SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti"

Transkriptio

1 SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti Haastattelu Rovaniemi Haastateltava Pentti Haastattelija Eero

2 HAASTATTELU 1 (13) Haastattelija Haastateltava Eero Nimi Syntymäaika ja -paikka Pentti , Viipuri Eero Pentti Me olemme nyt Pentti Parikan luona. Hän on vanha tuttu ainakin 37 vuoden takaa. Sinä voisit ihan vapaasti kertoa omat henkilötietosi, ja sitten mennään näihin ammattiasioihin. No niin. Olen Viipurissa syntynyt Siellä kävin ammattikoulun. Viipuriin oli juuri rakennettu oikein ajan mukainen kaupungin omistama ammattikoulu. Siellä olin vuonna Tarkoitukseni oli mennä metallipuolelle, mutta se oli niin täynnä, että minä kävin ensimmäisen vuoden siellä puupuolta. Sen jälkeen siirryin metallipuolelle. Sehän oli kaksivuotinen ammattikoulu. Minulla on jäänyt siitä sellainen kuva, että siellä oli valtavan hyvät opettajat ja aineet olivat hyvin asiallisia. Tietenkin siellä oli joitain aineita, joita ei nykyisissä kouluissa ole. Esimerkiksi siellä oli jalkineiden korjausta, joka ehkä tuntuu nykyisin oudolta. Minäkin jouduin käymään sitä kaksi vuotta, mutta sitähän ei tietenkään ollut kuin noin tunti viikossa. En muista sitä tarkkaan. Se oli siinä mielessä täydellinen koulu, että siellä oli sulattamo. Metallia sulatettiin ja tehtiin hiekkamuotteja, valumuotteja ja suoritettiin valuja myöskin. Sitten normaalit opetukset olivat kirjanpitoa, mekaniikkaa, fysiikkaa, kemiaa, laskentoa ja konepiirustustakin oli jo silloin. Tässä mielessä tämä kiinnosti minua sitten myöhemmässä elämässä, että lähdin tätä sitten jatkamaankin kouluun. Koulu loppui siten, että minä olin kai 16-vuotias. Ensimmäinen työpaikkani oli öljysäiliöitä rakennettiin Viipurin lahden rantaan ja pääsin ryhmään, jossa oli niittaaja ja vastinmies. Minä olin siinä ryhmässä kolmantena, jonka tehtävänä oli kuumentaa ne niitit ahjossa. Poljettavalla ahjolla punahehkussa siellä piti aina ahjossa olla määrätty määrä niittejä, jotta oli jatkuvuutta. Muistan valtavan hyvän hankkeen, koska siinä oli urakka kolmen henkilön kesken, joita meillä siinä oli. Tätä kesti sen kesän ja seuraavana syksynä vielä. Oli sellainen liike Viipurissa kuin Talviheimon Autoliike, joka purki vanhoja autoja ja nämä varastoitiin. Minä olin siellä ja siellä oli toinen vanhempi. Se oli aika suurta hommaa silloin. Minä olen jälkeenpäin ihmetellyt, että silloin jo hoidettiin tällaista käytettyjen autojen osamyyntiä. Sen jälkeen en ole kuullut. Nyt kun siirryttiin tuohon autopuoleen, niin hoidettiinko vasaralla?

3 HAASTATTELU 2 (13) Se oli ilmakone. Toinen hakkasi sillä koneella ja toinen piti vastaan. Ääni oli tietenkin kova vielä. Eikä kuulosuojaimia. Ei kuulosuojaimia. Tuollaiset isot säiliöt kyllä se oli niin hyväpalkkainen työ, että jälkeenpäin tuntui, että se oli niitä parhaimpia työpaikkoja. No niin. Sitten siihen Talviheimon Autoliikkeeseen. Talviheimon Autoliikkeessä olin vuoden 39 syksyyn, kun alkoi talvisota. Minut oli määrätty Viipurin palokuntaan sota-ajaksi. Talviheimon Autoliikkeessä jo jouduin ja ajelin niillä autoilla. Se oli jollain tavalla sellaista, että ei sitä aikaa ajateltu, että onko ajokorttia. Tässä mielessä se ajotaito oli tärkeä. Palokunnassakin minä ajelin jonkin verran ja hoitelin moottoriruiskuja. Tietenkin sitä jouduttiin oikeastaan aina käyttämään, koska se vesipaine ei siellä verkostossa ollut riittävän suuri. Pumppua käytettiin siis lisäksi. Tulipaloja siellä tietenkin talvisodan aikaan oli ihan jatkuvasti. Niitä tehtiin suurin piirtein helmikuuhun asti. Noin helmikuun puolivälin aikaan tulivat pommitukset jo niin voimakkaiksi, että palokunta joutui lopettamaan. Olimme siellä kerrostalojen kellareissa suurimpien pommitusten aikana. Lopulta helmikuussa sitten lähdimme sieltä ja siirryimme Imatralle. Siellä jonkin verran tehtiin palohommia, kun Ensoa pommitettiin. Jäi mieleen, että siellä käytiin jonkin verran sammutuksia tekemässä. Sodan jälkeen minä sitten siirryin Helsinkiin, kun äitini oli mennyt myöskin. Siellä sitten heti löytyi taas työpaikka Strömbergin sähkötehtaalta. Siellä olin seuraavaan kesään asti. Minulla oli palvelukseen astumismääräys Helsingin autokomppaniaan vuoden 41 syksyllä. Sotahan alkoi kuitenkin 41 kesällä, jolloin minäkin lähdin aikaisemmin vapaaehtoisena ja sain komennuksen Mänttään, jossa kasattiin autokomppania 49. Meillä oli siellä uudet kuorma-autot 44 kappaletta uusia Opeleita. Olivatko nämä mahdollisesti Saksan...? Ne olivat Saksasta tuotuja, kyllä. Siinä mielessä kaiketi minäkään en joutunut montaa päivää siellä Mäntässä olemaan. Lähdettiin niillä heti välittömästi ajelemaan rajalle. Siellä matkalla oli jossain sen verran pysähdyksiä, joissa minäkin suoritin ajokokeen armeijaan ja sain armeija-

4 HAASTATTELU 3 (13) ajokortin, ja tällä tavalla jatkettiin rajalle. Meidän tehtävänämme koska ne olivat niitä uusia autoja oli miehistökuljetus. Siirsimme miehiä koko syksyn siihen asti, kun menimme Petroskoin ohi Karhumäkeen, jonne pääsimme joulukuussa. Meitä oli siinä porukassa se oli turkulainen yksikkö, vähän vanhempia nuorempia kymmenen miestä tai poikaa. Karhumäessä sitten vasta meille tehtiin sotilasvala. Sekin oli aika erikoinen, koska se oli kiireistä aikaa. Siinä ei siis yksityiskohtiin kiinnitetty huomiota. Sotilasvala oli siis joulukuussa Karhumäessä. Siellä majoitettiin kaksikerroksisiin hirsirakennuksiin, joita Karhumäessä oli hyvin paljon. Sitten meillä tuli komento kuitenkin sieltä pois Suomen puolelle. Tultiin Suojärvelle silloin joulukuussa, ennen joulua. Siellä ruvettiin asentamaan kaasuvehkeitä näihin Opeleihin. Ei niitä ehditty kuitenkaan montaa autoa laittaa ennen kuin se keskeytettiin se työ, pantiin ne kaasuvehkeet takaisin bensavehkeille ja sitten mentiin hyttiin Kannakselle Syväriin. Siellä oltiin sitten ihan sodan loppuvaiheille asti. Olitko sinä siellä autokomppaniassa? Minä olin autokomppaniassa ja silloin hyökkäysvaiheen aikana autojen ollessa uusia, ei siellä tarvittu korjaustoimintaa. Minut oli määrätty sinne tekniseen ryhmään korjaustoimintaan, mutta minä olin siis ajohommissa koko sen ensimmäisen vuoden. Joihinkin pantiin kuitenkin puukaasupönttöjä? Joihinkin autoihin pantiin puukaasulaitteita en muista nyt kuinka moneen, todennäköisesti niitä ei ollut montaakaan kappaletta, koska samalla se muutettiin ja siirryttiin sinne Aunuksen kannakselle. Tuliko sinulle kokemusta puukaasupöntöistä? Pelasivatko ne? Todennäköisesti niitä ei silloin ollut, minä en ainakaan joutunut ajamaan, koska olin sitten jo korjausryhmässä ja ne olivat niin vähän aikaa. Se yksinkertaisesti katsottiin, että niitä ei laiteta. Oliko siinä palotilan vuoksi pitikö vaihtaa sylinterikansia? Joo, sylinterikannet vaihdettiin. Siinä katsottiin, että ei vaihdettu tiivisteitä, vaan pantiin kannet. Niihin oli osia saatavana silloin kaiketi hyvin.

5 HAASTATTELU 4 (13) Kyllä. Nämä ovat tärkeitä tietoja säilyttää. Joo. Päästyämme sinne, oltiin siinä Suojärvellä pahviteltoissa, joissa korjaamotoimintaakin tehtiin. Sama tapahtui sitten kun mentiin sinne Lamperoon, Aunuksen kannakselle. Sielläkin rakennettiin ne pahviset se oli suoraan yhteydessä Ne upotettiin maahan. Jäi mieleen, että ne olivat kyllä koko talven, ja se oli märkä se seinä. Se oli kyllä aika ikävää siellä asuminen talvella. Sen ensimmäisen vaiheen aikana asuimme teltoissa. Pidemmän päälle kuitenkin vielä sitten ruvettiin meillä oli ne upotetut korsut siellä, jotka olivat hyvinkin täydellisiä ja miellyttäviä asumispaikkoja. Asemasodan aikana rakennettiin osittain maan sisälle korsut hirrestä ja järven rannalle sauna, joten asuminen oli hyvätasoista. Esimerkiksi meidän varaosahoitajamme Turusta rakensi oman pienen mökin sinne ja toi Turusta huonekalut ja tällä tavalla se oli olevinaan kohta jo siviilitoimintaa. Mutta tietenkin se toiminta oli pääasiassa yksiköiden elintarvike- ja heinäkuljetuksia ja sen sellaista. Erityisesti on jäänyt mieleen silloinhan ei ollut jäähdytysnesteitä. Talvella laskettiin vedet pois moottoreista ja hiilipaljulla aamulla lämmitettiin. Oli kuitenkin talvia, jolloin vartiomiehet käyttivät koko yön ja pitivät autoja lämpiminä. Tällä tavalla se toiminta pyöri. Minulla ei ole jäänyt mieleen, että yhtäkään vauriota olisi tapahtunut näiden vesien kanssa moottorille. Vartiomiehet eivät nukkuneet eivätkä päästäneet jäähtymään. Niin, aivan. Se oli varmasti siihen oli tottunut ja osattiin pelata. Tämä on erittäin mielenkiintoista asiaa ja tärkeää säilyttää. Onko jäänyt sodan ajalta mitään sellaista erityistä mukavaa asiaa tai traumaa, joka painaisi mieltä, kuten sodan käyneillä joskus jää? Minulla on ainakin sellainen kuva, että tietenkin sitä oli sen verran nuori, että se määrätyllä ne majoitusolot tietenkin, silloin kun ne olivat talvella pahvia ja märkiä, niin jotain tällaista, mutta kyllä se kokonaisuutena oli meillä aika mielekäs yksikkö. Sellainen hyvin keskenään toimeentuleva porukka. Minkä kokoinen yksikkö se oli? Paljonko teitä siinä oli?

6 HAASTATTELU 5 (13) Yksikön upseereita oli neljä. Siinä oli luutnantti nko, kapteeni Järvi, sitten luutnantti Serlachius oli sen Mäntän tehtaan omistajia ja sitten oli sellainen kuin Funk, joka oli vänrikkinä. Henkilönimiä ei ole jäänyt erityisesti mieleen. Tämä, joka oli varastonhoitaja jäi mieleen. Se oli Nieminen. Oletan, että niillä oli joku linjavaunu Turussa. Taisivat hänen vanhempansa rakentaa linjavaunuja. Ne olivat sellaista perua, ja koko se yksikkö taisi olla pääasiassa Turun seudulta. Meitä oli ulkopuolisia me kymmenen nuorempaa kaveria. Oliko se siis 20 hengen majoitusryhmä? Meillä oli oma korsu ja siinä oli parikymmentä henkeä. Teknisen ryhmän pää senkin muistan hyvin oli Hietarinta. Hän oli vääpeli. Tämä Heimo Hietarinta, joka ajoi Eläintarhan ajoja hyvin paljon. Olitko missään sellaisessa varsinaisessa sodan melskeessä mukana, kun tykit jyskäsivät ja luodit viuhuivat? No, minä koin useampiakin tällaisia tapauksia, että joukkoja vietiin sillä tavalla silloin hyökkäysvaiheen aikana, että tykistö ampui yli. Siis minulla oli käsitys, että ne vietiin suoraan melkein siitä sinne kohteisiin. Eli omat ampuivat teidän ylitsenne? Niin, omat ampuivat ylitse. Jännää touhua. Kyllä suurin osa kuljetuksista tapahtui yöaikana. Kyllä siellä päivälläkin minulla on kuvia. Tiet olivat kyllä valtavan huonoja, mutta näissähän tietenkin auttoi, koska kuljetettava tavara auttoi aina työntämään huonommissa paikoissa. Se oli kyllä aivan täyttämistä ja kapulatietä monetkin tiet. Joukot tulivat mukana sieltä lavalta pois taas, sitten kun autot juuttuivat. Tällä tavalla sitten mentiin. Kyllä se tällä tavalla, kun vähänkin pääsee autolla johonkin, niin kyllä se tietenkin nopeuttaa. Oliko siellä lunta paljon silloin?

7 HAASTATTELU 6 (13) Ei ollut lunta, siellä oli aivan sulaa se aika. Muistan, että sitten vasta kun olimme Karhumäessä, ruvettiin huomaamaan, että ei ollut lumien kanssa mitään ihmeitä siinä mielessä. Ei varmastikaan ollut talvirenkaita? Ei ollut talvirenkaita. Ketjujahan niitä sitten jouduttiin aina silloin käyttämään, mutta ei silloin ensimmäisenä vuonna niidenkään kanssa ollut ongelmia. Olivatko ne Opeleita kaikki nämä? Kaikki olivat Opeleita, 44 kappaletta. Tämä on mielenkiintoista. Lisäksi voisin kertoa lähdöstämme Aunuksen kannakselta. Olin juhannuksena 44 vuorolomalla Suomessa ja sain ilmoituksen palata yksikköön. Vihollinen oli aloittanut hyökkäyksen Karjalan kannaksella, jolloin Aunuksen kannakselta ruvettiin siirtämään joukkoja Karjalan kannakselle. Täysiä junia, kalustoja ja miehiä tuli vastaan palattuani yksikköön. Välittömästi mekin lähdimme sieltä. Siirtyminen tapahtui paljon pienempiä teitä pitkin. Laatokan rantatie oli poikki, vihollisen laivasto oli noussut maihin katkaisten tien. Osa joukkoja näytti olevan hajalla, yksittäisiä ryhmiä liikkui teillä. Meidän komppaniamme ei kuitenkaan joutunut Karjalan kannakselle. Me olimme mukana yksikössä, joka purki miinoituksia ja piikkilankaesteitä alueilta, jotka jäivät viholliselle. Sitten siviiliin pääsin marraskuussa 44 Forssassa. Koska minulla ei ollut ajokorttia, minulle on jäänyt sellainen kuva, että menin autokouluun ja sen kautta sain ajokortin. Oletan, etten tarvinnut mitään ajokokeita. Kuitenkin siellä Forssassa sain ajokortin ja se vasta oli minun ensimmäinen siviiliajokorttini. Ymmärsin, että tuo sotaväen lisenssi sinulla kuitenkin oli. Sotaväen ajokortti, sehän oli ajettu minulla siellä menomatkalla, kun mentiin.

8 HAASTATTELU 7 (13) Ei ollut silloinkaan vielä siviilissä sitten. Ei, ja piti sitten siviilissä olla ajokortti, vaikka ei sitä kysytty kyllä. Yhtäkkiä vain tässä vähän välikevennyksenä, että nyt ajetaan yhdistelmäajokorttia sotaväessä ja harkitaan, että se ei olisikaan pätevä siviilissä. Niin, että siellä annettu koulutus ei riitä siihen. Kyllä, silloin jouduin kuitenkin törmäämään siviilissä. Näin se oli. Ja siitä alkoi sinulla sitten Ja siitä alkoi sitten työelämä ja ensimmäinen työpaikka silloin heti kohta. Ei silloin mitään taukoja tarvinnut pitää jos töitä halusi. Somerinniemellä oli kauppias Aimo Korvenoja. Hänellä oli useampia autoja, ja siellä oli sahaustoimintaa. Minun tehtävänäni oli sitten niiden autojen korjaustoiminta. Huollettiin moottoristo, jolla suoritettiin sirkkelisahauksia. Se oli siinä mielessä mielekäs työpaikka, koska siellä ruokailu hoidettiin siinä talossa asuimme siinä myöskin sillä tavalla, että heti aamulla ensimmäinen ruoka ennen töihin lähtöä oli jo raskaampi ruoka. Ruokailua oli pitkin päivää melko tiheään parin kolmen tunnin välein. Syötiin ja juotiin, ja tämä ruokapuoli oli tietenkin niissä oloissa hyvinkin tärkeä. Työpäivä oli kuitenkin myöskin pitkä. Aamulla kuudesta iltakuuteen, mutta ei se työn pituus koskaan tuntunut, koska se oli muuten mielekästä. Olitko sinä siellä autoasentajana? Niin, minä hoitelin siellä useampia autoja. Korjailin niitä ja sitten sitä sirkkelin moottoria hoidin. Mikä oli sirkkelissä moottori silloin? Se oli iso auton moottori. Bensiini vai petrooli?

