SIVISTYSLAUTAKUNNAN SELVITYS /RAPORTTI HALLINNONALANSA SISÄISESTÄ TARKASTUKSESTA, VALVONNASTA JA RISKIEN HALLINNASTA / 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIVISTYSLAUTAKUNNAN SELVITYS /RAPORTTI HALLINNONALANSA SISÄISESTÄ TARKASTUKSESTA, VALVONNASTA JA RISKIEN HALLINNASTA / 2015"

Transkriptio

1 1 SIVISTYSLAUTAKUNNAN SELVITYS /RAPORTTI HALLINNONALANSA SISÄISESTÄ TARKASTUKSESTA, VALVONNASTA JA RISKIEN HALLINNASTA / 2015 Selonteko sisäisen valvonnan järjestämisestä sekä arvio riskeistä ja epävarmuustekijöistä ja muista kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä 2015 Säännösten ja määräysten ja päätösten noudattaminen Kaupunginhallituksen ( / 331) hyväksymä Keuruun kaupungin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohje on käyty läpi rehtorikokouksessa ( ). Keskeisiä ohjeita ovat kouluille ja rehtorille valtuuston päätös /53 hallintosääntö, organisaatiosääntö, ja sisäisen valvonnan ohje, johtamisen periaatteet, sivistyslautakunnan delegointisääntö, perusopetus- ja lukiolait ja asetukset. Sivistyslautakunnan delegointisäännössä on hyväksytty toimialajohtajan, tulosalueen esimiehen, tulosyksikön esimiesten tehtävät: 1. Johtaa ja kehittää yksikkönsä toimintaa 2. vastaa yksikkönsä tavoitteiden toteutumisesta 3. valvoo talousarvion käyttösuunnitelman toteutumista 4. vastaa yhteistyöstä muiden palvelualueiden sekä palveluyksiköiden ja toimintayksiköiden kanssa 5. vastaa siitä, että taloussuunnitelmaa, talousarviota, käyttösuunnitelmaa ja muuta suunnittelua sekä tilinpäätöskertomusta koskevat esityksen valmistellaan asianmukaisesti 6. vastaa kehittämiskeskusteluista 7. ohjaa johtamansa toiminnan kehittämistä ja henkilöstönsä koulutukseen osallistumista 8. vastaa yhteistoimintamenettelyn ja työturvallisuutta koskevien säännösten soveltamisesta alaistaan henkilöstöä koskevissa asioissa 9. vastaa johtamansa toiminnan tiedotus- ja suhdetoiminnasta sekä kansainvälisestä yhteistyöstä Säännöt ja ohjeet ovat kaikilla rehtoreilla, ja yksiköiden esimiehillä tiedossa, ja niitä käydään säännöllisesti läpi rehtori- ja yksiköiden esimiesten kokouksissa. Rehtorit ja yksiköiden esimiehet omissa kokouksissaan ovat ohjeistaneet henkilöstöään. Keuruun esi-, perus- ja lukio-opetusta sekä varhaiskasvatusta ohjaavat myös lautakunnan hyväksymät kehittämissuunnitelmat v Keuruun sivistyslautakunta vaihtui kaupunginvaltuuston päätöksellä ( / 15) ja uusi lautakunta on toiminut huhtikuusta 2015 lukien. Vuosi 2015 / Sivistyslautakunnan hallintoon ja talouteen liittyvät merkittävät päätökset, arviot toiminnasta, sisäisestä valvonnasta, riskien hallinnasta sekä jatkotoimista on koottu seuraavasti:

2 2 I TALOUS JA HALLINTO / PÄÄTÖKSET / ARVIONTI 1.1. Talous ja hallinto Sivistyslautakunnan alaisen toiminnan merkittävämmät talouteen ja hallintoon liittyvät päätökset v. 2015: Yksiköiden käyttösuunnitelmat vuodelle 2015 on hyväksytty (siv.ltk / 47) ja lautakunta jakanut määrärahat yksiköille Tositteiden hyväksyjät vuodelle 2015 on hyväksytty (siv.ltk / 106) Tositteiden hyväksyjät / kirjastopalvelut (siv.ltk / 27): lisäys siv.ltk:n päätökseen / 106 Tositteiden hyväksyjät / varahenkilön määrääminen / Pohjoislahden ala-aste / siv.ltk / 60 Keuruun kaupungin peruskoulujen tuntikehys lv:lle on hyväksytty (siv.ltk / 103) Sivistyslautakunta vahvisti koulujen huonetilojen vuokrat ja vuokraamisehdot , jolloin perusvuokrahinnastoon (kustannukset ilman palkkauskuluja) tehtiin 5,0 %:n korotus. Keuruun lukion tuntikehys lv:lle on hyväksytty (siv.ltk / 104) Laskutusperuste koskien opiskeluhuollon koulupsykologi- ja koulukuraattoripalvelujen käyttämisestä / sivistyslautakunta / 26 Talousarvion toteutumisvertailu tammi-kesäkuu 2015 / siv.ltk / 38 Sivistyslautakunnan toimintakertomus on hyväksytty 2014 / siv.ltk / 31 Tilintarkastajan tarkastus / kirje koskien tilastointipäivä kouluilta on pyydetty täydentävät tiedot ja tilastotulosteet täydennetty tilintarkastajan kirjeen johdosta. Sivistyslautakunnan hallinnon alaa koskeva puolivuotisraportti on käsitelty siv.ltk / 46 Sivistysjohtaja on suorittanut sisäistä tarkastusta pistokokein päätöksistä (Dynasty) koskien peruskoulun rehtoreiden, koulutusjohtajan, varhaiskasvatuspäällikön, kuljetussuunnittelijan ja kirjastotoimenjohtajan osalta. Ne päätökset, jotka olivat Dynastyn kautta saatavilla ja nähtävillä, olivat asianmukaisia. Sivistysjohtaja, rehtorit, varhaiskasvatuspäällikkö, päivähoidon aluevastaavat, kirjastotoimenjohtaja ovat seuranneet talouden ja toiminnan toteutumista omien vastuualueidensa osalta. Sivistysjohtaja on suorittanut sisäistä tarkastusta päivähoidon laskutukseen pistokokein. V päivähoidonlaskutuspäätöksiä oli yhteensä 807 kpl, yht ,14 euroa. Palveluseteleistä oli tehty 73 päätöstä, ja laskutettu v yht ,51 e, mukana esiopetus. Päätökset ja laskutus oli suoritettu asianmukaisesti. Sivistysjohtaja on suorittanut sisäistä tarkastusta lastensuojelulain perusteella laskutettaviin kotikunnan maksuosuuslaskuihin Kotikuntamaksuosuudet olivat yht ,20 euroa. Laskutus oli suoritettu asianmukaisesti Kuntaliiton antamien ohjeiden mukaisesti. Sivistyslautakunnan ohjeita on noudatettu. Tulosalueittain hallinnon, varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, koulutuksen ja kirjastopalvelujen talousarvion määrärahoja v ei ole ylitetty. Kokonaisuutena tulosalueet / yksiköt ovat toiminnassaan olleet säästeliäitä. Talouden toteuma arvioidaan tilinpäätöksen ja tilinpäätöskertomuksen yhteydessä.

3 Hankinnat Merkittävät päätökset / hankinnat ja kilpailutukset on toteutettu hankintalain ja kaupungin organisaatiosäännön mukaisesti: Jyväskylän seutulipun hinnan korottaminen vuodelle 2015 on hyväksytty (siv.ltk / 108) Oppikirjat ja oheismateriaalit / hankinnat vuosille / Sitoumuksen tekeminen yhteishankintayhtiö KL Kuntahankinnat Oy / sivistyslautakunnassa on hyväksytty / 109 Oppilaskuljetukset kilpailutettiin ajalle , hyväksytty sivistyslautakunnassa / 5, sopimukset on tehty liikennöitsijöiden kanssa Palvelu- ja asiointiliikenne kilpailutettiin ajalle , sivistyslautakunnassa hyväksytty / 6, sopimukset on tehty. Koulu- ja askartelutarvikkeet / Sivistysjohtajan hankintapäätös ( / 1) koskien / Sopimus KL Kuntahankinnat Oy/ päätös tuotu tiedoksi siv.ltk Varhaiskasvatuksen kalustohankinnat / Sitoumuksen tekeminen / Sopimus KL kuntahankinnat Oy / sivistyslautakunnan päätös / 25 Ostoliikennehankinta lv / Keuruu- Haapamäki-Pihlajavesi alue / kilpailutettu / tarjouspyyntö Hilmassa / sivistysjohtajan päätös / 2 / sivistyslautakunta / 39, sopimukset on tehty. Jukojärven koulun kalustohankinnat / KL Kuntahankinnat Oy/ sivistysjohtajan päätös / 3. Sivistyslautakunta / 48 / Ilmoitusasiat Keuruun kaupungin kirjaston lehtihankinnat vuosille / KL Kuntahankinnat Oy / Sopimus / sivistysjohtajan päätös / 4 ja sivistyslautakunta / 61 Hankinnoissa on toimittu lakien, säädösten ja annettujen ohjeiden mukaisesti Tietosuoja ja salassapito Sivistyslautakunnassa käsiteltiin ohje: Vaitiolo ja salassapito on hyväksytty sivistyslautakunnassa / 12: ohjeet toimielimille ja yksiköille Tietosuoja- / rekisteriohjeet on hyväksytty sivistyslautakunnassa / 23: Varhaiskasvatuksen, Perusopetuksen, Lukiokoulutuksen asiakasrekisterit, Esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen opiskeluhuollon rekisterit, Esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen koulupsykologin asiakasrekisterit, ja Esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen kuraattorin asiakasrekisterit Sivistyslautakunta on nostanut esille tietosuojaan ja salassapitoon liittyvät asiat, ja ohjeistanut toimielimiä, yksiköitä ja hallintoa asianmukaisesti ja riittävästi.

4 4 II HENKILÖSTÖ Rehtorit ja sivistysjohtaja ovat pitäneet rehtorikokouksia, joissa on linjattu koulujen toimintaa ja annettu ohjeistuksia. Sivistysjohtaja ja varhaiskasvatuspäällikkö ja päivähoidon aluevastaavat ovat pitäneet johdollisia kokouksia. Lisäksi yksiköt ovat pitäneet omia kokouksia (koulut, päivähoito, kirjasto), joissa käsitelty ajankohtaisia ja toimintaan liittyviä asioita henkilöstön kanssa. 2.1 Rekrytointi Sekä vakinaisten että yli vuoden kestävistä määräaikaisten virkojen ja toimien täyttämiseen on pyydetty lupa kaupunginhallitukselta. Uudet työntekijät on haastateltu ennen valintaa. Päätökset on tehty Keuruun kaupungin organisaatiosäännön toimivallan mukaisesti. Sivistysjohtaja on suorittanut sisäistä tarkastusta s-postikyselyllä koskien koulujen opettajien virkakelpoisuutta. Saadun palautteen mukaan opettajista (99) 97 % oli kelpoisia, loput 3 % koski määräaikaisia sijaisuuksia. Rekrytointi on ollut onnistunutta Henkilöstön hyvinvointikysely on tehty v 2014 ja seuraava tehdään v Henkilöstön hyvinvointia seurataan parin vuoden välein. Viimeisimmän henkilöstökyselyn tulosten perusteella esille nousi mm. esimiestyö ja sen haasteet Henkilöstön koulutussuunnitelmat Aikuiskoulutuspäällikkö on koordinoinut yt-lain mukaista henkilöstön koulutusta. Henkilöstön koulutussuunnitelmat on päivitetty yt-lain (1136/2013) edellyttämällä tavalla vuosittain Varahenkilöt Sivistystoimen yksiköiden esimiehille on nimetty varahenkilöt. Lautakunta toteaa, että henkilöstön rekrytointi on ollut onnistunutta. Varhaiskasvatuksen ja opetushenkilöstön koulutussuunnitelmat ovat ajan tasalla, ja niitä päivitetään ohjatusti. Henkilöstökyselyn tulosten perusteella esimiestyö on noussut haastavana esille. Esimiestyöhön pyritään saamaan lisäkoulutusta ja työnohjausta työhyvinvoinnin parantamiseksi. III OPETUS JA KASVATUS, KOULUTUS 3.1 Opetus, kasvatus ja koulutus Kasvatus- ja opetustoimen merkittävämmät toimintaan liittyvät päätökset ja linjaukset on käsitelty seuraavasti lautakunnassa: Perusopetuksen tuntijako alkaen hyväksyttiin sivistyslautakunnassa / 15 Oppimisen tuen ja oppilashuollon käsikirja hyväksyttiin siv. ltk / 21. Käsikirja ohjaa koulujen oppilashuoltoa.

