Dynaaminen toiminnan suunnittelu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Dynaaminen toiminnan suunnittelu"

Transkriptio

1 Dynaaminen toiminnan suunnittelu A. Ymmärrä toiminnan suunnittelua B. Omaksu uusi dynaamisempi ajattelutapa ja C. Toimi dynaamisemmin Toimintasuunnitelma voi olla muutakin kuin nippu paperia! Pvm: 19. tammikuuta 2011 Free copy, but not copy free!

2 SIVU 2 Miksi dynaamisempi toimintasuunnitelma? Kirjoista ja netistä löytyy runsaasti (liike)toimintasuunnitelmien runkoja sekä mallilaskelmia varustettuna asiallisella opetuksella, mitä pitää tehdä. Ohjeita ja pohjia käyttämällä saa aikaiseksi helposti asiallisen, muodollisesti hyvän suunnitelman. Jos haluat tehdä hyvän toimintasuunnitelman, muodollinen hyvyys ei riitä. Ymmärrys auttaa tekemään suunnitelmasta toiminnallisemman, realistisen, uskottavan ja helposti viestittävän. Olen ollut useamman vuosikymmenen joko vastuussa tai jotenkin osallisena toiminnan suunnittelun kehittämisestä. Olen nähnyt kasapäittäin huonoja suunnitelmia. Huonot suunnitelmat voisi laittaa kahteen luokkaan: toiset ovat tehneet kontrollerit ja toiset toiminnasta vastaavat henkilöt. Kontrollerit tekevät muodollisesti hyviä laskentaa pursuavia suunnitelmia. Laskelmat ovat tyypillisesti ylioptimistisia eikä optimismin perusteita kerrota. Vastuuhenkilöiden suunnitelmissa puolestaan on paljon puhkua ja pönäkkää uskoa omaan hyvyyteen, mutta rationaalisuus ja konkretia puuttuvat. Tämä opas on suunnattu kaikille toiminnan tai liiketoiminnan suunnittelusta kiinnostuneille. Toimintasuunnitelmista puhutaan yleensä voittoa tavoittelemattomissa organisaatioissa ja liiketoimintasuunnitelmista voittoa tavoittelevissa. Itse käytän näitä termejä synonyymeina tässä oppaassa. Pikaoppaassani yritän auttaa sinua ymmärtämään, mistä toiminnan suunnittelussa oikeasti on kyse. Se ei ole vain mekaanista suunnitelmien pohjien täyttämistä, eikä oman työn markkinointiesittelyä esimiehelle. Haasteena on muotoilla ajatuksistasi merkityksellisiä viestejä erilaisille sidosryhmille. Elleivät nämä ymmärrä viestejäsi, muotovalio suunnitelmasi on huono. Parhaimmillaan toimintasuunnitelma on selkeä, helposti omaksuttava, ajatuksia herättävä viesti toiminnan kaikkein kriittisimmistä kohteista. Tämä pikaopas sisältää vähemmän kirjaviisautta ja enemmän käytännössä tärkeäksi oppimiani seikkoja. Ainoa kirjaviisaus liittyy omaan kirjaamme : Dynaaminen johtaminen, (Jalava & Matilainen), Tammi PRO, 2010.

3 SIVU 3 Sisällysluettelo A. Ymmärrä toiminnan suunnittelua 1. Toiminnan suunnittelun pieleenmenovinkit B. Omaksu uusi dynaamisempi suunnittelutapa 2. Tosiasioiden tunnustaminen 2.1. Onko toiminnan suunnittelussasi parantamisen varaa? 2.2. Onko organisaatiossasi tilaa omaksua uusia käytäntöjä? 3. Dynaamisempi toiminnan suunnittelu 3.1. Suunnitelma on sanoma 3.2. Yhteinen sanoma on purettava toiminnallisiksi viesteiksi 3.3. Valmis suunnitelma on suunnittelun lähtökohta 3.4. Toiminnan suunnittelu on epävarmuuden suunnittelua 3.5. Suunnitelman tulee olla realistinen 3.6. Ota sydän mukaan 3.7. Tärkeät asiat ovat tärkeitä 3.8. Organisoi oikealla hetkellä C. Toimi dynaamisemmin

4 SIVU 4 A. Ymmärrä toiminnan suunnittelua Toiminnan suunnittelun menettelyt ovat varsin vakiintuneet. Siinä on se hyvä puoli, että rutiini ei vaadi niin paljon ajattelua. Ajattelemattomuus johtaa valitettavasti ymmärtämättömyyteen ja sitä kautta huonoon suunnitteluun. Vakiintuneita menettelyjä on hyvä välillä tarkastella kriittisesti. 1. Toiminnan suunnittelun pieleenmenovinkit 1.1. Anna historian dominoida Ainoastaan organisaatiota perustettaessa toiminta alkaa nollasta. Tyypillinen sisäinen suunnittelun lähtökohta on organisaation aikaisempi toiminta. Inhimillistä on, että historialla on taipumus dominoida tulevaisuuden suunnittelua. Suunnittelijat haluavat oman työnsä, oman organisaationsa ja oman osaamisensa olevan tarpeellisia ja arvostettuja myös tulevaisuudessa. Siksi uusi suunnitelma ei yllätä. Siihen on tehty vain pakolliset päivitykset, jotka ovat mahdollisimman edullisia laatijalle Piilota epävarmuudet Jos tulevaisuus olisi täysin varmasti tiedossamme, silloin suunnittelu olisi tarpeetonta. Voisimme keskittyä toiminnan toteuttamiseen. Todellisessa maailmassa tulevaisuus on epävarma. Trendi näyttää olevan, että yhä useampi toimintaamme vaikuttava tekijä on enemmän ja enemmän arvaamaton. Ylivoimaisesti yleisin johtamismalli (tulosjohtaminen) kykenee käsittelemään epävarmuutta hyvin rajallisesti. Käytännössä lukuisista toteutuksen vaihtoehdoista valitaan yksi (ehkä todennäköisin ja realistisin) ja muut vaihtoehdot unohdetaan toteutusvuoden ajaksi. Valittu toimintasuunnitelma vyörytetään organisaation vuositavoitteiksi ja sen mukaan eletään ja palkitaan, vaikka toimintaympäristö tai muu vaikuttava seikka olisi radikaalisti muuttunut. Toimitaan näennäisen tehokkaasti, koska jätetään epävarmuus kunnolla käsittelemättä. Epävarmuus voidaan kätkeä myös: Laatimalla epärealistisia tai ei-relevantteja skenaarioita toimintaympäristöstä, Kätkemällä epävarmuus laskelmissa riskilisänä korkokantaan tai Esittämällä toiminnan suunnitellut tulemat mekaanisella prosenttihaarukalla, esimerkiksi +/- 10% Nämä viimeiset kolme menettelyä ovat manipulatiivisia, mutta yleensä niihin turvaudutaan ilman pahaa tahtoa. Syynä on vain ymmärryksen puute.

