Nuorten vaikuttajien Huipputapaaminen 2016 raportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nuorten vaikuttajien Huipputapaaminen 2016 raportti"

Transkriptio

1 Nuorten vaikuttajien Huipputapaaminen 2016 raportti Lisätietoja: Kimi Uosukainen, puheenjohtaja

2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TAPAHTUMAN TAUSTAA TAPAHTUMAN SUUNNITTELU JA VALMISTELU VIESTINTÄ ENNAKKOVIESTINTÄ VIESTINTÄ TAPAHTUMASSA VIESTINTÄ TAPAHTUMAN JÄLKEEN TAPAHTUMAN OHJELMA PUHEENVUOROT JA PANEELIT TYÖPAJAT JA TYÖRYHMÄT VERKOSTOITUMINEN JA OHEISOHJELMA TAPAHTUMAN ARVIOINTI OSALLISTUJIEN PALAUTE JÄRJESTÄJIEN PALAUTE TAPAHTUMAN JÄLKEEN LIITTEET... 9 LIITE 1 TAPAHTUMAN OHJELMA... 9 LIITE 2 TYÖPAJOJEN AIHEET JA KULKU LIITE 3: TYÖRYHMIEN TUOTOKSET... 13

3 sivu 3 1. TAPAHTUMAN TAUSTAA Sipilän hallituksen maakunta- ja tulevaisuuden kunta -reformit tulevat muuttamaan merkittävästi kuntien tehtäviä ja toiminnan painopisteitä. Nuoret ovat paitsi yksi kunnallisten palveluiden suurimmista käyttäjäryhmistä, myös tulevaisuuden kuntalaisia, joita varten nämä reformit tehdään. Nuorisolain 8 :n mukaan nuoria tulee kuulla heitä koskevissa asioissa. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja halusivat koota nuorten näkemyksiä suurten uudistusten tueksi. Nuoret ovat ainutlaatuisia oman elämänsä asiantuntijoita, joilla on runsaasti ensikäden tietoa kuntien palveluista. Näitä nuorten näkemyksiä haluttiin välittää uudistusten valmisteluun, koska nuorten äänen kuulumisen lisäksi on erityisen tärkeää, että tulevaisuuden kunnan asukkaat ovat määrittämässä tulevaisuuden kuntien ja alueiden palveluita, rakenteita ja muotoa. Nuorten äänen ja näkemyksen kuulemiseksi päätettiin järjestää valtakunnallinen seminaari, jossa kunnallisten nuorisovaltuustojen edustajat toivat kuntiensa nuorten näkemykset esille. Nuorten vaikuttajien Huipputapaaminen järjestettiin Helsingissä yhteistyössä Valtiovarainministeriön kanssa. Nuorisovaltuustojen edustajat ovat kunnassaan aktiivisia nuoria, jotka ovat perehtyneet kunnalliseen vaikuttamiseen sekä keräävät kuntansa nuorten näkemyksiä. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitolle on tärkeää pitää huolta nuorten aidoista vaikutusmahdollisuuksista, minkä johdosta yhteistyötahoksi valikoitui aluehallinto- ja kuntauudistuksia valmisteleva valtiovarainministeriö. Hallituksen reformien valmisteluaikataulu tuki aidon vuoropuhelun käymistä Huipputapaamisessa. Toisaalta kuntakentässä tapahtuvat muutokset ovat monella tapaa oleellisia nuorten elämän kannalta, mikä osaltaan lisäsi yhteistyön mielekkyyttä. Ministeriön halu kuulla nuoria ja tehdä yhteistyötä nuorisovaltuustojen edustajien äänen esille nostamiseksi olivat merkityksellisiä. Ministeri Vehviläiseltä saatu tuki edesauttoi tapahtuman järjestelyjä ja nosti Huipputapaamisen profiilia. Huipputapaamisen tavoitteena oli siellä kerättyjen nuorten ideoiden ja näkemysten hyödyntäminen tulevaisuuden kunta - ja maakuntareformien valmistelussa. Tapahtuman työryhmien kooste käsitellään sekä tulevaisuuden kunta -parlamentaarisessa työryhmässä että asiantuntijaryhmässä.

4 sivu 4 2. TAPAHTUMAN SUUNNITTELU JA VALMISTELU Tilaisuuden järjestäminen aloitettiin syksyllä 2015, jolloin tapahtumakonseptista käytiin keskusteluja ministeri Vehviläisen kanssa. Varsinainen yhteistyö valtiovarainministeriön kanssa aloitettiin loppuvuonna 2015 ja sitä jatkettiin heti tammikuussa 2016 yhteisillä suunnittelupalavereilla. Yhteisiä suunnittelupalavereita valtiovarainministeriön kanssa pidettiin yhteensä viisi. Tapahtuman järjestämisvastuut Nuva ry:n ja valtiovarainministeriön välillä oli selkeästi jaettu, ja yhteistyö oli kaikissa vaiheissa sujuvaa. Tapahtuman käytännön toteuttamiseksi Suomen Nuorisovaltuustojen Liittoon palkattiin korkeakouluharjoittelija, jonka tehtävänä oli vastata ennakkotehtävien laadinnasta, työpajojen suunnittelusta sekä viestinnästä yhdessä liiton hallituksen ja vakituisen henkilökunnan kanssa. Huipputapaamisen ohjelman järjestelyissä osallistettiin myös Suomen Nuorisovaltuustojen liiton aktiivisia piiritoimijoita ja kouluttajia. He toimivat työpajojen vetäjinä. Näin ollen heillä oli suuri rooli paikallisten nuorisovaltuustojen ideoiden esille tuomisessa ja keskustelun ylläpitämisessä. Huipputapaamisen kutsuttiin yksi edustaja Suomen jokaisesta kunnista. Ennakkokutsu toimitettiin sähköpostitse nuorisovaltuuston tai muun vaikuttajaryhmän puheenjohtajalle helmikuussa. Lisäksi kuntiin, joissa ei ole nuorisovaltuustoa toimitettiin kutsu kunnan nuoriso-ohjaajien välityksellä. Osa nuorisovaltuustoista äänesti edustajansa Huipputapaamiseen ja suuresta määrästä nuorisovaltuustoja tilaisuuteen osallistui puheenjohtaja. Nuorten laadukkaan kuulemisen takaamiseksi osallistujille lähetettiin ennen tilaisuutta ennakkotehtäviä ja taustamateriaalia, joiden avulla he pääsivät perehtymään tilaisuuden pääteemoihin. Ennakkotehtävät ohjeistettiin käsiteltäväksi yhdessä oman nuorisovaltuustonsa kanssa yhdessä. Ennakkotehtävät pohjustivat työryhmissä työskentelyä ja niiden avulla saatiin osallistettua kaikkia nuorisovaltuustojen jäseniä. Tehtäviä oli neljä erilaista: yksi kummastakin uudistuksesta ja yksi kummastakin työryhmän aiheesta. Ennakkotehtävillä haluttiin myös taata, että koko kunnan nuorisovaltuuston ja laajemmin nuorten näkemykset tulevat esille Huipputapaamisessa.

5 sivu 5 3. VIESTINTÄ Tapahtuman viestinnän suunnittelua ja viestintää tehtiin yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa. Tapahtuman viestinnässä haluttiin alusta alkaen painottaa ainutlaatuista mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa, nuorten aitoa kuulemista ja luoda matalaa kynnystä lähteä edustamaan omaa nuorisovaltuustoa ja vaikuttamaan ajankohtaisiin suuriin valtakunnallisiin uudistukseen. 3.1 ENNAKKOVIESTINTÄ Ennakkoviestintänä Nuva ry. markkinoi tilaisuutta kuntien vaikuttajaryhmille nuorisovaltuustojen ohjaajille tehdyn soittokierroksen kautta. Lisäksi tapahtumaa markkinoitiin liiton E-vaikute -uutiskirjeessä ja ohjaajien uutiskirjeessä kolmena kertona kevään aikana. Tapahtumasta viestittiin sosiaalisen median kanavissa niin Nuva ry:n kuin valtiovarainministeriön toimesta. Sosiaalisen median päivitysten tunnisteeksi päätettiin #huippis2016. Myös osallistujia kannustettiin jakamaan valmistautumista koskevia päivityksiä omissa sosiaalisen median kanavissaan. Sosiaalisessa jaettiin mm. tietoa tapahtuman ohjelmasta, puhujista, käytännön järjestelyistä ja reformeista. Lisäksi tausta- ja infomateriaali sekä seminaarin visuaalinen ilme suunniteltiin vastaamaan yhteistyössä järjestettyä tapahtumaa. Monimutkaisia lainsäädäntöhankkeita pyrittiin avaamaan erikseen nuorille suunnatuilla materiaaleilla, jotka saivat paljon kiitosta niin osallistujilta kuin yhteistyötahoilta. Materiaaleissa huomioitiin sekä laadukas ja yhtenäinen visuaalinen ilme, tilaisuutta tukeva sisältö että tapahtuman yhteistyötahojen omat vaikuttamisaiheiset markkinointimateriaalit. 3.2 VIESTINTÄ TAPAHTUMASSA Valtiovarainministeriö julkaisi tapahtumasta virallisen tiedotteen tapahtuma-aamuna. Ministeriön puolelta paikalla oli viestintäasiantuntijoita, jotka varmistivat ajantasaiset sosiaalisen median päivitykset tapahtuman aikana. Tapahtumassa työskenteli valokuvaaja koko tilaisuuden ajan. Valokuvamateriaalia jaettiin liiton eri kanavissa tapahtuman aikana ja sen jälkeen. Valokuvia tullaan käyttämään myös liiton kuvapankin kautta nuorten vaikuttamiseen liittyvässä tiedottamisessa. Tapahtumassa päivitettiin sosiaalisen median kanavia reaaliaikaisesti. Tapahtumapäivänä esimerkiksi Facebook-näkyvyys Nuva ry:n julkaisulla oli 4691 henkilöä ja sitoutuneita (julkaisujen klikkaukset, jaot, kommentit) 543 henkilöä. Tapahtumasta julkaistiin tapahtumapäivänä 25 kuvaa, jotka saivat yhteensä 2116 tykkäystä. Myös Twitterissä julkaistiin viestejä lukuisia kertoja tapahtuman aikana ja tunniste "huippis2016" oli sinä päivänä yksi twiitatuimmista asioista.

6 sivu VIESTINTÄ TAPAHTUMAN JÄLKEEN Tapahtuman jälkeiseen viestintään kiinnitettiin myös huomiota. Tapahtuman jälkeen kaikille osallistujille toimitettiin palautekysely sekä linkki päivän aikana pidettyihin esityksiin. Huipputapaamisen teemoja on myös pidetty esillä Nuva ry:n ja valtiovarainministeriön viestinnässä mm. päivittämällä osallistujien tai järjestäjien kirjoittamia blogeja sosiaaliseen mediaan. Lisäksi tämä raportti tullaan toimittamaan kaikille osallistuneille ja kesän sekä syksyn 2016 aikana nuorisovaltuutetuille ja osallistujille tullaan jakamaan tietoa tulevaisuuden kunta -uudistuksen etenemisestä. 4. TAPAHTUMAN OHJELMA Tapahtuman ohjelma on tämän raportin liitteenä yksi (1). Huipputapaamisen päivän ohjelma oli jaettu puheenvuoroihin, paneeleihin ja työryhmien työskentelyyn. Monipuolisen ohjelman tarkoituksena oli perehdyttää osallistujia maakunta - ja tulevaisuuden kunta - teemoihin sekä mahdollistaa nuorille keskustelu näistä teemoista. Tapahtumaan osallistui yhteensä 154 henkilöä, joista oli nuorisovaltuutettuja PUHEENVUOROT JA PANEELIT Tilaisuuden puheenvuorot avasit tulevaisuuden kunta ja maakuntauudistus työtä eri näkökulmista. Puheenvuorojen pyrkimyksenä oli taustoittaa reformeja, kertoa niiden valmistelutyön ajankohtaisesta tilaisuudesta, perustella uudistusten tarpeellisuutta ja asettaa uudistustyölle tavoitteita. Puheenvuoroja pitivät kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (tervetulosanat), Nuva ry:n puheenjohtaja Kimi Uosukainen, ylijohtaja Päivi Laajala ja selvitysmies, ministeri Lauri Tarasti. Paneelikeskustelussa kysyttiin panelistien näkemyksiä erilaisiin nuoria koskettaviin uudistuksiin reformeissa, painottuen maakuntauudistukseen. Paneelikeskustelussa keskustelijoina olivat kansanedustajat Mari- Leena Talvitie ja Sanna Marin; puheenjohtaja Kimi Uosukainen, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry; talouspolitiikan koordinaattori Sami Yläoutinen VM sekä hallitusneuvos Pekka Järvinen STM. 4.2 TYÖPAJAT JA TYÖRYHMÄT Tilaisuudessa järjestettiin kaksi työpajaa: Tulevaisuuden kunta -työpaja sekä maakuntauudistus ja demokratia -työpaja. Kummassakin työpajassa oli 7 työryhmää, yhteensä työryhmiä oli 14. Jokainen työryhmä käsitteli uudistuksia tietyn, rajatun aiheen valossa. Työryhmien kulkua ja aiheita on avattu liitteessä numero kaksi (2). Osallistujat saivat valita työryhmän oman kiinnostuksensa mukaan ja pääsivät perehtymään aiheeseen ennakkotehtävien kautta. Työryhmien tuloksia on avattu liitteessä numero kolme (3).

7 sivu VERKOSTOITUMINEN JA OHEISOHJELMA Huipputapaaminen oli ensimmäinen kerta moneen vuoteen, kun nuorisovaltuustojen edustajia kokoontui yhteen näin laajasti. Tästä voimavarasta haluttiin ottaa kaikki mahdollinen irti järjestämällä kokouspaikalle erilaista oheisohjelmaa. Tapahtumassa oli mukana Nuorten Akatemia esittelemässä heidän nuorten osallisuuden kehittämiseen liittyvää hanketta ja keräämässä nuorten kokemuksia onnistuneista kuulemisen tavoista. Lisäksi Nuva ry. piti kaksi esittelypistettä, joissa osallistujat saivat kertoa näkemyksiä ja ideoitaan tilaisuuden tauoilla. Toinen esittelypiste liittyi sosiaali- ja terveysministeriön Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaan ja siinä kerättiin ideoita koulujen viihtyvyyden parantamiseksi. Lisäksi Nuva ry. keräsi osallistujien näkemyksiä tulevaisuuden nuorisovaltuustoiminnasta ja nuorten maakunnallisesta kuulemisesta. Näitä näkemyksiä tullaan hyödyntämään liiton edunvalvonnan ja nuorisovaltuustojen tukemisen kehittämisessä. Nuva ry. halusi myös tarjota osallistujille mahdollisuuden vapaamuotoiseen verkostoitumiseen ja järjesti huippisjatkot seminaarin päätteeksi klo Tilaisuudessa oli tarjolla purtavaa, vapaata verkostoitumista ja stad up -esitys. Nuorisovaltuustotoimijoiden verkostoituminen osaltaan vahvistaa toiminnan vaikuttavuutta ja edistää hyvien toimintakäytäntöjen leviämistä. 5. TAPAHTUMAN ARVIOINTI 5.1. OSALLISTUJIEN PALAUTE Osallistujilta pyydettiin palautetta Huipputapaamisen ohjelmasta, järjestelyistä ja onnistumisesta. Sähköistä lomaketta jaettiin osallistujille sähköpostilla sekä sosiaalisen median kautta. Palautetta saatiin 34 osallistujalta. Suurin osa tapahtumaan osallistujista oli oikein tyytyväisiä tapahtumaan. Kokonaisuutena tapahtumaa pidettiin hyvin onnistuneena: se sai kokonaisarvosanan 8,44 (asteikolla 1-10). Tapahtuman ohjelman sisällöstä arvostettiin eniten Tulevaisuuden kunta -työpajaa (4,26) ja Puheenvuorot ja alustukset (4,23) asteikolla (1-5). Nuoret kokivat tämän tapaisen nuorten kuulemisen mielekkäänä tapana tuoda nuorten ääni ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tätä kuvastaa etenkin se, että kysymyksen koetko, että nuorten ääntä kuultiin aidosti Huipputapaamisessa? saama tulos oli 4,46 (asteikolla 1-5). Moni osallistuja toivoikin vastaavan tilaisuuden järjestämistä seuraavana vuonna esimerkiksi jostain muusta ajankohtaisesta aiheesta.

8 sivu JÄRJESTÄJIEN PALAUTE Huipputapaamisen osallistujien palautetta käytiin lävitse sekä keskusteltiin sen onnistumisesta Nuva ry:n ja valtiovarainministeriön yhteisessä jälkitapaamisessa Käytännön järjestelyjen onnistumiseen sekä nuorten intoon osallistua ja esittää mielipiteensä oltiin tyytyväisiä. Tapahtuman koettiin olleen onnistunut myös järjestäjien näkökulmasta. Jälkitoimien osalta etenkin nuorten ajatusten konkretisoituminen osaksi uudistusten valmistelutyötä ja nuorten ideoiden etenemisen seuranta puhututtivat järjestäjiä. 6. TAPAHTUMAN JÄLKEEN Huipputapaamisen jälkeen Nuva ry. jatkaa tilaisuudessa esitettyjen havaintojen sekä laajemmin nuorten näkemysten esille tuomista hallituksen reformeissa. Liiton puheenjohtajisto ja osallisuusasiantuntija osallistuivat Tulevaisuuden kunta -parlamentaarisen työryhmän kokoukseen Kokouksessa esitettiin Huipputapaamisen tuloksia sekä käytiin pienryhmissä keskustelua nuorten näkemyksiä. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto avasi lisäksi jäsenistölleen nuvalaisten tulevaisuuden kunta - verkkokyselyn Huipputapaamisen tulosten pohjalta. Huipoutapaamisen työryhmien sekä verkkokyselyn tuloksia käytetään Nuva ry:n edunvalvonnassa syksyllä Jälkitapaamisessa Nuva ry. ja valtiovarainministeriö keskustelivat Huipputapaamisen tulosten käsittelemisestä esimerkiksi Tulevaisuuden kunta -asiantuntijaryhmän kokouksessa ja tulosten esittelemisestä kunta- ja uudistusministerille. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto on sitoutunut pitämään Huipputapaamisen lopputuloksia yllä viestinnässään syksyn 2016 aikana.

9 sivu 9 7. Liitteet Liite 1 Tapahtuman ohjelma Huipputapaamisen ohjelma Ilmoittautuminen ja kahvi Tilaisuuden avaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Uskalletaanko uudistaa? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry:n puheenjohtaja Uosukainen Tulevaisuuden kuntaa tekemässä Ylijohtaja Päivi Laajala, valtiovarainministeriö Maakuntauudistus miten käy tulevaisuuden demokratian? Ministeri Lauri Tarasti Siirtyminen työpajoihin (Työpaja 1: Tulevaisuuden kunta) Tarjolla lounasta! Työpajatyöskentely jatkuu (Työpaja 2: Maakuntauudistus ja demokratia) Työpajatuotosten läpikäynti Paneelikeskustelu Mukana kansanedustajat Mari-Leena Talvitie ja Sanna Marin, yliopistolehtori HTT Jenni Airaksinen, Tampereen yliopisto; puheenjohtaja Kimi Uosukainen, Suomen Nuorisovaltuustojen liitto ry; talouspolitiikan koordinaattori Sami Yläoutinen VM sekä hallitusneuvos Pekka Järvinen STM. Haastattelijoina toimii nuorisovaltuutettuja Yleisökeskustelua ja yhteenveto Päätössanat Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Nuva ry:n järjestämä jatkotapahtuma klo asti

10 sivu 10 Liite 2 Työpajojen aiheet ja kulku Tulevaisuuden kunta (kesto 1h) Työryhmän puheenjohtaja avasi aiheen kertaamalla lyhyesti mikä on tulevaisuuden kunta -hankkeen idea, sekä kertomalla lyhyesti työryhmän aiheesta. Lisäksi hän ohjeisti osallistujat siihen, miten työryhmässä toimitaan. Sihteeri puolestaan kirjoitti muistiinpanot työryhmän työskentelystä työryhmien vetäjien yhteiseen kansioon. Työryhmä jakautui alustuksen jälkeen pienempiin 3-4 hengen ryhmiin, joissa osallistujilla oli kaksi tehtävää: 1. Käydä läpi jokaisen edustajan nuorisovaltuustossa nousseet ideat ja ajatukset ja kirjoittaa ne ylös. Tarkoituksena oli käsitellä ennakkotehtävien pohjalta nousseita ajatuksia. 2. Käydä keskustelua näistä ideoista ja valita niistä yksi, jonka he kirjoittivat seinällä olevalle fläpille. Tämän jälkeen työryhmä sai äänestää ja kommentoida muiden ryhmien ideoita post-it lappujen avulla. Post-it lappuun kirjoitettiin perustelu miksi on sitä mieltä kun on. Post-it lappujen merkitykset: - Vihreä: samaa mieltä/hyvä idea - Keltainen: neutraali, ei samaa eikä eri mieltä - Punainen: eri mieltä Äänestyksen jälkeen käytiin vielä keskustelua ideoista aikataulun puitteissa. 1. Hyvinvoinnin edistäminen kouluissa Mitkä tekijät tukevat ja edistävät hyvinvointia kouluissa? 2. Koulutus tulevaisuuden kunnassa Miten koulutus järjestetään tulevaisuuden kunnassa, jotta se vastaisi kunkin kunnan elinkeinorakennetta ja ominaispiirteitä?

11 sivu Kunta työllisyyden edistäjänä Miten kunta voisi tukea ja edistää työllisyyttä, etenkin nuorten työllisyyttä? 4. Aktiivisen kuntalaisuuden tukeminen Miten kunta voisi tukea asukkaidensa omaehtoista toimintaa? 5. Luova kunta Miten kuntaa voidaan kehittää luovemmin, avoimemmin ja osallistavammin? 6. Elinvoimainen kunta 2030 Mitä tarkoittaa elinvoimainen kunta? Millainen kunta on elinvoimainen 2030-luvulla? 7. Kuntapolitiikka tulevaisuuden kunnassa Millainen kuntapolitiikka innostaa ja vaikuttaa parhaiten? Maakuntauudistus ja demokratia (kesto 45min) Tämä työpaja toteutettiin keskustelevammin kuin Tulevaisuuden kunta -työpaja. Työryhmien vetäjillä oli keskustelurunko pohjana, jota he kuitenkin saivat muokata hyväksi kokemallaan tavalla. Tässäkin työryhmän puheenjohtaja aloitti työryhmän työskentelyn lyhyellä alustuspuheenvuorolla, jossa puheenjohtaja kertoi sote- ja maakuntauudistuksesta, sekä työryhmän aiheesta. Tämän jälkeen hän kävi läpi vielä työryhmän työskentelytavan. Työryhmän jäsenet jakautuivat tämän jälkeen pienempiin 3-4 hengen ryhmiin keskustelemaan ennakkotehtävästä sekä siitä, minkälaisia ajatuksia ja ideoita nuorisovaltuustoissa oli noussut. Pienryhmäkeskustelun jälkeen puheenjohtaja veti yhteistä keskustelua aiheesta. Tarkoituksena oli saada selville seuraavanlaisia asioita: - minkälaisia ideoita nuvissa on noussut esiin ennakkotehtävän perusteella? - nousiko muissa nuvissa esiin samankaltaisia ideoita ja ajatuksia, vai jotain aivan muuta? - mitä mieltä muut työryhmän jäsenet ovat näistä ajatuksista ja ideoista? - herättääkö joku idea paljon keskustelua? Jakaako joku idea paljon mielipiteitä? Sihteeri kirjasi jälleen ylös esille nousseet ideat, sekä niitä koskevat kommentit.

12 sivu Tulevaisuuden koulu 2030 Kuka vastaa koulutuksesta? Miten eri koulutuksen vaihtuvat järjestäjät vaikuttavat nuoren koulutuspolkuun? 9. Laadukkaat terveyspalvelut kaikille Kuinka varmistetaan laadukkaiden ja tasavertaisten terveyspalvelujen järjestäminen kaikille? 10. Alueellinen tasa-arvo Kuinka varmistetaan tasa-arvoiset palvelut kaikissa maakunnissa ja voiko sama lakisäätely sopia kaikille maakunnille? 11. Nuorten vaikuttaminen ja osallistuminen maakuntatasolla Kuinka turvataan demokratia ja mahdollistetaan kaikkien nuorten osallistuminen myös maakuntatasolla? 12. Kunnan ja maakunnan välinen yhteistyö Mitkä ovat kuntien ja maakuntien roolit jatkossa ja missä asioissa niiden tulisi erityisesti tehdä yhteistyötä? 13. Monellako tasolla valtion tarvitsee toimia? Mitkä asiat tulisi siirtää kunnilta ja maakunnilta valtion tehtäväksi? Entä toisinpäin? 14. Mitä on 2030-luvun demokratia? Miten kaikkien alueen asukkaiden tulisi saada osallistua maakunnan asioiden suunnitteluun, valmisteluun ja päättämiseen?

13 sivu 13 Liite 3: Työryhmien tuotokset Työryhmätyöskentelyn aikana syntyi suuri määrä erilaisia nuorten näkemyksiä kunkin työryhmän mukaiseen aiheeseen. Tähän yhteenvetoon on koottu kaikkein yleisimmin työryhmätyöskentelyssä ja salikeskustelussa esiintyneet huomiot teemoittain. Päätöksenteon avoimuus ja selkeys, nuoret mukaan päätöksentekoon Nuoret kokivat tärkeäksi, että päätöksentekoprosessi on avoin ja selkeä. Päättäjien luottamuksen ehtona on toiminnan avoimuus ja läpinäkyvyys. Lisäksi tiedotus ja tarpeeksi kattavan informaation saanti koettiin tärkeäksi. Etenkin sosiaalisen median tuomia uusia tiedotuskanavia tulisi käyttää hyödyksi. Nuorten ideoita: Luottamuksen rakentaminen päätöksenteon läpinäkyvyydellä Paneelikeskustelut kouluun ja yhteiskuntaan liittyvistä asioista opettajien ja oppilaiden välillä siten, että keskustelun aiheita voi antaa anonyymisti laatikon kautta Nuoria pitäisi valaista enemmän päätöksenteosta. Tieto päätöksentekomenettelystä tekisi vaikuttamisesta vähemmän pelottavaa. Selkeää tiedottamista lisättävä nuorille ominaisissa tiedotuskanavissa. Kuntapolitiikan tulisi olla avointa ja päätöksenteon mahdollisimman lähellä kuntalaisten arkea Kuntapolitiikka tulisi tehdä näkyväksi ja luotettavaksi käyttäen moderneja mahdollisuuksia Laaja, avoin ja kansankielinen tiedotus kunnallispolitiikan käänteistä eri tiedotusvälineissä ja etenkin somessa Nuoret kokivat myös tärkeäksi, että kuntalaisia kuunnellaan ja heillä on matala kynnys vaikuttaa alueensa asioihin. Sosiaalinen media nähtiin tärkeäksi kanavaksi viestiä nuorille. Sen avulla saataisiin tiedotettua ja markkinoitua asioita laajalle yleisölle ja nuoret todennäköisesti kiinnostuisivat päätöksenteosta helpommin.

14 sivu 14 Toimiva yhteistyö ja sujuva kommunikaatio eri tahojen välillä Nuoret toivoivat, että kunnan päättäjiä, työntekijöitä ja muita toimijoita olisi helppo lähestyä. Yhteydenpito ja kommunikaatio koettiin tärkeiksi, jotta yhteistyö eri tahojen välillä onnistuisi. Nuorten ideoita: Enemmän kommunikointia kuntalaisten ja virkamiesten välille esimerkiksi yhteisillä ideariihillä, kokoontumisilla tai nuorisovaltuustojen kummivaltuutettujen kautta. Kunnan päättäjien tulisi olla enemmän yhteyksissä kuntalaisiin: päättäjät kouluille ja nuorisotiloille Tuodaan opettajat, nuorisotoimi ja vapaa-ajan toiminta helposti lähestyttäväksi! Kokonaisuus pelaamaan nuvien, oppilas- ja opiskelijakunnan, opettajien ja kunnan välillä. Nuorisotoimi vahvasti yhdistämään eri toimijoita ja tuomaan apuvoimia. Vallankäyttäjät lähemmäs kansalaisia: tavallisiksi ihmisiksi, joihin pystyy samaistumaan. Maakuntahallinto tuntui nuorten mielestä kaukaiselta ja uudistusten myötä pelättiin päättäjien etääntyvän kansalaisista. Huipputapaamisessa toivottiin matalan kynnyksen vaikuttamista sekä mahdollisuuksia vaikuttaa kunnan ja maakunnan asioihin ilman, että tarvitsee sitoutua.

15 sivu 15 Nuorten palveluille taattava riittävät resurssit Nuoret toivat vahvasti esiin koulutuksen tärkeyden sekä koulutuksen saavutettavuudesta huolehtimisen. Huolena esitettiin, ettei pienillä paikkakunnilla asuvilla nuorilla ole mahdollisuutta saada 2. asteen koulutusta omassa kotikunnassaan. Sujuvat kulkuyhteydet ja koulutuksen saatavuus koettiin hyvin tärkeäksi. Yksityiskoulut ja niiden mahdollisesti luoma eriarvoisuus herättivät paljon keskustelua. Oppisopimukseen toivottiin kunnan tukea. Nuorten ideoita: Koulutus Perusasteen ja 2.asteen koulutus tulisi olla saavutettavissa mahdollisimman lähellä järkevän kokoisissa yksiköissä. Tulevien maakuntien tulisi tukea kuntarajat ylittäviä koulutukseen liittyviä toimintoja. Kuntien tulisi rahoittaa uusia koulutusinnovaatioita ja panostaa oman kunnan koulutukseen tasoon sekä houkuttelevuuteen. Kuntien päätehtävän tulisi olla varhaiskasvatus ja perusopetus Toisen asteen koulutusmahdollisuus tulisi tarjota kaikille nuorille. Tämä edellyttää sujuvia ja helppoja sekä edullisia kulkuyhteyksiä. Kuntien tulisi tukea oppisopimuskoulutusta eri keinoin. Peruskoulun tulisi säilyä kunnan vastuulla ja maakunnan tulisi lähtökohtaisesti vastata toisen asteen koulutuksen järjestämisestä. Toisaalta toivottiin myös, että samoissa kouluissa järjestettäisiin sekä perus- että toisenasteen opetusta. Terveyspalvelut Todettiin tällä hetkellä olevan suuria eroja sote-palveluissa kuntien välillä. Kouluterveydenhuollon osalta ongelmia koettiin aiheuttavan terveydenhoitajan satunnainen paikallaolo. Nuoret toivovat, että sote-uudistuksessa kiinnitettäisiin huomiota nuorten palveluiden saavutettavuuteen: vastaanottoaikojen lisäksi palveluverkon välimatkat ovat oleellisia. Palveluiden alueellisen tasa-arvon varmistamiseksi ehdotettiin etenkin haja-asutusalueille kiertäviä terveysautoja. Kouluterveydenhuollon tulee olla vahva ja matalan kynnyksen palvelu nuorille. Koulupsykologien ja -kuraattorien tavoittaminen jokaisena arkipäivänä koettiin tärkeäksi syrjäytymisen ehkäisemisen kannalta.

16 sivu 16 Nuoret kokivat, että turismin edistäminen, terveydenhuolto ja koulutus sekä julkinen liikenne tulisi järjestää kunnan ja maakunnan yhteistyönä. Nuorten palveluiden koordinoinnin sekä järjestämisvastuun ei tule olla vain kunnilla, jotta voidaan välttyä palveluiden perusteettomilta alueellisilta eroilta. Nuorten työllisyys Kunnan elinvoimaisuuden yhtenä tärkeänä edellytyksenä nähtiin työpaikat ja yritystoiminta. Nuoret toivoivat kuntien tukevan etenkin nuorten työllistymistä ja yrittäjyyttä. Kuntien toivottiin pystyvän työllistämään nuoria, mutta samalla kannettiin huolta pienten kuntien mahdollisuudesta toteuttaa tehokasta elinkeinopolitiikkaa. Kuntien toivottiin tarjoavan enemmän tukea ja apua yrittäjyyteen: pieni rahallinen tuki nähtiin hyvänä kannustimena nuorille ja avun saaminen madaltaisi huomattavasti kynnystä lähteä yrittäjäksi. Nuorten ideat Elinvoimainen kunta vuonna 2030 on aktiivinen työpaikkojen ja yritystoiminnan luoja. Kuntien tulisi tarjota nuorille suunnattuja töitä: ei tarvita pohjataitoja ja kasvatetaan työn tekemiseen. Kuntien tulisi edistää yhteistä kanavaa avoimille töille, jossa kesätyöt olisivat selkeästi eriteltynä. Kuntien pitäisi näyttää esimerkkiä muille, etenkin alueen yrityksille, palkkaamalla nuoria Kunnista tulee kehittyä yrittäjyyden tukipilareita: niiden tulisi tarjoata nuorille yrittäjille yritystukea, esim. 300 euroa sekä apua ja kannustamista hakemusten teossa. Kuntien tulee luoda taloudellisia kannustimia alueen yrityksille nuorten palkkaamiseen, esim. 500 euroa per palkattu nuori. Nuoria tulee tukea yrittäjyyden aloittamisessa apua paperitöihin, antaa vinkkejä liiketoimintakonsepteihin ja tarjota koulutuksia Maakuntien rooli nähtiin erityisesti palo- ja pelastustoimen ja tieverkon ylläpidon koordinoinnissa, maankäytön suunnittelussa suuremmassa mittakaavassa sekä julkisen liikenteen suunnittelussa. Kuntien rooliksi nähtiin erityisesti koulutuksen, kulttuuritoimen sekä asemakaavan suunnittelu ja toteutus. Kuntien tehtäviin koettiin kuuluvan myös ennaltaehkäisevät hyvinvointipalvelut. Kunnan virkakoneiston painopisteen siirtyessä ainakin osittain pois sote-järjestelyistä koulutukseen ja kulttuurin järjestämiseen, tulisi näiden palvelukokonaisuuksien vahvistua.

17 sivu 17 Eriarvoisuuskehitys Nuoret nostivat useasti esiin pienten kuntien ongelmallisen aseman ja korkeamman tarpeen erilaiselle maakunta- ja valtiontason tuelle. Nuoret kokivat erittäin tärkeäksi, että kaikki nuorille tarjotaan johonkin rajaan saakka alueellisesti yhdenvertaiset palvelut, ja korostivat sen huomioimista uudistuksissa. Etenkin syrjäseudulla koettiin ongelmaksi todella pitkät etäisyydet ja nuorten muuta väestöä heikommat liikkumismahdollisuudet. Joukkoliikenne herätti keskustelua ja nuoret kokivat, että sen tulisi saada nykyistä suurempi painoarvo uudistuksissa. Nuorten ideat: Elinvoimainen kunta vuonna 2030 on kunta, jonka keskiössä on kuntalaisen hyvinvoinnin lisääminen: ennaltaehkäisevät palvelut, elinkeinomahdollisuudet ja asiakaslähtöisyys Nuoret kokivat, että osallistumisen ja vaikuttamisen näkökulmasta myös väestöllisesti ja pinta-alallisesti liian suuret kunnat ovat ongelmallisia. Näissä kunnissa asioita tulisi valmistella ja niistä tulisi päättää aluelautakunnissa. Osa nuorista kantoi toisaalta huolta liiallisesta byrokratiasta ja kokonaiskuvan häviämisestä päätöksenteossa. Jotta liiallista eriarvoistumista voisi torjua, tulisi tärkeimpien peruspalveluiden saavutettavuudesta säätää valtakunnallisesti yhdenmukaiset rajat. Maakuntien tehtävä on tasoittaa suuria alueellisia eroja. Nuoret toivoivat, että uudistuksissa voitaisiin kiinnittää erityishuomiota pieniin kuntiin ja maakuntiin, jotka kärsivät muuttotappiosta. Digitalisaation ja teknologian hyödyntäminen Nuoret nostivat usein esiin digitalisaation ja teknologian hyödyntämistä ja niiden tuomien uusien mahdollisuuksien tunnistamista. Hyviä nettiyhteyksiä pidettiin tärkeänä, mikä nähtiin tänäpäivänä etenkin syrjäisten seutujen keskeisenä ongelmana. Sähköisten palveluiden hyödyntäminen koulutuksessa herätti keskustelua ja eriäviä mielipiteitä. Pääosin sen nähtiin olevan varavaihtoehto lähiopetukselle. Sosiaalinen kontakti koettiin hyvin tärkeäksi. Nuorten ideoita: Kuntien tulisi hyödyntää digitalisaation mahdollisuudet kaikilla sen toimialoilla ja esim. edistää mobiilisovellusta työnhakuun, joka mahdollistaisi paremmin keikkatyön tekemisen Elinvoimainen kunta on varustettu valokuidulla, joka takaa nopean nettiyhteyden.

18 sivu 18 Kuntien tulisi ottaa käyttöön omia puhelinsovelluksia, joista voisi osallistua kokouksiin, ottaa osaa erilaisiin kyselyihin ja saada tietoa kunnan sekä nuorisovaltuuston toiminnasta. Nuoret peräänkuuluttivat kokeilemalla kehittämistä, jolla saataisiin teknologia osaksi poliittista päätöksentekoa, esim. äänestämistä. Alkuvaiheessa sähköinen äänestäminen voisi täydentää lippuäänestystä. Demokratia Suomalaisen demokratian kehittyminen tulevaisuuden kunnassa ja tulevassa maakuntahallinnossa herättivät paljon keskustelua Huipputapaamisessa. Maakunnallisten nuorisovaltuustojen muodostaminen koettiin tärkeäksi, joskin niiden järjestäytymistavasta käytiin keskustelua. Nuoret haluavat päästä vaikuttamaan heitä koskevissa asioissa myös maakunnallisessa mittakaavassa. Nuorten ideoita: Esitettiin jokaisen kunnan äänen kuulumista maakuntavaltuustossa, esimerkiksi jonkinlaisella kiintiöjärjestelmällä Maakuntapäättäjien tulee edustaa koko maakunnan näkemystä Maakunnissa tulee olla tehokas hallinto, jossa olisi mahdollisimman vähän päällekkäisyyksiä kuntien ja valtion tehtävien kanssa. Valtiolle jätettäisiin yleinen ulkopolitiikka, lainsäädäntö, koko valtiota koskevat päätökset, esim opetussuunnitelma, sekä järjestys- ja tuomiovalta. Maakunnallinen nuorisovaltuusto Nuoret kokivat, että maakuntahallinnoon tulee perustaa maakunnallinen nuorisovaltuusto, jonka asemasta tulee säätää maakuntalaissa. Keskusteltiin maakuntanuorisovaltuuston toimikauden pituudesta, ja yleisesti korkeintaan kahden vuoden kautta pidettiin hyvänä. Edellytykset toimivalle maakuntanuvalle nähtiin oma budjetti ja riippumattomuus muusta hallinnosta. Nuorten tulisi saada itse päättää, mitkä asiat koskevat nuoria maakunnassa.

Tulevaisuuden kunta parlamentaarinen työryhmä. Kimi Uosukainen, puheenjohtaja 3.6.2016 Helsinki

Tulevaisuuden kunta parlamentaarinen työryhmä. Kimi Uosukainen, puheenjohtaja 3.6.2016 Helsinki Tulevaisuuden kunta parlamentaarinen työryhmä Kimi Uosukainen, puheenjohtaja 3.6.2016 Helsinki Mikä on Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto? Nuorten osallisuuden asiantuntijajärjestö, joka on perustettu vuonna

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä maakuntalaiksi (HE 15/2017) eduskunnan hallintovaliokunta puheenjohtaja Kimi Uosukainen

Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä maakuntalaiksi (HE 15/2017) eduskunnan hallintovaliokunta puheenjohtaja Kimi Uosukainen Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä maakuntalaiksi (HE 15/2017) eduskunnan hallintovaliokunta 5.5.2017 puheenjohtaja Kimi Uosukainen YLEISTÄ Lausunnossa hallituksen esitystä maakuntalaiksi tarkastellaan

Lisätiedot

Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi

Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi 20.5.2016 Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte Ylijohtaja Päivi Laajala Tulevaisuutta on vaikea

Lisätiedot

Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke. Ainomaija Rajoo

Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke. Ainomaija Rajoo Maakunnallisten nuorisovaltuustojen perustamis- ja kehittämishanke Ainomaija Rajoo - - maakunnan tulee asettaa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi nuorisovaltuusto, jolle

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan

Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan Kyselyn tuloksia käytetään lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun koostamiseen. Kyselyn tuloksissa on yhdistetty alkuperäiset viisiluokkaiset

Lisätiedot

Nuoret maakuntia tekemässä - osallisuutta ja ideoita. Demokratiapäivä

Nuoret maakuntia tekemässä - osallisuutta ja ideoita. Demokratiapäivä Nuoret maakuntia tekemässä - osallisuutta ja ideoita Demokratiapäivä 17.10.2017 Meidän iltapäivän ohjelma: Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset nuoriin Maakuntanuvat-hankkeen esittely Tutkijan puheenvuoro

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

MANU-ryhmä. Keski-Suomen maakunnallista nuorisovaltuustoa valmisteleva ryhmä

MANU-ryhmä. Keski-Suomen maakunnallista nuorisovaltuustoa valmisteleva ryhmä MANU-ryhmä Keski-Suomen maakunnallista nuorisovaltuustoa valmisteleva ryhmä Taustaa Keski-Suomessa on ollut maakunnallinen nuorten vaikuttajaryhmä vuodesta 2011 Maakuntauudistustyön myötä luotiin luonnos

Lisätiedot

NUORTEN OSALLISUUS KERSOJEN KAHVITTAMISTA VAI AITOA VUOROVAIKUTUSTA? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Riina Lumme, osallisuusasiantuntija

NUORTEN OSALLISUUS KERSOJEN KAHVITTAMISTA VAI AITOA VUOROVAIKUTUSTA? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Riina Lumme, osallisuusasiantuntija NUORTEN OSALLISUUS KERSOJEN KAHVITTAMISTA VAI AITOA VUOROVAIKUTUSTA? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Riina Lumme, osallisuusasiantuntija Mikä Nuva ry? Edustaa kaikkia Suomen nuorisovaltuustoja Nuorisovaltuutettujen

Lisätiedot

Koonti työpajatyöskentelyistä Edustajiston kokouksessa Lahdessa

Koonti työpajatyöskentelyistä Edustajiston kokouksessa Lahdessa Edustajiston kokouksessa Lahdessa 21.03.2015 Suomen Nuorisovaltuustojen Edustajisto kokoontui vuoden 2015 ensimmäiseen kasvokkaintapaamiseen Lahdessa 21.03.2015. Kokouksen lisäksi paikalla olleet edustajat

Lisätiedot

NUORTEN OSALLISUUS VAHVISTUU YHTEISTYÖSSÄ

NUORTEN OSALLISUUS VAHVISTUU YHTEISTYÖSSÄ NUORTEN OSALLISUUS VAHVISTUU YHTEISTYÖSSÄ OSALLISUUS OSAAMISKESKUKSET Kaksi osallisuuden osaamiskeskusta Allianssin osaamiskeskus: Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry Nuorten Akatemian hallinnoima yhteenliittymä,

Lisätiedot

PÄIVITTYVÄ TYÖSUUNNITELMA (5)

PÄIVITTYVÄ TYÖSUUNNITELMA (5) PÄIVITTYVÄ TYÖSUUNNITELMA 4.4.2016 1(5) Tulevaisuuden kunta, Parlamentaarisen työryhmän työsuunnitelma 2016 Valtiovarainministeriö asetti 18.12.2015 parlamentaarisen työryhmän Tulevaisuuden kunta-hankkeen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1 Maakuntauudistus, Poliittisen ohjauksen neuvottelukunta Kokousaika 09.03.2018 kello 14:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Lisätiedot

NUORET MUKAAN MUUTOKSEEN nuorisovaltuustot kunnissa ja maakunnissa

NUORET MUKAAN MUUTOKSEEN nuorisovaltuustot kunnissa ja maakunnissa NUORET MUKAAN MUUTOKSEEN nuorisovaltuustot kunnissa ja maakunnissa Tänään luvassa 1. Kimi Uosukainen: Nuorten vaikuttamisen vallankumous 2. Anna Hurmeranta: Nuorisovaltuustot kunnissa NYT! 3. Aleksi Koivisto:

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunta -hanke kuuluu hallituksen rakenteellisiin uudistuksiin, eli reformeihin

Tulevaisuuden kunta -hanke kuuluu hallituksen rakenteellisiin uudistuksiin, eli reformeihin 1(5) Viestintäsuunnitelmaluonnos huhtikuu 2016 4.4.2016 Tulevaisuuden kunta -hanke kuuluu hallituksen rakenteellisiin uudistuksiin, eli reformeihin Valtiovarainministeriön vetovastuulla olevan hankkeen

Lisätiedot

Maakuntauudistus miten käy tulevaisuuden demokratian?

Maakuntauudistus miten käy tulevaisuuden demokratian? Maakuntauudistus miten käy tulevaisuuden demokratian? 20.5.2016 Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte Ministeri Lauri Tarasti Alkuvaiheet Pääministeri Sipilän hallituksen

Lisätiedot

Aluehallintouudistus

Aluehallintouudistus Aluehallintouudistus www.alueuudistus.fi Tilannekatsaus tammikuu 2016 1.2.2016 1 Juha Sipilän hallitusohjelma Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta tehdään erikseen päätös, jolla

Lisätiedot

Avoimen hallinnon edistäminen osana Rovaniemen kaupungin toimintaa. Toimenpiteet 2018-

Avoimen hallinnon edistäminen osana Rovaniemen kaupungin toimintaa. Toimenpiteet 2018- Avoimen hallinnon edistäminen osana Rovaniemen kaupungin toimintaa. Toimenpiteet 2018- Yleishallinto/Hallintopalvelut Erityisasiantuntija Maarit Alikoski 2.3.2018 Esitys Tausta Suomen avoimen hallinnon

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Muistiaktiivit ovat muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmiä. Maakunnallisten ryhmien tehtävänä

Lisätiedot

Avoin hallinto ajankohtaista

Avoin hallinto ajankohtaista Avoin hallinto ajankohtaista 18.5.2017 Katju Holkeri VM/HO/H Toimintaohjelma 2017-2019 Toimintaohjelma 2017-2019 Avoimen hallinnon edistämisen tulee olla osa kaikkea hallinnon toimintaa ja uudistustyötä.

Lisätiedot

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa Osallisuussuunnitelma valmisteluajalle LUONNOS 7.11.2017 VATE 14.11.2017 Minna Laitila Sisällys 1. JOHDANTO 2. ASUKKAIDEN OSALLISUUS 3. OSALLISUUDEN

Lisätiedot

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset 21.10.-11.11.2014 208 vastausta 66% vastaajista 41-65 v. Vastaajista 69 % kuntalaisia (sis. luottamushenkilöt) Muut: Oulunkaaren työntekijä 3. Kuinka usein käytät seuraavia

Lisätiedot

Osallisuussuunnitelma

Osallisuussuunnitelma Osallisuussuunnitelma Lastensuojelun järjestäminen ja kehittäminen Tukea suunnitelmatyöhön - työkokous Kolpeneen palvelukeskus Kerttu Vesterinen Osallisuus Osallisuus on kokemus mahdollisuudesta päättää

Lisätiedot

Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä?

Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä? Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä? Ei lainkaan tärkeää En osaa sanoa Ei kovin tärkeää 6% 1% 5% 38% Erittäin tärkeää Useampi kuin joka kolmas kokee erittäin tärkeäksi, että

Lisätiedot

Tervetuloa kuntien tulevaisuuden tekijät!

Tervetuloa kuntien tulevaisuuden tekijät! Onnistuva Suomi tehdään lähellä Tervetuloa kuntien tulevaisuuden tekijät! Kuntien Tulevaisuusfoorumi 10.4.2018 Timo Reina, varatoimitusjohtaja, Suomen Kuntaliitto Löytävätkö kunnat roolinsa uudelleen?

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2016 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA!

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! ANNE ILVONEN INNOVOINTIPÄÄLLIKKÖ OK-OPINTOKESKUS 24.3.2012 1 Vaikuttaminen Vaikuttaminen on henkilökohtaisen tai yhteisön vallan käyttöä niin, että saamme edistettyä meille

Lisätiedot

Kunnalliset ja maakunnalliset vammaisneuvostot uudessa lainsäädännössä

Kunnalliset ja maakunnalliset vammaisneuvostot uudessa lainsäädännössä Kunnalliset ja maakunnalliset vammaisneuvostot uudessa lainsäädännössä Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät 14.12.2017 Suvi Savolainen 1 15.12.2017 Etunimi Sukunimi Kunnalliset vammaisneuvostot 2 15.12.2017

Lisätiedot

Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa. Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017

Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa. Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017 Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017 Maakuntauudistuksella luodaan maahamme nykyaikainen ja kustannustehokas, kaikkia

Lisätiedot

Esityksen sisältö; 1. Sotesoppa ja kunnat 2. Kunnallisen nuorisotyön toimiala 3.Yhdyspinnat ja uudet rakenteet

Esityksen sisältö; 1. Sotesoppa ja kunnat 2. Kunnallisen nuorisotyön toimiala 3.Yhdyspinnat ja uudet rakenteet Kari Sjöholm 30.10.2018 Esityksen sisältö; 1. Sotesoppa ja kunnat 2. Kunnallisen nuorisotyön toimiala 3.Yhdyspinnat ja uudet rakenteet Kari Sjöholm 30.10.2018 3 Kari Sjöholm Etelä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät

Lisätiedot

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa Yhteiskehittämisen työpaja Minna Laitila 26.3.2018 Valmistelujohtaja Asko Peltola Maakunnan päätöksenteko, toiminta ja asukkaiden osallistuminen

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus 238 10.10.2016 Kunnanhallitus 269 07.11.2016 Kunnanvaltuusto 46 14.11.2016 Rautavaaran kunnan Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta eduskunnalle maakuntauudistukseksi ja sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Matkalla uuteen maakuntaan

Matkalla uuteen maakuntaan Matkalla uuteen maakuntaan Lapin maakuntauudistuksen viestintä & osallisuus Kemin henkilöstölle Jenni Lintula 27.11.2017 Maakunta- ja sote-uudistus on suurin Suomessa koskaan tehty julkisen hallinnon kokonaisuudistus.

Lisätiedot

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena KS Järjestöareena 15.9.17 Anne Astikainen & Anu Hätinen Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt Tavoitteena järjestöjen roolin, aseman ja osallisuuden vahvistaminen

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 10.10.2016 Hyväksytty syyskokouksessa 01.11.2016 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

Henkilöstökysely maakunta- ja sote-uudistuksen viestinnästä Lapissa Tulosten yhteenveto ja analyysi

Henkilöstökysely maakunta- ja sote-uudistuksen viestinnästä Lapissa Tulosten yhteenveto ja analyysi Henkilöstökysely maakunta- ja sote-uudistuksen viestinnästä Lapissa Tulosten yhteenveto ja analyysi Ella Tikkala 7.11.2018 Lapin maakuntavalmistelun viestintä Sisältö 1. Uudistuksen näkyvyys ja tiedonhankinta

Lisätiedot

Mistä kunnan elinvoima rakentuu? Kaavoitus

Mistä kunnan elinvoima rakentuu? Kaavoitus Mistä kunnan elinvoima rakentuu? Kaavoitus Talous Maankäyttö Kuntaliitto tiedottaa 10.12.2015 Elinkeinopolitiikka 1 600 kuntien päättäjää vastasi kyselyyn: Kunnan elinvoima rakentuu toimivasta kaavoituksesta

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunta -hanke Parlamentaarinen työryhmä Tuula Jäppinen Suomen Kuntaliitto

Tulevaisuuden kunta -hanke Parlamentaarinen työryhmä Tuula Jäppinen Suomen Kuntaliitto Tulevaisuuden kunta -hanke Parlamentaarinen työryhmä 3.6.2016 3.6.2016 Tuula Jäppinen Suomen Kuntaliitto Tulevaisuuden kunta visiotyö Parlamentaarinen työryhmä Kevät 2016 OLEMME TÄSSÄ Muutokset mahdollisia

Lisätiedot

HE 15/2017 Sote- ja maakuntauudistus

HE 15/2017 Sote- ja maakuntauudistus HE 15/2017 Sote- ja maakuntauudistus Perustuslakivaliokunta 15.3.2017 hallitusneuvos Pekka Järvinen, STM 1 Uudistuksen lähtökohdat Pääministeri Sipilän hallitusohjelma Sosiaali- ja terveyspalveluiden (SOTE)

Lisätiedot

Simuloinnin purkuseminaari

Simuloinnin purkuseminaari Simuloinnin purkuseminaari 25.5.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg 1 28.5.2018 Etunimi Sukunimi Ohjelma 25.5.2018 8.30 Aamukahvi 9.00 Tervetuloa! Paljon opittiin, paljon on vielä kehitettävää Päivän puheenjohtaja,

Lisätiedot

Lapin sote johdon seminaari

Lapin sote johdon seminaari Lapin sote johdon seminaari 25.11.2016 Veli-Matti Ahtiainen Järjestökoordinaattori Punainen Risti Lapin piiri Muutos on aina myös mahdollisuus. Niin myös järjestöille. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Lisätiedot

Esitutkimus. Asiakastyöpajat

Esitutkimus. Asiakastyöpajat Suomen käsityön museo selvitti syksyllä 2013 nuorten aikuisten museoissa käymättömyyden syitä ja kehitti palvelumuotoilukoulutuksen avulla omaa toimintaansa vastaamaan paremmin heidän tarpeitaan. Lopputuloksena

Lisätiedot

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS...

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS... 109 Nuorisovaltuuston kokous Pöytäkirja AIKA 12.4.2016 Klo 17.00 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 111 2 KOKOUKSEN AVAUS... 111 3 PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Kepan globaalikasvatusverkostolle teetettyyn kyselyyn vastasi määräajassa 32 toimijaa. Pyyntö vastata kyselyyn lähetettiin verkostoon kuuluvien toimijoiden

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelun esittely Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Maaliskuu 2015 Miksi nuorten vaikuttamispalvelu verkossa? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen

Lisätiedot

MONIKANAVAINEN MAAKUNNALLINEN VIESTINTÄ-, TIEDOTUS- JA HAASTEKAMPANJA, JOSSA YKSINKERTAINEN YRITYSHAASTE:

MONIKANAVAINEN MAAKUNNALLINEN VIESTINTÄ-, TIEDOTUS- JA HAASTEKAMPANJA, JOSSA YKSINKERTAINEN YRITYSHAASTE: KAMPANJAN TAUSTAA: - Avoimet työmarkkinat nuorille aina ensisijainen vaihtoehto - Markkinamekanismien hyödyntäminen työllistämisessä - Laadullisia ja määrällisiä tavoitteita - Toteutus Savon Sanomien,

Lisätiedot

Maakuntaja sote-uudistus

Maakuntaja sote-uudistus Maakuntaja sote-uudistus Tiedotustilaisuus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Miksi maakunta- ja sote-uudistus tehdään? Perustuslakivaliokunta kesällä 2017: Uudistus on välttämätön, kiireellinen

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä viestintäpäällikkö Arja Hankivaara 12.10.2017 Hallintosääntö (hyväksytty mkv:ssa 5.6.2017) maakuntahallitus johtaa viestintää ja tiedottamista toimielimet luovat edellytyksiä

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 Lasten ja nuorten osallisuus koulun ja nuorisotyön yhteistyönä seminaari 12.9.2011 Tanja Räty koordinaattori / osallisuuskasvatus Jyväskylän

Lisätiedot

RuutiBudjetti, nuoret budjetin ja toiminnan suunnittelijoina. Inari Penttilä, suunnittelija & Ville Jämiä, nuoriso-ohjaaja nuorisoasiainkeskus

RuutiBudjetti, nuoret budjetin ja toiminnan suunnittelijoina. Inari Penttilä, suunnittelija & Ville Jämiä, nuoriso-ohjaaja nuorisoasiainkeskus RuutiBudjetti, nuoret budjetin ja toiminnan suunnittelijoina Inari Penttilä, suunnittelija & Ville Jämiä, nuoriso-ohjaaja nuorisoasiainkeskus Vallanjakoa nuorille (Georg Boldt, Pro Gradu, 2014) RuutiBudjetti

Lisätiedot

Lähemmäs. Marjo Lavikainen

Lähemmäs. Marjo Lavikainen Lähemmäs Marjo Lavikainen 20.9.2013 Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2012:6 Kehittämisohjelman valmistelu alkoi lasten ja nuorten verkkokuulemisella

Lisätiedot

Itsehallintoalueet mitä ovat, mitä tekevät? Hallituksen linjaus

Itsehallintoalueet mitä ovat, mitä tekevät? Hallituksen linjaus Itsehallintoalueet mitä ovat, mitä tekevät? Hallituksen linjaus 7.11.2015 Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Sote- ja aluehallintouudistus Itsehallintoalue Pääministeri Juha Sipilän hallituksen

Lisätiedot

Kymenlaakson maakuntauudistus Viestintäsuunnitelma. Pidentynyt esisuunnitelmavaihe

Kymenlaakson maakuntauudistus Viestintäsuunnitelma. Pidentynyt esisuunnitelmavaihe Kymenlaakson maakuntauudistus Viestintäsuunnitelma Pidentynyt esisuunnitelmavaihe Valmistelutoimielin 18.10.2017 Päivitys 4.10.2017 VIESTINTÄSUUNNITELMA SISÄLTÖ: 1. Viestinnän tehtävä 2. Viestinnän tavoitteet

Lisätiedot

Kansainvälinen avoimen hallinnon kumppanuushanke. 8 valtiota käynnisti vuonna Suomi liittyi huhtikuussa 2013

Kansainvälinen avoimen hallinnon kumppanuushanke. 8 valtiota käynnisti vuonna Suomi liittyi huhtikuussa 2013 Avoin Hallinto 2 Kansainvälinen avoimen hallinnon kumppanuushanke Tiedon saatavuus Kansalaisten osallisuus Hallinnon vastuullisuus Uusien teknologioiden hyödyntäminen 8 valtiota käynnisti vuonna 2011 Nyt

Lisätiedot

Maakuntauudistus. Yleisesitys

Maakuntauudistus. Yleisesitys Maakuntauudistus Yleisesitys 1 Maakunta 2023 visio Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti Järkevin kustannuksin ja vaikuttava julkinen hallinto Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi

Lisätiedot

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Nordia-ilta 26.4.2017 Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitto Tärkeimmät

Lisätiedot

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa 13.9.2016, Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Esityksen rakenne Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lape-hankkeessa

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lape-hankkeessa Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lape-hankkeessa Hanna Harju-Virtanen, projektipäällikkö, Pirkanmaan Lape-hanke hanna.harju-virtanen@tampere.fi 040 8064730 1 Osallisuus on osallistumisen

Lisätiedot

Koulun rooli verkostomaisessa yhteistyössä

Koulun rooli verkostomaisessa yhteistyössä Koulun rooli verkostomaisessa yhteistyössä Esittely Virve Jämsén Opetuspäällikkö, Sivistys ja hyvinvointi / Riihimäen kaupunki Vastuualue Perusopetus Lukiokoulutus Nuorisopalvelut Opiskeluhuolto (esi-,

Lisätiedot

Mikä maakuntauudistus ja miksi?

Mikä maakuntauudistus ja miksi? Mikä maakuntauudistus ja miksi? 1-17.2.2017 Miksi uudistus tehdään ja mitä sillä tavoitellaan? Tehokkaamman hallinnon avulla edistetään ihmisten ja yritysten toimintaa Uudistus tehdään avoimesti, asiakaslähtöisesti

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunnan moninaisuus

Tulevaisuuden kunnan moninaisuus Tulevaisuuden kunnan moninaisuus Suomen Kuntaliiton ja Pirkanmaan liiton maakuntatilaisuus 9.5.2018 Tampereella Marianne Pekola-Sjöblom, tutkimuspäällikkö +358 50 337 5634, marianne.pekola-sjoblom@kuntaliitto.fi

Lisätiedot

Yhdistysten rooli muuttuvassa sote- ja kuntakentässä. Opastavan päätösseminaari Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys

Yhdistysten rooli muuttuvassa sote- ja kuntakentässä. Opastavan päätösseminaari Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Yhdistysten rooli muuttuvassa sote- ja kuntakentässä Opastavan päätösseminaari 4.4.2017 Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen Järjestämislailla säädetään,

Lisätiedot

Lasten ja nuorten. vaikuttamismahdollisuudet kunnassa Meiju Hiitola 1

Lasten ja nuorten. vaikuttamismahdollisuudet kunnassa Meiju Hiitola 1 Lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuudet kunnassa 27.11.06 Meiju Hiitola 1 Miksi lasten ja nuorten pitäisi saada vaikuttaa? Lasten ja nuorten erityistarpeet vaativat huomiomista Lapsilla ja nuorilla

Lisätiedot

Aluehallintouudistus. Tilannekatsaus joulukuu

Aluehallintouudistus. Tilannekatsaus joulukuu Aluehallintouudistus Tilannekatsaus joulukuu 2015 18.12.2015 1 Juha Sipilän hallitusohjelma Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta tehdään erikseen päätös, jolla yksinkertaistetaan

Lisätiedot

Laitilan Nuorisovaltuuston kokous Pöytäkirja 2/2019

Laitilan Nuorisovaltuuston kokous Pöytäkirja 2/2019 AIKA: 23.3.2019 klo 13.45-14.40 PAIKKA: Laitilan Nuokkari, Kaukolantie 19, 23800 Laitila OSALLISTUJAT: Jäsenet: Laurila Niklas Vuorela Ilmari Saloniemi Oskari Antola Maria Harikkala Heta Hiekka Anne Koskela

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS MITÄ UUDISTUKSESSA TEHDÄÄN? Järjestetään Suomen hallinto kolmeen tasoon: valtio, maakunta, kunta. Perustetaan Suomeen 18 uutta maakuntaa Maakunnille siirretään

Lisätiedot

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE

Avoimesti ja yhdessä. Oma Hämeen viestintäsuunnitelma päivitetty, hyväksytty / VATE Avoimesti ja yhdessä Oma Hämeen viestintäsuunnitelma 2016 2019 päivitetty, hyväksytty 24.11.2017 / VATE Sisältö 1. Viestintä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun tukena... 2 2. Viestinnän tavoitteet

Lisätiedot

Aluehallinnon uudistus

Aluehallinnon uudistus Aluehallinnon uudistus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen 15.12.2015 Itsehallintoalue Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelma (s. 30): Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta

Lisätiedot

Katsaus maakuntien erityisryhmien vaikuttamistoimielinten oppaan suunnitteluun

Katsaus maakuntien erityisryhmien vaikuttamistoimielinten oppaan suunnitteluun Katsaus maakuntien erityisryhmien vaikuttamistoimielinten oppaan suunnitteluun Hankekoordinaattori Heli Väisänen II Järjestötyöpaja, Rauma 22.11.2017 Liittyy maakunta- ja sote-uudistukseen perustetaan

Lisätiedot

Mitä on SOTE ja miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestyvät 2017 jälkeen Suomessa? Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 hanke

Mitä on SOTE ja miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestyvät 2017 jälkeen Suomessa? Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Mitä on SOTE ja miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestyvät 2017 jälkeen Suomessa? Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Luonnos: Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti

Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin esitys sote- ja maakuntauudistusten jatkovalmisteluun SuPer 9/2017

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä 1. Yleistä Jyväskylän nuorisovaltuusto on vuonna 2009 perustettu 13 20 vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskanava. Se pyrkii parantamaan nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus Keskeiset muutokset lainsäädäntöön sote- ja maakuntauudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta

Sote- ja maakuntauudistus Keskeiset muutokset lainsäädäntöön sote- ja maakuntauudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta Sote ja maakuntauudistus Keskeiset muutokset lainsäädäntöön sote ja maakuntauudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta 8.3.2017 Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille yhdenvertaiset ja nykyaikaiset

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Hankepäällikkö Marja Heikkilä Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Eläköön elämä ja työ V Laajavuori

Lisätiedot

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta Ajankohtaista maakuntauudistuksesta kulttuurin näkökulmasta KAAKKOIS-SUOMEN LUOVIEN ALOJEN KEHITTÄMISVERKOSTON KOKOUS 3/2016 Kirsi Kaunisharju 26.10.2016 Sote- ja maakuntauudistus Hallituksen linjaus 5.4.2016:

Lisätiedot

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Nuorten kuuleminen ja osallisuus Siiloista kokonaisuuteen 9.2.2018 Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki KAUPUNKISTRATEGIA 2017-2025 VISIO 2025 - Hulluna Huittisiin! Huittinen on turvallinen

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan maakunnan osallisuusvalmistelu

Etelä-Pohjanmaan maakunnan osallisuusvalmistelu Etelä-Pohjanmaan maakunnan osallisuusvalmistelu Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa Osallisuuden Areenat -seminaari 29.11.2018 Vs. kehitysjohtaja Minna Laitila, SONet BOTNIA Asukkaiden

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Järjestöt muutokseen yhteistyössä hanke (2017-2020) Hankkeen taustaa Sote ja maakuntauudistus Toimintaympäristö ja rakenteet ovat murroksessa: sote-

Lisätiedot

Organisaationi voi hyödyntää sosiaalisen markkinoinnin pienmarkkinoiden ennakkotehtäväpohjaa ja markkinointiviestinnän suunnittelupohjaa

Organisaationi voi hyödyntää sosiaalisen markkinoinnin pienmarkkinoiden ennakkotehtäväpohjaa ja markkinointiviestinnän suunnittelupohjaa Pienmarkkinat syksy 2018 muistio, Kuopio, Iisalmi ja Varkaus Kuopio: Pienmarkkinat järjestettiin Sosiaalisen markkinoinnin teemalla ja osallistujia oli kouluttamassa Janne Jalava Ramboll Oy:stä. Tavoite

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Loviisan nuorisovaltuusto 1 1. Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite 2. Toimintasäännön soveltaminen 3. Nuorisovaltuuston valitseminen 4. Järjestäytyminen, tehtävät

Lisätiedot

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho OECD Youth Forum Helsinki 27.10.2015 Arja Terho Tieto Suomalaisten nuorten näkemyksiä Missä ollaan? Tiedon puute. Ei ole tietoa siitä, miten poliittinen päätöksenteko toimii. Tarvitaan enemmän tietoa ja

Lisätiedot

PoPSTer-hankkeen arviointikysely. Kooste tuloksista

PoPSTer-hankkeen arviointikysely. Kooste tuloksista PoPSTer-hankkeen arviointikysely Kooste tuloksista 13.2.2018 PoPSTer-hankkeen arviointikysely Vastausprosentti Kysely toteutettiin 10. 15.1.2018 Se lähetettiin 370 hankkeessa mukana olleelle henkilölle,

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelun esittely Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Miksi nuorten vaikuttamispalvelu verkossa? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan

Lisätiedot

Kulttuurisote. Kokemuksia osallisuudesta. Kulttuurisote Pohjanmaa. Hanna Kleemola slidepohjia

Kulttuurisote. Kokemuksia osallisuudesta. Kulttuurisote Pohjanmaa. Hanna Kleemola slidepohjia Kulttuurisote Kulttuurisote Pohjanmaa Kokemuksia osallisuudesta Hanna Kleemola 9.11.2018 slidepohjia Taide- ja kulttuurilähtöisten hyvinvointipalvelujen tarjotinmalli Tarjotin toimii ikäihmisten sote-

Lisätiedot

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 241/12.05.

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 241/12.05. Nuorisolautakunta 3 5.03.07 Kunnanhallitus 5 7.03.07 Kunnanhallitus 55 0.05.07 Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 4/.05.00/07 Nuorisolautakunta 5.03.07 3 Kuntalaki (40/05) velvoittaa kuntia huolehtimaan

Lisätiedot

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Uudenmaan Maakuntaparlamentti 23. 24.11.2017 Erkki Kukkonen kaupunginjohtaja Järvenpää Kuntien nykyisten tehtävien muuttuminen maakunta-

Lisätiedot

Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa. Keskustelutilaisuus Rovaniemi

Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa. Keskustelutilaisuus Rovaniemi Opetus ja kulttuuri tulevaisuuden kunnassa Keskustelutilaisuus Rovaniemi 14.2.2017 Teemaryhmät Mikä on opetuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön tulevaisuuden kunnassa? Millaisia ovat haasteet? Mitä

Lisätiedot

Kymenlaakson maakuntauudistus Viestintäsuunnitelma. Esisuunnitelmavaihe

Kymenlaakson maakuntauudistus Viestintäsuunnitelma. Esisuunnitelmavaihe Kymenlaakson maakuntauudistus Viestintäsuunnitelma Esisuunnitelmavaihe 10.2.2017 VIESTINTÄSUUNNITELMA SISÄLTÖ: 1. Viestinnän tehtävä 2. Viestinnän tavoitteet 3. Viestinnän arvot 4. Viestinnän vastuut 5.

Lisätiedot

A B C. Avoimen hallinnon ja LOGO

A B C. Avoimen hallinnon ja LOGO Kokei le!?! A B C Avoimen hallinnon ja vuoropuhelun edistäjä LOGO Otakantaa.fi on oikeusministeriön kehittämä avoimen valmistelun vuorovaikutuskanava. Ota käyttöön päätöksenteon valmistelun ja johtamisen

Lisätiedot

NUORISOVALTUUSTOT Turvallisesti yhdessä

NUORISOVALTUUSTOT Turvallisesti yhdessä NUORISOVALTUUSTOT Turvallisesti yhdessä 1.11.2017 Mikä on nuorisovaltuusto? Nuorisovaltuustot ovat poliittisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, jotka toimivat omissa kunnissaan ajamassa paikallisten

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten vaikuttamispalvelu

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI -TYÖPAJAT Mikkeli Kati Honkanen, THL & Esa Iivonen, MLL

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI -TYÖPAJAT Mikkeli Kati Honkanen, THL & Esa Iivonen, MLL LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI -TYÖPAJAT Mikkeli 16.11.201 TYÖPAJOJEN TEEMAT 1) Perhekeskusverkostoon kuuluva avoin kohtaamispaikka 2) Mielenterveyttä kaikille kasiluokkalaisille 3) Kuka muu muka? Minusta

Lisätiedot

Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle?

Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle? Miten olemme onnistuneet, millaisia viestejä tulevalle valtuustokaudelle? Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari, 2.5.2017, Tampere-talo 1 Osana kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaaria

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto )

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto ) Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto 27.10.2015) 1. Ikäsi Yhteensä 31 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Jokaisessa maakunnassa Järjestö 2.0 hanke Yhteistyön kehittäminen ja yhteistyömallien rakentaminen järjestöjen kesken sekä järjestöjen ja maakunnan

Lisätiedot