LAUSUNTO ENERGIAMARKKINAVIRASTON KÄYTTÄMÄSTÄ SÄHKÖVERKKOTOIMINNAN VALVONTAMALLISTA. KTT Juha-Pekka Kallunki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAUSUNTO ENERGIAMARKKINAVIRASTON KÄYTTÄMÄSTÄ SÄHKÖVERKKOTOIMINNAN VALVONTAMALLISTA. KTT Juha-Pekka Kallunki"

Transkriptio

1 LAUSUNTO ENERGIAMARKKINAVIRASTON KÄYTTÄMÄSTÄ SÄHKÖVERKKOTOIMINNAN VALVONTAMALLISTA KTT Juha-Pekka Kallunki

2 1 LAUSUNNON TARKOITUS Energiamarkkinaviraston (EMV) hankintapäätöksessä (Dnro 188/210/2011) kuvatun tarjouspyynnön ja sen perusteella annetun tarjouksen mukaisesti arvioin tässä lausunnossa sähköverkkotoiminnan valvontamallinkäytettävien taloudellisia oletuksia ja menetelmiä, erityisesti pääoman keskimääräisten kustannusten (WACC) tasoa, inflaation huomioimista ja nettosuojauskustannuksia. Tarkastelun kohteena on EMV käyttämä valvontamalli ja siihen kaavaillut muutokset, Deloitte & Touche Oy:n päivätty lausunto kyseisestä valvontamallista ja verkonhaltijoiden lausunnoissaan valvontamalliin esittämät muutosehdotukset. Lähestyn asiaa rahoitustieteen näkökulmasta arvioimalla mitkä pääomankustannusten tekijät ovat sähköverkonhaltijalle aiheutuvia todellisia liiketaloudellisia kustannuksia, ja mitkä eivät tällaisia ole. Keskeisiksi kysymyksiksi tulee tällöin, millä kustannuksella sähköverkonhaltija voi hankkia pääomia rahoitusmarkkinoilta ja mikä vaikutus verotuksella on sähköverkonhaltijan maksamiin todellisiin rahoituskustannuksiin. 1. Markkinaperusteisen oman pääoman velattoman beeta-kertoimen taso Oman pääoman sijoittajan riskiä kuvataan rahoituskirjallisuudessa ns. beeta-kertoimen avulla. Beeta-kerroin tarkoittaa sijoituskohteen odotetun tuoton herkkyyttä markkinoiden yleisen tuotto-odotuksen muutoksille. Matala beeta tarkoittaa odotetun tuoton vähäistä vaihtelua yleisen tuotto-odotuksen vaihdellessa, eli siis matalaa riskiä. Täysin riskittömän sijoituskohteen tuotto-odotus ei vaihtele lainkaan yleisen tuottoodotuksen mukaan, jolloin beeta on nolla. Yrityksen oman pääoman velaton beeta kuvaa yrityksen liiketoiminnan tulevaan kannattavuuteen liittyvää liikeriskiä eli odotetun operatiivisen tuloksen vaihtelua. Saman toimialan yritysten liikeriskit ovat usein samalla tasolla, ja liikeriski vaihtelee lähinnä toimialoittain. Beeta on ajan suhteen verrattain stabiili muuttuja, sillä yrityksen liikeriski ei yleensä muutu nopeasti. Ainoastaan yrityskauppojen avulla tapahtuvat tai muut merkittävät liiketoimintastrategian muutokset tai koko toimialan liiketoimintalogiikan muuttuminen tuovat merkittäviä muutoksia liikeriskiin ja oman pääoman velattomaan beetaan.

3 2 EMV:n valvontamallissa käytetty sähköverkkoliiketoiminnan velaton beeta-kerroin (0.3) on määritetty mallin käyttöönoton yhteydessä vuonna Deloitte & Touch Oy:n lausunnossa on raportoitu Bloomberg Information Servicen laskemat beetakertoimet eurooppalaisille ja pohjoisamerikkalaisille energia-alan yrityksille tilanteen mukaisesti. Tulosten mukaan beeta kertoimet eivät ole olennaisesti muuttuneet vuodesta Myös oman arvioni mukaan sähköverkkoliiketoiminnassa ei toimialatasolla ole tapahtunut sellaisia muutoksia vuodesta 2004, joiden perusteella velaton beeta olisi muuttunut. Edellä mainituin perustein EMV:n käyttämä velaton beeta 0,3 on oikea taso käytettäväksi sähköverkkoliiketoiminnan oman pääoman kustannuksia määritettäessä. 2. Likvidittömyyspreemion taso Yritys saa investointeihinsa tarvitsemansa pääomat rahoitusmarkkinoilta. Pääoman kustannus on se hinta, jonka yritys joutuu maksamaan oman ja vieraan pääoman sijoittajille korvauksena saamistaan pääomista. Likvidittömyys (epälikvidiys) preemiolla tarkoitetaan rahoituskirjallisuudessa sijoittajan vaatimaa lisäkorvausta sille, että hän ei pysty halutessaan realisoimaan sijoitustaan yritykseen. Täysin likvidin sijoituksen voi realisoida milloin tahansa. Tällaisia sijoituskohteita ovat mm. arvopaperipörssiin listatut julkisen kaupankäynnin kohteena olevat, riittävän vaihdon omaavat osakkeet. Pörssilistaamattomilla osakkeilla tällaista markkinapaikkaa ei ole, joten niiden oman pääoman kustannuksessa on huomioitava likvidittömyyspreemio. Myös pienimpien pörssilistattujen yritysten oman pääoman kustannuksessa on likvidittömyyspreemio näiden yritysten vähäisen osakevaihdon vuoksi. Likvidittömyyspreemiota tarkastellaan usein ns. finanssisijoittajan näkökulmasta, eli yritystä omistetaan lähinnä sen arvonnousun ja osingon vuoksi, ja omistuksesta voidaan luopua milloin tahansa jos omistuksen myyminen on sijoitussalkun kokonaishallinnan ja sijoituskohteesta saadun myyntihinnan perusteella järkevä päätös eikä omistuksella

4 3 pyritä vaikuttamaan yhtiön liiketoimintaan. Likvidittömyyspreemion suuruutta voidaan tällöin arvioida analysoimalla sen vaikutusta yrityksen arvostustasoon. Esim. pörssilistaamattomien yritysten arvostustasojen erot ennen ja jälkeen listautumisen heijastavat osakkeen hintaan sisältyvää likvidittömyyspreemiota. Pörssilistaamattomien, mutta sitä suunnittelevien yritysten likvidittömyyspreemio vaihtelee sen mukaan missä vaiheessa yrityksen listautumissuunnitelmat ovat. Jos listautumista ei ole vielä suunnitteilla, likvidittömyyspreemion arvoidaan usein olevan maksimissaan yhtä suuri kuin pörssiyritysten yleinen riskipreemio, eli listaamattomuus kaksinkertaistaa riskipreemion. Pörssilistaamattomien yritysten likvidittömyyspreemio Suomessa on tällöin maksimissaan 5 prosenttia, jos pörssiyhtiöiden riskipreemioksi arvioidaan 5 prosenttia. Esim. Lauriala ym. (2011) mukaan listaamattoman yrityksen likvidittömyyspreemio on 2-4 prosenttia. Jos yrityksen omistaja on muu kuin finanssisijoittaja, eli omistajalla ei ole tarkoitus luopua sijoituksesta millä tahansa edullisella hetkellä, likvidittömyyspreemion merkitys pienenee. Esimerkiksi enemmistöomistaja tai yrityksen kokonaan omistava taho voi osallistua yrityksen liiketoimintaan tavoitteenaan pitkänaikavälin omistus. Sähköverkkoyhtiöiden oman pääoman kustannukseen sisällytettävän likvidittömyyspreemion suuruus määräytyy sen mukaan, millä kustannuksella yhtiö saa oman pääoman ehtoista rahoitusta ja vaativatko sijoittajat korvausta osakkeen likvidittömyydelle. Pörssilistattujen konsernien osana toimivat sähköverkkoyhtiöt saavat oman pääoman ehtoista rahoitusta osakemarkkinoilta ilman sijoittajien vaatimaa likvidittömyyspreemiota, koska osake on julkisen kaupankäynnin kohteena ja siten likvidi. Oman pääoman kustannuksessa ei siis tällöin ole likvidittömyyspreemiota 1. Pörssilistaamattomien sähköverkkoyhtiöiden omistajat sen sijaan vaativat korvauksen likvidittömyydestä, mikä täytyy huomioida oman pääoman kustannuksessa. Näihin yhtiöihin tehtyjä sijoituksia ei kuitenkaan voi pitää puhtaina finanssi-investointeina, ja kontrolloivalla omistajalla on vaikutusmahdollisuus yhtiön liiketoimintaan. Tästä syystä edellä kuvattu n. 5% yleinen likvidittömyyspreemiota ei voi soveltaa sellaisenaan 1 Yksi keskeisimmistä yritysten pörssiin listautumisen syistä on oman pääomanehtoisen rahoituksen kustannusten pienentäminen ja sen saatavuuden parantamien.

5 4 (lisäys oman pääoman kustannukseen olisi: beeta * 5% = 0,395*5% = 1,975%). Sähköyhtiöt ovat vaatineet 1-1,5 prosentin suuruista likvidittömyyspreemiota. Näkemykseni mukaan n. 1 prosentin likvidittömyyspreemio on oikea taso sellaisille sähköverkkoyhtiöille, jotka eivät ole osana pörssilistattua konsernia 2. Edellä mainituin perustein pörssilistattujen konsernien osana toimivien sähköverkkoyhtiöiden oman pääoman kustannukseen ei tule sisällyttää likvidittömyyspreemiota. Pörssilistaamattomien sähköverkkoyhtiöiden oman pääoman kustannukseen tulee sen sijaan sisällyttää likvidittömyyspreemio, jonka suuruus on 1 prosentti. 3. Vieraan pääoman preemion tasoa ja vuotuinen päivittäminen Kallunki ja Sahlström ovat päivätyssä lausunnossaan määrittäneet sähköverkkotoiminnan vieraan pääoman riskipreemioksi 0,70 prosenttia. Arvio perustui eurooppalaisten energia-alan yhtiöiden liikkeelle laskemien joukkolainojen riskipreemioihin siten, että maturiteetiltaan eripituiset lainat yhteismitallistettiin 10 vuoden velkakirjaa vastaavaksi ja riskittömänä tuottona käytettiin Suomen valtion 10 vuoden viitelainan tuottoa. Kallungin ja Sahlströmin lausunto painottaa kuinka kansainvälinen finanssikriisi nosti vieraan pääoman riskipreemiota ja sen volatiliteettia. Deloitte & Touche Oy:n lausunnossa on toistettu Kallungin ja Sahlströmin lausunnon analyysit käyttäen rahoitusmarkkina-aineistoa. Tulosten mukaan Kreikan valtion velkakriisin kärjistyminen nosti jälleen laskutrendissä ollutta vieraan pääoman riskipreemiota. EMV:n suuntaviivaluonnoksessa on esitetty sovellettavaksi vieraan pääoman riskipreemiota 0,8 prosenttia, mikä on siis hieman suurempi kuin Kallungin ja 2 Markkinaoikeus toteaa päätöksessään vuodelta 2005 (MAO: /06) asiantuntijoiden arvioineen likvidittömyyspreemion olevan verkkoyrityksille tasoa 0,9 prosenttiyksikköä. Päätöksen mukaan tämä vastaa arvoa 0,55-0,6 prosenttiyksikköä, kun otetaan huomioon valvontamallin muut parametrit. Markkinaoikeus päätyy kuitenkin tarkemman selvityksen puuttuessa vahvistamaan preemion tasoksi 0,2 prosenttiyksikköä todeten, että yksikään kyseisessä asiassa käsitellystä 73 verkonhaltijasta ei ole esittänyt selvitystä verkonhaltijan omistukseen liittyvistä tosiasiallisista olosuhteista.

6 5 Sahströmin määrittämä 0,7 prosenttia. Tätä lausuntoa kirjoitettaessa Kreikan valtion velkakriisin akuuttivaihe saatiin ratkaistua euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston tuella. Kreikan velkakriisi tulee kuitenkin kestämään vielä pitkään. Tällä hetkellä rahoitusmarkkinoiden huomio on Irlannin valtion velkatilanteessa, ja Portugal on joutunut turvautumaan EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston rahoitusapuun. Rahoitusmarkkinoiden epävarmuus on hieman suurempi kuin , mutta olennaisesti pienempi kuin kansainvälisen finanssikriisin kärjistyessä vuonna Onkin perusteltua korottaa Kallungin ja Sahströmin määrittämää riskipreemion tasoa 0,7 prosenttia EMV:n suuntaviivaluonnoksen tasoon 0,8 prosenttia. Korostan kuitenkin, että tämä taso kuvaa tämän lausunnon kirjoittamishetken tilannetta, ja vieraan pääoman riskipreemio tulee päivittää riskittömän koron päivittämisen yhteydessä uuden valvontajakson alussa. Velkamarkkinoiden epävakaus tulee todennäköisesti jatkumaan vielä vuosia, minkä vuoksi EMV:n valvontamallissa käytetyn vieraan pääoman riskipreemion taso tulee tarkistaa säännöllisesti. Koska valvontamallissa käytetyt omaisuus- ja tilinpäätöstiedot päivitetään vuosittain, on vieraan pääoman riskipreemio luontevaa päivittää vuosittain. Päivitys tulee tehdä vuoden alussa, koska vuoden alussa asetetaan tuottovaatimus, jolle omistaja odottaa tuottoa alkavan vuoden liiketoiminnasta. Eri tapoja riskipreemion päivittämiseen ovat luottojohdannaisten (CDS) käyttö tai vertailuryhmäksi valittujen energia-alan yritysten joukkolainojen riskipreemioiden käyttö, jotka ovat julkisesti saatavilla olevaa rahoitusmarkkinainformaatiota. Näkemykseni mukaan vertailuryhmän joukkolainojen riskipreemioita käyttämällä saadaan luotettavampi arvio riskipreemiosta, sillä vertailuryhmän yritykset voidaan valita tarkasti. Edellä mainituin perustein vieraan pääoman riskipreemion 0,8 prosenttia on oikea tasoa nykyisessä markkinatilanteessa, mutta riskipreemio tulee päivittää kunkin vuoden alun tilanteen mukaisesti etukäteen valittujen vertailuyritysten joukkolainojen riskipreemioiden avulla. Ensimmäisen kerran päivitys tulee tehdä riskittömän koron päivittämisen yhteydessä uuden valvontajakson alussa. 4. Inflaation huomioiminen

7 6 Yleisesti liiketoimintaan sitoutuneen pääoman tuotto lasketaan kertomalla sijoitusperiodin alkuhetken sitoutunut pääoma vaaditulla tuotolla eli ns. WACC:lla (Weighted Average Cost of Capital). WACC sisältää korvauksen rahan aika-arvolle riskittömän tuoton muodossa ja yrityskohtaisen riskilisän. Riskitön tuotto sisältää reaalisen riskittömän tuoton ja inflaation. Inflaatio on korvaus rahan ostovoiman heikkenemisestä ajan myötä, eli se on osa sijoittajalle kuuluvaa tuottoa. Inflaatio voidaan huomioida säädellyn liiketoiminnan tuoton laskennassa teknisesti eri tavoin sen mukaan miltä ajanhetkeltä ja miten liiketoimintaan sitoutunut pääoma ja WACC on määritetty. Jos sitoutunut pääoma ja WACC ovat samalta ajanhetkeltä (tai eri vuosilta laskettuja keskiarvoja), oikaistaan joko sitoutunut pääoma tai WACC edellä kuvatun yleisen periaatteen mukaiseksi, eli sitoutunut pääoma täytyy olla periodin alun tilanteen mukainen. Tämä korjaus voidaan tehdä joko poistamalla WACCsta inflaatiokomponentti (ns. reaalinen WACC), tai laskemalla sijoitetun pääoman arvo reaalisesti. On myös mahdollista laskea sallittu euromääräinen tuotto ensin reaalisesti ilman inflaatiota, ja sen jälkeen korjata yrityksen vuotuinen laskennallinen tulos inflaatiolla. Esim. Yard (2004) on tutkimuksessaan arvioinut eri menetelmiä analyyttisesti. Koska verkko- omaisuuden arvo määritetään liiketoimintaan sitoutuneen pääoman selvittämiseksi, omaisuuden arvostuksen lähtökohtana tulee olla verkko-omaisuuden todellinen arvo. EMV:n käyttämä verkkokomponenttien jälleenhankintahintaan ja niistä johdettuun verkko-omaisuuden nykykäyttöarvoon perustuva vuotuinen arvostus kuvaa hyvin liiketoimintaan sitoutunutta pääomaa, ja tämä menetelmä muodostaa hyvän lähtökohdan sallitun tuoton laskennalle. Jälleenhankintahinnan käyttö huomioi myös muut kuin rahan ostovoiman muutoksesta aiheutuvat verkko-omaisuuden arvostukseen vaikuttavat tekijät. Verkko-omaisuuden kuten minkä tahansa käyttöomaisuuden arvo voi muuttua esim. teknisen kehityksen ja korvaavien tuotteiden markkinoille saapumisen vuoksi. Tällöin tietyn omaisuushyödykkeen jälleenhankintahinta, eli täysin uuden omaisuushyödykkeen ostohinta, voi muuttua inflaatiosta poikkeavalla tavalla myös laskea.

