Helsinki-opas. TÄSSÄ OPPAASSA yli. vinkkiä helsinkiin!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsinki-opas. TÄSSÄ OPPAASSA yli. vinkkiä helsinkiin!"

Transkriptio

1 P I E N I Helsinki-opas Miten pääsee Lintsille? Kuinka ratikassa tilataan kännykkälippu ja Starbucksistä kahvi? Nytin pienestä Helsinki-oppaasta löydät vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin. 50 TÄSSÄ OPPAASSA yli vinkkiä helsinkiin! 1. Tekstit: Ilkka Mattila ja petteri ala-kivimäki, Kuvitus: Joonas Rinta-Kanto, Grafiikka: Eetu Pietarinen

2 2 Nähtävyydet Alleviivatut ovat 8-luokkalaisten suosituksia. Numerolliset vinkit löytyvät kartasta. L i n n a n m ä k i 99 prosenttia luokkaretkeläisistä käy Lintsillä. Kesän hittilaite on vapaapudotustorni Kingi. Ilmaisesta Panoramatornista näet kaupungin. Keskustasta Lintsille vie vie kolmosen ratikka (kaksi pysäkkiä Brahen urheilukentän jälkeen). Ko r k e a s a a r i 125-vuotiaaseen eläintarhaan syntyi juuri kolme leijonanpentua, jotka tulevat nähtäville kesällä. Tsekkaa myös Euroopan vanhin laiskiainen Coco. Sta d i o n i n to r n i 72 metrin korkuinen Olympiastadionin torni on näköalapaikkojen ykkönen. Maamerkistä avautuu koko Helsinginniemi. U i m a sta d i o n Olympiastadionin kyljessä sijaitsee hellepäivien keidas, jossa on neljä uimaallasta ja kymmenen metrin hyppytorni. Fa z e r i n m a k e i st e h da s Fazerila Vantaan Vaaralassa on Suomen vetovoimaisimpia teollisuuslaitoksia: vierailijaa vuodessa. Suosion syy lienee maistatuspiste, jossa saa syödä karkkia ilmaiseksi niin paljon kuin jaksaa. H i e ta n i e m e n u i m a r a n ta Kuuluisa auringonotto- ja näyttäytymispaikka, jolla on synkkä historia: ranta oli ennen kaatopaikka. Viereiselle hautausmaalle on haudattu Urho Kekkonen ja Spede. Hietsuun pääsee bussilla 24. K a i vo p u i sto ( 1 ) Kaivari voitti viime kesänä Helsingin kaupunginmuseon lempipaikkoja koskevan kyselyn. Moni nauttii Etelä- Helsingin merellisyydestä Helsingin Jäätelötehtaan tötterö kädessään. S u o m e n l i n n a ( 2 ) Merilinnoitus on helsinkiläisille toiseksi rakkain paikka Kaivopuiston jälkeen. Kaupunginosassa on yli 800 asukasta ja yli sata tykkiä. Kuninkaanportilla isot laivat menevät ihan vierestä. Saarella toimii edelleen Suomenlinnan vankila. Lautta ja vesibussi lähtevät Kauppatorilta. S i b e l i u ks e n p u i sto Työnnä pää Sibeliusmonumentin tötteröön ja pyydä kaverisikin tekemään samoin. Rannasta löytyy Cafe Regatta, joka antaa santsikupin nauttijalle 5 senttiä. Juomalla 40 kuppia kahvi on ilmainen! Pihassa voi myös grillata makkarat, joita saa ostaa sisältä. S a l m i s a a r e n l i i k u n ta k e s k u s Taivallahden kasiluokkalaiset suosittelevat seinäkiipeilyä ja Megazonea. Salmisaareen pääsee ottamalla metron Ruoholahteen tai busseilla 65A ja 66A. K e i l au sta k e s k u sta s s a Töölön Ruusulankadulla on Suomen vanhin keilahalli, Kampin kauppakeskuksessa ( 3 ) yksi uusimmista.

3 K a m p i n k e s k u s ( 3 ) Keskustan suurin ostoskeskus löytyy Lasipalatsin takaa. Alle 18-vuotiaat helsinkiläisnuoret viettävät siellä mielellään aikaa. Aikuiset nimittävät Kamppia Suomen suurimmaksi nuorisotaloksi. Suosituimmat paikat ovat katutasossa, ensimmäisessä kerroksessa ja ylimmästä kerroksessa, josta löytyy myös nuorison suosima Johto-kahvila. F o r u m (4 ) Kampin naapurissa sijaitseva vanhempi kauppakeskus on ollut suosittu tapaamispaikka vuosikausia. Forum remontoitiin hiljattain, ja monet nuorten suosimat tutut hengailupaikat menivät uusiksi. M u s i i k k i ta l o n n u r m i k ko ( 5 ) Musiikkitalon ja Kiasman välinen nurmikkoalue Eduskuntataloa vastapäätä houkuttelee joutilaita liikkujia hyvällä säällä. Päivällä nurmikolla näkee lähiseudun toimistotalojen työntekijöitä ruokatunnilla, mutta iltapäivällä väki on nuorempaa. Samalla aukiolla, Makasiinien raunioiden ja Sanomatalon välissä on myös aidattu tekonurmikenttä, jossa voi pelata koripalloa tai jalkapalloa. Musiikkitalon ja Kiasman ympäristöstä löytyy myös hyviä skeittauspaikkoja. 3 Hengailu Ko f f i n p u i sto ( 6 ) Sinebrychoffin puistoon eli paikallisten kesken Koffariin pääsee helpoiten rautatieasemalta kuutosen raitiovaunulla. Keskustan eteläosassa sijaitseva puisto on paras valinta aurinkoisena päivänä, jos haluaa heittää frisbeetä, pelata krokettia tai vain möllöttää rennosti. Puiston laidalla sijaitsevassa kahvila Fannyssä päivystää puistoemäntä tai -isäntä, joka tietää parhaiten, mitä Koffarissa tapahtuu. Koffin puiston nimi tulee Sinebrychoffin oluttehtaasta, joka toimi puiston naapurissa 173 vuoden ajan aina 90-luvun alkuun asti. Iltaisin puisto on pussikaljaseurueiden suosiossa. T u o m i o k i r ko n p o rta at ( 7 ) Luokkaretkeläisten vakiokohde on suosittu istuskelu- ja treffipaikka myös tavallisille helsinkiläisille. Perusvarustukseen portailla kuuluu aurinkolasit, jäätelö ja kirja tai mobiililaite. Kirkon rappusilta on helppo seurata Senaatintorilla toikkaroivia ulkomaalaisia turisteja. Portaissa on vain nelisenkymmentä askelmaa, mutta ne ovat jyrkät. Suomen nopeimpiin pikaluistelijoihin kuuluva Mika Poutala on juossut ne ylös alle viidessä sekunnissa. E s p l a n a d i n p u i sto ( 8 ) Kun helsinkiläinen sanoo olleensa Espalla, hän tarkoittaa Esplanadin puistoa. Espa on pitkä kapea puisto, joka alkaa Stockmannin kulmalta ja jatkuu Kauppatorille. Nuoriso makailee usein puiston nurmikolla eväineen. Puiston molemmin puolin käy vilkas liikenne, jota on mukava seurata nurmikolla makaillen. Varo öykkäröiviä lokkeja!

4 4 Shoppailu Helsingin keskustan suurimmat ostoskeskukset ovat K a m p p i ( 3 ), F o r u m (4 ) ja K l u u v i ( 9 ). Kamppi on se, jonka kellarikerroksessa on Helsingin linja-autoasema, Forum on Mannerheimintiellä Kampin naapurissa ja Kluuvi Aleksanterinkadulla Stockkan ja Tuomiokirkon puolivälissä. Näistä löytyvät myös suurimmat nuorisovaateketjut. Lisäksi niitä on rautatieasemaa vastapäätä olevassa C i - t y C e n t e r i s s ä ( 1 0 ), jota paikalliset kutsuvat Makkarataloksi. Yksi hyvä idea on myös ottaa metro itään. 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitsee I tä k e s k u ks e n k au p pa k e s k u s, jonne metro vie 15 minuutissa. Metroasemalta pääsee kauppakeskukseen ja kaikki kaupat löytyvät saman katon alta, myös vaateliike New Yorker. erikoistunut skede- ja snoukkakuteisiin. T i g e r i sta saa suloista tilpehööriä ja meikkejä jopa eurolla (Kamppi ( 3 ) ja City Center ( 1 0 )). Ruotsalaisesta sisustuskaupasta G r a- n i t i sta ( 1 5 ) (Bulevardi 2 4 ja Kamppi ( 3 )) mustavalkoharmaata sisustustavaraa. V e r k ko k au p pa.c o m i n sijaitsee Jätkäsaaressa (Tyynenmerenkatu 11) lähellä Tallinnan laivojen terminaalia. Ysin raitiovaunulla pääsee viereen. Roolipelaajien ja lautapeliharrastajien kohde on Kaivopihan Suomalaisen kirjakaupan ja Subwayn naapurissa, käytävän kulmassa piileskelevä Fa n ta s i a p e l i t- k au p pa ( 1 6 ) ja Kampin keskuksen vierestä löytyvä L au ta p e l i t. f i ( 1 7 ). Muita vaatekauppoja löytyy parhaiten keskustasta. Stockmannin nuoriso-osasto O n e Way ( 1 1 ) ei ole varsinaisessa tavaratalossa, vaan naapurikorttelissa Keskuskadulla (lyhyt kävelykatu) Akateemisen kirjakaupan vieressä. Kluuvin lähellä olevasta B e a m h i l l i stä ( 1 2 ) (Yliopistonkatu 5) saa hyviä (ja kalliita) merkkivaatteita (mm. Acne, Cheap Monday, CTRL), myös miehille. F i da n Hakaniemen-liikkeessä on parhaat vintagevaatteet ja -laukut. Tsekkaa myös Isoroban ( 1 3 ) ja ( 1 4 ) Fredrikinkadun U F F: i t. Keskustan isoimmat skeittikaupat ovat P o n k e s (Forum (4 )) ja L a m i n a (Kamppi ( 3 )). U n i o n F i v e Kampin kauppakeskuksessa ( 3 ) on

5 Helsinki on pullollaan ruokapaikkoja. Kiinalaista ruokaa, kebabia ja pizzaa saa joka puolella kaupunkia. Usein se maistuu ihan samalta kuin kiinalainen, kebab ja pizza missä tahansa Suomessa. Perinteistä helsinkiläistä snagarisafkaa (snagari tai snägäri tarkoittaa nakkikioskia tai grilliä, safka ruokaa) voi maistaa kuuluisalla J a s k a n G r i l l i l l ä Dagmarinkadulla lähellä Kansallismuseota tai Kallion puolella H a r r i n n a k i s s a Karhupuistossa (raitiovaunu 3 ja 9). Kalliossa on muitakin suosittuja ruokapaikkoja, joissa ei tarvitse hienostella, kuten thairavintola L e m o n G r a s s (Kolmas linja 12) tai edullisia pizzoja tarjoava M ä k i k u p l a (Torkkelinkatu 2). Jos haluaa törsätä pizzaan pari euroa enemmän, keskustan S k i f f e r i stä ( 1 8 ) (Erottajankatu 11) saa pizzan mansikoilla. B u r g e r K i n g avasi vähän aikaa sitten pitkän tauon jälkeen Helsinkiin kaksi burgeripaikkaa, joista toinen on Mannerheimintiellä Stockmannia vastapäätä ( 1 9 ) ja toinen Rautatieasemalla ( 2 0 ). Molemmat ovat suosittuja ja jonottamiseen kannattaa varata aikaa. BK:ssa ateriaa pitää odottaa vähän aikaa tiskillä tai pöydässä ja ketsupista pitää maksaa vähän ylimääräistä. Limua saa hakea toisenkin mukillisen. 5 Syö & Juo Suomen ensimmäinen ja ainoa H a r d R o c k Ca f e ( 2 1 ) avattiin Aleksanterinkadulle kaksi vuotta sitten luvulla maineensa luonut ravintolaketju on kuuluisa rokkitähtien muistoesineistä sekä oheistuotteistaan, erityisesti t-paidastaan. Hard Rock Cafe Helsingissä on näytteillä muun muassa Slashin nahkahousut ja Michael Jacksonin maski. Suurehkot hampurilaiset maksavat euroa. Kahvihampaan kolotukseen vastaan kansainvälinen ketjupaikka Sta r b u c ks ( 2 2 ) (Keskuskatu 1, Stockmannin vieressä Akateemisen kirjakaupan tiloissa). Starbucks tekee erikoiskahveja, joita ei saa ihan kaikista muista kahviloista. Tilausta tehdessäsi myyjä kysyy etunimeäsi. (Voit huvitella antamalla hassun nimen.) Se huudetaan, kun kahvisi on valmis noudettavaksi. Kannattaa olla valppaana etenkin ruuhkaisimpina aikoina. Makean nälkää voi vetäistä A r n o l d s i n donitsin (Asematunneli ( 2 3 ), Forum (4 ) ja Kampin keskus ( 3 )), joihin amerikkalaistyyppinen mutta kotimainen ketju on erikoistunut. Donitsit 3 euroa. Toinen hyvä paikka on Ca f e E s p l a n a d ( 24 ) Pohjoisesplanadilla, jossa on pitkät jonot, mutta jättimäiset korvapuustit.

6 Julkkikset Liikennesäännöt 6 Suuri osa suomalaisista julkkiksista asuu tai työskentelee Helsingissä, ja onkin aika tavallista, että kadulla tai kaupassa näkee jonkun tv:stä tai netistä tutun naaman. Tunnetut ja kiireiset ihmiset tekevät ruokaostoksia Sto c k m a n n i n H e r - k u s s a ( 2 5 ) tavaratalon pohjakerroksessa. Kauppa on suuri, ja julkkis piiloutuu helposti väkijoukkoon. Hyvällä säällä jotkut julkkikset istuvat kahvilla Ca f e St r i n d b e r g i n ( 2 6 ) terassilla Esplanadilla. Paikan vakioasiakas on kansaedustaja ja räptähti Uniikin eno Ben Zyskowicz. Pop- ja rocktähtiä saattaa hyvällä tuurilla nähdä tauolla K a a p e l i t e h ta a n H i m a & S a l i -ravintolan kahviossa. Ruoholahdessa sijaitsevalla Kaapelitehtaalla (Metro Ruoholahti, raitiovaunu 8) on tunnettujen artistien käyttämiä treenikämppiä. Bändejä ja soittajia on myös Hietalahdessa N o st u r i s s a ( 2 7 ) (Telakkakatu 8, raitiovaunu 6), ja iltaisin heitä voi nähdä kaljoittelemassa Tavastia-klubin vieressä sijaitsevassa I lv e s- r av i n to - l a s s a ( 28 ) (Urho Kekkosen katu 4-6) ja B a r L o o s e s s a ( 2 9 ) (Annankatu 21). S a n o m ata l o s s a ( 3 0 ) (lasiseinäinen talo Rautatieaseman ja Kiasman välissä) tehdään Hesaria ja Ilta-Sanomia, ja talon katutasossa on Radio Rockin, Radio Suomipopin ja muutaman muun radiokanavan studiot. Lehdissä ja radioissa käy päivittäin tunnettuja ihmisiä haastateltavana, ja radioissa on myös lehdistä tuttuja Helsingissä voi liikkua helposti julkisilla kulkuneuvoilla. Halvinta on ostaa vuorokauden voimassa oleva pä i vä l i p p u, joka maksaa alle 16-vuotiailta neljä euroa. Sillä voi ajaa 24 tunnin ajan Helsingin sisällä raitiovaunuilla, busseilla, metrolla ja paikallisliikenteen junilla. Lippuja voi ostaa R-kioskeilta ja automaateista, joita on metroasemilla, rautatieasemalla ja joillakin keskustan raitiovaunupysäkeillä. K e rta l i p p u j a voi ostaa raitiovaunussa myös kuljettajalta (käteisellä, mielellään tasaraha), mutta automaatista sen saa halvemmalla. Voit tilata myös t e kst i v i e st i l i p u n. Lähetä viesti A1 numeroon ennen kulkuneuvoon astumista. Lippu maksaa 2,40 euroa, ja sillä voi kulkea ratikassa, metrossa, lähijunassa Helsingin sisällä ja Suomenlinnan lautalla. Lippu on voimassa tunnin. Metroon, ratikkaan ja paikallisjunaan pääsee ilman lippuakin, mutta pummilla ajajia väijyvät sinipukuiset lipuntarkastajat (s m u r f f i t) sekä ovelat siviiliasuiset smurffit. Liputta ajamisesta saa 80 euron tarkastusmaksun. Lisäksi pitää ostaa matkalippu. Selityksiä ei kannata keksiä, koska ne eivät mene smurffeilta läpi. Helsingin m e t r o s s a on vaikea eksyä, koska käytössä on yksi, makkaratikun muotoinen linja. Kaikkein helsinkiläisin liikenneväline on r a i t i ovau n u. Sillä pääsee keskustassa melkein joka paikkaan. Nuoria ja terveitä ei sakoteta invalidipaikoilla istumisesta, mutta vanhoilla ja huonojalkaisilla on niihin etuoikeus. Vanhuksille paikan antamista ei pidetä nolona. Ruuhka-aikoina ratikoissa ja pysäkeillä voi olla ahdasta. Muista, että ensin vaunusta päästetään ulos pois tulevat ja vasta sitten astutaan itse sisään. Katuja ylittäessäsi käytä suojateitä ja noudata liikennevaloja. Huomaa, että Helsingissä on paljon pyö r ät e i tä. Niitä ei ole merkitty hirveän hyvin, mutta tarkkana kyllä huomaat ne. Ylitä pyörätiet rivakasti, äläkä seiso niiden päällä.

7 R U O H O L A H T I K A M P P I R AU TAT I E N TO R I 7 Pieni Helsinki-opas Metro ja raitiovaunu K A I S A N I M E I H A K A N I E M I S Ö R N Ä I N E N M e t r o l i n j a K U L O S A A R I H E RT TO N I E M I S I I L I T I E M Y L LY P U R O KO N T U L A M E L L U N M Ä K I I TÄ K E S K U S R a i t i ovau n u l i n j at P U OT I L A R A ST I L A V U O S A A R I Huopalahti 10 PASILA 7A 7B 9 1 1A Käpylä Arabia 6 6T8 7B 2 7A 3 ALPPILA 7A 7B 4 4T Munkkiniemi LINNANMÄKI KALLIO SÖRNÄINEN TÖÖLÖ RAUTATIEASEMA KAMPPI 7A 7B RUOHOLAHTI 6 PUNAVUORI 1 Katajanokka 4 Terminaali 4T 8 Jätkäsaari Kirurgi Lansiterminaali 9 6T 1A Kauppatori L ä h d e : H S L Kauppatori - Käpylä (Ei liikennöi iltaisin ja viikonloppuisin) 1 6 Salutorget - Kottby (Körs ej på kvällarna och under veckosluten) Eira - Kauppatori - Käpylä (Ei liikennöi iltaisin ja viikonloppuisin) 1A 6T Eira - Salutorget- Kottby (Körs ej på kvällarna och under veckosluten) Kaivopuisto - Kamppi (M) - Töölö - Nordenskiöldinkatu Hietalahti - Arabia Sandviken - Arabia Länsiterminaali - Rautatieasema - Arabia (Liikennöi laivojen kulkuaikoina) Västra terminalen - Järnvägsstationen - Arabia (Körs enligt färjornas ankomst- och avgångstider)

8 Kasarmikatu etu-töölö 17 Pohjoinen rautatienkatu Malminkatu Eerikinkatu Kalevankatu Lönnrotinkatu 8 Pieni Helsinki-opas 28 PUNAVUORI Keskustan kartta Bulevardi Uudenmaankatu Rautatieasema Eteläesplanadi Kluuvi Kruununhaka Laivasillankatu 6 27 ULLANLINNA Vuorimiehenkatu Faktoja Helsingistä Tehtaankatu A asukasta. A 93 % on Suomen kansalaisia. Joka kymmenes helsinkiläinen puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia. Yleisimmät vieraat kielet ovat venäjä, KAIVOPUISTO viro ja somali. Seuraavaksi eniten puhutaan englantia, arabiaa, kiinaa, kurdia ja espanjaa. A Alle 15-vuotiaita noin A Vain 42 % on syntyperäisiä helsinkiläisiä. 1

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen KÄTS Käytännön suomea Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen Käytännön Suomea -oppimateriaalin käyttäjälle KÄTS suomen kielen oppimateriaali on tarkoitettu etenkin hitaasti eteneviin aikuisten

Lisätiedot

ASEMAPÄÄLLIKKÖ ÖLLERIN SALAISUUS

ASEMAPÄÄLLIKKÖ ÖLLERIN SALAISUUS 1 ASEMAPÄÄLLIKKÖ ÖLLERIN SALAISUUS 1. Kaupunginmuseo Hei! Minä olen Wilhelm-hiiri. Minä olen tällainen ihan tavallinen, harmaa kotihiiri ja minä asun täällä kaupunginmuseossa ja minä tarvitsen teidän apuanne!

Lisätiedot

Asukaslehti kevät 2014

Asukaslehti kevät 2014 Pihlajisto - Viikinmäki Asukaslehti kevät 2014 s.6 Ikinuori taiteilija Laura Sumén s.9 Tullikoira Hyrrä emäntänsä Suskin kanssa palmumarkkinoilla s.15 Satopihlaja on tv-yhtiön unelma Kesäinen tervehdys

Lisätiedot

STADI TÄYNNÄ TAPAH- TUMIA!

STADI TÄYNNÄ TAPAH- TUMIA! TEATTERI NÄYTTELYT MUSIIKKI TANSSI 12.6. STADI TÄYNNÄ TAPAH- TUMIA! HELSINKIpäivä RUOKA LUONTO HELSINKIPAIVA.FI #HELSINKIPÄIVÄ Kuva: Marita Haukemaa Kaupungintalolla Helsinki-päivä avataan perinteisesti

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa!

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa! KIELI KURSSIN ABC Tervetuloa! STS Kielimatkat toivottaa sinut tervetulleeksi ensi kesän kielimatkalle. Toivottavasti odotat jo innolla kesän mahtavimpia viikkoja. Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoja

Lisätiedot

Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen.

Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen. Terrrve kaverrit! Tässä on meidän juuri sinulle kirjoittamamme superhieno tutoropas, joka saattaa selventää asioita, joita et välttämättä ole edes ehtinyt miettiä. Opas on pullollaan tietoa Opiston arjesta

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

Liiton ARKKI SYYSKARAOKE. www.rttl.fi. Onko TES jo aivan täynnä? RTTL:n jäsenlehti Lokakuu 2011

Liiton ARKKI SYYSKARAOKE. www.rttl.fi. Onko TES jo aivan täynnä? RTTL:n jäsenlehti Lokakuu 2011 RTTL:n jäsenlehti Lokakuu 2011 www.rttl.fi SYYSKARAOKE Onko TES jo aivan täynnä? Yle haluaa erottua eettisimpänä Förkortningen av Kvällsnytt ledde till personalnedskärningar Liiton ARKKI Liiton ARKKI 3/2011

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

-liike on ihmisen muotoinen

-liike on ihmisen muotoinen -liike on ihmisen muotoinen 4 2012 Yö-yhtyeen Olli Lindolm on sama mutta eri mies Kansalaisraati kokosi kemijärveläiset Muslimiäidin joulunodotus Nuoret viihtyvät Saunalahden tukiasuntoyhteisössä 4 12

Lisätiedot

Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää.

Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää. Kuinka Selviydyt Suomessa vähin varoin Vaaroja ja ansoja, joissa voit menettää rahasi ja neuvoja, joissa voit sitä säästää. - Vie Kas Kettu Johdanto Omnian nuorten työpajalla taidepajan sekä ruokapalvelupajan

Lisätiedot

NEWS. Syksy. Syyslomalla liikutaan sisällä ja ulkona. Tahko valmistautuu jo talveen Mukana syksyn tapahtumakalenteri

NEWS. Syksy. Syyslomalla liikutaan sisällä ja ulkona. Tahko valmistautuu jo talveen Mukana syksyn tapahtumakalenteri Syksy NEWS 2009 Syyslomalla liikutaan sisällä ja ulkona Tahko valmistautuu jo talveen Mukana syksyn tapahtumakalenteri 2.com TahkoNews - syksy 2009 Pääkirjoitus Tahko-Chalet Oy:n kuulumisia Tahko-Chalet

Lisätiedot

Kylteri 4 / 2012. Ökyasuntoja ja oma piha näin asuu kylteri / Opettele lukemaan / 在 中 國 和 強 大 的 / Maistuuko teologeille hapan?

Kylteri 4 / 2012. Ökyasuntoja ja oma piha näin asuu kylteri / Opettele lukemaan / 在 中 國 和 強 大 的 / Maistuuko teologeille hapan? Kylteri 4 / 2012 Ökyasuntoja ja oma piha näin asuu kylteri / Opettele lukemaan / 在 中 國 和 強 大 的 / Maistuuko teologeille hapan? 4 / 2 0 1 2 / 3 Lehden tekivät: Tiina-Mari Haka / Sofia Wilkman / Janne Kuusela

Lisätiedot

2/2007. Leppoisaa kesää! LAUTTALIIKENNE S. 3 KESÄ 2007 SUOMENLINNASSA ASEMAKAAVA S. 12 ASUKASEDUSTAJAT S. 15

2/2007. Leppoisaa kesää! LAUTTALIIKENNE S. 3 KESÄ 2007 SUOMENLINNASSA ASEMAKAAVA S. 12 ASUKASEDUSTAJAT S. 15 2/2007 Leppoisaa kesää! LAUTTALIIKENNE S. 3 KESÄ 2007 SUOMENLINNASSA ASEMAKAAVA S. 12 ASUKASEDUSTAJAT S. 15 2 Pääkirjoitus 2/2007 AVANNOSSA KÄYTIIN 441 KERTAA Kesällä kaikki on toisin Kevät on muutosten

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Lapsilla on omat oikeudet

Lapsilla on omat oikeudet Johdanto Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kansainvälisten adoptioiden määrä Suomessa on kymmenkertaistunut. Kaikkiaan maassamme on arviolta 3 000 ulkomailta adoptoitua lasta. Suurin osa heistä on

Lisätiedot

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 1 SAKUstars2013 Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 2 Sisällysluettelo Kirjoitelmat Sivu 1.sija Tiia Makkonen... 3 2.sija Ina Eskelinen 5 3.sija Elisa Katiska.. 7 Runot 1.sija Heidi Toivanen... 12

Lisätiedot

Oulusta. Puhutaanpa. Aivan sama kuka on oikeassa Lähiruoan kysyntä kasvussa Katse kohti torinrantaa Rakkaudesta pohjoiseen

Oulusta. Puhutaanpa. Aivan sama kuka on oikeassa Lähiruoan kysyntä kasvussa Katse kohti torinrantaa Rakkaudesta pohjoiseen Olet avaamassa puolueetonta ja poliittisesti sitoutumatonta tietopakettia, jonka ovat tehneet oululaiset oululaisille. Tavoitteena on herättää asiallista keskustelua ja jakaa tietoa yhteisistä asioista.

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Kaikki palvelut saman katon alta!

Kaikki palvelut saman katon alta! 1 JULKAISIJA LIONS CLUB MARTTILA 2012 Kaikki palvelut saman katon alta!.fi OP-bonusasiakas on sellainen Osuuspankin omistajajäsen, jonka oma tai perheen yhteinen pankki- ja/tai vakuutusasiointi on vähintään

Lisätiedot

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä nro 1, maaliskuu 2015 5 Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä 1 2 Tässä lehdessä: Hyvä Sanoma -konferenssi, Valloita maa löydä lähimmäinen

Lisätiedot

Pitkän elokuvan käsikirjoitus

Pitkän elokuvan käsikirjoitus KOHTA 18 Pitkän elokuvan käsikirjoitus käsikirjoittajat Maarit Lalli Henrik Mäki-Tanila 12.1.2010 Maarit Lalli Suomenlinna C 71 B 5 00190 HELSINKI maarit.lalli@kolumbus.fi 050-5469094 Henrik Mäki-Tanila

Lisätiedot

TEHTÄVÄ ROOMASSA. Rooma on maailman ihanimpia ruokakaupunkeja,

TEHTÄVÄ ROOMASSA. Rooma on maailman ihanimpia ruokakaupunkeja, TEHTÄVÄ ROOMASSA Rooma on maailman ihanimpia ruokakaupunkeja, mutta hyvän aterian löytäminen ei ole ihan simppeli juttu. Lähdimme etsimään kaupungin parasta ruokaa. Viinibaarista voi saada loistavaa ruokaa.

Lisätiedot

Poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta

Poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta pahasti Poikki Näin selviät pitkästä sähkökatkosta LUKIJALLE Kun sähköt katkeavat, meitä kiinnostaa, miten kauan katko kestää. Yleensä se on ohi ennen kuin ehdimme tehdä mitään. Katkot ovat lyhentyneet

Lisätiedot

viesti odottavat Talven juhlat Koiraetiketti ehkäisee ongelmia Esiintymisen iloa sirkuskoulusta Tietoa ja viihdettä Asukasmessut:

viesti odottavat Talven juhlat Koiraetiketti ehkäisee ongelmia Esiintymisen iloa sirkuskoulusta Tietoa ja viihdettä Asukasmessut: sukas EspoonKruunun asiakaslehti viesti Numero 4. joulukuu 2009 Koiraetiketti ehkäisee ongelmia Esiintymisen iloa sirkuskoulusta Talven juhlat odottavat Asukasmessut: Tietoa ja viihdettä ESPOON Sisältö

Lisätiedot