Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;60;498;158321;159020;159383"

Transkriptio

1 EU:n alueiden komitea valitsi puheenjohtajistonsa Julkaistavissa Asianajaja Pauliina Haijanen on valittu Euroopan unionin alueiden komitean Suomea edustavaksi varapuheenjohtajaksi. Valinnasta päätti alueiden komitean täysistunto 10. helmikuuta Brysselissä. Haijanen on Laitilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Ylilääkäri Antti Liikkanen valittiin samalla alueiden komitean työvaliokunnan jäseneksi. Liikkanen on Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen. Pauliina Haijanen on alueiden komitean Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja Antti Liikkanen valtuuskunnan varapuheenjohtaja. Alueiden komitean puheenjohtajaksi valittiin italialainen Mercedes Bresso. Hän on Piedmontin alueneuvoston puheenjohtaja. EU:n alueiden komitea on neuvoa-antava elin. Sen päätehtävänä on tuoda esille EU:n lainsäädännön valmistelussa jäsenmaiden kuntien ja alueiden näkökohdat. Komitea antaa lausuntoja komissiolle, neuvostolle ja parlamentille useista EUlainsäädännön asioista, kuten työllisyys-, sosiaali- ja terveys- sekä ympäristöasioista ja aluepolitiikasta. Viime aikoina myös Itämeri-asiat ovat korostuneet. Alueiden komiteassa on yhteensä 344 edustajaa, joista Suomen valtuuskuntaan kuuluu yhdeksän kuntia ja maakuntia edustavaa jäsentä. Komitean jäsenet nimittää ministerineuvosto. Esityksen Suomen edustajiksi tekee valtioneuvosto. Jäsenet valittiin viiden vuoden toimikaudeksi Suomen valtuuskunnan jäsenet EU:n alueiden komiteassa Asianajaja Pauliina Haijanen (KOK), Laitila Pääsihteeri Sirpa Hertell (Vihr.), Espoo Johtaja Anne Karjalainen (SDP), Kerava Rehtori Veikko Kumpumäki (Vas.), Kemi Ylilääkäri Antti Liikkanen (SDP), Rovaniemi Johtaja Markku Markkula (KOK), Espoo Yhteiskuntatieteiden maisteri Ossi Martikainen (Kesk.), Lapinlahti Politices magister Folke Sjölund (Liberalerna), Mariehamn

2 Toiminnanjohtaja Satu Tietari (Kesk.), Säkylä Varajäsenet Tietokirjailija Markus Aaltonen (SDP), Seinäjoki Kasvatustieteiden maisteri Ilpo Haalisto (PerusS), Nousiainen Stadsdirektör Mårten Johansson (SFP), Raseborg Taloustieteiden maisteri Petri Kalmi (Kesk.), Nurmijärvi Pedagogie magister Britt Lundberg (Ål. Cent.), Mariehamn Valtiotieteiden lisensiaatti Hannele Luukkainen (KOK), Helsinki Yhteiskuntatieteiden maisteri Riitta Myller (SDP), Joensuu Kauppatieteiden maisteri Miikka Seppälä (KOK), Tampere Osaamispäällikkö Katja Sorri (Kesk.), Jyväskylä

3 Tamperelainen Miikka Seppälä varajäseneksi Euroopan unionin alueiden komiteaan 10/02/2010 Tamperelainen kauppatieteiden maisteri ja Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen Miikka Seppälä (kok.) on valittu Euroopan unionin alueiden komitean varajäseneksi kaudelle Hän on ainoa edustaja Pirkanmaalta. Euroopan unionin alueiden komitea on neuvoa-antava elin, joka osallistuu EU:n lainsäädäntötyöhön antamalla lausuntoja komission, neuvoston ja parlamentin käsittelemistä asioista. Komitea aloitti toimintansa vuonna Komitean perustaminen virallisti alue- ja paikallishallinnon edustuksen Euroopan unionissa. Komitean tavoitteena on mm. edistää läheisyysperiaatteen noudattamista. Alueiden komiteaan kuuluu 344 jäsentä ja 344 varajäsentä, joiden toimikausi on neljä vuotta. Suomen valtuuskuntaan kuuluu yhdeksän jäsentä ja varajäsentä. Komitean jäsenet ovat alue- tai paikallisvaaleissa valittuja luottamushenkilöitä tai poliittisessa vastuussa vaaleissa valitulle elimelle. Neuvoston ja komission on kuultava alueiden komiteaa aina, kun asia koskee seuraavia aloja: taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus, ympäristö, liikenne, työmarkkina- ja sosiaalipoliittiset määräykset, koulutus- ja nuorisoasiat, kulttuuri, kansanterveys, Euroopan laajuiset verkot.

4 rapuheenjohtajaksi_ html Pauliina Haijanen EU:n alueiden komitean varapuheenjohtajaksi 10/02/2010 Laitilalainen varatuomari Pauliina Haijanen on valittu Euroopan unionin alueiden komitean Suomea edustavaksi varapuheenjohtajaksi. Valinnan teki alueiden komitean täysistunto keskiviikkona Brysselissä. Lisäksi Haijanen toimii alueiden komitean Suomen delegaation puheenjohtana. EU:n alueiden komitea tuo esille EU:n lainsäädännön valmistelussa jäsenmaiden kuntien ja alueiden näkökantoja. Komitea antaa lausuntoja muun muassa työllisyyssosiaali- ja terveysasioista sekä ympäristöasioista ja aluepolitiikasta. Viime aikoina myös Itämeri-asiat ovat korostuneet. Lausuntoja komitealta pyytävät Euroopan unionin komissio, neuvosto ja parlamentti. Alueiden komiteassa on yhteensä 344 edustajaa, joista Suomen valtuuskuntaan kuuluu yhdeksän kuntia ja maakuntia edustavaa jäsentä. Komitean jäsenet nimittää ministerineuvosto. Esityksen Suomen edustajiksi tekee valtioneuvosto. Jäsenet valittiin viiden vuoden toimikaudeksi Varatuomari Pauliina Haijanen on Laitilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

5 brysseliin_ html Alueiden komitean jäsenet on valittu Brysseliin 11/02/2010 Yksi varajäsenistä on Seinäjoen kaupunginvaltuuston Markus Aaltonen. Alueiden komitean toimivaltuudet ovat laajentuneet Lissabonin sopimuksen myötä. Brysselissä Suomen alueita ja kuntia edustavat luottamushenkilöt on valittu. Suomen maakohtaisen valtuuskunnan alueiden komiteaan on nimetty maakunnista kaikkiaan 18 edustajaa. Komitean yhdeksi varajäseneksi on valittu Seinäjoen kaupunginvaltuuston jäsen Markus Aaltonen. Nyt valitun komitean toimikausi on viisivuotinen. Alueiden komitea on saanut uusia toimivaltuuksia Lissabonin sopimuksen myötä. Muun muassa velvollisuus kuulla alueiden komiteaa laajenee EU-säädöksiä hyväksyttäessä. Komitealla on nyt myös oikeus nostaa kanne Euroopan unionin tuomioistuimessa Euroopan alueiden ja kuntien oikeuksien turvaamiseksi.

6 Uusimaa on valittu Euroopan yrittäjyysalueeksi Euroopan unionin alueiden komitea on valinnut Uudenmaan Euroopan yrittäjyysalueeksi Valinta julkistettiin tänään alueiden komitean kokouksessa Brysselissä. Ensimmäistä kertaa myönnettävää Euroopan laajuista tunnustusta tavoitteli 36 aluetta, joista tunnustuksen sai kolme aluetta vuodelle 2011 ja kolme aluetta vuodelle Tunnustus myönnetään alueille, joilla on uskottavin ja parhaiten tulevaisuutta ennakoiva toimintasuunnitelma yrittäjyyden edistämisessä. Uudenmaan liitto painotti hakemuksessaan tulevaisuuden yrittäjyyden perustuvan aiempaa enemmän osaamiseen, korkeaan koulutukseen ja erikoistumiseen. Uudenmaan erityinen vahvuus on yritysten, oppilaitosten ja julkisen sektorin hyvä keskinäinen kumppanuus. Tulevaisuuden Uusimaa on kestävällä tavalla kilpailukykyinen, turvallinen ja houkutteleva metropolialue Itämeren alueella. - Euroopan yrittäjyysalueen arvo on tärkeä tunnustus 1,4 miljoonan asukkaan Uudellemaalle ja sen elinkeinoelämälle. Näkyvyys lisää Uudenmaan tunnettuutta Euroopassa ja tuo taloudellista hyötyä maamme elinkeinoelämälle laajemminkin. Varmasti se myös houkuttelee lisää ulkomaalaista yritystoimintaa alueelle, toteaa Uudenmaan maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Harry Bogomoloff, joka otti Brysselissä tunnustuksen vastaan Uudenmaan liiton puolesta. Harry Bogomoloff vastaanottaa palkinnon.

7 Uudenmaan liitto valmisteli hakemuksen yhdessä osaamiskeskus Culminatum Innovation Oy:n, Aalto-yliopiston ja Uudenmaan ammattikorkeakoulujen kanssa. Hakemukselle saatiin vahvaa tukea yrittäjäjärjestöiltä, kauppakamarilta sekä työ- ja elinkeinoministeriöltä. Euroopan yrittäjyysalue -status tulee näkymään lukuisissa Uudellamaalla vuoden 2012 aikana järjestettävissä tapahtumissa ja vahvistaa Helsingin vuoden 2012 World Design Capital -teemavuotta. Uudenmaan liiton kumppanit kommentoivat tunnustusta: - Yrittäjyyden ja osaamiseen perustuvan uuden elinkeinotoiminnan tukeminen on keskeinen osa Aalto-yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Uudet linjaukset ja toimenpiteet olivat näkyvässä osassa EER-hakemuksessa, kertoo rehtori Tuula Teeri. Hän korostaa myös opiskelijavetoisen Aalto Entrepreneurship Societyn roolia. - EER on ollut äärimmäisen tärkeä prosessi, koska alueen innovaatiotoimijat ovat yhdessä onnistuneet saavuttamaan tunnustuksen yhteistyölleen, toteaa Pasi Mäkinen Culminatum Innovation Oy Ltd:n toimitusjohtaja. - Tunnustus luo hyvän alustan voimavarojen tiivistämiselle yrittäjyyden edistämisessä, sanoo toimitusjohtaja Anssi Kujala Helsingin Yrittäjistä. - Opiskelijayrittäjyys on yksi Laurean neljästä painopisteestä. Tällä tunnustuksella voimme viedä opiskelijayrittäjyyden ja Spinno-yrityshautomomme eurooppalaiselle kartalle, iloitsee Laurea-ammattikorkeakoulun aluerehtori Jaakko Tarkkanen. - Häme on osa Helsingin laajaa metropolialuetta. Yhteistyö Uudenmaan kanssa on tiivistä ja EER-tunnustus avaa mahdollisuuksia uusiutuvan yrittäjyyden kehittämiseen, toteaa maakuntajohtaja Juhani Honka Hämeen liitosta. Tunnustuksen myöntänyt alueiden komitea on 344 Euroopan alueellisen ja paikallisen yhteisön poliittisista edustajista koostuva elin. Alueiden komiteaa on kuultava ennen kuin Euroopan unioni tekee päätöksiä asioissa, jotka koskevat paikallis- ja aluehallintoa, kuten aluepolitiikkaa, ympäristöä, koulutusta ja liikennettä.

8 1 (2) Helsinki-Uusimaa Region awarded the European Entrepreneurial Region 2012 The EU Committee of the Regions has labelled Helsinki-Uusimaa as the European Entrepreneurial Region (EER) The decision was published today, Feb 11, 2010 at the Committee meeting in Brussels. Granted for the first time, the award attracted 36 regional nominees. The title was apportioned to three regions for the year 2011 and three for The award serves as recognition to those areas with the most credible plan of action promoting entrepreneurship with realistic foresight and outstanding political vision. In its application, Helsinki-Uusimaa Region emphasized that tomorrow s entrepreneurship will increasingly be founded on expertise, higher education and specialization. The particular strength of the region stems from the collaborative partnership between enterprises, education institutions and the public sector. In the future, the region will be a sustainably competitive, secure and attractive metropolitan area in the Baltic region. - Being merited as the European Entrepreneurial Region is a significant recognition for Helsinki- Uusimaa Region, its 1.4 million inhabitants, and economic life. The visibility entailed by this award will promote the Region s conspicuousness and economic gains for the entire nation s economic life. No doubt, it will also attract more businesses from abroad, points out Harry Bogomoloff, Regional Council Vice-President, who headed the delegation receiving the award in Brussels on behalf of Helsinki-Uusimaa Region. Uusimaa Regional Council prepared the application together with the Centre of Expertise Culminatum Innovation Ltd, Aalto University and universities of applied science within the region. The application process was bolstered by back-up from entrepreneurial associations, the Chamber of Commerce and Ministry of Employment and the Economy, along with many other actors. A regionally, nationally and internationally unique public-private cooperation undertaking is materializing through the creation and implementation of Aalto University ( On the European scale, Aalto is the forerunner of the university reform based on the Lisbon Strategy and the new concepts of Knowledge Triangle, i.e. integration of research & education & innovation. Tuula Teeri, the President of Aalto University, highlights the university s strategic focus on strengthening the research and education of entrepreneurship and growth companies, as well as the role of Aalto Entrepreneurship Society - the student-run catalyst of new openings. An example of such endeavours is the Aalto Ventures Park, where students and entrepreneurs run boot camps and mentoring programs for aspiring young talents and their start-ups. The EER status will be manifested in numerous events organized in Helsinki-Uusimaa Region during 2012, reinforcing the 2012 World Design Capital theme year. The EER has proven crucial as a process pulling all the Regional innovation actors together to pursue recognition for their collaboration, states Pasi Mäkinen, CEO of Culminatum Innovation Oy Ltd. "This provides a solid platform for focusing Uusimaa Regional Council Helsinki-Uusimaa Region Aleksanterinkatu 48 A FIN Helsinki Finland tel +358 (0) fax +358 (0) office@uudenmaanliitto.fi

9 2 (2) resources on the promotion of entrepreneurship," adds CEO Anssi Kujala from Federation of Helsinki Enterprises. The Committee of the Regions (CoR) that granted the label is EU s assembly of 344 political representatives from regional and local communities. The European Union is obliged to consult CoR in all matters impacting local and regional administration. Visit the CoR's website for their press release See the Helsinki-Uusimaa Entrepreneurial Region video at: For more information, please contact: Regional Mayor Ossi Savolainen.

10 Uusimaa on valittu Euroopan yrittäjyysalueeksi Euroopan unionin alueiden komitea on valinnut Uudenmaan Euroopan yrittäjyysalueeksi Valinta julkistettiin tänään alueiden komitean kokouksessa Brysselissä. Ensimmäistä kertaa myönnettävää Euroopan laajuista tunnustusta tavoitteli 36 aluetta, joista tunnustuksen sai kolme aluetta vuodelle 2011 ja kolme aluetta vuodelle Tunnustus myönnetään alueille, joilla on uskottavin ja parhaiten tulevaisuutta ennakoiva toimintasuunnitelma yrittäjyyden edistämisessä. Uudenmaan liitto painotti hakemuksessaan tulevaisuuden yrittäjyyden perustuvan aiempaa enemmän osaamiseen, korkeaan koulutukseen ja erikoistumiseen. Uudenmaan erityinen vahvuus on yritysten, oppilaitosten ja julkisen sektorin hyvä keskinäinen kumppanuus. Tulevaisuuden Uusimaa on kestävällä tavalla kilpailukykyinen, turvallinen ja houkutteleva metropolialue Itämeren alueella. - Euroopan yrittäjyysalueen arvo on tärkeä tunnustus 1,4 miljoonan asukkaan Uudellemaalle ja sen elinkeinoelämälle. Näkyvyys lisää Uudenmaan tunnettuutta Euroopassa ja tuo taloudellista hyötyä maamme elinkeinoelämälle laajemminkin. Varmasti se myös houkuttelee lisää ulkomaalaista yritystoimintaa alueelle, toteaa Uudenmaan maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Harry Bogomoloff, joka otti Brysselissä tunnustuksen vastaan Uudenmaan liiton puolesta. Uudenmaan liitto valmisteli hakemuksen yhdessä osaamiskeskus Culminatum Innovation Oy:n, Aalto-yliopiston ja Uudenmaan ammattikorkeakoulujen kanssa. Hakemukselle saatiin vahvaa tukea yrittäjäjärjestöiltä, kauppakamarilta sekä työ- ja elinkeinoministeriöltä. Euroopan yrittäjyysalue -status tulee näkymään lukuisissa Uudellamaalla vuoden 2012 aikana järjestettävissä tapahtumissa ja vahvistaa Helsingin vuoden 2012 World Design Capital -teemavuotta. Uudenmaan liiton kumppanit kommentoivat tunnustusta: - Yrittäjyyden ja osaamiseen perustuvan uuden elinkeinotoiminnan tukeminen on keskeinen osa Aalto-yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Uudet linjaukset ja

11 toimenpiteet olivat näkyvässä osassa EER-hakemuksessa, kertoo rehtori Tuula Teeri. - EER on ollut äärimmäisen tärkeä prosessi, koska alueen innovaatiotoimijat ovat yhdessä onnistuneet saavuttamaan tunnustuksen yhteistyölleen, toteaa Pasi Mäkinen, Culminatum Innovation Oy Ltd:n toimitusjohtaja. - Tunnustus luo hyvän alustan voimavarojen tiivistämiselle yrittäjyyden edistämisessä, sanoo toimitusjohtaja Anssi Kujala Helsingin Yrittäjistä. - Opiskelijayrittäjyys on yksi Laurean neljästä painopisteestä. Tällä tunnustuksella voimme viedä opiskelijayrittäjyyden ja Spinno-yrityshautomomme eurooppalaiselle kartalle, iloitsee Laurea-ammattikorkeakoulun aluerehtori Jaakko Tarkkanen. - Häme on osa Helsingin laajaa metropolialuetta. Yhteistyö Uudenmaan kanssa on tiivistä ja EER-tunnustus avaa mahdollisuuksia uusiutuvan yrittäjyyden kehittämiseen, toteaa maakuntajohtaja Juhani Honka Hämeen liitosta. Tunnustuksen myöntänyt alueiden komitea (The Committee of the Regions) on 344 Euroopan alueellisen ja paikallisen yhteisön poliittisista edustajista koostuva elin. Alueiden komiteaa on kuultava ennen kuin Euroopan unioni tekee päätöksiä asioissa, jotka koskevat paikallis- ja aluehallintoa, kuten aluepolitiikkaa, ympäristöä, koulutusta ja liikennettä.

12 Uusimaa Euroopan yrittäjyysalueeksi 2012 Aalto-yliopisto mukana Euroopan unionin alueiden komitea on valinnut Uudenmaan Euroopan yrittäjyysalueeksi Valinta julkistettiin komitean kokouksessa Brysselissä. Ensimmäistä kertaa myönnettävää Euroopan laajuista tunnustusta tavoitteli 36 aluetta, joista tunnustuksen sai kolme aluetta vuodelle 2011 ja kolme aluetta vuodelle EER-tunnustus myönnetään alueille, joilla on uskottavin ja parhaiten tulevaisuutta ennakoiva toimintasuunnitelma yrittäjyyden edistämisessä. Uudenmaan liitto valmisteli hakemuksen yhdessä osaamiskeskus Culminatum Innovation Oy:n, Aalto-yliopiston ja Uudenmaan ammattikorkeakoulujen kanssa. Nimitys on merkittävä huomionosoitus myös Aalto-yliopiston korkeakouluissa tehdylle työlle yrittäjyyden edistämiseksi ja pk-yritysten roolin lisäämiseksi. - Yrittäjyyden ja osaamiseen perustuvan uuden elinkeinotoiminnan tukeminen on keskeinen osa Aalto-yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Uudet linjaukset ja toimenpiteet olivat näkyvässä osassa EER-hakemuksessa, kertoo rehtori Tuula Teeri. - EER tunnustus osoittaa Uudenmaan alueen eri toimijoiden vahvaa sitoutumista yrittäjyyteen myös tulevaisuuden menestystekijänä, muistuttaa Pienyrityskeskuksen johtaja Pentti Mustalampi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta. Vararehtori Hannu Seristö ja painottaa Aalto-yliopiston monipuolista ja laadukasta osaamista yrittäjyyden saralla. - Tutkimusta tehdään laajasti esimerkiksi Kauppakorkeakoulussa, niin yrittäjyyden oppiaineessa kuin Pienyrityskeskuksessakin. Teknillisen korkeakoulun tuotantotaloudessa puolestaan on erittäin korkealaatuista tutkimusta mm. kasvuyrittäjyydestä ja riskirahoituksesta. Koulutuksessa tutkintoon johtavat ohjelmat muodostavat ytimen, jota monipuolinen täydennyskoulutus tukee myös kansainvälisesti. - Erinomaisen tuen yrittäjyydelle tarjoavat myös yliopiston innovaatiopalvelut, joiden suurin toimija on Innovaatiokeskus Otaniemessä. Palveluja täydentää

13 yrityshautomotoiminta; Spinno Enterprise Centerissä ja Ruoholahden Start-Up Centerissä on yhteensä toista sataa lupaavaa pientä yritystä. - Aalto-yliopiston tutkijoiden ja opiskelijoiden kiinnostus ja innostus yrittämistä kohtaan on ratkaisevan tärkeää - opiskelijoiden Aalto Entrepreneurship Society on loistava esimerkki innosta ja energisyydestä, kertoo Seristö. Kaikki edellä mainitut tekijät ovat tärkeitä, kun rakennetaan Aalto Centre for Entrepreneurship -keskusta (ACE), Aallon yrittäjyyden keskusta. Nuorelle kasvuyritykselle kansainvälisen näkyvyyden lisääntyminen avaa kumppanuuksia ja uusia rahoitusmahdollisuuksia. - EER-vuosi yhdistettynä World Design Capital -teemavuoteen luo mielenkiintoisia näkymiä uusille ja kasvaville yrityksille, kertoo innovaativisen pukeutumisen yrittäjä Sveta Planman. EER-hakemuksen valmisteluryhmän vetäjänä on toiminut Markku Markkula Aaltoyliopistosta. - Uudenmaan tavoitteena on toimia EU:ssa merkittävänä uuden innovatiivisen aluekehityksen ja yrittäjyyden edelläkävijänä. Valmistelemme alueen toimijoiden laajan yhteistyön avulla vuodelle 2012 yhdessä merkittävän määrän kärkihankkeita ja tapahtumia. Tämä merkitsee uutta toimintakulttuuria ja eräänlaisten megahankkeiden toteutusta. Kokoamme yhteen Aalto-yliopiston tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita, sillä Aallolla on koko EER-toiminnassa keskeinen uutta luovan yrittäjyyden ja innovatiivisuuden vetäjän rooli, sanoo Markkula

14 Onnea Uusimaa uudesta valinnasta Euroopan unionin alueiden komitea on valinnut Uudenmaan Euroopan yrittäjyysalueeksi Valinta julkistettiin torstaina. Ensimmäistä kertaa myönnettävää Euroopan laajuista tunnustusta tavoitteli 36 aluetta, joista tunnustuksen sai kolme aluetta vuodelle 2011 ja kolme aluetta vuodelle Tunnustus myönnetään alueille, joilla on uskottavin ja parhaiten tulevaisuutta ennakoiva toimintasuunnitelma yrittäjyyden edistämisessä. Uudenmaan liitto painotti hakemuksessaan tulevaisuuden yrittäjyyden perustuvan aiempaa enemmän osaamiseen, korkeaan koulutukseen ja erikoistumiseen.

15 Uusimaa Euroopan yrittäjyysalueeksi Euroopan unionin alueiden komitea on valinnut Uudenmaan Euroopan yrittäjyysalueeksi Ensimmäistä kertaa myönnettävää Euroopan laajuista tunnustusta tavoitteli 36 aluetta, joista tunnustuksen sai kolme aluetta vuodelle 2011 ja kolme aluetta vuodelle Tunnustus myönnetään alueille, joilla on uskottavin ja parhaiten tulevaisuutta ennakoiva toimintasuunnitelma yrittäjyyden edistämisessä. Helsingin seudun kauppakamari oli mukana hakemassa titteliä. Hakemuksessa painotettiin tulevaisuuden yrittäjyyden perustuvan aiempaa enemmän osaamiseen, korkeaan koulutukseen ja erikoistumiseen. Uudenmaan erityinen vahvuus on yritysten, oppilaitosten ja julkisen sektorin hyvä keskinäinen kumppanuus. Tulevaisuuden Uusimaa on kestävällä tavalla kilpailukykyinen, turvallinen ja houkutteleva metropolialue Itämeren alueella. Euroopan yrittäjyysalue -status tulee näkymään lukuisissa Uudellamaalla vuoden 2012 aikana järjestettävissä tapahtumissa ja vahvistaa Helsingin vuoden 2012 World Design Capital -teemavuotta.

16 /HS/helsingin+seutu/uutishuone/uudestamaasta+euroopan+yrittajyysalue Uudestamaasta Euroopan yrittäjyysalue vuonna /02/2010 Euroopan unionin alueiden komitea on valinnut Uudenmaan Euroopan yrittäjyysalueeksi Tunnustus myönnetään alueille, joilla on uskottavin ja parhaiten tulevaisuutta ennakoiva toimintasuunnitelma yrittäjyyden edistämisessä. Hakemuksen valmisteli Uudenmaan liitto yhdessä muun muassa osaamiskeskus Culminatum Innovation Oy:n, Aalto-yliopiston, Uudenmaan ammattikorkeakoulujen ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Hakemuksessa painotettiin tulevaisuuden yrittäjyyden perustumista aiempaa enemmän osaamiseen, korkeaan koulutukseen ja erikoistumiseen. Uudenmaan erityinen vahvuus on yritysten, oppilaitosten ja julkisen sektorin hyvä keskinäinen kumppanuus. Ensimmäistä kertaa myönnettävää Euroopan laajuista tunnustusta tavoitteli 36 aluetta, joista tunnustuksen sai kolme aluetta vuodelle 2011 ja kolme aluetta vuodelle Tunnustuksen myöntänyt alueiden komitea (The Committee of the Regions) on yli kolmensadan Euroopan alueellisen ja paikallisen yhteisön poliittisista edustajista koostuva elin. Alueiden komiteaa on kuultava ennen kuin Euroopan unioni tekee päätöksiä asioissa, jotka koskevat paikallis- ja aluehallintoa, kuten aluepolitiikkaa, ympäristöä, koulutusta ja liikennettä.

17 aspx Uusimaa on valittu Euroopan yrittäjyysalueeksi /02/2010 Euroopan unionin alueiden komitea on valinnut Uudenmaan Euroopan yrittäjyysalueeksi Valinta julkistettiin tänään alueiden komitean kokouksessa Brysselissä. Ensimmäistä kertaa myönnettävää Euroopan laajuista tunnustusta tavoitteli 36 aluetta, joista tunnustuksen sai kolme aluetta vuodelle 2011 ja kolme aluetta vuodelle Tunnustus myönnetään alueille, joilla on uskottavin ja parhaiten tulevaisuutta ennakoiva toimintasuunnitelma yrittäjyyden edistämisessä. Uudenmaan liitto painotti hakemuksessaan tulevaisuuden yrittäjyyden perustuvan aiempaa enemmän osaamiseen, korkeaan koulutukseen ja erikoistumiseen. Uudenmaan erityinen vahvuus on yritysten, oppilaitosten ja julkisen sektorin hyvä keskinäinen kumppanuus. Tulevaisuuden Uusimaa on kestävällä tavalla kilpailukykyinen, turvallinen ja houkutteleva metropolialue Itämeren alueella. Euroopan yrittäjyysalueen arvo on tärkeä tunnustus 1,4 miljoonan asukkaan Uudellemaalle ja sen elinkeinoelämälle. Näkyvyys lisää Uudenmaan tunnettuutta Euroopassa ja tuo taloudellista hyötyä maamme elinkeinoelämälle laajemminkin. Varmasti se myös houkuttelee lisää ulkomaalaista yritystoimintaa alueelle, toteaa Uudenmaan maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja Harry Bogomoloff, joka otti Brysselissä tunnustuksen vastaan Uudenmaan liiton puolesta. Uudenmaan liitto valmisteli hakemuksen yhdessä osaamiskeskus Culminatum Innovation Oy:n, Aalto-yliopiston ja Uudenmaan ammattikorkeakoulujen kanssa. Hakemukselle saatiin vahvaa tukea yrittäjäjärjestöiltä, kauppakamarilta sekä työ- ja elinkeinoministeriöltä. Euroopan yrittäjyysalue -status tulee näkymään lukuisissa

18 Uudellamaalla vuoden 2012 aikana järjestettävissä tapahtumissa ja vahvistaa Helsingin vuoden 2012 World Design Capital -teemavuotta. Uudenmaan liiton kumppanit kommentoivat tunnustusta: - Yrittäjyyden ja osaamiseen perustuvan uuden elinkeinotoiminnan tukeminen on keskeinen osa Aalto-yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Uudet linjaukset ja toimenpiteet olivat näkyvässä osassa EER-hakemuksessa, kertoo rehtori Tuula Teeri. - EER on ollut äärimmäisen tärkeä prosessi, koska alueen innovaatiotoimijat ovat yhdessä onnistuneet saavuttamaan tunnustuksen yhteistyölleen, toteaa Pasi Mäkinen Culminatum Innovation Oy Ltd:n toimitusjohtaja. - Tunnustus luo hyvän alustan voimavarojen tiivistämiselle yrittäjyyden edistämisessä, sanoo toimitusjohtaja Anssi Kujala Helsingin Yrittäjistä. - Opiskelijayrittäjyys on yksi Laurean neljästä painopisteestä. Tällä tunnustuksella voimme viedä opiskelijayrittäjyyden ja Spinno-yrityshautomomme eurooppalaiselle kartalle, iloitsee Laurea-ammattikorkeakoulun aluerehtori Jaakko Tarkkanen. - Häme on osa Helsingin laajaa metropolialuetta. Yhteistyö Uudenmaan kanssa on tiivistä ja EER-tunnustus avaa mahdollisuuksia uusiutuvan yrittäjyyden kehittämiseen, toteaa maakuntajohtaja Juhani Honka Hämeen liitosta. Tunnustuksen myöntänyt alueiden komitea on 344 Euroopan alueellisen ja paikallisen yhteisön poliittisista edustajista koostuva elin. Alueiden komiteaa on kuultava ennen kuin Euroopan unioni tekee päätöksiä asioissa, jotka koskevat paikallis- ja aluehallintoa, kuten aluepolitiikkaa, ympäristöä, koulutusta ja liikennettä. ---

19 Helsinki-Uusimaa Region awarded the European Entrepreneurial Region 2012 ( ) The EU Committee of the Regions has labelled Helsinki-Uusimaa as the European Entrepreneurial Region (EER) The decision was published today, Feb 11, 2010 at the Committee meeting in Brussels. Granted for the first time, the award attracted 36 regional nominees. The title was apportioned to three regions for the year 2011 and three for The award serves as recognition to those areas with the most credible plan of action promoting entrepreneurship with realistic foresight and outstanding political vision. In its application, Helsinki-Uusimaa Region emphasized that tomorrow's entrepreneurship will increasingly be founded on expertise, higher education and specialization. The particular strength of the region stems from the collaborative partnership between enterprises, education institutions and the public sector. In the future, the region will be a sustainably competitive, secure and attractive metropolitan area in the Baltic region. "Being merited as the European Entrepreneurial Region is a significant recognition for Helsinki-Uusimaa Region, its 1.4 million inhabitants, and economic life. The visibility entailed by this award will promote the Region's conspicuousness and economic gains for the entire nation's economic life. No doubt, it will also attract more businesses from abroad," points out Harry Bogomoloff, Regional Council Vice- President, who headed the delegation receiving the award in Brussels on behalf of Helsinki-Uusimaa Region. Uusimaa Regional Council prepared the application together with the Centre of Expertise Culminatum Innovation Ltd, Aalto University and universities of applied science within the region. The application process was bolstered by back-up from entrepreneurial associations, the Chamber of Commerce and Ministry of Employment and the Economy, along with many other actors.

20 A regionally, nationally and internationally unique public-private cooperation undertaking is materializing through the creation and implementation of Aalto University ( On the European scale, Aalto is the forerunner of the university reform based on the Lisbon Strategy and the new concepts of Knowledge Triangle, i.e. integration of research & education & innovation. Tuula Teeri, the President of Aalto University, highlights the university's strategic focus on strengthening the research and education of entrepreneurship and growth companies, as well as the role of Aalto Entrepreneurship Society - the student-run catalyst of new openings. An example of such endeavours is the Aalto Ventures Park, where students and entrepreneurs run boot camps and mentoring programs for aspiring young talents and their start-ups. The EER status will be manifested in numerous events organized in Helsinki- Uusimaa Region during 2012, reinforcing the 2012 World Design Capital theme year. "The EER has proven crucial as a process pulling all the Regional innovation actors together to pursue recognition for their collaboration," states Pasi Mäkinen, CEO of Culminatum Innovation Oy Ltd. "This provides a solid platform for focusing resources on the promotion of entrepreneurship," adds CEO Anssi Kujala from Federation of Helsinki Enterprises. The Committee of the Regions (CoR) that granted the label is EU's assembly of 344 political representatives from regional and local communities. The European Union is obliged to consult CoR in all matters impacting local and regional administration.

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Miksi alueiden komitea? Annetaan alue- ja paikallishallinnolle mahdollisuus vaikuttaa EU:n lainsäädännön

Lisätiedot

Uusmaalainen yrittäjyys kiinnostaa Euroopassa

Uusmaalainen yrittäjyys kiinnostaa Euroopassa Uusmaalainen yrittäjyys kiinnostaa Euroopassa 11.11.2010 Euroopan unionin Alueiden komitean EPP-ryhmä (The European People's Party) tapaa tänään nuoria uusmaalaisia yrittäjiä Uudellemaalle myönnetyn Euroopan

Lisätiedot

Euroopan unionin alueiden komitea Suomen valtuuskunta

Euroopan unionin alueiden komitea Suomen valtuuskunta Euroopan unionin alueiden komitea Suomen valtuuskunta Puheenjohtajan tervehdys Alueiden komitea tuo kuntien ja alueiden näkemykset EU:n päätöksentekoon. Komitea pyrkii edistämään läheisyysperiaatetta.

Lisätiedot

Tekes the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation. Copyright Tekes

Tekes the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation. Copyright Tekes Tekes the Finnish Funding Agency for Technology and Innovation DM 607668 03-2011 Expertise and networks for innovations Tekes services Funding for innovative R&D and business Networking Finnish and global

Lisätiedot

EER 2012 Helsinki-Uusimaa Region. GENSHAGEN 17.9.2012 Arto Bryggare

EER 2012 Helsinki-Uusimaa Region. GENSHAGEN 17.9.2012 Arto Bryggare EER 2012 Helsinki-Uusimaa Region GENSHAGEN 17.9.2012 Arto Bryggare Statistics Entreprises categorised by number of personnel in Helsinki-Uusimaa Region 2008 Total 97 864 Source: Statistics Finland/ Finnish

Lisätiedot

Smart specialisation for regions and international collaboration Smart Pilots Seminar

Smart specialisation for regions and international collaboration Smart Pilots Seminar Smart specialisation for regions and international collaboration Smart Pilots Seminar 23.5.2017 Krista Taipale Head of Internaltional Affairs Helsinki-Uusimaa Regional Council Internationalisation

Lisätiedot

ProAgria. Opportunities For Success

ProAgria. Opportunities For Success ProAgria Opportunities For Success Association of ProAgria Centres and ProAgria Centres 11 regional Finnish ProAgria Centres offer their members Leadership-, planning-, monitoring-, development- and consulting

Lisätiedot

23.5.2012 1 Rakentamisen näkymät EU-alueella ja Suomessa

23.5.2012 1 Rakentamisen näkymät EU-alueella ja Suomessa 23.5.2012 1 Rakentamisen näkymät EU-alueella ja Suomessa Pekka Pajakkala Senior Advisor, VTT President of EUROCONSTRUCT 2012 23.5.2012 2 Rakentamisen näkymät EU, CEE, SUOMI 1. VTT 2. TALOUDEN JA RAKENTAMISEN

Lisätiedot

Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences

Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND INTERREG IVC 2007-2013 interregional cooperation across Europe Tuloksia ja kokemuksia / results and experiences Interreg IVC/ Interreg Europe 26 May 2015, Helsinki INTERREG

Lisätiedot

EKOSYSTEEMIT INVEST IN TYÖKALUNA?

EKOSYSTEEMIT INVEST IN TYÖKALUNA? EKOSYSTEEMIT INVEST IN TYÖKALUNA? Mitä Invest in -tapahtumat ovat? M&A T&K&I toimintaa GREEN FIELD Jackpot Pääomasijoitus Tutkimus -rahaa Grants Uusi tuotannollinen yritys suomeen Green Field Yritysosto

Lisätiedot

Cleantech-klusteriyhteistyö Itämeren alueella Case BSR Stars

Cleantech-klusteriyhteistyö Itämeren alueella Case BSR Stars Cleantech-klusteriyhteistyö Itämeren alueella Case BSR Stars Riku Rikkola Kehittämispäällikkö EU toiminnot ja partneriverkostot Finnish Cleantech Cluster Sisältö Finnish Cleantech Cluster BSR Stars lippulaivaohjelma

Lisätiedot

Area and population 3. Demographic changes 4. Housing 5. Municipal economy 6. Sectoral employment 7. Labour and work self-sufficiency 8

Area and population 3. Demographic changes 4. Housing 5. Municipal economy 6. Sectoral employment 7. Labour and work self-sufficiency 8 2004 Statistics Uusimaa Helsinki Region Area and population 3 Demographic changes 4 Housing 5 Municipal economy 6 Sectoral employment 7 Labour and work self-sufficiency 8 Unemployment 9 Transport 10 Age

Lisätiedot

EU DIGITAL EUROPE MITEN SAAMME NOPEUTETTUA TAVOITELTUA MUUTOSTA? CSC Markku Markkula COR RAPPORTEUR ON DIGITAL EUROPE

EU DIGITAL EUROPE MITEN SAAMME NOPEUTETTUA TAVOITELTUA MUUTOSTA? CSC Markku Markkula COR RAPPORTEUR ON DIGITAL EUROPE EU DIGITAL EUROPE MITEN SAAMME NOPEUTETTUA TAVOITELTUA MUUTOSTA? CSC 7.9.2018 Markku Markkula First Vice President of the EU Committee of the Regions CoR COR RAPPORTEUR ON DIGITAL EUROPE Chair of the Espoo

Lisätiedot

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 7/ Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 7/ Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 7/2009 1 Kokoustiedot Aika: 24.9.2009 klo 9.30 13.20 Paikka: Kuntatalo Kommunernas hus Toinen linja 14, Helsinki Suomen Kuntaliitto ry Pöytäkirja 7/2009 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä. public-procurement

Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä.   public-procurement Innovative and responsible public procurement Urban Agenda kumppanuusryhmä https://ec.europa.eu/futurium/en/ public-procurement Julkiset hankinnat liittyvät moneen Konsortio Lähtökohdat ja tavoitteet Every

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN TYÖLLISYYDELLÄ JA OSALLISUUDELLA HYVINVOINTIA POHJANMAALLE - alueellisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet

MAAHANMUUTTAJIEN TYÖLLISYYDELLÄ JA OSALLISUUDELLA HYVINVOINTIA POHJANMAALLE - alueellisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet MAAHANMUUTTAJIEN TYÖLLISYYDELLÄ JA OSALLISUUDELLA HYVINVOINTIA POHJANMAALLE - alueellisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet INVANDRARES SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET FÖR VÄLFÄRDEN I ÖSTERBOTTEN -

Lisätiedot

DIH ROBOCOAST. Kari HIETALA Regional Advisor REGIONAL COUNCIL OF SATAKUNTA. Brussels 13 April 2018

DIH ROBOCOAST. Kari HIETALA Regional Advisor REGIONAL COUNCIL OF SATAKUNTA. Brussels 13 April 2018 DIH ROBOCOAST Kari HIETALA Regional Advisor REGIONAL COUNCIL OF SATAKUNTA Brussels 13 April 2018 ROBOCOAST IN NUMBERS 100 Robotics, IoT and Artificial Intelligence (AI) companies 2 universities both specialized

Lisätiedot

INDEX. Itä-Suomen & Pohjois-Suomessa...3 Etelä-Suomen...4 Varsinais-Suomen liitto...5 Tampere...6 Länsi-Suomi...7

INDEX. Itä-Suomen & Pohjois-Suomessa...3 Etelä-Suomen...4 Varsinais-Suomen liitto...5 Tampere...6 Länsi-Suomi...7 OPEN DAYS 2010 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET Itä-Suomen Pohjois-Suomessa Etelä-Suomen Varsinais-Suomen liitto Tampere Länsi-Suomi SUOMI 1 INDEX Itä-Suomen & Pohjois-Suomessa...3 Etelä-Suomen...4 Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Building a Pyramid Project Workshop, of April, Larissa, Greece

Building a Pyramid Project Workshop, of April, Larissa, Greece Building a Pyramid Project Workshop, 15-17 of April, Larissa, Greece Nuorelta yrittäjältä vaadittavien tietojen, taitojen ja kompetenssien tunnistaminen ja niiden kehittäminen opetuksessa Özerk Göker Pyramid

Lisätiedot

Appendix 1. Research material

Appendix 1. Research material Appendix 1. Research material T3 mobility planning and decision making material City of Espoo, City Board. 2013. 10 Selvitys Otaniemen liittämisestä Raide-Jokerin piiriin. Minutes 3.6.2013. Issue nr. 4619/08.01.00/2012.

Lisätiedot

Liiku Terveemmäksi LiikuTe 2010. Yleiset periaatteet vuoden 2010 järjestelyille

Liiku Terveemmäksi LiikuTe 2010. Yleiset periaatteet vuoden 2010 järjestelyille Liiku Terveemmäksi LiikuTe 2010 Yleiset periaatteet vuoden 2010 järjestelyille LiikuTe Neuvottelukunta 02 03 2010 Vuoden 2010 lähtöruutu 1. Edetään vuosien 2007 2009 kokemusten pohjalta 2. Tapahtumia toukokuussa

Lisätiedot

Vesi - Yrityksen menestystekijä

Vesi - Yrityksen menestystekijä Vesi - Yrityksen menestystekijä Carl-Johan Sandström Novago Yrityskehitys Oy Sparrausfoorumi 4 3.4.2014 1 Vesi ja ympäristö tulevaisuuden suurimpia teollisuudenaloja - Dynaaminen, kasvava ja kiinnostava

Lisätiedot

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Koordinaattorin valinta ja rooli Selection and role of the coordinator Painopiste: tiede hallinto

Lisätiedot

Suomalaisten korkeakoulujen osallistuminen EU-Canada-ohjelmaan: Hankkeet (EU-CANADA cooperation in higher education and vocational training)

Suomalaisten korkeakoulujen osallistuminen EU-Canada-ohjelmaan: Hankkeet (EU-CANADA cooperation in higher education and vocational training) Lisätietoa ohjelmasta: http://ec.europa.eu/education/eu-canada/doc1563_en.htm 1996 Hankekuvaukset Euroopan komission verkkopalvelussa: http://ec.europa.eu/education/eu-canada/doc1832_en.htm Promoting student

Lisätiedot

INTERREG IVC. Alueiden välinen yhteistyö Suomessa. Tuomas Turpeinen

INTERREG IVC. Alueiden välinen yhteistyö Suomessa. Tuomas Turpeinen INTERREG IVC Alueiden välinen yhteistyö Suomessa Tuomas Turpeinen Mikä on INTERREG IVC? Lissabonin ja Göteborgin strategioissa määriteltyjä tavoitteita korostava yhteistyöohjelma Tarjoaa yhteistyömahdollisuuksia

Lisätiedot

OPEN DAYS 2015 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET SUOMI

OPEN DAYS 2015 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET SUOMI OPEN DAYS 2015 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET SUOMI INDEX I. Regional Partnerships Official Partners of the OPEN DAYS 2015 City of Helsinki 3 Helsinki-Uusimaa 4 Österbotten 5 Varsinais-Suomi 6 2 I. Regional

Lisätiedot

Viite Komission kirje Asia Suomen vastaus komissiolle kansallisten romanistrategioiden toimeenpanon edistymisestä

Viite Komission kirje Asia Suomen vastaus komissiolle kansallisten romanistrategioiden toimeenpanon edistymisestä Sosiaali- ja terveysministeriö E-JATKOKIRJE STM2012-00369 HTO Arrhenius Viveca 28.11.2012 JULKINEN 03.12.2012 ASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Viite Komission kirje 19.10.2012 Asia Suomen vastaus komissiolle

Lisätiedot

Työelämäyhteistyö MARIHE-maisteriohjelmassa. Jussi Kivistö & Laura Viitanen Higher Education Group (HEG) Johtamiskorkeakoulu, TaY

Työelämäyhteistyö MARIHE-maisteriohjelmassa. Jussi Kivistö & Laura Viitanen Higher Education Group (HEG) Johtamiskorkeakoulu, TaY Työelämäyhteistyö MARIHE-maisteriohjelmassa Jussi Kivistö & Laura Viitanen Higher Education Group (HEG) Johtamiskorkeakoulu, TaY Master in Research and Innovation in Higher Education (MARIHE) Erasmus Mundus

Lisätiedot

Aalto Service Factory

Aalto Service Factory 12/11/14 Service Factory and Business Collaboration Minna-Kaarina Forssén, D.Sc. (Eng.) Business Collaboration Manager Key strategic goal of Service Factory Promote multidisciplinary collaboration and

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

Yhteiskunta- ja humanistiset tieteet (SSH) 7. puiteohjelman syksyn 2011 haku Vuoden 2012 työohjelma

Yhteiskunta- ja humanistiset tieteet (SSH) 7. puiteohjelman syksyn 2011 haku Vuoden 2012 työohjelma Yhteiskunta- ja humanistiset tieteet (SSH) 7. puiteohjelman syksyn 2011 haku Vuoden 2012 työohjelma Yleisiä huomioita 2012 SSH-työohjelmasta Kohdennettu erityisten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi.

Lisätiedot

Skene. Games Refueled. Muokkaa perustyyl. napsautt. @Games for Health, Kuopio. 2013 kari.korhonen@tekes.fi. www.tekes.fi/skene

Skene. Games Refueled. Muokkaa perustyyl. napsautt. @Games for Health, Kuopio. 2013 kari.korhonen@tekes.fi. www.tekes.fi/skene Skene Muokkaa perustyyl. Games Refueled napsautt. @Games for Health, Kuopio Muokkaa alaotsikon perustyyliä napsautt. 2013 kari.korhonen@tekes.fi www.tekes.fi/skene 10.9.201 3 Muokkaa Skene boosts perustyyl.

Lisätiedot

www.pohjanmaa.fi/tilastot www.osterbotten.fi/statistik

www.pohjanmaa.fi/tilastot www.osterbotten.fi/statistik Pohjanmaa lukuina tilasto- ja ennakointiportaali www.pohjanmaa.fi/tilastot www.osterbotten.fi/statistik Tilastotiedon hyödyntäminen seminaari 25.3.2010 Irina Nori Pohjanmaan liitto irina.nori@obotnia.fi

Lisätiedot

Business Finland kansainvälistä kasvua ja houkuttelevia ekosysteemejä

Business Finland kansainvälistä kasvua ja houkuttelevia ekosysteemejä Business Finland kansainvälistä kasvua ja houkuttelevia ekosysteemejä FinnGen yritystilaisuus 16.3.2018 Minna Hendolin ja Riku Mäkelä BUSINESS FINLAND VISION FINLAND DEFINING THE FUTURE Together, we make

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Eurooppalainen yrittäjävaihto. Columbus Columbus

Eurooppalainen yrittäjävaihto. Columbus Columbus Eurooppalainen yrittäjävaihto Columbus 8 2016-2018 Columbus 9 2017-2022 Eurooppalainen yrittäjävaihto Euroopan unionin rahoittama yrittäjille tarkoitettu vaihto-ohjelma Ohjelmaan voi osallistua alkavana

Lisätiedot

Käytön avoimuus ja datanhallintasuunnitelma. Open access and data policy. Teppo Häyrynen Tiedeasiantuntija / Science Adviser

Käytön avoimuus ja datanhallintasuunnitelma. Open access and data policy. Teppo Häyrynen Tiedeasiantuntija / Science Adviser Käytön avoimuus ja datanhallintasuunnitelma Open access and data policy Teppo Häyrynen Tiedeasiantuntija / Science Adviser 1 Käytön avoimuus Suunnitelmassa tulisi kuvata ainakin seuraavat asiat: (Kriteerit,

Lisätiedot

Aluekehityksen ohjelmointi ja rahoitus KENK

Aluekehityksen ohjelmointi ja rahoitus KENK Aluekehityksen ohjelmointi ja rahoitus KENK 10.6.2015 Alken organisaatio 1.3.2014- Kehittämisryhmä - makera, myr, asiantuntijaryhmät, tietopalvelu Rakennerahastoryhmä - Etelä-Suomen EAKR, kaupunki -ITI

Lisätiedot

Itämeren komission puheenjohtajuuden tavoitteet Pohjois-Pohjanmaalle

Itämeren komission puheenjohtajuuden tavoitteet Pohjois-Pohjanmaalle Itämeren komission puheenjohtajuuden tavoitteet Pohjois-Pohjanmaalle Puheenjohtaja Jari Nahkanen Euroopan perifeeristen merellisten alueiden liiton (CMPR) Itämeren komissio Mikä on Euroopan perifeeristen

Lisätiedot

895 M ,26%*

895 M ,26%* 17.4.2019 Tiedot pohjautuvat Euroopan komission 13.03.2019 päivättyyn hanketietokantaan Suomen avainluvut: 895 M 2068 14,26%* 1360 590 322 150 Suomalaisille osallistujille varmistunut rahoitus Suomalaisten

Lisätiedot

Uusimaa innovaatiopolitiikan veturina mita edellyttaä? Markku Markkula, maakuntahallituksen pj

Uusimaa innovaatiopolitiikan veturina mita edellyttaä? Markku Markkula, maakuntahallituksen pj Uusimaa innovaatiopolitiikan veturina mita edellyttaä? Markku Markkula, maakuntahallituksen pj Europe needs forerunner cities and city driven regions. Espoo committed to be one of those. SDG 3 Health SDG

Lisätiedot

Österbottens förbund Pohjanmaan liitto Regional Council of Ostrobothnia www.obotnia.fi

Österbottens förbund Pohjanmaan liitto Regional Council of Ostrobothnia www.obotnia.fi Österbottens förbund Pohjanmaan liitto Österbottens förbund Pohjanmaan liitto En samkommun för de 15 Pohjanmaan maakuntaan kommunerna i landskapet kuuluvien 15 kunnan Österbotten muodostama kuntayhtymä

Lisätiedot

Aallonhuiput. Aalto University Doctoral Student Association. Lauri Kovanen, November 8th 2012

Aallonhuiput. Aalto University Doctoral Student Association. Lauri Kovanen, November 8th 2012 Aallonhuiput Aalto University Doctoral Student Association Lauri Kovanen, November 8th 2012 What? Founded in 2009 Common ground for different backgrounds Represents PhD students in Aalto and AYY Aalto

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Kansainvälistyvä Keski-Suomi

Kansainvälistyvä Keski-Suomi Kansainvälistyvä Keski-Suomi 18.4.2008 Ritva Nirkkonen toimitusjohtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 Osuus, % Keski-Suomen teollisuuden

Lisätiedot

Finland/Europe. Helsinki. Metrex Partners. Helsinki Metropolitan Area - Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa

Finland/Europe. Helsinki. Metrex Partners. Helsinki Metropolitan Area - Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa Finland/Europe Metrex Partners Helsinki Helsinki Metropolitan Area SWEDEN Stockholm Area Baltic Sea FINLAND Helsinki Area Tallinn Area ESTONIA RUSSIA St. Petersburg Area Finland in Europe Regions By population

Lisätiedot

Oske tänään miten huomenna? Sidosryhmäseminaarit Syksyllä 2011

Oske tänään miten huomenna? Sidosryhmäseminaarit Syksyllä 2011 Oske tänään miten huomenna? Sidosryhmäseminaarit Syksyllä 2011 Taustaa ja tavoitteita TEM johtaa Oske-ohjelman toteutusta Nykyisen ohjelmakauden linjaukset ja tavoitteet PÄÄOSASSA Keskustelun avaus, ajatuksia

Lisätiedot

Finpro, kansainvälistyminen ja Venäjä. Kari Häyrinen 16.04.2010

Finpro, kansainvälistyminen ja Venäjä. Kari Häyrinen 16.04.2010 Finpro, kansainvälistyminen ja Venäjä Kari Häyrinen 16.04.2010 Finpron Missio Finpro s Mission Building successful Finland in global economy Finpro s Identity As a window to global change Finpro challenges

Lisätiedot

PSI-direktiivin tilannekatsaus

PSI-direktiivin tilannekatsaus PSI-direktiivin tilannekatsaus 5.2.2013 Anne Karjalainen, Kerava EU Alueiden komitean jäsen Rapporteur: Review of the directive on re-use of public sector information and open data, 10/2012 Sisältö Mikä

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 773/2013 vp Lahden alueen äkillisen rakennemuutoksen tukitoimet Eduskunnan puhemiehelle Hallitus nimesi lähes päivälleen vuosi sitten Lahden alueen äkillisen rakennemuutoksen alueeksi.

Lisätiedot

Miss Gay Finland kruunataan Pride-viikolla Helsingissä

Miss Gay Finland kruunataan Pride-viikolla Helsingissä Lehdistötiedote 07.06.2016 Julkaisuvapaa Miss Gay Finland kruunataan Pride-viikolla Helsingissä Kuva: Heidi Sandborg Suomen neljäs Miss Gay Finland valitaan ravintola dtm:ssä Helsinki Pride -viikolla keskiviikkona

Lisätiedot

Millä kriteereillä kansainväliset yhteistyökumppanit valitaan - kuka päättää kriteereistä ja kumppaneista -

Millä kriteereillä kansainväliset yhteistyökumppanit valitaan - kuka päättää kriteereistä ja kumppaneista - Millä kriteereillä kansainväliset yhteistyökumppanit valitaan - kuka päättää kriteereistä ja kumppaneista - Helli Kitinoja Seinäjoen ammattikorkeakoulu KV-kevätpäivät Lahti 23.5.2012 4.6.2012 KESU 2011-2016

Lisätiedot

766 M ,83%*

766 M ,83%* 9.11.2018 Tiedot pohjautuvat Euroopan komission 29.9.2018 päivättyyn hanketietokantaan Suomen avainluvut: 766 M 1 832 13,83%* 1206 537 280 130 Suomalaisille osallistujille varmistunut rahoitus Suomalaisten

Lisätiedot

8. Miten EU toimii? III EU:n tavoitteet ja toiminta

8. Miten EU toimii? III EU:n tavoitteet ja toiminta 8. Miten EU toimii? EU:n toimielimet EU:n tärkeimmät toimielimet ovat: 1) Ministerineuvosto eli Euroopan unionin neuvosto 2) Eurooppa-neuvosto eli huippukokous 3) Euroopan parlamentti 4) Euroopan komissio.

Lisätiedot

Helsinki Metropolitan Area Council

Helsinki Metropolitan Area Council Helsinki Metropolitan Area Council Current events at YTV The future of YTV and HKL On the initiative of 4 city mayors the Helsinki region negotiation consortiums coordinating group have presented that:

Lisätiedot

POHJOIS-SCANDINAAVIAN SOLMUKOHTA

POHJOIS-SCANDINAAVIAN SOLMUKOHTA PERÄMERENKAARI POHJOIS-SCANDINAAVIAN SOLMUKOHTA KANSAINVÄLISET KÄYTÄVÄT TEOLLISUUDEN KESKITTYMIÄ PERÄMEREN SUOMALAIS-RUOTSALAINEN RANNIKKOVYÖHYKE Perämerenkaari on Itämeren pohjoisimmassa osassa sijaitseva,

Lisätiedot

Alueiden komitea - mitä mahdollisuuksia Eurooppa tarjoaa alueille?"

Alueiden komitea - mitä mahdollisuuksia Eurooppa tarjoaa alueille? Etelä-Suomen maakuntahallitusten seminaari 8.10.2015: Alueiden komitea - mitä mahdollisuuksia Eurooppa tarjoaa alueille?" Markku Markkula Euroopan unionin Alueiden komitean puheenjohtaja President, EU

Lisätiedot

FUAS ja sen toiminnallisen ohjauksen malli

FUAS ja sen toiminnallisen ohjauksen malli FUAS ja sen toiminnallisen ohjauksen malli 01.02.2012 Suomen suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus FUAS toimii Helsingin laajalla metropolialueella Opiskelijoita 21.000 HAMK LAMK Henkilöstöä 1.700 Liikevaihto

Lisätiedot

Regional circular economy models and best available technologies for biological streams

Regional circular economy models and best available technologies for biological streams Regional circular economy models and best available technologies for biological streams Information event about the 4th call in Finland 2.5.2018 Susanna Vanhamäki, TKI-asiantuntija, projektipäällikkö Lahden

Lisätiedot

KAINUUN LIITON PUHEENJOHTAJUUSKAUDEN PRIORITEETIT 2015-2017 Barentsin alueneuvostossa ja aluekomiteassa. 14.12.2015 Paavo Keränen

KAINUUN LIITON PUHEENJOHTAJUUSKAUDEN PRIORITEETIT 2015-2017 Barentsin alueneuvostossa ja aluekomiteassa. 14.12.2015 Paavo Keränen KAINUUN LIITON PUHEENJOHTAJUUSKAUDEN PRIORITEETIT 2015-2017 Barentsin alueneuvostossa ja aluekomiteassa 14.12.2015 Paavo Keränen Puheenjohtajuusohjelma on saatavilla kolmella kielellä: http://issuu.com/kainuunliitto/docs/kainuu_b

Lisätiedot

Haku lukioiden kehittämisverkostoon Hakuaika klo klo 16.15

Haku lukioiden kehittämisverkostoon Hakuaika klo klo 16.15 Sivu /5 Haku lukioiden kehittämisverkostoon Hakuaika 7.3.206 klo 2.00 2.4.206 klo 6.5 Diaarinumero: 94/575/206. PERUSTIEDOT Hakija (koulutuksen järjestäjä) Hakijan virallinen sähköpostiosoite Y-tunnus

Lisätiedot

Perustietoa hankkeesta

Perustietoa hankkeesta Perustietoa hankkeesta Kiina-verkosto on perustettu 1990 luvulla. Kam oon China verkoston nimellä toiminta on jatkunut vuodesta 2007 alkaen. Hankkeen hallinnoija: Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä 1.8.2012

Lisätiedot

Beredningen av Österbottens landskapsprogram

Beredningen av Österbottens landskapsprogram ÖSTERBOTTEN S FÖRBUN D PO HJAN MAAN LIITTO Beredningen av Österbottens landskapsprogram 2018-2021 Pohjanmaan maakuntaohjelman 2018-2021 valmistelu W orkshop Työpaja 23.2.2017 Irina Nori w w w.obotnia.fi

Lisätiedot

Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa

Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa Eikka Kosonen Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö 7.2.2012 Eurooppa tarvitsee tutkimusta ja innovointia

Lisätiedot

Uudenmaan liitto Aluekehittäminen

Uudenmaan liitto Aluekehittäminen Uudenmaan liitto Aluekehittäminen 19.5.2014 Kasvun ja yhteistyön kolmiot Häme Päijät-Häme Espoo Helsinki Vantaa Pääkaupunkiseudun kärkikolmio Länsi-, Keski- ja Itä- Uusimaa Uudenmaan kasvukolmio LÄNSI-

Lisätiedot

Bench-hanke. Kurki-seminaari Kouvola 24.11.2010. Ph.D. Maija Härkönen Tkt Antero Ollila 3 Nov 2010 Slide 1

Bench-hanke. Kurki-seminaari Kouvola 24.11.2010. Ph.D. Maija Härkönen Tkt Antero Ollila 3 Nov 2010 Slide 1 Bench-hanke Slide 1 Kurki-seminaari Kouvola 24.11.2010 BENCH perustiedot Bench-projektin koko nimi on Beneficial Business Contacts between the Central Baltic Region and China. Perustietoja: Slide 2 Kokonaisbudjetti

Lisätiedot

Nuuksio - Luontopääkaupungin sydän

Nuuksio - Luontopääkaupungin sydän Nuuksio - Luontopääkaupungin sydän Luonnon virkistys- ja matkailukäyttö Nuuksion kansallispuistossa 7-13.3.2019 Luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemi Haltia naturcentrets direktör Tom Selänniemi

Lisätiedot

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD Kauniainen - Grankulla Kauniaisissa on toiminut vuodesta 1989 lähtien vammaisneuvosto, joka edistää ja seuraa kunnallishallinnon eri aloilla tapahtuvaa toimintaa vammaisten

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston palvelut

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston palvelut Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston palvelut Taustaa Vuoden 2013 alusta Itä- ja Pohjois-Suomi yhdistivät EU-edunvalvontansa yhteen toimistoon. Itä-Suomen EU-toimisto perustettiin v. 1998 ja Pohjois-Suomen

Lisätiedot

JUBILEUMSÅRET 2017 FÖR FINLANDS SJÄLVSTÄNDIGHET

JUBILEUMSÅRET 2017 FÖR FINLANDS SJÄLVSTÄNDIGHET JUBILEUMSÅRET 2017 FÖR FINLANDS SJÄLVSTÄNDIGHET 2 TIDTABELL 2012 Förhandsutredning 2013 Tillsättandet av projektet 2014 Planering & organisering 2015 2017 2016 Utarbetandet av programmet för jubileumsåret

Lisätiedot

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto. Pohjois-Savon maakuntaseminaari Kari Aalto

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto. Pohjois-Savon maakuntaseminaari Kari Aalto Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Pohjois-Savon maakuntaseminaari 27.9.2013 Kari Aalto Taustaa Vuoden 2013 alusta Itä- ja Pohjois-Suomi yhdistivät EU-edunvalvontansa yhteen toimistoon. Itä-Suomen EU-toimisto

Lisätiedot

MITEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN JA YLIOPISTOJEN UUDET RAHOITUSMALLIT VAIKUTTAVAT KORKEAKOULUJEN KV-TOIMINTAAN NYT JA TULEVAISUUDESSA?

MITEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN JA YLIOPISTOJEN UUDET RAHOITUSMALLIT VAIKUTTAVAT KORKEAKOULUJEN KV-TOIMINTAAN NYT JA TULEVAISUUDESSA? Kv-kevätpäivät 2019 Joensuu Torstai 16.5.2019, Sessio D3 MITEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN JA YLIOPISTOJEN UUDET RAHOITUSMALLIT VAIKUTTAVAT KORKEAKOULUJEN KV-TOIMINTAAN NYT JA TULEVAISUUDESSA? OULUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

1. 3 4 p.: Kansalaisjärjestöjen ja puolueiden ero: edelliset usein kapeammin tiettyyn kysymykseen suuntautuneita, puolueilla laajat tavoiteohjelmat. Puolueilla keskeinen tehtävä edustuksellisessa demokratiassa

Lisätiedot

EVE-Electric Vehicle Systems 2011-2015 Programme status

EVE-Electric Vehicle Systems 2011-2015 Programme status EVE-Electric Vehicle Systems 2011-2015 Programme status ECV national seminar 24.9.2014 Martti Korkiakoski Tekes EVE Electric Vehicle Systems 2011-2015 Need Innovations for new businesses in the growing

Lisätiedot

ECSEL - Electronic Components and Systems for European Leadership

ECSEL - Electronic Components and Systems for European Leadership ECSEL lyhyesti 2015 ECSEL - Electronic Components and Systems for European Leadership The Public-Private Partnership keeping Europe at the Forefront of Technology Development Electronic Components and

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Osuuskauppa Varuboden-Osla haluaa omalla toimialueellaan,

Lisätiedot

Diaari Luokka AP RP 3 CB41 HealthAccess / Access to Distant Markets in Health and Wellness Nähtävänäolo Tallinn Science Park Tehnopol

Diaari Luokka AP RP 3 CB41 HealthAccess / Access to Distant Markets in Health and Wellness Nähtävänäolo Tallinn Science Park Tehnopol 1 Head of Managing Authority Merike Niitepõld Päätöspvm 25.08.2017 150 / 2017 AP RP 3 CB41 HealthAccess / Access to Distant Markets in Health and Wellness Nähtävänäolo 28.8.2017 Tallinn Science Park Tehnopol

Lisätiedot

Nordisk Forbund. Nordisk Forbund TNS

Nordisk Forbund. Nordisk Forbund TNS Contents 1 Resultater 3 2 Usikkerhed og basestørrelser 7 2 1 Resultater Metode Feltperiode: Uge 12 og 13 2014 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere i hhv. Sverige og Finland på 18 eller derover. Metode:

Lisätiedot

Uusia kokeellisia töitä opiskelijoiden tutkimustaitojen kehittämiseen

Uusia kokeellisia töitä opiskelijoiden tutkimustaitojen kehittämiseen The acquisition of science competencies using ICT real time experiments COMBLAB Uusia kokeellisia töitä opiskelijoiden tutkimustaitojen kehittämiseen Project N. 517587-LLP-2011-ES-COMENIUS-CMP This project

Lisätiedot

Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit

Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit Ø Rotarypiiri myöntää stipendejä sille osoitettujen hakemusten perusteella ensisijaisesti rotaryaatteen mukaisiin tarkoituksiin. Ø Stipendejä myönnetään

Lisätiedot

Millaisia mahdollisuuksia kyberturva tarjoaa ja kenelle? Ja mitä on saatu aikaan?

Millaisia mahdollisuuksia kyberturva tarjoaa ja kenelle? Ja mitä on saatu aikaan? Millaisia mahdollisuuksia kyberturva tarjoaa ja kenelle? Ja mitä on saatu aikaan? 1 Suomen tietoturvayhtiöillä on merkityksellisiä kasvutavoitteita 2 Kyberturva on vakaasti kasvava osa perinteistä ICT:tä

Lisätiedot

FP: RP 1/6 CB379 St Olav Waterway / St Olav Waterway

FP: RP 1/6 CB379 St Olav Waterway / St Olav Waterway 1 Head of Managing Authority Merike Niitepõld Päätöspvm 02.11.2017 192 / 2017 FP: RP 3/6 CB64 SmartZoos / Cross-border services for creative adventure learning in the zoos of the Central Baltic Region

Lisätiedot

Finansiering av landskapen Maakuntien rahoitus LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA

Finansiering av landskapen Maakuntien rahoitus LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Finansiering av landskapen Maakuntien rahoitus LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Finansiering av landskapen Maakuntien rahoitus Verksamheten i det nya landskapet Österbotten

Lisätiedot

Mineral raw materials Public R&D&I funding in Finland and Europe, 2015. Kari Keskinen

Mineral raw materials Public R&D&I funding in Finland and Europe, 2015. Kari Keskinen Mineral raw materials Public R&D&I funding in Finland and Europe, 2015 Kari Keskinen DM1369699 DM1369699 Green Mining (2011-2016) 81 projects started (39 company projects and 42 research projects) 117

Lisätiedot

Helsinki EU Office, Bryssel. Jaakko Mikkola

Helsinki EU Office, Bryssel. Jaakko Mikkola Helsinki EU Office, Bryssel Jaakko Mikkola 28.1.2015 Helsinki EU Office Toimintasuunnitelma Brysselin EU Officea varten vuodeksi 2015 Helsinki EU Office valvoo sopimuskumppaniensa Uudenmaan liiton, Hämeen

Lisätiedot

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma Painonnosto 13.5.2016 (kansallinen, CUP) Below in English Paikka: Nääshalli Näsijärvenkatu 8 33210 Tampere Alustava aikataulu: Punnitus 12:00-13:00

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjanmaalla

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjanmaalla ÖSTERBOTTENS FÖRBUND POHJANMAAN LIITTO BEREDNING AV LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjanmaalla www.obotnia.fi facebook.com/obotnia Fas 1: Förberedelser Vaihe 1: Esivalmistelu

Lisätiedot

Social and Regional Economic Impacts of Use of Bioenergy and Energy Wood Harvesting in Suomussalmi

Social and Regional Economic Impacts of Use of Bioenergy and Energy Wood Harvesting in Suomussalmi Social and Regional Economic Impacts of Use of Bioenergy and Energy Wood Harvesting in Suomussalmi Green Cities and Settlements 18.2.2014 Ville Manninen Writers Project group Sirpa Korhonen, Anna Mari

Lisätiedot

Hämeen liitto. Häme Region Häme Region. Toiminta- ja taloussuunnitelma Talousarvio 2007 Hämeen liiton julkaisu IB:64

Hämeen liitto. Häme Region Häme Region. Toiminta- ja taloussuunnitelma Talousarvio 2007 Hämeen liiton julkaisu IB:64 Hämeen liitto Häme Region Häme Region Toiminta- ja taloussuunnitelma 2007-2009 Talousarvio 2007 Hämeen liiton julkaisu IB:64 Hämeen liitto Regional Council of Häme Niittykatu

Lisätiedot

DS-tunnusten haku - verkkoneuvonta Yleisiä huomioita DS kohta kohdalta

DS-tunnusten haku - verkkoneuvonta Yleisiä huomioita DS kohta kohdalta DS Workshop This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible

Lisätiedot

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu The future is already here - it is just unevenly distributed.

Lisätiedot

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers Heikki Laaksamo TIEKE Finnish Information Society Development Centre (TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry) TIEKE is a neutral,

Lisätiedot

Overview on Finnish Rural network and its objectives. Rural Network Unit, Finland

Overview on Finnish Rural network and its objectives. Rural Network Unit, Finland Overview on Finnish Rural network and its objectives Rural Network Unit, Finland Sivu 1 26.5.2009 Rural Network in Finland consist of all actors under - the Rural Development Programme for Mainland of

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Vesienhoito Tornionjoen vesienhoitoalueella. Vattenvård i Torne älvs vattendistrikt. Tornionjoen vesiparlamentti Kattilakoski Pekka Räinä

Vesienhoito Tornionjoen vesienhoitoalueella. Vattenvård i Torne älvs vattendistrikt. Tornionjoen vesiparlamentti Kattilakoski Pekka Räinä Vesienhoito Tornionjoen vesienhoitoalueella Vattenvård i Torne älvs vattendistrikt Tornionjoen vesiparlamentti 30.5.2007 - Kattilakoski Pekka Räinä Yhteistyö vesienhoidon suunnittelussa Samarbete i vattenvårdsplaneringen!

Lisätiedot

Maailman parhaat käytännöt alueellisten innovaatiokeskittymien arviointiin, suunnitteluun ja johtamiseen

Maailman parhaat käytännöt alueellisten innovaatiokeskittymien arviointiin, suunnitteluun ja johtamiseen Maailman parhaat käytännöt alueellisten innovaatiokeskittymien arviointiin, suunnitteluun ja johtamiseen Martti Launonen Hubconcepts Oy 19. Syyskuu, 2011 Tausta innovaatiokeskittymämallin kehitykselle

Lisätiedot

The BaltCICA Project Climate Change: Impacts, Costs and Adaptation in the Baltic Sea Region

The BaltCICA Project Climate Change: Impacts, Costs and Adaptation in the Baltic Sea Region The BaltCICA Project Climate Change: Impacts, Costs and Adaptation in the Baltic Sea Region The BaltCICA Project is designed to focus on the most imminent problems that climate change is likely to cause

Lisätiedot