RAVITSEMUKSEN OPTIMOINTI NutrOpt3

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAVITSEMUKSEN OPTIMOINTI 2013 - NutrOpt3"

Transkriptio

1 1/39 RAVITSEMUKSEN OPTIMOINTI NutrOpt3 Hyvän terveyden ylläpitämiseen tarvitaan hieman vaivannäköä. OHJELMAN TOIMINTOJA JA TIETOSISÄLTÖÄ Ruokailijan tai ruokavalion tiedot, ohjelma laskee yksilölle tai ruokavaliolle ravitsemussuositukset, joita voi muuttaa käsin. Ruokavaliosuunnittelu terveellisyys, hinta ja tasapainoisuus huomioiden. Ravinnesaantien tarkastelu, ravinnevertailu, ravitsemustutkimus. Ostoslistat yhdelle tai yhdisteltynä usealle ruokailijalle/ruokavaliolle. Yli ravinnetietoa yli 4000 ruoka-aineelle, infoa ravinteista. Ruokaohjeiden ravinteiden laskenta karkeasti ravinnehävikit huomioiden. Infoa ruokien hyödyistä / haitoista ja terveydenhoidosta ravitsemuksella, tietopaketti. Hakuikkuna yli 1090 yrtistä ja lääkekasvista. Paljon graafisia esityksiä ravinteista, saanneista, ruokien jakaumista, yrteistä ym.

2 2/39 Käyttöideoita: Terveysruokala, ruokalistojen suunnittelu, terveellinen halpa - ruokaostosjakelu, kunnon kohottaminen, terveellisen ravitsemuksen ja ruoanlaiton opiskelu ja harrastus, tutkimusten tekeminen, yrttiharrastus, yrttien viljely, ravitsemusterapia, fytoterapia ym. OHJELMAN ASENNUS Ostajana voit ladata ohjelmapaketin NutrOpt3_15_6TInstall.zip 15,6 tuuman näytön tietokoneille ja NutrOpt3_17_2Tinstall.zip17,2 tuuman näytöille nettisivuilta kohdasta Ohjelmat (katso nettisivulta tarkemmin). Pakatun asennuspaketin voi purkaa esim. 7-zip-ohjelmalla, jonka voi ladata netistä ja asentaa tai WinZip-ohjelmalla. Windows 8:ssa on pura-toiminto jo käyttöjärjestelmässä. Pidä nettiyhteys avoinna, sillä esivaatimuspaketit (katso tarkemmin jäljempää) asentuvat ensin, jos ne puuttuvat koneeltasi. Kaksoisklikkaa setup.exe:ä, niin asennus käynnistyy. Tulee myös ikkunoita, joissa pitää vastata Accept lisenssien hyväksymiseen ja seuraava ikkuna. Julkaisija on tuntematon, koska sovelluksen sertifiointi maksaa paljon. Ohjelma ei vahingoita tietokonetta, kun sen asennuspaketti on hankittu tekijän valtuuttamilta toimittajilta tai ladattu Ekosuunnan kotisivuilta. Mikäli esivaatimuspakettien lataus ja asennus ei onnistu automaattisesti setup.exe:stä (voi riippua käyttöjärjestelmäversiosta), niin on ladattava ja asennettava manuaalisesti esivaatimuspaketit. Microsoft.NET Framework 4 (mahdollisesti Full) Client Profile, jos se puuttuu koneelta, ohjelmaa ei voi asentaa. SQL Server Compact 3.5 SP2 (myöhemmin mahdollisesti SP3 jne.) tulee olla myös asennettu, ennen varsinaista ohjelman asennusta. Compact 3.5 asennuksessa anna kansio, jonne paketin annat purkautua ja sieltä on valittava x86 paketti 32-bittisille ja x64 paketti 64-bittisille koneille. Windows Installer on usein jo valmiina tietokoneella, ellei, niin se on aluksi asennettava. Ohjelma voidaan

3 asentaa Windows XP service pack 3, Windows Vista, Windows 7 ja Windows 8 - käyttöjärjestelmän koneisiin. Viimeisimmät käyttöjärjestelmän päivitykset on oltava asennettuna, näin varmistutaan että ohjelma ja tietokanta toimivat kunnolla. Jos verkkoyhteyttä ei ole käytössä, voi esivaatimuspaketit ladata toisella koneella ko. käyttöjärjestelmälle ja asentaa verkosta irti olevalle koneelle, riittävästi asiantuntemusta omaava henkilö voi tehdä nämä asennukset. Kun asennus on edennyt onnistuneesti, niin ohjelman Sisäänkirjaus ikkuna avautuu ja pääset käyttämään ohjelmaa. Luo C:\NutrOpt3 -kansio ja siirrä sinne asennuskansiossa mukana oleva Ohjeet -kansio, että ohjelma löytää ohjesivut. Näytön koot Ohjelma soveltuu 17 ja 15 tuuman näytöille, niihin on saatavissa omat versiot. Pienimmillä peittyy osa ruudun alueista. 3/39 Asennuksen poisto Voit poistaa asennuksen ohjauspaneelista kohdasta Lisää/Poista sovellus, Ravitsemuksen optimointi Tällöin avautuu seuraavanlainen ikkuna. Jos uusi versio ohjelmasta asennetaan, on poistettava ensin vanhempi versio, ellei uudempi ohjelmaversio ole nimetty erottuvaksi ohjelman vanhemmista versioista. Poistossa myös tietokanta poistuu, jos haluat säilyttää sen, niin kopioi se ennen poistoa toiseen kansioon. Tietokannan varmuuskopiointi Tietokanta NOPT3.sdf menee asennuksessa kansioon: C:\Documents and settings\käyttäjä\local Settings\Apps\2.0\Data\järjestelmän luomat kansiot numero-nimi-sarjoineen\data\, josta sen voi kopioida ja joka korvataan, jos halutaan palauttaa varmuuskopion tiedot. Kansioiden nimet voivat olla erilaiset eri tietokoneilla, voit hakea tietokannan hae/etsi-toiminnoilla. Jos uudessa ohjelman versiossa ei ole tietokannan rakenne tai sisältö muuttunut, niin voi uudelleen asennuksen jälkeen kopioida varmuuskopioidun tietokannan uudelleenasennuksessa tulleen tietokannan sijalle. Näin jo lisäämiäsi tietoja ei tarvitse syöttää uudestaan.

4 4/39 1. KIRJAUDU SISÄÄN. OHJELMASSA ON RAJAUKSET ERI KÄYTTÄJÄRYHMILLE. OHJELMAA VOI KÄYTTÄÄ PÄÄKÄYTTÄJÄN, KÄYTTÄJÄN OIKEUSTASOILLA JA VIERAILIJOIDEN RAJATUIMMILLA OIKEUKSILLA. Käyttäjänimen ja salasanan saa toimituksen yhteydessä. Käyttäjiä, salasanoja ja perustietoja voi ylläpitää pääkäyttäjä, jolla on oikeustaso 1. Tavallisella käyttäjällä oikeustasolla 2 on oikeus ylläpitää lisättäviä ja muuttuvia ruokailijoiden, ruokavalioiden, ruokaohjeiden yms. tietoja. Vieraalta oikeustasolla 3 on estetty useissa ikkunoissa poistamisen mahdollisuus ja pääsy joihinkin ikkunoihin. Ohjelmasta on yhtä laaja versio tavallisille ja ammattikäyttäjille. Käyttöoikeuksien avulla saadaan suppeammat tai laajemmat ominaisuudet käyttöön. Pääkäyttäjät ja osalle tiedoista myös käyttäjät voivat muokata tietosisältöjä käyttötilanteisiinsa sopiviksi. Hiiri on hyödyllinen ohjelman nopealle ja kätevälle käyttämiselle. Näytön pitää olla riittävän suuri, että ohjelman ikkunat näkyvät kokonaan. Ohjelmasta on tehty eri versiot 17 ja 15 tuuman näytöille, pienempikokoisilla näytöillä ei kaikki ruutujen alueet näy, mutta niilläkin voi harjoitella ja opiskella ohjelman käyttöä. Ohjelman asennuspaketissa on perusteellinen ohjelman käyttöohje ja lisäohjeita terveystietoineen, käyttöoikeussopimus ja asiakaskohtainen tietokanta. Kysymyspainikkeista ikkunoissa avautuu ikkunakohtaiset käyttöohjeet. Nettisivuille kohtaan Ohjelmat ja sen alavalikoihin laitetaan lisäohjeita ja vastauksia kysymyksiin. Asennuspaketit ja päivitykset voivat ohjelman ostaneet asiakkaat, joille annetaan salasana ladata valikon kohdasta Ohjelman lataus.

