Roadtripillä etelävaltioissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Roadtripillä etelävaltioissa"

Transkriptio

1 Roadtripillä etelävaltioissa matkailijan Amerikka M aaliskuussa Yhdysvaltojen etelävaltioissa kevät on jo pitkällä. Viikon kestävä roadtrip-reissu vei minut ja puolisoni Etelä- Carolinasta ja Appalakkivuorien tuntumasta ensin Georgiaan, sitten Alabaman kautta Mississippille ja Louisianaan ja lopulta Floridaan. Matkamme päätepiste oli idyllinen Savannah aivan mantereen kaakkoislaidalla ja lopuksi Atlanta, josta paluulentomme lähti. Liikenteessä taidolla ja tuurilla Autolla matkustaminen on Yhdysvalloissa todella mutkatonta. Autoilijoista pidetään Amerikassa paljon parempaa huolta kuin Suomessa, kenties siksi, että autoilijoiden taidot ovat selvästi kehnommat, tai siksi, että monet kuskit ovat niin humalassa. Selvää kuitenkin on, että amerikkalaiset rakastavat autojaan, ja niin autoileva turistikin tuntee olevansa kuin herran kukkarossa. Suomessa liikenteessä voi luottaa useimmiten siihen, että kaikki autoilijat ovat autokoulun käyneitä ja siksi myös perillä siitä, mitä tavalliset liikennemerkit tarkoittavat. Amerikkalaisille autoilijoille monet asiat selitetään yksityiskohtaisemmin ja selvin, suorin sanoin. Moottoritiellä lukee, että älä parkkeeraa tähän, sen sijaan, että tiensivussa olisi pelkkä pysähtymiskieltomerkki. Nopeusrajoituksia on myös miniminopeuksille, ja niiden noudattamista myös valvotaan. Vain Amerikassa on tarpeen mainita, ettei moottoritielle voi tulla ajamaan neljääkymppiä. Tietöiden kohdalla ylinopeuksista saa kaksinkertaiset sakot, samoin koulujen lähettyvillä.

2 Koululaisten turvallisuudesta huolehditaan Amerikassa erinomaisesti, ja koulujen alkamisen ja päättymisen aikaan koulujen lähellä seisoi lukuisia opettajia heijastinliiveissä ja stopmerkit kädessä. He ohjasivat tarkasti ohittavaa liikennettä ja lapsiaan hakemaan tulevia vanhempia. Välillä nämä autojonot olivat kymmeniä metrejä pitkiä, ja tuntui hieman ahdistavalta ajatella, että vanhemmat ja lapset käyvät läpi saman rituaalin aamuin illoin. Välillä meitä varoiteltiin amerikkalaisten poliisien virkaintoisuudesta, mutta me emme törmänneet poliiseihin kertaakaan ikävissä merkeissä. Tietynlainen holhoaminen tuntui olevan silti amerikkalaiselle yhteiskunnalle kuvaavaa. Kaikesta mainittiin moneen kertaan, selitettiin ja varmisteltiin juurta jaksain, ettei vain mikään asia jäisi kenellekään epäselväksi. Automatkailija törmäsi kymmeniä kertoja liikennemerkkiin, joka varoittaa sillalle pakkasilla kertyvästä jäästä. Sen sijaan suomalainen tietää ilman varoitustakin, että sillan kohta jäätyy aina aikaisemmin kuin muut tienpätkät. Myös turvavyön kiinnittämisestä muistutettiin jatkuvasti eri kyltein: Buckle Up It s the Law tai Click It or Tick It. Auto on ainoa vaihtoehto Monessa mielessä Amerikassa on pakko omistaa auto, jotta arkielämä sujuisi. Useimmilla amerikkalaisilla onkin useita autoja, ja autoverotus on aivan eri luokkaa kuin meillä. Tämä näkyy myös siinä, että jopa surkeilla, siirrettävien kotien asuntoautoalueilla (mobile home) seisoi lähes aina myös komea henkilöauto ränsistyneen ja huteran röttelön vieressä. Autot ovat Amerikassa suhteellisen halpoja, ja vaikka bensanhinta on noussut esimerkiksi Libyan tilanteen vuoksi, varovaisenkin arvion mukaan bensa on ainakin puolet halvempaa Amerikassa kuin Suomessa. Jalankulkijan tai pyöräilijän tilanne Amerikassa on omituinen. Teiden ylittäminen muhkeiden autojen keskellä ei ole hauskaa, vaikka autoilijat suhtautuvatkin jalankulkijoihin ystävällisesti. Suojatie tarkoittaa Yhdysvalloissa lähinnä paikkaa, josta tien saa ylittää. Jos kohdalla ei ole liikennevaloja, tienylityksen tuntuu tekevän kirjaimellisesti omalla vastuullaan. Suojatie merkitään eri osavaltioissa eri tavoin, joten tottumaton tuntee itsensä usein epävarmaksi siitä, miten tulisi toimia. Vaikka kylien ja kaupunkien keskustoissa on jalkakäytäviä, automarketti- ja asuinalueilla jalankulkija on todella avuttomassa asemassa. Ne harvat kerrat, kun yritin kävellä paikasta toiseen,

3 huomasin että ylityspaikkoja oli äärimmäisen vähän. Tavallisesti samaan aikaan tietä ei ollut ylittämässä kukaan muu, joskus joku likainen laitapuolenkulkija. Iltaisin Amerikassa myös pimenee viimeistään seitsemältä eikä monia autoteitäkään ole valaistu. Tienvierustan nurmikon kävely tuntuu siinä tilanteessa nololta ja vaaralliselta. Yksi erikoisuus etelävaltioissa pisti myös silmään. Stop-merkkejä käytettiin määrättömästi. Väistämisvelvollisuutta kuvaavia kolmioitakin näki, mutta lähes jokaiseen risteykseen jopa parkkipaikoilla ja pihateillä oli kylvetty stopmerkkejä. Sellaisen ohittamisesta pysähtymättä oli luvassa tuntuva sakko, joten kieltoa oli pakko noudattaa niin typerältä kuin se välillä tuntuikin. Stop-merkkiin liittyi myös toinen suomalaiselle vieras piirre. Oikealle sai kääntyä punaisia päin, jos tuli stop-merkin takaa. Tämä sääntö oli paikoin kätevä juttu, joskin sen toteuttaminen vaati hieman uskoa ja tarkkaa silmää, koska liikennemäärät olivat suuret ja kaistoja paljon. Jos stop-merkin takaa ei jostain syystä saanutkaan kääntyä punaisia päin, siitä ilmoitettiin erillisellä liikennemerkillä. Yksityisautoilun hegemoniaa ei selvästikään yritetä rikkoa Amerikassa juuri millään tavalla. Ainoa yksityisautoilua rajoittava sääntö, johon törmäsin, oli että 6- tai 8-kaistaisella tiellä kaikkein vasemmanpuoleisin kaista oli varattu niille, jotka ajoivat useamman hengen voimin. Yksinautoileva ei siis saanut käyttää tuota yhtä ihanaa kaistaa 8-kaistaisen moottoritien laidassa. Mahtaako se riittää innostamaan ihmisiä järjestelemään kimppakyytejä? Vaikka autoilu oli vaivatonta, muutama seikka painoi alati turistin takaraivossa. Ensinnäkin sää oli täysin ennalta-arvaamaton riskitekijä. Säätiedostuksia oli pakko pitää silmällä, ja välillä tuntui, että tornadovaroitus oli päällä koko ajan. Matkan alkupäivinä vielä naureskelimme sääkanavien runsaudelle, mutta pian vitsailu vaihtui hämmentyneeksi nöyryydeksi. Yhtenäkin aamuna istuimme hotellihuoneessa tv:n ääressä, ukkonen tärisytti rakenteita ja paikallisen sääkanavan meteorologi kehotti kaikkia alueella vetäytymään kellareihin tai muuten suojaan tornadoilta. Silloin matkailija miettii, minne me vetäydymme? Lisäksi Etelävaltioiden tiet on tehty vain ja ainoastaan kesäkelejä varten. Jos myrskyn mukana pölläyttää lunta, kuten talvella 2011 tapahtui Teksasia myöten, Etelävaltioissa ollaan pahassa pulassa. Edes taksit eivät kulje.

