PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS"

Transkriptio

1 COLORI 2/ 2014 PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Adventin aika on käsillä ja uusi kirkkovuosi alkaa. Myös Cursillossa uusi vuosi käynnistyy uusin odotuksin. Ensi vuodelle ollaan suunnittelemassa Cursillon viikonloppukurssia Kuopioon yhteistyössä Puijon seurakunnan kanssa. Alustava ajankohta on ensi syksynä lokakuussa. Kurssi on tarkoitus toteuttaa kolmessa osassa: viikonloppu + 2 erillistä viikonloppupäivää. Tästä toteutuksesta saatiin hyviä kokemuksia vuosi sitten Hamina- Kotka seudulla. Cursillon tiedotusta on tänä vuonna uudistettu. Uudet nettisivut julkaistiin elokuussa tutussa osoitteessa Uusien sivujen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Elina Rajala ja Tiina Hakala Haminasta kiitokset heille uusista raikkaista sivuista, käykääpä katsomassa! Kiitos myös Terttu Etelämäelle, joka on tähän saakka vastannut vanhojen sivujen tekemisestä ja ylläpidosta! Cursillolla on myös oma Facebook sivu: Cursillo Suomessa, joka on ollut varsin hiljainen. Se on avoin sivu, jonne kuka vain voi lähettää cursillo- tyylisiä rohkaisuja ja tervehdyksiä toisille kristityille. Jos olet Facebookissa, niin ajatukset, pohdinnat ja kuvat ovat tervetulleita. Cursillon vuosikokouksessa 7.11 valittiin Cursillo- toimikunta vuodelle Siinä jatkavat Taina Karvonen (Helsinki), Mari Laakso- Suutari (Kotka), Erkki Pesonen (Kuopio), Tuula Pesonen (Kuopio), Elina Rajala (Hamina) ja Heidi Watia (Jyväskylä) sekä varajäseninä Tiina Hakala (Hamina), Jorma Korpela (Kotka) ja Kristiina Majuri (uusi, Kotka). Asiantuntijajäsenenä jatkaa Marjaana Kanerva (Helsinki). Jos sinulla on ideoita tai ajatuksia Cursillo- toiminnan kehittämisestä, niin ole rohkeasti yhteydessä toimikunnan jäseniin! Siunattua adventti- aikaa ja joulun odotusta! Erkki Pesonen, Cursillo- toimikunnan puheenjohtaja,

2 KYMIN CURSILLISTAT NELJÄNNEN PÄIVÄN RYHMÄ Kymin seurakunnan kolme cursillistaa, Mari Laakso- Suutari, Kristiina Majuri ja Marjukka Niininen perustivat oman ryhmän muutama vuosi sitten, kun Kotkan ryhmä alkoi käydä liian laajaksi. Kymin kolmen hengen ryhmä kokoontuu aina silloin, kun kaikki osallistujat pääsevät mukaan. Näin ollen tapaamisajankohdat vaihtelevat, vaikka pyritäänkin siihen, että kokoonnutaan suunnilleen kerran kuussa. Kahden osanottajan työ opettajana vaikuttaa myös siihen, että tapaaminen on voitu siirtää iltapäivään, jolloin se on kahdelle perheelliselle mukavampi ajankohta. Kokoontumispaikaksi on vakiintunut nykyisin Marjukan koti. Yksineläjälle ja eläkeläiselle se sopii mainiosti. Tule, Pyhä Henki, tänne laskeudu taivaasta alas Ryhmässä on vakiintunut tavaksi se, että kunkin kokoontumisen aloittaja kertoo asioista, jotka häntä ovat koskettaneet edellisen tapaamisen jälkeen. Näitä koskettamisia ovat kohtaamamme ihmiset ja tapahtumat myös oma ihmettely, joissa kenties ymmärrys kasvaa, mutta usein myös ymmällään oleminen. Se on ihmisen osa. Näin ollen tärkeään asemaan ovat nousseet kirjat, joita aloittaja on löytänyt ja joka on puhutellut erityisellä tavalla. Näistä aineksista on syntynyt kirjavinkkaus. unelmapuutarha voi olla myös sellainen, joka opettaa minua sietämään paremmin keskeneräisyyttä, suhtautumaan virheisiin lempeämmin, vaalimaan omaan sisintäni epärehellisten unelmien ja ulkoisten paineiden keskellä, syleilemään kohtuullisuutta ja hellimään haavoittuneisuutta. - Johanna ja Juha Tanska: Alussa oli puutarha (Kirjapaja) Kristiina on tiivistänyt neljännen päivän tapaamissa käytettyä kortin sisältöä niin, että kortissa on vain pääasiat. Meidän ryhmämme käy kortin sisältöä läpi niin, että kukin vuorollaan kertoo pääotsikon mukaisesti alla olevat asiat haluamallaan tavalla. Kukin cursillista siis kertoo ja vastaa kaikkiin pääasioihin vuorollaan korostaen sitä osakokonaisuutta, jolla sillä kertaa merkitystä hänelle itselleen ja mitä muutosta/kehitystä tms. on tapahtunut edellisen tapaamisen jälkeen. Päätämme kokoontumisen rukouksiin kuten kaikki muutkin ryhmät. Anna uskon vahvistusta, anna autuas loppu, anna iäinen ilo. Kymi- ryhmän puolesta, Marjukka Niininen Kirjavinkkaukset: Lauri Thurén: Raamatun käyttöohje (Karas- Sana, 2009) Ruth Burgess: Pieni siunausten kirja (Kirjapaja, 2002 saatavana vain antikvariaateista) Johanna ja Juha Tanska: Alussa oli puutarha (Kirjapaja, 2013) Anthony Mello: Lähteillä hengellisten harjoitusten kirja (Kirjapaja, 2006) Henry Nowen: Kotiinpaluu. (1. suomennos Tuhlaajapojan paluu) (Kirjapaja, 2004, antikvariaatit)

