KURPPAKOMPPANIA ESPANJASSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KURPPAKOMPPANIA ESPANJASSA 22.3. 29.3.2008"

Transkriptio

1 KURPPAKOMPPANIA ESPANJASSA Hämeenkyröläisten lintuharrastajien löyhä yhteenliittymä nimeltään Kurppakomppania tai tarkemmin sanottuna osa tästä komppaniasta toteutti pitkäaikaisen haaveensa nähdä lintujen muuttoa kuuluisalta Gibraltarilta. Haave toteutettiin keväällä Retkellä mukana Helge Hakala, Risto Salonen, Hannu ja Riitta Kianen sekä Kari ja Ulla Hakala. Reittisuunnitelma tehtiin talven aikana Suomessa ja sitä noudatettiin melkein prikulleen sovittujen majoituspaikkojen antaessa suunnan ja löysän aikataulun. Kolmessa majoituksessa (Tarifa,Matalascanasja Ronda) oltiin kaksi yötä kussakin ja yksi yö Los Palacioksessa. Lähdössä Helsingissä meinasi muodostua parkkipaikan löytäminen kentältä. Käsittämättömästi kaikki parkkipaikat, jopa lentoparkki olivat aivan täynnä. Lopulta pyöreästä parkkitalosta vapautui 10 paikkaa, joista me täytimme kaksi ja ehdimme kuin ehdimmekin lennolle. Mikäli olet lähdössä Helsinki- Vantaalta pääsiäisen tienoilla, varaa aikaa parkkipaikan etsimiseen tai tule kentälle bussilla. Neljän pitkänlinjan lintumiehen ja kahden kivireen ryhmä löysi itsensä tuon pitkän talvisen suunnittelun jälkeen Malagan lentokentältä Hertzin autovuokraamon tiskiltä lauantaina varsin myöhään illalla. Finnairin lento Helsingistä oli tavanomaisesta poiketen ajallaan ja jo edellis-syksynä varattu tilaautokin jopa löytyi. Ensin tosin Hertzin virkailijat yrittivät tarjota pahan lommon lokasuojaansa saanutta autoa virheettömänä. Pienen keskustelun jälkeen saimme vaihdokin: Opel Vivaro-9 hengen tila-auton (ilman kilometrirajoitusta kahdella kuljettajalla ja täysarvovakuutuksella ilman omavastuuta 7 vrk 750 ).

2 Ensimmäisen kuljettajan arvonnan jälkeen ajelimme yötä vasten ensimmäiset 170 km Tarifaan noin 30 km Gibraltarilta länteen, jossa oli varattuna ensimmäinen majoitus. Majoitukset oli buukattu joka ikiseksi retken seitsemäksi yöksi jo ennalta Suomesta kiitos toimivien nettiyhteyksien. Kuten saimme huomata kaikki, siis kaikki, varaukset pitivät paikkansa! Arvioimme, että on parempi sitoa itsensä ennakolta majoituksiin tietyissä paikoissa, kuin käyttää aikaa majoitusten etsintään paikan päällä. Maaliskuu ei todellakaan ole lomakuukausi Espanjassa, mistä johtuen suurin osa potentiaalisista päänkallistus-paikoista viettää talvisiestaa. Majoitukset kahta yötä lukuun ottamatta olivat hostel-tasoisia. Ainoastaan Matalascanasissa jouduimme tyytymään paikalliseen golf-hotelliin, lähinnä siitä syystä, että mikään muu majoitus ei ollut auki (eipä ollut tämänkään hinnankiroissa alle 39 /yö/hlö). Tarifan hostelille ajeltiin tomtomin opastuksella pimeässä Espanjan yössä. Matkalla moottoritiellä oli kolme tietullia, joista selvittiin muutamalla eurolla per väli. Helge Hakalan edellisvuoden harjoitusmatka samoihin Andalucian maisemiin auttoi monessa kohtaa viikon aikana. Hostelli löytyi paikallisen manoliton auttaessa puhelinyhteyden saamisessa hostellin omistajaan. Kämppä löytyi n. 100 metrin päästä siitä, mihin Tom Tom oli meidät ohjannut. Ihan asiallinen kolmen kerroksen huoneisto keittomahdollisuuksilla, hieman viileä, mutta siisti.

3 Malaga-Tarifa-Sevilla-Donana-Huelva-Ronda-Malaga

4 Sunnuntai Tositoimet alkoivat aamulla jo kello kuusi, vaikka tiesimme auringon nousevan hieman myöhemmin (n. klo 7.00). Tätä ennen piti termareitten olla täynnä ja jo Suomesta tuodut aamupalaemmeet syötynä. Aamupalan lomassa piti tietysti jo parvekkeelta alkaa pinnastus. Ensimmäiset havainnot laulava mustakottarainen ja joku lokki. Heti kadulle astuttaessa kujersi ensimmäinen turturikyyhky mitähän tänään vielä löytyisikään! Tarifa sijaitsee siis Gibraltarin niemestä hieman länteen ollen se osa Espanjan mannerta, joka on lähinnä Afrikan rannikkoa, vain 14 kilometrin näköetäisyydellä. Tarifa on sopivissa olosuhteissa oikeaan aikaan paikka, jossa voi nähdä tuhansien petolintujen kevätmuuttoa Afrikan puolelta Eurooppaan. Kaupungin rannalta voi seurata myös merilintujen muuttoa; liitäjiä, suulia, kihuja, lokkeja ja haikaroita riittää parhaimmillaan taivaan täydeltä. Tarifan sotilasalueen länsipuolella meren ranta on alavaa hiekkarantaa, jolla on erinomaiset mahdollisuudet tarkkailla kahlaajia; pulmussirrejä satojen parvessa joukossaan myös suosirrejä, lapinsirrejä ja mustajalkatyllejä. Rannalla lepäilee runsaasti lokkeja, myös välimerenlokkeja. Tarifan päivällemme ei sattunut mitään poikkeuksellisen hyvää petomuuttopäivää, mutta saimme kuitenkin seurata muutaman haarahaukkaparven tuloa yli Gibraltarin salmesta Euroopan puolelle. Käärmekotkia virtasi jatkuvasti yksittäin kohti pohjoista. Myös ensimmäiset hanhikorppikotkaparvet ilmestyivät kaartelemaan mantereen vuorien yläpuolelle heti aamulämpötilan noustessa. Muuttohaukka ja muutamat suohaukat piristivät aamun koleudessa.

5 Aamulähtö yhtä aikaa auringonnousun kanssa merkitsi pitkiä kalsareita, hanskoja ja lämmintä takkia. Melko pian koitti kuitenkin yleensä hetki, jolloin vaatetta sai joka aamu alkaa vähentää ja päivälämpötilat olivatkin jo lähes t-paitakelejä. Tarifan hiekkarannan ja rantaa yhä enemmän valloittavan loma-asutuksen väliin jää puuton heinikko/dyynialue, josta myös alkoi löytyä uusia mukavia tuttavuuksia. Heinäkertun laulu ensin harhautti aivan väärille lajeille, mutta mukana ollut atrappi vahvisti linnun heinäkertuksi

6 ilmeisesti jo soidintava yksilö tuli lähes jaloille vastatessaan atrapin kutsuun. Dyyneiltä löytyi useita töyhtökiuruja, saalistelevia ruoste- ja haarapääskyjä. Rantaa ja vesirajaa kompatessa löytyi myös valkoposkitiira, hietatiira, useita riuttatiiroja, välimerenlokkeja ja etelän harmaalokkeja. Meren yltä löytyi suulia sekä kotoinen räyskä kalastelemassa. Termiikkien alkaessa muodostua rantaa vasten oleville vuorille päätimme nousta ylemmäs tuulimyllyjen valtakuntaan. Tuulivoimaa kerätään erittäin tehokkaasti näiltä rannoilta. Yhdeltä seisomalta voi vuorenrinteeltä riittävän korkealta nähdä satoja tuulimyllyjä jauhamassa sähköä. Sama näky löytyi myös Afrikan puolelta kaukoputkella katsottaessa. Vuoren rinteiltä löytyivät myös ensimmäiset punapyyt ja punapäälepinkäiset. Rinteiltä tuulimyllyjen tasalta pääsimme nauttimaan petolintujen muuttolennosta niiden omasta korkeudestaan. Osa linnuista muutti alapuoleltamme, jolloin saatoimme ihailla niitä yläviistosta. Kaiken kaikkiaan mieleenpainuvaa hommaa!

7 Iltaruokailuna sataman tuntumassa pikkuravintolassa pitkällä toimitusajalla verrattain maittavaa paellaa.

8 Maanantai Koko reissun ajan aamuherätys oli reilusti ennen auringonnousua mitään ei saisi menettää aamuunisuudella. Maanantai aamuna oli tarkoitus lähteä siirtymään länsirannikkoa ylös kohti Jeres:iä ja Donanan suojelualuetta. Seuraava yöpymispaikkamme oli Cadizin pohjoispuolella Los Palacioksen pikkukaupungissa. Ennen Tarifasta poistumista tehtiin vielä pieni pikakierros rantaan, jolloin löytyi mm. reissun ainoa rusorintakerttu onnettomasta ruohikosta keskeltä asfaltoitua parkkipaikkaa. Päivän ajomatkalla poikettiin erikoiseen hiekkarantaan vähän matkaa Tarifan ulkopuolella. Korkea valkean hiekan muodostama hiekkavalli, jonka häipymistä taivaan tuuliin yritettiin estää lappalaisia poroaitoja muistuttavilla aidoilla. Rannalta ei lintuja pahemmin löytynyt sinne eksyneiden muutamien auringonottajien vuoksi ( keltahemppo sentään ). Muuta aamun ajomatkan antia olivat reissun ainoat arokiuru ja rusotasku.

9 Valitsimme Atlantin rantaa pohjoiseen menevät pikkutiet aina kun se oli mahdollista. Näin löysimme itsemme varsin mielenkiintoisesta paikasta Chiclana de la Frontera pikkukaupungin länsipuolelta Sancti Petristä. Makea suistoalue, jonne kannattaisi tulla aamulla pahinta lämpöväreilyä välttäkseen. Tältä suistoalueelta löytyivät pikkusaarekkeilta lepäilemässä ja ruokailemassa pikkukuoveja, tundrakurmitsoja, karikukkoja ja punajalkavikloja. Ensimmäiset riuttatiirat esittelivät itseään lähietäisyydeltä. Suistosta löytyi myös aivan tavallinen harakka, minkä olisi pitänyt olla täällä harvinainen näky; tosin myöhemmin harakoita löytyi myös Los Palacioksesta ja Donanan suistosta. Venhoja talviteloilla

10 Sancti Petrin muusat Los Palacioksen pikkukaupunki sijaitsee keskellä alavia viljelysmaita. Idyllinen tällä vuodenaikaa turisteista vapaa kaupunki oli vielä talviunessa. Ruokapaikan löytäminen rasitti pohkeita. Missä täällä ihmiset oikein syövät, kotona vai eivätkö ollenkaan? Lopulta Espanjan sydänmaiden pikkukaupungista löytyi ainoa avoin ravintola : yllätys, yllätys kiinalainen ravintola. No saimme syödäksemme viimein sisään päästyämme kiinalaisen pitkän menyyn illallisen 6:lla kaljalla hintaan XXXX (siis yksi per osanottaja!).

11 Tämän jälkeen unta kaaliin ja aamulla aamupalalle jo ennenkuin se edes oli katettu! Espanjassa kaikki on vähän manjana, niin myös kokin aamuaskareet. Tiistai Jo aamuhämärissä peruuteltiin tila-auto ahtaasta parkkipaikastaan ja lähdettiin ilman tarkempaa tietoa alueesta etsimään alueen kosteikkoja.

12 Kosteikot osoittautuivat eräänlaisiksi kastelukanaviksi ja niihin muodostuneiksi lampareiksi. Heti ensimmäinen kanaalin varresta löytyi jo auton ikkunasta havaittuna pikkuhaikara sekä muutamia yöhaikaroita. Haikarat ruokailivat aivan ajotien vieressä kanavan rannoilla. Ensimmäiset sulttaanikanat ja liejukanat löytyivät myös täältä. Rannattomien aukeiden keskellä hyväkuntoiset hiekkatiet risteilivät jättäen molemmille puolilleen herkkullisia pieniä kosteikkoja, joissa oli paitsi avovettä ja lieterantaa myös kaislikkoja. Näillä kosteikoilla lajikirjo oli mahtava: laulajia, sorsia,kahlaajia,haikaroita,petoja. Kaislikoista kuului jatkuvasti silkkikertun, ruokokerttusen, rytikerttusen ja ruokosirkkalinnun laulua. Mustapyrstökuirit, pitkäjalat, lampiviklot yhdessä tavanomaisempien kahlaajien ja useiden sorsalajien kanssa kahlasivat lampareissa kiikarin ulottuvissa.

13 Ruovikkojen yllä kaartelivat ruskosuohaukat, tuulihaukat ja haarahaukat. Joukkue keltainen Muutaman yrityksen ja erehdyksen jälkeen löysimme takaisin kartalle törmättyämme Quadaquivir jokeen, minkä vartta ajelimme takaisin Sevillaan johtavalle päätielle. Tällä etapilla löytyi kattohaikaroiden joukosta retkemme ainoa mustahaikara. Sevillan kaupungin ohitimme onnistuneesti hirveän korkeaa siltaa pitkin. Ilmeisesti sillan ali piti mahtua valtamerialukset! Moottoritieliittymien hässäkkä vähän hirvitti sekä päivän kuskia että erityisesti kartanlukijoita. Ilman ainuttakaan u-käännöstä kuitenkin selvittiin Huelvaan johtavalle baanalle. Puolivälissä Huelvaan pudotimme jälleen pois moottoritieltä tavoitteenamme El Rocion pikkukaupunki Donanan suojelualueen kyljessä. Tämä Amerikan lännenkuvien kaupunkimiljöötä muistuttava, pölyäviä hiekkakatuja risteilevä pikkukaupunki on hevospuomeineen ja puisine jalkakäytävineen tosiaan kuin John Waynen elokuvista. Väittävät, että tältä alueelta lähteneet siirtolaiset ovat aikoinaan vieneet kyseisen rakennustavan mukanaan suureen länteen.

14 El Rocion aivan keskustassa on mahtava kaguuni, joka kuhisee lintuja. Kauimmaksi näkyvät tietysti flamingot, joita ruokaili laguunissa satoja. Sorsia oli myös lähes joka lähtöön: tavi, heinätavi, harmaasorsa, haapana, punapäänarsku, lapasorsa, jouhisorsa. Pronssi-iibikset ja joka pojan unelma liitohaukka myös näyttäytyivät ensi kerran. El Rocion takapihalla kaupungin laidalla oli joenvarsialue, joka jostain syystä kiehtoi petolintuja kiiailemaan vastatuuleen antaen harrastajalle aikaa määrittää ja ihailla lajeja toisensa perään. Vastatuulesta löytyivät ainakin pikkukotka, haarahaukka, hiirihaukka, liitohaukka, käärmekotka, hanhikorppikotka ja tuulihaukka. Yksilöitä kymmeniä yhtä aikaa näkyvissä! El Rocion laguunilla pienen paniikin aiheutti retkemme toinen muuttohaukka. Laguunin sadat mustapyrstökuirit ja useat kapustahaikarat saivat olla varuillaan, flamingoja muuttohaukka ei hätkäyttänyt. EL Rocion laguunia

15 El Rocion takapihaa Donanan suisto on siis suojelualuetta ja vieläpä hyvin organisoitua. Suiston opastuskeskus on pystytetty hieman sivuun itse suistosta mäntymetsien keskelle pienen lammikkoalueen läheisyyteen. Itse opastuskeskus on komea rakennus, joka esittelee alueen luontoa, järjestää opastettuja kuorma- / bussimatkoja suistolle ja tietysti myy matkamuistokrääsää ja myös kirjallisuutta ja luontoaiheista taidetta. Ensimmäisellä käynnillämme keskus oli täynnä kiljuvia opetuslapsia ja päätimme palata seuraavana aamuna rauhallisempaan aikaan. Poistuessamme pysäköintialueelle siniharakkaparvi täytti yhden retkemme tavoitteista. Donanan turistibusseja

16 Keskiviikko Yövyimme autiossa rantalomakohteessa Matalascanasissa. Kaupunki oli lähes autio, ainoastaan yksi hotelli auki; ilmeisesti golfin pelaajille koska näitä bägejä liikkui aulassa. Yövyimme itse asiassa hotellissa kaksi yötä ja toisena iltana Il ruokapaikkaa etsiessämme törmäsimme ruumiiseen rantakävelykadulla, tosin homma oli jo hoidossa, poliisi pussitti ruumista poiskuljetusta varten. Viiden tähden hotelliin Iltahuuto

17 Matalascanas toimi lähtöpisteenä seuraavana aamuna kukonlaulun aikaan suunnistaessamme kohti Donanan suistoa. Jälleen aamupala jäi vajaaksi koska olimme ennen aikojaan jonottamassa aamiaispöydässä. Lähtö kello 6.30 täyteen pimeyteen. Opastuskeskuksen pitkospuilla Palasimme uudelleen hämärissä eiliselle opastuskeskukselle, joka nyt oli tietysti vielä kiinni, mutta sitäkin rauhallisempi. Opastuskeskukselta lähti leveät puista kyhätyt jalkakäytävät (1,2 km) kahteen suuntaan läheisen lammen rantoja viistäen. Kosteikon rannalla oli useampia asiallisia staijausmökkejä, joista oli hyvä näkyvyys lammelle. Lampi sinänsä oli pettymys ainakin tähän vuodenaikaan. Liikettä lammella oli yllättävän vähän ja lajisto köyhää. Uutena lajina vain leppälintu koiras. Vuodenaikaan nähden ihmetystä herätti sulttaanikanapoikue ja näimmepä reissun ainoan kattohaikaran pesänkin (puussa). Palatessamme opastuskeskukselle sieltä oli jo lähdössä ensimmäiset opastetut kiertoajelut Donanan suistoon. Päätimme seurata yhtä autoista päästäksemme suunnistuksessa helpommalla. Auto suuntasi Matalascanasin rannalle ja harmiksemme lähti nelivedollaan ajamaan hienonhiekan peittämää dyynitietä, jolle meidän kulkuneuvollamme ei ollut asiaa; olisimme olleet mahastamme kiinni alta aikayksikön. Kun kerran rannalle tultiin päätettiin hoitaa merilajeja samantien. Lyhyellä staijausjaksolla löytyi muutamia välimerenliitäjiä ja kolme muuttavaa isokihua. Suulia riitti tällekin rannikko osuudelle, samoin kuin parvi etelänharmaalokkeja.

18 Matalascanas hiekkarantaa Seuraava yrityksemme suunnata Donanan suiston sisään oli opastuskeskukselta saadun tiedon mukaan risteys, jossa luki Palacios-jotakin. Jonkin matkaa matka kohti suistoa sujui, mutta sitten olimme törmätä porttiin ja jonkinlaiseen vartiopaikkaan. Eikun takaisin opastuskeskulle ( kolmannen kerran) tiedustelemaan tilanteen vakavuutta. Opastuskeskuksella huonolla englannilla puolin ja toisin selvisi että porttia pidemmälle pääsevät vain oikeat tutkijat erillisellä luvalla. Palasimme kartanlukuhommiin saamiemme heikkojen ohjeiden pohjalta ja totesimme ainoan vaihtoehdon käsittääksemme olevan paluun kohti pohjoista EL Rocioon, jonka pohjoispuolelta kaartui tie Donanan suiston pikkuteille. Saamamme ylimalkainen kartta piti paikkansa ja verrattuamme sitä oikeaan maantiekarttaan löysimme itsemme loputtomilta pengerteiltä, joiden molemminpuolin oli joko heinikkoaroa tai kosteikkoja. Aukeilla saalisteli tuhottomasti pääskyjä ja kiitäjiä hyönteisjahdissa. Sinänsä melko ajokelpoista hiekkatietä, vain paikka paikoin sai suunnistaa pahimpia monttuja viistäen.

19 Donanan suoraa Lähempänä varsinaista suiston omaa opastuskeskusta kosteikkoja alkoi olla runsaammin ja lajisto monipuolistui. Flamingoja, punapäänarskuja ja lapasorsia oli runsaasti. Ruskohaikaroita oli useita aivanm lähietäisyydellä auton ikkunasta ihailtavaksi. Myös alueelle sinänsä harvinainen jalohaikara löytyi. Varsinainen opastuskeskus oli yllättävän iso rakennus kosteikon laidassa. Rakennuksessa oli kosteikon puolelle isot näyteikkunat, joista pystyi seuraamaan lintuja niitä häiritsemättä. Keskuksella oli jatkuva päivittäinen päivystys. Tämänkertainen päivystäjä oli ilmiselvästi varsin auttamishaluinen, mutta toivottoman huono englanninkielessä. Käyttämänsä irtolehtipainos lintukirjakin oli vielä espanjankielinen! Saimme kuitenkin ymmärrettyä, että olimme juuri ja juuri missanneet munkkikorppikotkan, jota päivystäjä piti kovana lajina alueelle. Keskuksen näyteikkunoista saimme kuitenkin ihailla komeaa parinkymmenen avosetin parvea ja nauttia jäätelökahvit keskuksen kahvilassa. Saniteettitilat tuli myös käytettyä pitkän ajomatkan puolivälissä.

20 Lähdimme kiertämään suiston aroja paluumatkallamme päinvastaiseen suuntaan. Tokka komeasarvisia (lapiosarvet) paikallisia hirvieläimiä yllätti lintuharrastajat. Samoin yllätti aivan tien vieressä istuva liitohaukka, joka antoi kuvata itseään tovin.

21 Palailimme omia jälkiämme takaisin El Rocioon sen laguunille ja löytämällemme petopaikalle. Petoja oli taaskin runsaasti ilmassa kuten edellisenäkin päivänä ja samoin laguuni kuhisi elämää (tavi, heinätavi, harmaasorsa, lapasorsa, jouhisorsa, sinisorsa, punasotka, sillkiuikku, pikku-uikku), myös parvi kahlaajapääskyjä lepäili saarekkeissa. El Rocion laguuni oli matala Illansuussa palailimme takaisin Matalascanakseen ja ruotsalaiseen hotellisaunaan. Aamulla taas lähtö edessä heti hämärissä, eihän viikon reissulla ole aikaa hukattavaksi. Vaimoihmiset olivat meidän Donanan kierroksen aikana viettäneet rantalomaa Matalascanasissa ollen ainoat uimapukuiset koko kilometrien biitsillä!

22 Torstai Aamulla hotellihuoneet maksuun 78 /yö kahden hengen huoneessa ja sitten kohti Huelvaa, Sevillaa ja Rondaa. Nousimme ylös rannikkoa kohti Huelvaa. Matkallla kolme laguunia, joilla piti oleman hyvin lintuja, mutta pettymys oli suuri; vain viimeiseltä löytyi reissun ainoa rääkkähaikara. Pilvinen sää ja hyvät tiet nopeuttivat siirtymistä kohti Rondaa. Heti Sevillan siltojen ohituksen jälkeen maasto alkoi vähitellen kohota vuoristoisemmaksi. Korkeimmat huiput tavoittelivat jo yli kilometrin korkeutta. Ennen Rondaa teimme pienen detourin Grazaleman vuoriston etelälaidassa olevalle padotulle säännöstellylle sähköntuotantojärvelle. Rujot rannat, joista melkoisen vedenpinnankorkeuden saattoi havaita. Eipäs löytynyt ennakkotiedoista poiketen luvattua kalasääskeäkään eikä paljon muutakaan lajistoa. Päivän ajokilometreillä 310 km saavutimme Rondan. Matkalta löytyi sentään muutama uusi laji; rääkkähaikara, sinitiainen, orfeuskerttu ja peippo sekä Rondan rinteiltä sinirastas ensimmäisen kerran. Pikkutuulihaukkaa emme saaneet varmistettua kymmenistä tuulihaukkaehdokkaista huolimatta.

23 Ronda on kaunis vanha kaupunki korkealla vuorella, josta on mahtavat näkymät ympäröiviin laaksoihin ja vuorille. Kaupunki kapeine katuineen ja Espanjan vanhimpiin kuuluvine härkätaisteluareenoineen on idyllinen pikkukaupunki, jonka jakaa kahtia syvä rotko, jota myös Ernst Hemingway eräässä kirjassaan kuvaa. Rotkon ylittävältä sillalta sai yläviistosta ihailla paikallisia alppivariksia. Kaupungin vanha asemakaava, kapeat kadut ja runsas turistimäärä eivät antaneet runsaasti mahdollisuuksia pysäköintiin, ainoa paikka löytyi maan alle louhitusta parkkiluolasta. Sen sisäänkäynti oli melko jyrkkä ja meidän korkean tila-auton katon ja sisäänkäynnin yläosan väliin ei

24 jäänyt kuin alle tuuma tilaa pujottaessamme automme luolaan. Myös itse parkkitalossa ison tilaauton parkkeeraus taskuun betonipylväiden väliin oli kokemus sinänsä! Hotellimme (=hostelli) oli pieni muutaman huoneen luukku keskellä kaupunkia aivan parkkitalon lähellä. Aamupalaa tässä paikassa ei ollut tarjolla. Vaimoihmiset jätettiin taas oman onnensa nojaan Rondaan, kun miehet lähtivät kohti Grazaleman vuoristoa ( korkein mäki 1452 m). Tarkoituksenamme oli etsiä vuoristolajeja Grazalemassa kiertävältä maisematieksi merkityltä reitiltä. Lähtö aamulla vakiintuneeksi muodostuneena ajankohtana klo Tämä aamu oli reissun kylmin, ainoastaan +2 celsiusta lähtöhetkellä. Olimmehan ylhäällä vuoristossa ja kevät vielä varsin aikainen. Heti päivän reittimme alkupäässä alkoi löytyä alueelle tyypillisiä lajeja. Useammassakin pysähdyspaikassa kuului vihertikan soidinhuutoa ja aamukankea minervanpöllö näyttäytyi avoimella kivikkorinteellä vaihtaen paikkaansa useasti. Itse Grazaleman kylän laitamilla kivikkoharjanteilla ihailtiin sinirastaita useammassa paikassa. Alppikiitäjillä tuntui olevan muuton tapaista meneillään, siksi yhdensuuntaista niiden liike oli. Myös mustataskuja alkoi löytyä sieltä täältä.

25 Päivän kulku katkaistiin loppumatkan etapilla eräässä laaksossa olevassa tavernassa, jossa paikalliset ukot istuivat terassilla pelaamassa jotain peliään. Tavernan hinnoittelu yllätti täällä turisteilta rauhassa olevassa laaksossa, yksi olut ja kahvi sokerimunkilla (ei välttämättä tässä järjestyksessä) maksoi vaivaiset 3! Yksi meistä oli mahataudin kynsissä lähes koko päivän, mutta myöhemmin iltapäivällä uskalsi jo pieraistakin. Ylittämiemme laaksojen yllä leijaili pikkukotkia, käärmekotkia, niittysuohaukkoja, ruskosuohaukkoja ja reissun ainoaksi jäänyt mehiläishaukka. Aika erikoinen staijauspaikka; kukkakedolla, josta näkyvyys kymmeniä kilometrejä lintujen menosuuntaan. Myös kotoiset kana- ja varpushaukka liittyivät päiväpetolintujemme kavalkaadiin samoin kuin närhi, kangaskiuru ja käpytikka. Hanhikorppikotkia leijaili lähes jokaisessa laaksossa, välillä parviksi asti. Käärmekotka Ruokatauko siellä ylhäällä

26 Grazaleman kylän läpi virtaavassa purossa keikutteli virtavästäräkki, jota saimme ihailla aivan yläpuolelta jyrkänteen kaiteelta alaspäin. Grazalema Illansuussa (18.00) palailimme takaisin Rondaan ja taas oli jännitystä ilmassa löytyykö tilaautollemme parkkipaikka. Luolassa yksi ainoa paikka vapaana ja sehän meille riittää. Iltakävely ruokapaikan löytämiseksi suuntautui Rondan keskellä olevalle rotkolle, jossa pikkutuulihaukkoja piti löytymän, mutta ei kun ei! Rondan reunoja

27 Perjantai Jokaisella reissulla koittaa se viimeinen päivä, niin ikävä kyllä nytkin. Taas heti auringonnousun aikoihin liikkeelle kohti Malagan aurinkorannikkoa Viimeisestä päivästä pyrittiin ottamaan irti kaikki mahdollinen lähtihän lento Suomeen vasta illalla. Paluureittimme polveili pitkin Grazaleman vuoriston sivua laaksojen reunoja seuraten. Poikkesimme helpoimmalta ja suorimmalta reitiltä välttääksemme pääteitä ja mahdollistaaksemme pysähtymismahdollisuudet aina kun jotain mielenkiintoista ilmaantui. Pääteillä ja moottoriteillä pysähtyminen on Espanjassa lähes mahdotonta liikenteen vuoksi. Malagaa ja sivistystä lähestyttäessä hanhikorppikotkat alkoivat olla yhä harvinaisempi näky taivaalla ja lintulajisto muutenkin köyhtyi. Velä ennen lentokentälle menoa päätimme heittää noin sadan kilometrin lisälenkin Malagan pohjoispuolella olevalle luonnonsuojelualueelle, missä mäntymetsien runsaus antoi mahdollisuudet vielä kerätä muutama extra-pinna metsälajeista. Ja löytyiväthän töyhtötiainen, kuusitiainen, vihervarpunen ja etelänpuukiipijä muutamalla pysähdyksellä parhailla metsäosuuksilla.

28 Illansuussa lentokentälle auton luovutukseen ja lähtöselvitykseen. Auton luovutus onnistui ongelmitta (ei kolareita tällä kertaa). Mittariin kertyi viikon aikana 1300 km, jonka kilometrimäärän jakoi kaksi kuljettajaa vuoropäivinä. Finnairin lento oli ajoissa ja Helsinkiin saavuttiin ennen aamuviittä ja samoilla silmillä jatkettiin Pirkanmaalle asti, missä aamuseitsemältä monta kokemusta rikkaampana.

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 POHJOISRANNIKKO Toinen vähän pidempi saarikierroksemme suuntautui pohjoisrannikolle reittiä Las Palmas Moya - Santa Maria de Guia Playa de las Nieves. Monta mielenkiintoista

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Espanjan petolinnut. Lisätietoja: Vuorikotka

Espanjan petolinnut. Lisätietoja: Vuorikotka Espanjan petolinnut Kohde: Espanja Teema: Espanjan petolinnut Vaativuus: Pääsääntöisesti kojukuvausta Ryhmäkoko: 5 8 valokuvaajaa Aika: 31.3. 6.4.2017 Hinta: 1920 Lisämaksusta 1hh 195 Vuorikotka Munkkikorppikotka

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle

Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle Lapin Martat retki Heinäveden Valamoon ja Imatralle 4.-7.7.2016 Matkalle lähdettiin bussilla maanantaiaamuna 4.7. kahdeksan aikoihin, Tervolan jälkeen jo tutuksi tullut reitti itäpuolen tielle ja Lautiosaaren

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Kairankutsun luonto- ja linturetket

Kairankutsun luonto- ja linturetket Kairankutsun luonto- ja linturetket Luonnon ja lintujen tarkkailu retkeilymuodossa on yksi parhaista rentoutumiskeinoista kiireisen maailmanmenon keskellä. Tähän Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Itä-Lapin

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Kartat...

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella.

Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella. Matkapäiväkirja 11.-19.6.2012 Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella. 6th International Folk Festival City of Calella 12.6.2012 tiistai Lähdimme

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 VUORISTOSSA, ROGUE NUBLO Lähdimme kohti vuoristoa lyhintä reittiä eli Arguineguinista tietä numero GC-505 osin siksi, että jo kaupungin keskustassa osoitettiin nähtävyys nimeltä

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia

Saapuminen Tukholmaan, josta jatketaan välittömästi kohti Kalmaria ja Öölantia Sunnuntai 11.6.2017 klo 16.30 klo 20.55 Lähtö Nurmijärven kirkon parkkipaikalta kohti Turkua Lähtee m/s Viking Grace kohti Maarianhaminaa ja Tukholmaa Maanantai 12.6.2017 klo 6.30 klo 13.00 klo 16.00 klo

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Juankoski Nuottiniemen alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Juankoski Nuottiniemen alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Juankoski Nuottiniemen alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: FCG Finnish Consulting Group Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta... 3 Muinaisjäännökset...

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot Harjut ja kalliot 52. Sotavallan harju Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status Metso soveltuvuus: 10,7 ha Sotavalta Yksityinen Arvokas harjualue, Pohjavesialue, Opetuskohde, Arvokas luontokohde Kyllä Merkittävä

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio LINTURETKELLE Napapiirin retkeilyalueen maastossa on monia hyviä lintujen tarkkailupaikkoja. Jokivarressa, Könkäänsaarissa ja Kivalonaavalla voi tavata peräpohjalaisessa suo- ja metsäluonnossa viihtyviä

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot Suot ja kosteikot 47. Mantereenrahka Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status: Metso soveltuvuus: 4,2 ha Hulaus Yksityinen Arvokas luontokohde Kyllä Mantereenrahka sijaitsee Hulausjärven rannalla Vesilahden ja

Lisätiedot

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 5 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, LYHYT 1 5.9.2014 5 VRK ALK 650 SUORA LENTO HELSINKI HINTAAN SISÄLTYY SUORA

Lisätiedot

Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Leirikari ja Petäjäselkä

Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Leirikari ja Petäjäselkä Alpo Kähkönen: Juhlien Jatkot Ketosen tilausajobussi odotti pääjulan päätyttyä Jänkätien ammattioppilaitoksen pihalla piirikokoukseen lähteviä juhlijoita. Suuntana oli Rovaniemen kaupungin omistama leirikeskus

Lisätiedot

YAG-INFO. KULJETUS (JKU-reissupaketin ottaneet)

YAG-INFO. KULJETUS (JKU-reissupaketin ottaneet) YAG-INFO KULJETUS (JKU-reissupaketin ottaneet) Bussi lähtee perjantaina monnarin parkkipaikalta klo 7.15. Ensimmäiset viestilajit alkavat jo Espoossa klo 12.00. Bussi ei jää mukaan tänä vuonna, koska majoitus

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) MALLIOHJELMA 2017

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) MALLIOHJELMA 2017 Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) MALLIOHJELMA 2017 Sunnuntai Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Klo 18.00-19.00 Tuloinfo. Taloon ja toisiin tutustuminen

Lisätiedot

Thaimaa Hyvä päivä Koh Sametilla

Thaimaa Hyvä päivä Koh Sametilla Thaimaa 2015 Hyvä päivä Koh Sametilla Yksi maailmanmatkailumme ehdottomista tavoitteista on varpaistelu eli kävely vaalealla, hienohiekkaisella rannalla. Olimme saaneet siitä esimakua parina päivänä Koh

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Kotolahti kuvattuna lahden koillisrannalta. Kuva Pekka Rintamäki Pirkkalan kunta Ympäristönsuojelu Pirkanmaan Lintutieteellinen

Lisätiedot

Sudenkorentokartoitus kesällä 2012 Vantaalla Pitkäkoski, Kuusijärvi, Rekolan Ankkalammet ja Rekolanoja

Sudenkorentokartoitus kesällä 2012 Vantaalla Pitkäkoski, Kuusijärvi, Rekolan Ankkalammet ja Rekolanoja Sudenkorentokartoitus kesällä 2012 Vantaalla Pitkäkoski, Kuusijärvi, Rekolan nkkalammet ja Rekolanoja Timo Pettay (at) gmail.com ESITTELY Osana yleisempää Vantaan luonnonarvojen selvittelyä sopivat Vantaan

Lisätiedot

Essalo Oy Lomaosakeosuus

Essalo Oy Lomaosakeosuus Essalo Oy Lomaosakeosuus Fuengirola Sallatunturi 20.2.2016 Pekka.Komulainen@clarinet.fi Osakkeen lomaviikot Essalo Oy:n osake oikeuttaa joka vuosi yhteensä kahdeksan viikkoa Essalon kahdessa lomakohteessa

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti 5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti Korkeakoskenhaaran ja Koivukoskenhaaran haarautumiskohdassa on laaja kulttuurikeskittymä vanhoilla kylätonteilla sijaitsevine kylineen ja vanhoine peltoineen. Joen niemekkeet

Lisätiedot

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 24.10. 31.10.2015 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentojen raportti vuodelta 2015

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentojen raportti vuodelta 2015 Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentojen raportti vuodelta 2015 Tringa ry Hannu Holmström HELSINGIN SEUDUN YMPÄRISTÖPALVELUT KUNTAYHTYMÄ - LOKKILASKENTOJEN RAPORTTI VUODELTA 2015 1. Johdanto

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Beat 1 Rostad ja Sanden

Beat 1 Rostad ja Sanden Beat 1 Rostad ja Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken yläpuolella. Täällä ranta on

Lisätiedot

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Olin kansainvälisessä työssäoppimisjaksossa Ranskassa luokkalaiseni sähköalaa opiskelevan Eemeli Kemppaisen ja samassa koulussa datanomiksi opiskelevan Samuli Satopään

Lisätiedot

Matka Italiaan 15. 20.11.2015

Matka Italiaan 15. 20.11.2015 Matka Italiaan 15. 20.11.2015 Matka alkoi kotoa Merijärveltä su 15.11.2015 aamulla klo 2. Poikani Samuel vei minut lentokentälle Oulunsaloon juuri ostamallaan autollaan. Olin lentokentällä hyvissä ajoin

Lisätiedot

Team Manninen Bros Honda tiimillä piti kiirettä viikonloppuna testitilaisuuden ja kilpailujen muodossa

Team Manninen Bros Honda tiimillä piti kiirettä viikonloppuna testitilaisuuden ja kilpailujen muodossa Team Manninen Bros Honda tiimillä piti kiirettä viikonloppuna testitilaisuuden ja kilpailujen muodossa Teksti ja kuvat vapaasti julkaistavissa. teksti ja kuvat: Team Manninen Bros. Honda tiedotus Jere

Lisätiedot

Työssäoppimassa Pizza Maestrossa, Fuengirolassa

Työssäoppimassa Pizza Maestrossa, Fuengirolassa Työssäoppimassa Pizza Maestrossa, Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla, Costa del Solin eli Aurinkorannikon

Lisätiedot

t i e d o t t a a! MÖKKIP MÖKKIPOSTI Toukokuu 2016 KIRJASTO TIEDOTTAA KUNNANVIRASTO SULJETTUNA LAITAKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Porissa 20.4.

t i e d o t t a a! MÖKKIP MÖKKIPOSTI Toukokuu 2016 KIRJASTO TIEDOTTAA KUNNANVIRASTO SULJETTUNA LAITAKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Porissa 20.4. MÖKKIP MÖKKIPOSTI Toukokuu 2016 t i e d o t t a a! Palstamillimetrin hinta 1.1.2013 alkaen 0,99 (sis.alv 24%) LAITAKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Laitakarin alue tullaan kaavoittamaan. Tämä tarkoittaa sitä

Lisätiedot

Lintu ja uistin Nokia 11.8.2014

Lintu ja uistin Nokia 11.8.2014 Tämä kertomus on kirjoitettu kuvastamaan allekirjoittaneen huolta vastuuttomien kalastajien luontokappaleille aiheuttamista vaaroista. Tällä kerralla tilanne päättyi hyvin, mutta kuinka kauan tuo kuvattu

Lisätiedot

UURAINEN Hirvaskankaan muinaisjäännösinventointi 2004

UURAINEN Hirvaskankaan muinaisjäännösinventointi 2004 1 UURAINEN Hirvaskankaan muinaisjäännösinventointi 2004 Timo Jussila Kustantaja: Uuraisten kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Havainnot... 4 Äänekoski 41 Ruokomäki... 5 Yleiskartta... 6

Lisätiedot

Työssäoppimassa Fuengirolassa Petra Mustapää ja Anna Niemimäki HRC10A

Työssäoppimassa Fuengirolassa Petra Mustapää ja Anna Niemimäki HRC10A Työssäoppimassa Fuengirolassa 12.4-24.5.2013 Petra Mustapää ja Anna Niemimäki HRC10A Fuengirola Fuengirola sijaitsee etelä-espanjassa, noin 30 kilometriä Malagasta lounaaseen. Costa del Solin alueella

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

lohja Nahkurinraitti vaihtoehtojen vertailu

lohja Nahkurinraitti vaihtoehtojen vertailu A B C D E Työssä on tutkittu vaihtoehtoisia tapoja sijoittaa asuinrakentamista Lohjan keskustassa sijaitsevan korttelin 222 tonteille 5 ja 7. Suunnittelualueena olevat tontit ovat Laurinkadun ja Nahkurinkadun

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Tehtävä 1. Ajankäyttö. Seurasin viikon ajan vuorokauden ajankäyttöäni ja tein siitä taulukon ja sektoridiagrammin. Läksyjen teko.

Tehtävä 1. Ajankäyttö. Seurasin viikon ajan vuorokauden ajankäyttöäni ja tein siitä taulukon ja sektoridiagrammin. Läksyjen teko. Venla Koskelainen Tehtävä 1. Ajankäyttö Seurasin viikon ajan vuorokauden ajankäyttöäni ja tein siitä taulukon ja sektoridiagrammin. Päivämäärä Nukkuminen Syöminen Koulussa olo Läksyjen teko Harrastukset

Lisätiedot

TLY:n Hakki- ja kararetki Raaseporiin 23.1.2016

TLY:n Hakki- ja kararetki Raaseporiin 23.1.2016 TLY:n Hakki- ja kararetki Raaseporiin 23.1.2016 Roland Vösa Pähkinähakkeja vieraili Marjatan ja Alpon pihassa toistakymmentä Jouko Nurmi Turun lintutieteellinen yhdistys järjesti kautta aikojen ensimmäisen

Lisätiedot

Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen

Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen 23.08.2011 Tutustumisretken isäntänä toimi: Vesivoimapäällikkö Pekka Pollari, UPM Tutustumisretkelle osallistujat: Jutta Hartikainen

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Uuden Loviisan palvelulinjan reitityssuunnitelma ja kustannusarvio

Uuden Loviisan palvelulinjan reitityssuunnitelma ja kustannusarvio Uuden Loviisan palvelulinjan reitityssuunnitelma ja kustannusarvio Luonnos 8.5.2009 Erkki Vähätörmä Itä-Uudenmaan liitto Palvelulinjan reititys Reititys on rakennettu siten, että linjalla on perusreitti,

Lisätiedot

Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto

Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto Maanantai 25.7 Terveyskeskussairaala /dementiaosasto Viikon alkajaisiksi suuntasimme Moisioon, terveyskeskussairaalan dementiaosastolle. Kyseisellä osastolla olimme olleetkin jo aikaisemmin, joten matkaan

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla

Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla Vaellusviikonloppu Baijerin Alpeilla Hoi sinä luonnosta, liikunnasta ja luomusta kiinnostunut yksilö! Tervetuloa meidän kanssamme Müncheniin ja sen jälkeen Alpeille patikoimaan! Luvassa upeita vaellusreittejä

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa!

Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa! Työharjoittelu Kreikassa, Korfun kunnassa! Olimme Korfulla työharjoittelussa 5.8-17.9.2012, Jokilaaksojen koulutuskunta yhtymän JEDUn Kalajoen yksikön ammattiopisto ARTEMAn kautta. Korfu kuuluu Kreikan

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

VIRRAT Herraskosken kanavan itä- ja eteläpuolisen alueen muinaisjäännösinventointi

VIRRAT Herraskosken kanavan itä- ja eteläpuolisen alueen muinaisjäännösinventointi 1 VIRRAT Herraskosken kanavan itä- ja eteläpuolisen alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Pirkanmaan liitto 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännöksen kuvaus...

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013

1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013 Tarinoita kotikulmilta ja vähän maailmaltakin: Onpa tässä muutama kisa kurvailtu edellisen kirjoittelun jälkeenkin 1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013 Tuttuja teitä kotikulmilla. Mekaanikkoina

Lisätiedot

GEOLOGIA. Evon luonto-opas

GEOLOGIA. Evon luonto-opas Evon luonto-oppaan tekemiseen on saatu EU:n Life Luonto -rahoitustukea GEOLOGIA Korkokuva Evon Natura 2000 -alueen pohjois-, itä- ja länsireunoilla maasto kohoaa aina 180 m meren pinnan yläpuolelle asti.

Lisätiedot