As.Oy KASKENSIVU INFO 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "As.Oy KASKENSIVU INFO 2012"

Transkriptio

1 As.Oy KASKENSIVU INFO 2012

2 Puheenjohtajan tervehdys Vuosi 2011 oli muutosten vuosi. Yhtiössä tehtiin ikkuna-, parveke- ja julkisivuremontti. Vanhat parvekkeet purettiin, ikkunat vaihdettiin ja julkisivu uusittiin tekemällä lämpörappaus vanhan päälle. Julkisivuremontin valmistuttua aloitettiin pihan sadevesiviemäröinti. Töitä jatkettiin maan jäätymiseen asti ja työt jatkuvat keväällä maan sulettua. Keväällä tehdään lisäksi julkisivuremonttiin liittyviä korjaus- ja viimeistelytöitä. Rapatessa roiskuu ja niin tässäkin tapauksessa. Julkisivuremontin jäljiltä jouduttiin valitettavasti kaatamaan joitain puita ja pensaita pihamaalta. Nurmialue muistuttaa tällä hetkellä enemmän perunapeltoa kuin hoidettua nurmikkoa. Tekeminen ei lopu, ja seuraavaksi vuorossa ovat puutarha- ja pihatyöt. Asumiskustannukset ovat nousseet viime vuosina voimakkaasti. Hoitovastikkeessa suurimpina erinä näkyvät tonttivuokra, lämpöenergia, vesi ja kiinteistöhoito. Julkisivu- ja ikkunaremontti vähentävät osaltaan lämpöenergian kulutusta. Lämpöhäviöt seinien ja uusien ikkunoiden läpi ovat pienemmät ja niiden ilmatiiviys parempi. Energian ja veden kulutukseen pystyy jokainen asukas vaikuttamaan. Pienistä puroista kertyy iso virta. Jopa 40% lämmitysenergiasta kuluu lämpimän veden lämmittämiseen, joten asukkaan valinnoilla on suuri merkitys sekä veden että lämmitysenergian kulutukseen. Pieni parsinneulan suuruinen vuoto WC-pöntössä maksaa vuodessa 900 euroa kohonneena vesilaskuna entäpä jos näitä pönttöjä on 50 tai 100 kpl? Asumisviihtyvyys syntyy pienistä asioista. Hymy ei maksa mitään ja tuntemattomallekin naapurille voi toivottaa hyvät huomenet. Taloyhtiö järjestää pihatalkoita keväisin ja syksyisin. Talkoisiin ovat kaikki tervetulleita, aina ei tarvitse jaksaa haravoida, paikalle voi tulla vain vaikka vaihtamaan kuulumiset ja syömään grillimakkaraa. Alkuvuodesta elvytettiin pitkään horroksessa ollut lenkkisaunaperinne.

3 Jos sinulla on ideoita taloyhtiön kehittämiseen tai haluat olla mukana vaikka järjestämässä pihakirppistä, ota yhteyttä hallitukseen. Juha Heikkilä hallituksen pj YLEISTÄ As. Oy Kaskensivu muodostuu neljästä talosta. Talot on numeroitu kaupungista päin seuraavasti: 1. talo (Nyyrikintie 7 / Kaskitie 8), 2. talo (Nyyrikitie 9 / Kaskitie 10), 3. talo (Nyyrikitie 11 / Kaskitie 12), 4. talo (Nyyrikitie 13 / Kaskitie 14). HUONEISTON MUUTOSTYÖ Osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle huoneistoremonteistaan etukäteen kirjallisesti. Käytännössä tämän laajan ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle jäävät lähinnä maalaus- ja tapetointityöt. Ilmoituksessa tulee olla riittävä selvitys remontista kuten esim. suunnitelmat, työselitys ja aikataulu. Taloyhtiöllä on oikeus valvoa, että osakkaan teettämät remontit toteutetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta ja hyvän rakennustavan mukaan. Työtä suorittava osakas vastaa tarpeellisista ja kohtuullisista ilmoituksen mahdollisista selvitys- ja yhtiölle aiheutuvista valvontakustannuksista. As. Oy Kaskensivun osakkaat tekevät ilmoituksen yhtiön isännöitsijälle. MK-Isännöinnin internetsivuilta löytyy valmis ilmoituspohja muutos- ja kunnossapitotöitä varten. Lisätietoja muutostyöraportointiin saa isännöitsijältä. PALOTURVALLI- SUUS Paloturvallisuus on kaikkien yhteinen asia. Suurin osa tulipaloista aiheutuu ihmisen toiminnasta.

4 mintakunnossa. Hanki alkusammutin. Mikäli havaitset puutteita yhtiön paloturvallisuudessa, ota yhteyttä isännöitsijään tai hallitukseen. Yleisiä paloturvallisuusohjeita Porrashuoneessa sekä kellari- ja ullakkotilojen käytävillä ei saa varastoida mitään tavaraa. Lastenvaunut, leikkivälineet yms. on säilytettävä niille tarkoitetuissa tiloissa tai asuinhuoneistossa. Yhteisissä kellari- ja ullakkotiloissa ei saa säilyttää tarpeetonta tavaraa, palavia nesteitä tai -kaasuja. Kellari- ja ullakkotilojen ovet on pidettävä suljettuna. Älä estä palokunnan toimintaa rakennuksen ympäristössä, esim. pysäköimällä pelastustielle Huolehdi, että asuntosi palovaroittimet ovat toi- PALOVAROITIN Taloyhtiö on asentanut verkkovirtatoimiset palovaroittimet kaikkiin asuntoihin ja yleisiin tiloihin loppuvuodesta Jokaisen huoneiston eteiseen asennettiin yksi varoitin. Varoittimessa on paristovarmennus. Asukkaan on huolehdittava hälyttimen säännöllisestä testauksesta. Varoittimen käyttöohje löytyy taloyhtiön kotisivuilta. Yli 60m 2 asunnoissa pitää olla vähintään kaksi varoitinta, näiden hankinta on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen hankinta ja testaus kuuluvat asukkaan vastuulle.

5 Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suosittelee, että palovaroittimet sijoitetaan kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Varoitin asennetaan kattoon yli 50 cm:n päähän seinästä. Varoittimen testaus tulee tehdä kuukausittain ja aina, kun on oltu pitkään poissa. kellarin ulko-oven kautta omalla avaimellaan. Työhuoneessa säilytetään taloyhtiön yhteisiä työkaluja (esim. haravat). Niitä voi lainata taloyhtiön alueella tapahtuviin töihin. Kottikärryt saa lainaan ottamalla yhteyttä isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan. LIESITUULETTIMIA ei saa kytkeä hormiin, sillä se sekoittaa ilmanvaihdon toiminnan. LUKOISTA Jos asunnon ulko-oven lukko tuntuu jäykältä, kieleke kannattaa öljytä. Turvalukon vara-avaimen voi halutessaan toimittaa huoltoyhtiölle. Muista pyytää kuittaus avaimen vastaanottamisesta. YHTEISET TILAT Työhuone sijaitsee 1. talon kellarissa. Työhuoneessa on mahdollisuus tehdä kaikenlaisia askareita. Siellä on yksi pöytätaso sekä höyläpenkki. Asukkaat pääsevät tilaan talon päädyssä olevan Työhuoneen käyttösäännöt Merkitse aina työhuoneeseen jättämäsi tavarat nimelläsi ja asunnon numerolla (pensselit, maalit, yms.). Siivoa aina jälkesi työskentelyn jälkeen. Työhuone ei ole varastotila vaan työtila. Älä siis jätä sinne turhaa rojua. Pyykinkuivausvintit sijaitsevat jokaisen talon päädyssä olevissa vinttitiloissa. Vintillä on pyykkinarut ja mahdollisuus kuivata pyykke-

6 jä kesät talvet raikkaassa ilmassa. Vintteihin ja kellarikäytäviin ei saa kerätä tavaraa. Tavarat tulee säilyttää asukkaan omassa kellari- tai vinttikopissa. Pesutupa ja mankelihuone sijaitsevat 3. talon kellarissa. Pesutuvassa on 10kg:n pesukone ja kaksia isoa betoniallasta sekä yksi pienempi teräsallas isojen tekstiilien pesuun. Pesukoneen käyttövuoro pitää aina varata käytävällä olevasta varauskirjasta. Kone toimii kolikoilla. Tarkemmat ohjeet löytyvät pesutuvasta. Mankelihuoneessa on kuivausrumpu sekä iso ja pieni mankeli. Rummun käyttöoikeus on ensisijaisesti pesukoneen käyttäjillä. Käyttö on maksutonta. Laitteiden käyttöohjeet löytyvät mankelihuoneesta. Asukkaat pääsevät tiloihin talon päädyssä olevan kellarin ulko-oven kautta omalla avaimellaan. Kerhohuone sijaitsee 4.talon kellarissa. Kerhohuonetta voi käyttää asukkaiden omiin kokoontumistarkoituksiin. Asukkaat pääsevät tilaan talon päädyssä olevan kellarin ulko-oven kautta omalla avaimellaan. Pyöräkellarit sijaitsevat jokaisen talon kellarissa. Aseta pyöräsi siten, että muutkin voivat käyttää pyöräkellaria helposti. Polkupyöriä on säilytettävä niille tarkoitetuissa paikoissa, ei nurmialueilla. Saunat sijaitsevat jokaisen talon kellarissa. Saunavuorot voi varata kiinteistöhuolto huoltoyhtiö Siikin toimistosta ma-to kello puhelinnumerosta Lenkkisauna lämpiää keskiviikkoisin 3. talossa. Naiset klo 18-20, miehet Sisäänkäynti kellarikäytävän ovesta.

7 Huoltoyhtiön postilaatikko löytyy jokaisen talon kellarikäytävältä. Siihen voit ilmoittaa kaikista mahdollisista vioista. Pikaista korjausta vaativat vuodot yms. pitää ilmoittaa suoraan huoltomiehelle numeroon Vuotavien hanojen tai esim. pönttöjen korjaus on asukkaalle maksutonta. Autojen paikka pihalla on niille varatuissa parkkiruuduissa, ei pelastustiellä. Autolämmitystolpissa asetetaan lähtöaika, virta kytkeytyy 2 tuntia ennen asetusaikaa. Tolpan tarkempi käyttöohje löytyy taloyhtiön kotisivuilta. Rajoitetun sulakekapasiteetin takia sisälämmittimien käyttö on kielletty. Parkkeeratessa autosi Kaski- tai Nyyrikintielle varmista ettei se estä ulosajoa pihalta. Huomioithan muut asukkaat tupakoidessasi. Älä polta rakennuksen välittömässä läheisyydessä jottei savu kulkeudu ikkunoista sisään asuntoihin. Pidetään piha siistinä ja vapaana tumpeista. GRILLI Taloyhtiöllä on asukkaiden käyttöön tarkoitettu pallogrilli. Hiilillä toimivaa grilliä säilytetään I-talon työhuoneessa. Grillin käyttösäännöt Grilli on tarkoitettu käytettäväksi vain taloyhtiön piha-alueella. Grilli on tyhjennettävä ja putsattava jokaisen käyttökerran jälkeen. Kuumia hiiliä ei saa kaataa jäteastiaan, vaan ne on jäähdytettävä. Grilliä ei saa jättää pihalle, vaan se on vietävä takaisin sen oikeaan säilytyspaikkaan. Käyttäjän on itse hankittava hiilet ja sytytysnesteet.

