Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014"

Transkriptio

1 Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014

2 Sisältö Perusasiat Asetukset Surffaus Lukeminen Tiedostojen jakaminen Valokuvaus Kirjoittaminen Filmaaminen Äänittäminen ipadissa olevia muita työvälineitä

3 Perusasiat Tarvitset langattoman verkon (WiFi) ja käyttäjätunnuksen sekä salasanan. Voit myös käyttää puhelintasi reitittimenä. Siinä tapauksessa valitset puhelimesta asetukset, nettiyhteyden jakamisen ja sieltä painat WiFitukiaseman. Salasana tulee näkyviin. Voimassa oleva sähköpostiosoite Apple tunnus: Kirjaudu sisään Apple tunnuksellasi tai luo uusi Apple tunnus (nykyinen sähköpostiosoite tai icloud-sähköpostiosoite, salasana sähköpostiin). Lataa App Storesta eri sovelluksia (appeja) App Store:iin tarvitset nettiyhteyden. Tarvitset myös Apple tunnuksen tilillesi, joka on sidottu luottokorttiin. Suositeltavaa on että laitat rahaa tilillesi itunes lahjakortilla. itunes lahjakortit ovat saatavissa eri hintaisina, 150 kr, 250 kr, 500 kr ja niitä voi ostaa esim. Pressbyrå:sta. Kortin takana on tarkat ohjeet siitä, millä tavalla valittu summa ladataan omalle tilille.

4 Asetukset Kun ipad on kytketty langattomaan WiFi verkkoon, näytön vasemmassa yläkulmassa näkyy WiFi -symboli tai jos olet yhdistettynä verkkoon puhelimen kautta, yläkulmassa näkyy kaksi ympyrää. Tarvitset Apple tunnuksen Apple tiliin kun lataat sovelluksia ipadiin. Apple-tunnusta voi myös kutsua Mac -tiliksi, itunes -tiliksi, ichat -tiliksi, icloud -tiliksi. Alhaalla on ohjeet Apple -tilin rekisteröimiseen. Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Apple ID koostuu kahdesta osasta, sähköpostiosoitteesta ja siihen liittyvästä salasanasta. Salasanan tulee sisältää kahdeksan merkkiä ja vähintään yksi iso kirjain sekä yksi numero. Tätä Apple tunnusta käytät kaikkeen, mitä teet Apple tililläsi. Tulosta ipadilläsi Asenna Printer Pro -ohjelma laitteeseesi (tietokone) joka on yhdistetty tulostimeen. Ohjelma on ilmainen.

5 Surffaus Jos haluat surffata, tarvitset nettiyhteyden langattoman verkon kautta esim. WiFi, tai 3G/4G-sirukortilla. Voit myös käyttää puhelinta reitittimenä. Sitten tarvitset ohjelman, joka pystyy selaamaan nettisivuja ns. Webbiselain. Webbiselain Safari on vakiosovellus ipadissa. Alhaalla käydään läpi miten Safari toimii. -Osoitekenttä -Hakukenttä -Välilehti jokaiselle verkkosivulle -Siirry eteenpäin/taaksepäin -Jaa painike -Talleta sivustot

6 Lukeminen Lataa ipadillesi ibooks ohjelma. Tällä ohjelmalla voit hakea kirjoja ibookstore:sta. Tärkeää on, että kirjat jotka käyttäjä itse tekee käyttämällä muita sovelluksia, voi myös laittaa ibooks:iin. ibooks:issa voit valita seitsemän eri kirjasintyyppiä, kolme helppolukuista sivun väriä ja kolme käytännöllistä sivumallia valitsemalla joko kirja-, kokonäyttö- tai rullalista-asennon. Voit merkitä suosikkikappaleen ja lisätä muistiinpanoja ipadin omalla talletusohjelmalla (sisäänrakennettu hakutoiminto). Sisäänrakennetun hakutoiminnon avulla voit hakea sanoja, merkkejä tai lauseita missä tahansa kirjassa. Voit helposti säätää näytön kirkkautta mielesi mukaisesti erilaisissa ympäristöissä. Voit myös saada tekstin ääneen luettuna VoiceOver toiminnolla, joka on vakiotoiminto iphoneissa sekä ipadeissa.

7 Sähköisen kirjan lainaaminen Nykyään voit lainata sähköisiä kirjoja netin kautta useimmista kirjastoista. Valikoima ei ole vielä valtavan iso, mutta se laajenee päivä päivältä. Lainaaminen kirjaston kautta ei maksa mitään. Tarvitset kirjastokortin kirjastoon, josta aiot lainata. E-kirjoja voi joko lukea ipadilla tai jollakin muulla tablettilaitteella. Lataa ohjelma Bluefire Reader (ilmainen) Luo Adobe-konto (Adobe tili) Tarvitset Adobe-tilin kun kirjaudut Bluefire Reader:iin. Avaa Safari-selain, siirry / Adoben sivulta napsauta "Kirjaudu". Onko sinulla Adobe tunnus?" Klikkaa sitä niin saat ilmoittautumislomakkeen. Täytä lomake. Avaa Bluefire Reader ipadilla ja kirjaudu sisään Adobe-ID (tunnuksella) jonka rekisteröit.

8 Lataa ibook/ebook Tarkista, että sinulla on kirjastokortti ja oma salasana käsillä. Mene omaan kirjastoosi. Valitse kirja, jonka haluat lainata. Jos haluat lukea ipadilla/iphonilla, valitse EPUB.

9 Voit lukea koko maailman sanomalehdet yhdestä paikasta Voit ladata kokonaisia sanomalehtiä suoraan puhelimeesi tai tablettilaitteeseesi. PressReader ohjelman avulla saat ilmaiseksi 97 maan, 57 eri kielellä olevia sanomalehtiä. Voit ladata sanomalehtiä laitteeseen, kun olet kirjastossa. Sen jälkeen voit lukea niitä missä ja milloin tahansa kotona tai bussissa. Et tarvitse nettiyhteyttä enää. Voit toimia seuraavasti: Mene kirjaston langattomaan verkkoon. Lataa PressReader ohjelma puhelimeesi tai tablettilaitteeseesi. Valitse sanomalehdet, jotka haluat lukea. Lue verkossa tai lataa sanomalehti laitteeseesi. Voit ladata jopa 7 sanomalehteä päivässä. Lataa näin: valikoi, minkä lehden haluat ladata ja paina download. "Tämän sanomalehden on Södertäljen kirjasto hankkinut sinulle. Paina OK. Download käynnistetään. Pidä kirjaston verkko (WiFi) päällä kunnes lataus on valmis. Voit lukea päivän sanomalehdet suoraan tietokoneelta kirjastossa tai kotona omalta tietokoneelta. Palvelu: Library PressDisplay.

10 Lue netistä Safari ohjelma on vakiona ipadissa, se on Applen oma selain jolla surffataan. 1. Avaa Safari-selain. Webbisivun ollessa avoinna, löydät osoitekentästä pienen painikkeen Läsaren". Paina painiketta, jolloin nykyinen ikkuna näkyy uudessa ikkunassa entistä paremmin luettavana versiona. 2. Muuta kirjasintyypin kokoa Voit vaihtaa kirjasintyypin kokoa. Klikkaa toistuvasti isoa (A) vasemmassa yläkulmassa, se suurentaa ja pienempi (A) pienentää. 3. Kun olet valmis, paina Läsaren" ja sulje helposti luettava versio.

11 PDF-tiedostojen lukeminen Ilmaisia PDF-dokumentteja on netissä valtava määrä. Ne voi avata ja lukea esimerkiksi ibooks:ssa. On olemassa myös erityisiä PDF-lukijoita ja monia muita mahdollisuuksia. Hakemalla hakusanalla PDF-lukijaa tai PDF-Reader saat useita ehdotuksia. Vaikka niitä kutsutaankin PDF-lukijoiksi, pystyt kuitenkin avaamaan muitakin dokumenttityyppejä kuten Word ja PowerPoint-dokumentteja niillä. Kirjoita muistiin, viivaa yli, alleviivaa ja kommentoi! - Parasta on, että voi itse alleviivata, viivata yli, kirjoittaa muistiinpanoja marginaaliin, lisätä omia kommentteja tekstiruutuihin. Tämän voi valitettavasti tehdä vain PDF-dokumenttien kanssa, ei muilla. Mutta ei siinä kaikki: yli- ja alleviivaukset, sekä kommentit mitkä teet, voit lähettää itsellesi sähköpostiin. Saat näin siistit muistiinpanot.

12 Tiedostojen jako ipadilla Symboli kaareva nuoli tai ruutu ja nuoli, jonka löydät kehyksen ulkopuolelta, tarkoittaa jakaa tai lähettää ipadista. Tällainen symboli löytyy lähes kaikista sovelluksista, joilla luodaan jotain. Voit lähettää kaikenlaista ipadilla sähköpostitse: valokuvia, videoita, linkkejä, joita olet löytänyt netistä, äänitiedostoja jne. Haluat ehkä lähettää näitä sähköpostitse, tai haluat jakaa niitä muiden kanssa tai lähettää tekstin itsellesi ja tulostaa toiselta tietokoneelta. Lähetä valokuvia sähköpostitse. ipadin Valokuva-albumista voi lähettää valokuvia sähköpostilla muille tai itselle jos haluaa käyttää valokuvia toisessa tietokoneessa. Aloita menemällä ohjelmaan Valokuvat".

13 Tietojen jakaminenyoutuben kautta Yksinkertainen tapa jakaa esim filmejä on käyttää YouTube:a. Tässä on ohjeet miten voit käyttää sitä! Voit kertoa tapahtumista filmien avulla. Yksinkertaisin tapa käyttää filmiä on laittaa ne omalle YouTube-tilille, sitä kutsutaan myös YouTube-kanavaksi. Kun olet laittanut filmit tilillesi, voit lähettää linkin tai laittaa linkin omalle blogille tai muulle nettisivulle. Omalla ipadilla on helppoa tehdä filmejä jotka sitten voi julkaista netissä. Mutta muista ensin luoda oma YouTube-tili. Kaikki eivät tiedä että filmin näyttämistä voi rajoittaa. Sitä voi katsoa joko vain tietyt henkilöt, joille lähetät linkin tai sitten se on avoinna kaikille. Sulje kommenttitoiminto ja en pidä - toiminto. Täältä voit hakea PDF tiedoston: YouTube-kanal via din ipad

14 Näin käytät Dropbox:ia Tavallinen tapa tallentaa ja siirtää tiedostoja ipadista tietokoneeseen on käyttää palvelua, jonka nimi on Dropbox. Dropbox:ia voisi kutsua virtuaaliseksi muistitikuksi vaikka se on netissä. Siinä on varattu tietty säilytystila ja pääset käsiksi tiedostoihisi mistä tietokoneesta, ipadista tai puhelimesta tahansa. Sinun täytyy rekisteröityä Dropbox:in kotisivulla: Kun rekisteröidyt käyttäjäksi, saat ilmaista tallennustilaa 2 GB:n. Kun haluat lisää tallennustilaa, voit joko värvätä uusia käyttäjiä tai ostaa tilaa. Luo ilmainen tili Dropbox:iin Avaa Dropbox. Paina "Create Account, pääset sivulle, jossa voit rekisteröidä oman tilin. Kirjoita: etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite, salasana. Tarkista että olet antanut oikean sähköpostiosoitteen. Sinun täytyy vahvistaa uusi Dropbox-tilisi sähköpostin kautta.

15 Dropbox on tämännäköinen Dropbox näyttää tällaiselta. Tässä oikealla suuressa ikkunassa näet dokumentin joka on merkitty dokumentti ja kansiolistalla. (Jos lista ei näy, paina nuolta vasemmassa yläkulmassa.) Listan dokumentti- ja kansiolistan alapuolella on neljä symbolia. Dropbox, Kuvat, Suosikit ja Asetukset. Paina Dropbox-symbolia. +-merkki: Kun haluat ladata tiedoston ipadista Dropbox:iin paina plussa-merkkiä. Saat esiin ruudun ja voit valita mihin kansioon haluat laittaa dokumenttisi. (Upload Here) tai jos haluat tehdä uuden kansion dokumenttia varten.(create Folder) Jaa -nappi

16 Kommunikointia reaali ajassa Luo oma Skype ID Kirjaudu sisään ja etsi ystäviäsi, joilla on Skypeidentiteetti. Voit valita videokeskustelun, puhelun, chatata tai muuta. Videopuhelu netin kautta on ilmaista. Tältä Skype näyttää

17 ipad kamera Tablettilaitteessa on etuna se, että kaikki toiminnot ovat yhdessä ja samassa laitteessa. Laitteessa on sekä kamera, video, korjaus- ja julkaisutyökalut. ipad on helppo ottaa mukaan ja kun haluat käyttää kuviasi sinun ei tarvitse siirtää kuvia tietokoneeseen. Kuvien ottaminen ipadilla Alhaalla on ohjeita kuvien ottamiseen. Jos sinulla on kiire, voit hypätä kohdat 4 ja 5 yli. Monet eivät kuitenkaan tunne näitä kohtia ja ne voivat olla tärkeitä jos haluat todella hyviä kuvia. 1. Valitse kamerasta otatko kuvia edestä tai takaa. 2. Valitse joko valokuva, ruutu tai video. 3. Vaihtoehto: ruutuverkko näkyvissä 4. Suurenna: nipistä sormilla näyttöä, esiin tulee suurennuslinja. Linjalla voit määrätä kuvaasi sopivan suurennuksen. 5. Kohdista. Paina näyttöä niin että saat kuvaasi kiinnekohdan. Voit painaa tummia alueita ja ne vaalentuvat tai päinvastoin. 6. Paina nappia ja ota kuva. HUOMIO! Voit käyttää myös äänen voimakkuus nappia ipadin sivussa kameran nappulana (ottaa sillä kuvia). 7. Klikkaa miniatyyriä kun haluat avata viimeiseksi otetun kuvan kuvaalbumissa tarkastelua varten.

18 Kuvia yleissilmäys, tarkastelu ja muuttaminen Kun avaat sovelluksen Kuvat avautuu kuva-albumi ja yleissilmäys kaikista ottamistasi kuvista pieninä kuvaminiatyyreinä. Huomaa, että videofilmit ovat myös siellä. Niissä miniatyyreissä on pieni filmikamera kulmassa. Avaat painamalla kuva- tai filmiminiatyyrin. Kuvat tarkastele ja muunna Kun painat jotakin miniatyyriä kuva-albumissa, kuva avautuu koko näytölle. Nyt voit tehdä pieniä muutoksia kuvaan. Paina sitä kuvaa, mitä haluat katsoa ja ehkä muuttaa. Paina Korjata". Alhaalla näet muutamia vaihtoehtoja: - pyörittää - parantaa kuvaa automaattinen parannus - poistaa punaiset silmät - leikata Nyt voit myös poistaa kuvia, jakaa kuvia sekä käynnistää kuvapelin.

19 Kuvia kuva näytöstä Voit ottaa kuvan näytöstä eli siitä mitä näet ipadin näytöllä juuri nyt. Tätä toimintoa voit käyttää hyväksi. Kaikki kuvat tässä ohjekirjassa on otettu sillä tavalla. Kun löydät mielenkiintoisen artikkelin netistä, voit tallentaa sen tällä tavalla sekä kuvan että tekstin kanssa. Siitä tulee kuva. Tee näin: Tarkista, että kaikki mitä haluat kuvaan, näkyy näytöllä. Paina lepää nappia ja kotinappia yhtaikaa. ipad välähtää ja kuulet klikkaavan äänen. Joskus voit epäonnistua tässä ja ipad sammuu. Mutta silloin voit herättää ipadin uudelleen kotinapilla ja aloittaa alusta.

20 ipadilla kirjoittaminen ipad ei ole paras työkalu kirjoittamiseen. Nyky-yhteiskunnassa odotamme paljon enemmän työkaluilta, mihin perinteiset kirjoittamiseen tarkoitetut työkalut pystyvät. Haluamme helposti ja nopeasti yhdistää teksteihin kuvia ja filmejä. Haluamme myös helposti jakaa ja julkaista tekstejä. ipadilla kirjoittaminen on vähän toisenlaista. Ensinnäkin käytetään virtuaalista näppäimistöä näytöllä. Toiseksi vaaditaan myös vähän sorminäppäryyttä kun merkitään vain osa tekstistä ja kopioidaan ja liimataan. Digitaalisen tekstin hyvä puoli on se, että tekstin voi korjata helposti, kokeilla erilaista muotoilua ja korjata virheet. Saat oppia perustasiat ipadilla kirjoittamiseen.

21 Muistiinpanot Aloita kirjoittaminen. Paina sormellasi aluetta johon haluat kirjoittaa. Saat automaattisesti virtuaalisen näppäimistön esille. Jos haluat poistaa näppäimistön löydät sitä varten näppäimen oikeasta alanurkasta. Tee uusi muistiinpano. Aloita painamalla plussamerkkiä (+) oikeassa yläkulmassa. Laita kursori (tai kohdistin) tekstiin. ipadilla ei ole hiirtä eikä nuolinäppäimiä. Kun haluat laittaa kursorin tekstiin esim kun haluat lisätä tekstiä keskelle lausetta, laitat sormen tekstin päälle, anna sormen levätä hetken näytöllä, silloin ipad reakoi näyttämällä kursorin pienessä suurennuslasissa. Merkitse teksti. Jos haluat merkitä kappaleen tekstiä, laitat sormen tekstin päälle, anna taas sormen olla hetken näytöllä. Kun kursori tulee esiin, vedä sormella sen tekstin yli jonka haluat merkitä. Löysää. Jos haluat muuttaa merkityn alueen vedät sinisistä merkeistä sormella. Sen jälkeen kun olet merkinnyt tekstin valitset seuraavista vaihtoehdoista: leikkaa, kopioi, liimaa Kun kopioit tekstiä on teksit ipadin leikkausmuistissa jopa vielä silloin kun vaihdat sovellusta (appia). Vaihtoehtoiset merkit. Yksi etu ipadissa on ne vaihtoehtoiset merkit. Saat ne esiin jos painat virtuaalista näppäintä vähän kauemmin. Nosta sitten sormi ja valitse merkki jonka haluat.

22 Muistiinpanot- jatkuu... Lähetä muille muistiinpanot Muistiinpanot tallentuvat automaattisesti sovellukseen Muistiinpanot ipadillasi. Alhaalla muistiinpanosivulla on Jaa- nappi". Voit lähettää muistiinpanot käyttämällä sähköpostia, tekstaria (jos sinulla on sirukortti ipadissa) tai tulostinta. Nuolet: edellinen /seuraava muistiinpano Nuolien avulla voit selata edellisiin muistiinpanoihin tai seuraaviin. Roskakori Poista ajankohtaiset muistiinpanot.

23 Opi lukemaan kirjoittamalla Skolstil on helppo kirjoitussovellus jossa kirjaimet ääntyvät. Kun painaa näppäimistöstä kirjaimen kuulee, miten kirjain äännetään. Kirjaimet näytöllä muistuttavat käsinkirjoitettuja kirjaimia Äänisynteesi lukee sanan kun lyö välilyönnin ja koko lause luetaan jos laittaa pisteen tai pilkun. Skolstil on helppo käyttää. Kun haluat kirjoittaa uuden dokumentin paina plussa merkkiä. Sen jälkeen paina sormella valkoista kirjoitustilaa. Virtuaalinen näppäimistö tulee esiin ja voit aloittaa kirjoittamisen. Skolstil Asetukset Asetukset symbolin alla voi aloittaa/lopettaa sovelluksen: Oikeinkirjoitus Kirjainääni (puhuva näppäimistö) Äänisynteesi (sana luetaan välilyönnin jäkeen ja lauseet luetaan pisteen jälkeen) Yleiskatsaus ja näet kaikki dokumentit Paina kirja-symbolia ja saat yleiskatsauksen kaikista dokumenteista, jotka sinulla on Skolstil ohjelmassa. Dokumentti-yleiskatsauksessa voit myös kirjoittaa uusia dokumentteja painamalla kynää. Painamalla dokumenttia ja sitten painamalla roskakoria voit poistaa dokumentit, joita et halua säilyttää.

24 Tulosta dokumentti Skolstil:sta Jaa dokumentit Skolstil:sta toisiin sovelluksiin tai tulostimeen. Tulosta sovelluksella PrinterPro Asenna ensin sovellus PrinterPro ipadiisi sekä tavalliseen tietokoneeseen, joka on yhdistetty tulostimeen. Tulosta PrinterPro:n kautta näin: Paina Jakaa-nuolta oikeassa yläkulmassa. Riippuen siitä miten haluat käyttää tekstiä valitse Jaa PDF Tekstiä ei voi enää korjata toisella sovelluksella tai toisella tietokoneella. Teksti tulostetaan vain paperille. Jaa Tekstitiedosto Tekstiä voi muuttaa ja korjata edelleen toisilla sovelluksilla tai toisella tietokoneella.

25 Tulostaminen jatkuu... Aloita Printer Pro Riippuen siitä mitä sovelluksia sinulla on asennettu ipadiin saat eri vaihtoehtoja mihin voit lähettää PDF tai tekstitiedostosi. Jos haluat käyttää tekstitiedostoa toisessa sovelluksessa ja jatkaa tekstin muokkaamista, valitse se sovellus. Kun haluamme tulostaa silloin valitsemme Avaa Printer Pro". Jaa tekstidokumentti Dropbox:iin tai toiseen tietokoneeseen. Jos haluat tallentaa tekstidokumentin muuhun kuin ipadiisi voit tehdä sen Dropboxin kautta. Dropbox on palvelu, joka tarjoaa tallennustilaa digitaalisia tiedostoja varten. Saat ilmaiseksi 2 GB, jos se ei riitä tallentamaan kaikkia tiedostoja voit Dropboxin avulla siirtää tiedostot toiseen tietokoneeseen jossa voit järjestää tekstit kansioihin.

26 Kirjoita oma kirja Lataa ipadiisi sovellus Book Creator Luo uusi kirja Book Creator:lla Kun avaat sovelluksen BookCreator voit kirjoittaa uuden kirjan painamalla ensin plussa merkkiä alareunassa. Valitse sitten "New Book". (Jos haluat selata valmiita kirjoja vedät sormea liuttamalla oikealle tai vasemmalle. Voit avata kirjan painamalla kerran kirjaa.) Valitse kirjan muoto Seuraavaksi valitset sopivan muodon kirjaan.voit valita seisovan (Porträtt), neliön (Square) tai suorakulmion (Landskap). Lisää kuva Saat esiin tyhjän sivun. Paina nappia "infoga bild/video Valitse kuva tai video kuva-albumistasi. Sovita kuvan koko sivulle vetämällä kuvan reunoilla olevista sinisistä pisteistä.

27 Muokkaa kuvaa Jos haluat muokata kirjassasi olevaa kuvaa, merkitse ensin kuva painamalla sitä niin että siihen tulee sininen kehys. Paina sen jälkeen nappia Nyt voit tehdä seuraavaa: - kytkeä kuva linkkiin kirjoita kotisivun osoite riville HYPERLINK ja kuva linkkiytyy kotisivuun. - määrätä haluatko kuvan toisen objektin esim tekstin tai toisen kuvan eteen tai taakse. - poistaa kuva sivulta painamalla nappia "Delete". Lisätä teksti Paina nappia "infoga textruta : Kirjoita haluamasi teksti ruutuun. Sovita tekstiruutu kehyksessä olevien sinisten pisteiden avulla. Korjaa teksti Jos haluat korjata objektissa olevan tekstin, paina tekstiobjektia niin että siihen tulee sininen kehys. Sen jälkeen painat Nyt voit sovittaa ja muuttaa seuraavat: - tekstin koon - tyylin (lihava, kursiivi, alleviivattu) - kirjasintyypit - tekstin värin - taustavärin - suora reuna vasemmalla, keskellä, oikealla - tekstiruutu voi olla toisen objektin edessä esim kuvan edessä - poistaa tekstiruudun (delete)

28 Lisää ääni Jos haluat lisätä äänen sivulle paina nuotti merkkiä ylhäällä oikeassa yläkulmassa. Voit äänittää esim omaa ääntäsi ipadin sisäänrakennetulla mikrofonilla. Voit myös lisätä ääntä (esim musiikkia) itunes kirjastosta. Äänen kuunteleminen Kun äänitys on valmis ja tallennettu se liitetään äänentoistolaitteen symbolilla kirja sivulle. Kun painat symbolia kuulet äänen. Asetukset sivu Voit tehdä tiettyjä asetuksia sivulle. Tarkista ettei mikään objekteista ole merkitty. Nyt voit: - määrätä taustavärin sivulle - lisätä taustaäänen (soundtrack) sivulle - Laittaa näkyviin erilaisia oppaita, joita voit käyttää avuksi Sivun yleiskatsaus Voit saada esille yleiskatsauksen jossa kaikki kirjasi sivut ovat näkyvissä. Painamalla nappia "Edit": - voit poistaa sivuja painamalla punaisia symboleja. - muuttaa sivujen järjestystä vetämällä kolmesta harmaasta viivasta ja löysäämällä. - lisätä sivuja.

29 Kirja on valmis. Nyt on aika lähettää se muille! Kun kirja on valmis voit antaa sen muille joko suoraan tai BookCreator: n avaussivulta. Pääset avaussivulle painamalla - täältä voit avata kirjan ibooks:iin. - tässä voit kirjoittaa kirjan ja kirjoittajan nimen - nähdä kirjan koon. - poistaa kirjan BookCreator:sta. - lähettää kirjan sähköpostilla - tulostaa kirjan (ei ääni- tai videotiedostoja) - lähettää kirjan itunes:iin - vata toisessa sovelluksessa. Avaa kirja ibooks:ssa ja lue se! Nyt avaamme kirjan ibooks:ssa. Paina nuolta. Paina sitten ibooks ja samalla avautuu sovellus ibooks ja kirja lentää hyllylle. Julkaise kirja blogissa tai kotisivulla. Kirjan voi jakaa kahtena erilaisena tiedostona: epub tai PDF. PDF-tiedoston voi avata kaikissa tietokoneissa. Silloin ei voi nähdä videoita eikä kuunnella musiikkia, epub-tiedoston voi avata vain erityisissä lukulaitteissa kuten sähköisenä kirjana ja silloin saa todellisen multimediaalisen elämyksen.

30 Työvälineet kirjoittamiseen Pages - perinteinen tekstinkäsittelyohjelma Kirjoittaa tekstin, jonka voi lähettää sähköpostilla. Samalla tekstiin voi oheistaa kuvia ja videoita. Google Drive - tekstinkäsittely-yhteistyöhön Voit jakaa tekstin, saat samalla tietoa mikä versio on menossa ja kuka on muuttanut tekstiä. Saat selville milloin muutokset on tehty. Blogger/Wordpress - julkaisemista varten Kirjoita tekstisi bloggisivuina ja voit saada vastauksia koko maailmasta. Evernote - on-line-muistiinpanot jotka voit jakaa muiden kanssa Kirjoita tekstit jotka voi lukea online mistä tahansa laitteesta.

31 Tee filmit ipadillä ipad on mukava kaveri kun haluat tehdä hienoja filmejä! Älä epäröi vaan anna senioreiden tehdä hyvä pohjasuunnitelma ja käsikirja sekä teksteihin että kuviin. imovie on filminteko työkalu jolla voit tehdä filmejä sekä videon pätkistä että tavallisista valokuvista. Tätä työkalua pystyvät käyttämään kaikenikäiset. imovie on, kuten useimmat sovellukset, sellainen, mikä toimii sekä puhelimessa (iphone) että ipadissa. Kun liikut ulkona luonnossa, voi olla helpompaa filmata pienellä puhelimella kuin ipadilla. Filmin voit sitten korjata imovie:lla joko puhelimessa tai ipadissa. Katsele imovien ohjefilmi. Tee työtä pareittain. Tee lyhyt filmi imovie:lla jossa on esittelyteksti (otsikko) ja lopputeksti (kuka on tehnyt filmin). Filmaa kolme lyhyttä videota kolmessa eri ympäristössä ipadin kameran avulla. Kokeile myös laittaa valokuva (esim. esittelyyn tai lopputekstiin). Tee niistä yhtenäinen filmi imovie:lla.tallenna filmi käyttämällä jaa filmi kamerarullaan ipadin kuva-arkistoon. Katso lopputulosta.

32 Äänitä ipadilla Äänitä & Kuuntele Audio Memos Free - sovelluksella Aloita äänittäminen painamalla punaista nappia "Record". Äänityksen aikana tulee esiin nappi "Pause". Tällä napilla voit katkaista ja jatkaa äänitystä kun haluat. Kun haluat kuunnella äänitystä painat vihreää nappia Play". Kun olet valmis painat sinistä nappia "Done. Kaikki äänitykset kerätään vasemmalla olevaan listaan. Merkitse äänitys jota haluat kuunnella. Äänityksen lähettäminen sähköpostilla Voit lähettää äänityksen sähköpostilla. MUTTA tiedosto voi olla korkeintaan 3 MB, se on noin 2 minuutin äänitys. Jos lataat maksullisen version Audio Memos Pro, voit lähettää jopa 15 MB:n äänitiedostoja. Merkitse se tiedosto listalta, jonka haluat lähettää. Paina "Send". Kirjoita sähköpostiosoite kenelle haluat lähettää äänitiedoston. Paina " .

33 ipad vaihtoehtoisia työkaluja Jos jostain syystä kuuntelet mieluummin kuin luet voit helposti valokuvata tekstin ja teksti luetaan sinulle. Siihen on monta erilaista sovellusta puhelimessa tai ipadissa. Skannaaminen ipad:lla on sama kuin otat valokuvan tekstistä ja sinulla on sovellus mikä muuttaa kuvan luettavaksi tekstiksi (OCR). Siihen on olemassa monta eri sovellusta nykyään. Yksi esimerkki on sovellus mikä sekä skannaa että siinä on myös äänisynteesi, Prizmo. Se maksaa vähän mutta on hyvin helppokäyttöinen ja soveltuu sekä puhelimeen että ipadiin. Halvempi ehdotus on sovellus mikä skannaa, lukee ja kääntää nopeasti monelle eri kielelle, Pixter. Tämä sovellus ei muokkaa tekstiä kappaleihin mutta sillä ei ehkä ole suurtakaan merkitystä kun teksti luetaan ääneen.

34 Kirjoitustuki (Voice assistant) Henkilöille, joilla on lukihäiriöitä tai jos he ovat paikassa missä ei voi tehdä muistiinpanoja on olemassa työkalu mikä muuntaa äänen kirjoitukseksi tai antaa mahdollisuuden äänittää luento tai merkitä muistiin tai piirtää merkiksi äänitteeseen. Tekniikka mikä äänittää ja tulkkaa äänen tekstiksi ei ole vielä täysin kehittynyt mutta sitä parannetaan koko ajan. Äänitettäessä täytyy puhua selvällä äänellä, jotta tekstiin ei tulisi paljon virheitä. Äänentuntemissovellus Dragon dictation muuttaa puheesi tekstiksi. Tekstin voit sitten lähettää tekstarina, sähköpostina tai kopioida muihin ohjelmiin.

35 Puhesynteesi VoiceOver ipadin tai muun tietokoneen puhesynteesisovellus muuttaa tekstin keinotekoiseksi puheeksi. ipadissa on vahvistettu lukuapu jonka nimi on VoiceOver. Se lukee kaiken tekstin mikä on näytöllä. Huomaa se, jos aktivoit VoiceOver:n, ipadissa muuttuu tietyt navigointitoiminnot. Puhesynteesi Voice Over ipadissa on valmiina puhesynteesi, mikä lukee kaiken tekstin tai tekstin mikä on merkitty erityisesti. Sovellus on Voice Over". Huomio! Kun aktivoit VoiceOver muuttuvat myös muutamat sormikomennot joita normaalisti käytetään ipadissa: - yksi painallus merkitsee yhden kohteen - kaksi nopeaa painallusta aktivoi merkityn kohteen - rullaa ja liuúta kolmella sormella Aktivoi VoiceOver Valitse Asetukset, sen alla Yleiset. Valitse Apuvälineet och sieltä löydät VoiceOver. Aktivoi VoiceOver. Ota VoiceOver pois päältä. Asenna Lukunopeus Testaa

36 Lisää VoiceOver:ista... Laita VoiceOver päälle, ota se pois päältä: Avaa Asetukset ja valitse Yleiset>Apuvälineet>VoiceOver. Paina sitten VoiceOver:in päälle/pois päältä nappia. (Voit myös valita niin että kolme klikkausta näytöllä laittaa sen päälle/tai ottaa pois päältä.) Aseta haluamasi lukunopeus: Avaa Asetukset ja valitse Yleiset>Apuvälineet>VoiceOver ja säädä Lukunopeus. Aseta Puhe kirjoitukseen: Voit valita minkä tyyppisen informaation saat kun kirjoitat. Voit valita niin että VoiceOver lukee kirjain kirjaimelta, sana sanalta, molemmat tai ei mitään. Jos valitset niin että kuulet sekä kirjaimet että sanat lukee VoiceOver jokaisen kirjaimen samalla kun kirjoitat ja sitten koko sanan, kun painat välilyönnin tai pisteen/pilkun.

37 Hyödyllisiä linkkejä: ipad.skola.malmo.se

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja:

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: Askinet, Asunto-osakeyhtiölaki Kommentaari, Isännöitsijän käsikirja 2015, Kiinteistöalan lakikirja, Kiinteistönhoidon

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Tärkeää tietoa käyttäjälle Mikä on DaisyTrio-kirja? DaisyTrio-kirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna, koko tekstin sekä kuvia.

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje Tervetuloa käyttämään Samsungin Galaxy Tab tietokonetta Laitteen keskeinen ominaisuus on 7 tuuman kosketusnäyttö, jonka alapuolella ole neljä (4) taustavalaistua ohjausnäppäintä, ja yläpuolella 1.3 pixelin

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla TÄRKEÄÄ TIETOA KÄYTTÄJÄLLE MIKÄ ON DAISY-ÄÄNIKIRJA? Daisy-äänikirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna. Daisy-äänikirjassa voi

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje Avaa PDF_X-Change Editor Avaa kopioitava asiakirja X-Change-ohjelmaan Jos olet saanut asiakirjan sähköpostissa tallenna asiakirja ensin omaan henkilökohtaiseen

Lisätiedot

H9 Julkaiseminen webissä

H9 Julkaiseminen webissä H9 Julkaiseminen webissä Tässä harjoituksessa opetetaan kaksi tapaa viedä tiedostoja jakoon webin kautta (tehtävä 1 ja tehtävä 3), sekä kokeillaan yksinkertaista, jokamiehen tapaa tehdä oma sivusto (tehtävä

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan App Storesta...

Lisätiedot

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa Koe uusi Windows Windows 8 viidessä minuutissa Mitä tarvitset Päästäksesi nopeasti alkuun, tulee sinulla olla: Salasana langattomaan verkkoosi Salasana sähköpostitiliisi Tervetuloa! Tervetuloa Windows

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen

Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen Vaski-kirjastojen kokoelmiin kuuluu sekä e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Selkeyden vuoksi tässä ohjeessa puhutaan e-kirjoista, mutta samat asiat pätevät suurimmaksi

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Kepan kevätkokouksessa käytetään Adobe Connect -sovellusta, joka mahdollistaa sähköisen osallistumisen kokouksiin. Kokoukseen osallistutaan henkilökohtaisella Adobe Connect

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille

Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille Versio G FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia tai miten

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

Ohjeet Toivasten sukuseuran keskustelufoorumiin kirjautumisesta ja keskusteluiden käymisestä Foorumiin rekisteröityneet käyttäjät pääsevät kirjautumaan foorumille osoitteesta http://toivanen.ning.com Kirjautuminen

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY 15.11.2017 ALS Online-palveluun kirjautuminen Henkilökohtaiset ALS Online-tunnukset saat käyttöösi täyttämällä kotisivuiltamme löytyvän lomakkeen tai ottamalla

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

Explain Everything. Koulutusmateriaali. Tiina Kaakinen. OSAO, Myllytullin yksikkö

Explain Everything. Koulutusmateriaali. Tiina Kaakinen. OSAO, Myllytullin yksikkö Explain Everything Koulutusmateriaali Tiina Kaakinen OSAO, Myllytullin yksikkö SYKSY 2014 2 Sisällys 1 EXPLAIN EVERYTHING 3 1.1 Johdanto ohjelmaan 3 1.1.1 Explain Everything -harjoittelua 3 1.1.2 Mahdollisuuksia

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Ryhmäharjoitus I: Google Drive. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3.

Ryhmäharjoitus I: Google Drive. TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3. Ryhmäharjoitus I: Google Drive TIEY4 Tietotekniikkataidot, kevät 2017 Tehdään ryhmäharjoitustunnilla 13.3. Ryhmäharjoitus Johdanto (10 min) Tehtävä (60 min) Palaute (10 min) Miksi Virtuaalinen globaali

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin 3G (optional) Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Google Cloud Print -opas

Google Cloud Print -opas Google Cloud Print -opas Tietoja Google Cloud Printistä Tulostaminen Google Cloud Printillä Liite Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Tietoja Google

Lisätiedot

Widgit Go käyttöopas Comp-Aid

Widgit Go käyttöopas Comp-Aid Comp-Aid Ohjelman on kehittänyt: Hargdata AB 1. Mikä on Widgit Go Widgit Go on tablet-tietokoneella ja älypuhelimessa toimiva appsi eli sovellus, jolla voit luoda omia tauluja kommunikaation ja kielen

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

NÄIN KÄYTÄT SIGNWIKIÄ

NÄIN KÄYTÄT SIGNWIKIÄ NÄIN KÄYTÄT SIGNWIKIÄ Käyttäjätunnuksen luominen ja kirjautuminen Klikkaa kirjaudu sisään tai luo tunnus 16.03.2017 1 Jos sinulla on jo käyttäjätunnus ja olet saanut käyttöoikeudet, kirjoita käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot