MYSQL:N HALLINTATYÖKALUJEN VERTAILU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MYSQL:N HALLINTATYÖKALUJEN VERTAILU"

Transkriptio

1 MYSQL:N HALLINTATYÖKALUJEN VERTAILU Antti Janhonen Teemu Lindgren Mika Manninen Huhtikuu 2008 Tämä työ on tehty Creative Commons -lisenssin alla

2 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO YLEISTÄ ASENNUKSESTA Asennus Windows Asennus Linux NAVICAT MYSQL ADMINISTRATOR SQL MAESTRO EMS SQL MANAGER FOR MYSQL PHPMYADMIN SQL-FRONT MYCON (MY CONSOLE FOR MYSQL) WEBMIN VERTAILU SUOSITUKSET

3 3 1 JOHDANTO Tämän selvitystyön tarkoituksena on tehdä IO30200 Tietokannan hallintanta kurssille MySQL:n hallintatyökalujen vertailu. Vertailuun valitut työkalut ovat valittu googlen ensimmäisten hakutulosten perusteella. Vertailu on tehty kotikäyttöön soveltuvia työkaluja silmällä pitäen. Eli hinta on perusteena työkalun valinnalle. Sovellukset on jaettu kolmeen luokkaan eli järeisiin, web-käyttöliittymiin pohjautuviin sekä vertailukohtaa joihin muita ohjelmia vertaillaan. Vertailu kohdaksi valittiin MySQL tekijöiden omaa sovellus MySQL GUI TOOLS (Jatkossa MySQL Administrator).

4 4 2 YLEISTÄ ASENNUKSESTA Seuraavissa kappaleissa käydään läpi yleiset asennusohjeet mille tahansa sovellukselle niin Windows kuin Linux ympäristöissä. Ohjeet ovat yleispätevät eli ei käy läpi kaikkia kohtia mitä asennusohjelmissa voi olla. Ohjelmistojen lisäksi saatat tarvita kolmannen osapuolen sovelluksia, jotta ne saat ne toimimaan kuten Apache web-palvelin ohjelmisto. 2.1 Asennus Windows Windowsille asentaminen on yleensä tehty käyttäjä ystävällisesti ja niin helpoksi että tämän ohjeen perusteella pitäisi pystyä asentamaan Windows ympäristöön mikä tahansa sovellus. Aluksi haetaan asennettavan ohjelman paketti (.msi/.exe/.zip). MSI ja EE paketit asentuvat Windows installerin avulla kaksois-klikkaamalla kyseistä tiedostoa. ZIP paketeissa tarvitaan erillinen purkuohjelma kuten WinZip tai WinRAR. ZIP paketeissa yleensä ei tarvitse erillistä asennusta vaan ohjelman on heti käyttövalmis purkamisen jälkeen. EE ja MSI tiedostojen kaksois-klikkaamisen jälkeen aukeaa asennusohjelma, joissa neuvotaan käyttäjää miten ohjelma asennetaan. Perusasetuksilla ohjelmat saa asennetua painamalla vain seuraava/valmis(next/finish) painikkeita. Yleisimmät asiat mitä asennusohjelmissa kysytään on: asennuspolku, asennuksentyyppi ja käyttäjät eli keille ohjelma asennetaan (Windows NT:hen perustuvat käyttöjärjestelmät). Useimmat ohjelmat avaavat asetuksia varten uuden asetusten muokkaus ohjelman asennuksen jälkeen.

5 5 2.2 Asennus Linux Linuxissa ohjelmat asennetaan ensisijaisesti käyttäen jakelun paketinhallintaa, jolloin ohjelma asennetaan joko komentoriviltä yhdellä komennolla tai jollain graafisella paketinhallinnan käyttöliittymällä. Paketinhallintajärjestelmiä on muutamia perusteiltaan erilaisia (Redhatsukuisilla, Debian-sukuisilla, Gentoolla, Slackwarella ja Arch Linuxilla omansa) ja näille on useampia edustaohjelmia, joista joitakin voi käyttää useammalla paketinhallintajärjestelmällä. Asennettaessa paketinhallinta mm. tarkistaa mitä muita ohjelmia ohjelma tarvitsee (paketin riippuvuudet) ja usein asentaa kaikki tarvittavat paketit. Paketinhallinta pitää kirjaa asennetuista paketeista ja mm. hoitaa niiden (puoliautomaattisen) päivittämisen, jos uusia versioita ilmestyy. Mikäli haluttua pakettia ei löydy paketinhallinnasta, on asennus tehtävä käsin kääntämällä lähdekoodista tai etsittävä ohjelmasta tehty epävirallinen paketti ja asennettava se. Nykyään monien jakeluiden pakettivarastot ovat niin laajoja, että ohjelmia joutuu kääntämään käsin vain harvoin. Ohjelmien asentamista paketinhallinnan ohi ei suositella, sillä tällöin menetetään paketinhallinnan hyödyt (mm. puoliautomaattiset päivitykset). Lähdekoodista käännetystä ohjelmasta voi myös tehdä paketin, jolloin osa paketinhallinnan hyödyistä koskee tätäkin ohjelmaa. Paketin asentaminen toisen jakelun paketista tai epävirallisesta lähteestä saattaa olla vaarallista. Troijan hevosen riskin ohella on riski, että jakeluun huonosti sopeutettu paketti esimerkiksi ylikirjoittaa toisen paketin tiedostoja, ja ennen kaikkea se, että se saattaa riippuvuuksina vaatia paketteja, joita ei jakelussa ole sillä nimellä tai oikealla versionumerolla. Asentaminen paketinhallinnan ohi eri hakemistoon (yleensä /usr/local/paketti) on usein parempi vaihtoehto kuin huonosti sopeutetun paketin asentaminen paketinhallinnan kautta.

6 6 Jos haluaa muokata oman jakelun pakettia, tämä kannattaa tehdä jakelun omilla työkaluilla ja mieluiten jakelun omasta lähdekoodista (ellei nimenomaan halua toista versiota ohjelmasta - silloinkin jakelun tekemät muutokset on hyvä huomioida). Jatkossa käsitellään muualta haetun lähdekoodin kääntämistä ja asentamista ilman jakelun omia työkaluja. Ohjelmat kannattaa yleisesti ottaen asentaa jotenkin muuten kuin muualta haettua koodia kääntämällä. Jos itse kääntäminen on välttämätöntä, se käy yleensä näin: 1. Tarkista että ainakin gcc ja make ovat asennettuina. 2. Hanki jostakin ohjelman lähdekoodit, joko kopioi ohjelman lähdekoodipaketti ja pura se (tar xvzf hyvasofta.tar.gz / tar xvjf hyvasofta.tar.bz2), tai käytä jotakin versionhallintajärjestelmää. 3. Siirry paketin hakemistoon (cd hyvasofta) 4. Hakemistossa on yleensä tekstitiedostoja, joiden nimet ovat README, INSTALL taikka jotain muuta vastaavaa. Lue nämä ja varmista, että kääntäminen todella tapahtuu niin kuin seuraavassa kerrotaan. 5. Aja configure-skripti komennolla./configure. Jos configure-skriptiä ei ole, kokeile komentoja make config ja/tai make menuconfig. Jos mistään ei tapahdu mitään, katso olisiko hakemistossa install.sh tyylistä skriptiä. Jos on, aja se (./install.sh) 6. Jos configure-skripti ei mene kunnialla läpi, syy on usein puuttuvissa kehityskirjastoissa. Asenna siis mainitut kirjastot. 7. Käännä ohjelma komennolla make 8. Siirry pääkäyttäjäksi komennolla su - ja asenna ohjelma komennolla make install (ks. CheckInstall)

7 7 Joskus configure-skriptissä tulee virheitä puuttuvien pakettien kanssa. Tällöin täytyy vain etsiä jostain tarvittava kirjasto ja asentaa se ensin. On myös mahdollista, että kirjasto itsessään on jo asennettuna, mutta sen header tiedostoja ym. sisältävä kehityspaketti puuttuu. Esimerkiksi, mikäli configure jää kaipaamaan libaudiofile - pakettia ja se on asennettuna, saattaa kehityspaketti olla nimeltään (Debianin tapauksessa) libaudiofile-dev. Debianissa ohjelman kääntämiseen tarvittavat kirjastot on useimmiten helppo asentaa komentamalla: apt-get build-dep ohjelma On myös suositeltavaa käyttää configure:n kanssa parametria -prefix=/opt/hyvasofta jolloin ohjelma asentuu annettuun polkuun (yleensä /optalkuinen) ja sieltä se on helppo tarvittaessa poistaa. CheckInstall toteuttaa saman toimenpiteen ja luo vielä pakettienhallintaan paketitkin. Joskus Makefilessä on myös uninstall-toiminto, jolla ohjelma poisto onnistuu kätevästi komennolla make uninstall. Huomaa kuitenkin, että mikäli esimerkiksi poistat näin jonkin kirjaston, sitä käyttävät ohjelmat lakkaavat toimimasta. Vielä parempaa on tehdä käännetystä ohjelmasta oman jakelun mukainen paketti ja asentaa se paketinhallinnan kautta. Tällöin komentoa make install ei anneta, vaan tilalle tulee jakelun omat paketinluomis- ja asennuskomennot.

8 8 3 NAVICAT Navicat antaa nopean ja helpon tavan tietokantojen taulujen tuontiin ja niiden päivittämiseen. Viikkoja kestävien tavallisten prosessointien jälkeen voimme päivittää taulut Navicatilla vastaamaan yksilöllistä dataa joka tulee asiakkailtamme. Ilman tätä toimintoa olisimme viikkoja aikataulusta jäljessä. Hewlett-Packard - Case Study Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows 95/98/ME/NT/2000/P/Vista/2003, Mac OS, LINU Uusin versio: Windows , MAC 7.1.2, Linux Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: maksullinen ( /1 lisenssi) / kokeilu versio(30 päivää) Vaikka kuinka rakastamme komentoriviä sen helppouden ja nopeuden takia, joskus graafinen työkalu voi olla nopeampi ja helpompi käyttää. Kuvien muokkaaminen esimerkiksi, voidaan tehdä huomattavasti nopeammin käyttäen graafista työkalua kuin kirjoittamalla komentoja. Myös joskus komentoriviltä työskenteleminen voi olla turhauttavaa kun komennot pitenevät ja syntaksit vaikeutuvat. Ohjelmoijalle nopeus ja tuottavuus ovat tärkein ominaisuus ja siksi komentorivi on usein enemmänkin taakka kuin työkalu. Käytettyämme monia MySQL hallinta työkaluja, Navicat vaikuttaa nopealta, helpolta ja monipuoliselta.

9 9 Käyttöliittymä näyttää helpolta ja silmille ystävälliseltä, toisin kuin Navicatin kotisivut. Navicat sisältää paljon ominaisuuksia, joita emme ehtineet tutkimaan. Tietokantaan voidaan liittyä monella eri tavalla. Voidaan yhdistää suoraan tietokantaa oli se sitten paikallinen tai verkon yli. apuna voidaan käyttää SSL, SSH tai http protokollia. Yhteyden saatuasi voit tehdä mitä tahansa taulujen create/drop/edit komennoista käyttäjien hallintaan ja taulujen tuomiseen/viemiseen. Navicatilla voidaan myös luoda raportteja MYSQL kannan toimivuudesta, suunnitella kyselyjä käyttäen kyselyjen suunnittelu työkalua, ajastaa varmuus kopiointi ja jos käytössäsi on MYSQL versio 5 tai uudempi työstää proseduureja. Tiedon hakeminen tauluista on myös helppoa. Tupla klikkaa tietokantaa ja sitten taulua. Voit myös tuoda tauluja muista sovelluksista kuten MS Access, MS SQL ja Excelistä MySQL:ään. Myös tuonnit ODBC rajapinnan yli onnistuu.

10 10 Navicat on myös hyvin dokumentoitu. Verkosta löytyy satojen sivujen mittaisia pdf käyttöohjeita, useiden kysyttyjen kysymysten lista josta voi hakea haluamansa kohdan, visuaaliset opastukset ja virheenraportointi työkalut. Navicat on eniten ladattu MySQL:n hallinta työkalu download.comin mukaan yli 350 tuhannella latauksella. Yritykset jotka myöntävät käyttävänsä kyseistä tuotetta ovat Sony Music, Intel, Kodak, FedE, Ericsson, Siemens, Yahoo!, Hitachi, Lexmark, Cisco, Disney, US Department of Energy ja useita eri yliopistoja mukaan MIT, Univerisity of Michigan, Harvard University ja Oxford.

11 11 4 MYSQL ADMINISTRATOR "MySQL Administrator on erittäin intuitiivinen graafinen työkalu, joka tekee MySQL hallitsemisesta helpompaa ja nopeampaa. Nyt kehittäjät voivat nopeasti vahvistaa uudet käyttäjät ja luoda varmuuskopiota, jotka ovat kriittisiä pitkäaikaisen tietokanta infrastruktuurin kunnossapidolle. Myös palvelimen optimointi ja hienosäätö parempaan toimivuuteen, on helpottunut huomattavasti." Yazz Atlas Senior Systems Engineer Open Source Development Network Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows 2000/P/Server 2003/Vista, Linux and Mac OS 10.3, 10.4 Uusin versio: 1.2 Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Freeware/Open source/maksullinen suljetun koodin sovelluksissa MySQL Administrator on ohjelma, jolla voidaan tehdä ylläpitopitoon kuuluvia tehtäviä kuten palvelimen konfikurointi, palvelimen tarkkailu, käynnistys, sammutus, käyttäjien hallinta, varmuuskopioiden hallinta sekä useita järjestelmänvalvojan tehtäviä.

12 12 Useimmat tehtävät voidaan suorittaa komentoriviltä, mutta MySQL Administratorilla on seuraavat edut: Sen graafinen käyttöliittymä tekee siitä innovatiivisemman Se tarjoaa paremman kattauksen asetuksista, joilla säädetään toimivuutta, luotettavuutta ja tietoturvaa MySQL palvelimessasi. Näyttää toiminnallisuus kuvaavat tiedot graafisina kuvaajina ja täten tekee palvelimen optimoimisesta ja optimoinnin tarpeista selvempiä sekä helpompaa.

13 13 MySQL Administrator on suunniteltu toimimaan MySQL version 4.0 ja sitä suurempien kanssa. MySQL Administrator on tehty käyttäjiltä useiden vuosien ajalta saatujen palautteiden perusteella. Kuitenkin jos huomaat käyttäessäsi siinä puutteita voit ottaa yhteyttä MySQL Bug System (http://bugs.mysql.com/ ) ja ilmoittaa siitä.

14 14 5 SQL MAESTRO Linkki: käyttöjärjestelmät: Windows Uusin versio: 8.3 Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Maksullinen (79 ) / kokeilu versio (30 päivää) SQL Maestro for MySQL on High-End työkalu MySQL tietokantojen hallitsemiseen, kontrollointiin ja kehitykseen. SQL Maestro for MySQL antaa sinulle mahdollisuuden tehdä tarvittavat MySQL ylläpitäjän rutiinit kuten luoda, muokata, poistaa, kopioida tauluja. Se tukee kaikkia viimeisimpiä ominaisuuksia kuten näkymät, tallennetut proseduurit/funktiot, triggerit, tapahtumat ja taulujen paloittelut. Lisäksi voit suunnitella tietokantasi ER-kaavion avulla, luoda kyselyt visuaalisesti, suorittaa kyselyitä ja SQL scriptejä, tehdä ylläpito komentoja vain muutamalla hiiren

15 15 napin painalluksella, katsoa ja muokata taulujen tietoja, näyttää tietoja kuvaajina ja kaavioina, viedä/tuoda tietoa useimpiin suosittuihin muotoihin, hallita käyttäjiä ja heidän oikeuksiaan sekä käyttää useita järjestelmänvalvovan työkaluja, jotka on suunniteltu tekemään MySQL käyttämisestä helppoa ja nopeaa. MySQL:n lisäksi Maestrolla on useita eri työkaluja muidenkin tietokanta tuotteiden hallitsemiseen kuten: MS SQL Server, Oracle, PostreSQL, MaxDB, Firebird sekä SQLLite. Lisäksi heiltä löytyy useita työkaluja kaikkien MySQL ominaisuuksien käyttöön ottamiseen kuten PHP generaattori, tiedon hallintaan, koodieditorit sekä Servicen käyttöön.

16 16 6 EMS SQL MANAGER FOR MYSQL Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows Uusin versio: Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Maksullinen (95 ) / kokeilu versio (? päivää) / Freeware EMS SQL Manager for MySQL on erittäin tehokas työkalu MySQL tietokanta palvelimen hallintaan sekä kehitykseen. SQL Manager for MySQL toimii kaikkien MySQL versioiden kanssa 3.23 aina version 6 asti ja tukee kaikkia viimeisimpiä ominaisuuksia kuten näkymät, tallennetut proseduurit/funktion, InnoDB:n viiteavaimet ja niin edelleen. Se tarjoaa useita eri työkaluja jotka varmasti täyttävät myös kokeneiden käyttäjien tarpeet. SQL Manager for MySQL on uusi viimeisen päälle hiottu käyttöliittymä ja hyvin ohjeistetut Wizardit, jotta myös aloittelijat pystyvät käyttämään sovellusta.

17 17 7 PHPMYADMIN Linkki: käyttöjärjestelmät: Microsoft Windows, Linux, Mac OS Uusin versio: Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Freeware/Open source PHPMyAdmin on www-selaimen kautta käytettävä ilmainen avoimeen lähdekoodiin perustuva PHP-ohjelmointikielellä toteutettu MySQLtietokannan hallintatyökalu. PHPMyAdmin-ohjelmiston kehitys aloitettiin Tobias Ratschillerin toimesta vuonna Alkuun PHPMyAdmin otti vaikutteita Peter Kuppelwieserin kehittämästä MySQLWebadminohjelmistosta.

18 18 Vuonna 2000 Ratschiller päätti luopua PHPMyAdmin-ohjelman kehityksestä ajan puutteen vuoksi, vaikka se oli noussutkin yhdeksi suosituimmista PHP-sovelluksista. Vuonna 2001 kolme ohjelmoijaa, Olivier Müller, Marc Delisle ja Loïc Chapeaux alkoivat kehittää uudelleen PHPMyAdmin ohjelmistoa. Nykyään edellä mainittujen ohjelmoijien ylläpitämä PHPMyAdmin-projekti vastaa ohjelmiston kehittämisestä. Tätä selvitysraporttia kirjoitettaessa, keväällä 2008 PHPMyAdminohjelmistolla on saatavilla 54 eri kielellä ja sillä on mahdollista luoda ja poistaa tietokantoja; luoda, poistaa ja muokata tietokantojen tauluja; lisätä, poistaa ja muokata taulujen sarakkeita sekä hallita kenttien avaimia. PHPMyAdmin mahdollistaa myös minkä tahansa SQL-lauseen suorittamisen.

19 19 8 SQL-FRONT Linkki: käyttöjärjestelmät: Windows Uusin versio: 4.1 Projektin tila: päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Maksullinen (35 )/ Kokeilu versio (30 päivää ilman rajoituksia) SQL-Front on graafinen käyttöliittymä MySQL tietokannoille. Koska se on oikea sovellus sen avulla saavutetaan parempi käyttäjä ystävällisyys kuin PHP ja HTML vastineilla. Sovelluksella saavutetaan myös nopeat vasteajat

20 20 ilman että pitää odottaa että sivu latautuu web-selaimessa. Kuten lähes kaikissa Windowsille tehdyissä hallintatyökaluissa, SQL-frontilla pystytään hallitsemaan näkymää käyttäjän haluamalla tavalla. Sarakkeiden kokoa pystytään muokkaamaan lennossa ja järjestelemään tietyn sarakkeen mukaan yhdellä napin painalluksella. Jos palveluntarjoajasi ei ole estänyt pääsyä portteihin, pystyt ottamaan suoran yhteyden tietokantaan myös verkon yli. Kirjautumistiedot tallennetaan kiintolevyllesi (myös salasanat jos niin tahdotaan), joten ei ole tarvetta kirjautua eri web-sivuille.

21 21 Tietokannan rakenteen suunnittelu ja ylläpito, taulujen siirto ja tiedon muokkaus on helppoa SQL-frontin avulla. Suunnittelijoille, joilla ei ole vankkaa tietämystä tietokannoista tämän työkalun avulla he voivat tehdä työnsä ilman vaivaamatta guruja.

22 22 SQL-Front tekee tietokantojen kanssa työskentelemisestä helppoa eikä piilota SQL syntaksia, joten kielen oppii tehdessä. Sisään rakennettu SQL editori korostaa SQL komennot ja auttaa valitsemaan oikean vaihtoehdon, joten komentojen ja scriptien tekeminen on helppoa ja nopeaa myös aloittelijoille.

23 23 9 MYCON (MY CONSOLE FOR MYSQL) Linkki: käyttöjärjestelmät: Windows Uusin versio: Projektin tila: kuollut? viimeisin päivitys lataussivustoilla 2005 Lisenssi: Maksullinen ( )/ Kokeilu versio (15 päivää)/supistettu versio ilmainen? MyCon (My Console for MySQL) on erittäin tehokas Windows pohjainen käyttöliittymä MySQL tietokantojen hallintaan. Tämä helppo käyttöinen käyttöliittymä tarjoaa kaikki tarvittavat ominaisuudet jotta voit työskennellä MySQL parissa DBA:na, ohjelmoijana, ylläpitäjänä tai loppu käyttäjänä. Jos sinun tarvitsee tehdä MySQL ylläpitoa, suunnittelua, kehittelyä tai tarvitset vain MySQL editorin datan muokkausta varten on MyCON tehty sinulle. Riippuen tarpeistasi MyCON on täysin ilmainen. Ilmainen supistettu versio, vapaat lataukset, ilmainen sähköposti tuki ja ilmaiset sekä julkiset foorumit palvelevat sinun tarpeitasi.

24 24 10 WEBMIN Linkki: käyttöjärjestelmät: Linux Uusin versio: Projektin tila: Päivittyy jatkuvasti Lisenssi: Open source Webmin on web-pohjainen käyttöliittymä Linux järjestelmän hallintaan, jolla voi myös hallita MySQL tietokantaa. Webmin on hyvin paljon phpmyaadminin kaltainen, mutta pystyy tekemään paljon muutakin mitä phpmyadmin ei pysty. Webmin valittiin vertailuun ainoaksi vain Linuxissa toimivaksi tietokanta työkaluksi.

25 25 11 VERTAILU Jos alkuun sanoo että sovellusten kirjo oli iso ja sovellusten laatu vaihteli paljon. Enimmäkseen Windows sovelluksissa ulkoasu muistutti MS SQL Serverin ulkoasua, mutta myös poikkeuksia oli. MySQL Administrator vakuutti tappavalla tasaisuudellaan ja ominaisuuksien kirjoilla kun taas MyCON vakuutti sekavalla käyttöliittymällään ja dokumentoinnin puutteella. Alle olevasta ominaisuus taulukosta ei voi sanoa oikeastaan mitään, sillä osa työkaluista on vain tietyn osan hallitsemiseen kun osa taas hallitsee kaikkia alueita. Navicat Windows Linux Mac OS Kokeiluversio Luo / Muokkaa Näkymä Hinta Väritetty Syntaksi Automaattinen täydennys Tietokanta Taulu Proseduuri Triggeri Tietokanta Taulu Proseduuri Triggeri Webkäyttöliittymä Fron Administrator Maestro EMS PHPMyAdmin t Freeware Freeware Freeware 75 MyCON Webmin ???? Freeware Ominaisuuksien perusteella erottuu maksulliset ja suurten yritysten tekemät sovellukset edukseen, mutta vaikka phpmyadmin ja Webmin näyttävätkin enemmän punaista ne on tarkoitettu hieman eri käyttöön kuin muut vertailussa olleet tuotteet. PhpMyAdmin ja Webmin on tarkoitettu enemmänkin etäkäyttöön kuin itse hallinta sovellukseksi, mutta vaikka muillakin

26 26 sovelluksilla etäkäyttö onnistuu on se näiden kahden kautta huomattavasti tietoturvallisempaa. Järeimpien työkalujen (Navicat, Maestro, EMS, MyCon, Front) välillä ei suuria eroja ollut MyConia lukuun ottamatta, jonka käyttöliittymä muistutti Windows 95/98 aikaan tehdyltä. Muissa järeissä tuotteissa käyttöliittymä muistutti MS SQL Serverin käyttöliittymää yhdistettynä MS Exceliin mikä tuntui toimivalta ratkaisulta. Järeissä työkaluissa oli hyvät Wizardit tai muuten ohjeistettu käyttäjää todella pitkälle. Ainoana suurempana miinuksena oli käyttöjärjestelmien tuki. Lähes kaikissa tuetettiin vain Windowsia, mutta toisaalta lähes jokainen tuki useampaa tietokanta alustaa mikä tekee alustojen välillä siirtymistä helppoa kun saa saman ohjelma eri alustoille. Vain Navicat tukee kaikkia käyttöjärjestelmiä. Vain EMSästä löytyi Freeware versio, joka tosin on riisuttu malli. Muista tuotteista löytyy kokeiluversio 30 päiväksi ja MyConista 15 päiväksi. Lisäksi Navicat ja Front erottuvat joukosta koodieditorin automaattisen täydennyksen johdosta mikä auttaa aloittelevaa käyttäjää sql-lausekkeiden kirjoittamisessa. MySQL administrator paini muihin tuotteisiin verrattuna ihan omassa sarjassaan. Yksinkertainen käyttöliittymä toi kaikki järjestelmä työkalut yhteen ikkunaan eri välilehtiin ja tietokannan muokkaus ominaisuudet omaan sovellukseensa. Lisäksi miragration eli konvertointi työkalut tulivat vielä omana sovelluksenaan. MySQL Administrator oli vertailun toinen työpöytä sovellus joka asentuu kaikille alustoille, mikä on todella suuri plusmerkintä. Myös hinnan suhteen MySQL Administrator painii omassa luokassaan ilmaisena sovelluksena. Web-käyttöliittymiin pohjautuvat phpmyadmin ja Webmin eivät ominaisuuksien valossa riehuneet, mutta ottaen huomioon niiden käyttö tarkoituksen niiden toiminta on erinomaista. Käyttöliittymät eivät ehkä ole selkeimpiä mahdollisia, mutta tarvittavat toiminnot löytyvät. Erityisesti phpmyadminin tuki kaikille käyttöjärjestelmille on todella hyvä plussa. Minuuksina molemmilla taas se että ohjelmat tarvitsevat web-palvelimen ja php

27 27 paketin asentamisen itse ohjelman lisäksi. Lisäksi molempien ollessa open source sovelluksia ovat ne luonnollisesti ilmaisia. Tähän lainataksemme erästä JAMKin opettajaa: Ilmaiset työkalut ovat siinä mielessä aina hyviä kun niiltä ei voi odottaa mitään, saa aina rahalleen vastinetta. Arvosanoja sovelluksille miettiessämme painotimme eri osa-alueita seuraavasti: Käyttöliittymä 30 % Käyttöjärjestelmä tuki 10 % Ominaisuudet 40 % Hinta 15 % Muut omaisuudet 5 % Peruste Käyttöliittymä Käyttöjärjestelmätuki Ominaisuudet Hinta Muut * Yht. Painoarvo % Navicat Administrator Maestro EMS Fron PHPMyAdmin t ,30 8,95 8,30 8,20 * Muut kohta sisältää muiden tietokanta tuotteiden tuen MyCON Webmin , , , ,10 Selvästi odotusten mukaisesti MySQL administrator vei parhaat pisteet ja MyCon tulee häntä päässä. Web-pohjaisilla käyttöliittymillä varustetut Webmin ja phpmyadmin ovat myös omassa sarjassaan. Järeiden työkalujen sarjassa Ei myöskään odotusten mukaisesti ollut suuria eroja. Kaikissa oli jotain hyvää ja jotain huonoa, minkä vuoksi arvosanat ovat kaikilla lähes samat.

28 28 Arvosanat alueittain Käyttöliittymä Käyttöjärjes-telmätuki Ominaisuudet Hinta Tuote in W eb m O N yc M Fr on t ae st ro M EM S PH PM ya dm in Ad m in ist ra to r at Muut * Na vic Arvosana

29 29 12 SUOSITUKSET Tässä osoissa suosittelemme jokaiseen luokkaan omaa sovellustaan ja perustelut sen valintaan. Luokkiahan on 3, mutta koska vertailukohteessa ei ole kuin 1 ohjelma siihen valinta on jo tehty. Hinta-Laatu-Suhde Arvosana Hinta Navicat Administrator Maestro EMS PHPMyAdmin Front MyCON Webmin 100 Hinta-laatu-suhde kuvaajassa parhaat tuotteet sijoittuvat oikeaan yläkulmaan. Web-pohjaisiin käyttöliittymiin perustuvien ohjelmien luokassa valinnaksi on pakko todeta phpmyadmin. PhpMyAdmin häviää pikkuisen arvosanassa Webminille, mutta sen käyttöjärjestelmä riippumattomuus kääntää voiton sen eduksi. Etäkäytössä phpmyadmin on tietoturvallinen ja sisältää riittävät ominaisuudet käyttötarkoitukseensa. Erityisesti sovellus toimii Shellpalveluissa, joissa asiakkaalle voidaan luoda tietokantaa käyttäjä ja muokata oikeudet niin että käyttäjä pystys muokkaamaan vain omia luomiaan tietokantoja. Myöskään ei olisi tietoturvallista antaa työpöytä sovellusten ottaa yhteyttä palvelimeen, jollain web-pohjainen käyttöliittymä toimii paremmin. Kuten odottaa saattoi, MySQL Administrator sijoittui aivan erilleen muista ohjelmista. Sen tasaisen varma suorituskyky, selkeä käyttöliittymä, tuki kaikille käyttöjärjestelmille, hinta sekä se fakta, että se on MySQL:n tekijöiden luoma käyttäjien palautteiden perusteella, tekee siitä erittäin tehokkaan työpöytä sovelluksen MySQL tietokantojen hallintaan missä tahansa luokassa. Järeitten työkalujen luokassa täytyy päätyä tasapeliin Navicatin ja Maestron välillä. Molemmat ovat erittäin hyviä työkaluja, joskin suunnattu enemmän yrityksille kuin kotikäyttöön, mistä kertoo korkeat lisenssi hinnatkin. Vertailussa olleet hinnat olivat kotikäyttöön tarkoitetun non-commercial

30 30 lisenssin hintoja. Yrityskäyttöön tarkoitetut lisenssit alkoivat 500 eurosta ylöspäin joten ihan joka kotiin ei sellaista lisenssiä hankita. Erityisesti kotikäyttöön täytyy järeästä luokasta suositella fronttia. Halpa lisenssin hinta (35 ) ei ole suuri menetys tehokkaan työkalun hankkimiseen. Front sisältää myös sql-editorin joka näyttää koodit värjättyinä ja ehdottaa automaatti täydennyksellä seuraavaa komentoa, minkä helpottaa kielen oppimista myös graafisessa käyttöliittymässä. Eli sovellus sopii mainiosti niin tehokkaaseen työkäyttöön kuin vasta-aloittelevalle tulevalle tietokanta gurulle.

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Valppaan asennus- ja käyttöohje

Valppaan asennus- ja käyttöohje Versio Päiväys Muokkaaja Kuvaus 0.9 16.2.2006 Tuukka Laakso Korjattu versio 0.1 Antti Kettunen Alustava versio Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Valppaan asennus...3 2.1 Valppaan kääntäminen...3 2.2 Valmiiksi

Lisätiedot

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen CVS Versionhallintajärjestelmä Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen Käytetään komentoriviltä, myös graafisia käyttöliittymiä saatavilla CVS Kaikki tiedostot

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Ubuntu Yukun Zhou 2014 Yukun Zhou Harjoitustyö 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 2 2. JULKAISUT... 3 3. SUOSIO... 4 4. ASENNUS... 4 5. TURVALLISUUS... 4 6. PAKETTIENHALLINTA...

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty )

Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty ) Asennus- ja aktivointiohje (Päivitetty 22.2.2012) Organisaation / tietokoneen asennuksista vastaavalle. Sisältö 1. Järjestelmävaatimukset 2. Ohjelmiston asennus 3. Ohjelmiston käyttöohjeet 4. Ohjelmiston

Lisätiedot

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan Tätä ohjetta tai sen osaa ei saa kopioida tai välittää missään muodossa ilman DNA Oy:n kirjallista suostumusta. Tavaramerkit ja

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Sovellussivusto

Käyttöohjeet. Sovellussivusto Käyttöohjeet Sovellussivusto SISÄLLYSLUETTELO Tietoja oppaasta...2 Oppaassa käytetyt symbolit...2 Vastuuvapauslauseke...3 Huomautuksia...3 Mitä sovellussivustolla voi tehdä... 4 Ennen sovellussivuston

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut Järjestelmän asetukset Järjestelmänhallinnan työkalut Ubuntussa järjestelmän hallintaan ja asetusten muokkaamiseen tarkoitetut ohjelmat on koottu Järjestelmä-valikon alle Asetukset- ja Ylläpito -alavalikoista

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Bomgar etähuoltoohjelmisto

Bomgar etähuoltoohjelmisto Bomgar etähuoltoohjelmisto Asiakasohje Tämän dokumentin tarkoituksena on kertoa Microksen asiakkaille, mitä asiakkaan tulee tehdä liittyäkseen Microksen asiakastuen lähettämään etähuoltoistuntokutsuun

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015

SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015 Sisältö SCI- A0000: Tutustuminen Linuxiin, syksy 2015... 1 1. Mikä Linux?... 1 2. Linuxin käyttö graafisesti... 1 3. Pari sanaa komentorivistä... 2 4. Kalapankki...

Lisätiedot

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas Windows Client www.storageit.fi - Äyritie 8 D, 01510 VANTAA Salorantie 1, 98310 KEMIJÄRVI Sisältö 1. Asennus 2. Yhdistäminen pilveen - Tiedostojen siirto - Paikallisten

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla

PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla PortableApps.com ilmaisohjelmien asennus ja käyttö muistitikulla 29.11.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Luennon materiaali PDF-tiedostona: opi.opisto.hel.fi/mikko PortableApps.com Mahdollistaa ilmaisohjelmien

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje Finnfoam tuotekirjaston asennusohje Asennus ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Lataa asennuspaketti 4 2. Zip-tiedoston purku ja sovelluksen asennus 4 3. Sovelluksen rekisteröinti 8 4. Sisällön lataus 10

Lisätiedot

Ti LÄHIVERKOT -erikoistyökurssi. X Window System. Jukka Lankinen

Ti LÄHIVERKOT -erikoistyökurssi. X Window System. Jukka Lankinen Ti5316800 LÄHIVERKOT -erikoistyökurssi X Window System Jukka Lankinen 2007-2008 Sisällys Esitys vastaa seuraaviin kysymyksiin: Mikä on X Window System? Minkälainen X on? Mistä sen saa? Miten X:ää käytetään?

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla Sivu 1/6 Yhteysopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server 2008

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus

Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus 1.1.2014 Käyttöehdot Sovelluksen käyttö ja kopiointi on maksutonta. Sovelluksen ja kaikki sen näyttämä sisältö toimitetaan sellaisenaan ilman minkäänlaista takuuta.

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

TIETOKANNAT: MYSQL & POSTGRESQL Seminaarityö

TIETOKANNAT: MYSQL & POSTGRESQL Seminaarityö TIETOKANNAT: MYSQL & POSTGRESQL Seminaarityö Tekijät: Eemeli Honkonen Joni Metsälä Työ palautettu: SISÄLLYSLUETTELO: 1 SEMINAARITYÖN KUVAUS... 3 2 TIETOKANTA... 3 2.1 MITÄ TIETOKANNAT SITTEN OVAT?... 3

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto

1 Visma L7 päivitysaineiston nouto 1 Visma L7 päivitysaineiston nouto Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka Visma L7 -järjestelmän master-ympäristö päivitetään etäpäivitysohjelman avulla. 1.1 Etäpäivitysohjelman asennus/päivitys Saat etäpäivitysohjelman

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö 24.11.15 rev. 2 Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö Yleistä Mastercam on käyttänyt aina suojauspalikkaan sidottuja lisenssejä. Ne ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja lisenssin siirtämiseen ei tarvita

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88. Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.88 Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2 4. KÄYTÖN ALOITTAMINEN...3

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Navistools Standard. Navistools

Navistools Standard. Navistools Navistools Standard Navistools on Naviswork pohjainen Asset management sovellus, jota käytetään laitoksen, infrakohteen tai rakennuksen elinkaarenaikasen tiedonhallintaan, suunnittelusta työmaavaiheen

Lisätiedot

Yleistä tietoa Windows tehtävästä

Yleistä tietoa Windows tehtävästä Yleistä tietoa Windows tehtävästä Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida yrityksen Windows ratkaisuihin perustuva ITympäristö. Käytä salasanana Qwerty123, jos ei ole muuta pyydetty. Käytössäsi on Hyper-V

Lisätiedot

INTINU13A6 Java sovellukset

INTINU13A6 Java sovellukset Johdanto Kurssin tavoitteena oli luoda tietokantaa käyttävä websovellus Java EE ohjelmointikielellä, sekä hyödyntää muun muassa servlettejä sekä JSP sivuja ja muita tekniikoita monipuolisesti. Webserverinä

Lisätiedot

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0 TRUST GAMER KIT PCI Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Gamer Kit PCI -tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tarvitaan jonkin verran kokemusta tietokoneista.

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702)

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) yleistyvät verkkopalveluissa Youtube Google... Avaavat pääsyn verkkopalvelun sisältöön. Rajapintojen tarjoamia tietolähteitä yhdistelemällä luodaan uusia palveluja,

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas

Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje /

ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto. Ohje / ArcGIS Pro -ohjelmiston käyttöönotto Ohje / 9.10.2015 2 (10) Sisältö 1. ArcGIS Pro:n lataaminen, asennuspaketin purkaminen ja asentaminen... 3 ArcGIS Pro:n lataaminen My Esri -palvelusta... 3 Asennuspaketin

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin

Johdatus ohjelmointiin Johdatus ohjelmointiin EXAM tentin liitetiedostojen lataaminen, käyttäminen ja palauttaminen Kerro mahdolliset puutteet tai parannusehdotukset: pietari.heino@tut.fi Tällä sivulla on selitetty lyhyesti

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu

Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Tietotekniikka/Tietoverkkotekniikka Jussi Toivakka ja Juha Törö MySQL & PostGRE 1 Sisällysluettelo 2 Yleistä tietokannoista... 3 3 MySQL... 4 3.1 Historiaa... 4 3.2 Käyttö...

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

GDAL ja WFS: suora muunnos ogr2ogr-ohjelmalla

GDAL ja WFS: suora muunnos ogr2ogr-ohjelmalla GDAL ja WFS: suora muunnos ogr2ogr-ohjelmalla Viimeksi muokattu 30. tammikuuta 2012 GDAL tukee WFS-palvelun käyttämistä vektoritietolähteenä yhtenä muiden joukossa. WFS-ajurin käyttöohjeet löytyvät osoitteesta

Lisätiedot

GroupWise Calendar Publishing Host User

GroupWise Calendar Publishing Host User GroupWise 8 Calendar Publishing Host User 8 17. lokakuu 2008 Novell GroupWise Calendar Publishing Host User PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com YLEISTÄ Novell GroupWise Calendar Publishing Host User on Web-pohjainen

Lisätiedot

Linux ylläpitäjän opas. Tärkeimmät komennot, logit ja muuta hömppä *^_^* by Hannu Laitinen ETA14KT

Linux ylläpitäjän opas. Tärkeimmät komennot, logit ja muuta hömppä *^_^* by Hannu Laitinen ETA14KT Linux ylläpitäjän opas Tärkeimmät komennot, logit ja muuta hömppä *^_^* by Hannu Laitinen ETA14KT Lyhyesti - Linux on eräs versio Unix käyttöjärjestelmästä jonka kehitys alkoi jo vuonna 1969 AT&T labroratorioissa

Lisätiedot

SISÄLLYS 1 YLEISTÄ VERSIOT Tukiaika Variaatiot OHJELMISTO Paketinhallinta Komentorivisyntaksi

SISÄLLYS 1 YLEISTÄ VERSIOT Tukiaika Variaatiot OHJELMISTO Paketinhallinta Komentorivisyntaksi Niko Junnila (1501883 TI15SPELI) Ubuntu Seminaarikooste Linux-järjestelmät Marraskuu 2016 SISÄLLYS 1 YLEISTÄ... 3 2 VERSIOT... 3 2.1 Tukiaika... 3 2.2 Variaatiot... 4 3 OHJELMISTO...4 3.1 Paketinhallinta...4

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

MicroStation V8i-käyttöympäristö

MicroStation V8i-käyttöympäristö MicroStation V8i-käyttöympäristö Liite 2 Pääkäyttäjän ohjeet Juha Orre Tekniikan koulutusalan opinnäytetyö Kone- ja tuotantotekniikka Insinööri (AMK) KEMI 2013 SISÄLLYS Liite 2 2(14) SISÄLLYS... 2 1 KÄYTTÖOHJEET...

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Lyhyt matematiikka, syksy 2015 Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä Opettaja

Lisätiedot

1. NetBeans-ohjelman asennus ja käyttöönotto pva

1. NetBeans-ohjelman asennus ja käyttöönotto pva 1. NetBeans-ohjelman asennus ja käyttöönotto 11.7.2016 pva NetBeans on ohjelmointiympäristö, IDE (Integrated Development Environment) jonka avulla opiskelemme laiteläheistä C-ohjelmointia. Oletus Sinulla

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

Hälyri-sovellusprojektin palvelinkomponentin asennusohje

Hälyri-sovellusprojektin palvelinkomponentin asennusohje Hälyri-sovellusprojektin palvelinkomponentin asennusohje 1. Esivaatimukset Palvelinkomponentti on kehitetty IIS 8 -palvelimelle. Sen pitäisi olla yhteensopiva myös uusimmilla päivityksillä varustetun IIS

Lisätiedot

KEMI-TORNIONLAAKSON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ LAPPIA LANGATON VIERAILIJAVERKKO 2(7) VERKKOYHTEYDEN MÄÄRITTELY WINDOWS XP:LLE (WINDOWS XP SP3)

KEMI-TORNIONLAAKSON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ LAPPIA LANGATON VIERAILIJAVERKKO 2(7) VERKKOYHTEYDEN MÄÄRITTELY WINDOWS XP:LLE (WINDOWS XP SP3) LANGATON VIERAILIJAVERKKO 1(7) LANGATTOMAN VIERAILIJAVERKON KÄYTTÖ Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia tarjoaa vierailijoiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön suojatun langattoman verkon

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

L models. Käyttöohje. Ryhmä Rajoitteiset

L models. Käyttöohje. Ryhmä Rajoitteiset Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Käyttöohje Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä Muutokset 0.1

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Kotisivut helposti! www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Näin Kotisivukone toimii Kun olet kirjautunut sisään kotisivuillesi, tulet helppokäyttöiseen ylläpitotilaan ja voit heti aloittaa kotisivujen

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 2

1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 2 AinaCom Skype for Business Asennusohje Sivu 1/10 Sisällysluettelo 1 AinaCom Skype for Business / Lync 2010 / Lync for Mac 2011 asennusohje... 2 2 Windows työasemat... 2 2.1 Windows työasemavaatimukset...

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Tehtäväkuvaus Tehtävänäsi on siirtää, asentaa ja määritellä yrityksen Windows -ratkaisuihin perustuva IT-ympäristö. Käytä salasanaa Qwerty123, jos muuta ei ole pyydetty.

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Käyttöohjeet Sovellussivusto

Käyttöohjeet Sovellussivusto Lue tämä opas huolellisesti ennen laitteen käyttämistä ja pidä se tallessa. Käyttöohjeet Sovellussivusto SISÄLLYSLUETTELO Tietoja oppaasta...2 Oppaassa käytetyt symbolit...2 Vastuuvapauslauseke...3 Huomautuksia...3

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot