Sisäisen valvonnan ohje, kunnanhallituksen , 289, hyväksymä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisäisen valvonnan ohje, kunnanhallituksen , 289, hyväksymä"

Transkriptio

1 Vöyri-Maksamaan kunta Sisäisen valvonnan ohje, kunnanhallituksen , 289, hyväksymä 1. SISÄINEN VALVONTA Sisäisellä valvonnalla tarkoitetaan kaikkia johdon, hallituksen ja muiden osapuolten toimenpiteitä, joilla parannetaan riskien hallintaa ja lisätään mahdollisuuksia saavuttaa asetetut tavoitteet. Johto suunnittelee, organisoi ja johtaa tavoitteiden saavuttamiseen ja toimintojen varmistamiseen tarvittavia välttämättömiä toimenpiteitä. Sisäisellä valvonnalla pyritään saavuttamaan luotettava ja täydellinen informaatio raha-asioista ja toiminnoista tarkoituksenmukainen ja tehokas toiminta omaisuuden suoja lakien ja asetusten sekä sopimusten mukainen toiminta Valvonta on riittävä, jos johto on suunnitellut ja muotoillut toiminnan siten, että se antaa riittävän varmuuden siitä, että organisaatiota uhkaavat riskit on huomioitu tehokkaasti ja organisaation tavoitteet saavutetaan tehokkaasti ja taloudellisesti. Sisäiseen valvontaan kuuluu myös, että organisaation eri tasoja informoidaan kunnan toiminnan tarkoituksesta ja asetetuista tulostavoitteista sekä tavoitteiden saavuttamisen seurannasta. 2. OSA-ALUEET Sisäinen valvonta on työvaiheiden jatkuvaa valvontaa tai toimintaan ja varojen käsittelyyn liittyviä erillisiä toimenpiteitä. Sisäinen valvonta edellyttää oikeuksien ja vastuun täsmällistä määrittelyä sekä kattavaa selvitys- ja raportointijärjestelmää. Sisäisellä valvonnalla varmistetaan, että tehtävät hoidetaan kuten on suunniteltu ja hyväksytty ja tarkoitukseen osoitetuilla resursseilla. Jokainen päällikkö vastaa oman tehtäväalueensa sisäisestä valvonnasta. Valvonnan seuranta on ensisijaisesti luottamushenkilöille kuuluva tehtävä. Seurannan tärkeimmät tehtävät on vahvistaa raportointivelvollisuus ja tarkastaa, kuinka raportointi toteutetaan ja verrata päätöksiä raporteissa kuvattuihin tuloksiin.

2 3. VASTUU Kunnan konsernijohtoon kuuluvat kunnanhallitus, kunnanjohtaja ja muut johtosäännössä vahvistetut viranomaiset. Konsernijohto vastaa kuntakonsernin johdosta ja konsernin sisäisen valvonnan järjestämisestä (kuntalaki 25 a ) Vöyri-Maksamaan kunnan hallintosäännön 4 mukaan kunnanhallituksen tehtävänä on johtaa kunnan hallintoa ja valvoa kunnan hallintotehtäviä sen mukaan kuin kuntalaissa, erityislaeissa ja hallintosäännössä säädetään. Kunnanhallitus vastaa sisäisen valvonnan järjestämisestä. Kunnanjohtaja, toimialajohtajat, tehtäväalueiden päälliköt sekä kunnan muut tilinpitovelvolliset 1 ja esimiesasemassa olevat vastaavat sisäisen valvonnan toteuttamisesta. Jokaisen yksikön johtaja vastaa oman yksikkönsä sisäisen valvonnan järjestämisestä, erityisesti siitä, että yksikölle asetetut tavoitteet saavutetaan, ja varmistaa sen, että toiminta- ja työketjut ovat kunnossa ja henkilö-, tietoturva- sekä omaisuusriskit on huomioitu. Tilintarkastuksen yhteydessä kunnan tilintarkastaja selvittää, onko kunnan sisäinen valvonta järjestetty asianmukaisesti. 4. HALLINTO-ORGANISAATIO 4.1. Vastuunjako Määräykset sektorien välisestä vastuunjaosta annetaan hallintosäännössä ja jokaisen sektorin johtosäännössä. Hallintosäännön 53 mukaan kunnan luottamushenkilöelimet ja vastuulliset viranhaltijat vastaavat toiminnan valvonnasta. Sektoreiden yleinen toimivalta määrätään hallintosäännössä. Hallintosäännössä määrätään kunnan hallinto-organisaation perusrakenne, johdon järjestäminen, päätöksentekomenettely ja taloushallinto. Hallintosäännössä määrätään myös hallintoelinten ja päälliköiden keskeiset toimivaltuudet ja työnjako henkilöstöasioissa ja talousarvion toteuttamisessa Toimivallan siirtäminen Kunnanhallitus voi siirtää johtosäännöllä toimivaltuuksia muille toimielimille ja viranhaltijoille. Lautakunnilla ja johtokunnilla on vastaava siirto-oikeus. Myös viranhaltija voi siirtää toimivaltaa hallintosäännön tai johtosäännön perusteella siirtää 1 Kuntalain mukaan tilivelvollisia ovat toimielimen jäsenet sekä toimielimen tehtäväalueen johtavat viranhaltijat. Tilivelvollinen johtava viranhaltija on erityisesti vastuussa sisäisen tarkastuksen toteuttamismuotojen laatimisesta ja oman tehtävä-alueensa sisäisen tarkastuksen jatkuvuudesta.

3 toimivaltaa alaiselleen viranhaltijalle, jos laki sen sallii. Päätös toimivallan siirtämisestä on annettava tiedoksi viranhaltijan esimiehenä toimivalle viranomaiselle Viranhaltijapäätökset ja niiden seuranta Viranhaltijan, jolle hallintosäännöllä tai johtosäännöllä on annettu päätöksentekooikeus tai jolle päätöksenteko-oikeus on siirretty hallintosäännöllä tai johtosäännöllä, täytyy pitää pöytäkirjaa sellaisista päätöksistä, joista voidaan tehdä oikaisuvaatimus tai valitus. Päätökset, jotka ylempi hallintoelin voi ottaa käsiteltäväksi, on annettava tälle elimelle tiedoksi, eli kunnanhallitukselle tai lautakunnalle hallintosäännössä määrätyllä tavalla Otto-oikeus Ylemmän toimielimen oikeus ottaa asia käsittelyyn edellyttää, että lautakunnat ja kunnanhallitus saavat ajoissa tiedon päätöksistä, joiden kohdalla tätä oikeutta voidaan käyttää. Hallintosäännössä määrätään, että lautakunnan tai viranhaltijan on neljän päivän kuluessa pöytäkirjan tarkastamisesta ilmoitettava päätöksestä sille ylemmälle toimielimelle, jolla on oikeus ottaa asia käsittelyyn. Toimialapäälliköiden, vastuualueiden johtajien ja muiden päälliköiden pitää seurata alaistensa viranhaltijoiden päätöksentekoa, ja jos viranhaltijan päätös on lain, annettujen määräysten tai ohjeiden vastainen tai muuten kunnalle epätarkoituksenmukainen, välittömästi ilmoitettava siitä esimiehelleen, kunnanjohtajalle tai toimielimen puheenjohtajalle, jotta nämä voivat käyttää oikeuttaan ottaa asia käsiteltäväksi. Viranhaltijalle tai päätöksen tehneelle elimelle on ilmoitettava välittömästi, kun oikeutta ottaa asia käsiteltäväksi käytetään. Ilmoitus on tehtävä 14 päivän aikana siitä päivästä kun pöytäkirja on asetettu nähtäväksi Asioiden valmistelu Päätökset on valmisteltava hyvin. Tavoitteena on, että myös päätöksen taustaaineisto analysoidaan ja päätöksenteon kannalta oleellinen informaatio otetaan esiin ja kootaan yhteen. Valmisteluasiakirjan tulee sisältää selvitys hakemuksen tai esityksen perustana olevista faktoista tietosisällön analyysi, oikeusnormit, joita on sovellettava, säädökset ja määräykset selvitys muista normeista, jotka on otettava asian ratkaisussa huomioon kuvaus päätöksen täytäntöönpanon arvioiduista vaikutuksista (kustannukset, henkilöstövaikutukset, vaikutus tila- ja laitteistotarpeeseen) päätösehdotuksen perustelu Hyvässä ehdotuksessa on objektiivisesti valmisteltuja vaihtoehtoja ja myös ehdotus täytäntöönpanotoimenpiteistä.

4 4.6. Toimenkuvaus Toimenkuvauksessa annetaan määräyksiä viranhaltijan asemasta kunnan organisaatiossa sekä viranhaltijan vastuusta, tehtävistä, päätäntäoikeudesta ja valtuuksista. Viranhaltijan lähin esimies laatii toimenkuvauksen yhdessä viranhaltijan kanssa. Toimenkuvaus tarkastetaan säännöllisesti kehityskeskustelujen yhteydessä, henkilökunnan vaihtuessa tai työtehtävien muuttuessa. 5. HANKINNAT JA SOPIMUKSET Hankintoja tehtäessä noudatetaan julkisista hankinnoista annettua lakia ja asetusta. Hallintosäännön 54 mukaan pitää hankinnat järjestää siten, että ne ovat kokonaistaloudellisesti katsoen kannattavia. Kunnanhallitus antaa ohjeet hankintamenettelystä ja vahvistaa hankintojen ylärajat. Hankintoja tehtäessä käytetään hyväksi käytettävissä olevia kilpailuttamismahdollisuuksia ja tavoitteena on tehdä lopputuloksen kannalta kokonaistaloudellisesti edullisimmat hankinnat. Tarjouspyynnössä on ilmoitettava kokonaistaloudelliset perusteet, kuten tekniset vaatimukset ja huollon sekä varaosien tarve. Hankittavien tuotteiden ja palveluiden pitää vastata laadultaan käyttötarkoitusta. Kunta on velvollinen noudattamaan hankinnoissaan hyvää kaupankäymistapaa ja käsittelemään tarjouksen jättäjiä ja tarjouksia puolueettomasti. Ei-diskriminoiva ja tasapuolinen kohtelu merkitsee, että kaikkia tarjouksen jättäjiä kohdellaan tasa-arvoisesti kotikunnasta riippumatta. Kun päätös tarjouksen hyväksymisestä on tehty ja muutoksenhakuaika on päättynyt, tehdään hankinnasta kirjallinen sopimus tai tilaus. Jos kyseessä on yksikön toiminnalle taloudellisesti merkittävästä tai kriittisestä toimituksesta, pitää vaatia vakuus hankinnan sopimuksenmukaisesta toimittamisesta. Jos myyjä syyllistyy toimituksen viivästymiseen tai toimitus on muutoin sopimuksen vastainen tai myyjä muulla tavoin rikkoo sopimusta, on korvausvaatimus ja muut vaatimukset esitettävä välittömästi ja todistettavasti myyjälle. Ostaja voi vaatia virheen korjaamista, uutta tuotetta virheellisen tilalle, hinnan alentamista tai kaupan purkamista. Ostajalla on oikeus saada korvaus ilmenneestä vahingosta. Kunnan puolesta sopimukset hyväksyy valtuusto, kunnanhallitus, lautakunta, johtokunta tai näiden alainen viranhaltija valtuuksiensa rajoissa. Toimivaltuudet määritellään hallintosäännössä, kunnanhallituksen johtosäännössä tai sektorien johtosäännöissä. Hallintosäännön 57 mukaan kunnan/kunnanhallituksen tekemät sopimukset allekirjoittaa kunnan puolesta kunnanjohtaja, kunnanhallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja allekirjoituksen varmentaa kunnansihteeri tai johtoryhmän asianosainen jäsen, jos valtuusto ei ole valtuuttanut muita henkilöitä allekirjoittajiksi. Hyväksyttyjen sopimusten valvonta kuuluu sopimuksen hyväksyneen luottamuselimen alaiselle osastopäällikölle. Viranhaltijapäätösten osalta valvonta kuuluu sopimuksen hyväksyneelle viranhaltijalle tai tämän määräämälle viranhaltijalle.

5 Sopimusten valvontaan kuuluu niiden täytäntöönpano sekä sopimusten edellyttämien toiminnallisten ja taloudellisten toimenpiteiden suorittaminen määräaikana. Sellaisia toimenpiteitä ovat maksaminen/laskuttaminen, indeksitarkistusten laskeminen, selvitysten tekeminen, sopimusten irtisanominen jne. Jokaisen sektorin valvontatehtävät on järjestettävä hyväksytyillä toimenkuvauksilla tai muilla määräyksillä, joista selvästi ilmenee valvontatehtävästä vastuullinen viranhaltija. Valtuuston, kunnanhallituksen tai kunnanhallituksen alaisen viranhaltijan hyväksymät sopimukset säilytetään arkistointisuunnitelmassa tarkemmin ilmoitetussa vastuuyksikössä. Lautakuntien ja johtokuntien tai niiden alaisten viranhaltijoiden hyväksymät sopimukset säilytetään kyseisellä sektorilla arkistointisuunnitelmassa ilmoitetussa vastuuyksikössä. Hyväksytyistä ja voimassa olevista sopimuksista pidetään rekisteriä. Rekisteristä pitää ilmetä sopijaosapuolet, sopimuksen sisältö, hyväksymispäätös ja sopimuksen voimassaoloaika. 6. MENOJEN JA TULOJEN TARKASTAMINEN Vastaanottajan pitää tarkistaa, että tositteen tarkoittama tavara, työsuoritus tai muu palvelu on saatu ja se on tilauksen mukainen. Vastaanottajan pitää huolehtia siitä, että kassa-alennus on vähennetty tositteen hinnasta. Vastaanottajan pitää varustaa tosite tai siihen liittyvä selvitys päiväyksellä ja nimikirjoituksellaan. Vastuuhenkilön pitää hyväksyjän ominaisuudessa tarkistaa, että tosite on muodollisesti ja asiallisesti oikea (loppusumma, arvonlisävero, kassaalennukset, eräpäivä) tavara, työsuoritus tai muu palvelu on merkitty vastaanotetuksi tosite on oikein varmennettu Vastuuhenkilön pitää hyväksyä tosite viipymättä ostolaskujen sähköisessä käsittelyjärjestelmässä. Jokainen toimielin tai toimielimen alainen tulosalue tai muu toimintayksikkö (=laskuttaja) huolehtii oman tehtäväalueensa myyntitulojen, maksujen ja muiden myymiensä palvelujen tulojen laskuttamisesta. Ulkopuolisille asiakkaille suunnatussa laskutuksessa käytetään joko kyseisen laskutuslajin erityisohjelmaa tai kunnan yleistä laskutusohjelmaa. Postitse lähetettävät luvat ja muut vastaavat maksulliset asiakirjat laskutetaan viitenumeroa käyttäen postiennakkona, jonka tiedot laskuttaja viivytyksettä syöttää myyntireskontraan. Laskutusohjelmat on liitetty kunnan taloushallinnon keskitetysti hoitamaan myyntireskontraan, jonka avulla laskuttamisen tuloksia seurataan. Myyntireskontran tiedot siirretään kirjanpitoon liittämistoiminnon avulla. Laskutetut tulot kirjatan tuloksi laskuttajan tulosalueelle ja toimintayksikölle ja suoritukset kirjataan päivittäin saatavien tilille laskutussaatavien vähennyksenä. Kaikki ulkopuolisille asiakkaille menevä laskutus sisältyy kunnan myyntireskontraan kuuluvaan laskutusjärjestelmään.

6 Laskutuksen pitää tapahtua välittömästi, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa palvelun suorittamisen jälkeen tai sen määräajan jälkeen, josta on sovittu sopimusta tehtäessä tai erikseen päätetty tai menettelytavasta muutoin on sovittu. Taloushallinto seuraa maksuliikennettä myyntireskontrassa. Jos laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä eikä myöskään sen jälkeen, lähettää laskuttaja asiakkaalle ensimmäisen maksumuistutuksen viimeistään kolmen viikon kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei makseta kolmen viikon aikana ensimmäisestä maksumuistutuksesta, lähetetään toinen maksumuistutus, jossa mainitaan, että lasku siirtyy tämän muistutuksen jälkeen perintätoimistolle. Jos laskua ei ole maksettu toisen maksumuistutuksen eräpäivään mennessä, jätetään erääntynyt lasku perintätoimistolle perittäväksi. Asiakkaalle lähetetty virheellinen tai perusteeton lasku korjataan myyntireskontrassa laskuttajan taloushallinnolle tekemän kirjallisen ilmoituksen perusteella. Eräpäivän jälkeen maksetuille laskuille merkitään korkolain mukainen viivästyskorko, ellei laissa, asetuksessa tai asiakkaan kanssa tehdyssä sopimuksessa ole määrätty tai sovittu muuta viivästyskoron perimisestä. Kaikki saatavat peritään, jos ei muuta ole päätetty. Laskusaatava, jota perimistoimista huolimatta ei ole saatu tilinpäätöksen tekemiseen mennessä, kirjataan seuraavan vuoden tilinpäätöksessä luottotappioksi laskuttajan toimintayksikön muina menoina. 7. KIINTEÄ OMAISUUS Kunnan kiinteän omaisuuden rekisteri on osa kunnan tilinpitojärjestelmää. Rekisteristä otettavat raportit ovat samalla kunnan kiinteän omaisuuden luettelo tasetilien mukaan ryhmiteltynä, poikkeuksena vielä kesken olevat hankinnat. Kiinteä omaisuus on omaisuutta, joka on tarkoitettu käytettäväksi kunnan toiminnassa vähintään kolmen tilinpitokauden ajan, ja jonka hankinta-arvo on vähintään euroa ja joka on hankittu talousarvion investointiosan määrärahalla. Kiinteä omaisuus jaetaan kirjanpidon poistosuunnitelman perusteella eri luokkiin, joissa noudatetaan valtuuston vahvistamia poistoaikoja ja menetelmiä. Kiinteän omaisuuden luettelo tuottaa pääkirjanpitoa varten tietoa kiinteän omaisuuden poistojen ulkopuolisesta jäännösarvosta, tehdyistä poistoista sekä kiinteän omaisuuden lisäyksistä ja vähennyksistä. Kiinteä omaisuus merkitään rekisteriin hankintamenon suuruisena arvona. Hankintamenoksi lasketaan arvonlisäveroton hankintameno, johon lisätään kuljetuksesta, asennuksesta ja muista vastaavista toimenpiteistä aiheutuneet kulut. Hankintamenosta vähennetään valtionosuudet, investointiavustukset ja muut vastaavat rahoitusosuudet. Jos osa kiinteän omaisuuden hankinnasta katetaan investointivarauksella, muodostaa kiinteän omaisuuden hankkimisen kokonaismeno poistojen laskemisen perustan. Kiinteä omaisuus, joka on saatu ilman vastiketta, merkitään rekisteriin arvoltaan nollaksi.

7 Kun kunta valmistaa käyttöomaisuushyödykkeen omaan käyttöön, esimerkiksi rakennuksen ja kiinteän tuotteen, merkitään hankintahinnaksi valmistamisen kaikki liikkuvat kustannukset, jotka pitää voida selvittää kirjanpidossa olevien tositteiden tai kustannuslaskelman perusteella. Rakenteilla tai valmisteilla oleva käyttöomaisuus aktivoidaan ei-loppuunviedyksi hankinnaksi, jota ei merkitä käyttöomaisuusluetteloon. Valmistuneet käyttöpääomahyödykkeet ja vuosierät siirretään vuosittain rekisteriin tilinpäätöksen yhteydessä. Kun kunta saa tai vaihdon yhteydessä luovuttaa käyttöomaisuutta, merkitään rekisteriin vaihtokirjeestä ilmenevä arvo. Jos asiakirjoista ei ilmene muuta, katsotaan luovutetun käyttöomaisuuspääoman arvoksi saadun omaisuuden vaihtoarvo silloin, kun vaihtorahaa ei saada eikä makseta. Kun käyttöomaisuutta myydään, lasketaan myyntivoitto tai tappio erikseen jokaisen pääomahyödykkeen osalta vähentämällä myyntitulosta käyttöomaisuuden poistamaton hinta. Sinä tilikautena, jolloin myynti tapahtuu, tehdään poisto pääomahyödykkeen hankintahinnan perusteella pääomahyödykkeen luovuttamishetkeen asti. Jos poisto on määrältään vähäinen, voidaan se jättää tekemättä. Kiinteän omaisuuden suunnitelmanmukaiset poistot aloitetaan omaisuuden käyttöönottoa seuraavan kuukauden alusta. Sellaisen omaisuuden poistot, joiden poistolaskelmat perustuvat vuositason muutoksiin, lasketaan hankinnan tekemisen tilikautena suunnitelman mukaisena puolivuotispoistona koko hankinta-arvosta ottaen huomioon tilinpitokauden aikana tapahtuva arvonmuutos. Kun käyttöomaisuuteen kuuluva hyödyke poistetaan käyttöomaisuusrekisteristä kesken hyödykkeen taloudellista elinaikaa, tehdään jäljellä olevaa käyttöpääomaa vastaava kertapoisto. Hallintosäännön 51 mukaan valtuusto hyväksyy poistosuunnitelman perusteet. Kunnanhallitus vahvistaa pienten hankintojen rajan. 8. TILIEN KÄYTTÖOIKEUS Kunnanjohtaja päättää kunnan rahatilien käyttöoikeudesta. Päätöksestä pitää ilmetä, ketkä virka-asemansa nojalla yksin tai yhdessä on valtuutettu hyväksymään nostoja kunnan tileiltä ja tekemään tilisiirtoja. Päätöksen jälkeen ja aina myös asiaan vaikuttavien henkilökuntamuutosten yhteydessä lähetetään nimenkirjoitusoikeus ja allekirjoitusnäyte pankkeihin. Ilmoitus nimenkirjoitusoikeuden peruuttamisesta esimerkiksi työtehtävien muuttuessa tai viranhaltijan erotessa kunnan virasta toimitetaan välittömästi taloushallintoon ja rahalaitoksille.

8 9. INFORMAATIOHALLINTO Kunnanhallitus hyväksyy tietoturvapolitiikan ja tietoturvaperiaatteet. Kunnan tietojärjestelmän ja siinä olevien tietojen pitää olla riittävästi suojattuna laitonta käsittelyä ja käyttöä, hävittämistä, muuttamista ja anastusta vastaan. Tämä velvollisuus koskee sekä manuaalisia että ATK-pohjaisia tiedostoja. Tietojärjestelmästä vastaavien on varmistuttava järjestelmän fyysisestä suojaamisesta ja tietoturvallisuudesta. On huolehdittava siitä, että tietojärjestelmien prosessikuvaukset ovat ajan tasalla ja suoja- sekä varmuustoimenpiteet on selvitetty. Asiakirjat on säilytettävä asianmukaisella tavalla. Tietojärjestelmästä vastaavat huolehtivat myös siitä, että käytettävissä on vara-järjestelmä ja pelastussuunnitelma. Henkilökuntaa ottavat osastopäälliköt huolehtivat siitä, että käyttövaltuudet ovat riittävät ja käyttöoikeuksista tehdään selvät päätökset. Osastopäälliköiden on huolehdittava siitä, että käyttövaltuudet peruutetaan, jos henkilö ei enää ole kunnan palveluksessa tai jos käyttövaltuudet eivät enää vastaa henkilön työtehtäviä. Jokaiselle sovellutukselle pitää valita vastuuhenkilö (=pääkäyttäjä), joka osastopäällikön ohjeiden mukaan määrittää, millaiset käyttövaltuudet ja näytöt käyttäjälle annetaan sovellutuksen eri osiin. Vastuuhenkilön on huolehdittava siitä, että sovellutuksista on ajan tasalla olevat prosessikuvaukset sekä suoja- ja turvallisuustoimenpideselvitykset. Kunnan paikallisverkon uusista käyttäjistä tehdään hyväksymispyyntö paikallisverkon pääkäyttäjälle. Pyynnön allekirjoittaa käyttäjän esimies. Uusia järjestelmiä ja varusteita hankittaessa pitää henkilökuntaa ottavien osastopäälliköiden tehdä arvio turvallisuusominaisuuksien riittävyydestä ja tarkistaa, että niitä käytetään riittävästi. 10 RISKIEN KÄSITTELY Riskillä tarkoitetaan epävarmuutta siitä, vaikuttaako mahdollinen tapahtuma tavoitteiden saavuttamiseen. Riskejä mitataan seurauksilla ja todennäköisyyksillä. Riskit voidaan jakaa vahinkoriskeihin, toimintariskeihin sekä taloudellisiin ja strategisiin riskeihin. Riskienkäsittely tarkoittaa organisatorisia toimintoja ja rutiineja, joiden avulla on tarkoitus käsitellä riskejä ja kunnalle mahdollisesti aiheutuvia vahinkoja. Riskienhallintaan kuuluu järjestelmällisiä menetelmiä, joiden avulla toimintaan liittyviä riskejä tunnistetaan ja arvioidaan sekä vahvistetaan riskien käsittelemisen, valvomisen ja säännöllisen raportoinnin toimintatavat. Kunnallisen palvelutuotannon useimmat suoritteet eivät ole yksittäistapahtumia, vaan pitempien työvaiheiden tai toimintojen lopputuotteita. Toimintaketjujen kaikkien osien pitää toimia moitteettomasti, jotta lopputulos olisi onnistunut. Tapahtumaketjun jokaista osaa on voitava valvoa. Työ- ja toimintaketjujen eri vaiheet voivat olla organisaation eri tasoilla ja ylittää vastuuyksiköiden rajat. Siksi jokaisen toimintayksikön työketjujen sisäinen valvonta pitää järjestää yksilöllisesti sen omien toimintaketjujen vaatimusten mukaisesti.

9 Sisäisen valvonnan perusedellytyksenä on, että siitä on kirjalliset prosessikuvaukset, jotka osoittavat ketjujen riskitekijät, sisäisen valvonnan vaiheet sekä ongelmatilanteiden vastuukysymykset yksiselitteisesti. Sektoripäälliköt vastaavat oman sektorinsa riskienhallinnan järjestämisestä. Päällikön pitää huolehtia siitä, että jokainen toimintayksikkö on tietoinen riskeistään ja vahinkojen ennaltaehkäisy on suunniteltu, toimintaohjeet ovat ajan tasalla ja vakuutussuojan tarve on ilmoitettu kunnanhallitukselle. Riskienhallintasuunnitelmaa tehtäessä pitää ottaa huomioon muun muassa seuraavat tekijät: Riskianalyysi - toiminta- ja työketjujen analyysi - mittaus-, seuranta- ja raportointimenetelmien määrittely Tietoturvallisuus - tietoturvallisuuspolitiikka - vastuuhenkilöt - toimivaltuudet - tietosalaisuus - julkisuus Käteisvarat ja vakuudet - vastuuhenkilöt, valtuudet - valvontavastuun organisointi Menot ja tulot - hyväksymisvaltuudet - laskuttaminen, tulojen oikeellisuuden varmistaminen - saatavien perinnän valvonta - yksikön oman valvontavastuun dokumentointi ja järjestäminen Materiaalihallinto - hankintaperiaatteet - varaston hallinto - omaisuuden rekisteröinti Vahinkoriskien käsittely - vastuuhenkilöt - vakuutusturva 11 SELVITYS SISÄISEN VALVONNAN JÄJRESTÄMISESTÄ Kunnanhallituksen on selvitettävä toimintakertomuksessaan, miten sisäinen valvonta ja siihen liittyvä riskien hallinta kunnassa on järjestetty, onko valvonnassa päättyneellä tilikaudella havaittu puutteita ja millä tavoin sisäistä valvontaa on tarkoitus kehittää meneillään olevalla taloussuunnitelmakaudella.

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sipoon kunta Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Voimaantulo xx.xx.2017 Kunnanvaltuusto xx.x.2017 Sisällysluettelo 1 Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 2 2 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1 Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Valtuusto 23.3.2015 16 2 Vieremän kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta Öo Liite/Kvalt 13.10.2014, 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Isonkyrön kunta Isonkyrön kunnan ja kuntakonsernin 1 (5) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

Inarin kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

Inarin kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 0 Inarin kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Valtuusto / /2017 1 Sisällysluettelo 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...2 2. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus;

Lisätiedot

Palvelutuotannon lautakunnan vuoden 2017 talousarvion käyttösuunnitelma. Talousarvio 2017 ja vuosien taloussuunnitelma

Palvelutuotannon lautakunnan vuoden 2017 talousarvion käyttösuunnitelma. Talousarvio 2017 ja vuosien taloussuunnitelma Palvelutuotannon lautakunta 3 26.01.2017 Palvelutuotannon lautakunnan vuoden 2017 talousarvion käyttösuunnitelma 838/02.02.02/2016 Palvelutuotannon lautakunta 26.01.2017 3 Talousarvio 2017 ja vuosien 2018-2019

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1 Parikkalan kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 16

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA Nro 16 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 16 KYMENLAAKSON PELASTUSLAITOKSEN LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ (Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 14.11.2011, tulee voimaan 1.1.2012) 1 Toimiala Kymenlaakson pelastuslaitoksen

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ Johtoryhmä 7.4.2015 Yhtymähallitus 27.4.2015 SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PKSSK:SSA Sisällys 1. Lainsäädäntö 3 2. Soveltamisala

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SAATAVIEN LASKUTUS- JA PERINTÄOHJEET Nakkilan kunta Voimaantulo 7.6.2002 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleisperiaatteet...2 2. Soveltamisala...2 3. Laskutuksen suorittaja...2 4. Laskut...2

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/ SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/ SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/2019 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 18 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 19 KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS 3 20 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 21 TILINTARKASTUSKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖKSEN

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

PÄLKÄNEEN KUNNAN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PÄLKÄNEEN KUNNAN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Käsittely : Kunnanvaltuuston hyväksymä xx.xx.2014 xx Kunnanhallitus xx.xx.xxxx xx Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. SISÄISEN VALVONNAN

Lisätiedot

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän. TAIVALKOSKEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuustossa 15.11.1996 57 Voimaantulo 1.1.1997 1 luku Valvontajärjestelmä 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNTA TALOUSSÄÄNTÖ

PUNKALAITUMEN KUNTA TALOUSSÄÄNTÖ PUNKALAITUMEN KUNTA TALOUSSÄÄNTÖ PUNKALAITUMEN KUNNAN TALOUSSÄÄNTÖ Hyväksytty Kunnanvaltuusto 5.4.2006, 17 Voimaantulo 1.5.2006 SISÄLLYSLUETTELO I Luku: Yleisiä määräyksiä 1 Soveltamisala 2 2 Taloudellisuus

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1 SISÄLLYS 1. TALOUTTA OHJAAVAT SÄÄNNÖKSET... 3 1.1. Kuntalaki... 3 1.2. Hallintosääntö ja konserniohjeet... 3 1.3. Täytäntöönpano-ohjeet... 3 2. TALOUSARVION NOUDATTAMINEN...

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo Oulun kaupunki Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö Voimaantulo 1.1.2013 päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 110 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 10

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

Kankaanpään kaupunki SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kankaanpään kaupunki SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 2 Sisällys SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET... 3 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus... 3 Vastuut

Lisätiedot

HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA

HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA 0 YLEISHALLINTO 04 TALOUSASIAT HARJAVALLAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN 2018 SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Hyväksytty valtuusto 11.6.2018

Lisätiedot

Kaarinan kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet. Luonnos 0 (6) 12.3.2014

Kaarinan kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet. Luonnos 0 (6) 12.3.2014 Luonnos 0 (6) 12.3.2014 Kaarinan kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 8.12.2014 123. Voimaantulo 8.12.2014. 1 (6) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 22.5.2015 Revisioneuvos Keijo Lappalainen sisältöä käsitteistöä taustaa vastuita

Lisätiedot

Dnro:375/ /2013 Ehdotus kunanhallitukselle

Dnro:375/ /2013 Ehdotus kunanhallitukselle Dnro:375/02.02.01/2013 Ehdotus kunanhallitukselle 27.6.2016 Perusturvan sisäisen valvonnan suunnitelma vuodelle 2016 Sisällys 1. JOHDANTO 2 1.1. Sisäisen valvonnan, ulkoisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

SIPOON VESIHUOLTOLIIKELAITOS

SIPOON VESIHUOLTOLIIKELAITOS SIPOON VESIHUOLTOLIIKELAITOS Johtosääntö Sipoon kunta Sisällys 1 Liikelaitoksen nimi... 2 2 Liikelaitoksen toimiala... 2 3 Johtokunnan kokoonpano... 2 4 Johtokunnan tehtävät ja ratkaisuvalta... 2 5 Esittely...

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet 9.5.2018 Sisällys 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 2 2. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus... 2 3. Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Kunnallinen Asetuskokoelma

Kunnallinen Asetuskokoelma N:o 490/2012 Pietarsaaren kaupungin Kunnallinen Asetuskokoelma TALOUS JA TILINTARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 9 muutettu kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.1.2001 12 muutettu kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013 Sisäinen valvonta ja riskienhallinta Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus Sisällys 1. Johdanto 2. Nykytilanne 3. Sisäinen valvonta 4. Riskienhallinta 5. Kuntalain muutos 1.7.2012 1. Johdanto Sisäinen

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KOKKOLAN KAUPUNKI Syyskuu 2014 Keskushallinto SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN TAVOITE JA TARKOITUS; KÄSITTEET 3. SISÄISEN

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA Kunnanvaltuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista (13

Lisätiedot

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 2/2018

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 2/2018 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA Torstai 17.5.2018 klo 09.00 10.45 KOKOUSPAIKKA Kunnantalo, Virastotie 5 A, Kivijärvi LÄSNÄ Teuvo Rekonen puheenjohtaja Airi Sorsamäki jäsen Aira Hakkarainen jäsen

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 )

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 ) Tarkastussääntö 1 JOKIOISTEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ 2 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 2 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 2 TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 2 Lautakunnan kokoonpano 2 3 Lautakunnan kokoukset 2 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Sisällysluettelo Liikelaitosten organisaatio

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ohje

Sisäisen valvonnan ohje RANNIKKO-POHJANMAAN SOSIAALI- JA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ KUST-ÖSTERBOTTENS SAMKOMMUN FÖR SOCIAL- OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRD Sisäisen valvonnan ohje Rannikko-Pohjanmaan kuntayhtymä 0 SISÄLLYS 1. Sisäisen

Lisätiedot

Pysyvien vastaavien hankintamenon vähennykseksi luetaan hankintaan saadut valtionosuudet, investointiavustus ja muut rahoitusosuudet.

Pysyvien vastaavien hankintamenon vähennykseksi luetaan hankintaan saadut valtionosuudet, investointiavustus ja muut rahoitusosuudet. KOKKOLAN KAUPUNGIN PYSYVIEN VASTAAVIEN POISTO- JA LASKENTAOHJEET 1 POISTO- JA LASKENTAOHJEIDEN TARKOITUS 1 Pysyvien vastaavien laskentaohjeen tarkoituksena on antaa tarkentavat ohjeet kirjanpitolainsäädännön

Lisätiedot

SAARIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VAL- VONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SAARIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VAL- VONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1 SAARIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VAL- VONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Sisällys Johdanto... 2 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36 YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa 13.9.2006/36 Vahvistettu Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa 15.11.2006 1 LUKU Kokoonpano 1 Yhteiseen

Lisätiedot

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12. VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.2013 153 VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN

Lisätiedot

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 11.11.2008 84 Noudatetaan 1.1.2009 alkaen 1 Toimiala Tässä johtosäännössä määritellään vesihuoltolaitoksen, sen johtokunnan ja toimitusjohtajan

Lisätiedot

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä

SÄÄNTÖKOKOELMA 055. Kaupunginkanslia JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ. Kaupunginvaltuuston hyväksymä 1 JOENSUUN KAUPUNKI Kaupunginkanslia KUNNALLINEN SÄÄNTÖKOKOELMA 055 JOENSUUN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 4 :n 2 momentti poistettu (KV 25.11.2002) Muutos 11 :n 3 momenttiin

Lisätiedot

JANAKKALAN VESI LIIKELAITOS

JANAKKALAN VESI LIIKELAITOS JANAKKALAN VESI LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ Voimassa 13.2.2018 alkaen Janakkalan Veden johtokunta 13.12.2017 36 Kunnanhallitus 18.12.2017 365 Valtuusto 5.2.2018 7 2 JANAKKALAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

Lisätiedot

Alavieskan kunta SISÄISEN VALVONNAN OHJEET

Alavieskan kunta SISÄISEN VALVONNAN OHJEET Alavieskan kunta SISÄISEN VALVONNAN OHJEET Kunnanhallitus hyväksynyt 4.6.2001 SISÄINEN VALVONTA 1 SISÄISEN VALVONNAN TEHTÄVÄ Sisäinen valvonta sisältää kunnan johdon toimenpiteet kohtuullisen varmuuden

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sisäinen valvonta ja riskienhallinta käsitteinä Kuntalain säännökset kuntayhtymän sisäisestä

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI TALOUSSÄÄNTÖ 1. Sen lisäksi, mitä laissa on säädetty, taloushallinnossa noudatetaan tämän säännön määräyksiä.

NAANTALIN KAUPUNKI TALOUSSÄÄNTÖ 1. Sen lisäksi, mitä laissa on säädetty, taloushallinnossa noudatetaan tämän säännön määräyksiä. NAANTALIN KAUPUNKI TALOUSSÄÄNTÖ 1 1 YLEISET MÄÄRÄYKSET 2 TEHTÄVIEN JÄRJESTÄMINEN 3 KONSERNIOHJAUS 4 TALOUSSUUNNITTELU Sen lisäksi, mitä laissa on säädetty, taloushallinnossa noudatetaan tämän säännön määräyksiä.

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

Sisäinen valvonta - mitä merkitsee luottamushenkilölle ja viranhaltijalle Rahoitusriskien hallinnan seminaari

Sisäinen valvonta - mitä merkitsee luottamushenkilölle ja viranhaltijalle Rahoitusriskien hallinnan seminaari Sisäinen valvonta - mitä merkitsee luottamushenkilölle ja viranhaltijalle Rahoitusriskien hallinnan seminaari 8.5.2013 Kuntatalo, Helsinki 8.5.2013 Sari Korento kehittämispäällikkö Sisäinen valvonta Kuntalaki

Lisätiedot

KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ. I Yleisiä säännöksiä. 1 Taloussäännön soveltaminen

KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ. I Yleisiä säännöksiä. 1 Taloussäännön soveltaminen KIRKON KESKUSHALLINNON SÄÄNTÖKOKOELMA KIRKON ELÄKERAHASTON TALOUSSÄÄNTÖ I Yleisiä säännöksiä 1 Taloussäännön soveltaminen Kirkon eläkerahaston talouden hoidosta säädetään tarkemmin kirkkojärjestyksessä,

Lisätiedot

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta 1 Keski-Pohjanmaan liiton hallintosääntö 1.1.2011 30 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Ulkoinen valvonta järjestetään toimivasta johdosta riippumattomaksi. Ulkoisesta valvonnasta vastaavat tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Laihia Pöytäkirja 5/ (12) Tarkastuslautakunta

Laihia Pöytäkirja 5/ (12) Tarkastuslautakunta Laihia Pöytäkirja 5/2018 1 (12) Aika 16.05.2018, klo 12:00-13:59 Paikka Valtuustosali Käsitellyt asiat 33 Kokouksen avaus 34 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 35 Edellisen kokouksen pöytäkirjan

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ

KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNTA SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ KIRKKONUMMEN KUNNAN SOSIAALITOIMEN TOIMIALAN JOHTOSÄÄNTÖ 1. LUKU: YLEISET MÄÄRÄYKSET...1 1 Toimialan toiminta-ajatus...1 2. LUKU: SOSIAALILAUTAKUNTA...1

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 AIKA 15.11.2017 klo 13:00 PAIKKA Sodankyläntie 1 A KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 16 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 17 KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMISTOIMET

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Hyvinvointipalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 116 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 13 1.1.2013 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 117 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 14 1.1.2013

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. Kaupunginhallitus 78 08.03.2016 Kaupunginhallitus 97 22.03.2016 Tarkastuslautakunta 60 23.05.2016 Valtuusto 31 21.06.2016 Tilinpäätös ja vastuuvapaus vuodelta 2015 960/02.55/2016 KH 08.03.2016 78 Kuntalain

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu: 8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu:

Lisätiedot

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SALON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Hall. 01.04.2014 Valt. 29.04.2014 1 Voimaantulo 01.07.2014 1 Lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala Kuntalain 13

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ohje

Sisäisen valvonnan ohje Sisäisen valvonnan ohje Kuntayhtymähallitus 15.6.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHTAMIS- JA HALLINTOJÄRJESTELMÄ SEKÄ KUNTAYHTYMÄN VALVONNAN RAKENNE 3 1.2 Johtamis- ja hallintojärjestelmä 3 1.2 Kuntayhtymän valvonnan

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone AIKA 16.5.2017 klo 15.00 Paikka Osallistujat: Kunnanviraston kokoushuone Sirkku Uljas, puheenjohtaja vpj. Mäenpää Jonna Yngve Bergman, jäsen Markku Fabritius, jäsen Muut osallistujat: Mikko Luoma, tilintarkastaja

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SIILINJÄRVEN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIILINJÄRVEN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1 Lainsäädännöllinen perusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö. (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ

PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö. (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ PORIN KAUPUNGIN T A L O U S S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 1.9.2014) I YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Soveltamisala Kaupungin taloudenhoidossa ja taloushallinnon järjestämisessä on sen lisäksi, mitä

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Perjantai 23.05.2014 klo 13.00-15.30. Kunnanviraston kokoushuone, os. Tervontie 4 72210 TERVO. Perjantai 23.05.2014

PÖYTÄKIRJA. Perjantai 23.05.2014 klo 13.00-15.30. Kunnanviraston kokoushuone, os. Tervontie 4 72210 TERVO. Perjantai 23.05.2014 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA Nro/vuosi 3/2014 Sivu 1 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OL- LEET JÄSENET Perjantai 23.05.2014 klo 13.00-15.30 Kunnanviraston kokoushuone, os. Tervontie 4 72210 TERVO Jäsen

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kaupunginhallitus 156 03.04.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 37 02.05.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 44 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 32 22.05.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2016 149/02.06.01.03/2017

Lisätiedot

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta

HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET. 2 luku Toimielinorganisaatio. 9 Tarkastuslautakunta HALLINTOSÄÄNTÖ, TARKASTUSLAUTAKUNNAN OSUUDET 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on 7 (5?) jäsentä, joista kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 3/2016 Kokousaika: 17.5.2016 klo 13.00 16.10 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (6) Taloushallintopalvelu-liikelaitos 18.06.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (6) Taloushallintopalvelu-liikelaitos 18.06.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (6) 15 Taloushallintopalvelu -liikelaitoksen toimintasääntöjen muuttaminen 1.6.2015 alkaen HEL 2015-001191 T 00 01 00 Päätös Päätöksen perustelut Taloushallintopalvelu

Lisätiedot

Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä

Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä Tarkastuslautakunnan, tilintarkastuksen ja sisäisen tarkastuksen tehtävät Valtuuston perehdytystilaisuus 18.9.2017 Konsernihallinto Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Käsittelyt Yhteinen kirkkoneuvosto 23.4.2013 Yhteinen kirkkovaltuusto 10.6.2014 Tämä yhteisen kirkkoneuvoston ohjesääntö tulee voimaan 1.4.2015. Yhteisen kirkkoneuvoston

Lisätiedot

Hollolan kunta Tehtävä YHTEISET TALOUSASIAT. Päättää oman toimialansa painotuotteiden ja asiakirjojen hinnat. Toimialan johtaja

Hollolan kunta Tehtävä YHTEISET TALOUSASIAT. Päättää oman toimialansa painotuotteiden ja asiakirjojen hinnat. Toimialan johtaja 1 Päättää oman toimialansa painotuotteiden ja asiakirjojen hinnat Päättää hankintarajoista Kh konsernipalvelut, kukin toimielin omalta toimialaltaan Päättää oman toimialansa/ tulosalueensa hankinnoista

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan yleisohje

Sisäisen valvonnan yleisohje Sisäisen valvonnan yleisohje 1 (7) Sisäisen valvonnan yleisohje Tämä ohje korvaa sisäisen valvonnan ohjeet, jotka kaupunginhallitus on hyväksynyt vuonna 2003 KH 27.6.2016 Sisäisen valvonnan yleisohje 2

Lisätiedot

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE SIIKAJOEN KUNTA TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO - OHJE Vuoden 2014 talousarvion täytäntöönpanossa ja toteutuksessa on noudatettava valtuuston 11.12.2013 hyväksymää talousarviota ja sen perusteluja hallintosäännön

Lisätiedot

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen

Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen Kunnanhallitus 194 31.10.2016 Laukaan kunnan hallintosäännön päivittäminen ja valtuuston työjärjestyksestä sekä luottamushenkilöiden palkkioista päättäminen 497/00.01.01/2016 Kunnanhallitus 31.10.2016

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 18 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 19 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 20 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 21 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet

Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Uudenkaupungin kaupungin sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan perusteet Kh 12.8.2019 1 Sisällys 1. LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 2. SOVELTAMISALA... 2 3. KÄSITEMÄÄRITTELYÄ... 3 4. SISÄISEN VALVONNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän. Tarkastussääntö. Hyväksytty yhtymävaltuustossa , 26

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän. Tarkastussääntö. Hyväksytty yhtymävaltuustossa , 26 Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Tarkastussääntö Hyväksytty yhtymävaltuustossa 16.12.2015, 26 Sisällys Valvontajärjestelmä... 3 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 3 Tarkastuslautakunta... 3 2 Lautakunnan

Lisätiedot

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokouskäytännöistä 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokousmenettelyt Tavoitteena yhdenmukaiset menettelyt toimielimissä Käsitellään toimielimen ensimmäisessä kokouksessa Päätetään

Lisätiedot

Ritva Lill-Smeds, jäsen

Ritva Lill-Smeds, jäsen Tarkastuslautakunta 2009-2012 18.05.2010 1 KOKOUSAIKA Tiistaina 18.05.2010 klo 15.00 19.35 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET Kunnanvirasto Yhteispalvelupisteen kokoustila Lapinjärvi Mats Antas, puheenjohtaja

Lisätiedot

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN 1 (5) PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että

Lisätiedot

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa kuuta 2018 päivänä Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone 1 KOKOUSAIKA 31.5.2017 klo 9:00 14.00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Vedenpää Antti, puheenjohtaja Pauli Niemi, varajäsen Puurula Merja, jäsen Potila Raija, kunnanjohtaja, kohta 23 Hirvinen

Lisätiedot

LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ

LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ LUKIOLIIKELAITOS TAVASTIAN JOHTOSÄÄNTÖ 1. SOVELTAMISALA Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymän ylläpitämästä lukioliikelaitos Tavastiasta ovat voimassa laissa säädetyn lisäksi tämän johtosäännön määräykset.

Lisätiedot

Järvi-Pohjanmaan maaseututoimen johtosääntö

Järvi-Pohjanmaan maaseututoimen johtosääntö Järvi-Pohjanmaan maaseututoimi Johtosääntö 1 Voimaantulo 1.1.2017 Järvi-Pohjanmaan maaseututoimen johtosääntö Sisällysluettelo 1 Toiminta-ajatus 2 2 Toimivallan siirtäminen 2 3 Suhde muihin säädöksiin

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 58/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi kuntalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 58/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi kuntalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 58/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi kuntalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi kuntalain ja eräiden siihen

Lisätiedot

Mäntsälän kunta. Hallintopalvelut toimialan toimintasääntö

Mäntsälän kunta. Hallintopalvelut toimialan toimintasääntö Mäntsälän kunta Hallintopalvelut toimialan toimintasääntö Toimintasääntö tulee voimaan 1.2.2013 Sisällysluettelo Hallintopalvelut toimialan toimintasääntö... 2 1. Toimintasäännön perusta ja tarkoitus...

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2015 Kokousaika: 18.5.2015 klo 13.00-16.00 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Åbo stad Sammanträdets datum Ärende nr 1 5045-2014 (045) Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Sammandrag: Turun

Lisätiedot

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö

Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 1 Sastamalan kaupungin uusi hallintosääntö 2 luku Toimielinorganisaatio 9 Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnassa on seitsemän jäsentä, joista valtuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät:

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: Johtokunta Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto 10.6.2008 LIIKELAITOS EDUPOLIN JOHTOSÄÄNTÖ 1. LUKU YLEISTÄ 1 Ylläpitäjä Liikelaitos Edupoli on kuntalain

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 77 HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNNÖN MUUTTAMINEN Khs 2006-1644 Esityslistan asia Kj/6 Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

Puumala Pöytäkirja 4/ ( 11) Tarkastuslautakunta Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

Puumala Pöytäkirja 4/ ( 11) Tarkastuslautakunta Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen Puumala Pöytäkirja 4/2019 1 ( 11) Aika 26.03.2019, klo 14:00-16:50 Paikka Valtuustosali Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen 16 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015 TERVEYDENHUOLON KY. 1 Kokousaika Ke 29.4.2015 klo 14.00 16.54 Paikka Muonion kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet: Läsnä Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Birgitta Eira. puheenjohtaja Anne-Mari Keimiöniemi,

Lisätiedot

KOSKEN TL TARKASTUSLAUTAKUNTA /2018

KOSKEN TL TARKASTUSLAUTAKUNTA /2018 1 Kokousaika: Kokouspaikka: Keskiviikkona 30.5.2018 klo18.00-20.48 Kosken Tl kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone Saapuvilla olleet jäsenet Läsnä Poissa Puheenjohtaja Marja Jalli Varapuheenjohtaja Pertti

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely

Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 662/00.02.02/2018 110 Teknisen lautakunnan otto-oikeusmenettely Hallintopäällikkö Anne Rantala 4.6.2018: Raision kaupunginhallitus on päättänyt 21.5.2018 118 päätösten

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

Toivakan kunnan sisäisen valvonnan ja kokonaisvaltaisen riskienhallinnan perusteet

Toivakan kunnan sisäisen valvonnan ja kokonaisvaltaisen riskienhallinnan perusteet Toivakan kunnan sisäisen valvonnan ja kokonaisvaltaisen riskienhallinnan perusteet 1 (5) 1. Soveltamisala Sisäisen valvonnan ja siihen osana sisältyvän kokonaisvaltaisen riskienhallinnan perusteilla luodaan

Lisätiedot

1 Tarkastuslautakunta ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 2/

1 Tarkastuslautakunta ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 2/ 1 KOKOUSAIKA klo 9.00 KOKOUSPAIKKA Saksankatu 27, A-rak. kokoushuone 1014 LÄSNÄ Pauli Marttila puheenjohtaja Tuija Näppinen varapuheenjohtaja Christer Friskof jäsen Nina Schulman jäsen POISSA MUUT Tuula

Lisätiedot