5 5 Esiopetuksen asiakastyytyväisyyskysely 2015 / siv.ltk / 36. Tulosten perusteella esiopetus on ollut hyvää huoltajilta saatujen vastausten perusteella. Ammatillinen koulutus Keuruulla / välikatsaus ja arviointi 2015 / siv.ltk / 37, lautakunta suoritti arviointia ja linjasi jatkotoimia seuraaville vuosille. Sivistyslautakunta totesi, että puitesopimus luo hyvät kehittämisedellytykset sekä jatkuvuutta yleissivistävälle lukiokoulutukselle ja ammatilliselle koulutukselle. Lähihoitajakoulutuksen jatkuvuutta pidettiin tärkeänä sekä koulutuksen digitalisoitumista, samoin oppisopimuskoulutuksen kehittämistä. Keuruun kaupungin ja Jyväskylän koulutusyhtymän välinen yhteistyön puitesopimus on hyväksytty (khall / 11) Oppilas- ja opiskeluhuoltolain toteutuminen / AVI:n (aluehallintovirasto) koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut - selvitykseen perusteella Keuruulla on toimittu lain mukaisesti. Lääkehoitosuunnitelma perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa / siv.ltk:n päätös / 53. Lautakunnan ohjeisti yksiköitä. Ohjeistus annettiin kouluille ja varhaiskasvatukseen toimeenpantavaksi. Yksityisen sosiaalipalvelutoiminnan valvonta / siv.ltk / 54. Varhaiskasvatuspäällikkö ja aluevastaavat ovat tehneet tarkastuskäynnit yksityisessä päiväkodissa. Lasten ja nuorten Keuruu III kehittämisohjelman päivittäminen / siv.ltk / 111. Lautakunta päivitti kehittämisohjelmaa oppilashuollon osuuden osalta. Oppilashuoltolaki astui voimaan alkaen. Oppilashuollon ohjausryhmä on kokoontunut kaksi kertaa ja Oppilashuollon ohjausryhmä arvioi koulujen oppilashuollon toimintaa kouluilta saatujen toimintakertomusten perusteella sekä linjasi keskeiset oppilashuollon toiminnan kehittämiskohteet vuosille seuraavasti: 1. Opetussuunnitelmauudistuksen keskeiset kohteet (osallisuuden kehittäminen, oppilaskuntatoiminnan kehittäminen, monikulttuurisuus), 2. Liikunnan lisääminen päiväkoti/koulupäivään, 3. Oppilaitosympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä yhteisen hyvinvoinnin tarkastukset, 4. Kiusaamisen ehkäiseminen Koulut ovat aloittaneet oppilashuoltoon liittyvän toiminnan lain mukaisesti. Esi-, perus- ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmien uudistamistyö on aloitettu v ja se jatkuu keväälle Opetussuunnitelmien uudistaminen on edennyt aikataulujen mukaisesti kesäkuun 2016 loppuun mennessä. Sivistyslautakunta on toiminut aktiivisesti kasvatus- ja opetustyön kehittämisessä. Lautakunta on arvioinut ja ohjannut yksiköiden toimintaa riittävästi ja asianmukaisesti eri ohjeistuksin ja kehittämissuunnitelmien kautta. Vuodelle 2015 talousarvioon asetetut toiminnalliset tavoitteet ovat toteutuneet aikataulujen mukaisesti. Arvio on tilinpäätöskertomusten yhteydessä Aamu- ja iltapäivätoiminta Aamu- ja iltapäivätoiminnan seuranta / opetushallituksen suorittama kysely / raportti/ siv.ltk / 22. Raportin mukaan aamu- ja iltapäivätoimintaan on oltu tyytyväisiä. Haapamäellä uudet iltapäivätoiminnan tilat ovat olleet käytössä syksystä 2014 lukien. Keuruun ala-asteen aamu- ja iltapäivätoiminta alkaa helmikuun lopulla 2016 päiväkoti Aurinkolinnan yhteydessä. Kivelän koulun iltapäivätoiminnan tilat odottavat vielä ratkaisua syksyyn 2016 saakka, kunnes Kansalaiskoulun korvaavat tilat ovat valmistuneet.

6 6 Opetushallitus on arvioinut aamu- ja iltapäivätoimintaa ja tulokset ovat olleet hyviä. Keuruun keskustan aamu- ja iltapäivätoiminnan uudet tilat valmistuvat vuoden 2016 alusta, ja toiminta alkaa helmikuussa Maahanmuuttaja-lasten opetus: Keuruun väkiluvusta on n. 6 % turvapaikanhakijoita. Isohiekka n. 100 ja varuskunta n. 570 ( ). Kouluikäisiä lapsia ja nuoria on n. 62. Esikoulussa päiväkodin yhteydessä on 7 lasta. Isohiekassa olevien maahanmuuttajalasten ns. valmistava perusopetus on aloitettu alkaen Lapinmäessä, Jukojärven koulun yhteydessä. Vuoden 2016 alussa ryhmä siirtyy hallinnollisesti Keuruun ala-asteen rehtorin alaisuuteen. Opetus on lähtenyt hyvin käyntiin. Varuskunnasta tuleville lapsille perustetaan vuoden 2016 alusta lukien valmistavan opetuksen ryhmät Valkealahden ala-asteelle (1 ryhmä, 15 oppilasta) ja Keuruun yhteiskoulun yhteyteen (3 ryhmää, 35 oppilasta). Varuskunnassa on n. 30 nuorta ns. nuorten asumistukiyksikössä. Näiden nuorten opetuksen ja erityisesti jatko-opintojärjestelyt ovat haastavia, koska Keuruulla ei ole omaa ammatillista oppilaitosta. Myös valmistavan opetuksen järjestäminen on vaikeuksissa opetustilojen puuttuessa. Opetustilat tulisi olla yläkoulun ja lukion yhteydessä opetuksen integroinnin vuoksi. Vuoden 2016 alusta Keuruun yhteiskoulun yläkoululle mahtuu vain yksi valmistavan opetuksen ryhmä. Kaksi muuta ryhmää on sijoitettu linja-autoaseman yhteydessä oleviin tiloihin. Uuden lukuvuoden alkaessa opetustiloja pyritään järjestämään Keuruun yläkoulun yhteyteen. Keuruulle saapuneiden maahanmuuttajien määrä asukaslukuun suhteutettuna sekä vertailtuna valtakunnan tai maakunnan vastaaviin vastaanottokeskuksiin on suuri. Perusopetuksessa on tällä hetkellä 62 lasta ja nuorta. Esiopetuksessa on 7 lasta. Mikäli oppilasmäärät nousevat entisestään, opetusjärjestelyissä tulee olemaan haastetta sekä puuttuvien opetustilojen suhteen sekä opetuksen integroinnissa: maahanmuuttajaoppilaiden siirtyessä valmistavasta opetuksesta ns. normaaliin perusopetukseen. Mikäli oppilasmäärä on näinkin suuri (n. 60 oppilasta), nuorille jatkoopiskelupaikkojen löytyminen on vaikeaa ja perusopetukseen integrointivaiheessa opetusryhmät tulevat kasvamaan. Voidaan tarvita enemmän opetuksen tukitoimia (esim. tukiopetus, erityisopetus, avustajapalvelut, tulkkipalvelut jne.). Lisäksi joudutaan käyttämään koulupsykologi- ja kuraattoripalveluja enemmän. Myös oppilashuollolliset toimenpiteet lisääntyvät. Kustannukset voivat nousta. Minkä verran? Niitä on vaikea arvioida tässä vaiheessa. Sivistyslautakunnan tulee seurata opetuksen ja kustannusten kokonaistilanteen kehittymistä Oppilaskuljetukset Koulukuljetusten toteuttamisessa noudatetaan perusopetuslain 32 :ää ja Keuruun kaupungin sivistyslautakunnan vuonna 2005 vahvistamia pykälien 75 ja 76 sekä vuonna 2008 vahvistaman 87 periaatteita. Koulumatkan mittaamisessa noudatetaan sivistyslautakunnan vuonna 2011 vahvistaman 52 mukaisia mittauspisteitä Keuruun kouluilla. Koulumatkan vaarallisuuden arvioinnissa käytetään Koululiitu ohjelmaa. linkki:

7 7 %C3%A4ivitys_0615.pdf Sivistyslautakunta toteaa, että koulukuljetukset ovat koko kaupungin alueella tasapuolisesti ja turvallisesti järjestetty ohjeistuksia ja lakia noudattaen. IV TILAT JA KOULUJEN TURVALLISUUS 4.1. Koulujen ja päiväkotien oppimis- ja kasvatusympäristöjen ajantasalle saattaminen Keuruun kaupungissa on päiväkoti- ja koulurakennuksia uudistettu seuraavasti: Haapamäen yhteiskoulun ala- ja yläkoulu sekä kirjasto valmistuivat 2014 syksyllä Jukojärven ala-aste ( Einari Vuorelan koulu), opetus alkaa uusissa tiloissa alkaen. Päiväkoti Aurinkolinna valmistui joulukuussa Päiväkotiin siirtyvät Varuskunnan, Kuuselanrinteen ja Tuulensylin päiväkotien lapset alkaen. Kansalaiskoulua korvaavat tilat valmistuvat vuoden 2016 lopulla. Tiloihin siirtyy Keuruun ala-asteen perusopetusta, ala- ja yläkoulun tekninen käsityö, tekstiilikäsityö, kotitalous sekä harjaantumisopetus. Kameravalvonta on seuraavilla yksiköillä: Haapamäen yhteiskoulun ala- ja yläkoulu (2014) Jukojärven koulu (Einari Vuorelan koulu alkaen) Keuruun yhteiskoulun yläkoulu ja lukio Päiväkoti Aurinkolinna alkaen Keuruun ala-aste ja yläkoulun tilat (2016 vuoden lopussa): Uusitut kansalaiskoulua korvaavat tilat (ala-asteen luokat, tekninen, tekstiili, kotitalous, harj.opetus) Lautakunta toteaa, että Keuruun kaupunki on viime vuosina panostanut kiitettävästi päiväkoteihin ja koulurakennuksiin. Tämä osoittaa, että kaupunki haluaa pitää huolta omaisuudestaan sekä antaa hyvät ja terveelliset olosuhteet lapsille, nuorille ja henkilöstölle. Teknisellä toimella on ollut käytössään ns. Vahasen kosteus- ja kuntotutkimukset arvioidessaan Keuruun koulujen ja päiväkotien korjauksia. Päiväkoti Aurinkolinna, kansalaiskoulua korvaavat tilat sekä Einari Vuorelan koulu (=Jukojärven koulu) ovat kokonaan uusia rakennuksia. Tavoitteena on ollut terveelliset, turvalliset sekä ajanmukaiset opetustilat. Sivistystoimella on ollut tiivis ja rakentava yhteistyö teknisen toimen kanssa em. rakennusprojekteissa 4.2. Koulujen ja päiväkotien turvallisuussuunnitelmat Koulujen ja päiväkotien pelastus- / turvallisuussuunnitelmat päivitettiin syyskuun 2015 loppuun mennessä kaupungissa pidettäviä valmiusharjoituksia varten. Turvallisuussuunnitelmat päivitetään aina tarpeen mukaisesti, kuitenkin kerran lukuvuodessa syyskuun loppuun mennessä.

8 8 Rehtorikokous on käsitellyt sisäistä valvontaa ja riskien hallintaa ja / Sisäinen valvonta ja riskien hallinta. Pelastuslaitos on järjestänyt kouluille ja päiväkodeille pelastusharjoituksia suunnitelmien mukaisesti. Sivistyslautakunta on arvioinut ja suorittanut ( ) omalta osaltaan sisäistä tarkastusta koskien koulujen turvallisuussuunnitelmat. Arvioinnin perusteella sivistysjohtaja kävi rehtorikokouksessa ( ) läpi lautakunnan esille nostamat asiat ja kehotukset. Turvallisuussuunnitelmat päivitetään annettuja ohjeita noudattaen lokakuun 2016 loppuun mennessä. V RAKENTEELLISET RATKAISUT 5.1. Rakenteellisen toiminnan ratkaisut ja tarkastelut Varhaiskasvatuksen päivähoidossa tapahtuvia muutoksia ovat Kuuselanrinteen, Varuskunnan, ja Tuulensylin päiväkotien toiminnan siirtyminen vuoden 2016 alusta uuteen päiväkoti Aurinkolinnaan. Varuskunnan päiväkodin toiminnan jatkuminen vuoden 2016 alkuun vahvistettiin lautakunnan päätöksellä / 16 Yksityisen päivähoidon palvelusetelin kokeilu on välisen ajan. Lautakunta on tehnyt päätöksen ( / 55) palvelusetelin käytön jatkamisesta alkaen. Sivistyslautakunnan toteaa, että sen tekemät ratkaisut päivähoidon järjestämisessä ovat olleet oikean suuntaisia. Ne ovat olleet joustavia ja käytäntöön sopivia. Päivähoito on saanut myönteistä palautetta lautakunnan tekemistä ratkaisuista. VI LOPPUPÄÄTELMÄT JA JATKOTOIMET Sivistyslautakunta on suorittanut hallinnon, varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, koulutuksen sekä kuljetuspalveluiden osalta sisäistä tarkastusta ja toteaa, että toiminta on ollut asianmukaista suhteessa hyväksyttyihin tavoitteisiin, lainsäädäntöön, päätöksiin ja annettuihin ohjeistuksiin. Sivistyslautakunta toteaa, että yksiköiden toiminta on ollut tuloksellisesti ohjattua. Päätöksen perusteena oleva tieto on ollut oikeaa ja riittävää ja ohjeistuksia on noudatettu. Lautakunta toteaa, että vuodelle 2015 sivistyslautakunnan asettamat tavoitteet tulosalueille (hallinto, varhaiskasvatus, perusopetus, koulutus, ja kirjastopalvelut) ovat toteutuneet aikataulujen mukaisesti. Sivistyslautakunta tarkastaa ja arvioi omalta osaltaan vuonna 2016 seuraavia asiakokonaisuuksia: Vuonna 2016 koulut laativat yksikkökohtaiset raportit koskien sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Raportit kootaan koulutoimistoon, joista laaditaan perusopetuksen tulosalueen yhteinen raportti. Koulutustulosalueen raportin laatii lukion rehtori. Sivistystoimen / yksiköiden tietoturvasuunnitelma tulee valmistella vuoden 2016 loppuun mennessä

9 9 samoin Some-ohjeet vuoden 2016 aikana Esi-, perusopetus- ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmat otetaan käyttöön alkaen Henkilöstön hyvinvointikysely tulee suorittaa lv aikana ja tulosten perusteella kehittämiskeskustelut aloitetaan yksiköissä. Lapsivaikutusten arviointi suoritetaan lv aikana seuraavaa valtuustokautta varten. Tämä arviointi on yksi iso osa yksiköiden sekä koko sivistystoimen sisäistä tarkastusta ja valvontaa. Sivistyslautakunta käynnistää varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, toisen asteen koulutuksen sekä aikuiskoulutuksen kehittämissuunnitelmien (2025) valmistelun syksyllä Tavoitteena on, että kehittämissuunnitelmat ovat valmiit vuoden 2017 loppuun mennessä. Keuruulla Sivistysjohtaja Kerttu Ruhanen Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Timo Kosonen

SELVITYS SIVISTYSTOIMEN SISÄISESTÄ TARKASTUKSESTA, VALVONNASTA JA RISKIEN HALLINNASTA V. 2016

SELVITYS SIVISTYSTOIMEN SISÄISESTÄ TARKASTUKSESTA, VALVONNASTA JA RISKIEN HALLINNASTA V. 2016 1 (11) SELVITYS SIVISTYSTOIMEN SISÄISESTÄ TARKASTUKSESTA, VALVONNASTA JA RISKIEN HALLINNASTA V. 2016 1. SÄÄNNÖSTEN, MÄÄRÄYSTEN JA PÄÄTÖSTEN NOUDATTAMINEN Sivistyslautakunnan delegointisäännössä (päivitetty

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA OPETUSSUUNNITELMISTA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMASTA

AJANKOHTAISTA OPETUSSUUNNITELMISTA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMASTA AJANKOHTAISTA OPETUSSUUNNITELMISTA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMASTA Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki 16.9.2014 Opiskeluhuollosta hyvinvointia 2014 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus 1 Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Kasvatus- ja opetustoimen tehtävänä on kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisena järjestää varhaiskasvatuspalveluita,

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko

Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se toteaa lausuntonaan oikeusministeriölle, että Vihdin kunnanvaltuustoon valitaan vuoden

Lisätiedot

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 x.xx.2013 xx ja tulee voimaan 1.1.2013 1.1.2014 Muutos KV 10.12.2012 134

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö.

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö. Heinolan kaupunki Kunnallinen johtosääntö III/SIV Sivistystoimi Kaupunginvaltuuston 11.11.2013 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 17.2.2014 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 24.8.2015 hyväksymä Sivistystoimen johtosääntö

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio

YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio KOULUN OPETUSSUUNNITELMA ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma KUNNAN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet Laatukriteerit

Lisätiedot

I VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUS- 1 LAUTAKUNTA

I VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUS- 1 LAUTAKUNTA SISÄLTÖ Sivu I VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUS- 1 LAUTAKUNTA 1 Tehtävä 1 2 Toimiala 1 3 Toimivalta 1 4 Toimivallan siirtäminen 3 5 Lautakunnan kokoonpano 3 6 Esittely lautakunnassa 3 II PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 29.02.2016 Sivu 1 / 1 5651/2015 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 24 18.1.2016 Valtuusto 22 15.2.2016 76 Valtuustokysymys integroidussa valmistavassa opetuksessa olevien oppilaiden tuen eheästä

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä. PORIN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

Peruspalvelulautakunta määrää toimintasäännössä sille hallintosäännön perusteella kuuluvan ratkaisuvallan siirtämisestä

Peruspalvelulautakunta määrää toimintasäännössä sille hallintosäännön perusteella kuuluvan ratkaisuvallan siirtämisestä 1 SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN TOIMINTA-/ DELEGOINTISÄÄNTÖ Voimaan 1.8.2012 (Peruspalvelulautakunta 6.6.2012 38) Muutos 1.1.2014 (Peruspalvelulautakunta 3.12.2013 77) Muutos 1.4.2018 (Peruspalvelulautakunta

Lisätiedot

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ Etelä-Pohjanmaan sivistystoimenjohtajat / LAPE 10.4.2018 Taustaa Alajärven kaupunginvaltuusto on vuoden 2018

Lisätiedot

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja.

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja. 1 SIMON KUNTA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty Simon kunnanvaltuusto 15.6.2015 36 Voimaantulo 1.8.2015 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on varhaiskasvatuksen, koulutuksen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN 1 (5) VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ 1.8.2016 ALKAEN 1 Toiminta-alue 2 Organisaatio Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta.

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Hallitusneuvos Outi Luoma-aho Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen yksikkö 29.9. 2010 Perusopetuslain muutossäädös 642/2010 laki

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET 1 Kirkkokadun koulu Käyttösuunnitelman tavoitteet 2016 Jukka Ikonen rehtori 2 ASIAKAS/ASUKASNÄKÖKULMA - Koulukiusaamisen ennaltaehkäiseminen, 0 -toleranssi kiusaamisessa Koulukiusaamistapausten lukumäärä

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö

Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö Sisällysluettelo 1. Sivistystoimen toimialan toiminta-ajatus... 1 2. Toimielimien

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Jari Kettunen Koulutusjohtaja Suomenkielisen koulutusjaosto TEHTÄVÄT Hallintosäännön mukaan koulutusjaostot:

Lisätiedot

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010 Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus Helmikuu 2010 Laatukriteeristö (Opm) Johtaminen Henkilöstö Taloudelliset resurssit Arviointi Säädöspohjaisten suunnitelmien

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan johtosääntö

Sivistyslautakunnan johtosääntö 1 (7) Sivistyslautakunnan johtosääntö Kaupunginvaltuuston 20.6.2011 hyväksymä Voimaantulo 1.7.2011 Toiminta-ajatus 1 Sivistyslautakunta huolehtii kunnan varhaiskasvatus-, koulutus- ja kirjastopalvelujen

Lisätiedot

Aineisto Yksikkö/Käsittelijä Avauspvm Lähettäjä/vastaanottaja Otsikko

Aineisto Yksikkö/Käsittelijä Avauspvm Lähettäjä/vastaanottaja Otsikko Keuruun kaupunki Tiedoksitulleet Keuruun yleinen aineisto Asianumero 29//2017 13.01.2017 S/L/S Lähettäjä Yksikköhintapäätös vuodelle 2017 / Esi- ja perusopetus sekä aamu- ja iltapäivätoiminta, päätös opetus-

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. I luku Tehtäväalue 1 Tehtäväalue Sivistystoimen toimialan tehtävänä

Lisätiedot

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti:

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti: JOHTOSÄÄNTÖ / SIVISTYSPALVELUT Hyväksytty Kv 28.3.2013 6 Voimaantulo 1.1.2013 1 Luku SIVISTYSPALVELUIDEN PALVELUALUE 1 Organisaatio Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 10.11.2008 2005 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala Toiminta-ajatus Organisaatio 1 Kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 219. 219 Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt

Espoon kaupunki Pöytäkirja 219. 219 Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt 19.11.2014 Sivu 1 / 1 4590/07.01.01/2014 219 Opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN DELEGOINTISÄÄNTÖ

SIVISTYSLAUTAKUNNAN DELEGOINTISÄÄNTÖ SIVISTYSLAUTAKUNNAN DELEGOINTISÄÄNTÖ Hyväksytty sivistyslautakunnassa 20.4.2010 39 Päivitetty: 17.5.2011 33 13.12.2011 106 17.1.2012 10 15.5.2012 47 22.11.2016 88 Keuruun kaupunki Sivistyslautakunnan toimiala

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Espoon kaupungin sivistystoimen lautakuntien ja 3.1 1 (7) ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ Astuu voimaan 1.8.2011 SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ I LUKU SIVISTYSLAUTAKUNTA 1 Sivistyslautakunta ja jaostot Sivistystoimen toimialalla on sivistyslautakunta. Sivistyslautakunnalla

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.)

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.) PORIN KAUPUNGIN KOULUTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 31.1.2011, voimassa 1.2.2011 alkaen.) I LUKU SOVELTAMISALA 1 Toimiala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN KUNNAN ESIOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN

HÄMEENKYRÖN KUNNAN ESIOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN HÄMEENKYRÖN KUNNAN ESIOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.8.2019 ALKAEN SISÄLTÖ 1. TOIMINNAN TAVOITTEET 2. TOIMINNAN KOORDINOINTI JA SUUNNITTELU 3. TOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Lisätiedot

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma 1 Huittisten kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Arviointisuunnitelma 2019 2021 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Laatutyön organisointi... 3 3. Arvioinnin vuosikello... 4 4. Arvioinnin tasot... 6

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 12.3.2012 Voimaantulo: johtosääntö muilta osin tulee voimaan 1.4.2012, mutta luottamushenkilöorganisaatiota koskevat muutokset

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Lukuvuosi Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit , sivistyslautakunta 27.3.

Lukuvuosi Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit , sivistyslautakunta 27.3. Lukuvuosi 2018-2019 Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit 14.3.2018, sivistyslautakunta 27.3.2018 TA 2018 VALMISTELU Perusopetus Toimintaa ja taloutta

Lisätiedot

Talouden ja resurssien suunnittelu osana johtamista Kuntataso

Talouden ja resurssien suunnittelu osana johtamista Kuntataso Talouden ja resurssien suunnittelu osana johtamista Kuntataso Eero Väätäinen 5.6.2013 Helsinki, Finlandia-talo Kuva: Tiina Kujala Eero Väätäinen, Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2013 1 Tilanne 1.5.2013

Lisätiedot

11212 KARVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä Kasvatus- ja opetuslautakunta KOKOUSKUTSU KARVIAN KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2/2019

11212 KARVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä Kasvatus- ja opetuslautakunta KOKOUSKUTSU KARVIAN KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2/2019 11212 KARVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä Kasvatus- ja opetuslautakunta 28.3.2019 1 KOKOUSKUTSU KARVIAN KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2/2019 KOKOUSAIKA JA -PAIKKA: Torstai 28.3. klo 18.00 Karvian kunnantalo

Lisätiedot

Keskiviikko 17.6.2015 klo 16.00-17.18

Keskiviikko 17.6.2015 klo 16.00-17.18 RAUTALAMMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA Nro 5/ 2015 Sivistyslautakunta Sivu 1 (12) KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Aika Paikka Keskiviikko 17.6.2015 klo 16.00-17.18 Rautalammin lukio Anu Hotti Riitta Hiironen

Lisätiedot

Kuraattori- ja psykologipalvelut Turussa. Tea Kiviluoma/Johanna Käsnänen

Kuraattori- ja psykologipalvelut Turussa. Tea Kiviluoma/Johanna Käsnänen Kuraattori- ja psykologipalvelut Turussa Tea Kiviluoma/Johanna Käsnänen 9.11.2017 Historiaa Sivistystoimeen perustettiin 2006 erityispalveluyksikkö, johon kuuluivat sekä suomenkielisen perusopetuksen kuraattorit

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013 Sivistyspalvelut Tarkastuslautakunta 17.12.2014 164 / 00.02.01 / 2013 Perustiedot Sivistyspalveluihin kuuluu: Varhaiskasvatus ( perhepäivähoito, päiväkotihoito ja esiopetus) Perusopetus Lukio Vapaa sivistystyö:

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelmat

Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon suunnitelmat (OHL 12 ja 13 sekä POL 14, LL 10 ja AMPL 37 a ) Lastensuojelulain

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Ajankohtaistilanne perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulun kerhotoiminta

Lisätiedot

KELPO- muutosta kaivataan

KELPO- muutosta kaivataan KELPO- muutosta kaivataan Erityisopetukseen otettujen tai siirrettyjen oppilaiden määrän kasvu Yleisten tuen muotojen käyttäminen niukahkoa Sosio- emotionaalisen oirehtimisen lisääntyminen Kuntien toisistaan

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2016 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 46, 26.05.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta, 57, 16.06.2016 57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-09-13 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 13.9.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Viimeksi muutettu Valtuusto 26.1.2015 Voimaan 26.1.2015 ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN

Lisätiedot

Sivistystoimen selonteko sisäisen valvonnan järjestämisestä vuonna 2016

Sivistystoimen selonteko sisäisen valvonnan järjestämisestä vuonna 2016 Sivistyslautakunta 5 02.02.2017 Sivistystoimen selonteko sisäisen valvonnan järjestämisestä vuonna 2016 Sivltk 5 Valmistelija sivistysjohtaja Tarja Puro Kunnanvaltuusto on hyväksynyt 15.12.2014 56 Lappajärven

Lisätiedot

9 KOULUTUKSEN ARVIOINTI JÄRJESTELMÄ 330

9 KOULUTUKSEN ARVIOINTI JÄRJESTELMÄ 330 5 SISÄLLYS Esipuhe 11 1 KOULUTUKSEN LAINSÄÄDÄNNÖN LÄHTÖKOHDAT 19 1.1 Koulutuksen sääntelyjärjestelmän kehitys 1960-luvulta 19 1.2 Yhteiskunnalliset muutokset 21 1.3 Kansainvälistyminen 26 1.4 Koulutusasioiden

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1.-2.12.2009 Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Terveisiä Opetushallituksesta 2 UUDISTUNEET AMMATILLISET

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄNTÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA

ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄNTÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA Suomenkielisen opetuksen 3.1.2 1 (6) ESPOON KAUPUNGIN SUOMENKIELISEN OPETUKSEN VIRANHALTIJOIDEN OPETUSLAINSÄÄDÄNTÖÖN PERUSTUVA RATKAISUVALTA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 26.1.2012

Lisätiedot

Opetustoimen muutoksenhaku

Opetustoimen muutoksenhaku Opetustoimen muutoksenhaku Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös: PL 13 Uskonto ja elämänkatsomustieto 30 pv KHO = korkein hal-lintooikeus Opetuksen järjestäjän

Lisätiedot

Vastausten määrä: 87 Tulostettu :39:44

Vastausten määrä: 87 Tulostettu :39:44 Vastausten määrä: 87 Tulostettu 30.4.2015 8:39:44 Poiminta Koulu = 12 (Riihikallion koulu) Taustatiedot Koulu Riihikallion koulu 87 100% Vastausten määrä: 87 Yleistä 1. Koulun jokapäiväinen toiminta on

Lisätiedot

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Kauhavan kaupunki Sivistystoimi NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Varhaiskasvatus-esiopetus, esiopetus-alkuopetus, alakoulu-yläkoulu ja yläkoulu-toinen aste Oppilaanohjauksen, tehostetun ja erityisen tuen -KELPO

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET. Kirkkokadun koulu

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET. Kirkkokadun koulu 1 Kirkkokadun koulu 19.8.2015 Käyttösuunnitelman tavoitteet 2015 2 ASIAKAS/ASUKASNÄKÖKULMA 1-6 Koulukiusaamisen ennaltaehkäiseminen, 0 -toleranssi kiusaamisessa Koulukiusaamistapausten lukumäärä Kiusaamistapausten

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. SVOL 4.2., Liite 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston 15.12. 133 päätöksen mukaiset. Poikkeuksena

Lisätiedot

Kuukausiraportti 10/2017. Kasvatus- ja opetuslautakunta

Kuukausiraportti 10/2017. Kasvatus- ja opetuslautakunta Kuukausiraportti 10/2017 Kasvatus- ja opetuslautakunta Talousraportti 10/2017, laskennallinen toteutuma 83,3% Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS

Lisätiedot

ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 2/2014 Sivistyslautakunta Sivu 19 KOKOUSAIKA

ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 2/2014 Sivistyslautakunta Sivu 19 KOKOUSAIKA ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 2/2014 Sivu 19 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimii puheenjohtajana) Torstaina 20.3.2014 kello 18.30 20.58 Kunnanvirasto, kunnanhallituksen

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET 1.8.2013 alkaen 1. Lainsäädäntöä 2. Oppilaan vakituinen asuinpaikka 3. Koulumatka 4. Tien vaarallisuus 5. Yksittäinen taksikuljetus

Lisätiedot

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola,

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila 2018 Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, 15.3.2018 90% 80% 70% Varhaiskasvatukseen osallistuminen kasvussa Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103 27.08.2014 Sivu 1 / 1 2519/01.01.01/2014 103 Opiskeluhuoltoon liittyvien rekisterien rekisterinpitäjä ja vastuuhenkilöt Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877 1846 Merja von Schantz, puh.

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN DELEGOINTISÄÄNTÖ

SIVISTYSLAUTAKUNNAN DELEGOINTISÄÄNTÖ SIVISTYSLAUTAKUNNAN DELEGOINTISÄÄNTÖ Hyväksytty sivistyslautakunnassa 20.4.2010 39 Päivitetty: 17.5.2011 33 13.12.2011 106 17.1.2012 10 15.5.2012 47 22.11.2016 88 20.6.2017 54 Keuruun kaupunki Sivistyslautakunnan

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNTA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kunnanvaltuustossa Tulee voimaan

TUUSNIEMEN KUNTA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty kunnanvaltuustossa Tulee voimaan 1 TUUSNIEMEN KUNTA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 2 1 Toiminta-ajatus 2 Sivistyslautakunta Sivistystoimen toiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille, nuorille ja aikuisille laadukkaat kouluolosuhteet sekä

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 14.4.2014 Voimaantulo: 1.6.2014 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKU, LAUTAKUNTA... 3 1 Toimiala... 3 2 Lautakunnan kokoonpano ja

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan

Lisätiedot

Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut

Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut Taustatietoja Vastaajina yli tuusulalaista ala- ja yläkoulun oppilaan huoltajaa. Kysely avoinna huoltajille.-... Strukturoitujen

Lisätiedot

Sivistystoimialan kuukausiraportti. Syyskuu 2017

Sivistystoimialan kuukausiraportti. Syyskuu 2017 Sivistystoimialan kuukausiraportti Syyskuu 2017 Talousraportti Syyskuu 2017 Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS Sivistystoimiala Sivistystoimiala Sivistystoimiala

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET 1 Porokylän koulu Käyttösuunnitelma vuodelle 2015 asetetut tavoitteet 2 ASIAKAS/ASUKASNÄKÖKULMA Koulukiusaamisen ennaltaehkäiseminen, 0 -toleranssi kiusaamisessa Koulukiusaamistapausten lukumäärä Kiusaamistapausten

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014.

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014. SUONENJOEN KAUPUNKI 1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27 Voimaantulo: 1.8.2014 1 Soveltamisala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä noudatetaan

Lisätiedot

Terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastaminen oppilaitoksissa. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Lahti

Terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastaminen oppilaitoksissa. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Lahti Terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin tarkastaminen oppilaitoksissa Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Lahti 29.11.2017 Oppilaitokset tarkastetaan säännöllisesti ja monialaisesti, koska lapsilla

Lisätiedot

Sivistysjohtaja Matti Hursti kirjoitti lautakunnalle:

Sivistysjohtaja Matti Hursti kirjoitti lautakunnalle: Sivistysjohtaja Matti Hursti kirjoitti lautakunnalle: TA-esitykset pohjautuvat aina kentän tarpeisiin. Tarpeiden kartoitus on talousarviovalmistelun perusrutiini, jossa itse olen ollut osallisena niin

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT

Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Esiopetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Lapsen nimi Syntymäaika Esiopetusyksikkö Huoltaja/huoltajat/laillinen

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Espoon kaupungin sivistystoimen lautakuntien ja 3.1 1 (7) ESPOON KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN LAUTAKUNTIEN JA JOHTOKUNTIEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuusto 14.11.2011 Valtuusto 12.12.2016 Voimaan 1.1.2017 1 Lautakunnat,

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. Mikko Hartikainen Minna Muukkonen. Taiteen perusopetuksen hyvä hallinto Hakaniemenranta 6 Helsinki, Opetushallitus

Tilaisuuden avaus. Mikko Hartikainen Minna Muukkonen. Taiteen perusopetuksen hyvä hallinto Hakaniemenranta 6 Helsinki, Opetushallitus Tilaisuuden avaus Mikko Hartikainen Minna Muukkonen Taiteen perusopetuksen hyvä hallinto 15.11.2010 Hakaniemenranta 6 Helsinki, Opetushallitus OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN UUDISTAMINEN Esiopetuksen ja

Lisätiedot

Lukuvuoden opetusresurssi SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT

Lukuvuoden opetusresurssi SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT Lukuvuoden 2017-2018 opetusresurssi SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT TA 2017 VALMISTELU OPPILASMÄÄRÄ KOULUN ALKAESSA 2012-2016 luokka-aste 13.8.2012 13.8.2013 7.8.2014 11.8.2015 11.8.2016 0 371 383 397 403

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6.

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6. Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 1 Soveltaminen Tämä johtosääntö kattaa sivistystoimen päävastuualueen. Johtosäännön määräyksiä sovelletaan opetus- ja kulttuuritoimeen, varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

Sivistyspalvelujen päävastuualueen johtosääntö

Sivistyspalvelujen päävastuualueen johtosääntö VIRTAIN KAUPUNKI Sivistyspalvelujen päävastuualueen johtosääntö Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 Kaupunginkanslia VIRTAIN KAUPUNKI 1 Sisällysluettelo 1 luku YLEISET MÄÄRÄYKSET... 2 1 Johtosäännön soveltaminen...

Lisätiedot

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%)

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) KOULUTUSLAUTAKUNTA 70 Toimiala: Sivistyspalvelukeskus/ Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) Vastuuhenkilö: Anu-Liisa Kosonen 2013 2014 2015 2016 2016

Lisätiedot

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015 Tehtäväalue: 209150 Varhaiskasvatus Tehtäväalueen palveluajatus: Varhaiskasvatus käsittää lasten päivähoidon, esiopetuksen ja koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan. Päivähoidon tarkoituksena on tarjota

Lisätiedot