Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014"

Transkriptio

1 Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014

2 Sisältö Perusasiat Asetukset Surffaus Lukeminen Tiedostojen jakaminen Valokuvaus Kirjoittaminen Filmaaminen Äänittäminen ipadissa olevia muita työvälineitä

3 Perusasiat Tarvitset langattoman verkon (WiFi) ja käyttäjätunnuksen sekä salasanan. Voit myös käyttää puhelintasi reitittimenä. Siinä tapauksessa valitset puhelimesta asetukset, nettiyhteyden jakamisen ja sieltä painat WiFitukiaseman. Salasana tulee näkyviin. Voimassa oleva sähköpostiosoite Apple tunnus: Kirjaudu sisään Apple tunnuksellasi tai luo uusi Apple tunnus (nykyinen sähköpostiosoite tai icloud-sähköpostiosoite, salasana sähköpostiin). Lataa App Storesta eri sovelluksia (appeja) App Store:iin tarvitset nettiyhteyden. Tarvitset myös Apple tunnuksen tilillesi, joka on sidottu luottokorttiin. Suositeltavaa on että laitat rahaa tilillesi itunes lahjakortilla. itunes lahjakortit ovat saatavissa eri hintaisina, 150 kr, 250 kr, 500 kr ja niitä voi ostaa esim. Pressbyrå:sta. Kortin takana on tarkat ohjeet siitä, millä tavalla valittu summa ladataan omalle tilille.

4 Asetukset Kun ipad on kytketty langattomaan WiFi verkkoon, näytön vasemmassa yläkulmassa näkyy WiFi -symboli tai jos olet yhdistettynä verkkoon puhelimen kautta, yläkulmassa näkyy kaksi ympyrää. Tarvitset Apple tunnuksen Apple tiliin kun lataat sovelluksia ipadiin. Apple-tunnusta voi myös kutsua Mac -tiliksi, itunes -tiliksi, ichat -tiliksi, icloud -tiliksi. Alhaalla on ohjeet Apple -tilin rekisteröimiseen. Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Apple ID koostuu kahdesta osasta, sähköpostiosoitteesta ja siihen liittyvästä salasanasta. Salasanan tulee sisältää kahdeksan merkkiä ja vähintään yksi iso kirjain sekä yksi numero. Tätä Apple tunnusta käytät kaikkeen, mitä teet Apple tililläsi. Tulosta ipadilläsi Asenna Printer Pro -ohjelma laitteeseesi (tietokone) joka on yhdistetty tulostimeen. Ohjelma on ilmainen.

5 Surffaus Jos haluat surffata, tarvitset nettiyhteyden langattoman verkon kautta esim. WiFi, tai 3G/4G-sirukortilla. Voit myös käyttää puhelinta reitittimenä. Sitten tarvitset ohjelman, joka pystyy selaamaan nettisivuja ns. Webbiselain. Webbiselain Safari on vakiosovellus ipadissa. Alhaalla käydään läpi miten Safari toimii. -Osoitekenttä -Hakukenttä -Välilehti jokaiselle verkkosivulle -Siirry eteenpäin/taaksepäin -Jaa painike -Talleta sivustot

6 Lukeminen Lataa ipadillesi ibooks ohjelma. Tällä ohjelmalla voit hakea kirjoja ibookstore:sta. Tärkeää on, että kirjat jotka käyttäjä itse tekee käyttämällä muita sovelluksia, voi myös laittaa ibooks:iin. ibooks:issa voit valita seitsemän eri kirjasintyyppiä, kolme helppolukuista sivun väriä ja kolme käytännöllistä sivumallia valitsemalla joko kirja-, kokonäyttö- tai rullalista-asennon. Voit merkitä suosikkikappaleen ja lisätä muistiinpanoja ipadin omalla talletusohjelmalla (sisäänrakennettu hakutoiminto). Sisäänrakennetun hakutoiminnon avulla voit hakea sanoja, merkkejä tai lauseita missä tahansa kirjassa. Voit helposti säätää näytön kirkkautta mielesi mukaisesti erilaisissa ympäristöissä. Voit myös saada tekstin ääneen luettuna VoiceOver toiminnolla, joka on vakiotoiminto iphoneissa sekä ipadeissa.

7 Sähköisen kirjan lainaaminen Nykyään voit lainata sähköisiä kirjoja netin kautta useimmista kirjastoista. Valikoima ei ole vielä valtavan iso, mutta se laajenee päivä päivältä. Lainaaminen kirjaston kautta ei maksa mitään. Tarvitset kirjastokortin kirjastoon, josta aiot lainata. E-kirjoja voi joko lukea ipadilla tai jollakin muulla tablettilaitteella. Lataa ohjelma Bluefire Reader (ilmainen) Luo Adobe-konto (Adobe tili) Tarvitset Adobe-tilin kun kirjaudut Bluefire Reader:iin. Avaa Safari-selain, siirry / Adoben sivulta napsauta "Kirjaudu". Onko sinulla Adobe tunnus?" Klikkaa sitä niin saat ilmoittautumislomakkeen. Täytä lomake. Avaa Bluefire Reader ipadilla ja kirjaudu sisään Adobe-ID (tunnuksella) jonka rekisteröit.

8 Lataa ibook/ebook Tarkista, että sinulla on kirjastokortti ja oma salasana käsillä. Mene omaan kirjastoosi. Valitse kirja, jonka haluat lainata. Jos haluat lukea ipadilla/iphonilla, valitse EPUB.

9 Voit lukea koko maailman sanomalehdet yhdestä paikasta Voit ladata kokonaisia sanomalehtiä suoraan puhelimeesi tai tablettilaitteeseesi. PressReader ohjelman avulla saat ilmaiseksi 97 maan, 57 eri kielellä olevia sanomalehtiä. Voit ladata sanomalehtiä laitteeseen, kun olet kirjastossa. Sen jälkeen voit lukea niitä missä ja milloin tahansa kotona tai bussissa. Et tarvitse nettiyhteyttä enää. Voit toimia seuraavasti: Mene kirjaston langattomaan verkkoon. Lataa PressReader ohjelma puhelimeesi tai tablettilaitteeseesi. Valitse sanomalehdet, jotka haluat lukea. Lue verkossa tai lataa sanomalehti laitteeseesi. Voit ladata jopa 7 sanomalehteä päivässä. Lataa näin: valikoi, minkä lehden haluat ladata ja paina download. "Tämän sanomalehden on Södertäljen kirjasto hankkinut sinulle. Paina OK. Download käynnistetään. Pidä kirjaston verkko (WiFi) päällä kunnes lataus on valmis. Voit lukea päivän sanomalehdet suoraan tietokoneelta kirjastossa tai kotona omalta tietokoneelta. Palvelu: Library PressDisplay.

10 Lue netistä Safari ohjelma on vakiona ipadissa, se on Applen oma selain jolla surffataan. 1. Avaa Safari-selain. Webbisivun ollessa avoinna, löydät osoitekentästä pienen painikkeen Läsaren". Paina painiketta, jolloin nykyinen ikkuna näkyy uudessa ikkunassa entistä paremmin luettavana versiona. 2. Muuta kirjasintyypin kokoa Voit vaihtaa kirjasintyypin kokoa. Klikkaa toistuvasti isoa (A) vasemmassa yläkulmassa, se suurentaa ja pienempi (A) pienentää. 3. Kun olet valmis, paina Läsaren" ja sulje helposti luettava versio.

11 PDF-tiedostojen lukeminen Ilmaisia PDF-dokumentteja on netissä valtava määrä. Ne voi avata ja lukea esimerkiksi ibooks:ssa. On olemassa myös erityisiä PDF-lukijoita ja monia muita mahdollisuuksia. Hakemalla hakusanalla PDF-lukijaa tai PDF-Reader saat useita ehdotuksia. Vaikka niitä kutsutaankin PDF-lukijoiksi, pystyt kuitenkin avaamaan muitakin dokumenttityyppejä kuten Word ja PowerPoint-dokumentteja niillä. Kirjoita muistiin, viivaa yli, alleviivaa ja kommentoi! - Parasta on, että voi itse alleviivata, viivata yli, kirjoittaa muistiinpanoja marginaaliin, lisätä omia kommentteja tekstiruutuihin. Tämän voi valitettavasti tehdä vain PDF-dokumenttien kanssa, ei muilla. Mutta ei siinä kaikki: yli- ja alleviivaukset, sekä kommentit mitkä teet, voit lähettää itsellesi sähköpostiin. Saat näin siistit muistiinpanot.

12 Tiedostojen jako ipadilla Symboli kaareva nuoli tai ruutu ja nuoli, jonka löydät kehyksen ulkopuolelta, tarkoittaa jakaa tai lähettää ipadista. Tällainen symboli löytyy lähes kaikista sovelluksista, joilla luodaan jotain. Voit lähettää kaikenlaista ipadilla sähköpostitse: valokuvia, videoita, linkkejä, joita olet löytänyt netistä, äänitiedostoja jne. Haluat ehkä lähettää näitä sähköpostitse, tai haluat jakaa niitä muiden kanssa tai lähettää tekstin itsellesi ja tulostaa toiselta tietokoneelta. Lähetä valokuvia sähköpostitse. ipadin Valokuva-albumista voi lähettää valokuvia sähköpostilla muille tai itselle jos haluaa käyttää valokuvia toisessa tietokoneessa. Aloita menemällä ohjelmaan Valokuvat".

13 Tietojen jakaminenyoutuben kautta Yksinkertainen tapa jakaa esim filmejä on käyttää YouTube:a. Tässä on ohjeet miten voit käyttää sitä! Voit kertoa tapahtumista filmien avulla. Yksinkertaisin tapa käyttää filmiä on laittaa ne omalle YouTube-tilille, sitä kutsutaan myös YouTube-kanavaksi. Kun olet laittanut filmit tilillesi, voit lähettää linkin tai laittaa linkin omalle blogille tai muulle nettisivulle. Omalla ipadilla on helppoa tehdä filmejä jotka sitten voi julkaista netissä. Mutta muista ensin luoda oma YouTube-tili. Kaikki eivät tiedä että filmin näyttämistä voi rajoittaa. Sitä voi katsoa joko vain tietyt henkilöt, joille lähetät linkin tai sitten se on avoinna kaikille. Sulje kommenttitoiminto ja en pidä - toiminto. Täältä voit hakea PDF tiedoston: YouTube-kanal via din ipad

14 Näin käytät Dropbox:ia Tavallinen tapa tallentaa ja siirtää tiedostoja ipadista tietokoneeseen on käyttää palvelua, jonka nimi on Dropbox. Dropbox:ia voisi kutsua virtuaaliseksi muistitikuksi vaikka se on netissä. Siinä on varattu tietty säilytystila ja pääset käsiksi tiedostoihisi mistä tietokoneesta, ipadista tai puhelimesta tahansa. Sinun täytyy rekisteröityä Dropbox:in kotisivulla: Kun rekisteröidyt käyttäjäksi, saat ilmaista tallennustilaa 2 GB:n. Kun haluat lisää tallennustilaa, voit joko värvätä uusia käyttäjiä tai ostaa tilaa. Luo ilmainen tili Dropbox:iin Avaa Dropbox. Paina "Create Account, pääset sivulle, jossa voit rekisteröidä oman tilin. Kirjoita: etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite, salasana. Tarkista että olet antanut oikean sähköpostiosoitteen. Sinun täytyy vahvistaa uusi Dropbox-tilisi sähköpostin kautta.

15 Dropbox on tämännäköinen Dropbox näyttää tällaiselta. Tässä oikealla suuressa ikkunassa näet dokumentin joka on merkitty dokumentti ja kansiolistalla. (Jos lista ei näy, paina nuolta vasemmassa yläkulmassa.) Listan dokumentti- ja kansiolistan alapuolella on neljä symbolia. Dropbox, Kuvat, Suosikit ja Asetukset. Paina Dropbox-symbolia. +-merkki: Kun haluat ladata tiedoston ipadista Dropbox:iin paina plussa-merkkiä. Saat esiin ruudun ja voit valita mihin kansioon haluat laittaa dokumenttisi. (Upload Here) tai jos haluat tehdä uuden kansion dokumenttia varten.(create Folder) Jaa -nappi

16 Kommunikointia reaali ajassa Luo oma Skype ID Kirjaudu sisään ja etsi ystäviäsi, joilla on Skypeidentiteetti. Voit valita videokeskustelun, puhelun, chatata tai muuta. Videopuhelu netin kautta on ilmaista. Tältä Skype näyttää

17 ipad kamera Tablettilaitteessa on etuna se, että kaikki toiminnot ovat yhdessä ja samassa laitteessa. Laitteessa on sekä kamera, video, korjaus- ja julkaisutyökalut. ipad on helppo ottaa mukaan ja kun haluat käyttää kuviasi sinun ei tarvitse siirtää kuvia tietokoneeseen. Kuvien ottaminen ipadilla Alhaalla on ohjeita kuvien ottamiseen. Jos sinulla on kiire, voit hypätä kohdat 4 ja 5 yli. Monet eivät kuitenkaan tunne näitä kohtia ja ne voivat olla tärkeitä jos haluat todella hyviä kuvia. 1. Valitse kamerasta otatko kuvia edestä tai takaa. 2. Valitse joko valokuva, ruutu tai video. 3. Vaihtoehto: ruutuverkko näkyvissä 4. Suurenna: nipistä sormilla näyttöä, esiin tulee suurennuslinja. Linjalla voit määrätä kuvaasi sopivan suurennuksen. 5. Kohdista. Paina näyttöä niin että saat kuvaasi kiinnekohdan. Voit painaa tummia alueita ja ne vaalentuvat tai päinvastoin. 6. Paina nappia ja ota kuva. HUOMIO! Voit käyttää myös äänen voimakkuus nappia ipadin sivussa kameran nappulana (ottaa sillä kuvia). 7. Klikkaa miniatyyriä kun haluat avata viimeiseksi otetun kuvan kuvaalbumissa tarkastelua varten.

18 Kuvia yleissilmäys, tarkastelu ja muuttaminen Kun avaat sovelluksen Kuvat avautuu kuva-albumi ja yleissilmäys kaikista ottamistasi kuvista pieninä kuvaminiatyyreinä. Huomaa, että videofilmit ovat myös siellä. Niissä miniatyyreissä on pieni filmikamera kulmassa. Avaat painamalla kuva- tai filmiminiatyyrin. Kuvat tarkastele ja muunna Kun painat jotakin miniatyyriä kuva-albumissa, kuva avautuu koko näytölle. Nyt voit tehdä pieniä muutoksia kuvaan. Paina sitä kuvaa, mitä haluat katsoa ja ehkä muuttaa. Paina Korjata". Alhaalla näet muutamia vaihtoehtoja: - pyörittää - parantaa kuvaa automaattinen parannus - poistaa punaiset silmät - leikata Nyt voit myös poistaa kuvia, jakaa kuvia sekä käynnistää kuvapelin.

19 Kuvia kuva näytöstä Voit ottaa kuvan näytöstä eli siitä mitä näet ipadin näytöllä juuri nyt. Tätä toimintoa voit käyttää hyväksi. Kaikki kuvat tässä ohjekirjassa on otettu sillä tavalla. Kun löydät mielenkiintoisen artikkelin netistä, voit tallentaa sen tällä tavalla sekä kuvan että tekstin kanssa. Siitä tulee kuva. Tee näin: Tarkista, että kaikki mitä haluat kuvaan, näkyy näytöllä. Paina lepää nappia ja kotinappia yhtaikaa. ipad välähtää ja kuulet klikkaavan äänen. Joskus voit epäonnistua tässä ja ipad sammuu. Mutta silloin voit herättää ipadin uudelleen kotinapilla ja aloittaa alusta.

20 ipadilla kirjoittaminen ipad ei ole paras työkalu kirjoittamiseen. Nyky-yhteiskunnassa odotamme paljon enemmän työkaluilta, mihin perinteiset kirjoittamiseen tarkoitetut työkalut pystyvät. Haluamme helposti ja nopeasti yhdistää teksteihin kuvia ja filmejä. Haluamme myös helposti jakaa ja julkaista tekstejä. ipadilla kirjoittaminen on vähän toisenlaista. Ensinnäkin käytetään virtuaalista näppäimistöä näytöllä. Toiseksi vaaditaan myös vähän sorminäppäryyttä kun merkitään vain osa tekstistä ja kopioidaan ja liimataan. Digitaalisen tekstin hyvä puoli on se, että tekstin voi korjata helposti, kokeilla erilaista muotoilua ja korjata virheet. Saat oppia perustasiat ipadilla kirjoittamiseen.

21 Muistiinpanot Aloita kirjoittaminen. Paina sormellasi aluetta johon haluat kirjoittaa. Saat automaattisesti virtuaalisen näppäimistön esille. Jos haluat poistaa näppäimistön löydät sitä varten näppäimen oikeasta alanurkasta. Tee uusi muistiinpano. Aloita painamalla plussamerkkiä (+) oikeassa yläkulmassa. Laita kursori (tai kohdistin) tekstiin. ipadilla ei ole hiirtä eikä nuolinäppäimiä. Kun haluat laittaa kursorin tekstiin esim kun haluat lisätä tekstiä keskelle lausetta, laitat sormen tekstin päälle, anna sormen levätä hetken näytöllä, silloin ipad reakoi näyttämällä kursorin pienessä suurennuslasissa. Merkitse teksti. Jos haluat merkitä kappaleen tekstiä, laitat sormen tekstin päälle, anna taas sormen olla hetken näytöllä. Kun kursori tulee esiin, vedä sormella sen tekstin yli jonka haluat merkitä. Löysää. Jos haluat muuttaa merkityn alueen vedät sinisistä merkeistä sormella. Sen jälkeen kun olet merkinnyt tekstin valitset seuraavista vaihtoehdoista: leikkaa, kopioi, liimaa Kun kopioit tekstiä on teksit ipadin leikkausmuistissa jopa vielä silloin kun vaihdat sovellusta (appia). Vaihtoehtoiset merkit. Yksi etu ipadissa on ne vaihtoehtoiset merkit. Saat ne esiin jos painat virtuaalista näppäintä vähän kauemmin. Nosta sitten sormi ja valitse merkki jonka haluat.

22 Muistiinpanot- jatkuu... Lähetä muille muistiinpanot Muistiinpanot tallentuvat automaattisesti sovellukseen Muistiinpanot ipadillasi. Alhaalla muistiinpanosivulla on Jaa- nappi". Voit lähettää muistiinpanot käyttämällä sähköpostia, tekstaria (jos sinulla on sirukortti ipadissa) tai tulostinta. Nuolet: edellinen /seuraava muistiinpano Nuolien avulla voit selata edellisiin muistiinpanoihin tai seuraaviin. Roskakori Poista ajankohtaiset muistiinpanot.

23 Opi lukemaan kirjoittamalla Skolstil on helppo kirjoitussovellus jossa kirjaimet ääntyvät. Kun painaa näppäimistöstä kirjaimen kuulee, miten kirjain äännetään. Kirjaimet näytöllä muistuttavat käsinkirjoitettuja kirjaimia Äänisynteesi lukee sanan kun lyö välilyönnin ja koko lause luetaan jos laittaa pisteen tai pilkun. Skolstil on helppo käyttää. Kun haluat kirjoittaa uuden dokumentin paina plussa merkkiä. Sen jälkeen paina sormella valkoista kirjoitustilaa. Virtuaalinen näppäimistö tulee esiin ja voit aloittaa kirjoittamisen. Skolstil Asetukset Asetukset symbolin alla voi aloittaa/lopettaa sovelluksen: Oikeinkirjoitus Kirjainääni (puhuva näppäimistö) Äänisynteesi (sana luetaan välilyönnin jäkeen ja lauseet luetaan pisteen jälkeen) Yleiskatsaus ja näet kaikki dokumentit Paina kirja-symbolia ja saat yleiskatsauksen kaikista dokumenteista, jotka sinulla on Skolstil ohjelmassa. Dokumentti-yleiskatsauksessa voit myös kirjoittaa uusia dokumentteja painamalla kynää. Painamalla dokumenttia ja sitten painamalla roskakoria voit poistaa dokumentit, joita et halua säilyttää.

24 Tulosta dokumentti Skolstil:sta Jaa dokumentit Skolstil:sta toisiin sovelluksiin tai tulostimeen. Tulosta sovelluksella PrinterPro Asenna ensin sovellus PrinterPro ipadiisi sekä tavalliseen tietokoneeseen, joka on yhdistetty tulostimeen. Tulosta PrinterPro:n kautta näin: Paina Jakaa-nuolta oikeassa yläkulmassa. Riippuen siitä miten haluat käyttää tekstiä valitse Jaa PDF Tekstiä ei voi enää korjata toisella sovelluksella tai toisella tietokoneella. Teksti tulostetaan vain paperille. Jaa Tekstitiedosto Tekstiä voi muuttaa ja korjata edelleen toisilla sovelluksilla tai toisella tietokoneella.

25 Tulostaminen jatkuu... Aloita Printer Pro Riippuen siitä mitä sovelluksia sinulla on asennettu ipadiin saat eri vaihtoehtoja mihin voit lähettää PDF tai tekstitiedostosi. Jos haluat käyttää tekstitiedostoa toisessa sovelluksessa ja jatkaa tekstin muokkaamista, valitse se sovellus. Kun haluamme tulostaa silloin valitsemme Avaa Printer Pro". Jaa tekstidokumentti Dropbox:iin tai toiseen tietokoneeseen. Jos haluat tallentaa tekstidokumentin muuhun kuin ipadiisi voit tehdä sen Dropboxin kautta. Dropbox on palvelu, joka tarjoaa tallennustilaa digitaalisia tiedostoja varten. Saat ilmaiseksi 2 GB, jos se ei riitä tallentamaan kaikkia tiedostoja voit Dropboxin avulla siirtää tiedostot toiseen tietokoneeseen jossa voit järjestää tekstit kansioihin.

26 Kirjoita oma kirja Lataa ipadiisi sovellus Book Creator Luo uusi kirja Book Creator:lla Kun avaat sovelluksen BookCreator voit kirjoittaa uuden kirjan painamalla ensin plussa merkkiä alareunassa. Valitse sitten "New Book". (Jos haluat selata valmiita kirjoja vedät sormea liuttamalla oikealle tai vasemmalle. Voit avata kirjan painamalla kerran kirjaa.) Valitse kirjan muoto Seuraavaksi valitset sopivan muodon kirjaan.voit valita seisovan (Porträtt), neliön (Square) tai suorakulmion (Landskap). Lisää kuva Saat esiin tyhjän sivun. Paina nappia "infoga bild/video Valitse kuva tai video kuva-albumistasi. Sovita kuvan koko sivulle vetämällä kuvan reunoilla olevista sinisistä pisteistä.

27 Muokkaa kuvaa Jos haluat muokata kirjassasi olevaa kuvaa, merkitse ensin kuva painamalla sitä niin että siihen tulee sininen kehys. Paina sen jälkeen nappia Nyt voit tehdä seuraavaa: - kytkeä kuva linkkiin kirjoita kotisivun osoite riville HYPERLINK ja kuva linkkiytyy kotisivuun. - määrätä haluatko kuvan toisen objektin esim tekstin tai toisen kuvan eteen tai taakse. - poistaa kuva sivulta painamalla nappia "Delete". Lisätä teksti Paina nappia "infoga textruta : Kirjoita haluamasi teksti ruutuun. Sovita tekstiruutu kehyksessä olevien sinisten pisteiden avulla. Korjaa teksti Jos haluat korjata objektissa olevan tekstin, paina tekstiobjektia niin että siihen tulee sininen kehys. Sen jälkeen painat Nyt voit sovittaa ja muuttaa seuraavat: - tekstin koon - tyylin (lihava, kursiivi, alleviivattu) - kirjasintyypit - tekstin värin - taustavärin - suora reuna vasemmalla, keskellä, oikealla - tekstiruutu voi olla toisen objektin edessä esim kuvan edessä - poistaa tekstiruudun (delete)

28 Lisää ääni Jos haluat lisätä äänen sivulle paina nuotti merkkiä ylhäällä oikeassa yläkulmassa. Voit äänittää esim omaa ääntäsi ipadin sisäänrakennetulla mikrofonilla. Voit myös lisätä ääntä (esim musiikkia) itunes kirjastosta. Äänen kuunteleminen Kun äänitys on valmis ja tallennettu se liitetään äänentoistolaitteen symbolilla kirja sivulle. Kun painat symbolia kuulet äänen. Asetukset sivu Voit tehdä tiettyjä asetuksia sivulle. Tarkista ettei mikään objekteista ole merkitty. Nyt voit: - määrätä taustavärin sivulle - lisätä taustaäänen (soundtrack) sivulle - Laittaa näkyviin erilaisia oppaita, joita voit käyttää avuksi Sivun yleiskatsaus Voit saada esille yleiskatsauksen jossa kaikki kirjasi sivut ovat näkyvissä. Painamalla nappia "Edit": - voit poistaa sivuja painamalla punaisia symboleja. - muuttaa sivujen järjestystä vetämällä kolmesta harmaasta viivasta ja löysäämällä. - lisätä sivuja.

29 Kirja on valmis. Nyt on aika lähettää se muille! Kun kirja on valmis voit antaa sen muille joko suoraan tai BookCreator: n avaussivulta. Pääset avaussivulle painamalla - täältä voit avata kirjan ibooks:iin. - tässä voit kirjoittaa kirjan ja kirjoittajan nimen - nähdä kirjan koon. - poistaa kirjan BookCreator:sta. - lähettää kirjan sähköpostilla - tulostaa kirjan (ei ääni- tai videotiedostoja) - lähettää kirjan itunes:iin - vata toisessa sovelluksessa. Avaa kirja ibooks:ssa ja lue se! Nyt avaamme kirjan ibooks:ssa. Paina nuolta. Paina sitten ibooks ja samalla avautuu sovellus ibooks ja kirja lentää hyllylle. Julkaise kirja blogissa tai kotisivulla. Kirjan voi jakaa kahtena erilaisena tiedostona: epub tai PDF. PDF-tiedoston voi avata kaikissa tietokoneissa. Silloin ei voi nähdä videoita eikä kuunnella musiikkia, epub-tiedoston voi avata vain erityisissä lukulaitteissa kuten sähköisenä kirjana ja silloin saa todellisen multimediaalisen elämyksen.

30 Työvälineet kirjoittamiseen Pages - perinteinen tekstinkäsittelyohjelma Kirjoittaa tekstin, jonka voi lähettää sähköpostilla. Samalla tekstiin voi oheistaa kuvia ja videoita. Google Drive - tekstinkäsittely-yhteistyöhön Voit jakaa tekstin, saat samalla tietoa mikä versio on menossa ja kuka on muuttanut tekstiä. Saat selville milloin muutokset on tehty. Blogger/Wordpress - julkaisemista varten Kirjoita tekstisi bloggisivuina ja voit saada vastauksia koko maailmasta. Evernote - on-line-muistiinpanot jotka voit jakaa muiden kanssa Kirjoita tekstit jotka voi lukea online mistä tahansa laitteesta.

31 Tee filmit ipadillä ipad on mukava kaveri kun haluat tehdä hienoja filmejä! Älä epäröi vaan anna senioreiden tehdä hyvä pohjasuunnitelma ja käsikirja sekä teksteihin että kuviin. imovie on filminteko työkalu jolla voit tehdä filmejä sekä videon pätkistä että tavallisista valokuvista. Tätä työkalua pystyvät käyttämään kaikenikäiset. imovie on, kuten useimmat sovellukset, sellainen, mikä toimii sekä puhelimessa (iphone) että ipadissa. Kun liikut ulkona luonnossa, voi olla helpompaa filmata pienellä puhelimella kuin ipadilla. Filmin voit sitten korjata imovie:lla joko puhelimessa tai ipadissa. Katsele imovien ohjefilmi. Tee työtä pareittain. Tee lyhyt filmi imovie:lla jossa on esittelyteksti (otsikko) ja lopputeksti (kuka on tehnyt filmin). Filmaa kolme lyhyttä videota kolmessa eri ympäristössä ipadin kameran avulla. Kokeile myös laittaa valokuva (esim. esittelyyn tai lopputekstiin). Tee niistä yhtenäinen filmi imovie:lla.tallenna filmi käyttämällä jaa filmi kamerarullaan ipadin kuva-arkistoon. Katso lopputulosta.

32 Äänitä ipadilla Äänitä & Kuuntele Audio Memos Free - sovelluksella Aloita äänittäminen painamalla punaista nappia "Record". Äänityksen aikana tulee esiin nappi "Pause". Tällä napilla voit katkaista ja jatkaa äänitystä kun haluat. Kun haluat kuunnella äänitystä painat vihreää nappia Play". Kun olet valmis painat sinistä nappia "Done. Kaikki äänitykset kerätään vasemmalla olevaan listaan. Merkitse äänitys jota haluat kuunnella. Äänityksen lähettäminen sähköpostilla Voit lähettää äänityksen sähköpostilla. MUTTA tiedosto voi olla korkeintaan 3 MB, se on noin 2 minuutin äänitys. Jos lataat maksullisen version Audio Memos Pro, voit lähettää jopa 15 MB:n äänitiedostoja. Merkitse se tiedosto listalta, jonka haluat lähettää. Paina "Send". Kirjoita sähköpostiosoite kenelle haluat lähettää äänitiedoston. Paina " .

33 ipad vaihtoehtoisia työkaluja Jos jostain syystä kuuntelet mieluummin kuin luet voit helposti valokuvata tekstin ja teksti luetaan sinulle. Siihen on monta erilaista sovellusta puhelimessa tai ipadissa. Skannaaminen ipad:lla on sama kuin otat valokuvan tekstistä ja sinulla on sovellus mikä muuttaa kuvan luettavaksi tekstiksi (OCR). Siihen on olemassa monta eri sovellusta nykyään. Yksi esimerkki on sovellus mikä sekä skannaa että siinä on myös äänisynteesi, Prizmo. Se maksaa vähän mutta on hyvin helppokäyttöinen ja soveltuu sekä puhelimeen että ipadiin. Halvempi ehdotus on sovellus mikä skannaa, lukee ja kääntää nopeasti monelle eri kielelle, Pixter. Tämä sovellus ei muokkaa tekstiä kappaleihin mutta sillä ei ehkä ole suurtakaan merkitystä kun teksti luetaan ääneen.

34 Kirjoitustuki (Voice assistant) Henkilöille, joilla on lukihäiriöitä tai jos he ovat paikassa missä ei voi tehdä muistiinpanoja on olemassa työkalu mikä muuntaa äänen kirjoitukseksi tai antaa mahdollisuuden äänittää luento tai merkitä muistiin tai piirtää merkiksi äänitteeseen. Tekniikka mikä äänittää ja tulkkaa äänen tekstiksi ei ole vielä täysin kehittynyt mutta sitä parannetaan koko ajan. Äänitettäessä täytyy puhua selvällä äänellä, jotta tekstiin ei tulisi paljon virheitä. Äänentuntemissovellus Dragon dictation muuttaa puheesi tekstiksi. Tekstin voit sitten lähettää tekstarina, sähköpostina tai kopioida muihin ohjelmiin.

35 Puhesynteesi VoiceOver ipadin tai muun tietokoneen puhesynteesisovellus muuttaa tekstin keinotekoiseksi puheeksi. ipadissa on vahvistettu lukuapu jonka nimi on VoiceOver. Se lukee kaiken tekstin mikä on näytöllä. Huomaa se, jos aktivoit VoiceOver:n, ipadissa muuttuu tietyt navigointitoiminnot. Puhesynteesi Voice Over ipadissa on valmiina puhesynteesi, mikä lukee kaiken tekstin tai tekstin mikä on merkitty erityisesti. Sovellus on Voice Over". Huomio! Kun aktivoit VoiceOver muuttuvat myös muutamat sormikomennot joita normaalisti käytetään ipadissa: - yksi painallus merkitsee yhden kohteen - kaksi nopeaa painallusta aktivoi merkityn kohteen - rullaa ja liuúta kolmella sormella Aktivoi VoiceOver Valitse Asetukset, sen alla Yleiset. Valitse Apuvälineet och sieltä löydät VoiceOver. Aktivoi VoiceOver. Ota VoiceOver pois päältä. Asenna Lukunopeus Testaa

36 Lisää VoiceOver:ista... Laita VoiceOver päälle, ota se pois päältä: Avaa Asetukset ja valitse Yleiset>Apuvälineet>VoiceOver. Paina sitten VoiceOver:in päälle/pois päältä nappia. (Voit myös valita niin että kolme klikkausta näytöllä laittaa sen päälle/tai ottaa pois päältä.) Aseta haluamasi lukunopeus: Avaa Asetukset ja valitse Yleiset>Apuvälineet>VoiceOver ja säädä Lukunopeus. Aseta Puhe kirjoitukseen: Voit valita minkä tyyppisen informaation saat kun kirjoitat. Voit valita niin että VoiceOver lukee kirjain kirjaimelta, sana sanalta, molemmat tai ei mitään. Jos valitset niin että kuulet sekä kirjaimet että sanat lukee VoiceOver jokaisen kirjaimen samalla kun kirjoitat ja sitten koko sanan, kun painat välilyönnin tai pisteen/pilkun.

37 Hyödyllisiä linkkejä: ipad.skola.malmo.se

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

HomeMonitor käyttöönotto-ohje

HomeMonitor käyttöönotto-ohje HomeMonitor käyttöönotto-ohje Sisällys HomeMonitor käyttöönotto-ohje... 1 Käyttäjätunnuksen luonti... 3 Henkilötiedot... 4 Kameran lisäys käyttäjätiliin... 5 Verkkoon yhdistäminen... 6 Kamerayhteyden tarkistus...

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille

Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille Versio G FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia tai miten

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin 3G (optional) Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Ohjeita informaation saavutettavuuteen

Ohjeita informaation saavutettavuuteen Ohjeita informaation saavutettavuuteen Tarkoitus Kasvattaa tietoisuutta ja lisätä esteettömän informaation aiheen näkyvyyttä ja sen merkitystä elinikäisen tasapuolisen oppimisen mahdollisuuksista Tukea

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Windows Phonet yleisesti Nokian Lumiat Vanhemmat WindowsPhone 7 Uudemmat WindowsPhone 8 Samsungin Windows Phone mallit HTC:n mallit www.windowsphone.com

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja.

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja. Connect Pro Sisällys Kirjautuminen huoneeseen... 2 Työkalurivi... 2 Audio Setup Wizard... 3 Lupa kameran ja mikrofonin käyttöön... 4 Osallistujat(Attendee List )... 4 Chat... 4 Web kamera... 5 Kokouksen

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

SELIGSON & CO:n mobiilisovellus TASKUSALKKU

SELIGSON & CO:n mobiilisovellus TASKUSALKKU SELIGSON & CO:n mobiilisovellus TASKUSALKKU lyhyt käyttöopastus (9 sivua) helmikuu 2016, Android 5.0. tai uudempi 1 Sovelluksen lataaminen Seligson & Co Taskusalkku Android-puhelimille ladataan Googlen

Lisätiedot

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin 1 1. Virtaa laitteeseen Laite toimii akulla tai yhdellä AA-kokoisella paristolla. Akulla laite äänittää 4 tuntia, paristolla 9 tuntia. Akulla laite toistaa 13 tuntia, paristolla

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Pikaopas Maksatushakemus

Pikaopas Maksatushakemus Pikaopas Maksatushakemus Versio 2016-11-16 Pikaopas Maksatushakemus Johtava tuensaaja laatii maksatushakemuksen sähköisessä Min ansökan-palvelussa. Ennen aloittamista Täyttääksesi maksatushakemuksen tarvitset:

Lisätiedot

Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa

Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa 1 Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa Sisällys 1 Turnitin -ohjelman käyttö Turnitin.comissa 2 1 Turnitin käyttötilin luominen 2 2 Kielen vaihtaminen 4 3 Kurssityötilan luominen 4 4 Luokan

Lisätiedot

Etäkokousohjeet ammattilaisille, jotka eivät työskentele HUS:n palveluksessa ja eivät omista VRK-korttia

Etäkokousohjeet ammattilaisille, jotka eivät työskentele HUS:n palveluksessa ja eivät omista VRK-korttia Etäkokousohjeet ammattilaisille, jotka eivät työskentele HUS:n palveluksessa ja eivät omista VRK-korttia Tämä ohje on tarkoitettu ammattilaisille, jotka työskentelevät HUS:n ulkopuolella ja eivät omista

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Etäkokousohjeet HUS:n ulkopuolisille ammattilaisille, joilla on käytössä VRK-kortti

Etäkokousohjeet HUS:n ulkopuolisille ammattilaisille, joilla on käytössä VRK-kortti Etäkokousohjeet HUS:n ulkopuolisille ammattilaisille, joilla on käytössä VRK-kortti Tämä ohje on tarkoitettu HUS:n ulkopuolella, muussa sairaanhoitopiirissä työskentelevälle ammattilaiselle, jolla on käytössä

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas Kuvaus

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon.

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 (PIKAOHJE!) VALOKUVIEN SKANNAUS 1. Käynnistä skanneri virtapainikkeesta 2. Avaa skannerin kansi ja aseta kuva seuraavasti: kuvapuoli, eli skannattava

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä

Ylläpito toimittaa sinulla sähköpostiisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tässä esimerkissä Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen Sisällysluettelo Sisällys Sivustolle santaskyla.net kirjautuminen... 1 Sisällysluettelo... 1 Käyttöoikeus... 1 Kirjautunut käyttäjä... 3 Artikkelin kommentointi...

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

HomeSecure Sisäkamera - Käyttöopas

HomeSecure Sisäkamera - Käyttöopas HomeSecure Sisäkamera - Käyttöopas 1 Esittely 3 1.1 Toiminnot 3 2 Aloittaminen 4 2.1 Paketin sisältö 4 2.2 Kameran yleiskatsaus 5 3 Asennus 6 3.1 Kameran asentaminen 6 3.2 Sovelluksen käyttö 6 3.3 Pääsy

Lisätiedot

Sanoma Pro digikirjat ipad- ja Android- tableteilla. Kirjahyllyn toiminnot. Sisältötoiminnot. Digikirjojen rikasteet. Kirjahylly- ja luettelonäkymät

Sanoma Pro digikirjat ipad- ja Android- tableteilla. Kirjahyllyn toiminnot. Sisältötoiminnot. Digikirjojen rikasteet. Kirjahylly- ja luettelonäkymät Sanoma Pro digikirjat ipad- ja Android- tableteilla Yleistä Laitteistovaatimukset Sisäänkirjautuminen Kirjahyllyn toiminnot Kirjahyllyn ilmoitukset Sisältötoiminnot Digikirjojen lataaminen Digikirjojen

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot