SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti"

Transkriptio

1 SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti Haastattelu Rovaniemi Haastateltava Pentti Haastattelija Eero

2 HAASTATTELU 1 (13) Haastattelija Haastateltava Eero Nimi Syntymäaika ja -paikka Pentti , Viipuri Eero Pentti Me olemme nyt Pentti Parikan luona. Hän on vanha tuttu ainakin 37 vuoden takaa. Sinä voisit ihan vapaasti kertoa omat henkilötietosi, ja sitten mennään näihin ammattiasioihin. No niin. Olen Viipurissa syntynyt Siellä kävin ammattikoulun. Viipuriin oli juuri rakennettu oikein ajan mukainen kaupungin omistama ammattikoulu. Siellä olin vuonna Tarkoitukseni oli mennä metallipuolelle, mutta se oli niin täynnä, että minä kävin ensimmäisen vuoden siellä puupuolta. Sen jälkeen siirryin metallipuolelle. Sehän oli kaksivuotinen ammattikoulu. Minulla on jäänyt siitä sellainen kuva, että siellä oli valtavan hyvät opettajat ja aineet olivat hyvin asiallisia. Tietenkin siellä oli joitain aineita, joita ei nykyisissä kouluissa ole. Esimerkiksi siellä oli jalkineiden korjausta, joka ehkä tuntuu nykyisin oudolta. Minäkin jouduin käymään sitä kaksi vuotta, mutta sitähän ei tietenkään ollut kuin noin tunti viikossa. En muista sitä tarkkaan. Se oli siinä mielessä täydellinen koulu, että siellä oli sulattamo. Metallia sulatettiin ja tehtiin hiekkamuotteja, valumuotteja ja suoritettiin valuja myöskin. Sitten normaalit opetukset olivat kirjanpitoa, mekaniikkaa, fysiikkaa, kemiaa, laskentoa ja konepiirustustakin oli jo silloin. Tässä mielessä tämä kiinnosti minua sitten myöhemmässä elämässä, että lähdin tätä sitten jatkamaankin kouluun. Koulu loppui siten, että minä olin kai 16-vuotias. Ensimmäinen työpaikkani oli öljysäiliöitä rakennettiin Viipurin lahden rantaan ja pääsin ryhmään, jossa oli niittaaja ja vastinmies. Minä olin siinä ryhmässä kolmantena, jonka tehtävänä oli kuumentaa ne niitit ahjossa. Poljettavalla ahjolla punahehkussa siellä piti aina ahjossa olla määrätty määrä niittejä, jotta oli jatkuvuutta. Muistan valtavan hyvän hankkeen, koska siinä oli urakka kolmen henkilön kesken, joita meillä siinä oli. Tätä kesti sen kesän ja seuraavana syksynä vielä. Oli sellainen liike Viipurissa kuin Talviheimon Autoliike, joka purki vanhoja autoja ja nämä varastoitiin. Minä olin siellä ja siellä oli toinen vanhempi. Se oli aika suurta hommaa silloin. Minä olen jälkeenpäin ihmetellyt, että silloin jo hoidettiin tällaista käytettyjen autojen osamyyntiä. Sen jälkeen en ole kuullut. Nyt kun siirryttiin tuohon autopuoleen, niin hoidettiinko vasaralla?

3 HAASTATTELU 2 (13) Se oli ilmakone. Toinen hakkasi sillä koneella ja toinen piti vastaan. Ääni oli tietenkin kova vielä. Eikä kuulosuojaimia. Ei kuulosuojaimia. Tuollaiset isot säiliöt kyllä se oli niin hyväpalkkainen työ, että jälkeenpäin tuntui, että se oli niitä parhaimpia työpaikkoja. No niin. Sitten siihen Talviheimon Autoliikkeeseen. Talviheimon Autoliikkeessä olin vuoden 39 syksyyn, kun alkoi talvisota. Minut oli määrätty Viipurin palokuntaan sota-ajaksi. Talviheimon Autoliikkeessä jo jouduin ja ajelin niillä autoilla. Se oli jollain tavalla sellaista, että ei sitä aikaa ajateltu, että onko ajokorttia. Tässä mielessä se ajotaito oli tärkeä. Palokunnassakin minä ajelin jonkin verran ja hoitelin moottoriruiskuja. Tietenkin sitä jouduttiin oikeastaan aina käyttämään, koska se vesipaine ei siellä verkostossa ollut riittävän suuri. Pumppua käytettiin siis lisäksi. Tulipaloja siellä tietenkin talvisodan aikaan oli ihan jatkuvasti. Niitä tehtiin suurin piirtein helmikuuhun asti. Noin helmikuun puolivälin aikaan tulivat pommitukset jo niin voimakkaiksi, että palokunta joutui lopettamaan. Olimme siellä kerrostalojen kellareissa suurimpien pommitusten aikana. Lopulta helmikuussa sitten lähdimme sieltä ja siirryimme Imatralle. Siellä jonkin verran tehtiin palohommia, kun Ensoa pommitettiin. Jäi mieleen, että siellä käytiin jonkin verran sammutuksia tekemässä. Sodan jälkeen minä sitten siirryin Helsinkiin, kun äitini oli mennyt myöskin. Siellä sitten heti löytyi taas työpaikka Strömbergin sähkötehtaalta. Siellä olin seuraavaan kesään asti. Minulla oli palvelukseen astumismääräys Helsingin autokomppaniaan vuoden 41 syksyllä. Sotahan alkoi kuitenkin 41 kesällä, jolloin minäkin lähdin aikaisemmin vapaaehtoisena ja sain komennuksen Mänttään, jossa kasattiin autokomppania 49. Meillä oli siellä uudet kuorma-autot 44 kappaletta uusia Opeleita. Olivatko nämä mahdollisesti Saksan...? Ne olivat Saksasta tuotuja, kyllä. Siinä mielessä kaiketi minäkään en joutunut montaa päivää siellä Mäntässä olemaan. Lähdettiin niillä heti välittömästi ajelemaan rajalle. Siellä matkalla oli jossain sen verran pysähdyksiä, joissa minäkin suoritin ajokokeen armeijaan ja sain armeija-

4 HAASTATTELU 3 (13) ajokortin, ja tällä tavalla jatkettiin rajalle. Meidän tehtävänämme koska ne olivat niitä uusia autoja oli miehistökuljetus. Siirsimme miehiä koko syksyn siihen asti, kun menimme Petroskoin ohi Karhumäkeen, jonne pääsimme joulukuussa. Meitä oli siinä porukassa se oli turkulainen yksikkö, vähän vanhempia nuorempia kymmenen miestä tai poikaa. Karhumäessä sitten vasta meille tehtiin sotilasvala. Sekin oli aika erikoinen, koska se oli kiireistä aikaa. Siinä ei siis yksityiskohtiin kiinnitetty huomiota. Sotilasvala oli siis joulukuussa Karhumäessä. Siellä majoitettiin kaksikerroksisiin hirsirakennuksiin, joita Karhumäessä oli hyvin paljon. Sitten meillä tuli komento kuitenkin sieltä pois Suomen puolelle. Tultiin Suojärvelle silloin joulukuussa, ennen joulua. Siellä ruvettiin asentamaan kaasuvehkeitä näihin Opeleihin. Ei niitä ehditty kuitenkaan montaa autoa laittaa ennen kuin se keskeytettiin se työ, pantiin ne kaasuvehkeet takaisin bensavehkeille ja sitten mentiin hyttiin Kannakselle Syväriin. Siellä oltiin sitten ihan sodan loppuvaiheille asti. Olitko sinä siellä autokomppaniassa? Minä olin autokomppaniassa ja silloin hyökkäysvaiheen aikana autojen ollessa uusia, ei siellä tarvittu korjaustoimintaa. Minut oli määrätty sinne tekniseen ryhmään korjaustoimintaan, mutta minä olin siis ajohommissa koko sen ensimmäisen vuoden. Joihinkin pantiin kuitenkin puukaasupönttöjä? Joihinkin autoihin pantiin puukaasulaitteita en muista nyt kuinka moneen, todennäköisesti niitä ei ollut montaakaan kappaletta, koska samalla se muutettiin ja siirryttiin sinne Aunuksen kannakselle. Tuliko sinulle kokemusta puukaasupöntöistä? Pelasivatko ne? Todennäköisesti niitä ei silloin ollut, minä en ainakaan joutunut ajamaan, koska olin sitten jo korjausryhmässä ja ne olivat niin vähän aikaa. Se yksinkertaisesti katsottiin, että niitä ei laiteta. Oliko siinä palotilan vuoksi pitikö vaihtaa sylinterikansia? Joo, sylinterikannet vaihdettiin. Siinä katsottiin, että ei vaihdettu tiivisteitä, vaan pantiin kannet. Niihin oli osia saatavana silloin kaiketi hyvin.

5 HAASTATTELU 4 (13) Kyllä. Nämä ovat tärkeitä tietoja säilyttää. Joo. Päästyämme sinne, oltiin siinä Suojärvellä pahviteltoissa, joissa korjaamotoimintaakin tehtiin. Sama tapahtui sitten kun mentiin sinne Lamperoon, Aunuksen kannakselle. Sielläkin rakennettiin ne pahviset se oli suoraan yhteydessä Ne upotettiin maahan. Jäi mieleen, että ne olivat kyllä koko talven, ja se oli märkä se seinä. Se oli kyllä aika ikävää siellä asuminen talvella. Sen ensimmäisen vaiheen aikana asuimme teltoissa. Pidemmän päälle kuitenkin vielä sitten ruvettiin meillä oli ne upotetut korsut siellä, jotka olivat hyvinkin täydellisiä ja miellyttäviä asumispaikkoja. Asemasodan aikana rakennettiin osittain maan sisälle korsut hirrestä ja järven rannalle sauna, joten asuminen oli hyvätasoista. Esimerkiksi meidän varaosahoitajamme Turusta rakensi oman pienen mökin sinne ja toi Turusta huonekalut ja tällä tavalla se oli olevinaan kohta jo siviilitoimintaa. Mutta tietenkin se toiminta oli pääasiassa yksiköiden elintarvike- ja heinäkuljetuksia ja sen sellaista. Erityisesti on jäänyt mieleen silloinhan ei ollut jäähdytysnesteitä. Talvella laskettiin vedet pois moottoreista ja hiilipaljulla aamulla lämmitettiin. Oli kuitenkin talvia, jolloin vartiomiehet käyttivät koko yön ja pitivät autoja lämpiminä. Tällä tavalla se toiminta pyöri. Minulla ei ole jäänyt mieleen, että yhtäkään vauriota olisi tapahtunut näiden vesien kanssa moottorille. Vartiomiehet eivät nukkuneet eivätkä päästäneet jäähtymään. Niin, aivan. Se oli varmasti siihen oli tottunut ja osattiin pelata. Tämä on erittäin mielenkiintoista asiaa ja tärkeää säilyttää. Onko jäänyt sodan ajalta mitään sellaista erityistä mukavaa asiaa tai traumaa, joka painaisi mieltä, kuten sodan käyneillä joskus jää? Minulla on ainakin sellainen kuva, että tietenkin sitä oli sen verran nuori, että se määrätyllä ne majoitusolot tietenkin, silloin kun ne olivat talvella pahvia ja märkiä, niin jotain tällaista, mutta kyllä se kokonaisuutena oli meillä aika mielekäs yksikkö. Sellainen hyvin keskenään toimeentuleva porukka. Minkä kokoinen yksikkö se oli? Paljonko teitä siinä oli?

6 HAASTATTELU 5 (13) Yksikön upseereita oli neljä. Siinä oli luutnantti nko, kapteeni Järvi, sitten luutnantti Serlachius oli sen Mäntän tehtaan omistajia ja sitten oli sellainen kuin Funk, joka oli vänrikkinä. Henkilönimiä ei ole jäänyt erityisesti mieleen. Tämä, joka oli varastonhoitaja jäi mieleen. Se oli Nieminen. Oletan, että niillä oli joku linjavaunu Turussa. Taisivat hänen vanhempansa rakentaa linjavaunuja. Ne olivat sellaista perua, ja koko se yksikkö taisi olla pääasiassa Turun seudulta. Meitä oli ulkopuolisia me kymmenen nuorempaa kaveria. Oliko se siis 20 hengen majoitusryhmä? Meillä oli oma korsu ja siinä oli parikymmentä henkeä. Teknisen ryhmän pää senkin muistan hyvin oli Hietarinta. Hän oli vääpeli. Tämä Heimo Hietarinta, joka ajoi Eläintarhan ajoja hyvin paljon. Olitko missään sellaisessa varsinaisessa sodan melskeessä mukana, kun tykit jyskäsivät ja luodit viuhuivat? No, minä koin useampiakin tällaisia tapauksia, että joukkoja vietiin sillä tavalla silloin hyökkäysvaiheen aikana, että tykistö ampui yli. Siis minulla oli käsitys, että ne vietiin suoraan melkein siitä sinne kohteisiin. Eli omat ampuivat teidän ylitsenne? Niin, omat ampuivat ylitse. Jännää touhua. Kyllä suurin osa kuljetuksista tapahtui yöaikana. Kyllä siellä päivälläkin minulla on kuvia. Tiet olivat kyllä valtavan huonoja, mutta näissähän tietenkin auttoi, koska kuljetettava tavara auttoi aina työntämään huonommissa paikoissa. Se oli kyllä aivan täyttämistä ja kapulatietä monetkin tiet. Joukot tulivat mukana sieltä lavalta pois taas, sitten kun autot juuttuivat. Tällä tavalla sitten mentiin. Kyllä se tällä tavalla, kun vähänkin pääsee autolla johonkin, niin kyllä se tietenkin nopeuttaa. Oliko siellä lunta paljon silloin?

7 HAASTATTELU 6 (13) Ei ollut lunta, siellä oli aivan sulaa se aika. Muistan, että sitten vasta kun olimme Karhumäessä, ruvettiin huomaamaan, että ei ollut lumien kanssa mitään ihmeitä siinä mielessä. Ei varmastikaan ollut talvirenkaita? Ei ollut talvirenkaita. Ketjujahan niitä sitten jouduttiin aina silloin käyttämään, mutta ei silloin ensimmäisenä vuonna niidenkään kanssa ollut ongelmia. Olivatko ne Opeleita kaikki nämä? Kaikki olivat Opeleita, 44 kappaletta. Tämä on mielenkiintoista. Lisäksi voisin kertoa lähdöstämme Aunuksen kannakselta. Olin juhannuksena 44 vuorolomalla Suomessa ja sain ilmoituksen palata yksikköön. Vihollinen oli aloittanut hyökkäyksen Karjalan kannaksella, jolloin Aunuksen kannakselta ruvettiin siirtämään joukkoja Karjalan kannakselle. Täysiä junia, kalustoja ja miehiä tuli vastaan palattuani yksikköön. Välittömästi mekin lähdimme sieltä. Siirtyminen tapahtui paljon pienempiä teitä pitkin. Laatokan rantatie oli poikki, vihollisen laivasto oli noussut maihin katkaisten tien. Osa joukkoja näytti olevan hajalla, yksittäisiä ryhmiä liikkui teillä. Meidän komppaniamme ei kuitenkaan joutunut Karjalan kannakselle. Me olimme mukana yksikössä, joka purki miinoituksia ja piikkilankaesteitä alueilta, jotka jäivät viholliselle. Sitten siviiliin pääsin marraskuussa 44 Forssassa. Koska minulla ei ollut ajokorttia, minulle on jäänyt sellainen kuva, että menin autokouluun ja sen kautta sain ajokortin. Oletan, etten tarvinnut mitään ajokokeita. Kuitenkin siellä Forssassa sain ajokortin ja se vasta oli minun ensimmäinen siviiliajokorttini. Ymmärsin, että tuo sotaväen lisenssi sinulla kuitenkin oli. Sotaväen ajokortti, sehän oli ajettu minulla siellä menomatkalla, kun mentiin.

8 HAASTATTELU 7 (13) Ei ollut silloinkaan vielä siviilissä sitten. Ei, ja piti sitten siviilissä olla ajokortti, vaikka ei sitä kysytty kyllä. Yhtäkkiä vain tässä vähän välikevennyksenä, että nyt ajetaan yhdistelmäajokorttia sotaväessä ja harkitaan, että se ei olisikaan pätevä siviilissä. Niin, että siellä annettu koulutus ei riitä siihen. Kyllä, silloin jouduin kuitenkin törmäämään siviilissä. Näin se oli. Ja siitä alkoi sinulla sitten Ja siitä alkoi sitten työelämä ja ensimmäinen työpaikka silloin heti kohta. Ei silloin mitään taukoja tarvinnut pitää jos töitä halusi. Somerinniemellä oli kauppias Aimo Korvenoja. Hänellä oli useampia autoja, ja siellä oli sahaustoimintaa. Minun tehtävänäni oli sitten niiden autojen korjaustoiminta. Huollettiin moottoristo, jolla suoritettiin sirkkelisahauksia. Se oli siinä mielessä mielekäs työpaikka, koska siellä ruokailu hoidettiin siinä talossa asuimme siinä myöskin sillä tavalla, että heti aamulla ensimmäinen ruoka ennen töihin lähtöä oli jo raskaampi ruoka. Ruokailua oli pitkin päivää melko tiheään parin kolmen tunnin välein. Syötiin ja juotiin, ja tämä ruokapuoli oli tietenkin niissä oloissa hyvinkin tärkeä. Työpäivä oli kuitenkin myöskin pitkä. Aamulla kuudesta iltakuuteen, mutta ei se työn pituus koskaan tuntunut, koska se oli muuten mielekästä. Olitko sinä siellä autoasentajana? Niin, minä hoitelin siellä useampia autoja. Korjailin niitä ja sitten sitä sirkkelin moottoria hoidin. Mikä oli sirkkelissä moottori silloin? Se oli iso auton moottori. Bensiini vai petrooli?

9 HAASTATTELU 8 (13) Kyllä se oli kaiketi bensiinimoottori, koska autot olivat häkävehkeitä. On hyvin mahdollista, että sitä sirkkelimoottoria olisi käytetty muulla kuin bensiinillä. Olisihan se voinut olla häkä myöskin. Ei ollut häkä, kyllä se oli polttoainemoottori, todennäköisesti bensiinimoottori. No, sitä vaihetta kesti seuraavaan kesään, jolloin menin Forssaan korjaamoon töihin, jossa olin noin neljä kuukautta. Sitten kaverini kanssa tuli ajatus, että ostetaan kuorma-auto ja lähdetään pohjoiseen. Se auto, joka meidän oli tarkoitus ostaa, oli siellä pohjoisessa, Kemissä. Tulimme sinne ja häkävehkeillä tietenkin ajoimme valtion puutavaraa ja kauppatavaraa kaupoille Kemissä, Torniossa ja Tornion lähellä Arpelassa, jossa tukipaikkamme oli. Siellä sitten tapasin vaimonikin. Siellä meni se talvi. Minulla oli sota-aikana tilattu kirjallisuutta. Minulla oli nimittäin tarkoitus mennä ja hainkin Tampereelle Teknilliseen kouluun vuonna 46. Siellä alkoi syksyllä, mutta en päässyt sisään. Turussa alkoi 47 tammikuun alussa. Minä kävin siellä ja pääsin Turun Teknilliseen oppilaitokseen, missä oli autolinja. Siellä oli tällainen luokka, jossa meitä oli 12 poikaa autolinjalle valittu. Siellä samassa luokassa oli sitten laivarakennus- ja savilinja, joissa oli saman verran. Meitä oli siis kolme osastoa. En tiedä oliko Tampereelle isompi, mutta siinä ei ollut kuin 12 oppilasta. Eli se oli puhtaasti autotekniikan linja. Kyllä. Minulla on sellainen kuva, että silloin ei ollut kai kuin Helsingissä, Tampereella ja Turussa autolinjat. Kyllä. Se oli kaksivuotinen koulu. Yhden vuoden välillä tulin takaisin tänne Rovaniemelle Pohjolan Autoon. Siellä korjaamolla olin 49. Korjaamo oli oikein tilava ja työllisyys oli hyvä, koska meillä oli täällä Pohjolassa autojen kanssa töitä ja autoja tuli sitten tänne ympäri Suomea. Etenkin silloin, kun alkoi vielä voimalaitostyömaa, niin sehän oli hyvinkin valtavaa.

10 HAASTATTELU 9 (13) Korjaamotoiminta oli Pohjolan Autossa sillä tavalla suurta, että meillä oli henkilökuntaa suurimmillaan jos koko Rovaniemen toiminnan laskee mukaan noin henkeä. Korjaamo vaati siinä mielessä monipuolisia taitoja, sillä siellä oli puuseppä ja jousiseppä, koska jousityöt kaikki jouduttiin tekemään. Lisäksi oli dieselkorjaamot, moottorikorjaamot, ja näin sitä korjaamotoimintaa laajennettiin, että lopulta siellä tehtiin mitä tahansa. Sitten siihen liittyi vielä traktoritoimintaa. Tehtiin metsäkoneita, metsäkuormaajia. Silloin jo heti 50-luvun alussa Pohjolan Auto oli merkittävä. Oliko mielestäsi suurin vallan kausi tässä Pohjois-Suomessa? Kyllä se tiloiltaan ja henkilökunnaltaan oli suurin. Se oli siinäkin mielessä, että kulminaatio oli silloin, kun myynti oli aika suurta Suomessa lähinnä sen Fordin edustuksen takia. Sitten tulivat Fordin traktorit myöskin, Fordsonit. Fordin traktoreita myytiin, ja tietenkin kuorma-automyyntiä oli kovasti. Siihen liittyi sitten näitä metsäkoneitakin. Sitten koneet ja traktorit suurenivat. Minulle jäi mieleen, että yhteen aikaan, kun ei vielä metsäkoneita ollut, niin sitten maatalouskoneethan toimivat Kittilän savotta, siellä oli esimerkiksi yhdessä savotassa 50 maataloustraktoria. Fordson Major. Kyllä. Niissä oli sitten alkuun mekaaniset kuormalaitteet, joita Pohjolan Auto teki. Sitten siirryttiin siihen hydrauliikkaan, jonka mukaan tulivat ne isommat metsäkoneet. Minä vasta luin tämän, että Fordsonhan on yhdestä maailman suurimmista traktoritehtaasta ja sen myynnistä, ja sehän meni amerikkalaisille, jotka olivat tämän Fordin tekijöitä. Se oli siis maailman suurimpia traktoritehtaita, mutta tiedätkö, Pentti, että Suomi oli Fordson Majoreiden toiseksi suurin ostaja näihin aikoihin maailmassa? Amerikka oli tietysti ykkönen, mutta Suomeen tuotiin Fordson Majoreita toiseksi eniten vuonna 56. Se oli niin suuri askel myös amerikkalaisille. Juu, se oli. Suomenhan sitten lähinnä piti ruveta keräämään tätä rahaa sotakorvauksia niin varmaan metsätoiminta ja metsätyöt olivat sitten hyvinkin voimakas ja todellinen ratkaisu siihen.

11 HAASTATTELU 10 (13) Pohjolan Auton toiminnasta silloin 50-luvulla minulla on jäänyt erityisesti mieleen tapaus. Se oli suurin piirtein 50 vuotta sitten. Olen odottanut, että koska näkyy lehdissä siitä kuva. Se oli helmikuun loppupuolta. Hyvin muistan, kun Monte Carlon ajot olivat aina silloin ja Lamminen oli siellä. Hän oli tullut sinä yönä Helsinkiin, kun Pohjolan Auton koko korjaamohalli sortui sunnuntain vastaisena yönä. Seinät levisivät ja katto tuli sinne jäi parikymmentä autoa sisälle. Olimme sitten Lammista vastassa siellä varaosapuolen tiloissa, kun he tulivat Helsingistä. Vieläkin muistan, että hän oli hyvin rauhallinen ja kyseli vain, että eihän jäänyt ketään alle. Ei siinä sen kummemmin voivoteltu. Seuraavana arkipäivänä ruvettiin raivaamaan romuja pois ja sortunutta hallia. Ajettiin romua päältä pois ja Lamminen oli vuokrannut Kemiyhtiöstä korjaamotiloja, joissa sitten ruvettiin korjaamaan näitä asiakkaiden autoja. Samaan aikaan korjaamohallin lattialla tehtiin pahvista seiniä, jossa ruvettiin korjaamotoimintaa pitämään. Seuraavan kesän ja syksyn aikana sitten rakennettiin uusi halli, että se oli jo seuraavana talvena täysi toiminta päällä. Tämä oli niiden Lammisten veljesten ja lähinnä Uuno Lammisen selvää määrätietoista toimintaa, että siinä aina tapahtui, kun se pantiin pyörimään. Hoiditteko te lumikuormaa? Siinä puhuttiin paljon lumikuormasta, mutta kyllä se lähinnä se oli sodan jälkeen rakennettu se rakennus oli sellaista kalkkitiiltä ne seinät ja siinä oli sellaiset tukitangot ylhäällä, että ne kaiketi antoivat periksi, ja sillä tavalla ne seinät pääsivät leviämään. Siellä oli osissa autoissa vesi sisällä, koska silloin jäähdytysneste ei ollut vielä niin yleisessä käytössä, että kyllä se melkoinen juttu oli. Kyllä siitäkin kuitenkin hyvin selvittiin tai Pohjolan Auto selvisi. Osoittautui, että henkilökunnan yhteen hiileen puhaltaminen oli hyvin tehokasta silloin. Jokainen piti siitä työpaikasta ja talosta, että sillä tavalla saatiin se jatkuvuus. Sinähän se oikeastaan elämäntyösi olet melkein tehnyt Pohjolan Autossa pisimmän aikaa autoalan asiantuntijana ja autoteknikkona. Siinä 30 vuotta oli Pohjolan Auto toiminnassa. Sehän laajeni sitten niin suureksi, että kun tuli se öljykriisi ja autojen myynti ja muu, niin Lampinen kaiketi laajensi sitä liian paljon sellainen kuva minulla on. Sitä toimintaa tuli niin paljon lisää ja sen mukana tuli se kelkkatehdaskin, jonka Lamminen omisti Rovaniemellä. Kaikki nämä lisäsivät sitä, että sen toiminta sitten loppui. Sehän oli tietenkin muillakin autoliikkeillä, mutta tämä oli varmaan, koska se toiminta oli vähän liian suurta siihen tilanteeseen, kun raha kaiketi loppui pankeista.

12 HAASTATTELU 11 (13) Tästä henkilökunnasta. Siinähän oli tämä katsastusmies Leo Kyykkä. Kyykkä oli siinä korjaamopäällikkönä, silloin kun sinne menin. Insinööri Leo Kyykkä, joka sitten siirtyi tänne katsastustoimintaan. Sittemmin oli Seitamo myöskin korjaamopäällikkönä. Hän siirtyi Postin autovarikon päälliköksi. Lauriko se oli? Lauri Seitamo. Sitten siinä oli Aarne Hatinen vähän aikaa. Hänkin siirtyi myöhemmin katsastustoimintaan. Seitamoko meni Postille? Kyllä. Seitamo oli Postilla varikon päällikkö. Ja sinä olit Hatisen jälkeen korjaamopäällikkö? Minä olin siinä loput 15 vuotta Hatisen jälkeen. Samaan aikaan minä olin sitten Rovaniemen kaupungin ilta-ammattikoulussa kymmenkunta vuotta opettamaan korjaamotekniikkaa ja piirustusta. Sitten Rovaniemelle rakennettiin Teknillinen koulu ja minähän jouduin sinnekin sitten ja olin siellä korjaamopuolen opettajana kaksi vuotta. Silloin oli valtavan suurena apuna, kun Suomen Autolehti juuri samoihin aikoihin kirjoitti sellaista jatkuvaa se oli kai vuoden Korjaamotekniikka, sillä nimellä. Minulla oli tämä valtavan suurena tukena, silloin kun aloitin täällä opetusta. Sehän oli tietenkin valtavasti töitä ja valmistelua vaativaa, kun tulin. Tämä julkaisu kuitenkin auttoi minua hyvin paljon. Silloin 63 varmaan alkoi autotekniikan koulutus olla minä menin 65 ja olin kolmatta luokkaa, joka siellä oli alkanut silloin. Aivan. Silloin 65 et ollut. Juu, minä olin kaksi vuotta vain. Romppaisen Reino tuli minun jälkeeni.

13 HAASTATTELU 12 (13) Eikö Reino ollut oppilaasi? Niin oli silloin alkuun ja myöhempäänkin. Että kyllä se kaiketi oli, että kiinnostusta oli alaan, niin se oli voimakasta se kehitys. Kyllä se vei mukanaan. Minkälaisena sinä näet nyt tämän autokorjaamotoiminnan ja autotekniikan verrattuna siihen aikaan? Sen, mitä ainakin pidin valtavan hyvänä oli Fordin maahantuojan asentajakoulutus. Siis maahantuoja koulutti, ja aina kun tulivat uudet merkit, niin merkkikoulutus oli välittömästi, että se piti asentajat ajan tasalla. He kävivät Helsingissä. Helsingissä käytettiin. Jopa viikon kursseilla. Niin, jopa viikon kursseja oli. Koulutus oli hyvin voimakasta, jossa myöskin korjaamon työnjohto kävi. En tiedä sitten, harrastetaanko tätä sitten millään tavalla enää. Tietenkin kuitenkin, kun auton merkkien määrä on tullut niin laajaksi ja siinä on niin monenlaista, niin se voi olla vaikeaa. Onhan se muuttunut varmastikin. Kyllä, varmastikin täysin. Tuo toiminta, lähinnä se maahantuojakoulutus, ja tällä tavalla se henki oli hyvin mukava kaikessa toiminnassa. Joo. Veljekset Reino ja Uuno Lamminen. Reino lähti siitä sitten Reino piti Kemissä Fordin edustusta, mutta sitten siirtyi Tampereelle ja perusti sinne Tamperematicin, autojen pesuharjatehtaan.

14 HAASTATTELU 13 (13) Se taitaa olla vieläkin sillä nimellä? Kyllä, niin taitaa. Sitten hän laajensi sitä niin voimakkaasti, että se tehdas Reinon aikana vei niitä koneita moneen paikkaan. Hänen poikiaan meni Amerikkaankin, missä heillä oli myös myyntipiste. Laitteiden myynti oli siis laajaa, sitä oli jopa Afrikassa ja Aasiassakin. He olivat kovia liikemiehiä, jotka huomasivat, mistä rahaa tulee. Reino pyöritti sitä liikettä vielä 60-luvun lopulla ja 70-luvullakin kai. Niin, Tampereella tosiaan Reinolla oli se toinen liikekin myöskin samaan aikaan. Hän pyöritti sitä hyvin pitkään. Uuno lopetti tuossa? Uuno lopetti, kun se liike loppui, niin aikaisempaan. Joihinkin aikoihin, kun sinäkin lähdit sieltä. Kyllä, niihin aikoihin. Se oli kai se loppu. Minä nyt en muista, että mikä se vuosi oli, kun se lopetettiin. Uunon poikahan oli tämä Matti. Kyllä. Matti oli Uunon poika ja voimakkaasti siinä mukana. Yrittikö hän kuitenkin vielä vähän aikaa pyörittää tätä liikettä? Oli mukana myöskin kelkkatehtaassa Antti-Aarnio Wihurin kanssa. Kelkkatehdas toimii edelleen Rovaniemellä ainoana Suomessa. Omistus Kanadasta.

Matti Kaasalainen. Virtaa ja voimaa. Forssan SähköDieselin historiikki

Matti Kaasalainen. Virtaa ja voimaa. Forssan SähköDieselin historiikki Matti Kaasalainen Virtaa ja voimaa Forssan SähköDieselin historiikki Matti Kaasalainen Virtaa ja voimaa Forssan SähköDieselin historiikki Sisällys Näin syntyi Forssan Sähködiesel... 6 Uudet toimitilat

Lisätiedot

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Talvisota päättyi maaliskuun alussa aselepoon. Vihollinen jatkoi vielä aselevon jälkeen vuorokauden. Suomalaisilla oli ampumakielto mutta

Lisätiedot

Paananen: Minä kävin Kuusistoa auttamassa kerran kuussa, kaikki atk listat järjestykseen, aineisto aika järjestykseen kerran kuussa ja varsinaisen

Paananen: Minä kävin Kuusistoa auttamassa kerran kuussa, kaikki atk listat järjestykseen, aineisto aika järjestykseen kerran kuussa ja varsinaisen Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 Pos25.3.9 Todistaja Matti Paananen (NTC:n entinen kirjanpitäjä & Lääninveroviraston ALV tarkastaja) Teksti sisältää "muutaman varsinaisen

Lisätiedot

Hannu ja Annikki Talkalta

Hannu ja Annikki Talkalta Hannu ja Annikki Talkalta 1 Hannu Talka ja Taito Salmi Salmenkalliossa Kähönsalmella 8.8.2010 Lähdetään vaikka niistä patteritöistä Hannu: Lähdetään vaikka niistä patteritöistä, kun näissä maisemissa ollaan.

Lisätiedot

29. Pos. 2. Hämeenlinnan käräjäoikeus/todistelu/päätös/syyttäjä ei valita

29. Pos. 2. Hämeenlinnan käräjäoikeus/todistelu/päätös/syyttäjä ei valita 29. Pos. 2. Hämeenlinnan käräjäoikeus/todistelu/päätös/syyttäjä ei valita Asia viranomaisten tiiviin yhteistyön ansiosta eteni oikeudenistuimen käsittelyyn. Oli uusi kesä ja kuten aiemmin oikeudenkäynti

Lisätiedot

ASMON MUISTELUKSIA. Kertomuksia. Toivomusten mukaisesti koetan hieman kertoilla näitä elämäni varrella sattuneita tapauksia.

ASMON MUISTELUKSIA. Kertomuksia. Toivomusten mukaisesti koetan hieman kertoilla näitä elämäni varrella sattuneita tapauksia. Kertomuksia. Toivomusten mukaisesti koetan hieman kertoilla näitä elämäni varrella sattuneita tapauksia. Kun olin aivan pieni ja pappani kuoli, olin ollut kovin onneton ja kulkenut surullisena hokien:

Lisätiedot

Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 Pos.3.2 Vesa Kuusisto todistelutarkoituksessa

Pos.25. Käsittely Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee v.2000 Pos.3.2 Vesa Kuusisto todistelutarkoituksessa Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 Pos.3.2 Vesa Kuusisto todistelutarkoituksessa Vesa Kuusistoa kuullaan todistelutarkoituksessa ja ensimmäisenä kysyy Asianajaja Harri Niinimäki.

Lisätiedot

Lyhenteet IAA - Itellan asianajaja, SAA - Savenmaan asianajaja, T - todistaja

Lyhenteet IAA - Itellan asianajaja, SAA - Savenmaan asianajaja, T - todistaja Todistajana kuultuna Ari Hilli on kertonut toimineensa kanteessa tarkoitettuna aikana myyntineuvottelijana vastaajan yritysmyynnissä. Todistaja oli siirtynyt pois vastaajan palveluksesta kesällä 2005.

Lisätiedot

SAKARI SIPPOLAN JATKOSOTA

SAKARI SIPPOLAN JATKOSOTA 1 SAKARI SIPPOLAN JATKOSOTA Sakari Sippola (s.1925) oli 16-vuotias jatkosodan alkaessa. Kesällä 1941 hän lähti vapaaehtoisena jatkosotaan ja sijoitettiin kenttävartioon Vienan Karjalaan. Asemasodan aikana

Lisätiedot

Sotilaskartoitus Jatkosodassa

Sotilaskartoitus Jatkosodassa Tänä vuonna on kulunut 60 vuotta Jatkosodan alkamisesta. Sotaan osallistui myös maanmittausalan väki siinä kuin muutkin Suomen nuoret miehet ja naiset. Monet toimivat rintamamiehinä, mutta monet myös mittaus-

Lisätiedot

Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 25.3.5 Todistaja Heikki Metsäpuro

Pos.25. Käsittely Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee v.2000 25.3.5 Todistaja Heikki Metsäpuro Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 25.3.5 Todistaja Heikki Metsäpuro Heikki Metsäpuron todistukseen liittyy oleellisesti hänen kokemuksensa poliisikuulustelussa. Turun Hovioikeudessa

Lisätiedot

Ai!smaa. Lauri Vuorinen. Mikä oli, ja on, faktaa, on se, että Airismaa oli ensimmäinen laivani, jossa oli vuorottelujärjestelmä.

Ai!smaa. Lauri Vuorinen. Mikä oli, ja on, faktaa, on se, että Airismaa oli ensimmäinen laivani, jossa oli vuorottelujärjestelmä. Ai!smaa Lauri Vuorinen Kuva: Hannu Laakso M/t Airismaa oli Nesteen omistama, pieni, tankkilaiva, tehty bensan ja dieselin kuskaamiseen Suomen kustilla. Aina puhutaan pienestä, punaisesta kaislakiitäjästä,

Lisätiedot

Paananen: En, vaan Hämeenlinnassa. Puheenjohtaja: Hm Paananen: Toimistoapulaisena toimin siellä, kirjanpitäjänä. Syyttäjä: Olette sivulla 50 kertonut

Paananen: En, vaan Hämeenlinnassa. Puheenjohtaja: Hm Paananen: Toimistoapulaisena toimin siellä, kirjanpitäjänä. Syyttäjä: Olette sivulla 50 kertonut 27. Käsittely Helsingin Hovioikeudessa kesäkuu 2003 27.7. Kuullaan Todistaja (ALV tarkastaja) Matti Paananen Puheenjohtaja: No sitten voidaan kutsua Paananen, eikö niin? Todistaja Paananen saliin neljä.

Lisätiedot

HÄLLÄPYÖRÄ HÄMEEN MOBILISTIT RY KERHOLEHTI N:O 30 ISSN 1459-9120

HÄLLÄPYÖRÄ HÄMEEN MOBILISTIT RY KERHOLEHTI N:O 30 ISSN 1459-9120 2 2012 HÄLLÄPYÖRÄ HÄMEEN MOBILISTIT RY KERHOLEHTI N:O 30 ISSN 1459-9120 HÄLLÄPYÖRÄ 2 2012 14.11.2012 Hämeen Mobilistit ry:n kerholehti N:o 30 Tulevia tapahtumia Kerhoilta, Antti Karttusen esitelmä Jarno

Lisätiedot

Yhteydenotot: ulla.m.halonen@gmail.com

Yhteydenotot: ulla.m.halonen@gmail.com Jason tarinan on toimittanut YTM Ulla Halonen Geronomilta. Halonen on toiminut aiemmin useissa ikäihmisiä koskevissa kehittämistehtävissä. Tällä hetkellä hän toimii Keski-Suomen Muistiyhdistys ry:n kehittämispäällikkönä.

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 10 * 2004 * 10. vuosikerta

Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 10 * 2004 * 10. vuosikerta Kuolemajärven Inkisten sukuseura Nro 10 * 2004 * 10. vuosikerta Vilhelmiina ja Vilhelm Inkisen perhe v. 1920 Kuolemajärven Karjalaisten kylästä. Vanhempien kera kuvassa ovat lapset vas. Tyyne, Väinö äidin

Lisätiedot

Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa

Pos.25. Käsittely Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee v.2000 Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 Pos.3.1 Yrjö Reinikainen Todistelutarkoituksessa Yrjö Reinikaista kuullaan todistelutarkoituksessa ja ensimmäisenä kysyy Asianajaja Pekka

Lisätiedot

Graafinen suunnittelu JUSSI JÄPPINEN. Painotyöt KOPIJYVÄ OY Jyväskylä 2009. Copyright 2011 Mobilia säätiö

Graafinen suunnittelu JUSSI JÄPPINEN. Painotyöt KOPIJYVÄ OY Jyväskylä 2009. Copyright 2011 Mobilia säätiö 1 2 Graafinen suunnittelu JUSSI JÄPPINEN Painotyöt KOPIJYVÄ OY Jyväskylä 2009 Copyright 2011 Mobilia säätiö ISBN 978-951-98271-8-6 (nid.) 978-951-98271-9-3 (PDF) KANNEN KUVA: Tielaitosuudistuksen yhteydessä

Lisätiedot

TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE

TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE TARINOITA RADANVARREN KYLISTÄ RAIPOSTA RAJALLE Lukijalle Voimaa Vainikkalasta Sisua Simolasta hankkeen toimesta on kerätty tarinoita, muisteloita ja sattumuksia, joita eri henkilöt ovat taakse jääneiden

Lisätiedot

Raskone Nopeasti takaisin tielle

Raskone Nopeasti takaisin tielle 1 Raskone Nopeasti takaisin tielle Sisältö Uutiset Pääkirjoitus 3 Raskone keskittyy kolmeen päälinjaan 4 Lahden Raskone sai uuden ilmeen 6 Vahdinvaihto Lahdessa 8 Yli puolet voisi vaihtaa merkkikorjaamon

Lisätiedot

1 2012 CITIKKA kerholehti

1 2012 CITIKKA kerholehti 1 2012 CITIKKA kerholehti 1 Ison maailman ihmeitä Citikka KERHOLEHTI 1 2012 CITIKKA Julkaisija: Automobile Citroën ry Pertunmaantie 725, 52700 Mäntyharju Päätoimittaja: Esko Öblom Tehtaankatu 8 B 33, 00140

Lisätiedot

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Heikki Huotari Oulun yliopisto Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Kesäharjoittelu Telêmaco Borbassa Klabinin paperitehtaalla oli minulle henkilökohtaisesti todella antoisa kokemus. Kirjoittelen

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

Suomalaiset haastatellut. Aili Maria Viitala (*1938)

Suomalaiset haastatellut. Aili Maria Viitala (*1938) Suomalaiset haastatellut 1. Aili Maria Viitalan 1 2. Eino Viitala 5 3. Senja Viitala 8 4. Aune Valtamäki 10 5. Helen Hietalahti 13 6. Toini Alaspää 18 7. Anja Kuusela 22 8. Oili Pietilä 30 9. Sirkka-Liisa

Lisätiedot

HÖYHTYÄN SUVUN VAIHEITA

HÖYHTYÄN SUVUN VAIHEITA HÖYHTYÄN SUVUN VAIHEITA Heinäkuu, 2003 HÖYHTYÄ 2 (48) Johdanto Nämä muistelut Höyhtyän suvun vaiheista on jaettu viiteen lukuun. Luvuissa on päällekkäisyyksiä, joita ei ole pyritty millään tavoin poistamaan.

Lisätiedot

Olen iloinen, että Äitini saa käydä tapaamassa Liisaa ja suhteestanne veljeeni.

Olen iloinen, että Äitini saa käydä tapaamassa Liisaa ja suhteestanne veljeeni. 30.03.2007 Kuopio Liisalle, Leena, Pekka, Antti, Maija, Ville, Johanna ja Seppo, Olen pahoillani näistä äärimmäisistä tapahtumista. Rakastan Paulaa, arvostan ja kunnioitan. Paula oli hieno Nainen, hyvä

Lisätiedot

Isona minusta tulee iso!

Isona minusta tulee iso! I n s i n ö ö r i t o i m i s t o C o m a t e c O y : n a s i a k a s l e h t i 1 / 2 0 1 1 Isona minusta tulee iso! S I S Ä L L Y S L U E T T E L O 4-9 10 12 14 16 18 20 22 Comatecin historiaa Tämä on

Lisätiedot

Finspångin Suomi-Seura 1960-luvulla

Finspångin Suomi-Seura 1960-luvulla Finspångin Suomi-Seura 1960-luvulla Alkusanat Sain tehtäväkseni kirjoittaa seuran historiikin 1960-luvulta. Apunani oli tietysti seuran pöytäkirjat, mutta silloin tällöin käytän myös minä muotoa, seikoissa

Lisätiedot

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF)

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009 Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Haastattelujen toteutus... 3 3. Arviot

Lisätiedot