ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE EX35/EX50/EX65

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE EX35/EX50/EX65"

Transkriptio

1 ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE EX35/EX50/EX65 Tiilenlyöjänkuja 9 A VANTAA Sisällys Asennus ja huolto CZ06517 Versio PB

2 Asennus... 1 Kuljetus ja käsittely...1 Sijoittaminen...1 Ilmanvaihtoliitäntöjen mitat ja asennusetäisyydet...2 Ilmanvaihtoputkien läpimitat...2 Mitat ja asennusetäisyydet Putkiliitännät...2 Putkien halkaisijat...3 Putkiliitännät... 3 Patteriverkosto...3 Lattialämmitysverkosto...3 Liitäntä ilman tuloilmayksikköä (vakioliitäntä)...3 Tuloilmayksikön liitäntä...3 Putkiliitännät...4 Ilmanvaihtoliitännät... 5 Äänenvaimennus...5 Ilmanvaihdon säätö...5 Sähkökytkennät... 6 Virransyöttö...6 CE-hyväksyntä...6 Sisälämpötila-anturi / erillinen huoneanturi...7 Ulkoanturin liitäntä...7 Lisävarusteliitännät...8 Käyttöönottotoimenpiteet...10 Verkoston täyttö...10 Säätöjen valinta...13 Asennussäädöt...14 Maksimiteho... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Säädön jälkeen...15 Käyttöönotto ja asennustarkastus15 Vianetsintäkaavio...16 Toimintavika...16 Hälytys...17 Puhallindiagrammi...21 Pumppudiagrammi...22 Järjestelmän yleiskuvaus EX35/EX50/EX Sähkökytkentäkaavio EX35/EX50/EX Lisälämmitysvastuksen liitäntä...25 Osaluettelo...26 Tekniset tiedot...28 CZ06517 Versio PB

3 Asennus Kuljetus ja käsittely ComfortZone EX35/EX50/EX65 on pidettävä aina pystyasennossa. Sitä on säilytettävä ja varastoitava pystyasennossa kuivassa tilassa ja jäätymiseltä suojattuna. Lämpöpumppu sisältää kylmäainetta, joten käsittelyn aikana on ehkäistävä kylmäainevuotojen riski. Sijoittaminen Lämpöpumppu sijoitetaan mieluiten pohjakerrokseen ulkoseinälle tai hyvin eristetylle väliseinälle. Lämpöpumppua ei tulisi sijoittaa seinälle, joka rajoittuu makuuhuoneeseen.. Asennustilan seinissä on oltava kaksinkertainen kipsilevytys molemmilla sivuilla ja mineraalivilla taikka vastaava ääneneristys, ts. Rw-arvo on 44 db. Asennustilan katon on oltava mineraalivillalla koko paksuudeltaan eristetty. Lämpöpumpun on oltava pystyasennossa siten, että sen ja seinän tai muun kiinteän rakenteen väliin jää vähintään 10 mm:n rako. Jos yläkaappi asennetaan, sen ja katon väliin on jäätävä vähintään 2 mm:n ilmarako. Ilmanvaihtoliitännässä huonekorkeuden on oltava vähintään mm. Lämpöpumpun nostamista varten huonekorkeuden on oltava vähintään mm. Lämpöpumpun eteen on jätettävä 800 mm vapaata huoltotilaa, nurkkaan sijoitettaessa mm. 1(28)

4 Ilmanvaihtoliitäntöjen mitat ja asennusetäisyydet Ilmanvaihtoputkien läpimitat EX35 EX50 EX65 Jäteilmayhde Ø 125 mm 160 mm 160 mm Poistoilmayhde Ø 125 mm 160 mm 160 mm Putkiliitäntöjen mitat ja asennusetäisyydet 2(28)

5 Putkien halkaisijat Meno Lämmityskierto meno Putki Ø 22 mm Paluu Lämmityskierto paluu Putki Ø 22 mm KV Kylmävesiliitäntä Kiristin Ø 22 mm LKV Lämminkäyttövesiliitäntä Kiristin Ø 22 mm Tuloilmayksikkö Tuloilmayksikön liitäntä, toimitetaan Ulkokierre DN15 tulpattuna, ei liitäntää. Viemäri Viemärivesi PVC-putki 32 mm, ulk. M42x2 Putkiliitännät Kaikki liitännät on tehtävä joustavilla liitoksilla, jotta runkoäänet eivät kulkeudu vesijohtoihin. Verkoston kaikkien putkien on oltava diffuusiotiiviitä. Ennen liitostöitä putkisto on huuhdeltava, jotta mahdolliset epäpuhtaudet eivät vahingoita lämpöpumppua. Paluuputkeen on asennettava mudanerotin. Huomaa, että tuotetakuu ei koske lämmitysverkostossa olevien epäpuhtauksien tai roskien aiheuttamia vahinkoja. Patteriverkosto Ennen asennusta on varmistettava, että patteriverkoston menolämpötila ei ole yli 60 C. Muussa tapauksessa patteriverkostoa on muutettava tai täydennettävä lisäpattereilla. Lattialämmitysverkosto Kiertovesipumpun tuotto ilmoitetaan Pumppudiagrammi-luvussa (sivu 25) ja teknisissä tiedoissa (sivu 30). Sisäinen kiertovesipumppu riittää useimmiten tavallisimpiin lattialämmitysverkostoihin. Liitäntä ilman tuloilmayksikköä (vakioliitäntä) Mikäli tuloilmayksikköä ei asenneta, <tuloilmayhdettä> ei tarvitse liittää. Tuloilmayksikön liitäntä EX35-/EX50-/EX65-malleissa on tuloilmapuhaltimelle erillinen yhde, jolla voidaan varmistaa vaihtoventtiilin asennosta riippumaton kierto. Tuloilmayksikössä on oltava tuloilman lämpötilan säätelemä termostaattiventtiili. Tuloilman lämpötila saa olla korkeintaan 18 C. 3(28)

