Helsinki-opas. TÄSSÄ OPPAASSA yli. vinkkiä helsinkiin!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsinki-opas. TÄSSÄ OPPAASSA yli. vinkkiä helsinkiin!"

Transkriptio

1 P I E N I Helsinki-opas Miten pääsee Lintsille? Kuinka ratikassa tilataan kännykkälippu ja Starbucksistä kahvi? Nytin pienestä Helsinki-oppaasta löydät vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin. 50 TÄSSÄ OPPAASSA yli vinkkiä helsinkiin! 1. Tekstit: Ilkka Mattila ja petteri ala-kivimäki, Kuvitus: Joonas Rinta-Kanto, Grafiikka: Eetu Pietarinen

2 2 Nähtävyydet Alleviivatut ovat 8-luokkalaisten suosituksia. Numerolliset vinkit löytyvät kartasta. L i n n a n m ä k i 99 prosenttia luokkaretkeläisistä käy Lintsillä. Kesän hittilaite on vapaapudotustorni Kingi. Ilmaisesta Panoramatornista näet kaupungin. Keskustasta Lintsille vie vie kolmosen ratikka (kaksi pysäkkiä Brahen urheilukentän jälkeen). Ko r k e a s a a r i 125-vuotiaaseen eläintarhaan syntyi juuri kolme leijonanpentua, jotka tulevat nähtäville kesällä. Tsekkaa myös Euroopan vanhin laiskiainen Coco. Sta d i o n i n to r n i 72 metrin korkuinen Olympiastadionin torni on näköalapaikkojen ykkönen. Maamerkistä avautuu koko Helsinginniemi. U i m a sta d i o n Olympiastadionin kyljessä sijaitsee hellepäivien keidas, jossa on neljä uimaallasta ja kymmenen metrin hyppytorni. Fa z e r i n m a k e i st e h da s Fazerila Vantaan Vaaralassa on Suomen vetovoimaisimpia teollisuuslaitoksia: vierailijaa vuodessa. Suosion syy lienee maistatuspiste, jossa saa syödä karkkia ilmaiseksi niin paljon kuin jaksaa. H i e ta n i e m e n u i m a r a n ta Kuuluisa auringonotto- ja näyttäytymispaikka, jolla on synkkä historia: ranta oli ennen kaatopaikka. Viereiselle hautausmaalle on haudattu Urho Kekkonen ja Spede. Hietsuun pääsee bussilla 24. K a i vo p u i sto ( 1 ) Kaivari voitti viime kesänä Helsingin kaupunginmuseon lempipaikkoja koskevan kyselyn. Moni nauttii Etelä- Helsingin merellisyydestä Helsingin Jäätelötehtaan tötterö kädessään. S u o m e n l i n n a ( 2 ) Merilinnoitus on helsinkiläisille toiseksi rakkain paikka Kaivopuiston jälkeen. Kaupunginosassa on yli 800 asukasta ja yli sata tykkiä. Kuninkaanportilla isot laivat menevät ihan vierestä. Saarella toimii edelleen Suomenlinnan vankila. Lautta ja vesibussi lähtevät Kauppatorilta. S i b e l i u ks e n p u i sto Työnnä pää Sibeliusmonumentin tötteröön ja pyydä kaverisikin tekemään samoin. Rannasta löytyy Cafe Regatta, joka antaa santsikupin nauttijalle 5 senttiä. Juomalla 40 kuppia kahvi on ilmainen! Pihassa voi myös grillata makkarat, joita saa ostaa sisältä. S a l m i s a a r e n l i i k u n ta k e s k u s Taivallahden kasiluokkalaiset suosittelevat seinäkiipeilyä ja Megazonea. Salmisaareen pääsee ottamalla metron Ruoholahteen tai busseilla 65A ja 66A. K e i l au sta k e s k u sta s s a Töölön Ruusulankadulla on Suomen vanhin keilahalli, Kampin kauppakeskuksessa ( 3 ) yksi uusimmista.

3 K a m p i n k e s k u s ( 3 ) Keskustan suurin ostoskeskus löytyy Lasipalatsin takaa. Alle 18-vuotiaat helsinkiläisnuoret viettävät siellä mielellään aikaa. Aikuiset nimittävät Kamppia Suomen suurimmaksi nuorisotaloksi. Suosituimmat paikat ovat katutasossa, ensimmäisessä kerroksessa ja ylimmästä kerroksessa, josta löytyy myös nuorison suosima Johto-kahvila. F o r u m (4 ) Kampin naapurissa sijaitseva vanhempi kauppakeskus on ollut suosittu tapaamispaikka vuosikausia. Forum remontoitiin hiljattain, ja monet nuorten suosimat tutut hengailupaikat menivät uusiksi. M u s i i k k i ta l o n n u r m i k ko ( 5 ) Musiikkitalon ja Kiasman välinen nurmikkoalue Eduskuntataloa vastapäätä houkuttelee joutilaita liikkujia hyvällä säällä. Päivällä nurmikolla näkee lähiseudun toimistotalojen työntekijöitä ruokatunnilla, mutta iltapäivällä väki on nuorempaa. Samalla aukiolla, Makasiinien raunioiden ja Sanomatalon välissä on myös aidattu tekonurmikenttä, jossa voi pelata koripalloa tai jalkapalloa. Musiikkitalon ja Kiasman ympäristöstä löytyy myös hyviä skeittauspaikkoja. 3 Hengailu Ko f f i n p u i sto ( 6 ) Sinebrychoffin puistoon eli paikallisten kesken Koffariin pääsee helpoiten rautatieasemalta kuutosen raitiovaunulla. Keskustan eteläosassa sijaitseva puisto on paras valinta aurinkoisena päivänä, jos haluaa heittää frisbeetä, pelata krokettia tai vain möllöttää rennosti. Puiston laidalla sijaitsevassa kahvila Fannyssä päivystää puistoemäntä tai -isäntä, joka tietää parhaiten, mitä Koffarissa tapahtuu. Koffin puiston nimi tulee Sinebrychoffin oluttehtaasta, joka toimi puiston naapurissa 173 vuoden ajan aina 90-luvun alkuun asti. Iltaisin puisto on pussikaljaseurueiden suosiossa. T u o m i o k i r ko n p o rta at ( 7 ) Luokkaretkeläisten vakiokohde on suosittu istuskelu- ja treffipaikka myös tavallisille helsinkiläisille. Perusvarustukseen portailla kuuluu aurinkolasit, jäätelö ja kirja tai mobiililaite. Kirkon rappusilta on helppo seurata Senaatintorilla toikkaroivia ulkomaalaisia turisteja. Portaissa on vain nelisenkymmentä askelmaa, mutta ne ovat jyrkät. Suomen nopeimpiin pikaluistelijoihin kuuluva Mika Poutala on juossut ne ylös alle viidessä sekunnissa. E s p l a n a d i n p u i sto ( 8 ) Kun helsinkiläinen sanoo olleensa Espalla, hän tarkoittaa Esplanadin puistoa. Espa on pitkä kapea puisto, joka alkaa Stockmannin kulmalta ja jatkuu Kauppatorille. Nuoriso makailee usein puiston nurmikolla eväineen. Puiston molemmin puolin käy vilkas liikenne, jota on mukava seurata nurmikolla makaillen. Varo öykkäröiviä lokkeja!

4 4 Shoppailu Helsingin keskustan suurimmat ostoskeskukset ovat K a m p p i ( 3 ), F o r u m (4 ) ja K l u u v i ( 9 ). Kamppi on se, jonka kellarikerroksessa on Helsingin linja-autoasema, Forum on Mannerheimintiellä Kampin naapurissa ja Kluuvi Aleksanterinkadulla Stockkan ja Tuomiokirkon puolivälissä. Näistä löytyvät myös suurimmat nuorisovaateketjut. Lisäksi niitä on rautatieasemaa vastapäätä olevassa C i - t y C e n t e r i s s ä ( 1 0 ), jota paikalliset kutsuvat Makkarataloksi. Yksi hyvä idea on myös ottaa metro itään. 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitsee I tä k e s k u ks e n k au p pa k e s k u s, jonne metro vie 15 minuutissa. Metroasemalta pääsee kauppakeskukseen ja kaikki kaupat löytyvät saman katon alta, myös vaateliike New Yorker. erikoistunut skede- ja snoukkakuteisiin. T i g e r i sta saa suloista tilpehööriä ja meikkejä jopa eurolla (Kamppi ( 3 ) ja City Center ( 1 0 )). Ruotsalaisesta sisustuskaupasta G r a- n i t i sta ( 1 5 ) (Bulevardi 2 4 ja Kamppi ( 3 )) mustavalkoharmaata sisustustavaraa. V e r k ko k au p pa.c o m i n sijaitsee Jätkäsaaressa (Tyynenmerenkatu 11) lähellä Tallinnan laivojen terminaalia. Ysin raitiovaunulla pääsee viereen. Roolipelaajien ja lautapeliharrastajien kohde on Kaivopihan Suomalaisen kirjakaupan ja Subwayn naapurissa, käytävän kulmassa piileskelevä Fa n ta s i a p e l i t- k au p pa ( 1 6 ) ja Kampin keskuksen vierestä löytyvä L au ta p e l i t. f i ( 1 7 ). Muita vaatekauppoja löytyy parhaiten keskustasta. Stockmannin nuoriso-osasto O n e Way ( 1 1 ) ei ole varsinaisessa tavaratalossa, vaan naapurikorttelissa Keskuskadulla (lyhyt kävelykatu) Akateemisen kirjakaupan vieressä. Kluuvin lähellä olevasta B e a m h i l l i stä ( 1 2 ) (Yliopistonkatu 5) saa hyviä (ja kalliita) merkkivaatteita (mm. Acne, Cheap Monday, CTRL), myös miehille. F i da n Hakaniemen-liikkeessä on parhaat vintagevaatteet ja -laukut. Tsekkaa myös Isoroban ( 1 3 ) ja ( 1 4 ) Fredrikinkadun U F F: i t. Keskustan isoimmat skeittikaupat ovat P o n k e s (Forum (4 )) ja L a m i n a (Kamppi ( 3 )). U n i o n F i v e Kampin kauppakeskuksessa ( 3 ) on

5 Helsinki on pullollaan ruokapaikkoja. Kiinalaista ruokaa, kebabia ja pizzaa saa joka puolella kaupunkia. Usein se maistuu ihan samalta kuin kiinalainen, kebab ja pizza missä tahansa Suomessa. Perinteistä helsinkiläistä snagarisafkaa (snagari tai snägäri tarkoittaa nakkikioskia tai grilliä, safka ruokaa) voi maistaa kuuluisalla J a s k a n G r i l l i l l ä Dagmarinkadulla lähellä Kansallismuseota tai Kallion puolella H a r r i n n a k i s s a Karhupuistossa (raitiovaunu 3 ja 9). Kalliossa on muitakin suosittuja ruokapaikkoja, joissa ei tarvitse hienostella, kuten thairavintola L e m o n G r a s s (Kolmas linja 12) tai edullisia pizzoja tarjoava M ä k i k u p l a (Torkkelinkatu 2). Jos haluaa törsätä pizzaan pari euroa enemmän, keskustan S k i f f e r i stä ( 1 8 ) (Erottajankatu 11) saa pizzan mansikoilla. B u r g e r K i n g avasi vähän aikaa sitten pitkän tauon jälkeen Helsinkiin kaksi burgeripaikkaa, joista toinen on Mannerheimintiellä Stockmannia vastapäätä ( 1 9 ) ja toinen Rautatieasemalla ( 2 0 ). Molemmat ovat suosittuja ja jonottamiseen kannattaa varata aikaa. BK:ssa ateriaa pitää odottaa vähän aikaa tiskillä tai pöydässä ja ketsupista pitää maksaa vähän ylimääräistä. Limua saa hakea toisenkin mukillisen. 5 Syö & Juo Suomen ensimmäinen ja ainoa H a r d R o c k Ca f e ( 2 1 ) avattiin Aleksanterinkadulle kaksi vuotta sitten luvulla maineensa luonut ravintolaketju on kuuluisa rokkitähtien muistoesineistä sekä oheistuotteistaan, erityisesti t-paidastaan. Hard Rock Cafe Helsingissä on näytteillä muun muassa Slashin nahkahousut ja Michael Jacksonin maski. Suurehkot hampurilaiset maksavat euroa. Kahvihampaan kolotukseen vastaan kansainvälinen ketjupaikka Sta r b u c ks ( 2 2 ) (Keskuskatu 1, Stockmannin vieressä Akateemisen kirjakaupan tiloissa). Starbucks tekee erikoiskahveja, joita ei saa ihan kaikista muista kahviloista. Tilausta tehdessäsi myyjä kysyy etunimeäsi. (Voit huvitella antamalla hassun nimen.) Se huudetaan, kun kahvisi on valmis noudettavaksi. Kannattaa olla valppaana etenkin ruuhkaisimpina aikoina. Makean nälkää voi vetäistä A r n o l d s i n donitsin (Asematunneli ( 2 3 ), Forum (4 ) ja Kampin keskus ( 3 )), joihin amerikkalaistyyppinen mutta kotimainen ketju on erikoistunut. Donitsit 3 euroa. Toinen hyvä paikka on Ca f e E s p l a n a d ( 24 ) Pohjoisesplanadilla, jossa on pitkät jonot, mutta jättimäiset korvapuustit.

