SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti"

Transkriptio

1 SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti Haastattelu Rovaniemi Haastateltava Pentti Haastattelija Eero

2 HAASTATTELU 1 (13) Haastattelija Haastateltava Eero Nimi Syntymäaika ja -paikka Pentti , Viipuri Eero Pentti Me olemme nyt Pentti Parikan luona. Hän on vanha tuttu ainakin 37 vuoden takaa. Sinä voisit ihan vapaasti kertoa omat henkilötietosi, ja sitten mennään näihin ammattiasioihin. No niin. Olen Viipurissa syntynyt Siellä kävin ammattikoulun. Viipuriin oli juuri rakennettu oikein ajan mukainen kaupungin omistama ammattikoulu. Siellä olin vuonna Tarkoitukseni oli mennä metallipuolelle, mutta se oli niin täynnä, että minä kävin ensimmäisen vuoden siellä puupuolta. Sen jälkeen siirryin metallipuolelle. Sehän oli kaksivuotinen ammattikoulu. Minulla on jäänyt siitä sellainen kuva, että siellä oli valtavan hyvät opettajat ja aineet olivat hyvin asiallisia. Tietenkin siellä oli joitain aineita, joita ei nykyisissä kouluissa ole. Esimerkiksi siellä oli jalkineiden korjausta, joka ehkä tuntuu nykyisin oudolta. Minäkin jouduin käymään sitä kaksi vuotta, mutta sitähän ei tietenkään ollut kuin noin tunti viikossa. En muista sitä tarkkaan. Se oli siinä mielessä täydellinen koulu, että siellä oli sulattamo. Metallia sulatettiin ja tehtiin hiekkamuotteja, valumuotteja ja suoritettiin valuja myöskin. Sitten normaalit opetukset olivat kirjanpitoa, mekaniikkaa, fysiikkaa, kemiaa, laskentoa ja konepiirustustakin oli jo silloin. Tässä mielessä tämä kiinnosti minua sitten myöhemmässä elämässä, että lähdin tätä sitten jatkamaankin kouluun. Koulu loppui siten, että minä olin kai 16-vuotias. Ensimmäinen työpaikkani oli öljysäiliöitä rakennettiin Viipurin lahden rantaan ja pääsin ryhmään, jossa oli niittaaja ja vastinmies. Minä olin siinä ryhmässä kolmantena, jonka tehtävänä oli kuumentaa ne niitit ahjossa. Poljettavalla ahjolla punahehkussa siellä piti aina ahjossa olla määrätty määrä niittejä, jotta oli jatkuvuutta. Muistan valtavan hyvän hankkeen, koska siinä oli urakka kolmen henkilön kesken, joita meillä siinä oli. Tätä kesti sen kesän ja seuraavana syksynä vielä. Oli sellainen liike Viipurissa kuin Talviheimon Autoliike, joka purki vanhoja autoja ja nämä varastoitiin. Minä olin siellä ja siellä oli toinen vanhempi. Se oli aika suurta hommaa silloin. Minä olen jälkeenpäin ihmetellyt, että silloin jo hoidettiin tällaista käytettyjen autojen osamyyntiä. Sen jälkeen en ole kuullut. Nyt kun siirryttiin tuohon autopuoleen, niin hoidettiinko vasaralla?

3 HAASTATTELU 2 (13) Se oli ilmakone. Toinen hakkasi sillä koneella ja toinen piti vastaan. Ääni oli tietenkin kova vielä. Eikä kuulosuojaimia. Ei kuulosuojaimia. Tuollaiset isot säiliöt kyllä se oli niin hyväpalkkainen työ, että jälkeenpäin tuntui, että se oli niitä parhaimpia työpaikkoja. No niin. Sitten siihen Talviheimon Autoliikkeeseen. Talviheimon Autoliikkeessä olin vuoden 39 syksyyn, kun alkoi talvisota. Minut oli määrätty Viipurin palokuntaan sota-ajaksi. Talviheimon Autoliikkeessä jo jouduin ja ajelin niillä autoilla. Se oli jollain tavalla sellaista, että ei sitä aikaa ajateltu, että onko ajokorttia. Tässä mielessä se ajotaito oli tärkeä. Palokunnassakin minä ajelin jonkin verran ja hoitelin moottoriruiskuja. Tietenkin sitä jouduttiin oikeastaan aina käyttämään, koska se vesipaine ei siellä verkostossa ollut riittävän suuri. Pumppua käytettiin siis lisäksi. Tulipaloja siellä tietenkin talvisodan aikaan oli ihan jatkuvasti. Niitä tehtiin suurin piirtein helmikuuhun asti. Noin helmikuun puolivälin aikaan tulivat pommitukset jo niin voimakkaiksi, että palokunta joutui lopettamaan. Olimme siellä kerrostalojen kellareissa suurimpien pommitusten aikana. Lopulta helmikuussa sitten lähdimme sieltä ja siirryimme Imatralle. Siellä jonkin verran tehtiin palohommia, kun Ensoa pommitettiin. Jäi mieleen, että siellä käytiin jonkin verran sammutuksia tekemässä. Sodan jälkeen minä sitten siirryin Helsinkiin, kun äitini oli mennyt myöskin. Siellä sitten heti löytyi taas työpaikka Strömbergin sähkötehtaalta. Siellä olin seuraavaan kesään asti. Minulla oli palvelukseen astumismääräys Helsingin autokomppaniaan vuoden 41 syksyllä. Sotahan alkoi kuitenkin 41 kesällä, jolloin minäkin lähdin aikaisemmin vapaaehtoisena ja sain komennuksen Mänttään, jossa kasattiin autokomppania 49. Meillä oli siellä uudet kuorma-autot 44 kappaletta uusia Opeleita. Olivatko nämä mahdollisesti Saksan...? Ne olivat Saksasta tuotuja, kyllä. Siinä mielessä kaiketi minäkään en joutunut montaa päivää siellä Mäntässä olemaan. Lähdettiin niillä heti välittömästi ajelemaan rajalle. Siellä matkalla oli jossain sen verran pysähdyksiä, joissa minäkin suoritin ajokokeen armeijaan ja sain armeija-