9 HAASTATTELU 8 (13) Kyllä se oli kaiketi bensiinimoottori, koska autot olivat häkävehkeitä. On hyvin mahdollista, että sitä sirkkelimoottoria olisi käytetty muulla kuin bensiinillä. Olisihan se voinut olla häkä myöskin. Ei ollut häkä, kyllä se oli polttoainemoottori, todennäköisesti bensiinimoottori. No, sitä vaihetta kesti seuraavaan kesään, jolloin menin Forssaan korjaamoon töihin, jossa olin noin neljä kuukautta. Sitten kaverini kanssa tuli ajatus, että ostetaan kuorma-auto ja lähdetään pohjoiseen. Se auto, joka meidän oli tarkoitus ostaa, oli siellä pohjoisessa, Kemissä. Tulimme sinne ja häkävehkeillä tietenkin ajoimme valtion puutavaraa ja kauppatavaraa kaupoille Kemissä, Torniossa ja Tornion lähellä Arpelassa, jossa tukipaikkamme oli. Siellä sitten tapasin vaimonikin. Siellä meni se talvi. Minulla oli sota-aikana tilattu kirjallisuutta. Minulla oli nimittäin tarkoitus mennä ja hainkin Tampereelle Teknilliseen kouluun vuonna 46. Siellä alkoi syksyllä, mutta en päässyt sisään. Turussa alkoi 47 tammikuun alussa. Minä kävin siellä ja pääsin Turun Teknilliseen oppilaitokseen, missä oli autolinja. Siellä oli tällainen luokka, jossa meitä oli 12 poikaa autolinjalle valittu. Siellä samassa luokassa oli sitten laivarakennus- ja savilinja, joissa oli saman verran. Meitä oli siis kolme osastoa. En tiedä oliko Tampereelle isompi, mutta siinä ei ollut kuin 12 oppilasta. Eli se oli puhtaasti autotekniikan linja. Kyllä. Minulla on sellainen kuva, että silloin ei ollut kai kuin Helsingissä, Tampereella ja Turussa autolinjat. Kyllä. Se oli kaksivuotinen koulu. Yhden vuoden välillä tulin takaisin tänne Rovaniemelle Pohjolan Autoon. Siellä korjaamolla olin 49. Korjaamo oli oikein tilava ja työllisyys oli hyvä, koska meillä oli täällä Pohjolassa autojen kanssa töitä ja autoja tuli sitten tänne ympäri Suomea. Etenkin silloin, kun alkoi vielä voimalaitostyömaa, niin sehän oli hyvinkin valtavaa.

10 HAASTATTELU 9 (13) Korjaamotoiminta oli Pohjolan Autossa sillä tavalla suurta, että meillä oli henkilökuntaa suurimmillaan jos koko Rovaniemen toiminnan laskee mukaan noin henkeä. Korjaamo vaati siinä mielessä monipuolisia taitoja, sillä siellä oli puuseppä ja jousiseppä, koska jousityöt kaikki jouduttiin tekemään. Lisäksi oli dieselkorjaamot, moottorikorjaamot, ja näin sitä korjaamotoimintaa laajennettiin, että lopulta siellä tehtiin mitä tahansa. Sitten siihen liittyi vielä traktoritoimintaa. Tehtiin metsäkoneita, metsäkuormaajia. Silloin jo heti 50-luvun alussa Pohjolan Auto oli merkittävä. Oliko mielestäsi suurin vallan kausi tässä Pohjois-Suomessa? Kyllä se tiloiltaan ja henkilökunnaltaan oli suurin. Se oli siinäkin mielessä, että kulminaatio oli silloin, kun myynti oli aika suurta Suomessa lähinnä sen Fordin edustuksen takia. Sitten tulivat Fordin traktorit myöskin, Fordsonit. Fordin traktoreita myytiin, ja tietenkin kuorma-automyyntiä oli kovasti. Siihen liittyi sitten näitä metsäkoneitakin. Sitten koneet ja traktorit suurenivat. Minulle jäi mieleen, että yhteen aikaan, kun ei vielä metsäkoneita ollut, niin sitten maatalouskoneethan toimivat Kittilän savotta, siellä oli esimerkiksi yhdessä savotassa 50 maataloustraktoria. Fordson Major. Kyllä. Niissä oli sitten alkuun mekaaniset kuormalaitteet, joita Pohjolan Auto teki. Sitten siirryttiin siihen hydrauliikkaan, jonka mukaan tulivat ne isommat metsäkoneet. Minä vasta luin tämän, että Fordsonhan on yhdestä maailman suurimmista traktoritehtaasta ja sen myynnistä, ja sehän meni amerikkalaisille, jotka olivat tämän Fordin tekijöitä. Se oli siis maailman suurimpia traktoritehtaita, mutta tiedätkö, Pentti, että Suomi oli Fordson Majoreiden toiseksi suurin ostaja näihin aikoihin maailmassa? Amerikka oli tietysti ykkönen, mutta Suomeen tuotiin Fordson Majoreita toiseksi eniten vuonna 56. Se oli niin suuri askel myös amerikkalaisille. Juu, se oli. Suomenhan sitten lähinnä piti ruveta keräämään tätä rahaa sotakorvauksia niin varmaan metsätoiminta ja metsätyöt olivat sitten hyvinkin voimakas ja todellinen ratkaisu siihen.

11 HAASTATTELU 10 (13) Pohjolan Auton toiminnasta silloin 50-luvulla minulla on jäänyt erityisesti mieleen tapaus. Se oli suurin piirtein 50 vuotta sitten. Olen odottanut, että koska näkyy lehdissä siitä kuva. Se oli helmikuun loppupuolta. Hyvin muistan, kun Monte Carlon ajot olivat aina silloin ja Lamminen oli siellä. Hän oli tullut sinä yönä Helsinkiin, kun Pohjolan Auton koko korjaamohalli sortui sunnuntain vastaisena yönä. Seinät levisivät ja katto tuli sinne jäi parikymmentä autoa sisälle. Olimme sitten Lammista vastassa siellä varaosapuolen tiloissa, kun he tulivat Helsingistä. Vieläkin muistan, että hän oli hyvin rauhallinen ja kyseli vain, että eihän jäänyt ketään alle. Ei siinä sen kummemmin voivoteltu. Seuraavana arkipäivänä ruvettiin raivaamaan romuja pois ja sortunutta hallia. Ajettiin romua päältä pois ja Lamminen oli vuokrannut Kemiyhtiöstä korjaamotiloja, joissa sitten ruvettiin korjaamaan näitä asiakkaiden autoja. Samaan aikaan korjaamohallin lattialla tehtiin pahvista seiniä, jossa ruvettiin korjaamotoimintaa pitämään. Seuraavan kesän ja syksyn aikana sitten rakennettiin uusi halli, että se oli jo seuraavana talvena täysi toiminta päällä. Tämä oli niiden Lammisten veljesten ja lähinnä Uuno Lammisen selvää määrätietoista toimintaa, että siinä aina tapahtui, kun se pantiin pyörimään. Hoiditteko te lumikuormaa? Siinä puhuttiin paljon lumikuormasta, mutta kyllä se lähinnä se oli sodan jälkeen rakennettu se rakennus oli sellaista kalkkitiiltä ne seinät ja siinä oli sellaiset tukitangot ylhäällä, että ne kaiketi antoivat periksi, ja sillä tavalla ne seinät pääsivät leviämään. Siellä oli osissa autoissa vesi sisällä, koska silloin jäähdytysneste ei ollut vielä niin yleisessä käytössä, että kyllä se melkoinen juttu oli. Kyllä siitäkin kuitenkin hyvin selvittiin tai Pohjolan Auto selvisi. Osoittautui, että henkilökunnan yhteen hiileen puhaltaminen oli hyvin tehokasta silloin. Jokainen piti siitä työpaikasta ja talosta, että sillä tavalla saatiin se jatkuvuus. Sinähän se oikeastaan elämäntyösi olet melkein tehnyt Pohjolan Autossa pisimmän aikaa autoalan asiantuntijana ja autoteknikkona. Siinä 30 vuotta oli Pohjolan Auto toiminnassa. Sehän laajeni sitten niin suureksi, että kun tuli se öljykriisi ja autojen myynti ja muu, niin Lampinen kaiketi laajensi sitä liian paljon sellainen kuva minulla on. Sitä toimintaa tuli niin paljon lisää ja sen mukana tuli se kelkkatehdaskin, jonka Lamminen omisti Rovaniemellä. Kaikki nämä lisäsivät sitä, että sen toiminta sitten loppui. Sehän oli tietenkin muillakin autoliikkeillä, mutta tämä oli varmaan, koska se toiminta oli vähän liian suurta siihen tilanteeseen, kun raha kaiketi loppui pankeista.

12 HAASTATTELU 11 (13) Tästä henkilökunnasta. Siinähän oli tämä katsastusmies Leo Kyykkä. Kyykkä oli siinä korjaamopäällikkönä, silloin kun sinne menin. Insinööri Leo Kyykkä, joka sitten siirtyi tänne katsastustoimintaan. Sittemmin oli Seitamo myöskin korjaamopäällikkönä. Hän siirtyi Postin autovarikon päälliköksi. Lauriko se oli? Lauri Seitamo. Sitten siinä oli Aarne Hatinen vähän aikaa. Hänkin siirtyi myöhemmin katsastustoimintaan. Seitamoko meni Postille? Kyllä. Seitamo oli Postilla varikon päällikkö. Ja sinä olit Hatisen jälkeen korjaamopäällikkö? Minä olin siinä loput 15 vuotta Hatisen jälkeen. Samaan aikaan minä olin sitten Rovaniemen kaupungin ilta-ammattikoulussa kymmenkunta vuotta opettamaan korjaamotekniikkaa ja piirustusta. Sitten Rovaniemelle rakennettiin Teknillinen koulu ja minähän jouduin sinnekin sitten ja olin siellä korjaamopuolen opettajana kaksi vuotta. Silloin oli valtavan suurena apuna, kun Suomen Autolehti juuri samoihin aikoihin kirjoitti sellaista jatkuvaa se oli kai vuoden Korjaamotekniikka, sillä nimellä. Minulla oli tämä valtavan suurena tukena, silloin kun aloitin täällä opetusta. Sehän oli tietenkin valtavasti töitä ja valmistelua vaativaa, kun tulin. Tämä julkaisu kuitenkin auttoi minua hyvin paljon. Silloin 63 varmaan alkoi autotekniikan koulutus olla minä menin 65 ja olin kolmatta luokkaa, joka siellä oli alkanut silloin. Aivan. Silloin 65 et ollut. Juu, minä olin kaksi vuotta vain. Romppaisen Reino tuli minun jälkeeni.

13 HAASTATTELU 12 (13) Eikö Reino ollut oppilaasi? Niin oli silloin alkuun ja myöhempäänkin. Että kyllä se kaiketi oli, että kiinnostusta oli alaan, niin se oli voimakasta se kehitys. Kyllä se vei mukanaan. Minkälaisena sinä näet nyt tämän autokorjaamotoiminnan ja autotekniikan verrattuna siihen aikaan? Sen, mitä ainakin pidin valtavan hyvänä oli Fordin maahantuojan asentajakoulutus. Siis maahantuoja koulutti, ja aina kun tulivat uudet merkit, niin merkkikoulutus oli välittömästi, että se piti asentajat ajan tasalla. He kävivät Helsingissä. Helsingissä käytettiin. Jopa viikon kursseilla. Niin, jopa viikon kursseja oli. Koulutus oli hyvin voimakasta, jossa myöskin korjaamon työnjohto kävi. En tiedä sitten, harrastetaanko tätä sitten millään tavalla enää. Tietenkin kuitenkin, kun auton merkkien määrä on tullut niin laajaksi ja siinä on niin monenlaista, niin se voi olla vaikeaa. Onhan se muuttunut varmastikin. Kyllä, varmastikin täysin. Tuo toiminta, lähinnä se maahantuojakoulutus, ja tällä tavalla se henki oli hyvin mukava kaikessa toiminnassa. Joo. Veljekset Reino ja Uuno Lamminen. Reino lähti siitä sitten Reino piti Kemissä Fordin edustusta, mutta sitten siirtyi Tampereelle ja perusti sinne Tamperematicin, autojen pesuharjatehtaan.

14 HAASTATTELU 13 (13) Se taitaa olla vieläkin sillä nimellä? Kyllä, niin taitaa. Sitten hän laajensi sitä niin voimakkaasti, että se tehdas Reinon aikana vei niitä koneita moneen paikkaan. Hänen poikiaan meni Amerikkaankin, missä heillä oli myös myyntipiste. Laitteiden myynti oli siis laajaa, sitä oli jopa Afrikassa ja Aasiassakin. He olivat kovia liikemiehiä, jotka huomasivat, mistä rahaa tulee. Reino pyöritti sitä liikettä vielä 60-luvun lopulla ja 70-luvullakin kai. Niin, Tampereella tosiaan Reinolla oli se toinen liikekin myöskin samaan aikaan. Hän pyöritti sitä hyvin pitkään. Uuno lopetti tuossa? Uuno lopetti, kun se liike loppui, niin aikaisempaan. Joihinkin aikoihin, kun sinäkin lähdit sieltä. Kyllä, niihin aikoihin. Se oli kai se loppu. Minä nyt en muista, että mikä se vuosi oli, kun se lopetettiin. Uunon poikahan oli tämä Matti. Kyllä. Matti oli Uunon poika ja voimakkaasti siinä mukana. Yrittikö hän kuitenkin vielä vähän aikaa pyörittää tätä liikettä? Oli mukana myöskin kelkkatehtaassa Antti-Aarnio Wihurin kanssa. Kelkkatehdas toimii edelleen Rovaniemellä ainoana Suomessa. Omistus Kanadasta.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti

SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti SATL Autokorjaamoalan historiaprojekti Haastattelu Rovaniemi Haastateltava Oiva Haastattelija Eero HAASTATTELU 1 (12) Haastattelija Haastateltava Eero Nimi Syntymäaika ja -paikka Oiva 1935, Rovaniemi Oiva

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Tehtävä: Seuraamusajattelusta

Tehtävä: Seuraamusajattelusta Tehtävä: Seuraamusajattelusta TILANNE 1: Haluat ostaa kumppanillesi synttärilahjan. Viikko sitten näit tavaratalossa sopivan lahjan. Kun menet osastolle, jossa sen näit, myyjä kertoo, että sehän myytiin

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT NÄKÖISLEHTI Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ Mielenkiintoiset SUORALINKIT MATKAKOHDE: BURG ELZ Kerpenin lähellä MUISTOJEN SPA VALMIS PAINETTAVAKSI!

Lisätiedot

Opiskelijahuoltolain toimeenpanon tuki. Heidi Hakkarainen ja Sari Jansson/ Turun kaupungin sivistystoimiala

Opiskelijahuoltolain toimeenpanon tuki. Heidi Hakkarainen ja Sari Jansson/ Turun kaupungin sivistystoimiala Opiskelijahuoltolain toimeenpanon tuki Heidi Hakkarainen ja Sari Jansson/ Turun kaupungin sivistystoimiala Tavoitteet Tavoitteena on uuden oppilas- ja opiskelijahuoltolain edellyttämien palvelujen kehittäminen

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE KEVÄT 2015 Vastausprosentti: 79,9 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Messuan Historia. on nis tuu.

Messuan Historia. on nis tuu. on nis tuu. Messua - kunnianhimoa ja yrittämistä vuodesta 1961 Messuan juuret kumpuavat 1960-luvulta, kun jo kolmannen polven omistajiemme Eriikka Kalliokosken ja Jonna Simolan isoisä Esko Arvelin perusti

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10 SAUNASEURA 29.9.2013 1/10 4. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Su 8.9. pe 13.92013 PAIKKA: Nuorgam, Pulmankijärvi ja Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin Pulmankijärvelle

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

T: Joo, mutta Itella antoi ohjeet kimppulappuihin. SAA: Mistä te sen tiedätte? T: Olen istunut Itellan kanssa samassa pöydässä ja käynyt läpi

T: Joo, mutta Itella antoi ohjeet kimppulappuihin. SAA: Mistä te sen tiedätte? T: Olen istunut Itellan kanssa samassa pöydässä ja käynyt läpi Todistajana kuultuna Birgit Leiponen on muun ohella kertonut, että vuonna 2004 hän toimi Riihimäen kirjapainossa tuotannon esimiehenä ja myös myyntipäällikkönä ja tunsi Savenmaa Ky:n mainosjakelun. Todistaja

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija

Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015. Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Työssäoppimisjaksoni Sierra Leonessa, Afrikassa 15.10-19.11.2015 Nanna Perttunen, vaatetusalan artesaaniopiskelija Lounais-Suomen ammattiopisto, Novida Saavuimme Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

Väärinkäsityksiä ylinopeudesta

Väärinkäsityksiä ylinopeudesta Väärinkäsityksiä ylinopeudesta Jaakko Klang Turun seudun liikenneturvallisuustyö 26.3.2015 Varsinais-Suomen ELY-keskus, liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang 1 Pahinta, mitä voi tapahtua, on se, että

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana.

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana. Muistatko? hanke Kysymykset yksilöhaastatteluun Alkulämmittelynä toimivat jokaisen haastattelun alussa täytettävän perustietolomakkeen kysymykset (nimi, syntymäaika ja paikka, osoite jne.). Haastattelun

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Askola + TRENDI N=218, vastausprosentti keskimäärin 72, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Askola + TRENDI N=218, vastausprosentti keskimäärin 72, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Askola + TRENDI N=218, vastausprosentti keskimäärin 72, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:39:29 2014 Kaikki koulutusalat, N=40, vastausprosentti keskimäärin

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

SM Kuvagalleria www.saunamafia.fi 23.4.2011 1/12

SM Kuvagalleria www.saunamafia.fi 23.4.2011 1/12 www.saunamafia.fi 23.4.2011 1/12 Lähtötunnelmissa Heikki, Ari, Jani ja Erkki. Jäsenemme Larissakin tavattiin kentällä. Elvikin pääsi kuvaan. Tällä koneella lennettiin. Philip ja Aija-Riitta. Tästä se sitten

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät!

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! OPPILAS 1 Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! Kurssi oli superhyvä, juuri sellainen mitä halusin, jopa parempi! Tietokoneohjelma oli loistava opiskeluapuri

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto NUORTEN KOULUTUKSEN VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN PALAUTE 2015 Vastausprosentti: 80,1 % Työ, työnhaku ja työllistyminen 1. Mikä seuraavista vaihtoehdoista kuvaa parhaiten

Lisätiedot

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Kuka on maahanmuuttaja? Milloin lakkaa olemasta maahanmuuttaja? Turun ammatti-instituuttiin tulevat maahanmuuttajaopiskelijat

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja Juutalaiset pojat kävivät kotikaupunkinsa synagoogassa koulua 5-vuotiaasta

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen! 祝 福 : 结 婚 Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Lämpimät

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos

Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Savuton työpaikka - onko duunari ajettu liian ahtaalle? Päihdetiedotusseminaari 2012 Anu Katainen Helsingin yliopisto Sosiaalitieteiden laitos Tässä esitelmässä Tupakoitsijan näkökulma työpaikkatupakointiin

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Yönyli vaelluksella Karwendelissa.

Yönyli vaelluksella Karwendelissa. Alku Tuntui, että elämä oli jotenkin rullannut samalla urallaan jo tovin. Vaikka kaikki oli toisaalta hyvin oli duunia, koulu, kavereita ja tyttöystävä tuntui minusta siltä, että jotain uupui. Kaipasin

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 J O TA I N K Ä S I T TÄ M ÄT Ö N TÄ Jumala vaikuttaa pakanakuninkaan toteuttamaan suunnitelmansa Kuin kastelupuro on

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA?

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA? 1. Ihmissuhde-Seppo/Saara Seppo/Saara opiskelee ensimmäisen vuoden kevättä. Hän on alkanut seurustelemaan samassa ryhmässä opiskelevan opiskelijan kanssa. Nyt asiat ovat alkaneet kuitenkin mennä huonoon

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot