Oriveden kaupungin elinkeino-ohjelma Orivesi on viihtyisä ja kasvava monipuolisten palvelujen kaupunki Tampereen seudulla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oriveden kaupungin elinkeino-ohjelma 2015-2017. Orivesi on viihtyisä ja kasvava monipuolisten palvelujen kaupunki Tampereen seudulla"

Transkriptio

1 Oriveden kaupungin elinkeino-ohjelma Orivesi on viihtyisä ja kasvava monipuolisten palvelujen kaupunki Tampereen seudulla Kaupunginhallitus

2 2 TERVETULOA ASUMAAN JA YRITTÄMÄÄN ORIVEDELLE Suurimpia työnantajia: Air Wise Oy, Holetec Industrial Oy, Karpin Kaivin Oy, KMM- Invest Oy, KVL-Tekniikka Oy, Laitosjalkine Oy, Oricopa Oy, Oriveden kaupunki, Oriveden Sanomalehti Oy, Orneule Oy, Pirkanmaan Osuuskauppa, Rakennusliike K ja M Lammi Oy, Saunatalo Oy, Solepex Oy, Tokeen Liikenne Oy

3 3 1.Lähtökohdat yritystoiminnalle Orivesi on osa Tampereen kaupunkiseutua, lähes asukkaan kasvava ja viihtyisä kaupunki vain puoli tuntia Tampereelta. Orivesi on hyvien liikenneyhteyksien varrella sijainti valtatie 9 ja kantateiden 58 ja 66 risteyskohdassa rautatieasema Jyväskylä/Tampere radan varrella Oriveden keskustan seisakkeella pysähtyvät Tampereen ja Haapamäen/Keuruun välillä kulkevat taajamajunat tavoitteena on junayhteyksien edelleen parantaminen Pirkanmaan ELY-keskuksen suunnitelman mukaan Tampereen ja Oriveden välinen tiejakso parannetaan moottoritieksi välillä Alasjärvi-Ruutana ja 4- kaistatieksi Ruutanasta Orivedelle Oriveden kaupungin toimintaa ohjaa vuoteen 2020 ulottuva kaupunkistrategia, jonka mukaisesti kaupunki tarjoaa yrityksille kilpailukykyisen toimintaympäristön.

4 4 Elinkeinotoimintaa tukevat hyvät julkiset ja yksityiset palvelut, alaasteen oppilaitokset ja eriasteiset koulutusmahdollisuudet (oma lukio, Oriveden Opiston toiminta, Tredun Oriveden yksikkö, kansalaisopisto). Kaupungin yhdyskuntarakenne on tiivis ja toimiva. Tonttitarjonta on monipuolinen ja tontit ovat kohtuuhintaisia ja laadukkaita. Uusia kerros- ja rivitaloja on rakenteilla. Laajat vesialueet ja hyvät vapaa-ajan palvelut lisäävät kaupungin vetovoimaa. Päätöksentekojärjestelmämme on hyvin toimiva ja teemme aktiivista yhteistyötä yli kuntarajojen kaupunkimme kehittämiseksi.

5 5 2. Elinkeino-ohjelman tavoitteet Toiminta-ajatus Kaupungin elinkeino-ohjelman tehtävänä on turvata ja kehittää elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä paikkakunnalla ja olla osana kehittämässä koko kaupunkiseudun vetovoimaisuutta yritystoiminnalle. Päätöksenteossa lisätään yritysvaikutusten arviointia. Visio Oriveden elinkeino-ohjelma pohjautuu kaupungin visioon Orivesi on viihtyisä ja kasvava monipuolisten palvelujen kaupunki Tampereen kaupunkiseudulla.

6 6 Orivesi asettaa seuraavat tavoitteet elinkeino-ohjelmassa vuosille Toimintaympäristö on vetovoimainen, uutta yrittäjyyttä houkutteleva ja antaa virikkeitä täällä jo toimivalle elinkeinotoiminnalle 2. Nykyisten yritysalueiden laajentaminen ja mahdollisuuksien mukaan uusien suunnittelun aloittaminen erityisesti valtatie 9 läheisyyteen Orituvalta Tampereen suuntaan 3. Orituvan alueen kehittämissuunnitelmien aloittaminen maakuntakaavan pohjalta ja tarvittavien liikennejärjestelyjen vauhdittaminen 4. Valtatie 9 kehittämissuunnitelmien edistäminen Tampereen ja Oriveden välille 5. Erilaisten vaihtoehtojen punnitseminen liikenteen radanylityksiin 6. Asemanseudun ja pohjoisen alueen vetovoimaisuuden parantaminen asumisen ja yritystoiminnan tarpeisiin 7. Keskusta-alueen kehittäminen siten, että maankäyttö ja liikenne palvelevat myös yritystoimintaa 8. Loma-asutuksen lisääminen, koska sillä on suuri merkitys kaupalle ja palveluille

7 7 3. Miksi yrityksesi sijaintipaikaksi Orivesi? Orivesi on osa Tampereen kaupunkiseutua, jonne yritykset ja asukkaat haluavat investoida. Orivesi on kaupan ja palvelujen keskus, jolla on vetovoimaa yli kuntarajojen. Työssäkäyntialueella on osaavaa työvoimaa kasvavalle yritystoiminnalle. Orivedellä on monipuolista teollisuuden, kaupan ja palvelujen toimintaa, josta alue tunnetaan ja jonka vuoksi Orivedelle kannattaa sijoittua yrittämään. Kaupungissa on monipuolinen kulttuuritarjonta, aktiiviset toimijat ja laadukkaat vapaa-ajanpalvelut. Infrastruktuuri on määrältään ja laadultaan hyvä yritystoiminnan tarpeisiin. Kompaktin kaupunkikeskustan kaavoitus on tarkistettu vastaamaan asumisen ja yritystoiminnan tulevaisuuden tarpeisiin. Julkisen sektorin vastuulla olevat palvelut tuotetaan joustavasti kunnan, yritysten ja kolmannen sektorin yhteistyönä.

8 8 4. Houkuttelevat yritysalueet Logistinen sijaintimme on keskeinen ja tarjoaa hyvät mahdollisuudet monelle toimialalle ja yritysalueemme sijaitsevat lähellä keskustan palveluja. Orivesi on hyvin saavutettavissa rautateitse ja maanteitse. Olemme 9-tien ja kantateiden 58 ja 66 risteyksessä sekä Tampere-Jyväskylä radan varrella. Tonttitarjontamme on erinomainen ja hinnat ovat edulliset. Tonttikoko on joustava, joten voimme räätälöidä yrityksen tarpeisiin sopivan ratkaisun. Myös Tampere-Pirkkala lentoaseman palvelut ovat Tampereen läntisen ohitustien varressa hyvin tavoitettavissa.

9 9 Yritysalueemme kuvin Oripohjan alue (eteläosa)

10 Oripohjan alue (pohjoisosa) 10 Oripohja on laajin Oriveden kaupungin yritysalue kooltaan noin 30 ha alkaen valtatie 9:stä. Alue tulee laajenemaan edelleen kohti Nihuanjärveä. Tonttikoko on joustava, isoin jopa 3 ha. Alueella sijaitsee monipuolista yritystoimintaa kaupan, teollisuuden ja palvelujen alalta: Maskun Kalustetalo Oy, Agrimarket, Valintatalo, Oriveden Lounaspiste Oy, KenkäMatti Ky, Orneule Oy, Venemyynti Kari Kymäläinen Oy, Autola Oy, Postin lajittelu, Oriveden Huolto-Osa Oy, Autohuolto Tapio Lahtinen, Pirkanmaan Kaihdintehdas Oy, Puusepänliike Henttonen Ky, Oriveden Autoverstas Tuomo Salonen, Hämeen Pienkonehuolto Oy, Oy FlyBoy Ltd, Saunatalo Oy, M-Shoe Makers Oy ja Liuskemestarit Oy, jonka Wanha Meijeri kiinteistössä toimii kivimyymälän lisäksi useita pienyrityksiä.

11 11 Neron alue Nero on Oriveden uusin yritysalue, joka sijaitsee aivan kantatien 58 välittömässä läheisyydessä. Alue on kaavoitettu teollisuudelle, pk-yrityksille, kaupalle ja palveluille. Alue on kooltaan noin 17 ha. Alueella toimii mm. Maxiauto Oy, Automaalaamo Mika Haapaniemi, Martof Oy, Salhydro Oy, Oriveden Hiekkapuhallus ja Pintakäsittely Oy, Oriveden Osakierto.

12 12 Vehkalahden alue Vehkalahden alueelta, noin 6 ha, löytyy edullisia tontteja yritystoimintaan. Alueella toimivat mm. Oriveden Eristys Oy ja Foxtel Oy, jonka tiloissa toimii muitakin yrityksiä.

13 13 Oriveden asemanseutu on monien mahdollisuuksien alue yritystoiminnalle ja asumiselle: sijainti Längelmäveden reittivesistön äärellä kaksi satama-aluetta ja leirintäalue lähietäisyydellä nopea junayhteys Tampereelle, vain 24 min tavoitteena lähiraideliikenteen kehittäminen Tampereen suuntaan myös nopea maantieyhteys Tampereelle monipuolista pienyritystoimintaa laajat omakotialueet ympärillä, rauhallinen asuinympäristö

14 14 5. Monipuolinen elinkeinorakenne vahvuutemme Monipuolinen elinkeinorakenteemme turvaa ostovoimaa kaupalle ja palveluille. Orivedellä on noin 750 yritystä ja noin 260 maatilaa. Uusia yrityksiä perustetaan vuosittain noin 50 kpl, joista valtaosa palveluihin. Palveluiden tarjonta on kehittynyt voimakkaasti viimeisen 10 vuoden aikana. Palvelualan työpaikkojen määrä on kasvanut korvaten vähentynyttä teollisuustyötä. Työpaikkaomavaraisuus Orivedellä on n. 80 % ja työvoimaa n henkilöä. Työvoiman saatavuutta turvataan aktiivisella asunto- ja tonttipolitiikalla, jossa asumismahdollisuuksien tarjonta pidetään monipuolisena ja kysyntää vastaavana. Toisen asteen oppilaitosten toiminta varmistaa työvoiman saatavuutta.

15 15 6. Elinkeino-ohjelmaa yhteistyönä Kaupungin päätöksenteon avoimuudella, yritysten tasapuolisella kohtelulla ja avoimella yhteistyöllä yrittäjien kanssa vaikutetaan myönteisen yritysilmaston kehittymiseen. Kaupunginhallitus ja Oriveden Yrittäjien hallitus kokoontuvat säännöllisesti vuosittain keskustelemaan yhteisistä asioista. Kaupungin edustajat ja yrittäjien edustajat pitävät epävirallisia aamukahvitilaisuuksia useita kertoja vuodessa. Kaupunki ja yrittäjäjärjestö järjestävät yhteistyössä erilaisia tapahtumia, mm. suosittu Joulunavaus ja Yritystori. Kaupungin tekemät hankinnat ovat tärkeitä paikallisille yrityksille ja kaupunki pyrkii toimimaan siten, että myös pienemmillä yrityksillä on mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuihin. Oriveden kaupunki on yhtenä omistajana Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy:ssä, jonka toiminnan painopistealueet ovat seutumarkkinointi, investointien houkuttelu koko kaupunkiseudulle sekä matkailun edistäminen mm. uuden matkailuyhtiön myötä.

16 16 Kaupunki pyrkii pitämään tiiviit yhteydet maakunta- ja valtionhallintoon luottamushenkilöiden ja virkamiesten toimesta. Keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat mm. Pirkanmaan Liitto, Pirkanmaan ELY, Liikennevirasto, kauppakamari, yrittäjien alue- ja paikallisjärjestö. Kansainvälinen yhteistyö toteutetaan yhteistyössä Tredea Oy:n ja Tampereen kaupunkiseudun Brysselin toimiston kanssa. Elinkeinoelämän kannalta olennaisia sidosryhmiä ovat mm. teknologiakeskukset, kehitysyhtiöt, oppilaitokset ja Pirkanmaan Yrityskummit ry.

17 17 7. Elinkeinotoimintojen organisointi Kaupungin elinkeinotoimessa/kaupunkimarkkinoinnissa Teitä palvelevat yritysneuvoja Pirjo Ellä, puh ja markkinointisihteeri Pirjo Luukko, puh , maankäyttöasioissa maankäyttöinsinööri Päivi Valkama, puh ja maankäyttöteknikko Seppo Tingvall, puh Elinkeinotoimi palvelee sekä yrittäjäksi aikovia että toimivia yrityksiä asioissa, jotka liittyvät mm. liikeidean kannattavuuden arviointiin, perustamistoimenpiteisiin, rahoitukseen, tontti- ja toimitilakysymyksiin, yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin. Kaupunginvaltuuston hyväksymän hallintosäännön mukaisesti kaupunginhallituksen alaisena toimii asumis-, maankäyttö- ja elinkeinotoimikunta (AME), jonka tehtävänä on ohjata maankäytön suunnittelua ja maapolitiikkaa ohjata kaupungin asuntopolitiikkaa ohjata elinkeinopolitiikkaa sekä valmistella elinkeinopolitiikkaan liittyvät asiat ohjata kaupunkimarkkinointia ohjata kaupungin matkailupolitiikkaa koordinoida maankäytön, asumisen ja elinkeinopolitiikan kehittämistä

18 18 Elinkeinotoimi edistää yrittäjyyttä yhteistyössä Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy:n, muiden kaupunkiseudun kuntien ja yrittäjäyhdistyksen kanssa. Tredea Oy ja omistajakunnat laativat yhteistyössä vuosittain palvelusopimuksen, jossa määritellään Tredean tuottamat ja kuntien tilaamat palvelut. Tredean hoitamia/koordinoimia asioita ovat seutumarkkinointi, matkailun markkinointi ja investointien houkuttelu sekä alkavien yritysten neuvonta.

19 19 Tilastotietoa Oriveden kaupungista Väestö Vuoden lopussa Asukasluku Asukasluku on kääntynyt uudelleen kasvuun. Vuosina asukasluku nousi 0,4 0,8 % vuodessa. Kaupungissa on lisäksi yli kesäasuntoa, mikä tuo arviolta noin kesäasukasta paikkakunnalle elinkeinoelämää vilkastuttamaan.

20 Elinkeinorakenne 20

21 Yritysten määrä 21 Vuoden lopussa Lukumäärä Nettolisäys % Yritysten nettolisäys on viimeisten 5 vuoden aikana ollut keskimäärin 2,6 % vuodessa. Eniten uusia yrityksiä on perustettu palvelujen ja kaupan aloille.

22 22 Työpaikkaomavaraisuus on Orivedellä noin 80 % ja työssäkäyviä on noin henkilöä. Erityisesti Tampereella työssäkäynti lisääntyy ja kahdensuuntaistuu vuosi vuodelta. Työttömyysaste (heinäkuu 2014) Lähde: Pirkanmaan TE-toimisto Orivesi Pirkanmaa Koko maa 13,5 % 15,2 % 13,4 % Työttömien määrä kasvoi vuositasolla heinäkuu 2014/2013 kaikissa Pirkanmaan kunnissa. Orivedellä työttömyys oli lähes koko maan tasolla, mutta 1,7 % alhaisempi kuin koko Pirkanmaalla.

joensuun seutu Kasvun paikka TULE JOENSUUN SEUDULLE MENESTYMÄÄN! Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy

joensuun seutu Kasvun paikka TULE JOENSUUN SEUDULLE MENESTYMÄÄN! Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy joensuun seutu Kasvun paikka TULE JOENSUUN SEUDULLE MENESTYMÄÄN! Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy 2 Tietotaito ja huipputeknologia ovat siivittäneet Joensuun seudun kärkiyrityksiä myös kansainväliseen

Lisätiedot

Loviisan ja Lapinjärven elinkeino-ohjelma 2020

Loviisan ja Lapinjärven elinkeino-ohjelma 2020 Loviisan ja Lapinjärven elinkeino-ohjelma 2020 1 2 Sisällys 1 Tausta... 3 2 Loviisan ja Lapinjärven strategiset tavoitteet... 3 2.1 Vetovoimaisuus... 4 2.2 Asiakas ja kuntalainen... 4 2.3 Henkilöstö ja

Lisätiedot

Etelä-Karjalan liitto. Kaik lutviutuup! Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017

Etelä-Karjalan liitto. Kaik lutviutuup! Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 1 Etelä-Karjalan liitto Kaik lutviutuup! Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 2 Etelä-Karjalan maakuntaohjelma 2014 2017 Esipuhe...3 1 Johdanto...4 2 Etelä-Karjalan nykytila ja kehitysnäkymät...6 3

Lisätiedot

Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille

Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille HÄMEENLINNAN MAASEUTUOHJELMA 2015 Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 21.5.2012 Koordinointi: Kehittämispalvelut/Marja Leena Souru 1 SISÄLLYS JOHDANTO JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Yleiskaavan ihmisiin kohdistuvat sosiaaliset ja viihtyisyyteen liittyvät vaikutukset

Yleiskaavan ihmisiin kohdistuvat sosiaaliset ja viihtyisyyteen liittyvät vaikutukset HELSINGIN YLEISKAAVA Yleiskaavan ihmisiin kohdistuvat sosiaaliset ja viihtyisyyteen liittyvät vaikutukset Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston

Lisätiedot

Miten yleiskaava tehdään ja miten sen valmisteluun voi osallistua?

Miten yleiskaava tehdään ja miten sen valmisteluun voi osallistua? HELSINGIN YLEISKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Miten yleiskaava tehdään ja miten sen valmisteluun voi osallistua? Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2012:1

Lisätiedot

HUOM! Hallitus kokoontuu poikkeuksellisesti terveyskeskuksen poliklinikan neuvotteluhuoneessa (ennakkoäänestys valtuustosalissa).

HUOM! Hallitus kokoontuu poikkeuksellisesti terveyskeskuksen poliklinikan neuvotteluhuoneessa (ennakkoäänestys valtuustosalissa). HÄMEENKYRÖN KUNTA ASIALISTA HALLITUKSEN KOKOUS 7/2015 Kokousaika 13.4.2015, klo 17.15 18.35 Paikka Terveyskeskuksen poliklinikan neuvotteluhuone Asiat 41-46 HUOM! Hallitus kokoontuu poikkeuksellisesti

Lisätiedot

OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA

OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA 1 LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa

Lisätiedot

KotiKaupunKina HelsinKi Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma 2012

KotiKaupunKina HelsinKi Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma 2012 Kotikaupunkina Helsinki Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma 2012 Kotikaupunkina Helsinki Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelma 2012 Helsingin kaupunki Talous- ja

Lisätiedot

Kylärakenneohjelma. Kaupunginvaltuusto 11.6.2014 37

Kylärakenneohjelma. Kaupunginvaltuusto 11.6.2014 37 Kylärakenneohjelma Kaupunginvaltuusto 11.6.2014 37 SISÄLTÖ 1. LÄHTÖKOHDAT... 1 KYLÄRAKENNEOHJELMAN TARKOITUS... 1 KYLÄRAKENNEOHJELMAN OVAT RAKENTANEET VALTUUTETUT JA KYLIEN ASUKKAAT... 1 TOIMINTAYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Kuopion kaupungin ympäristöstrategia vuoteen 2012. Kuopio aktiivinen ympäristöasioiden edelläkävijä

Kuopion kaupungin ympäristöstrategia vuoteen 2012. Kuopio aktiivinen ympäristöasioiden edelläkävijä Kuopion kaupungin ympäristöstrategia vuoteen 2012 Kuopio aktiivinen ympäristöasioiden edelläkävijä Hyväksytty kaupunginhallituksessa 27.11.2006 ja käsitelty kaupunginvaltuustossa 18.12.2006 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN MAAKUNTAOHJELMAN TOIMEENPANOSUUNNITELMA 2015 2016

VARSINAIS-SUOMEN MAAKUNTAOHJELMAN TOIMEENPANOSUUNNITELMA 2015 2016 VARSINAIS-SUOMEN MAAKUNTAOHJELMAN TOIMEENPANOSUUNNITELMA 2015 2016 VARSINAIS-SUOMEN LIITTO EGENTLIGA FINLANDS FÖRBUND REGIONAL COUNCIL OF SOUTHWEST FINLAND Varsinais-Suomen maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITON TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015. Luonnos, maakuntahallitus 24.9.2012

POHJOIS-POHJANMAAN LIITON TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015. Luonnos, maakuntahallitus 24.9.2012 POHJOIS-POHJANMAAN LIITON TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015 Luonnos, maakuntahallitus 24.9.2012 Sisältö 1. MAAKUNTAJOHTAJAN KATSAUS 3 2. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 4 3. MAAKUNNAN JOHTAMISJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Naantalin maankäytön kehityskuva 2035

Naantalin kaupunki Naantalin maankäytön kehityskuva 2035 Naantalin kaupunki Naantalin maankäytön kehityskuva 2035 (osa) Kehityskuvavaihtoehdot 1.6.2011 Maankäytön kehityskuvan asiakirjat Osa I Lähtökohdat ja tavoitteet (väliraportti 1) 1 Suunnittelun lähtökohdat

Lisätiedot

Prizz.Uutiset. Prizztech Oy:n ja Satakunnan osaamiskeskusohjelman tiedotuslehti. VEDESTÄ kansainvälistä liiketoimintaa. KOKO onnistui Porin seudulla

Prizz.Uutiset. Prizztech Oy:n ja Satakunnan osaamiskeskusohjelman tiedotuslehti. VEDESTÄ kansainvälistä liiketoimintaa. KOKO onnistui Porin seudulla Prizz.Uutiset Prizztech Oy:n ja Satakunnan osaamiskeskusohjelman tiedotuslehti 1 / 2012 VEDESTÄ kansainvälistä liiketoimintaa KOKO onnistui Porin seudulla YRITYSPALVELU ENTER OSAKSI PRIZZTECHIÄ Tässä lehdessä

Lisätiedot

KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEON YRITYSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEON YRITYSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Porin seutukunta KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEON YRITYSVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KÄSIKIRJA Sisällysluettelo Yritysvaikutusten arviointi peilaa kunnan päätöksentekoa... 3 JOHDANTO... 4 TAUSTA... 5 Toimijoiden roolit...

Lisätiedot

Energia- ja ilmastoasiantuntijatoimiston perustaminen Kymenlaaksoon

Energia- ja ilmastoasiantuntijatoimiston perustaminen Kymenlaaksoon Energia- ja ilmastoasiantuntijatoimiston perustaminen Kymenlaaksoon - selvitys toimiston toteutusmalleista Annika Aalto-Partanen Rahoitus: 70 % EAKR-rahoitus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 30 % Kymenlaakson

Lisätiedot

Hyvinvointialan yritysten tuotteiden ja palveluiden kaupallistaminen sekä liiketoiminnan kehittäminen

Hyvinvointialan yritysten tuotteiden ja palveluiden kaupallistaminen sekä liiketoiminnan kehittäminen Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys tavoite Itä-Suomen EAKR-toimenpideohjelma 2007 2013 Pohjois-Savon hyvinvointialan teemaohjelma 2007 2010 Hyvinvointialan yritysten tuotteiden ja palveluiden kaupallistaminen

Lisätiedot

Jarin Romu ja Rauta Oy. Etelä-Pohjanmaa heinäkuu 2/2010. Ostetaan käytöstä poistettuja koneita metalliromua kuorma-autoja

Jarin Romu ja Rauta Oy. Etelä-Pohjanmaa heinäkuu 2/2010. Ostetaan käytöstä poistettuja koneita metalliromua kuorma-autoja Yritys- maailma Etelä-Pohjanmaa heinäkuu 2/2010 Haluaisitko, että tämä on näkymä tulevasta olohuoneestasi? Asetu mukavasti Kuortaneelle! www.kuortane.fi Me huolehdimme, hoivaamme ja hoidamme suurella sydämellä!

Lisätiedot

Prizz.Uutiset. PORISSA MENEE PAREMMIN KUIN VUOSIKYMMENIIN Kehittämispalvelut yrityksen koko elinkaarelle 4 / 2012

Prizz.Uutiset. PORISSA MENEE PAREMMIN KUIN VUOSIKYMMENIIN Kehittämispalvelut yrityksen koko elinkaarelle 4 / 2012 Prizz.Uutiset Prizztech Oy:n ja Satakunnan osaamiskeskusohjelman tiedotuslehti 4 / 2012 PORISSA MENEE PAREMMIN KUIN VUOSIKYMMENIIN Kehittämispalvelut yrityksen koko elinkaarelle Tässä lehdessä 3 Pääkirjoitus:

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun keskustojen seurantamittaristo (barometri) 2012 Kuntajohtajakokous 5.10.2012

Tampereen kaupunkiseudun keskustojen seurantamittaristo (barometri) 2012 Kuntajohtajakokous 5.10.2012 Tampereen kaupunkiseudun keskustojen seurantamittaristo (barometri) 2012 Kuntajohtajakokous 5.10.2012 Seutuhallitus 31.10.2012 2 3 TIIVISTELMÄ Tampereen kaupunkiseudun kuntien keskusta alueiden kehittäminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo: LIITE 1: Tuotosindikaattorit ja Itä- ja Pohjois-Suomen tavoitetasot... 37

Sisällysluettelo: LIITE 1: Tuotosindikaattorit ja Itä- ja Pohjois-Suomen tavoitetasot... 37 28.5.2014 Sisällysluettelo: 1. Itä- ja Pohjois-Suomen suunnitelma-alue... 3 2. Itä- ja Pohjois-Suomi Eurooppa 2020-strategian toteuttajana... 5 3. Toimintalinjat... 9 3.1 (TL 1) Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOLUONNOS KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA LAUSUNTOLUONNOS KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa kahdesta

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KÄVELYN JA PYÖRÄILYN KEHITTÄMISOHJELMA 2030

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KÄVELYN JA PYÖRÄILYN KEHITTÄMISOHJELMA 2030 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KÄVELYN JA PYÖRÄILYN KEHITTÄMISOHJELMA 2030 Liikennejärjestelmätyöryhmä 23.5.2012 Kuntajohtajakokous 8.6.2012 Seutuhallitus 27.6.2012 Maanmittauslaitos, lupa nro 293/MML/12 Pohjakartta

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun kansalaisopistoselvitys Kuntajohtajakokous 7.1.2011

Tampereen kaupunkiseudun kansalaisopistoselvitys Kuntajohtajakokous 7.1.2011 2011 Tampereen kaupunkiseudun kansalaisopistoselvitys Kuntajohtajakokous 7.1.2011 Esipuhe Tampereen kaupunkiseudulla on ymmärretty yhteistyön merkitys ja tärkeys myös kansalaisopistotoiminnassa. Opistojen

Lisätiedot

Harkiten hyvä tulee. Hämeen arkkitehtuuriohjelma. Hämeen arkkitehdit SAFA

Harkiten hyvä tulee. Hämeen arkkitehtuuriohjelma. Hämeen arkkitehdit SAFA Harkiten hyvä tulee Hämeen arkkitehtuuriohjelma 62 Hämeen arkkitehdit SAFA 67 H ä m e e n a r k k i t e h tu u r i oh j e l m a n a l u e Sisältö Alkusanat 1. Hämäläisen paikan henki 1.1 Hämeen maisemat

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITON TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2014-2016. Luonnos

POHJOIS-POHJANMAAN LIITON TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2014-2016. Luonnos POHJOIS-POHJANMAAN LIITON TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2014-2016 Luonnos Sisältö 1. MAAKUNTAJOHTAJAN KATSAUS 3 2. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 4 3. MAAKUNNAN JOHTAMISJÄRJESTELMÄ JA LIITON STRATEGISET PAINOPISTEET

Lisätiedot

KOKODEMO. Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään.

KOKODEMO. Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään. DEMO-verkosto KOKODEMO Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään. 2 Aktiivisen ikääntymisen teemavuosi 2012 Hyvät käytännöt ja toimintamallit

Lisätiedot

Viestintä- ja markkinointistrategia

Viestintä- ja markkinointistrategia Viestintä- ja markkinointistrategia Koska kunnallishallinto perustuu kunnan asukkaiden itsehallintoon, sananvapaus ja julkisuus on siinä erityisen tärkeää. Ne muodostavat kunnallisen demokratian merkittävimmän

Lisätiedot

Vetovoimaisuuden palvelualue Käyttösuunniitelma vuodelle 2015

Vetovoimaisuuden palvelualue Käyttösuunniitelma vuodelle 2015 Vetovoimaisuuden palvelualue Käyttösuunnitelma vuode lle 2015 Vetovoimaisuuden palvelualue TOIMINTA AJATUS Vetovoimaisuuden palvelualue muodostuu kolmesta vastuualueesta, jotka ovat markkinointi, viestintä-

Lisätiedot