5 5/39 OHJELMISTON AKTIVOINTI Sisäänkirjaus -ikkunan valikosta Aktivointi pääset tähän ikkunaan. Kun tulet tähän ikkunaan ja et ole vielä aktivoinut ohjelmistoa, niin ikkunassa on jo jokin esimerkkitietokoneen tunniste ja aktivointitunnus, jotka eivät toimi tietokoneellasi. Tutustu ensin hyvin tähän esite-yleisohjeeseen, vastaako ohjelma toiveitasi, koska ohjelman aktivoinnin jälkeen ei ole enää palautusoikeutta, koska se vastaa ohjelmapaketin sinetin avaamista. Luo ensin Tietokoneesi yksilöity tunniste Luo tietokoneesi tunniste painikkeesta. ja tallenna se levyke-kuvakkeesta. Lähetä tämä tietokoneesi yksilöity tunniste sähköpostilla toimittajalle, nimesi (ja lisäksi yrityksen laitoksen nimi), osoitteesi ja sähköpostiosoitteen, jonne haluat laskun. Valitse (käänteisvalaistuksi) tunniste ja näppäimistöltä Ctrl-c - näppäinyhdistelmällä saat kopioitua sen leikepöydälle, josta Ctrl-v -näppäinyhdistelmillä saat kopioitua sen sähköpostiviestiin. Kun toimittaja lähettää laskun, maksa toimittajan tilille ohjelman hinta. Kun toimittaja toteaa, että tilille on tullut maksu, niin hän lähettää sähköpostiinne kuitin maksustanne, salasanan ja aktivointitunnuksen, jonka voit taasen kopioida Ctrl-c -näppäimillä ja liittää Ctrl-v -näppäimillä Toimittajalta saatu aktivointitunnus kenttään. Tallenna sen jälkeen levykepainikkeesta. Sulje ikkuna ja nyt pääset ohjelmaa käyttämään, kun sitten syötät toimittajalta saadun käyttäjätunnuksen ja salasanan. Jos tietokoneesi laitteisto muuttuu osittain niin, tietokoneesi tunniste voi myös muuttua, jolloin on pyydettävä uutta aktivointitunnusta toimittajalta.

6 6/39 Yleiset toiminnot ikkunoissa Selaus nuolipainikkeilla tai taulukon vierityspalkeilla. Lisäys +-painikkeella ja sen jälkeen tallennus levyke-painikkeella, joka vie tiedot tietokantaan asti. Joissakin ikkunoissa +- painike tuo oletusarvoja lisäysriville ja saattaa jo viedä tietokantaan asti, muuta oletusarvot haluamiksi. Muokkauksen jälkeen tallennus levyke-painikkeella. Jos et ole vielä tallentanut, niin voit näppäimistön Esc -painikkeella peruuttaa muokatun kentän ennen muokkausta olevaan arvoon ( jos tietoja ei ole tuotu painikkeen avulla riville, joissakin ikkunoissa). Poisto punaisella ruksi-painikkeella ja sen jälkeen tallennus levyke -painikkeella. Jos ikkunassa on ylätaulukko ja alataulukoita, jotka ovat kytketty toisiinsa niin tallennuspainike vie kaikista taulukoista tiedot tietokantaan asti, mikäli taulukot on tehty muokattaviksi. Joissakin ikkunoissa, joissa on sekä ylä- että alataulukot kytkettynä toisiinsa, ei poistoa tehdä punaisesta ruksista, vaan se voidaan tehdä DELETE näppäimellä. Tällöin jos poistat, on ensin poistettava alataulukon rivit DELETE - näppäimellä ja talletettava levyke-painikkeesta. ja sen jälkeen vasta ylätaulukon rivin poisto DELETE-näppäimellä ja talletettava levyke-painikkeesta. Tällöin tietokantaan ei jää roikkumaan rivejä, joille ei ole ylätaulun tietoja. Varo kuitenkin poistamasta ohjelmiston toiminnan kannalta tärkeitä perustietorivejä, tosin poisto on estetty ohjelman logiikassa useista sellaisista tietokantatauluista. Ja poisto varmistetaan joillakin ikkunoilla ja jos vastaat kyllä, niin poisto menee tietokantaan asti, silloin ei tarvitse tallentaa levykepainikkeella. Joissakin ikkunoissa on lisäys, poisto ja tallennus otettu pois, koska tiedot ylläpidetään toisesta ikkunasta. Jos vahingossa olet poistanut rivin ennen tallennusta (mikäli ohjelma ei ole tallentanut poistoa automaattisesti), niin sulkemalla ikkunan ja avaamalla uudelleen saat tiedot esiin uudelleen muuttumattomina. Monissa taulukoissa on lajittelumahdollisuus vuorotellen nousevaan tai laskevaan järjestykseen numeerisissa kentissä ja aakkosjärjestykseen merkkikentissä, kun klikkaat taulukon sarakeotsikkoa. Voit esim. selailla ruokailijoita/ruokavalioita aakkosjärjestyksessä tai ruokailija / ruokavalionumero-järjestyksessä ja ruokien ravinnetietoja suuruusjärjestyksestä eniten, vähiten jne. Ikkunakohtainen ohje tulee esiin tai ohjehakemisto kysymysmerkkipainikkeesta. Pääikkunassa kysymysmerkistä pääsee ohjehakemistoon. Ohjeiden lopussa on linkki HAKEMISTO, josta pääsee takaisin ohjehakemistoon ilman että tarvitsee sulkea ohjeikkunaa. Ohjeikkunan lataus kestää toisinaan hieman, koska kuvat vievät aikaa kun ne latautuvat ohjelman nettiselain-palaseen. Voit lukea ohjeita (niiden tiedostoilla on.htm - loppuliite) myös C:\NutrOpt3\Ohjeet-kansiosta käyttämilläsi nettiselaimilla, ilman että ravitsemusohjelma on käynnissä kaksoisklikkaamalla ohjetiedoston nimeä.

7 7/39 Seuraavaksi avautuu pääikkuna Perustietojen ylläpitoon pääsee vain käyttöoikeustasolla 1. Ruoat ravintein ja Yrtit ja lääkekasvit ikkunoihin ei pääse käyttöoikeustasolla 3.

8 Ohjelmasta valikon kohdasta saa tietoa ohjelmaversiosta. Opas-painikkeesta pääsee käyttöohjehakemistoon. 8/39 2. ANNA RUOKAILIJAN TAI RUOKAVALION PERUSTIEDOT. Ohjelma luo automaattisesti ruokailijan tai ruokavalion numeron kun lisäät +-painikkeesta uuden ruokailijan/ruokavalion. Anna sitten nimi ja valitse suositusperusteista sukupuoli ja ikäalue, aktiivisuus, syötä paino ja pituus. Voit käyttää nimenä kuvaannollista ilmaisua esim. Virtanen nykyinen ja Virtanen suunniteltu, Kasvisruokavalio 1, Tammikuun 2013 ruokalista jne.

9 Vyötärön cm, Lantio cm: Vyötärö-lantiosuhde selvittää myös vatsanseudun rasvan määrää. Naisilla suhteen tulisi olla alle 0,8, jolloin terveysriski on pienempi ja rasvan jakautuminen kehossa hyvä, miehillä suhteen tulee olla alle 1,0. Vyötärö-kenttä muuttuu punaiseksi, jos vyötärö-lantiosuhde on naisilla yhtä suuri tai suurempi kuin 0,8 ja miehillä yhtä suuri tai suurempi kuin 1,0. Tosin pitää tallentaa ja poistua riviltä että väritys näkyy. 9/39 Muut annettavat tiedot Lääkkeet, Sairaudet, Ei voi syödä ruokia, Tupakointi ovat informatiivisia ruokavalion suunnittelulle.

10 10/39 Laske suositukset painikkeesta ohjelma laskee yksilölliset ravinnesuositukset, joita voit vielä muuttaa käsin. Ohjelma käyttää sukupuolitietoa, syntymäaikaväliä, painoa, pituutta, raskaus- ja imetystietoa ja liikunnallista aktiivisuutta sekä pääasiassa suomalaisia ravitsemussuosituksia, kun se laskee yksilöllisen ravinnesuosituksen/tavoitteen. Kun olet syöttänyt ruokailijan tai ruokavalion tiedot ja laskenut suositukset, syötä seuraavaksi ruokavalio Ruokavaliot ikkunasta. Kun tulet takaisin Ruokailijat -ikkunaan, päivitä saannit valittuna olevalle ruokailijalle Päivitä saannit painikkeesta. Saanti nyt -sarakkeeseen tulee valituilta Saanti nyt keskiarvo alkaen ja saakka päiviltä. Voit korostaa eroja ravinteiden saannissa syöttämällä alle ja yli prosenttia. Voit selvittää Ravinne-suositus-saanti-taulukon vasemmasta rivipainikkeesta klikkaamalla mistä ruoista saanti muodostuu suuruusjärjestyksessä. Ravinneinfo painikkeesta avautuu tietoikkuna valitulle ravinteelle. Voit näin opiskella mikä merkitys eri ravinteilla on terveydelle ja lisätä tai vähentää niiden saantia eri ruoista. Liikasaannit -painikkeesta avautuu ikkuna Suurin hyväksyttävä päiväsaanti ravintoaineille, jonne voit lisätä muitakin jo olemassa olevien lisäksi. Käytä Selitteessä aina sanaa ei ylittää ja jos tarvitsee erotella sukupuoli niin N=nainen, M=mies, R=raskaus, I=imetys ja laita iän alaraja lisätessäsi ravinnearvoja. Ikkuna on ohjeellisena, kun tarkastelet ruokavalion saanteja. Tietokantaan jo syötetyt on saatu lähteestä: Dietary Reference Intakes (DRIs): Tolerable Upper Intake Levels, Elements,Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academies USA.

11 11/39 Vaikka ravinteita saataisiin suositusten mukaisesti, niin sairastuessa tarvitaan suosituksia enemmän ravinteita, tupakoija tarvitsee tavallista enemmän jne. Jos ravinteet eivät imeydy kunnolla, tarvitaan enemmän jotakin ravinnetta. Ravinteet olisi hyvä saada ruoista, esim. synteettisenä C-vitamiinilla ei ole saamaa merkitystä kuin esim. marjoista muiden biokemikaalien kera saatuna. Jotkin lisäravinteet ovat kyllä hyödyllisiä ja synteettisenä biokemikaali on aivan sama kuin ruoissa oleva, mutta oletettavasti ravinneyhdistelminä sopivissa suhteissa ruoissa vaikuttavat paremmin kuin irrallisina luonnollisesta yhteydestään. Biokemikaaleja on tuhansittain, esim. luontainen C-vitamiini ja karotenoidit voivat olla kuin indikaattoreita osoittamaan, että ruoassa on myös muita hyödyllisiä biokemikaaleja. Tärkeätä on kiinnittää huomiota myös joidenkin ravintoaineiden liikasaantiin, joka voi aiheuttaa monenlaista pahoinvointia. Lisäravinteina otettaessa voidaan saada liikaa jotkin ravintoainetta, myös johonkin ruokaan on laitettu paljon suolaa tai muuta ainesta. Myös jos syö yksipuolisesti jotakin ruokaa ylen paljon, voi saada liikaa jotakin ravintoainetta. Liikaa jotakin hivenainetta voi estää toisen hivenaineen vaikutusta elimistössä, ravinteet pitää saada siis keskenään sopivissa suhteissa. Voit katsoa mikä merkitys kullakin ravinteella on, milloin niitä tarvitaan enemmän, niiden puutostilojen vaikutukset, liikasaantien vaikutukset, klikkaa ensin ko. ravinteen rivipainiketta vasemmasta alataulukosta ja sitten Ravinneinfo-painikkeesta.

12 12/39 Muuta määriä ruokalistaan painikkeesta avautuu ikkuna, josta voit muuttaa määriä ja poistaa ruokia, että saat ravinteet lähemmäksi suosituksia. Lisää valittujen ruokien määriä % ja Vähennä valittujen ruokien määriä % -painikkeilla voit muuttaa joko yksittäisen valitun rivin tai useiden erillisten tai peräkkäisten rivien määriä yhdellä kertaa. Saat näppäimistön Ctrl-(Control-) näppäimellä samanaikaisesti oikealla hiirenpainikkeella klikkaamalla tai pelkästään hiirellä vetämällä esim. koko ryhmän rivit valituiksi ennen määrien muuttamista tai poistoa Delete -näppäimellä. Voit ennen valintoja lajitella sarakeotsikosta esim. Ryhmän mukaan.

13 13/39 Voit piirtää jakauman ruokaryhmittäin joko määristä tai hinnoista tai piirtää saantien tasaisuuden ateria- tai päiväkohtaisesti. Katso lisää jäljempää kohdasta 4, jossa esitellään Ravitsemustutkimus -ikkunaa. Ravitsemus ei ole välttämättä hyvä, vaikka henkilö saa suositusten mukaan ravinteita riittävästi. Suositukset ovat keskivertohenkilöille ja optimaaliseen kuntoon tarvitaan jopa enemmän tai vähemmän ravinteita yksilöllisesti. Biokemikaaleja on tuhansittain ja niiden terveysvaikutuksia ei kaikkia tiedetä. Monilla biokemikaaleilla on yhteisvaikutus ihmisen biologisiin toimintoihin ja terveyteen ja mitä ruokakokonaisuuksia syö vaikuttaa merkittävästi terveydentilaan sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Voit kokeilla erilasia ruokavalioyhdistelmiä ja tarkkailla miten ne vaikuttavat kuntoosi. Kaikki varmaan haluaisivat olla virkeitä, välttyä rappeutumiselta, omata hyvät aivotoiminnot, verenkierron, luuston, nivelet ja säilyttää omatoimisuuden mahdollisimman pitkään. Sen ajan minkä ihminen elää, halutaan elää mahdollisimman terveenä. Voit käyttää ohjelmaa tutkijan asenteella, kokeilumielellä, harrastuksena ja ammatillisestikin ja auttaa sekä itseäsi että lähimmäisiäsi pysymään terveenä ja pääsemään huippukuntoon niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tämän ohjelman käyttö on erittäin mielenkiintoista, ravitsemus ei olekaan itsestään selvä asia ja se mihin on tottunut ei välttämättä ole optimiravitsemusta.

14 14/39 3. SELVITÄ NYKYINEN RAVITSEMUSTILANNE JA SUUNNITTELE UUSI, PAREMPI RAVITSEMUS OTTAMALLA HUOMIOON YKSILÖLLISYYS, TERVEELLISYYS, RAVINNEARVOT, HINTA. TARKASTELE RAVINNETTA, JOTA SAADAAN ALLE TAI YLI SUOSITUKSEN JA KORJAA RAVITSEMUS. Valintalistaan voi ottaa Vain mukaan otetut ruoat tai kaikki tietokannasta löytyvät (yli 4000) ruoat. Ruokaryhmäpainikkeilla tulevat valintalistaan ko. ruokaryhmään laitetut ruoat ravinteineen ristiintaulukoituina. Klikkaamalla Valittu ruoka valioriville painiketta valintalistasta siirtyy valittuna oleva ruoka ja sen ruokaryhmä ruokalistaan valittuna olevalle uudelle lisätylle riville tai vanhalle valittuna olevalle riville, voit näin myös korvata aiemmin syötetyn ruoan toisella. Nopeampi haku ilma ravinteita on mahdollisuus valita. Voit hakea myös hakusanalla, sanan osalla, jos ruoka ei löydy ryhmien alta. Voit hakea esim.: A% hakee kaikki A-alkuiset. %kaali% hakee kaikki rivit joissa esiintyy kaali. Voit hakea esim. %laktoositon%, %vähäsuol%, %suolattu%, %uunissa%, %pakastettu%, %suolaamaton%, %kuivattu%, %öljyssä paahdettu%, %tuore%, %keitetty%, %rasvaton%, %rasvaa%, %vähärasv%, %keitetty%, %säilötty% jne. Ellei ruokaa löydy, voit valita lähinnä vastaavan. Tuleviin versioihin voidaan lisätä puuttuvia ruokia, mikäli niihin on saatavissa ravinnetiedot. Voit käydä myös lisäämässä ensin ruokaohjeen Ruokaohjeet -ikkunasta, jossa ohjelmalla voidaan laskea reseptin ravintosisältö ja palata sitten täydentämään ruokalistaa. Ohjelman taulukoissa voit hiirellä vetämällä sarakkeen reunaa kaventaa tai leventää. Saraketta klikkaamalla tulostuu taulukko esim. ravinnearvoilla vuorotellen joko nousevaan tai laskevaan järjestykseen tai arvot suuremmasta pienempään tai pienemmästä suurempaan sarakkeen tietojen mukaan. Lisäys-, poisto- ja tallennuspainikkeiden toiminnot ovat yleisen standardin mukaisia kaikissa ikkunoissa. Lisäykset tehdään plus-painikkeesta, jolloin loppuun tulee uusi rivi, johon tulee oletuksena jo viimeksi valitun rivin päivä ja ateria. Tämän jälkeen haetaan

15 15/39 ruoka ruokavalintataulukkoon joko ruokaryhmäpainiketta tai ETSI tai Hae terveellisiä tai Valitse ehdotuksia -listasta klikkaamalla. Sitten ruudulle tulostuneen ruokavalintaulukon halutun ruoan rivin painikkeesta klikataan valituksi ruoka, josta Valittu ruoka valioriville painiketta klikkaamalla siirtyy ruoka ja ruokaryhmä tälle uudelle tai vanhalle valitulle ruokavalioriville. Vain määrä pitää syöttää käsin ellei ruokapainot -tiedoista tullut oletus ole sopiva. Tallennuksessa levyke-painikkeesta tallentuvat kaikille riveille tehdyt muutokset tietokantaan saakka. Poistettaessa valittuna oleva rivi poistuu, jolloin on myös talletettava levyke-painikkeesta. Voit kopioida valitun ruokalistarivin toiselle päivälle ja toistamalla usealle muulle päivälle antamalla Päivälle -kenttään päivän numeron ja klikkaamalla plus-painikkeesta, jolla yleisesti lisätään rivi. Klikkaa ensin kopioitavan rivin rivipainiketta, jolloin ohjelma sisäisesti vie kopiotavan rivin tiedot muistiin, josta se sitten plus-painiketta painaessasi vie tiedot uudelle kopioidulle riville, muuten saattaa uudelle riville mennä jonkun aikaisemmin valitun rivin tiedot, eikä sen mikä oli sen hetkinen rivi. Jokin malliruokavalio voidaan kopioida pohjaksi, jota muuntamalla saa yksilöllisen ruokavalion, painikkeesta Pohjaksi ruokailijalle antamalla ruokailijan numeron, jolle kopioidaan ruudulla esillä oleva ruokavalio. Voit kopioida ruokailijan jonkin valitun päivän ruokalistan toiselle päivälle Päivälle painikkeesta, kun syötät sitä seuraavaan kenttään päivän numeron. Syöttämällä annoskoot g Painoinfot -ikkunasta, tulevat ne oletuksena ruudulle pienelle, keskikokoiselle tai suurelle annokselle. Oletusannoskoot ovat syötetyt jo osalle ruoista, mutta tarkimman tuloksen saa omaan ruokalistaansa, kun punnitsee itse keittiövaa alla. Voit päivittää painot ja hinnat ruokavaliossa valittuna olevan rivin ruoalle Päivitä paino ja Päivitä ohjehintaa ym. painikkeista. Voit hakea ruokavalioehdotuksia, jotka perustuvat tutkittuihin ja kokemusperäiseen tietoon, klikkaamalla jotakin riviä ehdotuksia listasta. Tavallaan kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta tässä tulostuvat sellaiset ruoat, joilla on erityisen paljon myönteistä vaikutusta seuraaviin kohteisiin: aivot, hermosto, muisti, mielentila, henkinen kunto energiatuotanto, lepo, stressi, suorituskyky hengitys, hengityselimistö, keuhkot immuunijärjestelmä, vastustuskyky kudokset, uusiutuminen, vanhenemisen hidastaminen, iho lisääntyminen, ikäkaudet näkö, näön ylläpito myrkkyjen ja kuona-aineiden poisto nestetasapaino, munuaiset, virtsatie luusto, sidekudos ja nivelet ruoansulatusjärjestelmä, hampaat syövän riskin pienentäminen umpieritysjärjestelmä verenkiertojärjestelmä yleiskunto, muita terveyshyötyjä Hae terveellisiä -painikkeella tulostuu valintalistaan maailman terveellisimpiä melko yleisesti käytössä olevia ruoka-aineita. Tällöin klikkaamalla jotakin ruokaa, tulostuu tekstiruutuun terveysväittämiä (tosin kaikkiin ei ole tiedossa tieteellistä tutkimusta, johon väittämä perustuu, jotenka suhtaudu tietoihin varauksella) ruokien hyödyistä ja haitoista. Voit koostaa ruokavalion näistä ja samantapaisista ruoista tasapainoisesti hyödyt ja haitat huomioiden terveellisen ravitsemuksen varmistamiseksi. Klikkaamalla Ravinnetietohaun rivipainiketta avautuu ikkuna, jossa on tietoa ravinteesta.

16 Voit piirtää kaavion alareunaan ruokalistan ravinteiden prosenttiosuuksista päivän suosituksista 17 tuuman näytön versiossa joko valittuna olevalle ruoalle, atrialle tai päivälle tai 15 tuuman näytön versiossa omaan ikkunaan Ravinteiden saanti % päivän suosituksista painikkeella: 16/39 Voit tulostaa esillä olevan ruokavalion sekä tiedostoon että kirjoittimelle. Kun syötät ohjehinnat ruokien tietoihin voit vertailla ruokien hintoja ja ostoslistaan saada arvion hinnoista. Painikkeesta Yrtit avautuu Yrtit ja lääkekasvit -ikkuna. Jos ruoalle on myös yrttitietoja se oletukseksi menee sen yrtin/ruoan kohdalle, mikä on valittuna ruokavalinnassa, jos ruokavalinta on tyhjä, niin ruokalistan yrtin/ruoan kohdalle. Jos kummassakaan edellisessä listassa ei ole sellaista ruokaa, joka samalla on yrtti, menee ikkuna ensimmäisen aakkosjärjestyksessä olevan yrtin kohdalle. Lisää tai vähennä määriä, vaihda ruokaa, poista ruoka. Tasaa päiväkohtaiset saannit. Hae tietoa ravinteista. Katso mistä ruoista saat eniten tai vähiten jotakin ravinnetta tai energiaa tai mitkä ruoat ovat hinnaltaan edullisimpia. Ravitsemusta voidaan siis optimoida ravinnesaantien, hinnan, määrän ja laadun suhteen yksilöllisesti tai joukkoruokailua varten. OHJEITA KÄYTÖN NOPEUTTAMISEKSI JA HELPOTTAMISEKSI Ohjelmassa on valmiina mm. seuraava testiesimerkkipohjat harjoittelua varten: Virtanen Matti ja Maija, joiden ruokavalio ei ole esimerkillinen, niissä on testiaineistoa. Ruokailija numero 6 VIERAS on varattu käyttöoikeustasolla 3 ohjelmaan sisään kirjautuvalle. Painonhallinta numerolla 5 on yksi ehdotus, välttämättä ei hyvä laihduttajalle, voit muuttaa sitä sopivammaksi. Voit luoda muita malliruokavalioita pohjiksi kuvaavilla henkilönimillä erityyppisille henkilöille, erilaisille dieeteille, ikä, terveydentila ja esim. kasvisruoka jne. huomioiden, joista sitten voit kopioida pohjia muunneltavaksi. Kun

17 valmiita pohjia on paljon, käy ruokavalioiden laadinta nopeasti vähän muuntelemalla eri yksilöille Voit tallentaa kaikki 31 päivää esim. päivät 1-7 tammikuu, 8-14 helmikuu jne. tai jos se ei riitä, niin eri yksilönimille esim. Virtanen 2013, Ville 2013 jne.. Voit tulostaa paperille tai tekstitiedostoon (.txt ) ruokavaliotiedot. Ravitsemustutkimusikkunaa ja eri piirtoikkunoita voi myös käyttää ja siirtää ravinnesaannit ym. arvot sekä ateria- että päiväkohtaisesti muihin asiakirjoihin ko. ikkunoiden alareunassa olevista tulostaulukoista, katso ko. ohjeesta. Kun syötät oletusannoskoot valmiiksi Painoinfot ikkunasta tai Päivitä painopainikkeesta, niin ei tarvitse punnita jokaista ruokaa. Punnittuina talousvaa alla saat kylläkin tarkimmat tulokset. 17/39 Jos et löydä ruokaa juuri samalla nimellä, voit valita lähinnä vastaavan. Voit hakea ruokaa hakusanoilla. Jos valmistettua ruokaa ei löydy, niin voit syöttää ruoan aineksina. Tai syötä puuttuva ruoka Ruokaohjeet ikkunasta, jossa voi laskea karkeasti reseptin ravinnearvot aineksien perusteella. Ravinnetietoja saa valmisruokien pakkauksista, puuttuvat voi hakea internetistä ja kirjallisuudesta. Jos tietokannassa olisivat kaikki markkinoilla olevat elintarvikkeet, se veisi levytilaa ja hakeminen olisi sekavampaa, sillä vaihtoehtoja olisi valtavasti. Kun olet saanut tallennettua puuttuvat yleisimmin käyttämäsi ruoat, olet saanut räätälöityä ympäristön nopeakäyttöiseksi ja sopivaksi juuri niihin tarkoituksiin, mihin käytät ohjelmaa. Ruokalista suurena painikkeesta avautuu ikkuna, josta voit muuttaa määriä ja poistaa ruokia, että saat ravinteet lähemmäksi suosituksia. Lisää valittujen ruokien määriä % ja Vähennä valittujen ruokien määriä % -painikkeilla voit muuttaa joko yksittäisen valitun rivin tai useiden erillisten tai peräkkäisten rivien määriä yhdellä kertaa. Saat näppäimistön Ctrl-(Control-) näppäimellä samanaikaisesti oikealla hiirenpainikkeella klikkaamalla tai pelkästään hiirellä vetämällä rivipainikkeita esim. koko ryhmän rivit valituiksi ennen määrien muuttamista tai poistoa Delete näppäimellä.

18 18/39 Voit lajitella ruokalistaa joko päivän, aterian, ryhmän, ruokakoodin (ei lajittele ruoan nimen mukaan vaan ruokakoodin mukaan) ja määrän mukaan nousevaan tai laskevaan järjestykseen klikkaamalla vasemmalla hiiren painikkeella sarakeotsikkoa. Voit kopioida ruokalistan valitut rivit halutussa järjestyksessä leikepöydälle Ctrl-c - näppäimillä ja sitten liittää asiakirjaan Ctrl-v näppäimillä. Asiakirjassa voi tekstinkäsittelyohjelmilla muokata ruokalistan hienoksi esityskuntoon.

19 19/39 4. ANALYSOI JA VERTAILE MUIHIN RUOKAILIJOIHIN TAI VALIOIHIN RAVITSEMUSTUTKIMUS -IKKUNASTA Voit valita useita ruokavalioita tai ruokailijoita vertailtaviksi, ne piirtyvät eri värein ja kuvioin, halutuilta Päiviltä, jolloin saat keskiarvon Arvojen jako luvulla ja tarkemmin vielä joltakin aterialta. Koska ravinnearvot ovat 0:sta yli :een niin Y-akselin maksimia muuntamalla saa näkyviin halutut arvoalueet. Koska pitoisuustietoja on noin 130 ravinteelle ym. niin voit valita mitkä tulostuvat yksitellen sieltä täältä tai peräkkäin monivalinnalla, ettei kaavioon tule liian tiheään ravinteiden nimet ja pitoisuudet. Valintojen jälkeen ohjelma piirtää kaavion uudelleen Piirrä kaavio -painikkeesta. Voit tarkastella myös välttämättömien aminohappojen ja joidenkin kivennäisaineiden saantia ja biokemikaalien, jotka ovat viime aikaisissa tutkimuksissa todettu terveysvaikutteisiksi tai joita maailmalla tutkitaan. Aivan 100 %:sti kaikille tietokannassa oleville ruoille ei ole tutkittu arvoja, mutta ohjelmalla näkee kuitenkin melko hyvin mitä ravinteita saa ruokavaliosta. Jos jotakin ravinnetta ei näytä saavan tai saa liian vähän, voi vaihtaa sellaiseen lähes vastaavaan ruokaan, jolle tietokannassa on tietoja. Voit lisäksi katsoa myös Ruokailijat -ikkunasta ja Ryhmäjakaumasta tietoja ruokavalioista, katso edeltä. Painikkeista Ruokailijat ja Ruokavaliot pääset sulkematta tutkimusikkunaa muuttamaan tai katsomaan tarkemmin ruokailijoiden tai ruokavalioiden tietoja ja piirtämään muita kaavioita. Ravintotieto painikkeesta avautuu ikkuna ja informaatiota Ravinnelistan sen hetkisenä rivinä (nuoli rivipainikkeessa) olevalle ravinteelle. Ravintoerot painikkeesta pääsee vertaamaan graafisesti ruokien ravinteiden määriä 100 grammaa kohti, katso Ravintoerot ikkunan ohjeesta.

20 Yrtit painikkeesta pääsee katsomaan yrttien ja lääkekasvien tietoja, katso Yrtit ja lääkekasvit ikkunan ohjeesta. 20/39 Henkilön ravinteiden saantiin vaikuttaa myös yksiöllinen ravinteiden imeytymiskyky ja sairaana ollessa ravinteita tarvitaan enemmän tai joitakin ravinteita joutuu vähentämään. Tupakoitsija tarvitsee normaalia enemmän tiettyjä ravinteita. Ravinteet vaikuttavat yhteisvaikutteisesti ja millaisena yhdistelminä ruokia syödään. Jonkin ravinteen riittämätön saanti voi rajoittaa koko aineenvaihduntaketjua, jolloin keho voi sairastua, rappeutuminen ja vanheneminen nopeutuu jne. Huippukuntoon tarvitaan jopa enemmän ravinteita mitä keskivertohenkilölle viralliset suositukset ovat. Esim. runsaasti antioksidantteja sisältävät ruoat ovat tärkeitä vanhenemisen ja rappeutumisen hidastamisessa ym., näet ne ORAC-arvoista. Myös saantien tasaisuudesta tai vaikka energiaosuuksista päivittäin tai aterioittain eri ravinneryhmistä voit piirtää käyriä, piirakoita ja palkkeja. Kaaviossa vesiliukoisien vitamiinien saanti päivittäin. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön pitkäksi aikaa, niitä tulee saada päivittäin ja jopa ateriottainkin riittävästi ja tasapainoisesti. Suositellaan 3-5 tuoreita, kypsentämättömiä marja/hedelmä/vihannes-annoksia päivittäin.

21 LISÄÄ ESIMERKKEJÄ 21/39 Kaaviossa eri aterioiden energiaosuudet yhdeltä päivältä ja kuinka monta prosenttia suositellaan eri päivän aikoina Ateriat -tiedoissa. Seuraavassa kaaviossa kivennäisaineita.

22 22/39 5. OPISKELE TIETOJA RAVINTEISTA. VOIT PÄIVITTÄÄ JA TÄYDENTÄÄ TIETOJA. TIEDOT NÄKYVÄT RAVINNETIETO- JA RAVINNEINFOT - IKKUNOISSA. Tietokantaan on syötetty jo yli 200 ravinteelle tai muulle aineelle tai aiheelle informaatiota. Voit hakea esim. %väsy% -hakusanalla, jolloin voit nähdä ravinteet, jotka erityisesti vaikuttavat vireyteen jne. Näet ravinteen vaikutukset, puutostiloissa vaikutukset, milloin ravinnetta tarvitaan tavallista enemmän, mikä ovat liikasaantien haitat ja tavallisimmat ruoka-aineiden lähteet, jossa ravinnetta on. Tietokantaan on jo koottu keskeisimmät tiedot kullekin kohteelle. Selaa tekstilohkojen palkista esille lohkojen piilossa olevat, vaikka näyttää että on viimeinen rivi, kappaleen tyhjän rivin jälkeen voi olla vielä lisää tietoa. Nämä samat tiedot tosin voidaan nähdä Ravinnetieto-ikkunasta eri paikoissa ohjelmaa, joissa on Ravinnetieto-painike. Voit täydentää, muokata ja tallentaa tietoja muista lähteistä, netistä ja kirjallisuudesta. Netistä hakemalla tulee valtavasti tietoa eri lähteistä ja samojenkin tietojen toistoa, Ravinneinfot -ikkuna auttaa keskittymään oleellisimpiin tietoihin ja säästää aikaa netistä hakemiselle. NutrOpt- ohjelmaa voi käyttää asennuksen jälkeen tietokoneella, jossa ei ole nettiyhteyttä.

23 23/39 Ravinnetieto-ikkunassa tulostuvat samat tiedot kuin Ravinneinfot ikkunan tekstilohkoissa ja vain ne tekstilohkot, joille on tietoa syötetty. Ikkuna voidaan avata Ravinnetieto painikkeesta useissa ohjelman ikkunoissa, joissa on ravinnetaulukko, jolloin ikkuna avautuu tietoineen sen hetkisen esillä olevan ravinnenimirivin ravinteelle.

24 24/39 6. TULOSTA RUOKATARVIKELISTA, KUN MENET KAUPPAAN TAI TILAAT RUOKIA TAI HALUAT LASKEA TARVIKKEIDEN MÄÄRÄN, JOKO YKSILÖLLE TAI YHDISTETTYNÄ USEALLE HENKILÖLLE. OSTOSLISTA :57:16 HEDELMÄ 8, g Appelsiini, tuore, useita lajikkeita 8, g Omena, kuoreton, tuore 4, g Tomaatti, punainen, kypsä, tuore, vuoden keskiarvo 2 JUOMA 1, g Kahvi, juoma, valmistettu hanaveteen 0, g Vesi, hanasta 1, g Vihreä tee Jos syötät ohjehinnat ruokatietoihin, saat myös hinta-arvion, voit tehdä sen Ohjehintasyöttö-painikkeesta, jolloin avautuu ostoslistassa valittuna olevalle ruoalle päivitysikkuna. Sen jälkeen tulosta ostoslista uudelleen, niin päivitetyt hinnat näkyvät. Voit laskea jopa usean miljoonan ihmisen ruoat ilman ylivuotoa arvoissa!

25 25/39 7. VOIT TARKASTELLA MISSÄ RUOISSA ON ENITEN MITÄKIN RAVINNETTA Ravinneinfo-painikkeesta avautuu tietoa valitusta ravinteesta, voit opiskella ravinteiden merkityksiä terveydelle. Ravinnetietoja on yli , jotenka ikkunan latautuminen kestää hieman, mutta sitten selaukset ovat nopeita.

26 26/39 RAVINTOEROT Kuvassa ovat ravintoerot pääravinteille arvoalueelta 1-150, kun laittaa suuremman arvoalueen, niin pienemmät eivät näy niin selvästi ja suuremmat tulevat esiin. Kaavio piirtyy listoista valituista ravinteista ja ruoista halutulle arvoalueelle Piirrä kaaviopainikkeesta. Kun avasit ikkunan se oli piirtynyt oletusvalinnoin. Voit valita haluamasi ravinteet ja ruoat esitettäviksi havainnollisesti kaaviossa vertailtaviksi. Voit valita Ctrl-näppäintä pitäen alhaalla ja klikkaamalla vasemmalla hiiren painikkeella yksittäisen ravinteiden ja ruokien valintalistojen rivipainikkeita piirrettäväksi kaavioon. Vasemman hiiren painikkeilla vetämällä rivipainikkeiden kohdalta tulevat peräkkäiset rivit valituiksi. Voi valita jonkin ruokavalion ruoat valituiksi painikkeesta Valituksi valio, kun syötät ruokailijan/ruokavalion numeron. Voi valita ravinneryhmän valituiksi painikkeista Vitamiinit.., Mineraalit.., Muut1, Muut2, Muut3. Ravinnetieto-painikkeesta voit lukea tietoa sillä hetkellä ravinteet -valintalistassa olevalle ravinteelle, jolla on nuolen kuva rivipainikkeessa. Voit lajitella valintalistojen otsikkopalkkeja klikkaamalla aakkosjärjestykseen nimen ja ryhmän mukaan jne. nousevaan ja laskevaan järjestykseen ja valita haluttu väli piirrettäväksi. Esim. voit valita jonkin ruokaryhmäin ruoat piirrettäviksi, kun lajittelet ko. sarakkeen ja vedät hiirellä valituiksi ryhmän ruoat esim. MARJA, jolloin voit piirtää marjoista havainnollisen vertailevan esityksen eri arvoalueilta.

27 27/39 8. VOIT SELATA JA YLÄPITÄÄ RUOKIEN TIETOJA Tietokannassa ovat jo yli 4000 ruoan ravinnetiedot pääasiassa ulkomaisista lähteistä tai laskettuna perusruoka-aineista vuonna 2012 saatujen tietojen mukaan koottu (tosin lähdetiedoista ilmenee, että osa tiedoista pohjautuu melko vanhoihinkin tuloksiin, joita tarkistetaan ja päivitetään jatkuvasti) nimikkeet suomennettuna ja ryhmiteltyinä. Noin 350:lle on elohopea ja kadmium saatu suomalaisista lähteistä ja perus- ja muut ravinteet ulkomaisista lähteistä lähinnä vastaavista. Ympäristömyrkyt ja hiilijalanjälki-tiedot riippuvat tuotteesta ja ne ovat vain osalle ruoista esimerkkeinä. Yli sadalle ravinnetiedot ovat lasketut perusruoka-aineiden perusteella ruokaohjeiden mukaan ja muutamille tiedot on saatu tuoteselosteista. Pääasiassa ulkomaisista lähteistä saaduille arvoille tulostuu ruokanimike englanniksi. Ravinnetiedot ovat usein keskiarvoja, ravinteiden määrään vaikuttavat ruoan tuoreus, kasvupaikka, korjuuaika, kypsennystapa, lajike, säilytys jne. Useita ravinnetietoja ja ruokia on jätetty pois, varsinkin sellaisia, joista harvoin tulee puutetta. Jos yleisesti tunnettuja ravinteita on riittävästi ruoassa luontaisesti, niin samalla se usein osoittaa, että myös muita hyödyllisiä biokemikaaleja ja hivenaineita saa ruoasta. Ruokien biokemikaalit vaikuttavat yhteisvaikutteisesti sopivina yhdistelminä, eristettynä pillereihin ei ravinteella ole välttämättä samanlaista positiivista terveysvaikutusta. Hyvä perusruokavalio on huippukunnon edellytys ja sitä voi täydentää sopivilla, hyväksi todetuilla lisäravinteilla. Voit syöttää ohjehinnan, niin voit arvioida ruokakustannuksia. Voit käydä päivittämässä terveysväittämiä, ruokaehdotuksia ja painoinfoja ko. painikkeista. Ravinnetieto-painikkeesta saat valittuna olevasta ravinteesta tietoa ja Yrtit

28 painikkeesta pääsee yrttien ja lääkekasvien tietoihin, niissä voi olla tietoa ruokana käytetyistä kasveista. 28/39 9. HAE JA LISÄÄ TERVEYSVÄITTÄMIÄ RUOKIEN HYÖDYISTÄ JA HAITOISTA. TIEDOT NÄKYVÄT RUOKAVALIO IKKUNASSA JA RUOAT RAVINTEINEEN - IKKUNASSA Ruokainfot painikkeesta Ruoat ravinteineen -ikkunasta pääset hakemaan ja ylläpitämään terveysväittämiä. Noin 200 tavalliselle ruoka-aineelle ovat jo tiedot syötetyt. Lähteinä ovat olleet luotettavaa ravitsemustietoa antava kirjallisuus ja internetistä on poimittu tutkimuksiin perustuvaa ja kokemusperäistä tietoa. Tiedot ovat suuntaa antavia ja suurella todennäköisyydellä hyötyä tai haittaa lisääviä tai vähentäviä. Kaikkia näitä terveysväittämiä ei voi laittaa kuitenkaan tuoteselosteisiin, koska ne ovat useasti vain osatekijöitä ja kaikkia ei ole moninkertaisin toistetuin tutkimuksin varmistettu. Ravinteet voivat vaikuttaa yksilöllisesti vaihtelevin määrin ja niillä on yhteisvaikutus muiden aineiden kanssa. Standardoi ruoille väittämä - painikkeesta terveysväittämiä voi korvata standardeilla lauseilla, sillä on paljon samaa tarkoittavia lauseita, antamalla korvattavan ja korvaavan koodin. Tällöin ohjelma vie automaattisesti saman väittämän kaikille ruoille, joilla on korvattava väittämä. Tosin on vaihtelevaa kun ilmaistaan sama asia eri sanoin ja vivahtein.

29 29/ YLLÄPIDÄ RUOKAOHJEIDEN RAVINNETIETOJA. Ohjelma laskee ruokaohjeellesi ravinnearvot, vähentää kypsennyksen osuuden ravinteiden määrästä ja suhteuttaa tiedot 100 grammaa kohden valmispainon mukaan. Vesipitoisuudesta tehdään aina 25% vähennys kypsennettäville ruoille, vaikka sitä ei ole painotietoihin syötettykään. Halutessasi voit syöttää valmistusohjeen (vaikka leikepöydän kautta käänteisvalaistu teksti Ctrl-c:llä ja Ctrl-v vie tekstiruutuun, kuten kaikissa syöttötekstiruuduissa). Uutta ruokaohjetta syötettäessä on ensin lisättävä ruokaohjeen ruoan nimi, ryhmä, kypsennystapa ja ruokaohje- valintaruutu ruksattuna tallennettava ne. Sitten voidaan tallentaa aineksia, ensin lisätään rivi, valitaan ryhmä ja sitten ruokien taulukosta valitaan haluttu aines ja Valittu ruoka valittuna olevalle ohjeriville -painiketta klikkaamalla siirtyy ruoan tiedot valitulle ruokaohjeriville. Voit näin lisätä aineksen tai vaihtaa jo lisätyn aineksen toiseen. Raaka-aineiden syöttämisen jälkeen Laske ravinteet ohjeelle painikkeesta ohjelma laskee reseptin ravinnearvot ja tallentaa ne tietokantaan. Nopeinta on joskus etsiä raaka-aine hakusanalla kuin selaamalla sitä ryhmien alta. Vain tuoreet tai ei tietoa ja Vain mukaanotetut valintaruuduilla voi pienentää ruokavalinta-tauluun tulostuvia ruokia. Ruoan painoinfot painikkeesta voidaan käydä päivittämässä tai katselemassa ruokaohjeen painoinfoja ja annospainon Annospaino? -painikkeesta. Ruoan ravinnesisältö painikkeesta pääset katselemaan joko koko ruokaohjeen ravinnesisältöä (sen jälkeen kuin olet painikkeesta Laske ravinteet ohjeelle laskenut tietokantaan ruokaohjeen ravinteet) tai aineksien ravinnesisältöä kun syötät

30 ravinnesisältö- ikkunassa aineksen koodin ja HAE -painikkeella tulostuu aineksen ravinnesisältö. Tämän ikkunan Ravinnetieto painikkeesta saat tietoa taulukon valitusta ravinteesta. 30/39 SUUNNITTELKAAPA RUOKAVALIOTA, JOTKA OVAT HALPOJA, TERVEELLISIÄ, YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISIÄ, MAUKKAITA, YKSILÖLLISIÄ, HELPPOJA JA NOPEITA TOTEUTTAA!

31 31/ HAE TIETOJA TERVEYDENHOITOON LIITTYVVÄSTÄ RAVITSEMUKSESTA. Yli 160 terveysongelmalle ovat jo tiedot syötetyt: Mitä tulisi suosia, vähentää tai karttaa. Tietoja voidaan hakea Nykyinen / Suunniteltu ruokavalio ikkunassa. Terveysvihjeitä voi täydentää ja muuttaa pääkäyttäjän oikeustasolla 1 Perustiedot - valikosta Kohdasta Terveysvihjeet. Pääset myös tietopaketteihin mm. vanhenemisen hidastamisesta, vastustuskyvyn kohottamisesta, funktionaalisesta lääketieteestä, haitallisista aineista ja niiden poiston tehostamisesta kehosta ja yrteistä. Terveysruokia -painikkeesta näet maailman 200 terveellisemmän tai muun yleisesti käytetyn ruoan terveysväittämät taulukkona ohjemuodossa, jossa aluksi on ryhmitelty ruoka-aineet vaikutuskohteitten alle ja lopussa näkee aakkosjärjestyksessä mitä kaikkia terveysväittämiä ja todella myös paikkansa pitäviä vaikutuksia ja merkityksiä on näillä ruoilla. Suunnilleen samat tiedot tulostuvat myös ruokalistaa syötettäessä, kun ruokavalioikkunassa klikataan ruokavalintataulukon rivipainiketta, niille ruoille, joille on syötetty väittämiä. Lääkevaikutukset ravitsemukseen, Ei sopivien ruokien korvaajia ikkunoiden tietoja voi täydentää, niissä on valmiina syötetty vain muutamia lääkevaikutuksia ja joillekin yksilöille sopimattomia ruokia ja niiden sijaan mahdollisesti käytettäviä ruokia. Uusia lääkkeitä tulee jatkuvasti ja niiden vaikutuksista ja haitoista on tietoja netissä ja lääkeselosteissa. Voi koota näihin ikkunoihin niille yksilöille tietoja, joita on perheessäsi tai asiakaskunnassasi, niin voi ottaa ne huomioon ruokalistaa suunnitellessasi.

32 32/39

Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO NUTRIS. Ruoka Liikunta Minä Paino. Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla. www.nutris.

Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO NUTRIS. Ruoka Liikunta Minä Paino. Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla. www.nutris. Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO Ruoka Liikunta Minä Paino Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla NUTRIS www.nutris.fi Tämän käsikirjan omistaa:... Sarjanumero: SN _ (Numero löytyy

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Tarjouslaskenta (Sähkö)

Tarjouslaskenta (Sähkö) Tarjouslaskenta (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Tarjouslaskennan perusoletukset...3 1.1 Tarjouslaskennan perusoletukset. Laskennallinen tuntihinta...4 1.1.1

Lisätiedot

Metseri 7.0 Käyttöohje. Metseri 7.0

Metseri 7.0 Käyttöohje. Metseri 7.0 1 Metseri 7.0 Käyttöohje Metseri 7.0 M E T S E R I M E T S Ä S T Y S S E U R A N R E K I S T E R I Käyttöohje Web-Media Huopalahdentie 3 E 84 00330 HELSINKI Puh. 050 517 5386 Fax. 050 8517 5386 Email:

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

TIETOJEN HALLINTA. Tietojen hallinta

TIETOJEN HALLINTA. Tietojen hallinta TIETOJEN HALLINTA 1 Sisällys KÄYTTÖÖNOTTO... 7 YLEISTÄ... 7 OHJELMAN KÄYTÖN ALOITUS... 8 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 8 OMAN SALASANAN MUUTTAMINEN OHJELMAAN KIRJAUTUMISVAIHEESSA... 8 PÄÄRUUDUN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

Metseri 8.0 Käyttöohje. Metseri 8.0

Metseri 8.0 Käyttöohje. Metseri 8.0 1 Metseri 8.0 Käyttöohje Metseri 8.0 M E T S E R I M E T S Ä S T Y S S E U R A N R E K I S T E R I Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f D 22 00350 HELSINKI Puh. 050 517 5386 Fax. 050 8517 5386 Email: timo.mattila@web-media.fi

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

IRMA v1.5. Tietokonelähiverkko ja irtaimistokirjanpito

IRMA v1.5. Tietokonelähiverkko ja irtaimistokirjanpito IRMA v1.5 11.3.2014 1/46 IRMA v1.5 Tietokonelähiverkko ja irtaimistokirjanpito IRMA v1.5 11.3.2014 2/46 Sisällysluettelo 1 Yleistä tietoa ohjelmasta... 4 2 Ohjelman asentaminen... 4 3 Kirjautuminen ohjelmaan...

Lisätiedot

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 1 WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 WM- L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot

Tuotteet (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Tuotteet (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Tuotteet (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Tuotteet...3 1.1 Tuoteoletukset...3 1.2 Tuoteoletukset...4 1.3 Tuntiveloituslaskelma...4 1.2 Varasto-ohjelman käynnistys...5

Lisätiedot

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 1 WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 W M - L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Huopalahdentie 3 E 84 00330

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Laskutus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Laskutus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Laskutus Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom Laskutus...3 1.1 Laskutusoletukset...3 1.2 Laskutuksen perusoletukset...4 1.21 Laskutusoletukset, minimikate%...4 1.22

Lisätiedot

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO Hinnastojen käsittely Sisällys i Sisällys HINNASTOJEN PÄIVITTÄMISESTÄ YLEISESTI... 1 YLEISTÄ... 1 HINNASTOJEN MUOTO... 1 OSTOHINNAT HINNASTOSSA TULEVILLE TUOTTEILLE...

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot

Käsikirja. Copyright 1995 2012 Codeman Software. Klaani 5.6 Käsikirja

Käsikirja. Copyright 1995 2012 Codeman Software. Klaani 5.6 Käsikirja Käsikirja Copyright 1995 2012 Codeman Software Klaani 5.6 Käsikirja Tulostettu 5.11.2012 Esipuhe Esipuhe Tämä käsikirja on tarkoitettu kaikille Klaani ohjelman käyttäjille tai sen käyttäjiksi aikoville

Lisätiedot

R-Phone 1.3.3 Käyttöohje

R-Phone 1.3.3 Käyttöohje R-Phone 1.3.3 Käyttöohje versio 08.04.2005 2 R-Phone käyttöohje 8.4.2005 TJK Tietolaite Oy Sisällys Esittely...5 Mikä on R-Phone?...5 Esivaatimukset...5 PC:n vähimmäisvaatimukset...5 Ohjelmistovaatimukset...5

Lisätiedot

WM-Laskutus 3.1 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006

WM-Laskutus 3.1 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 1 WM-Laskutus 3.1 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 W M - L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Huopalahdentie 3 E 84 00330 HELSINKI

Lisätiedot

3D-Win 5.6. Käyttöönottomanuaali. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (11/2011)

3D-Win 5.6. Käyttöönottomanuaali. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (11/2011) 3D-Win 5.6 Käyttöönottomanuaali 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (11/2011) Sisällysluettelo: 1 OHJELMISTON ESITTELY... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 MANUAALI... 3 1.3

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

Yleistä ohjelmasta 1

Yleistä ohjelmasta 1 YLEISTÄ OHJELMASTA OHJELMAN KÄYTÖN ALOITUS MITEN KÄYTÄT KÄYTTÖOHJETTA? OHJELMAN KÄSITTEET YLEISET NÄPPÄIMET JA PIKANÄPPÄIMET Yleistä ohjelmasta 1 Sisällys YLEISTÄ... 3 OHJEKANSION PERIAATTEET JA PERUSKÄSITTEET...

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

ASTERI OSTORESKONTRA KÄYTTÖOHJEET 10/2013

ASTERI OSTORESKONTRA KÄYTTÖOHJEET 10/2013 ASTERI OSTORESKONTRA KÄYTTÖOHJEET 10/2013 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 7530 Päivystys 0400 316 088 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO TUKI JA INTERNET...6 1 LISENSSIEHDOT...7 2 ASENNUS...8

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot