausekkeiden kirjoittamisessa. MySQL administrator paini muihin tuotteisiin verrattuna ihan omassa sarjassaan. Yksinkertainen käyttöliittymä toi kaikki järjestelmä työkalut yhteen ikkunaan eri välilehtiin ja tietokannan muokkaus ominaisuudet omaan sovellukseensa. Lisäksi miragration eli konvertointi työkalut tulivat vielä omana sovelluksenaan. MySQL Administrator oli vertailun toinen työpöytä sovellus joka asentuu kaikille alustoille, mikä on todella suuri plusmerkintä. Myös hinnan suhteen MySQL Administrator painii omassa luokassaan ilmaisena sovelluksena. Web-käyttöliittymiin pohjautuvat phpmyadmin ja Webmin eivät ominaisuuksien valossa riehuneet, mutta ottaen huomioon niiden käyttö tarkoituksen niiden toiminta on erinomaista. Käyttöliittymät eivät ehkä ole selkeimpiä mahdollisia, mutta tarvittavat toiminnot löytyvät. Erityisesti phpmyadminin tuki kaikille käyttöjärjestelmille on todella hyvä plussa. Minuuksina molemmilla taas se että ohjelmat tarvitsevat web-palvelimen ja php

27 27 paketin asentamisen itse ohjelman lisäksi. Lisäksi molempien ollessa open source sovelluksia ovat ne luonnollisesti ilmaisia. Tähän lainataksemme erästä JAMKin opettajaa: Ilmaiset työkalut ovat siinä mielessä aina hyviä kun niiltä ei voi odottaa mitään, saa aina rahalleen vastinetta. Arvosanoja sovelluksille miettiessämme painotimme eri osa-alueita seuraavasti: Käyttöliittymä 30 % Käyttöjärjestelmä tuki 10 % Ominaisuudet 40 % Hinta 15 % Muut omaisuudet 5 % Peruste Käyttöliittymä Käyttöjärjestelmätuki Ominaisuudet Hinta Muut * Yht. Painoarvo % Navicat Administrator Maestro EMS Fron PHPMyAdmin t ,30 8,95 8,30 8,20 * Muut kohta sisältää muiden tietokanta tuotteiden tuen MyCON Webmin , , , ,10 Selvästi odotusten mukaisesti MySQL administrator vei parhaat pisteet ja MyCon tulee häntä päässä. Web-pohjaisilla käyttöliittymillä varustetut Webmin ja phpmyadmin ovat myös omassa sarjassaan. Järeiden työkalujen sarjassa Ei myöskään odotusten mukaisesti ollut suuria eroja. Kaikissa oli jotain hyvää ja jotain huonoa, minkä vuoksi arvosanat ovat kaikilla lähes samat.

28 28 Arvosanat alueittain Käyttöliittymä Käyttöjärjes-telmätuki Ominaisuudet Hinta Tuote in W eb m O N yc M Fr on t ae st ro M EM S PH PM ya dm in Ad m in ist ra to r at Muut * Na vic Arvosana

29 29 12 SUOSITUKSET Tässä osoissa suosittelemme jokaiseen luokkaan omaa sovellustaan ja perustelut sen valintaan. Luokkiahan on 3, mutta koska vertailukohteessa ei ole kuin 1 ohjelma siihen valinta on jo tehty. Hinta-Laatu-Suhde Arvosana Hinta Navicat Administrator Maestro EMS PHPMyAdmin Front MyCON Webmin 100 Hinta-laatu-suhde kuvaajassa parhaat tuotteet sijoittuvat oikeaan yläkulmaan. Web-pohjaisiin käyttöliittymiin perustuvien ohjelmien luokassa valinnaksi on pakko todeta phpmyadmin. PhpMyAdmin häviää pikkuisen arvosanassa Webminille, mutta sen käyttöjärjestelmä riippumattomuus kääntää voiton sen eduksi. Etäkäytössä phpmyadmin on tietoturvallinen ja sisältää riittävät ominaisuudet käyttötarkoitukseensa. Erityisesti sovellus toimii Shellpalveluissa, joissa asiakkaalle voidaan luoda tietokantaa käyttäjä ja muokata oikeudet niin että käyttäjä pystys muokkaamaan vain omia luomiaan tietokantoja. Myöskään ei olisi tietoturvallista antaa työpöytä sovellusten ottaa yhteyttä palvelimeen, jollain web-pohjainen käyttöliittymä toimii paremmin. Kuten odottaa saattoi, MySQL Administrator sijoittui aivan erilleen muista ohjelmista. Sen tasaisen varma suorituskyky, selkeä käyttöliittymä, tuki kaikille käyttöjärjestelmille, hinta sekä se fakta, että se on MySQL:n tekijöiden luoma käyttäjien palautteiden perusteella, tekee siitä erittäin tehokkaan työpöytä sovelluksen MySQL tietokantojen hallintaan missä tahansa luokassa. Järeitten työkalujen luokassa täytyy päätyä tasapeliin Navicatin ja Maestron välillä. Molemmat ovat erittäin hyviä työkaluja, joskin suunnattu enemmän yrityksille kuin kotikäyttöön, mistä kertoo korkeat lisenssi hinnatkin. Vertailussa olleet hinnat olivat kotikäyttöön tarkoitetun non-commercial

30 30 lisenssin hintoja. Yrityskäyttöön tarkoitetut lisenssit alkoivat 500 eurosta ylöspäin joten ihan joka kotiin ei sellaista lisenssiä hankita. Erityisesti kotikäyttöön täytyy järeästä luokasta suositella fronttia. Halpa lisenssin hinta (35 ) ei ole suuri menetys tehokkaan työkalun hankkimiseen. Front sisältää myös sql-editorin joka näyttää koodit värjättyinä ja ehdottaa automaatti täydennyksellä seuraavaa komentoa, minkä helpottaa kielen oppimista myös graafisessa käyttöliittymässä. Eli sovellus sopii mainiosti niin tehokkaaseen työkäyttöön kuin vasta-aloittelevalle tulevalle tietokanta gurulle.

PHPMyAdmin. MySQL-tietokannan hallintatyökalu. Antti Järvinen Ville Pietarinen

PHPMyAdmin. MySQL-tietokannan hallintatyökalu. Antti Järvinen Ville Pietarinen PHPMyAdmin MySQL-tietokannan hallintatyökalu Antti Järvinen Ville Pietarinen IIO30100 Tietokantojen hallinta Selvitysraportti Kevät 2007 1 Johdanto...Error! Bookmark not defined. 2 Perustietoa... 3 3 PHPMyAdmin

Lisätiedot

WWW-SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN

WWW-SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknistaloudellinen tiedekunta Tuotantotalouden koulutusohjelma Diplomityö Olli Makkonen WWW-SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN Työn tarkastaja: Professori Marko

Lisätiedot

Asennus- ja päivitysopas Versio 7.2

Asennus- ja päivitysopas Versio 7.2 Asennus- ja päivitysopas Versio 7.2 07/2014 Enterprise by HansaWorld Read Me version 7.2 1/25 SISÄLTÖ 1. YLEISET JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...4 2. ASENNUS......5 2.1. Yhden kayttajan jarjestelma... 5 2.1.1

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Open source -sisällönhallintajärjestelmät

Open source -sisällönhallintajärjestelmät TEKNILLINEN KORKEAKOULU Viestintätekniikan harjoitustyöt AS-75.3206 Open source -sisällönhallintajärjestelmät Loppuraportti 16.10.2006 Tuomas Piispanen tuomas.piispanen [at] gmail.com Johdanto Tämä harjoitustyö

Lisätiedot

Timo Harju Jarkko Antintupa. Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu

Timo Harju Jarkko Antintupa. Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu Timo Harju Jarkko Antintupa Open Source -pohjaisten verkkokauppasovellusten vertailu Liiketalous ja matkailu 2010 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietojenkäsittely TIIVISTELMÄ Tekijä Timo Harju, Jarkko Antintupa

Lisätiedot

SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL 28.2.2007 GHOST. Mikä on ghost

SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) AMMATTIOPPILAITOS NIKO LINDELL 28.2.2007 GHOST. Mikä on ghost SALON KAUPAN JA TERVEYDEN GHOST 1 (16) GHOST Mikä on ghost Ghost on ohjelma, joka auttaa sinua tallentamaan tärkeitä tiedostoja. Se on tehty tallentamaan koko koneesi sisällön yhteen pakettiin, josta se

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat.

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. 15.10.2014 ArchiCAD 18 ALK. - 1 Asennus Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. ArchiCADissä tärkeää tietoa löytyy

Lisätiedot

Virtuaalinen tietokanta sovellusalustana

Virtuaalinen tietokanta sovellusalustana i Veikko Salminen Virtuaalinen tietokanta sovellusalustana Elektroniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelma Diplomityö Espoo 6.3.2014 Valvoja: Prof. Eero Hyvönen Ohjaaja: DI Antti Tölli ii AALTO YLIOPISTO

Lisätiedot

Verkkokaupan suunnittelu

Verkkokaupan suunnittelu Opinnäytetyö (AMK) Tietotekniikka Internet-tekniikka 2010 Marko Teräspuro Verkkokaupan suunnittelu OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka Internet-tekniikka Kesäkuu 2010

Lisätiedot

Mobiilisovelluksen kehittämisen vaihtoehdot

Mobiilisovelluksen kehittämisen vaihtoehdot Antti Ojanen Mobiilisovelluksen kehittämisen vaihtoehdot Opinnäytetyö Tietojenkäsittelyn ko Toukokuu 2013 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 30.5.2013 Tekijä(t) Antti Ojanen Koulutusohjelma ja suuntautuminen

Lisätiedot

multiprimus - ylläpitäjän ohje StarSoft Oy

multiprimus - ylläpitäjän ohje StarSoft Oy multiprimus - ylläpitäjän ohje StarSoft Oy 17. toukokuuta 2010 2 Sisältö 1 Pääkäyttäjien ja tukihenkilöiden tehtävät 5 1.1 Yleistä........................................ 5 1.2 Tietojen ylläpito...................................

Lisätiedot

Published : 2011-03-11 License : None

Published : 2011-03-11 License : None FIREFOX 1 Published : 2011-03-11 License : None Johdanto 1. Johdanto 2. Tietoja tästä ohjekirjasta 3. Ennen kuin aloitat 4. Mikä on FLOSS? 5. Kuinka verkko toimii 2 JOHDATUS FIREFOXIIN Oletamme, että et

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien asennus- ja ylläpito-ohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien asennus- ja ylläpito-ohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien asennus- ja ylläpito-ohjeet SISÄLLYS 1. Johdanto... 3 2. Sopivimman asennusvaihtoehdon valinta... 3 3. Ohjelmien asentaminen ja käyttöönotto... 6 3.1. Paikallinen

Lisätiedot

VMware virtuaalikoneen luonti

VMware virtuaalikoneen luonti JOHDANTO Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Tomi Köngäs OUNASPALVELUT OY:N IT-PALVELUIDEN KARTOITUS JA TOTEUTUS

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Tomi Köngäs OUNASPALVELUT OY:N IT-PALVELUIDEN KARTOITUS JA TOTEUTUS KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Tomi Köngäs OUNASPALVELUT OY:N IT-PALVELUIDEN KARTOITUS JA TOTEUTUS Opinnäytetyö Toukokuu 2013 OPINNÄYTETYÖ Huhtikuu 2013 Tietotekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

Käyttäjäystävällinen sisällönhallintajärjestelmä ja nykyaikaiset kotisivut

Käyttäjäystävällinen sisällönhallintajärjestelmä ja nykyaikaiset kotisivut Sami Assasi Käyttäjäystävällinen sisällönhallintajärjestelmä ja nykyaikaiset kotisivut Case: Vaasa Wolves Rugby Club Tietojenkäsittely 2014 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietojenkäsittely TIIVISTELMÄ Tekijä

Lisätiedot

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2 Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista ei pidä

Lisätiedot

LINUX. Ylläpito ja asennus. LINUX asennus ja ylläpito Juhani Merilinna 1. by Juhani Merilinna

LINUX. Ylläpito ja asennus. LINUX asennus ja ylläpito Juhani Merilinna 1. by Juhani Merilinna LINUX Ylläpito ja asennus by Juhani Merilinna LINUX asennus ja ylläpito Juhani Merilinna 1 Sisällysluettelo Linux asennuspaketit...6 Slackware... 6 RedHAT... 6 SuSE... 6 Debian... 7 Mandrake...7 Yleistä

Lisätiedot

Kubuntun työpöytäopas

Kubuntun työpöytäopas Kubuntun työpöytäopas Kubuntu Logo above is registered trademark of Canonical Ltd. Kubuntuopas Riku Eskelinen 2006 1 Kubuntuopas Ubuntu Desktop Guiden pohjalta suomentanut Riku Eskelinen Riku Eskelinen

Lisätiedot

SISÄLLÖNHALLINTAJÄR- JESTELMÄT

SISÄLLÖNHALLINTAJÄR- JESTELMÄT OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA SISÄLLÖNHALLINTAJÄR- JESTELMÄT T E K I J Ä / T : Jani Antikainen SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala Tekniikan

Lisätiedot

Esa Paajanen DYNAAMISET WEB-SIVUT. Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma

Esa Paajanen DYNAAMISET WEB-SIVUT. Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma Esa Paajanen DYNAAMISET WEB-SIVUT Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2010 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä Tekijä(t) Esa Paajanen Nimeke Dynaamiset web-sivut Tiivistelmä Koulutusohjelma

Lisätiedot

GetSimple 3. Tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013

GetSimple 3. Tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä. Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 GetSimple 3 Tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä Sisältö 1. Johdanto... 4 2. Asennus...

Lisätiedot

Web CRM -järjestelmän toteuttaminen Lemonsoft-rajapintaan

Web CRM -järjestelmän toteuttaminen Lemonsoft-rajapintaan Web CRM -järjestelmän toteuttaminen Lemonsoft-rajapintaan Laatu, Ville 2013 Kerava Laurea-ammattikorkeakoulu Kerava Web CRM -järjestelmän toteuttaminen Lemonsoftrajapintaan Ville Laatu Tietojenkäsittelyn

Lisätiedot

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Sisältö 1. Johdanto 2. Ubuntu 2.1. Arvioitava

Lisätiedot

Readme 6.4 versio 1/18

Readme 6.4 versio 1/18 Readme 6.4 versio 1/18 Sisällys Tärkeää... 3 Yleiset järjestelmävaatimukset... 4 Asennus... 5 Yhden käyttäjän järjestelmä:... 5 Usean käyttäjän järjestelmä:... 5 Linux ja Macintosh OS X -palvelinasennus...6

Lisätiedot

TortoiseSVN Subversion-käyttöliittymä Windows-ympäristöön Version 1.8 Stefan Küng Lübbe Onken Simon Large

TortoiseSVN Subversion-käyttöliittymä Windows-ympäristöön Version 1.8 Stefan Küng Lübbe Onken Simon Large TortoiseSVN Subversion-käyttöliittymä Windows-ympäristöön Version 1.8 Stefan Küng Lübbe Onken Simon Large TortoiseSVN: Subversion-käyttöliittymä Windows-ympäristöön: Version 1.8 Stefan Küng, Lübbe Onken,

Lisätiedot

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mikä Linux on?... 2 1.1. Vahvuudet ja heikkoudet... 2 1.2. Tietoturva... 3 1.3. Linux-ohjelmat vs. Windows-ohjelmat... 3 1.4. Erilaiset jakeluversiot (distribuutiot eli distrot)...

Lisätiedot

Debian GNU/Linuxin asennusohje

Debian GNU/Linuxin asennusohje Debian GNU/Linuxin asennusohje Debian GNU/Linuxin asennusohje Copyright 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Debianin asentimen työryhmä Tässä oppaassa on asennusohjeet Debian GNU/Linux version 6.0 käyttöjärjestelmän

Lisätiedot