OHJE ELINTARVIKEMYYMÄLÖILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJE ELINTARVIKEMYYMÄLÖILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI"

Transkriptio

1 OHJE ELINTARVIKEMYYMÄLÖILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden laadun hyvänä asiakkaalle saakka. Se on paitsi hyvää asiakaspalvelua myös lakisääteistä toimintaa, johon velvoittavat elintarvikkeita ja niiden käsittelyä koskevat lait. Omavalvonnan avulla toiminnanharjoittaja varmistuu elintarvikemääräysten toteutumisesta yrityksessä sekä ehkäisee toiminnassaan esiintyviä vaaroja. Omavalvontasuunnitelma on aina yrityskohtainen ja se koskee kaikkia elintarvikkeita käsitteleviä toiminnanharjoittajia. Omavalvonnan toteuttamiseksi toiminnanharjoittajan on laadittava kirjallinen omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelma sisältää seuraavat osa-alueet: 1. Toiminnan kuvaus ja vastuuhenkilöt 2. Vaarojen arviointi 3. Elintarvikkeiden hankinta ja vastaanottotarkastukset 4. Elintarvikkeiden säilytys ja myynti 5. Palvelutiski 6. Raa an lihan käsittely 7. Naudanlihan merkintäjärjestelmä 8. Raa an kalan käsittely 9. Grillaaminen tai muu kypsennys 10. Jäähdytys 11. Leipomotuotteiden paistaminen ja myynti 12. Heviosasto 13. Einesten tai salaatin valmistus 14. Juuston käsittely 15. Pakkaaminen 16. Sulatus 17. Siivous, puhtaanapito ja kunnossapito 18. Tuhoeläintorjunta 19. Jätehuolto ja sivutuotteet 20. Näytteenottosuunnitelma 21. Henkilökunnan hygienia ja koulutus 22. Asiakasvalitukset ja ruokamyrkytykset 23. Jäljitettävyys ja takaisinveto 24. Omavalvontasuunnitelman päivittäminen ja asiakirjojen säilytys 25. Elintarvikekuljetukset 26. Tupakan ja nikotiinikorvaushoitovalmisteiden myynnin omavalvontasuunnitelma Omavalvontasuunnitelma on laadittu: Omavalvontasuunnitelma on päivitetty: G:\\Valvonta\elintarvikkeet ja niiden käsittely\asiakasohjeet ja lomakkeet\omavalvontasuunnitelma\ohje ELINTARVIKEMYYMÄLÖILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI 2014.doc Muokattu

2 TOIMINNAN KUVAUS JA VASTUUHENKILÖT myymälän nimi toimija Y-tunnus osoite puhelinnumerot faksinumero sähköpostiosoite henkilökunnan määrä asiakasmäärä/pv aukioloajat elintarvikehuoneiston koko (m 2 ) Yhteyshenkilö myymälässä ja hänen puhelinnumeronsa Toiminnot: myydään teollisesti pakattuja elintarvikkeita O kyllä O ei myymälässä pilkotaan vihanneksia ja hedelmiä O kyllä O ei myymälässä paistetaan raakapakasteita O kyllä O ei myymälässä on palvelutiski O kyllä O ei myymälässä grillataan lihaa O kyllä O ei myymälässä käsitellään lihaa O kyllä O ei myymälässä käsitellään kalaa O kyllä O ei myymälässä valmistetaan eineksiä tai salaatteja O kyllä O ei myymälässä paloitellaan juustoja O kyllä O ei myydään tupakkatuotteita O kyllä O ei myydään nikotiinivalmisteita O kyllä O ei muita tomintoja Kiinteistö on liitetty yleiseen vesijohtoverkostoon: O kyllä O ei Kiinteistöllä on oma kaivo: O kyllä O ei

3 MYYMÄLÄN VASTUUHENKILÖT Nimeä vastuuhenkilöt eri toiminnoille: omavalvonnan vastuuhenkilö elintarvikkeiden hankinta ja vastaanottotarkastukset elintarvikkeiden säilytys ja myynti palvelutiski lihankäsittely naudanlihan merkintäjärjestelmä kalankäsittely leipomotuotteet heviosasto einesten ja salaattien valmistus juuston käsittely pakkaaminen siivous, puhtaanapito ja kunnossapito jätehuolto näytteenotto tuhoeläintorjunta henkilökunnan hygienia ja koulutus asiakasvalitukset ja ruokamyrkytykset jäljitettävyys omavalvontasuunnitelman päivittäminen ja asiakirjojen säilytys elintarvikekuljetukset tupakan ja nikotiinikorvaushoitovalmisteiden myynti muut toiminnot ja vastuuhenkilöt:

4 2. VAAROJEN ARVIOINTI = TOIMINNAN KRIITTISET KOHDAT Kerro, mitä vaaroja tuotteiden valmistamisessa tai omassa toiminnassa on: (vaara = tekijä, joka voi aiheuttaa terveyshaittaa) Kerro, miten edellä mainitsemiasi vaaroja voidaan vähentää tai poistaa:

5 3. ELINTARVIKKEIDEN HANKINTA JA VASTAANOTTOTARKASTUS Mistä elintarvikkeet hankitaan? (luettele tukut yms. toimittajat) (on tärkeää, että elintarvikkeita hankitaan ainoastaan luotettavilta toimittajilta) Elintarvikkeiden kuljetuksesta myymälään vastaa: Vastaanoton yhteydessä tarkastetaan tuotteiden: kunto viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys lämpötilat helposti pilaantuvista elintarvikkeista Kahdesta helposti pilaantuvasta kylmäsäilytystä vaativasta tuotteesta ja kahdesta pakasteesta lämpötilat kirjataan kerran viikossa. Helposti pilaantuvien tuotteiden vastaanottolämpötilojen raja-arvot ovat: helposti pilaantuvat elintarvikkeet < 6 C pakasteet < 18 C Mihin lämpötilat kirjataan? Kerro miten toimitaan, jos vastaanottotarkastuksessa havaitaan poikkeamia (kunto, päivämäärät, lämpötilat):

6 4. ELINTARVIKKEIDEN SÄILYTYS JA MYYNTI Tee luettelo kylmälaitteista ja niiden lämpötilavaatimuksista sekä säilytettävistä elintarvikkeista esimerkiksi alla olevaan taulukkoon. Raa at ja kypsät elintarvikkeet säilytetään aina eri paikassa. Eri elintarvikkeita sijoitettaessa kylmälaitteisiin tulee huomioida niiden erilaiset lämpötilavaatimukset (katso taulukko). Varasto Lämpötilatavoite ( C) Lämpötila kirjataan /viikossa pakaste 1: max astetta pakaste 2: max astetta kylmiö 1: max astetta kylmiö 2: max astetta kylmiö 3: max astetta kylmiö 4: max astetta kylmiö 5: max astetta lihatiski: kpl max astetta kalatiski: kpl max astetta kylmäaltaat / tiskit: kpl max astetta pakastealtaat / tiskit kpl max astetta kuivavarastot kpl max astetta Lisämerkintöjä varten: Laitteiden lämpötilat tarkastetaan joka päivä! Laitteiden lämpötilat kirjataan kerran viikossa! Mihin lämpötilat kirjataan? Poikkeus: lämpötiloja ei tarvitse kirjata, mikäli lämpötilat kirjautuvat tietokoneelle ja lämpötilat voidaan tulostaa myöhemmin miltä tahansa ajanjaksolta. Lämpötilat tallentuvat tietokoneelle ja lämpötilat on sieltä tulostettavissa O kyllä O ei Tietokone hälyttää, mikäli kylmälaitteiden lämpötilat nousevat liian korkeiksi O kyllä O ei Kylmälaitteiden lämpötilojen noustessa liian korkeiksi hälytys menee vartijoille O kyllä O ei Kerro mihin korjaaviin toimenpiteisiin ryhdytään jos lämpötilat ovat raja-arvoja korkeampia:

7 Mihin korjaavat toimenpiteet kirjataan? Miten ja kuinka usein hoidatte kylmälaitteiden sulatuksen ja puhdistuksen ja mihin ko. toiminnot kirjataan: Huomioitavaa: Elintarvikkeiden valmistajien asettamia alhaisempia säilytyslämpötiloja tulee noudattaa. Elintarvikevirasto on antanut suosituksen mm. tyhjiöpakattujen kalavalmisteiden säilytyslämpötilaksi o C. Kananmunien säilytyslämpötila on o C. Kasvisten säilytyksessä tulee ottaa huomioon niiden erilaiset lämpötilavaatimukset: kylmä o C, viileä o C ja huoneenlämpö. Pakattujen elintarvikkeiden kaupanpidossa varmistetaan, että lähempänä viimeistä käyttöpäivää olevat tuotteet myydään aina ensin. Tuotteiden päiväykset ja laatu tarkastetaan helposti pilaantuvien elintarvikkeiden osalta päivittäin. Kuivaelintarvikkeiden päiväykset ja laatu tarkastetaan viikoittain. Vanhentuneet ja laadultaan heikentyneet elintarvikkeet hävitetään. Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet myydään kylmälaitteesta, niille asetettujen vaatimusten mukaisista lämpötiloista. Kylmälaitteita ei saa täyttää yli laitekohtaisten täyttörajojen.

8 Lainsäädännössä on helposti pilaantuville elintarvikkeille ja pakasteille asetettu seuraavat säilytys- ja myyntilämpötilavaatimukset: Elintarvike jalostamattomat kalastustuotteet Varastointilämpötila enintään sulavan jään lämpötilassa Myyntilämpötila enintään sulavan jään lämpötilassa helposti pilaantuvat elintarvikkeet kuten maito, liha ja elimet, lihavalmisteet, kalajalosteet, einekset, pilkotut kasvikset ym. + 6 o C + 6 o C juustot, jogurtit ym. maitopohjaiset tuotteet + 8 o C + 8 o C tuore kala, raakavalmisteet, mäti, äyriäiset, suojakaasuja tyhjiöpakatut jalostetut kalatuotteet (esim. graavattu ja kylmäsavustettu kala) o C o C jauheliha + 4 o C + 4 o C pakasteet - 18 o C - 18 o C

9 5. PALVELUTISKI Palvelutiskin valikoima: kylmänä myytävät tuotteet (raaka): tiskin lämpötila C raaka liha O kyllä O ei raaka siipikarjan liha O kyllä O ei raaka kala ja äyriäiset O kyllä O ei elimet O kyllä O ei kylmänä myytävät tuotteet (kypsä): tiskin lämpötila C lihavalmisteet O kyllä O ei kalajalosteet O kyllä O ei einekset O kyllä O ei kuumana myytävät tuotteet: tiskin lämpötila C kaupassa grillatut tai muutoin kypsennetyt O kyllä O ei lämmitettävät kypsät einekset O kyllä O ei Tiskien lämpötila tarkastetaan päivittäin ja kirjataan vähintään kerran viikossa. Tuoreet kalastustuotteet on säilytettävä 0-3 C, jauheliha alle 4 C, muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet alle 6 C. Helposti pilaantuvien, kuumana myytävien (yli +60 C) elintarvikkeiden myyntiaika on enintään 4 tuntia. Tämän jälkeen tuote hävitetään. Mitä tehdään, jos lämpötilat eivät täytä elintarvikkeille asetettuja lämpötilavaatimuksia: Kuinka pitkä on pakattujen tuotteiden myyntiaika pakkauksen avaamisen jälkeen? Kypsät ja raa at tuotteet erotetaan toisistaan myyntitiskissä väliseinien avulla. Kypsille ja raaoille tuotteille sekä eri tuoteryhmille tulee olla omat työvälineet ja leikkuulaudat. Pakkaamattomien tuotteiden tuoreus varmistetaan päivittäin myös aistinvaraisesti. Pakkausten tiedot säilytetään siihen asti, kun tuote on myynnissä, jotta voidaan varmistaa tuotteen jäljitettävyys. Kalan esillepanossa ja kalan käsittelyssä on tärkeää estää ristikontaminaatio muiden tuotteiden kanssa mm. allergeenien takia. Sellaisenaan syötäviä kalatuotteita ei saa laittaa suoraan jäämurskan päälle. Irtomyynnissä myytävien kalojen merkinnöissä ilmoitetaan lajin kauppanimi ja pyyntialue. Pyyntipäivä on tiskissä asiakkaan nähtävillä.

10 Palvelutiskillä myytävät tuotteet tulevat myymälään: raaka kala O pakkaamattomana/käärittynä O pakattuna kalajalosteet O pakkaamattomana/käärittynä O pakattuna raaka liha O pakkaamattomana/käärittynä O pakattuna lihavalmisteet O pakkaamattomana/käärittynä O pakattuna

11 6. RAA AN LIHAN KÄSITTELY onko myymälässä erillinen lihankäsittelytila O kyllä O ei lihaa leikataan O kyllä O ei lihaa marinoidaan O kyllä O ei lihaa jauhetaan O kyllä O ei jauhelihaa pakataan myyntiin O kyllä O ei lihaa pakataan myyntiin O kyllä O ei siipikarjan lihaa leikataan O kyllä O ei siipikarjan lihaa marinoidaan O kyllä O ei siipikarjan lihaa pakataan myyntiin O kyllä O ei elimiä käsitellään O kyllä O ei Muita toimintoja: Kuvaile lihan ja broilerin käsittelytiloja: Lämpötila: Työtaso: Astiat: Lihamyllyn sijoitus: Muut lihan käsittelyssä käytettävät laitteet ja välineet: Käsienpesupiste ja varustus: Leikkuulaudat: värikoodatut O kyllä O ei

12 7. NAUDANLIHAN MERKINTÄJÄRJESTELMÄ Asetus naudanlihan merkitsemisestä koskee leikattua ja jauhettua sekä tuoretta että pakastettua naudanlihaa. Asetus ei koske raakalihavalmisteita (esim. marinoidut tai leivitetyt tuotteet) eikä lihavalmisteita (esim. kypsennetyt tuotteet). Lihasekoitusten (esim. nauta-sikajauheliha) osalta merkitsemisvaatimus koskee naudanlihaa. Merkintäjärjestelmän avulla voidaan jälkikäteen jäljittää lihan toimittaja sekä erä. Kaikessa kaupan pidettävässä naudanlihassa tulee muiden pakkausmerkintöjen ohella olla naudan lihan merkintäjärjestelmän mukaiset merkinnät. Irtomyynnissä olevan naudanlihan välittömässä läheisyydessä tulee olla pakolliset merkinnät. Naudanlihan erätunnus on viitenumero tai koodi, jonka perusteella voidaan selvittää niiden eläinten syntymätunnukset, joiden lihaa erässä voi olla. Kuvaile, miten erätunnus muodostuu myymälässä: Yhdistetäänkö naudanlihaeriä keskenään? O kyllä O ei Miten varmistetaan merkintäjärjestelmän toimivuus, mikäli lihaeriä yhdistetään? Leikatussa naudanlihassa tulee olla seuraavat merkinnät erätunnus alkuperä teurastettu (maatunnus + teurastamon numero) leikattu (maatunnus + leikkaamon numero) Jauhetussa naudanlihassa tulee olla seuraavat merkinnät erätunnus alkuperä teurastusmaa valmistusmaa Kuvaa myymälässä käytössä olevat naudanlihan merkintäjärjestelmän mukaiset merkinnät (irtomyytävä tai myymälässä pakattu naudanliha / naudan jauheliha): Tarkempia tietoja ja poikkeuksia pakollisiin merkintöihin löytyy Elintarviketurvallisuusviraston internetsivuilta

13 8. RAA AN KALAN KÄSITTELY kalaa perataan O kyllä O ei kalaa fileoidaan O kyllä O ei kalaa paloitellaan O kyllä O ei kalaa pakataan myyntiin O kyllä O ei kalaa maustetaan tai suolataan O kyllä O ei Huom! Lainsäädäntö (EY asetus N:o 853/2004) edellyttää kaikkien kalalajien, jotka syödään raakana tai lähes raakana (esim. graavisuolattu kala) pakastamista loisriskin välttämiseksi. Kalatuotteet on saatettava -20 C:en tai sitä alempaan lämpötilaan vähintään 24 tunnin ajaksi. Käsittely tehdään joko raaka-aineelle tai tuotteelle. Pakastamispakko ei koske silakkaa, Suomessa viljeltyä kirjolohta, Suomessa viljeltyä siikaa eikä Norjassa viljeltyä lohta. Kuvaa pakastuspakon toteutus myymälässä: Kerro, mitä kalalajeja ja tuotteita käsitellään: Kuvaile kalan käsittelytiloja: Lämpötila: Työtaso: Astiat: Jääpalakone: Muut kalan käsittelyssä käytettävät laitteet ja välineet: Käsienpesupiste: Leikkuulaudat: värikoodatut O kyllä O ei

14 9. GRILLAAMINEN TAI MUU KYPSENNYS Kerro, mitä tuotteita ja millä laitteilla grillataan, kypsennetään tai lämmitetään: Miten raakojen ja kypsien tuotteiden käsittelyn erottaminen tapahtuu: Millaisesta myyntilaitteesta grillatut tuotteet myydään: Lämpötilat tarkastetaan päivittäin jokaisesta kypsennyserästä ja kirjataan kerran viikossa. Kypsennyslämpötila on vähintään +70 astetta, paitsi broilerin kypsennyslämpötila on vähintään +75 astetta. Helposti pilaantuvien, kuumana myytävien (yli +60 C) elintarvikkeiden myyntiaika on enintään 4 tuntia. Tämän jälkeen tuote hävitetään. Onko myymälässä erillinen grillituotteiden käsittelytila: O kyllä O ei Kuvaile grillituotteiden käsittelytilaa: Lämpötila: Työtaso: Astiat: Muut käytettävät laitteet ja välineet: Käsienpesupiste: Leikkuulaudat: värikoodatut O kyllä O ei

15 10. JÄÄHDYTYS Millaisia tuotteita jäähdytetään ja miten: Tuotteita saa jäähdyttää ainoastaan asianmukaisessa jäähdytyslaitteessa, mikäli tällainen toiminta on hyväksyttyä kyseisessä elintarvikehuoneistossa. Tuotteen tulee jäähtyä neljässä tunnissa alle +6 asteeseen. Lämpötila tulee kirjata jäähdytystä aloittaessa ja jäähdytyksen päätyttyä pistokokeenomaisesti. Miten jäähdytysnopeutta seurataan ja kirjataan: Mitä tehdään, jos tuotteet eivät jäähdy riittävän nopeasti: Miten jäähdytetyt tuotteet pakataan, myydään ja mikä on niiden myyntiaika:

16 11. LEIPOMOTUOTTEIDEN PAISTAMINEN JA MYYNTI Mitä tuotteita myymälässä paistetaan: Kuvaile työskentelytilat, työskentelyvälineet ja käsienpesupiste: Miten tuotteet myydään (palvelutiski, itsepalvelutiski tai pakattuina) ja miten huolehditaan pakkaamattomana myytävien tuotteiden pisarasuojauksesta: Huom! helposti pilaantuvia leipomotuotteita, jotka myydään huoneenlämpöisinä, saa myydä ainoastaan paistopäivänä*). Myymättä jääneet tuotteet tulee hävittää. Miten helposti pilaantuvien leipomotuotteiden myyntiaikaa valvotaan*): Jäähdytetäänkö ja pakataanko helposti pilaantuvia leipomotuotteita ja miten: Huom! Jos helposti pilaantuvia leipomotuotteita ei myydä ns. päivän tuotteina, tulee ne jäähdyttää neljässä tunnissa alle 6 C:n lämpötilaan. Jäähdytys on sallittua ainoastaan asianmukaisessa jäähdytyslaitteessa.

17 12. HEVIOSASTO Kauppakunnostetaanko hedelmiä ja vihanneksia? O kyllä O ei Mikäli kauppakunnostetaan, kuvaile työpiste, työvälineet, käsihygienia, käsienpesupiste jne.) Leikkuulaudat: värikoodatut O kyllä O ei Muu merkintä: 13. EINESTEN TAI SALAATIN VALMISTUS Mikäli myymälässä on eineskeittiötoimintaa, tulee ko. toiminnalle laatia erillinen omavalvontasuunnitelma (katso omavalvontasuunnitelmaohje, JUUSTON KÄSITTELY Selvitä, miten ja missä juustot käsitellään (paloittelu, pakkaaminen ym.): Kuvaile juuston käsittelytiloja (työtaso, astiat, käsienpesupiste, leikkuulaudat, veitset): Huom! Juustonvalmistuksessa käytettävät mikrobikannat voivat pilata muita tuotteita, mikäli käytetään samoja työvälineitä.

18 15. PAKKAAMINEN Kerro mitä tuotteita pakataan itse: Huom. Myymälässä jauhetun jauhelihan viimeinen käyttöajankohta on seuraavan vuorokauden loppuun asti. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet pakataan (nopea käsittely) ja siirretään välittömästi kylmäsäilytykseen. Missä ja minkälaisiin pakkauksiin elintarvikkeet pakataan: Missä pakkausmateriaalit säilytetään: Miten varmistetaan pakkausmateriaalien elintarvikekelpoisuus: Elintarvikekelpoisuus saadaan selville valmistajalta vaatimuksenmukaisuustodistus. Pakkaamisessa tulee huomioida pakkausasetuksen mukaiset pakkausmerkinnät. Kerro mihin perustuvat tuotteelle asetetut viimeiset käyttöajankohdat tai parasta ennen -päiväykset. Itse pakatuissa tuotteissa tulee olla lakisääteiset pakkausmerkinnät (KTM:n asetus elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä 1084/2004) Elintarvikkeen pakkauksessa on oltava ainakin seuraavat merkinnät: elintarvikkeen nimi sisällön määrä alkuperämaa tai -alue, jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen alkuperän suhteen yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta säilytysohje

19 16. SULATUS Sulatetaanko myymälässä elintarvikkeita (joululaatikot yms.)? O kyllä O ei Mitä tuotteita ja miten? Mikäli jotakin tuotetta myymälässä sulatetaan, tulee tuotteessa olla asiakasta varten tieto siitä, että tuotetta ei saa pakastaa uudelleen. Elintarvikkeet sulatetaan aina kylmälaitteessa, ei koskaan huoneenlämmössä. Huolehditaan, että sulamisvesiä ei pääse valumaan muihin tuotteisiin

20 17. SIIVOUS, PUHTAANAPITO JA KUNNOSSAPITO Kuka suorittaa siivouksen / puhtaanapidon (henkilökunta, siivousyritys tms.): Laadi siivoussuunnitelma, josta selviää eri kohteiden puhdistusmenetelmät puhdistustiheys käytettävät välineet puhdistus- ja desinfektioaineet koneiden ja laitteiden puhdistusohjelmat siivousvälineiden puhtaanapito ja säilytys Siivoussuunnitelma laaditaan erilliselle paperille, samoin laitteiden puhdistusohjelmat. Siivousvälineet tulee uusia riittävän usein. Kuvaa siivouksen tason aistinvarainen tarkkailu ja kirjaaminen: Kuvaile astioiden pesu: Vaatimukset: esipesu +35 C, pesu +65 C, huuhtelu +85 C. Liitä astianpesukoneen huoltopöytäkirjat omavalvontakansioon. Pesu- ja huuhteluveden lämpötiloja seurataan päivittäin ja kirjataan kerran viikossa. Miten toimitaan, jos astianpesukoneen toiminnassa todetaan puutteita: Astianpesukoneen huolloista ym. saatavat asiakirjat säilytetään Kuvaa, miten huolehditaan rakenteiden ja laitteiden (myös lämpömittarit) kunnossapidosta:

21 18. TUHOELÄINTORJUNTA Selvitä, miten ennaltaehkäistään tuholaisia (esim. hyönteisiä, jyrsijöitä): Ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä ovat esim. tilojen ja laitteiden puhtaanapito, varastojen järjestys, hyönteisverkot, sähköiset kärpäspyydykset, jyrsijöiden loukut, mahdollisesti desinfektioyrityksen kanssa sovitut säännölliset tarkastukset ja tarvittaessa torjunta. Miten toimitaan tuholaisia havaittaessa: Säännöllisestä tuhoeläintorjunnasta on sopimus: O kyllä O ei Yrityksen nimi: Puh. Tuhoeläintorjujan käynnistä saatava todistus säilytetään: Mihin havainnot ja torjuntatoimenpiteet kirjataan: Huom! laatikot yms. tulee säilyttää varastossa tai ulkohäkkivarastossa, johon tuhoeläimet ja linnut eivät pääse.

22 19. JÄTEHUOLTO JA SIVUTUOTTEET Kiinteistö on liitetty yleiseen jätehuoltokeräyksen piiriin O kyllä O ei Myymälän jäteastiat tyhjennetään kertaa viikossa Miten jäteastioiden tyhjennys ja puhdistus on järjestetty: Miten jätteiden keräilyalueen siisteydestä huolehditaan: Kuvaa, miten sivutuotteiden (= entisten eläimistä saatavien elintarvikkeiden) käsittely ja tilastointi on järjestetty: Huom! Kaikkien vähittäismyyntipaikkojen ja vähittäismyyntipaikkoihin toimittavien tukkuliikkeiden, joissa syntyy entisiä eläimistä saatuja elintarvikkeita, tulee tilastoida niiden määrät omavalvonnassaan. Hävikki kirjataan kilon tarkkuudella ja tuotantoryhmittäin 1) maito ja kerma, 2) muut nestemäiset entiset eläimistä saadut elintarvikkeet ja 3) muut kiinteät eläimistä saadut elintarvikkeet.

23 20. NÄYTTEENOTTOSUUNNITELMA Elintarvikenäytteet Elintarvikenäytteenotot mikrobiologisia tutkimuksia varten: alleviivaa Porvoon terveydensuojelun näytteenottosuunnitelmasta myymälätyyppisi mukaan, mitä elintarvikkeita otetaan näytteeksi, miten usein näytteet otetaan ja mitä analyysejä näytteistä tutkitaan liitä tämä omavalvontasuunnitelman liitteeksi. Näytteenotosta on sopimus elintarvikelaboratorion kanssa: O kyllä O ei Missä laboratoriossa näytteet tutkitaan (nimi, osoite ja puhelinnumero): Näytteenotosta vastaavan henkilön nimi: Kuvaa näytteenotto, mikäli näytteet otetaan ja viedään laboratorioon itse: Kuvaa toimenpiteet, jos näytetulos on heikentynyt tai huono: Kuvaa tulosten dokumentointi ja säilytys: Näytetulokset tulee säilyttää vähintään vuoden ajan, suositeltavaa on pidempi säilytys. Näytetulokset tulee säilyttää siten, että ne ovat valvontaviranomaisen tarkastettavissa. Pintapuhtausnäytteet Näytteenotosta on sopimus elintarvikelaboratorion kanssa: O kyllä O ei

24 Kuka vastaa näytteenotosta: Kuinka usein näytteet otetaan: Jos näytteet otetaan itse, kuvaile näytteenotto: Kuvaa näytteiden lukeminen ja tulosten tulkinta (raja-arvot): Kuvaa toimenpiteet, jos näytetulos on huono: Talousveden laatututkimukset (mikäli kiinteistöllä on oma kaivo) Näytteenotosta on sopimus elintarvikelaboratorion kanssa: O kyllä O ei Näytteenotosta vastaavan henkilön nimi: Miten usein näyte otetaan ja mikä on näytteenottokohta: Mitä analyysejä näytteestä tutkitaan: Kuvaa toimenpiteet, jos näytetulos on huono:

25 21. HENKILÖKUNNAN HYGIENIA JA KOULUTUS Henkilöt, jotka käsittelevät pakkaamattomia elintarvikkeita käyttävät työskennellessään työpukua, päähinettä ja työkenkiä. Henkilöt, jotka käsittelevät vain pakattuja elintarvikkeita käyttävät työskennellessään vähintään työpukua ja työkenkiä. Pakkaamattomia elintarvikkeita käsittelevät eivät saa käyttää sormuksia, korvakoruja tai muita lävistyksiä tai rannekelloa. Kädet pestään huolellisesti nestemäisellä käsienpesuaineella ja kuivataan paperipyyhkeeseen: aina työhön ryhtyessä, työstä toiseen siirryttäessä tupakoinnin tai wc-käynnin jälkeen. Elintarvikehuoneistossa on aina tupakointikielto! Elintarviketyöhön ei saa osallistua sairaana. Kertakäyttökäsineitä käytetään seuraavissa tilanteissa: Kuvaile miten työhöntulotarkastukset ja -tutkimukset on järjestetty.: Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevillä henkilöillä on oltava terveydenhuollon ammattilaisen antama lausunto terveydentilastaan. Salmonellatutkimukset vaaditaan tarvittaessa ja ulkomaanmatkojen jälkeen (koskee Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvia vähintään neljä vuorokautta kestäviä matkoja). Miten varmistetaan henkilökunnan hygieeninen osaaminen: Helposti pilaantuvia ja suojaamattomia elintarvikkeita käsittelevällä henkilöllä tulee olla hygieniaosaamistodistus. Todistusten tulee olla tarkastettavissa esimerkiksi omavalvontakansiossa. Uudet henkilöt perehdytetään omavalvontaan ja hygieniaan ja perehdytys kirjataan (nimi, päivämäärä ja perehdytyksessä läpikäydyt asiat). Elintarvikehygienia on hallittava käytännössä jokaisessa työvaiheessa. Perehdytysasiakirja liitetään omavalvontasuunnitelman liitteeksi. Henkilökuntaa koulutetaan omavalvontaan säännöllisesti ja lisäksi aina, kun omavalvontaan tulee uutta tietoa. Koulutuksen aihe, päivämäärä ja osallistujat kirjataan.

26 22. ASIAKASVALITUKSET JA RUOKAMYRKYTYKSET Kerro, miten toimitte asiakasvalitustilanteessa: Asiakasvalitukset ja ruokamyrkytysepäilyt kirjataan vihkoon tai lomakkeelle, johon laitetaan valituksen syy, päivämäärä ja tehdyt toimenpiteet. Tarkoituksena on havaitun virheen toistumisen estäminen. Ruokamyrkytysepäilyssä ryhdytään seuraaviin toimenpiteisiin: 1) Kirjaa tarkat tiedot sairastuneesta henkilöstä (nimi ja yhteystiedot) 2) Yhteydenotto terveystarkastajaan Porvoon terveydensuojelu, terveystarkastaja: Puh ) Epäiltyä elintarviketta tai sen raaka-aineita ei saa hävittää. Epäillystä elintarvike-erästä otetaan näytteet (á 300 g) kylmiöön tai pakastimeen tarkempia tutkimuksia varten.

27 23. JÄLJITETTÄVYYS JA TAKAISINVETO Miten tuotteet pystytään jäljittämään: Tuotteet on voitava myymälässä jäljittää (toimittaja, elintarvikkeen laji ja määrä, toimituspäivä). Jäljitettävyys toteutuu säilyttämällä kuormakirjat: Kuormakirjat tai vastaavat säilytetään vähintään 6 kk tuotteen viimeisen käyttöpäivän tai parasta ennen päiväyksen jälkeen. Kerro, miten myymälässä toimitaan, kun tavaran toimittaja ilmoittaa jonkun tuotteen takaisinvedosta:

28 24. OMAVALVONTASUUNNITELMAN PÄIVITTÄMINEN JA ASIAKIRJOJEN SÄILYTYS Missä ja miten kauan omavalvonnan asiakirjoja säilytetään: Omavalvontasuunnitelma säilytetään aina yrityksessä terveystarkastajan ja henkilökunnan nähtävillä. Asiakirjoista pitää löytyä myös: lämpötilaseurantatiedot ja muut omavalvonnan kirjaukset omavalvontanäytteiden tulokset viranomaisnäytteiden tulokset laitteiden huoltoraportit pesu- ja desinfiointiaineiden käyttöturvallisuustiedotteet tiedot erätunnuksista (liharaaka-aineet) asiakasvalitukset ja ruokamyrkytysepäilyt terveys- ja salmonellatodistukset (lista työntekijöistä ja tieto, missä todistukset ovat) hygieniaosaamistodistukset Kerro, miten omavalvontasuunnitelman toimivuus varmistetaan: Omavalvontasuunnitelman paikkansapitävyys ja tarkoituksenmukaisuus tarkistetaan vuosittain ja kun toiminnassa tapahtuu muutoksia (esim. otetaan käyttöön uusia laitteita). Omavalvontasuunnitelman muutoksen kirjataan. Tilojen oleellisesta muutoksesta sekä haltijanvaihdoksesta ilmoitetaan aina terveystarkastajalle.

29 25. ELINTARVIKEKULJETUKSET Tämä koskee kaupan omia kuljetuksia esimerkiksi asiakkaille. Elintarvikekuljetuksissa noudatetaan kullekin elintarvikkeelle asetettuja lämpötilavaatimuksia (katso taulukko kohdassa elintarvikkeiden säilytys ja myynti). Kauppa ei kuljeteta elintarvikkeita asiakkaille. Kaupasta kuljetetaan elintarvikkeita asiakkaille. Miten elintarvikkeet on pakattu ja miten ne kuormataan? Huom! helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee kuljettaa esim. kylmäpatruunoin varustetuissa kuljetuslaatikoissa. Miten varmistetaan elintarvikkeiden asianmukainen lämpötila koko matkan ajaksi? Millä ajoneuvolla elintarvikkeita kuljetetaan? Kuinka pitkä on kuljetusmatka (ajallisesti)? Kuljetuslämpötilat kirjataan kerran viikossa. Mitä tehdään, mikäli lämpötilat eivät täytä lämpötilavaatimuksia? Miten kuljetuslaatikoita säilytetään? Selvitä kuljetusauton ja -laatikoiden puhtaanapito: Auton puhtaanapito kirjataan erilliselle lomakkeelle viikoittain.

30 26. TUPAKAN JA NIKOTIINIKORVAUSHOITOVALMISTEIDEN MYYNNIN OMAVALVONTASUUNNITELMA Myymälällä on tupakan myyntilupa O kyllä O ei O vireillä Myymälällä on nikotiinivalmisteiden myyntilupa O kyllä O ei O vireillä Tupakan ja nikotiinivalmisteiden myynnin omavalvontasuunnitelma hyväksytään myyntiluvan käsittelyn yhteydessä.

OHJE ELINTARVIKE-, MAKEIS- JA JÄÄTELÖKIOSKEILLE OMAVALVONTASUUNNITEL- MAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKE-, MAKEIS- JA JÄÄTELÖKIOSKEILLE OMAVALVONTASUUNNITEL- MAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKE-, MAKEIS- JA JÄÄTELÖKIOSKEILLE OMAVALVONTASUUNNITEL- MAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden

Lisätiedot

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET)

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) Tämä ohje koskee kalastajia, jotka toimittavat kalastustuotteita alle 5000 kg vuodessa suoraan kuluttajille tai paikalliseen

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden

Lisätiedot

Henkilökunnan määrä ja heidän mahdolliset vastuualueensa. Lisäksi kuvataan rakennus/huoneisto, sen sijainti ja ympäristö

Henkilökunnan määrä ja heidän mahdolliset vastuualueensa. Lisäksi kuvataan rakennus/huoneisto, sen sijainti ja ympäristö Myymälän omavalvontasuunnitelma Päiväys: Laatija: YMPÄRISTÖPALVELUT Toiminta-alue: Akaa, Urjala, Valkeakoski Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma.

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

OHJE PITOPALVELU- JA CATERINGYRITYKSILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE PITOPALVELU- JA CATERINGYRITYKSILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(6) OHJE PITOPALVELU- JA CATERINGYRITYKSILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKEMYYMÄLÖILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKEMYYMÄLÖILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(8) OHJE ELINTARVIKEMYYMÄLÖILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden laadun hyvänä

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA

OMAVALVONTASUUNNITELMA KOUVOLAN KAUPUNKI Terveysvalvonta OMAVALVONTASUUNNITELMA (Ravintolat, kahvilat, kioskit, pubit) 2015 Kouvolan kaupunki Terveysvalvonta Puhelin: Valtakatu 33 020 61 511 45700 KUUSANKOSKI Versio: 27.1.2015

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus 1 OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus Omavalvontasuunnitelmassa pyritään kuvailemaan elintarvikehuoneiston toimintaa mahdollisimman

Lisätiedot

1 OHJE TARJOILUPAIKOILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

1 OHJE TARJOILUPAIKOILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI 1 OHJE TARJOILUPAIKOILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden laadun hyvänä asiakkaalle saakka. Se

Lisätiedot

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta

Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta RAPORTTI 3/2006 OULUN SEUDUN YMPÄRISTÖVIRASTO Elintarvikekioskien omavalvonnan tason arviointi ja tupakan myynnin omavalvonta SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. Johdanto... 1 2. Elintarvikekioskien omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKEKULJETUKSILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKEKULJETUKSILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKEKULJETUKSILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden laadun hyvänä

Lisätiedot

VASTAANOTTOTARKASTUS. Lomake 1a. Vuosi

VASTAANOTTOTARKASTUS. Lomake 1a. Vuosi VASTAANOTTOTARKASTUS Lomake 1a - Kirjaa tiedot kerran viikossa kahdesta tuotteesta sekä aina puutteita ja virheitä todettaessa ja korjaavista toimenpiteistä - Lisätiedot lomakkeen toiselle sivulle Tuore

Lisätiedot

Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma.

Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma. Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelma on yrityksen laatima kirjallinen kuvaus siitä, mitä kyseinen yritys tekee

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PALISKUNTAIN YHDISTYS, 2008 PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO sivu Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä valvontaviranomaiselle 1 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä, toimijan

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA Paliskuntain yhdistys 2013 Sisällysluettelo Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä - viranomaiselle... 2 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä oma kappale... 3 Omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

Kylmälaitteet, pakastimet

Kylmälaitteet, pakastimet Kylmälaitteet, pakastimet Raja-arvo < + C tai < - C vuosi Pvm Laite 1 Lämpötila Laite 2 Lämpötila Laite 3 Lämpötila Laite 4 Lämpötila Laite 5 Lämpötila Korjaavat toimenpiteet, huomiot (esim. sulatukset)

Lisätiedot

MYYMA LA PROJEKTI 2013

MYYMA LA PROJEKTI 2013 MYYMA LA PROJEKTI 2013 Vähittäismyymälöissä käsitellyn kypsentämättömän lihan laatu ja säilytysolosuhteet -projektiyhteenveto Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Tiina Laurell terveystarkastaja Viranomaispalvelut

Lisätiedot

PORONLIHAN VÄHITTÄISMYYMÄLÄ-OPAS Sisällysluettelo Tervetuloa poronlihakaupoille!...3 Minkälainen vähittäismyymälän tulee olla?...6 Omavalvonta...

PORONLIHAN VÄHITTÄISMYYMÄLÄ-OPAS Sisällysluettelo Tervetuloa poronlihakaupoille!...3 Minkälainen vähittäismyymälän tulee olla?...6 Omavalvonta... PORONLIHAN VÄHITTÄISMYYMÄLÄ-OPAS Sisällysluettelo Tervetuloa poronlihakaupoille!...3 Minkälainen vähittäismyymälän tulee olla?...6 Omavalvonta...7 1 Paliskuntain yhdistys 2014 Poronliha 2020 -hanke Taitto:

Lisätiedot

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset)

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset) Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Rakennusvalvonta ja ympäristö ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008

Rakennusvalvonta ja ympäristö ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008 ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008 Terveystarkastaja Päivi Lindén 15.5.2009 ULKOMYYNNIN LÄMPÖTILASEURANTA HÄMEENLINNASSA KESINÄ 2007 JA 2008 YLEISTÄ Hämeenlinnan seudullinen

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA

OMAVALVONTASUUNNITELMA OMAVALVONTASUUNNITELMA Ulkona tapahtuva ruuan valmistus ja tarjoilu 1. TOIMINNANHARJOITTAJAN TIEDOT... 2 2. TOIMINNAN KUVAUS... 2 3. ELINTARVIKKEIDEN HANKINTA... 4 4. ELINTARVIKKEIDEN SÄILYTYS... 5 4.1

Lisätiedot

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon suoramyynti = Alkutuotannon toimijoiden harjoittama omien alkutuotannon tuotteiden myynti Ei vaadi

Lisätiedot

YLEISOHJE ELINTARVIKEHUONEISTOLLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

YLEISOHJE ELINTARVIKEHUONEISTOLLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI YLEISOHJE ELINTARVIKEHUONEISTOLLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden laadun hyvänä asiakkaalle saakka.

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET

ELINTARVIKKEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämän suunnitelman teossa on käytetty toimintakeskuksen ja sosiaalipalvelujen omavalvontasuunnitelmia. TOIMINNANKUVAUS Asuntola Aamurusko sijaitsee osoitteessa Koulutie 1, 69950

Lisätiedot

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset Mari Mäenpää Milloin ilmoitusta ei tarvita Ilmoitusta ei tarvita, jos toiminnan riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä tai jos alkutuotantotoimija,

Lisätiedot

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Lihalaitoksen perustaminen Leena Oivanen 9. 11.4.2018 Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Mistä neuvoja lihalaitoksen perustamiseen? Neuvontaa saa mm. kunnan elintarvikevalvonnasta ja neuvontaorganisaatioilta

Lisätiedot

OHJE KOTONA SIJAITSEVAN LEIPOMON OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATI- MISEKSI. Omavalvontasuunnitelmassa tulee kuvata vähintään seuraavat asiat:

OHJE KOTONA SIJAITSEVAN LEIPOMON OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATI- MISEKSI. Omavalvontasuunnitelmassa tulee kuvata vähintään seuraavat asiat: KOKKOLAN KAUPUNKI 1(7) OHJE KOTONA SIJAITSEVAN LEIPOMON OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATI- MISEKSI Omavalvontasuunnitelmassa tulee kuvata vähintään seuraavat asiat: Toiminnan kuvaus Elintarvikkeiden hankinta

Lisätiedot

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun?

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun? Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Liha-alan laitoksen perustaminen

Liha-alan laitoksen perustaminen Liha-alan laitoksen perustaminen Marjo Ruusunen Webinaari, 31.10.2017 Yhteistyössä: Eviran Pk-neuvontahanke ja Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke Yleistä elintarvikeyrityksen perustamisesta Yleisiä

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA SUURJUHLA 2014 KIOSKIT JA RUOKAILUT

OMAVALVONTASUUNNITELMA SUURJUHLA 2014 KIOSKIT JA RUOKAILUT OMAVALVONTASUUNNITELMA SUURJUHLA 2014 KIOSKIT JA RUOKAILUT 2014 Elintarvikehuoneistojen toimijan tiedot Nimi: Kymenlaakson partiopiiri ry Osoite: Varuskuntakatu 8, 45100 Kouvola Toiminnan kuvaus: Kioskimyynti

Lisätiedot

3. Puhtaanapito 3.1. Tilojen yleinen siisteys ja puhtaus Oiva-huomio: Toimenpide:

3. Puhtaanapito 3.1. Tilojen yleinen siisteys ja puhtaus Oiva-huomio: Toimenpide: Liite 1qs, Elintarvikkeiden myynti ja tarjoilu (13.1.2014) Sivu 1 / 5 Tarkastuksen suorittaja Tarkastuksen pvm Huoneiston nimi ja osoite Läsnä: Toteutus A B C D Ei sovelleta Ei tarkasteta 1. Omavalvontasuunnitelma

Lisätiedot

OIVA valvontatietojen julkistaminen

OIVA valvontatietojen julkistaminen OIVA valvontatietojen julkistaminen Oivaasteikko 2 Veli-Matti Aittoniemi / MARA Oiva-prosessi 4 OIVA-ASIAKIRJAT Miten luet Oivaraporttia Tarkastettavat asiat koottu 18 ryhmään vähittäismyynti ja tarjoilu

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINNÄT. Johanna Mattila / Mervi Louhivaara LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta. Kuvat: Ruokatieto,Xoco.fi

PAKKAUSMERKINNÄT. Johanna Mattila / Mervi Louhivaara LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta. Kuvat: Ruokatieto,Xoco.fi PAKKAUSMERKINNÄT Johanna Mattila / Mervi Louhivaara LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta Kuvat: Ruokatieto,Xoco.fi PAKKAUSMERKINNÄT EIVÄT SAA JOHTAA KULUTTAJAA HARHAAN! helposti havaittavia riittävän

Lisätiedot

Pakkausmerkinnät kalatuotteissa

Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Tytti Itkonen, Evira / VALO / TUTU KALAFOORUMI kevät 2011 1 Neuvoston asetus (EY) N:o 104/2000 Merkintävaatimukset koskevat myytäessä loppukuluttajalle seuraavia kalastustuotteita

Lisätiedot

Toimija p. Omavalvonnan vastuuhenkilö p. Kiinteistön huolto p. Isännöitsijä p. Annosten lukumäärä arkipäivisin /vrk viikonloppuisin /vrk Annostyypit:

Toimija p. Omavalvonnan vastuuhenkilö p. Kiinteistön huolto p. Isännöitsijä p. Annosten lukumäärä arkipäivisin /vrk viikonloppuisin /vrk Annostyypit: 1(7) OMAVALVONTASUUNNITELMA PIENILLE TARJOILUPAIKOILLE KOHDE Nimi Osoite Toimija p. Omavalvonnan vastuuhenkilö p. Kiinteistön huolto p. Isännöitsijä p. KOHTEEN TOIMINTA Henkilökunnan määrä Asiakaspaikkojen

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE

OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE 1/10 OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE Elintarvikelaki velvoittaa elintarvikealan toimijoita laatimaan kirjallisen omavalvontasuunnitelman, noudattamaan sitä ja pitämään sen toteutumisesta kirjaa. Omavalvontasuunnitelma

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi,

PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi, PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi, Marjatta Rahkio, LTK Satu Mustalahti, LTK pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset kaikille pakatuille

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA. Yrityksen nimi Laitosnumero Omavalvontasuunnitelman hyväksyjä. Hyväksymisaika

OMAVALVONTASUUNNITELMA. Yrityksen nimi Laitosnumero Omavalvontasuunnitelman hyväksyjä. Hyväksymisaika 1/5 OHJEISTETTU MALLIPOHJA OMAVALVONTASUUNNITELMA Yrityksen nimi Laitosnumero Omavalvontasuunnitelman hyväksyjä Hyväksymisaika Hukkanen Tuija Juotasniemi Pentti Oikarinen Helena 2006/2007 2/5 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen valvontalomake IEH (päivitetty )

Ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen valvontalomake IEH (päivitetty ) Sivu 1/6 Ilmoitettujen elintarvikehuonstojen valvontalomake IEH01 2017 (päivitetty 1.1.2017) Tarkastuksen suorittaja: Tarkastuksen päivämäärä: Elintarvikehuonston nimi ja osoite: Markkinointinimi: Läsnä:

Lisätiedot

Hämeenlinna

Hämeenlinna Hämeenlinna 24.5.2016 MIKÄ OIVA? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen perustuu elintarvikelakiin (23/2006). MIKÄ

Lisätiedot

Marjatta Rahkio, LTK Satu Mustalahti, LTK

Marjatta Rahkio, LTK Satu Mustalahti, LTK Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK -yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi,

Lisätiedot

Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi Kahvilat

Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi Kahvilat KOKKOLAN KAUPUNKI OMAVALVONTAOHJE 1(11) Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi Kahvilat Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi -, on laadittu Elintarvikelain (23/2006), MMM:n asetuksen (1367/2011,

Lisätiedot

Ajankohtaista kalamaailmasta. Ylitarkastaja Carmela Hellsten

Ajankohtaista kalamaailmasta. Ylitarkastaja Carmela Hellsten Ajankohtaista kalamaailmasta Ylitarkastaja Carmela Hellsten Alkutuotanto Alkutuotanto kalan kasvatus kalastus kalan perkaaminen aluksella alkutuotannon tuotteiden toimittaminen ensimmäiseen elintarvikehuoneistoon

Lisätiedot

Elintarvikevalvonta ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN WATAMI SUSHI OY:LLE

Elintarvikevalvonta ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN WATAMI SUSHI OY:LLE 1 (5) Watami Sushi Watami Sushi Oy Suvantokatu 10 33100 TAMPERE TRE:572/06.10.01/2017 ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN WATAMI SUSHI OY:LLE Toimija Watami Sushi Watami Sushi Oy Suvantokatu

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE

OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE Omavalvontasuunnitelma on yrityksen laatima kirjallinen kuvaus yrityksen toiminnasta ja toimintatavoista. Hyvä omavalvontasuunnitelma käsittelee kolmea aihealuetta: yrityksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYSPALVELUT 31.4.2013 OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE

YMPÄRISTÖTERVEYSPALVELUT 31.4.2013 OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE 1 OMAVALVONTASUUNNITELMAOHJE Elintarvikelain mukaan elintarvikealan toimijalla tulee olla kirjallinen omavalvontasuunnitelma. Pienissä 1-2 hengen yrityksissä suunnitelma voi olla osittain suullinen ja

Lisätiedot

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Osa 5, Omavalvonta. Osa 5, Omavalvonta

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Osa 5, Omavalvonta. Osa 5, Omavalvonta Osa 5, Omavalvonta Tässä osiossa tutustut omavalvontasuunnitelmaan Mikä se on ja miksi se tulee tehdä? Miten se tehdään? Mitä suunnitelmassa tulee huomioida? Miten omavalvontasuunnitelman toimivuutta seurataan?

Lisätiedot

OIVA valvontatietojen julkistaminen

OIVA valvontatietojen julkistaminen OIVA valvontatietojen julkistaminen Oiva- asteikko 2 Miten luet Oivaraporttia Tarkastettavat asiat koottu 18 ryhmään vähittäismyynti ja tarjoilu 1. Omavalvontasuunnitelma 2. Tilojen ja välineiden soveltuvuus,

Lisätiedot

OHJE LEIPOMOILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE LEIPOMOILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(9) OHJE LEIPOMOILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden laadun hyvänä asiakkaalle

Lisätiedot

SUURTALOUDEN OMAVALVONTASUUNNITELMA (päivitetty 24.5.2013)

SUURTALOUDEN OMAVALVONTASUUNNITELMA (päivitetty 24.5.2013) Liike Osoite Puhelinnumero Vastuuhenkilö SUURTALOUDEN OMAVALVONTASUUNNITELMA (päivitetty 24.5.2013) Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen omavalvontaohjeistusta voidaan käyttää sovellettuna ottaen huomioon

Lisätiedot

Arviointiasteikko: A = hyvä, B = tyydyttävä, C = välttävä, D = huono

Arviointiasteikko: A = hyvä, B = tyydyttävä, C = välttävä, D = huono 1 Tarkastuksen suorittajan nimi: Tarkastuksen päivämäärä: Laitoksen nimi: tulee esitäytettynä KUTI 1 -tietona Hyväksymisnumero: tulee esitäyt. KUTI 1 -tietona Läsnä: 1 Yleistä 1.1 Tilojen sijoittelu (ristikontaminaation

Lisätiedot

Tarkastusprosessi. Oivallinen. TARKASTUS KERTOMUS TOIMIJALLE X+6 vrk. Seuraava valvontasuunnitelman TARKASTUS- PÄIVÄ X. mukainen tarkastus

Tarkastusprosessi. Oivallinen. TARKASTUS KERTOMUS TOIMIJALLE X+6 vrk. Seuraava valvontasuunnitelman TARKASTUS- PÄIVÄ X. mukainen tarkastus OIVA -valvontatietojen julkistaminen Oiva- infopäivät elintarvikealan toimijoille Kesäkuu 2013, Posion ja Taivalkosken kunnat Ympäristöterveydenhuolto, Terveysvalvonta Päivi Klemola, Netta Lummela 12.6.2013

Lisätiedot

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva?

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Toimijan omavalvonta Viranomaisvalvonta Kuluttajat 16.10.2014 Toimijan omavalvonta Lähtökohta: Toimiva omavalvontasuunnitelma Toimija varmistaa vaatimusten toteutumisen

Lisätiedot

Myymälässä pakattujen elintarvikkeiden mikrobiologinen laatu ja tuotteiden pakkausmerkinnät

Myymälässä pakattujen elintarvikkeiden mikrobiologinen laatu ja tuotteiden pakkausmerkinnät Myymälässä pakattujen elintarvikkeiden mikrobiologinen laatu ja tuotteiden pakkausmerkinnät Projektiyhteenveto 2013 Projektin tarkoitus Projektissa tutkittiin myymälässä pakattujen elintarvikkeiden mikrobiologista

Lisätiedot

ELINTARVIKEMYYMÄLÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

ELINTARVIKEMYYMÄLÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA ELINTARVIKEMYYMÄLÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA Myymälä Osoite Puhelinnumero Vastuuhenkilö Muutokset toiminnassa sekä omistajan / haltijan vaihtumiset tulee ilmoittaa Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen

Lisätiedot

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely 1. Hygieniapassikoulutus Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely Materiaalia testiä varten http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet -> Googleen hakusana

Lisätiedot

Seurantalomake 2.1 Tuotteiden vastaanottotarkastukset KYLMÄ- JA PAKASTETUOTTEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET

Seurantalomake 2.1 Tuotteiden vastaanottotarkastukset KYLMÄ- JA PAKASTETUOTTEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET Seurantalomake 2.1 Tuotteiden vastaanottotarkastukset KYLMÄ- JA PAKASTETUOTTEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET Päiväys Elintarvikkeen nimi Lämpötila ºC Huomautuksia, jatka tarvittaessa kääntöpuolelle. Seurantalomake

Lisätiedot

TRE:572/ /2017

TRE:572/ /2017 1 (5) Watami Sushi Watami Sushi Oy Suvantokatu 10 33100 TAMPERE TRE:572/06.10.01/2017 WATAMI SUSHI OY:N KUULEMINEN ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISESTA MÄÄRÄYKSESTÄ JA 68 :N MUKAISESTA UHKASAKOSTA Toimija

Lisätiedot

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto OIVA -valvontatietojen julkistaminen Elintarviketurvallisuusvirasto 1 Mikä Oiva? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMA

OMAVALVONTASUUNNITELMA OMAVALVONTASUUNNITELMA Ulkona tapahtuva myynti 1. TOIMINNANHARJOITTAJAN TIEDOT... 2 2. TOIMINNAN KUVAUS... 2 3. ELINTARVIKKEIDEN HANKINTA... 4 4. PAKKAUSMERKINTÄVAATIMUKSET... 5 5. SIIVOUSSUUNNITELMA...

Lisätiedot

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso Ruokaa hygieenisesti o p e t u s h a l l i t u s Sisältö Käyttäjälle... 6 Näin käytät kirjaa... 7 Hygienian perusteita... 8 Mitä on hygieniaosaaminen?... 10 Säilytä

Lisätiedot

OIVA VALVONTATIETOJEN JULKISTAMINEN

OIVA VALVONTATIETOJEN JULKISTAMINEN OIVA VALVONTATIETOJEN JULKISTAMINEN Oiva- infopäivät elintarvikealan toimijoille Kesäkuu 2013 Kalajoen kaupunki Ympäristöterveydenhuolto / terveystarkastajat Tarkastettavat asiat koottu 18 ryhmään (elintarvikkeiden

Lisätiedot

Elintarvikehuoneiston omavalvontasuunnitelman vähimmäisvaatimukset

Elintarvikehuoneiston omavalvontasuunnitelman vähimmäisvaatimukset Elintarvikehuoneiston omavalvontasuunnitelman vähimmäisvaatimukset Elintarvikehuoneiston omavalvontasuunnitelmasta säädetään yleisessä elintarvikehygieniaasetuksessa (EY 852/2004), elintarvikelaissa (23/2006)

Lisätiedot

TArKASTUKSET JoHDANTo KÄSITTELYN LAAJUUS NÄYTTEENoTTo JA TUTKIMUKSET raaka-aine JA VArASToINTIAIKA TULoKSET NÄYTTEET

TArKASTUKSET JoHDANTo KÄSITTELYN LAAJUUS NÄYTTEENoTTo JA TUTKIMUKSET raaka-aine JA VArASToINTIAIKA TULoKSET NÄYTTEET Projektiyhteenveto MYYMÄLÄSSÄ VALMISTETTUJEN KALAVALMISTEIDEN HYGIEENINEN LAATU 2016 Johdanto Projektin tavoitteena oli tutkia myymälässä valmistettujen kalavalmisteiden hygieenistä laatua. Samalla tehtiin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 348 Heinon Tukku Oy, elintarvikelain mukainen hakemus liha-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta ja kala- ja maitoalan laitoksen hyväksymisestä HEL 2012-010314

Lisätiedot

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa Ravintolan perustaminen 1. Mikä seuraavista lauseista pitää paikkansa? a) Voit perustaa ravintolan ihan mihin vain tilaan. b) Voit perustaa

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUONEISTON OMAVALVONTA

ELINTARVIKEHUONEISTON OMAVALVONTA Kuopion kaupunki Ohje 1/6 Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto MIR 13.1.2017 ELINTARVIKEHUONEISTON OMAVALVONTA Tämä ohje on tarkoitettu lähtökohtaisesti kuopiolaisille elintarvikkeiden

Lisätiedot

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Vuoristo-yhtiöt Oy, 0115993-7

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus. Toimija Vuoristo-yhtiöt Oy, 0115993-7 LÄHETTÄJÄ Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1 A 06100 PORVOO VASTAANOTTAJA Haikon kartano Spa Cafe Vuoristo-yhtiöt Oy Haikkoontie 114 06400 PORVOO Tarkastuskertomus Elintarvikevalvonta Pvm 27.11.2013 Tapahtumatunnus

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA 2016 JOHDANTO Projektin tavoitteena oli selvittää kebabravintoloiden kebabin mikrobiologista laatua. Vantaan lisäksi projektiin osallistui Helsingin

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa. Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK

Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa. Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK 14.2.2014 Ilmoitettu elintarvikehuoneisto Päiväkotien

Lisätiedot

Koulutusta ensisaapumistoimijoille , klo 10-12

Koulutusta ensisaapumistoimijoille , klo 10-12 Koulutusta ensisaapumistoimijoille 21.11.2018, klo 10-12 Salmonellaerityistakuut EY asetus 1688/2005 Britta Wiander Ensisaapumisvalvonta ensisaapumisvalvonta@evira.fi EY 1688/2005 mukaiset salmonellatutkimukset

Lisätiedot

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016

Ympäristöterveyskeskus Terveydensuojelu 22.2.2016 Ympäristöterveyskeskus YHTEENVETO Terveydensuojelu 22.2.2016 KALAN JÄLJITETTÄVYYS MYYNTITISKEISSÄ 2015 Johdanto Kalan jäljitettävyys myyntitiskeissä 2015 oli Kanta- ja Päijät-Hämeen valvontayksiköiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Ympäristökeskus 22/2014 Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Ympäristökeskus 22/2014 Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) 30 Elintarvikelain 56 ja 59 :n mukaisen päätöksen antaminen Hakaniemen lihakauppa Ay:lle koskien väliaikaisessa käyttö- ja luovutuskiellossa olevia elintarvikkeita HEL

Lisätiedot

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki ESPOON KAUPUNKI TARKASTUSKERTOMUS 1(5) 1. TOIMIJAN JA TOIMIPAIKAN TIEDOT Toimijan nimi (Yrityksen nimi) Espoon kaupunki/sotet Toimijan osoite PL 2415, 02260 Espoo Laskutusosoite Y-tunnus 0101263-6 Puhelin

Lisätiedot

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Eviran ohje 16021/2 Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 9 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 2 2 Lainsäädäntöä... 2 3 Aidon perinteisen tuotteen nimitys... 2 4 Tilojen

Lisätiedot

Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma.

Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma. Elintarvikelain (23/2006) mukaan jokaisessa elintarvikealan yrityksessä tulee olla omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelma on yrityksen laatima kirjallinen kuvaus yrityksen toiminnasta ja toimintatavoista.

Lisätiedot

CASE TENHON TILA. Maatalousyhtymä Peltoa reilu 700 ha Palkattuja työntekijöitä

CASE TENHON TILA. Maatalousyhtymä Peltoa reilu 700 ha Palkattuja työntekijöitä CASE TENHON TILA Elintarvikkeiden valmistus tilalla Laura Tenho MMM 16.11.2017 Maatalousyhtymä Peltoa reilu 700 ha Palkattuja työntekijöitä 4-10 1 Lihakarjan rotuna limousin n. 160 emoa Lampaiden rotuna

Lisätiedot

Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa

Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa Eviran ohje 18402/2 Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 1 / 2 Laatijat Britta Wiander,

Lisätiedot

Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi grillit ja pizzeriat

Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi grillit ja pizzeriat KOKKOLAN KAUPUNKI OMAVALVONTAOHJE 1(13) Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi grillit ja pizzeriat Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi grillit ja pizzeriat, on laadittu Elintarvikelain (23/2006),

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA KESKUSTELU- JA TIEDOTUSTILAISUUS ENSISAAPUMISESTA JA ELINTARVIKEKULJETUKSISTA 6.9.2007 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Joni Haapanen SÄÄDÖKSET Elintarvikelaki

Lisätiedot

Ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen valvontalomake (IEH ) päivitetty

Ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen valvontalomake (IEH ) päivitetty Sivu 1/6 Ilmoitettujen elintarvikehuonstojen valvontalomake (IEH01 1.1.2016) päivitetty 1.1.2016 Tarkastuksen suorittaja: Huonston nimi ja osoite: Markkinointinimi: Läsnä: 1. Omavalvontasuunnitelma 1.1.

Lisätiedot

Työvaihe Uhka / Vaara Hallintakeinot Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon vastaanotto

Työvaihe Uhka / Vaara Hallintakeinot Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon vastaanotto Työvaihe Uhka / Vaara Hallintakeinot Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon Vastaanotto on kriittinen vastaanotto valvontapiste. Raakamaidossa on haittamikrobeja, kasvunestoaineita

Lisätiedot

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke porotietokansio raakalihavalmisteet Hannu Pekkala 2006 Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke SISÄLLYSLUETTELO 1 Määritelmä... 2 2 Raakalihavalmisteiden valmistus...

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 28/2009 eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 28/2009 eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta Sivu 1/8 Maa- ja metsätalousministeriön asetus 28/2009 eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tätä asetusta sovelletaan hyväksyttyihin elintarvikehuoneistoihin,

Lisätiedot

Elintarvikekuljetusten omavalvonta/arviointi sivu 1 (7) Pukeutumiseen ja työvaatteisiin liittyvät ohjeet: Mistä ohjeet löytyvät, noudatetaanko niitä?

Elintarvikekuljetusten omavalvonta/arviointi sivu 1 (7) Pukeutumiseen ja työvaatteisiin liittyvät ohjeet: Mistä ohjeet löytyvät, noudatetaanko niitä? Elintarvikekuljetusten omavalvonta/arviointi sivu 1 (7) Omavalvonnan arviointilomake Elintarvikealan toimijan nimi: Osoite: Puhelinnumero: Arvioinnin päivämäärä ja osallistujat: Arviointiraportin laatija

Lisätiedot

Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi

Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi KOKKOLAN KAUPUNKI OMAVALVONTAOHJE 1(12) Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi Ohje omavalvontasuunnitelman laatimiseksi -, on laadittu Elintarvikelain (23/2006), MMM:n asetuksen (1367/2011, asetus

Lisätiedot

OHJEITA ELINTARVIKEHUONEISTON OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEEN

OHJEITA ELINTARVIKEHUONEISTON OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEEN OHJEITA ELINTARVIKEHUONEISTON OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEEN 10.12.2009 SAATE Elintarvikelaki (23/2006) tuli voimaan 1.3.2006. Lailla säädetään elintarvikkeita koskevista yleisistä vaatimuksista sekä

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen

Lisätiedot

14.1.2016. Ei ole pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelyä.

14.1.2016. Ei ole pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelyä. 14.1.2016 Pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittely elintarvikehuoneistossa: vaaditaanko työntekijältä osaamistodistus, terveydentilan selvitys tai suojavaatetus? Ei vaadita osaamistodistusta

Lisätiedot

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 3 Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus Heinon Tukku Oy:n liha-, kala- ja maitoalan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-006929 T 11

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelma

Omavalvontasuunnitelma LAPIN AMMATTIOPISTO/TUOTANTOALAT/ METSÄRUUSUN TOIMIPISTE Omavalvontasuunnitelma Esikäsittelytila, Ruokapaja Rauni Korva-Hyötylä 3.4.2013 Sisällys 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TOIMINNAN KUVAUS... 3 2.1 Asiakkaat...

Lisätiedot

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset kala-alan laitoksen tilojen tulee olla.

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset kala-alan laitoksen tilojen tulee olla. Osa 2, Tilat Oppaan tässä osassa opit, millaiset kala-alan laitoksen tilojen tulee olla. Tilat ja toiminta vaikuttavat siihen, että elintarvikkeet ja ruoat ovat turvallista. Kun suunnittelet tiloja, ota

Lisätiedot

Projektin yhteenveto. Jauhelihan valmistus ja laatu espoolaisissa myymälöissä

Projektin yhteenveto. Jauhelihan valmistus ja laatu espoolaisissa myymälöissä 1 Jauhelihan valmistus ja laatu espoolaisissa myymälöissä Vladimir Vanhanen, Espoon seudun ympäristöterveys Tuija Myllymäki, Espoon seudun ympäristöterveys Emma Laamanen, Espoon seudun ympäristöterveys

Lisätiedot

Eviran ohje 16021/1. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta

Eviran ohje 16021/1. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Eviran ohje 16021/1 Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 8 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 2 2 Aidon perinteisen tuotteen nimitys...2 3 Tilojen hyväksyminen...

Lisätiedot

Osa 5, Omavalvonta. Varmista omavalvonnan toimivuus: 1. ennen toiminnan alkamista ja 2. vähintään kerran vuodessa sekä 3. aina, kun toiminta muuttuu.

Osa 5, Omavalvonta. Varmista omavalvonnan toimivuus: 1. ennen toiminnan alkamista ja 2. vähintään kerran vuodessa sekä 3. aina, kun toiminta muuttuu. Osa 5, Omavalvonta Oppaan tässä osassa tutustut omavalvontasuunnitelmaan Mikä se on ja miksi se tulee tehdä? Miten se tehdään? Mitä suunnitelmassa tulee huomioida? Miten omavalvontasuunnitelman toteutumista

Lisätiedot

Porvoon kaupunki Terveydensuojelu Terveydensuojelun toimialue Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Sipoo

Porvoon kaupunki Terveydensuojelu Terveydensuojelun toimialue Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Sipoo 1 / 7 Porvoon kaupunki Terveydensuojelu Terveydensuojelun toimialue Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Sipoo HAKEMUS - LAITOKSET Elintarvikelain (23/2006) 13 :n mukainen elintarvikehuoneiston

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA YHTEENVETO Ymp.ltk liitteen 9 LIITE sivu 1 SIILINJÄRVEN TULOKSET

SIILINJÄRVEN KUNTA YHTEENVETO Ymp.ltk liitteen 9 LIITE sivu 1 SIILINJÄRVEN TULOKSET sivu 1 Jauhelihan mikrobiologinen laatu Kuopion, Lapinlahden, Leppävirran, Maaningan, Nilsiän, Rautavaaran, Siilinjärven, Koillis-Savon kuntayhtymän, Pielaveden ja Keiteleen kuntayhtymän sekä Ylä-Savon

Lisätiedot

21.11.2015 Ekokokki-kurssi

21.11.2015 Ekokokki-kurssi RUOKAA TÄHTEISTÄ 21.11.2015 Ekokokki-kurssi KÄYTÄ TARKKAAN JA SÄILYTÄ OIKEIN Älä osta liikaa nopeasti pilaantuvaa ruokaa. Nykyisin monet kaupat ovat auki sunnuntaisinkin. Tutki jääkaappi ja ruokakaapit

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNGIN ELINTARVIKEVALVONNAN OMAVALVONTAOHJE

TAMPEREEN KAUPUNGIN ELINTARVIKEVALVONNAN OMAVALVONTAOHJE TAMPEREEN KAUPUNGIN ELINTARVIKEVALVONNAN OMAVALVONTAOHJE Tätä ohjetta voidaan käyttää omavalvontasuunnitelman pohjana ja täyttää omat tiedot otsikoiden alla oleviin laatikoihin, joista poistetaan niissä

Lisätiedot