VALTIONEUVOSTON ASETUS ILMAILULTA RAJOITETUISTA ALUEISTA ANNE- TUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALTIONEUVOSTON ASETUS ILMAILULTA RAJOITETUISTA ALUEISTA ANNE- TUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA"

Transkriptio

1 1 LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Liikennepolitiikan osasto Susan Hindström Muistio VALTIONEUVOSTON ASETUS ILMAILULTA RAJOITETUISTA ALUEISTA ANNE- TUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA 1 YLEISPERUSTELUT 1.1. ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Viime vuoden lopulla Suomessa tuli voimaan ilmatilan kokonaisuudistus, jonka tavoitteena oli ilmatilan tehokkaampi käyttö. Uudistuksella pantiin täytäntöön EU:n yhteiset lentosäännöt (Standardised European Rules of the Air; SERA) ottaen samalla huomioon pohjoiseurooppalaisesta toiminnallisesta ilmatilan lohkosta (North European Functional Airspace Block; NEFAB) seuraavat harmonisointitarpeet. Ilmatilan kokonaisuudistuksella tuettiin myös Puolustusvoimien rakenneuudistusta. Ilmatilan kokonaisuudistuksen yhteydessä linjattiin uudelleen kielto-, rajoitus- ja vaara-alueiden käyttöperiaatteet, jotta ne vastaavat paremmin muun Euroopan käytäntöjä ja jotta myös teknologisen kehityksen tuomiin haasteisiin voitiin vastata, muun muassa mahdollistamalla miehittämättömien ilma-alusten käyttö entistä laajemmin. Uusi ilmailulaki (864/2014), jossa näistä muutoksista säädetään, tuli voimaan 13. marraskuuta Ilmatilan kokonaisuudistus edellytti ilmailulain lisäksi ilmailulta rajoitetuista alueista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamista. Valtioneuvoston asetus ilmailulta rajoitetuista alueista (930/2014) tuli voimaan 13. marraskuuta Asetuksella kumottiin ilmailulta rajoitetuista alueista 29. joulukuuta 2009 annettu asetus (1374/2009). Tällä muutoksella on tarkoitus tehdä korjauksia asetuksen liitteissä 2 ja 3 määriteltyihin koordinaatteihin ja perustaa uusia rajoitus- ja erillisvarausalueita (R- ja TSAalueita). Lisäksi täsmennetään asetuksen 4 :n 1 momentin sanamuotoa. Nyt annettavaksi ehdotettu asetus muuttaisi valtioneuvoston asetuksen ilmailulta rajoitetuista alueista (930/2014) sellaisena kuin se on muutettuna valtioneuvoston asetuksella 614/2015, liitteitä 2 ja 3. Asetus 614/2015 tuli voimaan 28. toukokuuta Tässä muistiossa perustellaan yksityiskohtaisesti ainoastaan muutettavaksi ehdotettuihin 4 :n 1 momenttiin ja liitteisiin 2 ja 3 ehdotetut muutokset. Asetuksen muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 12 päivänä marraskuuta Esityksen tausta ja säädösperusta Ilmailulain (864/2014) 11.1 :ssä todetaan, että valtioneuvoston asetuksella voidaan rajoittaa ilmailua tai kieltää se valtion johtamisen, maanpuolustuksen, rajavalvonnan, pelastustehtävien tai varautumisen kannalta tärkeiden kohteiden ja alueiden yläpuolella. Asetus annettaisiin ilmailulain 11 :n 1 momentin nojalla.

2 Asian valmistelu Muutoksen tarkoituksena on tehdä valtioneuvoston asetukseen (930/2014) tarvittavat tarkistukset ja täsmennykset niin, että rajoitus- ja tilapäiset erillisvarausalueet (R ja TSA -alueet) ilmenevät sekä valtioneuvoston asetuksessa että Suomen ilmailutiedotusjärjestelmässä (AIP) mahdollisimman yhtenäisellä ja johdonmukaisella tavalla. Muutokset alueisiin ja uudet alueet perustuvat Finavia Oyj:n ja Puolustusvoimien esityksiin. Toiseksi vahvistetaan myös uusia rajoitus (R) - ja tilapäisiä erillisvarausalueita (TSA). Uusia alueita perustetaan Puolustusvoimien esityksestä heidän tarpeitaan varten. Muutoksella täydennetään Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aluetarpeita (R-alueet), jotka tulevat lähinnä ampumatoiminnan ja miehittämättömien ilma-alusten harjoitustoiminnan edellytysten varmistamiseksi. Lisäksi korjataan ja optimoidaan ilmatilan tehokasta käyttöä parantamalla Ilmavoimien alueiden käyttöä (TSA:t) huomioiden liikennevirrat ja muu ilmatilan käyttö. Rajoitusalueella tarkoitetaan valtakunnan maa-alueen tai sen aluevesien yläpuolella olevaa rajoiltaan määrättyä ilmatilan osaa, jossa ilmailu on sallittu vain tietyllä luvalla tai tiettyjen erityisehtojen mukaisesti. Tilapäisellä erillisvarausalueella (Temporary Segregated Area, TSA) tarkoitetaan määrätyksi ajaksi tietyn käyttäjäryhmän yksinomaiseen käyttöön annettua rajoiltaan määrättyä ilmatilan osaa, jossa tapahtuva toiminta vaatii ilmatilan varaamisen. Asetusmuutos on valmisteltu virkatyönä liikenne- ja viestintäministeriössä ja Liikenteen turvallisuusvirastossa. Valmistelussa on ollut mukana myös ilmaliikennepalveluntarjoaja Finavia Oyj ja Puolustusvoimat. Asetusmuutoksesta on pyydetty lausunnot sisäministeriöltä, puolustusministeriöltä, Rajavartiolaitoksen esikunnalta, Ilmavoimien esikunnalta, Sotilasilmailun viranomaisyksiköltä, Liikenteen turvallisuusvirastolta, Finavia Oyj:ltä, Suomen Ilmailuliitto ry:ltä ja Suomen Moottorilentäjien Liitto ry:ltä. Lausunnon asetusluonnoksesta ovat antaneet sisäministeriö, puolustusministeriö, Liikenteen turvallisuusvirasto, Rajavartiolaitoksen esikunta ja Finavia Oyj. Liikenteen turvallisuusvirasto ja Finavia Oyj toteavat lausunnoissaan, että niiden näkemykset on huomioitu jo asetuksen valmisteluvaiheessa, eikä niillä siten ole lausuttavaa asetusluonnoksesta. Puolustusminiteriö toteaa, että muutokset on valmisteltu yhteistyössä puolustushallinnon kanssa, eikä puolustusministeriöllä ole asiassa enempää lausuttavaa. Puolustusministeriö kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että parhaillaan virkamiesvalistelussa oleva hallituksen esitys (LVM/1266/02/2014) liittyy asiaan ja mikäli ilmailulain 11 :ään ehdotetut muutokset hyväksytään, tulee ilmailun rajoitusasetuksen 930/2014 muutostarpeet puolustusministeriön näkemyksen mukaan arvioida kokonaisuudessaan.

3 3 Sisäministeriöllä ja Rajavartiolaitoksen esikunnalla ei ollut lausuttavaa asetusluonnoksesta Arvio muutoksen vaikutuksista 1.5. Voimaantulo Viranomaisen ja asiakkaiden toiminta helpottuu ja selkeytyy, kun valtioneuvoston asetus ilmailulta rajoitetuista alueista ja ilmailutiedotusjärjestelmästä ilmenevät tiedot ovat paremmin linjassa keskenään. Täsmennysten ja tarkennusten sekä uusien alueiden myötä myös ilmaillun turvallisuus kohenee ja ilmatilan käyttö tehostuu. Lisäksi Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien ampumatoiminnan ja miehittämättömien ilma-alusten harjoitustoiminnan edellytykset varmistetaan. Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 12 päivänä marraskuuta Aikataulu määrittyy ICAO:n globaalin ilmailutiedotusjärjestelmän päivämäärien pohjalta. 2 YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT 4 1 mom. Asetuksen 4 :n 1 momentin sanamuodon muutoksella halutaan poistaa tulkinnanvaraisuus, joka on tämänhetkisessä pykälätekstissä. Nykyisen tekstin perusteella asetusta voi lukea niin, että ilmailu on kielletty myös kieltoalueiden yläpuolella. Tämä ei ole pykälän tarkoitus, vaan ilmailu halutaan kieltää kieltoalueiden sisäpuolella. Muutoksella halutaan tarkentaa pykälän tekstiä sekä poistaa epäselvyys sen tulkinnasta. Liite 2 Liitteen 2 osalta päivitettäisiin epätarkkuudet koordinaateissa niin, että rajoitusalueet ilmenevät sekä asetuksessa että Suomen ilmailutiedotusjärjestelmässä mahdollisimman yhtenäisellä ja johdonmukaisella tavalla. EFR118 VUOSANKA Kyse on perustettavasta uudesta alueesta, jolla nykyistä aluetta EFR74 VUOSANKA laajennetaan länteen. Puolustusvoimauudistuksen, uusien suorituskykyjen ja uuden taistelutavan myötä tarve ampuma-alueiden käytölle laajemmalla alueella on kasvanut merkittävästi. Lain muutos (Laki puolustusvoimista, 1617/2009, 14 ) on heikentänyt puolustusvoimien toimintaedellytyksiä yleisesti muilla kuin valtion mailla. Tämän seurauksena kaikkien ampuma-alueiden merkitys on kasvanut ja puolustusvoimien toimintaedellytysten turvaamiseksi tulee ampuma-alue saada täysimääräisesti käyttöön. Perustettavaa aluetta EFR118 VUOSANKA koskeva laajennus on vahvistettu Kainuun 1. Vaihemaakuntakaavassa. EFR119A KERTTUVAARA JA EFR119B KERTTUVAARA: Nykyiset alueet EFD117 KERTTUVAARA ja EFR117 KERTTUVAARA korvataan uusilla alueilla EFR119A KERTTUVAARA ja EFR119B KERTTUVAARA. Uusien alueiden sivurajat ovat yhtenevät voimassa olevien alueiden kanssa. Perustettavilla alueilla varmistetaan Rajavartiolaitoksen ampumatoiminta ja miehittämättömän ilmailun harjoitustoiminnan edellytykset.

4 4 Liite 3 Liitteen 3 osalta päivitettäisiin epätarkkuudet koordinaateissa niin, että rajoitusalueet ilmenevät sekä asetuksessa että Suomen ilmailutiedotusjärjestelmässä mahdollisimman yhtenäisellä ja johdonmukaisella tavalla. EFTSAA02 Poistettu. Korvattu EFTSAA07. EFTSAA07 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAB01 Poistettu. Korvattu EFTSAB03. EFTSAB03 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAE03 Poistettu. Korvattu EFTSAE04. EFTSAE04 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAF06 Poistettu. Korvattu EFTSAF16. EFTSAF07 Poistettu. Korvattu EFTSAF17. EFTSAF16 Uusi. Korjaus nimeen. EFTSAF17 Uusi. Korjaus nimeen. EFTSAG10 Poistettu. Korvattu EFTSAG24, EFTSAG25 ja EFTSAG29. EFTSAG13 Poistettu. Korvattu EFTSAG30. EFTSAG17 Poistettu. Korvattu EFTSAG26. EFTSAG18 Poistettu. Korvattu EFTSAG27. EFTSAG19 Poistettu. Korvattu EFTSAG28. EFTSAG24 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAG25 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAG26 Uusi. Lennonjohdon porrastus alueeseen. EFTSAG27 Uusi. Lennonjohdon porrastus alueeseen. EFTSAG28 Uusi. Lennonjohdon porrastus alueeseen. EFTSAG29 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAG30 Uusi. Korjaus alueeseen. EFTSAH04 Poistettu. Korvattu EFTSAH44. EFTSAH12 Poistettu. Korvattu EFTSAH31 ja EFTSAH39 EFTSAH13 Poistettu. Korvattu EFTSAH45. EFTSAH15 Poistettu. EFTSAH17 Poistettu. Korvattu EFTSAH32 ja EFTSAH33. EFTSAH18 Poistettu. Korvattu EFTSA H34 ja EFTSAH35. EFTSAH19 Poistettu. Korvattu EFTSAH34. EFTSAH20 Uusi. Korjaus alueeseen. EFTSAH24 Poistettu. Korvattu EFTSAH38. EFTSAH25 Poistettu. Korvattu EFTSAH36. EFTSAH26 Poistettu. Korvattu EFTSAH37. EFTSAH28 Poistettu. Korvattu EFTSAH20. EFTSAH31 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAH32 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAH33 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAH34 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAH35 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAH36 Uusi. Lennonjohdon porrastus alueeseen. EFTSAH37 Uusi. Lennonjohdon porrastus alueeseen. EFTSAH38 Uusi. Lennonjohdon porrastus alueeseen. EFTSAH39 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos.

5 EFTSAH44 Uusi. Korjaus alueeseen. EFTSAH45 Uusi. Korjaus alueeseen. EFTSAJ06 Poistettu. Korvattu EFTSAJ36. EFTSAJ07 Poistettu. Korvattu EFTSAJ18 ja EFTSAJ19. EFTSAJ08 Poistettu. Korvattu EFTSAJ21. EFTSAJ12 Poistettu. Korvattu EFTSAJ29. EFTSAJ13 Poistettu. Korvattu EFTSAJ24 ja EFTSAJ25. EFTSAJ14 Poistettu. Korvattu EFTSAJ21. EFTSAJ15 Poistettu. Korvattu EFTSAJ22. EFTSAJ16 Poistettu. Korvattu EFTSAJ26 ja EFTSAJ27. EFTSAJ18 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAJ19 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAJ21 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAJ22 Uusi. Korjaus alueeseen. EFTSAJ24 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAJ25 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAJ26 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAJ27 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAJ28 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAJ29 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAJ30 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAJ36 Uusi. Korjaus alueeseen. EFTSAK01 Poistettu. Korvattu EFTSAE04 ja EFTSAK05. EFTSAK02 Poistettu. Korvattu EFTSAK04. EFTSAK04 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAK05 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM15 Poistettu. Korvattu EFTSAM46 ja EFTSAM47. EFTSAM17 Poistettu. Korvattu EFTSAM41. EFTSAM18 Poistettu. Korvattu EFTSAM71. EFTSAM19 Poistettu. Korvattu EFTSAM73. EFTSAM20 Poistettu. Korvattu EFTSAM70. EFTSAM21 Poistettu. Korvattu EFTSAM72. EFTSAM22 Poistettu. Korvattu EFTSAM74. EFTSAM23 Poistettu. Korvattu EFTSAM75. EFTSAM24 Poistettu. Korvattu EFTSAM44 ja EFTSAM45. EFTSAM27 Poistettu. Korvattu EFTSAM50. EFTSAM28 Poistettu. Korvattu EFTSAM42. EFTSAM29 Poistettu. Korvattu EFTSAM66. EFTSAM30 Poistettu. Korvattu EFTSAM64. EFTSAM31 Poistettu. Korvattu EFTSAM65. EFTSAM32 Poistettu. Korvattu EFTSAM63. EFTSAM33 Poistettu. Korvattu EFTSAM62. EFTSAM34 Poistettu. Korvattu EFTSAM61. EFTSAM38 Poistettu. Korvattu EFTSAM60. EFTSAM39 Poistettu. Korvattu EFTSAM59. EFTSAM40 Poistettu. Korvattu EFTSAM58. EFTSAM41 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM42 Uusi. Korjaus alueeseen. EFTSAM44 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. 5

6 EFTSAM45 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAM46 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAM47 Uusi. Toiminnallinen muutos, joka parantaa ilmatilan käyttöä. EFTSAM50 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM58 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM59 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM60 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM61 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM62 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM63 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM64 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM65 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM66 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM70 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM71 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM72 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM73 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM74 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAM75 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. EFTSAN15 Poistettu. Korvattu ETSAN19. EFTSAN19 Uusi. Muusta ilmatilarakenteesta johtuva muutos. 6

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Luonnos Valtioneuvoston asetus ilmailulta rajoitetuista alueista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ilmailulta rajoitetuista alueista annetun

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ilmailulta rajoitetuista alueista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ilmailulta rajoitetuista alueista annetun valtioneuvoston

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 2014. 930/2014 Valtioneuvoston asetus. ilmailulta rajoitetuista alueista

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 2014. 930/2014 Valtioneuvoston asetus. ilmailulta rajoitetuista alueista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 2014 930/2014 Valtioneuvoston asetus ilmailulta rajoitetuista alueista Annettu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 2014 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Trafin julkaisuja Kansallinen ilmatilapolitiikka

Trafin julkaisuja Kansallinen ilmatilapolitiikka Kansallinen ilmatilapolitiikka Trafin julkaisuja Trafis publikationer Trafi Publications 4/2016 1 Tausta Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen mukaan sopimusvaltiot tunnustavat, että jokaisella

Lisätiedot

ILMARI. Ilmatilan kokonaisuudistus Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

ILMARI. Ilmatilan kokonaisuudistus Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. ILMARI Ilmatilan kokonaisuudistus 9.10.2014 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. ILMARI - Taustaa Projekti käynnistettiin Trafi-joryssä 9.8.2013 Projektin tarkoituksena oli ja on tunnistaa ja toteuttaa

Lisätiedot

Mikkelin kaupunki - Puolustusministeriö -

Mikkelin kaupunki - Puolustusministeriö - KOMMENTTIKOOSTE, toinen lausuntopyyntö 1(7) TRAFI/3161/03.04.00.00/2015 OPS M1-28 Vaara-alueet Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Mikkelin kaupungin lentoasemalla ei ole huomautettavaa OPS M1-28 Vaara-alueita

Lisätiedot

SOTILASHARJOITUS- JA KOULUTUS- ALUEET SEKÄ ILMAPUOLUSTUKSEN TUNNISTUSVYÖHYKE (ADIZ)

SOTILASHARJOITUS- JA KOULUTUS- ALUEET SEKÄ ILMAPUOLUSTUKSEN TUNNISTUSVYÖHYKE (ADIZ) AIP SUOMI / FINLAND ENR 5.2-1 ENR 5.2 SOTILASHARJOITUS- JA KOULUTUS- ALUEET SEKÄ ILMAPUOLUSTUKSEN TUNNISTUSVYÖHYKE (ADIZ) ENR 5.2 MILITARY EXERCISE AND TRAINING AREAS AND AIR DEFENCE IDENTIFICA- TION ZONE

Lisätiedot

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä Kohta Kommentti Lausunnon antaja Ilmavoimien esikunta on laatinut Puolustusvoimien lausunnon TraFin lausuntopyyntöön Määräysluonnoksesta OPS M1-28, Vaara-alueet. Lausunto on koordinoitu Sotilasilmailun

Lisätiedot

Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp.

Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp. Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp. Tietoa ilmailun sidosryhmille 9.10.2014 Susanna Metsälampi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutostarpeista Ilmailulakia lähdettiin uudistamaan, koska EU-säädökset

Lisätiedot

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017.

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion talousarviosta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. xxxxxx xxxx Finavia Oyj

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. xxxxxx xxxx Finavia Oyj ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014 xxxxxx xxxx Finavia Oyj Johdanto Taustaa Puolustusvoimien rakenneuudistus Single European Sky (SES) I ja II -asetusten vaatimukset FRA-valmistautuminen (syksy 2015) ICAO / SERA

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 928. Laki. rikoslain 50 luvun muuttamisesta. Annettu Helsingissä 19 päivänä lokakuuta 2006

SISÄLLYS. N:o 928. Laki. rikoslain 50 luvun muuttamisesta. Annettu Helsingissä 19 päivänä lokakuuta 2006 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä lokakuuta 2006 N:o 928 931 SISÄLLYS N:o Sivu 928 Laki rikoslain 50 luvun muuttamisesta... 2597 929 Valtioneuvoston asetus ilmailulta rajoitetuista

Lisätiedot

Uutisia säädösrintamalta

Uutisia säädösrintamalta Uutisia säädösrintamalta SUOMEN ILMAILULIITTO Avainhenkilöpäivät 17.10.2015 Päivi Metsävainio, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulain muutos Muutoksen taustalla poikkeama-asetus (376/2014)

Lisätiedot

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta

HE 14/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ajoneuvoliikennerekisteristä annetun lain 15 :n ja tieliikennelain 105 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi ajoneuvoliikennerekisteristä

Lisätiedot

Seuraavaa etuoikeusjärjestystä noudatetaan eri ilmatilarakenteiden ja ilmaliikenteen välillä:

Seuraavaa etuoikeusjärjestystä noudatetaan eri ilmatilarakenteiden ja ilmaliikenteen välillä: ILMATILANKÄYTÖN ETUOIKEUSJÄRJESTYS Etuoikeusjärjestys perustuu FUA-konseptin mukaan esitaktisella tasolla suoritettuihin ennakkoilmoitusmenettelytoimenpiteisiin. Ennakkoilmoituksia voivat jättää AMC:lle

Lisätiedot

Ilmatilauudistus Mitä, missä, milloin ja miksi

Ilmatilauudistus Mitä, missä, milloin ja miksi Ilmatilauudistus Mitä, missä, milloin ja miksi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Työnjako Työnjako eri toimijoiden välillä oli selkeä, mutta tiivis yhteistyö kaikkien eri toimijoiden välillä oli

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 47/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi painelaitelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi painelaitelakia. Lakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta Kirkkolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kirkkoneuvoston, seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan oikeudesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 139/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi painelaitelain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi painelaitelain 27 :n 3 momenttia. Lain siirtymäsäännöksen

Lisätiedot

HE 129/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 :n muuttamisesta

HE 129/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Lentoliikenteen valvontamaksusta annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Uusi ilmatila 11/2014

Uusi ilmatila 11/2014 Uusi ilmatila 11/2014 Pakkasparlamentti 22.3.2014 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Projektin eteneminen Finavia (Ilmatila 2012+ projekti) haki Trafilta hyväksyntää suunnittelukriteereille 6/2012 ja

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi jalometallituotteista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi jalometallituotteista annettua lakia siten,

Lisätiedot

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 ~ - HE 113 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilakia muutettavaksi siten, että laissa säädettäisiin Euroopan

Lisätiedot

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle

1993 vp - HE Esityksen mukaan ympäristölle 1993 vp - HE 74 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

LENNONVALMISTELU JA SEN HAASTEET

LENNONVALMISTELU JA SEN HAASTEET LENNONVALMISTELU JA SEN HAASTEET Tuomas Gröndahl Lennonvalmistelu pähkinänkuoressa säätarkastelu Onko lento sään puolesta mahdollista toteuttaa? Täyttyvätkö viranomaisen asettamat suunnitteluminimit? Täyttyvätkö

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenne- ja viestintäviraston

Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenne- ja viestintäviraston Puolustusministeriö Lausunto 87/40.03.00/2018 23.02.2018 FI.PLM.2018759, Asia: LVM/891/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenne ja viestintäviraston perustamisesta, Liikennevirastosta annetun

Lisätiedot

Ilmailulaki ja EU:n yhteisten lentosääntöjen tuomat säädösja määräysmuutokset

Ilmailulaki ja EU:n yhteisten lentosääntöjen tuomat säädösja määräysmuutokset Ilmailulaki ja EU:n yhteisten lentosääntöjen tuomat säädösja määräysmuutokset Rovaniemi 14.3.2015 Päivi Metsävainio Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulaki 864/2014 Ilmailulain uudistuksen

Lisätiedot

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Perustelumuistio 1(5) 22.8.2018 OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen säädösperusta on ilmailulain (864/2014) 157, jonka mukaan Liikenteen

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 11.5.2017 Eriika Melkas EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ Pääasiallinen sisältö Tiettyjen julkisten ja yksityisten

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 122/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun lain 10 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

RPAS-info RPAS-sääntely ja määräysmuutos Päivi Metsävainio. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

RPAS-info RPAS-sääntely ja määräysmuutos Päivi Metsävainio. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. RPAS-info 9.11.2016 RPAS-sääntely ja määräysmuutos Päivi Metsävainio Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Käsitteet Miehittämätön ilma-alus Ilma-alus, joka on tarkoitettu lentämään ilman ilmaaluksessa

Lisätiedot

HE 92/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kuntien takauskeskuksesta annetun lain 5 ja 8 :n muuttamisesta

HE 92/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kuntien takauskeskuksesta annetun lain 5 ja 8 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kuntien takauskeskuksesta annetun lain 5 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kuntien takauskeskuksesta annettua

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Tieliikelaitoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia Tieliikelaitoksesta. Valtion liikelaitoksista annetun

Lisätiedot

SIDOSRYHMIEN KUULEMINEN ILMAILUN SÄÄDÖSTEN JA PÄÄTÖSTEN VALMISTELUSSA

SIDOSRYHMIEN KUULEMINEN ILMAILUN SÄÄDÖSTEN JA PÄÄTÖSTEN VALMISTELUSSA 16.6.2015 Dnro 49/4/14 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin Esittelijä: Esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä SIDOSRYHMIEN KUULEMINEN ILMAILUN SÄÄDÖSTEN JA PÄÄTÖSTEN VALMISTELUSSA 1 KANTELU Suomen

Lisätiedot

HE 88/2008 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti lisäpöytäkirjan kansallisen voimaantulon kanssa.

HE 88/2008 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti lisäpöytäkirjan kansallisen voimaantulon kanssa. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräiden kansainvälisesti suojattujen tunnusten käytöstä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia eräiden

Lisätiedot

valtionlainojen sekä maatilalain mukaisten korkotukilainojen korko säilyisi tasolla, jolle se on nostettu vuosina 1991 ja 1992.

valtionlainojen sekä maatilalain mukaisten korkotukilainojen korko säilyisi tasolla, jolle se on nostettu vuosina 1991 ja 1992. 1993 vp - HE 293 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maaseutuelinkeinolain 59 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan maaseutuelinkeinolakia muutettavaksi niin, että

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Pallas- Yllästunturin kansallispuistosta annetun lain :n muuttamisesta Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta annettuun lakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka

Lisätiedot

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ MUISTIO luonnos Hallitussihteeri Tiina Ranne Neuvotteleva virkamies Mari Suominen

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ MUISTIO luonnos Hallitussihteeri Tiina Ranne Neuvotteleva virkamies Mari Suominen LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ MUISTIO luonnos Hallitussihteeri Tiina Ranne Neuvotteleva virkamies Mari Suominen 28.5.2013 VALTIONEUVOSTON ASETUS VAARALLISTEN AINEIDEN KULJETUKSESTA TIELLÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

HE 146/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 3 :n väliaikaisesta muuttamisesta

HE 146/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 3 :n väliaikaisesta muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 3 :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion televisio- ja

Lisätiedot

HE 195/2010 vp. Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan mahdollisimman

HE 195/2010 vp. Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan mahdollisimman HE 195/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 6 :n ja sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Eduskunnan

Lisätiedot

HE 66/2011 vp. lentoliikenteen valvontamaksun määrää korotettaisiin

HE 66/2011 vp. lentoliikenteen valvontamaksun määrää korotettaisiin HE 66/2011 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Lentoliikenteen valvontamaksusta annettua lakia ehdotetaan

Lisätiedot

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta

HE 135/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain (1144/1991) muuttamista siten,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvojen rekisteröintitoiminnasta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvojen rekisteröintitoiminnasta annettua lakia. Lakiin tehtäisiin

Lisätiedot

HE 256/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta

HE 256/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kilpailulakia. Esityksen mukaan lain yrityskauppavalvontaa koskevista

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 108/2001 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työllisyyslain 21 :n, palkkaturvalain 9 :n, merimiesten palkkaturvalain 8 :n ja työehtosopimuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot

HE 71/2008 vp. lisäksi myös muihin puolustusvoimien virkoihin. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman

HE 71/2008 vp. lisäksi myös muihin puolustusvoimien virkoihin. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman HE 71/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi puolustusvoimista annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi puolustusvoimista annetun lain

Lisätiedot

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. HE 72/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia. Tieliikennelaissa määriteltäisiin

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 243/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain 58 :n sekä kolttalain 68 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Luonnos 7.3.2017 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVI- OINTIMENETTELYSTÄ PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten

Lisätiedot

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta HE 89/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi teknologian kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi teknologian kehittämiskeskuksesta

Lisätiedot

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuntajakolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden kunnan valtuuston toimikautta ja järjestelytoimikunnan asettamista

Lisätiedot

Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta

Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta Lainsäädäntöhankkeet puolustusselonteossa Puolustusvaliokunta 7.4.2017 Hanna Nordström lainsäädäntöjohtaja hallintopoliittinen osasto, lainvalmistelu- ja oikeusyksikkö Hallituksen esitykset HE 94/2016

Lisätiedot

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

HE 23/2007 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä HE 23/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999.

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999. HE 13/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta

Lisätiedot

HE 107/2018 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 107/2018 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Harmaan talouden selvitysyksiköstä annetun lain 6 :n muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 112/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen

Lisätiedot

HE 100/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi

HE 100/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi 1 päivänä joulukuuta 2015 voimaan tulevan ampumaaselain

Lisätiedot

HE 125/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tupakkalain 120 :n muuttamisesta

HE 125/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tupakkalain 120 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tupakkalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tupakkalakia niin, että yksityishenkilöt saisivat hankkia ja vastaanottaa

Lisätiedot

HE 79/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ilmailulain muuttamiseksi - Sisällön tarkastelua lennokkitoiminnan näkökulmasta -

HE 79/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ilmailulain muuttamiseksi - Sisällön tarkastelua lennokkitoiminnan näkökulmasta - SIL LENNOKKITOIMIKUNTA - Tilanne 9 / 2014: Hallitus on jättänyt vuoden 2014 alkupuolella eduskunnalle esityksen ilmailulain muuttamisesta. Eduskunta on käsitellyt lakiehdotuksen 5.6.2014 ja siirtänyt sen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tieliikennelain ja ajoneuvolain 89 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia ja ajoneuvolakia muutettavaksi. Lakeihin

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yliopistolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutoksenhaku yliopiston päätöksiin ohjattavaksi siihen hallinto-oikeuteen, jonka

Lisätiedot

HE 23/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan autoverolakia, ajoneuvoverolakia

HE 23/2014 vp. Esityksessä ehdotetaan autoverolakia, ajoneuvoverolakia Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain, ajoneuvoverolain 50 ja 53 :n ja polttoainemaksusta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan autoverolakia,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rikoslain 34 a luvun 1 ja 4 :n muuttamisesta ja rikoslain muuttamisesta annetun lain 34 luvun 12 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rikoslain

Lisätiedot

Seuraavilla lennoilla on aina etuoikeus muuhun ilmaliikenteeseen ja ilmatilarakenteeseen nähden.

Seuraavilla lennoilla on aina etuoikeus muuhun ilmaliikenteeseen ja ilmatilarakenteeseen nähden. ILMATILANKÄYTÖN ETUOIKEUSJÄRJESTYS Etuoikeusjärjestys perustuu FUA-konseptin mukaan esitaktisella tasolla suoritettuihin ennakkoilmoitusmenettelytoimenpiteisiin. Ennakkoilmoituksia voivat jättää AMC:lle

Lisätiedot

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 193/1996 vp esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muutta Hallituksen misesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolain hallintolainkäyttöä koskevia säännöksiä ehdotetaan tarkistettaviksi sen johdosta,

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 3 :n väliaikaisesta muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain 3 :n väliaikaisesta muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion televisio- ja radiorahastosta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 299/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kuntarakennelain muuttamisesta sekä kuntajakolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen 5 momentin kumoamisesta

Lisätiedot

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Viestintäneuvos Sini Wirén Muistio x.x.2018 RADIOTAAJUUKSIEN KÄYTÖSTÄ JA TAAJUUSSUUNNITELMASTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMINEN 1. ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Tieliikennelain kokonaisuudistus Kokonaisuudistus on edennyt eduskuntaan (23.11.2017) HE 180 / 2017 (23.11.2017) Nykyinen laki vuodelta 1981 (täydentäviä

Lisätiedot

1994 vp - HE 140 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1994 vp - HE 140 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 140 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 3/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi virallisista kääntäjistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi virallisista kääntäjistä annettua

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2012 COM(2012) 591 final 2012/0285 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kalavarojen säilyttämisestä teknisten toimenpiteiden avulla Itämeren, Belttien

Lisätiedot

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 181/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikosvahinkojen korvaamisesta valtion varoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan rikosvahinkojen korvaamisesta

Lisätiedot

HE 237/2009 vp. (1303/2004) täydennettiin lain säännöksiä

HE 237/2009 vp. (1303/2004) täydennettiin lain säännöksiä Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vesienhoidon järjestämisestä annetun lain 2 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Vesienhoidon järjestämisestä annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

ILMATILAUUDISTUS xxxxxx xxxx Finavia Oyj

ILMATILAUUDISTUS xxxxxx xxxx Finavia Oyj ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014 xxxxxx xxxx Finavia Oyj Johdanto Taustaa Puolustusvoimien rakenneuudistus Single European Sky (SES) I ja II -asetusten vaatimukset FRA-valmistautuminen (syksy 2015) ICAO / SERA

Lisätiedot

SERA NEFAB laajuinen harmonisointi ja käyttöönotto

SERA NEFAB laajuinen harmonisointi ja käyttöönotto Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. SERA NEFAB laajuinen harmonisointi ja käyttöönotto Tarkastuslentäjien kertauskoulutus Trafi 8.11.2013 Kai Väisänen Historiaa / taustat Taustalla yhtenäinen eurooppalainen

Lisätiedot

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos 13.2.2015 SM066:00/2011

SISÄMINISTERIÖ Muistio Liite Lainsäädäntöneuvos 13.2.2015 SM066:00/2011 SISÄMINISTERIÖN ASETUS VARTIJAN JA JÄRJESTYKSENVALVOJAN ASUSTA JA JÄRJESTYKSENVALVOJAN TUNNUKSISTA 1. Yleistä Ehdotus liittyy hallituksen esitykseen HE 22/2014 eduskunnalle laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista

Lisätiedot

HE 217/2014 vp. Ehdotettu laki on käsiteltävä eduskunnassa. Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin, että tehtä-

HE 217/2014 vp. Ehdotettu laki on käsiteltävä eduskunnassa. Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin, että tehtä- HE 217/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin,

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion liikelaitoksista annetun lain 20 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion liikelaitoksista annetun lain

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o Laki. muutetaan eräitä yrityksiä koskevasta taloudellisen toiminnan avoimuus- ja tiedonantovelvollisuudesta

SISÄLLYS. N:o Laki. muutetaan eräitä yrityksiä koskevasta taloudellisen toiminnan avoimuus- ja tiedonantovelvollisuudesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2009 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2009 N:o 1371 1376 SISÄLLYS N:o Sivu 1371 Laki eräitä yrityksiä koskevasta taloudellisen toiminnan avoimuus- ja tiedonantovelvollisuudesta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 57/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilain säännöksiä muutettavaksi siten, että kemikaalin päällysmerkintöihin

Lisätiedot

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 vp -- lie 271 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 vp -- lie 271 Flallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN ASETUS LIIKENTEEN TURVALLI- SUUSVIRASTON MAKSULLISISTA SUORITTEISTA

LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN ASETUS LIIKENTEEN TURVALLI- SUUSVIRASTON MAKSULLISISTA SUORITTEISTA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Muistio Suunnittelija Pirjo Karttunen LVM 25.11.2015 Erityisasiantuntija Saara Norrman Trafi LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN ASETUS LIIKENTEEN TURVALLI- SUUSVIRASTON

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen 3 Määräaikaiskatsastusvelvollisuus 1. Ajoneuvolain 51 :ssä tarkoitettu määräaikaiskatsastusvelvollisuus koskee autoja (M- ja N-luokan ajoneuvot),

Lisätiedot

Ilmatilan hallintaan vaikuttava sääntely ja kansallinen toimintamalli

Ilmatilan hallintaan vaikuttava sääntely ja kansallinen toimintamalli Ilmatilan hallintaan vaikuttava sääntely ja kansallinen toimintamalli Iiro Keskiväli Erityisasiantuntija Ilmatilan hallintaan vaikuttava sääntely ja kansallinen toimintamalli Kansainvälinen säädösympäristö

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Viestintäneuvos 27.10.2015 Kreetta Simola LUONNOS VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA Taustaa Vuoden

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

HE 154/2010 vp. toimintavaltuuksia sekä tarkentamalla sähkölaitteistojen. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 154/2010 vp. toimintavaltuuksia sekä tarkentamalla sähkölaitteistojen. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sähköturvallisuuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sähköturvallisuuslakia selkeyttämällä sähkö- ja hissitöiden johtajan toimintaedellytyksiä,

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 32/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle metallirahalain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan metallirahalakiin lisättäväksi säännös valtiovarainministeriön oikeudesta

Lisätiedot

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 91/2016 vp. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tuloverolain 33 c :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Energiavirastosta annettua lakia siten, että

Lisätiedot

LVaV VIESTINTÄMINISTERIÖ

LVaV VIESTINTÄMINISTERIÖ LIIKENNE- JA LVaV VIESTINTÄMINISTERIÖ VEO / VTO Päätös 1(5) 21.12.2017 LVM/1046/02/2017 Päätös englannin kielen käytöstä ilmaliikennepalvelussa lentopinnan 95 yläpuolella Päätös Liikenne-ja viestintäministeriö

Lisätiedot

Uutisia säädösrintamalta

Uutisia säädösrintamalta Uutisia säädösrintamalta Suomen ilmailuliiton Avainhenkilöpäivät 25.10.2014 Susanna Metsälampi, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Uutisia säädösrintamalta Mistä tietoa? Viranomaisen prioriteeteista

Lisätiedot

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. Simo Aro Finavia Oyj

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. Simo Aro Finavia Oyj ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014 Simo Aro Finavia Oyj Ilmatilan rakenteiden muutokset Ilmatilan rakenteet CTR-, TMA- ja FIZ-alueiden sivu- ja korkeusrajojen muutokset Uudet lennonjohtoalueet EFHK CTA EAST ja

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yliopistolain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutoksenhaku yliopiston päätöksiin ohjattavaksi siihen hallinto-oikeuteen, jonka tuomiopiirissä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 122/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ja lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot