Dynaaminen toiminnan suunnittelu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Dynaaminen toiminnan suunnittelu"

Transkriptio

1 Dynaaminen toiminnan suunnittelu A. Ymmärrä toiminnan suunnittelua B. Omaksu uusi dynaamisempi ajattelutapa ja C. Toimi dynaamisemmin Toimintasuunnitelma voi olla muutakin kuin nippu paperia! Pvm: 19. tammikuuta 2011 Free copy, but not copy free!

2 SIVU 2 Miksi dynaamisempi toimintasuunnitelma? Kirjoista ja netistä löytyy runsaasti (liike)toimintasuunnitelmien runkoja sekä mallilaskelmia varustettuna asiallisella opetuksella, mitä pitää tehdä. Ohjeita ja pohjia käyttämällä saa aikaiseksi helposti asiallisen, muodollisesti hyvän suunnitelman. Jos haluat tehdä hyvän toimintasuunnitelman, muodollinen hyvyys ei riitä. Ymmärrys auttaa tekemään suunnitelmasta toiminnallisemman, realistisen, uskottavan ja helposti viestittävän. Olen ollut useamman vuosikymmenen joko vastuussa tai jotenkin osallisena toiminnan suunnittelun kehittämisestä. Olen nähnyt kasapäittäin huonoja suunnitelmia. Huonot suunnitelmat voisi laittaa kahteen luokkaan: toiset ovat tehneet kontrollerit ja toiset toiminnasta vastaavat henkilöt. Kontrollerit tekevät muodollisesti hyviä laskentaa pursuavia suunnitelmia. Laskelmat ovat tyypillisesti ylioptimistisia eikä optimismin perusteita kerrota. Vastuuhenkilöiden suunnitelmissa puolestaan on paljon puhkua ja pönäkkää uskoa omaan hyvyyteen, mutta rationaalisuus ja konkretia puuttuvat. Tämä opas on suunnattu kaikille toiminnan tai liiketoiminnan suunnittelusta kiinnostuneille. Toimintasuunnitelmista puhutaan yleensä voittoa tavoittelemattomissa organisaatioissa ja liiketoimintasuunnitelmista voittoa tavoittelevissa. Itse käytän näitä termejä synonyymeina tässä oppaassa. Pikaoppaassani yritän auttaa sinua ymmärtämään, mistä toiminnan suunnittelussa oikeasti on kyse. Se ei ole vain mekaanista suunnitelmien pohjien täyttämistä, eikä oman työn markkinointiesittelyä esimiehelle. Haasteena on muotoilla ajatuksistasi merkityksellisiä viestejä erilaisille sidosryhmille. Elleivät nämä ymmärrä viestejäsi, muotovalio suunnitelmasi on huono. Parhaimmillaan toimintasuunnitelma on selkeä, helposti omaksuttava, ajatuksia herättävä viesti toiminnan kaikkein kriittisimmistä kohteista. Tämä pikaopas sisältää vähemmän kirjaviisautta ja enemmän käytännössä tärkeäksi oppimiani seikkoja. Ainoa kirjaviisaus liittyy omaan kirjaamme : Dynaaminen johtaminen, (Jalava & Matilainen), Tammi PRO, 2010.

3 SIVU 3 Sisällysluettelo A. Ymmärrä toiminnan suunnittelua 1. Toiminnan suunnittelun pieleenmenovinkit B. Omaksu uusi dynaamisempi suunnittelutapa 2. Tosiasioiden tunnustaminen 2.1. Onko toiminnan suunnittelussasi parantamisen varaa? 2.2. Onko organisaatiossasi tilaa omaksua uusia käytäntöjä? 3. Dynaamisempi toiminnan suunnittelu 3.1. Suunnitelma on sanoma 3.2. Yhteinen sanoma on purettava toiminnallisiksi viesteiksi 3.3. Valmis suunnitelma on suunnittelun lähtökohta 3.4. Toiminnan suunnittelu on epävarmuuden suunnittelua 3.5. Suunnitelman tulee olla realistinen 3.6. Ota sydän mukaan 3.7. Tärkeät asiat ovat tärkeitä 3.8. Organisoi oikealla hetkellä C. Toimi dynaamisemmin

4 SIVU 4 A. Ymmärrä toiminnan suunnittelua Toiminnan suunnittelun menettelyt ovat varsin vakiintuneet. Siinä on se hyvä puoli, että rutiini ei vaadi niin paljon ajattelua. Ajattelemattomuus johtaa valitettavasti ymmärtämättömyyteen ja sitä kautta huonoon suunnitteluun. Vakiintuneita menettelyjä on hyvä välillä tarkastella kriittisesti. 1. Toiminnan suunnittelun pieleenmenovinkit 1.1. Anna historian dominoida Ainoastaan organisaatiota perustettaessa toiminta alkaa nollasta. Tyypillinen sisäinen suunnittelun lähtökohta on organisaation aikaisempi toiminta. Inhimillistä on, että historialla on taipumus dominoida tulevaisuuden suunnittelua. Suunnittelijat haluavat oman työnsä, oman organisaationsa ja oman osaamisensa olevan tarpeellisia ja arvostettuja myös tulevaisuudessa. Siksi uusi suunnitelma ei yllätä. Siihen on tehty vain pakolliset päivitykset, jotka ovat mahdollisimman edullisia laatijalle Piilota epävarmuudet Jos tulevaisuus olisi täysin varmasti tiedossamme, silloin suunnittelu olisi tarpeetonta. Voisimme keskittyä toiminnan toteuttamiseen. Todellisessa maailmassa tulevaisuus on epävarma. Trendi näyttää olevan, että yhä useampi toimintaamme vaikuttava tekijä on enemmän ja enemmän arvaamaton. Ylivoimaisesti yleisin johtamismalli (tulosjohtaminen) kykenee käsittelemään epävarmuutta hyvin rajallisesti. Käytännössä lukuisista toteutuksen vaihtoehdoista valitaan yksi (ehkä todennäköisin ja realistisin) ja muut vaihtoehdot unohdetaan toteutusvuoden ajaksi. Valittu toimintasuunnitelma vyörytetään organisaation vuositavoitteiksi ja sen mukaan eletään ja palkitaan, vaikka toimintaympäristö tai muu vaikuttava seikka olisi radikaalisti muuttunut. Toimitaan näennäisen tehokkaasti, koska jätetään epävarmuus kunnolla käsittelemättä. Epävarmuus voidaan kätkeä myös: Laatimalla epärealistisia tai ei-relevantteja skenaarioita toimintaympäristöstä, Kätkemällä epävarmuus laskelmissa riskilisänä korkokantaan tai Esittämällä toiminnan suunnitellut tulemat mekaanisella prosenttihaarukalla, esimerkiksi +/- 10% Nämä viimeiset kolme menettelyä ovat manipulatiivisia, mutta yleensä niihin turvaudutaan ilman pahaa tahtoa. Syynä on vain ymmärryksen puute.

5 SIVU 5 On inhimillistä koettaa selvitä toiminnan suunnittelusta varmoin tiedoin, mutta silloin jätetään olennaisin suunnittelun sisältö pois. Toinen syy historian dominoivuuteen löytyy luvuista. Organisaation ainoa (useimmiten) toimiva tietokanta on kirjanpito. Kirjanpito houkuttelee suunnittelemaan tulevaisuutta prosenttimuutoksina. Silloin kuvitellaan, että jalat pysyvät maassa. Niin väärin kuviteltu! 1.3. Käytä suunnittelussa käsittämättömyyksiä Hyvä toiminnan suunnittelu ei edellytä muita erityistaitoja kuin tervettä järkeä sekä taitoa kuvata suunnittelun tulokset. Hyvän toiminnan suunnittelijan erottaa siitä, että hän ei piiloudu strategisen suunnittelun knoppologian taakse, vaan käyttää normaalia kieltä ja osaa esittää käytettävät menetelmät tavalla, joita tavallinen ihminen ymmärtää. Tämä on vastakohta strategisen suunnittelun ylimmälle papistolle, jonka aika riittää uusimpien kirjojen lukemiseen, netissä notkumiseen ja papiston keskinäiseen viisauden hehkuttamiseen. Heidän statuksensa perustuu siihen, että muut ihmiset eivät heitä ymmärrä. Arvostan hyvää teoriaa, mutta pelkkä teoria kirjasta revittynä ei yleensä saa aikaan mitään hyvää. Se pitää tuoda lähemmäksi ihmisten nykyistä olotilaa. Tähän tarvitaan kirjaviisauden lisäksi kokemuksen tuomaa näkemystä Unohda suunnitelman lukija Toimintasuunnitelmia on kahdenlaisia. Toisiin on kirjattu kaikki, mitä kirjaaja haluaa kertoa ja toisiin on kirjattu asiat, jotka suunnitelman lukija tarvitsee. Arvaatte varmaan, kumpia suunnitelmia löytyy enemmän? Toimintaympäristön kasvava monimutkaisuus sekä yhteistyökumppanien runsaus lisää suunnitelmien haastetta. Kenelle suunnitelma kohdistetaan, kenelle se kirjoitetaan? Pitääkö toimintasuunnitelmaan kirjata ne asiat, joita sijoittajat ja pörssianalyytikot odottavat siitä löytävänsä? Vai pitäisikö suunnitelmalla hitsata tulosyksiköiden johto yhdeksi toimivaksi johtoryhmäksi? Vai pitäisikö suunnitelmaan kirjata joitain viisauden helmiä toiminnan varsinaisille tekijöille (siis henkilöstölle)? Vai pitäisikö toimintasuunnitelman kosiskella asiakkaita? Luultavasti ainoa oikea vastaus noihin kysymyksiin on kyllä. Toimintasuunnitelmasta pitää löytyä viesti riittävästi informaatiota jokaiselle olennaiselle sidosryhmälle. Vain johtoryhmälle itselleen laadittu suunnitelma voi voittaa strategisen seuran kunniapalkinnon, mutta silti jättää tulevaisuuden tekijät täysin kylmäksi.

6 SIVU Kuittaa realismi haasteellisuudella Johdolla on kiusaus kutsua epärealistista toimintasuunnitelmaa haasteelliseksi. Tästä on ainakin kaksi seurausta. Haasteellisuus käsitteenä alkaa yököttää. Ihmiset alkavat tajua positiivisen sanan valepukuun kätketyt negatiiviset viesti. Toiseksi johto paljastaa, että sen todellisuus on irtaantunut organisaation arkisesta todellisuudesta. Milloin viimeksi olet törmännyt kriittiseen keskusteluun valmisteltavan suunnitelman toteuttamiskelpoisuudesta? Sen keskustelun aloittaja ohjataan äkkiä ulkokehälle ja ehkä jopa kokonaan ulos organisaatiosta Pese tunne pois suunnitelmasta Tulosjohtajista on koulutettu kymmeniä vuosia tunnekuolioisia mittareiden ja talouden tunnuslukujen höpöttäjiä. Ei mittaamisessa ole mitään pahaa, mutta nuo talouden mittarit eivät ole hääppöinen keino motivoida ihmisiä yhteistyöhön tai tekemään parhaansa. Ehkä joku kirjanpitäjä tai kontrolleri saa orgasmin katteista ja marginaaleista, mutta muut ihmiset ne jättävät kylmiksi. Keskinkertainen ja huonokin johtaja pärjää johtaessaan luvuilla. Vain hyvä johtaja osaa ottaa mukaan tunteet. Tällä hetkellä tunteet ovat organisaatioiden lähes käyttämätön voimavara Käsittele ja esittele kaikki tasapuolisesti Inhimillistä on, että valmiissa toimintasuunnitelmassa oman panoksen tärkeyttä mitataan tekstiriveillä. Ruotsalaisen sosiaalidemokratian hengessä kaikkien kukkien annetaan kukkia ja kaikille annetaan sama mahdollisuus tuhlata palstatilaa. Tulema ei ole hyvä suunnitelma, vaan tasapaksu mössö. Tällainen suunnitelma on suunnattu sen kirjoittajille, eikä niille, jotka sitä tarvitsisivat Leiki ensin laatikoilla ja teetä sitten suunnitelmat Vakiokaava näyttää olevan, että ensin organisoidaan ja sitten suunnitellaan. Miten on mahdollista nähdä etukäteen tulevaisuuden toiminnalle optimaalinen organisaatio ennen tulevaisuuden analysointia ja tulevan toiminnan suunnittelua. Tämä hyvin yleinen menettely viestii, että organisaatio ei ole muuten tärkeä, kuin että luottohenkilöille saadaan sillä hankittua sopiva status. Sinänsä organisaation muodolla ei ole merkitystä toiminnalle. Outo menettely ja kyseenalainen piiloviesti henkilöstölle!

7 SIVU 7 B. Omaksu uusi dynaamisempi suunnittelutapa Paasikiven patsaan jalustassa lukee vanha viisaus: kaiken oppimisen lähtökohta on tosiasioiden tunnustaminen. Jos toiminnan suunnittelussa ei ole enää parantamisen varaa tai sille ei ole tilaa, muutosta ei tietysti tapahdu. Jos taas tiedostat kehittämisen tarpeen ja onnistumisen mahdollisuuden, silloin kannattaa tutustua kolmannen luvun ajatuksiin. 2. Tosiasioiden tunnustaminen 2.1. Onko toiminnan suunnittelussasi parantamisen varaa? Tuoko nykyinen toiminnan suunnitteluprosessisi enemmän hyötyä kuin mitä se aiheuttaa vaivaa ja vie resursseja? Synnyttääkö toimintasuunnitelmasi yhteistyötä, synergiaa, luovuutta ja yhteiseen tulokseen pyrkimistä vai vahvistaako se eriyksiköiden ja yksilöiden osittaisoptimointia? Auttaako toimintasuunnitelmasi toteuttamaan strategisia muutoksia? Ohjaako toimintasuunnitelmasi toimintaa vai tehdäänkö kaikki merkittävät päätökset erillisinä saarekkeina suunnitelmasta huolimatta? Onko toimintasuunnitelmasi vielä käyttökelpoinen jakson loppupuolella? Palkitaanko organisaatiossasi suunnitelman toteuttamisesta vai hyvästä toiminnasta? Kuinka moni pieleenmenovinkki toteutuu organisaatiossasi? 2.2. Onko organisaatiossasi tilaa omaksua uusia käytäntöjä? Halutaanko toimintasuunnitelma pitää muodollisena ja ei-ohjaavana? Onko miellyttävämpää, että toimintasuunnitelma ei kaitse johdon päätöksentekoa? Onko johto valmis laatimaan koko organisaation toimintasuunnitelman johtoryhmäversion sijaan? Onko organisaatiollasi todellinen tarve toteuttaa suuri muutos yhteistyössä koko organisaation kanssa?

8 SIVU 8 3. Dynaamisempi toiminnan suunnittelu En esittele perinteistä tai uutta suunnitteluarkkitehtuuria. Esitän joukon kokemukseeni perustuvia ajatuksia, joiden ymmärtäminen auttaa parempaan toiminnan suunnitteluun erilaisia suunnittelun menetelmiä käytettäessä. Näiden ajatuksien taustalta löytyy Dynaamisen johtamisen opit Suunnitelma on sanoma Suunnitelma on kokonaisuus, joka sisältää yhteisen sanoman sekä monta erillistä toiminnallista viestiä eri sidosryhmille. Yhteinen sanoma sisältää näkemyksen organisaation nykytilasta ja sen mahdollisuuksista selvitä kunnialla tulevassa toimintaympäristössä. Jotta näkemys voisi kasvaa yhteiseksi sanomaksi, sen tarvitsee sijaita mediassa, jossa kaikki voivat kritisoida ja täydentää tuota näkemystä. Sosiaalisen median välineet mahdollistavat myös partnerien ja asiakkaiden kommentoinnin. Yhteisen sanoman ei tarvitse olla yksimielinen. Näkemyksiä koskeva konsensuspakko johtaa olennaisen informaation poisleikkaamiseen. Usein nuo keskiarvonäkemyksistä poikkeavat ajatukset ja ajattelijat (hörhöt, besserwissserit, jne) ovat arvokkaita herätellessä muitakin ajattelemaan uudella tavalla. Eli yhteinen sanoma on joukko näkemyksiä, joista sidosryhmät ja yksilöt ovat joskus myös erimielisiä. Näennäinen yksimielisyys on näivetystauti. Yhteinen sanoma toimii kokonaisuutta integroivan liiman tavoin Yhteinen sanoma on purettava toiminnallisiksi viesteiksi Yhteinen sanoma ei automaattisesti aukea toimintaan liittyville sidosryhmille. Kullekin sidosryhmälle on kerrottava, mitä sanoma heidän kannaltaan tarkoittaa. Mitä sanoma tarkoittaa: Omistajille Asiakkaille Henkilöstölle Viranomaisille Partnereille jne. Pelkkä toimintasuunnitelman viestintäsuunnitelma ei riitä: pitää olla kohderyhmittäin mietityt viestit.

9 SIVU Valmis suunnitelma on suunnittelun lähtökohta Hyvää toimintasuunnitelmaa ei naulata kiinni ensimmäinen tammikuuta ja oteta taas päivitettäväksi joulukuun viimeinen. Hyvän toimintasuunnitelman oletuksia, näkemyksiä ja niihin perustuvaa sanomaa arvioidaan yhteisesti koko toteutusjakson ajan. Toteutuksen sidosryhmät keräävät koko ajan uutta informaatiota omasta toiminnasta sekä ympäristön muutoksista. Näistä muutoksista käydään yhteistä aktiivista keskustelua, niiden merkitystä arvioidaan ja olennaiset muutokset muuttavat saman tien myös toimintasuunnitelmaa. Edelleenkin muutokset suunnitelmaan voivat sisältää erilaisia ja ristiriitaisia näkemyksiä muutoksen tarpeesta ja perusteluista. Tällainen menettely perustuu organisaation oppimiseen. Koska ympäristö on epävarma, sitä ei voi lukita etukäteen, vaan sitä pitää seurata, tehdä johtopäätöksiä ja reagoida. Dynaamisen ympäristön aktiivinen seuranta mahdollistaa dynaamisen reagoinnin, mikä puolestaan antaa jokaiselle organisaatiolle kilpailukykyä Toiminnan suunnittelu on epävarmuuden suunnittelua Periaatteessa toiminnan suunnitteluun ryhdytään, koska tulevaisuus on epävarma, mutta liian usein käytännössä epävarmuus kätketään suunnitelmasta. Sellainen on epärationaalista käytöstä. Yhä tärkeämpää toiminnan suunnittelussa on kertoa, minkä asian suhteen ollaan epävarmoja ja mitä seikkaa ei tiedetä ollenkaan. Epävarmuudet, jotka ovat toiminnan kannalta kriittisiä, ovat suunnitelman helmiä. Jos ne on yhteisesti tiedostettu ja dokumentoitu, silloin koko organisaatio voi seurata niiden kehitystä, ja reagoida nopeasti mahdollisiin muutostarpeisiin. Tulevaisuuden epävarmuus on hyvin hoidettuna mahdollisuus toiminnalle, mutta huonosti hoidettuna uhka. Toimintasuunnitelman loppuun laadittu pakkopulla, yhden sivun riskianalyysi on yhtä tyhjän kanssa. Koko toimintasuunnitelma on riskianalyysiä. Hyvästä toimintasuunnitelmasta löytyy johdon kannanotto organisaation riskinottokyvystä (risk tolerance) ja riskinottohalukkuudesta (risk appetite). En tarkoita noita epätoivoisia ja epä-älyllisiä yrityksiä koettaa laskea organisaation riskejä yhteen. Laskenta kyllä onnistuu, mutta tuloksena on täysin käsittämätön ja käyttökelvoton luku. Johdon on hyvä sanallisesti normaalilla kielellä kertoa, että meidän organisaatiollamme on hyvin varaa panostaa tulevaisuuteen ja tehdä seuraavankaltaisia riskipitoisia strategisia päätöksiä ja investointeja tai sitten kertoa, että näillä suhdanteilla olemme lähivuodet varovaisia ja keräämme voimia tuleviin koitoksiin. Tämä lausunto toimii myös erinomaisena strategisten riskien raporttina ulkoisille sidosryhmille.

10 SIVU Suunnitelman tulee olla realistinen Epärealistinen suunnitelma ei koskaan ole haasteellinen. Sille nauraa sekä henkilöstö, partnerit että asiakkaat. Ainoastaan keskivertoanalyytikko saattaa ottaa sen tosissaan. Hyvällä toimintasuunnitelmalla on voimavarat ja muut edellytykset toteutua: Organisaatiosta löytyy riittävästi laadultaan kelvollisia resursseja toimeenpanoon, Asetettu aikajänne on realistinen (operatiiviselle muutokselle kalenterivuosi, rakennemuutokselle 3-5 vuotta ja kulttuurin muutokselle 5 10 vuotta), Organisaation kulttuuri on sopusoinnussa haasteen kanssa; esimerkiksi radikaali ja nopea toimintatavan muutos edellyttää kulttuurilta riskinoton sallimista ja laajaa autonomiaa Suunnitelma motivoi toteuttajia ja siihen on helppo sitoutua. Jos henkilöstö on suunnitelmassa vain objektin roolissa (saneeraussuunnitelma) tai jos motivoinnissa luotetaan liikaa rahan ja pelon voimaan, silloin suunnitelma etenee huonosti. Toimintasuunnitelman realistisuus on hyvä indikaattori johdon ammattitaidolle ja organisaatioon sitoutumiselle. Jos vuodesta toiseen hyväksytään käytännössä toteuttamiskelvottomia suunnitelmia, se osoittaa johdon menettäneen tuntuman organisaatioonsa plus että johto keskittyy omistajien hypettämiseen johtamansa organisaation kustannuksella Ota sydän mukaan Tunnetusti innostus tarttuu, valitettavasti niin tekee pitkäpiimäisyyskin. Toimintasuunnitelmaa ei pelasta laskentataulukkojen moninaisuus, tekstin loogisuus eikä korkealaatuinen businessgrafiikka, jos sisältö ei kosketa. Minulle on jäänyt mieleen EMBA-opiskeluistani esimerkki hyvästä ja innostavasta strategisesta haasteesta. Muistaakseni joku japanilainen työkoneita valmistava yhtiö halusi haastaa amerikkalaiset. Heidän missionsa oli: Kill the Catepillar. Siinä ei sievistelty markkinaosuuksien prosenteilla eikä vuosikasvuilla. Jokainen henkilöstöstä tiesi, mitä hänen pitäisi yrittää tehdä = saada niskalenkki markkinajohtajasta. Muistaakseni he myös onnistuivat tuossa tavoitteessaan. Lukujen emootio-vapaalle vyöhykkeelle on helppo mennä piiloon, mutta todellisiin aikaansaannoksiin ihmisten johtamisessa tarvitaan myös ammattitaitoista tunteiden ja tunteilla johtamista. Toivottavasti jokainen tämän oppaan lukija on kokenut, miten mielekästä on työnteko, kun siihen liittyy innostus. Tästä löytyy useimmissa organisaatioissa lähes käyttämätön mahtava voimavara.

11 SIVU Tärkeät asiat ovat tärkeitä Tasapuolinen asioiden esittely toimintasuunnitelmassa kertoo suunnittelun jääneen puolitiehen. Tulevan toiminnan kannalta kaikki tehtävät, organisaatioyksiköt tai henkilöt eivät voi olla yhtä tärkeitä. Näyttämällä selkeästi toimintasuunnitelmassa kaikkein tärkeimmät asiat (tavoitteet, menestystekijät, tuotteet, asiakkaat jne) johto antaa organisaatiolle sen kipeästi tarvitsemat prioriteetit. Ilman niitä investointeja, hankkeita, projekteja ei saada tärkeysjärjestykseen eikä karsittua. Priorisoinnin puute johtaa viidakon lakiin karsinnassa. Kovin huutaja tai johdon paras kaveri saa pelimerkit ja muut jäävät ilman. Tällaisen menettelyn läpinäkymättömyys (poliittisuus) pilaa tehokkaasti organisaation ilmapiiriä. Yhteisessä toimintasuunnitelmassa ei tarvitse olla kuin kokonaisuuden kannalta tärkeimmät (kriittisimmät) asiat. Tämä lyhentäisi ja selkeyttäisi useimpia toimintasuunnitelmia Organisoi oikealla hetkellä Olisi kovin toivottavaa, että laatikkoleikkiä lykättäisiin toteutettavaksi vasta toimintasuunnitelmien valmistuttua. Organisaation rakenteilla on suuri merkitys toteutukselle ei vain uskottujen miesten sijoittelulla napapaikoille. Esimerkiksi: Funktionaalinen organisaatio (tuotanto, tuotekehitys, myynti) soveltuu hyvin kypsän organisaation saneeraukseen, koska siinä on mahdollista minimoida päällekkäinen tekeminen, Tulosyksikköorganisaatio soveltuu alkavan toiminnan ja liiketoiminnan käynnistysvaiheeseen, koska se antaa yrittäjähenkisen henkilöstön vapaammin näyttää omia kykyjään, Matriisiorganisaatio sopii tilanteisiin, jolloin halutaan häivyttää henkilökohtainen vastuu sekä sotkea suunniteltu toiminta mahdollisimman perusteellisesti, koska matriisiorganisaation hallinta on lähes ylivoimainen tehtävä.

12 SIVU 12 C. Toimi dynaamisemmin Jos dynaaminen toiminnan suunnittelu alkaa kiinnostaa enemmän, silloin kannattaa hankkia lisätietoja lukemalla kirjamme ja ottamalla suoraan minuun yhteyttä. Menettelytapojen muutos dynaamisempaan suuntaan voi tapahtua esimerkiksi seuraavasti Syventävä keskustelu ttoiminnan suunnittelusta vastaavan johtajan luultavasti talousjohtajan sekä jonkun toiminnan suunnitteluun osallistuvan asiantuntijan kanssa. Wanha Dynamo organisoi tilaisuuden. Dynaamisemman toiminnan suunnittelun esittely johtoryhmälle. Esittelyn kesto olisi noin tunti. Wanha Dynamo valmistelee esittelyn. Mahdolliset tukevat koulutustilaisuudet. Niiden kesto olisi 1-2 tuntia / kohderyhmä. Wanha Dynamo hoitaa koulutuksen. Toiminnan suunnitteluprosessin muokkaaminen. Wanha Dynamo auditoi käytetyt suunnittelumetodit ja antaa niitä koskevat suositukset. Dynaaminen toiminnan suunnitteluprosessi ei vie aikaa vaan tuo sitä. Dynaaminen toiminnan suunnittelu keskittyy olennaiseen, tuottaa yhteiset prioriteetit ja menestystekijät sekä motivoi ja sitouttaa. Tuloksena on suppeampi nippu paperia ja parempi kilpailukyky. Millä organisaatiolla on varaa olla toimimatta näin?

13 SIVU 13 Lukijalle Tämä pikaopas on seitsemäs kirjoittamani. Jos havaitset siinä korjattavaa, kommentoitavaa tai haluaisit siihen jotain täydennystä, ole hyvä ja ota yhteyttä. Tämä opas sivuaa ja on osin osittain päällekkäinen muiden kirjoittamieni oppaiden kanssa. Opas on tietysti hyvin suppea lähestyminen laajaan ja monimutkaiseen aiheeseen. Jos haluat syvällisempää ja omaan organisaatioosi sovellettua konsultointia tai koulutusta, pyydä tarjous. Kirjamme Dynaaminen johtaminen lukeminenkin antaa varmaan syvyyttä aiheeseen. Seuraavan pikaoppaan aihe ei ole vielä kirkastunut. Aiheita kyllä on takataskussa. Jään odottamaan palautettanne. Risto Matilainen Turussa 19. tammikuuta 2011

14 Yliopistonkatu 31 C TURKU Dynaaminen johtaminen

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen Varpu Ylhäinen Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen J.K. Paasikiven lempilausahdus, joka on hänen patsaansa jalustassa Kampissa 7.3.2015 Copyright

Lisätiedot

Prosessikonsultaatio. Konsultaatioprosessi

Prosessikonsultaatio. Konsultaatioprosessi Prosessikonsultaatio Lähtötilanteessa kumpikaan, ei tilaaja eikä konsultti, tiedä mikä organisaation tilanne oikeasti on. Konsultti ja toimeksiantaja yhdessä tutkivat organisaation tilannetta ja etsivät

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia 2013 2017 Lähtökohta Maahanmuuttoviraston viestintästrategia 2013 2017 pohjautuu valtionhallinnon viestinnälle lainsäädännössä ja ohjeissa annettuihin velvoitteisiin

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab SKI-kyvykkyysanalyysi Kyvykäs Oy Ab Sisällysluettelo STRATEGISEN KYVYKKYYDEN INDEKSI... STRATEGISET TAVOITTEET JA PÄÄAKSELIEN STRATEGISET PAINOARVOT... 5 PÄÄAKSELIT... 6 1. HENKILÖSTÖKYVYKKYYS... 7 1.1

Lisätiedot

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Dynaamisessa liiketoimintaympäristössä on valtavasti informaatiota mutta vähän tietoa. Koska suurin osa yrityksistä ja ihmisistä

Lisätiedot

- jos ahdistaa, kannattaa eritellä miksi (mikä oikein ahdistaa?)

- jos ahdistaa, kannattaa eritellä miksi (mikä oikein ahdistaa?) Pirkko Heiske: MUUTOS JA MUUTOKSESSA ONNISTUMINEN / ESIMIES JA MUUTOS 1) Muutokset ja niihin suhtautuminen Kaksi tapaa suhtautua: - avautuminen, aktiivisuus - sulkeutuminen Mitkä ovat suhtautumistapojen

Lisätiedot

Mitä jos kukaan ei halua tehdä lounasta? Viime käden vastuu Klubitalon toiminnasta. Mark Glickman : Why If Nobody Wants to Make Lunch?

Mitä jos kukaan ei halua tehdä lounasta? Viime käden vastuu Klubitalon toiminnasta. Mark Glickman : Why If Nobody Wants to Make Lunch? Mark Glickman on työskennellyt Fountain Housen koulutuskoordinaattorina ja sen jälkeen San Diegossa Kaliforniassa. Aion käsitellä erästä myyttiä siitä, kuinka toimimme Klubitalona ja kuinka meidän pitäisi

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014

Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014 Rakentamisen laatu ja tulevaisuuden haasteet Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014 Mistä tulevaisuuden osaajat rakentamiseen? Professori Ralf Lindberg 1. Taustaa 2. Opiskelijat

Lisätiedot

Hyvän mielen viikko voi hyvin työssä 2015. Päivi Maisonlahti, Lahden kaupunki, työhyvinvointipäällikkö

Hyvän mielen viikko voi hyvin työssä 2015. Päivi Maisonlahti, Lahden kaupunki, työhyvinvointipäällikkö Hyvän mielen viikko voi hyvin työssä 2015 Päivi Maisonlahti, Lahden kaupunki, työhyvinvointipäällikkö Mie tahtoisin ihan tavallisen työpaikan semmosen missä pomo on paikalla kun sitä tarvii työkaveri ei

Lisätiedot

Seuraavat väitteet koskevat keskijohtoa eli tiimien esimiehiä ja päälliköitä tai vastaavia.

Seuraavat väitteet koskevat keskijohtoa eli tiimien esimiehiä ja päälliköitä tai vastaavia. KESKIJOHDON OSAAMISTARPEET Vastaajan taustatiedot: Vastaaja on: Vastaajan vastuualue: 1. Tiimin esimies tai vastaava 2. Päällikkö tai vastaava 3. Johtaja 1. Johto ja taloushallinto 2. Tutkimus ja kehitys

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Projektijohtaminen. Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki

Projektijohtaminen. Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki KEHITTÄMISKESKUS OY 28. 29.2.2012 Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki Pertti Melonen, toimitusjohtaja, Pro HR Consulting Oy Erkki Rajala,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Yrityskaupan muistilista

Yrityskaupan muistilista Yrityskaupan muistilista Aloita ajoissa * Yleisemmin yrityksen myyntiprosessi kestää noin 10 kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Valitettavasti kaikkein yleisintä on, että yrityskauppa

Lisätiedot

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku)

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) 1. Historia ja tulevaisuuden valmiudet Lähtökohtakysymyksiä: MIKSI historiaa opetetaan,

Lisätiedot

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 AKL 4.4.2014 Tiedolla johtaminen Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 Hieman taustaa Itsestäni : Kenneth Ekström 050-5700605 Usean vuodan kokemus autoalasta Eri tehtäviä vähittäiskaupassa Eri organisaatioissa

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

ASKELMERKKIÄ TULOKSELLISEEN HANKEVIESTINTÄÄN

ASKELMERKKIÄ TULOKSELLISEEN HANKEVIESTINTÄÄN Business Arena 10 ASKELMERKKIÄ TULOKSELLISEEN HANKEVIESTINTÄÄN Opas hankkeiden tuloskortin hyödyntämiseen versio 6/2014 Business Arena Hankkeiden tuloskortti on rakennerahastohankkeiden parissa toimivien

Lisätiedot

Dynaaminen tuloskortin käyttö

Dynaaminen tuloskortin käyttö Dynaaminen tuloskortin käyttö A. Ymmärrä tuloskorttia ja keskustelua B. Omaksu uusi dynaamisempi ajattelutapa C. Toimi dynaamisemmin Tuloskorttipeli voi olla muutakin kuin: tylsää ja, tuloksetonta byrokratiaa

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Eettinen Johtaminen. To Be or Well Be seminaari 2010 Petteri Lahtela

Eettinen Johtaminen. To Be or Well Be seminaari 2010 Petteri Lahtela Eettinen Johtaminen To Be or Well Be seminaari 2010 Petteri Lahtela ROHKEUS REALISMI TULOS VISIO ETIIKKA Sisältö Eettisyys ja yksilön perustarpeet Ohjaavat periaatteet Eettinen toiminta, tarkoitus ja

Lisätiedot

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään:

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään: Sisällysluettelo Esipuhe 2 1. Segmentointi nykymarkkinoinnissa 5 1.1. Segmentoinnin merkitys 6 1.2. Segmentoinnin toteutuksen ongelmat 8 1.3. Segmentin valintaan vaikuttavat tekijät 10 2. Segmentoinnin

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

Ryhtiä työntekoon. Hanna Niemelä

Ryhtiä työntekoon. Hanna Niemelä Ryhtiä työntekoon Hanna Niemelä Alkuun pääseminen Opinnäytetyön tekeminen alkaa aiheen sopimisesta ohjaajan kanssa. Opinnäytetyön onnistumisen ensimmäinen edellytys on tutkimuskysymyksen määrittely ja

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

VIP 26.9.2013 Tampere Työpaja 14.30-16. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA

VIP 26.9.2013 Tampere Työpaja 14.30-16. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA VIP 26.9.2013 Tampere Työpaja 14.30-16 katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA Makua muutokseen Miten kaikki saadaan mukaan muutokseen? Kenen tehtävä on viestiä muutoksesta? Mitkä ovat pahimmat muutosmokat

Lisätiedot

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet.

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. 22.9.2011 Promenade Research 1 Promenade Research Oy Asiantuntevin

Lisätiedot

Kasvuun johtaminen. Koulutuksen tavoitteet:

Kasvuun johtaminen. Koulutuksen tavoitteet: Kasvuun johtaminen Kohderyhmä: Johto- ja avainhenkilöt Satakunnan alueen Pk-yrityksissä, jotka haluavat kasvaa suunnitelmallisesti ja joilla on edellytykset kasvuun. Kohderyhmän yritykset etsivät uusia

Lisätiedot

Kehittämisen omistajuus

Kehittämisen omistajuus Kehittämisen omistajuus Kuntaliitto 18.4.2013 Tuottava ja hallittu kehittämistoiminta kunnissa hanke (KUNTAKEHTO) Pasi-Heikki Rannisto Kehityspäällikkö, HT Tampereen Palveluinnovaatiokeskus (TamSI) Kehittämistyön

Lisätiedot

Palvelutoimisto. Prosessit ja ihmiset rokkaamaan yhdessä. itsmf TOP10 @Kalastajatorppa 3.-4.10.2013 Hanna Nyéki-Niemi ja Mika Lindström 3.10.

Palvelutoimisto. Prosessit ja ihmiset rokkaamaan yhdessä. itsmf TOP10 @Kalastajatorppa 3.-4.10.2013 Hanna Nyéki-Niemi ja Mika Lindström 3.10. Palvelutoimisto Prosessit ja ihmiset rokkaamaan yhdessä itsmf TOP10 @Kalastajatorppa 3.-4.10.2013 Hanna Nyéki-Niemi ja Mika Lindström 3.10.2013 Keitä olemme? Mika Lindström Hanna Nyéki-Niemi Ei anneta

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Millainen palkitseminen kannustaa tuloksellisuuteen, erityisesti asiantuntijatyössä?

Millainen palkitseminen kannustaa tuloksellisuuteen, erityisesti asiantuntijatyössä? Millainen palkitseminen kannustaa tuloksellisuuteen, erityisesti asiantuntijatyössä? Elina Moisio Tutkija, TkL, MBA 17.8.2011 Kannustaminen = suoritus- tai tulosperusteinen palkitseminen? Perinteinen oletus:

Lisätiedot

Kasvuun johtaminen -koulutus

Kasvuun johtaminen -koulutus Kasvuun johtaminen -koulutus Kohderyhmä: Kasvun edellytykset omaavien, uusia kasvumahdollisuuksia kotimaasta tai kansainvälisesti etsivien pk-yritysten johto- ja avainhenkilöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun

Lisätiedot

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS)

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS) YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS) S I S Ä L T Ö I Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon osat ja muodostuminen ---------------------------------------- 3 II Yritysjohtamisen

Lisätiedot

Miten voimat ja varat tasapainoon yrityksessäsi?

Miten voimat ja varat tasapainoon yrityksessäsi? Miten voimat ja varat tasapainoon yrityksessäsi? Voimavarariihi auttaa tunnistamaan, säilyttämään ja vahvistamaan voimavaroja sukupolvenvaihdosta suunnitteleville tuotantoa laajentaville jo investoinneille

Lisätiedot

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Päivän ohjelmasta Projektin elinkaari Ideasta suunnitteluun Käynnistämisen haasteet Suunnitelmasta toteutukseen Palautteen

Lisätiedot

Strategia, toimintasuunnitelmat ja johtaminen. Varpu Ylhäinen

Strategia, toimintasuunnitelmat ja johtaminen. Varpu Ylhäinen Strategia, toimintasuunnitelmat ja johtaminen Varpu Ylhäinen Lyhyt katsaus strategiaan ja strategiajohtamiseen Klubin toimintasuunnitelma 2013-2014 Johtaminen Fasilitointijohtaminen 6.11.2013 Varpu Ylhäinen

Lisätiedot

Dream Team Hallituksen ja operatiivisen johdon kyvykkyys. MPS-Yhtiöt Vesa Schutskoff

Dream Team Hallituksen ja operatiivisen johdon kyvykkyys. MPS-Yhtiöt Vesa Schutskoff Dream Team Hallituksen ja operatiivisen johdon kyvykkyys MPS-Yhtiöt Vesa Schutskoff Tunnemme ihmisen Tunnistamme johtajuuden Mittaamme ja analysoimme Luomme arvokasta kasvua jokaiselle Digitaalisuus on

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA 1 Verkkoaivoriiheen osallistuneet olen markkinoinnin ammattilainen 42% ostan markkinointipalveluja 19% myyn markkinointipalveluja 4% vastaan

Lisätiedot

Hankintaosaamisesta kilpailukykyä

Hankintaosaamisesta kilpailukykyä Hankintaosaamisesta kilpailukykyä Salon hankintaosaamiskartoituksen tuloksia, mitä seuraavaksi? Harri Lorentz, Kalle Väänänen Turun kauppakorkeakoulu Kartoitus hankintatoimen haasteista ja kehitystarpeista

Lisätiedot

Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen

Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen Valtakunnallisetvirtuaaliopetuspäivät 23-24.11.2009 VesaPakarinen Mitä on opetuskulttuuri? Arvot Tavat Uskomukset Oletetut toimintatavat Oppimisympäristöt Muutos

Lisätiedot

Yhteisöjen periaatteista vertailua järjestöihin

Yhteisöjen periaatteista vertailua järjestöihin Matti Vuori Yhteisöjen periaatteista vertailua järjestöihin Sisällysluettelo Johdanto... 2 Järjestöt vs. yhteisöt... 2 Mutta mitä ne ovat?... 2 Ja sitten piirteiden vertailua... 3 Aikaansaavien yhteisöjen

Lisätiedot

JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN VARHAISKASVATUKSEN MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ. KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA / VAKA/ Virpi Timonen 10/20/15

JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN VARHAISKASVATUKSEN MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ. KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA / VAKA/ Virpi Timonen 10/20/15 1 JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN VARHAISKASVATUKSEN MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA / VAKA/ Virpi Timonen 10/20/15 Long-range planning does not deal with the future decisions, but with

Lisätiedot

FINAS päivä Organisaation kasvun strategisen suunnittelun ja toteutuksen haasteet. FINAS-päivä Jukka Verho

FINAS päivä Organisaation kasvun strategisen suunnittelun ja toteutuksen haasteet. FINAS-päivä Jukka Verho FINAS päivä Organisaation kasvun strategisen suunnittelun ja toteutuksen haasteet FINAS-päivä Jukka Verho Inspectan kasvu pienestä kansallisesta tarkastuslaitoksesta kansainväliseksi TIC toimijaksi 1995

Lisätiedot

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin Juha Pietarinen Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin - Voiko riski olla mahdollisuus myös lakisääteisten

Lisätiedot

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET Tomi Grönfors THE GROENFORS METHOD 27/04/15 Brandfors Markkinointiosasto palveluna CHECK-LIST Hyvissä ajoin ennen aloittamista Ennen tapaamista Ensimmäisen

Lisätiedot

SFS, 27.11 2014 STANDARDIEHDOTUKSEN ISO/DIS 14001 ESITTELY

SFS, 27.11 2014 STANDARDIEHDOTUKSEN ISO/DIS 14001 ESITTELY SFS, 27.11 2014 STANDARDIEHDOTUKSEN ISO/DIS 14001 ESITTELY Anna-Liisa Koskinen SISÄLTÖ Uusi rakenne Uusia määritelmiä Keskeisistä muutoksista 2 ISO 14001 ympäristöjohtamisjärjestelmä ISO 14001 on tunnettu

Lisätiedot

Vesa Ristikangas, Tapani Rinne. Johtoryhmästä tähtijoukkue

Vesa Ristikangas, Tapani Rinne. Johtoryhmästä tähtijoukkue Vesa Ristikangas, Tapani Rinne Johtoryhmästä tähtijoukkue Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Ea Söderberg Taitto: Lapine Oy ISBN

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu

Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu Suomen kielen Osaamispyörä -työkalu Tavoitteet Kohderyhmät Käyttö Suomen kielen Osaamispyörän tavoitteena on tehdä näkyväksi maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden suomen kielen osaamista. Osaamispyörä

Lisätiedot

Tulevaisuus on hybrideissä

Tulevaisuus on hybrideissä Tulevaisuus on hybrideissä HENRY-seminaari 25.9.2003 Liiketoimintaverkostot ja verkostojohtaminen Kesko Oyj, Strateginen kehitys Lasse Mitronen Sivu 1 Liiketoimintaverkostot ja verkostojohtaminen, HENRY-seminaari

Lisätiedot

Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen

Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen KPMG Muutoksen hallittu johtaminen ja osaamisen varmistaminen Riskienhallinta on keskeinen osa muutoshallintaa Henkilöstöriskien tunnistaminen ja merkitys muutoksen johtamisessa ADVISORY SERVICES Muutoksen

Lisätiedot

Tehokas strategia ja toimeenpano

Tehokas strategia ja toimeenpano Opetusministeriö Korkeakoulujen ja tiedelaitosten sopimusneuvotteluihin valmistautuminen vuonna 2009 seminaari Helsinki Kari Neilimo vuorineuvos, taloustiet.tri Tehokas strategia ja toimeenpano Tehokas

Lisätiedot

Kriittinen menestystekijä Tavoite 2015 Mittari Vastuu Aikataulu ja raportointi

Kriittinen menestystekijä Tavoite 2015 Mittari Vastuu Aikataulu ja raportointi 1 Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2015 Missio: Neuvoston tehtävä on tukea ja kehittää yliopistokirjastoja tutkimusta ja opetusta edistävinä asiantuntijaorganisaatioina. Neuvosto on

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu tulevaisuuden toiminnan suuntaajana - teema-aamupäivä Juha Eskelinen, KTT Melkior Oy 23.9.2015 Viestit 2 Haasteina kiristynyt talous, teknologiamurros,

Lisätiedot

Ennakoiva strategia. Tulevaisuus- näkymät. Suunniteltu tulevaisuus. Nykytila. Mennyt

Ennakoiva strategia. Tulevaisuus- näkymät. Suunniteltu tulevaisuus. Nykytila. Mennyt ENNAKOIVA STRATEGIA Ennakoiva strategia Mennyt Nykytila Suunniteltu tulevaisuus Tulevaisuus- näkymät Strategialinjaukset Ennakoiva strategia Suunniteltu tulevaisuus Palvelut Henkilöstö Yleiset ja toimialakohtaiset

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työhyvinvoinnin tilannekuva - Työnantajan nykyiset tiedot ja taidot toimintaan Rauno Pääkkönen Elina Ravantti Selvityksen tarkoitus ja toteutus Muodostaa käsitys mitä työhyvinvoinnilla

Lisätiedot

PALAUTEKYSELYN TULOKSET

PALAUTEKYSELYN TULOKSET Mentorointiohjelma 2014 PALAUTEKYSELYN TULOKSET 18.11.2014, n=72 Mentorointiohjelma 2014 0 FAKTAT 18.11.2014 31 paria Helsingissä 20 paria Tampereella 9 paria Oulussa 120 ammattilaista 6-11/2014 RILin

Lisätiedot

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja tuottaa tietoliikennepalveluita Pyhäjärven ja Kärsämäen kuntien

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

Näkökulmia koulutuksen sisältöihin ja koulutuksen arviointiin Vesa Suominen Kirjastoseuran vuosikokousseminaari pe 26.10.2012

Näkökulmia koulutuksen sisältöihin ja koulutuksen arviointiin Vesa Suominen Kirjastoseuran vuosikokousseminaari pe 26.10.2012 Näkökulmia koulutuksen sisältöihin ja koulutuksen arviointiin Vesa Suominen Kirjastoseuran vuosikokousseminaari pe 26.10.2012 1) Taustaa 2) Itse arvioinnista Kehitystarpeita Kaikilla sidosryhmillä (opetuksen

Lisätiedot

Avoin työyhteisö osana yrityksen kehittämistä

Avoin työyhteisö osana yrityksen kehittämistä Avoin työyhteisö osana yrityksen kehittämistä Jukka Pekka Sorvisto Sofor Oy 26.5.2011 1 Organisaation haasteet Tiedotus ja kommunikaatio ei toimi työntekijöiden ja johdon välillä Kehitystyö ja päätökset

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Omat kokemukset reilun 15 vuoden ajalta Olen toiminut käytännön myyntityön parissa ja hoitanut

Lisätiedot

E-OPPIMINEN/ VIRTUAALISUUS LIIKETOIMINTA- STRATEGIASSA

E-OPPIMINEN/ VIRTUAALISUUS LIIKETOIMINTA- STRATEGIASSA E-OPPIMINEN/ VIRTUAALISUUS LIIKETOIMINTA- STRATEGIASSA Oppiminen ja oppimisympäristöt 8.3.2004 Merja Eskola, Senior Executive Consultant, 16.3.2004 1 Talent Partners Oy Sisältö Liiketoimintastrategia Kilpailukyky

Lisätiedot

Askel-hanke 09.04.2014 Business-ajattelu ja asiakkaan liiketoimintahaasteiden ymmärtäminen Ilkka Wäck, Faros Group. Huhtikuu.

Askel-hanke 09.04.2014 Business-ajattelu ja asiakkaan liiketoimintahaasteiden ymmärtäminen Ilkka Wäck, Faros Group. Huhtikuu. Askel-hanke 09.04.2014 Business-ajattelu ja asiakkaan liiketoimintahaasteiden ymmärtäminen Ilkka Wäck, Faros Group Huhtikuu Toukokuu Miten ymmärrän asiakkaan liiketoimintahaasteen Miten ratkaisen asiakkaan

Lisätiedot

Autonomian tukeminen on yhteinen etu

Autonomian tukeminen on yhteinen etu Autonomian tukeminen on yhteinen etu Päivi Topo, dosentti, pääsihteeri Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta, ETENE Sosiaali- ja terveysministeriö paivi.topo@stm.fi Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Johdanto yrityksen viestintään. Päivi Maijanen-Kyläheiko

Johdanto yrityksen viestintään. Päivi Maijanen-Kyläheiko Johdanto yrityksen viestintään Päivi Maijanen-Kyläheiko Viestinnän strateginen merkitys! Mitä viestintä on? Viestintä on vuorovaikutusta, merkitysten välittämistä ja tulkitsemista. Merkitys syntyy vasta

Lisätiedot

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely

OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien esittely Työseminaari Vaasassa - Laadunhallintajärjestelmien itsearviointiosaaminen Vaasa 15.1.2015 klo 9.15-10.45 OKM:n laaturyhmän linjaukset Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin toteutus ja kriteerien

Lisätiedot

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Elämän mullistavat muutokset Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Miksi haluan puhu muutoksista? Muutos lisää stressiä yksilölle, parille ja perheelle Stressi voi olla niin suuri, ettei meidän opitut

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen Nolla tapaturmaa 2020 Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015 Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen TAVOITTEENA NOLLA TAPATURMAA RAKENNUSTEOLLISUUDESSA 2020 Rakennusteollisuus RT ry:n hallitus asetti

Lisätiedot

Uuden toimintamallin kehittäminen Merikeskus Vellamossa. Kokemuksia, näkemyksiä ja oivalluksia 6.5.2013

Uuden toimintamallin kehittäminen Merikeskus Vellamossa. Kokemuksia, näkemyksiä ja oivalluksia 6.5.2013 Uuden toimintamallin kehittäminen Merikeskus Vellamossa Kokemuksia, näkemyksiä ja oivalluksia 6.5.2013 Sirpa Kantola-Pakkanen Hallitusohjelmat Säädökset Ohjaus OKM strategiat ja ohjelmat Maakuntasuunnitelmat

Lisätiedot

Helena Lemminkäinen Johtava konsultti, Kevi Consulting Oy (www.kevicon.fi)

Helena Lemminkäinen Johtava konsultti, Kevi Consulting Oy (www.kevicon.fi) Helena Lemminkäinen Johtava konsultti, Kevi Consulting Oy (www.kevicon.fi) Valt. tri (viestintä), Certified Business Coach Pitkä kokemus viestinnän johtotehtävistä, konsultointiapua viestinnän suunnitteluun,

Lisätiedot

Proaktiivinen strateginen johtaminen - lähtökohtia ja periaatteita. Arto Haveri Tulevaisuus Pirkanmaalla 25.10.2013

Proaktiivinen strateginen johtaminen - lähtökohtia ja periaatteita. Arto Haveri Tulevaisuus Pirkanmaalla 25.10.2013 Proaktiivinen strateginen johtaminen - lähtökohtia ja periaatteita Arto Haveri Tulevaisuus Pirkanmaalla 25.10.2013 Kompleksisuus ja dynaamisuus Kuntien kuten muidenkin organisaatioiden nähdään toimivan

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

Muutosmentori esimiestyön ja työyhteisön tukena

Muutosmentori esimiestyön ja työyhteisön tukena Tervetuloa Lahteen! Muutosmentori esimiestyön ja työyhteisön tukena Muutos on mahdollisuus 21.10.2015 Työhyvinvointipäällikkö Päivi Maisonlahti Strategisen työhyvinvoinnin osa-alueet (Aura & Saarikoski,

Lisätiedot

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen OSALLISUUS UTELIAISUUS INNOSTUS KORKEAKOULUELÄMÄN JÄLKEINEN OSAAMINEN QUO VADIS :

Lisätiedot

OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI MENETELMÄN KULKU: Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense.

OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI MENETELMÄN KULKU: Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense. METHOD Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense.fi 050 3645 070 OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI TAVOITE: Arvioida osallisuuden tasoa palvelutuotantoprosessin eri osissa

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Suunnittelun välineet

Reilun Pelin työkalupakki: Suunnittelun välineet Reilun Pelin työkalupakki: Suunnittelun välineet Tavoitteet Tämä diaesitys kannustaa jäsentämään suunnitelmia toteuttamiskelpoisiksi. Välineiden käytön tavoitteena on luoda yhteinen näkemys etenemisestä

Lisätiedot

Tämän päivän hyvä johtaja on ennen kaikkea hyvä viestijä

Tämän päivän hyvä johtaja on ennen kaikkea hyvä viestijä Tämän päivän hyvä johtaja on ennen kaikkea hyvä viestijä Urheilujärjestöjen johtajat suunnittelevat viestintäänsä Vierumäellä Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu, kuuluu vanha sananlasku. Tämän päivän

Lisätiedot

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI Copyright Mentorit Oy, 2006. www.mentorit.fi Mittarin käyttöoikeus vain tunnukset lunastaneella. Osittainenkin kopiointi tai muokkaus vain tekijän luvalla. Kyselyn perustana

Lisätiedot

MARKKINOINTIKANAVAT JA LOGISTISET VAIHTOEHDOT - SELVITYS

MARKKINOINTIKANAVAT JA LOGISTISET VAIHTOEHDOT - SELVITYS sivu 1 hankevastaava Pirjo Korjonen p. +358 40 301 2417 pirjo.korjonen@proagria.fi ProAgria Pohjois-Karjala PL 5, Koskikatu 11 C 80101 JOENSUU www.proagriapohjois-karjala.fi www.kareliaalacarete.fi MARKKINOINTIKANAVAT

Lisätiedot

SEL KOULUTTAJAKOULUTUS OPETUSOHJELMA

SEL KOULUTTAJAKOULUTUS OPETUSOHJELMA SEL KOULUTTAJAKOULUTUS OPETUSOHJELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. Koulutuksen perusteet ja tavoitteet 2. Koulutustaidot 3. Koulutusmenetelmät 3.1. Perinteiset koulutusmenetelmät 3.2. Etä- ja verkko-opetus 4. Koulutuksen

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

erisk-työpaja 5. "Yhteistoiminta" 14.9.2005

erisk-työpaja 5. Yhteistoiminta 14.9.2005 erisk-työpaja 5. "Yhteistoiminta" 14.9.2005 Oheisen arviointilomakkeen tarkoituksena on tuottaa päätöksentekoa tukevaa tietoa siitä, minkälaiset sisältöominaisuudet tulisi ensisijaisesti sisällyttää syksyn

Lisätiedot

TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015. Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni

TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015. Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015 Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni 1 VUOSIKERTOMUKSESTA JA RAPORTOINNISTA 2 RAPORTOINNISTA Mikä on tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen (vuosikertomuksen)

Lisätiedot

VIP 26.9.2013 Tampere työpaja 12.30-14. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA

VIP 26.9.2013 Tampere työpaja 12.30-14. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA VIP 26.9.2013 Tampere työpaja 12.30-14 katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA Makua muutokseen Miten kaikki saadaan mukaan muutokseen? Kenen tehtävä on viestiä muutoksesta? Mitkä ovat pahimmat muutosmokat

Lisätiedot

HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Henkilöstöpolitiikan ja henkilöstötyön linjaukset

HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Henkilöstöpolitiikan ja henkilöstötyön linjaukset HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Visiomme 2025 Olemme osana Lahden aluetta tulevaisuutta innovatiivisesti rakentava, vetovoimainen ja ammattilaisiaan arvostava työpaikka Strateginen päämäärämme

Lisätiedot