Helsingin Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys ry"

Transkriptio

1 Helsingin Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys ry Tiedote 3/2014 Helsingin NNKY ry Mechelininkatu 15 A HELSINKI (toimisto) (tyttötyön koordinaattori)

2 PÄÄKIRJOITUS Tervetuloa mukaan lukuvuoden menoon ja meininkiin! Saamme aloittaa kiitollisina uuden toimintakauden monenlaisen toiminnan parissa. Toimintatietoja löydät tästä tiedotteesta sekä kotisivuiltamme: Jonk on turva Jumalassa, turvassa on paremmassa. Kuin tähti taivahalla lintuemon siiven alla. Maailman tapahtumat ovat kuin Jeesuksen vastaus opetuslapsille. Osa on toteutunut ja osa toteutumassa. Jeesus oli heidän kanssansa kävelemässä Jerusalemin Temppelialueella todennut, Totisesti: kaikki revitään maahan, tänne ei jää kiveä kiven päälle." Hän oli kulkenut Öljymäelle. Oli rauhaisa hetki. Hän istui. Opetuslapset tulivat Jeesuksen luokse ihmettelemään "Sano meille: milloin se tapahtuu, ja mikä on sinun tulemuksesi ja maailman lopun merkki?" Jeesus vastasi heidän kysymyksiinsä, Matteus 24. Mielestäni vuosi 2014 on hyvin erilainen kuten aikaisemmat. Huhtikuussa tapahtui jotain harvinaista, juutalaisten pääsiäisenä taivaalla oli kuun pimennys verinen kuu. Vuosien 2014 ja 2015 aikana kyseinen ilmiö esiintyy useamman kerran, joka on myös harvinaista, Joel 2:31. Toisaalla Jeesus totesi: Kaikki lamaantuvat pelosta odottaessaan sitä, mikä on kohtaava ihmiskuntaa, sillä taivaiden voimat järkkyvät. Luuk. 21:26 Kirjoittaessani juttua, iltapäivälehdessä 9.8. todettiin, Ebola on kansainvälinen uhka. WHO julisti varhain 8.8. perjantaiaamuna tiedotustilaisuudessa Ebolan kansainväliseksi terveysuhaksi. Kansojen meri kuohuu. Maailman tilanne on hyvin haasteellinen. Onko jotain muuttumassa? Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kantavat ikuiset käsivarret. Hän karkotti tieltäsi viholliset ja käski sinun hävittää heidät. 5. Moos. 33:27 Toivon sinulle siunattua syksyä! Liisa Siikanen, puheenjohtaja, Helsingin NNKY ry ps. Raamattua löyhäpipoisesti ryhmässä lukuvuoden aikana tutkimme Raamatun punaista lankaa.

3 KUTSU SYYSKOKOUKSEEN Helsingin NNKY:n sääntömääräinen syyskokous järjestetään keskiviikkona klo Helsingin NNKY:n toimitilassa, Mechelininkatu 15 A 8. Kokouksessa käsitellään ja hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2014 sekä valitaan puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet erovuoroisten tilallevuodelle Hallituksessa on avoimia paikkoja, kysy lisää ja tule mukaan! Kokouksessa on kahvitarjoilu. Tule keskustelemaan yhdistyksen asioista ja mukaan vaikuttamaan! Syyskauden teemapäiviä ja viikkoja Kansainvälinen tyttöjen päivä NNKY:n ja NMKY:n rukouksen ja maailmanyhteyden viikko Väkivallaton viikko Päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi Unelmanpäivä Lisätietoja näille päiville mahdollisesti suunnitelluista tapahtumista kotisivuillamme lähempänä ajankohtaa sekä Näkyvä Nainen lehden toimintatiedoissa. Minkä teeman hyväksi sinä haluaisit toimia? Ole rohkeasti yhteydessä ja mietitään yhdessä toteutusta!

4 SYKSYN TAPAHTUMIA Syksyinen luonto- ja marjaretki Retkipäivä on lauantai ja suuntaamme upeisiin Nuuksion maisemiin. Puolukkakausi on vielä toivottavasti käynnissä ja ainakin saamme nauttia raittiista ilmasta syksyisessä säässä kivalla porukalla. Lisätietoja syyskuun aikana kotisivuillamme tai toimistolta. Joululauluja ja runoja ma klo 18 Alppilan kirkossa Suomalaisen oopperayhdistyksen laulunharrastajat sekä Liisa Siikanen laulu Pia Perkiö runot Retki joulutorille Tallinnaan la Sukella Tallinnan jouluiseen tunnelmaan kivassa porukassa. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään Tarkempi aikataulut ja hinta varmistuvat myöhemmin

5 SYKSYN SÄÄNNÖLLINEN TOIMINTA TOIMITILASSA OMPELUTUPA torstaisin kello Työpajassa voi ommella uusia vaatteita, tuunata tai korjata vanhoja tai tulla vaikka vain hakemaan ideoita. Ohjaajana toimii Marika Karttunen. Tiloista löytyy ompelukoneita, saumureita ja muita käsityötarvikkeita. Illat ovat maksuttomia. Tule tekemään omia projektejasi tai hakemaan uusia ideoita ammattitaitoisen ohjaajan opastuksella! Kerran kuukaudessa teemallinen kädentaitoilta. Syksyn aiheet: 4.9. Vetoketjupusseja Helppo kirjekuorilaukku Huovutettuja joulukoristeita Pikkujoulut, syyskauden päätös IKONINMAALAUSKURSSI Kurssilla jokainen osallistuja maalaa oman ikonin valmiille pohjalle. Kurssi järjestetään tiistaisin kello välisenä aikana.kurssin hinta on Helsingin NNKY:n jäsenille 100 ja muille 120. Hinta sisältää ohjauksen, maalit ja siveltimet. Lisäksi jokainen kurssilainen hankkii ikonipohjan, jonka hinta on Ohjaajana ikonimaalari ja restauroija Ivanka Kortzanova. Kurssilla on yksi vapaa paikka. Lisätiedot toimistolta. NUORTEN NAISTEN KIRJAPIIRI ke klo 17 Rajaa Alsanea: Riadin tytöt ma klo 18 Hanne-Vibeke Holst: Mitä he toisilleen tekivät ma klo 18 Väkivallattoman viikon kirjapiiri. Ehdota kirjaa! Kirjapiiri on tarkoitettu noin vuotiaille naisille. Juttelemme yhdessä valitun kirjan herättämistä ajatuksista kukin omasta näkökulmastamme katsoen. Keskustelemme kirjan herättämistä teemoista ja keskusteluun voi osallistua, vaikka kirja olisi lukemattakin. Tule rohkeasti mukaan!

6 RAAMATTUA LÖYHÄPIPOISESTI Syksyn 2014 ja kevään 2015 aihekokonaisuudessa kysytään, minkälainen on Raamatun kuuden vuosituhannen sisällä kulkeva punainen lanka? Vastauksia etsitään Vanhan ja Uuden Testamentin aikajanalta. Faktaa ja ajatuksia jakamassa nuorisotyönohjaaja Liisa Siikanen. Tule tutustumaan tai käy vaikka joka viikko! Sunnuntaisin klo 17 alkaen, toimitilassa, Mechelininkatu 15 A Historian alkukuva. Luomisen ihmeestä Nooan arkin eläintarhaan Uskon avulla me ymmärrämme, että maailmat on luotu Jumalan sanalla: näkyvä on syntynyt näkymättömästä. Hepr. 11: Jumalan pelastussuunnitelma, patriarkoista kansaksi vaellusvuodet. Te saatte osaksenne runsaamman siunauksen kuin mikään muu kansa. 5. Moos. 7: Täyttymys, elämää ihanassa maassa Herra sanoi Moosekselle: Tämä on se maa, josta olen puhunut Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille ja jonka olen vannonut antavani heidän jälkeläisilleen. Minä olen antanut sinun nähdä sen, mutta sinä et pääse sinne. 5. Moos. 34: Erilaiset vallan käyttäjät, kuningaskunnan loisto ja tuho. Anna meille kuningas meitä johtamaan, niinhän muillakin kansoilla on. 1. Sam. 8: Juutalaisen historian pakanain aika Pakkosiirtolaisuuden vuodet. Tulin sitten takaisin pakkosiirtolaisten luo Kebarjoen varrelle Tel Abibiin, minne heidät oli asetettu asumaan. Siellä minä istuin heidän keskellään seitsemän päivää kykenemättä liikkumaan tai puhumaan. Hes. 3: Lähetyssaarnaaja Joona, profeetat Israelissa ennen pakkosiirtolaisuutta. Israelin kansa viedään pois, pois omasta maastaan. Aamos 7:17 Hoosean yhdeksäntenä hallitusvuotena Assyrian kuningas valtasi kaupungin. Hän siirsi israelilaiset Assyriaan ja sijoitti heidät Halahiin, Gosaniin Haburin varsille sekä Meedian kaupunkeihin. 2. Kun. 17:6

7 9.11. Juudan profeetat ennen pakkosiirtolaisuutta. Minun oikeuteni lunastaa Siionin, minun vanhurskauteni sen asukkaat. Jes 1: Juudan profeetat pakkosiirtolaisuuden aikana. Virtojen varsilla Babyloniassa me istuimme ja itkimme, kun muistimme Siionia. Ps 137: Juudan profeetat pakkosiirtolaisuuden jälkeen Sano Juudan käskynhaltijalle Serubbaabelille: Minä liikutan taivaat ja maan Ja minä kukistan kuningaskuntien valtaistuimet, hävitän pakanain kuningaskuntien väkevyyden ja kukistan vaunut ajajineen; ja hevoset ja niiden ratsastajat kaatuvat, mies toisensa miekkaan. Sinä päivänä, sanoo Herra Sebaot, minä otan sinut, palvelijani Serubbaabel, Sealtielin poika, sanoo Herra, ja panen sinut ikäänkuin sinettisormukseksi. Sillä sinut minä olen valinnut, sanoo Herra Sebaot Jeesuksen odottamista Tie tehkää tulla Herran.

8 PERHETOIMINTA KAMALAT ÄIDIT Kamalat äidit on murrosikäisten lasten äideille tarkoitettu vertaisryhmä. Ryhmään ovat tervetulleita murrosikäisten lasten äidit, jotka haluavat jakaa ajatuksiaan muiden äitien kanssa. Ryhmässä keskustellaan arjen haasteista mm. kotiintuloajoista, rahankäytöstä, päihteistä ja niistä asioista, mitkä kulloinkin ryhmäläisiä mietityttävät. Ryhmää ohjaa kaksi vertaisohjaajaa. Osallistumismaksua ei ole, mutta ilmoittauduthan ennakkoon. Seuraava ryhmä kokoontuu torstai-iltaisin kello Järjestötalo Merikehdossa, Meri-Rastilantie 26. Ryhmään mahtuu 6-8 äitiä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätiedot: Tuula Ylänne tai p MUSIIKKILEIKKIKOULU Muskareissa lauletaan monipuolisesti, tanssitaan, leikitään sekä soitetaan erilaisilla rytmisoittimilla, ikäryhmän mukaisesti. Alle 3-vuotiaat osallistuvat muskariin aikuisen kanssa. Helsingin NNKY järjestää musiikkileikkikouluja yhteistyössä Agricolan kirkon kanssa kanssa. Ilmoittautumiset toimistolle. Aika: keskiviikkoisin (ei ) Paikka: Agricolan kirkko, Tehtaankatu 23. Ohjaaja: Laura Vallenius ryhmä 1: vauvat 7-12 kk + aikuinen ryhmä 2: vuotiaat + aikuinen ryhmä 3: vuotiaat + aikuinen ryhmä 4: vuotiaat ryhmä 5: vuotiaat ryhmä 6: soitinmuskari 6-vuotiaat, oma kannel (liikuntaleikkiä, kanteleensoittoa ja muita lapsille soveltuvia soittimia) RYHMÄ ON TÄYNNÄ Hinnat: perushinta 80 /syyskausi, alennusryhmät 50 /syyskausi. NNKY:n jäsenet saavat 10 alennuksen perushinnasta. Alennusryhmiin kuuluvat alle 25-vuotiaat ja yksinhuoltajat.

9 NUORISOTOIMINTA TYTTÖJEN TUPA Tyttöjen Tupa on avoinna asti seuraavasti: luokkalaiset tytöt ma klo 14-16, Hard Gospel Cafe (HGC), Kahvikuja 3, Vuosaari luokkalaiset tytöt ti klo , Nuorisotalo Merirasti, Jaluspolku 3, Meri-Rastila luokkalaiset tytöt ke klo , Hard Gospel Cafe (HGC), Kahvikuja 3, Vuosaari Tupaan ei tarvitse ilmoittautua ja se on ilmainen (sis. välipalan). Tule tutustumaan yksin, kavereiden tai vanhempien kanssa! Unelmanpäivän tapahtuma ke tytöille klo HGC:ssä Apuohjaajatoiminta Tyttöjen tuvan sisällä järjestetään apuohjaajatoimintaa vuotiaille tytöille. Apuohjaajat auttavat ohjaajia mm. välipalan valmistamisessa, toimivat kavereina ja apuna muille tytöille sekä voivat vaikkapa ohjata leikkejä. He voivat myös toteutttaa teemapäiviä Tyttöjen tuvan sisällä. Viime toimintakauden aikana tytöt ovat toteuttaneet esimerkiksi mangapäivän ja prisenssapäivän. Apuohjaajille järjestetään koulutuksia ja tapaamisia tarpeen mukaan. Apuohjaajaksi voi päästä aktiivisesti Tyttöjen tuvan toimintaan osallistunut tyttö. Apuohjaajatoiminnasta vastaa tyttötyön koordinaattori Jenni Kangasmäki.

10 HARRASTEKERHOT Kerhot maksavat 22 /syyskausi. Perheen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa kerhomaksuista on mahdollisuus saada vapautus. Vapaita paikkoja voi kysellä Helsingin NNKY:n toimistolta p tai Ilmoittautumiset sähköisellä lomakkeella VUOSAARI: HGC, Kahvikuja 3 Kokkis I pe klo tytöille ja pojille (3.-6.-lk) Kokkis II pe klo tytöille (5.-7.-lk) Teatterikerho luokkalaisille tytöille ja pojille Ke klo KALLAHTI: Kallahden nuorisotalo, Pohjavedenkatu 5 Askartelu- ja kädentaitokerho luokkalaisille tytöille Ti klo RASTILA: Nuorisotalo Merirasti, Jaluspolku 3 Kokkikerho 9-12-vuotiaille tytöille Ti klo Liikuntakerho luokkalaisille tytöille Ti klo Kerho on maksuton. Ilmoittautuminen suoraan ohjaajalle. Kaikkien kerholaisten yhteinen joulujuhla järjestetään ke klo HGC:ssa.

11 VAPAAEHTOISTOIMINTA Ohjaajaksi Kamalat äidit ryhmään? Kamalat äidit on murrosikäisten lasten äideille tarkoitettu vertaisryhmä. Ryhmään ovat tervetulleita murrosikäisten lasten äidit, jotka haluavat jakaa ajatuksiaan muiden äitien kanssa. Ryhmässä keskustellaan arjen haasteista mm. kotiintuloajoista, rahankäytöstä, päihteistä ja niistä asioista, mitkä kulloinkin ryhmäläisiä mietityttävät. Ryhmää ohjaa kaksi vapaaehtoista vertaisohjaajaa. Ryhmä on osallistujille maksuton. Ryhmä kokoontuu 10 kertaa joko viikottain tai joka toinen viikko. Tarjoamme ryhmänohjaajille koulutuksen, jossa perehdytään Kamalat äidit -toimintaan, vertaisryhmien ohjaamiseen ja ryhmässä käsiteltäviin teemoihin. Koulutukseen voi osallistua, mikäli on käynyt vertaisryhmäohjaajakoulutuksen tai muulla tavoin hankkinut kokemusta ryhmänohjauksesta. On tärkeää, että ohjaajalla on riittävästi tuntumaa murrosikäisen nuoren maailmaan ja tähän perheen elämänvaiheeseen. Ryhmä on tarkoitus käynnistää kevätkaudella Ota yhteyttä: Tuula Ylänne, p tai Katso muista vapaaehtoistehtävistämme kotisivuiltamme tai kysy lisää asiasta toimistolta. Tervetuloa toimimaan tyttöjen ja naisten hyväksi!

12 MENNYTTÄ JA AJANKOHTAISTA NUORTEN POHJOISMAINEN LEIRI RUOTSISSA Välkehtivän meren ympäröimä saari, pilvetön taivas, mielenkiintoiset aktiviteetit, tunnelmalliset hartaushetket sekä liki sata nuorta näistä koostui tämän vuoden NNKY:n ja NMKY:n pohjoismainen leiri! Parin vuoden välein joukko eri Pohjoismaista kotoisin olevia nuoria kokoontuu viettämään yhteistä leiriä aina kulloinkin vuorossa olevaan maahan. Toimintaa järjestää NNKY:n ja NMKY:n Pohjoismainen lapsi- ja nuorisokomitea NBK. Tämän vuoden isäntämaana toimi Ruotsi, ja leiri järjestettiin Uumajan eteläpuolella olevalla Norrbyskärin saarella. Osallistujia ja ohjaajia oli isäntämaan lisäksi Suomesta, Tanskasta, Islannista ja Färsaarilta; pääasiallisena leirikielinä toimi englanti. Ohjatuissa työpajoissa niin leiriläiset kuin ohjaajatkin pääsivät koettelemaan ja paikoitellen ylittämäänkin kukin omia rajojaan: noin kuuden metrin korkeudessa kulkeva köysirata oli yksi näistä paikoista. Köysiseikkailun lisäksi leirillä muun muassa purjehdittiin, melottiin, tutustuttiin saaren historiaan, maalattiin sekä kokeiltiin jousiammuntaa ja takomista. Hieman vanhemmilla leiriläisillä oli mahdollisuus osallistua EU:n tukemaan ohjaajakoulutukseen, jota nuoret moneen otteeseen kiittelivät antoisaksi kokemukseksi. Vaikka päiväohjelmat olivat täysiä, löytyi aina jostain aikaa uimiselle ja auringosta nauttimiselle. Monelle yksi leirin kohokohdista oli mahdollisuus yöpyä hiekkarannalla avoimen taivaan alla. Kaikkeen kansainväliseen toimintaan liittyy aina haasteita, eikä niiltä tälläkään

13 leirillä täysin vältytty. Kuitenkin harmaita hiuksia taisivat saada lähinnä ohjaajat, eivätkä lopulta pikkuseikoiksi jääneet asiat juuri vaikuttaneet nuorten leiriarkeen kaikessa elämyksellisyydessään leiri oli nuorille unohtumaton kokemus. Kahden vuoden kuluttua NNKY:n ja NMKY:n Pohjoismainen nuortenleiri on tarkoitus järjestää Islannissa. Jotakin Ruotsin leirin onnistumisesta kertonee se, että Islantiin on jo nyt useampia innokkaita lähtijöitä. Veera Lupunen Leiriläiset ja ohjaajat poseeraamassa leirikioski Markanin edessä. Kuva: Marja-Riitta Typpi

14 MIHIN JÄSENMAKSUSI KÄYTETÄÄN? Keväisin postiluukusta kolahtaa Hesingin NNKY:n jäsenmaksulomake. Mihin jäsenmaksu käytetään ja kuka siitä hyötyy? Osa rahoituksestamme tulee sen perusteella, kuinka paljon meillä on jäseniä, kertoo Tuula Ylänne, Helsingin NNKY:n toiminnallinen sihteeri. Vaikka yksittäisen jäsenen maksama summa voi tuntua pieneltä, ilman sitä emme välttämättä saa suurempia rahoittajia tukemaan toimintaamme, sanoo puolestaan Jenni Kangasmäki, Helsingin NNKY:n tyttötyön koordinaattori. Rahoituspalapeli Toiminnan rahoitus kasataan monesta eri lähteestä, kertoo Ylänne ja jatkaa: Tällä hetkellä Helsingin NNKY saa rahoitusta Suomen NNKY-liitosta, Helsingin kaupungin nuoriso- sekä sosiaali- ja terveyslautakunnalta, Tunkelon säätiöltä, Seurakuntaopistolta ja valtiolta. Rahoittaja määrittelee sen, mihin toimintaan avustusta saa käyttää. Nuorisolautakunnan avustus tulee käyttää nuorisotoimintaan ja esimerkiksi ohjaajien tukemiseen sekä kerhojen, retkien ja juhlien järjestämiseen. Valtion avustukset tulee käyttää kerhotoiminnan henkilöstö-, materiaali-, koulutus-, ja matkakuluihin. Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämällä avustuksella katetaan Tyttöjen Tupa toiminnan sekä musiikkileikkikoulu- ja Kamalat äidit - toiminnan henkilöstökuluja. Seurakuntaopiston avustus on tarkoitettu ikoninmaalauskurssin henkilöstö- ja materiaalikuluihin.

15 Työn ennakoittavuus haasteena Kirjoitamme jokaiselle rahoittajalle erillisen rahoitushakemuksen vuosittain, johon kuvaamme toiminnan sisällön, perustelut toiminnan tarpeellisuudelle sekä arvioidun budjetin. Rahoituksen käytettyämme lähetämme raportin toteutuneesta toiminnasta ja siihen käytetyistä varoista rahoittajalle, kertoo Kangasmäki. Ylänne toteaa, että siihen, paljonko rahoitusta järjestölle myönnetään vaikuttavat jäsenmäärän lisäksi muun muassa toimintaan osallistuneiden ja toiminnassa mukana olevien vapaaehtoisten määrä. Avustussummiin vaikuttaa myös olemassa olevan toiminnan laajuus. Pääsääntöisesti rahoitukset myönnetään vain vuodeksi kerrallaan, joten kovin pitkälle etukäteen emme voi suunnitella tulevaisuuden toimintaa, kertoo Ylänne. Pitkäaikaisena toiveenamme onkin ollut pidempikestoisen rahoituksen löytyminen, toteaa Maiju Roininen, Helsingin NNKY:n rahastonhoitaja. Pienen osan toiminnasta rahoitamme jäsenmaksuilla, mutta ennen kaikkea jäsenyys on luottamuslause toiminnallemme, Roininen sanoo. Myös Ylänne toteaa: Pienellä jäsenmaksun summalla olet tärkeällä tavalla tukemassa ja mahdollistamassa laajempaa työtämme tyttöjen ja naisten hyväksi. Kangasmäki kiittää kaikkia jäseniä: Sydämellinen kiitos kaikille jäsenillemme työmme tukemisesta! Panoksenne on elintärkeä toimintamme kannalta. Tervetuloa katsomaan paikan päälle, mihin varoja käytetään tai muuten puuhailemaan tyttöjemme kanssa! Teksti ja kuvat: Katri Jussila

16 Uusi jäsenetu Kampaamo Leena Selin tarjoaa eko-kampaamonsa palveluja Helsingin NNKY:n jäsenille -10 % normaalihinnoista. Hiusten käsittelyn lisäksi palvelutarjontaan kuuluu erilaisia ihania hoitoja kasvoille ja keholle. Edun saa jäsenkorttia näyttämällä. Syyskuun alusta aukeaa Netti-ajanvaraus, jolloin palvelutarjonnan voi katsoa myös verkosta ja varauksen voi halutessaan tehdä sähköisesti osoitteesta: Lisätietoja saa soittamalla p Kampaamo Leena Selin Sammonkatu Helsinki Oletko muistanut maksaa jäsenmaksusi? Vuoden 2014 jäsenmaksun voi maksaa Helsingin NNKY:n tilille Tilinumero: FI Viitenumero: Jäsenmaksu 20, alle 25-vuotiaat opiskelijat 10 Kiitos jäsenyydestäsi! Helsingin NNKY verkossa Päivitämme kotisivuillemme yhdistyksemme toimintatiedot ja muut ajankohtaiset asiat: Olemme myös Facebookissa nimellä Helsingin NNKY Juttuja toiminnastamme julkaistaan blogissamme

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Syksyllä tulossa mielenkiintoisia Tuomasmessuja!

Syksyllä tulossa mielenkiintoisia Tuomasmessuja! Tuomasmessu 3/2013 tuomasmessu.fi Syksyllä tulossa mielenkiintoisia Tuomasmessuja! Jukka Relander Kristinuskossa ei ole kyse turvasta Tuomasmessulehti 3/2013 Pääkirjoitus Pirjo Kantala 2 Pääkirjoitus 3

Lisätiedot

Rohkeasti mukaan avioliittokouluun

Rohkeasti mukaan avioliittokouluun Rantsilan Ukko-Franzin esikuva on 1500-luvulta» 9» Oulun ev.lut. seurakunnat Hailuoto Kempele Liminka Lumijoki Muhos Siikalatva Tyrnävä Nro 22 1. 15.7.2015 108. vuosikerta Kehitysyhteistyön leikkaus harmittaa

Lisätiedot

MISSIOMAAILMA. Terveiset Intiasta! Lähi-idän tapahtumat Raamatun valossa Worship City Helsingissä ja Tampereella

MISSIOMAAILMA. Terveiset Intiasta! Lähi-idän tapahtumat Raamatun valossa Worship City Helsingissä ja Tampereella HERÄTYS- JA LÄHETYSTYÖN UUTISLEHTI SYYSKUU 2014 MISSIOMAAILMA Terveiset Intiasta! Lähi-idän tapahtumat Raamatun valossa Worship City Helsingissä ja Tampereella KUVA: PERTTI MUIKKU Worship City Rukous Sana

Lisätiedot

sytyke Hei! Maksathan jäsenmaksun 29.5.2015 mennessä lehden 5. sivulla olevalla tilisiirrolla!!! 1/2015 Virike ry:n jäsenlehti

sytyke Hei! Maksathan jäsenmaksun 29.5.2015 mennessä lehden 5. sivulla olevalla tilisiirrolla!!! 1/2015 Virike ry:n jäsenlehti sytyke 1/2015 Virike ry:n jäsenlehti Edistämme mielenterveyttä ja päihteettömyyttä, poistamme ennakkoluuloja ja ehkäisemme syrjäytymistä Kuva ja teksti: Ritva Valjakka Hei! Maksathan jäsenmaksun 29.5.2015

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Majakka. Vapaaehtoiset tekevät Tuomasmessun Sivu 6. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan haastattelu Sivu 3

Majakka. Vapaaehtoiset tekevät Tuomasmessun Sivu 6. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan haastattelu Sivu 3 Majakka Fisucraft n vaasansuomalainenseurakunta.fi Vaasan suomalainen seurakunta 2/2015 Sivu 7 Carola Bergström Vapaaehtoiset tekevät Tuomasmessun Sivu 6 Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan haastattelu

Lisätiedot

Meillä on suunnaton onni

Meillä on suunnaton onni 2 2010 Tyttöjen leirillä oli tyttöjen juttuja Puuhaa ja peuhaa vauvan kanssa Meillä on suunnaton onni Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista tässä numerossa 3 4 7 16 21 22 25 26 27 Pääkirjoitus Kannustavia

Lisätiedot

2/48. Suomessa on paras pysyä terveenä ja nuorena

2/48. Suomessa on paras pysyä terveenä ja nuorena 2/48 17.1.2008 Espoon seurakuntasanomat www.esse.fi Espoonlahti Leppävaara Olari Tapiola Tuomiokirkko Kauniainen Markku Mattila / Kuvakotimaa Se on viimeinen matka Hautajaisissa perhe, sukulaiset ja ystävät

Lisätiedot

Kaikki palvelut saman katon alta!

Kaikki palvelut saman katon alta! 1 JULKAISIJA LIONS CLUB MARTTILA 2012 Kaikki palvelut saman katon alta!.fi OP-bonusasiakas on sellainen Osuuspankin omistajajäsen, jonka oma tai perheen yhteinen pankki- ja/tai vakuutusasiointi on vähintään

Lisätiedot

"Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." (Luuk. 23:46) Seurakunnan pääsiäisen ajan tapahtumat sivulla 18

Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni. (Luuk. 23:46) Seurakunnan pääsiäisen ajan tapahtumat sivulla 18 Kajaanin seurakuntalehti No 3 torstai 21.3.2013 56. vsk "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." (Luuk. 23:46) Seurakunnan pääsiäisen ajan tapahtumat sivulla 18 2 21.3.2013 KAJAANIN SEURAKUNTALEHTI PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Eivät ne kylvä eivätkä leikkaa, ei niillä ole vajaa eikä varastoa, ja silti Jumala ruokkii ne. Luuk. 12:24

Eivät ne kylvä eivätkä leikkaa, ei niillä ole vajaa eikä varastoa, ja silti Jumala ruokkii ne. Luuk. 12:24 Naantalin seurakuntalehti 2/2008 18.4.2008 Virsi on hengitystä, rukousta ja ruisleipää Lue lisää s. 4-5 Eivät ne kylvä eivätkä leikkaa, ei niillä ole vajaa eikä varastoa, ja silti Jumala ruokkii ne. Luuk.

Lisätiedot

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan Nuoren Suomen, Suomen Liikunnan ja Urheilun ja Kuntoliikuntaliiton toiminnat siirtyivät 1.1.2013 Valoon. Lisätietoa valo.fi Ideaopas matalan kynnyksen liikuntakerhotoimintaan SISÄLLYS JOHDANTO...3 LASTEN

Lisätiedot

Virma 3/2012. Virike ry:n ja Mielenmajan jäsenlehti. Kuva: Pyry

Virma 3/2012. Virike ry:n ja Mielenmajan jäsenlehti. Kuva: Pyry 3/2012 Virma Virike ry:n ja Mielenmajan jäsenlehti Kuva: Pyry VIRIKKEEN JA MIELENMAJAN YHTEYSTIEDOT SISÄLLYS Mielenmajan yhteystiedot...2 Pääkirjoitus..3 Ajatuksia SOSTEn päiviltä.......4 Näppärät näpit....

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

Majakka. Keskellämme kulkee hän, hyvä auttajamme. Adventin juhlasta joulun iloon. Perheneuvonta on kirkon sielunhoitotyötä Sivu 3

Majakka. Keskellämme kulkee hän, hyvä auttajamme. Adventin juhlasta joulun iloon. Perheneuvonta on kirkon sielunhoitotyötä Sivu 3 Majakka Sählykerho n vaasansuomalainenseurakunta.fi Vaasan suomalainen seurakunta 4/2014 Sivu 12 Matti Kolho/Pictorium Keskellämme kulkee hän, hyvä auttajamme Adventin juhlasta joulun iloon Perheneuvonta

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Kiitos teille äidit!

Kiitos teille äidit! Pääsky 4/2015 Rovaniemen seurakuntalehti 6.5.2015 Sinä joka kannoit minut maailmaan, lämpöäsi annoit, siitä vielä jaan. Sinä joka hiljaa hoidit minua, silmissäsi ilo, valo hehkuva. Sinä joka jaoit vuodet

Lisätiedot

Tuomasmessussa saa olla oma itsensä

Tuomasmessussa saa olla oma itsensä Tuomasmessu 1/2014 tuomasmessu.fi Susanna Monni Aktivismin haaste Ville Jalovaara Kaupunki kirkon haasteena ja mahdollisuutena Maria Ylipää Tuomasmessussa saa olla oma itsensä Tuomasmessulehti 1/2014 Pääkirjoitus

Lisätiedot

Laulun juhlaa 90 vuotta

Laulun juhlaa 90 vuotta Hyvinkään seurakuntalehti 4 21.9.2006 Hyvinkään Kirkkokuorolla juhlavuosi Laulun juhlaa 90 vuotta Seppo Ylönen Kansalaisten alkoholinkäyttö teettää poliisilla töitä - sivu 12 Sari Vajavaara - on harrastanut

Lisätiedot

Nuorten vaikuttamisopas

Nuorten vaikuttamisopas Nuorten vaikuttamisopas Me voimme vaikuttaa! Nuorten vaikuttamisopas Julkaissut Suomen Verkkodemokratiaseura ry Julkaistu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Jaa samoin 1.0 Suomi -lisenssillä (CC BY-NC-SA

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

Asukaslehti kevät 2014

Asukaslehti kevät 2014 Pihlajisto - Viikinmäki Asukaslehti kevät 2014 s.6 Ikinuori taiteilija Laura Sumén s.9 Tullikoira Hyrrä emäntänsä Suskin kanssa palmumarkkinoilla s.15 Satopihlaja on tv-yhtiön unelma Kesäinen tervehdys

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä nro 1, maaliskuu 2015 5 Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä 1 2 Tässä lehdessä: Hyvä Sanoma -konferenssi, Valloita maa löydä lähimmäinen

Lisätiedot

Vantaan Mielenterveysyhdistys Hyvät Tuulet ry

Vantaan Mielenterveysyhdistys Hyvät Tuulet ry JÄSENTIEDOTE 2012 2/2013 Vantaan Mielenterveysyhdistys Hyvät Tuulet ry Hiekkaharjuntie 13 A, 01300 VANTAA puh. 09-873 4386, sähköposti: lauhatuuli@hyvattuulet.fi avoinna: ma - pe klo 9.00-15.00, la (parittomat

Lisätiedot

Seurakunnat liitosselvitykseen - sivu 5

Seurakunnat liitosselvitykseen - sivu 5 Hyvinkään seurakuntalehti 6 12.12.2013 Seppo Ylönen: Nopon koulun 2. luokkalaisia joulukuvaelmaharjoituksissa Jouluevankeliumi kuuluu koulujen jouluun Seurakunnat liitosselvitykseen - sivu 5 keskiaukeama

Lisätiedot