Hämeenlinna. - Opetuspalvelut 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hämeenlinna. - Opetuspalvelut 2011"

Transkriptio

1 1 Hämeenlinna - Opetuspalvelut 2011

2 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan opetuspalveluita? Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan opetuspalveluita tulevaisuudessa? Miten te henkilökohtaisesti voisitte vaikuttaa opetuspalveluiden kehittämiseen tulevaisuudessa?

3 3 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan opetuspalveluita? 50. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan opetuspalveluita? Sana vapaa! Iittalan yhtenäiskouluun jotain muutosta, osa opettajista jo vuosia erittäin epäoikeudenmukasia. Lapset leimataan helposti ja sitten sitä leimaa kantaa mukanaa koko peruskoulun ajan. Lapsille tulisi taata työrauha ja turvallinen välitunti hetki. Asioihin ajoissa puutuminen on tärkeää. wilma on sutta, kaikki ei käytä päivittäin tietokonetta esim. meillä molemmat vanhemmat palveluammatissa jossa ei käytetä tietokoneita ja saatika lueta sähköposteja!! Perheemme on ollut erittäin tyytyväinen tähän astiseen palveluun.

4 4 vastasin tähänkin jo edellä täällä touhutaan välillä kuin hölmölässä. maalaisjärjen mukaan asioita voisi tehdä toisinkin...tosiaan, järjen käyttö olisi sallittua kaikessa kunnallisessa päätöksenteossa. näin äkkiseltään on vaikea nimetä yksittäistä esimerkkiä Lähikoulujen lakkauttaminen ei paranna asukasviihtyvyyttä eikä -tyytyväisyyttä. Ideat isoista kouluyksiköistä järjettömiä, sillä vaikka hallintoa yhdistettäisiinkin, niin koulujen seinät pitää edelleen säilyttää pieninä tutunomaisuuden ja viihtyvyyden takia. Pienissä yksiköissä ongelmien huomaaminen on huomattavasti helpompaa! Alakoulujen on ehdottomasti sijaittava lähellä lasten normaalia kasvuympäristöä. Ojoisten koulun siirto Kaurialaan tulöi aivan puskista! En todellakaan innostu alakoulusta, jossa oppilasmäärä on yli 600!! Monien koulujen kunto huolestuttava! Luokkatilat ahtaita ja ilmanvaihto huono.

5 5 Koulujen yhteistyö vanhempien kanssa ei ole onnistunut, koulujen päätökset jäävät "hämärään" ja perustelematta. PIENKOULUT TAKAISIN.OPETTAJAT TUNTEVAT SILLOIN OPISKELIJAT JA ONGEL- MIIN PÄÄSTÄÄN PUUTTUMAAN NOPEASTI,KIUSAAMINEN VÄHENEE.SIJAINTI LÄ- HELLÄ KOTIA SILLÄ ALAKOULULAISET PIENIÄ MATKAAMAAN KAUAS. - Myllymäen alakoulua ei tule siirtää osaksi isoa kokonaisuutta. Toivoisin, että koulujen koko ja luokkien oppilasmäärät pysyisivät maltillisina. Tämä on mielestäni tärkeää erityisesti ala- ja yläkoulujen kohdalla. Mielestäni suuret "kolhoosit" vain lisäävät ongelmia, sillä suurissa yksiköissä yksilöiden toimintaa (esim koulukiusaaminen) on vaikeampi valvoa. Myös yhteisöllisyyden syntyminen on vaikeampaa. Älkää yhdistäkö kouluja liian isoiksi. Hoitakaa homekoulut kuntoon ajoissa.

6 6 Myllymäen koulu on ihana koulu, joka saa perheeltämme arvosanan 10! Lapsemme käy Myllymäen ala-astetta ja toivomme ettei Myllymäen koulun oppilaita siirrettäisi 900 oppilaan suurkouluun. Nykyinen koulu on maalaiskoulumainen opinahjo keskellä kaupunkia. Opetus toimii, luokkakoot on sopivia, opettajat motivoituneita ja kouluympäristö lämminhenkinen sekä turvallinen. Ei kiusaamista eikä muutoinkaan negatiivista sanottavaa. Lähikoulu Ojoisilla ehdottomasti säilytettävä tulevaisuudessa!!!!! Ojoisten koululta tiedotus koulua koskevissa kosteusvaurioissa ollut hyvää rehtorin toimesta. Ihmetystä kuitenkin herättää kaupungin hidas toiminta ko. asiassa, kosteusvaurioita ja epäilyjä niistä ollut jo vuosia koulussa. Tällä hetkellä huolestuttaa vanhempana myös lapseni mahdollinen siirtyminen valtavan kokoiseen kouluun. Suureen mammuttikouluun siirtymisessä on ehkä joitain hyviä puolia, mutta enemmän negatiivisia! Kouluissa luokkakoot sopiviksi, ei yli 25 luokan oppilaita. Ei opettaja kerkeä opettamaan kaikkia, yksilöllisyys kärsii. Koulumatkojen tulisi jatkossakin pysyä kohtuullisina. Lain mukainen 5 kilometriä on todellisuudessa aivan liian pitkä varsinkin 1-2 luokkalaisille (samoinkuin 3 kilometriä joka lienee hml:ssa käytössä). Suurkoulut ovat mielestäni ok, jos ryhmäkoot pystytään pitämään pieninä, ja voidaan panostaa oppilaiden turvalliseen koulumatkaan ja mm. turvalliseen välituntikokemuksiin.

7 7 Miksi pienet koulut lakkautetaan???? Opetus halvempaa ja yksilöllisempää pienissä kouluissa!!! Kiusaamiset jokapäiväistä isossa koulussa. Valintojen monipuolisuus ei ole 1-6 luokilla tärkeää. Turvallisuus ja viihtyvyys on!!!! opettajia riittävästi... Ne tuli annettua jo aiemmassa osiossa. Riittävästi resursseja, erityiopeja etenkin jos ongelmaoppilaita ei saada pois normiluokilta Myllymäen koulua ei saa lakkauttaa!!! Jokaisella pienellä koululaisella on oikeus lyhyeen ja turvalliseen koulumatkaan! Koulunhenkilökuntakin vaan kävelemään töihinsä ja auto jätetään kotiin! Pienet koulut ja pienet opetusryhmät lapsille parasta. Oppiminen helpompaa ja vähemmän muuta häiriköintiä. Lasten yksilöllinen huomioiminen puuttuu täydellisesti, lasta ei kuulla yksilönä, vaan lapset niputetaan porukkaan. Porukasta ei ole mahdollista opettajan mielestä olla erilainen. Käyttäytyminen lapsia kohtaan asiatonta. Epäasiallisia rangaistuksia (kirjan jäädessä kotiin laitetaan lapsi lopputunniksi käytävään). Opettajien "kaksinaamainen" käytös, eli lapselle puhutaan rumalla kielenkäytöllä,

8 8 vanhemmalle sitten kaunistellaan omaa käytöstä ja sälytetään lapsen niskaan oma huono käytös. Miksi kamalat suurkoulut joka paikkaan? Tuomelan home koulusta lapset siirrettävä mahd. pian pois. Home oireiluista henk. koht. kokemusta (lapsen kohdalla). Mielestäni päättäjien vastuulla on se minkälaisessa koulussa pienet lapset opiskelee, koulun ei pitäsis sairastuttaa. Opettajat ovat kyllä pääsääntöisesti ammattitaitoisia ja osaavia, mutta koska resurssit ovat heikot, eivät hekään voi ihmeitä tehdä. Myllymäen koulua ei saa lopettaa, emme halua lapsiamme 900 oppilaan jättilaitokseen. Älkää kohdistako säästötoimia pieniin ja viattomiin, jos rahaa kerran riittää mielettömiin jättimäisiin moottoritien kate- ja parkkihallihankkeisiinkin! Lapsissa on tulevaisuus! Toivoisin, että opettajat ja vanhemmat pitäisivät pienen palaverin joka vuosi vaikkei oppilaalla olisikaan mitään ongelmia koulussa. Nyt ainakaan Iittalassa palaverejä ei pidetä ellei vanhempi vartavasten pyydä vaikka oppilaalla olisi selkeästi ongelmia oppimisessa.

9 9 Mikäli Vanajavedenopisto kuuluu tähän: todellinen pettymys, jouduimme vaihtamaan toiseen ryhmään, en nyt viitsi eritellä syitä jotka koskivat opetusta. tukiopetusta olisi hyvä saada enemmän käytäntöön. opettajilla on niin suuret ryhmäkoot, että esm. matematiikan ja kielten opetus ei aina tuota haluttua tulosta. Tilojen kunnostus ja huolto on ollut huonoa liian pitkään. Opettajat sairastavat ja oppilaat oireilevat. Se mikä rakennusten huollossa on säästetty maksetaan myöhemmin mononkertaisesti lisääntyneinä hengitystie infektioina, astman ja allergioiden hoitokustannuksina. Opetuspalvelujen henkilöstö on mielestäni ollut ammattitaitoista ja motivoitunutta, toivottavasti kaupunki ei onnistu sammuttamaan tätä motivaatiota ja aja ammattitaitoista, lapsista välittävää henkilökuntaa hakeutumaan muualle töihin, vaan huolehtii henkilökunnastaan ja palvelujen järkevästä toteuttamisesta säästöjenkin valossa. Pienet koulut säilytettävä.luokkakoot myös pidettävä aisoissa.

10 10 Homekouluongelmiin olisi saatava pikaiset ratkaisut. Kaurialan lukion koko henkilökunnan innostuneisuus,ihana nähdä miten kaikki kannustavat nuoria opiskelijoita,ruusuja!!!!! motivoituneempia opettajia maaseudula missä me staan on reilut opettajat ja yhteistyö toimii Koulujen henkilökunta tekee parhaansa ja ainakin omien lapsten opettajat olleet motivoituneita ja todella hyviä. Nykyään on kyllä vanhemmista kiinni miten yhteistyön kokevat,sillä yhteistyötä voi tehdä jos itse siihen pystyy.nuoria myös kuunnellaan,ainakin tämä viesti on omalta nuorelta tullut. Miksi koulurakennuksista ei ole pidetty huolta, vaan kaikki ovat nyt homeessa??? Onko uusi jättikompleksi (norssi&ojoinen&myllymäki) mistään kotoisin? Lapsiystävällisyys ja yksilöllisyys katoavat!

11 11 Ehdottomasti lisää tunteja opetukseen! Minimimäärä on aivan liian vähän ja asettaa koululaiset eriarvoiseen asemaan muihin kaupunkeihin nähden. Lasten tulevaisuus kärsii - todella lyhytnäköistä säästämistä! Opetuspalvelut ovat olleet erinomaisia alakoululaisten vanhemman näkökulmasta. Asiaan vaikuttaa se, että lapseni saavat käydä pientä, tuttua ja turvallista Nevilän koulua joka kuitenkin lakkautetaan. Aika näyttää, millaiseksi käsitys opetuspalveluista muodostuu Rengon Kirkonseudun kouluun siirryttäessä. Tuntikehys on aivan liian niukka opetussuunnitelmien tavoitteisiin nähden. Ruoka voisi olla useammin parempaa. Opetus ehkä ok jos huolehtii itse sen että lapsi saa tukea koulusta jos tarvitsee. Raha sanelee samoin kuin rehtorien/ opetushallinnossa työskentelevien "kunnianhimo"/ pyrkyryys. Koko ajan pyritään suurempaan, tehokkaanpaan jne. Ihmistä ja lasta ei oteta huomioon päätöksen teossa. Kohta on "säästöt" syöty, kun tukipalveluihin joudutaan laittamaan enemmän ja enemmän rahaa. Hidas avunsaanti pienissä ongelmissa, isojen korjaus maksaa huimasti enemmän.

12 12 Tuntimäärät ylös! LINJA- AUTO VUOROJA ENEMPI MYÖS TÄNNE SYRJÄKYLILLE YLÄKOULUJEN LO- PUTTUA Wilman ottaminen käyttöön on hyvä juttu. Siis kysytäänkö kohdassa 45 nyt opetuspalveluista vai päivähoidosta ja neuvolasta?? Luokkakoot liian isot, ongelmat kasvavat isoissa luokissa, opettaja jää alakynteen oppilaiden kanssa. Täällä on nykyään ikävää asua. Ei ole enää hyvää arkea asua Hämeenlinnassa, kun perusasioita uhataan. Ei voi enää luottaa, että se sata vuotta pysynyt lähikoulu pysyisi seuraavatkin sata vuotta lähikouluna. Korjatkaa niitä kouluja, huoltakaa niitä kouluja ennenkuin on sisäilmaongelmaa ja kaikki paikat mätänä!

13 13 Wilma-järjestelmä on erilainen riippuen koulusta. Esim. meillä yhden lapsen koulussa tunnuksset annettiin lapselle, toisessa vaadittiin vanhempaa hakemaan ne koulusta henkilökohtaisesti. Kummallista on sekin, että täysi-ikäisen jo kotoa pois muuttaneen nuoren osalta vaaditaan vanhempien kuittaus Wilmaan poissaolosta. Ammattikoulun puolella olevassa Wilho-järjestelmässä täysi-ikäisen vanhemmilla ei ole edes käyttöoikeutta järjestelmään. Kaurialan lukiossa motivoituneet opettajat ja erinomainen opetuksen taso. Perusopetuksessa kauhean eritasoista opetusta. Pystynyt vertaamaan hyvin, kun toinen lapsistamme on saanut loistavaa opetusta ja toiselle ei edes perusteita kunnolla opetettu. Kirjaa edettiin esim. matematiikassa, mutta tunnilla ei asioita opetettu. Kaikki jäi kotiväen harteille. Ehdoton ei suurkoululle. Siinä ajatellaan ainoastaan rahaa ja lapset kärsivät. Ihmettelen kuinka kouluista ei ole pidetty huolta ja nyt on homeongelmat vaivaamassa. Itse koen pienemmät koulut sopivampana alakoulussa. koulukokokjen tulee pysyä kohtuudessa

14 14 Koulujen home-ongelmien hoitoon tarvittaisiin resursseja, Koulun henkilöstön sisäiset ongelmat/motivaatio. Viime aikaiset lehtitiedot siitä, että kaupunki aikoo perustaa 900 oppilaan suurkoulun, kuulostaa uskomattomalta. Vaikka ei koske omia lapsia, on mielestäni lyhytnäköistä politiikkaa, joka kostautuu opetuksen laadun heikkenemisenä, työrauhahäiriöinä ja sosiaalisten ongelmien pahenemisena. Tästä lienee olevan tutkimustietoa riittävästi saatavilla. Kouluissa on motivoituneita opettajia, jotka opettavat hyvän opetussuunnitelman pohjalta. Kouluissa on tähän saakka ollut suhteellisen tasa-arvoista. Ei valitettavasti kuitenkaan enää jatkossa, kun uudistuksia on luvassa. Hämeenlinnan kaupungissa on valittu mielestäni väärät virkamiehet opetuspalveluiden tilaaja-tuottajapuolelle; miettivät asioita vain rahan pohjalta. Näen jo punaista kun vain kuulenkin Rimpelän, Karrimaan ja nyt jo Mäkelänkin :( nimen. Kukaan heistä ei pysy sanojensa takana. Päätöksiä ainakin valmistellaan salassa. Ja todella toivon, että tämä viesti menee heille itselleenkin! Koulussa opetustunteja voisi olla enemmän. Koulupäivät ovat todella lyhyitä.

15 15 Jos hippalot ovat kaupungin järjestämä, niin siitä paljon plussaa! Hieno tapahtuma, saisi olla koko viikon kestäväkin. Palaute voi antaa sanomalla vain yhtä asiaa, joka kuvaa kaiken: Koulun mahdollista lakkauttamista EI tulla esittelemään vanhemmille molemmat kädet syvällä housun taskuissa ja vailla mitään ryhtiä. Liian suuri luokkakoko,tosin ei kaikilla kouluilla.opetus hyvää. Koulujen luokka koot liian suuria. Erityistukea tarvitsevat lapset huomioitava paremmin, pienissä ryhmissä. Opetuksen laatuun en voi ottaa kantaa, koska siitä ei ole omakohtaista kokemusta, mutta tulevien kouluratkaisujen suunnittelua voisi tehdä avoimemmin. ei liian suuria opetusryhmiä, 20 on sopiva määrä ÄLKÄÄ KASVATTAKO LUOKKAKOKOJA!!! Teillä on niin kunnianhimoiset suunnitelmat että muutamat yöunet ovat menneet. Pelottaa.

16 16 pienet luokat,ei säästöjä opettajilta Rengon haja-asutusalueelta on pitkä matka lähimpään kouluun tai nuorisotilaan yms. eikä minkäänlaista julkista liikennettä ole. Nuorille ei tietääkseni ole Rengossa minkäänlaista kulttuuritarjontaa kirjaston lisäksi. Kaikkien kolmen lapseni kohdalla olemme saaneet loistavaa palvelua, niin ongelmatilanteissa kuin ajessa. Joten en voi kuin kiittää kolmen lapseni saamasta koulutuksesta ja eväistä elämään. Liian suuret luokat. Päätöksiä suunnitellaan pienissä kabineteissa salaa ammattitaidottomasti, pitäisi olla isojen asioiden kyseessä ollen suunnittelutyöryhmiä, joihin kutsutaan vahvoja ammattilaisia asiantuntijoiksi. Asiat sujuvat hyvin.

17 17 Vaikka on olemassa monia tutkimuksia isojen yksiköiden huonoudesta, ei niitä kuunnella, vaan lapset tungetaan isoihin laitoksiin laitostumaan jo pienestä asti. Kyläkouluilla olisi paljon annettavaa. Näiden päätösten lunnaita maksetaan vuoden päästä. Opettajien ammattitaito ja pätevyys merkittävä tekijä. Yläasteella mielestäni oli hieman ongelmia mm englanninkielen opetuksen laadussa- toivottavaa olisi, ettei sijaisiksi otettaisi epäpäteviä tai ainakin tasoa tarkkailtaisiin ja oppilaita kuunneltaisiin. Koska ollaan lasten asialla, tulisi ajatella myös lasta yksilönä eikä massana. Lapset ovat kaikkein huonoin paikka säästää, he kuitenkin ovat tulevaisuuden maksajia.. Viime aikoina olen ihmetellyt että onko täällä ollenkaan koulutuspolitiikkaa kun rakensin okt kävi kaupungin valtuutettu kertomassa montun reunalla kuinka täällä on toimiva lähikoulujärjestelmä. Kun seuraa lehtiä niin kaupunkiin ollaan perustamassa isoa 900 koululaisen koulua johon lapset joutuvat siirtymään muista kouluista eli puretaan lähikoulujärjestelmää ja kurjistuminen alkaa myös muuallakin koska iso koulu syö määrärahoja muilta. Käsittämätöntä toimintaa valtapuolueilta toivottavasti tulee iso "jytky" Myllymäen koulua ei saa lakkauttaa.

18 18 Alakouluikäiset tulisi sijoittaa ehdottomasti siihen kouluun, joka sijaitsee maantieteellisesti lähimpänä kotia. Normaalikoulun lakkauttaminen Hämeenlinnassa suuri menetys. Rapistuvat rakennukset, kooltaan kasvavat koulut! Resurssit riittävät välttävästi tukemaan oppimisvaikeuspulmissa,olevaa oppilasta, opetuksen eriyttäminen ylöspäin on vielä taysin utopiaa Hämeenlinnassa. Juustohöyläleikkuri on opetuspalveluiden resursseilla käynyt: halvalla on mahdotonta saada edes tyydyttävää. Toivottovasti motivoituneet opettajat jaksavat vielä uskoa parempiin aikoihin ja pysyvät Hämeenlinnassa töissä. Koulu viestii sähköisestä järjestelmästä huolimatta varsin vähän, vaikka yhteistyötä koulujen ja kotien välillä halutaan korostaa. Oppilaan motivaatio riippuu todella paljon luokan 'koostumuksesta' ja luokanvalvojasta niin hyvässä kuin pahassa. Kaurialan yläkoulun ja varsinkin lukion toimintaan erittäin tyytyväinen

19 19 Luokkakoot kuriin.. Mitä pienempi ryhmä, sitä helpompaa on oppiminen sekä opettaminen! Katso kohta 48. Pienten lasten yksilöllisyyden kunnioittaminen, yhteisöllisyyden merkitys, turvallisuus, kuulluksi tuleminen vs. suunnitteilla oleva jättikoulu. Kaikkien koulujen kiinteistöt tulisi tarkistaa sisäilamaongelmien ja homeen takia. Ongelmia löydettäessä pitäisi nopealla aikataululla tehdä korjauksia ja tiedottaa vanhemmille. On syytä harkita, minkä kokoisia luokkia ja kouluja jatkossa perustetaan. Luokkakoon tulisi olla ala- ja yläasteella max 20 oppilasta, koska erityisopetusta ei saa juuri nimeksikään. Optimaalisesti lapsen koulu sijoittuu 0-2 kilometrin päähän hänen asuinpaikastaan eli on hänen lähipalvelunsa ja luontainen verkostonsa. Kouluista voisi aiempaa enemmän muokata monikäyttöpaikkoja, jotka olisivat iltaisinkin aktiivisessa kaupunkilaisten, järjestöjen ym. käytössä. Ojoisilla on todella hienosti hoidettu opetus yhteisopettajuusryhmässä ja aamu- sekä ip-hoito koululla. Ihanaa, kun sinne oltiin tervetulleita tutustumaan ennen koulua. Toisin kuin Jukolaan oli tosi nyrpeä vastaanotto ja suoraan rehtori sanoi,

20 20 ettei lapsenne sovi tänne ja esti meitä tutustumasta koko kouluun ja opetukseen siellä etukäteen! Jukola olisi ollut lähikoulumme, mutta onneksi Ojoisilla on kaikki ok, ja kyyditkin sujuvat alkuvaikeuksien jälkeen. Lukioita ei tule keskittää vain kaupungin keskustaan. Lapseni on Normaalikoulussa ja siellä kaikki asiat on toteutettu erittäin mallikkaasti. Toivottavasti Hml:n kaupunki pystyy jatkamaan samalla linjalla. Toivon, että vanhempia kuunnellaan palvelujen järjestämisessä. - tuntikehystä pitää lisätä reilusti - ylisuurien koulujen suunnittelu ja toteutus ei ole hyvä asia - erityislapsille tarvitaan enemmän omia ryhmiä - kouluille ja peruspalveluille yleensäkin enemmän arvoa ja rahaa Tällainen seläntakana toimiminen on ala.arvoista! Jos kaikki vanhemmat ovat tätä suurkouluhanketta vastaan niin silloin se ei ole yhdenkään koululaisen edun mukaista. Kouluja tulee huoltoremontoida. Vaikka kyse on tilapalveluiden asiasta, täytyy tätä asiaa pitää esillä. Kouluja ei ole huoltoremontoitu juuri lainkaan ja nyt koulu toisensa perään "lahoaa käsiin".

21 21 Esikoisemme on 3. luokalla ja hänen opettajansa on erittäin motivoitunut ja pätevä. Kokemukseni mukaan opetustyötä tekevät hoitavat työnsä, mitä ikävä kyllä ei aina voi sanoa esim. ko. koulun apulaisrehtorista tai kaupungin opetuspalveluiden virkamiehistä. Muutimme Hämeenlinnaan viime kesänä ja siispä lähetin kouluhakemuksen hyvissä ajoin keväällä. Mitään ei kuulunut, ja kun viimein sain kaupungin opetuspalveluista jonkun ihmisen vastaamaan puhelimeensa (huhtikuun lopulla), kaupunki ilmoitti ettei hakemusta löydy (löytyi myöhemmin jostakin paperipinosta). Saimme vihdoin toukokuussa ilmoituksen koulupaikasta, mutta koulun apulaisrehtori ei koskaan ilmoittanut, milloin koulu alkaa, mille luokalle lapsemme pääsee, missä luokka sijaitsee jne. Sain myös väärää tietoa koulutuspalveluista kysyessäni engl. kielisestä opetuksesta: minulle kerrottiin s-postitse, ettei sellaista ole olemassa koko Hämeenlinnassa, mutta sittemmin olen kuullut, että Nummen koulussa on engl. kielinen luokka/luokat. Yhteenveto: virkamiesten tulisi a) vastata puheluihin; b) jos eivät voi vastata, käyttää vastaajaa; c) vastata soittopyyntöihin; d) olla tilanteen tasalla (vrt. Nummen koulu & engl. kielinen opetus). Itse asiassa AINOA opetuspalveluiden virkamies, joka vastasi jämptisti puheluihin (jotka soitin siis ulkomailta), oli Normaalikoulun rehtori. Olen tästä syystä hänen ikuinen faninsa! Todellakin haluan! Tämä uusi naurettava hanke suurkoulusta, jonne pienet alaastelaiset ahdettaisiin pitäisi todellakin unohtaa samantien! Se ei tue yksittäisen pienen lapsen oppimista, eikä yleistä turvallisuutta. Niin kauan kuin oppimisvelvollisuus on pakollinen, pitäisi ottaa enemmän huomioon nuo pienet alakoululaiset, eikä heikentää heidän oppimisvelvollisuuksiaan turvattomassa ympäristössä! Alaluokat pidettävä alakouluilla ja yläluokat yläkouluilla!

22 22 Koulu kokoja ei saa kasvattaa ja ala-asteita siirtää asuinalueilta pois. Tuomelan homeasia saatava kuntoon. Naurettavaa yhdistellä kouluja isoksi yksiköksi. Pienet koululaiset hukkuvat massaan. riittäväsit kouluohjaajie ja avustajia kouluhin'luokkakooot sopiviksi ei siis liian suuria ryhmiä Koulukiusaamiseen ei puututa! Myös joidenkin oppilaiden poissaoloa opetuksesta katsellaan liian pitkään, kun ajoissa puuttuminen olisi rakentavampaa ja tärkeää. Oppilaiden oleskeluun koulualueen ulkopuolella koulupäivän aikana, tai tupakointiin ei puututa yläasteilla millään tavoin, vaikka se lainkin mukaan on alaikäisiltä kiellettyä! (Näkyvä ongelma varsinkin Lyseon nurkilla). Konnari on aivan liian täysi oppilaita. Lapsilla ei ole tarpeeksi aikaa syödä tilojen ahtauden vuoksi 15 minuuttia ruokailuun ei ole todellakaan tarpeeksi. Luokat on liian ahtaita ja huonosti ilmastoituja. Opettajat ei kykene pitämään koossa liian suuria luokkia mikä taas heijastuu koulukiusaamisena.

23 23 Kokemus opetuspalveluista on toistaiseksi niin vähäinen, että en osaa kommentoida tähän laajasti. Iltapäiväkerhon laatuun osaan kommentoida, vaikka se ei suoranaisesti opetuspalveluihin liitykään. Opetuspalveluissa sinänsä ei varmaan suuria puutteita opetusympäristö ja koulurakennukset kiireesti kuntooon sisäilmaongelmia liian paljon Opettajan persoona on alakoulussa ehdottomasti tärkeämpi kuin esimerkiksi se, että opettaja on "sitoutunut opetustyöhön". Opettaja voi tyystin tappaa oppilaiden itseluottamuksen ja ilon. Ilmapiirin pitäisi olla erilaisuutta salliva ja itseilmaisuun rohkaiseva. Opettajien ja rehtorien osaaminen onneksi kompensoi onnettoman huonon hallinnon opetustoimessa. Vastasin jo kysymykseen 48 koskien suurta epäkohtaa.jos Myllymäen koulu aiotaan lakkauttaa ja tilalle tulee laitosmainen 900 oppilaan koulu,ei kyllä lasten ja lapsiperheiden ääni kaupungissamme kuulu. Opettajien "opetustaito" varsinkin matemaattisissa aineissa on ratkaiseva tärkeä!

24 24 Koulurakennusten huono fyysinen kunto, erityisesti sisäilmaongelmien riittämätön ja huono hoito ovat saaneet perheemme harkitsemaan muuttoa takaisin Helsinkiin. Pidetään kiinni pätevästä henkilöstä ja annnetaan opetuksen tapahtua kohtuullisen kokoisissa yksiköissä. Päätöksenteko on liian hätäistä, vuorovaikutus huoltajien kanssa unohtuu liian usein. Normaalikoulu ollut erinomainen koulu. Suunnitelmat yhdistää alakouluja ovat todella pelottavia. Jos suunnitelmat toteutuvat Hyvä arki ei todellakaan enä asu Hämeenlinnassa. Muutimme pääkaupunkiseudulta nimenomaan inhimillisempien kouluvaihtoehtojen vuoksi ja nyt muutto voi osoittautua todelliseksi virheeksi. Valmisteluvaiheessa enemmän tiedotusta! Ojoisten koulun siirto Normaalikoululle on hyvä esimerkki piilossa tehdystä ratkaisusta, jolloin todellista kuulemista ei tapahtunut. Lasten aamu-ja iltapäivätoiminta aina saatavaksi.

25 25 Erityisesti alakouluikäiset tarvitsevan koulun, joka ei ole massiiivisen kokoinen. Myös yläkoulussa riittävän pienet luokat antaisivat työrauhaa, josta nykyään on usein puutetta. Työrauha on tärkeämpi kuin runsaat vaihtelumahdollisuudet. Myllymäen koulua ei saa siirtää normaalikouluun. Aivan järkyttävä idea. lähikoulujen alasajo ja suurkoulujen suunnittelu pitäisi lopettaa! Tässä ei jälleen kerran ajatella lasten etua! pienemmät luokkakoot, säästösyistä tunnit minimissään Pienet koulut ovat hyvä ympäristö lapselle, EI ISOJA JÄTTIKOULUJA!!!!! Luokkakoko pitää pysyä annetuissa raameissa. Myös apuopettajia tai kouluavustajia pitää olla riittävästi. Luokassa oleva yksi tai muutama häirikkö vie opettajan kaiken huomion, jos apua ei ole. Myös "kunnon" oppilailla on oikeus opetukseen ja opettajan huomioon. Keskuskoulu alkaa olla ala-arvoinen opetustiloiltaan, oppilailla on oikeus parempaan!

26 26 Ojoisten koulun tapa opettaa ensimmäisiä luokkia on hieno ja toimii loistavasti. Toivottavasti toimii yhtä hyvin jatkossakin. Pieniä alakouluja kiitos. Vähän enemmän rahaa voisi olla, jotta saataisiin työkirjat ja vihkot ja kumit ym. hankittua. Koulujen ei pitäisi joutua valitsemaan oppikirjoja "sieltä halvimmasta päästä" Ojoisille on ehdottomasti saatava alakoulu.ei pelkästään 1-2 luokat vaan kaikki luokat ensimmäisetä kuudenteen!asukkaille pitäisi antaa mahdollisuus vaikuttaa alueensa palveluihin.tämä päätös lakkauttaa ojoisten koulu on täysin väärä!siinä ei ole kuunneltu alueen asukkaita lainkaan ja olen tästä äärimmäisen pettynyt.ja ikävä kyllä pienet lapset ovat niitä jotka joutuvat tästä tilanteesta kärsimään. Palvelujohtajat ovat sitoutuneet parantamaan palvelua. Nykyaikaistamaan opetuspalveluja. Valitettavasti kaikki opettajat eivät jaa tätä näkemystä. Kuinka hyvin tilaajavastuun kantajat osaavat laskea kokonaiskustannukset suunnittelemilleen ratkaisuille? Hämmästyttää kovin myös asetelma, jossa saman kaupungin sisällä on hanke maaseudun kehittämisen puolesta ja samaan aikaan toinen

27 27 taho ajaa maaseutua alas suunnittelemalla oppilasmäärältään 3 opettajaisen koulun lopettamista? Sisäilmaongelmaisten koulujen oppilaille kunnolliset väistötilat!!!ei ylisuuria alakouluja, pieni lapsi "hukkuu" suureen oppilasjoukkoon. Lammilla opetustuntien määrä väheni Hämeenlinnaan liityttäessä. Se harmittaa. Myös tukiopetustuntien määrä on olematon, mitä opettaja voi antaa oppilasta kohden. Ei Myllymäen koulua Normaalikoulun tiloihin. Mylymäki on toimiva yksikkö, eikä sitä kannata naittaa samaan pakettiin Ojoisten ja Normaalikoulun kanssa vain siksi, että olisi tilaisuus. Myllymäen kolun on pysyttävä omana yksikkönään pienessä koulussa lapset voi paremmin kun kaikki tuntee kaikki. Lisää resursseja!

28 28 Myllymäen koulua ei saa lakkauttaa! tarkaa mietintää mitkä koulut lopetetan,lapset eivät ole karjaa,jotka voidaan sulloa ahtaisiin koppeihin,siitä ne ongelmat vasta syntyvätkin. Sitoutuneet mukavat opettajat, ainut negatiivinen rajoite on kaupungin virkamiesten "vyönkiristys opetuspalveluista". Rahaa ohjataan liikaa turhuuksiin kuten jääkiekkoon, edustusjääkiekkon pärjättävä mainostuloillaan. Ryhmäkoot pienemmiksi! vastasin jo näihin 1. kohdassa. Myllymäen koulua ei saa lakkauttaa, nykyinen koulu on sopivan kokoinen ja inhimillinen, siellä lapset tuntevat toisensa ja opettajat,opetus on korkeatasoista ja laadukasta, koulu on turvallinen. Koulun koko on sopiva, siellä hiljaisempikin tulee kuulluksi, Ojoisten koulun kohtalo järkyttää, kuinka homeen varjolla saatetaan lakkauttaa koulutoiminta Ojoisilla ja huijata vanhempia.

29 29 Onko raha ainoa asia mikä merkitsee? Milloin on oppilaiden vuoro? On tärkeää, että jo ala-asteen kouluissa on tarjolla useita eri kieliä, eikä vain iänikuista englantia. Ylipäätään opetuksen laatu ja tarjonta ovat tärkeämpiä kuin se, että koulut olisivat pieniä ja kyläkoulumaisia. Tulevaisuuden suuri alakoulu Kaurialassa huolestuttaa. Ymmärrettävää, että Norssin vanha kiinteistö halutaan hyötykäyttöön ja että homekouluista halutaan pois ja että kustannussäästöjä kaivataan kipeästi, jotta poistuvan Norssin taloudellinen menetys saadaan kompensoitua. Ottakaa koululaiset itsensä, vanhemmat ja opettajat sekä muu koulun henkilökunta mukaan kehittämään uutta suurkoulua mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi. Isostakin voidaan saada synnytettyä käyttökelpoisia ja inhimillisiä "pienkokonaisuuksia", kun suunnitellaan asia oikein ja otetaan oppia hyvistä kokemuksista Suomesta ja ulkomailta. Esim. Norjassa on ilmeisesti onnistuttu melko hyvin jättisuuren lastentarhan rakentamisessa. Palveluverkkoratkaisut tehdään täysin talouden näkökulmasta, välittämättä pitkäjänteisestä, oikeasta toiminnan kehittämisestä. Tukiopetusta ajoissa ettei vaan "putoa kärryiltä" mistään asiasta

30 30 Luokan häirikkö pois luokasta ja tietoa vanehmmille, että opetuksessa yleensä on häiriötekijä. pikkukoulut olisi pitänyt säästää jo aikoja sitten. nyt säästetään väärästä kohteesta kokoajan eli lapsista. suurkoulut hankalia, levottomia ja yksityisyys kärsii. opettajat eivät ehdi kaikkien kiusaustapauksien perään. Suunnitelmat Alvettulan koulun ylempien luokkien siirtämisestä Hauho kk:lle tulivat yllätyksenä vanhemmille että opettajille. Kaupungin virkamiesten pitäisi tiedottaa jo valmisteluvaiheessa asioista, ja olla johdonmukainen viesteissään. Tietoa on vaikea saada ja se on keskenään usein ristiriitaista. Oppimisvaikeudesta kärsivälle lapselle vaikea saada tukea (tukiopetus). Pienryhmiä alakouluissa liian vähän. Miksi homekouluille ei anneta rahaa ja saada parakkeja pihalle. Pääkaupunkiseudulta muuttaneena ei voi kun ihmetellä miksei muka ole rahaa vetäistä parakkia esimerkiksi Tuomelan kentälle. Miten se voi olla niin kallis kaupungin budjetissa yksi parakkikoulu!!?? Olemme olleet tyytyväisiä eskariin ja koulun opetukseen mutta miten fasiliteettejä ei saada kuntoon? Minusta on pöyristyttävää että oppilaat istuvat sädesienten ympäröiminä luokassa eka- ja tokaluokalla. Nopeita ratkaisuja ja vastuunkantoa! On tullut mieleen jopa muuttaa takaisin pääkaupunkiseudulle, jos näitä asioita ei saada kuntoon.

31 31 Ensin meni Kankaantaan koulu alta ja lapset siirrettiin Myllymäkeen, nyt sitäkin ollaan lopettamassa ja lapset joutuvat normaalikoululle. Luojan kiitos omani ovat jo sen iän ohittaneet eivätkä joudu kulkemaan pitkää turvatonta koulumatkaa, varsinkin pienet! Mitä etua saavutetaan jättikoululta lapsen kannalta? Ei ole pitkässä juoksussa kenenkään etu, että lapset pienen ja turvallisen koulun sijasta joutuvat valtavaan kouluun! Turvallinen ja terveellinen koulu taattava kaikille lapsille ÄLKÄÄ LOPETTAKO MYLLYMÄEN KOULUA!!!!!!!! EI 900 OPPILAAN ALA-ASTETTA. Tuuloksen ala-aste on todella loistava koulu ja henkilökunta on motivoituneita ja osaavat pitää huolta että koulun ja kodin yhteistyö on loistavaa!!!! lammin yläasteesta ei voi samaa sanoa... Koulurakennusten pitää olla kunnossa! Home- ja sisäilma-asiat saatava korjattua pikaisesti. Meilläkin on lähikoululla näitä ongelmia ja lapsen pitäisi aloittaa koulunkäynti piakkoin. Ei tunnu kivalta lähettää lasta sinne.

32 32 Koulujen kunto huolestuttaa (home -koulut) Luokkakoot pienemmiksi. Alakoulussa liki 30 oppilaan ryhmä on aivan liian suuri. Kouluavustajatoiminta on Tuomelassa kummallista. Lasten ja nuorten iltapäiväkerhon vastaava (ip muuten hometiloissa) vastaa myös kouluavustuksesta. Taas kerran sama asia: Onko ko. avustajalla sos-terveysalan koulutus tai virka. Hänelle kerrotaan lasten diagnooseista, lääkityksistä, avun tarpeesta,hänen PITÄISI OLLA VELVOLLINEN VAITIOLOON, kuten aina kun käsitellään sairauteen liittyviä papereita. Lapseni kailotti kotona, kuinka avustaja-susanna huuteli käytävällä että piipnimisen tytön lääkitys on antamatta. No nyt sitten ykkös- kakkosluokkalaiset tietävät että tyttö on sairas!!! Itsehän kysyitte.. Muutimme Hämeenlinnaan, koska emme halunneet kasvattaa lapsia pääkaupunkiseudulla ja isoissa kouluissa. Rakensimme talon Hattelmalan päiväkodin ja Kankaantaan koulun vuoksi Visamäkeen. Tiedossa oli toki jo tuolloin, että erikoislääkäritutkintoni vuoksi edessä olisi jossain vaiheessa kahden vuoden työmatkailu Helsinkiin tai Tampereelle, mutta lasten koulunkäynnin jatkuvuuden turvaamiseksi teimme valinnan asettua Hämeenlinnaan jo siinä vaiheessa. Nyt käytän päivässä 3,5h työmatkoihin, mutta lasten etu on meidän perheessä tärkeintä, koulun vaihtaminen ei tullut kysymykseen. Kankaantaan koulu lakkautettiin oppilaspulan takia (??!), kun esikoisemme oli viisi. Kun esikoisemme olisi mennyt päiväkotiin eskari-ikäisenä, 100m päässä sijaitseva eskari siirrettiin Miemalan koululle (3,5km) ja meitä lobattiin Miemalan puolesta. Ratkaisu tuntui hullulta, kun toi-

Hämeenlinna. - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011

Hämeenlinna. - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011 1 Hämeenlinna - Lasten ja nuorten kasvua tukevat palvelut 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan kasvua tukevia palveluita?... 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan kasvua

Lisätiedot

Hämeenlinna. - Varhaiskasvatus 2011

Hämeenlinna. - Varhaiskasvatus 2011 1 Hämeenlinna - Varhaiskasvatus 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palveluita?. 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan varhaiskasvatuspalveluita tulevaisuudessa?...

Lisätiedot

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea Yleinen palaute - Tuntuu aivan käsittämättömältä että taas leikataan lapsista! Tulevaisuuden toivot heittopusseina! Lapset joutuvat mahdollisesti hoitoon kauemmas joten hoitopäivät pitenee eikä omalta

Lisätiedot

Runosmäen koulua, Kärsämäen koulua ja Turun Lyseon lukiota koskeva palaute

Runosmäen koulua, Kärsämäen koulua ja Turun Lyseon lukiota koskeva palaute Runosmäen koulua, Kärsämäen koulua ja Turun Lyseon lukiota koskeva palaute - Miten Pallivahan kouluun mahdutetaan tuplamäärä oppilaita Runosmäen koulun väistöoperaation ajaksi? - Olen kahden lapsen yh-äiti,

Lisätiedot

Kysely oppilaiden vanhemmille RTF Report - luotu 04.03.2014 13:25 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet

Kysely oppilaiden vanhemmille RTF Report - luotu 04.03.2014 13:25 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Kysely oppilaiden vanhemmille RTF Report - luotu 04.03.2014 13:25 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Haapalan koulu 11 11 9 Kuhaniemen koulu 21 21 15 Kuusan koulu 20 20 14 Savion koulu 22 22 15 Tarvaalan

Lisätiedot

Lautturinkadun päiväkotia koskeva palaute

Lautturinkadun päiväkotia koskeva palaute Lautturinkadun päiväkotia koskeva palaute - Hei! Haluaisin kertoa Lautturin päiväkodista. Lapseni on joutunut käymään muutosten ja muuttamisten takia viittä eri päiväkotia. Lautturi on ollut näistä kirkkaasti

Lisätiedot

Vähä-Heikkilän koulua ja päiväkotia sekä Rätiälänkadun ja Jagellonicankadun päiväkoteja koskeva palaute

Vähä-Heikkilän koulua ja päiväkotia sekä Rätiälänkadun ja Jagellonicankadun päiväkoteja koskeva palaute Vähä-Heikkilän koulua ja päiväkotia sekä Rätiälänkadun ja Jagellonicankadun päiväkoteja koskeva palaute - Todella lyhytnäköinen selvitys! En todellakaan usko tämän säästävän ja pikemminkin tämä vain siirtää

Lisätiedot

Kuntastrategian tulevaisuuskysely (avoin 22.1.2010 saakka) Avoimet vastaukset, N=175, Julkaistu: 7.12.2009. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Kuntastrategian tulevaisuuskysely (avoin 22.1.2010 saakka) Avoimet vastaukset, N=175, Julkaistu: 7.12.2009. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Kuntastrategian tulevaisuuskysely (avoin 22.1.2010 saakka) Avoimet vastaukset, N=175, Julkaistu: 7.12.2009 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Vastaan kyselyyn Jonain muuna, minä? Opisk/maatalousyrit/asukas

Lisätiedot

Hämeenlinna. - Kulttuuripalvelut 2011

Hämeenlinna. - Kulttuuripalvelut 2011 1 Hämeenlinna - Kulttuuripalvelut 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa muuta palautetta Hämeenlinnan kulttuuripalveluihin liittyen?... 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan kulttuuripalveluita tulevaisuudessa?...

Lisätiedot

Voisiko koulu antaa enemmän eväitä lapsille ja nuorille? Jooseppi empatiseeraa lisää. Rehtori, todellinen moniammattilainen

Voisiko koulu antaa enemmän eväitä lapsille ja nuorille? Jooseppi empatiseeraa lisää. Rehtori, todellinen moniammattilainen rihveli 3 2013 Voisiko koulu antaa enemmän eväitä lapsille ja nuorille? Jooseppi empatiseeraa lisää Rehtori, todellinen moniammattilainen Apulaisrehtori, ollako vai eikö olla? Monikulttuurinen koulu Keep

Lisätiedot

No saan uusia vaatteita, kun niitä tarvitsen. Ruokaa saan, oikeastaan kaikkea mitä tarvitsen. Koulussakin kaikki on hyvin.:)

No saan uusia vaatteita, kun niitä tarvitsen. Ruokaa saan, oikeastaan kaikkea mitä tarvitsen. Koulussakin kaikki on hyvin.:) Liite 1 NETTIKYSELYN VASTAUKSET 1. Kysymykset lapsille: Mitkä asiat sinulla on hyvin (kotona, koulussa, vapaa-aikana, jne.)? ruoka, asunto ja koira Kaikki No saan uusia vaatteita, kun niitä tarvitsen.

Lisätiedot

Sinapin Siemen. Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri 1/2009

Sinapin Siemen. Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri 1/2009 Sinapin Siemen 1/2009 Porin Kristillinen Koulu päiväkoti Ankkuri Kyläkoulu keskellä kaupunkia Samassa pihapiirissä päiväkodista peruskoulun loppuun asti Laadukasta perusopetusta pienissä opetusryhmissä

Lisätiedot

ISBN 978-952-5991-73-4

ISBN 978-952-5991-73-4 ISBN 978-952-5991-73-4 Julkaisija ja kustantaja: Kuvat: Turun kaupunki/sivistystoimiala Käsityöläiskatu 10 20100 Turku Turun Lyseon lukion valokuvakurssi Taitto ja paino: Turun ammatti-instituutti, painoviestintä,

Lisätiedot

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF)

HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009. Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) HOPETTAAKO? Tilannekatsaus HOPE-hankkeesta keväällä 2009 Irma Rantonen HOPE Part 2 -hanke 28.5.2009 ISBN 978-952-99808-4-0 (PDF) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Haastattelujen toteutus... 3 3. Arviot

Lisätiedot

Monisyisestä ongelmasta joustaviin ratkaisuihin KYSELY KOULUJEN TYÖNTEKIJÖILLE. Homepakolaiset ry homepakolaiset(at)homepakolaiset.

Monisyisestä ongelmasta joustaviin ratkaisuihin KYSELY KOULUJEN TYÖNTEKIJÖILLE. Homepakolaiset ry homepakolaiset(at)homepakolaiset. KYSELY KOULUJEN TYÖNTEKIJÖILLE Monisyisestä ongelmasta joustaviin ratkaisuihin Ratkaisuja Sisäilmasairaille! projektissa toteutettiin kysely koulujen työntekijöille. Kyselyssä haettiin tietoa kouluissa

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 23.3.2011. Palveluverkon kehittämissuunnitelma, kuntalaispalaute

KANGASALAN KUNTA 23.3.2011. Palveluverkon kehittämissuunnitelma, kuntalaispalaute KANGASALAN KUNTA 23.3.2011 Palveluverkon kehittämissuunnitelma, kuntalaispalaute Kangasalan kunta pyysi kuntalaisilta palautetta liittyen palveluverkon kehittämissuunnitelmaan vuosille 2011 2030. Palautteita

Lisätiedot

Yli-innokkaat ja kouluasioihin liiaksi puuttuvat vanhemmat

Yli-innokkaat ja kouluasioihin liiaksi puuttuvat vanhemmat 171 Yli-innokkaat ja kouluasioihin liiaksi puuttuvat vanhemmat Kun vanhemmat puuttuvat kaikkeen, tuntuu, että ammattitaitoani epäillään Erään oppilaani vanhemmat ovat todella vaativia. He haluavat viikoittain

Lisätiedot

2-15. KUNTA-ALAN MONIOTTELIJA Kevan hallituksen puheenjohtaja tuntee kunta-asiakkaat pormestarin työstään. ANNA-KAISA IKONEN

2-15. KUNTA-ALAN MONIOTTELIJA Kevan hallituksen puheenjohtaja tuntee kunta-asiakkaat pormestarin työstään. ANNA-KAISA IKONEN www.keva.fi 2-15 KOULUMAAILMASSA TUULETETAAN RAKENTEITA KIUSAAMINEN LOPPUI VIHDOIN NÄIN ELÄKKEET RAHOITETAAN DIAKONI AUTTAA HANKALASSA VAIHEESSA KEVA PÅ SVENSKA S. 27 ANNA-KAISA IKONEN KUNTA-ALAN MONIOTTELIJA

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Taustatiedot. 2. Veroprosentti. 3. Tuusulan keskustojen kehittäminen ja liikenneratkaisut. 5. Saman katon alla sijaitsevat palvelut

SISÄLLYS. 1. Taustatiedot. 2. Veroprosentti. 3. Tuusulan keskustojen kehittäminen ja liikenneratkaisut. 5. Saman katon alla sijaitsevat palvelut KYSELY TUUSULAN PALVELUISTA SISÄLLYS 1. Taustatiedot 2. Veroprosentti 3. Tuusulan keskustojen kehittäminen ja liikenneratkaisut 4. Kunnan palveluiden kehittäminen 5. Saman katon alla sijaitsevat palvelut

Lisätiedot

Päivi Rimpiläinen ja Jarno Bruun VÄRIKKÄÄT OPPILAAMME. Inkluusio, tiimityö ja oppimistyyli Kuopion Pirtin koulussa

Päivi Rimpiläinen ja Jarno Bruun VÄRIKKÄÄT OPPILAAMME. Inkluusio, tiimityö ja oppimistyyli Kuopion Pirtin koulussa Päivi Rimpiläinen ja Jarno Bruun VÄRIKKÄÄT OPPILAAMME Inkluusio, tiimityö ja oppimistyyli Kuopion Pirtin koulussa VÄRIKKÄÄT OPPILAAMME Inkluusio, tiimityö ja oppimistyyli Kuopion Pirtin koulussa Päivi

Lisätiedot

Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita

Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita Kokemuksia, kontakteja ja kannustavia haasteita Raportti kyselystä uusille opiskelijoille 2013 Nyyti ry Sisäl tö Johdanto... 1 1 Tulokset... 2 1.1 Vastaajien taustatietoja... 2 1.2 Uusi asuinpaikka ja

Lisätiedot

rihveli 2 2013 Ryhdy yhteysopettajaksi Perustehtävän äärellä Koulun tietä alkamassa Jooseppi empatiseeraa

rihveli 2 2013 Ryhdy yhteysopettajaksi Perustehtävän äärellä Koulun tietä alkamassa Jooseppi empatiseeraa rihveli 2 2013 Ryhdy yhteysopettajaksi Koulun tietä alkamassa Perustehtävän äärellä Jooseppi empatiseeraa Oi kirkas, kirkas, oi kirkas, kirkas, kirkas, oi kirkas kirkas. Kirkas, oi kirkas, kirkas kirkas

Lisätiedot

OPETTAJUUS - KRIISISSÄ?

OPETTAJUUS - KRIISISSÄ? JULKAISUJA 5/2001 OPETTAJUUS - KRIISISSÄ? Toimittanut Ulrica Gabrielsson Tutkijoiden ja kansanedustajien seura - TUTKAS - järjesti 16.5.2001 keskustelutilaisuuden "Opettajuus - kriisissä?". Tilaisuudessa

Lisätiedot

Sisällys. Silti juuri itselle sopiva, oman kokoinen elämä on hyvä. Esipuhe. Ei eilistä, ei huomista... 5. Sisko ja sen veli... 6

Sisällys. Silti juuri itselle sopiva, oman kokoinen elämä on hyvä. Esipuhe. Ei eilistä, ei huomista... 5. Sisko ja sen veli... 6 T a r i n o i t a e t s i v ä s t ä n u o r i s o t y ö s t ä Sisällys ESIPUHE Toimituskunnan huomautus: kuvissa esiintyvät nuoret eivät liity julkaisun tarinoihin. Esipuhe KOHTAAMISEN AMMATTILAINEN Ei

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

KIITÄMME LUKIJOITA, NÄHDÄÄN NETISSÄ!

KIITÄMME LUKIJOITA, NÄHDÄÄN NETISSÄ! PARI & PERHE VÄESTÖLIITTO KIITÄMME LUKIJOITA, NÄHDÄÄN NETISSÄ! { 4/2014: PERHEET JA TULEVAISUUS} SÄÄSTÖT KURITTAVAT KOULUJA TOMMI LAITIO - NUORTEN PUOLESTAPUHUJA PITKÄ MATKA ÄIDIKSI SEITKYTLUKU EI MENE

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN VARHAISEN PUUTTUMISEN HANKKEEN ARVIOINTI...

JÄRVENPÄÄN VARHAISEN PUUTTUMISEN HANKKEEN ARVIOINTI... Sosiaalitaito Elina Syrjänen Elokuu 2008 Sisällys 1. JÄRVENPÄÄN VARHAISEN PUUTTUMISEN HANKKEEN ARVIOINTI... 3 1.1. TOIMINTAYMPÄRISTÖSTÄ... 3 1.2. ARVIOINNIN LÄHTÖKOHDAT... 3 2. MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN

Lisätiedot

Haastava nuori ammattia oppimassa

Haastava nuori ammattia oppimassa Haastava nuori ammattia oppimassa Miten toimin nuoruusikäisen kanssa koulussa tai työpaikalla? Pirjo Lehtoranta Outi Reinola Haastava nuori ammattia oppimassa Miten toimin nuoruusikäisen kanssa koulussa

Lisätiedot

VANHEMPIEN 2 SANOMAT

VANHEMPIEN 2 SANOMAT VANHEMPIEN 2 SANOMAT 11 S U O M E N V A N H E M P A I N L I I T T O M A R I A N K A T U 2 8 B 5, 0 0 1 7 0 H E L S I N K I Yksin ei voi kasvaa, eikä kasvattaa Opettajaksi opiskeleva Idols-tähti Lotta Sandholm:

Lisätiedot