PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS"

Transkriptio

1 COLORI 2/ 2014 PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Adventin aika on käsillä ja uusi kirkkovuosi alkaa. Myös Cursillossa uusi vuosi käynnistyy uusin odotuksin. Ensi vuodelle ollaan suunnittelemassa Cursillon viikonloppukurssia Kuopioon yhteistyössä Puijon seurakunnan kanssa. Alustava ajankohta on ensi syksynä lokakuussa. Kurssi on tarkoitus toteuttaa kolmessa osassa: viikonloppu + 2 erillistä viikonloppupäivää. Tästä toteutuksesta saatiin hyviä kokemuksia vuosi sitten Hamina- Kotka seudulla. Cursillon tiedotusta on tänä vuonna uudistettu. Uudet nettisivut julkaistiin elokuussa tutussa osoitteessa Uusien sivujen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Elina Rajala ja Tiina Hakala Haminasta kiitokset heille uusista raikkaista sivuista, käykääpä katsomassa! Kiitos myös Terttu Etelämäelle, joka on tähän saakka vastannut vanhojen sivujen tekemisestä ja ylläpidosta! Cursillolla on myös oma Facebook sivu: Cursillo Suomessa, joka on ollut varsin hiljainen. Se on avoin sivu, jonne kuka vain voi lähettää cursillo- tyylisiä rohkaisuja ja tervehdyksiä toisille kristityille. Jos olet Facebookissa, niin ajatukset, pohdinnat ja kuvat ovat tervetulleita. Cursillon vuosikokouksessa 7.11 valittiin Cursillo- toimikunta vuodelle Siinä jatkavat Taina Karvonen (Helsinki), Mari Laakso- Suutari (Kotka), Erkki Pesonen (Kuopio), Tuula Pesonen (Kuopio), Elina Rajala (Hamina) ja Heidi Watia (Jyväskylä) sekä varajäseninä Tiina Hakala (Hamina), Jorma Korpela (Kotka) ja Kristiina Majuri (uusi, Kotka). Asiantuntijajäsenenä jatkaa Marjaana Kanerva (Helsinki). Jos sinulla on ideoita tai ajatuksia Cursillo- toiminnan kehittämisestä, niin ole rohkeasti yhteydessä toimikunnan jäseniin! Siunattua adventti- aikaa ja joulun odotusta! Erkki Pesonen, Cursillo- toimikunnan puheenjohtaja,

2 KYMIN CURSILLISTAT NELJÄNNEN PÄIVÄN RYHMÄ Kymin seurakunnan kolme cursillistaa, Mari Laakso- Suutari, Kristiina Majuri ja Marjukka Niininen perustivat oman ryhmän muutama vuosi sitten, kun Kotkan ryhmä alkoi käydä liian laajaksi. Kymin kolmen hengen ryhmä kokoontuu aina silloin, kun kaikki osallistujat pääsevät mukaan. Näin ollen tapaamisajankohdat vaihtelevat, vaikka pyritäänkin siihen, että kokoonnutaan suunnilleen kerran kuussa. Kahden osanottajan työ opettajana vaikuttaa myös siihen, että tapaaminen on voitu siirtää iltapäivään, jolloin se on kahdelle perheelliselle mukavampi ajankohta. Kokoontumispaikaksi on vakiintunut nykyisin Marjukan koti. Yksineläjälle ja eläkeläiselle se sopii mainiosti. Tule, Pyhä Henki, tänne laskeudu taivaasta alas Ryhmässä on vakiintunut tavaksi se, että kunkin kokoontumisen aloittaja kertoo asioista, jotka häntä ovat koskettaneet edellisen tapaamisen jälkeen. Näitä koskettamisia ovat kohtaamamme ihmiset ja tapahtumat myös oma ihmettely, joissa kenties ymmärrys kasvaa, mutta usein myös ymmällään oleminen. Se on ihmisen osa. Näin ollen tärkeään asemaan ovat nousseet kirjat, joita aloittaja on löytänyt ja joka on puhutellut erityisellä tavalla. Näistä aineksista on syntynyt kirjavinkkaus. unelmapuutarha voi olla myös sellainen, joka opettaa minua sietämään paremmin keskeneräisyyttä, suhtautumaan virheisiin lempeämmin, vaalimaan omaan sisintäni epärehellisten unelmien ja ulkoisten paineiden keskellä, syleilemään kohtuullisuutta ja hellimään haavoittuneisuutta. - Johanna ja Juha Tanska: Alussa oli puutarha (Kirjapaja) Kristiina on tiivistänyt neljännen päivän tapaamissa käytettyä kortin sisältöä niin, että kortissa on vain pääasiat. Meidän ryhmämme käy kortin sisältöä läpi niin, että kukin vuorollaan kertoo pääotsikon mukaisesti alla olevat asiat haluamallaan tavalla. Kukin cursillista siis kertoo ja vastaa kaikkiin pääasioihin vuorollaan korostaen sitä osakokonaisuutta, jolla sillä kertaa merkitystä hänelle itselleen ja mitä muutosta/kehitystä tms. on tapahtunut edellisen tapaamisen jälkeen. Päätämme kokoontumisen rukouksiin kuten kaikki muutkin ryhmät. Anna uskon vahvistusta, anna autuas loppu, anna iäinen ilo. Kymi- ryhmän puolesta, Marjukka Niininen Kirjavinkkaukset: Lauri Thurén: Raamatun käyttöohje (Karas- Sana, 2009) Ruth Burgess: Pieni siunausten kirja (Kirjapaja, 2002 saatavana vain antikvariaateista) Johanna ja Juha Tanska: Alussa oli puutarha (Kirjapaja, 2013) Anthony Mello: Lähteillä hengellisten harjoitusten kirja (Kirjapaja, 2006) Henry Nowen: Kotiinpaluu. (1. suomennos Tuhlaajapojan paluu) (Kirjapaja, 2004, antikvariaatit)

3 CURSILLO PIENRYHMÄ ADVENTIN AIKAAN Tuula Pesonen Kristittynä kasvaminen Mitä uutta olet oivaltanut joulun sanomasta? Mikä on innoittanut, rohkaissut ja vahvistanut sinua kristittynä? (joululaulun sanoman tai jouluevankeliumin kautta; joulutarinan tai adventin ajan hartauden kautta?) Mitä olet oivaltanut Jumalasta ja Hänen lahjoistaan? Arjessa eläminen Mitä muistoja joulu tuo mieleesi? Uskonelämä Mitä sellaista Jumala- suhteesi kannalta merkittävää on tapahtunut elämässäsi, jonka voit liittää adventin aikaan tai joulun sanomaan? Mikä on tuonut sinua lähemmäksi Joulun lasta tai etäännyttänyt hänestä? Mitä toivoisit? Mitä olet tehnyt joulun alla kristittynä, perheessäsi, työssäsi, ympäristössäsi? Mihin haluaisit adventin aikaan vaikuttaa omassa elämänpiirissäsi? Kuinka kertoisit joulun sanomasta läheisillesi ja ystävillesi?

4 ADVENTIN AIKAMATKA Taina Karvonen Marraskuun pimeässä ja ikävässä alkaa jo kajastaa muutoksen valo, kun lähestymme adventtiaikaa. Adventus, Herran tuleminen, on lähellä. Liitymme riemuiten pienen aasin seuraan, aasin, joka kantaa Jeesus- kuningasta kohti Jerusalemia. Kansa on odottanut jo kauan Messiasta, voideltua kuningasta, jonka tulon profeetat ovat ennustaneet. Kuningaspsalmin sanoi saamme laulaa: Hoosianna, Daavidin poika, joka tulee Herran nimeen. Jeesus ei kuitenkaan tullut Jerusalemiin maallisen hallitsijan tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Hän ei tullut noustakseen inhimilliseen valtaan, vaan sydänten kuninkaaksi. Hän ei ratsastanut pyhään kaupunkiin saadakseen päähänsä kultaisen kruunun ja käteensä hallitsijan valtikan. Hänen päähänsä laskettiin orjantappuraseppele ja hänen kätensä naulattiin ristinpuuhun. Ensimmäinen adventti saa nimekseen nöyrtymisen adventti (adventus humiliationis). Meidän kiitosvirressämme soi avunpyyntö, jonka osoitamme tälle merkilliselle Kuninkaalle, joka tullut voittamaan heikkouden kautta: Hoosianna, Jumala auta, armahda. Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy meitä antaakseen meille uuden toivon, uuden elämän. Puemme kirkon valkoiseen, sytytämme kuusi kynttilää ja iloitsemme siitä, että Kristus on tullut - ja tulee yhä uudestaan. Ilmestyskirjassa hän sanoo:»minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän. Jokaisessa ehtoollisjumalanpalveluksessa laulamme Pyhä- ylistystä, joka päättyy Hoosiannaan. Kristus vapauttaa meidät siitä, mikä erottaa meidät Jumalasta ja toisistamme. Odotamme innokkaasti, että myös luonto yhtyisi iloomme ja pukeutuisi valkeaan. Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso, kuninkaasi tulee. Vanhurskas ja voittoisa hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa. Hän julistaa kansoille rauhaa, hänen valtansa ulottuu merestä mereen, Eufratista maan ääriin asti. (Sak. 9: 9-10) Odotus alkaa juhlatunnelmissa, mutta tässä merkillisessä Sydänten valtakunnassa, jota Kristus hallitsee, monet asiat kääntyvät päälaelleen. Toisin kuin ehkä ajattelimme, edessä ei olekaan moniviikkoinen juhla, vaan katumuksen sävyttämä paasto. Sydäntemme ensilumi sulaa pois, ja maisema muuttuu violetin ja sinisen sävyiseksi. Messusta jäävät pois suuri kunnia, kiitosvirsi ja päätösosan vuoroylistys, kuten pääsiäisen allakin. Emme rakennakaan juhlaa suurin elkein, vaan hiljennymme vastaanottamaan Herraamme ja Kuningastamme nöyrin ja katuvin mielin.

5 Toisena adventtisunnuntaina siirrymme aikojen lopulle. Silloin Kristus saapuu kunniassaan. Adventus glorificationis, Herran tuleminen kaikessaan loistossaan, merkitsee uskon vaihtumista näkemiseksi, kuten Paavali sanoo. Me odotamme kärsivällisesti Kristuksen tuloa. Meille on annettu lupaus taivaallisesta perinnöstä, jota kukaan ei voi meiltä riistää. Tämä lupaus täyttää elämämme toivolla ja ilolla. Olkaa kärsivällisiä, veljet, Herran tuloon asti. Niin maamieskin: kärsivällisesti hän odottaa maan kallista hedelmää kevään ja syksyn sadonkorjuuseen saakka. Olkaa tekin kärsivällisiä ja rohkaiskaa mielenne, sillä Herran tulo on lähellä. (Jaak. 5: 7-8.) Kolmantena adventtina teemme jälleen merkillisen aikamatkan. Löydämme itsemme Johannes Kastajan seurasta erämaassa ja kuulemme hänen julistavan: Raivatkaa autiomaahan Herralle tie. Johannes oli se, joka ensimmäisenä näki uuden ajan koittavan ja lupausten täyttyvän Jeesuksen tulemisen myötä. Johanneksen parannussaarnan myötä käännämme nyt katseemme omaan sydämeemme. Paljastuuko sieltä autiomaan tyhjyys vai henkisen roskaravinnon rehevöittämät rannat? Adventus spritualis viittaa Kristuksen hengelliseen syntymiseen meissä. Kirkkoisä Augustinus totesi aikoinaan, ettei ihmisen sydän saa rauhaa ennen kuin se löytää levon Jumalassa. Tämä kaipaus on meissä sisäsyntyisenä. Kansanomaisesti sitä kuvaa rakastettu joululaulu: Nyt sydämeeni joulun teen, ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus- lapsi syntyy uudelleen. Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu. Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen älkööt he enää eksykö mielettömyyteen! Hän antaa apunsa niille, jotka häntä palvelevat, ja niin meidän maamme saa takaisin kunniansa. Laupeus ja uskollisuus kohtaavat, oikeus ja rauha suutelevat toisiaan. Uskollisuus versoo maasta ja oikeus katsoo alas taivaasta. Herra antaa kaiken hyvän, maa antaa satonsa. Herran edellä kulkee oikeus, se valmistaa tien Herralle. (Ps. 85: 9-14) Herran syntymä on lähellä. Neljäntenä adventtina olemme jo saavuttamassa sitä, minkä ymmärrämme jouluksi eli Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan, Vapahtajan syntymäpäivää. Tämän sunnuntain vietämme Marian, Herran äidin seurassa. Me odotamme Jeesus- lasta yhdessä hänen kanssaan. Me jaamme n tehtävänsä. Me kannamme Kristusta Vapahtajaa tarvitsevalle maailmalle.

6 Haluamme antaa elämämme tämän lapsen käyttöön ja rukoilemme, että hänen Pyhä Henkensä täyttäisi meidät. Adventus sanctificationis, pyhityksen adventti, vie meidät jouluun, katumuksen violetista jälleen valkoiseen. Ehkä siksikin me pohjolan asukkaat toivomme niin kovasti valkeata joulua, sen puhdistavaa valoa. Joulun saapuessa sataa sieluihimme armon uuden ajan lumi, joka on tullut jäädäkseen. Minä odotan sinua, Herra, odotan sinua koko sielustani ja panen toivoni sinun sanaasi. Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Israel, pane toivosi Herraan! Hänen armonsa on runsas, hän voi sinut lunastaa. Hän lunastaa Israelin kaikista sen synneistä. (Ps. 130: 5-8)

7 JOULUUN VALMISTAUTUMISEN VIIKKOKALENTERI Mari Laakso- Suutari 1. ADVENTTI SU Sytytä ensimmäinen adventtikynttilä. Laula ja iloitse joulunajan saapumisesta! Kuninkaasi tulee nöyränä. Hoosianna, Daavidin Poika, kiitetty olkoon hän! Kiitetty Daavidin Poika, joka tulee Herran nimeen. Hoosianna, hoosianna, hoosianna, hoosianna! Kiitetty Daavidin Poika, joka tulee Herran nimeen. Viikko 1 ma pe Raivataan tilaa joululle; fyysisen ja henkisen tilan siivoamisen viikko. Aloita fyysisen tilan raivaamisella: laita pahvilaatikkoon tai pussita vaatekaapeista vaatteet, joita et ole aikoihin käyttänyt, keittiöstä sinulle turhat astiat, purkit ja purnukat, eteisestä parittomat käsineet, liiat huivit ja kengät. Käy läpi kodin huoneet, kaapit ja pinnat niin, että poistat turhaa tavaraa ja saat tilalle vapaata tilaa. Aseta päivittäin itsellesi tavoitteeksi vaikka vain yksi huone tai komero. Älä yritä käydä läpi koko kotia yhtenä päivänä turhuuden editointi on matka yksinkertaisempaan elämään, joten anna itsellesi aikaa olla rauhassa matkalla. Vähemmän on enemmän periaatteella sisustetussa kodissa on keveämpi olla ja hengittää, kun tavarapaljous ei kuormita aistejasi ja kaikki tarpeellinen löytyy helposti. Kerää lasit, lehdet, paristot pusseihin kierrätystä varten. Tavaroita raivatessasi kuuntele rentouttavaa joulumusiikkia, anna ajatustesi lentää vapaina mieltäsi askarruttavissa aiheissa. Pohdi ajankäyttöäsi arjessa, ja mieti, miten voisit parantaa sitä, jos se tuntuu tarpeelliselta. Onko mahdollista karsia jotain turhaa pois ja saada tilalle omaa rauhallista aikaa tai aikaa ystävien tapaamiseen? Mikä sinulle on tärkeää, mihin haluat käyttää aikaasi?

8 Viikon lopuksi pyyhi kodin raivatut pinnat ja tiedosta mielessäsi tekemäsi ajankäyttösuunnitelmat. Nauti selkeydestä, jonka olet saanut kotiisi sekä mieleesi. La Itsenäisyyspäivä Suomen juhlapäivä. Rentoudu ja nauti itsenäisen maan juhlatunnelmasta. Muista kiitosrukouksessa niitä, jotka ansiokkaasti puolustivat isänmaatamme ja niitä, jotka tätä maata nyt hallitsevat. Täyttäköön tyytyväisyys ja onni sydämesi elämmehän itsenäisessä valtiossa! 2. ADVENTTI SU Sytytä toinen adventtikynttilä. Kuninkaasi tulee kunniassa. Viikko 2 ma pe Hyväntekeväisyyden ja toisten huomioimisen viikko. Viime viikolla siivoamasi turhat tavarat pääsevät nyt hyödyttämään muita tai päätyvät toiseen tarkoitukseen vaikka raaka- aineena kierrätyksen kautta. Aseta itsellesi saavutettavissa olevia päivätavoitteita ja vie lasi, lehdet, paristot yms. materiaali keräyspisteisiin. Lahjoita vaatteet, astiat, huonekalut kierrätyskeskukseen. Kirjat, DVD:t, lelut saattavat olla tervetulleita esim. päiväkoteihin, kerhoihin ja työttömien keskuksiin. Lahjoita seurakuntasi diakonialle joululahja annettavaksi tarvitsevalle lähimmäisellesi. Valmista paketti Pelastusarmeijan Joulupataan, Pelastakaa Lapset keräykseen tai anna lahja jonkun muun hyvän tahon kautta. Antamalla pienenkin lahjan, tuotat ympärillesi iloa ja hyvää mieltä. Sinun omastasi me annamme, sinun lahjaasi me jaamme. Vie roju kiertoon jätteenkeräykseen ja vapauta käyttökelpoiset, mutta sinulle turhat tavarat hyödyttämään toisia ihmisiä kierrättämällä. Kaikki hyötyvät! Käy tällä viikolla myös laulamassa Kauneimpia joululauluja. Ota mukaasi kolehtiraha, jolla saat auttaa tänä vuonna keräyskohteena olevia kehitysmaiden äitejä. Lisätietoja: La Askartelu- ja joulumuistamisten päivä Joulukortti ystävälle ja tuttavalle lämmittää mieltä. Miten ihanaa onkaan olla ajateltu, erityisesti joulun aikaan! Varaa päivä joulutervehdysten kirjoittamiseen. Anna joululaulujen soida, varaa viereen herkkukulho, ota käteesi hyvä kynä ja muista läheisiäsi viesteillä. Jos tuntuu, että on olisi paljon kerrottavaa, kirjoita kortin sijaan joulukirje. Kirjeen saaja ilahtuu

9 varmasti sen saadessaan! Tee illansuussa kävelyretki viedäksesi joulupostisi postilaatikkoon. 3. ADVENTTI SU Sytytä kolmas adventtikynttilä. Tehkää tie Kuninkaalle. Viikko 3 ma pe Joulun konkreettisempien valmistelujen viikko. Istuta joulukukkia ystäville vietäväksi, niin saat persoonallisia kukkatervehdyksiä. Samalla saat tehtyä myös kotiisi juuri sellaiset kukat kuin toivot. Osta puutarhamyymälästä edullisia yksittäisiä ruukkukukkia ja pieniä sypressejä, jotka voit kotona kukkapajassasi istuttaa asetelmiksi erilaisiin astioihin tai koristella sellaisinaan ruukuissaan. Istutuksiin tarvitset korin tai muun astian lisäksi vähän multaa tai sammalta, havun tai vaikkapa puolukan oksia sekä koristeita ja rautalangan pätkiä. Aseta kukka (tai kukat) juurineen tai sipuleineen astiaan, tiivistä sammaleella (tai mullalla, jolloin mullan päälle tulee kerros sammalta). Pinnalle tulee oksia työnnä leikkauspintaa sammaleen alla, että oksat pysyvät paikoillaan ja taivuta n. 5cm pituisista rautalangan pätkistä lenkkejä, joilla kiinnität oksat istutuksen pintaan. Koristele kävyillä, joulukoristeilla, kanelitangoilla - millä vain kauniilla, ja kiinnitykseen voit käyttää rautalankaa. Lopputuloksen viimeistelee kauniista nauhasta tehty rusetti. Leivo piparkakkuja saat joulun tuoksun kotiisi! Nyt on aika rakentaa myös piparkakkutalo tai kirkko, jos sellaisen aiot tehdä. Erikokoisista tähtipipareista saat rakennettua piparkakkukuusen, kun ladot tähtiä päällekkäin suuremmasta pienempään. Kiinnitä tähdet hieman limittäin, niin saat kuusen muodon. Tähdet pienenevät latvaa kohden, ja huipulle voit kiinnittää vielä yhden pikkutähden pystyyn. Koristelugeelillä ja tomusokerilla saat hopeanauhaa ja lunta oksille. Maustekakut ja erilaiset keittiössä tehdyt lahjat, kuten näkkileivät, hillot ja sinapit, on aika valmistaa tällä viikolla, niin voit toimittaa ne saajilleen jo hyvissä ajoin nautittaviksi jouluna. Internetissä on paljon hyviä ohjeita, esimerkiksi hakusanalla joulun ruokalahjat löytyy runsaasti reseptejä ja vinkkejä.

10 Iltaisin muista rauhoittua ja rentoutua. Hyvä apu tähän on esimerkiksi virkkaaminen, jos pidät käsitöistä. Jos et ole virkkaaja, voit kokeilla alkeita netin ohjeiden mukaan esim: alkeet- 1 Tältä sivulta löytyy myös tuunausvinkkejä esimerkiksi joululahjojen valmistamiseen. Joululahjoista saa persoonallisia lisäämällä itse pieniä yksityiskohtia niihin ja paketoimalla ne kauniisti. Rukoile ja kiitä puuhastellessasi joulua. Muista läheisiäsi ja maailmaa. Ole rauhallisella ja tyytyväisellä mielellä etsi ja löydä oma hyvä olosi ja harmonia kaiken yleisen kiireen ja hälinän keskellä. Keskity kauneuteen ja huomaa yksityiskohdat. Etkö juuri nähnytkin perhosen lentelevän huoneen poikki? La Ystävien päivä. Sovi tapaaminen ystävän kanssa. Soita ystävälle, joka on kaukana. Toimita lahjat ja kukat niille, joita et jouluna tapaa. Kiitä Herraa ystävistä!

11 4. ADVENTTI SU Sytytä neljäs adventtikynttilä. Herran syntymä on lähellä. Tuomaanpäivä; Hyvä Tuomas joulun tuopi! Viikko 4 ma pe Jouluun laskeutumisen ja joulun rauhan viikko. Joulu on lähellä! Ota rennosti ja nauti tunnelmasta. Kuuntele musiikkia, nuuhki tuoksuja Enää viimeisiä pikkuaskareita jäljellä; pöytäliinojen silitystä ja läheisimpien ihmisten lahjojen paketointia. Ota niihin rauhallista aikaa ja tee toimet ajatellen. Valmista joulun ruokia, niitä mitä haluat syödä ja ehkä tarjota läheisillesikin. Puuhaa keittiössä rakkaudella, vältä hosumista. Kiitä joulun tuoksuista ja odotuksen suloisuudesta. Muista ihmisiä ja tapahtumia, jotka ovat johtaneet sinut tähän jouluun. Kaikkein eniten kiitä ja ylistä Joulun Lasta sekä Isää Jumalaa! Laskeudu joulun tunnelmaan ja rauhaan JOULUAATTO, JOULUPÄIVÄ ja TAPANINPÄIVÄ: HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA!

Uudet luottamushenkilöt s. 8-9

Uudet luottamushenkilöt s. 8-9 Naantalin seurakuntayhtymän lehti 4/ 2010 26.11.2010 Matkalla jouluun - ajatuksia adventin aikaan s. 3 Uudet luottamushenkilöt s. 8-9 Adventin ja joulun ajan tapahtumat s. 12 Pääkirjoitus 26.11.2010 Uuden

Lisätiedot

Tehtävät isoille on julkaistu Vinkki-lehdissä vuosina 2007-2011.

Tehtävät isoille on julkaistu Vinkki-lehdissä vuosina 2007-2011. Toimituskunta: Sirkka-Liisa Huhtinen lähettikoulutus- ja aluekoordinaattori Soili Norro kieltenopettaja Liisi Portin lapsi- ja nuorisotyöntekijä Saija Simanainen lapsi-, varhaisnuoriso- ja perhetyön sihteeri

Lisätiedot

"Rauha teille!" Saarnakirja. osa 1. Markku Särelä Pastori, teol. tri, h. c. Adventista laskiaissunnuntaihin. Kansi: Kimmo Pälikkö

Rauha teille! Saarnakirja. osa 1. Markku Särelä Pastori, teol. tri, h. c. Adventista laskiaissunnuntaihin. Kansi: Kimmo Pälikkö Markku Särelä Pastori, teol. tri, h. c. "Rauha teille!" Saarnakirja osa 1 Adventista laskiaissunnuntaihin Kansi: Kimmo Pälikkö Julkaisija: Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko Suomen Tunnustuksellinen

Lisätiedot

Uusi Elämä. Forssan uskovat siunaavat Israelia sivu 7. Opettaja Jumalan koulussa sivu 10. Uskoontulo pelasti avioliittomme sivu 8

Uusi Elämä. Forssan uskovat siunaavat Israelia sivu 7. Opettaja Jumalan koulussa sivu 10. Uskoontulo pelasti avioliittomme sivu 8 Forssa Extra Rakkauden ja toivon sanomaa sivut 3-16 Uusi Elämä Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net Nro 3/2011 Pastori Kalevi Jokinen: Forssan

Lisätiedot

"Me sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta, seimessä nukkuvaa"

Me sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta, seimessä nukkuvaa Naantalin seurakuntalehti 4/2006 n 30.11.2006 "Me sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta, seimessä nukkuvaa" Joulu tulee Velkualle Lue lisää S. 4-5 Kuka varastaa joulumielesi?

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Otan esille kolme näkökulmaa päivän tapahtumiin. Ne ovat täyttymys, tulija ja tehtävä.

Otan esille kolme näkökulmaa päivän tapahtumiin. Ne ovat täyttymys, tulija ja tehtävä. Saarna 1. adventtisunnuntaina 1.12.2013 Tampereen Luther-talossa, Lasse Räty Mark. 11: 1-10 Kun he lähestyivät Jerusalemia ja tulivat Betfageen ja Betaniaan Öljymäen rinteelle, Jeesus lähetti edeltä kaksi

Lisätiedot

Uusi testamentti. Evankeliumin oppi -luokan opettajan opas

Uusi testamentti. Evankeliumin oppi -luokan opettajan opas Uusi testamentti Evankeliumin oppi -luokan opettajan opas Uusi testamentti Evankeliumin oppi -luokan opettajan opas Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko Kannessa: Carl Blochin maalaus

Lisätiedot

Päivän saarna 15.12. 2008 ma

Päivän saarna 15.12. 2008 ma Päivän saarna 15.12. 2008 ma Teksti Psalmi 85:9 Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu. Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen -- älkööt he enää eksykö mielettömyyteen! Suurinta mielettömyyttä on unohtaa

Lisätiedot

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 Joukkokirje RADIO DEIN JA KRISTITYT YHDESSÄ RY:N UUTISLEHTI Julkaisija: Kristityt Yhdessä ry, Ilmalankuja 2 i, 00240 Helsinki, 9. vuosikerta N:o 4/2006 Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 RADIO DEI

Lisätiedot

Joulurauhaa ja Siunattua Uutta Vuotta! Perhe- ja nuortenohjelmilla välitetään toivoa Eritreassa. s. 8

Joulurauhaa ja Siunattua Uutta Vuotta! Perhe- ja nuortenohjelmilla välitetään toivoa Eritreassa. s. 8 12 J O U L U K U U 2 0 0 7 R A D I O L Ä H E T Y S T Y Ö N L E H T I Perhe- ja nuortenohjelmilla välitetään toivoa Eritreassa s. 8 TWR:n Susanna Tielmannista tuli lasten rakastama radioääni idässä s. 11

Lisätiedot

todistaja Joulun odotus Hyvää Joulua Kaikille!

todistaja Joulun odotus Hyvää Joulua Kaikille! todistaja $4.00 (HST November-December Marras-joulukuu 2013 No. 10 Volume 88 INCL.) 3,50 euroa Postage paid in Cash Vancouver, B.C. Canada Publications Mail Agreement No. 40028608 Hyvää Joulua Kaikille!

Lisätiedot

PALJON ON AIHETTA LAPSELLA KIITTÄÄ, JUMALAN LAHJOJA KAIKILLE RIITTÄÄ".

PALJON ON AIHETTA LAPSELLA KIITTÄÄ, JUMALAN LAHJOJA KAIKILLE RIITTÄÄ. 2 Helmiä PALJON ON AIHETTA LAPSELLA KIITTÄÄ, JUMALAN LAHJOJA KAIKILLE RIITTÄÄ". Tunnetussa joululaulussa sanotaan: Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen. Niinhän meillä onkin, mutta emme aina huomaa sitä.

Lisätiedot

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN Merja-Riitta Savolainen Merja-Riitta Savolainen J O H D A N T O Pohdiskelen elämää, tässä ajassa, Raamatun valossa. Ajatukset, tunteet ja päivät vaihtuvat kirjanteon aikana.

Lisätiedot

Hiljainen tuuli. Virpi Apposen runoja. ja Pauliinan pakinoita

Hiljainen tuuli. Virpi Apposen runoja. ja Pauliinan pakinoita Hiljainen tuuli Virpi Apposen runoja ja Pauliinan pakinoita Lukijalle Suomen Tunnustuksellisen Luterilaisen Kirkon julkaisema lehti, Luterilainen täyttää nyt, vuonna 1995, 70 vuotta. Olen ollut mukana

Lisätiedot

Ystäväkirje. Joulujuhla. Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja Armorikasta Uutta Vuotta 2014!

Ystäväkirje. Joulujuhla. Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja Armorikasta Uutta Vuotta 2014! Ystäväkirje Joulukuu 2013 nro 3 Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja Armorikasta Uutta Vuotta 2014! Lehtomäen kodin väki Ev. lut. lähimmäislähetys ry Osoite:

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku, - www.uusielama.net. Millainen Jumala sinulla on?

Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku, - www.uusielama.net. Millainen Jumala sinulla on? Ja niin joulu joutui... sivut 3 ja 5 Uusi Elämä Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku, - www.uusielama.net Numero 11-12/2009 Rauno Helppi: Jeesus Kristus vapautti

Lisätiedot

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen.

Luin kirjan kokonaan. Sitten aloin alusta lukemaan joitain pätkiä. Olet rohkea kun kirjoitit sen. 1 Hei, haluaisin kiittää kirjasta. Se oli todella koskettava ja rehellinen. Olet varmaan saanut paljon samaa palautetta. Itkin hillittömästi kun luin sitä. Kiitos kun kirjoitit kirjan ja jaoit surusi meidän

Lisätiedot

KODIN HYVINVOINTI. Saavuin Golgatalle. Saavuin Golgatalle luokse Jeesuksen. Nostin hiljaa pääni vaiti katsellen.

KODIN HYVINVOINTI. Saavuin Golgatalle. Saavuin Golgatalle luokse Jeesuksen. Nostin hiljaa pääni vaiti katsellen. KODIN HYVINVOINTI JULKAISIJA: SPA-UP Kansainvälinen lähetysseurakunta Suomen lähetysyhdistys ry OSOITE: Satamatie 10 37800 TOIJALA PUHELIN: (03) 542 5100 PANKKI: Sampo 800015-715655 PAINOPAIKKA: Hämeen

Lisätiedot

Uusi Elämä. Olen kokenut Jumalan todellisuuden. Karjalasta kajahtaa Kristillisiä videolähetyksiä

Uusi Elämä. Olen kokenut Jumalan todellisuuden. Karjalasta kajahtaa Kristillisiä videolähetyksiä Tohmajärvi Extra Rakkauden ja toivon sanomaa sivut 3-5, 7-10 ja 12 Uusi Elämä Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net Nro 2/2011 Noora Hirvonen:

Lisätiedot

Perustukseni periaatteita, taitoja, tapoja

Perustukseni periaatteita, taitoja, tapoja Perustukseni periaatteita, taitoja, tapoja OMAVARAISUUS Week 3 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko Suomi 2015 Intellectual Reserve, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään Hyväksytty englanniksi:

Lisätiedot

Ystäväkirje. Ev. lut. lähimmäislähetys ry. Elokuu 2013 nro 2

Ystäväkirje. Ev. lut. lähimmäislähetys ry. Elokuu 2013 nro 2 Ystäväkirje Elokuu 2013 nro 2 Sun Henkesi sateen alle, mun sieluni uupunut vie. Oi kirkasta huokaavalle, ristin siunattu kaita tie. Ev. lut. lähimmäislähetys ry Osoite: Lehtomäen koti Lehtomäentie 211

Lisätiedot

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin Armo riittää Numero 5 14.12.2004 Kiusattu Kristus Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen opetuslapsilleen, jotka olivat peloissaan kokoontuneet lukittujen ovien taakse (Joh. 20:19). Tuomas ei ollut

Lisätiedot

Satu Kreivi-Palosaari. Seurakuntalehti 103. vuosikerta No 42 16. 23.12.2010

Satu Kreivi-Palosaari. Seurakuntalehti 103. vuosikerta No 42 16. 23.12.2010 Satu Kreivi-Palosaari Seurakuntalehti 103. vuosikerta No 42 16. 23.12.2010 2 Nro 42 16. 23.12.2010 Pääkirjoitus Mani, mani, mani Raha pyörittää maailmaa. Tuntuu, että yhä useammin se on tärkein kriteeri

Lisätiedot

Vapis. Joulukuu 2013 - Helmikuu 2014. Jyväskylän Vapaaseurakunnan tiedotuslehti

Vapis. Joulukuu 2013 - Helmikuu 2014. Jyväskylän Vapaaseurakunnan tiedotuslehti Vapis Joulukuu 2013 - Helmikuu 2014 Jyväskylän Vapaaseurakunnan tiedotuslehti Vapis -lehti Toimitus Seurakunnan toimisto Rajakatu 20 B 18 40200 Jyväskylä Puhelin 014 614 026 Vastaava toimittaja Kari Hämäläinen

Lisätiedot

Vakka. Jeesus, meidän perheestä tänään tahdon kiittää. Moni muisto lämpöinen meidät yhteen liittää.

Vakka. Jeesus, meidän perheestä tänään tahdon kiittää. Moni muisto lämpöinen meidät yhteen liittää. Vakka Seurakunnan ter vehdys jokaiseen vihtiläiseen kotiin 12.5.2006 Seurakuntavaalit ensi syksynä s. 5 Seurakunnan kesäkahvilat Nummelassa ja kirkonkylässä s. 6 ja 7 Hiekkasen perheen terveiset Etiopiasta

Lisätiedot

Tuomas-kirje 1/2014. Timanttiananas on osoittautunut ihmeelliseksi ilon levittäjäksi. Hehkuvan

Tuomas-kirje 1/2014. Timanttiananas on osoittautunut ihmeelliseksi ilon levittäjäksi. Hehkuvan Tuomas-kirje 1/2014 Vuosi vanha vaipui hautaan riemuineen ja murheineen. Ihmissydän puhkee nöyrään rukoukseen kiitokseen: Oi, jos vuosi alkava oisi Luojan siunaama! Immi Hellen Timanttiananas on osoittautunut

Lisätiedot

Kaste. on lapsen ensimmäinen juhla. Sivut 6-7. Kirpputorilla shoppailu ei paljon maksa Sivu 4. Mikko Nyeki: Istu lattialle lapsen kanssa Sivu 5

Kaste. on lapsen ensimmäinen juhla. Sivut 6-7. Kirpputorilla shoppailu ei paljon maksa Sivu 4. Mikko Nyeki: Istu lattialle lapsen kanssa Sivu 5 Kirkkonummen suomalainen seurakunta lokakuu 2012 www.kirkkonummenseurakunta.fi Mikko Nyeki: Istu lattialle lapsen kanssa Sivu 5 Kirpputorilla shoppailu ei paljon maksa Sivu 4 Kaste Sami-Pekka Eskonniemi

Lisätiedot

Ei niitä tarvitse peittää, nehän ovat portaat isän luo.

Ei niitä tarvitse peittää, nehän ovat portaat isän luo. Sastamalan seurakuntalehti 3 / 2012 www.sastamalanseurakunta.fi Ari Paavilainen Suomalaisessa talvisessa maalaismaisemassa seisoo nöyränä eläin, joka sinne ei luonnostaan kuulu. Se on ihan ilmielävä aasi.

Lisätiedot