4 HAASTATTELU 3 (13) ajokortin, ja tällä tavalla jatkettiin rajalle. Meidän tehtävänämme koska ne olivat niitä uusia autoja oli miehistökuljetus. Siirsimme miehiä koko syksyn siihen asti, kun menimme Petroskoin ohi Karhumäkeen, jonne pääsimme joulukuussa. Meitä oli siinä porukassa se oli turkulainen yksikkö, vähän vanhempia nuorempia kymmenen miestä tai poikaa. Karhumäessä sitten vasta meille tehtiin sotilasvala. Sekin oli aika erikoinen, koska se oli kiireistä aikaa. Siinä ei siis yksityiskohtiin kiinnitetty huomiota. Sotilasvala oli siis joulukuussa Karhumäessä. Siellä majoitettiin kaksikerroksisiin hirsirakennuksiin, joita Karhumäessä oli hyvin paljon. Sitten meillä tuli komento kuitenkin sieltä pois Suomen puolelle. Tultiin Suojärvelle silloin joulukuussa, ennen joulua. Siellä ruvettiin asentamaan kaasuvehkeitä näihin Opeleihin. Ei niitä ehditty kuitenkaan montaa autoa laittaa ennen kuin se keskeytettiin se työ, pantiin ne kaasuvehkeet takaisin bensavehkeille ja sitten mentiin hyttiin Kannakselle Syväriin. Siellä oltiin sitten ihan sodan loppuvaiheille asti. Olitko sinä siellä autokomppaniassa? Minä olin autokomppaniassa ja silloin hyökkäysvaiheen aikana autojen ollessa uusia, ei siellä tarvittu korjaustoimintaa. Minut oli määrätty sinne tekniseen ryhmään korjaustoimintaan, mutta minä olin siis ajohommissa koko sen ensimmäisen vuoden. Joihinkin pantiin kuitenkin puukaasupönttöjä? Joihinkin autoihin pantiin puukaasulaitteita en muista nyt kuinka moneen, todennäköisesti niitä ei ollut montaakaan kappaletta, koska samalla se muutettiin ja siirryttiin sinne Aunuksen kannakselle. Tuliko sinulle kokemusta puukaasupöntöistä? Pelasivatko ne? Todennäköisesti niitä ei silloin ollut, minä en ainakaan joutunut ajamaan, koska olin sitten jo korjausryhmässä ja ne olivat niin vähän aikaa. Se yksinkertaisesti katsottiin, että niitä ei laiteta. Oliko siinä palotilan vuoksi pitikö vaihtaa sylinterikansia? Joo, sylinterikannet vaihdettiin. Siinä katsottiin, että ei vaihdettu tiivisteitä, vaan pantiin kannet. Niihin oli osia saatavana silloin kaiketi hyvin.

5 HAASTATTELU 4 (13) Kyllä. Nämä ovat tärkeitä tietoja säilyttää. Joo. Päästyämme sinne, oltiin siinä Suojärvellä pahviteltoissa, joissa korjaamotoimintaakin tehtiin. Sama tapahtui sitten kun mentiin sinne Lamperoon, Aunuksen kannakselle. Sielläkin rakennettiin ne pahviset se oli suoraan yhteydessä Ne upotettiin maahan. Jäi mieleen, että ne olivat kyllä koko talven, ja se oli märkä se seinä. Se oli kyllä aika ikävää siellä asuminen talvella. Sen ensimmäisen vaiheen aikana asuimme teltoissa. Pidemmän päälle kuitenkin vielä sitten ruvettiin meillä oli ne upotetut korsut siellä, jotka olivat hyvinkin täydellisiä ja miellyttäviä asumispaikkoja. Asemasodan aikana rakennettiin osittain maan sisälle korsut hirrestä ja järven rannalle sauna, joten asuminen oli hyvätasoista. Esimerkiksi meidän varaosahoitajamme Turusta rakensi oman pienen mökin sinne ja toi Turusta huonekalut ja tällä tavalla se oli olevinaan kohta jo siviilitoimintaa. Mutta tietenkin se toiminta oli pääasiassa yksiköiden elintarvike- ja heinäkuljetuksia ja sen sellaista. Erityisesti on jäänyt mieleen silloinhan ei ollut jäähdytysnesteitä. Talvella laskettiin vedet pois moottoreista ja hiilipaljulla aamulla lämmitettiin. Oli kuitenkin talvia, jolloin vartiomiehet käyttivät koko yön ja pitivät autoja lämpiminä. Tällä tavalla se toiminta pyöri. Minulla ei ole jäänyt mieleen, että yhtäkään vauriota olisi tapahtunut näiden vesien kanssa moottorille. Vartiomiehet eivät nukkuneet eivätkä päästäneet jäähtymään. Niin, aivan. Se oli varmasti siihen oli tottunut ja osattiin pelata. Tämä on erittäin mielenkiintoista asiaa ja tärkeää säilyttää. Onko jäänyt sodan ajalta mitään sellaista erityistä mukavaa asiaa tai traumaa, joka painaisi mieltä, kuten sodan käyneillä joskus jää? Minulla on ainakin sellainen kuva, että tietenkin sitä oli sen verran nuori, että se määrätyllä ne majoitusolot tietenkin, silloin kun ne olivat talvella pahvia ja märkiä, niin jotain tällaista, mutta kyllä se kokonaisuutena oli meillä aika mielekäs yksikkö. Sellainen hyvin keskenään toimeentuleva porukka. Minkä kokoinen yksikkö se oli? Paljonko teitä siinä oli?

6 HAASTATTELU 5 (13) Yksikön upseereita oli neljä. Siinä oli luutnantti nko, kapteeni Järvi, sitten luutnantti Serlachius oli sen Mäntän tehtaan omistajia ja sitten oli sellainen kuin Funk, joka oli vänrikkinä. Henkilönimiä ei ole jäänyt erityisesti mieleen. Tämä, joka oli varastonhoitaja jäi mieleen. Se oli Nieminen. Oletan, että niillä oli joku linjavaunu Turussa. Taisivat hänen vanhempansa rakentaa linjavaunuja. Ne olivat sellaista perua, ja koko se yksikkö taisi olla pääasiassa Turun seudulta. Meitä oli ulkopuolisia me kymmenen nuorempaa kaveria. Oliko se siis 20 hengen majoitusryhmä? Meillä oli oma korsu ja siinä oli parikymmentä henkeä. Teknisen ryhmän pää senkin muistan hyvin oli Hietarinta. Hän oli vääpeli. Tämä Heimo Hietarinta, joka ajoi Eläintarhan ajoja hyvin paljon. Olitko missään sellaisessa varsinaisessa sodan melskeessä mukana, kun tykit jyskäsivät ja luodit viuhuivat? No, minä koin useampiakin tällaisia tapauksia, että joukkoja vietiin sillä tavalla silloin hyökkäysvaiheen aikana, että tykistö ampui yli. Siis minulla oli käsitys, että ne vietiin suoraan melkein siitä sinne kohteisiin. Eli omat ampuivat teidän ylitsenne? Niin, omat ampuivat ylitse. Jännää touhua. Kyllä suurin osa kuljetuksista tapahtui yöaikana. Kyllä siellä päivälläkin minulla on kuvia. Tiet olivat kyllä valtavan huonoja, mutta näissähän tietenkin auttoi, koska kuljetettava tavara auttoi aina työntämään huonommissa paikoissa. Se oli kyllä aivan täyttämistä ja kapulatietä monetkin tiet. Joukot tulivat mukana sieltä lavalta pois taas, sitten kun autot juuttuivat. Tällä tavalla sitten mentiin. Kyllä se tällä tavalla, kun vähänkin pääsee autolla johonkin, niin kyllä se tietenkin nopeuttaa. Oliko siellä lunta paljon silloin?

7 HAASTATTELU 6 (13) Ei ollut lunta, siellä oli aivan sulaa se aika. Muistan, että sitten vasta kun olimme Karhumäessä, ruvettiin huomaamaan, että ei ollut lumien kanssa mitään ihmeitä siinä mielessä. Ei varmastikaan ollut talvirenkaita? Ei ollut talvirenkaita. Ketjujahan niitä sitten jouduttiin aina silloin käyttämään, mutta ei silloin ensimmäisenä vuonna niidenkään kanssa ollut ongelmia. Olivatko ne Opeleita kaikki nämä? Kaikki olivat Opeleita, 44 kappaletta. Tämä on mielenkiintoista. Lisäksi voisin kertoa lähdöstämme Aunuksen kannakselta. Olin juhannuksena 44 vuorolomalla Suomessa ja sain ilmoituksen palata yksikköön. Vihollinen oli aloittanut hyökkäyksen Karjalan kannaksella, jolloin Aunuksen kannakselta ruvettiin siirtämään joukkoja Karjalan kannakselle. Täysiä junia, kalustoja ja miehiä tuli vastaan palattuani yksikköön. Välittömästi mekin lähdimme sieltä. Siirtyminen tapahtui paljon pienempiä teitä pitkin. Laatokan rantatie oli poikki, vihollisen laivasto oli noussut maihin katkaisten tien. Osa joukkoja näytti olevan hajalla, yksittäisiä ryhmiä liikkui teillä. Meidän komppaniamme ei kuitenkaan joutunut Karjalan kannakselle. Me olimme mukana yksikössä, joka purki miinoituksia ja piikkilankaesteitä alueilta, jotka jäivät viholliselle. Sitten siviiliin pääsin marraskuussa 44 Forssassa. Koska minulla ei ollut ajokorttia, minulle on jäänyt sellainen kuva, että menin autokouluun ja sen kautta sain ajokortin. Oletan, etten tarvinnut mitään ajokokeita. Kuitenkin siellä Forssassa sain ajokortin ja se vasta oli minun ensimmäinen siviiliajokorttini. Ymmärsin, että tuo sotaväen lisenssi sinulla kuitenkin oli. Sotaväen ajokortti, sehän oli ajettu minulla siellä menomatkalla, kun mentiin.

8 HAASTATTELU 7 (13) Ei ollut silloinkaan vielä siviilissä sitten. Ei, ja piti sitten siviilissä olla ajokortti, vaikka ei sitä kysytty kyllä. Yhtäkkiä vain tässä vähän välikevennyksenä, että nyt ajetaan yhdistelmäajokorttia sotaväessä ja harkitaan, että se ei olisikaan pätevä siviilissä. Niin, että siellä annettu koulutus ei riitä siihen. Kyllä, silloin jouduin kuitenkin törmäämään siviilissä. Näin se oli. Ja siitä alkoi sinulla sitten Ja siitä alkoi sitten työelämä ja ensimmäinen työpaikka silloin heti kohta. Ei silloin mitään taukoja tarvinnut pitää jos töitä halusi. Somerinniemellä oli kauppias Aimo Korvenoja. Hänellä oli useampia autoja, ja siellä oli sahaustoimintaa. Minun tehtävänäni oli sitten niiden autojen korjaustoiminta. Huollettiin moottoristo, jolla suoritettiin sirkkelisahauksia. Se oli siinä mielessä mielekäs työpaikka, koska siellä ruokailu hoidettiin siinä talossa asuimme siinä myöskin sillä tavalla, että heti aamulla ensimmäinen ruoka ennen töihin lähtöä oli jo raskaampi ruoka. Ruokailua oli pitkin päivää melko tiheään parin kolmen tunnin välein. Syötiin ja juotiin, ja tämä ruokapuoli oli tietenkin niissä oloissa hyvinkin tärkeä. Työpäivä oli kuitenkin myöskin pitkä. Aamulla kuudesta iltakuuteen, mutta ei se työn pituus koskaan tuntunut, koska se oli muuten mielekästä. Olitko sinä siellä autoasentajana? Niin, minä hoitelin siellä useampia autoja. Korjailin niitä ja sitten sitä sirkkelin moottoria hoidin. Mikä oli sirkkelissä moottori silloin? Se oli iso auton moottori. Bensiini vai petrooli?

9 HAASTATTELU 8 (13) Kyllä se oli kaiketi bensiinimoottori, koska autot olivat häkävehkeitä. On hyvin mahdollista, että sitä sirkkelimoottoria olisi käytetty muulla kuin bensiinillä. Olisihan se voinut olla häkä myöskin. Ei ollut häkä, kyllä se oli polttoainemoottori, todennäköisesti bensiinimoottori. No, sitä vaihetta kesti seuraavaan kesään, jolloin menin Forssaan korjaamoon töihin, jossa olin noin neljä kuukautta. Sitten kaverini kanssa tuli ajatus, että ostetaan kuorma-auto ja lähdetään pohjoiseen. Se auto, joka meidän oli tarkoitus ostaa, oli siellä pohjoisessa, Kemissä. Tulimme sinne ja häkävehkeillä tietenkin ajoimme valtion puutavaraa ja kauppatavaraa kaupoille Kemissä, Torniossa ja Tornion lähellä Arpelassa, jossa tukipaikkamme oli. Siellä sitten tapasin vaimonikin. Siellä meni se talvi. Minulla oli sota-aikana tilattu kirjallisuutta. Minulla oli nimittäin tarkoitus mennä ja hainkin Tampereelle Teknilliseen kouluun vuonna 46. Siellä alkoi syksyllä, mutta en päässyt sisään. Turussa alkoi 47 tammikuun alussa. Minä kävin siellä ja pääsin Turun Teknilliseen oppilaitokseen, missä oli autolinja. Siellä oli tällainen luokka, jossa meitä oli 12 poikaa autolinjalle valittu. Siellä samassa luokassa oli sitten laivarakennus- ja savilinja, joissa oli saman verran. Meitä oli siis kolme osastoa. En tiedä oliko Tampereelle isompi, mutta siinä ei ollut kuin 12 oppilasta. Eli se oli puhtaasti autotekniikan linja. Kyllä. Minulla on sellainen kuva, että silloin ei ollut kai kuin Helsingissä, Tampereella ja Turussa autolinjat. Kyllä. Se oli kaksivuotinen koulu. Yhden vuoden välillä tulin takaisin tänne Rovaniemelle Pohjolan Autoon. Siellä korjaamolla olin 49. Korjaamo oli oikein tilava ja työllisyys oli hyvä, koska meillä oli täällä Pohjolassa autojen kanssa töitä ja autoja tuli sitten tänne ympäri Suomea. Etenkin silloin, kun alkoi vielä voimalaitostyömaa, niin sehän oli hyvinkin valtavaa.

10 HAASTATTELU 9 (13) Korjaamotoiminta oli Pohjolan Autossa sillä tavalla suurta, että meillä oli henkilökuntaa suurimmillaan jos koko Rovaniemen toiminnan laskee mukaan noin henkeä. Korjaamo vaati siinä mielessä monipuolisia taitoja, sillä siellä oli puuseppä ja jousiseppä, koska jousityöt kaikki jouduttiin tekemään. Lisäksi oli dieselkorjaamot, moottorikorjaamot, ja näin sitä korjaamotoimintaa laajennettiin, että lopulta siellä tehtiin mitä tahansa. Sitten siihen liittyi vielä traktoritoimintaa. Tehtiin metsäkoneita, metsäkuormaajia. Silloin jo heti 50-luvun alussa Pohjolan Auto oli merkittävä. Oliko mielestäsi suurin vallan kausi tässä Pohjois-Suomessa? Kyllä se tiloiltaan ja henkilökunnaltaan oli suurin. Se oli siinäkin mielessä, että kulminaatio oli silloin, kun myynti oli aika suurta Suomessa lähinnä sen Fordin edustuksen takia. Sitten tulivat Fordin traktorit myöskin, Fordsonit. Fordin traktoreita myytiin, ja tietenkin kuorma-automyyntiä oli kovasti. Siihen liittyi sitten näitä metsäkoneitakin. Sitten koneet ja traktorit suurenivat. Minulle jäi mieleen, että yhteen aikaan, kun ei vielä metsäkoneita ollut, niin sitten maatalouskoneethan toimivat Kittilän savotta, siellä oli esimerkiksi yhdessä savotassa 50 maataloustraktoria. Fordson Major. Kyllä. Niissä oli sitten alkuun mekaaniset kuormalaitteet, joita Pohjolan Auto teki. Sitten siirryttiin siihen hydrauliikkaan, jonka mukaan tulivat ne isommat metsäkoneet. Minä vasta luin tämän, että Fordsonhan on yhdestä maailman suurimmista traktoritehtaasta ja sen myynnistä, ja sehän meni amerikkalaisille, jotka olivat tämän Fordin tekijöitä. Se oli siis maailman suurimpia traktoritehtaita, mutta tiedätkö, Pentti, että Suomi oli Fordson Majoreiden toiseksi suurin ostaja näihin aikoihin maailmassa? Amerikka oli tietysti ykkönen, mutta Suomeen tuotiin Fordson Majoreita toiseksi eniten vuonna 56. Se oli niin suuri askel myös amerikkalaisille. Juu, se oli. Suomenhan sitten lähinnä piti ruveta keräämään tätä rahaa sotakorvauksia niin varmaan metsätoiminta ja metsätyöt olivat sitten hyvinkin voimakas ja todellinen ratkaisu siihen.

11 HAASTATTELU 10 (13) Pohjolan Auton toiminnasta silloin 50-luvulla minulla on jäänyt erityisesti mieleen tapaus. Se oli suurin piirtein 50 vuotta sitten. Olen odottanut, että koska näkyy lehdissä siitä kuva. Se oli helmikuun loppupuolta. Hyvin muistan, kun Monte Carlon ajot olivat aina silloin ja Lamminen oli siellä. Hän oli tullut sinä yönä Helsinkiin, kun Pohjolan Auton koko korjaamohalli sortui sunnuntain vastaisena yönä. Seinät levisivät ja katto tuli sinne jäi parikymmentä autoa sisälle. Olimme sitten Lammista vastassa siellä varaosapuolen tiloissa, kun he tulivat Helsingistä. Vieläkin muistan, että hän oli hyvin rauhallinen ja kyseli vain, että eihän jäänyt ketään alle. Ei siinä sen kummemmin voivoteltu. Seuraavana arkipäivänä ruvettiin raivaamaan romuja pois ja sortunutta hallia. Ajettiin romua päältä pois ja Lamminen oli vuokrannut Kemiyhtiöstä korjaamotiloja, joissa sitten ruvettiin korjaamaan näitä asiakkaiden autoja. Samaan aikaan korjaamohallin lattialla tehtiin pahvista seiniä, jossa ruvettiin korjaamotoimintaa pitämään. Seuraavan kesän ja syksyn aikana sitten rakennettiin uusi halli, että se oli jo seuraavana talvena täysi toiminta päällä. Tämä oli niiden Lammisten veljesten ja lähinnä Uuno Lammisen selvää määrätietoista toimintaa, että siinä aina tapahtui, kun se pantiin pyörimään. Hoiditteko te lumikuormaa? Siinä puhuttiin paljon lumikuormasta, mutta kyllä se lähinnä se oli sodan jälkeen rakennettu se rakennus oli sellaista kalkkitiiltä ne seinät ja siinä oli sellaiset tukitangot ylhäällä, että ne kaiketi antoivat periksi, ja sillä tavalla ne seinät pääsivät leviämään. Siellä oli osissa autoissa vesi sisällä, koska silloin jäähdytysneste ei ollut vielä niin yleisessä käytössä, että kyllä se melkoinen juttu oli. Kyllä siitäkin kuitenkin hyvin selvittiin tai Pohjolan Auto selvisi. Osoittautui, että henkilökunnan yhteen hiileen puhaltaminen oli hyvin tehokasta silloin. Jokainen piti siitä työpaikasta ja talosta, että sillä tavalla saatiin se jatkuvuus. Sinähän se oikeastaan elämäntyösi olet melkein tehnyt Pohjolan Autossa pisimmän aikaa autoalan asiantuntijana ja autoteknikkona. Siinä 30 vuotta oli Pohjolan Auto toiminnassa. Sehän laajeni sitten niin suureksi, että kun tuli se öljykriisi ja autojen myynti ja muu, niin Lampinen kaiketi laajensi sitä liian paljon sellainen kuva minulla on. Sitä toimintaa tuli niin paljon lisää ja sen mukana tuli se kelkkatehdaskin, jonka Lamminen omisti Rovaniemellä. Kaikki nämä lisäsivät sitä, että sen toiminta sitten loppui. Sehän oli tietenkin muillakin autoliikkeillä, mutta tämä oli varmaan, koska se toiminta oli vähän liian suurta siihen tilanteeseen, kun raha kaiketi loppui pankeista.

12 HAASTATTELU 11 (13) Tästä henkilökunnasta. Siinähän oli tämä katsastusmies Leo Kyykkä. Kyykkä oli siinä korjaamopäällikkönä, silloin kun sinne menin. Insinööri Leo Kyykkä, joka sitten siirtyi tänne katsastustoimintaan. Sittemmin oli Seitamo myöskin korjaamopäällikkönä. Hän siirtyi Postin autovarikon päälliköksi. Lauriko se oli? Lauri Seitamo. Sitten siinä oli Aarne Hatinen vähän aikaa. Hänkin siirtyi myöhemmin katsastustoimintaan. Seitamoko meni Postille? Kyllä. Seitamo oli Postilla varikon päällikkö. Ja sinä olit Hatisen jälkeen korjaamopäällikkö? Minä olin siinä loput 15 vuotta Hatisen jälkeen. Samaan aikaan minä olin sitten Rovaniemen kaupungin ilta-ammattikoulussa kymmenkunta vuotta opettamaan korjaamotekniikkaa ja piirustusta. Sitten Rovaniemelle rakennettiin Teknillinen koulu ja minähän jouduin sinnekin sitten ja olin siellä korjaamopuolen opettajana kaksi vuotta. Silloin oli valtavan suurena apuna, kun Suomen Autolehti juuri samoihin aikoihin kirjoitti sellaista jatkuvaa se oli kai vuoden Korjaamotekniikka, sillä nimellä. Minulla oli tämä valtavan suurena tukena, silloin kun aloitin täällä opetusta. Sehän oli tietenkin valtavasti töitä ja valmistelua vaativaa, kun tulin. Tämä julkaisu kuitenkin auttoi minua hyvin paljon. Silloin 63 varmaan alkoi autotekniikan koulutus olla minä menin 65 ja olin kolmatta luokkaa, joka siellä oli alkanut silloin. Aivan. Silloin 65 et ollut. Juu, minä olin kaksi vuotta vain. Romppaisen Reino tuli minun jälkeeni.

13 HAASTATTELU 12 (13) Eikö Reino ollut oppilaasi? Niin oli silloin alkuun ja myöhempäänkin. Että kyllä se kaiketi oli, että kiinnostusta oli alaan, niin se oli voimakasta se kehitys. Kyllä se vei mukanaan. Minkälaisena sinä näet nyt tämän autokorjaamotoiminnan ja autotekniikan verrattuna siihen aikaan? Sen, mitä ainakin pidin valtavan hyvänä oli Fordin maahantuojan asentajakoulutus. Siis maahantuoja koulutti, ja aina kun tulivat uudet merkit, niin merkkikoulutus oli välittömästi, että se piti asentajat ajan tasalla. He kävivät Helsingissä. Helsingissä käytettiin. Jopa viikon kursseilla. Niin, jopa viikon kursseja oli. Koulutus oli hyvin voimakasta, jossa myöskin korjaamon työnjohto kävi. En tiedä sitten, harrastetaanko tätä sitten millään tavalla enää. Tietenkin kuitenkin, kun auton merkkien määrä on tullut niin laajaksi ja siinä on niin monenlaista, niin se voi olla vaikeaa. Onhan se muuttunut varmastikin. Kyllä, varmastikin täysin. Tuo toiminta, lähinnä se maahantuojakoulutus, ja tällä tavalla se henki oli hyvin mukava kaikessa toiminnassa. Joo. Veljekset Reino ja Uuno Lamminen. Reino lähti siitä sitten Reino piti Kemissä Fordin edustusta, mutta sitten siirtyi Tampereelle ja perusti sinne Tamperematicin, autojen pesuharjatehtaan.

14 HAASTATTELU 13 (13) Se taitaa olla vieläkin sillä nimellä? Kyllä, niin taitaa. Sitten hän laajensi sitä niin voimakkaasti, että se tehdas Reinon aikana vei niitä koneita moneen paikkaan. Hänen poikiaan meni Amerikkaankin, missä heillä oli myös myyntipiste. Laitteiden myynti oli siis laajaa, sitä oli jopa Afrikassa ja Aasiassakin. He olivat kovia liikemiehiä, jotka huomasivat, mistä rahaa tulee. Reino pyöritti sitä liikettä vielä 60-luvun lopulla ja 70-luvullakin kai. Niin, Tampereella tosiaan Reinolla oli se toinen liikekin myöskin samaan aikaan. Hän pyöritti sitä hyvin pitkään. Uuno lopetti tuossa? Uuno lopetti, kun se liike loppui, niin aikaisempaan. Joihinkin aikoihin, kun sinäkin lähdit sieltä. Kyllä, niihin aikoihin. Se oli kai se loppu. Minä nyt en muista, että mikä se vuosi oli, kun se lopetettiin. Uunon poikahan oli tämä Matti. Kyllä. Matti oli Uunon poika ja voimakkaasti siinä mukana. Yrittikö hän kuitenkin vielä vähän aikaa pyörittää tätä liikettä? Oli mukana myöskin kelkkatehtaassa Antti-Aarnio Wihurin kanssa. Kelkkatehdas toimii edelleen Rovaniemellä ainoana Suomessa. Omistus Kanadasta.

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015 Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Lounais-Suomen ammattiopisto, Novida Saavuimme Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin

Lisätiedot

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana.

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana. Muistatko? hanke Kysymykset yksilöhaastatteluun Alkulämmittelynä toimivat jokaisen haastattelun alussa täytettävän perustietolomakkeen kysymykset (nimi, syntymäaika ja paikka, osoite jne.). Haastattelun

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2015 Vastausprosentti: 80,1 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00

Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla alkaen klo 10.00 Muistio E-P Senioripoliisien helmikuun tapaamisesta Kauhavan Lentosotakoululla 16.2.2010 alkaen klo 10.00 Erittäin sumuisena helmikuun kolmannen tiistain aamupäivänä ajeli runsaslukuinen senioripoliisijoukko

Lisätiedot

Passiivin preesens VERBITYYPPI 1: Yksikön 1. persoonan vartalo + -taan, -tään

Passiivin preesens VERBITYYPPI 1: Yksikön 1. persoonan vartalo + -taan, -tään Passiivin preesens VERBITYYPPI 1: Yksikön 1. persoonan vartalo + -taan, -tään - Jos vartalon viimeinen vokaali on a tai ä, siitä tulee passiivissa e. - Kielteiseen passiiviin lisätään ei, ja otetaan -an/-än

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Työttömyyden kehityksestä maalis Vuodet ja 2013

Työttömyyden kehityksestä maalis Vuodet ja 2013 Työttömyyden kehityksestä maalis 2013 Vuodet 2007-2012 ja 2013 Työttömyyden kehitys 17 työttömyys % 15 13 11 9 7 työttömyys % vertaillen 07-08-09-10 -11-12-13 20 15 10 5 0 työttömyys % 07 työtömyys % 08

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus SUOMEN RAHAPAJA RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus Lokakuu 2010 Toimitusjohtaja Tina Wessman & KTT Mirjami Lehikoinen/Qualitems Oy 10/2010 1 TAVOITE Kartoittaa ala-aste-ikäisten lasten

Lisätiedot

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008 PÄIVÄKIRJA 26.5.2008 Tyttöjen kausi päättyi muutaman viikon takaisiin harrastesarjojen SM-kisoihin Jyväskylässä. Sijoitus oli hienosti neljäs, tosin harmittavasti 0.05 pisteen päässä pronssi mitalista.

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

PALAUTEKYSELYN TULOKSET

PALAUTEKYSELYN TULOKSET Mentorointiohjelma 2014 PALAUTEKYSELYN TULOKSET 18.11.2014, n=72 Mentorointiohjelma 2014 0 FAKTAT 18.11.2014 31 paria Helsingissä 20 paria Tampereella 9 paria Oulussa 120 ammattilaista 6-11/2014 RILin

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011 q-toset 6a-luokan lehti numero 2/2011 Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja Kirsi Jokela Mitä koulua kävitte? -Kävin Sorvaston koulua. Millaista siellä oli? -Tosi kivaa. Siellä

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen

Nuorten Ystävät Sosiaalinen työllistyminen Nuorten Ystävät Perustettu 1907 Keskustoimisto sijaitsee Oulussa Kansalaisjärjestö- ja liiketoimintaa Lastensuojelu-, vammais-, perhekuntoutus-, mielenterveys-, työllistymis- ja avopalveluja sekä kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

Tämä toimii. Kuhan koulu 3.lk Ranua. Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko.

Tämä toimii. Kuhan koulu 3.lk Ranua. Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko. Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk Ranua Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko. TÄMÄ TOIMII 19.2.2007 Meidän Tämä toimii - ryhmässä ovat Salla, Aleksi, Suvi ja Joni. Aluksi me

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Yleisiä kommentteja kokeesta.

Yleisiä kommentteja kokeesta. Lukuvuoden fysiikan valtakunnallisen kokeen palaute.6. Palautteita yhteensä 454 oppilaan tuloksesta. Pistekeskiarvo 7,6 joka vastaa arvosanaa 6,5. Oppilaita per pistemäärä 5 5 5 5 4 6 8 4 6 8 4 6 8 4 6

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

K uljetusyrityksen toiminta laajeni käsittämään myös erikoiskuljetukset. Tähän tarkoitukseen Asennus Kuronen valmisti omatekoisen kuljetusalustan. Kau

K uljetusyrityksen toiminta laajeni käsittämään myös erikoiskuljetukset. Tähän tarkoitukseen Asennus Kuronen valmisti omatekoisen kuljetusalustan. Kau Y rityksen toiminta alkoi jo vuonna 1948 kun veljekset Aarne ja Veikko Welin aloittivat puunajon hevosen ja reen avulla. Vuonna 1952 saatiin ostettua Ahlströmiltä ensimmäinen kuorma-auto, bensiinikäyttöinen

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011 1 RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio / Pirttirannan päiväkoti Peruspalvelukuntayhtymä Kallio / Peltopuiston päiväkoti Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Oulaisten

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Sohvalle vai lenkille?

Sohvalle vai lenkille? Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 Aleksi Perkiö 8lk Isojoen Koulukolmio Sisällysluettelo Aleksi Perkiö, Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Mikä satuolento haluaisit olla?...4

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen. Sari Mettiäinen

Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen. Sari Mettiäinen Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen keskeyttäminen Sari Mettiäinen 6.5.009 Miksi tällainen kysely? Arviolta noin 9 % VirtuaaliAMK:n opintojaksoille vuonna 008 hyväksytyistä opiskelijoista jäi ilman opintosuoritusta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Kyselytutkimus. Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi

Kyselytutkimus. Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi Kyselytutkimus Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi Kysyimme Lappeenrantalaisilta lapsilta, nuorilta ja aikuisilta heidän mielikuvia nuorisotoimesta (painottaen nuoria). Näin he vastasivat. Lapset Lapset

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

Kirsi Alastalo Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto

Kirsi Alastalo Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto MENOPELIBINGO Tässä tiedostossa ovat: ohjeet arvottavat menopelien nimet pelimerkit kuvan peittämistä varten 6 erilaista bingoalustaa bingopalkintovitsejä. Lisää bingoalustoja on toisessa tiedostossa.

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

Työttömyyden kehityksestä 2016 (syyskuu 2016) Vuodet ja 2015

Työttömyyden kehityksestä 2016 (syyskuu 2016) Vuodet ja 2015 Työttömyyden kehityksestä 2016 (syyskuu 2016) Vuodet 2007-2014 ja 2015 Työttömyyden kehitys vertaillen 07-13 ja paksummin 14-15 vertaillen 13-14-15-16 Työttömyys korkealla tasolla mutta tasaantumassa?

Lisätiedot

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat

Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Lapsen ääni mitä lapset meiltä aikuisilta toivovat Merja Salmi, Sosiaalitaito 14.1.2016 Lapsen ääni lapset informantteina Meillä on varsin vähän systemaattisesti koottua tietoa lasten arkeen liittyvistä

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat

Bosch-lämpöpumput. Takuu antaa lisäturvaa. Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-lämpöpumput Takuu antaa lisäturvaa Uudella Bosch-lämpöpumpullasi on tehdastakuu, joka kattaa kaikki lämmityslaitteeseen kuuluvat Bosch-osat. Laatua kautta linjan Meille Boschilla laatu on pääosassa

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto )

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto ) Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto 27.10.2015) 1. Ikäsi Yhteensä 31 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN Jaakko Kujala Urban Light 17.3.2016 JOH. 4:3-30 (OMA KÄÄNNÖS ) Jeesus lähti Jyväskylästä ja oli taas menossa Ahvenanmaalle. Hänen oli kuljettava Turun kautta. Niin hän saapui

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

Henkilöpeli Uusia kasvoja viestintätiimissä

Henkilöpeli Uusia kasvoja viestintätiimissä Henkilöpeli Uusia kasvoja viestintätiimissä Posted on 14.8.2015 by helehilt Kirjaston viestintätiimi sai kesän lopulla lisäystä, kun Sofia Blanco Sequeiros aloitti korkeakouluharjoittelunsa viestinnän

Lisätiedot

DNA: Tutkimus puhelimen rikkoutumisesta

DNA: Tutkimus puhelimen rikkoutumisesta DNA: Tutkimus puhelimen rikkoutumisesta 2016 Julkinen 1 Tutkimuksen tausta, menetelmä ja tiedonkeruu Tavoite Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää puhelimelle sattuneita vahinkoja sekä rikkoutumisen riskitilanteita.

Lisätiedot

LIIKENNE, LIIKKUMINEN JA LIIKENNETURVALLISUUS PROJEKTI INTEGROITUNA TERVEYSTIETOA JA MATEMATIIKKAA

LIIKENNE, LIIKKUMINEN JA LIIKENNETURVALLISUUS PROJEKTI INTEGROITUNA TERVEYSTIETOA JA MATEMATIIKKAA Nea Myllylä 8b LIIKENNE, LIIKKUMINEN JA LIIKENNETURVALLISUUS PROJEKTI INTEGROITUNA TERVEYSTIETOA JA MATEMATIIKKAA Pidin viiden arkipäivän ajan päiväkirjaa siitä, mihin käytin vuorokaudessa aikani. Päivämäärä

Lisätiedot

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Toivotamme hyvää kesää ja kiitämme yhteistyöstä tästä on kiva jatkaa. Eri puolella Kaakkois-Suomea pilotoitiin luovia osallistavia ryhmätoimintoja

Lisätiedot