6 ComfortZone-poistoilmalämpöpumppujen EX35/EX50/EX65 kanssa käytettävä ComfortZone-tuloilmayksikkö T12 asennetaan mukana toimitettavan asennusohjeen mukaan. Tuloilmayksikköä T12 ohjataan ComfortZonen poistoilmalämpöpumpun ohjausyksiköstä. Tuloilmayksikkö kytketään 15 mm:n putkella. Paluujohto kytketään putkeen, jossa on merkintä <kiert. paluu> tai <cirk. retur>. Putkiliitännät 1. Viemärivesi, liitetään lattiakaivoon. 2. Tuloilmayksikön liitäntä, lisävaruste. 3. Lämmityskierto rakennukseen. 4. Lämmityskierto paluu ja mahdollisesta tuloilmayksiköstä paluu 5. Tulo, kylmävesi. 6. Lämmin käyttövesi. 4(28)

7 Ilmanvaihtoliitännät Suosittelemme, että lämpöpumppu liitetään jäteilma- ja poistoilmakanaviin joustavilla, äänieristetyillä liitoksilla. Kanaviston tiiviysluokan tulee vastata voimassa olevia määräyksiä. Jäteilmakanava on kauttaaltaan eristettävä diffuusiotiiviisti 50 mm:n mineraalivillalla, 25 mm:n Armaflex -eristeellä tai vastaavalla. Jäteilmakanava on vedettävä siten, että mahdollinen kondenssivesi pääsee valumaan takaisin lämpöpumppuun ilman vesikerääntymiä. Äänenvaimennus Jotta äänitaso olisi mahdollisimman alhainen, ilmanvaihtoverkosto on varustettava kanavan äänenvaimentimella. Ilmanvaihdon säätö EX35-/EX50-/EX65-mallien puhallinteho valitaan ohjauspaneelista. Se valitaan valikosta Lisäasetukset/HP Fan/Fan Setting Virtaama määräytyy rakennuksen ilmanvaihtotarpeen mukaan. Liian heikko virtaama heikentää sisäilman laatua. Liian suuri virtaama aiheuttaa lämpöhävikkiä ja heikentää verkoston hyötysuhdetta. Jotta kaikkiin huonetiloihin saadaan riittävä ilmanvaihto, poisto- ja tuloilmaventtiilit on sijoitettava ja säädettävä oikein. Ammattilaisen on tarkistettava säädöt ja laadittava pöytäkirja. Virtaaman on oltava vähintään 100 m 3 /h mallissa EX35, 150 m 3 /h mallissa EX50 ja 220 m3/h mallissa EX65, jotta lämpöpumppu toimisi oikein. 5(28)

8 Sähkökytkennät Virransyöttö Kytke 400 V (3-vaihe+N+PE) päävirtakytkimeen/päävarokkeeseen. Vaihejärjestyksellä ei ole merkitystä. Päävirtakytkin/päävaroke sijaitsee suuren etuluukun edessä. Irroita kansi ja kytke tulovaiheet päävirtakytkimeen kuvan osoittamalla tavalla. HUOM.! Päävirtakytkintä/päävaroketta ei saa koskaan kytkeä päälle, ennen kuin verkosto on täytetty vedellä ja ilmattu, ja sen paine on oikea. Kun päävirtakytkin/päävaroke on kytketty päälle, etupaneelissa palaa vihreä merkkivalo. CE-hyväksyntä Laite täyttää seuraavat vaatimukset: Pienjännitedirektiivi SS-EN50178 Sähköturvallisuusdirektiivit lämpöpumppuja ja sähkökattiloita varten SS-EN , -40/A1 ja SS EMC-direktiivi SS-EN , -1/A1, -1/A2, SSEN , -3/A1, -3C1 ja SSEN (28)

9 ComfortZone EX35/EX50/EX65 Sisälämpötila-anturi / erillinen huoneanturi Huonelämpötilaa valvova anturi on valmiiksi kytketty ja asennettu lämpöpumpun poistoilmakanavaan. Lisäksi voidaan asentaa erillinen huoneanturi, joka liitetään piirikortin riviliittimen X4 liittimeen 3 ja 4. HUOM! Käänteinen numerointi! Riviliitin 1 on oikealla! Riviliittimeen 1 asennettu hyppyjohto siirretään liittimestä 1-2 liittimeen 2-3. Ulkoanturin liitäntä Ulkoanturi on asennettava, jos käytössä on sisä- ja ulkoanturi (tehdasasetus) tai pelkkä ulkolämpötilan mukainen säätö. Ulkoanturi on asennettava sopivalle paikalle rakennuksen pohjoiseen suuntautuvalle julkisivulle. Ulkoanturi liitetään riviliittimen X4 liittimeen 1 ja 2. HUOM! Käänteinen numerointi! Riviliitin 1 on oikealla! 7(28)

10 Lisävarusteliitännät Tuloilmayksikön T12 puhallinohjausta käytetään silloin, kun rakennuksessa on ComfortZone-tuloilmayksikkö T12. Sen ansiosta lämpöpumpun ja tuloilmayksikön puhallinta voidaan ohjata samanaikaisesti. Liitetään riviliittimen X3 liittimeen 1 ja 2. Takka-ajastin; ajastimella voidaan estää savun joutuminen sisätiloihin takan sytyttämisen yhteydessä. Painiketta painamalla ilmanvaihto suljetaan muutaman minuutin ajaksi. Huom! Lisävaruste. Puhallinteholla matala normaali korkea voidaan helposti säätää rakennuksen ilmanvaihtoa, ja se liitetään riviliittimen X3 liittimeen 5, 6 ja 7. Matala = (liittimet 5-6) puhallintehoa alennetaan 3 0% asetetusta tasosta. Normaali = lämpöpumpun perusasetus. Korkea = (liittimet 6-7) pakotettu puhallinteho, nostaa puhallintehoa 30 % asetetusta tasosta. Huom! Lisävaruste HUOM! Käänteinen numerointi! Riviliitin 1 on oikealla! 8(28)

11 9(28)

12 Käyttöönottotoimenpiteet Verkoston täyttö Venttiiliyksikön (1) takana sijaitsee täyttöventtiili (10) ja ilmausventtiili (7). Avaa ilmausventtiili (7), joka on säiliön alla oleva etummainen palloventtiili. Täytä verkosto avaamalla täyttöventtiili (10). Sulje ilmausventtiili (7), kun siitä tulee pelkästään vettä. Tarkista paine. Paine vaihtelee veden lämpötilan mukaan. Kun verkosto on kylmä, painemittarin lukeman on oltava 0,5 1,0 baaria. Lämpimässä verkostossa lukeman on oltava 1,0 1,5 baaria. Sulje täyttöventtiili (10), kun painemittari osoittaa haluttua arvoa. Jäätymisherkissä asennuksissa verkostoon on lisättävä glykolia tai etanolia: Kaliumkarbonaattia ei saa koskaan käyttää. 10(28)

13 Verkoston ilmaus Ilmaa huolellisesti patterit tai lattialämmitysputket, jotta niihin ei jää ilmataskuja. Tarkista paine ja lisää vettä, mikäli paine laskee. Jos verkostossa on paljon ilmaa, kiertovesipumppu lakkaa tuottamasta. Silloin kompressori pysähtyy ja näyttöön ilmestyy viesti Kompressorihälytys katso käyttöohje. Sulje virta pääkytkimestä, odota 10 sekuntia ja kytke virta uudelleen. Toimenpide joudutaan ehkä toistamaan useita kertoja muutamien tuntien tai vuorokausien välein. Tarkista paine uudelleen muutaman päivän kuluttua ja lisää vettä, jos paine on laskenut. Lämminvesisäiliön ilmaus Säiliö ilmataan verkoston täytön aikana edellä mainitulla tavalla. Asennuksen jälkeen patteri- tai lattialämmitysputkistoon jää runsaasti ilmaa, jota kulkeutuu myös säiliöön. Sen vuoksi säiliö on ilmattava vielä uudelleen sen jälkeen, kun verkosto on muilta osin ilmattu. Ilmaa lämminvesisäiliö avaamalla ilmausventtiili (7), joka on vesisäiliön alla oleva etummainen palloventtiili. Muista, että säiliössä olevan veden lämpötila voi olla jopa 70 C. HUOM.! Ilmausputki on tyhjennettävä vedestä (2 3 dl), ennen kuin ilma purkautuu. Sulje ilmausventtiili, kun siitä tulee pelkästään vettä. Tarkista, että paine on 1,0 1,5 baria. 11(28)

14 Verkoston ilmaus/tyhjennys Päävirtakytkimen on oltava kytkettynä off-asentoon. Lämmitysverkosto tyhjennetään avaamalla tyhjennysventtiili (8), joka on säiliön alla oleva taaimmainen palloventtiili. Avaa myös etummaisena sijaitseva ilmausventtiili (7) tyhjennyksen ajaksi. HUOM.! Päävirta ei saa koskaan olla kytkettynä, jos verkostossa ei ole vettä. 12(28)

15 Verkoston säätö Jotta rakennukseen saadaan oikea lämpötasapaino, shunttiryhmät, lattiaputket ja patterit on aina säädettävä seuraavien ohjeiden mukaisesti. Kun oikea lämpötasapaino on säädetty, tiettyjen huoneiden, kuten makuuhuoneen, lämpötilaa voidaan laskea termostaateilla. Säätöjen valinta Säätötyypiksi valitaan ulkosäätö, ulko- ja sisäsäätö tai ainoastaan sisäsäätö. Se tehdään valikosta Lisäasetukset/Heating Settings/CW Control mode Tehdasasetuksena on ulko- ja sisäsäätö. Ulkosäätö Ulkolämpötila ohjaa lämmitysverkostoon siirtyvää menolämpötilaa lämpötilakäyrän mukaan. Valittavissa on käyrä Arvoa 1 käytetään kylmässä verkostossa, jossa on pieni lämmöntarve, ja arvoa 10 lämpimässä verkostossa, jossa on suuri lämmöntarve. Valittua käyrää voidaan hienosäätää käyttäjävalikosta, katso luku Sisälämpötilan hienosäätö. Jos lämpötilakäyrää vaihdetaan, tehdyt hienosäädöt säilytetään. Ulko- ja sisäsäätö Menolämpötilaa ohjataan samalla tavoin kuin edellä, mutta sitä säädetään lisäksi todellisen sisälämpötilan ja toivotun sisälämpötilan mukaan. Lämpötilakäyrä Talotyyppi 2000-luvun rakennukset luvun rakennukset Vanhemmat rakennukset Lattialämmitys enint. 35 C Lattia/patteri 35/55 C Patteri 55 C Patteri 65 C Sisäsäätö Säätöautomatiikka mittaa ja ohjaa rakennuksen keskimääräistä lämpötilaa. Lämpöteho sovitetaan lasketun tehontarpeen mukaan. Tavallisesti sitä ei tarvitse säätää lainkaan. Sisäsäädössä lämpöpumpun ohjausyksikkö ohjaa sisälämpötilaa. Kaikissa suurissa huoneissa termostaatit on aina jätettävä täysin auki, ts. maksimiasentoon, tai irrotetaan kokonaan. Makuuhuonetta voidaan säätää termostaateilla. 13(28)

16 Asennussäädöt Asennussäädöt määritetään ja tehdään Lisäasetukset -valikossa. Siirry Lisäasetukset -valikkoon painamalla OKpainiketta. Kierrä säädin haluttuun alivalikkoon. Aloita kohdasta Yleiset asetukset. Paina OKpainiketta. Kierrä säädin kohtaan Lämpötila/Aika. Paina OK-painiketta. Aseta aika. Kierrä säädin paluunuolen kohdalle ja paina OK-painiketta. Mene takaisin kohtaan Lisäasetukset kiertämällä säädin paluunuolen kohdalle ja paina OK-painiketta. Kierrä säädin seuraavan alivalikon kohdalle ja toista Alivalikossa General Settings tehdään myös seuraavat asetukset: Suomi Englanti Vaihtoehto Tehdasasetus Aika ja päiväys Time and date Alivalikossa Heating Setting tehdään seuraavat asetukset: Suomi Englanti Vaihtoehto Tehdasasetus Lämpöverkosto CW Heating mode Lattia tai patteri Lattia (Floor) Säätötyyppi CW Control mode Sisä (In) Sisä/ulko (In&Out) Ulko (Out) Sisä/ulko (In&Out) Lämpötilakäyrä CW Heating Curve Kiertovesi muu/ kiertovesipumppu CW Other/ CW Pump % 100 % Alivalikossa HP Fan tehdään seuraavat asetukset: Suomi Englanti Vaihtoehto Tehdasasetus Puhallinnopeus Normal speed % 100 % Alivalikossa HP Heat Element tehdään seuraavat asetukset: Suomi Englanti Vaihtoehto Tehdasasetus Tehorajoitus Lisäsähkön määritys Input power limit W W / W / W HUOM.! Määrityksen yhteydessä maksimitehoa voidaan ainoastaan laskea, ei nostaa. Jos maksimitehoa halutaan nostaa, on koko ohjausyksikkö vaihdettava. 14(28)

17 Säädön jälkeen Siirry takaisin kohtaan General Settings kiertämällä säädintä ja paina OK-painiketta. Kierrä säädin kohtaan Settings. Paina OK-painiketta. Suomi Englanti Vaihtoehto Tehdasasetus Settings Settings Full/ Limited Full Kierrä säädintä, kunnes näytössä näkyy teksti Limited. Paina OK-painiketta. Toiminto mahdollistaa rajoitetun (Limited) pääsyn kaikkiin alivalikoihin. Mene takaisin päävalikkoon painamalla toistuvasti: Käyttöönotto ja asennustarkastus Käyttöönoton yhteydessä tehdään asennustarkastus liitteenä olevan pöytäkirjan mukaisesti. Pöytäkirjan jokainen kohta on täytettävä. 15(28)

18 Vianetsintäkaavio Toimintavika Kiertovesi ei lämpene, vaikka kompressori käy: Syy: Kaikki lämpö siirtyy aluksi varaajasäiliöön. (Vasta kun oikea lämpötila on saavutettu, lämpö alkaa kulkeutua lämmityskiertoon). Toimenpiteet: Odota, kunnes saavutetaan haluttu käyttöveden lämpötila. Silloin lämmitys ohjautuu kiertoveteen. Käyttöveden lämpötilaksi voidaan asettaa myös 0 C. Silloin lämmitys ohjautuu kiertoveteen minuutin kuluttua. Lämpötilaasetus on korjattava normaaliksi tunnin kuluessa. (Muuten verkosto tekee hälytyksen vaihtoventtiiliviasta.) Lämpöpumppu lämmittää varaajasäiliön ja pysähtyy sen jälkeen. Syy: Huonelämpötila on asetusarvoa korkeampi tai lähellä sitä, tai ulkolämpötila on niin korkea, ettei lämmitystä tarvita. Toimenpiteet: Toimenpiteitä ei tarvita. Kun lämpötila laskee, kompressori käynnistyy. Mikäli halutaan testata patterien tai lattialämmityksen lämpenemistä, huonelämpötila-asetus voidaan tilapäisesti kohottaa esim. 30 C:een, ja/tai lämpökäyrää voidaan hetkellisesti korottaa. Kun koe on ohi, lämpötila-asetus on muistettava palauttaa ennalleen. Ylikuumentunut lisälämmitin palaneen kumin käryä Syy: Lisälämmittimessä on ilmaa. Lämpöpumppu on otettu käyttöön tekemättä ensin vesitäyttöä. Jos lämmitin on ollut kauan käytössä, epämiellyttävää hajua saattaa esiintyä. Tulipalon vaaraa ei ole. Toimenpiteet: Täytä verkosto vedellä ja ilmaa se. Kuittaa ylilämpösuoja painamalla kuittauspainiketta. Jos epämiellyttävää hajua esiintyy, tarkista lämmittimen eriste ja asenna tarvittaessa uusi 9 mm:n Armaflex-matto. Lämmintä käyttövettä on niukasti. Syy: Käyttöveden lämpötila ja prioriteetti on asetettu liian alhaiseksi ja/tai varaajasäiliössä on ilmaa. Toimenpiteet: Tarkista asetukset. Mitä korkeammat lukemat ovat, sitä enemmän lämmintä käyttövettä on saatavilla. - Ilmaa varaajasäiliö luvun Lämminvesisäiliön ilmaus mukaisesti. 16(28)

19 Hälytys Hälytys - Suodatin Syy: Ilmansuodatin on tukkeutunut (yleensä 2-4 kuukauden välein) Toimenpiteet: - Pysäytä puhallin. Tämä kannattaa tehdä ohjausyksikössä. Vaihda tai imuroi suodatin. Suodatin on vaihdettava vähintään kerran vuodessa. Kuittaa hälytys paneelista. Hälytys - Vaihtoventtiilihäiriö Syy: - Vaihtoventtiili, liitäntäjohto tai vaihtoventtiilin ohjausrele on viallinen. - Käyttöveden lämpötilaksi on asetettu alle +40 C ja asetuksen tekemisestä on kulunut yli tunti. Toimenpiteet: +40 C. - Varaajasäiliössä on ilmaa. - Verkostoa käytetään testaustilassa väärillä asetuksilla. - Tarkista, että käyttöveden lämpötilaksi on asetettu vähintään - Ilmaa säiliö varmuuden vuoksi ohjeiden mukaisesti. - Varmista testivalikosta, että kompressorin ja vaihtoventtiilin ohjausparametreina Compressor control ja Valve control on Auto. - Tarkista, toimiiko vaihtoventtiilin ohjaus, jos valinnan Auto tilalle asetetaan ensin Hot Water ja sitten Circ. water. Muista lopuksi palauttaa tilaksi Auto. Jos vaihtoventtiiliä ei voida ohjata tällä tavoin: Katkaise virta pääkytkimestä. Irrota etuluukku. Tarkista, että vaihtoventtiili on asennettu oikein ja kiinnitetty lukitukseen. Tarkista, että varoke on ehjä. Tarkista, että kaapeliliitännät on asennettu oikein vaihtoventtiiliin. Tarkista, että liitäntäkaapeli on asennettu oikein ohjausyksikköön. 17(28)

20 Hälytys Kompressorihälytys Syy: Hälytys tulee invertteristä. Syynä voi olla ylikuormitus tai häiriö kompressorissa joko puuttuva vaihe tai invertterivika. Vastikään asennetuissa laitteissa syynä on useimmiten verkostossa oleva ilma, liian heikosti kiertävä vesi, puuttuva vaihe tai liian pieni patteriverkosto. Jos verkostossa on runsaasti ilmaa, kiertovesipumpun tuotto saattaa heikentyä. Silloin kompressori pysähtyy ja näyttöön ilmestyy viesti Kompressorihälytys katso käyttöohje. Sulje virta pääkytkimestä, odota 10 sekuntia ja kytke virta uudelleen. Toimenpide joudutaan ehkä toistamaan useita kertoja muutamien tuntien tai vuorokausien välein. Tarkista aina myös verkoston paine. Kompressori voi ylikuormittua, jos patteriverkosto on liian pieni. Suurille lämpötiloille tarkoitetut pienet patteriverkostot eivät toimi EX35-/EX50-/EX65-mallien kanssa. Saattaa myös olla niin, että vain osa patteriverkostosta on mukana kierrossa. Silloin paluulämpötila nousee liikaa. Kiertoveden paluulämpötila saa olla korkeintaan 55 C ja käyttöveden korkeintaan 60 C. Kompressori saattaa myös ylikuormittua, jos käytössä on vain sisälämpötilasäätö ja pattereiden/lattialämmitysputkien lämpötila-asetus on pienempi kuin lämpöpumppuohjauksen lämpötila-asetus. Toimenpiteet: Tarkista, että kiertovesipumppu toimii. Tarkista verkoston paine. Lisää vettä tarvittaessa. Tarkista, että venttiilit ovat auki kiertovesipiiriin. Tarkista sisälämpötilasäädön aikana, että vähintään puolet huonetermostaateista on täysin auki (maksimiasennossa). Tarkista, että lämpö kulkeutuu radiaattoreihin tai lattiaputkistoon. Tarkista, että kiertovesipumppu (ja mahdolliset lisäpumput) toimivat. Ilmaa varaajasäiliö asennusohjeiden mukaisesti. Sammuta laite päävirtakytkimestä vähintään 10 sekunnin ajaksi. Kun virta jälleen kytketään päälle, näytöllä ei pitäisi näkyä vikailmoitusta. 18(28)

21 Hälytys Kuumakaasun ylipaine Syy: Paine on ollut liian korkea, kompressorin jälkeen jolloin ylipainesuoja on lauennut. Vastikään asennetuissa laitteissa syynä on useimmiten verkostossa oleva ilma, liian heikosti kiertävä vesi tai liian pieni patteriverkosto. Toimenpiteet: Katso kompressorihälytystä koskevat ohjeet. Hälytys ylikuumentunut vastus Syy: Lisävastuksen ylilämpösuoja on lauennut. Syynä on luultavasti liian heikosti kiertävä vesi. Toimenpiteet: Tarkista paine painemittarista. Ilmaa verkosto. Hälytys Anturivika Syy: Anturi ei toimi. Tarkista, että vesi kiertää verkostossa. Nollaa hälytys irroittamalla suojus ja paina ylikuumenemissuojan punaista painiketta, joka sijaitsee tyyppikilven vieressä. Toimenpiteet: Tarkista, että johdot on kytketty oikein. Tarkista, kytkentärima on kiinnitetty kunnolla ohjauskorttiin. Vaihda anturi tarvittaessa. Hälytys - kylmäainetta on liian vähän Syy: Todennäköinen kylmäainevuoto. Toimenpiteet: Nollaa hälytys. Tee se määritysvalikosta, kun kompressori on käynnistynyt Tarkista, että höyrystimen lämpötila (anturi C) laskee alle + 5 ºC:n alle viidessä minuutissa. Tarkista, että näyttölasissa ei näy ilmakuplia viiden minuutin jälkeen kompressorin käynnistymisestä. Näyttölasi sijaitsee etulevyn edessä lämpöpumppulaatikon yläosassa. Jos toimenpiteet eivät auta, kylmäaine on lopussa. Paikallista vuoto ja korjaa se tai vaihda lämpöpumpun osa. 19(28)

22 Hälytys - Sulamisvika Syy: Sulatus ei pääty annetussa aikarajassa. Syynä on todennäköisesti höyrystimessä oleva kohvajää. Toimenpiteet: - Odota 12 tuntia. Tarkista, että höyrystimessä on normaali huonelämpötila. Katkaise virta ja kytke se uudelleen. Hälytys useita hälytyksiä samanaikaisesti Syy: Todennäköisesti kytkentärima on irronnut ohjauskortilta, kun etulevyä on liikuteltu tai johtimia irrotettu liittimiltä. Toimenpiteet: Avaa suuri etulevy. Katkaise päävirta. Tarkista, että kytkentärimat ovat tiukasti paikoillaan ohjauskortissa. - Tarkista, että johtimien molemmat päät on kytketty kunnolla. 20(28)

23 Puhallindiagrammi 21(28)

24 Pumppudiagrammi 22(28)

25 Järjestelmän yleiskuvaus EX35/EX50/EX65 23(28)

26 Sähkökytkentäkaavio EX35/EX50/EX65 24(28)

27 Lisälämmitysvastuksen liitäntä 25(28)

28 Osaluettelo 26(28)

29 Anturi, jäteilmalämp. (piilossa) Alipainekytkin Kuivasuodatin Paisuntaventtiili, venttiili Paisuntaventtiili, moottori Ylipainekytkin Anturi, höyrystymislämp Suodatin Anturi, kuumakaasulämp. (piilossa) Anturi, huonelämp Kompressori Puhallin Invertterikotelo Täyttöventtiili Sulkuventtiili, kylmävesi Varo-/sekoitusventtiili Vaihtoventtiili, venttiiliosa Vaihtoventtiili, moottoriosa Varoventtiili 2,5 baria Painemittari Näyttö Anturi, menolämp Anturi, kiertovesi Lisälämmitin Ylikuumenemissuoja Viemärivesisuppilo Anturi, paluuvesi Anturi, lämminvesisäiliö Ohjausyksikkö Päävaroke Paisuntasäiliö Kiertovesipumppu 27(28)

30 Tekniset tiedot ComfortZone Excellence EX35 EX50 EX65 Lämpöpumpun teho lämmitys/otto 50 3,5/1,1 kw 4,8/1,6 kw 6,5/2,1 kw C:ssa Lämpöpumpun teho lämmitys/otto 35 3,4/0,8 kw 4,8/1,2 kw 6,3/1,6 kw C:ssa Maksimilämpöteho 9,5 kw 11,0 12,5 Lisälämmitin 6,0 kw 6,0 kw 6,0 kw Kylmäaine R g g g Ilmavirta, kun 150 Pa m³/h m³/h m³/h Kiertovesivirta, kun 20 kpa 1,2 m³/h 1,6 m³/h 2,0 m³/h Lämminvesituotto 210 l:n säiliössä 280 l/h 300 l/h 320 l/h Äänitaso 47 db (A) 50 db (A) 52 db (A) Yhde 125 mm 125 tai 160 mm 160 mm Jännite 400 V 3-vaihe 50 Hz 400 V 3-vaihe 50 Hz 400 V 3-vaihe 50 Hz Varoke 16 A / 400V 16 A / 400V 16 A / 400V Korkeus mm mm mm Leveys 600 mm 600 mm 600 mm Syvyys 650 mm 650 mm 650 mm Paino 200 kg 200 kg 200 kg 28(28)

Käyttö- ja asennusopas EX35S EX50S EX65S

Käyttö- ja asennusopas EX35S EX50S EX65S Käyttö- ja asennusopas EX35S EX50S EX65S 2014-06-1919 CZ06525 Ver B Sisällysluettelo Johdanto... 5 1. Ohjauspaneeli ja -yksikkö... 6 2. Käyttöasetukset... 7 2.1. Näyttö... 7 2.2. Lisälämminvesi... 7 2.3.

Lisätiedot

ILPO Comfort CE50 ja CE65

ILPO Comfort CE50 ja CE65 ILPO Comfort CE50 ja CE65 Asennus- ja huolto-ohje www.ilto.fi Sisällys Asennus... 3 Kuljetus ja käsittely...3 Sijoittaminen, mitat ja asennusetäisyydet...3 Putkiliitännät... 4 Patteriverkosto...4 Lattialämmitysverkosto...4

Lisätiedot

161 502 09-1 2011-08-09. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoAir. Malli 105 I 107 I 110 Polar Edition 107 I 110. Ulkoilmalämpöpumppu

161 502 09-1 2011-08-09. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoAir. Malli 105 I 107 I 110 Polar Edition 107 I 110. Ulkoilmalämpöpumppu 161 502 09-1 2011-08-09 Asennus- ja käyttöohje CTC EcoAir Malli 105 I 107 I 110 Polar Edition 107 I 110 Ulkoilmalämpöpumppu Asennus- ja käyttöohje CTC EcoAir 105 I 107 I 110 CTC EcoAir Polar Edition 107

Lisätiedot

Lämpöpumppu ja Kombimoduuli 200-300 A/W Asennusohje

Lämpöpumppu ja Kombimoduuli 200-300 A/W Asennusohje Lämpöpumppu ja Kombimoduuli 200-300 A/W 12889-1.1I Asennusohje Tuotenro 12893 Painos 2,0 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Turvallisuusohjeet ja symbolien selitykset 3 1.1 Turvallisuusohjeet 3 1.2 Symbolien

Lisätiedot

IVT 490, IVT 495 TWIN

IVT 490, IVT 495 TWIN fi IVT 490, IVT 495 TWIN Käyttöohje Tuotenumero: 11163 Painos 1.0 Kiitos siitä, että olet valinnut lämpöpumpun, jonka on valmistanut IVT Industrier AB Toivomme, että lämpöpumppumme täyttää odotuksesi ja

Lisätiedot

NIBE FIGHTER 410P LEK

NIBE FIGHTER 410P LEK MOS FI 00- FIGHTER 0P 00 Asennus- ja hoito-ohjeet NIBE FIGHTER 0P Sisältö Yleistä Lyhyt tuotekuvaus... Säätötaulukko... Järjestelmän kuvaus Toimintaperiaate... Järjestelmäperiaate... Käyttötaulu Käyttötaulun

Lisätiedot

Asentajan käsikirja NIBE F470. Poistoilmalämpöpumppu IHB FI 1038-1 031573 LEK

Asentajan käsikirja NIBE F470. Poistoilmalämpöpumppu IHB FI 1038-1 031573 LEK Asentajan käsikirja Poistoilmalämpöpumppu LEK IHB FI 1038-1 031573 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 38. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla

Lisätiedot

Asentajan käsikirja NIBE F1226. Maalämpöpumppu IHB FI 1109-3 031468 LEK

Asentajan käsikirja NIBE F1226. Maalämpöpumppu IHB FI 1109-3 031468 LEK LEK Asentajan käsikirja Maalämpöpumppu IHB FI 1109-3 031468 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 32. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla 34.

Lisätiedot

Asennusohje DHP-S VMGFB220

Asennusohje DHP-S VMGFB220 Asennusohje DHP-S VMGFB220 Ellei tätä ohjetta noudateta asennuksessa ja huollossa, Danfoss A/ S:n voimassaolevien takuuehtojen mukainen takuu ei ole voimassa. Danfoss A/S pidättää oikeudet osien ja teknisten

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet 16150214-1 2012-03-08. CTC EcoHeat 300. Malli 306 I 308 I 310 I 312

Asennus- ja käyttöohjeet 16150214-1 2012-03-08. CTC EcoHeat 300. Malli 306 I 308 I 310 I 312 Asennus- ja käyttöohjeet Malli 306 I 308 I 310 I 312 16150214-1 2012-03-08 Yleistä tietoa Sisällysluettelo YLEISTÄ TIETOA Tarkistuslista 6 Tärkeää! 7 Turvallisuusmääräykset 7 Talon lämpöasetukset 8 1.

Lisätiedot

MOS FI 1137-5 NIBE VVM 300 511934 ASENNUS- JA HOITO-OHJEET NIBE VVM 300 A B I II III A B I II I II A B -2 +2 VVM 300 LEK

MOS FI 1137-5 NIBE VVM 300 511934 ASENNUS- JA HOITO-OHJEET NIBE VVM 300 A B I II III A B I II I II A B -2 +2 VVM 300 LEK A B I II III A B I II I II A B -2 0 +2 MOS FI 1137-5 NIBE VVM 300 511934 ASENNUS- JA HOITO-OHJEET NIBE VVM 300 VVM 300 LEK 2 1 LEK LEK 5 4 3 LEK LEK Sisältö Käyttöohje Yleistä Toimintaperiaate 3 Järjestelmäperiaate

Lisätiedot

Asentajan käsikirja NIBE F370. Poistoilmalämpöpumppu IHB FI 1301-3 031548 LEK

Asentajan käsikirja NIBE F370. Poistoilmalämpöpumppu IHB FI 1301-3 031548 LEK Asentajan käsikirja Poistoilmalämpöpumppu LEK IHB FI 1301-3 031548 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 32. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla

Lisätiedot

Asentajan käsikirja NIBE F470. Poistoilmalämpöpumppu IHB FI 1301-3 031573 LEK

Asentajan käsikirja NIBE F470. Poistoilmalämpöpumppu IHB FI 1301-3 031573 LEK Asentajan käsikirja Poistoilmalämpöpumppu LEK IHB FI 1301-3 031573 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 33. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla

Lisätiedot

ECOWATTI KÄYTTÖ-, HUOLTO- JA ASENNUSOHJE

ECOWATTI KÄYTTÖ-, HUOLTO- JA ASENNUSOHJE 16.3.2010 ECOWATTI KÄYTTÖ-, HUOLTO- JA ASENNUSOHJE Valmistaja: Tuotekatu 11, PL 21 21201 Raisio Puh. (02) 4374 600 kaukora@kaukora.fi www.kaukora.fi 1 Sisällysluettelo 1 Lyhyt tuotekuvaus... 4 2 Tekniset

Lisätiedot

HPB 300 ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

HPB 300 ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE 1 ML 6.6.2011 v. 1.0 HPB 300 ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE Tämä käyttöohje on tekijänoikeuslain perusteella Scanoffice Oy:n omaisuutta ja sen kopioiminen ja/tai käyttäminen miltään osin ilman tekijän lupaa on

Lisätiedot

Asentajan käsikirja NIBE F470

Asentajan käsikirja NIBE F470 Asentajan käsikirja Poistoilmalämpöpumppu LEK IHB FI 1338-1 231490 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 31. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla

Lisätiedot

161 502 36-1 2015-05-27. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412

161 502 36-1 2015-05-27. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412 161 502 36-1 2015-05-27 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400 Malli 406 I 408 I 410 I 412 Kylmämodulin irrotus 1. Irrota kylmämoduulin sähköpistokkeet

Lisätiedot

Asentajan käsikirja JÄMÄ STAR. Maalämpöpumppu IHB FI 1018-1 031691 LEK

Asentajan käsikirja JÄMÄ STAR. Maalämpöpumppu IHB FI 1018-1 031691 LEK Asentajan käsikirja Maalämpöpumppu LEK IHB FI 1018-1 031691 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 40. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla 42.

Lisätiedot

161 502 24-2 2014-03-07. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412

161 502 24-2 2014-03-07. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412 161 502 24-2 2014-03-07 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400 Malli 406 I 408 I 410 I 412 Kylmämodulin irrotus 1. Irrota kylmämoduulin sähköpistokkeet

Lisätiedot

Karhu-maalämpöpumppu. Asennus- ja käyttöohje KIV- mallit 6-32. Johnson Controls-ohjaus. Pohjolan Maalämpö Oy

Karhu-maalämpöpumppu. Asennus- ja käyttöohje KIV- mallit 6-32. Johnson Controls-ohjaus. Pohjolan Maalämpö Oy Karhu-maalämpöpumppu Asennus- ja käyttöohje KIV- mallit 6-32 Johnson Controls-ohjaus Pohjolan Maalämpö Oy 1 Sisällysluettelo: Yleistä 3 Toimintaselostus 4 Kuljetus, asennus ja sijoitus 5 Toimituksen sisältö

Lisätiedot

Asentajan käsikirja. JÄMÄ Moon 14 ja 20 kw. Ilma/vesi-lämpöpumppu

Asentajan käsikirja. JÄMÄ Moon 14 ja 20 kw. Ilma/vesi-lämpöpumppu Asentajan käsikirja kw Ilma/vesi-lämpöpumppu L E K 5360108 5360127 Sisällys 1 Tärkeää 2 Turvallisuustiedot 2 2 Toimitus ja käsittely 7 Kuljetus ja säilytys 7 Asennus 7 Mukana toimitetut komponentit 10

Lisätiedot

NIBE SPLIT 031273 NIBE SPLIT ACVM 270, AMS 10

NIBE SPLIT 031273 NIBE SPLIT ACVM 270, AMS 10 MOS FI 0925-1 ASENNUS- JA HOITO-OHJEET 031273 ACVM 270, AMS 10 LEK LEK LEK 2 1 LEK LEK LEK LEK 5 3 6 4 LEK LEK 7 LEK LEK LEK Sisällys Omakotitalon omistajalle Yleistä 3 Laitteiston tiedot 3 Tietoa laitteistosta

Lisätiedot

Lämpöpumput kotikäyttöön

Lämpöpumput kotikäyttöön MAKIG MODER LIVIG POSSIBLE Asennusopas DHP-A Opti DHP-C DHP-C Opti DHP-C Opti W/W DHP-H DHP-H Opti DHP-H Opti Pro/Opti Pro+ DHP-L DHP-L Opti DHP-L Opti Pro/Opti Pro+ www.heating.danfoss.com Danfoss A/S

Lisätiedot

Asennus- ja hoito-ohjeet MOS FI 0843-4 FIGHTER 1217 LEK

Asennus- ja hoito-ohjeet MOS FI 0843-4 FIGHTER 1217 LEK MOS FI 0843-4 031109 Asennus- ja hoito-ohjeet 2 1 Sisältö 1 Yleistä Lyhyt tuotekuvaus... 2 Säätötaulukko..... 2 Järjestelmän kuvaus Toimintaperiaate... 3 Käyttötaulu Käyttötaulu... 4 Toiminnot... 5 Eri

Lisätiedot

161 502 37-1 2015-04-28. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro

161 502 37-1 2015-04-28. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro 161 502 37-1 2015-04-28 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro 161 502 37-1 2015-04-28 Yleistä

Lisätiedot

PremiumLine HQ C4,5-C10 / E6-E17. Asennusohje. 6 720 808 419 (2013/07) fi 6 720 641 855-01.1I

PremiumLine HQ C4,5-C10 / E6-E17. Asennusohje. 6 720 808 419 (2013/07) fi 6 720 641 855-01.1I PremiumLine HQ C4,5-C10 / E6-E17 6 720 641 855-01.1I Asennusohje 6 720 808 419 (2013/07) fi Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Symbolien selitykset ja turvallisuusohjeet................ 3 1.1 Symbolien

Lisätiedot

Asentajan käsikirja NIBE F1245. Maalämpöpumppu IHB FI 1110-2 431032 LEK

Asentajan käsikirja NIBE F1245. Maalämpöpumppu IHB FI 1110-2 431032 LEK Asentajan käsikirja Maalämpöpumppu LEK IHB FI 1110-2 431032 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 40. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla 42.

Lisätiedot

MOS FI 1034-5 031381 JÄMÄ-MOON ASENNUS- JA HOITO-OHJEET JÄMÄ-MOON LEK

MOS FI 1034-5 031381 JÄMÄ-MOON ASENNUS- JA HOITO-OHJEET JÄMÄ-MOON LEK MOS FI 1034-5 031381 ASENNUS- JA HOITO-OHJEET LEK Sisällys Omakotitalon omistajalle Yleistä Turvallisuustiedot 2 Järjestelmän kuvaus Toimintaperiaate 3 Huoltotoimenpiteet Yleistä 4 Asentajalle Yleistä

Lisätiedot

NIBE FIGHTER 1150 A B C D E F G

NIBE FIGHTER 1150 A B C D E F G MOS FI 0923-1 031225 ASENNUS- JA HUOLTO-OHJEET A B C D E F G Käyttöohje Kuljetus / Asennus Käyttöönotto / Säätö Lisävarusteet ja pikaohjeet Ohjaus / Hälytykset Tekniset tiedot Asiahakemisto LEK LEK LEK

Lisätiedot

ECOWATTI ASENTAJAN KÄSIKIRJA KAUKORA OY

ECOWATTI ASENTAJAN KÄSIKIRJA KAUKORA OY ECOWATTI ASENTAJAN KÄSIKIRJA KAUKORA OY Ecowatti Asentajan käsikirja 2 Kaukora Oy 2012 Ecowatti Asentajan käsikirja 3 Sisällysluettelo 1 Tärkeää... 6 Turvallisuustiedot... 6 2 Takuuehdot... 7 Takuun voimassaolo...

Lisätiedot