4 Myös rattijuoppojen yleisyys oli asia, jota ei voinut unohtaa. Humalassa ajamisesta varoiteltiin maanteiden varsien kylteillä, mutta silti on selvää, että amerikkalaiset ajavat järjestelmällisesti kännissä kotiin. Junamatkustus on luksusta Kuuluisa Greyhound loisti poissaolollaan koko automatkamme ajan. Taivalsimme noin 4000 kilometriä emmekä nähneet liikenteessä ainuttakaan bussia. Myös taksit olivat harvinainen näky. Taksien määrä voi olla New Yorkissa omaa luokkaansa, mutta pikkukaupungeissa takseja ei ole. Niinpä turistin on vaikea päästä pikkukyliin ilman paikallisia tuttavia tai vuokra-autoa. Junaliikenne on Amerikassa aivan toisenlaista kuin Suomessa, ja monessa mielessä kattava rautatieverkosto on uudella mantereella vieras asia. Junamatkailu ei ole myöskään edullista, vaan autolla pääsee paikasta toiseen paljon mukavammin ja halvemmin, myös vuokraautolla. Automatkailua edullisempaa on vain paikallisliikenne ja käveleminen. VR:n vastine on Amerikassa Amtrak, ja se liikennöi pääasiassa kerran päivässä tiettyyn suuntaan, kuten Los Angelesista San Franciscoon ja New Yorkista New Orleansiin. Tällä viimeksi mainitulla reitillä mekin kokeilimme junamatkailun ihanuuksia siirtyessämme Clemsonin pikkukaupungista Atlantaan, Georgiaan. Paikalliset kutsuvat koko reittiä New Yorkista New Orleansiin nimellä from Big Apple to Big Easy. Amtrak-junat eivät pysähdy kaikilla asemilla, ja siksi lippu on ostettava tai varattava etukäteen. Varauksen junaan voi tehdä internetissäkin, mutta silloin saa vain varausnumeron, jonka kanssa pitää mennä juna-aseman automaatille tulostamaan itse lippu. Lippu ei siis ilmaannu sähköpostiin, eikä sitä voi tulostaa omalla tulostimella. Kaikilla pienillä tai miehittämättömillä asemilla ei ole lipuntulostusautomaattia. Silloin soitetaan Amtrakille tai tehdään varaus netissä ja maksetaan liput etukäteen, jolloin varausnumerolla pääsee junaan. Jos on liikkeellä hyvissä ajoin, lippu voidaan lähettää myös postissa. Turistille se on kuitenkin hankalaa. Reppumatkailijalle Amtrak on kinkkinen vaihtoehto. Muuten junamatkustus on Amerikassa kiehtovan vanhanaikaista ja jopa ylellistä. Amtrak on nostalginen teräsrumilus, äänekäs ja raskas rautalisko, joka huutaa kovaan ääneen taittaessaan matkaansa halki osavaltioiden. Kaikesta lippujen kanssa säätämisestä huolimatta Amtrak onkin elämys ja juna isolla J:llä. Me odotimme junaa Clemsonin pienellä asemalla aamukuudelta, ja vettä tuli taivaan täydeltä. Amtrak saapui kuin elokuvissa pillit viheltäen ja hopeinen selkä kiillellen säkkipimeässä yössä.

5 Naispuolinen konduktööri kiipesi alas rautatiesillalle yhdestä vaunusta, ja kaikki asemalta junaan pyrkivät nousivat kyytiin tuosta samasta ovesta. Konnari asetti laiturille pienen, keltaisen jakkaran, jonka avulla matkustajat pääsivät kiipeämään matkatavaroineen korkeaan vaunuun. Amtrak on todella massiivinen olento suomalaisiin nykyjuniin verrattuna. Palvelu junassa oli ensiluokkaista. Junan ovella virkailija kysyi, montako jäsentä seurueeseemme kuuluu, ja saimme häneltä saman määrän istumapaikkanumeroita. Menimme paikoillemme tilavaan kahdenistuttavaan loosiin, jossa jalkatilaakin oli mielin määrin. Myös matkatavaroille oli korkeat hyllyt istuinten yläpuolella. Hetken kuluttua luoksemme saapui virkailija kysymään varausta tai lippuja, ja asia hoitui mukavasti eteenpäin. Henkilökunta oli malliesimerkki kohteliaista amerikkalaisista. Meiltä kysyttiin, matkustimmeko Amtrakilla ensimmäistä kertaa, ja kun vastasimme myöntävästi, meille selostettiin hyvin ystävällisesti, milloin aamupalatarjoilu alkaisi ja missä olivat junan WC:t ja muut tilat. Loosimme yläpuolelle asetettiin käsinkirjoitettu lappu, josta virkailijat näkivät ohi kulkiessaan päätepysäkkimme. Näin he huolehtivat, että nousisimme pois oikealla asemalla, jos sattuisimme nukahtamaan. Virkailijat toivat meille myös tyynyjä ja vilttejä ja kertoivat moneen kertaan, paljonko matkaa olisi vielä jäljellä. Amtrak ei ollut ainoa julkinen liikenneväline, jossa saimme loistavaa palvelua. Saavuimme junalla Atlantaan varhain sunnuntaiaamuna ja etsiydyimme lähimmälle metroasemalle. Se näytti ensin täysin autiolta, mutta ehdimme pähkäillä lippuautomaatin käyttöä vain minuutin tai kaksi, ennen kuin luoksemme ilmestyi univormuun pukeutunut virkailija. Hän auttoi meitä valitsemaan sopivat liput, käyttämään metron sisäänkäyntiportteja ja löytämään oikean laiturin. Tunsimme olomme Amerikassa julkisilla paikoilla varsin turvalliseksi, mikä oli yllätys ottaen huomioon median antaman kuvan amerikkalaisesta yhteiskunnasta. Me emme törmänneet kuuluisaan pelon ilmapiiriin, päinvastoin. Käyttäytymissäännöt olivat monessa paikassa erittäin tiukat, mikä näkyi siistinä ja roskattomana ympäristönä ja rauhallisena ilmapiirinä. Metrossakin oli kiellettyä niin syöminen, juominen, polttaminen kuin musiikin kuuntelukin paitsi korvalapuilla. Kaduilla ja asemilla näki maleksimisen kieltäviä No Loitering - kylttejä, ja poliisit ja muut virkailijat olivat näkyvästi esillä. Minkäänlaisiin järjestyshäiriöihin, tappeluihin tai humalaisten häiriköintiin emme törmänneet koko matkalla.

6 Automatkailijan unelma Etelävaltioissa huomasimme, että Amerikan manner on täynnä automatkailijoita. Amerikkalaiset itse matkustavat autoillaan runsaasti myös vapaa-aikana, ja Yhdysvallat on kuin tehty automatkailuun. Suurimmat IS-tiet (Interstate) kattavat koko maan, ja niitä pitkin pääsee kiitämään kaikkiin pienenpiinkin kaupunkeihin vähintään 4-kaistaisia teitä pitkin. Kun tietää tien numeron ja oikean ilmansuunnan, suunnistaminen on lastenleikkiä. Interstate-tiet olivat turistin kannalta nopeita mutta aika yksitoikkoisia reittejä. Silti niissä oli joitakin selkeitä etuja muihin teihin nähden. Ainakin kevätaikaan IS-teiltäkin näki runsaasti ympäröivää luontoa ja maastotyyppien vaihtelua eri osavaltioissa, varsinkin kun maaliskuussa erot Georgian ja Floridan vehreydessä olivat vielä suuret. Kaikkien IS-teiden varsilla oli myös selkeät liittymät ruokapaikkoihin, hotelleihin ja bensa-asemille, joten reitiltä poikkeaminen oli aina helppoa ja hallittua. Lisäksi IS-teiden varsilla oli siistejä ja hyvin hoidettuja levähdyspaikkoja, joissa oli henkilökuntaa öin ja päivin. Öisin paikalla oli aseistettu vartija ja avoimet, lämpimät WC-tilat. Niinpä autossa nukkuminen levähdyspaikoilla oli sallittua ja turvallista, ja myös WC-tilat pysyivät puhtaina aamuun asti. IS-teiden varsilta löytyvät myös osavaltioiden turisti-infokeskukset. Niistä saa ilmaiseksi maantiekarttoja, joissa on myös kartat osavaltion suurimmista kaupungeista. Lisäksi tarjolla on opastusta, hotellimainoksia ja muuta tärkeää tietoa sekä tavallisesti myös kupponen kuumaa. Interstatea pienempi tietyyppi oli US-valtatie. Ohituskaistojen tarve oli näilläkin teillä olematon, koska US-tiet ovat aina vähintään 4-kaistaisia. Myös US-teitä pitkin saattoi kiitää noin 100 kilometriä tunnissa, vaikka tiet olivat hieman IS-teitä kapeampia. Liittymien lisäksi näillä teillä oli myös ihan tavallisia risteyksiä. US-teitä pienemmät tiet ovat 2-kaistaisia, päällystettyjä maanteitä, joiden löytäminen oli suorastaan harvinaista herkkua. Päästäkseen näille pikkuteille oli siirryttävä reilusti pois valtaväyliltä ja hakeuduttava syrjäisille kiertoreiteille kaupungista toiseen. Oikeiden risteysten löytäminen alkoikin olla vaikeaa, koska teitä ei aina ollut edes numeroitu. Pinnoitteet olivat kaikilla teillä huonot, mikä kertonee Yhdysvaltojen asenteesta teiden kunnossapitoa kohtaan, tai yhdysvaltalaisesta autokannasta.

7 Eurooppalaiseen monimuotoisuuteen verrattuna USA on varsin yksitoikkoinen automaa. Karkeasti arvioiden noin 90 % autoista on voimakasmoottorisia avolavoja tai citymaastureita. Autoilukulttuuri oli Amerikassa kuitenkin varsin siistiä ja hyvätapaista. Ylinopeuksia ajettiin mutta harkitusti, eikä täpäriä ohituksia nähnyt ainakaan Etävaltioissa. Se on monikaistaisten teiden ansiota, ja lisäksi poliisit olivat hyvin näkyvästi esillä maanteillä ja kaupunkien keskustoissa. Paikalliset neuvoivat ajamaan varsinkin Mississipin, Louisianan ja Alabaman osavaltioissa hieman alle rajoituksen. Yhdysvaltoja uskaltaa epäröimättä suositella automatkailijalle, ja vuokra-autolla näkee paljon muutakin kuin suurkaupunkien keskustat. Lisäksi mukavuudenhaluista turistia myös hulppea Amtrak houkuttelee. Minä ainakin aloin haaveilla melkein heti palaavani kerran tekemään 12- tuntisen junamatkan Isosta Omenasta Isoon Rentoon. Sanna Karppinen

Clemson uinuva yliopistokaupunki Etelä-Carolinassa

Clemson uinuva yliopistokaupunki Etelä-Carolinassa Clemson uinuva yliopistokaupunki Etelä-Carolinassa O nko totta, että Etelävaltiot ovat rento ja ystävällinen paikka, raukea ja mausteinen? Vai vain köyhä ja kurja? Se valkeni minulle, kun matkasin maaliskuun

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Pyöräretkeilyä ja junailua Brysseliin ja takaisin

Pyöräretkeilyä ja junailua Brysseliin ja takaisin Pyöräretkeilyä ja junailua Brysseliin ja takaisin Kesällä 2010 tuli pitkästä aikaa mahdollisuus matkustaa junalla pidempi siivu Eurooppaa. Kolme tapahtumaa lomittui peräkkäin siten, että sain aikaiseksi

Lisätiedot

Sumuvalo Elokuu. Kaaleppi Kardaani Sumuvalon armoitettu päätoimittaja 28.8.2011

Sumuvalo Elokuu. Kaaleppi Kardaani Sumuvalon armoitettu päätoimittaja 28.8.2011 Sumuvalo Elokuu 2011 Sumuvalon armoitettu päätoimittaja 28.8.2011 Sisällysluettelo: - Kaappi keskellä kaupunkia - sivu 3 Mikä se on ja miksi se on keskellä kaupunkia? Siinä on pyörät alla ja siitä myydään

Lisätiedot

Sapattivuosi. Go west old man, go west!

Sapattivuosi. Go west old man, go west! net PDF -kopio Go west old man, go west! Sapattivuosi Jos olisimme vaimoni Ansun kanssa purjehtijoita, olisimme ehkä valinneet sapattivuoden kohteeksi Karibian saaret. Koska emme ole, valitsimme toisenlaisen

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011 Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) Työssäoppimassa Suzhoussa, Kiinassa, syyslukukaudella 2010 Tausta Ensivaikutelma En vuosi sitten osannut edes kuvitella, että kirjoittaisin nyt, vuotta myöhemmin,

Lisätiedot

Moottoripyörämatka Mustallemerelle, Varnaan ja takaisin

Moottoripyörämatka Mustallemerelle, Varnaan ja takaisin Risto Honkala 1 Moottoripyörämatka Mustallemerelle, Varnaan ja takaisin 28.6-14.7.2011 2 Risto Honkala Risto Honkala 3 SISÄLLYSLUETTELO MOOTTORIPYÖRÄMATKA MUSTALLEMERELLE, VARNAAN JA TAKAISIN... 1 LYHYESTI...

Lisätiedot

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Matkapäiväkirja Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Teksti, kuvat ja kuvatekstit: jorma.soini@in105.fi Päiväkirjan tekstit on poimittu lähes sellaisenaan

Lisätiedot

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005

Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Heikki Huotari Oulun yliopisto Raportti Brasilian työharjoittelusta kesällä 2005 Kesäharjoittelu Telêmaco Borbassa Klabinin paperitehtaalla oli minulle henkilökohtaisesti todella antoisa kokemus. Kirjoittelen

Lisätiedot

Kiinan reissuraportti 1-30.11.2014

Kiinan reissuraportti 1-30.11.2014 Kiinan reissuraportti 1-30.11.2014 Kohteena Shanghai ja Electronic Industry School Jarkko Majuri Tampereen seudun ammattiopisto Esipuhe Suuntaan tämän raportin niille opiskelijoille ja opettajille, jotka

Lisätiedot

Harhailua ja ihmettelyä

Harhailua ja ihmettelyä 1 Harhailua ja ihmettelyä - Reppumatka maailman ympäri Antti Halla (Draft 13.12.2013) Sisältö Alkusanat 5 Lähtö 7 Intia 9 Nepal 15 Kiina 21 Merelle 29 Kalifornia 33 Alkusanat Lähdin vuonna 2009 reppumatkalle

Lisätiedot

Eelis Laine Vihreää ruohoa, vihreää verkaa

Eelis Laine Vihreää ruohoa, vihreää verkaa Eelis Laine Vihreää ruohoa, vihreää verkaa Vapaaehtoisena Aasian ja Tyynenmeren alueella käsikirjoitus If you have come here to help me, you are wasting our time. But if you have come because your liberation

Lisätiedot

Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut

Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut Venäläisen matkailijan profiilit ja palvelupolut PÄÄTEEMAT PÄÄLLIMMÄISET SUOMEEN LIITTYVÄ MIELIKUVAT Siellä on tylsää ja autiota Jos Suomi olisi kauempana, sinne ei olisi mitään syytä mennä Suomesta puuttuvat

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias

Rauno Vääräniemi. Hotelli Omega Platanias Kreeta 2011 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Kreetan lomalta. Matkan ajankohta oli 7.8. 14.8.2011. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Kreetalla Plataniaksessa

Lisätiedot

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009

Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Unohtumaton kevät Ranskassa 2009 Leonardo Da Vinci - Projekti Legta Charles Baltet Ranska 14.4-5.5.2009 Iina Hulkko Maaseutuopisto Kannus Johdanto Sähköpostia tutkiessani osui heti silmääni otsikko Ranskaan!!!

Lisätiedot

Kaamosta etsimään PERTTI ROVAMO

Kaamosta etsimään PERTTI ROVAMO PERTTI ROVAMO Kaamosta etsimään Kuva: Jouni Laaksonen Löysin itse kaamosvaellukset opiskeluaikaan 70-luvun alussa. Runsaan kymmenen vuoden kokemuksella kiteytin kaamoksen tenhovoiman jutussani Kaamos hiihtoa

Lisätiedot

Helsingin Polkupyöräilijät ry 2/2006

Helsingin Polkupyöräilijät ry 2/2006 Helsingin Polkupyöräilijät ry 2/2006 Pyöräilijän oikeusturva - miten toimia kolaritilanteissa Vaikuta pyöräilyolosuhteiden laatuun: ilmoita epäkohdista YTV:n suunnitelmissa pyöräilyn määrän kasvattaminen

Lisätiedot

12.2.2011. Sauna 10.2.2011. Rohkeus

12.2.2011. Sauna 10.2.2011. Rohkeus 12.2.2011 Sauna Eilen osallistuimme suurlähetystöllä saunailtaan, jossa oli noin 65 muutakin suomenmielistä. Olihan se mahtavaa saunoa oikein kunnolla puolentoista vuoden tauon jälkeen! Elämystä tarkkaili

Lisätiedot

Kurkijoen reissu. Sivu 1 (39) Matkan taustoja.

Kurkijoen reissu. Sivu 1 (39) Matkan taustoja. Matkan taustoja. Ihan pikkupoika-ajoista on elävästi jäänyt mieleen Isän tarinoinnint nuoruusvuosistaan Karjalassa, Sorjosta, Elisenvaarasta, Kurkijoesta, sota-ajoista ja evakkoreissuista. Tuo kaikki oli

Lisätiedot

Sirkka Muuriaisniemi AUTOLLA ELÄKKEELLE. Matka Turkkiin

Sirkka Muuriaisniemi AUTOLLA ELÄKKEELLE. Matka Turkkiin Sirkka Muuriaisniemi AUTOLLA ELÄKKEELLE Matka Turkkiin Autolla eläkkeelle Sirkka Muuriaisniemi Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta 2009 ISBN 978-952-235-140-1 Sisällys Alkusanat... 7 Menomatka...11

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. Sisällysluettelo

Sisällysluettelo 1. Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Korkeimman Mestari Ching Hain lyhyt elämäkerta... 9 Tuonpuoleisen maailman mysteeri... 12 Korkeimman Mestari Ching Hain luento 26. kesäkuuta, 1992, Yhdistyneissä

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Kannessa: Moccaamerikankääpiöterrieri, taakanvetäjä vailla vertaa. SATHY Expo 2007, Euroopan Mestaruuskisat, tule mukaan!

Kannessa: Moccaamerikankääpiöterrieri, taakanvetäjä vailla vertaa. SATHY Expo 2007, Euroopan Mestaruuskisat, tule mukaan! SATHY Uutiset on Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry.:n virallinen äänitorvi. 2007 numero 5/2007 8,00 SATHY UUTISET SATHY ry. 10 vuotta yhdistysrekisterissä 1996-2006 Kannessa:

Lisätiedot

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Nimi: Arto Teräs Sähköposti: ajt@iki.fi Postiosoite: Vanha Viertotie 14 A 4, 00350 Helsinki Koulutusohjelma: Tietotekniikka Kohdeyliopisto: Kanazawa University,

Lisätiedot

(Talvi)pyöräily ja sukupuoli Polkupyörällä Himalajalle. Onko Kööpenhamina maineensa veroinen? Poljin 2/2015

(Talvi)pyöräily ja sukupuoli Polkupyörällä Himalajalle. Onko Kööpenhamina maineensa veroinen? Poljin 2/2015 2 2015 (Talvi)pyöräily ja sukupuoli Polkupyörällä Himalajalle Onko Kööpenhamina maineensa veroinen? 1 pääkirjoitus Suomi pyöräilyn suurvallaksi Suomi on hyvää vauhtia polkemassa itseään pyöräilyn maailmankartalle.

Lisätiedot

RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS

RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS RUCOLA RUSSIAN CONSUMER LATENT NEEDS Ennakkomateriaali työpajoihin osallistuville Matkailun ja elämystuotannon osaamisklusteri - 6.2.2012 Rucola Russian Consumer Latent Needs on Matkailun ja elämystuotannon

Lisätiedot

ALANKOMAIDEN TUHO HYVÄUSKOISTEN HÖLMÖJEN MAA. Mohammed Rasoel

ALANKOMAIDEN TUHO HYVÄUSKOISTEN HÖLMÖJEN MAA. Mohammed Rasoel ALANKOMAIDEN TUHO HYVÄUSKOISTEN HÖLMÖJEN MAA Mohammed Rasoel Sisällysluettelo Taustaksi...3 Esipuhe...3 Johdanto...3 Varhaiset vuoteni...4 Valtiosta toiseen...6 Törmäys...6 Tutustuminen hyväuskoisiin hölmöihin...7

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

400.000 400.000. Seuraavat. helsinkiläistä. helsinkiläistä. Otso Kivekäs. Osmo Soininvaara Mari Holopainen. Mikko Särelä Mari Holopainen

400.000 400.000. Seuraavat. helsinkiläistä. helsinkiläistä. Otso Kivekäs. Osmo Soininvaara Mari Holopainen. Mikko Särelä Mari Holopainen Otso Kivekäs Osmo Soininvaara Mikko Särelä Mari Holopainen Seuraavat Seuraavat Otso Kivekäs Mikko Särelä Osmo Soininvaara Mari Holopainen 400.000 400.000 helsinkiläistä helsinkiläistä Kirjoittajat Otso

Lisätiedot