RAVITSEMUKSEN OPTIMOINTI NutrOpt3

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAVITSEMUKSEN OPTIMOINTI 2013 - NutrOpt3"

Transkriptio

1 1/39 RAVITSEMUKSEN OPTIMOINTI NutrOpt3 Hyvän terveyden ylläpitämiseen tarvitaan hieman vaivannäköä. OHJELMAN TOIMINTOJA JA TIETOSISÄLTÖÄ Ruokailijan tai ruokavalion tiedot, ohjelma laskee yksilölle tai ruokavaliolle ravitsemussuositukset, joita voi muuttaa käsin. Ruokavaliosuunnittelu terveellisyys, hinta ja tasapainoisuus huomioiden. Ravinnesaantien tarkastelu, ravinnevertailu, ravitsemustutkimus. Ostoslistat yhdelle tai yhdisteltynä usealle ruokailijalle/ruokavaliolle. Yli ravinnetietoa yli 4000 ruoka-aineelle, infoa ravinteista. Ruokaohjeiden ravinteiden laskenta karkeasti ravinnehävikit huomioiden. Infoa ruokien hyödyistä / haitoista ja terveydenhoidosta ravitsemuksella, tietopaketti. Hakuikkuna yli 1090 yrtistä ja lääkekasvista. Paljon graafisia esityksiä ravinteista, saanneista, ruokien jakaumista, yrteistä ym.

2 2/39 Käyttöideoita: Terveysruokala, ruokalistojen suunnittelu, terveellinen halpa - ruokaostosjakelu, kunnon kohottaminen, terveellisen ravitsemuksen ja ruoanlaiton opiskelu ja harrastus, tutkimusten tekeminen, yrttiharrastus, yrttien viljely, ravitsemusterapia, fytoterapia ym. OHJELMAN ASENNUS Ostajana voit ladata ohjelmapaketin NutrOpt3_15_6TInstall.zip 15,6 tuuman näytön tietokoneille ja NutrOpt3_17_2Tinstall.zip17,2 tuuman näytöille nettisivuilta kohdasta Ohjelmat (katso nettisivulta tarkemmin). Pakatun asennuspaketin voi purkaa esim. 7-zip-ohjelmalla, jonka voi ladata netistä ja asentaa tai WinZip-ohjelmalla. Windows 8:ssa on pura-toiminto jo käyttöjärjestelmässä. Pidä nettiyhteys avoinna, sillä esivaatimuspaketit (katso tarkemmin jäljempää) asentuvat ensin, jos ne puuttuvat koneeltasi. Kaksoisklikkaa setup.exe:ä, niin asennus käynnistyy. Tulee myös ikkunoita, joissa pitää vastata Accept lisenssien hyväksymiseen ja seuraava ikkuna. Julkaisija on tuntematon, koska sovelluksen sertifiointi maksaa paljon. Ohjelma ei vahingoita tietokonetta, kun sen asennuspaketti on hankittu tekijän valtuuttamilta toimittajilta tai ladattu Ekosuunnan kotisivuilta. Mikäli esivaatimuspakettien lataus ja asennus ei onnistu automaattisesti setup.exe:stä (voi riippua käyttöjärjestelmäversiosta), niin on ladattava ja asennettava manuaalisesti esivaatimuspaketit. Microsoft.NET Framework 4 (mahdollisesti Full) Client Profile, jos se puuttuu koneelta, ohjelmaa ei voi asentaa. SQL Server Compact 3.5 SP2 (myöhemmin mahdollisesti SP3 jne.) tulee olla myös asennettu, ennen varsinaista ohjelman asennusta. Compact 3.5 asennuksessa anna kansio, jonne paketin annat purkautua ja sieltä on valittava x86 paketti 32-bittisille ja x64 paketti 64-bittisille koneille. Windows Installer on usein jo valmiina tietokoneella, ellei, niin se on aluksi asennettava. Ohjelma voidaan

3 asentaa Windows XP service pack 3, Windows Vista, Windows 7 ja Windows 8 - käyttöjärjestelmän koneisiin. Viimeisimmät käyttöjärjestelmän päivitykset on oltava asennettuna, näin varmistutaan että ohjelma ja tietokanta toimivat kunnolla. Jos verkkoyhteyttä ei ole käytössä, voi esivaatimuspaketit ladata toisella koneella ko. käyttöjärjestelmälle ja asentaa verkosta irti olevalle koneelle, riittävästi asiantuntemusta omaava henkilö voi tehdä nämä asennukset. Kun asennus on edennyt onnistuneesti, niin ohjelman Sisäänkirjaus ikkuna avautuu ja pääset käyttämään ohjelmaa. Luo C:\NutrOpt3 -kansio ja siirrä sinne asennuskansiossa mukana oleva Ohjeet -kansio, että ohjelma löytää ohjesivut. Näytön koot Ohjelma soveltuu 17 ja 15 tuuman näytöille, niihin on saatavissa omat versiot. Pienimmillä peittyy osa ruudun alueista. 3/39 Asennuksen poisto Voit poistaa asennuksen ohjauspaneelista kohdasta Lisää/Poista sovellus, Ravitsemuksen optimointi Tällöin avautuu seuraavanlainen ikkuna. Jos uusi versio ohjelmasta asennetaan, on poistettava ensin vanhempi versio, ellei uudempi ohjelmaversio ole nimetty erottuvaksi ohjelman vanhemmista versioista. Poistossa myös tietokanta poistuu, jos haluat säilyttää sen, niin kopioi se ennen poistoa toiseen kansioon. Tietokannan varmuuskopiointi Tietokanta NOPT3.sdf menee asennuksessa kansioon: C:\Documents and settings\käyttäjä\local Settings\Apps\2.0\Data\järjestelmän luomat kansiot numero-nimi-sarjoineen\data\, josta sen voi kopioida ja joka korvataan, jos halutaan palauttaa varmuuskopion tiedot. Kansioiden nimet voivat olla erilaiset eri tietokoneilla, voit hakea tietokannan hae/etsi-toiminnoilla. Jos uudessa ohjelman versiossa ei ole tietokannan rakenne tai sisältö muuttunut, niin voi uudelleen asennuksen jälkeen kopioida varmuuskopioidun tietokannan uudelleenasennuksessa tulleen tietokannan sijalle. Näin jo lisäämiäsi tietoja ei tarvitse syöttää uudestaan.

4 4/39 1. KIRJAUDU SISÄÄN. OHJELMASSA ON RAJAUKSET ERI KÄYTTÄJÄRYHMILLE. OHJELMAA VOI KÄYTTÄÄ PÄÄKÄYTTÄJÄN, KÄYTTÄJÄN OIKEUSTASOILLA JA VIERAILIJOIDEN RAJATUIMMILLA OIKEUKSILLA. Käyttäjänimen ja salasanan saa toimituksen yhteydessä. Käyttäjiä, salasanoja ja perustietoja voi ylläpitää pääkäyttäjä, jolla on oikeustaso 1. Tavallisella käyttäjällä oikeustasolla 2 on oikeus ylläpitää lisättäviä ja muuttuvia ruokailijoiden, ruokavalioiden, ruokaohjeiden yms. tietoja. Vieraalta oikeustasolla 3 on estetty useissa ikkunoissa poistamisen mahdollisuus ja pääsy joihinkin ikkunoihin. Ohjelmasta on yhtä laaja versio tavallisille ja ammattikäyttäjille. Käyttöoikeuksien avulla saadaan suppeammat tai laajemmat ominaisuudet käyttöön. Pääkäyttäjät ja osalle tiedoista myös käyttäjät voivat muokata tietosisältöjä käyttötilanteisiinsa sopiviksi. Hiiri on hyödyllinen ohjelman nopealle ja kätevälle käyttämiselle. Näytön pitää olla riittävän suuri, että ohjelman ikkunat näkyvät kokonaan. Ohjelmasta on tehty eri versiot 17 ja 15 tuuman näytöille, pienempikokoisilla näytöillä ei kaikki ruutujen alueet näy, mutta niilläkin voi harjoitella ja opiskella ohjelman käyttöä. Ohjelman asennuspaketissa on perusteellinen ohjelman käyttöohje ja lisäohjeita terveystietoineen, käyttöoikeussopimus ja asiakaskohtainen tietokanta. Kysymyspainikkeista ikkunoissa avautuu ikkunakohtaiset käyttöohjeet. Nettisivuille kohtaan Ohjelmat ja sen alavalikoihin laitetaan lisäohjeita ja vastauksia kysymyksiin. Asennuspaketit ja päivitykset voivat ohjelman ostaneet asiakkaat, joille annetaan salasana ladata valikon kohdasta Ohjelman lataus.

5 5/39 OHJELMISTON AKTIVOINTI Sisäänkirjaus -ikkunan valikosta Aktivointi pääset tähän ikkunaan. Kun tulet tähän ikkunaan ja et ole vielä aktivoinut ohjelmistoa, niin ikkunassa on jo jokin esimerkkitietokoneen tunniste ja aktivointitunnus, jotka eivät toimi tietokoneellasi. Tutustu ensin hyvin tähän esite-yleisohjeeseen, vastaako ohjelma toiveitasi, koska ohjelman aktivoinnin jälkeen ei ole enää palautusoikeutta, koska se vastaa ohjelmapaketin sinetin avaamista. Luo ensin Tietokoneesi yksilöity tunniste Luo tietokoneesi tunniste painikkeesta. ja tallenna se levyke-kuvakkeesta. Lähetä tämä tietokoneesi yksilöity tunniste sähköpostilla toimittajalle, nimesi (ja lisäksi yrityksen laitoksen nimi), osoitteesi ja sähköpostiosoitteen, jonne haluat laskun. Valitse (käänteisvalaistuksi) tunniste ja näppäimistöltä Ctrl-c - näppäinyhdistelmällä saat kopioitua sen leikepöydälle, josta Ctrl-v -näppäinyhdistelmillä saat kopioitua sen sähköpostiviestiin. Kun toimittaja lähettää laskun, maksa toimittajan tilille ohjelman hinta. Kun toimittaja toteaa, että tilille on tullut maksu, niin hän lähettää sähköpostiinne kuitin maksustanne, salasanan ja aktivointitunnuksen, jonka voit taasen kopioida Ctrl-c -näppäimillä ja liittää Ctrl-v -näppäimillä Toimittajalta saatu aktivointitunnus kenttään. Tallenna sen jälkeen levykepainikkeesta. Sulje ikkuna ja nyt pääset ohjelmaa käyttämään, kun sitten syötät toimittajalta saadun käyttäjätunnuksen ja salasanan. Jos tietokoneesi laitteisto muuttuu osittain niin, tietokoneesi tunniste voi myös muuttua, jolloin on pyydettävä uutta aktivointitunnusta toimittajalta.

6 6/39 Yleiset toiminnot ikkunoissa Selaus nuolipainikkeilla tai taulukon vierityspalkeilla. Lisäys +-painikkeella ja sen jälkeen tallennus levyke-painikkeella, joka vie tiedot tietokantaan asti. Joissakin ikkunoissa +- painike tuo oletusarvoja lisäysriville ja saattaa jo viedä tietokantaan asti, muuta oletusarvot haluamiksi. Muokkauksen jälkeen tallennus levyke-painikkeella. Jos et ole vielä tallentanut, niin voit näppäimistön Esc -painikkeella peruuttaa muokatun kentän ennen muokkausta olevaan arvoon ( jos tietoja ei ole tuotu painikkeen avulla riville, joissakin ikkunoissa). Poisto punaisella ruksi-painikkeella ja sen jälkeen tallennus levyke -painikkeella. Jos ikkunassa on ylätaulukko ja alataulukoita, jotka ovat kytketty toisiinsa niin tallennuspainike vie kaikista taulukoista tiedot tietokantaan asti, mikäli taulukot on tehty muokattaviksi. Joissakin ikkunoissa, joissa on sekä ylä- että alataulukot kytkettynä toisiinsa, ei poistoa tehdä punaisesta ruksista, vaan se voidaan tehdä DELETE näppäimellä. Tällöin jos poistat, on ensin poistettava alataulukon rivit DELETE - näppäimellä ja talletettava levyke-painikkeesta. ja sen jälkeen vasta ylätaulukon rivin poisto DELETE-näppäimellä ja talletettava levyke-painikkeesta. Tällöin tietokantaan ei jää roikkumaan rivejä, joille ei ole ylätaulun tietoja. Varo kuitenkin poistamasta ohjelmiston toiminnan kannalta tärkeitä perustietorivejä, tosin poisto on estetty ohjelman logiikassa useista sellaisista tietokantatauluista. Ja poisto varmistetaan joillakin ikkunoilla ja jos vastaat kyllä, niin poisto menee tietokantaan asti, silloin ei tarvitse tallentaa levykepainikkeella. Joissakin ikkunoissa on lisäys, poisto ja tallennus otettu pois, koska tiedot ylläpidetään toisesta ikkunasta. Jos vahingossa olet poistanut rivin ennen tallennusta (mikäli ohjelma ei ole tallentanut poistoa automaattisesti), niin sulkemalla ikkunan ja avaamalla uudelleen saat tiedot esiin uudelleen muuttumattomina. Monissa taulukoissa on lajittelumahdollisuus vuorotellen nousevaan tai laskevaan järjestykseen numeerisissa kentissä ja aakkosjärjestykseen merkkikentissä, kun klikkaat taulukon sarakeotsikkoa. Voit esim. selailla ruokailijoita/ruokavalioita aakkosjärjestyksessä tai ruokailija / ruokavalionumero-järjestyksessä ja ruokien ravinnetietoja suuruusjärjestyksestä eniten, vähiten jne. Ikkunakohtainen ohje tulee esiin tai ohjehakemisto kysymysmerkkipainikkeesta. Pääikkunassa kysymysmerkistä pääsee ohjehakemistoon. Ohjeiden lopussa on linkki HAKEMISTO, josta pääsee takaisin ohjehakemistoon ilman että tarvitsee sulkea ohjeikkunaa. Ohjeikkunan lataus kestää toisinaan hieman, koska kuvat vievät aikaa kun ne latautuvat ohjelman nettiselain-palaseen. Voit lukea ohjeita (niiden tiedostoilla on.htm - loppuliite) myös C:\NutrOpt3\Ohjeet-kansiosta käyttämilläsi nettiselaimilla, ilman että ravitsemusohjelma on käynnissä kaksoisklikkaamalla ohjetiedoston nimeä.

7 7/39 Seuraavaksi avautuu pääikkuna Perustietojen ylläpitoon pääsee vain käyttöoikeustasolla 1. Ruoat ravintein ja Yrtit ja lääkekasvit ikkunoihin ei pääse käyttöoikeustasolla 3.

8 Ohjelmasta valikon kohdasta saa tietoa ohjelmaversiosta. Opas-painikkeesta pääsee käyttöohjehakemistoon. 8/39 2. ANNA RUOKAILIJAN TAI RUOKAVALION PERUSTIEDOT. Ohjelma luo automaattisesti ruokailijan tai ruokavalion numeron kun lisäät +-painikkeesta uuden ruokailijan/ruokavalion. Anna sitten nimi ja valitse suositusperusteista sukupuoli ja ikäalue, aktiivisuus, syötä paino ja pituus. Voit käyttää nimenä kuvaannollista ilmaisua esim. Virtanen nykyinen ja Virtanen suunniteltu, Kasvisruokavalio 1, Tammikuun 2013 ruokalista jne.

9 Vyötärön cm, Lantio cm: Vyötärö-lantiosuhde selvittää myös vatsanseudun rasvan määrää. Naisilla suhteen tulisi olla alle 0,8, jolloin terveysriski on pienempi ja rasvan jakautuminen kehossa hyvä, miehillä suhteen tulee olla alle 1,0. Vyötärö-kenttä muuttuu punaiseksi, jos vyötärö-lantiosuhde on naisilla yhtä suuri tai suurempi kuin 0,8 ja miehillä yhtä suuri tai suurempi kuin 1,0. Tosin pitää tallentaa ja poistua riviltä että väritys näkyy. 9/39 Muut annettavat tiedot Lääkkeet, Sairaudet, Ei voi syödä ruokia, Tupakointi ovat informatiivisia ruokavalion suunnittelulle.

10 10/39 Laske suositukset painikkeesta ohjelma laskee yksilölliset ravinnesuositukset, joita voit vielä muuttaa käsin. Ohjelma käyttää sukupuolitietoa, syntymäaikaväliä, painoa, pituutta, raskaus- ja imetystietoa ja liikunnallista aktiivisuutta sekä pääasiassa suomalaisia ravitsemussuosituksia, kun se laskee yksilöllisen ravinnesuosituksen/tavoitteen. Kun olet syöttänyt ruokailijan tai ruokavalion tiedot ja laskenut suositukset, syötä seuraavaksi ruokavalio Ruokavaliot ikkunasta. Kun tulet takaisin Ruokailijat -ikkunaan, päivitä saannit valittuna olevalle ruokailijalle Päivitä saannit painikkeesta. Saanti nyt -sarakkeeseen tulee valituilta Saanti nyt keskiarvo alkaen ja saakka päiviltä. Voit korostaa eroja ravinteiden saannissa syöttämällä alle ja yli prosenttia. Voit selvittää Ravinne-suositus-saanti-taulukon vasemmasta rivipainikkeesta klikkaamalla mistä ruoista saanti muodostuu suuruusjärjestyksessä. Ravinneinfo painikkeesta avautuu tietoikkuna valitulle ravinteelle. Voit näin opiskella mikä merkitys eri ravinteilla on terveydelle ja lisätä tai vähentää niiden saantia eri ruoista. Liikasaannit -painikkeesta avautuu ikkuna Suurin hyväksyttävä päiväsaanti ravintoaineille, jonne voit lisätä muitakin jo olemassa olevien lisäksi. Käytä Selitteessä aina sanaa ei ylittää ja jos tarvitsee erotella sukupuoli niin N=nainen, M=mies, R=raskaus, I=imetys ja laita iän alaraja lisätessäsi ravinnearvoja. Ikkuna on ohjeellisena, kun tarkastelet ruokavalion saanteja. Tietokantaan jo syötetyt on saatu lähteestä: Dietary Reference Intakes (DRIs): Tolerable Upper Intake Levels, Elements,Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academies USA.

11 11/39 Vaikka ravinteita saataisiin suositusten mukaisesti, niin sairastuessa tarvitaan suosituksia enemmän ravinteita, tupakoija tarvitsee tavallista enemmän jne. Jos ravinteet eivät imeydy kunnolla, tarvitaan enemmän jotakin ravinnetta. Ravinteet olisi hyvä saada ruoista, esim. synteettisenä C-vitamiinilla ei ole saamaa merkitystä kuin esim. marjoista muiden biokemikaalien kera saatuna. Jotkin lisäravinteet ovat kyllä hyödyllisiä ja synteettisenä biokemikaali on aivan sama kuin ruoissa oleva, mutta oletettavasti ravinneyhdistelminä sopivissa suhteissa ruoissa vaikuttavat paremmin kuin irrallisina luonnollisesta yhteydestään. Biokemikaaleja on tuhansittain, esim. luontainen C-vitamiini ja karotenoidit voivat olla kuin indikaattoreita osoittamaan, että ruoassa on myös muita hyödyllisiä biokemikaaleja. Tärkeätä on kiinnittää huomiota myös joidenkin ravintoaineiden liikasaantiin, joka voi aiheuttaa monenlaista pahoinvointia. Lisäravinteina otettaessa voidaan saada liikaa jotkin ravintoainetta, myös johonkin ruokaan on laitettu paljon suolaa tai muuta ainesta. Myös jos syö yksipuolisesti jotakin ruokaa ylen paljon, voi saada liikaa jotakin ravintoainetta. Liikaa jotakin hivenainetta voi estää toisen hivenaineen vaikutusta elimistössä, ravinteet pitää saada siis keskenään sopivissa suhteissa. Voit katsoa mikä merkitys kullakin ravinteella on, milloin niitä tarvitaan enemmän, niiden puutostilojen vaikutukset, liikasaantien vaikutukset, klikkaa ensin ko. ravinteen rivipainiketta vasemmasta alataulukosta ja sitten Ravinneinfo-painikkeesta.

12 12/39 Muuta määriä ruokalistaan painikkeesta avautuu ikkuna, josta voit muuttaa määriä ja poistaa ruokia, että saat ravinteet lähemmäksi suosituksia. Lisää valittujen ruokien määriä % ja Vähennä valittujen ruokien määriä % -painikkeilla voit muuttaa joko yksittäisen valitun rivin tai useiden erillisten tai peräkkäisten rivien määriä yhdellä kertaa. Saat näppäimistön Ctrl-(Control-) näppäimellä samanaikaisesti oikealla hiirenpainikkeella klikkaamalla tai pelkästään hiirellä vetämällä esim. koko ryhmän rivit valituiksi ennen määrien muuttamista tai poistoa Delete -näppäimellä. Voit ennen valintoja lajitella sarakeotsikosta esim. Ryhmän mukaan.

13 13/39 Voit piirtää jakauman ruokaryhmittäin joko määristä tai hinnoista tai piirtää saantien tasaisuuden ateria- tai päiväkohtaisesti. Katso lisää jäljempää kohdasta 4, jossa esitellään Ravitsemustutkimus -ikkunaa. Ravitsemus ei ole välttämättä hyvä, vaikka henkilö saa suositusten mukaan ravinteita riittävästi. Suositukset ovat keskivertohenkilöille ja optimaaliseen kuntoon tarvitaan jopa enemmän tai vähemmän ravinteita yksilöllisesti. Biokemikaaleja on tuhansittain ja niiden terveysvaikutuksia ei kaikkia tiedetä. Monilla biokemikaaleilla on yhteisvaikutus ihmisen biologisiin toimintoihin ja terveyteen ja mitä ruokakokonaisuuksia syö vaikuttaa merkittävästi terveydentilaan sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Voit kokeilla erilasia ruokavalioyhdistelmiä ja tarkkailla miten ne vaikuttavat kuntoosi. Kaikki varmaan haluaisivat olla virkeitä, välttyä rappeutumiselta, omata hyvät aivotoiminnot, verenkierron, luuston, nivelet ja säilyttää omatoimisuuden mahdollisimman pitkään. Sen ajan minkä ihminen elää, halutaan elää mahdollisimman terveenä. Voit käyttää ohjelmaa tutkijan asenteella, kokeilumielellä, harrastuksena ja ammatillisestikin ja auttaa sekä itseäsi että lähimmäisiäsi pysymään terveenä ja pääsemään huippukuntoon niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tämän ohjelman käyttö on erittäin mielenkiintoista, ravitsemus ei olekaan itsestään selvä asia ja se mihin on tottunut ei välttämättä ole optimiravitsemusta.

14 14/39 3. SELVITÄ NYKYINEN RAVITSEMUSTILANNE JA SUUNNITTELE UUSI, PAREMPI RAVITSEMUS OTTAMALLA HUOMIOON YKSILÖLLISYYS, TERVEELLISYYS, RAVINNEARVOT, HINTA. TARKASTELE RAVINNETTA, JOTA SAADAAN ALLE TAI YLI SUOSITUKSEN JA KORJAA RAVITSEMUS. Valintalistaan voi ottaa Vain mukaan otetut ruoat tai kaikki tietokannasta löytyvät (yli 4000) ruoat. Ruokaryhmäpainikkeilla tulevat valintalistaan ko. ruokaryhmään laitetut ruoat ravinteineen ristiintaulukoituina. Klikkaamalla Valittu ruoka valioriville painiketta valintalistasta siirtyy valittuna oleva ruoka ja sen ruokaryhmä ruokalistaan valittuna olevalle uudelle lisätylle riville tai vanhalle valittuna olevalle riville, voit näin myös korvata aiemmin syötetyn ruoan toisella. Nopeampi haku ilma ravinteita on mahdollisuus valita. Voit hakea myös hakusanalla, sanan osalla, jos ruoka ei löydy ryhmien alta. Voit hakea esim.: A% hakee kaikki A-alkuiset. %kaali% hakee kaikki rivit joissa esiintyy kaali. Voit hakea esim. %laktoositon%, %vähäsuol%, %suolattu%, %uunissa%, %pakastettu%, %suolaamaton%, %kuivattu%, %öljyssä paahdettu%, %tuore%, %keitetty%, %rasvaton%, %rasvaa%, %vähärasv%, %keitetty%, %säilötty% jne. Ellei ruokaa löydy, voit valita lähinnä vastaavan. Tuleviin versioihin voidaan lisätä puuttuvia ruokia, mikäli niihin on saatavissa ravinnetiedot. Voit käydä myös lisäämässä ensin ruokaohjeen Ruokaohjeet -ikkunasta, jossa ohjelmalla voidaan laskea reseptin ravintosisältö ja palata sitten täydentämään ruokalistaa. Ohjelman taulukoissa voit hiirellä vetämällä sarakkeen reunaa kaventaa tai leventää. Saraketta klikkaamalla tulostuu taulukko esim. ravinnearvoilla vuorotellen joko nousevaan tai laskevaan järjestykseen tai arvot suuremmasta pienempään tai pienemmästä suurempaan sarakkeen tietojen mukaan. Lisäys-, poisto- ja tallennuspainikkeiden toiminnot ovat yleisen standardin mukaisia kaikissa ikkunoissa. Lisäykset tehdään plus-painikkeesta, jolloin loppuun tulee uusi rivi, johon tulee oletuksena jo viimeksi valitun rivin päivä ja ateria. Tämän jälkeen haetaan

15 15/39 ruoka ruokavalintataulukkoon joko ruokaryhmäpainiketta tai ETSI tai Hae terveellisiä tai Valitse ehdotuksia -listasta klikkaamalla. Sitten ruudulle tulostuneen ruokavalintaulukon halutun ruoan rivin painikkeesta klikataan valituksi ruoka, josta Valittu ruoka valioriville painiketta klikkaamalla siirtyy ruoka ja ruokaryhmä tälle uudelle tai vanhalle valitulle ruokavalioriville. Vain määrä pitää syöttää käsin ellei ruokapainot -tiedoista tullut oletus ole sopiva. Tallennuksessa levyke-painikkeesta tallentuvat kaikille riveille tehdyt muutokset tietokantaan saakka. Poistettaessa valittuna oleva rivi poistuu, jolloin on myös talletettava levyke-painikkeesta. Voit kopioida valitun ruokalistarivin toiselle päivälle ja toistamalla usealle muulle päivälle antamalla Päivälle -kenttään päivän numeron ja klikkaamalla plus-painikkeesta, jolla yleisesti lisätään rivi. Klikkaa ensin kopioitavan rivin rivipainiketta, jolloin ohjelma sisäisesti vie kopiotavan rivin tiedot muistiin, josta se sitten plus-painiketta painaessasi vie tiedot uudelle kopioidulle riville, muuten saattaa uudelle riville mennä jonkun aikaisemmin valitun rivin tiedot, eikä sen mikä oli sen hetkinen rivi. Jokin malliruokavalio voidaan kopioida pohjaksi, jota muuntamalla saa yksilöllisen ruokavalion, painikkeesta Pohjaksi ruokailijalle antamalla ruokailijan numeron, jolle kopioidaan ruudulla esillä oleva ruokavalio. Voit kopioida ruokailijan jonkin valitun päivän ruokalistan toiselle päivälle Päivälle painikkeesta, kun syötät sitä seuraavaan kenttään päivän numeron. Syöttämällä annoskoot g Painoinfot -ikkunasta, tulevat ne oletuksena ruudulle pienelle, keskikokoiselle tai suurelle annokselle. Oletusannoskoot ovat syötetyt jo osalle ruoista, mutta tarkimman tuloksen saa omaan ruokalistaansa, kun punnitsee itse keittiövaa alla. Voit päivittää painot ja hinnat ruokavaliossa valittuna olevan rivin ruoalle Päivitä paino ja Päivitä ohjehintaa ym. painikkeista. Voit hakea ruokavalioehdotuksia, jotka perustuvat tutkittuihin ja kokemusperäiseen tietoon, klikkaamalla jotakin riviä ehdotuksia listasta. Tavallaan kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta tässä tulostuvat sellaiset ruoat, joilla on erityisen paljon myönteistä vaikutusta seuraaviin kohteisiin: aivot, hermosto, muisti, mielentila, henkinen kunto energiatuotanto, lepo, stressi, suorituskyky hengitys, hengityselimistö, keuhkot immuunijärjestelmä, vastustuskyky kudokset, uusiutuminen, vanhenemisen hidastaminen, iho lisääntyminen, ikäkaudet näkö, näön ylläpito myrkkyjen ja kuona-aineiden poisto nestetasapaino, munuaiset, virtsatie luusto, sidekudos ja nivelet ruoansulatusjärjestelmä, hampaat syövän riskin pienentäminen umpieritysjärjestelmä verenkiertojärjestelmä yleiskunto, muita terveyshyötyjä Hae terveellisiä -painikkeella tulostuu valintalistaan maailman terveellisimpiä melko yleisesti käytössä olevia ruoka-aineita. Tällöin klikkaamalla jotakin ruokaa, tulostuu tekstiruutuun terveysväittämiä (tosin kaikkiin ei ole tiedossa tieteellistä tutkimusta, johon väittämä perustuu, jotenka suhtaudu tietoihin varauksella) ruokien hyödyistä ja haitoista. Voit koostaa ruokavalion näistä ja samantapaisista ruoista tasapainoisesti hyödyt ja haitat huomioiden terveellisen ravitsemuksen varmistamiseksi. Klikkaamalla Ravinnetietohaun rivipainiketta avautuu ikkuna, jossa on tietoa ravinteesta.

16 Voit piirtää kaavion alareunaan ruokalistan ravinteiden prosenttiosuuksista päivän suosituksista 17 tuuman näytön versiossa joko valittuna olevalle ruoalle, atrialle tai päivälle tai 15 tuuman näytön versiossa omaan ikkunaan Ravinteiden saanti % päivän suosituksista painikkeella: 16/39 Voit tulostaa esillä olevan ruokavalion sekä tiedostoon että kirjoittimelle. Kun syötät ohjehinnat ruokien tietoihin voit vertailla ruokien hintoja ja ostoslistaan saada arvion hinnoista. Painikkeesta Yrtit avautuu Yrtit ja lääkekasvit -ikkuna. Jos ruoalle on myös yrttitietoja se oletukseksi menee sen yrtin/ruoan kohdalle, mikä on valittuna ruokavalinnassa, jos ruokavalinta on tyhjä, niin ruokalistan yrtin/ruoan kohdalle. Jos kummassakaan edellisessä listassa ei ole sellaista ruokaa, joka samalla on yrtti, menee ikkuna ensimmäisen aakkosjärjestyksessä olevan yrtin kohdalle. Lisää tai vähennä määriä, vaihda ruokaa, poista ruoka. Tasaa päiväkohtaiset saannit. Hae tietoa ravinteista. Katso mistä ruoista saat eniten tai vähiten jotakin ravinnetta tai energiaa tai mitkä ruoat ovat hinnaltaan edullisimpia. Ravitsemusta voidaan siis optimoida ravinnesaantien, hinnan, määrän ja laadun suhteen yksilöllisesti tai joukkoruokailua varten. OHJEITA KÄYTÖN NOPEUTTAMISEKSI JA HELPOTTAMISEKSI Ohjelmassa on valmiina mm. seuraava testiesimerkkipohjat harjoittelua varten: Virtanen Matti ja Maija, joiden ruokavalio ei ole esimerkillinen, niissä on testiaineistoa. Ruokailija numero 6 VIERAS on varattu käyttöoikeustasolla 3 ohjelmaan sisään kirjautuvalle. Painonhallinta numerolla 5 on yksi ehdotus, välttämättä ei hyvä laihduttajalle, voit muuttaa sitä sopivammaksi. Voit luoda muita malliruokavalioita pohjiksi kuvaavilla henkilönimillä erityyppisille henkilöille, erilaisille dieeteille, ikä, terveydentila ja esim. kasvisruoka jne. huomioiden, joista sitten voit kopioida pohjia muunneltavaksi. Kun

17 valmiita pohjia on paljon, käy ruokavalioiden laadinta nopeasti vähän muuntelemalla eri yksilöille Voit tallentaa kaikki 31 päivää esim. päivät 1-7 tammikuu, 8-14 helmikuu jne. tai jos se ei riitä, niin eri yksilönimille esim. Virtanen 2013, Ville 2013 jne.. Voit tulostaa paperille tai tekstitiedostoon (.txt ) ruokavaliotiedot. Ravitsemustutkimusikkunaa ja eri piirtoikkunoita voi myös käyttää ja siirtää ravinnesaannit ym. arvot sekä ateria- että päiväkohtaisesti muihin asiakirjoihin ko. ikkunoiden alareunassa olevista tulostaulukoista, katso ko. ohjeesta. Kun syötät oletusannoskoot valmiiksi Painoinfot ikkunasta tai Päivitä painopainikkeesta, niin ei tarvitse punnita jokaista ruokaa. Punnittuina talousvaa alla saat kylläkin tarkimmat tulokset. 17/39 Jos et löydä ruokaa juuri samalla nimellä, voit valita lähinnä vastaavan. Voit hakea ruokaa hakusanoilla. Jos valmistettua ruokaa ei löydy, niin voit syöttää ruoan aineksina. Tai syötä puuttuva ruoka Ruokaohjeet ikkunasta, jossa voi laskea karkeasti reseptin ravinnearvot aineksien perusteella. Ravinnetietoja saa valmisruokien pakkauksista, puuttuvat voi hakea internetistä ja kirjallisuudesta. Jos tietokannassa olisivat kaikki markkinoilla olevat elintarvikkeet, se veisi levytilaa ja hakeminen olisi sekavampaa, sillä vaihtoehtoja olisi valtavasti. Kun olet saanut tallennettua puuttuvat yleisimmin käyttämäsi ruoat, olet saanut räätälöityä ympäristön nopeakäyttöiseksi ja sopivaksi juuri niihin tarkoituksiin, mihin käytät ohjelmaa. Ruokalista suurena painikkeesta avautuu ikkuna, josta voit muuttaa määriä ja poistaa ruokia, että saat ravinteet lähemmäksi suosituksia. Lisää valittujen ruokien määriä % ja Vähennä valittujen ruokien määriä % -painikkeilla voit muuttaa joko yksittäisen valitun rivin tai useiden erillisten tai peräkkäisten rivien määriä yhdellä kertaa. Saat näppäimistön Ctrl-(Control-) näppäimellä samanaikaisesti oikealla hiirenpainikkeella klikkaamalla tai pelkästään hiirellä vetämällä rivipainikkeita esim. koko ryhmän rivit valituiksi ennen määrien muuttamista tai poistoa Delete näppäimellä.

18 18/39 Voit lajitella ruokalistaa joko päivän, aterian, ryhmän, ruokakoodin (ei lajittele ruoan nimen mukaan vaan ruokakoodin mukaan) ja määrän mukaan nousevaan tai laskevaan järjestykseen klikkaamalla vasemmalla hiiren painikkeella sarakeotsikkoa. Voit kopioida ruokalistan valitut rivit halutussa järjestyksessä leikepöydälle Ctrl-c - näppäimillä ja sitten liittää asiakirjaan Ctrl-v näppäimillä. Asiakirjassa voi tekstinkäsittelyohjelmilla muokata ruokalistan hienoksi esityskuntoon.

19 19/39 4. ANALYSOI JA VERTAILE MUIHIN RUOKAILIJOIHIN TAI VALIOIHIN RAVITSEMUSTUTKIMUS -IKKUNASTA Voit valita useita ruokavalioita tai ruokailijoita vertailtaviksi, ne piirtyvät eri värein ja kuvioin, halutuilta Päiviltä, jolloin saat keskiarvon Arvojen jako luvulla ja tarkemmin vielä joltakin aterialta. Koska ravinnearvot ovat 0:sta yli :een niin Y-akselin maksimia muuntamalla saa näkyviin halutut arvoalueet. Koska pitoisuustietoja on noin 130 ravinteelle ym. niin voit valita mitkä tulostuvat yksitellen sieltä täältä tai peräkkäin monivalinnalla, ettei kaavioon tule liian tiheään ravinteiden nimet ja pitoisuudet. Valintojen jälkeen ohjelma piirtää kaavion uudelleen Piirrä kaavio -painikkeesta. Voit tarkastella myös välttämättömien aminohappojen ja joidenkin kivennäisaineiden saantia ja biokemikaalien, jotka ovat viime aikaisissa tutkimuksissa todettu terveysvaikutteisiksi tai joita maailmalla tutkitaan. Aivan 100 %:sti kaikille tietokannassa oleville ruoille ei ole tutkittu arvoja, mutta ohjelmalla näkee kuitenkin melko hyvin mitä ravinteita saa ruokavaliosta. Jos jotakin ravinnetta ei näytä saavan tai saa liian vähän, voi vaihtaa sellaiseen lähes vastaavaan ruokaan, jolle tietokannassa on tietoja. Voit lisäksi katsoa myös Ruokailijat -ikkunasta ja Ryhmäjakaumasta tietoja ruokavalioista, katso edeltä. Painikkeista Ruokailijat ja Ruokavaliot pääset sulkematta tutkimusikkunaa muuttamaan tai katsomaan tarkemmin ruokailijoiden tai ruokavalioiden tietoja ja piirtämään muita kaavioita. Ravintotieto painikkeesta avautuu ikkuna ja informaatiota Ravinnelistan sen hetkisenä rivinä (nuoli rivipainikkeessa) olevalle ravinteelle. Ravintoerot painikkeesta pääsee vertaamaan graafisesti ruokien ravinteiden määriä 100 grammaa kohti, katso Ravintoerot ikkunan ohjeesta.

20 Yrtit painikkeesta pääsee katsomaan yrttien ja lääkekasvien tietoja, katso Yrtit ja lääkekasvit ikkunan ohjeesta. 20/39 Henkilön ravinteiden saantiin vaikuttaa myös yksiöllinen ravinteiden imeytymiskyky ja sairaana ollessa ravinteita tarvitaan enemmän tai joitakin ravinteita joutuu vähentämään. Tupakoitsija tarvitsee normaalia enemmän tiettyjä ravinteita. Ravinteet vaikuttavat yhteisvaikutteisesti ja millaisena yhdistelminä ruokia syödään. Jonkin ravinteen riittämätön saanti voi rajoittaa koko aineenvaihduntaketjua, jolloin keho voi sairastua, rappeutuminen ja vanheneminen nopeutuu jne. Huippukuntoon tarvitaan jopa enemmän ravinteita mitä keskivertohenkilölle viralliset suositukset ovat. Esim. runsaasti antioksidantteja sisältävät ruoat ovat tärkeitä vanhenemisen ja rappeutumisen hidastamisessa ym., näet ne ORAC-arvoista. Myös saantien tasaisuudesta tai vaikka energiaosuuksista päivittäin tai aterioittain eri ravinneryhmistä voit piirtää käyriä, piirakoita ja palkkeja. Kaaviossa vesiliukoisien vitamiinien saanti päivittäin. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön pitkäksi aikaa, niitä tulee saada päivittäin ja jopa ateriottainkin riittävästi ja tasapainoisesti. Suositellaan 3-5 tuoreita, kypsentämättömiä marja/hedelmä/vihannes-annoksia päivittäin.

21 LISÄÄ ESIMERKKEJÄ 21/39 Kaaviossa eri aterioiden energiaosuudet yhdeltä päivältä ja kuinka monta prosenttia suositellaan eri päivän aikoina Ateriat -tiedoissa. Seuraavassa kaaviossa kivennäisaineita.

22 22/39 5. OPISKELE TIETOJA RAVINTEISTA. VOIT PÄIVITTÄÄ JA TÄYDENTÄÄ TIETOJA. TIEDOT NÄKYVÄT RAVINNETIETO- JA RAVINNEINFOT - IKKUNOISSA. Tietokantaan on syötetty jo yli 200 ravinteelle tai muulle aineelle tai aiheelle informaatiota. Voit hakea esim. %väsy% -hakusanalla, jolloin voit nähdä ravinteet, jotka erityisesti vaikuttavat vireyteen jne. Näet ravinteen vaikutukset, puutostiloissa vaikutukset, milloin ravinnetta tarvitaan tavallista enemmän, mikä ovat liikasaantien haitat ja tavallisimmat ruoka-aineiden lähteet, jossa ravinnetta on. Tietokantaan on jo koottu keskeisimmät tiedot kullekin kohteelle. Selaa tekstilohkojen palkista esille lohkojen piilossa olevat, vaikka näyttää että on viimeinen rivi, kappaleen tyhjän rivin jälkeen voi olla vielä lisää tietoa. Nämä samat tiedot tosin voidaan nähdä Ravinnetieto-ikkunasta eri paikoissa ohjelmaa, joissa on Ravinnetieto-painike. Voit täydentää, muokata ja tallentaa tietoja muista lähteistä, netistä ja kirjallisuudesta. Netistä hakemalla tulee valtavasti tietoa eri lähteistä ja samojenkin tietojen toistoa, Ravinneinfot -ikkuna auttaa keskittymään oleellisimpiin tietoihin ja säästää aikaa netistä hakemiselle. NutrOpt- ohjelmaa voi käyttää asennuksen jälkeen tietokoneella, jossa ei ole nettiyhteyttä.

23 23/39 Ravinnetieto-ikkunassa tulostuvat samat tiedot kuin Ravinneinfot ikkunan tekstilohkoissa ja vain ne tekstilohkot, joille on tietoa syötetty. Ikkuna voidaan avata Ravinnetieto painikkeesta useissa ohjelman ikkunoissa, joissa on ravinnetaulukko, jolloin ikkuna avautuu tietoineen sen hetkisen esillä olevan ravinnenimirivin ravinteelle.

24 24/39 6. TULOSTA RUOKATARVIKELISTA, KUN MENET KAUPPAAN TAI TILAAT RUOKIA TAI HALUAT LASKEA TARVIKKEIDEN MÄÄRÄN, JOKO YKSILÖLLE TAI YHDISTETTYNÄ USEALLE HENKILÖLLE. OSTOSLISTA :57:16 HEDELMÄ 8, g Appelsiini, tuore, useita lajikkeita 8, g Omena, kuoreton, tuore 4, g Tomaatti, punainen, kypsä, tuore, vuoden keskiarvo 2 JUOMA 1, g Kahvi, juoma, valmistettu hanaveteen 0, g Vesi, hanasta 1, g Vihreä tee Jos syötät ohjehinnat ruokatietoihin, saat myös hinta-arvion, voit tehdä sen Ohjehintasyöttö-painikkeesta, jolloin avautuu ostoslistassa valittuna olevalle ruoalle päivitysikkuna. Sen jälkeen tulosta ostoslista uudelleen, niin päivitetyt hinnat näkyvät. Voit laskea jopa usean miljoonan ihmisen ruoat ilman ylivuotoa arvoissa!

25 25/39 7. VOIT TARKASTELLA MISSÄ RUOISSA ON ENITEN MITÄKIN RAVINNETTA Ravinneinfo-painikkeesta avautuu tietoa valitusta ravinteesta, voit opiskella ravinteiden merkityksiä terveydelle. Ravinnetietoja on yli , jotenka ikkunan latautuminen kestää hieman, mutta sitten selaukset ovat nopeita.

26 26/39 RAVINTOEROT Kuvassa ovat ravintoerot pääravinteille arvoalueelta 1-150, kun laittaa suuremman arvoalueen, niin pienemmät eivät näy niin selvästi ja suuremmat tulevat esiin. Kaavio piirtyy listoista valituista ravinteista ja ruoista halutulle arvoalueelle Piirrä kaaviopainikkeesta. Kun avasit ikkunan se oli piirtynyt oletusvalinnoin. Voit valita haluamasi ravinteet ja ruoat esitettäviksi havainnollisesti kaaviossa vertailtaviksi. Voit valita Ctrl-näppäintä pitäen alhaalla ja klikkaamalla vasemmalla hiiren painikkeella yksittäisen ravinteiden ja ruokien valintalistojen rivipainikkeita piirrettäväksi kaavioon. Vasemman hiiren painikkeilla vetämällä rivipainikkeiden kohdalta tulevat peräkkäiset rivit valituiksi. Voi valita jonkin ruokavalion ruoat valituiksi painikkeesta Valituksi valio, kun syötät ruokailijan/ruokavalion numeron. Voi valita ravinneryhmän valituiksi painikkeista Vitamiinit.., Mineraalit.., Muut1, Muut2, Muut3. Ravinnetieto-painikkeesta voit lukea tietoa sillä hetkellä ravinteet -valintalistassa olevalle ravinteelle, jolla on nuolen kuva rivipainikkeessa. Voit lajitella valintalistojen otsikkopalkkeja klikkaamalla aakkosjärjestykseen nimen ja ryhmän mukaan jne. nousevaan ja laskevaan järjestykseen ja valita haluttu väli piirrettäväksi. Esim. voit valita jonkin ruokaryhmäin ruoat piirrettäviksi, kun lajittelet ko. sarakkeen ja vedät hiirellä valituiksi ryhmän ruoat esim. MARJA, jolloin voit piirtää marjoista havainnollisen vertailevan esityksen eri arvoalueilta.

27 27/39 8. VOIT SELATA JA YLÄPITÄÄ RUOKIEN TIETOJA Tietokannassa ovat jo yli 4000 ruoan ravinnetiedot pääasiassa ulkomaisista lähteistä tai laskettuna perusruoka-aineista vuonna 2012 saatujen tietojen mukaan koottu (tosin lähdetiedoista ilmenee, että osa tiedoista pohjautuu melko vanhoihinkin tuloksiin, joita tarkistetaan ja päivitetään jatkuvasti) nimikkeet suomennettuna ja ryhmiteltyinä. Noin 350:lle on elohopea ja kadmium saatu suomalaisista lähteistä ja perus- ja muut ravinteet ulkomaisista lähteistä lähinnä vastaavista. Ympäristömyrkyt ja hiilijalanjälki-tiedot riippuvat tuotteesta ja ne ovat vain osalle ruoista esimerkkeinä. Yli sadalle ravinnetiedot ovat lasketut perusruoka-aineiden perusteella ruokaohjeiden mukaan ja muutamille tiedot on saatu tuoteselosteista. Pääasiassa ulkomaisista lähteistä saaduille arvoille tulostuu ruokanimike englanniksi. Ravinnetiedot ovat usein keskiarvoja, ravinteiden määrään vaikuttavat ruoan tuoreus, kasvupaikka, korjuuaika, kypsennystapa, lajike, säilytys jne. Useita ravinnetietoja ja ruokia on jätetty pois, varsinkin sellaisia, joista harvoin tulee puutetta. Jos yleisesti tunnettuja ravinteita on riittävästi ruoassa luontaisesti, niin samalla se usein osoittaa, että myös muita hyödyllisiä biokemikaaleja ja hivenaineita saa ruoasta. Ruokien biokemikaalit vaikuttavat yhteisvaikutteisesti sopivina yhdistelminä, eristettynä pillereihin ei ravinteella ole välttämättä samanlaista positiivista terveysvaikutusta. Hyvä perusruokavalio on huippukunnon edellytys ja sitä voi täydentää sopivilla, hyväksi todetuilla lisäravinteilla. Voit syöttää ohjehinnan, niin voit arvioida ruokakustannuksia. Voit käydä päivittämässä terveysväittämiä, ruokaehdotuksia ja painoinfoja ko. painikkeista. Ravinnetieto-painikkeesta saat valittuna olevasta ravinteesta tietoa ja Yrtit

28 painikkeesta pääsee yrttien ja lääkekasvien tietoihin, niissä voi olla tietoa ruokana käytetyistä kasveista. 28/39 9. HAE JA LISÄÄ TERVEYSVÄITTÄMIÄ RUOKIEN HYÖDYISTÄ JA HAITOISTA. TIEDOT NÄKYVÄT RUOKAVALIO IKKUNASSA JA RUOAT RAVINTEINEEN - IKKUNASSA Ruokainfot painikkeesta Ruoat ravinteineen -ikkunasta pääset hakemaan ja ylläpitämään terveysväittämiä. Noin 200 tavalliselle ruoka-aineelle ovat jo tiedot syötetyt. Lähteinä ovat olleet luotettavaa ravitsemustietoa antava kirjallisuus ja internetistä on poimittu tutkimuksiin perustuvaa ja kokemusperäistä tietoa. Tiedot ovat suuntaa antavia ja suurella todennäköisyydellä hyötyä tai haittaa lisääviä tai vähentäviä. Kaikkia näitä terveysväittämiä ei voi laittaa kuitenkaan tuoteselosteisiin, koska ne ovat useasti vain osatekijöitä ja kaikkia ei ole moninkertaisin toistetuin tutkimuksin varmistettu. Ravinteet voivat vaikuttaa yksilöllisesti vaihtelevin määrin ja niillä on yhteisvaikutus muiden aineiden kanssa. Standardoi ruoille väittämä - painikkeesta terveysväittämiä voi korvata standardeilla lauseilla, sillä on paljon samaa tarkoittavia lauseita, antamalla korvattavan ja korvaavan koodin. Tällöin ohjelma vie automaattisesti saman väittämän kaikille ruoille, joilla on korvattava väittämä. Tosin on vaihtelevaa kun ilmaistaan sama asia eri sanoin ja vivahtein.

29 29/ YLLÄPIDÄ RUOKAOHJEIDEN RAVINNETIETOJA. Ohjelma laskee ruokaohjeellesi ravinnearvot, vähentää kypsennyksen osuuden ravinteiden määrästä ja suhteuttaa tiedot 100 grammaa kohden valmispainon mukaan. Vesipitoisuudesta tehdään aina 25% vähennys kypsennettäville ruoille, vaikka sitä ei ole painotietoihin syötettykään. Halutessasi voit syöttää valmistusohjeen (vaikka leikepöydän kautta käänteisvalaistu teksti Ctrl-c:llä ja Ctrl-v vie tekstiruutuun, kuten kaikissa syöttötekstiruuduissa). Uutta ruokaohjetta syötettäessä on ensin lisättävä ruokaohjeen ruoan nimi, ryhmä, kypsennystapa ja ruokaohje- valintaruutu ruksattuna tallennettava ne. Sitten voidaan tallentaa aineksia, ensin lisätään rivi, valitaan ryhmä ja sitten ruokien taulukosta valitaan haluttu aines ja Valittu ruoka valittuna olevalle ohjeriville -painiketta klikkaamalla siirtyy ruoan tiedot valitulle ruokaohjeriville. Voit näin lisätä aineksen tai vaihtaa jo lisätyn aineksen toiseen. Raaka-aineiden syöttämisen jälkeen Laske ravinteet ohjeelle painikkeesta ohjelma laskee reseptin ravinnearvot ja tallentaa ne tietokantaan. Nopeinta on joskus etsiä raaka-aine hakusanalla kuin selaamalla sitä ryhmien alta. Vain tuoreet tai ei tietoa ja Vain mukaanotetut valintaruuduilla voi pienentää ruokavalinta-tauluun tulostuvia ruokia. Ruoan painoinfot painikkeesta voidaan käydä päivittämässä tai katselemassa ruokaohjeen painoinfoja ja annospainon Annospaino? -painikkeesta. Ruoan ravinnesisältö painikkeesta pääset katselemaan joko koko ruokaohjeen ravinnesisältöä (sen jälkeen kuin olet painikkeesta Laske ravinteet ohjeelle laskenut tietokantaan ruokaohjeen ravinteet) tai aineksien ravinnesisältöä kun syötät

30 ravinnesisältö- ikkunassa aineksen koodin ja HAE -painikkeella tulostuu aineksen ravinnesisältö. Tämän ikkunan Ravinnetieto painikkeesta saat tietoa taulukon valitusta ravinteesta. 30/39 SUUNNITTELKAAPA RUOKAVALIOTA, JOTKA OVAT HALPOJA, TERVEELLISIÄ, YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISIÄ, MAUKKAITA, YKSILÖLLISIÄ, HELPPOJA JA NOPEITA TOTEUTTAA!

31 31/ HAE TIETOJA TERVEYDENHOITOON LIITTYVVÄSTÄ RAVITSEMUKSESTA. Yli 160 terveysongelmalle ovat jo tiedot syötetyt: Mitä tulisi suosia, vähentää tai karttaa. Tietoja voidaan hakea Nykyinen / Suunniteltu ruokavalio ikkunassa. Terveysvihjeitä voi täydentää ja muuttaa pääkäyttäjän oikeustasolla 1 Perustiedot - valikosta Kohdasta Terveysvihjeet. Pääset myös tietopaketteihin mm. vanhenemisen hidastamisesta, vastustuskyvyn kohottamisesta, funktionaalisesta lääketieteestä, haitallisista aineista ja niiden poiston tehostamisesta kehosta ja yrteistä. Terveysruokia -painikkeesta näet maailman 200 terveellisemmän tai muun yleisesti käytetyn ruoan terveysväittämät taulukkona ohjemuodossa, jossa aluksi on ryhmitelty ruoka-aineet vaikutuskohteitten alle ja lopussa näkee aakkosjärjestyksessä mitä kaikkia terveysväittämiä ja todella myös paikkansa pitäviä vaikutuksia ja merkityksiä on näillä ruoilla. Suunnilleen samat tiedot tulostuvat myös ruokalistaa syötettäessä, kun ruokavalioikkunassa klikataan ruokavalintataulukon rivipainiketta, niille ruoille, joille on syötetty väittämiä. Lääkevaikutukset ravitsemukseen, Ei sopivien ruokien korvaajia ikkunoiden tietoja voi täydentää, niissä on valmiina syötetty vain muutamia lääkevaikutuksia ja joillekin yksilöille sopimattomia ruokia ja niiden sijaan mahdollisesti käytettäviä ruokia. Uusia lääkkeitä tulee jatkuvasti ja niiden vaikutuksista ja haitoista on tietoja netissä ja lääkeselosteissa. Voi koota näihin ikkunoihin niille yksilöille tietoja, joita on perheessäsi tai asiakaskunnassasi, niin voi ottaa ne huomioon ruokalistaa suunnitellessasi.

32 32/39

HUIMA SÄÄSTÖ RUOKAMENOISSA JA TERVEYDESSÄ

HUIMA SÄÄSTÖ RUOKAMENOISSA JA TERVEYDESSÄ HUIMA SÄÄSTÖ RUOKAMENOISSA JA TERVEYDESSÄ Ravitsemuksen optimointi NutrOpt3, jos viitsii uhrata enemmän aikaa ohjelman käyttöön. www.ekosuunta.com/ohjelmat/ 1. Voit ruokalistaa suunnitellessa valita terveellisimmät

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Nutri-Flow ravintotulkki OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Uuden ateriapäivän lisääminen Siirry ateriapäiväkirjaan päävalikon Ateriapäiväkirja -painikkeesta. 1. Klikkaa kalenterista päivämäärää, jolle

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

1. AROMI Tuotantotoiminnot 1.1 Kirjautuminen ja salasanan vaihto. 1.3 Etusivun rakenne, käyttöohjeet ja ongelmatilanteet

1. AROMI Tuotantotoiminnot 1.1 Kirjautuminen ja salasanan vaihto. 1.3 Etusivun rakenne, käyttöohjeet ja ongelmatilanteet PIRAMK, Koulukatu Syksy 2006 Koulutusmateriaali AROMI Tuotantotoiminnot Selainkäyttö SISÄLLYSLUETTELO 1. AROMI Tuotantotoiminnot 3 1.1 Kirjautuminen ja salasanan vaihto 3 1.2 Selainkäyttöisen AROMIn tuotantotoiminnot

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTALUETTELON HINNOITTELU SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. YH-LUETTELON HINNOITTELU SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 Lokakuu 2012 1 (9) Aditro versio 6.2.0 Päivitysohje Lokakuu 2012 2 (9) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA

SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SÄHKÖINEN TARJOUSKYSELY PROJECTINFOSSA SISÄLTÖ Johdanto... 3 Hakemistorakenteen luonti... 4 Tarjouskyselyn vastaanottajien lisääminen... 5 Tiedostojen kerääminen... 6 Sähköisen tarjouskyselyn luonti...

Lisätiedot

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi info@vapaatajat.fi Vapaat Ajat palvelun ohjeet psykoterapeuteille Tästä oppaasta löydät ohjeet Vapaat Ajat palvelun käyttöön. Käymme läpi palveluun rekisteröitymisen,

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Ohjelmaan kirjautuminen Siirry osoitteeseen www.nutri-flow.fi Klikkaa sivun ylälaidassa näkyvää Nutri-Flow palvelu painiketta. Avautuvalla sivulla on tiedotteita ja

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Kuljetus-Lastu Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Myynti/Tuki 050 491 3771 petri.lahtiluoma@itapu-lahtiluoma.fi TERVETULOA TUTUSTUMAAN KULJETUS-LASTU-LASKUTUSOHJELMAAN!

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Tikon lisenssin haku

Tikon lisenssin haku Marraskuu 2014 1 (11) lisenssin haku Lisenssin haku -ohje Marraskuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 Muuttunut lisenssiavaimen toimituskäytäntö... 3 Milloin lisenssiavainta tarvitaan... 3 Kuka

Lisätiedot

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 1(6) ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi

Lisätiedot

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

WINDOWS 8.1. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi WINDOWS 8.1 2(14) Sisällys Windows 8.1... 3 Microsoft-tili... 5 Aloitusnäyttö... 6 Navigointi

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Toukokuu 2012 1 (14) Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Asennusohje Toukokuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo 1. Vaatimukset palvelimelle... 3 1.1..NET Framework 4.0... 3 1.2. Palvelimen Internet

Lisätiedot

Käyttöohjeet 2012-04-26

Käyttöohjeet 2012-04-26 2012-04-26 Vaihe 1: Kirjautuminen Jos koulusi on liittynyt Kouluruoka-sovellukseen, sinulle on toimitettu kirjautumistiedot sovellukseen. Jos et ole saanut kirjautumistietoja, lähetä sähköpostia osoitteeseen

Lisätiedot

Ennen asennusta ja sen aikana huomioitavat asiat

Ennen asennusta ja sen aikana huomioitavat asiat AutoFutur / KoneFutur asennus 1-kone Päivitetty 30.7.2009 Ennen asennusta ja sen aikana huomioitavat asiat Tällä ohjeella asennat AutoFutur tai KoneFutur 1-kone-asennuksen. verkko-asennuksesta on olemassa

Lisätiedot

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Jäsenrekisteriin kirjautuminen Avaa internet ja kirjoita selaimen osoitekenttään: https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana, ja paina Sisäänkirjaus. Kirjauduttua avautuu

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle Sivu 1/5 Ohje: Tänään törmäsin tilanteeseen, jossa eräällä Ubuntu-peruskäyttäjällä oli ongelmana, että tietokone käynnistyi jatkuvasti uudelleen, oletettavasti käyttöjärjestelmän vioittumisen seurauksena.

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa.

Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa. Sivu 1/10 Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa. Ohjelma käyttää suunnistusliiton emit -rekisteriä, joka sisältää nimet sekä leimasimien numerot. Rekisteriä on täydennetty

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

http://portal.exxonmobil.com Sähköinen tilaustenhallinta

http://portal.exxonmobil.com Sähköinen tilaustenhallinta http://portal.exxonmobil.com Sähköinen tilaustenhallinta Käyttöohjeet Turvallinen kirjautuminen ExxonMobil-portaaliin Syötä käyttäjätunnuksesi: eu... Syötä salasanasi ************ Valitse login. Klikkaa

Lisätiedot

Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014

Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014 Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014 2(14) SISÄLLYSLUETTELO 1. KIRJAUDU SISÄÄN... 3 2. ASETUKSET... 3 3. ALOITUS... 4 4. HAKU... 5 5. LATAA TIEDOSTOJA... 5 5.1. Käsittele dokumentteja...

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen OHJE Pääkäyttäjän käyttöönotto-opas Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen Johdanto 3 1. Sonera Omat Sivut -tilin luominen

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi?

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Internetin hyödyt ja vaarat Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Linkit Chrome https://www.google.com/intl/fi/chrome/browser/ Firefox http://www.mozilla.org/fi/ Opera http://www.opera.com/fi Vertailu

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

VIS Online 2.0 version uudistukset

VIS Online 2.0 version uudistukset VIS Online 2.0 version uudistukset Tämä dokumentti kuvaa VIS Online 2.0 julkaisun erot VIS Online 1.0:aan nähden. Dokumentti on tarkoitettu vanhan VIS Online 1.0 version käyttäjille siirryttäessä uuden

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ Gospel Flight ry Versio 1.0 Hyväksytty Tekijä 1.11.2005 Tarkastanut 1.11.2005 Hyväksynyt Juha Huttunen 3.11.2005 Helia UTIFLEET-TIETOJÄRJESTELMÄ 2 SISÄLLYS 1 SOVELLUKSEN KÄYTTÖOIKEUDET

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan Sivu:1(12) Työ- ja mittaväline-tietokanta löytyy serveriltä APPL14.DE.ABB.COM/SRV/ABB Tarvitset read-oikeudet tietokannan tarkasteluun ja editor mainusers-oikeudet tietokannan muokkaukseen. Jos tarkoituksenasi

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010

Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010 Asteri Palkanmaksu Dos Vuosipäivitys 18.5.2010 Päivityksen asentaminen...4 Siirtyminen IBAN tilinumeroihin ja BIC koodeihin...6 - maksajalle IBAN ja BIC...6 - palkansaajille IBAN ja BIC...8 Pitkät IBAN

Lisätiedot

VIS Arviomies ja Automaster 5.8

VIS Arviomies ja Automaster 5.8 1 VIS Arviomies ja Automaster 5.8 Grey-Hen Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty 09.02.2005 2 VIS Arviomies ja Automaster 5.8 integraation käyttöohje SISÄLLYSLUETTELO 1. VIS Arviomies Automaster 5.8

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Tilojen haku... 2 Pikkukalenteri... 5 Hakemuksen teko... 6 Yöpymiskäyttö... 7 Hakemuksen lisätiedot... 7 Oheisvarattavat... 7 Varaukset Oma asiointi... 9 Vapaa-ajan

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

CMS Made Simple Perusteet

CMS Made Simple Perusteet CMS Made Simple Perusteet 1. Hallintaan kirjautuminen Kirjautumisruutuun pääset lisäämällä osakaskuntasi www-osoitteen perään liitteen /admin. Käyttäjätunnuksena toimii onkija ja salasanana postitse saamasi

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

LIITTEIDEN lisääminen laskulle. Pikaohje (1.1)

LIITTEIDEN lisääminen laskulle. Pikaohje (1.1) LIITTEIDEN lisääminen laskulle Pikaohje (1.1) 2 Yleistä :n kehittämä liitejärjestelmä Terminaali mahdollistaa liitteiden lisäämisen kaikille laskuille vaikka laskutusjärjestelmässä ei olisi tukea liitteille.

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi

Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE. www.nettirassi.fi Kätevästi netissä KÄYTTÖOHJE www.nettirassi.fi Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen ja rekisteröityminen... 4 2. Omat jutut kansio... 8 2.1. Omat tiedostot:... 8 2.2. Omat seurannat... 9 3. Omat terveystiedot...

Lisätiedot

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Vista... 6 Uuteen koneeseen siirtäminen... 7 - pikakuvake työpöydälle... 9 Tulostusongelmat uusissa koneissa... 12 - Tulostaminen

Lisätiedot

FyKe-Mopin opettajanohje

FyKe-Mopin opettajanohje 1 FyKe-Mopin opettajanohje Ohjelma jakautuu aihepiireittäin Opiskelen ja opin ja Testi osioihin. Miten saan FyKe-Mopin nopeasti käyttöön? Ensimmäisenä on ohjelma asennettava joko yksittäiselle koneelle

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot