Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell 1"

Transkriptio

1 Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell 1 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Avoin yliopisto A28A00110 Rahoituksen perusteet Syksy 2016 HARJOITUSTEHTÄVÄT Näistä tehtävistä käsitellään edustava valikoima tunneilla. Viimeisellä sivulla on lyhyt loppuvastaus. 1. Laske korkokantaa 0,75 % per kaksi kuukautta vastaava a) vuotuinen b) puolivuotuinen konforminen ja relatiivinen korkokanta. 2. Laske korkokantaa 5,75 % p.a. vastaava a) puolivuotuinen b) neljännesvuotuinen konforminen ja relatiivinen korkokanta päivän mittaisen sijoituksen tuotto on 6 % p.a. Laske konforminen korko p.a. 4. Yritys A lainaa euroa yritykselle B. Laina-aika on 3 kk ja korko 5,8 %. Kiristyneen kassatilanteen vuoksi A:n on otettava euroa lainaa kahdeksi viikoksi korolla 8,5 %. Laske nettotuotto rahassa, kun pankin perimät kustannukset ovat 500 euroa. 5. Arvotaulun myynnistä saadut sijoitetaan 4,5 % tilille. Kuinka kauan rahoja on pidettävä tilillä, jotta koroilla voisi tehdä 500 maksavan lomamatkan? Olkoon lähdevero a) 0 %, b) 30 %. 6. Verollisen 4 % tilin saldo vuoden vaihteessa on euroa. Kuinka paljon on huhtikuun lopussa talletettava tilille lisää rahaa, jotta vuoden lopussa tilillä olisi koron maksamisen jälkeen korkoineen rahaa euroa? Lähdevero on 30 %. 7. Pääoma kasvaa korkoa 3 vuotta. Määritä kasvanut pääoma, kun korkokanta on a) 12 % p.a., b) 6 % p.s., c) 3 % p.q euron bulletluotto halutaan maksaa neljä kuukautta ennen eräpäivää. Kuinka paljon tällöin on maksettava, kun laskentakorkokantana käytetään 12,4 %? 9. Koneen ostaminen sovittiin maksettavaksi siten, että neljän kuukauden kuluttua maksetaan euroa ja yhdeksän kuukauden kuluttua euroa. Mikä summa pitäisi maksaa a) heti, b) seitsemän kuukauden kuluttua, jos molemmat maksut haluttaisiin maksaa yhdellä kerralla ja laskelmissa sovelletaan yhteisesti sovittua 9 % korkokantaa? 10. Herra X sijoitti viisi vuotta sitten euroa ensin kahdeksi vuodeksi korolla 11,6 % ja sitten kolmeksi vuodeksi korolla 8,4 %. Kuinka paljon hänellä on tänään? 11. Kuinka monta prosenttia enemmän 4 % p.q. sijoitus tuottaa neljässä vuodessa kuin 16 % p.a. samassa ajassa?

2 Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell Rouva Y sijoitti kolme vuotta sitten euroa. Tänään hänellä on euroa. Laske sijoituksen korkokanta. 13. Sijoitus on kolminkertaistunut 7 vuodessa. Laske sijoituksen korkokanta. 14. Mikä summa on talletettava ajanhetkellä nolla, jotta neljän vuoden kuluttua voitaisiin nostaa korkoineen euroa? Korkokanta on 3,7 % p.a. 15. Mikä summa on talletettava ajanhetkellä nolla, jotta kolmen vuoden kuluttua voitaisiin nostaa korkoineen euroa? Korkokanta ensimmäiselle vuodelle on 4,5 %, toiselle vuodelle 3,5 % ja kolmannelle vuodelle 4,1 %. 16. Säästövakuutuksen ehtojen perusteella luvataan maksaa vuoden kuluttua. Laske säästösumman arvo tämän päivän rahassa, kun keskimääräinen vuosi-inflaatio on 2,1 %. 17. Sijoitus kasvoi korkoa kaksi vuotta 6,5 % p.s. mukaan, kaksi vuotta 10 % p.a. mukaan ja kolme vuotta 2,5 % p.q. mukaan. Laske sijoituksen alkuarvo ja loppuarvo, kun sijoituksen arvo kolme vuotta sijoituksesta oli euroa. 18. Koneen hankintahinta on euroa. Määritä koneen kirjanpidollinen arvo seitsemän vuoden kuluttua, kun poisto on vuosittain 30 prosenttia jäännösarvosta. 19. Sijoitat 100 rahastoon joka toinen kuukausi. Uskot pitkän aikavälin tuoton olevan 10 % p.a. Kuinka paljon sinulla on viiden vuoden kuluttua, jos sijoitukset tehdään jaksojen alussa? 20. Sijoitat rahastoon, jonka odotettu tuotto on 12 %. Tämän lisäksi sijoitat jokaisen puolivuotiskauden lopussa 500 samaan rahastoon. Laske loppuarvo 25 vuoden kuluttua 21. Haluat, että sinulla 10 vuoden kuluttua on euroa. Odotat saavasi 10 % vuosituoton. Kuinka suuri jaksollisen suorituksen on oltava jos se tapahtuu a) kerran kuussa, b) kaksi kertaa vuodessa, c) kerran vuodessa? Käytä konformista korkokantaa. Talletukset tapahtuvat kauden lopussa. 22. Jatkoa edelliseen tehtävään. Sijoitat euroa kuukaudessa, ja korko on 10 % p.a. Kuinka monta suoritusta sinun on tehtävä, jotta saavutat euron tavoitteesi? 23. Aiot nostaa tasaeräisen lainan, jonka laina-aika on 4 vuotta, viitekorko 2,6 % ja lainamarginaali 0,80 %. Kuinka suuren lainan pystyt nostamaan jos kuukausittaiset erät eivät saa ylittää 750 euroa? 24. Eräs henkilö nosti euron asuntolainan, jonka korko on 3,37 % p.a. ja laina-aika kymmenen vuotta. Laina on tasaerätyyppinen. Kuinka suuret tasaerät ovat jos laina maksetaan jokaisen vuosineljänneksen lopussa? 25. Jatkoa edelliseen kysymykseen. Henkilöllä on varaa maksaa euroa vuosineljänneksittäin. Kuinka kauan lainan takaisinmaksu kestää? 26. Eräs arvopaperi lupaa maksaa 150 vuodessa ikuisesti. Minkä arvoinen arvopaperi on, jos laskentakorko on 5 % p.a., suoritukset tapahtuvat kauden lopussa ja a) suoritukset eivät kasva b) suoritukset kasvavat 2 % p.a.?

3 Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell Kuinka suureksi kasvaa euroa a) vuodessa, b) 4 vuodessa, c) 254 päivässä, kun jatkuva-aikainen tuotto on 7,5 %? 28. Rouva Y osti tasan vuosi sitten 500 erään yhtiön osaketta. Osakkeiden kappalehinta oli 12,52. Vuoden aikana osakkeet tuottivat 0,50 osakekohtaisen osingon. Nyt hän myy osakkeensa 13,47 kappalehintaan. Laske sijoitukselle sekä aritmeettinen tuotto että jatkuva-aikainen tuotto a) ennen veroja, b) 30 prosentin luovutusvoittoverojen ja 22,4 prosentin osinkoverojen jälkeen. 29. Erään yrityksen osakekurssi on tällä hetkellä 16,50. Hinta vuoden kuluttua riippuu taloudellisesta tilanteesta. Käytä alla olevan taulukon tietoja ja laske osakkeelle odotettu hinta ja odotettu tuotto. Tuleva taloudellinen tila Hinta 1 v kuluttua eri tulevaisuudentiloissa Tulevaisuudentilan todennäköisyys Erinomainen % Neutraali % Kehno 8 20 % 30. Investointikustannukset ovat 1,2 m ja vuotuinen tuotto Laske investoinnin a) takaisinmaksuaika, b) diskontattu takaisinmaksuaika käyttäen 10 % laskentakorkoa. 31. Joudut valitsemaan kahdesta hankkeesta toisen. Molempien hankkeiden investointikustannukset ovat 15 m. Laskentakorko on 12 % p.a. Seuraava taulukko esittää hankkeiden kassavirrat. 1. vuoden loppu 2. vuoden loppu 3. vuoden loppu 4. vuoden loppu Hanke A t t 500 t t Hanke B t t t t Kumpi hanke on kannattavampi, jos käytät a) lyhimmän takaisinmaksuajan menetelmää? b) diskontatun takaisinmaksuajan menetelmää? c) pääoman tuottoasteen menetelmää? d) nettonykyarvomenetelmää? e) suhteellista nettonykyarvomenetelmää? f) sisäisen korkokannan menetelmää? Laskua ei tarvitse tehdä f)-kohdassa. Perusteltu sanallinen vastaus riittää. 32. Investointikustannus on 1,5 m. Ensimmäisen vuoden tulot ovat 1,0 m ja toisen vuoden 0,8 m. Laske sijoituksen sisäinen korkokanta. 33. Yritys aikoo ostaa koneen, jolla se valmistaisi osia, jotka aiemmin on ostettu alihankkijalta. Koneen ostohinta on Lisäksi kuljetus maksaa 5 000, asennus ja henkilökunnan koulutus Vuotuiset käyttökustannukset ovat Koneen ansiosta yrityksen kustannukset pienenevät ensimmäisenä vuotena , toisena , kolmantena , neljäntenä ja viidentenä Tämän jälkeen koneella ei ole muuta kuin keräilyarvoa. Onko sijoitus kannattava, kun laskentakorko on 11 %? 34. Mitä tapahtuu edellisen tehtävän nettonykyarvolle jos vuotuiset kustannussäästöt osoittautuvatkin arvioitua pienemmiksi?

4 Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell Konepaja aikoo hankkia hitsausrobotin. Sen voi joko ostaa tai leasingvuokrata. Ostohinta on euroa ja vuotuiset huoltokustannukset euroa ja taloudellinen käyttöikä 4 vuotta. Pitoajan lopussa robotin jäännösarvo on euroa. Kuinka suuri robotin vuotuinen vuokra saa enintään olla, jotta vuokraaminen olisi kannattavaa, kun laskentakorkokanta on 10 % ja leasingvuokra suoritetaan jokaisen kauden lopussa? 36. Käytä kaikkia mahdollisia investointilaskelmamenetelmiä arvioidaksesi, tulisiko toteuttaa hanke A vai hanke B. Laskentakorko olkoon 15 %. Hankkeiden tiedot ovat alla olevassa taulukossa. Hanke A Hanke B Investointi 1,5 m 0,8 m Taloudellinen ikä 8 v 5 v Vuotuiset kustannukset 0,5 m 0,4 m Vuotuiset tuotot 1,0 m 0,8 m Jäännösarvo 0,5 m 0,3 m 37. Erään investoinnin nimellinen laskentakorko on 16 %. Samaan aikaan inflaatio on 9,2 %. Kuinka suuri reaalinen korko on? 38. Sijoituksen nimellinen tuotto on 4 % ja reaalinen tuotto 1 %. Kuinka suuri inflaatio on? 39. Erään hankkeen investointikustannus on Ensimmäisen vuoden nettokassavirta on , toisen , kolmannen ja neljännen Laske hankkeen nettonykyarvo sekä nimellisillä luvuilla (eli luvut yllä) että reaalisilla luvuilla, kun laskentakorko on 12 % ja vuosi-inflaatio 3 %. Kommentoi tuloksiasi. 40. Yrityksen taseesta 601,1 m on omaa pääomaa ja 625,6 m vierasta pääomaa. Laske WACC jos oman pääoman tuottovaatimus on 16 % ja vieraan pääoman tuotto 6 %. 41. Yrityksen taseesta m on omaa pääomaa, 328 m pitkäaikaista vierasta pääomaa ja m lyhytaikaista vierasta pääomaa, lähinnä ostovelkoja. Laske WACC jos oman pääoman tuottovaatimus on 21 %, pitkäaikaisen vieraan pääoman 4 % ja lyhytaikaisen vieraan pääoman 0,1 %. 42. Oleta, että Modigliani-Miller-teoreemat pitävät paikkansa. Laske oman pääoman kustannus jos oman pääoman osuus on 40 % ja vieraan pääoman osuus 60 %. Olkoon WACC 12 % ja vieraan pääoman kustannus 5 %. 43. Velattoman yrityksen voitto verottomassa maailmassa on kolme miljoonaa euroa vuodessa, jossa sen oletetaan pysyvän ikuisesti. Yrityksellä on kaksi miljoonaa osaketta, joiden hinta on 15 per osake. Yritys aikoo nyt ostaa markkinoilta omaa osakettaan ja mitätöidä ne. Osakkeiden takaisinosto rahoitetaan velalla, jonka kustannus on 4 %. Tarkastele takaisinoston vaikutusta a) oman pääoman tuottovaatimukseen, b) osakekohtaiseen voittoon, c) osakkeen hintaan. 44. Yrityksen osakepääoma on jaettu osakkeeseen, joiden kappalehinta on 12,50. Menestyksekkään toiminnan ansiosta yritykselle on kertynyt ylimääräisiä käteisvaroja, jotka se haluaa jakaa omistajilleen. Tarkastele osakkeenomistajien varallisuusasemaa ennen ja jälkeen, jos varat jaetaan a) osinkoina, b) omien osakkeiden ostona ja ostetut osakkeet mitätöidään.

5 Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell Informaatio ja markkinatehokkuus. Millä tasolla (heikko/keskivahva/vahva) markkinat ovat tehokkaat jos seuraava informaatio heijastuu välittömästi ja täydellisesti arvopapereiden hintoihin. a) Yrityksen neljännesvuosituloksen julkistaminen. b) Historialliset obligaatiotuotot. c) Hallituksen salaiset neuvottelut myydä yritys hyvällä hinnalla. d) Pankkiirilikkeen julkaisema analyysi arvopaperista. e) Suuromistajan vielä julkistamaton aikomus myydä omistamansa osakkeet. f) OMXH-indeksin historiallinen kehitys. 46. Onko yhdenmukaista markkinatehokkuuden kanssa tehdä jatkuvasti voittoa? Perustele! 47. Sisäpiirintieto ja markkinatehokkuus. a) Olkoon sijoittajalla käytössänsä sisäpiirintietoa, jota hyödyntämällä hän pystyy tekemään ylisuuria voittoja. Onko tämä sopusoinnussa minkään markkinatehokkuusasteen kanssa? b) Perustele, miksi sisäpiirintiedon käyttö on pahasta. Laitontahan se ainakin on, joten siihen lienee olemassa jokin syy. c) Perustele, miksi sisäpiirintiedon hyödyntäminen on hyvästä. 48. Yrityksen rahoitusjohtaja huomaa, että kassassa on noin 20 m :n vaje. Vajeen odotetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen, sillä asiakkaan on määrä maksaa suurehko rahamäärä yrityksen tilille kahden kuukauden kuluttua. Rahoitusjohtaja päättää X laskea liikkeeseen kahden kuukauden mittaisen, nimellisarvoltaan 20 miljoonan euron yritystodistusluoton. a) Kuinka paljon rahaa yritys saa käyttöönsä jos sijoittajan vaatima tuotto on 2,57 % ja eräpäivä on X? b) Kuinka paljon korkoja yritys joutuu maksamaan? Huom! Korkopäiväkäytäntönä euron rahamarkkinoilla ovat todelliset päivät/360, koska Euroopan keskuspankki EKP on valinnut sen omaksi korkopäiväkäytännökseen ja markkinaorganisaatiot suosittelevat sen käyttöä. 49. Suursijoittaja Maki Koihevaski harkitsee ostaa obligaation, jonka nimellisarvo on , kuponkikorko 4,2 % ja maturiteetti 5 vuotta. Korko maksetaan vuosittain ja pääoma yhdessä erässä lainaajan lopussa. Tämän hetken markkinakorko kyseisille obligaatioille on 3,7 %. a) Minkä hinnan herra Koihevaski joutuu maksamaan obligaatiosta? b) Laske lainan duraatio. Mitä se kertoo sijoittajalle? c) Markkinakorot nousevat yhtäkkiä vallitsevasta 3,7 %:sta 4,5 %:iin. Kuinka paljon obligaation hinta muuttuu rahassa/prosenteissa? d) On olemassa myös vaihtoehtoinen tapa laskea likimääräinen hinnanmuutos prosenteissa. Laske edellinen kohta käyttäen tätä likiarvomenetelmää. 50. Vastaa edelliseen tehtävään olettaen, että lainapääomaa lyhennetään joka vuosi viidesosalla, ei kertasuorituksena. Kaikki muut tiedot pysyvät ennallaan. 51. Markkinoilla on bullet-tyyppinen obligaatio, jonka jäljellä oleva maturiteetti on tasan kolme vuotta. Laina ei maksa korkoja eikä lyhennyksiä laina-aikana. Sijoittajien tuottovaatimus on 4,5 %. a) Laske obligaation hintanoteeraus. b) Laske myös duraatio. c) Käytä duraatiota laskeaksesi, kuinka monella prosentilla obligaation hinta likimain muuttuu jos korko laskee nykyiseltä tasoltansa 4,0 prosenttiin. 52. Osakeannin merkintäsuhde on 2:7. Osakkeen nykyhinta on 9,50. Laske osakkeen teoreettinen hinta annin jälkeen sekä merkintäoikeuden hinta olettaen, että kyseessä on a) uusmerkintä merkintähinnalla 7,50 per osake, b) rahastoanti.

6 Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell Osakeyhtiön odotetaan maksavan 2,00 euron suuruisen osingon vuoden kuluttua. Laske osakkeen hinta, kun laskentakorko on 8 % ja osingon ikuinen kasvuvauhti on a) 4 % per vuosi, b) 2 % per vuosi. c) Kuinka suuri on hintaero prosenteissa näiden kahden kasvuoletuksen välillä? 54. Eräällä yrityksellä on tavoitteenaan maksaa 60 % voitostaan osinkoina. Tämän vuoden odotettu osakekohtainen tulos on 3,50. Laske osakkeen arvo ehdolla että voitto kasvaa 3 prosentilla vuodessa ikuisesti. Laskentakorko on 14 %. 55. Piirrä voitto/tappiokäyrä erääntymispäivänä seuraaville positioille: a) Ostat 18 eurolla 100 toteutushintaisen osto-option ja asetat 120 toteutushintaisen osto-option, jonka kauppahinta on 5,60. (Nouseva hintaporras/bull spread.) b) Asetat 10 eurolla 100 toteutushintaisen myyntioption ja ostat 80 toteutushintaisen myyntioption, jonka kauppahinta on Osoita graafisesti, miten osakesalkun arvo voidaan suojata ostamalla myyntioptioita. 57. Omistat erään yhtiön osakkeita. Asetat nyt osto-optioita näille osakkeille. Piirrä osakepositiosi, optiopositiosi ja kokonaispositiosi. 58. Markkinaportfolion odotettu tuotto on 12 % ja riskitön tuotto 5 %. Laske sijoituskohteen odotettu tuotto ja riskipreemio jos sen beetakerroin on a) 0,5; b) 1,0; c) 1, Osakkeen tuoton korrelaatio markkinaportfolion kanssa on 0,69. Markkinaportfolion tuoton volatiliteetti on 0,055 ja osakkeen tuoton volatiliteetti 0,1444. Laske osakkeen beetakerroin. 60. E(R m )=14,4 %, =0,89, R f =4 % ja E(Div 1 )=0,85. Kuinka paljon kannattaa maksaa osakkeesta? 61. Oleta, että osake maksaa reaaliarvoltaan 2,60 suuruisen osingon per vuosi ikuisesti. Osakekurssi on tällä hetkellä 18,75. Laske osakkeen beetakerroin kun (reaalinen) riskitön korko on 2 % ja markkinaportfolion (reaalinen) tuotto on 8 %. 62. Seuraavassa taulukossa on kuuden mahdollisen tulevaisuudentilan todennäköisyydet sekä markkinaportfolion ja osakkeen A tuotto kussakin tilassa. Laske odotettu tuotto, varianssi ja volatiliteetti molemmille sijoituskohteille. Laske myös korrelaatiokerroin ja beetakerroin. Tulevaisuudentila Todennäköisyys 10 % 15 % 20 % 30 % 20 % 5 % E(R M ) 10 % 5 % 5 % 10 % 20 % 30 % E(R A ) 15 % 5 % 0 % 5 % 30 % 50 % 63. Osakkeen 1 odotettu tuotto on 18 % ja volatiliteetti 34 %. Osakkeen 2 vastaavat luvut ovat 15 % ja 25 %. Osakkeiden välinen korrelaatio on 0,84. Sijoitat yhtä paljon rahaa molempiin osakkeisiin. Laske portfolion odotettu tuotto ja volatiliteetti. 64. Seuraavassa taulukossa on kahden osakkeen tuotot neljässä eri tulevaisuudentilassa. Laske salkun odotettu tuotto ja volatiliteetti jos muodostetaan sijoitussalkku näistä kahdesta osakkeesta siten, että sijoitetaan 35 % varoista osakkeeseen A ja loput osakkeeseen B. Tila Todennäköisyys 15 % 25 % 40 % 20 % R A R B

7 Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell Erään yhtiön osakekurssi on 6,64. Kirjanpidollinen oma pääoma per osake on 5,98, voitto per osake 0,85 ja osinko 0,31. Laske a) Price-to-Earnings-luku (P/E -luku), c) osinkotuotto, b) Price-to-Book-luku (P/B -luku), d) osingonjakosuhde. 66. Omistat noteeraamattoman yrityksen osakkeita. Osakekohtaisina lukuina tulos on 0,36, kirja-arvo 5,50 ja myynti 1,55. Haluaisit myydä osakkeesi, mutta ei ole pörssikurssia. Samalla alalla olevien yritysten P/E-luvut ovat keskimäärin 18,7. Vastaavat arvot P/B-luvun osalta on 1,4 ja P/S-luvun osalta 4,2. Mikä olisi järjellä selitettävissä oleva hinta-arvio osakkeillesi? 67. Tilikauden voitto on , rahoituskulut , verot , korollinen vieras pääoma , oma pääoma ja taseen loppusumma Laske ROI, ROE ja ROA. 68. Yrityksen X voitto ennen veroja (EBT) on , korkokulut 9 200, verot , pankkilainat (kauden alussa ), korottomat ostovelat (alussa ), osakepääoma ( ) ja voittovarat ( ). Laske ROI ja ROE. 69. Yrityksen vaihto-omaisuus on , rahoitusomaisuus ja lyhytaikaiset velat Laske quick ratio ja current ratio. 70. MepsiColan odotetaan tuottavan 2,2 miljoonaa euroa voittoa (EBIT) per vuosi ikuisesti. a) Oleta, että yritys on 100 % rahoitettu omalla pääomalla. Yritysvero on 20 %. Kuinka suuri osinko on jos koko voitto maksetaan omistajille? b) Yrityksellä on 5 miljoonan euron suuruinen velka, jonka korko on 4 %. Laske yrityksen sidosryhmien osakkeenomistajien ja velkojien saamat kassavirrat jos yritysvero on 20 %. Olkoon henkilöverotus nolla. c) Kuinka paljon a)- ja b)-kohtien välillä on eroa? Laske tämän eron nykyarvo oletuksella, että se pysyy muuttumattomana ikuisesti ja että laskentakorko on 4 %. 71. Käytä alla olevia tietoja ja laske mahdollisimman monta tunnuslukua. Tiedot osakkeista Muut tiedot Pörssikurssi 6,64 Liikevaihto m Kirja-arvo 5,98 Kulut yhteensä m EPS 0,48 Poistot 203 m Osinko 0,21 Rahoituskulut (netto) 58 m Osakkeiden lukumäärä 139 m Tilikauden voitto 53 m Osakevaihto/vuosi 87 m Oma pääoma (oikaistu) 838 m Sijoitettu pääoma m 72. Alla olevissa taulukoissa on erään osakeyhtiön tuloslaskelma ja tase yksinkertaistetussa muodossa. Liikevaihto (myynti) ,00 Kulut (aineet ja tarvikkeet) ,00 Palkat ,00 Poistot ,00 Voitto ennen korkoja ja veroja (EBIT) ,00 Korkokulut ,00 Voitto ennen veroja (EBT) ,00 Verot (20 %) ,00 Tilikauden voitto ,00

8 Aalto KKK Avoin yliopisto Rahoituksen perusteet syksy 2016: Harjoitustehtävät Jan Antell 8 Vastaavaa Vastattavaa Koneet ja kalusto ,00 Osakepääoma ,00 Varasto ,00 Voittovarat ,00 Myyntisaatavat ,00 Liikk.lasketut jvk:t ,00 Käteisvarat ,00 Maksamattomat palkat ,00 Ostovelat ,00 Yhteensä , ,00 Tiedät lisäksi, että liikkeessä olevien osakkeiden lukumäärä on , osakekurssi 18,00, osakekohtainen osinko 1,20 ja beetakerroin 1,4. Riskitön korko on 3 % ja markkinatuotto 12 %. Laske a) kannattavuuden tunnuslukuja (mahdollisimman monta), b) maksuvalmiuden tunnuslukuja (mahdollisimman monta), c) vakavaraisuuden tunnuslukuja (mahdollisimman monta), d) markkinaperusteisia tunnuslukuja (mahdollisimman monta), e) osinkoihin liittyviä tunnuslukuja (mahdollisimman monta), f) WACC, g) operatiivinen vipu (operating leverage), h) pääoman kiertonopeus, i) myyntisaatavien ja ostovelkojen keskimääräinen maksuaika. Vastaukset: 1. a) r rel = 4,50 % p.a., r konf = 4,59 % p.a., b) r rel = 2,25 % p.s., r konf = 2,27 % p.s.; 2. a) r rel = 2,88 % p.s., r konf = 2,83 % p.s., b) r rel = 1,44 % p.q., r konf = 1,41 % p.q.; 3. r konf = 6,09 % p.a.; ,15 ; 5. a) 7kk 26pv, b) 11kk 7pv; ,61 ; 7. a) 7 024,64, b) 7 092,60, c) 7 128,80 ; ,11 ; 9. a) ,46, b) ,34 ; ,16 ; 11. 3,44 %; ,5 %; ,0 %; ,51 ; ,17 ; ,88 ; 17. PV = ,09, FV = ,64 ; ,58 ; ,91 ; ,91 ; 21. a) 5 003,41, b) ,30, c) ,39 ; v 7kk; ,87 ; ,98 ; v 9kk; 26. a) 3 000,00, b) 5 000,00 ; 27. a) ,10, b) ,47, c) ,44 ; 28. a) 11,6 % ja 11,0 %, b) 8,3 % ja 7,9 %; 29. E(P) = 17,10, E(R) = 3,6 %; 30. a) 3,75 v, b) 4,93 v, 31. a) B, b) f) A; ,6 % (ja 146,9 %); 33. NPV = 4 775,18 ; 34. NPV = ,31 ; ,78 ; 36. Eripituiset hankkeet jos kyse yksittäisestä hankkeista, valitse NPVmenetelmä ja hanke A, jos uusittavasta hankkeista, valitse annuiteetti ja hanke B; 37. 6,23 %; 38. 2,97 %; 39. NPV = ,59 ; ,90 %; ,53 %; ,50 %; 43. a) 10 % 10,3 %, b) 1,50 1,55, c) hinta ei muutu; 45. a) f): K H V K V H; 46. Kyllä; 47. a) Heikon ja keskivahvan kyllä, vahvan ei; 48. a) ,71, b) ,29, 49. a) ,98, b) 4,62 v, c) ,94 ja 3,48 %, d) ,84 ja 3,56 %; 50. a) ,41, b) 2,85 v, c) ,23 ja 2,16 %, d) ,05 ja 2,20 %; 51. a) 87,63, b) 3 v, c) +1,44 %; 52. a) 9,06 ja 0,44, b) 7,39 ja 2,11 ; 53. a) 50,00, b) 33,33, c) 50,00 %; ,76 ; 58. a) 8,50 % ja 3,50 %, b) 12,00 % ja 7,00 %, c) 17,46 % ja 12,46 %; 59. 1,81; 60. 6,41 ; 61. 1,98; 62. E(R A )= E(R M )=7,75 %, Var(R M )=113,69, Var(R A )=278,69, M =10,66 %, A =16,69 %, AB =168,69, AB =0,948, A =1,48; 63. E(R p )=16,50 %, p =28,32 %; 64. E(R p )=11,01 %, p =14,87 %; 65. a) 7,81, b) 1,11, c) 4,67 %, d) 36,47 %; 66. 6,98 ; 67. ROI=22,98 %, ROE=37,50 %, ROA=20,47 %; 68. ROI=16,59 %, ROE=23,25 %; 69. 1,92 ja 5,32; 70. a) 1,760 m, b) 1,800 m, c) 1,000 m ; 71. Ei vastausta; 72. a) ROI=24,74 %, ROE=35,56 %, ROA=15,75 %, voittomarginaali=8,00 %, b) quick ratio=0,874, current ratio=1,505, c) velkaantumisaste=115,56 %, velkaantuneisuus=20,80 %, omavaraisuusaste=29,53 %, korkojen hoitokate=6,0 tai 7,5, d) P/E=9,00, P/B=3,20, P/S=0,58, P/CF=6,55, e) osinkotuotto=6,67 %, osingonjakosuhde=60,00 %, f) R E =15,60 %, R D =7,69 %, WACC=11,36 %, g) 33,63 %, h) 1,64, i) 46,72 pv ja 76,41 pv.

TULOSLASKELMAN RAKENNE

TULOSLASKELMAN RAKENNE TULOSLASKELMAN RAKENNE Liiketoiminnan tuotot Toiminnan kulut Liikevoitto VÄHENNETÄÄN Liikevaihdon ansaintaan liittyvät kulut Rahoituserät Satunnaiset erät Tilinpäätösjärjestelyt Tilikauden voitto Verot

Lisätiedot

Investointilaskentamenetelmiä

Investointilaskentamenetelmiä Investointilaskentamenetelmiä Laskentakorkokannan käyttöön perustuvat menetelmät (netto)nykyarvomenetelmä suhteellisen nykyarvon menetelmä eli nykyarvoindeksi annuiteettimenetelmä likimääräinen annuiteettimenetelmä

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015 Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Sisältö Mitä on yrityksen taloudellinen tila? Tunnuslukujen perusteet

Lisätiedot

LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT

LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT 1. Yrityksen sidosryhmät 1. Mitä tarkoittaa yrityksen sidosryhmä? Luettele niin monta sidosryhmää kuin muistat. 2. Ketkä käyttävät ylintä päätösvaltaa osakeyhtiössä?

Lisätiedot

ELITE VARAINHOITO OYJ LIITE TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2015

ELITE VARAINHOITO OYJ LIITE TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2015 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1000 EUR 7-12/2015 7-12/2014 1-12/2015 1-12/2014 Liikevaihto, tuhatta euroa 6 554 5 963 15 036 9 918 Liikevoitto, tuhatta euroa 69 614 1 172 485 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0

Muuntoerot 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0. Tilikauden laaja tulos yhteensä 2,8 2,9 4,2 1,1 11,0 Kamux Oyj Liite pörssitiedotteeseen klo 12:00 HISTORIALLISET TALOUDELLISET TIEDOT 1.1. - 31.12.2016 Tässä liitteessä esitetyt Kamux Oyj:n ( Yhtiö ) historialliset taloudelliset tiedot osavuosijaksoilta

Lisätiedot

Nykyarvo ja investoinnit, L7

Nykyarvo ja investoinnit, L7 Nykyarvo ja investoinnit, L7 netto netto 1 Tarkastellaan tulovirtaa, joka kestää n jakson ajana, ja jossa jakson j lopussa kassaan tulee tulo k j. k n k 1 k 2 k 3 k 4 k 5 k 6... 0 1 2 3 4 5 6... n j netto

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2015 1 6/2014 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 17 218 10 676 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 5 205 1 916 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta 30,2 % 17,9 % 19,0

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2016 1 6/2015 1 12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 10 370 17 218 27 442 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 647 5 205 6 471 Liikevoitto, % liikevaihdosta 6,2 % 30,2 % 23,6 %

Lisätiedot

Oy Yritys Ab (TALGRAF ESITTELY) TP 5 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet

Oy Yritys Ab (TALGRAF ESITTELY) TP 5 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet Oy Yritys Ab 1.1.2009-31.12.2013 TP 5 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet 7000 7000 6000 6000 5000 5000 4000 4000 3000 3000 2000 2000 1000 1000 1209 KUM TOT. 1210 KUM TOT. 1211 KUM

Lisätiedot

Oletus. Kuluva vuosi - LIIKEVAIHTO Edellinen vuosi - LIIKEVAIHTO

Oletus. Kuluva vuosi - LIIKEVAIHTO Edellinen vuosi - LIIKEVAIHTO Oletus 1, 8, 6, 4, 2,, Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Kuluva vuosi - LIIKEVAIHTO Edellinen vuosi - LIIKEVAIHTO 913 KUM TOT. 912 KUM TOT. Ero ed. vuoteen 1212 KUM TOT. Ennuste ed. vuoden

Lisätiedot

Selvitetään korkokanta, jolla investoinnin nykyarvo on nolla eli tuottojen ja kustannusten nykyarvot ovat yhtä suuret (=investoinnin tuotto-%)

Selvitetään korkokanta, jolla investoinnin nykyarvo on nolla eli tuottojen ja kustannusten nykyarvot ovat yhtä suuret (=investoinnin tuotto-%) Sisäisen korkokannan menetelmä Selvitetään korkokanta, jolla investoinnin nykyarvo on nolla eli tuottojen ja kustannusten nykyarvot ovat yhtä suuret (=investoinnin tuotto-%) Sisäinen korkokanta määritellään

Lisätiedot

Nykyarvo ja investoinnit, L14

Nykyarvo ja investoinnit, L14 Nykyarvo ja investoinnit, L14 netto netto 1 Tarkastellaan tulovirtaa, joka kestää n jakson ajana, ja jossa jakson j lopussa kassaan tulee tulo k j. k 1 k 2 k 3 k 4 k 5 k 6... k n netto 0 1 2 3 4 5 6...

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2014 7 12/2013 1 12/2014 1 12/2013 Liikevaihto, 1000 EUR 9 751 6 466 20 427 13 644 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 959 462 3 876 1 903 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

JA n. Investointi kannattaa, jos annuiteetti < investoinnin synnyttämät vuotuiset nettotuotot (S t )

JA n. Investointi kannattaa, jos annuiteetti < investoinnin synnyttämät vuotuiset nettotuotot (S t ) Annuiteettimenetelmä Investoinnin hankintahinnan ja jäännösarvon erotus jaetaan pitoaikaa vastaaville vuosille yhtä suuriksi pääomakustannuksiksi eli annuiteeteiksi, jotka sisältävät poistot ja käytettävän

Lisätiedot

Todellinen vuosikorko. Efektiivinen/sisäinen korkokanta. Huomioitavaa

Todellinen vuosikorko. Efektiivinen/sisäinen korkokanta. Huomioitavaa Todellinen vuosikorko Huomioitavaa Edellinen keskimaksuhetkeen perustuva todellinen vuosikorko antaa vain arvion vuosikorosta. Tarkempi arvio todellisesta korosta saadaan ottamalla huomioon mm. koronkorko.

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT Privanet Group -konserni 1-12/2016 1-12/2015 Muutos 7-12/2016 7-12/2015 Muutos 12kk 12kk 6 kk 6 kk Liikevaihto,

Lisätiedot

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 30.6.2017 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2017 1-6/2016 1-12/2016 Liikevaihto, 1000 EUR 11 561 10 370 20 113 Käyttökate, 1000 EUR 2024 1078 2750 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Tilinpäätös Emoyhtiön tuloslaskelma Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Milj. Liite 1. 1. 31. 12. 2012 1. 1. 31. 12. 2011 Liikevaihto 1 12,5 8,9 Liiketoiminnan muut tuotot 2 4,6 3,6 Materiaalit ja palvelut 3

Lisätiedot

Liikevaihto. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 6 777 8 43 8 23 8 25 8 11 Myyntikate 3 89 4 262 4 256 4 51 4 262 Käyttökate 1 69 1 95 1 71 1 293 742 Liikevoitto

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 484 796 672 165 641 558 679 396 684 42 Myyntikate 79 961 88 519 89 397 15 399 12 66 Käyttökate 16 543 17

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 Viking Line -konserni, jonka edellinen tilikausi käsitti ajan 1. marraskuuta 2009 31. joulukuuta 2010, on siirtynyt 1. tammikuuta 2011 alkaen kalenterivuotta vastaavaan

Lisätiedot

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton] Vuosikatsaus 1.1. 31..2 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Neljännen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 6.6% edellisvuodesta ollen EUR 46.2m (EUR 28.7m /2). Neljännen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN Pörssille 11.8.2009 annetussa tiedotteessa oli toisen neljänneksen osakekohtainen

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2015 7 12/2014 1 12/2015 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 10 223 9 751 27 442 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 266 1 959 6 471 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 07-12/2016 7-12/2015 1-12/2016 1-12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 9 743 10 223 20 113 27 442 Käyttökate, 1000 EUR 1672 1563 2750 6935 Käyttökate, % liikevaihdosta 17,2 % 15,3

Lisätiedot

Taloudelliset laskelmat

Taloudelliset laskelmat Taloudelliset laskelmat Pielisen Tietoverkko Juuka 31.3.214 LUONNOS LASKENTAOLETUKSET 31.3.214 2 Laskentaoletukset Investoinnit Ominaisuus Kuvaus Rakentamisaikataulu Runkoverkon rakentaminen tapahtuu vuonna

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2013 [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2013 [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2013 [tilintarkastamaton] Kohti kansainvälistymistä Kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 13.7% edellisvuodesta ja olivat EUR 4.3m (EUR 3.8m Q3/2012). Vuoden

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 2 23 3 2 257 7 2 449 4 2 4 3 2 284 5 Myyntikate 1 111 4 1 179 7 1 242 3 1 224 9 1 194 5 Käyttökate 15 4 42

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 451 6 576 4 544 8 51 5 495 2 Myyntikate 253 3 299 2 279 281 4 275 3 Käyttökate 29 5 42 7 21 9 33 3 25 1 Liikevoitto

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2014 [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2014 [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2014 [tilintarkastamaton] Uusia aluevaltauksia Ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 18.6% edellisvuodesta ja olivat EUR 4.7m (EUR 3.9m Q1/20). Ensimmäisen

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2014 [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2014 [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2014 [tilintarkastamaton] Monipuolisempia rahoituspalveluita Toisen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 24.6% edellisvuodesta ja olivat EUR 5.1m (EUR 4.1m /20)

Lisätiedot

KORJATTU TULOSLASKELMA Laskennan kohde: LIIKEVAIHTO +/- valmistevaraston muutos + liiketoiminnan muut tuotot - ainekäyttö (huomioi varastojen muutos

KORJATTU TULOSLASKELMA Laskennan kohde: LIIKEVAIHTO +/- valmistevaraston muutos + liiketoiminnan muut tuotot - ainekäyttö (huomioi varastojen muutos KORJATTU TULOSLASKELMA LIIKEVAIHTO _ +/- valmistevaraston muutos _ + liiketoiminnan muut tuotot _ - ainekäyttö _ (huomioi varastojen muutos ja oma käyttö) - ulkopuoliset palvelut _ - liiketoiminnan muut

Lisätiedot

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS

Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS Konsernin laaja tuloslaskelma, IFRS tuhatta euroa 1.1.-31.12.2010 1.1.-31.12.2009 Liikevaihto 9 862 6 920 Liiketoiminnan muut tuotot 4 3 Aineiden ja tarvikkeiden käyttö ( ) -557-508 Työsuhde-etuuksista

Lisätiedot

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa Munksjö Oyj Tilinpäätöstiedote 20 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 20 20 20 20 Liikevaihto 281,0 255,7 1 7,3 863,3 Käyttökate (oik.*) 28,4 16,0 105,0 55,0 Käyttökateprosentti, % (oik.*) 10,1

Lisätiedot

Suomen Asiakastieto Oy 20.05.2007 09:36

Suomen Asiakastieto Oy 20.05.2007 09:36 Tulosta Suomen Asiakastieto Oy 20.05.2007 09:36 Yrityksen Talousraportti Suomen Asiakastieto Oy Työpajankatu 10 00580 Helsinki Y-tunnus 01110279 Kaupparekisterinumero 161689 Kotipaikka Helsinki Rekisteröity

Lisätiedot

EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT, FAS 1 000 EUR

EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT, FAS 1 000 EUR n tilinpäätös, FAS Efore Oyj vuosikertomus 2008 1. Liikevaihto markkina-alueittain Asiakkaiden mukaan Suomi 2008 10 544 2007 6 693 Muut EU-maat 25 996 18 241 USA 1 229 194 Muut maat 6 775 8 386 Yhteensä

Lisätiedot

Tuhatta euroa Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 - Q4. Liikevaihto

Tuhatta euroa Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 - Q4. Liikevaihto 1 (6) Asiakastieto Group Oyj, pörssitiedotteen liite 5.5.2015 klo 16.00 HISTORIALLISET TALOUDELLISET TIEDOT 1.1. - 31.12.2014 Tässä liitteessä esitetyt Asiakastieto Group Oyj:n ( Yhtiö ) historialliset

Lisätiedot

KONSERNIN TUNNUSLUVUT

KONSERNIN TUNNUSLUVUT KONSERNIN TUNNUSLUVUT 2011 2010 2009 Liikevaihto milj. euroa 524,8 487,9 407,3 Liikevoitto " 34,4 32,6 15,6 (% liikevaihdosta) % 6,6 6,7 3,8 Rahoitusnetto milj. euroa -4,9-3,1-6,6 (% liikevaihdosta) %

Lisätiedot

AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015

AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % 2015 Munksjö Osavuosikatsaus Tammi syyskuu 2016 AVAINLUVUT heinä syys tammi syys tammi joulu milj. euroa 2016 2015 Muutos, % 2016 2015 Muutos, % 2015 Liikevaihto 269,6 269,3 0 % 860,5 840,7 2 % 1 130,7 Käyttökate

Lisätiedot

Ravintola Gumböle Oy

Ravintola Gumböle Oy Ravintola Gumböle Oy Gumbölentie 20 02770 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 2463691-9 TASEKIRJA 1.1.2013-31.12.2013 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2023 asti Tilinpäätöksen toteutti: Gumböle Golf

Lisätiedot

MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus Tammi maaliskuu Materials for innovative product design

MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus Tammi maaliskuu Materials for innovative product design MUNKSJÖ OYJ Osavuosikatsaus Tammi maaliskuu 2015 Materials for innovative product design AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa 2015 20 20 Liikevaihto 280,2 287,9 1 7,3 Käyttökate (oik.*) 26,5

Lisätiedot

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 3.6.216 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1 EUR 1 6/216 1 6/215 1 12/215 Liikevaihto, tuhatta euroa Liikevoitto, tuhatta euroa 9 25 8 482 15 36 4 1 14 1 172 Liikevoitto, %

Lisätiedot

AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa Muutos, % 2015

AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa Muutos, % 2015 Munksjö Osavuosikatsaus Tammi maaliskuu 2016 AVAINLUVUT tammi maalis tammi joulu milj. euroa 2016 20 Muutos, % 20 Liikevaihto 288,0 280,2 +3% 1 130,7 Käyttökate (oik.*) 31,0 26,5 +17% 93,6 Käyttökateprosentti,

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Oppitunnin sisältö Tuloslaskelma Mikä on tuloslaskelma?

Lisätiedot

Suomen Asiakastieto Oy 29.06.2010 09:25

Suomen Asiakastieto Oy 29.06.2010 09:25 Suomen Asiakastieto Oy 29.06.2010 09:25 Yrityksen Talousraportti Suomen Asiakastieto Oy Työpajankatu 10 00580 Helsinki Y-tunnus 01110279 Kaupparekisterinumero 161689 Kotipaikka Helsinki Rekisteröity kaupparekisteriin

Lisätiedot

INVESTOINTIEN EDULLISUUSVERTAILU. Tero Tyni Erityisasiantuntija (kuntatalous)

INVESTOINTIEN EDULLISUUSVERTAILU. Tero Tyni Erityisasiantuntija (kuntatalous) INVESTOINTIEN EDULLISUUSVERTAILU Tero Tyni Erityisasiantuntija (kuntatalous) 25.5.2007 Mitä tietoja laskentaan tarvitaan Investoinnista aiheutuneet investointikustannukset Investoinnin pitoaika Investoinnin

Lisätiedot

Suomen Asiakastieto Oy 20.01.2009 12:24

Suomen Asiakastieto Oy 20.01.2009 12:24 Tulosta Suomen Asiakastieto Oy 20.01.2009 12:24 Yrityksen Talousraportti Suomen Asiakastieto Oy Työpajankatu 10 00580 Helsinki Y-tunnus 01110279 Kaupparekisterinumero 161689 Kotipaikka Helsinki Rekisteröity

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus: 1761478-9

Kullo Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus: 1761478-9 Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus: 1761478-9 TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2020 asti Tilinpäätöksen laatija: Tilisampo Oy 1 TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Vuosikatsaus [tilintarkastamaton] Vuosikatsaus 1.1. 31..20 [tilintarkastamaton] Vahvaa etenemistä laajalla rintamalla Neljännen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 24.6% edellisvuodesta ja olivat EUR 5.8m (EUR 4.7m /20)

Lisätiedot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot

Liikevaihto. Myyntikate. Käyttökate. Liikevoitto. Liiketoiminnan muut tuotot Luvut 1 euro Tilikausi/pituus 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 1-12/12 TULOSLASKELMA Liikevaihto 5 435 6 296 6 161 6 159 6 56 Myyntikate 3 442 3 558 4 314 3 842 3 722 Käyttökate 2 292 2 271 3 8 2 525 2

Lisätiedot

Riski ja velkaantuminen

Riski ja velkaantuminen Riski ja velkaantuminen TU-C1030 Laskelmat liiketoiminnan päätösten tukena Luento 28.1.2016 I vaiheen luentokokonaisuus INVESTOINNIN KANNATTAVUUS YRITYKSEN KANNATTAVUUS 1. Vapaa rahavirta (FCF) 2. Rahavirtojen

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus

Puolivuosikatsaus Puolivuosikatsaus 1.1 30.6. 2017 Avainluvut 4-6/2017 4-6/2016 Muutos% 1-6/2017 1-6/2016 Muutos% 1-12/2016 Liikevaihto, MEUR 196,0 192,4 1,9 % 352,6 350,6 0,6 % 775,8 Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon

Lisätiedot

Ratkaisu: a) Koroton takaisinmaksuaika on 9000 = 7,5 vuotta. 1200 b) Kun vuosituotot pysyvät vakiona, korollinen takaisinmaksuaika määräytyy

Ratkaisu: a) Koroton takaisinmaksuaika on 9000 = 7,5 vuotta. 1200 b) Kun vuosituotot pysyvät vakiona, korollinen takaisinmaksuaika määräytyy Kotitehtävät 7. Aihepiirinä Investointi Ratkaisuehdotuksia 1. Investoinnin hankintameno on 9000 euroa ja siitä saadaan seuraavina vuosina vuosittain 1200 euron tulot. Määritä a) koroton takaisinmaksuaika

Lisätiedot

a) 3500000 (1, 0735) 8 6172831, 68. b) Korkojaksoa vastaava nettokorkokanta on

a) 3500000 (1, 0735) 8 6172831, 68. b) Korkojaksoa vastaava nettokorkokanta on Kotitehtävät 4 Ratkaisuehdotukset. 1. Kuinka suureksi 3500000 euroa kasvaa 8 vuodessa, kun lähdevero on 30% ja vuotuinen korkokanta on 10, 5%, kun korko lisätään a) kerran vuodessa b) kuukausittain c)

Lisätiedot

Konsernin laaja tuloslaskelma (IFRS) Oikaistu

Konsernin laaja tuloslaskelma (IFRS) Oikaistu Konsernin tuloslaskelma (IFRS) milj. euroa Q1-Q4 Q1-Q3 Q1-Q2 Q1 Liikevaihto 2 321,2 1 745,6 1 161,3 546,8 Hankinnan ja valmistuksen kulut -1 949,2-1 462,6-972,9-462,8 Bruttokate 372,0 283,0 188,4 84,0

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO Kauppatieteellinen tiedekunta Laskentatoimi ja rahoitus. TILINPAATOSANALYYSI LASK1006 3 op Tentti 12.4.2013

VAASAN YLIOPISTO Kauppatieteellinen tiedekunta Laskentatoimi ja rahoitus. TILINPAATOSANALYYSI LASK1006 3 op Tentti 12.4.2013 VAASAN YLIOPISTO Kauppatieteellinen tiedekunta Laskentatoimi ja rahoitus TILINPAATOSANALYYSI LASK1006 3 op Tentti 12.4.2013 Opettaja; Maria Kankaanpaa. ^ Nimi ja opintorekisterin numero: Vuosikurssi: Paaaine

Lisätiedot

Mat-2.3114 Investointiteoria - Kotitehtävät

Mat-2.3114 Investointiteoria - Kotitehtävät Mat-2.3114 Investointiteoria - Kotitehtävät Kotitehtäviä on yhteensä kahdeksan ja ne ratkeavat tavallisilla taulukkolaskentaohjelmistoilla. Jokaisesta kotitehtävistä saa maksimissaan 5 pistettä: 4p/oikea

Lisätiedot

Toimipaikan osoite Kauppakatu 1 150578-666A 10 10 000 00 020252-666T 110 5 000 20 6606408-2 30 600 00 241280-111C 60 8 989 89

Toimipaikan osoite Kauppakatu 1 150578-666A 10 10 000 00 020252-666T 110 5 000 20 6606408-2 30 600 00 241280-111C 60 8 989 89 6606441-0 Oy Tyvi-testiaineisto 2008-2011 Ab Yki Yhteyshenkilö Yrityksen katuosoite 12 B 00100 HELSINKI 01032010 28022011 123 Tilitoimistot Toimipaikan osoite Kauppakatu 1 FI2312345600123454 NDEAFIHH Ville

Lisätiedot

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, %

AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa Muutos, % Muutos, % Munksjö Tilinpäätöstiedote 2016 AVAINLUVUT loka joulu tammi joulu milj. euroa 2016 20 Muutos, % 2016 20 Muutos, % Liikevaihto 282,4 290,0-3% 1 142,9 1 130,7 1% Käyttökate (oik.*) 36,1 22,1 63% 136,7 93,6

Lisätiedot

TULOSTIEDOT 24 Lappeenrannan energia Oy VuOsikertOmus 2014

TULOSTIEDOT 24 Lappeenrannan energia Oy VuOsikertOmus 2014 TULOSTIEDOT 24 Lappeenrannan Energia Oy Vuosikertomus 2014 Konserni Tuloslaskelma (1 000 ) 1.1. 31.12.2014 1.1. 31.12.2013 LIIKEVAIHTO 128 967 121 379 Valmistus omaan käyttöön 4 869 4 273 Liiketoiminnan

Lisätiedot

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2015

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2015 TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2015 KONSERNI Tuloslaskelma (1 000 ) 1.1. 31.12.2015 1.1. 31.12.2014 LIIKEVAIHTO 124 532 128 967 Valmistus omaan käyttöön 4 647 4 869 Liiketoiminnan

Lisätiedot

Transkokko Oy - 17124311. Pvm Rating Limiitti

Transkokko Oy - 17124311. Pvm Rating Limiitti Standard 2014-05-16 10:52 Teppo Testi TRANSKOKKO OY POSTIOSOITE: TESTITIE 17,99999 TESTILÄ, SUOMI Y-TUNNUS. 1712431-1 D&B D-U-N-S NR. 46-111-2222 PUHELIN 99-123456 TILINPÄÄTÖS 201212 A Luottokelpoinen

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 3.9.216 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Kolmannen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 3.5% edellisvuodesta ollen EUR 4.9m (EUR 31.4m Q3/2). Kolmannen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

Sisäinen korkokanta ja investoinnin kannattavuuden mittareita, L10

Sisäinen korkokanta ja investoinnin kannattavuuden mittareita, L10 Sisäinen ja investoinnin, L10 1 Määritelmä: i sis on se laskentakorko, jolla nettonykyarvo on nolla. Jos projekti on normaali siinä mielessä, että alun negatiivisia nettoeriä seuraa lopun positiiviset

Lisätiedot

Tilikausi Yhtiökokous, Jari Jaakkola, toimitusjohtaja

Tilikausi Yhtiökokous, Jari Jaakkola, toimitusjohtaja Tilikausi 2014 Yhtiökokous, 12.3.2015 Jari Jaakkola, toimitusjohtaja Kehitys 2014 Talouskasvu oli useimmilla markkinoilla heikkoa. Toisaalta talouden matalasuhdanne käynnisti useissa organisaatioissa

Lisätiedot

Suomen Asiakastieto Oy 22.12.2009 14:21:18

Suomen Asiakastieto Oy 22.12.2009 14:21:18 Suomen Asiakastieto Oy 22.12.2009 14:21:18 Yrityksen perustiedot Malliyritys Oy Yritystie 5 00100 Helsinki Y-tunnus 011111111 Kaupparekisterinumero Kotipaikka Helsinki Rekisteröity kaupparekisteriin 01.01.2000

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO Kauppatieteellinen tiedekunta Laskentatoimi ja rahoitus. TILINPAATOSANALYYSI LASK1006 3 op Tentti 20.5.2013

VAASAN YLIOPISTO Kauppatieteellinen tiedekunta Laskentatoimi ja rahoitus. TILINPAATOSANALYYSI LASK1006 3 op Tentti 20.5.2013 VAASAN YLIOPISTO Kauppatieteellinen tiedekunta Laskentatoimi ja rahoitus TILINPAATOSANALYYSI LASK1006 3 op Tentti 20.5.2013 Opettaja: Maria Kankaanpaa Nimi ja opintorekisterin numero: l_ Vuosikurssi: Paaaine

Lisätiedot

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.216 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Ensimmäisen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 52.9% edellisvuodesta ollen EUR 37.1m (EUR 24.3m /2) Ensimmäisen vuosineljänneksen

Lisätiedot

Nykyarvo ja investoinnit, L9

Nykyarvo ja investoinnit, L9 Nykyarvo ja investoinnit, L9 netto netto netto netto 1 Tarkastellaan tulovirtaa, joka kestää n jakson ajana, ja jossa jakson j lopussa kassaan tulee tulo k j. k 1 k 2 k 3 k 4 k 5 k 6... k n 0 1 2 3 4 5

Lisätiedot

Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot (FAS)

Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot (FAS) 1 1 000 euroa 1.1. - 31.12.2006 1.1. - 31.12.2005 1 TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO Liikevaihto toimialoittain Päällystys- ja kiviainesryhmä 266 897 260 025 Rakennusmateriaaliryhmä

Lisätiedot

Henkilöstö, keskimäärin Tulos/osake euroa 0,58 0,59 0,71 Oma pääoma/osake " 5,81 5,29 4,77 Osinko/osake " 0,20 *) 0,20 -

Henkilöstö, keskimäärin Tulos/osake euroa 0,58 0,59 0,71 Oma pääoma/osake  5,81 5,29 4,77 Osinko/osake  0,20 *) 0,20 - 2012 2011 2010 KONSERNIN TUNNUSLUVUT Liikevaihto milj. euroa 483,3 519,0 480,8 Liikevoitto milj. euroa 29,4 35,0 32,6 (% liikevaihdosta) % 6,1 6,7 6,8 Rahoitusnetto milj. euroa -5,7-5,5-3,1 (% liikevaihdosta)

Lisätiedot

Toivakan vesihuollon yhtiöittäminen taloudellinen mallinnus

Toivakan vesihuollon yhtiöittäminen taloudellinen mallinnus Toivakan vesihuollon yhtiöittäminen taloudellinen mallinnus 2.10.2015 2.10.2015 Page 1 Oman vesihuollon yhtiöittäminen 2.10.2015 Page 2 Taustatiedot Vesihuollon tuloslaskelma TP 2014 ja TA 2015, tase TP

Lisätiedot

1 000 euroa TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO

1 000 euroa TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO Emoyhtiön tilinpäätöksen 1 1 000 euroa 1.1. 31.12.2007 1.1. 31.12.2006 1 TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO Liikevaihto toimialoittain Päällystys- ja kiviainesryhmä 301 560

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 10-12/2003 10-12/2002 2003 2002

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 10-12/2003 10-12/2002 2003 2002 KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 10-12/2003 10-12/2002 2003 2002 Liikevaihto 683,8 637,4 2 738,2 2 612,3 Liiketoiminnan muut tuotot 6,7 1,8 28,1 13,2 Kulut -623,7-579,0-2

Lisätiedot

Oy Yritys Ab 1.1.2006-31.12.2010 (TALGRAF ESITTELY) Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet, 13.12.2011

Oy Yritys Ab 1.1.2006-31.12.2010 (TALGRAF ESITTELY) Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet, 13.12.2011 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet, 13.12.2011 7000 7000 6000 6000 5000 5000 4000 4000 3000 3000 2000 2000 1000 1000 1206 KUM TOT. 1207 KUM TOT. 1208 KUM TOT. 1209 KUM TOT. 1210 KUM

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.4. 30.6.2013 Ennätykset uusiksi. 11. heinäkuuta 2013

Osavuosikatsaus 1.4. 30.6.2013 Ennätykset uusiksi. 11. heinäkuuta 2013 Osavuosikatsaus 1.4. 30.6.2013 Ennätykset uusiksi 11. heinäkuuta 2013 Osavuosikatsaus 1.4. 30.6.2013 [tilintarkastamaton] Ennätykset uusiksi Toisen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 30%

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2015 [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2015 [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 3.6.2 [tilintarkastamaton] OPR-Vakuus konserni Toisen vuosineljänneksen antolainaus kasvoi 6.7% edellisvuodesta ja oli EUR 31.3m (EUR 19.5m /2) Toisen vuosineljänneksen liiketoiminnan

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 4-6/ / / /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 4-6/ / / / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 4-6/2003 4-6/2002 1-6/2003 1-6/2002 2002 Liikevaihto 671,9 707,5 1 371,4 1 363,8 2 612,3 Osuus osakkuusyritysten tuloksista -0,3-0,4

Lisätiedot

Mat Investointiteoria Laskuharjoitus 1/2008, Ratkaisu Yleistä: Laskarit tiistaisin klo luokassa U352.

Mat Investointiteoria Laskuharjoitus 1/2008, Ratkaisu Yleistä: Laskarit tiistaisin klo luokassa U352. Yleistä: Laskarit tiistaisin klo 14-16 luokassa U352. Kysyttävää laskareista yms. jussi.kangaspunta@tkk. tai huone U230. Aluksi hieman teoriaa: Kassavirran x = (x 0, x 1,..., x n ) nykyarvo P x (r), kun

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Toimitusjohtajan katsaus Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Tilinpäätös 11/2008 10/2009 tiivistelmä 1/2 Liikevaihto 15,41 milj. euroa (18,40 milj. euroa), laskua 16 % Liikevoitto -0,41 milj. euroa (0,74

Lisätiedot

Testiyritys SQL-Suomalainen Oy - 00000006. Pvm Rating Limiitti

Testiyritys SQL-Suomalainen Oy - 00000006. Pvm Rating Limiitti Standard 2014-05-13 12:40 Erja Fasta TESTIYRITYS SQL-SUOMALAINEN OY (L) POSTIOSOITE: SQLKATU 60 60, 99999 KORVATUNTURI, SUOMI Y-TUNNUS. 0000000-6 D&B D-U-N-S NR. 65-200-7816 TILINPÄÄTÖS 201310 AA Hyvä

Lisätiedot

PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle

PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle PIENYRITYKSEN KULULAJIKOHTAINEN TULOSLASKELMA 1. LIIKEVAIHTO 2. Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen muutos 3. Valmistus omaan käyttöön 4. Liiketoiminnan

Lisätiedot

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 7-9/ / / /

KEMIRA-KONSERNI. Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 7-9/ / / / KEMIRA-KONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. TULOSLASKELMA Milj.e 7-9/2003 7-9/2002 1-9/2003 1-9/2002 2002 Liikevaihto 683,0 611,1 2 054,4 1 974,9 2 612,3 Osuus osakkuusyritysten tuloksista -1,2 0,1-1,1

Lisätiedot

Täytetty 2.4.2001 kl 9.30 JV. TULOSLASKELMA Milj.e 1-3/2002 1-3/2001 2001

Täytetty 2.4.2001 kl 9.30 JV. TULOSLASKELMA Milj.e 1-3/2002 1-3/2001 2001 KEMIRAKONSERNI Luvut ovat tilintarkastamattomia. Täytetty 2.4.2001 kl 9.30 JV TULOSLASKELMA Milj.e 13/2002 13/2001 2001 Liikevaihto 656,3 651,4 2 454,4 Osuus osakkuusyritysten tuloksista 0,4 2,6 0,4 Liiketoiminnan

Lisätiedot

Hewlett-Packard Oy VUOSIKERTOMUS

Hewlett-Packard Oy VUOSIKERTOMUS VUOSIKERTOMUS 1.11.1997 31.10.1998 TOIMINTA LYHYESTI Toiminnan tulos milj. mk 1998 1997 150 100 50 0 Voitto ennen veroja Voitto Liikevaihto mmk 2 227 1 687 Liikevaihdon muutos % +31.9 +28.0 Käyttökate

Lisätiedot

Investointipäätöksenteko

Investointipäätöksenteko Investointipäätöksenteko Ekstralaskuesimerkkejä Laskentatoimen Perusteet, Syksy 2015 Katja Kolehmainen KTT, Apulaisprofessori Neppi Oy valmistaa neppejä ja nappeja. Käsityöpiireissä se on tunnettu laadukkaista

Lisätiedot

STOCKMANN Oyj Abp, OSAVUOSIKATSAUS Tase, konserni, milj. euroa Liite

STOCKMANN Oyj Abp, OSAVUOSIKATSAUS Tase, konserni, milj. euroa Liite Tase, konserni, milj. euroa Liite 31.12.2008 31.12.2007 VARAT Pitkäaikaiset varat Aineettomat hyödykkeet 1,2 758,5 844,5 Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 1,2 587,5 476,8 Myytävissä olevat sijoitukset

Lisätiedot

Tilinpäätöstiedote 1.7.2014-30.6.2015

Tilinpäätöstiedote 1.7.2014-30.6.2015 Julkaistu: 2015-09-10 14:10:49 CEST Yhtiötiedote Tilinpäätöstiedote 1.7.2014-30.6.2015 TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 1.7.2014 30.6.2015 (tilintarkastamaton) Keskeiset tilinpäätös tunnusluvut (t ): Liikevaihto 2 329

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd

PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU. KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd PK-YRITYKSEN RAHOITUSINSTRUMENTTIEN SUUNNITTELU KTT, DI TOIVO KOSKI elearning Community Ltd Yrityksen rahoituslähteet 1. Oman pääomanehtoinen rahoitus Tulorahoitus Osakepääoman korotukset 2. Vieraan pääomanehtoinen

Lisätiedot

Kirjanpito ja laskentatoimi A-osa

Kirjanpito ja laskentatoimi A-osa 1. Arvon määritys a) Mitkä tekijät vaikuttavat osto- ja myyntioptioiden arvoon ja miten? b) Yrityksen osingon oletetaan olevan ensi vuonna 3 euroa per osake ja osinkojen uskotaan kasvavan 6 % vuosivauhtia.

Lisätiedot

PUOLIVUOSIKATSAUS

PUOLIVUOSIKATSAUS PUOLIVUOSIKATSAUS 1.1. 30.6.2016 Avainluvut 4-6/2016 4-6/2015 Muutos% 1-6/2016 1-6/2015 Muutos% 1-12/2015 Liikevaihto, MEUR 192,4 182,5 5,4% 350,6 335,8 4,4% 755,3 Vertailukelpoisten myymälöiden 2,5 1,5-0,6

Lisätiedot

Tase, konserni, milj. euroa

Tase, konserni, milj. euroa Tase, konserni, milj. euroa 30.6.2010 30.6.2009 31.12.2009 VARAT PITKÄAIKAISET VARAT Aineettomat hyödykkeet 112,5 105,4 108,3 Liikearvo 737,7 649,9 685,4 Aineelliset hyödykkeet 668,2 618,2 619,5 Pitkäaikaiset

Lisätiedot

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (yb11)

Yhdistys - ALV - Asteri mallitilikartta (yb11) TULOSLASKELMA Varsinainen toiminta Kulut Henkilöstökulut Poistot Muut kulut Varainhankinta Kulut Sijoitus- ja rahoitustoiminta Kulut Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut Yleisavustukset

Lisätiedot

Raision yhtiökokous 23.3.2016

Raision yhtiökokous 23.3.2016 Raision yhtiökokous 23.3.2016 1 0,03 0,04 0,07 0,09 0,10 0,11 0,12 0,13 0,14 0,16* Hyvä osinkohistoria Keskiarvo +22 % +29% +11% +10% +9% +8% +8% +14% +75% +33% * 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Lisätiedot

Pk-yrityksen talouden johtaminen ja seuranta Tilinpäätösanalyysi

Pk-yrityksen talouden johtaminen ja seuranta Tilinpäätösanalyysi Pk-yrityksen talouden johtaminen ja seuranta Tilinpäätösanalyysi Juha Kivirinta Fixcon Mastotie 20 90560 OULU, FINLAND Tel: +358 (0)400 963 960 Tilinpäätösanalyysin tarkoitus - Avustaa päätöksentekotilanteessa:

Lisätiedot

HKL-Metroliikenne OSAVUOSIKATSAUS

HKL-Metroliikenne OSAVUOSIKATSAUS HKL-Metroliikenne OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.6.2011 HKLjk 18.8.2011 Osavuosikatsaus 1 (11) Yhteisön nimi: HKL-Metroliikenne Ajalta: 1.1. 30.6.2011 Toimintaympäristö ja toiminta Metron automatisoinnista ja

Lisätiedot

Korottomat velat (sis. lask.verovelat) milj. euroa 217,2 222,3 225,6 Sijoitettu pääoma milj. euroa 284,2 355,2 368,6

Korottomat velat (sis. lask.verovelat) milj. euroa 217,2 222,3 225,6 Sijoitettu pääoma milj. euroa 284,2 355,2 368,6 2014 2013 2012 KONSERNIN TUNNUSLUVUT Liikevaihto milj. euroa 426,3 475,8 483,3 Liikevoitto/ -tappio milj. euroa -18,6 0,7 29,3 (% liikevaihdosta) % -4,4 0,1 6,1 Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä milj.

Lisätiedot

Harjoitust. Harjoitusten sisältö

Harjoitust. Harjoitusten sisältö Harjoitust yö Harjoitusten sisältö Investoinnin kannattavuus Vapaat rahavirrat ja tuottovaade Tilinpäätösanalyysi SWOT-analyysi Yrityksen tulevaisuus Investoinnin kannattavuus Tilinpäätösanalyysi

Lisätiedot