Atria on. juuriltaan yli 110-vuotias yritys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Atria on. juuriltaan yli 110-vuotias yritys"

Transkriptio

1 Atria on juuriltaan yli 110-vuotias yritys Atria yritysnimenä on varsin tuore, vaikka ikää silläkin on yli 20 vuotta. Atrian historia ulottuu kuitenkin paljon kauemmaksi, aina 1900-luvun alkuun. Taustalla on Suomen vanhin osuustoiminnallinen liha-alan yritys, Lihakunta, joka perustettiin yli 110 vuotta sitten vuonna 1903 Kuopion Karjanmyyntiosuuskunnan nimellä. Atrian taustalta löytyy toinenkin merkittävä liha-alan toimija, eteläpohjalainen Itikka osuuskunta. Se perustettiin vuonna Kummankin osuuskunnan perustajina ja rakentajina ovat olleet tavalliset suomalaiset maanviljelijät ja karjatalouden harjoittajat.

2 Atrian historia kuvina Kuvan asiakirja on alkuperäinen. Kuvaustilanne on lavastettu Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa Lihakunnan 100-vuotishistoriikin kuvitukseksi. Tammikuun 15. päivänä 1903 allekirjoitettiin Kuopion Karjanmyyntiosuuskunnan perustamisasiakirja. Uuden aatteen tuojana Kuopion seudulle oli Bruno Ilmoniemi (Granit). Hän oli Kuopion tyttökoulun lehtori, toimensa ohella innokas osuustoiminta-aatteen eteenpäin viejä. Kahdeksasta perustajajäsenestä viisi oli maanviljelijöitä. Tästä tapahtumasta alkaa Atrian historia. Matkan varrella on ollut nimenmuutoksia, yhtiöittämisiä ja fuusioita, mutta ketju on katkeamaton ja ydinliiketoiminta sama: lihan hankinta, jalostus ja kauppa. Tästä eteenpäin käytämme Kuopion Karjanmyyntiosuuskunnasta sen nykyistä nimeä Lihakunta.

3 Talonpoikien elinkeinon turvaamiseksi perustettu osuuskunta, Lihakunta, oli alallaan ensimmäinen Suomessa. Tarjolla ei ollut esikuvia tai toimintamalleja, joten tositoimiin päästiin varsinaisesti vasta Toiminta alkoi vaatimattomasta myyntipisteestä Kuopion kauppahallissa. Edes omaa teurastamoa ei ollut. Ensimmäisenä liiketoimena talonpoika Heikki Heikkinen Riistavedeltä toi teurastamansa naudanruhon kauppahalliin osuuskunnan myytäväksi. Heikkinen jäi odottelemaan halliin myynnin edistymistä saadakseen rahat tuomastaan teuraasta. Osuuskunnalla ei ollut rahaa maksuun, ennen kuin kassaan saatiin myyntituloja. Ilmeisesti kuva on otettu niinkin myöhään kuin 1930-luvulla.

4 Lihakunta ankkuroitui 1920-luvun alkupuolella Kuopion Likolahteen, jonne valmistui teurastamo 1923 tosin tuolloin nimitys oli vielä teurastimo perustettu Itikka aloitti teurastamotoiminnan Seinäjoella ostamansa maatilan puimaladossa, väliaikaisiksi tarkoitetuissa tiloissa. Väliaikaiseksi suunniteltu tilaratkaisu tosin kesti yli 20 vuotta, aina vuoteen 1936.

5 Sekä Lihakunta että Itikka kävivät konkurssin partaalla 1930-luvulla. Niin teki moni muukin osuustoiminnallinen liha-alan yritys eivätkä kaikki selvinneet. Monilta puuttui toiminnastaan punainen lanka, ja tilannetta pahensi maailmanlaajuinen lama. Itikan ja Lihakunnan nostivat suosta 1930-luvun alkupuolella toimitusjohtajiksi valitut miehet, myöhemmin kauppaneuvoksen arvonimen saaneet Lihakunnan Paavo Juntunen (vas.) ja Itikan Kalle Peltola (oik.). Valtio auttoi osaltaan halpakorkoisten lainojen muodossa, mutta mukaan tarvittiin myös tuottajia, jotka jaksoivat uskoa yhteisön hyväksi toimimiseen, osuustoiminnalliseen yrittämismuotoon. Vaikeina vuosina monet hallinnon jäsenet olivatkin antaneet pantiksi omat tilansa osuuskunnan velkojen vakuudeksi.

6 Kuva on vuodelta 1963, jolloin Lihakunta oli jo siirtänyt toimintansa Likolahteen ja Tulliportinkadulle loppupuoli oli sekä Lihakunnalle että Itikalle jo valoisampaa aikaa. Jalostustoiminta sai vauhtia. Käytännössä se tarkoitti ennen kaikkea makkaran tekoa. Lihakunta aloitti makkaran valmistuksen jo vuonna Makkara oli tuote, joka oli tuolloin arvossaan se oli kalliimpaa kuin jalostamaton liha. Makkaran tekeminen vaati paljon työtä sen ajan tekniikalla. Laatua tehtiin kuitenkin vaatimattomissakin oloissa. Makkaraperinteemme on vahvasti saksalaisvaikutteista. Lihakunnan ensimmäinen makkaratehdas oli Puijonkadulla kuvan puutalon sisäpihalla. Vuonna 1936 Itikkakin oli jo harpannut aimo askeleen eteenpäin. Silloin valmistuneesta makkaratehtaasta todettiin, että se täyttää korkeatkin vaatimukset

7 Einekset ovat Suomessa varsin vanhaa perua. Ensimmäisiä lienevät veriohukaiset. Esimerkiksi Lihakunnan Iisalmen eineskeittiössä, joka muistutti lähinnä kotikeittiötä, niitä valmistettiin jo 1930-luvulla. Kuva on joko tai 1940-luvulta. Iso harppaus einesten valmistuksessa tapahtui 1950-luvulla, jolloin laitteet tulivat käsityön avuksi.

8 Kuvassa puretaan jäätyneitä ruhoja Kuopion asemalla Likolahteen vietäväksi. Jatkosodan aikaan kaikesta oli puutetta ja elintarvikkeet olivat kortilla. Kun lihaa ei saatu tuotantolaitosten myllyihin, osuuskunnissa välitettiin kalaa, viljeltiin perunaa ja kasvatettiin puutarhatuotteita. Osuuskuntien henkilökunta teki myös talkootöitä lähialueiden maatilojen pelloilla. Kuvassa lihakuntalaisia perunannostossa Hirvilahden Arolassa. Sota kuritti koko kansaa. Talvisodan aikana lihaa vielä oli, ja siirtokarjalaisten karjan hätäteurastukset lisäsivät tarjontaa hetkellisesti. Karjaa jouduttiin teurastamaan kenttäolosuhteissa uuden rajan pinnassa, josta ruhot kuljetettiin jatkokäsittelyyn mm. Lihakuntaan ja Itikkaan. Luonto piti huolen ruhojen pakastuksesta. Ei siinä silloisenkaan lihantarkastuslain säädökset toteutuneet, mutta hätä ei lukenut lakia.

9 Sota loppui aikanaan ja vähitellen säännöstelystäkin päästiin eroon. Niin Lihakunnassa kuin Itikassakin teurastamotoiminta ja lihanjalostus nousivat tässä vaiheessa uudelle tasolle luku oli kiivasta rakentamisen aikaa ja 1960-luvun alussa laitokset edustivat selvästi jo teollista aikakautta. Mustavalkokuvassa Itikan laitoksien rakentamista 1950-luvulla. Lihakunnan värikuva on vuodelta 1963.

10 Lihakunta juhli 50-vuotista taivaltaan 1953 ja Itikka Juhlan kunniaksi Itikka järjesti jäsenilleen Seinäjoen Keskusurheilukentällä tapahtuman, johon osallistui yhteensä yli jäsentuottajaa ja muuta yhteistyökumppania perheineen.

11 Jos atrialainen teollisuus on kokenut melkoisen myllerryksen vuosisadassa, saman ovat kokeneet myös tuottajat luvun alussa teuraseläimen matka kuluttajien ruokapöytään alkoi yleensä kiertävän lihanostajan tai teurastajan tultua maalaistaloon hieromaan kauppoja. Eläimen arvo pääteltiin silmämääräisesti ja ostajat petkuttivat talonpoikaa sen minkä taisivat. Juuri epäreilu käytäntö oli perimmäinen syy, jonka takia tuottajat alkoivat perustaa karjanmyyntiosuuskuntia: he halusivat oikean hinnan kasvattamastaan eläimestä. Lihanostajat ajoivat ostamansa eläimet elävinä kaupunkeihin teurastettavaksi ja myytäväksi. Tuohon aikaan ei ollut toimivaa kylmäketjua.

12 Toiminnan ensimmäisinä vuosikymmeninä teuraselämiä kuljetettiin rautateitse, siellä missä kiskoja vain oli käytettävissä luvulla alkoi autojen aikakausi. Aluksi toimittiin usein niin, että auto kulki tiettyä reittiä ja tuottajat toivat eläimensä sovittuihin pysähdyspaikkoihin. Lihakunnan alueella käytettiin hyväksi myös vesireittejä. Lihakunnalla oli jopa pieni oma laiva, Osuusteurastamo. Vielä sotien jälkeen 1950-luvulla sillä kuljetettiin jonkin verran myös karjaa.

13 Liha oli ollut pitkään maidontuotannon sivutuote. Vasta 1960-luvulta alkaen lihantuotantoa alettiin kehittää määrätietoisesti neuvonnan keinoin. Tuottajia muun muassa kannustettiin kasvattamaan sonnimullikat selvästi aiempaa isommiksi ja pikkuvasikan teuraaksi lähettämisestä puhuttiin hengen hukkana. Samoihin aikoihin myös sianlihantuotantoa alettiin kehittää järjestelmällisesti.

14 1960-luvulla kauppojen tarjonta monipuolistui. Puute alkoi muuttua vähitellen yltäkylläisyydeksi ja mainonta sai yhteiskunnassa aiempaa näkyvämmän roolin. Uusia tuotteita tehtiin tunnetuksi mainonnan keinoin, toimittajat esittelivät erikoistarjouksia ja imagon rakentamisen merkityskin alettiin oivaltaa.

15 Atrian lähihistoria kerrottuna Lähestyttäessä ja 1990-lukujen vaihdetta maailma alkoi olla täysin erinäköinen kuin vuosisadan alussa. Pelkästään osuuskuntamuotoisena toimiminen olisi ollut vaikeaa etenkin rahoituksen näkökulmasta. Moderni lihateollisuus ja sen nähtävissä olevat investoinnit alkoivat olla sitä kokoluokkaa, että osuuskuntien jäsenten rahkeet eivät olisi riittäneet niitä rahoittamaan. Alettiin kaivata sijoittajien rahaa. Lihakunta perusti teollisten ja kaupallisten toimintojensa hoitamista varten Lihapolar Oy:n ja Itikka osuuskunta Itikka Lihabotnia Oy:n ja ne vietiin myös pörssiin. Tämä tapahtui vuonna Sitten Lihakunta ja Itikka alkoivat hakea toistensa seuraa. Ne katsoivat olevansa yhdessä paljon vahvempia. Niinpä yhtiöt fuusioituivat vuonna 1990 ja antoivat uudelle yritykselle nimen Itikka-Lihapolar Oy. Liha-alalla tapahtui noina vuosina paljon muutakin. Osuusteurastamoilla oli ollut vuosikymmeniä oma keskusliike Tuottajain Lihakeskuskunta, TLK. Se hoiti mm. ulkomaan kauppaa ja valtakunnallista markkinointia. Osuuskunnat olivat aikoinaan luoneet itselleen säännöt, joilla ne rajoittivat omalla nimellään toimimisen kotimaakuntaansa. Kun osuuskunnat kasvoivat, ajatukset muuttuivat. Ne eivät enää tarvinneet keskusliikettä samalla tavoin kuin toimintansa alkuvuosina. TLK:lle oli vuosien saatossa tullut myös teollisuutta ja se alkoi kilpailla omistajiensa kanssa. Syntyi eturistiriita, ja jäsenosuuskunnat katsoivat, että keskusliikkeestä oli niille enemmän harmia kuin hyötyä. Yhteistuumin ne purkivat TLK:n vuonna 1992.

16 Tässä operaatiossa Itikka-Lihapolar sai itselleen yksinoikeuden arvostettuun ja tunnettuun Atria-tuotemerkkiin. Se oli ollut käytössä TLK-leirin yhteisenä tuotemerkkinä vuodesta Vanhat raja-aidat kaatuivat ja jokainen osuustoiminnallisilta juurilta lähtenyt liha-alan yritys saattoi nyt levittäytyä vapaasti ympäri Suomen. Lähes samaan historialliseen saumaan osuu myös Suomen liittyminen EU:hun vuonna 1995, mikä merkitsi rajojen avautumista, kansainvälistä kilpailua ja vapaata tuontia. Yrityksen nimi muuttuu Atriaksi TLK:n purkamisen jälkeen Itikka-Lihapolarissa alkoi määrätietoinen Atria-tuotemerkin kehittäminen ja sillä tultiin koko Suomen markkinoille. Yhtiön Atria-tuotemerkki oli paljon tunnetumpi kuin itse yritys, jolla pitkästä historiastaan huolimatta oli nimikummajainen. Yritysnimen tunnetuksi tekemisessä ei ollut mieltä. Niinpä päätuotemerkki otettiin myös itse yrityksen nimeksi vuonna Syntyi Atria, jolla jo uutta nimeä rekisteröitäessä oli tarinaa takana 90 vuoden verran. Tänään Atria kuuluu Suomen tunnetuimpiin yritysnimiin. Kun yritys ja sen tuotteet kantavat samaa nimeä, se on toiminnassa jo sinällään yksi askel kohti läpinäkyvyyttä. Valitessaan Atria-tuotteen kuluttaja tietää aina, kuka siitä on vastuussa.

17 Juuret kotimaan mullassa Taustaosuuskuntiensa kautta Atrialla on ollut sukupolvia jatkunut kiinteä yhteys tuottajiinsa ja samalla suureen joukkoon omistajiaan. Atrian pääomistajia ovat Itikka osuuskunta ja Lihakunta ja näiden osuuskuntien jäseninä voivat olla ainoastaan ammatissaan tomivat lihantuottajat. Vuoden 2012 lopussa heitä oli yhteensä Osuuskuntiensa kautta lihantuottajat omistavat Atrian osakkeista 57,7% ja äänivallasta n. 90%. Kun mukaan lasketaan vielä Österbottens Kött (Osuuskunta Pohjanmaan Liha), joka myös on Atrian isoja omistajia, lihantuottajien omistusosuus Atriassa nousee jo yli 60%:n. Näillä mittareilla mitaten Atria on lähempänä suomalaista lihantuottajaa kuin mikään muu lihatalo maassamme. Historia ja juuret tiedostaen onkin varsin luonnollista, että Atria yrityksenä on sitoutunut 100 %:sti kotimaiseen, suomalaiseen lihaan. Sitähän sille tuottavat sen omistajat. Tänä päivänä omistajat antavat entistä enemmän myös kasvot tuotannolle. Atrialainen tuottaja on ylpeä juuristaan ja osaamisestaan ja haluaa kertoa omistamansa yrityksen kautta, kuinka hän työnsä tekee, jotta suomalaiset kuluttajat saavat nauttia laadukkaasta lihasta. Vastuullisuus on päivän sana, ja se on kunniassa niin kaikissa Atrian toimissa kuin sille lihaa tuottavien suomalaisten tuottajien tekemisissä. Heistä monet ovat olleet sidoksissa Atriaan tai tarkemmin sanoen Atrian taustalla oleviin osuuskuntiin jo sukupolvien ajan. Maatalouden rakenne toki on muuttunut melkoisesti 100 vuodessa, niin kuin koko yhteiskuntakin. Maatilat ovat entistä suurempia. Karjamäärät ja peltohehtaarit ovat moninkertaistuneet ja tekemisen ammattimaisuus korostuu. Suuremmat yksikkökoot ovat välttämättömyys, jotta maatila nykyisellään pysty antamaan työn ja toimeentulon viljelijäperheelle. Yhdysside menneeseen on kuitenkin säilynyt, sillä suurin osa maatiloistamme syntyy edelleen sukupolvenvaihdoksen kautta: isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle. Tästä kaikesta syntyvät vahvat juuret ja sitä samaa juurevuutta edustaa myös Atria, heidän vahva yhteistyökumppaninsa. Suomalaisten tuottajien ja Atrian liitto ankkuroituu Suomeen: Atria antaa työtä Suomessa suoraan yli 3000 henkilölle, tuottajat mukaan lukien lähennellään henkeä.

18 Tuotantoketjun läpinäkyvyydessä Atria on edelläkävijä Atriassa vahvat, perinteissä kiinni olevat juuret hyödyntävät nykytekniikan antamia mahdollisuuksia. Siitä syntyy läpinäkyvä tuotantoketju, joka alkaa parhaassa tapauksessa pellolta ja on katkeamattomana seurattavissa kuluttajan ruokapöytään asti. Näin on esimerkiksi Atria Perhetilan broilerissa. Koko tuotantoketju on seurattavissa aina broilerin syömästä rehusta valmiiksi tuotteeksi asti. Antibiootit eivät kuulu siihen, eikä salmonellasta tarvitse kantaa huolta. Meille tämä on itsestäänselvyys, toisin kuin esim. Keski-Euroopassa. Atrian valikoimissa on myös parhainta naudanlihaa ja possunlihatuotteita, joissa tuotantotilan nimi lukee pakkauksissa ja internetin välityksellä on mahdollista käydä katsomassa tietoja tilasta. Atrian tuottajat voivat sanoa rinta rottingilla, että minä olen sen lihan tuottanut ammattitaidolla ja eläimistäni hyvää huolta pitäen, sinulle ajatuksella Hyvä ruoka, parempi mieli.

STRATEGIA tiivis

STRATEGIA tiivis STRATEGIA 2022 20.4.2018 tiivis Itikka osuuskunnan strategia 2022 ROHKEASTI ETEENPÄIN KOHTI VUOTTA 2022 VUODESTA 1914 ITIKKA OSUUSKUNNAN VISIO ja STRATEGIA 2022 VISIOMME Tuemme aktiivisesti osuuskunnan

Lisätiedot

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää?

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen Atria Suomi Oy 1 Mitä tarkoitetaan jäljitettävyydellä ruokaketjussa? Lakisääteinen velvoite on pystyä jäljittämään

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

Jäsenten verkkosivut ovat SINUA varten

Jäsenten verkkosivut ovat SINUA varten www.lihakunta.fi Jäsenten verkkosivut ovat SINUA varten Lihakunta on nyt avannut aktiivijäsenilleen suunnatut monipuoliset verkkosivut Jäsenten verkkosivuilla voit - tarkastella omaa jäsenyyttäsi koskevia

Lisätiedot

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva

1.1 Tämä on STT-Lehtikuva 1.1 Tämä on STT-Lehtikuva STT-Lehtikuva on Suomen johtava, kansallinen uutis- ja kuvatoimisto. Uutispalveluiden lisäksi STT tuottaa muita palveluita medialle ja viestintäpalveluita johtaville yrityksille,

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atrian kuulumisia Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atria Suomi Oy Kehittää, tuottaa ja markkinoi suomalaisia tuoreruoka-alan tuotteita ja niihin liittyviä palveluja. Liikevaihdolla mitaten Suomen suurin

Lisätiedot

Jäsenten verkkosivut ovat SINUA varten

Jäsenten verkkosivut ovat SINUA varten www.itikkaosuuskunta.fi Jäsenten verkkosivut ovat SINUA varten Itikka osuuskunta on nyt avannut aktiivijäsenilleen suunnatut monipuoliset verkkosivut Jäsenten verkkosivuilla voit - tarkastella omaa jäsenyyttäsi

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Messuan Historia. on nis tuu.

Messuan Historia. on nis tuu. on nis tuu. Messua - kunnianhimoa ja yrittämistä vuodesta 1961 Messuan juuret kumpuavat 1960-luvulta, kun jo kolmannen polven omistajiemme Eriikka Kalliokosken ja Jonna Simolan isoisä Esko Arvelin perusti

Lisätiedot

Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön

Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön 1950 Hankkija toi Suomeen ensimmäisen itsekulkevan leikkuupuimurin. Tämä Massey-Harris puimuri aloitti merkittävän yhteistyön Massey-Ferguson yhtiön kanssa. Suosituimmaksi puimurimalliksi Suomessa tuli

Lisätiedot

Atria-konserni. Nasdaq Helsingin Avoimet Ovet CFO Tomas Back

Atria-konserni. Nasdaq Helsingin Avoimet Ovet CFO Tomas Back Atria-konserni Nasdaq Helsingin Avoimet Ovet 29.8.2019 CFO Tomas Back Atria-konsernin rakenne Atria Oyj Atria Suomi Atria Ruotsi Atria Tanska & Viro Atria Venäjä 2 Atria-konsernin liiketoiminnot Lihaliiketoiminta

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ SILAKKAPAJA 28.2.2014 KATRIINA PARTANEN 16 Kalan kulutus 2000 2011 (kg/hlö/vuosi) 14 12 10 8 6 Kaikki kala Tuontikala Kotimainan kala Silakka 4 2 0 2000 2001 2002 2003 2004

Lisätiedot

Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Nykytilanteesta tulevaisuuteen: Maatilojen Kehitysnäkymät vuoteen 2022 Suomen Gallup

Lisätiedot

SÄHKÖINEN VILJAKAUPPAPAIKKA FPI PARTNERS OY/ MARKO SAAPUNKI

SÄHKÖINEN VILJAKAUPPAPAIKKA FPI PARTNERS OY/ MARKO SAAPUNKI SÄHKÖINEN VILJAKAUPPAPAIKKA FPI PARTNERS OY/ MARKO SAAPUNKI Muutos VISIO Viljakaupan uudenlainen helpottaja, joka kehittää, tehostaa ja uudistaa viljakauppaa Suomessa ja valituilla muilla markkinaalueilla

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet

Työhyvinvoinnin vuosikymmenet kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin erikoislehti Työhyvinvoinnin vuosikymmenet Työyhteisö keskeisessä roolissa: SAIRAUSPOISSAOLOT PUOLITTUIVAT VERVE 1965-2015 Palvelujärjestelmän MONIMUTKAISUUS HÄMMENTÄÄ TYÖKYKYJOHTAMINEN

Lisätiedot

Mitä on ruokakulttuuri. - kuluttajan silmin?

Mitä on ruokakulttuuri. - kuluttajan silmin? itä on ruokakulttuuri - kuluttajan silmin? toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi Finfood Suomen Ruokatieto ry Kulttuurin Kaukametsä -seminaari Onko ruoka kulttuuria? 7. 8.9.008 istä tuntee vahvan ruokakulttuurin?

Lisätiedot

from the north poultry protein meal

from the north poultry protein meal from the north Poultry meal proteiinirikas eläinvalkuainen Poultry Meal on suomalaisen siipikarjan sivutuotteista valmistettu proteiinirikas eläinvalkuainen. Se on laadukas raaka-aine rehuihin ja lemmikkien

Lisätiedot

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa

ISMAEL SYNTYY. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ISMAEL SYNTYY Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Mamren tammistossa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 16.11.2012 Tutkimuksen tavoitteet Selvittää kuluttajien käsityksiä ja asennoitumista kalaan ja kalatalouteen Verrata tuloksia

Lisätiedot

Jeppo Potatis Ab Jepuan Peruna Oy. JEPO YLI 40 VUOTTA KOTIMAISEN PERUNAN HYVÄKSI Valmistamme ammattikeittiöille kypsiä ja raakoja perunatuotteita

Jeppo Potatis Ab Jepuan Peruna Oy. JEPO YLI 40 VUOTTA KOTIMAISEN PERUNAN HYVÄKSI Valmistamme ammattikeittiöille kypsiä ja raakoja perunatuotteita Jeppo Potatis Ab Jepuan Peruna Oy JEPO YLI 40 VUOTTA KOTIMAISEN PERUNAN HYVÄKSI Valmistamme ammattikeittiöille kypsiä ja raakoja perunatuotteita Jeppo Potatis Ab Jepuan Peruna Oy Perustettu 1976 Paikallisten

Lisätiedot

Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli. 6.3.2014 Suvi Leinonen

Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli. 6.3.2014 Suvi Leinonen Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli 6.3.2014 Suvi Leinonen S Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli - Lihantuottajat S Hankkeen lihantuottajat, naudat ja lampaat http://maps.yandex.com/? um=o3klinp0z0xkjxbusmk89pix_o1hipgq&l=map

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi

Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Nautintoja juhlahetkiin ja lahjaksi Suomalaista käsintehtyä suklaata Suomalaista käsintehtyä suklaata Tarjoiluun ja liikelahjaksi K Tuoretta suklaata herkutteluhetkiin Kultasuklaan herkullisen tuoreet

Lisätiedot

Sertifiointia vuodesta 2004 - suomalaisen tuotannon vahvuutena vastuullisuus ja laatu

Sertifiointia vuodesta 2004 - suomalaisen tuotannon vahvuutena vastuullisuus ja laatu Sertifiointia vuodesta 2004 - suomalaisen tuotannon vahvuutena vastuullisuus ja laatu 1 Asiakasvaatimukset Kuluttaja ratkaisee Kuluttajan päätös perustuu tuotteen laatuun Uuden sukupolven tuotteessa koko

Lisätiedot

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Yrityksen toiminta: - LähiPuoti Remes Oy on perustettu tammikuussa 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. - Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais- ja Etelä-Suomi.

Lisätiedot

V E N E I L I J Ä T KULUTTAJA- PROFIILIT

V E N E I L I J Ä T KULUTTAJA- PROFIILIT V E N E I L I J Ä T KULUTTAJAPROFIILIT Ikä (Index; %) Mies 5074 vuotta; Idx 152; 33% Nainen 1529 vuotta; Idx 71; 8% Nainen 3049 vuotta; Idx 49; 8% Nainen 5074 vuotta; Idx 74; 17% Mies 3049 vuotta; Idx

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

3/2014. Tietoa lukijoista

3/2014. Tietoa lukijoista 3/2014 Tietoa lukijoista Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden, Suomen 2. luetuimman päivälehden, kuukausiliite. Se on maaseudulla asuvalle ihmiselle tehty aikakauslehti. Lehti on onnistunut tehtävässään ja

Lisätiedot

@japo.fi #japoalajarvi #euronicsalajarvi

@japo.fi #japoalajarvi #euronicsalajarvi @japo.fi #japoalajarvi #euronicsalajarvi JAPO on Järvi-Pohjanmaan alueella toimiva innovatiivinen ja palvelualtis tietoliikenneyhtiö. JAPO tunnetaan perinteikkäänä, mutta vahvasti ajassa elävänä ict-ratkaisujen

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 30.10.2011

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 30.10.2011 KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 30.10.2011 Tutkimuksen tavoitteet Selvittää kuluttajien käsityksiä ja asennoitumista kalaan ja kalatalouteen Verrata tuloksia

Lisätiedot

Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa

Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa Myydään leipomokahvilasekatavarakauppa Juankosken keskustassa huippupaikalla Yrityksen nimi: Sepon Valinta Oy Yrityksen osoite: Juankoskentie 17, 73500 Juankoski Perustamisvuosi: 1986 Toimiala: Kauppa

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

OSUUSKUNTA TOIMINNAN SYNTY JA KASVUTARINA

OSUUSKUNTA TOIMINNAN SYNTY JA KASVUTARINA OSUUSKUNTA TOIMINNAN SYNTY JA KASVUTARINA Osuustoiminnan juuret 1800- luvun teollistuvassa Euroopassa 1901säädettiin osuuskuntalaki Suomessa 1990- luvun lama loi ns. uusosuustoiminnan 2011- uusi buumi??

Lisätiedot

Yritysmarkkinoiden tila. Toimitusjohtaja Juha Rantanen, Suomen Yrityskaupat Finlandia-talo

Yritysmarkkinoiden tila. Toimitusjohtaja Juha Rantanen, Suomen Yrityskaupat Finlandia-talo Yritysmarkkinoiden tila Toimitusjohtaja Juha Rantanen, Suomen Yrityskaupat Finlandia-talo 6.11.2018 Juha Rantanen 2 Historiaa - 1997 ei markkinoita, muutamia päätoimisia yritysvälittäjiä - 1999 Ov-barometri

Lisätiedot

Suomen elintarviketalouden laatustrategia ja -tavoitteet

Suomen elintarviketalouden laatustrategia ja -tavoitteet Suomen elintarviketalouden laatustrategia ja -tavoitteet maa- ja metsätalousministeriö, marraskuu 2007 Visio Kuluttaja haluaa suomalaisia elintarvikkeita ja ruokapalveluita sekä luottaa suomalaisen elintarvikeketjun

Lisätiedot

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua Liite 15.12.2008 65. vuosikerta Numero 4 Sivu 6 Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua siinä kuluttajien odotuksia tulevaisuuden broilerituotteilta Sari Forsman-Hugg, MTT,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma

Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma Maidontuotannon kokonaisvaltainen laatu Yhteenveto: Toimintaympäristön tarkastelu- ja ennakointitilaisuus 6/6 Tilaisuuden avaus ja tavoitteet Matti

Lisätiedot

Vastuullisuus K-ryhmässä. Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä

Vastuullisuus K-ryhmässä. Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä Vastuullisuus K-ryhmässä Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä K-ryhmä tänään #1 Suomen suurin ja Pohjois-Euroopan 3. suurin vähittäiskauppias Vähittäismyynti noin 13 mrd Henkilöstö 41 000 Maksetut

Lisätiedot

Peter Westerholm, Pajuniemi Oy

Peter Westerholm, Pajuniemi Oy Peter Westerholm, Pajuniemi Oy Pro Luomu, arvoketjuryhmän kokous 2.6.2014 MTK 17.6.2014 Copyright Pajuniemi Oy 2 Pajuniemi Oy Perustettu 1976 Liikevaihto 11,7 milj. euroa vuonna 2013 Tuotannon määrä 1,5

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta

Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta Pohjois- Suomen Nurmipäivät 12.1.2012 Mitä kuluttajat odottavat? 2 12.1.2012 Ostopäätöksiin vaikuttavat

Lisätiedot

Contact Scoring on paras tapa luokitella prospekteja. Se ohjaa myyjät oikeisiin osoitteisiin.

Contact Scoring on paras tapa luokitella prospekteja. Se ohjaa myyjät oikeisiin osoitteisiin. Contact Scoring on paras tapa luokitella prospekteja. Se ohjaa myyjät oikeisiin osoitteisiin. 130 2 5KÄVIJÄMÄÄRÄN KASVU WWW-SIVUJEN KEHITTÄMISELLÄ ENEMMÄN SPONTAANEJA ENEMMÄN ONNISTUNEITA TUOTETIEDUSTELUJA

Lisätiedot

SOPIMUS HYVÄNTEKEVÄISYYSLEVYN VAROJEN OHJAAMISESTA YKSINÄISILLE ROMANIVANHUKSILLE IMATRALLA

SOPIMUS HYVÄNTEKEVÄISYYSLEVYN VAROJEN OHJAAMISESTA YKSINÄISILLE ROMANIVANHUKSILLE IMATRALLA IMATRAN KRISTILLINEN ROMANIYHDISTYS (IKRY) SAA VÄHINTÄÄN 5 000 EURON LAHJOITUKSEN LEVY-YHTIÖ / OHJELMATOIMISTO KING & ROSE PRODUCTION OY:ltä VANHUSTYÖHÖN Sopimuksen allekirjoitus 23.05.2008 (vas. Imatran

Lisätiedot

As Oy Kontiolahden Wilhelmiina. Rakentaja M. Laukkanen Oy. Keraamiset laatat

As Oy Kontiolahden Wilhelmiina. Rakentaja M. Laukkanen Oy. Keraamiset laatat As Oy Kontiolahden Wilhelmiina Rakentaja M. Laukkanen Oy Keraamiset laatat As Oy Kontiolahden Wilhelmiina - Keraamiset laatat Tämän esitteen avulla voitte tutustua malliesimerkkeihin, joissa on käytetty

Lisätiedot

4/2017. Tietoa lukijoista 2017

4/2017. Tietoa lukijoista 2017 4/2017 Tietoa lukijoista 2017 Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite. Kantri kertoo tästä ajasta, maaseudun elämästä, ihmisistä ja ilmiöistä lämpimästi ja terävästi. Se ei kaihda kaivautua pintaa

Lisätiedot

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013

Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä. Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Pakkauksen rooli ruokahävikin synnyssä Hanna Hartikainen, MTT LOHASPACK-vuosiseminaari 19.3.2013 Ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutukset Muu Koulu/työ Vaatteet Hyvnvointi Vapaa-aika Ruoka Asuminen Seppälä

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

Yleistä Tavoite eli mitä opettaja haluaa teidän oppivan ja mikä on arvioinnin peruste: Ryhmä tutustuu laajasti yrittäjyyteen Ryhmätyöskentely

Yleistä Tavoite eli mitä opettaja haluaa teidän oppivan ja mikä on arvioinnin peruste: Ryhmä tutustuu laajasti yrittäjyyteen Ryhmätyöskentely Yritysprojekti Yleistä Tavoite eli mitä opettaja haluaa teidän oppivan ja mikä on arvioinnin peruste: Ryhmä tutustuu laajasti yrittäjyyteen Ryhmätyöskentely Esittäminen Tietotekniikan hyödyntäminen Omat

Lisätiedot

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014

Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 1 Pitääkö kotimaista ruokaa brändätä Suomessa? Tiivistelmä Agronomiliiton jäsenseminaari 25.10.2014 Outi Hohti, viestintäpäälikkö S-ryhmän marketkauppa Twitter: @hohti Kotimaisuus S-ryhmän marketkaupassa

Lisätiedot

Tulevaisuus tarjottimella. Elintarviketeollisuus / Liha-ala esittäytyy

Tulevaisuus tarjottimella. Elintarviketeollisuus / Liha-ala esittäytyy Tulevaisuus tarjottimella Elintarviketeollisuus / Liha-ala esittäytyy Elintarviketeollisuus Valmistaa laajaa valikoimaa raaka-aineista ruoanlaittoa helpottaviin ja käyttövalmiisiin tuotteisiin Myy tuotteitaan

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Atria ja Luomu. Matti Perälä Atria Suomi Oy 09.11.2012

Atria ja Luomu. Matti Perälä Atria Suomi Oy 09.11.2012 Atria ja Luomu Matti Perälä Atria Suomi Oy 09.11.2012 1 12.11.2012 Luomu tuoreessa lihassa Luomulihan markkinan koko n 10 12 milj. - Kuluttajapakattuna n 7 meuroa PT-kaupassa luomulihan myynnin kasvu n

Lisätiedot

Helmet Business Mentors Oy

Helmet Business Mentors Oy Helmet Business Mentors Oy Pääomasijoitusta suomalaisiin pk-yrityksiin vuodesta 1995 Suunnittelu- ja konsultointialan toimialakatsaus 20.11.2015 Toimiala pääomasijoittajan näkökulmasta Helmetin toimiala

Lisätiedot

RUOKAMESTARIT KAUPAN LIHAOSAAJAT

RUOKAMESTARIT KAUPAN LIHAOSAAJAT /Ruokaruletti Oy Citymarketeissa itsenäinen K-kauppiasyrittäjä hoitaa ruokakaupan ja K-citymarket Oy (Keskon tytäryhtiö) käyttö- ja erikoistavarakaupan. K-ruokakauppiaat Jukka ja Marjo Itkonen. Verollinen

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

HK Ruokatalo Groupin osavuosikatsaus Sijoittajainfo Toimitusjohtaja Kai Seikku, HK Ruokatalo Group Oyj

HK Ruokatalo Groupin osavuosikatsaus Sijoittajainfo Toimitusjohtaja Kai Seikku, HK Ruokatalo Group Oyj HK Ruokatalo Groupin osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2006 Sijoittajainfo 28.4.2006 Toimitusjohtaja Kai Seikku, HK Ruokatalo Group Oyj 1 Katsauskauden keskeisiä tapahtumia 1-3/2006 Liikevaihto 213,5 Meur (197,1

Lisätiedot

Kuohuva 1920-luku. Opistotalo Helsinginsali, Helsinginkatu 26, 4. krs. Keskiviikkoisin klo FM Jussi Tuovinen

Kuohuva 1920-luku. Opistotalo Helsinginsali, Helsinginkatu 26, 4. krs. Keskiviikkoisin klo FM Jussi Tuovinen Kuohuva 1920-luku Opistotalo Helsinginsali, Helsinginkatu 26, 4. krs. Keskiviikkoisin klo 16.45 18.15 FM Jussi Tuovinen Luentosarjan ohjelma 1. 9.9. Sodasta toipuminen ja uusi maailmanpoliittinen tilanne

Lisätiedot

Hyvin pidettyä - pahnoilta pöytään Ismo Eerola 27.04.2015v

Hyvin pidettyä - pahnoilta pöytään Ismo Eerola 27.04.2015v Hyin pidettyä - pahnoilta pöytään Ismo Eerola 27.04.2015 Jo isoisä Benjam Eerola oli kaukaa iisas mies, osti auton ennen kuin oli taloon johtaaa tietä. Kasatti, palasi ja myi toreilla. Työtä ja iljaa säästämättä.

Lisätiedot

Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin

Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin Kotitehtävä 6 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä KUUDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin Lapsen kehitystä tukevat kasvatusmenetelmät ovat yksi sijais- ja adoptiovanhemmuuden

Lisätiedot

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa.

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa. Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite. Kantri kertoo tästä ajasta, maaseudun elämästä, ihmisistä ja ilmiöistä lämpimästi ja terävästi. Se ei kaihda kaivautua pintaa syvemmälle, mutta uskaltaa

Lisätiedot

Raisio Oyj:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2018 Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi

Raisio Oyj:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2018 Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi Raisio Oyj:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 18 Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi 8.8.18 Raision Q2/18 lyhyesti Määrätietoinen työ Raision uudistamiseksi ja kannattavan orgaanisen kasvun tukemiseksi jatkuu

Lisätiedot

Suomalaiset omistajuudesta ja osuuskunnista. Sakari Nurmela

Suomalaiset omistajuudesta ja osuuskunnista. Sakari Nurmela Suomalaiset omistajuudesta ja osuuskunnista Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteuttaminen Aineiston kerääminen Tutkimusaineisto kerättiin Gallup Kanavalla 6. 2.6.7. Kyseessä on Kantar

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Atria Oyj / Kaivon Liha Kaunismaa Oy

Yrityskaupan hyväksyminen: Atria Oyj / Kaivon Liha Kaunismaa Oy Päätös 1 (6) Yrityskaupan hyväksyminen: Atria Oyj / Kaivon Liha Kaunismaa Oy Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 22.8.2016 ilmoitettu järjestely, jossa Atria Oyj hankkii yksinomaisen määräysvallan Kaivon

Lisätiedot

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Yritysten toiminta: LähiPuoti Remes Oy on perustettu 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais-Häme ja Pirkanmaa. Valikoimissa

Lisätiedot

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi KHT Antti Ollikainen 23.9.2010 Johdanto: miksi yrityksen pitäisi kasvaa? Suuremmalla yrityksellä on helpompaa esimerkiksi näistä

Lisätiedot

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään:

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään: Sisällysluettelo Esipuhe 2 1. Segmentointi nykymarkkinoinnissa 5 1.1. Segmentoinnin merkitys 6 1.2. Segmentoinnin toteutuksen ongelmat 8 1.3. Segmentin valintaan vaikuttavat tekijät 10 2. Segmentoinnin

Lisätiedot

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava eduskuntaan 2015 Hyvä ystävä, tule kanssani yhteiselle matkallemme tekemään Suomesta parempi paikka yrittää, tehdä työtä ja pitää huoli kaikista. Muutos parempaan alkaa nyt. Seuraa Annea Ota yhteyttä minuun.

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

3 Tulokset. 3.1 Yleistä. 3.2 Havutukkien kulkuvirrat

3 Tulokset. 3.1 Yleistä. 3.2 Havutukkien kulkuvirrat 3 Tulokset 3.1 Yleistä Tärkeimmät hankinta-alueet, joista kertyi yhteensä kolmannes markkinapuusta, olivat vuosina 1994 ja 1997 Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Keski-Suomen metsäkeskukset (liitteet 2 3, s.

Lisätiedot

Elintarvikkeiden valmistajahintojen ja kuluttajahintojen sekä yleisten kuluttajahintojen kehitys 1995 2008

Elintarvikkeiden valmistajahintojen ja kuluttajahintojen sekä yleisten kuluttajahintojen kehitys 1995 2008 Elintarvikkeiden valmistajahintojen ja kuluttajahintojen sekä yleisten kuluttajahintojen kehitys 1995 2008 Suhdeluku 130 125 120 115 110 105 100 Yleiset kuluttajahinnat Elintarvikkeiden kuluttajahinnat

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

SUOMALAINEN FINN ANGUS PIHVILIHA. -luotettavin ja laadukkaini

SUOMALAINEN FINN ANGUS PIHVILIHA. -luotettavin ja laadukkaini SUOMALAINEN FINN ANGUS PIHVILIHA -luotettavin ja laadukkaini 2 Finn Angus tarina Angus-tuottaja etsi toistaan vuosituhannen vaihteessa; Tarttis tehdä jotain! Tila ei elätä perhettä perinteisellä tavalla,

Lisätiedot

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012 Atria Oyj Tilinpäätös 1.1. 31.12. Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria-konserni Katsaus 1.1.-31.12. Milj. *Kertaluonteiset erät, jotka sisältyvät raportoituun liikevoittoon Q1- Q1- Liikevaihto 360,6 360,6

Lisätiedot

Lisää luomua -kiertue Elina Vehviläinen-Liikka

Lisää luomua -kiertue Elina Vehviläinen-Liikka Siitä se ajatus sitten lähti Kotipaikka, Leppävirralla toimiva maitotila, jäi veljelle ja Pekka lähti töihin Nokialla tietokoneasiantuntijaksi Maatalous veti puoleensa ja omaa tilaa alettiin etsiä Oma

Lisätiedot

Atria Broilerin paistileike 500 g merisuola ja UUTUUS broilerin grillileike 450 g lempeä guajillo-chili (7,18-7,98/kg)

Atria Broilerin paistileike 500 g merisuola ja UUTUUS broilerin grillileike 450 g lempeä guajillo-chili (7,18-7,98/kg) VK 4/16, KAAKKOIS-SUOMI Tavallista parempi Ruokakauppa we Grilled food 449 Valio Oltermanni kermajuustot 900 g-1 (4,49-4,99/) Snellman Poaan fileepihvit 4 /40-480 g (6,3-7,1/) 99 1595 Takuumurea naudan

Lisätiedot

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry.

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Kanasta rahaa - siipikarjatuotannon mahdollisuudet tulevaisuudessa Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Siipikarjanlihan markkinat meillä ja muualla Valkoisen lihan menekki kasvaa kaikkialla Maailman

Lisätiedot

Yhteistyöllä parempia kouluja

Yhteistyöllä parempia kouluja Yhteistyöllä parempia kouluja Opiskelijoita Botswanan yliopistossa Swaneng Hill koulut vanhat mutta uudet ajatukset Botswanan Serowen Workers Brigades on esikuvana 40 ammattikoululle. Koulutuksen periaate

Lisätiedot

AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON

AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON LEHDISTÖTIEDOTE Julkaisuvapaa heti AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON Autosalpa Oy ja Renor Oy ovat sopineet torstaina, 19.6.2008, tonttikaupasta Lahden Asemantaustan kaupunginosassa olevasta

Lisätiedot

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja -

- Lähiruokatukku ja -myymälä. LähiPuoti Remes. - Paikallisia Herkkuja - - Lähiruokatukku ja -myymälä LähiPuoti Remes - Paikallisia Herkkuja - Yrityksen toiminta: LähiPuoti Remes Oy perustetaan ja toiminta alkaa 2012-2013 vaihteessa, Puotipuksu Kimmo Remes. Lähi- ja luomuruokaa

Lisätiedot

Sinivalkoinen jalanjälki. Kampanjatutkimus

Sinivalkoinen jalanjälki. Kampanjatutkimus Sinivalkoinen jalanjälki Kampanjatutkimus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää 1. Mitkä tekijät vaikuttavat kuluttajien ostopäätöksiin? 2. Mikä on suomalaisuuden merkitys ostopäätöksissä? 3. Mikä on suomalaisten

Lisätiedot

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin.

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. TEKIJÄNOIKEUS (Kopiereg - Derechos d autor - Müəlliflik hüquqları

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI

ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI ESKOLAN KYLÄN PALVELUIDEN MONITUOTTAJA MALLI Yhteisö Eskolan kylä on yli 400 asukkaan teollisuuspainotteinen taajama Kannuksen kaupungissa. Kylällä on kaksi kauppaa, ala-aste, päiväkoti ja n. 160 teollista

Lisätiedot

Missä menee Suomalainen ruoka? Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK/Maaseutuyrittäjyyslinja

Missä menee Suomalainen ruoka? Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK/Maaseutuyrittäjyyslinja Missä menee Suomalainen ruoka? Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK/Maaseutuyrittäjyyslinja Suomiruoka rulettaa? Tilaisuudessa puhuu myös kuumana käytävän suomalaisen ruokakeskustelun tiimoilta

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 27.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

Tuottajaosuuskuntien asema Euroopassa. Pellervon Päivä 10.4.2013 Petri Ollila HY Perttu Pyykkönen PTT

Tuottajaosuuskuntien asema Euroopassa. Pellervon Päivä 10.4.2013 Petri Ollila HY Perttu Pyykkönen PTT Tuottajaosuuskuntien asema Euroopassa Pellervon Päivä 10.4.2013 Petri Ollila HY Perttu Pyykkönen PTT Esityksen teemat Taustalla tutkimushanke osuuskuntien roolista EU:ssa Yleiskuva tuottajaosuustoiminnasta

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA OULUNKYLÄN OMAISRYHMÄ JOKA TOINEN tiistai KLO 13.30-15.00 Oulunkylän Kirkko, Teinintie 10 Takkahuone 2 krs. OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA Syksy

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Lähde: Antti Vanhatalo, Group Vice President, Business Development, Konecranes Kuvat: Konecranes www.konecranes.fi 9.9.2008 Taustaa Konecranes

Lisätiedot