Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014"

Transkriptio

1 Seniorin oppikirja ipadin käyttöön 2014

2 Sisältö Perusasiat Asetukset Surffaus Lukeminen Tiedostojen jakaminen Valokuvaus Kirjoittaminen Filmaaminen Äänittäminen ipadissa olevia muita työvälineitä

3 Perusasiat Tarvitset langattoman verkon (WiFi) ja käyttäjätunnuksen sekä salasanan. Voit myös käyttää puhelintasi reitittimenä. Siinä tapauksessa valitset puhelimesta asetukset, nettiyhteyden jakamisen ja sieltä painat WiFitukiaseman. Salasana tulee näkyviin. Voimassa oleva sähköpostiosoite Apple tunnus: Kirjaudu sisään Apple tunnuksellasi tai luo uusi Apple tunnus (nykyinen sähköpostiosoite tai icloud-sähköpostiosoite, salasana sähköpostiin). Lataa App Storesta eri sovelluksia (appeja) App Store:iin tarvitset nettiyhteyden. Tarvitset myös Apple tunnuksen tilillesi, joka on sidottu luottokorttiin. Suositeltavaa on että laitat rahaa tilillesi itunes lahjakortilla. itunes lahjakortit ovat saatavissa eri hintaisina, 150 kr, 250 kr, 500 kr ja niitä voi ostaa esim. Pressbyrå:sta. Kortin takana on tarkat ohjeet siitä, millä tavalla valittu summa ladataan omalle tilille.

4 Asetukset Kun ipad on kytketty langattomaan WiFi verkkoon, näytön vasemmassa yläkulmassa näkyy WiFi -symboli tai jos olet yhdistettynä verkkoon puhelimen kautta, yläkulmassa näkyy kaksi ympyrää. Tarvitset Apple tunnuksen Apple tiliin kun lataat sovelluksia ipadiin. Apple-tunnusta voi myös kutsua Mac -tiliksi, itunes -tiliksi, ichat -tiliksi, icloud -tiliksi. Alhaalla on ohjeet Apple -tilin rekisteröimiseen. Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Apple ID koostuu kahdesta osasta, sähköpostiosoitteesta ja siihen liittyvästä salasanasta. Salasanan tulee sisältää kahdeksan merkkiä ja vähintään yksi iso kirjain sekä yksi numero. Tätä Apple tunnusta käytät kaikkeen, mitä teet Apple tililläsi. Tulosta ipadilläsi Asenna Printer Pro -ohjelma laitteeseesi (tietokone) joka on yhdistetty tulostimeen. Ohjelma on ilmainen.

5 Surffaus Jos haluat surffata, tarvitset nettiyhteyden langattoman verkon kautta esim. WiFi, tai 3G/4G-sirukortilla. Voit myös käyttää puhelinta reitittimenä. Sitten tarvitset ohjelman, joka pystyy selaamaan nettisivuja ns. Webbiselain. Webbiselain Safari on vakiosovellus ipadissa. Alhaalla käydään läpi miten Safari toimii. -Osoitekenttä -Hakukenttä -Välilehti jokaiselle verkkosivulle -Siirry eteenpäin/taaksepäin -Jaa painike -Talleta sivustot

6 Lukeminen Lataa ipadillesi ibooks ohjelma. Tällä ohjelmalla voit hakea kirjoja ibookstore:sta. Tärkeää on, että kirjat jotka käyttäjä itse tekee käyttämällä muita sovelluksia, voi myös laittaa ibooks:iin. ibooks:issa voit valita seitsemän eri kirjasintyyppiä, kolme helppolukuista sivun väriä ja kolme käytännöllistä sivumallia valitsemalla joko kirja-, kokonäyttö- tai rullalista-asennon. Voit merkitä suosikkikappaleen ja lisätä muistiinpanoja ipadin omalla talletusohjelmalla (sisäänrakennettu hakutoiminto). Sisäänrakennetun hakutoiminnon avulla voit hakea sanoja, merkkejä tai lauseita missä tahansa kirjassa. Voit helposti säätää näytön kirkkautta mielesi mukaisesti erilaisissa ympäristöissä. Voit myös saada tekstin ääneen luettuna VoiceOver toiminnolla, joka on vakiotoiminto iphoneissa sekä ipadeissa.

7 Sähköisen kirjan lainaaminen Nykyään voit lainata sähköisiä kirjoja netin kautta useimmista kirjastoista. Valikoima ei ole vielä valtavan iso, mutta se laajenee päivä päivältä. Lainaaminen kirjaston kautta ei maksa mitään. Tarvitset kirjastokortin kirjastoon, josta aiot lainata. E-kirjoja voi joko lukea ipadilla tai jollakin muulla tablettilaitteella. Lataa ohjelma Bluefire Reader (ilmainen) Luo Adobe-konto (Adobe tili) Tarvitset Adobe-tilin kun kirjaudut Bluefire Reader:iin. Avaa Safari-selain, siirry / Adoben sivulta napsauta "Kirjaudu". Onko sinulla Adobe tunnus?" Klikkaa sitä niin saat ilmoittautumislomakkeen. Täytä lomake. Avaa Bluefire Reader ipadilla ja kirjaudu sisään Adobe-ID (tunnuksella) jonka rekisteröit.

8 Lataa ibook/ebook Tarkista, että sinulla on kirjastokortti ja oma salasana käsillä. Mene omaan kirjastoosi. Valitse kirja, jonka haluat lainata. Jos haluat lukea ipadilla/iphonilla, valitse EPUB.

9 Voit lukea koko maailman sanomalehdet yhdestä paikasta Voit ladata kokonaisia sanomalehtiä suoraan puhelimeesi tai tablettilaitteeseesi. PressReader ohjelman avulla saat ilmaiseksi 97 maan, 57 eri kielellä olevia sanomalehtiä. Voit ladata sanomalehtiä laitteeseen, kun olet kirjastossa. Sen jälkeen voit lukea niitä missä ja milloin tahansa kotona tai bussissa. Et tarvitse nettiyhteyttä enää. Voit toimia seuraavasti: Mene kirjaston langattomaan verkkoon. Lataa PressReader ohjelma puhelimeesi tai tablettilaitteeseesi. Valitse sanomalehdet, jotka haluat lukea. Lue verkossa tai lataa sanomalehti laitteeseesi. Voit ladata jopa 7 sanomalehteä päivässä. Lataa näin: valikoi, minkä lehden haluat ladata ja paina download. "Tämän sanomalehden on Södertäljen kirjasto hankkinut sinulle. Paina OK. Download käynnistetään. Pidä kirjaston verkko (WiFi) päällä kunnes lataus on valmis. Voit lukea päivän sanomalehdet suoraan tietokoneelta kirjastossa tai kotona omalta tietokoneelta. Palvelu: Library PressDisplay.

10 Lue netistä Safari ohjelma on vakiona ipadissa, se on Applen oma selain jolla surffataan. 1. Avaa Safari-selain. Webbisivun ollessa avoinna, löydät osoitekentästä pienen painikkeen Läsaren". Paina painiketta, jolloin nykyinen ikkuna näkyy uudessa ikkunassa entistä paremmin luettavana versiona. 2. Muuta kirjasintyypin kokoa Voit vaihtaa kirjasintyypin kokoa. Klikkaa toistuvasti isoa (A) vasemmassa yläkulmassa, se suurentaa ja pienempi (A) pienentää. 3. Kun olet valmis, paina Läsaren" ja sulje helposti luettava versio.

11 PDF-tiedostojen lukeminen Ilmaisia PDF-dokumentteja on netissä valtava määrä. Ne voi avata ja lukea esimerkiksi ibooks:ssa. On olemassa myös erityisiä PDF-lukijoita ja monia muita mahdollisuuksia. Hakemalla hakusanalla PDF-lukijaa tai PDF-Reader saat useita ehdotuksia. Vaikka niitä kutsutaankin PDF-lukijoiksi, pystyt kuitenkin avaamaan muitakin dokumenttityyppejä kuten Word ja PowerPoint-dokumentteja niillä. Kirjoita muistiin, viivaa yli, alleviivaa ja kommentoi! - Parasta on, että voi itse alleviivata, viivata yli, kirjoittaa muistiinpanoja marginaaliin, lisätä omia kommentteja tekstiruutuihin. Tämän voi valitettavasti tehdä vain PDF-dokumenttien kanssa, ei muilla. Mutta ei siinä kaikki: yli- ja alleviivaukset, sekä kommentit mitkä teet, voit lähettää itsellesi sähköpostiin. Saat näin siistit muistiinpanot.

12 Tiedostojen jako ipadilla Symboli kaareva nuoli tai ruutu ja nuoli, jonka löydät kehyksen ulkopuolelta, tarkoittaa jakaa tai lähettää ipadista. Tällainen symboli löytyy lähes kaikista sovelluksista, joilla luodaan jotain. Voit lähettää kaikenlaista ipadilla sähköpostitse: valokuvia, videoita, linkkejä, joita olet löytänyt netistä, äänitiedostoja jne. Haluat ehkä lähettää näitä sähköpostitse, tai haluat jakaa niitä muiden kanssa tai lähettää tekstin itsellesi ja tulostaa toiselta tietokoneelta. Lähetä valokuvia sähköpostitse. ipadin Valokuva-albumista voi lähettää valokuvia sähköpostilla muille tai itselle jos haluaa käyttää valokuvia toisessa tietokoneessa. Aloita menemällä ohjelmaan Valokuvat".

13 Tietojen jakaminenyoutuben kautta Yksinkertainen tapa jakaa esim filmejä on käyttää YouTube:a. Tässä on ohjeet miten voit käyttää sitä! Voit kertoa tapahtumista filmien avulla. Yksinkertaisin tapa käyttää filmiä on laittaa ne omalle YouTube-tilille, sitä kutsutaan myös YouTube-kanavaksi. Kun olet laittanut filmit tilillesi, voit lähettää linkin tai laittaa linkin omalle blogille tai muulle nettisivulle. Omalla ipadilla on helppoa tehdä filmejä jotka sitten voi julkaista netissä. Mutta muista ensin luoda oma YouTube-tili. Kaikki eivät tiedä että filmin näyttämistä voi rajoittaa. Sitä voi katsoa joko vain tietyt henkilöt, joille lähetät linkin tai sitten se on avoinna kaikille. Sulje kommenttitoiminto ja en pidä - toiminto. Täältä voit hakea PDF tiedoston: YouTube-kanal via din ipad

14 Näin käytät Dropbox:ia Tavallinen tapa tallentaa ja siirtää tiedostoja ipadista tietokoneeseen on käyttää palvelua, jonka nimi on Dropbox. Dropbox:ia voisi kutsua virtuaaliseksi muistitikuksi vaikka se on netissä. Siinä on varattu tietty säilytystila ja pääset käsiksi tiedostoihisi mistä tietokoneesta, ipadista tai puhelimesta tahansa. Sinun täytyy rekisteröityä Dropbox:in kotisivulla: Kun rekisteröidyt käyttäjäksi, saat ilmaista tallennustilaa 2 GB:n. Kun haluat lisää tallennustilaa, voit joko värvätä uusia käyttäjiä tai ostaa tilaa. Luo ilmainen tili Dropbox:iin Avaa Dropbox. Paina "Create Account, pääset sivulle, jossa voit rekisteröidä oman tilin. Kirjoita: etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite, salasana. Tarkista että olet antanut oikean sähköpostiosoitteen. Sinun täytyy vahvistaa uusi Dropbox-tilisi sähköpostin kautta.

15 Dropbox on tämännäköinen Dropbox näyttää tällaiselta. Tässä oikealla suuressa ikkunassa näet dokumentin joka on merkitty dokumentti ja kansiolistalla. (Jos lista ei näy, paina nuolta vasemmassa yläkulmassa.) Listan dokumentti- ja kansiolistan alapuolella on neljä symbolia. Dropbox, Kuvat, Suosikit ja Asetukset. Paina Dropbox-symbolia. +-merkki: Kun haluat ladata tiedoston ipadista Dropbox:iin paina plussa-merkkiä. Saat esiin ruudun ja voit valita mihin kansioon haluat laittaa dokumenttisi. (Upload Here) tai jos haluat tehdä uuden kansion dokumenttia varten.(create Folder) Jaa -nappi

16 Kommunikointia reaali ajassa Luo oma Skype ID Kirjaudu sisään ja etsi ystäviäsi, joilla on Skypeidentiteetti. Voit valita videokeskustelun, puhelun, chatata tai muuta. Videopuhelu netin kautta on ilmaista. Tältä Skype näyttää

17 ipad kamera Tablettilaitteessa on etuna se, että kaikki toiminnot ovat yhdessä ja samassa laitteessa. Laitteessa on sekä kamera, video, korjaus- ja julkaisutyökalut. ipad on helppo ottaa mukaan ja kun haluat käyttää kuviasi sinun ei tarvitse siirtää kuvia tietokoneeseen. Kuvien ottaminen ipadilla Alhaalla on ohjeita kuvien ottamiseen. Jos sinulla on kiire, voit hypätä kohdat 4 ja 5 yli. Monet eivät kuitenkaan tunne näitä kohtia ja ne voivat olla tärkeitä jos haluat todella hyviä kuvia. 1. Valitse kamerasta otatko kuvia edestä tai takaa. 2. Valitse joko valokuva, ruutu tai video. 3. Vaihtoehto: ruutuverkko näkyvissä 4. Suurenna: nipistä sormilla näyttöä, esiin tulee suurennuslinja. Linjalla voit määrätä kuvaasi sopivan suurennuksen. 5. Kohdista. Paina näyttöä niin että saat kuvaasi kiinnekohdan. Voit painaa tummia alueita ja ne vaalentuvat tai päinvastoin. 6. Paina nappia ja ota kuva. HUOMIO! Voit käyttää myös äänen voimakkuus nappia ipadin sivussa kameran nappulana (ottaa sillä kuvia). 7. Klikkaa miniatyyriä kun haluat avata viimeiseksi otetun kuvan kuvaalbumissa tarkastelua varten.

18 Kuvia yleissilmäys, tarkastelu ja muuttaminen Kun avaat sovelluksen Kuvat avautuu kuva-albumi ja yleissilmäys kaikista ottamistasi kuvista pieninä kuvaminiatyyreinä. Huomaa, että videofilmit ovat myös siellä. Niissä miniatyyreissä on pieni filmikamera kulmassa. Avaat painamalla kuva- tai filmiminiatyyrin. Kuvat tarkastele ja muunna Kun painat jotakin miniatyyriä kuva-albumissa, kuva avautuu koko näytölle. Nyt voit tehdä pieniä muutoksia kuvaan. Paina sitä kuvaa, mitä haluat katsoa ja ehkä muuttaa. Paina Korjata". Alhaalla näet muutamia vaihtoehtoja: - pyörittää - parantaa kuvaa automaattinen parannus - poistaa punaiset silmät - leikata Nyt voit myös poistaa kuvia, jakaa kuvia sekä käynnistää kuvapelin.

19 Kuvia kuva näytöstä Voit ottaa kuvan näytöstä eli siitä mitä näet ipadin näytöllä juuri nyt. Tätä toimintoa voit käyttää hyväksi. Kaikki kuvat tässä ohjekirjassa on otettu sillä tavalla. Kun löydät mielenkiintoisen artikkelin netistä, voit tallentaa sen tällä tavalla sekä kuvan että tekstin kanssa. Siitä tulee kuva. Tee näin: Tarkista, että kaikki mitä haluat kuvaan, näkyy näytöllä. Paina lepää nappia ja kotinappia yhtaikaa. ipad välähtää ja kuulet klikkaavan äänen. Joskus voit epäonnistua tässä ja ipad sammuu. Mutta silloin voit herättää ipadin uudelleen kotinapilla ja aloittaa alusta.

20 ipadilla kirjoittaminen ipad ei ole paras työkalu kirjoittamiseen. Nyky-yhteiskunnassa odotamme paljon enemmän työkaluilta, mihin perinteiset kirjoittamiseen tarkoitetut työkalut pystyvät. Haluamme helposti ja nopeasti yhdistää teksteihin kuvia ja filmejä. Haluamme myös helposti jakaa ja julkaista tekstejä. ipadilla kirjoittaminen on vähän toisenlaista. Ensinnäkin käytetään virtuaalista näppäimistöä näytöllä. Toiseksi vaaditaan myös vähän sorminäppäryyttä kun merkitään vain osa tekstistä ja kopioidaan ja liimataan. Digitaalisen tekstin hyvä puoli on se, että tekstin voi korjata helposti, kokeilla erilaista muotoilua ja korjata virheet. Saat oppia perustasiat ipadilla kirjoittamiseen.

21 Muistiinpanot Aloita kirjoittaminen. Paina sormellasi aluetta johon haluat kirjoittaa. Saat automaattisesti virtuaalisen näppäimistön esille. Jos haluat poistaa näppäimistön löydät sitä varten näppäimen oikeasta alanurkasta. Tee uusi muistiinpano. Aloita painamalla plussamerkkiä (+) oikeassa yläkulmassa. Laita kursori (tai kohdistin) tekstiin. ipadilla ei ole hiirtä eikä nuolinäppäimiä. Kun haluat laittaa kursorin tekstiin esim kun haluat lisätä tekstiä keskelle lausetta, laitat sormen tekstin päälle, anna sormen levätä hetken näytöllä, silloin ipad reakoi näyttämällä kursorin pienessä suurennuslasissa. Merkitse teksti. Jos haluat merkitä kappaleen tekstiä, laitat sormen tekstin päälle, anna taas sormen olla hetken näytöllä. Kun kursori tulee esiin, vedä sormella sen tekstin yli jonka haluat merkitä. Löysää. Jos haluat muuttaa merkityn alueen vedät sinisistä merkeistä sormella. Sen jälkeen kun olet merkinnyt tekstin valitset seuraavista vaihtoehdoista: leikkaa, kopioi, liimaa Kun kopioit tekstiä on teksit ipadin leikkausmuistissa jopa vielä silloin kun vaihdat sovellusta (appia). Vaihtoehtoiset merkit. Yksi etu ipadissa on ne vaihtoehtoiset merkit. Saat ne esiin jos painat virtuaalista näppäintä vähän kauemmin. Nosta sitten sormi ja valitse merkki jonka haluat.

22 Muistiinpanot- jatkuu... Lähetä muille muistiinpanot Muistiinpanot tallentuvat automaattisesti sovellukseen Muistiinpanot ipadillasi. Alhaalla muistiinpanosivulla on Jaa- nappi". Voit lähettää muistiinpanot käyttämällä sähköpostia, tekstaria (jos sinulla on sirukortti ipadissa) tai tulostinta. Nuolet: edellinen /seuraava muistiinpano Nuolien avulla voit selata edellisiin muistiinpanoihin tai seuraaviin. Roskakori Poista ajankohtaiset muistiinpanot.

23 Opi lukemaan kirjoittamalla Skolstil on helppo kirjoitussovellus jossa kirjaimet ääntyvät. Kun painaa näppäimistöstä kirjaimen kuulee, miten kirjain äännetään. Kirjaimet näytöllä muistuttavat käsinkirjoitettuja kirjaimia Äänisynteesi lukee sanan kun lyö välilyönnin ja koko lause luetaan jos laittaa pisteen tai pilkun. Skolstil on helppo käyttää. Kun haluat kirjoittaa uuden dokumentin paina plussa merkkiä. Sen jälkeen paina sormella valkoista kirjoitustilaa. Virtuaalinen näppäimistö tulee esiin ja voit aloittaa kirjoittamisen. Skolstil Asetukset Asetukset symbolin alla voi aloittaa/lopettaa sovelluksen: Oikeinkirjoitus Kirjainääni (puhuva näppäimistö) Äänisynteesi (sana luetaan välilyönnin jäkeen ja lauseet luetaan pisteen jälkeen) Yleiskatsaus ja näet kaikki dokumentit Paina kirja-symbolia ja saat yleiskatsauksen kaikista dokumenteista, jotka sinulla on Skolstil ohjelmassa. Dokumentti-yleiskatsauksessa voit myös kirjoittaa uusia dokumentteja painamalla kynää. Painamalla dokumenttia ja sitten painamalla roskakoria voit poistaa dokumentit, joita et halua säilyttää.

24 Tulosta dokumentti Skolstil:sta Jaa dokumentit Skolstil:sta toisiin sovelluksiin tai tulostimeen. Tulosta sovelluksella PrinterPro Asenna ensin sovellus PrinterPro ipadiisi sekä tavalliseen tietokoneeseen, joka on yhdistetty tulostimeen. Tulosta PrinterPro:n kautta näin: Paina Jakaa-nuolta oikeassa yläkulmassa. Riippuen siitä miten haluat käyttää tekstiä valitse Jaa PDF Tekstiä ei voi enää korjata toisella sovelluksella tai toisella tietokoneella. Teksti tulostetaan vain paperille. Jaa Tekstitiedosto Tekstiä voi muuttaa ja korjata edelleen toisilla sovelluksilla tai toisella tietokoneella.

25 Tulostaminen jatkuu... Aloita Printer Pro Riippuen siitä mitä sovelluksia sinulla on asennettu ipadiin saat eri vaihtoehtoja mihin voit lähettää PDF tai tekstitiedostosi. Jos haluat käyttää tekstitiedostoa toisessa sovelluksessa ja jatkaa tekstin muokkaamista, valitse se sovellus. Kun haluamme tulostaa silloin valitsemme Avaa Printer Pro". Jaa tekstidokumentti Dropbox:iin tai toiseen tietokoneeseen. Jos haluat tallentaa tekstidokumentin muuhun kuin ipadiisi voit tehdä sen Dropboxin kautta. Dropbox on palvelu, joka tarjoaa tallennustilaa digitaalisia tiedostoja varten. Saat ilmaiseksi 2 GB, jos se ei riitä tallentamaan kaikkia tiedostoja voit Dropboxin avulla siirtää tiedostot toiseen tietokoneeseen jossa voit järjestää tekstit kansioihin.

26 Kirjoita oma kirja Lataa ipadiisi sovellus Book Creator Luo uusi kirja Book Creator:lla Kun avaat sovelluksen BookCreator voit kirjoittaa uuden kirjan painamalla ensin plussa merkkiä alareunassa. Valitse sitten "New Book". (Jos haluat selata valmiita kirjoja vedät sormea liuttamalla oikealle tai vasemmalle. Voit avata kirjan painamalla kerran kirjaa.) Valitse kirjan muoto Seuraavaksi valitset sopivan muodon kirjaan.voit valita seisovan (Porträtt), neliön (Square) tai suorakulmion (Landskap). Lisää kuva Saat esiin tyhjän sivun. Paina nappia "infoga bild/video Valitse kuva tai video kuva-albumistasi. Sovita kuvan koko sivulle vetämällä kuvan reunoilla olevista sinisistä pisteistä.

27 Muokkaa kuvaa Jos haluat muokata kirjassasi olevaa kuvaa, merkitse ensin kuva painamalla sitä niin että siihen tulee sininen kehys. Paina sen jälkeen nappia Nyt voit tehdä seuraavaa: - kytkeä kuva linkkiin kirjoita kotisivun osoite riville HYPERLINK ja kuva linkkiytyy kotisivuun. - määrätä haluatko kuvan toisen objektin esim tekstin tai toisen kuvan eteen tai taakse. - poistaa kuva sivulta painamalla nappia "Delete". Lisätä teksti Paina nappia "infoga textruta : Kirjoita haluamasi teksti ruutuun. Sovita tekstiruutu kehyksessä olevien sinisten pisteiden avulla. Korjaa teksti Jos haluat korjata objektissa olevan tekstin, paina tekstiobjektia niin että siihen tulee sininen kehys. Sen jälkeen painat Nyt voit sovittaa ja muuttaa seuraavat: - tekstin koon - tyylin (lihava, kursiivi, alleviivattu) - kirjasintyypit - tekstin värin - taustavärin - suora reuna vasemmalla, keskellä, oikealla - tekstiruutu voi olla toisen objektin edessä esim kuvan edessä - poistaa tekstiruudun (delete)

28 Lisää ääni Jos haluat lisätä äänen sivulle paina nuotti merkkiä ylhäällä oikeassa yläkulmassa. Voit äänittää esim omaa ääntäsi ipadin sisäänrakennetulla mikrofonilla. Voit myös lisätä ääntä (esim musiikkia) itunes kirjastosta. Äänen kuunteleminen Kun äänitys on valmis ja tallennettu se liitetään äänentoistolaitteen symbolilla kirja sivulle. Kun painat symbolia kuulet äänen. Asetukset sivu Voit tehdä tiettyjä asetuksia sivulle. Tarkista ettei mikään objekteista ole merkitty. Nyt voit: - määrätä taustavärin sivulle - lisätä taustaäänen (soundtrack) sivulle - Laittaa näkyviin erilaisia oppaita, joita voit käyttää avuksi Sivun yleiskatsaus Voit saada esille yleiskatsauksen jossa kaikki kirjasi sivut ovat näkyvissä. Painamalla nappia "Edit": - voit poistaa sivuja painamalla punaisia symboleja. - muuttaa sivujen järjestystä vetämällä kolmesta harmaasta viivasta ja löysäämällä. - lisätä sivuja.

29 Kirja on valmis. Nyt on aika lähettää se muille! Kun kirja on valmis voit antaa sen muille joko suoraan tai BookCreator: n avaussivulta. Pääset avaussivulle painamalla - täältä voit avata kirjan ibooks:iin. - tässä voit kirjoittaa kirjan ja kirjoittajan nimen - nähdä kirjan koon. - poistaa kirjan BookCreator:sta. - lähettää kirjan sähköpostilla - tulostaa kirjan (ei ääni- tai videotiedostoja) - lähettää kirjan itunes:iin - vata toisessa sovelluksessa. Avaa kirja ibooks:ssa ja lue se! Nyt avaamme kirjan ibooks:ssa. Paina nuolta. Paina sitten ibooks ja samalla avautuu sovellus ibooks ja kirja lentää hyllylle. Julkaise kirja blogissa tai kotisivulla. Kirjan voi jakaa kahtena erilaisena tiedostona: epub tai PDF. PDF-tiedoston voi avata kaikissa tietokoneissa. Silloin ei voi nähdä videoita eikä kuunnella musiikkia, epub-tiedoston voi avata vain erityisissä lukulaitteissa kuten sähköisenä kirjana ja silloin saa todellisen multimediaalisen elämyksen.

30 Työvälineet kirjoittamiseen Pages - perinteinen tekstinkäsittelyohjelma Kirjoittaa tekstin, jonka voi lähettää sähköpostilla. Samalla tekstiin voi oheistaa kuvia ja videoita. Google Drive - tekstinkäsittely-yhteistyöhön Voit jakaa tekstin, saat samalla tietoa mikä versio on menossa ja kuka on muuttanut tekstiä. Saat selville milloin muutokset on tehty. Blogger/Wordpress - julkaisemista varten Kirjoita tekstisi bloggisivuina ja voit saada vastauksia koko maailmasta. Evernote - on-line-muistiinpanot jotka voit jakaa muiden kanssa Kirjoita tekstit jotka voi lukea online mistä tahansa laitteesta.

31 Tee filmit ipadillä ipad on mukava kaveri kun haluat tehdä hienoja filmejä! Älä epäröi vaan anna senioreiden tehdä hyvä pohjasuunnitelma ja käsikirja sekä teksteihin että kuviin. imovie on filminteko työkalu jolla voit tehdä filmejä sekä videon pätkistä että tavallisista valokuvista. Tätä työkalua pystyvät käyttämään kaikenikäiset. imovie on, kuten useimmat sovellukset, sellainen, mikä toimii sekä puhelimessa (iphone) että ipadissa. Kun liikut ulkona luonnossa, voi olla helpompaa filmata pienellä puhelimella kuin ipadilla. Filmin voit sitten korjata imovie:lla joko puhelimessa tai ipadissa. Katsele imovien ohjefilmi. Tee työtä pareittain. Tee lyhyt filmi imovie:lla jossa on esittelyteksti (otsikko) ja lopputeksti (kuka on tehnyt filmin). Filmaa kolme lyhyttä videota kolmessa eri ympäristössä ipadin kameran avulla. Kokeile myös laittaa valokuva (esim. esittelyyn tai lopputekstiin). Tee niistä yhtenäinen filmi imovie:lla.tallenna filmi käyttämällä jaa filmi kamerarullaan ipadin kuva-arkistoon. Katso lopputulosta.

32 Äänitä ipadilla Äänitä & Kuuntele Audio Memos Free - sovelluksella Aloita äänittäminen painamalla punaista nappia "Record". Äänityksen aikana tulee esiin nappi "Pause". Tällä napilla voit katkaista ja jatkaa äänitystä kun haluat. Kun haluat kuunnella äänitystä painat vihreää nappia Play". Kun olet valmis painat sinistä nappia "Done. Kaikki äänitykset kerätään vasemmalla olevaan listaan. Merkitse äänitys jota haluat kuunnella. Äänityksen lähettäminen sähköpostilla Voit lähettää äänityksen sähköpostilla. MUTTA tiedosto voi olla korkeintaan 3 MB, se on noin 2 minuutin äänitys. Jos lataat maksullisen version Audio Memos Pro, voit lähettää jopa 15 MB:n äänitiedostoja. Merkitse se tiedosto listalta, jonka haluat lähettää. Paina "Send". Kirjoita sähköpostiosoite kenelle haluat lähettää äänitiedoston. Paina " .

33 ipad vaihtoehtoisia työkaluja Jos jostain syystä kuuntelet mieluummin kuin luet voit helposti valokuvata tekstin ja teksti luetaan sinulle. Siihen on monta erilaista sovellusta puhelimessa tai ipadissa. Skannaaminen ipad:lla on sama kuin otat valokuvan tekstistä ja sinulla on sovellus mikä muuttaa kuvan luettavaksi tekstiksi (OCR). Siihen on olemassa monta eri sovellusta nykyään. Yksi esimerkki on sovellus mikä sekä skannaa että siinä on myös äänisynteesi, Prizmo. Se maksaa vähän mutta on hyvin helppokäyttöinen ja soveltuu sekä puhelimeen että ipadiin. Halvempi ehdotus on sovellus mikä skannaa, lukee ja kääntää nopeasti monelle eri kielelle, Pixter. Tämä sovellus ei muokkaa tekstiä kappaleihin mutta sillä ei ehkä ole suurtakaan merkitystä kun teksti luetaan ääneen.

34 Kirjoitustuki (Voice assistant) Henkilöille, joilla on lukihäiriöitä tai jos he ovat paikassa missä ei voi tehdä muistiinpanoja on olemassa työkalu mikä muuntaa äänen kirjoitukseksi tai antaa mahdollisuuden äänittää luento tai merkitä muistiin tai piirtää merkiksi äänitteeseen. Tekniikka mikä äänittää ja tulkkaa äänen tekstiksi ei ole vielä täysin kehittynyt mutta sitä parannetaan koko ajan. Äänitettäessä täytyy puhua selvällä äänellä, jotta tekstiin ei tulisi paljon virheitä. Äänentuntemissovellus Dragon dictation muuttaa puheesi tekstiksi. Tekstin voit sitten lähettää tekstarina, sähköpostina tai kopioida muihin ohjelmiin.

35 Puhesynteesi VoiceOver ipadin tai muun tietokoneen puhesynteesisovellus muuttaa tekstin keinotekoiseksi puheeksi. ipadissa on vahvistettu lukuapu jonka nimi on VoiceOver. Se lukee kaiken tekstin mikä on näytöllä. Huomaa se, jos aktivoit VoiceOver:n, ipadissa muuttuu tietyt navigointitoiminnot. Puhesynteesi Voice Over ipadissa on valmiina puhesynteesi, mikä lukee kaiken tekstin tai tekstin mikä on merkitty erityisesti. Sovellus on Voice Over". Huomio! Kun aktivoit VoiceOver muuttuvat myös muutamat sormikomennot joita normaalisti käytetään ipadissa: - yksi painallus merkitsee yhden kohteen - kaksi nopeaa painallusta aktivoi merkityn kohteen - rullaa ja liuúta kolmella sormella Aktivoi VoiceOver Valitse Asetukset, sen alla Yleiset. Valitse Apuvälineet och sieltä löydät VoiceOver. Aktivoi VoiceOver. Ota VoiceOver pois päältä. Asenna Lukunopeus Testaa

36 Lisää VoiceOver:ista... Laita VoiceOver päälle, ota se pois päältä: Avaa Asetukset ja valitse Yleiset>Apuvälineet>VoiceOver. Paina sitten VoiceOver:in päälle/pois päältä nappia. (Voit myös valita niin että kolme klikkausta näytöllä laittaa sen päälle/tai ottaa pois päältä.) Aseta haluamasi lukunopeus: Avaa Asetukset ja valitse Yleiset>Apuvälineet>VoiceOver ja säädä Lukunopeus. Aseta Puhe kirjoitukseen: Voit valita minkä tyyppisen informaation saat kun kirjoitat. Voit valita niin että VoiceOver lukee kirjain kirjaimelta, sana sanalta, molemmat tai ei mitään. Jos valitset niin että kuulet sekä kirjaimet että sanat lukee VoiceOver jokaisen kirjaimen samalla kun kirjoitat ja sitten koko sanan, kun painat välilyönnin tai pisteen/pilkun.

37 Hyödyllisiä linkkejä: ipad.skola.malmo.se

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

www.med.helsinki.fi /ipad-hanke

www.med.helsinki.fi /ipad-hanke Helsingin yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta ipad - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS Teemu Masalin www.med.helsinki.fi /ipad-hanke PAINIKKEET TUTUKSI Virtapainike - Laite käynnistetään painamalla

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

ChatAble-sovelluksen esittely

ChatAble-sovelluksen esittely Contents ChatAble-sovelluksen esittely... 2 Kotisivu... 3 Navigointi... 4 Muokkauspainikkeet... 4 Paluupainike... 5 Näkymän käyttäminen... 5 Tauluston käyttäminen... 6 Hybridin käyttäminen... 7 Uuden sivun

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Sinulla on nyt loistava tilaisuus

Sinulla on nyt loistava tilaisuus . osa esittäydy netissä simplesiten avulla: Uudet kotisivut tietoja Voit perustaa ilmaiseksi omat kotisivut, jos olet KotiMikron tilaaja. Sivuilla voit pitää esimerkiksi valokuva-albumia, päiväkirjaa,

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen SISÄLTÖ Johdanto...1 Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa 1. Luku Osaatko imuroida, polttaa ja skannata?...2 Tiedon tallentaminen CD:lle ja DVD:lle Ohjelmien asennus Windows-ympäristössä

Lisätiedot

Tietokone avuksi ja iloksi

Tietokone avuksi ja iloksi Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa Ensimmäinen Tietokone avuksi ja iloksi opasti käyttämään tietokonetta, hakemaan tietoa verkosta ja käyttämään verkkopalveluita. Nyt käsissäsi

Lisätiedot

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2

LIBREOFFICE. Published : 2012-06-02 License : GPLv2 LIBREOFFICE Published : 2012-06-02 License : GPLv2 1 LIBREOFFICE 1. LIBREOFFICE 2 1. LIBREOFFICE LibreOffice on täysi toimisto-ohjelmistopaketti, joka sisältää kaikki tarvitsemasi ohjelmat tekstinkäsittelystä

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA IPAD - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS

HELSINGIN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA IPAD - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS HELSINGIN YLIOPISTO LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA IPAD - OPISKELIJAN UUSI TYÖKALU PIKAOPAS Kampus Data PAINIKKEET TUTUKSI Virtapainike - Laite käynnistetään painamalla virtapainiketta noin sekunnin - Laite

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot

ipad Käyttöopas ios 6.1 -ohjelmistolle

ipad Käyttöopas ios 6.1 -ohjelmistolle ipad Käyttöopas ios 6.1 -ohjelmistolle Sisältö 7 Luku 1: ipad yhdellä silmäyksellä 7 ipadin yleiskatsaus 8 Lisävarusteet 9 Painikkeet 11 SIM-kortin alusta 12 Tilakuvakkeet 13 Luku 2: Alkuun pääseminen

Lisätiedot

Nokia E7-00 -käyttöohje

Nokia E7-00 -käyttöohje Nokia E7-00 -käyttöohje 3.1. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Alkuvalmistelut 6 Näppäimet ja osat 6 Muuta puhelun, kappaleen tai videon äänenvoimakkuutta 10 Lukitse näppäimet ja näyttö tai avaa

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

iphone Käyttöopas ios 4.2- ja ios 4.3 -ohjelmistoille

iphone Käyttöopas ios 4.2- ja ios 4.3 -ohjelmistoille iphone Käyttöopas ios 4.2- ja ios 4.3 -ohjelmistoille Sisältö 9 Luku 1: iphonen yleiskatsaus 9 Tietoja tästä oppaasta 9 iphone yhdellä silmäyksellä 11 Painikkeet 14 iphonen ohjelmat 17 Tilasymbolit 20

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

Alkutoimien pääkohdat

Alkutoimien pääkohdat Alkutoimien pääkohdat Alkutoimet Tobii Communicator Alkutoimien pääkohdat Koskee Tobii Communicator -malleja alkaen versiosta 4.6. Sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tarkasta tämän käyttöoppaan

Lisätiedot

Nokia E7-00 -käyttöohje

Nokia E7-00 -käyttöohje Nokia E7-00 -käyttöohje 3.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Alkuvalmistelut 6 Näppäimet ja osat 6 Muuta puhelun, kappaleen tai videon äänenvoimakkuutta 10 Lukitse näppäimet ja näyttö tai avaa

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa.

Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Tekijänoikeus Tämä käsikirja on suojattu tekijänoikeuslailla. Sisällön muuttaminen tai osittainen kopioiminen on kielletty ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Käsikirjaa voi vapaasti levittää kokonaisena

Lisätiedot

Nokia E7 00 -käyttöohje

Nokia E7 00 -käyttöohje Nokia E7 00 -käyttöohje 2.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Alkuvalmistelut 6 Näppäimet ja osat 6 Muuta puhelun, kappaleen tai videon äänenvoimakkuutta 10 Lukitse näppäimet ja näyttö tai avaa

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia Lumia 520

Käyttöohje Nokia Lumia 520 Käyttöohje Nokia Lumia 520 1.1. painos FI Psst... Tämän oppaan lisäksi on vielä muutakin... Puhelimessa on käyttöohje, joka on aina mukanasi ja käytettävissä, kun sitä tarvitset. Pyyhkäise alkunäytössä

Lisätiedot

Nokia E6 00 -käyttöohje

Nokia E6 00 -käyttöohje Nokia E6 00 -käyttöohje 1.1. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 5 Alkuvalmistelut 7 Näppäimet ja osat 7 Aseta SIM-kortti ja akku paikalleen 10 Aseta tai poista muistikortti 12 Lataus 14 Kytke tai katkaise

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot