Uudet säännöt ja tulkinnat 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Uudet säännöt ja tulkinnat 2008"

Transkriptio

1 Uudet säännöt ja tulkinnat 2008 Uudet säännöt Valittuja uusia hyväksyttyjä tulkintoja Valittuja muokkauksia Uusia NCAA-sääntöjä, jotka eivät ole EFAFin käytössä Syöttäjään törmäämisen käsimerkki Epäurheilijamainen käyttäytyminen Henkilökohtainen virhe muistutus Einar Bolstad, EFAF OC Technical Committee Käännös: Matti Mäkäräinen

2 3-1-1: Kolikonheitto alkaa ja päättyy Kolikonheitto alkaa, kun kapteenit poistuvat yhdeksän jaardin merkin takaa ja (uusi sääntö) päättyy siihen, kun kapteenit ovat palanneet yhdeksän jaardin merkkien taakse. Tällä välin kaikkien muiden pelaajien oltava oman yhdeksän jaardin merkkiensä takana. Tämä sääntö on lisätty, koska kolikonheiton aikana oli tapahtunut joukkueiden yhteenottoja.

3 3-2-2-i: Kellonaika palautetaan ennenaikaisen vihellyksen jälkeen Jos pelin aikana tapahtuu ennenaikainen vihellys ja joukkue, jonka hallussa pallo on (tai viimeksi oli) päättää pelata yrityksen uudelleen, pelikello palautetaan aikaan, joka oli pelin alussa. Oikea aika määritetään käytettävissä olevin keinoin. Jos aika ei ole tiedossa, lisää kelloon viisi sekuntia ja käynnistä aloitussyötöstä.

4 3-2-5: Kello käynnistyy, kun vapaapotkuun kosketaan sääntöjenmukaisesti Sääntö palaa vuoden 2006 sääntöön. Kello käynnistyy, kun A tai B sääntöjenmukaisesti koskee palloon pelikentällä. Jos Joukkue B koskee palloon sääntöjenmukaisesti maalialueella, kello käynnistyy, kun pallo ylittää maalilinjan (vapaana tai hallussa). Vastuutuomari näyttää merkin (E2).

5 3-2-5-e: Kello käynnistyy aloitussyötöstä, kun Joukkue B saa ensimmäisen yrityksen Sääntö palaa vuoden 2006 sääntöön. Kun kello pysäytetään Joukkueen B ensimmäisen yrityksen vuoksi, pelikello käynnistyy aloitussyötöstä. Aika yksinkertaista, mutta vilkaistaanpa esimerkkejä:

6 3-2-5-e: Esimerkki 1 4. ja 4 B-24:llä. Joukkue A juoksee 3 jaardia juoksupelillä. Joukkue B oli paitsiossa. Kello pysäytettiin rangaistuksen mittaamisen ja Joukkueen B 1. yrityksen ajaksi. Tulkinta: Joukkueen A 1. ja 10 B-19:llä. Kello käynnistyy aloitussyötöstä, koska aloitussyöttö "voittaa" merkin.

7 3-2-5-e: Esimerkki 2 4. ja 10 B-20:llä. A:n syöttö katkaistaan B-9:llä. B rähmää pallon palautuksen aikana, ja A peittää pallon B-15:llä. Tulkinta: Kello pysäytettiin Joukkueen A, ei Joukkueen B, ensimmäisen yrityksen vuoksi (pallon hallinnan menetys katkaisi yrityssarjan). Joten A:n pallo, 1. ja 10 B-15:llä, ja kello käynnistyy merkistä.

8 6-1-1: Joukkueen A rajoituslinja on 30 jaardin viiva. Kumpikin rajoituslinja siirtyy viisi jaardia lähemmäksi Joukkueen A maalilinjaa. Jos rangaistuksia ei ole, Joukkueen A rajoituslinja on sen oma 30 jaardin viiva ja Joukkueen B rajoituslinja on Joukkueen A 40 jaardin viiva.

9 6-1-2: Pallo pelivalmis -merkki vapaapotkuissa Päätuomari ilmoittaa pallon pelivalmiiksi, kun aputuomari ojentaa pallon potkaisijalle. Tämä on epäonnistunut yritys lyhentää "luppoaikaa" ennen aloituspotkua, mutta todennäköisesti vain pidentää aikaa sen lyhentämisen sijaan. Minimoi aikaa varmistamalla aktiivisesti, että joukkueet asettuvat paikoilleen nopeasti, ja pitämällä mielessä, että heillä on yksi minuutti aikaa (AT:n vastuu).

10 6-2-1: Rangaistus aloituspotkusta, joka ylittää sivurajan. Yksi Joukkueen B vaihtoehdoista sivurajan ylittävässä aloituspotkussa on muutettu ottamaan pallo 35 jaardia edellisen aloituspaikan etupuolella (sillä sisäsivurajalla, jonka puolelta se meni sivurajasta ulos). Sääntökomitea oli sitä mieltä, että tavallisessa vapaapotkussa Joukkueen B ei tulisi saada palloa yli 35 jaardin viivalle tämän rangaistuksen tuloksena. Lyhennetyllä kentällä rangaistus on n. 35 jaardia jos 35 jaardin päässä edellisestä aloituspaikasta on viiva kahden jaardin sisällä, aseta pallo sille. Jos potku ei ollut 30 jaardin viivalta kävele 5 jaardia tästä viivasta.

11 9-3-5-b-3: Potkun aikana rajoitetut puolustavat pelaajat. Yksikään puolustava pelaaja yrittäessään estää, lyödä tai ottaa kiinni potkua ei saa tulla joukkuetoverin nostamaksi, heittämäksi tai työntämäksi. Tällä pyritään estämään tukimiehiä työntämästä linjapelaajia eteenpäin vastustajiin potkutilanteissa, koska tämä on havaittu turvallisuusuhaksi. Rangaistus on 15 jaardia edellisestä aloituspaikasta, mutta ei automaattista 1. yritystä (E27)! Tämä ilmoitetaan "Puolustuksen rajoituksena" (selityksen kera) EIKÄ sitä lasketa automaattista uloajoa ajatellen (9-2-1-a).

12 e, esimerkki 7 (jne.): Rangaistuksen mittaaminen Joukkueen A virheissä potkupeleissä. Sääntömuutos koskee kaikkia "aloitussyötön jälkeisiä" pelinaikaisia Joukkueen A virheitä vapaapotkuissa ja lentopotkuissa (ei potkumaaleissa). Mittauspiste on edellinen aloituspaikka tai (uusi vaihtoehto) seuraava pelin päättymispaikka. Potkun vastaanoton häirintä ei kuulu tähän. Vanha sääntö on voimassa. Tämä ei koske vain kohtien ja virheitä kaikki muut kuin vastaanoton häirintä voidaan "lisätä pelin päättymiskohtaan". Tämä on viimeisin tunnettu NCAA:n tulkinta. Vapaapotkulla yli sivurajan ja "aloituslinjan virheillä" on jo lisäyspoikkeukset.

13 e, esimerkki 7: Esimerkki 1 Pallo potkaistaan vapaapotkulla A-30:ltä. Pallo kuolee maalialueella takalaittomana. Joukkue A oli paitsiossa vapaapotkun aikana. Tulkinta: Joukkue B voi mittauttaa viisi jaardia edellisestä aloituspaikasta ja potku uusitaan tai ottaa pallon, 1. ja 10 omalta 25:ltä viisi jaardia potkun jälkeisestä pisteestä.

14 e, esimerkki 7: Esimerkki 2 Vapaapotku A-30:ltä. Pallon ollessa ilmassa A1 tarttuu B1:n kasvosuojukseen ja vetää hänet maahan. Pallo palautetaan B-35:lle. Tulkinta: Vaihtoehtona on potkaista uudelleen A-15:ltä tai lisätä 15 jaardia seuraavaan aloituspaikkaan - Joukkueen B 1. ja 10, 50 jaardin viivalla.

15 e, esimerkki 7: Esimerkki 3 A potkaisee lentopotkun omalta 30 jaardin linjalta. Potku menee ulos sivurajasta B-40:llä. (a) Joukkueella A oli vain kuusi pelaajaa linjassa (ILF). (b) A56 pitää kiinni aloituslinjassa potkun aikana. (c) A76 syyllistyy henkilökohtaiseen virheeseen potkun aikana. Tulkinta: Kaikissa näissä tapauksissa Joukkue B voi mittauttaa rangaistuksen edellisestä aloituspaikasta tai ottaa pallon ulosmenopaikasta ja lisätä 5, 10 tai 15 jaardia B-40:ltä.

16 e, esimerkki 7: Esimerkki 4 Vapaapotku 30 jaardin viivalta. Pallo osuu pelikentälle B-28:lla ja pomppaa ulos pelikentältä B- 31:llä. B ei koske palloon (FKO). Tulkinta: Joukkueella B on neljä vaihtoehtoa: (1) uusi potku A-25:ltä, (2) ottaa pallo 35 jaardia potkupaikasta, (3) lisätä 5 jaardia ulosmenokohtaan tai (4) hylätä rangaistus ja ottaa pallo ulosmenokohdasta. Viimeistä vaihtoehtoa ei tule edes tarjota, eikä vaihtoehtoa 2 (ellei joukkue halua lopettaa ottelua valitsemalla vaihtoehdon 4). Päätuomarin tulee tarjota vaihtoehdot 1 ja 3.

17 e, esimerkki 7: Esimerkki 5 (plus ILT) Lentopotku A-30:ltä sääntöjenvastaisesta muodostelmasta. Pallo pomppaa eteenpäin ja A5 pysäyttää pallon B-18:llä. Tulkinta: Joukkueella B on kaksi vaihtoehtoa: (1) A:ta rangaistaan 5 jaardia edellisestä aloituspaikasta tai 5 jaardia lisätään pelin päättymispisteeseen B:n pallo, 1. ja 10 B-23:lla. Myös uutta Kun pelin päättymispiste ja sääntöjenvastaisen kosketuksen paikka ovat samat, Joukkueen A rangaistukset voidaan mitata tästä paikasta.

18 e, esimerkki 7: Esimerkki 6 (plus ILT) Lentopotku A-30:ltä sääntöjenvastaisesta muodostelmasta. Pallo pomppaa B-30:ltä ja osuu A5:n jalkaan. Pallo vierii ulos sivurajalta B-18:lta. Tulkinta: Joukkueella B on kaksi "järkevää" vaihtoehtoa: (1) mitataan 5 jaardia edellisestä aloituspaikasta tai (2) hylätään Joukkueen A rangaistus ja otetaan pallo sääntöjenvastaisen kosketuksen paikasta. Joukkueen A rangaistusta ei voi mitata sääntöjenvastaisen kosketuksen paikasta, koska se ei ole pelin päättymispiste.

19 Uudet hyväksytyt tulkinnat Joitakin valittuja uusia hyväksyttyjä tulkintoja.

20 HT IV: Ilmassa oleva vastaanottaja ottaa vapaapotkun haltuunsa ja laskeutuu pelikentän ulkopuolelle. Ilmassa oleva B17 on hypännyt pelikentän puolelta ja on ensimmäinen pelaaja, joka koskettaa Joukkueen A vapaapotkua, kun hän ottaa pallon kiinni. Hän laskeutuu sen jälkeen pelikentän ulkopuolelle pallo hallussaan. TULKINTA: Tämä on nyt, hieman yllätyksellisesti, tulkittava vapaapotkuksi, joka ylittää sivurajan.

21 HT V: Paitsio vapaapotkun aikana Vapaapotku 30 jaardin viivalta. Kun potkaisija A3 potkaisee palloa, A26 on ilmassa Joukkueen A 32 jaardin viivalla. Tulkinta: Paitsio, vaikka A26 ei ole koskettanut maata rajoituslinjasna etupuolella. Viiden jaardin rangaistus edellisestä aloituspaikasta tai paikasta, jossa pallo pelin jälkeen kuuluu Joukkueelle B.

22 HT XI: Kiinniotto/ei kiinniottoa Ilmassa oleva vastaanottaja A85 ottaa pallon haltuunsa ja alastullessaan osuu ensin vasemmalla jalalla maahan kaatuessaan pelikentälle. Heti pelaajan iskeytyessä maahan pallo irtoaa ja osuu maahan. Tulkinta: Epäonnistunut syöttö. Ilmassa olevan vastaanottajan on pidettävä pallo hallussaan maahan tultuaankin, jotta tilanteesta tulisi kiinniotto.

23 HT XII: Kiinniotto/ei kiinniottoa. Ilmassa oleva vastaanottaja A85 ottaa pallon haltuunsa ja alastullessaan osuu ensin vasemmalla jalalla maahan kaatuessaan. Kun hän osuu maahan, pallo irtoaa, mutta ei koskaan osu maahan, ennen kuin pelaaja saa sen takaisin haltuunsa. Tulkinta: Kiinniotto. Jos pelaaja on pelikentällä ja on kaatumassa sekä menettää pallon hallinnan, kunhan pelaaja pysyy pelinkentällä eikä pallo koskaan osu maahan, kyseessä on onnistunut syöttö.

24 HT XIII: Kiinniotto/ei kiinniottoa. Ilmassa oleva vastaanottaja A85 ottaa pallon haltuunsa ja alastullessaan osuu ensin vasemmalla jalalla maahan kaatuessaan pelikentän ulkopuolelle. Kun pelaaja osuu maahan pelikentän ulkopuolella, pallo irtoaa. Tulkinta: Epäonnistunut syöttö. Tämä tulkinta on voimassa, siitä välittämättä, osuuko pallo maahan tai ei, koska pelaaja on pelikentän ulkopuolella. Pallo on pidettävä hallussa kiinniotettaessa pelikentän ulkopuolelle laskeuduttaessa, vaikka pallo on otettu haltuun pelikentän puolella.

25 HT XIV: Kiinniotto/ei kiinniottoa. Laitahyökkääjä A85 venyttäytyy Joukkueen B kahden jaardin viivalla ja ottaa pallon haltuunsa mutta kaatuu itse yrittäessään saada pallon haltuunsa. Kun A85 kaatuu maalialueella, pallo irtoaa välittömästi ja putoaa maahan. Tulkinta: Epäonnistunut syöttö. Kiinnioton aikana itse maahan kaatuvan vastaanottajan pitää säilyttää pallon hallinta maahan osuessaan.

26 HT XV: Kiinniotto/ei kiinniottoa. Laitahyökkääjä A85 on ilmassa maalialueella ja ottaa syötön haltuunsa, mutta hänen ollessaan ilmassa puolustaja osuu häneen, jolloin A85 kaatuu maahan. Heti kun hän osuu maahan, pallo irtoaa. Tulkinta: Epäonnistunut syöttö. Ilmassa olevan pelaajan, johon osutaan, ennen kuin hän täyttää kaikki kiinnioton vaatimukset, on silti pidettävä pallo hallussaan maahan osuttuaan.

27 Uudet muutokset Joitakin valittuja muutoksia.

28 Muutos a: Pallojen testaaminen Päätuomari ei enää ole yksin vastuussa pelipallojen testaamisesta ja hyväksymisestä. Tämä on nyt koko tuomariryhmän vastuulla.

29 Muutos b: Tappelu. Muutos selventää, että tappeluksi tulkitaan tilanne, jossa pelaaja syyllistyy epäurheilijamaiseen käytökseen ja joku muu kuin tämän kohde kostaa tappelemalla. Kumpikin pelaaja suljetaan ottelusta tappelun vuoksi.

30 Muutos 3-3-8: 30 sekunnin aikalisien pituus. Selventää, että 30 sekunnin aikalisä mitataan seuraavasti: 30 sekunnin aikalisä Ilmoita kummallekin joukkueelle 30 sekunnin kohdalla Ilmoita pallo pelivalmiiksi 5 sekunnin kuluttua (35 sekuntia kulunut) 25 sekunnin kello käynnistyy ja aloitussyötön voi antaa Muista: Joukkueen B pelin viivyttäminen, jos se ei ole valmis pelaamaan, kun Joukkue A on antamaisillaan aloitussyötön ei anneta Joukkueelle A ilmaisia pelejä (3-4-2-b-3).

31 Muutos e Rangaistus: Syöttäjään kohdistuvat virheet. Selventää, että syöttäjää (pelaajaa, josta myöhemmin tulee syöttäjä) ei tule pitää syöttöön oikeutettuna vastaanottajana tämän säännön puitteissa. Toisin sanoen pallon myöhemmin heittävään pelaajaan kohdistuneiden kontaktivirheiden rangaistuksiin ei sisälly automaattista 1. yritystä.

32 Uusia NCAA-sääntöjä, joita EFAF ei ota käyttöön h Pelikello on 15 sekuntia TV-aikalisän jälkeen. Tämä sääntö ei koske EFAFin otteluita e Kaikki suorana lähetetävän ottelun TVaikalisät ovat 30 sekunnin aikalisiä. Tämä sääntö ei koske EFAFin otteluita.

33 Syöttäjään törmäämisen erotuomarimerkki. CCA on lisännyt merkin E38 (henkilökohtainen virhe) syöttäjään törmäämisestä ilmoitettaessa. Merkki E38 annetaan ennen merkkiä E34 (syöttäjään törmääminen).

34 Henkilökohtainen virhe epäurheilijamainen käyttäytyminen Virheitä ilmenee, jopa EFAFin tasolla. Älä sekoita niitä, koska: kyseessä ei ole sama virhe kyseessä ei ole sama rangaistus Henkilökohtainen virhe: Virhe pelin aikana, sen jälkeen tai sitä ennen Jos tekijänä on Joukkue B automaattinen 1. yritys Ei automaattista ulosajoa kahden virheen jälkeen Epäurheilijamainen käyttäytyminen: Aina peliä edeltävä tai pelin jälkeinen virhe (erikoistapauksia lisäpisteyrityksissä ja ylimääräisissä pelijaksoissa) Ei koskaan johda automaattiseen 1. yritykseen Automaattinen ulosajo, kun pelaaja syyllistyy toiseen

35 Henkilökohtainen virhe epäurheilijamainen käyttäytyminen - niiden erottaminen toisistaan. Henkilökohtainen virhe: Fyysinen kontakti (vartalokontakti) kahden vastustajan välillä (kasautumiset, väkivaltaisuus jne.). Epäurheilijamainen käyttäytyminen: Sanoja, eleitä tai käyttäytymistä. Pallon heittäminen päin vastustajaa. Vastustajaa kohti sylkeminen (ulosajo) Tahallinen fyysinen kontakti erotuomariin ulosajo (poikkeus yleiseen sääntöön).

36 SIINÄPÄ SE! LYKKYÄ TYKÖ!

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE 1. Ottelun aikana saa blokata eli estää muita pelaajia asettumalla koripallon tapaan scriiniin. 2. Puolustava joukkue saa syötönkatkon ja palauttaa pallon 4 jaardin päähän

Lisätiedot

Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015

Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015 Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015 Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry SÄÄNNÖT Sarjoissa noudatetaan SAJL :n kilpailusääntöjä seuraavin näissä säännöissä määrätyin poikkeuksin. Pelisääntöinä

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA ALKUPOTKU JA PELIN JATKAMINEN JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 Ottelun alku Ennen ottelun alkua kenttäpuoli arvotaan kolikon heitolla. Veikkauksen voittaja saa valita kenttäpuolen. Vastajoukkue saa oikeuden

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 - Vapaapotkut 2 Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta

Lisätiedot

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Puoliajat Ottelu kestää (tavallisesti) kaksi 45 minuutin puoliaikaa. Näiden välissä pidetään tauko, joka ei saa ylittää 15 minuuttia.

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA http://www.futsal.fi/mp/db/file_library/x/img/17429/file/futsalsaannot_08.pdf Futsalin sääntömuutokset kaudelle 2010-2011 Futsalin sääntöihin on kaudelle 2010 2011 tehty melko paljon muutoksia. Tässä ohjeessa

Lisätiedot

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT Kilpailusäännöt Tahallinen kontakti vastustajaan on kiellettyä, samoin blokkaaminen Arvonnan voittanut joukkue aloittaa hyökkäysvuorolla, hävinnyt joukkue

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37 Epäurheilijamainen virhe Säännöt 2017 Sääntö 37 37.1 Määritelmä 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan: ei yritetä reilusti pelata palloa

Lisätiedot

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali kausi 2019 2020 D-Naiset (muutokset kauteen 2018-19 punaisella) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Varmista, että hyökkäysaikakellot ovat paikoillaan

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Muutos 1, Sääntö 3, s. 16 Pelaajavaihto Pelaajavaihto voidaan tehdä milloin tahansa riippumatta siitä, onko pallo pelissä vai ei. Vaihtoa tehtäessä tulee noudattaa

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2012 2013 Kansainvälinen jalkapalloliitto on päättänyt tehdä futsalin sääntökirjaan joukon muutoksia. Nämä muutokset tulevat voimaan välittömästi. Lisäksi samassa yhteydessä

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta vapaapotkusta ei

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi Jalkapallosääntöjen muutokset 2018 Erotuomarin jatkokurssi Merkittävimpiä muutoksia S3 - Pelaajat 3.3 Jos erotuomaria ei informoida pelaajavaihdosta Puoliaikojen välisellä tauolla Ennen jatko-ottelua Nimetty

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

Tilastomäärittelyt 2018

Tilastomäärittelyt 2018 Tilastomäärittelyt 2018 2 MUUTOKSET/TARKENNUKSET 2018 Syötöt Tarkennus 1-1 tilanteeseen Jos syöttö päätyy vahingossa eri pelaajalle kuin oli tarkoitus, ei syöttöä merkitä Fast break TARKENNETTU MÄÄRITELMÄ:

Lisätiedot

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006 Sääntö 7: PELIAIKA Käsitteet 1. Varsinainen peliaika: yleensä 2 * 45 min = 90 min 2. Erotuomarin määräämä lisäaika 3. Jatko-ottelu 4. Puoliaikojen välinen tauko ei yli 15 min 5. Erotuomarin rankaisuvalta

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

RANTALENTIS- SA A NNÖ T

RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTOPALLOTURNAUS LAUANTAINA 27.6.2015 PAUKARLAHDEN KYLÄYHDISTYS 27.6.2015 Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN

Lisätiedot

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös Erotuomarin peruskurssi 2 Yleiset periaatteet Suora ja epäsuora vapaapotku tai rangaistuspotku voidaan tuomita rikkomuksista ja sääntörikkomuksista vain, kun

Lisätiedot

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA 1 Ajanottajan tehtävät Toimitsijoilla tarkoitetaan kaikkia niitä henkilöitä, jotka on sijoitettu toimitsijapöydän taakse. Virallisten pelisääntöjen mukaan toimitsijoita ovat kirjuri, ajanottaja ja 24 sekunnin

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017 Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi 2017 Huomioitavaa Esitys keskittyy pääosin sisällöllisiin muutoksiin Sanamuotojen tarkennukset ja rakenteelliset muutokset jäävät osin esityksen ulkopuolelle

Lisätiedot

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) PALOBANDY -SÄÄNNÖT 1 KILPAILUN TARKOITUS Kilpailun tarkoituksena on kehittää palokuntanuorten fyysistä kuntoa ja opettaa toimimaan ryhmänä, sekä antaa tilaisuus kisailla

Lisätiedot

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014 YHTEENVETO MUUTOKSISTA

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014 YHTEENVETO MUUTOKSISTA YHTEENVETO MUUTOKSISTA 2 TÖRMÄYSKAAREN SÄÄNTÖ 2.4.7 JA 33.10 Törmäyskaaren sääntöä noudetetaan silloin, kun puolustajan yksi jalka tai molemmat jalat ovat kosketuksessa törmäyskaarialueeseen. Sisällä Sisällä

Lisätiedot

Täyttötehtävä. Ratkaisut

Täyttötehtävä. Ratkaisut Täyttötehtävä Ratkaisut Lentopallo on kahden joukkueen verkon jakamalla kentällä pelaama urheilulaji. Pelissä tavoite on toimittaa pallo verkon yli ja saada pallo koskettamaan vastapuolen kenttää ja estää

Lisätiedot

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös Erotuomarin peruskurssi 2 Yleiset periaatteet Suora ja epäsuora vapaapotku tai rangaistuspotku voidaan tuomita rikkomuksista ja sääntörikkomuksista vain, kun

Lisätiedot

KENTTÄ- KOULUTUS EROTUOMAREIDEN SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND

KENTTÄ- KOULUTUS EROTUOMAREIDEN SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND EROTUOMAREIDEN KENTTÄ- KOULUTUS KENTTÄKOULUTUKSEN JÄRJESTELYT (ESIMERKKI) 1. Erotuomarin varusteet 2. Kentän tarkastaminen 3. Ennen ottelun alkua 4. Toimenpiteet ennen alkupotkua 5. Teikkaus 6. Alkupotku

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO RY EROTUOMARIN MEKANIIKKAKIRJA

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO RY EROTUOMARIN MEKANIIKKAKIRJA SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO RY EROTUOMARIN MEKANIIKKAKIRJA Copyright BAFRA and J S Briggs 2012 The right of Jim Briggs to be identified as the author of this work has been asserted by him

Lisätiedot

SAJL TILASTOINTIOPAS 2013

SAJL TILASTOINTIOPAS 2013 SAJL TILASTOINTIOPAS 2013 SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO RY, Pasilan puistotie 8, 00250 Helsinki Puh. 09-4362 3211 fax. 09-4368 3210 Email: office@sajl.org Tilastointioppaan koonti: Roope Noronen

Lisätiedot

Lippupallosäännöt LIPPUPALLON KANSAINVÄLISET PELISÄÄNNÖT Kontaktiton 5 vs 5

Lippupallosäännöt LIPPUPALLON KANSAINVÄLISET PELISÄÄNNÖT Kontaktiton 5 vs 5 LIPPUPALLON KANSAINVÄLISET PELISÄÄNNÖT Kontaktiton 5 vs 5 2 0 1 5 1 Sisällys Lippupallon säännöt... 4 Kansalliset muutokset... 4 Sisälippupallo... 4 Pelikenttä... 4 Pelikentän mitat:... 5 Kentän varusteet:...

Lisätiedot

FUTSALSÄÄNTÖMUUTOKSET 2010-2011

FUTSALSÄÄNTÖMUUTOKSET 2010-2011 FUTSALSÄÄNTÖMUUTOKSET 2010-2011 SÄÄNTÖ 1 PELIKENTTÄ Rangaistusalue Kentän molemmissa päissä on rangaistusalue, joka merkitään kaarella kuuden (6) metrin säteellä kunkin maalitolpan ulkoreunasta ja niin,

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2. OPETUSKESKUSTELU: OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat:

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry Radiokatu 20 00240 Helsinki VAU:n SULKAPALLON SÄÄNNÖT 2011 Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: 1.

Lisätiedot

Uudet PelinOhjaajat 2018: Hemmingin koulu, Masku

Uudet PelinOhjaajat 2018: Hemmingin koulu, Masku Uudet PelinOhjaajat 2018: 20.04. Hemmingin koulu, Masku 1: avaus 2: koulutuksen sisältö 3: Pelinohjaajan perusasiat (powerpoint esitys) ja palloliiton video 4: PO tutortoiminta, mitä se on? 5: Kaikki Pelaa

Lisätiedot

Rikkeen edellytykset

Rikkeen edellytykset Sääntö 12 Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös Erotuomarin peruskurssi Rikkeen edellytykset 2 Seuraavien perusedellytysten tulee täyttyä, jotta rikkomusta voidaan pitää rikkeenä: pelaajan on tehtävä

Lisätiedot

SUOMEN RUGBYLIITTO RY

SUOMEN RUGBYLIITTO RY SUOMEN RUGBYLIITTO RY LIPPURUGBYN VIRALLINEN SÄÄNTÖKIRJA 2014-2015 Huhtikuu 2014 Suomen Rugbyliitto ry JOHDANTO Nämä lippurugbyn säännöt on luotu yhteiseksi pohjaksi Suomen kouluihin sekä rugbyseuroihin

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot:

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot: Lisenssit ja niiden tarkistus ottelupaikalla / lisenssinumerot Joukkueella tulee olla ottelupaikalla mukana lisenssilista, jonka perusteella tuomari voi tarkistaa lisenssien olevan maksettu. Listan saat

Lisätiedot

KIELLETTY PELI JA EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS

KIELLETTY PELI JA EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS Sääntö 12: KIELLETTY PELI JA EPÄURHEILIJAMAINEN KÄYTÖS Tavoitteet Käsitellä sääntöä 12 tärkeimpänä keinona johtaa peliä Oppia lukemaan sääntöä 12 pelin hengessä Ajatella ja soveltaa sääntöä 12 käytännössä

Lisätiedot

1. PELATTAVAT SARJAT JA TURNAUSAJANKOHDAT

1. PELATTAVAT SARJAT JA TURNAUSAJANKOHDAT 1 Sisällysluettelo 1. PELATTAVAT SARJAT JA TURNAUSAJANKOHDAT...3 2. ILMOITTAUTUMISET SARJAAN...3 3. TURNAUKSET...3 3.1. Osallistuvat joukkueet ja otteluohjelmat...3 4. SÄÄNNÖT...4 5. JOUKKUEEN SISÄISET

Lisätiedot

Palloultimate Soveltaminen:

Palloultimate Soveltaminen: Liikuntaseikkailu Liikuntavinkit2013 Palloultimate Peliä pelataan suurehkolla kentällä, ulkona alueeksi sopii esimerkiksi puolikas jalkapallokenttä. Kentän molemmissa päädyissä on koko kentän levyinen

Lisätiedot

HYÖKKÄYKSEN NUMEROINTI

HYÖKKÄYKSEN NUMEROINTI HYÖKKÄYKSEN NUMEROINTI JUOKSUPELI KESKELTÄ Dive Dive-peleissä keskushyökkääjällä ei ole lead blokkaajaa. Tällöin pallollinen keskushyökkääjä iskee, sukeltaa nopeasti aloituslinjan juoksureikään hyvin nopeasti.

Lisätiedot

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen Toimitsijakoulutus 11.10.2016 Anssi Iivonen Sisältö 1. Ottelupöytäkirjan täyttö 2. Ajanotto 3. Vuoronhallinta ja vuoro-osoitin Toimitsijat Kirjuri Apukirjuri (yleensä ajanottaja) Ajanottaja 24 sekunnin

Lisätiedot

PELINOHJAAJA. Valioerotuomari

PELINOHJAAJA. Valioerotuomari PELINOHJAAJAKOULUTUS Valioerotuomari Liiton erotuomaritoiminta Piirin erotuomaritoiminta Erotuomarikokelas Pelinohjaaja Pelinohjaaja toimii alle 12 vuotiaiden tyttöjen ja poikien otteluissa. PELINOHJAAJA

Lisätiedot

Pelikenttä on suorakulmainen ja tasapintainen, kovalla lattiapäällysteellä varustettu ja esteistä vapaa. Kenttä on 28 m pitkä ja 15 m leveä.

Pelikenttä on suorakulmainen ja tasapintainen, kovalla lattiapäällysteellä varustettu ja esteistä vapaa. Kenttä on 28 m pitkä ja 15 m leveä. Katsojan opas Koripallon perusidea on kiteytetty alla olevaan kohtaan koripallopeli. Jos olet ladannut tämän dokumentin, haluat kuitenkin todennäköisesti tietää enemmän. Alle on koottu tiivistelmä koripallon

Lisätiedot

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se sääntökirjan (SK) tai erotuomarin ohjekirjan (CB) kohta johon perustat vastauksesi.

Lisätiedot

Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja

Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja 8.9.2019 Rangaistusaition hoitajat (2) RANGAISTUSAITION HOITAJA (2kpl) Rangaistusaition hoitajien tehtävänä on huolehtia siitä,

Lisätiedot

AMERIKKALAISEN JALKAPALLON KOULUDEMO

AMERIKKALAISEN JALKAPALLON KOULUDEMO AMERIKKALAISEN JALKAPALLON KOULUDEMO 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA

Lisätiedot

Uppgårds Fotisgolf. Tällä radalla pitää potkaista pallo alustalta reikään joka sijaitsee juuri ratalipun kohdalla.

Uppgårds Fotisgolf. Tällä radalla pitää potkaista pallo alustalta reikään joka sijaitsee juuri ratalipun kohdalla. Uppgårds Fotisgolf Yleiset ohjeet kaikille radoille: Jokainen rata alkaa aina pienen keltaisen pöydän kohdalla. Pöydältä näkee myös mite kyseinen rata pelataan. Radan lopussa oleva lippu ei aina osoite

Lisätiedot

SÄÄNTÖKYSYMYKSIÄ 2010

SÄÄNTÖKYSYMYKSIÄ 2010 1) Joukkueen A maalivahti on aikeissa vapauttaa pallon peliin käsistään pompauttaen palloa kerran kentän kautta potkaistakseen pallon kohti vastustajan maalia. Vastustajan B pelaaja yrittää ja onnistuu

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: 097640 Jalkapallopeli SISÄLTÖ PIKAOHJE

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: 097640 Jalkapallopeli SISÄLTÖ PIKAOHJE OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: jalkapallopeli Pelaajat: 2-22 pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: 16 minuuttia SISÄLTÖ 4 eriväristä joukkuetta, joissa jokaisessa 10 pelaajaa + 2 varamiestä

Lisätiedot

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2014

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2014 FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2014 Tämä on suomennos Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) FIBA OFFICIAL BASKETBALL RULES 2014, OFFICIAL INTERPRETATIONS julkaisusta. Ristiriitatilanteissa

Lisätiedot

JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle

JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle Kentän osia Maalivahdinalue Rangaistusalue Meillä tätä ei vielä erotella Maalipotku annetaan laatikon sisäpuolelta Kulmapotkut annetaan kulmista Keskipiste Peli alkaa

Lisätiedot

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Käsipallon perusperiaatteet Käsipallo on fair play periaatteisiin perustuva joukkuepeli. Kentällä on kaksi toisiaan vastaan pelaavaa miesten

Lisätiedot

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 2016 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

14-1 (Straight) 14-1 Straight Pool säännöt

14-1 (Straight) 14-1 Straight Pool säännöt 14-1 (Straight) 14-1 Straight Pool säännöt 14.1 Straight poolia pelataan 15 kohdepallolla ja lyöntipallolla. Jokaisesta pussitetusta pallosta, joka on pussitettu laillisella maalatulla lyönnillä, saa yhden

Lisätiedot

TEMPPUILIJAN SUORITUSKORTTI

TEMPPUILIJAN SUORITUSKORTTI TEMPPUILIJAN SUORITUSKORTTI BOING-temppuradalle on suunniteltu kahdeksan erilaista temppua, joista radan järjestäjä on valinnut osan BOING-temppurataan. Suorituspaikkojen ohjeet saat suorituspaikoilta

Lisätiedot

YHTEENVETO KORIPALLON SÄÄNTÖMUUTOKSISTA 2012

YHTEENVETO KORIPALLON SÄÄNTÖMUUTOKSISTA 2012 YHTEENVETO KORIPALLON SÄÄNTÖMUUTOKSISTA 2012 2.4.3 Vapaaheittoviivat, kolmen sekunnin alueet ja vapaaheittoalueen reunapaikat Vapaaheittoviiva on 3,60 metrin pituinen, päätyrajan suuntainen ja 5,80 metrin

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018 FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018 1 Tämä on suomennos Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) julkaisusta 2018 OFFICIAL BAS- KETBALL RULES, OFFICIAL INTERPRETATIONS. Ristiriitatilanteissa

Lisätiedot

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 RINGETTE-EROTUOMARIN ALKEISKURSSI Alkeiskurssin tarkoitus on perehdyttää aloitteleva tuomari erotuomarin tehtäviin otteluissa. Alkeiskurssin painopisteet ovat tuomarin sijoittumisessa,

Lisätiedot

Keimolan Kaiku jalkapallo Turnausohje Kivistö -turnaus 7.-8.2.2015 Myyrmäkihalli Vantaa

Keimolan Kaiku jalkapallo Turnausohje Kivistö -turnaus 7.-8.2.2015 Myyrmäkihalli Vantaa Keimolan Kaiku jalkapallo Turnausohje Kivistö -turnaus 7.-8.2.2015 Myyrmäkihalli Vantaa Kiitoksia ilmoittautumisestanne Kivistö turnaukseen ja tervetuloa Vantaan Myyrmäkeen viettämään iloinen turnausviikonloppu!

Lisätiedot

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20?

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 07 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaaja: Kerho: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB) tai kilpailusääntöjen (KS) kohta/kohdat

Lisätiedot

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12 BILJARDI 2 3 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 5 1.1 KOLMIO/ 9-KEHIKKO... 5 2. PELIN ALOITUS... 5 3. LYÖNTIVUORON VAIHTO... 5 4. VIRHELYÖNNIT... 6 4.1 ERILAISET VIRHEET... 6 4.2 RANGAISTUS VIRHEESTÄ... 7

Lisätiedot

Pelaajien suojeleminen

Pelaajien suojeleminen Jalkapalloja erotuomaritoiminnassa vaikuttavia tekijöitä 2009 Suomen Palloliiton erotuomarivaliokunta on käsitellyt FIFA sta ja UEFA sta tulleita jalkapallon keskeisiä sääntöjä, ja erotuomaritoimintaan

Lisätiedot

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 11 Paitsio Erotuomarin peruskurssi Sääntö 11 Paitsio = Rikkomus Sääntö 11 Paitsio Pelaaja on paitsioasemassa, jos hän on lähempänä vastajoukkueen päätyrajaa kuin: toiseksi alin puolustavan joukkueen

Lisätiedot

Pyramidin yleiset säännöt

Pyramidin yleiset säännöt Pyramidin yleiset säännöt 1. Biljardivälineet ja tarvikkeet Seuraavassa kuvattuihin pyramidi -pelin versioiden pelaamiseen tarvittavat välineet ovat biljardipöytä, pallot sekä apuvälineet (mm. resti).

Lisätiedot

Beach Volley kausi 2015: Merkittävimpiä sääntömuutoksia:

Beach Volley kausi 2015: Merkittävimpiä sääntömuutoksia: Beach Volley kausi 2015: Merkittävimpiä sääntömuutoksia: FIVB on kaudelle 2015 muuttanut hieman Beach Volleyn sääntöjä ja samalla modifioinut niitä yhdenmukaisemmaksi lentopallon kanssa. Ohessa merkittävimmät

Lisätiedot

MasKi P03 Siniset. Taitokisan suunnitelma, syyskuu 2009. Yleiset järjestelyt: kunkin lajin kolme parasta saa mitalit

MasKi P03 Siniset. Taitokisan suunnitelma, syyskuu 2009. Yleiset järjestelyt: kunkin lajin kolme parasta saa mitalit MasKi P03 Siniset Taitokisan suunnitelma, syyskuu 2009 Yleiset järjestelyt: kunkin lajin kolme parasta saa mitalit kaikille jaetaan diplomit osallistumisesta taitokisaan. kaikilla osallistujilla on "MM-kisapassit",

Lisätiedot

BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT

BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT BILJARDI: KAISAN SÄÄNNÖT 1. YLEISTÄ Kaisaa pelataan viidellä pallolla, joista kaksi on valkoista (lyöntipallot), kaksi punaista ja yksi keltainen (kaisa). Peli pelataan 60 pisteeseen. Molemmat pelaajat

Lisätiedot

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt BeerPong on juomapeli, jossa tarkoituksena on saada vastustaja juomaan juomansa. BeerPong on herrasmiespeli. Pelit pelataan kerrasta poikki ja finaali paras kolmesta

Lisätiedot

TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi)

TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi) TOIMITSIJAOPAS (muokattu E-junnukiekolle sopivaksi) Viimeksi muokattu: 1.09.2014 / Taru Nieminen, HaKi03 SISÄLLYSLUETTELO 1. Tuomarikortillisen toimitsijaesimiehen rooli 2 2. Kirjurin toimenkuva 2 3. Kuuluttajan

Lisätiedot

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

Lyhennelmä IFAF beach flagin säännöistä

Lyhennelmä IFAF beach flagin säännöistä Lyhennelmä IFAF beach flagin säännöistä Beach flag kuten myös 5vs5 lippupallo on KONTAKTITON vauhdikas pallopeli jossa EI sallita minkäänlaista tahallista vartalokontaktia (blokkaamista, taklaamista, estämistä)

Lisätiedot

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015 20142015 Futsalin Kymiliiga Kouvolan jalkapallo 2014-2015 Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin. Pelin

Lisätiedot

Juomaksi käy mikä tahansa alkoholijuoma, jossa on tilavuudeltaan 4-7% alkoholia.

Juomaksi käy mikä tahansa alkoholijuoma, jossa on tilavuudeltaan 4-7% alkoholia. Beer pong on juomapeli, jossa tarkoituksena on saada vastustaja juomaan juomansa. Pelit pelataan joukkueissa. Kussakin joukkueessa on aina kaksi pelaajaa ja kussakin pelissä aina kaksi joukkuetta. Turnauspelien

Lisätiedot

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry AMERIKKALAISEN JALKAPALLON SÄÄNNÖT JA SÄÄNTÖTULKINNAT 2014

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry AMERIKKALAISEN JALKAPALLON SÄÄNNÖT JA SÄÄNTÖTULKINNAT 2014 SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry AMERIKKALAISEN JALKAPALLON SÄÄNNÖT JA SÄÄNTÖTULKINNAT 2014 1 Esipuheet Amerikkalaisen jalkapallon maailmanliitto (IFAF) tarkistaa säännöt vuosittain parantaakseen

Lisätiedot

EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2014 2015 - Sääntötulkinnat

EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2014 2015 - Sääntötulkinnat SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2014 2015 - Sääntötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO 18.12.2014 SISÄLLYS SISÄLLYS KÄÄNNÖKSESTÄ... 4 SÄÄNTÖ 34 - KYPÄRÄ... 5 SÄÄNTÖ 41 - KENTTÄPELAAJAN

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT 1/5 TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT KIRJURI Vähintään 30 minuuttia ennen ottelun aloitusta kirjurin tulee valmistella pöytäkirja seuraavalla tavalla: Hän merkitsee ottelevien joukkueiden nimet pöytäkirjan yläosaan

Lisätiedot

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Harrastekiekko palaveri 18.9.2018 Kotka SÄÄNTÖTULKINNAT 7.10.18 1 HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT Kotka 18.9.2018 Mitä tarvitaan harrastekiekon pelaamiseen? 7.10.18 Suomen Jääkiekkoliitto

Lisätiedot

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi. Aktiivinen osallistuminen peliin. + = Rikkomus. Paitsioasema

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi. Aktiivinen osallistuminen peliin. + = Rikkomus. Paitsioasema Sääntö 11 Paitsio Erotuomarin peruskurssi Sääntö 11 Paitsio = Rikkomus 1 Sääntö 11 Paitsio Pelaaja on paitsioasemassa, jos hän on lähempänä vastajoukkueen päätyrajaa kuin: toiseksi alin puolustavan joukkueen

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

FIBA:n tulkinnat. Koripallon virallisiin pelisääntöihin

FIBA:n tulkinnat. Koripallon virallisiin pelisääntöihin koripallon pelisääntöihin 1 FIBA:n tulkinnat 2010 Koripallon virallisiin pelisääntöihin Tämä on suomennos Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) FIBA OFFICIAL BASKETBALL RULES 2010, OFFICIAL INTERPRETATIONS

Lisätiedot

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

Säännöt pähkinänkuoressa

Säännöt pähkinänkuoressa Säännöt pähkinänkuoressa Lentopallossa pyritään "tappamaan" pallo vastustajan kenttään ja toisaalta pitämään sitä elossa omalla kenttäpuolella. Pisteen voi hankkia myös lyömällä pallo vastustajan torjunnan

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa.

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa. 1. Pelaajien tulee noudattaa seuraavia järjestyssääntöjä. Kaikkien pelaajien tulee pitää yllä reilua peliä ja hyvää urheiluhenkeä. Pöytäjääkiekko on aina ollut ja tulee aina olemaan herrasmieslaji. 2.

Lisätiedot

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018 FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018 1 Tämä on suomennos Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) julkaisusta 2018 OFFICIAL BAS- KETBALL RULES, OFFICIAL INTERPRETATIONS (Working Document,

Lisätiedot

Koululentistä ikäluokittain

Koululentistä ikäluokittain Koululentistä ikäluokittain AT OK U L 56 MALLIOPPITUNNIT Välineet: vat lyhyempiä PALLOT EMPUT noin 15 min Heitot tehdään omalla pallolla tai vuorotellen parin kanssa: pomppua) Tehdään noin 1015 kertaa

Lisätiedot

PELAAJIEN NIMEÄMINEN PERUSMUOTO

PELAAJIEN NIMEÄMINEN PERUSMUOTO PELAAJIEN NIMEÄMINEN X PERUSMUOTO Y Z TUPLA= kaksi pallon kiinniottajaa vierekkäin H Y Z X H X Z H Y TRIPS= kolme pallonkiinniottajaa vierekkäin - nimeämällä kirjaimilla pallonkiinniottajat selkeytetään

Lisätiedot

Vesipallo. Agenda. Pelin henki ja säännöt 27.9.2013. Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013

Vesipallo. Agenda. Pelin henki ja säännöt 27.9.2013. Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013 Vesipallo Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013 Agenda 1. Pelin henki ja säännöt 2. Tausta muutoksille ja tavoifeet 3. Tärkeät ja muufuneet sääntökohdat 4. Sarjamääräykset 5. Joukkueiden

Lisätiedot

TIETOISKU SÄÄNNÖISTÄ SENIORITREFFIT HARRI HONKATUKIA,

TIETOISKU SÄÄNNÖISTÄ SENIORITREFFIT HARRI HONKATUKIA, TIETOISKU SÄÄNNÖISTÄ SENIORITREFFIT 2.3.2017 HARRI HONKATUKIA, harri.honkatukia@kolumbus.fi SISÄLTÖ Uusi paikallissääntö Kentän merkinnät, ulkorajat, vesiesteet Vesiesteiden sillat Pickalassa Pelinopeus

Lisätiedot

Marja-Vantaa -turnaus

Marja-Vantaa -turnaus Keimolan Kaiku ry Turnausohje Marja-Vantaa -turnaus 12.-13.2.2011 Myyrmäkihalli Vantaa Kiitoksia ilmoittautumisestanne Marja-Vantaa -turnaukseen. Tervetuloa Vantaan Myyrmäkeen viettämään iloinen turnausviikonloppu!

Lisätiedot

EROTUOMARIN OHJEKIRJA Sääntötulkinnat

EROTUOMARIN OHJEKIRJA Sääntötulkinnat SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO EROTUOMARIN OHJEKIRJA 2017 2018 - Sääntötulkinnat KANSAINVÄLINEN JÄÄKIEKKOLIITTO IIHF-päivitys 26.6.2017 SISÄLLYS SISÄLLYS KÄÄNNÖKSESTÄ... 4 SÄÄNTÖ 34 - KYPÄRÄ... 5 SÄÄNTÖ 41 - KENTTÄPELAAJAN

Lisätiedot