8 7 Näkemykseni mukaa verkko-omaisuuteen sitoutuneen pääoman arvona tulee käyttää verkko-omaisuuden nykykäyttöarvoa valvontajakson alussa (= edellisen valvontajakson lopussa). Verkko-omaisuuden nykykäyttöarvo lasketaan jälleenhankinta-arvosta kyseisenä ajanhetkenä. Pääoman kustannuksena tulee käyttää vuosittain päivitettävää nimellistä WACCa. Näin saadaan määritettyä verkkoliiketoimintaan valvontajakson alussa sitoutuneelle pääomalle sallittu tuotto siten, että omistaja saa korvauksen inflaation vuoksi valvontajakson aikana tapahtuvasta rahan ostovoiman heikkenemisestä. Siirtyminen valvontajaksolta toiselle on jossain määrin ongelmallista inflaation käsittelemisen näkökulmasta. Verkko-omaisuuden uudelleenarvostus valvontajaksolta toiselle siirryttäessä korottaa sitoutunutta pääomaa jakson aikana kertyneen inflaation verran. Tästä syystä verkonhaltija saa seuraavalla valvontajaksolla WACCn mukaisen tuoton inflaation verran nousseelle pääomalle, vaikka verkonhaltija on jo saanut inflaatiolle korvauksen nimellisen WACCn muodossa edellisen valvontajakson aikana. Tämän korjaamiseksi uudelleenarvostetusta omaisuuden arvosta tulisi vähentää edellisen uudelleenarvostuksen jälkeinen inflaatio. Koska verkonhaltija kuitenkin saa uudelleenarvostuksen inflaatiohyödyn vasta seuraavan valvontajakson aikana eli usean vuoden viipeellä, ei inflaatiohyödyn nykyarvo ole välttämättä niin merkittävä että kyseinen korjaus on tarpeen tehdä. Verkkoyhtiön oikaistu tuloksen laskennassa käytetyt poistot tulee laskea omaisuuden jälleenhankinnasta. Kunkin vuoden aikana verkko-omaisuuteen tehdyt investoinnit tai muut käyttöomaisuuden lisäykset lisätään jälleenhankintaan valvontajakson aikana. Jos WACC:n riskitön korkokanta päivitetään vuosittain, ei myöskään ole tarvetta erikseen poistaa inflaatiota WACCsta, ja tehdä sen jälkeen erillinen inflaatiokorjaus oikaistuun tulokseen ja kohtuullisen tuottoon. Edellä mainituin perustein sähköverkkoyhtiöiden verkko-omaisuuteen sitoutuneen pääoman vuotuisen sallitun tuoton laskennassa sitoutunut pääoma tulee olla verkko-omaisuuden nykykäyttöarvo valvontakauden alussa, mikä kerrotaan vuosittain päivitettävällä nimellisellä pääomankustannuksella (WACC). 5. Muut valvontamenetelmiä koskevat asiat

9 Nettosuojauskustannukset EMV hyväksyy oikaistun tuloksen laskennassa ns. nettosuojauskustannukset, jotka syntyvät rahoitusomaisuuteen kuuluvien joukkolainojen ja sijoitustodistusten suojaamisesta johdannaisilla. Rahoitusomaisuus tarvitaan liiketoiminnassa välttämättömän maksuvalmiuden ylläpitämiseen. Koska nettosuojauskustannukset syntyvät liiketoiminnassa välttämättömän rahoitusomaisuuden ylläpidosta ja koska rahoitusomaisuuden kustannuksia ei muutoin sisällytetä sallitun tuoton laskennassa, on nettosuojauskustannusten huomioiminen oikaistun tuloksen laskennassa perusteltua. Yrityksen maksuvalmiuden ylläpitämisessä tarvittavan rahoitusomaisuuden hoidon (kassanhallinnan) lähtökohta on kuitenkin rahavarojen sijoittaminen vähäisellä riskillä lyhyen aikavälin sijoitusinstrumentteihin kuten lyhyen koron lainoihin. Muutoin kyseessä on sijoitusomaisuus. Maksuvalmiuden ylläpitämiseen tarvittava rahoitusomaisuus on siten oltava käteistä tai nopeasti käteiseksi muutettavia sijoituksia. Tästä syystä vuotuiset nettosuojauskustannukset eivät voi olla merkittäviä suhteessa rahoitusomaisuuden määrään. Nettosuojauskustannuksille on tarkoituksenmukaista määritellä raja-arvot samalla tavoin kuin EMV on määritellyt rahoitusomaisuudelle. Edellä esitetyn perusteella katson, että ns. rahoitusomaisuuden nettosuojauskustannukset on edelleen perusteltua huomioida oikaistun tuloksen laskennassa ja näille kustannuksille on tarkoituksenmukaista määritellä rajaarvot WACC ja verotus Verotekijä on mukana WACC:n vieraan pääoman kustannuksessa, sillä elinkeinoverovelvollinen yritys voi vähentää vieraan pääoman kustannukset verotuksessaan. Vieraan pääoman kustannusten verovähennyskelpoisuus siis vähentää aidosti yrityksen vieraan pääoman kustannuksia 3. Jos valvontamallin tavoitteena on kustannusvastaava hinnoittelu, ei verottajan jo kertaalleen maksamia veroja voi 3 Verovähennyskelpoisuuden edellytyksenä on, että yrityksen tulos on voitollinen. Tappiollista liiketoimintaa harjoittava yritys ei saa vieraan pääoman veroetua.

10 9 huomioida kustannuksina elinkeinoverovelvollisen verkonhaltijan sallittua tuottoa laskettaessa, koska silloin yritys saisi vieraan pääoman veroedun kahteen kertaan. Tällä hetkellä EMV huomioi vieraan pääoman kustannuksen veroedun WACCssa. Jos vieraan pääoman veroetua ei huomioitaisi WACCssa, vieraan pääoman veroetu tulisi joka tapauksessa lisätä oikaistuun tulokseen eli laskennallisissa veroja tulisi siis pienentää se määrä minkä verran vieraan pääoman kustannukset ovat vähentäneet maksettuja veroja. Muutoin sallittu tuotto sisältäisi korvauksen sille osalle vieraan pääoman kustannusta, joka ei ole yritykselle kustannus vaan jonka verottaja on maksanut. WACC:n laskeminen elinkeinoverovelvollisille sähköverkonhaltijoille ilman verovaikutuksen huomioimista ei siis olisi oikea menettely. Osa sähköverkonhaltijoista on kunnallisia liikelaitoksia, jotka eivät ole elinkeinoverovelvollisia. Nämä verkonhaltijat eivät voi vähentää vieraan pääoman kustannuksia verotuksessaan, vaan kustannukset jäävät täysimääräisenä yhtiön maksettaviksi. Toisaalta nämä yhtiöt eivät myöskään voi vähentää verotuksessaan liiketoimintansa muita kustannuksia. Nykyisessä valvontamallissa ei-verovelvollisen sähköverkonhaltijan oikaistua tulosta laskettaessa ei vähennetä kuvitteellista veroa, eikä WACCssa tehdä verovähennystä. Tämä menettely on liiketaloudellisesti oikea. Verovelvollisten verkonhaltijoiden oikaistua tulosta laskettaessa vähennetään yhteisöverokannan mukaiset laskennalliset verot. Oikaistu tulos ei kuitenkaan sisällä vieraan pääoman kustannuksia, vaan vieraan pääoman kustannukset ja niiden verovähennyskelpoisuus huomioidaan WACCssa. Menettelytapa on liiketaloudellisesti oikea. Edellä esitetyn perusteella katson, että valvontamallissa käytetty menettely verojen huomioimiseksi verovelvollisille ja ei-verovelvollisille verkonhaltijoille on oikea. Mielestäni ei myöskään ole tarvetta laskea WACCa ilman verotekijään myös verovelvollisille verkonhaltijoille.

11 10 Lähteet Lauriala Jari, Helsinki Matinlauri Ismo, Niemelä Jaakko (2011), Yrityskauppa, WSOY, Yard Stefan (2004), Costing fixed assets in Swedish municipalities: Effects of changing calculation methods, International Journal of Production Economics 87, 1-15.

Sähköverkonhaltijoiden kuulemistilaisuus , Energiateollisuus ry:n Regulaatio-toimikunta. Johtaja Simo Nurmi, Energiavirasto

Sähköverkonhaltijoiden kuulemistilaisuus , Energiateollisuus ry:n Regulaatio-toimikunta. Johtaja Simo Nurmi, Energiavirasto Sähköverkonhaltijoiden kuulemistilaisuus 7.2.2014, Energiateollisuus ry:n Regulaatio-toimikunta Johtaja Simo Nurmi, Energiavirasto Nykyiset valvontamenetelmät Sähkön jakeluverkonhaltijoiden valvontamenetelmät

Lisätiedot

Maakaasun jakeluverkonhaltijoiden kuulemistilaisuus Johtaja Simo Nurmi, Energiavirasto

Maakaasun jakeluverkonhaltijoiden kuulemistilaisuus Johtaja Simo Nurmi, Energiavirasto Maakaasun jakeluverkonhaltijoiden kuulemistilaisuus 28.2.2014 Johtaja Simo Nurmi, Energiavirasto Aikataulu (suuntaa antava) Aikataulu valvontamenetelmien kehittämiselle 2014 12/2013 03/2014 Nykyisten valvontamenetelmien

Lisätiedot

LAUSUNTO OMAN PÄÄOMAN KUSTANNUKSEN KOHTUULLISESTA TASOSTA

LAUSUNTO OMAN PÄÄOMAN KUSTANNUKSEN KOHTUULLISESTA TASOSTA LAUSUNTO OMAN PÄÄOMAN KUSTANNUKSEN KOHTUULLISESTA TASOSTA Professori Juha-Pekka Kallunki Oulun yliopisto Laskentatoimen ja rahoituksen laitos 15.1.2004 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. TAUSTAA...2 2. PÄÄOMAN KUSTANNUSTEN

Lisätiedot

Tuottoprosentin uudelleenmäärittely kaikille HMVmarkkinoille

Tuottoprosentin uudelleenmäärittely kaikille HMVmarkkinoille Muistio 1 (6) Dnro: 19.12.2012 607/230/2012 Tuottoprosentin uudelleenmäärittely kaikille HMVmarkkinoille Tiivistelmä Viestintävirasto on päivittänyt kohtuullisen sitoutuneen pääoman tuoton määrittämiseen

Lisätiedot

WACC-malli ja sen parametrien taso kohtuullisen tuoton laskennassa

WACC-malli ja sen parametrien taso kohtuullisen tuoton laskennassa Muistio 29.6.2011 Perustelumuistio nro 3 (versio 3) / 2011 asiakirjalle: Sähkön jakeluverkkotoiminnan ja suurjännitteisen jakeluverkkotoiminnan hinnoittelun kohtuullisuuden valvontamenetelmien suuntaviivat

Lisätiedot

Koron käyttö ja merkitys metsän

Koron käyttö ja merkitys metsän Koron käyttö ja merkitys metsän käyvän arvon laskennassa Taksaattoriklubin kevätseminaari 9.4.2019 Henrik Nieminen Talous- ja rahoitusjohtaja Liikevaihto 113 milj. Tase 1,6 mrd 2 METSÄN KÄYVÄN ARVON MÄÄRITTÄMINEN

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS- ANALYYSI JUHA-PEKKA KALLUNKI

TILINPÄÄTÖS- ANALYYSI JUHA-PEKKA KALLUNKI TILINPÄÄTÖS- ANALYYSI JUHA-PEKKA KALLUNKI TALENTUM HELSINKI 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Juha-Pekka Kallunki Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi ja taitto: Lapine Oy ISBN 978-952-14-2195-2

Lisätiedot

Yhtiön talous ja tariffiasetannan perusteet. Jan Montell, Talous- ja rahoitusjohtaja Neuvottelukunta 21. lokakuuta 2015

Yhtiön talous ja tariffiasetannan perusteet. Jan Montell, Talous- ja rahoitusjohtaja Neuvottelukunta 21. lokakuuta 2015 Yhtiön talous ja tariffiasetannan perusteet Jan Montell, Talous- ja rahoitusjohtaja Neuvottelukunta 21. lokakuuta 2015 Fingrid välittää. Varmasti. Asiakkaat jayhteiskunta Turvaamme yhteiskunnalle varman

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO ENERGIMARKNADSVERKET

ENERGIAMARKKINAVIRASTO ENERGIMARKNADSVERKET ENERGIAMARKKINAVIRASTO Liite 1 Valvontamenetelmät sähkön kantaverkkotoiminnan hinnoittelun kohtuullisuuden arvioimiseksi 1.1.2012 alkavalla ja 31.12.2015 päättyvällä kolmannella valvontajaksolla 23.11.2011

Lisätiedot

Riski ja velkaantuminen

Riski ja velkaantuminen Riski ja velkaantuminen TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 28.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen

Lisätiedot

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS Liiketoimintakatsaus Loka-joulukuu 2018 22.2.2019 2 / 6 ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS 1.10. 31.12.2018 Loka - joulukuu 2018 lyhyesti Konsernin liiketoiminta kehittyi vuoden neljännen kvartaalin aikana

Lisätiedot

Sivu 1 (6) ENERGIAVIRASTO --- VERKOT --- VALVONTAMENETELMIÄ ENNAKOIVIEN SUUNTAVIIVOJEN VALMISTELU VUONNA

Sivu 1 (6) ENERGIAVIRASTO --- VERKOT --- VALVONTAMENETELMIÄ ENNAKOIVIEN SUUNTAVIIVOJEN VALMISTELU VUONNA Sivu 1 (6) Ohjeita taulukon tulkintaan Alla käytettävien värikoodien selitykset Menetelmän muuttamista tai lisäämistä / poistamista valvontamenetelmiin selvitetään Menetelmää ei perusrakenteeltaan muuteta,

Lisätiedot

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0 Kamux Oyj Liite pörssitiedotteeseen klo 12:00 HISTORIALLISET TALOUDELLISET TIEDOT 1.1. - 31.12.2016 Tässä liitteessä esitetyt Kamux Oyj:n ( Yhtiö ) historialliset taloudelliset tiedot osavuosijaksoilta

Lisätiedot

KONSERNIN TUNNUSLUVUT

KONSERNIN TUNNUSLUVUT KONSERNIN TUNNUSLUVUT 2011 2010 2009 Liikevaihto milj. euroa 524,8 487,9 407,3 Liikevoitto " 34,4 32,6 15,6 (% liikevaihdosta) % 6,6 6,7 3,8 Rahoitusnetto milj. euroa -4,9-3,1-6,6 (% liikevaihdosta) %

Lisätiedot

Tehostamiskannustimeen tehdyt muutokset

Tehostamiskannustimeen tehdyt muutokset Tehostamiskannustimeen tehdyt muutokset Sähköverkkotoiminnan Keskustelupäivä Kalastajatorppa Helsinki 18.11.2013 Matti Ilonen Esityksen sisältö KAH kustannusten rajaaminen tehostamiskannustimessa ja vahvistuspäätösten

Lisätiedot

Arvonmääritysopas. Copyright 2015 3J Consulting Oy

Arvonmääritysopas. Copyright 2015 3J Consulting Oy Arvonmääritysopas Copyright 2015 3J Consulting Oy Kaikki oikeudet pidätetään. Julkaisua ei saa ladata tai julkaista ilman julkaisijan lupaa. Luvan saamiseksi kysy kirjallisesti julkaisijalta: info@3j.fi

Lisätiedot

Suuntaviivojen tilannekatsaus

Suuntaviivojen tilannekatsaus Suuntaviivojen tilannekatsaus Sähköverkkotoiminnan ja maakaasuverkkotoiminnan valvontamenetelmät 2016 2023 Johtaja Simo Nurmi, Energiavirasto 7.1.2015 Tilannekatsauksen aiheet 1) Kohtuullisen tuottoasteen

Lisätiedot

2.1 Verkkotoimintaan sitoutuneen pääoman arvon määrittäminen

2.1 Verkkotoimintaan sitoutuneen pääoman arvon määrittäminen Liite 1 Menetelmät sähkön jakeluverkkotoiminnan tuoton määrittämiseksi 1.1.2005 alkavalla ja 31.12.2007 päättyvällä valvontajaksolla 1 YLEISTÄ Energiamarkkinavirasto soveltaa alla selostettuja menetelmiä

Lisätiedot

2.1 Kantaverkkotoimintaan sitoutuneen pääoman arvon määrittäminen

2.1 Kantaverkkotoimintaan sitoutuneen pääoman arvon määrittäminen Liite 1 Menetelmät sähkön kantaverkkotoiminnan tuoton määrittämiseksi 1.1.2005 alkavalla ja 31.12.2007 päättyvällä valvontajaksolla 1 YLEISTÄ Energiamarkkinavirasto soveltaa alla selostettuja menetelmiä

Lisätiedot

Kirjanpito ja laskentatoimi A-osa

Kirjanpito ja laskentatoimi A-osa 1. Arvon määritys a) Mitkä tekijät vaikuttavat osto- ja myyntioptioiden arvoon ja miten? b) Yrityksen osingon oletetaan olevan ensi vuonna 3 euroa per osake ja osinkojen uskotaan kasvavan 6 % vuosivauhtia.

Lisätiedot

Aspocomp Group Oyj:n oikaistut taloudelliset tiedot

Aspocomp Group Oyj:n oikaistut taloudelliset tiedot Aspocomp Group Oyj:n oikaistut taloudelliset tiedot IFRS 15:n mukaan oikaistujen ja tilikaudella 2017 osavuosikatsauksissa ja vuositilinpäätöksessä julkaistujen tietojen vertailut on esitetty seuraavissa

Lisätiedot

Henkilöstö, keskimäärin Tulos/osake euroa 0,58 0,59 0,71 Oma pääoma/osake " 5,81 5,29 4,77 Osinko/osake " 0,20 *) 0,20 -

Henkilöstö, keskimäärin Tulos/osake euroa 0,58 0,59 0,71 Oma pääoma/osake  5,81 5,29 4,77 Osinko/osake  0,20 *) 0,20 - 2012 2011 2010 KONSERNIN TUNNUSLUVUT Liikevaihto milj. euroa 483,3 519,0 480,8 Liikevoitto milj. euroa 29,4 35,0 32,6 (% liikevaihdosta) % 6,1 6,7 6,8 Rahoitusnetto milj. euroa -5,7-5,5-3,1 (% liikevaihdosta)

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus

Puolivuosikatsaus Puolivuosikatsaus 1.1 30.6. 2017 Avainluvut 4-6/2017 4-6/2016 Muutos% 1-6/2017 1-6/2016 Muutos% 1-12/2016 Liikevaihto, MEUR 196,0 192,4 1,9 % 352,6 350,6 0,6 % 775,8 Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

Suuntaviivojen valmistelu tilannekatsaus

Suuntaviivojen valmistelu tilannekatsaus Suuntaviivojen valmistelu tilannekatsaus Valvontamenetelmät 2016 2023 Johtaja Simo Nurmi, Energiavirasto 2.9.2014 Yleistä hankkeen etenemisestä Valvontajaksojen 2016-2019 ja 2020-2023 valvontamenetelmiä

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2016 1 6/2015 1 12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 10 370 17 218 27 442 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 647 5 205 6 471 Liikevoitto, % liikevaihdosta 6,2 % 30,2 % 23,6 %

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 4-6/ / / /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 4-6/ / / / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 4-6/2003 4-6/2002 1-6/2003 1-6/2002 2002 Liikevaihto 671,9 707,5 1 371,4 1 363,8 2 612,3 Osuus osakkuusyritysten tuloksista -0,3-0,4

Lisätiedot

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS tuhatta euroa 1.1.-31.12.2010 1.1.-31.12.2009 Liikevaihto 9 862 6 920 Liiketoiminnan muut tuotot 4 3 Aineiden ja tarvikkeiden käyttö ( ) -557-508 Työsuhde-etuuksista

Lisätiedot

SÄHKÖN KANTAVERKKOTOIMINNAN HINNOITTELUN KOHTUULLISUUDEN VALVONTAMENETELMIEN SUUNTAVIIVAT VUOSILLE

SÄHKÖN KANTAVERKKOTOIMINNAN HINNOITTELUN KOHTUULLISUUDEN VALVONTAMENETELMIEN SUUNTAVIIVAT VUOSILLE ENERGIAMARKKINAVIRASTO LUONNOS SÄHKÖN KANTAVERKKOTOIMINNAN HINNOITTELUN KOHTUULLISUUDEN VALVONTAMENETELMIEN SUUNTAVIIVAT VUOSILLE 2012-2015 14.1.2011 dnro 837/430/2010 Energiamarkkinavirasto Lintulahdenkuja

Lisätiedot

Tuhatta euroa Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 - Q4. Liikevaihto

Tuhatta euroa Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 - Q4. Liikevaihto 1 (6) Asiakastieto Group Oyj, pörssitiedotteen liite 5.5.2015 klo 16.00 HISTORIALLISET TALOUDELLISET TIEDOT 1.1. - 31.12.2014 Tässä liitteessä esitetyt Asiakastieto Group Oyj:n ( Yhtiö ) historialliset

Lisätiedot

BL20A1200 Tuuli- ja aurinkoenergiateknologia ja liiketoiminta

BL20A1200 Tuuli- ja aurinkoenergiateknologia ja liiketoiminta BL20A1200 Tuuli- ja aurinkoenergiateknologia ja liiketoiminta Tuulipuiston investointi ja rahoitus Tuulipuistoinvestoinnin tavoitteet ja perusteet Pitoajalta lasketun kassavirran pitää antaa sijoittajalle

Lisätiedot

Q Tilinpäätöstiedote

Q Tilinpäätöstiedote Q4 1.1.2017 31.12.2017 Tilinpäätöstiedote Avainluvut 10-12/2017 10-12/2016 Muutos% 1-12/2017 1-12/2016 Muutos% Liikevaihto, MEUR 248,5 238,1 4,4 % 796,5 775,8 2,7 % Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

KONSERNITULOSLASKELMA

KONSERNITULOSLASKELMA KONSERNITULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2017 1.1.-31.12.2016 LIIKEVAIHTO 5 099 772 4 390 372 Liiketoiminnan muut tuotot 132 300 101 588 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden aikana

Lisätiedot

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN Pörssille 11.8.2009 annetussa tiedotteessa oli toisen neljänneksen osakekohtainen

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 07-12/2016 7-12/2015 1-12/2016 1-12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 9 743 10 223 20 113 27 442 Käyttökate, 1000 EUR 1672 1563 2750 6935 Käyttökate, % liikevaihdosta 17,2 % 15,3

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd Yrityksen rahoituslähteet 1. Oman pääomanehtoinen rahoitus Tulorahoitus Osakepääoman korotukset 2. Vieraan pääomanehtoinen

Lisätiedot

Rahoitusinnovaatiot kuntien teknisellä sektorilla

Rahoitusinnovaatiot kuntien teknisellä sektorilla Rahoitusinnovaatiot kuntien teknisellä sektorilla Oma ja vieras pääoma infrastruktuuri-investoinneissa 12.5.2010 Tampereen yliopisto Jari Kankaanpää 6/4/2010 Jari Kankaanpää 1 Mitä tiedetään investoinnin

Lisätiedot

Liite 1 - Menetelmät maakaasun jakeluverkkotoiminnan tuoton määrittämiseksi alkavalla ja päättyvällä valvontajaksolla

Liite 1 - Menetelmät maakaasun jakeluverkkotoiminnan tuoton määrittämiseksi alkavalla ja päättyvällä valvontajaksolla Liite 1 - Menetelmät maakaasun jakeluverkkotoiminnan tuoton määrittämiseksi 1.1.2006 alkavalla ja 31.12.2009 päättyvällä valvontajaksolla 1 YLEISTÄ Energiamarkkinavirasto soveltaa alla selostettuja menetelmiä

Lisätiedot

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan Ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti:

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan Ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti: OHJELMAESITTEEN TÄYDENNYS 3, 24.10.2014 TÄYDENNYS 3, 24.10.2014 HELSINGIN OP PANKKI OYJ:N JOUKKOVELKAKIRJAOHJELMAAN 2014 (200.000.000 EUROA) SEKÄ HELSINGIN OP TUOTTODEBENTUURI 5/2014 LAINAKOHTAISIIN EHTOIHIN

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 4 986 6 5 225 2 6 276 8 6 932 6 7 334 5 Myyntikate 3 237 6 3 344 9 3 835 9 4 178 1 4 396 8 Käyttökate 761

Lisätiedot

Porvoon sote-kiinteistöjen yhtiöittäminen

Porvoon sote-kiinteistöjen yhtiöittäminen Porvoon sote-kiinteistöjen yhtiöittäminen Keskinäisten kiinteistöyhtiöiden taloudellinen mallinnus 2.3.2016 Johdanto Rahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy ( Inspira ) on tehnyt Porvoon kaupungin toimeksiannosta

Lisätiedot

Korottomat velat (sis. lask.verovelat) milj. euroa 217,2 222,3 225,6 Sijoitettu pääoma milj. euroa 284,2 355,2 368,6

Korottomat velat (sis. lask.verovelat) milj. euroa 217,2 222,3 225,6 Sijoitettu pääoma milj. euroa 284,2 355,2 368,6 2014 2013 2012 KONSERNIN TUNNUSLUVUT Liikevaihto milj. euroa 426,3 475,8 483,3 Liikevoitto/ -tappio milj. euroa -18,6 0,7 29,3 (% liikevaihdosta) % -4,4 0,1 6,1 Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä milj.

Lisätiedot

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 30.6.2017 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2017 1-6/2016 1-12/2016 Liikevaihto, 1000 EUR 11 561 10 370 20 113 Käyttökate, 1000 EUR 2024 1078 2750 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

1. Tiivistelmän kohdassa B.12 (Taloudelliset tiedot) lisätään uutta tietoa seuraavasti:

1. Tiivistelmän kohdassa B.12 (Taloudelliset tiedot) lisätään uutta tietoa seuraavasti: TÄYDENNYS 1/12.5.2016 AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN 25.4.2016 JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN (500.000.000 EUROA) SEKÄ AKTIA DEBENTUURILAINA 3/2016, 2,00% 20.8.2021

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 3.6.217 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Toisen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 38.9% edellisvuodesta ollen EUR 52.m (EUR 37.5m /2) Toisen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2015 7 12/2014 1 12/2015 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 10 223 9 751 27 442 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 266 1 959 6 471 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Toimitusjohtajan katsaus Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Tilinpäätös 11/2008 10/2009 tiivistelmä 1/2 Liikevaihto 15,41 milj. euroa (18,40 milj. euroa), laskua 16 % Liikevoitto -0,41 milj. euroa (0,74

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 7-9/ / / /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 7-9/ / / / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 7-9/2003 7-9/2002 1-9/2003 1-9/2002 2002 Liikevaihto 683,0 611,1 2 054,4 1 974,9 2 612,3 Osuus osakkuusyritysten tuloksista -1,2 0,1-1,1

Lisätiedot

Täytetty 2.4.2001 kl 9.30 JV. TULOSLASKELMA Milj.e 1-3/2002 1-3/2001 2001

Täytetty 2.4.2001 kl 9.30 JV. TULOSLASKELMA Milj.e 1-3/2002 1-3/2001 2001 KEMIRAKONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. Täytetty 2.4.2001 kl 9.30 JV TULOSLASKELMA Milj.e 13/2002 13/2001 2001 Liikevaihto 656,3 651,4 2 454,4 Osuus osakkuusyritysten tuloksista 0,4 2,6 0,4 Liiketoiminnan

Lisätiedot

Yleiselektroniikka-konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 14,9 milj. euroa eli on parantunut edelliseen vuoteen verrattuna 2,1 milj. euroa.

Yleiselektroniikka-konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 14,9 milj. euroa eli on parantunut edelliseen vuoteen verrattuna 2,1 milj. euroa. YLEISELEKTRONIIKKA OYJ Pörssitiedote 13.8.2007 klo 11.00 YLEISELEKTRONIIKKA -KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2007 - Liikevaihto 14,9 milj. euroa (12,8 milj. euroa) - Liikevoitto 494 tuhatta euroa

Lisätiedot

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS Sievi Capital Oyj:n Yhtiökokous 18.4.2013 Harri Takanen Harri Takanen on toiminut Sievi Capital Oyj:n toimitusjohtajana 1.4.2013 alkaen. Aikaisemmin hän on toiminut Scanfil Oyj:n

Lisätiedot

Liittymisjohtojen ja käyttöoikeuskenttien käsittely valvontamenetelmissä. Sähköverkkotoiminnan ajankohtaispäivät Helsinki 22.5.

Liittymisjohtojen ja käyttöoikeuskenttien käsittely valvontamenetelmissä. Sähköverkkotoiminnan ajankohtaispäivät Helsinki 22.5. Liittymisjohtojen ja käyttöoikeuskenttien käsittely valvontamenetelmissä Sähköverkkotoiminnan ajankohtaispäivät Helsinki 22.5.2013 Rakennetietojen ilmoittamisessa ilmennyt epäselvyyksiä Viime vuoden tarkastuksissa

Lisätiedot

Q Puolivuosikatsaus

Q Puolivuosikatsaus Q2 1.1. 30.6.2018 Puolivuosikatsaus Avainluvut 4-6/2018 4-6/2017 Muutos% 1-6/2018 1-6/2017 Muutos% 1-12/2017 Liikevaihto, MEUR 217,7 196,0 11,0 % 391,3 352,6 11,0 % 796,5 Vertailukelpoisten myymälöiden

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2015 1 6/2014 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 17 218 10 676 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 5 205 1 916 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta 30,2 % 17,9 % 19,0

Lisätiedot

Munksjö Oyj. Tilinpäätöstiedote 2013

Munksjö Oyj. Tilinpäätöstiedote 2013 Munksjö Oyj Tilinpäätöstiedote 20 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 Liikevaihto 255,7 159,1 863,3 607,1 Käyttökate (oik.*) 16,0 8,8 55,0 42,3 Käyttökateprosentti, % (oik.*) 6,3

Lisätiedot

Solvenssi II:n markkinaehtoinen vastuuvelka

Solvenssi II:n markkinaehtoinen vastuuvelka Solvenssi II:n markkinaehtoinen vastuuvelka Mikä on riskitön korko ja pääoman tuottovaatimus Suomen Aktuaariyhdistys 13.10.2008 Pasi Laaksonen Yleistä Mikäli vastuuvelka on ei-suojattavissa (non-hedgeable)

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Ensimmäisen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 12.7% edellisvuodesta ollen EUR 59.6m (EUR 52.9m /2) Ensimmäisen vuosineljänneksen

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2014 7 12/2013 1 12/2014 1 12/2013 Liikevaihto, 1000 EUR 9 751 6 466 20 427 13 644 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 959 462 3 876 1 903 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 484 796 672 165 641 558 679 396 684 42 Myyntikate 79 961 88 519 89 397 15 399 12 66 Käyttökate 16 543 17

Lisätiedot

Osavuosikatsaus on laadittu EU:ssa sovellettavaksi hyväksyttyjä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) noudattaen.

Osavuosikatsaus on laadittu EU:ssa sovellettavaksi hyväksyttyjä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) noudattaen. 1/8 Tunnusluvut Liikevaihto, milj. euroa 391,2 359,8 1 230,9 1 120,6 1 550,6 Liikevoitto, milj. euroa 14,1 15,5 79,7 67,6 89,0 Liikevoittoprosentti 3,6 4,3 6,5 6,0 5,7 Voitto ennen veroja, milj. euroa

Lisätiedot

INVESTOINTIEN EDULLISUUSVERTAILU. Tero Tyni Erityisasiantuntija (kuntatalous)

INVESTOINTIEN EDULLISUUSVERTAILU. Tero Tyni Erityisasiantuntija (kuntatalous) INVESTOINTIEN EDULLISUUSVERTAILU Tero Tyni Erityisasiantuntija (kuntatalous) 25.5.2007 Mitä tietoja laskentaan tarvitaan Investoinnista aiheutuneet investointikustannukset Investoinnin pitoaika Investoinnin

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 5 435 6 296 6 161 6 159 6 56 Myyntikate 3 442 3 558 4 314 3 842 3 722 Käyttökate 2 292 2 271 3 8 2 525 2

Lisätiedot

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. AMMATTIMAINEN ASIAKAS B 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 3.9.2 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Kolmannen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 26.3% edellisvuodesta ollen EUR 51.7m (EUR 4.9m /2) Kolmannen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Helmikuu 2016

Markkinakatsaus. Helmikuu 2016 Markkinakatsaus Helmikuu 2016 Talouskehitys Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) alensi maailmantalouden kasvuennustetta kuluvalle vuodelle 0,2 prosenttiyksiköllä tasolle 3,4 prosenttia Euroalueen tammikuun

Lisätiedot

PIENSIJOITTAJAN JATKOKURSSI HENRI HUOVINEN

PIENSIJOITTAJAN JATKOKURSSI HENRI HUOVINEN PIENSIJOITTAJAN JATKOKURSSI HENRI HUOVINEN henri.huovinen.1@gmail.com Pankkien ja pankkiiriliikkeiden varainhoidon tarkoituksena on tuoda asiakkaan sijoituspäätöksiin ja salkunhoitoon lisäarvoa. Täyden

Lisätiedot

MEHILÄISEN TULOS JA VEROT 2015

MEHILÄISEN TULOS JA VEROT 2015 MEHILÄISEN TULOS JA VEROT 2015 Toukokuu 2016 Katsaus Mehiläisen vuoden 2015 tuloksiin Mehiläisen tulos 2015» Yritysrakenne ja verot Kysymyksiä ja vastauksia MEHILÄISEN AVAINLUVUT 2015 Mehiläinen kasvoi

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus.

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus. Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Miksi osakeyhtiötä verotetaan? Fiskaalisen tavoitteen tehokkaampi toteutuminen Veropohjan laajuus

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT Liite puolivuosikatsaus 1.1. 30.6.2018 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2018 1-6/2017 1-12/2017 Liikevaihto, 1000 EUR 17 962 11 561 25 038 Käyttökate, 1000 EUR 4 358 2 024 5 230 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Kreikan ohjelma - Ensimmäinen väliarvio - Velkahelpotukset. Euroalueen vakausyksikkö 27.5.2016

Kreikan ohjelma - Ensimmäinen väliarvio - Velkahelpotukset. Euroalueen vakausyksikkö 27.5.2016 Kreikan ohjelma - Ensimmäinen väliarvio - Velkahelpotukset Euroalueen vakausyksikkö 27.5.2016 EVM-ohjelman 1. väliarvio Euroryhmä teki 25.5. periaatepäätöksen väliarvion hyväksymisestä Suurin osa väliarvion

Lisätiedot

TULOSLASKELMAN RAKENNE

TULOSLASKELMAN RAKENNE TULOSLASKELMAN RAKENNE Liiketoiminnan tuotot Toiminnan kulut Liikevoitto VÄHENNETÄÄN Liikevaihdon ansaintaan liittyvät kulut Rahoituserät Satunnaiset erät Tilinpäätösjärjestelyt Tilikauden voitto Verot

Lisätiedot

SÄHKÖN KANTAVERKKOTOIMINNAN HINNOITTELUN KOHTUULLISUUDEN VALVONTAMENETELMIEN SUUNTAVIIVAT VUOSILLE

SÄHKÖN KANTAVERKKOTOIMINNAN HINNOITTELUN KOHTUULLISUUDEN VALVONTAMENETELMIEN SUUNTAVIIVAT VUOSILLE ENERGIAMARKKINAVIRASTO SÄHKÖN KANTAVERKKOTOIMINNAN HINNOITTELUN KOHTUULLISUUDEN VALVONTAMENETELMIEN SUUNTAVIIVAT VUOSILLE 2012-2015 29.6.2011 dnro 837/430/2010 Energiamarkkinavirasto Lintulahdenkuja 4

Lisätiedot

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ Pörssitiedote klo YLEISELEKTRONIIKKA KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ Pörssitiedote klo YLEISELEKTRONIIKKA KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS YLEISELEKTRONIIKKA OYJ Pörssitiedote 6.5.2004 klo 11.00 YLEISELEKTRONIIKKA KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2004 - Yleiselektroniikka Oyj:n toimitusjohtajaksi Jussi Aspiala - Liikevaihto 5,6 milj.

Lisätiedot

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton] Vuosikatsaus 1.1. 31.12.2 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Neljännen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 4.8% edellisvuodesta ollen EUR 48.4m (EUR 46.2m /2) Neljännen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

Yhtiön taloudelliset tiedot päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot 0 0

Yhtiön taloudelliset tiedot päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot 0 0 EFECTE OYJ Yhtiön taloudelliset tiedot 30.9.2017 päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta (Luvut euroina, ellei toisin ilmoitettu) Konsernin Tuloslaskelma 1.1.2017 30.9.2017 1.1.2016 30.9.2016 LIIKEVAIHTO

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 2 23 3 2 257 7 2 449 4 2 4 3 2 284 5 Myyntikate 1 111 4 1 179 7 1 242 3 1 224 9 1 194 5 Käyttökate 15 4 42

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 451 6 576 4 544 8 51 5 495 2 Myyntikate 253 3 299 2 279 281 4 275 3 Käyttökate 29 5 42 7 21 9 33 3 25 1 Liikevoitto

Lisätiedot

Poistojen käsittely valvontamallissa

Poistojen käsittely valvontamallissa Poistojen käsittely valvontamallissa 9.2.2011 Jarmo Partanen Jarmo.partanen@lut.fi LUT Energy Electricity Energy Environment Poistot valvontamallissa 2008-2011 Keskeytyskustannukset Operatiiviset kustannukset

Lisätiedot

Liikevaihto. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 6 777 8 43 8 23 8 25 8 11 Myyntikate 3 89 4 262 4 256 4 51 4 262 Käyttökate 1 69 1 95 1 71 1 293 742 Liikevoitto

Lisätiedot

Metsä sijoituskohteena 1983 2007

Metsä sijoituskohteena 1983 2007 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE Metsä sijoituskohteena 198327 3/28 21.8.28 Esa Uotila Puuntuotannon sijoitustuotto pysyi korkeana vuonna 27 Yksityismetsien hakkuut

Lisätiedot

Seuraavat taloudelliset tiedot on julkaistu 17. marraskuuta 2016 Aktia Pankki Oyj:n osavuosikatsauksessa :

Seuraavat taloudelliset tiedot on julkaistu 17. marraskuuta 2016 Aktia Pankki Oyj:n osavuosikatsauksessa : TÄYDENNYS 4/18.11.2016 AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN 25.4.2016 JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN (500.000.000 EUROA) SEKÄ AKTIA DEBENTUURILAINA 5/2016, 2,00%

Lisätiedot

Osavuosikatsaus on laadittu EU:ssa sovellettavaksi hyväksyttyjä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) noudattaen.

Osavuosikatsaus on laadittu EU:ssa sovellettavaksi hyväksyttyjä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) noudattaen. 1/8 Tunnusluvut Liikevaihto, milj. euroa 408,2 376,0 839,7 760,9 1 550,6 Liikevoitto, milj. euroa 19,7 14,4 65,6 52,0 89,0 Liikevoittoprosentti 4,8 3,8 7,8 6,8 5,7 Voitto ennen veroja, milj. euroa 21,4

Lisätiedot

Pörssisäätiön Sijoituskoulu Tampereen Sijoitusmessuilla. 25.3.2014 Sari Lounasmeri

Pörssisäätiön Sijoituskoulu Tampereen Sijoitusmessuilla. 25.3.2014 Sari Lounasmeri Pörssisäätiön Sijoituskoulu Tampereen Sijoitusmessuilla 25.3.2014 Sari Lounasmeri Pörssisäätiö edistää arvopaperisäästämistä ja arvopaperimarkkinoita Sijoittajan verotus Osingot ja luovutusvoitot / Sari

Lisätiedot

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 3.6.216 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1 EUR 1 6/216 1 6/215 1 12/215 Liikevaihto, tuhatta euroa Liikevoitto, tuhatta euroa 9 25 8 482 15 36 4 1 14 1 172 Liikevoitto, %

Lisätiedot

25.9.2008 klo 9-15. 1. Selvitä vakuutustekniseen vastuuvelkaan liittyvät riskit ja niiltä suojautuminen.

25.9.2008 klo 9-15. 1. Selvitä vakuutustekniseen vastuuvelkaan liittyvät riskit ja niiltä suojautuminen. SHV-tutkinto Vakavaraisuus 25.9.28 klo 9-15 1(5) 1. Selvitä vakuutustekniseen vastuuvelkaan liittyvät riskit ja niiltä suojautuminen. (1p) 2. Henkivakuutusyhtiö Huolekas harjoittaa vapaaehtoista henkivakuutustoimintaa

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Apulaisprofessori Tomi Viitala Osakeyhtiön verotus Osakeyhtiö on yhteisö eli osakkeenomistajistaan erillinen verovelvollinen Osakeyhtiölle lasketaan

Lisätiedot

ELITE VARAINHOITO OYJ LIITE TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2015

ELITE VARAINHOITO OYJ LIITE TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2015 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1000 EUR 7-12/2015 7-12/2014 1-12/2015 1-12/2014 Liikevaihto, tuhatta euroa 6 554 5 963 15 036 9 918 Liikevoitto, tuhatta euroa 69 614 1 172 485 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Sijoittajan sanastoa Pörssisäätiön sijoituskoulu VERO 2014 Prof. Minna Martikainen Hanken School of Economics, Finland Sijoitusmaailman termistö ja logiikka, omat toimet ja näin luen. SIJOITUSMAAILMAN

Lisätiedot

YRITYKSEN ARVONMÄÄRITYS

YRITYKSEN ARVONMÄÄRITYS YRITYKSEN ARVONMÄÄRITYS ARVONMÄÄRITYSTILANTEITA 1. Luovutushinnan määrittäminen kauppa ulkopuolisen kanssa kauppa läheisten kanssa lahjan luonteiset kaupan lahjoitukset omien osakkeiden lunastus avioero-ositukset

Lisätiedot

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,7 0,0 *Lainojen takaisinmaksut -90,0-90,0 *Omien osakkeiden hankinta 0,0-89,3 0,0-90

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,7 0,0 *Lainojen takaisinmaksut -90,0-90,0 *Omien osakkeiden hankinta 0,0-89,3 0,0-90 RAHOITUSLASKELMA (1000 euroa) VUODELTA 2016 Liiketoiminnan rahavirta *Myynnistä ja muista liiketoim. tuotoista saadut maksut 957,8 989,4 *Maksut liiketoiminnan kuluista -865,2-844,3 *Saadut korot 0,5 0,8

Lisätiedot

Korko ja inflaatio. Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2016

Korko ja inflaatio. Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2016 Korko ja inflaatio Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2016 Sisältö Nimellis ja reaalikorot, Fisher yhtälö Lyhyt ja pitkä korko Rahapolitiikka ja korot Korko ja inflaatio Nimellinen korko i: 1 tänä vuonna

Lisätiedot

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS

ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS Liiketoimintakatsaus Heinä-syyskuu 2018 29.10.2018 2 / 5 ROPOHOLD OYJ LIIKETOIMINTAKATSAUS 1.7. 30.9.2018 Heinä-syyskuu 2018 lyhyesti Liikevaihto heinä-syyskuussa kasvoi 22 % ja käyttökate 66 % edellisen

Lisätiedot

Advisory Corporate Finance. Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla. Tutkimus Syyskuu 2009

Advisory Corporate Finance. Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla. Tutkimus Syyskuu 2009 Advisory Corporate Finance Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla Tutkimus Syyskuu 2009 Sisällysluettelo Yhteenveto... 3 Yleistä... 3 Kyselytutkimuksen tulokset... 3 Markkinariskipreemio Suomen

Lisätiedot

TOIMEKSIANTAJA TILITOIMISTO 1 (6)

TOIMEKSIANTAJA TILITOIMISTO 1 (6) TOIMEKSIANTAJA TILITOIMISTO 1 (6) MUISTILISTA OSTAJALLE TAI VASTAANOTTAJALLE TOIMII SUUNTAA ANTAVANA OHJEISTUKSENA. MUISTA KESKUSTELLA OMASTA TILANTEESTASI AINA ASIANTUNTIJAN KANSSA. YRITYSKAUPPA JA YRITYSJÄRJESTELY

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös 1.1.2018-31.12.2018 Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 Tuloslaskelma Liitetieto 1.1.-31.12.2018 1.1.-31.12.2017 (EUR) Liikevaihto

Lisätiedot

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan Ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti:

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan Ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti: OHJELMAESITTEEN TÄYDENNYS 1, 29.4.2014 TÄYDENNYS 1, 29.4.2014 HELSINGIN OP PANKKI OYJ:N JOUKKOVELKAKIRJAOHJELMAAN 2014 (200.000.000 EUROA) SEKÄ HELSINGIN OP TUOTTODEBENTUURI 1/2014 LAINAKOHTAISIIN EHTOIHIN

Lisätiedot

Munksjö Tilinpäätöstiedote 2015

Munksjö Tilinpäätöstiedote 2015 Munksjö Tilinpäätöstiedote 20 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 Liikevaihto 290,0 281,0 1 130,7 1 137,3 Käyttökate (oik.*) 22,1 28,4 93,6 105,0 Käyttökateprosentti, % (oik.*) 7,6

Lisätiedot

Metsän arvostuskysymykset yhteismetsän laajentuessa liittymisten kautta. Arvokäsitteitä

Metsän arvostuskysymykset yhteismetsän laajentuessa liittymisten kautta. Arvokäsitteitä Metsän arvostuskysymykset yhteismetsän laajentuessa liittymisten kautta MML 3.5.2010 Eero Autere (MH) Raito Paananen Metsävaratietoasiantuntija (MMM, LKV) 5.5.2010 1 5.5.2010 2 Arvokäsitteitä Käyttöarvo

Lisätiedot

Vahinkovakuutuksen vakavaraisuusvalvonnan kehittämishaasteet: Vastuuvelan Best Estimaten laskeminen. Aktuaariyhdistyksen kuukausikokous 26.4.

Vahinkovakuutuksen vakavaraisuusvalvonnan kehittämishaasteet: Vastuuvelan Best Estimaten laskeminen. Aktuaariyhdistyksen kuukausikokous 26.4. Vahinkovakuutuksen vakavaraisuusvalvonnan kehittämishaasteet: Vastuuvelan Best Estimaten laskeminen Aktuaariyhdistyksen kuukausikokous 26.4.2007 Pasi Laaksonen Vastuuvelka Solvenssi II: kehikossa Vastuuvelka

Lisätiedot

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2015

Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2015 Munksjö Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 20 AVAINLUVUT huhti kesä tammi kesä tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 20 Liikevaihto 291,2 292,5 571,4 580,4 1 7,3 Käyttökate (oik.*) 25,0 26,0 51,5 53,4 105,0

Lisätiedot

Wiener-prosessi: Tarkastellaan seuraavanlaista stokastista prosessia

Wiener-prosessi: Tarkastellaan seuraavanlaista stokastista prosessia Wiener-prosessi: Tarkastellaan seuraavanlaista stokastista prosessia { z(t k+1 ) = z(t k ) + ɛ(t k ) t t k+1 = t k + t, k = 0,..., N, missä ɛ(t i ), ɛ(t j ), i j ovat toisistaan riippumattomia siten, että

Lisätiedot