Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat"

Transkriptio

1

2 Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Matkailukohteiden toimintaympäristö Matkailutoimijat Kohteen matkailu- ja kehityshistoriaa Matkailun kehittämistoiminta Keskeisten vetovoimatekijöiden analyysi Tuotetarjonta (profiloiva) ja kysyntä Kilpailukyvyn osatekijät Matkailukonseptin analyysi Tuotekehittelyn potentiaali matkailukohteena Johtopäätökset suhteessa Etelä-Savon matkailun aluerakenteeseen ja sen tulevaisuuden matkailukonseptin kehityspotentiaaliin

3 Hannu Ryhänen

4 Weissenseen alueen kuvat ja kartat Weissenseen kuvia ja karttoja löytyy helpoiten hakemalla googlen kuvahausta nimellä Weissensee. Sieltä löytyy runsaasti upeita kuvia ja karttoja järvialueesta. Kannattaa katsoa ennen raportin lukemista.

5 Toimintaympäristö Weissensee sijaitsee Itävallan Kärntenin osavaltion lounaisnurkassa, jonka pinta-ala on 9536 km² (Etelä-Savon km 2 ) ja asukkaita on noin (Etelä-Savo noin ). Osavaltio rajoittuu etelässä Italiaan ja Slovakiaan ja Kärntenin osavaltiossa Slovakin rajan puolella asuu slovakkivähemmistö. Alue on kuuluu Itä-Alppien alueeseen ja se on suosittua lomaaluetta useiden järviensä takia, joista Weissensee on yksi alueen tunnetuimpia, mutta samalla seudulla sen kanssa kilpailee markkinoilla asiakkaista Milstätter See, Ossiacher See ja Wörther See sekä laajuudeltaan että matkailupalveluiltaan pienempi järvi Faaker See. Weissenseen kunnan pinta-ala km 2 ja se hallinnollisesti ja toiminnallisesti se muodostuu neljästä kylästä järven länsirannalla. Asukkaita kunnassa on noin 800. Väestön tiheys on 9.9 as/km 2 (Etelä-Savo 11 as./km 2 )

6 Toimintaympäristö Länsirannan kyläasutus saavutetaan parhaiten lännestä ajamalla E66 pitkin Greifenburgiin, josta on noin 12 km matka Weissenseelle. Muchenista matka Weissenseelle on noin 310 km ja matka kestää 3 h. Tämä on nopein reitti pohjoisesta ja lännestä saapua alueelle. Greifenburgiin tulee myös juna. Idästä Wienistä päin saavuttaessa ensin E56 ja sen jälkeen E66 ja E55 pitkin Arnolstadiin, josta on noin 50 min ja 55 km matka Weissenseelle. Koko matka Wienistä on noin 480 km ja kestää noin 4 tuntia, mikä kertoo sen Weisseenseen vaikeasta saavutettavuudesta idästä päin tultaessa. Järven vedenpinta on 945 mpy korkeudella ja vaikka se sijaitsee korkealla, kesällä järven vesi lämpenee yli 20 celcius asteeseen.vesi on erittäin kirkasta ja puhdasta ( juotavan hyvää ). Weissensee järven pituus on 11.6 km, leveimmillään se 0.9 km, pinta-ala 6.5 km² ja suurin syvyys 97 m.

7 Toimintaympäristö Matkailu muodostaa alueella paikallistalouden perusrungon. Weissenseen järvialue on luokiteltu luonnonpuistoksi (nature park) alueeksi. Luonnonpuistoalueilla on erityisiä luonnonarvoja (etenkin kulttuurimaisemallisia) ja niiden monipuolista käyttöä kehitetään ja ohjataan yhtenä yksikkönä hyvällä suunnittelulla. Kestävä matkailukäyttö on keskeisessä asemassa näillä alueilla. Käyttö ei ole kuitenkaan niin rajoitettua kuin kansallispuistoissa (national park) tai luonnonsäästiöissä (nature reserve). Ideana luonnonpuistoissa on, että suojellaan käytön kautta. 2/3 Weissenseen rannoista on vaeltajille vapaata aluetta Weissenseen luonnonpuistoalueen koko on 7352 ha.

8 Weissenseen luonnonpuisto (Pichomer & Pichomer 2006)

9 Toimijat Kehittämis-, suojelu ja -matkailutoimintaa pyörittävät organisaatiot: Weissenseen matkailutoimisto (Weissensee Tourismus) Weissenseen luonnonpuisto organisaatio (Naturpark Weissensee). Auttaa tuotekehityksessä ja myynnissä. Weissenseen kunta (Gemeinde Weißensee ) Alppien helmet organisaatio (Alpine Pearls) edistää mahdollisimman ilmastoneutraaalia lomaa 28 erikoislaatuisessa kohteessa. Yksi keskeinen teema on Pehmeä liikkuminen ( Soft mobility ), jossa tavoitteena on edistää vapaata matkailukohteissa autotonta liikkumista esim. pyörillä ja sähköpyörillä, kävelen, hevosella, junalla, vähäpäästöisellä linja-autolla jne. Kärntenin osavaltion matkailuorganisaatio. Auttaa tuotekehityksessä ja myynnissä. Lisäksi Weissenseellä on Alpine Pearlsin ja muiden sitä lähellä toimivien organisaatioiden kautta runsaasti yhteyksiä matkailun, erityisesti ekomatkailun myynti- ja markkinointiorganisaatioihin sekä tutkimus- ja suunnittelutoiminnan organisaatioihin.

10 Matkailun yhteistyökumppaneita Joukossa useita kestävän matkailun kumppaneita

11 Tutkimus- ja suunnittelukumppaneita

12 Kestävän kehityksen kumppaneita

13 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Weissenseellä on käyty läpi hyvin samantapainen kehittämisprosessi kuin Bad Hindelangissa. Uuden matkailukonseptin aloitteentekijöinä Weissenseellä toimivat paikalliset tilalliset. Alku ei ollut helppo ja käytiin monia tulisia keskusteluja ja taistoja siitä, että mihin kehityksen suuntaa tulisi viedä. Weissenseellä asioita helpotti se, että järvellä oli kaukokatseisesti kielletty moottoriveneily jo 1960-luvulla ja kahta risteilijää sekä yhtä vesihiihtovenettä lukuun ottamatta järvellä ovat sallittuja vain sähkömoottorit tai soutuveneet. Samoin torjuttiin 1970-luvulla jyrkästi konsulttien pönäkät suunnitelmat matkailun valtaväylästä järvenrannan lomaparatiisiin. Myös Weisseenseellä huolellinen suunnitteluprosessi johti yhteiseen näkemykseen entistä kestävämmästä matkailukehityksen suunnasta, jonka johtoajatuksen mukaan on toimittu näihin päiviin saakka sekä pyritty sitä jatkuvasti myös vahvistamaan.

14 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Seudun koko pinta-alasta 97% on erilaisia maisema- ja luonnonsuojelualueita. Järven juotavan hyvä vedenlaatu on turvattu siirtoviemäriverkostolla ja luonnonmukaisesti hoidetulla alkutuotannolla. Perusjätehuolto on seudullisesti ja yksittäisissä yrityksissä hoidettu huolella. Esimerkiksi alkulajittelu on majoituspaikoissa järjestetty vastaanoton yhteyteen ja keittiöt lajittelivat ja kierrättivät kaiken eteenpäin jo 2000 luvun alussa. Weissenseellä otettiin jo luvun alussa koekäyttöön luomuviljelyn laatumerkki, joka takasi sen, että paikallisten ravintoloiden herkut ovat tuotetut luomuraaka-aineista ilman pitkiä kuljetusmatkoja (lähiruoka-ajattelun oli jo silloin pinnalla). Weisseenseellä otettiin kehitysprosessin alkuvaiheessa käyttöön maatiloilla pisteytys, jossa toiminnot jaettiin + ja pisteisiin sen mukaan kuinka hyvin ne edistivät kestävyyttä. Yhdestä pluspisteestä maksettiin silloista rahaa 100 Itävallan Sh/ha. Järjestelmä oli alussa ongelmallinen, mutta tuotti paremmin kuin perinteinen tuotanto, joten tuottajat pyrkivät pian toimimaan ekologisesti.

15 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Weissenseen alueella suositaan myös julkisia kulkuneuvoja. Matkailun kokonaiskonseptin ansiosta alueella on myös säilynyt noin 30 elinvoimaista maatilaa. Järvialue alkuun oli teemoitettu ajatuksella Weissensee Luonnon leikkipaikka ( Weissensee-Spielplatz der Natur ), joka on kantanut vielä näihin päiviin asti. Uutena teemana (filosofiana) on tullut mukaan Pehmeä talvimatkailu (Soft Winter Tourism) ja Aktiivinen kesä terapeuttisessa ilmastossa (Active summer in a therapeutic climate). Alueelle on myönnetty EU:n Ympäristö ja matkailu palkinto (Preis für Umwelt und Tourismus ). Samoin alueelle on myönnetty v Eurooppalainen kylien uudistamispalkinto ("Europäische Dorferneuerungspreis" zuerkannt ). Viime aikoina matkailun malli on painottunut entistä enemmän ekomatkailun suuntaan. Seutu tarjoaa hyvin monia mahdollisuuksia ympäristöystävällisen ja kestävän matkailun toteuttamiseen kesäisin ja talvisin. Uutena ajattelutapana on ympäristöystävällinen mobiliteetti ( Soft mobility ), joka on uusi tapa ajatella matkailun tekemistä koko Alppien alueella.

16 Seudun matkailu- ja kehityshistoriaa Praditzin kylässä on ilmainen parkki, jonne suositellaan jätettäväksi auto ja voi ottaa käyttöön vähähiilisen bussikyydin, joka kulkee alueella 30 min välein (bussi sopii myös pyörä- tuoleille ja lastenvaunuille) ja pysäkkejä on 200 metrin välein. Pääsesongin aikaan bussin voi soittaa myös yökuljetukseen. Ympäri Weissenseetä on E-biken vuokraajia, jotka vuokraavat ja vaihtavat niihin pattereita. Alueelta voi vuokrata myös Segwayn, joka on kaksipyöräinen moottoroitu kulkuvälinen ja kuljettaa yhtä ihmistä kerrallaan siten, että ihminen ohjaa itse laitetta. Siinä on sähkömoottori, joka käyttää energianlähteenä litiumioniakkuja. Weissensee on osa Alppien Helmi ketjua, joka kehittää ympäristöystävällistä matkailua 28 Alppialueen kohdeyhteisössä. Tavoite on vähentää jatkossa yksilöllistä moottoriajoneuvolla liikkumista alueella. ja sitä varten on luotu hyvä julkinen liikennejärjestelmä sekä myydään ekologia paketteja oheisella tavalla Vuosittain alueella yöpymistä, pieni lasku vuosina, jolloin muutamia hotelleita sulki ovensa erinäisten syiden takia. Alueen menestyksen perusta on, että siellä ei ole tehty virheitä luonnon tuhoamisessa. Alue on hyvin luonnontilassa, rannoille rakennettu vähän ja alueella pyritään noudattamaan pehmeän (kestävän) liikkumisen ideaa kaikin tavoin.

17 Keskeiset vetovoimatekijät Luonnonvetovoima: Alppiympäristö, Weissenseen luonnonpuisto ja sen keskellä vuonomainen järvi pittoreskissa maisemassa, joka myös on tarpeeksi laaja matkailutoimintojen järjestämistä varten. Järveä ympäröivät metsät ovat koskemattomia. Kulttuurivetovoima: Pienet paikalliset kyläyhteisöt ja alueen pitkät perinteet matkailussa. Järveen liittyvät monet tarina. Majoitus- ravitsemus ja liikennepalvelut: Riittävä kokonaisuus eri tyyppisiä majoituspalveluja (yleensä perheyritysvetoisia pikkuhotelleja/gasthauseja) ja ravintoloita sekä majoituksen yhteydessä että erikseen. Liikennepalvelut tukeutuvat alueen sisäiseen julkiseen liikenteeseen, jossa autot suositellaan jätettäväksi sille varatulle parkkipaikalle. Ohjelmapalvelut ja tapahtumat: Monipuolinen ohjelma- ja tapahtumatarjontaa, joka keskittyy pääasiassa kesään ja talveen.

18 Profiloiva tuotetarjonta Alueella on hyvin monipuolinen tuotetarjonta, joka jakautuu sekä vuodenaikojen että kohderyhmien (esim. perheet, kuntoilijat, ammattiurheilijat, motoristit) tarpeiden mukaan eri teemoihin luonnon leikkipaikalla. Ajatus tuotteistamisesta tiivistyy seuraavasti; Environmentally sustainable, culturally diverse, qualitatively high and adventure-packed holiday experience. Kesätuotteet; Kuntoilutuotteet (Active Fitness Park Weissensee, 12 juoksureittiä järven ympäri, 9 sauvakävelyreittiä, maastopyöräreitit, 200 km merkittyjä vaellusreittejä mpy:n korkeusväleillä. Uutena erikoistuotteena Terveysvaellus (Gesund Wandern) terveellisessä ilmastossa 9 eri reitillä. Reittien varrella on runsaasti majoitusja ruokailupaikkoja. Naturally Soft Holidays tuotteet painottuvat vähähiilisiin, ympäristöä säästäviin, tuotteisiin. Muita tuotteita kesällä esim. maastopyöräily, sauvakävely, hölkkä ja Alppien seikkailutuotteet, jonne voi lähteä myös alhaalta hissillä. Alueelle tehdään myös paljon ryhmämatkoja. Talvituotteet; mm. Hiihto ja laskettelu, luistelu järvelle tehdyllä radalla (40 km puhdistettua luistelureittiä), vuosittainen luistelukisa, koiravaljakkoajelut, sukellustuotteet myös talvisin. Järveen liittyviä tuotteita; mm. uintituotteet, kalastustuotteet (mm. perhokalastus ja talvella pilkintä) sukellustuotteet, risteilyt. Kohderyhmittäin kohdistettuja teemallisia tuotekokonaisuuksia: Perhetuotteet, hyvinvointilomat ja motoristituotteet (muutama hotellinomistajalla alueella on yhteyksiä moottoripyöräkerhoihin). Alueen idea on, että tuotteena se profiloituu nimenomaan kestävän matkailun kautta ja halutaan, että matkailija kokee alueella eri palveluja käyttäessään luonnosta saatavia iloja.

19 Mistä asiakkaat tulevat talvella 4876; 4 % 6018; 6 % 21786; 20 % 31831; 30 % 42378; 40 % Niederlande Österreich Deutschland Italien Sonstige

20 Mistä asiakkaat tulevat kesällä 9180; 3 % 15240; 5 % 14790; 5 % ; 34 % ; 53% Deutschland Österreich Italien Niederlande andere

21 Kilpailukyvyn osatekijät Upean alppijärvimiljöön lisäksi Weissenseen luonnonpuisto on kohteen matkailullinen ydin. Seutukunnalla, kuten Hindelagilla, on pitkät kulttuuriset perinteet ja ihmisillä hyvä itsetunto (matkailua on järven alueella toteutettu jo useammassa sukupolvessa). Lähtökohtana on ollut matkailun kokonaiskonseptin huolellinen suunnitteluja ja laaja osallistuminen/sitoutuminen siihen alueen toimijoiden kesken. Seutukunnan paikallis- ja aluehallinto ja matkailun kehittäjät pelaavat hyvin yksiin matkailun kehittämistoiminnassa. Weissensee on myös strategisesti profiloitunut kestävän matkailun (osin vahvan ekomatkailun) kohteeksi ja paikallisten toimijoiden eettinen valveutuneisuus myös asiassa tässä asiassa pitkällä (on oltava tekoja myös, ei vain puhetta). Luonnonsuojelua ei nähdä peikkona, vaan koko ajattelu siltä osin tiivistyy neljän pilarin varaan; "luonnon ja ympäristön suojelu, virkistys-, koulutus- ja aluekehitys, jotka kaikki kytkeytyvät toisiinsa usealla tavalla. Weissenseen alue brändinä profiloituu Hindelangin tavoin vahvasti kestävän kehityksen edelläkävijäalueeksi, josta se on saanut pysyvää kilpailuetua muihin vastaaviin kohteisiin verrattuna. Ydinasioita kaikissa matkailutoimintojen kehittämisessä ovat korkea matkailuyrittäjien osaamis- ja laatuvaatimustaso (hyvin kouluttautuneita yrittäjiä).

22 Kilpailukyvyn osatekijät Tuotekehitys on selkeästi teemoitettu tuotekokonaisuuksiin lomakausittain (kesä, talvi pääasiassa) ja markkinointi kohdistuu kaikkein potentiaalisimpiin asiakasryhmiin. Paikallisten tuotannon ja tuotteiden tehokas hyödyntäminen matkailijoiden palvelutuotannossa (etenkin maatilojen lähiruoka). Tutkitun matkailutiedon jatkuva innovatiivinen hyödyntäminen kehitystoiminnassa ja erittäin hyvä sidosryhmäyhteistyö, joka näkyy monina toimintaa tukevina yhteistyökumppanuuksina. Hyödyntää tehokkaasti keskeisiä moderneja medioita, myös sosiaalisia. Varsinaisia suuria ongelmia kilpailukykytekijöissä ei vaikuttaisi olevan ja matkailu on kehittynyt suotuisasti alueella viimeisten vuosien aikana. Myös innovatiivinen tuotekehitys on ollut jatkuvaa. Kaiken kaikkiaan Weissensee pyrkii Bad Hindelangin tapaan olemaan erinomaisen persoonallinen matkailukohde tuote- ja markkinointijohtajuudessa, asiakaskeskeisyydessä ja toiminnallisessa (laadullisessa) erinomaisuudessa.

23 Weissensee netissä Weissensee on Hindelangin tapaan siirtynyt vahvasti netti- ja sosiaalisen median aikakauteen matkailukohteen markkinoinnissa, varauksissa, myyntitoiminnassa ja matkailijan henkilökohtaistamisessa osaksi kohdetta/tuotetta. https://www.facebook.com/naturparkweissensee

24 Weissensee brändinä Weissensee synnyttää Hindelangin tapaan vahvan ja ainutkertaisen mielikuvan, jolla 0n vankka todellisuuspohja paikallisessa kehittämistoiminnassa. Brändi nojaa alueen ilmeisiin vetovoimatekijöihin ja se on selkeä strateginen valinta. Brändin runkona paikallinen luonnonpuisto, sen keskellä sijaitseva kirkasvetinen alppijärvi ja kestävän matkailun käytännöt, joissa seutu on pyrkinyt olemaan edelläkävijä. Kärkituotteet (teemat) profiloivat aluetta ja Luonnon leikkipaikka slogani herättää mielenkiinnon paikkaa ja sen tarinoita kohtaan. Kaikki viestintä on samansuuntaista tekojen kanssa. Kohteen palvelulupaus on vahva ja kiinnostava joka vetää puoleensa asiakkaita kauempaakin vaikka kohde on kohtuullisen vaikeasti saavutettava.

25 Brändilogoja

26 Matkailukonsepti Weissenseellä on, kuten Bad Hindelangissa, käytössä kokonaisvaltainen matkailukonsepti, joka on jo matkailutuote itsessään. Sen sisältö markkinoi aluetta ja koska seutu on saanut edelläkävijän roolissa, se on taannut sille myös paljon mediajulkisuutta. Konseptin olennaisia osia ovat vahva ympäristöpainotus ja sen mukaiset käytännöt kaikessa toiminnassa, markkinoinnissa ja asiakkaan arvon tuottamisessa. Konsepti ei kenties ole arvoketjuna niin pitkälle viety ja mietitty Bad Hindalangiin verrattuna, etenkään paikallisen maanviljelyn ja luonnonsuojelun kytköksen osalta jo yksistään erilaisen luonnonympäristön takia, mutta sama periaate toimii tässäkin kohteessa eli on olemassa paikallisyhteisö, jolla tarve pärjätä, olla kilpailukyinen, matkailuliiketoiminnassa ja sitä varten on erottauduttava sekä haettava omaperäistä matkailumallia. Konseptin lisätakeena ovat paikallisten matkailuyrittäjien korkea matkailun ammattitaito ja kyky luontevaan yksilölliseen palvelukulttuuriin sekä erittäin toimiva laaja yhteistyö.

27 Johtopäätökset Weissensee Weissensee on samoin kuin Bad Hindelang erinomainen esimerkki siitä kuinka jokin paikallinen matkailukohde voi rakentaa sen luontaisten vahvuuksien varaan matkailun kokonaiskonseptin (liiketoimintakonseptiksi) ja brändätä sen arvopohjaiseen valintaan, joka on rohkea, mutta samalla kilpailukykyinen Keski-Euroopan kilpailuilla matkailumarkkinoilla. Matkailukonseptin perustuu konkreettiseen toteuttamiseen arjen tasolla ja siksi se on uskottava. Asiakkaan saama arvo syntyy paitsi toimivasta palvelujärjestelmästä (selvästi hyvin hiottu kokonaisuus myös Weissenseellä), niin myös palveluprosesseista, jonka keskeisiä työkaluja ovat seudun nettisivut ja toki hyvin toimivat peruspalvelut. Alueen matkailijamäärät ovat jo yksin saavutettavuuden ja pienen koon takia pienempiä kuin Hindelangissa, mutta sallivat jo kehittämisen pääomien kasaamisen ja sitä kautta myös jatkuvan uusiutumisen investoinnein alueen pääosin pienissä perhevetoisissa mikrokokoisissa matkailuyrityksissä.

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Kansallispuistoissa on vetovoimaa!

Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistot - Alkuperäisen luonnon suojelua ja virkistyskäyttöä - Säilyttävät kulttuuriarvoja - Ovat tärkein työkalu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomessa

Lisätiedot

Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen

Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen Soveltavan liikunnan seutufoorumi 29.11.2016 Joel Erkkonen Erikoissuunnittelija Luontopalvelut Kuva: Juha Kalaoja Metsähallituksen luontopalvelut hoitaa ja suojelee

Lisätiedot

Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti

Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti Mafiat tulevat! Kulttuurimatkailun kehittäminen Lapissa ja valtakunnallisesti Lapin Matkailuparlamentti 27.9.2013 Anne Lukkarila / Haaga-Perho Sanna Kortelainen / CF Lappi&Koillismaa Kulttuurimatkailun

Lisätiedot

Neljä (+ yksi) strategista teemaa

Neljä (+ yksi) strategista teemaa Neljä (+ yksi) strategista teemaa Kulttuuri Hyvinvointi Kesä Talvi Kehittämisstrategiat 2014-2018 Kehittämisstrategiat ohjaavat Visit Finlandin tuotekehitystyötä ja linjaavat kansallisella tasolla koko

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma Liite 1 Viestintäsuunnitelma 2014-2016 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL:n viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelman tehtävänä on antaa suunta viestinnän toimenpiteille vuosille 2014 2016. Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Matkailu. Ge 2 Yhteinen maailma Syksy Ascea, Italia. Kuva: Mikko Kiuttu

Matkailu. Ge 2 Yhteinen maailma Syksy Ascea, Italia. Kuva: Mikko Kiuttu Matkailu Ge 2 Yhteinen maailma Syksy 2016 Ascea, Italia. Kuva: Mikko Kiuttu Matkailumaantiede Onko matkailu tieteenala vai tutkimuskohde? Monitieteellisyys ja ulottuvuus hidastavat teoreettisen tiedon

Lisätiedot

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen

Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Reitin kehittämisestä reitistöjen kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen Melontar eitti Vaellusreitti Maastopyöräilyr eitti Retkipyöräilyr eitti Sauvakävelyreitti Muut reitit ja polut 2. vaihe: Primääri tavoite

Lisätiedot

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma 2010-2012 Hämeen Matkailu Oy Kehittämiskeskus Oy Häme Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Janakkalan kunta 13.10.2010 Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Projektin

Lisätiedot

Reitistöt luontomatkailun kehittämisessä

Reitistöt luontomatkailun kehittämisessä Reitistöt luontomatkailun kehittämisessä Mika Lehtolainen Luontomatkailun kasvuun uskotaan Luontomatkailua pidetään yhtenä nopeimmin kasvavista matkailun sektoreista. Suomessa luontomatkailuun liittyvän

Lisätiedot

Matkailutuotteet tehdään yhdessä. tuloksia MIT-hankkeesta

Matkailutuotteet tehdään yhdessä. tuloksia MIT-hankkeesta Matkailutuotteet tehdään yhdessä tuloksia MIT-hankkeesta MIT "Terve, minä olen Pirkko ja mulla on luksusmökkitoimintaa. Jatkuva tuotekehitys on kyllä tärkiää mutta siihen ei taho löytyä aikaa, ja kun ois

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä)

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä) 1 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KESÄMATKAILUSTRATEGIA 2004-2006 1. Lähtökohtia Pohjana kesämatkailustrategialle on vuosille 2004 2007 laadittu MEKin toimintastrategia, jossa MEKin päätuoteryhmät määritellään.

Lisätiedot

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 25.10.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 16.11.2012

Lisätiedot

MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA

MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013 Työryhmä: Markus Björlin, Elämysaalto Jan Gäddnäs, Gaia Events Pertti Karttunen, Suomen Kanoottiliitto Pellervo Kokkonen, Savonlinnan Innovaatiokeskus Jukka

Lisätiedot

Suunnitteluprosessin uudistaminen

Suunnitteluprosessin uudistaminen Suunnitteluprosessin uudistaminen Liikennejärjestelmäpäivä 20.4.2016 Matti Levomäki Suunnitteluprosessin uudistaminen TAVOITE Suunnittelun toimintatapojen kehittäminen siten, että ne tuottavat vaikuttavimmat

Lisätiedot

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitto Keski-Suomen matkailuparlamentti 12.11.2008 Matkailun strategiatyön merkitys Matkailustrategia ohjaa maakunnan matkailun

Lisätiedot

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan www.youtube.com/watch?v=ezb_svrt-30&feature=plcp No ordinary Destination Lapin matkailuparlamentti 3.10.2012 Hanna-Mari Pyry Talvensaari 3 Lapland The

Lisätiedot

Matkailun tulevaisuus. Jaakko Lehtonen

Matkailun tulevaisuus. Jaakko Lehtonen Matkailun tulevaisuus Jaakko Lehtonen 1.9.2011 kansainvälinen matkailu kasvaa, 3-4% vuodessa, ellei mitään aivan järisyttävää tapahdu Aasia, etenkin Kiina, nousee vahvasti niin lähtöalueena kuin kohteenakin

Lisätiedot

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa MENESTYKSEN VETURIT strategiset tavoitteet 2020 Uusiutuva Etelä-Savo 2020 maakuntastrategia Esitys mkh :lle 21.10.2013 VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta,

Lisätiedot

Mitä kulttuurimatkailu on?

Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita

Lisätiedot

Kulttuurista särmää matkailun kehittämiseen. Tuottamalla kuntoon kulttuuri &matkailu seminaari Pori Arja Kortesluoma

Kulttuurista särmää matkailun kehittämiseen. Tuottamalla kuntoon kulttuuri &matkailu seminaari Pori Arja Kortesluoma Kulttuurista särmää matkailun kehittämiseen Tuottamalla kuntoon kulttuuri &matkailu seminaari Pori 13.10.2016 Arja Kortesluoma Matkailusta lisätuloa kulttuuritoimijoille Kulttuurista lisäarvoa matkailuun

Lisätiedot

Matkailutoimijoiden toiveita museoille Raija Sierman

Matkailutoimijoiden toiveita museoille Raija Sierman Matkailutoimijoiden toiveita museoille 1 Matkailun toimiala Matkailuelinkeinoa on vaikea määritellä tarkasti, sillä useat alat ovat siihen yhteydessä. Matkailu kytkeytyy eri elinkeinoihin ja yhteiskuntaan.

Lisätiedot

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA Tässä toimenpideohjelmassa paikallisella matkailulla tarkoitetaan Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan alueiden matkailua. Alueellinen matkailu tarkoittaa Etelä-Savon

Lisätiedot

Pohjois-Savon kulttuuriympäristöohjelman

Pohjois-Savon kulttuuriympäristöohjelman Pohjois-Savon kulttuuriympäristöohjelman päivitys Pohjois-Savon kulttuuriympäristön hoitoohjelman päivittäminen lähtökohtana saadaan näkemys kulttuuriympäristön tilasta ja tarvittavista toimenpiteistä

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle STRATEGIA 2016-2018 Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle 19.11.2015 1 STRATEGISET TAVOITTEET 2016-2018 VISIO 2020 MISSIO ARVOT RIL on arvostetuin rakennetun ympäristön ammattilaisten verkosto.

Lisätiedot

Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa Kotka Pirjo Räsänen

Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa Kotka Pirjo Räsänen Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa 29.1.2014 Kotka Pirjo Räsänen Valmennuksessa opit: - kansainvälisen matkailun markkinoinnin peruskäsitteet - valmiudet aloittaa jakelukanaviin kohdentuvia

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka MALPE 1 Tehtäväalueen kuvaus ja määrittelyt Ryhmän selvitysalueeseen kuuluivat seuraavat: kaavoitus, maapolitiikka ja maaomaisuus, maankäyttö, liikenneverkko ja

Lisätiedot

Ruoan ecodesign matka ekotuotteistamisen markkinoinnin maailmaan

Ruoan ecodesign matka ekotuotteistamisen markkinoinnin maailmaan Liite 19.12.2005 62. vuosikerta Numero 4 Sivu 16 Ruoan ecodesign matka ekotuotteistamisen markkinoinnin maailmaan Maarit Pallari, MTT Muotoilun juuret istuvat yhtä tukevasti kulttuurissamme kuin puikulaperunan

Lisätiedot

Liiketoimintakatsaus 2007

Liiketoimintakatsaus 2007 Liiketoimintakatsaus 27 Matti Alahuhta, pääjohtaja 1 KONE Corporation Sisältö 1. Liiketoimintakatsaus 27 2. Liiketoimintaa ohjaavat megatrendit 3. Visio ja strategia 4. Uudet kehitysohjelmat 5. Näkymät

Lisätiedot

Pohjois-Savo. Pohjois-Savo on väestömäärältään Suomen kuudenneksi suurin maakunta; asukasluku on noin

Pohjois-Savo. Pohjois-Savo on väestömäärältään Suomen kuudenneksi suurin maakunta; asukasluku on noin Pohjois-Savo Pohjois-Savo on väestömäärältään Suomen kuudenneksi suurin maakunta; asukasluku on noin 248 000 Maakunnan 21 kunnasta seitsemän on kaupunkia Pohjois-Savossa on väljä ja luonnonläheinen asuinympäristö,

Lisätiedot

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita!

Kuntokuu. Liiku, osallistu ja voita! Liiku, osallistu ja voita! Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n t ovat helmikuu ja syyskuu. Tavoitteena on saada VAU:n jäsenet kuntoilun pariin niin talvella kuin syksylläkin. Raikkaista syys- ja

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisen toimenpideohjelma Voimistuvat kylät Kuus-Hukkala, Rantasalmi

Maaseudun kehittämisen toimenpideohjelma Voimistuvat kylät Kuus-Hukkala, Rantasalmi Maaseudun kehittämisen toimenpideohjelma 31.3.2012 Voimistuvat kylät Kuus-Hukkala, Rantasalmi Kehittämistä yhdessä maaseudun yrittäjien ja asukkaiden kanssa Hanke alkoi 1.9.2011, hallinnoijana ProAgria

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä strategian laadintaprosessi, sisältö ja toteutuksen suuntaviivoja Lähtökohtana

Lisätiedot

Maksutonta apua kongressihakijalle. Kaiju Pitkänen / Helsinki Convention & Events Bureau 14.1.2016 Messukeskus Helsinki

Maksutonta apua kongressihakijalle. Kaiju Pitkänen / Helsinki Convention & Events Bureau 14.1.2016 Messukeskus Helsinki Maksutonta apua kongressihakijalle Kaiju Pitkänen / Helsinki Convention & Events Bureau 14.1.2016 Messukeskus Helsinki MATKAILU JA KONGRESSIT HELSINGIN KAUPUNGIN ORGANISAATIOSSA Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Pieksämäen strateginen OYK. Kehityssuuntia 11.9.2013

Pieksämäen strateginen OYK. Kehityssuuntia 11.9.2013 Pieksämäen strateginen OYK Kehityssuuntia 11.9.2013 Tausta-analyysi Miksikö haluan muuttaa Pieksämäelle? Potentiaaliset syyt Siellä on työtä Siellä on liike-/työtiloja Siellä on työvoimaa Se on lapsuuteni

Lisätiedot

Saavutettavuustarkastelut

Saavutettavuustarkastelut HLJ 2011 Saavutettavuustarkastelut SAVU Saavutettavuustarkastelut SAVU Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman HLJ 2011 jatkotyönä tehdyissä saavutettavuustarkasteluissa (SAVU) on kehitetty analyysityökalu,

Lisätiedot

Salon seudun maisemat

Salon seudun maisemat Salon seudun maisemat Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnit Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus, Marie Nyman, Alueiden käyttö 29.1.2014 TAUSTAA: ELY-keskuksen

Lisätiedot

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Yritysten toiminta: LähiPuoti Remes Oy on perustettu 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais-Häme ja Pirkanmaa. Valikoimissa

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN koulutusohjelma MATKAILUN koulutusohjelma

HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN koulutusohjelma MATKAILUN koulutusohjelma AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO PÄIVÄOPISKELU HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN MATKAILUN 210 op / Restonomi (AMK) / Bachelor of Hospitality Management / 2012 2015 HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN MATKAILUN 210 op / Restonomi

Lisätiedot

Metsähallituksen uusi toimintamalli

Metsähallituksen uusi toimintamalli Metsähallituksen uusi toimintamalli 17.2.2011 Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Liikelaitos METSÄHALLITUS -KONSERNI nykyisellään PÄÄJOHTAJA Metsähallituksen yhteiset konserniyksiköt

Lisätiedot

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Toimialapäällikön rahoitusnäkemykset Helsinki 21.03.2012 Toimialapäällikkö Anneli Harju-Autti Majoitusvuorokausien kehitys 1000 vrk 16000

Lisätiedot

Maaseutumatkailun kansainvälistyvät mahdollisuudet. Birthe Suni Miehikkälä

Maaseutumatkailun kansainvälistyvät mahdollisuudet. Birthe Suni Miehikkälä Maaseutumatkailun kansainvälistyvät mahdollisuudet Birthe Suni 30.9.2015 Miehikkälä 90% Suomen pinta-alasta on maaseutua 2 20% Suomen väkiluvusta asuu maaseudulla 3 Mumbain asukastieheys 20 694 hlöä/km

Lisätiedot

Vihreä Helsingin seutu 2050 Viherajatuksia Greater Helsinki Vision 2050 - kilpailussa. Arkkitehti, taiteen maisteri Ilona Mansikka, SITO

Vihreä Helsingin seutu 2050 Viherajatuksia Greater Helsinki Vision 2050 - kilpailussa. Arkkitehti, taiteen maisteri Ilona Mansikka, SITO Vihreä Helsingin seutu 2050 Viherajatuksia Greater Helsinki Vision 2050 - kilpailussa Arkkitehti, taiteen maisteri Ilona Mansikka, SITO Greater Helsinki Vision 2050 - seutuvisioprosessi Kilpailun tavoitteena

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa seminaari 31.3.2016 Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto Satakunta luontomatkailun

Lisätiedot

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke. OF Etelä ja OF koordinaatiohanke

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke. OF Etelä ja OF koordinaatiohanke Outdoors Finland Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke OF Etelä ja OF koordinaatiohanke Internet- ja mobiilipohjaisten reittien suunnittelu seminaari Lahti 15.02.2012

Lisätiedot

Vantaan keskustojen kehittäminen

Vantaan keskustojen kehittäminen Vantaan keskustojen kehittäminen Asukastilaisuus Myyrmäen yritystilaisuus 2.11.2016 Kilterin 17.11.2016 koulu Anne Olkkola Lea Varpanen, kehittämispäällikkö Kansainvälinen Vantaa, maailma lähellä 6.8.2015

Lisätiedot

matkailun Kansallispuistot toimintaympäristönä Työpaja Ideasta kannattavasta luontomatkailutuotteeksi Rautalampi,

matkailun Kansallispuistot toimintaympäristönä Työpaja Ideasta kannattavasta luontomatkailutuotteeksi Rautalampi, Kansallispuistot matkailun toimintaympäristönä Työpaja Ideasta kannattavasta luontomatkailutuotteeksi Rautalampi, 30.11.2015 Liisa Kajala Metsähallitus, luontopalvelut Jäsentely Matkailutoiminta kansallispuistoissa

Lisätiedot

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT 1 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT Sisältö JOHDANTO... 2 HÄÄHINMÄKI, HANKASALMI/KONNEVESI... 3 KÄRKISTENSALMI, JYVÄSKYLÄ... 5 JÄMSÄNNIEMI, JÄMSÄ... 8 VEKKULA, JÄMSÄ...

Lisätiedot

KORUNDI LIIKETOIMINTAKONSEPTI- JA YLLÄPITOMALLITYÖ PROJEKTISUUNNITELMA 29.5.2009 29.5.2009

KORUNDI LIIKETOIMINTAKONSEPTI- JA YLLÄPITOMALLITYÖ PROJEKTISUUNNITELMA 29.5.2009 29.5.2009 KORUNDI LIIKETOIMINTAKONSEPTI- JA YLLÄPITOMALLITYÖ PROJEKTISUUNNITELMA OHJAUSRYHMÄ Käynnistyspalaverin 30.3. 2009 mukaisesti: Projektitiimi, esittely Tilattavan työn osat Työsuunnitelma, esittely ja täsmennys

Lisätiedot

Yhteistyössä hyvä lopputulos Muonion metsäkiistassa. Rovaniemi MMT Kirsi-Marja Korhonen

Yhteistyössä hyvä lopputulos Muonion metsäkiistassa. Rovaniemi MMT Kirsi-Marja Korhonen Yhteistyössä hyvä lopputulos Muonion metsäkiistassa Rovaniemi 2.2.2016 MMT Kirsi-Marja Korhonen Valtion maiden metsätalous on erityistä! Metsätalouden toiminnan keskeinen erityispiirre ovat Metsähallituslain

Lisätiedot

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Jaakko Lehtonen, Executive Vice President 5.2.2015 2 JAAKKO LEHTONEN Ulkomaiset yöpymiset matkailun suuralueittain 2013 20 % 25 % 18 % 38 % Rannikko ja saaristo,

Lisätiedot

Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa

Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa Sanna-Kaisa Rautio, Metsähallitus luontopalvelut 6.10.2016 Luontoliikunta kustannukset Luontoliikunta Liikkumista joko aidossa tai osittain rakennetussa

Lisätiedot

Lapset puheeksi toimintamallin käyttöön ottamisesta ja johtamisesta Pohjois-Pohjanmaalla ja Raahen seudulla

Lapset puheeksi toimintamallin käyttöön ottamisesta ja johtamisesta Pohjois-Pohjanmaalla ja Raahen seudulla Lapset puheeksi toimintamallin käyttöön ottamisesta ja johtamisesta Pohjois-Pohjanmaalla ja Raahen seudulla Pori 14.4.2015 Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä www.ras.fi

Lisätiedot

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN?

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? Kuntamarkkinat tietoisku 14.9.2016 SOTE-UUDISTUKSEN TAVOITTEET JA NIIDEN SAAVUTTAMINEN Sote-uudistuksen tavoitteet,

Lisätiedot

AJAN ILMIÖIDEN KIETOMINEN S-RYHMÄ- KONTEKSTIIN MONIKANAVAISUUS & SEN HYÖDYNTÄMINEN JOHDATKO TIEDOLLA VAI TUNTEELLA? T U L O S S A S Y K S Y L L Ä!

AJAN ILMIÖIDEN KIETOMINEN S-RYHMÄ- KONTEKSTIIN MONIKANAVAISUUS & SEN HYÖDYNTÄMINEN JOHDATKO TIEDOLLA VAI TUNTEELLA? T U L O S S A S Y K S Y L L Ä! S-TALENT V A L M E N N U S K O K O N A I S U U S, J O K A P U R E U T U U S - R Y H M Ä N S T R A T E G I A N T O I M E E N P A N O A T U K E V I I N T E E M O I H I N K U N K I N A I H E A L U E E N P

Lisätiedot

KONSEPTIN ESITTELY. RestyleMyBike -studio on urbaanin pyöräilykulttuurin

KONSEPTIN ESITTELY. RestyleMyBike -studio on urbaanin pyöräilykulttuurin KONSEPTIN ESITTELY RestyleMyBike -studio on urbaanin pyöräilykulttuurin kohtauspaikka. Asianmukaiset tilat pajatoiminnalle, workshopeille, harrastajien ajatustenvaihdolle sekä erilaisille alan tapahtumille.

Lisätiedot

Juvan Koettu Kuntakeskusta Juvan Koettu Keskusta selvitys Raportti ja yhteenveto

Juvan Koettu Kuntakeskusta Juvan Koettu Keskusta selvitys Raportti ja yhteenveto Juvan Koettu Kuntakeskusta 2016 Juvan Koettu Keskusta selvitys Raportti ja yhteenveto 7.12.2016 Kyselyn perustiedot Kysely avattiin 25.10.2016 Muistutukset 3.11., 7.11. ja 10.11. Kysely suljettiin 11.11.

Lisätiedot

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku 12.2.2015 Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi. Myönnetään

Lisätiedot

Kulttuurisesti kestävä matkailu. Nina Vesterinen

Kulttuurisesti kestävä matkailu. Nina Vesterinen Kulttuurisesti kestävä matkailu Nina Vesterinen Kestävä matkailu "Tourism that takes full account of its current and future economic, social and environmental impacts, addressing the needs of visitors,

Lisätiedot

Marjamaat ja maisema kauppatavaraksi?

Marjamaat ja maisema kauppatavaraksi? Marjamaat ja maisema kauppatavaraksi? Airi Matila Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio Forest heritage developer project http://www.metsavastaa.net/metsakulttuuri VOIMAMETSÄ tilaisuus Haukiputaalla 19.5.2010

Lisätiedot

Satakunnan maakuntaohjelma

Satakunnan maakuntaohjelma Satakunnan maakuntaohjelma 2014-2017 Satakuntaliitto 13.9.2016 Kuvitus Taru Anttila Maakuntaohjelma 2014-2017 Maakuntaohjelma kokoaa toimenpiteet Satakunnan kehittämiseksi tulevaisuudessa. Ohjelmassa yhteen

Lisätiedot

Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen

Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen Kalafoorumi 11.9.2014 Kalatalousneuvos Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö Venäjän pakotteiden vaikutukset kalatalouteen Suorat vaikutukset Kalan vientikiellolla

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA

MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PYHÄJOEN STRATEGINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA PARHALAHTI PYHÄJOEN KESKUSTA - hallinto ja palvelut (viheralueet ja väylät yhdistävät) - asuminen - ympäristöstä selkeästi erottuva kokonaisuus, joka osittain

Lisätiedot

Resurssinäkökulma tiivistyviin kaupunkiseutuihin. Panu Lehtovuori Tampere School of Architecture Liikennetyöpaja

Resurssinäkökulma tiivistyviin kaupunkiseutuihin. Panu Lehtovuori Tampere School of Architecture Liikennetyöpaja Resurssinäkökulma tiivistyviin kaupunkiseutuihin Panu Lehtovuori Tampere School of Architecture Liikennetyöpaja 11.10.2016 Taustaa WHOLE on Tampereen teknillisen yliopiston hanke, jonka tavoite on tuottaa

Lisätiedot

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla Yhteismarkkinointi Joukkueajattelu Paras matkailualue (joukkue) voittaa Resurssit Yhdessä enemmän kuin yksin Yhteinen suunta

Lisätiedot

Vetovoimaa ja kestävää laatua matkailuun! SEKES Kesäpäivät Imatra 22.8.2012. www.kehy.fi

Vetovoimaa ja kestävää laatua matkailuun! SEKES Kesäpäivät Imatra 22.8.2012. www.kehy.fi Vetovoimaa ja kestävää laatua matkailuun! SEKES Kesäpäivät Imatra 22.8.2012 Tilannekuva Matkailu on meille strateginen valinta. o Haluamme olla jälleen vetovoimainen matkailualue. Työtä tehdään yhdessä

Lisätiedot

Valtion maat ja vedet Suomen biotaloudessa - tiivistetty versio - pdf

Valtion maat ja vedet Suomen biotaloudessa - tiivistetty versio - pdf Valtion maat ja vedet Suomen biotaloudessa - tiivistetty versio - pdf Pääjohtaja Pentti Hyttinen 11.10.2016 Valtion maat ja vedet 9 121 000 hehtaaria maa-alueita. 3 417 000 hehtaaria vesialueita. Valtion

Lisätiedot

Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat

Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Matkailukohteiden toimintaympäristö Matkailutoimijat Kohteen matkailu- ja kehityshistoriaa Matkailun kehittämistoiminta Keskeisten vetovoimatekijöiden analyysi Tuotetarjonta

Lisätiedot

WILDLIFE MATKAILUTUOTTEIDEN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013

WILDLIFE MATKAILUTUOTTEIDEN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013 WILDLIFE MATKAILUTUOTTEIDEN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013 Työryhmä: Jaana Keränen, Wild Taiga Eero Kortelainen, Erä-Eero Esa-Mikko Lappalainen, Haapaniemen Matkailu Reijo Lappalainen, Haapaniemen Matkailu

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen, Paavo Kaitokari ja Jouko Luukkonen Sähköposti: etunimi.sukunimi@vm.fi Jyväskylän valtuuston seminaari

Lisätiedot

PYÖRÄILYMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013

PYÖRÄILYMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013 PYÖRÄILYMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013 Työryhmä: Merja Hart, TTE-The Travel Experience Matti Hirvonen, Pyöräilykuntien verkosto ry Pasi Korhonen, Pyöräilykuntien verkosto ry Aleksandra Kitacheva,

Lisätiedot

Mitä kaikesta tästä opimme? GRANDE FINALE

Mitä kaikesta tästä opimme? GRANDE FINALE Mitä kaikesta tästä opimme? GRANDE FINALE 1 Johtopäätös 1 Kouluverkkoa tulisi kehittää niin, että kuljetusoppilaiden määrä minimoidaan. Tällä on positiivinen kustannusvaikutus kustannusrakenteeseen ja

Lisätiedot

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Kuva: Juha-Pekka Vartiainen JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Lisätietoja: Hanna Herkkola, hanna.herkkola@ramboll.fi, 5 51 55 VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 1. Sukupuolenne?. Ikäryhmänne

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä.

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. KUNTASTRATEGIA 2030 Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. SISÄLLYSLUETTELO 1 Nykytilan kuvaus ja toimintaympäristö...3 - Väestöennuste 2011 2030...4 - Kokonaisverotulojen kehitys 2000 2012...5

Lisätiedot

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op

Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op 0 Matkailu- ja ravitsemisalan (MARATA) erikoistumiskoulutus HUOMISEN MATKAILUKOHDE 30 op LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulujen erikoistumiskoulutus 1 Erikoistumiskoulutus on uusi koulutusmuoto

Lisätiedot

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä

Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011. Hyvinvointi megatrendinä Kati Hienonen Perhosvaikutus Oy Syö ja sauno seminaari / 01.11. 2011 Hyvinvointi megatrendinä Sisältö Miksi vastuullisuus, hyvinvointi ja hitaus voimistuu kuluttajakäyttäytymisessä? Elämysyhteiskunnasta

Lisätiedot

Kilpailun ohjeet. Culture Finland. Kärkituotekilpailu. Kenelle

Kilpailun ohjeet. Culture Finland. Kärkituotekilpailu. Kenelle Kilpailun ohjeet Culture Finland Kärkituotekilpailu Kenelle Culture Finland (CF) on valtakunnallinen kulttuurimatkailun kehittämisohjelma. CF:n toimenpiteillä lisätään Suomeen suuntautuvaa ja Suomessa

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Vuosiraportin liite: Ulkomaalaiset matkailijat Porvoon-Loviisan seudulla Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Yöpymiset ja matkat...

Lisätiedot

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå YRITYSTEN KILPAILUKYKY: LUONNOS PAINOPISTEALUEISTA

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå YRITYSTEN KILPAILUKYKY: LUONNOS PAINOPISTEALUEISTA Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå YRITYSTEN KILPAILUKYKY: LUONNOS PAINOPISTEALUEISTA Luonnos strategisista päämääristä Hyvinvoinnin näkökulma Yritysten kilpailukyvyn kehittäminen Ehdotukset strategisiksi

Lisätiedot

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5.

Saimaa Geomatkailukohteeksi Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5. Saimaa Geopark -valmisteluhanke projektipäällikkö Minna Kähtävä-Marttinen Geopark Saimaalle, Mikkeli 12.5.2015 Saimaa geomatkailukohteeksi miksi? Saimaa on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja kiinnostava

Lisätiedot

Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä. Forssa

Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä. Forssa Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä Forssa 14.6.2010 Esityksen sisältö: Hevosharrastuksen merkitys Kunnalle Harrastajille/perheille Hevosyritys

Lisätiedot

Kainuun liitto KAINUU-OHJELMA

Kainuun liitto KAINUU-OHJELMA Kainuun liitto KAINUU-OHJELMA Maakuntasuunnitelma ja -ohjelma Heimo Keränen 26.5.2014 26.5.2014 Kainuun liitto Iso taustakuva 23.5.2014 Kainuun liitto 2000-luvulla paradigman muutos: hajautetun hyvinvointivaltion

Lisätiedot

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen MAL-työpaja Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja 1 KOUVOLAN RAKENNEMALLI Alueiden käytön kehityskuva Ekotehokas yhdyskuntarakenne Keskusten kehittäminen Maaseudun palvelukylät Olevan infran

Lisätiedot

MITÄ SE VASTUULLINEN MATKAILU OIKEIN ON? RESPONSIBLE TOURISM IS ACTUALLY ABOUT. Anu Nylund Matkailualan opettaja, opas ja opiskelija

MITÄ SE VASTUULLINEN MATKAILU OIKEIN ON? RESPONSIBLE TOURISM IS ACTUALLY ABOUT. Anu Nylund Matkailualan opettaja, opas ja opiskelija MITÄ SE VASTUULLINEN MATKAILU OIKEIN ON? RESPONSIBLE TOURISM IS ACTUALLY ABOUT DOING SOMETHING NOT JUST (BLOODY) TALKING Anu Nylund Matkailualan opettaja, opas ja opiskelija 17.04.2010 TUTKIMUKSEN AIHE

Lisätiedot

MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op

MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op 1/ MATKAILUN TEORIAOPINTOJAKSOT, yht. 10 op Vieraanvaraisuus 3 op Markkinointi ja tuotekehitys 4 op Englanti 2 op Turvallisuus 1 op Matkailun teoriaopintojaksot toteuttaa Lapin AMK/ MTI (Viirinkankaantie

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

Suomi tarvitsee kaupunki- ja maaseutupolitiikkaa - Perttu Vartiaisen selvityksen esittely

Suomi tarvitsee kaupunki- ja maaseutupolitiikkaa - Perttu Vartiaisen selvityksen esittely Suomi tarvitsee kaupunki- ja maaseutupolitiikkaa - Perttu Vartiaisen selvityksen esittely Lounaisrannikkoseminaari 5.2.2015 Neuvotteleva virkamies Olli Alho Lähtökohtia TEM tilasi selvityksen yhteiskuntamaantieteen

Lisätiedot

Torstai2 Ratkaisujen konseptointi. Jamk Innovointipäivät

Torstai2 Ratkaisujen konseptointi. Jamk Innovointipäivät Torstai2 Ratkaisujen konseptointi Jamk Innovointipäivät Yksittäisistä ideoista konsepteiksi Tähän mennessä on ideoinnilla rakennettu vaihtoehtoisia ratkaisuehdotuksia suunnitteluongelman osaratkaisuiksi.

Lisätiedot

Hämeenlinnan ja Janakkalan Valajärven tila. Heli Jutila ympäristötarkastaja 1.6.2009

Hämeenlinnan ja Janakkalan Valajärven tila. Heli Jutila ympäristötarkastaja 1.6.2009 Hämeenlinnan ja Janakkalan Valajärven tila Heli Jutila ympäristötarkastaja 1.6.2009 Valajärven valuma-alue Soita, metsää, harjuja; vähän peltoja: 15,01 km 2 : 4,3 x järven ala eli ei erityisen suuri 2.6.2009

Lisätiedot

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä:

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä: OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE Yritys: Tekijä: Päiväys: MARKKINAT Rahoittajille tulee osoittaa, että yrityksen tuotteella tai palvelulla on todellinen liiketoimintamahdollisuus.

Lisätiedot

EK tutki: Osaamisvajeet ja avun tarve pk-yrityksissä. Kysely Suomen yrityskummeille

EK tutki: Osaamisvajeet ja avun tarve pk-yrityksissä. Kysely Suomen yrityskummeille EK tutki: Osaamisvajeet ja avun tarve pk-yrityksissä Kysely Suomen yrityskummeille Selvityksen aineisto Yrityskummit alueilla 45 35 3 25 15 1 5 17 Yrityskummit suuralueittain* 19 Uusimaa Etelä-Suomi Länsi-Suomi

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

TAPAHTUMAN TUOTTAMISEN ABC

TAPAHTUMAN TUOTTAMISEN ABC TAPAHTUMAN TUOTTAMISEN ABC 2 5. 1 0. 2 0 1 6 Tiina Salonen Ohjelmapäällikkö, Kotkan kaupunki kulttuurituottaja (YAMK) MIKÄ ON TAPAHTUMA? = Tapahtumien avulla ihmiset kootaan yhteen jotain tarkoitusta varten

Lisätiedot

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 Ylivoimatekijät Konkreettisesti ajateltuna Orimattilan ylivoimatekijöihin kuuluvat luonnollisesti sekä asumisen että liiketoiminnan näkökulmasta edulliset neliöt. Konkretiaa

Lisätiedot