Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat"

Transkriptio

1

2 Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Matkailukohteiden toimintaympäristö Matkailutoimijat Kohteen matkailu- ja kehityshistoriaa Matkailun kehittämistoiminta Keskeisten vetovoimatekijöiden analyysi Tuotetarjonta (profiloiva) ja kysyntä Kilpailukyvyn osatekijät Matkailukonseptin analyysi Tuotekehittelyn potentiaali matkailukohteena Johtopäätökset suhteessa Etelä-Savon matkailun aluerakenteeseen ja sen tulevaisuuden matkailukonseptin kehityspotentiaaliin

3 Hannu Ryhänen

4 Weissenseen alueen kuvat ja kartat Weissenseen kuvia ja karttoja löytyy helpoiten hakemalla googlen kuvahausta nimellä Weissensee. Sieltä löytyy runsaasti upeita kuvia ja karttoja järvialueesta. Kannattaa katsoa ennen raportin lukemista.

5 Toimintaympäristö Weissensee sijaitsee Itävallan Kärntenin osavaltion lounaisnurkassa, jonka pinta-ala on 9536 km² (Etelä-Savon km 2 ) ja asukkaita on noin (Etelä-Savo noin ). Osavaltio rajoittuu etelässä Italiaan ja Slovakiaan ja Kärntenin osavaltiossa Slovakin rajan puolella asuu slovakkivähemmistö. Alue on kuuluu Itä-Alppien alueeseen ja se on suosittua lomaaluetta useiden järviensä takia, joista Weissensee on yksi alueen tunnetuimpia, mutta samalla seudulla sen kanssa kilpailee markkinoilla asiakkaista Milstätter See, Ossiacher See ja Wörther See sekä laajuudeltaan että matkailupalveluiltaan pienempi järvi Faaker See. Weissenseen kunnan pinta-ala km 2 ja se hallinnollisesti ja toiminnallisesti se muodostuu neljästä kylästä järven länsirannalla. Asukkaita kunnassa on noin 800. Väestön tiheys on 9.9 as/km 2 (Etelä-Savo 11 as./km 2 )

6 Toimintaympäristö Länsirannan kyläasutus saavutetaan parhaiten lännestä ajamalla E66 pitkin Greifenburgiin, josta on noin 12 km matka Weissenseelle. Muchenista matka Weissenseelle on noin 310 km ja matka kestää 3 h. Tämä on nopein reitti pohjoisesta ja lännestä saapua alueelle. Greifenburgiin tulee myös juna. Idästä Wienistä päin saavuttaessa ensin E56 ja sen jälkeen E66 ja E55 pitkin Arnolstadiin, josta on noin 50 min ja 55 km matka Weissenseelle. Koko matka Wienistä on noin 480 km ja kestää noin 4 tuntia, mikä kertoo sen Weisseenseen vaikeasta saavutettavuudesta idästä päin tultaessa. Järven vedenpinta on 945 mpy korkeudella ja vaikka se sijaitsee korkealla, kesällä järven vesi lämpenee yli 20 celcius asteeseen.vesi on erittäin kirkasta ja puhdasta ( juotavan hyvää ). Weissensee järven pituus on 11.6 km, leveimmillään se 0.9 km, pinta-ala 6.5 km² ja suurin syvyys 97 m.

7 Toimintaympäristö Matkailu muodostaa alueella paikallistalouden perusrungon. Weissenseen järvialue on luokiteltu luonnonpuistoksi (nature park) alueeksi. Luonnonpuistoalueilla on erityisiä luonnonarvoja (etenkin kulttuurimaisemallisia) ja niiden monipuolista käyttöä kehitetään ja ohjataan yhtenä yksikkönä hyvällä suunnittelulla. Kestävä matkailukäyttö on keskeisessä asemassa näillä alueilla. Käyttö ei ole kuitenkaan niin rajoitettua kuin kansallispuistoissa (national park) tai luonnonsäästiöissä (nature reserve). Ideana luonnonpuistoissa on, että suojellaan käytön kautta. 2/3 Weissenseen rannoista on vaeltajille vapaata aluetta Weissenseen luonnonpuistoalueen koko on 7352 ha.

8 Weissenseen luonnonpuisto (Pichomer & Pichomer 2006)

9 Toimijat Kehittämis-, suojelu ja -matkailutoimintaa pyörittävät organisaatiot: Weissenseen matkailutoimisto (Weissensee Tourismus) Weissenseen luonnonpuisto organisaatio (Naturpark Weissensee). Auttaa tuotekehityksessä ja myynnissä. Weissenseen kunta (Gemeinde Weißensee ) Alppien helmet organisaatio (Alpine Pearls) edistää mahdollisimman ilmastoneutraaalia lomaa 28 erikoislaatuisessa kohteessa. Yksi keskeinen teema on Pehmeä liikkuminen ( Soft mobility ), jossa tavoitteena on edistää vapaata matkailukohteissa autotonta liikkumista esim. pyörillä ja sähköpyörillä, kävelen, hevosella, junalla, vähäpäästöisellä linja-autolla jne. Kärntenin osavaltion matkailuorganisaatio. Auttaa tuotekehityksessä ja myynnissä. Lisäksi Weissenseellä on Alpine Pearlsin ja muiden sitä lähellä toimivien organisaatioiden kautta runsaasti yhteyksiä matkailun, erityisesti ekomatkailun myynti- ja markkinointiorganisaatioihin sekä tutkimus- ja suunnittelutoiminnan organisaatioihin.

10 Matkailun yhteistyökumppaneita Joukossa useita kestävän matkailun kumppaneita

11 Tutkimus- ja suunnittelukumppaneita

12 Kestävän kehityksen kumppaneita

13 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Weissenseellä on käyty läpi hyvin samantapainen kehittämisprosessi kuin Bad Hindelangissa. Uuden matkailukonseptin aloitteentekijöinä Weissenseellä toimivat paikalliset tilalliset. Alku ei ollut helppo ja käytiin monia tulisia keskusteluja ja taistoja siitä, että mihin kehityksen suuntaa tulisi viedä. Weissenseellä asioita helpotti se, että järvellä oli kaukokatseisesti kielletty moottoriveneily jo 1960-luvulla ja kahta risteilijää sekä yhtä vesihiihtovenettä lukuun ottamatta järvellä ovat sallittuja vain sähkömoottorit tai soutuveneet. Samoin torjuttiin 1970-luvulla jyrkästi konsulttien pönäkät suunnitelmat matkailun valtaväylästä järvenrannan lomaparatiisiin. Myös Weisseenseellä huolellinen suunnitteluprosessi johti yhteiseen näkemykseen entistä kestävämmästä matkailukehityksen suunnasta, jonka johtoajatuksen mukaan on toimittu näihin päiviin saakka sekä pyritty sitä jatkuvasti myös vahvistamaan.

14 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Seudun koko pinta-alasta 97% on erilaisia maisema- ja luonnonsuojelualueita. Järven juotavan hyvä vedenlaatu on turvattu siirtoviemäriverkostolla ja luonnonmukaisesti hoidetulla alkutuotannolla. Perusjätehuolto on seudullisesti ja yksittäisissä yrityksissä hoidettu huolella. Esimerkiksi alkulajittelu on majoituspaikoissa järjestetty vastaanoton yhteyteen ja keittiöt lajittelivat ja kierrättivät kaiken eteenpäin jo 2000 luvun alussa. Weissenseellä otettiin jo luvun alussa koekäyttöön luomuviljelyn laatumerkki, joka takasi sen, että paikallisten ravintoloiden herkut ovat tuotetut luomuraaka-aineista ilman pitkiä kuljetusmatkoja (lähiruoka-ajattelun oli jo silloin pinnalla). Weisseenseellä otettiin kehitysprosessin alkuvaiheessa käyttöön maatiloilla pisteytys, jossa toiminnot jaettiin + ja pisteisiin sen mukaan kuinka hyvin ne edistivät kestävyyttä. Yhdestä pluspisteestä maksettiin silloista rahaa 100 Itävallan Sh/ha. Järjestelmä oli alussa ongelmallinen, mutta tuotti paremmin kuin perinteinen tuotanto, joten tuottajat pyrkivät pian toimimaan ekologisesti.

15 Seudun kehitys- ja matkailuhistoriaa Weissenseen alueella suositaan myös julkisia kulkuneuvoja. Matkailun kokonaiskonseptin ansiosta alueella on myös säilynyt noin 30 elinvoimaista maatilaa. Järvialue alkuun oli teemoitettu ajatuksella Weissensee Luonnon leikkipaikka ( Weissensee-Spielplatz der Natur ), joka on kantanut vielä näihin päiviin asti. Uutena teemana (filosofiana) on tullut mukaan Pehmeä talvimatkailu (Soft Winter Tourism) ja Aktiivinen kesä terapeuttisessa ilmastossa (Active summer in a therapeutic climate). Alueelle on myönnetty EU:n Ympäristö ja matkailu palkinto (Preis für Umwelt und Tourismus ). Samoin alueelle on myönnetty v Eurooppalainen kylien uudistamispalkinto ("Europäische Dorferneuerungspreis" zuerkannt ). Viime aikoina matkailun malli on painottunut entistä enemmän ekomatkailun suuntaan. Seutu tarjoaa hyvin monia mahdollisuuksia ympäristöystävällisen ja kestävän matkailun toteuttamiseen kesäisin ja talvisin. Uutena ajattelutapana on ympäristöystävällinen mobiliteetti ( Soft mobility ), joka on uusi tapa ajatella matkailun tekemistä koko Alppien alueella.

16 Seudun matkailu- ja kehityshistoriaa Praditzin kylässä on ilmainen parkki, jonne suositellaan jätettäväksi auto ja voi ottaa käyttöön vähähiilisen bussikyydin, joka kulkee alueella 30 min välein (bussi sopii myös pyörä- tuoleille ja lastenvaunuille) ja pysäkkejä on 200 metrin välein. Pääsesongin aikaan bussin voi soittaa myös yökuljetukseen. Ympäri Weissenseetä on E-biken vuokraajia, jotka vuokraavat ja vaihtavat niihin pattereita. Alueelta voi vuokrata myös Segwayn, joka on kaksipyöräinen moottoroitu kulkuvälinen ja kuljettaa yhtä ihmistä kerrallaan siten, että ihminen ohjaa itse laitetta. Siinä on sähkömoottori, joka käyttää energianlähteenä litiumioniakkuja. Weissensee on osa Alppien Helmi ketjua, joka kehittää ympäristöystävällistä matkailua 28 Alppialueen kohdeyhteisössä. Tavoite on vähentää jatkossa yksilöllistä moottoriajoneuvolla liikkumista alueella. ja sitä varten on luotu hyvä julkinen liikennejärjestelmä sekä myydään ekologia paketteja oheisella tavalla Vuosittain alueella yöpymistä, pieni lasku vuosina, jolloin muutamia hotelleita sulki ovensa erinäisten syiden takia. Alueen menestyksen perusta on, että siellä ei ole tehty virheitä luonnon tuhoamisessa. Alue on hyvin luonnontilassa, rannoille rakennettu vähän ja alueella pyritään noudattamaan pehmeän (kestävän) liikkumisen ideaa kaikin tavoin.

17 Keskeiset vetovoimatekijät Luonnonvetovoima: Alppiympäristö, Weissenseen luonnonpuisto ja sen keskellä vuonomainen järvi pittoreskissa maisemassa, joka myös on tarpeeksi laaja matkailutoimintojen järjestämistä varten. Järveä ympäröivät metsät ovat koskemattomia. Kulttuurivetovoima: Pienet paikalliset kyläyhteisöt ja alueen pitkät perinteet matkailussa. Järveen liittyvät monet tarina. Majoitus- ravitsemus ja liikennepalvelut: Riittävä kokonaisuus eri tyyppisiä majoituspalveluja (yleensä perheyritysvetoisia pikkuhotelleja/gasthauseja) ja ravintoloita sekä majoituksen yhteydessä että erikseen. Liikennepalvelut tukeutuvat alueen sisäiseen julkiseen liikenteeseen, jossa autot suositellaan jätettäväksi sille varatulle parkkipaikalle. Ohjelmapalvelut ja tapahtumat: Monipuolinen ohjelma- ja tapahtumatarjontaa, joka keskittyy pääasiassa kesään ja talveen.

18 Profiloiva tuotetarjonta Alueella on hyvin monipuolinen tuotetarjonta, joka jakautuu sekä vuodenaikojen että kohderyhmien (esim. perheet, kuntoilijat, ammattiurheilijat, motoristit) tarpeiden mukaan eri teemoihin luonnon leikkipaikalla. Ajatus tuotteistamisesta tiivistyy seuraavasti; Environmentally sustainable, culturally diverse, qualitatively high and adventure-packed holiday experience. Kesätuotteet; Kuntoilutuotteet (Active Fitness Park Weissensee, 12 juoksureittiä järven ympäri, 9 sauvakävelyreittiä, maastopyöräreitit, 200 km merkittyjä vaellusreittejä mpy:n korkeusväleillä. Uutena erikoistuotteena Terveysvaellus (Gesund Wandern) terveellisessä ilmastossa 9 eri reitillä. Reittien varrella on runsaasti majoitusja ruokailupaikkoja. Naturally Soft Holidays tuotteet painottuvat vähähiilisiin, ympäristöä säästäviin, tuotteisiin. Muita tuotteita kesällä esim. maastopyöräily, sauvakävely, hölkkä ja Alppien seikkailutuotteet, jonne voi lähteä myös alhaalta hissillä. Alueelle tehdään myös paljon ryhmämatkoja. Talvituotteet; mm. Hiihto ja laskettelu, luistelu järvelle tehdyllä radalla (40 km puhdistettua luistelureittiä), vuosittainen luistelukisa, koiravaljakkoajelut, sukellustuotteet myös talvisin. Järveen liittyviä tuotteita; mm. uintituotteet, kalastustuotteet (mm. perhokalastus ja talvella pilkintä) sukellustuotteet, risteilyt. Kohderyhmittäin kohdistettuja teemallisia tuotekokonaisuuksia: Perhetuotteet, hyvinvointilomat ja motoristituotteet (muutama hotellinomistajalla alueella on yhteyksiä moottoripyöräkerhoihin). Alueen idea on, että tuotteena se profiloituu nimenomaan kestävän matkailun kautta ja halutaan, että matkailija kokee alueella eri palveluja käyttäessään luonnosta saatavia iloja.

19 Mistä asiakkaat tulevat talvella 4876; 4 % 6018; 6 % 21786; 20 % 31831; 30 % 42378; 40 % Niederlande Österreich Deutschland Italien Sonstige

20 Mistä asiakkaat tulevat kesällä 9180; 3 % 15240; 5 % 14790; 5 % ; 34 % ; 53% Deutschland Österreich Italien Niederlande andere

21 Kilpailukyvyn osatekijät Upean alppijärvimiljöön lisäksi Weissenseen luonnonpuisto on kohteen matkailullinen ydin. Seutukunnalla, kuten Hindelagilla, on pitkät kulttuuriset perinteet ja ihmisillä hyvä itsetunto (matkailua on järven alueella toteutettu jo useammassa sukupolvessa). Lähtökohtana on ollut matkailun kokonaiskonseptin huolellinen suunnitteluja ja laaja osallistuminen/sitoutuminen siihen alueen toimijoiden kesken. Seutukunnan paikallis- ja aluehallinto ja matkailun kehittäjät pelaavat hyvin yksiin matkailun kehittämistoiminnassa. Weissensee on myös strategisesti profiloitunut kestävän matkailun (osin vahvan ekomatkailun) kohteeksi ja paikallisten toimijoiden eettinen valveutuneisuus myös asiassa tässä asiassa pitkällä (on oltava tekoja myös, ei vain puhetta). Luonnonsuojelua ei nähdä peikkona, vaan koko ajattelu siltä osin tiivistyy neljän pilarin varaan; "luonnon ja ympäristön suojelu, virkistys-, koulutus- ja aluekehitys, jotka kaikki kytkeytyvät toisiinsa usealla tavalla. Weissenseen alue brändinä profiloituu Hindelangin tavoin vahvasti kestävän kehityksen edelläkävijäalueeksi, josta se on saanut pysyvää kilpailuetua muihin vastaaviin kohteisiin verrattuna. Ydinasioita kaikissa matkailutoimintojen kehittämisessä ovat korkea matkailuyrittäjien osaamis- ja laatuvaatimustaso (hyvin kouluttautuneita yrittäjiä).

22 Kilpailukyvyn osatekijät Tuotekehitys on selkeästi teemoitettu tuotekokonaisuuksiin lomakausittain (kesä, talvi pääasiassa) ja markkinointi kohdistuu kaikkein potentiaalisimpiin asiakasryhmiin. Paikallisten tuotannon ja tuotteiden tehokas hyödyntäminen matkailijoiden palvelutuotannossa (etenkin maatilojen lähiruoka). Tutkitun matkailutiedon jatkuva innovatiivinen hyödyntäminen kehitystoiminnassa ja erittäin hyvä sidosryhmäyhteistyö, joka näkyy monina toimintaa tukevina yhteistyökumppanuuksina. Hyödyntää tehokkaasti keskeisiä moderneja medioita, myös sosiaalisia. Varsinaisia suuria ongelmia kilpailukykytekijöissä ei vaikuttaisi olevan ja matkailu on kehittynyt suotuisasti alueella viimeisten vuosien aikana. Myös innovatiivinen tuotekehitys on ollut jatkuvaa. Kaiken kaikkiaan Weissensee pyrkii Bad Hindelangin tapaan olemaan erinomaisen persoonallinen matkailukohde tuote- ja markkinointijohtajuudessa, asiakaskeskeisyydessä ja toiminnallisessa (laadullisessa) erinomaisuudessa.

23 Weissensee netissä Weissensee on Hindelangin tapaan siirtynyt vahvasti netti- ja sosiaalisen median aikakauteen matkailukohteen markkinoinnissa, varauksissa, myyntitoiminnassa ja matkailijan henkilökohtaistamisessa osaksi kohdetta/tuotetta. https://www.facebook.com/naturparkweissensee

24 Weissensee brändinä Weissensee synnyttää Hindelangin tapaan vahvan ja ainutkertaisen mielikuvan, jolla 0n vankka todellisuuspohja paikallisessa kehittämistoiminnassa. Brändi nojaa alueen ilmeisiin vetovoimatekijöihin ja se on selkeä strateginen valinta. Brändin runkona paikallinen luonnonpuisto, sen keskellä sijaitseva kirkasvetinen alppijärvi ja kestävän matkailun käytännöt, joissa seutu on pyrkinyt olemaan edelläkävijä. Kärkituotteet (teemat) profiloivat aluetta ja Luonnon leikkipaikka slogani herättää mielenkiinnon paikkaa ja sen tarinoita kohtaan. Kaikki viestintä on samansuuntaista tekojen kanssa. Kohteen palvelulupaus on vahva ja kiinnostava joka vetää puoleensa asiakkaita kauempaakin vaikka kohde on kohtuullisen vaikeasti saavutettava.

25 Brändilogoja

26 Matkailukonsepti Weissenseellä on, kuten Bad Hindelangissa, käytössä kokonaisvaltainen matkailukonsepti, joka on jo matkailutuote itsessään. Sen sisältö markkinoi aluetta ja koska seutu on saanut edelläkävijän roolissa, se on taannut sille myös paljon mediajulkisuutta. Konseptin olennaisia osia ovat vahva ympäristöpainotus ja sen mukaiset käytännöt kaikessa toiminnassa, markkinoinnissa ja asiakkaan arvon tuottamisessa. Konsepti ei kenties ole arvoketjuna niin pitkälle viety ja mietitty Bad Hindalangiin verrattuna, etenkään paikallisen maanviljelyn ja luonnonsuojelun kytköksen osalta jo yksistään erilaisen luonnonympäristön takia, mutta sama periaate toimii tässäkin kohteessa eli on olemassa paikallisyhteisö, jolla tarve pärjätä, olla kilpailukyinen, matkailuliiketoiminnassa ja sitä varten on erottauduttava sekä haettava omaperäistä matkailumallia. Konseptin lisätakeena ovat paikallisten matkailuyrittäjien korkea matkailun ammattitaito ja kyky luontevaan yksilölliseen palvelukulttuuriin sekä erittäin toimiva laaja yhteistyö.

27 Johtopäätökset Weissensee Weissensee on samoin kuin Bad Hindelang erinomainen esimerkki siitä kuinka jokin paikallinen matkailukohde voi rakentaa sen luontaisten vahvuuksien varaan matkailun kokonaiskonseptin (liiketoimintakonseptiksi) ja brändätä sen arvopohjaiseen valintaan, joka on rohkea, mutta samalla kilpailukykyinen Keski-Euroopan kilpailuilla matkailumarkkinoilla. Matkailukonseptin perustuu konkreettiseen toteuttamiseen arjen tasolla ja siksi se on uskottava. Asiakkaan saama arvo syntyy paitsi toimivasta palvelujärjestelmästä (selvästi hyvin hiottu kokonaisuus myös Weissenseellä), niin myös palveluprosesseista, jonka keskeisiä työkaluja ovat seudun nettisivut ja toki hyvin toimivat peruspalvelut. Alueen matkailijamäärät ovat jo yksin saavutettavuuden ja pienen koon takia pienempiä kuin Hindelangissa, mutta sallivat jo kehittämisen pääomien kasaamisen ja sitä kautta myös jatkuvan uusiutumisen investoinnein alueen pääosin pienissä perhevetoisissa mikrokokoisissa matkailuyrityksissä.

Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat

Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Toimeksiannossa tarkasteltavat asiat Vetovoimatekijöiden analyysi Matkailukohteiden toimintaympäristö Tuotetarjonta ja kysyntä Kilpailukyvyn osatekijät Kokonaiskilpailukyky (matkailukonseptin analyysi)

Lisätiedot

YLLÄKSEN UUDEN MATKAILUKYLÄN MASTERPLAN

YLLÄKSEN UUDEN MATKAILUKYLÄN MASTERPLAN YLLÄKSEN UUDEN MATKAILUKYLÄN MASTERPLAN SELOSTUS 30.11.2011 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. SUUNNITTELUALUE, LÄHTÖTIEDOT... 4 1.1 Sijainti... 4 1.2 Kaavatilanne ja maanomistus... 4 1.3 Rakennettu

Lisätiedot

LIISAN POLUN MATKAILUREITTI -HANKESUUNNITELMA

LIISAN POLUN MATKAILUREITTI -HANKESUUNNITELMA LIISAN POLUN MATKAILUREITTI -HANKESUUNNITELMA Mirva Tarvainen Opinnäytetyö Toukokuu 2003 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja talousala

Lisätiedot

METSÄN ERI KÄYTTÖMUOTOJEN YHTEENSOVITTAMINEN LAATUJÄRJESTELMIEN JA YHTEISTYÖSOPIMUSTEN AVULLA SEITSEMISEN JA HELVETINJÄRVEN ALUEELLA

METSÄN ERI KÄYTTÖMUOTOJEN YHTEENSOVITTAMINEN LAATUJÄRJESTELMIEN JA YHTEISTYÖSOPIMUSTEN AVULLA SEITSEMISEN JA HELVETINJÄRVEN ALUEELLA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Tutkintotyö METSÄN ERI KÄYTTÖMUOTOJEN YHTEENSOVITTAMINEN LAATUJÄRJESTELMIEN JA YHTEISTYÖSOPIMUSTEN AVULLA SEITSEMISEN JA HELVETINJÄRVEN ALUEELLA Työn ohjaaja Työn teettäjä

Lisätiedot

Toimialaraporttisarja. Maaseutumatkailu. Toimialaraportti ennakoi liiketoimintaympäristön muutoksia

Toimialaraporttisarja. Maaseutumatkailu. Toimialaraportti ennakoi liiketoimintaympäristön muutoksia Toimialaraporttisarja Maaseutumatkailu Toimialaraportti ennakoi liiketoimintaympäristön muutoksia Maaseutumatkailu Toimialaraportti 15/2005 Jaakko Ryymin Julkaisusarjan nimi ja tunnus Käyntiosoite Postiosoite

Lisätiedot

Kouvolan seudun matkailun master plan

Kouvolan seudun matkailun master plan Kouvolan seudun matkailun master plan 26.9.2012 25.9.2012 Page 1 Kouvolan seudun matkailun master plan Tavoitteena yrittäjien, kehittäjien, kuntien ja konsultin näkemykset kirkastettuna niin, että matkailuelinkeinolla

Lisätiedot

Hyvinvointia. meillä ja muualla. Salla Jutila & Maria Hakkarainen

Hyvinvointia. meillä ja muualla. Salla Jutila & Maria Hakkarainen Hyvinvointia meillä ja muualla Salla Jutila & Maria Hakkarainen Hyvinvointimatkailun ja sen osaamisen edistäminen eurooppalaisena yhteistyönä -hankkeessa tuotettu kehittämissuunnitelma Lappiin Hyvinvointia

Lisätiedot

Pyhä-Luosto Matkailuyhdistys ry Pyhä-Luosto strategia 2008 Päiväys 1.9.2003. 1. Johdanto... 3

Pyhä-Luosto Matkailuyhdistys ry Pyhä-Luosto strategia 2008 Päiväys 1.9.2003. 1. Johdanto... 3 Sivu 1(36) Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Lähtökohta... 6 2.1. Tiivistelmä Lapin matkailustrategiasta 2003-2006...6 2.2. Pyhä-Luosto matkailukapasiteetit 2002...8 2.3. Rekisteröidyt yöpymiset ja matkailijamäärät...9

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO LÄHIMATKAILUA LUVIALLA

TURUN YLIOPISTO LÄHIMATKAILUA LUVIALLA TURUN YLIOPISTO LÄHIMATKAILUA LUVIALLA Lähimatkailua Luvialla Toimittaja Katriina Petrisalo Taitto ja kuvankäsittely Laura Tarkkio Karttojen digitointi Mikael Lähteenmäki Pohjakartta Maanmittauslaitos

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ. Tiedekunta Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta

TIIVISTELMÄ. Tiedekunta Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta Tiedekunta Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta Osasto Arkkitehtuurin osasto Laboratorio Yhdyskuntasuunnittelun laboratorio Tekijä Mirja Merikari Työn valvoja Helka-Liisa Hentilä, professori Työn nimi

Lisätiedot

LAPIN MATKAILUSTRATEGIA 2015-2018

LAPIN MATKAILUSTRATEGIA 2015-2018 LAPIN MATKAILUSTRATEGIA 2015-2018 We weren t born to follow Jon Bon Jovi Lapin liitto ISBN Julkaisusarja Strategiaprosessista ja strategian kokoamisesta vastasi matkailuasiantuntija Satu Luiro Lapin liitosta.

Lisätiedot

YRITTÄJIEN NÄKEMYKSIÄ SAVONLINNAN SEUDUN TALVIMATKAILUN KEHITTÄMISEKSI

YRITTÄJIEN NÄKEMYKSIÄ SAVONLINNAN SEUDUN TALVIMATKAILUN KEHITTÄMISEKSI Ida Nauha Maiju Salminen YRITTÄJIEN NÄKEMYKSIÄ SAVONLINNAN SEUDUN TALVIMATKAILUN KEHITTÄMISEKSI Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Toukokuu 2014 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 8.5.2014 Tekijä(t)

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma Pinja Luukkainen KYLÄMATKAILU EUROOPASSA Opinnäytetyö Tammikuu 2009 OPINNÄYTETYÖ Tammikuu 2009 Matkailun koulutusohjelma Länsikatu 15 80110

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA POHJOIS-SAVON 2015 MATKAILUSTRATEGIA A:73 Kuopio 2011 Painosmäärä 100 kpl Taitto Thomasmedia Painopaikka Kopijyvä ISSN 1797-4402 ISBN 978-952-5759-56-3 ISSN pdf 978-952-5759-57-0 Pohjois-Savon liitto PL

Lisätiedot

Romantisoitu Lappi ja arktinen eksotiikka

Romantisoitu Lappi ja arktinen eksotiikka 04 13 MEKIN ASIAKASLEHTI Romantisoitu Lappi ja arktinen eksotiikka Suomen talvi on hyvin tuotteistettu Mobiilisovelluksista vetoapua matkailuun Retkipaikka vie Suomen luontoon MEK yhdistymässä Finproon

Lisätiedot

Pyörämatkailun edistämisohjelma, selvitys ohjelman laatimis- ja sisältötarpeista

Pyörämatkailun edistämisohjelma, selvitys ohjelman laatimis- ja sisältötarpeista 1 Valtakunnallinen pyörämatkailureittityöryhmä 17.11.2003 Pyörämatkailun edistämisohjelma, selvitys ohjelman laatimis- ja sisältötarpeista Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Pyörämatkailupolitiikan tarve

Lisätiedot

Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Miset Oy

Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Miset Oy FCG Finnish Consulting Group Oy Mikkelin seudun elinkeinoyhtiö Miset Oy PERUVESI-VIHANTASALMI MATKAILUN MASTER PLAN FCG Finnish Consulting Group Oy Peruvesi-Vihantasalmi matkailun Master Plan I SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

VIINIMATKAPAKETIN SUUNNITTELU Matka Loiren laaksoon

VIINIMATKAPAKETIN SUUNNITTELU Matka Loiren laaksoon VIINIMATKAPAKETIN SUUNNITTELU Matka Loiren laaksoon Jenni Virtanen Opinnäytetyö Huhtikuu 2005 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja talousala

Lisätiedot

EUROOPPALAISIA KYLÄMATKAILUMALLEJA KILPAILIJA-ANALYYSI CASET: ITALIA, ITÄVALTA JA IRLANTI

EUROOPPALAISIA KYLÄMATKAILUMALLEJA KILPAILIJA-ANALYYSI CASET: ITALIA, ITÄVALTA JA IRLANTI EUROOPPALAISIA KYLÄMATKAILUMALLEJA KILPAILIJA-ANALYYSI CASET: ITALIA, ITÄVALTA JA IRLANTI Teemapohjainen kylämatkailun kehittäminen selvitys 1. JOHDANTO 1.1 Selvitystyön tausta 1.2 Kylämatkailun määritelmästä

Lisätiedot

Kestävien kaupunkialueiden kehitys. Loppuraportti. Turun kaupungin ja Siemensin yhteisanalyysi

Kestävien kaupunkialueiden kehitys. Loppuraportti. Turun kaupungin ja Siemensin yhteisanalyysi s Kestävien kaupunkialueiden kehitys Loppuraportti Turun kaupungin ja Siemensin yhteisanalyysi Esipuhe Turun kaupungin ja Siemensin strategisen yhteistyön toinen vaihe käynnistyi syksyllä 2012, jolloin

Lisätiedot

KEHITTÄMISSUUNNITELMAN LOPPURAPORTTI TIIVISTELMÄ LEVI 3 KEHITTÄMISSUUNNITELMA LEVI KASVANUT SUOMEN SUURIMMAKSI Levi on Suomen johtava matkailukeskus, jonka kehitys on viime vuosina ollut erittäin nopeaa

Lisätiedot

KALASTUSMATKAILU LAUKAAN KUUSAANKOSKELLA SEKÄ MUUALLA KESKI-SUOMESSA

KALASTUSMATKAILU LAUKAAN KUUSAANKOSKELLA SEKÄ MUUALLA KESKI-SUOMESSA KALASTUSMATKAILU LAUKAAN KUUSAANKOSKELLA SEKÄ MUUALLA KESKI-SUOMESSA Anna Nurmi Opinnäytetyö Lokakuu 2004 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis-

Lisätiedot

Kestävä ja innovatiivinen matkailun kehittäminen

Kestävä ja innovatiivinen matkailun kehittäminen Kestävä ja innovatiivinen matkailun kehittäminen Kestävä ja innovatiivinen matkailun kehittäminen ISBN 978-92-893-2489-2 http://dx.doi.org/10.6027/anp2013:719 ANP 2013:719 Pohjoismaiden ministerineuvosto

Lisätiedot

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C, Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 85 > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen

Lisätiedot

MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS

MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS Kirjoittajat: Heli Saari, Jyrki Oksanen, Anne Ruokamo Tekstin editointi: Anna-Kaisa Hakkarainen SISÄLLYS TEKIJÖIDEN TERVEISET 2 LUE EDES TÄMÄ! TIIVIS KATSAUS

Lisätiedot

3.2 Suomen talvitarjonnan analyysi teemakohtaisesti. 3.3 Lumenveisto: tekniikkaa, tapahtumia ja toimijoita

3.2 Suomen talvitarjonnan analyysi teemakohtaisesti. 3.3 Lumenveisto: tekniikkaa, tapahtumia ja toimijoita 1 3.2 Suomen talvitarjonnan analyysi teemakohtaisesti Tässä luvussa käsitellään Suomen talvitarjontaa teemakohtaisesti ja vertaillaan sitä muiden maiden tarjontaan ja kansainväliseen näkyvyyteen Internetissä.

Lisätiedot

Kuusamo Lapland matkalla kansainvälisyyteen 2010

Kuusamo Lapland matkalla kansainvälisyyteen 2010 Kuusamo Lapland matkalla kansainvälisyyteen 2010 Strategiapäivitys 2008 Johdanto Kuusamo Lapland alueen muodostavat alunperin Kuusamo, Taivalkoski, Posio ja Salla. Vuonna 2008 mukaan ovat liittyneet myös

Lisätiedot

Matkailun ja elämystuotannon. Loppuraportti matkailun ja elämystuotannon toimialan visiot ja ennakointi -ohjelmasta 2008-2010.

Matkailun ja elämystuotannon. Loppuraportti matkailun ja elämystuotannon toimialan visiot ja ennakointi -ohjelmasta 2008-2010. Matkailun ja elämystuotannon tulevaisuus Loppuraportti matkailun ja elämystuotannon toimialan visiot ja ennakointi -ohjelmasta 2008-2010 Olli Hietanen 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...4 2. MATKAILUN JA

Lisätiedot

Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Ensimmäinen ydinkokonaisuus

Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Ensimmäinen ydinkokonaisuus Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Ensimmäinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi 1 Hyvä OIVAlainen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ensimmäinen viiden päivän kestoinen

Lisätiedot

Tiivistelmä: 4. Uusien investointien aktivointitoiminnalla (vieraan pääoman sijoittajien haku ulkomailta) nopeutetaan majoituskapasiteetin kasvua.

Tiivistelmä: 4. Uusien investointien aktivointitoiminnalla (vieraan pääoman sijoittajien haku ulkomailta) nopeutetaan majoituskapasiteetin kasvua. Kainuu - maailman suomalaisin maakunta Tiivistelmä: Kainuun matkailustrategia 2011 2020 pohjautuu matkailutoimialan merkittävään asemaan Kainuun koko elinkeinoelämässä. Strategian keskeisimmät osat ovat

Lisätiedot