6 Julkkikset Liikennesäännöt 6 Suuri osa suomalaisista julkkiksista asuu tai työskentelee Helsingissä, ja onkin aika tavallista, että kadulla tai kaupassa näkee jonkun tv:stä tai netistä tutun naaman. Tunnetut ja kiireiset ihmiset tekevät ruokaostoksia Sto c k m a n n i n H e r - k u s s a ( 2 5 ) tavaratalon pohjakerroksessa. Kauppa on suuri, ja julkkis piiloutuu helposti väkijoukkoon. Hyvällä säällä jotkut julkkikset istuvat kahvilla Ca f e St r i n d b e r g i n ( 2 6 ) terassilla Esplanadilla. Paikan vakioasiakas on kansaedustaja ja räptähti Uniikin eno Ben Zyskowicz. Pop- ja rocktähtiä saattaa hyvällä tuurilla nähdä tauolla K a a p e l i t e h ta a n H i m a & S a l i -ravintolan kahviossa. Ruoholahdessa sijaitsevalla Kaapelitehtaalla (Metro Ruoholahti, raitiovaunu 8) on tunnettujen artistien käyttämiä treenikämppiä. Bändejä ja soittajia on myös Hietalahdessa N o st u r i s s a ( 2 7 ) (Telakkakatu 8, raitiovaunu 6), ja iltaisin heitä voi nähdä kaljoittelemassa Tavastia-klubin vieressä sijaitsevassa I lv e s- r av i n to - l a s s a ( 28 ) (Urho Kekkosen katu 4-6) ja B a r L o o s e s s a ( 2 9 ) (Annankatu 21). S a n o m ata l o s s a ( 3 0 ) (lasiseinäinen talo Rautatieaseman ja Kiasman välissä) tehdään Hesaria ja Ilta-Sanomia, ja talon katutasossa on Radio Rockin, Radio Suomipopin ja muutaman muun radiokanavan studiot. Lehdissä ja radioissa käy päivittäin tunnettuja ihmisiä haastateltavana, ja radioissa on myös lehdistä tuttuja Helsingissä voi liikkua helposti julkisilla kulkuneuvoilla. Halvinta on ostaa vuorokauden voimassa oleva pä i vä l i p p u, joka maksaa alle 16-vuotiailta neljä euroa. Sillä voi ajaa 24 tunnin ajan Helsingin sisällä raitiovaunuilla, busseilla, metrolla ja paikallisliikenteen junilla. Lippuja voi ostaa R-kioskeilta ja automaateista, joita on metroasemilla, rautatieasemalla ja joillakin keskustan raitiovaunupysäkeillä. K e rta l i p p u j a voi ostaa raitiovaunussa myös kuljettajalta (käteisellä, mielellään tasaraha), mutta automaatista sen saa halvemmalla. Voit tilata myös t e kst i v i e st i l i p u n. Lähetä viesti A1 numeroon ennen kulkuneuvoon astumista. Lippu maksaa 2,40 euroa, ja sillä voi kulkea ratikassa, metrossa, lähijunassa Helsingin sisällä ja Suomenlinnan lautalla. Lippu on voimassa tunnin. Metroon, ratikkaan ja paikallisjunaan pääsee ilman lippuakin, mutta pummilla ajajia väijyvät sinipukuiset lipuntarkastajat (s m u r f f i t) sekä ovelat siviiliasuiset smurffit. Liputta ajamisesta saa 80 euron tarkastusmaksun. Lisäksi pitää ostaa matkalippu. Selityksiä ei kannata keksiä, koska ne eivät mene smurffeilta läpi. Helsingin m e t r o s s a on vaikea eksyä, koska käytössä on yksi, makkaratikun muotoinen linja. Kaikkein helsinkiläisin liikenneväline on r a i t i ovau n u. Sillä pääsee keskustassa melkein joka paikkaan. Nuoria ja terveitä ei sakoteta invalidipaikoilla istumisesta, mutta vanhoilla ja huonojalkaisilla on niihin etuoikeus. Vanhuksille paikan antamista ei pidetä nolona. Ruuhka-aikoina ratikoissa ja pysäkeillä voi olla ahdasta. Muista, että ensin vaunusta päästetään ulos pois tulevat ja vasta sitten astutaan itse sisään. Katuja ylittäessäsi käytä suojateitä ja noudata liikennevaloja. Huomaa, että Helsingissä on paljon pyö r ät e i tä. Niitä ei ole merkitty hirveän hyvin, mutta tarkkana kyllä huomaat ne. Ylitä pyörätiet rivakasti, äläkä seiso niiden päällä.

7 R U O H O L A H T I K A M P P I R AU TAT I E N TO R I 7 Pieni Helsinki-opas Metro ja raitiovaunu K A I S A N I M E I H A K A N I E M I S Ö R N Ä I N E N M e t r o l i n j a K U L O S A A R I H E RT TO N I E M I S I I L I T I E M Y L LY P U R O KO N T U L A M E L L U N M Ä K I I TÄ K E S K U S R a i t i ovau n u l i n j at P U OT I L A R A ST I L A V U O S A A R I Huopalahti 10 PASILA 7A 7B 9 1 1A Käpylä Arabia 6 6T8 7B 2 7A 3 ALPPILA 7A 7B 4 4T Munkkiniemi LINNANMÄKI KALLIO SÖRNÄINEN TÖÖLÖ RAUTATIEASEMA KAMPPI 7A 7B RUOHOLAHTI 6 PUNAVUORI 1 Katajanokka 4 Terminaali 4T 8 Jätkäsaari Kirurgi Lansiterminaali 9 6T 1A Kauppatori L ä h d e : H S L Kauppatori - Käpylä (Ei liikennöi iltaisin ja viikonloppuisin) 1 6 Salutorget - Kottby (Körs ej på kvällarna och under veckosluten) Eira - Kauppatori - Käpylä (Ei liikennöi iltaisin ja viikonloppuisin) 1A 6T Eira - Salutorget- Kottby (Körs ej på kvällarna och under veckosluten) Kaivopuisto - Kamppi (M) - Töölö - Nordenskiöldinkatu Hietalahti - Arabia Sandviken - Arabia Länsiterminaali - Rautatieasema - Arabia (Liikennöi laivojen kulkuaikoina) Västra terminalen - Järnvägsstationen - Arabia (Körs enligt färjornas ankomst- och avgångstider)

8 Kasarmikatu etu-töölö 17 Pohjoinen rautatienkatu Malminkatu Eerikinkatu Kalevankatu Lönnrotinkatu 8 Pieni Helsinki-opas 28 PUNAVUORI Keskustan kartta Bulevardi Uudenmaankatu Rautatieasema Eteläesplanadi Kluuvi Kruununhaka Laivasillankatu 6 27 ULLANLINNA Vuorimiehenkatu Faktoja Helsingistä Tehtaankatu A asukasta. A 93 % on Suomen kansalaisia. Joka kymmenes helsinkiläinen puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia. Yleisimmät vieraat kielet ovat venäjä, KAIVOPUISTO viro ja somali. Seuraavaksi eniten puhutaan englantia, arabiaa, kiinaa, kurdia ja espanjaa. A Alle 15-vuotiaita noin A Vain 42 % on syntyperäisiä helsinkiläisiä. 1

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta

Eteläesplanadi 8. Helsinki ydinkeskusta Eteläesplanadi 8 Helsinki ydinkeskusta Vuoden 2016 lopussa vapautuva arvokiinteistö Helsingin ydinkeskustassa. Uuden käyttäjän tarpeen mukaan muunneltavia toimistotiloja 50 300 henkilön organisaatiolle.

Lisätiedot

Helsingin vaalipiiri. 091 Helsinki. Kruununhaka A 001A. EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 6 Vaalipäivän äänet, tarkastuslaskenta. s.

Helsingin vaalipiiri. 091 Helsinki. Kruununhaka A 001A. EDUSKUNTAVAALIT 2015 Laskentalomake 6 Vaalipäivän äänet, tarkastuslaskenta. s. 001A Kruununhaka A s. 1/3 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62

Lisätiedot

Katuajoreitti 1 Kruununhaka

Katuajoreitti 1 Kruununhaka Katuajoreitti 1 Kruununhaka Katuajoreitti 1 Kruununhaka Simonkatu (pyörätie) Annankatu Kalevankatu Aleksanterinkatu * Pohjoisranta (pyörätie) Liisankatu Snellmaninkatu * (tai Mariankatu) Kirkkokatu Unioninkatu

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin. Ohjeet on tehty viimeisten tietojen mukaan,

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki

Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki Osoite: Asema-aukio, 00100 Helsinki 1. Mitä rautatieaseman pääsisäänkäynnin molemmilla puolilla on? Vastaus: Neljä miesveistosta, jotka pitelevät maapallolamppuja. 2. Mitä rautatieaseman molemmilla puolilla

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

LÖYDÄT. kaupunkikoteja meren. Saukonpaasi. lemminkainen.fi/saukonpaasi

LÖYDÄT. kaupunkikoteja meren. Saukonpaasi. lemminkainen.fi/saukonpaasi LÖYDÄT LISÄÄ TIETOA SAUkonpaaden KOHTEISTA OSOITTEESTA LEINKAINEN.fi/SAUKONpaasi lemminkainen.fi/saukonpaasi kaupunkikoteja meren RANNALLA Saukonpaasi JÄTKÄSAARESSA Lemminkäinen Talo Oy / Pääkaupunkiseutu

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua pintaa. Se saa olon

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

KIINNITYKSEN ARVO b300k

KIINNITYKSEN ARVO b300k KORKEA- VUORENKATU 0 2 3 4 a20k a00k a300k a900k a,6m a2,5m a500k a500k + 4 935, 2009 HASBRO. KORKEA- VUORENKATU ARVO b300k KASARMIKATU KASARMIKATU 0 a40k a200k 2 a600k 3 a,8m 4 a3,2m a4,5m a500k a500k

Lisätiedot

TAI. FullHD tarkkuus 1080 x 1920 px

TAI. FullHD tarkkuus 1080 x 1920 px JCDecaux Digizone aineisto-ohjeet: Tee aineisto alla olevien ohjeiden mukaan. TAI Toimita meille materiaali ja idea - meillä on alihankintaverkosto. Yleiset ohjeet: Tiedoston koko max. 26MB Mainoksen kesto

Lisätiedot

DIGIZONE HELSINKI AINEISTO-OHJEET

DIGIZONE HELSINKI AINEISTO-OHJEET DIGIZONE HELSINKI AINEISTO-OHJEET JCDecaux Digizone Helsinki aineisto-ohjeet: Tee aineisto alla olevien ohjeiden mukaan. TAI Toimita meille materiaali ja idea - meillä on alihankintaverkosto. Yleiset ohjeet:

Lisätiedot

Merihenkistä toimistotilaa

Merihenkistä toimistotilaa Merihenkistä toimistotilaa Lauttasaaressa Heikkiläntie 7 Toimistotilaa erinomaisella sijainnilla merellisessä Lauttasaaressa aivan venesataman ja meren äärellä. Kiinteistö sijaitsee näkyvällä ja helposti

Lisätiedot

HSL Asiakaspalvelu puh. 09 4766 4000

HSL Asiakaspalvelu puh. 09 4766 4000 1 1A Kauppatori - Sörnäinen - Käpylä Salutorget - Sörnäs - Kottby Eira - Kauppatori - Sörnäinen - Käpylä Eira - Salutorget - Sörnäs - Kottby 12.8.-30.9.2013 Kauppatori/1, Telakkakatu/1A Pohjolanaukio Salutorget/1,

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

TO 30.4. 11-15 11-18 11-18 p.010 2193 970 - EMMA- Espoon modernin taiteen taidemuseo

TO 30.4. 11-15 11-18 11-18 p.010 2193 970 - EMMA- Espoon modernin taiteen taidemuseo VAPPU JA HELARSTAI 2015. TAIDEMUSEOT Amos Andersonin taidemuseo, 17 17 p. 09684 4460 Ateneumin taidemuseo, p. 0294 500 401 17 17 Cygnaeuksen galleria, p. 040128 6360 suljettu remontin Didrichsenin taidemuseo,

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua

Lisätiedot

TAITEIDEN YÖN LIIKENNEJÄRJESTELYT 22. 23.8.2008

TAITEIDEN YÖN LIIKENNEJÄRJESTELYT 22. 23.8.2008 TAITEIDEN YÖN LIIKENNEJÄRJESTELYT 22. 23.8.2008 POIKKEUSREITIT Juhlakonsertin vuoksi Senaatintorille liikennöivät linjat ajavat poikkeusreittejä pitkin klo 18.00 23.00 välisen ajan. Senaatintorin alueelle

Lisätiedot

ETELÄESPLANADI 8, HELSINKI

ETELÄESPLANADI 8, HELSINKI ETELÄESPLANADI 8, HEINKI Amanda on historiallinen arvokiinteistö Eteläesplanadin ja Fabianinkadun kulmassa. Talo on perinteisesti tunnettu rahoitusmaailman kohtaamispaikkana. Esplanadin puoleinen kolmikerroksinen

Lisätiedot

Linjojen 1, 2, 3 ja 3X poikkeusaikataulut Undantagstidtabeller för linjerna 1, 2, 3 och 3X

Linjojen 1, 2, 3 ja 3X poikkeusaikataulut Undantagstidtabeller för linjerna 1, 2, 3 och 3X 5.5.-1.6.2014 Linjojen 1, 2, 3 ja 3X poikkeusaikataulut Undantagstidtabeller för linjerna 1, 2, 3 och 3X 1 2 3 3X 1 Kolmikulma - Käpylä Trekanten - Kottby 2 Kauppatori - Kamppi (M) - Töölö - Nordenskiöldinkatu

Lisätiedot

Restaurants in Helsinki

Restaurants in Helsinki Restaurants in Helsinki about 10 about 10 20 about 20 50 all the above (Kitchen is open until) Most restaurants also serve lunch around 11.30 15.00. The average prices are between 8,50 15. CITY CENTRE,

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

RUNDI 2015 - SUNNUNTAI 24.5. Yhteiskuntamajakka - miten homma toimii?

RUNDI 2015 - SUNNUNTAI 24.5. Yhteiskuntamajakka - miten homma toimii? Yhteiskuntamajakka - miten homma toimii? Mikä ihmeen Majakka? Majakan tarkoitus on että: saatte kokemuksia toisenlaisista kulttuureista - jo muualta suomesta tuleva kisaosallistuja ja -tekijäporukka on

Lisätiedot

Viisas koulumatka luokka

Viisas koulumatka luokka Nämä ohjeet ovat Viisas koulumatka oppitunnin pitoa varten. Diaesityksen löydät osoitteesta: https://www.hsl.fi/oppilaitoksille/vinkkeja opetukseen Oppituntikokonaisuus on tarkoitettu 3. 6. luokkalaisille

Lisätiedot

KESKUSTAN MAANALAINEN HUOLTOVÄYLÄ

KESKUSTAN MAANALAINEN HUOLTOVÄYLÄ 100 KESKUSTAN MAANALAINEN HUOLTOVÄYLÄ INFORMAATIOKARTTA (24.10.2005) TUNNELIOSUUDESTA RUOHOLAHDEN SUUAUKKO-MANNERHEIMINTIE KÄYTETÄÄN NIMITYSTÄ KAMPIN TUNNELI TUNNELIOSUUDESTA MANNERHEIMINTIE-KLUUVIN HUOLTOTUNNELI

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Katajanokan terminaali - Rautatieasema Skatuddens terminal - Järnvägsstationen

Katajanokan terminaali - Rautatieasema Skatuddens terminal - Järnvägsstationen 10.4.-20.8.2017 Katajanokan terminaali - Skatuddens terminal - Katajanokan terminaali - Skatuddens terminal - Katajanokan terminaali Skatuddens terminal 10.4.2017-18.6.2017 6 48e 6e 6 33e 41e 49e 8e 7

Lisätiedot

Viisas koulumatka luokka

Viisas koulumatka luokka Nämä ohjeet ovat Viisas koulumatka oppitunnin pitoa varten. Diaesityksen löydät osoitteesta: https://www.hsl.fi/oppilaitoksille/vinkkeja opetukseen Oppituntikokonaisuus on tarkoitettu 3. 6. luokkalaisille.

Lisätiedot

ANTINKATU 1 TOIMISTO, JOKA FUNKKAA

ANTINKATU 1 TOIMISTO, JOKA FUNKKAA ANTINKATU 1 TOIMISTO, JOKA FUNKKAA PAINOTALOSTA TOIMITILOIKSI // antinkatu1.fi PARHAALLA PAIKALLA TOIMIVAA TOIMISTOTILAA Funkkiskiinteistö A1 valmistui vuonna 1952 valtion kirjapainon käyttöön. Kiinteistö

Lisätiedot

Muuntautuvat työtilat. Vapautta työntekoon. Lönkka 11

Muuntautuvat työtilat. Vapautta työntekoon. Lönkka 11 Muuntautuvat työtilat. Vapautta työntekoon. Lönkka 11 Vaivattomasti perille. E12 VANTAA 45 E75 Sijainti Keskeinen sijainti Helsingin keskustassa Kampissa, muutaman korttelin päässä Mannerheimintiestä.

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA

ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA 2 PORKKALANKATU 3 Helsinki ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA Ruoholahden Roihu vie ajatukset paikkaan, jossa luova ajattelu ja teknologinen osaaminen synnyttävät uudenlaista energiaa ja innovaatiota.

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Yhteinen seurakuntatyö NÄKÖVAMMAISTYÖ Kesäohjelma 2016 Helsingin Seurakuntayhtymä Näkövammaistyö Seurakuntien talo, 4 krs. Kolmas linja 22, 00530 Helsinki Toimisto 09-2340 2538

Lisätiedot

HELSINGIN KÄVELYKESKUSTAN LAAJENTAMINEN SEKÄ MAANALAINEN KOKOOJAKATU - YRITYSHAASTATTELUT

HELSINGIN KÄVELYKESKUSTAN LAAJENTAMINEN SEKÄ MAANALAINEN KOKOOJAKATU - YRITYSHAASTATTELUT TUTKIMUSRAPORTTI HELSINGIN KÄVELYKESKUSTAN LAAJENTAMINEN SEKÄ MAANALAINEN KOKOOJAKATU - YRITYSHAASTATTELUT 2.8.2018 18531 Helsingin yrityshaastattelut SISÄLLYS 1. Selvityksen tausta 3 2. Yhteenveto tuloksista

Lisätiedot

Lönnrotinkatu 11. Helsinki

Lönnrotinkatu 11. Helsinki Lönnrotinkatu 11 Helsinki Lönnrotinkatu 11, sijainti E12 VANTAA 45 E75 Keskeinen sijainti Helsingin keskustassa Kampissa, muutaman korttelin päässä Mannerheimintiestä. 600 metrin säteellä sijaitsevat mm.

Lisätiedot

1. Sananselitys. 2. Ohjelmointi. 3. Keskustelu. 4. Medialukutaito

1. Sananselitys. 2. Ohjelmointi. 3. Keskustelu. 4. Medialukutaito OpETuKsELliNeN S I s Ä L T ö 1. Sananselitys 2. Ohjelmointi 3. Keskustelu 4. Medialukutaito Vinkkejä opettajille Linnanmäki -päivän opetukselliseen puoleen. 2 0 1 7 1. Helsinki-sanaselityspeli TAIDOT:

Lisätiedot

Vuorimiespäivät 27.3.2015

Vuorimiespäivät 27.3.2015 Vuorimiespäivät 27.3.2015 Helsingin historiallinen kaupunkirakenteen muutos ja kalliorakentaminen Jussi Pajunen kaupunginjohtaja Historiallinen kaupunkirakenteen muutos 2 Helsingin ja muun Helsingin seudun

Lisätiedot

ALEPA Toimipaikka Myymäläpäällikkö Sähköposti

ALEPA Toimipaikka Myymäläpäällikkö Sähköposti ALEPA Toimipaikka Myymäläpäällikkö Sähköposti Hämeentie 010 76 69000 0222012mp@sok.fi Asematunneli 010 76 69010 0222018mp@sok.fi Laajasalo 010 76 69030 0222020mp@sok.fi Forum 010 76 69910 0222023mp@sok.fi

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

Porkkalankatu 24 RUOHOLAHTI / HELSINKI. sponda.fi

Porkkalankatu 24 RUOHOLAHTI / HELSINKI. sponda.fi Porkkalankatu 24 RUOHOLAHTI / HELSINKI Erinomaiset puitteet tehokkaalle työnteolle Ruoholahden Sulka tarjoaa nykyaikaisen toimistotilan edut vilkkaan toimistoalueen ytimessä hyvien liikenneyhteyksien

Lisätiedot

1.11.2011. Liitän oheen tarjouksemme ohjelmasta toukokuussa 2012.

1.11.2011. Liitän oheen tarjouksemme ohjelmasta toukokuussa 2012. TARJOUS 1 (5) Oivi Heinonen oivi.heinonen@kolumbus.fi OHJELMAA HELSINGISSÄ 25. -27.5.2012 Kiitos yhteydenotostanne! Liitän oheen tarjouksemme ohjelmasta toukokuussa 2012. Toivon tarjouksemme miellyttävän

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.

TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA. Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3. TYÖSSÄOPPIMASSA ACCOMM-PRAGUESSA Vaclavin aukio (Vaclavske namesti) Jenni Jämsä & Marjo Kukkohovi Ma05 Praha, Tsekki 04.01. 1.3.2008 Olimme työssäoppimassa Prahassa, jota kutsutaan kaikkien kaupunkien

Lisätiedot

Kohteet. Matkan kokonaispituus n. 5,5 km & Reitti on suunniteltu käveltäväksi yhden päivän aikana. Venäjän suurlähetystö. Hotelli Aleksanteri

Kohteet. Matkan kokonaispituus n. 5,5 km & Reitti on suunniteltu käveltäväksi yhden päivän aikana. Venäjän suurlähetystö. Hotelli Aleksanteri HELSINKI top 2 FREDRIKINKATU ALBERTINKATU SIMONKATU 1 3 MANNERHEIMINTIE LÖNROTINKATU BULEVARDI UUDENMAANKATU ISO ROOBERTINKATU ANNANKATU ALEKSANTERINKATU 10 P. ESPLANADI E. ESPLANADI KORKEAVUORENKATU 4

Lisätiedot

Luokkakisat

Luokkakisat Palkinnot Palkinnot Kuuluttajat, Kuuluttajat, Musiikki Musiikki Luokkakisat 8.-9.4.2017 Kahvituspiste talkooväelle Tuomaripalaverit keittiö Roll-up Roll-up portiksi portiksi Takakatsomot Esitysalue uusin

Lisätiedot

TILAA HENGITTÄÄ. Tietokuja

TILAA HENGITTÄÄ. Tietokuja 4Tietokuja 4 4 Tietokuja Tietokuja 4 on laadukas, 6-kerroksinen toimistotalo Munkkiniemessä, Helsingissä. Toimistot sijoittuvat kahteen erilliseen siipeen, joiden välissä on upea lasinen atriumpiha. Pihalle

Lisätiedot

ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA

ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA 2 PORKKALANKATU 3 Helsinki ELÄVÄ TILA, JONKA HEHKU VETÄ Ä PUOLEENSA Ruoholahden Roihu vie ajatukset paikkaan, jossa luova ajattelu ja teknologinen osaaminen synnyttävät uudenlaista energiaa ja innovaatiota.

Lisätiedot

ALBERTINKATU 25 00180, HELSINKI

ALBERTINKATU 25 00180, HELSINKI 00180, HELSINKI DÄÄN TOIMISTOKIINTEISTÖ 14.393 m 2 Myynnin kohteena osoitteessa Albertinkatu 25, 00180 Helsinki sijaitseva kiinteistö (tontti+rakennus) Albertinkadun ja Bulevardin kulmassa sijaitsevalla

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

Helsingin kaupunginosien turvallisuudesta ja turvallisuuden seurannasta. Kuntamarkkinat Vesa Keskinen & Eija Pyyhtiä

Helsingin kaupunginosien turvallisuudesta ja turvallisuuden seurannasta. Kuntamarkkinat Vesa Keskinen & Eija Pyyhtiä Helsingin kaupunginosien turvallisuudesta ja turvallisuuden seurannasta Kuntamarkkinat 13.9.2018 Vesa Keskinen & Eija Pyyhtiä Miksi turvallisuustutkimus? Kaupunkitasoisia vertailuja tehdään Suomessa ja

Lisätiedot

Aulanko. Matkailija rautatieasemalta Aulankoon. Tuukka Virtanen

Aulanko. Matkailija rautatieasemalta Aulankoon. Tuukka Virtanen Aulanko Matkailija rautatieasemalta Aulankoon Tuukka Virtanen Hämeenlinnan rautatieasema Hämeenlinnan rautatieasemalla pysähtyy päivittäin noin parisenkymmentä Helsingin ja Tampereen välillä kulkevaa lähi-

Lisätiedot

Uusi Myllypuron Ostari

Uusi Myllypuron Ostari Citycon on aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Ostari Citycon on kauppakeskusten aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä. Luomme puitteet menestyvälle

Lisätiedot

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness Lähiympäristö ja siinä liikkuminen (pitkä kyselylomake) Tässä lomakkeessa kysytään käsityksiänne asuntonne lähiympäristöstä

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Koulu. aloituspaikoista paikat, paikat, minimi

Koulu. aloituspaikoista paikat, paikat, minimi 3.10.17 3.10.17 Facta.9.17, lv 17-18 16,3 u %.9.16 eet Alueella asuvat koulutulokkaat eli kouluun 83,7 % v. 11 Aurinkolahden peruskoulu Itäkeskuksen peruskoulu Keinutien ala-asteen koulu Kontulan ala-asteen

Lisätiedot

OHJEISTUSTA KONFERENSSIIN OSALLISTUVILLE

OHJEISTUSTA KONFERENSSIIN OSALLISTUVILLE VAIKUTTAVAT OPPIMISYMPÄRISTÖT TERVEYSALALLA Ensimmäinen terveysalan koulutuksen kansallinen konferenssi 30. 31.5.2011 Tukholmankatu 10, Helsinki OHJEISTUSTA KONFERENSSIIN OSALLISTUVILLE KULKUYHTEYDET JA

Lisätiedot

KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2

KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 KASARMIKATU 42 RIKHARDINKATU 2 RAKENNUS Rakennus on rakennettu kahdessa osassa. Vuonna 1933 rakennetun Kasarmikadun puoleisen rakennuksen on suunnitellut Johan Sigfrid Siren

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

HORECA-REKISTERI 2015

HORECA-REKISTERI 2015 HORECA-REKISTERI 2015 1 1.4.2016 Taloustutkimus 2015 Sisältö 1. Johdanto 2. Rekisterin sisältö ja toimialaluokitus 3. Keittiöiden luku- ja annosmäärät toimialoittain 4. Keittiöiden luku- ja annosmäärät

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Gaselli. Historiallisesti arvokas kiinteistö Gasellikorttelissa. Toimitilaa Helsingin ytimessä

Kiinteistö Oy Gaselli. Historiallisesti arvokas kiinteistö Gasellikorttelissa. Toimitilaa Helsingin ytimessä Historiallisesti arvokas kiinteistö Gasellikorttelissa Toimitilaa Helsingin ytimessä 1 Merkittävä osa Helsingin rakennushistoriaa Helsingissä elettiin 1880-luvulla voimakkaan rakentamisen aikaa. Esplanadista

Lisätiedot

Lähipalvelut ovat kestävää kehitystä

Lähipalvelut ovat kestävää kehitystä Lähipalvelut ovat kestävää kehitystä EU:n kestävän kaupunkikehityksen indikaattorit Euroopan unioni on esittänyt kaupunkipolitiikan indikaattorit, joiden avulla kunnat voivat seurata kestävää kehitystä

Lisätiedot

Näin käytät joukkoliikennettä Helsingin seudulla

Näin käytät joukkoliikennettä Helsingin seudulla Näin käytät joukkoliikennettä Helsingin seudulla Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo ja Kirkkonummi muodostavat yhtenäisen joukko liikennealueen, jolla on helppoa ja edullista liikkua. Yhden

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Puh. 040 569 3617 (Kokousemäntä) Puh. 020 729 6712 (Info, avoinna klo 8-16)

Puh. 040 569 3617 (Kokousemäntä) Puh. 020 729 6712 (Info, avoinna klo 8-16) Tervetuloa Ravintola Pääpostiin! Osoite: Mannerheiminaukio 1 B 00100 Helsinki Puh. 040 569 3617 (Kokousemäntä) Puh. 020 729 6712 (Info, avoinna klo 8-16) Sijainti Ravintola Pääposti sijaitsee Helsingin

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

Itsenäiseen elämään LINJA-AUTOLLA MATKUSTAMINEN. Ruotonen Leena & Joona- Vuorenmaa Eeva-M aija

Itsenäiseen elämään LINJA-AUTOLLA MATKUSTAMINEN. Ruotonen Leena & Joona- Vuorenmaa Eeva-M aija Itsenäiseen elämään 4 LINJA-AUTOLLA MATKUSTAMINEN Ruotonen Leena & Joona- Vuorenmaa Eeva-M aija Sisällys 1. LINJA-AUTOMATKALLA....... 3 2. PAIKALLISLIIKENTEESSÄ LIIKKUMINEN..... 4 3. LINJA-AUTOLLA KAUKOLIIKENTEESSÄ.....

Lisätiedot

BULEVARDI 21, HELSINKI

BULEVARDI 21, HELSINKI BULEVARDI 21, HELSINKI WWW.BULEVARDI21.FI Sekä rosoinen että kodinomainen JA RIPAUS INDUSTRIAL TWISTIÄ BLVRD21 on oiva esimerkki urbaanista arkkitehtuurista. Se on sopivan rouhea ilman liikaa kiillotettua

Lisätiedot

Arvokiinteistö vuodesta 1927

Arvokiinteistö vuodesta 1927 Arvokiinteistö vuodesta 1927 Historia Arkkitehti Carl Armfelt suunnitteli kiinteistön alun perin asuinkäyttöön vuonna 1890, minkä jälkeen vuonna 1927 arkkitehti Ole Gripenberg piirsi talon toimistotaloksi.

Lisätiedot

Opastepilotin avoin työpajat designpääkaupunkiviikonloppuna. Kaupunkilaiset la 4.2. klo Kiasman seminaaritilassa TYÖPAJAN TULOKSET

Opastepilotin avoin työpajat designpääkaupunkiviikonloppuna. Kaupunkilaiset la 4.2. klo Kiasman seminaaritilassa TYÖPAJAN TULOKSET Opastepilotin avoin työpajat designpääkaupunkiviikonloppuna Kaupunkilaiset la 4.2. klo 13-16 Kiasman seminaaritilassa TYÖPAJAN TULOKSET 60 osallistujaa, joista: Noin puolet helsinkiläisiä ja noin puolet

Lisätiedot

IVV helsinki YeAR AROUND

IVV helsinki YeAR AROUND 2 1 IVV helsinki YeAR AROND HAE IVV LEIMASI TÄÄLTÄ: 3 FIN-00130 HELSINKI, Finland L +358 9 4159 1100 FAX +358 9 663 376 info@suomenlatu.fi www.suomenlatu.fi Radiokatu 20, FIN 00240 helsinki, Finland Tel.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Referenssilista 2006-2015

Referenssilista 2006-2015 Referenssilista 2006-2015 Tässä esimerkkikohteita, joita olemme pinnoittaneet vuosina 2015 - As Oy Mechelininkatu 26 (RK peltikattomaali) - As Oy Bockinkuja 10 (RK peltikattomaali) - As Oy Solmu Liisankatu

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

H E L S I N K I, R ATA P I H A KO R T T E L I T j a

H E L S I N K I, R ATA P I H A KO R T T E L I T j a S E N A A T T I M Y Y : H E L S I N K I, R ATA P I H A KO R T T E L I T 1 7 1 0 7 j a 1 7 1 1 0 A S U I N K E R R O S TA L O KO R T T E L I T K E S K I - PA S I L A S S A RATAPIHAKORTTELIT, PASILA VALLILA

Lisätiedot

Mannerheimintie 18 KAMPPI / HELSINKI. sponda.fi

Mannerheimintie 18 KAMPPI / HELSINKI. sponda.fi Mannerheimintie 18 KAMPPI / HELSINKI Ainutlaatuinen toimitilakokonaisuus Helsingin ydinkeskustassa Mannerheimintie 18 on entinen sanomalehti Hufvudstadsbladetin liikepalatsi, jossa lehden toimitus yhä

Lisätiedot

To Pe Ma TAIDEMUSEOT - Amos Andersonin taidemuseo,

To Pe Ma TAIDEMUSEOT - Amos Andersonin taidemuseo, TAIDEMUSEOT Amos Andersonin taidemuseo, 1017 1117 1117 p. 09684 4460 Ateneumin taidemuseo, p. 0294 500 401 1017 1017 1017 Didrichsenin taidemuseo, p.010 2193 970 1118 1118 1118 1118 1118 EMMAEspoon modernin

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 karata herätä kadota haluta -ata -ätä

Lisätiedot

BAARI JA RAVINTOLA BAARISSA. Minne haluat lähteä syömään? Onko sinulla nälkä? Saat päättää. Kyllä, minulla on nälkä. Voimme mennä syömään nuudeleita.

BAARI JA RAVINTOLA BAARISSA. Minne haluat lähteä syömään? Onko sinulla nälkä? Saat päättää. Kyllä, minulla on nälkä. Voimme mennä syömään nuudeleita. Onko sinulla nälkä? Hiu mai Kyllä, minulla on nälkä. Hiu Ei, minulla ei ole nälkä. Jang mai hiu Haluatko lähteä syömään jonnekin? Jaak ok pai kin kao mai BAARI JA RAVINTOLA Minne haluat lähteä syömään?

Lisätiedot

Viisas koulumatka 0 2 luokka

Viisas koulumatka 0 2 luokka Nämä ohjeet ovat Viisas koulumatka oppitunnin pitoa varten. Diaesityksen löydät osoitteesta: https://www.hsl.fi/oppilaitoksille/vinkkeja opetukseen Oppituntikokonaisuus on tarkoitettu 1. 2. luokkalaisille

Lisätiedot

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson Pikaraitiotie Mikä se on Davy Beilinson Pikaraitiotien suunnittelutavoitteet Tavoitteena on kohtuuhintainen, tehokas joukkoliikenneväline, jonka kapasiteetti ja matkanopeus (noin 25 km/h pysähdyksineen)

Lisätiedot

KULKUE ja PUISTOJUHLA

KULKUE ja PUISTOJUHLA KULKUE ja PUISTOJUHLA 2018 / HESETA RY / HELSINKI PRIDE 2018 Helsinki Pride 2018 Blokit Lämpimästi tervetuloa mukaan Helsinki Pride 2018 -kulkueeseen lauantaina 30.6.! Senaatintorilta starttaava kulkue

Lisätiedot

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita Sivu 1 / 7 Esittely Hotellimatka Tallinna / Viking Line Tallinnan hotellimatkallamme ehdit tutustua nähtävyyksiin, shoppailla, nauttia kulttuurista ja hemmotella itseäsi. Lukuisat kansainväliset ravintolat

Lisätiedot

TOIMITILAMARKKINAT HELSINGISSÄ SYKSYLLÄ 2010

TOIMITILAMARKKINAT HELSINGISSÄ SYKSYLLÄ 2010 4 2011 TOIMITILAMARKKINAT HELSINGISSÄ SYKSYLLÄ 2010 1. Yleistä Helsingin ydinkeskustan toimistomarkkinat selvisivät taantumasta melko vähin vaurioin ja näkymät ovat nyt kääntymässä jälleen positiivisiksi.

Lisätiedot

Eteläisen kantakaupungin joukkoliikennesuunnitelma. Esittelykansio

Eteläisen kantakaupungin joukkoliikennesuunnitelma. Esittelykansio Eteläisen kantakaupungin joukkoliikennesuunnitelma Esittelykansio 28.2.2011 Suunnitelmasta Eteläisen kantakaupungin joukkoliikennesuunnitelmaa laaditaan kaupunkisuunnitteluviraston johdolla yhteistyössä

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Pietarin omatoimimatkat junalla

Pietarin omatoimimatkat junalla Pietarin omatoimimatkat junalla Allegro-juna vie Kouvolasta Pietariin vain 2 tunnissa 20 minuutissa keskustasta keskustaan ja passi- ja tullimuodollisuudet hoituvat kätevästi junassa, omalla paikalla istuen.

Lisätiedot

Ulkoilmatapahtumien maksut

Ulkoilmatapahtumien maksut Ulkoilmatapahtumien maksut maksut alk. 1.4.2015 6 (14) Yleisölle maksuton on avoin, joka rajoittaa alueen yleistä käyttöä. Yleisölle maksullinen on, jossa alue on rajattu pois yleisestä käytöstä ja johon

Lisätiedot

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn opastustekstit Alleviivaa uudet

Lisätiedot

Osakeasuntojen postinumeroalueittaiset hinnat Helsingissä 2000 2012

Osakeasuntojen postinumeroalueittaiset hinnat Helsingissä 2000 2012 Helsingin kaupungin tietokeskus Tilastoja 22 213 Osakeasuntojen keskihinnat 212 Paloheinä Tapanila Osakeasuntojen postinumeroalueittaiset hinnat Helsingissä 2 212 Lassila Länsi-Pakila Pihlajamäki Kontula

Lisätiedot