8 DIGIBOKSI Digiboksin tulee olla kaapeli- eli C-digiboksi (EI antenni). Digiboksilla saadaan näkyviin TV- ja radiokanavat A-, B-,C- ja E-kanavanipuista. Kanavanippujen sisällöt löytyvät mm. Digitan internetsivuilta. Satelliittikanavia löytyy omasta kanavanipustaan, mm. BBC World, CNBC ja DW- TV. Vastaanotin on viritettävä käyttämällä manuaaliviritystä. Joissain markkinoilla olevissa vastaanottimissa ei ole manuaaliviritysmahdollisuutta, jolloin niitä ei voida käyttää. Taajuudet: MuxA 154 MHz 64QAM, symbolinopeus 4000 MS/s MuxB 162 MHz 64QAM, symbolinopeus 4000 MS/s MuxC 170 MHz 64QAM, symbolinopeus 4000 MS/s MuxE 138 MHz 64QAM, symbolinopeus 4000 MS/s Satelliitti 146 MHz 64- QAM, symbolinopeus 6111 MS/s Viritysasioissa lisätietoja saa isännöitsijältä. PATTERIT JA PATTERIVENTTII LIT Nykyaikaisen vesikiertoon perustuvan lämmitysjärjestelmän säätö on kaksiportainen: Patteriverkoston vesikierto on tasapainotettu sekä linjakohtaisilla että pattereiden esisäädöillä. Lisäksi ulkoilman lämpötilaan reagoiva termostaatti ohjaa pattereissa kiertävän veden lämpötilaa. Patterikohtaiset esisäädetyt termostaattiventtiilit täydentävät säädön, jotta saavutetaan tasainen asteen lämpötila kaikissa asuinhuoneissa. Lämpötilaa ei voi termostaattiventtiilistä säätää tätä kor-

9 keammaksi - ainoastaan matalammaksi. Termostaatti sulkee ja avaa vesikierron patterissa, niin että huonelämpötila pysyy tasaisena. Tästä syystä patteri saattaa olla välillä lämmin ja välillä viileä. Termostaattia ei saa peittää esimerkiksi verhoilla, koska silloin lämpötila termostaatin lähellä nousee muuta huonetta korkeammaksi, patteri sulkeutuu ennen aikojaan ja huone kylmenee. Termostaatin toimiessa oikein patteri lämpiää ensin yläosastaan ja vasta kovilla pakkasilla koko patteri on lämmin. Säädä termostaattia vain niissä rajoissa, joissa säätönuppi liikkuu esteettä. Se ei välttämättä kierry asteikon laidasta laitaan. Termostaattia ei saa avata ja puuttua perussäätöihin. Pidä huolta pattereiden puhdistuksesta. Pöly patterilevyjen välissä estää ilman kierron ja heikentää patterin tehoa. Yleisin vika patteritermostaateissa on termostaatin neulan jääminen jumiin. Tällöin termostaatti ei säädä patteria lainkaan. Termostaatin toiminnan takaamiseksi tulisi termostaattiosaa kääntää silloin tällöin laidasta laitaan. Liikuttaminen pitäisi tehdä ainakin lämmityskauden alettua syksyllä. Jos huoneistossa on talvisin liian kuuma, älä tuuleta yötä päivää vaan ota yhteys isännöitsijään! Mikäli termostaatti ei tunnu toimivan, ota yhteys huoltomieheen.

10 WC-PöNTöT Langanohut WC-pöntön vuoto, kuluttaa vettä 30 m³ vuodessa ja maksaa 100e. Tällainen vuoto on lähes huomaamaton, mutta se voidaan havaita kun WC-kulhon takaseinämään laitettu vessapaperipala kastuu. Ilmoita vuotavista hanoista ja vessapöntöistä huoltomiehelle välittömästi. Ohut parsinneulan paksuinen jatkuva vesivirta tuhlaa vettä 300m³ vuodessa, 900 euron edestä. Vuotavan hanan tai pöntön korjaus on asukkaalle maksuton. KIERRÄTYS &JÄTEHUOLTO Seka- ja biojäteastiat sijaitsevat 1. ja 2. talon sekä 3. ja 4. talon välissä. Lisäksi 3. talon pihasta löytyy keräysastiat paperille ja pahville. Lasija metallijätteen voi viedä esimerkiksi Tullintorin, Tammelantorin tai Prisman hyötyjätepisteeseen. Vanhat huonekalut, elektroniikkaromu tai rakennusjäte eivät kuulu taloyhtiön jäteastioihin, vaan niiden poisviemisestä vastaa jokainen itse. Ongelma- ja suuremmat metallijätteet Repe-ongelmajäteauton ja Romumetallikeräysauton kyytiin. Repen aikataulut löytyvät mm. Pirkanmaan jätehuollon internetsivuilta. TULOILMA- VENTTIILEISTÄ Huoneistojen korvausilma johdetaan sisälle ikkunoiden tuloilmaventtiileistä. Venttiilissä on säätövipu talvi- ja kesäajalle. Talviasennossa ilma kul-

11 kee ikkunalasien välisessä tilassa. Kylmä ilma virtaa alaspäin ulkoikkunan kylmää pintaa ja nousee ylöspäin sisäikkunan lämmintä pintaa tuoden sisälle esilämmitetyn ilman vedottomasti. Talviasennossa venttiilin säätövipu on painettuna pohjaan kohti ulkoseinää. Kesäasennossa ikkunan välitila ohitetaan ja raikas ilma kulkee ohituskanavan kautta suoraan ulkoa sisälle. Kesäasennossa säätövipu on vedettynä n. 50mm huoneen suuntaan. Sulkulaitteen manuaalisäädöllä (metallinen sauva, jonka päässä muovitulpat) saadaan säädettyä ilmavirtauksen suuntausta ja määrää. Venttiilissä on kaksi suodatinta, huolto-ohjeet löytyvät taloyhtiön kotisivuilta. Paperiversio ohjeesta on jaettu asuntoihin. Paperiversio on saatavilla tarvittaessa isännöitsijältä. YHTEYSTIEDOT HALLITUKSEN JÄSENET Valitaan kevään 2012 yhtiökokouksessa Hallitukseen saat yhteyden sähköpostitse: Taloyhtiön kotisivut osoitteessa Sivuilla muun muassa: Tulevat tapahtumat Ohjeet ja oppaat osio sähköiset versiot mm. tuloilmaventtiilin ja autolämmitystolpan käyttöohjeesta Asiaa meneillään olevista remonteista ja julkaistut remonttitiedotteet Jätehuolto- ja kierrätysohjeet

12 ISÄNNÖITSIJÄ Tampereen MK-Isännöinti Oy Ilkka Kivinen Kaskitie 22, Tampere Puhelin: / Fax: KIINTEISTÖHUOLTO Kiinteistöpalvelu Siiki Oy Hämeenpuisto 31A Tampere Huoltomies: Päivystys: Toimisto: Fax:

LUe MYÖS: tässä NUMeroSSA: MUKANA MYÖS: - Pirkon puhdistukselle palvelusertifikaatti - Kotkan Kiinteistöpalvelu johtaa Laakissa

LUe MYÖS: tässä NUMeroSSA: MUKANA MYÖS: - Pirkon puhdistukselle palvelusertifikaatti - Kotkan Kiinteistöpalvelu johtaa Laakissa LUe MYÖS: - Pirkon puhdistukselle palvelusertifikaatti - Kotkan Kiinteistöpalvelu johtaa Laakissa SH-Palveluverkko Oy:n jäsenyritykset 1/2012 tässä NUMeroSSA: Uudet pelastussuunnitelmat laadittava kesäkuun

Lisätiedot

Asuntovaunuja, peräkärryjä yms. ei yleensä saa säilyttää taloyhtiön pysäköintialueilla.

Asuntovaunuja, peräkärryjä yms. ei yleensä saa säilyttää taloyhtiön pysäköintialueilla. AUTOPAIKAT Taloyhtiön vapaita autopaikkoja voit tiedustella toimistostamme. Yhtiön omistamista pylväspaikoista, katoksista ja talleista peritään pääsääntöisesti vuokraa ja niille pysäköinti ilman varausta

Lisätiedot

UUTISET. Muutaman tovin mietittyään Paulankatu. Turvallisuushan on osa arkea. Nr 2 syyskuu 2012

UUTISET. Muutaman tovin mietittyään Paulankatu. Turvallisuushan on osa arkea. Nr 2 syyskuu 2012 UUTISET Nr 2 syyskuu 2012 Turvallisuushan on osa arkea Paulankatu 2:n asukasaktiivit Minna Uimonen ja Jatta Jokinen huomaavat hetken mietittyään, että turvallisuusasiat ovat monella tapaa osa arjen elämää.

Lisätiedot

V V O : n a s i a k a s l e h t i 1 / 2 0 0 7. ilmastonmuutosta vastaan pienin ekoteoin. Asukasyhteistyöllä. asumismukavuutta

V V O : n a s i a k a s l e h t i 1 / 2 0 0 7. ilmastonmuutosta vastaan pienin ekoteoin. Asukasyhteistyöllä. asumismukavuutta V V O : n a s i a k a s l e h t i 1 / 2 0 0 7 ilmastonmuutosta vastaan pienin ekoteoin Asukasyhteistyöllä asumismukavuutta pääovi Asukasyhteistyöstä jokaiselle oma juttu - yhteisöllisyyttä ja edunvalvontaa

Lisätiedot

Poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta

Poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta pahasti Poikki Näin selviät pitkästä sähkökatkosta LUKIJALLE Kun sähköt katkeavat, meitä kiinnostaa, miten kauan katko kestää. Yleensä se on ohi ennen kuin ehdimme tehdä mitään. Katkot ovat lyhentyneet

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

N u m e r o 2 / 2005 M I K K E L I N V U O K R A T A L O T O Y : N A S U K A S L E H T I. Hyvää Joulua!

N u m e r o 2 / 2005 M I K K E L I N V U O K R A T A L O T O Y : N A S U K A S L E H T I. Hyvää Joulua! N u m e r o 2 / 2005 M I K K E L I N V U O K R A T A L O T O Y : N A S U K A S L E H T I Hyvää Joulua! 2 Numero 2 / 2005 Toimitusjohtajan mietteitä Kuluneen kesän ja syksyn aikana eräs aravavuokra-asumiseen

Lisätiedot

KIINTEISTÖ. Työn tekijä ei voi itse valvoa omaa työtään. viesti. Hyvinkään Riihimäen Mäntsälän. Hankesuunnitelma remontin ehkä tärkein vaihe s.

KIINTEISTÖ. Työn tekijä ei voi itse valvoa omaa työtään. viesti. Hyvinkään Riihimäen Mäntsälän. Hankesuunnitelma remontin ehkä tärkein vaihe s. Hyvinkään Riihimäen Mäntsälän KIINTEISTÖ 1 15 viesti Yhtiökokouksen asiakirjat osakkaiden nähtäville s. 4 Hankesuunnitelma remontin ehkä tärkein vaihe s. 6 Nyt on aika ilmoittautua Taloyhtiö-tapahtumaan

Lisätiedot

Asuinhuoneiston tavanomainen kuluminen ja asunnon siivous

Asuinhuoneiston tavanomainen kuluminen ja asunnon siivous Ohje vuokravälittäjälle, vuokranantajalle, vuokralaiselle ja isännöitsijälle Asuinhuoneiston tavanomainen kuluminen ja asunnon siivous Mitä on tavanomainen kuluminen? Yleiset periaatteet Tavanomaisella

Lisätiedot

ISÄNNÖINTI 2015. Huoneiston muutostyöt ja valvonta taloyhtiössä

ISÄNNÖINTI 2015. Huoneiston muutostyöt ja valvonta taloyhtiössä ISÄNNÖINTI SAARINEN ISÄNNÖINTI SAARINEN - Laatua ja luotettavuutta - www.isannointisaarinen.fi Huoneiston muutostyöt ja valvonta taloyhtiössä Tässä lehdessä: Talonmies, huoltoliike, huoltoyhtiö Mikä on

Lisätiedot

Hyödyllistä tietoa Sinun ja perheesi turvaksi.

Hyödyllistä tietoa Sinun ja perheesi turvaksi. Hyödyllistä tietoa Sinun ja perheesi turvaksi. KOTISI TURVALLISUUS on sinun vastuullasi Me kaikki vaikutamme oman elinympäristömme turvallisuuteen. Onnettomuudet tulevat aina yllätyksenä, eikä niitä kaikkia

Lisätiedot

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi Kodin sähköturvallisuusopas 2 3 KODIN SÄHKÖTURVALLISUUSOPAS Esipuhe Sähkön käyttö

Lisätiedot

Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö

Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö Ilmalämpöpumpun hankinta Kun valitset ilmalämpöpumppua, harkitse valintakriteereitä. Tärkeintä on valita oikean tehoinen laite ja sijoittaa se toiminnan kannalta

Lisätiedot

POSELLI Nortamonkatu 12, Rauma

POSELLI Nortamonkatu 12, Rauma KIINTEISTÖN PELASTUSSUUNNITELMA ASIAKASKÄYTTÖÖN POSELLI Nortamonkatu 12, Rauma SGL TURVAPALVELUT Oy Sanna Suinila, Aki Äijälä JOHDANTO JA ESITIEDOT Tilaaja: Laatijat: Kohteet: Rauman kaupunki, vs.kulttuuri-

Lisätiedot

NURMIKKO TALOYHTIÖN HERVANNAN. Rohkeasti mukaan. hallitukseen. 14-kerroksisen talon hissit uudistetaan

NURMIKKO TALOYHTIÖN HERVANNAN. Rohkeasti mukaan. hallitukseen. 14-kerroksisen talon hissit uudistetaan Isännöinti Ilkka Saarinen Oy:n asiakas- ja sidosryhmälehti numero 1 2011 Rohkeasti mukaan TALOYHTIÖN hallitukseen HERVANNAN 14-kerroksisen talon hissit uudistetaan Nyt laitetaan NURMIKKO kuntoon Hyvissä

Lisätiedot

Kiinteistön omistajan ja haltijan velvollisuudet

Kiinteistön omistajan ja haltijan velvollisuudet Kiinteistön omistajan ja haltijan velvollisuudet 1.9.2011 tätä opasta päivitetään ajoittain. uusin versio on saatavilla if vahinkovakuutuksen kotisivuilta if.fi Tähän oppaaseen on koottu kiinteistöjen

Lisätiedot

Kierrätys on sydämen asia. Ekotukihenkilölle. Lämpökamera löytää lämpövuodot. Energiapeili lopetti lotrauksen. Vertaistukea tietokoneen käyttöön

Kierrätys on sydämen asia. Ekotukihenkilölle. Lämpökamera löytää lämpövuodot. Energiapeili lopetti lotrauksen. Vertaistukea tietokoneen käyttöön Vantaan Energia Oy:n ja Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n yhteinen asiakaslehti 1 2015 Lämpökamera löytää lämpövuodot Energiapeili lopetti lotrauksen Vertaistukea tietokoneen käyttöön 6 14 18 Ekotukihenkilölle

Lisätiedot

Sankt Petersgatan 128 on. Norrköpingissä sijaitseva vuokrataloyhtiö

Sankt Petersgatan 128 on. Norrköpingissä sijaitseva vuokrataloyhtiö ENERGIATEHOKKUUS Sankt Petersgatan 128. Norrköpingissä sijaitseva vuokrataloyhtiö Sankt Petersgatan 128 on rakennettu vuonna 1971. Se ei ole arkkitehtuuriltaan kovin tyypillinen Miljon-ohjelman kerrostalo,

Lisätiedot

Asumisoikeuskoti turvallinen sijoitus Asukkaan opas

Asumisoikeuskoti turvallinen sijoitus Asukkaan opas Asumisoikeuskoti turvallinen sijoitus Asukkaan opas YH-Asumisoikeus Länsi Oy Hyvällä sijainnilla jokaiseen elämänvaiheeseen YH Kodit rakentaa asumisesta elämyksen, joka vastaa asiakkaan yksilöllisiä ja

Lisätiedot

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu Johdanto Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilman ilmaista energiaa. Melko pienellä investoinnilla voidaan vähentää lämmityskustannuksia melkein puolella. Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita

Lisätiedot

ILOXAIR Oy Köydenpunojankatu 14 B 20100 TURKU Puh 02 2390 111 Fax. 02 2390 122

ILOXAIR Oy Köydenpunojankatu 14 B 20100 TURKU Puh 02 2390 111 Fax. 02 2390 122 ILOXAIR Oy Köydenpunojankatu 14 B 20100 TURKU Puh 02 2390 111 Fax. 02 2390 122 SISÄLLYSLUETTELO Sivu ILOX MOSAIK KONEEN OSAT 2 ILMANVAIHDON TARVE 3 ILMANVAIHDON OHJAUSVAIHTOEHDOT 3 KÄYTTÖÖNOTTO 4 3.1 Jälkilämmitys

Lisätiedot

Palveluasuminen: Energiatehokkuus:

Palveluasuminen: Energiatehokkuus: 3/2012 15 vuotta Sisältö: Lahden Talojen yhteystiedot 2 Pääkirjoitus 3 Lahden Talot lyhyesti 3 Asuminen: Ihmisenä muiden joukossa 4 Milkistä vanhaa kunnioittaen nykyvaatimusten mukainen 6 Mieluisa paluu

Lisätiedot

IVT Nordic Inverter 09/12 LR-N

IVT Nordic Inverter 09/12 LR-N FI IVT Nordic Inverter 09/12 LR-N Käyttöohje Tuotenumero: 6720645219 Painos: 2010/10 Lue käyttöohje huolella ennen tuotteen käyttöä. Säilytä käyttöohje varmassa paikassa tulevaa tarvetta varten. Sisällys

Lisätiedot

Loppuraportti 25.5.2010. Poistumisturvallisuustarra

Loppuraportti 25.5.2010. Poistumisturvallisuustarra Loppuraportti 25.5.2010 Poistumisturvallisuustarra Tiivistelmä Kymenlaaksossa toteutettiin keväällä 2010 kerrostaloihin suunnattu poistumisturvallisuushanke, jonka tavoite oli opastaa kerrostalojen asukkaita

Lisätiedot

Hyvät leikit kestävät. Olisiko kahvia lainata? kylpyhuone > s. 20. Äidiltä pojalle. Tuunaa. uudeksi. Nykyajan naapurietiketti > s. 12. > s.

Hyvät leikit kestävät. Olisiko kahvia lainata? kylpyhuone > s. 20. Äidiltä pojalle. Tuunaa. uudeksi. Nykyajan naapurietiketti > s. 12. > s. sukas asiakaslehti VVO:n asukkaille numero 1 helmikuu 2009 Olisiko kahvia lainata? Nykyajan naapurietiketti > s. 12 Äidiltä pojalle Hyvät leikit kestävät > s. 8 Tuunaa kylpyhuone > s. 20 uudeksi VVO:n

Lisätiedot

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä.

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä. Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämmöllä on lämmitetty pientaloja 1970-luvun puolivälistä lähtien, ja lämmitystapa on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulle

Lisätiedot

Wartalo Kodit Oy:n asukaslehti 2013. Syystapahtuma saa jatkoa! Muista palovaroitin

Wartalo Kodit Oy:n asukaslehti 2013. Syystapahtuma saa jatkoa! Muista palovaroitin Wartalo Kodit Oy:n asukaslehti 2013 Syystapahtuma saa jatkoa! Parannetaan Syystapahtuma yhdessä saa jatkoa! asumisviihtyisyyttä Muista palovaroitin 2 Kodin Avain 2013 Kodin Avain 2013 3 Pääkirjoitus Ajankohtaista

Lisätiedot

PAINELAITTEIDEN KUNNOSSAPITO

PAINELAITTEIDEN KUNNOSSAPITO TUKES OPAS PAINELAITTEIDEN KUNNOSSAPITO Painelaitteiden kunnossapito 1 2 Painelaitteiden kunnossapito Painelaite on rakennettava ja sijoitettava ja sitä hoidettava, käytettävä ja tarkastettava niin, ettei

Lisätiedot

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas Valaistus Suunnittelu Rakentaminen Energiatehokkuus Jokakodin valaistusopas 12/2010 Sisältö Sisältö...1 1 Johdanto...3 2 Valaistussuunnittelun perusteita...4 2.1 Luonnonvalo osana kodin valaistusta...4

Lisätiedot