3 CURSILLO PIENRYHMÄ ADVENTIN AIKAAN Tuula Pesonen Kristittynä kasvaminen Mitä uutta olet oivaltanut joulun sanomasta? Mikä on innoittanut, rohkaissut ja vahvistanut sinua kristittynä? (joululaulun sanoman tai jouluevankeliumin kautta; joulutarinan tai adventin ajan hartauden kautta?) Mitä olet oivaltanut Jumalasta ja Hänen lahjoistaan? Arjessa eläminen Mitä muistoja joulu tuo mieleesi? Uskonelämä Mitä sellaista Jumala- suhteesi kannalta merkittävää on tapahtunut elämässäsi, jonka voit liittää adventin aikaan tai joulun sanomaan? Mikä on tuonut sinua lähemmäksi Joulun lasta tai etäännyttänyt hänestä? Mitä toivoisit? Mitä olet tehnyt joulun alla kristittynä, perheessäsi, työssäsi, ympäristössäsi? Mihin haluaisit adventin aikaan vaikuttaa omassa elämänpiirissäsi? Kuinka kertoisit joulun sanomasta läheisillesi ja ystävillesi?

4 ADVENTIN AIKAMATKA Taina Karvonen Marraskuun pimeässä ja ikävässä alkaa jo kajastaa muutoksen valo, kun lähestymme adventtiaikaa. Adventus, Herran tuleminen, on lähellä. Liitymme riemuiten pienen aasin seuraan, aasin, joka kantaa Jeesus- kuningasta kohti Jerusalemia. Kansa on odottanut jo kauan Messiasta, voideltua kuningasta, jonka tulon profeetat ovat ennustaneet. Kuningaspsalmin sanoi saamme laulaa: Hoosianna, Daavidin poika, joka tulee Herran nimeen. Jeesus ei kuitenkaan tullut Jerusalemiin maallisen hallitsijan tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Hän ei tullut noustakseen inhimilliseen valtaan, vaan sydänten kuninkaaksi. Hän ei ratsastanut pyhään kaupunkiin saadakseen päähänsä kultaisen kruunun ja käteensä hallitsijan valtikan. Hänen päähänsä laskettiin orjantappuraseppele ja hänen kätensä naulattiin ristinpuuhun. Ensimmäinen adventti saa nimekseen nöyrtymisen adventti (adventus humiliationis). Meidän kiitosvirressämme soi avunpyyntö, jonka osoitamme tälle merkilliselle Kuninkaalle, joka tullut voittamaan heikkouden kautta: Hoosianna, Jumala auta, armahda. Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy meitä antaakseen meille uuden toivon, uuden elämän. Puemme kirkon valkoiseen, sytytämme kuusi kynttilää ja iloitsemme siitä, että Kristus on tullut - ja tulee yhä uudestaan. Ilmestyskirjassa hän sanoo:»minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän. Jokaisessa ehtoollisjumalanpalveluksessa laulamme Pyhä- ylistystä, joka päättyy Hoosiannaan. Kristus vapauttaa meidät siitä, mikä erottaa meidät Jumalasta ja toisistamme. Odotamme innokkaasti, että myös luonto yhtyisi iloomme ja pukeutuisi valkeaan. Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso, kuninkaasi tulee. Vanhurskas ja voittoisa hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa. Hän julistaa kansoille rauhaa, hänen valtansa ulottuu merestä mereen, Eufratista maan ääriin asti. (Sak. 9: 9-10) Odotus alkaa juhlatunnelmissa, mutta tässä merkillisessä Sydänten valtakunnassa, jota Kristus hallitsee, monet asiat kääntyvät päälaelleen. Toisin kuin ehkä ajattelimme, edessä ei olekaan moniviikkoinen juhla, vaan katumuksen sävyttämä paasto. Sydäntemme ensilumi sulaa pois, ja maisema muuttuu violetin ja sinisen sävyiseksi. Messusta jäävät pois suuri kunnia, kiitosvirsi ja päätösosan vuoroylistys, kuten pääsiäisen allakin. Emme rakennakaan juhlaa suurin elkein, vaan hiljennymme vastaanottamaan Herraamme ja Kuningastamme nöyrin ja katuvin mielin.

5 Toisena adventtisunnuntaina siirrymme aikojen lopulle. Silloin Kristus saapuu kunniassaan. Adventus glorificationis, Herran tuleminen kaikessaan loistossaan, merkitsee uskon vaihtumista näkemiseksi, kuten Paavali sanoo. Me odotamme kärsivällisesti Kristuksen tuloa. Meille on annettu lupaus taivaallisesta perinnöstä, jota kukaan ei voi meiltä riistää. Tämä lupaus täyttää elämämme toivolla ja ilolla. Olkaa kärsivällisiä, veljet, Herran tuloon asti. Niin maamieskin: kärsivällisesti hän odottaa maan kallista hedelmää kevään ja syksyn sadonkorjuuseen saakka. Olkaa tekin kärsivällisiä ja rohkaiskaa mielenne, sillä Herran tulo on lähellä. (Jaak. 5: 7-8.) Kolmantena adventtina teemme jälleen merkillisen aikamatkan. Löydämme itsemme Johannes Kastajan seurasta erämaassa ja kuulemme hänen julistavan: Raivatkaa autiomaahan Herralle tie. Johannes oli se, joka ensimmäisenä näki uuden ajan koittavan ja lupausten täyttyvän Jeesuksen tulemisen myötä. Johanneksen parannussaarnan myötä käännämme nyt katseemme omaan sydämeemme. Paljastuuko sieltä autiomaan tyhjyys vai henkisen roskaravinnon rehevöittämät rannat? Adventus spritualis viittaa Kristuksen hengelliseen syntymiseen meissä. Kirkkoisä Augustinus totesi aikoinaan, ettei ihmisen sydän saa rauhaa ennen kuin se löytää levon Jumalassa. Tämä kaipaus on meissä sisäsyntyisenä. Kansanomaisesti sitä kuvaa rakastettu joululaulu: Nyt sydämeeni joulun teen, ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus- lapsi syntyy uudelleen. Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu. Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen älkööt he enää eksykö mielettömyyteen! Hän antaa apunsa niille, jotka häntä palvelevat, ja niin meidän maamme saa takaisin kunniansa. Laupeus ja uskollisuus kohtaavat, oikeus ja rauha suutelevat toisiaan. Uskollisuus versoo maasta ja oikeus katsoo alas taivaasta. Herra antaa kaiken hyvän, maa antaa satonsa. Herran edellä kulkee oikeus, se valmistaa tien Herralle. (Ps. 85: 9-14) Herran syntymä on lähellä. Neljäntenä adventtina olemme jo saavuttamassa sitä, minkä ymmärrämme jouluksi eli Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan, Vapahtajan syntymäpäivää. Tämän sunnuntain vietämme Marian, Herran äidin seurassa. Me odotamme Jeesus- lasta yhdessä hänen kanssaan. Me jaamme n tehtävänsä. Me kannamme Kristusta Vapahtajaa tarvitsevalle maailmalle.

6 Haluamme antaa elämämme tämän lapsen käyttöön ja rukoilemme, että hänen Pyhä Henkensä täyttäisi meidät. Adventus sanctificationis, pyhityksen adventti, vie meidät jouluun, katumuksen violetista jälleen valkoiseen. Ehkä siksikin me pohjolan asukkaat toivomme niin kovasti valkeata joulua, sen puhdistavaa valoa. Joulun saapuessa sataa sieluihimme armon uuden ajan lumi, joka on tullut jäädäkseen. Minä odotan sinua, Herra, odotan sinua koko sielustani ja panen toivoni sinun sanaasi. Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Israel, pane toivosi Herraan! Hänen armonsa on runsas, hän voi sinut lunastaa. Hän lunastaa Israelin kaikista sen synneistä. (Ps. 130: 5-8)

7 JOULUUN VALMISTAUTUMISEN VIIKKOKALENTERI Mari Laakso- Suutari 1. ADVENTTI SU Sytytä ensimmäinen adventtikynttilä. Laula ja iloitse joulunajan saapumisesta! Kuninkaasi tulee nöyränä. Hoosianna, Daavidin Poika, kiitetty olkoon hän! Kiitetty Daavidin Poika, joka tulee Herran nimeen. Hoosianna, hoosianna, hoosianna, hoosianna! Kiitetty Daavidin Poika, joka tulee Herran nimeen. Viikko 1 ma pe Raivataan tilaa joululle; fyysisen ja henkisen tilan siivoamisen viikko. Aloita fyysisen tilan raivaamisella: laita pahvilaatikkoon tai pussita vaatekaapeista vaatteet, joita et ole aikoihin käyttänyt, keittiöstä sinulle turhat astiat, purkit ja purnukat, eteisestä parittomat käsineet, liiat huivit ja kengät. Käy läpi kodin huoneet, kaapit ja pinnat niin, että poistat turhaa tavaraa ja saat tilalle vapaata tilaa. Aseta päivittäin itsellesi tavoitteeksi vaikka vain yksi huone tai komero. Älä yritä käydä läpi koko kotia yhtenä päivänä turhuuden editointi on matka yksinkertaisempaan elämään, joten anna itsellesi aikaa olla rauhassa matkalla. Vähemmän on enemmän periaatteella sisustetussa kodissa on keveämpi olla ja hengittää, kun tavarapaljous ei kuormita aistejasi ja kaikki tarpeellinen löytyy helposti. Kerää lasit, lehdet, paristot pusseihin kierrätystä varten. Tavaroita raivatessasi kuuntele rentouttavaa joulumusiikkia, anna ajatustesi lentää vapaina mieltäsi askarruttavissa aiheissa. Pohdi ajankäyttöäsi arjessa, ja mieti, miten voisit parantaa sitä, jos se tuntuu tarpeelliselta. Onko mahdollista karsia jotain turhaa pois ja saada tilalle omaa rauhallista aikaa tai aikaa ystävien tapaamiseen? Mikä sinulle on tärkeää, mihin haluat käyttää aikaasi?

8 Viikon lopuksi pyyhi kodin raivatut pinnat ja tiedosta mielessäsi tekemäsi ajankäyttösuunnitelmat. Nauti selkeydestä, jonka olet saanut kotiisi sekä mieleesi. La Itsenäisyyspäivä Suomen juhlapäivä. Rentoudu ja nauti itsenäisen maan juhlatunnelmasta. Muista kiitosrukouksessa niitä, jotka ansiokkaasti puolustivat isänmaatamme ja niitä, jotka tätä maata nyt hallitsevat. Täyttäköön tyytyväisyys ja onni sydämesi elämmehän itsenäisessä valtiossa! 2. ADVENTTI SU Sytytä toinen adventtikynttilä. Kuninkaasi tulee kunniassa. Viikko 2 ma pe Hyväntekeväisyyden ja toisten huomioimisen viikko. Viime viikolla siivoamasi turhat tavarat pääsevät nyt hyödyttämään muita tai päätyvät toiseen tarkoitukseen vaikka raaka- aineena kierrätyksen kautta. Aseta itsellesi saavutettavissa olevia päivätavoitteita ja vie lasi, lehdet, paristot yms. materiaali keräyspisteisiin. Lahjoita vaatteet, astiat, huonekalut kierrätyskeskukseen. Kirjat, DVD:t, lelut saattavat olla tervetulleita esim. päiväkoteihin, kerhoihin ja työttömien keskuksiin. Lahjoita seurakuntasi diakonialle joululahja annettavaksi tarvitsevalle lähimmäisellesi. Valmista paketti Pelastusarmeijan Joulupataan, Pelastakaa Lapset keräykseen tai anna lahja jonkun muun hyvän tahon kautta. Antamalla pienenkin lahjan, tuotat ympärillesi iloa ja hyvää mieltä. Sinun omastasi me annamme, sinun lahjaasi me jaamme. Vie roju kiertoon jätteenkeräykseen ja vapauta käyttökelpoiset, mutta sinulle turhat tavarat hyödyttämään toisia ihmisiä kierrättämällä. Kaikki hyötyvät! Käy tällä viikolla myös laulamassa Kauneimpia joululauluja. Ota mukaasi kolehtiraha, jolla saat auttaa tänä vuonna keräyskohteena olevia kehitysmaiden äitejä. Lisätietoja: La Askartelu- ja joulumuistamisten päivä Joulukortti ystävälle ja tuttavalle lämmittää mieltä. Miten ihanaa onkaan olla ajateltu, erityisesti joulun aikaan! Varaa päivä joulutervehdysten kirjoittamiseen. Anna joululaulujen soida, varaa viereen herkkukulho, ota käteesi hyvä kynä ja muista läheisiäsi viesteillä. Jos tuntuu, että on olisi paljon kerrottavaa, kirjoita kortin sijaan joulukirje. Kirjeen saaja ilahtuu

9 varmasti sen saadessaan! Tee illansuussa kävelyretki viedäksesi joulupostisi postilaatikkoon. 3. ADVENTTI SU Sytytä kolmas adventtikynttilä. Tehkää tie Kuninkaalle. Viikko 3 ma pe Joulun konkreettisempien valmistelujen viikko. Istuta joulukukkia ystäville vietäväksi, niin saat persoonallisia kukkatervehdyksiä. Samalla saat tehtyä myös kotiisi juuri sellaiset kukat kuin toivot. Osta puutarhamyymälästä edullisia yksittäisiä ruukkukukkia ja pieniä sypressejä, jotka voit kotona kukkapajassasi istuttaa asetelmiksi erilaisiin astioihin tai koristella sellaisinaan ruukuissaan. Istutuksiin tarvitset korin tai muun astian lisäksi vähän multaa tai sammalta, havun tai vaikkapa puolukan oksia sekä koristeita ja rautalangan pätkiä. Aseta kukka (tai kukat) juurineen tai sipuleineen astiaan, tiivistä sammaleella (tai mullalla, jolloin mullan päälle tulee kerros sammalta). Pinnalle tulee oksia työnnä leikkauspintaa sammaleen alla, että oksat pysyvät paikoillaan ja taivuta n. 5cm pituisista rautalangan pätkistä lenkkejä, joilla kiinnität oksat istutuksen pintaan. Koristele kävyillä, joulukoristeilla, kanelitangoilla - millä vain kauniilla, ja kiinnitykseen voit käyttää rautalankaa. Lopputuloksen viimeistelee kauniista nauhasta tehty rusetti. Leivo piparkakkuja saat joulun tuoksun kotiisi! Nyt on aika rakentaa myös piparkakkutalo tai kirkko, jos sellaisen aiot tehdä. Erikokoisista tähtipipareista saat rakennettua piparkakkukuusen, kun ladot tähtiä päällekkäin suuremmasta pienempään. Kiinnitä tähdet hieman limittäin, niin saat kuusen muodon. Tähdet pienenevät latvaa kohden, ja huipulle voit kiinnittää vielä yhden pikkutähden pystyyn. Koristelugeelillä ja tomusokerilla saat hopeanauhaa ja lunta oksille. Maustekakut ja erilaiset keittiössä tehdyt lahjat, kuten näkkileivät, hillot ja sinapit, on aika valmistaa tällä viikolla, niin voit toimittaa ne saajilleen jo hyvissä ajoin nautittaviksi jouluna. Internetissä on paljon hyviä ohjeita, esimerkiksi hakusanalla joulun ruokalahjat löytyy runsaasti reseptejä ja vinkkejä.

10 Iltaisin muista rauhoittua ja rentoutua. Hyvä apu tähän on esimerkiksi virkkaaminen, jos pidät käsitöistä. Jos et ole virkkaaja, voit kokeilla alkeita netin ohjeiden mukaan esim: alkeet- 1 Tältä sivulta löytyy myös tuunausvinkkejä esimerkiksi joululahjojen valmistamiseen. Joululahjoista saa persoonallisia lisäämällä itse pieniä yksityiskohtia niihin ja paketoimalla ne kauniisti. Rukoile ja kiitä puuhastellessasi joulua. Muista läheisiäsi ja maailmaa. Ole rauhallisella ja tyytyväisellä mielellä etsi ja löydä oma hyvä olosi ja harmonia kaiken yleisen kiireen ja hälinän keskellä. Keskity kauneuteen ja huomaa yksityiskohdat. Etkö juuri nähnytkin perhosen lentelevän huoneen poikki? La Ystävien päivä. Sovi tapaaminen ystävän kanssa. Soita ystävälle, joka on kaukana. Toimita lahjat ja kukat niille, joita et jouluna tapaa. Kiitä Herraa ystävistä!

11 4. ADVENTTI SU Sytytä neljäs adventtikynttilä. Herran syntymä on lähellä. Tuomaanpäivä; Hyvä Tuomas joulun tuopi! Viikko 4 ma pe Jouluun laskeutumisen ja joulun rauhan viikko. Joulu on lähellä! Ota rennosti ja nauti tunnelmasta. Kuuntele musiikkia, nuuhki tuoksuja Enää viimeisiä pikkuaskareita jäljellä; pöytäliinojen silitystä ja läheisimpien ihmisten lahjojen paketointia. Ota niihin rauhallista aikaa ja tee toimet ajatellen. Valmista joulun ruokia, niitä mitä haluat syödä ja ehkä tarjota läheisillesikin. Puuhaa keittiössä rakkaudella, vältä hosumista. Kiitä joulun tuoksuista ja odotuksen suloisuudesta. Muista ihmisiä ja tapahtumia, jotka ovat johtaneet sinut tähän jouluun. Kaikkein eniten kiitä ja ylistä Joulun Lasta sekä Isää Jumalaa! Laskeudu joulun tunnelmaan ja rauhaan JOULUAATTO, JOULUPÄIVÄ ja TAPANINPÄIVÄ: HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA!

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Kirkkovuoden juhlat Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Adventin jälkeen seuraava juhla on Suomen itsenäisyyspäivä 6.12$ Kirkossa rukoillaan

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Pyhien isiemme esirukouksien tähden Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä. Aamen. Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUKSEN SYNTYMÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beetlehem on kaupunki Juudan vuoristossa n. 770 m merenpinnan yläpuolella Hebronin

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo.

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo. 1 Jeesus sanoi juutalaisille:»totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Minä olen Jeesus len Jees Minä

Minä olen Jeesus  len Jees Minä Minä olen Jeesus Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

Aihe: Kirjoitukset käyvät toteen - Matteuksen evankeliumi ja Vanha testamentti (VT)

Aihe: Kirjoitukset käyvät toteen - Matteuksen evankeliumi ja Vanha testamentti (VT) Aihe: Kirjoitukset käyvät toteen - Matteuksen evankeliumi ja Vanha testamentti (VT) Matteus Matteus toimi Kapernaumissa tullimiehenä, Rooman valtakunnan veronkerääjänä. Jeesus kutsui Matteuksen seuraajakseen

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 LAHJAT JUMALALTA JOHDANTO Syksyllä on kaksi tärkeää päivää jokaiselle bahá ílle - pyhäpäiviä, Bábin ja Bahá'u'lláhin syntymäpäivät!

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta!

Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta! KIRKKOPÄIVÄT LAHDESSA 13.-15.5.2011 Saarna Kärkölän kirkossa 15.5.2011 3. sunnuntai pääsiäisestä (Jubilate) JUMALAN KANSAN KOTI-IKÄVÄ (Joh. 17:11-17) Armo olkoon teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme

Lisätiedot

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015 su 5.7. Apostolien päivä Kadonnut ja jälleen löytynyt Seurakuntien diakoniatyötä tukevan Suurella Sydämellä -verkkopalvelun kehittämiseen Kirkkopalveluiden kautta. Kirkkopalvelut ry, PL 279, 00181 Helsinki,

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

Armolahjat ja luonnonlahjat

Armolahjat ja luonnonlahjat Armolahjat ja luonnonlahjat Rakkauden palvelua varten Jumalan antamat lahjat Luonnonlahjat ja armolahjat liittyvät t syvällisell llisellä tavalla ihmisen kokonaisvaltaiseen kutsumukseen. Luonnonlahjat

Lisätiedot

RUKOUSHETKI SEURAKUNNAN TOIMITILAA KÄYTÖSTÄ POISTETTAESSA. 3. Psalmi. 1. Alkuvirsi. 2. Johdanto Alkusiunaus. Johdantosanat

RUKOUSHETKI SEURAKUNNAN TOIMITILAA KÄYTÖSTÄ POISTETTAESSA. 3. Psalmi. 1. Alkuvirsi. 2. Johdanto Alkusiunaus. Johdantosanat RUKOUHETKI EURAKUNNAN TOIMITILAA KÄYTÖTÄ POITETTAEA 1. Alkuvirsi Voidaan käyttää esimerkiksi virttä 38: 1-3, 176: 1-3, 181: 1-3, 194, 317. Virren sijasta voi olla muuta musiikkia. 2. Johdanto Alkusiunaus

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden

Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden Lundin hiippakunnan visio Armoon pohjaten maailmassa aikaansaaden Oppimaan innostaen ja toivon ympärille kokoontuen... kaste perustana kohtaamaan elämän ja maailman haasteet Armoon pohjaten, maailmassa

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

JOULUAJAN KYSYMYKSET. Käyttöideoita

JOULUAJAN KYSYMYKSET. Käyttöideoita JOULUAJAN KYSYMYKSET Kortit juhlatunnelman herättelyä ja juhlan suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. Alussa on helppoja ja lopussa vaikeita kysymyksiä.

Lisätiedot

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle Havaintomateriaalia - avuksi sinulle - lapsi ja nuorisotyöhön - taide- ja leirikoulutyöhön - lähetyskasvatukseen - teemapäiviin - kirkollisiin tapahtumiin - ystävyysseurakunta- työhön - erityisryhmille

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet. 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014

Tule sellaisena kuin olet. 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014 Tule sellaisena kuin olet 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014 2 Toivon kultuurin luominen Useimmat ihmiset elävät hiljaisen epätoivon vallassa. - Henry Thoreau 3 Toivo (sivistyssanakirja) harras odotus, että

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

JEESUS RATSASTAA JERUSALEMIIN

JEESUS RATSASTAA JERUSALEMIIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS RATSASTAA JERUSALEMIIN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Ensin Jerusalemin lähellä Beetfagessa ja Öljymäellä, josta Jeesus

Lisätiedot

PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä

PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä 1/6 Ryttylä 6.8.2008 Matti Väisänen PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä 10.08.2008 Kristuksessa rakas veljemme Martti Vaahtoranta ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin

Lisätiedot

Perhejumalanpalvelukset

Perhejumalanpalvelukset Perhejumalanpalvelukset 269 Johdantosanat Johdantosanojen alussa puhuttelun jälkeen kerrotaan päivän ja sen jumalanpalveluksen erityisluonteesta. Tämän vapaan osan merkkinä on käytetty seuraavassa kahta

Lisätiedot

Ensimmäinen oksa - nimi.

Ensimmäinen oksa - nimi. Kirkon lapsityönohjaajien ja lapsityön teologien neuvottelupäivät. Torstai 11.4.2013. PIENI PYHIINVAELLUS Laajavuoren luonnossa Kuljetaan kuiskaten. Hengitetään rukoillen. Kuljetaan pareittain ja pysähdytään

Lisätiedot

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa Kasteesta ja siihen valmistautumisesta ks. Lapsen kasteen kaava (1. A). Kun kaste toimitetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (messu, sanajumalanpalvelus, viikkomessu,

Lisätiedot

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta Ekklesiologia 14 Kevään tunnit: 1 Dispensaatiot, Kristus Seurakunnan pää ja perustus 2 Seurakunnan olemassaolon kolme päätarkoitusta 3 Seurakunnan rakenteita ja johtajuusmalleja 4 Evankelioiminen 5 Rakentaminen

Lisätiedot

PSALMI 22 X 2 ETTÄ HERRA TÄMÄN TEHNYT ON (ETTÄ SE TÄYTETTY ON.)

PSALMI 22 X 2 ETTÄ HERRA TÄMÄN TEHNYT ON (ETTÄ SE TÄYTETTY ON.) JUMALANI, JUMALANI, MIKSI MINUT HYLKÄSIT, MIKSI OLET KAUKANA, ET AUTA MINUA, ETKÄ KUULE VALITUKSENI SANOJA? JUMALANI, JUMALANI HUUDAN PÄIVÄLLÄ YÖLLÄKÄÄN EN VAIKENE, MUTTA VASTAA ET, MUTTA VASTAAT ET. KUITENKIN

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Mary-Anne S. Suomi Kertomus 27/60 www.m1914.org Bible for Children,

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) ARMOTON PALVELIJA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Sillä, missä Jeesus tämän vertauksen kertoi, ei ole merkitystä. Mutta ilmeisesti

Lisätiedot

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on?

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola i I V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Jeesuksen profetiat : Matteus 24 - Jesaja 2:1-4 62:6-7 (Jerusalem) - Hesekiel 36:19 ja 24 ja 28 - Sakarja 8:

Lisätiedot

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI

SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI Päivitetty 26.12.2014 SUUREN PAASTON HETKET ja ENNEN PYHITETTYJEN LAHJOJEN LITURGIA III, VI JA IX HETKI P: Alkusiunaus L: Amen. Kunnia olkoon sinulle... Taivaallinen Kuningas... Pyhä Jumala... Isä meidän...

Lisätiedot

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kun kaste toimitetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, siihen liitetään tässä esitetyt kohdat. Saarnan jälkeen vanhemmat ja kummit siirtyvät kastettavan

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

SUUREN PAASTON ARKIPÄIVÄN EHTOO- JA AAMUPALVELUS

SUUREN PAASTON ARKIPÄIVÄN EHTOO- JA AAMUPALVELUS SUUREN PAASTON ARKIPÄIVÄN EHTOO- JA AAMUPALVELUS EHTOOPALVELUS P: Alkusiunaus L: Amen. Kunnia olkoon sinulle... Taivaallinen Kuningas... Pyhä Jumala... Isä meidän... Tulkaa kumartukaamme... ja psalmi 103

Lisätiedot

JOHANNES KASTAA JEESUKSEN

JOHANNES KASTAA JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JOHANNES KASTAA JEESUKSEN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Betaniassa, se on paikkakunta Pereassa

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden lähteestä "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta 1. Aterian aikana

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen

7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen 7/ 12.10.07 Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen www.ortodoksi.net Euhologion / Kaste Rukoukset neljäntenäkymmenentenä päivänä lapsen syntymän jälkeen 40.

Lisätiedot

ENKELI VAPAUTTAA PIETARIN VANKILASTA

ENKELI VAPAUTTAA PIETARIN VANKILASTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ENKELI VAPAUTTAA PIETARIN VANKILASTA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerusalemissa, ensin vankilassa, sitten Marian talossa,

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 JES. 36:4-7 "Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi

Lisätiedot

Opettajalle KIRKKOVUOSI. KIRKKOVUOSI Kirkkovuosi Joulu Pääsiäinen Muita kirkkovuoden tärkeitä päiviä Liturgiset värit TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle KIRKKOVUOSI. KIRKKOVUOSI Kirkkovuosi Joulu Pääsiäinen Muita kirkkovuoden tärkeitä päiviä Liturgiset värit TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Kirkkovuosi Joulu Pääsiäinen Muita kirkkovuoden tärkeitä päiviä Liturgiset värit KIRKKOVUOSI Opettajalle TAVOITE Oppilas saa käsityksen, mitä kirkkovuosi tarkoittaa ja miten se eroaa kalenterivuodesta.

Lisätiedot

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1

Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Ekklesiologia- Oppi seurakunnasta 2014 kevät tunti 1 Kristinoppi 3 sisältää eskatologian ja ekklesiologian. Eli opit lopun ajoista ja seurakunnasta. Eskatologian katsaus meillä oli syksyllä Nyt meillä

Lisätiedot

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 MISSIO Kirkon ja seurakunnan tehtävä perustuu Jeesuksen antamiin lähetys- ja kastekäskyyn sekä rakkauden kaksoiskäskyyn. VISIO Puijon

Lisätiedot

TYÖKIRJANEN. Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta

TYÖKIRJANEN.  Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta TYÖKIRJANEN www.ilonsade.com Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta Tervetuloa luottamaan itseesi! Olen onnellinen, että olet mukana Anna Sielusi Valon ohjata - illassa luomassa luottamusta itseesi.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ

JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PILATUKSEN JA HERODEKSEN EDESSÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus Herodeksen

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

Läheisen kuoltua. Voidaan käyttää esimerkiksi virttä 249, 383, 384 tai 397.

Läheisen kuoltua. Voidaan käyttää esimerkiksi virttä 249, 383, 384 tai 397. Läheisen kuoltua Rukoushetki läheisen kuoltua (saattohartaus) vietetään omaisten pyynnöstä. Se pidetään potilashuoneessa, sairaalan kappelissa tai kodissa. Rukoushetken johtaa pappi, muu seurakunnan työntekijä

Lisätiedot

VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ

VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Vertaus tuhlaajapojasta on Luukkaan evankeliumissa

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin Rukouskoulu 2014 2. jakso Mitä rukous on Ylösnousemuksen voima On Kristus ylösnoussut Hän elää minussa Kristus meissä, kirkkauden toivo Herätetyt yhdessä Hänen kanssaan,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HESEKIEL 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Kaldean maassa (eli Babyloniassa) Kebar-joen varrella. b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Aamen. Kunnia olkoon sinulle, meidän Jumalamme kunnia sinulle.

Aamen. Kunnia olkoon sinulle, meidän Jumalamme kunnia sinulle. ORTODOKSINEN RUKOUSHETKI 2014 Kiitetty olkoon Jumalamme alati, nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen Aamen. Kunnia olkoon sinulle, meidän Jumalamme kunnia sinulle. Taivaallinen kuningas, lohduttaja

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Taivas, Jumalan kaunis koti

Taivas, Jumalan kaunis koti Nettiraamattu lapsille Taivas, Jumalan kaunis koti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35: Samana päivänä oli kaksi opetuslasta menossa Emmaus-nimiseen kylään, jonne on Jerusalemista noin kahden tunnin kävelymatka*. 14. He keskustelivat kaikesta siitä,

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Viisas kuningas Salomo

Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot