Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014"

Transkriptio

1 Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014

2

3 SISÄLTÖ KAHDEN VUODEN VALINNAT BIOLOGIA: TUTKI JA RETKEILE 4 EKONOMIA/LAKITIETO 4 ILMAISUTAITO 5 KOTITALOUS 5 KUVATAIDE 6 LIIKUNTA 6 MUSIIKKI 6 RANSKA 7 SAKSA 7 VENÄJÄ 8 TEKNINEN TYÖ 8 TEKNOLOGIA 9 TEKSTIILITYÖ 9 TIETOTEKNIIKKA 10 MEDIAILMAISU 11 YHDEN VUODEN VALINNAT DEUTSCH UNTERWEGS- saksaa matkalla 12 ENGLANNIN PUHEKURSSI 12 ENGLANNIN TUKIKURSSI -englanti 13 SVENSKA LEKANDE LÄTT ruotsi 13 ILMAISUTAITO äidinkieli 13 ERÄVAELLUS biologia 14 HISTORIAA ELOKUVISSA historia 14 LUOVA KEITTIÖ kotitalous 15 BUON APPETITO kotitalous ja italian kieli 15 MUSISOINTIKURSSI musiikki 15 ROMPE, RAKENTELU, ANIMAATIO kuvataide 16 VALOKUVAUS kuvataide 16 SPESIAALIA SPORTTIA liikunta 16 OHJEITA VALINNAISAINEIDEN VALINTAAN 17 18

4 KAHDEN VUODEN VALINNAT: BIOLOGIA: Tutki ja retkeile Kurssilla on tarkoitus syventää peruskursseilla opittua biologian tietämystä käytännön töiden avulla. Kahdeksannella luokalla keskitymme kasvien ja eläinten biologiaan, yhdeksännellä luokalla pääasiassa ihmisen biologiaan, soluoppiin ja perinnöllisyyteen. Opiskelu kurssilla painottuu käytännön töihin kuten mikroskopointeihin ja laboratoriotöihin sekä aiheeseen sopiviin vierailukäynteihin painottaen omatoimista työskentelyä. Kahdeksannella luokalla vierailemme mm. puutarhalla ja delfinaariossa sekä kylvämme yrttien ja kukkakasvien sieme- niä sekä sipuleita. Yhdeksännellä luokalla mm. syvennymme ihmisen biologiaan laboratoriotöiden avulla ja perehdymme perinnöllisyyteen esim. risteytysten avulla. EKONOMIA/LAKITIETO 8lk: Ekonomia Ekonomian tavoitteena on tutustuttaa ja perehdyttää oppilaat talouden perusasioihin. Kurssilla käsiteltäviä aiheita ovat raha, pankki, pörssi, kauppa, vakuutukset, yrittäjyys sekä markkinointi. Työtapoja ovat mm. luokkaopetus, videot, pari- ja ryhmätyöt haastattelut, vierailut ja oman mainoksen tekeminen videokameralla. 9lk: Lakitieto Kurssin aikana tutustutaan nuorten näkökulmasta seuraaviin aiheisiin: tuomioistuin rikosoikeus perheoikeus perintöoikeus vahingonkorvausvastuu kuluttajansuoja ja velka asuminen Aiheita käsitellään luokkaopetuksena, lakitehtävinä, pari- ja ryhmätöinä. Lisäksi vieraillaan mm. käräjäoikeudessa ja poliisilaitoksella.

5 ILMAISUTAITO Ilmaisun iloa Äidinkieli ja kirjallisuus Kurssin tavoitteena on ilmaisutaitojen monipuolinen harjoittaminen ja kehittäminen. Kurssisisältöjä voidaan muokata ja painottaa osallistujien toiveiden mukaisesti. Sisältöjä - äänenkäytön harjoituksia, puhetekniikkaa - ilmaisua ilmeiden, eleiden ja liikkeiden avulla - kehon hallinnan harjoittelua, rentoutusharjoituksia - esiintymisjännityksen hallintaa - luovaa kirjoittamista - draamaharjoituksia, pienoisnäytelmiä, kuunnelmaa - mahdollisuuksien mukaan tutustumista ilmaisutaidon kannalta kiinnostaviin kohteisiin Menetelmiä Virittäydytään ilmaisutaajuudelle mm. musiikin, kuvien, mielikuvien ja erilaisten tekstien avulla. Työskennellään paljon ryhmissä. Leikitään, improvisoidaan, liikutaan, kirjoitetaan päästetään ilmaisut irti! KOTITALOUS Valinnainen kotitalous tarjoaa mahdollisuuden harjoitella: A rkipäiväisiä askareita R uoanlaiton jaloa taitoa J uhlavien hetkien luomista E lintarvikkeiden monipuolista käsittelyä N autiskelua oman ja muiden maiden herkuin H arkitsevaa kuluttajuutta A jankäytön hallintaa L eivontataitoja L autasmallin käyttöä I loa ja Innostusta N opeutta ja Näppäryyttä T oisen huomioonottamista A vun parhaan antamista A jatusten avartamista!

6 KUVATAIDE Kuvataiteen opetuksessa syvennetään omaa kuvailmaisua. Kehitetään mielikuvitusta. Ratkaistaan kuvan tekemiseen ja näkemiseen liittyviä kysymyksiä. Tunneilla piirretään, maalataan, rakennellaan, tutkitaan kuvia ja ympäristöä sekä käytetään monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja työtapoja. Käydään taidenäyttelyissä, museoissa tai elokuvissa. LIIKUNTA Kurssilla syvennetään kaikille yhteisten liikunnan oppimäärän mukaisilla tunneilla opiskeltuja tietoja ja taitoja. Lisäksi tutustutaan yhteisen liikunnan oppimäärään kuulumattomiin lajeihin. Harjoitetaan erilaisia sisä- ja ulkoliikuntalajeja, yksilö- ja joukkuelajeja sekä eri vuodenaikojen tyypillisiä lajeja. Opetuksessa käytetään monipuolisesti erilaisia oppilas- ja opettajajohtoisia opetusmenetelmiä opetettavan asian vaatimusten mukaan. MUSIIKKI 8. luokalla keskitytään kunkin oppilaan soittotaitojen kehittämiseen eri bändisoittimilla ja yhteismusisointiin. Tarkoituksena on valmistaa pienmuotoisia esityksiä omaksi iloksi, mahdollisesti myös koulun tilaisuuksiin. Ryhmä voi halutessaan valmistaa oman konsertin, oman äänitteen (cdlevyn) tai oman musiikkivideon. Tämän lisäksi tutustutaan mm. näyttämömusiikkiin ja tutkitaan rockin eri vaiheita. Lukuvuoden aikana käydään muutamalla opintoretkellä. 9. luokalla oppilaalla on mahdollisuus musiikillisten taitojen hiomiseen entisestään. Tärkein työtapa on musiikin tekeminen sen eri muodoissa. Tunneilla tarjotaan mahdollisuudet aktiiviseen musisointiin, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja elämyksiin. Tunneilla käydään läpi tiettyjä perusohjelmistoja oppilaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Itsenäiset bändit voivat soittaa omalla ajalla omia sävellyksiään. Tämän lisäksi tutustutaan länsimaisen musiikin eri tyyleihin ja luodaan pohjaa analyyttiselle kuuntelulle. Lukuvuoden aikana käydään muutamassa konsertissa.

7 RANSKAN KIELI B2-kieli Sois courageux apprends le francais! Ole rohkea opi ranskaa! Tavoitteena on oppia selviytymään ranskan kielellä arkielämän perustilanteissa ja tarjota oppilaille myös kulttuurinen valmius heidän liikkuessaan ranskankielisissä maissa. Kahden vuoden opintojen aikana oppitunneilla opiskellaan kielen perusrakenteita ja sanastoa sekä harjoitellaan suullisia/kirjallisia viestintätaitoja. Perehdymme myös kohdekielen kulttuuriin mm. tekstien, musiikin, ryhmätöiden ja elokuvien avulla. SAKSAN KIELI DEUTSCH MACHT SPASS SAKSA ON HAUSKAA B2-kieli Tavoitteena on oppia selviytymään saksan kielellä arkielämän perustilanteissa ja tarjota oppilaille myös kulttuuritietoa saksankielisistä maista arkielämän tilanteita varten. Kahden vuoden opintojen aikana oppitunneilla opiskellaan kielen perusrakenteita ja sanastoa sekä harjoitellaan suullisia / kirjallisia viestintätaitoja. Perehdymme myös kohdekielen kulttuuriin mm. lehtien ja muiden tekstien, musiikin, elokuvien, vierailuiden ja ryhmätöiden avulla. Deutsch macht Spass! Saksa on hauskaa!

8 VENÄJÄN KIELI B2-kieli Tavoitteena on oppia selviytymään venäjän kielellä yksinkertaisissa arkielämän tilanteissa. Kahden vuoden opintojen aikana oppitunneilla opiskellaan venäjän kielen perusrakenteita ja sanastoa sekä harjoitellaan suullisia ja kirjallisia viestintätaitoja. Kielen perusteiden omaksumisen ohella tutustutaan venäjänkieliseen kulttuuriin eri viestintävälineiden avulla. TEKNINEN TYÖ Tekninen työ tarjoaa Sinulle tilaisuuden tutustua tekniikkaan ja kehittää omia kädentaitoja työturvallisessa oppimisympäristössä. Teknisen työn opiskelu antaa hyvät perustiedot ja -taidot kädentaitoja vaativiin jatko-opiskelupaikkoihin. Valinnaisaineena teknisen työn opiskelu kehittää ongelmanratkaisutaitoa ja pitkäjänteisyyttä. Teknisessä työssä tutustut uusiin materiaaleihin ja niiden työstötapoihin. Tuotteet pyritään suunnittelemaan huolellisesti ja mitoittamaan tarkasti. Tuotteet voidaan suunnitella ja mitoittaa 3D-ohjelmalla. Suunnittelun lähtökohtana on tiedon soveltaminen. Työturvallisessa oppimisympäristössä Si- Työturvallisessa oppimisympäristössä Sinulla on mahdollisuus oppia uusia työtekniikoita ja kehittää omaa osaamistasi. Teknisessä työssä saat tietoa erilaisista työvälineistä, koneista ja laitteista. Jokainen oppilas saa kone- ja laitekohtaisen käyttökoulutuksen minkä jälkeen oppilaalla on mahdollisuus tehdä vaativampia ja suurempia oppilastöitä. Säilytyslaatikko 9.-luokalla voit keskittyä haluamaasi teknisen työn osa-alueeseen ja tehdä isomman päättötyön.

9 TEKNOLOGIA Ympäristömme on täynnä tekniikkaa. Jokainen joutuu päivittäin tekemisiin sen kanssa. Teknologia auttaa ymmärtämään nykyajan teknikkaa ja sen vaikutuksia omaan ympäristöömme. Teknologia sopii kaikille, vasta-alkajasta eteenpäin. Kurssilla opetellaan eri elektroniikkakomponettien toimintaa. Komponettien juottamista piirilevyyn. Tavoite: Teknologian tarkoituksena on oppia ymmärtämään ja soveltamaan nykypäivän tekniikkaa. Tavoitteena on oppia rakentamaan yksinkertaisia laitteita ja ohjaamaan niitä automaattisesti ja ymmärtämään miten niitä voidaan ohjata tietokonetta apuna käyttäen. Sisältö: Teknologiassa tutustutaan myös mekaanisten koneiden toimintaan, jolloin oppilas oppii ymmärtämään teknologian peruskäsitteistöä ja arkielämään liittyviä teknisten järjestelmien toimintaideoita. Teknologian lukutaito auttaa jäsentämään ja analysoimaan teknistä ympäristöä. Oppilas oppii teknologian avulla tiedostamaan ja arvioimaan ympäristöä ja sen kehittämismahdollisuuksia muuttuvassa maailmassa ja näin ollen oppii hahmottamaan, miten teknologian kehittäminen on vaikuttanut ihmisiin ja mihin suuntaan teknologia kehittyy tulevaisuudessa. Oppilas oppii hyödyntämään teknologian suomia mahdollisuuksia uusiutuvien energiamuotojen kautta esim. hyödyntämällä aurinko- ja tuulienergiaa. Samalla oppilas oppii työvälineiden luovaa käyttöä. Teknologian avulla oppilas oppii löytämään ja ratkaisemaan arkipäivän todellisia ongelmia.

10 TEKSTIILITYÖ Saat tehdä rauhassa käsitöitä: ommella vaatteita ja muuta tarpeellista, oppia halutessasi ikiaikaisen taidon neuloa sukat tai lapaset Suomen talveen. Saat huovuttaa, helmeillä, kirjoa käsin tai koneiden hienouksilla, voit kutoa maton tai tehdä neulekoneella isomman neuleen. Luovuutesi kehittyy ja voit itse suunnitella kaikki työsi yhdistäen jo osaamiasi taitoja uusiin vinkkeihin ja viisauksiin. Vaalimme tekemisen iloa ja onnistumisen innostusta. Kun kaupungissa tapahtuu tekstiilien merkeissä, me menemme mukaan ja pyrimme itsekin näyttäytymään ainakin blogimme kautta. Käsityö on hyödyllistä. Käsityö tekee mielelle hyvää. Käsityö kehittää ihmistä. Katso lisää Kaarilan koulun kotisivulta. TIETOTEKNIIKKA Kurssin sisältö muodostaa kokonaisuuden, joka tukee opiskelua ja toimimista niin työelämässä kuin vapaa-aikanakin. Kurssilla perehdytään tietokonelaitteistoon, sen toimintaan ja oheislaitteisiin. Opettelemme käyttämään monipuolisesti yleisiä sovelluksia kuten tekstinkäsittely-, kuvankäsittely-, esitysgrafiikka- ja taulukkolaskentaohjelmia. Keskeisenä osana ovat myös internetpalveluihin ja tietoverkon mahdollisuuksiin perehtyminen sekä omien verkkojulkaisujen suunnittelu ja toteutus. Kurssilla voi tutustua myös vaihtoehtoisesti ohjelmoinnin perusteisiin, videonkäsittelyyn tai oman pelin tekemiseen.

11 MEDIAILMAISU Tunnussana: "hämmennys". Mediailmaisun kurssilla etsitään omien mahdollisuuksien rajoja taiteellisessa ilmaisussa. Perehdymme aluksi mediataiteen hullunkuriseen ja kokeelliseen historiaan ja sieltä menneiden pellepelottomien hengessä ponnistaen suuntaamme tähän päivään ja tulevaisuuteen luomme uutta kokeillen ja leikitellen. Uhmaamme vanhoja lakeja ja keksimme uusia rikottaviksi. Hyödynnämme monipuolisesti eri medioita, kuten valokuvaa, videota, kuvankäsittelyä, elektroniikkaa, härveleitä, hilavitkuttimia ja muuta sellaista tarvittavaa; lopulliset tuotokset voivat olla mitä tahansa valokuvista veistoksiin, animaatioista maalauksiin ja videoista performansseihin. Tai jotain karvaista, vihreää ja vaarallista. Tekniikan tuntemuksesta ei ole haittaa, mutta sitä ei vaadita, piirustustaito tai sen puute ei ole este: tärkeimmät vaatimukset ovat halu ja uskallus heittäytyä kokeilemaan tuntematonta. "Se on vähän kuin antaisi apinalle liekinheittimen."

12 YHDEN VUODEN VALINNAT: DEUTSCH UNTERWEGS - saksaa matkalla Saksan kieli Tämä kurssi on tarkoitettu sekä saksan kielen jo ala-asteella valinneille että saksan kielen valinnaisaineeksi valitseville oppilaille. Kurssilla harjoittelemme turistisaksaa matkailijan tarpeisiin. Opettelemme mm. pyytämään apua, kysymään tietä, tekemään ostoksia, asioimaan kahvilassa tai ravintolassa ja varaamaan lippuja. Teemme paljon suullisia harjoituksia. Kirjalliset harjoitukset ovat pari- ja ryhmätöitä. Kurssilla suunnitellaan yhdessä Saksaan suuntautuva matka ja sen matkaohjelma. Kurssilla laaditaan matkan rahoitussuunnitelma ja järjestetään erilaisia tempauksia matkan rahoittamiseksi. Matka toteutetaan joko 8. luokan keväällä tai 9. luokalla. ENGLANNIN PUHEKURSSI Englannin kieli Kurssilla harjoitellaan luontevaa kielenkäyttöä erilaisissa puhe- ja viestintätilanteissa ja vahvistetaan oppilaan englannin kielen ääntämistä ja intonaatiota. Oppilaan aktiivista sanavarastoa laajennetaan aihepiireittäin pelaamalla kielipelejä ja lukemalla ajankohtaisia, lyhyitä tekstejä, joiden avulla viritellään oppilasryhmän omaa keskustelua. Harjoitellaan arkipäivän tilanteiden kuvausta ja kerrontaa sekä mielipiteen ilmaisemista ja perustelua. Kuunnellaan ja katsellaan englanninkielisiä puheita ja elokuva- tai draamakohtauksia, joiden viestintää analysoidaan. Työskentely tapahtuu enimmäkseen pareittain ja pienryhmissä.

13 ENGLANNIN TUKIKURSSI Englannin kieli Kurssilla kerrataan tähän asti opittua ja vahvistetaan tällä hetkellä opiskeltavia sanoja ja rakenteita. Harjoitellaan läksyjen lukutekniikkaa. Sovitaan yhdessä harjoitusta vaativat asiat. Opiskellaan ja harjoitellaan itsenäisesti, pareittain, ryhmissä ja opettajan kanssa. Rakenne- ja sanastoharjoituksia mm. tietokoneen avulla. SVENSKA LEKANDE LÄTT - ruotsin tukikurssi Ruotsin kieli Onko ruotsin kieli sinulle haastavaa? Oletko unohtanut aiemmin opittuja asioita ja haluaisit kerrata ne uudestaan kaikessa rauhassa? Tällä kurssilla kerrataan ja vahvistetaan aiemmin opittuja asioita. Sanastoa ja rakenteita harjoitellaan rauhalliseen tahtiin ryhmän taso huomioon ottaen. Kurssilla saat lisätukea myös samanaikaisesti meneillään oleville ruotsin tunneillesi. Tavoitteena on saada jokaiselle onnistumisen hetkiä! Kun onnistuu, niin innostuu - kun innostuu, niin onnistu ILMAISUTAITO Äidinkieli ja kirjallisuus Kurssilla käydään läpi ilmaisun perusasioita ja tehdään runsaasti harjoituksia. Opetellaan tunnistamaan omia vahvuuksia ja vahvistetaan itseluottamusta erilaisissa esiintymistilanteissa sekä kehitetään ryhmätyötaitoja. Käytetään erilaisia työtapoja: pelataan, leikitään, piirretään, kirjoitetaan, kuunnellaan musiikkia, liikutaan ja rentoudutaan. Tule rohkeasti mukaan!

14 ERÄVAELLUS Biologia Kurssilla tutustutaan käytännössä luonnossa liikkumiseen ja luonnon havainnointiin. Kurssiin sisältyy viikonloppuretki johonkin kansallispuistoon ja yöpyminen Metsähallituksen kämpässä. Lisäksi tehdään lyhyempiä retkiä Tampereen alueella oleviin luonto- ja maisemakohteisiin eri vuodenaikoina. HISTORIAA ELOKUVISSA Historia Kurssin aiheena ovat elokuvan historia sekä elokuvat, joiden aihealue on etsitty historiasta. Työtavat ovat luokkaopetus, elokuvien katselu ja analysointi.

15 LUOVA KEITTIÖ Kotitalous Tällä kotitalouden lyhytkurssilla sesongin mukaiset raaka-aineet muuttuvat monipuolisiksi aterioiksi ja leivonnaisiksi. Luovassa keittiössä harjoitellaan ruoanvalmistuksen eri menetelmiä, syvennetään tietoa ruoka-aineista, ohjataan oma-aloitteisuuteen, erehdytään ja koetaan onnistumisen elämyksiä. Yhdessä nautitaan ruoanvalmistuksesta ja sen tuloksista! Luovan kokin tavoitteena on olla avulias ja ennakkoluuloton ryhmän jäsen, joka jättää jälkeensä siistin keittiön. Buon appetito! italian kielen alkeita ja italialaisia herkkuja Kotitalous ja italian kieli Tällä lyhytkurssilla tutustumme italian kielen alkeisiin sekä Italiaan ja sen ruokakulttuuriin. Kurssin tunneista puolet on italian kielen alkeitten harjoittelua ja puolet ajasta valmistamme italialaisia ruokia. Italian kielen tunneilla harjoittelemme mm. tervehdyksiä, numeroita, esittäytymistä ja tavallisimpia asiointitilanteita. Kotitalousluokassa tutustumme italialaisiin raaka-aineisiin, ruoanvalmistusohjeisiin ja teemme monipuolisesti italialaista ruokaa. MUSISOINTIKURSSI Musiikki Monipuolista soittoa ja laulua. Kurssin sisältö muotoutuu osallistujien kiinnostuneisuuden mukaisesti joko laulu- tai soittopainotteiseksi. Lisäksi huomioidaan osallistujien lähtötaso ja hahmotellaan tavoitteet sen mukaisesti. Tarvittaessa annetaan hyvinkin yksilöllistä ohjausta eri soittimissa ja soololaulamisessa oppilaan kiinnostuksen mukaisesti. Tavoitteena voivat olla myös erilaiset produktiot, kuten oma konsertti, koulun juhlissa esiintyminen, musikaali, musiikin tekeminen esimerkiksi videon taustalle jne. Kurssi voi toimia tarvittaessa myös musiikin pitkän valinnaisen kurssin täydentäjän

16 ROMPE, RAKENTELU, ANIMAATIO Kuvataide yhdistetään kierrätysmateriaalit, pienoismallit ja lavasteet. Tehdään animaatio vaha-, tavara- tai paperitekniikalla. Suunnitellaan ja toteutetaan itse hahmot ja tapahtumapaikka. Tehdään käsikirjoitus, kuvataan, äänitetään ja editoidaan tietokoneella. VALOKUVAUS Kuvataide Mitä eroa on valokuvaamisella ja valokuvan ottamisella? Vastausta tähän haetaan valokuvauksen lyhytkurssilla, jonka tavoitteena on pureutua valokuvaamisen perusteisiin, valokuvakerrontaan, valoon ja kuvaan. Käymme läpi kameran perustekniikkaa ja kuvan sommittelua sekä teoriassa että etenkin käytännössä. Kuvataan paljon, keskustellaan, katsellaan ja kokeillaan! SPESIAALIA SPORTTIA Liikunta pojat: jääkiekko ja kuntosali tytöt: tanssi ja aerobic

17 OHJEITA VALINNAISAINEIDEN VALINTAAN 1. Mitä muutoksia 8. luokalle Yhteisinä aineina opiskeltavat kotitalous, kuvataide, käsityö (tekninen ja tekstiilityö) ja musiikki jäävät pois. Näiden oppiaineiden arvosanat tulevat 7. luokan lukuvuositodistuksesta päättötodistukseen. Mainittuja aineita voi luokilla opiskella ainoastaan valinnaisaineina. 2. Kuinka paljon valinnaisaineita valitsen Kaarilan koulussa on 8.- ja 9.-luokkaa varten tarjolla seuraavat valinnaisaineet: B2-ranska, B2- saksa, B2-venäjä, ekonomia/lakitieto, ilmaisutaito, kotitalous, kuvataide, liikunta, musiikki, tekninen työ, teknologia, tekstiilityö, tietotekniikka sekä biologian valinnaiskurssi tutki ja retkeile ja mediailmaisu. Seitsemäsluokkalaiset (B, C, D ja E) valitsevat edellä mainituista aineista kolme. Näistä jokaista opiskellaan kaksi vuosiviikkotuntia. Lisäksi valinnaisainevalikoimaan kuuluu yksi yhden vuosiviikkotunnin pituinen aine 8.luokalla. 7A luokan oppilaat valitsevat luovan muotoilun lisäksi yhden pitkän kurssin ja kaksi lyhyttä kurssia. Lisäksi valinnaisuuteen sisältyy kahdeksannella luokalla yhden vuosiviikkotunnin digikuvaus - kurssi. 3. Millä perusteella valinnat kannattaa tehdä? Tutustu huolella valinnaisaineoppaaseen. Tarvittaessa aineesta/kurssista saat lisätietoja mainittujen valinnaisaineiden/kurssien opettajilta ja opinto-ohjaajilta. Mieti, mitkä aineet ja kurssit sinua todella kiinnostavat ja mitä haluat opiskella. Kaverin valinta ja mielipide aineesta eivät ole hyvä peruste sinun valinnoillesi. Mieti myös mahdollisia tulevia jatko-opintojasi tai ammatinvalintatoiveitasi. Oma kiinnostus, harrastus ja/tai käyttötarve ovat hyviä lähtökohtia valinnoillesi. Samaten mieti opiskelusi sujuvuutta ja valitse valinnaisaineiksi sellaiset, jotka sinulle opiskelujen sujuvuuden kannalta soveltuvat parhaiten.

18 4. Valinnaisaineet ja jatko-opinnot Perusopetus takaa kaikille jatko-opintokelpoisuuden, mutta valinnoilla voi vaikuttaa jatkoopintosuunnitelmiin. Jatko-opintoihin pyrittäessä otetaan huomioon: Ammatilliset oppilaitokset: Kaikille aloille hakeuduttaessa huomioidaan kaikkien aineiden keskiarvon lisäksi taito-/ taideaineista kolme parasta. Näitä aineita ovat liikunta, kuvataide, käsityö, kotitalous ja musiikki. 7. Luokan arvosanat ovat mukana 9.luokan päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvossa! Ammatillisiin oppilaitoksiin pyrittäessä huomioidaan myös edellä mainittuihin aineisiin kuuluvat valinnaisaineet, jotka arvioidaan numeroin ja joiden laajuus on vähintään 2 vuosiviikkotuntia vuosiluokkien aikana. Lukiot: lukioihin haettaessa valintaperusteena on lukuaineiden keskiarvo (äidinkieli ja kirjallisuus, toinen kotimainen kieli, A-kielet, B-kielet (2h / 2 vuotta), uskonto tai elämänkatsomustieto, historia, yhteiskuntaoppi, matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, maantieto ja terveystieto). Mikäli oppilaan huoltaja pyytää, ettei oppilaan päättötodistukseen merkitä numeroarvosanaa valinnaisesta A2- tai B2- kielestä, numeroarvosana jätetään pois ja todistukseen laitetaan poisjätettyjen arvosanojen tilalle merkintä hyväksytty. HUOM! Haettaessa erityistehtävän saaneisiin lukioihin (esim. urheilu, taide, matematiikka) voi koulutuksen järjestäjä edellä mainitun keskiarvon lisäksi ottaa huomioon muun koulutuksen, harrastuneisuuden ja lisänäytöt. 5. Valinnaisaineiden arviointi ja vaihtaminen Pitkät kurssit (vuosiviikkotuntimäärä 2 tai enemmän) arvioidaan numeroarvioinnilla Lyhyet kurssit (1 vuosiviikkotunnin kurssit) arvioidaan sanallisesti hyväksytty/ hylätty. Hyväksytyn arvosanan saaminen lyhytkurssista edellyttää oppilaan aktiivista osallistumista ja mukanaoloa kurssilla. Hylätyn arvosanan oppilas voi saada lyhyestä kurssista, jos hänellä on paljon poissaoloja ja osallistuminen on passiivista. Jos oppilas sairauden tai muun erityisen merkittävän syyn vuoksi haluaa vaihtaa valinnaisainetta, se voidaan sallia rehtorin luvalla. Mikäli oppilas on aloittanut numeroin arvosteltavan valinnaisen aineen opiskelun, mutta opinnot ovat keskeytyneet, merkitään päättötodistukseen opiskeltu vuosiviikkotuntimäärä ja arvio osallistunut. 6. Valintojen toteutuminen Valmistaudu siihen, etteivät kaikki valintasi toteudu. On tärkeää, että harkitset tarkasti ja merkitset varavalinnat valinnaisainekorttiisi. 7. Mihin mennessä valinnat Palauta valinnaisainekortti opinto-ohjaajille omalla ja vanhempien allekirjoituksella täydennettynä viimeistään tiistaina Valinnaisaineista järjestetään tiedotusilta vanhemmille tiistaina Asiasta lähetetään koteihin erillinen kutsu. LISÄTIETOJA saat opinto-ohjaajilta: Kaija Salminen luokat 7A, 7B ja 7D puh Helena Heinonen luokat 7C ja 7E puh

19

20 Kaarilan koulu Vallerinkatu Tampere Puh

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2015

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2015 Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2015 2 3 SISÄLTÖ KAHDEN VUODEN VALINNAT Sivu BIOLOGIA: TUTKI JA RETKEILE 4 EKONOMIA/LAKITIETO 4 ILMAISUTAITO 5 KOTITALOUS 5 KUVATAIDE 6 LIIKUNTA 6 MUSIIKKI 6 RANSKA 7

Lisätiedot

Kaarilan koulu. Valinnaisaineopas 2016. Kaarilan koulu

Kaarilan koulu. Valinnaisaineopas 2016. Kaarilan koulu Ohjeita valinnaisaineiden valintaan Kahden vuoden valinnat EKONOMIA/LAKITIETO ENGLANNIN KIELI - ENGLISH EVERYWHERE ILMAISUTAITO Ilmaisun iloa KOTITALOUS KUVATAIDE LEHTIKURSSI LIIKUNTA MUSIIKKI RANSKAN

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi koulumenestys

Lisätiedot

Kaarilan koulu. Valinnaisaineopas Kaarilan koulu

Kaarilan koulu. Valinnaisaineopas Kaarilan koulu Ohjeita valinnaisaineiden valintaan Taide- ja taitoaineet Kotitalous Kuvataide Käsityö Liikunta Musiikki Valinnaiset aineet Ekonomia - lakitieto Ilmaisutaito Kuningaspelit Kuvataide Luovaksi kotitalouden

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Illan ohjelma Ekonomian valinnaisaineryhmän kahvila Tervetulosanat Opinto-ohjaajien esitys VALINNAISAINEIDEN ESITTELY KOULUN LUOKKATILOISSA PERUSKOULUN OPPIAINEET

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET 6. LUOKKA Info 5. luokkalaisille Valinnaisainetarjoitin aukeaa 26.3. klo 18.00 6. luokan valinnaisaineet Liikunta Tekstiilityö Mediataito Kotitalous LIIKUNTAKURSSI Sekä tytöt

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka VALINNAISAINEOPAS 7. luokka RIIHENMÄEN KOULU 2017 2018 RIIHENMÄEN KOULUN ARVOT: ILO-LUOVUUS VÄLITTÄMINEN-VASTUULLISUUS KANNUSTUS-YHTEISHENKI OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN: Seuraavilla sivuilla on esitelty

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle 2017-2018 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Valinnaisaineet ovat pakollinen osa oppilaiden oppimäärää. Opetussuunnitelmamme tarjoaa erilaisia valinnanmahdollisuuksia

Lisätiedot

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk).

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk). VALINNAISAINEISTA Seitsemännen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jäävät pois kuvataide, käsityö ja kotitalous. Kahdeksannen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jää pois musiikki. Edellä olevista

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2019 2020. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille Valinnaisaineet Järvenperän koulussa Info huoltajille 17.1.2018 Tervetuloa Ohjelma 17.45- Mahdollisuus kahvitteluun 18.00-18.30 Luokat 7ABC: Info valintojen tekemisestä, auditoriossa Luokat 7DEF: Tutustumista

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille Valinnais Järvenperän koulussa Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille 16.1.2019 Tervetuloa Klo 17.30- Klo 18-18.10 Klo 18.10-18.40 Mahdollisuus kahvitteluun Rehtorin aloitussanat Info valintojen tekemisestä

Lisätiedot

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA 2017 2018 LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO 2019-2020 6.10.2017 TH Aine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7

Lisätiedot

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info Kirkonkylän yhtenäiskoulu 7lk. Info Ohjelma Klo 12.45 Klo 13.10 Info (Yleistä, Valinnaisaineet) Luokkiin (Luokanohjaajat) 19.10.2018 Alatunniste tähän 4 Yleistä 19.10.2018 Alatunniste tähän 5 YHTENÄISEN

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille SEINÄJOEN LYSEO VALINNAISAINEET 2019 8.lk oppilaille Malli HELMI-sivusta, johon oppilas merkitsee 18.1. valintansa. Ennen sitä valinnat merkitään lomakkeeseen, joka jaetaan 16.1. oppilaille ja joka palautetaan

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi syntymäaika 1. vuosiluokka 18.12.2010 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta 6.11.2018 Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valintoja Valinnaisainevalinnat - yleistä 8. luokalla tehtävät valinnat

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten 1 LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2015 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 SINULLE, KAHDEKSASLUOKKALAINEN Tämä tietopaketti on tarkoitettu peruskoulun yläkoulun 8.- luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

Lisätiedot

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaisuus 5.-6. luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaiset aineet alakoulussa Oppilaalla on yhteensä 2 vvt (vuosiviikkotuntia) valinnaisia aineita sekä 5. luokalla että 6.luokalla. Oppilas

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

SALOISTEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUOSI 2008-2009

SALOISTEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUOSI 2008-2009 SALOISTEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUOSI 2008-2009 8 LK Tiedoksi huoltajille! Tässä tiedotteessa kerromme valintojen suorittamisesta 8. ja 9. luokkia varten. Tällä hetkellä voimassa olevien määräysten

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 2019-2020 Sisältö Ohjeita... 3 VALINNAISAINEET 5. ja 6. LUOKILLE... 6 Bändikurssi... 6 Kielikaruselli... 6 Kotitalous... 6 Kuvataide... 7 Mailapelikurssi... 7 Ipad-taidot...

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU.

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU. RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU Mikkelin kaupunki Valinnaisaineet kahdeksannella luokalla 2007-2008 Kahden lukuvuoden valinnaisainekursseista valitaan kaksi. Kurssilla opiskellaan kaksi tuntia viikossa 8.- ja

Lisätiedot

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta Hamulan koulun valinnaisainetarjonta LUKUVUOSI 2016-2017 Sisällysluettelo ILMAISUTAITO... 3 KUVATAIDE... 4 MUSIIKKI... 5 LIIKUNTA... 6 OHJELMOINTI JA ROBOTIIKKA... 7 TEKNINEN TYÖ... 8 2 ILMAISUTAITO 5.

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS SISÄLLYSLUETTELO: sivu Valinnaisaineiden valinta 2 Valinnaisaineet 8. ja 9. luokkaa varten 3 Ohjeet valinnaisainekortin täyttämiseen 5 Valinnaisainekortin

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta Kielten nimitykset perusasteella ja lukiossa A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 2. luokalla. Oulun kaupungissa kaikki oppilaat opiskelevat

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi 1. vuosiluokka syntymäaika 04.06.2011 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

Yläkoulujen lukkarityöpaja

Yläkoulujen lukkarityöpaja Yläkoulujen lukkarityöpaja 14.11.2017 Uuden opsin mukainen arviointikulttuuri Arviointisykli sama kaikille oppilaille, syksyllä kirjallinen väliarviointi ja lukuvuosiarviointi (sama pohja molemmissa).

Lisätiedot

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu Saarnilaakson koulu Opas valinnaisuuteen Sisällysluettelo 1. Valinnaisuus perusopetuksessa... 2 2. Valinnaiset aineet... 3 3. Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit... 3 4. Arviointi... 4 Valinnaiset

Lisätiedot

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Yleislinjalla olevat oppilaat valitsevat 9. luokalle kaksi uutta kurssia, matemaattis-luonnontieteellisen tai liikuntapainotuksen valinneet oppilaat valitsevat yhden

Lisätiedot

VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6

VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6 VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6 Oppiaineen tehtävä Syventää ja laajentaa oppilaiden musiikillista osaamista. Luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan

Lisätiedot

Pikkolan koulu VANHEMPAINILTA VALINNAISAINEISTA TORSTAINA

Pikkolan koulu VANHEMPAINILTA VALINNAISAINEISTA TORSTAINA Pikkolan koulu VANHEMPAINILTA VALINNAISAINEISTA TORSTAINA 26.1.2017 ILLAN OHJELMASSA: Kahvit Yleisiä asioita Tredun rakentamisaikataulusta Valinnaisaineiden valinnan esittelyä Huoltajien kysymyksiä valinnaisaineista

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018 Linnainmaan koulu Valinnaisaineet 2016-2018 LINNAINMAAN KOULUN TUNTIJAKO 7.-9. LUOKILLA AINE 7 8 9 Yht. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS 3 3 3 9 A-KIELI 2 3 3 8 B-KIELI (RUOTSI) 2 2 2 6 MATEMATIIKKA 3 3 4 10

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017 Kiukaisten yhteiskoulu Keväinen tervehdys yläkoululta! Peruskoulun opetussuunnitelma sisältää yhteisiä ja valinnaisia oppiaineita, jotka määritellään

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA Valitse 2 kurssia B-valinnaisia opintoja. Yhden kurssin kesto on 38 tuntia. Toisen valitsemistasi kursseista opiskelet syyslukukaudella ja toisen kevätlukukauden aikana.

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

7. luokkalaisten valinnaisaineet

7. luokkalaisten valinnaisaineet 7. luokkalaisten valinnaisaineet Valinnaisaineiden valinta Oppilaiden valinnaisaineiden määrä vaihtelee kielivalintojen takia.. Valinnaisaine on valinnainen valintavaiheessa, tämän jälkeen se kuuluu pakollisena

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1.

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1. Ajankohtaista Taidelukioviikko.. 5.. Lopputyönäyttely Muutos.. alkaen, näyttelyyn voi tutustua koulupäivien aikana 8.. saakka Promenadikonsertti ti.. klo 8:0 Melartinsalissa, vapaa pääsy, ohjelma 0 Kevyen

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 23.2.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2017-18 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

EHNROOSIN KOULU

EHNROOSIN KOULU EHNROOSIN KOULU 2017-2018 Vahvoilta juurilta tiedot ja taidot tulevaisuuteen! TERVETULOA 7. LUOKALLE EHNROOSIN KOULU Nordenskiöldintie 2 04600 Mäntsälä puh. 040 3145 310 Rehtori 311 Apulaisrehtori 312

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys.

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys. RYHMÄ B 8. luokkaa varten 2 x 2 jaksoa / aine, /vko EKONOMIA Taloustaito Tavoitteena on tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua talouselämän eri osa-alueisiin. Samalla kaupallista alaa ammattina harkitseville

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka. Metsokankaan

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2018-19 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan lukuvuodeksi 2019 2020 eli 6. luokan ajaksi. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa. Valintaa tehtäessä kannattaa miettiä mm. omia harrastuksia:

Lisätiedot

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017 Haarajoen koulu 4.3.2016 Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokkien oppilaille Uuden opetussuunnitelman mukaisesti taito-

Lisätiedot

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten!

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! LANGINKOSKEN KOULU 2012-2013 VALINNAISAINEET 9. LUOKALLE Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! Merkitse valintalomakkeeseen kuitenkin

Lisätiedot

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita 9.luokkien valinnaisaineet 2016-2017 Sisällys Ohjeita VALINNAISAINEET 9. LUOKILLE Luova kirjoittaminen Yrittäjyyskasvatus Kotitalouskurssi Kuntoilu Palloilu Johdantokurssi lukion matematiikkaan Shakkikurssi

Lisätiedot

Tervetuloa erikoisluokalle!

Tervetuloa erikoisluokalle! Tiedoilla ja taidoilla on pakattuna reppu. Täällä susta välitetään, olit ysi taikka eppu. Eskolanmäen koulu 4.1.17 Tervetuloa erikoisluokalle! 1 Ilmaisutaito Ilmaisutaidon tunneilla oppilas ilmaisee itseään

Lisätiedot

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2)

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit SAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

Männistön koulun VALINNAISAINEET

Männistön koulun VALINNAISAINEET Männistön koulun VALINNAISAINEET 2015-16 YHTEYSTIETOJA Männistön koulu Yhteiskouluntie 3 16100 UUSIKYLÄ p. 044 790 9369 Faksi (03) 885 1482 e-mail: manniston.koulu@nastola.fi Rehtori Sanna Ainola Puh 040

Lisätiedot

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv VALINNAISET AINEET OLKAHISEN KOULUTALOLLA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin - lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Esiinnyn... 5 Kuvanveisto... 6 Kädentaidot... 7 Lautapelit...

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 6.LK

VALINNAISKURSSIT 6.LK VALINNAISKURSSIT 6.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja neljä. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 6.LK

VALINNAISKURSSIT 6.LK VALINNAISKURSSIT 6.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja neljä. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot