1. Lämmöntuotanto ja lämmönjako Radiaattorilämmitys Radiaattorilämmityksen suunnittelu Vesikiertoinen lattialämmitys...

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Lämmöntuotanto ja lämmönjako Radiaattorilämmitys Radiaattorilämmityksen suunnittelu Vesikiertoinen lattialämmitys..."

Transkriptio

1 1. Lämmöntuotanto ja lämmönjako Radiaattorilämmitys Radiaattorilämmityksen suunnittelu Vesikiertoinen lattialämmitys Vesikiertoisen lattialämmityksen suunnittelu Ilmalämmitys Ilmalämmityksen suunnittelu Tekninen tila Käyttövesi Kulutuksen vaihtelu Käyttöveden lämmityksen tehontarve Lämpimän käyttöveden lämmityksen mitoitusteho ja energian kulutus Varaajan valinta Ilmanvaihto Ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus Uima-altaan lämmitys Tontti ja maaperä Vaakaputkisto Lämpökaivo Vesistö Järjestelmän käyttöönotto...19

2 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 2 1. Lämmöntuotanto ja lämmönjako 1.1. Radiaattorilämmitys Radiaattorilämmitys on Suomessa yksi yleisimmistä vesikiertoisista lämmönjakojärjestelmistä. Radiaattorilämmitys koostuu lämmöntuotantolaitteistosta, putkistosta ja radiaattoreista. Radiaattorilämmityksen suunnittelussa on oleellista lämmönjakojärjestelmän lämpötilaohjelma, eli radiaattoreille menevän ja niiltä palaavan veden lämpötilat. Yleisesti pyritään siihen, että lämmönjakojärjestelmän lämpötilat olisivat mahdollisimman alhaiset Radiaattorilämmityksen suunnittelu Radiaattorilämmityksen suunnittelun päävaiheet ovat: Tilakohtaisen lämmitystehon tarpeen laskenta Radiaattoreiden valinta Lämpötilaohjelman valinta Radiaattorin valinta Termostaattisen patteriventtiilin esisäätöarvon laskenta Putkiston mitoitus Virtaamien laskenta lämpötilaohjelman ja tehon perusteella Putkiston mitoitus, eli putkidimensioiden valinta Verkoston tasapainotus linjasäätöventtiilien avulla Lämmitystehon tarve lasketaan Suomen Rakentamismääräyskokoelman mukaisesti. Ajantasainen tieto on saatavissa sähköisessä muodossa osoitteesta

3 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 3 Radiaattoreiden valinnassa tulee huomioida lämpötilaohjelman vaikutus tarvittavaan lämmönsiirtopinta-alaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lämmöntuotanto laitteiston vaihtaminen voi aiheuttaa tarpeen radiaattoreiden uusimiselle. Esimerkki: Vanhan kattilalaitoksen tullessa vaihtoikään päädytään ratkaisuun, jossa putkisto ja radiaattorit jätetään paikalleen ja lämmöntuotantoa varten hankitaan maalämpöpumppu. Vanhan radiaattorilämmityksen lämpötilaohjelma on 80/60. Maalämpöpumpulla lämpötilaohjelma on 55/45. Tilan lämmitystehon tarve 1000 W. Radiaattorimitoituksessa käytetään ylilämpötilaa mitoituksessa, joten aluksi tarkastellaan ylilämpötilan eroja eri lämpötilaohjelmilla. Vanhan järjestelmän ylilämpötila: ( ) t vanha = 20 = 50K 2 Uuden järjestelmän ylilämpötila: ( ) t uusi = 20 = 30K 2 Kuten yllä olevista laskelmista voidaan nähdä ylilämpötilassa on 20 Kelvinin ero, joten on selvää että saman tehon siirtämiseen tarvitaan suurempi pintaala.

4 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 4 Minkä kokoinen radiaattori tulee valita 80/60 taulukosta, jotta lämmitysteho olisi 1000 W myös lämpötilaohjelmalla 55/45? Φ Φ rad rad t = t vanha uusi 1,3 50 1, 3 = *1000W W Kaavassa oleva 1,3 on lämmönluovutus eksponentti. Laskelma osoittaa selkeästi, että lämpötilaohjelman muutos lähes kaksinkertaistaa tarvittavan lämmönsiirtopinta-alan. Radiaattoreiden tehon riittävyyden tarkastelu on tehtävä jokaiselle radiaattorille, jotta saadaan varmuus lämmitystehon riittävyydestä. Uusien järjestelmien suunnittelu on huomattavasti helpompaa, sillä radiaattorit voidaan valita suoraan valitulle lämpötilaohjelmalle. Lämpötilaohjelman muutos vaikuttaa myös putkiston virtaamiin, joten putkistomitoituksen tarkastaminen ja vähintäänkin tasapainotus on aina välttämätöntä. Esimerkki: Rakennuksen lämmitystehon tarve on 12 kw, jolloin vanhalla lämpötilaohjelmalla lämmönjakojärjestelmän tilavuusvirta on: 12kW 3 q v = = 0,14dm / s 1* 4,2* ( 80 60) Uudella lämpötilaohjelmalla tilavuusvirta on: 12kW 3 q v 2 = = 0,29dm / s 1* 4,2* ( 55 45)

5 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 5 Virtaama vaikuttaa putkiston painehäviöön. Virtaamalla 0,14 dm³/s ja putkikoon ollessa DN 25 kitkapainehäviö on noin 35 Pa/m. Virtaaman ollessa 0,29 dm³/s samalla putkikoolla kitkapainehäviö on jo noin120 Pa/m Vesikiertoinen lattialämmitys Vesikiertoinen lattialämmitys on yleinen lämmönjakojärjestelmä uusissa rakennuksissa. Vesikiertoinen lattialämmitys koostuu lämmöntuotantolaitteistosta, jakotukista ja lattiarakenteen sisään sijoitetusta putkikierukasta. Vesikiertoisen lattialämmityksen etuja ovat mm. kiertoveden matala lämpötila (35-40 C) ja ikkunoiden alta pois jäävät radiaattorit. Kiertoveden matala lämpötilataso on seurausta suuresta lämmönsiirtopinta-alasta. Oikein suunnitellun ja toteutetun lattialämmityksen avulla lattian pintalämpötila on C. Lattian pintalämpötilan yläraja on 27 C Vesikiertoisen lattialämmityksen suunnittelu Vesikiertoisen lattialämmityksen suunnittelu perustuu tilakohtaiseen lämmitystehon tarpeen laskentaan. Lämmitystehon tarve lasketaan Suomen Rakentamismääräyskokoelman mukaisesti. Ajantasainen tieto on saatavissa sähköisessä muodossa osoitteesta Lattialämmityksen toiminta perustuu lattiarakenteen lämmönjöhtavuuteen ja sen vuoksi erilaisten lattiarakenteiden vaikutus tarvittavaan menoveden lämpötilaan tulee huomioida suunnittelussa. Yksityiskohtaiset suunnitteluohjeet erilaisista lattiarakenteista on saatavissa lattialämmitysjärjestelmien valmistajilta.

6 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 6 Lattialämmityksen suunnittelussa on muutamia perusperiaatteita, joita tulisi aina noudattaa. Jokaiselle huoneelle tulee olla oma piirinsä. Jakotukit tulee sijoittaa siten, että syöttöjohdot eri tiloihin ovat mahdollisimman lyhyet. Piirin tuloputki asennetaan ulkoseinälle tiheämmällä asennusvälillä. Toimivan lopputuloksen saavuttamiseksi on syytä aina olla yhteydessä vesikiertoisia lattialämmitysjärjestelmiä valmistaviin yrityksiin Ilmalämmitys Ilmalämmityksessä ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät on yhdistetty samaan kokonaisuuteen. Ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmän yhdistäminen tuo etuja, mutta asettaa myös rajoitteita järjestelmän suunnitteluun ja tototeutukseen. Ilmalämmityksessä lämpö siirretään huonetiloihin lämmitetyn ilman avulla. Merkittävä osa ilmasta kierrätetään takaisin ilmalämmityskojeelle ja ainoastaan osa ilmasta ohjataan poistoilmana ulos. Ilman kierrätys rajoittaa ilmalämmitysjärjestelmän käyttöä suuremmissa kohteissa. Ilmalämmityksen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat: Ilmalämmitysjärjestelmän avulla voidaan siirtää rakennuksen sisäisiä ja ulkoisia kuormia tilasta toiseen. Ilmalämmitysjärjestelmään voidaan helposti lisätä jäähdytys ja kostutus. Ilmalämmityspatteriin voidaan lisätä runsaasti lämmönsiirtopintaa, jolloin lämmitysjärjestelmänä voidaan käyttää matalalämpötila järjestelmää.

7 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Ilmalämmityksen suunnittelu Ilmalämmitysjärjestelmän mitoituksessa tulee huomioida sekä riittävät ilmamäärät että riittävä lämmitysteho. Ilmamäärät määräytyvät poistoilmavirtojen mukaan. Poistoilmavirta määräytyy tilan käyttötarkoituksen mukaan, kuitenkin siten että huoneiston ilman vaihtuvuuden on oltava vähintään 0,5 m³/h huoneiston ilmakuutiometriä kohden. Ilmalämmityksen peruslähtökohta on se, että poistoilmavirtaa vastaava ulkoilma virta on tuotava tilaan. Huonekohtainen tuloilmavirta määräytyy lämmitystehon tarpeen perusteella kaavasta jossa q v Φ = ρ i *δ ( t t ) i Φ = huoneen lämmöntarve mitoitustilanteessa ρi = tuloilman tiheys (lämpötilan vaikutus tulee huomioida) t s = sisäilma lämpötila t t = tuloilman lämpötila δi = tuloilman tiheys t s Tuloilman lämpötila voi olla jopa C. Järjestelmää suunniteltaessa tulee huomioda se, että tuloilman alhainen lämpötila mahdollistaa matalammassa lämpötilassa olevien lämmönlähteiden käytön. Tuloilman lämpötilan alememinen puolestaan kasvattaa tuloilmavirtaa. Ilmalämmitykseen kuuluu myös palautusilman käyttö. Palautusilmavirta muodostuu huonekohtaisten tuloilmavirtojen ja poistoilmavirtojen erotuksena. Palautusilma jaettuna huonetilavuudella antaa nimellisen ilmanvaihtokertoimen, joka on tyypillisesti 1-3 l/h.

8 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 8 Ilmalämmityksen suunnittelussa erityistä huomioita tulee kiinnittää laitteiden melutasoon. Minkään yksittäisen laitteen melutaso ei saa ylittää db(a). Kanavat ja niiden eristykset vaativat oman tilansa, joka tulee huomioda jo suunnittelussa. Ilmalämmityksessä käytetään siirtoilmaa, joten ovirakojen tai siirtoilmaventtiilien käyttäminen on välttämätöntä. Siirtoilmaventtiilit tulee voida varustaa äänen vaimennuksella. Kanavoinnin ja ilmavirtojen tasapainottamisen kannalta ilmastointikoneen tulisi olla niin keskellä rakennusta kuin mahdollista. Koneen melutason takia sijoituspaikka ei kuitenkaan voi olla asuintiloissa vaan se täytyy sijoittaa tekniseen tilaan. Koneen ääneneritykseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kanavointi voidaan toteuttaa joko ylä- tai alajakoisena. Alajakoinen järjestelmä mahdollistaa tuloilmalaitteiden asentamisen ilmanjaon kannalta edullisesti ulkoseinille ikkunoiden alle. Yläjakoinen ilmanjako voi aiheuttaa suuren lämpötilaeron huoneen ylä- ja alaosan välillä. Alajakoisessa järjestelmässä kanavien suojaamiseen maaperän kosteudelta tulee kiinnittää huomioita Tekninen tila Saneeraus kohteissa on syytä huomioida vanhan kattilalaitoksen vaikutus teknisen tilan ilmanvaihtoon ja lämmitykseen. Yleensä vanhoissa rakennuksissa teknisessä tilassa ei ole lämmitystä eikä poistoilmanvaihtoa, koska lämmityskattilan lämpöhäviöt lämmittävät tilaa riittävästi ja kattila itsessään toimii erittäin tehokkaana poistopuhaltimena. Jos em. asioita ei ei huomoida jo saneerauksen suunnitelussa on hyvin todennäköistä, että jonkinlaisia ongelmia on odotettavissa.

9 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 9 2. Käyttövesi 2.1. Kulutuksen vaihtelu Lämpimän veden kulutukselle on tyypillistä suuret kulutusvaihtelut, jotka ovat seurausta mm. vesikalusteiden kunnosta, kulutuksen seurannasta sekä kulutustottumuksista. Lämpimän veden kulutuksen suuret vaihtelut vaikuttavat niin järjestelmien mitoitukseen kuin varastointitarpeeseenkin. Lämpimän veden kulutuksen suhteellinen vaihtelu on sitä suurempi mitä pienemmästä rakennuksesta on kyse. Rakennusten lämpimän veden kulutus vaihtelee voimakkaasti tunneittain ja päivittäin. Yleensä kulutus on suurimmillaan arkisin klo 7 9 sekä klo Suuremmissa rakennuksissa vesipisteiden käytön eriaikasuus tasaa kokonaiskulutusta Käyttöveden lämmityksen tehontarve Käyttöveden lämmityksen tehontarpeeseen vaikuttaa merkittävästi se miten lämmin vesi tuotetaan. Yleisimmät lämmitysjärjestelmät ovat kaukolämpö, lämmityskattila lämminvesi kierukalla tai sähköinen lämminvesivaraaja. Myös maalämpö- ja poistoilmalämpöpumpuilla voidaan tuottaa lämmintä käyttövettä riittävästi. Maalämpö- ja poistoilmalämpöpumput ovat varaajallisia, joten niiden latausteho on pienempi kuin mitoitusvirtaamaa vastaava lämpöteho. Vaadittava latausteho riippuu lämminvesivaraajan tilavuudesta ja lämpötilasta.

10 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Lämpimän käyttöveden lämmityksen mitoitusteho ja energian kulutus Käyttöveden lämmitykseen tarvittava teho määritetään seuraavasti. Mitoitusvirtaaman määritys Suomen rakentamismääräyskokoelman osan D5 mukaisesti. jossa Φ LV ρv Φ = ρ * C * V * LV v pv lvmit ( T T ) Lämpimän käyttöveden mitoitusteho, [kw] Veden tiheys, [kg/m³] C ρv Veden ominaislämpö, [4,18 kj/kg K] V lvmit T lv T kv Mitoitusvirtaama, [m³/s] Lämpimän veden lämpötila, [ C] Kylmän veden lämpötila, [ C] lv kv Vaihtoehtoisesti lämpimän käyttöveden energian kulutus voidaan määrittää taulukon avulla. Jos käyttövesiverkostossa on kiertojohto, kerrotaan taulukon arvot 1,5:llä. Taulukko 1. Lämpimän käyttöveden energiantarpeen talotyyppikohtaisia normaaliarvoja. Rakennustyyppi Q lv, kwh / r - m³, kk Pientalo 0,4 Asuinkerrostalo 0,6 Toimistorakennus 0,1 Koulu 0,1

11 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Varaajan valinta Markkinoilla on sekä varaajalla varustettuja, että varaajattomia lämpöpumppuja. Varaajalla varustetut lämpöpumput ovat sinänsä helpompi vaihtoehto, mutta usein tilan aiheuttamien rajoitteiden tai muiden syiden johdosta on järkevää hankkia erillinen varaaja. Erillinen varaaja voidaan valita ja mitoittaa siten, että sillä varastoidaan energiaa sekä lämmitykseen että lämpimään käyttöveteen. Toinen mahdollisuus on se, että lämmitykselle ja lämpimälle käyttövedelle valitaan omat varaajansa. Varaajan mitoituksessa on syytä hyödyntää sekä lämpöpumppuja myyvien että varaajia valmistavien yritysten erikoisosaaminen. 3. Ilmanvaihto Rakennusten sisäilmastoa ja ilmanvaihtoa koskevat määräykset ja ohjeet uusiutuvat vuoden 2003 aikana, joten näissä suunnitteluohjeissa käsitellään suunnittekua uusien ohjeiden pohjalta. Rakennusten sisäilmastoa ja ilmanvaihtoa koskevat määräykset ja ohjeet ovat Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa D2, joka on saatavissa osoitteesta Suomen rakentamismääräyskokoelman osan D2 määräykset koskevat uusien rakennusten sisäilmastoa ja ilmanvaihtoa sekä ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja loma-asuntoja.

12 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus Lämpöpumppujärjestelmien osalta merkittävää on se, että D2 mukaan rakennuksen poistoilmasta on otettava lämpöä talteen lämpömäärä, joka vastaa 30 % ilmanvaihdon lämmityksen tarvitsemasta lämpömäärästä. Lämmöntalteen oton tehokkuuden vaatimus voidaan saavuttaa poistoilmalämpöpumpulla. 4. Uima-altaan lämmitys Uima-altaan lämmitys voidaan toteuttaa lämmönvaihtimella, joka asennetaan altaan vesikiertoon suodattimen jälkeen. Paras hyötysuhde saavutetaan vastavirtaus lämmönvaihtimella. Lämpöpumpulta lämmönvaihtimelle tulevaan putkeen tulee asentaa magneettiventtiili, jonka toimintaa ohjataan termostaatilla. Termostaatti asennetaan ennen lämmönvaihdinta allasveden kiertoon. Magneettiventtiilin toimintaa ohjataan siten, että sen avautuminen on sallittu vain suodatuksen ollessa toiminnassa. Uima-altaan lämmityksen tehontarpeen määrityksessä voidaan käyttää nyrkkisääntönä sitä, että 1 m 2 altaan vesipinta-alasta vaatii noin 300 W lämmitystehon. 8

13 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Tontti ja maaperä 5.1. Vaakaputkisto Vaakaputkistolla tarkoitaan tontin pintakerrokseen asennettavaa lämmönkeruuputkistoa, jolla kerätään lämpöenergiaa maalämpöpumppulämmitykseen. Vaakaputkiston suunnittelussa tärkeimpiä tekijöitä ovat maalaji sekä riittävän suuri pinta-ala. Vaakaputkisto asennetaan 1-1,2 metrin syvyyteen maanpinnasta. Vaakasuunnassa lämmönkeruuputkien etäisyys tulee olla vähintään 1,5 metriä. Putkisto tulee eristää vähintään 1,5 metrin etäisyydelle rakennuksen ulkoseinästä. Eristämätöntä putkea ei tule asentaa 2 metriä lähemmäksi rakennuksen perustuksia. Mahdolliset vesi- ja viemärilinjojen ohitukset on syytä eristää. Vaakaputkiston asennuksen yhteydessä kaivannon pohja tasataan ja kaikki suuret kivet tulee poistaa, jotta putkistovaurioilta vältytään. Kaivannon täytön yhteydessä lämmönkeruuputkiston merkitseminen muovinauhalla on hyvä tapa. Min 1,5 m Merkkinauha 1-1,2 m lämmönkeruuputki Kuvio 1. Vaakaputkiston asennuksen periaatekuva.

14 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 14 Vaakaputkiston lämmönkeruu peurstuu maaperän jäätymislämmön hyödyntämiseen. Maaperän ominaislämpökapasiteetti vaihtelee 0,2-1,2 kwh/m³ riippuen maalajista ja sen kosteudesta. Maalajien lämmön johtavuus puolestaan vaihtelee 0,5-3,25 W/m C maalajista ja sen kosteudesta riippuen. Maalajin jäänmuodostuslämpömäärä puolestaan voi olla jopa 90 kwh/m³. Taulukko 2. Maalajien jäänmuodostuslämpömäärä kwh/m³ Maalaji Maksimi, kwh/m³ Minimi, kwh/m³ Savi Kuiva savi Savinen siltti Siltti Hiekka Moreeni Turve Taulukossa 2 on eri maalajien jäänmuodostuslämpömäärien maksimi ja minimi arvoja. Esimerkki vaakaputkiston mitoituksesta: Rakennuksen lämpöenergian tarve kwh/a Lämmöntuotto maalämpöpumpulla, jonka COP = 3 Maaperä savea

15 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 15 Vaakaputkistolla kerättävä lämpömäärä voidaan laskea kaavalla: Q maa = kwh/ a *0,67 = 13400kWh/ a (1) kaavassa 1 arvo 0,67 saadaan liitteenä olevasta taulukosta, jossa on lämpökertoimen vaikutus lämpöpumpun energiaoksuuksiin. Vaakaputkiston pituus voidaan laskea kaavalla: MaaL = 245 metriä (2) 55 Kaavassa 2 arvot tulevat kaavasta 1 ja taulukosta 1. Vaakaputkiston pituuden määrittämisessä on aina syytä käyttää apuna laitevalmistajien asiantuntemusta. Jos vaakaputkiston pituus ylittää 400 metriä, tulee putket asentaa kahtena rinnakkaisena putkilenkkinä virtausvastusten pienentämiseksi. Putkilenkkien häviöiden tulee olla yhtäsuuret.

16 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Lämpökaivo Lämpökaivolla tarkoitetaan kallioon porattavaa porakaivoa, jota käytetään lämpöpumpun lämmönlähteenä. Lämpökaivon toteutuksesessa tulee noudattaa PoraTek Ry:n normilämpökaivon vaatimuksia. Lämpökaivon käyttö lämmönlähteenä perustuu pohjaveden ja peruskallion käyttöön lämmönsiirtoon. Lämpökaivo tulee mitoittaa siten, että jäätymistä ei tapahdu. Lämpökaivosta saatava energian määrä riippuu kaivon veden tuotosta, eli siitä kuinka runsaasti vesi siirtää lämpöenergiaa peruskalliosta. Lämpökaivosta saatava energian määrä on vähintään kaksinkertainen vaakaputkistoon verrattaessa. Suunnitteluvaiheessa ei kuitenkaan voida laskea lämpökaivon tarkkaa syvyyttä, sillä veden tuoton arviointi on käytännössä mahdotonta. Lämpökaivon todellinen syvyys selviää vasta porauksen ja koepummpauksen avulla. Lämpökaivon syvyyttä voidaan kuitenkin arvioida suunnittelun aikana. Lämpökaivon syvyyden arviointi on välttämätöntä kustannusten arvioinnin vuoksi. Esimerkki lämpökaivon mitoituksesta: Rakennuksen lämpöenergian tarve kwh/a Lämmöntuotto maalämpöpumpulla, jonka COP = 3 Lämmönlähteenä lämpökaivo

17 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu 17 Lämpökaivosta kerättävä lämpömäärä voidaan laskea kaavalla: Q maa = kwh/ a *0,67 = 13400kWh/ a (3) kaavassa 3 arvo 0,67 saadaan liitteenä olevasta taulukosta, jossa on lämpökertoimen vaikutus lämpöpumpun energiaoksuuksiin. Lämpökaivon aktiivinen syvyys voidaan laskea kaavalla: KaivoS = *0,5 134 metriä (4) 50 Kaavassa 4 lämpökaivosta saatavan lämpöenergian määrän on arvioitu olevan 50 kwh/m. Suunnittelussa on syytä olettaa lämpökaivon olevan ns. kuivakaivo, jolloin siitä saatava lämpöenergian määrä on alhaisempi kuin ns. märästä kaivosta saatavissa oleva energian määrä. Lämpökaivon aktiivisella syvyydellä tarkoitetaan kaivon sitä pituutta, joka on kaikkina vuodenaikoina veden peitossa. Lämpökaivon syvyyden ylittäessä 200 metriä tarvitaan kaksi tai useampia kaivoja. Kaivojen keskinäinen etäisyys tulee olla vähintään 10 metriä, mutta suositeltavampaa on 15 metrin etäisyys. Suunnitteluvaiheessa tehty oletus kuivasta lämpökaivosta ei myöskään tuo ikäviä yllätyksiä asiakkaalle toteutusvaiheessa. Lämpökaivon mitoituksessa voidaan myös hyödyntää erilaisia putkitus yhdistelmiä. Lämpökaivon mitoituksessa on aina syytä käyttää laitevalmistajan asiantuntemusta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

18 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Vesistö Vesistöjä voidaan käyttää maalämpöpumpun lämmönlähteenä kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on periaatteeltaan vastaava kuin vaakaputkiston käyttäminen. Toinen mahdollinen tapa on vesistön veden pumppaaminen suoraan höyrystimeen. Veden pumppaaminen höyrystimeen vaatii järjestelmän tarkkaa seurantaa jäätymisen välttämiseksi, joten tämä menetelmä ei ole kovin yleinen. Vesistön käyttö lämmönlähteenä asettaa erityiset vaatimukset lämmönkeruuputkiston asennukselle. Lämmönkeruuputken ympärille muodostuu jäätä, joten putkisto on ankkuroitava vesistön pohjaan riittävillä painoilla. Ilman riittäviä painoja on olemassa riski, että putkisto irtoaa pohjasta, jolloin putkivaurin riski on ilmeinen. Lisäksi rannan läheisyydessä putkisto tulee kaivaa pohjaan, jotteivät jäät vie sitä mennessään. Lämmönlähteenä vesistö on ylivoimainen verrattuna muihin maalämpöpumpun lämmönlähteisiin, lämmönkeruuputkella saatava tehon on 2-3 kertainen vaakaputkistoon verrattuna, eli noin W/m. Veden teoreettinen jäätymisenergia on 100 kwh/m³, joten vesistöön asennetun lämmönkeruuputken energian tuotoksi voidaan arvioida kwh/m. Esimerkki vesisöön asennetun lämmönkeruuputken pituuden laskennasta, kun vesistöstä otetaan energiaa kwh/a: VesiL = 191metriä (5) 70 Myös vesistöön asennettaessa putkilenkin enimmäispituus on 400 metriä. Jos putkipituus on yli 400 metriä tulee putkisto jakaa kahteen yhtäpitkään rinnakkaiseen lenkkiin.

19 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Järjestelmän käyttöönotto Lämpöpumppujärjestelmän käyttöönottoon liittyvät toimenpiteet ja niiden dokumentointi on käsitelty omassa liitteessään.

20 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu LIITTEET 1 Taulukko 3. Lämpöpumpun lämpökertoimen vaikutus energiaosuuksiin. Lämpökerroin Sähköenergiaa Ilmaisenergiaa 4,0 25 % 75 % 3,9 26 % 74 % 3,8 26 % 74 % 3,7 27 % 73 % 3,6 28 % 72 % 3,5 29 % 71 % 3,4 29 % 71 % 3,3 30 % 70 % 3,2 31 % 69 % 3,1 32 % 68 % 3,0 33 % 67 % 2,9 34 % 66 % 2,8 36 % 64 % 2,7 37 % 63 % 2,6 38 % 62 % 2,5 40 % 60 % 2,4 42 % 58 % 2,3 43 % 57 % 2,2 45 % 55 % 2,1 48 % 52 % 2,0 50 % 50 %

21 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu LIITTEET 2

22 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu LIITTEET 3

23 Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu LIITTEET 4

Esimerkki poistoilmaja. ilmavesilämpöpumpun D5:n mukaisesta laskennasta

Esimerkki poistoilmaja. ilmavesilämpöpumpun D5:n mukaisesta laskennasta Esimerkki poistoilmaja ilmavesilämpöpumpun D5:n mukaisesta laskennasta 4.11.2016 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Poistoilma- ja ilmavesilämpöpumpun D5 laskenta... 4 2.1 Yleistä...

Lisätiedot

Maalämpöpumput suurissa kiinteistöissä mitoitus, soveltuvuus, toiminta Finlandia-talo 14.12.2011. Sami Seuna Motiva Oy

Maalämpöpumput suurissa kiinteistöissä mitoitus, soveltuvuus, toiminta Finlandia-talo 14.12.2011. Sami Seuna Motiva Oy Maalämpöpumput suurissa kiinteistöissä mitoitus, soveltuvuus, toiminta Finlandia-talo 14.12.2011 Sami Seuna Motiva Oy Lämpöpumpun toimintaperiaate Höyry puristetaan kompressorilla korkeampaan paineeseen

Lisätiedot

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry.

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry. . Petri Koivula toiminnanjohtaja DI 1 Energia Asteikot ja energia -Miten pakkasesta saa energiaa? Celsius-asteikko on valittu ihmisen mittapuun mukaan, ei lämpöenergian. Atomien liike pysähtyy vasta absoluuttisen

Lisätiedot

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry.

Suomen lämpöpumppuyhdistys. SULPU ry. . Petri Koivula toiminnanjohtaja DI 1 Palkittua työtä Suomen hyväksi Ministeri Mauri Pekkarinen luovutti SULPUlle Vuoden 2009 energia teko- palkinnon SULPUlle. Palkinnon vastaanottivat SULPUn hallituksen

Lisätiedot

Miten valitsen kohteeseeni sopivan lämpöpumpun Seminaari Sami Seuna, Motiva Oy. 25/10/2017 Näkökulmia lämpöpumpun elinkaarilaskentaan 1

Miten valitsen kohteeseeni sopivan lämpöpumpun Seminaari Sami Seuna, Motiva Oy. 25/10/2017 Näkökulmia lämpöpumpun elinkaarilaskentaan 1 Miten valitsen kohteeseeni sopivan lämpöpumpun Seminaari 25.10.2017 Sami Seuna, Motiva Oy 25/10/2017 Näkökulmia lämpöpumpun elinkaarilaskentaan 1 Maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumpuille soveltuvat kohteet

Lisätiedot

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010

Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Lämpöpumpputekniikkaa Tallinna 18.2. 2010 Ari Aula Chiller Oy Lämpöpumpun rakenne ja toimintaperiaate Komponentit Hyötysuhde Kytkentöjä Lämpöpumppujärjestelmän suunnittelu Integroidut lämpöpumppujärjestelmät

Lisätiedot

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Aurinko Maalämpö Kaasu Lämpöpumput Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Kaasulämmityksessä voidaan hyödyntää uusiutuvaa energiaa käyttämällä biokaasua tai yhdistämällä lämmitysjärjestelmään

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS

ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS ENERGIATEHOKAS KARJATALOUS PELLON GROUP OY / Tapio Kosola ENERGIAN TALTEENOTTO KOTIELÄINTILALLA Luonnossa ja ympäristössämme on runsaasti lämpöenergiaa varastoituneena. Lisäksi maatilan prosesseissa syntyvää

Lisätiedot

BH60A1300 Rakennusten LVI-tekniikka

BH60A1300 Rakennusten LVI-tekniikka TÄMÄ VASTAUSPAPERI PALAUTETAAN. Nimi: Osasto: Tehtävä 1. (5 pistettä) Valitse oikea vaihtoehto. Oikeasta vastauksesta +1 piste, väärästä 0,5 pistettä ja vastaamatta jättäminen 0 pistettä. 1.1 Kun kiinteistön

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 564 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Vesikiertoiset radiaattorit 60/0 C Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala, m² 8.0 Lämmitysjärjestelmän kuvaus Ilmanvaihtojärjestelmän kuvaus Vesikiertoinen

Lisätiedot

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpöä on pidetty omakotitalojen lämmitystapana. Maailma kehittyy ja paineet sen pelastamiseksi myös. Jatkuva ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys vaativat lämmittäjiä

Lisätiedot

ENERGIAN VARASTOINTI JA UUDET ENERGIANLÄHTEET. Lämpöpumput 1.10.2010

ENERGIAN VARASTOINTI JA UUDET ENERGIANLÄHTEET. Lämpöpumput 1.10.2010 ENERGIAN VARASTOINTI JA UUDET ENERGIANLÄHTEET Lämpöpumput 1.10.2010 Lämpöpumpun toiminta ja pääkomponentit Lämpöpumppu ottaa lämpöä alemmasta lämpötilatasosta ja siirtää sitä korkeampaan lämpötilatasoon.

Lisätiedot

24.5.2012 Gasum Petri Nikkanen 1

24.5.2012 Gasum Petri Nikkanen 1 24.5.2012 Gasum Petri Nikkanen 1 UUSIA OHJEITA, OPPAITA JA STANDARDEJA KAASULÄMMITYS JA UUSIUTUVA ENERGIA JOKO KAASULÄMPÖPUMPPU TULEE? 24.5.2012 Gasum Petri Nikkanen 2 Ajankohtaista: Ympäristöministeriö:

Lisätiedot

RAKENTAMINEN JA ENERGIATEHOKKUUS

RAKENTAMINEN JA ENERGIATEHOKKUUS RAKENTAMINEN JA ENERGIATEHOKKUUS primäärienergia kokonaisenergia ostoenergia omavaraisenergia energiamuotokerroin E-luku nettoala bruttoala vertailulämpöhäviö Mikkelin tiedepäivä 7.4.2011 Mikkelin ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset

Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset Julkaisu K1/2013 Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet edellinen julkaisu vuodelta 2003 päivitetty versio

Lisätiedot

Kokeneempi. Osaavampi

Kokeneempi. Osaavampi Kokeneempi. Osaavampi. 020 7737 300 www.tomallensenera.fi Tom Allen Seneran tunnusluvut Tom Allen: maalämpöalan edelläkävijä Suomessa (perustettu 1991) Tom Allen Senera Oy: yli 9 000 asennettua maalämpö-

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 8 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Vesikiertoinen radiaattorilämmitys, kaukolämpö /

Lisätiedot

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin

Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin Scanvarm SCS-sarjan lämpöpumppumallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin 05/2013 SCS10-15 SCS21-31 SCS40-120 SCS10-31 Scanvarm SCS-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin.

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (E-luku) Lämmitetty nettoala 8,8 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Poistoilmalämpöpumppu,

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 58 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 89. m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Maalämpöpumppu NIBE F454 / Maalämpöpumppu NIBE

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Lamellihirsitalo

Lisätiedot

Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009

Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009 Rakennuksien lämmitysjärjestelmät Kontiolahti 9.5.2009 Simo Paukkunen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu liikelaitos Biotalouden keskus simo.paukkunen@pkamk.fi, 050 9131786 Lämmitysvalinnan lähtökohtia

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! CasaNibe 20100

Lisätiedot

Rakennusmääräykset. Mikko Roininen Uponor Suomi Oy

Rakennusmääräykset. Mikko Roininen Uponor Suomi Oy Talotekniikka ja uudet Rakennusmääräykset Mikko Roininen Uponor Suomi Oy Sisäilmastonhallinta MUKAVUUS ILMANVAIHTO ERISTÄVYYS TIIVEYS LÄMMITYS ENERGIA VIILENNYS KÄYTTÖVESI April 2009 Uponor 2 ULKOISET

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala.7 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus vesikiertoinen patterilämmitys, kaukolämpö Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

HYVÄ SUUNNITTELU PAREMPI LOPPUTULOS SUUNNITTELUN MERKITYS ENERGIAREMONTEISSA

HYVÄ SUUNNITTELU PAREMPI LOPPUTULOS SUUNNITTELUN MERKITYS ENERGIAREMONTEISSA HYVÄ SUUNNITTELU PAREMPI LOPPUTULOS SUUNNITTELUN MERKITYS ENERGIAREMONTEISSA AJOISSA LIIKKEELLE Selvitykset tarpeista ja vaihtoehdoista ajoissa ennen päätöksiä Ei kalliita kiirekorjauksia tai vahinkojen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Mika Waltarinkatu 14, Talo A Mika Waltarinkatu Porvoo. Pientalo (Asuinkerrostalot) Uudisrakennusten.

ENERGIATODISTUS. Mika Waltarinkatu 14, Talo A Mika Waltarinkatu Porvoo. Pientalo (Asuinkerrostalot) Uudisrakennusten. ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Mika Waltarinkatu 4, Talo A Mika Waltarinkatu 4 0600 Porvoo Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi Rakennuksen käyttötarkoitusluokka. 0 Pientalo (Asuinkerrostalot)

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo Sypi 63700

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 9 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö, vesikiertoinen lattialämmitys Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

5/13 Ympäristöministeriön asetus

5/13 Ympäristöministeriön asetus 5/13 Ympäristöministeriön asetus rakennusten energiatehokkuudesta annetun ympäristöministeriön asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 27 päivänä helmikuuta 2013 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo JarnaK

Lisätiedot

Lämmitysverkoston lämmönsiirrin (KL) Asuntokohtainen tulo- ja poistoilmajärjestelmä. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö Kaukolämpö

Lämmitysverkoston lämmönsiirrin (KL) Asuntokohtainen tulo- ja poistoilmajärjestelmä. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö Kaukolämpö YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala, m² 50 Lämmitysjärjestelmän kuvaus Ilmanvaihtojärjestelmän kuvaus Lämmitysverkoston

Lisätiedot

YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA

YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA YLEISTIETOA LÄMPÖPUMPUISTA Eksergia.fi Olennainen tieto energiatehokkaasta rakentamisesta Päivitetty 12.1.2015 SISÄLTÖ Yleistä lämpöpumpuista Lämpöpumppujen toimintaperiaate Lämpökerroin ja vuosilämpökerroin

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (E-luku) Lämmitetty nettoala 7,9 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Poistoilmalämpöpumppu,

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. As Oy Maakirjantie 2 E-D Maakirjantie Espoo. Asuinrakennus (Asuinkerrostalot) Uudisrakennusten.

ENERGIATODISTUS. As Oy Maakirjantie 2 E-D Maakirjantie Espoo. Asuinrakennus (Asuinkerrostalot) Uudisrakennusten. ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: As Oy Maakirjantie ED Maakirjantie 000 Espoo Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: 044/ 0 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Asuinrakennus (Asuinkerrostalot)

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo metmiäs

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 958. m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö.Vesikiertoiset lämmityspatterit. Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

3/18/2012. Ennen aloitusta... Tervetuloa! Maalämpö. 15.3.2012 Arto Koivisto Viessmann Oy. Tervetuloa!

3/18/2012. Ennen aloitusta... Tervetuloa! Maalämpö. 15.3.2012 Arto Koivisto Viessmann Oy. Tervetuloa! Tervetuloa! Maalämpö 15.3.2012 Arto Koivisto Viessmann Oy Mustertext Titel Vorlage 1 01/2006 Viessmann Werke Ennen aloitusta... Tervetuloa! Osallistujien esittely. (Get to together) Mitä omia kokemuksia

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 690 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Öljykattila/vesiradiaattori Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo Sponsori

Lisätiedot

Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset (päivitetty 9.5.2014)

Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset (päivitetty 9.5.2014) Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet, julkaisu K1/2013 keskeiset uudistukset (päivitetty ) Julkaisu K1/2013 Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja ohjeet edellinen julkaisu vuodelta 2003 päivitetty

Lisätiedot

Energia. Energiatehokkuus. Megawatti vai Negawatti: Amory Lovins Rocky Mountain- instituutti, ympäristöystävällisyyden asiantuntija

Energia. Energiatehokkuus. Megawatti vai Negawatti: Amory Lovins Rocky Mountain- instituutti, ympäristöystävällisyyden asiantuntija Energia Energiatehokkuus Megawatti vai Negawatti: Amory Lovins Rocky Mountain- instituutti, ympäristöystävällisyyden asiantuntija Sähkön säästäminen keskimäärin kahdeksan kertaa edullisempaa kuin sen tuottaminen

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala 58 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Vesiradiaattorit (eristetyt jakojohdot) Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

T-MALLISTO. ratkaisu T 0

T-MALLISTO. ratkaisu T 0 T-MALLISTO ratkaisu T 0 120 Maalämpö säästää rahaa ja luontoa! Sähkölämmitykseen verrattuna maksat vain joka neljännestä vuodesta. Lämmittämisen energiatarve Ilmanvaihdon 15 % jälkilämmitys Lämpimän käyttöveden

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo Nakuman

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo Pula-aho

Lisätiedot

LUONNOS ENERGIATODISTUS. kwh E /(m 2 vuosi) energiatehokkuuden vertailuluku eli E-luku

LUONNOS ENERGIATODISTUS. kwh E /(m 2 vuosi) energiatehokkuuden vertailuluku eli E-luku LUONNOS 6.9.07 ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Todistustunnus: Energiatehokkuusluokka A B C D E F G Rakennuksen

Lisätiedot

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120

Ratkaisu suuriin kiinteistöihin. Lämpöässä T/P T/P 60-120 Ratkaisu suuriin kiinteistöihin Lämpöässä T/P T/P 60-120 T/P 60-120 Ratkaisu kahdella erillisvaraajalla T/P 60-120 -mallisto on suunniteltu suuremmille kohteille kuten maatiloille, tehtaille, päiväkodeille,

Lisätiedot

Sähkölämmityksen toteutus 1.7.2012 jälkeen SÄHKÖLÄMMITYSFOORUMI RY

Sähkölämmityksen toteutus 1.7.2012 jälkeen SÄHKÖLÄMMITYSFOORUMI RY Sähkölämmityksen toteutus 1.7.2012 jälkeen SÄHKÖLÄMMITYSFOORUMI RY Mihin rakennuksiin sovelletaan Normaalit asuinrakennukset Vuokra- tai vastaavaan käyttöön tarkoitetut vapaa-ajan rakennukset Yksityiskäyttöön

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo wero Ei

Lisätiedot

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120

Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 Lämpöässä T-mallisto ratkaisu pieniin ja suuriin kiinteistöihin T 10-15 T 21-31 T 40-120 T 10-31 Lämpöässä T-mallisto on joustava ratkaisu erityyppisiin maaenergiajärjestelmiin. Tyypillisiä T 10-31 -mallien

Lisätiedot

Tehokas lämmitys. TARMOn lämpöilta taloyhtiöille. Petri Jaarto. 30.9.2013 Jäävuorenhuippu Oy

Tehokas lämmitys. TARMOn lämpöilta taloyhtiöille. Petri Jaarto. 30.9.2013 Jäävuorenhuippu Oy Tehokas lämmitys TARMOn lämpöilta taloyhtiöille Petri Jaarto 30.9.2013 Jäävuorenhuippu Oy 1 Tekninen kunto Ohjaavana tekijänä tekninen käyttöikä KH 90 00403 Olosuhteilla ja kunnossapidolla suuri merkitys

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Pentintie 3 62200 Kauhava. 2312-123-12-123-T 1987 Kahden asunnon talot. Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku)

ENERGIATODISTUS. Pentintie 3 62200 Kauhava. 2312-123-12-123-T 1987 Kahden asunnon talot. Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku) ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Pentintie 600 Kauhava Rakennustunnus: Valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Todistustunnus: T 987 Kahden asunnon talot Rakennuksen laskennallinen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Kalevankatu 26 b 80100, JOENSUU. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku)

ENERGIATODISTUS. Kalevankatu 26 b 80100, JOENSUU. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku) ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Joensuun Elli Kalevankatu 6 b 8000, JOENSUU Rakennustunnus: 67--6- Rakennuksen valmistumisvuosi: 0 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Muut asuinkerrostalot Todistustunnus:

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 4 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Öljy, välivaraaja, radiaattorit.

Lisätiedot

Sähkölämmityksen toteutus. SÄHKÖLÄMMITYSFOORUMI RY ( www.lamminkoti.fi)

Sähkölämmityksen toteutus. SÄHKÖLÄMMITYSFOORUMI RY ( www.lamminkoti.fi) Sähkölämmityksen toteutus 1.7.2012 jälkeen SÄHKÖLÄMMITYSFOORUMI RY ( www.lamminkoti.fi) Mihin rakennuksiin sovelletaan Normaalit asuinrakennukset Vuokra-tai vastaavaan käyttöön tarkoitetut vapaa-ajan rakennukset

Lisätiedot

Lämpöpumpun toiminta. Toiminnan periaate

Lämpöpumpun toiminta. Toiminnan periaate Lämpöpumpun toiminta Lämpöpumppu eroaa monissa suhteissa perinteisestä öljylämmityksestä sekä suorasta sähkölämmityksestä. Kuten öljylämmitys, lämpöpumppulämmitys on keskuslämmitys, toisin sanoen lämpö

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 590 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö / kaukolämpö

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Talo mikaho

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Isonjärvenkuja Espoo

ENERGIATODISTUS. Rakennustunnus: Isonjärvenkuja Espoo ENERGIATODISTUS Rakennus Rakennustyyppi: Osoite: Erillinen pientalo (yli 6 asuntoa) Valmistumisvuosi: Rakennustunnus: Isonjärvenkuja 9 02940 Espoo 998 Useita, katso "lisämerkinnät" Energiatodistus on annettu

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 79 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

Energiatehokas sähkölämmitys Lämmityksen mitoitus, tehtävävastaus Pirkko Harsia TAMK

Energiatehokas sähkölämmitys Lämmityksen mitoitus, tehtävävastaus Pirkko Harsia TAMK Energiatehokas sähkölämmitys Lämmityksen mitoitus, tehtävävastaus 24.9.2008 Pirkko Harsia TAMK Tehtävä 1A: Arvioi huonelämmitystehon tarve Pinta-ala 12 m 2 Huonekorkeus 2,6 m Tehtävä 1B: Laske huonekohtainen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Asunto Oy Saton Kahdeksikko talo F Vaakunatie Kaarina Uudisrakennusten.

ENERGIATODISTUS. Asunto Oy Saton Kahdeksikko talo F Vaakunatie Kaarina Uudisrakennusten. ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Asunto Oy Saton Kahdeksikko talo F Vaakunatie 9 78 Kaarina Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: 4865 967 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Asuinkerrostalo

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Korkeakoulunkatu 10 33720, TAMPERE. Uudisrakennusten määräystaso 2012. Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku)

ENERGIATODISTUS. Korkeakoulunkatu 10 33720, TAMPERE. Uudisrakennusten määräystaso 2012. Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku) ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Kampusareena, toimistorakennusosa Korkeakoulunkatu 0 70, TAMPERE Rakennustunnus: - Rakennuksen valmistumisvuosi: 05 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Toimistorakennukset

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. LUONNOSVERSIO - virallinen todistus ARA:n valvontajärjestelmästä. Uudisrakennusten. määräystaso 2012

ENERGIATODISTUS. LUONNOSVERSIO - virallinen todistus ARA:n valvontajärjestelmästä. Uudisrakennusten. määräystaso 2012 ENERGIATODISTUS LUONNOSVERSIO virallinen todistus ARA:n valvontajärjestelmästä Rakennuksen nimi ja osoite: Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Todistustunnus:

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS 00550, HELSINKI. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku)

ENERGIATODISTUS 00550, HELSINKI. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku) ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: 8 Berliininkatu 5 Berliininkatu 5 00550, HELSINKI Rakennustunnus: 09-0-000-0075-- Rakennuksen valmistumisvuosi: 00 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Muut asuinkerrostalot

Lisätiedot

LÄMPÖPUMPUN ANTOTEHO JA COP Täytä tiedot vihreisiin ruutuihin Mittauspäivä ja aika LASKE VIRTAAMA, JOS TIEDÄT TEHON JA LÄMPÖTILAERON

LÄMPÖPUMPUN ANTOTEHO JA COP Täytä tiedot vihreisiin ruutuihin Mittauspäivä ja aika LASKE VIRTAAMA, JOS TIEDÄT TEHON JA LÄMPÖTILAERON LÄMPÖPUMPUN ANTOTEHO JA COP Täytä tiedot vihreisiin ruutuihin Täytä tiedot Mittauspäivä ja aika Lähdön lämpötila Paluun lämpötila 32,6 C 27,3 C Meno paluu erotus Virtaama (Litraa/sek) 0,32 l/s - Litraa

Lisätiedot

Uudet oppaat: Erillinen moottoriajoneuvosuoja PILP ja IVLP. TkL Mika Vuolle Equa Simulation Finland Oy

Uudet oppaat: Erillinen moottoriajoneuvosuoja PILP ja IVLP. TkL Mika Vuolle Equa Simulation Finland Oy Uudet oppaat: Erillinen moottoriajoneuvosuoja PILP ja IVLP TkL Mika Vuolle Equa Simulation Finland O Moottoriajoneuvosuojat Pinta-alasäännöt Rakennuksen sisällä sijaitsevien tai rakennukseen rakenteellisesti

Lisätiedot

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Timo Luukkainen 2009-05-04 Ympäristön ja energian säästö yhdistetään parantuneeseen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Taubenkuja , HELSINKI. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku)

ENERGIATODISTUS. Taubenkuja , HELSINKI. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku) ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Asokodit Taubenkuja 4 A Taubenkuja 4 00870, HELSINKI Rakennustunnus: 9-49-75-0 Rakennuksen valmistumisvuosi: 06 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Muut asuinkerrostalot

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Öljylämmitys, vesikiertoiset

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 08 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

Lämpöpumput ja aurinko energianlähteinä Energiaehtoo

Lämpöpumput ja aurinko energianlähteinä Energiaehtoo Lämpöpumput ja aurinko energianlähteinä Energiaehtoo 5.10.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Energianeuvonta Keski-Suomessa Energianeuvontaa tarjotaan

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 600 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö / kaukolämpö

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Leinelänkaari 11 A 01360, VANTAA. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku)

ENERGIATODISTUS. Leinelänkaari 11 A 01360, VANTAA. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku) ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy / Leinelän Paletti A Leinelänkaari A 060, VANTAA Rakennustunnus: 066945Y Rakennuksen valmistumisvuosi: 06 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka:

Lisätiedot

RAKENNUKSEN KOKONAISENERGIANKULUTUS (E-luku)

RAKENNUKSEN KOKONAISENERGIANKULUTUS (E-luku) RAKENNUKSEN KOKONAISENERGIANKULUTUS (Eluku) Eluku Osoite Rakennuksen käyttötarkoitus Rakennusvuosi Lämmitetty nettoala E luku E luvun erittely Käytettävät energialähteet Sähkö Kaukolämpö Uusiutuva polttoaine

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 89 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö / Kaukolämpö Ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

Energiaremontti investointi vai kustannus?

Energiaremontti investointi vai kustannus? Energiaremontti investointi vai kustannus? Taloyhtiöiden hallitusforum 24.09.2011, Messukeskus Helsinki DI Petri Pylsy Suomen Kiinteistöliitto ry Tarjolla tänään Suunnitelmallinen energiatehokkuuden parantaminen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Matinniitynkuja , ESPOO. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku)

ENERGIATODISTUS. Matinniitynkuja , ESPOO. Uudisrakennusten määräystaso Rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutus (E-luku) ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: HOAS 74 Matinniitynkuja 4 C-D Matinniitynkuja 4 00, ESPOO Rakennustunnus: 049-0-00-000-- Rakennuksen valmistumisvuosi: 00 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka:

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Talonpojantie 10, rakennus A 00790, HELSINKI. Uudisrakennusten määräystaso 2012

ENERGIATODISTUS. Talonpojantie 10, rakennus A 00790, HELSINKI. Uudisrakennusten määräystaso 2012 ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Hoas Talonpojantie Talonpojantie 0, rakennus A 00790, HELSINKI Rakennustunnus: 606 Rakennuksen valmistumisvuosi: 06 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Muut asuinkerrostalot

Lisätiedot

Lämmitysmuodon valinta, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys Marjo Kekki 28.5.2012

Lämmitysmuodon valinta, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys Marjo Kekki 28.5.2012 Lämmitysmuodon valinta, ilmanvaihto ja käyttöveden lämmitys Marjo Kekki 28.5.2012 Hanke on osa TEM:n ja Sitran rahoittamaa kuluttajien energianeuvontakokonaisuutta 2010 2011 Lämmitystapa Energiatehokkuuden

Lisätiedot

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto Tee parannus!-aluekiertue Tarjolla tänään Ilmanvaihdon parantaminen Lämpöpumppuratkaisuja Märkätilojen vesikiertoinen

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 46,5 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Öljylämmitys, varalla sähkökattila,

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Asunto Oy Helsingin Arabianrinne A-talo Kokkosaarenkatu 6, Helsinki. Muut asuinkerrostalot. Uudisrakennusten.

ENERGIATODISTUS. Asunto Oy Helsingin Arabianrinne A-talo Kokkosaarenkatu 6, Helsinki. Muut asuinkerrostalot. Uudisrakennusten. ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Asunto Oy Helsingin Arabianrinne Atalo Kokkosaarenkatu 6, 56 Helsinki Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: 45967 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka:

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Uudisrakennus

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 08 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö, vesikiertoinen

Lisätiedot

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila

Lämmitystehontarve / Ulkolämpötila MAALÄMMITYSLASKELMA ( keskiarvovuodelle täystehoisella pumpulla) Bergheat46.ods Ohje Laskelma on viitteellinen Laskelma perustuu rakennetietoihin. Tarkistuta mitoitus laitetoimittajallasi! Rintamamiestalo

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Korvasienenkatu 3 Korvasienenkatu Lappeenranta K Uudisrakennusten.

ENERGIATODISTUS. Korvasienenkatu 3 Korvasienenkatu Lappeenranta K Uudisrakennusten. ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Korvasienenkatu Korvasienenkatu 555 Lappeenranta Rakennustunnus: Rakennuksen valmistumisvuosi: 45575K 994 Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Asuinkerrostalo

Lisätiedot

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA

YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskennallinen ostoenergiankulutus ja energiatehokkuuden vertailuluku (Eluku) Lämmitetty nettoala 06 m² Lämmitysjärjestelmän kuvaus Kaukolämpö, vesikiertoinen

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS. Harju, Rakennus A-D Harju 1 02460 Kirkkonummi. 257-492-25-0 1965 Muut asuinkerrostalot

ENERGIATODISTUS. Harju, Rakennus A-D Harju 1 02460 Kirkkonummi. 257-492-25-0 1965 Muut asuinkerrostalot ENERGIATODISTUS Rakennuksen nimi ja osoite: Harju, Rakennus AD Harju 0460 Kirkkonummi Rakennustunnus: Valmistumisvuosi: Rakennuksen käyttötarkoitusluokka: Todistustunnus: 574950 965 Muut asuinkerrostalot

Lisätiedot