Atria on. juuriltaan yli 110-vuotias yritys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Atria on. juuriltaan yli 110-vuotias yritys"

Transkriptio

1 Atria on juuriltaan yli 110-vuotias yritys Atria yritysnimenä on varsin tuore, vaikka ikää silläkin on yli 20 vuotta. Atrian historia ulottuu kuitenkin paljon kauemmaksi, aina 1900-luvun alkuun. Taustalla on Suomen vanhin osuustoiminnallinen liha-alan yritys, Lihakunta, joka perustettiin yli 110 vuotta sitten vuonna 1903 Kuopion Karjanmyyntiosuuskunnan nimellä. Atrian taustalta löytyy toinenkin merkittävä liha-alan toimija, eteläpohjalainen Itikka osuuskunta. Se perustettiin vuonna Kummankin osuuskunnan perustajina ja rakentajina ovat olleet tavalliset suomalaiset maanviljelijät ja karjatalouden harjoittajat.

2 Atrian historia kuvina Kuvan asiakirja on alkuperäinen. Kuvaustilanne on lavastettu Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa Lihakunnan 100-vuotishistoriikin kuvitukseksi. Tammikuun 15. päivänä 1903 allekirjoitettiin Kuopion Karjanmyyntiosuuskunnan perustamisasiakirja. Uuden aatteen tuojana Kuopion seudulle oli Bruno Ilmoniemi (Granit). Hän oli Kuopion tyttökoulun lehtori, toimensa ohella innokas osuustoiminta-aatteen eteenpäin viejä. Kahdeksasta perustajajäsenestä viisi oli maanviljelijöitä. Tästä tapahtumasta alkaa Atrian historia. Matkan varrella on ollut nimenmuutoksia, yhtiöittämisiä ja fuusioita, mutta ketju on katkeamaton ja ydinliiketoiminta sama: lihan hankinta, jalostus ja kauppa. Tästä eteenpäin käytämme Kuopion Karjanmyyntiosuuskunnasta sen nykyistä nimeä Lihakunta.

3 Talonpoikien elinkeinon turvaamiseksi perustettu osuuskunta, Lihakunta, oli alallaan ensimmäinen Suomessa. Tarjolla ei ollut esikuvia tai toimintamalleja, joten tositoimiin päästiin varsinaisesti vasta Toiminta alkoi vaatimattomasta myyntipisteestä Kuopion kauppahallissa. Edes omaa teurastamoa ei ollut. Ensimmäisenä liiketoimena talonpoika Heikki Heikkinen Riistavedeltä toi teurastamansa naudanruhon kauppahalliin osuuskunnan myytäväksi. Heikkinen jäi odottelemaan halliin myynnin edistymistä saadakseen rahat tuomastaan teuraasta. Osuuskunnalla ei ollut rahaa maksuun, ennen kuin kassaan saatiin myyntituloja. Ilmeisesti kuva on otettu niinkin myöhään kuin 1930-luvulla.

4 Lihakunta ankkuroitui 1920-luvun alkupuolella Kuopion Likolahteen, jonne valmistui teurastamo 1923 tosin tuolloin nimitys oli vielä teurastimo perustettu Itikka aloitti teurastamotoiminnan Seinäjoella ostamansa maatilan puimaladossa, väliaikaisiksi tarkoitetuissa tiloissa. Väliaikaiseksi suunniteltu tilaratkaisu tosin kesti yli 20 vuotta, aina vuoteen 1936.

5 Sekä Lihakunta että Itikka kävivät konkurssin partaalla 1930-luvulla. Niin teki moni muukin osuustoiminnallinen liha-alan yritys eivätkä kaikki selvinneet. Monilta puuttui toiminnastaan punainen lanka, ja tilannetta pahensi maailmanlaajuinen lama. Itikan ja Lihakunnan nostivat suosta 1930-luvun alkupuolella toimitusjohtajiksi valitut miehet, myöhemmin kauppaneuvoksen arvonimen saaneet Lihakunnan Paavo Juntunen (vas.) ja Itikan Kalle Peltola (oik.). Valtio auttoi osaltaan halpakorkoisten lainojen muodossa, mutta mukaan tarvittiin myös tuottajia, jotka jaksoivat uskoa yhteisön hyväksi toimimiseen, osuustoiminnalliseen yrittämismuotoon. Vaikeina vuosina monet hallinnon jäsenet olivatkin antaneet pantiksi omat tilansa osuuskunnan velkojen vakuudeksi.

6 Kuva on vuodelta 1963, jolloin Lihakunta oli jo siirtänyt toimintansa Likolahteen ja Tulliportinkadulle loppupuoli oli sekä Lihakunnalle että Itikalle jo valoisampaa aikaa. Jalostustoiminta sai vauhtia. Käytännössä se tarkoitti ennen kaikkea makkaran tekoa. Lihakunta aloitti makkaran valmistuksen jo vuonna Makkara oli tuote, joka oli tuolloin arvossaan se oli kalliimpaa kuin jalostamaton liha. Makkaran tekeminen vaati paljon työtä sen ajan tekniikalla. Laatua tehtiin kuitenkin vaatimattomissakin oloissa. Makkaraperinteemme on vahvasti saksalaisvaikutteista. Lihakunnan ensimmäinen makkaratehdas oli Puijonkadulla kuvan puutalon sisäpihalla. Vuonna 1936 Itikkakin oli jo harpannut aimo askeleen eteenpäin. Silloin valmistuneesta makkaratehtaasta todettiin, että se täyttää korkeatkin vaatimukset

7 Einekset ovat Suomessa varsin vanhaa perua. Ensimmäisiä lienevät veriohukaiset. Esimerkiksi Lihakunnan Iisalmen eineskeittiössä, joka muistutti lähinnä kotikeittiötä, niitä valmistettiin jo 1930-luvulla. Kuva on joko tai 1940-luvulta. Iso harppaus einesten valmistuksessa tapahtui 1950-luvulla, jolloin laitteet tulivat käsityön avuksi.

8 Kuvassa puretaan jäätyneitä ruhoja Kuopion asemalla Likolahteen vietäväksi. Jatkosodan aikaan kaikesta oli puutetta ja elintarvikkeet olivat kortilla. Kun lihaa ei saatu tuotantolaitosten myllyihin, osuuskunnissa välitettiin kalaa, viljeltiin perunaa ja kasvatettiin puutarhatuotteita. Osuuskuntien henkilökunta teki myös talkootöitä lähialueiden maatilojen pelloilla. Kuvassa lihakuntalaisia perunannostossa Hirvilahden Arolassa. Sota kuritti koko kansaa. Talvisodan aikana lihaa vielä oli, ja siirtokarjalaisten karjan hätäteurastukset lisäsivät tarjontaa hetkellisesti. Karjaa jouduttiin teurastamaan kenttäolosuhteissa uuden rajan pinnassa, josta ruhot kuljetettiin jatkokäsittelyyn mm. Lihakuntaan ja Itikkaan. Luonto piti huolen ruhojen pakastuksesta. Ei siinä silloisenkaan lihantarkastuslain säädökset toteutuneet, mutta hätä ei lukenut lakia.

9 Sota loppui aikanaan ja vähitellen säännöstelystäkin päästiin eroon. Niin Lihakunnassa kuin Itikassakin teurastamotoiminta ja lihanjalostus nousivat tässä vaiheessa uudelle tasolle luku oli kiivasta rakentamisen aikaa ja 1960-luvun alussa laitokset edustivat selvästi jo teollista aikakautta. Mustavalkokuvassa Itikan laitoksien rakentamista 1950-luvulla. Lihakunnan värikuva on vuodelta 1963.

10 Lihakunta juhli 50-vuotista taivaltaan 1953 ja Itikka Juhlan kunniaksi Itikka järjesti jäsenilleen Seinäjoen Keskusurheilukentällä tapahtuman, johon osallistui yhteensä yli jäsentuottajaa ja muuta yhteistyökumppania perheineen.

11 Jos atrialainen teollisuus on kokenut melkoisen myllerryksen vuosisadassa, saman ovat kokeneet myös tuottajat luvun alussa teuraseläimen matka kuluttajien ruokapöytään alkoi yleensä kiertävän lihanostajan tai teurastajan tultua maalaistaloon hieromaan kauppoja. Eläimen arvo pääteltiin silmämääräisesti ja ostajat petkuttivat talonpoikaa sen minkä taisivat. Juuri epäreilu käytäntö oli perimmäinen syy, jonka takia tuottajat alkoivat perustaa karjanmyyntiosuuskuntia: he halusivat oikean hinnan kasvattamastaan eläimestä. Lihanostajat ajoivat ostamansa eläimet elävinä kaupunkeihin teurastettavaksi ja myytäväksi. Tuohon aikaan ei ollut toimivaa kylmäketjua.

12 Toiminnan ensimmäisinä vuosikymmeninä teuraselämiä kuljetettiin rautateitse, siellä missä kiskoja vain oli käytettävissä luvulla alkoi autojen aikakausi. Aluksi toimittiin usein niin, että auto kulki tiettyä reittiä ja tuottajat toivat eläimensä sovittuihin pysähdyspaikkoihin. Lihakunnan alueella käytettiin hyväksi myös vesireittejä. Lihakunnalla oli jopa pieni oma laiva, Osuusteurastamo. Vielä sotien jälkeen 1950-luvulla sillä kuljetettiin jonkin verran myös karjaa.

13 Liha oli ollut pitkään maidontuotannon sivutuote. Vasta 1960-luvulta alkaen lihantuotantoa alettiin kehittää määrätietoisesti neuvonnan keinoin. Tuottajia muun muassa kannustettiin kasvattamaan sonnimullikat selvästi aiempaa isommiksi ja pikkuvasikan teuraaksi lähettämisestä puhuttiin hengen hukkana. Samoihin aikoihin myös sianlihantuotantoa alettiin kehittää järjestelmällisesti.

14 1960-luvulla kauppojen tarjonta monipuolistui. Puute alkoi muuttua vähitellen yltäkylläisyydeksi ja mainonta sai yhteiskunnassa aiempaa näkyvämmän roolin. Uusia tuotteita tehtiin tunnetuksi mainonnan keinoin, toimittajat esittelivät erikoistarjouksia ja imagon rakentamisen merkityskin alettiin oivaltaa.

15 Atrian lähihistoria kerrottuna Lähestyttäessä ja 1990-lukujen vaihdetta maailma alkoi olla täysin erinäköinen kuin vuosisadan alussa. Pelkästään osuuskuntamuotoisena toimiminen olisi ollut vaikeaa etenkin rahoituksen näkökulmasta. Moderni lihateollisuus ja sen nähtävissä olevat investoinnit alkoivat olla sitä kokoluokkaa, että osuuskuntien jäsenten rahkeet eivät olisi riittäneet niitä rahoittamaan. Alettiin kaivata sijoittajien rahaa. Lihakunta perusti teollisten ja kaupallisten toimintojensa hoitamista varten Lihapolar Oy:n ja Itikka osuuskunta Itikka Lihabotnia Oy:n ja ne vietiin myös pörssiin. Tämä tapahtui vuonna Sitten Lihakunta ja Itikka alkoivat hakea toistensa seuraa. Ne katsoivat olevansa yhdessä paljon vahvempia. Niinpä yhtiöt fuusioituivat vuonna 1990 ja antoivat uudelle yritykselle nimen Itikka-Lihapolar Oy. Liha-alalla tapahtui noina vuosina paljon muutakin. Osuusteurastamoilla oli ollut vuosikymmeniä oma keskusliike Tuottajain Lihakeskuskunta, TLK. Se hoiti mm. ulkomaan kauppaa ja valtakunnallista markkinointia. Osuuskunnat olivat aikoinaan luoneet itselleen säännöt, joilla ne rajoittivat omalla nimellään toimimisen kotimaakuntaansa. Kun osuuskunnat kasvoivat, ajatukset muuttuivat. Ne eivät enää tarvinneet keskusliikettä samalla tavoin kuin toimintansa alkuvuosina. TLK:lle oli vuosien saatossa tullut myös teollisuutta ja se alkoi kilpailla omistajiensa kanssa. Syntyi eturistiriita, ja jäsenosuuskunnat katsoivat, että keskusliikkeestä oli niille enemmän harmia kuin hyötyä. Yhteistuumin ne purkivat TLK:n vuonna 1992.

16 Tässä operaatiossa Itikka-Lihapolar sai itselleen yksinoikeuden arvostettuun ja tunnettuun Atria-tuotemerkkiin. Se oli ollut käytössä TLK-leirin yhteisenä tuotemerkkinä vuodesta Vanhat raja-aidat kaatuivat ja jokainen osuustoiminnallisilta juurilta lähtenyt liha-alan yritys saattoi nyt levittäytyä vapaasti ympäri Suomen. Lähes samaan historialliseen saumaan osuu myös Suomen liittyminen EU:hun vuonna 1995, mikä merkitsi rajojen avautumista, kansainvälistä kilpailua ja vapaata tuontia. Yrityksen nimi muuttuu Atriaksi TLK:n purkamisen jälkeen Itikka-Lihapolarissa alkoi määrätietoinen Atria-tuotemerkin kehittäminen ja sillä tultiin koko Suomen markkinoille. Yhtiön Atria-tuotemerkki oli paljon tunnetumpi kuin itse yritys, jolla pitkästä historiastaan huolimatta oli nimikummajainen. Yritysnimen tunnetuksi tekemisessä ei ollut mieltä. Niinpä päätuotemerkki otettiin myös itse yrityksen nimeksi vuonna Syntyi Atria, jolla jo uutta nimeä rekisteröitäessä oli tarinaa takana 90 vuoden verran. Tänään Atria kuuluu Suomen tunnetuimpiin yritysnimiin. Kun yritys ja sen tuotteet kantavat samaa nimeä, se on toiminnassa jo sinällään yksi askel kohti läpinäkyvyyttä. Valitessaan Atria-tuotteen kuluttaja tietää aina, kuka siitä on vastuussa.

17 Juuret kotimaan mullassa Taustaosuuskuntiensa kautta Atrialla on ollut sukupolvia jatkunut kiinteä yhteys tuottajiinsa ja samalla suureen joukkoon omistajiaan. Atrian pääomistajia ovat Itikka osuuskunta ja Lihakunta ja näiden osuuskuntien jäseninä voivat olla ainoastaan ammatissaan tomivat lihantuottajat. Vuoden 2012 lopussa heitä oli yhteensä Osuuskuntiensa kautta lihantuottajat omistavat Atrian osakkeista 57,7% ja äänivallasta n. 90%. Kun mukaan lasketaan vielä Österbottens Kött (Osuuskunta Pohjanmaan Liha), joka myös on Atrian isoja omistajia, lihantuottajien omistusosuus Atriassa nousee jo yli 60%:n. Näillä mittareilla mitaten Atria on lähempänä suomalaista lihantuottajaa kuin mikään muu lihatalo maassamme. Historia ja juuret tiedostaen onkin varsin luonnollista, että Atria yrityksenä on sitoutunut 100 %:sti kotimaiseen, suomalaiseen lihaan. Sitähän sille tuottavat sen omistajat. Tänä päivänä omistajat antavat entistä enemmän myös kasvot tuotannolle. Atrialainen tuottaja on ylpeä juuristaan ja osaamisestaan ja haluaa kertoa omistamansa yrityksen kautta, kuinka hän työnsä tekee, jotta suomalaiset kuluttajat saavat nauttia laadukkaasta lihasta. Vastuullisuus on päivän sana, ja se on kunniassa niin kaikissa Atrian toimissa kuin sille lihaa tuottavien suomalaisten tuottajien tekemisissä. Heistä monet ovat olleet sidoksissa Atriaan tai tarkemmin sanoen Atrian taustalla oleviin osuuskuntiin jo sukupolvien ajan. Maatalouden rakenne toki on muuttunut melkoisesti 100 vuodessa, niin kuin koko yhteiskuntakin. Maatilat ovat entistä suurempia. Karjamäärät ja peltohehtaarit ovat moninkertaistuneet ja tekemisen ammattimaisuus korostuu. Suuremmat yksikkökoot ovat välttämättömyys, jotta maatila nykyisellään pysty antamaan työn ja toimeentulon viljelijäperheelle. Yhdysside menneeseen on kuitenkin säilynyt, sillä suurin osa maatiloistamme syntyy edelleen sukupolvenvaihdoksen kautta: isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle. Tästä kaikesta syntyvät vahvat juuret ja sitä samaa juurevuutta edustaa myös Atria, heidän vahva yhteistyökumppaninsa. Suomalaisten tuottajien ja Atrian liitto ankkuroituu Suomeen: Atria antaa työtä Suomessa suoraan yli 3000 henkilölle, tuottajat mukaan lukien lähennellään henkeä.

18 Tuotantoketjun läpinäkyvyydessä Atria on edelläkävijä Atriassa vahvat, perinteissä kiinni olevat juuret hyödyntävät nykytekniikan antamia mahdollisuuksia. Siitä syntyy läpinäkyvä tuotantoketju, joka alkaa parhaassa tapauksessa pellolta ja on katkeamattomana seurattavissa kuluttajan ruokapöytään asti. Näin on esimerkiksi Atria Perhetilan broilerissa. Koko tuotantoketju on seurattavissa aina broilerin syömästä rehusta valmiiksi tuotteeksi asti. Antibiootit eivät kuulu siihen, eikä salmonellasta tarvitse kantaa huolta. Meille tämä on itsestäänselvyys, toisin kuin esim. Keski-Euroopassa. Atrian valikoimissa on myös parhainta naudanlihaa ja possunlihatuotteita, joissa tuotantotilan nimi lukee pakkauksissa ja internetin välityksellä on mahdollista käydä katsomassa tietoja tilasta. Atrian tuottajat voivat sanoa rinta rottingilla, että minä olen sen lihan tuottanut ammattitaidolla ja eläimistäni hyvää huolta pitäen, sinulle ajatuksella Hyvä ruoka, parempi mieli.

HYVÄÄ SUOMESTA -MERKKI KANTANUT JOUTSENEN SIIVIN JO 20 VUOTTA

HYVÄÄ SUOMESTA -MERKKI KANTANUT JOUTSENEN SIIVIN JO 20 VUOTTA ARTIKKELI 16.8.2013, REV HYVÄÄ SUOMESTA MERKKI KANTANUT JOUTSENEN SIIVIN JO 20 VUOTTA Oli yhdestoista hetki saada aikaan suomalaisen ruuan alkuperämerkki, kertovat aikalaiset edesmenneen Markku Nevalan

Lisätiedot

Erilaisia kuvan myyjiä

Erilaisia kuvan myyjiä Erilaisia kuvan myyjiä 77 Vesa Jyrki Vesa Jyrki Palokuvaajasta valokuvaajaksi Työkaverilta lainatulla kameralla kuvattu pienoisrautatien kuva lehdessä julkaistuna aloitti kuvaaja-urani. Matka harrastajasta

Lisätiedot

Nostaen & Taittaen. Logistiikkakeskus toimii vuorokauden ympäri. Hörmann tähtää huipulle yhä laajemmalla tuotevalikoimalla

Nostaen & Taittaen. Logistiikkakeskus toimii vuorokauden ympäri. Hörmann tähtää huipulle yhä laajemmalla tuotevalikoimalla Nostaen & Taittaen 1 2003 Nostaen & Taittaen on Mesvac Oy:n asiakaslehti 2 Mesvac purjehtii menestyksen 4 myötätuulessa. Autotalo Laakkonen Espoon ovissa kevätruuhkaa 5 Logistiikkakeskus toimii vuorokauden

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

Tunnetta vai liiketaloutta s. 4 Lihamarkkinakatsaus s. 6 Hyppää rehuauton matkaan s. 12. Mix IHMEessä on kysymys kustannussäästöstä

Tunnetta vai liiketaloutta s. 4 Lihamarkkinakatsaus s. 6 Hyppää rehuauton matkaan s. 12. Mix IHMEessä on kysymys kustannussäästöstä 1/11 Tunnetta vai liiketaloutta s. 4 Lihamarkkinakatsaus s. 6 Hyppää rehuauton matkaan s. 12 Mix IHMEessä on kysymys kustannussäästöstä s. 17 Finnpigin karjuaseman laajennus valmistuu s. 26 Eläköön hiiva!

Lisätiedot

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo:

tietoalani JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 IT EVVK Työpari auttaa jaksamaan s.8 Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia Alanko ja Turo: tietoalani Tietoalan toimihenkilöt ry:n jäsenlehti 2/2009 Alanko ja Turo: Työpari auttaa jaksamaan s.8 IT EVVK Miksi IT-ala ei kiinnosta naisia s. 11 JO 35 VUOTTA edunvalvontaas. 3 Tes-neuvottelut katkolla

Lisätiedot

Kauppakamari. -lehti. Satakunnan. Satakuntalaisen talouselämän ykköslehti! 8 10 22 Tieverkon peruskunnostus pahasti myöhässä

Kauppakamari. -lehti. Satakunnan. Satakuntalaisen talouselämän ykköslehti! 8 10 22 Tieverkon peruskunnostus pahasti myöhässä Satakunnan 1 2014 Kauppakamari -lehti 6 Pöytä on katettu, kelpaako tarjonta vieläkään? 8 10 22 Tieverkon peruskunnostus pahasti myöhässä Mainoseurot uusjaossa Luontoisedut osa palkkaa Satakuntalaisen talouselämän

Lisätiedot

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana 1 2015 Kylässä oli ihanaa elää Koskettava selviytymistarina Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana Testamenttilahjoittaja Miksi halusin testamentata SOS-Lapsikylälle? Pääkirjoitus Sisältö 2 PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Eilakaislan yhteysviesti 1/2010. Eilakaislan ja Suomen Sokerin yhteistyö on tiivistä

Eilakaislan yhteysviesti 1/2010. Eilakaislan ja Suomen Sokerin yhteistyö on tiivistä Eilakaislan yhteysviesti 1/2010 Eilakaislan ja Suomen Sokerin yhteistyö on tiivistä Tässä numerossa s. 12-13 3 Pääkirjoitus Pääkirjoitus 4-7 Suomen Sokerin ja Eilakaislan yhteistyö on hedelmällistä. 8-9

Lisätiedot

Oulusta. Puhutaanpa. Aivan sama kuka on oikeassa Lähiruoan kysyntä kasvussa Katse kohti torinrantaa Rakkaudesta pohjoiseen

Oulusta. Puhutaanpa. Aivan sama kuka on oikeassa Lähiruoan kysyntä kasvussa Katse kohti torinrantaa Rakkaudesta pohjoiseen Olet avaamassa puolueetonta ja poliittisesti sitoutumatonta tietopakettia, jonka ovat tehneet oululaiset oululaisille. Tavoitteena on herättää asiallista keskustelua ja jakaa tietoa yhteisistä asioista.

Lisätiedot

Johdin. Asiakaslehti 2 2011. musiikkitalo vaatii luovuutta myös sähköurakointiin. lahden rengasverkko vahvistuu

Johdin. Asiakaslehti 2 2011. musiikkitalo vaatii luovuutta myös sähköurakointiin. lahden rengasverkko vahvistuu Asiakaslehti 2 2011 musiikkitalo vaatii luovuutta myös sähköurakointiin lahden rengasverkko vahvistuu flextube taipuu äärimmäiseen rasitukseen Johdin joulukuu 2011 24 Prysmian-konserni vahvempi kuin koskaan

Lisätiedot

Sisältö 1 Johdanto Verkkoyhteys on jo perustarve... 2. 2 Kuitu kotiin asti... 4

Sisältö 1 Johdanto Verkkoyhteys on jo perustarve... 2. 2 Kuitu kotiin asti... 4 Sisältö 1 Johdanto Verkkoyhteys on jo perustarve... 2 2 Kuitu kotiin asti... 4 3 Valokuitu ja sen vaihtoehdot miksi juuri kuitu eikä langaton yhteys?... 6 3.1 Mikä valokuitu ja mikä valokuituverkko?...

Lisätiedot

Bon appétit. Pysähdys Paula Risikko: tila ei tuo rauhoittumista, vaan tunnelma. 15 x Agenda Lounasetu myös sähköisenä palveluna

Bon appétit. Pysähdys Paula Risikko: tila ei tuo rauhoittumista, vaan tunnelma. 15 x Agenda Lounasetu myös sähköisenä palveluna HYVINVOINNIN TALOUSLEHTI 2/2014 15 x Agenda Lounasetu myös sähköisenä palveluna Katsaus Ruoka puhuttaa enemmän kuin koskaan Pysähdys Paula Risikko: tila ei tuo rauhoittumista, vaan tunnelma Case S01 S-ryhmä

Lisätiedot

1 JOHDANTO 1.1 Menestys on aina ansaittava uudestaan 1.2 Millaisia ongelmia Suomella on edessään?

1 JOHDANTO 1.1 Menestys on aina ansaittava uudestaan 1.2 Millaisia ongelmia Suomella on edessään? SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 1 JOHDANTO 1.1 Menestys on aina ansaittava uudestaan 1.2 Millaisia ongelmia Suomella on edessään? Väestön ikääntyminen Laman opetukset: hyvinvointipalvelut ja talous Globalisaatio

Lisätiedot

INVESTOINTITAHTI TILOILLA KASVAA

INVESTOINTITAHTI TILOILLA KASVAA Meidän Maito Arla SUOMI -Yhteistyöryhmän lehti 2 2014 INVESTOINTITAHTI TILOILLA KASVAA s. 6-8 Arla Suomi yhteistyöryhmän investoivien tilojen palvelut tulivat tarpeeseen Karjan hyvinvointi lähtee hoitajasta

Lisätiedot

Mahdollisuuksien Metropolia Osaaminen esiin yhdessä kirjoittamalla Työelämässä tarvitaan eri alojen välistä ymmärrystä

Mahdollisuuksien Metropolia Osaaminen esiin yhdessä kirjoittamalla Työelämässä tarvitaan eri alojen välistä ymmärrystä Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Asiakaslehti kevät 2008 Mahdollisuuksien Metropolia Osaaminen esiin yhdessä kirjoittamalla Työelämässä tarvitaan eri alojen välistä ymmärrystä Kevät 2008 Teema: Stadiasta

Lisätiedot

Luomuliitto 20-VUOTTA

Luomuliitto 20-VUOTTA Luomuliitto 20-VUOTTA Kuva: HK Luomuliitto 20 vuotta Luomuliiton 20-vuotisjuhlajulkaisu Julkaisija: Luomuliitto ry Hämeenkatu 14 11100 Riihimäki, puh. 019 764 540. Päätoimittaja: Heikki Koskimies heikki.koskimies@luomuliitto.fi

Lisätiedot

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA?

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] VÄITEKIRJA-SARJA mitä tapahtuu huomenna? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] KIRJOITTAJAT Maria Vesanen & Emma Varis KUVITUS JA TAITTO Lea-Maija Laitinen KUSTANTAJA Strateginen

Lisätiedot

UNIRESTA OY JA SEN EDELTÄJÄT VUOSINA 1962 2012 ANNA NIEMINEN

UNIRESTA OY JA SEN EDELTÄJÄT VUOSINA 1962 2012 ANNA NIEMINEN UNIRESTA OY JA SEN EDELTÄJÄT VUOSINA 1962 2012 ANNA NIEMINEN Turku 2012 Kannen suunnittelu ja taitto: Uniprint Suomen Yliopistopaino Oy ISBN 978-952-93-0917-7 Uniprint Suomen Yliopistopaino Oy Turku 2012

Lisätiedot

Yrityksen perustajan opas

Yrityksen perustajan opas Yrityksen perustajan opas 2011 Yrityksen perustajan opas 2011 Keskuskauppakamari Kauppakamarin jäsenyys kannattaa Suomessa toimii 19 alueellista kauppakamaria, joissa on yli 17 000 jäsentä. Valtaosa jäsenistä

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

KASVUN MEKANISMEJA OSA 1

KASVUN MEKANISMEJA OSA 1 KASVUN MEKANISMEJA OSA 1 4 ENSTO Timo Luukkainen 6 3 STEP IT Jarkko Veijalainen 8 AVANT Risto Käkelä 10 BASWARE Hannu Vaajoensuu 14 KEMPPI Anssi Rantasalo 18 NORMET Aaro Cantell 22 ORAS GROUP Jari Paasikivi

Lisätiedot

Nuorten aikuisten käsityksiä museoista. Mitä mielikuvia sana museo herättää nuorissa?

Nuorten aikuisten käsityksiä museoista. Mitä mielikuvia sana museo herättää nuorissa? Nuorten aikuisten käsityksiä museoista Suomen käsityön museo on kartoittanut nuorten aikuisten mielipiteitä ja kokemuksia museoista työpajoissa, joita on kuvattu aikaisemmissa blogikirjoituksissa. Tässä

Lisätiedot

Maitoa ja naudanlihaa

Maitoa ja naudanlihaa Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta Huhtikuu 2013 Pienelläkin tilalla pärjää! Robottinavetassa pääosissa yksinkertaisuus ja toimintavarmuus 6 10 sisällys 8 Haukkamäen esikoululaiset tietävät mistä maito

Lisätiedot

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa

Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Bo Rönngren, Malte Segerdahl ja Martin Viredius Työllä on hintansa Sosiaalisen polkumyynnin torjunta kuljetusalalla POHJOISMAINEN KULJETUSTYÖVÄEN FEDERAATIO 2008 Kirjoittajat: Bo Rönngren, Malte Segerdahl

Lisätiedot

Mann Lines panostaa Turkuun. Öljyntorjunnassa varautuminen on valttia. Suomalainen teräs matkaa maailmalle Turun kautta

Mann Lines panostaa Turkuun. Öljyntorjunnassa varautuminen on valttia. Suomalainen teräs matkaa maailmalle Turun kautta Mann Lines panostaa Turkuun Öljyntorjunnassa varautuminen on valttia Suomalainen teräs matkaa maailmalle Turun kautta Aboard 1/2015 16 Viime vuonna silliä tuotiin Orklan toimesta Suomeen noin puolen miljoonan

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUS 1. Arvon mekin ansaitsemme NÄKÖKULMIA OSALLISUUDEN HISTORIAAN SUOMESSA

YHDENVERTAISUUS 1. Arvon mekin ansaitsemme NÄKÖKULMIA OSALLISUUDEN HISTORIAAN SUOMESSA YHDENVERTAISUUS 1 Arvon mekin ansaitsemme NÄKÖKULMIA OSALLISUUDEN HISTORIAAN SUOMESSA Arvon mekin ansaitsemme NÄKÖKULMIA OSALLISUUDEN HISTORIAAN SUOMESSA SISÄMINISTERIÖ KUVAILULEHTI Julkaisun päivämäärä

Lisätiedot

Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä.

Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä. Ammattiopistolainen, lukiolainen ja 9.-luokkalainen, tule mukaan kirjoituskilpailuun! Voittajat palkitaan 500 euron stipendeillä. YRITYS HYVÄ Kirjoituskilpailun oppilasaineisto SISÄLLYS 3 Kilpailun tarkoitus,

Lisätiedot