KURPPAKOMPPANIA ESPANJASSA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KURPPAKOMPPANIA ESPANJASSA 22.3. 29.3.2008"

Transkriptio

1 KURPPAKOMPPANIA ESPANJASSA Hämeenkyröläisten lintuharrastajien löyhä yhteenliittymä nimeltään Kurppakomppania tai tarkemmin sanottuna osa tästä komppaniasta toteutti pitkäaikaisen haaveensa nähdä lintujen muuttoa kuuluisalta Gibraltarilta. Haave toteutettiin keväällä Retkellä mukana Helge Hakala, Risto Salonen, Hannu ja Riitta Kianen sekä Kari ja Ulla Hakala. Reittisuunnitelma tehtiin talven aikana Suomessa ja sitä noudatettiin melkein prikulleen sovittujen majoituspaikkojen antaessa suunnan ja löysän aikataulun. Kolmessa majoituksessa (Tarifa,Matalascanasja Ronda) oltiin kaksi yötä kussakin ja yksi yö Los Palacioksessa. Lähdössä Helsingissä meinasi muodostua parkkipaikan löytäminen kentältä. Käsittämättömästi kaikki parkkipaikat, jopa lentoparkki olivat aivan täynnä. Lopulta pyöreästä parkkitalosta vapautui 10 paikkaa, joista me täytimme kaksi ja ehdimme kuin ehdimmekin lennolle. Mikäli olet lähdössä Helsinki- Vantaalta pääsiäisen tienoilla, varaa aikaa parkkipaikan etsimiseen tai tule kentälle bussilla. Neljän pitkänlinjan lintumiehen ja kahden kivireen ryhmä löysi itsensä tuon pitkän talvisen suunnittelun jälkeen Malagan lentokentältä Hertzin autovuokraamon tiskiltä lauantaina varsin myöhään illalla. Finnairin lento Helsingistä oli tavanomaisesta poiketen ajallaan ja jo edellis-syksynä varattu tilaautokin jopa löytyi. Ensin tosin Hertzin virkailijat yrittivät tarjota pahan lommon lokasuojaansa saanutta autoa virheettömänä. Pienen keskustelun jälkeen saimme vaihdokin: Opel Vivaro-9 hengen tila-auton (ilman kilometrirajoitusta kahdella kuljettajalla ja täysarvovakuutuksella ilman omavastuuta 7 vrk 750 ).

2 Ensimmäisen kuljettajan arvonnan jälkeen ajelimme yötä vasten ensimmäiset 170 km Tarifaan noin 30 km Gibraltarilta länteen, jossa oli varattuna ensimmäinen majoitus. Majoitukset oli buukattu joka ikiseksi retken seitsemäksi yöksi jo ennalta Suomesta kiitos toimivien nettiyhteyksien. Kuten saimme huomata kaikki, siis kaikki, varaukset pitivät paikkansa! Arvioimme, että on parempi sitoa itsensä ennakolta majoituksiin tietyissä paikoissa, kuin käyttää aikaa majoitusten etsintään paikan päällä. Maaliskuu ei todellakaan ole lomakuukausi Espanjassa, mistä johtuen suurin osa potentiaalisista päänkallistus-paikoista viettää talvisiestaa. Majoitukset kahta yötä lukuun ottamatta olivat hostel-tasoisia. Ainoastaan Matalascanasissa jouduimme tyytymään paikalliseen golf-hotelliin, lähinnä siitä syystä, että mikään muu majoitus ei ollut auki (eipä ollut tämänkään hinnankiroissa alle 39 /yö/hlö). Tarifan hostelille ajeltiin tomtomin opastuksella pimeässä Espanjan yössä. Matkalla moottoritiellä oli kolme tietullia, joista selvittiin muutamalla eurolla per väli. Helge Hakalan edellisvuoden harjoitusmatka samoihin Andalucian maisemiin auttoi monessa kohtaa viikon aikana. Hostelli löytyi paikallisen manoliton auttaessa puhelinyhteyden saamisessa hostellin omistajaan. Kämppä löytyi n. 100 metrin päästä siitä, mihin Tom Tom oli meidät ohjannut. Ihan asiallinen kolmen kerroksen huoneisto keittomahdollisuuksilla, hieman viileä, mutta siisti.

3 Malaga-Tarifa-Sevilla-Donana-Huelva-Ronda-Malaga

4 Sunnuntai Tositoimet alkoivat aamulla jo kello kuusi, vaikka tiesimme auringon nousevan hieman myöhemmin (n. klo 7.00). Tätä ennen piti termareitten olla täynnä ja jo Suomesta tuodut aamupalaemmeet syötynä. Aamupalan lomassa piti tietysti jo parvekkeelta alkaa pinnastus. Ensimmäiset havainnot laulava mustakottarainen ja joku lokki. Heti kadulle astuttaessa kujersi ensimmäinen turturikyyhky mitähän tänään vielä löytyisikään! Tarifa sijaitsee siis Gibraltarin niemestä hieman länteen ollen se osa Espanjan mannerta, joka on lähinnä Afrikan rannikkoa, vain 14 kilometrin näköetäisyydellä. Tarifa on sopivissa olosuhteissa oikeaan aikaan paikka, jossa voi nähdä tuhansien petolintujen kevätmuuttoa Afrikan puolelta Eurooppaan. Kaupungin rannalta voi seurata myös merilintujen muuttoa; liitäjiä, suulia, kihuja, lokkeja ja haikaroita riittää parhaimmillaan taivaan täydeltä. Tarifan sotilasalueen länsipuolella meren ranta on alavaa hiekkarantaa, jolla on erinomaiset mahdollisuudet tarkkailla kahlaajia; pulmussirrejä satojen parvessa joukossaan myös suosirrejä, lapinsirrejä ja mustajalkatyllejä. Rannalla lepäilee runsaasti lokkeja, myös välimerenlokkeja. Tarifan päivällemme ei sattunut mitään poikkeuksellisen hyvää petomuuttopäivää, mutta saimme kuitenkin seurata muutaman haarahaukkaparven tuloa yli Gibraltarin salmesta Euroopan puolelle. Käärmekotkia virtasi jatkuvasti yksittäin kohti pohjoista. Myös ensimmäiset hanhikorppikotkaparvet ilmestyivät kaartelemaan mantereen vuorien yläpuolelle heti aamulämpötilan noustessa. Muuttohaukka ja muutamat suohaukat piristivät aamun koleudessa.

5 Aamulähtö yhtä aikaa auringonnousun kanssa merkitsi pitkiä kalsareita, hanskoja ja lämmintä takkia. Melko pian koitti kuitenkin yleensä hetki, jolloin vaatetta sai joka aamu alkaa vähentää ja päivälämpötilat olivatkin jo lähes t-paitakelejä. Tarifan hiekkarannan ja rantaa yhä enemmän valloittavan loma-asutuksen väliin jää puuton heinikko/dyynialue, josta myös alkoi löytyä uusia mukavia tuttavuuksia. Heinäkertun laulu ensin harhautti aivan väärille lajeille, mutta mukana ollut atrappi vahvisti linnun heinäkertuksi

6 ilmeisesti jo soidintava yksilö tuli lähes jaloille vastatessaan atrapin kutsuun. Dyyneiltä löytyi useita töyhtökiuruja, saalistelevia ruoste- ja haarapääskyjä. Rantaa ja vesirajaa kompatessa löytyi myös valkoposkitiira, hietatiira, useita riuttatiiroja, välimerenlokkeja ja etelän harmaalokkeja. Meren yltä löytyi suulia sekä kotoinen räyskä kalastelemassa. Termiikkien alkaessa muodostua rantaa vasten oleville vuorille päätimme nousta ylemmäs tuulimyllyjen valtakuntaan. Tuulivoimaa kerätään erittäin tehokkaasti näiltä rannoilta. Yhdeltä seisomalta voi vuorenrinteeltä riittävän korkealta nähdä satoja tuulimyllyjä jauhamassa sähköä. Sama näky löytyi myös Afrikan puolelta kaukoputkella katsottaessa. Vuoren rinteiltä löytyivät myös ensimmäiset punapyyt ja punapäälepinkäiset. Rinteiltä tuulimyllyjen tasalta pääsimme nauttimaan petolintujen muuttolennosta niiden omasta korkeudestaan. Osa linnuista muutti alapuoleltamme, jolloin saatoimme ihailla niitä yläviistosta. Kaiken kaikkiaan mieleenpainuvaa hommaa!

7 Iltaruokailuna sataman tuntumassa pikkuravintolassa pitkällä toimitusajalla verrattain maittavaa paellaa.

8 Maanantai Koko reissun ajan aamuherätys oli reilusti ennen auringonnousua mitään ei saisi menettää aamuunisuudella. Maanantai aamuna oli tarkoitus lähteä siirtymään länsirannikkoa ylös kohti Jeres:iä ja Donanan suojelualuetta. Seuraava yöpymispaikkamme oli Cadizin pohjoispuolella Los Palacioksen pikkukaupungissa. Ennen Tarifasta poistumista tehtiin vielä pieni pikakierros rantaan, jolloin löytyi mm. reissun ainoa rusorintakerttu onnettomasta ruohikosta keskeltä asfaltoitua parkkipaikkaa. Päivän ajomatkalla poikettiin erikoiseen hiekkarantaan vähän matkaa Tarifan ulkopuolella. Korkea valkean hiekan muodostama hiekkavalli, jonka häipymistä taivaan tuuliin yritettiin estää lappalaisia poroaitoja muistuttavilla aidoilla. Rannalta ei lintuja pahemmin löytynyt sinne eksyneiden muutamien auringonottajien vuoksi ( keltahemppo sentään ). Muuta aamun ajomatkan antia olivat reissun ainoat arokiuru ja rusotasku.

9 Valitsimme Atlantin rantaa pohjoiseen menevät pikkutiet aina kun se oli mahdollista. Näin löysimme itsemme varsin mielenkiintoisesta paikasta Chiclana de la Frontera pikkukaupungin länsipuolelta Sancti Petristä. Makea suistoalue, jonne kannattaisi tulla aamulla pahinta lämpöväreilyä välttäkseen. Tältä suistoalueelta löytyivät pikkusaarekkeilta lepäilemässä ja ruokailemassa pikkukuoveja, tundrakurmitsoja, karikukkoja ja punajalkavikloja. Ensimmäiset riuttatiirat esittelivät itseään lähietäisyydeltä. Suistosta löytyi myös aivan tavallinen harakka, minkä olisi pitänyt olla täällä harvinainen näky; tosin myöhemmin harakoita löytyi myös Los Palacioksesta ja Donanan suistosta. Venhoja talviteloilla

10 Sancti Petrin muusat Los Palacioksen pikkukaupunki sijaitsee keskellä alavia viljelysmaita. Idyllinen tällä vuodenaikaa turisteista vapaa kaupunki oli vielä talviunessa. Ruokapaikan löytäminen rasitti pohkeita. Missä täällä ihmiset oikein syövät, kotona vai eivätkö ollenkaan? Lopulta Espanjan sydänmaiden pikkukaupungista löytyi ainoa avoin ravintola : yllätys, yllätys kiinalainen ravintola. No saimme syödäksemme viimein sisään päästyämme kiinalaisen pitkän menyyn illallisen 6:lla kaljalla hintaan XXXX (siis yksi per osanottaja!).

11 Tämän jälkeen unta kaaliin ja aamulla aamupalalle jo ennenkuin se edes oli katettu! Espanjassa kaikki on vähän manjana, niin myös kokin aamuaskareet. Tiistai Jo aamuhämärissä peruuteltiin tila-auto ahtaasta parkkipaikastaan ja lähdettiin ilman tarkempaa tietoa alueesta etsimään alueen kosteikkoja.

12 Kosteikot osoittautuivat eräänlaisiksi kastelukanaviksi ja niihin muodostuneiksi lampareiksi. Heti ensimmäinen kanaalin varresta löytyi jo auton ikkunasta havaittuna pikkuhaikara sekä muutamia yöhaikaroita. Haikarat ruokailivat aivan ajotien vieressä kanavan rannoilla. Ensimmäiset sulttaanikanat ja liejukanat löytyivät myös täältä. Rannattomien aukeiden keskellä hyväkuntoiset hiekkatiet risteilivät jättäen molemmille puolilleen herkkullisia pieniä kosteikkoja, joissa oli paitsi avovettä ja lieterantaa myös kaislikkoja. Näillä kosteikoilla lajikirjo oli mahtava: laulajia, sorsia,kahlaajia,haikaroita,petoja. Kaislikoista kuului jatkuvasti silkkikertun, ruokokerttusen, rytikerttusen ja ruokosirkkalinnun laulua. Mustapyrstökuirit, pitkäjalat, lampiviklot yhdessä tavanomaisempien kahlaajien ja useiden sorsalajien kanssa kahlasivat lampareissa kiikarin ulottuvissa.

13 Ruovikkojen yllä kaartelivat ruskosuohaukat, tuulihaukat ja haarahaukat. Joukkue keltainen Muutaman yrityksen ja erehdyksen jälkeen löysimme takaisin kartalle törmättyämme Quadaquivir jokeen, minkä vartta ajelimme takaisin Sevillaan johtavalle päätielle. Tällä etapilla löytyi kattohaikaroiden joukosta retkemme ainoa mustahaikara. Sevillan kaupungin ohitimme onnistuneesti hirveän korkeaa siltaa pitkin. Ilmeisesti sillan ali piti mahtua valtamerialukset! Moottoritieliittymien hässäkkä vähän hirvitti sekä päivän kuskia että erityisesti kartanlukijoita. Ilman ainuttakaan u-käännöstä kuitenkin selvittiin Huelvaan johtavalle baanalle. Puolivälissä Huelvaan pudotimme jälleen pois moottoritieltä tavoitteenamme El Rocion pikkukaupunki Donanan suojelualueen kyljessä. Tämä Amerikan lännenkuvien kaupunkimiljöötä muistuttava, pölyäviä hiekkakatuja risteilevä pikkukaupunki on hevospuomeineen ja puisine jalkakäytävineen tosiaan kuin John Waynen elokuvista. Väittävät, että tältä alueelta lähteneet siirtolaiset ovat aikoinaan vieneet kyseisen rakennustavan mukanaan suureen länteen.

14 El Rocion aivan keskustassa on mahtava kaguuni, joka kuhisee lintuja. Kauimmaksi näkyvät tietysti flamingot, joita ruokaili laguunissa satoja. Sorsia oli myös lähes joka lähtöön: tavi, heinätavi, harmaasorsa, haapana, punapäänarsku, lapasorsa, jouhisorsa. Pronssi-iibikset ja joka pojan unelma liitohaukka myös näyttäytyivät ensi kerran. El Rocion takapihalla kaupungin laidalla oli joenvarsialue, joka jostain syystä kiehtoi petolintuja kiiailemaan vastatuuleen antaen harrastajalle aikaa määrittää ja ihailla lajeja toisensa perään. Vastatuulesta löytyivät ainakin pikkukotka, haarahaukka, hiirihaukka, liitohaukka, käärmekotka, hanhikorppikotka ja tuulihaukka. Yksilöitä kymmeniä yhtä aikaa näkyvissä! El Rocion laguunilla pienen paniikin aiheutti retkemme toinen muuttohaukka. Laguunin sadat mustapyrstökuirit ja useat kapustahaikarat saivat olla varuillaan, flamingoja muuttohaukka ei hätkäyttänyt. EL Rocion laguunia

15 El Rocion takapihaa Donanan suisto on siis suojelualuetta ja vieläpä hyvin organisoitua. Suiston opastuskeskus on pystytetty hieman sivuun itse suistosta mäntymetsien keskelle pienen lammikkoalueen läheisyyteen. Itse opastuskeskus on komea rakennus, joka esittelee alueen luontoa, järjestää opastettuja kuorma- / bussimatkoja suistolle ja tietysti myy matkamuistokrääsää ja myös kirjallisuutta ja luontoaiheista taidetta. Ensimmäisellä käynnillämme keskus oli täynnä kiljuvia opetuslapsia ja päätimme palata seuraavana aamuna rauhallisempaan aikaan. Poistuessamme pysäköintialueelle siniharakkaparvi täytti yhden retkemme tavoitteista. Donanan turistibusseja

16 Keskiviikko Yövyimme autiossa rantalomakohteessa Matalascanasissa. Kaupunki oli lähes autio, ainoastaan yksi hotelli auki; ilmeisesti golfin pelaajille koska näitä bägejä liikkui aulassa. Yövyimme itse asiassa hotellissa kaksi yötä ja toisena iltana Il ruokapaikkaa etsiessämme törmäsimme ruumiiseen rantakävelykadulla, tosin homma oli jo hoidossa, poliisi pussitti ruumista poiskuljetusta varten. Viiden tähden hotelliin Iltahuuto

17 Matalascanas toimi lähtöpisteenä seuraavana aamuna kukonlaulun aikaan suunnistaessamme kohti Donanan suistoa. Jälleen aamupala jäi vajaaksi koska olimme ennen aikojaan jonottamassa aamiaispöydässä. Lähtö kello 6.30 täyteen pimeyteen. Opastuskeskuksen pitkospuilla Palasimme uudelleen hämärissä eiliselle opastuskeskukselle, joka nyt oli tietysti vielä kiinni, mutta sitäkin rauhallisempi. Opastuskeskukselta lähti leveät puista kyhätyt jalkakäytävät (1,2 km) kahteen suuntaan läheisen lammen rantoja viistäen. Kosteikon rannalla oli useampia asiallisia staijausmökkejä, joista oli hyvä näkyvyys lammelle. Lampi sinänsä oli pettymys ainakin tähän vuodenaikaan. Liikettä lammella oli yllättävän vähän ja lajisto köyhää. Uutena lajina vain leppälintu koiras. Vuodenaikaan nähden ihmetystä herätti sulttaanikanapoikue ja näimmepä reissun ainoan kattohaikaran pesänkin (puussa). Palatessamme opastuskeskukselle sieltä oli jo lähdössä ensimmäiset opastetut kiertoajelut Donanan suistoon. Päätimme seurata yhtä autoista päästäksemme suunnistuksessa helpommalla. Auto suuntasi Matalascanasin rannalle ja harmiksemme lähti nelivedollaan ajamaan hienonhiekan peittämää dyynitietä, jolle meidän kulkuneuvollamme ei ollut asiaa; olisimme olleet mahastamme kiinni alta aikayksikön. Kun kerran rannalle tultiin päätettiin hoitaa merilajeja samantien. Lyhyellä staijausjaksolla löytyi muutamia välimerenliitäjiä ja kolme muuttavaa isokihua. Suulia riitti tällekin rannikko osuudelle, samoin kuin parvi etelänharmaalokkeja.

18 Matalascanas hiekkarantaa Seuraava yrityksemme suunnata Donanan suiston sisään oli opastuskeskukselta saadun tiedon mukaan risteys, jossa luki Palacios-jotakin. Jonkin matkaa matka kohti suistoa sujui, mutta sitten olimme törmätä porttiin ja jonkinlaiseen vartiopaikkaan. Eikun takaisin opastuskeskulle ( kolmannen kerran) tiedustelemaan tilanteen vakavuutta. Opastuskeskuksella huonolla englannilla puolin ja toisin selvisi että porttia pidemmälle pääsevät vain oikeat tutkijat erillisellä luvalla. Palasimme kartanlukuhommiin saamiemme heikkojen ohjeiden pohjalta ja totesimme ainoan vaihtoehdon käsittääksemme olevan paluun kohti pohjoista EL Rocioon, jonka pohjoispuolelta kaartui tie Donanan suiston pikkuteille. Saamamme ylimalkainen kartta piti paikkansa ja verrattuamme sitä oikeaan maantiekarttaan löysimme itsemme loputtomilta pengerteiltä, joiden molemminpuolin oli joko heinikkoaroa tai kosteikkoja. Aukeilla saalisteli tuhottomasti pääskyjä ja kiitäjiä hyönteisjahdissa. Sinänsä melko ajokelpoista hiekkatietä, vain paikka paikoin sai suunnistaa pahimpia monttuja viistäen.

19 Donanan suoraa Lähempänä varsinaista suiston omaa opastuskeskusta kosteikkoja alkoi olla runsaammin ja lajisto monipuolistui. Flamingoja, punapäänarskuja ja lapasorsia oli runsaasti. Ruskohaikaroita oli useita aivanm lähietäisyydellä auton ikkunasta ihailtavaksi. Myös alueelle sinänsä harvinainen jalohaikara löytyi. Varsinainen opastuskeskus oli yllättävän iso rakennus kosteikon laidassa. Rakennuksessa oli kosteikon puolelle isot näyteikkunat, joista pystyi seuraamaan lintuja niitä häiritsemättä. Keskuksella oli jatkuva päivittäinen päivystys. Tämänkertainen päivystäjä oli ilmiselvästi varsin auttamishaluinen, mutta toivottoman huono englanninkielessä. Käyttämänsä irtolehtipainos lintukirjakin oli vielä espanjankielinen! Saimme kuitenkin ymmärrettyä, että olimme juuri ja juuri missanneet munkkikorppikotkan, jota päivystäjä piti kovana lajina alueelle. Keskuksen näyteikkunoista saimme kuitenkin ihailla komeaa parinkymmenen avosetin parvea ja nauttia jäätelökahvit keskuksen kahvilassa. Saniteettitilat tuli myös käytettyä pitkän ajomatkan puolivälissä.

20 Lähdimme kiertämään suiston aroja paluumatkallamme päinvastaiseen suuntaan. Tokka komeasarvisia (lapiosarvet) paikallisia hirvieläimiä yllätti lintuharrastajat. Samoin yllätti aivan tien vieressä istuva liitohaukka, joka antoi kuvata itseään tovin.

21 Palailimme omia jälkiämme takaisin El Rocioon sen laguunille ja löytämällemme petopaikalle. Petoja oli taaskin runsaasti ilmassa kuten edellisenäkin päivänä ja samoin laguuni kuhisi elämää (tavi, heinätavi, harmaasorsa, lapasorsa, jouhisorsa, sinisorsa, punasotka, sillkiuikku, pikku-uikku), myös parvi kahlaajapääskyjä lepäili saarekkeissa. El Rocion laguuni oli matala Illansuussa palailimme takaisin Matalascanakseen ja ruotsalaiseen hotellisaunaan. Aamulla taas lähtö edessä heti hämärissä, eihän viikon reissulla ole aikaa hukattavaksi. Vaimoihmiset olivat meidän Donanan kierroksen aikana viettäneet rantalomaa Matalascanasissa ollen ainoat uimapukuiset koko kilometrien biitsillä!

22 Torstai Aamulla hotellihuoneet maksuun 78 /yö kahden hengen huoneessa ja sitten kohti Huelvaa, Sevillaa ja Rondaa. Nousimme ylös rannikkoa kohti Huelvaa. Matkallla kolme laguunia, joilla piti oleman hyvin lintuja, mutta pettymys oli suuri; vain viimeiseltä löytyi reissun ainoa rääkkähaikara. Pilvinen sää ja hyvät tiet nopeuttivat siirtymistä kohti Rondaa. Heti Sevillan siltojen ohituksen jälkeen maasto alkoi vähitellen kohota vuoristoisemmaksi. Korkeimmat huiput tavoittelivat jo yli kilometrin korkeutta. Ennen Rondaa teimme pienen detourin Grazaleman vuoriston etelälaidassa olevalle padotulle säännöstellylle sähköntuotantojärvelle. Rujot rannat, joista melkoisen vedenpinnankorkeuden saattoi havaita. Eipäs löytynyt ennakkotiedoista poiketen luvattua kalasääskeäkään eikä paljon muutakaan lajistoa. Päivän ajokilometreillä 310 km saavutimme Rondan. Matkalta löytyi sentään muutama uusi laji; rääkkähaikara, sinitiainen, orfeuskerttu ja peippo sekä Rondan rinteiltä sinirastas ensimmäisen kerran. Pikkutuulihaukkaa emme saaneet varmistettua kymmenistä tuulihaukkaehdokkaista huolimatta.

23 Ronda on kaunis vanha kaupunki korkealla vuorella, josta on mahtavat näkymät ympäröiviin laaksoihin ja vuorille. Kaupunki kapeine katuineen ja Espanjan vanhimpiin kuuluvine härkätaisteluareenoineen on idyllinen pikkukaupunki, jonka jakaa kahtia syvä rotko, jota myös Ernst Hemingway eräässä kirjassaan kuvaa. Rotkon ylittävältä sillalta sai yläviistosta ihailla paikallisia alppivariksia. Kaupungin vanha asemakaava, kapeat kadut ja runsas turistimäärä eivät antaneet runsaasti mahdollisuuksia pysäköintiin, ainoa paikka löytyi maan alle louhitusta parkkiluolasta. Sen sisäänkäynti oli melko jyrkkä ja meidän korkean tila-auton katon ja sisäänkäynnin yläosan väliin ei

24 jäänyt kuin alle tuuma tilaa pujottaessamme automme luolaan. Myös itse parkkitalossa ison tilaauton parkkeeraus taskuun betonipylväiden väliin oli kokemus sinänsä! Hotellimme (=hostelli) oli pieni muutaman huoneen luukku keskellä kaupunkia aivan parkkitalon lähellä. Aamupalaa tässä paikassa ei ollut tarjolla. Vaimoihmiset jätettiin taas oman onnensa nojaan Rondaan, kun miehet lähtivät kohti Grazaleman vuoristoa ( korkein mäki 1452 m). Tarkoituksenamme oli etsiä vuoristolajeja Grazalemassa kiertävältä maisematieksi merkityltä reitiltä. Lähtö aamulla vakiintuneeksi muodostuneena ajankohtana klo Tämä aamu oli reissun kylmin, ainoastaan +2 celsiusta lähtöhetkellä. Olimmehan ylhäällä vuoristossa ja kevät vielä varsin aikainen. Heti päivän reittimme alkupäässä alkoi löytyä alueelle tyypillisiä lajeja. Useammassakin pysähdyspaikassa kuului vihertikan soidinhuutoa ja aamukankea minervanpöllö näyttäytyi avoimella kivikkorinteellä vaihtaen paikkaansa useasti. Itse Grazaleman kylän laitamilla kivikkoharjanteilla ihailtiin sinirastaita useammassa paikassa. Alppikiitäjillä tuntui olevan muuton tapaista meneillään, siksi yhdensuuntaista niiden liike oli. Myös mustataskuja alkoi löytyä sieltä täältä.

25 Päivän kulku katkaistiin loppumatkan etapilla eräässä laaksossa olevassa tavernassa, jossa paikalliset ukot istuivat terassilla pelaamassa jotain peliään. Tavernan hinnoittelu yllätti täällä turisteilta rauhassa olevassa laaksossa, yksi olut ja kahvi sokerimunkilla (ei välttämättä tässä järjestyksessä) maksoi vaivaiset 3! Yksi meistä oli mahataudin kynsissä lähes koko päivän, mutta myöhemmin iltapäivällä uskalsi jo pieraistakin. Ylittämiemme laaksojen yllä leijaili pikkukotkia, käärmekotkia, niittysuohaukkoja, ruskosuohaukkoja ja reissun ainoaksi jäänyt mehiläishaukka. Aika erikoinen staijauspaikka; kukkakedolla, josta näkyvyys kymmeniä kilometrejä lintujen menosuuntaan. Myös kotoiset kana- ja varpushaukka liittyivät päiväpetolintujemme kavalkaadiin samoin kuin närhi, kangaskiuru ja käpytikka. Hanhikorppikotkia leijaili lähes jokaisessa laaksossa, välillä parviksi asti. Käärmekotka Ruokatauko siellä ylhäällä

26 Grazaleman kylän läpi virtaavassa purossa keikutteli virtavästäräkki, jota saimme ihailla aivan yläpuolelta jyrkänteen kaiteelta alaspäin. Grazalema Illansuussa (18.00) palailimme takaisin Rondaan ja taas oli jännitystä ilmassa löytyykö tilaautollemme parkkipaikka. Luolassa yksi ainoa paikka vapaana ja sehän meille riittää. Iltakävely ruokapaikan löytämiseksi suuntautui Rondan keskellä olevalle rotkolle, jossa pikkutuulihaukkoja piti löytymän, mutta ei kun ei! Rondan reunoja

27 Perjantai Jokaisella reissulla koittaa se viimeinen päivä, niin ikävä kyllä nytkin. Taas heti auringonnousun aikoihin liikkeelle kohti Malagan aurinkorannikkoa Viimeisestä päivästä pyrittiin ottamaan irti kaikki mahdollinen lähtihän lento Suomeen vasta illalla. Paluureittimme polveili pitkin Grazaleman vuoriston sivua laaksojen reunoja seuraten. Poikkesimme helpoimmalta ja suorimmalta reitiltä välttääksemme pääteitä ja mahdollistaaksemme pysähtymismahdollisuudet aina kun jotain mielenkiintoista ilmaantui. Pääteillä ja moottoriteillä pysähtyminen on Espanjassa lähes mahdotonta liikenteen vuoksi. Malagaa ja sivistystä lähestyttäessä hanhikorppikotkat alkoivat olla yhä harvinaisempi näky taivaalla ja lintulajisto muutenkin köyhtyi. Velä ennen lentokentälle menoa päätimme heittää noin sadan kilometrin lisälenkin Malagan pohjoispuolella olevalle luonnonsuojelualueelle, missä mäntymetsien runsaus antoi mahdollisuudet vielä kerätä muutama extra-pinna metsälajeista. Ja löytyiväthän töyhtötiainen, kuusitiainen, vihervarpunen ja etelänpuukiipijä muutamalla pysähdyksellä parhailla metsäosuuksilla.

28 Illansuussa lentokentälle auton luovutukseen ja lähtöselvitykseen. Auton luovutus onnistui ongelmitta (ei kolareita tällä kertaa). Mittariin kertyi viikon aikana 1300 km, jonka kilometrimäärän jakoi kaksi kuljettajaa vuoropäivinä. Finnairin lento oli ajoissa ja Helsinkiin saavuttiin ennen aamuviittä ja samoilla silmillä jatkettiin Pirkanmaalle asti, missä aamuseitsemältä monta kokemusta rikkaampana.

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka 30.3-3.4.2017 Torstai 30.3.2017 Lähdimme klo 17.30 kokeneen tuomarin Juha Raution autolla kohti Vantaata, jossa yövyimme ensimmäisen yön. Ennen lähtöä

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Osallistujat: Raimo Hämäläinen Vantaa Aulis Nikkanen Aarne Talikka Helsinki Salo yksinsoutuvene. Veneet: Sulkavan soutumalliset vuorosoutuvene ja Aloitimme kierroksen Tammenlahden

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 POHJOISRANNIKKO Toinen vähän pidempi saarikierroksemme suuntautui pohjoisrannikolle reittiä Las Palmas Moya - Santa Maria de Guia Playa de las Nieves. Monta mielenkiintoista

Lisätiedot

Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 2006

Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 2006 1 Riistantutkimuksen tiedote 209:1-5. Helsinki 16.8.6 Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 6 Hannu Pöysä, Marcus Wikman, Esa Lammi ja Risto A. Väisänen Vesilinnuston kokonaiskanta pysyi viime vuoden

Lisätiedot

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu Ryhmässä Fuengirolaan v 14. -28.04.2018 v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu 30.11.2017 mennessä Mirja ; 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi Tuomas ; 0400242686 tuomas.samuel@gmail.com

Lisätiedot

Espanjan petolinnut. Lisätietoja: Vuorikotka

Espanjan petolinnut. Lisätietoja: Vuorikotka Espanjan petolinnut Kohde: Espanja Teema: Espanjan petolinnut Vaativuus: Pääsääntöisesti kojukuvausta Ryhmäkoko: 5 8 valokuvaajaa Aika: 31.3. 6.4.2017 Hinta: 1920 Lisämaksusta 1hh 195 Vuorikotka Munkkikorppikotka

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Retinranta Nallikarissa

Retinranta Nallikarissa KAUPUNKILUONNON HAVAINNOINTIPISTE Retinranta Nallikarissa Sijainti: Retinrannan luontopiste on Nallikarista Toppilansaareen merenrannan tuntumassa johtavan pyörätien varressa. Sinne löytää helpoiten Nallikarinranta-nimisen

Lisätiedot

Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition. Maailman äärilaidalla

Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition. Maailman äärilaidalla Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition Maailman äärilaidalla Miksi mennä Pohjois-Norjaan havaitsemaan Venuksen ylikulkua? Lähimmillään Venuksen ylikulkua saattoi kokonaisuudessaan

Lisätiedot

THAIMAA SPECIAL. Päivä 1. Päivä 2

THAIMAA SPECIAL. Päivä 1. Päivä 2 THAIMAA SPECIAL BANGKOK - KWAI-JOKI HUA HIN GOLF KIERROS 14 päivää / 13 yötä Upea yhdistelmämatka, jossa koet Thaimaan eri puolet ja pelaat Thaimaan upeimmilla kentillä. Voit hankkia edullisia golfvarusteita

Lisätiedot

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA Sorsalintujen osa 1 tunnistaminen SYYSPUVUSSA Hämärässä metsästäminen vaatii erittäin kokeneen metsästäjän, jotta pystyisi tunnistamaan lajit pelkästään silhuetin perusteella. Mikä laji on kuvassa? Heinäsorsa

Lisätiedot

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

Kesäkuussa kirjattujen havaintojen vertailu

Kesäkuussa kirjattujen havaintojen vertailu viiksitimali 1,06 0,76 1,10 1,21 0,14 0,01 0,15 0,18 1,21 6,01 1,03 0,77 0,90 1,18 0,29 0,07 0,44 0,35 0,93 3,03 1,03 0,98 1,21 1,03 0,49 0,12 0,35 0,51 1,31 1,98 44 42 52 44 21 5 15 22 56 85 valkoselkätikka

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 NEVA järjesti matkan Alppien parhaimmistoon kuuluvalle murtomaahiihtoalueelle Itävallan Ramsauhun 20 hengen voimin 25.2. - 4.3.2006. Kokemukset olivat todella hyvät. Majoituimme

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 9 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 9 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI BUSSIMATKA KATOWICEEN 31.8. 8.9.2014 9 KULJETUS: LAUTTA + BUSSI HINTAAN SISÄLTYY LAUTTAMATKAT

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto

Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskus Kuva: Tero Taponen Kosteikkoluontotyyppien jakautuminen uhanalaisuusluokkiin (koko maa) 100 % 10 12 21 17 70 14 n 90 % 80

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Olen eksyksissä. Et tiedä missä olet. Voisitko näyttää kartalta missä sen on? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta Mistä täällä on? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu...wc?...pankki

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Olen eksyksissä. Et tiedä missä olet. Voisitko näyttää kartalta missä sen on? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta Mistä täällä on? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu...wc?...pankki

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovakiassa Marko Niiranen

Työharjoittelu Slovakiassa Marko Niiranen Työharjoittelu Slovakiassa 2007 Marko Niiranen Lähtötunnelmia Helsingissä Matkamme alkoi 4.5.2007 Oulusta junalla ja jatkui Helsingistä lentäen Budapestiin. Budapest Kun lähdimme Suomesta sää oli hyytävän

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä HyväMe- lomaristeily Kroatiaan 2018 18. 25.8.2018 Matkan hinta 1445,00 Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä Mirja : mirja.hanninen@hyvame.fi puh : 040765528 1 2 HyväMe- ryhmä Makarskassa merenrannalla

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

Kairankutsun luonto- ja linturetket

Kairankutsun luonto- ja linturetket Kairankutsun luonto- ja linturetket Luonnon ja lintujen tarkkailu retkeilymuodossa on yksi parhaista rentoutumiskeinoista kiireisen maailmanmenon keskellä. Tähän Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Itä-Lapin

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 1 8.9.2014 8 CHARTER LENNOT HKI, TRE JA KUOPIO HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk

Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk Lepoa hoivaamisesta loma omaishoitajalle 5vrk Kaikille löytyy sopivia reittejä patikoida ja samalla antautua luonnon rauhoittavaan syleilyyn. Nuotiopaikat, laavut ja kahvilat toivottavat kulkijan virkistävälle

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Kairankutsun lintubongausretket

Kairankutsun lintubongausretket Kairankutsun lintubongausretket Luonnon ja lintujen tarkkailu retkeilymuodossa on yksi parhaista rentoutumiskeinoista kiireisen maailmanmenon keskellä. Tähän Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Itä-Lapin lumoava

Lisätiedot

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle 4.-7.7.2016 Matkalle lähdettiin bussilla maanantaiaamuna 4.7. kahdeksan aikoihin, Tervolan jälkeen jo tutuksi tullut reitti itäpuolen tielle ja Lautiosaaren

Lisätiedot

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 14.6 S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 Matka alkoi Marolankadulta Lahdesta 07.00 josta taksikyydillä matkasimme Pirkkalan lentoasemalle. Lento Ryan Air:lla Bremeniin josta vuokrasimme

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kalustonkuljetus Sea Catissa.

Kalustonkuljetus Sea Catissa. 1 / 6 25.9.2009 13:32 Los DEMENTITOS mopedistin matkakertomus Virosta Pappamopolla Viron rannikolla Kuvia ja tarinaa Viron moporeissulta 6. 8.5 2004 Reissu onnistui upeesti ja papitsu vm-62 kesti koko

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Tarjous 15 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 15 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 15 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, PITKÄ 1. 15.9.2014 15 VRK ALK 1450 LENNOT HKI-KTW, KRK-HEL HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Saksanahon puron tutkimus retki

Saksanahon puron tutkimus retki Saksanahon puron tutkimus retki 11.08.2010 Kaksi muuan urkkia päätti lähteä tutkimusmatkalle saksanahon purolle. Mikä olisi se väline, jolla pääsee puiden yli ja aamukaste vaikuttaisi helpottavasti matkan

Lisätiedot

SAN SEBASTIAN

SAN SEBASTIAN SAN SEBASTIAN 8.-10.10.2016 BASKIMAAN HELMI Köröttelimme paikallisjunalla Bilbaosta San Sebastianiin. Odotusarvomme maisemien ja matkan suhteen olivat korkeammalla mitä tarjonta. No, noin parin tunnin

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 8 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 8 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P1 ALKUSARJA, PITKÄ 31.8. 7.9.2014 8 VRK ALK 990 SUORAT CHARTER LENNOT HKI, TRE JA

Lisätiedot

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja

Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Tieteen Ystävien Seura ry Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja 22. 28.5.2017 Keväisen Espanjan aarteita: kalliokuvia ja kulttuurikaupunkeja Ajankohta: 22. 28.5.2017 Norwegianin

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011

Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011 Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011 Mervi Ylitalo & Sonja Rautioaho Ma08 Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7 Sivu 1 / 7 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

10.9.-11.9. PORIN SEUDUN SÄHKÖALANTYÖNTEKIJÄT

10.9.-11.9. PORIN SEUDUN SÄHKÖALANTYÖNTEKIJÄT 10.9.-11.9. Majoitusvaraukset Majoitusvaraukset hoidetaan hotellin numerosta 02 6285259, myös muihin hotelleihin, jos ja kun Yyterin kylpylähotelli tulee täyteen. Vaihtoehtona hotellimajoitukselle on myös

Lisätiedot

Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004

Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004 Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004 Koskenmäensillalta etelään Kaj Karlsson 30.08.2004 Sisällysluettelo..2 Johdanto 3 Tarkasteltavan kohteen

Lisätiedot

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Kartat...

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Pyöräilymatkalla Mallorcalla lokakuussa 2013

Pyöräilymatkalla Mallorcalla lokakuussa 2013 Pyöräilymatkalla Mallorcalla lokakuussa 2013 Mallorca on tunnettu lomakohde, jossa käy normaalien turistien lisäksi myös paljon pyöräilijöitä, sekä ammattilaisia, että myös meitä amatöörejä. Mallorcalla

Lisätiedot

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä 18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä Lähdin Hämeenlinnasta kohti Repoveden kansallispuistoa. Hain toisen kärryn mukaan raksalta. Hain kaverini matkan varrelta josta jatkoimme yhtä matkaa kohti Repovettä.

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

Daytona Bike Week & Key West 3.3-14.3.2016

Daytona Bike Week & Key West 3.3-14.3.2016 Daytona Bike Week & Key West 3.3-14.3.2016 Luxusmatka Floridan lämpöön, Finnairin suorat lennot, hyvät hotellit, moottoripyörät Eagle Riderilta, pieni ryhmäkoko ja matkanjohtajana Rauno Muilu. Mikä olisi

Lisätiedot

Kappale kauneinta Suomea

Kappale kauneinta Suomea Kappale kauneinta Suomea Kapeat mutkaiset vesistöt, saaristoiset järvenselät ja vanhat kanavat tekevät Heinäveden reitistä ainutlaatuisen elämyksen, joka kaikkien pitäisi ainakin kerran elämässään kokea.

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Päivä Lintulaji Merkki Havaintopaikka Järjestysnumero

Päivä Lintulaji Merkki Havaintopaikka Järjestysnumero LINTUHAVAINNOT 1999 ALKAEN 1999 Päivä Lintulaji Merkki Havaintopaikka Järjestysnumero 30.3. Varis Salon keskusta 1 5.4. Käpytikka Halikonlahti/Salo 2 5.4. Peippo Halikonlahti/Salo 3 5.4. Fasaani Halikonlahti/Salo

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 VUORISTOSSA, ROGUE NUBLO Lähdimme kohti vuoristoa lyhintä reittiä eli Arguineguinista tietä numero GC-505 osin siksi, että jo kaupungin keskustassa osoitettiin nähtävyys nimeltä

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella.

Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella. Matkapäiväkirja 11.-19.6.2012 Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella. 6th International Folk Festival City of Calella 12.6.2012 tiistai Lähdimme

Lisätiedot

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Riitta Viialainen, Nestorinranta 15.11.2017 Puumalan saaristoreitti 300 km Helsingistä 260 km Pietarista Aikataulu, hinnat, kapasiteetti, matka-aika Klo 14

Lisätiedot

Saksa-Puola majakkamatkan aikataulu

Saksa-Puola majakkamatkan aikataulu Saksa-Puola majakkamatkan aikataulu päivitetty 22.7.2012/EH Ensimmäiselle päivälle on lisätty käynti Laboessa saksalaisessa sukellusveneessä. Karttoja lisätty. Tässä oleva ohjelma on vain suositus. Kukin

Lisätiedot

Turkki 18. - 28.5.2000. Juha Piipponen, Jukka Ihanus, Kari Haataja, Hannu Palojärvi 18.5.

Turkki 18. - 28.5.2000. Juha Piipponen, Jukka Ihanus, Kari Haataja, Hannu Palojärvi 18.5. Turkki 18. - 28.5.2000 Juha Piipponen, Jukka Ihanus, Kari Haataja, Hannu Palojärvi 18.5. KHa lähti ajamaan Istanbulista töiden jälkeen klo 16 kohti Ankaraa ja ensimmäisenä kohteena oli 70km Ankaran pohjoispuolella

Lisätiedot

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia Sunnuntai 11.6.2017 klo 16.30 klo 20.55 Lähtö Nurmijärven kirkon parkkipaikalta kohti Turkua Lähtee m/s Viking Grace kohti Maarianhaminaa ja Tukholmaa Maanantai 12.6.2017 klo 6.30 klo 13.00 klo 16.00 klo

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Alkusarja 4 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Alkusarja 4 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 8 WWW.AIKAMATKAT.FI P2 ALKUSARJA, LYHYT 5 8.9.2014 4 VRK ALK 790 SUORA LENTO HELSINGISTÄ HINTAAN SISÄLTYY

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Tutustuminen Riikaan, 2-3 tuntia? Ihan Riikan keskustaan ei autolla kannata mennä, autoilla on siellä rajoituksia.

Tutustuminen Riikaan, 2-3 tuntia? Ihan Riikan keskustaan ei autolla kannata mennä, autoilla on siellä rajoituksia. Majakkamatka 2015 Liettuaan ja Latviaan, aikatauluja 9.4.2015/eh 12.7.2015/eh 26.7.2015/eh lisätty tietoa Kuurin kyntään luonnonsuojelualueen maksusta 8.8.2015/eh lisätty tietoa Klaipedan nätävyyksistä

Lisätiedot

KIRKONVARKAUS Kuin koru Saimaansivulla. Talot tonttien mukaisesti. Laatu- ja ympäristöohje

KIRKONVARKAUS Kuin koru Saimaansivulla. Talot tonttien mukaisesti. Laatu- ja ympäristöohje Talot tonttien mukaisesti Laatu- ja ympäristöohje KIRKONVARKAUS Pursialasta lin Mikkeustasta k s e k Anttolasta Venesatama enk atu Rantareitti Jokaiselle Kirkonvarkauden asuntomessualueen osalle Suomi,

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH)

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) Sunnuntai Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Klo 18.00-19.00 Tuloinfo. Taloon ja toisiin tutustuminen Maanantai

Lisätiedot

OHJELMAA KOLILLA HIIHTOLOMAVIIKOILLA 8-10 (2011)

OHJELMAA KOLILLA HIIHTOLOMAVIIKOILLA 8-10 (2011) OHJELMAA KOLILLA HIIHTOLOMAVIIKOILLA 8-10 (2011) Maanantai (huom. pienille lapsille omat haalarit mukaan). Henkilömäärä 4-50. Kesto 2-3h. Korpisoturi Oy. Ilmoittautuminen edellisenä päivänä klo 16.00 Sokos

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 2005

Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 2005 1 Riistantutkimuksen tiedote 202:1-7. Helsinki 16.8.2005 Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 2005 Hannu Pöysä, Marcus Wikman, Esa Lammi ja Risto A. Väisänen Vesilinnuston kokonaiskanta pysyi viime

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Osa 2: Monaco

Osa 2: Monaco LASTENLASTEN KANSSA NIZZASSA Osa 2: Monaco 9.5.2016 Olimme päättäneet lähteä käymään Monacossa viikon alun kunniaksi. Söimme aamiaisen omassa huoneistossamme ja kävelimme sitten 1 km päässä sijaitsevalle

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot