Hämeenlinna. - Opetuspalvelut 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hämeenlinna. - Opetuspalvelut 2011"

Transkriptio

1 1 Hämeenlinna - Opetuspalvelut 2011

2 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan opetuspalveluita? Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan opetuspalveluita tulevaisuudessa? Miten te henkilökohtaisesti voisitte vaikuttaa opetuspalveluiden kehittämiseen tulevaisuudessa?

3 3 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan opetuspalveluita? 50. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan opetuspalveluita? Sana vapaa! Iittalan yhtenäiskouluun jotain muutosta, osa opettajista jo vuosia erittäin epäoikeudenmukasia. Lapset leimataan helposti ja sitten sitä leimaa kantaa mukanaa koko peruskoulun ajan. Lapsille tulisi taata työrauha ja turvallinen välitunti hetki. Asioihin ajoissa puutuminen on tärkeää. wilma on sutta, kaikki ei käytä päivittäin tietokonetta esim. meillä molemmat vanhemmat palveluammatissa jossa ei käytetä tietokoneita ja saatika lueta sähköposteja!! Perheemme on ollut erittäin tyytyväinen tähän astiseen palveluun.

4 4 vastasin tähänkin jo edellä täällä touhutaan välillä kuin hölmölässä. maalaisjärjen mukaan asioita voisi tehdä toisinkin...tosiaan, järjen käyttö olisi sallittua kaikessa kunnallisessa päätöksenteossa. näin äkkiseltään on vaikea nimetä yksittäistä esimerkkiä Lähikoulujen lakkauttaminen ei paranna asukasviihtyvyyttä eikä -tyytyväisyyttä. Ideat isoista kouluyksiköistä järjettömiä, sillä vaikka hallintoa yhdistettäisiinkin, niin koulujen seinät pitää edelleen säilyttää pieninä tutunomaisuuden ja viihtyvyyden takia. Pienissä yksiköissä ongelmien huomaaminen on huomattavasti helpompaa! Alakoulujen on ehdottomasti sijaittava lähellä lasten normaalia kasvuympäristöä. Ojoisten koulun siirto Kaurialaan tulöi aivan puskista! En todellakaan innostu alakoulusta, jossa oppilasmäärä on yli 600!! Monien koulujen kunto huolestuttava! Luokkatilat ahtaita ja ilmanvaihto huono.

5 5 Koulujen yhteistyö vanhempien kanssa ei ole onnistunut, koulujen päätökset jäävät "hämärään" ja perustelematta. PIENKOULUT TAKAISIN.OPETTAJAT TUNTEVAT SILLOIN OPISKELIJAT JA ONGEL- MIIN PÄÄSTÄÄN PUUTTUMAAN NOPEASTI,KIUSAAMINEN VÄHENEE.SIJAINTI LÄ- HELLÄ KOTIA SILLÄ ALAKOULULAISET PIENIÄ MATKAAMAAN KAUAS. - Myllymäen alakoulua ei tule siirtää osaksi isoa kokonaisuutta. Toivoisin, että koulujen koko ja luokkien oppilasmäärät pysyisivät maltillisina. Tämä on mielestäni tärkeää erityisesti ala- ja yläkoulujen kohdalla. Mielestäni suuret "kolhoosit" vain lisäävät ongelmia, sillä suurissa yksiköissä yksilöiden toimintaa (esim koulukiusaaminen) on vaikeampi valvoa. Myös yhteisöllisyyden syntyminen on vaikeampaa. Älkää yhdistäkö kouluja liian isoiksi. Hoitakaa homekoulut kuntoon ajoissa.

6 6 Myllymäen koulu on ihana koulu, joka saa perheeltämme arvosanan 10! Lapsemme käy Myllymäen ala-astetta ja toivomme ettei Myllymäen koulun oppilaita siirrettäisi 900 oppilaan suurkouluun. Nykyinen koulu on maalaiskoulumainen opinahjo keskellä kaupunkia. Opetus toimii, luokkakoot on sopivia, opettajat motivoituneita ja kouluympäristö lämminhenkinen sekä turvallinen. Ei kiusaamista eikä muutoinkaan negatiivista sanottavaa. Lähikoulu Ojoisilla ehdottomasti säilytettävä tulevaisuudessa!!!!! Ojoisten koululta tiedotus koulua koskevissa kosteusvaurioissa ollut hyvää rehtorin toimesta. Ihmetystä kuitenkin herättää kaupungin hidas toiminta ko. asiassa, kosteusvaurioita ja epäilyjä niistä ollut jo vuosia koulussa. Tällä hetkellä huolestuttaa vanhempana myös lapseni mahdollinen siirtyminen valtavan kokoiseen kouluun. Suureen mammuttikouluun siirtymisessä on ehkä joitain hyviä puolia, mutta enemmän negatiivisia! Kouluissa luokkakoot sopiviksi, ei yli 25 luokan oppilaita. Ei opettaja kerkeä opettamaan kaikkia, yksilöllisyys kärsii. Koulumatkojen tulisi jatkossakin pysyä kohtuullisina. Lain mukainen 5 kilometriä on todellisuudessa aivan liian pitkä varsinkin 1-2 luokkalaisille (samoinkuin 3 kilometriä joka lienee hml:ssa käytössä). Suurkoulut ovat mielestäni ok, jos ryhmäkoot pystytään pitämään pieninä, ja voidaan panostaa oppilaiden turvalliseen koulumatkaan ja mm. turvalliseen välituntikokemuksiin.

7 7 Miksi pienet koulut lakkautetaan???? Opetus halvempaa ja yksilöllisempää pienissä kouluissa!!! Kiusaamiset jokapäiväistä isossa koulussa. Valintojen monipuolisuus ei ole 1-6 luokilla tärkeää. Turvallisuus ja viihtyvyys on!!!! opettajia riittävästi... Ne tuli annettua jo aiemmassa osiossa. Riittävästi resursseja, erityiopeja etenkin jos ongelmaoppilaita ei saada pois normiluokilta Myllymäen koulua ei saa lakkauttaa!!! Jokaisella pienellä koululaisella on oikeus lyhyeen ja turvalliseen koulumatkaan! Koulunhenkilökuntakin vaan kävelemään töihinsä ja auto jätetään kotiin! Pienet koulut ja pienet opetusryhmät lapsille parasta. Oppiminen helpompaa ja vähemmän muuta häiriköintiä. Lasten yksilöllinen huomioiminen puuttuu täydellisesti, lasta ei kuulla yksilönä, vaan lapset niputetaan porukkaan. Porukasta ei ole mahdollista opettajan mielestä olla erilainen. Käyttäytyminen lapsia kohtaan asiatonta. Epäasiallisia rangaistuksia (kirjan jäädessä kotiin laitetaan lapsi lopputunniksi käytävään). Opettajien "kaksinaamainen" käytös, eli lapselle puhutaan rumalla kielenkäytöllä,

8 8 vanhemmalle sitten kaunistellaan omaa käytöstä ja sälytetään lapsen niskaan oma huono käytös. Miksi kamalat suurkoulut joka paikkaan? Tuomelan home koulusta lapset siirrettävä mahd. pian pois. Home oireiluista henk. koht. kokemusta (lapsen kohdalla). Mielestäni päättäjien vastuulla on se minkälaisessa koulussa pienet lapset opiskelee, koulun ei pitäsis sairastuttaa. Opettajat ovat kyllä pääsääntöisesti ammattitaitoisia ja osaavia, mutta koska resurssit ovat heikot, eivät hekään voi ihmeitä tehdä. Myllymäen koulua ei saa lopettaa, emme halua lapsiamme 900 oppilaan jättilaitokseen. Älkää kohdistako säästötoimia pieniin ja viattomiin, jos rahaa kerran riittää mielettömiin jättimäisiin moottoritien kate- ja parkkihallihankkeisiinkin! Lapsissa on tulevaisuus! Toivoisin, että opettajat ja vanhemmat pitäisivät pienen palaverin joka vuosi vaikkei oppilaalla olisikaan mitään ongelmia koulussa. Nyt ainakaan Iittalassa palaverejä ei pidetä ellei vanhempi vartavasten pyydä vaikka oppilaalla olisi selkeästi ongelmia oppimisessa.

9 9 Mikäli Vanajavedenopisto kuuluu tähän: todellinen pettymys, jouduimme vaihtamaan toiseen ryhmään, en nyt viitsi eritellä syitä jotka koskivat opetusta. tukiopetusta olisi hyvä saada enemmän käytäntöön. opettajilla on niin suuret ryhmäkoot, että esm. matematiikan ja kielten opetus ei aina tuota haluttua tulosta. Tilojen kunnostus ja huolto on ollut huonoa liian pitkään. Opettajat sairastavat ja oppilaat oireilevat. Se mikä rakennusten huollossa on säästetty maksetaan myöhemmin mononkertaisesti lisääntyneinä hengitystie infektioina, astman ja allergioiden hoitokustannuksina. Opetuspalvelujen henkilöstö on mielestäni ollut ammattitaitoista ja motivoitunutta, toivottavasti kaupunki ei onnistu sammuttamaan tätä motivaatiota ja aja ammattitaitoista, lapsista välittävää henkilökuntaa hakeutumaan muualle töihin, vaan huolehtii henkilökunnastaan ja palvelujen järkevästä toteuttamisesta säästöjenkin valossa. Pienet koulut säilytettävä.luokkakoot myös pidettävä aisoissa.

10 10 Homekouluongelmiin olisi saatava pikaiset ratkaisut. Kaurialan lukion koko henkilökunnan innostuneisuus,ihana nähdä miten kaikki kannustavat nuoria opiskelijoita,ruusuja!!!!! motivoituneempia opettajia maaseudula missä me staan on reilut opettajat ja yhteistyö toimii Koulujen henkilökunta tekee parhaansa ja ainakin omien lapsten opettajat olleet motivoituneita ja todella hyviä. Nykyään on kyllä vanhemmista kiinni miten yhteistyön kokevat,sillä yhteistyötä voi tehdä jos itse siihen pystyy.nuoria myös kuunnellaan,ainakin tämä viesti on omalta nuorelta tullut. Miksi koulurakennuksista ei ole pidetty huolta, vaan kaikki ovat nyt homeessa??? Onko uusi jättikompleksi (norssi&ojoinen&myllymäki) mistään kotoisin? Lapsiystävällisyys ja yksilöllisyys katoavat!

11 11 Ehdottomasti lisää tunteja opetukseen! Minimimäärä on aivan liian vähän ja asettaa koululaiset eriarvoiseen asemaan muihin kaupunkeihin nähden. Lasten tulevaisuus kärsii - todella lyhytnäköistä säästämistä! Opetuspalvelut ovat olleet erinomaisia alakoululaisten vanhemman näkökulmasta. Asiaan vaikuttaa se, että lapseni saavat käydä pientä, tuttua ja turvallista Nevilän koulua joka kuitenkin lakkautetaan. Aika näyttää, millaiseksi käsitys opetuspalveluista muodostuu Rengon Kirkonseudun kouluun siirryttäessä. Tuntikehys on aivan liian niukka opetussuunnitelmien tavoitteisiin nähden. Ruoka voisi olla useammin parempaa. Opetus ehkä ok jos huolehtii itse sen että lapsi saa tukea koulusta jos tarvitsee. Raha sanelee samoin kuin rehtorien/ opetushallinnossa työskentelevien "kunnianhimo"/ pyrkyryys. Koko ajan pyritään suurempaan, tehokkaanpaan jne. Ihmistä ja lasta ei oteta huomioon päätöksen teossa. Kohta on "säästöt" syöty, kun tukipalveluihin joudutaan laittamaan enemmän ja enemmän rahaa. Hidas avunsaanti pienissä ongelmissa, isojen korjaus maksaa huimasti enemmän.

12 12 Tuntimäärät ylös! LINJA- AUTO VUOROJA ENEMPI MYÖS TÄNNE SYRJÄKYLILLE YLÄKOULUJEN LO- PUTTUA Wilman ottaminen käyttöön on hyvä juttu. Siis kysytäänkö kohdassa 45 nyt opetuspalveluista vai päivähoidosta ja neuvolasta?? Luokkakoot liian isot, ongelmat kasvavat isoissa luokissa, opettaja jää alakynteen oppilaiden kanssa. Täällä on nykyään ikävää asua. Ei ole enää hyvää arkea asua Hämeenlinnassa, kun perusasioita uhataan. Ei voi enää luottaa, että se sata vuotta pysynyt lähikoulu pysyisi seuraavatkin sata vuotta lähikouluna. Korjatkaa niitä kouluja, huoltakaa niitä kouluja ennenkuin on sisäilmaongelmaa ja kaikki paikat mätänä!

13 13 Wilma-järjestelmä on erilainen riippuen koulusta. Esim. meillä yhden lapsen koulussa tunnuksset annettiin lapselle, toisessa vaadittiin vanhempaa hakemaan ne koulusta henkilökohtaisesti. Kummallista on sekin, että täysi-ikäisen jo kotoa pois muuttaneen nuoren osalta vaaditaan vanhempien kuittaus Wilmaan poissaolosta. Ammattikoulun puolella olevassa Wilho-järjestelmässä täysi-ikäisen vanhemmilla ei ole edes käyttöoikeutta järjestelmään. Kaurialan lukiossa motivoituneet opettajat ja erinomainen opetuksen taso. Perusopetuksessa kauhean eritasoista opetusta. Pystynyt vertaamaan hyvin, kun toinen lapsistamme on saanut loistavaa opetusta ja toiselle ei edes perusteita kunnolla opetettu. Kirjaa edettiin esim. matematiikassa, mutta tunnilla ei asioita opetettu. Kaikki jäi kotiväen harteille. Ehdoton ei suurkoululle. Siinä ajatellaan ainoastaan rahaa ja lapset kärsivät. Ihmettelen kuinka kouluista ei ole pidetty huolta ja nyt on homeongelmat vaivaamassa. Itse koen pienemmät koulut sopivampana alakoulussa. koulukokokjen tulee pysyä kohtuudessa

14 14 Koulujen home-ongelmien hoitoon tarvittaisiin resursseja, Koulun henkilöstön sisäiset ongelmat/motivaatio. Viime aikaiset lehtitiedot siitä, että kaupunki aikoo perustaa 900 oppilaan suurkoulun, kuulostaa uskomattomalta. Vaikka ei koske omia lapsia, on mielestäni lyhytnäköistä politiikkaa, joka kostautuu opetuksen laadun heikkenemisenä, työrauhahäiriöinä ja sosiaalisten ongelmien pahenemisena. Tästä lienee olevan tutkimustietoa riittävästi saatavilla. Kouluissa on motivoituneita opettajia, jotka opettavat hyvän opetussuunnitelman pohjalta. Kouluissa on tähän saakka ollut suhteellisen tasa-arvoista. Ei valitettavasti kuitenkaan enää jatkossa, kun uudistuksia on luvassa. Hämeenlinnan kaupungissa on valittu mielestäni väärät virkamiehet opetuspalveluiden tilaaja-tuottajapuolelle; miettivät asioita vain rahan pohjalta. Näen jo punaista kun vain kuulenkin Rimpelän, Karrimaan ja nyt jo Mäkelänkin :( nimen. Kukaan heistä ei pysy sanojensa takana. Päätöksiä ainakin valmistellaan salassa. Ja todella toivon, että tämä viesti menee heille itselleenkin! Koulussa opetustunteja voisi olla enemmän. Koulupäivät ovat todella lyhyitä.

15 15 Jos hippalot ovat kaupungin järjestämä, niin siitä paljon plussaa! Hieno tapahtuma, saisi olla koko viikon kestäväkin. Palaute voi antaa sanomalla vain yhtä asiaa, joka kuvaa kaiken: Koulun mahdollista lakkauttamista EI tulla esittelemään vanhemmille molemmat kädet syvällä housun taskuissa ja vailla mitään ryhtiä. Liian suuri luokkakoko,tosin ei kaikilla kouluilla.opetus hyvää. Koulujen luokka koot liian suuria. Erityistukea tarvitsevat lapset huomioitava paremmin, pienissä ryhmissä. Opetuksen laatuun en voi ottaa kantaa, koska siitä ei ole omakohtaista kokemusta, mutta tulevien kouluratkaisujen suunnittelua voisi tehdä avoimemmin. ei liian suuria opetusryhmiä, 20 on sopiva määrä ÄLKÄÄ KASVATTAKO LUOKKAKOKOJA!!! Teillä on niin kunnianhimoiset suunnitelmat että muutamat yöunet ovat menneet. Pelottaa.

16 16 pienet luokat,ei säästöjä opettajilta Rengon haja-asutusalueelta on pitkä matka lähimpään kouluun tai nuorisotilaan yms. eikä minkäänlaista julkista liikennettä ole. Nuorille ei tietääkseni ole Rengossa minkäänlaista kulttuuritarjontaa kirjaston lisäksi. Kaikkien kolmen lapseni kohdalla olemme saaneet loistavaa palvelua, niin ongelmatilanteissa kuin ajessa. Joten en voi kuin kiittää kolmen lapseni saamasta koulutuksesta ja eväistä elämään. Liian suuret luokat. Päätöksiä suunnitellaan pienissä kabineteissa salaa ammattitaidottomasti, pitäisi olla isojen asioiden kyseessä ollen suunnittelutyöryhmiä, joihin kutsutaan vahvoja ammattilaisia asiantuntijoiksi. Asiat sujuvat hyvin.

17 17 Vaikka on olemassa monia tutkimuksia isojen yksiköiden huonoudesta, ei niitä kuunnella, vaan lapset tungetaan isoihin laitoksiin laitostumaan jo pienestä asti. Kyläkouluilla olisi paljon annettavaa. Näiden päätösten lunnaita maksetaan vuoden päästä. Opettajien ammattitaito ja pätevyys merkittävä tekijä. Yläasteella mielestäni oli hieman ongelmia mm englanninkielen opetuksen laadussa- toivottavaa olisi, ettei sijaisiksi otettaisi epäpäteviä tai ainakin tasoa tarkkailtaisiin ja oppilaita kuunneltaisiin. Koska ollaan lasten asialla, tulisi ajatella myös lasta yksilönä eikä massana. Lapset ovat kaikkein huonoin paikka säästää, he kuitenkin ovat tulevaisuuden maksajia.. Viime aikoina olen ihmetellyt että onko täällä ollenkaan koulutuspolitiikkaa kun rakensin okt kävi kaupungin valtuutettu kertomassa montun reunalla kuinka täällä on toimiva lähikoulujärjestelmä. Kun seuraa lehtiä niin kaupunkiin ollaan perustamassa isoa 900 koululaisen koulua johon lapset joutuvat siirtymään muista kouluista eli puretaan lähikoulujärjestelmää ja kurjistuminen alkaa myös muuallakin koska iso koulu syö määrärahoja muilta. Käsittämätöntä toimintaa valtapuolueilta toivottavasti tulee iso "jytky" Myllymäen koulua ei saa lakkauttaa.

18 18 Alakouluikäiset tulisi sijoittaa ehdottomasti siihen kouluun, joka sijaitsee maantieteellisesti lähimpänä kotia. Normaalikoulun lakkauttaminen Hämeenlinnassa suuri menetys. Rapistuvat rakennukset, kooltaan kasvavat koulut! Resurssit riittävät välttävästi tukemaan oppimisvaikeuspulmissa,olevaa oppilasta, opetuksen eriyttäminen ylöspäin on vielä taysin utopiaa Hämeenlinnassa. Juustohöyläleikkuri on opetuspalveluiden resursseilla käynyt: halvalla on mahdotonta saada edes tyydyttävää. Toivottovasti motivoituneet opettajat jaksavat vielä uskoa parempiin aikoihin ja pysyvät Hämeenlinnassa töissä. Koulu viestii sähköisestä järjestelmästä huolimatta varsin vähän, vaikka yhteistyötä koulujen ja kotien välillä halutaan korostaa. Oppilaan motivaatio riippuu todella paljon luokan 'koostumuksesta' ja luokanvalvojasta niin hyvässä kuin pahassa. Kaurialan yläkoulun ja varsinkin lukion toimintaan erittäin tyytyväinen

19 19 Luokkakoot kuriin.. Mitä pienempi ryhmä, sitä helpompaa on oppiminen sekä opettaminen! Katso kohta 48. Pienten lasten yksilöllisyyden kunnioittaminen, yhteisöllisyyden merkitys, turvallisuus, kuulluksi tuleminen vs. suunnitteilla oleva jättikoulu. Kaikkien koulujen kiinteistöt tulisi tarkistaa sisäilamaongelmien ja homeen takia. Ongelmia löydettäessä pitäisi nopealla aikataululla tehdä korjauksia ja tiedottaa vanhemmille. On syytä harkita, minkä kokoisia luokkia ja kouluja jatkossa perustetaan. Luokkakoon tulisi olla ala- ja yläasteella max 20 oppilasta, koska erityisopetusta ei saa juuri nimeksikään. Optimaalisesti lapsen koulu sijoittuu 0-2 kilometrin päähän hänen asuinpaikastaan eli on hänen lähipalvelunsa ja luontainen verkostonsa. Kouluista voisi aiempaa enemmän muokata monikäyttöpaikkoja, jotka olisivat iltaisinkin aktiivisessa kaupunkilaisten, järjestöjen ym. käytössä. Ojoisilla on todella hienosti hoidettu opetus yhteisopettajuusryhmässä ja aamu- sekä ip-hoito koululla. Ihanaa, kun sinne oltiin tervetulleita tutustumaan ennen koulua. Toisin kuin Jukolaan oli tosi nyrpeä vastaanotto ja suoraan rehtori sanoi,

20 20 ettei lapsenne sovi tänne ja esti meitä tutustumasta koko kouluun ja opetukseen siellä etukäteen! Jukola olisi ollut lähikoulumme, mutta onneksi Ojoisilla on kaikki ok, ja kyyditkin sujuvat alkuvaikeuksien jälkeen. Lukioita ei tule keskittää vain kaupungin keskustaan. Lapseni on Normaalikoulussa ja siellä kaikki asiat on toteutettu erittäin mallikkaasti. Toivottavasti Hml:n kaupunki pystyy jatkamaan samalla linjalla. Toivon, että vanhempia kuunnellaan palvelujen järjestämisessä. - tuntikehystä pitää lisätä reilusti - ylisuurien koulujen suunnittelu ja toteutus ei ole hyvä asia - erityislapsille tarvitaan enemmän omia ryhmiä - kouluille ja peruspalveluille yleensäkin enemmän arvoa ja rahaa Tällainen seläntakana toimiminen on ala.arvoista! Jos kaikki vanhemmat ovat tätä suurkouluhanketta vastaan niin silloin se ei ole yhdenkään koululaisen edun mukaista. Kouluja tulee huoltoremontoida. Vaikka kyse on tilapalveluiden asiasta, täytyy tätä asiaa pitää esillä. Kouluja ei ole huoltoremontoitu juuri lainkaan ja nyt koulu toisensa perään "lahoaa käsiin".

21 21 Esikoisemme on 3. luokalla ja hänen opettajansa on erittäin motivoitunut ja pätevä. Kokemukseni mukaan opetustyötä tekevät hoitavat työnsä, mitä ikävä kyllä ei aina voi sanoa esim. ko. koulun apulaisrehtorista tai kaupungin opetuspalveluiden virkamiehistä. Muutimme Hämeenlinnaan viime kesänä ja siispä lähetin kouluhakemuksen hyvissä ajoin keväällä. Mitään ei kuulunut, ja kun viimein sain kaupungin opetuspalveluista jonkun ihmisen vastaamaan puhelimeensa (huhtikuun lopulla), kaupunki ilmoitti ettei hakemusta löydy (löytyi myöhemmin jostakin paperipinosta). Saimme vihdoin toukokuussa ilmoituksen koulupaikasta, mutta koulun apulaisrehtori ei koskaan ilmoittanut, milloin koulu alkaa, mille luokalle lapsemme pääsee, missä luokka sijaitsee jne. Sain myös väärää tietoa koulutuspalveluista kysyessäni engl. kielisestä opetuksesta: minulle kerrottiin s-postitse, ettei sellaista ole olemassa koko Hämeenlinnassa, mutta sittemmin olen kuullut, että Nummen koulussa on engl. kielinen luokka/luokat. Yhteenveto: virkamiesten tulisi a) vastata puheluihin; b) jos eivät voi vastata, käyttää vastaajaa; c) vastata soittopyyntöihin; d) olla tilanteen tasalla (vrt. Nummen koulu & engl. kielinen opetus). Itse asiassa AINOA opetuspalveluiden virkamies, joka vastasi jämptisti puheluihin (jotka soitin siis ulkomailta), oli Normaalikoulun rehtori. Olen tästä syystä hänen ikuinen faninsa! Todellakin haluan! Tämä uusi naurettava hanke suurkoulusta, jonne pienet alaastelaiset ahdettaisiin pitäisi todellakin unohtaa samantien! Se ei tue yksittäisen pienen lapsen oppimista, eikä yleistä turvallisuutta. Niin kauan kuin oppimisvelvollisuus on pakollinen, pitäisi ottaa enemmän huomioon nuo pienet alakoululaiset, eikä heikentää heidän oppimisvelvollisuuksiaan turvattomassa ympäristössä! Alaluokat pidettävä alakouluilla ja yläluokat yläkouluilla!

22 22 Koulu kokoja ei saa kasvattaa ja ala-asteita siirtää asuinalueilta pois. Tuomelan homeasia saatava kuntoon. Naurettavaa yhdistellä kouluja isoksi yksiköksi. Pienet koululaiset hukkuvat massaan. riittäväsit kouluohjaajie ja avustajia kouluhin'luokkakooot sopiviksi ei siis liian suuria ryhmiä Koulukiusaamiseen ei puututa! Myös joidenkin oppilaiden poissaoloa opetuksesta katsellaan liian pitkään, kun ajoissa puuttuminen olisi rakentavampaa ja tärkeää. Oppilaiden oleskeluun koulualueen ulkopuolella koulupäivän aikana, tai tupakointiin ei puututa yläasteilla millään tavoin, vaikka se lainkin mukaan on alaikäisiltä kiellettyä! (Näkyvä ongelma varsinkin Lyseon nurkilla). Konnari on aivan liian täysi oppilaita. Lapsilla ei ole tarpeeksi aikaa syödä tilojen ahtauden vuoksi 15 minuuttia ruokailuun ei ole todellakaan tarpeeksi. Luokat on liian ahtaita ja huonosti ilmastoituja. Opettajat ei kykene pitämään koossa liian suuria luokkia mikä taas heijastuu koulukiusaamisena.

23 23 Kokemus opetuspalveluista on toistaiseksi niin vähäinen, että en osaa kommentoida tähän laajasti. Iltapäiväkerhon laatuun osaan kommentoida, vaikka se ei suoranaisesti opetuspalveluihin liitykään. Opetuspalveluissa sinänsä ei varmaan suuria puutteita opetusympäristö ja koulurakennukset kiireesti kuntooon sisäilmaongelmia liian paljon Opettajan persoona on alakoulussa ehdottomasti tärkeämpi kuin esimerkiksi se, että opettaja on "sitoutunut opetustyöhön". Opettaja voi tyystin tappaa oppilaiden itseluottamuksen ja ilon. Ilmapiirin pitäisi olla erilaisuutta salliva ja itseilmaisuun rohkaiseva. Opettajien ja rehtorien osaaminen onneksi kompensoi onnettoman huonon hallinnon opetustoimessa. Vastasin jo kysymykseen 48 koskien suurta epäkohtaa.jos Myllymäen koulu aiotaan lakkauttaa ja tilalle tulee laitosmainen 900 oppilaan koulu,ei kyllä lasten ja lapsiperheiden ääni kaupungissamme kuulu. Opettajien "opetustaito" varsinkin matemaattisissa aineissa on ratkaiseva tärkeä!

24 24 Koulurakennusten huono fyysinen kunto, erityisesti sisäilmaongelmien riittämätön ja huono hoito ovat saaneet perheemme harkitsemaan muuttoa takaisin Helsinkiin. Pidetään kiinni pätevästä henkilöstä ja annnetaan opetuksen tapahtua kohtuullisen kokoisissa yksiköissä. Päätöksenteko on liian hätäistä, vuorovaikutus huoltajien kanssa unohtuu liian usein. Normaalikoulu ollut erinomainen koulu. Suunnitelmat yhdistää alakouluja ovat todella pelottavia. Jos suunnitelmat toteutuvat Hyvä arki ei todellakaan enä asu Hämeenlinnassa. Muutimme pääkaupunkiseudulta nimenomaan inhimillisempien kouluvaihtoehtojen vuoksi ja nyt muutto voi osoittautua todelliseksi virheeksi. Valmisteluvaiheessa enemmän tiedotusta! Ojoisten koulun siirto Normaalikoululle on hyvä esimerkki piilossa tehdystä ratkaisusta, jolloin todellista kuulemista ei tapahtunut. Lasten aamu-ja iltapäivätoiminta aina saatavaksi.

25 25 Erityisesti alakouluikäiset tarvitsevan koulun, joka ei ole massiiivisen kokoinen. Myös yläkoulussa riittävän pienet luokat antaisivat työrauhaa, josta nykyään on usein puutetta. Työrauha on tärkeämpi kuin runsaat vaihtelumahdollisuudet. Myllymäen koulua ei saa siirtää normaalikouluun. Aivan järkyttävä idea. lähikoulujen alasajo ja suurkoulujen suunnittelu pitäisi lopettaa! Tässä ei jälleen kerran ajatella lasten etua! pienemmät luokkakoot, säästösyistä tunnit minimissään Pienet koulut ovat hyvä ympäristö lapselle, EI ISOJA JÄTTIKOULUJA!!!!! Luokkakoko pitää pysyä annetuissa raameissa. Myös apuopettajia tai kouluavustajia pitää olla riittävästi. Luokassa oleva yksi tai muutama häirikkö vie opettajan kaiken huomion, jos apua ei ole. Myös "kunnon" oppilailla on oikeus opetukseen ja opettajan huomioon. Keskuskoulu alkaa olla ala-arvoinen opetustiloiltaan, oppilailla on oikeus parempaan!

26 26 Ojoisten koulun tapa opettaa ensimmäisiä luokkia on hieno ja toimii loistavasti. Toivottavasti toimii yhtä hyvin jatkossakin. Pieniä alakouluja kiitos. Vähän enemmän rahaa voisi olla, jotta saataisiin työkirjat ja vihkot ja kumit ym. hankittua. Koulujen ei pitäisi joutua valitsemaan oppikirjoja "sieltä halvimmasta päästä" Ojoisille on ehdottomasti saatava alakoulu.ei pelkästään 1-2 luokat vaan kaikki luokat ensimmäisetä kuudenteen!asukkaille pitäisi antaa mahdollisuus vaikuttaa alueensa palveluihin.tämä päätös lakkauttaa ojoisten koulu on täysin väärä!siinä ei ole kuunneltu alueen asukkaita lainkaan ja olen tästä äärimmäisen pettynyt.ja ikävä kyllä pienet lapset ovat niitä jotka joutuvat tästä tilanteesta kärsimään. Palvelujohtajat ovat sitoutuneet parantamaan palvelua. Nykyaikaistamaan opetuspalveluja. Valitettavasti kaikki opettajat eivät jaa tätä näkemystä. Kuinka hyvin tilaajavastuun kantajat osaavat laskea kokonaiskustannukset suunnittelemilleen ratkaisuille? Hämmästyttää kovin myös asetelma, jossa saman kaupungin sisällä on hanke maaseudun kehittämisen puolesta ja samaan aikaan toinen

27 27 taho ajaa maaseutua alas suunnittelemalla oppilasmäärältään 3 opettajaisen koulun lopettamista? Sisäilmaongelmaisten koulujen oppilaille kunnolliset väistötilat!!!ei ylisuuria alakouluja, pieni lapsi "hukkuu" suureen oppilasjoukkoon. Lammilla opetustuntien määrä väheni Hämeenlinnaan liityttäessä. Se harmittaa. Myös tukiopetustuntien määrä on olematon, mitä opettaja voi antaa oppilasta kohden. Ei Myllymäen koulua Normaalikoulun tiloihin. Mylymäki on toimiva yksikkö, eikä sitä kannata naittaa samaan pakettiin Ojoisten ja Normaalikoulun kanssa vain siksi, että olisi tilaisuus. Myllymäen kolun on pysyttävä omana yksikkönään pienessä koulussa lapset voi paremmin kun kaikki tuntee kaikki. Lisää resursseja!

28 28 Myllymäen koulua ei saa lakkauttaa! tarkaa mietintää mitkä koulut lopetetan,lapset eivät ole karjaa,jotka voidaan sulloa ahtaisiin koppeihin,siitä ne ongelmat vasta syntyvätkin. Sitoutuneet mukavat opettajat, ainut negatiivinen rajoite on kaupungin virkamiesten "vyönkiristys opetuspalveluista". Rahaa ohjataan liikaa turhuuksiin kuten jääkiekkoon, edustusjääkiekkon pärjättävä mainostuloillaan. Ryhmäkoot pienemmiksi! vastasin jo näihin 1. kohdassa. Myllymäen koulua ei saa lakkauttaa, nykyinen koulu on sopivan kokoinen ja inhimillinen, siellä lapset tuntevat toisensa ja opettajat,opetus on korkeatasoista ja laadukasta, koulu on turvallinen. Koulun koko on sopiva, siellä hiljaisempikin tulee kuulluksi, Ojoisten koulun kohtalo järkyttää, kuinka homeen varjolla saatetaan lakkauttaa koulutoiminta Ojoisilla ja huijata vanhempia.

29 29 Onko raha ainoa asia mikä merkitsee? Milloin on oppilaiden vuoro? On tärkeää, että jo ala-asteen kouluissa on tarjolla useita eri kieliä, eikä vain iänikuista englantia. Ylipäätään opetuksen laatu ja tarjonta ovat tärkeämpiä kuin se, että koulut olisivat pieniä ja kyläkoulumaisia. Tulevaisuuden suuri alakoulu Kaurialassa huolestuttaa. Ymmärrettävää, että Norssin vanha kiinteistö halutaan hyötykäyttöön ja että homekouluista halutaan pois ja että kustannussäästöjä kaivataan kipeästi, jotta poistuvan Norssin taloudellinen menetys saadaan kompensoitua. Ottakaa koululaiset itsensä, vanhemmat ja opettajat sekä muu koulun henkilökunta mukaan kehittämään uutta suurkoulua mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi. Isostakin voidaan saada synnytettyä käyttökelpoisia ja inhimillisiä "pienkokonaisuuksia", kun suunnitellaan asia oikein ja otetaan oppia hyvistä kokemuksista Suomesta ja ulkomailta. Esim. Norjassa on ilmeisesti onnistuttu melko hyvin jättisuuren lastentarhan rakentamisessa. Palveluverkkoratkaisut tehdään täysin talouden näkökulmasta, välittämättä pitkäjänteisestä, oikeasta toiminnan kehittämisestä. Tukiopetusta ajoissa ettei vaan "putoa kärryiltä" mistään asiasta

30 30 Luokan häirikkö pois luokasta ja tietoa vanehmmille, että opetuksessa yleensä on häiriötekijä. pikkukoulut olisi pitänyt säästää jo aikoja sitten. nyt säästetään väärästä kohteesta kokoajan eli lapsista. suurkoulut hankalia, levottomia ja yksityisyys kärsii. opettajat eivät ehdi kaikkien kiusaustapauksien perään. Suunnitelmat Alvettulan koulun ylempien luokkien siirtämisestä Hauho kk:lle tulivat yllätyksenä vanhemmille että opettajille. Kaupungin virkamiesten pitäisi tiedottaa jo valmisteluvaiheessa asioista, ja olla johdonmukainen viesteissään. Tietoa on vaikea saada ja se on keskenään usein ristiriitaista. Oppimisvaikeudesta kärsivälle lapselle vaikea saada tukea (tukiopetus). Pienryhmiä alakouluissa liian vähän. Miksi homekouluille ei anneta rahaa ja saada parakkeja pihalle. Pääkaupunkiseudulta muuttaneena ei voi kun ihmetellä miksei muka ole rahaa vetäistä parakkia esimerkiksi Tuomelan kentälle. Miten se voi olla niin kallis kaupungin budjetissa yksi parakkikoulu!!?? Olemme olleet tyytyväisiä eskariin ja koulun opetukseen mutta miten fasiliteettejä ei saada kuntoon? Minusta on pöyristyttävää että oppilaat istuvat sädesienten ympäröiminä luokassa eka- ja tokaluokalla. Nopeita ratkaisuja ja vastuunkantoa! On tullut mieleen jopa muuttaa takaisin pääkaupunkiseudulle, jos näitä asioita ei saada kuntoon.

31 31 Ensin meni Kankaantaan koulu alta ja lapset siirrettiin Myllymäkeen, nyt sitäkin ollaan lopettamassa ja lapset joutuvat normaalikoululle. Luojan kiitos omani ovat jo sen iän ohittaneet eivätkä joudu kulkemaan pitkää turvatonta koulumatkaa, varsinkin pienet! Mitä etua saavutetaan jättikoululta lapsen kannalta? Ei ole pitkässä juoksussa kenenkään etu, että lapset pienen ja turvallisen koulun sijasta joutuvat valtavaan kouluun! Turvallinen ja terveellinen koulu taattava kaikille lapsille ÄLKÄÄ LOPETTAKO MYLLYMÄEN KOULUA!!!!!!!! EI 900 OPPILAAN ALA-ASTETTA. Tuuloksen ala-aste on todella loistava koulu ja henkilökunta on motivoituneita ja osaavat pitää huolta että koulun ja kodin yhteistyö on loistavaa!!!! lammin yläasteesta ei voi samaa sanoa... Koulurakennusten pitää olla kunnossa! Home- ja sisäilma-asiat saatava korjattua pikaisesti. Meilläkin on lähikoululla näitä ongelmia ja lapsen pitäisi aloittaa koulunkäynti piakkoin. Ei tunnu kivalta lähettää lasta sinne.

32 32 Koulujen kunto huolestuttaa (home -koulut) Luokkakoot pienemmiksi. Alakoulussa liki 30 oppilaan ryhmä on aivan liian suuri. Kouluavustajatoiminta on Tuomelassa kummallista. Lasten ja nuorten iltapäiväkerhon vastaava (ip muuten hometiloissa) vastaa myös kouluavustuksesta. Taas kerran sama asia: Onko ko. avustajalla sos-terveysalan koulutus tai virka. Hänelle kerrotaan lasten diagnooseista, lääkityksistä, avun tarpeesta,hänen PITÄISI OLLA VELVOLLINEN VAITIOLOON, kuten aina kun käsitellään sairauteen liittyviä papereita. Lapseni kailotti kotona, kuinka avustaja-susanna huuteli käytävällä että piipnimisen tytön lääkitys on antamatta. No nyt sitten ykkös- kakkosluokkalaiset tietävät että tyttö on sairas!!! Itsehän kysyitte.. Muutimme Hämeenlinnaan, koska emme halunneet kasvattaa lapsia pääkaupunkiseudulla ja isoissa kouluissa. Rakensimme talon Hattelmalan päiväkodin ja Kankaantaan koulun vuoksi Visamäkeen. Tiedossa oli toki jo tuolloin, että erikoislääkäritutkintoni vuoksi edessä olisi jossain vaiheessa kahden vuoden työmatkailu Helsinkiin tai Tampereelle, mutta lasten koulunkäynnin jatkuvuuden turvaamiseksi teimme valinnan asettua Hämeenlinnaan jo siinä vaiheessa. Nyt käytän päivässä 3,5h työmatkoihin, mutta lasten etu on meidän perheessä tärkeintä, koulun vaihtaminen ei tullut kysymykseen. Kankaantaan koulu lakkautettiin oppilaspulan takia (??!), kun esikoisemme oli viisi. Kun esikoisemme olisi mennyt päiväkotiin eskari-ikäisenä, 100m päässä sijaitseva eskari siirrettiin Miemalan koululle (3,5km) ja meitä lobattiin Miemalan puolesta. Ratkaisu tuntui hullulta, kun toi-

Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys

Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys Vastaajia yhteensä 261 kpl Naisia 195kpl (74,7%) Miehiä 66 kpl (25,3%) Vastanneiden ikä Mielestäni alakoulun (0-6 lk) oppilaan lähikoulun tulisi

Lisätiedot

Hämeenlinna. - Opetuspalvelut 2011

Hämeenlinna. - Opetuspalvelut 2011 1 Hämeenlinna - Opetuspalvelut 2011 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan opetuspalveluita?... 3 2. Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan opetuspalveluita tulevaisuudessa?... 71

Lisätiedot

Kysely huoltajille ja oppilaille

Kysely huoltajille ja oppilaille Kysely huoltajille ja oppilaille Kysely huoltajille ja oppilaille tammikuussa 2013 Kysely lähetettiin kaikille 20 000 oppilaan huoltajille Wilman kautta Kyselyyn vastasi 3400 huoltajaa Sekä 2500 oppilasta

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen.

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 Kunnallisen päivähoidon laatukyselyjen tulokset kevät 2009 Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 1 Ketkä käyttivät ja missä yhteydessä? Kysely tehtiin

Lisätiedot

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta Perusopetuksen maakunnallinen arviointi 2016 Möysän koulun tulokset Vastaajamäärät 124 1.-2.lk oppilasta 120 3.-5.lk oppilasta 22 opetushenkilöä 83 huoltajaa, joista loppuun saakka vastasi 68 Koulun toiminta

Lisätiedot

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen

Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Vanhempien osallisuus oppilashuollon kehittämiseen Tuija Metso Oppilaan parhaaksi yhteistä huolenpitoa Helsinki Vanhempien barometri 2007 Suomen Vanhempainliiton kysely vanhemmille kouluhyvinvoinnista

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k Huoltajapalautekysely_suruen (0) Iivisniemen koulu k 0 0..0 Osa-alueiden keskiarvot,,,,,8,7,8,,,,,,,,, Kaikki Osa-alueiden keskiarvot,,,,,,,,,,8,8,7,,,, Kaikki Johtaminen. Koulun rehtori johtaa kasvatus-

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskyselyyn

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2015 Lasten ja nuorten palvelut Opetus. Mikko Kesä Meiju Ahomäki Jari Holttinen

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2015 Lasten ja nuorten palvelut Opetus. Mikko Kesä Meiju Ahomäki Jari Holttinen Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2015 Lasten ja nuorten palvelut Opetus Mikko Kesä Meiju Ahomäki Jari Holttinen TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden perusopetuksen

Lisätiedot

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen

Kota- hanke. Kohdennetun tuen antaminen Kota- hanke Kohdennetun tuen antaminen 1 Joustava yksilöllisen llisen oppimisen pienryhmä Toiminnan tavoitteena on: Lähikouluperiaatteen turvaaminen/säilytt ilyttäminen ja soveltaminen Torkinmäen koululle

Lisätiedot

KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT

KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT SYLVÄÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS KIIKAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS MARTTILAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS TYRVÄÄNKYLÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS

Lisätiedot

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki

Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus. Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry Reino Myllymäki Tuusulan vetovoimatekijät -tutkimus Ruotsinkylän kyläyhdistys ry - Klemetskog Byförening r.f. Lahela-Seura ry 30.11.2013 Reino Myllymäki Tausta Tutkimus suoritettiin Etelä-Tuusulan kyläyhdistysten verkkosivustolla

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA

KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA KIUSAAMISEN EHKÄISY- JA PUUTTUMISMALLI MERIUSVAN KOULUSSA Hyvä ja turvallinen oppimisympäristö on sekä perusopetuslain että lastensuojelulain kautta tuleva velvoite huolehtia oppilaiden sosiaalisesta,

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari Koti, koulu ja lapsen paras Kari Uusikylä MLL -seminaari 30.09.2016 Miksi yhteistyötä? Siksi, että se on lapsen etu Opiskelu tehostuu Ongelmat tunnistetaan Muodostuu aito kouluyhteisö, turvallinen, välittävä,

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio Kampus tulevaisuuden ajatuksia rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio 1 Uudistuksen aika 2 3 4 Opetussuunnitelma 2016- Laaja-alaiset kokonaisuudet - jatkuva kokonaisuus Monialaiset

Lisätiedot

Kuntapalvelukyselyn tulokset

Kuntapalvelukyselyn tulokset Kuntapalvelukyselyn tulokset 3.10.2012 Kysely oli avoinna MLL:n nettisivuilla www.mll.fi 5.-23.9.2012. Kyselyyn tuli yhteensä 1731 vastausta. Kyselyssä oli yhteensä 48 kysymystä yhdeksältä eri aihealueelta.

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Lasten ja nuorten palvelut Koulut. Mikko Kesä Minna Joutsen Jari Holttinen

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Lasten ja nuorten palvelut Koulut. Mikko Kesä Minna Joutsen Jari Holttinen Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Lasten ja nuorten palvelut Koulut Mikko Kesä Minna Joutsen Jari Holttinen TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan lasten ja nuorten opetuspalveluiden asiakastyytyväisyyden

Lisätiedot

KOULUN TOIMINNAN ARVIOINTI 2016

KOULUN TOIMINNAN ARVIOINTI 2016 VASTAUKSIA KYSELYYN YHTEENSÄ VASTAUSPROSENTTI N.,% VASTAAJIEN JAKAUTUMINEN KYSYMYSTEN ARVIOINTIASTEIKKO OPPILAITA 6,% VANHEMPIA 9,% HENKILÖKUNTAA 9,% NAINEN/TYTTÖ 6,% MIES/POIKA,9% TÄYSIN ERI MIELTÄ MELKO

Lisätiedot

Liikkuva koulu Paasitorni Palvelujohtaja Mika Mäkelä

Liikkuva koulu Paasitorni Palvelujohtaja Mika Mäkelä Liikkuva koulu Paasitorni 1.12.2016 Palvelujohtaja Mika Mäkelä Aika ennen https://www.youtube.com/watch?v=gsaalcjnns Liikkuva koulu laajenee kohti aktiivisia opiskeluyhteisöjä HENKILÖSTÖ TAITOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä JOPO Joustava perusopetus 1/2 Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä Uudenmaankatu 17 Rehtori Janne Peräsalmi 05800 Hyvinkää Vehkojan koulu 0400-756276 janne.peräsalmi@hyvinkää.fi

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Ops14 Askola KYSELY HUOLTAJILLE JA YLÄKOULUN OPPILAILLE ARVOISTA JA OPPIMISEN TAIDOISTA KEVÄT 2014

Ops14 Askola KYSELY HUOLTAJILLE JA YLÄKOULUN OPPILAILLE ARVOISTA JA OPPIMISEN TAIDOISTA KEVÄT 2014 Ops14 Askola KYSELY HUOLTAJILLE JA YLÄKOULUN OPPILAILLE ARVOISTA JA OPPIMISEN TAIDOISTA KEVÄT 2014 Oppilaille 269 viestiä vastasi 85, 32% Huoltajille 768 viestiä 97 ei lukenut viestiä Vastauksia 220, 27%

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen yläkoulun vanhemmille, Yhteenvetoraportti, N=120, Julkaistu: 19.2010 1/17 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Lapsemme on 1. 7. luokalla 39 32,50% 2. 8. luokalla 49 40,83% 3. 9. luokalla

Lisätiedot

Vastausten määrä: 87 Tulostettu :39:44

Vastausten määrä: 87 Tulostettu :39:44 Vastausten määrä: 87 Tulostettu 30.4.2015 8:39:44 Poiminta Koulu = 12 (Riihikallion koulu) Taustatiedot Koulu Riihikallion koulu 87 100% Vastausten määrä: 87 Yleistä 1. Koulun jokapäiväinen toiminta on

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta Kielten nimitykset perusasteella ja lukiossa A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 2. luokalla. Oulun kaupungissa kaikki oppilaat opiskelevat

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky. Helsinki. Maaliskuu 2014

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky. Helsinki. Maaliskuu 2014 Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Helsinki Maaliskuu 2014 Väittämät / Helsinki vs. koko pk-seutu Koulupaikka, oppimiskäsitys ja -ympäristö Helsinki=960: Väittämien jakaumat Vuosivertailu Helsinki

Lisätiedot

Muonion, Kolarin ja Pellon 7. luokkien kysely kevät Kyselyn toteuttanut Hanna Vuorinen, tulokset koostanut Anna-Maiju Kaakkurivaara

Muonion, Kolarin ja Pellon 7. luokkien kysely kevät Kyselyn toteuttanut Hanna Vuorinen, tulokset koostanut Anna-Maiju Kaakkurivaara Muonion, Kolarin ja Pellon 7. luokkien kysely kevät 2012 Kyselyn toteuttanut Hanna Vuorinen, tulokset koostanut Anna-Maiju Kaakkurivaara Kyselyn täyttäneiden määrä Vastanneita jä Poikia Muonio 24 12 12

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 Suomenkielinen koulutusjaosto 17.9.2013 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PERUS-

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

Kysely kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä/kaikki alueet

Kysely kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä/kaikki alueet (avokysymysten vastaukset erikseen) N= 138 Taustakysymykset Opetusalue 12 ( 9% ) Alue 1 (Jokikylän, Kuivaniemi ja Olhava) 29 ( 21% ) Alue 2 (Alaranta, Ojakylä ja Pohjois-Ii) 62 ( 45% ) Alue 3 (Asema, Hamina

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Pienkouluseminaari Tampere 2016 Esiopetus kyläkoulussa- ajatuksia ja kokemuksia Silja Tihinen, luokanopettaja

Pienkouluseminaari Tampere 2016 Esiopetus kyläkoulussa- ajatuksia ja kokemuksia Silja Tihinen, luokanopettaja Pienkouluseminaari Tampere 2016 Esiopetus kyläkoulussa- ajatuksia ja kokemuksia Silja Tihinen, luokanopettaja Pääsin perustamaan esiopetusryhmää koulun puolelle. Sen koulumaisuudesta keskusteltiin. Tämä

Lisätiedot

HYVÄN KASVUN STRATEGIA

HYVÄN KASVUN STRATEGIA HYVÄN KASVUN STRATEGIA 2010-2014 Lasten ja nuorten yhteisöllinen kasvu ARVIOINTI 2013 Toteutus Toteutettiin Wilman kyselytoiminnolla toukokuun 2013 aikana Vastauksia: Varhaiskasvatuksen huoltajat 120 kpl

Lisätiedot

Keravanjoen koulu Opitaan yhdessä!

Keravanjoen koulu Opitaan yhdessä! Keravanjoen koulu Opitaan yhdessä! OPS 2016 Arvokeskustelun tuloksia Keravanjoen koulun huoltajat 1 a) Miksi lapsesi opiskelee koulussa? oppivelvollisuus ja yleissivistys oppii vastuulliseksi kansalaiseksi

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Page 1 of 7 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman

Lisätiedot

Huoltajakysely, kevät 2011 Ojakkalan koulu. Vihdin vanhemmat ry

Huoltajakysely, kevät 2011 Ojakkalan koulu. Vihdin vanhemmat ry Huoltajakysely, kevät 2011 Ojakkalan koulu Vihdin vanhemmat ry 1. Koulun ja kodin kontaktit? 2. Koulun ja kodin yhteistyötapojen tärkeys? 3. Toivomukset kodin ja koulun kontaktitavoista 4. Asenneväittämät

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100%

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Kysely Piispanlähteen alakoulun vanhemmille Yhteenvetoraportti N=155 Julkaistu: 19.2010 1/21 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Lapsemme on 1. 1. luokalla 28 18,06% 2. 2. luokalla 36 23,23% 3. 3. luokalla

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

Vastausten määrä: 82 Tulostettu :59:08

Vastausten määrä: 82 Tulostettu :59:08 Vastausten määrä: 82 Tulostettu 6.2.2013 10:59:08 Poiminta luokat 1-6 1. luokalla = 1 (Uusi) TAI 2. luokalla = 1 TAI 3. luokalla = 1 TAI 4. luokalla = 1 TAI 5. luokalla = 1 TAI 6. luokalla = 1 Lapseni

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

Siirtymät oppilaiden ja opiskelijoiden kokemana -Ryhmähaastattelut-

Siirtymät oppilaiden ja opiskelijoiden kokemana -Ryhmähaastattelut- Siirtymät oppilaiden ja opiskelijoiden kokemana -Ryhmähaastattelut- Suvi Lakkala, yliopistonlehtori, kasvatustiede Erkki Kuure, tutkija, sosiaalityö Lapin yliopisto 20.4.2015 Koulusiirtymä alakoulu-yläkoulu

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: 19.4.2010 1/14 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 1A 21 6,02% 2. 1B 17 4,87% 3. 1C 16 4,58% 4. 2A 22 6,30%

Lisätiedot

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Päivä oli hieno, pahvimukit loppuivat nopeasti, vanhemmat tulivat upeasti mukaan. Rehtori 3 KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä kohtaamisia hyvien asioiden

Lisätiedot

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016 HYVÄN KASVUN OHJELMA 2015-2020 ARVIOINTI 2016 Toteutus Toteutettiin Wilman kyselytoiminnolla huhtikuun 2016 aikana Vastauksia yht. 1118 kpl Perusopetuksen oppilaat (4.,6.,8.lk) oppilaat 610 kpl Lukion

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun 2. luokkien koulunkäyntikysely Helsinki. Maaliskuu 2016

Pääkaupunkiseudun 2. luokkien koulunkäyntikysely Helsinki. Maaliskuu 2016 Pääkaupunkiseudun. luokkien koulunkäyntikysely 0 Helsinki Maaliskuu 0 Tutkimuksen taustat Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen arviointisuunnitelmaan.

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky. Kauniainen, Kasavuori. Joulukuu 2013

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky. Kauniainen, Kasavuori. Joulukuu 2013 Pääkaupunkiseudun. luokkien palvelukyky Kauniainen, Kasavuori Joulukuu 0 Väittämät koko kunnan alueella Koulupaikka, oppimiskäsitys ja -ympäristö Kauniainen, n= KOULUPAIKAN MÄÄRÄYTYMINEN. Lapsellamme on

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun 2. luokkien koulunkäyntikysely Vantaa. Maaliskuu 2016

Pääkaupunkiseudun 2. luokkien koulunkäyntikysely Vantaa. Maaliskuu 2016 Pääkaupunkiseudun. luokkien koulunkäyntikysely 01 Vantaa Maaliskuu 01 Tutkimuksen taustat Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen arviointisuunnitelmaan.

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Lakineuvonnan näkökulma: kehitysvammaisten lasten perusopetuksen haasteita

Lakineuvonnan näkökulma: kehitysvammaisten lasten perusopetuksen haasteita Lakineuvonnan näkökulma: kehitysvammaisten lasten perusopetuksen haasteita Perusopetuksen iltapäivä, Jyväskylä 28.9.2016 Tanja Salisma, lakimies, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1 Tukiliiton neuvontapalvelut

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Ajankohtaista koulukuljetuksista

Ajankohtaista koulukuljetuksista Ajankohtaista koulukuljetuksista Karhukuntien liikenneturvallisuusja koulukuljetusseminaari 4. 5.10.2012 Kai Leppimäki, Porin kaupungin koulutusvirasto Porin koulutoimen kuljetusoppilaat Tilastopäivän

Lisätiedot

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Veeti, 4½ v. Aamu alkaa sillä, ettei Veeti suostu pukemaan vaatteita päälle. Pitää olla aina tietyt sukat

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen nimi: syntymäaika Päivähoitopaikka: HELAPUISTON PÄIVÄKOTI PÄÄSKYSEN PÄIVÄKOTI PPH KESKUSTELUN päivämäärä: osallistujat: Lapsen ja vanhemman aiemmat kokemukset päivähoidosta:

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Kuopio yht. 871 (Asteikko 1-5) 1. v. yht / 373 2. v: yht / 300 3. v.: yht. / 198 Yht. 871 Kysymys ka. 4,1 3,9 2,8 1,1 1,3 1,1 3,9 4,1 4,5 4,5 4,1

Kuopio yht. 871 (Asteikko 1-5) 1. v. yht / 373 2. v: yht / 300 3. v.: yht. / 198 Yht. 871 Kysymys ka. 4,1 3,9 2,8 1,1 1,3 1,1 3,9 4,1 4,5 4,5 4,1 Kuopio yht. 871 (Asteikko 1-5) 1. v. yht / 373 2. v: yht / 300 3. v.: yht. / 198 Yht. 871 Kysymys ka ka ka ka. 1 Opiskeluryhmissäni on ollut hyvä yhteishenki. 4,2 4,2 3,9 4,1 2 Opiskeluryhmissäni vallitsee

Lisätiedot

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Erityistarpeita vai ihan vaan perusjuttuja? Usein puhutaan autismin kirjon ihmisten kohdalla,

Lisätiedot

Kielten opiskelu Oulussa

Kielten opiskelu Oulussa Kielten opiskelu Oulussa Kielten nimitykset Varhennettu leikinomainen ja toiminnallinen kielenopetus 1. tai 2. luokalla (koulukohtainen) A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 %

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 % Oppilaiden lkm Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % 1061 33 3,1 % Muu Oppilaan tausta ei ole taakka Vähemmistökulttuurien tuntemus Oman kulttuurin arvostaminen Yhteisen päätöksenteon

Lisätiedot

Nivelvaihe peruskoulun päättäville nuorille HENKILÖKUNNAN OPAS

Nivelvaihe peruskoulun päättäville nuorille HENKILÖKUNNAN OPAS Nivelvaihe peruskoulun päättäville nuorille HENKILÖKUNNAN OPAS Vantaan nivelvaihe peruskoulun päättäville nuorille Peruskoulun päättyminen on tärkeä askel nuoren elämässä. Siirtyminen jatko-opintoihin

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52 VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET Kyselyyn vastanneita 52 Varhaiskasvatuksen vasukysely huoltajille Mitkä arvot ovat Sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto )

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto ) Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto 27.10.2015) 1. Ikäsi Yhteensä 31 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue

Lisätiedot

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2015 YLÄKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa Lappeenranta 2015, 2014 ja 2013 KOULUN OLOSUHTEET 1 1 (12)

KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2015 YLÄKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa Lappeenranta 2015, 2014 ja 2013 KOULUN OLOSUHTEET 1 1 (12) 20.4.2015 KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2015 YLÄKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa 2015 - Lappeenranta 2015, 2014 ja 2013 KOULUN OLOSUHTEET 1 1 (12) -60 % -40 % -20 % 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Luokat ovat

Lisätiedot

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa OPS 2016 Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelma LUKU 3 PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 3.1. Perusopetuksen tehtävä 3.2 Koulun kasvatus- ja

Lisätiedot

Skenaariot Meilahden ja Pikku Huopalahden kouluverkon kehittämiseksi

Skenaariot Meilahden ja Pikku Huopalahden kouluverkon kehittämiseksi Skenaariot Meilahden ja Pikku Huopalahden kouluverkon kehittämiseksi Haaste ja reunaehdot Meilahden ja Pikku Huopalahden alueen kouluverkkotarkastelussa keskitytään erityisesti seuraaviin haasteisiin.

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Ajankohtaistilanne perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulun kerhotoiminta

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Perusopetuksen laadun huoltajakysely 2014

Perusopetuksen laadun huoltajakysely 2014 Perusopetuksen laadun huoltajakysely 0 Tuusulan kunnan perusopetuksen huoltajakysely toteutettiin maaliskuussa 0. Sähköiseen kyselyyn vastasi 8 perusopetuksen.,. ja 9. luokkien oppilaiden huoltajaa. Yleistä,,0,8,,,,,.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 KOULU: Paraistenseudun koulu KEHITTÄMISSUUNNITELMA KEHITTÄMISKERTOMUS 1. JOHTAJUUS Työn kehittämistä tukevat käytänteet Koulun verkostoituminen ja yhteistyö

Lisätiedot

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Yksinäisyys lasten silmin Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Tutkimusaihe ja tutkimuskysymykset Lasten yksinäisyys lasten näkökulmasta Sadutusmenetelmällä lasten tieto näkyviin 1) Mitä lapset kertovat

Lisätiedot