5 SIVU 5 On inhimillistä koettaa selvitä toiminnan suunnittelusta varmoin tiedoin, mutta silloin jätetään olennaisin suunnittelun sisältö pois. Toinen syy historian dominoivuuteen löytyy luvuista. Organisaation ainoa (useimmiten) toimiva tietokanta on kirjanpito. Kirjanpito houkuttelee suunnittelemaan tulevaisuutta prosenttimuutoksina. Silloin kuvitellaan, että jalat pysyvät maassa. Niin väärin kuviteltu! 1.3. Käytä suunnittelussa käsittämättömyyksiä Hyvä toiminnan suunnittelu ei edellytä muita erityistaitoja kuin tervettä järkeä sekä taitoa kuvata suunnittelun tulokset. Hyvän toiminnan suunnittelijan erottaa siitä, että hän ei piiloudu strategisen suunnittelun knoppologian taakse, vaan käyttää normaalia kieltä ja osaa esittää käytettävät menetelmät tavalla, joita tavallinen ihminen ymmärtää. Tämä on vastakohta strategisen suunnittelun ylimmälle papistolle, jonka aika riittää uusimpien kirjojen lukemiseen, netissä notkumiseen ja papiston keskinäiseen viisauden hehkuttamiseen. Heidän statuksensa perustuu siihen, että muut ihmiset eivät heitä ymmärrä. Arvostan hyvää teoriaa, mutta pelkkä teoria kirjasta revittynä ei yleensä saa aikaan mitään hyvää. Se pitää tuoda lähemmäksi ihmisten nykyistä olotilaa. Tähän tarvitaan kirjaviisauden lisäksi kokemuksen tuomaa näkemystä Unohda suunnitelman lukija Toimintasuunnitelmia on kahdenlaisia. Toisiin on kirjattu kaikki, mitä kirjaaja haluaa kertoa ja toisiin on kirjattu asiat, jotka suunnitelman lukija tarvitsee. Arvaatte varmaan, kumpia suunnitelmia löytyy enemmän? Toimintaympäristön kasvava monimutkaisuus sekä yhteistyökumppanien runsaus lisää suunnitelmien haastetta. Kenelle suunnitelma kohdistetaan, kenelle se kirjoitetaan? Pitääkö toimintasuunnitelmaan kirjata ne asiat, joita sijoittajat ja pörssianalyytikot odottavat siitä löytävänsä? Vai pitäisikö suunnitelmalla hitsata tulosyksiköiden johto yhdeksi toimivaksi johtoryhmäksi? Vai pitäisikö suunnitelmaan kirjata joitain viisauden helmiä toiminnan varsinaisille tekijöille (siis henkilöstölle)? Vai pitäisikö toimintasuunnitelman kosiskella asiakkaita? Luultavasti ainoa oikea vastaus noihin kysymyksiin on kyllä. Toimintasuunnitelmasta pitää löytyä viesti riittävästi informaatiota jokaiselle olennaiselle sidosryhmälle. Vain johtoryhmälle itselleen laadittu suunnitelma voi voittaa strategisen seuran kunniapalkinnon, mutta silti jättää tulevaisuuden tekijät täysin kylmäksi.

6 SIVU Kuittaa realismi haasteellisuudella Johdolla on kiusaus kutsua epärealistista toimintasuunnitelmaa haasteelliseksi. Tästä on ainakin kaksi seurausta. Haasteellisuus käsitteenä alkaa yököttää. Ihmiset alkavat tajua positiivisen sanan valepukuun kätketyt negatiiviset viesti. Toiseksi johto paljastaa, että sen todellisuus on irtaantunut organisaation arkisesta todellisuudesta. Milloin viimeksi olet törmännyt kriittiseen keskusteluun valmisteltavan suunnitelman toteuttamiskelpoisuudesta? Sen keskustelun aloittaja ohjataan äkkiä ulkokehälle ja ehkä jopa kokonaan ulos organisaatiosta Pese tunne pois suunnitelmasta Tulosjohtajista on koulutettu kymmeniä vuosia tunnekuolioisia mittareiden ja talouden tunnuslukujen höpöttäjiä. Ei mittaamisessa ole mitään pahaa, mutta nuo talouden mittarit eivät ole hääppöinen keino motivoida ihmisiä yhteistyöhön tai tekemään parhaansa. Ehkä joku kirjanpitäjä tai kontrolleri saa orgasmin katteista ja marginaaleista, mutta muut ihmiset ne jättävät kylmiksi. Keskinkertainen ja huonokin johtaja pärjää johtaessaan luvuilla. Vain hyvä johtaja osaa ottaa mukaan tunteet. Tällä hetkellä tunteet ovat organisaatioiden lähes käyttämätön voimavara Käsittele ja esittele kaikki tasapuolisesti Inhimillistä on, että valmiissa toimintasuunnitelmassa oman panoksen tärkeyttä mitataan tekstiriveillä. Ruotsalaisen sosiaalidemokratian hengessä kaikkien kukkien annetaan kukkia ja kaikille annetaan sama mahdollisuus tuhlata palstatilaa. Tulema ei ole hyvä suunnitelma, vaan tasapaksu mössö. Tällainen suunnitelma on suunnattu sen kirjoittajille, eikä niille, jotka sitä tarvitsisivat Leiki ensin laatikoilla ja teetä sitten suunnitelmat Vakiokaava näyttää olevan, että ensin organisoidaan ja sitten suunnitellaan. Miten on mahdollista nähdä etukäteen tulevaisuuden toiminnalle optimaalinen organisaatio ennen tulevaisuuden analysointia ja tulevan toiminnan suunnittelua. Tämä hyvin yleinen menettely viestii, että organisaatio ei ole muuten tärkeä, kuin että luottohenkilöille saadaan sillä hankittua sopiva status. Sinänsä organisaation muodolla ei ole merkitystä toiminnalle. Outo menettely ja kyseenalainen piiloviesti henkilöstölle!

7 SIVU 7 B. Omaksu uusi dynaamisempi suunnittelutapa Paasikiven patsaan jalustassa lukee vanha viisaus: kaiken oppimisen lähtökohta on tosiasioiden tunnustaminen. Jos toiminnan suunnittelussa ei ole enää parantamisen varaa tai sille ei ole tilaa, muutosta ei tietysti tapahdu. Jos taas tiedostat kehittämisen tarpeen ja onnistumisen mahdollisuuden, silloin kannattaa tutustua kolmannen luvun ajatuksiin. 2. Tosiasioiden tunnustaminen 2.1. Onko toiminnan suunnittelussasi parantamisen varaa? Tuoko nykyinen toiminnan suunnitteluprosessisi enemmän hyötyä kuin mitä se aiheuttaa vaivaa ja vie resursseja? Synnyttääkö toimintasuunnitelmasi yhteistyötä, synergiaa, luovuutta ja yhteiseen tulokseen pyrkimistä vai vahvistaako se eriyksiköiden ja yksilöiden osittaisoptimointia? Auttaako toimintasuunnitelmasi toteuttamaan strategisia muutoksia? Ohjaako toimintasuunnitelmasi toimintaa vai tehdäänkö kaikki merkittävät päätökset erillisinä saarekkeina suunnitelmasta huolimatta? Onko toimintasuunnitelmasi vielä käyttökelpoinen jakson loppupuolella? Palkitaanko organisaatiossasi suunnitelman toteuttamisesta vai hyvästä toiminnasta? Kuinka moni pieleenmenovinkki toteutuu organisaatiossasi? 2.2. Onko organisaatiossasi tilaa omaksua uusia käytäntöjä? Halutaanko toimintasuunnitelma pitää muodollisena ja ei-ohjaavana? Onko miellyttävämpää, että toimintasuunnitelma ei kaitse johdon päätöksentekoa? Onko johto valmis laatimaan koko organisaation toimintasuunnitelman johtoryhmäversion sijaan? Onko organisaatiollasi todellinen tarve toteuttaa suuri muutos yhteistyössä koko organisaation kanssa?

8 SIVU 8 3. Dynaamisempi toiminnan suunnittelu En esittele perinteistä tai uutta suunnitteluarkkitehtuuria. Esitän joukon kokemukseeni perustuvia ajatuksia, joiden ymmärtäminen auttaa parempaan toiminnan suunnitteluun erilaisia suunnittelun menetelmiä käytettäessä. Näiden ajatuksien taustalta löytyy Dynaamisen johtamisen opit Suunnitelma on sanoma Suunnitelma on kokonaisuus, joka sisältää yhteisen sanoman sekä monta erillistä toiminnallista viestiä eri sidosryhmille. Yhteinen sanoma sisältää näkemyksen organisaation nykytilasta ja sen mahdollisuuksista selvitä kunnialla tulevassa toimintaympäristössä. Jotta näkemys voisi kasvaa yhteiseksi sanomaksi, sen tarvitsee sijaita mediassa, jossa kaikki voivat kritisoida ja täydentää tuota näkemystä. Sosiaalisen median välineet mahdollistavat myös partnerien ja asiakkaiden kommentoinnin. Yhteisen sanoman ei tarvitse olla yksimielinen. Näkemyksiä koskeva konsensuspakko johtaa olennaisen informaation poisleikkaamiseen. Usein nuo keskiarvonäkemyksistä poikkeavat ajatukset ja ajattelijat (hörhöt, besserwissserit, jne) ovat arvokkaita herätellessä muitakin ajattelemaan uudella tavalla. Eli yhteinen sanoma on joukko näkemyksiä, joista sidosryhmät ja yksilöt ovat joskus myös erimielisiä. Näennäinen yksimielisyys on näivetystauti. Yhteinen sanoma toimii kokonaisuutta integroivan liiman tavoin Yhteinen sanoma on purettava toiminnallisiksi viesteiksi Yhteinen sanoma ei automaattisesti aukea toimintaan liittyville sidosryhmille. Kullekin sidosryhmälle on kerrottava, mitä sanoma heidän kannaltaan tarkoittaa. Mitä sanoma tarkoittaa: Omistajille Asiakkaille Henkilöstölle Viranomaisille Partnereille jne. Pelkkä toimintasuunnitelman viestintäsuunnitelma ei riitä: pitää olla kohderyhmittäin mietityt viestit.

9 SIVU Valmis suunnitelma on suunnittelun lähtökohta Hyvää toimintasuunnitelmaa ei naulata kiinni ensimmäinen tammikuuta ja oteta taas päivitettäväksi joulukuun viimeinen. Hyvän toimintasuunnitelman oletuksia, näkemyksiä ja niihin perustuvaa sanomaa arvioidaan yhteisesti koko toteutusjakson ajan. Toteutuksen sidosryhmät keräävät koko ajan uutta informaatiota omasta toiminnasta sekä ympäristön muutoksista. Näistä muutoksista käydään yhteistä aktiivista keskustelua, niiden merkitystä arvioidaan ja olennaiset muutokset muuttavat saman tien myös toimintasuunnitelmaa. Edelleenkin muutokset suunnitelmaan voivat sisältää erilaisia ja ristiriitaisia näkemyksiä muutoksen tarpeesta ja perusteluista. Tällainen menettely perustuu organisaation oppimiseen. Koska ympäristö on epävarma, sitä ei voi lukita etukäteen, vaan sitä pitää seurata, tehdä johtopäätöksiä ja reagoida. Dynaamisen ympäristön aktiivinen seuranta mahdollistaa dynaamisen reagoinnin, mikä puolestaan antaa jokaiselle organisaatiolle kilpailukykyä Toiminnan suunnittelu on epävarmuuden suunnittelua Periaatteessa toiminnan suunnitteluun ryhdytään, koska tulevaisuus on epävarma, mutta liian usein käytännössä epävarmuus kätketään suunnitelmasta. Sellainen on epärationaalista käytöstä. Yhä tärkeämpää toiminnan suunnittelussa on kertoa, minkä asian suhteen ollaan epävarmoja ja mitä seikkaa ei tiedetä ollenkaan. Epävarmuudet, jotka ovat toiminnan kannalta kriittisiä, ovat suunnitelman helmiä. Jos ne on yhteisesti tiedostettu ja dokumentoitu, silloin koko organisaatio voi seurata niiden kehitystä, ja reagoida nopeasti mahdollisiin muutostarpeisiin. Tulevaisuuden epävarmuus on hyvin hoidettuna mahdollisuus toiminnalle, mutta huonosti hoidettuna uhka. Toimintasuunnitelman loppuun laadittu pakkopulla, yhden sivun riskianalyysi on yhtä tyhjän kanssa. Koko toimintasuunnitelma on riskianalyysiä. Hyvästä toimintasuunnitelmasta löytyy johdon kannanotto organisaation riskinottokyvystä (risk tolerance) ja riskinottohalukkuudesta (risk appetite). En tarkoita noita epätoivoisia ja epä-älyllisiä yrityksiä koettaa laskea organisaation riskejä yhteen. Laskenta kyllä onnistuu, mutta tuloksena on täysin käsittämätön ja käyttökelvoton luku. Johdon on hyvä sanallisesti normaalilla kielellä kertoa, että meidän organisaatiollamme on hyvin varaa panostaa tulevaisuuteen ja tehdä seuraavankaltaisia riskipitoisia strategisia päätöksiä ja investointeja tai sitten kertoa, että näillä suhdanteilla olemme lähivuodet varovaisia ja keräämme voimia tuleviin koitoksiin. Tämä lausunto toimii myös erinomaisena strategisten riskien raporttina ulkoisille sidosryhmille.

10 SIVU Suunnitelman tulee olla realistinen Epärealistinen suunnitelma ei koskaan ole haasteellinen. Sille nauraa sekä henkilöstö, partnerit että asiakkaat. Ainoastaan keskivertoanalyytikko saattaa ottaa sen tosissaan. Hyvällä toimintasuunnitelmalla on voimavarat ja muut edellytykset toteutua: Organisaatiosta löytyy riittävästi laadultaan kelvollisia resursseja toimeenpanoon, Asetettu aikajänne on realistinen (operatiiviselle muutokselle kalenterivuosi, rakennemuutokselle 3-5 vuotta ja kulttuurin muutokselle 5 10 vuotta), Organisaation kulttuuri on sopusoinnussa haasteen kanssa; esimerkiksi radikaali ja nopea toimintatavan muutos edellyttää kulttuurilta riskinoton sallimista ja laajaa autonomiaa Suunnitelma motivoi toteuttajia ja siihen on helppo sitoutua. Jos henkilöstö on suunnitelmassa vain objektin roolissa (saneeraussuunnitelma) tai jos motivoinnissa luotetaan liikaa rahan ja pelon voimaan, silloin suunnitelma etenee huonosti. Toimintasuunnitelman realistisuus on hyvä indikaattori johdon ammattitaidolle ja organisaatioon sitoutumiselle. Jos vuodesta toiseen hyväksytään käytännössä toteuttamiskelvottomia suunnitelmia, se osoittaa johdon menettäneen tuntuman organisaatioonsa plus että johto keskittyy omistajien hypettämiseen johtamansa organisaation kustannuksella Ota sydän mukaan Tunnetusti innostus tarttuu, valitettavasti niin tekee pitkäpiimäisyyskin. Toimintasuunnitelmaa ei pelasta laskentataulukkojen moninaisuus, tekstin loogisuus eikä korkealaatuinen businessgrafiikka, jos sisältö ei kosketa. Minulle on jäänyt mieleen EMBA-opiskeluistani esimerkki hyvästä ja innostavasta strategisesta haasteesta. Muistaakseni joku japanilainen työkoneita valmistava yhtiö halusi haastaa amerikkalaiset. Heidän missionsa oli: Kill the Catepillar. Siinä ei sievistelty markkinaosuuksien prosenteilla eikä vuosikasvuilla. Jokainen henkilöstöstä tiesi, mitä hänen pitäisi yrittää tehdä = saada niskalenkki markkinajohtajasta. Muistaakseni he myös onnistuivat tuossa tavoitteessaan. Lukujen emootio-vapaalle vyöhykkeelle on helppo mennä piiloon, mutta todellisiin aikaansaannoksiin ihmisten johtamisessa tarvitaan myös ammattitaitoista tunteiden ja tunteilla johtamista. Toivottavasti jokainen tämän oppaan lukija on kokenut, miten mielekästä on työnteko, kun siihen liittyy innostus. Tästä löytyy useimmissa organisaatioissa lähes käyttämätön mahtava voimavara.

11 SIVU Tärkeät asiat ovat tärkeitä Tasapuolinen asioiden esittely toimintasuunnitelmassa kertoo suunnittelun jääneen puolitiehen. Tulevan toiminnan kannalta kaikki tehtävät, organisaatioyksiköt tai henkilöt eivät voi olla yhtä tärkeitä. Näyttämällä selkeästi toimintasuunnitelmassa kaikkein tärkeimmät asiat (tavoitteet, menestystekijät, tuotteet, asiakkaat jne) johto antaa organisaatiolle sen kipeästi tarvitsemat prioriteetit. Ilman niitä investointeja, hankkeita, projekteja ei saada tärkeysjärjestykseen eikä karsittua. Priorisoinnin puute johtaa viidakon lakiin karsinnassa. Kovin huutaja tai johdon paras kaveri saa pelimerkit ja muut jäävät ilman. Tällaisen menettelyn läpinäkymättömyys (poliittisuus) pilaa tehokkaasti organisaation ilmapiiriä. Yhteisessä toimintasuunnitelmassa ei tarvitse olla kuin kokonaisuuden kannalta tärkeimmät (kriittisimmät) asiat. Tämä lyhentäisi ja selkeyttäisi useimpia toimintasuunnitelmia Organisoi oikealla hetkellä Olisi kovin toivottavaa, että laatikkoleikkiä lykättäisiin toteutettavaksi vasta toimintasuunnitelmien valmistuttua. Organisaation rakenteilla on suuri merkitys toteutukselle ei vain uskottujen miesten sijoittelulla napapaikoille. Esimerkiksi: Funktionaalinen organisaatio (tuotanto, tuotekehitys, myynti) soveltuu hyvin kypsän organisaation saneeraukseen, koska siinä on mahdollista minimoida päällekkäinen tekeminen, Tulosyksikköorganisaatio soveltuu alkavan toiminnan ja liiketoiminnan käynnistysvaiheeseen, koska se antaa yrittäjähenkisen henkilöstön vapaammin näyttää omia kykyjään, Matriisiorganisaatio sopii tilanteisiin, jolloin halutaan häivyttää henkilökohtainen vastuu sekä sotkea suunniteltu toiminta mahdollisimman perusteellisesti, koska matriisiorganisaation hallinta on lähes ylivoimainen tehtävä.

12 SIVU 12 C. Toimi dynaamisemmin Jos dynaaminen toiminnan suunnittelu alkaa kiinnostaa enemmän, silloin kannattaa hankkia lisätietoja lukemalla kirjamme ja ottamalla suoraan minuun yhteyttä. Menettelytapojen muutos dynaamisempaan suuntaan voi tapahtua esimerkiksi seuraavasti Syventävä keskustelu ttoiminnan suunnittelusta vastaavan johtajan luultavasti talousjohtajan sekä jonkun toiminnan suunnitteluun osallistuvan asiantuntijan kanssa. Wanha Dynamo organisoi tilaisuuden. Dynaamisemman toiminnan suunnittelun esittely johtoryhmälle. Esittelyn kesto olisi noin tunti. Wanha Dynamo valmistelee esittelyn. Mahdolliset tukevat koulutustilaisuudet. Niiden kesto olisi 1-2 tuntia / kohderyhmä. Wanha Dynamo hoitaa koulutuksen. Toiminnan suunnitteluprosessin muokkaaminen. Wanha Dynamo auditoi käytetyt suunnittelumetodit ja antaa niitä koskevat suositukset. Dynaaminen toiminnan suunnitteluprosessi ei vie aikaa vaan tuo sitä. Dynaaminen toiminnan suunnittelu keskittyy olennaiseen, tuottaa yhteiset prioriteetit ja menestystekijät sekä motivoi ja sitouttaa. Tuloksena on suppeampi nippu paperia ja parempi kilpailukyky. Millä organisaatiolla on varaa olla toimimatta näin?

13 SIVU 13 Lukijalle Tämä pikaopas on seitsemäs kirjoittamani. Jos havaitset siinä korjattavaa, kommentoitavaa tai haluaisit siihen jotain täydennystä, ole hyvä ja ota yhteyttä. Tämä opas sivuaa ja on osin osittain päällekkäinen muiden kirjoittamieni oppaiden kanssa. Opas on tietysti hyvin suppea lähestyminen laajaan ja monimutkaiseen aiheeseen. Jos haluat syvällisempää ja omaan organisaatioosi sovellettua konsultointia tai koulutusta, pyydä tarjous. Kirjamme Dynaaminen johtaminen lukeminenkin antaa varmaan syvyyttä aiheeseen. Seuraavan pikaoppaan aihe ei ole vielä kirkastunut. Aiheita kyllä on takataskussa. Jään odottamaan palautettanne. Risto Matilainen Turussa 19. tammikuuta 2011

14 Yliopistonkatu 31 C TURKU Dynaaminen johtaminen

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen Varpu Ylhäinen Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen J.K. Paasikiven lempilausahdus, joka on hänen patsaansa jalustassa Kampissa 7.3.2015 Copyright

Lisätiedot

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen

Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen. Varpu Ylhäinen Strategia, toimintasuunnitelmat ja kehittäminen Varpu Ylhäinen Lyhyt katsaus strategiaan ja strategiajohtamiseen Klubin toimintasuunnitelma 2015-2016 29.10.2014 Copyright Varpu Ylhäinen 2 Lions Clubs International

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Prosessikonsultaatio. Konsultaatioprosessi

Prosessikonsultaatio. Konsultaatioprosessi Prosessikonsultaatio Lähtötilanteessa kumpikaan, ei tilaaja eikä konsultti, tiedä mikä organisaation tilanne oikeasti on. Konsultti ja toimeksiantaja yhdessä tutkivat organisaation tilannetta ja etsivät

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Suomen Ekonomien hallitukseen 2018-2020 Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Infoa haastattelijalle Nina Juhava, 29.8.2017 5.9.2017 Hallitushaastattelut Hallitushaastattelut 1. Esityö: Tehtävän

Lisätiedot

- jos ahdistaa, kannattaa eritellä miksi (mikä oikein ahdistaa?)

- jos ahdistaa, kannattaa eritellä miksi (mikä oikein ahdistaa?) Pirkko Heiske: MUUTOS JA MUUTOKSESSA ONNISTUMINEN / ESIMIES JA MUUTOS 1) Muutokset ja niihin suhtautuminen Kaksi tapaa suhtautua: - avautuminen, aktiivisuus - sulkeutuminen Mitkä ovat suhtautumistapojen

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin Juha Pietarinen Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin - Voiko riski olla mahdollisuus myös lakisääteisten

Lisätiedot

Strategian käytännön toteutuksen menestystekijöitä

Strategian käytännön toteutuksen menestystekijöitä Strategian käytännön toteutuksen menestystekijöitä Markus Westerlund, Rdigo Oy Hallituksen puheenjohtaja, partneri markus.westerlund@rdigo.com www.rdigo.com/fi +358 50 67030 1 2 Strategy Execution Simplified

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Elämän mullistavat muutokset Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Miksi haluan puhu muutoksista? Muutos lisää stressiä yksilölle, parille ja perheelle Stressi voi olla niin suuri, ettei meidän opitut

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

VIP 26.9.2013 Tampere Työpaja 14.30-16. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA

VIP 26.9.2013 Tampere Työpaja 14.30-16. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA VIP 26.9.2013 Tampere Työpaja 14.30-16 katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA Makua muutokseen Miten kaikki saadaan mukaan muutokseen? Kenen tehtävä on viestiä muutoksesta? Mitkä ovat pahimmat muutosmokat

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia 2013 2017 Lähtökohta Maahanmuuttoviraston viestintästrategia 2013 2017 pohjautuu valtionhallinnon viestinnälle lainsäädännössä ja ohjeissa annettuihin velvoitteisiin

Lisätiedot

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 AKL 4.4.2014 Tiedolla johtaminen Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 Hieman taustaa Itsestäni : Kenneth Ekström 050-5700605 Usean vuodan kokemus autoalasta Eri tehtäviä vähittäiskaupassa Eri organisaatioissa

Lisätiedot

Eettinen Johtaminen. To Be or Well Be seminaari 2010 Petteri Lahtela

Eettinen Johtaminen. To Be or Well Be seminaari 2010 Petteri Lahtela Eettinen Johtaminen To Be or Well Be seminaari 2010 Petteri Lahtela ROHKEUS REALISMI TULOS VISIO ETIIKKA Sisältö Eettisyys ja yksilön perustarpeet Ohjaavat periaatteet Eettinen toiminta, tarkoitus ja

Lisätiedot

Mitä jos kukaan ei halua tehdä lounasta? Viime käden vastuu Klubitalon toiminnasta. Mark Glickman : Why If Nobody Wants to Make Lunch?

Mitä jos kukaan ei halua tehdä lounasta? Viime käden vastuu Klubitalon toiminnasta. Mark Glickman : Why If Nobody Wants to Make Lunch? Mark Glickman on työskennellyt Fountain Housen koulutuskoordinaattorina ja sen jälkeen San Diegossa Kaliforniassa. Aion käsitellä erästä myyttiä siitä, kuinka toimimme Klubitalona ja kuinka meidän pitäisi

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Yrityskaupan muistilista

Yrityskaupan muistilista Yrityskaupan muistilista Aloita ajoissa * Yleisemmin yrityksen myyntiprosessi kestää noin 10 kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Valitettavasti kaikkein yleisintä on, että yrityskauppa

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Dynaamisessa liiketoimintaympäristössä on valtavasti informaatiota mutta vähän tietoa. Koska suurin osa yrityksistä ja ihmisistä

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Nyt on verkostojen aika Verkostoituminen voi tuoda ison kilpailuedun. Verkostoitumista tukee moni voima: Tekniikan kehitys ja sen vaatima

Lisätiedot

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku)

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) 1. Historia ja tulevaisuuden valmiudet Lähtökohtakysymyksiä: MIKSI historiaa opetetaan,

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Menestyksen porkkanoita

Menestyksen porkkanoita Menestyksen porkkanoita Usko Uskallus Innostuminen Oma Yritys-messut Wanha Satama, Helsinki 20.3.2013 Miksi jotkut yritykset menestyvät?...ja toiset eivät? Olemassaolon oikeutus ; Mikä on/ olisi minun

Lisätiedot

Seuraavat väitteet koskevat keskijohtoa eli tiimien esimiehiä ja päälliköitä tai vastaavia.

Seuraavat väitteet koskevat keskijohtoa eli tiimien esimiehiä ja päälliköitä tai vastaavia. KESKIJOHDON OSAAMISTARPEET Vastaajan taustatiedot: Vastaaja on: Vastaajan vastuualue: 1. Tiimin esimies tai vastaava 2. Päällikkö tai vastaava 3. Johtaja 1. Johto ja taloushallinto 2. Tutkimus ja kehitys

Lisätiedot

Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013

Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013 Hautaako Facebook tahallaan sivun ylläpitäjien julkaisut? 13.2.2013 Tilaisuuden järjestäjä FBO Facebook-opas Facebook-markkinoinnin käsikirja ja valmennusohjelma verkossa http://facebook-opas.akatemia.fi

Lisätiedot

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen?

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen? Hyvä johtaja? Aleksanteri Suuri Napoleon Hitler Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 1 Hyvä johtaminen? Riippuu siitä, minkälaisia yksilöitä johtaa. Pitää vain saada

Lisätiedot

Näkökulmia koulutuksen sisältöihin ja koulutuksen arviointiin Vesa Suominen Kirjastoseuran vuosikokousseminaari pe 26.10.2012

Näkökulmia koulutuksen sisältöihin ja koulutuksen arviointiin Vesa Suominen Kirjastoseuran vuosikokousseminaari pe 26.10.2012 Näkökulmia koulutuksen sisältöihin ja koulutuksen arviointiin Vesa Suominen Kirjastoseuran vuosikokousseminaari pe 26.10.2012 1) Taustaa 2) Itse arvioinnista Kehitystarpeita Kaikilla sidosryhmillä (opetuksen

Lisätiedot

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab SKI-kyvykkyysanalyysi Kyvykäs Oy Ab Sisällysluettelo STRATEGISEN KYVYKKYYDEN INDEKSI... STRATEGISET TAVOITTEET JA PÄÄAKSELIEN STRATEGISET PAINOARVOT... 5 PÄÄAKSELIT... 6 1. HENKILÖSTÖKYVYKKYYS... 7 1.1

Lisätiedot

SFS, 27.11 2014 STANDARDIEHDOTUKSEN ISO/DIS 14001 ESITTELY

SFS, 27.11 2014 STANDARDIEHDOTUKSEN ISO/DIS 14001 ESITTELY SFS, 27.11 2014 STANDARDIEHDOTUKSEN ISO/DIS 14001 ESITTELY Anna-Liisa Koskinen SISÄLTÖ Uusi rakenne Uusia määritelmiä Keskeisistä muutoksista 2 ISO 14001 ympäristöjohtamisjärjestelmä ISO 14001 on tunnettu

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin Oskari Lammi 1 Asiakastyytyväisyys mitä ja miksi Asiakas määrittelee hyvän ja huonon palvelun laadun. Jos palvelun laatu ei tyydytä asiakasta, on hänen

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014

Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014 Rakentamisen laatu ja tulevaisuuden haasteet Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014 Mistä tulevaisuuden osaajat rakentamiseen? Professori Ralf Lindberg 1. Taustaa 2. Opiskelijat

Lisätiedot

PALAUTEKYSELYN TULOKSET

PALAUTEKYSELYN TULOKSET Mentorointiohjelma 2014 PALAUTEKYSELYN TULOKSET 18.11.2014, n=72 Mentorointiohjelma 2014 0 FAKTAT 18.11.2014 31 paria Helsingissä 20 paria Tampereella 9 paria Oulussa 120 ammattilaista 6-11/2014 RILin

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Mikä ihmeen Global Mindedness?

Mikä ihmeen Global Mindedness? Ulkomaanjakson vaikutukset opiskelijan asenteisiin ja erilaisen kohtaamiseen Global Mindedness kyselyn alustavia tuloksia Irma Garam, CIMO LdV kesäpäivät 4.6.2 Jun- 14 Mikä ihmeen Global Mindedness? Kysely,

Lisätiedot

Projektijohtaminen. Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki

Projektijohtaminen. Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki KEHITTÄMISKESKUS OY 28. 29.2.2012 Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki Pertti Melonen, toimitusjohtaja, Pro HR Consulting Oy Erkki Rajala,

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten?

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Muutosjohtaminen - muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Professori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopisto, Johtamiskorkeakoulu, työhyvinvointi 1 Maailma muuttuu meidänkin

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET Tomi Grönfors THE GROENFORS METHOD 27/04/15 Brandfors Markkinointiosasto palveluna CHECK-LIST Hyvissä ajoin ennen aloittamista Ennen tapaamista Ensimmäisen

Lisätiedot

Työhyvinvointia yhdessä Pori

Työhyvinvointia yhdessä Pori Työhyvinvointia yhdessä 20.4.2018 Pori Työhyvinvointi ei synny sattumalta Terveys Hyvinvointi Toimintakyky Työkyky Työhyvinvointi Työhyvinvointi tarkoittaa sitä, että työ on turvallista, terveellistä ja

Lisätiedot

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A

Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A 1 Otteita osallistujalle jaettavasta materiaalista Näin me työskentelemme ja palvelemme asiakkaita / A Nimi Päivämäärä TUTUSTUMINEN NAAPURIIN Naapurin kertomat tiedot itsestään TOTUUDEN HETKI o Totuuden

Lisätiedot

Muutosmentori esimiestyön ja työyhteisön tukena

Muutosmentori esimiestyön ja työyhteisön tukena Tervetuloa Lahteen! Muutosmentori esimiestyön ja työyhteisön tukena Muutos on mahdollisuus 21.10.2015 Työhyvinvointipäällikkö Päivi Maisonlahti Strategisen työhyvinvoinnin osa-alueet (Aura & Saarikoski,

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Case: Vyyhtipeli Susanna Snellman Vyyhti-hanke Pelillisyys vai peli? - Pelillistäminen tarkoittaa toiminnon tai menetelmän pelillistämistä (joskus se voi olla myös leikillistämistä)

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet.

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. 22.9.2011 Promenade Research 1 Promenade Research Oy Asiantuntevin

Lisätiedot

VIP 26.9.2013 Tampere työpaja 12.30-14. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA

VIP 26.9.2013 Tampere työpaja 12.30-14. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA VIP 26.9.2013 Tampere työpaja 12.30-14 katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA Makua muutokseen Miten kaikki saadaan mukaan muutokseen? Kenen tehtävä on viestiä muutoksesta? Mitkä ovat pahimmat muutosmokat

Lisätiedot

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 4.10.2013 esitys tulee http://teemailtapaivat.wikispaces.com Aika http://www.locksleynet.com/wp-content/uploads/2010/07/24-hour-clock.jpg

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

ASKELMERKKIÄ TULOKSELLISEEN HANKEVIESTINTÄÄN

ASKELMERKKIÄ TULOKSELLISEEN HANKEVIESTINTÄÄN Business Arena 10 ASKELMERKKIÄ TULOKSELLISEEN HANKEVIESTINTÄÄN Opas hankkeiden tuloskortin hyödyntämiseen versio 6/2014 Business Arena Hankkeiden tuloskortti on rakennerahastohankkeiden parissa toimivien

Lisätiedot

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen

Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki. Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen Korkeakoulututkinnon jälkeinen osaamisen kehittäminen - Quo vadis? 6.9.2012 Helsinki Annika Ranta ja Terhikki Rimmanen OSALLISUUS UTELIAISUUS INNOSTUS KORKEAKOULUELÄMÄN JÄLKEINEN OSAAMINEN QUO VADIS :

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti Kumula, 11.6.2019 Asiantuntijan blogiteksti Hei! Olen Mari. Digiajan kirjoituskoulu Kide on perustettu, jotta tekstit olisivat loistavia eikä niiden kirjoittaminen olisi (aina) tuskallista. www.kidekoulu.fi

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Vaikeat tilanteet esimiestyössä

Vaikeat tilanteet esimiestyössä Vaikeat tilanteet esimiestyössä Workshop esimiehille ja tiiminvetäjille 1.-3.10.2014 Suomen Yhteisöakatemia Oy Saarijärventie 5 B 14, Taitoniekantie 8 D 35 40200 Jyväskylä 40740 Jyväskylä www.sya.fi www.sya.fi

Lisätiedot

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA Kuninkaanhaan koulun liikenneturvallisuuskysely 2014 Yhteenveto oppilaiden vastauksista ja ajatuksista www.ts.fi 1/11 Leena-Maria Törmälä, Ramboll Finland

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

Autonomian tukeminen on yhteinen etu

Autonomian tukeminen on yhteinen etu Autonomian tukeminen on yhteinen etu Päivi Topo, dosentti, pääsihteeri Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta, ETENE Sosiaali- ja terveysministeriö paivi.topo@stm.fi Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA 1 Verkkoaivoriiheen osallistuneet olen markkinoinnin ammattilainen 42% ostan markkinointipalveluja 19% myyn markkinointipalveluja 4% vastaan

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään:

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään: Sisällysluettelo Esipuhe 2 1. Segmentointi nykymarkkinoinnissa 5 1.1. Segmentoinnin merkitys 6 1.2. Segmentoinnin toteutuksen ongelmat 8 1.3. Segmentin valintaan vaikuttavat tekijät 10 2. Segmentoinnin

Lisätiedot

Järjestäminen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Järjestäminen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Järjestäminen Se on sarja tapahtumia, prosessi, jolla työpaikan järjestäytymisaste nousee, löydetään luontaisia johtajia ja uusia aktiiveja, sitoudutaan yhteisiin tavoitteisiin ja muutetaan voimasuhteet

Lisätiedot

Kasvuun johtaminen. Koulutuksen tavoitteet:

Kasvuun johtaminen. Koulutuksen tavoitteet: Kasvuun johtaminen Kohderyhmä: Johto- ja avainhenkilöt Satakunnan alueen Pk-yrityksissä, jotka haluavat kasvaa suunnitelmallisesti ja joilla on edellytykset kasvuun. Kohderyhmän yritykset etsivät uusia

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen Nolla tapaturmaa 2020 Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015 Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen TAVOITTEENA NOLLA TAPATURMAA RAKENNUSTEOLLISUUDESSA 2020 Rakennusteollisuus RT ry:n hallitus asetti

Lisätiedot

Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen

Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen Valtakunnallisetvirtuaaliopetuspäivät 23-24.11.2009 VesaPakarinen Mitä on opetuskulttuuri? Arvot Tavat Uskomukset Oletetut toimintatavat Oppimisympäristöt Muutos

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja!

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! 41. Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 10.-11.4.2013 Aikuiskouluttaja Raine Manninen www.rainemanninen.fi Uskotko itsesi kehittämiseen, vai kuluuko aikasi itsesi

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Omat kokemukset reilun 15 vuoden ajalta Olen toiminut käytännön myyntityön parissa ja hoitanut

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

15.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto

15.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 15.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 1 2 Asiakirjojen kirjoittamisesta? Asiakkaiden tekemisten kirjoittamisesta? Työntekijöiden näkemysten kirjoittamisesta? Työskentelyn dokumentoinnista?

Lisätiedot

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Jaana Bom Merja Prepula Balanced Scorecard Yritysstrategian ja rakenteen yhdensuuntaistamisjärjestelmä Strateginen johtamisjärjestelmä Strategiset

Lisätiedot

ARKISTA TEHOA TYÖHÖN. Risto Harisalo Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto. risto.harisalo@uta.fi 1

ARKISTA TEHOA TYÖHÖN. Risto Harisalo Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto. risto.harisalo@uta.fi 1 ARKISTA TEHOA TYÖHÖN Risto Harisalo Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto risto.harisalo@uta.fi 1 LÄHTÖKOHTA Organisaatio Ympäristö risto.harisalo@uta.fi 2 Tilanne 1 Ympäristö Organisaatio Ympäristö

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot